GC FI. Asennusohje Geocube Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "GC01 1407 FI. Asennusohje Geocube 5-11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa"

Transkriptio

1 Asennusohje Geocube 5-11 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

2

3 Sisältö 1. Johdanto Varoitukset... 3 Kuljetus ja säilytys... 3 Toimitussisältö, lisävarusteet ja lisätarvikkeet... 4 Maalämpöpumpun toimintaperiaate...4 Lämmityskierron toiminta Asennus Asennuspaikan vaatimukset... 8 Mitat ja yhteet Pääkomponentit Keruuputkiston asennus Putkituskaaviot Sähkökytkennät...18 Suodattimien asentaminen Maapiirin täyttö...20 Lämmityspiirin täyttäminen ja ilmaaminen...21 Lämpimän käyttöveden varaajan täyttäminen ja ilmaaminen Lämpimän käyttöveden varaajan venttiiliryhmä...22 Lämmityspiirin 1 kytkentä Yhdistäminen rakennuksen viilennykseen Käyttöönotto Kytkimet ja sulakkeet...25 Alkutilanne...25 Ensimmäinen käynnistyskerta Sähkövastusten hätäkäyttötoiminto käyttöönoton yhteydessä Maakiertopumpun käsikäyttö Hälytys-relelähdön asettaminen...28 Aurinkokeräimen kytkentä...28 Kaukosäätimen yhdistäminen Kaukosäätimen käyttö sisätilan lämpötila-anturina Käyttö Ohjausjärjestelmä...31 Ohjauspaneeli Asetusten muuttaminen Käyttäjätason muuttaminen Kielen asettaminen Ajan ja päivämäärän asettaminen Lämmityskäyrän säätäminen Käyttöveden asetukset...37 Lämmitystavan ja käyttöveden lämmityksen valinta...37 Pakkolataus...37 Hälytysten ja virheilmoitusten kuittaus (52)

4 Sähkövastusten asetukset Lämmityspiirien lisääminen...38 Asetusten tallentaminen uusiksi oletusarvoiksi...39 Huonelämpötilan säätäminen kaukosäätimellä Ohjausrivit Sähkövastusten hätäkäyttö ohjausjärjestelmän kautta...46 Sähkövastusten hätäkäyttö ohjausjärjestelmän vikaannuttua Huolto 5.1. Keruupiirin suodattimen puhdistaminen Reletesti Vianetsintä Tekniset tiedot 6.1. Tekniset tiedot (52)

5 1. Johdanto 1.1. Varoitukset Perehdy tähän ohjeeseen huolellisesti ennen kuin asennat, säädät, tai huollat laitetta. Noudata annettuja ohjeita. Kirjassa on seuraavanlaisia varoituksia: Ole varovainen. Tämä sanoma ilmaisee, että laitteen ohjeiden vastainen käyttö voi vahingoittaa sinua. Ole tarkkana. Varoitus ilmaisee, että laitteen ohjeiden vastainen käyttö voi vahingoittaa laitteen komponenttia, laitetta tai ympäristöä. Lue tämä ohje. Huomautus sisältää tärkeää tietoa Kuljetus ja säilytys Kuljeta ja säilytä lämpöpumppu pystysuorassa asennossa. Vie lämpöpumppu asennuspaikalle kuljetusalustalla. Tarvittaessa käytä nokkakärryjä lämpöpumpun siirtämiseen. Lämpöpumppua saa nostaa nokkakärryillä ainoastaan laitteen takaosasta. Lämpöpumppua saa kallistaa korkeintaan 45 asteen kulmaan lyhyitä aikoja kerrallaan (1 2 minuuttia) vain silloin, kun kuljetustuki on paikoillaan. 3 (52)

6 1.3. Toimitussisältö, lisävarusteet ja lisätarvikkeet Vakiotoimituksen sisältö Lämpöpumpun vakiotoimitussisältöön kuuluu: lämpöpumppu sisäänrakennettu käyttövesivaraaja maakiertopiirin pumppu lämmityspiirin kiertopumppu ulkolämpötila-anturi asennus- ja käyttöohje, sähkökytkentäkaavio asennus-, käyttöönotto- ja takuupöytäkirja huoltovihko. Lisävarusteet Vakiotoimitussisällön lisäksi laitteen valmistajalta voi tilata seuraavia lisävarusteita: tulistusvaihdin-paketti (sisältää vaihtimen, tulistinkiertopumpun ja letkut) langallinen tai langaton kaukosäädin sisältäen huonelämpötila-anturin Smartweb -liitäntä. Lisätarvikkeita Riippuen kohteesta johon lämpöpumppu asennetaan, saatetaan tarvita erilaisia lisälaitteita ja tarvikkeita. Muun muassa seuraavia tarvikkeita voidaan laitteen valmistajalta erikseen tilata: maakiertopiirin kalvopaisunta-astia maakiertopiirin varoventtiili lämmityspiirin kalvopaisunta-astia lämmityspiirien 3- tai 4-tieventtiilit lämpöpumpun ulkopuoliset sähkökaapelit lämmitysjärjestelmän paisunta-astia lämmityspiirien kiertopumput käyttöveden sekoitusventtiili lämmitysjärjestelmän varoventtiili (1,5 bar) lämmitysjärjestelmän painemittari (0 4 bar) maakiertopiirin painemittari (0 4 bar) maakiertopiirin ja lämmityspiirin roskanerottimet lauhduttimen ja höyrystimen kytkentäletkut ja kytkentäletkujen tiivisteet putket ja putkivarusteet Maalämpöpumpun toimintaperiaate Maalämpöpumppu on laite, joka käyttää maaperään sitoutunutta lämpöenergiaa lämmön tuottamiseen. 4 (52)

7 B A C RE15 ver Höyrystin Kompressori Lauhdutin Paisuntaventtiili A. Keruupiiri B. Kylmäainepiiri C. Lämmityspiiri Lämpöpumpussa tai sen kautta kiertää kolme erilaista suljettua kiertoa: keruupiiri kylmäainepiiri lämmityspiiri Lämpöpumpun toiminta perustuu lämpöpumpussa kiertävän kylmäaineen höyrystymiseen ja lauhtumiseen. Keruupiiri kerää maaperään sitoutunutta lämpöenergiaa. Kun piirissä kiertävä liuos menee piiriin höyrystimeltä, se on erittäin kylmää. Keruupiirissä kulkiessaan se sitoo itseensä maaperään sitoutunutta lämpöenergiaa, jolloin liuoksen lämpötila nousee. Liuoksen kierto päättyy takaisin höyrystimelle, missä se luovuttaa keräämänsä lämpöenergian höyrystimen ja lauhduttimen välillä kiertävälle kylmäaineelle. Kun kylmäaine on höyrystimellä, se on keruupiirissä kiertävää liuosta kylmempää, jotta lämmönsiirto liuoksesta kylmäaineeseen voisi tapahtua. Vastaanotettuaan liuoksen keräämän lämpöenergian kylmäaineen lämpötila nousee niin korkeaksi, että se kaasuuntuu. Höyrystynyt kylmäaine kulkee seuravaksi kompressoriin, jossa se puristuu korkeampaan paineeseen. Samalla kun kylmäaineen paine nousee, myös sen lämpötila nousee. Seuraavaksi korkeapaineinen kylmäaine (kuumakaasu) kulkee lauhduttimeen. Lauhduttimella kuumakaasu luovuttaa lämpöenergiansa lämmitysverkoston veteen, jolloin se lauhtuu takaisin nestemäiseen olomuotoon. 5 (52)

8 Tämän jälkeen nestemäinen kylmäaine kulkee paisuntaventtiiliin, jossa sen paine ja lämpötila laskevat edelleen. Kylmäaineen kierto päättyy takaisin höyrystimelle, jossa se vastaanottaa keruupiiristä palaavan liuoksen lämpöenergian Lämmityskierron toiminta Lämpöpumpun lauhduttimelta lähtevä lämmityskierto kulkee joko lämpöpumpun sisäänrakennetun käyttövesivaraajan tai rakennuksen tilojen kautta takaisin lauhduttimelle. Käyttövesivaaraajan lämmityskierrolla ja rakennuksen tilojen lämmityskierrolla on yhteinen paluulinja takaisin lauhduttimelle. 1 Lauhdutin 2 Käyttövesivaraaja 3 Lämmönvaihdin 4 Lämmityskierto ulos 5 Lämmityskierron paluulinja 6 Vaihtoventtiili A lämpimän käyttöveden lämmönvaihdin B Lämmityskierto GC01 ver. 1 Lämpöpumppu ohjaa virtausta vaihtoventtiilin avulla. Vaihtoventtiilillä on kaksi asentoa, A ja B: A, virtaus kulkee lämpimän käyttöveden lämmönvaihtimeen, jos - käyttöveden lämmitys on päällä B, virtaus ohjataan lämmityskiertoon, jos - lämpimän käyttöveden lämmitys on pois päältä - lämpimän käyttöveden lämpötilan asetusarvo on saavutettu - lämpimän käyttöveden latauksen enimmäisaika ylitetty. Ennen lämpöpumpun käynnistämistä, virtaus ohjautuu lämmityskiertoon (B). Lämpöpumpun käynnistämisen jälkeen automatiikka vaihtaa vaihtoventtiilin asentoa ohjaten virtauksen käyttöveden lämmityskiertoon (A). Lämpöpumpun käyttöönoton yhteydessä vaihtoventtiilin asentoa on mahdollista vaihtaa moottoritoimisesti asennon A ja B välillä, kytkemällä käyttöveden lämmitys päälle (A) tai pois päältä (B). Lämmityspiirissä on kaksi ilmausventtiiliä: lämpöpumpun päällä, lämpimän käyttöveden lämmönvaihtimen sisääntulolinjassa lauhduttimen päällä, lämpöpumpun sisäänrakennettujen sähkövastusten vesitilaa varten. Käyttövesivaraajan lämmityspiiriin sekä rakennuksen tilojen lämmityspiiriin saattaa jäädä ilmaa ensimmäisen täytön ja ilmaamisen jälkeen. Piirien ilmaamista voidaan jatkaa käyttöönoton yhteydessä kierrättämällä vettä lämmityspiireissä lämpöpumpun omalla lauhdutinpumpulla ennen kompressorin käynnistämistä. 6 (52)

9 Lämpöpumpun päällä olevasta venttiiliryhmästä on kahdella sulkuventtiilillä varustettu yhteys lämmityskierron paluulinjaan. Venttiilejä avaamalla kylmän käyttöveden linjasta voidaan laskea vettä käyttövesivaraajan ja rakennuksen lämmityskiertoon. Varmistu ennen venttiilien avaamista, että kylmän käyttöveden linjassa on korkeampi paine kuin rakennuksen lämmitysverkostossa. Varmistu lisäksi ennen rakennuksen tilojen lämmityskierron täyttämistä, että rakennuksen lämmitysjärjestelmässä ei ole vuotoja. 7 (52)

10 2. Asennus 2.1. Asennuspaikan vaatimukset Yleiset vaatimukset Noudata lämpöpumpun asennuksessa paikallisia rakennusohjeita ja -määräyksiä. Noudata lämpöpumpun asennuksessa seuraavia suosituksia ja vaatimuksia: Tilassa, johon pumppu asennetaan, on oltava lattiakaivo. Asennustilan lämpötilan tulee olla 10 C 40 C. Asenna laite tasaiselle alustalle ja varmista, että se on vaakasuorassa. Laitteen pohjassa olevilla säätöjaloilla voit hienosäätää laitteen asentoa. Varmista, että lattiarakenteet kestävät pumpun painon. Varmista, että laite ei kosketa ympäröiviä pystypintoja. Lämpöpumppu on suojattava valumisvedeltä ja lialta. Asennuspaikan olisi hyvä sijaita erillisessä teknisessä tilassa, josta ääni ei pääse kantautumaan asuintiloihin. Tilavaatimukset Vakiotoimituksessa kaikki liitännät, ilmausyhteet sekä käyttöveden varoventtiili (10 bar) sijaitsevat laitteen päällä. Jätä riittävästi tilaa lämpöpumpun ympärille asennus-, käyttö- ja huolto-toimenpiteitä varten. Alla on lueteltu minimivaatimukset lämpöpumpun ympärille jätettävästä tilasta. 8 (52)

11 a (vasemmalle) b (taakse) c (oikealle) d (eteen) e (yläpuolelle) 100 mm 100 mm 100 mm 700 mm 400 mm RE01 ver. 2 Laitteen nostoa ja asennusta varten huonekorkeus on oltava vähintään 2100 mm. 9 (52)

12 2.2. Mitat ja yhteet GC3D ver. 3 A B C D E F 10 (52) Käyttöveden lämmityspiirin ilmausyhde Venttiiliryhmä (katso kuva alla) Lämmönkeruupiiri sisään Lämmönkeruupiiri ulos Lämmityspiiri ulos Lämmityspiiri sisään 28 mm 28 mm 28 mm 28 mm kupariputki kupariputki kupariputki kupariputki

13 GCVG ver. 1 B1 - kylmä käyttövesi sisään (22 mm, helmiliitin) B2 - lämmin käyttövesi ulos (22 mm, helmiliitin) B3 -käyttöveden sekoitusventtiilin säätö B4 - lämmityspiirin täyttöyhde B5 - lämmityspiirin täyttöyhteen sulkuventtiilit B6 - varoventtiilin käsikytkin B7 - varoventtiilin purkausyhde B8 - lämpimän käyttöveden sulkuventtiili 11 (52)

14 2.3. Pääkomponentit GCMC1 ver. 2 A B G H I J K L 12 (52) Käyttöveden lämmityspiirin ilmausyhde Venttiiliryhmä Vaihtoventtiili Lämmityspiirin pumppu (lauhdutinpumppu) Sähkövastusten vesitilan ilmausyhde Lauhduttimen (lämmityspiirin) tyhjennysventtiili Lämmönkeruupiirin pumppu Kuljetustuki

