Autoilijoiden toimintaohjeet Sappi Kirkniemellä kurottajakuljettajan toimesta tapahtuvassa vastaanotossa alkaen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Autoilijoiden toimintaohjeet Sappi Kirkniemellä kurottajakuljettajan toimesta tapahtuvassa vastaanotossa alkaen"

Transkriptio

1 Autoilijoiden toimintaohjeet Sappi Kirkniemellä kurottajakuljettajan toimesta tapahtuvassa vastaanotossa alkaen Tehtaalla vaadittava turvavarustus Kartta Sallitut kuormat Lastaus Toiminta tehtaalla Yhteystiedot

2 Tehtaalla aina vaadittava turvavarustus on Suojaliivi tai takki huomiovärein. Suojakypärä silmäsuojalla tai suojalasit. Turvavärein ja heijastimin varustellut näyttöhanskat. Turvakengät, Työturvallisuus kortti.

3 Turvallisuus lähtee asenteista - Noudata tehtaan ohjeistusta ja liikennemerkkejä. - Huomioi ympäröivät olosuhteet. Huomioi, mitä ympärilläsi tapahtuu. Muista turvakehä-ajattelu. - Vain yksi auto kerrallaan purkuun. Mikäli edelläsi on auto mittauksessa, soita vasta sen tullessa tyhjänä purkualueelta pois. Mikäli et tiedä, onko edelläsi autoa, toimi ohjeen mukaan. Soita kurottajaan vain soittoajalla! - Puukentällä on 20 km/h nopeusrajoitus. - Autojen puhdistus ja tupakointi on sallittu vain merkityillä paikoilla. - Ajoneuvovahingoissa tehtaan vuoromestari on aina pyydettävä paikalle.

4

5 Kuormat jotka sallittu alkaen kaikilla toimittajilla on lupa ajaa tehtaalle puuta 24/7. Näistä toimittajista Metsä Forestilla, UPM:llä ja Stora Ensolla ja Harvestialla on käytössä sähköiset nippukaaviot/suoriteilmoitukset, jotka autot lähettävät tehtaalle etukäteen. Muiden toimittajien autoilijat tekevät nippukaavito tehtaan autovaakojen kuljettajapäätteellä (vaakaterminaali). Mitta-asemalla on henkilökunta paikalla arkisin klo 06:00 14:00. Tälle ajalle on sovitettava sellaisten kuormien tuonti, jotka eivät muutoin ole vastaanotettavissa. Kurottajan kuljettajan toimesta vastaanotto tehdään arkisin 14:00 06:00 sekä viikonloppuisin pe 14:00 ma 06:00. Yksityismetsien tehdasmittauseriä ei saa tuoda kurottajavastaanoton aikana. Portin avausnapin saa tehtaan portilta / paloasemalta.

6 Kuormien lastaus Sappi Kirkniemessä käytetään mittausmenetelmänä Modus mittausta. Tee vain selkeitä kuormia. PK-toimittajille (=ilman ennakkoon lähetettyä nippukaaviota ajavat) sallitaan jatkossa vain yhtä puutavaralajia (kuusiranka t. kuusi 3m) punnitusyksikössä (N/PV). Niillä toimittajilla, joilta tulee sähköinen nippukaavio, toiminta säilyy ennallaan. Nippujen välin tulee olla vähintään cm. Rankaniput: eripituiset pölkyt tasaisesti nipussa sekä sivuilla että keskellä. Korkeat niput: kuormain poistetaan kuopasta ja nippu tasataan ennen mittausta. Kuorman maksimikorkeus ei saa ylittää 480 cm.

7 Toiminta tehtaalla Autovaa oilla toiminta 1. Autot, joilta tulee sähköinen nippukaavio 2. Autot, joilta ei tule sähköistä nippukaaviota Toiminta mittauksessa Yhteyden otto kurottajaan Kuorman mittaus Kuorman purku Tehtaalta poistuminen Ongelmatilanteet Vahinko tilanteet

8 Toiminta autovaa oilla 1. Autot, joilta tulee sähköinen nippukaavio: Näytä tunnistenappia tai syötä rekisterinumero, ENTER Valitse Omavastaanotto O Huom. jos rekisterinumerolla on järjestelmässä toimittajan lähetettyjä kuljetusmääräyksiä, voidaan ne hyväksyä painamalla ENTER Hyväksytään päätevarasto, ENTER Automaatti ilmoittaa: Bruttopunnitus suoritettu, aja purkuun Aja Modus-mittaukseen.

9 Toiminta autovaa oilla 2. Autot, joilta ei tule sähköistä nippukaaviota, PK-toimittajat (sivu 1 / 2) Näytä tunnistenappia tai syötä rekisterinumero, ENTER Valitse Omavastaanotto O Valitse nupin nippujen lukumäärä 0 3, ENTER Valitse nuolinäppäimillä nupin nippujen puutavaralaji, kuusi3m tai kuusiranka, ENTER

10 Toiminta autovaa oilla 2. Autot, joilta ei tule sähköistä nippukaaviota, PK-toimittajat (sivu 2 / 2) Valitse perävaunun nippujen lukumäärä 0 5, ENTER Valitse nuolinäppäimillä perävaunun nippujen puutavaralaji (kuusi3m tai kuusiranka), ENTER Hyväksy, ENTER tai korjaa K nippukaavio Kun kuorman tiedot on hyväksytty, automaatti ilmoittaa: Bruttopunnitus suoritettu, aja purkuun Aja Modus-mittaukseen.

11 Toiminta mittauksessa Mittavälikköön ajo ja ohjausvalot Ajo voidaan aloittaa mittavälikköön kun vihreä valo palaa. Ajolinjan tulee olla mahdollisimman suora ja mahdollisimman keskellä laserkehikkoa koko ajan. Ajonopeuden tulee olla tasainen: enintään 1,5 m/s (n. 5 km/h), mutta vähintään 0,5 m/s. Jos ajoneuvon nopeus on liian suuri tai nopeus vaihtelee liian paljon, mittaus epäonnistuu. Tämä näkyy punaisena vilkkuvana valona ajon jälkeen. Onnistunut mittaus ilmoitetaan vihreällä valolla.

12 Toiminta kuorman mittauksessa, yhteydenotto kurottajaan Pysähdy odottamaan mittavälikköön. Toimi seuraavien ohjeiden mukaan. Vain yksi auto kerrallaan purkuun. Mikäli edelläsi on auto mittauksessa, soita vasta sen tullessa tyhjänä purkualueelta pois. Mikäli et tiedä, onko edelläsi autoa, toimi ohjeen mukaan. Soita kurottajaan vain soittoajalla! Soittoajat, kestoltaan viisi minuuttia, ovat seuraavat: Tasatunnein Viisitoista minuuttia yli Puolelta Varttia vaille

13 Kuorman mittaus Soitto mittaväliköstä kurottajaan Kerro kurottajan kuljettajalle Auton rekisterinumero, Onko puutavarakuormain mukana vai ei Mikäli edelläsi on auto, soita sen tullessa tyhjänä pois purkualueelta. Mikäli et tiedä onko edelläsi autoa, toimi ohjeen mukaan. Soita kurottajaan vain soittoajalla! Jos puheluun ei vastata 5 min sisällä, soita vuoromestarille Soittoajat

14 Kuorman mittaus Kuorman mittaus tapahtuu, kun kuorma lasketetaan. Kurottajan kuljettaja laskettaa kuorman tilavuuden Modus-mittauksella tai paino-otannalla. Tämän huomaat nopeasti vilkkuvalla vihreällä valolla mittakäytävässä. Kurottajan kuljettaja antaa luvan jatkaa matkaa sekä ohjaa sinut purkupaikalle. Toimi kurottajan antamien ohjeiden mukaan. Aja liinat avattuna purkualueelle. Muista myös tarvittavat turvavarusteet! Kuormaliinoja aukaistessa on aina käytettävä kypärää, silmäsuojaimia, näkyvää turvaliiviä ja heijastinkäsineitä sekä turvakenkiä. Liinat aukaistaan sille varatulla alueella, joka on kyltein merkitty tehtaalla.

15 Kuorman purku Ennen auton purun aloittamista on varmistettava, että auton oman nostimen hydrauliikka on turvaerotettu (pois päältä). Kuljettajan on purku- tai lastauspaikalla aina käytettävä, näyttöhansikkaita, kypärää, silmäsuojaimia (erilliset lasit tai suojakypärän visiiri alas laskettuna) ja näkyvää turvaliiviä sekä turvakenkiä (talvella suositellaan käytettäväksi nastallisia turvakenkiä). Mikäli kuljettajalla ei ole edellä mainittuja suojaimia päällä purku- tai lastauspaikalla ja hän ei suostu pukemaan niitä kehotuksesta huolimatta, koneenkuljettaja ei pura tai lastaa kuormaa. Kuljettajan sekä mahdollisen apukuljettajan ja opissa olevien henkilöiden pitää olla turvallisella etäisyydellä purku- tai lastauskoneesta sekä koneen kuljettajan näkyvillä.

16 Kuorman purku Kurottajalle tai muulle purku- tai lastauskoneelle on tarvittaessa annettava käsimerkein purku- tai lastausohjeita. Käsimerkkien annossa käytetään huomiovärisiä käsineitä. Mikäli puukuorma ei ole turvallisesti purettavissa, kurottajan kuljettaja antaa erikseen autolle luvan purkaa kyseisen kuorman omalla nosturilla. Muuhun purkamiseen omalla nosturilla tarvitaan aina erillinen lupa.

17 Käsimerkit, yleiset merkit

18 Käsimerkit, pystysuorat liikkeet

19 Käsimerkit, vaakasuorat liikkeet

20 Käsimerkit, vaara

21 Tehtaalta poistuminen Autojen puhdistus suoritetaan ainoastaan siihen tarkoitukseen merkityllä paikalla. Ennen poistumista puukentältä, puhdista autosi isommista puunkappaleista ja risuista. Kuorman purun jälkeen muista aina tehdä punnitus tyhjänä: Vastaanottotodistus valmistuu vasta, kun kirjaudut tyhjäpunnitukseen vaa alle. Tee tyhjäpunnitus, vaikka tulopunnituksessa tms. olisikin ollut ongelmia. Tarkista tositteet! Ongelmatilanteissa Jätä ongelmankuvaus mitta-aseman eteiseen. Muista tarvittavat tunnistetiedot, jotta asiaan voidaan tarvittaessa palata. Mitta-aseman esimiehen tavoittaa tarvittaessa numerosta Voit myös lähettää tekstiviestin mitta-aseman numeroon

22 Vahinko ja vaaratilanteet Vahingon / läheltäpititapauksen tapahduttua kurottajan kuljettaja tai autonkuljettaja ottavat yhdessä autoilijan kanssa yhteyttä vuoromestariin Vuoromestari tarkistaa mahdolliset vahingot ja ottaa vahingoittuneesta kohteesta valokuvat. Tehdas ei vastaa vahingosta, jonka yhteydessä ei ole toimittu tämän ohjeen mukaisesti ja auto on poistunut tapauksen jälkeen tehdas-alueelta. Jos kuormastasi putoaa pölli tai huomaat irtopöllin ennen mittausta tai purkua, poimi se kyytiin ja tee ilmoitus mitta-asemalle, kurottajalle tai tarvittaessa vuoromestarille. Jos et ole avannut sidottua kuormaa tai et muuten pysty turvallisesti poimimaan pölliä kyytiin, ilmoita irtopöllistä mitta-asemalle, kurottajalle tai tarvittaessa vuoromestarille.

23 Vahinko ja vaaratilanteet Tehtaan hätänumero on Tehtaan portti toimii hälytyskeskuksena, joten yleiseen hätänumeroon 112 soitetaan vain siinä tapauksessa, että porttiin ei saada yhteyttä. Hälytyksen voi tehdä myös palopainikkeesta (mitta-aseman eteinen). Tehtaalla on oma sammutusryhmä ja vuoroissa EA-taitoisia henkilöitä. Puukentän alueen valvomoista ja mitta-asemalta löytyy ensiaputarvikkeita. Puukentällä on öljyntorjuntavälineitä.

24 yhteystiedot Sappi Kirkniemi Kurottaja Vuoromestari Portti Tehtaan hätänumero Mitta-asema tai Mitta-aseman esimies

PUUNVASTAANOTTO BIOTUOTETEHTAALLA AJO OHJEET

PUUNVASTAANOTTO BIOTUOTETEHTAALLA AJO OHJEET PUUNVASTAANOTTO BIOTUOTETEHTAALLA AJO OHJEET YLEINEN KULUNVALVONTA TEHTAALLA Tehtaan kulunvalvonta, Visy, tunnistaa autot rekisteritunnuksista. Aja lähelle porttia tunnistusta varten. o Autolla tulee olla

Lisätiedot

Pyöreän puun mittaus. 5.11.2014 x

Pyöreän puun mittaus. 5.11.2014 x Tehdasmittaus Laatija PUn, MPv Pvm 5.11.2014 x uusi ohje korvaa ohjeen 30.11.2013 Voimassa 1(7) 1.12.2014 alkaen MITTAUKSEN KUVAUS 1 PYÖREÄN PUUN MITTAUS Tehdasmittauksen lla mitataan Metsä Boardin BCTMP

Lisätiedot

Metsä Group. Purkuaikasovellus Ohje kuljetusyrittäjille. Metsä Fibre Rauma

Metsä Group. Purkuaikasovellus Ohje kuljetusyrittäjille. Metsä Fibre Rauma Metsä Group Purkuaikasovellus Ohje kuljetusyrittäjille Metsä Fibre Rauma Johdanto Rauman tehtaalle saapuminen tehdään aikataulutetusti. Kaikille toimitettaville pyöreänpuunkuormille varataan etukäteen

Lisätiedot

HCT käyttökokeilut puutavaran kuljetuksissa Pohjois- ja Itä-Suomessa Tulosseminaari

HCT käyttökokeilut puutavaran kuljetuksissa Pohjois- ja Itä-Suomessa Tulosseminaari HCT käyttökokeilut puutavaran kuljetuksissa Pohjois- ja Itä-Suomessa Tulosseminaari Hannu Pirinen Kehityspäällikkö, Metsä Group, puunhankinta ja metsäpalvelut 06.09.2016 Veljekset Hannonen Oy, 84 -tonninen

Lisätiedot

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus.

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus. 220103769 LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS Vihreä teksti on oikea vastaus. 1. Määrääkö/sisältääkö yllä oleva liikennemerkki seuraavia asioita? (kyllä- ei -en tiedä) U-käännös on kielletty Edessä on satama-alue

Lisätiedot

OHJEITA STEVECO OY:N HIETASEN TERMINAALISSA ASIOIVILLE

OHJEITA STEVECO OY:N HIETASEN TERMINAALISSA ASIOIVILLE HN/AN/ES/JM ASIOINTIOHJE 29.06.2016 OHJEITA STEVECO OY:N HIETASEN TERMINAALISSA ASIOIVILLE Hietaseen saapuminen Kaikki tavaran tuojat ja hakijat ilmoittautuvat Stevecon autovastaanotossa Hietasen portilla.

Lisätiedot

Alku 2.0 Ajolupien ja kulkulupien käsittelyjärjestelmä

Alku 2.0 Ajolupien ja kulkulupien käsittelyjärjestelmä kumppaniyritykset Toimittajayritykset kumppaniyritykset Alku 2.0 Ajolupien ja kulkulupien käsittelyjärjestelmä Henkilöt Ajoneuvot Portti Vieraat Kulkulupahakemukset Perehdytysilmoittautumiset Ajolupahakemukset

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 7.3.2007 KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 SISÄLLYSLUETTELO

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 7.3.2007 KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 SISÄLLYSLUETTELO KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 OESPEAKER VERSIO 10.3 OSSPEAKER VERSIO 10.3 TILA: 3.3.2007 SISÄLLYSLUETTELO Ohjelman asennus... 2 Radiorastien liittäminen... 2 Taustatietojen syöttö... 2 Verkon

Lisätiedot

Käyttöohje, terminaali. Boliden Harjavalta 4.12.2012. Copyright Lahti Precision Oy

Käyttöohje, terminaali. Boliden Harjavalta 4.12.2012. Copyright Lahti Precision Oy i Boliden, Harjavalta Käyttöohje Terminaali 4.12.2012 ii Boliden, Harjavalta LAHTI PRECISION OY Postal address Telephone int. E-mail Ahjokatu 4 A P.O.B. 22 +358 382921 general@lahtiprecision.com 15800

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

Autolla ulkomaille. Voimassa 1.6.2015 alkaen

Autolla ulkomaille. Voimassa 1.6.2015 alkaen Autolla ulkomaille Voimassa 1.6.2015 alkaen Liikenteessä vahinko voi yllättää huolellisenkin matkalaisen Tästä oppaasta on apua, jos joudut ulkomailla liikenneonnettomuuteen. Opas sisältää toimintaohjeita

Lisätiedot

Valmis 8 m alumiinitelinepaketti

Valmis 8 m alumiinitelinepaketti Valmis 8 m alumiinitelinepaketti Ota peräkärry hinaukseen! www.ramirent.fi www.ramirent.fi Peräkärryn sisältö Telinepaketti koostuu Instant Span 300 7,9 m korkeasta alumiinitelineestä, joka on valmiiksi

Lisätiedot

Oulun seudulla kiertävät nopeusnäyttötaulut

Oulun seudulla kiertävät nopeusnäyttötaulut 3.7.21 Oulun seudulla kiertävät nopeusnäyttötaulut Mittaukset ajalla 8/214 7/21 Oulun kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ovat hankkineet siirrettäviä nopeusnäyttötauluja, joilla annetaan palautetta

Lisätiedot

Sucros Oy Säkylän tehtaan suojainkäytännöt

Sucros Oy Säkylän tehtaan suojainkäytännöt Sucros Oy Säkylän tehtaan suojainkäytännöt Tarkoitus Tässä asiakirjassa kuvataan Sucros Oy:n Säkylän tehtaan henkilökohtaisten suojainten käyttöä ohjaavat käytännöt. Käytännöt perustuvat Nordzuckerin antamaan

Lisätiedot

Autolla ulkomaille. Voimassa alkaen

Autolla ulkomaille. Voimassa alkaen Autolla ulkomaille Voimassa 1.6.2018 alkaen Autolla ulkomaille Liikenteessä vahinko voi yllättää huolellisenkin matkalaisen Tästä oppaasta on apua, jos joudut ulkomailla liikenneonnettomuuteen. Opas sisältää

Lisätiedot

METSÄ GROUP. Purkuaikasovellus yrittäjäohje. Pilotti Metsä Fibre Rauma

METSÄ GROUP. Purkuaikasovellus yrittäjäohje. Pilotti Metsä Fibre Rauma METSÄ GROUP Purkuaikasovellus yrittäjäohje Pilotti Metsä Fibre Rauma Johdanto Aikataulutusjärjestelmää on Metsä Forestissa suunniteltu Äänekosken uuden biotuotetehtaan haasteellisen puun toimituksen tarpeisiin.

Lisätiedot

OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi

OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi Ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi Oma asiointi -sivuston kautta. Jos sinulla ei ole työnhakua aloittaessasi

Lisätiedot

Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla?

Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla? Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla? Yhteistä ajoneuvolaissa luokitelluille em. ajoneuvoille on kansan suussa kulkeva nimitys mönkijä. Kauppiaat

Lisätiedot

Potilasopas. Tämän oppaan omistaa:

Potilasopas. Tämän oppaan omistaa: Potilasopas Tämän oppaan omistaa: Icare HOME (Malli: TA022) POTILASOPAS TA022-035 FI-3.1 3 Johdanto Tämä opas sisältää Icare HOME -tonometrin käyttöohjeet. Lue ohjeet huolellisesti, ennen kuin alat käyttää

Lisätiedot

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu alkaen

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu alkaen Näin haet vuosilomakustannuskorvausta työnantajalle verkossa Työnantajan asiointipalvelu 6.0.08 alkaen Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen Toiminnot Sovelluksen valinta Toiminnot Etuuden valinta

Lisätiedot

MUSTALINJA II KÄYTTÖOHJE MUSTALINJA.FI

MUSTALINJA II KÄYTTÖOHJE MUSTALINJA.FI MUSTALINJA II KÄYTTÖOHJE 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. PUHELIMEN PERUSNÄYTTÖ JA KUVAKKEIDEN MERKITYKSET... 3 2. SISÄÄNKIRJAUTUMINEN... 4 3. ASETUKSET ULOSPÄIN NÄKYVÄN NUMERON VALINTA... 5 4. ASETUKSET JONOJEN

Lisätiedot

Tervetuloa vuosihuoltoon 2019

Tervetuloa vuosihuoltoon 2019 Tervetuloa vuosihuoltoon 2019 Seisokkiajat tuotantolinjoittain Kuparisulatto 24.4. 4.6. (42 vrk) Kuonarikastamo 24.4. 4.6. (42 vrk) Nikkelisulatto ja sulattojen yhteiset 6.5. 20.5. (15 vrk) Rikkihappotehtaat

Lisätiedot

PUUTAVARAN MITTAUSMENETELMIEN OSUUDET VUONNA Samuli Hujo

PUUTAVARAN MITTAUSMENETELMIEN OSUUDET VUONNA Samuli Hujo PUUTAVARAN MITTAUSMENETELMIEN OSUUDET VUONNA 2003 Puutavaran mittaus- ja hakkuumäärät 2003 Mittausmenetelmien osuudet vuonna 2003 tilasto perustuu kyselyyn vastanneiden Metsätehon osakasyritysten ilmoittamiin

Lisätiedot

BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE

BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE Sivu 1 1. KUN TYÖVUORO ALKAA / OHJELMAN KÄYNNISTYS 1. Ohjelmat käynnistyvät klikkaamalla Start = Käynnistysvalikko 2. Käynnistä birssi.net klikkaamalla sen käynnistyskuvaketta

Lisätiedot

Oulun seudulla kiertävät nopeusnäyttötaulut

Oulun seudulla kiertävät nopeusnäyttötaulut 28.7.217 Oulun seudulla kiertävät nopeusnäyttötaulut Mittaukset ajalla 8/216 7/217 Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella on kaksi siirrettävää nopeusnäyttötaulua, joilla annetaan palautetta autoilijoille

Lisätiedot

Eksote-tilauksen ajaminen poikkeaa tavallisesta taksintilauksesta muutamin osin, jotka käydään läpi tässä ohjeessa.

Eksote-tilauksen ajaminen poikkeaa tavallisesta taksintilauksesta muutamin osin, jotka käydään läpi tässä ohjeessa. Kuljettajan ohje Eksote -tilaukset Taksi Helsingin MTI-välitysjärjestelmässä Eksote-tilauksen ajaminen poikkeaa tavallisesta taksintilauksesta muutamin osin, jotka käydään läpi tässä ohjeessa. Eksote -kyytien

Lisätiedot

Kuljetus TOT 17/00. Kuorma-auton kääntyväkattoinen kapelli osui 20 kv:n sähkölinjaan TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Kuorma-autonkuljettaja

Kuljetus TOT 17/00. Kuorma-auton kääntyväkattoinen kapelli osui 20 kv:n sähkölinjaan TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Kuorma-autonkuljettaja TOT-RAPORTTI 17/00 Kuorma-auton kääntyväkattoinen kapelli osui 20 kv:n sähkölinjaan TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Kuorma-autonkuljettaja oli ajanut kuorma-autonsa väärään purkupaikkaan. Tällä

Lisätiedot

SMS -viestien lähettämisen ohjeet CAB Planohjelmassa

SMS -viestien lähettämisen ohjeet CAB Planohjelmassa SMS -viestien lähettämisen ohjeet CAB Planohjelmassa Asetukset perustiedoissa: SMS -palvelun aktivointi tehdään kohdassa Perustiedot/Yrityksen asetukset/sms Asetukset (ks. kuva yllä) SMS -palvelun aktivointi:

Lisätiedot

Työturvallisuuskatsaus siltatekniikan päivät 27. - 28.1.2016 Vantaa. työturvallisuuspäällikkö Risto Lappalainen, p. 0295 34 3966

Työturvallisuuskatsaus siltatekniikan päivät 27. - 28.1.2016 Vantaa. työturvallisuuspäällikkö Risto Lappalainen, p. 0295 34 3966 Työturvallisuuskatsaus siltatekniikan päivät 27. - 28.1.2016 Vantaa työturvallisuuspäällikkö Risto Lappalainen, p. 0295 34 3966 Turvapuistohankkeista Esittelykontti Espooseen (valmis keväällä 2016) Radanrakentamisen

Lisätiedot

Tuntiopettajan HelleWi ja sähköinen päiväkirja

Tuntiopettajan HelleWi ja sähköinen päiväkirja Tuntiopettajan HelleWi ja sähköinen päiväkirja 26.1.2017 Yleistä Ohjeen tarkoituksena on opastaa tuntiopettaja HelleWi -ohjelman käyttöön kurssisuunnittelun, oppilaiden tietojen (yhteydenottoa varten)

Lisätiedot

Esimerkkejä KELA-ajoista

Esimerkkejä KELA-ajoista Esimerkkejä KELA-ajoista KELA-tilaus. Yhdensuuntainen matka, yksi matkustaja: Hyväksy ajotarjous Vector-9000 terminaalista. Halutessasi voit tulostaa KELA ajoselitteen Vectorin PRINT painikkeesta. Aja

Lisätiedot

Tiedotusvälineiden edustajille: Tervetuloa Skanskan työmaalle

Tiedotusvälineiden edustajille: Tervetuloa Skanskan työmaalle Tiedotusvälineiden edustajille: Tervetuloa Skanskan työmaalle! 15.7.2019 Tiedotusvälineiden edustajille: Tervetuloa Skanskan työmaalle 1 Kun olet tulossa työmaalle jutuntekoon tai ottamaan kuvia Ota yhteyttä

Lisätiedot

Kattolaatikko Xperience

Kattolaatikko Xperience Ohje nro Versio Osa nro 8698518 1.0 Kattolaatikko Xperience A8903209 Sivu 1 / 8 A8903214 Sivu 2 / 8 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit ovat turvallisuuden

