A J A T T E L U N H A L L I N N A N O P A S Ajattelun ammattilaisen stressinhallintatyökalu.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "A J A T T E L U N H A L L I N N A N O P A S Ajattelun ammattilaisen stressinhallintatyökalu. www.ajattelunammattilainen.fi"

Transkriptio

1 A J A T T E L U N H A L L I N N A N O P A S Ajattelun ammattilaisen stressinhallintatyökalu

2 Mitä on ajattelunhallinta? Ajattelunhallinta on edistynyttä ajankäyttöä. Aikaa ei voi hallinnoida!viidestä minuutista ei tule muuta kuin viisi minuuttia, vaikka mitä tekisi. Mutta kaikki tietävät, että viisi minuuttia voi tuntua silmänräpäykseltä tai ikuisuudelta, omista toimista riippuen. Ajattelua hallitsemalla pääset pysyvästi eroon työperäisestä stressistä, pystyt keskittymään paremmin käsillä olevaan tehtävään, koet onnistumisen tunteita mitä pienimmistä asioista ja työskentelet pääsääntöisesti miellyttävässä flow-tilassa. Ajattelunhallinnassa ajattelua häiritsevät tehtävät ja toimet siirretään Systeemiin, joka palvelee kahta tarkoitusta: 1) Systeemiin siirretyt tehtävät eivät häiritse keskittymistä ja ajattelutyötä. 2) Systeemiin siirretyt tehtävät tulevat varmasti hoidettua ajallaan. Koska Systeemiin siirretyt tehtävät tulevat aina hoidettua ajallaan, ei niitä tarvitse pitää mielessä ennen kuin Systeemi muistuttaa niiden ajankohtaisuudesta. Lisäksi vankka luottamus siihen, että kaikki tärkeät tehtävät hoituvat ajallaan rentouttaa. Tekemättömät työt eivät putkahda pyytämättä mieleen ja pääse näin stressaamaan. Töiden jakaminen konkreettisiin toimiin synnyttää myös onnistumisen tunteita ja edesauttaa flow-tilan syntyä. Systeemiä voi käyttää joko jatkuvasti, jolloin työperäistä stressiä ei pääse lainkaan syntymään. Jos Systeemin jatkuva käyttö tuntuu liian vaativalta, voi Systeemiä käyttää myöskin valikoivasti esimerkiksi isojen projektien, kuten muuton, talon rakentamisen tai yrityksen perustamisen organisoinnin helpottamiseksi. Lauri Järvilehto " " " " "

3 Miten hallitsen ajattelua? Esittelen tässä yksinkertaisen tavan ottaa elämäntapahtumat ja oma ajattelu haltuun niin, ettei tekeminen tai tekemättä jättäminen enää stressaa. Tuloksena on miellyttävä flow-tila, jossa pienet onnistumiset seuraavat toinen toistaan. Ajattelunhallinnassa käytetään kahta ajankäyttötyökalua: nämä ovat kalenteri ja toimilista. " Kalenteriin merkitään ainoastaan sellaiset tapahtumat, jotka on ihan pakko hoitaa tiettyyn tarkkaan " aikaan, kuten tapaamiset ja kokoukset. Kaikki muut tehtävät ja toimet kerätään toimilistaan. Tehtävä on mikä tahansa sellainen asia, mikä pitää hoitaa, kuten projektin aloittaminen, talon rakentaminen tai roskien vieminen. Toimi on mikä tahansa yksittäinen konkreettinen asia, kuten puhelinsoitto, iin vastaaminen, sivun kirjoittaminen! tai roskien vieminen. Projekti on mikä tahansa sellainen tehtävä, joka edellyttää enemmän kuin yhden toimen, kuten talon rakentaminen tai huoneen siivoaminen. Toimilistaan ei merkitä lainkaan tehtäviä, vaan ainoastaan toimia. Ajattelunhallinta jakaantuu viiteen työvaiheeseen. Nämä ovat seuraavat: 1) Kerää 2) Lajittele 3) Luo projektit 4) Järjestele 5) Tee! Ajattelunhallinnan työvaiheet käsitellään seuraavaksi yksityiskohtaisemmin. Lauri Järvilehto " " " " "

4 Ajattelunhallinnan työvaiheet I KERÄÄ Kun alat käyttää Systeemiä ensi kerran, kirjoita ylös kaikki mieleesi tulevat tehtävät ja toimet. 1 Listaamiseen kannattaa käyttää esimerkiksi yksittäisiä Post-It -lappuja tai soveltuvaa ajankäyttöohjelmistoa. Tässä vaiheessa kannattaa kierrellä ympäri toimistoa ja kotia ja listata asioita sitä mukaa kun niitä tulee mieleen. Kun olet kerännyt kaikki mieleesi tulevat tehtävät ja toimet, siirry kohtaan II. Kerää jatkossa vastaantulevat tehtävät ja toimet toimilaatikkoon, jona voi toimia mikä tahansa valitsemasi laatikko, tai tietokoneohjelma. Toimilaatikko käydään läpi viikoittain alla olevien työvaiheiden mukaan. Voit käyttää apunasi liitteenä olevaa kaaviota. Kaavion voi vaikkapa tulostaa ja kiinnittää toimilaatikon läheisyyteen työn helpottamiseksi. Systeemin rakentamiseen tarvitset siis: 1) Post-It -lappuja 2) Laadukkaan kynän 3) Toimilaatikon Voit myös käyttää jotakin alla suositelluista tietokonesovelluksista. Liitteenä on lyhyt opastus Evernoteohjelman käyttöön ajattelunhallintaohjelmistona. 1 Jos aiot käyttää Systeemiä päivittäin, tämä tarkoittaa ihan kaikkea. Jos sen sijaan käytät Systeemiä vain tietyn projektin helpottamiseksi, listaa vain siihen liittyvät tehtävät ja toimet. Lauri Järvilehto " " " " "

5 II LAJITTELE Kun olet listannut kaikki tehtävät ja toimet, arvioi jokainen tehtävä ja toimi seuraavasti: " 1) Jos sitä ei oikeasti tarvitse tehdä, TUHOA SE. Mieleemme juolahtaa jatkuvasti aika paljon sellaisia " asioita, jotka näyttäisivät olevan tärkeitä, mutta lähemmin tarkasteltuna osoittautuvatkin " tyhjänpäiväisiksi. Nämä kannattaa vain heittää pois. " 2) Jos toimeen menee 2 5 minuuttia, TEE SE. On hyvä opetella rutiininomaisesti tekemään heti pois " alta sellaiset toimet, jotka voi tehdä nopeasti. Iso osa työperäisestä stressistä johtuu kasautuneista " pikkutöistä. " 3) Jos tehtävän tai toimen voi tehdä joku muu, DELEGOI SE. Kirjoita tällöin muistiin uusi toimi, joka " muistuttaa, että tarkastat delegoidun toimen tapahtuneen määräajan, esimerkiksi kahden viikon, " kuluttua. " 4) Kaikissa muissa tapauksissa AJASTA SE. Suurin osa tehtävistä ja toimista ajastetaan, eli niille " annetaan päivämäärä johon mennessä tai jolloin niiden tulee olla tehtynä. Tällöin joka päivä tulevat " tehtäviksi vain sellaiset toimet, joiden täytyy olla silloin tehtynä!loput voi tehdä silloin kun oma viretila ja " innokkuus siihen riittää. Ennen kuin annat ajastetuille tehtäville ja toimille määräpäivät, siirry kuitenkin " ensin kohtaan III. Kun olet rakentanut Systeemin, kerää jatkossa viikon kuluessa toimilaatikkoon kaikki uudet tehtävät ja toimet. Käy toimilaatikkosi läpi viikoittain jotta toimilistasi pysyy ajantasaisena. Lauri Järvilehto " " " " "

6 III LUO PROJEKTIT Tässä vaiheessa olet tuhonnut, tehnyt ja delegoinut koko joukon toimia. Lisäksi olet synnyttänyt pinon tehtäviä ja toimia. Käy tämä pino läpi seuraavaksi.! Jokaisesta tehtävästä, johon sisältyy enemmän kuin yksi toimi, tehdään projekti. Tunnista projektin! ensimmäinen toimi, eli ensimmäinen 2 10 minuuttia kestävä työvaihe, ja kirjaa se toimilistaasi. Jos käytät paperipohjaista Systeemiä, kirjaa toimilappuihin se, mihin projektiin ne kuuluvat. Useat tietokoneohjelmat mahdollistavat projektien luokittelun automaattisesti. IV JÄRJESTELE Kun olet saanut kaikki tehtävät järjestettyä niin, että ne ovat joko toimia tai projektien ensimmäisiä toimia, järjestele toimet. Toimet järjestellään seuraavien määreiden mukaan: 1) Konteksti 2) Määräpäivä Ensin toimille luodaan kontekstit. Useat toimet edellyttävät tietyssä tilassa, tilanteessa tai tietyllä tavalla varustautuneena olemista. Esimerkiksi puhelinsoittoa ei voi tehdä ilman puhelinta. Hyviä konteksteja ovat esimerkiksi KOTI, TOIMISTO, PUHELIN ja TIETOKONE. Lisäksi usein on tarpeellinen konteksti EHKÄ. Tähän kontekstiin kuuluvat tehtävät ja toimet, joiden tärkeydestä ei ole täyttä varmuutta. Niitä ei siis henno tuhota, mutta niille ei pysty määrittämään selkeää määräpäivääkään. EHKÄ-pinon voi käydä ajoittain läpi ja katsoa, onko suhde siihen päätyneisiin tehtäviin ja toimiin muuttunut. Lauri Järvilehto " " " " "

7 Lopuksi jokainen projekti ja toimi ajoitetaan. Kullekin projektille ja toimelle annetaan päivämäärä, johon mennessä sen on viimeistään oltava valmis. Projekteja ja toimia voi toki ajoittaa omien mieltymysten mukaan, ja usein onkin hyvä jättää ajoituksen ja todellisen määräpäivän väliin vähän tilaa. Koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu. Tässä vaiheessa on siis tuhottu, tehty ja delegoitu koko joukko tehtäviä ja toimia. Loput toimet on järjestetty pinoihin kontekstin mukaan. Järjestä lopuksi vielä pinot järjestykseen päivämäärien mukaan. Sitten on aika tarttua toimeen. V TEE! Kun Systeemi on valmis, tai viikoittainen läpikäynti suoritettu, on aika toimia.! Työt tehdään oman energiatason ja viretilan mukaan silloin kun se tuntuu mieluisimmalta. Eli jos juuri nyt ei tunnu siltä, että huvittaisi soitella puhelinsoittoja, voi vaikkapa kirjoittaa in tai lukea nettiartikkelin. Voi myös katsoa sopivasta kontekstista löytyisikö sieltä toimea tämänhetkiselle viretilalle. Jos olet esimerkiksi matkalla jonnekin, voit napata PUHELIN-pinon mukaasi ja hoidella soittoja mennessäsi. Jos taas kotona on luppoaikaa, voit kurkata KOTI- tai TIETOKONE-pinoa. Monet aiemmin ikävän tuntuiset hommat hoituvat kuin itsestään muiden töiden lomassa, ja aikaa jää enemmän itselle tärkeisiin asioihin. Keskeistä ei ole se, milloin toimet tarkkaan ottaen hoidetaan, kunhan ne tulevat hoidettua viimeistään niinä päivinä, joille ne on merkitty. Lisäksi on monesti hyvä käydä edellisenä iltana läpi seuraavan päivän toimet, jotta osaa varustautua siihen, mitä tuleman pitää. Lauri Järvilehto " " " " "

