Viisauden ja tiedon aarteet Kristuksessa. Vapaakirkko

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Viisauden ja tiedon aarteet Kristuksessa. Vapaakirkko 14.9. 2014"

Transkriptio

1 Viisauden ja tiedon aarteet Kristuksessa Vapaakirkko

2 Jesaja 6: 1- Kuningas Ussian kuolinvuotena minä näin Herran: hän istui korkealla ja ylhäisellä istuimella, ja hänen vaatteensa liepeet täyttivät temppelin. Hänen yläpuolellaan seisoivat serafit, joilla oli kuusi siipeä kullakin: kahdella he peittivät kasvonsa, kahdella verhosivat ruumiinsa ja kahdella lensivät. He huusivat toinen toiselleen: Pyhä, pyhä, pyhä on Herra Sebaot! Hänen kirkkautensa täyttää kaiken maan.

3 Miksi maa eikä taivas? Pyhä, pyhä, pyhä Herra Sebaot: kaikki maa on täynnä hänen kunniaansa.

4 Miksi Jumalan kunnia näkyy erityisesti maan päällä? Miksi pahuuden vallassa oleva maa on täynnä Herran pyhyyden kunniaa ja kirkkautta, miksei ennemminkin taivas, jossa serafit palvovat Jumalaa?

5 Vastauksena on Kristuksen risti Maailmassa ei ole yhtään syntiä, jonka rangaistusta Kristus ei olisi kärsinyt. Syntisimmälläkin ihmisellä on avoin ovi taivaaseen Kristuksen veren kautta. Ristissä yhdistyy Jumalan täydellinen rakkaus ja hänen täydellinen oikeudenmukaisuutensa.

6 Taivaallinen temppeli tuli täyteen uhrialttarin savua Ovenpielet vapisivat äänten voimasta, ja huone tuli täyteen savua. Ja minä sanoin: - Voi minua, minä hukun! Minulla on saastaiset huulet, ja saastaiset huulet on kansalla, jonka keskellä elän, ja nyt minun silmäni ovat nähneet kuninkaan, Herran Sebaotin.

7 Syntien sovitus Silloin yksi serafeista lensi luokseni kädessään hehkuva hiili, jonka hän oli ottanut pihdeillä uhrialttarilta, Hän kosketti sillä minun huuliani ja sanoi: - Katso, tämä on koskenut huuliasi, sinun syyllisyytesi on poissa ja syntisi on sovitettu.

8 Taivas täyttyy uhrisavusta Jumalan taivas on täynnä Kristuksen uhrin savua, koska Kristuksen sovitustyössä näkyvä Jumalan kirkkaus tuo taivaankin todellisuuteen jotakin sellaista uutta valoa Jumalan olemukseen, jota ei voitu ilmoittaa ilman Kristuksen sovitustyötä.

9 1. Piet. 1: Tätä pelastusta ovat profeetat etsineet ja tutkineet. He ovat ennustaneet ja puhuneet teidän osaksenne tulevasta armosta ja tutkineet, mihin ja millaiseen aikaan heissä vaikuttava Kristuksen Henki viittasi todistaessaan Kristuksen kärsimyksistä ja niistä seuraavasta kirkkaudesta. - - Tähän pelastukseen haluavat enkelitkin päästä edes luomaan silmäyksen.

10 Kristus maailman valona Kristuksen veressä näkyvä Jumalan rakkaus, armo ja kirkkaus on valona kaikelle inhimillisille kulttuurille: sekä tiedon ja tieteen kehitykselle (kriittisyyden näkökulma) että ihmisoikeuksien ja moraalisen valistuksen kehitykselle.

11 He eivät tiedä, mitä tekevät Jeesuksen veren evankeliumilla on tärkeä merkitys kulttuurin uudistamisessa, koska anteeksiantamuksen voimasta ihminen voi kohdata rehellisesti omat syntinsä ja ennakkoluulonsa ja kestää syyllistäviä tosiasioita. Ilman evankeliumia ihmiset pakenevat syyllisyyttä ja etsiytyvät tilaan, jossa he eivät tiedä mitä he tekevät.

