Unicefin Lapsiystävällinen kunta: Forssan toimintasuunnitelma versio

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Unicefin Lapsiystävällinen kunta: Forssan toimintasuunnitelma versio"

Transkriptio

1 Unicefin Lapsiystävällinen kunta: Forssan toimintasuunnitelma versio

2 Lapsen on saatava olla lapsi. Ja aikuisen on oltava aikuinen. LAPSIYSTÄVÄLLISESTI FORSSASSA Toimintasuunnitelma matkalla kohti Unicefin Lapsiystävällistä kuntaa

3 Vain merkityksiltään ja sisällöltään määriteltyä voi arvioida edes jotensakin objektiivisesti. Lapsiystävällisyyden tavoittelu on mielikuvien luomista ja mielikuvilla pelaamista. Mutta ennen kaikkea se on tekojen ja toimintatapojen lupaamista ja lupausten pitämistä. Siispä. Määritelkäämme. Luvatkaamme. Ja pitäkäämme lupauksemme. Näin helmikuussa 2010.

4 Mistä liikkeelle? Lapsiystävällisen Forssan peruskivet Ajatus Lapsiystävällisestä Forssasta syntyi valtuustoseminaarissa 2006, jonka jälkeen silloisella sivistystoimialalla määriteltiin toimialan visioksi: Forssa Suomen lapsiystävällisin kaupunki vuonna Vision tunnettavuus kasvoi pikku hiljaa ja sen kokonaisvaltainen sisällön määrittely ja arvioinnin mahdollistava toiminnallistaminen aloitettiin vuonna 2009 ( Konseptoinnista liikkeelle). Vision toiminnallistaminen aloitettiin määrittelemällä lapsiystävällisyys ja lapsiystävällinen kaupunki käsitteet forssalaisittain. Määrittelyn materiaali koottiin kahdesta kuntalaisille suunnatusta internet-kyselystä (03/2010 ja 03/2011), asiakaspalautteista, luottamushenkilöiden ideoista ja linjauksista, ammatillisten lapsitoimijoiden laadukkaan substanssin näkemyksistä ja arjen hyvistä käytänteistä. Laajan julkisen keskustelun ja kerätyn materiaalin pohjalta hahmottui forssalainen näkemys lapsiystävällisyydestä, lapsiystävällisen kaupungin tunnusmerkeistä sekä niistä toimista, joilla toimialan vision mukainen tavoite saavutettaisiin. Syntyi LastenForssa -kokonaisuus (liite 2 ). LastenForssa kokonaisuus muodostuu ytimestä, jossa tahdolla, asenteella, yhteistoiminnalla ja osaamisella luodaan pohja lapsipalveluille turvallisessa ja viihtyisässä elinympäristössä. Laadukkaille palveluille, joiden järjestämisen periaatteet on mietitty lasta ja lapsuutta kunnioittaen. Palveluille, joita järjestettäessä aikuisten vahvan ammatillisuuden taustalla on aitoa välittämistä ja arvon antamista lasten ja nuorten hyvinvoinnista.

5 Kasvatuslautakunta hyväksyi Lapsiystävällisyyspolitiikan, joka linjaa LastenForssa kokonaisuuden toteuttamista. Lapsiystävällisyyspolitiikka Lapsiystävällisyyttä on ennen kaikkea sovittu tapa toimia lasten ja nuorten kanssa. Yhteisön jokainen aikuinen kantaa aikuisen vastuuta ja huolta lasten hyvinvoinnista. Erityisesti vastuuta ottavat Forssan kaupungin palveluksessa olevat, lasten parissa työtä tekevät ammattilaiset. He ovat sitoutuneet kasvatusja vapaa-aikatoimen toimintatapoihin, jotka on julkituotu palvelulupauksissa. Työtä ohjaa aito innostuneisuus, korkea työmoraali, ammattitaito ja avoimuus sekä ehdoton tasapuolisuus ja oikeudenmukaisuus. Yhteistyö ja työnjako huoltajien/vanhempien, viranomaisten ja eri lasten kanssa toimivien tahojen kanssa on tavoitteellista, suunnitelmallista ja ennaltaehkäisyä painottavaa.

6 LastenForssa kokonaisuudessa toiminnalliset, arvioitavissa olevat tavoitteet kohdistuvat Palvelulupauksiin (liite 3) ja niiden konkretisointeihin. Itse palvelulupaukset määriteltiin vuorovaikutuksellisessa työskentelyssä, jonka ytimenä oli vuosina toteutettu Sivistys- ja tulevaisuustoimialan ensimmäinen Esimiesvalmennus. Palvelulupausten määrittelyn jälkeen sivistys- ja tukevaisuustoimialan toimijat työskentelivät moniammatillisissa ryhmissä pohtien yleisellä tasolla niiden toiminnallistamista (liite 4 ryhmätyöt). Varsinaiset Palvelulupausten konkretisoinnit tehtiin varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, nuoriso- ja liikuntatoimen, Wahren-Keskuksen sekä työllisyyspalveluiden palvelualueilla ja yksiköissä sopien niistä teoista ja toimintatavoista, joiden toteuduttua palvelulupaukset todentuvat toimialalla järjestettävin palvelujen arjessa (liite 5 toimialojen lupaukset). Forssan kaupunkistrategian Forssa koko elämän väärtti (kv ) valmistuttua, LastenForssasta muodostui kaupunkiohjelma, jonka kotipesä oli Sivistys- ja tulevaisuustoimialalla, mutta joka määrittää tarkoituksenmukaisilta osin myös kaupunkikonsernin muiden organisaatioiden toimintaa ja palveluja.

7 LastenForssa kokonaisuutta määriteltäessä pidettiin tärkeänä, että konsepti mahdollistaa arvioinnin. Lapsiystävällisyyden toteutumisen kriteereiksi ja siten arvioinnin pohjaksi muodostuivat Palvelulupaukset konkretisointeineen. Forssa Suomen lapsiystävällinen kaupunki vuonna vision arviointi sovittiin LastenForssa kokonaisuutta määriteltäessä tapahtuvan monitahoarviointina keväällä Lasten arvioinnit toteutettiin em. sopimuksen mukaisesti helmi-maaliskuun vaihteessa Arvioinnit toteutettiin varhaiskasvatuspalvelujen piirissä olevien 3-5 vuotiaiden lasten ja esioppilaiden haastatteluina sekä perusopetuksen oppilaiden koulupäivän aikana tehtyinä sähköisinä kyselyinä. Lasten arviointimateriaaliin liitettiin palvelulupausarvioinnin ohella myös FSHKY:n perhepalveluiden toteuttama Lasten- ja nuorten hyvinvointisuunnitelman laadintaan liittyvä lasten osallistaminen, varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelmatyöhön liittyvä lasten osallistaminen sekä perusopetuksen Pedagogiseen suunnitelmaan liittyvä materiaalin kerääminen. Arviointi toimi myös Unicefin Lapsiystävällinen kunta mallin lasten alkukartoituksena. Aikuiset arvioivat Lasten Forssan ja palvelulupausten todentumista huhti-toukokuun vaihteessa 2017 toteutettavassa sähköisessä kyselyssä. Arviointien tulokset julkistetaan valtuustoseminaarissa, johon osallistuvat sekä nykyiset että tulevalle kaudelle valitut valtuutetut. Arviointien tulokset tulevat täydentämään tarkoituksenmukaisilta osin Unicefin Lapsiystävällinen kunta tunnustuksen saamiseen tähtäävän toimintasuunnitelman sisältöä kesäkuussa 2017.

