Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO LEIKKIVAKKA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO LEIKKIVAKKA"

Transkriptio

1 Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO LEIKKIVAKKA päivitetty 2009

2 2 (14) SISÄLLYS I) TURVALLISUUSSUUNNITELMAN YLEISET TIEDOT 1) Toimintayksikkö 2) Lapset 3) Henkilökunta 4) Vanhemmat/huoltajat II) HENKILÖRISKIT 1) Lapsen hakeminen ja kulkeminen 2) Tapaturmat ja lääkintä 3) Lapsen katoaminen tai sieppaus 4) Lapsen koskemattomuuteen liittyvät uhat 5) Henkilökuntaan liittyvät uhat ja turvallisuusohjeet III) TOIMINTA- JA OMAISUUSRISKIT 1) Kiinteistö 2) Tulipalo 3) Suuronnettomuudet ja poikkeusolot IV) TIETOTURVA- JA MUUT RISKIT 1) Tiedottaminen häiriötilanteissa 2) Tietosuoja 3) Tietotekninen turvallisuus V) TURVALLISUUSKOULUTUS JA KRIISIAPU VI) TURVALLISUUSSUUNNITELMAN HYVÄKSYMINEN, JAKELU, YLLÄPITO LIITTEET 1) Kiinteistön pohjapiirros 2) Lasta hakee päihtynyt toimintaohjeet 3) Lapsen kulkemiseen liittyvä lupa 4) Lasta ei haeta toimintaohjeet 5) Tapaturmailmoitukset 6) Lasten suojeluilmoitus 7) Väkivaltakaavake 8) Arkistointiohjeet 9) Seurantalomake

3 3 (14) I TURVALLISUUSSUUNNITELMAN YLEISET TIEDOT Varhaiskasvatuksen turvakansio pitää sisällään turvallisuussuunnitelman ja siihen kuuluvan liiteosan. Suunnitelmassa on ohjeita kriisitilanteisiin ja paloturvallisuuteen sekä työn- ja vastuunjakoon. Turvakansion rakenne on samanlainen koko Janakkalan varhaiskasvatuksessa. Jokaisen yksikön erityispiirteet tulevat esille yksikkökohtaisissa tekstiosissa ja yksiköiden liiteosassa. Kaikissa kiinteistöissä, yrityksissä ja laitoksissa tulee huolehtia asukkaiden, työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuudesta. Tätä toteuttamaan valitaan kiinteistön tai toimipisteen suojelujohtaja. Suojelujohtajan tehtäviin kuuluu mm. laatia turvallisuussuunnitelma, joka on yhteenveto laitoksen turvallisuusjärjestelyistä. 1 Suunnitelman tarkoituksena on kohottaa päivähoidon henkilö- ja paloturvallisuutta sekä antaa valmiuksia suuronnettomuuksien ja poikkeusolojen varalle. Kirjallisen suunnitelman keskeisin tehtävä on välittää turvallisuustietoa koko henkilökunnalle ja erityisesti uusille työntekijöille heidän perehdyttämisensä yhteydessä. Henkilöstön vastuu: - lukea ja allekirjoittaa turvakansio luetuksi vuosittain - noudatetaan turvallisia työtapoja - ilmoitetaan havaituista riskitekijöistä esimiehelle - opetellaan tekemään hätäilmoitus - perehdytään palontorjuntaan - selvitetään, missä ensiapuvälineet ovat ja ketkä ovat ensiaputaitoisia - lasten vanhempien ja varahakijoiden yhteystiedot on oltava ajan tasalla - Ole aina ajan tasalla, kuinka paljon ryhmässäsi on lapsia paikalla! Työvuorosi päättyessä ilmoita aina toisille, että olet lähdössä ja jos sinulta jää vielä lapsia hoitoon, ilmoita, kuinka monta ja keitä he ovat! Turvallisuussuunnitelma pohjautuu Stakesin 2008 julkaisemaan Päivähoidon turvallisuussuunnitelma ohjeistukseen, joka löytyy jokaisesta yksiköstä. Tämän Janakkalan kunnan turvakansion kokonaisesta päivittämisestä vastaa varhaiskasvatuksen johtoryhmä ja vuosittain yksiköiden esimiehet tarkistavat toimintakausittain muuttuvat tiedot (esim. henkilöstö ja lapset). Suojeluorganisaatio Päiväkodin johtaja toimii suojelujohtajana. Suojelujohtajalle ilmoitetaan kaikki turvallisuustapahtumat ja havaitut epäkohdat. Suojeluorganisaation johtovastuu noudattaa päivähoidon ja yksiköiden normaalia esimies/varajohtaja rakennetta. 1 Pelastustoimilaki n:o 561/ :8 ja 9 Päivähoidon turvallisuussuunnitelma Stakes ja sosiaali- ja terveysministeriö 2008

4 4 (14) 1) Toimintayksikkö Ryhmäperhepäivähoitokoti (Ryhmis) Leikkivakka sijaitsee Turengissa keskustan läheisyydessä, se on aloittanut toimintansa vuonna Ryhmiksen pohjapiirustus on suunnitelman lopussa. LIITE 1 Leikkivakka Papintie 9, Turenki Puh.nro , Tärkeitä puhelinnumeroita: YLEINEN HÄTÄNRO 112 TERVEYSKESKUSPÄIVYSTYS TAXI MYRKYTYSTIETOKESKUS LASTENSUOJELUN PÄIVYSTYS KIINTEISTÖHUOLTO/PÄIVYSTYS Kiinteistönhoidosta vastaa Janakkalan kunnan tekninen osasto. Kiinteistönhoidon esimies Jari Järvinen Päiväkodin kiinteistönhoitaja Keijo Lyytikkä ) Henkilökunta Päiväkodin johtaja Riitta Keski-Nisula / Toimipaikka Jänispolun päiväkoti. Ryhmiksen henkilökunnasta yhteystiedot kootusti seuraavalla sivulla. Ruokahuolto Ryhmiksen lounas valmistetaan Turengin koulun ravintokeskuksessa, mistä se kuljetetaan autolla lämpölaatikoissa ryhmiksen keittiöön. Ryhmiksessä valmistetaan aamupala ja välipala. Lisäksi hoidetaan lounaan ja välipalan jakelu sekä kaikkien aterioiden tiskit. 3) Lapset ja vanhemmat/huoltajat Seuraavassa on koosteena päiväkodissa olevista lapsista ja heidän vanhemmistaan nimi- ja yhteystietolistat. Ryhmiksen henkilöstö on vastuussa ajanmukaisten numeroiden päivittämisestä turvallisuussuunnitelmaan. Lisäksi yhteystiedot ovat ryhmittäin kalentereissa sekä kokoushuoneessa sovitussa paikassa.

5 5 (14) II HENKILÖRISKIT 1) Lapsen hakeminen ja kulkeminen 1.1. LAPSEN HAKEMINEN Lapsen päivähoidosta hakemiseen liittyvät yksityiskohdat, kuten kuka lasta hakee ja tavanomaiset sekä poikkeavat hakuajat ja niihin liittyvät erityiset seikat, kirjataan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan. On suositeltavaa, että edellä mainitut seikat ovat henkilöstön tiedossa jo ensimmäisestä hoitopäivästä alkaen. Lapsen luovuttaminen päivähoidosta hoitopäivän päättyessä on edelleen osa päivähoitoa ja tapahtuu aina päivähoidon henkilökunnan vastuulla. Päivähoitohenkilökunnan velvollisuus on varmistua siitä, että - lasta noutavalla henkilöllä on oikeus noutaa lapsi - olosuhteet lasta haettaessa ovat lapsen kasvulle ja kehitykselle sopivat - lasta noutamaan tulleella henkilöllä on kyky ottaa vastuu lapsen hoidosta ja turvallisuudesta - lasta ei luovuteta päihtyneelle, muutoin huumautuneelle tai sellaiselle henkilölle, jonka kyky vastata lapsen turvallisuudesta ei ole riittävä. (Stakes 2008) JANAKKALAN päivähoidossa on erilliset ohjeet kuinka toimitaan, mikäli lasta hakee päihtynyt henkilö. LIITE ) LAPSEN KULKEMINEN YKSIN TAI ALAIKÄISEN SAATTAJAN KANSSA Tapauksissa, joissa huoltajat esittävät lapsen hakijaksi alaikäistä sisarusta tai muuta vastaavaa henkilöä tai toivovat lapsen kulkevan yksin, päivähoitohenkilökunta arvioi yhdessä huoltajien kanssa keskustellen tapauskohtaisesti lapsen kotimatkan turvallisuuden. Päivähoitoikäinen lapsi ei voi yksin päättää kulkemisestaan eikä vastata omasta turvallisuudesta, vaan päätökset ja vastuu ovat aina häntä hoitavilla tai opettavilla aikuisilla. (Stakes 2008) Tarvittaessa huoltajia pyydetään laatimaan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan liitettävä kirjallinen suostumus, josta ilmenee, että matkajärjestely tapahtuu heidän toivomuksestaan ja vastuullaan. Tämä ei kuitenkaan poista henkilökunnan vastuuta arvioida tilannetta aina tapauskohtaisesti. (Stakes 2008) JANAKKALASSA lasten kulkemisesta on sovittu (johtoryhmä ): - Syyskaudella lapsille ei myönnetä yksin kulkulupia. Kevätkaudella esiopetusikäiselle luvan voi myöntää tarkan harkinnan jälkeen vahvoin perustein. Kirjallinen lupa on aina oltava vanhemmilta. Kirjallinen lupa LIITE vuotiasta lasta voi huoltajien ja päivähoitohenkilöstön harkinnalla hakea 15 vuotta täyttänyt alaikäinen. Mikäli päivähoitohenkilöstö arvioi kotimatkan riskit niin suuriksi, että lapsen turvallisuus vaarantuu, kotimatkajärjestelyjä ei toteuteta vanhempien toiveiden mukaisesti. - Esikoululaisten hakija voi olla nuorempi sisarus, jos huoltajat ja päivähoitohenkilöstö arvioivat turvallisuuden riittäväksi. Kirjallinen lupa on oltava vanhemmilta. - Kaikista poikkeavista lapsen hakujärjestelyistä päätöksen tekee yksikön esimies.

