Yhteensattumia - kertomus siitä, miten perheet muodostuvat. Luku 1 - Mitä ihmettä Petra?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yhteensattumia - kertomus siitä, miten perheet muodostuvat. Luku 1 - Mitä ihmettä Petra?"

Transkriptio

1 Yhteensattumia - kertomus siitä, miten perheet muodostuvat Luku 1 - Mitä ihmettä Petra? Juoksin alas metropysäkin portaita. Metro liukui jo tunnelista valaistulle asemalle ja kuulin sen jarruttavan. Harpoin jo kaksi porrasta kerralla, koska olin jo muutenkin myöhässä aikataulustani. Singahdin sisään lähimmäiseen vaunuun juuri, kun ovet alkoivat piipittää sulkeutumisen merkiksi. Lysähdin penkille ja huohotin spurttini jäljiltä. - Tais tytölle tulla kiire junaan, kuului vanhan miehen ääni vastakkaiselta penkiltä. Nostin katseeni ja kohtasin kuin kohtasinkin vanhan miehen oranssilta istuimelta. Ryttyinen naama oli ystävällisessä virneessä ja vanhat kädet puristivat repun kantohihnaa. Hymyilin papalle takaisin ja vastasin, kun olin saanut hengitykseni tasaantumaan: - Joo, niin tuli. En ikinä osaa lähteä ajoissa. - Niin minä tuota ajattelinkin, ei meinaan ollut ensimmäinen kerta, kun näin sinun tulevan vauhdilla kyytiin, mies vastasi ja naurahti huvittuneena. Naurahdin myös, ja käännyin katsomaan ulos ikkunasta tunnelin pimeyteen, joka oli jo vaihtumassa seuraavan aseman halogeenivalojen loisteeseen. Mies katseli myös ulos ikkunasta, kuinka lisää ihmisiä tulvi puolitäyteen vaunuun. Viimeisten joukossa oli ikäiseni poika, joka oli pukeutunut jonkin rakennusfirman työhaalariin ja joka raahasi isoa työkalupakkia mukanaan. Poika istahti samaan penkkiin ukon kanssa, kaivoi taskustaan mp3 -soittimen ja tunki kuulokkeet korviinsa. Mies kääntyi katsomaan hänenkin puoleensa, ja minä ajattelin, että on harmillista, kun nykyään vanhuksille ei ole paljon juttuseuraa, ja he joutuvat juttelemaan muukalaisten kanssa metrossa. Vanha mies todistikin ajatukseni ainakin osittain tosiksi, sillä hän alkoi puhua myös pojalle. - Mitä se nuori mies kuunteleepi? Poika katsoi kummastuneena vanhukseen takaisin, mutta oli ilmeisesti saanut hyvän kasvatuksen, sillä vastasi hetken kuluttua aivan asiallisesti: - Tällästä rockiahan minä. - Jaajaa, vai että oikein rokkimusiikkia. Mikä yhtye sitä rokkia oikein soittaa? - No tämä on vähän vanhempaa, en tiedä että sanotaanko tätä nykyään rokiksi ollenkaan. Mutta niin mun LP -levyjen päällä lukee, että rock n roll music. Beatlesia ja sen tyylistä. - Jaa, että Piitlesiä, sitä se minunkin likkakaverini kuunteli, kun oltiin nuoria. Se oli semmoinen tyttö se Leila, että tykkäsi. Minä vähän naureskelin, mutta kuuntelin kuitenkin. Eipä olisi arvannut, että vielä nykyäänkin joku kuuntelee.

2 Minä ihmettelin tätä sattumien summaa, itsekin nimittäin pidin juuri vanhemmasta musiikista, ja Beatles oli ehdottomasti lempibändini. Niinpä minäkin puutuin puheeseen ja osoitin sanani pojalle: - Tykkäätkö säkin Beatlesista, kun kovin monet meidän ikäset ei tykkää? Mikä on sun lempikappale? - No Lucy in the Sky with Diamonds on aika hyvä, mutta oikeestaan kaikki käy. No niin ei tykkää juu, munkin muija kanssa vaan naureskelee, että mä olen vanhana syntyny. Mikäs itsesi suosikki on? Entä mistä setä tykkää, jos kerran on ihan alkuperäisiä faneja? - All my, minä aloitin - loving, lopetti mies minun puolestani hymyillen jälleen iloisesti ja jatkoi: - Se oli minun ja Leilan oma kappale. Nyt se minun tyttö onkin jo niin vanha, ettei mistään enää mitään tajua, tementiaksi ne lääkärit sitä kutsuu. Vaan kyllä se jotain muistaa. Aina kun minä laitan sen laulun soimaan, niin hän kyllä tunnistaa kappaleen. Ja joskus minut jopa myös. Nytkin sitä olen menossa katsomaan tohon Herttoniemeen vanhainkotiin. Miehen sanoista tulikin mieleeni kurkistaa, että missä kohtaa matkaa olimme tulossa. Vilkaisin taas ikkunaan, mutta ennen kuin ehdin paikallistaa, missä olimme, haalaripoika ehti sanomaan: - Itäkeskus oli edellinen pysäkki, ei vielä olla edes Siilitiellä. Minnekäs olet menossa? - Keskustaan kouluun. Jään varmaan Kaisaniemessä, kun siinä on se hyvä take away -kahvila. Mihinkäs itse menet? - Mä ajan ihan Ruoholahteen, kun on siellä rakennustyömaa. Mä olen sähkömies. Se on mun mielestä ihan mukava ammatti. Mitä sä opiskelet? Samassa metron kaiuttimista kuului: - Siilitie, Igelkottsvägen. Mies nousi ylös penkiltä, ja sanoi: - Minä jään tässä nytten pois, kun tästä on lyhyempi sinne vanhainkotiin, kun Herttoniemen pysäkiltä. Minä oon tässä jo monena aamuna ajatellut, että nuo kaksi kuuntelee samaa musiikkia, että niiden kannattais tutustua. Jos vaikka tulisivat toimeen yhtä hyvin kun minä ja Leila. Pitäkää hauskaa. Sitten juna pysähtyi ja ovet aukesivat, ja vanha mies oli poissa. Minulle jäi hieman vaivaantunut tunne, sillä olihan poika juuri sanonut, että hän seurustelee ja toisaalta myös siksi, että itse olin jo aikaisempina päivinä katsellut poikaa hieman sillä silmällä, ja nyt ihan vieras vanha mies oli huomannut sen. Onneksi poika kuitenkin hymyili minulle, eikä tuntunut huomanneen nolostumistani, vaan jatkoi puhetta:

