CLT-rakentamisen yleisperiaatteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "CLT-rakentamisen yleisperiaatteet"

Transkriptio

1 3.1 Seinän kiinnitys sokkeliin - Sokkelirakenne, julkisivussa taustan tuuletus Pystylaudoitus Rimoitus (taustan tuuletus) Koolaus Rimoitus CLT-levy Pystytiiviste (tuulensuojalevy) Seinän kiinnitys (lujuuslaskelmien mukaan) Perustus XPS-eriste maanalaisilla ulkopinnoilla Laastipedin avulla huolehditaan, että CLT-levy on kauttaaltaan kosketuksessa alustaan. Seinäkiinnitysten asennuksessa on otettava huomioon kiinnittimille sallitut reunaetäisyydet.

2 3.2 Ikkunaliitokset - Liitos asennusvaahdolla Runkoeristeen ylitys Eristekiinnike Ikkuna Ikkunan karmi Rappaus (sis. tukirakenteet) Asennusvaahto (PU) Ikkunatiivistenauha Vesipelti Vesipellin liitos ulkopieleen: puujulkisivussa vesipellin alle on asennettava lisätiiviste, ja pellin päähän tehdään ylösnosto. Rapatussa julkisivussa vesipelti päätetään rappaukseen soveltuvalla tavalla. Vesipellin päädyn ja ikkunapenkin liitos on tiivistettävä butyylinauhalla tai päädyn ja rappauksen välinen liitos on tehtävä riittävän paksulla tiivistenauhalla (johtuen ikkunapellin elämisestä). Ikkunan mekaaninen kiinnitys valmistajan ohjeiden tai lujuuslaskelmien mukaan.

3 3.2 Ikkunaliitokset - Liitos asennusvaahdolla Käytäntö

4 3.3 Ikkunaliitokset - Liitos paisuvalla tiivistenauhalla Ikkuna Runkoeristeen ylitys Ikkunan karmi Paisuva tiivistenauha Rappaus (sis. tukirakenteet) Aukon alasidepuu (kiinnitys) Vesipelti Vesipellin liitos ulkopieleen: puujulkisivussa vesipellin alle on asennettava lisätiiviste, ja pellin päähän tehdään ylösnosto. Rapatussa julkisivussa vesipelti päätetään rappaukseen soveltuvalla tavalla. Vesipellin päädyn ja ikkunapenkin liitos on tiivistettävä butyylinauhalla tai päädyn ja rappauksen välinen liitos on tehtävä riittävän paksulla tiivistenauhalla (johtuen ikkunapellin elämisestä). Ikkunan mekaaninen kiinnitys valmistajan ohjeiden tai lujuuslaskelmien mukaan.

5 3.4 Ikkunaliitokset - Liitos paisuvalla tiivistenauhalla Pystytiiviste (tuulensuojalevy) Ikkuna Ikkunan karmi (levennetty) Paisuva tiivistenauha Ikkunatiivistenauha Sateenkestävä liitos Ulkopieli (riittävä välys vesipellille) Vaakalaudoitus Vesipelti Vesipellin liitos ulkopieleen (heikko kohta): puujulkisivussa vesipellin alle on asennettava lisätiiviste, ja pellin päähän tehdään ylösnosto. Rapatussa julkisivussa vesipelti päätetään rappaukseen soveltuvalla tavalla. Vesipellin päädyn ja ikkunapenkin liitos on tiivistettävä butyylinauhalla tai päädyn ja rappauksen välinen liitos on tehtävä riittävän paksulla tiivistenauhalla (johtuen ikkunapellin elämisestä). Ikkunan mekaaninen kiinnitys valmistajan ohjeiden tai lujuuslaskelmien mukaan. Ikkunan tiivistenauha liitetään tuulensuojatasoon valmistajan ohjeiden tai lujuuslaskelmien mukaan.

6 3.5 Ikkunaliitokset - Liitos paisuvalla tiivistenauhalla Käytäntö

7 3.6 Ikkunaliitokset - Liitos paisuvalla tiivistenauhalla Koolaus Ikkuna Ikkunan karmi Sateenkestävä liitos Pystytiiviste (tuulensuojalevy) Ulkopieli (riittävä välys vesipellille) Yleistiivistenauha (sisältä ilmatiivis, ulkoa tuulenpitävä, ääntä eristävä) Pystylaudoitus Laudoituksen ja ulkopielen välinen liitos: Vaihtoehto 1: Vesipelti Vaihtoehto 2: Vesipellin liitos ulkopieleen: puujulkisivussa vesipellin alle on asennettava lisätiiviste, ja pellin päähän tehdään ylösnosto. Rapatussa julkisivussa vesipelti päätetään rappaukseen soveltuvalla tavalla. Vesipellin päädyn ja ikkunapenkin liitos on tiivistettävä butyylinauhalla tai päädyn ja rappauksen välinen liitos on tehtävä riittävän paksulla tiivistenauhalla (johtuen ikkunapellin elämisestä). Ikkunan mekaaninen kiinnitys valmistajan ohjeiden tai lujuuslaskelmien mukaan. Ikkunan tiivistenauha liitetään tuulensuojatasoon valmistajan ohjeiden tai lujuuslaskelmien mukaan.

8 3.7 Oviliitokset - Sisäovet Asennusvaahto (kiinnitys) Oven karmi Saumanauhat CLT-välipohjalevy Lattialista (jos erilaiset lattiarakenteet) Oven ympäristöön on järjestettävä siihen rajautuvien huoneiden lattiarakenteiden mukainen liittymä. Erilaisten lattioiden välinen liittymä voidaan tehdä sopivalla lattia- tai saumalistalla.

9 3.7 Oviliitokset - Sisäovet Käytäntö

10 3.8 Ulokkeet - Uloke puujulkisivussa CLT-välipohjalevy Saumanauhat Pystytiiviste (tuulensuojalevy) Pystylaudoitus Pystytiiviste (tuulensuojalevy) Koolaus Laudoitus (alapuoli) Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava käyttämällä liitoksessa saumanauhaa. Ulkoneva välipohja kiinnitetään täyskierreruuveilla (lujuuslaskelmien mukaan).

11 3.9 Ulokkeet - Uloke rapatussa julkisivussa CLT-välipohjalevy Vesipelti Saumanauhat Rappaus (sis. tukirakenteet) Aukon alasidepuu /karmin levennys (lattiarakenne) Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava käyttämällä liitoksessa saumanauhaa. Alasidepuun/karmin levennyksen korkeus riippuu lattiarakenteesta.

12 3.10 Ulokkeet- Parvekelaatta Pilarit Parvekelaatta Kannatuspisteet Rungon ulkopuolinen parvekelaatta estää, toisin kuin välipohjan uloke, kylmäsiltojen muodostumisen. Jos vaaditaan kauttaaltaan samanlainen eritystaso, kannatinraudat on asennettava välikappaleen päälle (erityksen vaatima paksuus). Parvekelaatta on mitoitettava lujuuslaskelmien mukaisesti.

13 3.11 Ulokkeet - Parvekelaatta Ripustus Parvekelaatta Reunalista Kannatuspisteet Rungon ulkopuolinen parvekelaatta estää, toisin kuin välipohjan uloke, kylmäsiltojen muodostumisen. Jos vaaditaan kauttaaltaan samanlainen eritystaso, kannatinraudat on asennettava välikappaleen päälle (erityksen vaatima paksuus). Parvekelaatta on mitoitettava lujuuslaskelmien mukaisesti. Huomioon on otettava seinän nurjahdusmahdollisuus.

14 3.12 Harjakatto - Seinän ja katon välinen liitos (CLT-katosrakenne) Tuuletusrimat Ruoteet Aluskate Päätyalue (ei eristetty) CLT-kattolevy Vasa Päätylauta Höyrynsulku (valinnainen) CLT-kattolevy muodostaa sisäkaton. Päätyseinän ulkopuolista rakennetta ei tarvitse eristää. Päätylauta jätetään mieltymyksen mukaan näkyviin tai pellitetään. CLT-kattolevyjen mitoituksessa on otettava huomioon poikkisuuntainen ulkonema.

