Alkuvuoden parhaat tapahtumat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Alkuvuoden parhaat tapahtumat"

Transkriptio

1 Alkuvuoden parhaat tapahtumat - Vauvasta vaariin perunasta pattinkiin! -logistiikkapäivä. Yhteistyöpäivä kuntien logistiikasta vastaaville ja kuljetusalan yrityksille torstaina kello Liedon kunnantalolla. - Autojen yhteiskäyttö -työpaja. Valonia ja Motiva järjestävät työpajan autojen yhteiskäytöstä klo Turun Vanhalla Raatihuoneella, Vanha Suurtori 5. - Opiskele Vihreä lippu -kouluttajaksi. Koulutus tiistaina klo Turun Vanhalla Raatihuoneella, Vanha Suurtori 5. Katso lisää: tai liity Valonian Facebook-faniksi, jolloin saat tuoreet uutiset etusivullesi. Kuntien kuljetuspulmiin etsitään uusia ratkaisuja logistiikkapäivänä Valonia järjestää yhteistyöpäivän, jossa kuntien logistiikasta vastaavat henkilöt pääsevät kuulemaan sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden että logistiikka-alan yritysten tarjoamia ratkaisuja kuntien logistiikkahaasteisiin. Tilaisuus järjestetään Liedon kunnantalolla torstaina klo Päivän aikana ratkaisuja erilaisiin logistisiin haasteisiin tarjoavat mm. Erkki Timmerbacka ja Esko Valtaoja. Lisäksi kuulemme tapausesimerkkejä siitä, millaisiin kuljetusratkaisuihin Varsinais- Suomen kunnissa on päädytty. Ohjelmaan kuuluu myös näyttely, johon osallistuu alan yrityksiä. Vauvasta vaariin perunasta pattinkiin! -yhteistyöpäivä on tarkoitettu erityisesti niille kuntien viranhaltijoille ja luottamushenkilöille, joiden toimenkuvaan liittyy erilaisten kuljetusten suunnittelu ja järjestäminen. Lukuisista kuntaliitoksista johtuen monissa kunnissa joudutaan suunnittelemaan henkilö- ja Logistiikkapäivä tuo yhteen kuljetusyrittäjät ja kuntien logistiikasta vastaavat ihmiset. tavarakuljetuksia aivan uusista lähtökohdista käsin. Tähän suunnittelutyöhön tuo lisää haastetta kuntien heikentynyt taloudellinen tilanne, joka pakottaa etsimään uudenlaisia ratkaisuja kuntien moniin kuljetustehtäviin. Yhteistyöpäivä järjestetään osana RULLAA Kestävä logistiikka ja liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa ja KELAA! Kestävä kulutus ja elämänlaatu -hankkeita. Ilmoittautuminen mennessä Helena Nikkaselle, helena. nikkanen@valonia.fi. Lisätietoja tapahtumasta sekä päivän tarkka ohjelma löytyy Valonian nettisivuilta.

2 Opiskele Vihreä lippu -kouluttajaksi maaliskuussa Turussa Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ja Valonia järjestävät maaliskuun alussa koulutuksen, joka antaa valmiudet kouluttaa koulujen ja päiväkotien henkilökuntaa Vihreä lippu -ohjelmaan liittyvissä asioissa. Koko päivän kestävä koulutus järjestetään tiistaina klo Turun historiallisessa keskustassa Vanhalla Raatihuoneella Valonian naapurissa. Koulutus soveltuu kaikille, jotka haluavat perehtyä tarkemmin Vihreä lippu -ohjelmaan ja pätevöityä järjestämään Vihreä lippu -koulutuksia. Koulutuskokonaisuus sisältää ennakkotehtäviä, yhden koulutuspäivän sekä tehtäviä myös koulutuspäivän jälkeen. Kouluttajaksi pätevöityminen edellyttää itsenäisen tutustumisen ainakin yhden Vihreä lippu -päiväkodin tai -koulun toimintaan. Vuonna 2005 päivähoidon Vihreä lippu -starttikurssi järjestettiin Raisiossa. Koulutuksessa käydään läpi Vihreän lipun periaatteet ja kriteerit, tavallisimmat sudenkuopat ja hyviä toimintamalleja. Toiminnan suunnittelu, työyhteisön sitouttaminen, oppilaiden osallistuminen, ympäristökartoitusten tekeminen ja raportointi ovat koulutuksen keskeisiä aihepiirejä. Koulutuksen suorittaneet pääsevät Syksen Vihreä lippu -kouluttajarekisteriin, joka julkaistaan Syksen Internet-sivuilla ja jonka jäseniin Vihreä lippu -koulutusta kaipaavat tahot voivat suoraan ottaa yhteyttä ( > Tukea VLtoimintaan > VL-kouluttajarekisteri). Koulutuksen osallistumismaksu on 80 (Syksen jäsenet) / 100 (muut) / 60 (opiskelijat). Hinta sisältää Vihreä lippu -kansion postituskuluineen (kansion arvo 50/80 ). Koulutukseen ilmoittaudutaan mennessä Suomen Ympäristökasvatuksen Seuraan sähköpostitse (vihrealippu@ymparistokasvatus.fi) tai puhelimitse (09) Peruutusehdot: Mikäli ilmoittautunut ei voi osallistua koulutukseen, on peruutus tehtävä viimeistään viimeisenä ilmoittautumispäivänä. Mikäli osallistumista ei peruuteta ollenkaan tai peruminen tehdään ilmoittautumispäivän ( ) jälkeen, peritään koko koulutuksen hinta. Lisätietoja saa Vihreä lippu -päällikkö Aino Alasentieltä Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry:stä (p , aino. alasentie@ymparistokasvatus.fi) sekä Pirjo Rinteeltä Valoniasta (p , pirjo.i.rinne@valonia.fi).