15 2.4. Keruuputkiston asennus Jos keruupiirissä on kaksi tai useampia eripituisia rinnakkaisia lenkkejä, asenna putkistoon linjasäätöventtiilit, jotta rinnakkaisten putkistojen paluulämpötilat saadaan yhtä suuriksi. Paisunta-astia tulisi mieluiten asentaa putkiston korkeimpaan kohtaan pystysuoran osuuden jatkeeksi, jotta putkistossa oleva ilma kertyy astiaan mahdollisimman tehokkaasti. Asenna maakeruupiirin paluuputkeen erillinen suodatin, jotta putkeen asennuksen aikana mahdollisesti päätynyt roska ei pääse lämpöpumpun höyrystimelle asti. Asenna suodattimen molemmin puolin sulkuventtiilit, jotta voit puhdistaa suodattimen myös käytön aikana. Ilmauksen helpottamiseksi keruupiirin maahan menevään osaan on hyvä asentaa ilmausyhde Keruuputkiston asennus maahan Putket upotetaan maahan noin 1,0 1,2 metrin syvyyteen. Rinnakkaisten putkilenkkien etäisyys toisistaan tulee olla vähintään 1,5 metriä. Tarvittava putkipituus mitoitetaan jokaiseen kohteeseen erikseen. Täytä putkikaivanto mahdollisimman hienolla, kivettömällä maa-aineksella, jotta kivet eivät pääse rikkomaan putkea. Tien alituksissa putket pitää suojata. Asenna paisunta-astia putkiston korkeimmalle kohdalle Keruuputkiston asennus lämpökaivoon Lämpökaivon halkaisijaksi suositellaan mm. Lämpökaivo on järkevintä sijoittaa mahdollisimman lähelle lämpöpumpun sijoituspaikkaa, jolloin siirtoputken osuudet jäävät mahdollisimman lyhyiksi. Etäisyyttä rakennukseen tulee kuitenkin olla vähintään 4 m. Tee lämpökaivon päälle noin metrin syvyinen huoltokaivo. Mikäli lämpökaivoja on kaksi tai useampia rinnakkain, yhdistä huoltokaivot eristetyillä putkilla yhteiseen kokoojakaivoon. Kokoojakaivona voi olla myös yksi huoltokaivoista. Kokoojakaivosta liuos viedään kahdella eristetyllä putkella lämpöpumpulle. Peitä kaivot kannella asennustöiden jälkeen. Pystysuoraan porattaessa rinnakkaisilla kaivoilla tulee olla etäisyyttä vähintään 15 m. Rinnakkaisiin eripituisiin piireihin on suositeltavaa asentaa linjasäätöventiilit sekä paluupuolelle lämpömittarit, jotta virtausmäärää rinnakkaisissa putkissa voidaan säätää. 13 (52)

16 Keruuputkiston asennus vesistöön Vesistö soveltuu lämmönlähteeksi kohteissa, joissa vesistö on vähintään 2 metriä syvä jo rannan läheisyydessä. Lisäksi rakennuksen tulee olla alle 50 metrin etäisyydellä rannasta, jotta siirtoputken rakentaminen rantaan asti on kannattavaa. Putkiston asennukseen tarvitaan vesialueen omistajan lupa. Käytä keruuputkena samanlaista muoviputkea kuin maa-asennuksessakin. Ankkuroi putket betonipainojen avulla vesistön pohjaan, jotta putkien ympärille mahdollisesti muodostuva jääkerros ei nosta putkea ylös pohjasta. Kiinnitä putket betonipainoihin (n kg) noin kahden metrin välein. Mikäli vesistö on rannan lähellä alle 2 m syvä, kaiva putket vesistön pohjaan, kunnes riittävä syvyys saavutetaan. Ota huomioon, että putken ympärille muodostuu jäätä, joka voi jäätyä kiinni vesistön jääkanteen. Tällöin keväinen veden nousu voi repiä putket mukanaan. Lämpöpumpulta vesistöön tulevaa putkea voidaan hyödyntää lämmön keruussa. Eristä lämpöpumpulle palaava putki, jos se on lähellä pintaa. 1. Liuosputki, kaivettu pohjaan 2. Betonipainot 3. Paluuputki, eristettävä GSHP33 ver (52)

17 2.5. Putkituskaaviot Maakiertopiirin putkitus GSHP28 ver. 2 GSHP29 ver. 2 Jos keruupiirissä on kaksi tai useampia eripituisia rinnakkaisia lenkkejä, laita putkiston menopuolelle linjasäätöventtiilit. Tällöin voit säätää linjasäätöventtiileillä rinnakkaisten putkistojen paluulämpötilat yhtä suuriksi. Tällä varmistetaan, että molemmissa piireissä liuos kiertää varmasti. Jos keruuputkisto on yhtenä lenkkinä, ei linjasäätöventtiileitä tarvita. Paisuntasäiliön paras sijoituspaikka on pystysuoran putkiosuuden jatkeeksi kulmakohtaan, jotta putkistossa mahdollisesti oleva ilma kulkeutuu mahdollisimman tehokkaasti paisuntasäiliöön. Jotta keruuputkistoon asennusvaiheessa mahdollisesti jääneet epäpuhtaudet eivät pääse lämpöpumpun höyrystimelle asti, asenna roskasuodatin maapiirin paluuputkeen ennen lämpöpumppua. Asenna suodattimen molemmin puolin sulkuventtiilit, jotta voit puhdistaa suodattimen myös käytön aikana. 15 (52)

18 Peruskytkennät kahdella lämmityspiirillä ja käyttövesipiirillä D E C F G H A I B GCMHC1 ver. 2 A B C D E F G H I 16 (52) Lämmönkeruupiiri sisään Lämmönkeruupiiri ulos Lämmönkeruupiirin asennuspaketti (ei sisälly vakiotoimitukseen) Kylmä käyttövesi varaajaan Lämpimän käyttöveden kierron paluulinja Lämmin käyttövesi varaajasta Lämmityspiirin 1 asennuspaketti (ei sisälly vakiotoimitukseen) Lämmityspiiri 1, matalamman lämpötilan piiri Lämmityspiiri P, korkeamman lämpötilan piiri

19 Kytkentä ulkoiseen lämmitysvesivaraajaan D E C F G J H A I B GCMHC2 ver. 2 A B C D E F G H I J Lämmönkeruupiiri sisään Lämmönkeruupiiri ulos Lämmönkeruupiirin asennuspaketti (ei sisälly vakiotoimitukseen) Kylmä käyttövesi varaajaan Lämpimän käyttöveden kierron paluulinja Lämmin käyttövesi varaajasta Lämmityspiirin 1 asennuspaketti (ei sisälly vakiotoimitukseen) Lämmityspiiri 1, matalamman lämpötilan piiri Lämmityspiiri P, korkeamman lämpötilan piiri Ulkoinen rakennuksen lämmityspiirin puskurivaraaja 17 (52)

20 Kytkentä ulkoiseen lämmitysvesivaraajaan jatkuvalla kierrolla D E C F G J H A I B GCMHC3 ver. 2 A B C D E F G H I J 2.6. Lämmönkeruupiiri sisään Lämmönkeruupiiri ulos Lämmönkeruupiirin asennuspaketti (ei sisälly vakiotoimitukseen) Kylmä käyttövesi varaajaan Lämpimän käyttöveden kierron paluulinja Lämmin käyttövesi varaajasta Lämmityspiirin 1 asennuspaketti (ei sisälly vakiotoimitukseen) Lämmityspiiri 1, matalamman lämpötilan piiri Lämmityspiiri P, korkeamman lämpötilan piiri Ulkoinen rakennuksen lämmityspiirin puskurivaraaja Sähkökytkennät Tässä kappaleessa on esitetty yleiskuva tarvittavista sähkökytkennöistä. Varsinaiset sähkökytkennät tulee tehdä lämpöpumpun mukana toimitettujen sähkökytkentäkaavioiden mukaan. Laitteet, joiden virrankulutus on yli 2 A, on kytkettävä ohjaimeen kontaktorilla tai välireleellä. 18 (52)

21 Syöttökaapelit Malli Kaapelikoko GC 5 GC 11 5 x 6 mm² Kytkimet ja sulakkeet Kytkin Laite F1 F2 F3 F5 F6 Moottorinsuojakytkin, kompressori Johdonsuoja-automaatti, sähkövastukset Johdonsuoja-automaatti, ohjainyksikkö Johdonsuoja-automaatti, lauhdutinpiirin pumppu Johdonsuoja-automaatti, maakiertopiirin pumppu GC 5 5,0 A Sulakekoko GC 7 GC 9 5,2 A 6,8 A 10 A 10 A 10 A 10 A 4A 4A 4A 4A 2A 2A 2A 2A 2A 2A 2A 2A GC 11 8,2 A Anturikytkennät Seuraavassa on kuvattu ja listattu säätimen anturikytkennät. Lämpöpumpun anturien määrä riippuu lämpöpumpun mallista ja varustelusta. Osa antureista on valmiiksi kytketty. RE03 ver. 2 Liitin u t s r q p n k Koodi BX2 BX1 BX14 BX13 BX12 BX11 BX10 BX9 Lämpötila-anturi Varaajan lämpöanturi, alaosa Varaajan lämpöanturi, keskiosa Maaliuos ulos Maaliuos sisään Palaava vesi, Lämpöpiiri P Lähtevä vesi, Lämpöpiiri 1 Lähtevä vesi, Lämpöpiiri P Ulkolämpötila-anturi 19 (52)

22 h BX8 f f x BX7 M Varaaja ylin osa/lämpimän käyttöveden varaajan lämpöanturi Kuumakaasu, kompressori 1 Maadoitus Lisää tietoa lämpötila-antureiden sijoittelusta löydät kappaleesta Putkituskaaviot. Älä sijoita ulkolämpötila-anturia suoraan auringonpaisteeseen tai auringon puoleiselle seinustalle. Sähkökytkennät 1. Kytke syöttökaapeli sähköpiirustusten mukaan. 2. Irrota ulkoanturi kaapelistaan ja jatka sitä tarvittaessa. 3. Pujota kaapeli asunnon ulkopuolelle. Sijoita anturi paikkaan jossa siitä saadaan luotettava lukema. Älä sijoita ulkoanturia suoraan auringonpaisteeseen tai auringon puoleiselle seinustalle Suodattimien asentaminen Saneerauskohteissa puhdista vanha lämmitysjärjestelmä. Asenna suodatin aina sekä lämmityspiirin paluulinjaan että keruupiirin paluulinjaan ennen lämpöpumppua. Asenna suodattimen molemmin puolin sulkuventtiilit puhdistuksen ja suodattimen vaihdon helpottamiseksi Maapiirin täyttö Täytä ja ilmaa maapiiri huolellisesti aina ennen pumpun käynnistämistä. Maapiiriin jäänyt ilma aiheuttaa ongelmia. Täytä maapiiri etanolin ja veden liuoksella, jossa etanolin osuus on 28 painoprosenttia. Liuoksen pakkasenkestävyys tulee olla vähintään 17 ºC. Täyttöastian tilavuus on oltava vähintään 100 litraa, jotta ilmakuplat erottuvat nesteestä eivätkä lähde täyttöletkun kautta uudelleen kiertoon. Käytä täyttöpumpun imuputkessa tehokasta suodatinta, jotta putkistosta tulevat roskat jäävät täyttöastiaan. 20 (52)

23 GSHP27 ver Liitä kaksi letkua ja täyttöpumppu kuvan mukaisesti venttiileihin 1 ja 2. Avaa venttiilit 1 ja 2. Sulje venttiilit 3 ja 4. Käynnistä täyttöpumppu (B) ja täytä putkisto liuoksella. Odota, kunnes piiri on täyttynyt eikä ilmaa enää tule paluuputkesta. Sulje venttiilit 1 ja 2. Irrota letkut ja täyttöputki. Asenna paisuntasäiliö (C) ja paineista piiri. Jätä maapiiri ylipaineen puolelle, jottei missään kohdassa putkistoa pääse esiintymään alipainetta. Suositeltava ylipaine on vähintään 1 1,5 bar. Avaa venttiilit 3 ja 4. Jos sähkökytkennät on tehty, lämpöpumpun liuoskiertopumppua voi käyttää erillisellä kytkimellä ennen lämpöpumpun käynnistämistä. 1. Käynnistä liuoskiertopumppu käsin. Kytke pääkytkin Q1, ohjaussulake F3 sekä maakiertopumpun sulake F6, ja käynnistä liuoskiertopumppu käsikytkimellä S2. 2. Varmista, että pumppu kierrättää liuosta. Jos liuoksen pinta paisuntasäiliössä laskee liuoskiertopumpun käynnin aikana, järjestelmässä on vielä ilmaa. Lisää liuosta tarvittaessa. 3. Tarkista liuoksen lämpötila. Jos liuoksen lämpötila ei laske, keruupiirissä on edelleen ilmaa. Jatka liuoksen pumppaamista keruupiiriin, kunnes ilmaa ei enää purkaannu paisuntasäiliöön ja liuoksen lämpötila alkaa laskea. 4. Sammuta liuoskiertopumppu. Varmista, ettei järjestelmässä ole ilmaa. Tarkista maakierron suodattimet Lämmityspiirin täyttäminen ja ilmaaminen Asenna suodatin rakennuksen lämmitysjärjestelmästä lämpöpumpulle palaavaan putkeen. Näin lämpöpumpun lämmönvaihdin pysyy puhtaampana. Suodatin hyvä valita ja asentaa siten, että se on helposti irrotettavissa ja puhdistettavissa. 21 (52)

