ELINKEINOPALVELUT JA TYÖLLISYYS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ELINKEINOPALVELUT JA TYÖLLISYYS"

Transkriptio

1 ELINKEINOPALVELUT JA TYÖLLISYYS työryhmäraportti

2 Elinkeinopalvelut ja työllisyys työryhmä Raportti Työryhmässä: Marko Järvenpää, Sirkka Köykkä, Jarmo Määttä (pj), Pauli Salminen (siht), Hannu H. Saarinen (siht) Matti Setälä, Sami Sulkko, Miika Tuki 1. Nykytilan kuvaus FSKK Oy:n tehtävät Lounais-Hämeen Yrityskeskus Oy:n perustava yhtiökokous: Perustuu kuntien väliseen yhteistoimintasopimukseen, jossa tehtäväksi määritelty: Elinkeinopoliittisten kehittämishankkeiden suunnittelu, toteuttaminen ja rahoituksen kokoaminen sekä elinkeinopalveluiden järjestäminen Lounais -Hämeen alueella Hallituksen lukumäärä 7, joista Forssan kaupunki nimeää 3 ja muut kunnat kukin yhden. Hallituksen puheenjohtajan nimeää Forssan kaupunki ja varapuheenjohtajan muut osakkaat Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy: Toimintaa laajennetaan aluekeskustoiminnalla. Yhtiön tehtäviksi määritetty: Yhtiön toimialana on kehittämishankkeiden koordinointi, suunnittelu ja toteuttaminen sekä elinkeinopalveluiden järjestäminen Forssan seutukunnan alueella. Yhtiö harjoittaa yritysneuvontaa, kokoaa ja julkaisee kehittämiseen liittyviä tilastotietoja, edistää yritysten, oppilaitosten, tutkimuslaitosten ja kuntien yhteistoimintaa sekä toimii seudun matkailun kehittäjänä. Yhtiö markkinoi Forssan seutua ja toimii seudullisena edunvalvojana toimialoillaan : Seutukunnan hankesalkkuun sisältyvät hankkeet rahoitetaan yhdessä, mutta hankkeisiin sisältyvät ja muut infrakustannukset maksaa hankkeen sijaintikunta/-kunnat hallituksen uudistaminen, edellytyksenä yrittäjyysnäkemys: yhtiön hallituksessa istuu kuntien nimeämät yrittäjätaustaiset jäsenet 2014 Rakenneselvityksessä mukana seudun kunnista neljä eli Forssa, Humppila, Jokioinen ja Tammela, mukana myös Ypäjän edustaja Forssan seudulla toimii kuntien ja yritysten lisäksi merkittäviä toimijoita: Eerikkilän Urheiluopisto, FAI & Faktia, Hamk, MTT, Ypäjän Hevosopisto. Nykytila ja tulevaisuus:

3

4 Ylivoimaisesti alueen suurin hanke on Humppilan HEA (Humppila Eco Airport logistiikkakeskus). Sen työllistävä vaikutus olisi tuhansia henkilöitä. Forssan seudulle on kasvamassa biotalouden klusteri. Biojalostamon mahdollisuuksia tutkitaan samalla kun rahoitus- ja kaavalliset valmiudet ovat tutkinnan alla. Kaavoittajat Sirkka Köykkä ja Miika Tuki ovat tehneet hyvän muistion, jota käytetään tässäkin s oveltuvin osin. Kaiken kaikkiaan Forssan seudun saavutettavuus Etelä-Suomen Turku-Tampere-Helsinki kolmion keskellä on ihanteellinen. Joskin strateginen asema on heikentynyt lähistön muihin vähän suurempiin kaupunkiseutuihin verrattuna. Esim. Riihimäen ympärille tullee uusi kunta. Forssan seutu pyrkii olemaan energiaomavarainen vuoteen 2020 mennessä. Tällä saralla ns. vihreällä energialla on myös merkittävä brändiarvo. Elinvoiman lisäämiseksi ja työttömyyttä vastaan taistelussa kaikki keinot on otettava käyttöön.

5 2. Palvelujen yhtäläisyydet ja erot Nykytilanteessa kunnat ja FSKK hoitavat merkittävän osan elinkeinotoimintaa, siinä osana maankäyttö- ja kaavoitusasiat sekä kiinteistöjen välitys. Elinkeinopalvelujen suhteen alue on yhtenäinen ja elinkeinotoiminnan perusneuvonta ja yritysten kehittämisasiat hoidetaan seudullisesti kuntien osalta 100% FSKK:n kautta. Seudun yrittäjäjärjestöt toimivat aktiivisesti ja antavat tukea omille jäsenilleen kuntakohtaisesti. 3. Keskeiset huomiot yhdistymisen vaikutuksista (edut ja haitat) Tilanteessa, jossa kunnat olisivat yhdistettyinä ei enää olisi välttämätöntä tarvetta erilliselle kehittämisyhtiölle. Seutu tulee nähdä elinkeinojen kehityksessä jo nyt yhteisenä risteysalueena: vt2/vt9 vt2/vt10 vt10/kt52

6 4. Mitä mahdollisuuksia saatavuuden, saavutettavuuden, kustannustehokkuuteen ja tuottavuuden parantamiseksi on löydettävissä Sijainti ja työvoiman saatavuus on alueella hyvä. Seudun kilpailuetuna on tonttien ja asumisen ym. edullisuus ja saatavuus. Yhteisenä kuntana neuvotteluasema vahvistuu päätöksenteossa kun vastapuolella on yksi taho, jonka kanssa neuvotellaan (vrt. kuntarajat byrokratia/joustavuus neuvottelussa). Seudulla on mahdollisuus asua edullisemmin ja turvallisemmin, hyvin yhteyksien avulla voidaan yhtenä kilpailutekijänä huomioida myös etätyönteon mahdollisuus. Pitkällä aikavälillä etätyö tuo myös työhyvinvoinnin esiin. Toki kaikkiin ammatteihin ei voida etätyöntekoa soveltaa. Väestöön kohdistuvat indikaattorit antavat syytä huoleen. Mikäli seudun väestön määrän vähenemistä ei saada pysäytettyä sekä ikärakennetta muuttoliikkeellä korjattua tulee työvoiman saannista merkittävä kilpailun rajoite. Koska imu suuriin kasvukeskuksiin vie etupäässä nuorta ja koulutettua väestöä, osaajia ja tekijöitä ei enää seudulla riitä. Tämä puolestaan johtaa yritys sijoittumiseen alueille, joilla rekrytointi ei tuota ylimääräistä ongelmaa. Yhtenä tarkasteltavana näkökohtana nousee väistämättä esiin työperäinen maahanmuutto ja sen asettamat vaatimukset esim. nykyiselle koulutusjärjestelmälle. Meillä ei ole varaa menettää nuorista ikäluokista yhtään tulevaisuuden osaajaa, jotenka työllistämisasiat on pidettävä seudun omissa käsissä, tiiviissä yrityselämän ohjauksessa. Tältä osin tiiviimpi yhteys kehittämisyhtiöön olisi perusteltua Pääoma on aina ollut elinkeinoelämän yksi keskeinen tekijä. Tulevaisuudessa osaamispääoma nousee ratkaisevaksi ja sen kerääminen, liikuttelu ja hallinta ovat huomattavasti perinteistä rahaliikennettä haastavampaa. Kilpailutekijänä voidaan myös mainita yksilön hiilijalanjäljen väheneminen, sillä kompaktilla seudulla matkat eivät ole pitkiä ja asiointi on helppoa ja joustavaa. Kilpailutekijänä vaikuttaa yritysten hyvä sijoittuminen asiakkaiden lähelle. Seudulla on vielä paljon mm. yritystonttitilaa. Mahdollisuudet toimia yhtenä tahona isojen toimijoiden tonttivarauksissa ja kaavoituksessa. Seudulla on myös vahva agraarikulttuuri. Maaseutu pitäisi huomioida niin matkailun, asumisen kuin myös mm. lähiruuan tuottajana. Joukkoliikenteen toimivuus mm. työasioinnissa erittäin tärkeää ja sen kehittäminen yhden kunnan alueena tehokkaampaa. 5. Palvelujen organisointi ja järjestämistavat Yhtenä kuntana ei ole tarvetta erilliselle kehittämisyhtiölle, vaan toiminnat voidaan johtaa kaupungin toimintana. Myös maankäytön helppous, verkostojen merkitys ja ulkoisten kumppanien merkitys kasvaa.

7 Järjestetään toiminnot sitten yhden tai useamman kunnan mallilla, tulee strategisen johtamisen olla johdonmukaista. Se ei saa olla organisaatioriippuvaista, keskinäiseen kyräilyyn meillä ei ole varaa. Monien palveluiden osalta tulemme tilanteeseen jossa yhteistyötä on pakko tehdä nykyisen seudun ja maakunnan ulkopuolelle. Yhtenäinen koordinointi, mutta paremmin ja tehokkaammin oikeita resursseja käyttäen. Palveluja tuotetaan kustannustehokkaasti asiakkaille ja kuntien keskinäinen kilpailutilanne palvelutuotannossa paranee yhden kunnan koordinoidessa tarvittavat palvelut. Viestinnän ml. markkinoinnin tulisi olla nykyistä linjakkaampaa ja kohderyhmä tarkoin mietittyä. Erityisesti sähköisiä järjestelmiä (some) hyödyntävää ja tarkkaan vaikuttavuudeltaan seurattua. Seudullinen brändityö kuuluu kaikille, suuryrityksistä yksittäisille kansalaisille, ja viestin tulee olla selkeä. 6. Palveluverkon rakenne ja lähipalvelujen järjestäminen suhteessa nykyiseen Suhteessa nykyiseen ei juurikaan muutu. Hyvinä esimerkkeinä jo kuntien yhteiset toimivat kokonaisuudet eli hyvinvointikuntayhtymä ja kehittämiskeskus. Todennäköisesti uusi sote laki tulee muuttamaan palveluntuotantoa ja siihen liittyvää kehitystyötä siinä määrin, että varmistaaksemme Forssan mallin säilymisen ja kehittymisen tulee sekä kehittämistoimenpiteet että alan koulutus integroida tiiviisti Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (FSHKY, sosiaali- ja terveydenhuolto samassa organisaatiossa) ja HAMKn yhteyteen. Näin voidaan varmistaa riittävä uudistuminen ja lisäarvon syntyminen, mikä puolestaan tukee olemassaoloa. Yhtenä perusajatuksena tulee olla asiakkaiden kuuleminen sekä tasavertaisuus asuinpaikasta riippumatta, mikä puolestaan edellyttää uusien palvelumallien kehittämistä. Samoin yrittäjäksi aikovat ja jo toimivat yrittäjät ovat tasavertaisessa asemassa toimipaikastaan riippuen kun neuvonta ja palvelu ovat yhden tahon (ei viiden) järjestämää. Näiden esimerkkien valossa elinkeinotoiminnan suhteen palveluverkon rakenteeseen ei olisi tulossa muutosta. On muistettava myös tulevaisuuden painopisteiden muutos palvelu ja neuvonta siirtyvät enemmän sähköiseen muotoon, jolloin yhden tietoalustan hyödyntäminen tehokkaampaa kuin usean ei-yhteen toimivan. Lisäksi myös palveluverkon rakenteessa pystytään resurssit käyttämään tehokkaammin hyödyksi, kun palvelu sähköistyy varsinaiset paperityöt jäävät vähemmälle. 7. Kolmannen sektorin mahdollisuudet palvelutuotannossa Tärkeä huomioitava osa-alue, joka tulee kasvamaan tulevaisuudessa ja sen merkitys nousee joka tapauksessa on sitten yksi tai monta kuntaa. Perinteinen yrittäjyys saa uusia muotoja huolimatta kuntarakenteesta. Palvelusetelien hyödyntäminen auttaa yritystoiminnan lisääntymiseen ja yhden kunnan ollessa kyseessä, kasvattaa monipuolista palvelutarjontaa, lisää työllisyyttä ja hyvinvointia. Myös yhdistys- ja osuustoiminta laajenee ja palvelutarjonta monipuolistuu.