3 - Olipas se vähän hassu mies, vaikka oikeessa se siinä kyllä oli, että aina on hauska tutustuu uusiin ihmisiin. Ja sitä suuremmalla syyllä, jos kerrankin on joku joka tajuaa hyvän musiikin päälle. Se jäi kesken, että mitä sä opiskelet? - Ranskan kieltä yliopistolla, kai musta opettaja pitäs joskus tulla, en oo kuitenkaan ihan varma vielä. - Ookoo, taidat sitten olla aikalainen älypää Ei siis millään pahalla, musta on hauskaa, et muut jaksaa opiskella, vaikken itse jaksanutkaan, poika jatkoi nopeasti huomattuaan hieman loukkaantuneen ilmeeni. Juna pysähtyi taas, tällä kertaa Kalasatamassa, ja ihmiset ympärillämme vaihtuivat. Toiset lähtivät ulos, toiset tulivat sisään. Pysähdyksen aikana olimme molemmat hiljaa, ja minä vilkuilin poikaa mahdollisimman huomaamatta. Hänellä oli männynkaarnan ruskeat hiukset, jotka myös muutenkin toivat mieleen männynkaarnan. Ehkä se johtui siitä, että hiukset olivat hieman sekaisin ja kiharaiset, ja ne muodostivat samanlaisia kuvioita kuin kaarna puun kyljessä. Ne myös olivat hieman tavallista miesten mallia pidemmät, ja ulottuivat reilusti korvan alapuolelle. Etuhiukset pyrkivät oikean korvan takaa peittämään tumman suklaan värisiä silmiä, joita kehystivät vahvat, tummat kulmakarvat. Nenä oli aika pieni, mutta suu ja leuka voimakkaat. Parran ja viikset hän oli ajellut niin, että oli aivan siloposkinen. Hän oli varmasti minua pitempi, lähes kaikki olivat, koska pituutta itselleni oli kertynyt vain alle 160 senttiä. Arvelin, että hän olisi noin 180 senttinen, sillä nyt hänen viereensä istahti todella pitkä, varmaan kaksi metrinen mies, eikä poika jäänyt paljoa miestä lyhyemmäksi. Metro nytkähti taas liikkeelle omalaatuisin hurinansa säestämänä. Minä hieman säikähdin, kun poika taas avasi suunsa: - Mun nimi on muuten Joona, entäs sä? - Mä oon Petra. - No hauska tutustua Petra, Joona vastasi virnistäen leveästi ja jatkoi: - Kerropas nyt mulle, että miks ihmeessä sä aloit tykätä Beatlesistä? - No kun mun yläasteella oli sellanen musiikin ope, joka oli ihan hulluna siihen ja sit se laittoi meidät soittamaan ja laulamaan sitä aina. Jotenkin mä vaan sitten aloin tykkäillä niitä biisejä, ja kävin kerran lainaamassa kirjastosta cd:n, niin et siitä se sitten lähti. - Ha, naurahti Joona. - Mäkin oon jonkun käännyttämä, mun vanhemmat on meinaan aina kuunnellu kanssa kotona. Just teini-ikäsenä se oli ihan hirveen noloo, kun vanhemmat kuunteli tällästä humppaa, mut jännästi siihen korva tottuu, ja sitä alkaa kaipaamaan, kun hetken on asunut yksin.

4 Sörnäinen ja Hakaniemi vilahtivat nopeasti ohitse, kun juttelin Joonan kanssa. Hän oli selvästi ammattimaisempi fanittaja kuin itse olin, hänellä oli jopa vanhat LP -levyn toisto laitteet kotona, että voisi kuunnella niitä. Itse olin vain lataillut musiikkia netistä ja tykkäsin kuunnella sitä. Niin sitten saavuttiin Kaisaniemeen, ja minun oli kiiruhdettava eteenpäin, sillä vaikka rentouttava juttelu olikin minut saanut unohtamaan kiireeni, en kuitenkaan ollut sen enempää aikataulussa kuin metroon juostessani olin ollut. Vaihdoimme pikaiset heit Joonan kanssa, ja minä pujahdin ovista ulos laiturille, ja lähdin kipittämään liukuportaita kohti. Moneen viikkoon en ajatellut Joonaa, enkä erikoista metromatkaamme. Kävin luennoilla, ja tein läksyjä sekä harjoituksia niin kuin aina ennenkin. Viikonloppuisin menin bileisiin haalarit päällä. Eli sanalla sanoen vietin ihan tavallista opiskelijaelämää. Eräänä perjantai-iltana kuitenkin kuulin tutun äänen takaani, kun olin juuri kävelemässä Rautatieaseman raitiovaunupysäkille päästäkseni erään opiskelukaverini kämpille saunailtaan. - Hei Petra! Hei Petra, etkös se olekin sinä? Käännyin ja näin edessäni kenenpä muunkaan kuin Joonan. Tällä kertaa hänellä ei ollut sinisiä työhaalareita ja turvakenkiä, vaan tummat farkut, vaalean vihreä t-paita, pikkutakki ja valkoiset tennarit. Hiuksetkin olivat kasvaneet ja hän oli sitaissut ne niskaansa pienelle ponihännälle. Hänen vieressään seisoi vaaleatukkainen tyttö, ilmeisesti hänen muijansa. Hymyilin pariskunnalle, ja vastasin: - Minähän tässä, minnes olette menossa? - Juulian vanhempien kanssa syömään, meidän pitäis nähdä ne kohta tossa pääovilla. Nyökkäsin, ja katselin hiukan hämmentyneenä ympärilleni, jos Joona olisi ollut yksin, olisin helposti voinut jatkaa kesken jäänyttä keskusteluamme, mutta nyt se tuntui tässä ympäristössä ja toisen, vieraan henkilön läsnä ollessa hieman hassulta. Loppujen lopuksi en oikeastaan tuntenut Joonaakaan kovin hyvin. Onneksi hän kuitenkin oli tilanteen tasalla, ja kääntyi puhumaan tyttöystävälleen: - Tää on Petra, on joskus juteltu sen kanssa metrossa, sekin tykkää Beatlesistä. Tyttökin nyökäytti päätään ja vastasi: - Ok, mut meidän täytyis mennä. Sitten hän kääntyi ja lähti marssimaan kohti asemaa ja sen ovia. Joona kääntyi minua kohden, kohautti anteeksi pyytävästi hartioitaan kuin sanoakseen, ettei tiennyt mikä Juulialle oli tullut. Lopuksi hän sujautti käteeni pienen pahvisen kortin, heilautti kättään ja lähti painelemaan kovalla vauhdilla tyttöystävänsä perään huikaten vielä: - Nähdään taas, ja jutellaan kunnolla.

5 Minä jäin seisomaan pysäkille pidellen käsissäni korttia, johon oli sinisellä präntillä painettu sanat YIT, Joona Repo, Vastaava sähkömies ja alimmaiselle riville kännykän numero. Mietin, että mitäkähän tämänkin pitäisi tarkoittaa. Tarkoittiko se sitä, että hän halusi tutustua paremmin, että minun pitäisi ottaa yhteyttä häneen? Ilmeisesti tarkoitti. Huomasin tuijottavani pojan perään, enää häntä ei kunnolla erottanut ihmisjoukosta aseman ovien edessä ja pohtivani, mitä hän minusta halusi. Ystävän vain vaiko enemmän? Pudistelin kuitenkin nopeasti sellaiset mietteet pois päästäni. Mieshän seurusteli, ja mitä ilmeisimmin halusi pysyä hyvissä väleissä tyttönsä kanssa. Todennäköisesti hän vain haluaa jonkun, jonka kanssa jutella musiikista, josta pitää. Ratikka kolisteli jo kulman takaa esiin, ja pysähtyi pysäkille. Onneksi siellä ei ollut täyttä, vaan pääsin jopa ikkunapaikalle istumaan. Vaunu nytkähti liikkeelle ja myös omat ajatukseni kulkivat eteenpäin. Olin jo maistellut muutaman siiderin kotona tunnelmaa vauhdittaakseni, ja se kyllä totisesti sai ajatukseni laukkaamaan. Yritin pitäytyä asiallisena Joonan suhteen, tuskin edes tunsin koko miestä, mutta silti jostain kummasta syystä aivoni tuntuivat vain ajattelevan, että miltä tuntuisi pöyhiä hänen pörröisiä hiuksiaan tai koskettaa tukevaa olkapäätä kuten Juulia äsken. Kun ratikka vihdoin saapui määränpäähäni, olin itselleni hyvin kiukkuinen itsehillinnän puutteesta. Kävelin reippaasti viileässä illassa saadakseni ajatukseni rauhoittumaan, ja pystyäkseni nauttimaan illastani ystävien parissa. Hiprakkani alkoikin hälvetä, ja ennen kuin pääsin ystäväni asunnolle, tunsin olevani taas sen verran tasapainossa, ettei kukaan huomaisi mitään outoa. En nimittäin halunnut alkaa selvittelemään mitätöntä pikaihastusta kenellekään, vaan halusin ottaa rennosti koko illan. Mutta tietysti toiveeni oli turha. Selvästi ystäväni tunsivat minut ja ilmeeni vähän liian hyvän. Nimittäin heti avattuaan oven ystäväni Mira vilkaisi minua tarkasti ja laukaisi heti hyvän kysymyksen: - Mitä ihmettä Petra, kuka se kundi on? Minä yritin soperrella jotain yhdentekevää vastaukseksi, mutta sain vain napakan käskyn olla höpöttämättä turhia ja kertomaan koko jutun juurta jaksain. Niinpä minä sitten huomasin istuvani saunanlauteilla Rekorderlig -siideri kädessä ja aloittavani: - No joku kolme tai neljä viikkoo sitten mulla oli kiire metroon Kun pääsin tarinan loppuun, Miraa nauratti. Hän oli sitä mieltä, että totta kai minun pitäisi soittaa jätkälle, ja sopia tapaaminen, kerran olin kiinnostunut. Jos hän olisi kiinteässä suhteessa, jota ei halunnut rikkoa, hän varmasti tekisi sen selväksi omalla käytöksellään. Ja jos taas asia ei olisi niin, niin kuka tietäisi, mitä tapaamisesta seuraa. - Et sä yksin niiden välejä pysty sotkemaan, ja jos se taas itte haluaa sotkea välinsä, niin eihän se sillon ole sun vikasi, Mira tilitti minulle.

6 Itse en ollut asiasta yhtä varma, mutta joka tapauksessa arvostin ystäväni neuvoja, ja päättämättömyys ja ihmettely alkoivat päässäni pikku hiljaa väistyä, kun heitimme lisää löylyä kiukaalle. Mira kiirehti ulos kovista löylyistä, mutta palasi hetken päästä uudet siiderit mukanaan sanoen: - Mut nyt ei murehdita mitään jätkäjuttuja, nyt pidetään hauskaa. Luku 2 - Minä rakastan sinua, Joona Joona harppoi rappuja ylöspäin kaksi kerrallaan. Työpäivä oli ollut raskas, mutta onneksi häneltä vielä löytyi virtaa. Mp3 -soittimen kuulokkeista kaikui All my loving, ja Joona hymyili muistellessaan aamuista juttutuokiota sen hauskan tytön kanssa, jolla ihme kyllä oli sama musiikkimaku kuin hänellä. Neljännessä kerroksessa nuori mies ei jatkanutkaan enää matkaansa vaan kääntyi käytävälle. Perimmäisessä ovessa luki Repo - Haapanen. Hän ja Juulia. He asuivat toista vuotta yhdessä, mutta olivat seurustelleet jo iät ja ajat. Tai siltä Joonasta ainakin ne viisi vuotta, jotka olivat kuluneet ammattikoulussa tavanneen pariskunnan alettua seurustella, tuntuivat. Hän avasi oven avaimella ja astui sisään huikaten: - Moi kulta! Tulin jo. Vastausta ei kuulunut, vaikka Juulian ulkotakki ja -kengät olivat eteisessä. Joona tunki vaatteensa naulakkoon ja työkalupakin eteisen kaappiin. Sitten hän käveli olohuoneen ovelle ja avasi sen. Juulia makasi sohvalla silmät kiinni. Joona huokaisi, ja ajatteli tytön nukkuvan jälleen. Nykyisin hänestä tuntui siltä kuin Juulia olisi vältellyt häntä, mikä oli hieman hankalan oloista 50 neliön kerrostalokaksiossa. Hän oli juuri lähdössä ovelta makuuhuoneeseen, kun Juulia avasikin silmänsä. Juulian ääni ihan säikäytti Joonan: - Mä en haluu sitä. - Niin mitä et halua? Joona kysyi hämmentyneenä. Juulialla tosin oli usein tapana aloittaa keskustelu jostain aiheesta ihan yhtäkkiä, kun itse ensin oli miettinyt sitä jopa päiväkausia päänsä sisällä. - Mä en halua lasta. Vielä ainakaan. Ehkä en koskaan. No nyt oli Joonakin jo kärryillä. Hän oli viime viikonlopussa ehdottanut, että he hankkisivat lapsen. Hänelle oli ollut jo seurustelun alkuajoista selvää, että hän haluaa lapsen tai lapsia joskus. Ja aina viikonloppuiseen keskusteluun asti hän oli luullut, että niin Juuliakin haluaa. Mutta kun hän oli avannut keskustelun, ja sanonut, että nyt kun hänellä oli vakituinen työpaikka, ja Juuliallakin hyvin keikkatöitä. He voisivat alkaa säästää rahaa hiukan, koska hän halusi lapsen. Juulia oli suutahtanut ja tiuskaissut:

7 - Niin ehkä sinä haluat, minä en ole yhtään varma haluanko vielä. Mä haluan nähdä ja kokea kaikkea, sit mä oon sidottuna kakkavaippoihin seuraavat vuodet, mä oon vasta nuori. Anna mä mietin eka. Totta kai Joona oli antanut hänelle miettimisaikaa, sanonut vain, että toivoo Juulian kertovan hänelle, mitä päättää. Ja tässä se päätös nyt sitten oli. Salaa Joona oli uskonut, että kunhan Juulia saisi viikon tai kaksi aikaa tottua ajatukseen, hän varmasti olisi samaa mieltä. Mutta ei. Hetkeksi Joona hiljeni ihan kokonaan, aivan kuin ei löytäisi mitään sopivaa sanottavaa, vaikka hänen päässään risteili monenlaisia ajatuksia. Surua, kun hänen rakastamansa nainen ei halunnutkaan lasta hänen kanssaan. Harmia siitä, kun edes oli ehdottanut. Kummastusta, miten oli voinut tulkita toisen noin väärin. Ja yllättäen jopa vihaa, hän halusi lapsen, ja jos Juulia rakasti häntä, niin Juulian olisi kuulunut haluta samoin kuin hän. Joona tiesi olevansa kohtuuton, eihän ketään voinut pakottaa hankkimaan lasta, mutta pahalta hänestä joka tapauksessa tuntui. Lopulta hän avasi suunsa ja sanoi: - Mikset sä halua? Etkö sä rakasta mua, vai mikä on? Juulia mulkaisi häntä pahasti ja vastasi: - No en vaan halua. Ei sillä oo mitään tekemistä rakkauden kanssa. - Totta kai on! Joona huusi. Hän oli itsekin hämmästynyt tunteistaan, eihän hän edes ollut mitenkään kovin kovasti lasta halunnut. Lähinnä hän oli halunnut, että he alkaisivat valmistautua lapsen tuloon, jos sellainen sattuisi lähivuosina. Rahaa vähän säästöön isompaa asuntoa varten ja muita pikkujuttu hän oli suunnitellut. Ja tässä hän nyt huusi ja räyhäsi ihanalle naiselleen, koska tämä ei ollut vielä valmis. Syyllisyys tunki itsensä kiukun ylitse ja Joona lysähti nojatuoliin itkien. Juulia lähti olohuoneesta, eikä palannut moneen tuntiin. Joona ryhdistäytyi ja yritti ajatella positiivisesti. Juulia oli sanonut vain ehkä ei koskaan, mikä oli kuitenkin lievempi asia kuin ei koskaan. Hänellä oli vielä toivoa. Se oli heidän ensimmäinen riitansa, joka jäi sopimatta. Illalla he menivät hiljaisina nukkumaan ja nousivat seuraavana aamuna aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Joona ajatteli, että antaa Juulialle lisää aikaa harkita, ja Juulia taas vastaavasti ajatteli, että Joona tottuisi kyllä ajatukseen lapsettomuudesta, kunhan saisi aikaa. Seuraavien viikkojen aikana he elivät mahdollisimman tavallista elämää, kävivät elokuvissa, laskivat leikkiä ja laittoivat yhdessä hyvää ruokaa sunnuntai-illoiksi. Mutta joka kerta kun tavallinen keskustelu loppui, molempien kasvoilta saattoi lukea ikäviä ajatuksia. He kiertelivät

