Toimeentulo- ja hyvinvointikyselyn tuloksia terveystyöryhmän käyttöön

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimeentulo- ja hyvinvointikyselyn tuloksia terveystyöryhmän käyttöön"

Transkriptio

1 Toimeentulo- ja hyvinvointikyselyn tuloksia terveystyöryhmän käyttöön Tähän dokumenttiin on koostettu ylioppilaskunnan syksyllä 2011 toteuttaman kyselyn tuloksia siltä osin, kuin ne terveystyöryhmän toimialaan liittyvät. Asumista, opintoja ja toimeentuloa koskevat kysymykset on rajattu tästä selvityksestä pois, mutta tarvittaessa niiden tulokset voidaan toimittaa terveystyöryhmälle. Kyselystä tehtiin kaksi versiota, suomenkielinen ja englanninkielinen. Vastauksia suomenkieliseen versioon saatiin 542 kpl ja englanninkieliseen 83 kpl. Taustatiedot Sukupuolesi? Vastaajien määrä: 524 Monesko opiskeluvuotesi TTY:llä on nyt menossa? Vastaajien määrä: 535

2 Ikäsi? Vastaajien määrä: 537 Oletko Vastaajien määrä: 537 Onko sinulla samassa taloudessa asuvia alaikäisiä lapsia? Vastaajien määrä: 536

3 Kuinka monta lasta sinulla on? Vastaajien määrä: 12 Henkinen hyvinvointi Miten menee? Vastaajien määrä: 538 Vastaajista 15.2 % vastasi, että heitä ahdistaa usein tai että ovat hajoamispisteessä. Sanoisitko itsetuntoasi hyväksi? Vastaajien määrä: % kokee itsetuntonsa hyväksi.

4 Sanoisitko olevasi stressaantunut? Vastaajien määrä: 533 Usein tai melko usein stressaantuneita on vastaajista 40.2 % Tunnetko itsesi alakuloiseksi? Vastaajien määrä: 538 Usein tai melko usein olonsa alakuloiseksi tuntee 18.6 % vastaajista.

5 Viihdytkö yliopistolla? Vastaajien määrä: 539 Vain 4.6 % ilmoitti, ettei viihdy yliopistollamme. Perusteluista löytyi seuraavanlaisia syitä: - Vaikeus löytää kiinnostavaa sisältöä luentojen väliin - Yliopisto ei enää pysty tarjoamaan mitään uutta, kun oman ikäiset kaverit ovat jo valmistuneet. Tämä johtaa myös yksinäisyyteen, ja ympäristökin alkaa yksinkertaisesti kyllästyttää kun samoja käytäviä on tarponut tarpeeksi kauan. Myös samojen kurssien luennoilla istuminen ja luennoitsijoiden kuuntelu kyllästyttää. - Oma ahdistuneisuus, joka saa mieluummin pysymään kotona, yksinäisyys ja tarttumapinnan puute elämään. - Yliopisto tuntuu insinöörien tuotantolaitokselta, jossa ihmisestä tai oppimisen riemusta ei välitetä. - Ihmisten erilaisuus omaan kotiseutuun verrattuna, ystävien vähäisyys - Opiskeluilmapiiri ja ryhmähenki ovat huonoja. - Kotona lapsia, joiden kanssa tulisi olla mahdollisimman paljon ja siten yliopistolla tulee olla mahdollisimman vähän. Tunnetko joutuneesi kiusatuksi korkeakouluopintojesi aikana? Vastaajien määrä: 537 Kiusaamista oli kokenut 4.9 % vastaajista. Yksi oli vastannut kokeneensa sitä usein.

6 Unensaanti Kuinka monta tuntia nukut keskimäärin yön aikana? Vastaa numeroin. Vastaajien määrä: 542 Liian epäsäännöllinen unirytmi oli 9 %:lla vastaajista. Muille yöunen pituuden keskiarvoksi tuli 7,65 tuntia. Menen nukkumaan klo Vastaajien määrä: 493 Yleisin nukkumaanmenoaika oli klo (38.5 %), jota seurasivat (32.7 %) ja (13.6 %).