6 6 (14) 1.3) LASTA EI HAETA PÄIVÄHOIDOSTA JANAKKALASSA on oma ohjeistus siitä, kuinka menetellään mikäli lasta ei haeta päivähoidon sulkemisaikaan mennessä. LIITE 4 1.4) LIIKENNETURVALLISUUS Ryhmiksestä tehdään paljon retkiä lähiympäristöön kävellen ja silloin tällöin julkisilla kulkuneuvoilla. Liikenneturvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota, kun liikutaan ryhmiksen alueen ulkopuolella. Liikennesääntöjä ja käyttäytymistä harjoitellaan käytännön tilanteissa sekä keskustellen ennen retkiä. Ryhmiksen ulkopuolelle liikuttaessa huolehditaan, että matkalla on mukana riittävä määrä aikuisia suhteessa lapsiin, ja ensiapu-välineet sekä puhelin ovat mukana. Jokaisella retkellä pidetään huoli siitä, että kaikki pysyvät ryhmässä ja aikuisen näköpiirissä. Lasten kanssa kävellen liikuttaessa kuljetaan parijonossa siten, että yksi aikuinen on jonon edessä, yksi takana ja mahdollisuuksien mukaan yksi keskellä. Linja-autossa matkustettaessa noudatetaan yleisiä turvallisuussääntöjä eli lapset istuvat koko matkan ajan omilla paikoillaan. Hakutilanteessa lapsia ei päästetä ilman aikuista pysäköintialueelle. Missään tilanteessa lapsia ei kuljeteta henkilökunnan omilla autoilla! 2) Tapaturmat ja lääkintä 2.1) JANAKKALAN OHJEET TAPATURMATILANTEISSA: 1) Arvioi tilanne ja anna tarvittava hätäensiapu. Keittiön jääkaapissa on jääpussi ja kaapissa ensiapuvalineet. Retkillä tulee aina olla mukana ensiapuvälineet ja puhelin. 2) Mikäli lapsi tarvitsee lisätutkimuksia; arvioi tapaturman vakavuus ja kiireellisyys. Tilaa kuljetus; joko taxi tai ambulanssi. TAXI p , hätäkeskus 112. Taxia tilattaessa kerro, että kyseessä on ryhmiksen laskutusajo ja tapaturmatilanne. LASKUTUSOSOITE: Seutukeskus Häme oy Janakkalan kunta/ yksikön nimi PL Hämeenlinna 3) Soitto vanhemmille aina tapaturmatilanteissa 4) Päivystys ajanvaraus p tai ensiapuhuone p Työn- ja vastuunjako: Tapaturman havaitsija on vastuussa, että lapsi saa mahdollisimman pian tarvitsemansa hoidon. Huolehdi aina siitä, että yksi aikuinen huolehtii lapsesta ja toinen voi tavoitella vanhempia. Tapaturmailmoitukset: Lasta tapaturmahetkellä hoitanut ryhmän henkilökunnan edustaja täyttää Selostus tapahtuneesta-lomakkeen. Lapsen tapaturmasta, joissa lapsi on viety terveyskeskukseen, päiväkodin johtaja täyttää aina tapaturmailmoituksen, jonka lähettää päivähoitotoimistoon toimistosihteeri Leena Toivoselle.

7 7 (14) Henkilökunnan työtapaturmasta tapaturmailmoituksen päiväkodin johtaja lähettää Seutukeskukseen Pirjo Yrjälälle. LIITE 5 2.2) LÄÄKINTÄ Ryhmiksen lääkehoidon prosessi: 1. Lääkkeiden tulo yksikköön - Ryhmiksessä annetaan lapsille vain lääkärin määräämiä lääkkeitä, jotka reseptin ohjeiden mukaisesti on välttämätöntä antaa hoitopäivän aikana. - Vanhemmat tuovat lapselle määrätyt reseptilääkkeet ohjeiden kanssa päiväkotiin. - Mikäli lapsella on erityiseen hoitoon liittyviä lääkehoidollisia tarpeita, kuten vaikeita allergioita tai diabetes, huomioidaan hänen henkilökohtainen lääkehoito lapsen varhaiskasvatussuunnitelmassa. - Turvallisuusohjeiden mukaisesti rymikseen hankitaan kriisitilanteiden varalle joditabletteja, joiden hankinnasta vastaa päiväkodin johtaja. 2. Lääkkeiden säilytys yksikössä - Lapsen tiettyyn akuuttiin hoitoon tarvittavat lääkärin määräämät lääkkeet vanhemmat tuovat annospakkauksina päivittäin. Ne luovutetaan henkilökunnalle, joka huolehtii niiden asianmukaisesta säilyttämisestä lasten ulottumattomissa. - Joditabletit säilytetään kokoushuoneen lääkekaapissa. 3. Lääkkeiden annostelu asiakkaille - Lääkärin lapselle määräämää lääkettä annetaan reseptin ohjeiden mukaisesti. Lääkkeen antaja on lapsen ryhmän kasvatus- ja hoitohenkilöstöä. - Kriisitilanteessa joditablettien antamisesta lapsille vastaa lapsiryhmän henkilöstö. Tilanteeseen liittyviä ohjeita seurataan valtakunnallisesta ohjeistuksesta radiosta. 3) Lapsen katoaminen tai sieppaus Toimenpiteet: 1. Jos tilanne havaitaan, niin lähin aikuinen ottaa lapsen kiinni ja tuo päiväkotiin. Asiasta kerrotaan vanhemmille ja tiedotetaan henkilöstölle ja päiväkodin johtajalle. Varmistetaan, että kyseinen lapsi on seurannassa. 2. Jos katoaminen havaitaan jälkeenpäin: - Katoamisen havaitsija ilmoittaa asiasta heti lapsen ryhmään sekä hoitopaikan muulle henkilöstölle sekä päiväkodin johtajalle - Tiedotetaan asiasta vanhemmille ja neuvotellaan etenemisestä - Tarvittaessa tehdään etsintöjä tai jos ei ole tietoa lapsen karkukohteesta, soitetaan välittömästi poliisille - Lapsen löydyttyä pidetään palaveri vanhempien ja lapsen kanssa ja sovitaan jatkotoimenpiteistä

8 8 (14) 4) Lapsen koskemattomuuteen liittyvät uhat ja turvallisuusohjeet Lapsen koskemattomuutta voidaan loukata lapsen ollessa päivähoidossa, jolloin tekijä on yleisimmin joku päivähoitohenkilöstöstä tai lapselle läheinen aikuinen. Lapsen lähelle voi myös pyrkiä henkilö, jolle on annettu lasta tai tämän lisäksi toimintayksikköä koskeva lähestymiskielto. Päivähoidossa voidaan havaita myös muualla lapseen kohdistettu väkivalta tai laiminlyönti, jonka perusteella päivähoidon henkilöstön on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus. (Stakes 2008) JANAKKALASSA on luotu toimintaohjeet tällaisiin tilanteisiin yhdessä päivähoidon ja sosiaalityön kanssa. Toimintaohjeet ja lastensuojeluilmoitus LIITE 6 5) Henkilökuntaan liittyvät uhat ja turvallisuusohjeet 5.1) HENKILÖSTÖN RIKOSTAUSTAN SELVITTÄMINEN Laissa lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä (504/2002) on säädetty, että työnantajan tulee pyytää henkilöltä nähtäväksi rikoslain (770/1993) 6 :ssä tarkoitettu ote rikosrekisteristä, kun henkilö ensi kerran otetaan tai nimetään työ- tai virkasuhteeseen, johon olennaisesti kuuluu työskentely henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa alaikäisen kanssa. Lakia ei kuitenkaan sovelleta tehtäviin, jotka yhden vuoden aikana kestävät enintään kolme kuukautta. 5.2) VÄKIVALLAN UHKA JANAKKALASSA on ohjeistus väkivalta- ja niiden uhkatilanteita varten. Päivähoidossa kirjataan ylös kaikki henkilökuntaan kohdistuneet väkivallan uhkatilanteet. Yksikköjen esimiehet säilyttävät kirjaukset ja niistä toimitetaan kooste työsuojeluun. Väkivallan uhkakaavake LIITE 7. Lisäksi Janakkalassa on henkilöstön työhyvinvointia ja turvallisuutta haluttu edesauttaa koko kuntatasolla laadituilla päihde- ja tasa-arvo-ohjelmilla sekä toimintayksikkökohtaisilla riskikartoituksilla ja työhyvinvointisuunnitelmilla. III) TOIMINTA- JA OMAISUUSRISKIT 1) Kiinteistö Avainturvallisuus Ryhmiksessä on luettelo jaetuista avaimista. Kadonneesta avaimesta on ilmoitettava välittömästi. Iltavuorolainen huolehtii, että ovet ovat varmasti suljetut.

9 9 (14) Aidat ja valaistus Kunnossa olevat aidat pitävät lapset turvallisella alueella. Aidat osoittavat myös ulkopuolisille päiväkodin alueen, johon heillä ei ole asiaa. Ryhmiksen piha-alue on rajattu aidalla. Henkilökunta on velvollinen tarkistamaan aidan kunnon päivittäin ulkoilujen yhteydessä ja ilmoittamaan mahdollisista vioista päiväkodin johtajalle. Hyvä, kunnossa oleva ulkovalaistus on osa tapaturmatorjuntaa, mutta se on myös omiaan pitämään luvattomat tunkeilijat loitolla ryhmiksen tiloista. Hyvän valaistuksen on havaittu vähentävän myös tuhopolttoja. Jätteet ja päästöt Siisteys ja hyvä järjestys ovat tapaturmantorjunnan ja palontorjunnan perusta. Jätteiden oikea käsittely on myös työtä turvallisen tulevaisuuden puolesta. Jätepaperille ja pahville on omat keräysastiat. Jätehuolto kuuluu Janakkalan jätteenkuljetukselle. Ryhmiksen kiinteistöstä huolehtiminen kuuluu kaikille työntekijöille. Vikailmoitukset tehdään kiinteistönhoitaja Keijo Lyytikkälälle puh. nro Kiinteistöhuollon päivystysnumero on Sähkö-, lämpö-, vesi- ja viemärilaitteissa ilmenevistä katkoksista tai vioista ilmoitetaan kiinteistönhoitajalle. 2) Tulipalo Ryhmiksen päivittäistä paloturvallisuutta ovat yleinen siisteys ja järjestys sekä toimiva jätehuolto. Sähkölaitteisiin kerääntyvä pöly ja työtiloihin jätetty pakkaus- ja askartelumateriaali voivat olla palonlähteitä samoin kuin tyhjentämättä olevat jäteastiat tai palovaarallisten jätteiden tyhjentäminen muualle kuin kannelliseen palamattomaan astiaan. Ryhmiksessä kiinnitetään erityistä huomiota paloturvallisuuteen kynttilöitä poltettaessa; kynttilöitä ei koskaan jätetä ilman aikuisen valvontaa palamaan ja ne sammutetaan tukahduttamalla. Joulun aikaan käytettävät sähkökyntteliköt sammutetaan aina yöksi ja viikonlopuksi. Turvallisten sisustusmateriaalien valintaan kiinnitetään erityistä huomiota. Verhojen on oltava syttyvyysluokaltaan SL1 ja muiden sisusteiden SL2. 2 Ilmanvaihtojärjestelmän puhdistus on kiinteistön vastuulla. Keittiön ilmanvaihtojärjestelmä on puhdistettava kerran vuodessa ja muiden tilojen viiden vuoden välein. 2 Sisäasiainministeriön pelastusosaston ohje A56

10 10 (14) Palovaara on erittäin suuri töissä, joista syntyy kipinöitä tai joissa käytetään kaasuliekkiä, avotulta tai kuumailmapuhallusta. Tällaisia työvaiheita voi sisältyä pieniinkin korjaus- ja muutostöihin. Tulityön tekijällä on oltava tulityökortti. Kirjallisen luvan tulityön tekemiseen antaa vastaava työnjohtaja. 3 Ehkä joka kolmas palo on tuhopoltto. Tuhopoltot sytytetään tavallisesti kellarissa, ullakolla, jätekatoksessa tai liian lähelle rakennuksen seinää muodostuneessa jätekasassa. Tuhopolttoja estetään mm. välttämällä äsken mainitun kaltaisten helppojen sytytyspaikkojen syntymistä, pitämällä murtosuojaus kunnossa ja kiinnittämällä huomiota riskikohteiden valaistukseen. 4 Paloilmaisin on yksinkertainen keino parantaa paloturvallisuutta, sillä se havaitsee savun / lämmön aikaisemmin kuin ihminen. Paloilmaisimia on asennettu kaikkiin päiväkodin huonetiloihin. Paloilmaisimien kunto tarkastetaan kerran kuukaudessa ja tarkastuksista pitää pöytäkirjaa kiinteistön huolto. Ryhmiksen jauhesammutin sijaitsee eteisessä. Sammutuspeite on keittiössä. Palon sattuessa: Pelasta vaarassa olevat varoittamalla lähellä olevia ja ohjaamalla lapset turvaan. (Hälytä palokunta paloilmoituspainikkeella ja varmenna ilmoitus puhelimella). Hälytä palokunta soittamalla lähimmällä puhelimella numeroon 112. Sammuta lähimmällä alkusammuttimella palo, jos voit. Rajoita paloa sulkemalla ikkunat ja ovet takanasi. Opasta palokunta. Nopea järjestäytynyt poistuminen on keskeinen tekijä. Poistumisreitit on merkitty poistumisvaloilla tai kilvillä. Merkittyjä poistumisreittejä ei saa tukkia edes tilapäisesti, ja reiteillä olevat ovet on voitava avata sisäpuolelta ilman avainta. Eri tiloista ja eri tilanteissa käytettävät reitit ja niiden riittävyys on suunniteltava ja opetettava henkilökunnalle ja lapsille. Ryhmiksen kuulutus palon sattuessa: Huomio, Huomio!!! Ryhmiksen (esim.) keittiössä on syttynyt tulipalo. Kaikki poistuvat välittömästi sovittuun kokoontumispaikkaan ovista ja ikkunoista. Aikuiset saattavat lapset ripeästi ulos. 3 Suomen palopäällysliitto: Tulityöt, suojeluohje. 4 Erkki Jaakkola: Luo turvallisuutta s

11 11 (14) Järjestäytynyt poistuminen on palotilanteessa henkilökunnan keskeisin tehtävä. Aikuinen kulkee viimeisenä, tarkastaa oman ryhmän tiloista ja päiväkirjan lapsilistasta, ettei kukaan ole jäänyt huomaamatta ja sulkee ikkunat ja ovet takanaan. Jos tulipalo on havaittu tai palohälytin hälyttää, on kaikkien siirryttävä välittömästi lähimmän poistumistien kautta sovitulle kokoontumispaikalle ryhmksen hiekkalaatikon läheisyyteen. Kokoontumispaikalla on vielä tarkastettava, että kaikki ovat todella päässeet ulos. Kokoontumispaikalta ei saa poistua ennen kuin pelastustoimintaa johtava viranomainen antaa luvan. Palokunnan toimintamahdollisuuksien parantaminen on kolmas ryhmiksen henkilöstön keskeisistä tehtävistä. Tämä kohta koostuu mm. palon rajoittamisesta sulkemalla ovet, ikkunat ja ilmanvaihto, opastamalla palokunta palokohteeseen ja pitämällä palokunnan hyökkäysreitit vapaina palokunnan kulkua estävistä rakenteista, istutuksista, pysäköidyistä autoista ja muusta sellaisesta. Etäisyys paloasemalta on n. 1 km, joten palokunta tulee hälytyksen saatuaan yleensä 1 minuutissa paikalle. Jokaisen henkilökuntaan kuuluvan on osattava käyttää rakennuksen alkusammutusvälineitä. Myrkyllinen savu leviää nopeasti, joten palon alettua välitön poistuminen ja ovien sulkeminen on tärkeää. Palolaitos kouluttaa henkilökuntaa säännöllisesti alkusammutustaitojen ylläpitämiseksi vähintään kolmen vuoden välein. Työterveyshuolto kouluttaa henkilökuntaa ensiaputaitojen ylläpitämiseksi. 3) Suuronnettomuudet ja poikkeusolot Todennäköisimpinä mahdollisuuksina ja suunnittelun pohjana pidetään lähiympäristössä sattunutta myrkkyonnettomuutta (Valio, rautatie) tai Suomeen ulottuvaa säteilysaastetta. Viranomaiset ilmoittavat vaarasta ulkohälyttimillä ja antamalla sähköisten tiedotusvälineiden kautta hätätiedotteen. Kiireelliset viranomaistiedotteet, hätätiedotteet välitetään radiossa kaikkien kanavien kautta. Ulkohälyttimillä annettava hälytysmerkki kuuluu päiväkodin alueelle ulkona ja myös sisällä. (Kuuluvuus on tarkistettavissa koemerkistä kuukauden ensimmäinen torstai klo 13.00). Yleinen hälytysmerkki tarkoittaa: Siirry Ryhmiksen sisään. koneellinen ilmanvaihto pysäytetään yläkerran Sulje aulan ovet, seinässä ikkunat olevasta ja koneellinen ILMASTOINTI ilmanvaihto. HÄTÄSEIS Kuuntele radiosta tulevia ohjeita. napista. Vältä puhelimen käyttöä.. Jos tulee yleinen hälytysmerkki tai nenässä tuntuu pistävä haju (ammoniakki) päiväkodin ulkoiluaikana, ulkoilusta vastaavat aikuiset huolehtivat, että kaikki siirtyvät välittömästi sisätiloihin ja että kaikki ovet ja ikkunat sekä ilmastointi suljetaan. Tarkistetaan vielä, että kaikki ryhmät ovat sisällä ja sovitaan toimintaohjeista. Toimintaa jatketaan normaaliin tapaan paitsi, että ulos ei mennä ennen kuin tilanne on selvitetty.