8 LastenForssa kokonaisuus ja lapsiystävällinen kaupunki forssalaisittain on ajattelua ja tekoja. Ja teot vaativat toteutuakseen otollisen toimintakulttuurin. Toimintakulttuurin, jossa organisaatiorakenteet, johtamistoiminta, toimijoiden vuorovaikutus ja kehittämistoiminnan painoalueet luovat edellytyksiä kaikkien toimijoiden työskennellä lapsiystävällisyyttä edistäen. Lapsiystävällisyys Ohjelman laaditaan vastoin alkuperäistä suunnitelmaa vasta vuoden 2017 jälkimmäisellä puoliskolla. Ohjelman tarkoitus on tukea lapsiystävällisen toimintakulttuurin toteutumista ja kehittämistä Forssan kaupungissa. Ohjelma tulee sisältämään palvelupolkujen (vrt. prosessit) ja niihin liittyvien toimintaohjeiden ohella muun muassa jatkuvasti täydentyvät kuvaukset hyvistä lasten osallistamiskäytänteistä, arviointitoiminnan kuvaukset sekä Lapsiystävällisen Forssan toimintasuunnitelman (vrt. Unicef). Sähköiseksi vuorovaikutusfoorumiksi ja lapsiystävällisyyden teemaa avaavien materiaalien jakamiseen perustetaan keväällä 2017 LastenForssa internet-sivut, Facebook-sivut sekä Instagram. LastenForssa kokonaisuus ja Lapsiystävällinen kunta malli linkittyy tiiviisti Kanta- Hämeen LAPE-työhön: Forssan tie ja työ lapsiystävälliseksi kunnaksi toimii yhtenä pilarina ja sparrauskohteena maakunnallista lapsiystävällisen kunnan mallia rakennettaessa.

9 LAPSIYSTÄVÄLLISEN FORSSAN SEURAAVAT ASKELEET

10 UNICEFIN LAPSIYSTÄVÄLLISEN KUNNAN 10 KRITEERIÄ/RAKANNUSPALIKKAA eli Näitä tavoitellaan: 1. Lasten oikeudet tunnetaan 2. Kaikki oikeudet toteutuvat jokaisen lapsen kohdalla Syrjimättömyys 3. Lapsilla on mahdollisuus osallistua heille tarkoitettujen palvelujen suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen. Poliittinen osallisuus 4. Lapsen voiva osallistua julkisen tilan suunnitteluun ja kehittämiseen. 5. Lapsilla on mahdollisuus vaikuttaa heille itselleen tärkeisiin asioihin. 6. Lapset voivat osallistua kansalaistoimintaan. 7. Lapsilla on ystäviä ja turvallisia aikuisia. 8. Lapsia ja lapsuutta arvostetaan. Sosiaalinen osallisuus 9. Lapsia koskevia asioita tarkastellaan koordinoidusti kokonaisuutena niin, että lapsia koskevassa päätöksenteossa ja toiminnoissa harkitaan ensi sijaisesti lapsen etu. Lapsen edun ensisijaisuus 10. Lapsia koskevaa tietoa hyödynnetään monipuolisesti päätöksenteossa.

11 Alkukartoitusta I suunniteltaessa ohjausryhmä valikoi Unicefin Lapsiystävällinen kunta ohjelman tavoitteista seuraavat kokonaisuudet Forssan kehittämistoiminnan keskiöön: 1. Lapsen oikeuksien tunnettuus ja toteutuminen organisaatiossa (Rakennuspalikat 1 ja 2) * Lapsen oikeudet tunnetaan 2. Lapsen osallisuuden tukeminen asioihin vaikuttamisen ja maailman muuttamisen näkökulmasta (Rakennuspalikat 3, 4, 5, 6, ja 7) * Lapsilla on mahdollisuus osallistua heille tarkoitettujen palveluiden suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen * Lapset voivat osallistua julkisen tilan suunnitteluun ja kehittämiseen * Lapsilla on mahdollisuus vaikuttaa heille itselleen tärkeisiin asioihin * Lapset voivat osallistua kansalaistoimintaan 3. Lapsivaikutusten arviointi (Rakennuspalikat 9 ja 10) * Lapsia koskevia asioita tarkastellaan koordinoidusti kokonaisuutena niin, että lapsia koskevassa päätöksenteossa ja toiminnoissa harkitaan ensisijaisesti lapsen etu * Lapsia koskevaa tietoa hyödynnetään monipuolisesti päätöksenteossa

12 Forssan matkan reittivalintoja ja suuntaviittoja: Lähtökohtana on LastenForssa kokonaisuus ja työ, jota sen puitteissa on tehty lapsiystävällisen kaupungin rakentamisen eteen Alkukartoitukset ajoitetaan siten, että lasten osalta kartoitus voidaan yhdistää LastenForssan Juhlavuoden arviointiin Alkukartoitusten sisällöissä huomioidaan Unicefin Lapsiystävällisen kunnan kriteerit sekä LastenForssa kokonaisuus Palvelulupauksineen. LAPE-yhteys: Forssa toimii maakunnallisen LAPE-hankkeen Toimintaympäristön kehittäminen osiossa yhtenä veturikuntana. Ko. osiossa kehittämisen keskiössä on lapsiystävällisen kunnan rakentaminen. Tavoitteena on Unicefin Lapsiystävällinen kunta statuksen saaminen Forssalle järjestettävässä Lasten Forssa Juhlaseminaarissa, joka on myös maakunnallisen LAPE-työn ohjelmassa.

13 Unicefin Lapsiystävällinen kunta kehittämistyön mallireitti Askel 1 Haku, koordinaatioryhmän perustaminen ja koulutus Askel 7 Kehittämistyön jatko ja uusien tavoitteiden valinta Askel 2 ALKUKARTOITUS Askel 6 ARVIOINTI JA TUNNUSTUS Askel 3 TOIMINTA- SUUNNITELMA Askel 5 RAPORTOINTI Askel 4 TOTEUTUS

14 Unicefin Lapsiystävällinen kunta kehittämistyön eteneminen Forssassa Haku, ohjausryhmän perustaminen ja koulutus kevät ja syksy 2016 Kehittämistyön jatko ja uusien tavoitteiden valinta 01/2018 ALKUKARTOITUS 1. 12/ /20 ARVIOINTI JA TUNNUSTUS 10/2017 RAPORTOINTI 09/2017 ALKUKARTOITUS 2. 02/ /2017 TOIMINTASUUNNITELMA 03/ /2017 TOIMINTASUUNNITELMAN TARKENNUS 06/2017 ALKUKARTOITUS 3. / 04/2017 TOTEUTUS 05/2017-

15 ALKUKARTOITUKSET Toteutus Aikuisille suunnatun alkukartoituksen toteuttaminen aloitettiin ohjausryhmälle suunnatulla kyselyllä joulukuussa 2016 (Alkukartoitus I). Ko. kartoituksen johtopäätökset koottiin ja työstettiin johtoryhmässä tammi-helmikuussa Lasten alkukartoitus (Alkukartoitus II) toteutettiin varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen lasten osalta helmi-maaliskuussa Samassa yhteydessä koottiin arviointimateriaalia myös LastenForssa arvioinniksi sekä perusopetuksen Pedagogisen suunnitelman materiaaliksi. Myös Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman laadinnan ja varhaiskasvatussuunnitelmatyön osalta lasten osallistaminen tapahtui samassa yhteydessä. Alkukartoitus III:na toimii vielä aikuisille suunnattu LastenForssa arviointi huhti-toukokuun vaihteessa Toimintasuunnitelma on tarkoituksenmukaista laatia jo Alkukartoitus I:n pohjalta, jotta toimenpiteitä statuksen saavuttamiseksi päästään toteuttamaan. Suunnitelmaa tarkennetaan ja täydennetään alkukartoitusten II ja III analysointien perusteella.