3 Tule suunnittelemaan autojen yhteiskäyttöjärjestelmän tuloa Turkuun Valonia ja Motiva Oy järjestävät työpajan autojen yhteiskäytöstä Turussa. Tilaisuudessa voi kuulla ja esittää ajatuksia autojen yhteiskäyttöpalvelun tuomisesta Turkuun. Autojen yhteiskäyttö on yksi keino ratkaista liikkumiseen liittyviä tarpeita ja samalla vähentää autoliikennettä ja autojen viemää tilaa. Autojen yhteiskäyttö (Car-Sharing, Car Clubs) on hajautettua ja arkisiinkin tarpeisiin soveltuvaa joustavaa auton vuokrausta. Rekisteröitynyt asiakas saa auton käyttöönsä lyhyeksikin ajaksi useista paikoista ja mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Autojen yhteiskäyttäjä ei maksa auton seisottamisesta, vaan sen käytöstä. Autojen yhteiskäyttö soveltuu erityisen hyvin niille, jotka tarvitsevat autoa silloin tällöin mutta eivät aivan joka päivä. Turun työpaja järjestetään osana eurooppalaista momo Car-Sharing -hanketta, jonka tarkoituksena on edistää autojen yhteiskäyttöä Euroopassa. Suomessa hanketta koordinoi Motiva. Autojen yhteiskäyttötyöpaja järjestetään tiistaina klo Turun Vanhalla Raatihuoneella, Vanha Suurtori 5, Turku. Tilaisuuteen ilmoittautumiset mennessä osoitteeseen: (puh ). Lisätietoja Liisa Harjula, Valonia (p , valonia.fi). Autojen yhteiskäyttäjä on ensisijaisesti joukkoliikenteen käyttäjä, kävelijä ja pyöräilijä. Houkutus autonkäyttöön on vähäisempi kuin jos omistaisi oman auton. Lisäksi autojen yhteiskäyttö säästää tilaa: yksi yhteiskäyttöinen auto korvaa 4 8 yksityistä autoa. Vähän ajaville autojen yhteiskäyttö on myös taloudellisempaa kuin auton omistaminen. Yhteiskäyttö toimii vasta pääkaupunkiseudulla Suomessa autojen yhteiskäyttöä on tarjolla vasta Helsingin seudulla. Euroopassa autojen yhteiskäyttö on kasvanut jatkuvasti 1990-luvulta lähtien. Viime vuosina palvelu on lisääntynyt nopeasti myös Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Tilaisuuden ohjelma: Avaus, Janne Virtanen, Varsinais-Suomen liitto momo Car-Sharing sharing smart solutions for urban transport, Michael Frömming, City of Bremen Autojen yhteiskäyttö on osa tulevaisuuden liikenne järjestelmää Suomessakin, Saara Jääskeläinen, Liikenne- ja viestintäministeriö City Car Clubin toiminta Helsingin seudulla ja ajatuksia laajentamisesta Turkuun, Kimmo Laine, City Car Club Autojen yhteiskäytön käynnistäminen Turussa keinoja, Johanna Taskinen, Motiva Oy Turun kaupungin kommenttipuheenvuoro, Sirpa Korte, joukkoliikennejohtaja, Turun kaupunki Kahvitauko Keskustelua ja ideointia pienryhmissä, Turun kaupungin rooli, olennaiset toimijat, asiakaspotentiaali, yhteistyökuviot Yhteenveto ja jatkotoimenpiteet

4 Projektikoordinaattorina aloittaa Juuso Pulli RULLAA-hanke kehittää pk-yrityksille kestävämpää logistiikkaa Valoniassa toteutetaan Eslogchankkeeseen (Etelä-Suomen logistiikkajärjestelmän kehittäminen) liittyvä RULLAA Kestävä logistiikka ja liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa -projekti. Projekti kestää ja sen rahoittajana toimii Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR). Rullaa-hankkeessa tehostetaan pk-yritysten logistisia ratkaisuja sekä edistetään kestävää työ- ja virkamatkaliikkumista Varsinais- Suomessa. Lisäksi hankkeessa tarkastellaan Turun lentokentän läheisyyteen rakentuvan LogiCityalueen yrityksiä. Hankkeessa halutaan tarjota palveluita tehokkaamman logistiikan ja kestävämmän henkilöliikenteen osalta maksuttomasti ja saada yritykset ja työpaikat sitoutumaan kestävän kehityksen edistämiseen pitkäjänteisesti. Lisäksi hankkeessa tarjotaan mahdollisuus jakaa kokemuksia, verkostoitua ja tehdä yhteistyötä muiden yritysten kanssa. Hankkeessa luodaan kaksivuotinen kestävän liikkumisen ja logistiikan ohjelma, johon yritykset ja työpaikat saavat ilmoittautua mukaan Varsinais-Suomen alueella. Ohjelmaan mukaan tulleissa yrityksissä toteutetaan logistiikan ja liikkumisen nykytilan kartoitus sekä tehdään konkreettisia kehittämisehdotuksia. Ohjelmaa markkinoidaan erityisesti alueen pk-yrityksille. Lisäksi hankkeessa toteutetaan tutkimustyö työ- ja virkamatkaliikkumisesta ja kestävän logistiikan ja liikkumisen ohjauksesta alueen yrityksissä. Hankkeesta ja sen tuloksista tiedotetaan laajasti Varsinais-Suomessa ja hyvät käytännöt kootaan muiden käytettäviksi ja edelleen Juuso Pulli kehitettäviksi mm. hankkeen internetsivuille. Tiedotusta tehdään yhteistyössä varsinaissuomalaisten kuntien, yritysten, yrittäjä- ja ammattijärjestöjen, alueellisten kehittämiskeskusten sekä muiden asiantuntijaorganisaatioiden kanssa. Hankkeen aikana järjestetään myös ajankohtaisia logistiikan ja liikkumisen kehittämiseen liittyviä seminaareja ja työpajoja. Hankkeesta ja sen toteutuksesta antaa lisätietietoja projektikoordinaattori Juuso Pulli (p , Rullaa-hanke keskittyy pk-yritysten logistiikan kehittämiseen.

5 Näyttelykevään vetonauloina sähköpyörä ja tuulikone Kestävän arjen avaimet -näyttelyn alkuvuoden tähtinä ovat sähköpyörä ja tuulikone. Molemmissa vempeleissä lopputulos on näyttelyvieraan omista rahkeista kiinni. Sähköpyörää polkemalla näkee konkreettisesti, miten oma lihasvoima muuntuu sähköksi. Samalla huomaa sen, miten energiansäästölamppu on vielä helppo saada palamaan kirkkaasti, mutta hehkulampun tarvitseman sähkön eteen saa jo huhkia tosissaan. Tuulikoneen avulla voi puolestaan kokeilla, kuinka paljon tuulienergiaa saa aikaan puhaltamalla. Sähköpyörä ja tuulikone ovat Kestävän arjen avaimet -näyttelyn aukioloajat ovat muuttuneet. molemmat Turku Energian näyttelyyn lainaamia laitteita, jotka saavuttivat suuren suosion energiayhtiön osastolla viime vuoden Turun Messuilla. Kestävän arjen avaimet -näyttelyssä pääset tutustumaan muun muassa ekologiseen kuluttamiseen, energiansäästöön sekä muihin konkreettisiin keinoihin, joilla voit pienentää oman hiilijalanjälkeäsi. Näyttely on avoinna kevätkaudella tiistaisin ja torstaisin kello Näyttely on ilmainen. Ryhmien toivotaan varaavan ajan etukäteen. Varaukset ja lisätietoja Liisa Harjula p , valonia.fi Luontokoulussa seurataan talviluontoa ja opetellaan talviretkeilyn niksejä Valonian luontokoulu kiertää edelleen agenda-alueen kunnissa tilaussysteemillä. Maaliskuun loppuun saakka toteutetaan talviteemaa, johon talviluonnon tarkastelun lisäksi sisältyy talviretkeilyn niksejä ja ilmasto- sekä sääasiaa. Kevään korvalla tähyillään lintuja ja maasta pinnistäviä kasveja. Jos koulun lähistöltä löytyy vettä, voimme pohtia vesiasioita ja tutkailla elämää veden varassa. Kustannustehokkainta kouluille on hankkia opettaja koululle koko päiväksi, jolloin hinta muodostuu luokkaa kohden edullisimmaksi. Kunnat voivat myös halutessaan tilata luontoopen viikoksi kerrallaan, jolloin useampikin koulu saa saman palvelun vähemmin kustannuksin. Luontokoulusta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä ympäristökasvattaja Susanna Auviseen (p ,