8 8. Keskeisiä kehitysaihioita Alla muutamia jo seudulla esiin nostettuja laajempia asiakokonaisuuksia kehitysideoiden pohjaksi: Biotalous tai laajennettuna kiertotalous, resurssitehokkuuden näkökulmasta Hajautettu energiantuotanto, vaihtoehtona suuryksiköille Vt2 kasvukäytävä ajattelu, mahdollisuus seudulle, ratkaisu metropolialueelle Kehittyvää logistiikkaa, tietotekniikasta globaaliin rahtitoimintaan Maaseudun tarjoamat mahdollisuudet esim. luontomatkailulle ja lähiruoalle Kasvuyritykset alueen vetureiksi, kohdennettua sparrausta Kehittämishankkeiden allokointi niille organisaatioille, joiden perustehtävää hanketoimintatuke suoraan; hyvinvointihankkeet Hykylle, koulutushankkeet Hamkille, työllisyyteen liittyvät hankkeet Fai/Faktia, Ammattikorkeakoulun ja Luonnonvarakeskuksen kehittämisresurssien yhteinen käyttäminen seudun elinvoimaisuuden kasvattamiseen Työperäisen maahanmuuton edistäminen alueen asukaskadon ja työvoimapulan vähentämiseksi Moni näistäkin vaatii toteutuakseen pääomia, mikä myös tulee ottaa huomioon. Omat kehittämispanokset tulee säilyttää sekä tarttua erityisellä innolla sellaisiin mahdollisuuksiin, joiden rahoitus tulisi muualta sekä edesauttaa tällaisten toteutumista. Yhteenveto vertailluista vaihtoehdoista elinkeinopalveluiden ja työllisyyden osalta Nykyinen kuntarakenne Totutut toimintatavat, mikäli säilyvät Reagointinopeus Yhteisöllisyys luontaista Yhden kunnan -malli Yhtenevät palvelut, ei keskinäistä kilpailua Selvempi strateginen fokus Suuruuden ekonomiaa Edunvalvonnassa painoarvoa

9 Yrityskannan muutos Forssa Humppila Jokioinen Tammela Aloittaneita vuonna 2013 Lopettaneita vuonna 2013 Muutos lkm ,0 % 10,0 % 8,0 % 6,0 % 4,0 % 2,0 % 0,0 % -2,0 % -4,0 % -6,0 % -8,0 % -10,0 % Pienten yritysten liikevaihdon kehitys I/2012- I/2014 I/2012 II/2012 III/2012IV/2012 I/2013 II/2013 III/2013IV/2013 I/2014 Koko maa Kanta-Hämeen maakunta Hämeenlinnan seutukunta Riihimäen seutukunta Forssan seutukunta

10 Aloittaneet ja lopettaneet yritykset Forssa Aloittaneita 061 Forssa Lopettaneita 103 Humppila Aloittaneita 103 Humppila Lopettaneita 169 Jokioinen Aloittaneita 169 Jokioinen Lopettaneita 834 Tammela Aloittaneita 834 Tammela Lopettaneita Yrityskannan kehitys Forssa Yrityskanta Humppila Yrityskanta Jokioinen Yrityskanta Tammela Yrityskanta

11 45 T&k-menot Forssan seutukunta milj T&k-menot Forssan seutukunta milj T&K toiminta T&k-henkilöstö Forssan seutukunta Tutkimustyövuodet Forssan seutukunta

12 Tuotannon bruttoarvo Forssa Tuotannon bruttoarvo Humppila Tuotannon bruttoarvo Jokioinen Tuotannon bruttoarvo Tammela Tuotannon bruttoarvo Tuotannon jalostusarvo Forssa Tuotannon jalostusarvo Humppila Tuotannon jalostusarvo Jokioinen Tuotannon jalostusarvo Tammela Tuotannon jalostusarvo

13 Henkilöstö; kaikki toimialat Henkilöstö Forssa Henkilöstö Humppila Henkilöstö Jokioinen Henkilöstö Tammela Liikevaihto; kaikki toimialat Liikevaihto (1000 euroa) Forssa Liikevaihto (1000 euroa) Humppila Liikevaihto (1000 euroa) Jokioinen Liikevaihto (1000 euroa) Tammela

14 Forssan seudun työpaikat; kahden toimialan vertailu C Teollisuus G Tukku- ja vähittäiskauppa

15 LIITTEET Elinkeinotyöryhmä Sirkka Köykkä ja Miika Tuki Isoa ja pientä sekä innovatiivista yhteistyötä. Tiivistelmä: Periaate: Monipuolinen teollisuus- ja tuotantorakenne -uusia toimialoja paikallisesta tuotannosta käsin. - Lähiruoka (Etelä-Suomen lähiruoka) ja sen tuotteistaminen. - Metsä raaka-aineena seudulla jalostettuna tuotteiksi esim. puurakennusteollisuuteen, puusepänteollisuuteen, puu- ja korjausrakentamiseen. - Seudun pellolla viljellyn tuotannon jatkojalostus tuo työpaikkoja sekä keskustoihin että kyliin. (Vilja, juurekset, ) - Paikallisista raaka-aineista energiateollisuus, isoja ja pieniä kokonaisuuksia tukeva rakenne - Ympäristöteollisuus: tuotteiden lisäksi puhtaan ympäristön osaaminen ja sen muuttaminen koulutukseksi ja markkinoitavaksi tuotteeksi. - Seudun luonto- ja kulttuuriympäristön hyödyntäminen luonto- ja kulttuurimatkailuteollisuuden alaksi. Kulttuuri- ja luontopaketit, reitit ja seudullinen yhteistyö sekä yhteistyö muiden palveluntarjoajien kanssa - Käsityöteollisuus uudeksi alaksi. Puusepänteollisuus, korjausrakentaminen - Kaikille toimialoille kehittämis- ja tukiorganisaatio. Olennaista on, mihin alueella halutaan profiloitua tulevaisuudessa. Elinkeinoelämässä seudulla on oltava yhteiset tavoitteet ja etenkin suuriin hankkeisiin on saatava koko seudun tuki. Seudullisesti asioista neuvottelemalla ja suurista linjoista sopimalla saadaan myös valmiudet nopeisiin ja kestäviin ratkaisuihin esim. elinkeinoihin liittyen. Yksittäisten alojen kuten ympäristöteknologian lisäksi tulee nostaa esiin kokonaisvaltainen puhdas asuminen ja ympäristö. Eri teollisuuden alat on hoidettava niin, ettei haittaa muulle toiminnalle kuten asumiselle ole. Luonnonvaroista ja arvoista on kehitettävä seudulle entistä enemmän elinkeinoja niin metsä- ja maataloustuotteiden jalostamista ja logistiikkaa kehittämällä kuin kansallispuistoja ja muita luonto- ja kulttuurikohteita ja niiden palveluja kehittämällä. ELINKEINOJEN NYKYTILA Forssan seudun merkittävät elinkeino- ja osaamisalat ovat: Maa- ja metsätalous: Loimijokilaakson peltoalaltaan suuret ja viljavat pellot ovat vielä nykyisinkin seudun elinkeinoelämän keltaista kultaa, ja seudulla on alan merkittäviä oppilaitoksia ja tutkimuslaitoksia. Metsätaloutta on erityisesti seudun itäosassa. Maatalouden sivuelinkeinot ovat viime vuosikymmeninä

16 kehittyneet erityisesti hevosharrastukseen sekä luonto- ja maaseutumatkailuun liittyen. Maataloustuotanto on siirtynyt yhä suurempiin yksiköihin. Teollisuus: Loimijokilaakso on maamme vanhimpia teollisuusvyöhykkeitä, joskaan 1800-luvullla syntynyttä suurta tekstiiliteollisuutta ei enää ole luvulla kehittyivät Forssan seudun rakennus- ja elintarviketeollisuus sekä lasiteollisuus. Jätteidenkäsittelyyn ja sen hyötykäyttämiseen on Forssan Kiimassuon alueelle kehittynyt oma elinkeinon osa-alue, joka on parhaillaan täydentymässä energiantuotannolla tuulivoiman ja aurinkovoiman hyödyntämisen myötä. Yksi vahvimmista tulevaisuuden uusista kehittyvistä teollisuuden aloista seudulla onkin ympäristöteknologia ja energiantuotanto, jonka ydinaluetta on edellä mainittu Kiimassuon alue. Energiantuotannossa myös maaseudun luonnonvarojen hyödyntämisestä on kasvamassa elinkeinohaara maatalouteen liittyen. Logistiikka: Forssan seutu on hyvän sijaintinsa vuoksi valinnut logistiikan yhdeksi kehitettävistä avaintoimialoistaan. Kiimassuon jätehuoltoalue ja Helsingin Sanomien painotalo ovat tällä hetkellä merkittävimmät logistista sijaintia hyödyntävät toimijat. Humppilan rata on hyödyntämättä. Elinkeinoelämän toimintaympäristön kehittäminen edellyttää huomattavia valtakunnallisen tieliikenneverkon parannuksia ja investointeja. Matkailu ja elämysteollisuus: Forssan seudulla on jo nykyisin useita merkittäviä vapaa-ajan toimintojen keskittymiä. Seudun hyvä sijainti suhteessa suuriin kaupunkikeskuksiin mahdollistaa monipuolisen vapaaajan tarjonnan kasvattamisen merkittäväksi elinkeinoalaksi, kun otetaan huomioon nykyinen kehitystrendi kohti elämysyhteiskuntaa ja kulttuuriteollisuutta. Kauppa ja palvelut: Palvelualojen osuus elinkeinoista on Forssan seudulla kasvamassa muun Suomen tapaan. Seutu on nykyisin kohtalaisen suuri kaupan ja palveluiden keskittymä Forssan toimiessa keskuskaupunkina. Koulutuskeskittymät: Merkittäviä oppilaitoksia ovat Hämeen ammattikorkeakoulun yksiköt Forssassa ja Tammelan Mustialassa ja Eerikkilän urheiluopisto. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) Jokioisilla on alan johtava tutkimuslaitos Suomessa. ELINKEINOT JA OSAAMINEN TAVOITTEET Forssan seudusta kehittyy kansainvälisesti ja kansallisesti merkittävä vihreän logistiikan, ympäristöteknologian, bioteknologian ja elämysteollisuuden osaamiskeskittymä. Yhdyskuntarakenne mahdollistaa monipuolisen ja siksi suhdannevaihteluita hyvin kestävän elinkeinorakenteen. Forssan seudun elinkeinoja voidaan kehittää siten, että toimintoja ja yritysalueita monipuolistetaan ja laajennetaan. Kaavoituksella pidetään huoli siitä, että toiminnoilla on realistiset, määrällisesti riittävät ja logistiselta sijainniltaan optimaaliset maankäyttövaraukset. Forssan keskustassa teolliset toiminnot siirtyvät kauemmas keskustasta. Yhdyskuntarakenteen näkökulmasta parhaille paikoille tulee tilaa asumiselle. Forssan kaupunkikeskusta on seudun asukkaille keskeiset kauppapalvelut tarjoava viihtyisä ostosympäristö. Vastaavia pienempiä ympäristöjä kehitetään muissa taajamissa. Forssan seudulla menestyvä maa- ja metsätalous on näkyvä osa ympäristöä ja kytkeytyy maankäytössä teollisen tuotannon, tutkimuskeskusten ja oppilaitosten ympäristöihin. Oppilaitoksista ja tutkimuskeskuksista pidetään kiinni ja niitä edelleen monipuolistetaan ja kehitetään. Niiden ympärille on kehitettävissä osaamista hyödyntäviä käsityöläis- ja työpaikka-alueita.

