Marilyn E. Gootman on kirjassaan When A Friend Dies 1994 painottanut seuraavia näkökulmia: (Vapaasti suomentanut Markku Holma)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Marilyn E. Gootman on kirjassaan When A Friend Dies 1994 painottanut seuraavia näkökulmia: (Vapaasti suomentanut Markku Holma)"

Transkriptio

1 KUN YSTÄVÄ KUOLEE Marilyn E. Gootman on kirjassaan When A Friend Dies 1994 painottanut seuraavia näkökulmia: (Vapaasti suomentanut Markku Holma) Lapset eivät ole valmiita kuoleman kohtaamiseen. Se on vastoin kaikkia sääntöjä. Se ei ole oikein. Se ei ole reilua. Sen ei pitänyt koskaan tapahtua. Miten voin kestää kivun? "Kun ystäväni kuoli, maailma kulki menojaan ja kukaan ei tiennyt, mitä minussa tapahtui". Kukaan ei voisi ymmärtää sitä kipua, jota tunsin. Tahdoin maailman pysähtyvän ja halusin vain kirkua. Kukaan ei voinut kuvitella miten kärsin. Katselin ihmisiä ja ajattelin. Sinä et välitä vaikka ystäväni on juuri kuollut" Älä vaivu epätoivoon. Sinusta ei aina tule tuntumaan näin pahalta. Jonkin ajan kuluttua tuskaiset tunteet harvenevat ja onnelliset palaavat. Kuolema viiltää tunteita kuin veitsi ihoa. Ajan ja hoidon myötä molemmat haavat paranevat. Ne jättävät arvet, mutta ne parantuvat. Ole lempeä itseäsi kohtaan. Kun asiat alkavat mennä ylitsepääsemättömän raskaiksi, etsi parantava, hoitava ja rakastava tapa kääntää pahat ajatukset pois itsestäsi. Kuuntele musiikkia, kirjoita, piirrä, harrasta jotain... Miksi en voi tuntea mitään? Voit olla liian järkyttynyt tunteaksesi mitään. Elät ikään kuin unessa. Kuitenkaan sinussa ei ole mitään vikaa. Toisinaan ihmisen mieli lukkiutuu kun tunteet käyvät liian koviksi. Hän sulkee pois mielestään sen todellisuuden mikä on tapahtunut. Se on mielesi tapa suojella sinua ylitsekäyvältä tuskalta. Anna tunteittesi joksikin aikaa peittyä.. Sitten kun ne ovat valmiit jälleen tulemaan ulos, anna sen tapahtua. Kauanko tämä kestää? "Huusin hysteerisenä ja sitten turruin; ikään kuin katselin itseäni ulkopuolelta" "Tajusin, että suru on jotain, jota ei voi hallita. Jokin muu ottaa vallan kuin tahdosta riippumaton lihas, joka työskentelee omalla tavallaan tragedian läpi." Kuoleman kohtaaminen ottaa aikaa - ei vain päiviä, vaan viikkoja, kuukausia jopa toisinaan vuosia. Kuitenkaan sinun ei tarvitse jäädä synkkyyteen lopuksi elämääsi. Sinusta ei aina tarvitse tuntua näin pahalta. Sureminen tulee ja menee. Toisinaan olet allapäin, toisinaan et. Luonnolla on hieno tapa antaa välillä mielellesi ja ruumiillesi lepoa tuskastasi. Voit olla surullinen, sitten menee hienosti muutamia kuukausia, mutta surun tunne ja masennus voivat palata uudestaan. Tämä kehä voi toistaa itseään monia kertoja elämäsi aikana.

2 Surulle ei ole aikataulua. Jos tunnet surua, se on oikea aika sinulle. Jos sallit itsellesi surun, tuska vähitellen vähenee ja vähenee ja aikanaan menee pois. Haava hiljaa sulkeutuu jättäen jälkeensä parantuneen arven. Onko väärin mennä juhliin ja pitää hauskaa? Sinulla on oikeus ja vastuu nauttia elämästä ja sen tarkoituksesta, vaikka ystäväsi on mennyt. Silloin kun sinulla on pahat ajat, olet myös oikeutettu nauramaan ja pitämään hauskaa, jos siltä tuntuu. Sinun ei tarvitse tuntea syyllisyyttä sen takia, että sinulla on hauskaa, mutta kuolleella ystävälläsi ei. Pitäytymällä suruun et auta itseäsi etkä ystävääsi. Voit kysyä itseltäsi, mistä harrastuksista nautit. Onko sinulla joitain erityisiä harrastuksia. Onko jokin harrastus, josta olet aina haaveillut. Ehkä nyt on aika alkaa... Miten tulisi toimia? Ei ole yksittäistä oikeaa tapaa tulla toimeen kuoleman aiheuttamien tunteiden kanssa. Suru saa monia erilaisia muotoja. Jokaisen ihmisen suru on ainutkertainen. Itkeminen Jotkut ihmiset itkevät ja nyyhkyttävät. Suru pulppuaa heidän sisältään ja virtaa pois. Jotkut ihmiset kiukkuavat ja valittavat. Se auttaa heitä pääsemään heidän jännityksistään. Jotkut ihmiset ovat vain hiljaa, toisinaan itkeskellen itsekseen. Se että jotkut ovat hiljaa ja eivät puhu tapahtuneesta, ei merkitse, etteivätkö he kärsisi.. Toisinaan ihmiset ovat niin shokissa etteivät he pysty itkemään. Toisinaan he pitävät häpeällisinä näyttää tunteitaan muille. He itkevät sisäänpäin. Nukkuminen "En voi nukkua öisin. Yksityiskohdat vyöryvät mieleni ylitse kerta toisensa jälkeen" Jotkut menevät nukkumaan ja heräävät tavalliseen aikaan. Heidän mielensä kykenevät ottamaan etäisyyttä tuskaan. Jotkut nukkuvat paljon enemmän kuin tavallisesti. Uni auttaa heitä pakenemaan tuskaa tai he ovat niin väsyneitä surusta ja suremisesta.. Sureminen kuluttaa paljon mielen ja ruumiin energiaa. On odotettua, että olet väsynyt. Jotkut eivät kykene nukkumaan ollenkaan. Painajaiset ja ahdistavat ajatukset pyörivät mielissä. He eivät pysty myöskään istumaan paikoillaan. Jatkuvalla liikkumisella he voivat työntää tuskalliset ajatukset paremmin loitommaksi kuin jos he olisivat paikallaan. Syöminen Jotkut syövät kuten aikaisemmin. Jotkut lopettava syömisen. Ajatus ruuasta tympäisee. He voivat myös unohtaa syömisen. Toisinaan heidän sisikuntansa on niin solmussa, että syöminen koskee. Jotkut eivät pysty lopettamaan syömistä. Ruoka, varsinkin makeiset, voivat antaa lievitystä.

3 Ovatko ruokailutapasi muuttuneet? Ajattele mitä olet syömässä. Yritä valita siten, että se on sinulle hyväksi. Makeisten syöminen voi saada sinut tuntemaan olosi paremmaksi jonkin aikaa, mutta "sokeriromahdus" jälkeenpäin voi saada sinut voimaan pahoin. Muutunko minä? Kun aikaa kuluu jotkut alkavat toimia ja elää kuten ennenkin. He eivät näytä muuttuneen ystävän kuoleman takia. He ovat ehkä muuttuneet sisäisesti, mutta eivät näytä sitä ulospäin. Joistakin tulee melkein typeriä.. He laskevat leikkiä ja hulluttelevat vähentääkseen ahdistusta, jota he tuntevat. Heihin koskee, vaikka se ei siltä näytäkään. Joistakin tulee hiljaisia ja surullisia. He eivät ehkä halua piristystä, mutta he ehkä haluavat jutella. Mikä on "normaalia"? Kaikki erilaisetkin tavat reagoida ystävän kuolemaan ovat "normaaleja". Älä tuomitse itseäsi tai toisia reagoimisen tavan perusteella. Tuska on tuskaa, ei ole väliä miltä se näyttää ulospäin. Älä tuhlaa aikaasi vertailemalla jonkun reagoimista toiseen tai toisen tuskaa toiseen. Te kaikki koette tuskaa ja jokaisella on oikeus ilmaista se omalla tavallaan. Ennen kuin ystäväsi kuoli, sinulla ehkä sellainen ajatus, että kaikki ihmiset surevat itkemällä. Nyt sinä tiedät, että tämä ei ole totta kaikkien kohdalla. Toisinaan voit nähdä selvästi toisen surun ja tuskan. Toisinaan et voi nähdä sitä ollenkaan. Ja toisinaan jotkut tukahduttavat todelliset tunteensa. He voivat olla yliaktiivisia ja meluavia. Kuitenkin he kantavat tuskaa sisimmissään. Mitä jos tuskin tunsin hänet? Sinun ei tarvitse olla kuolleen paras ystävä tunteaksesi surun tuskan. Se voi muistuttaa sinua aikaisemmista menetyksistäsi. Voit myös pelästyä tajutessasi, että jos kerran tämä ihminen kuoli, myös sinä voit kuolla. Voit ehkä myös ihailla häntä tai pitää hänestä vaikka et tuntisikaan häntä kovin hyvin. Miten voin käsitellä tunteitani? Monet ajatukset kulkevat ihmisten mielen läpi kun he surevat. Nämä ajatukset ovat usein vahvojen tunteiden tulkkeja. Näiden tunteiden ymmärtäminen auttaa sinua paranemaan. "Jospa" "Jospa olisin tehnyt..." "Jospa olisin sanonut..." Kunpa-ajatukset vaivaavat monia ihmisiä, kun joku on kuollut. Kuitenkin totuus on, että kauheita asioita tapahtuu ja useimmiten kukaan ei niitä voi pysäyttää. Toisinaan ihmiset ovat voimattomia. Syylisyyden tunne on eräs keinosietää voimattomuuden tunnetta. Tästä syystä voit löytää itsesi ajattelemassa, "Jospa..."

4 "Toivoisinpa" "Toivoisinpa, että olisin ollut ystävällisempi ystävälleni" "Toivoisinpa, ettei meillä olisi ollut sitä riitaa..." "Toivoisinpa, että saisin vedettyä sanani takaisin..." Tämä on toinen tapa, jolla syyllisyys näyttää rumat kasvonsa. Totuus on, että kiistelyt, riidat ja viha ovat osa elämän normaalia kulkua ja tunteita. Kukaan ei ole täydellinen, ei edes ihminen, joka kuoli. Elämä olisi perin ikävystyttävää, jos me kaikki sipsuttelemme toistemme ympärillä peläten erimielisyyksiä ja vihan tunteita ajatellen toisen ehkä pian kuolevan. Miten elämä jatkuu, sillä ei ole mitään tekemistä ystäväsi kuoleman kanssa. Toisinaan ihmiset pelkäävät sanoa mitään huonoa kuolleesta. He tekevät kuolleesta pyhimyksen. Kuitenkin jokaisella on tässä maailmassa vahvat puolensa ja heikot puolensa, jopa niillä, jotka ovat kuolleet. Toisesta välittäminen tarkoittaa rehellisyyttä ja koko persoonan hyväksymistä, niin hyvien kuin huonojenkin puolien. Tämä pätee myös kuolleeseen. "Mieleni on jäätynyt. En pysty ajattelemaan" Äkkinäisen kuoleman aiheuttama shokki saa jotkut ihmiset tuntemaan, että heidän mielensä jäätyy. Tämä voi olla luonnon keino suojella mieltäsi niin että voit ottaa asiat vastaan hitaasti ja rusentumatta. Jos keskustelet muiden kanssa ja jaat surusi, mielesi alkaa hiljalleen sulaa ja alat saada kuntoon suhteesi menetykseesi. Toisinaan näyttää olevan helpompaa jäädä jäätyneeseen tilaan ja vain kieltää tapahtunut. Jonkin kieltäminen ei merkitse sitä, että se menee pois. Tunteittesi kieltäminen ainoastaan pitää tuskasi sisällä ja estää niiden ulostulon ja parantumisen. Jos joku ystäväsi kuolee, se on kova paikka sinulle. Yritä hyväksyä se ja puhu siitä jollekin, joka ymmärtää. "Miksi annoit sen tapahtua" Punaisen hehkuva viha usein työntyy esiin, kun joku on kuollut. Ehkä haluat syyttää jotakuta ystäväsi kuolemasta - toista henkilöä, ystäväsi vanhempia, poikaystävää, tyttöystävää tai Jumalaa. Voit olla jopa vihainen kuolleelle ystävällesi - huolimattomuudesta, sairauden hankkimisesta, turvavöiden käytöstä, juomisesta, elämän ottamisesta omiin käsiin tai vain sinun jättämisestä. Sinulla on oikeus olla vihainen. Ei ole reilua sinua kohtaan, että ystäväsi on kuollut - ei myöskään ystävällesi. Kulje eteenpäin ja anna vihan tunteen tulla. Ole kuitenkin varovainen siinä, ettet käännä vihaasi itseesi tai toisiin. Varmistu siitä, että päästät vihasi ulos tavalla, joka ei vahingoita toisia. Juokse, tee työtä tai mene paikkaan, jossa voit karjua sydämesi pohjasta. Yritä ajatella rakentavia tapoja käyttää vihasi synnyttämää energiaa.. Tee jotain. Tee mitä hyvänsä, mikä todentaa jotain vihastasi. Kuitenkin tärkeintä on. Puhu siitä.

