Voimassa olevassa määräyksessä on havaittu olevan muutostarpeita muun muassa sidosryhmiltä saadun palautteen perusteella.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Voimassa olevassa määräyksessä on havaittu olevan muutostarpeita muun muassa sidosryhmiltä saadun palautteen perusteella."

Transkriptio

1 Perustelumuistio 1(5) Alusten koneistot Määräyksen tausta ja säädösperusta Voimassa oleva määräys alusten koneistoista Vuoden 2010 alusta voimaan tulleeseen alusturvallisuuslainsäädännön uudistukseen liittyen Trafi on antanut aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä annetun lain (1686/2009, alusturvallisuuslaki) nojalla määräyksen alusten koneistoista (TRAFI/9314/ /2012). Määräys tuli voimaan Uusi määräys alusten koneistoista Säädösperusta Voimassa olevassa määräyksessä on havaittu olevan muutostarpeita muun muassa sidosryhmiltä saadun palautteen perusteella. Määräykseen tehtävien muutosten tavoitteena on muun muassa: Tarkentaa voimassa olevan määräyksen vaatimuksia erityisesti olemassa olevien alusten osalta. Mahdollistaa vaihtoehtoisen järjestelyn soveltaminen aluksessa, jos sillä saavutetaan ainakin vastaava turvallisuustaso kuin mitä määräyksessä vaaditaan. Pidentää voimassa olevassa määräyksessä mainittua olemassa olevia aluksia koskevaa siirtymäaikaa tarvittaessa siten, että helpotettaisiin ajallisesti ko. alusten korjauksia määräyksen vaatimusten mukaisiksi. Selventää kielellisesti määräyksen sisältöä ja korjata voimassa olevassa määräyksessä havaittuja epätarkkuuksia. Määräys annetaan alusturvallisuuslain 15 :n 3 momentissa ja 23 :n 1 momentissa olevien valtuutussäännösten nojalla. Määräyksen valmistelu Sidosryhmien kuuleminen Määräyshankepäätös Valmistelijat Sisäinen lausuntokierros Sidosryhmiä on kuultu voimassa olevaan määräykseen liittyvistä ongelmista kirjallisesti ja myös suullisesti Trafin järjestämässä työpajassa Määräyksen uudistamisesta tehty määräyshankepäätös on käsitelty Sääntely ja kehittäminen toimialan johtoryhmässä Ylijohtaja Tuomas Routa on hyväksynyt hankepäätöksen Määräyksen ovat valmistelleet erityisasiantuntija Sten Sundberg (Luvat ja hyväksynnät/liikennevälineluvat/suunnittelun hyväksyntä) ja lakimies Leila Harjula (Sääntely ja kehittäminen/liikenneoikeus ja kv. suhteet/kansalliset asiat). Määräysluonnos on ollut sisäisellä lausuntokierroksella Saadut kommentit on tarpeellisilta osin otettu huomioon määräyksen valmistelussa.

2 2(5) Ulkoinen lausuntokierros Määräysluonnos on ollut ulkoisella lausuntokierroksella Lausunnon määräysluonnoksesta antoivat Suomen Lauttaliikenne Oy (Finferries), Oy Håkans Ship Service Ab ja Suomen perinnepurjelaivat ry. Rajavartiolaitoksella ja Suomen Varustamot ry:llä ei ollut määräysluonnoksesta huomautettavaa. Lausunnonantajien muutosehdotukset koskivat lähinnä olemassa olevien alusten koneistoja koskevia yksittäisiä vaatimuksia. Lausunnoissa esitetyt täydennys- ja muutosehdotukset on pääosin otettu huomioon määräyksen valmistelussa. Arvio määräyksen vaikutuksista Vaikutukset viranomaisen toimintaan Nykyiseen määräykseen tehtävillä muutoksilla ja tarkennuksilla on sekä viranomaisen että asiakkaiden toimintaa selkeyttävä vaikutus. Vaikutukset asiakkaiden toimintaan Turvallisuusvaikutukset Ympäristövaikutukset Olemassa olevia aluksia koskevan siirtymäajan pidentämisen arvioidaan helpottavan asiakkaiden toimintaa, koska ko. alusten mahdolliset korjaukset ja niistä aiheutuvat kustannukset on silloin mahdollista jakaa useammalle vuodelle. Määräyksellä ei ole oleellisia vaikutuksia voimassa olevan määräyksen mukaiseen alusturvallisuustasoon. Määräyksellä ei ole ympäristövaikutuksia. Vaikutukset esteettömyyteen Määräyksellä ei ole vaikutuksia esteettömyyteen. Yksityiskohtaiset perustelut Määräyksen kohta 2 Määritelmät Määritelmissä olevaa konepäällystön määritelmää on tarkennettu voimassa olevan vahdinpitoa aluksella koskevan määräyksen mukaiseksi. Määritelmiin on tarkennuksena lisätty lossin määritelmä, koska määräys sisältää myös lossien koneistoihin liittyviä vaatimuksia. Lossin määritelmää ei ole alusturvallisuuslain 2 :ssä, johon Määritelmät-kohdassa viitataan. Määräyksen kohta 3 Määräyksen soveltamisalaan kuuluvat alukset Määräyksen soveltamisalan ulkopuolelle jääviä aluksia koskevan kappaleen 3 kohdassa oleva virheellinen pykäläviittaus on korjattu. Oikea viittaus on alusturvallisuuslain 3 :n 3 momenttiin (huviveneet) ja 4 momenttiin (muussa katsastusjärjestelmässä katsastettavat alukset). Kohtaan on lisätty maininta, jonka mukaan voisi sallia myös muun kuin ko. määräyksessä edellytetyn järjestelyn soveltamisen aluksessa, jos se on todennut, että järjestelyllä saavutetaan ainakin vastaava turvallisuustaso kuin mitä ko. määräyksessä vaaditaan. Laivanisännän tai hänen edustajansa olisi esitettävä lle riittävä kirjallinen selvitys siitä, että järjestely täyttää ainakin ko. määräyksessä vaaditun turvallisuustason. Määräyksen kohta 5 Voimaantulo Määräyksen on tarkoitus tulla voimaan

