Digitaalisen alkuperäisaineiston arkistointi ja hallinta Valtion taidemuseossa Digiwiki-seminaari; Digitoinnin työpaja 2/4

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Digitaalisen alkuperäisaineiston arkistointi ja hallinta Valtion taidemuseossa Digiwiki-seminaari; Digitoinnin työpaja 2/4"

Transkriptio

1 Digitaalisen alkuperäisaineiston arkistointi ja hallinta Valtion taidemuseossa Digiwiki-seminaari; Digitoinnin työpaja 2/

2 Born Digital Digitaalista alkuperäiskuva-aineistoa on digitaalisella medialla luotu kuvatiedosto, jossa esitetään olemassa olevia objekteja tai tapahtumia mutta myös immateriaalisia objekteja esim. kuvakaappaukset. Tallennusväline sattaa olla mikä tahansa kuvaa tuottava väline, ammattilaiskamera, pokkari, webkamera, kännykamera tms. Käsittelen käytännön työtä ja vain sivuan priorisointia ja kokoelmapoliittisia linjauksia. En käsittele liikkuvan kuvan tallentamista.

3 Tulevaisuuden dokumenttikuva-aineistot ovat pääasiassa digitaalisessa muodossa. Käytössä on valtava määrä erilaisia tallentimia. On luotava käytännöt, kuinka tallennetaan tiedot ja varauduttava jatkuvaan muutokseen. Studio K, Kiasma, Erwin Wurm: Nolo veistos kuvattu Nokia kännykkäkameralla, MMS eli multimediaviesti-teknologiaa. Projekti Nokian kanssa.

4 Kuvataiteen keskusarkisto KKA:ssa siirryttiin täysin digitaaliseen kuvaamiseen 2006 ja kuva-arkistoinnin käytännöt ovat kokeneet mullistuksen. Tänä päivänä lähinnä valokuvaajat tekevät digitaalisen kuva-aineiston arkistointia yhteistyössä tutkijoiden kanssa. Arkistoon tallennettavan muun aineiston uusi aalto on tulossa, esimakuna Simo Ristan kuva-aineisto, joka toimitettiin ulkoisella kovalevyllä keväällä 2009, mikä vaatii myös arkiston tutkijoiden käytäntöjen uudistumista. Toki arkistoon tallennetaan yhä esim. paperipohjaista aineistoa aiempien käytäntöjen mukaisesti.

5

6

7 Yleisistä kuvamuodoista RAW-tiedosto on kamerakohtainen raakatiedosto, johon liittyy usein myös xmp-tiedosto, mikä sisältää laitteisiin liittyvää tietoa ja tietoa mahdollisista kuvakorjailuista. Eri muotoja:.fff,.crw,.cr2,.nef jne.. RAW:ta kutsutaan häviöttömäksi tiedostomuodoksi, mutta sen tallentaminen pitkäaikaissäilytykseen ja käyttäminen vaatii ohjelmat ja taidot kuvankäsittelyyn ja -käyttöön sekä RAWtiedoston konvertointia johonkin vakaampaan muotoon, kuten Adobe DNG. DNG tosin ei ole standardi, mutta luultavasti saa sen aseman. Jotkin kamerat kuvaavat jo suoraan DNG-muotoon, mm. Hasselblad H3, Leica, Samsung, Ricoh.

8 Suuret kuvankäsittelyohjelmistotuottajat (ohjelmia mm. Photoshop, CaptureOne, Microsoft Expression) pyrkivät päivittämään eri kameravalmistajien RAWkuvien käsittelyä, mutta tilanne on aika kaoottinen, koska kameravalmistajat pitävät kiinni omista lähdekoodeistaan ja CCD-kennojen tuottaman datan koodeista vedoten liikesalaisuuteen. Ohjelmia on myös päivitettävä. Esim. Adobe (Photoshop) lupaa CameraRaw tukea tiettyyn rajaan asti, sitten pitää hankkia seuraava versio ohjelmasta. Eli totuus on, että kys. RAW-kuva saattaa aueta vain kameran mukana tulevalla ohjelmalla. Toimiiko kys. ohjelma mahdollisesti uudessa käyttöympäristössä? Huomioitava kuvaa vastaanotettaessa. Tulevaisuus?

9 Helsingin Kaupunginmuseossa oman tuotannon RAW-kuvat tallennetaan DNGmuodossa ja Tiffinä. Valtion taidemuseossa oman tuotannon kuvat käsitellään RAW-muotoisista originaaleista Photoshop CameraRaw:lla tai Capture oneohjelmalla ja tallennetaan Tiff- ja JPGtiedostoina kuvapankkiin.

10 Tiff-tiedosto on yleisesti käytössä oleva ja turvallinen tiedostomuoto, mikä joustaa eri käyttötavoissa. Ongelmana (?) suuri tiedostokoko LZW-kompressio, sen pitkäaikaissäilytys?

11 JPG-tiedosto on yleisesti käytössä oleva kuvan esittämisen tiedosto, sitä tukevat nettiselaimet ja se on yleisin kameran tuottama kuvatiedostomuoto. Ongelmana on, että JPG-pakkaus korruptoi kuvaa ts. se pakkaa kuvan pikseleitä niin että kuvatiedosto menettää tarkkuutta visuaalisesti ja pahimillaan tuhoaa kuvanlaatua. Mitä suurempi pakkaus, sitä voimakkaampi on korruptio. Ongelmia syntyy, kun kameran kenno on 20 Megapikseliä ts. sen alkuperäinen tiedostokoko olisi 60 Mt, mutta ulostulevan kuvan koko on 3 Mt, eli itse kuvaan on vaikutettu hyvin voimakkaasti. JPG-kuvaa ei saa avata kuvankäsittelyohjelmaan ja tallentaa uudelleen JPG-muodossa, koska joka kerralla kun kuvaa pakataan lisää ja se tuhoutuu yhä enemmän. Mikäli kuvatiedostoon tehdään muutoksia se on tallennettava häviöttömällä tavalla esim. Tiffinä. Tämä huomioitava saatujen JPG-muotoisten kuvaaineistojen tallentamisessa.

12 Kalkamo 300 Kt Kalkamo 27 Kt

13 Kalkamo 27 Kt yksityiskohta 200%

14 Väriavaruus ja väriprofiilit Wikipedia: Väriavaruus on abstrakti matemaattinen malli, joka kertoo miten värit voidaan esittää lukujonoina, tyypillisesti kolmen-neljän perusvärin yhdistelmänä. Esimerkiksi RGB ja CMYK ovat värimalleja. Väriavaruutta voidaan käyttää esimerkiksi värien tarkkaan määrittämiseen ja toistamiseen eri ympäristöissä.

15 Digitaalinen kuva syntyy RGB:nä. Kun kuva tuotetaan ulos mediasta se täytyy profiloida. Yleisimmät käytössä olevat väriprofiilit ovat Srgb ja AdobeRGB1998. Srgb kattaa n. perusnäytön tuottaman värintoiston, AdobeRGB on huomattavasti laajempi, muita: Photo Pro RGB, ColorMatchRGB jne. Peruspokkarit on yleisesti profiloitu tuottamaan Srgb:tä, ammattimaisemmissa voidaan valita, mihin väriprofiiliin kuva tuodaan tai voidaan profiloida kalusto kalibrointilaitetta ja profilointiohjelmaa käyttäen. Myös skannattu aineisto on profiloitava.