6 Työpaja jätevesilietteen käsittelystä haja-asutusalueilla Valoniassa järjestetään MINWAhankkeen työpaja jätevesilietteen käsittelystä haja-asutusalueella klo Työpajassa kuullaan asiaan liittyviä ajankohtaisia tutkimuksia ja selvityksiä sekä keskustellaan mm. lietteenkäsittelymahdollisuuksien edistämisestä haja-asutusalueella, Jätevesi-ilta Nousiaisissa MINWA-hanke ja Nousiaisten kunta järjestävät Valpperin koululla jätevesi-illan 3.2. klo Jätevesi-illassa Nousiaisten tekninen johtaja Pirkkoliisa Heinonen kertoo Nousiaisten kunnan suunnitelmista Valpperin alueen viemäröinnin suhteen. Illassa käydään läpi myös yleisesti haja-asutusalueen jätevesiasioita mm. siihen liittyvää lainsäädäntöä, erilaisia puhdistusratkaisuja sekä lupamenettelyä. Tomi Mäensivu KWH Pipe Oy:stä kertoo kiinteistöjen yhteisratkaisuista sekä kyläpuhdistamoista. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Tervetuloa! Jätevesien käsittely vapaa-ajan asunnoilla Vakka-Suomen kansalaisopisto ja MINWA-hanke järjestävät yhteistyönä jätevesiluennon Laitilan kaupungintalolla klo lietetutkimuksien tarpeellisuudesta sekä jatkotoimenpiteistä. Halukkaat ovat tervetulleita osallistumaan työpajatyöskentelyyn, ennakkoilmoittautuminen mennessä Kati Javanaiselle p tai Luennolla kuullaan erilaisista käymäläratkaisuista, harmaanveden käsittelystä sekä myös vesivessoille tarkoitetuista menetelmistä vapaaajan asumisen näkökulmasta. Ilmoittautuminen Vakka-Suomen kansalaisopiston kautta. Luento on maksuton ja kaikille avoin. Pyöreä Pöytä kokoontuu Valonian koordinoima Ympäristökasvatusmenetelmät paikallisten järjestöjen työn tueksi -hanke tarjoaa työkalun jonka avulla Pyöreän Pöydän verkostoa voidaan laajentaa ja lisätä järjestöjen välisiä kontakteja. Hanke tarjoaa paikallisille järjestöille mm. ympäristökasvatusmateriaalia, neuvontaa ja verkostoitumistilaisuuksia. Lisäämällä järjestöjen ympäristökasvatuksen osaamista tuodaan kestävän kehityksen keinot lähelle ihmisten arkipäivää ja samalla elävöitetään paikallista järjestötoimintaa. Hanke on avoin kaikille paikallisjärjestöille, jotka haluavat lisätä järjestötoimintaansa ympäristökasvatuksellisin keinoin. Varsinais-Suomen Pyöreän Pöydässä järjestöt voivat vaihtaa ideoita ja kokemuksia, välittää tietoa ja solmia yhteistyökumppanuuksia. Seuraava Pyöreän Pöydän tapaaminen on klo 17 Valoniassa osoitteessa Vanha Suurtori 7. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Ilmoittautumiset mennessä sähköpostitse: martina. tai puhelimitse Mikäli et halua olla kuukausitiedotteen postituslistalla, ilmoita siitä osoitteessa

VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu

VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry Aino Alasentie ECO SCHOOLS OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco Schools ohjelmaa Eco Schools

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2 / 2013 7.11.2013

JÄSENTIEDOTE 2 / 2013 7.11.2013 Tule mukaan hallitukseen Haavin hallituksessa toimii iloinen ja aktiivinen joukko ympäristökasvattajia. Haluaisitko sinä tulla mukaan? Hallituksen jäsenet valitaan syyskokouksessa kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Lisätiedot

MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2018 TURKU TORSTAINA 13. SYYSKUUTA KLO SCANDIC JULIA Eerikinkatu 4, Turku

MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2018 TURKU TORSTAINA 13. SYYSKUUTA KLO SCANDIC JULIA Eerikinkatu 4, Turku MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2018 TURKU SCANDIC JULIA Eerikinkatu 4, Turku TORSTAINA 13. SYYSKUUTA KLO 17.00-20.00 PAIKALLISET KIINTEISTÖMESSUT Tervetuloa Turussa järjestettäville Kiinteistö2018-messuille,

Lisätiedot

TYÖPAJA: HYVÄ, HUONO OPPIKIRJA

TYÖPAJA: HYVÄ, HUONO OPPIKIRJA Jakelussa mainituille Miten huomioida oppimisvaikeudet oppikirjatyöskentelyssä? Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään kolmeen samansisältöiseen koulutukseen tiistaina 22.3.2011 klo

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus. Jaana Itälä-Laine 27.10.2011

VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus. Jaana Itälä-Laine 27.10.2011 VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Jaana Itälä-Laine 27.10.2011 Taustalla Varsinais-Suomen Agenda 21 perustettiin ympäristöviranhaltijoiden toimesta Aloitusseminaari

Lisätiedot

Vihreä lippu. Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu

Vihreä lippu. Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu Vihreä lippu Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu KANSAINVÄLINEN ECO-SCHOOLS -OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools -ohjelmaa Eco-Schools -ohjelman kattojärjestö on Foundation

Lisätiedot

Sustainability in Tourism -osahanke

Sustainability in Tourism -osahanke 25.3.2013 Päivi Lappalainen Matkailun ja elämystuotannon osaamiskeskus Osaprojektin tavoitteet Osaprojektin tavoitteena oli työpajojen ja tilaisuuksien kautta koota yritysten näkemyksiä ja tarvetta vastuullisen

Lisätiedot

Suomen Cheerleadingliitto ry

Suomen Cheerleadingliitto ry Suomen Cheerleadingliitto ry KOULUTUKSET 2016 Apuohjaajakoulutus - UUTUUS! 23.1. Helsinki, 20.2. Tampere, 12.3. Oulu, 6.8. Seinäjoki Active Cheer ohjaajakoulutus 9.1. Jyväskylä, 16.1. Pori, 6.2. Helsinki,

Lisätiedot

ENERGIAPOLLARI NEUVOO ENERGIA ASIOISSA

ENERGIAPOLLARI NEUVOO ENERGIA ASIOISSA Enontekiön Sähkö Oy ENERGIAPOLLARI NEUVOO ENERGIA ASIOISSA 1 Energiapalvelujen toimenpideohjelman ajankohtaispäivä 14.12.2011 Finlandia talo, Helsinki 2 Johdanto Energianeuvonnalla vastuulliset energiayhtiöt

Lisätiedot

KIINTEISTÖ2019 MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT TURKU POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN TURKUUN SYYSKUUSSA

KIINTEISTÖ2019 MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT TURKU POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN TURKUUN SYYSKUUSSA POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN TURKUUN SYYSKUUSSA MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2019 TURKU RADISSON BLU MARINA PALACE HOTEL Linnankatu 32, Turku TORSTAINA 19. SYYSKUUTA