15 3.13 Harjakatto - Seinän ja katon välinen liitos (räystäspuut) Ruoteet Tuuletusrimat Eriste Aluskate Kuitulevy Räystäslaudoitus Höyrynsulku (valinnainen) CLT-kattolevy Räystäspuu Rappaus (sis. tukirakenteet) Räystäs muodostuu räystäspuista ja räystäslaudoituksesta. Vasojen päälle asennettavien kuitulevyeristeiden ja räystäslautojen paksuuden tulisi olla sama, jotta räystäspuita ei tarvitse urittaa. Tuuletusrimojen kiinnitystapa eristeiden mukaisesti (puristuskestävyys).

16 3.14 Harjakatto - Seinän ja katon välinen liitos (vasakatto) Höyrynsulku Ruoteet Tuuletusrimat Kipsikartonki-/ kipsikuitulevy (kiinnitetty harvaan rimoitukseen) Aluskate Räystäslaudoitus Vasa Rappaus (sis. tukirakenteet) Höyrynsulun liitos yn Orsi Räystäs muodostuu räystäspuista (kiinnitys imuvoimien varalta lujuuslaskelmien mukaan) ja räystäslaudoituksesta. Vasojen päälle asennettavien kuitulevyeristeiden ja räystäslautojen paksuuden tulisi olla sama, jotta räystäspuita ei tarvitse urittaa. Höyrynsulun ja n välisen liitoksen on oltava ilmatiivis.

17 3.15 Harjakatto - Harja (kurkihirrellä) Tuuletusrimat Ruoteet Aluskate Eriste Höyrynsulku (valinnainen) CLT-kattolevy Vasa Saumanauhat Harjapuu Asennusvälys Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava käyttämällä liitoksessa saumanauhaa.

18 3.16 Harjakatto - Kattoikkuna Eriste CLT-kattolevy Kattoikkuna Vaihto-orsi (kattoikkunan Vaakapieli (valoaukko) Ruoteet Aluskate Tuuletusrimat Pystypieli (valoaukko) Kattoikkunan asennuksessa on kiinnitettävä huomiota aluskateliitoksen tiiveyteen. Sisäpielet voidaan toteuttaa halutulla tavalla riippuen siitä, millaiseksi valoaukko halutaan. Pielimateriaali: kipsi- tai puulevy.

19 3.17 Tasakatto - Räystäsrakenne CLT-levyllä Räystäspellitys Pystytiiviste (tuulensuojalevy) Vedeneristeen ylösnosto Rimoitus Vaakalaudoitettu, tuuletettu Tasakattorakenne (vaatimusten mukaan) CLT-välipohjalevy Saumanauhat Lämpöeristys Koolaus Tasakaton eristyksessä kaato sadevesiviemäriin.

20 3.18 Tasakatto - Räystäsrakenne CLT-levyillä Käytäntö

21 3.19 Tasakatto - Räystäsrakenne rankarungolla Räystäspellitys Vedeneristeen ylösnosto Rimoitus Pystytiiviste (tuulensuojalevy) Vaakalaudoitettu, tuuletettu Puupohjainen levy (muodostaa alustan vedeneristeelle) Tasakattorakenne (vaatimusten mukaan) CLT-välipohjalevy Saumanauhat Lämpöeristys Koolaus Tasakaton eristyksessä kaato sadevesiviemäriin.

22 3.19 Tasakatto - Räystäsrakenne rankarungolla Käytäntö

23 3.20 Tasakatto - Räystäsrakenne Kosteuseristys Kiinnitys lujuuslaskelmien mukaan Tasakattorakenne (vaatimusten mukaan) CLT-levy räystäsrakenteena Höyrynsulku Pystytiiviste (tuulensuojalevy) Vaakalaudoitettu, tuuletettu Ruuviliitos välipohjaan Saumanauhat Lämpöeristys CLT-kattolevyn alapuoli jätetään näkyviin tai pellitetään mieltymysten mukaan. Reunarakenne suunnitellaan katon kaltevuuden mukaan. CLT-räystäslevyn mitoitus ulkoneman mukaan (poikkisuuntainen ulkonema otettava huomioon).

24 3.21 Tasakatto - Tasakattoliitos (yläpuolella kylmä ullakko) Peltikate Vasa Pystylaudoitus Puupohjainen levy (esim. OSB) Rimoitus Kylmä ullakko Tasakattorakenne (vaatimusten mukaan) CLT-välipohjalevy Pystytiiviste (tuulensuojalevy) Saumanauhat Lämpöeristys Kuormien siirto kattotuolilta CLT-kattoelementeille ja -seinäelementeille otettava huomioon.

25 3.22 Sähköasennukset - asennusten jäädessä piiloon Sähköasennus Kipsikartonki- tai kipsikuitulevy CLT-välipohjalevy Tätä asennustapaa käytetään, kun CLT-levyt eivät jää näkyviin. CLT-levyjä voi työstää (roilojen jyrsintä) ainoastaan päällimmäisten lamellien suuntaisesti. Poikkisuuntaiset kerrokset on jätettävä kantavuuden säilyttämiseksi ehjiksi. Läpivientejä ilmatiiviin tason lävitse tulee välttää.

26 3.23 Sähköasennukset - asennusten jäädessä piiloon CLT-välipohjalevy Ilmatiivis liimaus vaaditaan Työstö (urat ja reiät) pinta-asennuksia varten (työstöt periaatteessa mahdollisia myös näkyviin jäävissä levyissä) Sähköasennus Kipsikartonki- tai kipsikuitulevy CLT-välipohjalevy Tätä asennustapaa käytetään, kun CLT-levyt eivät jää näkyviin. CLT-levyjä voi työstää (roilojen jyrsintä) ainoastaan päällimmäisten lamellien suuntaisesti. Poikkisuuntaiset kerrokset on jätettävä kantavuuden säilyttämiseksi ehjiksi. Läpivientejä ilmatiiviin tason lävitse tulee välttää.

27 3.24 Sähköasennukset - asennusten jäädessä peittoon Käytäntö

28 3.25 Sähköasennukset - näkyviin jäävässä CLT-levyssä Sähköasennus Näkyvä jyrsintä lattian lähellä CLT-välipohjalevy Työstö (poraus) sähköasennuksia varten: halkaisija 28 mm maks. pituus mm Tätä asennustapaa käytetään, kun CTL-levyt jäävät näkyviin. Työstö (poraus kaapeleita varten) mahdollista vain CLTlevyn pituussuunnassa. Vierekkäisten porausten vähimmäisetäisyys on 50 mm. Läpivientejä ilmatiiviin tason lävitse tulee välttää.

29 3.26 Sähköasennukset - näkyviin jäävässä CLT-levyssä Ura oviaukon pielessä, poraus kytkimen asennuskohtaan Sähköasennus CLT-välipohjalevy Tätä asennustapaa käytetään, kun CTL-levyt jäävät näkyviin. Jyrsitään ura oven pieleen, joka jää karmin alle, ja poraus kytkimen/pistorasian asennuskohtaan. Läpivientejä ilmatiiviin tason lävitse tulee välttää.

30 3.27 Sähköasennukset - näkyviin jäävässä CLT-levyssä Käytäntö

31 3.28 Sähköasennukset - Ukkossuojaus Käytäntö Läpivientejä ilmatiiviin tason lävitse tulee välttää.

32 3.29 Saniteettiasennukset - Seinä-WC Kipsikartonki- tai kipsikuitulevy Kotelointi Alusrakenne (esim. OSB) WC:n kiinnitys ja liitännät Tila putkiasennuksille Saumanauhat CLT-välipohjalevy Johtojen kiinnittimet on äänieristettävä muista rakennusosista. Myös koteloinnin alusrakenteet on äänieristettävä välipohjaja seinälevyistä. Läpivientejä ilmatiiviin tason lävitse tulee välttää.