16 Mikäli kuvaan ei olla tallennettu minkäänlaista profiilia, voidaan mahdollisesti tehdä oletuksia, mikä voisi olla profiili, kuvakaappaus PC:llä; Srgb, jne.

17 Luettelointi / arkistointi Valokuvaluettelointikäytännöt pätevät myös digikuvaan. Kuvat luetteloidaan pääsääntöisesti taideteosrekisteri Muusaan. Kuvattu teos inventoidaan ja luodaan Teoskortti, ulkopuolisille TTU-kortti (taideteos ulkopuolinen). Digikuva linkitetään korttiin. Tapahtuma- tms. kuvaan sisältökuvaus provenienssitietoineen. Merkitään laitteisto- ja kuvaajatiedot Tärkeää viedä tiedot myös kuvan sisään, metadata, Description ja Keywords; asiasanat.

18

19 Extensis Portfolio Arkistoidut kuvat päivittyvät automaattisesti Extensis Portfolio Server ohjelmistoperheen serverikataloogiin. Kataloogiin tallennetaan myös kuvasarjoja, joista tehdään vain 1 Muusa-kortti, haut siis vain Portfoliossa. Portfolio on otettu käyttöön , jalkautetaan paraikaa museohenkilöstölle. On Muusaan liittyvä, mutta ulkopuolinen. Periaatteessa SQL-connect mahdollinen, mutta vaatisi paljon ohjelmointityötä. Uusi versio Portfolio 9 hankintaan serverimuuton myötä.

20

21 Case: Kuntsi

22 Onko taide kuva maailmasta? Kuntsin modernin taiteen museo, Näyttely tuotettu yhteistyössä Nykytaiteen museo Kiasman kanssa N N N Roos, Nina Lost in yellow 2000 installaatio, maalaus, öljy polykarbonaattilevylle, metallijalusta/ 3 teosta á 241 x 175 x 90 cm kuvat: Pamela Andersson kuvaushetkellä vs. amanuenssi/ Tikanojan taidekoti ja Kuntsin modernin taiteen museo. Kiasma, ripustuskuva, maalaus, Canon DIGITAL IXUS 70 / Srgb Kuvat tallennettu Portfolioon , Pirje Mykkänen. Huom, sopimukset tallentamisesta ja kuvankäytöstä

23 Lasinegat Originaalikuva on lasinegatiivi, josta on kuvattu reprokuva, josta on tehty positiivi. Pääkuvana esitetään positiivia.

24 taiteilija: Vallgren, Ville Inventaarionro B I 135 teosnimi: Kristus haltija: AT kokoelma: Hoving ajoitus: kipsi 1889, tämä marmori 1890 tekniikkateksti: marmorireliefi erikoisluokka: reliefi mitat: syvyys 23 cm, leveys 71 cm, korkeus 77 cm ValokuvanroWSOY S V , 477 ajoitus: noin 1890 valokuvaaja: Nyblin, Daniel [Helsinki] valokuvatekniikka: kuivalevy valokuvatyyppi: mustavalkonegatiivi asiasanat: uskonnollinen, kristillinen, raamattu, Kristus, ristiinnaulitseminen, nuori mies, rintakuva, pitkät hiukset, ympärillä orjantappuraseppele, viikset, leukaparta, takana sädekehä, osa puuristiä, kuolema Digikuvanro Jh006_01 reprokuvaus reproaja: Aaltonen, Hannu digiluokitus: digioriginaali sisältökuvaus: positiivi lasinegatiivista digitointilaite: Canon Eos 5D Mark II kuvankäsittelyohjelmisto: Photoshop Cs4

25 Description / sisällönkuvailu ja Keywords / asiasanat l. metadata Jos aineisto on JPG-muodossa, eikä ole mahdollista konvertoida originaaleja Tiffeiksi, on käytettävä jotain kuvan metadataa muokkaavaa ohjelma, jolla pääsisi viemään tietoa kuvan sisään (EXIF, IPTC / XMP kenttiin) ja helposti muokata esim. tiedostonimiä; esim. käskyllä Batch Rename. Esim. Adobe Bridge, Extensis Portfolio. Kuvaa ei tallenneta Save As komennolla uudestaan. The Adobe Extensible Metadata Platform (XMP) on yksi avain Semanttisen Webbiin. METS-paketointi? Onko se huomioitava tiedostotasolla?

26 Haut ja kuvankäyttö Extensis Portfolio

27 Portfolio NetPublish palomuurin sisällä

28

29

30 Kuva.fng.fi palomuurin sisällä

31 Portfolio Browser ilmaisohjelma avaa kataloogin ja sillä voi tehdä hakuja aineistosta Kuva.fng.fi:ssä julkaisemme kokoelmateoskuvat ja työkansioita projekteille, tallennusoikeus vain kuvaamoilla Voidaan printata ulos kokonaisuuksia, myös PDF:nä

32 Kiitos! Ota yhteyttä, jaa tietoa ja kokemuksia!

Konservoinnin kuvat. Pirje Mykkänen Muusa-päivä 27.11.2012

Konservoinnin kuvat. Pirje Mykkänen Muusa-päivä 27.11.2012 Konservoinnin kuvat Muusa-päivä 27.11.2012 Kuva tutkimuksen ja konservoinnin apuna ja lähteenä Kuvallista tietoa eri kuvaustekniikoin: Teoskuva Tunnistekuva Valaisu Valon suunta, valon laatu (esim. UV),

Lisätiedot

Museokokoelmat sähköiseen muotoon - koulutusta digitoijille Valokuvat digitaalisiksi

Museokokoelmat sähköiseen muotoon - koulutusta digitoijille Valokuvat digitaalisiksi Museokokoelmat sähköiseen muotoon - koulutusta digitoijille Valokuvat digitaalisiksi Digitointi; miksi? Kokoelmanhallinta, vaatii kokoelmapolitiikan ja hallintajärjestelmät Kokoelman säilyttäminen, ei

Lisätiedot

Yhdistysten sähköisten asiakirjojen arkistointi Toimihenkilöarkistoon

Yhdistysten sähköisten asiakirjojen arkistointi Toimihenkilöarkistoon ten sähköisten asiakirjojen arkistointi Toimihenkilöarkistoon Yhdistykset tuottavat asiakirjansa nykyään suurimmaksi osaksi sähköisinä. Ne kannattaa tallentaa sellaisessa muodossa, että ne ovat myös arkistoitavissa

Lisätiedot

Hyvät käytännöt ja pitkäaikaissäilytyksen huomioiminen digitoinnissa. 6.5.2013 FT István Kecskeméti, sektorijohtaja, Kansallisarkisto

Hyvät käytännöt ja pitkäaikaissäilytyksen huomioiminen digitoinnissa. 6.5.2013 FT István Kecskeméti, sektorijohtaja, Kansallisarkisto Hyvät käytännöt ja pitkäaikaissäilytyksen huomioiminen digitoinnissa 6.5.2013 FT István Kecskeméti, sektorijohtaja, Kansallisarkisto Kokoelmat (alkuperäiset) Digitoinnin kokonaisuus Luettelointi Järjestely

Lisätiedot

Gimp JA MUUT KUVANKÄSITTELYOHJELMAT

Gimp JA MUUT KUVANKÄSITTELYOHJELMAT Gimp JA MUUT KUVANKÄSITTELYOHJELMAT Daniela Lund Ti07 A241227 Linux-järjstelmät 01.12.2009 MIKÄ ON KUVANKÄSITTELYOHJELMA? Kuvankäsittelyohjelma on tietokoneohjelma, jolla muokataan digitaalisessa muodossa