7 Herään klo Vastaajien määrä: 493 Yleisin heräämisaika oli 8.00 (34.7 %), seuraavana 7.00 (33.3 %) ja kolmantena 9.00 (15.8 %). Koska aamuluennot pääsääntöisesti alkavat joko klo 8:15 tai 10:15, on erikoista että klo 8:00 on kellonajoista yleisin. Riittääkö uni vai väsyttääkö usein? Vastaajien määrä: % vastaajista on usein väsynyt.

8 Häiritseekö jokin asia untasi? Vastaajien määrä: % kertoi häiriöistä, ja 40,2 % ilmoitti saavansa nukkua rauhassa. Mainittuja unta häiritseviä asioita olivat: - Univaikeudet/huonot nukkumistavat - Netti, tietokone - Ei tee mieli nukkua, ei malta mennä nukkumaan - Normaalista poikkeava unirytmi - Opiskelijaelämä rientoineen - Naapurit, postimies - Liikenne, ulkoa kuuluvat muut äänet - Puoliso, joka valvoo pitempään/herää aiemmin/pyörii öisin - Lapsi - Levoton lemmikkieläin - Liika valoisuus - Kouluhommat/harrastukset, jotka venyvät/jäävät myöhälle iltaan - Stressi, masennus ja ahdistus, huolehtiminen - Kiire, tekemättömät asiat, seuraavan päivän hommien miettiminen - Ihmissuhteet - Työt, työttömyys tai sen uhka, vuorotyö/vaihtelevat työhönmenoajat - Paineet opiskelusta ja valmistumisesta - Raha-asiat, taloudellinen epävarmuus - Päässä pyörivät ajatukset yleensä - Levottomuus ja selittämätön heräily - Oudot unet ja painajaiset - Krampit - Vessassa käymisen tarve Valvotko usein myöhään tietokoneen ääressä? Vastaajien määrä: % ilmoitti valvovansa tietokoneen ääressä.

9 Sosiaaliset suhteet Onko sinulla joku, kenen kanssa puhua kun asiat ovat huonosti? Vastaajien määrä: % vastaajista ilmoitti, ettei heillä ole ketään kelle puhua ongelmistaan, mutta heistä alle puolet (4.5 % vastaajista) edes kaipaisi tällaista henkilöä. Kuinka monta ystävää koet itselläsi olevan? Vastaajien määrä: 542 Ystävättömiksi itsensä koki 3.3 % vastanneista.

10 Koetko saavasi ystäviltäsi riittävästi tukea? Vastaajien määrä: % ilmoitti, ettei koe saavansa ystäviltään tarpeeksi tukea. Onko TTY:llä mielestäsi järjestetty tarpeeksi tapahtumia/toimintaa, joissa voit luontevasti solmia uusia sosiaalisia kontakteja? Vastaajien määrä: % vastaajista ei pitänyt toiminnan/tapahtumien määrää riittävänä, 18.6 % ei osannut sanoa. Heiltä kysyttiin, millaista toimintaa he toivoisivat, ja toiveita on koottu alle: - Alkoholitonta yhdessäoloa ja tapahtumia (erityisen monessa vastauksessa), alkoholittomia bileitä ja sitsejä - Enemmän toimintaa vanhemmille opiskelijoille, jotka eivät ole koskaan päässeet sosiaalisiin ympyröihin tai ovat tipahtaneet niistä syystä tai toisesta. - Kaikille avointa toimintaa, joka ei ole tietyille erityisryhmille (esim. fuksit) kohdistettua, toisaalta toivottiin erikseen maisterivaiheen opiskelijoille tai jatko-opiskelijoille suunnattuja tapahtumia. - Kampukselle keskittyvää hengailua, josta ei siirrytä esim. jatkoille ravintolaan. Toisaalta toivottiin myös ihmisten ilmoille pääsemistä eli ilmeisesti kampuksen ja jopa Hervannan ulkopuolista toimintaa. - Ei suuria tapahtumia, vaan toistuvia ja helposti osallistuttavia, kuten yhteisiä kahvitaukoja vaihtuvin teemoin. - Muutakin kuin teekkarikulttuuria! - Jotain, mihin uskaltaa osallistua tuntematta ketään (useassa vastauksessa) - Rentoja peli/leffa/saunailtoja - Reissuja jääkiekko-otteluihin tai konsertteihin - Rusettiluistelun tyylistä hauskaa toimintaa, jossa pakolla tapaa uusia ihmisiä, mutta on kuitenkin vapaamuotoista ja leikkimielistä, tai rastirata, jota kuljettaisiin ennestään tuntemattoman ihmisen kanssa. Toisin sanoen, uusiin ihmisiin tekemisen kautta tutustumista. - Urheilu- ja liikuntatapahtumia, retkeilyä - Koiraharrastajille yhteistoimintaa - Musiikkihuone, jossa olisi soittimia ja jota opiskelijat saisivat varata käyttöönsä. - Filosofinen keskustelukerho