33 3.29 Saniteettiasennukset - Seinä-WC Käytäntö

34 3.30 Saniteettiasennukset - Pesuallas Asennustaso Kipsikartonki- tai kipsikuitulevy Pesualtaan liitännät Tarkastusluukku Putkiasennukset Saumanauhat CLT-välipohjalevy Putkien kiinnittimet on äänieristettävä muista rakennusosista. Läpivientejä ilmatiiviin tason lävitse tulee välttää.

35 3.31 Saniteettiasennukset - Märkätilojen saniteettilaitteet Käytäntö Jos saniteettilaitteiden ja muiden rakennusosien saumat tiivistetään silikonilla, tiivistykset on tarkistettava määräajoin ja tarvittaessa uusittava. Kaakelipinnoitteet on erotettava vedeneristeellä muista rakenteista, koska kaakelisaumat päästävät kosteuden läpi. Läpivientejä ilmatiiviin tason lävitse tulee välttää. Putkien kiinnittimet on äänieristettävä muista rakennusosista.

36 3.32 Hormit - Hormi seinän ulkopuolella Ulkopuolinen teräshormi DWD-palokatko Liityntähormi Kipsikartonki-/kipsikuitulevy Tiivistenauha (vaatimusten mukaan) Tulisijan korvausilma-aukko Saumanauhat CLT-välipohjalevy Jos käytetään DWD-palokatkoa, on otettava huomioon sen hyväksyntä puurakentamiseen. Valmistajan ilmoittamat tulisijan vähimmäisetäisyydet ja palosuojausvaatimukset otettava huomioon. Tulisija-asennuksille on lähtökohtaisesti aina saatava viranomaisten ja nuohoojan lupa.

37 3.32 Hormit - Jaloteräshormi seinän ulkopuolella Käytäntö

38 3.33 Hormit - Teräshormi huonetilassa Sisäpuolinen teräshormi Liittymähormi Puhdistusluukku Kondenssiveden poistoaukko Saumanauhat CLT-välipohjalevy Valmistajan ilmoittamat tulisijan vähimmäisetäisyydet ja palosuojausvaatimukset otettava huomioon. Tulisija-asennuksille on lähtökohtaisesti aina saatava viranomaisten ja nuohoojan lupa.

39 3.33 Hormit - Teräshormi huonetilassa Käytäntö

40 3.34 Hormit - Muurattu hormi Kipsikartonkilevy (2-kerroksinen) Eriste Hormiharkko CLT-välipohjalevy Asennusvälys hormin valmistajan ohjeiden mukaisesti Liitymä hormiin Puhdistusluukku Saumanauhat CLT-välipohjalevy Valmistajan ilmoittamat tulisijan vähimmäisetäisyydet ja palosuojausvaatimukset otettava huomioon. Tulisija-asennuksille on lähtökohtaisesti aina saatava viranomaisten ja nuohoojan lupa.

41 3.34 Hormit - Muurattu hormi Käytäntö

42 3.35 Portaat - Ruuviliitos seinälevyihin Kipsikartonki-/ kipsikuitulevy Varvaslauta massiivipuusta Kipsikartonki-/kipsikuitulevy Askelma CLT:stä Askelmien ruuviliitokset seinälevyyn Ruuviliitos/muu askelmien kiinnitys CLT-seinäelementtiin. Askelmat ja varvaslaudat kiinnitetään ruuviliitoksilla.

43 3.35 Portaat - Ruuviliitos seinälevyihin Käytäntö

44 3.36 Portaat - Kiinnitys kulmaraudoilla/teräslevy-tappivaarnaliitoksella Askelman kiinnitys teräslevyllisellä tappivaarnaliitoksella (vaihtoehto) Askelman kiinnitys kulmaraudalla Varvaslauta CLT:stä Askelma CLT:stä Askelmat kiinnitetään kulmaraudoilla tai teräslevyllisillä tappivaarnaliitoksilla (vaihtoehto), jotka ankkuroidaan yn. Askelmat äänieristetään kannatuskohdassa elastisella välikerroksella (esim. Sylomer).

45 3.37 Portaat - Kannatus erikoiskiinnittimillä Kipsikartonki-/kipsikuitulevy Erikoiskiinnitin portaan kannattimena Kipsikartonki-/kipsikuitulevy Kiviupotus (askelmapinnoissa) Askelma CLT:stä Portaissa ei ole varvaslautoja. Askelmia kannattelevat erikoiskiinnittimet (kuormat otettava huomioon).

46 3.38 Portaat - Kannatus reisipuille Teräslevyllinen tappivaarnaliitos Askelma CLT:stä Reisipuu (CLT:ä tai liimapuuta) Portaissa ei ole varvaslautoja. Askelmien ruuviliitokset reisipuihin askelmapintojen kiviupotusten alta.

47 3.39 Portaat - Vino alusrakenne Massiiviaskelma (CLT) Vino alusrakenne (CLT) Vino aluslevy kiinnitetään välipohjalevyjen varaan, ja askelmat ruuvataan kiinni alhaalta käsin.

48 3.40 Portaat Käytäntö

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet 4.1 Teollisuus- ja toimitilarakentaminen - Seinän kiinnitys Seinälevyn kiinnitys Ulkoverhous Koolaus Pystytiiviste (tuulensuojalevy) Seinän kiinnitys Pilari (CLT:ä tai liimapuuta) Perustus Saumanauhat

Lisätiedot

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet 2.1 Ulkoseinä - Mineraalivillaeristys Koolaus (välirakenne eristystasossa) CLT-välipohjalevy Saumanauhat - eriste (mineraalivilla) - CLT-seinälevy - vaakalaudoitus - rimoitus - tuulensuojalevy CLT-seinälevy

Lisätiedot

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet 1.1 Seinän kiinnitys sokkeliin - Sokkelin liitosrakenteena laastipeti Kosteuseristys Pystytiiviste Seinän kiinnitys (lujuusvaatimusten Perustus Laastipeti CLT-levy voidaan asentaa sekä kuivalle että märälle

Lisätiedot

CLT-Koetalon pystytyksen vaiheita

CLT-Koetalon pystytyksen vaiheita Elementtikuorman nosto autosta. Elementtien kokonaistilavuus n. 33 m 3. Kuorman päällä tuli myös kertopuupalkit. Elementtikuorma aukaistuna, jolloin kävi ilmi, että ensin tarvittava elementti oli alimmaisena.

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

II Taloyhtiön vastuunjakotaulukko. Seinien sisäpinnat. Lattianpäällysteet. Sisäpinnat. Pilari. Alapohjarakenne Lämmöneriste

II Taloyhtiön vastuunjakotaulukko. Seinien sisäpinnat. Lattianpäällysteet. Sisäpinnat. Pilari. Alapohjarakenne Lämmöneriste II Taloyhtiön vastuunjakotaulukko RAKENTEET Ulkoseinärakenne Sisäpinnat Seinien sisäpinnat Lattianpäällysteet Pilari Sisäpinnat Vesikate Aluskate, alusrakenne Kantava rakenne, kattotuolit Lämmöneriste

Lisätiedot

HIRSI- JA PUURAKENTEIDEN TIIVISTYSOHJEET

HIRSI- JA PUURAKENTEIDEN TIIVISTYSOHJEET 1. SOKKELI JA PILARIT ISO-CONNECT HB-Band sokkelikaistatiiviste Korkea kuormituksen kesto, integroidut paisuvat tiivistekaistat ja yhteensopiva bitumipohjaisten tuotteidenkanssa. ISO-CONNECET HB-Band asennetaan

Lisätiedot

RT ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT RT PIENTALON PUURAKENTEET

RT ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT RT PIENTALON PUURAKENTEET RT 82-10820 ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT 82-10560 RT 82-10693 PIENTALON PUURAKENTEET JJ/1/huhtikuu 2004/6000/Vla/Rakennustieto Oy 3 ohjetiedosto RT 82-10820 3 RAKENNUSTARVIKKEET Yläsidepuut Levyjäykiste

Lisätiedot

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle Asennusohjeet Huvimajalle Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), TORXruuvipääsarja, poranterä 4 mm ja 3 kpl

Lisätiedot

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 2 Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova levyllä Puurunkoinen, purueristeinen talo,

Lisätiedot

NIKO PALONEN ALAPOHJAN RAKENNE JA TYÖOHJE. Kohde: XXX

NIKO PALONEN ALAPOHJAN RAKENNE JA TYÖOHJE. Kohde: XXX NIKO PALONEN ALAPOHJAN RAKENNE JA TYÖOHJE Kohde: XXX 2.11.2013 Alapohjan rakenne Nykyinen alapohjarakenne on maanvarainen laatta, jossa on ollut puinen koolausrakenne. Lämmöneristeenä on käytetty sahanpurua.

Lisätiedot

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 1 Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova -levyllä Julkisivujen uusimisen yhteydessä

Lisätiedot

E K O R E X H I R S I T A L O T

E K O R E X H I R S I T A L O T EKOREX HIRSITALOT 1. SUUNNITELMAT JA OHJEET - pääpiirustukset (pohjat, julkisivut ja leikkaus) rakennuslupaa varten - viranomaisten vaatimat u-arvo- ja lujuuslaskelmat toimitettavista puuosista - hirsikaaviot

Lisätiedot

3 Seinärakenteiden liitokset

3 Seinärakenteiden liitokset 3 Seinärakenteiden liitokset 3.1 Seinäelementit yleistä XDE031: Kattoikkuna, liitos kevytsoraeristettyyn yläpohjaan, puurakenteinen kehys XDE033: Kattoikkuna, liitos kevytsoraeristettyyn yläpohjaan, betonirakenteinen

Lisätiedot

R S - M A S S I I V I T O I M I T U S

R S - M A S S I I V I T O I M I T U S RS-MASSIIVITOIMITUS 1. SUUNNITELMAT JA OHJEET - pääpiirustukset (pohjat, julkisivut ja leikkaus) rakennuslupaa varten - viranomaisten vaatimat u-arvo- ja lujuuslaskelmat toimitettavista puuosista - hirsikaaviot

Lisätiedot

pdf: Seinärakenteiden liitokset

pdf: Seinärakenteiden liitokset pdf: Seinärakenteiden liitokset 3.1. Seinäelementit yleistä XDE031: XDE033: XDE035: XDE037: XDE039: XDE041: Kattoikkuna, liitos kevytsoraeristettyyn yläpohjaan, puurakenteinen kehys Kattoikkuna, liitos

Lisätiedot

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

RAKENTEET. Yksityiskohdat Höyrynsulun läpimenot Höyrynsulun liitokset kivitalot Höyrynsulun liitokset - puutalot

RAKENTEET. Yksityiskohdat Höyrynsulun läpimenot Höyrynsulun liitokset kivitalot Höyrynsulun liitokset - puutalot Yksityiskohdat Höyrynsulun läpimenot Höyrynsulun liitokset kivitalot Höyrynsulun liitokset - puutalot 3 4 1 YKSITYISKOHDAT Yksityiskohdissa käydään läpi höyrynsulun läpimenoja ja liitoksia. HÖYRYNSULUN

Lisätiedot

LaPROTECT. Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy. Suojaa röntgensäteilyltä

LaPROTECT. Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy. Suojaa röntgensäteilyltä LaPROTECT Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy Suojaa röntgensäteilyltä sivu 2 LAPROTECT -lyijylaminoitu kipsikartonkilevy LaProtect -Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy LaProtect -lyijylaminoitu kipsikartonkilevy

Lisätiedot

Sisältö elementtisauma 10 mm PU-vaahto / solumuovikaista elementit kiinnitetään toisiinsa ruuveilla erillisen suunnitelman mukaan

Sisältö elementtisauma 10 mm PU-vaahto / solumuovikaista elementit kiinnitetään toisiinsa ruuveilla erillisen suunnitelman mukaan Seinäelementtien liitos 00...1200 mm runkotolppa liimataan eristelevyyn eristelevy yhtenäisenä kappaleena eristeiden puskuliitos PU-vaahto + alumiiniteippi koolaus kiinnitetään ruuveilla runkotolppaan

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

Isola seinäjärjestelmä

Isola seinäjärjestelmä Isola seinäjärjestelmä Sokkelin tiivistyskaista, runkoside, tuulensuoja, hiirilista Tammikuu 2003 Ja talosi voi hyvin Isola seinäjärjestelmä on toimiv Se pitää tuulta ja läpäisee vesih Sokkelin tiivistyskaista

Lisätiedot

DETALJIT TR143 ThermiSol-elementti vapaa-aukko TR157 ThermiSol-elementti nosto-ovikehyksen liittyminen

DETALJIT TR143 ThermiSol-elementti vapaa-aukko TR157 ThermiSol-elementti nosto-ovikehyksen liittyminen DETALJIT 7.10.2016 ThermiSol-seinäelementit TR104A ThermiSol-elementti sauma PYSTYASENNUS TRAK100 ThermiSol-elementti sivuseinäleikkaus TR114 ThermiSol-elementti liittyminen sokkeliin TR228L konesaum.

Lisätiedot

SerpoVent-Levyrappaus

SerpoVent-Levyrappaus Rakenne, puuranka Esimerkkirakenne, lisäeristys DET. 01 Vaakaranka Lämmöneriste Kosteudenkestävä tuulensuojalevy esim. GTS 9 tai H GHS 9 Storm Pystyranka min. 20x70 mm Ala-/yläreunan tukipala Cembrit Permabase-

Lisätiedot

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Festivo 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 3 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristäminen PAROC extralla ja PAROC WPS 3n -levyillä Oikein tehty

Lisätiedot

Raita 142. Unelmista oma koti. Suosikki. Taloteko- materiaalipaketti. Hintaan 47 000.

Raita 142. Unelmista oma koti. Suosikki. Taloteko- materiaalipaketti. Hintaan 47 000. Raita 142 Suosikki >> Huoneistoala 142m2 >> Toimivaa tilaa, tämän ajan suosikki ratkaisuna >> Yhteensopiva keittiö, ruokailu- ja olohuone >> Ajanmukainen arkkitehtuuri Taloteko- materiaalipaketti Hintaan

Lisätiedot

4/2016 VIESKATALO. Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen. VIESKAN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 Alavieska www.vieskanelementti.fi

4/2016 VIESKATALO. Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen. VIESKAN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 Alavieska www.vieskanelementti.fi 4/2016 VIESKTLO Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen VIESKN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 lavieska www.vieskanelementti.fi Yleistä Kosteus- ja homevaurioiden välttämiseksi on tärkeää huolehtia siitä,

Lisätiedot

Termater Elementit. Markkinoiden tehokkaimmat katto-, seinä- ja attiaelementit. www.termater.fi

Termater Elementit. Markkinoiden tehokkaimmat katto-, seinä- ja attiaelementit. www.termater.fi Termater Elementit Markkinoiden tehokkaimmat katto-, seinä- ja attiaelementit Termater Elementit Vahvuus, Eristävyys ja Modulaarisuus OMINAISUUDET JA HYÖDYT Kantava rakenne - Erittäin laadukkaat viilupuu

Lisätiedot

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5)

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5) 1 (5) Kuva 1. Toimistosiiven itäpää ja korkeamman korjaamosiiven pohjoispääty. Kuva 4. Vesi vuotaa kuvassa keskellä näkyvän kellon päälle. Vuoto on peräisin ylemmältä katolta, ei ylösnostosta. Kuva 2.

Lisätiedot

SPA02-ENERGY-2E-FI Elementtien välinen sauma, pysty- ja vinoasennus 01.03.2011 20.08.2015

SPA02-ENERGY-2E-FI Elementtien välinen sauma, pysty- ja vinoasennus 01.03.2011 20.08.2015 Päiväys SPA01-ENERGY-1E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SPA01-ENERGY-2E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SPA01-ENERGY-3E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SPA01-ENERGY-4E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SPA01-ENERGY-5E-FI Sokkeli,

Lisätiedot

TIIVISTALO www.tiivistalo.fi

TIIVISTALO www.tiivistalo.fi 10/2010 TIIVISTALO www.tiivistalo.fi Höyrynsulut Tiivistysteipit Liitoskankaat Läpivientiteipit TYÖOHJEET Puutalon vaipan tiivistämiseen tiivistalojärjestelmän mukaan Höyrynsulku INTELLO höyrynsulkukankaat

Lisätiedot

2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET)

2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET) 2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET) Kohde Valmisosasuunnittelun lähtötiedot arkkitehdilta Tarve 1.1 Mitoitetut työpiirustukset - Rakennuksen päämitat - Tasojen +korkeudet

Lisätiedot

Riku Ikonen 0400 908010 Lämpökuvausmittausraportti 1/12 Raportointi PVM 30.1.2012 Kohdetiedot: Malliraportti

Riku Ikonen 0400 908010 Lämpökuvausmittausraportti 1/12 Raportointi PVM 30.1.2012 Kohdetiedot: Malliraportti usmittausraportti 1/12 7.1 C 5 0-5 -10-13.5 1. en lämpötila -8.5 C maks. lämpötila 9.4 C min. lämpötila -14.1 C -3 13 Kommentit: Ulko-ovessa ei ole rakenteellista vikaa eristyksessä. Rakenne on kunnossa.

Lisätiedot

Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy. Suojaa röntgensäteilyltä

Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy. Suojaa röntgensäteilyltä Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy Suojaa röntgensäteilyltä sivu 2 X-RAY PROTECT: lyijylaminoitu kipsikartonkilevy X-RAY PROTECT Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy X-RAY PROTECT -lyijylaminoitu kipsikartonkilevy

Lisätiedot

Tiiveysmittausten koosteraportti Rakennusliike Mallikas, tammi-kesäkuu 2015

Tiiveysmittausten koosteraportti Rakennusliike Mallikas, tammi-kesäkuu 2015 Tiiveysmittausten koosteraportti Rakennusliike Mallikas, tammi-kesäkuu 2015 Vertia Oy 26.6.2015 Heikki Jussila, Tutkimusjohtaja heikki.jussila@vertia.fi 040 900 5609 www.vertia.fi Kohtalaiset + suuret

Lisätiedot

wedi wedi 1 Lataa kuva PDF- ja DWG-muodoissa: www.heikkiharu.fi 29 Sisältö MÄRKÄTILAN VÄLIPOHJAN JA ULKOSEINÄN LIITTYMÄ; LATTIAKALLISTUS VALUMASSALLA

wedi wedi 1 Lataa kuva PDF- ja DWG-muodoissa: www.heikkiharu.fi 29 Sisältö MÄRKÄTILAN VÄLIPOHJAN JA ULKOSEINÄN LIITTYMÄ; LATTIAKALLISTUS VALUMASSALLA akennedetaljikuvat Heikki Haru Oy tarjoaa -rakennedetaljikuvia helpottaakseen mm. suunnittelijan työtä. Kuvat ovat DWG-muodossa, jolloin suunnittelija voi helposti ladata ne käyttöönsä suoraan esim. AutoCad-ohjelmaan.

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

TOIMITUSERITTELY SUUNNITELMAT ULKOSEINÄT TALOMALLI: Lapponia 88 MATERIAALIT JA PALVELUT X = KUULUU TOIMITUKSEEN

TOIMITUSERITTELY SUUNNITELMAT ULKOSEINÄT TALOMALLI: Lapponia 88 MATERIAALIT JA PALVELUT X = KUULUU TOIMITUKSEEN TOIMITUSERITTELY TALOMALLI: ULKOSEINÄT Lapponia 88 MATERIAALIT JA PALVELUT SUUNNITELMAT ARKKITEHTISUUNNITTELU Pre cut Runkoasennus Puuelementti ARKKITEHTISUUNNITTELU Pääpiirustukset ARKKITEHTISUUNNITTELU

Lisätiedot

CLT-TUOTTEITA SUOMALAISESTA PUUSTA

CLT-TUOTTEITA SUOMALAISESTA PUUSTA CLT-TUOTTEITA SUOMALAISESTA PUUSTA MITÄ ON CLT? Cross-laminated timber Massiivipuusta tehtyjä rakennuslevyjä, jotka koostuvat ristikkäinliimatuista lamelli- eli puulevykerroksista Ristiinlaminointi takaa

Lisätiedot

LP 115x115 yp 2075 L=2075 EI KANTAVA PILARI. Rakennustoimenpide UUDISRAKENNUS Rakennuskohteen nimi ja osoite. LP 115x115 yp 2300 L=2300

LP 115x115 yp 2075 L=2075 EI KANTAVA PILARI. Rakennustoimenpide UUDISRAKENNUS Rakennuskohteen nimi ja osoite. LP 115x115 yp 2300 L=2300 R3 R3 KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 LIIMAPUU GL32 SEINIEN RUNGOT 42x148 k600 YLÄJUOKSUT, ALAJUOKSUT JA RUNKOTOLPAT SIJAINTEINEEN

Lisätiedot

DETALJIT Konesaumattava ThermiSol-kattoelementti. TRAK201 konesaumattava ThermiSol-elementti kattokaavio

DETALJIT Konesaumattava ThermiSol-kattoelementti.  TRAK201 konesaumattava ThermiSol-elementti kattokaavio DETALJIT 03.10.2016 Konesaumattava ThermiSol-kattoelementti TRAK201 konesaumattava ThermiSol-elementti kattokaavio TR200A konesaumattava ThermiSol-elementti sauma TR211A konesaumattava ThermiSol-elementti

Lisätiedot

Katariina 8K. Asennusohjeet Huvimajalle. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Pohja

Katariina 8K. Asennusohjeet Huvimajalle. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Pohja Asennusohjeet Huvimajalle Katariina 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä 4

Lisätiedot

HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET. Astu vain kantavan VAROITUS! rakenne. www.hunton.fi

HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET. Astu vain kantavan VAROITUS! rakenne. www.hunton.fi HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET VAROITUS! rakenteen päälle! rakenne. Astu vain kantavan Aluskate ei ole kantava www.hunton.fi VARASTOINTI Hunton Sarket aluskatelevyt tulee varastoida ja säilyttää

Lisätiedot

OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA

OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA Ylä-savon rakennusvalvonnat Iisalmi, Pohjolankatu 14, 74100 Iisalmi, 017-272 3338 Kiuruvesi, Harjukatu 2, 74701 Kiuruvesi, 017-272 900 Lapinlahti, Asematie 4, 73100 Lapinlahti OMAKOTI-, PARI- TAI RIVITALON

Lisätiedot

Rakennuskohde. Sisältö Siporex-alapohja Eristys- ja pintavaihtoehtoja. Suunnittelija. Työ 11.1. Tekijä. Päiväys. Mittakaava 1:10

Rakennuskohde. Sisältö Siporex-alapohja Eristys- ja pintavaihtoehtoja. Suunnittelija. Työ 11.1. Tekijä. Päiväys. Mittakaava 1:10 Siporex-alapohja Eristys- ja pintavaihtoehtoja 11.1 Sokkelileikkaus, matalaperustus Siporex-alapohja ja -harkkoseinä 11.2.1 Sokkelileikkaus, matalaperustus Siporex-alapohja ja -harkkoseinä 11.2.2 Sokkelileikkaus,

Lisätiedot

DETALJIT Konesaumattava ThermiSol-kattoelementti. S 200 Konesaumattava kattoelementti suunnitteluohjeita

DETALJIT Konesaumattava ThermiSol-kattoelementti.   S 200 Konesaumattava kattoelementti suunnitteluohjeita DETALJIT 09.02.2018 Konesaumattava ThermiSol-kattoelementti S 200 Konesaumattava kattoelementti suunnitteluohjeita TRAK201 konesaumattava ThermiSol-elementti kattokaavio TR200A konesaumattava ThermiSol-elementti

Lisätiedot

Levyjen pituus on yleensä yläparteen pituus + otsalauta / laudat + 30 mm. Katon vähimmäiskaltevuus 1:7.