Lisätiedot

Digikuvan tekniset vaatimukset

Digikuvan tekniset vaatimukset Digikuvan tekniset vaatimukset Seuraavissa ohjeissa oletetaan, että kuvaaja saattaa kuvan sellaiseen kuntoon, että se voidaan myydä tietämättä kuvan tulevaa käyttötarkoitusta. Silloin sen on toimittava

Lisätiedot

Pro gradun kuvaluettelon tekemisen ohjeet

Pro gradun kuvaluettelon tekemisen ohjeet Pro gradun kuvaluettelon tekemisen ohjeet 1. Johdanto 2. Pikselimäärä ja resoluutio 3. Kuvien tallennusmuoto 4. Kuvien asettelu Word-ohjelmassa 5. Kuvaluettelon tekstit 6. Kuvaluettelon tallentaminen ja

Lisätiedot

- esineet ja valokuvat -

- esineet ja valokuvat - DIGITOINNISTA KÄYTÄNNÖSSÄ - esineet ja valokuvat - Harri Tahvanainen 19.03.2013 ENNEN DIGITOINTIA Digitointi on kokoelmien hoitoa: se ei korvaa alkuperäisaineistoa, mutta helpottaa kokoelman saavutettavuutta.

Lisätiedot

Valokuva-aineiston digitointi Suomen valokuvataiteen museossa. Virve Laustela 24.11.2009

Valokuva-aineiston digitointi Suomen valokuvataiteen museossa. Virve Laustela 24.11.2009 Valokuva-aineiston digitointi Suomen valokuvataiteen museossa Virve Laustela 24.11.2009 Suomen valokuvataiteen museo valtakunnallinen erikoismuseo, jonka tehtävänä on edistää ja vaalia suomalaista valokuvataidetta

Lisätiedot

Aineistojen paketoinnin pilotti KDK-PITKÄAIKAISSÄILYTYS 2013 SEMINAARI

Aineistojen paketoinnin pilotti KDK-PITKÄAIKAISSÄILYTYS 2013 SEMINAARI Aineistojen paketoinnin pilotti KDK-PITKÄAIKAISSÄILYTYS 2013 SEMINAARI Järnefelt, Eero, Syysmaisema Pielisjärveltä 1899 kuva: VTM/KKA/Hannu Aaltonen 6.5.2013 Kari Peiponen Valtion taidemuseo Pilotoinnin

Lisätiedot

Pitkäaikaistallennus. CSC - Tieteen tietotekniikan keskus IT2008 Ari Lukkarinen

Pitkäaikaistallennus. CSC - Tieteen tietotekniikan keskus IT2008 Ari Lukkarinen Pitkäaikaistallennus CSC - Tieteen tietotekniikan keskus IT2008 Ari Lukkarinen Mitä on pitkäaikaistallennus? Tiedon tallennuksen aikajänne ylittää tallennusjärjestelmän sekä laite-että ohjelmistokomponenttien

Lisätiedot

Muusa ja KDK:n asiakasliittymä

Muusa ja KDK:n asiakasliittymä Muusa-palvelu Muusa ja KDK:n asiakasliittymä Keskustelutilaisuus museoiden kokoelmajärjestelmistä ja KDK:n asiakasliittymästä 20.8.2009 Kansallismuseon auditorio, Helsinki Riitta Autere,Valtion taidemuseo

Lisätiedot

Digikuvan tekniset vaatimukset

Digikuvan tekniset vaatimukset Digikuvan tekniset vaatimukset Seuraavissa ohjeissa oletetaan, että kuvaaja saattaa kuvan sellaiseen kuntoon, että se voidaan myydä tietämättä kuvan tulevaa käyttötarkoitusta. Silloin sen on toimittava

Lisätiedot

Museaalisen kuvamateriaalin digitoinnin ulkoistaminen

Museaalisen kuvamateriaalin digitoinnin ulkoistaminen Museaalisen kuvamateriaalin digitoinnin ulkoistaminen Digitoinnin työpaja 2/4: Valokuvien digitoinnin suunnittelu 24.11.2009 Tutkija Panu Rissanen, Poliisimuseo Tutkija Tiina Tuulasvaara-Kaleva, Poliisimuseo

Lisätiedot

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin.

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin. Pikaopas Microsoft Visio 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Päivitetyt mallit Mallien avulla voit nopeasti

Lisätiedot

Komennolla Muokkaa-Väriasetukset avautuu tämännäköinen ikkuna:

Komennolla Muokkaa-Väriasetukset avautuu tämännäköinen ikkuna: PHOTOSHOP CS ALBUMIN RAKENTAJALLE Alkeiden perusteiden pohjatiedot Photoshop on laaja ohjelmisto, jonka käyttömahdollisuudet ovat hyvin monipuoliset. Tämä ohje liittyy versioon 8 (CS), mutta samat toimenpiteet

Lisätiedot

1. Perustiedot. Sivu 1 / 4. Tietovirran nimi: Hallinnassa näkyvä tietovirran nimi. Selite: Tietovirran kuvausteksti.

1. Perustiedot. Sivu 1 / 4. Tietovirran nimi: Hallinnassa näkyvä tietovirran nimi. Selite: Tietovirran kuvausteksti. Widget käyttöohjeet Sivu 1 / 4 1. Perustiedot Tietovirran nimi: Hallinnassa näkyvä tietovirran nimi. Selite: Tietovirran kuvausteksti. Yhteyshenkilö: Tietovirran yhteyshenkilön valinta (vain tietona käyttäjille).

Lisätiedot

MUSEOVIRASTON KUVAKOKOELMIEN PELASTUSDIGITOINTIHANKE 2015. Valtakunnalliset kuva-arkistopäivät Suomen kansallismuseo 3.11.2015

MUSEOVIRASTON KUVAKOKOELMIEN PELASTUSDIGITOINTIHANKE 2015. Valtakunnalliset kuva-arkistopäivät Suomen kansallismuseo 3.11.2015 MUSEOVIRASTON KUVAKOKOELMIEN PELASTUSDIGITOINTIHANKE 2015 Valtakunnalliset kuva-arkistopäivät Suomen kansallismuseo 3.11.2015 TAUSTA JA RAHOITUS yli-intendentti Ismo Malinen Museoviraston kuvakokoelmat

Lisätiedot

Keski-Suomen museo. Kuva-arkisto ja tutkimusarkisto. Kuva: Olga Oksanen, Keski-Suomen museo. Keski-Suomen museo

Keski-Suomen museo. Kuva-arkisto ja tutkimusarkisto. Kuva: Olga Oksanen, Keski-Suomen museo. Keski-Suomen museo Keski-Suomen museo Virpi Mäkinen 4.4.2016 virpi.makinen@jkl.fi Keski-Suomen museo Kuva-arkisto ja tutkimusarkisto Kuva: Olga Oksanen, Keski-Suomen museo. Kuva: Pekka Helin, Keski-Suomen museo Keski-Suomen

Lisätiedot

Järjestelmäriippumattomia siivousohjeita

Järjestelmäriippumattomia siivousohjeita Järjestelmäriippumattomia siivousohjeita Laatua luettelointiin -webinaari 7.9.2017 Suunnittelija Sampsa Heinonen Mistä metadatan siivouksessa on kyse? Metadatan siivouksessa kyse sen laadun parantamisesta

Lisätiedot

Vaikka gps-sirut ovat

Vaikka gps-sirut ovat Paikkatieto Tarkka tieto kuvauspaikasta on tarpeen erityisesti ilma- ja luontokuvaajilla, mutta ilahduttaa myös lomakuvaajaa. Ihannetapauksessa tieto tallentuisi kuviin automaattisesti ilman lisätyötä.

