Herraseurassa Italiassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Herraseurassa Italiassa 16.- 26.2.2012"

Transkriptio

1 Herraseurassa Italiassa

2 Keskitalvella en ole aikaisemmin käynyt Italiassa, se innosti kokeilemaan, miltä talvi maistuu Italiassa. Suurempi innoittaja oli kuitenkin ennen paaston aikaa vietettävä karnevaaliaika, jolloin katolinen kansa laskeutuu juhlivana, riemuitsevana joukkona paastoamaan. Tosin us- konnollinen puoli on jäänyt varmaankin varjoon. Suurin ja tunnetuin karnevaali on luonnolli- sesti Venetsian karnevaali, karnevaali aika on reilut kaksi viikkoa, joten kansa pääsee mukaan niin halutessaan. Meitä karnevaaleissa kiinnosti ennen kaikkea, minkälainen tunnelma on paikan päällä, pal- jonko on ihmisiä ja miten sen kokee ja aistii. Lähdimme 16 päivä torstaina aikaisin aamulennolla Kööpenhaminan kautta Milanon Malpen- saan. Siellä meillä oli valmiina auto vuokrattuna. Keskipäivällä olimme pienten juhlallisuuksi- en jälkeen jo tien päällä. Juhlallisuuksiin kuului Italian kansallislaulun kuunteleminen ja toisil- lemme annoimme ja vastaanotimme hiljaista kunnioitusta, rispetto silenzioso. Auto tosin osoittautui vialliseksi, jonka huomasimme pysähtyessämme ensimmäiselle kahvi- hetkelle. Auton sivuoven johtosarja oli oven välissä tukevasti rullalla. Ajoimme takaisin ja saimme vaihdettua tunnin kuluessa parempaan autoon. Matkamme ensimmäinen pysähdyspaikka runsaiden kahvihetkien jälkeen oli keskiaikainen Montagnanan kaupunki, joka on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista muurikaupungeista. Nämä kylät ja kaupungit eivät koskaan jätä kylmäksi, jotain käsin kosketeltavan, rosoisen kaunista niissä on. Tässä kylässä muurien sisäpuolella yllätykseksemme ei alkuillasta ollut yhtään ravintolaa auki, näin turistiajan ulkopuolella tämäkin on mahdollista. Tyydyimme pi- kapitsoihin, toki maistuviin.

3

4 Illan pimetessä ajoimme Venetsiaan, tosin emme itse saarelle vaan mantereen puolelle ja itse asiassa naapurikaupunkiin, Quarto D Altinoon. Kaupungissa näytti olevan runsaasti hotelleja, ilmeisesti majoittujia on paljon täällä, jotka vierailevat pääasiassa Venetsiassa. Olimme varan- neet hotellin neljäksi yöksi, jotta kerrankin ehdimme kiertää Venetsiaa ja saaria mielin mää- rin. Tämä ei pidä tietenkään kirjaimellisesti paikkansa, sillä Venetsian saaret ovat niin laajat, ettei viikossakaan todellisuudessa ehdi paljoa näkemään, kuitenkin runsaasti. Perjantai aamuna ajoimme Venetsiaan, auto tuttuun isoon parkkitaloon ja ostimme 72 tunnin vaporettolipun mieheen, se säästää aikaa, jalkoja ja hermoja. Kävelymatkat ovat uskomatto- man pitkiä, jos pelkästään aikoo kävellä, silloin myös pitää heittää hyvästit saarihyppelylle. Luonnollisesti ensimmäiseksi menimme Pyhän Markuksen torille, kuljimme pylväiden välistä, kuten aina, vaikka sen kerrotaan tuottavan huonoa onnea. Aamupäivästä oli jo naamiaisasui- sia runsaasti. Aluksi tuli innolla kuvattua heitä, sekin into laantui. Kun pukuja on niin paljon ja erilaisia, niin tavallaan turtuu niihin, vaikka ihan jo arkistomielessä olisi hyvä kuvata runsaas- ti erilaisia naamiaisasuja. Naamiaisasuja oli runsaasti erilaisia, päivisin torin ympäristössä oli aikalailla perinteisen oloi- sia asuja. Muualla Venetsiassa näimme aika fantastisen kirjon, mitä mielikuvituksellisimpia asuja. Yhdellä porukalla oli teekkarihenkeä, lehtipuhaltimilla puhaltelivat ihmisten naamoja, kekseliästä. Hieman mauttomuuttakin oli, yksi porukka oli militääri henkeen pukeutuneet jonkinlaisiin sotilaspukuihin, heillä oli muovikiväärit mukanaan ja niillä tähtäilivät vastaantu- lijoita. Ei aivan tämän ajan henkeen kuuluvaa. Tiedä vaikka poliisi tai carabinieri olisi ottanut pojat puhutteluun.

5 Perjantai aamupäivästä torilla ei vielä ollut tungosta, illalla, lauantaina ja sunnuntaina oli vä- keä suunnattoman paljon.

6 Venetsiassa on paljon kirkkoja, yhden arvion mukaan noin sata, todellista määrää en tiedä, osa niistä on suljettuja, suurin osa kuitenkin toiminnassa. Sunnuntaina messussa käydessäm- me La Giudecca saarella yllätyimme, kirkossa oli väkeä satakunta ihmistä, ellei enemmänkin. Kaikissa kirkoissa ei ehdi käymään, kuitenkin aina yrittää käydä sellaisissakin, joissa ei ole ennen käynyt. Talvisaikaan kirkot ovat yllättävän kylmiä, lähes kaikissa kirkoissa oli kaasulla toimivia sätei- lylämmittimiä, jotta messuvieraiden olo olisi hieman miellyttävämpi. Ihmetellä täytyy, miten ihmeessä frescot, mosaiikkityöt, taulut ja kaikki muu taide kestää tämän. Kosteuttakin on il- massa, tosin sisälämpötilat tuskin menevät pakkasen puolelle, vaikka edellisellä viikolla ka- naalit olivat vielä jäässä ja luntakin oli vielä paikoin. Tämä talvi oli ankara myös Italiassa. Kirkoissa oli usein myös alttaritaulujen edessä kolikkoautomaatti, josta sai 20 sentillä vähäksi aikaa valaistua taulun. Meille tuli pieni villitys sytytellä näitä valoja, sitten ihailimme innolla tauluja. Varsin mielenkiintoisia ne ovatkin, täytyy myöntää. Kirkoissa on myös paljon erilaista pientä korttia, kirjaa, kuvia ym. myytävänä. Mitään valvon- taa ei ole, on vain kirstu, mihin rahat laitetaan. Muistoksi ja muistin virkistämiseksi saa 20 sentillä jopa kortteja, joissa lukee kirkon nimi. Siitä ainakin muistaa missä kirkossa on käynyt. Niin innolla kiertelimme kirkkoja, kahdessa kirkossa kävimme jopa kaksi kertaa, tajusimme kyllä sitten, täällähän me jo ollaan käyty. Joissakin kirkoissa käy väkeä paljon, toisissa jonkun verran ja joissain ei juuri kävijöitä näy. Tietenkin Pyhän Markuksen kirkossa käy eniten. Perjantaina käydessämme, siellä ei ollut jo- noja ollenkaan. Kirkko on sinänsä suuri nähtävyys, kultaa ja jalokiviä on paljon. Oikea hako- maja yrttitarhassa. Näissä kuvissa ilmenee sekä lämmitys, että alttaritaulun valaistus, vasemmalla puolella ku- vassa näkyy taustalla korttitelineet, joista voi valita mieleisiä kortteja.

7 Perjantaina ehdimme vielä käydä Muranon saarella. Murano on lasinpuhaltajien saari. Aikoi- naan Venetsialaiset halusivat siirtää pääsaarelta lasinpuhaltajat pois tulipalojen pelossa. Nii- täkin varmaan ehti olla, tuskin on pelkoa ilman vahinkoa. Muranon saarella ei ole enää mon- taa lasinpuhaltamoa, useita vanhoja tehdasrakennuksia on tyhjillään tai muussa käytössä. Venetsiaan tuodaan myös paljon halpalasia Kaukoidästä ja myydään sitten Muranon lasina. Kätevää, jokaisen ostajan pitäisi kyllä ymmärtää ostaessaan muutaman euron lasiesineen, ettei sellaista voida tehdä länsimaassa. Sitä saa mitä tilaa, itsekin ostin noita halpalasi tuottei- ta lapsille tuliaisiksi, siis Muranon lasia. Murano on matalampaa rakennuskannaltaan kuin pääsaari. Kapeita kujia ei juuri ole, asutus on monin paikoin hyvin vauraan näköistä. Muranossa näimme myös pienen ihmeen, lu- miukon. Näimme myös vanhan rakennuskompleksin, josta vain osa oli käytössä. Muurin harjalla oli piikkilangat ulospäin kallellaan. Mietimme porukalla, mikä rakennus on ollut. Jos se on ollut rangaistuslaitos, silloin piikkilankojen olisi oltava sisäänpäin kallellaan estämässä karkaamis- ta. Yhdellä portilla oli sitten vastaus. Rakennus oli aikoinaan ollut jonkun sääntökunnan koulu tai luostariin valmistava paikka. Ilmeisesti sisaria on pitänyt varjella sisään tunkeutujilta. Kaikki on päätelmää, tiedä vaikka olisi oikeakin arvaus. Basilica dei Santa Maria e Donato on Venetsian vanhimpia kirkkoja. Se on rakennettu 1100 luvulla. Kirkko on Muranon päänähtävyys, siitä huolimatta, vaikka 1800 luvun restauroinnis- sa epäonnistuttiin ja muutettiin kirkkoa liikaa. Lumiukko Muranossa ja Ukon ihastuttava reppu. Reppua moni matkaaja kuvasi, itse reppu on kulkenut paljon, lisäksi siinä on ihastuttavat pehmolelut ja oikealla puolella kuksa. Nokipannu vain puuttuu.