Levyjen pituus on yleensä yläparteen pituus + otsalauta / laudat + 30 mm. Katon vähimmäiskaltevuus 1:7. Levyjen mitoitus Levyjen pituus on yleensä yläparteen pituus + otsalauta / laudat + 30 mm. Katon vähimmäiskaltevuus 1:7. Kiinnikkeet Lucciksen kiinnityksessä käytetään litteäkantaisia ruuveja 4,2*25mm.

Lisätiedot

ACO STAINLESS Lattiakaivot asuintiloihin

ACO STAINLESS Lattiakaivot asuintiloihin ..00 Lattiakaivot vesieristämätön betonilattia ACO EG 0 -lattiakaivo on tarkoitettu asuintiloihin ja paikkoihin, joissa virtaama on korkeintaan, l/s. Kiinnitä kaivo paikoilleen levittämällä lapiollinen

Lisätiedot

rakennustyömaalle www.machinery.fi Turvakaiteet Askelmat Kulkutiet Tavaransiirto ja varastointi

rakennustyömaalle www.machinery.fi Turvakaiteet Askelmat Kulkutiet Tavaransiirto ja varastointi Kotimaista laatua rakennustyömaalle www.machinery.fi Turvakaiteet Askelmat Kulkutiet Tavaransiirto ja varastointi Machinery ja Vepe ovat solmineet yhteistyösopimuksen Vepe-tuotteiden myynnistä. Machinery

Lisätiedot

DETALJIT Konesaumattava ThermiSol-kattoelementti. TRAK201 konesaumattava ThermiSol-elementti kattokaavio

DETALJIT Konesaumattava ThermiSol-kattoelementti.  TRAK201 konesaumattava ThermiSol-elementti kattokaavio DETALJIT 25.01.2011 Konesaumattava ThermiSol-kattoelementti TRAK201 konesaumattava ThermiSol-elementti kattokaavio TR200A konesaumattava ThermiSol-elementti sauma TR211A konesaumattava ThermiSol-elementti

Lisätiedot

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta.

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta. Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

VESIJOHDOT LÄMPÖJOHDOT ALAJUOKSU ULKOSEINÄ ALAJUOKSU VÄLISEINÄ Kupari, pinta Perusmuurin päällä Rossin päällä

VESIJOHDOT LÄMPÖJOHDOT ALAJUOKSU ULKOSEINÄ ALAJUOKSU VÄLISEINÄ Kupari, pinta Perusmuurin päällä Rossin päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 04.06.15 9705 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto Pl 9 32701 HUITTINEN TYÖKOHDE As Oy Kauttuan Vanha Kartano Mikolanmäentie 1 as

Lisätiedot

Satulinna 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Satulinna 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Satulinna 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

HB KIVITALOJEN TYYPPITALOT TOIMITUSSISÄLTÖ JA HINNASTO

HB KIVITALOJEN TYYPPITALOT TOIMITUSSISÄLTÖ JA HINNASTO HB KIVITALOJEN TYYPPITALOT TOIMITUSSISÄLTÖ JA HINNASTO Hinnasto voimassa toistaiseksi. HB KIVITALOJEN TYYPPITALOT TOIMITUSSISÄLTÖ JA HINNASTO EDULLISET JA ENERGIATEHOKKAAT TYYPPITALOT HB toimitussisältö

Lisätiedot

IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA

IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA Täyttää seuraavien rakentamismääräysten mukaiset vaatimukset: RIL 107-2012 (Suomi) RAL DIN 4107 (Saksa) ÖNORM B 5320 (Itävalta) 1 Oikea ja turvallinen ikkunan

Lisätiedot

SPA05-2E-FI Sisänurkka, vaaka-asennus, teräsputkipilari 22.01.2010 20.08.2015

SPA05-2E-FI Sisänurkka, vaaka-asennus, teräsputkipilari 22.01.2010 20.08.2015 Päiväys päivä SP01-1E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SP01-2E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SP01-3E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SP01-4E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SP01-5E-FI Sokkeli, vaaka-asennus SP01-6E-FI Sokkeli,

Lisätiedot

2. Perustukset ja kellarit 1/3. Kuva 2: Maanvarainen perustus 2

2. Perustukset ja kellarit 1/3. Kuva 2: Maanvarainen perustus 2 Jämerä detaljit 2. Perustukset ja kellarit 1/3 Kuva 1: Maanvarainen perustus 1 Kuva 2: Maanvarainen perustus 2 2. Perustukset ja kellarit 2/3 Maanvaraisen/tuulettuvan alapohjan perustuksen anturat tarjotaan

Lisätiedot

FINNGARD Paksurappaus-eristejärjestelmä Korjausrakentaminen

FINNGARD Paksurappaus-eristejärjestelmä Korjausrakentaminen A) UUSI RAKENNE B) VANHA SEINÄRAKENNE Mineraalivilla - järjestelmän mukaan Pohjarappaus - Finnseco Paksurappauslaasti Täyttörappaus - Finnseco Paksurappauslaasti Pohjamaali - Finngard Silikonihartsimaali

Lisätiedot

MUUTTOVALMIS SISUSTUSVALMIS AVAIMET KÄTEEN LISÄTIETOJA X= kuuluu urakkaan, O= ei kuulu urakkaan

MUUTTOVALMIS SISUSTUSVALMIS AVAIMET KÄTEEN LISÄTIETOJA X= kuuluu urakkaan, O= ei kuulu urakkaan MUUTTOVALMIS SISUSTUSVALMIS AVAIMET KÄTEEN LISÄTIETOJA X= kuuluu urakkaan, O= ei kuulu urakkaan SUUNNITELMAT JA VALVONTA Pääpiirustukset ja pääsuunnittelijan Pääpiirustukset, perustamistapaselvitys O X

Lisätiedot

Saunan rakentaminen ja remontointi

Saunan rakentaminen ja remontointi Saunan rakentaminen ja remontointi Suomessa saunan rakentamisen tapoja on todennäköisesti yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Seuraavat saunan rakennusohjeet perustuvat 20 vuoden kokemukseemme saunojen rakentamisesta

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Omega

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Omega Asennus- ja käyttöohje Kuormalavahylly Omega Asennustyökalut mm kuusiohylsyt 6 mm kuusiohylsyt 7 mm kuusiohylsyt 8 mm kuusiohylsyt 9 mm kuusiohylsyt (pylvässuojat, törmäyssuoja) 6 mm kuusiokärjet (pylvässuojat,

Lisätiedot

Ulospuhallushajotin EYMA Ilmanottolaite DYMA Asennusohje

Ulospuhallushajotin EYMA Ilmanottolaite DYMA Asennusohje Ulospuhallushajotin EYMA Ilmanottolaite DYMA Asennusohje 03/2009 Yleistä, painot ja vastalaipan mitat Yleistä Ulospuhallushajoitin EYMA:n ja ilmanottolaite DYMA:n rakenne, mitat ja toiminta on selostettu

Lisätiedot

www.sheikki.fi KATTOSILLAN ASENNUSOHJEET

www.sheikki.fi KATTOSILLAN ASENNUSOHJEET www.sheikki.fi KATTOSILLAN ASENNUSOHJEET PISKO -KATTOSILLAT Kattosiltoja käytetään seinä- ja lapetikkaiden jatkeena turvallisten kulkuteiden rakentamiseen katoilla sijaitseville huoltokohteille esim. savupiipulle.

Lisätiedot

Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili

Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 20.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 6 Alkulause Ohjeet ja

Lisätiedot

Hinnasto ja toimitussisällöt 2012

Hinnasto ja toimitussisällöt 2012 Hinnasto ja toimitussisällöt 2012 Sisältöluettelo s. 1 Hinnasto s. 2 Trond s. 3 H-cabin s. 8 Sahib s. 13 Stole s. 19 Villa Tyyne s. 25 Ole s. 31 Ole-2 s. 36 Stabbur s. 42 Taru-sauna s. 49 Asennus s. 53

Lisätiedot

Villa-mallit hinnasto

Villa-mallit hinnasto Villa-mallit hinnasto Mammuttipaketti Malli Villa-64 43 000 Villa-70 48 540 Villa-63 39 940 Villa-86 53 870 Villa-80 65 850 Villa-76 53 100 Villa-81 56 800 Villa-79 55 910 Villa-88 67 840 Villa-130 71

Lisätiedot

MDF-JA PUULISTOJEN ASENNUSOHJE

MDF-JA PUULISTOJEN ASENNUSOHJE MDF-JA PUULISTOJEN ASENNUSOHJE Aloita asennus katkaisemalla listat sopivaan mittaan. Tee tarvittavat jiiraukset valmiiksi. JIIRAUS: MDF-ja puulistat voit jiirata sahaamalla. NAULAUS: käytä viimeistelynaulainta,

Lisätiedot

ASENNUSPIIRUSTUKSET. Selluvilla talojen lämmöneristykseen

ASENNUSPIIRUSTUKSET. Selluvilla talojen lämmöneristykseen ASENNUSPIIRUSTUKSET Werrowoolin selluvilla on Virossa valmistettu ympäristöystävällinen lämmöneristysmateriaali, jolla on erittäin hyvät lämmöneristysominaisuudet. Se sopii mainiosti sekä uusien että kunnostettavien

Lisätiedot

tasakattoihin ja maanalaisiin autotalleihin. Multipor liimataan alustaan Multipor-liimalla

tasakattoihin ja maanalaisiin autotalleihin. Multipor liimataan alustaan Multipor-liimalla YTONG-KEVYTBETONI Ytong tarjoaa markkinoiden laajian ja laadukkaian valikoiman kevytbetonituotteita. Tahdoe edistää tervettä asumista sekä toimivia ja korkealuokkaisia rakentamisen ratkaisuja. Xella Internationalin

Lisätiedot

MR000. Tuoterakennekuvaus. rakenneselosteen mukaan

MR000. Tuoterakennekuvaus. rakenneselosteen mukaan MR000 1123 Täytöt MR000 Tuoterakenne TÄYTTÖ - kanaalien täyttö - aluetäytöt ja pengerrykset - perustusten alustäytöt - rakenteiden vierustäytöt - rakenteiden sisäpuoliset täytöt TÄYTTÖÖN LIITTYVÄ ROUTAERISTYS

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET TYCROC TWP LEIKKAAMINEN, SÄILYTYS JA ALUSTA

ASENNUSOHJEET TYCROC TWP LEIKKAAMINEN, SÄILYTYS JA ALUSTA TYCROC TWP LEIKKAAMINEN, SÄILYTYS JA ALUSTA Tycroc TWP -rakennuslevyä on helppo leikata joko sirkkelillä, pistosahalla, käsisahalla tai mattoveitsellä. Aukkojen poraamiseen soveltuu sekä kivi-, metalli-

Lisätiedot

Saunan rakentaminen ja remontointi

Saunan rakentaminen ja remontointi Saunan rakentaminen ja remontointi Suomessa saunan rakentamisen tapoja on todennäköisesti yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Seuraavat saunan rakennusohjeet perustuvat 20 vuoden kokemukseemme saunojen rakentamisesta

Lisätiedot

Energiatehokas rakentaminen ja remontointi PORNAINEN 21.09.2011. Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry Jouko Lommi

Energiatehokas rakentaminen ja remontointi PORNAINEN 21.09.2011. Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry Jouko Lommi Energiatehokas rakentaminen ja remontointi PORNAINEN 21.09.2011 Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry Jouko Lommi Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry PRKK RY on ainoa Omakotirakentajia ja remontoijia

Lisätiedot

Muovitehdas ABSO Oy. PL 1, Minkinkatu 2, 20760 PIISPANRISTI p. (02) 284 4700, f. (02) 242 5050. www.abso.fi abso@netti.fi

Muovitehdas ABSO Oy. PL 1, Minkinkatu 2, 20760 PIISPANRISTI p. (02) 284 4700, f. (02) 242 5050. www.abso.fi abso@netti.fi Muovitehdas ABSO Oy PL 1, Minkinkatu 2, 20760 PIISPANRISTI p. (02) 284 4700, f. (02) 242 5050 www.abso.fi abso@netti.fi ABSO-muovi Rakentamiskiinnikkeet ja muut tarvikkeet ABS Kestävää laatua sokkelista

Lisätiedot

Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Asennusohjeet Huvimajalle Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

Asennusohje seinien alaosan patentoitu Termotuote korjausmenetelmä. WWW.LAMOX.FI

Asennusohje seinien alaosan patentoitu Termotuote korjausmenetelmä. WWW.LAMOX.FI 1 Asennusohje seinien alaosan patentoitu Termotuote korjausmenetelmä. WWW.LAMOX.FI WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI puh 020 749 8010 Tekninen tuki takotek.toimisto@gmail.com, 040-77201935 2 Ennen työn aloittamista

Lisätiedot

Lihanautojen loppukasvatus 4x 184 (208) paikkaa 59200

Lihanautojen loppukasvatus 4x 184 (208) paikkaa 59200 Lihanautojen loppukasvatus 4x 184 (208) paikkaa 59200 Teuraslastaus hoitokarsina hoitokarsina KASVATTAMO A 1083.4 m² Karsinat 6x13,5 = 81 m² 23 lihanautaa > 6 kk = 3,5 m²/kpl (26 kpl = 3,1 m²/kpl) 8 karsinaa

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R FI Asennus- ja käyttöohjeet SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R 00000000 00000000 0809 Misa-järjestelmäsavupiippu on testattu standardin EN 1856-1:2009 mukaisesti käytettäväksi

Lisätiedot

BENDERS katot CARISMA SILEÄPINTAINEN KATTOTIILI. Helppo, kevyt, nopea, näyttävä! Lisätietoa Bendersistä www.benders.fi

BENDERS katot CARISMA SILEÄPINTAINEN KATTOTIILI. Helppo, kevyt, nopea, näyttävä! Lisätietoa Bendersistä www.benders.fi BENDERS katot ASENNUSOHJE CARISMA SILEÄPINTAINEN KATTOTIILI Helppo, kevyt, nopea, näyttävä! Lisätietoa Bendersistä www.benders.fi Bender Carisma-tiilen betonilisätarvikkeet sekä kattoturvatuotteet. T-harjakappale

Lisätiedot

Ullakon eristäminen Rakennuseristeet

Ullakon eristäminen Rakennuseristeet Ullakon eristäminen Rakennuseristeet Huhtikuu 0 korvaa Joulukuu 00 Sisällys Edullisesti lisätilaa kylmästä ullakosta... Edullisesti lisätilaa kylmästä ullakosta Näin eristät ullakon seinät... Näin eristät

Lisätiedot

Näytesivut. Vastuunjakotaulukko selityksineen. 28 Kopiointi kielletty. 1 Rakenteet

Näytesivut. Vastuunjakotaulukko selityksineen. 28 Kopiointi kielletty. 1 Rakenteet II Vastuunjakotaulukko selityksineen 1 Rakenteet Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiö vastaa rakenteiden ja eristeiden kunnossapidosta. Yhtiö vastaa myös huoneiston sisäosien ja pinnoitemateriaalien korjaamisesta,

Lisätiedot

KERAFIBER 1-1 VEDENERISTYS SEINÄN JA LATTIAN YHTYMÄKOHDASSA (BETONI + KIPSILEVY) (PYSTYLEIKKAUS)

KERAFIBER 1-1 VEDENERISTYS SEINÄN JA LATTIAN YHTYMÄKOHDASSA (BETONI + KIPSILEVY) (PYSTYLEIKKAUS) KIILTO KERAFIBER KIPSILEVY KIILTO KERAFIBER MASA LIIMAMASSA KIILTO SANITEETTISILIKONI LATTIAKAATO 1:50...100 KIILTO VAHVIKEKANGAS SEINÄN JA LATTIAN RAJAAN KERAFIBER VEDENERISTYS SEINÄN JA LATTIAN YHTYMÄKOHDASSA

Lisätiedot

TUPLAHUUSSIN PAKKAUSLISTA JA KOKOAMISOHJE

TUPLAHUUSSIN PAKKAUSLISTA JA KOKOAMISOHJE TUPLAHUUSSIN PAKKAUSLISTA JA KOKOAMISOHJE PAKKAUSLISTA Tarvikepussi: vedin 2, ovisaranat 4, lankahaka 2, työntösalpa 2, ruuvi 80 mm, ruuvi 120 mm, ruuvi 40 mm, huopanaulat, dyckert-naulat. Etuseinäelementti

Lisätiedot

SolarMagic asennus ja sijoitusopas

SolarMagic asennus ja sijoitusopas SolarMagic asennus ja sijoitusopas Kesäkuu 2010 www.solarmagic.fi Tämä opas esittää erilaisia SolarMagic-aurinkolämmityslaitteen asennusvaihtoehtoja. On tärkeää että laitteesta saatava teho olisi mahdollisimman

Lisätiedot

HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET. VAROITUS! Astu vain kantavan rakenteen päälle! Aluskate ei ole kantava rakenne.

HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET. VAROITUS! Astu vain kantavan rakenteen päälle! Aluskate ei ole kantava rakenne. HUNTON SARKET aluskate ASENNUSOHJEET VAROITUS! Astu vain kantavan rakenteen päälle! Aluskate ei ole kantava rakenne. www.hunton.fi VARASTOINTI Hunton Sarket aluskatelevyt tulee varastoida ja säilyttää

Lisätiedot

Saunaremontti ja uuden saunan rakentaminen yhdistelmäsauna ja infrasauna

Saunaremontti ja uuden saunan rakentaminen yhdistelmäsauna ja infrasauna Saunaremontti ja uuden saunan rakentaminen yhdistelmäsauna ja infrasauna Kun kiuassaunaan asennetaan myös infrapunalämpö, tulee ottaa huomioon muutamia näissä ohjeissa olevia tärkeitä seikkoja. Seuraavat

Lisätiedot

Lämmön siirtyminen rakenteessa. Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan

Lämmön siirtyminen rakenteessa. Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan Mikko Myller Lämmön siirtyminen rakenteessa Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan Lämpöhäviöt Lämpö siirtyy 1) Kulkeutumalla (vesipatterin putkisto, iv-kanava)

Lisätiedot

FREDRIKA RUNEBERGIN KATU

FREDRIKA RUNEBERGIN KATU ATRI VALAN ATU JANNISBERGINTIE I II FREDRIA RUNEBERGIN ATU II +,0 II +7, +7, +, +, +7,0 +9, +0,0 +, +,0 +0, +7, +8,0 +8, +8, +7, VSS pihasauna PP ajo autotalliin +, 7 AP +,0 +, +,0 +,0 +, +7,0 +7, +, tomutus

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL ASENNUSOHJEET 24 / 36 EL Näin saavutetaan paras ääneneristys Betonielementit ja betoniset ontelolaatat Betonisten välipohjien ääneneristys riippuu paljolti siitä, millaisia kantavat rakenteet ovat. Laatta-

Lisätiedot

RAK. LP 90x225 ap 2075 L=6748

RAK. LP 90x225 ap 2075 L=6748 KUORMAT: LUMIKUORMA MAASSA 2,75 kn/m2 TUULIKUORMA 0,6 kn/m2 KATTORAKENTEET 0,8 kn/m2 MITALLISTETTU PUUTAVARA C24 SEINIEN RUNGOT 42x148 k600 YLÄJUOKSUT, ALAJUOKSUT JA RUNKOTOLPAT SIJAINTEINEEN PIIRUSTUKSEN

Lisätiedot

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN Turmalin-savikattotiili Minster-betonikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 14.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 9 Alkulause

Lisätiedot

Leppäkorven koulu VALOKUVAT

Leppäkorven koulu VALOKUVAT 1 (7) (V)= Vahha osa (U)= Uudempi osa) Kuva 1. Vanha rakennus sisäpihalle (V). Uudempi rakennus pilkistää taka-alalla vasemmalla. Kuva 4. Tyypillinen liittyvän rakennuksen nurkkahalkeama (V). Kuva 2. Vanha

Lisätiedot

- luotettavuutta tulevaisuudessakin - MELTEX-ALUSKATTEET Meltex-aluskatteet Aluskate on tärkeä osa kattorakennetta, sillä se varmistaa katon vesitiiveyden. Varsinaiset vesikatteet ovat normaalioloissa

Lisätiedot

LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset

LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset LIITE 2. Lämpökameran mittauspisteet Lämpökameran mittauspisteet, 1-kerros Lämpökameran mittauspisteet, 2-kerros Lämpökameran mittauspisteet, kellari LIITE 3. Lämpökamerakuvat

Lisätiedot

Omakotitalon perusparantaminen. Toimenpide- ja kustannusluettelo YM 33a 1/5. Hakija: Osoite:

Omakotitalon perusparantaminen. Toimenpide- ja kustannusluettelo YM 33a 1/5. Hakija: Osoite: Omakotitalon perusparantaminen Hakija: Toimenpide- ja kustannusluettelo YM 33a Osoite: Kustannustaso 1/2014 (ALV 24%) (rak.kust.indeksi 106,9 (2010=100)) 1.Vaippaan kohdistuvat toimenpiteet 1.1 Vesikatto

Lisätiedot

HUNTON SARKET -ALUSKATELEVY

HUNTON SARKET -ALUSKATELEVY ASENNUSOHJE HUNTON SARKET - ALUSKATELEVY 18/25 HUNTON SARKET -ALUSKATELEVY Säilytys/varastointi Hunton Sarket -aluskatelevyt on säilytettävä kuivassa paikassa, ja levyjen on asennettaessa oltava kuivia.

Lisätiedot

Putketon uppoasennus

Putketon uppoasennus Putketon uppoasennus Asennus rakenteeseen: perusasiat Kaapelia asennettaessa suoraan rakenteeseen ilman asennusputkea jätetään kaapelille liikkumavaraa. Vältetään risteämiä muiden kaapeleiden kanssa. Asennustilaa

Lisätiedot

TUOTEKUVAUS TYYPILLINEN KÄYTTÖ PALOLUOKITUS - TAULUKKO ASENNUS TESTISTANDARDIT VÄLI- JA KANTAVAT SEINÄRAKENTEET 100 MM KANTAVAT LATTIARAKENTEET 150 MM

TUOTEKUVAUS TYYPILLINEN KÄYTTÖ PALOLUOKITUS - TAULUKKO ASENNUS TESTISTANDARDIT VÄLI- JA KANTAVAT SEINÄRAKENTEET 100 MM KANTAVAT LATTIARAKENTEET 150 MM TUOTEKUVAUS TYYPILLINEN KÄYTTÖ Protecta FR Pipe Wrap on suunniteltu ylläpitämään seinien ja lattioiden palonkestoa silloin kun niihin on vedetty läpivientejä (yhtenäiset muovi- tai metalliputket palavan

Lisätiedot