17 Koulutus ja tutkimus tukevat seudulle tärkeitä elinkeinoaloja, ja merkittävien koulutus- ja tutkimuskeskittymien alueet laajenevat (Eerikkilän urheiluopisto, MTT, Mustiala ja HAMK:n toimipisteet). Luonnonarvoista, kulttuuriympäristöstä ja suojelualueista muodostetaan alueelle uusia ekologiseen matkailuun ja asumiseen liittyviä elinkeinoja, joita varten seudulle muodostuu uusia kehittämisalueita esim. kansallispuistojen ja Hämeen Härkätien yhteyteen. Forssan seudun maankäyttö tukee matkailun elinkeinopoliittista kehittämistä aluevarauksin ja reitistöin (ympäristö ja luonto, urheilu ja liikunta, hevoset, retkeily, ympäristökasvatus, suuret yleisötapahtumat). Humppilan Lasin ja Forssan Autokeitaan aluetta kehitetään ostosmatkailualueina. ELINKEINOT JA OSAAMINEN KEHITTÄMINEN Alueella on perinteisesti vahva maa- ja metsätalous. Seudulla tuotettujen raaka-aineiden jalostamiseen perustuva teollisuutta kehitetään voimallisesti luoden uusia esim. lähiruokaan ja omalehmä periaatteeseen liittyviä konsepteja. Humppilan logistiikka-alueen kautta päästään viemään tuotteita rautatietä pitkin ja saadaan paremmat jakelumarkkinat niin metsätalouden kuin elintarviketeollisuuden tuotteille. Seudulla kehitetään kahta elinkeinoelämän avainaluetta. Kiimassuon ympärille kasvatetaan monipuolinen yritysalue, joka laajimmillaan voi ulottua kolmen kunnan alueelle. Toisena alueena kehitetään Humppilan ekologistiikka-aluetta. Kiimassuolla on uusiutuvan energian, ympäristöteknologian ja teollisuuden alue, joka lomittuu muuhun teollisuuteen sekä niihin liittyvään tutkimukseen. Humppilan lentokenttää ja siihen liittyvää ekologistiikka- ja teollisuusaluetta kehitetään Suomen ja Euroopan raide- ja maantieliikenteen sekä lentoliikenteen logistisena keskuksena sitä täydentävine palveluineen. Kehitystyö on kaksivaiheinen. Humppilan rataa ja valtateitä hyödyntävää logistiikkaa voidaan kehittää ensimmäisessä vaiheessa radan tuntumassa. Toisessa vaiheessa kokonaisuuteen liitetään myös lentokenttä. Molemmissa vaiheessa toimintoihin liittyy työpaikka-alueita. Kaavoituksessa huomioidaan kokonaisuus koko ajan. Avainalueita täydentävät paikallisemmat, liikenteen solmukohtiin ja kuntien liikekeskustojen yhteyteen rakentuneet työpaikka-alueet. Forssan keskustan tuntumaan 2-tien länsipuolelle teollisuusalueeksi kaavoitetulle alueelle syntyy uusi tilaa vievän erikoistavarakaupan ja käsityöläisten ja niihin liittyvän kaupan alue, joka laajenee sitä myöten kun teollisuus poistuu alueelta. Työpaikka-alueet profiloidaan toiminnallisesti siten, etteivät ne kilpaile keskenään, vaan yhdessä muodostavat Suomessa kilpailukykyisen seudullisen elinkeinoaluekokonaisuuden. Työpaikka-alueista kehitetään ekologisesti kestäviä ja vehreitä ja niiden sisälle sijoittuu myös luonnonmukaisia ja viheralueita. Kulttuurihistoriallisten ympäristöjen, Kansallispuistojen ja Hämeen Härkätien matkailullista potentiaalia hyödyntäviä palveluja kehitetään monipuolisesti. Ruostejärvelle Eerikkilän urheiluopistoon tukeutuen kehitetään matkailuelinkeinojen aluetta. Tammelan metsäoppilaitokselle Liesjärvelle korjataan olemassa oleviin rakennuksiin erähotelli ja kansainvälinen leirikoulukeskus. Forssan keskustan palveluista kehitetään laajempaa kokonaisuutta joka muodostaa seudullisen elämysvyöhykkeen (luonto, liikunta, kulttuuri). Kaupan rakenne on osoitettu jakautuvaksi kaupunki- taajama- ja kyläalueille. Kooltaan erilaiset yksiköt sijoittuvat sille luonteville alueille. Maatalouden toimintarauha ja kehittymisedellytykset turvataan säilyttämällä maatalouden suuryksiköiden ympärillä riittävät, asumattomat vyöhykkeet. Suuryksiköiden tuntumaan ei myöskään ohjata taajamamaista rakentamista. Suuryksikön mahdollisesti väistyessä suojavyöhykkeen alueelle voidaan kehittää muuta maankäyttöä.

18 Seudun lukuisat oppilaitokset, tutkimuskeskukset ja julkisten palvelujen keskittymät* täydentävät ja monipuolistavat elinkeinoelämän keskittymien verkostoa. Työpaikka- ja koulutuskeskittymien ympäristöt toteutetaan korkeatasoisiksi miljöiksi, joissa otetaan huomioon myös luonto ja maisema ja joissa toimintojen mahdolliset haitat on minimoitu innovatiivisin ratkaisuin. * Oppilaitokset, tutkimuskeskukset ja julkisten palvelujen keskittymät 1. MTT. Maatalouden tutkimus ja sitä tukevat alat 2. Mustiala. Maatalouden opetus ja sitä tukevat toiminnot 3. Eerikkilä. Liikunta, virkistys ja vapaa-ajantoiminnot sekä niihin liittyvä tutkimus 4. Forssan kehräämö. Koulut, oppilaitokset ja kulttuuripalvelut 5. Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymä. Terveydenhuoltopalvelut ja tutkimus 6. Forssan ammatti-instituutti. Ammattiopinnot ja niitä tukevat elinkeinotoiminnot ja tutkimus 7. Yrityspuisto ja uuden elinkeinotoiminnan alue. Tukemassa Faktian ammattiopinnot ja elinkeinotoiminnan tutkimus. 8. Kehittämiskeskus. Yritystoiminnan kehittäminen ja tutkimus 9. Krematorio. Seudullisen toiminnan vaihtoehtoinen sijoituspaikka 10. Liesjärven luontoleirikeskus

19 Yhdyskuntarakenne työryhmä Sirkka Köykkä ja Miika Tuki MAANKÄYTÖN SUUNNITTELU Maankäytön suunnittelun tehtävä Maankäytön suunnittelu tarjoaa asiantuntijuuteen perustuvan, kaikki lähtökohdat huomioivan kaavoituksen ja maankäytön, jossa asuminen, kauppa, teollisuus ja luonnonympäristö sovitetaan hyväksi ympäristöksi. Kokonaisuudesta käsin katsominen on kaikkien etu. Asukkaat viihtyvät, teollisuudella on työntekijät, sekä asumisen että työpaikkojen imago on valtakunnallisesti ja maailmanlaajuisesti kilpailukykyinen. Aluetta kehitettävä seutukunnan omilla tunnistettavilla vahvuuksilla eli toisaalta Forssan pienen kaupungin palvelujen laadulla ja saavutettavuudella ja toisaalta muiden alueiden väljällä ja luonnonläheisellä maaseutuasumisella. Hyvä ympäristö on monipuolinen ja virikkeitä herättävä ympäristö, jossa historia ja tulevaisuus kulkevat käsi kädessä. Luonnonmukainen kaupunki ja maaseutu tukevat ihmisten terveyttä ja jaksamista antavat virikkeitä sekä varmistavat monimuotoisen luonnon säilymisen myös rakennetuilla alueilla ja niiden tuntumassa. Luonto eri asteissaan on kaikkien saavutettavissa, myös matkailuteollisuuteen liittyvien toimijoiden hyödynnettävissä. Tammela kehittänyt kylien kaavoitusta - kehitystyötä jatketaan Forssassa keskitytty keskustan kaavoitukseen hyvään ja monipuoliseen kaupunkiympäristöön tähtääviä periaatteita hyödynnetään muiden taajama-alueiden kaavoituksessa VE0: Ei tehdä mitään Osassa kuntia ei ole kaavoittavaa organisaatiota, jolloin ne ovat konsulttien varassa. Kokonaisuuden suunnittelu jää irralliseksi. Kaavoitusosaaminen jää ohueksi, jos siihen erikoistunutta henkilökuntaa ei ole. Niillä kunnilla joilla on kaavoitettava organisaatio, Suunnitellaan kunnan kokoista kuntarajojen sisälle jäävää kokonaisuutta. Päätöksenteko on jokaisessa kunnassa, jolloin kaavoituksen ohjaus tapahtuu myös kunnissa. Kunnilla voi olla erilaiset periaatteet ja tavoitteet, jolloin voi syntyä ristiriitaisuuksia kuntien keskinäisten toimien vaikutuksesta eikä päästä seudullisena kokonaisuutena kilpailemaan Suomen rajatuista resursseista. Maankäytön suunnittelun asiantuntijat joutuvat hallitsemaan laajempia osa-alueita mitä vähemmän henkilökuntaa on. Ne kunnat joilla on kaavoittaja tarjoavat tarvittaessa apua muille kunnille. Tiettyjä asioita voidaan tehdä yhdessä. Varsinkin rajan yli tapahtuvan maankäytön suunnittelua voidaan tehdä naapurikunnalle, kun se tulee resurssitehokkaasti. Muutoin kaavoittajien resurssit ovat yhteistyökuntien käytössä rajallisesti.

20 VE1: Syvempi yhteistyö Myydään yhteistyösopimuksen perusteella enemmän palveluja esimerkiksi kaavoituksen kokonaisuuden ohjaustyö ja joitain kaavoja, jolloin voidaan palkata sopimuksen pohjalta lisähenkilökuntaa. Etuna suunnitteluorganisaation ja suunnitelmallisuuden saaminen kuntiin joissa ei ole tällä hetkellä omaa suunnitteluorganisaatiota. Etuna kaavoituksen ja maankäytön osaaminen saadaan kaikkiin kuntiin. VE2: Neljän itsenäisen kunnan yhteinen Tekninen ja ympäristötoimi Vaikka tekninen ja ympäristötoimi on yksi ja sama organisaatio, päätöksenteko on eri kunnissa Ratkaisu edellyttää kuitenkin yhden keskeisistä periaatteista päättävän käytännön toimen ohjaukseen kehitettävän yksikön, jolloin toiminta voi kuntarajoista riippumatta pysyä tasa-arvoisena ja loogisena eikä eriytettynä neljään osaan, muuten toimintaa ei pysty toteuttamaan. VE3: Kuntaliitos Ei ongelmaa ohjauksen määrittelyssä, sillä se tehdään yhdessä paikassa. Maankäytön suunnittelu kunnat yhtenä. Resurssit yhdistämällä saadaan vahva asiantuntijuus maankäyttöön. Maankäytössä täytyy olla selkeät periaatteet ja samat pelisäännöt, jotta saavutetaan paras mahdollinen tulos= elinvoimainen kokonaisuus, jossa teollisuus ja asukkaat viihtyvät. Forssassa ja Tammelassa on nykyisin täysin työllistetyt kaavoittajat. Yhdistymisestä saatuna hyötynä yhdessä toimivien asiantuntijoiden määrä lisääntyy, jolloin voidaan myös entistä laajemmin erikoistua osaamisalueille. Muissa kunnissa saadaan maankäyttö asiantuntijoiden hoitoon. Organisaation tulee pysyä sellaisena, että muut asiantuntijat voidaan hyödyntää edelleen suunnittelussa esim ympäristö ja rakennusvalvonta. Asiantuntijat voivat keskittyä asiantuntijatehtäviin. Suurempi kokonaisuus voi myös rekrytoida erityisalueille asiantuntijoita toisella tavoin kuin pieni yksikkö. Suuremman seudullisen yksikön tuottaman palvelun toimipiste ei välttämättä ole yhtä lähellä kuntalaista kuin nykyisessä tilanteessa, mutta palvelu itsessään voi olla laadukkaampaa. MAANKÄYTÖN SUUNNITTELU SEUDULLISESTI Forssan seudun yhdyskuntarakenteen kehittämisen suurimpia haasteita ovat: liikenteen ja maankäytön sekä kaupungin ja maaseudun vuorovaikutuksen tehostaminen siten, että kaupunki-, kunta- ja kyläkeskusten toiminnallinen asema vahvistuu. Taajamat Alueen väestöstä 70 % asuu taajamissa. Alueen suurin taajama on Forssan, Tammelan ja Jokioisten kuntakeskusten ja niiden ympärysalueiden muodostama itä-länsisuuntainen taajamarakenteen nauha Tammelan Pyhäjärven ja Loimijoen ympärillä. Nauhataajaman alueella asuu noin 2/3 Forssan seudun asukkaista.