3 3(5) Liite 1 Uudet alukset Määräyksellä kumotaan alusten koneistoista annettu n määräys (TRAFI/9314/ /2012). Nykyisen määräyksen mukaan olemassa olevien alusten olisi täytettävä niitä koskevat vaatimukset viimeistään tai sen jälkeen suoritettavassa ensimmäisessä uusintakatsastuksessa. Koska olemassa olevien alusten korjaaminen nykyisten vaatimusten mukaisiksi vaaditussa aikataulussa on osoittautunut ongelmalliseksi, ehdotetaan siirtymäaikaa pidennettäväksi vuodella. Uuden määräyksen mukaan olemassa olevien alusten olisi täytettävä niitä koskevat vaatimukset viimeistään tai sen jälkeen suoritettavassa ensimmäisessä uusintakatsastuksessa. Vastaava siirtymäajan pidennys on sisällytetty voimaantulleeseen alusten runkorakenteita koskevaan määräykseen ja se tullaan sisällyttämään myös voimaan tulevaan alusten sähköasennuksia koskevaan määräykseen. Kohtaa on täsmennetty lisäämällä siihen alumiinisten turkkilevyjen käyttöä koskeva teksti Alumiiniset turkkilevyt sallitaan siellä, missä niiden sulaminen ei estä tilasta poistumista. Kohta on siirretty kohdan 2.5 (Koneiston turvallisuusjärjestelyt) alakohdaksi 2.5.2, koska ko. kohdan vaatimukset koskevat vain aluksia, joissa on ajoittain miehittämätön konehuone. Kohtaa on tarkennettu lisäämällä maininta lämmönlähteiden lämpötilasta. Kohtaa on täsmennetty lisäämällä siihen teksti, jonka mukaan perämoottoreissa ja ulkotiloissa käytettävissä siirrettävissä pumpuissa bensiinin käyttö on sallittua. Kohtaa on tarkennettu lisäämällä siihen maininta laivaväestä. Kohtaan on lisätty polttoöljypumppua koskeva tarkennus. Kohtaa on tarkennettu lisäämällä viittaus suodattimia käsittelevään kohtaan. Kohtaan on tehty vuotokaukalon tyhjennystä koskevia täsmennyksiä. Kohdan tekstiä jäähdytysvesipumpun imuista on tarkennettu. Kohdan tekstiä pää- ja apukoneistojen jäähdytysvesijärjestelmien erottamisesta on tarkennettu. Kohtaan on tehty tyhjennyslaitteiden käyttöolosuhteita koskeva tarkennus. Kohtaa on täsmennetty tekstillä, jonka mukaan osastossa on oltava imuputket sivuilla, jos tasaisen pohjan leveys on yli 5 metriä. Kohdassa on täsmennetty meriveden tuloputken ja välittömien imuputkien venttiilien karojen sijoitusta koskevaa tekstiä. Kohdissa ja on korjattu päätyhjennysputken halkaisijan (d p ) kaavan lukuja vastaamaan alusten paloturvallisuutta koskevassa määräyksessä olevia lukuja. Kohdassa on muutettu maininta liikuteltavilla käsipumpuilla muotoon liikuteltavilla pumpuilla. Kohtaa on korjattu poistamalla maininta siitä, että vaatimus koskisi konevoimalla kulkevaa alusta. Kohtaa on täsmennetty lisäämällä maininta aluksen kunnonseurantajärjestelmästä. Kohtaa on täsmennetty siten, että jos aluksessa ei ole erillistä konepäiväkirjaa, kirjaukset suoritetuista huolloista ja korjauksista on tehtävä yhdistettyyn laivaja konepäiväkirjaan tai muuhun aluksessa pidettävään päiväkirjaan.

4 4(5) Kohtaa on täsmennetty lisäämällä maininta muhviliitoksista. Kohdassa on selvennetty ilmaputken liittämistä koskevaa tekstiä. Kohdassa on tarkennettu ilma- ja peilausputkia koskevaa tekstiä. Kohdasta on poistettu tarpeettomana maininta siitä, että voi hyväksyä myös muun järjestelyn, jolla saavutetaan vastaava turvallisuustaso. Koko määräystä koskeva vaihtoehtoisen järjestelyn mahdollisuus on sisällytetty määräyksen kohtaan 3 (Määräyksen soveltamisalaan kuuluvat alukset). Kohtaan on lisätty viittaus kohdan vaatimuksiin. Kohtaa on täsmennetty siten, että kohdassa mainituilla asiakirjoilla tarkoitetaan luokitustodistusta tai katsastuspöytäkirjaa. Kohdan pilssikaivoja koskevaa tekstiä on tarkennettu. Liite 2 Olemassa olevat kansainvälisen liikenteen lastialukset, joiden bruttovetoisuus on alle 500 Liitteeseen 2 on tehty vastaavat korjaukset kuin liitteeseen 1. Lisäksi liitteeseen 2 on tehty seuraavat muutokset: Kohta poistetaan, koska olemassa olevaan alukseen tehtävään uuteen asennukseen Kohta poistetaan, koska olemassa olevaan alukseen tehtävään uuteen asennukseen Kohtaa on täsmennetty poistamalla maininta venttiileistä ja tekemällä tarkennus selkeä mahdollisuus vuotoon. Kohtaa on tarkennettu muuttamalla maininta kaikissa olosuhteissa muotoon kaikissa normaaleissa olosuhteissa. Kohta poistetaan, koska olemassa olevaan alukseen tehtävään uuteen asennukseen Kohta poistetaan tarpeettomana, koska olemassa olevaan alukseen tehtävään uuteen asennukseen Kohdat , , , ja poistetaan, koska olemassa olevissa alusten korjaaminen ko. vaatimusten mukaisiksi on ongelmallista tai johtaa toimivan olemassa olevan järjestelmän uusimiseen. Määräyksen nykyistä kohtaa, jonka mukaan hälytyslaitteiden on annettava kuuluva ja näkyvä hälytys koneistotilassa, tarkennetaan siten, että hälytyksen on kuuluttava koneistotilassa, joka on ajoittain miehitettynä. Liite 3 Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvat kotimaan matkoilla liikennöivät C- ja D- luokan matkustaja-alukset, joiden pituus on vähintään 24 metriä ja jotka on rakennettu ennen 1 päivää heinäkuuta 1998 Liitteeseen 3 on tehty vastaavat korjaukset kuin liitteeseen 1 ja 2. Lisäksi liitteeseen 3 on tehty seuraavat muutokset: Kohdat , , ja poistetaan, koska ko. kohtien vaatimukset koskevat lastialuksia. Kohdasta on poistettu lastitiloja koskeva maininta. Kohtaa on täsmennetty lisäämällä maininta siitä, että kyse on avoimien järjestelmien putkista.

5 5(5) Liite 4 Olemassa olevat kotimaanliikenteen alukset, joiden pituus on vähintään 24 metriä, sekä kalastusalukset, joiden pituus on vähintään 24 metriä ja jotka on rakennettu ennen 1 päivää tammikuuta 1999 Liitteeseen 4 on tehty soveltuvin osin vastaavat korjaukset kuin liitteeseen 1 ja 2. Lisäksi liitteeseen 4 on tehty seuraavat muutokset: Kohtaan on tehty tarkennus, jonka mukaan tikkaat eivät saa olla kiinnitettynä pitkittäislaipioon muissa aluksissa kuin losseissa. Kohtaan on tehty lisäys, jonka mukaan lossien tyhjennys voidaan hoitaa liikuteltavilla pumpuilla. Kohtia ja on täsmennetty siten, että kohtien ko. vaatimukset eivät koske losseja. Yhteydenpitojärjestelmiä koskevia vaatimuksia ei katsota olevan tarkoituksenmukaista soveltaa losseihin, koska lossin kuljetusta kerrallaan hoitaa vain yksi henkilö. Liite 5 Olemassa olevat kotimaanliikenteen alukset, joiden pituus on vähintään 15 metriä mutta alle 24 metriä, sekä kalastusalukset, joiden pituus on vähintään 15 metriä mutta alle 24 metriä Liitteeseen 5 on tehty soveltuvin osin vastaavat korjaukset kuin liitteeseen 1 ja 2. Lisäksi liitteeseen 5 on tehty seuraavat muutokset: Liitteen polttoaine- ja voitelujärjestelyjä koskevaan kohtaan 1.6 on lisätty uudeksi alakohdaksi seuraava teksti Pää- ja apukoneiston polttoaineen leimahduspisteen on oltava vähintään 60 C. Pelastusveneissä, polttomoottorilla toimivissa pumpuissa ja hätägeneraattoreissa saa käyttää polttoainetta, jonka leimahduspiste on vähintään 43 C. Perämoottoreissa ja ulkotiloissa käytettävissä siirrettävissä pumpuissa bensiinin käyttö on sallittua. Liitteen putkistoja koskevaan kohtaan 1.14 on lisätty uudeksi alakohdaksi seuraava teksti Putkiston on oltava pysyvä ja tehty helposti poistettavista pituuksista, joissa on muhvi- tai laippaliitokset. Putkisto on kiinnitettävä tehokkaasti rakenteisiin siten, että ehkäistään sivuliikkeet ja rikkihankautuminen. Tarkoituksenmukainen laajentuminen on järjestettävä tarvittaessa sopivin välein. Liite 6 Olemassa olevat kotimaanliikenteen alukset, joiden pituus on alle 15 metriä, sekä kalastusalukset, joiden pituus on alle 15 metriä Määräyksen aikataulu Liitteeseen 6 on tehty soveltuvin osin vastaavat korjaukset kuin liitteeseen 1 ja 2. Lisäksi liitteeseen 6 on lisätty kohdiksi ja vastaavat polttoaine- ja voitelujärjestelyjä ja putkistoja koskevat tekstit kuin liitteeseen 5. Määräystä on käsitelty Sääntely ja kehittäminen toimialan johtoryhmässä ja n johtoryhmässä Määräys on annettu Määräyksen on hyväksynyt ylijohtaja Tuomas Routa. Määräys on tallennettu FINLEX:n Viranomaisten määräyskokoelmaan. Määräyksestä on laadittu tiedote, joka on päivitetty Trafin verkkosivuille ja lähetetty tiedoksi merenkulun sidosryhmille. Määräys tulee voimaan ja on voimassa toistaiseksi.

Alusten sähköasennukset

Alusten sähköasennukset Perustelumuistio 1(5) 22.12.2014 Alusten sähköasennukset Määräyksen tausta ja säädösperusta Voimassa oleva määräys alusten sähköasennuksista Vuoden 2010 alusta voimaan tulleeseen alusturvallisuuslainsäädännön

Lisätiedot

Alusten radiolaitteet

Alusten radiolaitteet Perustelumuistio 1(5) 20.11.2014 Alusten radiolaitteet Määräyksen tausta ja säädösperusta Voimassa oleva määräys alusten radiolaitteista ja niihin liittyvistä järjestelyistä Vuoden 2010 alusta voimaan

Lisätiedot

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Perustelumuistio 1(5) 27.2.2015 Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Määräyksen tausta ja säädösperusta Voimassa oleva määräys vuokraveneiden laitteista ja varusteista (Trafi) on vuonna 2010 antanut aluksen

Lisätiedot

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Perustelumuistio 1(6) 24.4.2015 Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Määräyksen tausta ja säädösperusta Voimassa oleva määräys vuokraveneiden laitteista ja varusteista (Trafi) on vuonna 2010 antanut aluksen

Lisätiedot

Lisäksi on tarpeen selventää non-solas-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaanliikenteen matkustaja-alusten vakavuusvaatimuksia.

Lisäksi on tarpeen selventää non-solas-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaanliikenteen matkustaja-alusten vakavuusvaatimuksia. PerustelumuistioLUONNOS 1 (5) 19.9.2019 Alusten vakavuus TRAFICOM/193813/03.04.01.00/2019 Määräyksen tausta ja säädösperusta Aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä annetun lain (1686/2009;

Lisätiedot

Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaan matkoilla liikennöivien matkustaja-alusten turvallisuus

Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaan matkoilla liikennöivien matkustaja-alusten turvallisuus 1 (6) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimaantulopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009), 15 :n 3 momentti ja 18

Lisätiedot

Erikoisalusten turvallisuus

Erikoisalusten turvallisuus 1 (10) Antopäivä: x.x.2012 Voimaantulopäivä: [1.1.2013] Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009) 22 :n 2 ja 6 momentti Muutostiedot:

Lisätiedot

Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaan matkoilla liikennöivien matkustaja-alusten turvallisuus

Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaan matkoilla liikennöivien matkustaja-alusten turvallisuus 1 (6) Antopäivä: 26.6.2014 Voimaantulopäivä: 1.8.2014 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009), 15 :n 3 momentti ja 18 :n 1 momentti

Lisätiedot

perusteella annettavat määräykset Johtava asiantuntija Aleksi Uttula

perusteella annettavat määräykset Johtava asiantuntija Aleksi Uttula Alusturvallisuuslain perusteella annettavat määräykset Johtava asiantuntija Aleksi Uttula Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009) ns. Alusturvallisuuslaki lli l tuli

Lisätiedot

Aluksen lastiviiva ja varalaita

Aluksen lastiviiva ja varalaita PerustelumuistioLUONNOS 1 (5) 19.9.2019 Aluksen lastiviiva ja varalaita TRAFICOM/84663/03.04.01.00/2019 Määräyksen tausta ja säädösperusta Aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä

Lisätiedot

Alusten radiolaitteet, määräysmuutokset Matkustaja-alusyrittäjien turvallisuuspäivä , Kuopio

Alusten radiolaitteet, määräysmuutokset Matkustaja-alusyrittäjien turvallisuuspäivä , Kuopio Alusten radiolaitteet, määräysmuutokset Matkustaja-alusyrittäjien turvallisuuspäivä 6.4.2018, Kuopio Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Miksi muutetaan? Lisätään annetut oikaisut ja korjaukset määräykseen

Lisätiedot

Alusten radiolaitteet

Alusten radiolaitteet Perustelumuistion liite 1(5) 13.2.2018 Alusten radiolaitteet Määräyksen tausta ja säädösperusta Alusten radiolaitteet -määräys, jäljempänä radiolaitemääräys, annetaan aluksen teknisestä turvallisuudesta

Lisätiedot

Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä

Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä Perustelumuistio 1(7) 21.06.2016 Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä Määräyksen tausta ja säädösperusta Komissio päivitti aiemmin päätöksenä annettua ohjaus-, hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmää

Lisätiedot

Alusten radiolaitteet

Alusten radiolaitteet Alusten radiolaitteet TRAFI/5379/03.04.01.00/2014 Erityisasiantuntija Jami Metsärinne Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutos ja voimaantulo Vuonna 2011 annetun määräyksen toimivuudesta on kerätty

Lisätiedot

Määräystulkinnat. Ohje paloeristystä vastaavasta turvallisuustasosta koneistotilojen ja keittiöiden rajapinnoille

Määräystulkinnat. Ohje paloeristystä vastaavasta turvallisuustasosta koneistotilojen ja keittiöiden rajapinnoille Määräystulkinnat Kotimaan liikenteen matkustaja-alusten palomääräykset Ohje paloeristystä vastaavasta turvallisuustasosta koneistotilojen ja keittiöiden rajapinnoille Kotimaan liikenteen matkustaja-alusyrittäjien

Lisätiedot

Trafin ajankohtaiskatsaus

Trafin ajankohtaiskatsaus Trafin ajankohtaiskatsaus 31.3.2017 Ove Hagerlund Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ajankohtaista: Esiselvitys liikennehallinnon virastouudistuksesta (LIIVI) julkaistiin 17.2.2017 (ml. liikenteenohjaus)

Lisätiedot

Kotimaan liikenteen matkustaja-alusten palomääräykset

Kotimaan liikenteen matkustaja-alusten palomääräykset Kotimaan liikenteen matkustaja-alusten palomääräykset Kotimaanliikenteen matkustaja-alusyrittäjien turvallisuuspäivä 16.1.2015 Ylitarkastaja Kaija Tuomola, Trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Lisätiedot

Matkustaja-alusinfopäivä Juuso Halin

Matkustaja-alusinfopäivä Juuso Halin Matkustaja-alusinfopäivä 18.1.2019 Juuso Halin Alusturvallisuuslain muutos, taustaa Muutokset alusturvallisuuslakiin ja lakiin matkustaja-aluksen henkilöluetteloista Löytyvät HE:stä 198/2018 Hallituksen

Lisätiedot

Ajankohtaista sääntelystä - Kotimaanliikenteen matkustaja-alusyrittäjien

Ajankohtaista sääntelystä - Kotimaanliikenteen matkustaja-alusyrittäjien Ajankohtaista sääntelystä - Kotimaanliikenteen matkustaja-alusyrittäjien turvallisuuspäivä Johtava asiantuntija Aleksi Uttula Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Käsiteltävät asiat HE 99/2014 Hallituksen

Lisätiedot

Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaan matkoilla liikennöivien matkustaja-alusten turvallisuus

Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaan matkoilla liikennöivien matkustaja-alusten turvallisuus Perustelumuistio 1(6) 20.3.2017 Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaan matkoilla liikennöivien matkustaja-alusten turvallisuus Määräyksen tausta ja säädösperusta Vuoden 2010 alusta voimaan

Lisätiedot

Alusten päiväkirjat ja niihin tehtävät merkinnät (TRAFI/35849/ /2015)

Alusten päiväkirjat ja niihin tehtävät merkinnät (TRAFI/35849/ /2015) Perustelumuistio 1(7) 4.7.2017 Alusten päiväkirjat ja niihin tehtävät merkinnät (TRAFI/35849/03.04.01.00/2015) Määräyksen tausta ja säädösperusta Merilain (674/1994) muuttamista koskeva hallituksen esitys

Lisätiedot

Kalastusalusten turvallisuus

Kalastusalusten turvallisuus 1 (6) Antopäivä: 20.12.2012 Voimaantulopäivä: 1.1.2013 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009), 21 :n 3 momentti ja 23 :n 1

Lisätiedot

Laki. merilain muuttamisesta

Laki. merilain muuttamisesta Laki merilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan merilain (674/1994) 18 luvun 5 :n 4 momentti, muutetaan 18 luvun 1 4, 5 :n otsikko ja 3 momentti, 6 :n 4 momentti sekä 8 ja 15, sellaisina

Lisätiedot

OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille

OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille Perustelumuistio 1(5) 22.8.2018 OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille Määräyksen tausta ja säädösperusta Määräyksen säädösperusta on ilmailulain (864/2014) 157, jonka mukaan Liikenteen

Lisätiedot

MÄÄRÄYSLUONNOS Poikkeukset kuljettajaopetuksen vähimmäismääristä ja pimeällä ajamisen opetukseen soveltuva ajankohta

MÄÄRÄYSLUONNOS Poikkeukset kuljettajaopetuksen vähimmäismääristä ja pimeällä ajamisen opetukseen soveltuva ajankohta 1 (5) Antopäivä: xx.xx.2013 Säädösperusta: Ajokorttilaki (386/2011) 37 Voimaantulopäivä: 10.6.2013 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Tällä määräyksellä kumotaan Ajoneuvohallintokeskuksen ohje 19/2008

Lisätiedot

Ajankohtaista pätevyysasioista

Ajankohtaista pätevyysasioista Ajankohtaista pätevyysasioista Santeri Lunkka Merenkulun pätevyydet -yksikkö Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Laki liikenteen palveluista (liikennekaari) Liikenteen palveluista annettu lain II-vaihe

Lisätiedot

Ajankohtaista miehitysja pätevyysasioista. Santeri Lunkka Merenkulun pätevyydet-yksikkö

Ajankohtaista miehitysja pätevyysasioista. Santeri Lunkka Merenkulun pätevyydet-yksikkö Ajankohtaista miehitysja pätevyysasioista Santeri Lunkka Merenkulun pätevyydet-yksikkö Säädösmuutokset 1.7.2018 Laki liikenteen palveluista (320/2017) Laivaväkilaki (1687/2009) Miehitysasetus (508/2018)

Lisätiedot

Matkustaja-alusyrittäjien turvallisuuspäivä

Matkustaja-alusyrittäjien turvallisuuspäivä Matkustaja-alusyrittäjien turvallisuuspäivä 31.3.2017 Juuso Halin Johtava asiantuntija Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Uusi katsastusmääräys Määräys on luonnosvaiheessa Tullessaan voimaan kumoaa

Lisätiedot

HE 23/2017 vp: Liikenne- ja viestintävaliokunta Jenni Rantio

HE 23/2017 vp: Liikenne- ja viestintävaliokunta Jenni Rantio HE 23/2017 vp: Merilain, alusturvallisuuslain ja merityösopimuslain muuttaminen; Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO:n) arviointeja ja tarkastuksia koskevat yleissopimusten muutokset Liikenne- ja viestintävaliokunta

Lisätiedot

Uuden määräyksen antaminen on tarpeen, koska määräykseen tehdään jäljempänä yksityiskohtaisissa perusteluissa kuvattuja muutoksia.

Uuden määräyksen antaminen on tarpeen, koska määräykseen tehdään jäljempänä yksityiskohtaisissa perusteluissa kuvattuja muutoksia. Perustelumuistio 1(6) Laatimisaika TRAFI/13222/03.04.01.00/2013 Laivaväen pätevyydet Määräyksen tausta ja säädösperusta Voimassa oleva määräys laivaväen pätevyyksistä (Trafi) on 26.2.2013 antanut laivaväestä

Lisätiedot

Matkustaja-alusyrittäjien turvallisuuspäivä

Matkustaja-alusyrittäjien turvallisuuspäivä Matkustaja-alusyrittäjien turvallisuuspäivä 19.1.2017 Juuso Halin Johtava asiantuntija Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Uusi katsastusmääräys Määräys on luonnosvaiheessa Tullessaan voimaan kumoaa

Lisätiedot

STCW uusi kansallinen lainsäädäntö

STCW uusi kansallinen lainsäädäntö STCW uusi kansallinen lainsäädäntö TIEDOTUSTILAISUUS TRAFI/Helsinki 11.3.2013 Jukka Tuomaala Ylitarkastaja Lupakirjat ja Pätevyydet Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Miehitystä ja pätevyyksiä koskevat

Lisätiedot

Kotimaan liikenteen matkustaja-alusyrittäjien turvallisuusinfo 21.1.2016

Kotimaan liikenteen matkustaja-alusyrittäjien turvallisuusinfo 21.1.2016 Kotimaan liikenteen matkustaja-alusyrittäjien turvallisuusinfo 21.1.2016 Ohje alusten paloturvallisuutta koskevassa määräyksessä vaadittavaa paloeristystä vastaava turvallisuustaso koneistotilojen ja keittiöiden

Lisätiedot

Määräyshankepäätös 1(5) Kelpoisuusvaatimukset liikenteen lääkäri- ja psykologijärjestelmissä

Määräyshankepäätös 1(5) Kelpoisuusvaatimukset liikenteen lääkäri- ja psykologijärjestelmissä 1(5) Määräyshankepäätös Määräyksen nimi Määräyksen asianumero Määräyksen tausta ja tavoite (miksi määräyshankkeeseen ryhdytään, mitkä ovat sen tavoitteet, mitä strategisia päämääriä hanke palvelee) Kelpoisuusvaatimukset

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 139/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi painelaitelain 27 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi painelaitelain 27 :n 3 momenttia. Lain siirtymäsäännöksen

Lisätiedot

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS LUO Määräys 1 (5) Asianumero Antopäivä: 10.10.2014 Säädösperusta: Ilmailulaki (1194/2009) 45 Voimaantulopäivä: 14.10.2014 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot: Tällä

Lisätiedot

Määräys 1 (32) TRAFI/7200/03.04.01.00/2011

Määräys 1 (32) TRAFI/7200/03.04.01.00/2011 1 (32) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimaantulopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009) 23 :n 1 momentti ja 83

Lisätiedot

Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin

Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin Tieliikenteen säädösinfo Susanna Metsälampi 27.11.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Lainsäädäntökokonaisuus on palapeli EU-säädökset (asetukset

Lisätiedot

Norminsiirto II ja automääräys

Norminsiirto II ja automääräys Norminsiirto II ja automääräys Tieliikenteen säädösinfo 8.11.2016 Erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Aluksi historiaa: Norminsiirto I -hanke 1.1.2015 voimaan

Lisätiedot

Alusten koneistot LUONNOS 2.10.2014

Alusten koneistot LUONNOS 2.10.2014 llluonnos Määräys 1 (4) Antopäivä: xx.xx.2014 Voimaantulopäivä: [1.1.2015] Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009), 15 :n 3

Lisätiedot

Määräystä on muutettu vuonna 2016 vuonna 2016 (TRAFI/118442/ /2016, muutosmääräys). Muutosmääräys tuli voimaan

Määräystä on muutettu vuonna 2016 vuonna 2016 (TRAFI/118442/ /2016, muutosmääräys). Muutosmääräys tuli voimaan Perustelumuistio 1(7) 28.6.2018 Laivaväen pätevyydet Määräyksen tausta ja säädösperusta Nykyinen määräys laivaväen pätevyyksistä (Trafi) on 1.3.2013 antanut laivaväestä ja aluksen turvallisuusjohtamisesta

Lisätiedot

HE 23/2017 vp merilain ja eräiden muiden lakien muuttaminen ja IMO:n yleissopimusten voimaansaattaminen

HE 23/2017 vp merilain ja eräiden muiden lakien muuttaminen ja IMO:n yleissopimusten voimaansaattaminen HE 23/2017 vp merilain ja eräiden muiden lakien muuttaminen ja IMO:n yleissopimusten voimaansaattaminen Liikenne- ja viestintävaliokunta 7.4.2017 Reetta Timonen Esa Pasanen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti

Lisätiedot

Vaatimuksenmukaisuus. Osastonjohtaja Sanna Sonninen

Vaatimuksenmukaisuus. Osastonjohtaja Sanna Sonninen Uusi Trafi Vaatimuksenmukaisuus ja lupa-asiat Osastonjohtaja Sanna Sonninen Eläköön.fi kampanjointi -tee liikenneturvallisuuslupauslli l Liikenteen turvallisuusvirasto 2 Trafi merenkulun lupaviranomaisena

Lisätiedot

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017 Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017 Tieliikennelain kokonaisuudistus Kokonaisuudistus on edennyt eduskuntaan (23.11.2017) HE 180 / 2017 (23.11.2017) Nykyinen laki vuodelta 1981 (täydentäviä

Lisätiedot

Trafin ajankohtaiset kuulumiset

Trafin ajankohtaiset kuulumiset Trafin ajankohtaiset kuulumiset Läntinen valvontayksikkö Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Päivän ohjelma Päivän ohjelma 10:00 10:20 Trafin tilannekatsaus (Jan Welander Trafi) 10:20 10:45 Työturvallisuusopas

Lisätiedot

ANNEX LIITE. ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI

ANNEX LIITE. ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.5.2018 COM(2018) 315 final ANNEX LIITE ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI merenkulkijoiden vähimmäiskoulutuksesta annetun direktiivin 2008/106/EY muuttamisesta

Lisätiedot

Määräys autojen ja niiden perävaunujen teknisistä vaatimuksista

Määräys autojen ja niiden perävaunujen teknisistä vaatimuksista Määräys autojen ja niiden perävaunujen teknisistä vaatimuksista Tieliikenteen säädösinfo 31.10.2017 Erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Trafin määräys: Autojen

Lisätiedot

Alusten päiväkirjat ja niihin tehtävät merkinnät

Alusten päiväkirjat ja niihin tehtävät merkinnät luonnosluonnos Määräysluonnos 1 (8) Antopäivä: xx.xx.201x Voimaantulopäivä: xx.xx.201x Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Merilaki (674/1994), 18 luvun 2 :n 4 momentti, 3 :n 4 momentti ja 4 :n 6 momentti

Lisätiedot

Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo

Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo 27.11.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ajoneuvon nastarenkaiden vaatimukset

Lisätiedot

Ajankohtaista pätevyysasioista

Ajankohtaista pätevyysasioista Ajankohtaista pätevyysasioista Santeri Lunkka Merenkulun pätevyydet -yksikkö Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Laki liikenteen palveluista (liikennekaari) Liikenteen palveluista annettu laki eduskunnan

Lisätiedot

Rajavartiolaitoksen ilmailu GEN M1-12

Rajavartiolaitoksen ilmailu GEN M1-12 Perustelumuistio 1(5) 23.5.2016 Rajavartiolaitoksen ilmailu GEN M1-12 Määräyksen tausta ja säädösperusta Rajavartiolaitoksen ilmailua koskeva määräys annetaan ilmailulain (864/2014) 8, 33 ja 57 :n perusteella.

Lisätiedot

Laivaväen lisäpätevyydet

Laivaväen lisäpätevyydet 1 (6) Antopäivä: 26.2.2013 Voimaantulopäivä: 1.3.2013 Voimassa: toistaiseksi Lainsäädäntö, johon ohje perustuu: Laki laivaväestä ja aluksen turvallisuusjohtamisesta (1687/2009), Valtioneuvoston asetus

Lisätiedot

Ajankohtaista katsastuksista. Kuopio Ilkka Salminen

Ajankohtaista katsastuksista. Kuopio Ilkka Salminen Ajankohtaista katsastuksista Ilkka Salminen Ilkka.salminen@traficom.fi Esityksen sisältö Alusturvallisuuslain muutos Muutoksia määritelmiin Katsastustoiminnan muutokset Muutokset alusten katsastuksiin

Lisätiedot

HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta

HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta Keskustelutilaisuus 7.5.2015 Aikataulua Lausuntovaihe päättyy 8.5.2015 Lausuntoyhteenveto ja mahdolliset tarkistukset säädöksiin toukokuu Käännättäminen

Lisätiedot

Paapuuri Oy / Markku Saiha

Paapuuri Oy / Markku Saiha Paapuuri Oy / Markku Saiha Asiakkaan kuljettaminen vesillä Lähtökohta on, että miehitettynä vuokrattu vene on katsastettava vuokraveneeksi ja kuljettajalla on oltava vuokraveneen kuljettajankirja. Vuokravene

Lisätiedot

KANTAVIA RAKENTEITA KOSKEVAT SÄÄDÖKSET. Tilannekatsaus Eurokoodi 2013 seminaari, Yli-insinööri Jukka Bergman

KANTAVIA RAKENTEITA KOSKEVAT SÄÄDÖKSET. Tilannekatsaus Eurokoodi 2013 seminaari, Yli-insinööri Jukka Bergman KANTAVIA RAKENTEITA KOSKEVAT SÄÄDÖKSET Tilannekatsaus Eurokoodi 2013 seminaari, 11.12.-13 Yli-insinööri Jukka Bergman Tausta määräyskokoelman uudistamiselle MRL 13, MRL 117 (=> 1.1.2013) MRL:ia täydentävät

Lisätiedot

Hyväksyttyjen luokituslaitosten antamia luokitusmerkintöjä vastaavat suomalaiset jääluokat ja jääluokan vahvistaminen

Hyväksyttyjen luokituslaitosten antamia luokitusmerkintöjä vastaavat suomalaiset jääluokat ja jääluokan vahvistaminen L MääräysLUONNOS 1 (11) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimaantulopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki alusten jääluokista ja jäänmurtaja-avustuksesta (1121/2005) 4 :n 2 momentti ja

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 6.10.2015 COM(2015) 483 final 2015/0234 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Maailman kauppajärjestön ministerikokouksessa esitettävästä Euroopan unionin kannasta siltä osin kuin on

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 50. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 50. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 4.04.07 Sivu / 58/07.00.0 Ympäristölautakunta 4 9..07 Kaupunginhallitus 7 0.4.07 50 Espoon kaupungin ympäristönsuojelumääräysten päivittäminen Valmistelijat / lisätiedot: Erja Tiihonen, puh.