8 Lopuksi Käyttämällä ajattelunhallinnan Systeemiä saavutat luontevan suhteen työtehtäviin ja askareisiin. Työt tulevat hoidettua silloin kun ne sopivat olotilaasi parhaiten ja vältät töiden kasaantumisesta seuraavaa stressiä. Tuloksena on miellyttävä, stressitön ja keskittynyt flow-tila: mieli on kuin vettä vaan! Lauri Järvilehto " " " " "

9 Suositeltavaa jatkolukemista: Allen, David: Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity, Penguin, Allen, David: Making It All Work: Winning at the Game of Work and Business of Life, Viking Adult, Covey, Stephen R.: 7 Habits of Highly Effective People, Free Press, Csikszentmihalyi, Mihaly:!Flow: The Psychology of Optimal Experience, Harper and Row, Yhteensopivia ajanhallintaohjelmistoja: Evernote (loistava muistiinpano-ohjelma) GTD-palikka Outlookille (GTD-laajennus) Remember the Milk (erinomainen web-pohjainen ratkaisu) Things (vain Macille ja iphonelle) Tomboy projects.gnome.org/tomboy/ (Linux- ja pian myös Android-yhteensopiva muistiinpano-ohjelma) Lauri Järvilehto " " " " "

10 LIITE 1: Esimerkki Sanotaan, että olet toimistolla ja olet saanut kerättyä seuraavat tehtävät ja toimet: vastaa pomon mailiin selvitä vastaamattomat mailit muuta toimisto Fredrikinkadulle vie roskat soita lastenvahdille koskien perjantai-iltaa järjestä sukkalaatikko siivoa ulkovarasto kirjoita markkinointikirje Ensimmäiseksi pino käydään läpi. Tarkempi tarkastelu osoittaa, ettei sukkalaatikon järjestelyllä olekaan väliä! tämä toimi tuhotaan. Muut toimet ovat kuitenkin niin tärkeitä, ettei niitä voi heittää pois. Pomon mailiin vastaaminen vie viitisen minuuttia se tehdään siis heti. Samaten lastenvahdille soittaminen vie vain hetken. Roskien vieminen onnistuisi myös käden käänteessä, mutta koska olet toimistolla, ei roskiin pääse käsiksi kuin vasta illalla. Sen sijaan muuttaminen, siivoaminen, mailien setviminen ja markkinointikirjeen kirjoittaminen vievät reilusti yli viisi minuuttia. Nyt listalla ovat siis seuraavat tehtävät ja toimet: Lauri Järvilehto " " " " "

11 selvitä vastaamattomat mailit muuta toimisto Fredrikinkadulle vie roskat siivoa ulkovarasto kirjoita markkinointikirje Näistä roskien vieminen, mailien selvittäminen ja markkinointikirjeen kirjoittaminen ovat yksittäisiä toimia. Sen sijaan muutto ja siivous ovat tehtäviä, jotka edellyttävät useamman kuin yhden työvaiheen. Näistä tehdään siis seuraavat projektit: MUUTTO ULKOVARASTON SIIVOUS Samalla määritellään projektien ensimmäiset toimet: MUUTTO: soita muuttofirmalle ja varaa aika ULKOVARASTON SIIVOUS: putsaa varaston lattia niin, että siellä mahtuu siivoamaan Nyt toimilistalla ovat siis seuraavat toimet: selvitä vastaamattomat mailit vie roskat Lauri Järvilehto " " " " "

12 kirjoita markkinointikirje soita muuttofirmalle ja varaa aika putsaa ulkovaraston lattia Lopuksi toimille annetaan määräpäivät ja kontekstit. Tuloksena on neljä pinoa, joihin toimet on laitettu päivämäärien mukaiseen järjestykseen. TIETOKONE: selvitä vastaamattomat mailit KOTI: vie roskat KOTI: putsaa ulkovaraston lattia TOIMISTO: kirjoita markkinointikirje PUHELIN: soita muuttofirmalle ja varaa aika Sitten voitkin tarttua toimeen! Lauri Järvilehto " " " " "

13 Liite 2: Evernote ajatteluhallintaohjelmistona Tässä esitellään lyhyesti Evernote-ohjelmiston käyttö ajattelunhallinnassa. Evernote on ilmainen muistiinpano-ohjelma, joka toimii PC:llä, Macillä, webissä sekä monilla mobiililaitteilla. Seuraava esittely perustuu Evernoten web-version käyttöön. 2 1) Rekisteröidy Evernote-käyttäjäksi osoitteessa 2) Kirjaudu sisään palveluun. 3) Muuta perusmuistikirjan ( x s notebook ) nimeksi TOIMILAATIKKO. 4) Luo muistikirja TOIMILISTA. Muistikirjalistan pitäisi näyttää nyt tältä: TOIMILAATIKKO TOIMILISTA 5) Luo seuraavat tägit: KOTI TOIMISTO PUHELIN TIETOKONE 2 Tässä ei esitellä itse Evernoten käytön perusteita. Evernoten web-sivulta löytyy paljon ohjeita palvelun käyttöön ottamiseksi. Lauri Järvilehto " " " " "

14 EHKÄ 6) Kerää toimilaatikkoon kaikki tehtävät ja toimet kohdan I mukaan. Luo toimilaatikkoon uusi muistiinpano jokaista tointa ja tehtävää varten. 7) Toimi kohtien II III mukaan. Kohdassa III lisää kunkin projektiin liittyvän toimen tägiksi projektin nimi. Uusien projektien nimet ilmestyvät automaattisesti tägilistaan. 8) Lisää kuhunkin toimeen kontekstitägit ja niiden määräpäivät. Uudet määräpäivät ilmestyvät automaattisesti tägilistaan kontekstitägien seuraksi. 9) Siirrä lopuksi tägätyt toimet toimilistaan. 10) Käyttämällä projekti-, konteksti- ja määräpäivätägejä pääset käsiksi tarvitsemiisi toimilistan toimiin. Voit toki selata myös koko toimilistaa. 11) Kerää jatkossa uudet toimet toimilaatikkoon ja käsittele kerran viikossa. Lauri Järvilehto " " " " "

15 Ajattelunhallinta I Kerää Kerää KAIKKI tehtävät ja toimet.* II Lajittele * TEHTÄVÄ = mikä tahansa asia, joka täytyy tehdä TOIMI = välittömästi toteutettava, n minuuttia kestävä tehtävä III Luo projektit Jokaisen toimen kohdalla joko: 1) TUHOA se 2) TEE se 3) DELEGOI se 4) AJOITA se IV Järjestele Tee projekti jokaisesta tehtävästä, johon kuuluu useampi kuin yksi toimi. Määrittele projektin ensimmäinen toimi. V Tee! Aseta jokaiselle toimelle: 1) Päivämäärä 2) Konteksti Suorita toimet viretilan ja kontekstin mukaan viimeistään määräpäivänä. Lauri Järvilehto

Ajattelunhallinnan opas 2.0

Ajattelunhallinnan opas 2.0 Ajattelunhallinnan opas 2.0 www.filosofianakatemia.fi informaatio@filosofianakatemia.fi Filosofian Akatemia Filosofian Akatemia on vuonna 2009 perustettu filosofiseen tutkimus- ja koulutustoimintaan keskittynyt

Lisätiedot

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Olen kokenut etätyön hyväksi työskentelytavaksi Saan etätyöpäivän aikana pääosin tehtyä suunnittelemani työt Ohjeistus etätyön tekemiseen on ollut riittävää

Lisätiedot

Kandityön kirjoittaminen. Opinnäyteseminaari

Kandityön kirjoittaminen. Opinnäyteseminaari Kandityön kirjoittaminen Opinnäyteseminaari Lue ja kirjoita Ajatukset eivät kasva tyhjästä. Ruoki niitä lukemalla ja kirjoittamalla lukemastasi. Älä luota muistiisi Merkitse alusta asti muistiinpanoihin

Lisätiedot

Ajanhallintavalmennus Osa III Tehokkuutta päivään. Leo Stranius HM, toiminnanjohtaja

Ajanhallintavalmennus Osa III Tehokkuutta päivään. Leo Stranius HM, toiminnanjohtaja Ajanhallintavalmennus Osa III Tehokkuutta päivään Leo Stranius HM, toiminnanjohtaja Leo Stranius, HM Kansalaisareenan toiminnanjohtaja Ympäristöasiantuntija Kaupunginvaltuutettu Lue lisää: www.leostranius.fi

Lisätiedot

MOOC DIGITAL WORKPLACE. MODUULI 1: ITSENSÄ JOHTAMINEN VIDEO: MOD1_6: Tuottavuus

MOOC DIGITAL WORKPLACE. MODUULI 1: ITSENSÄ JOHTAMINEN VIDEO: MOD1_6: Tuottavuus MOOC DIGITAL WORKPLACE MODUULI 1: ITSENSÄ JOHTAMINEN VIDEO: MOD1_6: Tuottavuus Vuorosanat: tarkemmat tiedot kouluttajan vuorosanoista Näytön teksti: ideoita, kuvia jne. jotka tulevat näytölle kehotettaessa.

Lisätiedot

Mittalaite ja puhelin on laitettu toimimaan automaattisesti yhdessä, sinun tulee seurata puhelimen antamia ohjeita mittauksen suorittamiseen.

Mittalaite ja puhelin on laitettu toimimaan automaattisesti yhdessä, sinun tulee seurata puhelimen antamia ohjeita mittauksen suorittamiseen. TIETOA MITTAUKSESTA VERENPAINE Olet saanut käyttöösi Beurer-mittalaitteen ja puhelimen. Mittalaitteella mitataan verenpaine ja syke. Mittauksen jälkeen puhelin lähettää mitatut arvot hoitajalle. Käsittele

Lisätiedot

GroupWise WebAccessin perusliittymä

GroupWise WebAccessin perusliittymä GroupWise WebAccessin perusliittymän pikakäynnistysopas 8 Novell GroupWise WebAccessin perusliittymä PIKAKÄYNNISTYS www.novell.com novdocx (fi) 10 July 2008 GroupWise WebAccessin perusliittymän käyttäminen

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot

VERSIO 5.1/5.2 PIKAOHJE WEBACCESS HTML 3

VERSIO 5.1/5.2 PIKAOHJE WEBACCESS HTML 3 VERSIO 5.1/5.2 PIKAOHJE WEBACCESS HTML 3 TM GROUPWISE 5.1/5.2 PIKAOPAS GroupWise WebAccessin avulla voit käyttää postia ja kalenteria millä tahansa HTML 3 -yhteensopivalla Web-selaimella. Lähetä viestejä

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Käytä tätä erityisesti myeloproliferatiivista sairautta (MPN) varten suunniteltua oiremittaria kirjataksesi, kuinka oireet vaikuttavat sinuun ajan

Käytä tätä erityisesti myeloproliferatiivista sairautta (MPN) varten suunniteltua oiremittaria kirjataksesi, kuinka oireet vaikuttavat sinuun ajan 21 63 89 47 5 Käytä tätä erityisesti myeloproliferatiivista sairautta (MPN) varten suunniteltua oiremittaria kirjataksesi, kuinka oireet vaikuttavat sinuun ajan mittaan. Keskustele siitä lääkärisi kanssa

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia Outlook 2007:stä

Kysymyksiä ja vastauksia Outlook 2007:stä Kuopion yliopisto / Tike / Pekka Ruippo 1 Kysymyksiä ja vastauksia Outlook 2007:stä Miten saan Outlookissa vastausviesteihin vanhan viestin tunnisteeksi > -merkin? Miten saan selville viestin lähettäjän

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN. Pertti Alasuutari

MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN. Pertti Alasuutari MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN Pertti Alasuutari Lyhyt kuvaus Monografia koostuu kolmesta pääosasta: 1. Johdantoluku 2. Sisältöluvut 3. Päätäntäluku Lyhyt kuvaus Yksittäinen luku koostuu kolmesta osasta

Lisätiedot

TIETOA MITTAUKSESTA TYÖPERÄINEN ASTMA

TIETOA MITTAUKSESTA TYÖPERÄINEN ASTMA TIETOA MITTAUKSESTA TYÖPERÄINEN ASTMA Olet saanut käyttöösi Vitalograph Lung Monitor BT mittalaitteen (kuva oikealla). Laitteella mitataan keuhkojen toimintakykyä ja puhelimesi lähettää mittauksen jälkeen

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Onnistu opiskelussa. Ajankäyttö sujumaan! Opintopsykologi Minna Nevala. Materiaalit: opintopsykologit Minna Nevala ja Merita Petäjä

Onnistu opiskelussa. Ajankäyttö sujumaan! Opintopsykologi Minna Nevala. Materiaalit: opintopsykologit Minna Nevala ja Merita Petäjä Onnistu opiskelussa Ajankäyttö sujumaan! 22.9.2016 Opintopsykologi Minna Nevala Materiaalit: opintopsykologit Minna Nevala ja Merita Petäjä Miten opiskelu Aallossa eroaa aiemmista opinnoistasi? Mitä taitoja

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Ilolla uuteen vuoteen!

Ilolla uuteen vuoteen! Ilolla uuteen vuoteen! Ota kynä ja paperi. Kirjoitetaan pari juttua muistiin. Ihan yksinkertaisia juttuja, tiedät kyllä vastaukset. Selkiytetään ja kirkastetaan ja ehkä keksitään uuttakin, jotta tiedetään,

Lisätiedot

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Koskilinjat Oy Panu Toropainen SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...I 1. TÖIHIN SISÄÄN JA ULOS KIRJAUTUMINEN...1 1.1. Työlle kirjautuminen...2 1.2. Vikailmoituksen tekeminen...5

Lisätiedot

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS 23.3.2017 1 (7) NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS Työkalurivi Työpöytäsovellus Nettineuvottelulla voit muun muassa jakaa työpöytäsi, ladata ja jakaa asiakirjojasi, tallentaa neuvottelut, osallistua

Lisätiedot

POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu. Elina Lappalainen & Pia Perälä

POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu. Elina Lappalainen & Pia Perälä POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu Elina Lappalainen & Pia Perälä Suunnittelemamme käsityön kokonaisuuden teemana on joulu. Projekti on suunniteltu kuudesluokkalaisille. Projektin esittelyvaiheessa

Lisätiedot

oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen

oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen ILMAINEN Lukimat-verkkopalvelun (www.lukimat.fi) kautta saatava tietokonepeli EKAPELI-MATIKKA Ekapeli-Matikka on tarkoitettu

Lisätiedot

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile Windows Phone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet

Lisätiedot

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit on työjärjestys- (lukujärjestys) ja tilanvarausohjelmisto. Sisältö 1 Oikeudet... 2 2 TimeEdit Web... 2 3 Kirjautuminen...

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaali - osallistujan ohje

ETÄPALVELU. HALTIK Videoportaali - osallistujan ohje ETÄPALVELU HALTIK Videoportaali - osallistujan ohje 19.5.2015 Laitevaatimukset Tietokoneessa tulee olla asennettuna: Web-kamera Mikrofoni ja kaiuttimet tai kuulokkeet Tietokoneen internet selaimen tulee

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

YipTree.com. hommannimionmatematiikka.com

YipTree.com. hommannimionmatematiikka.com YipTree.com hommannimionmatematiikka.com YipTreen ja Homman nimi on matematiikan plussat Työrauha, työrauha ja työrauha Tuntien aloitus tapahtuu automaattisesti ja nopeasti (edellyttäen että koneet toimii)

Lisätiedot

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet

Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas 02/2015 Tämän ohjeen avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita käyttöösi saat: www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet Kirjautumalla

Lisätiedot

Huolehdi siitä, että puhelimen akussa on riittävästi virtaa ja pidä puhelin aina päällä. Varmista, että puhelimesi bluetooth-yhteys on päällä.

Huolehdi siitä, että puhelimen akussa on riittävästi virtaa ja pidä puhelin aina päällä. Varmista, että puhelimesi bluetooth-yhteys on päällä. TIETOA MITTAUKSESTA Olet saanut käyttöösi Elisa Etämittaus sovelluksen sekä CoaguChek INRange -mittalaitteen (kuva oikealla). CoaguChek INRange -mittalaitteella ja CoaguChek XS PT Test PST -testeillä mitataan

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIOHJE Mikkelin ammattikorkeakoulu

SÄHKÖPOSTIOHJE Mikkelin ammattikorkeakoulu SÄHKÖPOSTIOHJE Mikkelin ammattikorkeakoulu 1 Ohjeen nimi Vastuuhenkilö Sähköpostiohje Järjestelmäasiantuntija Antero Istolainen Voimaantulo 19.02.2013 Päätös Muutettu viimeksi 11.02.2014 Tarkistettu viimeksi

Lisätiedot

Älypuhelin hoitotyössä; osastoilla ja kentällä - potilaskuljetuksen työkalu. 25.5.2016 n.n

Älypuhelin hoitotyössä; osastoilla ja kentällä - potilaskuljetuksen työkalu. 25.5.2016 n.n Älypuhelin hoitotyössä; osastoilla ja kentällä - potilaskuljetuksen työkalu 25.5.2016 n.n Älypuhelin ja mobiilisovellus tehokkaan toiminnan mahdollistajana SBM-teknologiaan perustuva Potku-sovellus otettu

Lisätiedot

RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti

RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti Saila Oldén 1. JOHDANTO Tässä raportissa kuvataan perjantaina 25.2.2011 Luuppi-projektin tiimoilta suoritettujen käytettävyystestien

Lisätiedot

Lyseopaneeli 2.0. Käyttäjän opas

Lyseopaneeli 2.0. Käyttäjän opas Lyseopaneeli 2.0 Käyttäjän opas 1. Esittely Lyseopaneeli on Oulun Lyseon lukion käyttäjätietojen hallintapalvelu jonka tarkoitus on niputtaa yhteen muutamia oleellisia toimintoja. 2. Yleistä paneelin käytöstä

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Tilaajan pikaopas. kotijakelu.onemed.fi

Tilaajan pikaopas. kotijakelu.onemed.fi Tilaajan pikaopas OneMed Kotijakelupalvelu on sähköinen tilausjärjestelmä, jonka avulla kunta/kaupunki hallinnoi kotiasiakkaiden hoitotarvikereseptejä. Kirjaudu palveluun: 1. Klikkaa Kirjaudu sisään -painiketta

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Elämäntaitojen nelikenttä

Elämäntaitojen nelikenttä Polunvalaisija Elämäntaitojen nelikenttä A B Pitkän aikavälin tavoite Lyhyen aikavälin tavoite Nyt Punnitseminen V a l l i t s e v a t a j a t u k s e t T O I S T O K u i n k a u s e i n a j a t t e l

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

SOPIMUS. Nykyinen tila määritellään lyhyesti. Miksi me olemme tässä ja nyt? Mihin asiaan halutaan muutos? Mitä tavoitellaan?

SOPIMUS. Nykyinen tila määritellään lyhyesti. Miksi me olemme tässä ja nyt? Mihin asiaan halutaan muutos? Mitä tavoitellaan? HENKILÖKOHTAISEN OHJAUKSEN TUEKSI: SOPIMUS Oppilas Oppilaan nimi Päivämäärä/ Seuraava tapaaminen Tekijät Kohdekäyttäytyminen Tavoite Keitä asia koskee? Nykyinen tila määritellään lyhyesti. Miksi me olemme

Lisätiedot

ADMINETIN ASIAKASTUKI. Ohjeita ja vinkkejä sujuvaan asiointiin

ADMINETIN ASIAKASTUKI. Ohjeita ja vinkkejä sujuvaan asiointiin ADMINETIN ASIAKASTUKI Ohjeita ja vinkkejä sujuvaan asiointiin SISÄLTÖ ASIAKASTUEN ESITTELY 2 TUKIPYYNTÖJEN JÄTTÄMINEN 3 SOITTAMINEN TUKINUMEROON 4 KOLMANSIIN OSAPUOLIIN LIITTYVÄT ASIAT 5 KEHITYSEHDOTUKSET

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile ndroid Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet tarvitsee

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Tieisännöinnin- ja Tieisännöitsijän työn tehostaminen!

Tieisännöinnin- ja Tieisännöitsijän työn tehostaminen! Tieisännöinnin- ja Tieisännöitsijän työn tehostaminen! Tieisännöitsijöiden neuvottelupäivä 2014 Tampere Kari Äikäs 2014 1 Tehostamisen tavoitteet Parempi taloudellinen tulos Parempi asiakaspalvelu Vähemmän

Lisätiedot

OPISKELUTAITOJEN KEHITTÄMINEN

OPISKELUTAITOJEN KEHITTÄMINEN OPISKELUTAITOJEN KEHITTÄMINEN Tässä luvussa kannustetaan kehittämään opiskelutaitoja. Lukuun on koottu ehdotuksia lähestymistavoista, jotka toimivat parhaiten ADHD-lasten suhteen. Hyvien ja asianmukaisten

Lisätiedot

01. MÄÄRITTELE UNELMASI

01. MÄÄRITTELE UNELMASI BRÄNDISI PERUSTA 01. MÄÄRITTELE UNELMASI Monesti suurin syy miksi päädytään uudelleen brändäämiseen on toiminnan sekavuus ja epäröinti. Ei olla riittävästi ajateltu miltä oma unelma elämäänsä ja liiketoimintaansa

Lisätiedot

Strategikoksi puolessa tunnissa Varsinais-Suomen aikuis- ja ammatillisen koulutuksen kehittämispiknik

Strategikoksi puolessa tunnissa Varsinais-Suomen aikuis- ja ammatillisen koulutuksen kehittämispiknik Strategikoksi puolessa tunnissa Varsinais-Suomen aikuis- ja ammatillisen koulutuksen kehittämispiknik 11.12.2012 Timo Collanus Erityisasiantuntija Turun kaupunki Timo Collanus VTM/ taloustiede 1998 Koulutustutkimusta

Lisätiedot

Konsensus ja alustava palaute sekä johdatus vertaisarviointiraportin valmisteluun

Konsensus ja alustava palaute sekä johdatus vertaisarviointiraportin valmisteluun Koulutuspäivä: VERTAISARVIOINTI JA VERTAISARVIOIJANA TOIMIMINEN Koulutuspäivä 13.2.2012, klo 09.00 16.00 Konsensus ja alustava palaute sekä johdatus vertaisarviointiraportin valmisteluun Opetusneuvos Leena

Lisätiedot

IPA Kyselylomake valinnoista ja osallistumisesta jokapäiväisessä elämässä

IPA Kyselylomake valinnoista ja osallistumisesta jokapäiväisessä elämässä IPA Kyselylomake valinnoista ja osallistumisesta jokapäiväisessä elämässä Vastaajan nimi: Päivämäärä: Johdanto Tämän lomakkeen kysymykset koskevat päivittäisiä toimintojasi. Pyrimme saamaan käsityksen

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Harjoitteen tavoitteena on varmistaa, että

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

1Blogin arvostelu. Blogin tarkoitus. Arvostelun filosofia. Blogin sisältö. Blogin kieli ja tyyli. Viikkotehtävät. Blogin viikoittainen sisältö

1Blogin arvostelu. Blogin tarkoitus. Arvostelun filosofia. Blogin sisältö. Blogin kieli ja tyyli. Viikkotehtävät. Blogin viikoittainen sisältö 1Blogin arvostelu Blogin tarkoitus Blogin pitäminen on tapa välittää tietoa ryhmän päätöksentekoprosessista ulkopuolisille tahoille. Samalla se toimii ryhmän sisäisenä resurssina ja tapana pitää kirjaa

Lisätiedot

TaloauT omaat io. Jokaiseen kotiin ja budjettiin

TaloauT omaat io. Jokaiseen kotiin ja budjettiin R TaloauT omaat io Jokaiseen kotiin ja budjettiin Zennio tekee kodistasi nykyaikaisen ja mukavan. Samalla säästät nyt ja tulevaisuudessa. Taloautomaatio jokaiseen kotiin ja budjettiin. Oma koti suunnitellaan

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

1. Kalenterin omistajan käyttöohje

1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1.1. Kielen vaihtamien Ajanvarausjärjestelmässä kielen vaihtaminen tapahtuu painamalla sivun ylälaidassa olevia lippuja. 1.2. Kirjautuminen Kirjautumissivulla käyttäjä

Lisätiedot

EDMODO. -oppimisympäristö opettajille ja oppilaille KOONNUT: MIKA KURVINEN KANNUKSEN LUKIO

EDMODO. -oppimisympäristö opettajille ja oppilaille KOONNUT: MIKA KURVINEN KANNUKSEN LUKIO EDMODO -oppimisympäristö opettajille ja oppilaille KOONNUT: MIKA KURVINEN KANNUKSEN LUKIO HUOM! Edmodo kehittyy koko ajan, seuraavat ohjeet voivat olla jo päivityksen tarpeessa. 1 Sisällysluettelo Rekisteröityminen

Lisätiedot

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä Valmentaja-Akatemia opettaa sinulle kuinka valmentajana pystyt kasvattamaan bisnestäsi, auttamaan useampia ihmisiä ja ansaitsemaan enemmän. www.valmentaja- akatemia.fi

Lisätiedot

OPISKELIJAN NÄKÖKULMA. Katja Lempinen Satakunnan ammattikorkeakoulu

OPISKELIJAN NÄKÖKULMA. Katja Lempinen Satakunnan ammattikorkeakoulu OPISKELIJAN NÄKÖKULMA Katja Lempinen Satakunnan ammattikorkeakoulu 2 EXAM-konsortion käyttäjäkysely opiskelijoille 2017 Vastauksia 2119 kpl 15 eri yliopistosta ja korkeakoulusta. Vastaajista : 36,5% tehnyt

Lisätiedot

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään.

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. 1. Artikkelin lisääminen a. Kirjaudu sisään b. Lisää sisältöä c. Artikkeli i. Lisää pääkuva 1. Pääkuvalle kuvateksti ii. Anna artikkelille otsikko iii. Ingressi-kenttään

Lisätiedot

Karttapaikannuksen avulla tehty kyselytutkimus toimistotilojen ääniympäristöstä. Sisäilmastoseminaari 2017

Karttapaikannuksen avulla tehty kyselytutkimus toimistotilojen ääniympäristöstä. Sisäilmastoseminaari 2017 Karttapaikannuksen avulla tehty kyselytutkimus toimistotilojen ääniympäristöstä Arto Rauta - toimistotilojen konseptikehittäjä Kyselyn sisältö akustiikan osalta: Ecophon (Arto Rauta, Jyrki Kilpikari ja

Lisätiedot

Jihuu, tervetuloa mukaan Filla&Rillaan! - työpajaan

Jihuu, tervetuloa mukaan Filla&Rillaan! - työpajaan Jihuu, tervetuloa mukaan Filla&Rillaan! - työpajaan Kouluttajapäivät, 19.-20.1.2018 Essi Olkkonen Leena Piippa Jihuu! Maltti on valttia! Taustat ja Filla&Rillan esittely (15 min) Uteliaat mielet Tunnusten

Lisätiedot

Fokusprosessia ohjeet

Fokusprosessia ohjeet Fokusprosessia Ohjeet ennen Fokusprosessia Tulokset ovat nyt valmiit ja edessä on prosessin tärkein osa, nimittäin työilmapiirinne kohentaminen. Aivan ensimmäiseksi teidän tulisi keskustella tuloksista

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa

Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa Pikaopas Tarkista sähköposti Määritä Windows Phone lähettämään ja vastaanottamaan Office 365 -sähköpostia. Tarkista kalenteritiedot missä liikutkin Windows Phoneen

Lisätiedot

Tehosta kokouskäytäntöjäsi! Teknologian avulla järjestät kokoukset tehokkaasti ja vaivattomasti.

Tehosta kokouskäytäntöjäsi! Teknologian avulla järjestät kokoukset tehokkaasti ja vaivattomasti. Tehosta kokouskäytäntöjäsi! Teknologian avulla järjestät kokoukset tehokkaasti ja vaivattomasti. Kiitos kun latasit kokoustyöskentelyn oppaan. Kuluuko sinulla palavereissa aikaa johonkin muuhun, kuin itse

Lisätiedot

Tekstitaidon koe. Lukijasta kirjoittajaksi. Sari Toivakka, Kauhavan lukio

Tekstitaidon koe. Lukijasta kirjoittajaksi. Sari Toivakka, Kauhavan lukio 1 Tekstitaidon koe Lukijasta kirjoittajaksi 2 1.Tehtävän valitseminen Silmäile aineistoja ja valitse tehtäviä. Pohdi mm. tehtävien kiinnostavuus, helppous, vaikeus, vaarallisuus, käsitteiden tarve. Valitse

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Tulevaisuuden päätelaitteet

Tulevaisuuden päätelaitteet Tulevaisuuden päätelaitteet Kuka ne omistaa? Miten niitä hallitaan? Aki Antman Sulava Oy 2.11.2011 Agenda Alkusanat ja puhujan lyhyt esittely Erilaiset päätteet ja sähköinen työpöytä Kuka omistaa päätelaitteet?

Lisätiedot

Rento Rullaus oman ajankäytön suunnittelu Näin saat tehtyä Oikeita asioita

Rento Rullaus oman ajankäytön suunnittelu Näin saat tehtyä Oikeita asioita Rento Rullaus oman ajankäytön suunnittelu Näin saat tehtyä Oikeita asioita Timo Lampikoski & 4L Training & Consulting Oy timo.lampikoski@kolumbus.fi Kuva: Petra Piitulainen www.4l.fi www.itsensajohtaminen.com

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Ajantaito oman ajankäytön kehittämisen vihjeitä

Ajantaito oman ajankäytön kehittämisen vihjeitä Ajantaito oman ajankäytön kehittämisen vihjeitä MyCoach Oy mycoach@mycoach.fi www.mycoach.fi Pyrkimyksenä Rento Rullaus (RR) Lisää sujuvuutta Vähemmän mielen kuormitusta Lisää mielen selkeyttä Lisää hallinnan

Lisätiedot

Mahtispalautteen antaminen

Mahtispalautteen antaminen Opettajan vinkit Tekniset asiat 1. Luo luokkasi oman ope-tilisi kautta, täyttämällä luokan tiedot ja lisäämällä oppilaat yksitellen. Paina save and lock settings. Huomaathan, että sen ja tulosta QR-koodit.

Lisätiedot

Ohjaa oppilaat tekemään oma ansioluettelo. Tästä löydät vastaukset tehtäviin.

Ohjaa oppilaat tekemään oma ansioluettelo. Tästä löydät vastaukset tehtäviin. VASTAUKSET OPETTAJALLE Ohjaa oppilaat tekemään oma ansioluettelo. Tästä löydät vastaukset tehtäviin. Ennen CV:n, eli ansioluettelon tekoa, pohdi mitä voisit siihen laittaa. Miksi CV tehdään? Miksi työnantaja

Lisätiedot

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa 7.3.2017 Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office 365 palveluun kuuluvat mm. Office Web Apps-sovellukset o tekstinkäsittelyohjelma Word o taulukkolaskentasovellus

Lisätiedot

Ajankäyttö. Sanoista tekoihin klo Mikko Inkinen, opintopsykologi CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC

Ajankäyttö. Sanoista tekoihin klo Mikko Inkinen, opintopsykologi CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC Ajankäyttö Sanoista tekoihin 4.1.2018 klo 13.15-14.45 Mikko Inkinen, opintopsykologi CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC Käytännön asiat Luento tänään klo 13.15-14.45. Sanoista tekoihin: työskennellään

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

2. Modeemi- ja ISDN-yhteyden käyttöönotto

2. Modeemi- ja ISDN-yhteyden käyttöönotto 2. Modeemi- ja ISDN-yhteyden käyttöönotto Asenna ensin tietokoneeseesi modeemi tai ISDN-sovitin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Varmista myös, että Windowsissa on asennettu puhelinverkkoyhteydet. Seuraa

Lisätiedot

Tietotekniikan opintojen aktivointi

Tietotekniikan opintojen aktivointi Tietotekniikan opintojen aktivointi 8.6.2011 Auri Kaihlavirta Päivän agenda HOPSien käsittelyä Päättötyön kirjoittamisen keinoja Opponoinnista Kirjoitustehtävä 1 1 Ryhmätehtävä: HOPSin jälkeen Kirjaa paperille

Lisätiedot

3 miltä NäyTäN?... 57. 4 HakukoNeHaku... 71. 5 SoSiaaliNeN TiedoNHaku... 99

3 miltä NäyTäN?... 57. 4 HakukoNeHaku... 71. 5 SoSiaaliNeN TiedoNHaku... 99 Sisällys 1 Tiedosta ja osaamisesta... 11 Murros on mahdollisuuksia... 13 Raivaa oma oppimispolkusi... 13 Verkkolukutaito... 14 Pitääkö olla tekniikkaihminen pärjätäkseen verkossa?... 15 Digitaalinen tieto

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti Kumula, 11.6.2019 Asiantuntijan blogiteksti Hei! Olen Mari. Digiajan kirjoituskoulu Kide on perustettu, jotta tekstit olisivat loistavia eikä niiden kirjoittaminen olisi (aina) tuskallista. www.kidekoulu.fi

Lisätiedot

kertaa samat järjestykseen lukkarissa.

kertaa samat järjestykseen lukkarissa. Opetuksen toistuva varaus ryhmällee TY10S11 - Tästä tulee pitkä esimerkki, sillä pyrin nyt melko yksityiskohtaisesti kuvaamaan sen osion mikä syntyy tiedon hakemisesta vuosisuunnittelusta, sen tiedon kirjaamiseen

Lisätiedot

CityWorkLife joustava ja monipaikkainen työ suurkaupunkialueilla

CityWorkLife joustava ja monipaikkainen työ suurkaupunkialueilla CityWorkLife joustava ja monipaikkainen työ suurkaupunkialueilla http://smallbiztrends.com/2011/09/workshifting-changingway-we-work.html Kiinko Tulevaisuuden kaupunki - työ - asuminen - liikkuvuus 6.2.2014

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot