VÄYLÄVERKON SYYPERUSTEINEN KUNTOARVIOINTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VÄYLÄVERKON SYYPERUSTEINEN KUNTOARVIOINTI"

Transkriptio

1 1 VÄYLÄVERKON SYYPERUSTEINEN KUNTOARVIOINTI Menetelmäkuvaus - TIIVISTELMÄ Suomen Kuntotekniikka Oy Jari Marjeta

2 2 1. Vaurioiden toteaminen ja alustava luokittelu Katuverkon vaurioiden toteaminen ja tiedon kerääminen toteutetaan hitaasti liikkuvasta mittausajoneuvosta, jossa varusteena on mahdollisimman tarkka DGPS-vastaanotin ja videointi- tai muut kuvauslaitteet. Inventoinnin yhteydessä mitattavien katujen mittauslinja sidotaan koordinaatistoon ja kuvataan siten, että kuvassa näkyy vähintään koko ajorata, mielellään myös kadun reuna-alueita. Inventointityössä käytetään esimerkiksi RoadDoctor Camlink -ohjelmaa, jossa on mahdollistettu havaintojen ja luokittelun tekeminen kuvauksen aikana. Jatkotyöstäminen aineistolle toteutetaan tehokkaimmin RoadDoctor ohjelmistolla. Päällystetylle katuverkolle laaditaan jo ajoneuvossa alustava, syyperusteinen päällystevaurioinventointi, jonka mukaan vauriot jaetaan neljään luokkaan: 1. Päällysteen vauriot 2. Kantavuuspuutteeseen liittyvät vauriot 3. Routimiseen liittyvät vauriot 4. Rakenteista heijastuvat vauriot (esim. vanha kadun reuna, kaivanto, jne.) 5. Muut vauriot (ml. mekaaniset vauriot), vaikutus vauriotiheyden laskennassa huomioitava aina erikseen! Kukin vauriotyyppi luokitellaan neljään luokkaan (0-3) vaurion vakavuuden mukaan, missä 3 edustaa pahinta vauriota ja 0 uutta tai uutta vastaavaa rakennetta. Muihin päällystevaurioihin luokitellaan mm. purkaumat, deformaatio, reunadeformaatio, siirtymäkiilavauriot, jne. 2. Syyperusteinen päällystevaurioinventointi vaurioiden kuvaus 2.1 Päällysteen vauriot Päällysteen vaurioihin luokitellaan reiät, purkaumat ja saumavirheet silloin kun voidaan selkeästi todeta, että vaurio on vain ja ainoastaan päällysteessä. Mikäli on pieninkin epäilys, että osasyyllisenä on muu arvioitava vakavampi vaurio (kantavuus, routa, heijastuva rakenne), vauriot merkitään vakavampiin vaurioihin. Päällysteen vaurioiden inventoinnin tuloksena saadaan suoraan kohteet alustavaan päällystysohjelmaan (kun vaurio johtuu yksinomaan päällysteestä).

3 3 2.2 Kantavuuspuutteeseen liittyvät vauriot Vaurioluokka 1 Päällysteessä on havaittavissa alkavaa halkeilua rengasurissa, urat ovat osin silmin havaittavissa tai halkeiluun liittyy reunapainumaa. Maatutkaluotauksissa näkyvien päällysrakenteiden rajapinnat ovat selkeitä, mutta rakennekerrokset taipuilevat. Kantavan kerroksen pinnan dielektrisyysarvot saattavat olla hieman koholla, mikä on yleensä merkki päällysteen alaosan alkavasta väsymisestä (hienontuminen). Tiessä voi olla jonkin verran poikkihalkeamia. Tie ei vaadi välitöntä korjausta, jos kerrokset ovat riittävän paksuja. Mikäli kyseessä on uusi katu/päällyste (ikä <5v), vauriokehitys voi olla nopeaa ja vaurioitumismekanismi tulisi selvittää pikimmiten. Vaurioluokka 2 Päällysteessä on havaittavissa selkeää pituushalkeilua rengasurissa tai jo alkavaa verkkohalkeilua. Rengasurat erottuvat selkeästi ja kadussa on kuormituksen aiheuttamaa muodonmuutosta myös muualla kuin rengasurassa. Maatutkaluotaustuloksia tarkasteltaessa päällysrakenteiden rajapinnat ovat osittain epäselviä ja paikoin taipuilevia, epäjatkuvuuskohdat osoittavat etenevää halkeilua ja voimakkaat heijasteet osoittavat, että tierakenteissa on runsaasti vettä sitovia materiaaleja. Kantavan kerroksen dielektrisyysarvo voi olla korkea (riippuen mittausajankohdasta/sademääristä), mikä voi merkitä esim. normaalia heikompaa kevätkantavuutta (deformaatioalttius).

4 4 Vaurioluokka 3 Päällyste on halkeillut niin voimakkaasti, että ajaminen on epämukavaa. Katu vaatii välitöntä korjausta. Maatutkaluotaustuloksissa näkyvien päällysrakenteiden rajapinnat ovat täysin sekoittuneet (ks. myös routaväsyminen) ja kantava kerros sitoo runsaasti vettä sekä voi olla erittäin routivaa. Kantavan kerroksen pinnan dielektrisyysarvo voi olla erittäin korkea. Katu on huonossa kunnossa ja päällysteessä on verkkohalkeamia ja jopa purkautumia. Katurakenteet vaativat perusteellisen korjauksen. 2.3 Routavauriot Vaurioluokka 1 Kadussa on havaittavissa pientä tai alkavaa routaväsymistä, joka ilmenee pituussuuntaisena hiushalkeiluna ja/tai pituussuuntaisena epätasaisuutena. Väsyminen ei kuitenkaan ole vakavaa eikä edellytä korjaamistoimenpiteitä, mikäli kyseessä ei ole uusi tie. Maatutkaprofiilissa tien ja pohjamaan rajapinnat ovat selkeitä, mutta voivat olla jo hieman taipuneita.

5 5 Vaurioluokka 2 Tiessä on havaittavissa selkeitä routaväsymisen oireita, jotka tulisi korjata lähiaikoina, ennen kuin tien kunto romahtaa lopullisesti. Epätasaisuus on lisääntynyt (IRI, tutkatasaisuus) ja/tai pituushalkeamat ovat muuttuneet vaeltaviksi ja ne ovat selkeästi auenneet. Maatutkaprofiilissa tien ja pohjamaan rajapinnat ovat katkeilleet (sekoittuneet), mutta ovat vielä suurimmalta osaltaan erotettavissa. Vaurioluokka 3 Katu on vaurioitunut erittäin pahasti (leveät routahalkeamat/useita halkeamia rinnakkain) pohjamaan routimisen vuoksi ja vaurion korjaaminen edellyttää useimmiten rakenteen uusimisen). Muita mahdollisia routaväsymisen vaikutuksia lieventäviä keinoja ovat mm. erilaiset routaeristeet (Foam, vaahtolasi jne.), tien tasaisuusviivan nostaminen ja kuivatuksen parantaminen. Kuivatuksen parantamisen merkitys routimisen ehkäisyssä on nykyisin ensisijainen tapa reagoida routimisen aiheuttamaan vaurioitumiseen. Maatutkaprofiilissa pohjamaan ja rakennekerrosten rajapinnat ovat sekoittuneet, eikä rajapintaa voida todeta edes epäselvänä. Päällysteessä voi olla paikoin purkautumia ja reikiä, joiden kautta vettä pääsee edelleen rakenteeseen ja aiheuttaa rakennekerrosten routimista. Vauriot vaikuttavat merkittävästi myös ajomukavuuteen ja liikenneturvallisuuteen. Vauriot tulisi korjata hyvin pikaisesti.

6 6 2.4 Heijastushalkeamat Heijastushalkeamat esiintyvät kadulla useimmiten erilaisissa rakennekerrosten tai pohjamaanlajin muutoskohdissa. Heijastushalkeamien määrittelyssä maatutka-aineistosta saatava informaatio on ensiarvoisen tärkeää. Heijastushalkeamaa voi esiintyä esimerkiksi seuraavissa kohdissa: Siirtymäkiilavauriot/kallio Siirtymäkiilavauriot/rumpu Siirtymäkiilavauriot/maalajin muutos Sivukalteva rinne/routaheitto Kaapeli- ja putkikaivanto Tien läpi tulevat lohkareet Vaurioluokka 1 Päällysteeseen on syntynyt kapea heijastushalkeama esimerkiksi rakennekerrosten muutoskohtaan, paikatun kaivannon ympärille. Vaurioluokka 2 Kadulla esiintyy joko hieman leveämpää tai useita rinnakkain olevia kapeita heijastushalkeamia. Halkeamat syntyvät esimerkiksi rakennekerrosten muutoskohtaan (kadun levennys) tai paikattujen kaivantojen ympärille. Halkeamat vaikuttavat liikenneturvallisuuteen ja ne tulisi korjata mahdollisimman pian.

7 7 Vaurioluokka 3 3-luokan halkeama on kasvanut vaarallisen leveäksi. Katuverkolla esiintyy harvoin 3-luokan heijastushalkeamaa. Halkeamat tulisi korjata välittömästi, kuten yleensä kunnossapidossa on tehtykin. 2.5 Muut vauriot Vaurioluokka 1 Kadulla esiintyy hyvin pientä purkaumaa: yksittäinen, pieni reikä, lievä painuma tms. muu lievä vaurio, jolla ei ole vaikutusta ajomukavuuteen tai liikenneturvallisuuteen. Vaurioluokka 2 Päällysteessä esiintyy kohtalaisen voimakas purkauma, reikä tai silmin havaittava voimakas ura. Vaurio esiintyy useimmiten hieman laajemmalla alueella.

8 8 Vaurioluokka 3 Päällyste on pahasti purkautunut, reikiintynyt tai kadulla esiintyy merkittäviä muita vaurioita, jotka vaikuttavat ajomukavuuteen ja liikenneturvallisuuteen. Vauriot tulisi korjata mahdollisimman pian.

9 Ei vauriota Ingen skada Lievä vaurio Mindre skada Huomattava vaurio Signifikant skada Vakava vaurio Allvarlig skada Suomen Kuntotekniikka Oy Vaurioluvun määrittäminen Maastossa tehdyn alustavan kuntoarvion jälkeen tehdään tarkentavat toimenpiteet toimistotyönä videokuvan, videoselosteen, muun suunnitelma-aineiston, sekä maatutkatulosten perusteella. Myös Googlen tai Blomin kuvapalvelua käytetään, sikäli kuin kuvat ovat saatavilla. Erityisesti arvioitaessa kadun reuna-alueita, minne mittauskameralla ei nähdä, 360 -kuvat antavat arvokasta tietoa kuntoarvioijalle. Jokaiselle inventoidulle ja syyperusteisesti arvioidulle kuntomuuttujalle määritetään painokerroin alla olevan taulukon mukaan. Painokertoimia voidaan muuttaa myös tarvelähtöisesti. Kuivatuksen tilanne voidaan ottaa kaavassa huomioon niin pintakuivatuksen kuin rakenteellisenkin kuivatuksen osalta tai kuivatus voidaan arvioida erillisenä. Vaurioluku kertoo vaurioitumisen asteen metrin tarkkuudella. Pistekohtainen vaurioluku määritetään matemaattisen kaavan avulla, missä vaurioluku määritetään arvojen 0-10 välille. 0- luokka vastaa uutta vauriotonta katujaksoa. Vaurioluvun laskennassa muuttujina käytetään kunkin vaurion painokerrointa sekä vaurion vakavuutta (taulukko alla). Jokaiselle vaurioluvulle lasketaan lopuksi suhteellinen osuus (%) koko katupituudesta. INVENTOIDUT VAURIOT / PAINOKERROIN / VAURIOLUOKAN KUVAUS Inventerade skador / Viktkoefficient / Beskrivningen av skadeklass Inventoidut vauriot Inventerade skador Päällysteen vauriot Beläggningsskador 0,2 Kantavuusvauriot Bärighetsskador 0,74 Routavauriot Tjälskador 0,94 Heijastushalkeamat Reflektionssprickor 0,45 Muut vauriot (esim. purkaumat, reiät, deformaatiot jne.) Andra skador (t.ex utbrott, hål, deformeringar osv.) 1,0 Painokerroin Viktkoefficient VL 0 SK 0 VL 1 SK 1 VL 2 SK2 VL 3 SK 3 4. Vauriotiheyden määrittäminen Kadun vauriotiheys (%) lasketaan vauriolukujen 2-10 (3-10) suhteellisten osuuksien summasta. Tällöin vauriotiheyteen saadaan mukaan katuosat, joissa esiintyy huomattavaa tai vakavaa vauriota. 5. Kuntoluokitus vauriotiheyden perusteella Kaduille määritetään viisiportainen kuntoluokitus kadun vauriotiheyden (%) mukaan alla olevan taulukon mukaisesti.

10 10 KUNTOLUOKKA (vastaaava vauriotiheys) Konditionsklass (motsvarande tätheten av skadorna) 1 = Erittäin huono / mycket dålig ( %) 2 = Huono / dålig (50-70 %) 3 = Tyydyttävä / tillfredsställande (30-50 %) 4 = Hyvä / bra (10-30 %) 5 = Erittäin hyvä / mycket bra (0-10 %) Lopullinen kuntoluokitus, sekä mahdolliset päällyste- ja saneerausohjelma voidaan muodostaa tämän kuntoinventoinnin pohjalta tarkastelemalla lisäksi esim. - katujen liikenteellistä merkitystä, kaavoitus - kunnallistekniikan, sähkölaitosten, puhelinyhtiöiden, lämpöyhtiöiden jne. saneeraustarvetta - poliittisia päätöksiä ja suuntaviivoja. Näiden em. asioiden tarkastelu itsenäisesti sisältyy yleensä toimeksiantoon vain poikkeustapauksissa, mutta avustavista tehtävistä sovitaan erikseen. Monesti kunnan/kaupungin päätäntätapa on sellainen, että em. asioiden huomioiminen täytyy toteuttaa virkamiestyönä. Kuntoluokitus tarkentuu tulevaisuudessa, kun saadaan toteutettua toistomittauksia. Tällöin elinkaaren ja kestoiän laskentakin voidaan toteuttaa aidosti laskemalla ja subjektiiviset arvioinnin voidaan jättää vähemmälle painoarvolle. Elinkaarilaskennat edellyttävät lisäksi, että analysoinnissa olisi käytettävissä kadun historia- ja suunnittelutietoja (mm. ikä, rakenteet, perustamisolosuhteet, jne). Kuntoarvioinnin jälkeen voidaan erillisenä toimeksiantona ja luonnollisena jatkumona laatia luokkien 3, 4 ja 5 kaduille selvitys suunnittelutarpeesta. Selvityksessä jokainen katu ohjataan täysin saneerattaviin (saneeraussuunnitteluun) tai potentiaalisesti kevyemmin saneerattaviin kohteisiin. Kevyempi saneeraus ja sen suunnittelu vaatii tuekseen vähintään kantavuusmittaukset ja maastoon jalkautumisen. Lopullisena tavoitteena kevyemmillä saneeraustoimilla on luonnollisesti kustannussäästöt.

Joensuun kaupungin katujen ja kevyenliikenteenväylien kunnonhallinnan palvelu 2011-2014. Jari Marjeta, projektipäällikkö

Joensuun kaupungin katujen ja kevyenliikenteenväylien kunnonhallinnan palvelu 2011-2014. Jari Marjeta, projektipäällikkö Joensuun kaupungin katujen ja kevyenliikenteenväylien kunnonhallinnan palvelu 2011-2014 Jari Marjeta, projektipäällikkö KATUVERKON KUNNON HALLINTA PERUSMITTAUKSET -Päällystevaurioinventointi (syyperusteinen)

Lisätiedot

KATUVERKON KORJAUSVELAN MÄÄRITTÄMINEN KUNTOMITTAUKSILLA

KATUVERKON KORJAUSVELAN MÄÄRITTÄMINEN KUNTOMITTAUKSILLA KATUVERKON KORJAUSVELAN MÄÄRITTÄMINEN KUNTOMITTAUKSILLA Case: Oulu Pertti Virtala SISÄLTÖ Oulun kaupungin katuomaisuuden kunnonhallinnan kehittäminen Infraomaisuuden hallinta Korjausvelan määrittäminen

Lisätiedot

KATUSUUNNITELMASELOSTUS 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA

KATUSUUNNITELMASELOSTUS 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA Sisällysluettelo... 1 Suunnittelukohde:...3 Lähtökohdat ja tavoitteet:...3 Liikenteellinen ratkaisu:...3 Päällysrakenne:... 6 Valaistus:... 6 Vihertyöt:... 6 Kustannusarvio:...7

Lisätiedot

Palvelutaso tärkein matkalla kohti edullista tienpitoa

Palvelutaso tärkein matkalla kohti edullista tienpitoa Palvelutaso tärkein matkalla kohti edullista tienpitoa Ensiksi määriteltävä mitä tehdään, vasta sitten miten Vähäliikenteisellä verkolla korostuu asiakkaan kokema palvelutaso Asiakkaan tärkeäksi kokemia

Lisätiedot

CoÖ IO'-i. Kevyen liikenteen vaurioinventointi. Vaurioinventointiohje 7';7 TIEHALLINTO. Kirjasto. VNPNTUNt.!

CoÖ IO'-i. Kevyen liikenteen vaurioinventointi. Vaurioinventointiohje 7';7 TIEHALLINTO. Kirjasto. VNPNTUNt.! CoÖ IO'i Kevyen liikenteen vaurioinventointi 7';7 TIEHALLINTO Kirjasto TIEHALLINTO Helsinki 2005 VNPNTUNt! Kevyen liikenteen väylien vaurioinventointi 2(29) SISÄLTÖ VAURIOINVENTOINTI3 11 Inventoitavat

Lisätiedot

Korjausvelan laskentaperiaatteiden määritys kadut ja viheralueet. Kunnonhallinta Joensuussa. KEHTO-foorumi Pori 21.3.

Korjausvelan laskentaperiaatteiden määritys kadut ja viheralueet. Kunnonhallinta Joensuussa. KEHTO-foorumi Pori 21.3. Korjausvelan laskentaperiaatteiden määritys kadut ja viheralueet Kunnonhallinta Joensuussa KEHTO-foorumi Pori 21.3.2013 Ari Varonen Kadut ja viheralueet Korjausvelan periaateprojekti Korjausvelan periaatteiden

Lisätiedot

KUNNAN KAAVATEIDEN KUNNOSTUSSUUNNITELMA VUODELLE 2017

KUNNAN KAAVATEIDEN KUNNOSTUSSUUNNITELMA VUODELLE 2017 REISJÄRVEN KUNTA KUNNAN KAAVATEIDEN KUNNOSTUSSUUNNITELMA VUODELLE 2017 85900 Reisjärvi 08 776 -tunnus: 0189548-3 Sisällysluettelo 1. Perustiedot...3 2. Halosen- ja Toivontie...3 2.1. Lähtötiedot...3 2.2.

Lisätiedot

Uudet tarkkuuslämpökamerat ja asfalttipäällysteet? Timo Saarenketo, Roadscanners Oy

Uudet tarkkuuslämpökamerat ja asfalttipäällysteet? Timo Saarenketo, Roadscanners Oy Uudet tarkkuuslämpökamerat ja asfalttipäällysteet? Timo Saarenketo, FT Roadscanners Oy Lämpökameratekniikasta Eräs nopeimmin viime vuosien aikana kehittyneistä mittausteknologioista on infrapunasäteilyä

Lisätiedot

Raskaat kuljetukset yksityisteillä

Raskaat kuljetukset yksityisteillä Raskaat kuljetukset yksityisteillä Lähtökohta: tien on kestettävä se liikenne, joka osakaskiinteistöille suuntautuu (YksL 7 ja 8 ). Mikäli näin ei ole, on tiekunnan asia ja vastuu ryhtyä tien parantamistoimiin.

Lisätiedot

OMAISUUDEN HALLINNAN JÄRJESTÄMINEN

OMAISUUDEN HALLINNAN JÄRJESTÄMINEN OMAISUUDEN HALLINNAN JÄRJESTÄMINEN Tapaus Joensuu / infraomaisuus SKTY Syyspäivät 5.11.2013 INFRAOMAISUUDEN MÄÄRÄTIETOJA Kantakaupunki Eno Kiihtelysvaara ja Tuupovaara Pyhäselkä Yhteensä Ajoradat: Kunnossapitoluokka

Lisätiedot

PYHÄJOEN KUNNAN KATUOMAISUUDEN KUNNONHALLINNAN PALVELUT 2017 KATUOMAISUUDEN KUNTOTUTKIMUS

PYHÄJOEN KUNNAN KATUOMAISUUDEN KUNNONHALLINNAN PALVELUT 2017 KATUOMAISUUDEN KUNTOTUTKIMUS RAPORTTI PYHÄJOEN KUNNAN KATUOMAISUUDEN KUNNONHALLINNAN PALVELUT 2017 KATUOMAISUUDEN KUNTOTUTKIMUS 2( 21 ) Sisältö 1. JOHDANTO... 3 2. CAREMENT OY... 4 2.1 KATUOMAISUUDEN KUNNONHALLINTA... 4 3. KUNNONHALLINTAPROJEKTIN

Lisätiedot

Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia

Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia Versio 28.8.2006 2 Ylläpidon toimintaympäristö 2006 Tieverkko 78 168 km (65 % päällystetty) Liikennesuorite 34 Mrd ajokm/v Vuotuinen ylläpito 0,22

Lisätiedot

Miksi ja miten päällystetty tie muutetaan soratieksi Tienkäyttäjän ja tienpitäjän näkökulma

Miksi ja miten päällystetty tie muutetaan soratieksi Tienkäyttäjän ja tienpitäjän näkökulma Miksi ja miten päällystetty tie muutetaan soratieksi Kun tien liikennemäärä on pieni ja alemman tieverkon kuntoon kohdennettava rahoitus rajallista, voidaan päällystetty tie joutua muuttamaan soratieksi.

Lisätiedot

Sorateiden pintakunnon määrittäminen

Sorateiden pintakunnon määrittäminen Sorateiden pintakunnon määrittäminen ISBN 978-952-221-106-4 TIEH 2200055-08 Verkkojulkaisu pdf (www.tiehallinto.fi/julkaisut) ISBN 978-952-221-107-1 TIEH 2200055-v-08 Edita Prima Oy Helsinki 2008 Julkaisua

Lisätiedot

Metsäteiden kuntoinventointi ja metsätierekisteri

Metsäteiden kuntoinventointi ja metsätierekisteri Metsäteiden kuntoinventointi ja metsätierekisteri Julkaisu: Metsäteiden kuntoinventoinnin ja kuntotiedon hyödyntämisen toimintamalli. Metsätehon raportti 202, 2.12.2008 Tavoite ja toteutus Kehitettiin

Lisätiedot

Päällystevauriot ja ajotuntuma

Päällystevauriot ja ajotuntuma Veli Pekka Lämsä, Jouko Belt Päällystevauriot ja ajotuntuma Vähäliikenteisten teiden taloudellinen ylläpito - tutkimusohjelma Sisäisiä julkaisuja 33/2004 Veli Pekka Lämsä, Jouko Belt Päällystevauriot

Lisätiedot

Kevyen liikenteen väylien hallinnan kehittäminen (VOH-2.4)

Kevyen liikenteen väylien hallinnan kehittäminen (VOH-2.4) Kevyen liikenteen väylien hallinnan kehittäminen (VOH-2.4) Vesa Männistö Inframan Oy 17.12.2003 Kevyen liikenteen väylien hallinta 1 17.12.2003 Sisällysluettelo 1 Yleistä...3 2 Väylien osoitteisto...3...3...3

Lisätiedot

VÄYLÄVERKON KUNTOSELVITYSTEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS

VÄYLÄVERKON KUNTOSELVITYSTEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS VÄYLÄVERKON KUNTOSELVITYSTEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS Lahti 17.10.2016 Jari Marjeta, Suomen Kuntotekniikka Oy Suomen Kuntotekniikka Oy - 28.11.2012 perustettu monipuolinen Rovaniemeläinen konsulttialan

Lisätiedot

UUMA2-VUOSISEMINAARI 2013 LENTOTUHKARAKENTEIDEN PITKÄAIKAISTOIMIVUUS

UUMA2-VUOSISEMINAARI 2013 LENTOTUHKARAKENTEIDEN PITKÄAIKAISTOIMIVUUS UUMA2-VUOSISEMINAARI 2013 Diplomityön LENTOTUHKARAKENTEIDEN PITKÄAIKAISTOIMIVUUS välikatsaus Timo Tarkkio ESITYKSEN KULKU: - Työn esittely - Koekohteet - Kohteiden tuhkarakenteet - Tehdyt tutkimukset -

Lisätiedot

TALOYHTIÖTAPAHTUMA, KUNTOARVIO JA PTS JARI HALONEN

TALOYHTIÖTAPAHTUMA, KUNTOARVIO JA PTS JARI HALONEN 2 Kuntoarvio ja PTS 3 Kuntoarvion ohjekortit Helmikuussa 2019 on julkaistu uudet asuinkiinteistön kuntoarvion tilaajan ohje ja kuntoarvioijan ohje. Tilaajan ohje RT 103002 Kuntoarvioijan ohje RT 103003

Lisätiedot

1 SUOMEN SILLAT... 1 2 SILLANTARKASTUSTOIMINTA... 1 3 KORJAUSSUUNNITTELU... 1 4 LAADUNVALVONTAMITTAUKSET... 1 5 YKSITYISTEIDEN SILLAT...

1 SUOMEN SILLAT... 1 2 SILLANTARKASTUSTOIMINTA... 1 3 KORJAUSSUUNNITTELU... 1 4 LAADUNVALVONTAMITTAUKSET... 1 5 YKSITYISTEIDEN SILLAT... Sillan rakentaminen 1 SUOMEN SILLAT... 1 2 SILLANTARKASTUSTOIMINTA... 1 3 KORJAUSSUUNNITTELU... 1 4 LAADUNVALVONTAMITTAUKSET... 1 5 YKSITYISTEIDEN SILLAT... 1 6 VALTIONAVUSTUS... 2 6.1 VALTIONAVUN EDELLYTYKSET...

Lisätiedot

MÄNTYHARJUN KUNNAN KATUOMAISUUDEN KUNNONHALLINNAN PALVELUT

MÄNTYHARJUN KUNNAN KATUOMAISUUDEN KUNNONHALLINNAN PALVELUT RAPORTTI MÄNTYHARJUN KUNNAN KATUOMAISUUDEN KUNNONHALLINNAN PALVELUT 2017 KATUJEN JA KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLIEN KUNTOTUTKIMUS 2( 22 ) Sisältö 1. JOHDANTO... 3 2. CAREMENT OY... 4 2.1 KATUOMAISUUDEN KUNNONHALLINTA...

Lisätiedot

Liperin kunta. Tohtorintien peruskorjaus plv Rakennussuunnitelma SUUNNITELMASELOSTUS

Liperin kunta. Tohtorintien peruskorjaus plv Rakennussuunnitelma SUUNNITELMASELOSTUS Rakennussuunnitelma SUUNNITELMASELOSTUS 14.06.2013 Sivu 2 / 5 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 2. LÄHTÖTIEDOT... 3 3. SUUNNITELLUT PERUSRATKAISUT... 3 4. MITOITUS... 4 5. LIITTYMINEN OLEVAAN TIEVERKKOON...

Lisätiedot

1 Kevennyksen suunnittelun ja mitoituksen periaatteet

1 Kevennyksen suunnittelun ja mitoituksen periaatteet LIITE 1 1 Kevennyksen suunnittelun ja mitoituksen periaatteet 1.1 Suunnittelussa ja mitoituksessa huomioitavaa Kevennyksen suunnittelu edellyttää kohteen kokonaisuuden arviointia. Ennen mitoitusta kartoitetaan

Lisätiedot

Kevyen liikenteen väylien vaurioinventointiohje 2008

Kevyen liikenteen väylien vaurioinventointiohje 2008 Kevyen liikenteen väylien vaurioinventointiohje 2008 Kevyen liikenteen väylien vaurioinventointiohje 2008 Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2009 Kannen kuva: Kalervo Mattila, Ramboll Finland

Lisätiedot

Keinot tiskiin! Miten kiviainekset pannaan riittämään kestävästi? Jukka Annevirta, INFRA ry

Keinot tiskiin! Miten kiviainekset pannaan riittämään kestävästi? Jukka Annevirta, INFRA ry Keinot tiskiin! Miten kiviainekset pannaan riittämään kestävästi? Jukka Annevirta, TARVITAANKO KIVIAINEKSIA VIELÄ 2020- LUVUN SUOMESSA? JA MISTÄ LÄHTEISTÄ KIVIAINEKSET OTETAAN? Maa- ja vesirakennus-, asfaltti-

Lisätiedot

Tiemerkintöjen kuntoluokitus. Kunnossapidon laatu

Tiemerkintöjen kuntoluokitus. Kunnossapidon laatu Tiemerkintöjen kuntoluokitus Kunnossapidon laatu Tiemerkintöjen kuntoluokitus 1 Tiemerkintöjen kuntoluokitus Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2004 2 Tiemerkintöjen kuntoluokitus Kansikuva:

Lisätiedot

Korjausvelan hallinta Joensuussa. Kuntamarkkinat 2012 Ari Varonen

Korjausvelan hallinta Joensuussa. Kuntamarkkinat 2012 Ari Varonen Korjausvelan hallinta Joensuussa Kuntamarkkinat 2012 Ari Varonen Lähtökohtia Joensuun kaupungin ylläpitovastuulla: Ajoratoja Kevyen liikenteen väyliä 392 km 335 km Katuomaisuuden määrä taseessa noin 50

Lisätiedot

Eero Timonen OULUN PIHA- JA KATUALUEIDEN VAURIOTUTKIMUS

Eero Timonen OULUN PIHA- JA KATUALUEIDEN VAURIOTUTKIMUS Eero Timonen OULUN PIHA- JA KATUALUEIDEN VAURIOTUTKIMUS OULUN PIHA- JA KATUALUEIDEN VAURIOTUTKIMUS Eero Timonen Opinnäytetyö Kevät 2014 Rakennustekniikan koulutusohjelma Oulun ammattikorkeakoulu TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Pysäkkikatosten ja -varusteiden kuntoluokitus

Pysäkkikatosten ja -varusteiden kuntoluokitus Pysäkkikatosten ja -varusteiden kuntoluokitus Pysäkkikatosten ja -varusteiden kuntoluokitus Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2009 Verkkojulkaisu pdf (www.tiehallinto.fi/julkaisut) ISBN 978-952-221-257-3

Lisätiedot

Liikenneviraston ohjeita 11/2016. Yksityisteiden valtionavustukset

Liikenneviraston ohjeita 11/2016. Yksityisteiden valtionavustukset Liikenneviraston ohjeita 11/2016 Liikenneviraston ohjeita 11/2016 21 4 Avustettavat parantamishankkeet Tässä luvussa käydään läpi yksityistielain ja -asetuksen ja muun lainsäädännön säännökset parantamishankkeiden

Lisätiedot

Liikennemerkkien kuntoluokitus

Liikennemerkkien kuntoluokitus Liikennemerkkien kuntoluokitus Liikennemerkkien kuntoluokitus Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2009 Verkkojulkaisu pdf (www.tiehallinto.fi/julkaisut) 978-952-221-256-6 2200060-v-09 TIEHALLINTO

Lisätiedot

KAUPUNKIOMAISUUDEN HALLINTA CASE JOENSUU. Novapoint käyttäjäpäivät 9.4.2014

KAUPUNKIOMAISUUDEN HALLINTA CASE JOENSUU. Novapoint käyttäjäpäivät 9.4.2014 KAUPUNKIOMAISUUDEN HALLINTA CASE JOENSUU Novapoint käyttäjäpäivät 9.4.2014 MÄÄRÄTIETOJA Kantakaupunki Eno Kiihtelysvaara ja Pyhäselkä Yhteensä Tuupovaara Ajoradat: Kunnossapitoluokka 1 62 km 0 km 0 km

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KATUJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

KEMIJÄRVEN KATUJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA Kuva: Hannu Vallas KEMIJÄRVEN KATUJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA Katujen hankesuunnitelma 2018 2022 Jesse Kananen Tekninen lautakunta 9.11.2017 Sisällysluettelo Taustaa... 1 Tavoitteet... 2 Katujen kuntokartoitus

Lisätiedot

UUMA-inventaari. VT4 429/6715-6815 (Keminmaa) Teräskuona massiivirakenteissa. Ramboll Vohlisaarentie 2 B 36760 Luopioinen Finland

UUMA-inventaari. VT4 429/6715-6815 (Keminmaa) Teräskuona massiivirakenteissa. Ramboll Vohlisaarentie 2 B 36760 Luopioinen Finland UUMA-inventaari VT4 429/6715-6815 (Keminmaa) Teräskuona massiivirakenteissa 2008 Ramboll Vohlisaarentie 2 B 36760 Luopioinen Finland Puhelin: 020 755 6740 www.ramboll.fi Sisältö 1. Kohteen kuvaus 1 1.1

Lisätiedot

KESKUSTELUTILAISUUS LAAKSOLAHDEN HIEKKATEIDEN KUNNOSTAMISESTA. Laaksolahtitalo 28.11.2012

KESKUSTELUTILAISUUS LAAKSOLAHDEN HIEKKATEIDEN KUNNOSTAMISESTA. Laaksolahtitalo 28.11.2012 KESKUSTELUTILAISUUS LAAKSOLAHDEN HIEKKATEIDEN KUNNOSTAMISESTA Laaksolahtitalo 28.11.2012 Laaksolahden huvilayhdistys LHY ry www.laaksolahti.fi 1 1 Keskustelutilaisuus 28.11.2012 ILLAN OHJELMA 17.00 Mahdollisuus

Lisätiedot

ILMAJOEN KUNTA Yksityisteiden perusparannus - Kullaanmäentie - Lauttajärventie - Joupinkuja - Kuruntie - Tuohistonmäentie - Opistontie

ILMAJOEN KUNTA Yksityisteiden perusparannus - Kullaanmäentie - Lauttajärventie - Joupinkuja - Kuruntie - Tuohistonmäentie - Opistontie TYÖSELITYS 3575 14.8.2012 ILMAJOEN KUNTA Yksityisteiden perusparannus - Kullaanmäentie - Lauttajärventie - Joupinkuja - Kuruntie - Tuohistonmäentie - Opistontie SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 1 1.1 KULLAANMÄENTIE

Lisätiedot

Päällystettyjen teiden kuivatuksen kunnossapidon toimintalinjat. Väyläviraston julkaisuja 16/2019

Päällystettyjen teiden kuivatuksen kunnossapidon toimintalinjat. Väyläviraston julkaisuja 16/2019 Päällystettyjen teiden kuivatuksen kunnossapidon toimintalinjat Väyläviraston julkaisuja 16/2019 Väyläviraston julkaisuja Sisällysluettelo 16/2019 Esipuhe 3 Kuivatuksen kunnossapito on tärkeä osa päällysteiden

Lisätiedot

Kuopion kaupungin katuverkon korjausvelan määrittäminen

Kuopion kaupungin katuverkon korjausvelan määrittäminen Kuopion kaupungin katuverkon korjausvelan määrittäminen Simo Kesti 10.2.2014 Sisällys 1. Tiivistelmä... 3 2. Termit ja niiden määritelmät... 6 3. Tavoite... 8 4. Kuopio... 9 4.1. Katuverkko ja sen tila...

Lisätiedot

LAUSUNTO ALUEEN PERUSTAMISOLOSUHTEISTA

LAUSUNTO ALUEEN PERUSTAMISOLOSUHTEISTA GEOPALVELU OY TYÖ N:O 10073 SKOL jäsen GUNNARLAN ALUETUTKIMUS Kaivurinkatu 08200 LOHJA LAUSUNTO ALUEEN PERUSTAMISOLOSUHTEISTA 01.06.2010 Liitteenä 7 kpl pohjatutkimuspiirustuksia - 001 pohjatutkimusasemapiirros

Lisätiedot

Rakenteen parantamisen suunnittelu

Rakenteen parantamisen suunnittelu Rakenteen parantamisen suunnittelu Julkaisun nimi 1 Rakenteen parantamisen suunnittelu Suunnitteluvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2005 2 Julkaisun nimi ISBN 951-803-554-7 TIEH 2100035-05 Verkkojulkaisu

Lisätiedot

Kiinteistöjen kunnossapito

Kiinteistöjen kunnossapito Kiinteistöjen kunnossapito 28.5.2015 Esityksen sisältö Käsitteet Kunnon selvittäminen PTS-ohjelmointi Korjausten ohjelmointi Peruskorjaaminen/-parantaminen Käsitteitä PTS-ohjelma = Pitkän tähtäimen suunnitelma

Lisätiedot

JYRSITTYJEN TÄRISTÄVIEN MERKINTÖJEN VAIKUTUS PÄÄLLYSTEEN VAURIOITUMISEEN VALTATEILLÄ 4 JA 20

JYRSITTYJEN TÄRISTÄVIEN MERKINTÖJEN VAIKUTUS PÄÄLLYSTEEN VAURIOITUMISEEN VALTATEILLÄ 4 JA 20 JYRSITTYJEN TÄRISTÄVIEN MERKINTÖJEN VAIKUTUS PÄÄLLYSTEEN VAURIOITUMISEEN VALTATEILLÄ 4 JA 20 Antti Vääräniemi 2010 Oulun seudun ammattikorkeakoulu JYRSITTYJEN TÄRISTÄVIEN MERKINTÖJEN VAIKUTUS PÄÄLLYSTEEN

Lisätiedot

Kunnossapidon merkityksestä ja näkymistä lehtori Eero Nippala, TAMK, puh 040 5460174

Kunnossapidon merkityksestä ja näkymistä lehtori Eero Nippala, TAMK, puh 040 5460174 Kunnossapidon merkityksestä ja näkymistä lehtori Eero Nippala, TAMK, puh 040 5460174 Ne9sivusto INFRA KUNTOON Perussisältö: KäsiFeet Teoria: - pieni vaurio = pieni kunnossapitokustannus, - iso vaurio=

Lisätiedot

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita.

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita. 12.3.2015 HOITOTASON MÄÄRITTELY 2015 1/5 Lumen poisto Aloitetaan, kun lunta on Aloitetaan, kun lunta on kertynyt enintään 3 cm. kertynyt enintään 5 cm. Aurataan ennen asuntokatuja. Polanteen poisto Polanteet

Lisätiedot

LIEDON KUNNAN KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLIEN KUNTOKARTOITUS

LIEDON KUNNAN KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLIEN KUNTOKARTOITUS Opinnäytetyö (AMK) Rakennustekniikka Infratekniikka 2016 Elina Posti LIEDON KUNNAN KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLIEN KUNTOKARTOITUS OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU Rakennustekniikka Infratekniikka

Lisätiedot

VÄHÄLIIKENTEISTEN TEIDEN PÄÄLLYSTETEKNIIKAT JA TOIMENPITEIDEN VALINTA

VÄHÄLIIKENTEISTEN TEIDEN PÄÄLLYSTETEKNIIKAT JA TOIMENPITEIDEN VALINTA S14 Vähäliikenteisten teiden taloudellinen ylläpito Alueelliset koulutustilaisuudet VÄHÄLIIKENTEISTEN TEIDEN PÄÄLLYSTETEKNIIKAT JA TOIMENPITEIDEN VALINTA RAKENTAMISTEKNOLOGIAN TUTKIMUSRYHMÄ Jouko Belt

Lisätiedot

UUSIOMATERIAALIT RAKENTAMISESSA UUMA 2 KAAKKOIS-SUOMEN ALUESEMINAARI 5.5.2015 UUSIORAKENTEET KOUVOLASSA 2007-20011 REIJO KIUKAS

UUSIOMATERIAALIT RAKENTAMISESSA UUMA 2 KAAKKOIS-SUOMEN ALUESEMINAARI 5.5.2015 UUSIORAKENTEET KOUVOLASSA 2007-20011 REIJO KIUKAS UUSIOMATERIAALIT RAKENTAMISESSA UUMA 2 KAAKKOIS-SUOMEN ALUESEMINAARI 5.5.2015 UUSIORAKENTEET KOUVOLASSA 2007-20011 REIJO KIUKAS TOTEUTUNEET KOHTEET Kohde Rakenne pit. toteutunutkm Hyypiä areenan kenttä

Lisätiedot

Kaivannon toiminnallinen suunnittelu

Kaivannon toiminnallinen suunnittelu RIL263-2014 Kaivanto-ohjeen koulutustilaisuus, Helsinki Kaivannon toiminnallinen suunnittelu Tommi Hakanen Esityksen sisältö 1. Kaivannon ympäristövaikutusten hallinta 2. Kaivannon tilantarve 3. Rakennustyön

Lisätiedot

HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS

HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS Vastaanottaja Hollolan kunta Asiakirjatyyppi Tilanvaraussuunnitelma Päivämäärä 7.12.2016 Viite 1510030125 HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS Päivämäärä 7.12.2016 Laatija

Lisätiedot

KELIRIKKOTEIDEN KAYTN RAJOITTAMIS- OHJEET

KELIRIKKOTEIDEN KAYTN RAJOITTAMIS- OHJEET KELIRIKKOTEIDEN KAYTN RAJOITTAMIS- OHJEET TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS KÄYTTÖOSASTO TVH 714321L 1982 KELIRI KKOTEIDEN KPYTUN RAJOITTAMINEN Sisa1 tö: 1. JOHDANTO 2. KELIRIKKOTEIDEN KYTtN RAJOITTAMINEN 2.1

Lisätiedot

Käytettäessä Leca -kevytsoraa painumien vähentämiseksi tulee ottaa huomioon seuraavat asiat:

Käytettäessä Leca -kevytsoraa painumien vähentämiseksi tulee ottaa huomioon seuraavat asiat: 20/12/2018 PAINUMAT Leca -kevytsora tarjoaa suuria etuja, kun täytyy ratkaista painumiin liittyviä ongelmia. Se tarjoaa tehokkaat ratkaisut tehokkaalla ja nopealla rakentamisella ja matalilla kustannuksilla.

Lisätiedot

Hoidon ja ylläpidon alueurakat. Soratien runkokelirikkokohteiden korjaaminen. Viiteaineistomoniste 31.1.2011. 1. InfraRYL 21120 Suodatinkankaat

Hoidon ja ylläpidon alueurakat. Soratien runkokelirikkokohteiden korjaaminen. Viiteaineistomoniste 31.1.2011. 1. InfraRYL 21120 Suodatinkankaat Hoidon ja ylläpidon alueurakat Soratien runkokelirikkokohteiden korjaaminen Viiteaineistomoniste 31.1.2011 1. InfraYL 21120 Suodatinkankaat 2. InfraYL 21310 Sitomattomat kantavat kerrokset 3. akenteilla

Lisätiedot

MUISTIO 1 (3) 28.2.2007 MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI. 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa

MUISTIO 1 (3) 28.2.2007 MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI. 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa MUISTIO 1 (3) MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa Valta-, kanta- ja seututeitä sekä niitä yhdistäviä ja niiden jatkeena olevia teitä varten, jotka palvelevat pääasiassa

Lisätiedot

Tieomaisuuden yhtenäinen kuntoluokitus. VOH 1.7j

Tieomaisuuden yhtenäinen kuntoluokitus. VOH 1.7j 1 Tieomaisuuden ytenäinen kuntoluokitus VOH 1.7j 5 4 3 2 1 2 Projektin tavoitteet 1 Kunnon ytenäinen palvelutasoluokitus (32/2004) Ytenäisen palvelutasoluokituksen jalkautus 2 Päällystettyjen teiden kunto

Lisätiedot

Varilan kuntoradan putkisilta

Varilan kuntoradan putkisilta 4.11.2016 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 2 Muu päällysrakenne (pääkannattaja putki)...3 3 Päällyste...3 4 Kaiteet...3 5 Muut varusteet ja laitteet...3 6 Siltapaikan rakenteet...4 7 Sillan rakenneosien

Lisätiedot

Digiroad - Kuntaylläpito. Ohje paperikartalla tapahtuvaan ylläpitoon

Digiroad - Kuntaylläpito. Ohje paperikartalla tapahtuvaan ylläpitoon Digiroad - Kuntaylläpito Ohje paperikartalla tapahtuvaan ylläpitoon DIGIROAD - KUNTAYLLÄPITO Ohje paperikartalla tapahtuvaan ylläpitoon DIGIROAD - YLLÄPITO Digiroad on aineistokokonaisuus, johon kerätään

Lisätiedot

Päällysteiden paikkaus 31.12.2009

Päällysteiden paikkaus 31.12.2009 Päällysteiden paikkaus 31.12.2009 Päällysteiden paikkaus 31.12.2009 Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2009 Kannen kuva: Sauli Sainio (esimerkki liukkaasta paikkauksesta) Verkkojulkaisu pdf

Lisätiedot

KORJAUSVELAN LASKENTAPERIAATTEIDEN MÄÄRITYSHANKE. Seminaariaineisto Janne Rantanen

KORJAUSVELAN LASKENTAPERIAATTEIDEN MÄÄRITYSHANKE. Seminaariaineisto Janne Rantanen KORJAUSVELAN LASKENTAPERIAATTEIDEN MÄÄRITYSHANKE Seminaariaineisto Janne Rantanen 8.4.2013 2 1 Hankkeen tavoitteet Korjausvelan periaatteiden määrittämishankkeelle asetettiin seuraavat tavoitteet: laskennan

Lisätiedot

NAVETTA HAMK, MUSTIALA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO

NAVETTA HAMK, MUSTIALA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO NAVETTA HAMK, MUSTIALA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO Tilaaja: HAMK, Tuomas Salonen Tekijä: Tähtiranta Infra Oy projektinumero 4013 12.2.2014 Tähtiranta Infra Oy Vanajantie 10 13110 HÄMEENLINNA Hämeen Ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Uudet teknologiat alemman tieverkon rakentamisen ja ylläpidon apuna

Uudet teknologiat alemman tieverkon rakentamisen ja ylläpidon apuna Uudet teknologiat alemman tieverkon rakentamisen ja ylläpidon apuna Tomi Kaakkurivaara Hankkeen rahoitus Hankkeen kesto 2010-2014 31.10.2013 2 Esityksen sisältö Hankkeessa tutkittu kolmen mittauslaitteen

Lisätiedot

CABAS - Muovikorjaus

CABAS - Muovikorjaus CABAS - Muovikorjaus Muovikorjaus Uudet muovikorjausajat Uudet menetelmät ja materiaalit Muutettu rajapinta muovikorjaamon ja maalaamon välillä Maalattavaksi tarkoitettu vauriopinta-ala on hiottu epäkeskokoneella

Lisätiedot

Varikonkadun silta rautatien yli

Varikonkadun silta rautatien yli Yleistarkastusraportti Yleistarkastusraportti 3.11.2016 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 2 Alusrakenne...3 2.1 Etumuurit, siipimuurit, otsamuurit ja laakeritasot...3 2.2 Alusrakenteen reunapalkit...3

Lisätiedot

PANK PANK-4122 ASFALTTIPÄÄLLYSTEEN TYHJÄTILA, PÄÄLLYSTETUTKAMENETELMÄ 1. MENETELMÄN TARKOITUS

PANK PANK-4122 ASFALTTIPÄÄLLYSTEEN TYHJÄTILA, PÄÄLLYSTETUTKAMENETELMÄ 1. MENETELMÄN TARKOITUS PANK-4122 PANK PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA ASFALTTIPÄÄLLYSTEEN TYHJÄTILA, PÄÄLLYSTETUTKAMENETELMÄ Hyväksytty: Korvaa menetelmän: 9.5.2008 26.10.1999 1. MENETELMÄN TARKOITUS 2. MENETELMÄN SOVELTAMISALUE

Lisätiedot

Liikennemerkkien ja reunapaalujen

Liikennemerkkien ja reunapaalujen Kunnossapidon laatu Tielaitos Liikennemerkkien ja reunapaalujen kuntoluokitus 1FI 1 1 Kunnossapidon ohjaus Helsinki 1994 Tuotannon palvelukeskus ö' // Kunnossapidon laatu Liikennemerkkien ja reunapaalujen

Lisätiedot

Rakenteen parantamista edeltävät tutkimukset ja suunnitelmat 1.10.2008

Rakenteen parantamista edeltävät tutkimukset ja suunnitelmat 1.10.2008 Rakenteen parantamista edeltävät tutkimukset ja suunnitelmat 1.10.2008 Rakenteen parantamista edeltävät tutkimukset ja suunnitelmat 1.10.2008 Suunnitteluvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2008 ISBN 978-952-221-051-7

Lisätiedot

Vähäliikenteisten teiden heikkokuntoisuuden arviointi

Vähäliikenteisten teiden heikkokuntoisuuden arviointi Veli Pekka Lämsä Vähäliikenteisten teiden heikkokuntoisuuden arviointi Vähäliikenteisten teiden taloudellinen ylläpito - tutkimusohjelma Sisäisiä julkaisuja 26/25 Veli Pekka Lämsä Vähäliikenteisten teiden

Lisätiedot

(1A) Rakennuksen ulkonurkkien puutteellinen routasuojaus

(1A) Rakennuksen ulkonurkkien puutteellinen routasuojaus 04.03.2001 (1A) Rakennuksen ulkonurkkien puutteellinen routasuojaus Kattovesien ohjaus seinänvierustalle Puutteellinen ulkonurkan routasuojaus Riittämätön pinnankallistus Toimimaton salaojitus Virheellinen

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 43

Tietoa tiensuunnitteluun nro 43 Tietoa tiensuunnitteluun nro 43 Julkaisija: Tielaitos Tie- ja liikennetekniikka 17.5.1999 LOIVLUISKISTEN TEIEN KUIVTUS Johdanto Perinteisistä luiskakaltevuuksista (1:1,5 ja 1:3) ollaan siirtymässä loivempiin

Lisätiedot

Kuntoarviot ja muut selvitykset

Kuntoarviot ja muut selvitykset Kuntoarviot ja muut selvitykset Tero Pyykkönen Oulu 2.9. 2010 Oulu Tero Pyykkönen RKM, RI Kuntotarkastaja AKK Pätevöitynyt energiatodistuksen antaja, PETA Kunnossapitotarveselvitys Oulu Uusi asunto-osakeyhtiölaki

Lisätiedot

TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE LMÄN KUNNON ARVIOI NTI

TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE LMÄN KUNNON ARVIOI NTI ](2 3/i,,/n KUNNOSSAPIDON LAATU TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE LMÄN KUNNON ARVIOI NTI TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS Kurinossapitotoimisto TVH 743925 HELSINKI 1985 KUNNOSSAPIDON LAATU TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE

Lisätiedot

Betonikivien soveltuvuus ajoneuvoliikennealueille

Betonikivien soveltuvuus ajoneuvoliikennealueille Betonikivien soveltuvuus ajoneuvoliikennealueille Betonikiviä on käytetty Suomessa päällystämiseen jo 1970-luvulta lähtien. Niiden käyttöä perusteltiin muun muassa asfalttia paremmalla kulutuskestävyydellä,

Lisätiedot

LAUSUNTO ALUEEN PERUSTAMISOLOSUHTEISTA

LAUSUNTO ALUEEN PERUSTAMISOLOSUHTEISTA GEOPALVELU OY TYÖ N:O 10108 SKOL jäsen ROUTIONKAAREN ALUETUTKIMUS Ratsutilantie 08350 LOHJA LAUSUNTO ALUEEN PERUSTAMISOLOSUHTEISTA 08.06.2010 Liitteenä 2 kpl pohjatutkimuspiirustuksia - 001 pohjatutkimusasemapiirros

Lisätiedot

Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS

Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS Päivämäärä 03.04.2014 Laatija Tarkastaja Iikka Hyvönen Jari Hirvonen SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

KYSELY: Kivistön alueen katuverkoston nykykunto. Katukohtaiset asukaspalautteet 15.4-15.5.2010

KYSELY: Kivistön alueen katuverkoston nykykunto. Katukohtaiset asukaspalautteet 15.4-15.5.2010 KYSELY: Kivistön alueen katuverkoston nykykunto Katukohtaiset asukaspalautteet 15.4-15.5.2010 Kannistontie 1/3 Tiessä on keväisin routavaurioita hulevesiviemäreiden kohdalla. Routavauriot aiheuttavat sietämättömän

Lisätiedot

EPS koerakenne E18 Muurla

EPS koerakenne E18 Muurla EPS koerakenne E18 Muurla Leena Korkiala-Tanttu Aalto yliopisto Sisältö Taustaa ja tavoitteet Koekohde Kohteen suunnittelu ja rakentaminen Käyttäytyminen EPS lohkot Rakennekerrokset Pintamittaukset Johtopäätökset

Lisätiedot

Pt 14547/01/0-8165 Teuroistentie (Elimäki, Koria) Lentotuhka kerrosstabiloinnin sideaineena

Pt 14547/01/0-8165 Teuroistentie (Elimäki, Koria) Lentotuhka kerrosstabiloinnin sideaineena UUMA-inventaari Pt 14547/01/0-8165 Teuroistentie (Elimäki, Koria) Lentotuhka kerrosstabiloinnin sideaineena 2008 Ramboll Vohlisaarentie 2 B 36760 Luopioinen Finland Puhelin: 020 755 6740 www.ramboll.fi

Lisätiedot

3.a. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m

3.a. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m 2 5 6 5 7 7 1. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si 3 3.a Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m 1. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö paaluperustus 5-12m kadut, pihat mahd. kalkkipilarointi

Lisätiedot

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1.

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 1 21110 Suodatinkerrokset Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 21110.1 Suodatinkerroksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti

Lisätiedot

RANTAKYLÄN PALVELUKESKUKSEN KUNNALLISTEKNIIKAN YLEISSUUNNITELMA

RANTAKYLÄN PALVELUKESKUKSEN KUNNALLISTEKNIIKAN YLEISSUUNNITELMA 1 (14) Kaupunkirakenneyksikkö RANTAKYLÄN PALVELUKESKUKSEN KUNNALLISTEKNIIKAN YLEISSUUNNITELMA Yleissuunnitelma 2 (14) Sisällysluettelo 1. Suunnittelualue 1.1 Yleistä 1.2 Kadut, LP-alue, Rantakyläntori

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI 062/ /SEP/1989. Jakelu. OKME 2 kpl MOREENITUTKIMUS ILOMANTSI, KERÄLÄNVAARA ZN-CU

TUTKIMUSRAPORTTI 062/ /SEP/1989. Jakelu. OKME 2 kpl MOREENITUTKIMUS ILOMANTSI, KERÄLÄNVAARA ZN-CU TUTKIMUSRAPORTTI 062/4244 01/SEP/1989 - Jakelu OKME 2 kpl - MOREENITUTKIMUS ILOMANTSI, KERÄLÄNVAARA ZN-CU TUTKIMUSRAPORTTI 062/4244 01/SEP/1989 JOHDANTO MAASTOTUTKIMUKSET TULOSTEN TARKASTELU LIITTEET Näytepistekartta

Lisätiedot

LIITE 1. Kirkonkylän tiealueiden kuntoluokitus

LIITE 1. Kirkonkylän tiealueiden kuntoluokitus LIITE 1. Kirkonkylän tiealueiden kuntoluokitus Alue 1. Leppiojantie-Tupostie-Vanhatie Koskikarantie lievä 1, 3, 5, 6 vähäinen Kyyhyskuja hyvä 6 ei tarvetta Käkikuja hyvä 6 ei tarvetta Kuovikuja hyvä 6

Lisätiedot

PARIKKALAN KUNTA KOIRNIEMEN ALUEEN RAKENNETTAVUUSTUTKIMUS

PARIKKALAN KUNTA KOIRNIEMEN ALUEEN RAKENNETTAVUUSTUTKIMUS 7330 PARIKKALAN KUNTA KOIRNIEMEN ALUEEN RAKENNETTAVUUSTUTKIMUS 4.11.2013 PARIKKALA 4.11.2013 7330 mh/pkm/po 2 PARIKKALAN KUNTA KOIRNIEMEN ALUEEN RAKENNETTAVUUSTUTKIMUS 1 YLEISTÄ Parikkalan kunnan toimeksiannosta

Lisätiedot

Tarvaalan tilan rakennettavuusselvitys

Tarvaalan tilan rakennettavuusselvitys SAARIJÄRVEN KAUPUNKI P17623 21.8.2012 2 (5) SISÄLLYSLUETTELO: 1 YEISTÄ... 3 2 TUTKIMUKSET... 3 3 POHJASUHTEET... 3 4 ALUEEN RAKENNETTAVUUS... 4 4.1 Yleistä... 4 4.2 Rakennukset... 4 4.3 Kunnallistekniikka...

Lisätiedot

Kiertolii(ymien kiveykset Nupu ja noppakivet liikennealueilla

Kiertolii(ymien kiveykset Nupu ja noppakivet liikennealueilla Kiertolii(ymien kiveykset Nupu ja noppakivet liikennealueilla Liikennekuormituksen erityispiirteet Liikenteestä aiheutuva syklinen kuormitus on satunnaista, eri kokoisia, painoisia ja eri nopeuksilla liikkuvia

Lisätiedot

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje Suunnitteluvaiheen esiselvitykset

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje Suunnitteluvaiheen esiselvitykset Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje 8.7.2015 Suunnitteluvaiheen esiselvitykset Ennen mahdollista maastokatselmusta tehtävät esiselvitykset Pirkanmaan ELY-keskus 8.12.2015 Kaapelireitin suunniteluun liittyvät

Lisätiedot

Kuivatussuunnittelu. Miten vähäliikenteisiä teitä ylläpidetään taloudellisesti? Seminaari Helsinki Taina Rantanen Sito Tampere oy

Kuivatussuunnittelu. Miten vähäliikenteisiä teitä ylläpidetään taloudellisesti? Seminaari Helsinki Taina Rantanen Sito Tampere oy Kuivatussuunnittelu Miten vähäliikenteisiä teitä ylläpidetään taloudellisesti? Seminaari 30.08.2006 Helsinki Taina Rantanen Sito Tampere oy 2 Esitys pohjautuu projektin S14 Vähäliikenteisten teiden taloudellinen

Lisätiedot

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Ohje 1 (3) 23.4.2014 Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Yleistä Liittymiskaapelityyppinä käytetään omakotitalojohdoissa AMCMK 3 x 25 + 16 ja suuremmissa poikkipinnoissa AXMK -maakaapeleita.

Lisätiedot

YKSITYISTEIDEN RAKENTAMINEN JA PERUSPARANTAMINEN KEMERA-RAHOITUKSELLA. 1.3.2016 Jarmo Palmanen OTSO Metsäpalvelut

YKSITYISTEIDEN RAKENTAMINEN JA PERUSPARANTAMINEN KEMERA-RAHOITUKSELLA. 1.3.2016 Jarmo Palmanen OTSO Metsäpalvelut YKSITYISTEIDEN RAKENTAMINEN JA PERUSPARANTAMINEN KEMERA-RAHOITUKSELLA 1.3.2016 Jarmo Palmanen OTSO Metsäpalvelut Tuen myöntämisen edellytyksiä Tukea voidaan myöntää metsätalouden kuljetusten edellyttämän

Lisätiedot

Karstulan tuhkateiden seurantatuloksia kesällä 2018

Karstulan tuhkateiden seurantatuloksia kesällä 2018 Raportti 1(12) Karstulan tuhkateiden seurantatuloksia kesällä 2018 Tuhkatiehankkeen yleiskuvaus Tapion, Aalto-Yliopiston, Suomen metsäkeskuksen ja Keski-Suomen ELY:n yhteishankkeessa vuosina 2011 2014

Lisätiedot

VAHVISTETTU MAAVALLI, KEHÄ 1:N JA KIVIKONTIEN ERITASOLIITTYMÄ SUUNNITTELU JA MITOITUS

VAHVISTETTU MAAVALLI, KEHÄ 1:N JA KIVIKONTIEN ERITASOLIITTYMÄ SUUNNITTELU JA MITOITUS VAHVISTETTU MAAVALLI, KEHÄ 1:N JA KIVIKONTIEN ERITASOLIITTYMÄ SUUNNITTELU JA MITOITUS Pohjanvahvistuspäivä 21.8.2014 Kirsi Koivisto, Ramboll Finland Oy SUUNNITTELUKOHTEEN SIJAINTI JA MELUN LEVIÄMINEN Kivikko

Lisätiedot

Maa- ja kallioperämallit InfraFINBIM / Inframodel-kehitys

Maa- ja kallioperämallit InfraFINBIM / Inframodel-kehitys Maa- ja kallioperämallit InfraFINBIM / Inframodel-kehitys Maa- ja kallioperämallit yhdyskuntasuunnittelussa ja rakentamisessa -työpaja 12.3.2014 Ympäristösi parhaat tekijät Sisältö Inframodel3 Inframodel4..5

Lisätiedot

Kunta: Liminka. Isoniityn uusjako. Ängesleväjoen pohjoispuolen viljelystiesuunnitelma. Suunnitelmaselostus. Nykytilanne

Kunta: Liminka. Isoniityn uusjako. Ängesleväjoen pohjoispuolen viljelystiesuunnitelma. Suunnitelmaselostus. Nykytilanne Kunta: Liminka Isoniityn uusjako Ängesleväjoen pohjoispuolen viljelystiesuunnitelma Suunnitelmaselostus Nykytilanne Ängeslevän joen pohjoispuolen viljelystie liittyy maantiehen(ouluntie) numero 847. Nykyinen

Lisätiedot

Porvoon kouluteiden vaarallisuus esittely sivistyslautakunnalle. Atte Mantila

Porvoon kouluteiden vaarallisuus esittely sivistyslautakunnalle. Atte Mantila Porvoon kouluteiden vaarallisuus esittely sivistyslautakunnalle Atte Mantila SISÄLTÖ Lähtökohtia työlle Koululiitu-ohjelma Muutokset luokitteluun ja vaaralliset koulutiet kartalla Esimerkki koulukortista

Lisätiedot

Kunnostusmenetelmän valinnan problematiikka

Kunnostusmenetelmän valinnan problematiikka Jouko Belt, Veli Pekka Lämsä Kunnostusmenetelmän valinnan problematiikka Vähäliikenteisten teiden taloudellinen ylläpito - tutkimusohjelma Sisäisiä julkaisuja 38/2005 Vaurioitumisnopeus Harkittava soratieksi

Lisätiedot

TIEN TÄSMÄKOHTAINEN PARANTAMINEN

TIEN TÄSMÄKOHTAINEN PARANTAMINEN Opinnäytetyö (AMK) Rakennustekniikka Tuotantotalous 2014 Click here to enter text. Markus Salminen TIEN TÄSMÄKOHTAINEN PARANTAMINEN Vähäliikenteisen päällystetyn tiestön vaurioiden priorisointi Turun ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 30.5.2014 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1-50 Yleiset perusteet... 3 10 Maaperä... 3 50 Mittaustyöt... 3 1000 Maa-,

Lisätiedot

Pekka Lääkkö TYRNÄVÄN KATUJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

Pekka Lääkkö TYRNÄVÄN KATUJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA Pekka Lääkkö TYRNÄVÄN KATUJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA TYRNÄVÄN KATUJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA Pekka Lääkkö Opinnäytetyö Kevät 2014 Rakennustekniikan koulutusohjelma Oulun ammattikorkeakoulu TIIVISTELMÄ Oulun

Lisätiedot

TYRNÄVÄN TIEALUEIDEN PÄÄLLYSTEVAURIOT Tiealueiden tarkastelu ja kunnostusarvion laadinta

TYRNÄVÄN TIEALUEIDEN PÄÄLLYSTEVAURIOT Tiealueiden tarkastelu ja kunnostusarvion laadinta TYRNÄVÄN TIEALUEIDEN PÄÄLLYSTEVAURIOT 2012 Tiealueiden tarkastelu ja kunnostusarvion laadinta SISÄLTÖ JOHDANTO... 3 1 TYRNÄVÄN TIEALUEIDEN KUNTO YLEISESTI... 5 2 KIRKONKYLÄN TIEALUEIDEN KUNTO... 7 2.1

Lisätiedot

Yrityksen erikoisosaamista. Laadunvalvonta

Yrityksen erikoisosaamista. Laadunvalvonta West Coast Road Masters Oy on toukokuussa 2012 Poriin perustettu tiestöalan mittaus- ja konsultointipalveluita tuottava yritys, joka toimii Suomessa sekä lähialueilla. Meillä on yli 25 vuoden kokemus kantavuusmittauksista

Lisätiedot