12 12 (14) Ryhmiksessä järjestetään jatkuva yleisradion kuuntelu ja toimitaan radiosta tulevien ohjeiden mukaan. Puhelimen käyttöä vältetään, jotta se olisi vapaa, kun viranomaiset (palokunta) antavat tarvittaessa toimintaohjeita. Myrkkysaasteissa voidaan oireisiin ensiapuna käyttää kasvojen ja silmien huuhtelua. Muihin hoitotoimiin ryhdytään, jos niistä saadaan ohjeita radion kautta. Säteilytilanne ei edellytä kiireisiä lisätoimia. Poikkeustilanteessa viranomaiset antavat toimintaohjeet. Ryhmiksessä on varastoitu joditabletteja lapsia ja henkilökuntaa varten. Poikkeusolojen valmius perustuu normaaliajan järjestelyihin. Suojeluorganisaatio toteuttaa lisätoimet viranomaisten tiedotusvälineiden kautta antamien käskyjen mukaan. IV TIETOTURVA- JA MUUT RISKIT 1) Tiedottaminen häiriötilanteissa Tiedottamisesta vastaa toimintayksikön esimies. On tärkeää, että henkilöstö pitää esimiehen ajan tasalla häiriötilanteissa (esim. lasta ei ole haettu sulkemisaikaan mennessä). Toimintayksikön esimiehen vastuulla on tiedottaa häiriötilanteista varhaiskasvatusjohtajalle sekä sopia työnjaosta jatkossa (esim. vanhempien yhteydenotot ja mediaan tiedottaminen). 2) Tietosuoja Ryhmiksessä on paljon asiakasperheisiin ja päivähoidon hallintoon liittyviä salassa pidettäviä tietoja, tiedostoja (atk) ja asiapapereita. Henkilökunta sitoutuu siihen, ettei käytä hyväkseen eikä ilmaise sivullisille, mitä on saanut tietoonsa työssään tai muutoin työnantajan ammattisalaisuuksista. - Vaitiolovelvollisuus on kaikkia Leikkivakassa työskenteleviä henkilöitä sitova (vakituiset työntekijät, määräaikaiset sijaiset, harjoittelijat, työllistetyt, avustajat, opiskelijat, koululaiset, kesätyöntekijät). - Vaitiolovelvollisuus tarkoittaa: Ryhmiksessä toimiva henkilö, joka saa tietoonsa päivähoidon asiakkaita lapsia ja heidän perheitään koskevia tietoja on näissä asioissa salassapitovelvollinen. Hän ei saa keskustella/kertoa kuulemiaan asioita kenellekään ulkopuoliselle taholle (omat ystävät, sukulaiset, puoliso) eikä myöskään ammattinsa kautta kohdattaville yhteistyökumppaneille (terveydenhoito, opetustoimi jne.) ilman perheiden asianmukaista lupaa. - Vaitiolovelvollisuuteen kuuluu myös työntekijöihin, heidän ammattiinsa ja yksityisyyteensä liittyvien asioiden salassapito. Vaitiolovelvollisuus on sitova ja se jatkuu työsuhteen tai opiskelu- yms. paikan päättymisen jälkeenkin.

13 13 (14) Tärkeät asiakirjat säilytetään lukollisessa kaapissa. Asiakirjojen arkistoinnista ja hävittämisestä on ohjeet lopussa. LIITE 8. Samoin tulee huolehtia, että yksityisyyteen liittyvät asiat (esim. vanhempien viestit) eivät ole kaikkien luettavana. 3) Tietoliikenne turvallisuus Kaikilla hallintoon liittyviä ohjelmia käyttävillä on tietokoneella omat ohjelmakohtaiset käyttäjätunnukset ja salasanat. Henkilöstön tulee huolehtia, etteivät sellaiset käyttäjätunnukset ole kaikkien saatavilla, jotka vaarantaisi tietoturvan. V TURVALLISUUSKOULUTUS JA KRIISIAPU 1) Turvallisuuskoulutus Turvallisuuskoulutus jakautuu suojeluorganisaation ja muun henkilökunnan valmiuksien kehittämiseen ja ylläpitoon sekä lasten kasvattamiseen turvallisuustietoisiksi ja oikeat toimintamallit hallitseviksi kansalaisiksi. Pelastuslaitos kouluttaa henkilökuntaa tarvittaessa/pyydettäessä, mutta kuitenkin vähintään kolmen vuoden välein ja antaa esiopetusikäisille lapsille turvallisuuskasvatusta vuosittain. Tulipalon sattuessa nopea järjestäytynyt poistuminen on keskeisintä. Poistuminen harjoitellaan omaehtoisesti ja yhdessä pelastuslaitoksen kanssa. Leikkivakan henkilökunnalle on järjestetty ensiapu- ja alkusammutuskoulutus vuosina ) Kriisiapu Epätavallisen voimakkaasta kokemuksesta selviytyminen voi aiheuttaa lapsissa ja henkilökunnassa pysyviä henkisiä vammoja, ellei tapahtumaa ole riittävästi työstetty ja läpi eletty. Tämänkaltaisia kokemuksia voivat olla äkillinen kuolema, itsemurha tai itsemurhayritys, onnettomuus, tulipalo, vakava väkivalta tai väkivallan uhka. Tapahtumaa seuraavaan välittömään tukeen kuuluu: * Rauhoittava, turvallisuutta luova ilmapiiri * Myötäeläminen ja huolenpito

14 14 (14) * Reaktioiden ymmärtäminen ja hyväksyminen * Uhrin kertomuksen kuunteleminen * Tyhjien sanojen ja liiallisten lupausten välttäminen * Levollinen läsnäolo, älä jätä uhria yksin * Tietojen pitäminen ajan tasalla. Jatkossa on hyvä huomioida, että kriisi lisää tarvetta läheisyyteen ja kontaktiin. Lapsille on annettava avoimesti ja rehellisesti tietoa tapahtuneesta. Väärinkäsitykset ja väärinymmärrykset on selvitettävä. Lasten reaktiot ovat hyvin samantapaisia kuin aikuisilla. Normaaleista, tavallisista reaktioista on hyvä kertoa. Lapset käsittelevät kriisejä monin tavoin: mm. keskustelemalla, toimimalla, leikkimällä ja piirtämällä. Aikuisten tulee hyväksyä lasten tarve puhua ja ilmaista tunteita. Vakavassa tilanteessa saatetaan tarvita koulutettujen auttajien apua. Suomen mielenterveysseuran SOSpalvelu, puh.nro , kautta voidaan järjestää jälkipuinti. Periaatteena on, että mahdollisuus jälkipuintiin voitaisiin järjestää kaikille, joita kokemus koskettaa. Paras aika jälkipuinnin järjestämiselle on tuntia tapahtuman jälkeen. JANAKKALASSA kriisiapua voi lähteä järjestämään terveysaseman päivystyksen kautta; siellä henkilöstö ohjaa eteenpäin. Kunnassa yhteistyökumppanina on myös seurakunta; jolta saa apua esim. lapsille pidettäviin tilaisuuksiin. VI TURVALLISUUSSUUNNITELMAN HYVÄKSYMINEN, JAKELU, YLLÄPITO Turvakansion, joka pitää sisällään turvallisuussuunnitelman, kriisiohjeet ja liiteosan hyväksyy kasvatus- ja koulutuslautakunta. Paloturvallisuutta koskevan osan s hyväksyy palopäällikkö / palomestari / paloviranomainen. Koko henkilökunta tutustuu suunnitelmaan ja kuittaa liitteellä 9, että he ovat perehtyneet siihen. Samoin kaikki uudet työntekijät tutustuvat ja kuittaavat suunnitelman perehdyttämisen yhteydessä. Suunnitelma päivitetään vuosittain.