8 aihetta, eikä kumpikaan maininnut sitä. Välillä he riitelivät jostain turhasta aiheesta kuin sopimaton riita olisi nostanut kaikki pienetkin aiheet isommiksi. Yhtenä torstaina Juulian vanhemmat soittivat ja pyysivät heitä syömään uuteen keskustassa sijaitsevaan ravintolaan seuraavana iltana. Sekä Joona että Juulia olivat helpottuneita, ettei heidän vielä sinäkään iltana olisi välttämätöntä palata vaikeaan keskusteluun. Silti he kumpikin tiesivät, että se olisi vielä joskus käytävä. Kun perjantai sitten tuli, he molemmat pukeutuivat parhaimpiinsa ja lähtivät yhdessä kohti keskustaa. Kun pariskunta kulki Rautatieaseman ratikkapysäkin ohitse Joona huomasi tutun näköisen tytön värjöttelemässä pysäkillä. He pysähtyivät hetkeksi juttelemaan, mutta Joona huomasi että Juuliaa painoi jokin, joten he jatkoivat nopeasti matkaansa. Heti kun Joona saavutti tyttöystävänsä, tämä kivahti: - Kukas pimu se tuo oli? Sä oot tietysti vehdannut sen kanssa. Eikö nii? - No en oo, johan mä sen sulle esittelin. Juttelin sen kanssa joku päivä metrossa. - Mikset aikasemmin maininnu? Tais olla muutakin kun juttelua, kun et oo voinut kertoa. - En mä ehtinyt sulle kertoo sillon. - Miten niin et ehtiny? Huijaat. - Ei kun se oli se päivä, kun sä sanoit et sä et haluu - Tulihan se sieltä! Sä oot alkanu katteleen uutta muijaa, kun mä en haluu tulla sidotuks suhun ja johonkin rääkyvään nyyttiin, jota en ees tahdo! Joona oli hyvin hämmästynyt, ei hän tietenkään haluaisi ketään muuta kuin Juulian, miten toinen saattoi edes syyttää häntä moisesta. Hän veti muutamaan kerran syvään henkeä ja ehti jo aloittaa seuraavaa lausetta: - Juulia -kulta rauhoitu, ihmiset kattoo - Et edes kiistänyt, mä arvasin! - Rauhoitu nyt, sun porukat on täällä just. Nyt vasta Juulia tuntui tajuavan paikan olevan julkinen ja napsautti suunsa kiinni kesken lauseen. Sitten hän sihautti hampaidensa välistä: - Ok, mä rauhoitun, kyl mä uskon sua. Sori kulta. Käyttäydyt sit nätisti, kun ne tulee. Joona nyökkäsi ja ajatteli, että tietysti hän käyttäytyisi. Ei tällainen pieni riita mitään haittaisi, kunhan hän vain rakastaa Juuliaa, niin kaikki muu selviää. Pian Juulian äiti ja isä saapuivatkin, ja seurue siirtyi läheiseen ravintolaan. Ilta oli oikeastaan hauskakin. Välillä Joona oli aistivinaan pientä väkinäisyyttä Juulian heleässä naurussa, mutta ei hän voinut olla varma. Varsinkaan kun Juulia kertoili hauskoja juttuja, kuunteli toisten kertomuksia kannustaen juuri sopivasti, ja jopa pitkästä aikaa flirttaili Joonalle

9 punaviini pullon huvetessa. Pullo tosin hupeni Joonan mielestä hieman liian nopeasti, ja pian tilattiinkin uusi pullo. Joona huomasi, etteivät tulevat appivanhemmatkaan juoneet sen enempää kuin hän, eli suurin osa juomasta valui alas Juulian kurkusta. Se huolestutti nuorta miestä hieman, sillä käytös ei ollut ollenkaan hänen kultansa tapaista. Ja kun sitten kotiin lähdön aika tuli, ei Juulia yllättäen pysynyt kunnolla pystyssä. Hänen isänsä huolestui ja kysyi Joonalta: - Pääsettekö te nyt varmasti sinne Puotilaan julkisilla, voitais me heittää, vaikkei se Espoon suunnassa olekaan, meillä on auto tossa Elielillä parkissa. Joon kuitenkin nyökkäsi ja vastasi: - Kyllä me päästään tosta metrolla suoraan, mä pidän Juuliasta huolen. - Sinä oot kunnon poika. Kun he nousivat ulos metrosta, Joona tuki Juuliaa, joka roikkui hänen kaulassaan toisella kädellä, kyljestä. Nuori pari käveli hitaasti pimeähköä kävelytietä kotiin päin, kun Juulia pysähtyi äkisti. Hän sanoi: - Kävellään tuolta rannan kautta, haluan haukata vähän happea. Niin Joona lähti taluttamaan häntä kohti Vartiokylänlahden uimarantaa. Ilta oli vuoden aikaan nähden tyyni ja lämmin. Vaikka oli jo syyskuun loppu, lämmintä oli varmaan toistakymmentä astetta näinkin myöhään illalla. Kirkkaimmat tähdet näkyivät kaupunkien valojen lävitse ja viimeiset kesälinnut sirkuttivat puskissa. Viimein he pääsivät rantaan, jossa pienestä kuunsirpistä lähtevä valo heijastui merivedestä. Joona istutti Juulian penkille ja istuutui itse tämän viereen. Hetken he vain katselivat ja kuuntelivat syysiltaa, joka oli vaihtumassa yöksi. Joona vaistosi, että Juulia halusi puhua. Niin hän itsekin tahtoi. Lopulta Juulia puhui: - Mä haluan olla sun kanssa ihan aina, ja mä toivon et säkin pystyt olemaan mun kanssa, vaikka et halua lapsia. Sä oot mulle ihan mielettömän tärkeä. Joona oli hetken vaiti, ja mietti mitä vastaisi. Hän tiesi, että pystyisi kyllä pysymään Juulian rinnalla, mitä tahansa tapahtuisi, mutta hänelle oli tullut vaikea tunne siitä, että Juulia ei itse ehkä pystyisi. Siitä huolimatta tai juuri sen takia: - Mä oon sun niin kauan, kun sinä olet mun. Rakastan ihan yhtä paljon sua nyt, kun vaikka viime vuonna. Toivon tietysti, että joskus muutat mielesi, mutta jos et muuta, niin kyllä mä pärjään. -Otetaan vaikka koira, niin mun hoivausvietti täyttyy, hän lisäsi vielä hetken kuluttua hymyä ja huumoria äänesssään. Juuliakin tirskahti, ei enää väkinäisesti niin kuin aiemmin illalla, vaan aidosti hyvän tuulisesti. Sitten tyttö painautui Joonan kainaloon. Joona kääntyi tytön puoleen ja painoi pitkän

10 suudelman tämän huulille. Sitten kuin yhteisestä sopimuksesta he nousivat penkiltä ja lähtivät astelemaan kotiaan kohti, Juulia vielä hitusen huojuen Joonaa vasten ja vapautuneesti jutellen. Kun he pääsivät kotiin, Juulia halusi vessaan. Joona päätti avata sovinnon kunniaksi vielä yhden viinipullon, nyt he voisivat molemmat todella nauttia siitä, kun he olivat turvallisesti kotona. Hän kaatoi viiniä kahteen lasiin, jotka hän asetti sohvapöydälle. Juuliakin tuli vessasta, vilkaisi viinilaseja ja virnisti. Hän istahti miehensä viereen ja he kilistivät laseja. Joona maisteli pehmeää punaviiniä, se maistui hieman mausteiselle. Hetken he istuivat taas vierekkäin yön hiljaisuudessa. Juulia liu utti kättään Joonan reittä pitkin ja nojautui niin, että saattoi antaa hänelle suukon kaulalle. Joona huokaisi, kun tunsi pienen väristyksen kulkevan selkäänsä pitkin. Juulia kiipesi hänen syliinsä jatkaen suutelua. Sitten tyttö pujotti sormensa Joonan hiuksiin ja avasi ponin häntää pitelevän pompulan. Joona oli jo sisään tullessa riisunut pikkutakkinsa, ja Juulia riisui hänen t-paitansakin. Nyt väristykset eivät johtuneet pelkästään nautinnosta, vaan myös vilusta, kun Joonan iho oli niin nopeasti paljastettu viileälle ilmalle. Joona oli tarttunut jo aiemmin Juuliaa vyötäisiltä kiinni, ja nyt hän hivutti kätensä Juulian paidan alle ja siveli pehmeää ihoa selästä. Poika tunsi kiihottuvansa hirvittävän nopeasti, sillä viime viikkoina ei ollut liiemmälti ollut läheisyyttä eikä seksiä. Juulia hymyili hänelle, tyttökin oli selvästi huomannut, kuinka hänen kalunsa oli kovettunut ja painoi nyt tytön jalkoväliä. Kun Juulia alkoi liikutella itseään Joonaa vasten, se tuntui vaatteidenkin läpi ihan mielettömän hyvältä. Pieni voihkaisu karkasi Joonan huulilta, kun Juulia vielä samalla alkoi hivellä hänen rintakehäänsä pehmein sormin. - Kulta, jos et sä lopeta, niin mä tuun ihan just, Joona ähkäisi. - Shhh. Mä määrään nyt tahdin, Juulia sihahti, mutta lopetti kuitenkin liikkeensä. Sen sijaan Juulia alkoi napittaa paitapuseroaan auki. Nappi napilta enemmän vaaleaa ihoa paljastui kaula-aukosta, eikä Joona voinut kuin tuijottaa. Paita päätyi laajassa kaaressa lattialle, ja Juulian pienet, napakat tissit näkyivät nyt selvästi. Joona ojensi kuin transsissa kätensä koskettaakseen Juuliaa, mutta tämä esti sen virnistäen ilki kurisesti: - Jos meinaat kerran tulla, niin eiköhän sun oo parempi jäähdytellä vähän. Katsoo siis saa, muttei koskea. Sitten Juulia tarttui omiin rintoihinsa alkaen hitaasti pyöritellä niitä käsillään. Hän istui niin lähellä Joonaa, että tämä varmasti näki kaiken hämärästä valaistuksesta huolimatta. Joona tunsi lähes kivuliaan pakotuksen housuissaan, mutta halusi tehdä mieliksi Juulialle ja noudattaa tämän pelisääntöjä.

11 Juuliakin alkoi selvästi kiihottua, hän itse tunsi kuinka ensimmäiset sykäykset kosteutta valuivat pikkuhousuihin, ja voihkaisi jo ajatellessaan, kuinka rakastelisi kohta miestään. Hän puristi hieman voimakkaammin nännejään, jolloin hän voihkaisi uudestaan. Ne nöpöttivät selkeinä ja kovina vasten hänen kämmeniään. Joona näki myös, kuinka nännit kovettuivat, ja mitä kiihottuneemmalta Juulia näytti, sitä enemmän hänen teki mieli koskea tyttöä. Lisäksi paine vain paheni, kun hän tunsi, tai ainakin kuvitteli tuntevansa, housujen lävitse, miten Juulian pimppa alkoi kostua. Lopulta Juulia lopetti härnäämisen, suuteli miestään ja tarttui Joonan käsiin ja vei ne rinnoilleen sanoen: - Jatka siitä, mihin mä jäin. Joonaa ei tarvinnut kahdesti käskeä. Hän painoi rinnat yhteen ja kumartui niiden puoleen. Hän imaisi molemmat nännit suuhunsa ja imi niitä voimakkaasti. Taas Juulia voihkaisi ja sen kuultuaan Joonankin oli pakko. Välillä he suutelivat, mutta koko ajan he hyväilivät toisiaan rinnasta. Huohotus ja voihke kaikuivat pienen asunnon olohuoneessa. Hetken kuluttua Juulia nousi Joonan sylistä tämän eteen seisomaan, ja alkoi taas hitaasti riisua itseään. Tällä kertaa hän avasi kiusoittelevan hitaasi housujensa vyön, sitten napin ja lopuksi hivutti vetoketjun auki. Sitten hän kääntyi selin Joonaan, ja laski yhdellä nykäisyllä sekä housunsa, että pikkuhousunsa. Poika huokaisi, kun näki Juulian pyöreän pepun ja kosteana kiiltelevän pimpan edessään. Hän oli jo avannut ylimmän napin omista farkuistaan, kun Juulia kääntyi ympäri ja jatkoi kiusoittelua: - Äläs taas hätäile, mä hoidan ton homman, kun on sen aika. Tuskastuneena Joona totteli, hän ei halunnut tehdä mitään, mikä taas suututtaisi Juulian, varsinkaan ennen kuin olisi saanut tyydytyksen, joten hän hymyili takaisin Juulialle. Tämä oli istahtanut nojatuoliin jalat levällään, ja viittoi Joonalle kutsuvasti. Joona käveli tytön luo, ja kumartui tämän eteen. Ihana, hieman suolainen, tuoksu tavoitti hänen nenänsä vain hetkeä ennen, kun hän painoi suunsa vasten Juulian pimppaa. Joona nuoli pitkin vedoin, aivan alhaalta ylös klitorikselle asti. Välillä hän pysähtyi kiusaamaan sitä pitemmäksi hetkeksi, tai työntelemään kieltään tytön sisään. Juulia tunsi kuinka hän lähetti nautinnollisia väristyksiä tämän vartaloon eri kohtiin. Maku muuttui hetki hetkeltä voimakkaammaksi, ja Juulian hengitys katkonaisemmaksi. Sen välistä hän sai kuitenkin sanottua: - Nai mua sun sormilla. Nyt heti. Joona tunsi olevansa kiihottuneempi kuin koskaan, hetken hän harkitsi täyttävänsä käskyn jollain muulla ruumiin osalla, mutta totteli kuitenkin. Hän työnsi hitaasti toisen käden etu- ja keskisormen Juuliaan, joka voihkaisi. Joona tunsi, kuinka liukas ja kostea Juulia oli, ja myöskin valtavan puristavan voiman sormiensa ympärillä. Hän ei voinut olla ajattelematta, miltä tuntuisi,

12 kun tuo sama voima puristaisi hänen kaluaan. Hän tunsi olevansa aivan räjähtämäisillään. Sitten hän alkoi hitaasti hieroa tytön klittaa toisella kädellään samalla, kun liikutteli sormiaan rauhallista tahtia. Juulia tunsi liikkeen sisällään ja ihanan paineen, jonka hierova sormi aiheutti. Hänkin tiesi, ettei kestäisi sellaista käsittelyä kauaa. Mutta toisaalta hän ajatteli, ettei sen olisikaan väliä, kunhan Joona kestäisi. Juulian voihke kaikui Joonan korviin suloisena, ja samassa hän tunsi, kuinka Juulia jännittyi. Ja äkkiä jännitys purkautui aivan uutena märkyytenä Joonan sormille. Juulia voihki vielä ja huohotti raskaasti, kun nousi tuolilta ja istutti Joonan siihen. Jälleen hitaasti, hyvin hitaasti, hän alkoi riisua, tosin tällä kertaa Joonan housuja. Hän tunsi vieläkin olevansa kiihottunut, ensimmäinen orgasmi ei ollut purkanut pitkään jatkunutta painetta, vaan ainoastaan pahentanut sitä. Nyt eivät sormet riittäisikään, vaan hän tarvitsisi jotain isompaa. Rauhallisesti Juulia kuitenkin laski farkut pois Joonan jaloista, ja vasta toisella kerralla hän liu utti bokserit pois. Joonan kalu ponnahti pystyyn välittömästi, ja tyttö otti sen käteensä. Se tuntui kuumalta ja se sykki Joonan pienen voihkeen tahtiin. Jatkaen korostetun hidasta toimintaansa Juulia liikutti kätensä alas sen vartta pitkin ja otti pään huuliensa väliin. Joonasta tuntui, ettei voisi kauaa enää hillitä itseään, kun tunsi Juulian lämpimän ja kostean suun puristuvan ympärilleen. Kun Juulia vielä aloitti edestakaisen liikkeen, Joonan huulilta karkasi pitkä ja värisevä huokaus. Sitten yhdellä äkkinäisellä liikkeellä Juulia lopetti ja nousi takaisin Joonan syliin istumaan hajareisin. Ennen kuin tämä huomasikaan Juulia oli ohjannut Joonan kalun pimppansa suulle, ja alkoi painautui pikku hiljaa alemmas. Molemmat voihkaisivat, kun sen pää saavutti pohjan. Juulia oli jo uudestaan kiihottunut, joten hän oli märkä ja puristi Joonaa juuri niin kuin tämä oli hetkeä aikaisemmin toivonut. He löysivät yhteisen rytmin, joka kiihtyi pikku hiljaa. Jälleen nautinnon äänet täyttivät olohuoneen, eikä kumpikaan heistä tiennyt, missä toinen alkoi ja toinen loppui. Joona tunsi paineen kasautuvan tutusti sisälleen, kutkuttavan ja sitten sydämen lyöntiä myöhemmin lähtevän liikkeelle kuin tulivuorenpurkaus. Juulia tunsi tutun sykkeen Joonan purkautuessa, ja lämmin neste, joka pursui hänen sisälleen, oli viimeinen aistiärsyke. Hänkin syöksyi nautinnon tuolle puolen. Pitkään he molemmat istuivat sylikkäin huohottaen. Juulia oli painanut päänsä Joonan rintaa vasten ja sulkenut silmänsä. Kun poika tunsi toipuneensa sen verran, että voisi siirtyä takaisin viinin nautiskeluun ja rauhalliseen jutteluun, hän huomasi rakkaansa nukahtaneen. Joona kantoi tytön heidän parivuoteeseensa ja peitteli alastoman vartalon, jolla näkyi vielä pieni hento punerrus heidän nautintonsa jäljiltä. Sitten hän istui makuuhuoneessa olevan työpöydän tuolille ja viinilasinsa loppuun ennen kuin käpertyi itsekin tyttönsä viereen. Yöllä Juulia herätti Joonan, antoi pienen suukon uneliaalle miehelle ja sanoi hellästi:

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin

Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin Ensimmäinen luku Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin kuulla Caitin hengityksen linjan toisessa päässä, mutta hänen äänensä oli kadonnut kesken lauseen. Haloo? Ulkona oli pimeää, oli myöhäinen ilta

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää.