16 Alkukartoitus I julkaistiin PedaNetissa Sähköpostikutsu vastaajille lähetettiin 1. aallossa Unicefin Lapsiystävällinen kunta konseptin ohjausryhmälle sekä kaupungin tekniselle toimialalle kohdennetusti yhteensä 21 henkilölle. Vastauskutsun saaneita vastaanottajia ohjeistettiin jakamaan kartoituksen vastauslinkkiä edelleen yhteisössään, jotta saataisiin mahdollisimman usealla olisi mahdollisuus kartoitukseen vastata. Ensimmäisessä aallossa kartoitukseen tuli 31 vastausta, joista yhdessä oli selkeästi ilmoitettu, että vastauksen oli pohdittu työyhteisössä yhdessä. Vastaajat edustivat eri yhteisöjä seuraavasti: Varhaiskasvatus 10 vastausta Perusopetus 4 vastausta 2. asteen koul. 5 vastausta Nuorisotoimi 1 vastaus Liikuntatoimi 1 vastaus Wahren-keskus 4 vastausta Työllisyyspalvelut 1 vastaus Tekninen toimiala 1 vastaus Kaupungin hallinto 0 vastausta Luottamushenkilöt 0 vastausta Nuorisovaltuusto 1 vastaus FSHKY 3 vastausta Seurakunta 0 vastausta Järjestöt 0 vastausta

17 JOHTOPÄÄTÖKSIÄ Alkukartoitus I:een liittyen 1. Lapsen oikeuksien tunnettuus organisaatiossa YK:n Lasten oikeuksien sopimuksen (LOS) sisältöä ei tarkkaan tunneta eikä se siten ohjaa toimintaa LOS:ia sisällöltään osittain myötäilevä LastenForssa kokonaisuus ja Palvelulupaukset sen sijaan vaikuttavat etenkin kaupunkiorganisaatiossa palveluiden toteuttamiseen ja kehittämiseen 2. Lapsen osallisuuden tukeminen asioihin vaikuttamisen ja maailman muuttamisen näkökulmasta Lasten osallisuutta on Forssassa edistetty ja edistetään, mutta vielä aikuisjohtoisesti aikuiset määrittelevät, mihin asioihin ja miten lapset voivat vaikuttaa Jo olemassa olevia lapsia ja nuoria osallistavia foorumeita ja menetelmiä ei hyödynnetä vielä riittävästi 3. Lapsivaikutusten arviointi Lapsivaikutusten arvioinnin käynnistämisestä toivottiin ja asiasta on jo olemassa päätös; ko. arviointi on keskiössä myös maakunnan LAPE-hankkeessa

18 OLEMASSA OLEVIA LAPSIA OSALLISTAVIA KÄYTÄNTEITÄ Alkukartoitus I:een kirjatuilta osin 1. Lasten toteuttama arviointi ja lasten kuuleminen nuorten kuulemistilaisuudet (2/vuosi) nuorisovaltuustotoiminta oppilaskuntatoiminta poliitikkojen kummitoiminta 9. luokkalaisten kysely ja esioppilaiden haastattelu (mm. Lasten Laatupeli) 2. Lasten osallistuminen toiminnan suunnittelu Ideapalaverit, lasten kokoukset Aikuisten havainnointeihin perustuva toiminnan suuntaaminen 3. Lapsiystävällistä toimintakulttuuria edistävät toimintatavat Lasten ja nuorten tilaisuuksien maksuttomuus Hyvän Työyhteisön Toimintaperiaatteet Havainnointi ja dokumentointi ja Puheeksi ottamisen lupaus? OPS:ien mukainen arviointitoiminta TLP menetelmän käyttöönotto 4. Lapsiystävällistä toimintakulttuuria haittaavat tekijät ja huolen häiveet Toista loukkaava käytös Aikuisten sitoutuminen yhteisiin sopimuksiin Aikuisilla riittämättömästi tietoa erilaisista lapsia osallistavista toimintatavoista ja menetelmistä

19 Toimintasuunnitelma (versio 1)

20 TAVOITE TOIMENPITEET TIEDOTUS VASTUUT Lapsen oikeuksien sopimus tunnetaan Henkilöstön (koko kaupunkikonserni ja FSHKY) ja ohjausryhmän edustamien tahojen sekä heidän sidosryhmiensä perehdytys (05-06/-17) Perehdytyspäivä esioppilaille: Sopimus selväksi! (05/2017) Vornetti, Hykyintra Henkilöstöpalaverit LHVP, PedaNet some ja www-sivut Wilma SiTu VaKa Perehdytyspäivä perusopetuksen oppilaille: Tutustu ja Tiedä! (08/ luokkalaiset, 2. aste, alakoulu ja luokkalaiset) some ja www-sivut Wilma PeOp Perehdytys uudelle valtuustolle ja muille luottamushenkilöille (08/2017) Valtuustoseminaarit Lautakuntien iltakoulut Luot.henk. Perehdytys FSHKYn päätöksentekoelimet Keskushallinto ja SiTu Materiaalit kuntalaisille (08/2017) some, www-sivut Keskushallinto Järjestöjen ja sidosryhmien määrittelemät sopimukseen perehtymiseen liittyvät toimet PedaNet www-sivut Järjestöt ja SiTu Muut mahdolliset lasten ideoimat sopimukseen liittyvät tempaukset, tapahtumat, toimet ja tilaisuudet PedaNet Wilma Some ja www-sivut SiTu ja FSHKYn perhepalvelut

21 TAVOITE TOIMENPITEET TIEDOTUS VASTUUT Lapsen oikeudet toteutuvat jokaisen lapsen kohdalla Lasten harrastustoiminnan tukeminen (koulujen kerhotoiminta, järjestöjen stipendit, FSHKY) / some ja www-sivut SiTu/Liikunta ja järjestöt FSHKY Suomen kieltä taitamattomien lasten ja nuorten kuulemismenetelmien kehittäminen / Vornetti henkilöstöpalaverit PedaNet SiTu ja FSHKY Erityistä tukea vaativien lasten kuulemismenetelmien kehittäminen / Vornetti henkilöstöpalaverit PedaNet SiTu ja FSHKY

22 TAVOITE TOIMENPITEET TIEDOTUS VASTUUT Lapsilla on mahdollisuus osallistua heille tarkoitettujen palveluiden suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen. Varhaiskasvatuksen lapset, esioppilaat, perusopetuksen oppilaat sekä NuVa arvioivat saamiaan palveluja (alkukartoitus/ kevät 2017) Varhaiskasvatuksen lapset, esioppilaat sekä perusopetuksen oppilaat ja NuVa tulkitsevat alkukartoituksen tuloksia ja valitsevat toimenpiteitä (kevät ja syksy 2017) Wilma PedaNet some ja wwwsivut Tiedotusvälineet Wilma Pedanet some ja wwwsivut Tiedotusvälineet VaKa Eop PeOp NuVa VaKa Eop PeOp FSHKY NuVa Oppilaskunnat ja NuVa ovat mukana laatimassa Pedagogista suunnitelmaa Wilma PedaNet some ja wwwsivut Tiedotusvälineet PeOp NuVa 2017 Lapsiarviointien materiaalien pohjalta kehitetään säännöllisesti toteutettava arviointimateriaali. Vornetti PedaNet Henkilöstöpalaverit SiTu