24 1. Kytke lämpöpumppu rakennuksen lämmitysjärjestelmään. 2. Täytä rakennuksen lämmitysjärjestelmä hitaasti lämmitysjärjestelmän kiertonesteellä. Päästä nesteen syrjäyttämä ilma ulos lämpöpumpun ilmausventtiileistä. 3. Jatka rakennuksen lämmitysjärjestelmän täyttämistä, kunnes ilmausventtiilisestä tulee täysin kuplatonta nestettä. 4. Sulje ilmausventtiilit. 5. Jatka hitaasti rakennuksen lämmitysjärjestelmän täyttämistä, kunnes rakennuksen lämmitysjärjestelmän paine on suunnitellulla tasolla. 6. Ilmaa lopuksi sähkövastusten vesitila avaamalla lauhduttimen päällä oleva ilmausventtiili. Venttiilin avaaminen noin viideksi sekunniksi riittää. Sulje lopuksi venttiili huolellisesti. Jatka lämmitys- ja käyttövesijärjestelmien ilmaamista jonkin aikaa sen jälkeen, kun laite on laite on lämmittänyt käyttövesivaraajaa ja rakennuksen tiloja. Näin putkistoihin mahdollisesti jäänyt ilma saadaan kokonaan pois Lämpimän käyttöveden varaajan täyttäminen ja ilmaaminen 1. Kytke lämpöpumppu rakennuksen käyttövesijärjestelmään (talousvesijärjestelmään). 2. Täytä varaaja hitaasti puhtaalla vedellä varaajan kylmävesiliitännän kautta. 3. Päästä veden varaajassa syrjäyttämä ilma ulos varaajan lämminvesiliitännän kautta, esimerkiksi lämminvesijärjestelmän hanoista. 4. Jatka kunnes kaikki ilma on poistunut järjestelmästä. Sulje lämminvesijärjestelmän hanat. Jatka lämmitys- ja käyttövesijärjestelmien ilmaamista jonkin aikaa sen jälkeen, kun laite on laite on lämmittänyt käyttövesivaraajaa ja rakennuksen tiloja. Näin putkistoihin mahdollisesti jäänyt ilma saadaan kokonaan pois Lämpimän käyttöveden varaajan venttiiliryhmä Lämpimän käyttöveden varaajan päällä on valmiiksi asennettu venttiiliryhmä. Tämä venttiiliryhmä sisältää: lämpimän käyttöveden varaajan varoventtiilin ja varoventtiilin ulospuhallusputken liitännän lämpimän käyttöveden esisekoitusventtiilin lämpimän käyttöveden lähdön sulkuventtiilin täyttölinjan lämpimän käyttöveden lähdöstä rakennuksen lämmitysverkkoon. Täyttölinjan kautta rakennuksen tilojen lämmitysverkko voidaan täyttää vesijohtoverkon kautta. Jos käytät täyttölinjaa, täytä ensin lämpimän käyttöveden varaaja ja avaa vasta sitten täyttölinjan venttiilit. Näin vesi virtaa vesijohtoverkosta lämmitysverkkoon eikä lämmitysverkon nestettä pääse lämpimän käyttöveden varaajaan. Sulje täyttölinjan molemmat sulkuventtiilit täyttämisen jälkeen. 22 (52)

25 1. Putkita varoventtiilin ulospuhallusputki siten, että varoventtiilistä mahdollisesti purkautuva vesi ei aiheuta vaaraa eikä vahinkoa. 2. Säädä venttiiliryhmän sekoitusventtiili sopivaan asentoon. Voit kääntää venttiilin aluksi kokonaan auki vastapäivään (plusmerkin osoittamaan suuntaan). Jos varaajasta lähtevä käyttövesi on liian kuumaa, voit tarvittaessa kääntää venttiiliä myötäpäivään (miinusmerkin osoittamaan suuntaan). Käyttöveden lämpötilaa kannattaa ensisijaisesti säätää muuttamalla käyttöveden lämpötilan asetusarvoa lämpöpumpun automatiikan kautta. 3. Avaa venttiiliryhmän lämminvesiliitännän sulkuventtiili kiertämällä sitä vastapäivään. 4. Sulje täyttölinjan molemmat venttiilit, jos ne ovat auki. Venttiilit on suljettu, kun niiden venttiilin karojen kahvat ovat poikittain putkeen nähden Lämmityspiirin 1 kytkentä Lämmityspiirin 1 kytkemistä varten tarvitset erillisen asennuspaketin. Asennuspaketti sisältää: kiertovesipumpun menovesianturin sekoitusventtiilin moottorin, 230 V kiertovesipumpun sulakkeen, 2 A asennusohjeet. Lämpöpumpun automatiikka ohjaa lämmityspiiriä ja syöttää sähkön pumpulle ja venttiileille Yhdistäminen rakennuksen viilennykseen Jos käytät porakaivoa maalämpöpumpun lämmönlähteenä, voit hyödyntää liuoskiertoa kesällä rakennuksen viilennyksessä. Jos lämmönkeruujärjestelmänä on putkitus pintamaassa tai vesistössä, viilennysjärjestelmään asentamista ei suositella. Kesäaikaan maaperän ja vesistön lämpötilat nousevat yleensä niin korkeiksi, että viilennystehoa ei juurikaan saada. Johda maapiiristä erillinen haara jäähdytyslaitteelle, esim. ilmastointikoneeseen integroituun jäähdytyspatteriin tai tuloilmakanavaan sijoitettuun erilliseen viilennyspatteriin. Asenna viilennyspatterille erillinen kiertopiiri omalla kiertopumpulla, katso kuva. 23 (52)

26 A B C D E F G H puhallin jäähdytyspatteri suodatin kiertopumppu säätöventtiili takaiskuventtiili maapiirin paluulinja sulkuventtiilit GSHP26 ver. 4 Tarkista ilmanvaihtolaitteen ohjeista laitekohtainen kytkentä. 24 (52)

27 3. Käyttöönotto 3.1. Kytkimet ja sulakkeet Katkaisin/ sulake Q1 S1 S2 F1 F2 F3 F5 F6 F Laite Pääkytkin Lämpöpumpun käyttökytkin (kytkimessä asennot 0, I ja II) Maakiertopumpun käsikäyttökytkin Kompressori Sähkölämmitys Ohjainyksikkö Lauhdutinpumppu Maakiertopumppu Lämmityspiiri 1:n kiertopumppu (lisävaruste) Alkutilanne Ennen käyttöönoton aloittamista, varmistu siitä, että lämpöpumpun kytkimet ja sulakkeet ovat seuraavan alkutilanteen mukaisissa asennoissa: 1. Lämpöpun pääkytkin Q1 off-asennossa. 2. Lämpöpumpun käyttökytkin S1 off-asennossa. 3. Kompressorin moottorinsuojakytkin F1 off-asennossa. 4. Lämpöpumpun kaikki sulakkeet F2, F3, F5, F6, F7 ja F8 off-asennossa. 5. Maakiertopumpun käsikäyttökytkin S2 on off-asennossa. Varmista lisäksi, että: kaikki putkikytkennät on tehty loppuun ja niiden oikeellisuus sekä tiiveys on varmistettu keruupiiri ja kaikki lämmityspiirit sekä käyttövesivaraaja on täytetty ja ilmattu lämmityspiirit on paineistettu noin 1,0 bar paineeseen jos keruupiirissä käytetään kalvopaisunta-astiaa, keruupiiri on paineistettu n. 1,5 barin paineeseen käyttöveden varoventtiilin purkausyhde on putkitettu lähimmälle lattiakaivolle tai viemärille kaikki sähkökytkennät on tehty ja varmistettu kaikki lämpötila-anturit, venttiilit ja pumput on kytketty ja että ne toimivat Ensimmäinen käynnistyskerta Perehdy ohjausjärjestelmään ja asetusten muuttamiseen ennen kuin aloitat järjestelmän käyttöönoton. 25 (52)

28 Jos lämpöpumppu otetaan käyttöön kylmän kauden aikana, varmistu, että talo on lämmitetty riittävälle tasolle ennen lämpöpumpun käyttöönottoa. Lämpöpumpulle palaavan veden lämpötilan tulee olla vähintään +20 C. 1. Varmista, että lämpöpumpun kytkimet ja sulakkeet ovat käyttöönoton alkutilanteen mukaisissa asennoissaan. 2. Kytke sähkönsyöttö lämpöpumpulle erillisestä päävirtakytkimestä. 3. Kytke virta päälle lämpöpumpun pääkytkimestä (Q1) kääntämällä se asentoon Kytke lämpöpumpun ohjausjärjestelmä päälle kääntämällä sulakkeen F3 vipu oikealle. 5. Paina lämpöpumpun käyttökytkin (S1) asentoon 1. Tässä vaiheessa ohjausjärjestelmä saa virtaa, mutta kompressori, lauhduttimen pumppu ja maakiertopumppu ovat virrattomina. Näytölle tulee ilmoitus tietojen lataamisesta ja päivittämisestä. Koska kompressorin moottorinsuojakytkin (F1) on vielä pois päältä, näyttöön tulee virheilmoitus. Voit jättää sen tässä vaiheessa huomiotta. 6. Aseta järjestelmään oikea kellonaika ja päivämäärä. 7. Säädä lämmityskäyrä. 8. Kytke lauhdutinpumpun sulake (F5) päälle kääntämällä sen vipu oikealle. 9. Käännä liuospumpun sulake (F6) päälle kääntämällä sen vipu oikealle. 10. Kytke moottorinsuojakytkin (F1) päälle kääntämällä sen vipu oikealle. 11. Paina lämpöpumpun reset-näppäintä. Kompressorin pitäisi nyt käynnistyä. Lämpöpumpun reset-näppäintä vastaava toiminto löytyy myös Häiriö valikon riviltä 6711: Lämpöpumpun resetointi. Jos lämpöpumpun sähkönsyöttökaapelin vaihejohtimet on kytketty väärään järjestykseen, näytölle tulee virheilmoitus ja kompressori pysähtyy. Katkaise lämpöpumpun sähkönsyöttö erillisestä päävirtakatkaisimesta, muuta vaihejohtimien järjestys oikeaksi ja aloita käyttöönotto alusta. 12. Jos haluat, että lämpöpumpun sisäänrakennettuja sähkövastuksia käytetään tarvittaessa käyttöveden tai rakennuksen tilojen lämmittämiseen, käännä sähkövastusten sulake (F2) päälle kääntämällä sen vipu oikealle. Lämpöpumpun ohjausjärjestelmä käyttää tällöin sähkövastuksia käyttöveden ja rakennuksen lämmittämiseen, jos lämpöpumpun kompressorin avulla tuotettu lämpö ei riitä lämpötilan nimellisten asetusarvojen saavuttamiseen. 13. Säädä sähkövastusten hätäkäytön säätötermostaatti. Säätötermostaatti on lämpöpumpun etulevyn takana sähkökeskuksen oikeassa yläreunassa. Aseta säätöpyörä korkeintaan rakennuksen tilojen lämmitysjärjestelmän paluuveden mitoituslämpötilaa vastaavaan asentoon. Säätötermostaatti on käytössä ainoastaan lämpöpumpun automatiikan ohittavan sähkövastusten hätäkäytön aikana. Tällöin säätötermostaatti ohjaa lämpöpumpun sähkövastuksia. Kun olet suorittanut asennuksen ja käyttöönoton loppuun, täytä asennus- ja takuupöytäkirja. 26 (52)

29 3.4. Sähkövastusten hätäkäyttötoiminto käyttöönoton yhteydessä Lämpöpumpun ohjausjärjestelmän kautta tehtävällä sähkövastusten hätäkäyttötoiminnolla voidaan lämmittää käyttövettä ja rakennuksen tiloja lämpöpumpun sisäänrakennetuilla sähkövastuksilla kompressoria käynnistämättä. Tätä hätäkäyttötoimintoa voidaan käyttää käyttöönoton yhteydessä: käyttöveden lämmityspiirin ilmaamisen apuna rakennuksen lämmityspiirien ilmaamisen apuna käyttöveden esilämmitykseen rakennuksen lämmitysjärjestelmän esilämmitykseen. Kun sähkövastusten hätäkäyttötoimintoa käytetään ohjausjärjestelmän kautta ohjausjärjestelmä ei käynnistä kompressoria, vaan lämmittämiseen käytetään ainoastaan lämpöpumpun sisäänrakennettuja sähkövastuksia. Sähkövastusten säätötermostaatti ei ole käytössä kun sähkövastusten hätäkäyttötoimintoa käytetään ohjausjärjestelmän kautta. 1. Varmista, että lämpöpumpun kytkimet ja sulakkeet ovat käyttöönoton alkutilanteen mukaisissa asennoissaan, katso kappale Alkutilanne. 2. Kytke virta päälle lämpöpumpun pääkytkimestä (Q1) kääntämällä se asentoon I. 3. Kytke lämpöpumpun käyttökytkin (musta kytkin, S1) asentoon I. 4. Käännä lämpöpumpun automatiikan sulake (F3) päälle kääntämällä sen vipu oikealle. 5. Kytke lauhdutinpumpun sulake F5 päälle kääntämällä sen vipu oikealle. 6. Valitse valikko Huolto / erikoiskäyttö. 7. Valitse ohjausrivi 7141: hätäkäyttö ja muuta sen arvoksi On. 8. Riippuen hätäkäytön tarpeesta, kytke käyttöveden lämmitys päälle tai pois päältä. Kytke käyttöveden lämmitys päälle käyttöveden lämmityspiirin ilmaamista varten. Kytke käyttöveden lämmitys pois päältä lämmityspiirin ilmaamista varten. 9. Kytke sähkövastusten sulake (F2) päälle kääntämällä sen vipu oikealle. Kun lämpöpumppua otetaan käyttöön, rakennuksen lämmityspiiristä palaavan veden lämpötilan tulee olla ainakin +20 C ennen kompressorin käynnistämistä. Lämpöpumpun sähkövastukset on suojattu ylilämpösuojalla. Ylilämpösuoja kytkee sähkövastukset pois päältä, jos niitä ympäröivän veden lämpötila on yli +95 C. Jos ylilämpösuoja on kytkenyt vastukset pois päältä, saat vastukset jälleen päälle painamalla lämpöpumpun käyttöpaneelissa olevaa ylilämpösuojan nollausnappia. Jos ylilämpösuoja laukeaa toistuvasti, selvitä laukeamisen syy. Syynä voi olla esimerkiksi sähkövastusten vesitilassa oleva ilma. Ilmaa sähkövastusten vesitila lauhduttimen päällä olevasta ilmausruuvista. 10. Kytke hätäkäyttö pois päältä. Muuta ohjausrivin 7141: Hätäkäyttö arvoksi Off. 11. Aloita käyttöönotto alusta. 27 (52)

30 3.5. Maakiertopumpun käsikäyttö 1. Varmista, että lämpöpumpun kytkimet ja sulakkeet ovat käyttöönoton alkutilanteen mukaisissa asennoissaan, katso kappale Alkutilanne. 2. Kytke virta päälle lämpöpumpun pääkytkimestä Q1. Pääkytkin on tällöin asennossa I. 3. Kytke lämpöpumpun käyttökytkin S1 asentoon I. 4. Kytke maapiirin kiertopumpun sulake (F6) päälle kääntämällä sen vipu oikealle. 5. Kytke maapiirin käsikäyttökytkin (S2) päälle painamalla nappi ala-asentoon. Maapiirin pumppu kierrättää nyt maaliuosta maapiirissä. Voit tarkistaa maapiiristä lämpöpumpulle tulevan liuoksen lämpötilan valikosta Tulon/lähdön testaus ohjausriviltä Lähteen sisääntulolämpötila B Pysäytä kiertopumppu kytkemällä maapiirin käsikäyttökytkin (S2) pois päältä. Nappi on tällöin ylä-asennossa. 7. Aloita käyttöönotto alusta Hälytys-relelähdön asettaminen Tarvittaessa voi vapaana olevan relelähdön (230 V) konfiguroida ilmoittamaan ulkopuoliselle järjestelmälle lämpöpumpun toiminnassa tapahtuvista häiriöistä. Releen kärki sulkeutuu, jos automatiikka havaitsee vikatilanteen. Releen kärki avautuu, kun vikatilanne kuitataan. Seuraavassa ohjeet hälytys-relelähdön konfigurointiin Paina OK-näppäintä päästäksesi päävalikkoon. Valitse Konfiguraatio. Valitse 5892: Relelähtö QX3 ja aseta sen arvoksi Hälytyslähtö K10. Paina OK-näppäintä Aurinkokeräimen kytkentä Seuraavassa annetaan ohjeet kuinka aurinkokeräin liitetään lämpöpumpun ohjausjärjestelmään. Tutustu ennen aurinkokeräimen asennusta myös aurinkokeräimen valmistajan asennus- ja käyttöohjeisiin. 1. Sammuta lämpöpumppu. 2. Yhdistä aurinkokeräimen kiertopumppu vapaana olevaan QX-relelähtöön. Muista asentaa 2 A -sulake relelähdön ja kiertopumpun väliin. 3. Yhdistä aurinkokeräimen lämpötila-anturi vapaana olevaan BX-anturiliittimeen. 4. Käynnistä lämpöpumppu ja odota hetki kunnes ohjausjärjestelmä käynnistyy. 5. Paina OK-näppäintä päästäksesi päävalikkoon. 6. Muuta käyttäjätaso Asiantuntija-tasolle. 7. Valitse Konfiguraatio ja aseta seuraavat ohjausrivien arvot. Valitse relelähtö, johon yhdistit aurinkokeräimen kiertopumpun (ohjausrivit ) ja anna sen arvoksi Keräimen pumppu Q5. Valitse anturitulo, johon yhdistit aurinkokeräimen lämpötila-anturin (ohjausrivit ) ja anna sen arvoksi Keräimen anturi B Keräimen anturin tyyppi: NTC tai Pt (52)

31 6200 Tallenna anturit: Kyllä 6204 Tallenna parametrit: Kyllä 3822 Varaajan latauksen priorit.: Lisävaraaja 4783 Aurinkokytkennällä: Kyllä Tämän jälkeen Käyttöönotto-tasolle tulee näkyviin Aurinko-valikko. Riveillä 3811 ja 3812 on mahdollista muuttaa aurinkokeräimen asetuksia, mutta tavallisesti tehdasasetukset ovat sopivat Kaukosäätimen yhdistäminen Kaukosäädin on lämpöpumpun lisävaruste, ohjeet pätevät vain jos kaukosäädin kuuluu kokoonpanoon. Kaukosäädin on yhdistetty lämpöpumpun ohjausjärjestelmään RF-moduulilla. Kaukosäätimen ja ohjausjärjestelmän yhteys on oletusarvoisesti aktivoitu malleissa joissa kaukosäädin on vakiovaruste. Jos kaukosäädin otetaan käyttöön lisävarusteena, tai jos kaukosäätimen ja ohjausjärjestelmän yhteys ei jostain syystä toimi, aktivoi yhteys seuraavien ohjeiden mukaisesti. 1. Sammuta lämpöpumppu. 2. Yhdistä RF-moduulin (AVS71.390) mukana toimitettu kaapeli lämpöpumpun ohjaimen liittimeen X Käynnistä lämpöpumppu. 4. Paina RF-moduulin näppäintä vähintään 8 sekuntia, kunnes moduulin LED valo alkaa vilkkua taajaan. 5. Paina kaukosäätimen info näppäintä vähintään 3 sekuntia ja valitse käyttäjätasoksi Käyttöönotto. 6. Valitse Langaton valikko ja valitse rivi 120 ja paina OK. 7. Muuta arvoksi Kyllä ja paina OK. Yhteyden muodostaminen alkaa. Ohjauspaneelin näytöllä yhteyden muodostamisen eteneminen näkyy prosentteina. Yhteyden muodostaminen voi kestää sekuntia. Kun yhteys on luotu, näytölle ilmestyy teksti Laite toimintavalmis ja RF-moduulin LED valo sammuu Kaukosäätimen käyttö sisätilan lämpötila-anturina Kaukosäädin on lämpöpumpun lisävaruste, ohjeet pätevät vain jos kaukosäädin kuuluu kokoonpanoon. Tehdasasetuksena käyttöpäätettä käytetään vain maalämpöpumpun ohjaukseen. Jos haluat käyttää päätettä myös kierron lämpötilan ohjaukseen, tee seuraavat muutokset ohjausjärjestelmän käyttöönottotason Lämmityspiiri P valikossa: 1. Muuta rivin 1326, Lämmityskäyrän mukautus, arvoksi "on". Tällöin huonelämpötila otetaan mukaan, kun menoveden asetusarvoa lasketaan. 2. Anna riville 1350, Huonevaikutus, prosenttimäärä, jolla huonelämpötila otetaan mukaan, kun menoveden asetusarvoa lasketaan. Maalämpöpumppu voi ajaa täydellä huonearvolla (100%) tai pelkällä ulkoilman lämpötilalla (0%). 29 (52)

32 Suositeltava arvo on 10-60% riippuen siitä, kuinka edustava mitattavan huoneen lämpötila on. Ota huomioon suositukset käyttöpäätettä sijoittaessasi, jotta saat mahdollisimman hyvän ja edustavan mittausarvon. 30 (52)

33 4. Käyttö 4.1. Ohjausjärjestelmä Lämpöpumpussa on automaattinen ohjausjärjestelmä, joka säätää lämmityspiirin ja käyttöveden lämmitystä. Ohjausjärjestelmä koostuu sisäänrakennetusta automaatiojärjestelmästä, siihen kytketyistä antureista sekä ohjauspaneelista. Ohjauspaneelilla selataan ja säädetään järjestelmän tietoja ja asetuksia, sekä kuitataan virheilmoituksia. Myös lisävarusteena saatavalla kauko-säätimellä on mahdollista selata ja säätää järjestelmän tietoja ja asetuksia sekä kuitata virheilmoituksia. Kauko-säädintä voi käyttää myös huonelämpötila-anturina, joka ilmoittaa ohjausjärjestelmälle huoneessa vallitsevan lämpötilan. Järjestelmän asetukset on järjestetty valikoihin hieman samaan tapaan kuin tietokoneen kansiot. Lisäksi järjestelmässä on useita käyttäjätasoja. Valikoiden tai asetusten näkyvyys riippuu valitusta käyttäjätasosta. Muut tasot kuin Loppukäyttäjä tai Käyttöönotto vaativat salasanan Ohjauspaneeli Ohjauspaneeli Kaukosäädin (lisävaruste) Control panel ver GSHP01 ver (52)

34 Ohjauspaneelin näppäimet Käyttövesi Lämmitystapa Info Paluu/ESC Valintakiekko Käyttövesi Lämmitystapa OK Jäähdytys Reset Läsnäolo Kun käyttöveden lämmitys on päällä, lämpöpumppu lämmittää käyttövettä automaattisesti voimassaolevien asetusten mukaan. Kun käyttöveden lämmitys on pois päältä, lämpöpumppu ei lämmitä käyttövettä lainkaan. Jos näppäintä painetaan yli viisi sekuntia, käyttövesi lämmitetään asetusarvoonsa, vaikka käyttövesi ei olisi vielä jäähtynyt latauslämpötilan alapuolelle (pakkolataus). Paina lämmitystapa-näppäintä valitaksesi lämmitystavan. Valitun lämmitystavan symbolin alle ilmestyy musta palkki. Paina näppäintä uudelleen vaihtaaksesi lämmitystapaa. Lämmitystavat ovat: Jäähdytys (ei käytössä) Automaattinen toiminta Tällä toimintatavalla lämpöpumppu vaihtaa lämmitystä mukavuuslämpötilan ja alennetun lämpötilan välillä käytössä olevan aikaohjelman mukaan automaattisesti. Mukavuuslämpötila Alennettu lämpötila Jäätymissuojalämpötila Info Paina info-näppäintä nähdäksesi lämpöpumpun tilan ja virheilmoitukset. Voit selata tietoja ja ilmoituksia yksi kerrallaan painamalla info-näppäintä uudelleen tai käyttämällä valintakiekkoa. Paluu/ESC Käytä paluu/esc-näppäintä poistuaksesi asetuksesta tai valikosta. Jos olet muuttanut asetusta, mutta haluat perua asetuksen, paina paluu-näppäintä päästäksesi asetuksesta pois. Käytä valintakiekkoa selataksesi lämpöpumpun valikoita ja muuttaaksesi asetuksia. Valintakiekkoa voi kääntää myötä- tai vastapäivään. Valintakiekko OK 32 (52) Paina OK-näppäintä päästäksesi valitsemaasi valikkoon tai hyväksyäksesi tekemäsi asetusmuutokset.

35 Jäähdytys Reset Läsnäolo Jos rakennuksessa on lämpöpumpun automatiikkaan kytketty vapaajäähdytysjärjestelmä, voit kytkeä jäähdytyksen päälle tai pois päältä tällä näppäimellä. Kun jäähdytys on kytketty päälle, näytön yläreunassa on musta palkki jäähdytyksen symbolin alapuolella. Oletusarvoisesti tämä näppäin ei ole käytössä. Käytä reset-näppäintä kuitataksesi mahdolliset ohjauspaneelin ruudulla näkyvät virheilmoitukset. Kaukosäätimen läsnäolopainikkeella voit asettaa lämpöpumpun lämmittämään tiloja allennetun asetusarvon mukaan esimerkiksi silloin kun tilat ovat pitkään käyttämättöminä. Paina läsnäolopainiketta uudelleen asettaaksesi lämpöpumpun lämmittämään tiloja mukavuusasetusarvon mukaan. Huomaa että läsnäolopainike toimii vain automaattikäytön aikana. Jos painat läsnäolo-painiketta asettaaksesi lämpöpumpun lämmittämään tiloja alennetun asetusarvon mukaan, tehty valinta säilyy aktiivisena seuraavaan automaattiohjelman kytkentäajankohtaan saakka. Ohjauspaneelin ruudulla näkyvät symbolit Lämmitys mukavuuslämpötilaan Infotaso päällä Lämmitys alennettuun lämpötilaan Ohjelmointitaso päällä Lämmitys jäätymissuojan lämpötilaan Lämmitys väliaikaisesti pois päältä; ECO-toiminnot päällä Prosessi meneillään, odota Lomaohjelma päällä Lämmityspiirin viite Laitteistossa on häiriö. Paina info-näppäintä nähdäksesi lisätietoja. Lämpöpumpun automatiikka on havainnut jonkin virheen toistuneen useamman kerran. Lisäksi tämä kuva on ruudussa silloin, kun laite on hätäkäytöllä. Vaihda kaukosäätimen paristot. Näkyy ainoastaan kaukosäätimen (lisävaruste) näytöllä. Kaukosäätimen paristojen loppuminen ei vaikuta lämpöpumpun toimintaan. Paristojen kesto on noin 2 vuotta. Kaukosäätimen sijoittaminen Kaukosäädin on lämpöpumpun lisävaruste, ohjeet pätevät vain jos kaukosäädin kuuluu kokoonpanoon. 33 (52)

36 Kauko-ohjaimessa on sisäänrakennettu lämpötila-anturi, jota voi käyttää lämpöpumpun lämmityskierron lämpötilan ohjaukseen. Tehdas-asetuksena tämä toiminto on pois päältä, joten se pitää aktivoida erikseen,. Katso lisää asennusohjeen kappaleesta Kaukosäätimen käyttö sisätilan lämpötilaanturina. Jos kauko-ohjaimen lämpötila-anturia käytetään lämmityskierron lämpötilan ohjaukseen, huomioi seuraavat seikat kauko-ohjaimen sijoittamiselle. Sijoita kauko-ohjain asuinhuoneiston pääasialliseen oleskelutilaan. Valitse sijoituspaikka niin, että anturi pystyy mittaamaan huoneilman lämpötilan mahdollisimman virheettömästi. Sijoita kauko-ohjain mieluiten lämpöä tai kylmää sitomattomalle pinnalle; esimerkiksi kivi-, tiili-, tai betonipinta säilyy kylmänä tai lämpimänä pitkään ja siten vaikuttaa kauko-ohjaimen lämpötilan mittaukseen. Kodin elektroniikka saattaa aiheuttaa häiriöitä kauko-ohjaimen ja maalämpöpumpun välisessä yhteydessä. Vältä kauko-ohjaimen sijoittamista kodin elektroniikan läheisyyteen. Huolehdi, ettei kauko-ohjain joudu alttiiksi suoran auringonsäteilyn tai muiden lämmön- tai kylmänlähteiden aiheuttamille lämpötilan vaihteluille. Sijoita kauko-ohjain 1,5 m lattiatason yläpuolelle Asetusten muuttaminen Aloita asetusten muuttaminen aina perustilasta. Alla on esimerkkitilanne perustilan näytöstä. Mikäli perustila ei näy ruudulla, paina paluu-näppäintä kunnes näkymä ruudulla ei enää vaihdu. Näkymä palautuu perustilaan automaattisesti, mikäli laitteella ei tehdä mitään kahdeksaan minuuttiin. Seuraavassa on kuvattu valikoiden ja ohjausrivien valinnan sekä asetusten muuttamisen perusperiaate: 1. Paina OK-näppäintä päästäksesi päävalikkoon. 2. Valitse ruudulta haluamasi valikko. Käytä valintakiekkoa haluamasi valikon valitsemiseen. 34 (52)

37 3. Paina OK-näppäintä. Ruudulle ilmestyy valikkoon liittyviä ohjausrivejä. 4. Valitse ruudulta haluamasi ohjausrivi. Käytä valintakiekkoa haluamasi ohjausrivin valitsemiseen. 5. Paina OK-näppäintä muuttaaksesi valitun ohjausrivin asetusta. 6. Muuta asetusta. Käytä valintakiekkoa muuttaaksesi asetusarvoa. 7. Vahvista muutos. Paina OK näppäintä muutoksen vahvistamiseksi. Jos valitsit väärän valikon tai jos syötit väärän arvon ohjausriville, paina paluunäppäintä hylätäksesi muutokset ja palataksesi edelliselle valikkotasolle Käyttäjätason muuttaminen 1. Paina OK-näppäintä. 2. Paina Info-näppäintä vähintään kolme sekuntia. Ruudulle ilmestyy lista käyttäjätasoista. Käytettävissä olevat tasot ovat: Loppukäyttäjä Käyttöönotto Asiantuntija (tälle tasolle tarvitaan koodi) 3. Valitse haluamasi käyttäjätaso valintakiekolla ja paina OK-näppäintä. Jos käyttäjätaso vaatii koodia, syötä se numero kerrallaan käyttämällä valintakiekkoa. Kun oikea numero näkyy ruudulla, paina OK-näppäintä Kielen asettaminen Ohjausjärjestelmässä on valittavissa 10 eri kieliversiota Paina OK-näppäintä päästäksesi päävalikkoon. Valitse Käyttäjätoiminnot ja paina OK-näppäintä. Valitse ohjausrivi 20: Kieli ja paina OK-näppäintä. Valitse oikea kieli ja paina OK-näppäintä. 35 (52)

38 4.6. Ajan ja päivämäärän asettaminen Ohjausjärjestelmä käyttää 24:n tunnin kelloa. 1. Paina OK-näppäintä päästäksesi päävalikkoon. 2. Valitse Kellonaika ja päivämäärä ja paina OK-näppäintä. 3. Valitse Tunnit / minuutit ja paina OK-näppäintä. Tuntien asetusarvo alkaa vilkkua ruudulla. 4. Aseta oikea aika tunneissa ja paina OK-näppäintä. Minuuttien asetusarvo alkaa vilkkua ruudulla. 5. Aseta oikea aika minuuteissa ja paina OK-näppäintä. 6. Valitse Päivä / kuukausi ja paina OK-näppäintä. Kuukauden asetusarvo alkaa vilkkua ruudulla. 7. Aseta oikea kuukausi ja paina OK-näppäintä. Päivän asetusarvo alkaa vilkkua ruudulla. 8. Aseta oikea päivä ja paina OK-näppäintä. 9. Valitse Vuosi ja paina OK-näppäintä. 10. Aseta oikea vuosi ja paina OK-näppäintä Lämmityskäyrän säätäminen 1. Paina OK-näppäintä päästäksesi päävalikkoon. 2. Valitse oikea lämmityspiirin valikko ja paina OK-näppäintä. Valitse Lämmityspiiri P tai Lämmityspiiri 1 riippuen minkä lämmityspiirin arvoja haluat muokata. 3. Valitse Mukavuuskäytön asetusarvo ja paina OK-näppäintä. 4. Aseta haluamasi mukavuuskäytön arvo ja paina OK-näppäintä. Tätä arvoa käytetään lämpökäyrän laskemiseen. 5. Valitse Lämmityskäyrän kaltevuus ja paina OK-näppäintä. 6. Aseta oikea kaltevuuden arvo ja paina OK-näppäintä. Käytetystä lämmitysratkaisusta riippuen suositeltava kaltevuuden arvo on: noin 0,4 taloissa, joissa on lattialämmitys noin 0,6 taloissa, joissa on patterilämmitys. Lämmityskäyrän kaltevuudelle ei suositella käytettäväksi suurempaa arvoa kuin 1,0. Seuraava kuva esittää eri lämmityskäyriä. Ne kaikki perustuvat 20 asteen lämpötilapyynnille. Vaakasuoralla akselilla on esitetty ulkolämpötila ja pystysuoralla lämmityspiiriin menevän veden lämpötila C C HC ver (52) 7. Valitse Menoveden min.asetusarvo ja paina OK-näppäintä.

39 8. Säädä oikea minimiarvo ja paina OK-näppäintä. 9. Valitse Menoveden maks.asetusarvo ja paina OK-näppäintä. 10. Säädä oikea maksimiarvo ja paina OK-näppäintä. Lämmityspiirin asetusarvon säätämiseen voit käyttää lämmityskäyrän siirtoa. Tällöin kaltevuus pysyy käyrän ohjauksen mukaisena, mutta asetusarvo nousee tai laskee. Plus-merkkinen siirto nostaa kierron asetusarvoa ja miinus-merkkinen siirto laskee asetusarvoa. Lämmityskäyrän siirtoa muokataan ohjausriveillä 1321: Lämmityskäyrän siirto (lämmityspiiri P) ja 721: Lämmityskäyrän siirto (lämmityspiiri 1). Tämä tapa vastaa käytännössä samaa kuin mukavuuskäytön asetusarvon muuttaminen Käyttöveden asetukset Lämpimän käyttöveden lämmitys voidaan ottaa pois päältä ja kytkeä takaisin päälle vasemmassa yläreunassa olevan Käyttövesi-painikkeen avulla. Aseta lämpimälle käyttövedelle nimellinen ja alennettu lämpötila Paina OK-näppäintä päästäksesi päävalikkoon. Valitse Käyttövesi ja paina OK-näppäintä. Valitse ohjausrivi 1610: Nimellinen asetusarvo ja paina OK-näppäintä. Aseta haluttu arvo ja paina OK-näppäintä. Valitse ohjausrivi 1612: Alennettu asetusarvo ja paina OK-näppäintä. Aseta haluttu arvo ja paina OK-näppäintä Lämmitystavan ja käyttöveden lämmityksen valinta 1. Paina Lämmitystapa-näppäintä. Valitun toiminnon symbolin alle ilmestyy musta palkki. 2. Paina Käyttövesi-näppäintä kytkeäksesi automaattisen käyttöveden lämmityksen päälle tai pois päältä. Musta palkki ilmestyy käyttöveden symbolin alle ruudulle, kun käyttöveden lämmitys on kytketty päälle. Jos painat näppäintä viisi sekuntia tai pidempään, käyttöveden pakkolataus käynnistyy Pakkolataus Kun väliaikaisesti tiedossa on tavallista runsaampaa käyttöveden tarvetta, voit suorittaa pakkolatauksen. Paina käyttövesi-näppäintä viisi sekuntia tai pidempään. Lämpöpumppu alkaa lämmittää käyttövettä asetettuun nimellisarvoonsa riippumatta sen hetkisestä lämpötilaerosta mitatun käyttöveden lämpötilan ja asetetun nimellisarvon välillä. 37 (52)

40 4.11. Hälytysten ja virheilmoitusten kuittaus Kun hälytys-symboli näkyy ruudulla, kaikki hälytykset ja virheilmoitukset on mahdollista kuitata kerralla painamalla Reset-näppäintä Info-näppäimen sijasta. Jos kuittaat ilmoitukset näin, niiden kuvaus ei näy ruudulla. Lämpöpumppu ilmoittaa vioista ja hälytyksista näyttämällä ruudulla hälytys-symbolin. 1. Paina Info-näppäintä. Ruudulle ilmestyy lyhyt kuvaus hälytyksestä. Jos hälytyksiä on useita, käytä valintakiekkoa lukeaksesi ne. 2. Paina OK-näppäintä. Ruudulle ilmestyy teksti Resetoi?. Tämän ensimmäinen valinta on ei. 3. Resetoidaksesi lämpöpumpun ja kuitataksesi hälytykset ja vikailmoitukset, valitse arvoksi kyllä ja paina OK-näppäintä. Lämpöpumppu nollaa kaikki hälytykset ja vikailmoitukset ja käynnistyy uudelleen Sähkövastusten asetukset Kun lämpöpumpun ohjausjärjestelmä havaitsee lämmityspiiriin menevän veden lämpötilan olevan alle asetetun nimellisarvon, se kytkee sähkölämmityksen päälle kunnes lämpötila nousee nimelliseen asetusarvoonsa. Jotta sähkövastuksia ei kuitenkaan kytkettäisi jatkuvasti päälle ja pois päältä, sähkövastusten kytkennälle on määritelty viive ohjausrivillä Kun ohjausrivillä määritelty viive on saavutettu, järjestelmä vertaa uudelleen mittaamaansa lämpötilaa nimelliseen asetusarvoonsa ja tekee uuden mittauksen joka minuutti. Kun lämpötilaero saavuttaa sata asteminuuttia, sähkövastukset kytkeytyvät päälle. Esimerkiksi viiden asteen lämpötilaero 20 minuutin ajan on sata asteminuuttia Paina OK-näppäintä päästäksesi valintavalikkoon. Valitse Lämpöpumppu ja paina OK-näppäintä. Valitse Sähkö-menoveden estoaika ja paina OK-näppäintä. Aseta haluamasi viiveaika ja paina OK-näppäintä Lämmityspiirien lisääminen Oletusarvoisesti lämpöpumpun ohjausjärjestelmään on asetettu yhden lämmityspiirin ohjaus. Jos lämmitysjärjestelmässä on useampi ohjattava lämmityskierto, voidaan lämpöpumpun ohjausjärjestelmään asettaa kahden lämmityspiirin ohjaus. 1. Kytke toisen lämmityspiirin menoveden lämpötila-anturi ja säätöventtiilin moottori lämpöpumpun perusyksikköön. Katso tarkemmat ohjeet sähkökytkentäkaaviosta. 2. Siirry käyttöönotto-tasolle. 38 (52)

GC02 1407 FI. Käyttöohje Geocube 5-11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

GC02 1407 FI. Käyttöohje Geocube 5-11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Käyttöohje Geocube 5-11 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. Varoitukset... 3 Kuljetus ja säilytys... 3 Toimitussisältö,

Lisätiedot

GT01 1408 FI. Asennusohje GT 5 - GT 28. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

GT01 1408 FI. Asennusohje GT 5 - GT 28. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa GT01 1408 FI Asennusohje GT 5 - GT 28 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Varoitukset... 3 1.2. Kuljetus ja säilytys... 3 1.3. Toimitussisältö,

Lisätiedot

GT02 1408 FI. Käyttöohje GT 5 - GT 28. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

GT02 1408 FI. Käyttöohje GT 5 - GT 28. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa GT02 1408 FI Käyttöohje GT 5 - GT 28 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Varoitukset... 3 1.2. Kuljetus ja säilytys... 3 1.3. Toimitussisältö,

Lisätiedot

MH01 1406 FI. Asennusohje MH 5 - MH 11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

MH01 1406 FI. Asennusohje MH 5 - MH 11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa MH01 1406 FI Asennusohje MH 5 - MH 11 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Varoitukset... 3 1.2. Kuljetus ja säilytys... 3 1.3. Toimitussisältö,

Lisätiedot

MH01 1406 FI. Käyttöohje MH 5 - MH 11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

MH01 1406 FI. Käyttöohje MH 5 - MH 11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa MH01 1406 FI Käyttöohje MH 5 - MH 11 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Varoitukset... 3 1.2. Kuljetus ja säilytys... 3 1.3. Toimitussisältö,

Lisätiedot

SH01 1410 FI. Asennusohje SH 7 - SH 28. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

SH01 1410 FI. Asennusohje SH 7 - SH 28. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa SH01 1410 FI Asennusohje SH 7 - SH 28 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Varoitukset... 3 1.2. Kuljetus ja säilytys... 3 1.3. Toimitussisältö,

Lisätiedot

RE01 1406 FI. Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 - RE 85. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

RE01 1406 FI. Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 - RE 85. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 - RE 85 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. 1.6. 1.7. 1.8. 1.9. Varoitukset...

Lisätiedot

Vitocal 200 pikaohje asennusliikkeelle

Vitocal 200 pikaohje asennusliikkeelle Vitocal 200 pikaohje asennusliikkeelle Perustietoa Lämpöpumput vaativat minimivirtauksen ja lämpötilaeron toimiakseen, huomioi tämä suunnittelussa ja asennuksessa. Minimivirtaukset lämmityspiirissä:

Lisätiedot

RE03 1406 FI. Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 110 - RE 170. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

RE03 1406 FI. Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 110 - RE 170. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 110 - RE 170 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. 1.6. 1.7. 1.8. 1.9. Varoitukset...

Lisätiedot

RE01 1445FI. Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 RE 85. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

RE01 1445FI. Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 RE 85. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa RE01 1445FI Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 RE 85 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Yleistä asennus- ja käyttöohjeesta...3

Lisätiedot

Asennusohjeet. Gapsal OKS & Compact. Versio 5.0

Asennusohjeet. Gapsal OKS & Compact. Versio 5.0 Asennusohjeet Gapsal OKS & Compact Versio 5.0 Movek Grupp pidättää oikeuden tehdä muutoksia laitteen osiin ja teknisiin tietoihin ilman ennakkoilmoitusta. 2012 Movek Grupp. Alkuperäiset ohjeet on julkaistu

Lisätiedot

Asennusohje AXC 40 IHB FI 1006-1 AXC 40 IHB FI 1

Asennusohje AXC 40 IHB FI 1006-1 AXC 40 IHB FI 1 Asennusohje AXC 40 IHB FI 1006-1 AXC 40 IHB FI 1 SISÄLTÖ 1 Yleistä Sisältö Komponenttien sijainti 2 Sähkökytkennät yleisesti Syötön kytkentä Tiedonsiirron kytkentä 3 Shunttiventtiilillä ohjattu lisälämpö

Lisätiedot

SH FI. Käyttöohje SH 7 - SH 28. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

SH FI. Käyttöohje SH 7 - SH 28. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa SH02 1410 FI Käyttöohje SH 7 - SH 28 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Varoitukset... 3 1.2. Kuljetus ja säilytys... 3 1.3. Toimitussisältö,

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje

Asennus- ja käyttöohje SE - 140 SE - 200 SE - 250 SE - 300 SE - 400 Käyttövesivaraaja Asennus- ja käyttöohje Varoitus! Vesisäiliö on varustettu magnesiumanodilla joka suojaa korroosiota vastaan. Anodin kuluminen on tarkastettava

Lisätiedot

ComfortZone CE50/CE65

ComfortZone CE50/CE65 ComfortZone CE50/CE65 KÄYTTÖ-OHJE www.scanoffice.fi ComfortZone L Ä M P I M Ä N K O D I N T O I M I V A S Y D Ä N Sisällys - käyttö Ohjauspaneeli ja sen käyttö...3 Käyttöasetukset... 4 Yleistä... 4 Sisälämpötila...

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Kaikista aurinkoisin

Lisätiedot

Lattialämmityksen jakotukki

Lattialämmityksen jakotukki INSTALLATIONSANVISNING GOLVVÄRMEFÖRDELARE POLYMER Asennusohje Lattialämmityksen jakotukki Polymer 1 Tietoja lattialämmityksen jakotukista Polymer Floorén lattialämmityksen jakotukki Polymer on valmistettu

Lisätiedot

APUWATTI KÄYTTÖOHJEKIRJA KAUKORA OY

APUWATTI KÄYTTÖOHJEKIRJA KAUKORA OY APUWATTI KÄYTTÖOHJEKIRJA KAUKORA OY 25.2.2019 Kaukora Oy 2019 APUWATTI Käyttöohjekirja 2 Sisällysluettelo 1 Tärkeää... 4 Turvallisuustiedot... 4 2 TOIMINTAKUVAUS... 4 3 ASENNUS... 4 4 SÄHKÖASENNUS... 5

Lisätiedot

SIIRRETTÄVÄ JÄÄHDYTYSLAITE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET RF-2930W/P1

SIIRRETTÄVÄ JÄÄHDYTYSLAITE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET RF-2930W/P1 SIIRRETTÄVÄ JÄÄHDYTYSLAITE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET RF-2930W/P1 TÄRKEÄÄ HUOMIOITAVAA Välttyäksemme vahingoilta ja jotta takuu on voimassa, asettakaa laite pystyasentoon vähintään 2 tuntia ennen käyttöönottoa

Lisätiedot

T-MALLISTO. ratkaisu T 0

T-MALLISTO. ratkaisu T 0 T-MALLISTO ratkaisu T 0 120 Maalämpö säästää rahaa ja luontoa! Sähkölämmitykseen verrattuna maksat vain joka neljännestä vuodesta. Lämmittämisen energiatarve Ilmanvaihdon 15 % jälkilämmitys Lämpimän käyttöveden

Lisätiedot

ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360

ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360 ASENNUSOHJE Sivu 1 / 5 ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360 YLEISTÄ Varmista, että seuraavat dokumentit ovat konetoimituksen mukana: asennusohje (tämä dokumentti) CTS 600 ohjausjärjestelmän käyttöohje

Lisätiedot

Ratkaisu suuriin kiinteistöihin. Lämpöässä T/P T/P 60-120

Ratkaisu suuriin kiinteistöihin. Lämpöässä T/P T/P 60-120 Ratkaisu suuriin kiinteistöihin Lämpöässä T/P T/P 60-120 T/P 60-120 Ratkaisu kahdella erillisvaraajalla T/P 60-120 -mallisto on suunniteltu suuremmille kohteille kuten maatiloille, tehtaille, päiväkodeille,

Lisätiedot

Maakylmä Technibel Konvektorit

Maakylmä Technibel Konvektorit Maakylmä Maakylmä on järkevä ja todella edullinen tapa hyödyntää kylmää kallion ja pintamaan ilmaisenergiaa. Omakotitaloa voidaan jäähdyttää joko maalämpöpumpun avulla porakaivosta tai hyödyntämällä maakeruuputkiston

Lisätiedot

POISTOILMALÄMPÖPUMPPUJEN ASENTAJAN OPAS

POISTOILMALÄMPÖPUMPPUJEN ASENTAJAN OPAS POISTOILMALÄMPÖPUMPPUJEN ASENTAJAN OPAS Tämä opas ei ole täydellinen asennusopas. Tarkempaa tietoa löytyy NIBE lämpöpumppujen ja niiden lisävarusteiden asennusohjeista. NIBE PILP OPAS 1437-1 1 NIBE F370

Lisätiedot

Näytesivut. Kaukolämmityksen automaatio. 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako

Näytesivut. Kaukolämmityksen automaatio. 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako 5 Kaukolämmityksen automaatio 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako Kaukolämmityksen toiminta perustuu keskitettyyn lämpimän veden tuottamiseen kaukolämpölaitoksella. Sieltä lämmin vesi pumpataan kaukolämpöputkistoa

Lisätiedot

Lämpöässä T-mallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin T 10-15 T 21-31 T 40-120

Lämpöässä T-mallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin T 10-15 T 21-31 T 40-120 Lämpöässä T-mallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin T 10-15 T 21-31 T 40-120 T 10-31 Lämpöässä T-mallisto on joustava ratkaisu erityyppisiin maaenergiajärjestelmiin. Tyypillisiä T 10-31 -mallien

Lisätiedot

Käyttöohje NILAN VGU250

Käyttöohje NILAN VGU250 Käyttöohje NILAN VGU250 Versio SW 1.23 1.6.2010 Käyttöohje NILAN VGU250 Käyttöohje NILAN VGU250 Järjestelmätyypit Sisältö Ohjausyksikkö on suunniteltu käytettäväksi seuraavien järjestelmien kanssa. Alla

Lisätiedot

Asennusohje ilmaiskylmälle NIBE F1145/F1245

Asennusohje ilmaiskylmälle NIBE F1145/F1245 Asennusohje ilmaiskylmälle NIBE F1145/F1245 IHB FI 1006-1 PCS 44 IHB FI 1 Yleistä Tämä lisävaruste tarvitaan kun F1145 / F1245 asennuksessa käytetään ilmaiskylmää. Sisältö 1 x kiertopumppu 1 x pumpun eriste

Lisätiedot

Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin

Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin 05/2013 SCS10-15 SCS21-31 SCS40-120 SCS10-31 Scanvarm SCS-mallisto on joustava ratkaisu erityyppisiin maaenergiajärjestelmiin.

Lisätiedot

Oilon Geocube, MH, GT, SH ja RE

Oilon Geocube, MH, GT, SH ja RE Kotimaiset maalämpöpumput Oilon Geocube, MH, GT, SH ja RE Omakotitalot - Kerrostalot - Teollisuus Maalämpöpumppu Oilon Geocube 5 kw - 11 kw Rakennuksille 90-300 m² Suuri käyttöveden tuotto Oilon Geocube

Lisätiedot

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295 Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä LCD-Näyttö BC-81295 Yhteenveto Tämä on tarkoitettu ainoastaan ohjelmoitavaan magneettivastukselliseen kuntopyörään. Järjestelmään kuuluu kolme (3) osaa:

Lisätiedot

Käyttö. Virtakytkin Näyttö ja painikkeet Kaukosäädin

Käyttö. Virtakytkin Näyttö ja painikkeet Kaukosäädin . Tämä on sähköinen henkilökohtainen lämmitin loimuavalla liekkiefektillä. Lämmittimen toimintaperiaate on kierrättää ilma lämmityselementtien läpi ja puhaltaa ulos lämmintä ilmaa. Turvallisuusohjeet 1.

Lisätiedot

OSV-20 OSV-30 OSV-40 OSV-50 OSV-60 OSV-80 KÄYTTÖVESIVARAAJA SLIM. Asennus- ja käyttöohje

OSV-20 OSV-30 OSV-40 OSV-50 OSV-60 OSV-80 KÄYTTÖVESIVARAAJA SLIM. Asennus- ja käyttöohje OSV-20 OSV-30 OSV-40 OSV-50 OSV-60 OSV-80 KÄYTTÖVESIVARAAJA SLIM Asennus- ja käyttöohje Tätä tuotetta ei saa hävittää normaalin yhdyskuntajätteen mukana. Purettu laite on vietävä asianmukaiseen kierrätyspisteeseen

Lisätiedot

HOITO-OHJE. Thermia-lämpöpumppu VUIFE120

HOITO-OHJE. Thermia-lämpöpumppu VUIFE120 HOITO-OHJE Thermia-lämpöpumppu R VUIFE120 VUIFE120 Sisällysluettelo 1 Tärkeää tietoa... 4 1.1 Turvallisuusohjeita...4 1.2 Suojaus...4 2 Tietoja lämpöpumpusta... 5 2.1 Tuotteen kuvaus....5 2.2 Lämpöpumpun

Lisätiedot

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpöä on pidetty omakotitalojen lämmitystapana. Maailma kehittyy ja paineet sen pelastamiseksi myös. Jatkuva ilmastonmuutos sekä kestävä kehitys vaativat lämmittäjiä

Lisätiedot

Aurinkolämpöasema. Thermotech aurinkolämpöasema EDUT TIEDOT

Aurinkolämpöasema. Thermotech aurinkolämpöasema EDUT TIEDOT Thermotech aurinkolämpöasema EDUT Tyylipuhdas design Toimitetaan koottuna Kevyt Sisäänrakennettu ilmaus elppo asentaa Säätökeskus jossa mm. - Pumpun kierroslukuohjaus - 1 esiasetettua järjestelmää TEDOT

Lisätiedot

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1 Lue käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti. Niitä noudattamalla varmistat laitteellesi pitkän käyttöiän ja luotettavantoiminnan. Kospel Oy pidättää oikeuden tehdä pieniä muutoksia laitteen rakenteeseen

Lisätiedot

PIKA- OHJE Jäspi Tehowatti Air Asentajan pikaohje

PIKA- OHJE Jäspi Tehowatti Air Asentajan pikaohje Huom.! Lue tämä opas ennen asennusta. Asentamiseen tarvitaan myös laitekohtaisia asentajan ohjeita. PIKA- OHJE Jäspi Tehowatti Air Asentajan pikaohje D104875 09/2015 ver1 Pikaohjeen sisältö Sisällysluettelo

Lisätiedot

OPTYMA Control Kylmäjärjestelmän ohjauskeskus

OPTYMA Control Kylmäjärjestelmän ohjauskeskus OPTYMA Control Kylmäjärjestelmän ohjauskeskus Käyttöopas Sisällysluettelo Tuotteet & Sovellukset... 3 Käyttöliittymä... 4 Näyttö... 5 Ohjelmointi... 6 Asetusarvon asettaminen... 6 Hälytykset... 6 Perusasetukset...

Lisätiedot

Aurinkokeräinten asennusohjeet

Aurinkokeräinten asennusohjeet Aurinkokeräinten asennusohjeet Solar keymark sertifioitu Yleistä Kiitos, että valitsit St1 aurinkokeräimet. Seuraavilta sivuilta löydät ohjeita St1 tyhjiöputkikeräinten kokoamiseen ja asennukseen. Asennuksessa

Lisätiedot

100% maalämpö. Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset. suomesta. Vm 6.0 Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0

100% maalämpö. Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset. suomesta. Vm 6.0 Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0 100% maalämpö suomesta Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset Vm 6.0 Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0 Lämpöässän Vm:n avulla lämmität, jäähdytät ja tuotat lämmintä käyttövettä helposti, edullisesti ja ekologisesti

Lisätiedot

JOHNSON CONTROLS. Maalämpösäädin KÄYTTÖOHJE

JOHNSON CONTROLS. Maalämpösäädin KÄYTTÖOHJE JOHNSON CONTROLS Maalämpösäädin KÄYTTÖOHJE Ohjekirjassa perehdytään tarkemmin maalämpökoneen toimintaan ja asetuksiin. Noudattamalla ohjekirjan ohjeita saatte parhaimman hyödyn laitteestanne, sekä varmistatte

Lisätiedot

POC D/G 5L LÄMMINVESIVARAAJAT. Asennus- ja käyttöohje

POC D/G 5L LÄMMINVESIVARAAJAT. Asennus- ja käyttöohje POC D/G 5L LÄMMINVESIVARAAJAT Asennus- ja käyttöohje Tätä tuotetta ei saa hävittää normaalin yhdyskuntajätteen mukana. Purettu laite on vietävä asianmukaiseen kierrätyspisteeseen jossa käsitellään sähkö-ja

Lisätiedot

PANASONIC WH-SXC09F9E8/ WH-UX09FE8 WH-SXC12F9E8/ WH-UX12FE8 WH-SXC16F9E8/ WH-UX16FE8 ILMA-VESI LÄMPÖPUMPUN ASENNUSOHJE

PANASONIC WH-SXC09F9E8/ WH-UX09FE8 WH-SXC12F9E8/ WH-UX12FE8 WH-SXC16F9E8/ WH-UX16FE8 ILMA-VESI LÄMPÖPUMPUN ASENNUSOHJE PANASONIC WH-SXC09F9E8/ WH-UX09FE8 WH-SXC12F9E8/ WH-UX12FE8 WH-SXC16F9E8/ WH-UX16FE8 ILMA-VESI LÄMPÖPUMPUN ASENNUSOHJE Versio 3.2 Kiitos valinnastanne, olette asentamassa Panasonic ilma-vesilämpöpumppumalliston

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE EX35/EX50/EX65

KÄYTTÖOHJE EX35/EX50/EX65 KÄYTTÖOHJE EX35/EX50/EX65 www.scanoffice.fi CZ06516 Versio A 01/2013 Sisällys Käyttö Aluksi... 1 Ohjauspaneeli ja -yksikkö... 2 Käyttöasetukset... 3 Näyttö...3 Lisäkäyttövesi...3 Sisälämpötila...4 Käyttöveden

Lisätiedot

Asennusohje. Lämmityksen säätöryhmä LSR Si

Asennusohje. Lämmityksen säätöryhmä LSR Si Asennusohje Lämmityksen säätöryhmä LSR Si Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Toimitussisältö... 3 3. Lämpötila-anturi... 3 4. Liitännät / mitat... 4 5. Periaatekaaviot... 5 6. Sähkökaaviot... 6 7. Pumppu-

Lisätiedot

Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600

Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600 Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600 Tälle ohjauspaneelille on mahdollista saada wifi-ohjaus, kysy lisää huolto@allastarvike.fi Näppäimien nimet voivat vaihdella valmistajan ja mallin mukaan. Altaan

Lisätiedot

Junior ECO Junior GT Cube

Junior ECO Junior GT Cube Junior ECO Junior GT Cube Oilon Home La mpo pumppujen ka ytto ohje Versio: 2015-10-08 Sisa llysluettelo 1 Varastointi, kuljettaminen ja asennuspaikka... 6 1.1 Varastointi... 6 1.2 Kuljettaminen ja nostaminen...

Lisätiedot

Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset. Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0

Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset. Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0 Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0 Lämpöässän Vm:n avulla lämmität, jäähdytät ja tuotat lämmintä käyttövettä helposti, edullisesti ja ekologisesti ympäri vuoden. Lämpöässä

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Keräimet asennetaan

Lisätiedot

MAALÄMPÖPUMPPUJEN ASENTAJAN OPAS

MAALÄMPÖPUMPPUJEN ASENTAJAN OPAS MAALÄMPÖPUMPPUJEN ASENTAJAN OPAS Käyttöönotto - aloitusopas 2 F1245 3 F1145 5 UKV kytkennän periaate 7 F1145 ja käyttöveden lämmitys 8 F1145 kiinteällä lauhdutuksella 9 ECS 40 / 41 - alashunttiryhmä 10

Lisätiedot

088U0213. Käyttöohje CF-RF Huonetermostaatti infrapuna-anturilla VI.UH.R1.20

088U0213. Käyttöohje CF-RF Huonetermostaatti infrapuna-anturilla VI.UH.R1.20 088U0213 Käyttöohje CF-RF Huonetermostaatti infrapuna-anturilla VI.UH.R1.20 Sisältö 1. Laitteen toiminnasta................... 3 2. Asennus............................... 4 3. Lämpötila-asetukset...................

Lisätiedot

Nereus lattiaviileä Asuntojen viilennykseen

Nereus lattiaviileä Asuntojen viilennykseen Nereus lattiaviileä Asuntojen viilennykseen Viileäpaketin ominaisuudet: Käyttöjännite 230 V Automatiikalla toimivat sulkuventtiilit Automaattinen pumppujen ohjaus Viilennyksen ohjaus ulko- ja sisälämpötilan

Lisätiedot

Asennusohje. Lämmityksen säätöryhmä LSRSi 1-6

Asennusohje. Lämmityksen säätöryhmä LSRSi 1-6 Asennusohje Lämmityksen säätöryhmä LSRSi 1-6 2 www.gebwell.fi v1.1 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 4 2. Toimitussisältö... 4 3. Lämpötila-anturi... 4 4. Liitännät / mitat... 5 5. Periaatekaaviot... 6 6.

Lisätiedot

OPTIMUS 3,5 kw. Asennus- ja käyttöohje versio 3.0

OPTIMUS 3,5 kw. Asennus- ja käyttöohje versio 3.0 OPTIMUS 3,5 kw Asennus- ja käyttöohje versio 3.0 Kuvaus Laitetta ei saa asentaa kohteisiin jotka altistuvat räjähdysvaaralle tai kohteisiin joissa lämpötila voi laskea alle 0 C. Ole hyvä, lue ja noudata

Lisätiedot

maalämmöissä Entistäkin taloudellisemmat pikkujättiläiset on eroja Vsi 6 Vsi 8 Vsi 10 Vsi 12 Vsi 14

maalämmöissä Entistäkin taloudellisemmat pikkujättiläiset on eroja Vsi 6 Vsi 8 Vsi 10 Vsi 12 Vsi 14 maalämmöissä on eroja Entistäkin taloudellisemmat pikkujättiläiset Vsi 6 Vsi 8 Vsi 10 Vsi 12 Vsi 14 Maalämpöjärjestelmä hyödyntää luonnon omaa ilmaista energiaa. Lämpöä kerätään talteen maahan, lämpökaivoon

Lisätiedot

ASENTAJAN KÄSIKIRJA. Jäspi Basic jäähdytyspaketti. Kaukora Oy. MCU 40 ohjausautomatiikalla varustettuihin järjestelmiin.

ASENTAJAN KÄSIKIRJA. Jäspi Basic jäähdytyspaketti. Kaukora Oy. MCU 40 ohjausautomatiikalla varustettuihin järjestelmiin. ASENTAJAN KÄSIKIRJA Jäspi Basic jäähdytyspaketti MCU 40 ohjausautomatiikalla varustettuihin järjestelmiin. Kaukora Oy 1 Sisällys Turvallisuustiedot... 3 1. Toimitus... 4 Toimitussisältö... 4 2. Muut asennuksessa

Lisätiedot

Gebwell Käyttöpääte UI400 Pikaohje

Gebwell Käyttöpääte UI400 Pikaohje Gebwell Käyttöpääte UI400 Pikaohje Liikkuminen valikossa Pyöritä navigointirullaa: Valitse symboli navigointi valikosta. Valittu symboli näkyy tummennettuna valikossa. Paina navigointirullaa = Valitse

Lisätiedot

6 720 813 694-00.1I. Compress 7000 12 LWM. Käyttöohje. 6 720 818 996 (2015/12) fi

6 720 813 694-00.1I. Compress 7000 12 LWM. Käyttöohje. 6 720 818 996 (2015/12) fi 6 720 813 694-00.1I Compress 7000 12 LWM Käyttöohje 6 720 818 996 (2015/12) fi 2 Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Symbolien selitykset ja turvallisuusohjeet........ 2 1.1 Symbolien selitykset.....................

Lisätiedot

NIBE ILMAVESILÄMPÖPUMPPUOPAS OSA 1: SISÄYKSIKÖT VVM 310 VVM 320 VVM 500

NIBE ILMAVESILÄMPÖPUMPPUOPAS OSA 1: SISÄYKSIKÖT VVM 310 VVM 320 VVM 500 NIBE ILMAVESILÄMPÖPUMPPUOPAS OSA 1: SISÄYKSIKÖT VVM 310 VVM 320 VVM 500 Tämä opas ei ole täydellinen opas asennukseen ja käyttöön. Tarkempaa tietoa löytyy NIBE lämpöpumppujen ja niiden lisävarusteiden

Lisätiedot

HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET

HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET LÄMPÖYKSIKÖN ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET HOT BOX, joka on varustettu yhdellä tai kahdella 310 kw uunilla ja öljysäiliöllä, tulee sijoittaa tasaiselle ja suoralle alustalle.

Lisätiedot

Käyttöönotto-ohje. Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille. www.ouman.fi EXP-800

Käyttöönotto-ohje. Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille. www.ouman.fi EXP-800 Käyttöönotto-ohje Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille EXP-800 www.ouman.fi Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille MUISTIINPANOJA 2 SISÄLTÖ EXP-800 toisen lämmönlähteen rinnakkaisohjaukseen sivu

Lisätiedot

ESBE CRD122. Käyttöohje. Esbe CRD122 lämmönsäädin langattomalla ohjaimella. Kompakti lämmönsäädin paketti

ESBE CRD122. Käyttöohje. Esbe CRD122 lämmönsäädin langattomalla ohjaimella. Kompakti lämmönsäädin paketti Esbe CRD122 lämmönsäädin langattomalla ohjaimella ESBE CRD122 Callidus koodi 211702 Käyttöohje Kompakti lämmönsäädin paketti säädin ja langaton huoneyksikkö LCD näyttö ja yksi käyttöpainike moottoriosassa

Lisätiedot

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. ECL Comfort 210/310. Käyttäjän opas. Danfoss District Energy

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. ECL Comfort 210/310. Käyttäjän opas. Danfoss District Energy MAKING MODERN LIVING POSSIBLE ECL Comfort 210/310 Käyttäjän opas Danfoss District Energy Turvallisuushuomautus Tarvittavat asennus-, käyttöönotto- ja huoltotyöt voi suorittaa vain ammattitaitoinen valtuutettu

Lisätiedot

ECL Comfort 210/310. Käyttäjän opas *087H9008* *VIKTY120*

ECL Comfort 210/310. Käyttäjän opas *087H9008* *VIKTY120* MAKING MODERN LIVING POSSIBLE *087H9008* *VIKTY120* Lisätietoja ECL Comfort 210- ja 310-moduuleista ja lisävarusteista on osoitteessa http://den.danfoss.com/ ECL Comfort 210/310 Käyttäjän opas Produced

Lisätiedot

Lattialämmitysjakotukki 1

Lattialämmitysjakotukki 1 INSTALLATIONSANVISNING GOLVVÄRMEFÖRDELARE ROSTFRI Asennusohjeet Lattialämmitysjakotukki 1 Ruostumaton teräs 1 Tietoa ruostumattomasta 1 jakotukista Ruostumaton 1 jakotukki Flooré on valmistettu ruostumattomasta

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje

Asennus- ja käyttöohje SW - 100 SW - 120 SW - 140 SW - 200 SW - 250 SW - 300 SW - 400 Käyttövesivaraaja yhdellä kierukalla Asennus- ja käyttöohje Varoitus! Vesisäiliö on varustettu magnesiumanodilla joka suojaa korroosiota vastaan.

Lisätiedot

Vesi-ilmalämpöpumppu KFRS-9 Käyttäjän ja asentajan opas

Vesi-ilmalämpöpumppu KFRS-9 Käyttäjän ja asentajan opas Vesi-ilmalämpöpumppu KFRS-9 Käyttäjän ja asentajan opas Sisältö sivu 1 LAITTEEN ESITTELY... 1 1.1 Toimintaperiaate... 1 1.2 KFRS-9 vesi-ilmalämpumppuun kuuluvat yksiköt... 1 1.3 Vesi-ilmalämpöpumpun tärkeimmät

Lisätiedot

ASTIANPESUKONE WD-6 Säätöohjeet

ASTIANPESUKONE WD-6 Säätöohjeet ASTIANPESUKONE WD-6 Säätöohjeet Käännös valmistajan alkuperäisestä ohjeesta Rev 4.2 (201505) 4246074, 4246075, 4246084, 4246152, 4246153, 4246154 Säätöohjeet METOS WD-6 6. Säätöohjeet Tämä kuvio laitteen

Lisätiedot

Uponor G12 -lämmönkeruuputki. Asennuksen pikaohje

Uponor G12 -lämmönkeruuputki. Asennuksen pikaohje Uponor G12 -lämmönkeruuputki Asennuksen pikaohje poraajille Uponor G12 -lämmönkeruuputken asennus neljässä vaiheessa Uponor G12 -putket asennetaan periaatteessa samalla menetelmällä kuin tavanomaiset keruuputket.