Lisätiedot

Adobe Photoshop. 12.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti/ Kuvakerho. Elements tutuksi

Adobe Photoshop. 12.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti/ Kuvakerho. Elements tutuksi Adobe Photoshop Elements tutuksi 1 Adobe Photoshop Elements tutuksi 1.Puhekuplan lisääminen 2.Kuvan koon muutos (Esimerkkinä Elements V6) 12.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti/ Kuvakerho 2 Photoshop Elements

Lisätiedot

Juha-Pekka Ruuska 17.01.03 BITTIKARTTAGRAFIIKKA, BITTIKARTTAKUVAT ELI RASTERIKUVAT...2

Juha-Pekka Ruuska 17.01.03 BITTIKARTTAGRAFIIKKA, BITTIKARTTAKUVAT ELI RASTERIKUVAT...2 BITTIKARTTAGRAFIIKKA, BITTIKARTTAKUVAT ELI RASTERIKUVAT...2 VEKTORIGRAFIIKKA...2 BITTIKARTTAKUVAT...2 BITTIKARTTAKUVAN PIKSELIKOKO...2 BITTIKARTTAKUVAN RESOLUUTIO...2 RGB-KOLMIVÄRIMALLI...3 BITTIKARTTAKUVANVÄRISYVYYS

Lisätiedot

4.3.2010 1. Videoiden digitointi Nuorisoasiainkeskuksessa

4.3.2010 1. Videoiden digitointi Nuorisoasiainkeskuksessa 4.3.2010 1 Videoiden digitointi Nuorisoasiainkeskuksessa Myötätuulessa nuorten digitaaliset oppimisympäristöt Myötätuulessa on vuonna 2009 alkanut Euroopan sosiaalirahaston tukema hanke. Sen tavoitteena

Lisätiedot

Digitoinnin suunnittelu ja digitoinnin työnkulku

Digitoinnin suunnittelu ja digitoinnin työnkulku Digitoinnin suunnittelu ja digitoinnin työnkulku Lisääja skaalaa vaakakuva tähän valokuvaaja Virve Laustela 19.3.2013 kuva: I.K.Inha/Helsinki, Vilhonkatu v.1908, 9X12 cm lasinegatiivi Suunnitelmallinen

Lisätiedot

Elisa Kirja. PDF e-kirjojen käsittelyohjeet

Elisa Kirja. PDF e-kirjojen käsittelyohjeet Elisa Kirja PDF e-kirjojen käsittelyohjeet Elisa Oyj ja yhteistyökumppanit 2 (5) Ulkoasun ja sisällön muokkaus E-kirja julkaisu ei saa koostua monesta PDF-tiedostosta. Liitä PDF-tiedostot tarvittaessa

Lisätiedot

FRAM. Prepress Guide

FRAM. Prepress Guide 1 FRAM Prepress Guide 2 Tämän oppaan tarkoitus on opastaa painokelpoisen aineiston toteuttamisessa ja sen toimittamisessa meille. Osa ohjeistuksista perustuu siihen oletukseen, että dokumenteissä käytetyt

Lisätiedot

JOHDANTO ESINEKOKOELMIEN DIGITOINTIIN

JOHDANTO ESINEKOKOELMIEN DIGITOINTIIN JOHDANTO ESINEKOKOELMIEN DIGITOINTIIN - mitä pitäisi ottaa huomioon ennen esinekokoelmien digitointia? Kaikki digitoitu aineisto julkaistaan Kansallisen digitaalisen kirjaston (kdk) nettisivuilla Esinekokoelmia

Lisätiedot

DYNAAMINEN ULOTTUVUUS DIGITAALISESSA VALOKUVAUKSESSA

DYNAAMINEN ULOTTUVUUS DIGITAALISESSA VALOKUVAUKSESSA DYNAAMINEN ULOTTUVUUS DIGITAALISESSA VALOKUVAUKSESSA LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Mediatekniikan koulutusohjelma Teknisen visualisoinnin suuntautumisvaihtoehto Opinnäytetyö 10.5.2010 Heikki Laaninen Lahden

Lisätiedot

Digikuvan peruskäsittelyn. sittelyn työnkulku. Soukan Kamerat 22.1.2007. Soukan Kamerat/SV

Digikuvan peruskäsittelyn. sittelyn työnkulku. Soukan Kamerat 22.1.2007. Soukan Kamerat/SV Digikuvan peruskäsittelyn sittelyn työnkulku Soukan Kamerat 22.1.2007 Sisält ltö Digikuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Skannaus Kuvan kääntäminen Värien säätö Sävyjen säätö Kuvan koko ja resoluutio

Lisätiedot

AV-muotojen migraatiotyöpaja - ääni. KDK-pitkäaikaissäilytys 2013 -seminaari 6.5.2013 / Juha Lehtonen

AV-muotojen migraatiotyöpaja - ääni. KDK-pitkäaikaissäilytys 2013 -seminaari 6.5.2013 / Juha Lehtonen AV-muotojen migraatiotyöpaja - ääni KDK-pitkäaikaissäilytys 2013 -seminaari 6.5.2013 / Juha Lehtonen Äänimuodot Ääneen vaikuttavia asioita Taajuudet Äänen voimakkuus Kanavien määrä Näytteistys Bittisyvyys

Lisätiedot

DIGIKUVAT HALTUUN JA TALTEEN

DIGIKUVAT HALTUUN JA TALTEEN DIGIKUVAT HALTUUN JA TALTEEN pixabay.com HERVANNAN TIETOTORI Insinöörinkatu 38, PL 132 33721 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SAMPOLAN TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816

Lisätiedot

Järjestelmäriippumattomia siivousohjeita

Järjestelmäriippumattomia siivousohjeita Järjestelmäriippumattomia siivousohjeita Laatua luettelointiin -webinaari 24.1.2017 Suunnittelija Sampsa Heinonen Mistä metadatan siivouksessa on kyse? Metadatan siivouksessa kyse sen laadun parantamisesta

Lisätiedot

Julkaisuarkistosta toimintaketjujen tukijaksi

Julkaisuarkistosta toimintaketjujen tukijaksi Julkaisuarkistosta toimintaketjujen tukijaksi Kirjastoverkkopäivät 25.10.2012 Tavoite Vuoden 2013 alusta lähtien Kaikki ylemmän opintovaiheen opinnäytetyöt käsitellään sähköisinä Avoin saatavuus inti Hyväksyntä

Lisätiedot

JOKKY OSK. Logo ja graafinen ohjeistus. Jaana Salo. JEDU / Piippola, Media 15A

JOKKY OSK. Logo ja graafinen ohjeistus. Jaana Salo. JEDU / Piippola, Media 15A JOKKY OSK Logo ja graafinen ohjeistus Jaana Salo JEDU / Piippola, Media 15A 12.2.2016 JOKKY osuuskunnan logo TAUSTAA -Värit samat, kuin JEDU:n logossa -Osuuskunnan logo kuvastaa verkostoa ja osuuskunnan