8 Taidetta Muranossa on kadulla useita. Luonnollisesti pääasiassa on lasi.

9 Basilica dei Santa Maria e Donaton 1100 luvulta Tyttöjen oppilaitos Muranossa, kuvattu aidan raosta. Isot tilat lähes tyhjillään.

10 Lauantai aamuna 18.2 palasimme reippaina Venetsiaan, päätimme jatkaa saarihyppelyä ja mennä kauemmaksi Buranon saarelle. Vaporetolla pääsaaren kiertäminen on hidasta, joten jäimme pois Pyhän Markuksen torilla ja kävelimme halki pääsaaren toiselle puolelle. On ää- rimmäisen kätevää kulkea ipadin kanssa. Olin ladannut siihen ennakkoon karttoja, jottei tar- vitse käyttää internet yhteyttä. Kapeilla kujilla helposti menee sekaisin missä on ja minne pi- täisi mennä. IPadin kartalla gps koko ajan näyttää missä olet ja on helppo suunnistaa. Kun karttaa suurentaa niin gps reagoi jo muutaman metrin kuljettuaan niin on helppo päätellä, mihin suuntaan on menossa. Moni katsoi kiinnostuneena meidän ipad suunnistamista, suu- rimmalla osalla oli paperikartat, jotkut harvat yrittivät suunnistaa kännykän avulla. Toisinaan näimme pariskuntia, jotka kinastelivat suunnasta ja sijainnista, me kuljimme miten halusim- me ja aina olimme tietoisia sijainnistamme. Myös vaporetolla kulkiessa näki missä alus kulki ja minne olimme menossa. Kerran lähdimme saarilla väärään suuntaan, pian huomasimme sen kartasta ja suunnittelimme jo vaihtoehtoisen reitin, kun minulla oli ipadin myös ladattuna Venetsian vaporetto reittikartta ja aikataulut. Olin ladannut sinne myös paljon matkatietoutta eri kohteista. Joten verraton apuväline on ipad, kuinka olen voinut aikaisemmin elää ilman sitä. Kulkiessamme toiselle puolelle saarta, näimme hautajaiset. Kirkosta tuli ulos saattoväki, ark- ku oli työnnettävän kärryn päällä. Josta arkku siirrettiin ruumisveneeseen, veneessä oli arkul- le sopivat hydrauliset nostimet ja siirtimet. Kun vene lähti kohti hautasaarta San Micheleä, mukaan lähtivät veneen kuljettajat, pastori, vainajan mies, sekä ilmeisesti lähin ystävä. Kos- kettava tapahtuma.

11 Hienosti värikkäät taulut toimivat yhdessä myymälässä, miten lie yksittäisesti kodin seinällä. Matkalaiset jonossa kohti päämäärää. Ilman lämpötila oli n. 7 asteen tienoilla, silti merituuli oli viileä ja pipo ja käsineet olivat tarpeen. Paikalliset kulkivat myös turkit päällä, niitä ei tosin paljoa näkynyt.

12 Matkan varrella kävimme vielä muutamassa kirkossa ja ihastelimme maailman kauneinta sai- raalaa, Scuola Grande di San Marco. Sen pääjulkisivu on epäsymmetrinen ja sen oikea sivu on kiinni Santi Giovanni e Paolon kirkossa. Kirkko on jälleen siitä erikoinen, ettei sinne pääse sisään maksamatta pääsymaksua, joten se kirkko on näkemättä. Ospedale, sairaala on raken- nettu jo 1400 luvulla tai varhemmin. Se tuhoutui palossa 1485, se kuitenkin rakennettiin uu- destaan jo samalla vuosisadalla. Rakennus on saneerattu perinpohjin sisätiloiltaan 1800 lu- vulla, jolloin taideaarteita on siirretty muualle Venetsiaan. Scuole, suomeksi koulut, olivat ve- netsialainen instituutio, niitä perustettiin etenkin 1200 luvulla. Maallikkoveljeskunnat olivat niiden takana, he auttoivat hyväntekeväisyydellä huonosti menestyviä työläisiä ja etnisiä vä- hemmistöjä. Scuolet olivat rikkaita ja käyttivät paljon rahaa rakennuksiin ja maalauksiin, var- sin usein hyväntekeväisyyden kustannuksella, sellaisia olivat ihmiset tuolloinkin. Ennen Buranoon lähtöä kävimme Gesuiti kirkossa. Jesuiittoja oli myös Venetsiassa. Heitä vas- tustettiin 1600 luvulla, heillä oli muiden mielestä turhan läheiset suhteet paaviin. Jesuiitat saivat 50 vuoden porttikiellon Venetsiaan heille annettiin lupa rakentaa kirkko kau- pungin pohjoisosaan Cannareggioon luvulla rakennetun ristinkantajien kirkon paikalle. Venetsiassa on myös vuosisatojen kuluessa purettu vanhoja rakennuksia alta pois, Turun- tauti oli siellä varsin varhain verrattuna meidän nykyaikaisen Turun- tautiin täällä Suomessa. Gesuiti kirkon virallinen nimi on Santa Maria Assunta. Domenico Rossin vaikuttava barok- kiulkoasu vihjaa sisätilojen loistosta. Sisätilaa hallitsee vihreä ja valkoinen marmori. Maailman kaunein sairaala, Scuola Grande di San Marco, Pyhän Markuksen suuri koulu. Oike- alla näkyy Santi Giovanni e Paolon kirkon pääsisäänkäynnin pylväikköä.

13 Gesuiti eli Santa Maria Assunta kirkko, ylellinen alttari, vihreää ja valkoista marmoria Santi Giovanni e Paolon kirkko, kuvattu ovelta lonkalta. Pääsymaksu ja kuvauskielto jaksaa hämmästyttää. En usko saneeraukseen järin suuria summia saatavan pääsymaksuilla.

14 Burano sijaitsee pääsaarelta n. 10 km koilliseen. Matka vaporetolla kestää pysähdyksineen lähes tunnin. Nämä vaporetot ovat huomattavasti suurempia, jotka ajavat kauemmaksi. Suu-

15 rin osa tilasta on lämmitettyjä sisätiloja. Matkustaminen on mukavaa näillä isommilla vapore- toilla. Buranon saari on laguunisaarista värikkäin. Rakennuskanta on matalaa väriloistoa. Sanotaan kalastajien helposti löytävän kotiinsa sumussa värien perusteella. Tunnelma on miellyttävä. Näin keväällä joka paikasta puuttuvat kukat, jotka tekevät ympäristöstä entistä kauniimman. Italialaiset ovat kaunosieluja, kaikkialla panostetaan kauneusarvoihin, se näkyy runsaissa kukkaistutuksissa, rakennuskannassa sekä pukeutumisessa. Lastemme mukaan minä pukeu- dun aika lailla surkean näköisesti verrattuna italialaisiin miehiin. Tätä en lähde kiistämään, olkoon niin.

16 La Carmelina- konditorian liepeillä tuoksuvat herkulliset pikkuleivät. Vanhan legendan mu- kaan Buranon kuuluisat pikkuleivät säilyvät ikuisesti. Saman legendan mukaan niitä pidettiin myös alusvaatteissa hyvän tuoksunsa vuoksi. Buranossa koimme pienen pettymyksen, saaren näyttävin nähtävyys kirkko Chiesa di San Martino oli kiinni. Kirkon torni on vinossa kuin Pisassa, laskeskelimme vinoutta ja tutkimme kovasti tornin romahdusvaaraa. Totesimme sen kuitenkin kestävän vähintään kaksisataa vuotta. Burano tunnetaan pitsistään, kautta Euroopan, Buranon pitsi oli kysytyintä 1500 luvulla. Ve- netsian tasavallan taantuminen romahdutti pitsin kysynnän 1700 luvulla. Vuodesta 1872 pit- sin valmistus elpyi, nykyisin Buranolainen pitsi on jälleen harvinaista, halpatuonti on jälleen romahduttanut buranolaisen pitsin. Jos sitä löytää vielä, hinta on sen mukainen. Buranossa on edelleen toiminnassa pitsikoulu, Scuola dei Merletti. Buranon vieressä on Mazzorbon saari, saarelle on siltayhteys. Kävelimme saaren ympäri. Hau- tausmaalla viivähdimme tovin. Hautausmaat ovat erilaisia verrattuna kotoisiin, ne ovat aika pieniä, perinteisten maahautojen lisäksi on paljon pieniä uurnahautoja. Lisäksi on perhe- ja sukuhautoja, erillisiä rakennuksia, osa niistä jopa kappeleita. Sivusilmällä seurasimme hauta- usmaalla erästä miestä, hän kävi useammalla haudalla laittaen kukan jokaiseen. Poislähteis- sään, hän portilla kääntyi ja heilutti kättään hyvästiksi, aivan kuin hei vaan, tulen taas ensi viikolla uudestaan. Oikeastaan lämmin kädenheilautus lähtiessä hautausmaan portilla on kaunis tapa.

17 Kävimme ainoassa Mazzorbon säilyneessä Santa Caterinan kirkossa. Karu ja vanha kirkko, jossa on upea vanha puinen kasettikatto. Saarella kerrotaan olleen ainakin viisitoista kirkkoa ja useita luostareita. Raunioita oli useita, isohkoja joukossa.

18 Santa Caterinan kirkon sali Kävimme myös syömässä saaren toisessa ravintolassa. Asiakkaita ei ollut kuin muutama, näin talviaikaan asiakkaat ovat varmaan vähissä. Söimme pitkän kaavan mukaan, ruoka oli hyvää. Useita listan ruokia ei ollut saatavilla, selitys oli, ettei tähän aikaan vuodesta ole tuoretta va- raa pitää paljoa varastossa. Puulämmitin, kamiinan tapainen, pölläytti kerran pienet savut sisälle tunnelmaa luoden. Illalla ehdimme vielä käydä viereisessä Torcellon lähes asumattomassa saaressa vaporetolla. Eri lähteiden mukaan saarella asuu tällä hetkellä henkeä. Saarella on asunut mm. Er- nest Hemingway. Torcello oli Venetsian ensimmäisiä asuttuja saaria, kerrotaan siellä enim- millään asuneen yli ihmistä. Tulvien ja hyönteisten vuoksi saari hiljeni vuosisatojen kuluessa. Saarella on nähtävillä rapistuminen. Ulkopuolella hoidettujen katujen on rapistuvia rakennuksia, joita voisi ostaa ilmeisen edullisesti. Saarella kirkon edessä on kivituoli, jonka kerrotaan olleen hunnikuningas Attilan tuoli. Historia tuntee Attilan sotineen Italian alueella, olleen lähellä Roomaakin, lienee sitten Torcellossa käynyt, ken tietää. Saaren päänähtävyys on Santa Foscan basilica. Sen sanotaan olevan Venetsian vanhin kirkko. Rakennusvuosi on Kirkon saarnastuoli on perimätiedon mukaan 600 luvulla samalla paikalla valmistuneen kir- kon marmorinkappaleista valmistettu. Torcello, asukkaita 23 Attilan tuoli, legendan mukaan

19 Pääsimme saarelle juuri dramaattiseen aikaan, kirkon ovet suljettiin edessämme, hymyttömät henkilöt eivät välittäneet ollenkaan meidän anovia katseita. Pelkästään jo kirkon vuoksi siellä on käytävä joskus uudestaan. Santa Foscan Basilica, rakennettu 1006, aitauksessa vuoden 600 kirkon raunioita Illalla ajettuamme väärään suuntaan, menimme pääsaarelle Treportin kautta, matkalla yri- timme keskustella italialaisen pariskunnan kanssa kaikenlaista. He olivat kiinnostuneita Suo- men taloudellisesta tilanteesta ja luottoluokituksesta. He kertoivat Italiassa elettävän hankalia aikoja. Nainen kertoi tehneensä vuoden palkatta töitä, jatkuvasti lupailtiin työpaikan vakinais- tamisella, lopulta vuoden palkattoman työskentelyn jälkeen työ loppui. He kertoivat halua- vansa mennä naimisiin, mutta kokivat tilanteen vaikeana ilman palkkatyötä. Venetsiassa illalla ihmettelimme vielä karnevaalihumua, on ihmeellistä, kymmeniä tuhansia ihmisiä, yhtään juopunutta emme nähneet. Jostain syystä karnevaalihumu ei pidemmän pääl- le innosta. Kiva vähän aikaa seurata, kuitenkin hieno ainutlaatuinen kokemus.

20 Illalla ajaessamme hotellille, emme päässeet lähellekään. Kadut olivat suljettuja. Paikallinen karnevaali oli kylällä. Luonnollisesti seurasimme sitä, samalla odotimme sen loppumista saa- daksemme automme hotellin parkkipaikalle. Näissä karnevaaleissa lapset olivat pääosassa. Ainoa seikka joka hieman häiritsi, oli pauhaava musiikki. Minun korvia oikein särki, miten lie lasten. Lapset näyttivät nauttivan ja viihtyvän hyvin. Kaikkialla Italiassa karnevaaleissa oli ainakin kuluvana vuonna tapana heittää pieniä pyöreitä paperinpalasia joka suuntaan. Pääasiassa ihmisten päälle. Kukaan ei ollut silppuhyökkäykses- tä pahoillaan. Ilo näytti olevan kaikilla pinnassa.

21 Sunnuntaina 19.2 aamulla tulimme viimeistä päivää Venetsiaan. Tarkoitus oli kiertää laguuni- saari Giudecca. Vaporetolla ajoimme toiseen päähän saarta ja kävelimme halki Giudeccan. Saari on kapea ja pitkähkö. Saarella on keskellä ja kauimmaisella rannalla huomattavasti uu- dempaa rakennuskantaa. Tasavallan aikaan saari oli huvittelupaikka, siellä oli paljon palatseja ja puutarhoja. Puutarhoja näimme, palatsit ovat pääosin rapistuneet. Venetsian puoleinen rantakatu on viehättävä ja viihtyisä. Kävimme pikkukahvilassa nautiske- lemassa pystykafeet ja kävimme saaren päänähtävyydessä, kuinkas ollakaan Palladion Reden- tore kirkossa. Kirkko on hienon näköinen Venetsian Dorsoduron puolelta katsottuna. Kapeal- ta rantakadulta Giudeccalta, sitä ei oikein näe kunnolla. Kävimme kirkossa sisällä, siellä oli messu alkamassa. Kirkossa oli aikalailla kylmä, säteily- lämmittimillä ihmiset saatiin pysymään lämpiminä. Palladion Redentore kirkko, kuvattuna Dorsodurosta ja kirkko sisältä Giudeccan sivukanaali Erikoinen gondoli laguunissa Venetsian Dorsodurossa on pääosa Venetsian taidenäyttelyistä. Siellä on mm. Guggenheim, Accademia ja paljon pieniä näyttelyitä. Accademiassa on viiden vuosisadan ajalta koottu maa- lauskokoelma, joka antaa hyvän kuvan Venetsian taiteesta eri aikakausilta. En ole siellä vielä koskaan käynyt, tällä kertaa se jäi myös väliin. Tiedä sitten ensi kerralla. Ukon jalka ei kestä- nyt enää kävelyä. Hän jäi kiertelemään taidenäyttelyitä. Hän kävi Guggenheimissa. Yhdessä kävimme parissa pienemmässä näyttelyssä.

22 Ukko taiteen äärellä Ajatusten vaihtoa taulun tunnelmasta Ajatuksia herättävä teos Mielleyhtymä Edvard Munchin Huutoon Naamiona terve mieli??? Taideakatemian seinään on liimattu sanoma

23 Zattere on rantakadun nimi, Josif Brodskij, suuri venäläinen runoilija, Nobel palkittu, rakasti ja lauloi tässä paikassa. Oikeassa kuvassa muurin takana on Brodskijn talo. Canal Granden suulla on Santa Maria della Saluten kirkko. Kirkko rakennettiin kiitokseksi Ve- netsian vapauduttua vuoden 1630 ruttoepidemiasta. Salute tarkoittaa terveyttä. Joka vuosi vietetään juhla, jossa kootaan veneistä ponttonisilta Canal Granden ylitse kirkolle. Tässä on jälleen yksi hyvä syy käydä Venetsiassa Kirjailija Henry James on verrannut kirkkoa hienoon naiseen salonkinsa kynnyksellä kupolit ja voluutat, simpukankuorin koristetut ulkoiset tukikaaret ja patsaat muodostavat pröystäilevän kruunun ja sen leveät portaat levit- täytyvät maahan kuin iltapuvun laahus Lähellä kirkkoa tapasimme karnevaalien ensimmäisen soittajan, joka soitti hyvin kaunista luuttumusiikkia, tietenkin pääasiassa renessanssi musiikkia. Ukko vaihtoi muutaman sanan hänen kanssaan ja yllätykseksi hän puhui hieman suomea. Ukon jäädessä ihailemaan Dorsoduron taidetta, me muut lähdimme katsomaan maailman en- simmäistä ghettoa, joka sijaitsee Cannaregiossa. Itse asiassa siellä on kaksi ghettoa, uusi ja vanha. Cannaregion poikia on myös Jacobo Robusti, paremmin hänet tunnetaan nimellä Tin- toretto ( ) Tintoretto nimensä hän sai isänsä mukaan, joka oli silkinvärjääjä. Hän syntyi, asui ja kuoli Cannaregiossa. Hän poistui yhden ainoan kerran Venetsiasta elämänsä aikana. Tintoretto oli harras katolilainen, eikä piitannut maallisista asioista. Hänen tyylinsä oli omaperäinen ja teatraalinen. Hän hyödynsi eloisasti valoa ja liikettä, voimakasta perspektiiviä ja vahvoja vetoja. Myös Marco Polo syntyi Cannaregiossa 1254 paikkeilla. Kerrotaan Marco Polon tuoneen idäs- tä pizzan Italian alueelle. Tätä eivät italialaiset kyllä millään tunnusta.

24 Tintoretton maalaus Pyhän Markuksen ruumiin löytyminen. Venetsian kymmenmiehistö päätti vuonna 1516, Venetsian kaikkien juutalaisten oli muutet- tava Cannaregion pienelle saarelle. Leveät kanaalit eristivät alueen muusta kaupungista ja kahta vesiporttia vahtimaan määrättiin kristityt vartijat. Alue sai nimen Ghetto paikalla aikoi- naan olleesta valimosta, joka Venetsian murteella on geto. Myöhemmin muuallakin maailmas- sa tunnetusti juutalaiskortteleista on käytetty nimitystä getto. Juutalaiset saivat valoisaan ai- kaan poistua ghettosta, mutta heidät määrättiin käyttämään tietynlaista päähinettä ja tunnus- ta. Heidän sallittiin harjoittaa ainoastaan tekstiilikauppaa, rahanlainausta ja välskäröintiä. Vuonna 1797, kun Napoleon oli vyörynyt Venetsiaan, hän määräsi kaatamaan ghetton portit, Itävallan hallitessa Venetsiaa juutalaiset komennettiin takaisin omalle alueelleen. Heille myönnettiin asumisvapaus vasta vuonna Venetsian nykyisistä juutalaisista vai kolmisenkymmentä asuu Ghettossa. Kortteleissa näkyy mielestäni edelleen etninen leima. Siellä on koser- ruokakauppoja, juutalainen leipomo, juuta-

25 lainen kirjasto ja kaksi synagogaa. Myös kauppoja on, joissa myydään lasikaniineita ja hanuk- kalamppuja ja- kynttelikköjä. Synagogaan ovat ovet lukossa, niin kuin muuallakin maailmassa. Opastettujen kierrosten yh- teydessä synagogaan pääsee. Kesken kierroksen Juha kävi kysymässä synagogan ovella sisälle menevän ryhmän oppaalta, pääseekö sisälle. Hän kertoi, missä pitää ensiksi käydä ilmoittau- tumassa ja sen jälkeen tunnin kuluessa alkaa kierros. Jätimme tällä kertaa väliin. Ghettossa oli tyypilliseen tapaan poliisivartiointi. Juutalaiskohteet ovat potentiaalisen iskun kohteita oikeastaan kaikkialla. Joten vartiointi on käsittääkseni maailmanlaajuista. Vaikka Ghetto on jo vapautettu 1866, täälläkin on holokaustin muistomerkki ja eräänlainen tilataideteos. Vaatimaton on synagogan sisäänkäynti. Oikealla näkymä ghetton laidalta. Alla vasemmalla Campo del Ghetto Nuovo, se on vanhin gheton alue, vaikka nimessä lukee uusi. Alla oikealla holokaustin muistomerkki Campo del Ghetto Nuovolla. Kävimme vielä Muranossa syömässä, söimme erinomaista ruokaa. Ensimmäistä kertaa söin polentaa, joka on yleensä maissista tehtyä puurontapaista. Polenta syödään usein lihan tai salamin kanssa. Meille tarjottiin polenta ilmakuivatun kinkun kera. Soitimme Ukolle, sovimme lähdön ja lähdimme kohden Tronchetton saarta, jossa parkkitalo sijaitsee. Matkalla sinne vaporetolla, kurkkua tuntui kiristystä, tunne oli varma, olin sairastu- massa. Aikaisemmin lomilla en ole koskaan sairastunut, en ainakaan muista. Mietitytti, minkä- laisena sairaus vyöryy päälle.

26 Venetsian kartta, josta näkyvät saaren eri osat. Google mapsin kartta, josta näkyy Venetsia, laguunisaaret, Lido ja Treporti

27 Maanantaina 20.2 suuntana oli länsirannikko, lounaaseen viistosti yli Apenniinien. Yöllä pale- lin kovasti. Ajattelin, etten sairauden alussa ota särkylääkettä. Antaa sairauden jyllätä vähän aikaa. Iltapäivällä otin jo lääkettä. Matka sujui minulta utuisena, en paljoa muista matkasta. Talvi oli Apenniineilla, aika paljon lunta, jotain sulattavaa ainetta levitettiin moottoritielle, kellertävää. Suolaa se ei käsittääkseni ole. Talvirenkaitahan ei Italiassa paljoa käytetä ja nastat on kielletty. Lumiketjuja käytetään hankalissa oloissa. Ajoimme ensiksi Vincin kylään, joka on Leonardo da Vincin syntymäkunta. Siellä on oletettu syntymäkoti museona, siellä ei juuri mi- tään nähtävää ole, hänen aikakautensa esineistöä lähinnä. Emme käyneet siellä, sinne on kol- men kilometrin kävelymatka. Sen sijaan kävimme Museo Leonardianossa, jossa on esillä paljon hänen piirustustensa pohjal- ta valmistettuja keksintöjä. Hänen elinaikanaan ei kaikkia hänen keksintöjään koskaan val- mistettu, tekniikka ei kaikkea mahdollistanut. Hän oli todellinen nero, hän keksi mm. kutomakoneita, lehtikultakoneen, polkupyörän, erilai- sia nostimia, lentokoneen esiasteen ja paljon paljon muuta. Museossa kuvaaminen oli totaalisesti kiellettyä, en viitsinyt ottaa kuvia, vaikka kovasti teki mieli. Laitteisiin koskeminen oli myös ehdottomasti kiellettyä, teki kovasti mieli kokeilla ja kieputtaa laitteita. Vinci museoita, ainakin kiertäviä on muuallakin Italiassa. Vinci on muuten- kin erittäin kiinnostava persoona, miten hän ehti tekemään kaikkea. Ihmiset ovat aina olleet viisaita ja kekseliäitä. Kuva netistä, Firenzen Vinci näyttelystä

28 Iltapäivällä myöhemmin siirryimme Firenzeen. Olotila oli jo varsin flunssainen. Paleli jatku- vasti. Tosin Firenzessä oli viileää ja tuuli voimakkaasti. Jätimme auton muutaman kilometrin päähän keskustasta, pysäköintipaikkoja ei juuri ollut vapaana. Ajattelimme käydä lähinnä Duomossa, aikaa muuhun ei juuri ollut. Santa Maria del Fiore, duomon koko nimi, sijaitsee aivan ydinkeskustassa. Kirkko oli pitkään ilman kupolia. Kirkkoa alettiin rakentamaan vuon- na Brunelleschi suunnitteli kupolin ja se valmistui vuonna Kupolin rakenne on uskomaton, sen ei oikeastaan pitäisi pysyä koossa, sillä sen kannatin palkistot eivät kestä sen kuormaa. Brunelleschi keksi erikoisen kalaruoto muuraustekniikan, jolla kuormat saatiin siir- rettyä ja jaettua siten, että kupoli pysyy kasassa. Brunelleschi kehitti aivan uudentyyppisen nosturin, jolla saatiin kivet tarkasti siirrettyä paikoilleen. Hyvin samankaltaista nosturia esi- teltiin myös Vincin museossa, onko Vinci kehitellyt Brunelleschin nosturia, en tiedä, Brunelle- schi kuoli vuonna 1446 ja Vinci syntyi 1452 tienoilla. Päällekkäisyyttä herroilla ei pitäisi olla. Halusin nimenomaan nähdä kupolin alhaalta päin. Pettymys oli suuri, kun köysin oli eristetty kupolin alus kymmenien metrien etäisyydeltä. Olisi pitänyt kiivetä kupoliin, se jäi tällä kertaa haaveeksi. Duomon vieressä on kellotorni Campanile ja kastekappeli Baptisterio. Kastekappeli saattaa olla Firenzen vanhin rakennus, rakennuksesta on viitteitä jopa 300 luvulta. Aikaisin kirjalli- nen tieto on vuodelta 897. Kastekappelin tärkeimmät nähtävyydet ovat itäovet ja 1209 val- mistunut eläinratalattia. Duomo valmistui vasta vuonna 1800, kun viimeinen julkisivu saatiin valmiiksi. Duomoa on vaikea kuvata ilman kalansilmä objektiivia, niin ahtaassa paikassa se on.

29 Brunelleschin kupoli Ponte Vecchio ja Arno- joki Ponte Vecchio siltaa ja myymälöitä. Sillalla on paljon koruliikkeitä, hintavia, jäi tuliaiset osta- matta. Vasemmalla ylhäällä on Medicien käytävä, heillä oli oma käytävä palatsista yksityis- asuntoihin ja puutarhoihin. Käytävä on edelleen suljettuna yleisöltä. Olen nähnyt videokuvaa käytävästä, jossa esiteltiin Italian puutarhoja, tässä videolla esiteltiin mm. Medicien yksityisiä puutarhoja. Käytävässä säilytetään Italian taidetta, seinät täynnänsä taidetta. Autolle palatessamme kävimme syömässä matkamme kehnoimman aterian. Eräänlainen kah- vilan ja ruokapaikan sekoitus oli kertakaikkisen huono. Ruuan saaminen kesti tolkuttoman kauan, ruoka oli kehnoa ja lopuksi hinta oli kallis. Ei voi aina onnistua, varsinkin silloin kun ei keskity ruokapaikan valintaan.

30 Daavidin patsaasta kopio sijaitsee Piazza della Signorialla. Aikaisemmin alkuperäinen Miche- langelon patsas sijaitsi aukiolla, myöhemmin se siirrettiin museoon ja aukiolle sijoitettiin ko- pio. Patsas valmistui vuonna Patsas on yksi arvostetuimmista patsaista maailmassa. Mestarillinen ihmisvartalon tulkinta ajallansa. Siinä on ainakin kolme virhettä. Daavid on lähdössä taisteluun Goljatin kanssa, milloin taisteluun on lähdetty alastomana. Patsas on ym- pärileikkaamaton ja pään mittasuhde on väärin muuhun vartaloon nähden. Mittasuhdevirhe tulee siitä, että alun perin se piti sijoittaa ylös katonreunalle, jolloin sitä olisi katsottu alhaalta päin, näin ollen mittasuhteet olisivat näyttäneet oikeilta. Muut virheet ovat taiteen vapautta.

31 Illalla ajoimme Luccaan. Siellä meillä oli varattu kahdeksi yöksi hieman syrjässä upea maa- laishotelli Albergo Villa Marta, ihastuttava pieni viiden tähden hotelli, joka oli hyvin edullinen näin talvisaikaan. Vanha rakennus, ihastuttavat huoneet, aamupala täydellinen. Ainoa haitta- puoli oli, sairaus. Aamulla tiistaina 21.2 mennessäni aamupalalle, huimasi paljon, oli keskityttävä pystyssä py- symiseen. Aamupalan aikana minulle kirkastui, on jäätävä petiin, en yksikertaisesti jaksa. Aa- mupalan syöminenkin tuntui jo pelkästään väsyttävältä. Meillä olisi ollut ohjelmassa Viareggi- on karnevaalit. Kerroin Juhalle, Ukolle ja Mikolle, ettei minusta ole mihinkään ja jäisin nuk- kumaan. He lupasivat illalla tuoda minulle kunnon ruuat. Meillä on matkoilla autossa hyvä nk. käsivarasto, paljon juomia, pientä naposteltavaa, hedelmiä ja herkkujakin. Auton syömisillä pärjäisin päivän hyvin. Pojat laittoivat huoneeni oveen lapun roikkumaan, jossa ilmoitetaan, ettei tarvitse siivota. Henkilökunta juoksi autolle kysymään, miksei huonetta saa siivota. Pojat kertoivat ystävän olevan sairaana. Palvelu oli siis loistavaa. Nukuin ja sairastin. En ollut mitenkään pahoillani sairastumisestani. Sillä joskus sekin tulee matkoilla eteen. Toisaalta on upea kokemus sairastaa Italialainen influenssa. Totesin ja koin erilaiseksi kuin kotimaisen sairastelun, se on enemmän taiteellinen ja musikaalinen. Pojat jättivät karnevaalin väliin ja kävivät vuorilla, Pisassa ja muualla ympäristössä. Illalla sain pizzaa iltapalaksi. Kerroin matkakumppaneilleni, jos kova kuumeilu ja huimaus jatkuu aamul- la, hakeudun lääkärin puheille. Albergo Villa Marta, erinomainen hotelli palveluineen lähellä Luccaa.

32 Keskiviikkona 22.2 huimaus oli ohitse, kuumettakaan ei tuntunut olevan paljoa, joten lääkärit jäi ja ajattelin pärjääväni pillerien voimalla, niin kuin loppumatkan pärjäsinkin. Juha oli huo- mannut läheisellä vuoristoalueella Carfagnanan alueella tippukiviluolia. Lähdimme etsimään luolia. Matkalla kohtasimme hienon Ponte della Maddalenan sillan, josta usein näkee kuvia matkaesiteissä ja oppaissa. Pysähdyimme ihastelemaan siltaa. Sillan korkealta kaarelta näkyi hienosti joen pohjaan asti. Vedessä näkyi uiskentelevan valtavia kaloja. En ole ennen nähnyt niin isoja kaloja sisävesillä. Käsittääkseni kukaan meistä ei tiennyt, mitä kaloja ne olivat. Sillan rakennushistoria ei ole tavanomainen. Tarun mukaan paholainen lupasi rakentaa sillan. Ehtona oli, hän saisi ensimmäisen ylittäjän sielun itselleen. Juonikkaat kyläläiset suostuivat. Sillan valmistuttua molemmat osapuolet halusivat pitää lupauksen. Kyläläiset lähettivät en- simmäisenä matkaan koiran. Ponte della Maddalena Sillan kansi on kuin kiinan muuri Tippukiviluolille en jaksanut lähteä vielä kävelemään. Jäin autoon lepäilemään ja lukemaan. Tosin ei muitakaan onnistanut. Kohteessa oli kyllä päivystys, he kertoivat, ettei tähän vuoden aikaan luolat ole vielä auki. Joten turha reissu tavallaan. Jatkoimme matkaa kohden Portovenereä upeaa vuoristotietä pitkin. Näkymät olivat huikeita, asutusta aika vähän. Koska olimme lähellä Carraraa, louhoksia näkyi siellä täällä. Kaikkihan tuntevat Italian valkoisen Carraran marmorin, kuvanveistäjien suosikkikiven. Carraran ympä- ristössä on marmoria niin valtavasti, ettei käsittääkseni kukaan ole edes arvioinut, kuinka kauan marmoria on louhittavissa. Carraran seudulla on marmoria louhittu antiikin ajoista lähtien. Saavuimme iltapäivän alussa Portovenereen. Portovenere on kauniskalastajakylä. Vuorenrinteeseen tehdyssä kylässä on pitkiä taloja, joissa on kolmesta viiteen kerrosta. Osa asunnoista on tavattoman kapeita, muutaman metrin levyisiä. Mietimme miten portaat on sijoitettu, kun asunnot ovat monikerroksisia. Kaukana niemennokassa korkealla kallioharjanteella on kaunis San Pietron kirkko. Kirkossa on hyvin tunnistettavissa oleva patsas, Pietari taivaan valtakunnan avaimineen. Useimmiten Pietari kuvataan valtakunnan avaimien kanssa. Pietarin patsas oli puolipyöreässä kappelissa, kun siinä keskusteli, oma ääni tuntui tulevan takaa ylhäältä. Hieno akustinen harha, kokei- limme sitä useamman kerran. Kesäisin Portoveneressä on tungokseen asti väkeä, nyt muuta- ma harva turisti vietti aikaansa. Muutama matkamuistomyymälä oli auki, anelevasti he kat- soivat meitä. Kun emme tarvitse muuta kuin ruokaa ja kahvia, jäi heidän toiveensa toteutu- matta. Toki jotain matkamuistoja tulee ostettua, aika vähiin se jää. Ukolla alkoi vuorostaan sairaus painaa päälle. Hän jäi autoon lepäämään. Haimme hänelle lä- heisestä ravintolasta syötävää. Hän odotti meitä autossa sillä aikaa, kun kiertelimme Porto- venereä.

33 San Pietron kirkko kallionharjanteella Portoveneren ihastuttavia kapeita asuntoja Pietarin patsas, akustisen harhan tunnelma Näkymä kirkon vierestä muurin aukosta me- relle

34 Siirryimme autolla kohden Deiva Marinaa. Jätimme tällä kertaa väliin viereisen kansallispuis- ton Cinque Terren, joka paikkaan ei voi mennä. Meistä jokainen on siellä käynyt, joten aina- kaan kukaan ei jäänyt paitsi huimaa kokemusta, minkä Cinque Terre vaikuttaa kävijään. Deiva Marina on kylä, jonka toinen pää johtaa kapeille tunneliteille, joita aina ajamme, kun se on mahdollista. Tunnelit ovat hurmanneet minut ja olen lumoutunut niistä. Matkalla sinne pää- timme matkan varrella poiketa katsomaan erästä outoa paikkaa, jonka aina olemme ohi ajaes- samme huomanneet, muttemme ole koskaan pysähtyneet paikkaa ihmettelemään. Caraschin pienessä kylässä on iso rakennuskompleksi, ainakin sata asuntoa, jotka on hyljätty. Alue on rakennettu tyylistä ajatellen - 70 luvulla. Kun kävelimme katsomaan, monissa rakennuksissa oli repeämiä betonissa. Alue on siis hyljätty vaurioiden vuoksi. Onko alueella ollut maanjäris- tys, vai onko rakennukset rakennettu niin huonosti, että ne ovat päässeet liikkumaan. Ympä- ristössä vanhemmissa taloissa kaikissa asuttiin, joten oli syy mikä tahansa, rakennukset on arvattavasti rakennettu huonosti. Iso alue on vain hyljätty. Kenelläkään ei ilmeisesti ole varaa eikä halua purkaa aluetta. Alue on ollut hyljättynä ainakin kymmenen vuotta, muistan alueen tyhjänä n. kymmenen vuoden takaa. Varmaan rakennusten vaurioituminen on joillekin aiheuttanut ikävyyksiä, tappioita, ehkä unelman romuttumisen. Asunnot näyttivät olevan pääasiassa yksiöitä ja kaksioita. Mitä ilmei- simmin loma- asuntoja. Paikka ihmetyttää, sillä matkaa merenrantaan on useita kilometrejä ja paikka sijaitsee aika korkealla vuorenrinteellä.

35 Ajoimme tunnelit läpi, suuntasimme matkamme kohden Portofinoa. Portofinoon saavuimme illansuussa. Paikka on entinen kalastajakylä, joka on nykyään Euroopan rikkaiden suosiossa. Moni varakas ihminen on ostanut sieltä loma- asunnon. Portofinoon saavutaan hyvin kapeaa tietä. Alueelle ei saa ajaa yli kuusi metriä pitkällä autolla. Lisäksi matkailuautoilla ajaminen on luonnollisesti kiellettyä. Perheemme kanssa kerran kävimme siellä kulkukkeella, en huoman- nut kieltomerkkejä. Sakot antoivat ja lähtöpassit. Emme saaneet silloin jäädä ollenkaan sinne. Nyt selvisi sekin, ettei ulkona oleville parkkipaikoille saa pysäköidä muut kuin asukkaat. Tu- risteille on monikerroksinen parkkitalo, jonka hintataso oli kyllä italialaisittain korkea. Kierte- limme ja kuvasimme illalla tätä yhtä eurooppalaista helmeä.

36 Portofino on kallis paikka, en sen vuoksi etsinyt sieltä yöpaikkaa, vaan olin varannut yhdeksi yöksi hotellin läheisestä Santa Marcherita Liguren kylästä. Hotelli oli nimeltään Park Hotel Suisse, käsitykseni mukaan suisse on ranskaa ja tarkoittaa sveitsiläistä, joten hotellin nimi oli sekaisin ranskaa ja englantia. Ei kovin tyypillinen italialainen hotellin nimi. Hotelli oli todella iso, ei ollut montaa yöpyjää. Hotellista selvästi huokui loistava menneisyys. Sen sisustus huo- kui - 60 luvun ylellisyyttä ja kaikki oli uudistamatta. Voi olla, tulevaisuudessa tämän kaltainen hotelli kokee vielä uusrenessanssin, saa nähdä. Mikkokin alkoi oireilemaan flunssaa. Ukko ja Mikko jäivät nukkumaan. Lähdimme Juhan kanssa kylälle etsimään miellyttävää ravintolaa. Aikamme kierreltyämme päädyimme ravin- tolaan, jonka päätarjottava oli merenantimet. Tilasin alkupalaksi sinisimpukoita. Valtava kul- ho simpukoita, jotka olivat luonnollisesti valmiiksi auki. En tiedä, aukeavatko ne keitettäessä, vai onko mahdollisesti jokin muu kikka. Tarjoilija toi myös pakkauksessa olevan kosteuspyyhkeen, joten sorminhan ne söin. Täytyy tunnustaa, ne maistuivat hyviltä, vaikka eihän yhdessä simpukassa paljoa syötävää ole. Niitä kun oli iso kulhollinen, tulin melko kylläiseksi jo niistä pelkästään. Pääruuaksi olin tilannut merellisen pastan, erinomaista. Siinä oli mukana vähän kaikenlaisia äyriäisiä mitä meri antaa. Hotellin sänky oli huono, sitä pehmensi kuitenkin lämmin kylpy, mistä yöllä nautin pitkään ja hartaasti. Näkymä Park Hotel Suissen huoneemme parvekkeelta merelle. Hotelli, jolla oli loistava men- neisyys.

37 Torstaiaamuna 23.2 heräsimme uuteen aamuun. Aurinko paistoi, luvassa oli viimeinkin läm- mintä, toki edellisenä päivänäkin aurinko paistoi ja hieman lämpimämpää. Nyt oli luvassa pa- rempaa. Runsaan aamupalan jälkeen suuressa loisteliaassa salissa, jolla silläkin oli loistava menneisyys, matkamme jatkuisi. Tarjoilijana oli aamupalalla hämmästyttävästi ystävämme Saken näköinen mies. Ukko ehdotti, jos vielä palaisimme päivän valossa katsomaan Portofi- noa. Sinne ajoimme ja kiertelimme Portofinoa ja sen niemen korkeilla kukkuloilla. Kolme toi- pilasta väsyi nopeasti kukkuloilla noustessa. Ääni pihisi ja rintaa jyskytti, silti käymisen arvoi- nen paikka näkymineen ja kokemuksineen. Väsyneet miehet lepotauolla Portofinon luonnonsatama Niemen karua rantaa Taidepuiston antia

38 Portofinoa ylhäältä niemeltä. Portofinon kirkko on vaatimaton, sekä ulkoa että sisältä. Harvinaisen vaatimaton. Onko mah- dollista, kauneudestaan huolimatta kalastajakylä on ollut aikoinaan vähävarainen.

39 Puolenpäivän aikaan ajelimme jo kohden Genovaa, tuota petollisen kaunista kaupunkia. Lai- tamilta ja satamasta käsin kaupunki ei houkuttele. Genova on Italian suurin satama ja Rans- kan Marseillen jälkeen Välimeren toiseksi suurin satama. Genova oli itsenäinen tasavalta n luvulta aina 1797 asti. Genova oli Venetsian ohella myöhäiskeskiajalla toiseksi merkittä- vin meritasavalta, joka hallitsi läntisen Välimeren kauppaa. Tämän vuoksi Genovassa on ylelli- siä palatseja ja kuninkaallinen linna. Säilyneet palatsit ja linna ovat Via Garibaldin ja Via Bal- bin varrella. Genovassa on myös ylellisiä kirkkoja, ennen kaikkea San Lorenzon Katedraali. Genovassa jätimme taasen auton useamman kilometrin päähän vanhasta kaupungista. Sairaat ja toipilaat kävelivät hissukseen, välillä kävimme kahvilla. Hyvin jaksoimme tämänkin lenkin kävellä, tosin välillä aika hiljaisina jalkaa toisen eteen pikkuhiljaa. Vanhassa kaupungissa nau- timme myös Italian jäätelöherkkua, stracciatellaa. Via Garibaldi, palatsikatu Erään palatsin sisääntulo Kuninkaan linnan sisäpihaa Genovalainen parkkipaikka

40 Genovasta lähdimme ajamaan iltapäivällä Torinoa kohti. Lähestyttäessä Torinoa, hämmästys oli suuri, Torinon alueella oli vielä lunta lähes kymmenen senttiä. Tosin kaupungissa ei juuri ollut enää näkyvissä. Torinossa ilma lämpeni yli kahdenkymmenen asteen, joten lumet sulivat nopeasti pois. Sattumalta retkemme lähestyessä, Karoliina kysyi missä päin Italiaa olemme loppulomamme aikaan, kerroin olevamme Torinossa, hän ilmoitti myös silloin olevansa siellä. Tiedossa tietys- ti oli, että hän todennäköisesti lähtee Italiaan viiden viikon vaihtoon, mutta se oli sattumaa, kohteena oli myös hänellä Torino. Illalla kiertelimme Torinoa, katsoimme kuninkaallista linnaa iltavalaistuksessa. Kävimme syömässä pizzat torinolaisittain. Yöksi olimme varanneet paikan Torinon ulkopuolelta teolli- suusalueen kupeesta. Hotelli on todennäköisesti Torinon olympialaisten majoitustiloja. Hotel- li oli kylmä, huonot äänieristeet ja jäätävän kylmä kylpyhuone ja halpa. Palvelu oli viileää. Olen lukenut torinolaisten olevan erilaisia, kuin muut italialaiset, viileämpiä, totisempia, vä- hemmän äänekkäitä. Alkoi tuntua kotimaiselta käytökseltä. Tiedä sitten miten on. Ainakin illalla syödessämme tarjoilija oli ikääntyvä herrasmies, hymyili paljon ja keskusteli mielellään selkeällä ja rauhallisella tempolla italian kielellä, josta minä olin mielissäni. Nyky Torinoa hal- litsee Fiat, tosin työvoiman tarve on vähentynyt reilusti. Torinossa on asukkaita n , asukasluku on vähentynyt viime vuosina runsaasti, alueella on työttömyyttä paljon ja varsin- kin maahanmuuttajien keskuudessa syrjäytyneitä. Tämä ei juuri näy katukuvassa. Torinossa ja sen ympäristössä on paljon linnoja, palatseja ja ylellisiä huviloita luvulta lähtien aina Italian yhdistymiseen saakka 1861, nykyistä Piemonten maakuntaa hallitsi rans- kalainen Savoijin aatelissuku. Torino oli Piemonten pääkaupunki. Torinosta on syntyisin myös yhdistyneen Italian ensimmäinen kuningas, joka kuului Savoijin sukuun ja oli aikaisemmin Sardinian kuningas, Vittorio Emanuele II. Hänen synnyinkotinsa on Pallazzo Carignano. Kes- kellä kaupunkia sijaitsee myös kuninkaan linna. Kuninkaan linnan vieressä on Duomo di San Giovanni eli Johannes kastajan tuomiokirkko. Siellä säilytetään kuuluisia käärinliinoja, joiden kerrotaan kuuluneen Vapahtajalle. Käärinliinoihin on ilmentyneet Kristuksen kasvojen ja ruumiin kuva. Radiohiiliajoituksessa liinojen alkuperä on ajoitettu keskiajalle, pidetään mah- dollisena myös vanhempaa alkuperää. Liinaan piirtyneet kuviot paljastavat liinaan käärityn miehen vammojen sopivan ristiinnaulitun vammoihin. Muutama viikko sitten lehdessä kerrottiin erään tutkijan tutkineen useiden vuosien ajan mys- teeriä. Hänen mukaansa Jeesuksen nähneet eivät nähneetkään ylösnoussutta Jeesusta vaan käärinliinoissa olevan Jeesuksen kuvan. Näin ollen he veivät sanomaa eteenpäin kuvan perus- teella. Hänen mukaansa sen ajan ihmiset eivät olleet tottuneet kuviin, niinpä he saattoivat ko- kea kuvan aitona. Minusta hauska selitys, muttei alkuunkaan uskottava, ihminenkö olisi niin yksinkertainen ollut ajanlaskun alussa, ettei erottaisi rättiä ihmisen hahmosta. Ajalla, jolloin pyramidit oli jo rakennettu, Rooma rakennettu, roomalaiset vesijohdot sekä ilmassa että kai- vettuna maahan. Tuolloin ihmiset olivat myös todistetusti hyvin älykkäitä. Italialaiset tutkijat, osa heistä ovat selkeästi tuominneet ne väärennöksiksi, katolinen kirkko ei ota mitään kantaa tähän. Mitä suotta, osalle ihmisistä käärinliinat merkitsevät pyhäinjää- mistöä, ei heille tarvitse mitään selittää. Käärinliina- arkun edessä on kopio näkyvissä, siinä alla on alttarikaide ja eri kielillä rukouksia. Se tuntui hieman oudolta, tosin sopii hyvin katoli- suuteen. Torinon ympäristön hienoimpia nähtävyyksiä Reggia di Venaria, ylellinen linna puutarhoi- neen parikymmentä kilometriä Torinosta luoteeseen. Se oli pahasti rapistunut valmistui vuosien saneeraustyö, kustannukset kohosivat yli 280 miljoonaan euroon. Valitettavasti em- me käyneet siellä. Pikimmiten on käytävä uudestaan myös Torinossa. Alueen muutkin linnat ovat tietenkin käymisen arvoisia, voi olla, teemme vielä erityisen linnamatkan Italiaan. Tosin

41 teemamatkoja voisi olla lukemattomia muitakin; ruokamatka, kirkkomatka, puutarhamatka jne. Alla olevat kuvat Venarian kuninkaanlinnasta ja puistoista ovat matkailu sivuilta. (italian kielisiltä) Reggia di Venaria, Venarian kylässä oleva ylellinen linna ja puutarhat Torinon Palazzo Reale, kuninkaallinen palatsi iltavalaistuksessa. Matkalla yökuvaus on haas- teellista, tämän kuvan otin tukena kioskin seinä.

42 Perjantaina 24.2 heräsimme kylmästä hotellihuoneesta. Huomasimme osittain olevamme syyllisiä kylmyyteen. Emme olleet muistaneet säätää lämmitystä lämpimämmän puolelle. Kohtuullisen aamupalan jälkeen Ukko kertoi kokeneensa myös italialaisen influenssan taiteel- lisen ja musikaalisen vaikutuksen häneen. Ukko sai tosi läimäyksen, läimäys muutti hänen suunnitelmiaan taiteen osalta. Valtava on italialaisella influenssalla. Ajatella, Juha jäi tästä ko- kemuksesta täysin osattomaksi, kun ei millään sairastunut, vaikka pöpöt lentelivät ja sinkoili- vat ristiin rastiin autossa, sitkeä oli mies. Ukko ilmoitti jäävänsä vuorostaan lepäämään päiväksi. Kävimme ensin lähikaupasta ostamas- sa eväitä ja juomisia, jotta hän pärjäisi päivän hyvin. Ajoimme sen jälkeen Torinon keskustaan. Kiertelimme keskustaa ja katsoimme nähtävyyksiä muutamia tunteja. Kävimme nauttimassa torinolaisen ihmejuoman, bicerinin. Bicerin on kahvi, jonka reunoille levitetään suklaata, sen jälkeen annos espressoa päälle, höyrytetty maito, lopuksi kermavaahtoa ja koristukseksi suk- laata. Yksinkertainen resepti, torinolaiset ovat vain sen sitten keksineet ja toteuttaneet. Lähetin Karoliinalle viestin läsnäolostamme, muutaman tunnin kuluttua, kun en saanut hänel- tä viestiä, lähdimme ajamaan Aglieta kohden. Siellä on yksi Savoijin suvun linna. Tarkoitus oli ehtiä käydä myös Alpeilla, se ei toteutunut. Päästyämme parikymmentä kilometriä Torinosta, Karoliinalta tuli viesti, hän olisi vapaa koko illan. Käännyimme ympäri hakemaan häntä. Hän oli ollut koulussa kertomassa Suomesta ja suomalaisuudesta. Ajoimme Aglieen, hienoon vanhaan kylään, jonka keskellä on loistelias, tosin hieman ränsisty- nyt Aglien linna. Kävimme siellä kierroksella. Opas kysyi, puhummeko italiaa, sanoin vähäsen puhuvan, hän haki englanninkielisen vihkosen meille. Tosin halusin yrittää ymmärtää häntä. Minulla on vanhassa kommunikaattorissa sanakirja, sitä välillä naputtelin, kun etsin sanaa, minkä hän oli juuri sanonut. Linnassa oli ehdoton kuvauskielto, minulla roikkui kamera kau- lassa ja vähän väliä kun näpyttelin kommunikaattoria, kovin oli epäluuloinen, muttei kysynyt, mikä kapistus minulla oli. Linnassa oli vanha sisutus, yhdessä huoneessa oli alkuperäiset tape- tit, satoja vuosia vanhat. Torinon ja ympäristön linnat, jotka ovat Savoijin kuninkaallisen suvun asuinsijoja, muodosta- vat yhdessä Unescon maailman perintökohteen. Lasin takana käärinliina- arkku. Duomo di San Giovanni, Torino

43 Bicerin kahviannokset Täällä syntyi Vittorio Emanuele II Palazzo Madama, Palazzo Realen vieressä Palazzo Carignano Karoliina asuntonsa ulkoportilla Katutaiteilija valmistautuu työhönsä

44 Agliesta ajoimme Ivreaan. Ivreassa on joka vuosi appelsiinisota. Ivrean karnevaali juontaa 1100 luvulta, jolloin tyrannimainen kreivi Ranieri halusi varata jokaisen morsiamen itsellensä häiden jälkeen. Eräs myllärin tytär hääyönään tappoi Ranierin. Tämän vuoksi vuosittain on historiallisia kulkueita, joka vuosi valitaan uusi myllärin tytär. Kärrykulkueessa kärryillä ole- via pommitetaan appelsiineilla, he tietysti vastaavat takaisin samalla mitalla. Sivulliset eivät saa osallistua sotaan, vaan jos haluaa mukaan, on etukäteen ilmoittauduttava mukaan. Appel- siineja kuluu n. 400 tuhatta kiloa. Jotka ovat Sisilian ilmeisen huonolaatuisia appelsiineja. Karnevaali oli muutamaa päivää aiemmin, kuin tulimme Torinoon. Etukäteen yritin miettiä, miten ehtisimme mukaan. Tällä kertaa ei aikataulu sopinut. Ehkä ensi kerralla sitten. Appelsiinisota, kuva storicocarnevaleivrea.it sivustolta Karnevaali nimenä ei ole koskaan tullut mieleen, mitä se tarkoittaa. Kurkistus Wikipediaan valottaa asiaa, suora lainaus: Karnevaalit ovat varsinkin katolisissa maissa laskiaisen aikaan ennen paastoa vietetty riehakas juhla. Karnevaali-sanan alkuperäistulkintoja on useita; erään tulkinnan mukaan sana tulee keskiaikaisen latinan termistä carnem levare, joka tarkoittaa ottaa pois liha. Mahdollisia alkuperiä ovat myös carnem vale (hyvästi liha) ja carnem laxare (jättää liha). Toisaalta sanan on myös arveltu johtuvan sanoista carrus navalis (laivavaunu), mikä viittaisi kulkueissa käytettyihin koristeltuihin laivan muotoisiin vaunuihin. Nykyään karnevaali-sanaa käytetään yleisesti monista muistakin karnevaaleja muistuttavista juhlista. Carne sana italian kielessä tarkoittaa myös lihaa, vale sanaa ei suoraan ole, va on andare, mennä verbin yksikön kolmas muoto, joten liha menee, poistuu. Ivreassa illalla nautimme hienon ja maistuvan päivällisen. Paikallisessa ravintolassa oli paljon asiakkaita, joka jälleen takasi hyvän ruuan meille. Illalla veimme Karoliinan asunnolleen ja ajoimme hotelliin yöksi.

45 Lauantaina 25.2 lähdimme Torinon keskustan kautta jatkamaan matkaa. Karoliina oli kysynyt minulta adapteria lainaksi. Italian sähköpistoke on europistoke, siihen käyn meidän monet pistokkeet, sillä europistokkeet käyvät myös meidän suomalaisiin pistorasioihin. Pyöreä pis- toke, joka on yleensä isommissa koneissa ja useimmiten tietokoneissa käytössä. Se on hieman paksumpi päistään eikä mahdu italialaiseen pistorasioihin. Tietokonetta varten Karoliina tar- vitsi adapteria. Lähestyessämme asuntoa, väkeä oli todella paljon. Karon asunnon edessä oli valtava kirppu- tori. Autolla emme päässeet kovin lähelle ja kävelin läpi kirpputorin väentungoksessa. Sa- mankaltaista tavaraa oli myynnissä, kuin meilläkin kirpputoreilla. Lähdimme ajamaan kohden Milanoa, matkalla Milanoon Ukko ehdotti matkan lähestyessä päätöstä pientä positiivisuussessiota. Jokainen vuorollaan kertoo jokaisesta kanssamatkaajas- ta jotain positiivista tarinan muodossa. Yhtään negatiivista ei saa ilmentyä mukaan. Yllättävän mielenkiintoinen asia. Tällaista voi suositella muillekin varauksetta. Milanoon saavuttuamme ajoimme luonnollisesti ensimmäiseksi keskustaan, jossa sijaitsee varsinainen ihme, Duomo, maailman suurin goottilainen kirkko ja maailman kolmanneksi suurin kirkko. Sinänsä jos googlettaa suuria kirkkoja, niin suuria kirkkoja on todella paljon. On Pohjois- Euroopan suurinta goottilaista kirkkoa Kölnissä, Euroopan suurin ortodoksinen kirkko jne. Tunnettua on, että Vatikaanin Pietarin kirkko on Euroopan suurin, mikä on sitten toiseksi suurin, ei pikaisella hakemisella löytynyt. Milanon tuomiokirkon rakentaminen aloi- tettiin 1386 ja se valmistui vasta Julkisivu on Maggiorejärven seudun marmoria. Vaikka

Matkaraportti: Italia

Matkaraportti: Italia Matkaraportti: Italia Noora Heikkonen Vietimme Italiassa neljä viikkoa ja viisi päivää. Tässä ajassa ehdimme tutustua sekä asuinkaupunkiimme Padovaan että muihinkin Pohjois- Italian tunnetuimpiin kaupunkeihin.

Lisätiedot

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

Pietarin matka. - Sinella Saario -

Pietarin matka. - Sinella Saario - Pietarin matka - Sinella Saario - Matkakuumetta, kirjaimellisesti. Kun astuin Pietariin vievästä junasta ulos, oli tunnelma epätodellinen. Ensimmäinen ulkomaanmatkani oli saanut alkunsa. Epätodellisuutta

Lisätiedot

SAN SEBASTIAN

SAN SEBASTIAN SAN SEBASTIAN 8.-10.10.2016 BASKIMAAN HELMI Köröttelimme paikallisjunalla Bilbaosta San Sebastianiin. Odotusarvomme maisemien ja matkan suhteen olivat korkeammalla mitä tarjonta. No, noin parin tunnin

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 1.päivä Maanantaiaamuna (22.9) koko luokka kokoontui yhdeksältä kellotornille. Jännitys oli ilmassa, lähdemme tänään leirikouluun Saksaan! Tatu oli jakanut meidät edellispäivänä

Lisätiedot

Rooman opintomatka 2018

Rooman opintomatka 2018 Rooman opintomatka 2018 Maanantai 14.5 Maanantaina saavuimme Roomaan alkuiltapäivästä. Pikaisen lounaan jälkeen suuntasimme ihastelemaan Rooman suosituimpia nähtävyyksiä, kuten Trevin suihkukaivoa, Espanjalaisia

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Tehdasvierailu Adrian tehtaalle Slovenia Novo Mestoon

Tehdasvierailu Adrian tehtaalle Slovenia Novo Mestoon Tehdasvierailu Adrian tehtaalle Slovenia Novo Mestoon 22.10.2018. Hotelli / lentomatkalaisten matkakertomus 20.- 27.10.2018. Adria Clubin jo historian kolmas tehdasvierailu Oivan vetämänä alkoi lauantaina

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN Tämä tarina on kertomus kahdesta sisaresta. Sisarukset syntyivät Savossa, Pielaveden Heinämäellä. Heidän isänsä nimi oli Lars Katainen ja äitinsä etunimi oli Gretha.

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella.

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa Miro Loisa & Niko Hämäläinen Den Butter techniek Den butter techniek yrityksenä pieni, mutta loistava tilaisuus tutustua hollantiin ja hollantilaisiin ihmisiin

Lisätiedot

Vienna. Oh, Vienna. Oh, Vienna. (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017)

Vienna. Oh, Vienna. Oh, Vienna. (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017) Vienna (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017) Kävelimme kylmässä ilmastossa Pakastunutta hengitystä ruuduissa Valehteleminen ja odottaminen Mies pimeästä kuvakehyksiin Niin mystinen ja sielukas

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

7 Uusi imago [ 44 ] [ 45 ]

7 Uusi imago [ 44 ] [ 45 ] Ville Haapasalo Ville Haapasalo (s. 1972) on Venäjällä suureen suosioon noussut suomalainen näyttelijä ja julkisuuden henkilö. Viime vuosina hän on tullut tunnetuksi myös Suomessa ja muissa pohjoismaissa

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SAUNASEURA 26.5.2014 1/6 HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SaunaMafialaisten vierailu ja tutustuminen jäsenemme Arin tiluksiin ja saunoihin. AIKA: La 24. - Su 25.5.2014 PAIKKA: Korpilahti Kaksin

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Bangkok 2.-6.2.2015 Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Vajaan puolen kilometrin päässä hotellistamme oli venelaituri, jossa kaikki jokilaivat pysähtyivät. Olimme hokanneet, että klo 9.30 alkaen siitä lähtisi

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 1. päivä 4.5.16 Saapuminen Sloveniaan ja Bledin retki Saapuminen Ljubljaanan lentokentälle. Suomea puhuva RIL-matkalaisille tuttu oppaamme Marketa Sindelova ja

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Matka Italiaan 15. 20.11.2015

Matka Italiaan 15. 20.11.2015 Matka Italiaan 15. 20.11.2015 Matka alkoi kotoa Merijärveltä su 15.11.2015 aamulla klo 2. Poikani Samuel vei minut lentokentälle Oulunsaloon juuri ostamallaan autollaan. Olin lentokentällä hyvissä ajoin

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Hetta-Pallas 2-9.8.2014

Hetta-Pallas 2-9.8.2014 Hetta-Pallas 2-9.8.2014 eli ensikertalaisen kokemuksia viikon vaellukselta Joensuun Ladun Loistavien Leidien matkassa. Opin aika monta asiaa vaeltamisesta ja varustautumisesta, kanssavaeltajistani ja itsestäni;

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä

18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä 18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä Lähdin Hämeenlinnasta kohti Repoveden kansallispuistoa. Hain toisen kärryn mukaan raksalta. Hain kaverini matkan varrelta josta jatkoimme yhtä matkaa kohti Repovettä.

Lisätiedot

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Irlanti Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Lähdin Irlantiin 2.3.2015 suorittamaan työssä oppimistani. Lähteminen pois suomesta jännitti jonkun verran

Lisätiedot

PAPERITTOMAT -Passiopolku

PAPERITTOMAT -Passiopolku PAPERITTOMAT -Passiopolku P a s s i o p o l k u E t a p p i 1 Taistelu perheen puolesta Kotona Nigeriassa oli pelkkää köyhyyttä. Rahaa ei aina ollut ruokaan, saati kouluun. Asuimme koko perhe samassa majassa.

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Pegasosten ja yksisarvisten maa

Pegasosten ja yksisarvisten maa Pegasosten ja yksisarvisten maa Olipa kerran pegasos Lily joka asui perheensä kanssa pilvien päällä. Pegasokset ja yksisarviset ovat sodassa vaikka heillä on sama jumalatar alicorn tamma Alron. Lily ja

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

MATKA PIETARIIN Susanna & Susi

MATKA PIETARIIN Susanna & Susi MATKA PIETARIIN Susanna & Susi 15.5. 19.5. Matkamme kohti Pietaria alkoi Vainikkalan rautatieasemalta. Ennen Allegron kyytiin nousemista soitimme viimeiset puhelut Suomen puolelta ja odotimme innolla tulevaa

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

BIARRIZ

BIARRIZ BIARRIZ 10.-11.10.2016 AIRBNB EI OLE MEITÄ VARTEN Tässä kirjoituksessa valotan hieman ensikokemuksiamme suositusta majoitusmuodosta Airbnb:stä Siitä ei tullut tämän kokemuksen perusteella ole eläkeläisten

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Mistä tässä on kyse? Erikoinen kaupunki on täynnä tehtäviä, joita voi ratkaista kirjoittamalla tai piirtämällä. Kaupungin karttaa voi jatkaa piirtämällä tai sinne voi lisätä

Lisätiedot

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA GRAN CANARIA 26.9.-3.10.2016 POHJOISRANNIKKO Toinen vähän pidempi saarikierroksemme suuntautui pohjoisrannikolle reittiä Las Palmas Moya - Santa Maria de Guia Playa de las Nieves. Monta mielenkiintoista

Lisätiedot

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille 16.-20.10.2016 Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. osallistujat: Timo Väänänen, Porokylän Leipomo Oy Ari Kukkonen, Porokylän

Lisätiedot

Kalustonkuljetus Sea Catissa.

Kalustonkuljetus Sea Catissa. 1 / 6 25.9.2009 13:32 Los DEMENTITOS mopedistin matkakertomus Virosta Pappamopolla Viron rannikolla Kuvia ja tarinaa Viron moporeissulta 6. 8.5 2004 Reissu onnistui upeesti ja papitsu vm-62 kesti koko

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Kanneljärven Kuuterselkä

Kanneljärven Kuuterselkä Kanneljärven Kuuterselkä Se vetää puoleensa joka kesä siellä päivänvalon nähneitä ja meitä heidän lapsiaan ja lastenlapsiaan sekä puolisoitamme ja ystäviämme. Tänä kesänä matkasimme 10.-12.6.2013 ja tiistai

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga Ry Turku ja Sunnea Oy järjestivat harjoitusleirin Kroatiassa syyskuussa 2011. Matkakohteena oli historiallinen Trogir. lensivät Norwegianilla ja myöhemmin

Lisätiedot

Erling Kagge. Hiljaisuus melun ja kiireen keskellä

Erling Kagge. Hiljaisuus melun ja kiireen keskellä Erling Kagge Hiljaisuus melun ja kiireen keskellä Suomentanut Katriina Huttunen Gummerus I Jos en voi kävellä, kiivetä tai purjehtia pois maailmasta, olen opetellut sulkemaan sen ulkopuolelle. Oppiminen

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

KIINA. Työssäoppiminen 2018

KIINA. Työssäoppiminen 2018 KIINA Työssäoppiminen 2018 MIKSI HALUSIN KIINAAN? Täysin erilainen kuin Suomi Todella suuri valtio Talous kasvaa huimaa vauhtia Onnistunut luomaan laajan ja aktiivisen markkinaverkoston ympäri maailman

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 11.6.2018 Piristyspartion toinen viikko lähti käyntiin matkaamalla Rantakylään vanhusten taloille. Kävimme pyytämässä asiakkaita mukaan aamupäivän ohjelmaamme ja saimme kasaan mukavan kokoisen

Lisätiedot

PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE

PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Ilonan ja Haban aamu Pariskunnalle tulee Aamulehti, mutta kumpikaan ei lue sitä aamulla: ei ehdi, eikä jaksa edes lähteä hakemaan lehteä kauempana sijaitsevasta postilaatikosta. Haba lukee Aamulehden aina

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL Kansainvälinen harjoittelu Jaakko Hartikka TTE9SNL Vaihtoon hakeminen ja alkujärjestelyt Minulla oli kauan ollut sellainen etäinen haave vaihdosta ja usein ajattelin, että olisi mukava lähteä mutta se

Lisätiedot