Marilyn E. Gootman on kirjassaan When A Friend Dies 1994 painottanut seuraavia näkökulmia: (Vapaasti suomentanut Markku Holma)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Marilyn E. Gootman on kirjassaan When A Friend Dies 1994 painottanut seuraavia näkökulmia: (Vapaasti suomentanut Markku Holma)"

Transkriptio

1 KUN YSTÄVÄ KUOLEE Marilyn E. Gootman on kirjassaan When A Friend Dies 1994 painottanut seuraavia näkökulmia: (Vapaasti suomentanut Markku Holma) Lapset eivät ole valmiita kuoleman kohtaamiseen. Se on vastoin kaikkia sääntöjä. Se ei ole oikein. Se ei ole reilua. Sen ei pitänyt koskaan tapahtua. Miten voin kestää kivun? "Kun ystäväni kuoli, maailma kulki menojaan ja kukaan ei tiennyt, mitä minussa tapahtui". Kukaan ei voisi ymmärtää sitä kipua, jota tunsin. Tahdoin maailman pysähtyvän ja halusin vain kirkua. Kukaan ei voinut kuvitella miten kärsin. Katselin ihmisiä ja ajattelin. Sinä et välitä vaikka ystäväni on juuri kuollut" Älä vaivu epätoivoon. Sinusta ei aina tule tuntumaan näin pahalta. Jonkin ajan kuluttua tuskaiset tunteet harvenevat ja onnelliset palaavat. Kuolema viiltää tunteita kuin veitsi ihoa. Ajan ja hoidon myötä molemmat haavat paranevat. Ne jättävät arvet, mutta ne parantuvat. Ole lempeä itseäsi kohtaan. Kun asiat alkavat mennä ylitsepääsemättömän raskaiksi, etsi parantava, hoitava ja rakastava tapa kääntää pahat ajatukset pois itsestäsi. Kuuntele musiikkia, kirjoita, piirrä, harrasta jotain... Miksi en voi tuntea mitään? Voit olla liian järkyttynyt tunteaksesi mitään. Elät ikään kuin unessa. Kuitenkaan sinussa ei ole mitään vikaa. Toisinaan ihmisen mieli lukkiutuu kun tunteet käyvät liian koviksi. Hän sulkee pois mielestään sen todellisuuden mikä on tapahtunut. Se on mielesi tapa suojella sinua ylitsekäyvältä tuskalta. Anna tunteittesi joksikin aikaa peittyä.. Sitten kun ne ovat valmiit jälleen tulemaan ulos, anna sen tapahtua. Kauanko tämä kestää? "Huusin hysteerisenä ja sitten turruin; ikään kuin katselin itseäni ulkopuolelta" "Tajusin, että suru on jotain, jota ei voi hallita. Jokin muu ottaa vallan kuin tahdosta riippumaton lihas, joka työskentelee omalla tavallaan tragedian läpi." Kuoleman kohtaaminen ottaa aikaa - ei vain päiviä, vaan viikkoja, kuukausia jopa toisinaan vuosia. Kuitenkaan sinun ei tarvitse jäädä synkkyyteen lopuksi elämääsi. Sinusta ei aina tarvitse tuntua näin pahalta. Sureminen tulee ja menee. Toisinaan olet allapäin, toisinaan et. Luonnolla on hieno tapa antaa välillä mielellesi ja ruumiillesi lepoa tuskastasi. Voit olla surullinen, sitten menee hienosti muutamia kuukausia, mutta surun tunne ja masennus voivat palata uudestaan. Tämä kehä voi toistaa itseään monia kertoja elämäsi aikana.

2 Surulle ei ole aikataulua. Jos tunnet surua, se on oikea aika sinulle. Jos sallit itsellesi surun, tuska vähitellen vähenee ja vähenee ja aikanaan menee pois. Haava hiljaa sulkeutuu jättäen jälkeensä parantuneen arven. Onko väärin mennä juhliin ja pitää hauskaa? Sinulla on oikeus ja vastuu nauttia elämästä ja sen tarkoituksesta, vaikka ystäväsi on mennyt. Silloin kun sinulla on pahat ajat, olet myös oikeutettu nauramaan ja pitämään hauskaa, jos siltä tuntuu. Sinun ei tarvitse tuntea syyllisyyttä sen takia, että sinulla on hauskaa, mutta kuolleella ystävälläsi ei. Pitäytymällä suruun et auta itseäsi etkä ystävääsi. Voit kysyä itseltäsi, mistä harrastuksista nautit. Onko sinulla joitain erityisiä harrastuksia. Onko jokin harrastus, josta olet aina haaveillut. Ehkä nyt on aika alkaa... Miten tulisi toimia? Ei ole yksittäistä oikeaa tapaa tulla toimeen kuoleman aiheuttamien tunteiden kanssa. Suru saa monia erilaisia muotoja. Jokaisen ihmisen suru on ainutkertainen. Itkeminen Jotkut ihmiset itkevät ja nyyhkyttävät. Suru pulppuaa heidän sisältään ja virtaa pois. Jotkut ihmiset kiukkuavat ja valittavat. Se auttaa heitä pääsemään heidän jännityksistään. Jotkut ihmiset ovat vain hiljaa, toisinaan itkeskellen itsekseen. Se että jotkut ovat hiljaa ja eivät puhu tapahtuneesta, ei merkitse, etteivätkö he kärsisi.. Toisinaan ihmiset ovat niin shokissa etteivät he pysty itkemään. Toisinaan he pitävät häpeällisinä näyttää tunteitaan muille. He itkevät sisäänpäin. Nukkuminen "En voi nukkua öisin. Yksityiskohdat vyöryvät mieleni ylitse kerta toisensa jälkeen" Jotkut menevät nukkumaan ja heräävät tavalliseen aikaan. Heidän mielensä kykenevät ottamaan etäisyyttä tuskaan. Jotkut nukkuvat paljon enemmän kuin tavallisesti. Uni auttaa heitä pakenemaan tuskaa tai he ovat niin väsyneitä surusta ja suremisesta.. Sureminen kuluttaa paljon mielen ja ruumiin energiaa. On odotettua, että olet väsynyt. Jotkut eivät kykene nukkumaan ollenkaan. Painajaiset ja ahdistavat ajatukset pyörivät mielissä. He eivät pysty myöskään istumaan paikoillaan. Jatkuvalla liikkumisella he voivat työntää tuskalliset ajatukset paremmin loitommaksi kuin jos he olisivat paikallaan. Syöminen Jotkut syövät kuten aikaisemmin. Jotkut lopettava syömisen. Ajatus ruuasta tympäisee. He voivat myös unohtaa syömisen. Toisinaan heidän sisikuntansa on niin solmussa, että syöminen koskee. Jotkut eivät pysty lopettamaan syömistä. Ruoka, varsinkin makeiset, voivat antaa lievitystä.

