I MERILAMPI HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUDELLE MUSIIKKITUOTTAJAT - IFPI FINLAND RY ELISA OYJ LAUSUMA ASIASSA H 11/ Helsinki 25.8.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "I MERILAMPI HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUDELLE MUSIIKKITUOTTAJAT - IFPI FINLAND RY ELISA OYJ LAUSUMA ASIASSA H 11/20937. Helsinki 25.8."

Transkriptio

1 I MERILAMPI HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUDELLE MUSIIKKITUOTTAJAT - IFPI FINLAND RY > ELISA OYJ LAUSUMA ASIASSA H 11/20937 Helsinki

2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Vaatimukset 3 2. Yleistä hakijoiden päivätystä lausumasta Hakijan vaatimuksen sisältö Scarlet Extended SA vs. Sabam asian merkityksestä 4 3. Haettu toimi on teknisesti mandoton toteuttaa 4 4. Hakemus kohdistuu loukkaamattomiin materiaaleihin ja henkilöihin 6 5. Oikeudenkäynti- ja asianosaiskuluista Elisan oikeudenkäyntikuluvaatimus Hakijan oikeudenkäyntikuluvaatimus on perusteeton 7 6. Todistelu ja liitteet Kirjalliset todisteet Henkilötodistelu 8

3 `_, ba,plj Hoisii"it)I!1 i<ci!'<åje3uii<e.uteen Helsingin käräjäoikeudelle Asia Lausuma keskeyttämismääräyksen antamiseksi tehtyyn hakemukseen tekijänoikeuslain 60 c :n nojalla asiassa H 11/ Lausuman antaja Elisa Oyj, Helsinki y-tunnus (jäljempänä myös "Elisa")

4 2 Vastauksen antajan asiamies ja prosessiosoite Sakari Aalto asianajaja, Espoo Asianajotoimisto Merilampi Oy Lönnrotinkatu 5, Helsinki puhelin (09) telefax (09) sähköposti Vastapuoli ja hakija Musiikkituottajat - IFPI Finland ry, Helsinki edustaen seuraavia äänitetuottajia: EMI Finland Oy Ab Sony Music Entertainment Finland Oy Universal Music Oy Warner Music Finland Oy (jäljempänä myös "IFPI") Vastapuolen edustaja ja prosessiosoite OTM Teemu Laakkonen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry Pieni Roobertinkatu 16 A HELSINKI puhelin (09) telefax (09) sähköposti teemu.laakkonen@antipiracy.fi

5 3 Vastauksen määräaika Käräjäoikeus on esittänyt Elisalle päivätyn lausumapyynnön ja asettanut Elisan lausuman toimittamisen määräajaksi mennessä. Elisa kiittää mandollisuudesta lausua asiassa ja esittää vastauksena seuraavaa: 1. Vaatimukset Elisa toistaa kunnioittavasti aikaisemmin esittämät vaatimuksensa ja täsmentää hakijoiden maksettavaksi vaadittavien oikeudenkäyntikulujen määräksi euroa (alv 0%) (Liite 1). 2. Yleistä hakijoiden päivätystä lausumasta 2.1 Hakijan vaatimuksen sisältö Hakija ei lausumassaan esitä mitään perusteita haetun keskeyttämismääräyksen antamiselle. Kaikki lausumassa esitetyt perusteet, väitteet ja todisteet koskevat joko hakemusta suppeampia keskeyttämismääräyksiä tai hakemuksesta poikkeavaa velvoitetta vaikeuttaa tekijänoikeutta loukkaavaksi väitetyn materiaalin jakelua. Selvyyden vuoksi toistamme tähän hakijan vaatimuksen. Hakijan vaatimus kuuluu: "Hakijat pyytävät kunnioittavasti, että käräjäoikeus määrää sakon uhalla välittäjänä toimivan palvelun tarjoajan Elisa Oyj:n estämään asiakkailtaan pääsyn The PirateBay nimiseen Internet-palveluun ja näin keskeyttämään tekijänoikeutta loukkaavaksi väitetyn aineiston, liitteessä 4 A yksilöityjen äänitteiden, saattamisen yleisön saataviin The Pirate Bay palvelua käyttäen." Varsinainen vaatimus on vaatimuksen alkuosassa ja sanojen "ja näin keskeyttämään" jälkeen oleva osuus kuvaa ainoastaan, mitä vaikutuksia hakijan käsityksen mukaan varsinaisella vaatimuksella on. Hakijan vaatimuksen loppuosa ei tekstin muotoilun mukaan rajoita vaatimuksen laajuutta. Vaadittu toimi ei ole rajoitettu vain vaatimuksen liitteessä 4 A yksilöityihin äänitteisiin eikä näihin äänitteisiin liittyvien oikeuksien loukkaajiksi väitettyihin henkilöihin.

6 4 Hakijan vaatimuksen muotoilu on ehdoton. Täyttääkseen vaatimuksen mukaisen keskeyttämismääräyksen ja välttääkseen velvollisuuden maksaa sakkoja Elisan pitäisi pystyä täydellisesti estämään kaikilta asiakkailtaan pääsy The PirateBay palveluun. Sanamuodon mukaan Elisa loukkaisi keskeyttämismääräystä, jos joku sen asiakkaista onnistuisi saamaan yhteyden The PirateBay palveluun, vaikka Elisa olisi yrittänyt estää tällaiset yhteydenotot. 2.2 Scarlet Extended SA vs. Sabam asian merkityksestä Elisa toistaa asiaan Scarlet Extended SA vs. Sabam liittyvät perustelunsa. Asiassa haettu keskeyttämismääräys ei vastaa täysin tässä asiassa haettua määräystä. Tapauksessa kuitenkin tulkitaan useita tekijänoikeuslain 60 c :n taustalla olevia yhteisöoikeudellisia kysymyksiä, joilla on suora vaikutus tämän asian ratkaisuun ja julkisasiamiehen lausunto ja mandollisesti saatava ratkaisu Scarlet Extended SA vs. Sabam asiassa tulisi ottaa huomioon tätä asiaa ratkaistaessa. 3. Haettu toimi on teknisesti mandoton toteuttaa Hakija hakee Elisalle velvollisuutta estää kaikki liikenne the PirateBay palveluun. Kaiken liikenteen estäminen ei ole teknisesti mandollista. Yhdistyneiden kuningaskuntien viestintävirastoa vastaava viranomainen Ofcom teki selvityksen haettua turvaamistointa vastaavien toimien tehokkuudesta. Selvityksen tulokset julkaistiin ja selvitysten tuloksena Ofcom totesi muun muassa, että: "All techniques can be circumvented to some degree by users and site owners who are willing to make the additional effort. For all blocking methods circumvention by site operators and internet users is technically possible and would be relatively straight forward by determined users.' Ofcomin selvitys on hyvin perusteellinen ja arvioi yksityiskohtaisesti mandollisesti käytettävissä olevia teknologioita. Selvitys päätyy yksiselitteisesti toteamaan, että nykyteknologialla sivuille pääsyn estäminen ei ole tehokkaasti toteutettavissa. 1 Ofcom: "Site Blocking" to reduce online copyright infringement, , s. 5. (Liite 2).

7 5 Ofcomin ja muiden selvitysten perusteella Yhdistyneiden kuningaskuntien hallitus päätyi siihen, että liikenteen estäminen ei tällä hetkellä ole tarkoituksenmukainen tapa rajoittaa tekijänoikeudellisen materiaalin laitonta jakelua. Hallitus totesi: "Following advice from Ofcom - which the Government is publishing today site blocking will not be brought forward at this time. However, the Government is keen to explore the issues raised by Ofcom's report and will do more work on what other measures can be pursued to tackle online copyright infringement.i2 Hakijat ovat omassa lausumassaan vedonneet useisiin tapauksiin eri Euroopan maista. Yhdessäkään viitatuista tapauksista ei kuitenkaan ole haettu tai myönnetty velvoitetta estää liikenne kokonaisuudessaan tiettyyn Internet-palveluun. Kaikissa viitatuista tapauksista määrätyt toimet ovat rajoitettuja esimerkiksi koskemaan tiettyjä nimettyjä käyttäjiä tai koskemaan tiettyjä pääsyä vaikeuttavien toimien toteuttamista. Hakijan viittaamat tiettyjen toimien toteuttamiseen rajoittuvien määräysten osalta operaattori on velvollinen tekemään määrätyt toimet, mutta ei ole vastuussa siitä, että nämä toimet ovat kierrettävissä. Hakemuksen mukainen määräys tarkoittaisi sitä, että Elisa olisi vastuussa myös toimen tehokkuudesta ja koska mikään sivujen saatavuuden rajoittamiseen tähtäävistä toimista ei ole teknisesti aukoton, Elisalla ei ole mandollisuuksia täyttää haetun määräyksen kaltaista vaatimusta. Tällainen teknisesti mandoton määräys on täytäntöönpanokelvoton ja siksi sellaista ei voida määrätä. Hakija käyttää lausunnossaan useissa kohdissa perusteluna sitä, että joidenkin toimien tekeminen vähentäisi laittoman jakelun määrää 3. Elisa ei ota kantaa siihen, pitävätkö nämä väitteet paikkansa, mutta toteaa, että vaikka nämä väitteet pitäisivät paikkansa, ne eivät ole peruste haetun turvaamistoimen määräämiselle. Mandollisuus tehdä pääsy tiettyyn palveluun vaikeammaksi ei ole peruste määrätä tekijänoikeuslain 60 c :n perusteella teknisesti mandotonta velvoitetta estää palvelun käyttö kokonaan. 2 HM Government: The Government Response to the Hargreaves Review of Intellectual Property and Growth, , s. 12. (Liite 3). 3 Esimerkiksi hakijan päivätty lausuma s. 2 yhteenvedon kohta (ii) ja s. 4.

8 6 4. Hakemus kohdistuu loukkaamattomiin materiaaleihin ja henkilöihin Kuten edellä kohdassa 2 on käyty läpi hakijan vaatima toimenpide tarkoittaa sanamuotonsa mukaan kaiken the PirateBay -palvelun käytön estämistä. Vaatimuksen loppuosa on sanamuodon mukaan vain kuvaus siitä, mitä vaikutuksia hakijan käsityksen mukaan vaatimuksella on. Hakija jättää lausumansa kohdassa 4 tarkoitushakuisesti vaatimuksestaan toistamatta varsinaisen vaatimusosan, joka kohdistuu the PirateBay -palveluun kokonaisuudessaan. Hakija ei ole esittänyt mitään näyttöä siitä, kuinka suuri osa the PirateBay -palvelun kautta välitettävästä materiaalista on hakijan viittaamaa loukkaavaksi väitettyä materiaalia. Yleiset ja vanhat tiedot tekijänoikeudellisesti suojatun ja muun materiaalin suhteista eivät ole näyttöä tästä asiasta. Kaikenlaisten tekijänoikeuslain 60 c :n mukaisten toimenpiteiden tulee kohdistua joko kokonaan tai mandollisesti ainakin lähes kokonaan hakijan oikeuksia loukkaaviin toimiin. Tämä käy ilmi säännöksen 4 momentin ensimmäisestä lauseesta: " Tämän pykälän nojalla annettu keskeyttämismääräys ei saa vaarantaa kolmannen oikeutta lähettää ja vastaanottaa viestejä." Hakija ei ole tässä asiassa edes yrittänyt esittää näyttöä toimenpiteiden kohdistumisesta vain tai pääosin sen hallitsemien oikeuksia loukkaavaksi väitettyihin toimiin. Koska on ilmeistä, että keskeyttämismääräys kohdistuisi myös muuhun kuin hakijan hallitsemien oikeuksien suojaamaan materiaaliin ja henkilöihin, joiden ei edes väitetä loukkaavan hakijan oikeuksia, hakijan tulisi esittää näyttö siitä, että sen oikeuksien suojaaminen tekijänoikeuslain 60 c :n mukaisilla toimilla on muihin vaikutuksiin nähden oikeasuhtainen toimenpide. Ilman tällaista näyttöä hakemus tulee jo pelkästään tällä perusteella hylätä. Tekijänoikeuslain 60 c ei edellytä, että hakija on ensin kohdistanut vastaavan vaatimuksen varsinaiseen loukkaajaan. Säännöksen kuluratkaisua koskevasta 5 momentista käy kuitenkin selkeästi ilmi, että välittäjää vastaan voidaan määrätä vain kieltoja, joita vastaavia kieltoja hakijan on mandollista saada myös varsinaista loukkaajaa vastaan. Hakijan on mandollista saada varsinaista loukkaajaa vastaan kielto jatkaa hakijan hallitsemien oikeuksien loukkaamista, mutta sen ei ole mandollista kieltää tietyn nimisen palvelun tarjoamista. Ilmeisesti tällaisen vaatimuksen mandottomuudesta johtuen hakija ei ole edes yrittänyt vuosia jatkuneesta oikeudenkäynnistä huolimatta hakea tällaista palvelun nimeen rajautuvaa kieltoa varsinaista loukkaajaa vastaan. Koska haettua rajaamatonta tointa vastaava toimi ei

9 7 olisi mandollinen varsinaista loukkaajaa vastaan, sitä ei voida määrätä myöskään välittäjää kohtaan. 5. Oikeudenkäynti- ja asianosaiskuluista 5.1 Elisan oikeudenkäyntikuluvaatimus Kuten asiassa annetusta selvityksestä käy ilmi IFPI:n hakemus on ilmeisen perusteeton ja hakija on velvoitettava OK 21:2 pykälän perusteella korvaamaan Elisan oikeudenkäynti- ja asianosaiskulut tässä asiassa kokonaisuudessaan Elisan vastauksessa ja tässä lausumassa esittämin perustein. Hakija on ilmeisen tarkoitushakuisesti ja Elisalle aiheuttamistaan kuluista välittämättä esittänyt perusteettoman, teknisesti toteuttamiskelvottoman ja perusteettoman laajan keskeyttämismääräyshakemuksen. Hakijan tarkoitus käy ilmi hakijan lausumasta, jossa hakija toteaa, että kyseessä on "pilotti" hakemus. Hakijan on siis ollut tarkoitus hakea keskeyttämismääräystä, joka ei perustu lakiin vaan lain laajentavaan tulkintaan. Hakijalla on hyvä käsitys tekijänoikeuksien suojaan liittyvistä oikeudellisista keinoista ja hakijan on täytynyt ymmärtää, että sen hakema toimenpide ei ole käytännössä toteutettavissa ja että se kohdistuu suurelta osin materiaaliin ja henkilöihin, jotka eivät loukkaa hakijan hallitsemia oikeuksia. Hakijan tietoisuutta ja tavoitteita osoittaa myös hakijan viittaama tapaus Yhdistyneistä kuningaskunnista. Tapauksessa hakijan sisarorganisaatiot ovat ensin esittäneet tässä asiassa haettua kieltoa vastaavan kiellon määräämistä koskevan hakemuksen (tapauksen numeroitu kappale 11), mutta huomattuaan vaatimuksen ilmeisen perusteettomuuden oma-aloitteisesti muuttaneet hakemuksensa koskemaan kahta konkreettisesti määriteltyä toimenpidettä (tapauksen numeroitu kappale 12). Tämä tapaus osoittaa, että hakijalla on ollut tiedossaan, että haetun kaltainen määräys ei ole mandollista toteuttaa ja se ei perustu direktiivinmukaiseen lainsäädäntöön. 5.2 Hakijan oikeudenkäyntikuluvaatimus on perusteeton Elisa kiistää hakijan oikeudenkäyntikuluvaatimuksen perusteeltaan. Hakijan vaatimukset keskeyttämismääräyksestä tulisi hylätä ja tällä perusteella myös oikeudenkäyntikuluvaatimus tulisi hylätä. Vaikka käräjäoikeus hyväksyisi hakijan

10 8 vaatimuksen keskeyttämismääräyksestä, Elisa ei ole OK 21:2 perusteella velvollinen korvaamaan hakijan oikeudenkäyntikuluja. Hakija toteaa omassa lausumassaan: "Elisaan kohdistettu hakemus on "pilotti" hakemus." Hakija siis myöntää, että sen esittämät vaatimukset ovat vähintäänkin epävarmoja, koska muuten "pilotti" hakemuksen tekeminen ei olisi perusteltua ja tällä perusteella Elisan vastaaminen niihin kuuluu OK 21:2 pääsäännön piiriin, vaikka asia ratkaistaisiin Elisan käsityksen vastaisesti hakijan eduksi. Elisa ei voi ottaa kantaa hakijan oikeudenkäyntikulujen määrään puutteellisen selvityksen vuoksi. Hakijan lausumasta ei käy ilmi, kenelle kulut ovat aiheutuneet, eli kuka kulut maksaa ja kenelle. Elisa toteaa, että OK 21:2:n perusteella hakemuksen laadintaan käräjäoikeudelle liittyvät kulut eivät missään tapauksessa voi olla Elisan maksettavia kuluja, koska tässä vaiheessa Elisa ei ollut vielä esittänyt mitään väitteitä. 6. Todistelu ja liitteet 6.1 Kirjalliset todisteet 1) Oikeudenkäyntikululasku; 2) Ofcom: "Site Blocking" to reduce online copyright infringement, ( ja 3) HM Government: The Government Response to the Hargreaves Review of Intellectual Property and Growth, ( 6.2 Henkilötodistelu Elisan käsityksen mukaan asia ei vaadi suullista käsittelyä vaan hakemus voidaan hylätä suullista käsittelyä järjestämättä. Siltä varalta, että asiassa järjestettäisiin suullinen pääkäsittely, Elisa varaa oikeuden nimetä todistajia ainakin keskeyttämismääräyksen teknisen toteuttamiskelpoisuuden ja Elisan tekijänoikeuksia kunnioittavan jakelun edistämisen osalta.

11 9 Helsingissä elokuun 25. päivänä 2011 Elisa Oyj Helsinki Laati: Sakari Aalto asianajaja, Espoo

ULOSOTTOVIRASTO. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry/otm Teemu Laakkonen. Asianajotoimisto Merilampi Oy/Aa Sakari Aalto

ULOSOTTOVIRASTO. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry/otm Teemu Laakkonen. Asianajotoimisto Merilampi Oy/Aa Sakari Aalto HELSINGIN ULOSOTTOVIRASTO PL 190, Mäkelänkatu 2 A 00511 HELSINKI Puhelin 0100 86315 (lisämaksuton) tai 010 36 22600, Telekopio 010 36 22611 Sähköposti helsinki.uo@oikeus. PÄÄTÖS 17.11.2011 4731/6070/11P

Lisätiedot

SAAPUI HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUDELLE MUSIIKKITUOTTAJAT - IFPI FINLAND RY ELISA OYJ VASTAUS TURVAAMISTOIMIHAKEMUKSEEN ASIASSA H 11/20937 1 7. 06.

SAAPUI HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUDELLE MUSIIKKITUOTTAJAT - IFPI FINLAND RY ELISA OYJ VASTAUS TURVAAMISTOIMIHAKEMUKSEEN ASIASSA H 11/20937 1 7. 06. SAAPUI 1 7. 06. 2011 Helsingin kä ;mt!'r.oen HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUDELLE MUSIIKKITUOTTAJAT - IFPI FINLAND RY ELISA OYJ VASTAUS TURVAAMISTOIMIHAKEMUKSEEN ASIASSA H 11/20937 Helsinki 17.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Sähköposti: helsinki.ko@oikeus.fi 28.6.2012 kello 15.00 H 11/51554

Sähköposti: helsinki.ko@oikeus.fi 28.6.2012 kello 15.00 H 11/51554 1 HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS PÄÄTÖS Nro 33235 3. osasto Hakemusasia Porkkalankatu 13 00180 Helsinki Telekopio 029 5644 899 Annettu käräjäoikeuden kansliassa Sähköposti: helsinki.ko@oikeus.fi 28.6.2012 kello

Lisätiedot

Sähköposti: helsinki.ko@oikeus.fi 28.6.2012 kello 15.00 H 11/48307

Sähköposti: helsinki.ko@oikeus.fi 28.6.2012 kello 15.00 H 11/48307 1 HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS PÄÄTÖS Nro 33234 3. osasto Hakemusasia Porkkalankatu 13 00180 Helsinki Telekopio 029 5644 899 Annettu käräjäoikeuden kansliassa Sähköposti: helsinki.ko@oikeus.fi 28.6.2012 kello

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 67/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan lainsäädännön muuttamisesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 67/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan lainsäädännön muuttamisesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 67/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan lainsäädännön muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi teollis- ja tekijänoikeuksia

Lisätiedot

ASIA Julkista hankintaa koskeva vastine Rakennusliike Porrokki Oy:n 4.6.2014 markkinaoikeudelle tekemän valituksen johdosta asiassa 2014/535.

ASIA Julkista hankintaa koskeva vastine Rakennusliike Porrokki Oy:n 4.6.2014 markkinaoikeudelle tekemän valituksen johdosta asiassa 2014/535. 1 (5) MARKKINAOIKEUDELLE ASIA Julkista hankintaa koskeva vastine Rakennusliike Porrokki Oy:n 4.6.2014 markkinaoikeudelle tekemän valituksen johdosta asiassa 2014/535. Vastine koskee valittajan tekemää,

Lisätiedot

kohdistuva kieltotuomiomenettely Tekijänoikeusfoorumi 2011 Anna Vuopala

kohdistuva kieltotuomiomenettely Tekijänoikeusfoorumi 2011 Anna Vuopala Uusi, itsenäinen inen välittv littäjiin kohdistuva kieltotuomiomenettely Tekijänoikeusfoorumi 2011 Anna Vuopala Taustaa Tekijänoikeuksien täytäntöönpanoon tehostaminen; työtä on jatkettu keskeytyksettä

Lisätiedot

Helsingin käräjäoikeus 3 os. 26.10.2011 nro 41552 (liitteenä) Tekijänoikeuslain 60 c :ssä tarkoitettua keskeyttämismääräystä koskeva hakemusasia

Helsingin käräjäoikeus 3 os. 26.10.2011 nro 41552 (liitteenä) Tekijänoikeuslain 60 c :ssä tarkoitettua keskeyttämismääräystä koskeva hakemusasia Helsingin hovioikeus Päätös Antamispäivä 15.6.2012 Nro 1687 Diaarinumero S 11/3097 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Helsingin käräjäoikeus 3 os. 26.10.2011 nro 41552 (liitteenä) Asia Valittaja Vastapuoli

Lisätiedot

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi tekijänoikeuslain muuttamisesta. Lausuntopyyntö OKM/46010/2013

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi tekijänoikeuslain muuttamisesta. Lausuntopyyntö OKM/46010/2013 MARKKINAOIKEUS 17.1.2014 Opetus- ja kulttuuriministeriölle Asia: Lausunnon antaja: Viite: Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi tekijänoikeuslain muuttamisesta Markkinaoikeus Lausuntopyyntö 13.12.2013

Lisätiedot

Perustelut La VM 6/2006 vp HE 26/2006 vp. seikkana, joka tuomioistuimen tulee ottaa huomioon harkitessaan määräyksen antamista ja

Perustelut La VM 6/2006 vp HE 26/2006 vp. seikkana, joka tuomioistuimen tulee ottaa huomioon harkitessaan määräyksen antamista ja 1 Perustelut La VM 6/2006 vp HE 26/2006 vp Valiokunta toteaa, että 1 momentin viimeisessä virkkeessä tarkoitettuna muuna vastaavana seikkana, joka tuomioistuimen tulee ottaa huomioon harkitessaan määräyksen

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Helsingin oikeusaputoimisto Lausunto 13.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Yleisesti

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi PohjoisSavon oikeusaputoimisto Lausunto 13.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita

Lisätiedot

Lausunto a) Lausuntonne käräjäoikeuden kokoonpanosäännöksiä koskevista muutosehdotuksista

Lausunto a) Lausuntonne käräjäoikeuden kokoonpanosäännöksiä koskevista muutosehdotuksista Vantaan käräjäoikeus Lausunto 06.09.2017 Asia: OM 8/41/2015 Oikeusprosessien keventäminen 1. Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Työryhmän ehdotukset ovat lähtökohtaisesti kannatettavia.

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Veronmaksajain Keskusliitto ry Lausunto 12.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita

Lisätiedot

Laki. eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä. Soveltamisala

Laki. eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä. Soveltamisala Laki eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Soveltamisala Tässä laissa annetaan eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräysmenettelyn käyttöön

Lisätiedot

Hannes Snellman Asianajotoimisto Oy PL 33, Helsinki

Hannes Snellman Asianajotoimisto Oy PL 33, Helsinki Markkinaoikeudelle Valittaja Suomen Asianajajaliitto Helsinki, Suomi Valittajan asiamies Asianajaja Panu Siitonen Hannes Snellman Asianajotoimisto Oy PL 33, 00131 Helsinki Vastauksen antaja Auktorisoidut

Lisätiedot

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Laki oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain (100/2013) 1 luvun :n 2 momentin 2 kohta,

Lisätiedot

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Laki oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain (100/2013) 1 luvun 1 ja 6 luvun 6 sekä lisätään

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 193. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 193. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 24.11.2016 Sivu 1 / 1 4841/2016 10.03.01 193 Postilaatikon sijoittamista koskevan määräyksen antaminen, Tammikuja 9 (Kiinteistö 49-438- 1-154) Valmistelijat / lisätiedot: Vesa Puisto,

Lisätiedot

Puh, 0400 975 211 Sähköposti: esa.sirvio@manttavilppula.fi

Puh, 0400 975 211 Sähköposti: esa.sirvio@manttavilppula.fi 1 HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUS 2.11.2015 Raatihuoneenkatu 1 13100 Hämeenlinna ASIA: VALITUS TAMPEREEN KAUPUNGIN YHDYSKUNTALAUTAKUNNAN JÄTEHUOLTOJAOSTON PÄÄTÖKSESTÄ KOSKIEN SAKO- JA UM- PIKAIVOLIETTEENKULJETUSTA

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Lausunto 05.06.2017 Evira/2293/0004/2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

OTK Jaana Pihkala Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry Pieni Roobertinkatu 16 A

OTK Jaana Pihkala Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry Pieni Roobertinkatu 16 A TEKIJÄNOIKEUDEN TI VALVONTAKESKUS RY COPYRIGHT INFOR NTI-PIRACY CENTRE HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUDELLE SAAPUI 2 6. 05. 20',1 Helsingin kakloikeuteen ASIA HAKIJAT Hakemus keskeyttämismääräyksen antamiseksi TekijäL

Lisätiedot

LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ EDUSKUNNALLE LAIKSI TEKIJÄNOIKEUSLAIN MUUTTAMISESTA (HE 181/2014 vp)

LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ EDUSKUNNALLE LAIKSI TEKIJÄNOIKEUSLAIN MUUTTAMISESTA (HE 181/2014 vp) SIVISTYSVALIOKUNNALLE LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ EDUSKUNNALLE LAIKSI TEKIJÄNOIKEUSLAIN MUUTTAMISESTA (HE 181/2014 vp) Kiitämme mahdollisuudesta lausua ja esitämme kantanamme seuraavaa: LUVATTOMAN

Lisätiedot

Pyydetään kunnioittavasti, että Korkein oikeus myöntää valitusluvan kysymyksessä olevaan Turun hovioikeuden päätökseen.

Pyydetään kunnioittavasti, että Korkein oikeus myöntää valitusluvan kysymyksessä olevaan Turun hovioikeuden päätökseen. KORKEIMMALLE OIKEUDELLE Lupahakemuksen ja valituksen kohde Turun hovioikeuden päätös Nro 588 Dnro R 04/152/26.2.2004 Anna- Liisa Yli-Kovero Asia Hakija ja valittaja Virkasuhteen purkaminen Anna-Liisa Yli-Kovero

Lisätiedot

ASIA Lausunto asioissa 11705/14/2207 ja 11779/14/2207. Polvijärventie 14, 83700 Polvijärvi. Puh. 013-631 610, fax. 013-632 610

ASIA Lausunto asioissa 11705/14/2207 ja 11779/14/2207. Polvijärventie 14, 83700 Polvijärvi. Puh. 013-631 610, fax. 013-632 610 1 Polvijärventie 14, 83700 Polvijärvi Puh. (013) 631 610, Fax (013) 632 610 asianajotoimisto@pietarinen.inet.fi ITÄ-SUOMEN HALLINTO-OIKEUS ASIA Lausunto asioissa 11705/14/2207 ja 11779/14/2207 LAUSUNNON

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Suomen Lakimiesliitto Finlands Juristförbund ry Lausunto 19.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä

Lisätiedot

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu Hyvän hallintopäätöksen sisältö Lakimies Marko Nurmikolu Hallintopäätöksen sisältö Hallintolain 44 (Päätöksen sisältö) Kirjallisesta päätöksestä on käytävä selvästi ilmi: 1) päätöksen tehnyt viranomainen

Lisätiedot

Savenmaa Ky, edustajanaan liikkeenharjoittaja Hannu Pihlajamaa, Asiamies ja prosessiosoite

Savenmaa Ky, edustajanaan liikkeenharjoittaja Hannu Pihlajamaa, Asiamies ja prosessiosoite 1 HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS LAUSUMA 2. osasto Porkkalankatu 13 00180 Helsinki L 13/30086 Kantaja avustajana Savenmaa Ky, edustajanaan liikkeenharjoittaja Hannu Pihlajamaa, AA Heikki Kukkonen Savenmaa Ky Y-tunnus

Lisätiedot

Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän yhtymähallituksen päätös (liite 1.).

Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän yhtymähallituksen päätös (liite 1.). Eversheds Asianajotoimisto Oy Fabianinkatu 29 B 00100 Helsinki T: +358 (0)10 684 1300 F: +358 (0)10 684 1700 eversheds.fi Helsingin hallinto-oikeus Radanrakentajantie 5 00520 Helsinki HELSINGIN HALLINTO-OIKEUDELLE

Lisätiedot

L x Asianajotoimisto Lehtinen & Koponen Oy ``.

L x Asianajotoimisto Lehtinen & Koponen Oy ``. L x Asianajotoimisto Lehtinen & Koponen Oy ``. 1 HEINOLAN KAUPUNKI Heinolan kaupunki Tekninen lautakunta Rauhankatu 3 18100 Heinola A s : n ; ' i 0 5-11- 2013 2A3 v1. v1 Asia Oikaisuvaatimus postilaatikon

Lisätiedot

Helsingin käräjäoikeus nro 6767

Helsingin käräjäoikeus nro 6767 Helsingin hovioikeus Päätös Antamispäivä 9.1.2018 Nro 14 Diaarinumero S 17/710 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Helsingin käräjäoikeus 8.2.2017 nro 6767 Asia Valittaja Vastapuoli Todistelua koskeva käsittelyratkaisu

Lisätiedot

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9. Valvonta ja pakkokeinot Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.2017 MRL 24 luku Pakkokeinot ja seuraamukset Rakennustyön keskeyttäminen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 210. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 210. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 15.12.2016 Sivu 1 / 1 4841/2016 10.03.01 Rakennuslautakunta 193 24.11.2016 210 Postilaatikon sijoittamista koskevan määräyksen antaminen, Tammikuja 9 (kiinteistö 49-438- 1-154) Valmistelijat

Lisätiedot

OTM Mikko Junno Asianajotoimisto Hedman Partners Oy Pitkänsillanranta 3 A Helsinki Puh. (09)

OTM Mikko Junno Asianajotoimisto Hedman Partners Oy Pitkänsillanranta 3 A Helsinki Puh. (09) SISÄLTÄÄ SALASSAPITOPYYNNÖN MARKKINAOIKEUDELLE Asia Haastehakemus tekijänoikeuden loukkausta koskevassa asiassa Kantaja Crystalis Entertainment UG (haftungsbeschränkt) (jäljempänä "kantaja ) Asiamies ja

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Maahanmuuttovirasto Lausunto 13.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Ehdotuksessa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (5) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (5) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Esityslista 3/2017 1 (5) 8 Oikaisuvaatimus koskien kiinteistölautakunnan päätöstä 1.12.2016 ( 484) vuokrata Kiinteistö Oy Helsingin Uimarannantien palvelukodille tontti 39049/4 (kiinteistötunnus

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunto 23.05.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Oikeudenkäyntiavustajalautakunnalla

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 37/2009 vp Hallituksen esitys laiksi oikeudenkäynnin viivästymisen hyvittämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2008 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Joensuun kaupunki Lausunto 06.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita Oikeusministeriö

Lisätiedot

Inkeri Lilleberg. Simo Nurmi

Inkeri Lilleberg. Simo Nurmi 31.08.2017 Inkeri Lilleberg Simo Nurmi 31.08.2017 31.08.2017 Päätös 1 (3) 1618/781/2017 ÅF-Consult OY Bertel Jungin aukio 9 02600 Espoo Hakija Vireilletulo Päästökaupasta johtuvien epäsuorien kustannusten

Lisätiedot

Aika Maanantai klo 15:04 Keskiviikko klo 22:00

Aika Maanantai klo 15:04 Keskiviikko klo 22:00 SALON SEUDUN KOULUTUS- PÖYTÄKIRJA Hallitus 12/2017 Kokoustiedot Aika Maanantai 28.8.2017 klo 15:04 Keskiviikko 30.8.2017 klo 22:00 Paikka Sähköpostikokous Käsiteltävät asiat: 116 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA

Lisätiedot

OIKEUDENKÄYNTIKULURATKAISUN PERUSTELEMINEN LÄHESTYMISKIELTOASIAS- SA

OIKEUDENKÄYNTIKULURATKAISUN PERUSTELEMINEN LÄHESTYMISKIELTOASIAS- SA 26.4.2013 Dnro 3304/4/12 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Terhi Arjola-Sarja OIKEUDENKÄYNTIKULURATKAISUN PERUSTELEMINEN LÄHESTYMISKIELTOASIAS- SA 1 KANTELU

Lisätiedot

KOPIOINTILUPAHAKEMUS ÄÄNITALLENNE

KOPIOINTILUPAHAKEMUS ÄÄNITALLENNE T E K I J Ä N O I K E U S J Ä R J E S T Ö U P P H O V S R Ä T T S O R G A N I S A T I O N 1/6 KOPIOINTILUPAHAKEMUS ÄÄNITALLENNE 1. LUVAN HAKIJA (Yritys / henkilö, joka suorittaa kopioimisen) Yritys: Yhteyshenkilö:

Lisätiedot

Mitä on tekijänoikeus?

Mitä on tekijänoikeus? Tekijänoikeudet Elina Ulpovaara 21.9.2009 2009 Mitä on tekijänoikeus? Tekijänoikeuslaki 8.7.1961/404 Tekijänoikeuden kohde ja sisällys 1 Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus

Lisätiedot

Hostingpalvelujen. oikeudelliset kysymykset. Viestintäviraston Abuse-seminaari 2012. Jaakko Lindgren

Hostingpalvelujen. oikeudelliset kysymykset. Viestintäviraston Abuse-seminaari 2012. Jaakko Lindgren Hostingpalvelujen oikeudelliset kysymykset Viestintäviraston Abuse-seminaari 2012 Jaakko Lindgren Legal Counsel Tieto, Legal jaakko.lindgren@tieto.com Esittely Jaakko Lindgren Legal Counsel, Tieto Oyj

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/ TERVEYSLAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/ TERVEYSLAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/2010 1 238 PALKAN TAKAISINPERINNÄN KOHTUULLISTAMISTA KOSKEVA VAATIMUS Terke 2010-1542 Esityslistan asia TJA/20 TJA Terveyslautakunta päätti hylätä tämän päätöksen liitteessä

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen 4.1.2007 1 ASIA LUVAN HAKIJA Ivalojoen Pajakosken alueen rantojen suojaamista koskevan lupapäätöksen nro 90/04/1 rakentamisajan jatkaminen,

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen 1 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179 Annettu julkipanon jälkeen 5.8.2005 ASIA HAKIJA Yksityiskohtaiselle suunnitelmalle jäte- ym. vesien käsittelyssä toteutettavista

Lisätiedot

Ryhtyminen MRL 182 :n mukaisiin toimenpiteisiin/ Seinäke/ Anna-Liisa Välske

Ryhtyminen MRL 182 :n mukaisiin toimenpiteisiin/ Seinäke/ Anna-Liisa Välske Ympäristölautakunta 5 20.01.2011 Ympäristölautakunta 14 08.02.2011 Ympäristölautakunta 13 05.02.2013 Ympäristölautakunta 24 12.03.2013 Ympäristölautakunta 15 04.03.2014 Ryhtyminen MRL 182 :n mukaisiin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (5) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (5) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/2017 1 (5) 565 Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön sr perusopetuksen järjestämisluvan siirtäminen Suomen Diakoniaopisto Oy:lle HEL 2017-003955 T 12 00 01 Päätös totesi

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS JA LAKIALOITE

HALLITUKSEN ESITYS JA LAKIALOITE LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 6/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan lainsäädännön muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 4 päivänä huhtikuuta 2006 lähettänyt lakivaliokuntaan

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 31.1.2014 Taltionumero 237 Diaarinumero 3362/3/12 1 (6) Asia Valittaja Vaikeavammaiselle henkilölle järjestettävää kuljetuspalvelua koskeva valitus A Päätös,

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VERRYTTELYÄ LÄHTÖVIIVALLA. Esipuhe 11

SISÄLLYSLUETTELO VERRYTTELYÄ LÄHTÖVIIVALLA. Esipuhe 11 SISÄLLYSLUETTELO Esipuhe 11 VERRYTTELYÄ 1. Hyvän asianajajatavan perusteita 18 2. Mitä tarkoitetaan hyvällä asianajotavalla? 25 3. Näkökohtia hyvän asianajajan ominaisuuksista ja asianajotaitojen kehittämisestä

Lisätiedot

ENERGIAVIRASTO PÄÄTÖS 18/715/2014

ENERGIAVIRASTO PÄÄTÖS 18/715/2014 Rautatienkatu 19 A 15110 Lahti ASIA HAKIJA Lain uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta (1396/2010) 42 :n mukainen tuotantotukitodentajan hyväksymispäätöksen muuttaminen Rautatienkatu

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 13/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 379 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 13/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 379 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 13/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 379 Annettu julkipanon jälkeen 3.3.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Alakosken ponttonisillan poistamista koskevan määräajan jatkaminen,

Lisätiedot

Hallituksen esityksessä esitetään kolmea muutosta:

Hallituksen esityksessä esitetään kolmea muutosta: T U R U N H O V I O I K E U D E N PRESIDENTTI Turussa, maaliskuun 6. päivänä 2018 Viite: HE 190/2017 vp LAKIVALIOKUNNALLE Pyydettynä lausuntona hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi oikeudenkäymiskaaren

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Sosiaali ja terveysministeriö Lausunto 25.07.2017 STM/1647/2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:16

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:16 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:16 Asia Hakija Suojan kohde, valokuva A Annettu 13.11.1990 Tiivistelmä A Oy:n teepakkauksessa olevan valokuvan kohde ei ollut tekijänoikeudellisesti suojattu teos. Valokuva

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:13

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:13 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:13 Asia Hakija Teostaso, selittävä piirustus, tekijäolettama H:n käräjäoikeus Annettu 8.6.1994 Tiivistelmä Muurausalan oppikirjassa olleet selittävät piirustukset eivät

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS 1 KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 7.6.2011 Taltionumero 1493 Diaarinumero 716/2/10 Asia Valittaja Oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskeva valitus Hakija Päätös, jota valitus koskee Asian

Lisätiedot

Laki. ulkomaalaislain muuttamisesta

Laki. ulkomaalaislain muuttamisesta Laki ulkomaalaislain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ulkomaalaislain (301/2004) 200 a, sellaisena kuin se on laissa 674/2015, muutetaan 172, 192, 196, 198 b ja 199 202, sellaisina

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 13/2015 1 (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/13 18.08.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 13/2015 1 (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/13 18.08.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 13/2015 1 (5) 13 Oikaisuvaatimus johtavan ylihammaslääkärin päätöksestä HEL 2015-006958 T 06 00 00 Päätösehdotus Perustelut päättää hylätä ********** oikaisuvaatimuksen keskitettyjen

Lisätiedot

KESKUS- KAUPPAKAMARI 1(2) Oral Hammaslääkärit Oyj:n osakkeenomistajille

KESKUS- KAUPPAKAMARI 1(2) Oral Hammaslääkärit Oyj:n osakkeenomistajille KESKUS- KAUPPAKAMARI HAKIJA TIEDOKSIANTAA 1(2) 6.8.2014 Oral Hammaslääkärit Oyj:n osakkeenomistajille Asianumero: L 3/2014 VÄLIMIESOIKEUDEN MÄÄRÄÄMINEN ASIASSA RENIDEO HOLDING OY / ORAL HAMMASLÄÄKÄRIT

Lisätiedot

Helsingin käräjäoikeus PÄÄTÖS 11/41552 3. osasto Porkkalankatu 13 00180 Helsinki 26.10.2011 H 11/20937. Käräjätuomari Juha Saarenvirta.

Helsingin käräjäoikeus PÄÄTÖS 11/41552 3. osasto Porkkalankatu 13 00180 Helsinki 26.10.2011 H 11/20937. Käräjätuomari Juha Saarenvirta. 1 Helsingin käräjäoikeus PÄÄTÖS 11/41552 3. osasto Porkkalankatu 13 00180 Helsinki 26.10.2011 H 11/20937 Käräjätuomari Juha Saarenvirta Hakijat Musiikkituottajat - IFPI Finland ry edustaen seuraavia äänitetuottajia

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 675. Laki. hallinto-oikeuslain muuttamisesta. Annettu Naantalissa 21 päivänä heinäkuuta 2006

SISÄLLYS. N:o 675. Laki. hallinto-oikeuslain muuttamisesta. Annettu Naantalissa 21 päivänä heinäkuuta 2006 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2006 Julkaistu Helsingissä 4 päivänä elokuuta 2006 N:o 675 686 SISÄLLYS N:o Sivu 675 Laki hallinto-oikeuslain muuttamisesta... 2097 676 Laki poliisin hallinnosta annetun lain muuttamisesta...

Lisätiedot

puhelin 09 6803 4059, faksi 09 6803 4033 sähköposti: teemu.laakkonen@antipiracy.fi

puhelin 09 6803 4059, faksi 09 6803 4033 sähköposti: teemu.laakkonen@antipiracy.fi TEKIJÄNOIKEUDEN TI COPYRIGHT INFOR VALVONTAKESKUS RY NTI -PIRACY CENTRE HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUDELLE 0 5. 00. ) : fgir) E;-1 ASIA HAKIJAT Hakijoiden kirjallinen lausuma asiaan osallisen kirjallisen vastauksen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 45

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 45 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 45 Asiat 15-20, 24-28, 31-35 Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös

Lisätiedot

Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja. HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä ( HSY )

Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja. HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä ( HSY ) 1 (5) Helsingin seudun ympäristöpalvelut - kuntayhtymä Asia Vastineen antaja Asiamies ja prosessiosoite Hankintayksikkö Oikaisun vaatija Vastine betoniputkien ja betonisten kaivonosien hankintaa koskevassa

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 94/10/1 Dnro PSAVI/243/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 94/10/1 Dnro PSAVI/243/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 94/10/1 Dnro PSAVI/243/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.10.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn energiatehokkuusselvityksen määräajan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Lausunto 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Eläketurvakeskuksen lausunto Eläketurvakeskuksen kanta asiakastietolakiin

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 2415/ /2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 2415/ /2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (1) 98 Asianro 2415/11.01.05/2014 Lausunto Itä-Suomen hallinto-oikeudelle /Valitus ympäristö- ja rakennuslautakunnan päätöksestä 12.6.2014 65 /Uhkasakolla tehostetun

Lisätiedot

Gramex haluaa kiinnittää ministeriön huomion seuraaviin asioihin:

Gramex haluaa kiinnittää ministeriön huomion seuraaviin asioihin: Opetus- ja kulttuuriministeriölle Gramex ry:n lausunto hallituksen esitysluonnoksesta laiksi tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista sekä laiksi oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

YRITTÄJÄ SAI PITÄÄ VARAAMANSA VERKKOTUNNUKSET Korkein hallinto-oikeus ratkaisi verkkotunnuksia (domain-nimiä) koskevan kiistan täysin yrittäjän vaatimusten mukaisesti. KHO katsoi korkeimpana oikeusasteena,

Lisätiedot

Jätelain vastaisten menettelyjen hallinnollinen käsittely ja laiminlyöntimaksu

Jätelain vastaisten menettelyjen hallinnollinen käsittely ja laiminlyöntimaksu Jätelain vastaisten menettelyjen hallinnollinen käsittely ja laiminlyöntimaksu Jätelain 131-133 Lakimies, Pirkanmaan ELY-keskus, ympäristönsuojeluyksikkö 13.11.2018 Mikäs asia tämä nyt onkaan? Viranomainen?

Lisätiedot

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi, ettei syrjintäolettamaa ollut syntynyt ja hylkäsi hakijan hakemuksen.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi, ettei syrjintäolettamaa ollut syntynyt ja hylkäsi hakijan hakemuksen. Syrjintäolettama, ikä, palvelumaksu YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOLAUTAKUNTA/Jaosto Diaarinumero: 130/2016 Antopäivä: 20.4.2017 Sairaudestaan johtuen työkyvyttömyyseläkkeellä oleva hakija katsoi tulleensa

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Paperittomana peruskoulussa. Pentti Arajärvi Paperittomat -hanke 11.4.2014

Paperittomana peruskoulussa. Pentti Arajärvi Paperittomat -hanke 11.4.2014 Paperittomana peruskoulussa Pentti Arajärvi Paperittomat -hanke 11.4.2014 Perustuslain 16.1. Jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Oppivelvollisuudesta säädetään lailla. Lapsen oikeuksien

Lisätiedot

Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta. Lausunnonantajan lausunto. Korkein oikeus. Lausunto OH2017/85. Asia: OM 15/41/2016

Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta. Lausunnonantajan lausunto. Korkein oikeus. Lausunto OH2017/85. Asia: OM 15/41/2016 Korkein oikeus Lausunto 31.08.2017 OH2017/85 Asia: OM 15/41/2016 Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta Lausunnonantajan lausunto Lausuntonne mietinnöstä Tiedustelutoiminnan valvonta Oikeusministeriölle

Lisätiedot

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa.

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. 13.8.1976/680 Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 (30.12.1992/1536) Yhteiskunnallisesti

Lisätiedot

ENERGIAVIRASTO PÄÄTÖS 845/715/2014

ENERGIAVIRASTO PÄÄTÖS 845/715/2014 Bertel Jungin aukio 9 02600 Espoo ASIA HAKIJA Lain uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta (1396/2010) 42 :n mukainen tuotantotukitodentajan hyväksymispäätöksen muuttaminen Bertel

Lisätiedot

Ehdot ja edellytykset

Ehdot ja edellytykset Ehdot ja edellytykset 1. More Sony for You kampanjan ( kampanja ) järjestää Home Entertainment of Europe a division of Sony Europe Limited ( Sony ), osoite The Heights, Brooklands, Weybridge, Surrey KT13

Lisätiedot

Viestissä ei ollut väitetty, että Rastimo olisi tehnyt lapsipornoa. Edellä mainittu kommentti oli ollut osa Rastimon aloittamaa keskustelua.

Viestissä ei ollut väitetty, että Rastimo olisi tehnyt lapsipornoa. Edellä mainittu kommentti oli ollut osa Rastimon aloittamaa keskustelua. Helsingin hovioikeus Tuomio Nro 2235 Antamispäivä 31.8.2012 Diaarinumero R 11/2753 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Espoon käräjäoik.eus 3.2 os. 6.9.2011 nro 2165 (liitteenä) Asia Kmmianloukkaus Valittaja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 27.03.2017 Sivu 1 / 1 334/2017 10.02.03 94 Selitys korkeimmalle hallinto-oikeudelle määräajan palauttamista koskevan hakemuksen johdosta Valmistelijat / lisätiedot: Mauri Hämäläinen,

Lisätiedot

Ehdotus komission täytäntöönpanoasetukseksi, jolla muutetaan komission täytäntöönpanoasetusta (EU) 2015/1998 tiettyjen ilmailun turvaamista koskevien

Ehdotus komission täytäntöönpanoasetukseksi, jolla muutetaan komission täytäntöönpanoasetusta (EU) 2015/1998 tiettyjen ilmailun turvaamista koskevien Ehdotus komission täytäntöönpanoasetukseksi, jolla muutetaan komission täytäntöönpanoasetusta (EU) 2015/1998 tiettyjen ilmailun turvaamista koskevien erityistoimenpiteiden selkiyttämisen, yhdenmukaistamisen,

Lisätiedot

Rekisteröintihakemus on hakijan tai hänen edustajansa allekirjoitettava ja siinä on esitettävä:

Rekisteröintihakemus on hakijan tai hänen edustajansa allekirjoitettava ja siinä on esitettävä: Asetus kasvinjalostajanoikeudesta Maa ja metsätalousministerin esittelystä säädetään kasvinjalostajanoikeudesta 21 päivänä elokuuta 1992 annetun lain (789/92) 40 :n nojalla: 1 Rekisteröintihakemus Rekisteröintihakemus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 259. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 259. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 24.08.2015 Sivu 1 / 1 3186/03.06.02/2015 259 Teknisen toimen johtajan oikeudenkäyntikulujen korvaaminen Valmistelijat / lisätiedot: Timo Kuismin, puh. 050 544 7261 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA HALLINTOLAINKÄYTTÖLAIN JA ERÄIDEN MUIDEN LAKIEN MUUTTAMISTA TODISTELUA YM. KOSKEVASSA ASIASSA

LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA HALLINTOLAINKÄYTTÖLAIN JA ERÄIDEN MUIDEN LAKIEN MUUTTAMISTA TODISTELUA YM. KOSKEVASSA ASIASSA SUOMEN OIKEUSAPULAKIMIEHET RY 1 (5) Oikeusministeriölle LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA HALLINTOLAINKÄYTTÖLAIN JA ERÄIDEN MUIDEN LAKIEN MUUTTAMISTA TODISTELUA YM. KOSKEVASSA ASIASSA Suomen Oikeusapulakimiehet

Lisätiedot

Mitä on hyvä hallintomenettely lastensuojeluasioissa?

Mitä on hyvä hallintomenettely lastensuojeluasioissa? Mitä on hyvä hallintomenettely lastensuojeluasioissa? 1. Huostaanottohakemus Hyvä hallintomenettely hyvä hallintolainkäyttömenettely 2. Tuomioistuimen lupa lapsen tutkimiseen Riitta Eskola Hallinto-oikeustuomari,

Lisätiedot

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan.

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan. YLEISIÄ OHJEITA VALTUUTETULLE Seuraavat ohjeet perustuvat edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain (648/2007) säännöksiin sellaisina kuin ne lain voimaan tullessa 1.11.2007 olivat. Valtuutetun on oma-aloitteisesti

Lisätiedot

ASIA Ympäristönsuojelulain (YSL 527/2014) 80 :n 3 momentin nojalla annettu määräys

ASIA Ympäristönsuojelulain (YSL 527/2014) 80 :n 3 momentin nojalla annettu määräys Päätös UUDELY/4830/2016 15.2.2018 ASIA Ympäristönsuojelulain (YSL 527/2014) 80 :n 3 momentin nojalla annettu määräys VELVOITETTAVA Keravan lämpövoima Oy, Keravan voimalaitos, Myllykorventie 20 Keravan

Lisätiedot

väkivaltainen ero Henkinen väkivalta, vaino ja -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet

väkivaltainen ero Henkinen väkivalta, vaino ja -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet Henkinen väkivalta, vaino ja väkivaltainen ero (Väkivaltatyön foorumi, Kotka 22. 23.8.2018) -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet Rikoskomisario Kai Virtanen Kaakkois-Suomen poliisilaitos

Lisätiedot

FiCom ry:n lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi tekijänoikeuslain muuttamisesta: luvaton verkkojakelu

FiCom ry:n lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi tekijänoikeuslain muuttamisesta: luvaton verkkojakelu Opetus- ja kulttuuriministeriölle 17.1.2014/JM ASIA: Lausuntopyyntö OKM/46/010/2013 FiCom ry:n lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi tekijänoikeuslain muuttamisesta: luvaton verkkojakelu Opetus-

Lisätiedot

Maa-aineslain mukainen taksa

Maa-aineslain mukainen taksa SODANKYLÄN KUNTA Ymp.ltk 26.9.2013 61 Maa-aineslain mukainen taksa Lapin Tähtikunta Kunnanvirasto Puhelin 0400 618 870 PL 60 Telefax (016) 618 102 99601 Sodankylä Y-tunnus 0193169-1 2 Sisältö 1 Yleistä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ho/

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ho/ Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (5) 1 Vison Alliance Partners Oy:n tekemä hankintaoikaisuvaatimus yleisten töiden lautakunnan päätöksestä, 10.12.2013 526, koskien infrahankkeiden projektinjohtopalveluiden

Lisätiedot

Laki. jolle lakivaliokunta on antanut asiasta mietintönsä n:o 11/1998 vp, on hyväksynyt seuraavat

Laki. jolle lakivaliokunta on antanut asiasta mietintönsä n:o 11/1998 vp, on hyväksynyt seuraavat EV 134/1998 vp - HE 41/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi lähestymiskiellosta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o. 4~11~?8 vp _I_aiks~

Lisätiedot

p ;

p ; Ilkka Haapalainen Gofast ky lakiasiat Kaislarannantie 47 03790 Vihtijärvi p. 0500-436189 e-mail ; : HELSINGIN HALLINTO-OIKEUDELLE Asia Valittajat Valitus Vihdin kunnan kaavoitus- ja teknisen lautakunnan

Lisätiedot

YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (toinen jaosto) 26 päivänä huhtikuuta 2007 *

YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (toinen jaosto) 26 päivänä huhtikuuta 2007 * KOMISSIO v. SUOMI YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (toinen jaosto) 26 päivänä huhtikuuta 2007 * Asiassa 0195/04, jossa on kyse EY 226 artiklaan perustuvasta jäsenyysvelvoitteiden noudattamatta jättämistä

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja sovinnon vahvistamista yleisissä tuomioistuimissa koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2004 valtiopäivillä antanut

Lisätiedot