Lisätiedot

Lämpöpumpun käyttöohje

Lämpöpumpun käyttöohje Lämpöpumpun käyttöohje Junior ECO Junior GT CUBE RE Versio: 2016-05-25 Oilon Lä mpo pumpun kä ytto ohje Junior ECO Junior GT CUBE RE Automatiikan osalta tämä käyttöohje pätee, käyttöpäätettä lukuun ottamatta,

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA T12 TULOILMAYKSIKÖLLE

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA T12 TULOILMAYKSIKÖLLE KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA T12 TULOILMAYKSIKÖLLE www.scanoffice.fi CZ12037 PB1 ComfortZone CE50 Installation Sisällys Sisällys 0 Yleistä 1 Käsittely 2 Huolto 2 Asennus 3 Asetukset 7 Suunnittelu 8 Sähkökaavio

Lisätiedot

EW-TULISIJA PAK ASENNUSOHJE

EW-TULISIJA PAK ASENNUSOHJE EW-TULISIJA PAK ASENNUSOHJE Kaukora Oy 2014 EW tulisija PAK Asennusohje 2 Sisällysluettelo 1 Tärkeää... 4 Turvallisuustiedot... 4 2 Yleistä... 4 Tuotekuvaus... 4 Takuu... 4 Kierrätys... 4 3 Putkiliitännät...

Lisätiedot

VOIKO TÄMÄN EDULLISEMMIN ENÄÄ LÄMMITTÄÄ?

VOIKO TÄMÄN EDULLISEMMIN ENÄÄ LÄMMITTÄÄ? VOIKO TÄMÄN EDULLISEMMIN ENÄÄ LÄMMITTÄÄ? Energiatehokkuuden pikkujättiläiset Lämpöässä Vsi Vsi 6 Vsi 8 Vsi 10 Vsi 12 Vsi 14 Maalämpöjärjestelmä hyödyntää luonnon omaa ilmaista energiaa. Lämpöä kerätään

Lisätiedot

BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje

BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje 0457350/6 IM-P045-10 CH Issue 6 BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje 1. Suositeltava asennus 2. Asennus ja huolto 3. Varaosat 4. Ulkoinen impulssiputki IM-P045-10 CH Issue 6 Copyright 20001

Lisätiedot

Mukautumisen mestari parhaassa A +++ energialuokassa. Lämpöässä Esi maalämpöjärjestelmä. Esi 6 Esi 9 Esi 11 Esi 14 Esi 17

Mukautumisen mestari parhaassa A +++ energialuokassa. Lämpöässä Esi maalämpöjärjestelmä. Esi 6 Esi 9 Esi 11 Esi 14 Esi 17 Mukautumisen mestari parhaassa energialuokassa Lämpöässä Esi maalämpöjärjestelmä Esi 6 Esi 9 Esi 11 Esi 14 Esi 17 Lämpöässä Esi markkinoiden joustavin maalämpöpumppu Siirryimme öljylämmityksestä edulliseen

Lisätiedot

Telecrane F24 Käyttö-ohje

Telecrane F24 Käyttö-ohje 1 Telecrane F24 Käyttö-ohje Sisällysluettelo - F24 Takuu & turvallisuusohjeet 3 - Käyttöönotto / paristot / vastaanottimen virtalähde 4 - Tunnistuskoodin vaihto 6 - Vastaanottimen virtalähteen jännitteen

Lisätiedot

Lämpöässä Emi Mahdollisuuksien maaenergiaratkaisu 100% Emi 28. Emi 43 Emi 28P MAALÄMPÖÄ. Emi 43P

Lämpöässä Emi Mahdollisuuksien maaenergiaratkaisu 100% Emi 28. Emi 43 Emi 28P MAALÄMPÖÄ. Emi 43P Lämpöässä Emi Mahdollisuuksien maaenergiaratkaisu Emi 28 100% Emi 43 Emi 28P MAALÄMPÖÄ Emi 43P Lämpöässä Emi markkinoiden joustavin maalämpöpumppu Lämpöässä Emi-mallisto on ratkaisu monenlaisiin maaenergiajärjestelmiin.

Lisätiedot

PST FS-2020 Elektroninen termostaatti asennusohje

PST FS-2020 Elektroninen termostaatti asennusohje PST FS-2020 Elektroninen termostaatti asennusohje PST FS-2020 elektroninen termostaatti asennusohje LED-ilmaisin On/Off kytkin Asetusarvoalue (5 C - 40 C) Kuvaus: Uppoasennettava termostaatti lämmityksen

Lisätiedot

KTX-3 -lämmityselementti

KTX-3 -lämmityselementti sivu 1/5 KTX-3 -lämmityselementti Tekniset tiedot: Liitäntä: AC 230V, 50Hz Teho: 300 W Lämpötila: 30 60 C Suojausluokka: luokka 1 (suojamaadoitettu) IP -luokka: S-malli IP x4 (kiinteällä liitännällä) U-malli

Lisätiedot

100% MAALÄMPÖÄ. Markkinoiden monipuolisin maalämpöjärjestelmä. Lämpöässä EMi / ELi 60-90

100% MAALÄMPÖÄ. Markkinoiden monipuolisin maalämpöjärjestelmä. Lämpöässä EMi / ELi 60-90 100% MAALÄMPÖÄ Markkinoiden monipuolisin maalämpöjärjestelmä Lämpöässä EMi 22-43 / ELi 60-90 Siirryimme öljylämmityksestä edulliseen maalämpöön. Lämpöässä EMi ja ELi markkinoiden joustavimmat maalämpöpumput

Lisätiedot

12VF Vedenlämmitin. Asennus & Käyttöohje

12VF Vedenlämmitin. Asennus & Käyttöohje JS D24-12VF 12VF Vedenlämmitin SW Exergon Tuotenr. 13-0950 Asennus & Käyttöohje Pin:0063BT7591 VVB 12VF 090826 Käyttö- ja asennusohje Vedenlämmittimen käynnistys Vedenlämmitin käynnistyy automaattisesti

Lisätiedot

Lämpöässä Maaenergiakeskus Käyttövalmis ratkaisu. Maaenergiakeskus L 40 80 Maaenergiakeskus XL 120 200

Lämpöässä Maaenergiakeskus Käyttövalmis ratkaisu. Maaenergiakeskus L 40 80 Maaenergiakeskus XL 120 200 Lämpöässä Maaenergiakeskus Käyttövalmis ratkaisu Maaenergiakeskus L 40 80 Maaenergiakeskus XL 120 200 Lämpöässä Maaenergiakeskus Uusi tuotesarja kiinteistöluokkaan Lämpöässä Maaenergiakeskus on tehtaalla

Lisätiedot

ÖLJYKONDENSSIKATTILA KIMEO

ÖLJYKONDENSSIKATTILA KIMEO ÖLJYKONDENSSIKATTILA KIMEO KIMEO 6000 Mallit ja teholuokat 20 kw, 25 kw, 30kW KIMEO 6020 KIMEO 6025 KIMEO 6030 2 Mitat 648 990 1054 144,3 / 151 kg 3 Tekniset tiedot 4 Tekniset tiedot Malli Tuotekoodi KIMEO

Lisätiedot

Maalämmön täystehoiset pikkujättiläiset. Vs 6.0 Vs 8.0 Vs 10.0 Vs 12.0

Maalämmön täystehoiset pikkujättiläiset. Vs 6.0 Vs 8.0 Vs 10.0 Vs 12.0 Maalämmön täystehoiset pikkujättiläiset Vs 6.0 Vs 8.0 Vs 10.0 Vs 12.0 Maalämpöjärjestelmä hyödyntää luonnon omaa ilmaista energiaa. Lämpöä kerätään talteen maahan, lämpökaivoon tai vesistöön asennettavalla

Lisätiedot

EXP-800. Käyttöönotto-ohje. Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille. www.ouman.fi EXP-800 EXP-800. Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille

EXP-800. Käyttöönotto-ohje. Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille. www.ouman.fi EXP-800 EXP-800. Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille www.ouman.fi Käyttöönotto-ohje Laajennuspaketti EH-800-sarjan säätimille Käyttöönotto-ohje www.ouman.fi SISÄLTÖ toisen lämmönlähteen rinnakkaisohjaukseen...4 toisen

Lisätiedot

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0 SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN FI EPO2 Versio 1.0 Käytettyä tuotetta ei saa hävittää talousjätteen mukana. Laite on toimitettava keräyspisteeseen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätykseen. Asianmukainen

Lisätiedot

Käyttöohje. Aura Remote App v1.6.0

Käyttöohje. Aura Remote App v1.6.0 Käyttöohje Aura Remote App v0 Kirjautuminen Applikaation version numero Mahdollisuus testata sovelluksen Demo versiota. Tähän voit syöttää koodin, jonka löydät Aura Remoten keskusyksikön takaa. Valitse

Lisätiedot

Lämpöässä Esi Mahdollisuuksien maaenergiaratkaisu

Lämpöässä Esi Mahdollisuuksien maaenergiaratkaisu Lämpöässä Esi Mahdollisuuksien maaenergiaratkaisu Esi 6.0 Esi 9.0 Esi 11.0 Esi 14.0 Esi 17.0 Lämpöässä Esi markkinoiden joustavin maalämpöpumppu Siirryimme öljylämmityksestä edulliseen maalämpöön. Lämpöässä

Lisätiedot

5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW model. Ilma-vesilämpöpumppu WATERSTAGE

5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW model. Ilma-vesilämpöpumppu WATERSTAGE 5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW model Ilma-vesilämpöpumppu WATERSTAGE 2 WATERSTAGE VESIPATTERI LÄMPIMÄN VEDEN TUOTTO KÄYTTÖVESI LATTIALÄMMITYS KÄYTTÖVESI- VARAAJA ULKOYKSIKKÖ FUJITSU GENERAL ilma-vesilämpöpumppu

Lisätiedot

Ecodan NG C-Generation. Käynnistysopas

Ecodan NG C-Generation. Käynnistysopas Ecodan NG C-Generation Käynnistysopas Käytettäväksi asennusoppaan rinnalla Varmista että sähkökytkennät ovat oikein ja että Dip-kytkimet ovat oikeissa asennoissa ennen kuin sähköt kytketään päälle. HUOM!

Lisätiedot

Ecodan NG C-Generation. Käynnistys opas.

Ecodan NG C-Generation. Käynnistys opas. Ecodan NG C-Generation Käynnistys opas. Varmista että sähkökytkennät ovat oikein ja että Dip-kytkimet ovat oikeissa asennoissa ennen kuin sähköt kytketään päälle. HUOM! Muista myös asentaa SD-muistikortti

Lisätiedot

Asennusohje alashunttaukselle NIBE F1145/F1245

Asennusohje alashunttaukselle NIBE F1145/F1245 Asennusohje alashunttaukselle NIBE F1145/F1245 IHB FI 1006-1 ECS 40 IFB FI 1 Asennusohje ECS 40 Yleistä Tätä lisävarustetta käytetään, kun F1145/ F1245 on asennettu rakennukseen, jossa on enintään neljä

Lisätiedot

Järjestelmäräätälöinti kohteen mukaan

Järjestelmäräätälöinti kohteen mukaan Järjestelmäräätälöinti kohteen mukaan Kiinteistölämpöpumput: Hotellit, toimistorakennukset Monipumppuratkaisut tai kiinteistölämpöpumput: Kerrostalot, asunto-osakeyhtiöt Monipumppuratkaisut tai kiinteistölämpöpumput:

Lisätiedot

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy 1 Johdanto FX-pumppu on suunniteltu, valmistettu ja testattu FX Airguns AB:ssä Ruotsissa. Pumpuissa käytetyt kaksi eri järjestelmää

Lisätiedot

SUNDIAL FLOW+ - OHJAUSYKSIKKÖ

SUNDIAL FLOW+ - OHJAUSYKSIKKÖ SUNDIAL FLOW+ - OHJAUSYKSIKKÖ V.2.8.1 Sundial Flow+ V2.8.1 Sivu 1 Tekniset tiedot Sundial Flow+ - Aurinkolämpöjärjestelmän ohjausyksikkö 9 järjestelmä vaihtoehtoa Järjestelmän tilan seuranta Etäseuranta

Lisätiedot

Dynatel 2210E kaapelinhakulaite

Dynatel 2210E kaapelinhakulaite Dynatel 2210E kaapelinhakulaite Syyskuu 2001 KÄYTTÖOHJE Yleistä 3M Dynatel 2210E kaapelinhakulaite koostuu lähettimestä, vastaanottimesta ja tarvittavista johdoista. Laitteella voidaan paikantaa kaapeleita

Lisätiedot

CUBE WEATHER STATION YGH 393 MANUAALI HAPTIME

CUBE WEATHER STATION YGH 393 MANUAALI HAPTIME Ominaisuudet CUBE WEATHER STATION YGH 393 MANUAALI HAPTIME Sensorin virran vähyyden ilmaisin Lämpötila celsius- tai Fahrenheit-asteikolla Langaton ulkoilma-anturi (kantomatka esteettömällä matkalla + 30

Lisätiedot

testo 460 Käyttöohje

testo 460 Käyttöohje testo 460 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 460 Pikaohje testo 460 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Sensori 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo (laitteen takana) Perusasetukset Laite sammutettuna >

Lisätiedot

LÄMPÖPUMPUN PIKAKÄYTTÖOHJEET

LÄMPÖPUMPUN PIKAKÄYTTÖOHJEET LÄMPÖPUMPUN PIKAKÄYTTÖOHJEET WPC 04-13 (cool), WPF 04-16 (cool) SISÄLLYSLUETTELO TOIMINTA HÄIRIÖTILANTEESSA... 3 NÄYTTÖ... 3 KÄYTTÖTILAT... 4 TILOJEN LÄMMITYS... 5 KÄYTTÖVESI... 5 ENERGIAMITTAUS... 5 SÄÄDINDYNAMIIKKA...

Lisätiedot