23 TAVOITE TOIMENPITEET TIEDOTUS VASTUUT Lapsilla on mahdollisuus vaikuttaa heille itselleen tärkeisiin asioihin Lapsia ja nuoria kuullaan siitä, mitkä ovat asioita ja teemoja, jotka he kokevat itselleen tärkeiksi ja joihin he haluavat vaikuttaa (esim. alkukartoitus II, kouluterveyskysely, oppilaskunnat (2017) Wilma Pedanet some ja wwwsivut Tiedotusvälineet SiTu FSHKY Lapset ja nuoret pääsevät kommentoimaan Monitoimikeskuksen hankesuunnitelmaa ja koulujen ja/tai päiväkotien perusparannussuunnitelmia sekä mahdollisia kouluverkkovaihtoehtoja (2017) Pedanet www-sivut SiTu Tekninen ja ympäristö toimiala

24 TAVOITE TOIMENPITEET TIEDOTUS VASTUUT Lapset voivat osallistua kansalaistoimintaan Lasten ja nuorten toiveita kuullen kehitetään heidän mahdollisuuksiaan olla yhteydessä luottamushenkilöihin ja viranhaltijoihin (esim. lasten ja nuorten kuulemistilaisuudet ja poliitikkokummi toiminta (2017-) Wilma Pedanet some ja www-sivut tiedotusvälineet Valtuustoryhmät ja SiTu Oppilaskuntatoiminnan kehittäminen (2017-) PedaNet PeOp ja oppilaskuntien hallitukset (FYL, FAI ja PeOp) Nuorisovaltuuston toiminnan kehittäminen (2017-) www-sivut Nuva, NuLi ja Ohjaamo Lasten ja nuorten esittämät toimenpiteet PedaNet Some ja www-sivut VaKa, PeOp ja Nuli Seurojen, järjestöjen ja yhdistysten esittämät toimenpiteet Some ja www-sivut SiTu ja järjestöt Lasten ja nuorten kokemusasiantuntijatoiminnan sekä vertaissovittelutoiminnan kehittäminen (2018-) Some ja www-sivut FSHKY/PePa PeOp

25 TAVOITE TOIMENPITEET TIEDOTUS VASTUUT Lapset voivat osallistua julkisen tilan suunnitteluun ja kehittämiseen. Oppilaskunnat ja NuVa kommentoivat monitoimikeskuksen hanke-suunnitelmaa ja/tai koulujen ja päiväkotien perusparannussuunnitelmia (syksy 2017) Valmistellaan konsepti, jolla mahdollistetaan lasten ja nuorten kuuleminen julkisia tiloja suunniteltaessa (2018) Wilma some ja www-sivut tiedotusvälineet PedaNet Some ja www-sivut SiTu sekä Tekninen ja ympäristötoimiala SiTu sekä Tekninen ja ympäristötoimiala Ao. lautakunnat Valmistellaan konsepti, jolla lapset ja nuoret voivat osallistua harrastustilojen kehittämiseen (2018) Some ja www-sivut PedaNet Tekninen ja ympäristötoimiala sekä Situ Ao. lautakunnat Järjestöt ja seurat

26 TAVOITE TOIMENPITEET TIEDOTUS VASTUUT Lapsia koskevia asioita tarkastellaan koordinoidusti kokonaisuutena niin, että lapsia koskevassa päätöksenteossa ja toiminnoissa harkitaan ensisijaisesti lapsen etu Lapsia koskevaa tietoa hyödynnetään monipuolisesti päätöksenteossa Pilotoidaan Lapsivaikutusten arviointia (kesä ja syksy 2017) Päätöksenteon ja palvelujen resursoinnin perusteena käytettävät lapsitiedon lähteet kartoitetaan ja määritellään jatkossa hyödynnettävät indikaattorit (LAPE-yhteys) Vornetti Henkilöstöpalaverit Tiedotusvälineet Some ja wwwsivut Vornetti Hykyintra LHVP SiTu SiTu ja FSHKY

27 TAVOITE TOIMENPITEET TIEDOTUS VASTUUT Lapsia ja nuoria osallistavien käytänteiden haltuunotto Aikuisten forssalaisten sitoutuminen lapsiystävällisyyteen Käytössä olevien käytänteiden kokoaminen palvelualueittain ja jakaminen PedaNetissä (2017) Lasten ja nuorten osallisuuden edistämiseen kohdentuvat koulutukset lapsitoimijoille (2017-) Yksityishenkilöiden, perheiden, ryhmien Lapsiystävällisyys Lupaukset (2017) Vornetti henkilöstöpalaverit PedaNet Kasveverkosto Vornetti PedaNet Kasveverkosto Tiedotusvälineet some ja www-sivut SiTu SiTu Unicef SiTu Luottamushenkilöt

Unicefin Lapsiystävällinen kunta mallin toteuttaminen

Unicefin Lapsiystävällinen kunta mallin toteuttaminen Unicefin Lapsiystävällinen kunta mallin toteuttaminen Lapsen on saatava olla lapsi. Ja aikuisen on oltava aikuinen. LAPSIYSTÄVÄLLISESTI FORSSASSA Toimintasuunnitelma matkalla kohti Unicefin Lapsiystävällistä

Lisätiedot

LAPE-työpaja 6.2.: Lapsiystävällinen kunta Suomen UNICEF, Johanna Laaja

LAPE-työpaja 6.2.: Lapsiystävällinen kunta Suomen UNICEF, Johanna Laaja LAPE-työpaja 6.2.: Lapsiystävällinen kunta Suomen UNICEF, Johanna Laaja Ajattele lapsia? LAPE-hankesuunnitelmassa kuvattu tavoite: Kunnat, maakunnat ja valtion viranomaiset ovat SAANEET VÄLINEET TIETOON

Lisätiedot

KITTILÄN KUNNAN PÄÄTTÄJÄT -KYSELY

KITTILÄN KUNNAN PÄÄTTÄJÄT -KYSELY KITTILÄN KUNNAN PÄÄTTÄJÄT -KYSELY Tervetuloa vastaamaan Lapsiystävällinen kunta (LYK) -alkukartoituskyselyyn, jonka ovat työstäneet koordinaatioryhmän jäsenet Tiina Huilaja, Maija Linnala, Aila Moksi ja

Lisätiedot

Lapsiystävällinen kunta -malli. Suomen UNICEF

Lapsiystävällinen kunta -malli. Suomen UNICEF Lapsiystävällinen kunta -malli Suomen UNICEF UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallin tavoitteena on jokaisen lapsen hyvä elämä. Lapsiystävällinen kunta varmistaa, että jokaisella lapsella on turvallinen

Lisätiedot

Lapsiystävällinen kunta Sanna Koskinen

Lapsiystävällinen kunta Sanna Koskinen Lapsiystävällinen kunta 26.2.2018 Sanna Koskinen Esityksen sisältö 1. Lapsiystävällinen kunta -mallin taustat 2. Mallin tavoitteet ja toiminta 3. Mallin vaikutuksia 1. Lapsiystävällinen kunta - mallin

Lisätiedot

Vaikuttamisen polku. Kaupunginvaltuusto

Vaikuttamisen polku. Kaupunginvaltuusto Vaikuttamisen polku Kaupunginvaltuusto 5.2.2018 Taustaa Vuoden 2010 alusta palvelutuotantojohtaja perusti lasten ja nuorten kuulemisen työryhmän, jonka tarkoituksena oli tehdä lasten ja nuorten kuulemiseen

Lisätiedot

Lapsiystävällinen maakunta? Neuvottelu UNICEFin, maakuntien ja THL:n kesken

Lapsiystävällinen maakunta? Neuvottelu UNICEFin, maakuntien ja THL:n kesken Lapsiystävällinen maakunta? Neuvottelu UNICEFin, maakuntien ja THL:n kesken 27.4.17 Miksi olemme täällä tänään? - Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE:n) muutoskokonaisuus I: Lapsen oikeuksia

Lisätiedot

Kokemuksia lapsivaikutusten arvioinnista kouluverkkovalmistelussa, Päivi Raukko

Kokemuksia lapsivaikutusten arvioinnista kouluverkkovalmistelussa, Päivi Raukko Kokemuksia lapsivaikutusten arvioinnista kouluverkkovalmistelussa, Päivi Raukko Case: Hämeenlinnan palveluverkkoselvitys Kaikkia palveluja ja koko kaupunkia koskeva Erityinen mielenkiinto koulu- ja päiväkotiverkossa

Lisätiedot

Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / / TiK. Kuva 4

Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / / TiK. Kuva 4 Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / 170112 / TiK Kuva 4 MEILLÄ LAPSIA KUULLAAN JA HE SAAVAT IKÄTASONSA MUKAISESTI OLLA OSALLISIA ITSEÄÄN KOSKEVISSA ASIOISSA. 1 Lapsi osallistuu oman esiopetussuunnitelmansa

Lisätiedot

Lapsiystävällinen maakunta -pilotti. LAPE-päivät , Metsätalo

Lapsiystävällinen maakunta -pilotti. LAPE-päivät , Metsätalo Lapsiystävällinen maakunta -pilotti LAPE-päivät 29.-30.5., Metsätalo Nyt osana LAPE:a tavoitteena... Lapsiystävällinen maakunta, joka sitouttaa maakuntastrategian lapsiystävällisyyteen ja tukee lapsen

Lisätiedot

UNICEFin Lapsiystävällinen maakunta koulutus Kehittämistyön mahdollisuudet ja haasteet/lapsiystävällinen kunta malli Oulussa

UNICEFin Lapsiystävällinen maakunta koulutus Kehittämistyön mahdollisuudet ja haasteet/lapsiystävällinen kunta malli Oulussa UNICEFin Lapsiystävällinen maakunta koulutus 15.11.2017 Kehittämistyön mahdollisuudet ja haasteet/lapsiystävällinen kunta malli Oulussa Eija Ruohomäki, Oulun sivistys- ja kulttuuripalvelut Oulun UNICEF

Lisätiedot

Lapsiystävällinen maakunta? Neuvottelu UNICEFin, 10 maakunnan ja THL:n kesken

Lapsiystävällinen maakunta? Neuvottelu UNICEFin, 10 maakunnan ja THL:n kesken Lapsiystävällinen maakunta? Neuvottelu UNICEFin, 10 maakunnan ja THL:n kesken 27.4.17 Miksi olemme täällä tänään? - Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE:n) muutoskokonaisuus I: Lapsen oikeuksia

Lisätiedot

Nuorten kuuleminen ja osallisuus. Siiloista kokonaisuuteen Pori Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki

Nuorten kuuleminen ja osallisuus. Siiloista kokonaisuuteen Pori Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki Nuorten kuuleminen ja osallisuus Siiloista kokonaisuuteen 9.2.2018 Pori Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki KAUPUNKISTRATEGIA 2017-2025 VISIO 2025 - Hulluna Huittisiin! Huittinen on turvallinen

Lisätiedot

OPPILASKUNTAKANSIO. www.sastamalannuoret.fi 2015-2016. SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi

OPPILASKUNTAKANSIO. www.sastamalannuoret.fi 2015-2016. SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi OPPILASKUNTAKANSIO www.sastamalannuoret.fi 2015-2016 SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi Sisällys OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN... 2 Yhteisökasvatuksen ja osallisuuden periaatteet... 2 Oppilaskuntaosallisuus...

Lisätiedot

Unicefin lapsiystävällinen kunta -mallin käyttöönotto Lappeenrannassa

Unicefin lapsiystävällinen kunta -mallin käyttöönotto Lappeenrannassa Kaupunginhallitus 372 15.09.2014 Unicefin lapsiystävällinen kunta -mallin käyttöönotto Lappeenrannassa 777/00.04.02.02/2014 KH 372 Valmistelija/lisätiedot: II kaupunginsihteeri Alina Kujansivu, puh. 040

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan Kick off Seinäjoki

Etelä-Pohjanmaan Kick off Seinäjoki LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOKSEN TYÖVÄLINEENÄ LAPE-hanke Etelä-Pohjanmaan Kick off 25.4.2017 Seinäjoki 27.4.2017 Lapsi- ja perhepalveluiden muutoshanke (LAPE) Muutos kohti lapsi-

Lisätiedot

Päijät-Hämeen LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA

Päijät-Hämeen LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA Päijät-Hämeen LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA LAPE-päivät 9.10.2018 TAMPERE Hanna Ruokamo Sosiaalialan osaamiskeskus Verso PHHYKY TAUST Kuntien yhteinen toimintaa koskeva suunnitelma lasten ja

Lisätiedot

Lapsen oikeudet toteutuvat arjessa - perusoppimäärä lapsen oikeuksista kuntapäättäjille

Lapsen oikeudet toteutuvat arjessa - perusoppimäärä lapsen oikeuksista kuntapäättäjille Lapsen oikeudet toteutuvat arjessa - perusoppimäärä lapsen oikeuksista kuntapäättäjille Lapsen oikeudet ovat ihmisoikeuksia Ihmisoikeudet ovat jakamattomia, toisistaan riippuvaisia, yleisiä, luovuttamattomia,

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Opetuksen järjestäjän taso, kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Opetuksen järjestäjän taso, kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Opetuksen järjestäjän taso, kevät 2015 Sivistystoimiala 13.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Opetuksen järjestäjän tasolla kyselyyn

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Teematyöpaja III. Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Teematyöpaja III. Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2017 Teematyöpaja III Opetushallitus 22.1.2016 TEEMATYÖPAJAN 22.1.2016 OHJELMA / PROGRAM 9.30 10.00 Ilmoittautuminen ja kahvi/ Anmälan och kaffe, Monitoimisalin aula

Lisätiedot

Kiteen hyvinvointikertomuksen tilannekatsaus ja yhdistysten osallisuus hyvinvointikertomuksen valmistelussa - vaikuttamisen paikat -

Kiteen hyvinvointikertomuksen tilannekatsaus ja yhdistysten osallisuus hyvinvointikertomuksen valmistelussa - vaikuttamisen paikat - Kiteen hyvinvointikertomuksen tilannekatsaus ja yhdistysten osallisuus hyvinvointikertomuksen valmistelussa - vaikuttamisen paikat - Arja Janhonen Kiteen kaupunki/perusturvakeskus Terveyden edistämisen

Lisätiedot

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI HAASTAA KUNTIEN PÄÄTÖKSENTEON

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI HAASTAA KUNTIEN PÄÄTÖKSENTEON LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI HAASTAA KUNTIEN PÄÄTÖKSENTEON Lapsiystävällisen kunnan rakennuspalikat seminaari 16.-17.8.2018 Pikku-Syöte Kati Honkanen, projektipäällikkö, Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma

Lisätiedot

LAPSIYSTÄVÄLLINEN KUNTA JA MAAKUNTA -oppimisverkosto Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Toimintakulttuurin muutoksen kokonaisuus

LAPSIYSTÄVÄLLINEN KUNTA JA MAAKUNTA -oppimisverkosto Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Toimintakulttuurin muutoksen kokonaisuus LAPSIYSTÄVÄLLINEN KUNTA JA MAAKUNTA -oppimisverkosto 6.2.2017 Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Toimintakulttuurin muutoksen kokonaisuus 10.2.2017 Etunimi Sukunimi Päivän ohjelma Klo 9.00 Klo 9.30

