KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA"

Transkriptio

1 KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA 1. Kuntalainen ja asiakas Kuntalainen ja asiakas Hyvinvoiva kuntalainen Ennaltaehkäisevien ja terveyttä edistävien palveluiden kehittäminen Varhaisen puuttumisen resurssien kohdentaminen ja palveluiden kehittäminen poikkihallinnollisesti Keskusvirasto Kemiläinen työllistämismalli 2 hanke Kansalaistalo hanke Molemmat hankkeet käynnistyneet Avoimen varhaiskasvatustoiminnan vakiinnuttaminen ja verkostoituminen Turvallisen ja terveellisen oppimis/varhaiskasvatusympäristön varmistaminen yhteistyössä kouluterveydenhuollon/neuvolan ja teknisten palveluiden kanssa. Nuorisotyö koulussa toiminnan kehittäminen nuorisotoimen kanssa. Kivalo opiston kurssivalikoima kattavasti edistämään sekä psyykkistä että fyysistä hyvinvointia. Ikäihmisten toiminnallisuuden säilyttäminen tavoitteena mahdollisimman pitkä kotona asuminen. Liikuntapalveluissa ennaltaehkäisevien ja terveyttä edistävien palvelujen kehittäminen poikkihallinnollisesti. Lastenkulttuurikeskuksen, avoimen nuorisotyön, nuorten työpajatoiminnan ja erityisnuorisotyön ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä edistetään lasten ja nuorten hyvinvointia. Valmisteltu avoimen varhaiskasvatuksen siirto Huvikumpuun osaksi perhekeskustoimintaa. Takajärven päiväkodin remontti Kaivolinnan päiväkodin ryhmätilan remontti valmistunut. Koulu ja päiväkotitilojen sisäilmaselvityksiä tehty. Varhaiskasvatus ja koulupsykologirekrytoinnit. Kivalo opiston kurssivalikoima monipuolinen ja laadukas. ikäihmisten kursseja suhteessa hyvä määrä. Musiikkiopiston ja Takajärven koulun puhallinorkesteriyhteistyö alkanut. Liikunta mukana poikkihallinnollisessa yhteistyössä. Nuorisotyö kehittää aktiivivesti toimintasisältöjään. Työllistäminen kulttuuriosaston eri yksiköihin. Työkokeilut.

2 Musiikkitoimen toiminta on jo lähtökohtaisesti kuntalaisten syrjäytymistä ennaltaehkäisevää ja erityisesti lasten ja nuorten terveyttä ja kasvua edistävää. Yhteistyöhankkeet soten kanssa. Orkesteri tutustuu Helsingissä toteutettuun Kulttuurikummi hankkeeseen ja sen tuloksiin sekä kartoittaa yhdessä opiston kanssa mahdollisuutta mallin toteuttamiseen Kemissä. Musiikkiopiston ja Takajärven koulun puhallinorkesteriyhteistyö. Painopisteenä ennaltaehkäisevä työ ja monialaisen kuntoutuksen kehittäminen: Seniorineuvolan toiminnan laajentaminen monialaisesti ja poikkihallinnollisesti. Lapin AMK.kanssa jatketaan 70 vuotta täyttäneiden terveystarkastuksia ja 75 vuotta täyttäneiden ennaltaehkäiseviä kotikäyntejä. Kotihoitokeskuksessa aloittanut fysioterapeutti, kuntouttavan työotteen vahvistaminen, ja kuntoutussuunnitelmat kotihoidon asiakkaille vuoden 2016 aikana. Vanhusten alojen työntekijöiden kuntouttavan työotteen vahvistaminen pitkäkestoisen koulutuksen ja kehittämistehtävän kautta. Sosiaalityö osallistuu poikkihallinnolliseen matalan kynnyksen palvelujen kehittämiseen. Terveyden edistämisen työryhmä selvittelee nuorten matalan kynnyksen kohtaamispaikan toteuttamismahdollisuuksia Orkesteri on tutustunut ja kartoittanut Kulttuurikummi hanketta. Neuvotteluja käyty oppilaitosten ja kolmannen sektorin kanssa. Suunnitelman mukaan uusi toimintamalli käynnistyy Lapin AMK:n kanssa toteutettu 70 vuotta täyttäneiden terveystarkastuksia ja ennaltaehkäisevät kotikäynnit 75 vuotiaille. Ikäihmisten palveluista oli vastuuhenkilö. Kotihoitokeskuksen fysioterapeutti jatkaa kuntouttavan työotteen vahvistamista. Kuntotussuunnitelmat kotihoidon asiakkaille vuoden 2016 aikana. Vanhusten alojen työntekijöiden pitkäkestoinen koulutus päättyi keväällä Kuullaan liikuntatoimen toimintamallia matalan kynnyksen kohtaamispaikan käynnistämiseksi ja liitytään toimintaan eri toimialueilla tarpeen vaatimalla tavalla. Liikenneturvallisuustyön koordinoiminen poikkihallinnollisesti. Tehostetaan katu ja yleisten alueiden liukkauden torjuntaa. Terveyttä edistävien hankkeiden tukeminen, case Senioripuisto. Liikenneturvallisuustyö jatkuu poikkihallinnollisesti. Kaupunki jatkaa koko Lapin alueen alueellisessa liikenneturvallisuustyössä. Senioripuiston toisen vaiheen rakentaminen on aloitettu kesäkuussa Kuntalainen ja asiakas Hyvinvoiva kuntalainen

3 Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen hyvinvointikertomuksen pohjalta Palvelualueet kehittävät hankkeita hyvinvointikertomuksen painopistealueiden pohjalta. Keskusvirasto Kemiläinen työllistämismalli 2 hanke ja Kansalaistalo hanke (mielekäs arki, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen) Molemmat hankkeet käynnistyneet Kouluterveyskyselyn ja hyvinvointiprofiilin tietojen hyödyntäminen. Kivalo opiston yhteistyöhankkeet oppilaitosten, muiden hallintokuntien ja kolmannen sektorin kanssa. Yhteistyöhankkeet oppilaitosten, muiden hallintokuntien ja kolmannen sektorin kanssa. Kuntalaisia aktivoidaan omaehtoiseen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen (aloitetaan INR seurannalla vastaanottotoiminnassa lautakunnan päätöksen mukaisesti, Potku potilas kuljettajan paikalle). terveyspalveluiden palvelujärjestelmässä kehitetään menetelmiä ja osaamista ongelmien varhaiseen tunnistamiseen ja tähän puuttumiseen (neuvola koulu koti sostyö). Syrjäytymistä ehkäistään uusilla käyttöönotetuilla toimintamalleilla. Hyvinvointikertomuksen integroiminen poikkihallinnollisen yhteistyön työkaluksi Osallistuminen poikkihallinnollisiin terveyden edistämistyöhankkeisiin. Kemiläisen työllistämismallin hyödyntäminen ylläpitohankkeissa. Hyvinvointiprofiilit koottu. Kivalo opistolla yhteistyötä yli hallintokuntarajojen sekä mm.tiivis yhteistyö Tornion kansalaisopiston kanssa balettikoulun osalta. Entten tentten uusi yhteinen perintö. Kotoutumista vastavuoroisesti hanke. Orkesterilla on ollut yhteistyötä Kivalo opiston, Kaupunginteatterin, Kemin sarjakuvakeskuksen ja Länsi Pohjan opiston kanssa. Musiikkiopistolla ollut yhteistyötä kirjaston, taidemuseon, kaupunginteatterin ja kaupunginorkesterin kanssa. Nuorisotyöllä aktiivista yhteistyötä koulujen ja kolmannen sektorin kanssa. Liikunta on tehnyt yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa mm. unelmpien liikuntapäivän yhteydessä. E INR omahoitoa varten on jaettu mittareita kymmenelle (10) käyttäjälle. Kokemukset tästä ovat hyvin myönteiset. Perhekeskustoiminta käynnistyy syksyn 2016 aikana yhteistyössä varhaiskasvatuksen kanssa. Yhdyskuntatekniikka on mukana poikkihallinnollisessa liikkumisen ohjaustyöryhmässä. Kesätyövoima on palkattu lähes kokonaan työllistämismallin kautta.

4 Kuntalainen ja asiakas Hyvinvoiva kuntalainen Kuntalaisten osallisuuden lisääminen Kuntalaistilaisuudet ja sähköiset Yhteistyö kolmannen sektorin kanssa Keskusvirasto Kuntalaistilaisuudet (kaupunkilaisten kuulemistilaisuudet), Osallisuuden lisääminen projekti Lapin amk:n kanssa Viisas Kemi ohjelman toteuttaminen Sähköinen asiointi Vanhempainillat ja kuulemistilaisuudet Kivalo opisto tiedottaa mahdollisimman kattavasti asiakaskuntaansa. Kehittämiskävely ja kuntalaisten aamukahvit järjestetty, palautetta kerätty www kyselyllä. AMK projekti toteuttettu. Viisas Kemi ohjelman vuoden 2016 toimenpiteet toteutuksessa Sähköinen asiointi aktiivisessa käytössä varhaiskasvatuksessa. Säännölliset vanhempainillat ja vartit kouluilla, vasu keskustelut varhaiskasvatuksessa. Koulu ja päiväkotiverkkoselvityksen info tilaisuus ja palautekysely Otakantaa.fi palvelussa. Orkesteri kartoittaa twiittauksen ja livestriimauksen mahdollisuuksia. Sähköisen uutiskirjeen kehittäminen orkesterin ystäville. Kulttuuri kehittää sähköisiä palveluita edelleen. Kuntalaistilaisuudet min 1x vuosi. Kehittäjäasiakastoiminnan laajentaminen. Jatketaan sosiaalialan osaamiskeskuksen kanssa yhteistyötä sähköisten palvelujen kehittämisessä ja käyttöönotossa. Selvitellään sähköisten palveluiden lisäämisen mahdollisuuksia ja vaikuttavuutta yhteistyössä AMK:n kanssa (opinnäytetyö). Kivalo opiston opinto oppaan työstäminen tulevalle kaudelle sekä jokaviikkoinen tiedottaminen Lounais Lapin Opistot palstalla. Kulttuurikävelyt ja työpajat eri kohderyhmille. Meri Lapin museoportaali. Orkesteri on kartoittanut livestriimauksen ja twiittauksen mahdollisuuksia. Teatteri on hakenut rahoitusta usealle kolmannen sektorin kanssa toteutettavalle hankkellen, mutta apurahoja ei ole myönnetty. Keväällä sote tuotantoaluetyöryhmä järjestänyt asukastilaisuuden. Soten oma tilaisuus syksyllä Kehittäjäasiakastoiminta ei laajentunut, tavoitteena ottaa asiakkaat mukaan toiminnan kehittämiseen. Käyty keskustelua Duodecimin sähköisen terveysalustan käytöstä ja suunnitelmana oli ottaa käyttöön vuoden 2016 aikana.

5 Järjestötapaamiset ja yhteistyöhankkeet kolmannen sektorin kanssa. Osallistuminen sidosryhmien tilaisuuksiin. Liikenneturvallisuuteen liittyvien tapahtumien järjestäminen. Seudullinen järjestötilaisuus. Yksityiset palveluntuottajat tavattu kevään 2016 aikana. Tekpan henkilöstöä on osallistunut seuraaviin tilaisuuksiin: keskustan kehittämistilaisuus, 2 kpl kuntalaiskahvitilaisuus, 1 kpl pidetty luento /kuulemistilaisuutta koskien liikenneturvallisuutta, 2 kpl kehittämiskavely, 1 kpl. Kuntalainen ja asiakas Tyytyväinen asiakas Asiakas ja kuntalaiskyselyihin reagoinnin parantaminen Asiakaskyselyjen toteuttaminen ja tulosten hyödyntäminen toiminnan kehittämisessä ja päätöksenteossa Projekti toteutettu, toimenpiteet valmistelussa. Keskusvirasto Osallisuuden lisääminen projekti Lapin amk:n kanssa Kouluterveyskyselyn ja hyvinvointiprofiilin tulosten hyödyntäminen painopistealueiden valinnassa. Asiakaspalautteeseen vastataan viipymättä. Kivalo opistossa kuunnellaan asiakasta jokapäiväisissä kontakteissa ja pyritään löytämään ja antamaan vastaukset mahdollisimman nopeasti. Pyritään laatimaan jonkinlainen asiakastyytyväisyyslomake. Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n teettämän asiakaskyselyn tulosten läpikäyminen ja tulosten hyödyntäminen toiminnan kehittämisessä. Musiikkiopisto toteuttaa asiakaskyselyn vuoden 2016 aikana. Hyvinvointiprofiilikyselyt suoritettu, huomioidaan lv suunnittelussa. Asiakaspalautteisiin vastattu viipymättä. Kemin toimisto on vilkkain opiston toimistoista ja asiakasvirta tasaisen vilkasta sekä käynnein että puhelimitse ja sähköpostitse. CAF työtä viety eteenpäin. Sisältää mm.asiakastyytyväisyyslomakkeen sekä paperisena että sähköisenä versiona. Kirjastossa on käsitelty ja hyödynnetty vuoden 2015 asiakaskyselyn tuloksia

6 Yhteistyöhankkeet muiden hallintokuntien ja kolmannen sektorin kanssa. Asiakaskyselyjen toteuttaminen ja tulosten läpikäyminen. Musiikkiopiston asiakaskysely loppuvuodesta Liikunnassa ja nuorisossa toteutettu asiakaskyselyjä. Tervahallin asiakastyytyväisyyskysely toteutettiin sähköisesti. Jatkuva asiakaspalautteen kerääminen. Asiakaskyselyt toteutetaan systemaattisemmin eri yksiköissä. Asiakaskyselyn tulokset analysoidaan vuosittain ja toimintaa kehitetään palautteen perusteella. Osana sosiaali ja terveyspalveluiden tuotantoalueen valmistelua otetaan käyttöön mm. ota kantaa.fi asiakaspalautejärjestelmä Toteutetaan kyselyissä (ulkoiset ja sisäiset) esiin nousseiden epäkohtien poistaminen/vähentäminen määrärahojen puitteissa. Orkesteri on hyödyntänyt Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n teettämän tutkimuksen tuloksia esimerkiksi ohjelmiston suunnittelussa. Liikunta on toteuttanut mm. Tervahallin asiaksyytyväisyyskyselyn sähköisesti. Asiakaspalautteita kerätään yksiköittäin ja palautteet huomioidaan toiminnan kehittämisessä. SHPn laajasta kyselystä ei ole vielä aineistoja Ota kantaa.fi ollut käytössä tuotantoalueen valmistelussa.. Kysely lähetetty keväällä Toimenpiteet myöhemmin. Kuntalainen ja asiakas Tyytyväinen asiakas Palveluiden saatavuuden turvaaminen Tehokas ja laadukas palveluiden järjestäminen Keskusvirasto Asiakaspalvelu ja toimistopalvelu pilottityöryhmien toimintaan osallistuminen Osallistuttu ja työ jatkuu.

7 Sivistyspalvelukeskuksen (koulutus ja kulttuuriosastot) sisäisen yhteistyön kehittäminen esimerkiksi hallinto, talous ja henkilöstöasioiden hoidon keskittämisellä. Koulu ja päiväkotiverkon kehittäminen Kivalo opisto on avoin ja tavoitettavissa. edellyttää Kemin toimistoon kahta toimistohenkilöä kokopäiväiseen työsuhteeseen. Kulttuuriosaston henkilöstön tehtäväkuvien tarkistaminen ja synergiaetujen kehittäminen. Yhteistyön kehittäminen muiden hallintokuntien ja kolmannen sektorin kanssa. Nuorisotyön laaja arjonta vuodelle Lisätään matalan kynnyksen palveluita ja yhteistyötä hoitoketjun rajapinnoilla. Kotona asumista tuetaan palvelujärjestelmässä eri keinoin ja yhteistyössä yksityisten palveluntuottajien ja kolmannen sektorin kanssa. Varmistetaan lakisääteisten palvelujen saanti akuun ja hoitotakuun mukaisesti. Jatkuva toiminnan arviointi. Varmistetaan lakisääteiset. Liikenneverkon ja turvallisuuden kehittäminen. Kulttuuri ja koulutuslautakunnan sihteerityöt keskitetty yhdelle henkilölle. Liikunta ja nuorisotoimistolle remontoitu työtilat kaupungintalon 7. kerrokseen. Koulu ja päiväkotiverkkotyö edennyt. Tavoitettavuus ja avoimuus toteutunut ja toimistossa kaksi täysipäiväistä opistosihteeriä. Esteettömyys. Nuorisotyön arjontaa on laajennettu mm. kouluyhteistyön laajentamisen kautta, kesän toimintojen osalta, sekä paikallisten, alueellisten ja valtakunnallisten yhteistyöverkostojen kanssa. Hoitoon pääsyä on tehostettu mm sairaanhoitajan vastaanotto ilman ajanvarausta. Yhteistyö rajapinnoilla tehostunut kun hoidossa toteutetaan monialaisia vastaanottoja tarpeen mukaan. Perhekeskustoiminta käynnistyy syksyllä Kotihoidon reusrssointiesitys ta2016 yhteydessä. Vammaispalveluiden järjestämisessä on ollut haasteita, resurssiesitys talousarviokäsittelyn yhteydessä. Muilta osin toteutuneet pääsääntöisesti lakisääteisten määräaikojen puitteissa. Terveys toteutuvat lakisääteisesti. Vuoden 2016 liikenneverkko suunnitelmat on laadittu ja toteutus kesällä syksyllä Henkilöjärjestelyt on aloitettu tammikuussa 2016 ja jatkuu edelleen. Henkilöjärjestelyillä varmistetaan, että kuntalaisille voidaan tuottaa lakisääteiset ja muut. 2. Talous Talous Kestävä kuntatalous

8 Vuosikate kattaa poistot ja nettoinvestoinnit suunnitelmakaudella Talousarvion seurantaa tehostetaan palvelualueilla. Riskianalyysi menettelyä jatketaan. Keskusvirasto Tilaaja osaamisen keskittäminen kaupunginhallituksen alaisuuteen ja tilaaja roolin korostaminen Esimiesten talousosaamisen lisääminen Palvelurakenteen kriittinen tarkastelu, vastaamaan osin laskevaa kysyntää. Kivalo opiston talousarvion toteutuman seurannan tehostaminen ja ennakointi. Talousarvion seurannan tehostaminen ja ennakoiva puuttuminen negatiivisiin toteutumiin. Talousarvion seuranta yksiköittäin kuukausittain yhdessä henkilöstön kanssa ja raportointi lautakunnalle. Tehdään riskianalyysi ja toimenpidesuunnitelma, kun havaitaan menojen poikkeama. Noudatetaan havaittujen riskien minimoimiseksi tehtyä toimenpidesuunnitelmaa. Talousarvio ohjaa toimintaa. Talousarvion seuranta johtoryhmässä (2 3 krt/kk) ja raportointi kuukausittain lautakunnalle. Taloudesta vastaavien talousosaamisen lisääminen. Osallistuttu yhteisiin koulutuksiiin. Muunnettu päiväkotien ryhmärakenteita kysyntää vastaaviksi. Erittäin haasteellista, mutta käytänteitä kehitetään talouden mahdollisimman ajantasaiseen seurantaan koko ajan. Talousseuranta kuukausittain. Toteutunut kuukausittain. Riskianalyysi ja toimenpideohjelma laadittu. Talousarvion toteumaa käsitelty tammi huhtikuu kaksi kertaa kuukaudessa ja kesäkuussa yhden kerran. Lautakuntaa on raportoitu talouden osalta jokaisessa kokouksessa (6 kertaa). Talous Kestävä kuntatalous

9 Kaikki kaupungin työllisyyden hoito ja työllisyyden yritys ja järjestöyhteistyön koordinointi keskitetään työllisyys yksikköön Te toimiston kanssa tehdyn kumppanuussopimuksen mukaisesti työllistämistä lisätään siten, että työmarkkina tuen kuntaosuus on max 1,5 milj. /v. Työhönvalmennussäätiön palveluiden käyttöä monipuolistetaan uusille aloille mm. kiertotalous. Keskusvirasto Kumppanuussopimus TE toimiston kanssa astuu voimaan 2016 Kemiläinen työllistämismalli 2 hankkeen mukaiset toimet Työhönvalmennussäätiön pajarakenteen muutoksen toteuttaminen Avustaviin tehtäviin työllistetään mahdollisuuksien mukaan Kivalo opisto toimii jatkossakin yhteistyössä työllisyys yksikön kanssa. Työllistäminen soveltuviin tehtäviin Tehostetaan prosessia pitkäaikaistyöttömien työllistymisen edistämiseksi terveyspalveluissa ja sosiaalityössä. Vakiinnutetaan työllisyyshankkeessa kehitettyjä toimintamalleja. Tarjotaan palkkatuki ja kuntouttavan työtoiminnan paikkoja avustavissa tehtävissä. Huomioidaan laajasti työterveyshuollon rooli työkyvyn ylläpitämisessä. Työllistetään teknisen sektorin osaajia työkohteisiin. Kumppanuusopimus kaupungin, Lapin Te toimiston ja Lapin Ely keskuksen kanssa solmittu. Työllisyys keskittynyt asiakaspalveluun ja työllistämiseen. Kemin työllisyys ja elinvoima hanke (ESR) käynnistyi toukokuussa painopisteenä yritys ja työnantajayhteistyön kehittäminen. Lapin TYPin toiminta alkanut ja osallistuttu sen kehittämiseen. Haettu ja päästy hallituksen alueelliseen työllisyyskokeiluun v yhteistyössä Rovaniemen, Tornion, Kemijärven ja Sodankylän ja em. kunnissa toimivien työhönvalmennussäätiöiden kanssa. Meriva toteuttanut työpajatoiminnan rakennemuutokset. Työllistettu mm vahtimestarin tehtäviin ja muihin avustaviin tehtäviin. Työllistetyille haasteellista löytää tehtäviä muutenkin ahtaassa toimistossa. Työllistäminen. Nuorisotyöhön on otettu useita nuoria työllistämistuella. Teatterille työllistettiin työtön työnhakija työkokeilujen avulla. KunnonSyyni toimintamallin jatkamiselle saatu resurssit vuodelle 2016 ja tässä mukana sosiaalityö sekä vastaanotto ja terveysneuvonta. Palkkatuella palkattu henkilöitä eri tehtäviin mm. palvelukodeissa,vastaanotolla ja vuodeosastolla. Tekpaan on palkattu projektin kautta useita teknisen sektorin osaajia.

10 Talous Kestävä kuntatalous Palvelutoiminnan tehostaminen ja tiivistäminen eri toimijatahojen kanssa Palveluiden tilausta ja tuotantoa kehitetään siten, että kokonaistoimintamenot eivät ylitä 171 milj.. Rakennemuutostyöryhmä työskentelee ja väliraportin esittely tehty. Keskusvirasto Rakennemuutosohjelman valmistelu Päiväkoti ja kouluverkon tarkastelu Palvelutuotannon vaihtoehtoisten järjestämismuotojen kartoitus Kivalo opisto kehittää yhteistyötä eri tahojen kanssa. Yhteistyön kehittäminen eri toimijatahojen kanssa. Orkesterin yhteistyömahdollisuuksien kartoittaminen esimerkiksi matkailun ja paikallisten yritysten kanssa. Palveluketjuja ja hoidon porrastusta kehitetään perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rajapinnalla. Tavoitteena tehokkaat hoitoketjut ja hoidon porrastus. Vaihtoehtoisten uotantotapojen kartoitus. Arvioidaan oman toiminnan kustannuksia suhteessa ostopalveluihin. Apuvälinejakelun piirissä olevien asiakkaiden hoidon tarpeen arviointia tehdään lyhyemmällä aikajänteellä Teknisen palvelukeskuksen organisaation uudistaminen. Koulu ja päiväkotiverkkoselivitys ollut kuntalaisten kommentoimana huhtikuussa Kivalo opisto tekee yhteistyötä aina, kun luonnollinen yhteistyökumppanuus syntyy. Orkesteri on kartoittanut yhteistyötä matkailun ja paikallisten yrittäjien kanssa. Teatteri mukana monissa yhteistyöhankkeissa. Lautakunnan päätöksen mukaisesti käynnistetty työryhmätyöskentely erikoissairaanhoidon kanssa mielenterveys ja päihdepalveluiden siirtämiseksi yhteen organisaatioon, yhden oven palveluiden kehittämiseksi. Toteutuu. Teknisen organisaatiouudistus on päätetty. Organisaatiouudistus on aloitettu sijoittamalla osa henkilöstöstä uusille tulosalueille. Johtosääntöuudistus ja henkilöstösuunnitelma on käynnistetty.

11 Talous Konsernitalouden hallinta Konsernirakennetta selkeytetään siten, että se mahdollistaa kaupungin tuloutuksen kasvattamisen Konsernirakennetta muutetaan vuonna 2015 valmistuneen konsernirakenneselvityksen linjausten mukaisesti. Keskusvirasto Konsernirakenneselvityksen esitysten toimeenpano Talous Konsernitalouden hallinta Omistuksille asetetaan selkeät ja mitattavat tavoitteet, jotta varmistetaan kaupunkikonsernin kokonaisetu Tuloutukset määritellään talousarviossa yhtiöittäin. Keskusvirasto Kehitetään tavoite ja raportointimalli, puolivuosittainen raportointi strategisesti tärkeiltä yhtiöiltä Malli valmis ja ensimmäinen raportointikierros toteuttu. 3. Henkilöstö ja johtaminen

12 Henkilöstö ja johtaminen Osaava, motivoitunut ja hyvinvoiva henkilöstö Työyhteisötaitojen kehittäminen Palvelualuekohtainen työyhteisökehittämiskoulutus Työhyvinvointikyselyn käsittely palvelualueilla Keskusvirasto Kehityskeskustelu prosessin kehittäminen, kehittämispäivät, käsitellään työhyvinvointikyselyn tulokset Kehityskeskustelu prosessin kehittäminen on aikataulussa (valmistellaan vuoden 2016 aikana, käyttöönotto 2017): kehityskeskustelu ohjeistus, sisältö ja lomake uudistettu, testattu pilotoimalla, käyttäjäpalautteet kerätty ja elokuun aikana tehdään muutokset palautteiden perusteella. Kaupunginjohtajan johtoryhmän kehittämispäivä pidetty toukokuussa aiheena tulevaisuuden kunta ja organisaatiokulttuurin muutos. Lisäksi kaupunginjohtajan johtoryhmän kehittämispäivän tehtävänä tuli palvelualuejohtajien ja tulosaluejohtajien myös miettiä oman johtoryhmän työskentelyä oman johtoryhmän kannalta sekä tulisiko johtoryhmän työskentelyä muuttaa? Pohdittavaksi tuli seuraavaa: Mitä tarkoitusta varten johtoryhmä on? Mitä johtoryhmä tavoittelee? Mikä on johtoryhmän tehtävä? Miten johtoryhmä toimii ja työskentelytapa? Millaista muutosta ja toimintaa johtoryhmä on viemässä läpi, Prioriteetit, Seuranta? Mitä pitäisi saada aikaan? Tarvittavat muutokset tulisi tehdä johtoryhmätyöskentelyyn vuoden 2016 aikana. Osallistutaan paikalliseen ja alueelliseen koulutukseen Yhteisten pelisääntöjen luominen säännöllisissä työyhteisöpalavereissa, sovittujen käytänteiden noudattamisen seuranta Työhyvinvointitulokset vuodelta 2014 on käsitelty yt menettelyn mukaisesti ja johtoryhmätasolla sekä lähetetty käsiteltäväksi palvelualueille toimenpiteitä varten. Uusi työhyvinvointikysely 2016 on toteutettu huhtikuussa, tuloksia ei ole vielä saatu. Osallistuttu paikalliseen ja alueelliseen koulutukseen. Palaverikäytänteet selkiytyneet ja jämäköityneet. Esimiesten kehittämispäiviä pidetty. Työhyvinvointikyselyt käsitelty työpaikkakokouksissa.

13 Kehittämispäivät esimiehille Eri tahojen tuottamien työhyvinvointikyselyjen säännönmukainen käsittely palvelualueilla Kivalo opistossa: 1. Paikallinen työyhteisökehittämiskoulutus 2. Kehityskeskusteluiden toteuttaminen ja osaamisen täysimääräinen hyödyntäminen Työyhteisökehittämiskoulutukseen osallistuminen. Kehityskeskusteluiden toteuttaminen ja osaamisen täysimääräinen hyödyntäminen. Työhyvinvointikyselyt, kehittämispäivät ja hyvinvointipäivät. Keskitetysti toteutettavan työhyvinvointikyselyn ja oman kuntokellon tulosten analysointi yksiköissä ja toiminnan kehittäminen tulosten perusteella. Työyhteisökoulutuksen järjestäminen. Yhteisten toimintatapojen luominen työyhteisöpalavereissa. Kehittämispäivät/ iltapäivät yksiköittäin. Yksiköiden kehittämispäivillä teemana myös työyhteisötaidot. Kivalo opistossa: 1. erillistä koulutusta kehitetään 2. Kehittämiskeskustelut siirtyneet syksylle 2016 Musiikkiopiston kehityskeskustelut toteutettu keväällä 2016 Kirjaston kehityskeskustelut toteutettu 2016 ja tulokset hyödynnetään toiminnan kehittämisessä. Musiikkitoimen yhteinen virikepäivä vietetty keväällä Kvartetti on osallistunut ulkopuolisen työyhteisökouluttajan koulutuksiin. Teatterilla kehityskeskustelut keväällä 2016, jatkuvat syksyllä. Työhyvinvointikysely 2014 tulokset käyty johtoryhmissä. Kuntokellokyselyä ei toteutettu, koska samanaikaisesti oli koko kaupungin henkilöstöä koskeva hyvinvointikysely. Sisäinen kehittäjäkoulutus toteutunut ja kehittämiskohteita viedään eteenpäin. Lean kehittäminen käynnistymässä. Kehitetään johtoryhmien työskentelyä. Prosessiajattelun vieminen päivittäiseen toimintaan. Osassa yksiköitä pidetty kehittämispäivät/1/2 päivää. Johtoryhmän kokousten asiasisältöä on muutettu. Henkilöstö ja johtaminen Osaava, motivoitunut ja hyvinvoiva henkilöstö Osaamisen hyödyntäminen palvelualueilla

14 Laaditaan ammattiryhmä/palvelualuekohtaiset koulutussuunnitelmat Keskusvirasto suunnitelmista saadun tiedon analysointi, puolivuosittaiset perehdytystilaisuudet uusille työntekijöille, kesätyöntekijöiden perehdytys Kartoitetaan opetus ja varhaiskasvatushenkilökunnan ict osaaminen osana tulevan opetussuunnitelman käyttöönottoa Tehdään osaamiskartoituksia huomioiden kaupungin strategia, oman palvelualueen tavoitteet ja visiot Tarkistetaan vuosittain koulutussuunnitelmat suunnitelman alkuvuoden toteutumisen analysointi aloitettu, valmis elokuussa ja kh käsittelee syyskuussa. Vuoden 2017 koulutussuunnitelmat aletaan laatimaan syyskuussa. Perehdytystilaisuus Tulokasinfo (uudet vakituiset ja pitkäaikaiset (yli 6 kk) määräaikaiset) pidetty maaliskuussa, osallistujia 36 hlö. Uusi Kemin kaupungin perehdyttämisopas uusille työntekijöille tehty ja julkaistu. Kesätyöntekijöiden infotilaisuus pidetty 2.6. Kartoitus valmisteilla. suunnitelma toteutunut. Kivalo opistossa kehitetään toimintoja, jossa ihmiset tekevät parhaiten osaamisaluettaan vastaavia tehtäviä. suunnitelmat tehdään kaikilla palvelualueilla. Kvartetin mentoritoiminnan jatkuminen. Laaditaan työyksikkökohtaiset koulutussuunnitelmat, huomioiden jo mahdollisia tulevaisuuden osaamistarpeita. Kartoitetaan koulutustarpeet ja laaditaan koulutussuunnitelma. Toimistossa jaettu tehtäviä siten, että molemmat opistosihteerit osaavat tehdä molempien pääsääntöisiä tehtäviä poissaolotapauksissa, mutta pääsääntöisesti toinen tekee taloussihteerin ja toinen kurssisihteerin tehtäviä. Koulutukset. Kvartetti on osallistunut työyhteisökoulutuksiin. suunnitelma on laadittu ja koulutustarjontaa pyydetään yhteistyöoppilaitoksilta tähän liittyen. Ei toteutunut. Henkilöstö ja johtaminen

15 Osaamista tukeva johtaminen Esimiestyön kehittäminen Esimiestyön foorumi 1 2 krt/v. palvelualueittain Keskusvirasto Johtamiskoulutusta kaikille esimiehille (esim. työlainsäädäntöä), tulosyksikköpäällikkö palaverit vähintään puolivuosittain Kehittämiskeskustelut johtamisen välineenä Johtamiskoulutusta kaikille esimiehille Omaehtoisen kouluttautumisen tukeminen Kivalo opistossa osallistuu esimiestyön kehittämiskoulutuksiin sekä kouluttautuu omaehtoisesti. Osallistutaan keskitettyyn esimies ja johtoryhmäkoulutukseen. Omaehtoinen kouluttautuminen. Kehitetään palvelualueen ja tulosalueiden johtoryhmätyöskentelyä. Järjestetään johtoryhmäkoulutus. Laajennettu kehittämisryhmä (kehrä) 2 x vuosi Osallistutaan keskitettyyn esimies ja johtoryhmäkoulutukseen. Lappian aikuiskoulutuksen kanssa käynnistetty helmikuussa Johtamistyön kehittämisen koulutus esimiehille ja asiantuntijatehtävissä oleville. Koulutuksen yhtenä tavoitteena oli mahdollisuuksien sekä kehittämiskohteiden tunnistaminen sekä valmentavan esimiestyön vahvistaminen. Kevään ryhmään osallistui 15 esimiestä. loppui kesäkuun alussa, jolloin jokainen osallistuja sai vielä henkilökohtaista valmennusta (coaching). Esimiesfoorumi pidetty 25.5 : Aiheena kaupungin tulevaisuus, tasa arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma, varhaisen tuen malli, tiliöinti ja hyvät käytännöt: Tekpa, Viestintä ja vuorovaikutteisuus henkilökunta mukana muutoksessa. Esimiesfoorumiin osallistui 81 esimiestä. Kehittämiskeskustelut vuosittain. Johtamiskoulutukseen osallistuttu. Tuettu omaehtoista koulutusta, mm. suomi toisena kielenä opinnot. Esimiesfoorumit sekä ajankohtaiset ja/tai tarpeelliset koulutukset. Johtamisen kehittäminen koulutus. Musikkitoimen esimiehet ovat osallistuneet sekä kaupungin järjestämiin esimieskoulutuksiin että omaehtoisiin esimiestyön koulutuksiin. Teatterinjohtaja suoritti erikoisammattitutkinnon valtakunnallisesta teattereille suunnatusta JET koulutuksesta. Johtamiskoulutuksiin on osallistuttu ja johtoryhmätyöskentelyä kehitetty yhä enemmän strategialähtöiseksi, johon palataan toimintaa kehitettäessä ja arvioitaessa. Johtoryhmäkoulutus toteutetaan syksyllä. Laajennettu kehittämisryhmä ei toteutunut keväällä, muttaesimiehet osallistuneet kehittämiseen. Johtamiskoulutuksiin on osallistuttu.

16 Henkilöstö ja johtaminen Osaamista tukeva johtaminen Systemaattinen henkilöstösuunnittelu ja luontaisen poistuman hyödyntäminen Tuottavuuden parantaminen työn sisältöä ja työmenetelmiä kehittämällä Kunnan tehtäväkentässä tapahtuvat rakenteelliset muutokset Keskusvirasto Työn tuottavuuden ja työmenetelmien kehittämisen osaamisen lisääminen Rakennemuutosohjelman valmistelu Sisäinen kehittäjä koulutuksen viimeinen koulutuspäivä oli helmikuussa. Sisäisten kehittäjien koulutuksen avulla saadaan tukea, keinoja ja menetelmiä toimintojen ja prosessien kehittämiseen. Yhteensä 42 kehittämishanketta käynnissä, jotka liittyvat kuntatyöhön, työprosesseihin tai työelämän sisältöihin. Ensimmäinen henkilöstösuunnitelman laadintaohje julkaistu TA 2017 laadintaohjeen yhteydessä. Esimiehiä on ohjeistettu, että avoimiksi tulevat virat ja toimet edellyttävät esimiehiltä aina ennakoivaa henkilöstöselvitystä. Lisäksi on ohjeistettu, että yli 60 vuotta täyttäneiden kanssa käytävässä kehityskeskustelussa otetaan esille vuosittain myös työurasuunnittelu eli eläkkeelle jäämisen ajankohdan suunnittelu. Eläkkeelle jääminen ennakoidaan riittävän ajoissa ja huolehditaan siitä, että poistuvan henkilöstön ammattitaito, osaaminen ja ns. hiljainen tieto saadaan säilymään. Jos henkilö ei halua kertoa työurasuunnitelmastaan, niin esimies ilmottaa henkilöstösuunnitelmassa oletusarvoksi eläkkeelle jäämisen ajankohdaksi 65 vuotta.vanha ajattelumalli eläköitymisen myötä vapautuvien tehtävien täyttämisestä yksiyhteen periaatteella nykytilanteessa ei voida käyttää. Kaikkiin tehtäviin ei rekrytoida uusia vaan eläköitymiset korvataan töiden uudelleen organisoinnin ja tehtävämuutosten kautta.rekrytoinnin painopiste sisäiseen rekrytointiin. Systemaattisella työtehtävien arvioimisella, tehtävien muutoksilla ja osaamisen lisäämisellä henkilöstömäärä

17 Vapautuvien tehtävien täytössä huomioidaan tehtävien uudelleenjärjestelyt ja mahdollisuus osa aikaisiin työsuhteisiin Rekrytointi painottuu erityisosaajiin/asiantuntijoihin, joiden työpanoksella merkittävä vaikutus ennaltaehkäisevässä työssä (psykologit, kuraattorit, erityisopettajat) Kulttuuriosaston tulosyksiköiden yhteistyö synergiaetujen hyödyntämiseksi. Kemi talon toiminnan kehittäminen. Jatkuva työmenetelmien kehittäminen ja osaamisen lisääminen. Huomioidaan hallitusohjelman vaikutukset henkilöstömitoituksiin ja rakenteisiin. Organisaatiomuutoksen johdosta tehtäväkentät arvioidaan uudelleen. pystytään pitämään vakaana. Tulevaisuuden kunta liinaa kehittämishanke yhteistyössä Lapin liiton ja Pellon kunnan kanssa alkoi. Projektikoordinaattori palkattu kesäkuussa ja asiantuntija kilpailutettu sekä valinta tehty. Kemin kaupungin Lean vastaavat valittu, 8 henkilöä, ja koulutus alkaa elokuussa. Johdon ja henkilökunnan koulutukset myös aikataulutettu ja kutsut lähetetty. Kehittämishankkeen aikataulutus tehty, joka esitellään hyväksyntää varten hankkeen ohjausryhmälle elokuussa. Hanke on aikataulullisesti myöhässä alkuperäisestä suunnitelmasta, koska Lapin liiton rahoituspäätös saatiin 13.4 ja asiantuntijapalveluista kilpailutus jouduttiin uusimaan, koska tarjoukset eivät olleet vertailukelpoisia keskenään ja näin ollen jouduttiin tarkentamaan tarjouspyyntöasiakirjoja. Hankkeen ohjausryhmä käsittelee elokuussa muutetun aikataulun. Aikataulun muutoksella ei ole vaikutusta hankkeen onnistumiseen. Rakennemuutosohjelma valmistelussa Vapautuvat tehtävät täytetään harkiten ja tulevaisuushakuisesti. Esimiehiä on ohjeistettu, että avoimiksi tulevat virat ja toimet edellyttävät esimiehiltä aina ennakoivaa henkilöstöselvitystä. Vaikka TA:n yhteydessä on saatu täyttölupa niin ennen rekrytointia esimiehen tulee selvittää, onko vapautunut työpaikka jatkossa tarpeellinen ja tarkoituksenmukainen vai tulisiko virka tai toimi muuttaa toimipaikan tarpeita paremmin vastaavaksi. Lisäksi tulee selvittää työtilanne muun henkilöstön keskuudessa hyödyntäen sisäiset siirrot. Rekrytoitu psykologit (2) ja muuta ammattihenkilöstöä. Musiikkitoimi on tehnyt yhteistyötä teatterin, taidemuseon ja kirjaston kanssa. Asiakaspalveluyksikön toiminnan kehittäminen. Työmenetelmiä on kehitetty vuoden aikana eri yksiköissä mm sisäisen kehittäjän koulutuksessa. Rakenneuudistus tehty mielenterveys päihde ja vanhuspalveluiden kesken. Palvelukoti Iltaruskon paikkalisäys. Neljä tehtävää on arvioitu uudelleen. Päätetty, että henkilöstösuunnitelma toteutetaan vuoden 2016 aikana.

18 4. Toimintatavat ja rakenteet Toimintatavat ja rakenteet Ennakoiva toimintatapa Kehitetään toimintatapoja, joilla omassa uotannossa lisätään kaupungin veto ja elinvoimaa kaupunkilaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi Palvelualueet esittävät vähintään kolme toimenpidettä tavoitteen saavuttamiseksi ja lisäävät vuorovaikutusta kuntalaisten ja sidosryhmien kanssa Keskusvirasto Kaupunkikeskustan kehittämisohjelman käynnistäminen Markkinointiosaamisen lisääminen Kehitetään avoimia varhaiskasvatuspalveluja yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa Koululaisten iltapäivätoiminnan ja varhaiskasvatuksen yhteistyö Kehitetään koulun kerhotoimintaa yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa Selvitetään mahdollisuudet tarjota ohjattua toimintaa toisen asteen opiskelijoille Kivalo opistossa laadukas kurssitarjonta, yhteistyön kehittäminen ja tehokas markkinointi ja esillä pitäminen. Laadukas palvelu ja tapahtumatuotanto. Yhteistyö kulttuurilaitosten kesken. Kulttuuripalveluiden tehokas markkinointi ja esille tuonti. Kaupunkikeskustan kehittämisohjelma valmistelussa Markkinointikoulutusta järjestetty sosiaalisen median hyödyntämiseksi Perhekeskussuunnittelutyötä tehty moniammatillisesti keväällä Avoin varhaiskasvatuskerho liittyy osaksi Huvikumpuun perustettavaa perhekeskustoimintaa. Yhteistyö iltapäivähoidon ja varhaiskasvatuksen kesken aloitetaan syksyllä 2016, suunnittelu meneillään. Kivalo opistossa toistaiseksi em.osa alueet toteutuneet hyvin. Musiikkitoimi kartoittanut merilappilaisen festivaalin/leirin järjestämistä. Kulttuurilaitokset ovat tehneet hallintokunnat ylittävää yhteistyötä. Tehokas markkinointi ja esilletuonti.

19 Kiinnitetään erityistä huomiota informointiin ja viestittämiseen palveluiden julkikuvan kirkastamiseksi ja luottamuksen vahvistamiseksi palveluita kohtaan. Palautteisiin kiinnitetään erityistä huomiota palveluita kehitettäessä ja reagoidaan erityisiin ongelma alueisiin välittömästi. Matalan kynnyksen palveluiden kehittäminen yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Kaupunkikuvan kohentaminen, pyöräilyreittien kehittäminen ja esteettömyyden parantaminen. Hyvän viestinnän tavoitteista käyty keskustelua johtoryhmässä sekä yksiköissä. Palutteet käsitelty viivytyksettä. Perhekeskustoiminnan suunnittelu toteutunut. Yhteistyötä tehty mm liikuntapalveluiden kanssa liikunnan lisäämiseksi. Kaupunkikuvan ja esteettömyyden parantaminen jatkuu kesällä 2016 aikaisemmin laadittujen toimenpideohjelmien mukaisesti.. Toimintatavat ja rakenteet Tuottavuuden parantaminen Tunnistetaan ja korjataan Maisema mallin tuottaman tiedon avulla poikkeuksellisen kalliit ja niiden tuotantotavat Palvelualueet esittävät vähintään kolme yksityiskohtaista toimenpidettä palveluiden entistä tehokkaammalle ja kilpailukykyisemmälle tuotannolle vuosittain 1.9. mennessä Keskusvirasto Palo ja pelastustoimi on poikkeuksellisen kallis (omistajaohjaus) Meri Lapin kehittämiskeskus (omistajaohjaus) Maisemamallin raportoinnin vertailu valmistuu syksyllä 2016 Koulu ja päiväkotiverkon tehokas käyttö Sivistyspalvelukeskuksen hallinto ja taloustehtävien hoitaminen keskitetysti Kivalo opisto tehostaa 1. markkinointia ja 2.tiedotusta sekä 3. mahdollistaa kurssilaisten määrän kasvattamisen. Varhaiskasvatuksen ryhmiä järjestelty uudelleen kysyntää vastaaviksi. Uuden kurssiohjelman kanssa tehty toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi.

20 Tehokas markkinointi. Tiedotuksen tehostaminen. Käyttäjämäärien kasvattaminen. Paikallisen osaamisen hyödyntäminen toimessa Päihde ja mielenterveystyön oman toiminnan asumispalveluiden vähentäminen, tuetun asumisen lisääminen, päivätoiminnan kehittäminen ja kotiin annettavien palveluiden/ kotikuntoutuksen resurssoiminen. Hoivaa tarvitsevat asiakkaat hoito ja hoivapalveluihin ja päihde ja mielenterveystyössä keskitytään kuntoutukseen. Kotihoidon mobiili täysimääräisesti käytössä. Kotisairaala yhdistetään kotisairaanhoitoon. Ikäihmisten palvelujen rakennemuutos jatkuu. Kehitysvammapalveluissa Apilan yhteydessä toimivan nuorten yksikön toiminnan vakauttaminen ja arvioiminen. Runsaasti palveluita käyttävien selvityksen pohjalta työnjaon ja hoitoprosessien kehittäminen. Länsi Pohjan sairaanhoitopiirin toiminnan omistajaohjauksen vahvistaminen. Maisema mallin tuottaman tiedon avulla tilausta tarkastellaan uudelleen laatutekijät huomioon ottaen. Musiikkiopiston pyrkijämäärä kasvanut edellisestä vuodesta. Orkesteri on hyödyntänyt paikallista osaamista (solisteja, kapellimestari, kuoro ja soittajia). Teatteri markkinoi ja tiedotti resurssien puitteissa ansiokkaasti. Raskasta asumispalvelua on purettu ja ostopalveluita vähennetty ja vastaavasti kotiin annettavaa hoitoa on lisätty ja avopalvelua tehostettu. Potilaille/asiakkaille tarjotaan mahdollisimman oikea hoitopaikka/palvelumuoto. Kotihoidon välitön asiakastyötavoite 60% ja kotisairaanhoidon 30%. Kotihoidon välitön asiakstyö 51%. Kotisairaala yhdistetty kotihoitoon v alusta ja tiivistetty yhteistyötä avopalvelun ja vuodeosaston kesken. Sauvosaaren sairaalassa 13 paikkainen kotiutusosasto. Apilan nuorten yksikön toiminta käynnistynyt, mutta vesivahingon vuoksi ei täysimääräisesti käytössä. Aloitettu pilotointi koskien vanhustenhoidon lääkäripalvelua, tavoitteena nopea reagointi ongelmatilanteisiin omissa palveluissa ja päivystyksen käytön väheneminen. LPSHPn osalta asiaa selvittää Delfoi Oy ja näihin kyselyihin on vastattu kesäkuussa. Maisemaraportti on saatu kesäkuussa Raportti käsitellään syksyllä 2016 ja päätetään toimenpiteet. Toimintatavat ja rakenteet Kehittyvä organisaatio Määritellään tavoitteet vuoden 2017 uudelle uotanto organisaatiolle Tavoitteet luodaan seminaari ja työryhmätyöskentelyllä KH:n johdolla. Haetaan hyviä malleja muista kunnista.

21 Rakennemuutostyöryhmä työskentelee asian parissa. Keskusvirasto Tavoitteet määritellään rakennemuutostyöryhmän ehdotusten perusteella. Lukion/muun keskiasteen, perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen esimiesten yhteistyön kehittäminen, tavoitteena yhteinen näkemys kasvatus ja opetustyön jatkumosta nivelvaiheet tasoittaen Tukipalveluiden ja ydintehtävien prosessikuvausten laatiminen Kivalo opistossa panostetaan laatu ja kehittämistyöhön. Luodaan tavoitteet seminaari ja työryhmätyöskentelyllä. siirtyvät sosiaali ja terveysalueiden järjestettäväksi viimeistään v Osallistutaan muutoksen valmisteluun. Osallistutaan muutoksen valmisteluun ja informoidaan henkilöstöä tulevasta muutoksesta ja käydään läpi uudet toimintamallit yhdessä henkilöstön kanssa. Yhteiset koulutukset esimiehille toteutuneet. Prosessikuvaukset suunnitteluvaiheessa. Koko kevään ja kesälläkin jatkui CAF laatukäsikirjan työstäminen sekä henkilökunnan että vapaan sivistystyön jaoston kesken. Osallistuttu muutoksen valmisteluun työryhmissä. Esimiehet ovat osallistuneet kaupungin yhteisiin koulutuksiin. Kehityskeskustelut on käynnistetty. 5. Elinvoimaisuus Elinvoimaisuus Vetovoimainen kaupunki Uusien työpaikkojen luominen Paikallisten yritysten toimintamahdollisuuksien lisääminen Laadukkaiden neuvontapalveluiden tarjoaminen Konsernin sitouttaminen investointirahaston valmisteluun ja toteutukseen Uudet työllistävät alat hanke

22 Kaupungin ja yrittäjien välisen yhteistyön ylläpito ja kehittäminen Yritysvaikutusarviointi osaksi päätösten valmistelua Kaupungin hankintaosaamisen kehittäminen Sosiaalisten kriteerien huomioiminen hankinnoissa Keskusvirasto Laadukkaat yritysneuvonta Sijoittumispalveluiden tehostaminen Kaupunkikeskustan kehittäminen Matkailun ympärivuotisuus Investointirahasto otetaan käyttöön v Hankintakoulutus Yritysvaikutusarviointi aktiivisesti osana valmistelua Yksityiset palveluntuottajat varhaiskasvatuksessa Kivalo opiston laadukkaat kurssi kaikissa sopimuskunnissa sekä omana toimintana että muiden toimijoiden kanssa yhteistyössä Laadukkaiden palvelujen tuottaminen toimessa ja opistossa. Laadukkaiden palvelujen tuottaminen kulttuuri ja sivistystoimen muiden tahojen kanssa. Otetaan YRVA käyttöön. terveysalan yrittäjien tapaaminen 1 x vuosi. Yritysvaikutusten arviointi käytössä toimintoja kehitettäessä ja suunniteltaessa. Kaupunkisuunnittelussa huomioidaan yritystoiminnan tarpeet. Osallistutaan kaupungin sijoittamispalveluiden tehostamiseen ja kaupunkikeskustan kehittämiseen. Osallistutaan hankintakoulutukseen. Kaupunkikeskustan kehittämisohjelma valmisteilla. Yritysvaikutusarviointia käytetään valmistelussa. Matkailun kasvuohjelma valmistunut ja toteutetaan. Yritysneuvontapalveluiden kehittämistä jatkettu yhteistyössä Digipoliksen kanssa. Investointirahastoa jatkovalmistelussa ei vielä otettu käyttöön. Hankintakoulutus järjestetään kun uusi hankintalaki astuu voimaan. Sijoittumispalveluita kehitetään. Yksityisiä palveluntuottajia ei ole varhaiskasvatuksessa. Touteutunut hyvin kevätkaudella 2016 koko opiston alueella. Palvelut on toteutettu laadukkaasti. Yksityiset palveluntuottajat tavattu kevään 2016 aikana. Yritysvaikutukset arvioidaan kaikissa hankinnoissa hankintalain puitteissa. Merkittävien katusuunnitelmien yhteydessä on perustettu työryhmiä, jossa on yrittäjien edustus mukana. Tekpan henkilöstöä on osallistunut keskustan kehittämistilaisuuksiin.

23 Elinvoimaisuus Vetovoimainen kaupunki Imagon parantaminen Vahvuuksien markkinoimiseksi ja kaupunkiympäristön kehittämiseksi markkinointiviestintästrategia päivitetään ja jalkautetaan luottamushenkilöille ja palvelualueille. Esteettömän kaupunkiympäristön ja laadukkaan, yhteisöllisyyttä vahvistavan asuinympäristön kehittäminen ja parantaminen. Luottamushenkilöt ja palvelualueet velvoitetaan positiivisen viestinnän harjoittamiseen. Keskusvirasto Lisätään markkinointiosaamista ja henkeä koko uotanto organisaatiossa kouluttamalla ja tiedottamalla ta järjestetty ja pidetty markkinointivastaavien tapaamisia. Tiedottaminen ja viestintä strategian mukaisesti Nettisivujen ajantasaisuus Kivalo opiston kurssi ja harrastustoimintojen esille tuominen ja laadukkuus. Kemi Talon (kulttuurikeskus), Sauvotalon ja muiden kulttuuritilojen toiminnan tehostaminen ja markkinointi. Vahvuuksien markkinointi. Laadukkaiden palveluiden tuottaminen. Kiinnitetään erityistä huomiota viestintään ja vuorovaikutukseen Ylläpidetään viihtyisyyttä kaupungin puistojen ja yleisten alueiden kehittämisellä kaupunkikuva raportin mukaisesti. Kiinnitetään huomioita viestintään. Nettisivujen ja muun sosiaalisen median sivustojen (fb) päivitysvastuu yksiköissä. Viestintä strategian mukaista. Kevätnäyttelyt ja matineat pidetty korkeatasoisina. Otettu käyttöön uusi tapahtumakalenteri osana tiedotusta. Kulttuurikeskuksen tilojen markkinointi siirretty Digipolis Oy:lle Viestinnän ja vuorovaikutuksen lisäämiseksi on käyty eri koulutuksissa. Asiakaspalveluosaaminen on korostetusti mukana toiminnan kehittämisessä. Vuoden 2016 suunnitelmat on laadittu.

24 Elinvoimaisuus Vetovoimainen kaupunki Monipuolisten kulttuuri ja liikuntapalveluiden markkinointi ja esilletuonti Eri ikäryhmät huomioivat Oman toiminnan viestinnässä huomioidaan kulttuuri ja liikunta Keskusvirasto Korostetaan markkinoinnissa monipuolisia kulttuuri ja liikuntapalveluita. Tuetaan palveluiden tuotteistamista Kivalo opistossa eri ikäryhmät, erityisryhmät ja monikulttuuriset ryhmät huomioivat. Eri ikäryhmät, erityisryhmät ja monikulttuuriset ryhmät huomioivat. Kansainvälisen tapahtuman kehittäminen Kemiin. Tuotettu markkinointiesite, osallistuttu kaksille messuille. Tuotteistamisessa vielä paljon tekemistä. Toteutuneet kurssiohjelman mukaisesti hyvin. Orkesterin ja kvartetin ohjelmistosuunnittelussa on otettu eri ikäryhmät huomioon. Kvartetti esiintyy päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa omien konserttiensa ohella. Kansainvälisen tapahtuman luomista Meri Lapin alueelle on kartoitettu ja aloitettu. Kulttuuripalvelujen uusi esite julkaistu. Teatterin ilmainen esitys kiersi vanhainkodeissa toukokuussa. Elinvoimaisuus Mielekäs arki Syrjäytymisen ehkäisy Työllisyysyksikön ja hyvien toimintamallien vakiinnuttaminen Osallisuuden ja vuorovaikutuksen vahvistaminen valtuuston te loilla (4kpl/vuosi)

25 Yhteisöllisyyttä vahvistavat ja kaupunkikuvaa elävöittävät toimet Monipuolisen koulutuksen ja elinikäisen oppimisen turvaaminen Keskusvirasto Työllisyysyksikkö on vakiintunut ja toimintamallit otetaan tehokkaaseen käyttöön Osallistutaan palvelualueiden järjestämien te tojen valmisteluun Varhainen puuttuminen Syrjäytymisen ehkäisyyn saadun valtionavustuksen (ns. tasa arvoraha) käyttö esi ja perusopetuksessa Kivalo opistossa 1. yhteistyö kolmannen sektorin kanssa. 2. Kansalaisopistotoiminta toiminta on jo lähtökohtaisesti kuntalaisten syrjäytymistä ennaltaehkäisevää ja erityisesti lasten ja nuorten terveyttä ja kasvua edistävä. Myös ikäihmisten toiminnallisuuden ylläpitäminen on tärkeää. 3. Erilaisten maksuttomien yleisöluentojen järjestäminen Kulttuurikaveri hanke ja muu yhteistyö kolmannen sektorin kanssa. Musiikkitoimen toiminta on jo lähtökohtaisesti kuntalaisten syrjäytymistä ennaltaehkäisevää ja erityisesti lasten ja nuorten terveyttä ja kasvua edistävä. Musiikkiopiston ja Takajärven koulun puhallinorkesteriyhteistyö. Hankkeella on positiivisia vaikutuksia lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä ja mielekkään arjen toteutumisessa. Kaiku kulttuurikortti hanke, kulttuuria vähävaraisille. Kirjakassi hanke. Tapahtumien järjestäminen Yhteistyö matkailun kanssa Työllisyys yksikkö keskittynyt pitkään työttömänä olleiden kemiläisten asiakaspalveluun ja kaupunkityöllistämiseen. 60 henkilöä työllistetty kaupungin hallintokuntiin. Yhteistyössä nuorisotyön kanssa pilotoitu uusi työllistämis ja työpajamalli Kemin Factori. Yritysyhteistyö käynnistynyt Työllisyys ja elinvoimahankkeen myötä. Perhekeskustoiminnan suunnittelutyö tehty, aloitetaan syyskuussa 2016 Aihealue huomioitu lv koulutussuunnitelussa. Asiantuntijuuden/osaamisen vahvistaminen: varhaiskasvatus ja koulupsykologit sijoittuneet perheneuvolan tiloihin. Hankittu tasa arvorahalla oppimateriaalia ja välineistöä varhaiskasvatukseen ja kouluille. Kivalo opisto: 1.toiminut kurssijärjestelyissä hyvin 2. toteutunut ohjelman mukaisesti 3. toteutunut ohjelman mukaisesti Kulttuurikaveri hanke toiminnassa. Takajärven koulun ja opiston puhallinorkesteriyhteistyö saatu alulle keväällä Kvartetti on esiintynyt kouluissa ja päiväkodeissa. Kirjakassi palvelu toimii yhteistyössä kotialvelun kanssa. Toimitaan yhteistyössä kaupungin eri hallintokuntien ja työllisyysyksikön kanssa. Tehdään tiivistä yhteistyötä mm työttömien terveystarkastusten osalta työllisyysyksikön kanssa, liikunnan lisäämiseksi keskushallinnon sekä

26 Tuetaan paikallisia oppilaitoksia käyttämällä ensisijaisesti heidän palveluitaan täydennyskoulutusten järjestämisessä. Tehdään yhteistyötä oppilaitosten kanssa mm hankeaihiot, jotta vaikuttavuus olisi mahdollisimman suuri. Lautakunnan teema ilta 1 x vuosi. Ehkäistään syrjäytymistä työllistämällä henkilöitä työllistämismallin kautta. Keskustan viihtyisyyden parantaminen. liikuntapalveluiden kanssa. Terveyden edistämisen työryhmä omalta osaltaan on mukana terveyttä edistävässä yhteistyössä. Yhteistyö oppilaitosten kanssa on tiivistä ja oppilatoksilta pyydetään räätälöityjä koulutuksia koulutussuunnitelman mukaisesti. Yhteistyötä toteutettu eri oppilaitosten kanssa esim kummitoiminta, erilaiset tapahtumat ja viriketoiminnan toteuttaminen. Lautakunnan teema ilta ei toteutunut, toteutetaan talousarviovalmistelun yhteydessä. Työllistämismallin kautta on palkattu henkilökuntaa. Keskustan vuoden 2016 toteutuskohteista on laadittu suunnitelmat.

Talousarvion 2016 laadintaohjeen liite 1. Kuntalainen ja asiakas. Tilaajan eli valtuuston asettama tavoite ja toimenpide

Talousarvion 2016 laadintaohjeen liite 1. Kuntalainen ja asiakas. Tilaajan eli valtuuston asettama tavoite ja toimenpide Hyvinvoiva kuntalainen Ennaltaehkäisevien ja terveyttä edistävien palveluiden kehittäminen Varhaisen puuttumisen resurssien kohdentaminen ja palveluiden kehittäminen poikkihallinnollisesti 1. Liikuntapalveluissa

Lisätiedot

Kemin kaupunkistrategia Toimenpideohjelma 2016

Kemin kaupunkistrategia Toimenpideohjelma 2016 Kemin kaupunkistrategia 2025 2016 Kuntalainen ja asiakas Strategiset Tavoite vuonna 2016 Toimenpiteet tavoitteen Hyvinvoiva kuntalainen Ennaltaehkäisevien ja terveyttä edistävien palveluiden kehittäminen

Lisätiedot

KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA

KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA 1. Status Toteutuma 2016 Päivitetty Hyvinvoiva kuntalainen Valtuuston asettama tavoite vuonna 2016 Ennaltaehkäisevien ja terveyttä edistävien palveluiden kehittäminen

Lisätiedot

Kemin kaupunkistrategia Toimenpideohjelma 2017

Kemin kaupunkistrategia Toimenpideohjelma 2017 Kemin kaupunkistrategia 2025 2017 Kuntalainen ja asiakas Strategiset Tavoite vuonna 2017 Toimenpiteet tavoitteen Hyvinvoiva kuntalainen Ennaltaehkäisevien ja terveyttä edistävien palveluiden kehittäminen

Lisätiedot

KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA

KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA 1. Kuntalainen ja asiakas Status Toteutuma 2016 Päivitetty Kuntalainen ja asiakas Hyvinvoiva kuntalainen Valtuuston asettama tavoite vuonna 2016 Ennaltaehkäisevien

Lisätiedot

8. KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA

8. KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA TOIMENPIDEOHJELMA 41 8. KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA 1. Kuntalainen ja asiakas Kuntalainen ja asiakas Hyvinvoiva kuntalainen Ennaltaehkäisevien ja terveyttä edistävien palveluiden kehittäminen

Lisätiedot

1. Kuntalainen ja asiakas Toteutuma 2016

1. Kuntalainen ja asiakas Toteutuma 2016 Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Toteutuminen 2016 1 KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA / SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKESKUS / toteutuminen 2016 1. Kuntalainen ja asiakas Toteutuma 2016 Kuntalainen ja

Lisätiedot

Hyrvi nvoiva kuntalai nen. Varhaisen puuttumisen resurss ien kohdentaminen ja palveluiden kehittiminen poikkihallinnollisesti

Hyrvi nvoiva kuntalai nen. Varhaisen puuttumisen resurss ien kohdentaminen ja palveluiden kehittiminen poikkihallinnollisesti Kuntalainen ja asiakas eli valtuuston ase(tama tavoite ia toi Sfateginen p5smdird Toi menpiteet tavoitteen saavuttam iseksi Kuntalainen ja asiakas Hyrvi nvoiva kuntalai nen Varhaisen puuttumisen resurss

Lisätiedot

KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA

KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA 1. Kuntalainen ja asiakas Status Toteutuma 2016 Päivitetty Kuntalainen ja asiakas Hyvinvoiva kuntalainen Valtuuston asettama tavoite vuonna 2016 Ennaltaehkäisevien

Lisätiedot

PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT

PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT Kriittiset menestystekijät: Asiat, joissa on onnistuttava, jotta tavoitteet toteutuisivat. Kriittiset menestystekijät ovat tärkeitä ja sellaisia joihin organisaatio

Lisätiedot

Kieliohjelman päivityksen valmistuminen Kielikylpyopetuksen kehittämissuunnitelma Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus

Kieliohjelman päivityksen valmistuminen Kielikylpyopetuksen kehittämissuunnitelma Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu kriittinen tavoitteet ja hankkeet Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus Monikulttuurisuuden edistäminen ja hyödyntäminen Monikulttuurisuusohjelman

Lisätiedot

Hilkka Halonen. toimitusjohtaja Meriva sr.

Hilkka Halonen. toimitusjohtaja Meriva sr. Hilkka Halonen toimitusjohtaja Meriva sr hilkka.halonen@meriva.com Hyvinvointi määritelmät Elintaso tulot, asuminen, työllisyys, koulutus ja terveys Yhteisyyssuhteet paikallis- ja perheyhteisyys, ystävyyssuhteet

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNKISTRATEGIA Luonnos

KEMIN KAUPUNKISTRATEGIA Luonnos KEMIN KAUPUNKISTRATEGIA 2030 Luonnos 1.3.2018 Kuntalaki 1 : Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti

Lisätiedot

KÄYTTÖTALOUSOSA, Talousarvio 2008, Taloussuunnitelma 2009-2010. A) Toimielin: Vapaa-ajanlautakunta B) Puheenjohtaja: Tapio Vanhainen

KÄYTTÖTALOUSOSA, Talousarvio 2008, Taloussuunnitelma 2009-2010. A) Toimielin: Vapaa-ajanlautakunta B) Puheenjohtaja: Tapio Vanhainen TA 1 KÄYTTÖTALOUSOSA, Talousarvio 2008, Taloussuunnitelma 2009-2010 A) Toimielin: Vapaa-ajanlautakunta B) Puheenjohtaja: Tapio Vanhainen C) Palvelualue: Vapaa-aikakeskus D) Vastuuhenkilö: Tapio Miettunen

Lisätiedot

Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu Markus Pauni. Strateginen päämäärä. Kaupunkistrategian. Sivistystoimen tavoitteet ja hankkeet valtuustokaudelle

Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu Markus Pauni. Strateginen päämäärä. Kaupunkistrategian. Sivistystoimen tavoitteet ja hankkeet valtuustokaudelle Elinvoimainen oppiva kaupunkiseutu tavoitteet Kulttuurin liikunnan edelläkävijyys Ohjelma fyysisten olosuhteiden kehittämiseksi nuorisotoimen lautakunnan liikuntalautakunnan toimialalla Järjestö- harrastustoiminnan

Lisätiedot

Kärkölän kunnan KH KV KÄRKÖLÄN KUNTA puh Virkatie Järvelä

Kärkölän kunnan KH KV KÄRKÖLÄN KUNTA puh Virkatie Järvelä Kärkölän kunnan KH 4.9.2017 KV 18.9.2017 KÄRKÖLÄN KUNTA puh. 044 770 2200 karkolan.kunta@karkola.fi Virkatie 1 16600 Järvelä www.karkola.fi KÄRKÖLÄN STRATEGIA Sisällys VISIO... 3 ARVOT... 3 STRATEGIAN

Lisätiedot

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia Liite 2 Kuntayhtymä Kaksineuvoinen Strategia 2010-2015 MISSIO / TOIMINTA-AJATUS Hyvinvoiva ja toimintakykyinen kuntalainen Missio = organisaation toiminta-ajatus, sen olemassaolon syy. Kuvaa sitä, mitä

Lisätiedot

KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA. Kuntalainen ja asiakas. Tilaajan eli valtuuston asettama tavoite ja toimenpide

KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA. Kuntalainen ja asiakas. Tilaajan eli valtuuston asettama tavoite ja toimenpide KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA 1. Kuntalainen asiakas Tilaan eli valtuuston asettama tavoite toimenpide Kuntalainen asiakas Hyvinvoiva kuntalainen Ennaltaehkäisevien terveyttä edistävien palveluiden

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan seminaari Ohjausryhmä Johtoryhmä Sivistyslautakunta Liite no 2

Sivistyslautakunnan seminaari Ohjausryhmä Johtoryhmä Sivistyslautakunta Liite no 2 SIVISTYSTOIMEN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT vv. 2016- Kriittiset menestystekijät: Asiat, joissa on onnistuttava, jotta tavoitteet toteutuisivat. Kriittiset menestystekijät ovat tärkeitä ja sellaisia joihin

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2021 Hyvinvoinnin johtoryhmä JOHDANTO Hyvinvointipalvelut tuottaa palveluja kaikille kuntalaisille. Palvelut pidetään houkuttelevina ja luotettavina. Palvelutoiminnan

Lisätiedot

KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA. Nuorisotyö ja Liikuntapalvelut & Kulttuurilautakunta

KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA. Nuorisotyö ja Liikuntapalvelut & Kulttuurilautakunta KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA Nuorisotyö ja Liikuntapalvelut 17.2. & 6.4.2016 Kulttuurilautakunta NUORISOTYÖ Seuraavalle sivulle on koottu nuorisotyön kaupunkistrategian toimenpide-ehdotukset kaupunkistrategian

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu. Liikuntapaikkarakentamisen investointisuunnitelman päivittäminen ja hankkeiden priorisointi lautakunnassa.

Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu. Liikuntapaikkarakentamisen investointisuunnitelman päivittäminen ja hankkeiden priorisointi lautakunnassa. Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu ; tavoitteet ja Kulttuurin ja liikunnan edelläkävijyys Liikuntapaikkarakentamisen investointisuunnitelman päivittäminen ja hankkeiden priorisointi lautakunnassa. (8/2010)

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN STRATEGIA

UUDENKAUPUNGIN STRATEGIA UUDENKAUPUNGIN STRATEGIA #UKI2O3OO Tavoitteena 20300 asukasta vuonna 2030 Oikeenlaista kemiaa korostaa uusikaupunkilaista asukasnäkökulmaa ja yhteisöllisyyttä. Autotehtaan ja muiden yritysten työpaikkojen

Lisätiedot

Työllisyys kunnan elinvoimatekijänä

Työllisyys kunnan elinvoimatekijänä Työllisyys kunnan elinvoimatekijänä Kunnan työllisyydenhoidon kokonaisuuden hallinta ja kehittäminen Riitta Hakala 22.2.2018 Kemin kaupungin työllisyyspalvelut -yksikkö Kaupunki- ja elinkeinostrategia

Lisätiedot

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA 2015-2020 Sivistystoimen palvelut Varhaiskasvatus: perhepäivähoito, ryhmäperhepäivähoito, päiväkoti, esiopetus Perusopetus: Vesannon yhtenäiskoulu, 1-9 lk Lukio: Vesannon

Lisätiedot

Kasvun ja oppimisen lautakunta Liite nro 1 (1/9)

Kasvun ja oppimisen lautakunta Liite nro 1 (1/9) Liite nro 1 (1/9) Toimiala: Kasvu ja oppiminen Vetovoimainen, uudistuva ja kehittyvä Äänekoski Asiakas Toimialojen asiakastyytyväisyyskysely 3,7 3,7 3,9 3,9 3,9 4 Keskeisiä toimenpiteitä n saavuttamiseksi:

Lisätiedot

TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET

TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET Valiokuntaesittely Jouko Koskela 27.1.2015 TERVEYS JA TOIMINTAKYKY Palvelujen tehtävänä on kuntalaisten elämänhallinnan edistäminen, terveyden,

Lisätiedot

SENIORIKASTE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS JOHTAJIEN TYÖKOKOUS Projektipäällikkö Leila Mukkala

SENIORIKASTE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS JOHTAJIEN TYÖKOKOUS Projektipäällikkö Leila Mukkala SENIORIKASTE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS JOHTAJIEN TYÖKOKOUS 14.10.2015 Projektipäällikkö Leila Mukkala Hankkeen tavoitteet Muistisairaan ihmisen alueellisen palveluprosessimallin luominen, jossa

Lisätiedot

KÄRKÖLÄN STRATEGIA VISIO

KÄRKÖLÄN STRATEGIA VISIO KÄRKÖLÄN STRATEGIA VISIO Kärkölä on ulospäin suuntautuva ja myönteisesti tunnettu, terve, itsenäinen, yhteisöllinen sekä menestyvä - ihmisen kokoinen kunta. ARVOT Luottamus Aktiivisuus Vastuullisuus Yhteisöllinen

Lisätiedot

Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista

Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista Kemin kaupunkistrategian 2030 valmistelu Kuntalaisten osallistaminen Yhteenveto kyselyjen tuloksista 24.10.2017 Kuntalaisten osallistaminen KYSELYT INNODUEL-SOVELLUKSELLA: Lukiolaiset: Millaisessa Kemissä

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2016 Tulosyksikkö 1 -taso KEHITTÄMIS- JA HALLINTOPALVELUT Tulosyksikkö 1: Hallinto - vastuuhenkilö: talous- ja hallintopäällikkö HALLINTO TP 2014 TA+M

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus YHTEENVETO

Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus YHTEENVETO Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus YHTEENVETO 2013-2014 9.10.2014 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan alueellisen terveyden edistämisen koordinaation painopisteet 2013 2016, Pirkanmaan

Lisätiedot

Kemin kaupunkistrategia Kaupunginvaltuusto

Kemin kaupunkistrategia Kaupunginvaltuusto Kemin kaupunkistrategia 2025 Kaupunginvaltuusto 25.11.2013 148 Toiminta-ajatus Kemin kaupunki järjestää laadukkaita palveluja asukkailleen ja edistää omalla toiminnallaan ja yhteistyöllä seutukunnan hyvinvointia

Lisätiedot

Sivistystoimen tuloskortti 2012

Sivistystoimen tuloskortti 2012 Sivistystoimi Sivistystoimen tuloskortti 2012 NÄKÖKULMA JA KESKEISET TAVOITTEET 2012 OPERATIIVISET TOIMET JA MITTARIT JA TAVOITETASO 2012 SEKÄ VASTUUTAHO ASIAKKAAT 1. Sivistystoimen palvelut tukevat jatkumoa

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot

HYVINVOINTIKERTOMUKSEN PAINOPISTEET JA KEHITTÄMISKOHTEET

HYVINVOINTIKERTOMUKSEN PAINOPISTEET JA KEHITTÄMISKOHTEET HYVINVOINTIKERTOMUKSEN PAINOPISTEET JA KEHITTÄMISKOHTEET 2017 2019 Tavoitteet Toimenpiteet ja vastuutaho Resurssit Arviointimittarit Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Terveystietoisuuden lisääminen

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Sirkka Karhula Selvityshenkilö Valtuustoseminaari 21.2.2011 Valmistelun ohjaus Valtuusto Kaupunginhallitus Organisaatiotoimikunta

Lisätiedot

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA 2007 2020 KÄRKÖLÄN KUNTA STRATEGIA 2007 2020 1 (4) JOHDANTO Kunnanvaltuusto hyväksyi Kärkölän kunnan strategian 2001 2010 22.10.2001. Kunnallinen toimintaympäristö

Lisätiedot

MAALLA - MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA

MAALLA - MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA MAALLA - MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA 2011-2024 KÄRKÖLÄN KUNTA STRATEGIA 2011 2024 1 (4) JOHDANTO Strategia kattaa kuluvan valtuustokauden lopun ja kolme seuraavaa valtuustokautta. Tavoitteena

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto

Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuusto 13.11.2014 108 1 Kemijärvi 2020 Vedenvälkettä ja vihreää kultaa Kemijärven kaupunki on vuonna 2020 Itä-Lapin elinvoimainen palvelu- ja seutukuntakeskus, joka hyödyntää maantieteellistä

Lisätiedot

Palvelut järjestetään monimuotoisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa

Palvelut järjestetään monimuotoisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa Ryhmän nimi: Sosiaali- ja terveyskeskus TOIMINTAA OHJAAVAT TAVOITTEET TOIMENPITEET JA SEURANTA TOTEUTUMINEN 25.4.2016 1. Sujuvat arjen palvelut Kuntalaiset saavat lain edellyttämät sotepalvelut Palvelut

Lisätiedot

Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu. Kulttuuripalvelut; tavoitteet ja hankkeet valtuustokaudelle

Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu. Kulttuuripalvelut; tavoitteet ja hankkeet valtuustokaudelle Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu ; tavoitteet ja Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus Kulttuurin ja liikunnan edelläkävijyys Kulttuuri- ja museotoimen investointisuunnitelman

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TOIMIALUE: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite VASTUUHENKILÖ: toimitusjohtaja Ilkka Luoma yhdessä johtoryhmän kanssa TOIMINTA-AJATUS: Sosiaali- ja terveydenhuollon syvään toiminnalliseen

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TOIMIALUE: Kehitysvammahuolto ja vammaispalvelut PALVELU-/VASTUUALUE: Kehityspoliklinikka ja vammaispalvelun sosiaalityö VASTUUHENKILÖ: Miia Luokkanen TOIMINTA-AJATUS: Vammaispalvelut tuottavat asiakkaidensa

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA TOIMINTA-AJATUS Sivistystoimen tuottamat laadukkaat perus- ja hyvinvointipalvelut vaikuttavat merkittävällä ja positiivisella tavalla maaseutukaupungin asukkaiden elämänhallintaan ja laatuun sekä viihtyvyyteen.

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille 2015-2020 Hyväksytty sivistyslautakunnassa 23.9.2015 Kaarinan strategia Visio Maailma muuttuu Kaarina toimii! Toiminta-ajatus Järjestämme

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuripalvelujen näkökulma yhteistyöhön ja yhdyspinnoille

Opetus- ja kulttuuripalvelujen näkökulma yhteistyöhön ja yhdyspinnoille Opetus- ja kulttuuripalvelujen näkökulma yhteistyöhön ja yhdyspinnoille Kuntamarkkinat 14.9.2017 Irmeli Myllymäki, projektipäällikkö Opetus- ja kulttuuriyksikkö ONNISTUVA SUOMI TEHDÄÄN LÄHELLÄ Opetus ja

Lisätiedot

2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014

2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014 2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014 2.6 Sosiaalilautakunta 1 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; Sosiaalitoimen hallinto, Sosiaalityö, Vanhustyö/kotipalvelu sekä Vammais. Sitovuustasoihin

Lisätiedot

HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN. Yhteenveto toteutumasta henkilöstöraporttiin v. 2013

HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN. Yhteenveto toteutumasta henkilöstöraporttiin v. 2013 HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN Yhteenveto toteutumasta henkilöstöraporttiin v. 2013 Kriittinen menestystekijä: Suunnitelmallinen henkilöstöpolitiikka Arviointikriteeri; henkilöstöstrategia

Lisätiedot

Hyvinvointikertomukset ja -strategiat elämään

Hyvinvointikertomukset ja -strategiat elämään Hyvinvointikertomukset ja -strategiat elämään Työkokouspäivä 22.3.2011 Avauspuheenvuoro Yksikön päällikkö Riitta Pöllänen Lapin aluehallintovirasto Lapin aluehallintovirasto, Peruspalvelut, oikeusturva

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti

Lisätiedot

ORIMATTILA. Kaupunkistrategia

ORIMATTILA. Kaupunkistrategia ORIMATTILA Kaupunkistrategia 2020 Kaupunginvaltuusto 7.6.2011 Kaupunginvaltuusto 18. - 19.11.2011 Kaupunginvaltuusto 20.2.2012 Strategiatyöryhmä 20.5.2013 Kaupunginhallitus 27.5.2013 Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Miten tästä eteenpäin? Kuinka löytää realistinen visio Pohjois-Savon HYTEtyöhön?

Miten tästä eteenpäin? Kuinka löytää realistinen visio Pohjois-Savon HYTEtyöhön? Miten tästä eteenpäin? Kuinka löytää realistinen visio Pohjois-Savon HYTEtyöhön? Pekka Puustinen, LT, MPH, TM Sp. pekka.puustinen@kuh.fi 1) Kuinka kokonaiskuva hallitaan? Pohjois-Savossa iso työkenttä

Lisätiedot

Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi

Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon valmistelu Itä-Uudenmaan valmistelutyö tehdään osana koko Uudenmaan sote-alueen ja valtakunnallisen

Lisätiedot

KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA 2018

KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA 2018 KAUPUNKISTRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMA 2018 Näkökulma Strateginen päämäärä Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvoivat asukkaat Valtuuston asettama tavoite vuonna 2018 Ennaltaehkäisevien ja terveyttä

Lisätiedot

TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TUORSNIEMEN KOULU TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTA AJATUS 2010-2016

TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TUORSNIEMEN KOULU TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTA AJATUS 2010-2016 TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTA AJATUS 2010-2016 Tuorsniemen koulun tehtävänä on tukea oppilaan kokonaisvaltaista kasvua yksilölliset erot huomioon ottaen ja opettaa niitä perustietoja ja taitoja, joita oppilas

Lisätiedot

Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu. Kulttuuri-, Museo- ja Nuorisotoimen investointisuunnitelman päivittäminen lautakunnassa

Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu. Kulttuuri-, Museo- ja Nuorisotoimen investointisuunnitelman päivittäminen lautakunnassa Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu Kaupunkistrategia n Kulttuurin ja liikunnan edelläkävijyys Kulttuuri-, Museo- ja Nuorisotoimen investointisuunnitelman päivittäminen lautakunnassa (08/2010) Asian

Lisätiedot

KAUPUNKISTRATEGIA Homma hoidetaan

KAUPUNKISTRATEGIA Homma hoidetaan KAUPUNKISTRATEGIA 2025 Kohdataan Alavudella Hyvää ja kaunista Homma hoidetaan UUTEEN KAUPUNKIIN VALMISTAUTUMINEN Alavudella on pitkään tehty strategista suunnittelutyötä kehittämisohjelmia laatimalla.

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon kehittäminen / LAPIN KASTE Jouni Lohi, professori Jaana Kupulisoja, suunnittelija Riitta Rautalin, suunnittelija

Perusterveydenhuollon kehittäminen / LAPIN KASTE Jouni Lohi, professori Jaana Kupulisoja, suunnittelija Riitta Rautalin, suunnittelija Perusterveydenhuollon kehittäminen / LAPIN KASTE Jouni Lohi, professori Jaana Kupulisoja, suunnittelija Riitta Rautalin, suunnittelija 12.10.2009 1 KASTE Pohjois Suomen monialaiset sosiaali ja terveyspalvelut

Lisätiedot

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue TP 2013 TP 2014 TA2015 Henkilöstömäärä 1196 1134 1071 Toimintakulut 102,4 M 99,4M 97,8 M joista henkilöstökulut 54 M 52,4 M joista asumis- ja hoiva-palvelujen ostot

Lisätiedot

Kriittinen menestystekijä. Mittari(t) Nykytaso Tavoitetaso 2022

Kriittinen menestystekijä. Mittari(t) Nykytaso Tavoitetaso 2022 Äänekosken kaupunki Perusturva 1(9) Perusturvalautakunta 26.9.2018 Liite nro 3 Sosiaalityö Mittari(t) Nykytaso 2019 2020 2021 Tavoitetaso 2022 Hyvät ja toimivat peruspalvelut asiakastyytyväisyyskyselu

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ TÄMÄN VUOKSI SISOTE 1. Palapeli nimeltä Lapsen elämä: - Lapsi päivähoidossa klo 7-17, missä ja miten klo 17-07? Ja lomat, viikonloput? - Lapsi

Lisätiedot

2014 Toimintakertomus

2014 Toimintakertomus sosiaalilautakunta 29.1.2015 1 2014 Toimintakertomus 2.6 Sosiaalilautakunta Sosiaalitoimen tehtävänä on edistää ja ylläpitää yksityisen henkilön, perheen ja yhteisön sosiaalista turvallisuutta ja toimintakykyä

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

Kokkolan sosiaali- ja terveystoimen strategia strategiaseminaarin ryhmätöiden ja keskustelujen tulokset

Kokkolan sosiaali- ja terveystoimen strategia strategiaseminaarin ryhmätöiden ja keskustelujen tulokset Kokkolan sosiaali- ja terveystoimen strategia 7.12.2009 strategiaseminaarin ryhmätöiden ja keskustelujen tulokset Kokkolan kaupungin strategian rakenne (BSC) Toimivat palvelujen järjestämistavat Hyvinvoiva

Lisätiedot

1. HYTE: 2. Matkailu: 3. Teollisuus 4. Kasvupalvelut:

1. HYTE: 2. Matkailu: 3. Teollisuus 4. Kasvupalvelut: Elinkeinostrategian valmisteluun ovat osallistuneet Keminmaan kunnan henkilöstön lisäksi luottamushenkilöt ja Keminmaan yrittäjiä. Elinkeinostrategiaan liittyen on järjestetty kaksi avointa työpajaa ja

Lisätiedot

Lapin sairaanhoitopiirin asiakasprosessiryhmien työskentelyn tilanne Lapin tuotantoalueen ohjausryhmän linjausten mukaisesti

Lapin sairaanhoitopiirin asiakasprosessiryhmien työskentelyn tilanne Lapin tuotantoalueen ohjausryhmän linjausten mukaisesti Lapin sairaanhoitopiirin asiakasprosessiryhmien työskentelyn tilanne 25.04.2016 Lapin tuotantoalueen ohjausryhmän 20.1.2015 linjausten mukaisesti TYÖRYHMÄTYÖSKENTELYN TAVOITEET Tavoitteena on nykyisen

Lisätiedot

Alueellinen osaamisen kehittämisen suunnitelma (Päivitys )

Alueellinen osaamisen kehittämisen suunnitelma (Päivitys ) 1 Alueellinen osaamisen kehittämisen suunnitelma 2017-2020 (Päivitys 2019-2020) Lapin sairaanhoitopiiri ja alueen jäsenkunnat 13.5.2019 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Alueellinen osaamisen kehittäminen

Lisätiedot

JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN

JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN JULKISEN, YKSITYISEN JA KOLMANNEN SEKTORIN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN ITÄ-SUOMESSA Maarita Mannelin maakuntasuunnittelija Pohjois-Karjalan jos ajaa maakuntaliitto a 6.2.2015 Maarita Mannelin Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN

HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN Kriittinen menestystekijä: Suunnitelmallinen henkilöstöpolitiikka Arviointikriteeri; henkilöstöstrategia ohjaa kunnan työnantajatoimintaa Tavoitteet

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi Kotona kokonainen elämä / Etelä- Kymenlaakson osakokonaisuus Sara Haimi-Liikkanen, kehittämiskoordinaattori 14.10.2013

Lisätiedot

Pedagogisen johtamisen katselmus

Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmuksen lomakkeen täyttöohje: Pedagogista katselmusta käytetään pedagogisen johtamisen arvioinnin ja kehittämisen työkaluna. Arviointi on hyvä

Lisätiedot

Henkilöstösuunnitelma 2016

Henkilöstösuunnitelma 2016 Henkilöstösuunnitelma 2016 Yt-toimikunta 16.11.2015 Kunnahallitus 16.11.2015 Kunnanvaltuusto 30.11.2015 1 SISÄLLYS 1. Henkilöstösuunnitelman tavoite... 3 2. Henkilöstöpoliittiset linjaukset... 3 3. Työvoimatarpeen

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen strategia. Opla 48 10.05.2006

Varhaiskasvatuksen strategia. Opla 48 10.05.2006 Varhaiskasvatuksen strategia Opla 48 10.05.2006 Visio 2013 Lohjan varhaiskasvatus tarjoaa 2800 lapselle perheen tarpeisiin vastaavat alueelliset ja laadukkaat peruspalvelut. Palvelutoimintaa toteuttaa

Lisätiedot

Liite 4 81 JOENSUUN LIIKUNTATOIMEN STRATEGIA 2009-2015

Liite 4 81 JOENSUUN LIIKUNTATOIMEN STRATEGIA 2009-2015 Liite 4 81 JOENSUUN LIIKUNTATOIMEN STRATEGIA 2009-2015 STRATEGIAKARTTA Toimivat palvelut ja uudistuvat rakenteet Riittävä ja laadukas palveluverkko Palvelurakenteen ja toimintatapojen kehittäminen ja uudistaminen

Lisätiedot

Länsipohjan tuotantoalueen palveluprosessit ja asiakkaiden osallisuus

Länsipohjan tuotantoalueen palveluprosessit ja asiakkaiden osallisuus Länsipohjan tuotantoalueen palveluprosessit ja asiakkaiden osallisuus Liisa Niiranen Länsipohjan tuotantoalue-integraatio 2 Länsipohjan tuotantoalue-valmistelu 3 4 Prosessien arviointikriteerit Ikäihmisten

Lisätiedot

Elinvoimainen ja kilpailukykyinen kaupunki / Kirjastopalvelujen näkökulma

Elinvoimainen ja kilpailukykyinen kaupunki / Kirjastopalvelujen näkökulma Elinvoimainen ja kilpailukykyinen kaupunki / näkökulma Vetovoimainen kaupunki - Liikunnan ja kulttuurin tarjonta - Aktiivinen kaupunkielämä - Kehittyvä kaupunkikeskus - Liikunnan ja kulttuurin näkyvyys

Lisätiedot

Keiturin Sote Oy. Strategia Asiakas, palvelut ja yhteistoiminta-alue 1

Keiturin Sote Oy. Strategia Asiakas, palvelut ja yhteistoiminta-alue 1 Keiturin Sote Oy Strategia 2018-2021 17.12.2017 Asiakas, palvelut ja yhteistoiminta-alue 1 Strategiatyön perusta Strategian perustana työ, joka on tehty yhdessä kuntalaisten, henkilöstön ja luottamushenkilöiden

Lisätiedot

Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016

Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016 Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016 Perhepalvelut: seudullinen katsaus Toimii hyvin, tavoitteisiin päästy Toimeentulotuen Kela-siirtoon valmistauduttu

Lisätiedot

OTE PÖYTÄKIRJASTA. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta

OTE PÖYTÄKIRJASTA. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta 1 Sivistyslautakunta 48 27.08.2015 Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta SIVIS 48 Lastensuojelulaki (417/2007) astui voimaan 1.1.2008. Laissa todetaan, että kunnan tai useamman

Lisätiedot

Matkailu ja kaupallinen keskusta

Matkailu ja kaupallinen keskusta Matkailu ja kaupallinen keskusta 1. Ydinkeskustan liiketoimintaympäristön kiinteistökannan kehittäminen hankkeen avulla. Vaihtoehtoinen keskustasijainti hotelliravintola-kauppa-vapaa-ajan keskukselle.

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy. Socom

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy. Socom Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom TOIMINTASUUNNITELMA 2008 2 1 YLEISTÄ Socomin toimintaa säätelee laki sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta (1230/2001). Sen mukaan osaamiskeskusten tehtävänä

Lisätiedot

Rovaniemen kaupungin Tilaliikelaitoksen strategia 2017

Rovaniemen kaupungin Tilaliikelaitoksen strategia 2017 Rovaniemen kaupungin Tilaliikelaitoksen strategia 2017 Tilannekatsaus Johtokunta 26.4.2017 Arvot Strategian toteuttaminen perustuu Rovaniemen kaupungin yhteisiin arvoihin Osallisuus Luovuus Turvallisuus

Lisätiedot

Vuosittainen talousarvioon liitettävä ja tilinpäätöksessä tarkasteltava lautakuntatasoinen Kaupunkistrategian Työsuunnitelma 2019

Vuosittainen talousarvioon liitettävä ja tilinpäätöksessä tarkasteltava lautakuntatasoinen Kaupunkistrategian Työsuunnitelma 2019 Vuosittainen talousarvioon liitettävä ja tilinpäätöksessä tarkasteltava lautakuntatasoinen Kaupunkistrategian 2018 2020 Työsuunnitelma 2019 Strateginen päämäärä: HYVINVOINNILLA VETO- JA PITOVOIMAA 1. Kaikille

Lisätiedot

Sivistyspalvelukeskuksen johtosääntö 1(6) KEMIN KAUPUNGIN SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

Sivistyspalvelukeskuksen johtosääntö 1(6) KEMIN KAUPUNGIN SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Sivistyspalvelukeskuksen johtosääntö 1(6) KEMIN KAUPUNGIN SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 8.10.2012 102 ja tulee voimaan 1.1.2013. Muutoksia KV 25.2.2013, 49 6, 7 Muutoksia

Lisätiedot

HIIDEN OPISTON STRATEGIA 2017

HIIDEN OPISTON STRATEGIA 2017 1 HIIDEN OPISTON STRATEGIA 2017 VISIO Hiiden Opisto on luotettava ja arvostettu kansalaisopisto läntisellä Uudellamaalla. Opisto tunnetaan laadukkaana ja luovana koulutuksen järjestäjänä, aktiivisena vaikuttajana

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA

KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA Hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.5. 1 JOHDANTO Henkilöstöohjelmalla tuetaan Kokkolan kaupunkistrategian toteuttamista. Henkilöstöohjelmalla tuodaan näkyväksi kaupunkistrategian

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

Mittari(t) Nykytaso Tavoitetaso 2021

Mittari(t) Nykytaso Tavoitetaso 2021 Toimiala: Hyvät ja toimivat peruspalvelut Kotona asuvien yli 75-vuotiaiden määrä 90% 91% 91,50% 92% 92,50% 93% Laitoshoidossa olevien yli 75-vuotiaiden määrä 2,88% 2,50% 2,50% 2% 2% 1,50% Tehostetussa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysryhmä

Sosiaali- ja terveysryhmä Porin seudun kuntarakenneuudistus TOIMEKSIANTO: Sosiaali- ja terveysryhmä Johtopäätökset sosiaali- ja terveyspalveluiden nykytilan arvioinnista Sosiaalipalvelujen visio ja tavoitteet uudessa kunnassa Sosiaali-

Lisätiedot

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma PIRKKALAN KUNTA TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma VALTUUSTON HYVÄKSYMÄ 20.2.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kuntastrategiaa toteuttava hanke... 4

Lisätiedot

Liikennevaloraportit 1-4/2015: Järjestämissopimusten toteutuminen

Liikennevaloraportit 1-4/2015: Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit 1-4/2015: Järjestämissopimusten toteutuminen Järjestämissopimusten toteutuminen strategisten painopisteiden näkökulmasta Sähköiset palvelut ja etäasiointi Perhepalvelut: Omahoitopalvelut,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman arviointi

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman arviointi Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman arviointi 2017-2018 Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman arviointi Lapin sairaanhoitopiirissä Arviointiin ovat osallistuneet sosiaali-

Lisätiedot

Kaupungin ydin- ja tukiprosessit. Kaupunginhallitus

Kaupungin ydin- ja tukiprosessit. Kaupunginhallitus Kaupungin ydin- ja tukiprosessit Kaupunginhallitus 28.5.2018 Järvenpään kaupunki Minna Lohtander 21.5.2018 Prosessien työstäminen Järvenpään kaupunki Minna Lohtander 21.5.2018 2 Uuden Järvenpään prosessien

Lisätiedot

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4. Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.2018 Satakunnan maakuntauudistuksen tarkennettu toimintasuunnitelma ajalle

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2017 2021 KUNTASTRATEGIA KUNNAN TOIMINNAN OHJENUORANA MERKITYS JA OHJAUSVAIKUTUS Kuntalain (410/2015) 37 :n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen. hyvinvointikertomus Lausuntopyynnön esittelyn tueksi

Pirkanmaan alueellinen. hyvinvointikertomus Lausuntopyynnön esittelyn tueksi Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2017 2020 Lausuntopyynnön esittelyn tueksi TAVOITE: TERVEYSEROJEN KAVENTAMINEN Linjaa terveyden edistämisen alueellisen koordinaation painopisteet Pirkanmaalla

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon strategia

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon strategia Luonnos Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon strategia Ympäristöterveyslautakunta Kokkolan kaupungin strategian rakenne (BSC) Toimivat palvelujen järjestämistavat Strategiset päämäärät Kriittiset

Lisätiedot