21 Kylät Kohdealueen kylämäisen asutuksen alueet hahmottuvat viideksi kokonaisuudeksi: 1. Forssan luoteispuolinen alue, 2. Forssan eteläpuolinen alue, 3. Tammelan Pyhä-järven itäpuolinen alue, 4. Jokioisten ja Ypäjän välinen alue sekä 5. Humppilan kolmen kompaktin kylän kokonaisuus. Harva maaseutuasutus ja haja-asutus Tarkastellun alueen itäosassa järvien rannoille rakentuneiden loma-asuntojen nauhat muodostavat asutuksen taajuuden suhteen kyliin verrattavaa asutusta. Länsiosasta nämä mökkien muodostamat tihentymät puuttuvat miltei kokonaan. Lähes asumattomat alueet Suurin osa Forssan seudun lähes asumattomista alueista tai ns. erämaista sijaitsee seudun itäosissa Tammelan kunnan alueella. Erämaat ja loma-asutus on rinnan siten, että järvien rannoissa on mökkejä, suoja metsäalueet ovat asumattomia. Itärajan alueet kuuluvat Hämeenlinnan ja Forssan seudun väliseen laajaan Hämeen järviylängön alueeseen. Laajimpia yhtenäisiä erämaita Forssan seudulla ovat Forssan ja Tammelan eteläpuoleinen Torronsuon-Liesjärven alue, Humppilan ja Ypäjän välinen Isorahkan suoalue sekä Tammelan pohjoispuolinen Saloistenjärven ja Särkijärven välinen järvi- ja suoalue. YHDYSKUNTARAKENNE Yhdyskuntarakennetta koskevat tavoitteet Forssan seutua kehitetään Etelä-Suomen aluerakenteeseen kuuluvana kaupunkiseutuna, jonka menestys perustuu toimeliaisuuden ohella keskeiseen sijaintiin ja ympäristön korkeaan laatuun. Forssan, Loimaan ja Someron seudut muodostavat yhden toiminnallisen talous- ja työssäkäyntialueen, jonka yhteen sovitettu liikennejärjestelmä ja maankäyttö vahvistavat alueellista kilpailukykyä yli hallintorajojen. Nykyinen Forssan keskusta on kaupunkimainen keskustaajama, jolla on ympärillään erikoistuneiden taajamien verkko, elinvoimaiset kylät, edustavat maaseutumaisemat ja laajat luontoalueet. Forssan seudun maankäyttö ja liikennejärjestelmä mahdollistavat hyvin toimivan yhdyskuntarakenteen asukkaalle vuonna Yhdyskuntarakenteen kehittämisperiaatteet maankäytön suunnittelussa Yhdyskuntarakenne rakentuu paikallisten ominaispiirteiden varaan. Forssan seutua kehitetään omaan perinteeseensä tukeutuen, myös uusia seudullista yhdyskuntarakennetta parantavia maankäyttö- ja liikennerakenteita kehitetään. Seudun perusrakenne on säteittäinen. Keskuksena Forssa, josta kehitettävät rakentamisvyöhykkeet leviävät haaroittuvina oksina kohti seudun laidoilla olevia taajamakeskuksia ja kyliä. Taajamia tiivistetään ja laajennetaan, tavoitteena on taloudellisesti kestävä yhdyskuntarakenne ja seudullisen joukkoliikenteen kannattavuus. Haja-asutusalueilla uutta rakentamista ohjataan ensisijaisesti kyliin ja maaseutuasumisen vyöhykkeille, joille on mielekästä ja ehkä jopa kannattavaa järjestää kunnallistekniikka ja liikennepalveluja. Julkiset ja yksityiset palvelut keskittyvät taajamiin ja kaupunkikeskukseen, hyvien julkisen ja kevyen liikenteen yhteyksien päähän. Kaupunkikeskus tarjoaa erikoispalvelut ja taajamakeskukset päivittäiset palvelut. Kaupunki- ja taajamakeskuksissa päivittäisasiointiin liittyvät palvelut ovat kävely- ja pyöräilyetäisyydellä. Seudullinen kokonaisrakenne mahdollistaa modernin ekologisen viher- tai puutarhakaupungin ja seudun periaatteiden soveltamisen kaupunki-, taajama- ja kylärakentamisessa. Keskusten tuntumassa ja maaseutumaisilla alueilla etsitään

22 tapoja lomittaa korkeatasoinen asuminen ja luonto- ja maisema-arvot vetovoimaiseksi asuinympäristöksi. Seudullista identiteettiä muodostavat rakennetun ympäristön identiteettikohteet* toimivat suunnannäyttäjinä seudun rakennetun ympäristön kehittämisessä. *Rakennetun ympäristön identiteettikohteet 1. Ferrarian työväenasuinalue 2. Jokioisten kartanokulttuuri 3. Ypäjän hevosopisto 4. Forssan teollinen yhdyskunta 5. Kalliomäki 6. Uudenkylän asuinalue 7. Tammelan kirkonympäristö 8. Mustiala 9. Saaren kartano 10. Venäjän kartanoympäristö 11k. Alueen vanhat historialliset kyläympäristöt. Rakennetun ympäristön identiteettikohteita kehitettäessä otetaan huomioon paikalliset ympäristön, kylärakenteen, kartanokulttuurin, teollisen yhdyskunnan ja maiseman erityispiirteet. Esimerkkejä kehittämistoimista kunnittain: Forssassa Viksbergin asuin- ja teollisuusalueesta kehitetään viihtyisä ja tasokas asuinalue rakennuskantaa kunnostamalla ja uusimalla. Ympäristöä ja pihapiirejä kehitettäessä hyödynnetään viherrakennetta ja ympäristön muita rakenteita. Humppilan asemanseudusta kehitetään kunnan vetovoimainen yrityskeskus hyödyntämällä olemassa olevaa 1900-luvun puolivälin keskustaa ja vanhoja teollisuusrakennuksia. Jokioisilla Ferrarian alueesta kehitetään kunnan vetovoimainen jokirantakeskus, jossa tiilinen teollisuusarkkitehtuuri ja jokilaakson luonto kohtaavat. Alueelle voidaan kehittää monimuotoista toimintaa: liikunta, kulttuuri ja elinkeinoelämä toimivat samassa ympäristössä toisiaan vahvistaen. Tammelan veistokoulun ympäristöä ja rakennuskantaa kehitetään siten, että mahdollistetaan alueen luonteva uusiokäyttö. Aluetta voidaan kehittää perinteisen rakentamisen keskuksena sekä tutkimus- ja koelaboratoriona. LIIKENNE JA INFRA Liikennettä ja infrastruktuuria koskevat tavoitteet Valtateitä vt 2, 9, 10 parannetaan koko yhteysväliensä mitalta, jolloin Forssan seutu muuttuu varteenotettavaksi pääkaupunkiseudun kasvusuunnaksi. Forssan seudulta kehitetään nopeita valtatie- ja rata- ja joukkoliikenneyhteyksiä nykyisiä väyliä pitkin Etelä-Suomen keskuksiin, satamiin, lentokentille. Valtateiden estevaikutusta seudullisen ja paikallisen liikenneverkon näkökulmasta häivytetään uusilla ali- ja

23 ylikulkusilloilla. Taajamien ja merkittävimpien kehitettävien kylien välille luodaan seudullisen julkisen liikenteen ja kevyen liikenteen laatukäytävät, joiden vaikutusalueella on myös väljän maaseutuasutuksen sekä loma-asutuksen vyöhykkeitä. Liikenteen ja infrastruktuurin kehittämisperiaatteet maankäytön suunnittelussa Humppilan ekolentokentän toteutumista edistetään maankäytön suunnittelun keinoin. Tavoitteena on että, se välittää kansainvälistä tavaraliikennettä ja Sisä-Suomen kansainvälistä matkustajaliikennettä yhteistyössä Tampere-Pirkkalan lentokentän kanssa. Helsingin ja Porin välisen radan toteutuessa seudulta on tunnin junamatkat Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle sekä Poriin ja Raumalle. Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle, Poriin ja Raumalle sekä Hämeenlinnaan on hyväkuntoiset ja nopeat valtatieyhteydet. Joukkoliikenteen solmukohdat huomioidaan maanäytön suunnittelussa siten että matka-keskus, joukkoliikenteen terminaalit, seisakkeet ja liityntäpysäkit saadaan luonteviin paikkoihin ja ne kytkevät toisiinsa lentoliikenteen, raideliikenteen, linja-autoliikenteen, maaseudulle välttämättömän henkilöautoliikenteen ja pyöräreitit. Forssan seudun pyöräilyverkostoa kehitetään huomioiden seudullinen, taajamien sisäinen ja matkailullinen näkökulma. ELINKEINOT JA OSAAMINEN Elinkeinoja ja osaamista koskevat tavoitteet Forssan seudusta kehittyy kansainvälisesti ja kansallisesti merkittävä vihreän logistiikan, ympäristöteknologian, bioteknologian ja elämysteollisuuden osaamiskeskittymä. Yhdyskuntarakenne mahdollistaa monipuolisen ja siksi suhdannevaihteluita hyvin kestävän elinkeinorakenteen. Forssan seudun elinkeinoja voidaan kehittää siten että, toimintoja ja yritysalueita monipuolistetaan ja laajennetaan. Kaavoituksella pidetään huoli siitä, että toiminnoilla on realistiset, määrällisesti riittävät ja logistiselta sijainniltaan optimaaliset maankäyttövaraukset. Elinkeinojen ja osaamisen kehittäminen maankäytössä Seudulla tuotettujen raaka-aineiden jalostamiseen perustuva teollisuutta kehitetään voimallisesti luoden uusia esim. lähiruokaan ja omalehmä periaatteeseen liittyviä konsepteja ja niiden toteutumista edistetään tarvittaessa kaavoituksella esimerkiksi kyläkaavoissa. Seudulla kehitetään kahta elinkeinoelämän avainaluetta. Kiimassuon ympärille kasvatetaan monipuolinen yritysalue, joka laajimmillaan voi ulottua kolmen kunnan alueelle. Toisena alueena kehitetään Humppilan ekologistiikka-aluetta. Avainalueita täydentävät paikallisemmat, liikenteen solmukohtiin ja kuntien liikekeskustojen yhteyteen rakentuneet eri tavoin profiloidut työpaikka-alueet. Kulttuurihistoriallisten ympäristöjen ja Kansallispuistojen ja Hämeen Härkätien matkailullista potentiaalia hyödyntäviä palveluja kehitetään monipuolisesti. Maatalouden toimintarauha ja kehittymisedellytykset turvataan säilyttämällä maatalouden suuryksiköiden ympärillä riittävät, asumattomat vyöhykkeet. Seudun lukuisat oppilaitokset, tutkimuskeskukset ja julkisten palvelujen keskittymät täydentävät ja monipuolistavat elinkeinoelämän keskittymien verkostoa.

24 ASUMINEN Asumista koskevat tavoitteet Forssan seudun maankäyttö mahdollistaa seudun kehittämisen monipuolisine asumismuotoineen, joka houkuttaa tulomuuttajia ruuhka-suomesta ja jonne ihmiset juurtuvat jäädäkseen. Eri tavoin erikoistuneet Forssan seudun kunnat/ taajamat pystyvät tarjoamaan laadukkaita asuinympäristöjä kaikkiin ihmiselämän vaiheisiin ja elämäntapoihin kaupunkikulttuurista hiljaiseen maaseutuun. Forssan seudun toimiva ja taloudellinen yhdyskuntarakenne mahdollistaa työn ja muun elämän luontevan yhteensovittamisen lisäten yksilön, perheen ja yhdyskunnan hyvinvointia. Forssan seudulla vapaa-ajan asuminen on osa yhdyskuntarakennetta. Asumisen kehittäminen maankäytössä Maankäyttöä osoitetaan siten että uutta asuntorakentamista keskitetään eriasteisesti. Nykyisten taajamien ja niiden laajennusalueiden lisäksi asumista kehitetään myös kylissä sekä taajamien ja kylien välisillä väljän maaseutuasumisen vyöhykkeillä. Periaatteena on asumisen monimuotoisuus. Seudun eri osiin mahdollistetaan erilaisia asumisen profiileja sekä tulevien asukkaiden että seudullisen asuntomarkkinoinnin tarpeisiin. Esimerkiksi kaupunkimaista Forssaa esikaupunkialueineen, Jokioista ja Tammelan keskustaa kehitetään modernina ekologisena viher- tai puutarhakaupunkina, Tammelaa luonnonläheisyyttä kaipaavien ihmisten asuinpaikkana ja Humppilaa Turun ja Tampereen välisenä radanvarsi paikkakuntana. Maaseutuasumisen osalta suositaan hallittua hajarakentamista. Loma-asumista kehitetään erityisesti seudun pohjoisosissa, missä kehitetään myös luontovirkistyksen palveluja ja muita vapaa-ajan palveluja. Asuinalueilla edistetään ja kehitetään hankkeita joissa tuetaan lukuisia modernin ekologisen viher- tai puutarhakaupungin ja uudenlaisen asumisen sekä korkeatasoiset luonnonarvot sovittavia ratkaisuja. Asuinalueiden kehittämisessä vahvistetaan alueen positiivisia ominaispiirteitä ja muodostetaan identiteetiltään omaleimaisia asumisen miljöitä. Alueiden sisällä on myös rakentamattomia alueita, kuten historiallisia alueita, maisema-alueita, metsäalueita ja peltoja. Loma-asumista suunnataan etenkin vanhojen kylien, vesistöjen ja virkistysalueiden yhteyteen. Kylien palveluja kehitetään loma-asumisen tarpeista käsin, mikä vahvistaa palveluiden säilymisedellytyksiä maaseudulla. Kaupunkikeskustan alue on kaupunkimainen ja kerrostalovaltainen alue. Alueelle sijoittuu sekoittuneena eri toimintoja. Asuminen lomittuu muiden toimintojen kanssa. Asumisen muotoina ovat kerrostalo, rivitalo ja pientalo. Viherrakentamisen pohjana käytetään historiallisten puistojen kerrostumaa ja Loimijoen rantoja, joita kehitetään asumisen viihtyisyystekijäksi. Taajama-alue on pientalovaltainen. Taajamakeskuksissa voi olla myös kerrostalorakentamista. Alueen kehittämisessä vahvistetaan alueen positiivisia ominaispiirteitä ja muodostetaan identiteetiltään omaleimaisia aluekokonaisuuksia. Kyläalue on kylämäinen ja omakotitalovaltainen alue. Alueen kehittämisessä vahvistetaan alueen positiivisia ominaispiirteitä ja muodostetaan identiteetiltään omaleimaisia asumisen miljöitä. Väljän maaseutuasutuksen ja loma-asutuksen vyöhykkeellä tiivistetään ja täydennetään rakennuskantaa siten, että syntyy pieniä kylämäisiä kokonaisuuksia. Loma-asutuksen vyöhyke liittyy vapaa-ajan ja virkistyksen kannalta merkittäviin alueisiin sekä kyläalueisiin. Loma-asutuksen alueita voidaan tiivistää, kunhan huolehditaan riittävien alueiden, erityisesti ranta-