Lisätiedot

Ohje yrityspysäköintiluvan hakemiseen ja maksamiseen

Ohje yrityspysäköintiluvan hakemiseen ja maksamiseen Ohje yrityspysäköintiluvan hakemiseen ja maksamiseen 1. Rekisteröityminen Uuden asiakkaan tulee rekisteröityä lupapalveluun. Mene osoitteeseen www.eparking.fi ja rekisteröi itsesi käyttäjäksi. Rekisteröitymiseen

Lisätiedot

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen Sovelluksen valinta Toiminnot Etuuden valinta Sairausajan

Lisätiedot

VESITIEKULJETUKSEN KEHITTÄMINEN

VESITIEKULJETUKSEN KEHITTÄMINEN VESITIEKULJETUKSEN KEHITTÄMINEN Projektiryhmä Jouni Väkevä, Samuli Hujo, Markku Mäkelä, Janne Peltola ja Kaarlo Rieppo Rahoittajat Järvi-Suomen uittoyhdistys, Metsähallitus, Metsäliitto Osuuskunta, Stora

Lisätiedot

Muutoksia ajokortteihin Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Muutoksia ajokortteihin Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutoksia ajokortteihin 1.7.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. LT-luokan poistuminen LT-luokka (liikennetraktori) poistuu uuden ajokorttilain voimaantulohetkellä Nykyiseen LT-luokkaan kuuluvien

Lisätiedot

Yhteystiedot: Kymenlaaksonkatu 2 A19 48100 KOTKA FINLAND Y-tunnus: 1227866-7. Ajotilaukset / yhteydenotot:

Yhteystiedot: Kymenlaaksonkatu 2 A19 48100 KOTKA FINLAND Y-tunnus: 1227866-7. Ajotilaukset / yhteydenotot: Yhteystiedot: Kymenlaaksonkatu 2 A19 48100 KOTKA FINLAND Y-tunnus: 1227866-7 Ajotilaukset / yhteydenotot: Antti Kallas 0400 829 707 Petri Kallas 0400 757 105 Jarkko Kallas 040 536 4595 TAI Internet: www.kallas.fi

Lisätiedot

DIPLOMITYÖN, PRO GRADU TUTKIELMAN, KANDIDAATIN TYÖN TAI LISENSIAATINTUTKIMUKSEN TALLENTAMINEN LUTPUBIIN (DORIA-PALVELIMELLE)

DIPLOMITYÖN, PRO GRADU TUTKIELMAN, KANDIDAATIN TYÖN TAI LISENSIAATINTUTKIMUKSEN TALLENTAMINEN LUTPUBIIN (DORIA-PALVELIMELLE) DIPLOMITYÖN, PRO GRADU TUTKIELMAN, KANDIDAATIN TYÖN TAI LISENSIAATINTUTKIMUKSEN TALLENTAMINEN LUTPUBIIN (DORIA-PALVELIMELLE) Ole hyvä ja lue nämä 15-sivuiset tallennusohjeet huolellisesti läpi. Huomaa,

Lisätiedot

BOHA vuosihuolto toimittajainfo turvayksikön materiaali

BOHA vuosihuolto toimittajainfo turvayksikön materiaali BOHA vuosihuolto 2016 toimittajainfo turvayksikön materiaali ALKU- sovellus käyttäjätunnukset opastus Jori Saine ISS Security Oy 040-7026501 jori.saine@iss.fi Omien työntekijöiden henkilötietojen tarkastaminen

Lisätiedot

RATAKILVET SUOMEN MOTOCROSSRADOILLE 16.3.2015. rev B

RATAKILVET SUOMEN MOTOCROSSRADOILLE 16.3.2015. rev B RATAKILVET SUOMEN MOTOCROSSRADOILLE 16.3.2015 rev B MX RATOJEN KILVET JA OPASTEET MX Safety kilvet on esitelty ensimmäisen kerran yleisesti MP15 messuilla yhteistyössä MX Safety projektin, Pelastuslaitosten

Lisätiedot

Mark Summary. Taitaja 2013. Skill Number 105 Skill Metsäkoneen käyttö. Competitor Name

Mark Summary. Taitaja 2013. Skill Number 105 Skill Metsäkoneen käyttö. Competitor Name Summary Skill Number 105 Skill Metsäkoneen käyttö ing Scheme Lock 14-05-2013 13:55:19 Final Lock 16-05-2013 15:52:13 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E F A

Lisätiedot

Lyhyt käyttöohje SiMAP-mittaus 28.8.2012

Lyhyt käyttöohje SiMAP-mittaus 28.8.2012 1 (7) SiMAP -mittaus Contents 1. SiMAP-MITTAUSJÄRJESTELMÄ...1 2. KÄYTTÖÖNOTTO...2 2.1 Tee tämä ensin!...2 2.2 Sim-kortin asettaminen paikoilleen...2 3. MITTAUS...3 3.1 Salkku mittauskohteessa...3 3.2 Anturit...3

Lisätiedot

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat 8.0.08 Työnantaja/Näin haet vanhempainpäivärahaa Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen

Lisätiedot

2. Käytä haalareita ja suojakäsineitä - pyyhi haalareista mahdolliset öljytahrat pois ennen kuin palautat ne naulakkoon - käytä myös suojalaseja

2. Käytä haalareita ja suojakäsineitä - pyyhi haalareista mahdolliset öljytahrat pois ennen kuin palautat ne naulakkoon - käytä myös suojalaseja HYDRAULIIKKALABORAATIOT 2015-16 TOIMINTA JA TURVALLISUUSOHJEITA 1. Noudata siisteyttä ja järjestystä - jos öljyä valuu lattialle, niin pyyhi öljy välittömästi pois - valuta letkut tyhjiksi ja laita perusliittimen

Lisätiedot

ehdot 12.1 Toimitus- Yhteystiedot: Gyproc myyntiryhmä: Tilaukset ja toimitukset Tekninen palvelu ORDER

ehdot 12.1 Toimitus- Yhteystiedot: Gyproc myyntiryhmä: Tilaukset ja toimitukset Tekninen palvelu ORDER Yhteystiedot: Gyproc myyntiryhmä: Gyproc-tuotteet Myyntijohtaja: Jan Rokama, puh: 0400 534 357 Myyntipäällikkö: Markku Itänen, puh: 040 754 2794 Aluemyyntipäälliköt: Etelä-Suomi: Marko Alho, puh: 044 735

Lisätiedot

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu.

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu. Lain mukaan joka kodissa täytyy olla palovaroitin. Tulipalo alkaa usein keittiöstä. Jos rasva syttyy palamaan, laita kansi päälle. Älä koskaan käytä vettä. Huolehdi palavasta kynttilästä. Älä tupakoi sängyllä

Lisätiedot

Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN ASUINKIINTEISTÖLLÄ

Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN ASUINKIINTEISTÖLLÄ Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN ASUINKIINTEISTÖLLÄ Jätekeskus ja jäteasemat Polvijärven jäteasema Avoinna arkisin ti klo 9-13 ja to klo 14-18 Ahertajantie 2 83700 Polvijärvi Kontiosuon jätekeskus

Lisätiedot

Kansalaisen sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen

Kansalaisen sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen Kansalaisen sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen 1.1.4.0 Sisällysluettelo Kansalaisen sisäänkirjautuminen... 3 Asiointialueen vaihto kirjautumisen yhteydessä... 8 Omahyviksestä uloskirjautuminen...10

Lisätiedot

MEKANIIKAN TEHTÄVIÄ. Nostotyön suuruus ei riipu a) nopeudesta, jolla kappale nostetaan b) nostokorkeudesta c) nostettavan kappaleen massasta

MEKANIIKAN TEHTÄVIÄ. Nostotyön suuruus ei riipu a) nopeudesta, jolla kappale nostetaan b) nostokorkeudesta c) nostettavan kappaleen massasta MEKANIIKAN TEHTÄVIÄ Ympyröi oikea vaihtoehto. Normaali ilmanpaine on a) 1013 kpa b) 1013 mbar c) 1 Pa Kappaleen liike on tasaista, jos a) kappaleen paikka pysyy samana b) kappaleen nopeus pysyy samana

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

Turvallisuutta kotiin. Turvapuhelin

Turvallisuutta kotiin. Turvapuhelin Turvallisuutta kotiin Turvapuhelin Turvapuhelin toimii näin Turvapuhelin on kaiutinpuhelin, joka koostuu kahdesta osasta: pääyksiköstä ja hälytysrannekkeesta, jonka voi kiinnittää ranteeseen tai ripustaa

Lisätiedot

Langaton verenpainemittari (BP7) PIKAOPAS

Langaton verenpainemittari (BP7) PIKAOPAS FI Langaton verenpainemittari (BP7) PIKAOPAS Pikaoppaassa kerrotaan, kuinka mobiililaite määritellään, Bluetooth-yhteys muodostetaan ja verenpaine mitataan. Noudata alla olevia ohjeita aloittaaksesi mittauksen.

Lisätiedot

Verkkoasetusten ohjeet

Verkkoasetusten ohjeet Älyvaraajan ohjaus 1 Älyvaraajan liittäminen kodin internet-reitittimeen... 2 1.1 Älyvaraajan liittäminen internetiin Ethernet-kaapelilla... 2 1.2 Älyvaraajan liittäminen internetiin langattomasti WPS

Lisätiedot

VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi

VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi VA-järjestelmän käyttöohje Käyttäjän kirjauduttua Va-järjestelmään palvelun etusivulla näkyy oman yrityksen ilmoitukset 14 vuorokauden ajalta.

Lisätiedot

Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa

Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa Elisa tarjoaa maksupäätteiksi Netsin Ingenico ipp350 tai iwl250 Ethernet yhteydellä ja iwl250 mallia Bluetooth yhteydellä. Jotta maksupääte toimii Elisa

Lisätiedot

RIIKINVOIMAN EKOVOIMALAITOKSEN JÄTTEEN VASTAANOTON OHJE KULJETTAJILLE

RIIKINVOIMAN EKOVOIMALAITOKSEN JÄTTEEN VASTAANOTON OHJE KULJETTAJILLE RIIKINVOIMAN EKOVOIMALAITOKSEN JÄTTEEN VASTAANOTON OHJE KULJETTAJILLE 1. EKOVOIMALAITOKSEN YHTEYSTIEDOT Riikinvoima, jätteen käsittely (ma-pe klo 7 21) 040 8242583 Riikinvoima valvomo (ma-su, 24 h) 040

Lisätiedot

Nokia autoluuri Asennusohje Käyttöopas

Nokia autoluuri Asennusohje Käyttöopas Nokia autoluuri Asennusohje Käyttöopas HSU-4 CUW-3 9232831 2. painos 2004-2006 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän asiakirjan sisällön jäljentäminen, jakeleminen tai tallentaminen kokonaan tai osittain

Lisätiedot

MITEN MYYT JA MITTAAT ENERGIAPUUTA? Aluejohtaja Pauli Rintala Metsänomistajien liitto Järvi-Suomi

MITEN MYYT JA MITTAAT ENERGIAPUUTA? Aluejohtaja Pauli Rintala Metsänomistajien liitto Järvi-Suomi MITEN MYYT JA MITTAAT ENERGIAPUUTA? Aluejohtaja Pauli Rintala Metsänomistajien liitto Järvi-Suomi ENERGIAPUUKAUPAN VAIHTOEHDOT Pystykauppa (myydään ostajalle hakkuuoikeus, myyjä saa puusta kantohinnan

Lisätiedot

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu Näin haet vuosilomakustannuskorvausta työnantajalle verkossa Työnantajan asiointipalvelu 2017 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö edellyttää

Lisätiedot

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile ndroid Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet tarvitsee

Lisätiedot

Ohjeita Omapalvelun käyttöön

Ohjeita Omapalvelun käyttöön Ohjeita Omapalvelun käyttöön Sisällysluettelo Omapalvelu 3 Omat tiedot ja Yhteydenottotapa 4 Aloitus 5 Uusi ja keskeneräinen hakemus 1/2 6 Uusi ja keskeneräinen hakemus 2/2 7 Etusivu 1/3 8 Etusivu 2/3

Lisätiedot

Lämpötila Tuulensuunta Tuulen nopeus Suhteellinen kosteus Tiistai 23.05.2006 o

Lämpötila Tuulensuunta Tuulen nopeus Suhteellinen kosteus Tiistai 23.05.2006 o 1 / 6 JOENSUUN KAUPUNKI YMPÄRISTÖNSUOJELUTOIMISTO Jokikatu 7 80220 Joensuu JOENSUN UKONLAHDEN SYVÄSATAMAN MELUMITTAUKSET TAUSTAA Mittaukset suoritettiin liittyen Ukonlahden syväsataman ympäristölupaan.

Lisätiedot

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Windows Vista, Internet Explorer 7 - Suomenkielinen Huomaa! Asennuksen vaiheet voivat poiketa tästä ohjeistuksesta, johtuen esim. käyttämässäsi tietokoneessa olevasta

Lisätiedot

Pinomittaus ajoneuvossa Ositettu kehysotantamittaus

Pinomittaus ajoneuvossa Ositettu kehysotantamittaus Pinomittaus ajoneuvossa Ositettu kehysotantamittaus Pinomittaus ajoneuvossa, projekti nro 241 1 Projektiryhmä Pinomittaus ajoneuvossa Ositettu kehysotantamittaus Tuomo Vuorenpää, proj.pääll. (kesäkuuhun

Lisätiedot

Kuormien purku ja turvalliset elementtien asennukset

Kuormien purku ja turvalliset elementtien asennukset Kuormien purku ja turvalliset elementtien asennukset AJANKOHTAISTA 2017 ESITYS 1. Turvallisuuskehitys Parmassa 2. Parman projektinhallinta numeroina 3. Parman ajankohtaiset turvallisuutta parantavat tuoteratkaisut

Lisätiedot

Contact Mobile Poca käyttöohje Android puhelimeen

Contact Mobile Poca käyttöohje Android puhelimeen Contact Mobile Poca käyttöohje Android puhelimeen 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä... 3 2 Tilausvälityssovelluksen käynnistäminen... 3 3 Poca-sovelluksen aktivoiminen... 3 3.1 Toiminnon aktivoiminen:... 3

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi ASENNUSOHJEET Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi SISÄLLYS Yleistä... 2 Vastaanotto ja säilytys... 2 Tasaannuttaminen... 3 Asennusolosuhteet...

Lisätiedot

Mark Summary Form Taitaja-Mästare 2009

Mark Summary Form Taitaja-Mästare 2009 Form 6 Summary Form Page 1 of 1 11-03-2011 16:06:49 Skill No. 104 Skill Kuljetuslogistiikka Competitor No. Competitor Name Member Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A

Lisätiedot

Ohje työmatkapyköintiluvan hakemiseen ja maksamiseen

Ohje työmatkapyköintiluvan hakemiseen ja maksamiseen Ohje työmatkapyköintiluvan hakemiseen ja maksamiseen 1. Rekisteröityminen Uuden asiakkaan tulee rekisteröityä lupapalveluun. Mene osoitteeseen www.eparking.fi ja rekisteröi itsesi käyttäjäksi. Rekisteröitymiseen

Lisätiedot

MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE

MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE SCdefault 900 Asennusohje SITdefault MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Date Instruction Part No. Replaces 32 025 666 Sep 05 32

Lisätiedot

Paikallinen sopimus ulkopuolisen työvoiman käytöstä

Paikallinen sopimus ulkopuolisen työvoiman käytöstä Paikallinen sopimus ulkopuolisen työvoiman käytöstä Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä 22.12.2006/1233 Laki yhteistoiminnasta yrityksissä

Lisätiedot

NISSANCONNECT EV -PIKAOPAS

NISSANCONNECT EV -PIKAOPAS NISSANCONNECT EV -PIKAOPAS Varmista NissanConnect EV:n avulla, että saat Nissan-sähköautostasi irti mahdollisimman paljon. Noudata näitä helppoja ohjeita Nissanisi ohjaamiseen tietokoneen tai älypuhelimen

Lisätiedot

Oulun seudulla kiertävät nopeusnäyttötaulut

Oulun seudulla kiertävät nopeusnäyttötaulut 3.8.216 Oulun seudulla kiertävät nopeusnäyttötaulut Mittaukset ajalla 8/21 7/216 Oulun kaupungilla ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella on siirrettäviä nopeusnäyttötauluja, joilla annetaan palautetta

Lisätiedot

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta!

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta! Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta! Lisää teksti napsauttamalla Abien ryhmänohjaus ke 9.8.2017 Opiskelijailmoituslomake Tarkista, että tietosi pitävät paikkansa ja korjaa tarvittaessa vanhat tai virheelliset

Lisätiedot

MTData-autopäätteiden ohjelmistopäivitys

MTData-autopäätteiden ohjelmistopäivitys Autoilija- ja kuljettajatiedote View this email in your browser MTData-autopäätteiden ohjelmistopäivitys MTData -autopäätteisiin asennetaan uusi ohjelmistopäivitys. Päivitykset lähetetään autoihin jaksoittain

Lisätiedot

CCS COMBO 2 ADAPTER. Omistajan käsikirja

CCS COMBO 2 ADAPTER. Omistajan käsikirja CCS COMBO 2 ADAPTER Omistajan käsikirja VAROITUKSIA SÄILYTÄ NÄMÄ TÄRKEÄT TURVALLISUUSOHJEET. Tämä asiakirja sisältää tärkeitä ohjeita ja varoituksia, joita on noudatettava CCS Combo 2 -adapteria käytettäessä.

Lisätiedot

PUUTAVARAN MITTAUSMENETELMIEN OSUUDET VUONNA 2006

PUUTAVARAN MITTAUSMENETELMIEN OSUUDET VUONNA 2006 PUUTAVARAN MITTAUSMENETELMIEN OSUUDET VUONNA 2006 Samuli Hujo 1 Puutavaran mittaus- ja hakkuumäärät 2006 Mittausmenetelmien osuudet vuonna 2006 tilasto perustuu kyselyyn vastanneiden Metsätehon osakasyritysten

Lisätiedot

HS-8100 BLUETOOTH CAR KIT Tuotetiedot

HS-8100 BLUETOOTH CAR KIT Tuotetiedot Tuotetiedot Hands free -laite Mikrofoni Lyhyt mikrofoni 1 12 V -liitin 2 Mikrofoniliitäntä 3 Linkkipainike 4 Toiminnon merkkivalo (sininen/punainen) 5 Soittopainike 6 Äänenvoimakkuuden lisääminen (+) Käyttö

Lisätiedot

Tarkkaamattomuus tieliikenteessä. Petri Jääskeläinen

Tarkkaamattomuus tieliikenteessä. Petri Jääskeläinen Tarkkaamattomuus tieliikenteessä Petri Jääskeläinen Kun ajat, aja Kuljettajan keskeisin tehtävä on ajoneuvon turvallinen kuljettaminen. Tarkkaamattomuus tarkoittaa huomion kiinnittymistä pois tästä tehtävästä:

Lisätiedot

Semel TM6000 Taksimittari käyttöohjeen lisäliite, KELA-kuljetus Taksi Helsinki

Semel TM6000 Taksimittari käyttöohjeen lisäliite, KELA-kuljetus Taksi Helsinki Semel TM6000 Taksimittari käyttöohjeen lisäliite, KELA-kuljetus Taksi Helsinki KELA-kuljetuksen suorittaminen ja laskuttaminen 1.7.2018 alkaen. Tässä esimerkissä on kolmen matkustajan yhdistetty kuljetus,

Lisätiedot

Semel TM6000 Taksimittari käyttöohjeen lisäliite, KELA-kuljetus Taksi Helsinki

Semel TM6000 Taksimittari käyttöohjeen lisäliite, KELA-kuljetus Taksi Helsinki Semel TM6000 Taksimittari käyttöohjeen lisäliite, KELA-kuljetus Taksi Helsinki KELA-kuljetuksen suorittaminen ja laskuttaminen 1.7.2018 alkaen. Tässä esimerkissä on kolmen matkustajan yhdistetty kuljetus,

Lisätiedot

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Softphone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP Softphonen asentamiseksi tietokoneellesi. lla olevat yksinkertaiset

Lisätiedot

Turvapainike. Käyttöohje

Turvapainike. Käyttöohje Turvapainike Käyttöohje Yhteystiedot Tekninen asiakaspalvelu asiakaspalvelu@avarn.fi 010 620 2010 (arkisin klo 8-16) Hälytyskeskus halytyskeskus@avarn.fi 010 620 2000 Terkniset tiedot Puhelinverkko: kaksitaajuus

Lisätiedot

MVR Keskeiset muutokset MVR mittariin. INFRA ry Ari Kähkönen

MVR Keskeiset muutokset MVR mittariin. INFRA ry Ari Kähkönen MVR-2017 Keskeiset muutokset MVR 2010 -mittariin 12.10.2017 Ari Kähkönen MVR-mittauksesta 1/2 MVR-mittari on maa- ja vesirakentamisen työmaiden työolosuhteiden ja -turvallisuuden arviointimenetelmä. MVR-mittauksella

Lisätiedot

Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006)

Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006) KombiTemp HACCP Elintarviketarkastuksiin Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006) web: web: www.haccp.fi 2006-05-23 KombiTemp HACCP on kehitetty erityisesti sinulle, joka työskentelet elintarvikkeiden

Lisätiedot

Aiemmin lähetetyissä ohjeissa oli ensiapuna tiettyihin ongelmiin se, että sammuttaa tabletin. Tabletti on myös hyvä sammuttaa joka vuoron jälkeen.

Aiemmin lähetetyissä ohjeissa oli ensiapuna tiettyihin ongelmiin se, että sammuttaa tabletin. Tabletti on myös hyvä sammuttaa joka vuoron jälkeen. Autoilija- ja kuljettajakuukausikirje View this email in your browser Tabletin sammutus Aiemmin lähetetyissä ohjeissa oli ensiapuna tiettyihin ongelmiin se, että sammuttaa tabletin. Tabletti on myös hyvä

Lisätiedot

ABT PUNNITSEVA HAARUKKAVAUNU ECONOMY

ABT PUNNITSEVA HAARUKKAVAUNU ECONOMY ABT PUNNITSEVA HAARUKKAVAUNU ECONOMY Lue käyttöohje ennen vaunun käyttöönottoa! Sisällys 1. Johdanto 2. Erittely 3. Varoitukset ja turvaohjeet 4. Haarukkavaunun käyttäminen 4.1 Käyttö 4.2 Näytön toiminnot

Lisätiedot

Semel TM6000 Taksimittari käyttöohjeen lisäliite, KELA-kuljetus

Semel TM6000 Taksimittari käyttöohjeen lisäliite, KELA-kuljetus Semel TM6000 Taksimittari käyttöohjeen lisäliite, KELA-kuljetus KELA-kuljetuksen suorittaminen ja laskuttaminen 1.7.2018 alkaen. Tässä esimerkissä on kolmen matkustajan yhdistetty kuljetus, jossa yksi

Lisätiedot

TENNISVARAUSJÄRJESTELMÄ. OHJEKIRJA v.1.0

TENNISVARAUSJÄRJESTELMÄ. OHJEKIRJA v.1.0 1 TENNISVARAUSJÄRJESTELMÄ OHJEKIRJA v.1.0 2 KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN REKISTERÖIMINEN 3 KIRJAUTUMINEN TUNNUKSILLA 5 OMIEN TIETOJEN MUOKKAAMINEN 5 KALENTERIN SELAAMINEN 8 VUORON VARAAMINEN 9 VARAUKSEN PERUUTTAMINEN

Lisätiedot

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus 2018 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö edellyttää

Lisätiedot

Apua valitusten ja maksunpalautusten välttämiseen

Apua valitusten ja maksunpalautusten välttämiseen Apua valitusten ja maksunpalautusten välttämiseen Välillä jotain voi mennä pieleen tilauksessa. Tässä on kätevä oppaamme, jonka avulla voit estää valituksia ja maksunpalautuksia. Ongelmat kuuluvat yleensä

Lisätiedot

Motit liikkeelle. Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen

Motit liikkeelle. Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen Motit liikkeelle Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen Puukauppa ja hakkuut Suomen puuvaranto Suomen metsien puuvaranto on viimeisimmän Valtakunnan metsien

Lisätiedot

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT Hifitalo 2010 Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT Kasausohje YHTEYSTIEDOT Myymälä: info@hifitalo tel.044 055 3595 Asentamo: asentamo@hifitalo.fi tel.040 588 4680 Onnittelut, olette ostaneet itsellenne laatutuotteen

Lisätiedot

Semel M2 Premium auton järjestelmä, KELA-kuljetus kuljettajan ohje

Semel M2 Premium auton järjestelmä, KELA-kuljetus kuljettajan ohje Semel M2 Premium auton järjestelmä, KELA-kuljetus kuljettajan ohje Huom! Tässä ohjeessa on käsitelty KELA-kuljetus Semel M2 Premium laitekokoonpanolla: Semel M2 Touch Screen taksimittari, Semel Contact

Lisätiedot

Yleistä tietoa Tulorekisterin varmenteesta

Yleistä tietoa Tulorekisterin varmenteesta Yleistä tietoa Tulorekisterin varmenteesta Miksi haetaan? - Organisaatio, joka käyttää tulorekisterin teknistä rajapintaa, tarvitsee tulorekisterin varmennepalvelun julkaiseman varmenteen. - Varmenteella

Lisätiedot

Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot

Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot Saku Chydenius tammikuu 2004 Asko Ikävalko Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot Työn valvoja: Kimmo Saurén RAPORTTI 1(8) 1. Alkuperäinen tehtävänanto 2. Määritelmä valojen vaihtumiselle Muodosta

Lisätiedot

KELA-tilaus. Yhdensuuntainen matka, yksi matkustaja:

KELA-tilaus. Yhdensuuntainen matka, yksi matkustaja: KELA-tilaus. Yhdensuuntainen matka, yksi matkustaja: Hyväksy ajotarjous Vector 9000 terminaalista. Halutessasi voit tulostaa KELA ajoselitteen Vectorin PRINT painikkeesta. Aja nouto-osoitteeseen. Käynnistä

Lisätiedot

TOIMET ENNEN OTTELUA

TOIMET ENNEN OTTELUA OHJE TASO SPL Kaakkois-Suomi (päivitetty 25.4.2016) Tämän ohjeen mukaisesti toimitaan Kaakkois-Suomen piirin niissä sarjoissa, joissa ei lasketa sarjataulukoita. Sivut 1-5 voi tehdä jo etukäteen järjestelmässä

Lisätiedot