Lisätiedot

Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta

Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta O P A S K A U N I A I S T E N V I R A N H A L T I J O I L L E J A L U O T T A M U S H E N K I L Ö I L L E L A S T E N J A N U O R T E N K U U L E M I S E E N 1

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN OSALLISUUDEN MONIALAINEN KAUPUNKIOHJELMA 2012-2015

LASTEN JA NUORTEN OSALLISUUDEN MONIALAINEN KAUPUNKIOHJELMA 2012-2015 LASTEN JA NUORTEN OSALLISUUDEN MONIALAINEN KAUPUNKIOHJELMA 2012-2015 Lasten ja nuorten osallisuus koulun ja nuorisotyön yhteistyönä seminaari 12.9.2011 Tanja Räty koordinaattori / osallisuuskasvatus Jyväskylän

Lisätiedot

Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma. Elinvoimalautakunta Kaupunginhallitus

Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma. Elinvoimalautakunta Kaupunginhallitus Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma Elinvoimalautakunta 22.8.2017 Kaupunginhallitus 11.9.2017 Uusi kuntalaki: kuntastrategia johtamisen välineenä Kunnassa on oltava kuntastrategia,

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

Lasten ja nuorten osallisuuden niveltäminen osaksi kaupungin toimintaa

Lasten ja nuorten osallisuuden niveltäminen osaksi kaupungin toimintaa 6. TAVOITTEET, TOIMENPITEET JA VASTUUTAHOT 1 Toimenpide-ehdotukset ovat syntyneet jyväskyläläisille lapsille ja nuorille tehtyjen alkukartoitusten, Jyväskylän kaupungin palvelualueille tehtyjen kyselyjen

Lisätiedot

Kati Honkanen, THL & Esa Iivonen, MLL

Kati Honkanen, THL & Esa Iivonen, MLL 2 Muutos kohti lapsi- ja perhelähtöisiä, yhteensovitettuja, oikea-aikaisia ja tarpeenmukaisia palveluita 4 5 7 8 9 10 11 12 14 15 16 17 18 19 Luo luottamusta - suojele lasta opas ja verkkokoulutus https://www.thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/ajankohtaista/luoluottamusta-suojele-lasta-opas-ja-verkkokoulutus-yhteistyosta

Lisätiedot

Osallisuussuunnitelma

Osallisuussuunnitelma Osallisuussuunnitelma Lastensuojelun järjestäminen ja kehittäminen Tukea suunnitelmatyöhön - työkokous Kolpeneen palvelukeskus Kerttu Vesterinen Osallisuus Osallisuus on kokemus mahdollisuudesta päättää

Lisätiedot

Maakunnallinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma työkalu yhteiseen työhön

Maakunnallinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma työkalu yhteiseen työhön Maakunnallinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2019 2022 - työkalu yhteiseen työhön Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma kunnan tai useamman kunnan yhteinen lastensuojelulaissa (12 ) määritelty

Lisätiedot

Kokemuksia lapsivaikutusten arvioinnista seurakunnissa. Hanna Pulkkinen/ Seurakuntaopisto/

Kokemuksia lapsivaikutusten arvioinnista seurakunnissa. Hanna Pulkkinen/ Seurakuntaopisto/ Kokemuksia lapsivaikutusten arvioinnista seurakunnissa Hanna Pulkkinen/ Seurakuntaopisto/ Lähtökohta Kirkkojärjestys 23 luku 3 Lapsen edun edistämiseksi kirkollisen viranomaisen on päätöksen valmistelussa

Lisätiedot

LAPSEN OIKEUKSIIN JA TIETOON PERUSTUVA TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS LAPSI- JA PERHEPALVELUIDEN MUUTOSOHJELMASSA

LAPSEN OIKEUKSIIN JA TIETOON PERUSTUVA TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS LAPSI- JA PERHEPALVELUIDEN MUUTOSOHJELMASSA LAPSEN OIKEUKSIIN JA TIETOON PERUSTUVA TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS LAPSI- JA PERHEPALVELUIDEN MUUTOSOHJELMASSA Lapsen oikeuksien ajankohtaispäivä 14.11.2017 Projektipäällikkö Kati Honkanen, THL Hankepäällikkö

Lisätiedot

Kohti lapsiystävällisiä maakuntia!

Kohti lapsiystävällisiä maakuntia! Kohti lapsiystävällisiä maakuntia! LAPE = HYVÄÄ ARKEA. YHDESSÄ. LÄHELLÄ. Helsinki Maria Kaisa Aula Hankejohtaja (STM), @AulaMK #lapemuutos LAPE = HYVÄÄ ARKEA. YHDESSÄ. LÄHELLÄ. Motto: Jokainen lapsi ja

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Lapsiystävällinen maakunta pilotti Uusimaa

Lapsiystävällinen maakunta pilotti Uusimaa Lapsiystävällinen maakunta pilotti Uusimaa 18.9.2017 Tapaaminen 18.9. Esittäytymiset Lapsiystävällinen maakunta -pilotti (Ira) Osa LAPEa Palvelukuvaus, toimintatapa Lapsiystävällinen maakunta -ohjeistus

Lisätiedot

Mitä osallisuus voisi olla?

Mitä osallisuus voisi olla? Mitä osallisuus voisi olla? Laki ja osallisuus Lasten ja nuorten osallisuudella on hyvin vahva laillinen perusta. Se ei ole onneksi vain aikuisten hyväntahtoisuuden varassa. perustuslaki perusopetus- ja

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

LAPE Etelä-Savo. Miten opiskeluhuolto nivoutuu uuteen SOTEmaakuntahallintoon?

LAPE Etelä-Savo. Miten opiskeluhuolto nivoutuu uuteen SOTEmaakuntahallintoon? LAPE Etelä-Savo Miten opiskeluhuolto nivoutuu uuteen SOTEmaakuntahallintoon? Mikä nivoutuu mihin? Mitä nivoutumista pitäisi tapahtua hallinnon tasolla, mitä palveluiden tasolla, mitä kuntalaisen elämässä?

Lisätiedot

LOOK & LAPE Teemme yhdessä lapsille, nuorille ja perheille hyvää arkea! Lähellä.

LOOK & LAPE Teemme yhdessä lapsille, nuorille ja perheille hyvää arkea! Lähellä. LOOK & LAPE Teemme yhdessä lapsille, nuorille ja perheille hyvää arkea! Lähellä. Hankejohtaja, ohjausryhmän pj Lapsi ja perhepalveluiden muutosohjelma Maria Kaisa Aula Avauspuheenvuoro 7.9.2017 Lasten

Lisätiedot

Johdatus lapsivaikutusten arviointiin 30.11.2015

Johdatus lapsivaikutusten arviointiin 30.11.2015 Johdatus lapsivaikutusten arviointiin Akaa 24.11.2015 Lapsivaikutusten arviointi Virkamiesten ja päättäjien työkalu lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen sekä palveluiden

Lisätiedot

OTE PÖYTÄKIRJASTA. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta

OTE PÖYTÄKIRJASTA. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta 1 Sivistyslautakunta 48 27.08.2015 Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta SIVIS 48 Lastensuojelulaki (417/2007) astui voimaan 1.1.2008. Laissa todetaan, että kunnan tai useamman

Lisätiedot

Miten tästä eteenpäin? muutosagentti (STM) Anne Frimodig. STM kuvapankki: istockphoto

Miten tästä eteenpäin? muutosagentti (STM) Anne Frimodig. STM kuvapankki: istockphoto Miten tästä eteenpäin? muutosagentti (STM) Anne Frimodig STM kuvapankki: istockphoto LAPSEN OIKEUDET, TULLA KUULLUKSI JA NÄHDYKSI Outokummun yläkoulun ja lukiolaisten yhteinen musiikki-ilta Suomi 100-teemalla

Lisätiedot

Palveluverkkoselvitys ja lapsivaikutusten arviointi - case Huittinen -

Palveluverkkoselvitys ja lapsivaikutusten arviointi - case Huittinen - Palveluverkkoselvitys ja lapsivaikutusten arviointi - case Huittinen - Terve Kunta seminaari 12.4.2018 Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki Lähtötilanne Taustalla varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen

Lisätiedot

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI SIVISTYSTOIMEN TOIMINTA- JA TOIMITILAVERKKOSELVITYKSEN YHTEYDESSÄ

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI SIVISTYSTOIMEN TOIMINTA- JA TOIMITILAVERKKOSELVITYKSEN YHTEYDESSÄ LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI SIVISTYSTOIMEN TOIMINTA- JA TOIMITILAVERKKOSELVITYKSEN YHTEYDESSÄ Etelä-Pohjanmaan sivistystoimenjohtajat / LAPE 10.4.2018 Taustaa Alajärven kaupunginvaltuusto on vuoden 2018

Lisätiedot

Ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma

Ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma Ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma 2018-2019 Suunnitelman lähtökohdat ja laadinta Laadinnan vastuuhenkilö Koti- ja erityisasumisen johtaja Johanna Sinkkonen Ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma lainsäädännössä

Lisätiedot

Vasu2017. Järvenpään kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaprojekti

Vasu2017. Järvenpään kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaprojekti Vasu2017 Järvenpään kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaprojekti Mervi Tuominen 29.11.2016 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Yhdenmukaisuus esiopetussuunnitelman ja perusopetussuunnitelman perusteiden

Lisätiedot

LAVA Lapsivaikutusten arviointi seurakunnan päätöksenteossa

LAVA Lapsivaikutusten arviointi seurakunnan päätöksenteossa LAVA Lapsivaikutusten arviointi seurakunnan päätöksenteossa 3.10.2015 Pirjo Ojala Siilinjärven seurakunnan lapsiasiavaltuutettu Lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri YK:N LAPSEN OIKEUKSIEN SOPIMUS

Lisätiedot

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin, terveyden ja oppimisen asialla - LAPE

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin, terveyden ja oppimisen asialla - LAPE Lasten ja nuorten hyvinvoinnin, terveyden ja oppimisen asialla - LAPE KOHTI LAPSIYSTÄVÄLLISTÄ MAAKUNTAA! Maria Kaisa Aula Hankejohtaja, LAPE (STM), @AulaMK #lapemuutos LAPSI - JA PERHELÄHTÖISYYS VALTAVIRTAISTUU

Lisätiedot

LAPE pre-seminaari Helsingissä Teemme lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea. Yhdessä. Lähellä.

LAPE pre-seminaari Helsingissä Teemme lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea. Yhdessä. Lähellä. LAPE pre-seminaari Helsingissä 20.9.2017 Teemme lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea. Yhdessä. Lähellä. Kohti lapsiystävällistä kuntaa ja maakuntaa - kuuntele ja opi lapsilta ja nuorilta Hankejohtaja,

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

Lapsiystävällinen maakuntastrategia. LAPE-päivät Raija Harju-Kivinen

Lapsiystävällinen maakuntastrategia. LAPE-päivät Raija Harju-Kivinen Lapsiystävällinen maakuntastrategia LAPE-päivät 6.2.2018 Millaisia visioita strategia-asiakirjat sisältävät? Vetovoimaisuus Elinvoimaisuus Hyvinvoiva Talouskasvu Työllisyys Koulutus Lapsiystävällisyys?

Lisätiedot

Unicefin mallin mukainen arvio lasten oikeuksien ja lasten osallistumismahdollisuuksien toteutumisesta Espoossa

Unicefin mallin mukainen arvio lasten oikeuksien ja lasten osallistumismahdollisuuksien toteutumisesta Espoossa Unicefin mallin mukainen arvio lasten oikeuksien ja lasten osallistumismahdollisuuksien toteutumisesta Espoossa Keskeimpiä vahvuuksia ja kehittämiskohteita Espoossa 21.10.2015 Elina Palojärvi & Terhi Pippuri

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lapehanke

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lapehanke Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lapehanke Pippurissa 1 9.10.2017 Osallisuus LAPE-hankkeen valmisteluvaiheessa Sähköinen kysely: avoin (tiedotus fb:ssa, kaupunkien ja kuntien sekä järjestöjen

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Tenavat ryhmäperhepäiväkoti TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Tenavien ryhmäperhepäivähoidon toimintasuunnitelma toimikaudelle 2017-2018

Lisätiedot

LAPE TYÖRYHMÄN ROOLI JA TEHTÄVÄT LAPE-OHJAUSRYHMÄ

LAPE TYÖRYHMÄN ROOLI JA TEHTÄVÄT LAPE-OHJAUSRYHMÄ LAPE TYÖRYHMÄN ROOLI JA TEHTÄVÄT LAPE-OHJAUSRYHMÄ 20.11.2017 LAPE TYÖRYHMIEN YDINTEHTÄVÄT (stm) Ohjaa, koordinoi, tukee ja arvioi alueen LAPE-muutostyötä Toimii vuoropuhelussa maakunnan SOTE-valmistelun,

Lisätiedot

Eliisa Soirila Marjo Oksanen Liisa Lehtinen Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatuspalvelut

Eliisa Soirila Marjo Oksanen Liisa Lehtinen Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatuspalvelut Eliisa Soirila Marjo Oksanen Liisa Lehtinen Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatuspalvelut MISTÄ SATAKIELIPEDAGOGIIKKA SAI ALKUNSA? Kuntaliitos 2009 Tulevaisuuden pedagogiikka? Intoprojekti Reggio Emilia

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Asikkala Valtuustoseminaari

Asikkala Valtuustoseminaari Asikkala Valtuustoseminaari 25.9.2017 Valtuustoseminaarin ohjelma Maanantai 25.9.2017 klo 16.30 Valtuustoseminaarin avaus Valtuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi Uuden strategian valmistelu ja kunnan oma

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelä Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 Arvioinnin kokonaisuus Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 2 Velvoite arviointiin

Lisätiedot

Lapsen oikeuksia ja tietoperusteisuutta vahvistavan toimintakulttuurin muutos (1.osa-alue) LAVA

Lapsen oikeuksia ja tietoperusteisuutta vahvistavan toimintakulttuurin muutos (1.osa-alue) LAVA Lapsen oikeuksia ja tietoperusteisuutta vahvistavan toimintakulttuurin muutos (1.osa-alue) PERHE- YSTÄVÄLLINEN TYÖPAIKKA 2017-2018 LAPSI- JA NUORISO- YSTÄVÄLLISYYS LAVA Lapsi- ja nuorisoystävällisyys kartoitukset

Lisätiedot

Uudistustyön suunta IRMELI HALINEN

Uudistustyön suunta IRMELI HALINEN Uudistustyön suunta Missä perusteiden linjauksissa muutos ilmenee? (1) Koulun ja opetuksen suhde muuttuvaan yhteiskuntaan Arvoperusta, tehtävä ja velvoitteet Toimintakulttuuri ja koulutyön järjestäminen

Lisätiedot

Kuva 3. Palvelulupausten konkretisointi / työryhmätyöskentely Mitä lupaukset voisivat tarkoittaa käytännössä?