25 alueiden säilyttämisestä vapaina virkistyskäyttöön. Tiiviit loma-asumisen alueet mahdollistetaan kaavoituksella. VAPAA-AIKA JA VIRKISTYS Vapaa-aikaa ja virkistystä koskevat tavoitteet Forssan seutu on merkittävä retkeilyn, urheilun, hevosharrastuksen, kulttuurin ja muiden vapaa-ajan palvelujen keidas Etelä-Suomessa. Forssan seudun monipuoliset vapaa-ajan alueet, kulttuuriympäristöt ja reitit palvelevat useita harrastusmuotoja ja ihmisryhmiä, ja suurten yleisötapahtumien näyttämöiksi on tarjolla laadukkaita sisä- ja ulkotiloja. Valtakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen, Eerikkilän, Hevosopiston, kansallispuistojen, Loimijoen rantojen ja majoitus- ja muu tukipalvelukapasiteetti on riittävä ja saavutettavuus eri liikennemuodoilla eri etäisyyksiltä hyvä. Monimuotoinen luonto tarjoaa mielelle ja keholle levähdys- ja virkistyspaikan jokaisen asuinalueen lähellä. Vapaa-ajan ja virkistyksen kehittäminen maankäytössä Kulttuuriympäristöä hyödynnetään määrätietoisemmin vapaa-ajan toiminnoissa. Loimijoen laakso on taajamasta toiseen jatkuva maisema-, virkistys- ja matkailureitti, jonka varteen ovat sijoittuneet monet koko seutukunnan kehityksestä ja historiasta kertovat merkittävät kohteet. Vapaa-ajan kohteina kehitetään erityisesti Forssan seudun omaleimaisuutta korostavia kohteita ja reittejä. Kansallispuistoja täydentävät uudet seudulliset virkistysalueet sijaitsevat kohtuullisen välimatkan päässä taajamista ja kylistä. Olemassa olevaa verkostoa kehitetään edelleen. Erilliset alueet kytketään taajamiin ja toisiinsa laajojen yhtenäisten metsäalueiden tai koko seudun kattavan, rengasreittejä muodostavan ulkoiluverkoston avulla. Reitistö käsittää sekä patikointi- pyöräily, hiihto- että hevosvaellusreittejä ja yhdistyy seudun ulkopuolisiin muihin reitteihin (mm. Hämeen järviylänkö). Luontovirkistykseen liittyviä uusia kehittämistoimia ohjataan erityisesti alueen koillisosiin. Metsäalueiden lisäksi myös maaseutumiljöitä kehitetään virkistyksen ympäristöinä, jolloin voi kehittyä uusia matkailun palveluja ja maaseudun sivuelinkeinoja. Maankäytön suunnittelussa huomioidaan Forssan seudun monipuolisen vapaa-ajan tarjonnan tarpeet. Kehitystyössä huomioidaan palvelut niin seudun omia asukkaille kuin matkailijoillekin. Maankäytöllä pidetään huoli siitä, että nykyiset kärkituotteet luontovirkistys, hevoset, urheilu ja liikunta sekä teollisuus - ja maatalousperintöön liittyvä kulttuuri sekä suuret yleisötapahtumat säilyttävät puitteensa. Tammelan Ruostejärven tuntumassa kehitetään luonto- ja liikuntamatkailukeskusta ja Forssaa kulttuurimatkailun keskuksena. Kansallispuistojen, Saaren kansanpuiston ja maakunnallisten virkistysalueiden muodostamaa kokonaisuutta tuetaan mahdollistamalla muita palveluja niiden yhteyteen. Seudun pohjoisosien järvialuetta ja kuuluisaa Koijärven aluetta kehitetään hiljaisen matkailun ja virkistyksen alueena. Myös kauniita maalaismaisemia ja valmiita peltoteitä hyödynnetään virkistyksessä ja matkailussa. Eri liikkumismuotoja palveleva ulkoilureittiverkosto mahdollistetaan koko seudulle. Reitistöjen risteyskohtia kehitetään retkeilyn tukikohtina, joissa mahdollistetaan tauko- ja yöpymispalveluja. Hämeen Härkätien rinnalle kehitetään muita Lounais-Hämeen kauniissa maisemissa kulkevia matkailuteitä. Jokioisten museorautatien varteen rakentuneiden matkailukohteiden kokonaisuutta kehitetään. Pyörämatkailun rengasreitit huomioidaan siten että, ne yhdistävät alueen matkailun ja vapaa-ajan keskeisimmät kohteet ja ulkoilun pääreitit risteävät suurten liikenneväylien kanssa turvallisesti eri tasossa.

26 YMPÄRISTÖ Ympäristöä koskevat tavoitteet Ympäristöt tukevat asukkaiden terveyttä ja tuottavat virikkeitä sekä toimivat kiinnekohtina. Forssan seudun kansallispuistoja, suojelualueita, muita luonnon ydinalueita ja luontovirkistyksen alueita keskenään yhdistävät ekologiset verkostot ovat luonteva osa yhdyskunta- ja taajamarakennetta. Forssan seudulla mahdollisia ympäristöhaittoja aiheuttavat toiminnot ratkaistaan maankäytössä siten, että niistä ei tule haittoja tai on sijoitettu riittävän etäälle häiriintyvistä kohteista, joita ovat erityisesti asuminen ja virkistysalueet. Loimijoen ja muiden Forssan seudun vesistöjen rannoilla on riittävästi luontovirkistyksen mahdollistavia, rakentamisesta vapaita alueita ja riittävät suojavyöhykkeet rehevöitymisen estämiseksi. Luonnon monimuotoisuus on huomioitu. Ympäristön kehittäminen maankäytön suunnittelussa Järkivihreällä Forssan seudulla maankäytön suunnittelu lähtee siitä, että rakentaminen on sopusoinnussa maiseman ja luonnon kanssa. Ekologiset ja maisemalliset suurrakenteet pysyvät ennallaan ja havaittavina. Näitä ovat jokilaaksot ja laajat yhtenäiset metsäylängöt, järvialueet sekä maaseudun edustavat viljelymaisemat. Luonnonsuojelualueet ja arvokkaat kulttuuriympäristökokonaisuudet säilyvät. Maankäytön suunnittelussa hyödynnetään maiseman seudullinen selkäranka, Loimijoki ja sen muodostama jokilaakso siten että se kokoaa laajat maisemalliset alueet yhteen ja tuo viheralueen taajama ja kaupunkirakenteen sisälle. Jokimaisemaa huomioidaan alueita kehitettäessä siten että sinne on kaikilla pääsy. Maankäytössä huomioidaan luonnon ydinalueet ja niitä yhdistävät kapeammat käytävät siten, että ne muodostavat ekologisen verkoston. Ekologisen verkoston kannalta merkittävimmän estevaikutusta muodostaa kakkostien liikennekäytävä estevaikutusta lievennetään liikennekäytävän kanssa eri tasossa kulkevalla leveällä vihersillalla Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistojen kohdalla.

27

28

29

Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos

Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos Mäntsälän muutos maaseutupitäjästä osaksi Helsingin seutua Mäntsälän yritystoiminta

Lisätiedot

HÄMEEN LIITON VÄESTÖSUUNNITE

HÄMEEN LIITON VÄESTÖSUUNNITE HÄMEEN LIITON VÄESTÖSUUNNITE 2016 2040 Hyväksytty Hämeen liiton maakuntahallituksessa 15.2.2016 käytettäväksi maakuntakaavan 2040 mitoituksen lähtökohtana. Päivitetty 2015 väestötietojen osalta 27.4.2016

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN VÄESTÖSUUNNITE Hämeen liitto

KANTA-HÄMEEN VÄESTÖSUUNNITE Hämeen liitto KANTA-HÄMEEN VÄESTÖSUUNNITE 2016-2040 Hämeen liitto 9.2.2016 Väestösuunnite 2016-2040 9.2.2016 Tilastokeskuksen 2012 ja 2015 trendiennusteiden lukujen keskiarvot vuonna 2040. Forssan seudulla keskiarvosta

Lisätiedot

Rakennesuunnitelma 2040

Rakennesuunnitelma 2040 Rakennesuunnitelma 2040 Seutuhallituksen työpaja 28.5.2014 TYÖ- SUUNNITELMA TAVOIT- TEET VAIHTO- EHDOT LINJA- RATKAISU LUONNOS EHDOTUS Linjaratkaisu, sh. 23.4.2014 Linjaratkaisuehdotus perustuu tarkasteluun,

Lisätiedot

Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys

Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys Toimitusjohtajan katsaus Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys Forssan seudun kommentti 25.02.2010 Timo Lindvall Forssan Seudun Kehittämiskeskus

Lisätiedot

Miten maakuntakaavoituksella vastataan kasvukäytävän haasteisiin

Miten maakuntakaavoituksella vastataan kasvukäytävän haasteisiin Miten maakuntakaavoituksella vastataan kasvukäytävän haasteisiin Harri Pitkäranta, ympäristöministeriö Kymenlaakso pohjoisella kasvukäytävällä Eduskunta 7.11.2013 Kaakkois Suomen markkina alueet ja niiden

Lisätiedot

tavoitteet Kaavoitusarkkitehti Mika Uolamo

tavoitteet Kaavoitusarkkitehti Mika Uolamo KAUPUNKISUUNNITTELUN SEMINAARI VI 2012 - UUDEN OULUN TULEVAISUUDET? tavoitteet Kaavoitusarkkitehti Mika Uolamo PÄÄTAVOITTEET Hyvinvoivat ihmiset Elinvoimainen kaupunki Kestävä ja ekotehokas yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

Mänttä-Vilppulan kehityskuva. Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011

Mänttä-Vilppulan kehityskuva. Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011 Mänttä-Vilppulan kehityskuva Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011 RAKENNEMALLIVAIHTOEHDOT Rakennemallivaihtoehtojen kautta etsitään Mänttä-Vilppulalle paras mahdollinen tulevaisuuden aluerakenne

Lisätiedot

Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan suunnitteluperiaatteet. Elinkeinot ja innovaatiotoiminta sekä logistiikka

Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan suunnitteluperiaatteet. Elinkeinot ja innovaatiotoiminta sekä logistiikka 15.9.2014 1 (3) Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan suunnitteluperiaatteet 4. vaihemaakuntakaavan yhteiset suunnitteluperiaatteet Uudenmaan liiton strategian mukaisesti tällä kaavakierroksella pyritään entistä

Lisätiedot

Kaupunkistrategia

Kaupunkistrategia Elinkeinot Alueiden käytön strategia 2006 Alueiden käytön strategian päivitys 2012 Elinkeinojen kehittämisohjelma 2011-2016 Matkailun kehittämisohjelma 2012 2016 Kaupunkistrategia 2013 2016 Palveluhankintastrategia

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne ja elinvoimapolitiikka

Yhdyskuntarakenne ja elinvoimapolitiikka Yhdyskuntarakenne ja elinvoimapolitiikka MALPE 1 Tehtäväalueen kuvaus ja määrittelyt Ryhmän selvitysalueeseen kuuluivat seuraavat: kaavoitus, maapolitiikka ja maaomaisuus, maankäyttö, liikenneverkko ja

Lisätiedot

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI VALTAKUNNALLISTEN ALUEDENKÄYTTÖTAVOITTEIDEN OHJAAVUUS JOUNI LAITINEN 23.1.2012 VALTAKUNNALLISET ALUEIDENKÄYTTÖTAVOITTEET (VAT) Valtioneuvosto päätti

Lisätiedot

SUUNNITTELUPERIAATTEET

SUUNNITTELUPERIAATTEET Uudenmaan liitto 10/2017 SUUNNITTELUPERIAATTEET Uusimaa-kaava 2050 Kaavan tärkeä raami: Tavoitteiden, suunnitteluperiaatteiden ja seutujen erityiskysymysten paketti Taustaselvitysten pohjalta Uusimaa-kaavalle

Lisätiedot

SATAKUNNAN MAAKUNTAKAAVA Ehdotus 27.4.2009

SATAKUNNAN MAAKUNTAKAAVA Ehdotus 27.4.2009 SATAKUNNAN MAAKUNTAKAAVA Ehdotus 27.4.2009 NAKKILAN TAAJAMAOSAYLEISKAAVAN Tarkistaminen ja laajentaminen 2010 SATAKUNNAN ALUESUUNNITTELUN YHTEISTYÖRYHMÄ 20.1.2011 * KAAVOITUSARKKITEHTI SUSANNA ROSLÖF Satakunnan

Lisätiedot

Kaavoituksen näkökulma. Hyvinvointiympäristön kehittäminen seututasoisessa suunnittelussa.