11 - Tempauksia, opiskelijoiden aktivointia - Opintopiirejä kursseille, jotta tuntemattomienkin kanssa voisi pohtia ääneen kurssin asioita. Silloin asiat selventyisivät enemmän päässä ja epäselvät asiat aukenesivat. Saisi vertaistukea ja solmisi tuttavuuksia. - Vierailevia luennoitsijoita kertomaan jostain mielenkiintoisista innovaatioista, ajatuksista tai ajankuvan teorioista. Oletko parisuhteessa? Vastaajien määrä: 539 Vastaajista 52.5 % on parisuhteessa, ja jatkokysymyksessä 91.9 % heistä ilmoitti saavansa parisuhteesta enemmän voimavaroja kuin se niitä kuluttaa. Tunnetko itsesi yksinäiseksi? Vastaajien määrä: 538 Usein tai lähes aina itsensä yksinäiseksi tunsi 6.7 % vastaajista.

12 Liikunta Tunnetko fyysisen kuntosi hyväksi? Vastaajien määrä: % vastasi tähän kysymykseen En erityisen ja 7.2 % ilmoitti olevansa rapakunnossa. Harrastatko (edes lähes) säännöllistä liikuntaa? Vastaajien määrä: 539 Liikuntaa harrastamattomia oli 22.6 % Mikä on tärkein syy siihen, ettet harrasta liikuntaa? Vastaajien määrä: 122

13 Motivaation puute oli tärkein liikkumattomuuden syy (46.7 %), ja ajan puute vaivasi 37.7 % liikkumattomista ihmisistä. Muiksi syiksi kerrottiin seuraavia: - Viitsimättömyys ja laiskuus, ei huvita ja ilmankin pärjää, aloittamisen vaikeus - Itsekurin puute - Uusi elämäntilanne ja stressi - Väsymys - Harrastuskavereiden puute - Ylipaino, astma - Lukittavan säilytystilan puute, ei huvita raahata liikuntavarusteita mukana koulussa koko päivää. - Tamppi-areenan liian pienet tilat, harrastusmahdollisuuksien puute - Huonot harrastusmahdollisuudet entisellä kotipaikkakunnalla - Liikuntaharrastus katkolla armeijan takia Onko sinulla muita harrastuksia, jotka auttavat jaksamaan arjessa? Vastaajien määrä: % ilmoitti, että heillä on muita jaksamista auttavia harrastuksia. Päihteiden käyttö Käytätkö alkoholia? Vastaajien määrä: 539 Säännöllisesti tai usein alkoholia käytti 33.2 % vastaajista, absolutisteja taas oli 9.6 %.