Lisätiedot

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia,

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, jotta se vastaisi sanamuodoltaan voimassa olevaa lakia tarkemmin

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.12.2006 KOM(2006) 910 lopullinen 2006/0305 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI rahoitusvälineiden markkinoista annetun direktiivin 2004/39/EY

Lisätiedot

Luotsin ohjauskirjan myöntämisen edellytykset ja merikapteeninkirjan uusiminen vastaavalla palvelulla luotsina

Luotsin ohjauskirjan myöntämisen edellytykset ja merikapteeninkirjan uusiminen vastaavalla palvelulla luotsina 1 (7) Antopäivä: 24.3.2014 Voimaantulopäivä: 24.3.2014 Voimassa: toistaiseksi Asiaan liittyvät säännökset ja määräykset: Luotsauslaki (940/2003), valtioneuvoston asetus luotsauksesta (246/2011), Liikenteen

Lisätiedot

Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 Sidosryhmätilaisuus 9.10.2014

Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 Sidosryhmätilaisuus 9.10.2014 Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 Sidosryhmätilaisuus 9.10.2014 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Miksi uusi määräys annetaan? Ultramääräyksillä

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus luotsauksesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään luotsauslain (940/2003) nojalla: 1 Asetuksen tarkoitus Tällä asetuksella annetaan luotsauslaissa (940/2003) tarkoitetut

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi laivaväen työ- ja asuinympäristöstä sekä ruokahuollosta aluksella annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

MERITURVALLISUUS- MÄÄRÄYS

MERITURVALLISUUS- MÄÄRÄYS Antopäivä: 23.11.2010 Liikenteen turvallisuusvirasto TRAFI/31299/03.04.01.00/2010 MERITURVALLISUUS- MÄÄRÄYS Voimassaoloaika: 1.12.2010 - toistaiseksi Säädösperusta: Laki alusten jääluokista ja jäänmurtaja-avustuksesta

Lisätiedot

STUKin uudet päätökset ja ST ohjeet

STUKin uudet päätökset ja ST ohjeet STUKin uudet päätökset ja ST ohjeet Sädehoitofyysikoiden 33. neuvottelupäivät, Säätytalo 9. 10.6.2016 Tarkastaja Sampsa Kaijaluoto Uudet ST ohjeet ja päätökset Numero Aihe Julkaisupäivä ST 1.8 Säteilyn

Lisätiedot

Merenkulkulaitos TIEDOTUSLEHTI NRO 11/ ERÄIDEN HENGENPELASTUSLAITTEIDEN MAARAAIKAISHUOLTO

Merenkulkulaitos TIEDOTUSLEHTI NRO 11/ ERÄIDEN HENGENPELASTUSLAITTEIDEN MAARAAIKAISHUOLTO Merenkulkulaitos TIEDOTUSLEHTI NRO 11/18.6.1999 ERÄIDEN HENGENPELASTUSLAITTEIDEN MAARAAIKAISHUOLTO Merenkulkulaitos on 16.6.1999 antanut päätöksen eräiden hengenpelastuslaitteiden määräaikaishuollosta.

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 47/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi painelaitelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi painelaitelakia. Lakiin ehdotetaan lisättäväksi uusi

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.7.2016 COM(2016) 440 final 2016/0202 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS pöytäkirjan (2015) tekemisestä Euroopan unionin puolesta siviili-ilma-alusten kauppaa koskevan sopimuksen

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 28.5.2008 KOM(2008) 336 lopullinen 2008/0108 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS maatalouden yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1234/2007 muuttamisesta

Lisätiedot

Matkustajaalusturvallisuusdirektiivien. muuttaminen. liikenne- ja viestintävaliokunta

Matkustajaalusturvallisuusdirektiivien. muuttaminen. liikenne- ja viestintävaliokunta Matkustajaalusturvallisuusdirektiivien muuttaminen liikenne- ja viestintävaliokunta 22.9.2016 Ylitarkastaja Maija Rönkä Hallitusneuvos Katja Viertävä 1 Komission ehdotukset 1) Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

LENNOKKITOIMINTA SUOMEN ILMAILULIITOSSA 2020 ALKAEN

LENNOKKITOIMINTA SUOMEN ILMAILULIITOSSA 2020 ALKAEN SUOMEN ILMAILULIITTO Suunnitelma 1 (7) 14.7.2019 LENNOKKITOIMINTA SUOMEN ILMAILULIITOSSA 2020 ALKAEN Suomen Ilmailuliitto ry, Versio 0.9 / 14.7.2019 SUOMEN ILMAILULIITTO RY 2 (7) Sisällysluettelo Versionhallinta

Lisätiedot

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.7 Rahoitusriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.5.2016 COM(2016) 261 final 2016/0135 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EU Keski-Amerikka-assosiaationeuvostossa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta Euroopan unionin

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.4.2015 COM(2015) 146 final 2015/0071 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta Kansainvälisessä merenkulkujärjestössä meriympäristön suojelukomitean 68. istunnossa

Lisätiedot

HE 89/2006 vp. 2. Toiminnan tavoite Teknologian kehittämiskeskuksesta

HE 89/2006 vp. 2. Toiminnan tavoite Teknologian kehittämiskeskuksesta HE 89/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi teknologian kehittämiskeskuksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi teknologian kehittämiskeskuksesta

Lisätiedot

Veturit ja henkilöliikenteen liikkuva kalusto

Veturit ja henkilöliikenteen liikkuva kalusto Määräys 1 (6) Antopäivä: 22.1.2013 Voimaantulopäivä: 24.1.2013 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 :n kohta 4 Komission päätös 2011/291/EU Euroopan laajuisen tavanomaisen

Lisätiedot

Rautatietunnelit. Määräyksen tausta ja säädösperusta. Perustelumuistio 1(5) Määräyksen tausta

Rautatietunnelit. Määräyksen tausta ja säädösperusta. Perustelumuistio 1(5) Määräyksen tausta Perustelumuistio 1(5) 17.10.2014 Rautatietunnelit Määräyksen tausta ja säädösperusta Määräyksen tausta Euroopan laajuisen rautatiejärjestelmän kehittämisellä pyritään rautatieliikenteen kilpailukyvyn parantamiseen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (1) Kaupunginvaltuusto 104 10.11.2014. 104 Asianro 157/01.00.00/2014. Kaupunginhallitus 27.10.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (1) Kaupunginvaltuusto 104 10.11.2014. 104 Asianro 157/01.00.00/2014. Kaupunginhallitus 27.10. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (1) 104 Asianro 157/01.00.00/2014 Johtosääntö toimivallasta henkilöstöasioissa muuttaminen Kaupunginhallitus 27.10.2014 376: Henkilöstöjohtaja Markku Mattila Työnantajapalvelu

Lisätiedot

HE 100/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain muuttamiseksi

HE 100/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain muuttamiseksi Hallituksen esitys eduskunnalle ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain muuttamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi 1 päivänä joulukuuta 2015 voimaan tulevan ampumaaselain

Lisätiedot

HE 271/2016 Ateenan yleissopimuksen hyväksymisestä. Liikenne- ja viestintävaliokunta Hallitusneuvos Tiina Ranne

HE 271/2016 Ateenan yleissopimuksen hyväksymisestä. Liikenne- ja viestintävaliokunta Hallitusneuvos Tiina Ranne HE 271/2016 Ateenan yleissopimuksen hyväksymisestä Liikenne- ja viestintävaliokunta 15.2.2017 Hallitusneuvos Tiina Ranne 1 Ateenan yleissopimus Matkustajien ja matkatavaroiden kuljettamisesta meritse tehty

Lisätiedot

Ajankohtaista pätevyys- ja miehitysasioista

Ajankohtaista pätevyys- ja miehitysasioista Ajankohtaista pätevyys- ja miehitysasioista Santeri Lunkka ylitarkastaja Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Manilan muutosten siirtymäaika päättyi 31.12.2016 Tämän jälkeen tulleet hakemukset käsitellään

Lisätiedot

Esteettömyys rautatiejärjestelmässä

Esteettömyys rautatiejärjestelmässä 1 (5) Antopäivä: 18.12.2014 Voimaantulopäivä: 1.1.2015 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 Voimassa: toistaiseksi EU-asetus, jonka avoimia kohtia ja erityistapauksia määräys koskee: Komission

Lisätiedot

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Hallitussihteeri 11.5.2017 Eriika Melkas EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ Pääasiallinen sisältö Tiettyjen julkisten ja yksityisten

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Asiakasvalitusten käsittely Dnro FIVA 16/01.00/2018 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Palaute määräyksistä ja ohjeista 4/2015 (Dnro FIVA 9/01.00/2015) Lausuntopyyntö 4/2017 Dnro FIVA 11/01.00/2017

Palaute määräyksistä ja ohjeista 4/2015 (Dnro FIVA 9/01.00/2015) Lausuntopyyntö 4/2017 Dnro FIVA 11/01.00/2017 Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus) Finanssivalvonnan vastaus Sosiaali- ja terveysministeriö Valtiovarainministeriö Vakuutuskassat ry 4.3.1 (kohta 24) 4.3.1 (kohta 25) 4.3.1

Lisätiedot

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.5 Korkoriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita rahoitusmarkkinoilla

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi 1 (7) Antopäivä: 17.06.2015 Voimaantulopäivä: 01.07.2015 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Muutostiedot: Soveltamisala: O-luokan ajoneuvot Sisällysluettelo

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 21. marraskuuta 2017 (OR. en) 2017/0060 (COD) PE-CONS 52/17 TRANS 415 DELACT 189 CODEC 1608 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: EUROOPAN PARLAMENTIN

Lisätiedot

Tämä alkaa aiheuttaa ongelmia, koska siirtymä-ajan säännöksiä aletaan poistaa.

Tämä alkaa aiheuttaa ongelmia, koska siirtymä-ajan säännöksiä aletaan poistaa. LAUSUNTOPYYNTÖTAULUKKO Määräys OPS M6-1 1(6) TRAFI/35830/03.04.00.00/2017 Määräysluonnoksen kohta Uusi kohta: 2.3.8 Mahdollinen muutosehdotus perusteluineen tai muu huomio Laskuvarjon huoltaja saa korjata,

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.12.2006 KOM(2006) 909 lopullinen 2006/0282 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI säännellyillä markkinoilla kaupankäynnin kohteeksi otettavien

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 29/2006 vp Hallituksen esitys laiksi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2005 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Ympäristöministeriön suunnitelma kevätistuntokaudella 2017 annettavista hallituksen esityksistä

Ympäristöministeriön suunnitelma kevätistuntokaudella 2017 annettavista hallituksen esityksistä Ympäristöministeriön suunnitelma kevätistuntokaudella 2017 annettavista hallituksen esityksistä 19.1.2017 Lisätietoja: Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn, riitta.ronn@ym.fi, p. 0295250255 HE laiksi rakennuksen

Lisätiedot

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS 1 (5) Antopäivä: 5.6.2019 Voimaantulopäivä: 6.6.2019 Säädösperusta: Laki liikenteen palveluista (320/2017) 131 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot: Tällä määräyksellä

Lisätiedot

Luotsaustutkinnot ja koeluotsaus

Luotsaustutkinnot ja koeluotsaus 1 (8) Antopäivä: 30.12.2016 Voimaantulopäivä: 1.1.2017 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Luotsauslaki (940/2003) 11 a :n 4 momentti, 11 b :n 6 momentti, 12 :n 3 momentti, 14 :n 6 momentti ja 16 :n

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 167/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi laivaväen lääkärintarkastuksista. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 167/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi laivaväen lääkärintarkastuksista. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 167/2010 vp Hallituksen esitys laiksi laivaväen lääkärintarkastuksista Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi laivaväen lääkärintarkastuksista (HE 102/2010 vp). Valiokuntakäsittely

Lisätiedot

Liite II huolto-ohjelma

Liite II huolto-ohjelma Liite II huolto-ohjelma Jukka Parviainen 4.10.2017 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ilmailulaki 864/2014 34 Lentokelpoisuuden ylläpitäminen Ilmailuun käytettävän ilma-aluksen omistajan, haltijan

Lisätiedot

Voimassa: toistaiseksi

Voimassa: toistaiseksi Määräysluonnos 1 (1) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimaantulopäivä: 13.11.2014 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Tämä ilmailumääräys on annettu ilmailulain xx/2014 11 :n nojalla. Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö:

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.4.2019 C(2019) 2910 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 23.4.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 täydentämisestä siltä osin kuin on

Lisätiedot