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO Perhepäivähoito Päivitetty 2009 2 (13) SISÄLLYS I) TURVALLISUUSSUUNNITELMAN YLEISET TIEDOT II) HENKILÖRISKIT 1) Lapsen hakeminen ja kulkeminen 2) Tapaturmat

Lisätiedot

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO PIKKUNIITUN PÄIVÄKOTI päivitetty 2009 2 (15) SISÄLLYS I) TURVALLISUUSSUUNNITELMAN YLEISET TIEDOT 1) Toimintayksikkö 2) Lapset 3) Henkilökunta 4) Vanhemmat/huoltajat

Lisätiedot

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO Perhepäivähoito Päivitetty 10.3.2016 SISÄLLYS I) TURVALLISUUSSUUNNITELMAN YLEISET TIEDOT II) HENKILÖRISKIT 1) Lapsen hakeminen ja kulkeminen 1.1. Lapsen

Lisätiedot

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO päiväkoti KIVITASKU päivitetty 7/2014 2 (14) SISÄLLYS I) TURVALLISUUSSUUNNITELMAN YLEISET TIEDOT 1) Toimintayksikkö 2) Lapset 3) Henkilökunta 4) Vanhemmat/huoltajat

Lisätiedot

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO Perhepäivähoito Päivitetty 2013 2 (15) SISÄLLYS I) TURVALLISUUSSUUNNITELMAN YLEISET TIEDOT II) HENKILÖRISKIT 1) Lapsen hakeminen ja kulkeminen 1.1. Lapsen

Lisätiedot

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO JÄNISPOLUN päiväkoti päivitetty 11.11.2015 2 (17) SISÄLLYS I) TURVALLISUUSSUUNNITELMAN YLEISET TIEDOT 1) Toimintayksikkö 2) Lapset 3) Henkilökunta 4) Vanhemmat/huoltajat

Lisätiedot

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO JÄNISPOLUN päiväkoti päivitetty 25.9.2014 2 (17) SISÄLLYS I) TURVALLISUUSSUUNNITELMAN YLEISET TIEDOT 1) Toimintayksikkö 2) Lapset 3) Henkilökunta 4) Vanhemmat/huoltajat

Lisätiedot

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO päiväkoti KIVITASKU päivitetty 10/2015 2 (16) SISÄLLYS I) TURVALLISUUSSUUNNITELMAN YLEISET TIEDOT 1) Toimintayksikkö 2) Lapset 3) Henkilökunta 4) Vanhemmat/huoltajat

Lisätiedot

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO KETTUKALLION PÄIVÄKOTI päivitetty lokakuussa 2014 2 (16) SISÄLLYS I) TURVALLISUUSSUUNNITELMAN YLEISET TIEDOT 1) Toimintayksikkö 2) Lapset 3) Henkilökunta

Lisätiedot

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO HALTIAN VUOROPÄIVÄKOTI päivitetty 25.9.2014 2 (16) SISÄLLYS I) TURVALLISUUSSUUNNITELMAN YLEISET TIEDOT 1) Toimintayksikkö 2) Lapset 3) Henkilökunta 4) Vanhemmat/huoltajat

Lisätiedot

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO

Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO Janakkalan kunnan VARHAISKASVATUKSEN TURVAKANSIO PIKKUNIITUN VUOROPÄIVÄKOTI päivitetty 8.10.2013 2 (18) SISÄLLYS I) TURVALLISUUSSUUNNITELMAN YLEISET TIEDOT 1) Toimintayksikkö 2) Lapset 3) Henkilökunta

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA Suunnitelman perustana ja lähteinä ovat olleet Sosiaali- ja terveysministeriön 2007 julkaisema opas Turvallinen lääkehoito, Valtakunnallinen opas lääkehoidon

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit.

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit. HÄTÄILMOITUS 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Mitä on tapahtunut? Onnettomuus? Sairaskohtaus? Onko ihmisiä vaarassa? Missä? Osoite, osasto, rakennus Vastaa kysymyksiin

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan ammattiopisto KRIISITILANTEIDEN TOIMINTAMALLI

Keski-Uudenmaan ammattiopisto KRIISITILANTEIDEN TOIMINTAMALLI Keski-Uudenmaan ammattiopisto KRIISITILANTEIDEN TOIMINTAMALLI Sisältö 1. YLEISTÄ... 3 1.1. Mikä on kriisi?... 3 1.2. Suunnitelman tarkoitus ja tavoitteet... 3 2. TOIMINTATAVAT KRIISITILANTEISSA... 4 2.1.

Lisätiedot

PIENEN YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA [NIMI] NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN

PIENEN YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA [NIMI] NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN 1 PIENEN YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA [NIMI] NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN Suunnitteluvelvoite perustuu pelastuslakiin (2004 8 ja 9 ) ja pelastustoimesta

Lisätiedot

Oppilaitoksen kriisivalmius

Oppilaitoksen kriisivalmius 1 Hyväksytty 16.6.2011 Oppilaitoksen kriisivalmius Oppilaitoksen opiskelijat ja henkilökunta voivat joutua äkilliseen onnettomuuteen tai uhkaavaan tilanteeseen, joko oppilaitoksessa tai sen ulkopuolella.

Lisätiedot

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA Masalan ylipainehallin yhteystiedot Jalkapallohalli, kupla Rusthollintie 2, 02430 Masala Ylläpito ja huolto: Tilahallinnon päivystäjä 040-5140091 Kenttämestari

Lisätiedot

LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA

LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA TÄRKEÄT NUMEROT Koulun osoite: MUISTA RAUHALLISUUS! YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 Poliisi 112 Palo- ja pelastusasiat 112 Kangasalan terveyskeskus 03-5655 400 Pälkäneen

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSSUUNNITELMA Tapahtuma: Osallistujat: Taekwon-do Akatemian leiri noin 200 osallistujaa Ajankohta: 2.11.2007 4.11.2007 Tapahtumapaikka: Järjestäjä: Rajakylän koulu Taekwon-do Akatemia ry -----------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Tässä yksi esimerkki koulun kriisisuunnitelmasta. Soveltuvien osin tätä voi käyttää apuna oman koulun kriisisuunnitelman laatimisessa.

Tässä yksi esimerkki koulun kriisisuunnitelmasta. Soveltuvien osin tätä voi käyttää apuna oman koulun kriisisuunnitelman laatimisessa. K R I I S I S U U N N I T E L M A Koulun turvallisuussuunnitelman yksi tärkeä osio on koulun kriisisuunnitelma. Sen tavoitteena on antaa koulun henkilökunnalle selkeät toimintaohjeet koulun kriisitilanteissa.

Lisätiedot

Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi

Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi 15.12.2009 1 (5) Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi Sosiaali- ja terveysministeriön opas Turvallinen lääkehoito Valtakunnallinen opas lääkehoidon toteuttamisesta

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE VÄKIVALTATILANTEIDEN VARALLE RUOVEDEN KUNTA

TOIMINTAOHJE VÄKIVALTATILANTEIDEN VARALLE RUOVEDEN KUNTA TOIMINTAOHJE VÄKIVALTATILANTEIDEN VARALLE RUOVEDEN KUNTA 1. PEREHDYTYS Työturvallisuuslaki 14 Työnantajan on annettava työntekijälle riittävät tiedot työpaikan haitta- ja vaaratekijöistä sekä huolehdittava

Lisätiedot

Esim. astmaan liittyvä hengenahdistus diabetes, lasten kohdalla toteutuu monipistoshoito epilepsia allergialääkkeet

Esim. astmaan liittyvä hengenahdistus diabetes, lasten kohdalla toteutuu monipistoshoito epilepsia allergialääkkeet LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Suunnitelman perustana ja lähteinä on ollut Sosiaali- ja terveysministeriön 2007 julkaisema opas Turvallinen lääkehoito, Valtakunnallinen opas lääkehoidon toteuttamisesta Sosiaali-

Lisätiedot

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry Turvallisuussuunnitelma Lauttasaaren Kisa-Siskot ry LAUTTASAAREN KISA-SISKOT RY TURVALLISUUSSUUNNITELMA 2 (6) Sisällysluettelo 1 Turvallisuussuunnitelman tarkoitus... 3 2 Yhdistyksen toiminnan kuvaus...

Lisätiedot

Uudenkaupungin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ohje työyksikköjen lääkehoitosuunnitelmaa

Uudenkaupungin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ohje työyksikköjen lääkehoitosuunnitelmaa VARHAISKASVATUKSESSA 2.4.2013 päivähoidon johtaja Kirsi Häkkinen Hyväksytty liitteineen (1-4) 9.4.2013 va vastaava ylilääkäri Sanna Maula, Uudenkaupungin sosiaali- ja terveyskeskus Suunnitelman perustana

Lisätiedot

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET Turvallista asumista YH Kodeilla YH Kodit tarjoaa elämän kestävää asumista, joka on paljon enemmän kuin pelkkä asunto. Me arvostamme turvallisen asumisen ja toimivan elinympäristön

Lisätiedot

VALVOJAN TEHTÄVIÄ LISÄKSI YÖLLÄ VALVOJA

VALVOJAN TEHTÄVIÄ LISÄKSI YÖLLÄ VALVOJA MAJOITUSVALVONTA VALVOJAN TEHTÄVIÄ - Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito - Neuvonta ja opastus; Kysymykset voivat käsitellä lähes mitä tahansa, mutta niihin ei saa vastata mitä tahansa. Perehdy

Lisätiedot

Telkän esite 2007. Päiväkodin arvot, jotka on määritelty yhdessä vanhempien kanssa ohjaavat toimintaamme:

Telkän esite 2007. Päiväkodin arvot, jotka on määritelty yhdessä vanhempien kanssa ohjaavat toimintaamme: TERVETULOA TELKÄN PÄIVÄKOTIIN Telkän esite 2007 Telkän päiväkoti on perustettu 1980 keskelle Hervantaa lähelle Ahvenisjärveä. Päiväkoti on myös lähellä Suolijärveä, joten retkeily lähimaastossa on oleellinen

Lisätiedot

TERVETULOA PÄIVÄKOTI KAJUUTTAAN

TERVETULOA PÄIVÄKOTI KAJUUTTAAN TERVETULOA PÄIVÄKOTI KAJUUTTAAN TOIMINTA-AJATUS: KASVATAMME LAPSIA TURVALLISESSA JA KANNUSTAVASSA ILMAPIIRISSÄ. PÄIVÄKOTIEMME LEIKKI- JA OPPIMISYMPÄRISTÖT TUKEVAT LAPSEN OMATOIMISUUTTA JA AKTIIVISUUTTA.