14 Onko sinulta jäänyt viimeisen vuoden aikana jokin velvollisuutesi täyttämättä alkoholinkäytön takia? Vastaajien määrä: 487 Ei kertaakaan tähän kysymykseen vastasi 64.1 %, viikoittain 0.8 % Onko sinulla ollut viimeisen vuoden aikana ns. morkkis? Vastaajien määrä: 487 Yleisin vastaus oli kerran tai pari (50.3 %), kertaakaan morkkiksesta ei ollut kärsinyt 42.3 %, kuukausittain 6.4 % ja viikoittain 1 %.

15 Onko sinulta mennyt viimeisen vuoden aikana juomisen takia muisti? Vastaajien määrä: 486 Ei kertaakaan 49.2 %, kerran tai pari 43.6 %, kuukausittain 6.2 % ja viikoittain 1 %. Oletko viimeisen vuoden aikana humalassa loukannut/kolhinut itseäsi tai muita? Vastaajien määrä: 486 Kolhuitta ja kolhimatta oli selvinnyt 67.5 %, viikoittaisia loukkaantumisia/loukkaamisia kuului 0.6 %:n elämään.

16 Onko lähipiirisi viimeisen vuoden aikana ilmaissut huolestuneisuuttaan alkoholin käytöstäsi? Vastaajien määrä: % ei ollut saanut kuulla ainoatakaan huolenilmausta, 0.2 % sen sijaan oli kuullut niitä viikoittain. Miten pääsääntöisesti käytät alkoholia? Vastaajien määrä: % vastaajista juo pääasiassa humalahakuisesti. Tunnetko vieraantuneesi opiskelijayhteisöstä, koska et käytä alkoholia? Vastaajien määrä: 52 Tämä kysymys kysyttiin heiltä, jotka ilmoittivat, etteivät käytä alkoholia lainkaan % heistä ilmoitti kokevansa vieraantumista, joten alkoholittoman toiminnan kysynnän ymmärtää.

17 Käytätkö tupakkatuotteita? Vastaajien määrä: 537 Vain 6.1 % vastaajista ilmoitti käyttävänsä tupakkatuotteita päivittäin. Oletko kokeillut tai käytätkö huumeiksi luokiteltavia aineita? Vastaajien määrä: 539 Kokeilijoita löytyi 17.3 %, entisiä käyttäjiä 0.7 % ja nykyisiä käyttäjiä 2.4 %. Vastaajista 79.6 % ei ollut koskaan kokeillutkaan huumausaineita. Ovatko päihteet mielestäsi sinulle ongelma? Vastaajien määrä: 537 Vain 2.8 % vastaajista koki päihteidenkäyttönsä ongelmalliseksi.

18 Ihannoidaanko mielestäsi opiskelijakulttuurissa alkoholinkäyttöä? Vastaajien määrä: 539 Opiskelijakulttuurissa ihannoidaan alkoholia selvän enemmistön eli 67.5 %:n mielestä. Onko alkoholinkäyttösi lisääntynyt merkittävästi korkeakouluopintojen aloittamisen myötä? Vastaajien määrä: 539 Korkeakouluopintoihin siirtyminen on lisännyt alkoholinkäyttöä merkittävästi 36.9 %:lla vastaajista. YTHS Oletko käyttänyt YTHS:n palveluita viimeisen vuoden aikana? Vastaajien määrä: 536 Jopa 34.5 % vastaajista ei ollut käyttänyt YTHS:n palveluita lainkaan vuoden sisällä, viikoittaisia käyttäjiä löytyi sen sijaan vain 1.1 %.