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Papuri.papunet.net Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Riku, pliis, auta mua etsimään niitä. Muuten mun täytyy kävellä kotiin,

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 Kaija Rantakari hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 astun tarinan yli, aloitan lopusta: sydämeni ei ole kello putoan hyvin hitaasti ansaan unohdan puhua sinulle,

Lisätiedot

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma Dalinda Luolamo Tunteiden sota Runokokoelma Tunteiden sota Dalinda Luolamo Ulkoasu: R. Penttinen Painettu: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-235-4 Alkusanat Arvoisat lukijat. Tahdon kertoa teille projektistani

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän 5 Suuttumus sai toimimaan hätiköidysti. Ei kovin hyvä juttu, Stacia ajatteli työntäessään auki yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän muistutti itselleen,

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa!

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! Löydät Internetistä kotibilekuvia, joissa esiinnyt. Mitä ajattelet kuvista? 1) SIISTII! 2) EVVK 3) En pidä siitä, että kuviani laitetaan nettiin ilman lupaani Internetiin laitettua kuvaa tai aineistoa

Lisätiedot

Onnellinen murrosikäinen. Aapo ja Joonas 5b

Onnellinen murrosikäinen. Aapo ja Joonas 5b Onnellinen murrosikäinen Aapo ja Joonas 5b Heräsin aamulla herätyskellon pirinään. Huoneeni oli pimeä ja sotkuinen. En olisi jaksanut nousta ylös ja lähteä kouluun kiusaajien riepoteltavaksi. Kun poljin

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King kirjoittanut erek Munson kuvittanut Tara alahan King Se oli täydellinen kesä, kunnes Juuso Rossi muutti parhaan kaverini, Santerin, naapuriin. En pitänyt Juusosta. Hän järjesti juhlat, eikä minua edes

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä.

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä. Sakke aloittaa peruskoulun, Eetu ja Karim menee yhdeksännelle luokalle ja Julija, Emma ja Jenna aloittavat kahdeksannen luokan ja ovat siitä innoissaan. Emma ja Julija ovat ottaneet Jennan mukaan ja Jennakin

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 1. HYVÄ YSTÄVÄ Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 2 2. HYVÄ YSTÄVÄ Oletko itse ystävänä sellainen, minkä ominaisuuden kirjoitit? a. En koskaan 0

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Blake oli tullut siihen tulokseen, että hänen oli parasta vältellä Veripankkia. ja Staciaa muutaman päivän ajan. Toivottavasti Stacia ajan myötä

Blake oli tullut siihen tulokseen, että hänen oli parasta vältellä Veripankkia. ja Staciaa muutaman päivän ajan. Toivottavasti Stacia ajan myötä 8 Blake oli tullut siihen tulokseen, että hänen oli parasta vältellä Veripankkia ja Staciaa muutaman päivän ajan. Toivottavasti Stacia ajan myötä rauhoittuisi ja antaisi Blakelle tilaisuuden selvittää

Lisätiedot

Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia. Hannele Haapala, TYKS, Keskola

Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia. Hannele Haapala, TYKS, Keskola Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia Hannele Haapala, TYKS, Keskola Separaation vähentäminen Hoitojaksot keskolassa saattavat kestää kuusikin kuukautta. Keskosvauva kotiutuu

Lisätiedot

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Me haastateltiin1a luokkaa, mikä on heidän lempitalviurheilulajinsa. Suosituin laji oli hiihto. Tekijät Kerttu,Iida,Veikka ja Bedran Haastattelimme apulaisrehtoria Katri

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta

Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta Lapsen ääni ja peruspalvelut -päivä Jyrki Reunamo Merja Salmi 7.4.2011 Hyvinkää, Laurea Helsingin yliopisto 1. Ajatellaan että olet leikkimässä

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. 4 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. Minä puhun thain kieltä ja vähän suomea. Minä en ymmärrä

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA!

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! 1 Ulkona on kaunis ilma. Noah herää. Häntä eivät herätä auringonsäteet vaan herätyskello, joka vilkuttaa valoa ja tärisee. Noah on kuuro ja siksi hänen herätyskellonsa

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina Tästä se alkoi Tiinan talli 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina 2 Tässä se kauan odotettu kirjoitus, mitä joskus vuosia sitten lupasin ja itse asiassa jo aloitinkin. Eli mistä kaikki alkoi. Vuosi -85

Lisätiedot

3. Miksi rottaa kutsuttiin Ronkeliksi? 4. Mitä rotta söi maanantaisin? 5. Mitä rotta söi tiistaisin? 6. Mitä rotta söi keskiviikkoisin?

3. Miksi rottaa kutsuttiin Ronkeliksi? 4. Mitä rotta söi maanantaisin? 5. Mitä rotta söi tiistaisin? 6. Mitä rotta söi keskiviikkoisin? Rotta Ronkeli Eräällä rotalla oli kummallinen nimi. Rottaa kutsuttiin Ronkeliksi. Ronkeli oli saanut nimensä ruokatavoistaan. Se halusi syödä vain hedelmiä. Maanantaisin rotta söi banaaneja. Tiistaisin

Lisätiedot

Kirjaraportti. Elina Karhu P08D 28.09.09 1

Kirjaraportti. Elina Karhu P08D 28.09.09 1 Kirjaraportti Elina Karhu P08D 28.09.09 1 Akvaariorakkautta Luin kirjan nimeltä Akvaariorakkautta, joka kertoo kahden nuoren ihmisen, Saaran ja Jounin suhteesta. Suhteen pulmana on Saaran ongelmat oman

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 Juha Mäkirinta juha.makirinta@kktavastia.fi 040-8696413 Vanajaveden opisto, Hämeenlinna Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa.

Lisätiedot