Lisätiedot

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN Ransu ja Valtteri opastavat välttämään vaaratilanteita ja toimimaan oikein onnettomuuksissa. Valtteri Väyrynen on Tampereen aluepelastuslaitoksen koulutussuunnittelija. Tämä opas

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma. Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu

PELASTUSSUUNNITELMA. Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma. Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu PELASTUSSUUNNITELMA Isännöitsijätoimisto Puhelin: 040-5549123 Kauppurienkatu Fax: 08-90100 Oulu Asunto-osakeyhtiö

Lisätiedot

Pelasta Pelasta välittömässä vaarassa olevat asukkaat pois huoneistosta.

Pelasta Pelasta välittömässä vaarassa olevat asukkaat pois huoneistosta. TOIMINTAOHJEET VAARATILANTEISSA Vaaratilanteiden ehkäisy Pidä kulkureitit vapaina Selvitä sammutuslaitteiden sijainti Huomioi sähkölaitteiden turvallisuus Älä tupakoi sisällä Käytä LED-kynttilöitä Pidä

Lisätiedot

LAITILAN LUKION KRIISISUUNNITELMA

LAITILAN LUKION KRIISISUUNNITELMA LIITE 9 LAITILAN LUKION OPETUSSUUNNITELMA LAITILAN LUKION KRIISISUUNNITELMA Päivitys 05.08.2015/mnh Hyväksytty 18.04.2016 sivistyslautakunta LAITILAN LUKION KRIISISUUNNITELMA 1. YLEISTÄ... 4 2. KOULUN

Lisätiedot

TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEEN

TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEEN TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEEN VARHAISKASVATUS Perhepäivähoito on kodinomaista, pienissä ryhmissä tapahtuvaa päivähoitoa. Perhepäivähoitoa järjestetään hoitajan kotona. Perhepäivähoitajalla voi olla hoidossa

Lisätiedot

Palon tai muun onnettomuuden havainnut valvoja varmistaa, että pelastuslaitos on hälytetty kohteeseen, hälytys numerosta 112.

Palon tai muun onnettomuuden havainnut valvoja varmistaa, että pelastuslaitos on hälytetty kohteeseen, hälytys numerosta 112. Pelastustiet ja pysäköinti Valvojat ohjeistetaan seuraamaan pysäköintiä niin, ettei pysäköinti estä pelastusajoneuvojen toimintaa ja niin että pelastustiet pidetään avoinna. Hallin edessä on selkeät parkkipaikat,

Lisätiedot

VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE

VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE Tärkeitä puhelinnumeroita Yleinen hätänumero 112 Ylätalon kanslia 5360196 Alatalon kanslia 5360187 Ylätalon op.huone 5360195 Alatalon op.huone 5360189 Lukion kanslia

Lisätiedot

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus toimintaohjeet Laadittu 4.12.2014 Laatija Juha Vilen Viimeksi päivitetty 3.3.2015 Päivittäjä Ville Salo Nämä toimintaohjeet on laadittu käyttäen

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA SOPIMUS Esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA SOPIMUS Esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa PALTAMON KUNTA 1 (4) Sivistyspalvelut / Lasten päivähoito LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA SOPIMUS Esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa LAPSEN NIMI Syntymäaika Osoite Hoitopaikka ÄITI / HUOLTAJA

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA SM-Keskimatka R2

TURVALLISUUSSUUNNITELMA SM-Keskimatka R2 1 TURVALLISUUSSUUNNITELMA SM-Keskimatka R2 Suunnistuskilpailu SISÄLTÖ 1. TURVALLISUUSSUUNNITELMAN TARKOITUS...2 2. YLEISTIEDOT...2 3. HENKILÖSTÖ YHTEYSTIETOINEEN TAPAHTUMA-AIKANA 3 4. TILAISUUDEN ONNETTOMUUSRISKITEKIJÄT,

Lisätiedot

Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Auran ja Pöytyän kunnat Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Auran kunnan sivistyslautakunta 16.12.2014 175 Pöytyän kunnan koulutuslautakunta 10.12.2014 97 Sisällys

Lisätiedot

TURVALLISEEN HUOMISEEN

TURVALLISEEN HUOMISEEN TURVALLISEEN HUOMISEEN perheen pelastautumissuunnitelma 1 Poistu palavasta rakennuksesta, mutta älä mene savuun! Tulipalo yllättää aina, ja huonetilaan alkaa heti muodostua tultakin vaarallisempaa savua.

Lisätiedot

Tehtävät henkilöstö- ja yksikkömuutoksissa

Tehtävät henkilöstö- ja yksikkömuutoksissa Tehtävät henkilöstö- ja yksikkömuutoksissa Hyväksytty xx.xx.2014 Sisällysluettelo 1. Henkilöstömuutokset... 1 1.1. Irtisanoutuminen tai määräaikaisen työsuhteen päättyminen... 1 1.2. Pitkäaikainen poissaolo,

Lisätiedot

YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION POISTUMISSUUNNITELMA

YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION POISTUMISSUUNNITELMA Liite 8 YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION POISTUMISSUUNNITELMA ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä poistumissuunnitelmasta... 3 2. Toiminta onnettomuus- ja uhkatilanteissa...

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT

PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT TS AGILITYURHEILUKESKUS OY PELASTUSSUUNNITELMA 1 Johdanto: PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT Tämän pelastussuunnitelman tarkoituksena on antaa perusteita kohteessa oleskelevien henkilöiden

Lisätiedot

Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa

Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa Suunnitelma toiminnasta erilaisissa onnettomuus-, vaara- ja vahinkotilanteissa hätäilmoitus yleinen hälytysmerkki sammutuspeitteen käyttö tapaturma tai sairaskohtaus

Lisätiedot

KUNTAKOHTAINEN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA. 14.8.2013 Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

KUNTAKOHTAINEN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA. 14.8.2013 Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä KUNTAKOHTAINEN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA 14.8.2013 Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä 1 Suunnitelman perustana on ollut Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisema opas Turvallinen

Lisätiedot

Linnoituksen päiväkoti. Kaarlonkatu HAMINA

Linnoituksen päiväkoti. Kaarlonkatu HAMINA Linnoituksen päiväkoti Kaarlonkatu 4 49400 HAMINA linnoituksen.paivakoti@hamina.fi A r v o t MUITA LINNOITUKSESSA TYÖSKENTELEVIÄ: Varhaiskasvatuksen esimies Sirpa Matero puh. 040 778 2179 Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta!

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Paloturvallisuustietoa kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Ohjeet asukkaalle Palovaroitin Asunnon jokainen kerros sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava

Lisätiedot

METSÄTÄHDEN PÄIVÄKOTI

METSÄTÄHDEN PÄIVÄKOTI METSÄTÄHDEN PÄIVÄKOTI YHTEYSTIEDOT: Auratie 3 92140 Pattijoki Kissankellot 1-3v kissankellot(at)raahe.fi p. 040 830 3010 Päivänkakkarat 3-5v. paivankakkarat(at)raahe.fi p. 040 830 3150 päivähoidonohjaaja

Lisätiedot

Tervetuloa KOTOLAan, Adoptioperheet ry:n, Familia Club ry:n ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisiin toimitiloihin!

Tervetuloa KOTOLAan, Adoptioperheet ry:n, Familia Club ry:n ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisiin toimitiloihin! Tervetuloa KOTOLAan, Adoptioperheet ry:n, Familia Club ry:n ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisiin toimitiloihin! Tilat: Yhdistyksen toimistohuoneiden lisäksi Kotolasta löytyy kaksi koulutustilaa; suurempi

Lisätiedot

Perehdyttämisen tarkistuslista

Perehdyttämisen tarkistuslista Perehdyttämisen tarkistuslista PEREHDYTTÄJÄLLE JA PEREHDYTETTÄVÄLLE Yrityksen nimi, osoite, puhelinnumero, faksi, sähköposti Työpaikan nimi, osoite, puhelinnumero, faksi, sähköposti Perehdytettävä Perehdyttäjä

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA JA ESIOPETUKSESSA

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA JA ESIOPETUKSESSA Kauniaisten kaupunki 6.4.2010 Sosiaali- ja terveystoimi Varhaiskasvatus ja esiopetus LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA JA ESIOPETUKSESSA Tämän lääkehoitosuunnitelman perustana on Sosiaali- ja

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma

Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Suunnitelman perustana ja lähteinä on ollut Sosiaali- ja terveysministeriön 2005 julkaisema opas Turvallinen lääkehoito,

Lisätiedot

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma Havusten varhaiskasvatussuunnitelma 2010 2011 Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 SAARENKYLÄ Havusten ryhmän puh. 050 5710814 Puh.klo16.30 jälk. 040 5197574 Tervetuloa Havusiin! Havuset on tällä hetkellä

Lisätiedot

Kodin paloturvallisuus

Kodin paloturvallisuus Kodin paloturvallisuus Itä-Uudenmaan Pelastuslaitos Palotarkastaja Linnea Kytömäki Itä-Uudenmaan pelastuslaitos Väkiluku n. 94 000 Seitsemän kuntaa Työntekijöitä n. 180 Asemat, joissa on vakituista henkilökuntaa

Lisätiedot

Ennaltaehkäisy väkivaltariskien hallinnassa työssä

Ennaltaehkäisy väkivaltariskien hallinnassa työssä Ennaltaehkäisy väkivaltariskien hallinnassa työssä Suuntaviivoja työväkivallan ja häirinnän torjuntaan -seminaari Turvallisuusmessut 2012, Tampere Timo Suurnäkki Työväkivallalla tarkoitetaan asiakkaiden

Lisätiedot

XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA

XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA 1 Yleistä Tämä pelastussuunnitelma perustuu Pelastuslain ja pelastusasetuksen vaatimuksiin laatia tällaisesta tapahtumasta Pelastussuunnitelma.

Lisätiedot

Mikkelin Jäähalli. Pelastussuunnitelman pikaohjeet

Mikkelin Jäähalli. Pelastussuunnitelman pikaohjeet Mikkelin Jäähalli Pelastussuunnitelman pikaohjeet Mikkelin Jäähalli Yleinen turvallisuusohje YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 TULIPALON SATTUESSA 1. PELASTA välittömässä vaarassa olevat. 2. VAROITA muita vaarasta.

Lisätiedot

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu.

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu. Opetusvideoiden tukimateriaali Turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille tarkoitetut opetusvideot on tarkoitettu katsottavaksi ohjatusti. Ilman tukimateriaalia saattaa videoiden sanoma jäädä epäselväksi.

Lisätiedot

MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC

MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC Meri-Halikon päiväkoti Tuupikkalantie 5 25210 Vartsala p. 044 778 3486 Simpukat p. 044 778 3487 Meritähdet p. 044 778 5937 keittiö sähköposti: merihalikko.paivakoti@salo.fi

Lisätiedot

Lastensuojelun avohuollon laatukäsikirja

Lastensuojelun avohuollon laatukäsikirja Lastensuojelun avohuollon laatukäsikirja Laatuperiaatteita Lapsen huolenpidosta ja kasvatuksesta ovat vastuussa lapsen vanhemmat ja muut huoltajat. Tähän tehtävään heillä on oikeus saada apua ja tukea

Lisätiedot

Seinäjoen ammattikorkeakoulun työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio. SeAMKin johtoryhmän hyväksymä

Seinäjoen ammattikorkeakoulun työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio. SeAMKin johtoryhmän hyväksymä Seinäjoen ammattikorkeakoulun työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio SeAMKin johtoryhmän 21.6.2017 hyväksymä Työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio SeAMK turvallisuuden johtoryhmä Rehtori (vararehtori)

Lisätiedot

Perehdyttämisen tarkistuslista

Perehdyttämisen tarkistuslista Perehdyttämisen tarkistuslista Yrityksen nimi, osoite, puhelinnumero, faksi, sähköposti, verkkosivut Työpaikan nimi, osoite, puhelinnumero, sähköposti Perehdytettävä Perehdyttäjä Perehdyttämisaika alkaa

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma. Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013 Varhaiskasvatussuunnitelma Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013 1. AVOIMEN VARHAISKASVATUKSEN PALVELUT Avoimet varhaiskasvatuspalvelut kunnassa on jaettu kolmeen päätaajamaan kirkonkylään, Rajamäkeen ja

Lisätiedot

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2 Luo luottamusta Suojele lasta 16.11.2016 Jaana Tervo 2 1 Lasten suojelemisen yhteistyötä ohjaavat periaatteet sekä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä ohjaava lainsäädäntö Suojele lasta Varmista lapsen aito osallisuus

Lisätiedot

LAPSEN HOITO- JA KASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN HOITO- JA KASVATUSSUUNNITELMA 1 LAPSEN HOITO- JA KASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN TIEDOT Lapsen nimi Henkilötunnus Kotiosoite Kotipuhelinnumero Äiti/puoliso Isä/puoliso Puhelinnumero Puhelinnumero Osoite Osoite Työpaikka ja puhelinnumero

Lisätiedot

OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE

OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE Yleistä palvelusetelistä: Palveluseteli on yksi kuntien käytössä oleva varhaiskasvatuksen järjestämistapa. Hausjärvellä varhaiskasvatuksen palvelusetelin

Lisätiedot

Poikkeavat tapahtumat

Poikkeavat tapahtumat Poikkeavat tapahtumat Säteilyturvallisuus ja laatu isotooppilääketieteessä, 10. 11.12.2012, Säätytalo Tarkastaja Sampsa Kaijaluoto Vaatimus poikkeavien tapahtumien ilmoittamisesta Säteilyturvakeskukselle

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Näin meidän yksikössä/ryhmässä : Pienryhmätoimintaan on mahdollisuus päivittäin.

Lisätiedot

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUS- JA VALVONTA-ASIAKIRJA

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUS- JA VALVONTA-ASIAKIRJA TAMPEREEN KAUPUNKI Sivu 1 (6) Hyvinvoinnin palvelualue Valvonta- ja ohjaustiimi KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUS- JA VALVONTA-ASIAKIRJA PALVELUNTUOTTAJA: nimi: y-tunnus: ryhmän nimi: osoite:

Lisätiedot

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Koulutusmateriaali vapaaehtoisille SPR/ Päihdetyö / Kati Laitila Koulutuksen tavoite Edistää lasten ja nuorten turvallisuuden, terveyden, oikeuksien ja

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA VPS-JUNIORIT ry TURVALLISUUSSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Turvallisuussuunnitelma. 1.1 Turvallisuussuunnitelman kohteet. 1.1.1 Pelaajat. 1.1.2 Ottelun toimihenkilöt, tuomarit, ym.. 1.1.3 Katsojat 1.1.4

Lisätiedot

Hyvinvointikeskus Sauvola

Hyvinvointikeskus Sauvola Hyvinvointikeskus Sauvola Käyttäjien turvallisuusohjeet 1. Yleistä 2. Kohteen perustiedot 3. Nimetyt henkilöt ja turvallisuusorganisaatio 4. Turvaopasteet 5. Poistumisjärjestelyt 6. Kokoontumispaikka 7.

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

KAUHAJOKI AJOT KILPAILUOHJE

KAUHAJOKI AJOT KILPAILUOHJE KAUHAJOKI AJOT 27. - 28.7.2019 KILPAILUOHJE Päivitetty 5.7.2019 KAUHAJOKI TEMPO 27.7.2019 klo 11.00 Kilpailukeskus: Pukkilan ala-aste Hyypäntie 78, Kauhajoki KAUHAJOKI MAANTIE 28.7.2019 klo 10.00 Kilpailukeskus:

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC

MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC MERI-HALIKON PÄIVÄHOIDON ABC Meri-Halikon päiväkoti Ryhmis Merituuli Tuupikkalantie 5 Tuupikkalantie 5 as 1 25210 Vartsala 25210 Vartsala p. 044 778 3486 Simpukat p. 044 778 3488 p. 044 778 3487 Meritähdet

Lisätiedot

PÄIVÄKODISSA, KOULUSSA SEKÄ AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA TOTEUTETTAVAN LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA. Rovaniemen kaupunki

PÄIVÄKODISSA, KOULUSSA SEKÄ AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA TOTEUTETTAVAN LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA. Rovaniemen kaupunki PÄIVÄKODISSA, KOULUSSA SEKÄ AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA TOTEUTETTAVAN LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA Rovaniemen kaupunki Päivähoidon palvelukeskus ja Koulupalvelukeskus 4.5.2011 LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA PÄIVÄHOIDOSSA,

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Maatullinaukio

Kiinteistö Oy Maatullinaukio Kiinteistö Oy Maatullinaukio Käyttäjien turvallisuusohjeet Maatullinaukio 10 00750 HELSINKI 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Yleistä Kohteen perustiedot Nimetyt henkilöt ja turvallisuusorganisaatio Turvaopasteet Poistumisjärjestelyt

Lisätiedot

Ensihoitopalvelualan opintopäivät Kaija Ojanperä Työympäristöasiantuntija Tehy ry

Ensihoitopalvelualan opintopäivät Kaija Ojanperä Työympäristöasiantuntija Tehy ry Ensihoitopalvelualan opintopäivät Kaija Ojanperä Työympäristöasiantuntija Tehy ry 26.3.2018 K.O 1 Kotimaa 12.08.2017 12:41 Ensihoitajien kohtaama seksuaalinen häirintä yleistä UUTINEN 13.02.2018 Ensihoitajat:

Lisätiedot

1 Rekisterinpitäjä. 2 Yhteyshenkilö. 3 Rekisterin nimi. 4 Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus

1 Rekisterinpitäjä. 2 Yhteyshenkilö. 3 Rekisterin nimi. 4 Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus 1 Rekisterinpitäjä Clementia Oy (2320280-1) Kiilakiventie 1, 90250 Oulu info@clementia.fi, 0403592019 2 Yhteyshenkilö Marko Heikkilä Kiilakiventie 1, 90250 Oulu marko@clementia.fi, 0403592019 3 Rekisterin

Lisätiedot

Asumisyksikkö Muistokatu

Asumisyksikkö Muistokatu Asumisyksikkö Muistokatu Käyttäjien turvallisuusohjeet 1. Yleistä 2. Kohteen perustiedot 3. Nimetyt henkilöt ja turvallisuusorganisaatio 4. Turvaopasteet 5. Poistumisjärjestelyt 6. Kokoontumispaikka 7.

Lisätiedot

6.1 Savunpoisto. Porraskäytävät ovat kerrostalokiinteistöissä ensisijaiset poistumistiet. Porraskäytävien kautta asukkaiden pitää päästä tarvittaessa

6.1 Savunpoisto. Porraskäytävät ovat kerrostalokiinteistöissä ensisijaiset poistumistiet. Porraskäytävien kautta asukkaiden pitää päästä tarvittaessa 6 ut P O R R A S K ÄY TÄVÄT es iv Porraskäytävät ovat kerrostalokiinteistöissä ensisijaiset poistumistiet. Porraskäytävien kautta asukkaiden pitää päästä tarvittaessa poistumaan turvallisesti asunnostaan.

Lisätiedot

Asunto Oy Siltakyläntie 2

Asunto Oy Siltakyläntie 2 TURVALLISUUS- ja PELASTUSSUUNNITELMA Kiinteistön nimi Asunto Oy Siltakyläntie 2 1. Johdanto Suunnitelman tekemisestä on säädetty pelastuslaissa (468/2003) ja valtioneuvoston asetuksessa pelastustoimesta

Lisätiedot

TURVALLISUUSKARTOITUS

TURVALLISUUSKARTOITUS TURVALLISUUSKARTOITUS Turvallisuusosan tarkastukset Vanajan kirkko Hautausmaantie, 13110, Hämeenlinna Raporttipäivä: 14.01.2014 Tarkastuspäivä: 28.10.2013 Muokkauspäivä: 12.06.2014 2 (14) Vanajan kirkko

Lisätiedot

Ajankohtaista työelämän tietosuojasta Johanna Ylitepsa

Ajankohtaista työelämän tietosuojasta Johanna Ylitepsa Ajankohtaista työelämän tietosuojasta 20.5.2019 Johanna Ylitepsa Tietosuoja-asetus 88 artikla Käsittely työsuhteen yhteydessä Jäsenvaltiot voivat antaa lakisääteisesti tai työehtosopimuksilla yksityiskohtaisempia

Lisätiedot

Ryhmäperhepäivähoitokodissa hoidetaan samanaikaisesti 12 alle kouluikäistä kokopäiväistä lasta ja siellä työskentelee 3 ryhmäperhepäivähoitajaa.

Ryhmäperhepäivähoitokodissa hoidetaan samanaikaisesti 12 alle kouluikäistä kokopäiväistä lasta ja siellä työskentelee 3 ryhmäperhepäivähoitajaa. HYVÄT PERHEPÄIVÄHOITOLASTEN VANHEMMAT Lapsenne on saanut perhepäivähoitopaikan. Perhepäivähoito tarjoaa pienelle lapsiryhmälle kodinomaisen hoitomuodon. Perhepäiväkodin tarkoituksena on antaa turvallista

Lisätiedot

KAUHAJOKI AJOT KILPAILUOHJE

KAUHAJOKI AJOT KILPAILUOHJE KAUHAJOKI AJOT 15. - 16.7.2017 KILPAILUOHJE Päivitetty 12.7.2017 KAUHAJOKI TEMPO 15.7.2017 klo 11.00 Kilpailukeskus: Pukkilan ala-aste Hyypäntie 78, Kauhajoki HYYPÄNLAAKSO MAANTIE 16.7.2017 klo 10.00 Kilpailukeskus:

Lisätiedot

VÄESTÖN VAROITTAMINEN

VÄESTÖN VAROITTAMINEN TURVALLISUUSOHJE Liite 2 VÄESTÖN VAROITTAMINEN 1. Yleinen vaaramerkki Yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva ääni, jossa nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin 7 sekuntia

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA VUOSISUUNNITELMA 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Metsätähti RYHMIEN NIMET: Kissankellot (1-3v.) ja Päivänkakkarat (3-5v.) LASTEN MÄÄRÄ: 33 paikkaa (kuluvana toimintavuotena 38 lasta) Päiväkodin aukioloaika

Lisätiedot

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti.

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Oma turvallisuuteni Valitse kyllä tai ei. TURVALLISESTI Tiedän hätänumeron. kyllä ei KODISSANI Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Huoneessani on toimiva palovaroitin. Tiedän, mitä

Lisätiedot

Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA. Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä

Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA. Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä 2 Sisällysluettelo SAVUTTOMUUSOHJELMA 1. Savuttoman työpaikan määritelmä... 3 2. Savuton Forssan kaupunkityöpaikka...

Lisätiedot

Väkivallan uhka. Väkivallan uhka

Väkivallan uhka. Väkivallan uhka Väkivallan uhka Työpaikkaväkivallalla tarkoitetaan joutumista fyysisen väkivallan tai sen uhan kohteeksi työssä. Se voi ilmetä uhkaavana käytöksenä, ahdisteluna ja pelotteluna tai fyysisenä väkivaltana,

Lisätiedot

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 Vesa Ullakonoja ü työpaikalla on yksi työpaikan kokonaisuutta hallitseva eli pääasiallista määräysvaltaa käyttävä

Lisätiedot

1. TURVALLISUUNNITELMAN TARKOITUS

1. TURVALLISUUNNITELMAN TARKOITUS 1. TURVALLISUUNNITELMAN TARKOITUS Tämän turvallisuussuunnitelman tavoitteena on taata Rastivarsat ry:n järjestämän suunnistustapahtuman suunnistajien, katsojien sekä järjestelytehtävissä toimivien turvallisuus

Lisätiedot

Kanta-palvelut vauvasta vaariin ja mummiin

Kanta-palvelut vauvasta vaariin ja mummiin Kanta-palvelut vauvasta vaariin ja mummiin Sähköinen resepti Potilastiedon arkisto Kanta-palvelut ovat ulottuvillasi asuitpa missä päin Suomea hyvänsä. Sekä julkisen terveydenhuollon että yksityisen terveydenhuollon

Lisätiedot

Oamk Ammatillisen opettajakorkeakoulun turvallisuuskansio

Oamk Ammatillisen opettajakorkeakoulun turvallisuuskansio Oikarinen Pia Minustako rehtori -koulutus Yhteenveto kehittämistehtävän laatimisesta 1. KEHITTÄMISTEHTÄVÄN NIMI Oamk Ammatillisen opettajakorkeakoulun turvallisuuskansio 2. TEKIJÖIDEN NIMET Pia Oikarinen

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN PALOKUNTANUORET

PÄIJÄT-HÄMEEN PALOKUNTANUORET PÄIJÄT-HÄMEEN PALOKUNTANUORET Alueellinen 24h-päivystysharjoitus 17.6.-18.6.2017 Sisällys: Esittely Aikataulut Alueet Potilaat Turvallisuus Toimintaohjeet Harjoitusryhmille Maalirymille Yhteystiedot 3

Lisätiedot

Viitalantie 221, 60640 Isokoski

Viitalantie 221, 60640 Isokoski Venestalon pelastussuunnitelma, joka sisältää sammutus- ym. turvallisuusohjeita Viitalantie 221, 60640 Isokoski TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Venestalo on Veneskoski-Viitala-seura ry:n omistama kylätalo, joka

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI LOIKKELIININ LAATU- KÄSIKIRJA

PÄIVÄKOTI LOIKKELIININ LAATU- KÄSIKIRJA PÄIVÄKOTI LOIKKELIININ LAATU- KÄSIKIRJA PÄIVÄKOTI TIPITII OY PÄIVÄHOIDON LAADUNVARMISTUS 1.Lapsi Turvallisuus Lapsella on hyvät kasvun ja kehityksen edellytykset kodinomaisessa päiväkodissamme. Kasvatusympäristömme

Lisätiedot