5 "Kuinka saatoit jättää minut" On normaalia tuntea itsensä yksinäiseksi ja jätetyksi ystävän kuoleman jälkeen. Kuolema on repäissyt aukon elämääsi. Ystäväsi on mennyt ja nyt näyttää siltä, että sinun täytyy selviytyä siitä yksin. Mutta ethän sinä ole yksin. Tukeudu toisiin ihmisiin. Yritä jakaa tuskasi. Jos he tuntevat ystäväsi, he voivat kärsiä myös. Jakamalla kipusi ja tuskasi, te kaikki alatte parantua. Puhu vanhemmillesi, jos pystyt. Jos et, on olemassa monia muita aikuisia, jotka voivat kuunnella - kuraattorit, opettajat, toiset sukulaiset, seurakuntien työntekijät. Jos tunnet ystäväsi vanhemmat, yritä jutella heidän kanssaan. He luultavimmin arvostavat sitä paljon enemmän kuin osaat ajatellakaan. Jos joku tuntuu sellaiselta, että hänen kanssaan olisi mukava jutella, yritä lähestyä häntä ja ala jutella vaikka mistä - ilmoista, urheilusta, koulusta... Sinun ei tarvitse tuntea, että ystävän kuolemasta pitäisi heti puhua. Anna keskustelun lähestyä sitä vähitellen. Toinen haluaa puhua siitä yhtä paljon kuin sinä. "Pelkään ystävystyä kenenkään kanssa. Mitäpä jos hänkin kuolee? Ystävän menettämisen kipu voi olla tuskallista. Se saa välttämään kaikkea, joka voi aiheuttaa tuskaa. Mutta itsensä eristäminen muista ihmisistä aiheuttaa sen, että lisääntyvän yksinäisyyden aiheuttama menettämisen pelko tekee vain tuskasi pahemmaksi. On epätodennäköistä, että toinen ystävä kuolee. Luonnollisesti siitä ei ole takuita, mutta siitä on takuu, että tukeutuminen ystäviin voi lievittää kipuasi ja auttaa sinut läpi vaikeiden aikojen. "Jotkut ystävistäni ovat muuttuneet. Minusta tuntuu kuin olisin menettänyt heidät" Ihmiset reagoivat eri tavoin kuolemaan. Jotkut haluavat etäisyyttä menetetyn ystävän aiheuttamiin kivuliaisiin muistoihin. Toiset voivat olla niin suruissaan, että eivät näytä enää entisenlaisilta. Jos olet avoin ja puhut ihmisille, voit löytää uusia ystäviä ja sen kautta hitaasti voit palata vanhojen ystäviesi luokse. "Jos ystävystyn toisten kanssa, enkö silloin petä kuolleen ystäväni" Jotkut ajattelevat, että jos hankkii uusia ystäviä, niin silloin ei ole enää uskollinen kuolleelle ystävälle. He jopa keksivät keinoja välttääkseen uusia ystävyyksiä.. Tämä ei auta sinua. Sinä voit edelleen olla uskollinen ystävällesi ja silti mennä toisten luo. Kuollut ystäväsi tulee aina olemaan sinun sydämessäsi ja mielessäsi. "Minusta tuntuu, että olen tulossa hulluksi" Toisinaan sinusta voi tuntu, että olet menossa pois raiteilta ajatella tapahtunutta. Totta on, että kuolema lopullisuudessaan on pelottava sinulle mutta myös meille kaikille. Voit sulkea mielesi joksikin aikaa, jos on pakko. Nollaa haavoittavat ajatukset, jotta mielesi saisi levon.

6 Toisinaan on vaikea lopettaa ajattelemasta ystävääsi ja mitä on tapahtunut. Pahat ajatukset piinaavat. Syyllisyys painaa kun pitää hauskaa. Sinulla on oikeus ja vastuu elää elämääsi ja nauttia siitä Et voi auttaa ystävääsi vetäytymällä syrjään. Jos tuska käy yli voimien, pidä tauko. Ajattele tapoja, joilla voit paeta ajatuksiasi ja tunteitasi. Soita jollekin, mene kävelylle, mene elokuviin... "Äkisti se iski minuun ja tulin surulliseksi" Joskus voi tapahtua, että jotkut tilanteet - jokin laulu, jokin paikka, sanat, hajut - muistuttavat ystävästäsi. Voit tulla hyvin surulliseksi ja ahdistuneeksi. Tämä tapahtuu niin usein ihmisille, jotka ovat äkisti menettäneet jonkun, että tätä ilmiötä on alettu nimittää jälkitraumaattiseksi stressiksi. Jälkitraumaattinen stressi voi saada monia muotoja: painajaisia, mielen kuvia ystäväsi kuolemasta, pelkoa siitä, että jokin läheisesi kuolee, tuskallista surumielisyyttä. Yritä huomioida, mitä sinulle on tapahtunut. Kerro itsellesi, että se on normaali reaktio. Ole hellä itsellesi. Et ole hullu. Miljoonat muut jakavat saman reaktion. Tietäminen auttaa sinua tulemaan sen kanssa toimeen. "On parasta nauttia nyt niin paljon kuin mahdollista, koska kuka tietää, mitä huominen tuo tullessaan" Kyllä. Sinun tulisi nauttia elämästä joka päivä. Sen voit tehdä elämällä täyttä elämää ja tekemällä nautittavia asioita - asioita, jotka antavat elämälle tarkoituksen. Mutta on typerää tehdä itseääntuhoavia asioita - kuten ryyppääminen, huumeet tai autohurjastelu - koska sinulla on mielikuva, että nyt tai ei koskaan on nautittava ikään kuin se olisi jonkinlainen haaste. Miksi vaarantaa elämääsi? Jos elät pitkän elämän, ja luultavasti niin teetkin, älä anna tuhoavan asenteen vahingoittaa itseäsi Jotkut ajattelevat, että kun ystävä kuolee, se vähentää sitä mahdollisuutta, että jotain pahaa tapahtuu heille Kun porukasta joku kuolee, se ikään kuin suojelee muita harmeilta. Tilastollisesti sinun mahdollisuutesi kuolla eivät kuitenkaan vähene eikä lisäänny. Siksi sinun tulee pitää hyvää huolta itsestäsi. Riskikäyttäytyminen on aina riskikäyttäytymistä. "Vanhempani suojelevat ja tyynnyttelevät minua" Useimmat vanhemmat haluavat suojella lapsiaan kärsimyksiltä ja mikä voisi olla haavoittavampaa kuin ystävän kuolema. Siinä olet oikeassa, että he eivät voi eivätkä kykene suojelemaan sinua kivulta. Sinun täytyy uskoa, että sinä itse pystyt käsittelemään asian. Vaikka vanhempasi ovatkin suojelevaisia, tämän ei pidä saada sinua ajattelemaan, että sinä itse et kykenisi selviytymään siitä. Sinulla on oikeus omaan tilaan, jos sitä tarvitset. Sinun ei tarvitse tuntea syyllisyyttä halustasi pitää vanhemmat loitolla. Mutta kerro se heille ystävällisesti, ei haavoittavasti. Muista, että ystäväsi kuolema on koskenut myös heihin. Tietysti he haluavat pitää sinut lähellään. Ajatus siitä, että joku on menettänyt lapsensa on tullut heille todelliseksi. He ehkä pelkäävät menettävänsä sinut.

7 Mitä jos ystäväni alkavat käyttäytyä oudosti? Monia, jotka kärsivät äkkinäisestä menetyksestä, auttaisi keskustelu jonkun ammattilaisen kanssa. Varsinkin jos teini-ikäiset alkavat käyttäytyä jotenkin epätavallisella tavalla, heidät olisi hyvä päästä jonkinlaiseen ohjaukseen. Pidä silmällä ystäviäsi, jotka * juovat tai käyttävät huumeita tukahduttaakseen kipunsa * lopettavat syömisen tai syövät liian vähän * syövät liian paljon ja pakottavat itsensä oksentamaan * yhtäkkiä alkavat tehdä tyhmyyksiä koulussa * puhuvat tahtovansa luovuttaa ja kuolla Oletko huomannut jonkun ystäväsi käyttäytyvän jollain edellä esitetyllä tavalla? Jos olet, puhu asiasta jollekin vastuuntuntoiselle, huolta kantavalle aikuiselle - kuraattori, opettaja, ystäväsi vanhemmat, omat vanhemmat, pappi. Anna näille mahdollisuus löytää apua ystävällisesi. Tehdessäsi näin, et ole petollinen ystävällesi, vaan todellinen, hänestä välittävä ystävä.. Tehdä oikein on kertoa aikuisille. Sinä et voi ratkaista ystäväsi ongelmia omin päin. Se olisi epäreilu taakka sinulle kantaa yksikseen. Miten voin tietää kuka voi auttaa minua? Sinulla on monia mahdollisuuksia etsiessäsi apua. Mutta vain sinä voit päättää, kenet halua valita. Seuraavassa on muutamia kysymyksiä, joita voit itseltäsi kysyä päätöstä tehdessäsi: * Näyttääkö hän ymmärtävän tunteitani? * Onko hänellä aikaisempaa kokemusta tämänlaatuisten asioiden käsittelemisestä? * Kykeneekö hän kuuntelemaan tuomitsematta? * Voinko olla rehellinen hänelle? * Hyväksyykö hän minut tavalla, joka auttaa minua hyväksymään itseni? Muista: Keskustelun tai terapian tarkoitus on helpottaa tuskaasi. Vain sinä voit kertoa, tekeekö se sitä. Jos joku ei näytä auttavan, yritä jotain muuta. Yritä niin kauan, että löydät jonkun, joka sopii sinulle. Loppusanat Toivon, että tämä ei koskaan tapahdu sinulle ja ystävällesi, mutta kuitenkin niin tapahtuu. Et voi muuttaa sitä, mikä on tapahtunut, mutta on paljonkin, mitä voit tehdä auttaaksesi itseäsi. Olen itse käynyt läpi sen, jota itse olet nyt käymässä. Tunnen ikäisiäsi, joiden ystäviä on kuollut. Siksi voin antaa tämän lupauksen: Sinä tulet kasvamaan ulos tästä tragediasta. Tulet oppimaan paljon itsestäsi ja toisista. Sinusta tulee herkempi. Elämänkäsityksesi tulee muuttumaan.

VIERELLÄSI. Opas muistisairaan omaisille selkokielellä. Inkeri Vyyryläinen (toim.)

VIERELLÄSI. Opas muistisairaan omaisille selkokielellä. Inkeri Vyyryläinen (toim.) VIERELLÄSI Opas muistisairaan omaisille selkokielellä 2014 Inkeri Vyyryläinen (toim.) Opas muistisairaan omaisille selkokielellä Inkeri Vyyryläinen (toim.) Lähde: Muutosta lähellä opas dementoituneen läheiselle.

Lisätiedot

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Kuolevan potilaan kohtaaminen Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Mikä tämän esityksen tavoite on? Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Saada

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

ääripäistä Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon.

ääripäistä Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon. ääripäistä tasapainoon Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon. Tekemisestä saa nauttia. Oikeasti. mutta jos rentoutuminen ja "vain oleminen" ahdistaa, voi olla että suorittamisen

Lisätiedot

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa?

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Opas on tehty Arjen mieli -hankkeessa,

Lisätiedot

LAPSEN SURU. Pirkanmaan Hoitokoti Sh Merja Turunen

LAPSEN SURU. Pirkanmaan Hoitokoti Sh Merja Turunen LAPSEN SURU Pirkanmaan Hoitokoti Sh Merja Turunen Lapsen maailma Lapset ymmärtävät asiat omalla tavallaan ja vaikka ahdistuisivatkin, he saavat itsensä kokoisia kokemuksia elämänsä rakennusaineiksi. Aikuinen

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

Ytimenä validaatio. Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja

Ytimenä validaatio. Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja Ytimenä validaatio Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja 18.05.2015 on amerikkalaisen validaatiomenetelmän pohjalta suomalaiseen hoitokulttuuriin kehitetty vuorovaikutusmenetelmä validaatio tulee englannin

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma Dalinda Luolamo Tunteiden sota Runokokoelma Tunteiden sota Dalinda Luolamo Ulkoasu: R. Penttinen Painettu: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-235-4 Alkusanat Arvoisat lukijat. Tahdon kertoa teille projektistani

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS A SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS GS1. Alla kuvaillaan lyhyesti ihmisten ominaisuuksia. Lukekaa jokainen kuvaus ja rastittakaa, kuinka paljon tai vähän kuvaus muistuttaa teitä itseänne. a. Ideoiden tuottaminen

Lisätiedot

Teksti: Suomen Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskuksen työryhmä. Toimittanut Päivi Liikamaa Opasta saa lainata lähteen mainiten.

Teksti: Suomen Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskuksen työryhmä. Toimittanut Päivi Liikamaa Opasta saa lainata lähteen mainiten. Suru Suomen Mielenterveysseura Teksti: Suomen Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskuksen työryhmä Toimittanut Päivi Liikamaa Opasta saa lainata lähteen mainiten. ISBN 978-952-7022-21-4 Paino: Grano 2015 Kuvitus:

Lisätiedot

VARHAINEN PUUTTUMINEN

VARHAINEN PUUTTUMINEN VARHAINEN PUUTTUMINEN www.tasapainoa.fi MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN ON? Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että autetaan kaveria tai ystävää jo silloin kun mitään vakavaa ei vielä

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Tuettava kriisissä. 6.3.2015 Eija Himanen

Tuettava kriisissä. 6.3.2015 Eija Himanen Tuettava kriisissä 6.3.2015 Eija Himanen Kriisi Elämään kuuluu muutosvaiheita: Lapsuuden kodista poismuutto, parisuhteeseen asettuminen, lasten syntymät jne., ns. normatiiviset kriisit. Akuutteja kriisejä

Lisätiedot

LAPSET JA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄT VANHEMMAT

LAPSET JA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄT VANHEMMAT LAPSET JA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄT VANHEMMAT Haittojen vähentämisen näkökulma Tiina Varonen Omaiset Huumetyön Tukena ry/ Osis 9.10.2013 Yksin kestät sen olet epäonninen minkä sille voit et voi kuin sietää..

Lisätiedot

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan terveydenhoitajalle / 201 klo. Käynti on osa

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi ESIINTYMINEN Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi Jännitys hyvä renki huono isäntä Kumpi kuvaa sinua? Jännitys auttaa minua. Jännitys lamaannuttaa ja vaikeuttaa esillä oloani. Jännitys

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Tyttö, joka eli kahdesti

Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

LAPSI JA PERHE KRIISISSÄ

LAPSI JA PERHE KRIISISSÄ LAPSI JA PERHE KRIISISSÄ LASTENOHJAAJIEN NEUVOTTELUPÄIVÄT 15.- 16.9.2011, Lahti Jouko Vesala (lähteinä Bent Falk, Pirjo Tuhkasaari, Jukka Mäkelä, Soili Poijula) Johdanto Lapsi/ nuori kehittyy vuorovaikutuksessa

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Yksinhuoltajana monikkoperheessä

Yksinhuoltajana monikkoperheessä Yksinhuoltajana monikkoperheessä J A N N A R A N T A L A L A S T E N P S Y K I A T R I A N E R I K O I S L Ä Ä K Ä R I P A R I - JA P E R H E P S Y K O T E R A P E U T T I 4. 9. 2 0 1 5 w w w. j a n n

Lisätiedot

Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa

Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa Kokemusasiantuntija Anita Sinanbegovic ja VTM, suunnittelija Kia Lundqvist, Turun

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

KAVEREITA NOLLA lasten ja nuorten yksinäisyys

KAVEREITA NOLLA lasten ja nuorten yksinäisyys KAVEREITA NOLLA lasten ja nuorten yksinäisyys PhD. Niina Junttila, Dosentti (kasvatuspsykologia, tilastomenetelmät) Oppimistutkimuksen keskus (OTUK), Opettajankoulutuslaitos & Lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus

Lisätiedot

Huolehdi muististasi!

Huolehdi muististasi! Huolehdi muististasi! HUOLEHDI MUISTISTASI Sinun voi olla joskus vaikea muistaa asioita. Muistisi toimintaa ja keskittymistäsi haittaavat monet asiat. Muistin toimintaan vaikuttavat esimerkiksi: väsymys

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Keskoslapsen sisarukset

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Keskoslapsen sisarukset Hengitysliitto Heli ry:n opas 4 Keskoslapsen sisarukset Keskoslapsen sisarukset Keskosen syntymä on perheelle ja sisaruksille äkillinen muutos odotettuun tapahtumaan. Äiti joutuu yllättäen sairaalaan,

Lisätiedot

Odotusaika. Hyvät vanhemmat

Odotusaika. Hyvät vanhemmat Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhtstoiminta-alue Janakkalan neuvola Odotusaika Hyvät vanhemmat Lapsen odotus ja syntyminen ovat suuria ilonaihta. Ne tuovat kuitenkin myös uusia haastta perheelämään

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

ODOTUSAIKA. Hyvät vanhemmat

ODOTUSAIKA. Hyvät vanhemmat ODOTUSAIKA Hyvät vanhemmat Lapsen odotus ja syntyminen ovat suuria ilonaiheita. Ne tuovat kuitenkin myös uusia haasteita perhe elämään ja parisuhteeseen. Tämä lomake auttaa teitä ennakoimaan ja arvioimaan

Lisätiedot

Skitsofrenia. Mitä se tarkoittaa? Tietoa skitsofreniasta pidemmän aikaa sairastaneille. Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus

Skitsofrenia. Mitä se tarkoittaa? Tietoa skitsofreniasta pidemmän aikaa sairastaneille. Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Skitsofrenia Mitä se tarkoittaa? Tietoa skitsofreniasta pidemmän aikaa sairastaneille Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Skitsofrenia Mitä se tarkoittaa? Tietoa skitsofreniasta pidemmän

Lisätiedot

FSD1256 Masennuskysely 2002 FSD1293 Kokemukset masennuksen hoidosta ja toipumisesta 2002 FSD1296 Elämä masentuneena 2002

FSD1256 Masennuskysely 2002 FSD1293 Kokemukset masennuksen hoidosta ja toipumisesta 2002 FSD1296 Elämä masentuneena 2002 1 of 8 19.7.2011 8:42 KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoituja tutkimusaineistoja FSD1256 Masennuskysely 2002 FSD1293 Kokemukset masennuksen hoidosta ja

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Johda omaa elämääsi! Voi hyvin työssä 2015 20.4.-23.4.2015. Paula Viljanen

Johda omaa elämääsi! Voi hyvin työssä 2015 20.4.-23.4.2015. Paula Viljanen Johda omaa elämääsi! Voi hyvin työssä 2015 20.4.-23.4.2015 Paula Viljanen Valmentaja Paula Viljanen Ekonomi LCF Life Coach Mindfulness Tunnetaitovalmentaja NLP Practitioner (NLP Master opiskelija) 10 vuoden

Lisätiedot

HAIKEUS ROHKEUS ONNI YLPEYS RAKKAUS VÄLINPITÄMÄTTÖ- MYYS VIHA PELKO IHASTUS RAUHALLISUUS ILO VÄSYMYS INHO RIEMU TOIVO PETTYMYS KAIPAUS PIRTEYS

HAIKEUS ROHKEUS ONNI YLPEYS RAKKAUS VÄLINPITÄMÄTTÖ- MYYS VIHA PELKO IHASTUS RAUHALLISUUS ILO VÄSYMYS INHO RIEMU TOIVO PETTYMYS KAIPAUS PIRTEYS TYYTYVÄISYYS AHDISTUS SURU IHASTUS LUOTTAMUS EPÄLUULO ILO KAIPAUS VÄLINPITÄMÄTTÖ- MYYS PIRTEYS ONNI TOIVO JÄNNITYS RIEMU TUSKA EPÄTOIVO MIELIALAPÄIVÄKIRJA YLPEYS VIHA RAUHALLISUUS PELKO ROHKEUS VÄSYMYS

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain Sanat SISÄLTÖ Puhuminen ja kuunteleminen tie läheisyyteen Mitä on viestintä? Puhumisen tasoja Miten puhun? Keskustelu itsensä kanssa Puhumisen esteitä Kuuntelemisen tasoja Tahdo kuunnella Kehitä kuuntelutaitojasi

Lisätiedot

Mikä lasta suojaa? Oma näkökulma lapsen kuulemisten kautta: perheasioiden sovittelut, olosuhdeselvitykset, täytäntöönpanosovittelut

Mikä lasta suojaa? Oma näkökulma lapsen kuulemisten kautta: perheasioiden sovittelut, olosuhdeselvitykset, täytäntöönpanosovittelut Mikä lasta suojaa? Oma näkökulma lapsen kuulemisten kautta: perheasioiden sovittelut, olosuhdeselvitykset, täytäntöönpanosovittelut Isän ja äidin välissä. Lapsen kuulemisen psykologinen kehys huolto- ja

Lisätiedot

Hyviä ja huonoja kuninkaita

Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 Kaija Rantakari hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 astun tarinan yli, aloitan lopusta: sydämeni ei ole kello putoan hyvin hitaasti ansaan unohdan puhua sinulle,

Lisätiedot

Lastentuntien opettaminen Taso 1

Lastentuntien opettaminen Taso 1 Lastentuntien opettaminen Taso 1 OSA 2: JAKSOT 8-12 LEIKIN MERKITYS JA OHJAAMINEN BAHÀ Ì-LASTENTUNNEILLA Ruhi-instituutti Kirja 3 JAKSO 8 Sanotaan, että leikkiminen on lasten työtä. Itse asiassa leikit

Lisätiedot

PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Seuraavat kysymykset auttavat sinua tunnistamaan omia kokemuksiasi ja tiedostamaan niiden vaikutuksia.

PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Seuraavat kysymykset auttavat sinua tunnistamaan omia kokemuksiasi ja tiedostamaan niiden vaikutuksia. Kotitehtävä 4 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä NELJÄS TAPAAMINEN Lapselle mahdollisuus selviytyä menetyksistä PRIDE-valmennuksen neljännessä tapaamisessa puhuimme siitä, miten vaikeat kokemukset voivat

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (yli 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (yli 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (yli 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSEN NÄKEMYS ITSESTÄÄN Me ihmiset olemme erilaisia ja meissä on erilaisia luonteenpiirteitä. Kerro itsestäsi, miten

Lisätiedot

HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN

HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN Aggressiivisen asiakkaan kohtaaminen Sisällys: - Aggression tasot - Kokonaisvalmiuden saavuttaminen - Pelon oireet - Pelko toiminnan ohjaajana - Keinot

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

SUOMI EUROOPASSA 2010

SUOMI EUROOPASSA 2010 Haastattelu- ja tutkimuspalvelut Kohdenumero: SUOMI EUROOPASSA ITSETÄYTETTÄVÄ LOMAKE A H. Alla kuvaillaan lyhyesti ihmisten ominaisuuksia. Lukekaa jokainen kuvaus ja rengastakaa, kuinka paljon tai vähän

Lisätiedot

Itsemurhan tehneen läheisellä on oikeus

Itsemurhan tehneen läheisellä on oikeus Itsemurha Itsemurhan tehneen läheisellä on oikeus 1. Surra omalla tavallaan, omassa tahdissaan ja niin kauan kuin siltä tuntuu. 2. Saada tietää tosiasiat itsemurhasta. Nähdä vainaja ja järjestää hautajaiset

Lisätiedot

Mielenterveyden ongelmat ja vanhemmuus Ensi- ja turvakotien liitto/ Workshop 22.10.2013

Mielenterveyden ongelmat ja vanhemmuus Ensi- ja turvakotien liitto/ Workshop 22.10.2013 Mielenterveyden ongelmat ja vanhemmuus Ensi- ja turvakotien liitto/ Workshop 22.10.2013 Ansa Haavikko Maahanmuuttajavanhemman näkökulma Maahanmuutto ja erityisesti pakolaisuus kuormittaa mielenterveyttä

Lisätiedot

MASENNUS. Terveystieto. Anne Partala

MASENNUS. Terveystieto. Anne Partala MASENNUS Terveystieto Anne Partala MITÄ ON MASENNUS? Masennus on sairaus Sairaus, joka voi tulla kenen tahansa kohdalle Sairaus, josta voi parantua Masennus eroaa normaalista tunteiden vaihtelusta Kannattaa

Lisätiedot

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 JES. 36:4-7 "Ilmoittakaa Hiskialle, että suurkuningas, Assyrian kuningas, sanoo näin: Mihin oikein luotat, kun luulet yhä olevasi

Lisätiedot

Yhdessä parempi. miksi yksinäisyydestä on niin vaikea päästä irti?

Yhdessä parempi. miksi yksinäisyydestä on niin vaikea päästä irti? Yhdessä parempi miksi yksinäisyydestä on niin vaikea päästä irti? PhD. Niina Junttila, Dosentti (kasvatuspsykologia, tilastomenetelmät) Oppimistutkimuksen keskus (OTUK), Opettajankoulutuslaitos & Lapsi-

Lisätiedot

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6.

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6. MAAILMAN NAPA Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008 apa_mv_a7.indd 1 4.6.2007 22:32:08 Ketä sinä kosketit viimeksi? Miltä tuntui koskettaa? Miten

Lisätiedot

Lapsen huomioiminen kun perheessä on sairautta. Suvi Laru, PsM, psykologi, psykoterapeutti, opettaja

Lapsen huomioiminen kun perheessä on sairautta. Suvi Laru, PsM, psykologi, psykoterapeutti, opettaja Lapsen huomioiminen kun perheessä on sairautta Suvi Laru, PsM, psykologi, psykoterapeutti, opettaja Esityksen teemat Mitä sairaus tarkoittaa lapselle ja nuorelle? Miten sairaus näkyy perheessä? Mitä ja

Lisätiedot

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Työpajan tavoite Tunnistetaan palvelukokemukseen lii4yvien

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Rikokset, tuki ja apu. www.jagvillveta.se

Rikokset, tuki ja apu. www.jagvillveta.se Rikokset, tuki ja apu www.jagvillveta.se Ruotsissa monet lapset joutuvat kokemaan rikoksia. Ruotsissa monet lapset joutuvat kokemaan rikoksia. Niitä voi tapahtua esimerkiksi kotona, koulussa, vapaa-ajalla

Lisätiedot

MISTÄ VOIMIA ARKEEN. Pidämme puolta pidämme huolta Seminaari kylpylähotelli Päiväkummussa 4.11.2014. 5.11.2014 PPPH -Seminaari Kaisu Ylikoski

MISTÄ VOIMIA ARKEEN. Pidämme puolta pidämme huolta Seminaari kylpylähotelli Päiväkummussa 4.11.2014. 5.11.2014 PPPH -Seminaari Kaisu Ylikoski MISTÄ VOIMIA ARKEEN Pidämme puolta pidämme huolta Seminaari kylpylähotelli Päiväkummussa 4.11.2014 Kokemus äidiltä saadusta rakkaudesta antoi voimia arjen sujumiseen. Silti arjen pyörittämiseen tarvittavat

Lisätiedot

Suomen Mielenterveysseura

Suomen Mielenterveysseura Kriisi Suomen Mielenterveysseura Teksti: Suomen Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskuksen työryhmä Toimittanut Päivi Liikamaa Opasta saa lainata lähteen mainiten. ISBN 978-952-7022-22-1 Paino: Grano 2015

Lisätiedot

Muurahaisia pöksyissä ja päässä.

Muurahaisia pöksyissä ja päässä. Lasten Muurahaisia pöksyissä ja päässä. Vaikka adhd ei välttämättä näkyisikään päällepäin, niin usein se kyllä tuntuu koko kehossa. Adhd voi aiheuttaa sen, että on vaikea istua paikoillaan, kuunnella tai

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Keskeiset ongelmat narsistisessa häriössä

Keskeiset ongelmat narsistisessa häriössä Keskeiset ongelmat narsistisessa häriössä kun lapsi omalla olemassaolollaan tuottaa vanhemmilleen iloa ja tyydytystä kun lapsi tulee hyväksytyksi, ymmärretyksi ja rakastetuksi omana itsenään kun lapsen

Lisätiedot

Miten lapset reagoivat, kun äiti sairastaa? Miten autamme lasta selviytymään?

Miten lapset reagoivat, kun äiti sairastaa? Miten autamme lasta selviytymään? Miten lapset reagoivat, kun äiti sairastaa? Miten autamme lasta selviytymään? RINTASYÖPÄYHDISTYS / DOCRATES Eva Nilson 13.10.2011 Kun äiti sairastaa, mikä on toisin? Syöpä on ruumiin sairaus, mutta se

Lisätiedot

Taivas, Jumalan kaunis koti

Taivas, Jumalan kaunis koti Nettiraamattu lapsille Taivas, Jumalan kaunis koti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

VAUVAPERHEEN VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE. Lapsi: Vanhempi: Haastattelija: Päivä ja paikka:

VAUVAPERHEEN VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE. Lapsi: Vanhempi: Haastattelija: Päivä ja paikka: VAUVAPERHEEN VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE Lapsi: Vanhempi: Haastattelija: Päivä ja paikka: 1 LAPSI VANHEMMAN SILMIN Kerro minulle lapsestasi. Millainen lapsesi on mielestäsi? Onko hän sellainen, joka osaa

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Yhteistyövanhemmuus. Miten huolehdimme lapsesta eron jälkeen?

Yhteistyövanhemmuus. Miten huolehdimme lapsesta eron jälkeen? Yhteistyövanhemmuus Miten huolehdimme lapsesta eron jälkeen? On tärkeää, että lapsi saa varmuuden siitä, että molemmat vanhemmat säilyvät hänen elämässään. Toisen vanhemman puuttuessa lapsen elämästä on

Lisätiedot

MIETITKÖ KORVIEN TAI NENÄN REI'ITTÄMISTÄ?

MIETITKÖ KORVIEN TAI NENÄN REI'ITTÄMISTÄ? MIETITKÖ KORVIEN TAI NENÄN REI'ITTÄMISTÄ? SAATAT MIETISKELLÄ MUUTAMAA ASIAA Onko se turvallista? Sattuuko se? Miten pitää toimia rei'ittämisen jälkeen? Tässä lehtisessä yritämme vastata sinua mahdollisesti

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF Tämä esite on Edustajana turvapaikkamenettelyssä -julkaisun kuvaliite. Pakolaisneuvonta ry Kuvat: Teemu Kuusimurto Taitto ja paino: AT-Julkaisutoimisto Oy,

Lisätiedot

LÄÄKKELLINEN RASKAUDENKESKEYTYS / KESKENMENO

LÄÄKKELLINEN RASKAUDENKESKEYTYS / KESKENMENO LÄÄKKELLINEN RASKAUDENKESKEYTYS / KESKENMENO POTILAAN PSYYKKINEN TUKEMINEN Aidon kohtaamisen kautta ihmiset voivat ymmärtää toisiaan ja itseään paremmin. Kohdatuksi tullessaan ihminen saa henkäyksen kokonaisesta

Lisätiedot

Maija Hynninen: Orlando-fragmentit (2010) 1. Unelma Sormiharjoitus 1 2. Tammipuu Sormiharjoitus 2 3. suunnit. duration ca. 23

Maija Hynninen: Orlando-fragmentit (2010) 1. Unelma Sormiharjoitus 1 2. Tammipuu Sormiharjoitus 2 3. suunnit. duration ca. 23 Maija Hynninen: Orlando-fragmentit (2010) 1. Unelma Sormiharjoitus 1 2. Tammipuu Sormiharjoitus 2 3. suunnit duration ca. 23 Työskentelimme Henriikka Tavin kanssa löyhässä symbioosissa, keskustelimme ja

Lisätiedot

Nettikasvattajan. käsikirja

Nettikasvattajan. käsikirja Nettikasvattajan käsikirja 5+1 ohjetta kasvattajalle 1 Ole positiivinen. Osallistu lapsen nettiarkeen kuten harrastuksiin tai koulukuulumisiin. Kuuntele, keskustele, opi! Pelastakaa Lapset ry:n nettiturvallisuustyön

Lisätiedot

Ketola 26.10.2011. Tarja Ketola kliininen neuropsykologi Mehiläinen 2011

Ketola 26.10.2011. Tarja Ketola kliininen neuropsykologi Mehiläinen 2011 Tarja Ketola kliininen neuropsykologi Mehiläinen 2011 Asiat, jotka auttavat meitä sekä nyt että silloin jos jotain tapahtuu aivoissamme, ovat hyvin yksinkertaisia ja meille kaikille mahdollisia. Motivaatio

Lisätiedot

Tunteita seurustelua ja muuta suhdetoimintaa

Tunteita seurustelua ja muuta suhdetoimintaa Tunteita seurustelua ja muuta suhdetoimintaa Seksuaalisuus: On ominaisuus, joka on jokaisella ihmisellä syntymästä lähtien muuttuu koko elämän ajan kasvun, kehityksen sekä ikääntymisen mukana koska seksuaalisuus

Lisätiedot

Seuraavassa on joukko väittämäsarjoja. Ympyröikää kustakin sarjasta väittämä, joka parhaiten kuvaa nykyistä tilannettanne.

Seuraavassa on joukko väittämäsarjoja. Ympyröikää kustakin sarjasta väittämä, joka parhaiten kuvaa nykyistä tilannettanne. BECK Depression Inventory (BDI) Seuraavassa on joukko väittämäsarjoja. Ympyröikää kustakin sarjasta väittämä, joka parhaiten kuvaa nykyistä tilannettanne. 1: 0. En ole surullinen. 1. Olen surullinen. 2.

Lisätiedot

MIKSI OLET SELLAINEN KUIN OLET?

MIKSI OLET SELLAINEN KUIN OLET? Karl-Magnus Spiik Ky Itseluottamus / sivu 1 MIKSI OLET SELLAINEN KUIN OLET? Itseluottamus on ihmisen sisäinen mielikuva (uskomus) itsestään. Ihminen on sellainen kuin uskoo olevansa. Itseluottamus ei siis

Lisätiedot

Itsemurhat. Prof. Kristian Wahlbeck Vaasa 25.09.07 MIELENTERVEYDEN ENSIAPU

Itsemurhat. Prof. Kristian Wahlbeck Vaasa 25.09.07 MIELENTERVEYDEN ENSIAPU Itsemurhat Prof. Kristian Wahlbeck Vaasa 25.09.07 Vaasan mielenterveystyön osaamiskeskus Vasa kompetenscentrum för mentalvård Vaasa Excellence Centre for Mental Health ITSETUHOINEN KÄYTTÄYTYMINEN JA ITSEMURHA

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala

Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala Yhteisöllisyys ja yksilön tuki riittääkö tavallisuus? Jyri Hakala Urbaani syrjäytyminen Koskaan ei ole ollut näin paljon tietoa ja tarjontaa eri opiskeluvaihtoehdoista. Oppilashuollon palvelut ovat parantuneet

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

Kohtaamisia potilaiden kanssa. Laitoskirjastopäivä 23.10.2008 Sairaalapastori Mari Kivinen, Laakson sairaala, Helsinki

Kohtaamisia potilaiden kanssa. Laitoskirjastopäivä 23.10.2008 Sairaalapastori Mari Kivinen, Laakson sairaala, Helsinki Kohtaamisia potilaiden kanssa Laitoskirjastopäivä 23.10.2008 Sairaalapastori Mari Kivinen, Laakson sairaala, Helsinki Miten kohdata potilas? tarkkoja toimintaohjeita ei voi antaa, sillä kyse on aina kahden

Lisätiedot