Lisätiedot

Alueelliset verkostot ympäristökasvatuksen tukena Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011

Alueelliset verkostot ympäristökasvatuksen tukena Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Alueelliset verkostot ympäristökasvatuksen tukena Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Alueelliset ympäristökasvatusverkostot Vihreä lippu ohjelman alueelliset edistäjät Luonto- ja

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA

YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA Seututapaamiset käynnistyvät maaliskuussa 2016. Seututapaamiseen kutsutaan yhdistysaktiiveja lähialueilta ja kuullaan mitä kaikkea on lähikunnissa käynnistymässä

Lisätiedot

TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN. Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009

TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN. Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009 TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009 Aino Alasentie, Vihreä lippu -päällikkö Suomen ympäristökasvatuksen Seura ry Taustalla Kansainväliset

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan viikko 1.- 7.12.2008 Kumppanuuskeskuksessa

Vapaaehtoistoiminnan viikko 1.- 7.12.2008 Kumppanuuskeskuksessa Vapaaehtoistoiminnan viikko 1.- 7.12.2008 Kumppanuuskeskuksessa Vapaaehtoistoiminnan viikko 1. - 7.12.2008 Oulussa Viikon aikana tehdään vapaaehtoistoimintaa tunnetuksi osallistumisen väylänä ja mielekkään

Lisätiedot

Energiayhtiön ja alueellisen energianeuvojan yhteistyö

Energiayhtiön ja alueellisen energianeuvojan yhteistyö Energiayhtiön ja alueellisen energianeuvojan yhteistyö Anne Ahtiainen, Valonia Päivi Rae, Turku Energia Sähköverkot Oy Energianeuvontayhteistyö Turussa Käytännön yhteistyö Turku Energian ja Valonian sekä

Lisätiedot

SoteNavi. - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke 3/5/17

SoteNavi. - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke 3/5/17 SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke Rahoittaja Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Työllisyyden ja osaamisen edistämiseen sekä sosiaaliseen

Lisätiedot

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Viisas liikkuminen Kestävät liikkumisvalinnat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tarja Jääskeläinen, päivitetty 30.10.2015 Valitse viisaasti liikenteessä Liikkumalla kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteellä

Lisätiedot

Seminaari IT-hallinnan parhaista käytännöistä 21.3.2012

Seminaari IT-hallinnan parhaista käytännöistä 21.3.2012 08.03.2012 Uutiskirjeen sisältö Seminaari IT-hallinnan parhaista käytännöistä 21.3.2012 Tervetuloa kuulemaan asiantuntijoiden näkemyksiä IT-hallinnan parhaista käytännöistä ja niiden hyödyistä keskiviikkona

Lisätiedot

KIINTEISTÖ2019 MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT VAASA POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN VAASAAN SYYSKUUSSA

KIINTEISTÖ2019 MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT VAASA POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN VAASAAN SYYSKUUSSA POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN VAASAAN SYYSKUUSSA MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2019 VAASA KAUPUNGINTALO Senaatinkatu 1, Vaasa KESKIVIIKKONA 18. SYYSKUUTA KLO 17.00-20.00

Lisätiedot

Tervetuloa KiertotalousAkatemiaan!

Tervetuloa KiertotalousAkatemiaan! Tervetuloa KiertotalousAkatemiaan! 5.9.2017 #kiertotalousakatemia Nina Aarras Varsinais-Suomen ympäristöosaamisen yhdistys 12.00 Kahvia ja verkostoitumista. 12.30 Tilaisuus alkaa. Puheenjohtaja Nina Aarras

Lisätiedot

Lohjelma iltapäivän avaus. Verkottumistapaaminen Turku Sonja Heikkinen

Lohjelma iltapäivän avaus. Verkottumistapaaminen Turku Sonja Heikkinen Lohjelma iltapäivän avaus Verkottumistapaaminen Turku Sonja Heikkinen Seudut Valtakunnallinen Alueellinen Media Rahoittajat Liikenne virasto LVM Lohjelman koordinointi MOTIVA Koordinaation ohjausryhmä

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus olennainen osa uutta liikennepolitiikkaa

Liikkumisen ohjaus olennainen osa uutta liikennepolitiikkaa Liikkumisen ohjaus olennainen osa uutta liikennepolitiikkaa Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Liikkumisen ohjaus ohjelman avajaistilaisuus 30.9.2010 Liikkumisen ohjaus Liikkumisen ohjauksella

Lisätiedot

Kymenlaakson energianeuvonta

Kymenlaakson energianeuvonta Kymenlaakson energianeuvonta Energianeuvoja Heikki Rantula ENEMMÄN ENERGIASTA I Kuluttajien energianeuvonta I eneuvonta.fi Tausta Pilotti Kotkassa 2011 TEM:n tuella Koko Kymenlaakson kattava Energianeuvonta

Lisätiedot

Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu

Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu Vihreä lippu Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu KANSAINVÄLINEN ECO-SCHOOLS -OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools - ohjelmaa Eco-Schools -ohjelman kattojärjestö on

Lisätiedot

KIINTEISTÖ2018 VAASA MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KESKIVIIKKONA 12. SYYSKUUTA KLO

KIINTEISTÖ2018 VAASA MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KESKIVIIKKONA 12. SYYSKUUTA KLO MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2018 VAASA ORIGINAL SOKOS HOTEL ROYAL VAASA Hovioikeudenpuistikko 18, Vaasa KESKIVIIKKONA 12. SYYSKUUTA KLO 17.00-20.00 PAIKALLISET KIINTEISTÖMESSUT Tervetuloa Vaasassa

Lisätiedot

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Viisas liikkuminen Kestävät liikkumisvalinnat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tarja Jääskeläinen, päivitetty 20.10.2014 Valitse viisaasti liikenteessä Liikkumalla kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteellä

Lisätiedot

Toukokuun parhaat tapahtumat

Toukokuun parhaat tapahtumat Toukokuun parhaat tapahtumat - Pyörällä töihin -kilpailu 7. 14.5. Koulut voivat puolestaan osallistua Pyörällä kouluun -kampanjaan. - Työpyöräile!-kampanja starttaa. Valonian lainapyörät lähtevät maailmalle

Lisätiedot

KIINTEISTÖ2019 JYVÄSKYLÄ

KIINTEISTÖ2019 JYVÄSKYLÄ POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN JYVÄSKYLÄÄN HELMIKUUSSA. MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2019 JYVÄSKYLÄ PAVILJONKI Lutakonaukio 12, Jyväskylä TORSTAINA 21. HELMIKUUTA KLO

Lisätiedot

Huhtikuun parhaat tapahtumat

Huhtikuun parhaat tapahtumat Huhtikuun parhaat tapahtumat - Nuukuusviikko. Valonia järjestää valtakunnallisella Nuukuusviikolla 19. 25.4. runsaasti tapahtumia. Luvassa mm. kirjanvaihtoa, tuotteiden elinkaarinäyttely sekä käytettyjen

Lisätiedot

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta Järjestäjän opas Kuvaus Mitä? Tervetuloa meille -viikko on osa Suomalaisen Työn Liiton Suomi 100 -juhlavuoden Made by Finland -kampanjaa. Tavoitteena on innostaa mukaan suomalaiset yritykset ja yhteisöt

Lisätiedot

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 EkoKymenlaakso-projekti koordinoi ja tukee Kymenlaakson kuntien ilmasto- ja energiatavoitteiden ja toimenpiteiden toteuttamista, edistää eri toimijoiden yhteistyötä

Lisätiedot

Tarvitsetko projektiisi uuden vaihteen tai palikat järjestykseen? Tule saamaan oivalluksia ja kipinöitä!

