Tilusjärjestelyt Pohjanmaalla Kiinteistösuunnittelu (Tarveselvityskokous Alahärmä ) Maanmittauslaitos Juha Patana

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tilusjärjestelyt Pohjanmaalla Kiinteistösuunnittelu (Tarveselvityskokous Alahärmä ) Maanmittauslaitos Juha Patana"

Transkriptio

1 Tilusjärjestelyt Pohjanmaalla Kiinteistösuunnittelu (Tarveselvityskokous Alahärmä ) Maanmittauslaitos Juha Patana

2 Tilaisuuden ohjelma Tilusjärjestelyn taustaa Tilusjärjestelyn sisältö, periaatteet ja vaiheet Tarveselvitys, tilusjärjestelytoimitus ja valtion maanostotoiminta Tilusjärjestelyn rahoitus Maanomistajien vaikutusmahdollisuudet Tilanne kohdealueella Esimerkki tilusjärjestelystä Jatkotoimenpiteet

3 Tarveselvitysalue Peltopinta-ala n ha

4 Tilusjärjestelyn taustaa Maataloudessa on menossa valtava rakennemuutos. Moni tila luopuu viljelystä ja myy tai vuokraa peltolohkonsa jatkaville viljelijöille. Hankittavat peltolohkot ovat usein kauempana ja pienempiä kuin viljelijän omat lohkot. Tilusrakenne muuttuu pirstaleisemmaksi. Tilojen koko kasvaa ja lohkojen lukumäärä tiloilla lisääntyy, mutta lohkot ovat pieniä.

5 TAUSTA Maatalouden rakennemuutos Tilamäärä ja tilojen keskikoko Pyykkönen, Perttu; Lehtonen, Heikki; Koivisto, Anu Maatalouden rakennekehitys ja investointitarve vuoteen 2020.

6 Hevosajoneuvoajalla maanviljely toimi hyvin pienillä peltolohkoilla.

7 Kuva: MML Vanha tie- ja kuivatusverkko vaikuttaa yhä peltolohkojen rakenteeseen. Nykyaikaiset, isot koneet eivät mahdu pienille pelloille.

8 Myös maaston muodot ja järvisyys vaikuttavat lohkojen kokoon ja muotoon. Kuva: Juhana Hiironen

9 Pirstaleinen tilusrakenne aiheuttaa erilaisia ongelmia Pirstaleinen tilusrakenne Vaikuttaa teknologiavalintoihin Lisää tuotantokustannuksia Aiheuttaa ylimääräistä maatalousliikennettä teillä Lisää viljelyyn kuluvaa aikaa

10 TAUSTA Mikä on liian pieni peltolohko? Kasvulohkoja / peruslohko Viljellään yhtenä kasvulohkona Todennäköisyys 0, Lohkokoko (ha) Päätelmät vasemmanpuoleisesta kuvasta: Peltolohkojen tavoitteellinen koko kasvaa jatkuvasti, kun tilat pyrkivät suuruusrationalisoinnin kautta tehostamaan tuotantoaan! Päätelmät oikeanpuoleisesta kuvasta: Peltolohkojen tavoitteellinen koko on tällä hetkellä noin 6 hehtaaria (ts. tätä pienempi lohko aiheuttaa haittaa)

11 TILUSRAKENNE Peltolohkojen talouskeskusetäisyys Peltolohkojen keskimääräinen talouskeskusetäisyys on Suomessa 3,28 kilometriä. Pisimpiä, keskimäärin yli 3,5 kilometrin pituisia viljelysmatkoja tehdään Lapissa (6,35 km), Kainuussa (4,65 km), Pohjanmaalla (3,78 km), Pohjois- Pohjanmaalla (3,63 km) ja Etelä- Pohjanmaalla (3,59 km). Lyhimpiä keskimääräiset viljelysmatkat ovat Etelä- Karjalassa (2,31 km), Kymen-laaksossa (2,54 km), Keski-Pohjanmaalla (2,59 km) ja Etelä-Savossa (2,68 km). Peltolohkojen keskimääräinen talouskeskusetäisyys on kasvanut yli 80 prosenttia (!!!) viimeisen kymmenen vuoden aikana. Suomalainen maatilatalous kärsii pienistä peltolohkoista, eikä tilanne parane ilman tilusjärjestelytoimintaa (Hiironen, Juhana; Ettanen Seija Peltoalueiden tilusrakenne ja sen parantamismahdollisuudet)

12 Peltolohkojen keskikoko TILUSRAKENNE Peltolohkojen keskikoko on Suomessa 2,37 hehtaaria. Suurimpia, keskimäärin yli kolmen hehtaarin kokoisia peltolohkoja viljellään Kanta-Hämeessä (3,18 ha), Uudellamaalla (3,13 ha) ja Varsinais- Suomessa (3,03 ha). Pienimpiä peltolohkoja viljellään Ahvenanmaalla (1,35 ha), Lapissa (1,69 ha), Kainuussa (1,78 ha) ja Etelä-Savossa (1,80 ha). Peltolohkojen keskikoko ei ole juurikaan muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Suomalainen maatilatalous kärsii pienistä peltolohkoista, eikä tilanne parane ilman tilusjärjestelytoimintaa (Hiironen, Juhana; Ettanen Seija Peltoalueiden tilusrakenne ja sen parantamismahdollisuudet)

13 TILUSRAKENNE Kiinteistörakenteen kehitysnäkymät Mikäli kiinteistörakenteen pirstaloitumista (taikka rakennekehitystä) ei kyetä hillitsemään, tulee kiinteistörakenteen aiheuttamat haitat korostumaan tulevaisuudessa. Trendimenetelmää (rakennekehityksen oletetaan jatkuva siten, kuin se on jatkunut tähän saakka) soveltaen voidaan arvioida, että vuonna 2020 peltolohkojen keskimääräinen pinta-ala tulee olemaan 2,3 hehtaaria ja keskimääräinen talouskeskusetäisyys peräti 6 kilometriä. Lohkojen lukumäärän (vuonna lohkoa/viljelijä) voi olettaa kasvavan 30 %. Talouskeskusetäisyyden kasvuun voinee kuitenkin suhtautua varauksella, sillä jossakin kohtaa täytyy kipukynnyksen tulla vastaan siltä osin, kuinka kaukaa lisämaata kannattaa hankkia. Vaikka kehitys olisikin arvioitua hitaampaa, on se joka tapauksessa huolestuttava maatalouden kannattavuuden, liikenteen sujuvuuden ja liikenneturvallisuuden sekä ilmastopäästöjen näkökulmasta. (Hiironen, Juhana; Ettanen Seija Peltoalueiden tilusrakenne ja sen parantamismahdollisuudet)

14 TJ-TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET TJ-toiminnan mahdollisuudet Parhaimmat mahdollisuudet tilusjärjestelytoiminnalle ovat Etelä- Pohjanmaalla, Satakunnassa, Varsinais- Suomessa ja Pohjanmaalla. Tilusjärjestelymahdollisuudet ovat kohtalaiset Kymenlaaksossa, Kanta-Hämeessä ja Ahvenanmaalla. Myös muista maakunnista löytyy kuntia, joissa tilusjärjestelymahdollisuudet ovat vähintäänkin kohtalaisen hyvät. Lapissa, Kainuussa, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa ja Keski- Suomessa mahdollisuudet perinteisille peltotilusjärjestelyille ovat pääasiassa heikot ja parhaimmillaankin kohtalaiset. (Hiironen, Juhana; Ettanen Seija Peltoalueiden tilusrakenne ja sen parantamismahdollisuudet)

15 TJ-TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET TJ-toiminnan mahdollisuudet Etelä-Pohjanmaalla (Hiironen, Juhana; Ettanen Seija Peltoalueiden tilusrakenne ja sen parantamismahdollisuudet)

16 Tilusjärjestely

17 Tilusjärjestelyn sisältö Lohkokokoa suurennetaan kokoamalla hajanaiset peltolohkot yhtenäisemmiksi. Pellot pyritään siirtämään lähemmäs talouskeskusta. Vaihtuvilla alueilla tehdään lohkomuutoksista johtuvat tarvittavat mukauttamistoimet. Mukauttamistoimia ovat valtaojitukset, salaojitukset ja viljelysteiden rakentaminen.

18 Ennen tilusjärjestelyä Tilusjärjestelyn jälkeen

19 Tilusjärjestelyn periaatteet Tilusjärjestely on asiakaslähtöistä. Tehdään yhteistyössä maanomistajien, maanmittaustoimiston ja muiden maankäytön asiantuntijoiden kesken. Peltoala pyritään pitämään samana tai sitä pyritään lisäämään. Pellot arvioidaan maalajinsa ja kuntonsa yms. ominaisuuksien perusteella toimitusvaiheessa. Peltojen arvojen erot huomioidaan. Erotukset korvataan maanomistajien keskinäisin korvauksin.

20 Tilusjärjestelyn periaatteet Tavoitteena on tehdä tilusjärjestely 3 5 vuodessa. Tilusjärjestelyn kesto riippuu alueesta ja tehtävistä toimenpiteistä. Toteutetaan uusjakotoimituksena. Tilusten vaihtumisen jälkeen ei tarvitse hakea lainhuutoa.

21 Yhdessä onnistumme

22 Tilusjärjestely tarveselvitys Ei hakemusta Tarveselvityshakemus Toimenpide-ehdotus Tilusjärjestelyn edellytykset ja jatkotoimenpiteet Toimitushakemus tilusjärjestelytoimitus Ei edellytyksiä Rahoituspäätöksen hakeminen Edellytys- ja laajuuspäätös Jakosuunnittelu ja toteutus

23 Tarveselvitys Selvitetään alueen nykytilanne ja muutosmahdollisuudet tilusrakenteen parantamiseksi. Selvitetään, onko tilusjärjestelyllä kannatusta maanomistajien keskuudessa. Arvioidaan mahdollisen hankkeen kustannukset ja hyödyt. Laaditaan toimenpide-ehdotus. Ennen toimituksen alkamista haetaan maa- ja metsätalousministeriöltä rahoitusta tilusjärjestelylle.

24 Tilusjärjestelytoimitus Toimituksella tulee olla maanomistajien kannatus. Tehdään päätös tilusjärjestelyalueesta. Laaditaan jakosuunnitelmaehdotuksia ja päätetään lopullisesta jakosuunnitelmasta. Vaihtuvilla alueilla suoritetaan lohkomuutoksista johtuvat tarvittavat mukauttamistoimet (valtaojitukset, salaojitukset ja viljelysteiden rakentaminen).

25

26 Valtion maanostotoiminta ja muut mahdollisuudet ELY-keskus voi hankkia tilusjärjestelyalueelta peltoa ja välittää sitä aktiivitiloille. Tämä lisää tilusjärjestelyn mahdollisuuksia. Myynti tilusjärjestelyn yhteydessä kannattaa. ELY-keskus ostaa maata käyvällä hinnalla. Hinta vastaa pellon markkina-arvoa kaupantekohetkellä. Kun ELY-keskus on kaupan toinen osapuoli, on pääomatulon verotus myyjän kannalta edullisempaa kuin yksityisten välisissä kaupoissa. Peltoa voi myös vaihtaa metsään tai metsää peltoon.

27 Tilusjärjestelyn rahoitus Tarveselvitys on maksuton. Tilusjärjestelytoimituksen kustannukset ovat toimituskohtaisia. Kustannukset jaetaan maanomistajien kesken heidän tilusjärjestelystä saamansa hyödyn mukaisesti. Kiinteistötoimitusmaksu maksetaan sitten, kun tilusjärjestely on päättynyt. Valtio kustantaa kiinteistötoimitusmaksusta %. Maanomistajat maksavat jäljelle jäävän osan.

28 Tilusjärjestelyn rahoitus Valtio kustantaa mukauttamistoimista noin 50 %. Valtio lainaa jäljelle jäävän osan eli maanomistajien osuuden. Lainan takaisinmaksu alkaa toimituksen lopettamisen jälkeen seuraavana vuonna. Vuotuismaksu on 12 %, josta korko on 4 %. Maanomistajilla on aikaa lainan takaisinmaksuun n. 10 vuotta.

29 Maanomistajien vaikutusmahdollisuudet Kokoukset Henkilökohtaiset haastattelut ja keskustelut: maanomistajien mielipiteitä kysellään tilusjärjestelyn eri vaiheissa. Maanomistajien edustajat eli toimitsijat Muutosesitykset Valitusmahdollisuus maaoikeuteen

30 Tilanne nyt ja muutosmahdollisuus Peltoala 1320 ha Vuokralohkojen osuus pinta-alasta 32 % Peruslohkojen keskikoko 2,26 ha 4,09 ha Peltolohkojen keskietäisyys 4,48 km 4,36 Peltolohkoja 584 kpl 323 kpl Jos jokaisella lohkolla käydään 8 kertaa vuodessa, matkaa kertyy km. Tätä matkaa on mahdollista vähentää km:iin.

31 Peltolohkojen pinta-ala nyt (maa- ja metsätalousministeriön peltolohkoaineisto)

32 Peltolohkojen pinta-ala, mahdollisuus

33 Ristikkäin kulkeminen

34 Ristikkäin kulkeminen

35 Tilusjärjestelyn kustannukset Tilusjärjestely Tilusten järjestely 400 x 1320 ha = Tie- ja kuivatusverkoston mukauttaminen uuteen tilanteeseen Sekalaiset Yhteensä (maanomistajien osuus n. 20 % eli n )

36 Mukauttamiskustannukset Uutta valtaojaa 2 km x 20 /m = Ojien saneeraus 15 km x 4,5 /m = Uutta tietä 3 km x /km = Vanhan tien kunnostus/poisto 5 km x /km = Mukauttamissalaojitusta (100 ha á /ha) = Yhteensä (maanomistajien osuus n. 40 % - 60 % eli n ) Kustannukset yhteensä (maanomistajien osuus n )

37 Hyötylaskelma Laskelmat Arviointi- ja korvaus tietovarasto, lähde Työtehoseura, pinta-ala 1320 ha 5 % korkokanta, pääomitus 20 v 30 v Peltolohkon koon ja etäisyyden muutos Salaojitus 100 ha Peruskuivatushyöty Ilmastovaikutukset liikenteen vähentyessä Maatalousvaikutukset yhteensä Hyödyt yhteensä: Kustannukset yhteensä (maanomistajien osuus n )

38 Kuva: Antero Aaltonen Kiitos

Tilusjärjestelyin tuetaan maatilojen ja kylien kehitystä. Juha Patana 16.9.2015, Kiinteistösuunnittelu

Tilusjärjestelyin tuetaan maatilojen ja kylien kehitystä. Juha Patana 16.9.2015, Kiinteistösuunnittelu Tilusjärjestelyin tuetaan maatilojen ja kylien kehitystä Juha Patana 16.9.2015, Kiinteistösuunnittelu Tilaisuuden ohjelma Tilusjärjestelyiden taustaa Tilusjärjestelyn keinot; sisältö, periaatteet ja vaiheet

Lisätiedot

Tilusjärjestelyistä Pohjois- Karjalan maanmittaustoimisto Mika Summala

Tilusjärjestelyistä Pohjois- Karjalan maanmittaustoimisto Mika Summala Tilusjärjestelyistä 22.11.2011 Pohjois- Karjalan maanmittaustoimisto Mika Summala Esityksen sisältö Lähtökohta tilusjärjestelyille Tilusjärjestelyistä Suomessa Toiminnan laajentuminen Itä- ja Keski-Suomeen

Lisätiedot

Peltojen sijainti ja lohkokoot Vaikutukset maatalouteen ja ympäristöön alueella

Peltojen sijainti ja lohkokoot Vaikutukset maatalouteen ja ympäristöön alueella YmpäristöAgro II Peltojen sijainti ja lohkokoot Vaikutukset maatalouteen ja ympäristöön alueella Mikko Marjomaa 13.1.2014 Kuva: Antero Aaltonen Kuusamo YmpäristöAgro II hankkeessa yhtenä osaalueena Maatalousmaankäytön

Lisätiedot

TILUSJÄRJESTELYT Salaojituksen neuvottelupäivät Juha Patana

TILUSJÄRJESTELYT Salaojituksen neuvottelupäivät Juha Patana TILUSJÄRJESTELYT 28.3.2018 Salaojituksen neuvottelupäivät 22.3.2018 Juha Patana KIINTEISTÖRAKENNE NYKYAIKAINEN TILUSJÄRJESTELY Maanmittauslaitos, yhteistyössä maanomistajien kanssa, kehittää uusia tapoja

Lisätiedot

Metsätilat tuottokuntoon. Visa Korhonen Pohjois-Pohjanmaan maanmittaustoimisto

Metsätilat tuottokuntoon. Visa Korhonen Pohjois-Pohjanmaan maanmittaustoimisto Metsätilusjärjestelyt Metsätilat tuottokuntoon Oulainen 22.2.2011 2 2011 Visa Korhonen Pohjois-Pohjanmaan maanmittaustoimisto 1 Metsäpalstojen käytettävyys metsätalouteen hyvä kohtalainen heikko 2 Tilusjärjestelyprosessikaavio

Lisätiedot

Tilusjärjestelyllä tehokkuutta energian- ja ajankäyttöön

Tilusjärjestelyllä tehokkuutta energian- ja ajankäyttöön Tilusjärjestelyllä tehokkuutta energian- ja ajankäyttöön OAMK 12.11.2014 Mikko Marjomaa Maanmittauslaitos Maanmittauslaitos vuonna 2014 Vuoden 2014 alussa meillä on yksi ja yhtenäinen, valtakunnallinen

Lisätiedot

Tekemällä oppii: Case: KIINTEISTÖSUUNNITTELUN KURSSIN HARJOITUSTYÖ

Tekemällä oppii: Case: KIINTEISTÖSUUNNITTELUN KURSSIN HARJOITUSTYÖ 15.9.2011 Arvo Vitikainen 2011 Tekemällä oppii: Case: KIINTEISTÖSUUNNITTELUN KURSSIN HARJOITUSTYÖ Esityksen sisältö: Lähtökohdat Uudistetun harjoitustyön sisältö Tulokset ONGELMA JOHON HAETAAN RATKAISUA:

Lisätiedot

Piipsjärven tilusjärjestely

Piipsjärven tilusjärjestely Maanmittauslaitos Muistio 1 (1) Laatija: Hannu Oja 5.11.2018 Piipsjärven tilusjärjestely Aika: 5.11.2018 klo 11:30 Paikka: Honkamaja, Hietalantie 91, Oulainen Toimitus: Tilaisuuden tarkoituksena oli esitellä

Lisätiedot

Pernoon tilusjärjestely

Pernoon tilusjärjestely 1 Pernoon tilusjärjestely Tiedotuskokous 15.12.2016 Kalle Konttinen 2 Kokouksen sisältö Alkumuodollisuudet ja tiedottaminen Hankkeen aikaisemmat vaiheet Tilusjärjestelyn tarveselvitys Rahoituspäätös Tilusjärjestelyn

Lisätiedot

Maatilalähtöinen tilusjärjestely. Pori Juha Patana

Maatilalähtöinen tilusjärjestely. Pori Juha Patana Maatilalähtöinen tilusjärjestely Pori 7.4.2017 Juha Patana Lähtökohta Peltotilusjärjestely on monipuolinen kiinteistörakenteen kehittämisen väline, joka mukautuu asiakastarpeisiin. Yhteiskunnan tuella

Lisätiedot

PELTOTILUSVAIHTO (TILUSVAIHTO,

PELTOTILUSVAIHTO (TILUSVAIHTO, PELTOTILUSVAIHTO (TILUSVAIHTO, PELTOLOHKOJÄRJESTELY) Paikkatietopohjainen alusta/sovellus jonka avulla viljelijät, peltomaan omistajat voisivat itse suunnitella/kehittää/optimoida tilansa peltolohkojen

Lisätiedot

TILUSJÄRJESTELYILLÄ TEHDÄÄN TULEVAISUUTTA

TILUSJÄRJESTELYILLÄ TEHDÄÄN TULEVAISUUTTA TILUSJÄRJESTELYILLÄ TEHDÄÄN TULEVAISUUTTA Pääjohtaja Arvo Kokkonen Sievi 18.2.2019 MITÄ ON TILUSJÄRJESTELY- TOIMINTA? MIKSI TILUSJÄRJESTELYJÄ TEHDÄÄN? Kiinteistörakenne on osassa Suomea erittäin epäedullinen.

Lisätiedot

Metsätilusjärjestelyt Suomessa luvuilla

Metsätilusjärjestelyt Suomessa luvuilla Metsätilusjärjestelyt Suomessa 1990-2000 -luvuilla Metsätilakoon ja rakenteen parantaminen 4.6.2010 Oulu Mikko Uimonen, Maanmittauslaitos Esityksen sisältö Metsätilusjärjestelyt Suomessa 1990 2000 luvuilla

Lisätiedot

Tilusjärjestelyn tarveselvityksen loppuraportti Kunta: Maaninka Kylä/alue: Pieni Maaninkajärvi

Tilusjärjestelyn tarveselvityksen loppuraportti Kunta: Maaninka Kylä/alue: Pieni Maaninkajärvi Tilusjärjestelyn tarveselvityksen loppuraportti Kunta: Maaninka Kylä/alue: Pieni Maaninkajärvi 5.11.2014 MAANMITTAUSLAITOS SISÄLTÖ Tiivistelmä... 3 1 Tarveselvityksen eteneminen... 4 2 Kohdealueen yleiskuvaus...

Lisätiedot

Peltoalueiden tilusrakenne ja sen parantamismahdollisuudet

Peltoalueiden tilusrakenne ja sen parantamismahdollisuudet MAANMITTAUSLAITOS Peltoalueiden tilusrakenne ja sen parantamismahdollisuudet Juhana Hiironen ja Saija Ettanen Maanmittauslaitoksen julkaisuja nro 113 MAANMITTAUSLAITOS KEHITTÄMISKESKUS Opastinsilta 12,

Lisätiedot

Haapajärvi - Autioranta Toimenpide - ehdotus 11.2.2016

Haapajärvi - Autioranta Toimenpide - ehdotus 11.2.2016 Haapajärvi - Autioranta Toimenpide - ehdotus 11.2.2016 2 (12) SISÄLTÖ Tiivistelmä... 3 2 Kohdealueen yleiskuvaus... 4 3 Tilusjärjestelyn lähtökohdat ja tavoitteet... 6 4 Tilusjärjestelyn tiedotus- ja tarveselvitysvaihe...

Lisätiedot

Peltoalueiden tilusrakenne ja sen parantamismahdollisuudet

Peltoalueiden tilusrakenne ja sen parantamismahdollisuudet MAANMITTAUSLAITOS Peltoalueiden tilusrakenne ja sen parantamismahdollisuudet Juhana Hiironen ja Saija Ettanen Maanmittauslaitoksen julkaisuja nro 113 MAANMITTAUSLAITOS KEHITTÄMISKESKUS Opastinsilta 12,

Lisätiedot

Mukauttamistoimet tilusjärjestelyissä

Mukauttamistoimet tilusjärjestelyissä 1 Mukauttamistoimet tilusjärjestelyissä Arviointi ja tilusjärjestelytoimitukset kurssi Aalto-yliopisto Kalle Konttinen 25.4.2017 2 sisältö Tilusjärjestelyiden mukauttamistoimet Esimerkki Honkajoen pohjoisosan

Lisätiedot

Maa-20.3371 Kiinteistösuunnittelu. 14.10.2015 TkT Juhana Hiironen

Maa-20.3371 Kiinteistösuunnittelu. 14.10.2015 TkT Juhana Hiironen Maa-20.3371 Kiinteistösuunnittelu TkT Juhana Hiironen Oppimistavoitteet Luennon jälkeen opiskelija.. -..osaa selittää, mitä tilusrakenne tarkoittaa. -..osaa selittää, mihin tekijöihin tilusrakenteen hyvyyden

Lisätiedot

Vaala - Veneheitto Toimenpide - ehdotus

Vaala - Veneheitto Toimenpide - ehdotus Vaala - Veneheitto Toimenpide - ehdotus 23.3.2016 2 (12) SISÄLTÖ Tiivistelmä... 3 2 Kohdealueen yleiskuvaus... 4 3 Tilusjärjestelyn lähtökohdat ja tavoitteet... 5 4 Tilusjärjestelyn tiedotus- ja tarveselvitysvaihe...

Lisätiedot

Tilusjärjestelyt. Salaojituksen neuvottelupäivät. Jyväskylä. Johtaja Timo Potka

Tilusjärjestelyt. Salaojituksen neuvottelupäivät. Jyväskylä. Johtaja Timo Potka Tilusjärjestelyt Salaojituksen neuvottelupäivät Jyväskylä Johtaja Timo Potka 10.2.2015 Tilusjärjestelyjen lukumäärä 2015 Tarveselvitykset (selvitys kannattavuudesta ja kannatuksesta) 65 000 ha 42 kpl Tuotanto

Lisätiedot

Corine2006-maankäyttöluokituksen mukaiset osuudet maakunnittain

Corine2006-maankäyttöluokituksen mukaiset osuudet maakunnittain Kohdentamiskeskustelun taustaksi JK Suomi on monessa mielessä hyvin heterogeeninen maa. Siksi yleiset, koko maata koskevat tilastot eivät kerro koko kuvaa Suomen tilanteesta. Verrattaessa Suomen maataloutta

Lisätiedot

Strateginen näkökulma tilusjärjestelyihin. Jere Rajalin / Maa- ja metsätalousministeriö Tilusjärjestelyseminaari / Sievi

Strateginen näkökulma tilusjärjestelyihin. Jere Rajalin / Maa- ja metsätalousministeriö Tilusjärjestelyseminaari / Sievi Strateginen näkökulma tilusjärjestelyihin Jere Rajalin / Maa- ja metsätalousministeriö Tilusjärjestelyseminaari / Sievi 18.02.2019 Esityksen sisältö Yleistä Ministeriön tilusjärjestelystrategia 2015 2020

Lisätiedot

Lumijoen ulkometsän tilusjärjestelyn käynnistäminen Mikko Marjomaa

Lumijoen ulkometsän tilusjärjestelyn käynnistäminen Mikko Marjomaa Lumijoen ulkometsän tilusjärjestelyn käynnistäminen 19.12.2016 Mikko Marjomaa Muistin virkistämiseksi Alueen rajaus Tilastotietoa alueesta Koko alue 8925 ha 159 tilaa 6 yhteistä maa-aluetta 180 ha 462

Lisätiedot

Tilusjärjestelyt. Mikä on tilusjärjestelyjen tulevaisuus? Maa Kiinteistösuunnittelu

Tilusjärjestelyt. Mikä on tilusjärjestelyjen tulevaisuus? Maa Kiinteistösuunnittelu Tilusjärjestelyt Mikä on tilusjärjestelyjen tulevaisuus? Maa-20.3371 Kiinteistösuunnittelu 21.10.2015 Pelto- ja metsätilusjärjestelyjen lukumäärä 2015 Toteutuksessa olevat hankkeet 56 700 ha 39 kpl ->

Lisätiedot

Tilusjärjestelyn toteuttamiskelpoisuusselvitys Kunta: Reisjärvi Kylä: Kangaskylä ja Reisjärvi

Tilusjärjestelyn toteuttamiskelpoisuusselvitys Kunta: Reisjärvi Kylä: Kangaskylä ja Reisjärvi Tilusjärjestelyn toteuttamiskelpoisuusselvitys Kunta: Reisjärvi Kylä: Kangaskylä ja Reisjärvi Pohjois-Pohjanmaan maanmittaustoimisto Ylivieskan toimipiste 1. Tiivistelmä... 3 2. Kohdealueen yleiskuvaus...

Lisätiedot

Tilusjärjestelyn loppuraportti Särkikylän tilusjärjestely, TN:o Kunta: Evijärvi

Tilusjärjestelyn loppuraportti Särkikylän tilusjärjestely, TN:o Kunta: Evijärvi Tilusjärjestelyn loppuraportti Särkikylän tilusjärjestely, TN:o 2007-260122 Kunta: Evijärvi 26.9.2018 LOPPURAPORTIN SISÄLTÖ 1 Kohdealue... 3 2 Tilusjärjestelyn eteneminen... 4 3 Tilusjärjestelyn vaikutukset...

Lisätiedot

KÄYTTÖYKSIKKÖKOHTAINEN TILUSJÄRJESTELY

KÄYTTÖYKSIKKÖKOHTAINEN TILUSJÄRJESTELY KÄYTTÖYKSIKKÖKOHTAINEN TILUSJÄRJESTELY Villikkalan kylän tilusjärjestelyn tarve Pekka Mustonen Opinnäytetyö Tekniikan ja liikenteen ala Maanmittaustekniikka Insinööri (AMK) 2015 Opinnäytetyön tiivistelmä

Lisätiedot

Kiinteistöteknisillä toimenpiteillä ketteryyttä ja kustannustehokkuutta. Juha Patana Hankesuunnittelupäivä

Kiinteistöteknisillä toimenpiteillä ketteryyttä ja kustannustehokkuutta. Juha Patana Hankesuunnittelupäivä Kiinteistöteknisillä toimenpiteillä ketteryyttä ja kustannustehokkuutta Juha Patana Hankesuunnittelupäivä 1.2.2018 Milloin kiinteistöteknisillä toimenpiteillä käyttöä Erityisesti kun hankealue on pääosin

Lisätiedot

Arviointi- ja tilusjärjestelytoimitukset Teema (kevät 2017): Uusjaot ja kiinteistöjärjestelyt TkT Juhana Hiironen

Arviointi- ja tilusjärjestelytoimitukset Teema (kevät 2017): Uusjaot ja kiinteistöjärjestelyt TkT Juhana Hiironen Arviointi- ja tilusjärjestelytoimitukset Teema (kevät 2017): Uusjaot ja kiinteistöjärjestelyt 18.4.2017 TkT Juhana Hiironen Luennon sisältö 12:15 13:00 Tilusjärjestelyprosessi ja -selvitys (Juha Patana)

Lisätiedot

Viljelyliikenne valtatie 13:lla välillä Mustola- Nuijamaa. Yhteenveto viljelijöille tehtyyn kyselyyn

Viljelyliikenne valtatie 13:lla välillä Mustola- Nuijamaa. Yhteenveto viljelijöille tehtyyn kyselyyn Viljelyliikenne valtatie 13:lla välillä Mustola- Nuijamaa Yhteenveto viljelijöille tehtyyn kyselyyn 1. YLEISTÄ Kaakkois-Suomen maanmittaustoimisto teki kesällä 2012 valtatien 13 välin Mustola- Nuijamaa

Lisätiedot

Metsien kiinteistörakenne ja metsätilusjärjestelyt

Metsien kiinteistörakenne ja metsätilusjärjestelyt Metsien kiinteistörakenne ja metsätilusjärjestelyt Maa-20.3371 Kiinteistösuunnittelu Aalto yliopisto 23.9.2015 Esa Ärölä Maanmittauslaitos Metsän omistus ja tilakoko Suomen maapinta-alasta (30,4 milj.

Lisätiedot

TILUSJÄRJESTELYN TOTEUTTAMISKELPOISUUSSELVITYS

TILUSJÄRJESTELYN TOTEUTTAMISKELPOISUUSSELVITYS 1 (12 ) 11.2.2009 TILUSJÄRJESTELYN TOTEUTTAMISKELPOISUUSSELVITYS Siikalatvan kunta Leskelänkylä 2 (12 ) SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 1 YLEISTIETOA SIIKALATVASTA JA LESKELÄNKYLÄSTÄ... 4 1.1 Maatalouden harjoittajien

Lisätiedot

Turvemaiden viljelytilanne Suomessa

Turvemaiden viljelytilanne Suomessa Turvemaiden viljelytilanne Suomessa Hanna Kekkonen Luke Turve Turvetta syntyy aikojen saatossa, kun kuollut kasvimateriaali maatuu kosteissa olosuhteissa, mutta hajoaminen on epätäydellistä hapenpuutteesta

Lisätiedot

Jäsenkysely Sote. uudistuksesta 2017

Jäsenkysely Sote. uudistuksesta 2017 Jäsenkysely Sote uudistuksesta 2017 Työskentelen (N=1836) 0 200 400 600 800 1000 1200 1400 1600 1800 Julkisella sektorilla n=1562, 85% Yksityisellä sektorilla n=215, 12% Kolmannella sektorilla n=28, 1

Lisätiedot

Mukauttamistoimenpiteet tilusjärjestelyhankkeissa

Mukauttamistoimenpiteet tilusjärjestelyhankkeissa Mukauttamistoimenpiteet tilusjärjestelyhankkeissa Aalto Yliopisto 7.10.2015 Visa Korhonen Maanmittauslaitos Sisältö 1. Taustaa 2. Mukauttamistoimenpiteet (Perusparannukset) Miksi, millaisia ja milloin

Lisätiedot

Tilusjärjestelyn tarveselvityksen toimenpide-ehdotus Haapavesi Karsikas

Tilusjärjestelyn tarveselvityksen toimenpide-ehdotus Haapavesi Karsikas Tilusjärjestelyn tarveselvityksen toimenpide-ehdotus Haapavesi Karsikas 2(13) Sisällysluettelo 1. Tiivistelmä... 3 2. Kohdealueen yleiskuvaus... 4 3. Tilusjärjestelyn lähtökohdat ja tavoitteet... 4 4.

Lisätiedot

Haukiputaan metsätilusjärjestelyja yhteismetsätoimitus. Mikko Marjomaa

Haukiputaan metsätilusjärjestelyja yhteismetsätoimitus. Mikko Marjomaa Haukiputaan metsätilusjärjestelyja yhteismetsätoimitus Mikko Marjomaa 11-12.06.2018 Haukiputaan metsätilusjärjestely alue sijaitsee, Pohjois-Pohjanmaalla, Oulun kaupungissa Kiiminki-Yli-Ii tien kahdenpuolen

Lisätiedot

Järilän tilusjärjestely

Järilän tilusjärjestely MAANMITTAUSLAITOS.FI Järilän tilusjärjestely Tilusjärjestelyn loppuraportti, Kokemäki ja Harjavalta Sisältö 1. JOHDANTO 1 2. JÄRILÄN ALUE 2 3. TILUSJÄRJESTELYN KÄYNNISTYMINEN 2 3.1 Tarveselvitys 2 3.2

Lisätiedot

Perttu Anttila, Timo Muhonen & Eeva Lehtonen MAATALOUDEN PAINOPISTEALUERAJAUS KESKI-SUOMEN LIITOLLE

Perttu Anttila, Timo Muhonen & Eeva Lehtonen MAATALOUDEN PAINOPISTEALUERAJAUS KESKI-SUOMEN LIITOLLE LOPPURAPORTTI 1 (7) Perttu Anttila, Timo Muhonen & Eeva Lehtonen MAATALOUDEN PAINOPISTEALUERAJAUS KESKI-SUOMEN LIITOLLE 1. Tausta Keski-Suomen maakuntahallitus on käynnistänyt Keski-Suomen maakuntakaavan

Lisätiedot

Maa-20.3371 Kiinteistösuunnittelu. 16.9.2015 TkT Juhana Hiironen

Maa-20.3371 Kiinteistösuunnittelu. 16.9.2015 TkT Juhana Hiironen Maa-20.3371 Kiinteistösuunnittelu 16.9.2015 TkT Juhana Hiironen Oppimistavoitteet Luennon jälkeen opiskelija.. -..osaa kuvata, millaisia vaikutuksia peltotilusjärjestelyllä on. -..osaa selittää, mihin

Lisätiedot

Koko kansantalouden arvonlisäys* (BKT) maakunnittain vuonna 2016, %

Koko kansantalouden arvonlisäys* (BKT) maakunnittain vuonna 2016, % Koko kansantalouden arvonlisäys* (BKT) maakunnittain vuonna 2016, % Maakunta Osuus arvon- Arvonlisäys lisäyksestä, % mrd. euroa KOKO MAA 100,0 185,5 Uusimaa 39,0 72,3 Pirkanmaa 8,4 15,6 Varsinais-Suomi

Lisätiedot

Tilusjärjestelyn loppuraportti Nivala, Haikaran uusjako

Tilusjärjestelyn loppuraportti Nivala, Haikaran uusjako Tilusjärjestelyn loppuraportti Nivala, Haikaran uusjako Kuva: Toimitusalueen rajaus / LOPPURAPORTIN SISÄLTÖ Tiivistelmä... 3 1. Yleistiedot ja hankkeen käynnistyminen... 4 1.1. Perustietoa toimitusalueesta...

Lisätiedot

Yhteenveto luomun kehittämisen alueellisista tavoitteista ja toimenpiteistä vuoteen

Yhteenveto luomun kehittämisen alueellisista tavoitteista ja toimenpiteistä vuoteen Yhteenveto luomun kehittämisen alueellisista tavoitteista ja toimenpiteistä vuoteen 2020 1 Tärkeimpiä alueellisia tavoitteita: Luonnonmukaisen tuotannon lisääminen ja monipuolistaminen Luomukotieläintuotannon

Lisätiedot

Elinvoimainen kylä. Kaupunkisuunnittelun seminaari VII Oulu Tilusjärjestelypäällikkö Visa Korhonen Pohjois-Pohjanmaan maanmittaustoimisto

Elinvoimainen kylä. Kaupunkisuunnittelun seminaari VII Oulu Tilusjärjestelypäällikkö Visa Korhonen Pohjois-Pohjanmaan maanmittaustoimisto Elinvoimainen kylä Kaupunkisuunnittelun seminaari VII Oulu 18.10.2013 Tilusjärjestelypäällikkö Visa Korhonen Pohjois-Pohjanmaan maanmittaustoimisto Maanmittauslaitos vuonna 2014 Vuoden 2014 alussa meillä

Lisätiedot

Metsätilat tuottokuntoon

Metsätilat tuottokuntoon Metsätilat tuottokuntoon Toimiva metsä hankeen tiedotustilaisuus metsätilusjärjestelyistä ja yhteismetsistä. Oulainen 22.2.2011 2 2011 1 Toimiva metsä Metsätilojen tilusjärjestely- ja yhteismetsähanke

Lisätiedot

Haukiputaan Jokikylän tilusjärjestelyhankkeen toteuttamiskelpoisuusselvitys ja rahoitusesitys

Haukiputaan Jokikylän tilusjärjestelyhankkeen toteuttamiskelpoisuusselvitys ja rahoitusesitys 1 (16) Haukiputaan Jokikylän tilusjärjestelyhankkeen toteuttamiskelpoisuusselvitys ja rahoitusesitys 2 (16) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 2 YLEISTIETOA HAUKIPUTAASTA JA JOKIKYLÄSTÄ... 4 2.1 Maatalouden

Lisätiedot

MAAKUNTALIITE : Työmarkkinoiden rakenne maakunnittain

MAAKUNTALIITE : Työmarkkinoiden rakenne maakunnittain MAAKUNTALIITE : Työmarkkinoiden rakenne maakunnittain Suhdanteen alueellisia työllisyysennusteita voi tulkita tähän liitteeseen tuotettujen tietojen avulla. Prosenttimuutokset työllisyydestä voi suhteuttaa

Lisätiedot

Ristikkäin kulkeminen RIKU VT 18 -hankkeen vaikuttavuusanalyysi

Ristikkäin kulkeminen RIKU VT 18 -hankkeen vaikuttavuusanalyysi Sirpa Mahlanen-Peltola Ristikkäin kulkeminen RIKU VT 18 -hankkeen vaikuttavuusanalyysi Opinnäytetyö Kevät 2016 Tekniikan yksikkö Teknologiaosaamisen johtamisen tutkinto-ohjelma 2 SEINÄJOEN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Metsätilat tuottokuntoon

Metsätilat tuottokuntoon Metsätilat tuottokuntoon Toimiva metsä hankeen tiedotustilaisuus metsätilusjärjestelyistä ja yhteismetsistä. Ylivieska 20.1.2011 2011 1 Toimiva metsä Metsätilojen tilusjärjestely- ja yhteismetsähanke Hankkeen

Lisätiedot

Salaojitetut peltohehtaarit Suomessa

Salaojitetut peltohehtaarit Suomessa Salaojitetut peltohehtaarit Suomessa s. Uudet- ja uusintasalaojitukset 2006-2010... 1 Salaojitetut uudet- ja uusintahehtaarit -2009... 2 Salaojitetut uudet hehtaarit 1920-2009... 2 Salaojitetut hehtaarit

Lisätiedot

Kuivatuksen vaikutus pellon kasvukuntoon

Kuivatuksen vaikutus pellon kasvukuntoon Kuivatuksen vaikutus pellon kasvukuntoon 19.3. 2018 Kurikka Juha Laakso https://www.facebook.com/thatsfar ming/videos/1685673751490954/ Muuttuvat olosuhteet ja vaatimukset => pellon kuivatuksen vaikutus

Lisätiedot

Toimiva metsä hanke Kiiskilän kylän tilusrakenne ja tilusrakenteen vaikutus metsätalouteen Sievi

Toimiva metsä hanke Kiiskilän kylän tilusrakenne ja tilusrakenteen vaikutus metsätalouteen Sievi Toimiva metsä hanke Kiiskilän kylän tilusrakenne ja tilusrakenteen vaikutus metsätalouteen Sievi 31.10.2011 1 Toimiva metsä Metsätilojen tilusjärjestely- ja yhteismetsähanke Hankkeen rahoitus Manner-Suomen

Lisätiedot

Tilusjärjestelyn tarveselvitys Kotkan kaupungin Pernoon ja Kurittulan välisillä peltoalueilla sekä toimitusmiesten esitys valtion osallistumisesta

Tilusjärjestelyn tarveselvitys Kotkan kaupungin Pernoon ja Kurittulan välisillä peltoalueilla sekä toimitusmiesten esitys valtion osallistumisesta Tilusjärjestelyn tarveselvitys Kotkan kaupungin Pernoon ja Kurittulan välisillä peltoalueilla sekä toimitusmiesten esitys valtion osallistumisesta tilusjärjestelyn kustannuksiin Kaakkois-Suomen maanmittaustoimisto

Lisätiedot

Maatalouden rakennemuutos sekä investointien rahoitus Etelä-Savossa - rakennekehitys - kannattavuus - investoinnit - maidontuotannon ennakkotietoja

Maatalouden rakennemuutos sekä investointien rahoitus Etelä-Savossa - rakennekehitys - kannattavuus - investoinnit - maidontuotannon ennakkotietoja ProAgria Etelä-Savo vuosikokous 26.4.2018 Maatalouden rakennemuutos sekä investointien rahoitus Etelä-Savossa - rakennekehitys - kannattavuus - investoinnit - maidontuotannon ennakkotietoja Maija Puurunen

Lisätiedot

Salaojitetut peltohehtaarit Suomessa

Salaojitetut peltohehtaarit Suomessa Salaojitetut peltohehtaarit Suomessa s. - ja uusintasalaojitukset 2003-2006... 1 Salaojitetut uudet- ja uusintahehtaarit 1991-2006... 2 Salaojitetut uudet hehtaarit 1920-2006... 2 Salaojitetut hehtaarit

Lisätiedot

STM/VM Maakuntien rahoituksen määräytyminen ja lähtötiedot

STM/VM Maakuntien rahoituksen määräytyminen ja lähtötiedot Maakuntien rahoituksen määräytyminen ja lähtötiedot -Laskelma kuvaa maakuntien rahoituksen tasoa ja muutosta suhteessa lähtötasoon vuoden 2017 tasossa arvioituna. Lähtötasona käytetään kuntien yhteenlaskettuja

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri syksy Liiketoimintajohtaja Katja Keitaanniemi Finnvera Oyj

Pk-yritysbarometri syksy Liiketoimintajohtaja Katja Keitaanniemi Finnvera Oyj Pk-yritysbarometri syksy 201 Liiketoimintajohtaja Katja Keitaanniemi Finnvera Oyj 1..201 Keskeisiä havaintoja Näkymät aiempaa positiivisemmat: kasvuhalukkuus odotukset viennin suhteen investoinnit Finnverassa

Lisätiedot

Maakuntien yleiskatteellinen rahoituslaskelma, yhteenveto muutoksista

Maakuntien yleiskatteellinen rahoituslaskelma, yhteenveto muutoksista VM/KAO 28.2.2018 Maakuntien yleiskatteelinen rahoituslaskelma Alla olevissa laskelmissa on esitetty maakuntien yleiskatteellinen rahoitus kriteereittäin vuoden 2019 kustannustasolla sekä muutokset nykytilaan

Lisätiedot

Ajankohtaista maatilan investointituista

Ajankohtaista maatilan investointituista Ajankohtaista maatilan investointituista Heikki Rautio Yritystutkija Pohjanmaan Ely-keskus 25.1.2019 Myönnetyt maatilainvestoinnit 2018 koko maa ELY-keskus Avustus Korkotukilaina Hyväksytty kustannus Määrä

Lisätiedot

Tilusjärjestelyn tarveselvityksen toimenpide-ehdotus Kaupunki: Ylivieska Kylä: Pylvään ja Jylhän alue

Tilusjärjestelyn tarveselvityksen toimenpide-ehdotus Kaupunki: Ylivieska Kylä: Pylvään ja Jylhän alue Tilusjärjestelyn tarveselvityksen toimenpide-ehdotus Kaupunki: Ylivieska Kylä: Pylvään ja Jylhän alue 2 (13) Sisällysluettelo 1. Tiivistelmä... 3 2. Kohdealueen yleiskuvaus... 4 3. Tilusjärjestelyn lähtökohdat

Lisätiedot

Maatalouden investointien rooli maaseudulla

Maatalouden investointien rooli maaseudulla Maatalouden investointien rooli maaseudulla Olli Niskanen Maatilojen talouden yleinen kehitys Rakennekehitys on mahdollistanut jatkavien maatilojen elinkelpoisuuden Milj. euroa 1400 1200 1000 Yrittäjätulo,

Lisätiedot

Kustannusmalleja pellonraivauksesta

Kustannusmalleja pellonraivauksesta Kustannusmalleja pellonraivauksesta Pellervo Kässi 28.11.201 1 Pellonhankinnan keinot Ostaminen Vuokraaminen Raivaaminen muut: Lannanlevityssopimukset Rehuntuotantosopimukset Edellisten yhdistelmät Maa-

Lisätiedot

Oulu Mikko Honkanen / Toimiva metsä

Oulu Mikko Honkanen / Toimiva metsä Toimiva metsä hanke Yhteismetsä hankkeet Oulu 20.10.2011 1 Toimiva metsä Metsätilojen tilusjärjestely- ja yhteismetsähanke Hankkeen rahoitus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2007-2013 kautta

Lisätiedot

Kotieläintalouden toimintaympäristö 2025: viljelijän omat päätökset entistä tärkeämpiä Juha Lappalainen

Kotieläintalouden toimintaympäristö 2025: viljelijän omat päätökset entistä tärkeämpiä Juha Lappalainen Kotieläintalouden toimintaympäristö 2025: viljelijän omat päätökset entistä tärkeämpiä 30.3.2017 Juha Lappalainen Esittely Jonniinmoinen viljelijä 1989- Koulutus MMM/agronomi Agrologi Lomittaja/karjanhoitaja

Lisätiedot

TILUSJÄRJESTELYN TARVESELVITYS

TILUSJÄRJESTELYN TARVESELVITYS OPINNÄYTETYÖ RISTO SAXMAN JUHO PEHKONEN 2012 TILUSJÄRJESTELYN TARVESELVITYS MAANMITTAUSTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA ROVANIEMEN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Maanmittaustekniikan koulutusohjelma

Lisätiedot

Puutarhatuottajien kiinnostus siirtyä luomuun? Anu Koivisto, Juha Heikkinen, Tiina Mattila

Puutarhatuottajien kiinnostus siirtyä luomuun? Anu Koivisto, Juha Heikkinen, Tiina Mattila Puutarhatuottajien kiinnostus siirtyä luomuun? Anu Koivisto, Juha Heikkinen, Tiina Mattila 1 Teppo Tutkija 4.4.2016 Osana hanketta Suomalainen kannattava ja voimistuva luomupuutarhatuotanto Luomupuutarha

Lisätiedot

Hämeen liitto / AU Väestö kielen mukaan sekä ulkomaan kansalaisten määrä ja maa-pinta-ala Kanta-Hämeessä k Lähde: Tilastokeskus

Hämeen liitto / AU Väestö kielen mukaan sekä ulkomaan kansalaisten määrä ja maa-pinta-ala Kanta-Hämeessä k Lähde: Tilastokeskus Hämeen liitto / AU 23.3.2011 Väestö kielen mukaan sekä ulkomaan kansalaisten määrä ja maa-pinta-ala Kanta-Hämeessä k Lähde: Tilastokeskus Väestö ja maapinta-ala Väestönmuuto 1980 1990 2000 2010 1980-1990..Hämeenlinna

Lisätiedot

Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet

Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet Huhtikuu 2017 Tilastokeskuksen aineistoja Meeri Koski Pohjanmaan ELY-keskus Koko yritysliikevaihdon trendit Vuosi 2010=100 115,0 110,0 105,0 100,0 95,0 90,0 85,0 Q1

Lisätiedot

Viljantuotannon näkymät Pohjois-Karjalassa 18.11.2013. Toiminnanjohtaja Vilho Pasanen MTK Pohjois-Karjala

Viljantuotannon näkymät Pohjois-Karjalassa 18.11.2013. Toiminnanjohtaja Vilho Pasanen MTK Pohjois-Karjala Viljantuotannon näkymät Pohjois-Karjalassa 18.11.2013 Toiminnanjohtaja Vilho Pasanen MTK Pohjois-Karjala 1 ELY-keskus: Pohjois-Karjala Ansiotulorakenne 2011 * Perustietoja: 2012 2 584 milj. Maatalous Metsä

Lisätiedot

yrityskatsaus y 2013 Tilastokeskus, Alueellinen yritystoimintatilasto

yrityskatsaus y 2013 Tilastokeskus, Alueellinen yritystoimintatilasto n maakunnan yrityskatsaus y 2013 Lähde: Tilastokeskus, Alueellinen yritystoimintatilasto Yritystoimipaikat Maakuntien % osuudet koko maan yritystoimipaikoista vuonna 2013 Uusimaa 28,0 Varsinais Suomi 9,5

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Päätösluonnos Liite 2 Metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Päätösluonnos Liite 2 Metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Päätösluonnos Liite 2 Metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen 30.3.207 MÄÄRÄRAHAN JA MYÖNTÄMISVALTUUDEN OSOITTAMINEN PUUNTUOTANNON KESTÄVYYDEN TURVAAMISEEN VUONNA 2017 Valtion vuoden

Lisätiedot

Henkilövahinkoririskit riskiluokan I ruuduissa vuosina

Henkilövahinkoririskit riskiluokan I ruuduissa vuosina A B C D 0 1 Henkilövahinkoririskit riskiluokan I ruuduissa vuosina 2013 2016 Kuolleisuuden vuosittainen henkilövahinkoriski riskiluokan I riskiruudussa Vakavasti loukkantuneiden vuosittainen henkilövahinkoriski

Lisätiedot

Pellonraivaus ja eloperäisten maiden viljelykäytännöt Olli Niskanen MTT

Pellonraivaus ja eloperäisten maiden viljelykäytännöt Olli Niskanen MTT Pellonraivaus ja eloperäisten maiden viljelykäytännöt 26.11.2013 Olli Niskanen MTT Sisällys Maatalouden rakennemuutos Paljonko peltoa on raivattu 2000-luvulla? Lypsykarjatilat tarkemmin tarkasteluna Muutama

Lisätiedot

Kiinteistötoimitusten mahdollisuudet suunnitteluratkaisuna. Johtaja Timo Potka Hankesuunnittelupäivä Pasila

Kiinteistötoimitusten mahdollisuudet suunnitteluratkaisuna. Johtaja Timo Potka Hankesuunnittelupäivä Pasila Kiinteistötoimitusten mahdollisuudet suunnitteluratkaisuna Johtaja Timo Potka Hankesuunnittelupäivä 25.10.2016 Pasila Aiheet Kiinteistövaikutusten arviointi Hankeuusjako Alueellinen tietoimitus Mitä käytännössä?

Lisätiedot

Sote ja maakuntauudistus Kuinka maakuntien rahoitustarve muuttuu vuodesta ? HT Eero Laesterä KTM Tuomas Hanhela KTM Katja Pesonen

Sote ja maakuntauudistus Kuinka maakuntien rahoitustarve muuttuu vuodesta ? HT Eero Laesterä KTM Tuomas Hanhela KTM Katja Pesonen Sote ja maakuntauudistus Kuinka maakuntien rahoitustarve muuttuu vuodesta 2016-2030? HT Eero Laesterä KTM Tuomas Hanhela KTM Katja Pesonen Laskennan tavoite o Perlacon Oy on käynnistänyt laskentasarjan,

Lisätiedot

Viljelijätuki-infot Keski-Suomen Ely-keskus

Viljelijätuki-infot Keski-Suomen Ely-keskus Viljelijätuki-infot 2018 Keski-Suomen Ely-keskus 20.4.2018 Ympäristösopimukset 2018: Hakuopas sivut 39 58 Haettavissa olevat sopimukset 2018: Kosteikkojen hoito (vain 2018 alkavat sopimukset) Maatalousluonnon

Lisätiedot

MIKSI METSÄTILUSJÄRJESTELYJEN TARVE KASVAA? Metsien käytön kehittäminen ja tilusjärjestelyt MML:n toimintastrategiassa.

MIKSI METSÄTILUSJÄRJESTELYJEN TARVE KASVAA? Metsien käytön kehittäminen ja tilusjärjestelyt MML:n toimintastrategiassa. MIKSI METSÄTILUSJÄRJESTELYJEN TARVE KASVAA? Metsien käytön kehittäminen ja tilusjärjestelyt MML:n toimintastrategiassa. Arvo Kokkonen 14.9.2009 Helsinki Metsätilojen koon ja rakenteen kehittämishanke Maanmittaustoimitukset

Lisätiedot

Peruslohkon korvauskelpoisuus Kasvulohkot

Peruslohkon korvauskelpoisuus Kasvulohkot Peruslohkon korvauskelpoisuus Kasvulohkot Tiivistelmä tukihausta iltainfo IsoValkeinen 26.3.2015 Pohjois-Savon ELY-keskus, Tukihallinto - ja valvontaryhmä Nykyinen tukikelpoinen ala määräytynyt pääosin

Lisätiedot

Perustoimeentulotuen tarve suurinta pääkaupunkiseudulla

Perustoimeentulotuen tarve suurinta pääkaupunkiseudulla Tilastokatsaus Lisätietoja: 30.1.2018 Heidi Kemppinen, puh. 020 634 1307, etunimi.sukunimi@kela.fi Perustoimeentulotuen tarve suurinta pääkaupunkiseudulla Kelan perustoimeentulotuen etuusmenot olivat 722,1

Lisätiedot

Ravinteet satoon Vesistöt kuntoon

Ravinteet satoon Vesistöt kuntoon Ravinteet satoon Vesistöt kuntoon RAVI hankkeen kuulumisia Kaakkois-Suomesta Asiantuntija Anu Koistinen, Kaakkois-Suomen ELY-keskus RAVI -hanke Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ELY-keskus Partnerit: Pro-Agria

Lisätiedot

M058, M059, M060, M068, M069

M058, M059, M060, M068, M069 Taulukko 3. Reumahoidon alueelliset erot v. 1997, 2000 ja 2001 Kaikki nivelreumat M058, M059, M060, M068, M069 Hoitojaksot/10000as 01 Uudenmaan shp 12,8 12,8 0 % 0 15,6-18 % 02 Helsingin shp 13,0 13,3

Lisätiedot

Metsäpolitikkafoorumi

Metsäpolitikkafoorumi Metsäpolitikkafoorumi 17.4.219 Suometsien puuvarat Inventoinnit ja skenaariot Henry Schneider Risto Päivinen Soiden pinta-ala vähentynyt 1 % 196-luvulta 12 8 6 4 2 Ojitetut kankaat Suot - Kaikkiaan Soita

Lisätiedot

Perusparannukset ja ravinnetase suomalaisessa peltoviljelyssä

Perusparannukset ja ravinnetase suomalaisessa peltoviljelyssä Perusparannukset ja ravinnetase suomalaisessa peltoviljelyssä Yhteistyötahot / työryhmän jäsenet: Helena Äijö, Salaojituksen tutkimusyhdistys ry/salaojayhdistys ry Sami Ovaska ja Eero Liski, Luke Maija

Lisätiedot

Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet

Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet Maakuntien ja seutukuntien suhdanteet Lokakuu 2016 Tilastokeskuksen aineistoja Meeri Koski Koko yritysliikevaihdon trendit Q1/15-Q1/16 Vuosi 2010=100 115 110 105 100 95 90 Q1 Q2 Q3 Q4 Q1 Q2 Q3 Q4 Q1 Q2

Lisätiedot

Satoennuste Petri Pethman Suomen Gallup Elintarviketieto Oy TNS

Satoennuste Petri Pethman Suomen Gallup Elintarviketieto Oy TNS Satoennuste 0 Petri Pethman 0.0.0 00 Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Tutkimuksen toteutus Vastaajamäärä n=0 Kokonaisvastaajanäyte 00 vastaajaa vastausprosentti oli noin 0, jota voidaan pitää erittäin

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Päätösluonnos Liite 2 Metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Päätösluonnos Liite 2 Metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Päätösluonnos Liite 2 Metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen 28.3.2019 MÄÄRÄRAHAN JA MYÖNTÄMISVALTUUDEN OSOITTAMINEN PUUNTUOTANNON KESTÄVYYDEN TURVAAMISEEN VUONNA 2019 Valtion

Lisätiedot

Maa Kiinteistösuunnittelu. Sarkajako

Maa Kiinteistösuunnittelu. Sarkajako Maa-20.3371 Kiinteistösuunnittelu Sarkajako Kiinteistörakenne 1400 -luvulla Kiinteistörakenne 2000 -luvulla Arvo Vitikainen 2015 MAANJAOT ELI KIINTEISTÖJAOTUSTA MUUTTAVAT HANKKEET ALUEELLISET MAANJAOT

Lisätiedot

Työttömät insinöörit kuukausittain Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastot

Työttömät insinöörit kuukausittain Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastot INSINÖÖRILIITTO Tutkimus/Jlar 2.10.2017 Työttömien määrä elokuussa selvässä laskussa Insinöörien työttömyystietoja elokuussa 2017 * Työttömien insinöörien määrä on nyt selvässä laskussa, työttömien määrä

Lisätiedot

Valmius lähiruokapalveluihin ja suoramyyntiin

Valmius lähiruokapalveluihin ja suoramyyntiin Valmius lähiruokapalveluihin ja suoramyyntiin MMM Saarnivaara, Pasi, Kallinen Anne, Pirttijärvi Reijo 29.6.2018 Kantar TNS Agri Oy Sisältö 1 Yhteenveto 3 2 Tutkimuksen tavoite ja toteutus 6 3 Myyntikanavat

Lisätiedot

Matkailun merkitys Kymenlaaksolle. Matkailuparlamentti Kuusankoski Jaakko Mikkola

Matkailun merkitys Kymenlaaksolle. Matkailuparlamentti Kuusankoski Jaakko Mikkola Matkailun merkitys Kymenlaaksolle Matkailuparlamentti 17.10.2017 Kuusankoski Jaakko Mikkola Matkailun kokonaiskysyntä maakunnittain Alueellisesti matkailukysyntä painottuu Uudenmaan lisäksi erityisesti

Lisätiedot

TILASTO: Metsämaan omistus 2013

TILASTO: Metsämaan omistus 2013 Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 5/2015 TILASTO: Metsämaan omistus 2013 23.1.2015 Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 5/2015 T I L A S T O Metsämaan omistus 2013 23.1.2015 Jussi Leppänen ja Jukka

Lisätiedot

Maatilojen tilusrakenne ja pellonraivaus Suomessa 2000-luvulla Olli Niskanen 1) ja Eeva Lehtonen 2)

Maatilojen tilusrakenne ja pellonraivaus Suomessa 2000-luvulla Olli Niskanen 1) ja Eeva Lehtonen 2) Maatilojen tilusrakenne ja pellonraivaus Suomessa 2000-luvulla Olli Niskanen 1) ja Eeva Lehtonen 2) 1) MTT Taloustutkimus, Latokartanonkaari 9, 00790 Helsinki, olli.niskanen(at)mtt.fi 2) MTT Kasvintuotannon

Lisätiedot

Rahjan tila. Kohti hiilineutraalia maidontuotantoa

Rahjan tila. Kohti hiilineutraalia maidontuotantoa Rahjan tila Kohti hiilineutraalia maidontuotantoa Rahjan tila Pohjois-Pohjanmaalla, Kalajoella Yrittäjinä toimivat Esa ja Marja-Leena Rahja vuodesta 1987 lähtien Lypsylehmiä tällä hetkellä 95 Pihattonavetta

Lisätiedot

Kuivatus kuntoon -Mutta millaisella salaojituksella? Avaus

Kuivatus kuntoon -Mutta millaisella salaojituksella? Avaus Kuivatus kuntoon -Mutta millaisella salaojituksella? Avaus Jukka Rajala erikoissuunnittelija, OSMO-hanke Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti Loimaa 4.10.2018 Rikalan Säätiö Maatalouden tärkeimmät

Lisätiedot

Uusjaon hyötylaskelmien uudistaminen

Uusjaon hyötylaskelmien uudistaminen Uusjaon hyötylaskelmien uudistaminen MAANMITTAUSLAITOS 2009 2 (97) JULKAISIJA KUVAILULEHTI Maanmittauslaitos 29.9.2009 Tekijät: Toimeksiantaja (pvm): Projektin johtoryhmä: Heikki Seppänen (puheenjohtaja),

Lisätiedot

Maa Korvausarviointi TkT Juhana Hiironen

Maa Korvausarviointi TkT Juhana Hiironen Maa-20.2334 Korvausarviointi 14.3.2017 TkT Juhana Hiironen Lukemasi kirjallisuus Tähän mennessä olet tutustunut Kuusiniemi & Peltomaa, 2000, Lunastuslaindääntö.. sivut 25-254. Käsitteet (mm. omaisuuden

Lisätiedot

Maaluokka. Kasvupaikkatyyppi km 2

Maaluokka. Kasvupaikkatyyppi km 2 Liitetaulukko 6. Maalajit metsä-, kitu- ja joutomaan kankailla. Metsämaa Ahvenanmaa Orgaaninen 1 1 3 1 0 0 0 7 1,1 0 0,0 0 0,0 7 0,6 Kallio 0 0 38 25 9 0 12 85 13,9 234 94,1 273 94,5 592 51,6 Kivikko 1

Lisätiedot

Kaikki vastaajat maakunnan mukaan 1

Kaikki vastaajat maakunnan mukaan 1 3,05 3,07 3,14 3,02 2,94 3,35 3,21 3,27 3,29 3,18 3,33 3,14 3,49 3,49 3,61 3,57 3,59 3,57 3,27 3,39 3,27 3,14 3,32 3,06 3,26 3,18 3,25 3,18 3,09 3,17 3,11 3,07 3,15 3,44 3,61 3,58 3,58 3,51 3,59 3,43 3,32

Lisätiedot