Kaavoituksen näkökulma. Hyvinvointiympäristön kehittäminen seututasoisessa suunnittelussa. Kaavoituksen näkökulma. Hyvinvointiympäristön kehittäminen seututasoisessa suunnittelussa. MAL4-sopimus Rakennesuunnitelman ja Asuntopoliittisen ohjelman päivitys Kaisu Kuusela, Tampereen kaupunkiseutu

Lisätiedot

Honkakoski. Puoli tuntia Porista. Valkjärvi. Inhottujärvi. Harjakangas. Palusjärvi. Joutsijärvi. Palus. Koski. Kullaan kirkonkylä.

Honkakoski. Puoli tuntia Porista. Valkjärvi. Inhottujärvi. Harjakangas. Palusjärvi. Joutsijärvi. Palus. Koski. Kullaan kirkonkylä. Maankäytön kokonaisuudet Asuminen ja palvelut Keskusta-asumisen ja -palveluiden kehittäminen Keskustaajama-asutuksen täydentyminen ja laajeneminen Tiivistyvät taajamat Täydentyvät kyläkeskukset Työpaikat

Lisätiedot

Kehittyvä Ääneseutu 2020

Kehittyvä Ääneseutu 2020 Kehittyvä Ääneseutu 2020 1 Ääneseutu 2020 Äänekoski on elinvoimainen, monipuolisen elinkeino- ja palvelutoiminnan sekä kasvava asumisen keskus. Äänekoski on Jyväskylän kaupunkiseudun palvelu- ja tuotannollisen

Lisätiedot

IISALMEN YLEISKAAVA strateginen

IISALMEN YLEISKAAVA strateginen IISALMEN YLEISKAAVA strateginen 3 MALLIA KAUPUNGIN KEHITTÄMISEKSI IISALMEN KAUPUNKI PL 10, 74101 Iisalmi Puh. (017) 272 31 WWW.IISALMI.FI Iisalmen yleiskaava tavoitteet Kaupunkistrategiasta väestötavoite

Lisätiedot

Kaupunkiseudun maankäytön tavoitteet Rakennesuunnitelma 2040

Kaupunkiseudun maankäytön tavoitteet Rakennesuunnitelma 2040 Kaupunkiseudun maankäytön tavoitteet Rakennesuunnitelma 2040 Seutufoorumi 27.11.2013 Kimmo Kurunmäki seutusuunnittelupäällikkö Lähtökohtia Rakennesuunnitelmalle 2040 Seutustrategia 2020 Vetovoimainen Tampereen

Lisätiedot

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1 Strategiaseminaari 27.6.2017 Visio 2030 Suomen houkuttelevin seutukaupunki Strategiset ohjelmat Vetovoima ja kasvu Osaaminen ja hyvinvointi Toimiva kaupunkiympäristö

Lisätiedot

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat Kaakkois-Suomen ELY-keskus Strategiset valinnat Tulossopimusesityksen pitkän aikavälin strategiset tavoitteet Rajallinen määrä asioita Linjassa hallitusohjelman ja sen kärkihankkeiden kanssa Linjassa maakuntaohjelmien

Lisätiedot

Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma. Maija Stenvall, Uudenmaan liitto

Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma. Maija Stenvall, Uudenmaan liitto Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma Maija Stenvall, Uudenmaan liitto MAL verkosto Oulu 13.11.2012 Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaava 2 Suunnittelualueena

Lisätiedot

Hämeen liitto palveluksessanne

Hämeen liitto palveluksessanne Hämeen liitto palveluksessanne Hämeen liitto kehittää Kanta-Hämeen maakuntaa ja valvoo sen etua Suomessa ja maailmalla sekä ylläpitää Hämeen kesäyliopistoa. Hämeen liitto on kansanvaltaiseen päätöksentekoon

Lisätiedot

NYKYINEN SUUNTA. edellytykset. vaikutukset

NYKYINEN SUUNTA. edellytykset. vaikutukset NYKYINEN SUUNTA Joukkoliikenteen uudet mobiilipalvelut helpottavat matkustamista Luonto ja virkistysreitit ovat suosittuja liikkumispaikkoja Auto on kätevin tapa liikkua. Kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteelläkin

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PYHÄJOEN STRATEGINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PARHALAHTI PYHÄJOEN KESKUSTA - hallinto ja palvelut (viheralueet ja väylät yhdistävät) - asuminen - ympäristöstä selkeästi erottuva kokonaisuus, joka osittain

Lisätiedot

Projektiryhmän puheenjohtajaksi valittiin Sami Sulkko.

Projektiryhmän puheenjohtajaksi valittiin Sami Sulkko. KOKOUSPÖYTÄKIRJA 1/2014 Forssan seudun kuntarakennelain mukaisen selvityksen projektiryhmä Aika: 4.6.2014 klo 14.00 15.38 Paikka: Tammelan kunnantalo, Hakkapeliitantie 2, Tammela Osallistujat: Sami Sulkko,

Lisätiedot

Vyöhykesuunnittelu hajarakentamisen hallinnassa

Vyöhykesuunnittelu hajarakentamisen hallinnassa Vyöhykesuunnittelu hajarakentamisen hallinnassa 13.11.2012 Vyöhykkeisyys ja kyläsuunnittelu yhdistyneen kaupungin suunnittelussa Aluearkkitehti Julia Virtanen Jyväskylän kaupunki Jyväskylä 2009 JYVÄSKYLÄ

Lisätiedot

Valtion näkökulma Helsingin seudun kehyskuntien maankäytön kehittämiseen. 30.3.2010 Ulla Koski

Valtion näkökulma Helsingin seudun kehyskuntien maankäytön kehittämiseen. 30.3.2010 Ulla Koski Valtion näkökulma Helsingin seudun kehyskuntien maankäytön kehittämiseen 30.3.2010 Ulla Koski Lähtökohta Kunnat ja maakunnat päättävät alueidenkäytön ratkaisuista. Valtio asettaa tavoitteita ja ohjaa.

Lisätiedot

PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa

PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa PIRKANMAA 2025 PIRKANMAAN MAAKUNTASUUNNITELMA Pirkanmaan visio Vuonna 2025 Pirkanmaa on vauras, rohkeasti uudistumiskykyinen, osaamista hyödyntävä kasvumaakunta. Pirkanmaalla

Lisätiedot

FORSSAN SEUDUN TERVEYDENHUOLLON KY. Jäsenkunnat. Forssa 17870 Humppila 2537 Jokioinen 5767 Tammela 6617 Ypäjä 2630. Väkiluku 35421

FORSSAN SEUDUN TERVEYDENHUOLLON KY. Jäsenkunnat. Forssa 17870 Humppila 2537 Jokioinen 5767 Tammela 6617 Ypäjä 2630. Väkiluku 35421 Jäsenkunnat Forssa 17870 Humppila 2537 Jokioinen 5767 Tammela 6617 Ypäjä 2630 Väkiluku 35421 Seudullinen terveydenhuolto n. 580 työntekijää käyttötalous 57,7 milj. toimipisteet 5 kunnassa hajautetut lähipalvelut

Lisätiedot

± ± ± ± ±± ± ± ƒ ± ; ±± Ι [ [

± ± ± ± ±± ± ± ƒ ± ; ±± Ι [ [ ± ± ± ± ±± ± ± ƒ ± ; ±± Ι [ [ ±± ± ±± ±± ) ± 6± ± ± ; ; ± ± ± ± ±± ) ± ± ± ± ± ;; ± ± ± ± ; ; ; ± ± ± ; ) ; ± ± ƒ ; 6± ± ± ± ± Ι ± ; ) ± ± ± ƒ ; ± ±± ; ƒ ƒ) ± ± ± ƒ ; ƒ ± ; ± ; ) ± ± ± ƒ ± ± ± ; ± ± ;±

Lisätiedot

Uusiutumiskykyinen ja mahdollistava Suomi

Uusiutumiskykyinen ja mahdollistava Suomi Uusiutumiskykyinen ja mahdollistava Suomi Aluerakenteen ja liikennejärjestelmän kehityskuva 2050 Luonnos 9.1.2015 Suuntaviivat (tavoitteet) aluerakenteen ja liikennejärjestelmän kehittämiselle Uudistuvan

Lisätiedot

MRL-arvioinnin raportti viimeistelyvaiheessa. Raportti julkistetaan 13.2.2014. Eri luvuissa päätelmiä kyseisestä aihepiiristä

MRL-arvioinnin raportti viimeistelyvaiheessa. Raportti julkistetaan 13.2.2014. Eri luvuissa päätelmiä kyseisestä aihepiiristä MRL-arvioinnin raportti viimeistelyvaiheessa Raportti julkistetaan 13.2.2014 Eri luvuissa päätelmiä kyseisestä aihepiiristä Loppuun (luku 14) tiivistelmä, jossa keskeisimmät asiat Raporttiin tulossa n.

Lisätiedot

Mäntsälän maankäytön visio 2040. Rakennemallien kuvaukset

Mäntsälän maankäytön visio 2040. Rakennemallien kuvaukset Mäntsälän maankäytön visio 2040 Rakennemallien kuvaukset 1 Sisällysluettelo 1 Rakennemallien kuvaukset... 3 1.1 Kaikilla mausteilla... 4 1.2 Pikkukaupunki... 6 1.3 Nykymalliin... 8 2 Vaikutusten arviointi...virhe.

Lisätiedot

Maantieselvitys 16.8.2010

Maantieselvitys 16.8.2010 Maantieselvitys 16.8.2010 Työn keskeinen sisältö 1. Saada kokonaiskuva seudun liikenneyhteyksien kehittämiseksi ympäristönäkökohdat huomioiden. 2. Saada uusia ideoita siitä, kuinka Forssan seutu voisi

Lisätiedot

Saavutettavuusanalyysit Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen valmistelussa

Saavutettavuusanalyysit Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen valmistelussa Saavutettavuusanalyysit Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen valmistelussa 29.3.2012 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Saavutettavuus joukkoliikenteellä, kävellen tai pyörällä 2008 Vyöhyke: I II III

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun yritysraportti

Pääkaupunkiseudun yritysraportti Pääkaupunkiseudun yritysraportti Yritysten ja niiden toimipaikkojen rakenne, sijoittuminen ja muutostrendit 2000-luvulla Seppo Laakso & Päivi Kilpeläinen, Kaupunkitutkimus TA Oy Anna-Maria Kotala, Arja

Lisätiedot

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Kauppa Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Satakunnan aluerakenne ja keskusverkko 2009, tarkistetun palvelurakennetilaston mukaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 tavoitteet - maakunnan tarkoituksenmukainen

Lisätiedot

Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Riitta Murto-Laitinen

Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Riitta Murto-Laitinen Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö Riitta Murto-Laitinen 22.1.2014 Maakuntakaavoitus merialueilla MRL:n mukaista alueiden käytön suunnittelua Suomessa merialueiden suunnittelua koskevaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

Laukaan kunnan Rakennemalli

Laukaan kunnan Rakennemalli Laukaan kunnan Rakennemalli Rakennemalliehdotus 30.4.2015 Rakennemalli Rakennemallin pohjaksi on laadittiin 3 erilaista vaihtoehtoa, joista ohjausryhmä valitsi lausuntokierroksen jälkeen VE 2 Herneenpalko

Lisätiedot

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää

Kauppa. Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Kauppa Alueiden käytön johtaja Päivi Liuska-Kankaanpää Satakunnan aluerakenne ja keskusverkko 2009, tarkistetun palvelurakennetilaston mukaan Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 kaupan ratkaisut perustuvat

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI

KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI KESKI-SUOMEN LIITON STRATEGIASEMINAARI JA KUNTALIITON MAAKUNTAKIERROS KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI 6.9.2013 Kimmo Vähäjylkkä Aluejohtaja, AIRIX Ympäristö Strategista maankäytön suunnittelua / KEHITTÄMISVYÖHYKKEET

Lisätiedot

Satakunnan maakuntaohjelma

Satakunnan maakuntaohjelma Satakunnan maakuntaohjelma 2014-2017 Satakuntaliitto 13.9.2016 Kuvitus Taru Anttila Maakuntaohjelma 2014-2017 Maakuntaohjelma kokoaa toimenpiteet Satakunnan kehittämiseksi tulevaisuudessa. Ohjelmassa yhteen

Lisätiedot

Inkoo 2020 18.6.2015

Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoon missio Inkoon kunta luo edellytyksiä inkoolaisten hyvälle elämälle sekä tarjoaa yritystoiminnalle kilpailukykyisen toimintaympäristön. Kunta järjestää inkoolaisten peruspalvelut

Lisätiedot

Ristijärven kuntastrategia

Ristijärven kuntastrategia Ristijärven kuntastrategia 2018-2030 Johdanto Kuntastrategiassa esitetään Ristijärven kunnan tavoitteet kaudelle 2018-2030. Kuntastrategian tavoitteet tarkennetaan vuosittain arvioitaviksi toimenpiteiksi

Lisätiedot

Ihmisen paras ympäristö Häme

Ihmisen paras ympäristö Häme Ihmisen paras ympäristö Häme Hämeen ympäristöstrategia Hämeen ympäristöstrategia on Hämeen toimijoiden yhteinen näkemys siitä, millainen on hyvä hämäläinen ympäristö vuonna 2020. Strategian tarkoituksena

Lisätiedot

Vipuvoimaa vyöhykkeistä? Toiminnalliset alueet ja kasvuvyöhykkeet Suomessa

Vipuvoimaa vyöhykkeistä? Toiminnalliset alueet ja kasvuvyöhykkeet Suomessa Vipuvoimaa vyöhykkeistä? Toiminnalliset alueet ja kasvuvyöhykkeet Suomessa 11.5.2017 Citizen*ship - kaupunkikehittämisen foorumi Valtteri Laasonen RAJOJA RIKKOVAT TOIMINNALLISET ALUEET JA KASVUVYÖHYKKEET

Lisätiedot

HÄMEEN UUSI MAASEUTUOHJELMA JA MATKAILUN KEHITTÄMISEN PAINOPISTEET

HÄMEEN UUSI MAASEUTUOHJELMA JA MATKAILUN KEHITTÄMISEN PAINOPISTEET MAASEUDUN KEHITTÄMINEN OHJELMAKAUDELLA 2014-2020 HÄMEEN UUSI MAASEUTUOHJELMA JA MATKAILUN KEHITTÄMISEN PAINOPISTEET Timo Kukkonen, Hämeen ELY-keskus Päijät-Hämeen maaseutumatkailun teemapäivä 19.11.2013

Lisätiedot

KAUHAVAN KAUPUNGIN STRATEGINEN ALUEIDENKÄYTTÖSUUNNITELMA. Tulevaisuusmallin kartat 13.1.2014

KAUHAVAN KAUPUNGIN STRATEGINEN ALUEIDENKÄYTTÖSUUNNITELMA. Tulevaisuusmallin kartat 13.1.2014 KAUHAVAN KAUPUNGIN STRATEGINEN ALUEIDENKÄYTTÖSUUNNITELMA Tulevaisuusmallin kartat 13.1.2014 KAUHAVAN STRATEGINEN ALUEIDENKÄYTTÖSUUNNITELMA TULEVAISUUSMALLI Vt 19 ja sen varren sekä profiililtaan erilaisten

Lisätiedot

ALUEIDEN KÄYTTÖSUUNNITELMAN SISÄLTÖ

ALUEIDEN KÄYTTÖSUUNNITELMAN SISÄLTÖ ALUEIDEN KÄYTTÖSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1 Rakennemallin mitoitus Varsinainen tarkastelu kahden vaihtoehdon välillä, joissa kummassakin pohjana valittu yhdyskuntarakenne (VE 1 + VE 3) Alenevan kehityksen trendi

Lisätiedot

KOTKAN-HAMINAN SEUDUN STRATEGINEN YLEISKAAVA. Seutufoorumi Kehittämismallit ja linjaratkaisun pohjustus

KOTKAN-HAMINAN SEUDUN STRATEGINEN YLEISKAAVA. Seutufoorumi Kehittämismallit ja linjaratkaisun pohjustus KOTKAN-HAMINAN SEUDUN STRATEGINEN YLEISKAAVA Seutufoorumi 4.5.2016 Kehittämismallit ja linjaratkaisun pohjustus 1 ESITYKSEN RAKENNE Yleiskaavan vaiheet, käsittely- ja päätöksentekoprosessi ja aikataulu

Lisätiedot

Tehokkaan sujuva ja saavutettava Pirkanmaa. Professori Jorma Mäntynen

Tehokkaan sujuva ja saavutettava Pirkanmaa. Professori Jorma Mäntynen Tehokkaan sujuva ja saavutettava Pirkanmaa Professori Jorma Mäntynen Pysyvät ja muuttuvat tekijät Maantiede Ylivoimainen sijainti sisämaan keskuksena Helsinki-Tampere vyöhykkeellä Parin kolmen tunnin etäisyydellä

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus Seutuhallitus Strategian elementit STRATEGIA (hyväksytään valtuustoissa) Missio ja visio Strategian pääviestit ja tavoitteet Lisää kilpailukykyä Kasvulle

Lisätiedot

Kylien maankäytön suunnittelu ja kylähelmien kehittäminen. Case Jyväskylä

Kylien maankäytön suunnittelu ja kylähelmien kehittäminen. Case Jyväskylä Kylien maankäytön suunnittelu ja kylähelmien kehittäminen 3.9.2015 Iisalmi Case Jyväskylä Julia Virtanen Muuramen kunta Jyväskylä 2009 JYVÄSKYLÄ - Kaupunkikeskusta - 86 500 JKYLÄN MLK - Taajamia - 36 400

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS HOITOLUOKITUKSEN MERKITYS Kaavoitusvaiheessa määritetty alustava käyttö ja hoitoluokka kuvaavat alueen laatutavoitetta. Samalla viheralueiden rakentamisen ja hoidon kustannukset

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Luonnos lausuntoja varten. Seutuhallitus

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Luonnos lausuntoja varten. Seutuhallitus Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Luonnos lausuntoja varten Seutuhallitus 26.10.2016 Strategian elementit STRATEGIA (hyväksytään valtuustoissa) Missio ja visio Strategian pääviestit ja tavoitteet

Lisätiedot

Teolliset symbioosit. Haminassa 23.09.2015 Matti Filppu Kaupunkikehitysjohtaja

Teolliset symbioosit. Haminassa 23.09.2015 Matti Filppu Kaupunkikehitysjohtaja Teolliset symbioosit Haminassa 23.09.2015 Matti Filppu Kaupunkikehitysjohtaja Kaupunkikehityksen toiminta - ajatus Pidämme huolta kaupunkielämän perusedellytyksistä tavoitteena elinvoimainen, kehittyvä,

Lisätiedot

Pirkanmaan maakuntakaava 2040. Maakuntakaavaluonnos Alue- ja yhdyskuntarakenne

Pirkanmaan maakuntakaava 2040. Maakuntakaavaluonnos Alue- ja yhdyskuntarakenne Pirkanmaan maakuntakaava 2040 Maakuntakaavaluonnos Alue- ja yhdyskuntarakenne Maakuntakaavafoorumi Vanha kirjastotalo, Tampere, 19.3.2015 Maankäytön suunnittelujärjestelmä ja maakuntakaavan rooli Pirkanmaan

Lisätiedot

ESPOON POHJOIS- JA KESKIOSIEN YLEISKAAVA

ESPOON POHJOIS- JA KESKIOSIEN YLEISKAAVA ESPOON POHJOIS- JA KESKIOSIEN YLEISKAAVA ESPOON POHJOIS- JA KESKIOSIEN YLEISKAAVA Tapahtunut tähän mennessä 2013 lautakunta päätti käynnistää osayleiskaavatyön valmistelun 2014 Lautakunta päätti vision

Lisätiedot

Hannu Penttilä MAL-neuvottelukunnan puheenjohtaja Helsingin seudun MAL-visio 2050

Hannu Penttilä MAL-neuvottelukunnan puheenjohtaja Helsingin seudun MAL-visio 2050 Hannu Penttilä MAL-neuvottelukunnan puheenjohtaja Helsingin seudun MAL-visio 2050 Visiosta strategisiin linjauksiin ja edelleen eteenpäin 1 Miten yhteinen visio syntyi Ideakilpailu 2007 Kansainvälinen

Lisätiedot

MITÄ RAKENNEMALLI 20X0:N JA JYSELIN JÄLKEEN? JYVÄSKYLÄN SEUDUN MAL- VERKOSTOTYÖPAJA 30.9.2015

MITÄ RAKENNEMALLI 20X0:N JA JYSELIN JÄLKEEN? JYVÄSKYLÄN SEUDUN MAL- VERKOSTOTYÖPAJA 30.9.2015 MITÄ RAKENNEMALLI 20X0:N JA JYSELIN JÄLKEEN? JYVÄSKYLÄN SEUDUN MAL- VERKOSTOTYÖPAJA 30.9.2015 LÄHTÖKOHDAT Lähtökohdat MAL-kehittämiselle 3 Lähtökohdat MAL-kehittämiselle 4 Lähtökohdat MAL-kehittämiselle

Lisätiedot

TARKENNETUT RAKENNEMALLIVAIHTOEHDOT

TARKENNETUT RAKENNEMALLIVAIHTOEHDOT TARKENNETUT RAKENNEMALLIVAIHTOEHDOT 26.9.2011 Rakennemallivaihtoehtojen muodostamisen lähtökohdat Maankäytön kehittämiskohteet ja yhteystarpeet tulee tunnistaa Keskustojen tiivistäminen Korkeatasoisten

Lisätiedot

Pieksämäen strateginen OYK. Kehityssuuntia 11.9.2013

Pieksämäen strateginen OYK. Kehityssuuntia 11.9.2013 Pieksämäen strateginen OYK Kehityssuuntia 11.9.2013 Tausta-analyysi Miksikö haluan muuttaa Pieksämäelle? Potentiaaliset syyt Siellä on työtä Siellä on liike-/työtiloja Siellä on työvoimaa Se on lapsuuteni

Lisätiedot

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit)

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) - kulttuuriympäristön näkökulmasta Rakennusperinnön ja korjausrakentamisen neuvottelupäivät 11.4.2018 Timo Turunen ympäristöministeriöstä Valtakunnalliset

Lisätiedot

VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta, jossa

VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta, jossa MENESTYKSEN VETURIT strategiset tavoitteet 2020 Uusiutuva Etelä-Savo 2020 maakuntastrategia Esitys mkh :lle 21.10.2013 VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta,

Lisätiedot

Suunittelujärjestelmän tulevaisuus kommenttipuheenvuoro kaupunkiseutujen roolista

Suunittelujärjestelmän tulevaisuus kommenttipuheenvuoro kaupunkiseutujen roolista Suunittelujärjestelmän tulevaisuus kommenttipuheenvuoro kaupunkiseutujen roolista Suomi kaupungistuu kaupungistuuko Suomi Kalasataman Kellohalli, Helsinki Anne Jarva Tulevaisuuden kuntaan kohdistuu monia

Lisätiedot

MOREENI - RASTIKANGAS Keskellä Suomen ekosysteemiä

MOREENI - RASTIKANGAS Keskellä Suomen ekosysteemiä MOREENI - RASTIKANGAS Keskellä Suomen ekosysteemiä Moreeni-Rastikangas Moreeni-Rastikangas on uuden ajan kasvava yritysalue Hämeenlinnan kaupunkiseudulla, Suomen kasvukäytävän keskipisteessä Tampere-Hämeenlinna-Helsinki

Lisätiedot

Palvelustrategia Helsingissä

Palvelustrategia Helsingissä Palvelustrategia Helsingissä Strategiapäällikkö Marko Karvinen Talous- ja suunnittelukeskus 13.9.2011 13.9.2011 Marko Karvinen 1 Strategiaohjelma 2009-2012 13.9.2011 Marko Karvinen 2 Helsingin kaupunkikonsernin

Lisätiedot

MAL-työpaja. Maankäytön näkökulma Hannu Luotonen Tekninen johtaja Hannu Luotonen

MAL-työpaja. Maankäytön näkökulma Hannu Luotonen Tekninen johtaja Hannu Luotonen MAL-työpaja Maankäytön näkökulma Hannu Luotonen Tekninen johtaja 1 KOUVOLAN RAKENNEMALLI Alueiden käytön kehityskuva Ekotehokas yhdyskuntarakenne Keskusten kehittäminen Maaseudun palvelukylät Olevan infran

Lisätiedot

Suomen aluerakenteen ja liikennejärjestelmän kehityskuva 2050. Kehityskuvanäkökulmat - Teknologian, luonnonvarojen ja palvelujen Suomi

Suomen aluerakenteen ja liikennejärjestelmän kehityskuva 2050. Kehityskuvanäkökulmat - Teknologian, luonnonvarojen ja palvelujen Suomi Suomen aluerakenteen ja liikennejärjestelmän kehityskuva 2050 Kehityskuvanäkökulmat - Teknologian, luonnonvarojen ja palvelujen Suomi Aluerakenteen ja liikennejärjestelmän kehityskuvan tavoitteet Väestö,

Lisätiedot

Kannelmäki - Lassila - Pohjois-Haaga, alueellinen kehittämissuunnitelma

Kannelmäki - Lassila - Pohjois-Haaga, alueellinen kehittämissuunnitelma LIITE 1 Kannelmäki - Lassila - Pohjois-Haaga, alueellinen kehittämissuunnitelma KSLK 10.2.2011 Kannelmäki - Lassila - Pohjois-Haaga, alueellinen kehittämissuunnitelma Suunnitelmakartat ja toimenpiteet

Lisätiedot

Kysymyksiä yhdistymissopimuksesta. Johtoryhmä 8.3.2010

Kysymyksiä yhdistymissopimuksesta. Johtoryhmä 8.3.2010 Kysymyksiä yhdistymissopimuksesta Johtoryhmä 8.3.2010 Väestörakenteen historia 1970 luku maatalouden alasajo Teollisuutta taajamiin Teollisuus väheni Muutto suuriin kaupunkeihin Tietoyhteiskunta Muutto

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAEHDOTUS 2014. Yleisötilaisuus Fellmannia 12.5.2015

PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAEHDOTUS 2014. Yleisötilaisuus Fellmannia 12.5.2015 PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAEHDOTUS 2014 Yleisötilaisuus Fellmannia 12.5.2015 Maakuntakaava Valtuustokausi 2009-2012 Valtuustokausi 2013-2016 Valtuustokausi 2017-2020 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Lisätiedot

Palveluverkot alue- ja yhdyskuntarakenteessa

Palveluverkot alue- ja yhdyskuntarakenteessa Palveluverkot alue- ja yhdyskuntarakenteessa 1.6.2015 Antti Rehunen Suomen ympäristökeskus SYKE Keskus- ja palveluverkko Keskusverkko muodostuu valtakunnantasolle sekä yhdyskuntarakennetasolle Valtakunnantasolla

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan suurkaupunki hyötyä vai haittaa yrityksille? Arvioita, tekijöitä ja näkemyksiä. Varatoimitusjohtaja Anssi Kujala, Suomen Yrittäjät

Keski-Uudenmaan suurkaupunki hyötyä vai haittaa yrityksille? Arvioita, tekijöitä ja näkemyksiä. Varatoimitusjohtaja Anssi Kujala, Suomen Yrittäjät Keski-Uudenmaan suurkaupunki hyötyä vai haittaa yrityksille? Arvioita, tekijöitä ja näkemyksiä Varatoimitusjohtaja Anssi Kujala, Suomen Yrittäjät 1 55000 Elinkeinorakenne on muuttunut: Uudet työpaikat

Lisätiedot

Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava

Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava Luonnonvarat ja liikenne Merkinnät, määräykset ja suositukset 19.1.2015 Kaavaehdotus Hyväksytty maakuntahallituksessa 3.11.2014 1 Rakentamisrajoitus Maakuntakaavan MRL

Lisätiedot

Aluekehittäminen ja TKIO

Aluekehittäminen ja TKIO Päijät-Hämeen liitto The Regional Council of Päijät-Häme Aluekehittäminen ja TKIO Petra Stenfors 5.2.2019 Aluekehittämisen määrittely (HE alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista) Toimijoiden yhteistyö

Lisätiedot

Maaseutupolitiikka Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö

Maaseutupolitiikka Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö Maaseutupolitiikka Suomessa Maa- ja metsätalousministeriö Lähes puolet suomalaisista asuu maaseudulla Lähes puolet väestöstä asuu maaseudulla. Suomi on myös hyvin harvaan asuttu maa. Asukastiheys on keskimäärin

Lisätiedot

OULUN SEUTU - YHDYSKUNTARAKENTEEN TIIVISTÄMINEN HYVÄLLÄ YHTEISTYÖLLÄ POHJOISKALOTIN YKKÖSEKSI

OULUN SEUTU - YHDYSKUNTARAKENTEEN TIIVISTÄMINEN HYVÄLLÄ YHTEISTYÖLLÄ POHJOISKALOTIN YKKÖSEKSI - YHDYSKUNTARAKENTEEN TIIVISTÄMINEN HYVÄLLÄ YHTEISTYÖLLÄ POHJOISKALOTIN YKKÖSEKSI 30.3.2010 SUOMEN SUURIN VÄESTÖNKASVU Virallinen ennuste 275.000 asukasta vuoteen 2025 mennessä 295.000 asukasta vuoteen

Lisätiedot

ROVANIEMEN KESKUSTAN OIKEUSVAIKUTTEINEN OSAYLEISKAAVA

ROVANIEMEN KESKUSTAN OIKEUSVAIKUTTEINEN OSAYLEISKAAVA ROVANIEMEN KESKUSTAN OIKEUSVAIKUTTEINEN OSAYLEISKAAVA Kaupunginvaltuuston informaatio to 9.12.2010 Rakennemallien vaihtoehdot Lähtötilanne ja tavoitteet Perusselvitykset Mitoitus Vyöhykkeet ja osa-alueet

Lisätiedot

Forssan seudun visio 2025. Strateginen kehittäminen. Hyvä elinkeinoelämän toimintaympäristö

Forssan seudun visio 2025. Strateginen kehittäminen. Hyvä elinkeinoelämän toimintaympäristö Forssan seudun visio 2025 Strateginen kehittäminen Hyvä elinkeinoelämän toimintaympäristö Visio Järkivihreä Forssan seutu Järkivihreä Forssan seutu on vuonna 2025 vetovoimainen, ympäristöalan osaamista

Lisätiedot

STRATEGINEN YLEISKAAVA KESKUSTAN KAUPUNKIKUVA JA VIHERVERKOSTO -TARKASTELU RAUMAN KAUPUNKI ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM 27.8.

STRATEGINEN YLEISKAAVA KESKUSTAN KAUPUNKIKUVA JA VIHERVERKOSTO -TARKASTELU RAUMAN KAUPUNKI ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM 27.8. ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM RAUMAN KAUPUNKI STRATEGINEN YLEISKAAVA KESKUSTAN KAUPUNKIKUVA JA VIHERVERKOSTO -TARKASTELU 27.8.2010 www.eriarc.fi 1 JOHDANTO 1.1 Selvitysalue Selvityksessä on tarkasteltu

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE 2018 2021 Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SISÄLLYS S. 2-3 S. 4-5 S. 6-7 S. 8-9 S. 10-11 S. 12-13 Yleinen strateginen päämäärä Visio

Lisätiedot

Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy. Timo Lindvall. toimitusjohtaja

Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy. Timo Lindvall. toimitusjohtaja Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy Timo Lindvall toimitusjohtaja Forssan seutu on business-suomen painopisteessä Tunti+ vain Helsinki, Turku,Tampere, Lahti, Pori Lentoasemat Rautatieasema Humppilassa Useita

Lisätiedot

HELSINGIN UUSI YLEISKAAVA JA ELINKEINOALUEET

HELSINGIN UUSI YLEISKAAVA JA ELINKEINOALUEET HELSINGIN UUSI YLEISKAAVA JA ELINKEINOALUEET Anne Karlsson johtava yleiskaavasuunnittelija 4.3.2013 HELSINGIN YLEISKAAVA Suunnittelu- ja selvityshankkeet: tarkasteluja eri mittakaavatasolla koko Helsingin

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset 28.4.2016 Muutostekijöitä on runsaasti Ilmastonmuutos Niukkeneva julkinen talous Väestön ikääntyminen Elinkeinoelämän

Lisätiedot

TRAFI sidosryhmätapaaminen

TRAFI sidosryhmätapaaminen TRAFI sidosryhmätapaaminen ELY-keskuksen ja TE-toimiston strategiset tavoitteet Lapissa vuosille 2016-2019 Rovaniemi 16.12.2015 Lappilainen tulokulma Toimintaympäristöanalyysi ja tavoitteet laadittu tiiviissä

Lisätiedot

Parasta kasvua vuosille 2016-2019

Parasta kasvua vuosille 2016-2019 Parasta kasvua vuosille 2016-2019 Vuonna 2012 valmistui Joensuun seudun kasvustrategia. Maailman muuttuessa kasvustrategiankin on muututtava vastaamaan nykypäivää ja tulevaisuutta. Kasvustrategian tarkennus

Lisätiedot

ELINKEINOELÄMÄN MAANKÄYTÖN TARPEET -RYHMÄ

ELINKEINOELÄMÄN MAANKÄYTÖN TARPEET -RYHMÄ ELINKEINOELÄMÄN MAANKÄYTÖN TARPEET -RYHMÄ 11.1.2012 Aluesuunnittelupäällikkö Riitta Väänänen Maakuntakaavan yleisesittely Keskeiset vaikuttimet: Ilmaston muutos ja siihen varautuminen Liikenneverkon ja

Lisätiedot

Kuva: Riitta Yrjänheikki. Ylitornion maankäyttöstrategia Yhdistelmämalli 8.7.2013

Kuva: Riitta Yrjänheikki. Ylitornion maankäyttöstrategia Yhdistelmämalli 8.7.2013 Kuva: Riitta Yrjänheikki Ylitornion maankäyttöstrategia Yhdistelmämalli 8.7.2013 Rakennemalliehdotus - YHDISTELMÄMALLI Tärkeää vahvistaa Ylitornion sijaintiin perustuvia kehittämismahdollisuuksia (kauppa,

Lisätiedot

Forssan seudun. ympäristöteemavuosi. Julkistustilaisuus 22.1.2010. Johanna Tanhuanpää

Forssan seudun. ympäristöteemavuosi. Julkistustilaisuus 22.1.2010. Johanna Tanhuanpää Forssan seudun ympäristöteemavuosi Julkistustilaisuus 22.1.2010 Johanna Tanhuanpää Mitä opittavaa muualta? Case Ympäristön hyväksi tehty työ on systemaattista ja pitkäjänteistä Sitoutuminen vahvaa läpi

Lisätiedot

Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö

Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö tarvitsee strategian Maisemat ilmentävät eurooppalaisen kulttuuri- ja luonnonperinnön monimuotoisuutta. Niillä on tärkeä merkitys

Lisätiedot

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS Naantalissa Luolalan kaupunginosassa on korttelissa 7 tontit 4, 5 ja 6 osoitettu liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi kaavamerkinnällä (K-1). Korttelialueelle

Lisätiedot

Vihdin kunta. Kunnanjohtaja Kimmo Jarva

Vihdin kunta. Kunnanjohtaja Kimmo Jarva Vihdin kunta Kunnanjohtaja Kimmo Jarva Vihti lyhyesti 27 628 asukasta (Tilastokeskus 12/2008) kasvua 588 asukasta kasvuvauhti ollut n. 2,2 % vuodessa tietoinen nopea 2-2,5% kasvun strategia n. 43% asukkaista

Lisätiedot

POKAT Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma

POKAT Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma POKAT 2014 Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma 2011-2014 Toimintalinjat: 1. Kilpailukykyiset elinkeinot ja yritystoiminta 2. Menestys viriää osaamisesta 3. Hyvinvoiva ja turvallinen maakunta 4. Puitteet houkutteleviksi

Lisätiedot

LIITE 1a. Suunnittelu

LIITE 1a. Suunnittelu LIITE 1a. Suunnittelu ualueen sijainti kunnann opaskartalla. Kartassa on esitetty suunnittelualueen rajaus mustalla rajauksella. Kartassa yksi ruutu = 1 km. LIITE 1b. Suunnittelu ualueen alustava rajaus

Lisätiedot

Pirkanmaan maakuntakaava 2040 Maankäyttövaihtoehdot MAAKUNTAKAAVA

Pirkanmaan maakuntakaava 2040 Maankäyttövaihtoehdot MAAKUNTAKAAVA Pirkanmaan maakuntakaava Maankäyttövaihtoehdot Prosessi Pyrkimys avoimeen ja vuorovaikutteiseen prosessiin; keskustelua periaateratkaisuista ja arvovalinnoista Väestösuunnite ja skenaariotyö (kevät 2012

Lisätiedot

Keskustan kehittyminen on Jämsän menestymisen avainkysymys. Maankäytön kehittämiskohteet ja yhteystarpeet tulee tunnistaa

Keskustan kehittyminen on Jämsän menestymisen avainkysymys. Maankäytön kehittämiskohteet ja yhteystarpeet tulee tunnistaa 1 Jämsän kaupunki/kuvapankki Jämsän kaupunki/kuvapankki Keskustan kehittyminen on Jämsän menestymisen avainkysymys 2 Kaupunkimainen, vetovoimainen, elävä keskusta Jämsän vetovoimatekijöitä tulee korostaa

Lisätiedot

Tarkemmat tiedot ovat luettavissa Pirkanmaan liiton maakuntakaavoituksen internetsivuilta osoitteessa:

Tarkemmat tiedot ovat luettavissa Pirkanmaan liiton maakuntakaavoituksen internetsivuilta osoitteessa: LIITE Ruoveden kunnan kaavoituskatsaus 2016 MAAKUNTAKAAVOJEN TARKASTELU Pirkanmaalla on valmisteilla uusi kokonaismaakuntakaava, joka voimaan tullessaan korvaa nykyisen Pirkanmaan 1. maakuntakaava n sekä

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot