KOIVUKUMMUN PÄIVÄKOTI HUMPPILANTIE HUMPPILA SISÄILMAONGELMAN TUTKIMINEN. Tutkimusselostus Työnro:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOIVUKUMMUN PÄIVÄKOTI HUMPPILANTIE 26 31640 HUMPPILA SISÄILMAONGELMAN TUTKIMINEN. Tutkimusselostus 17.4.2015. Työnro: 051521700288"

Transkriptio

1 KOIVUKUMMUN PÄIVÄKOTI HUMPPILANTIE HUMPPILA SISÄILMAONGELMAN TUTKIMINEN Tutkimusselostus

2 1/62 Tilaaja Humppilan kunta / Mika Kärri p Toimeksianto Tutkia tiloissa epäiltyä sisäilmaongelman syytä ja käydä läpi homekoiran merkitsemät kohdat Kohde Koivukummun päiväkoti Humppilantie Humppila Yht. hlö: Mika Kärri p Tutkimusajankohta Kohdekäynnit: : mm. tutustumiskäynti kohteeseen : mm. rakenteiden kosteusmittauksia, rakenneavauksia, materiaalinäytteiden ottaminen, pintasivelynäytteiden ottaminen, paine-erojen mittauksia, merkkisavukokeita, ilmavuotokohtien paikantamista jne. Tutkimuksen tekijä Polygon Finland Oy Tarmontie Hollola Tutkijat: Merk Puh: Hannu Kärki, Tuukka Korhonen, Veli Krigsman, Linda (Kärki) (Korhonen) (Krigsman (Merk) hannu.karki@polygongroup.com tuukka.korhonen@polygongroup.com

3 2/62 TILOJEN SISÄILMAONGELMA SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ Kohteen yleiskuvaus Lähtökohta tutkimukselle Tutkimuksen tavoite ja rajaus Tutkimusmenetelmät SAADUT TIEDOT Käytössä olleet asiakirjat Tilaajalta, henkilökunnalta yms. saadut tiedot HAVAINNOT JA MITTAUSTULOKSET Rakenteet Rakennuksen vierusta, korkeusasema, perustukset ja alapohjarakenne Ulkoseinät, julkisivut ja ikkunat Välipohjarakenne Yläpohja ja vesikatto Leivosten tilat 1. kerros Kerho ja nukkumatilat Eteistila ja invarampin alue Hippiäisten tilat 1. ja 2. kerros Yläpohja hippiäisten kohdalla Hippiäisten 2. kerroksen kerho- ja nukkumatilat Hippiäisten 1. kerroksen ruokailutilan viereinen WC Hippiäisten ruokailutila Tinttien tilat 1. kerros Tinttien lepohuone Tinttien ryhmähuone Käytävä tinttien ryhmä ja lepohuoneen edustalla sisäänkäyntiin asti Siivousvälinevarasto Matala siipiosa Toimisto ja päätyosa Kellarikerros Ulkopuoli Ilmanvaihto MITTAUSTULOSTEN TArKASTELU JA YHTEENVETO RAKENNUKSESSA HAVAITUISTA SISÄILMAONGELMISTA TOIMENPIDESUOSITUKSET Eristetila... 31

4 3/62 1 YLEISTÄ 1.1 Kohteen yleiskuvaus Tutkimuskohteena oli Koivukummun päiväkodin tilat osoitteessa Humppilantie Humppila. Rakennus on kolmikerroksinen siten, että kellarikerroksessa ovat yhteiset pesutilat, sekä varasto- ja teknisiä tiloja. Päiväkodin tiloja on ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa. Lisäksi rakennuksen toisessa kerroksessa on asuntoja. Asuinkerroksen päällä on vielä ullakkotiloja. Rakennus on tehty 1950-luvulla alun perin terveystaloksi. Peruskorjauksia kohteessa on suoritettu vuosina 1985 ja Vuonna 1991 hammaslääkäritilat on muutettu asunnoiksi ja samana vuonna tehty käyttötarkoituksen muutos päiväkodiksi. Vuonna 1995 rakennuksen toisen osan yläkerran asuntoja on muutettu opetustiloiksi luvulla korjattu vesivahinkoja. Ulkopuolen salaojitusta ja patolevytystä on uusittu etupihan puolelta noin 10 vuotta sitten. Salaojien purkupaikasta ei kuitenkaan ole mitään tietoa. Käyttövesiputkistojen ikä on noin 25 vuotta. Tilojen ilmanvaihtona on osittain koneellinen tulo-poistoilmanvaihto. Osittain ilmanvaihto on painovoimainen. Kohteessa on aiemmin tehty seuraavanlaisia selvityksiä: - Sisäilmaselvitys FSTKY tarkastus Ilmanäytetutkimus Ilmanäytetutkimus Porareikämittauksia vuonna Ilmavirtamittauksia Homekoiratutkimus Homekoiratutkimus maaliskuu Lähtökohta tutkimukselle Saadun tiedon mukaan tilojen käyttäjillä on ollut useiden vuosien ajan oireilua päiväkodin tiloissa. Kohteessa suoritettiin ensin maaliskuussa 2015 vauriokartoitus koulutetun homekoiran avulla. Lisäksi kohteessa oli kerätty tietoa tilan käyttäjien oireiluista eri osissa rakennusta sekä koottu tietoja vanhoista tiedossa olleista kosteusvaurioista.

5 4/ Tutkimuksen tavoite ja rajaus Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tiloissa koetun sisäilmaongelman syyn aiheuttajaa/aiheuttajia. Tutkimus aloitettiin homekoiran merkitsemistä kohdista ja laajentui tutkimuksen edetessä. 1.4 Tutkimusmenetelmät Tutkimusmenetelminä käytettiin aistinvaraisten havaintojen lisäksi kosteusmittauksia, materiaali- ja pintasivelynäytteitä mikrobianalyysiä varten, kivihiilipikinäytteitä PAH-määritystä varten, geeliteippi- ja pyyhintänäytteitä kuitu- sekä pölymääritystä varten. Lisäksi otettiin kellarikerroksen lattian alta maaperänäytteet alussorasta kapillaarisuuden määrittämistä varten. Kosteusmittauksia tehtiin pintakosteusilmaisimella Gann Hydrotest LG3 (pinta-anturina Gann B50). Rakennekosteusmittauksia tehtiin Vaisalan mittauskalustolla. Mittauskalustotaulukossa on esitetty tarkemmin käytetyt mittalaitteet. Paine-eromittari TSI DP-CALC 5825:lla mitattiin ulko- ja sisävaipan ylitse vallitse paine-ero. Ilma- ja lämpövuotokohtia paikannettiin Flir lämpökameralla sekä merkkisavu-ampulleilla. Lisäksi ilmavuotoreittejä tarkasteltiin merkkiainekaasulla. Taulukko 1. Mittauskalusto Laite/ mittari Tyyppi/ malli Huom Pintakosteusilmaisin Gann Hydrotest LG3 + anturi Gann B50 Suhteellisen kosteuden ja lämpötilan mittaus Vaisala HMI41 (näyttölaite) ja mittapäät HMP42 ja HMP46 Paine-eromittari TSI DP-CALC 5825 Lämpökamera Flir P 620 Pintakosteusilmaisimella etsitään kosteuseroja rakenteista, ei suoriteta varsinaisia mittauksia. Mittausalue (yksiköttömiä lukemia). Valmistaja ilmoittaa näyttölaitteen tarkkuudeksi (+20 o C:ssa) suhteelliselle kosteudelle ±0,1 % RH ja lämpötilalle ±0,1 o C. HMP42 mittapään tarkkuus (+20 o C:ssa) suhteelliselle kosteudelle ±2 % RH (0-90 % RH) ja ±3 % RH ( % RH)

6 5/62 Raportin ja pohjakuvan merkinnät otetuista näytteistä ovat seuraavat: - Mikrobinäyte = M1 - Pintasivelynäyte = PS1 - Kivihiilipikinäyte = PAH1 - Kuitunäyte = K1 - Pölynäyte = P1 - Maaperänäyte = GEO1 Mikrobi-, pintasively-, kivihiilipiki- ja maaperänäytteet toimitettiin Ramboll Analyticsille Lahteen analysoitaviksi. Kuitu- ja pölynäytteet puolestaan toimitettiin Työterveyslaitoksen Helsingin ja Kuopion laboratorioihin analysoitaviksi. 2 SAADUT TIEDOT 2.1 Käytössä olleet asiakirjat - Kohteen pohjapiirustukset - Historia- ja taustatiedot - Homekoiran raportti ( 2 eri kpl ). 2.2 Tilaajalta, henkilökunnalta yms. saadut tiedot Tilaajalta saatujen tietojen mukaan henkilökunnalla on ollut oireita ja ovat kokeneet sisäilman huonoksi. Tilaaja oli tehnyt pohjakuvaan merkintöjä tiloista, joissa oireilua oli havaittu sekä minkä tyyppistä oireilua oli kyseessä. Eri tiloissa on koettu mm. pahaa ja tunkkaista hajua, äänen käheyttä, limakalvojen ärtyneisyyttä, tukkoisuutta, pistelyä, kutinaa, päänsärkyä ja erilaisia allergisia reaktioita sekä ärsytysoireita.

7 6/62 3 HAVAINNOT JA MITTAUSTULOKSET 3.1 Rakenteet Alaluvuissa on kerrottu lyhyesti rakenteita koskevat havainnot Rakennuksen vierusta, korkeusasema, perustukset ja alapohjarakenne Rakennus on perustettu lievästi viettävälle maalle. Piha on pääosin sorapintainen, paikoitellen talon ympärillä on nurmialueita. Etupihan puolelta on ajoluiska kellarikerroksessa sijaitsevaan autotalliin. Rakennuksen alapohjarakenne vaihteli, tutkimuksessa havaittiin seuraavat rakenteet - Pinnoite, betoni, tojalevy, pikeys, betoni, hiekka - Pinnoite, betoni, hiekka Ulkoseinät, julkisivut ja ikkunat Ulkoseinärakenne on kellarikerroksessa: - Maali, rappaus, tiili, mineraalivilla, pikeys, betoni, sora - Maali, siporex, tiili, tojalevy, pikeys, betoni, sora Ulkoseinärakenne ylemmissä kerroksissa: - Maali, rappaus, tiili, korkkieriste, tiili Julkisivu on rapattu ja ikkunat pääsääntöisesti uusittu (tarkka uusimisajankohta ei ole tiedossa) Välipohjarakenne Välipohjarakenne 1. ja 2. kerroksen välinen: - Muovimatto, lastulevy, puukoolaus, turve /kutterinlastu, betoniholvi Välipohjarakenne porrashuone 1. ja 2. kerros Mosaikkibetoni, koksin / masuunikuona, betoniholvi. Välipohjarakenne autotalli ja 1. kerroksen välinen: - Muovimatto, lastulevy, mäntyponttilauta, puukoolaus, turve /kutterinlastu, betoniholvi Välipohjarakenne kellarikerros ja 1. kerroksen välinen, WC: - Klinkkeri, muovimatto, lastulevy, ponttilauta, kutterinlastu / rakennusjäte, betoniholvi Välipohjarakenne kellarikerros ja 1. kerroksen välinen, käytävä, matala-osio rakennuksesta: - Muovimatto, betoni, tojalevy, betoniholvi

8 7/ Yläpohja ja vesikatto Yläpohja on puurakenteinen. Vesikatteena on betonitiili. Vesikatteen alla ei ole aluskatetta. Katon lyijytiivistyslevyissä havaittiin reikiä. Lyijytiivisteiden tekninen käyttöikä on loppu. Kuva. Lyijytiivistyslevy, jossa reikiä.

9 8/ Leivosten tilat 1. kerros Kerho ja nukkumatilat Siivouskomeron katossa havaittiin olevan vanhat vauriojäljet putkivuodosta. Tarkistusluukun päältä otettiin pintasivelynäyte numero PS4. Näytteessä havaittiin erittäin runsasta bakteerikasvua (++++), yksi pesäke sädesientä ja kohtalaista (++) mikrosienikasvua. Näytteessä kohtalaista Aspegillus kasvua sekä Penicillium ja Cladosporiumia. Kuva. Siivouskomeron katon tarkistusluukun vauriot. Kuva. Siivouskomeron katon yläpuolella on ollut putkivuoto.

10 9/62 Siivouskomeron ja WC:n välissä oleva ilmahormi, jossa IV-putket sijaitsevat, on auki kellarikerroksessa olevaan autotalliin. Autotallissa on todennäköisesti ollut viemäritulva, jonka seurauksena autotallissa hormin kipsilevyrakenteet ovat silminnähden mikrobivaurioituneet noin 50 cm korkeuteen asti. Mikrobivauriosta syntyvät ainevaihduntatuotteet ja homeitiöt pääsevät esteettä kulkeutumaan ilmahormia pitkin yläpuolisiin Leivosten ja Hippiäisten tiloihin. Merkkiainekaasulla testattiin ilmavirtauksien kulkeumia autotallista yläpuolisiin tiloihin, jossa havaittiin kaasun kulkeutuvan ilmahormin ja päätyseinän vierustojen kautta päiväkotitiloihin. Kuva. Eteinen. IV-hormin tarkistusluukku. Kuva. IV-hormin sisältä. Seinämillä paljasta eristevillaa.

11 10/62 Kuva. Autotallissa sijaitseva IV-kanavan alapuolinen tila. Mikrobivaurioita kipsilevyissä. Kuva. IV-konehuoneen sisäpuolelta. Mikrobivaurioita seinän kipsilevyissä. Kuva. IV-hormitila. Seinän alareunoissa mikrobivaurioita.

12 11/62 Ryhmä- ja kerhohuoneista otettiin pintasivelynäytteet PS1 PS3. Näytteet otettiin lämpökameralla havaituista ilmavuotokohdista. Näytteissä havaittiin niukkaa ja kohtalaista bakteerikasvua (+ / ++), mikrosienikasvuissa havaittiin yksittäisiä pesäkkeitä. Sädesienikasvua ei näytteissä havaittu. Päätyseinän viereen tehtiin rakenneavaus, josta otettiin materiaalinäyte M6 välipohjan eristeestä ( turve / kutterinlastu). Näytteessä havaittiin runsasta (+++) bakteerikasvua ja niukkaa mikrosienikasvua (+). Sädesienikasvua ei näytteessä havaittu. Kuva. Päätyseinän vierestä lattian rakenneavaus. Välipohjassa turvetta ja kutterinlastua. Kuva. Päätyseinän rakenneavaus. Välipohjan turve. Tuloilmakanavasta otettiin geeliteipillä teollisten mineraalikuitujen näyte K3. Näytteessä havaittiin kuituja 35 kpl / cm 2, joka ylittää Työterveyslaitoksen tutkimuksissa todetun normaalipitoisuuden kuitua / cm 2. Kuitulähteitä voivat olla pinnoittamattomat äänenvaimentimet ja IV-koneen sisällä olevat ääneneristysvillat.

13 12/62 Porrashuoneeseen kulkeutuu epäpuhtauksia kellaritilasta sekä putkikanaalia pitkin, jossa on maapohja. Merkkiainekaasulla testattiin ilmavirtauksen suunta, jonka havaittiin tulevan alhaalta kohti porrashuonetta. Kellarikerroksen perusmuurista otettiin kivihiilipikinäyte PAH2. Näytteen kokonaispitoisuus oli 67 mg/kg. Työterveyslaitoksen suosituksen mukaan yli 200 mg/kg PAH-yhdisteitä sisältävät rakennusjätteet tulee toimittaa ongelmajätelaitokselle. Kuva. Epämääräinen putkikanaali kellarikerroksessa, jossa ollut putki- ja viemärivuotoja. Putkikanaalia ei ole puhdistettu jätteistä ja orgaanisesta materiaalista.

14 13/ Eteistila ja invarampin alue Rampin alapuolella olevassa kellaritilassa on ollut vesivahinko, koska kyseissä tilassa olleet irtaimet ovat mikrobivaurioituneet. Rakenne epätiiveyksien seurauksina ilmavirtojen mukana kulkeutuu epäpuhtauksia yläpuolisiin tiloihin. Kuva. Invarampin alapuolella oleva varasto. Mikrobivaurioitunutta irtaimistoa. 3.3 Hippiäisten tilat 1. ja 2. kerros Yläpohja hippiäisten kohdalla Hippiäisten 2. kerroksen tilojen yläpohjassa useita eristämättömiä kohtia. Vanhat IVkanavien yläpäitä auki ja osittain tiivistetty mineraalivillalla. Yläpohjassa havaittiin runsaasti lintujen jätöksiä. Yleisesti voidaan todeta yläpohjan olevan epäsiisti ja suoritetut korjaustoimenpiteet ovat olleet puutteellisia. Kuva. Hippiäisten porrashuoneen kohta. Kulkuaukko yläpohjaan eristämättä.

15 14/62 Kuva. Yläpohja hippiäisten tilojen yläpuolella. Runsaasti likaa ja lintujen ulostetta. Kuva.Yläpohjaa hippiäisten tilojen yläpuolella. Vanhoja IV-kanavia tukittu mineraalivillalla. Kuva. Vanhat IV-kanavat tulppaamatta asianmukaisesti yläpohjassa.

16 15/ Hippiäisten 2. kerroksen kerho- ja nukkumatilat 2. kerroksen opetustilassa homekoira oli tehnyt voimakkaimman merkinnän opetustilan porrashuoneen vastaisen seinän juureen. Kyseisestä kohdasta avattiin lattia ja välipohjan eristeestä (turve / kutterinlastu) otettiin materiaalinäyte numero M7. Näytteessä havaittiin runsasta (+++) bakteerikasvua, kohtalaista (++) sädesienikasvua ja kohtalaista (++) mikrosienikasvua. Lajistotunnistuksessa näytteessä havaittiin olevan Penicilliumia ja Rhizopusta. Samasta opetustilasta otettiin ulkoseinästä kivihiilipikinäyte eristeenä toimivasta korkkieristeestä (näyte numero PAH1). Näytteessä oli PAH-yhdisteitä 18 mg/kg:ssa. Pitoisuus näytteessä on matala (eriste sijaitsee noin 250mm sisäseinäpinnasta ulospäin). Työterveyslaitoksen suosituksena on, että yli 200mg/kg:ssa PAH-yhdisteitä sisältävät materiaalit tulee purkuvaiheessa toimittaa ongelmajätelaitokselle. Lisäksi samasta tilasta otettiin tuloilmakanavasta teollisten mineraalikuitujen näyte geeliteipillä ( näytenumero K2). Näytteessä havaittiin kuituja 0,9 kpl / cm 2. Työterveyslaitoksen tekemien tutkimuksien mukaan tuloilmakanavissa on yleensä kuitua / cm 2. Viereisestä opetustilasta väliseinän ja ulkoseinän nurkasta otettiin materiaalinäyte välipohjan eristeestä (turve / kutterinlastu) (näytenumero M8). Näytteessä havaittiin niukkaa bakteerikasvua (+), mikrosienten kasvu niukkaa (+). Sädesientä näytteessä ei havaittu. Ko. rakenteesta otetun näytteen pitoisuutta voidaan pitää normaalina. Kuva. Välipohjan rakenneavauksen yhteydessä havaittiin lattian lastulevyn ja ulkoseinän rajassa olevan rakoilua. Merkkisavulla kyseissä kohdassa havaittiin ilmavirtauksia välipohjasta sisätiloihin.

17 16/62 Kuva. Lämpökameralla 2. kerroksen tiloja tarkasteltaessa havaittiin ryhmätilassa ilmavuotokohtia, joista otettiin pintasivelynäytteet (näytenumerot PS5 ja PS6.). Pintasivelynäyte numero 5 oli puhdas. Pintasivelynäyte 6:ssa oli havaittavissa kohtalaista (++) bakteerikasvua, niukkaa sädesienikasvua (+) ja niukkaa mikrosienikasvu (+). Porrashuoneesta otettiin yläpohjaan menevän luukun vierestä pintasivelynäyte numero PS7. Näyte oli puhdas. Homekoiran merkinnät ylöspäin porrashuoneessa, keittiössä sekä ryhmätilassa johtuvat yläpohjan turve-eristemateriaalista, joka on orgaaninen materiaali. Lisäksi yläpohjasta pääsee tapahtumaan ilmavirtauksia rakenteiden läpi tuoden mukanaan epäpuhtauksia yläpohjasta Hippiäisten 1. kerroksen ruokailutilan viereinen WC Lattian välipohjan eristeestä (kutterinlastu / rakennusjäte) otettiin materiaalinäyte M4. Näytteessä oli runsasta (+++) bakteerikasvua, niukkaa (+) sädesienikasvua ja yksittäinen kosteusvaurioon viittaava mikrobipesäke.

18 17/62 Kuva. Rakenneavaus WC:n lattiassa Hippiäisten ruokailutila Ruokailutilan ulkonurkassa havaittiin ilmavuotokohta merkkiainekaasulla. Ilmavuodon kautta pääsee tulemaan epäpuhtauksia kellaritiloista. Välipohjan eristeestä (kutterinlastu) otettiin materiaalinäyte M5. Näytteessä oli niukkaa (+) bakteerikasvua sekä yksittäinen kosteusvaurioon viittaava mikrobipesäke. Lisäksi tilasta otettiin pintasivelynäyte PS12 lämpökameralla havaitusta ilmavuotokohdasta. Näytteessä oli niukkaa (+) bakteerikasvua ja niukkaa (+) mikrosienikasvua (Cladosporium, yleisimpiä sisä- ja ulkoilman mikrobeja). Ruokailutilan edustan käytävän alaslaskukaton päältä otettiin pölynäyte P1, jolla selvitettiin laskeutuneen pölyn sisältöä. Laskeutuneessa pölyssä havaittiin normaalin huonepölyn lisäksi olevan teollisia mineraalikuituja (vuorivillaa), rakennusmateriaalipölyä (kalkkipohjainen) ja puupölyä. Edellisten korjauksista aiheutunutta pölyä on jäänyt alaslaskukattojen päälle. Herkät ihmiset voivat oireilla teollisille mineraalikuiduille ja rakennuspölylle. Tavallinen huonepöly koostuu lähinnä tekstiili-, paperi- ja hilsehiukkasista. Kuva. Alalaskukaton päältä. 3.4 Tinttien tilat 1. kerros Tinttien lepohuone Lepohuoneesta otettiin pintasivelynäyte PS10 lämpökameralla havaituista ilmavuotokohdasta ulkoseinän ja lattian rajasta. Näytteessä oli kohtalaista bakteerikasvua (++). Merkkiainekaasulla havaittiin kellarikerroksesta tulevan ilmavuotoja käytävän puoleisen seinustan vierustalta, jonka seurauksena kellarikerroksen epäpuhtauksia kulkeutuu lepohuoneen sisäilmaan.

19 18/ Tinttien ryhmähuone Ryhmähuoneesta otettiin pintasivelynäyte PS9 lämpökameralla havaitusta ilmavuotokohdasta ulkoseinän ja lattian rajasta. Näytteessä oli niukkaa (+) bakteerikasvua ja niukkaa (+) mikrosienikasvua, lajistona Cladosporium, joka tyypillinen sisä- ja ulkoilman mikrobilaji. Merkkiainekaasulla havaittiin kellarikerroksesta tulevan ilmavuotoja käytävän puoleisen seinustan vierustalta sekä lepohuoneen seinän vierustalta ovi aukkoon asti, jonka seurauksena kellarikerroksen epäpuhtauksia kulkeutuu lepohuoneen sisäilmaan Käytävä tinttien ryhmä ja lepohuoneen edustalla sisäänkäyntiin asti Käytävän alaslaskukaton päältä otettiin pölynäyte P2, jolla selvitettiin laskeutuneen pölyn sisältöä. Laskeutuneessa pölyssä havaittiin normaalin huonepölyn lisäksi olevan teollisia mineraalikuituja (vuorivillaa), rakennusmateriaalipölyä (kalkkipohjainen) ja puupölyä. Edellisten korjauksista aiheutunutta pölyä on jäänyt alaslaskukattojen päälle. Herkät ihmiset voivat oireilla teollisille mineraalikuiduille ja rakennuspölylle. Tavallinen huonepöly koostuu lähinnä tekstiili-, paperi- ja hilsehiukkasista. Käytävän tuloilmakanavasta otettiin geeliteipillä kuitunäyte K1, jonka Työterveyslaitos totesi analyysissään olevan niin pölyinen, että kuitupitoisuuden määritystä ei pystytty suorittamaan. Kuva. Tuloilmakanavan sisältä. Kanava pölyinen. Käytävän alaslaskukaton päältä tuulikaapin vierestä otettiin pintasivelynäyte PS8, joka oli puhdas. Merkkiainekaasulla havaittiin kellarikerroksista tulevan ilmavirtauksia kaapelikanavaa pitkin tuulikaappiin ja edelleen leviävän koko käytävän alaslaskukaton kautta käytävälle ja viereisiin tiloihin.

20 19/62 Käytävän vaate-eteisen kohdalla tehtiin vanhaan ulkonurkkaukseen lattiaan rakenneavaus, josta otettiin materiaalinäyte M3. Näytteessä havaittiin runsasta (+++) bakteerikasvua, niukkaa (+) sädesienikasvua ja niukkaa (+) mikrosienikasvua (yksittäinen Penicillium pesäke). 3.5 Siivousvälinevarasto Kellarikerroksen lämpökeskuksen savuhormi on rakennuksen ulkoseinän vieressä. Kun lämmitysjärjestelmä on muutettu öljystä kaukolämmölle, on savuhormi jäänyt pois käytöstä. Tämän seurauksena on seinärakenne alkanut kastua, koska öljylämmityksestä muodostunut hukkalämpö ei pidä savuhormia kuivana eikä savuhormin päähän ole asennettu sadehattua. Lisäksi parvekerakenne kosteusrasitusta ulkoseinään. Viereisen porraskäytävän seinärakenteessa havaittiin myös maalin ja tasoitteen hilseilyä, joka johtuu savuhormin ja parvekkeen kautta tulevasta kosteusrasituksesta. Kuva. Savuhormin viereinen seinä rapautunut.

21 20/62 Kuva. Parvekkeen rakenne vaurioitunut kosteusrasituksen seurauksena. Raudoitusteräkset näkyvissä.

22 21/ Matala siipiosa Toimisto ja päätyosa Toimistossa havaittiin merkkiainekaasulla kellaritiloista ilmavirtauksia, joiden mukana tulee epäpuhtauksia. Pienkeittiöhuoneesta otettiin pintasivelynäyte PS11 ulkonurkasta, jossa lämpökameralla havaittiin kylmä kohta. Näyte oli puhdas. Viereisestä huoneesta otettiin lattian välipohjan tojalevyeristeestä materiaalinäyte. Näytteessä Näytteessä havaittiin niukkaa (+) mikrosienikasvua (Aspergillus sydowii*). Todennäköisesti lämmitysjärjestelmän termostaatti tai paluu puolen liitos on vuotanut ja aiheuttanut paikallisen vaurion tojalevyeristeeseen. 3.7 Kellarikerros Kellarikerroksessa tehtiin viiltomittauksia lattian muovimattopinnoitteen alta, eristetilamittauksia seinä- ja lattiarakenteiden eristetiloista sekä tehtiin porareikämittauksia seinien ja lattioiden betoneista. Porareikämittauksissa havaittiin lattian betonin ja seinien alareunojen olevan kellarikerroksessa pääsääntöisesti märkiä. Viiltomittauksissa havaittiin pesuhuonetiloissa lattioiden pinnoitteiden alusien olevien märkiä. Kosteusmittaukset osoittavat sen, että maaperän kosteus nousee lattia ja seinärakenteiden alaosiin kapillaarisesti. Kellarikerroksen lattian alta otettiin 2 kappaletta maaperänäytteitä GEO1 ja GEO2, joilla määritettiin alustäyttönä käytetyn soran kapillaarisuutta. Analyysivastauksissa todettiin alussoran olevan kapillaarisesti kosteutta nostavaa ja tyypillistä rakennusaikakauden alapohjamateriaalia. Alustäytössä käytetty sora ei täytä nykyisiä kapillaarikatkolle määriteltyjä laatuvaatimuksia ( RIL ). Kellarikerroksen lattiabetonin ja täyttösoran välissä ei todettu pääsääntöisesti olevan kapillaarisen kosteuden katkaisevaa kerrosta, jonka seurauksena maapohjan kosteus rasittaa kellarikerroksen rakenteita. Matalan osion kellariosuudella havaittiin tuplalaattarakenne, jossa pohjalaatan pinnassa on kuuma bitumikerros. Ko. alueella ollut viemärivuoto, jonka seurauksena lattian tojalevyeriste on kastunut. Korjaustöiden yhteydessä lattian alapohjarakennetta ei ole korjattu asianmukaisesti.

23 22/62 Kuva. Kellarikerroksen alapohjan alustäyttö Kellarikerroksen ulkoseinän eristeestä (mineraalivilla) otettiin materiaalinäyte M9, jossa todettiin olevan kohtalaista (++) bakteerikasvua, kohtalaista (++) sädesienikasvua ja kohtalaista (++) mikrosienikasvua. Näytteessä oli havaittavissa kosteusvaurioon viittaavia mikrobilajikkeita. Ulkopuolinen kosteusrasitus on aiheuttanut kellarikerroksen ulkoseinän eristeeseen mikrobivaurioita. Erilaisten rakenteiden epätiiveyskohtien kautta epäpuhtauksia pääsee leviämään kellarikerroksen ilmatilaan sekä muihin päiväkodin tiloihin (katso merkkikaasu merkinnät pohjakuvassa). Kuva. Rakenneavaus kellarikerros. Ulkoseinän eristevilla. Kellarikerroksen lattian eristeestä (tojalevy) otettiin materiaalinäyte M10, jossa todettiin olevan runsasta (+++) bakteerikasvua, kohtalaista (++) sädesienikasvua ja runsasta (+++) mikrosienikasvua. Näytteessä oli havaittavissa kosteusvaurioon viittaavia mikrobilajikkeita. Alapohjan kosteusrasitus on aiheuttanut alapohjan eristeeseen kosteusvaurioita. Erilaisten rakenteiden epätiiveyskohtien kautta epäpuhtauksia pääsee leviämään kellarikerroksen ilmatilaan sekä muihin päiväkodin tiloihin (katso merkkikaasu merkinnät pohjakuvassa).

24 23/62 Kuva. Lattian tojalevyeristeestä otettiin materiaalinäyte. Pesutilojen tekninen käyttöikä on loppunut. Vedeneristämättömän pesuhuoneen teknisenä käyttöikänä pidetään noin vuotta. Pesuhuoneen lattiarakenteen korkea kosteuspitoisuus aiheuttaa lattian muovimattopinnoitteessa ja kiinnitysliimoissa kemiallisen hajoamisreaktion, josta vapautuvat VOC-päästöt voivat herkille ihmisille aiheuttaa oireilua. (VOC = haihtuvat orgaaniset yhdisteet). Pesuhuoneen ja saunan lattiabetoni on kastunut, jonka seurauksena matossa on mm. värimuutoksia, jotka näkyvät selkeimmin lattialämmityskaapelin kohdissa. Kuva. Pesutilojen tekninen käyttöikä loppunut. Lattia märkä.

25 24/62 Kuva. Vesi jäänyt seisomaan puutteellisten kaatojen vuoksi lattialle. 3.8 Ulkopuoli Tutkimuksissa ei tarkastettu sokkelin ulkopuolisia vedeneristyksiä. Sadevedet oli ohjattu talon kulmilla sijaitseviin betonikaivoihin. Sisäpihan puolella parvekkeen ja savuhormin ympärillä julkisivurappaus oli rapautunut kosteusrasituksen seurauksena. Katso kohta siivousvarasto. 3.9 Ilmanvaihto Sisä- ja ulkovaipan ylitse vallitseva paine-ero mitattiin pistokokein eri puolilta rakennusta. Paine-ero oli noin -3-6 Pascalia, joka on normaalia tasoa. Kiinteistössä on vanhoja painovoimaisia hormeja, joiden tulppaaminen on suoritettu puutteellisesti. Lisäksi kiinteistössä oli korvausilmaventtiileitä, vaikka kiinteistössä on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Sekajärjestelmä vaikeuttaa laitteiston tasapainottamista ja säätämistä. Kuva. IV- konehuone ullakkokerroksessa.

26 25/62 Kuva. IV-koneen sisältä. Ullakkokerros. Kuva. IV-koneen sisältä. Ullakkokerros. Kuva. 2. kerroksen tuloilmakanava. Hippiäisten tila. Kanava puhdas.

27 26/62 Kuva. 2. kerroksen tuloilmakanavan äänenvaimennin. Ritiläpellin alla mineraalivillaeriste, joka voi olla yksi teollisten mineraalikuitujen lähde.

28 27/62 4. MITTAUSTULOSTEN TARKASTELU JA YHTEENVETO RAKENNUKSESSA HAVAITUISTA SISÄILMAONGELMISTA Kiinteistön korjausvelkaa on kertynyt useilta vuosikymmeniltä ja korjausmenetelmät eivät ole olleet riittäviä ja asianmukaisia. Suurin yksittäinen ongelma kiinteistössä on kellarikerroksen kosteusvaurioituneista rakenteista ilmavuotoreittien kautta päiväkotitiloihin kulkeutuvat epäpuhtaudet. Kellarikerroksen kosteusmittauksissa todettiin pääsääntöisesti lattian ja seinien betoni / tiilirakenteiden alaosien olevan märkiä. Materiaalinäytteissä todettiin Ramboll Analyticsin tutkimustodistuksissa kohtalaista / runsasta mikrobikasvua ja kosteusvaurioperäisiä mikrobeja. Päiväkotitiloissa ongelmia aiheuttaa lattia- ja ulkoseinärakenteiden tiiveyspuutteet (välipohjan turve-eristeestä irtoava hienojakoinen turvepöly kulkeutuu sisäilmaan ilmavuotoreittien kautta). Ilmavuotoreittien kohdalta otetuissa pintasivelynäytteissä pitoisuudet olivat pääsääntöisesti normaaleja kiinteistön ikä huomioon ottaen pois lukien näytteet 15SM00958 (leivosten siivouskomero) ja 15SM00960 (hippiäisten lepohuone 2. kerros, ulkonurkka). Kivihiilipikinäytteissä pitoisuudet eivät ylittäneet Työterveyslaitoksen suositusta 200 mg/kg PAH-yhdisteitä. Yli 200 mg/kg PAH-yhdisteitä sisältävät rakennusmateriaalijätteet luokitellaan ongelmajätteeksi. Kiinteistössä on ollut paikallisia vesivahinkoja, joiden korjausmenetelmät eivät ole olleet riittäviä ja asianmukaisia. Vaurioitunutta irtaimistoa, pahvilaatikoita yms. orgaanista materiaalia, joissa silminnähtävää mikrobikasvustoa, ei ole viety pois tiloista. Päiväkotitiloissa ei havaittu kohonneita kosteuspitoisuuksia rakenteissa (1. kerros ja 2. kerros). Rakennuksen ilmanvaihto koostuu koneellisesta tulo-poistojärjestelmästä sekä ulkoseiniin lisätyistä korvausilmaventtiileistä. Ilmanvaihdon ilmamäärien saattaminen tasapainoon on tästä johtuen haasteellista.

29 28/62 5. TOIMENPIDESUOSITUKSET Kiinteistön peruskorjaus päiväkotikäyttöön vaatii kaikkien rakenneosien purkamista betoni / tiilirungolle sekä kellarikerroksen alapohjarakenteiden uusimista siten, että kapillaarikosteus ei pääse aiheuttamaan vaurioita rakenteisiin. Tämän johdosta peruskorjaus ei välttämättä ole taloudellisesti kannattavaa. Mikäli peruskorjaukseen kuitenkin päätetään ryhtyä, tulee korjaussuunnitelma sekä korjaus ja valvonta suorittaa korjausrakentamiseen perehtyneen insinööritoimiston / rakennusliikkeen toimesta ja valvotusti. Ensiapukorjauksena suositellaan ilmavuotokohtien tiivistämistä ja kellarikerroksen alipaineistamista siten, että paine-eron 1. kerroksen nähden on reilusti alipaineinen.

30 29/62 Hollolassa Polygon Finland Oy Hannu Kärki Projektipäällikkö, Sisäilma PKM (Pätevöitynyt kosteuden mittaaja), VTT-Sertifioitu kosteuden mittaaja Sertifikaatti Nro VTT-C Tuukka Korhonen Ympäristöteknologian insinööri (AMK) VTT-Sertifioitu kosteudenmittaaja Sertifikaatti Nro VTT-C Veli Krigsman Rakennusmestari PKM (Pätevöitynyt kosteuden mittaaja), VTT-Sertifioitu kosteuden mittaaja Sertifikaatti Nro VTT-C Liitteet Liite 1 Pohjakuvat mitta- ja näytteenottopisteineen Liite 2 Ramboll Analytics materiaalinäytteiden analyysivastaus /86 Liite 3 Ramboll Analytics pintasivelynäytteiden analyysivastaus /87 Liite 4 Ramboll Analytics PAH-näytteiden analyysivastaus /88 Liite 5 Ramboll Analytics maanäytteidentutkimukset Liite 6 Työterveyslaitos teollisten mineraalikuitujen analyysivastaus Liite 7 Työterveyslaitos pölyn koostumuksen analyysivastaus

31 30/62 Merkinnät pohjakuvissa: A I 1 M1 Viiltomittauksen mittapiste Lattian tai seinän eristetilan mittapiste Betonin suhteellinen kosteuden mittapiste Materiaalinäytteen näytteenottopiste GEO1 PAH 1 PS1 K1 P1 Maaperänäytteen näytteenottopiste Kivihiilipikinäytteen näytteenottopiste Pintasivelynäytteen näytteenottopiste Teollisten mineraalikuitujen näytteenottopiste Pölyn koostumuksen näytteenottopiste Merkkiainekaasun purkautumiskohta

32 31/62 Pohjakuva: Kellari M10 GEO1 PAH 2 24 M9 A IV 20 III I II B GEO C V Eristetila Mitta piste Suht. kost. (%) Lämpötila ( o C) (g/m 3 ) Kosteusarvio: Mittapisteen sijainti: I ,2 Kuiva Lattian tojalevyeriste II ,6 Koholla Lattian tojalevyeriste III ,4 Kuiva Ulkoseinän mineraalivillaeriste IV ,9 Koholla Lattian tojalevyeriste V ,7 Kuiva Ulkoseinän tojalevyeriste VI ,7 Kuiva Lattian tojalevyeriste Viiltomittaus Mitta piste Suht.kost. (%) Lämpötila ( o C) (g/m 3 ) Kosteusarvio: Mittapisteen sijainti:

33 32/62 A ,9 Märkä Muovimaton alapinta B 67 35,5 27,4 Märkä Muovimaton alapinta C 94 20,0 16,6 Märkä Muovimaton alapinta Betoni Mitta piste Mitta - syvyys (mm) Suht. kost. (%) Lämpö tila ( o C) Kosteusarvio: Mittapisteen sijainti: ,4 21,0 Märkä Seinän alareuna ,5 19,6 Märkä Seinän alareuna ,0 21,0 Märkä Lattian betoni ,0 22,0 Märkä Lattian betoni ,4 19,5 Märkä Lattian betoni ,0 21,0 Kuiva Lattian betoni ,0 19,5 Märkä Seinän alareuna ,0 21,0 Märkä Seinän alareuna ,0 18,0 Märkä Lattian betoni ,0 15,5 Märkä Lattian betoni ,0 17,0 Märkä Lattian betoni ,0 12,0 Märkä Lattian betoni ,0 19,0 Kuiva Seinän alareuna 0,6 m lattiasta ,0 18,0 Märkä Seinän alareuna ,0 15,0 Märkä Lattian betoni ,0 17,0 Märkä Seinän alareuna ,0 18,0 Koholla Lattian betoni ,0 23,0 Märkä Lattian betoni ,0 24,0 Märkä Seinän sisältä 30 mm ,0 23,0 Märkä Seinän sisältä 80 mm ,0 24,0 Kuiva Lattian betoni ,0 23,0 Kuiva Seinän alareuna ,0 25,0 Kuiva Seinän alareuna ,0 22,0 Koholla Lattian betoni

34 Pohjakuva: 1. kerros Tutkimusselostus /62

35 34/62 PS1 PS2 M6 K3 PS3 PS4 P1 M4 M5 Pohjakuva: 1. kerros PS12

36 35/62 PS11 M1 VI M2 M3 P2 K1 PS8 PS10 PS9 Pohjakuva: 2. kerros

37 36/62 PAH 1 M7 PS7 K2 M8 PS5 PS6

38 37/62

39 38/62

40 39/62

41 40/62

42 41/62

43 42/62

44 43/62

45 44/62

46 45/62

47 46/62

48 47/62

49 48/62

50 49/62

51 50/62

52 51/62

53 52/62

54 53/62

55 54/62

56 55/62

57 56/62

58 57/62

59 58/62

60 59/62

61 60/62

62

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kosteuskartoitus Tutkimus pvm: 21.3, 23.3 ja 29.3.2016 Läsnäolijat: Jens Ståhls

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/7 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Peter Backman Raportti Kohde: Toimeksianto: Kvarnbergsgatan 18 06100 Borgå Kartoitus Tutkimus pvm: 7.8.2015 Läsnäolijat: Tomas Backman Raportointi pvm: 24.8.2015

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/5 Vastaanottaja: Porvoon Tilapalvelut Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kartoitus Tutkimus pvm: 16.6.2016 Läsnäolijat: Hans Bergman / Porvoon Tilapalvelut Kim Laaksonen

Lisätiedot

Raportti Työnumero: 051321701024

Raportti Työnumero: 051321701024 Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Sami Liukkonen Vanamontie 24 15610 Lahti Raportti Työnumero: 051321701024 Kohde: Toimeksianto: Okt Liukkonen Vanamontie 24 15610 Lahti Home-epäilyn tutkiminen Tutkimus pvm: 13.9.2013

Lisätiedot

Palvelutalon kuntotutkimus ja ehdotus korjausmenetelmistä. Tuukka Korhonen Polygon Finland Oy

Palvelutalon kuntotutkimus ja ehdotus korjausmenetelmistä. Tuukka Korhonen Polygon Finland Oy Palvelutalon kuntotutkimus ja ehdotus korjausmenetelmistä Tuukka Korhonen Polygon Finland Oy Kohteen yleiskuvaus Tutkimuskohteena oli vuonna 1988 rakennetut kehitysvammaisille tarkoitetut palvelutalot

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN RAKENNUSKUIVAUS OY

ITÄ-SUOMEN RAKENNUSKUIVAUS OY Vastaanottaja: Oiva Turunen Kohde: 20170025 Sulkavan koulukeskus Koulutie 8 58700 Sulkava Tilaaja: Oiva Turunen p. 044 417 5842 Tilaus pvm: 16.1.2017 Yhteyshenkilö: Oiva Turunen p. 044 417 5842 oiva.turunen@jarvisaimaanpalvelut.fi

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/7 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Peter Backman Raportti Kohde: Toimeksianto: Kvarnbergsgatan 18 06100 Borgå Kosteuskartoitus Tutkimus pvm: 19.2.2015 Läsnäolijat: Huoltomies Tomas Backman Raportointi

Lisätiedot

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies p

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies p Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki/ Pekka Koskimies Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: TOLKKISTEN KOULU Palomäentie 5 06750 TOLKKINEN Kosteuskartoitus. Porvoon Kaupunki

Lisätiedot

Lintukodon Päiväkoti Humppilantie 16 31640 Humppila

Lintukodon Päiväkoti Humppilantie 16 31640 Humppila Sivuja:1/28 Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: Yhteyshenkilö: Lintukodon Päiväkoti Humppilantie 16 31640 Humppila Sisäilmatutkimus Mika Kärri Hannu Kärki, Tuukka Korhonen, Veli

Lisätiedot

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies puh Olli Kontinen, Rehtori puh Frej Andersson, Kiinteistönhoitaja puh.

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies puh Olli Kontinen, Rehtori puh Frej Andersson, Kiinteistönhoitaja puh. Sivuja:1/6 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki Pekka Koskimies Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: Isännöitsijä: HINTHAARAN KOULU Koulutie 26 07110 HINTHAARA Varastohuoneen 221 kartoitus.

Lisätiedot

Roland Blomqvist, kiinteistönhoitaja. Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies p

Roland Blomqvist, kiinteistönhoitaja. Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies p Sivuja:1/10 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki/ Pekka Koskimies Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: TOLKKISTEN KOULU Palomäentie 5 06750 TOLKKINEN Kosteuskartoitus. Porvoon Kaupunki

Lisätiedot

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu RTA2-loppuseminaari 8.6.2017 Saarijärven Keskuskoulu Lähtötiedot Kohde on valmistunut vuonna 1966. Kerrosala 4 334 m2. Laajamittainen

Lisätiedot

Kartoitus tilaajan kanssa sovituilla alueilla. Viktor Johansson, Polygon Finland Oy. Yhteyshenkilö: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies p.

Kartoitus tilaajan kanssa sovituilla alueilla. Viktor Johansson, Polygon Finland Oy. Yhteyshenkilö: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies p. Sivuja:1/18 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies. Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: Gammelbacka Skola Opintie 1 06400 PORVOO Kartoitus tilaajan kanssa sovituilla

Lisätiedot

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197 Vastaanottaja: Kimmo Valtonen Sivuja:1/7 Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Taipalsaaren sairaala Os. 13 huone 2 Kirjamoinkaari 54915 SAIMAANHARJU Kosteuskartoitus Tilaaja: Kimmo Valtonen 14.4 Läsnäolijat:

Lisätiedot

Kosteuskartoitus tilaajan kanssa sovituilla alueilla. Viktor Johansson, Polygon Finland Oy

Kosteuskartoitus tilaajan kanssa sovituilla alueilla. Viktor Johansson, Polygon Finland Oy Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki Pekka Koskimies Tutkimusraportti Kohde: KEVÄTTUULEN PÄIVÄKOTI Sammontie 6 06150 PORVOO Toimeksianto: Kosteuskartoitus tilaajan kanssa sovituilla alueilla. Tilaaja:

Lisätiedot

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Vihertien leikkipuistorakennus Vihertie / Uomakuja 12 01620 VANTAA 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Vihertien

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

Raportti Työnumero: 051421400493

Raportti Työnumero: 051421400493 Vastaanottaja: RISTO VILKKI MIKKELIN KAUPUNKI Sivuja:1/24 Raportti Kohde: Toimeksianto: LAUNIALAN KOULU SAIMAANNORPANKATU 1 50190 MIKKELI SISÄILMANLAATUUN VAIKUTTAVIEN TEKIJÖIDEN SELVITYS Tutkimus pvm:

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon kaupunki - Halmstadintalo - keittiön ja päiväkotitilojen mikrobinäytteenotot 22.11.2017 1 / 11 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen

Lisätiedot

SISÄILMASTOSELVITYS. Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat. Haagapuisto, Hanko

SISÄILMASTOSELVITYS. Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat. Haagapuisto, Hanko 1/13 SISÄILMASTOSELVITYS Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat Haagapuisto, Hanko Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/13

Lisätiedot

Kellarin auditorion, aulan ja wc-tilojen kosteuskartoitus. Viktor Johansson, Polygon Finland Oy

Kellarin auditorion, aulan ja wc-tilojen kosteuskartoitus. Viktor Johansson, Polygon Finland Oy Sivuja:1/10 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki Pekka Koskimies Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: Linnankosken Lukio Piispankatu 24-26 06100 PORVOO Kellarin auditorion, aulan ja wc-tilojen

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS

TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS Meripirtin päiväkoti Haukkavuorenkatu 5 48100 Kotka Työ nro T15026 Kotka 26.8.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA PUH. 05-2255

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset

TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset Meripirtin päiväkoti Haukkavuorenkatu 5 48100 KOTKA Työ nro T15026 Kotka 9.11.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25,

Lisätiedot

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Lattiarakenteen kuntotukimus Tarkastuskohde: Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VNT Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Vahinkonumero: Tarkastaja:

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Sisäilmastoseminaari 2014 Petri Annila, Jommi Suonketo ja Matti Pentti Esityksen sisältö Tutkimusaineiston

Lisätiedot

Unajan koulu Laivolantie Unaja

Unajan koulu Laivolantie Unaja NÄYTTEENOTTO JA PAINE-EROSEURANTAMITTAUS Unajan koulu Laivolantie 10 26910 Unaja 1 Sisällys 1. YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohde... 3 1.2 Tilaaja... 3 1.3 Näytteidenoton ja mittauksen suorittaja... 3 1.4 Näytteenotto-

Lisätiedot

LAUSUNTO Hämeenlinnan lyseon lukio Hämeenlinnan kaupunki

LAUSUNTO Hämeenlinnan lyseon lukio Hämeenlinnan kaupunki LAUSUNTO Hämeenlinnan lyseon lukio Hämeenlinnan kaupunki FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Päivämäärä 12.3.2018 Projektinumero P34705 1 LAUSUNTO Tämä lausunto koskee Hämeenlinnan lyseon lukiota. on tehty

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/9 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Jani Wilhola Raportti Kohde: Toimeksianto: Edelfeltinbulevardi 2 06100 Porvoo Kartoitus Tutkimus pvm: 2.4.2015 Läsnäolijat: Viktor Johansson Tomas Backman Raportointi

Lisätiedot

KARTOITUSRAPORTTI. Asematie Vantaa 1710/

KARTOITUSRAPORTTI. Asematie Vantaa 1710/ Asematie 7 01300 Vantaa 1710/6416 26.3.2018 2 KOHDETIEDOT... 3 LÄHTÖTIEDOT... 4 RAKENTEET... 4 SUORITETUT TYÖT SEKÄ HAVAINNOT... 4 KÄYTETTY MITTAKALUSTO... 4 MITTAUSPÖYTÄKIRJA... 5 YHTEENVETO... 7 3 KOHDETIEDOT

Lisätiedot

PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS

PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS - TOMI LEVOLA - Päiväkodin henkilökunnalla ja lapsilla on esiintynyt oireilua, joka sopii oirekuvaltaan rakennuksen sisäilmasta johtuvaksi. Päiväkoti sijaitsee 1920-luvulla

Lisätiedot

Kosteuskartoitusraportti

Kosteuskartoitusraportti Kosteuskartoitusraportti Työnumero: 6392 Aloituspäivä: 21.07.2014 Mittaaja: Jani Kärkkänen p.050-5936931, jani.karkkanen@priimax.fi, Sertifioitu rakenteiden kosteudenmittaaja: VTT-C-3137-24-08 Mittalaite:

Lisätiedot

Vuokkoharjun koulu Kouluntie Järvelä

Vuokkoharjun koulu Kouluntie Järvelä Sivuja:1/34 Vastaanottaja: Kärkölän kunta Jukka Koponen Arkistokuva Raportti Työnumero: 051521700185 Kohde: Toimeksianto: Vuokkoharjun koulu Kouluntie 18 16600 Järvelä Sisäilman olosuhteiden seuranta Tutkimus

Lisätiedot

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET 30.3.2015 YLEISTIEDOT 1.1 Kohde Hyrsylän koulu Hyrsyläntie 169 09430 SAUKKOLA 1.2 Tilaaja Lohjan kaupunki Tekninen toimi/tilapalvelut Kari Koljonen

Lisätiedot

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 13.11.15 10185 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL44 28101 Pori sari.merivalli@oikeus.fi TYÖKOHDE Välikarintie 62 29100 Luvia

Lisätiedot

Muut yhteyshenkilöt: Päiväkodin johtaja Eija Järveläinen 09-8393 0871 Kouluisäntä Jukka Huippu 040-5138594

Muut yhteyshenkilöt: Päiväkodin johtaja Eija Järveläinen 09-8393 0871 Kouluisäntä Jukka Huippu 040-5138594 VANTAAN KAUPUNKI Sisäilmatutkimukset 1 (5) 1 TOIMEKSIANTO Tutkimuskohde: Itä-Hakkilan päiväkoti Keskustie 1 01260 Vantaa Tutkimusajankohta: 13.12.2011 27.12.2012 Tilaaja: Vastuuhenkilö Rakennesuunnittelijainsinööri

Lisätiedot

Pohjakuva ja rakenteet. Seinä- ja alapohjarakenteiden toteutustavat tarkistettiin rakenneavauksin

Pohjakuva ja rakenteet. Seinä- ja alapohjarakenteiden toteutustavat tarkistettiin rakenneavauksin VANHAINKOTIKÄYTÖSSÄ OLLEEN RAKENNUKSEN RAKENNE - JA SISÄILMASTOTUTKIMUS Lähtötiedot Kohde on rakennettu 1980-luvulla Rakennus on ollut koko historiansa ajan vanhainkotikäytössä Tiloissa tehty pintasaneerauksia

Lisätiedot

Kosteuskartoitusraportti Saksalansaarentie 3 Hankasalmi

Kosteuskartoitusraportti Saksalansaarentie 3 Hankasalmi 2017 Kosteuskartoitusraportti Saksalansaarentie 3 Hankasalmi Pohjolan kiinteistökartoitus Oy 20.10.2017 2 Kosteuskartoitus Saksalansaarentie 3 41520 Hankasalmi 3 Kosteuskartoitusraportti Kohde: Saksalansaarentie

Lisätiedot

Tutkimusraportti Työnumero:

Tutkimusraportti Työnumero: Vastaanottaja: Kärkölän kunta Sallila Pertti Virkatie 1 16600 JÄRVELÄ Sivuja:1/8 Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Opintien koulu Opintie 16600 JÄRVELÄ Kosteusmittauksia. Tilaaja: Tmi. Jouni Ikävalko

Lisätiedot

Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA. Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet

Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA. Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 Rakennetutkimus

Lisätiedot

HOMEKOIRATUTKIMUS. Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus

HOMEKOIRATUTKIMUS. Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus jenni.ylikotila@heinavesi.fi 1 / 8 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN TIEDOT... 3 1.1 YLEISKUVAUS KOHTEESTA... 3 1.2 OLEELLISIMMAT HAVAINNOT...

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Martinkyläntie 5 01620 VANTAA Raportointi pvm: 22.2.2012 ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Työ A12162 KOHDE: ASUNNOT: Martinkyläntie 5 01620 VANTAA/Myllymäen koulu Liikuntasali ja pukuhuonetilat TILAAJA: Reino

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5 HB Sisäilmatutkimus Oy 29.12.2011 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus / Ulla Lignell Kielotie 13 01300 Vantaa Tutkimusraportti, Leppäkorven

Lisätiedot

Raportti. Yhteystiedot: Isännöitsijä Jyri Nieminen p. 020 743 8254. Tarkastaja/pvm: Janne Mikkonen p. 045 1200 430 / 3.9.2015

Raportti. Yhteystiedot: Isännöitsijä Jyri Nieminen p. 020 743 8254. Tarkastaja/pvm: Janne Mikkonen p. 045 1200 430 / 3.9.2015 As Oy Juhannusaamu c/o Realco Tikkurila Oy Unikkotie 13 01300 Vantaa Raportti Kohde: As Oy Juhannusaamu Juhannustie 2 G Helsinki Tilaaja: Realco Tapani Ollila p. 0400 444 106 Toimeksianto: Kosteuskartoitus

Lisätiedot

Rivitaloyhtiön kiinteistön kosteuskartoitus

Rivitaloyhtiön kiinteistön kosteuskartoitus Satakunnan Rakennekuivaus Oy 11-12.11.2015 Korjaamonkatu 5 28610 Pori Rivitaloyhtiön kiinteistön kosteuskartoitus Kohde: As Oy Kotivainio Tilaaja: Euran kunta / Rantanen Markus Kotivainiontie 3 Sorkkistentie

Lisätiedot

LOPPUMITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnumero: 350 1837

LOPPUMITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnumero: 350 1837 LOPPUMITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnumero: 350 1837 Kohde: Päiväkummun koulu Osoite: Ismontie 2, 01420 Vantaa Yhteyshenkilö: ISS / Harry Rummukainen p. 040-518 3681 harry.rummukainen@iss.fi Vahinkotapahtuma: Kellarikerroksen

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon keskuskoulu puutyöluokat, 6.11.2017 1 / 13 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen syy ja rajaukset... 3 Käytetyt menetelmät ja

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI. Työ A11849. Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

ENSIRAPORTTI. Työ A11849. Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 ENSIRAPORTTI Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011 Työ TILAT: ISÄNNÖINTI: TILAAJA: LASKUTUSOSOITE: VASTAANOTTAJA (T): Läntinen valkoisenlähteentie 50 A Lummenpolun päiväkoti Päiväkodin

Lisätiedot

TYÖKOHDE. VESIJOHDOT LÄMPÖJOHDOT ALAJUOKSU ULKOSEINÄ ALAJUOKSU VÄLISEINÄ Kupari, alapohja Perusmuurin päällä Lattiapinnan/anturan päällä

TYÖKOHDE. VESIJOHDOT LÄMPÖJOHDOT ALAJUOKSU ULKOSEINÄ ALAJUOKSU VÄLISEINÄ Kupari, alapohja Perusmuurin päällä Lattiapinnan/anturan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 15.10.15 10105 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL 44 28101 Pori kirsi.sjogren@oikeus.fi TYÖKOHDE Enäjärventie 37 28370 Pori VAKUUTUSYHTIÖ

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 20.08.15 9935 Kinnunen Vesa 050-9186695 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27510 Eura markus.rantanen@eura.fi TYÖKOHDE As Oy Kotivainio Kotivainiontie 3 as

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS 19.8.2014 RAKENNUKSEN PERUSTIEDOT pinta-ala noin 11 784 br-m 2, kerrosala noin 12 103 ke rakennus

Lisätiedot

Merenojan koulu, Kalajoen kaupunki

Merenojan koulu, Kalajoen kaupunki Väliraportti, (alustavia käsityksiä rakennuksen kunnosta) 19.4.2017 Työnro 3512584 Ins. Petri Sippola Ins. Henrik Turtinen 2 (34) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...5 1.1 Tilaaja...5 1.2 Tutkimuksen tekijät...5

Lisätiedot

KARTOITUSRAPORTTI. Rälssitie 13 01510 VANTAA 567/2609 25.9.2013

KARTOITUSRAPORTTI. Rälssitie 13 01510 VANTAA 567/2609 25.9.2013 KARTOITUSRAPORTTI Rälssitie 13 01510 VANTAA 567/2609 25.9.2013 KARTOITUSRAPORTTI 2 KOHDETIEDOT... 3 LÄHTÖTIEDOT... 4 RAKENTEET... 4 SUORITETUT TYÖT SEKÄ HAVAINNOT... 4 JOHTOPÄÄTÖKSET JA SUOSITUKSET...

Lisätiedot

Wise Group Finland Oy. Käpylän peruskoulu Untamontie 2

Wise Group Finland Oy. Käpylän peruskoulu Untamontie 2 Wise Group Finland Oy Käpylän peruskoulu Untamontie 2 Untamontie 2 1. Tutkimuksen laajuus ja tutkimusmenetelmät 2. Koonti merkittävimmistä havainnoista ja rakenneosittain 3. Koonti toimenpide-ehdotuksista

Lisätiedot

Arkistokuva Raportti Työnumero:

Arkistokuva Raportti Työnumero: Sivuja:1/12 Vastaanottaja: Kärkölän kunta Jukka Koponen Virkatie 1 16600 Järvelä Arkistokuva Raportti Työnumero: 051621700090 Kohde: Toimeksianto: Vuokkoharjun koulu Koulutie 18 16600 Järvelä -VOC-ilma

Lisätiedot

Hyvinvointikeskus Kunila

Hyvinvointikeskus Kunila Hyvinvointikeskus Kunila Jari Harju RTA 2 27.4.2017 Johdanto Tutkimuskohde on 1953 rakennettu tiilirunkoinen rakennus Laajennettu 1993 Korjattu vuosina 1993, 1998, 2003 ja 2008 Kuntoarvio 2011 Laaja peruskorjaus

Lisätiedot

LYCEIPARKENS SKOLAN PIISPANKATU 3-7 06100 PORVOO

LYCEIPARKENS SKOLAN PIISPANKATU 3-7 06100 PORVOO Sivunumero: 1/11 LYCEIPARKENS SKOLAN PIISPANKATU 3-7 06100 PORVOO SISÄILMANLAADUN MITTAUS Tutkimusselostus 15.11.2013 Kai Kylliäinen 0405623222 Sivunumero: 2/11 Kohde: Toimeksianto: LYCEIPARKENS SKOLAN

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15 L E V O L A Sivu 1 / 15 PÄIVÄTUULI 27400 KIUKAINEN SISÄILMATUTKIMUS Yhteenveto 01.02.2016 L E V O L A Sivu 2 / 15 Tilaaja Euran kunta / Markus Rantanen Toimeksianto Rakennuksen sisäilmatutkimus käyttötarkoituksen

Lisätiedot

KOSTEUSKARTOITUSRAPORTTI

KOSTEUSKARTOITUSRAPORTTI KOSTEUSKARTOITUSRAPORTTI Puutteenperäntie 3 88470 Kontiomäki 31.12.2014 RI/ PKM Juha Kähkönen KOSTEUSKARTOITUSRAPORTTI 2 YHTEYSTIEDOT: Työkohde: Puutteenperäntie 3, 88470 Kontiomäki Puh: Asiakas: Paltamon

Lisätiedot

YRTTITIEN PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS KOSTEUSKARTOITUS

YRTTITIEN PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS KOSTEUSKARTOITUS 3.3.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 3 1.1 Yleistiedot 3 1.2 Tehtävä ja lähtötilanne 3 1.3 Aikaisemmat korjaukset ja tutkimukset 3 2 KOSTEUSKARTOITUKSEN TULOKSET 4 2.1 Havainnot

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Vastaanottaja: Sivuja:1/7 Padasjoen kunta / Seppo Rantanen Kellosalmentie 20 17501 Padasjoki Arkistokuva Raportti Työnumero: 051221700404 Kohde: Toimeksianto: Tutkimus pvm: Läsnäolijat: Pappilanmäen koulu

Lisätiedot

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET LAUSUNTO 8.6.2009 Kaavin kunta / tekninen toimisto Ari Räsänen PL 13 73601 Kaavi YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET Kohde Taustaa Aikaisemmat tutkimukset Kaavin yläaste A-rakennus

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/5 Vastaanottaja: Padasjoen kunta / Seppo Rantanen Kellosalmentie 30 17501 Padasjoki Raportti Työnumero: 051121701076 Kohde: Toimeksianto: Pappilanmäen koulu Puistotie 8 17500 Padasjoki Kosteuskartoitus

Lisätiedot

MITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnsuorittaja: Marko Pirttilä (PKM) 53540 0400 466 458 marko.pirttila@tehokuivaus.fi Sivu 1 / 11

MITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnsuorittaja: Marko Pirttilä (PKM) 53540 0400 466 458 marko.pirttila@tehokuivaus.fi Sivu 1 / 11 marko.pirttila@tehokuivaus.fi Sivu 1 / 11 TILAAJA: Satakunnan Ulosottovirasto PL 44 28101 PORI Hirvikoski Pia 040 520 4517 pia.hirvikoski@oikeus.fi KOHDE: Kirkkokatu 17 Kirkkokatu 17 28900 PORI Vakuutusyhtiö:

Lisätiedot

Kartoittaja: Toni Jokela p. 0405626050 toni.jokela@kuivaustekniikka.info. Tarkastusraportti. Katon piiloränni vuotanut ja kastellut seinärakenteita

Kartoittaja: Toni Jokela p. 0405626050 toni.jokela@kuivaustekniikka.info. Tarkastusraportti. Katon piiloränni vuotanut ja kastellut seinärakenteita Tarkastusraportti Sivu: 1 (20) Asiakas Vahinkopaikan osoite Yhteyshenkilö Läsnäolijat Pelkosenniemen kunta Koulutie 9 98500 Pelkosenniemi Leinonen Panu (Yhteyshenkilö) p. 00404872445 Panu.Leinonen@pelkosenniemi.fi

Lisätiedot

Laukkarinne 4 01200 VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA

Laukkarinne 4 01200 VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Kosteusvauriokartoitus ja pintakosteusmittaus Tarkastuskohde: Hakunilan nuorisotila Laukkarinne 4 01200 VANTAA Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Vahinkonumero: Tarkastaja:

Lisätiedot

PL 6007 00021, Laskutus 153021000 / Anne Krokfors. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

PL 6007 00021, Laskutus 153021000 / Anne Krokfors. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 ENSIRAPORTTI raportointipäivä : 4.8.2011 Työ : TILAAJA: Vantaan kaupunki ISÄNNÖINTI: Vantaan kaupunki / HUOLTO: Kouluisäntä: 0400 765 713 LASKUTUSOSOITE: Vantaan Kaupunki PL 6007 00021, Laskutus 153021000

Lisätiedot

Kartoitusraportti. Kisatie 21 Ruusuvuoren koulu Vantaa 297/

Kartoitusraportti. Kisatie 21 Ruusuvuoren koulu Vantaa 297/ Kartoitusraportti Kisatie 21 Ruusuvuoren koulu Vantaa 297/3920 5.5.2015 2 KOHDETIEDOT... 3 LÄHTÖTIEDOT... 4 RAKENTEET... 4 SUORITETUT TYÖT SEKÄ HAVAINNOT... 4 JOHTOPÄÄTÖKSET JA SUOSITUKSET... 4 MITTAUSPÖYTÄKIRJA...

Lisätiedot

Opinnäytetyö, seminaari. Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK

Opinnäytetyö, seminaari. Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK Opinnäytetyö, seminaari Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta 7-8.6.2017 Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK Työn aihe Koulurakennuksen kellarin (osa rakennuksesta) sisäilma ja kosteustekninen

Lisätiedot

GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU. Sisäilma- ja kuntotutkimus

GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU. Sisäilma- ja kuntotutkimus GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU Sisäilma- ja kuntotutkimus Tiedotustilaisuus 5.3.2018 Olavi Vaittinen, rakennusterveysasiantuntija Inspector Sec Oy (ISEC) TUTKIMUKSEN TOTEUTUS Koulurakennus ja liikuntasalirakennus:

Lisätiedot

Kartoittaja: Esa Ahlsten 040 505 8437 esa.ahlsten@wdkuivaus.fi. E, Kiskonen 040 5000 9981 kirsi-tiina.kiskonen@op.fi

Kartoittaja: Esa Ahlsten 040 505 8437 esa.ahlsten@wdkuivaus.fi. E, Kiskonen 040 5000 9981 kirsi-tiina.kiskonen@op.fi Sivu 1/7 Kartoitusraportti: Päivämäärä: 28.9.2011 Kartoittaja: Esa Ahlsten 040 505 8437 esa.ahlsten@wdkuivaus.fi Tilaaja: Markku Mikkelson 040 735 1908 Laskutus: Kohde: Osoite/asukas: As Oy Hösmärinmäki,

Lisätiedot

Kinnunen Vesa PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN. TYÖKOHDE Kukkula Koulutie Eura

Kinnunen Vesa PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN. TYÖKOHDE Kukkula Koulutie Eura PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 17.04.13 7522 Kinnunen Vesa 050-9186695 TILAAJA Euran kunta Pl 22 27511 Eura TYÖKOHDE Kukkula Koulutie 2 27510 Eura VAKUUTUSYHTIÖ ISÄNNÖITSIJÄ KIINTEISTÖVÄLITYS

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS HÄMEENKYLÄN KOULU, VARISTONTIE 3, VANTAA KOSTEUSKARTOITUS

TUTKIMUSSELOSTUS HÄMEENKYLÄN KOULU, VARISTONTIE 3, VANTAA KOSTEUSKARTOITUS TUTKIMUSSELOSTUS KOSTEUSKARTOITUS HÄMEENKYLÄN KOULU, VARISTONTIE 3, VANTAA 25.11.2015 Sisältö 1 LÄHTÖTIEDOT 2 2 YLEISTÄ KOHTEESTA 2 3 HAVAINNOT JA MITTAUKSET KOHTEESSA 2 3.1 PINTAKOSTEUSKARTOITUS 2 3.2

Lisätiedot

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET Petri Lönnblad RI. RTA 4.9.2017 Tehdyt tutkimukset HUHTIKUU 2006: Asbestikartoitus KESÄ-HEINÄKUU 2017: - Kosteuskartoitus, kosteusmittaukset - Rakenneavaukset, mikrobinäytteenotto

Lisätiedot

RAKENNEKOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Työnumero:

RAKENNEKOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Työnumero: RAKENNEKOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Työ:3503160 Kohde: Kaivokselan koulu, Vantaa Osoite: Kaivosvoudintie 10, 01610 Vantaa Yhteyshenkilö: Juha Leppälä, p. 040 522 4062 juha.leppala@iss.fi Vahinkotapahtuma: Toimeksianto:

Lisätiedot

KAPPELBY SKOLAN LAPINJÄRVENTIE 45 07800 LAPINJÄRVI

KAPPELBY SKOLAN LAPINJÄRVENTIE 45 07800 LAPINJÄRVI Sivunumero: 1/15 KAPPELBY SKOLAN LAPINJÄRVENTIE 45 07800 LAPINJÄRVI KUNTOTUTKIMUS Tutkimusselostus 21.11.2013 Kai Kylliäinen 0405623222 Sivunumero: 2/15 Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: KAPPELBY

Lisätiedot

Antti Laine 040-865 5890

Antti Laine 040-865 5890 Tilaaja Kohde Antti Kämäräinen Myyrmäen Huolto Oy Patotie 2 01600 VANTAA 040-524 3890 As Oy Myyrinranta Koskikuja 7 E-F kellari, päiväkoti ja väestönsuoja 01600 VANTAA Päiväkoti: Liisa Filppula 09-8393

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/6 Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä 20.11.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/6 Sisällys

Lisätiedot

Finnmap Consulting Oy SSM

Finnmap Consulting Oy SSM 1 Idänpuoleinen rakennusosa Liikuntasali Idänpuoleinen rakennusosa Kirjasto Liikuntasali Kuvat 1, 2. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää os. Varistontie 3, Vantaa sijaitsevan koulurakennuksen

Lisätiedot

Mittapöytäkirja Työnumero:

Mittapöytäkirja Työnumero: Sivuja:1/6 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies pöytäkirja Kohde: Toimeksianto: Tutkimus pvm: Konell. kuiv: Läsnäolijat: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Betonirakenteiden kosteuden mittaus

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/8 Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä 01.10.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/8 Sisällys 1.

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI. Työ A12076. Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

ENSIRAPORTTI. Työ A12076. Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 ENSIRAPORTTI Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012 Työ KOHDE: TILAT: Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Kerrokset 1,2,3,4 ja Iv-konehuone TILAAJA: Anne Krokfors ISÄNNÖINTI: Vantaan kaupunki

Lisätiedot

MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE?

MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE? MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE? KOSTEUSVAURIOT JA MUUT SISÄILMAONGELMAT Juhani Pirinen 15.10.2014 Hieman kosteusvaurioista Kosteuden lähteet SADE, LUMI PUUTTEELLINEN TUULETUS VESIKATTEEN ALLA TIIVISTYMINEN

Lisätiedot

21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti

21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti 21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti 21.3.2013 VANAMONTIE 24, 15610 LAHTI 2 1.YLEISTIETOA Kohde: Muistion laatija: Sisältö: Omakotitalo Vanamontie 24 15610 Lahti Jarmo Sarja, rkm Anticimex Försäkringar

Lisätiedot

Arkistokuva. VOC-näytteiden ottaminen. Seppo Rantanen, Tuukka Korhonen

Arkistokuva. VOC-näytteiden ottaminen. Seppo Rantanen, Tuukka Korhonen Vastaanottaja: Sivuja:1/12 Padasjoen kunta Seppo Rantanen Arkistokuva Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Pappilanmäen koulu Puistotie 8 17500 Padasjoki VOC-näytteiden ottaminen Tilaaja: Seppo Rantanen

Lisätiedot

KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS

KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS Rivitalorakennukset 1-3 Kasarmirakennus J.Kekki Vahinkokartoittaja YLEISTÄ Kuuskajaskarin kiinteistöt Kolme puurunkoista lautaverhoiltua yhteen asuinkerrokseen

Lisätiedot

02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE

02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL 44 28101 Pori pia.hirvikoski@oikeus.fi TYÖKOHDE Tattarantie 288 29250 Nakkila

Lisätiedot

Martinlaaksontie VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie VANTAA

Martinlaaksontie VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie VANTAA Kosteusvauriokartoitus ja pintakosteusmittaus Tarkastuskohde: Martinussali Martinlaaksontie 16 01620 VANTAA Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Vahinkonumero: Tarkastaja: Sami

Lisätiedot

Mittauspöytäkirja. Sivuja:1/10. Vastaanottaja: Gun Adamsson. Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari. Tutkimus pvm: 14.8.15. Raportointi pvm: 14.

Mittauspöytäkirja. Sivuja:1/10. Vastaanottaja: Gun Adamsson. Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari. Tutkimus pvm: 14.8.15. Raportointi pvm: 14. Sivuja:1/10 Vastaanottaja: Gun Adamsson Mittauspöytäkirja Kohde: Toimeksianto: Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari Pintamittaus Tutkimus pvm: 14.8.15 Raportointi pvm: 14.815 Yhteyshenkilö: Gun Adamsson Tutkijat:

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS Sivu 1 / 6 SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS MATTILAN PÄIVÄKOTI Hirsitie 2, 04340 Tuusula 1.4.2012 TILAAJA: Pertti Elg, Rakennusmestari, Tuusulan kunta TUTKIJA: Jari Järveläinen, Jakitec Ky Sivu

Lisätiedot

KORJAUSTARVEARVIO 52182.38 17.1.2014

KORJAUSTARVEARVIO 52182.38 17.1.2014 52182.38 17.1.2014 Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut -liikelaitos Katja Tähtinen Raatihuoneenkatu 9, 2. krs, PL 84 13101 Hämeenlinna katja.tahtinen@hameenlinna.fi Tutkimuskohde Nummen koulu, Kylätie

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS 1(7) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Matkatalo. Valtakatu 36. 53100 Lappeenranta 24.09.2013

KUNTOTARKASTUS 1(7) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Matkatalo. Valtakatu 36. 53100 Lappeenranta 24.09.2013 1(7) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Oy Matkatalo Valtakatu 36 53100 Lappeenranta 24.09.2013 2(7) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Oy Koulutalo Valtakatu 36 53100 Lappeenranta Tarkastuksen tilaaja:

Lisätiedot

S I S Ä I L M A T U T K I M U S

S I S Ä I L M A T U T K I M U S Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 31.5.2011 S I S Ä I L M A T U T K I M U S Jokivarren Koulu Sorvatie 16, Vantaa 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3 3. TULOKSET...

Lisätiedot

RAPORTTI TOMMILANKATU 24, TURKU TUOMAS KONSALA A-KIINTEISTÖCONTROL OY MARKULANTIE TURKU

RAPORTTI TOMMILANKATU 24, TURKU TUOMAS KONSALA A-KIINTEISTÖCONTROL OY   MARKULANTIE TURKU RAPORTTI TOMMILANKATU 24, 20320 TURKU TUOMAS KONSALA A-KIINTEISTÖCONTROL OY WWW.VAHINKOPALVELU.COM MARKULANTIE 3 20300 TURKU Sisällys 1. YLEISET TIEDOT... 2 2. KÄYTETYT MITTALAITTEET... 3 3. MENETELMÄKUVAUS:...

Lisätiedot

Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215

Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215 TUTKIMUSSELOSTUS 22500325.069 2016-6-30 Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215 Tutkimuskohde: Kartanonkosken koulu Tilkuntie 5, Vantaa Tilaaja: Ulla Lignell Maankäytön, rakentamisen ja

Lisätiedot

HOMEKOIRATARKASTUS RAPORTTI

HOMEKOIRATARKASTUS RAPORTTI HOMEKOIRATARKASTUS RAPORTTI Mäkeläntie 2, Pulkkila 17.5.2014 HOMEKOIRATARKASTUS RAPORTTI M Ä K E L Ä N T I E 2, P U L K K I LA Kohde Osia koulurakennuksesta osoitteessa Mäkeläntie 2, 92600 Pulkkila Tilaaja

Lisätiedot

Tutkimusraportti. Rakenteiden kosteusmittaus. Elimäenkatu 15, liikekiinteistö 00510 HELSINKI. Tarkastuskohde: Vahinkonumero:

Tutkimusraportti. Rakenteiden kosteusmittaus. Elimäenkatu 15, liikekiinteistö 00510 HELSINKI. Tarkastuskohde: Vahinkonumero: Tutkimusraportti Rakenteiden kosteusmittaus Tarkastuskohde: Vahinkonumero: Elimäenkatu 15, liikekiinteistö 00510 HELSINKI Tarkastaja: Jani Streng 040 827 7549 Tarkastuspvm: 4.12.2007 KTS-05, Tarkastuspöytäkirja

Lisätiedot

Knuuttilantie 5 B, Jalasjärvi. Rivitalorakennuksen kuntokatselmus klo 12.30

Knuuttilantie 5 B, Jalasjärvi. Rivitalorakennuksen kuntokatselmus klo 12.30 1 7 Knuuttilantie 5 B, 61600 Jalasjärvi Rivitalorakennuksen kuntokatselmus 1.8.2017 klo 12.30 2 7 Tilaus 27.7.2017: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Tarkastuksessa

Lisätiedot

VILLA RUBEN ILMAVUOTOMITTAUS 28.5.2012

VILLA RUBEN ILMAVUOTOMITTAUS 28.5.2012 VILLA RUBEN ILMAVUOTOMITTAUS 28.5.2012 1 YLEISTIEDOT 1.1 Kohde Villa Ruben Myllärinkatu 3 08100 Lohja 1.2 Tutkimuksen tilaaja Lohjan kaupunki Kaupunkisuunnittelukeskus / Tilapalvelut Karstuntie 4 PL 71,

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009 1(9) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta 17.12.2009 2(9) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta

Lisätiedot

TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS)

TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS) TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS) Liisa KUJANPÄÄ 1, Sirpa RAUTIALA 1, Helmi KOKOTTI 2, and Marjut REIMAN 1,* 1 Finnish Institute

Lisätiedot