Kuntotutkimus. Kemien koulu Kirkkotie Tohmajärvi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuntotutkimus. Kemien koulu Kirkkotie Tohmajärvi"

Transkriptio

1 Kirkkotie Tohmajärvi

2 2 (33) Sisällys 1 Yleistä Analyysit Materiaalimikrobinäytteet... 5 Perustiedot kohteesta Sadevesijärjestelmät Havainnot Johtopäätökset ja toimenpideesitykset Perustukset Rakenteet Mikrobitutkimukset Havainnot Johtopäätökset ja toimenpideesitykset Alapohjat Rakenteet Rakennekosteusmittaukset Mikrobitutkimukset Havainnot Johtopäätökset ja jatkotoimenpideesitykset Välipohjat Rakenteet Johtopäätökset ja jatkotoimenpideesitykset Kantavat rakenteet Rakenteet Johtopäätökset ja jatkotoimenpideesitykset Yläpohjat ja vesikatot Rakenteet Havainnot Johtopäätökset ja toimenpideesitykset Ulkoseinät Rakenteet Havainnot Johtopäätökset ja toimenpideesitykset Ikkunat ja ulkoovet Havainnot Ytunnus:

3 3 (33) Johtopäätökset ja toimenpideesitykset Ulkotasot Havainnot Johtopäätökset ja jatkotoimenpideesitykset Tilaosat ja pinnat Havainnot Johtopäätökset ja toimenpideesitykset Ilmanvaihto Järjestelmän kuvaus Havainnot Johtopäätökset ja toimenpideehdotukset Liitteet Paikannuspiirrokset Kosteusmittauspöytäkirja Laboratorion analyysivastaukset Ytunnus:

4 4 (33) 1 Yleistä Kohde Kirkkotie Tohmajärvi Tilaaja Tohmajärven kunta Tekninen toimiala Kauppakatu Tohmajärvi Tutkimusajankohta ja tutkijat alkukartoitus, Milja Kiiskinen kuntotutkimukset, Jussi Mertanen ja Milja Kiiskinen rakennekosteusmittaukset, Jussi Mertanen kuntotutkimukset, Jussi Mertanen Toimeksianto Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää rakennuksen rakennusteknistä kuntoa ja haittaaineet peruskorjaussuunnittelua varten. Tutkimusmenetelmät ja rajaukset Rakennuksen rakennusosien ja järjestelmien kuntoa arvioitiin rakennustekniikan osalta aistinvaraisten havaintojen ja käytettävissä olleiden suunnitelmaasiakirjojen perusteella. Aistinvaraisten tutkimushavaintojen ja pintakosteuskartoituksen lisäksi rakenteisiin kohdistettiin seuraavia rakennusteknisiä kuntotutkimuksia: Ulkoseinä/sokkelirakenteen kuntotutkimus ikkunan alapuolelta ja maanpinnan tasosta eri seinustoilta vanhalta osalta ja laajennusosan kohdalta Alapohjarakenteen kosteusteknisen toiminnan selvitys rakennekosteus ja viiltomittauksin vanhan ja laajennusosan sekä entisen ulkoseinäanturan ja vanhan kosteusvauriokohdan kohdilta Pintakosteuskartoitus Ala ja välipohja, ulkoseinä ja maanvastaisen seinärakenteiden rakenneselvitys Yläpohjan ja vesikaton aistinvarainen tarkastus Alakattotilojen ja ilmanvaihtojärjestelmän aistinvarainen tarkastus ja vuotoilmareittien pistokoeluontoinen kartoitus Ytunnus:

5 5 (33) Tässä kuntotutkimuksessa ei arvioitu kiinteistön alueosia (päällysteet, varusteet, alueen rakenteet) eikä salaojajärjestelmiä. LVISjärjestelmien osalta tarkastellaan ainoastaan ilmanvaihtoa. Käytetyt mittalaitteet 2 pintakosteudenosoitin ja piikkikosteusmittari Tramex Moisture Meter rakennekosteusmittalaite Vaisala HMI41 ja HM40 + mittaanturit HMP42 ja HMP40S merkkisavu Dräger ch 216 Analyysit Aistinvaraisten kuntotutkimusten ja mittausten tueksi kohteesta otettiin laboratoriossa analysoitavia näytteitä. Alla on esitelty lyhyt kuvaus analyysimenetelmistä ja tulkinnoista. 2.1 Materiaalimikrobinäytteet Materiaalinäytteet otettiin suoraan minigripsalpapussiin. Mikrobinäytteet analysoitiin suoraviljelymenetelmällä (semikvantitatiivisesti) Mikrobioni Oy:n laboratoriossa Kuopiossa. Tulosten tulkinnassa on käytetty Mikrobioni Oy:n omaa validointiaineistoa sekä Työterveyslaitoksen julkaisemia tuloksia (Reiman ym. 1999). Kooste tulosten tulkinnasta on esitetty taulukossa Taulukko Materiaalimikrobinäytteiden tulosten tulkinta Tulosmer Tulkinta Tulos elatusalustalla <mr Ei mikrobikasvua materiaalissa Tulos alle menetelmän määritysrajan + Ei mikrobikasvua materiaalissa vähän mikrobeja, sienten pesäkemäärä alustalla kintä <50 bakteerien pesäkemäärä alustalla <75 <10 sädesienipesäkettä korkeintaan 1 indikaattorisieni yksittäisenä pesäkehavaintona ++ Epäily mikrobikasvusta materiaalissa vähintään 2 indikaattorisientä, tai yksi indikaattorisieni > 50 % kokonaispesäkemäärästä sädesienipesäkemäärä > Selvä mikrobikasvu materiaalissa paljon mikrobeja, sienten pesäkemäärä alustalla >50 bakteerien pesäkemäärä >75 sädesienipesäkemäärä >20 Ytunnus:

6 6 (33) 3 Perustiedot kohteesta Yleistiedot Tutkimuksen kohteena on Tohmajärven, joka koostuu vanhasta osasta ja laajennusosasta (sininen alue). Vanha osa on rakennettu 1957 ja laajennusosa Kuva 2.1 Rakennuksessa on 2 kerrosta, rapattu tiiliverhous ja loiva harjakatto. Vesikatteena on ohutteräslevy. Rakennuksen kantavana runkona on teräbetoninen pilari palkkirunko. Rakennuksessa ei ole räystäitä. Rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmänä on koneellinen tulo ja poistoilmanvaihto. Kiinteistössä tehdyt korjaus/muutostoimenpiteet Kohteessa on tehty laajennus ja peruskorjaus vuonna luvulla entinen liikuntasali on muutettu kahdeksi luokaksi, uusittu ikkunat puutyöluokkaan ja liikuntasaliin sekä uusittu keittiön lattiapinnoite. Aikaisemmat tutkimukset / käytettävissä olleet asiakirjat Sisäilmatutkimus, Raksystems Anticimex ja Vanhan osan rakennusselitys, Maaseudun keskusrakennustoimisto Laajennusosan rakennusselitys, Tohmajärven kunta Vanhan osan yleisleikkaukset, Maaseudun keskusrakennustoimisto 1957 Laajennusosan yleisleikkaus, Tohmajärven kunta Laajennusosan rakennepiirustukset, Juva 1982 Ytunnus:

7 7 (33) Yhteenveto n kuntotutkimuksessa selvitettiin rakenteiden rakennus ja kosteusteknistä kuntoa sekä sisäilmanlaatuun vaikuttavia tekijöitä, peruskorjaussuunnittelun tueksi. Tutkimusten perusteella sade ja sulamisvesien ohjautuminen pois ulkoseinärakenteista ja rakennuksen vierustoilta ei ole riittävä. Lisäksi riittämättömät ikkunapellitysten viettokallistukset ja epätiiviit liittymät mahdollistavat ulkoseinärakenteen kosteus ja mikrobivaurioitumisen. Mikrobimääritystulosten perusteella sokkelirakenteen eristemateriaalissa on selvää mikrobikasvua. Runsas kosteusvaurioindikaattoripitoisuus viittaa rakenteen liialliseen ulkopuoliseen kosteusrasitukseen. Mikäli rakenneliittymät eivät ole tiiviit (esim. ulkoseinä/ikkuna), on mikrobiepäpuhtauksien mahdollista kulkeutua vuotoilmavirtausten mukana sisäilmaan aiheuttaen sisäilmahaittariskin. Sokkelirakenteen kosteusrasituksen vähentämiseksi maan pinta tulisi muotoilla uudelleen RakMK D1ohjeen mukaisesti rakennuksesta poispäin viettäväksi, suorittaa ulkopuolisten halkeamien paikkakorjaus ja ikkunapellitysten uusiminen. Näiden lisäksi rakenneliittymät tulisi tiivistää erillisen tiivistyskorjaussuunnitelman mukaisesti. Mikrobimääritystulosten perusteella vanhan osan alapohjan tojaxeristeessä on selvää mikrobikasvua materiaalissa. Runsas kosteusvaurioindikaattoripitoisuus viittaa maaperän kosteuden aiheuttamasta kosteusrasituksesta. Mikäli rakenneliittymät (esim. ulkoseinä/alapohja) tai läpiviennit eivät ole tiiviit, on mikrobiepäpuhtauksien mahdollista kulkeutua vuotoilmavirtausten mukana sisäilmaan aiheuttaen sisäilmahaittariskin. Rakennekosteusmittausten perusteella vanhan osan alapohjarakenne (kaksoisbetonilaatta) toimii rakennusfysikaalisilta ominaisuuksiltaan puutteellisesti. Tojax eristetilaan muodostuu mikrobikasvulle suotuisat olosuhteet. Kaksoisbetonilaattarakenne on nykykäsityksen mukaan kosteusvaurioaltis rakenne. Laajennusosalla lattiarakenteena on alapuolelta lämmöneristetty maanvarainen betonilaatta. Eristeen ja alustatäytön välissä on rakennusmuovi. Rakenne toimii rakennusfysikaalisilta ominaisuuksiltaan pääosin hyvin, eikä lattiarakenteeseen pääse muodostumaan kosteusvauriolle suotuisia olosuhteita. Alapohjarakenteen kosteusolosuhteita välittömästi pinnoitteen (muovimatto) alla selvitettiin viiltokosteusmittauksin. Mittausten perusteella todettiin pinnoitteiden alla kosteusvaurioita käytävän laajennusosan vastaisella seinustalla. Vauriot ovat aiheutuneet maaperästä kapillaarisesti/diffuusiolla kulkeutuneen kosteuden seurauksena. Vanhan osan vesikatteena on konesaumattu ohutteräslevy, joka on alkuperäinen (v. 1957). Laajennusosan rivisaumattu ohutteräslevykate on myös alkuperäinen (v. 1982), jonka yhteydessä vanhan osan vesikate on todennäköisesti myös pinnoitettu maalaamalla. Vesikate todettiin kokonaisuutena peruskuntoiseksi, katteessa todettiin paikoin pinnoitevaurioita ja ruostevaurioita, katteessa ei kuiten Ytunnus:

8 8 (33) kaan havaittu vuotokohtia. Vanhan osan vesikate on teknisen käyttöikänsä ( v) päässä ja se suositellaan uusittavaksi peruskorjauksen yhteydessä. Laajennusosan vesikate on ylittänyt teknisen käyttöikänsä puolivälin, kate suositellaan huollettavaksi / uusittavaksi peruskorjauksen yhteydessä. Yläpohja vanhalla osalla on lappeen suuntaisesti tuulettuva rakenne, jossa ei ole nykytietämyksen mukaista riittävää tuuletusrakoa eristekerroksen ja vesikatteen välissä. Kiinteistönhoitajan mukaan katolla on todettu viitteitä puutteellisesta tuulettuvuudesta (lämpövuodot, lumen sulaminen ja jääpuikkojen muodostuminen), jonka vuoksi yläpohjan tuulettuvuutta on pyritty parantamaan lisäämällä harjalle tuuletusputkia. Yläpohjatila tarkastettiin ilmanvaihtokonehuoneen ja lämpimän keskiosan kohdalta (lämmin osa keskellä rakennusta, jossa kulkevat mm. ilmanvaihtoputket), sekä rakennuksen eteläpäädyn kohdalta; yläpohjatiloissa ei todettu poikkeavaa. Muilta osin yläpohjatilaa ei voitu tarkastaa. Alakattotiloissa on rakennusaikaista epäpuhtautta, mineraalikuitulähteitä sekä epätiiviitä läpivientejä ja avonaisia rakenneaineisia kanavia. Alakattotilat tulisi puhdistaa, mineraalikuitulähteet poistaa, läpiviennit tiivistää ja vanhat kanavat tukkia. Pinnoitteet ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa eivätkä vaadi normaaleja huoltotoimenpiteitä suurempia korjauksia, lukuun ottamatta kosteusvaurioalueita. Pinnoitteen/tasoitteen alla on vanhaa asbestipitoista liimaa. Mikäli lattiapinnoitteita uusitaan, tulee työ tehdä asbestipurkutyönä. Huomioitavaa on, että lattiapinnoitteet ovat pääsääntöisesti ylittäneet teknisen käyttöikänsä (30 v). Tuloilman suodatustaso ei vastaa nykymääräyksiä ja järjestelmässä on runsaasti mineraalikuitulähteitä ja muuta epäpuhtautta. Ivkone on teknisen käyttöikänsä ( v) päässä. Ensisijaisesti ilmanvaihtojärjestelmän kuitulähteet tulisi poistaa ja järjestelmä puhdistaa sekä parantaa suodatinten suodatustasoa nykymääräysten mukaiseksi. Ivjärjestelmä suositellaan uusittavaksi kokonaisuudessaan seuraavan peruskorjauksen yhteydessä. 3.1 Sadevesijärjestelmät Vesikattorakenteena on loiva harjakatto, jossa sadevedet on johdettu piiloasennettujen sadevesikourujen kautta sadevesikaivoihin ja takapihalla loiskekiville. Loiskekiviltä vedet ohjautuvat paikoin sadevesikaivoihin ja paikoin maahan. 3.2 Havainnot Sadevesikourujen kiinnikkeet olivat paikoin irti/vaurioituneet. Ivkonehuoneen kohdalla sadevesikouru oli tarkastushetkellä kokonaan irti. Maanpinnan kaltevuus ei ole kaikilta osin riittävä ohjaamaan sade ja sulamisvesiä pois rakennuksen vierustalta. Sokkelirakenne on kastunut takapihan syöksytorvien kohdalta. Asuntolan puoleisessa päädyssä maanpinta viettää rakennukseen päin. Ytunnus:

9 9 (33) Kuva IV konehuoneen sadevesikouru on irti. Kuva Sadevesikourun kiinnikkeet paikoin irti. Kuva Sadevedet on takapihan puolella ohjattu Kuva Sokkelirakenne on kastunut takapihan loiskekivillä pois rakennuksen vierustoilta. Maanpin syöksytorvien kohdalta. nan kaltevuus ei ole riittävä. Kuva Asuntolan puoleisessa päädyssä maanpinta viettää rakennukseen päin. Ytunnus:

10 10 (33) 3.3 Johtopäätökset ja toimenpideesitykset Sade ja sulamisvesien ohjautuminen pois ulkoseinärakenteista ja rakennuksen vierustoilta ei ole riittävä. Liiallinen ulkopuolinen kosteusrasitus voi heikentää ulkoseinärakenteen mikrobiologista ja kosteusteknistä kuntoa. Vesien ohjausjärjestelmää tulisi parantaa ja muotoilla maanpinnan kaltevuutta poispäin seinien vierustoilta. 4 Perustukset 4.1 Rakenteet Rakennuksen sokkelit ovat maalattuja teräsbetonirakenteita. Perustuksen ja ulkoseinän liittymän kohdassa on ns. valesokkelirakenne. Rakennuksessa on pieni kellari, jossa on maanvastainen perusmuuri. Rakenteet on esitetty alla olevissa periaateleikkauksissa. Kuva Periaateleikkaus vanhan osan sokkelira Kuva Periaateleikkaus laajennusosan sokkeli kenteesta rakenteesta Kuva Periaateleikkaus kellarin perustuksesta. Ytunnus:

11 11 (33) 4.2 Mikrobitutkimukset Sokkelirakenteen mikrobiologista kuntoa selvitettiin rakennuksen eri seinustoilta viidestä kohdasta (RT1 RT5). Näytteitä otettiin maanpinnan tasosta ja mm sokkelin yläpinnantason alapuolelta. Näytteenottokohdat on esitetty alla olevassa paikannuspiirroksessa (ympäröity punaisella) ja yhteenveto mikrobimääritystuloksista on esitetty taulukossa Kuva Sokkelirakenteen materiaalimikrobinäytteiden näytteenottokohdat. Taulukko Yhteenveto sokkelieristeen materiaalimikrobimääritysten tuloksista Näytteenottokohta Tulosyhteenveto Johtopäätös 1, lastuvilla, RT1, sok Vähän homeita (+) ja bakteereita (+) ei mikrobikasvua materiaa keli, maanpinnan taso, lissa urheiluhallin puoleinen pääty 2, mineraalivilla, RT1, Vähän homeita (++), mutta indikaat selvä mikrobikasvu materiaa sokkeli, sokkelin ylä torimikrobeita (Eurotium 2 lissa pinta 150, urheiluhal pmy/malja ja A. versicolor 1 lin puoleinen pääty pmy/malja). Bakteereissa paljon sädesieniä (81 pmy/malja). Ytunnus:

12 12 (33) 3, mineraalivilla, RT2, Paljon homeita (+++), indikaattori selvä mikrobikasvu materiaa sokkeli, maanpinnan mikrobia yksittäinen pesäke (Acre lissa taso, takapiha, vanha monium). Vähän bakteereita (+). osa 4, mineraalivilla, RT2, Homeet alle määritysrajan (< mr), selvä mikrobikasvu materiaa sokkeli, sokkelin ylä paljon bakteereita (+++) lissa 5, mineraalivilla, RT 3, Paljon homeita (+++), myös indikaat selvä mikrobikasvu materiaa sokkeli, maanpinnan torimikrobia (A.versicolor +++T). Bak lissa taso, takapiha, laajen teereissa paljon sädesieniä 155 nusosa pmy/malja. 6, mineraalivilla, RT3, Vähän homeita (++), mutta indikaat selvä mikrobikasvu materiaa sokkeli, sokkelin ylä torimikrobeita Eurotium 1 lissa pinta 100, takapiha, pmy/malja, Trichoderma 1 laajennusosa pmy/malja ja sädesieni 1 pmy/malja. pinta 150, takapiha, vanha osa Paljon bakteereita (+++). 7, mineraalivilla, RT4, Paljon homeita (+++) ja bakteereita selvä mikrobikasvu materiaa sokkeli, maanpinnan (+++), myös indikaattorimikrobeita lissa taso, asuntolan puolei (Acremonium 56 pmy/malja ja A.ver nen pääty sicolor 9 pmy/malja). 8, mineraalivilla, RT4, Vähän homeita (+), paljon baktee selvä mikrobikasvu materiaa sokkeli, sokkelin ylä reita (+++). Bakteereissa myös paljon lissa pinta 100, asuntolan sädesieniä (135 pmy/malja). puoleinen pääty 9, mineraalivilla, RT5, Vähän homeita (+), paljon baktee selvä mikrobikasvu materiaa sokkeli, maanpinnan reita (+++). Bakteereissa myös sä lissa taso, etupiha desieniä (10 pmy/malja). 10, mineraalivilla, RT5, Paljon homeita (+++) ja bakteereita selvä mikrobikasvu materiaa sokkeli, sokkelin ylä (+++). Bakteereissa myös paljon sä lissa pinta 100, etupiha desieniä (29 pmy/malja). Mikrobimääritystulosten perusteella sokkelirakenteen eristemateriaalissa on selvää mikrobikasvua. Runsas kosteusvaurioindikaattoripitoisuus viittaa rakenteen liialliseen ulkopuoliseen kosteusrasitukseen. Mikäli rakenneliittymät eivät ole tiiviit (esim. ulkoseinä/ikkuna), on mikrobiepäpuhtauksien mahdollista kulkeutua vuotoilmavirtausten mukana sisäilmaan aiheuttaen sisäilmahaittariskin. 4.3 Havainnot Sokkelirakenteissa on paikoin pieniä halkeamia. Etupihan puolelle on asennettu perusmuurilevy. Ytunnus:

13 13 (33) Sokkelissa on paikoin kosteusjälkiä. Erityisesti takapihan puolella vanhan osan ja laajennuksen liittymän kohdalla (kuva 4.2.4). 4.4 Kuva Pieni halkeama sokkelissa puutyöluokan kohdalla perusmuurilevy Kuva Sokkelin rakennetutkimuskohta maan Kuva pinnan tasolta rakennetutkimus Etupihan puolelle Kellarin on asennettu maanvastaisen seinän Johtopäätökset ja toimenpideesitykset Suosittelemme sokkelirakenteen kosteusrasituksen vähentämiseksi maanpinnan uudelleenmuotoilua RakMK D1ohjeen mukaisesti rakennuksesta poispäin viettäväksi, sekä halkeamien paikkakorjausta ja rakenneliittymien sisäpuolista tiivistämistä erillisen tiivistyskorjaussuunnitelman mukaisesti. Peruskorjauksen suunnittelussa suositellaan perustusten kuivatusjärjestelmä (salaojitus, perusmuurilevyt, salaojittava kerros rakennuksen vierustalla) otettavaksi huomioon kokonaisuudessaan. Nykyinen järjestelmä ei kaikilta osin ole riittävä. Ytunnus:

14 14 (33) 5 Alapohjat 5.1 Rakenteet Vanhalla osalla, opetusvälinenvaraston kohdalla (RT6), alapohjarakenteena on sementtilastulevyllä (Tojax) eristetty maanvarainen kaksoisbetonilaatta AP1. Opetusvälinenvaraston ulkoseinän viereisen kanaalin kohdalla (RT7) alapohjarakenteena on sementtilastulevyllä eristetty teräsbetonilaatta AP2. Laajennusosalla, luokan 3 kohdalla (RT8), alapohjarakenteena on alapuolelta eristetty teräsbetonilaatta AP3. Veistoluokan entisen suihkutilan kanaalin kohdalla (RT9) alapohjarakenteena on sementtilastulevyllä eristetty teräsbetonilaatta AP4. Veistoluokan kohdalla (RT10) alapohjarakenteena on teräsbetonilaatan päälle koolattu mineraalivilla ja tojaxlevyllä eristetty ponttilautalattia AP5. Kellarin kohdalla (RT11) alapohjarakenteena on pikisivelyllä kosteuseristetty teräsbetonilaatta AP6. Alapohjarakenteet on esitetty alla olevissa periaateleikkauksissa. Kuva Vanhan osan lastuvillalla eristetty teräsbe Kuva Vanhan osan kanaalin päällä oleva las tonilaatta AP1 tuvillalevyllä eristetty teräsbetonilaatta AP2 Kuva Laajennusosan alapuolelta eristetty teräs Kuva Veistoluokan entisen suihkutilan ka betonilaatta AP3 naalin päällä oleva lastuvillalevyllä eristetty teräsbetonilaatta AP4 Ytunnus:

15 15 (33) 5.2 Kuva Veistoluokan betonilaatan päälle koolattu Kuva Kellarin pikisivelyllä kosteuseristetty puulattia AP5 teräsbetonilaatta AP6 Rakennekosteusmittaukset Rakennekosteusmittausten perusteella vanhan osan alapohjarakenne (kaksoisbetonilaatta) toimii rakennusfysikaalisilta ominaisuuksiltaan puutteellisesti. Tojax eristetilaan muodostuu mikrobikasvulle suotuisat olosuhteet. Kaksoisbetonilaattarakenne on nykykäsityksen mukaan kosteusvaurioaltis rakenne. Laajennusosalla lattiarakenteena on alapuolelta lämmöneristetty maanvarainen betonilaatta. Eristeen ja alustatäytön välissä on rakennusmuovi. Rakenne toimii rakennusfysikaalisilta ominaisuuksiltaan pääosin hyvin, eikä lattiarakenteeseen pääse muodostumaan kosteusvauriolle suotuisia olosuhteita. Alapohjarakenteen kosteusolosuhteita pinnoitteen (muovimatto) alla selvitettiin viiltokosteusmittauksin. Mittauskohdat ja mittaustulokset ovat kokonaisuudessaan liitteenä. Mittausten perusteella todettiin pinnoitteiden alla kosteusvaurioita käytävän laajennusosan vastaisella seinustalla. Vauriot ovat aiheutuneet maaperästä kapillaarisesti/diffuusiolla kulkeutuneen kosteuden seurauksena. Yleisesti muovimattopinnoitteiden alla todettiin paikoin rakentamisajankohtaan nähden koholla olevia kosteuspitoisuuksia. Muovimattopinnoite on rakennusfysikaalisesti tarkasteltuna liian tiivis pinnoite etenkin vanhalla rakennusosalla, jolloin riskinä on kosteuden kulkeutuminen diffuusiolla lattiapinnoitteen alle, jolloin pinnoitteen alla voi muodostua kiinnitysliiman kosteusvaurioitumista. Kiinnitysliiman kemiallisesta vaurioitumisesta todettiin paikoin viitteitä vanhalla osalla sekä laajennusosan luokan (luokka 3) käytävän puoleisella seinustalla (kemiallista hajua pinnoitteen alla). Ytunnus:

16 16 (33) Kuva Alapohjan rakennetutkimuskohdat on ympyröity punaisella. Arvioitu lattiapinnoitteiden kosteusvaurioalue on merkitty sinisellä varjostuksella. 5.3 Mikrobitutkimukset Alapohjarakenteen mikrobiologista kuntoa selvitettiin kolmesta kohdasta. Näytteenottokohdat on esitetty alla olevassa paikannuspiirroksessa (ympyröity punaisella) ja yhteenveto mikrobimääritystuloksista taulukossa Kuva Alapohjarakenteen materiaalimikrobinäytteiden näytteenottokohdat. Ytunnus:

17 17 (33) Taulukko Yhteenveto alapohjan materiaalimikrobimääritystuloksista Näytteenottokohta Tulosyhteenveto Johtopäätös 11, lastuvilla, RT6, Paljon homeita (+++) ja bakteereita (+++), selvä mikrobikasvu materiaa alapohja, opetusvä myös indikaattorimikrobeita (Acremo lissa linevarasto, vanha nium +++T ja säsesieniä +++T). osa 12, lastuvilla, RT16, Paljon homeita (+++) ja bakteereita (+++), selvä mikrobikasvu materiaa alapohja, luokka, myös indikaattorimikrobeita (Acremo lissa vanha osa nium +++T ja säsesieniä +++T). 13, mineraalivilla, Homeet alle määritysrajan (<mr), vähän ei mikrobikasvua materiaa RT10, alapohja, veis bakteereita (+). lissa toluokka, vanha osa Mikrobimääritystulosten perusteella alapohjan tojaxeristeessä on selvää mikrobikasvua materiaalissa. Runsas kosteusvaurioindikaattori pitoisuus viittaa maaperän kosteuden aiheuttamasta kosteusrasituksesta. Mikäli rakenneliittymät (esim. ulkoseinä/alapohja) tai läpiviennit eivät ole tiiviit, on mikrobiepäpuhtauksien mahdollista kulkeutua vuotoilmavirtausten mukana sisäilmaan aiheuttaen sisäilmahaittariskin. 5.4 Havainnot Havainnot alapohjarakenteista on esitetty alla olevissa valokuvissa Kuva Rakenneavaus opetusvälinevaraston Kuva Rakenneavaus opetusvälinevaraston ka kohdalla (AP1) naalin kohdalla (AP2) Ytunnus:

18 18 (33) Kuva Rakenneavaus laajennusosan luokan Kuva Rakenneavaus veistoluokan entisen suih kohdalla (AP3) kutilan kohdalla (AP4) Kuva Rakenneavaus veistoluokan kohdalla Kuva Rakenneavaus kellarin kohdalla (AP6) (AP5) Kuva Rakennekosteusmittaus vanhan osan Kuva luokan 2 kohdalla (RH 1). Pinnoitteen alla kosteusvaurio. Ytunnus: Kosteusmittaus (RH4) käytävältä.

19 19 (33) 5.5 Johtopäätökset ja jatkotoimenpideesitykset Vanhalla osalla alapohjarakenteena olevan kaksoisbetonilaattarakenteen Tojax eristeissä todettiin kosteus ja mikrobivaurioita. Rakenne on nykykäsityksen mukaan kosteustekninen riskirakenne. Riskinä on rakenteissa todettujen mikrobiepäpuhtauksien kulkeutuminen sisäilmaan, rakenteiden epätiiveyskohtien kautta. Rakenne suositellaan ensisijaisesti uusittavaksi peruskorjauksen yhteydessä, poistamalla riskialttiit rakenneosat ja tekemällä nykyaikainen lattiarakenne. Toissijaisena vaihtoehtona on epäpuhtauksien leviämisen ehkäiseminen parantamalla rakenteen ilmatiiveyttä (kapseloivat toimnepiteet): riskinä on vaurioituneiden materiaalien jääminen rakenteisiin, jolloin niistä voi jatkossa aiheutua sisäilmahaittoja. Laajennusosan alapohja on alapuolelta lämmöneristetty teräsbetonilaattarakenne, jossa ei lähtökohtaisesti todettu korjaustarpeita. Muovimattopinnoitteiden alla todettiin kosteusvaurioita käytävällä, laajennusosan vastaisella seinustalla. Vauriot ovat aiheutuneet rakenteisiin maaperästä kulkeutuneen kosteuden seurauksena, todennäköisesti käytävän kantavan väliseinän perustusrakenteiden kautta. Pienialaista vaurioitumista todettiin em. seinustalla myös laajennusosan puolella. Lattiapinnoitteet on pääosin asennettu edellisen peruskorjauksen/laajennuksen yhteydessä, ja ne ovat teknisen käyttöikänsä lopussa. Tämän vuoksi pinnoitteet suositellaan ensisijaisesti uusittavaksi peruskorjauksen yhteydessä. Suunnittelun lähtökohtana suositellaan käytettäväksi vesihöyryä läpäiseviä pinnoitemateriaaleja, kuten vinyyli/klinkkerilaatoitusta. Uusimistyön suunnittelussa tulee ottaa huomioon pinnoitteiden/vanhan kiinnitysliiman sisältämät haittaaineet (matto osin lyijy, vanha kiinnitysliima asbesti), jotka lisäävät merkittävästi korjauskustannuksia Välipohjat Rakenteet Vanhalla osalla entisen pimiön kohdalla (RT13) välipohjarakenteena on teräsbetonilaatta VP1. Laajennusosan opetustilan kohdalla (RT14) välipohjarakenteena on teräsbetonilaatta VP2. Entisen liikuntasalin kohdalla (RT15) välipohjarakenteena on teräsbetoniholvin päälle koolattu ponttilautalattia VP3. Ytunnus:

20 20 (33) Kuva Vanhan osan teräsbetoninen välipohja Kuva Laajennusosan teräsbetoninen välipohja VP1. VP2. Kuva Vanhan osan välipohja voimistelusalin kohdalla VP Johtopäätökset ja jatkotoimenpideesitykset Välipohjarakenteet ovat hyväkuntoiset. Ei jatkotoimenpideesityksiä. Pinnoitteiden uusimisessa samat suositukset kuin alapohjarakenteen osalla. 7 Kantavat rakenteet 7.1 Rakenteet Rakennuksen kantavana runkona teräsbetoninen pilari palkkirunko. Ytunnus:

21 21 (33) Kuva Kantavana runkona on pilari palkkirakenne. 7.2 Johtopäätökset ja jatkotoimenpideesitykset Kantavissa rakenteissa ei havaittu korjaustarvetta. 8 Yläpohjat ja vesikatot 8.1 Rakenteet Vanhan osan yläpohjarakenne on lappeen suuntainen paikalla valettu teräsbetoniholvi, joka on yläpuolelta lämmöneristetty (Tojax/min. villa). Laajennusosan vesikattorakenne on tehty puukannattimien päälle. Katteen vanhalla osalla on alkuperäinen (1957) maalattu ohutteräslevykate ja laajennusosalla maalattu rivisaumattu kate (1983). Rakenteet on esitetty alla olevissa periaateleikkauksissa. Kuva Yläpohjarakenne laajennusosan koh Kuva Yläpohjarakenne vanhan osan kohdalla. dalla Rakenne esitetty tarkemmin alla. Ytunnus:

22 22 (33) Vanhan osan yläpohjarakenne tarkastusluukun kohdalla, alhaalta ylöspäin: 8.2 Kantava teräsbetonilaatta (paksuutta ei mitattu) Tojax eriste 100 mm Laasti/betonitasaus mm Koolausväli (ei yhtäjaksoisesti tuulettuva) mm Harvalaudoitus k Konesaumattu ohutteräslevykate Havainnot Katteessa on paikoin pinnoitevaurioita niin vanhalla kuin laajennusosallakin. Vuotokohtia ei kuitenkaan todettu. Laajennusosan ja vanhan liikuntasalin liitoskohdan rintataitepellitys todettiin epätiiviiksi. Läpiviennit pellityksineen ovat peruskuntoisia. Viemärin tuuletusputkien yläosat ovat halki eikä niissä ole sääsuojaa. Kiinteistön huollon mukaan yläpohjassa on ollut jäätymisongelmaa, etenkin vanhan osan takanurkissa (liikuntahallin puoli). Tilannetta on yritetty parantaa lisäämällä tuuletusputkia harjan puolelle. Yläpohjatila tarkastettiin ilmanvaihtokonehuoneen ja lämpimän keskiosan kohdalta (lämmin osa keskellä rakennusta, jossa kulkevat mm. ilmanvaihtoputket), sekä rakennuksen eteläpäädyn kohdalta; yläpohjatiloissa ei todettu poikkeavaa. Muilta osin yläpohjatilaa ei voitu tarkastaa. Kuva Yleiskuva, vanhan osan vesikate. Ytunnus: Kuva Yleiskuva, laajennuosan vesikate.

23 23 (33) Kuva Katteessa paikoin pinnoitevaurioita. Kuva Laajennusosan ja liikuntasalin liittymäkohdassa rintataite epätiivis. Kuva Päädyn kuistin pellityksen ylösnosto Kuva Vanhan osan yläpohjan tuuletusta epätiivis. parannettu lisäämällä harjalle tuuletusputkia. Kuva Vanhan osan yläpohjan ja vesikatteen Kuva Vanha osa, eteläpääty tuuletustila. tuuletusväli matala, mm. Viemärin tuuletusputki huonokuntoinen. Ytunnus:

24 24 (33) 8.3 Johtopäätökset ja toimenpideesitykset Vanhan osan vesikatteena on konesaumattu ohutteräslevy, joka on alkuperäinen (v. 1957). Laajennusosan rivisaumattu ohutteräslevykate on myös alkuperäinen (v. 1982), jonka yhteydessä vanhan osan vesikate on todennäköisesti myös pinnoitettu maalaamalla. Vesikate todettiin kokonaisuutena peruskuntoiseksi, katteessa todettiin paikoin pinnoitevaurioita ja ruostevaurioita, katteessa ei kuitenkaan havaittu vuotokohtia. Vanhan osan vesikate on teknisen käyttöikänsä ( v) päässä ja se suositellaan uusittavaksi peruskorjauksen yhteydessä. Laajennusosan vesikate on ylittänyt teknisen käyttöikänsä puolivälin, kate suositellaan huollettavaksi / uusittavaksi peruskorjauksen yhteydessä. Yläpohja vanhalla osalla on lappeen suuntaisesti tuulettuva rakenne, jossa ei ole nykytietämyksen mukaista riittävää tuuletusrakoa eristekerroksen ja vesikatteen välissä. Kiinteistönhoitajan mukaan katolla on todettu viitteitä puutteellisesta tuulettuvuudesta (lämpövuodot, lumen sulaminen ja jääpuikkojen muodostuminen), jonka vuoksi yläpohjan tuulettuvuutta on pyritty parantamaan lisäämällä harjalle tuuletusputkia. Yläpohjarakenteen kunto suositellaan tarkastettavaksi vesikatteen uusimisen yhteydessä: lähtökohtaisesti yläpohjarakenne suositellaan lisäeristettäväksi ja tuuletusta parannettavaksi, korottamalla vesikattoa ja lisäämällä tuuletusta. 9 Ulkoseinät 9.1 Rakenteet Vanhan osan ulkoseinät ovat pääasiassa rapattuja tiilivillatiili rakenteita. Muuraus on paikoin korvattu teräsbetonilla. Voimistelusalin kohdalla ulkopuolella on lautaverhous. Eristeenä on mineraalivilla. Ulkoseinien alaosat on käsitelty aiemmin kohdassa 5. Perustukset. 9.2 Havainnot Ulkoseinän rappaus on hyväkuntoinen. Paikoin seinän yläosassa on kosteusjälkiä. Lautaverhous liikuntasalin kohdalla on peruskuntoinen. Puuverhoillun pieliosan kuntoa selvitettiin rakenneavauksen kautta vanhan osan etupihan puolella. Tuulensuojana toimiva tervapaperointi todettiin epätiiviiksi, paneloinnin takana ei ole yhtenäistä tuuletusrakoa. Pilarin ja sisäpuolisen muurauksen kohdalta on paikoin ilmayhteys sisätiloihin. Rakenteissa ei kuitenkaan todettu viitteitä vaurioista. Eristepaksuus on vähäinen. Ytunnus:

25 25 (33) 9.3 Kuva Ulkoseinän yläosan rappauksessa Kuva Lautaverhous liikuntasalin kohdalla on etupihan puolella on kosteusjälkiä. peruskuntoinen. Kuva Ulkoseinärakenne vanhalla osalla, Kuva Ikkunapellin liitoskohta osin epätiivis. ikkunapielien kohdalla. Eristepaksuus vähäinen Villassa ( mm). värjääntymiä. Näkyvissä vanhat ikkunan karmipuut. näkyvissä ilmavuotojen aiheuttamia Johtopäätökset ja toimenpideesitykset Ulkoseinien lämmöneristeet ovat maanpinnan tasossa tai jopa sen alapuolella ja eristetila on tuulettumaton. Tällaiset olosuhteet luovat riskin materiaalin mikrobivaurioitumiselle. Ulkoseinästä poispäin viettämätön maanpinta lisää seinärakenteen alaosien kosteusrasitusta. Materiaalimikrobinäytteiden perusteella sokkelieristeessä oli kosteusvaurioon viittaavaa mikrobistoa. Rakenteissa esiintyvien mikrobien ym. epäpuhtauksien leviämisen ehkäisemiseksi kivirakenteinen ulkoseinärakenne liittymäkohtineen suositellaan ensisijaisesti tiivistyskorjattavaksi. Toissijaisena vaihtoehtona on rakenteiden purkaminen ja uusiminen, joka ei kuitenkaan ole välttämättä taloudellisesti kannattava vaihtoehto. Ytunnus:

26 26 (33) Puurakenteisten ulkoseinien tuulensuojarakenne sekä verhouksen tuuletusrako ovat nykykäsityksen mukaan osin puutteellisia, lisäksi rakenteen lämmöneristepaksuus on vähäinen. Tämän vuoksi rakenteet suositellaan lähtökohtaisesti uusittavaksi, korjaustavan kustannustehokkuuden vuoksi. Suosittelemme sokkeli/ulkoseinärakenteen kosteusrasituksen vähentämiseksi maan pinnan uudelleen muotoilua RakMK D1ohjeen mukaisesti rakennuksesta poispäin viettäväksi ja maanpinnan tason madaltamista mahdollisuuksien mukaan mm. Ytunnus:

27 27 (33) 10 Ikkunat ja ulkoovet 10.1 Havainnot Vanhan osan ja laajennusosan ikkunat ovat 3lasisia tuuletusluukullisia puupuuikkunoita. Ikkunat on uusittu peruskorjauksen yhteydessä Entisen liikuntasalin ja veistoluokan ikkunat ovat 3lasisia puualumiiniikkunoita. Ikkunat on uusittu 90luvulla liikuntasalin muutostyön yhteydessä. Ikkunapellitykset ovat pinnoitettua ohutteräslevyä. Liitokset ja jatkokset eivät ole tiiviitä. Pääsisäänkäynnin ja asuntolan puoleisen sisäänkäynnin ulkoovet ovat uusia rakenneteräksisiä lasiovia. Lämmönjakohuoneen ja vanhan sivusisäänkäynnin puuulkoovet ovat huonokuntoiset. Kuva Ikkunat ovat valtaosin 3lasisia puu Kuva Entisen liikuntasalin ja veistoluokan ik puuikkunoita. kunat ovat 3lasisia puualumiiniikkunoita. Kuva Ikkunapeltien viettokallistus ei ole Kuva Lämmönjakohuoneen oven alaosa on riittävä eivätkä liittymät ole tiiviit. vaurioitunut. Ytunnus:

28 28 (33) Kuva Sivusisäänkäynnin ulkoovi on huonokuntoinen. Kuva Pääsisäänkäynnin ulkoovet ovat hyväkuntoiset Johtopäätökset ja toimenpideesitykset Riittämättömät ikkunapellitysten viettokallistukset ja epätiiviit liittymät mahdollistavat ulkoseinärakenteen kosteus ja mikrobivaurioitumisen. Mikäli ikkunan ja ulkoseinärakenteen liittymä on epätiivis, voivat rakenteiden epäpuhtaudet kulkeutua vuotoilmavirtausten mukana sisäilmaan. Vesipellitykset suositellaan uusittaviksi. Seuraavan ikkunoiden huoltokorjauksen tai vaihdon yhteydessä suositellaan myös liittymien tiivistämistä erillisen tiivistyssuunnitelman mukaisesti. Ikkunoiden uusimista pidetään energiataloudellisesti järkevänä ratkaisuna. 11 Ulkotasot 11.1 Havainnot Pääoven kohdalla on huonokuntoinen teräsrunkoinen lautaverhottu katos/varasto. Kuva Pääsisäänkäynnin huonokuntoinen katos/varasto Ytunnus: edessä

29 29 (33) 11.2 Johtopäätökset ja jatkotoimenpideesitykset Katos on huonokuntoinen ja vaatii korjausta. 12 Tilaosat ja pinnat 12.1 Havainnot Väliseinät ovat hyväkuntoisia tiilirakenteita. Väliseinärakenteissa ei todettu peruskorjaustarvetta. 1. kerroksen käytävän alakattotilassa on paikoin pinnoittamattomia mineraalivillaeristeitä ja avoimia rakenneaineisia kanavia. Alakattotilan putkitusten mineraalivillaeristeet ovat paikoin paljaana, koska niiden päällysteenä olevien alumiinipaperien teippaukset ovat pettäneet. Alakattorakenteena ja katon akustomateriaalina on mineraalivillalevy. Akustolevyjen avoimet villapinnat on maalattu, mutta alakattolevyjen reunat ovat avoimet. Pääasiallisena lattiapinnoitteena on muovimatto, joka on uusittu viime peruskorjauksen yhteydessä. Muovimattojen alle on paikoin jäänyt poistettujen vinyylilaattapinnoitteiden liimaa (musta), joka sisältää asbestia. Osassa tiloista pinnoitteena on lauta tai maalattu betoni. Seinäpinnat ovat maalatut. Veistosali entisen pukuhuoneen ja varastotilan WC:n lattiapinnoitteena on alkuperäinen vinyylilaatta (laattakoko 30*30 cm). Wctilan laatta kiinnitysliimoineen sisältää asbestia. Wctilojen lattiapinnoitteena on muovimatto ja seinäpinnat ovat maalatut. Kuva Väliseinät ovat tiilirakenteiset Kuva kerroksen käytävän alakattotilassa on pinnoittamattomia mineraalivillaeristeitä Ytunnus:

30 30 (33) Kuva Alakattotilassa on avaoimia Kuva Mineraalivillaisten alakattolevyjen rakenneaineisia kanavia reunat ovat pinnoittamattomia Kuva Pääasiallisena lattiapinnoitteena on Kuva WCtilojen lattiapinnoitteena on muovimatto ja seinäpinnoitteena maali muovimatto Kuva Wctilan vanha vinyylilaatta liimoineen Kuva Muovimaton alla oleva vanha musta sisältää asbestia liima sisältää asbestia. Ytunnus:

31 31 (33) 12.2 Johtopäätökset ja toimenpideesitykset Alakattotilojen läpiviennit tulee tiivistää ja pinnoittamattomat mineraalivillat pinnoittaa. Pinnoitteet ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa eivätkä vaadi normaaleja huoltotoimenpiteitä suurempia korjauksia. Peruskorjauksessa pinnoitteet suositellaan kuitenkin uusittavaksi, koska ne ovat teknisen käyttöikänsä päässä. Pinnoitteiden uusimistyössä tulee huomioida pinnoitteiden/kiinnitysliiman sisältämät haittaaineet, jolloin purkutyö tulee tehdä asbestipurkutyönä. 13 Ilmanvaihto 13.1 Järjestelmän kuvaus Koulun tiloja palvelee yksi ilmanvaihtokone, joka on varustettu lämmöntalteenotolla (kuutio). Kone on uusittu peruskorjauksen yhteydessä Havainnot Ilmanvaihtokone Tuloilmakone todettiin olevan käyttöikänsä lopussa. Tuloilman suodatusluokka on M5 ja poistoilman G4. Tuloilmasuodattimet todettiin pölyisiksi ja niiden suodatuspintaala on pieni. Suodatinkehikot ovat epätiiviit. Poistoilmasuodattimet ovat pahvikehyssuodattimia, jotka eivät sovellu entisiin kiskoihin. Suodatintyypit on vaihdettu käsin kasattavista valmissuodattimiin n. 5 7 vuotta sitten. Ilmanvaihtokoneessa on mineraalivillaisia äänenvaimentimia ja pinnoitteet ovat osin rikki. Koneen pinnoilla, suodatuksen jälkeen, on pölyepäpuhtauksia. Ilmanvaihtokanavisto ja paineero Tulo ja poistoilmakanavat/päätelaitteet ovat likaiset. Kanavien liittymät päätelaitteille eivät ole nykypäiväiset. Ytunnus:

32 32 (33) Kuva Likainen tuloilmakanava. Kuva Tuloilmapäätelaitteen liittymä runkokanavassa. Kuva asennettaessa Tuloilmasuodattimet painaudu tiiviisti eivät Kuva kiinni tuloilmasuodattimen asennuskehikkoon, josta aiheutuu ohivuotoja mineraalivillaisia Ilmanvaihtokoneessa jälkeen runsaasti ääneneristeitä. Eristeiden liittymkohdissa ei kuitusuojausta. Kuva Mineraalivillaisten ääneneristeiden Kuva Tuloilmasuodattimien suodatinpinta kuitusuojaukset paikoin rikki. ala vähäinen, suodatusluokka (M5) nykyaikainen. Ytunnus: ei ole

33 33 (33) 13.3 Johtopäätökset ja toimenpideehdotukset Tuloilman suodatustaso ei vastaa nykymääräyksiä ja järjestelmässä on runsaasti mineraalikuitulähteitä ja muuta epäpuhtautta. Ivkone on teknisen käyttöikänsä päässä. Ensisijaisesti ilmanvaihtojärjestelmän kuitulähteet tulisi poistaa ja järjestelmä puhdistaa sekä parantaa suodatinten suodatustasoa nykymääräysten mukaiseksi. Suosittelemme ivjärjestelmän uusimista seuraavan peruskorjauksen yhteydessä. Joensuussa Jakelu Milja Kiiskinen, RI Jussi Mertanen, RI rakennusterveysasiantuntija rakenteiden kosteuden mittaaja VTTC VTTC Mika Ilvonen, Tohmajärven tekninen toimiala arkisto Ytunnus:

34

35

36 Tutkimuskohde Tohmajärven kunta, Kosteusmittauspöytäkirja Osoite Kirkkotie Tohmajärvi Rekkatie 3 Tutkija Jussi Mertanen, rakenteiden kosteuden mittaaja henkilösertifikaatti VTTC Joensuu Mittausajankohta Piste Anturi Mittauskohta/materiaali/syvyys (mm) Rakenteen parametrit Mittausmene RH % T C p w Pa Abs g/m 3 RK VM Huom! RH 1 JOP 2 AP / alustatäyttö hk/sr / lp 200 mm 100,0 17, ,3 X Tasaantumisaika 3 vrk RH 1 JO 3 AP / alempi betonilaatta / lp 130 mm 95,6 18, ,4 X Tasaantumisaika 3 vrk RH 1 JOP 1 AP / eristetila Tojax / lp mm 90,7 19, ,1 X Tasaantumisaika 3 vrk RH 1 JO 1 AP / pintabetonilaatta / lp 30 mm 83,0 19, ,3 X Tasaantumisaika 3 vrk RH 1 JOP 1 AP / viiltomittaus lattiapinn. alta / muovimatto 86,1 20, ,1 X Tas. aika min, lievä VOC haju pinn. alla 0 0, RH 2 JOP 2 AP / alustatäyttö hk/sr / lp 150 mm 99,1 18, ,2 X RH 2 JOP 2 AP / eristetila EPS / lp 90 mm 88,0 20, ,3 X RH 2 JO 2 AP / betonilaatta / lp 45 mm 78,5 20, ,6 X RH 2 JO 5 AP / betonilaatta / lp 20 mm 70,5 19, ,1 X RH 2 JOP 1 AP / viiltomittaus lattiapinn. alta / muovimatto 79,2 20, ,0 X Tas. aika min, lievä VOC haju pinn. alla 0 0, RH 3 JOP 2 AP / viiltomittaus lattiapinn. alta / muovimatto 75,8 19, ,4 X Tas. aika min, ei hajua pinn. alla RH 4 JOP 2 AP / viiltomittaus lattiapinn. alta / muovimatto 96,0 19, ,1 X Tas. aika min, pinn. alla kosteusvaurio RH 5 JOP 2 AP / viiltomittaus lattiapinn. alta / muovimatto 82,0 19, ,6 X Tas. aika min, lievä VOC haju pinn. alla RH 6 JOP 1 AP / viiltomittaus lattiapinn. alta / muovimatto 60,9 19, ,5 X Tas. aika min, ei hajua pinn. alla RH 7 JOP 2 AP / viiltomittaus lattiapinn. alta / muovimatto 92,7 19, ,7 X Tas. aika min, pinn. alla kosteusvaurio RH 8 JOP 1 AP / viiltomittaus lattiapinn. alta / muovimatto 87,2 19, ,0 X Tas. aika min, lievä VOC haju pinn. alla RH 9 JOP 1 AP / viiltomittaus lattiapinn. alta / muovimatto 84,0 20, ,8 X Tas. aika min, ei hajua pinn. alla RH 10 JOP 2 AP / viiltomittaus lattiapinn. alta / muovimatto 86,1 19, ,5 X Tas. aika min, ei hajua pinn. alla 0 0, JOP 1 Sisäilma klo 16 36,0 20, , JOP 2 Ulkoilma klo 16 79,0 8, ,6 0 0,0 0 0,0 0 0,0 Mittalaite Vaisala HMI41 RK=rakennekosteus LP=lattiapinta PM=perusmuuri Mittaanturit Vaisala 1 VM=viiltomittaus US=ulkoseinä AP=alapohja Mittalaitevalmistajan ilmoittama tarkkuus: ± 2,0 % RH (0 90 % RH), ± 3,0 % RH ( % RH) ja lämpötila ± 0,4 C.

37 raportti RM Milja Kiiskinen Rekkatie Joensuu TULOSRAPORTTI KOHDE: NÄYTTEET: Rakennusmateriaalinäytteet on ottanut Milja Kiiskinen,, Näytteet on vastaanotettu laboratorioon ja viljelty ANALYYSIT: Materiaalinäytteistä määritettiin homeiden ja bakteerien määrä suoraviljelymenetelmällä. Hienonnettua materiaalia ripoteltiin noin 0,5 ml suoraan elatusalustoille. Homeet viljeltiin mallasuute (M2) ja dikloranglyseroli18 (DG18)alustalle ja bakteerit tryptonihiivauuteglukoosialustalle (THG). Elatusalustoja pidettiin +25 C:ssa 7 vuorokautta mesofiilisten sienien (homeet ja hiivat) ja kokonaisbakteeripitoisuuksien määrittämiseksi ja yhteensä 14 vuorokautta sädesienien määrittämiseksi. (viite: Asumisterveysopas 2009). Homeet tunnistettiin mikroskopoimalla suku tai lajitasolle. Bakteereista tunnistettiin sädesienet. TULOKSEN TULKINTA: Tulokset tulkitaan käyttäen Mikrobioni Oy:n omaa validointiaineistoa sekä Työterveyslaitoksen julkaisemia tuloksia (Reiman ym. 1999). tulosmerkintä tulkinta tulos elatusalustalla <mr ei mikrobikasvua tulos alle menetelmän määritysrajan materiaalissa + ei mikrobikasvua materiaalissa vähän mikrobeja, sienten pesäkemäärä alustalla <50 bakteerien pesäkemäärä alustalla <75 <10 sädesienipesäkettä korkeintaan 1 indikaattorisieni yksittäisenä pesäkehavaintona ++ epäily mikrobikasvusta materiaalissa vähintään 2 indikaattorisientä, tai yksi indikaattorisieni > 50 % kokonaispesäkemäärästä sädesienipesäkemäärä selvä mikrobikasvu materiaalissa paljon mikrobeja, sienten pesäkemäärä alustalla >50 bakteerien pesäkemäärä >75 sädesienipesäkemäärä >20 Suoraviljelymenetelmän tulos vastaa Asumisterveysoppaan (2009) laimennossarjanäytteiden tulostulkinnan ohjearvoja siten, että suoraviljelytuloksissa +++ merkintä vastaa homeiden ja hiivojen kokonaispitoisuuden osalta Mikrobioni Oy PL Kuopio Puh Sivu 1/7 Tämän analyysivastauksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain Mikrobioni Oy:n antaman kirjallisen luvan perusteella.

38 raportti RM pitoisuutta yli pmy/g, bakteerien kokonaispitoisuuden osalta pitoisuutta yli pmy/g ja sädesienien osalta pitoisuutta yli 500 pmy/g. Merkinnät ++ tai + vastaavat pitoisuuksia alle edellä mainittujen laimennossarjamenetelmän ohjearvojen, jolloin tarkastelussa on huomioitu erityisesti myös mikrobilajisto. MÄÄRITYSRAJA: Menetelmän määritysraja on 1 pmy/0,5 ml. YHTEENVETO TULOKSISTA: Tässä tulosraportissa esitetyt tulokset koskevat vain testattuja näytteitä. Tarkemmat analyysitulokset on esitetty raportin lopussa. Alla olevassa yhteenvetotaulukossa mikrobikasvun esiintymistä on havainnollistettu värillä/tummennuksella: ei mikrobikasvua materiaalissa epäily mikrobikasvusta materiaalissa selvä mikrobikasvu materiaalissa Näyte: Tulosyhteenveto: Johtopäätös: 1, tojaxeriste, sokkeli. maan pinnan taso. vähän homeita ja bakteereita ei mikrobikasvua materiaalissa urheiluhallin puoleinen pääty 2, mineraalivilla, sokkeli. sokkelin yläpinta 150. urheiluhallin puoleinen pääty 3, mineraalivilla, sokkeli. maanpinnan taso. takapiha. vanha osa vähän homeita, mutta indikaattorimikrobeita. Bakteereissa paljon sädesieniä paljon homeita, indikaattorimikrobia yksittäinen pesäke. Vähän bakteereita selvä mikrobikasvu materiaalissa selvä mikrobikasvu materiaalissa 4, mineraalivilla, sokkeli. sokkelin yläpinta 150. takapiha. vanha osa homeet alle määritysrajan, paljon bakteereita selvä mikrobikasvu materiaalissa 5, mineraalivilla, sokkeli. maanpinnan taso. takapiha. uusi osa paljon homeita, myös indikaattorimikrobia. Bakteereissa paljon sädesieniä selvä mikrobikasvu materiaalissa 6, mineraalivilla, sokkeli. sokkelin yläpinta 100. takapiha. uusi osa vähän homeita, mutta indikaattorimikrobeita. Paljon bakteereita selvä mikrobikasvu materiaalissa 7, mineraalivilla, sokkeli. maanpinnan taso. asuntolan puoleinen pääty. vanha osa 8, mineraalivilla, sokkeli. sokkelin yläpinta 100. asuntolan puoleinen pääty. vanha osa paljon homeita ja bakteereita, myös indikaattorimikrobeita vähän homeita, paljon bakteereita. Bakteereissa myös paljon sädesieniä selvä mikrobikasvu materiaalissa selvä mikrobikasvu materiaalissa Mikrobioni Oy PL Kuopio Puh Sivu 2/7 Tämän analyysivastauksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain Mikrobioni Oy:n antaman kirjallisen luvan perusteella.

39 raportti RM , mineraalivilla, sokkeli. maanpinnan taso. etupiha 10, mineraalivilla, sokkeli. sokkelin yläpinta 100. etupiha vähän homeita, paljon bakteereita. Bakteereissa myös sädesieniä paljon homeita ja bakteereita. Bakteereissa myös paljon sädesieniä selvä mikrobikasvu materiaalissa selvä mikrobikasvu materiaalissa 11, tojaxeriste, alapohja. LP 100. vanha osa. op.välinevarasto 12, tojaxeriste, alapohja. LP 100. vanha osa. keskilattia 13, mineraalivilla, alapohja. alapohjalaattaa vasten. puutyöluokka paljon homeita ja bakteereita, myös indikaattorimikrobeita paljon homeita ja bakteereita, myös indikaattorimikrobeita homeet alle määritysrajan, vähän bakteereita selvä mikrobikasvu materiaalissa selvä mikrobikasvu materiaalissa ei mikrobikasvua materiaalissa Lisätietoja: Näytemateriaaleja näytteistä 4 ja 13 tarkasteltiin myös suoraan valomikroskoopilla. Tarkastelussa ei todettu yhtenäisiä mikrobikasvuun viittaavia rakenteita, rihmastoa ja itiöitä. Yksittäisten itiöiden ja rihmastopätkien havaitseminen valomikroskooppisesti voi olla vaikeaa. Suuri bakteeripitoisuus näytteessä 4 voi olla myös tavanomaista taustakontaminaatiota, jota on ajan kuluessa kertynyt materiaaliin ilmavirtausten ja likaantumisen seurauksena tai esimerkiksi mahdollisesta maaperäkontaktista. Korjausjohtopäätösten tekemiseen tarvitaan tiedot myös teknisistä havainnoista. Kuopiossa, Teija Meklin Mikrobioni Oy Mikrobioni Oy PL Kuopio Puh Sivu 3/7 Tämän analyysivastauksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain Mikrobioni Oy:n antaman kirjallisen luvan perusteella.

40 raportti RM ANALYYSITULOKSET: YK = pesäkkeen ylikasvu maljalla, jolloin kysymyksessä on nopeakasvuinen mikrobi, joka leviää maljalla nopeasti peittäen muut mahdolliset pesäkkeet helposti alleen < mr = alle määritysrajan T = maljat täynnä pesäkkeitä, tarkkaa pesäkemäärää ei voitu laskea. Mikrobikasvuun viittaavat tulokset on esitetty tummennettuna ja kosteusvaurioindikaattorit tähdellä. Kosteusvaurioindikaattorimikrobien osalta on lisäksi ilmoitettu havaittu pesäkemäärä. Näyte: 1, tojaxeriste, sokkeli. maan pinnan taso. urheiluhallin puoleinen pääty (tutkimustunnus: RM151859) M2 DG18 THG Pitoisuus Pitoisuus Pitoisuus HOMEET JA HIIVAT (pmy/malja) (pmy/malja) BAKTEERIT (pmy/malja) Kokonaismäärä + + Kokonaismäärä + steriilit + + muut bakteerit + Cladosporium sp. + + *sädesienet <mr Penicillium sp. + Näyte: 2, mineraalivilla, sokkeli. sokkelin yläpinta 150. urheiluhallin puoleinen pääty (tutkimustunnus: RM151860) M2 DG18 THG Pitoisuus Pitoisuus Pitoisuus HOMEET JA HIIVAT (pmy/malja) (pmy/malja) BAKTEERIT (pmy/malja) Kokonaismäärä + ++ Kokonaismäärä +++ Cladosporium sp. + + muut bakteerit +(YK) Penicillium sp. + + *sädesienet +++(81) steriilit + *Eurotium sp. +(2) hiivat + *Aspergillus versicolor +(1) Näyte: 3, mineraalivilla, sokkeli. maanpinnan taso. takapiha. vanha osa (tutkimustunnus: RM151861) M2 DG18 THG Pitoisuus Pitoisuus Pitoisuus HOMEET JA HIIVAT (pmy/malja) (pmy/malja) BAKTEERIT (pmy/malja) Kokonaismäärä Kokonaismäärä + Aspergillus sp. +++ muut bakteerit +(YK) *Acremonium sp. +(1) *sädesienet <mr steriilit +(YK) Mikrobioni Oy PL Kuopio Puh Sivu 4/7 Tämän analyysivastauksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain Mikrobioni Oy:n antaman kirjallisen luvan perusteella.

41 raportti RM Näyte: 4, mineraalivilla, sokkeli. sokkelin yläpinta 150. takapiha. vanha osa (tutkimustunnus: RM151862) M2 DG18 THG Pitoisuus Pitoisuus Pitoisuus HOMEET JA HIIVAT (pmy/malja) (pmy/malja) BAKTEERIT (pmy/malja) Kokonaismäärä <mr <mr Kokonaismäärä +++ muut bakteerit +++ *sädesienet <mr Näyte: 5, mineraalivilla, sokkeli. maanpinnan taso. takapiha. uusi osa (tutkimustunnus: RM151863) M2 DG18 THG Pitoisuus Pitoisuus Pitoisuus HOMEET JA HIIVAT (pmy/malja) (pmy/malja) BAKTEERIT (pmy/malja) Kokonaismäärä Kokonaismäärä +++ Penicillium sp. + + muut bakteerit +(YK) *Aspergillus versicolor +++(T) +++(T) *sädesienet +++(155) Näyte: 6, mineraalivilla, sokkeli. sokkelin yläpinta 100. takapiha. uusi osa (tutkimustunnus: RM151864) M2 DG18 THG Pitoisuus Pitoisuus Pitoisuus HOMEET JA HIIVAT (pmy/malja) (pmy/malja) BAKTEERIT (pmy/malja) Kokonaismäärä Kokonaismäärä +++ Cladosporium sp. + + muut bakteerit +++(YK) tunnistamaton + + *sädesienet +(1) Penicillium sp. + + *Eurotium sp. +(1) Aspergillus sp. + *Trichoderma sp. +(1,YK) hiivat + M2 ja DG18alustoilla kaikkia pesäkkeitä ei voitu tunnistaa niiden kasvaessa toisten pesäkkeiden alla. Näyte: 7, mineraalivilla, sokkeli. maanpinnan taso. asuntolan puoleinen pääty. vanha osa (tutkimustunnus: RM151865) M2 DG18 THG Pitoisuus Pitoisuus Pitoisuus HOMEET JA HIIVAT (pmy/malja) (pmy/malja) BAKTEERIT (pmy/malja) Kokonaismäärä Kokonaismäärä +++ *Acremonium sp. +++(54) +++(56) muut bakteerit +++ *Aspergillus versicolor +(6) +(9) *sädesienet <mr hiivat + Mikrobioni Oy PL Kuopio Puh Sivu 5/7 Tämän analyysivastauksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain Mikrobioni Oy:n antaman kirjallisen luvan perusteella.

42 raportti RM Näyte: 8, mineraalivilla, sokkeli. sokkelin yläpinta 100. asuntolan puoleinen pääty. vanha osa (tutkimustunnus: RM151866) M2 DG18 THG Pitoisuus Pitoisuus Pitoisuus HOMEET JA HIIVAT (pmy/malja) (pmy/malja) BAKTEERIT (pmy/malja) Kokonaismäärä + + Kokonaismäärä +++ Penicillium sp. + + muut bakteerit +++ steriilit + + *sädesienet +++(135) hiivat + Näyte: 9, mineraalivilla, sokkeli. maanpinnan taso. etupiha (tutkimustunnus: RM151867) M2 DG18 THG Pitoisuus Pitoisuus Pitoisuus HOMEET JA HIIVAT (pmy/malja) (pmy/malja) BAKTEERIT (pmy/malja) Kokonaismäärä + + Kokonaismäärä +++ steriilit + muut bakteerit +++ Olpitrichum sp. + *sädesienet ++(10) hiivat + + Cladosporium sp. + Penicillium sp. + Näyte: 10, mineraalivilla, sokkeli. sokkelin yläpinta 100. etupiha (tutkimustunnus: RM151868) M2 DG18 THG Pitoisuus Pitoisuus Pitoisuus HOMEET JA HIIVAT (pmy/malja) (pmy/malja) BAKTEERIT (pmy/malja) Kokonaismäärä Kokonaismäärä +++ Penicillium sp muut bakteerit +++ Aspergillus sp. + *sädesienet +++(29) Olpitrichum sp. + Näyte: 11, tojaxeriste, alapohja. LP 100. vanha osa. op.välinevarasto (tutkimustunnus: RM151869) M2 DG18 THG Pitoisuus Pitoisuus Pitoisuus HOMEET JA HIIVAT (pmy/malja) (pmy/malja) BAKTEERIT (pmy/malja) Kokonaismäärä Kokonaismäärä +++ Cladosporium sp. + muut bakteerit +++ *Acremonium sp. +++(T) +++(T) *sädesienet +++(T) Mikrobioni Oy PL Kuopio Puh Sivu 6/7 Tämän analyysivastauksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain Mikrobioni Oy:n antaman kirjallisen luvan perusteella.

raportti RM2016-996 Jenni Ylikotila FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy Microkatu 1 70210 Kuopio TULOSRAPORTTI KOHDE: P31707 Tikkala NÄYTTEET: Rakennusmateriaalinäytteet on ottanut Heikki Saastamoinen, FCG

Lisätiedot

raportti RM2017-027 Jenni Ylikotila FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy Microkatu 1 70210 Kuopio TULOSRAPORTTI KOHDE: Värtsilän koulu NÄYTTEET: Rakennusmateriaalinäytteet on ottanut Heikki Saastamoinen, FCG

Lisätiedot

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia Pitkäranta, Indoor Quality Service Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia Pitkäranta, Indoor Quality Service Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon RAPORTTI ILA 2012-52 Miia Pitkäranta Indoor Quality Service Oy Tiilenpolttajankuja 5 01720 Vantaa TULOSRAPORTTI KOHDE: Päiväkoti Ukko-Pekka, Asematie 3, 01300 Vantaa NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia

Lisätiedot

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon RAPORTTI ILA2013-1 Thermopolis Oy Merja Järvelä Valtuustontie 2 62100 Lapua TULOSRAPORTTI KOHDE: Knuuttilan päiväkoti, Seinäjoki NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, 2.1.2013

Lisätiedot

Mikrobit eri rakenteista otetuissa materiaaleissa Teija Meklin, Helena Rintala ja Marja Hänninen

Mikrobit eri rakenteista otetuissa materiaaleissa Teija Meklin, Helena Rintala ja Marja Hänninen Mikrobit eri rakenteista otetuissa materiaaleissa Teija Meklin, Helena Rintala ja Marja Hänninen Aineisto noin 6000 vaurioepäilynäytettä neljä materiaaliluokkaa perustuen annettuihin tietoihin ulkoseinärakenteet

Lisätiedot

SISÄILMAMITTAUSLAUSUNTO Konnuslahden koulu Rauhanlahdentie Leppävirta

SISÄILMAMITTAUSLAUSUNTO Konnuslahden koulu Rauhanlahdentie Leppävirta SISÄILMAMITTAUSLAUSUNTO 12.5.2016 Rauhanlahdentie 10 79150 Leppävirta Lausunto 12.5.2016 2 Tilaaja Kohde Leppävirran kunta Tekniset palvelut Risto Kosunen Rauhanlahdentie 10 79150 Leppävirta Toimeksianto

Lisätiedot

Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma. Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti

Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma. Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti 2/9 Rekkatie 3 80100 Joensuu Tapani Hirvonen Kiteen kaupunki / Tekninen keskus Kiteentie 25 82500 Kitee Kohde Tuhkala

Lisätiedot

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET Petri Lönnblad RI. RTA 4.9.2017 Tehdyt tutkimukset HUHTIKUU 2006: Asbestikartoitus KESÄ-HEINÄKUU 2017: - Kosteuskartoitus, kosteusmittaukset - Rakenneavaukset, mikrobinäytteenotto

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus. Tuhkala Pyhäjärventie Kesälahti

Sisäilmatutkimus. Tuhkala Pyhäjärventie Kesälahti Sisäilmatutkimus Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti Raportti 2 10.6.2014 Tapani Hirvonen Kiinteistöpäällikkö Kiteen kaupunki/teknisen toimen palvelut Kiteentie 25 82500 Kitee Tuhkalan sisäilmatutkimus

Lisätiedot

Rakenneselvitys Halton Solve TM

Rakenneselvitys Halton Solve TM Halton Solve TM Rakenneselvitys 27.2.2014 Linnankosken lukio Piispankatu24-26, PORVOO Tilaaja: Mikael Nystedt Liikelaitos Porvoon Tilapalvelut mikael.nystedt@porvoo.fi Halton Oy Esterinportti 2 00240 Helsinki,

Lisätiedot

LAUSUNTO Hämeenlinnan lyseon lukio Hämeenlinnan kaupunki

LAUSUNTO Hämeenlinnan lyseon lukio Hämeenlinnan kaupunki LAUSUNTO Hämeenlinnan lyseon lukio Hämeenlinnan kaupunki FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Päivämäärä 12.3.2018 Projektinumero P34705 1 LAUSUNTO Tämä lausunto koskee Hämeenlinnan lyseon lukiota. on tehty

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009 1(9) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta 17.12.2009 2(9) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta

Lisätiedot

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu RTA2-loppuseminaari 8.6.2017 Saarijärven Keskuskoulu Lähtötiedot Kohde on valmistunut vuonna 1966. Kerrosala 4 334 m2. Laajamittainen

Lisätiedot

Sisäilmamittausraportti Rantatien koulu Virrat

Sisäilmamittausraportti Rantatien koulu Virrat Virrat 2 (9) Sisällys 1 Yleistiedot... 3 1.1 Tutkimusajankohdat ja tutkijat... 3 1.2 Yleistiedot, toimeksianto... 3 1.3 Käytettävissä oleva lähtötieto / aikaisemmat tutkimukset... 3 1.4 Tutkimusvälineet...

Lisätiedot

Sisäilmamittausraportti Nallelan päiväkoti Virrat

Sisäilmamittausraportti Nallelan päiväkoti Virrat 2 (8) Sisällys 1 Yleistiedot... 3 1.1 Tutkimusajankohdat ja tutkijat... 3 1.2 Yleistiedot, toimeksianto ja mittauksien tavoitteet... 3 1.3 Käytettävissä oleva lähtötieto / aikaisemmat tutkimukset... 3

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15 L E V O L A Sivu 1 / 15 PÄIVÄTUULI 27400 KIUKAINEN SISÄILMATUTKIMUS Yhteenveto 01.02.2016 L E V O L A Sivu 2 / 15 Tilaaja Euran kunta / Markus Rantanen Toimeksianto Rakennuksen sisäilmatutkimus käyttötarkoituksen

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/6 Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä 20.11.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/6 Sisällys

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus Opintien koulu Opintie Järvelä

Sisäilmatutkimus Opintien koulu Opintie Järvelä Sisäilmatutkimus 7.7.2017 Opintien koulu Opintie 2 16600 Järvelä Sisäilmatutkimus Opintien koulu Työnumero 1716 7.7.2017 2 Kärkölän kunta Virkatie 1 16600 Järvelä Opintien koulun sisäilman mikrobien näytteenotto

Lisätiedot

Aerator Oy. Ilmavirtojen mittauspöytäkirja Sivu no 1. Pvm

Aerator Oy. Ilmavirtojen mittauspöytäkirja Sivu no 1. Pvm Aerator Oy Ilmavirtojen mittauspöytäkirja Sivu no 1 Pvm 10.09.2013 Upokaskuja 9 B. 01450 VANTAA Kohde: Veromäen koulu Puh:09-280671, 0400-430671 Suorittaja: P.Leinonen Fax: 09-2420671 Mittarit: DB-Calc

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK7192 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK7192 Kiwalab, 1 (5) Tilaaja: Yhteyshenkilö: Kohde: Työmääräin: Näytteenottaja: Kirkkonummen kunta Jyrki Pulkki, Kiwa Inspecta Winellskan päiväkoti WO-00718940 Jyrki Pulkki Näytteenottopäivä: 16.10.2018 Näytteet vastaanotettu:

Lisätiedot

ULKOSEINÄN RAJATTU KUNTOTUTKIMUS

ULKOSEINÄN RAJATTU KUNTOTUTKIMUS S i v u 1 / 8 RAPORTTI ULKOSEINÄN RAJATTU KUNTOTUTKIMUS Nikkilän sosiaali- ja terveysasema Jussaksentie 14 04130 Sipoo 11.12.2014 RAPORTIN NUMERO: 14263 TILAAJA: Jukka Haakana, Sipoon kunta VASTAAVA TUTKIJA:

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6919 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6919 Kiwalab, 1 (5) Tilaaja: Turun kaupunki, Tilapalvelut Yhteyshenkilö: Janne Virtanen Kohde: Turun AMK, Ruiskatu 8, 20740 Turku Työmääräin: WO-00675349 Näytteenottaja: Sanna Snell, Tom Jansén ja Jaana Vainio Näytteenottopäivä:

Lisätiedot

Case Haukkavuoren koulu

Case Haukkavuoren koulu Case Haukkavuoren koulu 26.4.2018 Antti Ahola RI, RTA (VTT-C-20929-26-15) Oy Insinööri Studio Haukkavuoren koulu Oppilaita noin 350 Rakennusvuosi 1961 Neljä kerrosta ja kylmä ullakko kerrosala 7206 m2

Lisätiedot

Sisäilma- ja rakennustekninen kuntotutkimus

Sisäilma- ja rakennustekninen kuntotutkimus Sisäilma- ja rakennustekninen kuntotutkimus Ruoritalo Koulutie 3 82500 Kitee 2 (15) Ruoritalon sisäilma- ja rakennustekninen kuntotutkimus 19.1.2018 1952 Kiteen kaupunki, Ari Jumppanen Kiteentie 25 82500

Lisätiedot

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET LAUSUNTO 8.6.2009 Kaavin kunta / tekninen toimisto Ari Räsänen PL 13 73601 Kaavi YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET Kohde Taustaa Aikaisemmat tutkimukset Kaavin yläaste A-rakennus

Lisätiedot

Unajan koulu Laivolantie Unaja

Unajan koulu Laivolantie Unaja NÄYTTEENOTTO JA PAINE-EROSEURANTAMITTAUS Unajan koulu Laivolantie 10 26910 Unaja 1 Sisällys 1. YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohde... 3 1.2 Tilaaja... 3 1.3 Näytteidenoton ja mittauksen suorittaja... 3 1.4 Näytteenotto-

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6471/18 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6471/18 Kiwalab, , 24.1.2018 1 (5) Tilaaja: Kohde: Näytteenottaja: Näytteenottopäivä: Näytteet vastaanotettu: 9.1.2018 Analysointi aloitettu: 9.1.2018 Kirkkonummen kunta, Benny Vilander Nissnikun alakoulu, Masalantie 268,

Lisätiedot

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Sanna Pohjola Hanna Kuitunen 1 Lähtökohta ja selvitysten tavoite Ojoisten lastentalon vanha osa valmistunut 1970-luvulla (liikuntasali, keittiö,

Lisätiedot

Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA. Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet

Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA. Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 Rakennetutkimus

Lisätiedot

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins.

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, 0 2 9 4 0 E s p o o Sisäilman mikrobit 5.4.2017 Työnro 319099.16 Ins. Terttu Rönkä 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 1.1 Tilaaja...3 1.2 Työn sisältö...3 1.3 Kohde ja

Lisätiedot

Pappilan kivikoulu. Liikuntasalin alapohjan lisätutkimukset. 1 Tutkimuksen tekijä. 2 Taustaa

Pappilan kivikoulu. Liikuntasalin alapohjan lisätutkimukset. 1 Tutkimuksen tekijä. 2 Taustaa Muistio 1 (7) Tilaaja: Akaan kaupunki Kiinteistöpäällikkö Henri Salonen puh: 040 335 3255 sähköposti: henri.salonen@akaa.fi 1 Tutkimuksen tekijä 2 Taustaa Vahanen Rakennusfysiikka Oy Tampellan esplanadi

Lisätiedot

Finnmap Consulting Oy SSM

Finnmap Consulting Oy SSM 1 Idänpuoleinen rakennusosa Liikuntasali Idänpuoleinen rakennusosa Kirjasto Liikuntasali Kuvat 1, 2. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää os. Varistontie 3, Vantaa sijaitsevan koulurakennuksen

Lisätiedot

HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA. Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm

HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA. Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm 24.1.2017 2 TUTKIMUKSET, syksy 2017 Tutkimusten tarkoitus Tutkimusten tarkoituksena oli selvittää syitä joilla

Lisätiedot

Rakenneavaukset ja näytteenotot

Rakenneavaukset ja näytteenotot WO-00704670 3.8.2018 Rakenneavaukset ja näytteenotot Vapaudenkatu 12 A 32200 Loimaa WO-00704670 2 (9) Tutkimuksen tilaaja Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Olli Vahalahti 045 136 4766 olli.vahalahti@tyks.fi

Lisätiedot

Anttilan koulu, korjaustapaehdotus rakenneosittain

Anttilan koulu, korjaustapaehdotus rakenneosittain S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LOHJAN KAUPUNKI Anttilan koulu, korjaustapaehdotus rakenneosittain FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Jokelainen Heidi-Johanna Sisällysluettelo 1 Korjaustapaehdotus rakenneosittain...

Lisätiedot

SISÄILMAMITTAUKSET KNUUTTILAN PÄIVÄKODISSA

SISÄILMAMITTAUKSET KNUUTTILAN PÄIVÄKODISSA Seinäjoen kaupunki Tekniikkakeskus / Jouni Tiisijärvi PL 215 60100 Seinäjoki SISÄILMAMITTAUKSET KNUUTTILAN PÄIVÄKODISSA 2.1.2013 1 YLEISTÄ Mittauskohteena olivat Knuuttilan päiväkodin tilat, osoitteessa

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS 1(7) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Matkatalo. Valtakatu 36. 53100 Lappeenranta 24.09.2013

KUNTOTARKASTUS 1(7) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Matkatalo. Valtakatu 36. 53100 Lappeenranta 24.09.2013 1(7) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Oy Matkatalo Valtakatu 36 53100 Lappeenranta 24.09.2013 2(7) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Oy Koulutalo Valtakatu 36 53100 Lappeenranta Tarkastuksen tilaaja:

Lisätiedot

TARKASTUSKÄYNTI Santaholmantie 94, Haukipudas Talo-C, huoneiston C 1 osalta

TARKASTUSKÄYNTI Santaholmantie 94, Haukipudas Talo-C, huoneiston C 1 osalta TARKASTUSKÄYNTI 12.6.2014 Talo-C, huoneiston C 1 osalta 2 Sisällysluettelo 1. YLEISTIETOA TARKASTUKOHTEESTA... 3 2. VAINNOT KOHTEESTA JA TOIMENPIDESUOSITUKSET... 4 2.1. Perustukset, alapohja ja rakennuksen

Lisätiedot

Tutkimussuunnitelma Rakennustekniset kuntotutkimukset

Tutkimussuunnitelma Rakennustekniset kuntotutkimukset Tutkimussuunnitelma Rakennustekniset kuntotutkimukset 7.6.2017 Vuokkoharjun koulu, Kärkölä Sisäilmatalo Kärki Oy Ville Vikström Taustaa Rakennus koostuu kahdesta eri rakennusvaiheesta ja osasta, joista

Lisätiedot

T9003 Tutkimusraportti 1(9) Myllypuron ala-asteen sivukoulu ja päiväkoti 23.4.2009 SISÄLLYSLUETTELO

T9003 Tutkimusraportti 1(9) Myllypuron ala-asteen sivukoulu ja päiväkoti 23.4.2009 SISÄLLYSLUETTELO T9003 Tutkimusraportti 1(9) sivukoulu ja päiväkoti 23.4.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUSKOHDE... 2 2 TUTKIMUSMENETELMÄT... 3 2.1 Rakenteiden tutkimukset... 3 2.2 Mikrobit... 3 2.3 Kosteusmittaukset...

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Sisäilmastoseminaari 2014 Petri Annila, Jommi Suonketo ja Matti Pentti Esityksen sisältö Tutkimusaineiston

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/8 Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä 01.10.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/8 Sisällys 1.

Lisätiedot

KOULURAKENNUKSEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS. Tiina Janhunen Suomen Sisäilmakeskus Oy RTA2

KOULURAKENNUKSEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS. Tiina Janhunen Suomen Sisäilmakeskus Oy RTA2 KOULURAKENNUKSEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS Tiina Janhunen Suomen Sisäilmakeskus Oy RTA2 KOHTEEN KUVAUS oppilaita 800, opetushenkilöstöä 85 kiinteistössä toimivat lisäksi päiväkoti, kirjasto,

Lisätiedot

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Vihertien leikkipuistorakennus Vihertie / Uomakuja 12 01620 VANTAA 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Vihertien

Lisätiedot

Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu

Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Vanha- Lapuantie 22, 62220 Kauhava Sisäilmanäytteet 31.5.2017 Työnro 31 4384.34 RI (AMK) Irmeli Nutikka Rkm Timo Ekola 2 (6) Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Vanha-Lapuantie

Lisätiedot

Merkkiainetutkimus. Hakunilan koulu Hiirakkotie Vantaa

Merkkiainetutkimus. Hakunilan koulu Hiirakkotie Vantaa Merkkiainetutkimus Hiirakkotie 9 01200 Vantaa 2 Rakenteiden ilmatiiveyden tarkastus merkkiainekaasun avulla 1. Kohdetiedot Jouni Räsänen, Vantaan kaupunki, Vantaa Hiirakkotie 9 01200 Vantaa 2. Tutkijat

Lisätiedot

SISÄILMASTOSELVITYS. Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat. Haagapuisto, Hanko

SISÄILMASTOSELVITYS. Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat. Haagapuisto, Hanko 1/13 SISÄILMASTOSELVITYS Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat Haagapuisto, Hanko Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/13

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon keskuskoulu puutyöluokat, 6.11.2017 1 / 13 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen syy ja rajaukset... 3 Käytetyt menetelmät ja

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon kaupunki - Halmstadintalo - keittiön ja päiväkotitilojen mikrobinäytteenotot 22.11.2017 1 / 11 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 Kotkan lyseo, Arcus-talo Kirkkokatu 15 48100 KOTKA Työ nro T8007-5 Kotka 5.4.2016 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA, PUH.

Lisätiedot

Sisäilmamittausraportti Rantatien koulu Virrat

Sisäilmamittausraportti Rantatien koulu Virrat Virrat 2 (12) Sisällys 1 Yhteenveto... 3 2 Yleistiedot... 4 2.1 Tutkimusajankohdat ja tutkijat... 4 2.2 Yleistiedot, toimeksianto... 4 2.3 Käytettävissä oleva lähtötieto / aikaisemmat tutkimukset... 4

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8

KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8 KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8 Yli-Vallintie (856), 61720 Yli-Valli Vapaa-ajan asunnon kuntokartoitus 25.11.2015 klo 10.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 2/8 Tilaus 12.11.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto

Lisätiedot

Opinnäytetyö, seminaari. Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK

Opinnäytetyö, seminaari. Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK Opinnäytetyö, seminaari Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta 7-8.6.2017 Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK Työn aihe Koulurakennuksen kellarin (osa rakennuksesta) sisäilma ja kosteustekninen

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA. Monitoimitalo. Tutkimusraportti/Monitoimitalo

HEINÄVEDEN KUNTA. Monitoimitalo. Tutkimusraportti/Monitoimitalo HEINÄVEDEN KUNTA Tutkimusraportti/ FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 3.10.2017 P33615 2 (15) Sisällysluettelo 1 Tilaaja... 3 1.1 Kohdetiedot... 3 1.3 Toimeksianto... 3 2 Yhteenveto, johtopäätös, toimenpide-ehdotukset

Lisätiedot

ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ

ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ Kansanterveyslaitos Folkhälsoinstitutet LUONNOS RAPORTTI K0624M ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ Kaivokselan koulusta otetuissa näytteissä

Lisätiedot

PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS

PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS - TOMI LEVOLA - Päiväkodin henkilökunnalla ja lapsilla on esiintynyt oireilua, joka sopii oirekuvaltaan rakennuksen sisäilmasta johtuvaksi. Päiväkoti sijaitsee 1920-luvulla

Lisätiedot

RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN. Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT

RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN. Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT Homevaurioiden tutkimisessa pääongelma ei liity: Näytteenoton tekniseen osaamiseen (ulkoisen kontaminaation estäminen,

Lisätiedot

Sisäilman mikrobitutkimukset. Enon yläkoulun A- ja B-rakennuksen opetustilat. Alapappilantie Eno

Sisäilman mikrobitutkimukset. Enon yläkoulun A- ja B-rakennuksen opetustilat. Alapappilantie Eno Sisäilman mikrobitutkimukset Enon yläkoulun A- ja B-rakennuksen opetustilat Alapappilantie 6 81200 Eno 2 (10) Enon yläkoulun sisäilmatutkimus 19.2.2018 2101 Sisäilman mikrobitutkimukset 29.1.2018 Tilaaja

Lisätiedot

Pohjakuva ja rakenteet. Seinä- ja alapohjarakenteiden toteutustavat tarkistettiin rakenneavauksin

Pohjakuva ja rakenteet. Seinä- ja alapohjarakenteiden toteutustavat tarkistettiin rakenneavauksin VANHAINKOTIKÄYTÖSSÄ OLLEEN RAKENNUKSEN RAKENNE - JA SISÄILMASTOTUTKIMUS Lähtötiedot Kohde on rakennettu 1980-luvulla Rakennus on ollut koko historiansa ajan vanhainkotikäytössä Tiloissa tehty pintasaneerauksia

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisantie 1328 07700 Koskenkylä Loviisa saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde: Tilaaja: Tehtävä: Tarkastuspäivä: Käytetyt apuvälineet:

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, lajistopainotettu suoraviljely

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, lajistopainotettu suoraviljely materiaalinäyte, lajistopainotettu suoraviljely 1 / 6 Biodiversiteettiyksikkö Aerobiologian yksikkö pc-seloste, pessi, 17.7.2017 Tilaaja: Laskutus: Toimitusosoite: Tiedoksi: Loviisan kaupunki / Tilapalvelu

Lisätiedot

Hangon neuvola, Korjaustapaehdotus

Hangon neuvola, Korjaustapaehdotus S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HANGON KAUPUNKI Hangon neuvola, Korjaustapaehdotus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sami Heikkilä, Juhani Pirinen Sisällysluettelo 1 Korjaustapaehdotus rakenneosittain...

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7

KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7 KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7 Niinimaantie 691, 63210 Niinimaa Omakotitalon kuntokatselmus 9.12.2015 klo 10.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 2/7 Tilaus 2.12.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto

Lisätiedot

Knuuttilantie 5 B, Jalasjärvi. Rivitalorakennuksen kuntokatselmus klo 12.30

Knuuttilantie 5 B, Jalasjärvi. Rivitalorakennuksen kuntokatselmus klo 12.30 1 7 Knuuttilantie 5 B, 61600 Jalasjärvi Rivitalorakennuksen kuntokatselmus 1.8.2017 klo 12.30 2 7 Tilaus 27.7.2017: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Tarkastuksessa

Lisätiedot

Sisäilmamittausraportti

Sisäilmamittausraportti Sisäilmamittausraportti 27.4.2017 Rantatien koulu Sisäilmamittausraportti 27.4.2017 2 (9) Sisällys 1 Yhteenveto... 3 2 Yleistiedot... 4 2.1 Tutkimusajankohdat ja tutkijat... 4 2.2 Yleistiedot, toimeksianto

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset

TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset Meripirtin päiväkoti Haukkavuorenkatu 5 48100 KOTKA Työ nro T15026 Kotka 9.11.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25,

Lisätiedot

Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelu Oy

Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelu Oy 1 Kuvat 1, 2. Tutkimuskohteena on ollut koulurakennus, jossa sijaitsee kolme eri-ikäistä osaa. Osat on rakennettu vuosina 1926 ja 1955 sekä 2000-luvun alussa Tutkitut tilat sijaitsevat vuosina 1926 ja

Lisätiedot

1950-luvulla rakennetun asuinpalvelurakennuksen KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS, PÄÄKORJAUSPERIAATTEET ja niistä aiheutuvat kustannukset

1950-luvulla rakennetun asuinpalvelurakennuksen KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS, PÄÄKORJAUSPERIAATTEET ja niistä aiheutuvat kustannukset 1950-luvulla rakennetun asuinpalvelurakennuksen KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS, PÄÄKORJAUSPERIAATTEET ja niistä aiheutuvat kustannukset Markus Fränti Kosteus ja sisäilmateknisen kuntotutkimus:

Lisätiedot

Raportti 28.5.2014. Kirkkokadun koulu Kirkkokatu 15 75500 Nurmes

Raportti 28.5.2014. Kirkkokadun koulu Kirkkokatu 15 75500 Nurmes Raportti 28.5.2014 Kirkkokatu 15 75500 Nurmes Raportti 28.5.2014 2 Lieksan ja Nurmeksen tekninen virasto Ilkka Kauppinen rakennusmestari Porokylänkatu 6D, 75530 Nurmes puh. 04010 45707 ilkka.kauppinen@nurmes.fi

Lisätiedot

TARKASTUSRAPORTTI. Puutteenperäntie 1-12 88470 Kontiomäki. 18.8.2014 Saneeraustekniikka Sartek Oy RI/ PKM Juha Kähkönen

TARKASTUSRAPORTTI. Puutteenperäntie 1-12 88470 Kontiomäki. 18.8.2014 Saneeraustekniikka Sartek Oy RI/ PKM Juha Kähkönen TARKASTUSRAPORTTI Puutteenperäntie 1-12 88470 Kontiomäki 18.8.2014 RI/ PKM Juha Kähkönen TARKASTUSRAPORTTI 2 YHTEYSTIEDOT: Työkohde: Puutteenperäntie 1-12, 88470 Kontiomäki Puh: Asiakas: Paltamon kunta

Lisätiedot

As Oy Juhannusrinne. Parolantie 3 02120 ESPOO

As Oy Juhannusrinne. Parolantie 3 02120 ESPOO As Oy Juhannusrinne Parolantie 3 02120 ESPOO LAUSUNTO PAROLANTIE 3, 02120 ESPOO 2 HUONEISTOJEN PÄÄTYJEN TARKASTUS AVATUILTA KOHDILTA Kohde: Tilaaja: As Oy Juhannusrinne Parolantie 3 02120 ESPOO As Oy Juhannusrinne

Lisätiedot

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia Tiedotustilaisuus 24.11.2014 Sisäilmaongelmat ovat monimutkaisia kokonaisuuksia Sisäolosuhteisiin vaikuttavat useat eri tekijät: lämpö-, kosteus-, valaistus-

Lisätiedot

KERROKSELLISEN TIILIULKOSEINÄRAKENTEEN KUNTOTUTKIMUKSET, KORJAUSTARPEEN ARVIOINTI JA VAIKUTUKSET SISÄILMAAN

KERROKSELLISEN TIILIULKOSEINÄRAKENTEEN KUNTOTUTKIMUKSET, KORJAUSTARPEEN ARVIOINTI JA VAIKUTUKSET SISÄILMAAN KERROKSELLISEN TIILIULKOSEINÄRAKENTEEN KUNTOTUTKIMUKSET, KORJAUSTARPEEN ARVIOINTI JA VAIKUTUKSET SISÄILMAAN Ronja Saarinen Vahanen Rakennusfysiikka Oy TAUSTATIETO Helsingin kaupungin diplomityöhanke, Vahanen

Lisätiedot

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen Kaisa Jalkanen, tutkija THL, Asuinympäristö ja terveys -yksikkö Sisäilmaongelmia voivat aiheuttaa monet tekijät Hallittava kokonaisuus! Lähtötilanne

Lisätiedot

Kosteusmittaus- ja mikrobianalyysiraportti Kalevan koulu Liikuntasalirakennus Kalevankatu 66, KERAVA

Kosteusmittaus- ja mikrobianalyysiraportti Kalevan koulu Liikuntasalirakennus Kalevankatu 66, KERAVA 10.1.2017 Kosteusmittaus- ja mikrobianalyysiraportti Kalevan koulu Liikuntasalirakennus Kalevankatu 66, 04250 KERAVA / Tutkimuspalvelut Jaana Kovalchuk Rakennusterveysasiantuntija, FM VTT-C-22611-26-17

Lisätiedot

Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus)

Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus) 1968 Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus) KELLARI 1. KERROS 52 51 50 53 14 80-90 80-90 VOC 3 BP7 80-90 ja RH 75,1% VOC 4 80-100 ja RH 79,5% BP7 22 49 100-110

Lisätiedot

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET 30.3.2015 YLEISTIEDOT 1.1 Kohde Hyrsylän koulu Hyrsyläntie 169 09430 SAUKKOLA 1.2 Tilaaja Lohjan kaupunki Tekninen toimi/tilapalvelut Kari Koljonen

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN LYSEON LISÄRAKENNUS LAUSUNTO LIIKUNTASALIN VÄLIPOHJAN KUNNOSTA

HÄMEENLINNAN LYSEON LISÄRAKENNUS LAUSUNTO LIIKUNTASALIN VÄLIPOHJAN KUNNOSTA Vastaanottaja Mika Metsäalho, Hämeenlinnan kaupunki, Kaupunkirakenne / Tilapalvelut Asiakirjatyyppi Lausunto Päivämäärä 17.12.2018 HÄMEENLINNAN LYSEON LISÄRAKENNUS LAUSUNTO LIIKUNTASALIN VÄLIPOHJAN KUNNOSTA

Lisätiedot

Knuuttilantie 5 C, Jalasjärvi. Asuinrakennuksen kuntokatselmus klo 15.00

Knuuttilantie 5 C, Jalasjärvi. Asuinrakennuksen kuntokatselmus klo 15.00 1 8 Knuuttilantie 5 C, 61600 Jalasjärvi Asuinrakennuksen kuntokatselmus 1.8.2017 klo 15.00 2 8 Tilaus 27.7.2017: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Tarkastuksessa

Lisätiedot

Päiväkodin kuntotutkimus korjaussuunnittelun lähtötiedoiksi

Päiväkodin kuntotutkimus korjaussuunnittelun lähtötiedoiksi [presentation title] via >Insert >Header & Footer Päiväkodin kuntotutkimus korjaussuunnittelun lähtötiedoiksi RTA Lopputyö. Henri Käyrä Kiwa Inspecta Henri Käyrä Tekninen asiantuntija, RI Julkinen 20.05.2018

Lisätiedot

VUOSINA 1899 JA 1928 RAKENNETTUJEN RIVITALORAKENNUSTEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS MIKA RUOTSALAINEN

VUOSINA 1899 JA 1928 RAKENNETTUJEN RIVITALORAKENNUSTEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS MIKA RUOTSALAINEN VUOSINA 1899 JA 1928 RAKENNETTUJEN RIVITALORAKENNUSTEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS RTA 3 LOPPUTYÖ MIKA RUOTSALAINEN LOPPUSEMINAARIESITYS JOHDANTO Historian havinasta nykypäivään Asuinkäytössä

Lisätiedot

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOARVIO MELANKÄRKI SALMENTIE VALKEAKOSKI

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOARVIO MELANKÄRKI SALMENTIE VALKEAKOSKI 1/5 VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOARVIO MELANKÄRKI SALMENTIE 14 37600 VALKEAKOSKI 2/5 VESIKATE Rakennuksessa on loiva harjakatto (>1:9) ja katemateriaalina kaksinkertainen kumibitumihuopa. Vesikate on uusittu

Lisätiedot

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS SISÄILMAN LAADUN MITTAUS 12.5.2017 TUTKIMUSRAPORTTI 22500612.019 Mika Metsäalho Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84, Birger Jaarlin katu 33, 2. krs 13101 Hämeenlinna Sähköposti:

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 4111/2015 1/9

KK-Kartoitus RAPORTTI 4111/2015 1/9 KK-Kartoitus RAPORTTI 4111/2015 1/9 Tammisentie 4, 63700 Ähtäri Omakotitalon kuntokartoitus 4.12.2015 klo 13.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 4111/2015 2/9 Tilaus 18.11.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite:

Lisätiedot

Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin liittyvä katselmus

Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin liittyvä katselmus 1 Helsingin kaupunki MUISTIO HKR-Rakennuttaja Rakennuttajatoimisto 1 Riitta Harju 9.3.2009 Käpylän peruskoulu Väinölänkatu 7 ja Untamontie 2 00610 HELSINKI Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kosteuskartoitus Tutkimus pvm: 21.3, 23.3 ja 29.3.2016 Läsnäolijat: Jens Ståhls

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI 1 TIIVISTELMÄ

TUTKIMUSRAPORTTI 1 TIIVISTELMÄ Sivu 1/13 1 TIIVISTELMÄ TUTKIMUSRAPORTTI Tutkimuksen kohde ja osoite Karjaan yhteiskoulu, Tammisaarentie 62 A, 10320 Karjaa Tutkimuksen ajankohta ja tekijät: 14.6.2017, Jussi Kuusisto ja Kari Yli-Muilu

Lisätiedot

Tutkimusraportti. Rakenteiden kosteusmittaus. Tarkastuskohde: Koivukoti 2 Kuriiritie 24 01510 VANTAA

Tutkimusraportti. Rakenteiden kosteusmittaus. Tarkastuskohde: Koivukoti 2 Kuriiritie 24 01510 VANTAA Rakenteiden kosteusmittaus Tarkastuskohde: Koivukoti 2 Kuriiritie 24 01510 VANTAA Tilaaja: Elina Väänänen Raksystems Anticimex Insinööritoimisto Oy PL 5202 70701 Kuopio Tarkastaja: Mika Holm 040-760 2737

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS

TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS Meripirtin päiväkoti Haukkavuorenkatu 5 48100 Kotka Työ nro T15026 Kotka 26.8.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA PUH. 05-2255

Lisätiedot

Haapaveden yläkoulu, rakennetekninen kuntotutkimus

Haapaveden yläkoulu, rakennetekninen kuntotutkimus Tutkimusraportti Haapaveden yläkoulu, rakennetekninen kuntotutkimus Projekti 308911 10.08.2017 SISÄLTÖ Tutkimuksen kohde ja lähtötiedot... 3 1.1. Yleistiedot... 3 1.2. Lähtötilanne ja tehtävä... 3 1.3.

Lisätiedot

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Lattiarakenteen kuntotukimus Tarkastuskohde: Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VNT Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Vahinkonumero: Tarkastaja:

Lisätiedot

Hornhattulan päiväkoti Porvoo

Hornhattulan päiväkoti Porvoo Hornhattulan päiväkoti Porvoo IVA kuntotutkimus ja käyttövesiputkiston vuotoselvitys Tommi Paasivirta tommi.paasivirta@wspgroup.fi 0207 864 483 WSP Finland Oy Pohjakuva Hornhattulan päiväkoti 2 Talotekniikka

Lisätiedot

Raportti Työnumero: 051321701024

Raportti Työnumero: 051321701024 Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Sami Liukkonen Vanamontie 24 15610 Lahti Raportti Työnumero: 051321701024 Kohde: Toimeksianto: Okt Liukkonen Vanamontie 24 15610 Lahti Home-epäilyn tutkiminen Tutkimus pvm: 13.9.2013

Lisätiedot

Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen

Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen olemassa olevat rakenteet, niiden kunto sekä muita sisäilman

Lisätiedot

KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS

KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS Rivitalorakennukset 1-3 Kasarmirakennus J.Kekki Vahinkokartoittaja YLEISTÄ Kuuskajaskarin kiinteistöt Kolme puurunkoista lautaverhoiltua yhteen asuinkerrokseen

Lisätiedot

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS SISÄILMAN LAADUN MITTAUS 12.5.2017 TUTKIMUSRAPORTTI 22500612.019 Mika Metsäalho Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84, Birger Jaarlin katu 33, 2. krs 13101 Hämeenlinna Sähköposti:

Lisätiedot

Vanhusten palvelurakennuksen SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS

Vanhusten palvelurakennuksen SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS Vanhusten palvelurakennuksen SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS Kohdetiedot (1/2) - Vaasan seudulla - Rakennettu 1968-69, noin 2250m² - Kantavat rakenteet betonia ja tiiltä - Vesikattorakenne uusittu

Lisätiedot

LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset

LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset LIITE 2. Lämpökameran mittauspisteet Lämpökameran mittauspisteet, 1-kerros Lämpökameran mittauspisteet, 2-kerros Lämpökameran mittauspisteet, kellari LIITE 3. Lämpökamerakuvat

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 1510/2015 1/9

KK-Kartoitus RAPORTTI 1510/2015 1/9 KK-Kartoitus RAPORTTI 1510/2015 1/9 Tattikuja 3, 62510 Evijärvi Omakotitalon kuntokartoitus 14.10.2015 klo 14.30 KK-Kartoitus RAPORTTI 1510/2015 2/9 Tilaus 6.10.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto /

Lisätiedot

KORJAUSTARVEARVIO 52182.38 17.1.2014

KORJAUSTARVEARVIO 52182.38 17.1.2014 52182.38 17.1.2014 Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut -liikelaitos Katja Tähtinen Raatihuoneenkatu 9, 2. krs, PL 84 13101 Hämeenlinna katja.tahtinen@hameenlinna.fi Tutkimuskohde Nummen koulu, Kylätie

Lisätiedot