3 Ovatko ruokailutapasi muuttuneet? Ajattele mitä olet syömässä. Yritä valita siten, että se on sinulle hyväksi. Makeisten syöminen voi saada sinut tuntemaan olosi paremmaksi jonkin aikaa, mutta "sokeriromahdus" jälkeenpäin voi saada sinut voimaan pahoin. Muutunko minä? Kun aikaa kuluu jotkut alkavat toimia ja elää kuten ennenkin. He eivät näytä muuttuneen ystävän kuoleman takia. He ovat ehkä muuttuneet sisäisesti, mutta eivät näytä sitä ulospäin. Joistakin tulee melkein typeriä.. He laskevat leikkiä ja hulluttelevat vähentääkseen ahdistusta, jota he tuntevat. Heihin koskee, vaikka se ei siltä näytäkään. Joistakin tulee hiljaisia ja surullisia. He eivät ehkä halua piristystä, mutta he ehkä haluavat jutella. Mikä on "normaalia"? Kaikki erilaisetkin tavat reagoida ystävän kuolemaan ovat "normaaleja". Älä tuomitse itseäsi tai toisia reagoimisen tavan perusteella. Tuska on tuskaa, ei ole väliä miltä se näyttää ulospäin. Älä tuhlaa aikaasi vertailemalla jonkun reagoimista toiseen tai toisen tuskaa toiseen. Te kaikki koette tuskaa ja jokaisella on oikeus ilmaista se omalla tavallaan. Ennen kuin ystäväsi kuoli, sinulla ehkä sellainen ajatus, että kaikki ihmiset surevat itkemällä. Nyt sinä tiedät, että tämä ei ole totta kaikkien kohdalla. Toisinaan voit nähdä selvästi toisen surun ja tuskan. Toisinaan et voi nähdä sitä ollenkaan. Ja toisinaan jotkut tukahduttavat todelliset tunteensa. He voivat olla yliaktiivisia ja meluavia. Kuitenkin he kantavat tuskaa sisimmissään. Mitä jos tuskin tunsin hänet? Sinun ei tarvitse olla kuolleen paras ystävä tunteaksesi surun tuskan. Se voi muistuttaa sinua aikaisemmista menetyksistäsi. Voit myös pelästyä tajutessasi, että jos kerran tämä ihminen kuoli, myös sinä voit kuolla. Voit ehkä myös ihailla häntä tai pitää hänestä vaikka et tuntisikaan häntä kovin hyvin. Miten voin käsitellä tunteitani? Monet ajatukset kulkevat ihmisten mielen läpi kun he surevat. Nämä ajatukset ovat usein vahvojen tunteiden tulkkeja. Näiden tunteiden ymmärtäminen auttaa sinua paranemaan. "Jospa" "Jospa olisin tehnyt..." "Jospa olisin sanonut..." Kunpa-ajatukset vaivaavat monia ihmisiä, kun joku on kuollut. Kuitenkin totuus on, että kauheita asioita tapahtuu ja useimmiten kukaan ei niitä voi pysäyttää. Toisinaan ihmiset ovat voimattomia. Syylisyyden tunne on eräs keinosietää voimattomuuden tunnetta. Tästä syystä voit löytää itsesi ajattelemassa, "Jospa..."

4 "Toivoisinpa" "Toivoisinpa, että olisin ollut ystävällisempi ystävälleni" "Toivoisinpa, ettei meillä olisi ollut sitä riitaa..." "Toivoisinpa, että saisin vedettyä sanani takaisin..." Tämä on toinen tapa, jolla syyllisyys näyttää rumat kasvonsa. Totuus on, että kiistelyt, riidat ja viha ovat osa elämän normaalia kulkua ja tunteita. Kukaan ei ole täydellinen, ei edes ihminen, joka kuoli. Elämä olisi perin ikävystyttävää, jos me kaikki sipsuttelemme toistemme ympärillä peläten erimielisyyksiä ja vihan tunteita ajatellen toisen ehkä pian kuolevan. Miten elämä jatkuu, sillä ei ole mitään tekemistä ystäväsi kuoleman kanssa. Toisinaan ihmiset pelkäävät sanoa mitään huonoa kuolleesta. He tekevät kuolleesta pyhimyksen. Kuitenkin jokaisella on tässä maailmassa vahvat puolensa ja heikot puolensa, jopa niillä, jotka ovat kuolleet. Toisesta välittäminen tarkoittaa rehellisyyttä ja koko persoonan hyväksymistä, niin hyvien kuin huonojenkin puolien. Tämä pätee myös kuolleeseen. "Mieleni on jäätynyt. En pysty ajattelemaan" Äkkinäisen kuoleman aiheuttama shokki saa jotkut ihmiset tuntemaan, että heidän mielensä jäätyy. Tämä voi olla luonnon keino suojella mieltäsi niin että voit ottaa asiat vastaan hitaasti ja rusentumatta. Jos keskustelet muiden kanssa ja jaat surusi, mielesi alkaa hiljalleen sulaa ja alat saada kuntoon suhteesi menetykseesi. Toisinaan näyttää olevan helpompaa jäädä jäätyneeseen tilaan ja vain kieltää tapahtunut. Jonkin kieltäminen ei merkitse sitä, että se menee pois. Tunteittesi kieltäminen ainoastaan pitää tuskasi sisällä ja estää niiden ulostulon ja parantumisen. Jos joku ystäväsi kuolee, se on kova paikka sinulle. Yritä hyväksyä se ja puhu siitä jollekin, joka ymmärtää. "Miksi annoit sen tapahtua" Punaisen hehkuva viha usein työntyy esiin, kun joku on kuollut. Ehkä haluat syyttää jotakuta ystäväsi kuolemasta - toista henkilöä, ystäväsi vanhempia, poikaystävää, tyttöystävää tai Jumalaa. Voit olla jopa vihainen kuolleelle ystävällesi - huolimattomuudesta, sairauden hankkimisesta, turvavöiden käytöstä, juomisesta, elämän ottamisesta omiin käsiin tai vain sinun jättämisestä. Sinulla on oikeus olla vihainen. Ei ole reilua sinua kohtaan, että ystäväsi on kuollut - ei myöskään ystävällesi. Kulje eteenpäin ja anna vihan tunteen tulla. Ole kuitenkin varovainen siinä, ettet käännä vihaasi itseesi tai toisiin. Varmistu siitä, että päästät vihasi ulos tavalla, joka ei vahingoita toisia. Juokse, tee työtä tai mene paikkaan, jossa voit karjua sydämesi pohjasta. Yritä ajatella rakentavia tapoja käyttää vihasi synnyttämää energiaa.. Tee jotain. Tee mitä hyvänsä, mikä todentaa jotain vihastasi. Kuitenkin tärkeintä on. Puhu siitä.

5 "Kuinka saatoit jättää minut" On normaalia tuntea itsensä yksinäiseksi ja jätetyksi ystävän kuoleman jälkeen. Kuolema on repäissyt aukon elämääsi. Ystäväsi on mennyt ja nyt näyttää siltä, että sinun täytyy selviytyä siitä yksin. Mutta ethän sinä ole yksin. Tukeudu toisiin ihmisiin. Yritä jakaa tuskasi. Jos he tuntevat ystäväsi, he voivat kärsiä myös. Jakamalla kipusi ja tuskasi, te kaikki alatte parantua. Puhu vanhemmillesi, jos pystyt. Jos et, on olemassa monia muita aikuisia, jotka voivat kuunnella - kuraattorit, opettajat, toiset sukulaiset, seurakuntien työntekijät. Jos tunnet ystäväsi vanhemmat, yritä jutella heidän kanssaan. He luultavimmin arvostavat sitä paljon enemmän kuin osaat ajatellakaan. Jos joku tuntuu sellaiselta, että hänen kanssaan olisi mukava jutella, yritä lähestyä häntä ja ala jutella vaikka mistä - ilmoista, urheilusta, koulusta... Sinun ei tarvitse tuntea, että ystävän kuolemasta pitäisi heti puhua. Anna keskustelun lähestyä sitä vähitellen. Toinen haluaa puhua siitä yhtä paljon kuin sinä. "Pelkään ystävystyä kenenkään kanssa. Mitäpä jos hänkin kuolee? Ystävän menettämisen kipu voi olla tuskallista. Se saa välttämään kaikkea, joka voi aiheuttaa tuskaa. Mutta itsensä eristäminen muista ihmisistä aiheuttaa sen, että lisääntyvän yksinäisyyden aiheuttama menettämisen pelko tekee vain tuskasi pahemmaksi. On epätodennäköistä, että toinen ystävä kuolee. Luonnollisesti siitä ei ole takuita, mutta siitä on takuu, että tukeutuminen ystäviin voi lievittää kipuasi ja auttaa sinut läpi vaikeiden aikojen. "Jotkut ystävistäni ovat muuttuneet. Minusta tuntuu kuin olisin menettänyt heidät" Ihmiset reagoivat eri tavoin kuolemaan. Jotkut haluavat etäisyyttä menetetyn ystävän aiheuttamiin kivuliaisiin muistoihin. Toiset voivat olla niin suruissaan, että eivät näytä enää entisenlaisilta. Jos olet avoin ja puhut ihmisille, voit löytää uusia ystäviä ja sen kautta hitaasti voit palata vanhojen ystäviesi luokse. "Jos ystävystyn toisten kanssa, enkö silloin petä kuolleen ystäväni" Jotkut ajattelevat, että jos hankkii uusia ystäviä, niin silloin ei ole enää uskollinen kuolleelle ystävälle. He jopa keksivät keinoja välttääkseen uusia ystävyyksiä.. Tämä ei auta sinua. Sinä voit edelleen olla uskollinen ystävällesi ja silti mennä toisten luo. Kuollut ystäväsi tulee aina olemaan sinun sydämessäsi ja mielessäsi. "Minusta tuntuu, että olen tulossa hulluksi" Toisinaan sinusta voi tuntu, että olet menossa pois raiteilta ajatella tapahtunutta. Totta on, että kuolema lopullisuudessaan on pelottava sinulle mutta myös meille kaikille. Voit sulkea mielesi joksikin aikaa, jos on pakko. Nollaa haavoittavat ajatukset, jotta mielesi saisi levon.

6 Toisinaan on vaikea lopettaa ajattelemasta ystävääsi ja mitä on tapahtunut. Pahat ajatukset piinaavat. Syyllisyys painaa kun pitää hauskaa. Sinulla on oikeus ja vastuu elää elämääsi ja nauttia siitä Et voi auttaa ystävääsi vetäytymällä syrjään. Jos tuska käy yli voimien, pidä tauko. Ajattele tapoja, joilla voit paeta ajatuksiasi ja tunteitasi. Soita jollekin, mene kävelylle, mene elokuviin... "Äkisti se iski minuun ja tulin surulliseksi" Joskus voi tapahtua, että jotkut tilanteet - jokin laulu, jokin paikka, sanat, hajut - muistuttavat ystävästäsi. Voit tulla hyvin surulliseksi ja ahdistuneeksi. Tämä tapahtuu niin usein ihmisille, jotka ovat äkisti menettäneet jonkun, että tätä ilmiötä on alettu nimittää jälkitraumaattiseksi stressiksi. Jälkitraumaattinen stressi voi saada monia muotoja: painajaisia, mielen kuvia ystäväsi kuolemasta, pelkoa siitä, että jokin läheisesi kuolee, tuskallista surumielisyyttä. Yritä huomioida, mitä sinulle on tapahtunut. Kerro itsellesi, että se on normaali reaktio. Ole hellä itsellesi. Et ole hullu. Miljoonat muut jakavat saman reaktion. Tietäminen auttaa sinua tulemaan sen kanssa toimeen. "On parasta nauttia nyt niin paljon kuin mahdollista, koska kuka tietää, mitä huominen tuo tullessaan" Kyllä. Sinun tulisi nauttia elämästä joka päivä. Sen voit tehdä elämällä täyttä elämää ja tekemällä nautittavia asioita - asioita, jotka antavat elämälle tarkoituksen. Mutta on typerää tehdä itseääntuhoavia asioita - kuten ryyppääminen, huumeet tai autohurjastelu - koska sinulla on mielikuva, että nyt tai ei koskaan on nautittava ikään kuin se olisi jonkinlainen haaste. Miksi vaarantaa elämääsi? Jos elät pitkän elämän, ja luultavasti niin teetkin, älä anna tuhoavan asenteen vahingoittaa itseäsi Jotkut ajattelevat, että kun ystävä kuolee, se vähentää sitä mahdollisuutta, että jotain pahaa tapahtuu heille Kun porukasta joku kuolee, se ikään kuin suojelee muita harmeilta. Tilastollisesti sinun mahdollisuutesi kuolla eivät kuitenkaan vähene eikä lisäänny. Siksi sinun tulee pitää hyvää huolta itsestäsi. Riskikäyttäytyminen on aina riskikäyttäytymistä. "Vanhempani suojelevat ja tyynnyttelevät minua" Useimmat vanhemmat haluavat suojella lapsiaan kärsimyksiltä ja mikä voisi olla haavoittavampaa kuin ystävän kuolema. Siinä olet oikeassa, että he eivät voi eivätkä kykene suojelemaan sinua kivulta. Sinun täytyy uskoa, että sinä itse pystyt käsittelemään asian. Vaikka vanhempasi ovatkin suojelevaisia, tämän ei pidä saada sinua ajattelemaan, että sinä itse et kykenisi selviytymään siitä. Sinulla on oikeus omaan tilaan, jos sitä tarvitset. Sinun ei tarvitse tuntea syyllisyyttä halustasi pitää vanhemmat loitolla. Mutta kerro se heille ystävällisesti, ei haavoittavasti. Muista, että ystäväsi kuolema on koskenut myös heihin. Tietysti he haluavat pitää sinut lähellään. Ajatus siitä, että joku on menettänyt lapsensa on tullut heille todelliseksi. He ehkä pelkäävät menettävänsä sinut.

7 Mitä jos ystäväni alkavat käyttäytyä oudosti? Monia, jotka kärsivät äkkinäisestä menetyksestä, auttaisi keskustelu jonkun ammattilaisen kanssa. Varsinkin jos teini-ikäiset alkavat käyttäytyä jotenkin epätavallisella tavalla, heidät olisi hyvä päästä jonkinlaiseen ohjaukseen. Pidä silmällä ystäviäsi, jotka * juovat tai käyttävät huumeita tukahduttaakseen kipunsa * lopettavat syömisen tai syövät liian vähän * syövät liian paljon ja pakottavat itsensä oksentamaan * yhtäkkiä alkavat tehdä tyhmyyksiä koulussa * puhuvat tahtovansa luovuttaa ja kuolla Oletko huomannut jonkun ystäväsi käyttäytyvän jollain edellä esitetyllä tavalla? Jos olet, puhu asiasta jollekin vastuuntuntoiselle, huolta kantavalle aikuiselle - kuraattori, opettaja, ystäväsi vanhemmat, omat vanhemmat, pappi. Anna näille mahdollisuus löytää apua ystävällisesi. Tehdessäsi näin, et ole petollinen ystävällesi, vaan todellinen, hänestä välittävä ystävä.. Tehdä oikein on kertoa aikuisille. Sinä et voi ratkaista ystäväsi ongelmia omin päin. Se olisi epäreilu taakka sinulle kantaa yksikseen. Miten voin tietää kuka voi auttaa minua? Sinulla on monia mahdollisuuksia etsiessäsi apua. Mutta vain sinä voit päättää, kenet halua valita. Seuraavassa on muutamia kysymyksiä, joita voit itseltäsi kysyä päätöstä tehdessäsi: * Näyttääkö hän ymmärtävän tunteitani? * Onko hänellä aikaisempaa kokemusta tämänlaatuisten asioiden käsittelemisestä? * Kykeneekö hän kuuntelemaan tuomitsematta? * Voinko olla rehellinen hänelle? * Hyväksyykö hän minut tavalla, joka auttaa minua hyväksymään itseni? Muista: Keskustelun tai terapian tarkoitus on helpottaa tuskaasi. Vain sinä voit kertoa, tekeekö se sitä. Jos joku ei näytä auttavan, yritä jotain muuta. Yritä niin kauan, että löydät jonkun, joka sopii sinulle. Loppusanat Toivon, että tämä ei koskaan tapahdu sinulle ja ystävällesi, mutta kuitenkin niin tapahtuu. Et voi muuttaa sitä, mikä on tapahtunut, mutta on paljonkin, mitä voit tehdä auttaaksesi itseäsi. Olen itse käynyt läpi sen, jota itse olet nyt käymässä. Tunnen ikäisiäsi, joiden ystäviä on kuollut. Siksi voin antaa tämän lupauksen: Sinä tulet kasvamaan ulos tästä tragediasta. Tulet oppimaan paljon itsestäsi ja toisista. Sinusta tulee herkempi. Elämänkäsityksesi tulee muuttumaan.

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme TERVETULOA

Lisätiedot

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Kuolevan potilaan kohtaaminen Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Mikä tämän esityksen tavoite on? Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Saada

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

ääripäistä Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon.

ääripäistä Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon. ääripäistä tasapainoon Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon. Tekemisestä saa nauttia. Oikeasti. mutta jos rentoutuminen ja "vain oleminen" ahdistaa, voi olla että suorittamisen

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

VIERELLÄSI. Opas muistisairaan omaisille selkokielellä. Inkeri Vyyryläinen (toim.)

VIERELLÄSI. Opas muistisairaan omaisille selkokielellä. Inkeri Vyyryläinen (toim.) VIERELLÄSI Opas muistisairaan omaisille selkokielellä 2014 Inkeri Vyyryläinen (toim.) Opas muistisairaan omaisille selkokielellä Inkeri Vyyryläinen (toim.) Lähde: Muutosta lähellä opas dementoituneen läheiselle.

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

VARHAINEN PUUTTUMINEN

VARHAINEN PUUTTUMINEN VARHAINEN PUUTTUMINEN www.tasapainoa.fi MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN ON? Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että autetaan kaveria tai ystävää jo silloin kun mitään vakavaa ei vielä

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 4 EI JOO 1. Tuntematon ja tuttu ihminen Tavoite: Tuntemattoman ja tutun eron ymmärtäminen.

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Ytimenä validaatio. Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja

Ytimenä validaatio. Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja Ytimenä validaatio Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja 18.05.2015 on amerikkalaisen validaatiomenetelmän pohjalta suomalaiseen hoitokulttuuriin kehitetty vuorovaikutusmenetelmä validaatio tulee englannin

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa?

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Opas on tehty Arjen mieli -hankkeessa,

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

LAPSEN SURU. Pirkanmaan Hoitokoti Sh Merja Turunen

LAPSEN SURU. Pirkanmaan Hoitokoti Sh Merja Turunen LAPSEN SURU Pirkanmaan Hoitokoti Sh Merja Turunen Lapsen maailma Lapset ymmärtävät asiat omalla tavallaan ja vaikka ahdistuisivatkin, he saavat itsensä kokoisia kokemuksia elämänsä rakennusaineiksi. Aikuinen

Lisätiedot

Yksinhuoltajana monikkoperheessä

Yksinhuoltajana monikkoperheessä Yksinhuoltajana monikkoperheessä J A N N A R A N T A L A L A S T E N P S Y K I A T R I A N E R I K O I S L Ä Ä K Ä R I P A R I - JA P E R H E P S Y K O T E R A P E U T T I 4. 9. 2 0 1 5 w w w. j a n n

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

Lily Murray. Ei hätää! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus ahdistaa tai stressaa

Lily Murray. Ei hätää! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus ahdistaa tai stressaa NÄYTESIVUT Lily Murray Ei hätää! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus ahdistaa tai stressaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Kleopas, muukalainen me toivoimme

Kleopas, muukalainen me toivoimme Luukas 24 : 13-35 16 18 : Mutta heidän silmänsä olivat pimitetyt, niin etteivät he tunteneet häntä. Ja hän sanoi heille: "Mistä te siinä kävellessänne puhutte keskenänne?" Niin he seisahtuivat murheellisina

Lisätiedot

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan terveydenhoitajalle / 201 klo. Käynti on osa

Lisätiedot

HAIKEUS ROHKEUS ONNI YLPEYS RAKKAUS VÄLINPITÄMÄTTÖ- MYYS VIHA PELKO IHASTUS RAUHALLISUUS ILO VÄSYMYS INHO RIEMU TOIVO PETTYMYS KAIPAUS PIRTEYS

HAIKEUS ROHKEUS ONNI YLPEYS RAKKAUS VÄLINPITÄMÄTTÖ- MYYS VIHA PELKO IHASTUS RAUHALLISUUS ILO VÄSYMYS INHO RIEMU TOIVO PETTYMYS KAIPAUS PIRTEYS TYYTYVÄISYYS AHDISTUS SURU IHASTUS LUOTTAMUS EPÄLUULO ILO KAIPAUS VÄLINPITÄMÄTTÖ- MYYS PIRTEYS ONNI TOIVO JÄNNITYS RIEMU TUSKA EPÄTOIVO MIELIALAPÄIVÄKIRJA YLPEYS VIHA RAUHALLISUUS PELKO ROHKEUS VÄSYMYS

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Odotusaika. Hyvät vanhemmat

Odotusaika. Hyvät vanhemmat Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhtstoiminta-alue Janakkalan neuvola Odotusaika Hyvät vanhemmat Lapsen odotus ja syntyminen ovat suuria ilonaihta. Ne tuovat kuitenkin myös uusia haastta perheelämään

Lisätiedot

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS A SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS GS1. Alla kuvaillaan lyhyesti ihmisten ominaisuuksia. Lukekaa jokainen kuvaus ja rastittakaa, kuinka paljon tai vähän kuvaus muistuttaa teitä itseänne. a. Ideoiden tuottaminen

Lisätiedot

Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115

Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115 Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT 1.- 2.LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115 1. OLEN (rastita itsellesi oikea vaihtoehto) 6 VUOTTA 7 VUOTTA 8 VUOTTA 9 VUOTTA 1%

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain Sanat SISÄLTÖ Puhuminen ja kuunteleminen tie läheisyyteen Mitä on viestintä? Puhumisen tasoja Miten puhun? Keskustelu itsensä kanssa Puhumisen esteitä Kuuntelemisen tasoja Tahdo kuunnella Kehitä kuuntelutaitojasi

Lisätiedot

PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Seuraavat kysymykset auttavat sinua tunnistamaan omia kokemuksiasi ja tiedostamaan niiden vaikutuksia.

PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Seuraavat kysymykset auttavat sinua tunnistamaan omia kokemuksiasi ja tiedostamaan niiden vaikutuksia. Kotitehtävä 4 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä NELJÄS TAPAAMINEN Lapselle mahdollisuus selviytyä menetyksistä PRIDE-valmennuksen neljännessä tapaamisessa puhuimme siitä, miten vaikeat kokemukset voivat

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Hyvät vanhemmat!

Hyvät vanhemmat! Hyvät vanhemmat! Lapsen kasvaminen tuo tullessaan sekä iloa että huolenaiheita. Olisi hienoa jos näiden lomakkeiden avulla pääsette keskustellen syventämään ajatuksianne ja tuntemuksianne tämän touhukkaan

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

Hei, mulla ois yksi juttu. LAPSEN VÄKIVALTAKOKEMUKSEN VARHAINEN TUNNISTAMINEN KOULUSSA Outi Abrahamsson, perhepsykoterapeutti

Hei, mulla ois yksi juttu. LAPSEN VÄKIVALTAKOKEMUKSEN VARHAINEN TUNNISTAMINEN KOULUSSA Outi Abrahamsson, perhepsykoterapeutti Hei, mulla ois yksi juttu LAPSEN VÄKIVALTAKOKEMUKSEN VARHAINEN TUNNISTAMINEN KOULUSSA Outi Abrahamsson, perhepsykoterapeutti Hei, mul ois yks juttu! -lapsen väkivaltakokemuksen varhainen tunnistaminen

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden.

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. OSA 1 SISÄINEN VOIMA Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. Marcus Aurelius HERÄÄT TUNTEESEEN, ETTÄ TEHTÄVÄÄ ON LIIKAA. Et jaksa uskoa omiin

Lisätiedot

Sosiaaliset suhteet - ohje

Sosiaaliset suhteet - ohje Sosiaaliset suhteet - ohje Tähän osa-alueeseen kuuluu erilaisia ihmissuhdeverkostoon liittyviä tehtäviä. Perhesuhteet ja tähän liittyvät huolenaiheet on hyvä käydä läpi nuoren näkökulmasta. Verkostokartan

Lisätiedot

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi ESIINTYMINEN Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi Jännitys hyvä renki huono isäntä Kumpi kuvaa sinua? Jännitys auttaa minua. Jännitys lamaannuttaa ja vaikeuttaa esillä oloani. Jännitys

Lisätiedot

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 JES. 36:4-7 "Ilmoittakaa Hiskialle, että suurkuningas, Assyrian kuningas, sanoo näin: Mihin oikein luotat, kun luulet yhä olevasi

Lisätiedot

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. KUUNTELEMINEN 1. Katso henkilöä, joka puhuu 2. Mieti, mitä hän sanoo 3. Odota omaa vuoroasi 4. Sano, mitä haluat sanoa 2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. Tervehdi 2. Jutustele 3. Päättele, kuunteleeko toinen

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Kiperiä kysymyksiä Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Opetus Neljä jaksoa Vihasta ja riidasta (Matt. 5:21-26) Aviorikoksesta (5:27-32) Vannomisesta (5:33-37) Vihamiesten rakastamisesta (5:38-48) Matt.5:21-26

Lisätiedot

Teksti: Suomen Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskuksen työryhmä. Toimittanut Päivi Liikamaa Opasta saa lainata lähteen mainiten.

Teksti: Suomen Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskuksen työryhmä. Toimittanut Päivi Liikamaa Opasta saa lainata lähteen mainiten. Suru Suomen Mielenterveysseura Teksti: Suomen Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskuksen työryhmä Toimittanut Päivi Liikamaa Opasta saa lainata lähteen mainiten. ISBN 978-952-7022-21-4 Paino: Grano 2015 Kuvitus:

Lisätiedot

Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa

Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa Kokemusasiantuntija Anita Sinanbegovic ja VTM, suunnittelija Kia Lundqvist, Turun

Lisätiedot

Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois.

Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois. 1. Suodattaminen Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois. Esim. Kiinnitän huomiota hikoiluuni ja jännittämiseeni, mutta en mieti lainkaan, onko minua kohtaan

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

Tuettava kriisissä. 6.3.2015 Eija Himanen

Tuettava kriisissä. 6.3.2015 Eija Himanen Tuettava kriisissä 6.3.2015 Eija Himanen Kriisi Elämään kuuluu muutosvaiheita: Lapsuuden kodista poismuutto, parisuhteeseen asettuminen, lasten syntymät jne., ns. normatiiviset kriisit. Akuutteja kriisejä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

T A Q. Aiempien traumaattisten kokemusten kartoitus Traumatic Antecedents Questionnaire. Copyright: Bessel A. van der Kolk. Suomennos: Kimmo Absetz

T A Q. Aiempien traumaattisten kokemusten kartoitus Traumatic Antecedents Questionnaire. Copyright: Bessel A. van der Kolk. Suomennos: Kimmo Absetz T A Q Aiempien traumaattisten kokemusten kartoitus Traumatic Antecedents Questionnaire Copyright: Bessel A. van der Kolk. Suomennos: Kimmo Absetz Aiempien traumaattisten kokemusten kartoitus Nimi: Päivämäärä:

Lisätiedot

LAPSESI ON NOIN PUOLITOISTAVUOTIAS

LAPSESI ON NOIN PUOLITOISTAVUOTIAS LAPSESI ON NOIN PUOLITOISTAVUOTIAS Hyvät vanhemmat Lapsen kasvaminen tuo tullessaan sekä ilon että huolen aiheita. Tämän lomakkeen avulla voitte arvioida perheenne hyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Toivottavasti

Lisätiedot

Rikokset, tuki ja apu. www.jagvillveta.se

Rikokset, tuki ja apu. www.jagvillveta.se Rikokset, tuki ja apu www.jagvillveta.se Ruotsissa monet lapset joutuvat kokemaan rikoksia. Ruotsissa monet lapset joutuvat kokemaan rikoksia. Niitä voi tapahtua esimerkiksi kotona, koulussa, vapaa-ajalla

Lisätiedot

FRA. Ihmisten oikeus asua itsenäisesti. Suomen tapaustutkimus raportti *** *** EUROPEAN UNION AGENCY FOR FUNDAMENTAL RIGHTS * *

FRA. Ihmisten oikeus asua itsenäisesti. Suomen tapaustutkimus raportti *** *** EUROPEAN UNION AGENCY FOR FUNDAMENTAL RIGHTS * * *** FRA * * *** EUROPEAN UNION AGENCY FOR FUNDAMENTAL RIGHTS Ihmisten oikeus asua itsenäisesti Suomen tapaustutkimus raportti Sisältö Sivu dlfra... EUROPEAN UNION AGENCY FOR FUNDAMENTAL RIGHTS Johdanto

Lisätiedot

Tyttö, joka eli kahdesti

Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Lapset palveluiden kehittäjiksi! Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011

Lapset palveluiden kehittäjiksi! Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011 Lapset palveluiden kehittäjiksi! Maria Kaisa Aula Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011 1 YK-sopimuksen yleiset periaatteet Lapsia tulee kohdella yhdenvertaisesti eli lapsen oikeudet kuuluvat

Lisätiedot

Lastentuntien opettaminen Taso 1

Lastentuntien opettaminen Taso 1 Lastentuntien opettaminen Taso 1 OSA 2: JAKSOT 8-12 LEIKIN MERKITYS JA OHJAAMINEN BAHÀ Ì-LASTENTUNNEILLA Ruhi-instituutti Kirja 3 JAKSO 8 Sanotaan, että leikkiminen on lasten työtä. Itse asiassa leikit

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma Dalinda Luolamo Tunteiden sota Runokokoelma Tunteiden sota Dalinda Luolamo Ulkoasu: R. Penttinen Painettu: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-235-4 Alkusanat Arvoisat lukijat. Tahdon kertoa teille projektistani

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

LAPSI JA PERHE KRIISISSÄ

LAPSI JA PERHE KRIISISSÄ LAPSI JA PERHE KRIISISSÄ LASTENOHJAAJIEN NEUVOTTELUPÄIVÄT 15.- 16.9.2011, Lahti Jouko Vesala (lähteinä Bent Falk, Pirjo Tuhkasaari, Jukka Mäkelä, Soili Poijula) Johdanto Lapsi/ nuori kehittyy vuorovaikutuksessa

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Keskeiset ongelmat narsistisessa häriössä

Keskeiset ongelmat narsistisessa häriössä Keskeiset ongelmat narsistisessa häriössä kun lapsi omalla olemassaolollaan tuottaa vanhemmilleen iloa ja tyydytystä kun lapsi tulee hyväksytyksi, ymmärretyksi ja rakastetuksi omana itsenään kun lapsen

Lisätiedot

LAPSET JA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄT VANHEMMAT

LAPSET JA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄT VANHEMMAT LAPSET JA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄT VANHEMMAT Haittojen vähentämisen näkökulma Tiina Varonen Omaiset Huumetyön Tukena ry/ Osis 9.10.2013 Yksin kestät sen olet epäonninen minkä sille voit et voi kuin sietää..

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

MASENNUS. Terveystieto. Anne Partala

MASENNUS. Terveystieto. Anne Partala MASENNUS Terveystieto Anne Partala MITÄ ON MASENNUS? Masennus on sairaus Sairaus, joka voi tulla kenen tahansa kohdalle Sairaus, josta voi parantua Masennus eroaa normaalista tunteiden vaihtelusta Kannattaa

Lisätiedot

Susanna Anglé. PsT, psykoterapeutti Psykologikeskus ProMente, Turku 20.1.2011

Susanna Anglé. PsT, psykoterapeutti Psykologikeskus ProMente, Turku 20.1.2011 Susanna Anglé PsT, psykoterapeutti Psykologikeskus ProMente, Turku 20.1.2011 I Toiveikkuuden määritelmästä ja merkityksestä Mitä toiveikkuus, toivo, on? Miksi toivo on tärkeää? II Toiveikkuuden ylläpitämisestä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

LAPSEN JA PERHEEN ARJEN KARTOITTAMINEN

LAPSEN JA PERHEEN ARJEN KARTOITTAMINEN Sofian vastaanottokoti LIITE 1: Tulotietolomake 1 Päivämäärä Keskusteluissa läsnä LAPSEN JA PERHEEN ARJEN KARTOITTAMINEN LAPSEN NIMI SYNTYMÄAIKA LAPSEN PERHE Lapsen vanhemmat Sisarukset Isovanhemmat Muita

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Mitä ajattelit tässä kohtaa? Haluaisitko kertoa omin sanoin, millä perusteella laitoit ruksin juuri tuohon?

Mitä ajattelit tässä kohtaa? Haluaisitko kertoa omin sanoin, millä perusteella laitoit ruksin juuri tuohon? ELÄMÄN JANAT Tehtävän tarkoituksena on tunnistaa nuoren elämästä riskitekijöitä, jotka voivat altistaa lyhyellä tai pitkällä aikavälillä itsetuhoiselle käyttäytymiselle. Samalla sen avulla voidaan kartoittaa

Lisätiedot

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6.

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6. MAAILMAN NAPA Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008 apa_mv_a7.indd 1 4.6.2007 22:32:08 Ketä sinä kosketit viimeksi? Miltä tuntui koskettaa? Miten

Lisätiedot

Puhetta elämästä -kortit

Puhetta elämästä -kortit Puhetta elämästä -kortit Palliatiivisen talon Puhetta elämästä -kortit Pelin kulku Kortteja voi nostaa yksi kerrallaan satunnaisesti tai voi valita käyttöön pelkästään tietyn kategorian kortit. Kukin osallistuja

Lisätiedot

Lapsen huomioiminen kun perheessä on sairautta. Suvi Laru, PsM, psykologi, psykoterapeutti, opettaja

Lapsen huomioiminen kun perheessä on sairautta. Suvi Laru, PsM, psykologi, psykoterapeutti, opettaja Lapsen huomioiminen kun perheessä on sairautta Suvi Laru, PsM, psykologi, psykoterapeutti, opettaja Esityksen teemat Mitä sairaus tarkoittaa lapselle ja nuorelle? Miten sairaus näkyy perheessä? Mitä ja

Lisätiedot

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista 5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista VILMA HEISKANEN 26.11.2014 Lähde: http://powerofpositivity.com/5-things-must-know-mind/ Puhu parin kanssa Lue parin kanssa aivoista Mitä ajattelet? Oletko

Lisätiedot

Tiedän mitä minun pitää tehdä, että pääsen toisten lasten leikkiin mukaan

Tiedän mitä minun pitää tehdä, että pääsen toisten lasten leikkiin mukaan Viitottu Rakkaus on muokannut joitakin tämän tarinan kuvia yhdistämällä kuvia sivustoilta mycutegraphics.com ja papunet.net Tarina: 2017 Viitottu Rakkaus Muokatut kuvat on merkitty tällä tunnuksella: Kuvat:

Lisätiedot

Yhdessä parempi. miksi yksinäisyydestä on niin vaikea päästä irti?

Yhdessä parempi. miksi yksinäisyydestä on niin vaikea päästä irti? Yhdessä parempi miksi yksinäisyydestä on niin vaikea päästä irti? PhD. Niina Junttila, Dosentti (kasvatuspsykologia, tilastomenetelmät) Oppimistutkimuksen keskus (OTUK), Opettajankoulutuslaitos & Lapsi-

Lisätiedot

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ARMOLLISUUS? Armollinen monikkovanhemmuus Taru Hallikainen

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ARMOLLISUUS? Armollinen monikkovanhemmuus Taru Hallikainen Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ARMOLLISUUS? Armollinen monikkovanhemmuus 3.5.2017 Taru Hallikainen ARMOLLINEN VANHEMMUUS OLEN RIITTÄVÄN HYVÄ OLEN RAJALLINEN OLEN EPÄTÄYDELLINEN VOIN OTTAA APUA VASTAAN

Lisätiedot

Nainen ja seksuaalisuus

Nainen ja seksuaalisuus Nainen ja seksuaalisuus Kun syntyy tyttönä on Kela-kortissa naisen henkilötunnus. Onko hän nainen? Millaista on olla nainen? Naisen keho Kun tytöstä tulee nainen, naiseus näkyy monella tavalla. Ulospäin

Lisätiedot

Kiusaamisväkivaltakysely

Kiusaamisväkivaltakysely Kiusaamisväkivaltakysely Mielenterveys- ja päihdepalvelut Nimi: Ikä: Koulu ja luokka-aste: Päiväkoti, esikoulu ja ala-aste Osa 1: Ikävuodet 4-12 vuotta 1. Koitko fyysistä kiusaamista mm. lyömistä, potkimista,

Lisätiedot