12 Isä, anna heille anteeksi! He eivät tiedä, mitä tekevät. (Luuk. 23: 34.)

13 Torjunta ja pahuuden noidankehä Tieto syyllisyydestä -> ahdistus -> syyllisyyttä aiheuttavan tiedon torjunta -> ihmiset eivät tiedä, mitä he tekevät -> ihminen menee pitemmälle pahuudessa -> hänen syyllisyytensä kasvaa -> torjunnan tarve kasvaa -> tietämättömyys kasvaa -> ihminen ei ota vastaan tietoa

14 Tieto synnyttää vihaa Jeesus opetti kolmen vuoden ajan ihmisiä. Mitä selkeämmin hän opetti, sitä enemmän ihmiset häntä vihasivat. He eivät halunneet syntiensä paljastuvan. Tämä kertoo syntisen ihmisen tilan toivottomuudesta: tieto ei voi häntä pelastaa.

15 Syyllisyys ja tieto. (1) Tieto tuottaa syyllisyyttä, syyllisyys tuottaa tuskaa ja syyllisyyden tuottamaa tuskaa ihminen ei kestä ilman anteeksiantamusta. (2) Ilman Kristusta ihmiset vihaavat tietoa, joka tekee heidät syylliseksi, ja siksi he vihaavat sen tiedon tuojaa. (3) Koska ihmiset vihaavat tiedon tuojaa, syntyy kulttuurinen ilmapiiri, jossa tietyn tiedon esillä pitäminen tuhoaa ihmisen menestyksen.

16 Joh. 3: Valo on tullut maailmaan, mutta pahojen tekojensa tähden ihmiset ovat valinneet sen asemesta pimeyden. Se joka tekee pahaa, kaihtaa valoa; hän ei tule valoon, etteivät hänen tekonsa paljastuisi.

17 Anteeksiantamus avaa silmät Jeesus rukoilee murhaajilleen anteeksiantamusta. Anteeksiantamus voi murtaa syyllisyydestä aiheutuvan torjunnan ja avata ihmisen kohtaamaan ahdistavia tosiasioita.

18 Tiedon julkistamisen vapaus Kristuksen veren evankeliumi loi pohjan kulttuurille, jossa tietoa ei sensuroida sen takia, että se paljastaa ihmisten syyllisyyden. Tämä johtuu siitä, että ihmisillä on Kristuksen veressä vastaus syyllisyyden ongelmaan.

19 Kristuksen veriarmo antaa ymmärrystä Kristuksen veressä meillä on lunastus, rikkomustemme anteeksianto. Näin Jumala on antanut armonsa rikkauden tulla runsaana osaksemme ja suonut meille kaikkea viisautta ja ymmärrystä. (Ef 1: 7-8)

20 Luonnollinen rakkaus ei riitä Ihminen rakastaa luonnostaan puolisoaan ja lapsiaan. Tämä rakkaus voi silti olla laajemmasta näkökulmasta itsekeskeistä. Esim. Treblinkan kuolemanleirin komentaja Franz Stangl oli henkilökohtaisessa elämässään ihanteellinen perheenisä, joka rakasti vaimoaan ja lapsiaan ja huolehti perheensä parhaasta. Hän oli paras isä, paras ystävä, mikä kenelläkään voisi koskaan olla, kertoo hänen tyttärensä Renate.

21 Treblinkan kuolemanleirin komentaja Franz Stangl Silti Stangl organisoi tehokkaasti yli miljoonan ihmisen joukkomurhan, kun hänellä vaihtoehtona olisi ollut altistaa itsensä ja perheensä vaaraan.

22 Stanglin oli vaikea kohdata syyllisyyttään Koska Stangl oli henkilökohtaisessa elämässään niin hyvä ihminen, hänen oli vaikea kohdata syyllisyyttään miljoonan ihmisen joukkomurhaan. Hän pystyi tunnustamaan syyllisyytensä vain pieniin yksityiskohtiin ja epäonnistumisiin, mutta hänen oli lähes mahdotonta kohdata koko syyllisyyttään.

23 Ps. 25: 11 Nimesi [kunnian] tähden, Herra, anna anteeksi minun syntivelkani, sillä se on suuri.

24 Psalmista vetoaa syntiensä suuruuteen Psalmista ei vetoa syntiensä vähäisyyteen, vaan niiden suuruuteen, pyytäessään Jumalaa armahtamaan häntä oman nimensä tähden. Hän ei pyydä Jumalan armoa sillä perusteella, että hänen syntinsä ovat vähäisiä ja että hän on tehnyt hyviä töitä, vaan sillä perusteella, että hänen syntinsä ovat erityisen pahoja ja vakavia ja ettei hänellä itsellään ole mitään mahdollisuuksia pelastaa itseään.

25 Kristus armahtaa syntisen Ei Herra minua armahda minun pyhyyteni vaan minun pahuuteni tähden. Tekopyhät kerskaavat pyhyydestään, mutta, ystäväni, ole hyvä ja kerskaa sinä pahuudestasi Herran edessä. (Paavo Ruotsalainen)

26 Syntisen armahdus Sinun tulee - - syntisenä, kylmänä, penseänä, kuivana, hitaana, vastahakoisena, itseäsi rakastavana, itsevanhurskaana ja pahuutta täynnä olevana, sanalla sanoen hengellisesti kuolleena, apua ja armoa tarvitsevana, esittää asiasi - - valituksella ja ikävöivällä odottamisella armoistuimen eteen siellä päätettäväksi, jotta sinä sellaisena, Jeesuksen omien lupausten jälkeen, saat armon. (Paavo Ruotsalainen)

27 Nimesi kunnian tähden Psalmista vetoaa Jumalan nimeen, siihen kunniaan, minkä Jumala saa osoittaessaan armoaan ja anteeksiantamustaan. Jumala saa erityisen kunnian, kun hän pelastaa suuren syntisen, aivan kuten lääkäri saa suuren kunnian, kun hän parantaa vakavasti sairaan ihmisen.

28 Syntisten Vapahtajan kunnia Mitä suuremman synnin Kristus antaa anteeksi, sitä suuremman kunnian Hän saa. Jos vetäydyn pois Kristuksen luota oman suuren syntini tähden, en tunnusta hänelle kuuluvaa suurta kunniaa: hän on maksanut verellään syntini rangaistuksen ja ansaitsee anteeksiantamisesta ja sovittamisesta kuuluvan kunnian.

29 Syntisten Vapahtaja Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. En minä ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä. (Mt. 9: 12-13)

30 Jolle paljon anteeksi annetaan se rakastaa paljon Niinpä sanonkin sinulle: hän sai paljot syntinsä anteeksi, sen vuoksi hän rakasti paljon. Mutta joka saa anteeksi vähän, se myös rakastaa vähän.

ELÄMÄMME KALLEIN ASIA Mt.22:34-46

ELÄMÄMME KALLEIN ASIA Mt.22:34-46 ELÄMÄMME KALLEIN ASIA Mt.22:34-46 34. Mutta kun fariseukset kuulivat, että hän oli tukkinut saddukeuksilta suun, kokoontuivat he yhteen; 35. ja eräs heistä, joka oli lainoppinut, kysyi häneltä kiusaten:

Lisätiedot

Kadonnutta etsivä ristin rakkaus Luuk. 15:1-10

Kadonnutta etsivä ristin rakkaus Luuk. 15:1-10 Kadonnutta etsivä ristin rakkaus Luuk. 15:1-10 1. Publikaaneja ja [muita] syntisiä tuli Jeesuksen luo kuulemaan häntä. 2. Fariseukset ja kirjanoppineet nurisivat sanoen: "Tämä ottaa vastaan syntisiä ja

Lisätiedot

Sievissä 12.lokakuuta 2013

Sievissä 12.lokakuuta 2013 Sievissä 12.lokakuuta 2013 61. Usko ainoastaan Alkurukous/tervetuloa Aluksi Kun myös uusia kuulijoita tulee päivittäin näille luennoille, pieni informaatio on tämän tästä tarpeellinen. Luennon papyrus-versio

Lisätiedot

Elävien Jumala Luuk. 20:27-40

Elävien Jumala Luuk. 20:27-40 Elävien Jumala Luuk. 20:27-40 27. Sitten Jeesuksen luo tuli muutamia saddukeuksia, niitä, jotka väittävät, ettei ylösnousemusta ole. He kysyivät häneltä: 28. "Opettaja, Mooses on säätänyt meille näin:

Lisätiedot

MARTTI LUTHER. Haanokin poisottaminen. 106 Luterilainen 4/2012

MARTTI LUTHER. Haanokin poisottaminen. 106 Luterilainen 4/2012 106 Luterilainen 4/2012 MARTTI LUTHER Haanokin poisottaminen Erityisesti merkillepantavat ja syvälle sydämeen painettavat ovat siis sanat siitä, että Haanok on viety täältä ja otettu vastaan, eikä tekijänä

Lisätiedot

LAUPIAS SAMARIALAINEN Luuk. 10:25-37

LAUPIAS SAMARIALAINEN Luuk. 10:25-37 LAUPIAS SAMARIALAINEN Luuk. 10:25-37 25. Eräs lainoppinut nousi ja koetteli Jeesusta kysymällä: "Opettaja, mitä minun on tehtävä periäkseni iäisen elämän?" 26. Jeesus sanoi hänelle: "Mitä on laissa* kirjoitettuna?

Lisätiedot

Missä on elämäsi ilo? Missä on Sinun elämäsi suurin ilo? Miten etsit iloa elämääsi?

Missä on elämäsi ilo? Missä on Sinun elämäsi suurin ilo? Miten etsit iloa elämääsi? Taivaan kansalaisina maailmassa Joh. 15:10-17 10. Jos noudatatte käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan. 11. "Olen puhunut

Lisätiedot

6. Sana Joos.1:8. 8. Rukous Fil.4:6-7

6. Sana Joos.1:8. 8. Rukous Fil.4:6-7 Raamatunlauseita luettavaksi ja opeteltavaksi: Tulosta, leikkaa irti ja ota mukaan kalenterisi väliin tai lompakkoosi. Lue ja opettele ulkoa esim. kaksi jaetta viikossa vaikkapa bussissa tai junassa istuessasi.

Lisätiedot

Vanhaa ja uutta armon valtakunnasta nykyajan ihmiselle

Vanhaa ja uutta armon valtakunnasta nykyajan ihmiselle Armo riittää Vanhaa ja uutta armon valtakunnasta nykyajan ihmiselle Numero 3 9. vsk 12.6.2012 Illan rauhaa Luhanka-järven rannalla. 1. Kor. 13:12. Kuva: Maire Lyytinen 2 Armo riittää Numero 3/2012 Meerin

Lisätiedot

Pyyntöjä Jumalalle. Pyyntöjä Jumalalle. Isä meidän rukouksen. Isä meidän, joka olet taivaassa. Ja vastaa : Isä, pyhitetty olkoon sinun nimesi;

Pyyntöjä Jumalalle. Pyyntöjä Jumalalle. Isä meidän rukouksen. Isä meidän, joka olet taivaassa. Ja vastaa : Isä, pyhitetty olkoon sinun nimesi; Pyyntöjä Jumalalle. Tälle illalle on annettu aiheeksi Pyyntöjä Jumalalle. Aihehan kertoo siitä, että meillä Luojan luomilla ihmisillä on erilaisia tarpeita, joihin pyydämme Jumalalta apua. Meillä on pyyntöjä

Lisätiedot

Muun muassa näitä kysymyksiä valottaa tämän päivän tekstimme.

Muun muassa näitä kysymyksiä valottaa tämän päivän tekstimme. RUKOUS, JULISTUS JA PALVELU Mark. 1:29-39 29. Synagogasta poistuttuaan he menivät heti Simonin ja Andreaksen taloon Jaakobin ja Johanneksen kanssa. 30. Simonin anoppi makasi kuumeessa, ja heti he kertoivat

Lisätiedot

KOOTKAA AARTEITA TAIVAASEEN! Matt. 6:19-24

KOOTKAA AARTEITA TAIVAASEEN! Matt. 6:19-24 KOOTKAA AARTEITA TAIVAASEEN! Matt. 6:19-24 19. Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle, missä koi ja ruoste raiskaa ja missä varkaat murtautuvat sisään ja varastavat. 20. Vaan kootkaa itsellenne aarteita

Lisätiedot

Tempaus ja Kristuksen tulemus

Tempaus ja Kristuksen tulemus Tempaus ja Kristuksen tulemus Kuolleitten ylösnousemisen toivo Meillä kristityillä on Raamatun ilmoituksen mukaan kuolleiden ylösnousemisen toivo. Apt.23:6; 24:15,21 Toivo tarkoittaa iankaikkista elämää

Lisätiedot

Jumalattomalle ei kelpaa mikään

Jumalattomalle ei kelpaa mikään Jumalattomalle ei kelpaa mikään Väärämieliseksi tuomariksi syyttäminen Jumalan kieltäjät kuten ateistit, evolutionistit ja vapaa-ajattelijat syyttävät Jumalaa jatkuvasti siitä, että tämä tuomitsee ihmisiä

Lisätiedot

KRISTUKSEN SYNTYMÄJUHLAN KUNINKAALLISET HETKET HETKIPALVELUS SUURI EHTOOPALVELUS PYHÄN BASILEIOS SUUREN JUMALALLINEN LITURGIA AATTOPÄIVÄN

KRISTUKSEN SYNTYMÄJUHLAN KUNINKAALLISET HETKET HETKIPALVELUS SUURI EHTOOPALVELUS PYHÄN BASILEIOS SUUREN JUMALALLINEN LITURGIA AATTOPÄIVÄN KRISTUKSEN SYNTYMÄJUHLAN AATTOPÄIVÄN KUNINKAALLISET HETKET HETKIPALVELUS SUURI EHTOOPALVELUS JA PYHÄN BASILEIOS SUUREN JUMALALLINEN LITURGIA 2 Tämän vihkosen tekijät: kanttori Helena Tchervinskij lukija

Lisätiedot

Raamatun luotettavuus ja Jeesuksen historiallisuus

Raamatun luotettavuus ja Jeesuksen historiallisuus Raamatun luotettavuus ja Jeesuksen historiallisuus Raamatussa on ennustettu Messiaasta ja ne ennustukset sopivat Jeesuksen elämään ja persoonaan. Se on kuitenkin uskon asia, pitääkö joku totena sen, että

Lisätiedot

Miten ihmisestä tulee Jumalalle kelpaava?

Miten ihmisestä tulee Jumalalle kelpaava? 1 Roomalaiskirjeen selitys 6 Room. 3:21-24 Miten ihmisestä tulee Jumalalle kelpaava? Olemme edellä käsitelleet Paavalin Roomalaiskirjeen selityksessä ihmiskunnan syyllisyyttä Jumalan edessä. Ensin apostoli

Lisätiedot

Profeetta Daniel. Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP.

Profeetta Daniel. Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP. Profeetta Daniel Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP. Vankeina Baabelissa Päivän aihe: Danielin kirjan 1. luku ja 2:27 49. Israelin kansa teki jatkuvasti syntiä Herraa vastaan

Lisätiedot

Sivu 1 / 19. Markus O. Niemi. LANGENNUT IHMINEN JA ITSEPETOS Syntiinlankeemuksen seurauksia ihmisen luonnossa ja kristillisessä opetuksessa

Sivu 1 / 19. Markus O. Niemi. LANGENNUT IHMINEN JA ITSEPETOS Syntiinlankeemuksen seurauksia ihmisen luonnossa ja kristillisessä opetuksessa Sivu 1 / 19 Markus O. Niemi LANGENNUT IHMINEN JA ITSEPETOS Syntiinlankeemuksen seurauksia ihmisen luonnossa ja kristillisessä opetuksessa Mikään hengellinen liike ei ole täysin vapaa harhoista, vaikka

Lisätiedot

ENSIMMÄINEN RAKKAUS Ilm 2:1-7

ENSIMMÄINEN RAKKAUS Ilm 2:1-7 ENSIMMÄINEN RAKKAUS Ilm 2:1-7 1. "Efeson seurakunnan enkelille kirjoita: 'Näin sanoo hän, jolla on seitsemän tähteä oikeassa kädessään ja joka käyskentelee seitsemän kultajalkaisen lampun keskellä: 2.

Lisätiedot

Pitkäperjantai Toinen tutkistelu Evankeliumi, Luuk. 23: 39-43

Pitkäperjantai Toinen tutkistelu Evankeliumi, Luuk. 23: 39-43 Pitkäperjantai Toinen tutkistelu Evankeliumi, Luuk. 23: 39-43 Karitsa, joka tapettu on, on mahdollinen ottamaan voiman, ja rikkauden, ja viisauden, ja kunnian, ja kiitoksen, ja siunauksen. Ilm. 5: 12.

Lisätiedot

Luuk.17:11-19, Kiitollisuus

Luuk.17:11-19, Kiitollisuus Luuk.17:11-19, Kiitollisuus Luuk.17:11-19: Matkallaan kohti Jerusalemia Jeesus kulki Samarian ja Galilean rajaseudulla. 12. Kun hän oli tulossa erääseen kylään, häntä vastaan tuli kymmenen spitaalista

Lisätiedot

1. sunnuntai loppiaisesta Kasteen lahja Matt. 3:13-17

1. sunnuntai loppiaisesta Kasteen lahja Matt. 3:13-17 1. sunnuntai loppiaisesta Kasteen lahja Matt. 3:13-17 13. Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. 14. Johannes esteli ja sanoi: "Sinäkö tulet minun luokseni? Minunhan pitäisi

Lisätiedot

Ajallinen ja iankaikkinen rikkaus Luuk. 12:13-21

Ajallinen ja iankaikkinen rikkaus Luuk. 12:13-21 Ajallinen ja iankaikkinen rikkaus Luuk. 12:13-21 13.Muuan mies kansanjoukosta sanoi Jeesukselle: "Opettaja, sano veljelleni, että hän jakaisi kanssani perinnön." 14.Hän vastasi miehelle: "Ihminen, kuka

Lisätiedot

Pelastus kuuluu kaikille

Pelastus kuuluu kaikille 1 Roomalaiskirjeen selitys 26 Room. 10: 5 21 Pelastus kuuluu kaikille Kuten jo moneen kertaan on todettu, tässä nyt käsittelyn alla olevassa Paavalin Roomalaiskirjeessä pääteemana on se, miten ihmisestä

Lisätiedot

Kiertokirje Huhtikuu 2015

Kiertokirje Huhtikuu 2015 ,,Jeesus Kristus sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti (Hebr 13:8) Kiertokirje Huhtikuu 2015 Oikein sydämellisesti tervehdin teitä kaikkia veljiä ja sisaria koko maanpiirin yllä Herran Jeesuksen Kristuksen

Lisätiedot

TAPIO KYYHKYNEN AHDISTAVA ARMO

TAPIO KYYHKYNEN AHDISTAVA ARMO Ahdistava armo TAPIO KYYHKYNEN AHDISTAVA ARMO Tapio Kyyhkynen ja Aikamedia Oy Kaikki oikeudet pidätetään. ISBN 978-952-252-059-3 (PDF), ISBN 978-951-606-969-5 (Sid.) Raamatunlainauksissa on käytetty Suomen

Lisätiedot

Sana tuli lihaksi. Johanneksen evankeliumin selitys 2 Joh. 1:6 14

Sana tuli lihaksi. Johanneksen evankeliumin selitys 2 Joh. 1:6 14 1 Johanneksen evankeliumin selitys 2 Joh. 1:6 14 Sana tuli lihaksi Viime kerralla kuulimme, kuinka Johanneksen evankeliumin mukaan koko todellisuus on luotu Jumalan Sanalla. Hän on maailman luoneen Jumalan

Lisätiedot

SEURAKUNTALEHTI. Joulu tammikuu 2011/12 Tampereen metodistiseurakunta

SEURAKUNTALEHTI. Joulu tammikuu 2011/12 Tampereen metodistiseurakunta SEURAKUNTALEHTI Joulu tammikuu 2011/12 Tampereen metodistiseurakunta Jumalan valtakunta lähelle ihmisiä Joulun aika antaa meille mahdollisuuden kertoa suuresta Jumalan rakkaudesta ihmiskuntaa kohtaan.

Lisätiedot

20. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 22: 1-14

20. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 22: 1-14 20. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 22: 1-14 Meillä on tämän päivän evankeliumissa jälleen uusi todistus tästä kalliista totuudesta: Herran meidän Jumalamme sydämen väkevä tahto

Lisätiedot