Lisätiedot

sisällysluettelo s. 3 tulostusaineistot, tarratekstit ja logo-originaalit s. 4 3x3 pop-up s. 5 4x3 pop-up s. 6 pop-up counter s. 7 lippu 80 x 100 cm

sisällysluettelo s. 3 tulostusaineistot, tarratekstit ja logo-originaalit s. 4 3x3 pop-up s. 5 4x3 pop-up s. 6 pop-up counter s. 7 lippu 80 x 100 cm aineisto-ohjeet sisällysluettelo s. 3 tulostusaineistot, tarratekstit ja logo-originaalit s. 4 3x3 pop-up s. 5 4x3 pop-up s. 6 pop-up counter s. 7 lippu 80 x 100 cm s. 8 lippu 100 x 300-350 cm s. 9 roll-up

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 5/8: Mediaelementit Edellinen

Lisätiedot

Museoaineiston digitointi. Museovirasto, Tiedonhallintakeskus Vesa Hongisto 8.2.2011

Museoaineiston digitointi. Museovirasto, Tiedonhallintakeskus Vesa Hongisto 8.2.2011 Museoaineiston digitointi Museovirasto, Tiedonhallintakeskus Vesa Hongisto 8.2.2011 Maisema muuttuu Uusi teknologia mahdollistaa uutta käyttäytyminen muuttuu vain välineiden kautta Kustannus per transaktio

Lisätiedot

Journalistinen kuva-arkisto JOKA

Journalistinen kuva-arkisto JOKA Journalistinen kuva-arkisto JOKA Valtakunnalliset kuva-arkistopäivät 21.-22.11. 2011 Lehtikuvat kellareista ja kotoa kulttuuriperintökäyttöön Ekku Peltomäki ja Aira Samulin JOKA / Kari Pulkkinen JOKA-hanke:

Lisätiedot

Museoaineiston digitointi

Museoaineiston digitointi Museoaineiston digitointi Museovirasto, Tiedonhallintakeskus Vesa Hongisto 8.12.2010 Maisema muuttuu Uusi teknologia mahdollistaa uutta käyttäytyminen muuttuu vain välineiden kautta Kustannus per transaktio

Lisätiedot

Digitaalinen työnkulku digivalokuvaajille

Digitaalinen työnkulku digivalokuvaajille Digitaalinen työnkulku digivalokuvaajille Uudistettu Klassikko, hyvää kertausta ja päivitystä perustietoihin myös jo ennen saman päivän käyneille. RAW:STA READYYN, Tuhti PERUSPAKETTI 09.15-10.15 Valota

Lisätiedot

KUVAJOURNALISMIKILPAILU OSALLISTUMISOHJEET

KUVAJOURNALISMIKILPAILU OSALLISTUMISOHJEET KUVAJOURNALISMIKILPAILU 2017 -OSALLISTUMISOHJEET Kuvajournalismikilpailu 2017 juhlistaa suomalaista kuvajournalismia ja dokumentaarista kuvaa. Vuodesta 1962 järjestetty kilpailu tunnettiin aikaisemmin

Lisätiedot

LUENTO 6 KUVANKÄSITTELY

LUENTO 6 KUVANKÄSITTELY LUENTO 6 KUVANKÄSITTELY TIEY4 TIETOTEKNIIKKATAIDOT SYKSY 2017 JUHANI LINNA ANTTI SAND 17.10.2017 LUENTO 6 17.10.2017 Tällä luennolla Taustaa harjoitukseen YH3b Miksi? Digitaalinen kuva Kuvankäsittelyohjelmat

Lisätiedot

Mitä PAS-järjestelmä tarkoittaa museoille?

Mitä PAS-järjestelmä tarkoittaa museoille? Mitä PAS-järjestelmä tarkoittaa museoille? Museoiden KDK-ajankohtaispäivä 29.4.2010 Kari Peiponen, Valtion taidemuseo Heritology (Cultural heritage) Šola defined heritology as a study of the future of

Lisätiedot

Esite- ja kuvatelineet

Esite- ja kuvatelineet Esite- ja kuvatelineet Roll-upit D10 D11 D12A D13 D110 UUTUUS! D14 D15 Roll-upit Nimike Kuvakoko Hinta D10 Roll-up Style, sis. tulostuksen ja kuljetuskassin 840 x 2000 mm 139,00 D11 Roll-up Elite, sis.

Lisätiedot

Kuvankäsittelyn mahdollisuudet

Kuvankäsittelyn mahdollisuudet Kuvankäsittelyn mahdollisuudet Johdanto digikuvien käsittelyyn mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Bittikartat ja vektorit Bittikarttagrafiikka Kuva muodostuu pikseleistä, joista jokaisella tietty väriarvo

Lisätiedot

Tekstin digitointi Kansallisarkistossa

Tekstin digitointi Kansallisarkistossa Tekstin digitointi Kansallisarkistossa 19.11.2009 ISTVÁN KECSKEMÉTI yksikönjohtaja, FT Tehtävä Arkistolaitoksen tehtävänä on varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilyminen

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Art Pro

Etkot & Jatkot. Art Pro Etkot & Jatkot Art Pro Sisällys 1. Tervetuloa Kiasmaan 2. Taidetestaajien Kiasma-käynti 3. Etkot 4. Jatkot 5. Tutustu Kiasmaan 6. Seuraa meitä 7. Yhteystiedot 1. Tervetuloa Kiasmaan Art Pro -käynnillä

Lisätiedot

Mainoksen taittaminen Wordilla

Mainoksen taittaminen Wordilla Mainoksen taittaminen Wordilla Word soveltuu parhaiten standardimittaisten (A4 jne) word-tiedostojen (.docx) tai pdf-tiedostojen taittoon, mutta sillä pystyy tallentamaan pienellä kikkailulla myös kuvaformaattiin

Lisätiedot

Kuvankäsi*ely 1. Digitaaliset kuvat ja niiden peruskäsi3eet. Kimmo Koskinen

Kuvankäsi*ely 1. Digitaaliset kuvat ja niiden peruskäsi3eet. Kimmo Koskinen Kuvankäsi*ely 1 Digitaaliset kuvat ja niiden peruskäsi3eet Kimmo Koskinen Mitä kuvankäsi3ely on? Digitaalisten kuvien monipuolista muokkausta: - korjailua: roskien poisto, punaiset silmät jne - muuntelua:

Lisätiedot

ARKISTOLAITOKSEN SUOSITUS DIGITOINNIN LAATUKRITEEREIKSI:

ARKISTOLAITOKSEN SUOSITUS DIGITOINNIN LAATUKRITEEREIKSI: 15.8.2008 ARKISTOLAITOKSEN SUOSITUS DIGITOINNIN LAATUKRITEEREIKSI: SUOSITUS Sisältö AL/11130/07.01.02.04.02/2008 Suositus asiakirjallisen kulttuuriperinnön digitoinnin laatukriteereiksi Säännökset, joihin

Lisätiedot

KDK-ajankohtaispäivä museoille

KDK-ajankohtaispäivä museoille KDK-ajankohtaispäivä museoille 29.4.2010 Mikael Vakkari Systeemipäällikkö Museovirasto / Tiedonhallintakeskus MUSEOVIRASTO KDK ja museot Museoiden keskeisten tietovarantojen saatavuuden ja käytettävyyden

Lisätiedot

KDK:n ajankohtaiset kuulumiset

KDK:n ajankohtaiset kuulumiset KDK:n ajankohtaiset kuulumiset 17.5.2011 Valtakunnalliset museopäivät, Turku Tapani Sainio Kansalliskirjasto www.kdk2011.fi Kansallinen digitaalinen kirjasto parantaa kirjastojen, arkistojen ja museoiden

Lisätiedot

KUVAJOURNALISMI OSALLISTUMISOHJEET

KUVAJOURNALISMI OSALLISTUMISOHJEET KUVAJOURNALISMI 2018 -OSALLISTUMISOHJEET Kuvajournalismikilpailu 2018 juhlistaa suomalaista kuvajournalismia ja dokumentaarista kuvaa. Vuodesta 1962 järjestetty kilpailu tunnettiin aikaisemmin Vuoden Lehtikuvat

Lisätiedot

Digitoinnin työpaja 3a/4 Äänitteiden digitoinnin perusteita

Digitoinnin työpaja 3a/4 Äänitteiden digitoinnin perusteita Digitoinnin työpaja 3a/4 Äänitteiden digitoinnin perusteita 15.1.2010 Toni Suutari www.kdk2011.fi Kansallinen digitaalinen kirjasto parantaa kirjastojen, arkistojen ja museoiden sähköisten aineistojen

Lisätiedot

Juha Henriksson. Digitointiprojektin hallinta ja ulkoistaminen. 5.12.2005 Dr. Juha Henriksson Finnish Jazz & Pop Archive

Juha Henriksson. Digitointiprojektin hallinta ja ulkoistaminen. 5.12.2005 Dr. Juha Henriksson Finnish Jazz & Pop Archive Juha Henriksson Digitointiprojektin hallinta ja ulkoistaminen 1 Digitointiprojekti Digitointiprojekti on paljon muutakin kuin pelkkää digitointia. Itse asiassa kyse ei ole projektista, vaan jatkuvasta

Lisätiedot

Miten Lightroom toimii?

Miten Lightroom toimii? Miten Lightroom toimii? Kuvien tuominen (import) USB-HDD HDD (c-asema) IMG HDD (esim. F-asema) Kuvat tuodaan kamerasta, muistikortilta, CD/DVD-levyltä, muistikortilta tms. Kuvat kopioidaan joltain medialta

Lisätiedot

ILMOITTAUDU: koulutus@interfoto.fi, (09) 530 8930. Ilmoittautuneille ja kurssimaksun maksaneille lähetetään vahvistus koulutuksen alkamisesta.

ILMOITTAUDU: koulutus@interfoto.fi, (09) 530 8930. Ilmoittautuneille ja kurssimaksun maksaneille lähetetään vahvistus koulutuksen alkamisesta. KEVÄÄN 2010 KURSSEJA Haluatko kuvistasi parempia? Haluatko oppia lisää digitaalisesta työnkulusta ja värienhallinnasta valokuvaajien omalla kielellä? Entä kiinnostaako sinua digitaalinen pimiö ja laadukas

Lisätiedot

Luetteloinnin kehittäminen

Luetteloinnin kehittäminen Luetteloinnin kehittäminen Leena Furu 14.2.2012 Leena Furu museo 2015 Luetteloinnin kehitystyötä tehdään luettelointityöryhmässä Luettelointityöryhmä Marjo Ahonen-Kolu, Suomen käsityön museo Áile Aikio,

Lisätiedot

Aineistojen paketoinnin pilotit PAS-seminaari 2013 Kuisma Lehtonen

Aineistojen paketoinnin pilotit PAS-seminaari 2013 Kuisma Lehtonen Aineistojen paketoinnin pilotit 2012 PAS-seminaari 2013 Kuisma Lehtonen Pilottien aikataulu Kevät 2012 SLS Oulun yliopiston kirjasto Kansalliskirjasto: Doria Syksy 2012 Mikkelin digitointi- ja konservointikeskus

Lisätiedot

LIIKKUVA SEURAKUNTA Ohjeista logon käyttöön ja muokkaamiseen

LIIKKUVA SEURAKUNTA Ohjeista logon käyttöön ja muokkaamiseen LIIKKUVA Ohjeista logon käyttöön ja muokkaamiseen LIIKKUVA SEURANTA ohjeita logon käyttöön I 2/7 ALUKSI Tämä graafinen ohjeisto on luotu Liikkuva seurakunta logon soveltamiseen. Se on apuväline sinulle,

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSOPAS NÄYTTELYNJÄRJESTÄJILLE

TEKIJÄNOIKEUSOPAS NÄYTTELYNJÄRJESTÄJILLE TEKIJÄNOIKEUSOPAS NÄYTTELYNJÄRJESTÄJILLE Seuraa Kuvastoa: www.fb.com/kuvasto www.twitter.com/kuvasto www.kuvasto.fi Graafinen suunnittelu: Fanni Perälä Kuvat: Sanna Peurakoski TAIDETEOSTEN KÄYTTÖ NÄYTTELYIDEN

Lisätiedot

T.E.H.D.A.S. Arkisto. Kokemuksia performanssitaiteen arkistoinnista. Juha Mehtäläinen

T.E.H.D.A.S. Arkisto. Kokemuksia performanssitaiteen arkistoinnista. Juha Mehtäläinen T.E.H.D.A.S. Arkisto Kokemuksia performanssitaiteen arkistoinnista Juha Mehtäläinen Miksi arkistoida? Koska arkistoitavaa materiaalia on Performanssitaidetta halutaan kuvata - uutta aineistoa syntyy koko

Lisätiedot

Kokoelmahallintajärjestelmän Vesa Hongisto

Kokoelmahallintajärjestelmän Vesa Hongisto Kokoelmahallintajärjestelmän hankinta 12.3.2013 Vesa Hongisto Hankkeen tilanne Museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuuri Versio 1.0, 2012 Yhtenäiset luettelointisäännöt, formaatit ja standardit

Lisätiedot

Piirustusten toimittaminen rakennusvalvontaan. Ohje rakennusvalvonnan asiakkaille

Piirustusten toimittaminen rakennusvalvontaan. Ohje rakennusvalvonnan asiakkaille Piirustusten toimittaminen rakennusvalvontaan Ohje rakennusvalvonnan asiakkaille Yleistä, Ohjeen tarkoitus Tämä ohje on suunnattu etupäässä rakennushankkeesta vastuussa olevalle pääsuunnittelijalle Rakennuslautakunta

Lisätiedot

Luetteloinnin kehittämistyö Keskustelu- ja tiedotustilaisuus Uudenmaan museoille

Luetteloinnin kehittämistyö Keskustelu- ja tiedotustilaisuus Uudenmaan museoille Luetteloinnin kehittämistyö 2012 Keskustelu- ja tiedotustilaisuus Uudenmaan museoille 8.5.2012 Leena Furu museo 2015 Luetteloinnin kehitystyötä tehdään luettelointityöryhmässä Luettelointityöryhmä Marjo

Lisätiedot

Yleinen aineisto-ohje

Yleinen aineisto-ohje Marrow Oy yleiset aineisto-ohjeet Marrow Oy:n tulostettujen tuotteiden hinnat sisältävät materiaalin digitaalisen tulostamisen asiakkaan toimesta laaditun tulostusvalmiin aineiston pohjalta. Alla oleville

Lisätiedot

Yhteentoimivuusalusta: Miten saadaan ihmiset ja koneet ymmärtämään toisiaan paremmin?

Yhteentoimivuusalusta: Miten saadaan ihmiset ja koneet ymmärtämään toisiaan paremmin? Yhteentoimivuusalusta: Miten saadaan ihmiset ja koneet ymmärtämään toisiaan paremmin? Avoin verkkoalusta ihmisen ja koneen ymmärtämien tietomääritysten tekemiseen Riitta Alkula 20.3.2019 Esityksen sisältö

Lisätiedot

Tieto matkaa maailmalle

Tieto matkaa maailmalle Tieto matkaa maailmalle Avoimen julkaisemisen parhaat käytänteet Helsinki 31.1.2017 Ulla Ikäheimo & Tarja Mäkinen Sisältö Mitä on metatieto Kuvailusäännöt ja formaatit Sanastot ja Finto Henkilöt Tunnisteet

Lisätiedot

PAS-tilanne ja julkaistujen opinnäytteiden pitkäaikaissäilytykseen liittyvä prosessi ja edellytykset

PAS-tilanne ja julkaistujen opinnäytteiden pitkäaikaissäilytykseen liittyvä prosessi ja edellytykset PAS-tilanne ja julkaistujen opinnäytteiden pitkäaikaissäilytykseen liittyvä prosessi ja edellytykset Kirjastoverkkopäivät 24.10.2017 Opinnäytteiden arkistointi työpaja Lassi Lager (lassi.lager@helsinki.fi)

Lisätiedot

Museoviraston kuvakokoelmien digitointiprojekti Priorisointikysymyksiä eli arvovalintoja ja haja-ajatuksia

Museoviraston kuvakokoelmien digitointiprojekti Priorisointikysymyksiä eli arvovalintoja ja haja-ajatuksia Museoviraston kuvakokoelmien digitointiprojekti Priorisointikysymyksiä eli arvovalintoja ja haja-ajatuksia Valtakunnalliset kuva-arkistopäivät 5.11.2013 Intendentti Hannu Häkkinen Museoviraston kuvakokoelmat

Lisätiedot

Case YLE D-keskus. Digiwiki-työpaja 5.3.2010 Kiasmassa: Videoiden digitoinnin perusteet ja prosessit

Case YLE D-keskus. Digiwiki-työpaja 5.3.2010 Kiasmassa: Videoiden digitoinnin perusteet ja prosessit Case YLE D-keskus Digiwiki-työpaja 5.3.2010 Kiasmassa: Videoiden digitoinnin perusteet ja prosessit Katri Vänttinen YLE ARMI Arkisto-, medianhallinta- ja informaatiopalvelut 5.3.2010 YLEn D-keskusprojekti

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

Operatiiviset päivät Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta

Operatiiviset päivät Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta Operatiiviset päivät 15.-17.11.2017 Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta 1. Luentosalin AV-tekniikka ja esityksen valmistelu Helsingin Messukeskuksen luentotilojen varustukseen kuuluu verkkoliittymä

Lisätiedot

Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa

Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa Sosiaalihuollon Digisemiaari Sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittäminen Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa tapahtuu Kansahankkeessa Sosiaalihuollon

Lisätiedot

TIVIA GRAAFINEN OHJEISTO LOGO VÄRIT TYPOGRAFIA MUODOT

TIVIA GRAAFINEN OHJEISTO LOGO VÄRIT TYPOGRAFIA MUODOT TIVIA GRAAFINEN OHJEISTO Visuaaliset ydinelementtimme Graafinen ohjeisto antaa tarkat määritelmät Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset ry:n ilmeen ydinelementeistä. Ohjeiston päämääränä on yhdenmukaistaa

Lisätiedot

Digikoulu Pilviteknologiat - Tunti 1001: Tiedon varastointi Amazon Simple Storage Service (Amazon S3) palveluun

Digikoulu Pilviteknologiat - Tunti 1001: Tiedon varastointi Amazon Simple Storage Service (Amazon S3) palveluun Digikoulu Pilviteknologiat - Tunti 1001: Tiedon varastointi Amazon Simple Storage Service (Amazon S3) palveluun Omistaja: DigiCenterNS Versio: 1.0 Versiopvm: 30.07.2019 Kurssinimi: Tiedon varastointi Amazon

Lisätiedot

Heikki Helin Metatiedot ja tiedostomuodot

Heikki Helin Metatiedot ja tiedostomuodot Heikki Helin 6.5.2013 Metatiedot ja tiedostomuodot KDK:n metatiedot ja tiedostomuodot KDK:n tekniset määritykset ja niiden väliset suhteet Aineistojen valmistelu ja paketointi on hyödyntäville organisaatioille

Lisätiedot

SKANNAUSVINKKEJÄ. Skannausasetukset:

SKANNAUSVINKKEJÄ. Skannausasetukset: SKANNAUSVINKKEJÄ Tämä skannausohje on tarkoitettu täydentämään Yliopistopainon Xerox-käyttöohjetta (https://www.jyu.fi/palvelut/yopaino/opiskelija/print-it/xerox%20kayttoohje), ei korvaamaan sitä. Yliopistopainon

Lisätiedot

LAITTEEMME NOUDATTAVAT SEURAAVIA VÄRIASETUKSIA: Euroopan PMS-kirjastot Coated FOGRA39 ja Uncoated FOGRA29 Mustavalko Gray Gamma 2.

LAITTEEMME NOUDATTAVAT SEURAAVIA VÄRIASETUKSIA: Euroopan PMS-kirjastot Coated FOGRA39 ja Uncoated FOGRA29 Mustavalko Gray Gamma 2. LAITTEISTOMME M&P PAINOSSA KÄYTÖSSÄMME OVAT SEURAAVAT OHJELMAT: Adobe Photoshop CS6 Adobe InDesign CS6 Adobe Illustrator CS6 Adobe Acrobat Pro Adobe Distiller Microsoft Word Microsoft Excel Microsoft Powerpoint

Lisätiedot

Digitointiprojektin käytäntö ja ongelmat. Esimerkkinä Porin taidemuseon digitointiprojekti 2014

Digitointiprojektin käytäntö ja ongelmat. Esimerkkinä Porin taidemuseon digitointiprojekti 2014 Digitointiprojektin käytäntö ja ongelmat. Esimerkkinä Porin taidemuseon digitointiprojekti 2014 Sakari Hanhimäki Projektitutkija, Porin taidemuseo jshanh@utu.fi sakari.hanhimaki@pori.fi Porin taidemuseon

Lisätiedot

Pikaohje formaatin valmistamiseen

Pikaohje formaatin valmistamiseen Pikaohje formaatin valmistamiseen Esko Otava Oy ver.1.0 Pääikkunasta (tulostusikkunasta) valitaan Cards-Show cards manager Paina Add 2 Paina New Kortinsuunnitteluikkuna on jaettu kolmeen osaan: Vasemmalla

Lisätiedot

Case Honeywell Oy. Suomen XII Liikearkistopäivät, 13.9.2007, Tampere. Jarmo Luoma-aho, Antti Ropponen

Case Honeywell Oy. Suomen XII Liikearkistopäivät, 13.9.2007, Tampere. Jarmo Luoma-aho, Antti Ropponen Case Honeywell Oy Suomen XII Liikearkistopäivät, 13.9.2007, Tampere Jarmo Luoma-aho, Antti Ropponen 1 Vastaanottaa yritysten asiakirjoja, lähinnä pysyvään säilytykseen Asiakirjoihin liittyvä tutkijapalvelu

Lisätiedot

Kys /Kaarisairaala, Evoluutio julkisivuteos, 2015 Partanen & Lamusuo Oy DIGI PRINT. Aineistovaatimukset ja aineiston siirto

Kys /Kaarisairaala, Evoluutio julkisivuteos, 2015 Partanen & Lamusuo Oy DIGI PRINT. Aineistovaatimukset ja aineiston siirto Kys /Kaarisairaala, Evoluutio julkisivuteos, 2015 Partanen & Lamusuo Oy DIGI PRINT Aineistovaatimukset ja aineiston siirto Digiprint- tekniikka Tulostettavan kuvan maksimikoko 2500 x 4000 mm. 6 perusväriä

Lisätiedot

ARKISTOLAITOKSEN VAATIMUKSET DIGITOIDULLE AINEISTOLLE

ARKISTOLAITOKSEN VAATIMUKSET DIGITOIDULLE AINEISTOLLE AL/11130/07.01.02.04.02/2008 ARKISTOLAITOKSEN VAATIMUKSET DIGITOIDULLE AINEISTOLLE Sisältö Arkistolaitoksen tekniset vaatimukset digitoidulle aineistolle Tarkoitus Varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöön

Lisätiedot

Esite- ja kuvatelineet AINEISTO-OHJEET.

Esite- ja kuvatelineet AINEISTO-OHJEET. Esite- ja kuvatelineet AINEISTO-OHJEET Roll-up vuota D10, D11, D12A, D13 (D15) D12B D14 84 99 239 20 220 ( max 260 vain roll-up Tall) 220 bleed 220 Näkyvä: 84 x 200 (Tall max 240) (ilman bleediä) Aineisto:

Lisätiedot

Itsepalvelukopiokone

Itsepalvelukopiokone Itsepalvelukopiokone Tarvitset kopiointiin joko Waltti-matkakortin tai tunnistetarran kirjastokorttiisi. Waltti-matkakortin voit hankkia Kansalaisinfosta ja tunnistetarran pääkirjaston Infosta. Näin aloitan

Lisätiedot

Uudistunut kulttuuriaineistolaki Mikä Suomessa säilyy?

Uudistunut kulttuuriaineistolaki Mikä Suomessa säilyy? Uudistunut kulttuuriaineistolaki Mikä Suomessa säilyy? Televisio- ja radio-ohjelmien sekä elokuvien arkistointi Lasse Vihonen / Kansallinen audiovisuaalinen arkisto Tieteiden talo 19.5.2008 Laki kulttuuriaineistojen

Lisätiedot

DAISY. Esteetöntä julkaisua

DAISY. Esteetöntä julkaisua DAISY Digital Accessible Information SYstem Esteetöntä julkaisua Markku Leino 27.4.2009 ESITYKSEN SISÄLTÖ Mikä on DAISY kirja? DAISY-järjestelmän lyhyt historia Miten rakentaa DAISY-kirja ja kirjatyypit

Lisätiedot

Yhteensopiva ja stabiili. Käsitteellistää suunnittelun. Parempi kuin koskaan aiemmin. Yksityiskohtien tarkka kuvaus. Saumaton kommunikaatio

Yhteensopiva ja stabiili. Käsitteellistää suunnittelun. Parempi kuin koskaan aiemmin. Yksityiskohtien tarkka kuvaus. Saumaton kommunikaatio ZWCAD 2012 ESITTELY Yhteensopiva ja stabiili Parempi kuin koskaan aiemmin Käsitteellistää suunnittelun Yksityiskohtien tarkka kuvaus Saumaton kommunikaatio ZWCAD -ohjelmointi Yhteensopiva ja stabiili Ylivertainen

Lisätiedot

Vaatimusten versiointi DOORSissa

Vaatimusten versiointi DOORSissa Vaatimusten versiointi DOORSissa 01.06.2004 SoftQA Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi Miten ylläpitää versiotietoa? Vaatimusten versiotiedoissa on kaksi ylläpidettävää tietoa: Itse vaatimusten hyväksytty

Lisätiedot

Tarkennukset kuvatietokannan vaatimusmäärittelyssä erityismerkityksessä esiintyville termeille

Tarkennukset kuvatietokannan vaatimusmäärittelyssä erityismerkityksessä esiintyville termeille Termiluettelo Tarkennukset kuvatietokannan vaatimusmäärittelyssä erityismerkityksessä esiintyville termeille aihehakemisto Keskeiset aihealueet asiasanoin tai muin termein esittävä hakemisto. Ks. hierarkkinen

Lisätiedot

MUSEO 2015 MITÄ UUTTA SE TUO KUVA-ARKISTOILLE?

MUSEO 2015 MITÄ UUTTA SE TUO KUVA-ARKISTOILLE? MUSEO 2015 MITÄ UUTTA SE TUO KUVA-ARKISTOILLE? Valtakunnalliset kuva-arkistopäivät 22.11.2011 Leena Furu luettelointikoordinaattori Museo 2015 -hanke Mikä Museo 2015? Valtion taidemuseon, Museoviraston

Lisätiedot

Kokoelmanäyttely Kiasma Hits 27.9.2013 2014

Kokoelmanäyttely Kiasma Hits 27.9.2013 2014 Kokoelmanäyttely Kiasma Hits 27.9.2013 2014 Perehtymismateriaali ennen näyttelykäyntiä. Soveltuu perusopetukseen 5 9-luokille ja 2. asteelle. Minimalismi Tarkastele kuvaa: Muistuttaako teos jotakin? Millaisia

Lisätiedot

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1)

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1) PLAY TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen 4.2.2016 (v1.1), projektipäällikkö Sisältö Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA

HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA Jani Niemi Eurajoen kristillinen opisto Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto 1 JOHDANTO...1 2 VERKKOVIESTINNÄN SUUNNITTELU JA ILMAISU...2 2.1 Käsikirjoitusprosessi...2

Lisätiedot

DIGI PRINT. Aineistovaatimukset ja aineiston siirto

DIGI PRINT. Aineistovaatimukset ja aineiston siirto DIGI PRINT Aineistovaatimukset ja aineiston siirto Glass Jet - Digitaalipainotekniikka Tulostettavan kuvan maksimikoko 2400 x 4000 mm. 6 perusväriä ja hiekkapuhallusta jäljittelevä etch-väri. Väreistä

Lisätiedot

KULTTUURIAINEISTOJEN TALLETTAMINEN JA SÄILYTTÄMINEN UUSI VAPAAKAPPALELAINSÄÄDÄNTÖ HE 68/2007

KULTTUURIAINEISTOJEN TALLETTAMINEN JA SÄILYTTÄMINEN UUSI VAPAAKAPPALELAINSÄÄDÄNTÖ HE 68/2007 KULTTUURIAINEISTOJEN TALLETTAMINEN JA SÄILYTTÄMINEN UUSI VAPAAKAPPALELAINSÄÄDÄNTÖ HE 68/2007 Kulttuuriaineistojen tallettaminen ja säilyttäminen Laki kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä

Lisätiedot

Multimaker7 ohjelmalla tuotettujen ohjelmien julkaisusta

Multimaker7 ohjelmalla tuotettujen ohjelmien julkaisusta 1 Multimaker7 ohjelmalla tuotettujen ohjelmien julkaisusta Multimakerohjelmalla tuotettuja ohjelmia voidaan julkaista joko CD-tuotantona tai webbisovelluksena. CD-tuotantoon käännettyjen ohjelmien katselu

Lisätiedot