Tarvitsetko projektiisi uuden vaihteen tai palikat järjestykseen? Tule saamaan oivalluksia ja kipinöitä! Sivu 1/5 Lue viesti selaimessa täältä www.vates.fi Uutiskirje 14.8.2014 Vielä ehtii! Vaikuta ja verkostoidu -iltapäivä 20.8. Tilaisuudessa on tarjolla asiaa hyvistä viestintäkäytänteistä ja kokemuksia

Lisätiedot

Tervetuloa! Arjen tietoyhteiskuntahanke Koulumestarin koulussa

Tervetuloa! Arjen tietoyhteiskuntahanke Koulumestarin koulussa Tervetuloa! Arjen tietoyhteiskuntahanke Koulumestarin koulussa 1 Arjen tietoyhteiskunta hanke Liikenne- ja viestintäministeriön, opetusministeriön ja Opetushallituksen yhteinen hanke vuosina 2008-2010

Lisätiedot

Opiskelijabrunssi. Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille - nimikorttipohjat

Opiskelijabrunssi. Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille - nimikorttipohjat 1 (5) Opiskelijabrunssi Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille - nimikorttipohjat Opiskelijabrunssin kuvaus Opiskelijabrunssi on vapaamuotoinen

Lisätiedot

LABORATORIOALAN LUENTOPÄIVÄT 2015

LABORATORIOALAN LUENTOPÄIVÄT 2015 LABORATORIOALAN LUENTOPÄIVÄT 2015 18.5. 19.5.2015 Kylpylähotelli Rauhalahti Kuopio LUENTOPÄIVIEN NÄYTTEILLEASETTAJAT Mikroskopia Ympäristöanalytiikka Koulutus hyväksytään sertifioitujen näytteenottajien

Lisätiedot

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 EkoKymenlaakso-projektin viisi työpakettia TP1: Kuntien ympäristöjohtaminen ja ohjelmatyö TP2: Ympäristötietämyksen lisääminen TP3: Energiatehokkuus ja uusiutuvan

Lisätiedot

Avoin innovointi liiketoiminnan tukena

Avoin innovointi liiketoiminnan tukena Avoin innovointi liiketoiminnan tukena Tunnista asiakaslähtöisen innovoinnin, avoimen datan ja joukkoistamisen tarjoamat mahdollisuudet tuote- ja palvelukehitykselle. 22.5.2012 klo 8:30-16:00 16.10.2012

Lisätiedot

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2011-2020

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2011-2020 Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2011-2020 1 Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2011-2020 Hyväksytty Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualueen

Lisätiedot

LOHJELMA Verkottumisen tuki ja yhteisiä pelisääntöjä. Verkottumistapaaminen , Helsinki Sonja Heikkinen

LOHJELMA Verkottumisen tuki ja yhteisiä pelisääntöjä. Verkottumistapaaminen , Helsinki Sonja Heikkinen LOHJELMA Verkottumisen tuki ja yhteisiä pelisääntöjä Verkottumistapaaminen, Helsinki Sonja Heikkinen Verkottumisen tuki ja yhteisiä pelisääntöjä Lohjelman verkostoituminen Hankekortti Lohjelman ohjausryhmä

Lisätiedot

KUMPPANUUSPÖYTÄ ASUKKAIDEN OSALLISTUMINEN JA VAIKUTUSMAHDOLLISUUDET MAAKUNNASSA

KUMPPANUUSPÖYTÄ ASUKKAIDEN OSALLISTUMINEN JA VAIKUTUSMAHDOLLISUUDET MAAKUNNASSA KUMPPANUUSPÖYTÄ ASUKKAIDEN OSALLISTUMINEN JA VAIKUTUSMAHDOLLISUUDET MAAKUNNASSA TEHTÄVÄ MITÄ IDEOITA, TOIMINTAMALLEJA MAAKUNNASSA VOIDAAN TOTEUTTAA/HYÖDYNTÄÄ? KIRJOITA 1 IDEA/AJATUS/PAPERI IDEAN EI TARVITSE

Lisätiedot

Kohti hiilineutraalia Satakuntaa Ympäristötutkimus ja Satakunta verkostoitumistapaaminen 13.10.2015

Kohti hiilineutraalia Satakuntaa Ympäristötutkimus ja Satakunta verkostoitumistapaaminen 13.10.2015 Satahima Kohti hiilineutraalia Satakuntaa Ympäristötutkimus ja Satakunta verkostoitumistapaaminen 13.10.2015 Esa Merivalli Hanke lyhyesti Kuntien ja pk-yritysten hiilineutraalien toimintojen ja palveluiden

Lisätiedot

Monta päätä on parempi kuin yksi

Monta päätä on parempi kuin yksi Monta päätä on parempi kuin yksi Case: 4V-hanke ja verkostotyöllä yhdessä toteutettu valtakunnallinen Keke Päiväkodissa -ohjelma Tutkimusmatkalla päivähoidon uusiin liikuntakäytäntöihin -seminaari 27.1.2012

Lisätiedot

NCC Plaza Business Park Kiinteistö ja sen yritysten verkottaminen. TYKELI Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä

NCC Plaza Business Park Kiinteistö ja sen yritysten verkottaminen. TYKELI Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä NCC Plaza Business Park Kiinteistö ja sen yritysten verkottaminen TYKELI Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä Sisältö Pilotin aikataulu ja toimijat Pilotin tavoitteet ja kohderyhmä Pilotin sisältö

Lisätiedot

Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä TYKELI. LIVE verkostotapaaminen 17.3.2011 Johanna Taskinen

Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä TYKELI. LIVE verkostotapaaminen 17.3.2011 Johanna Taskinen Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä TYKELI LIVE verkostotapaaminen 17.3.2011 Johanna Taskinen Työpaikat liikkumisen portinvartijana Yhteiskäyttöautot Pyörävuokraamot Pyöräliikkeet ja huolto palvelut

Lisätiedot

Kaipaako vertaistuutoritoimintanne vetoapua; Vai onko teillä draivia vaikka muille jakaa? VETURI I

Kaipaako vertaistuutoritoimintanne vetoapua; Vai onko teillä draivia vaikka muille jakaa? VETURI I Kaipaako vertaistuutoritoimintanne vetoapua; Vai onko teillä draivia vaikka muille jakaa? VETURI I Vertaistuutoritapaaminen Kouvolassa 24.-25.4.2004 Vetoapua ja verkottumista VETURI I on Oped-Exo -hankkeen

Lisätiedot

KIINTEISTÖ2019 MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT HELSINKI POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN HELSINKIIN MARRASKUUSSA KLO

KIINTEISTÖ2019 MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT HELSINKI POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN HELSINKIIN MARRASKUUSSA KLO POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN HELSINKIIN MARRASKUUSSA MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2019 HELSINKI RADISSON BLU ROYAL HOTEL HELSINKI Runeberginkatu 2, Helsinki KESKIVIIKKONA

Lisätiedot

VASTUUTA OTTAVA PAIKALLISYHTEISÖ KYLÄTOIMINNAN JA LEADER-RYHMIEN VALTAKUNNALLISEN OHJELMAN 2008-2013 ROAD SHOW

VASTUUTA OTTAVA PAIKALLISYHTEISÖ KYLÄTOIMINNAN JA LEADER-RYHMIEN VALTAKUNNALLISEN OHJELMAN 2008-2013 ROAD SHOW LEADER-RYHMIEN VALTAKUNNALLISEN OHJELMAN 2008-2013 ROAD SHOW Suomen Kylätoiminta ry, Maaseutuverkostoyksikkö ja Maaseudun Sivistysliitto järjestävät syksyn 2008 aikana Vastuuta ottavan paikallisyhteisö

Lisätiedot

Kohti hiilineutraalia kuntaa. Biosfärområdets vinterträff i Korpoström

Kohti hiilineutraalia kuntaa. Biosfärområdets vinterträff i Korpoström Kohti hiilineutraalia kuntaa Biosfärområdets vinterträff i Korpoström 2.3.2018 Valonia Kuntien yhteinen palvelukeskus Valonia on alueellinen kestävän kehityksen palveluorganisaatio Toiminut vuodesta 1997,

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

Harppaa elämäsi muutokseen!

Harppaa elämäsi muutokseen! Bongaa putoava Harppaa elämäsi muutokseen! Miksi en juuri minä? Odotatko ihmettä? Toiveista todeksi? KEVÄÄN 2012 TOIMINTA OSAAVA OHJAUS KEVÄÄN 2012 UUDET RYHMÄT Tietokone tutuksi, opiskelutaidot käyttöön!

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

KIINTEISTÖ2019 MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT ROVANIEMI POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN ROVANIEMELLE SYYSKUUSSA

KIINTEISTÖ2019 MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT ROVANIEMI POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN ROVANIEMELLE SYYSKUUSSA POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JÄLLEEN ROVANIEMELLE SYYSKUUSSA MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2019 ROVANIEMI SCANDIC POHJANHOVI Pohjanpuistikko 2, Rovaniemi KESKIVIIKKONA 16.

Lisätiedot

Lokakuun parhaat tapahtumat. Hyvästit hehkulampuille Ideailta kodin uuteen valaistukseen

Lokakuun parhaat tapahtumat. Hyvästit hehkulampuille Ideailta kodin uuteen valaistukseen Lokakuun parhaat tapahtumat - Hyvästit hehkulampuille Ideailta uuteen valaistukseen. 6.10.2009 klo 18.00 20.30 Sigynsali, Linnankatu 60, Turku. Ennakkoilmoittautuminen. - Energiansäästöviikon näyttely

Lisätiedot

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen)

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen) Näin homma toimii seminaari sekä Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry 15 - vuotta Aika: Torstai 31.10.2013 Paikka: Wegeliussali, ODL, Albertinkatu 16, 90100 Oulu 9.30 Aamukahvi 10.00 Musiikkiesitys

Lisätiedot

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere 10.00 Aamukahvi 10.20 Tervetuloa Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai 25.9.2012 klo 10.00-15.30 Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu 2 33101 Tampere 10.30 Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen

Lisätiedot

Tervetuloa Helsingin ilmastoverkostoon! Sonja-Maria Ignatius

Tervetuloa Helsingin ilmastoverkostoon! Sonja-Maria Ignatius Tervetuloa Helsingin ilmastoverkostoon! 10.10.2017 Sonja-Maria Ignatius 1 Jokaisella Helsingin työntekijällä on mahdollisuus vaikuttaa Helsingin ilmastotyöhön. 10.10.2017 Etunimi Sukunimi 2 Helsingin päästöt

Lisätiedot

Korkeakouluyhteistyö muutakin kuin gradu

Korkeakouluyhteistyö muutakin kuin gradu Korkeakouluyhteistyö muutakin kuin gradu Tero Keva TY/Brahea keskus 08.12.2015 SparkUp Portti - SUP (EAKR 2015-2016) Keskeinen sisältö ja tavoitteet Tarve: Edistää varsinaissuomalaisten pk-yritysten kilpailukykyä,

Lisätiedot

Kestävän kehityksen ohjelmat ja työkalut vapaan sivistystyön oppilaitoksissa 2014 KYSELYN TULOKSIA

Kestävän kehityksen ohjelmat ja työkalut vapaan sivistystyön oppilaitoksissa 2014 KYSELYN TULOKSIA Kestävän kehityksen ohjelmat ja työkalut vapaan sivistystyön oppilaitoksissa 2014 Kestävän kehityksen asiantuntijaseminaari Leena Saloheimo 17.4.2015 VASTAAJAT, edustavuus - vastaajia 117 (*) osa vastasi

Lisätiedot

Yritysklinikalla potkaistaan hankkeet käyntiin

Yritysklinikalla potkaistaan hankkeet käyntiin 28 2/2013 Yritysklinikalla potkaistaan hankkeet käyntiin SSYP Kehitys Oy käynnistää maaliskuussa Yritysklinikka palvelun. Klinikka on 1,5 h mittainen asiantuntijan kartoituskeskustelu nykytilanteesta ja

Lisätiedot

Kestävän kehityksen ohjelma

Kestävän kehityksen ohjelma Kestävän kehityksen ohjelma tavoitteita, toimintaa ja tuloksia Annukka Luomi ja Laura Virta 8.10.2010 Tervetuloa pajaan! 4V-hanke Keke koulussa ja Keke päiväkodissa -oppaat Keke-työn käynnistäminen Keke

Lisätiedot

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus 1 (9) Pikatreffit Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille ja työnantajille - matchmaking-viestipohjat treffien jälkeen lähetettäväksi - treffikorttipohjat

Lisätiedot

TYÖHYVINVOINNIN PALVELUKESKUS

TYÖHYVINVOINNIN PALVELUKESKUS TYÖHYVINVOINNIN PALVELUKESKUS Kohtaamispaikka Työhyvinvointikortti Asta Koivikko Työhyvinvoinnin tinkimätön rakentaja Kestävän työuran edistäjä Tuottavuuden mahdollistaja TTK Työhyvinvointipalvelut Yhteistyötä

Lisätiedot

Maaliskuun parhaat tapahtumat

Maaliskuun parhaat tapahtumat Maaliskuun parhaat tapahtumat - Haavi on auki! Ympäristökasvatusyhdistys Haavin tapahtuma Kaarinassa Rauvolanlahden maastoissa ja Vaarniemen laavulla tiistaina 2.3.2010 17.30 alkaen. - Earth Hour -kampanja.

Lisätiedot

Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke. Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot

Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke. Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja Tavoitteet: hallittu muutos -hanke 1. Toimihenkilöiden

Lisätiedot

Pyhäjoen LASTEN- JA NUORTEN KESÄLOMATIEDOTE 2016

Pyhäjoen LASTEN- JA NUORTEN KESÄLOMATIEDOTE 2016 Hyvää kesää toivottaa; Vapaaaikatoimi Pyhäjoen LASTEN- JA NUORTEN KESÄLOMATIEDOTE 2016 Ohjattua leikkikenttätoimintaa 6.-30.06.2016 Kielosaari klo 13-16, Vanhatie 73 Saaren koulu klo 10-13, Koulutie 9

Lisätiedot

PALVELUKESKUKSET INTOA ELÄMÄÄN YSTÄVÄPIIRI

PALVELUKESKUKSET INTOA ELÄMÄÄN YSTÄVÄPIIRI PALVELUKESKUKSET Palvelukeskuksissa tuetaan alueen asukkaiden aktiivisuutta ja kotona selviytymistä sekä pyritään edistämään ikäihmisten liikunta- ja toimintakykyä, terveyttä ja sosiaalista kanssakäymistä.

Lisätiedot

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa 1.2.2009-31.12.2012 Toimintalinja 3: Työmarkkinoiden toimintaa edistävien osaamis-, innovaatio- ja palvelujärjestelmien kehittäminen Tilannekatsaus

Lisätiedot

Kapauksen juoksuklubin infotilaisuus

Kapauksen juoksuklubin infotilaisuus Kapauksen juoksuklubin infotilaisuus 1.9.2016 Juoksuklubin vetäjät Markus Viitaniemi p. 050 511 8342 Esko Hätinen p. 050 358 0821 Pasi Markkanen p. 0500 279 127 Lari Parkkinen p. 050 349 3785 Tero Kuittinen

Lisätiedot

Henkilöstöjohtamisen kehittämispäivät

Henkilöstöjohtamisen kehittämispäivät 1 Henkilöstöjohtamisen kehittämispäivät KJY:n Henkilöstöjohtamisen verkosto järjestää henkilöstöjohtamisen seminaarin 13. 14.10.2009 Lahdessa. Seminaarin teemana on henkilöstösuunnittelu. Seminaarin toisen

Lisätiedot

Uusi paikallisuus -hanke. Oma lähiympäristö tärkeäksi - Osallistuminen, vaikuttaminen ja yhteisöllisyys

Uusi paikallisuus -hanke. Oma lähiympäristö tärkeäksi - Osallistuminen, vaikuttaminen ja yhteisöllisyys Uusi paikallisuus -hanke Oma lähiympäristö tärkeäksi - Osallistuminen, vaikuttaminen ja yhteisöllisyys Suomen Setlementtiliitto ry:n koordinoima Uusi paikallisuus hanke on RAY:n rahoittama 5- vuotinen

Lisätiedot

Tervetuloa Helsingin ilmastoverkostoon! Sonja-Maria Ignatius

Tervetuloa Helsingin ilmastoverkostoon! Sonja-Maria Ignatius Tervetuloa Helsingin ilmastoverkostoon! 22.3.2019 1 Jokainen kaupungin työntekijä voi olla mukana tekemässä hiilineutraalia ja ilmastonkestävää Helsinkiä! 22.3.2019 Etunimi Sukunimi 2 Helsingin kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

Inhimillisesti vaikuttava hoitotyö kenen käsissä tulevaisuudessa?

Inhimillisesti vaikuttava hoitotyö kenen käsissä tulevaisuudessa? II Pohjois-Suomen Hoitotiedepäivät Inhimillisesti vaikuttava hoitotyö kenen käsissä tulevaisuudessa? 4. - 5.11.2009 Oulun Yliopisto, Lääketieteellisen tiedekunnan päärakennuksen auditorio (Aapistie 5 A)

Lisätiedot

Pedagoginen mentorointi (4 op)

Pedagoginen mentorointi (4 op) Pedagoginen mentorointi (4 op) 2012 Esittelyt ja alkutunnelmia Kuka olen, mistä ja millaisesta opistosta tulen ja mitä siellä teen työkseni? Tuntemukset tällä hetkellä/odotukset tälle koulutukselle? Miten

Lisätiedot

@sote113 #sote113. Minna Rosendahl aluejohtaja, asiantuntija

@sote113 #sote113. Minna Rosendahl aluejohtaja, asiantuntija @sote113 #sote113 Minna Rosendahl aluejohtaja, asiantuntija 29.11.2017 Hankkeen tausta ja tarkoitus JärjestöSotehanke 113:lla vahvistetaan sote-järjestöjen roolia Varsinais-Suomessa osana sotealuetta ja

Lisätiedot

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 TERVEYTTÄ JA HYVINVOINTIA -seminaari, projektikoordinaattori, th TtM Salon kaupungin vanhuspalvelut Vanhuspalveluiden palvelurakenteen

Lisätiedot

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011 Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu Hankkeen tavoitteet Pitkän aikavälin laadullisen ennakoinnin verkostohanke Teemallisesti hanke kohdistuu hyvinvointi-

Lisätiedot

Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin: Jyväskylä Road Show

Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin: Jyväskylä Road Show Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin: Jyväskylä Road Show 9.11.2017 Taustaa Liikennevirasto ja MAL-verkosto ovat käynnistäneet hankkeen Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin, jossa Sito toimii konsulttia.

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2016

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2016 Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2016 Paula Väisänen, VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus/varsinais-suomen liitto 22.3.2016 Koko Turku liikkuu -kampanja

Lisätiedot

TYÖAIKAMUODON VALINTA TUKEE KUNNAN PALVELUJEN TUOTTAMISTA

TYÖAIKAMUODON VALINTA TUKEE KUNNAN PALVELUJEN TUOTTAMISTA Henkilöstöhallinnon edustajat Esimiestehtävissä toimivat, työvuorolistojen suunnittelijat ja eri alojen palkanlaskijat Koulutus perehdyttää osallistujan Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen

Lisätiedot

Aurinkosähkön yhteishankinta Somerolla. Infotilaisuus

Aurinkosähkön yhteishankinta Somerolla. Infotilaisuus Aurinkosähkön yhteishankinta Somerolla Infotilaisuus 20.9.2018 Mistä on kyse? Järjestetään aurinkosähkön yhteishankinta somerolaisille pientaloille Someron kaupungin ja Valonian yhteistyötä, jonka tavoitteena

Lisätiedot

Ohjelman muutokset mahdollisia. Ilmoittautumiset viimeistään 1.4. Ilmoittautumislomake: http://www.sinfoniaorkesterit.fi/fi/tapahtuma/?

Ohjelman muutokset mahdollisia. Ilmoittautumiset viimeistään 1.4. Ilmoittautumislomake: http://www.sinfoniaorkesterit.fi/fi/tapahtuma/? 51. Valtakunnalliset orkesteripäivät Turussa Suomen Sinfoniaorkesterit ry 51. Valtakunnalliset orkesteripäivät Turussa 22.-24.4.2016 Original Sokos Hotel Hamburger Börs, Kauppiaskatu 6, puh (02) 337 3800

Lisätiedot

Liikenteen sosiaaliset innovaatiot. Sara Lukkarinen, Motiva Oy 11.12.2014

Liikenteen sosiaaliset innovaatiot. Sara Lukkarinen, Motiva Oy 11.12.2014 Kuva: eltis.org Liikenteen sosiaaliset innovaatiot Sara Lukkarinen, Motiva Oy 11.12.2014 VIISAS LIIKKUMINEN Ympäristöä säästävä + turvallinen + sujuva + terveellinen + taloudellinen = VIISAS LIIKKUMINEN

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain sekä koulurauhapaketin toimeenpanoon liittyvä seminaari

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain sekä koulurauhapaketin toimeenpanoon liittyvä seminaari KOULUTUSKIRJE LSSAVI/05.12.01/2014 20.2.2014 Oppilas- ja opiskelijahuoltolain sekä koulurauhapaketin toimeenpanoon liittyvä seminaari 5.3.2014 Frami, auditorio 1-3, Kampusranta 9 B, Seinäjoki klo 9.00-15.45

Lisätiedot

Arjen tietoyhteiskunta - hanke

Arjen tietoyhteiskunta - hanke Arjen tietoyhteiskunta - hanke 1 Arjen tietoyhteiskunta hanke Liikenne- ja viestintäministeriön, opetusministeriön ja Opetushallituksen yhteinen hanke vuosina 2008-2010 Tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä

Lisätiedot

LOKAKUU Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:n jäsenyhdistysten tapahtumia. Lounais-Suomen Diabetes ry. Päivityspäivä ja pienoismessut

LOKAKUU Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:n jäsenyhdistysten tapahtumia. Lounais-Suomen Diabetes ry. Päivityspäivä ja pienoismessut Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:n jäsenyhdistysten tapahtumia LOKAKUU 2017 Lounais-Suomen Diabetes ry Päivityspäivä ja pienoismessut Järjestäjä: Lounais-Suomen Diabetesyhdistys ry Aika: lauantai 11.11.2017

Lisätiedot

KIINTEISTÖ2019 MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT JOENSUU POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JOENSUUHUN TOUKOKUUSSA.

KIINTEISTÖ2019 MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT JOENSUU POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JOENSUUHUN TOUKOKUUSSA. POHJOISMAISSA SUOSITUT KIINTEISTÖMESSUT TULEVAT JOENSUUHUN TOUKOKUUSSA. MAKSUTON SIS. RUOAT JA JUOMAT KIINTEISTÖ2019 JOENSUU ORIGINAL SOKOS HOTEL KIMMEL Itäranta 1, Joensuu KESKIVIIKKONA 22. TOUKOKUUTA

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA Päivitetty 06.07.2015 HEINÄKUU 2015 Avoinna tiistaisin ja perjantaisin klo 10-13 Salla Harteelan taulunäyttely Ti 21.7. Päättyy ilmoittautuminen Pöytyän teatterin esitykseen

Lisätiedot

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkostoviesti. Lokakuu 2017

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkostoviesti. Lokakuu 2017 Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkostoviesti Lokakuu 2017 Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkosto- ja koulutusilta ilmoittaudu mukaan nyt! Syksyn kiehtova verkosto- ja koulutusiltamme järjestetään Ursan tähtitornilla

Lisätiedot

Pohjois-Suomen Järjestöpäivät

Pohjois-Suomen Järjestöpäivät Pohjois-Suomen Järjestöpäivät Sosiaalisesti kestävä kehitys Oulussa 15.3.2012 klo 9-16.00 Rovaniemellä 16.3.2012 klo 9-16.00 Ajankohtaiset ja vuorovaikutteiset päivät tarjoavat pohdintaa, käytännön tietoa

Lisätiedot

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä.

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä. Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä JÄSENTIEDOTE 3/2019 16.4.2019 ylojarven@yrittajat.fi www.yrittajat.fi/ylojarvi www.facebook.com/yrittajat Puheenjohtajalta Erittäin jännittäväksi muodostuneet

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun yhteistyöllä hyvä neuvonta ulkomailta maahan muuttaneelle

Pääkaupunkiseudun yhteistyöllä hyvä neuvonta ulkomailta maahan muuttaneelle Pääkaupunkiseudun yhteistyöllä hyvä neuvonta ulkomailta maahan muuttaneelle Neo-Vantaa, Neo-seudun osahanke 2009-2012 Sari Pajala, Neo-Vantaa & Yhteispalvelu 22.11.2012 Neo-seudun lähtötilanne v. 2009

Lisätiedot

Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909 alkaen

Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909 alkaen Helsingin Energian Energianeuvonta Perustamisvuodesta 1909 alkaen Energiakeskus Kampin Sähkötalossa vuodesta 1973 Asiakaspalvelu ja näyttelytila Aukioloaika ma - pe klo 8.30-16 Kodin energiankäytön neuvonta

Lisätiedot

Miten vähäpäästöiseen liikkumiseen voidaan kannustaa? Liikenne ja ilmasto -seminaari 16.9.2009, Helsinki Johanna Taskinen, Motiva Oy

Miten vähäpäästöiseen liikkumiseen voidaan kannustaa? Liikenne ja ilmasto -seminaari 16.9.2009, Helsinki Johanna Taskinen, Motiva Oy Miten vähäpäästöiseen liikkumiseen voidaan kannustaa? Liikenne ja ilmasto -seminaari 16.9.2009, Helsinki Johanna Taskinen, Motiva Oy Liikkumistottumuksiin ja -asenteisiin pitää ryhtyä vaikuttamaan joka

Lisätiedot

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 1/6,Kuva: http://www.maija.palvelee.fi/ TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET sivu VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 SUKUSEURAN KOTISIVUISTA MIELENKIINTOISET

Lisätiedot

Valtionavustushankkeet 2015 ja Motivan koordinointityö. 27.3.2015 Kaisa Kauhanen, Motiva Oy

Valtionavustushankkeet 2015 ja Motivan koordinointityö. 27.3.2015 Kaisa Kauhanen, Motiva Oy Valtionavustushankkeet 2015 ja Motivan koordinointityö 27.3.2015 Kaisa Kauhanen, Motiva Oy Esityksen sisältö 1. Valtionavustushankkeet 2015 2. Liikkumisen ohjauksen koordinointi 3. Käytännön esimerkkejä

Lisätiedot

Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä TYKELI. LIVE verkostotapaaminen 17.3.2011 Johanna Taskinen

Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä TYKELI. LIVE verkostotapaaminen 17.3.2011 Johanna Taskinen Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä TYKELI LIVE verkostotapaaminen 17.3.2011 Johanna Taskinen Työpaikat liikkumisen portinvartijana Yhteiskäyttöautot Pyörävuokraamot Pyöräliikkeet ja huolto palvelut

Lisätiedot

Poimintoja kesän ohjelmasta:

Poimintoja kesän ohjelmasta: Tammelan lähitori Itsenäisyydenkatu 21 B, 1.krs 33500 Tampere Tammelan lähitorin palveluohjaajat: Puh. 050 3379004, lahitori@apukolmio.fi, apukolmio.fi/tammelan-lahitori Perheiden talo: www.tampere.fi/perheidentalo

Lisätiedot