19 Oletko ollut tyytyväinen saamaasi hoitoon? Vastaajien määrä: 351 En täysin -vaihtoehdon valitsi 23.6 % vastaajista, täysin tyytymättömiä oli heitäkin 1.7 %. Kun heiltä kysyttiin, mikä on vialla, saatiin seuraavanlaisia vastauksia: - Pitkät hoitojonot, ja niiden lyhentämiseen tähtäävä palveluiden karsiminen (kuten luomenpoistojen lopettaminen), etenkin mielenterveyden ja hammaslääkärien pitkät jonot harmittavat. - Resurssipula (liittyen edelliseen), erityisesti hammashuollossa, liian vähän henkilöstöä, liian lyhyet vastaanottoajat, kiire - Joskus puhelinpalvelussa ollaan töykeitä, yleisesti asiakaspalvelutaitojen puute - Eri ihmiset ohjeistavat eri lailla samaan asiaan liittyen. - Lääkäreiden ammattitaito/kommunikaatiokyvyt puutteellisia (tutkitaan liian vähän tai liikaa), lääkäreillä huono asenne, vaivojen vähättely, ei olla kiinnostuneita hoitamaan potilasta vaan hänestä halutaan eroon nopeasti, ei luoteta potilaan omaan arviointikykyyn - Tuntuu, että pitäisi tietää itse millaista hoitoa tarvitsee kun varaa aikaa. - Ammattitaidottomuus, etenkin erikoisemmissa sairauksissa. - Ei pääse suoraan lääkärille, vaan joutuu menemään terveydenhoitajan kautta. - Hidas, välinpitämätön toiminta, ongelmiin ei paneuduta kunnolla, ei kovin herkästi ohjata (yleislääkäriltä) jatkotutkimuksiin, mikä johtaa useisiin lääkärikäynteihin ilman että asia etenee lainkaan. - Huolimattomuus - Joustamattomuus - Maalaisjärjen puute - Hammashoidon huono laatu (irtoilevat paikat) - Hammaslääkäri ei voi tarkastuksessa poistaa esim. plakkia, vaan täytyy varata uusi aika suuhygienistille kuukausien päähän. - Rokotusasioissa käsketty kunnalliseen terveydenhuoltoon - Joka kerta otettavat verikokeet selvissä tapauksissa, odotutetaan laboratoriotuloksia ennen kuin kirjoitetaan lääkkeitä vaikka potilaalla olisi toistuva sairaus. - Lääkäri ei ole kirjoittanut E-lausuntoa Kelalle, lääkäri ole suostunut kirjoittamaan 400 mg Buranaa vahvempaa angiinaan, terveydenhoitaja ei kirjoita lääkkeitä vaan määrää lepoa - Muitakin ongelmia lausuntojen toimittamisessa Kelaan ilmennyt. - Yksinkertaisten reseptien (migreeni, ehkäisy) uusinta on vaikeaa. - Määrätään ostamaan Buranaa (miksi juuri Buranaa?) ilman reseptiä apteekista - Fysioterapiaan erittäin vaikea päästä, samoin ihotautilääkärille (pompoteltu yleislääkäriltä toiselle) - Hammaslääkäriin on liian pitkät jonot. - Ei pääse TT-kuviin Tampereella. - Lääkäri antaa allergia/nenäruiske resepteja kuukausittain, vaikka nenän välilevy vinossa ja pitäisi tehdä leikkaus - Kovakouraiset gynekologit, jotka eivät myöskään kohtele potilaitaan tarpeeksi yksilöllisesti esim. ehkäisyasioissa. Joskus annettu gynekologin sijaan aika yleislääkärille kertomatta siitä potilaalle. Naisgynekologin aika muutettu potilaalle ilmoittamatta miesgynekologille.

20 Koetko kynnyksen YTHS:n palveluiden käyttöön korkeaksi? a) yleisterveydenhuollon palvelut Vastaajien määrä: 535 Yleisterveydenhuollon palvelujen käyttämisen kynnyksen koki erittäin tai melko korkeaksi 12.7 % vastaajista. b) mielenterveyden palvelut Vastaajien määrä: 526 Mielenterveyden palvelujen käyttämisen kynnyksen koki erittäin tai melko korkeaksi 36.3 % vastaajista.

21 c) suun terveydenhuollon palvelut Vastaajien määrä: 536 Suun terveydenhuollon palvelujen käyttämisen kynnyksen koki erittäin tai melko korkeaksi 23.3 % vastaajista. Ovatko YTHS:n Hervannan toimipisteen palvelut riittävän monipuoliset? Vastaajien määrä: 538 Aikoja on liian vähän tarjolla Hervannassa 39.2 %:n mielestä, ja palvelutarjonnassa on puutteita 3.9 %:n mielestä. Tyytyväisiä oli 20.8 % vastaajista. Kun kysyttiin, mitä palveluja Hervannan toimipisteeseen vielä kaivattaisiin, saatiin seuraavanlaisia vastauksia: - Lisää hammashoitoaikoja, myös kesälle - Lisää psykologin aikoja - Lisää (erikois)lääkäreitä ja muutenkin henkilökuntaa, etenkin kun täällä on näin suuri opiskelijamäärä - Osaavia lääkäreitä - Psykiatri, terapiapsykologi, gynekologi, ihotautilääkäri - Lisää tilaa - Nurmikko - Paikallisliikenteen kortteja jos saisi ostettua olisi hyvä. - Pinnalla toive, että palvelut saataisiin niin kattaviksi ettei sairaana tarvitsisi lähteä keskustaan.

22

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta Olen niin onnekas, että mulla on sut Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta 1 Aluksi Pelastakaa Lapset -järjestön lastensuojelutyö perustuu haluun turvata lapsen oikeus perheeseen

Lisätiedot

Päihdekyselyn tulokset

Päihdekyselyn tulokset Hämeenlinnan Rotaryklubi järjesti joulukuun 2011 ja tammikuun 2012 aikana webbikyselyn 13-17 - vuotiaille Hämeenlinnan ja sen ympäristön nuorille. Kyseessä on Hämeenlinnan Rotaryklubin DSG-projekti. Tavoitteena

Lisätiedot

Tutkimus siitä, miten arki vaikuttaa kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyteen

Tutkimus siitä, miten arki vaikuttaa kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyteen Tutkimus siitä, miten arki vaikuttaa kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyteen Toimittaneet: Aila Kantojärvi & Sanna Välkkilä, Soilikki Alanne & Anne Grönroos Kehitysvammaisten Tukiliitto 2009 1 Kirjan

Lisätiedot

Joka kodin konstit projekti

Joka kodin konstit projekti Joka kodin konstit projekti VERKKOSOVELLUKSESTA OMA-APUVÄLIEITÄ VAHEMMUUTEE Kehittämistyön lähtökohtana perheiden todellinen arki Joka kodin konstit -projekti VERKKOSOVELLUKSESTA OMA-APUVÄLIEITÄ VAHEMMUUTEE

Lisätiedot

Verna Kauko SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN PORIN LIIKETALOUDEN TOIMIPISTEEN ENSIMMÄISEN VUODEN OPISKELIJOIDEN NUKKUMISTAVAT JA NIITÄ EDISTÄVÄT TEKIJÄT

Verna Kauko SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN PORIN LIIKETALOUDEN TOIMIPISTEEN ENSIMMÄISEN VUODEN OPISKELIJOIDEN NUKKUMISTAVAT JA NIITÄ EDISTÄVÄT TEKIJÄT Verna Kauko SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN PORIN LIIKETALOUDEN TOIMIPISTEEN ENSIMMÄISEN VUODEN OPISKELIJOIDEN NUKKUMISTAVAT JA NIITÄ EDISTÄVÄT TEKIJÄT Hoitotyön koulutusohjelma Terveydenhoitotyön suuntautumisvaihtoehto

Lisätiedot

Lääketieteen opiskelijoiden opiskeluun käyttämä aika ja opiskelutavat

Lääketieteen opiskelijoiden opiskeluun käyttämä aika ja opiskelutavat Lääketieteen opiskelijoiden opiskeluun käyttämä aika ja opiskelutavat Anne Jokilammi Vuokko Loimaranta TIIVISTELMÄ TURUN YLIOPISTO Avoin yliopisto JOKILAMMI, ANNE JA LOIMARANTA, VUOKKO: Lääketieteen opiskelijoiden

Lisätiedot

Palovaroitin, parisuhde vai pamppu?

Palovaroitin, parisuhde vai pamppu? Palovaroitin, parisuhde vai pamppu? Selvitys vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien turvallisuuden kokemiseen vaikuttavista tekijöistä Petteri Suominen Sanni Hyvärinen KANNEN SISÄPUOLI Palovaroitin,

Lisätiedot

TOUCH TO REALITY KORTEPOHJAN YLIOPPILASKYLÄ

TOUCH TO REALITY KORTEPOHJAN YLIOPPILASKYLÄ TOUCH TO REALITY KORTEPOHJAN YLIOPPILASKYLÄ Asukastyytyväisyystutkimus Hi-Log Oy, Gummeruksenkatu, FIN - Jyväskylä, Tel. + (), Fax. + (), www.salokorpi.com/hi-log Hi-Log Oy Aki Vuorenmaa Gummeruksenkatu

Lisätiedot

Miten voit?-terveyskysely

Miten voit?-terveyskysely Miten voit?-terveyskysely Nimi Henkilötunnus Sähköpostiosoite Puh. Haluamme tukea sinua välittämään itsestäsi ja huolehtimaan terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi. Tässä kyselyssä kysymme sinulta hyvinvointiin

Lisätiedot

KUN ELÄMÄ EI ETENE Tsempin työ nuorten kokemana

KUN ELÄMÄ EI ETENE Tsempin työ nuorten kokemana KUN ELÄMÄ EI ETENE Tsempin työ nuorten kokemana Johanna Sämpi Opinnäytetyö, kevät 2014 Diakonia-ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto Sairaanhoitaja (AMK) TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

Kokemuksia kuntoutukseen hakemisesta: Kyselyyn ennätysmäärä vastauksia Vastanneiden profiili

Kokemuksia kuntoutukseen hakemisesta: Kyselyyn ennätysmäärä vastauksia Vastanneiden profiili Yhteenvetoa verkkokyselyn vastauksista Kokemuksia kuntoutukseen hakemisesta: Suurin osa tyytyväisiä, mutta myös viestejä väliinputoajista, voimattomuudesta, vääristä huhuista ja tiedonkulun puutteista

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

Selviytymisopas nuorten vanhemmille

Selviytymisopas nuorten vanhemmille VAUHDILLA AIKUISUUTEEN? Selviytymisopas nuorten vanhemmille 1 Tarvitsen vanhempiani sääntöihin, ettei mene 2 Missä lapsesi surffailee?... 16 3 Kuuluvatko päihteet nuoruuteen?... 20 ihan hulluksi. Saaks

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana Paja 1 Miksi kukaan ei ole koskaan puhunut mulle asioita, joita te puhutte?, kysyin. Parikymmentä vuotta elämää elettynä vail la aikuisen

Lisätiedot

3 VARHAINEN PUUTTUMINEN

3 VARHAINEN PUUTTUMINEN 3 VARHAINEN PUUTTUMINEN 53 Sisäänpäin kääntyneen pahan olon tunnistamisessa ovat avainasemassa arjen yhteisöt eli ne ihmiset, jotka ovat nuoren kanssa tekemisissä harva se päivä. Esimerkiksi koulussa olisi

Lisätiedot

Tätä mieltä olen steinerlukiosta!

Tätä mieltä olen steinerlukiosta! KYSELY Pia Pale Tätä mieltä olen steinerlukiosta! 18 Rentous, taiteet, itse tekeminen, erikoiskurssit, hyvä tunnelma, opettajien kiinnostus oppilaita kohtaan, koulun sopiva koko ja luokkayhteisö. Siinä

Lisätiedot

Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita

Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevia haasteita Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita Raportin tähän osaan on nostettu esiin erilaisia arkielämän asioita, joiden kanssa Järvenpäässä

Lisätiedot

ENTTEN TENTTEN PELISTÄ POIS!

ENTTEN TENTTEN PELISTÄ POIS! ENTTEN TENTTEN PELISTÄ POIS! Lapsen ääni 2015 -raportti lasten kokemuksista köyhyydestä ja osallisuudesta Tiivistetyt tulokset Kyselyyn vastanneista lapsista 11 % koki perheensä olevan köyhä tai erittäin

Lisätiedot

Siellä voi varmaan tehdä paljon muutakin, mut en vaan tiiä mitä - Hämeenlinnan, Kouvolan ja Lahden kirjastojen ei-käyttäjäselvitys

Siellä voi varmaan tehdä paljon muutakin, mut en vaan tiiä mitä - Hämeenlinnan, Kouvolan ja Lahden kirjastojen ei-käyttäjäselvitys Siellä voi varmaan tehdä paljon muutakin, mut en vaan tiiä mitä - Hämeenlinnan, Kouvolan ja Lahden kirjastojen ei-käyttäjäselvitys Hanna Kaisti & Niina Kuisma 2013 Laatua ja tuottavuutta kirjastopalveluille

Lisätiedot

Vuonna 2012 valmistuneiden oikeustieteen maistereiden palautetta oikeustieteellisestä koulutuksesta

Vuonna 2012 valmistuneiden oikeustieteen maistereiden palautetta oikeustieteellisestä koulutuksesta Vuonna 2012 valmistuneiden oikeustieteen maistereiden palautetta oikeustieteellisestä koulutuksesta 1 1989 1988 1987 1986 1985 1984 1983 1982 1981 1980 1979 1978 1977 1976 1975 1974 1973 1972 1971 1970

Lisätiedot

Tampereen teknillinen yliopisto. Yliopistopalvelut. Raportti 6 Tampere University of Technology. University Services. Report 6

Tampereen teknillinen yliopisto. Yliopistopalvelut. Raportti 6 Tampere University of Technology. University Services. Report 6 Tampereen teknillinen yliopisto. Yliopistopalvelut. Raportti 6 Tampere University of Technology. University Services. Report 6 Eila Pajarre, Piia Asunmaa & Heli Lukkari Ei kysyvä teekkari opintopolulta

Lisätiedot

Virpi Hongisto Anne Repo Pia Björkman. Mieli myllertää. Opas kehitysvammaisen ihmisen mielenterveyden tukemiseen. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Virpi Hongisto Anne Repo Pia Björkman. Mieli myllertää. Opas kehitysvammaisen ihmisen mielenterveyden tukemiseen. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Virpi Hongisto Anne Repo Pia Björkman Mieli myllertää Opas kehitysvammaisen ihmisen mielenterveyden tukemiseen Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sisältö Alkusanat 3 1 Perustietoa mielenterveydestä 5 Käsitteitä

Lisätiedot

Print View from 09/07/2014, 18:58

Print View from 09/07/2014, 18:58 Print View from 09/07/2014, 18:58 Preview [default] [barrier-free] Please note that filters and placeholders can not not work in the print view Display of questions that are included via PHP code is limited

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA I: TIETOA HYVINVOINNISTA. Tässä vihkossa kerrotaan hyvinvoinnista ja siitä, mitkä asiat vaikuttavat hyvinvointiin.

MINUN HYVÄ OLONI OSA I: TIETOA HYVINVOINNISTA. Tässä vihkossa kerrotaan hyvinvoinnista ja siitä, mitkä asiat vaikuttavat hyvinvointiin. MINUN HYVÄ OLONI OSA I: TIETOA HYVINVOINNISTA Tässä vihkossa kerrotaan hyvinvoinnista ja siitä, mitkä asiat vaikuttavat hyvinvointiin. Vihkossa on myös vinkkejä siihen, miten omaa hyvinvointia voi edistää.

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Hallituksen vapaaehtoisuus on hyvä; mennään kaikki sata lasissa.

Hallituksen vapaaehtoisuus on hyvä; mennään kaikki sata lasissa. Lea Vaitti Hallituksen vapaaehtoisuus on hyvä; mennään kaikki sata lasissa. Selvitys Kehitysvammaisten Tukiliiton jäsenyhdistysten toiminnasta Osaamme Toimimme Vaikutamme Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Lisätiedot