Kuva 3. Palvelulupausten konkretisointi / työryhmätyöskentely Mitä lupaukset voisivat tarkoittaa käytännössä? Kuva 3 Palvelulupausten konkretisointi / työryhmätyöskentely Mitä lupaukset voisivat tarkoittaa käytännössä? 24.11.2011 1 MEILLÄ LAPSIA KUULLAAN JA HE SAAVAT IKÄTASONSA MUKAISESTI OLLA OSALLISIA ITSEÄÄN

Lisätiedot

7 askelta kohti lapsiystävällistä kuntaa

7 askelta kohti lapsiystävällistä kuntaa Suomen UNICEFin lapsiystävällinen kunta -malli 7 askelta kohti lapsiystävällistä kuntaa Opas Lapsiystävällinen kunta -mallia toteuttavalle kunnalle Suomen UNICEF Joulukuu 2015 Suomen UNICEF ry Joulukuu

Lisätiedot

OSALLISUUSKARTOITUS JOHDOLLE VUONNA 2011 OSALLISUUSKARTOITUS ASUKKAILLE VUONNA 2013

OSALLISUUSKARTOITUS JOHDOLLE VUONNA 2011 OSALLISUUSKARTOITUS ASUKKAILLE VUONNA 2013 OSALLISUUSKARTOITUS JOHDOLLE VUONNA 2011 OSALLISUUSKARTOITUS ASUKKAILLE VUONNA 2013 1 KUOPION OSALLISUUSKYSELY ASUKKAILLE 2013 Kaikille Kuopion asukkaille suunnattu Kuopion osallisuuskysely toteutettiin

Lisätiedot

Kuinka syntyy hyvä strategia laatutähti nuoren järjestön työkaluna. XX Valtakunnalliset Päihde- ja mielenterveyspäivät

Kuinka syntyy hyvä strategia laatutähti nuoren järjestön työkaluna. XX Valtakunnalliset Päihde- ja mielenterveyspäivät Kuinka syntyy hyvä strategia laatutähti nuoren järjestön työkaluna XX Valtakunnalliset Päihde- ja mielenterveyspäivät 9.10.-10.10.2013 Helsinki Music Against Drugs ry Vuonna 2008 Music Against Drugs ry

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

Tampereen strategia Valmistelutilanne

Tampereen strategia Valmistelutilanne Tampereen strategia Valmistelutilanne Strategiajohtaja Reija Linnamaa Tampereen kaupunginhallituksen kehittämiskokous 21.8.2017 Pormestariohjelma ja strategia Pormestariohjelma poliittisen johtamisen väline;

Lisätiedot

Kehittämistiimi: Haavisto, Moisander-Pohjonen, Vesterinen, Åstedt

Kehittämistiimi: Haavisto, Moisander-Pohjonen, Vesterinen, Åstedt Huomisen hyvinvointia lapsille ja perheille Päijät-Hämeessä Kehittämistiimi: Anne Haavisto, Marita Moisander Pohjonen, Elina Vesterinen ja Tuija Åstedt 1 Maakunnallisen LAPE-muutostyön tavoite LAPSET JA

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTAPERIAATTEET

LEMPÄÄLÄN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTAPERIAATTEET LEMPÄÄLÄN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTAPERIAATTEET Käsitelty Lempäälän nuorisovaltuuston kokouksessa 18.3.2008 Käsitelty liikunta- ja nuorisojaoston kokouksessa 3.4.2008 1. Lempäälän Nuorisovaltuuston toiminta-ajatus

Lisätiedot

Hyvinvointipäiväkoti - toimintamalli

Hyvinvointipäiväkoti - toimintamalli Hyvinvointipäiväkoti - toimintamalli kokemuksellista hyvinvointitietoa arvioiva malli - mukana lapset, henkilöstö ja huoltajat Tuula Herranen 2018 alueellinen suunnittelija Hyvinvointipäiväkoti toimintamallin

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala

Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala 4.10.2018 Hankkeen tausta Valtakunnallisissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa korostetaan oppilaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin

Lisätiedot

Yksi keittiö, yhteinen soppa, monta kokkia. Toimintakulttuurin muutoksella kohti asiakaslähtöisempiä palveluita

Yksi keittiö, yhteinen soppa, monta kokkia. Toimintakulttuurin muutoksella kohti asiakaslähtöisempiä palveluita Yksi keittiö, yhteinen soppa, monta kokkia Toimintakulttuurin muutoksella kohti asiakaslähtöisempiä palveluita YKSI KEITTIÖ, YHTEINEN SOPPA, MONTA KOKKIA Mitä tarvitaan, jotta saadaan aikaiseksi hyvä soppa?

Lisätiedot

Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta

Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta Osallistuva lapsi ja nuori parempi kunta O P A S K A U N I A I S T E N V I R A N H A L T I J O I L L E J A L U O T T A M U S H E N K I L Ö I L L E L A S T E N J A N U O R T E N K U U L E M I S E E N Lait

Lisätiedot

HYVÄ YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA TUO MYÖS AJATUSPROSESSIN NÄKYVIIN!

HYVÄ YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA TUO MYÖS AJATUSPROSESSIN NÄKYVIIN! HYVÄ YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA TUO MYÖS AJATUSPROSESSIN NÄKYVIIN! YHDENVERTAISUUSVALTUUTETTU 19/03/2018 Aija Salo 2 3 Viranomaisen velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta (YVL 5 ) Yhdenvertaisuuden edistämisen

Lisätiedot

Lapsille sopiva Jyväskylä Jyväskylän lapsi- ja nuorisopoliittinen ohjelma 2007. Lapsen oikeudet nyt ja huomenna Iltapäiväseminaari 19.11.

Lapsille sopiva Jyväskylä Jyväskylän lapsi- ja nuorisopoliittinen ohjelma 2007. Lapsen oikeudet nyt ja huomenna Iltapäiväseminaari 19.11. Lapsille sopiva Jyväskylä Jyväskylän lapsi- ja nuorisopoliittinen ohjelma 2007 Lapsen oikeudet nyt ja huomenna Iltapäiväseminaari 19.11.2007 Jyväskylän kaupunginhallitus päätti huhtikuussa 2005 sosiaali-

Lisätiedot

LAPE- muutosagenttien ja projektinjohtajien tapaaminen Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena

LAPE- muutosagenttien ja projektinjohtajien tapaaminen Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena LAPE- muutosagenttien ja projektinjohtajien tapaaminen Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Kehittämistyön suuntaviivat Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten

Lisätiedot

KOTKA2025 -työsuunnitelma. Terhi Lindholm, kehitysjohtaja

KOTKA2025 -työsuunnitelma. Terhi Lindholm, kehitysjohtaja KOTKA2025 -työsuunnitelma Terhi Lindholm, kehitysjohtaja 13.2.2018 Kotkan kaupunkistrategian tavoitteet Hyväksytty kaupunginhallituksessa 110917 visio vuoteen 2025, varsinainen strategiakausi 2019-2022

Lisätiedot

HYVINVOINNIN ja TERVEYDEN EDISTÄMINEN TEAviisari Osallisuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

HYVINVOINNIN ja TERVEYDEN EDISTÄMINEN TEAviisari Osallisuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitos HYVINVOINNIN ja TERVEYDEN EDISTÄMINEN TEAviisari Osallisuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitos VUOSI TIETOLÄHDE KYSYMYS Vastausvai htoehto 1 Vastausvaiht oehto 2 Vastausva ihtoehto 3 PERUSTERVEYDENHUOLTO

Lisätiedot

7 askelta kohti lapsiystävällistä kuntaa

7 askelta kohti lapsiystävällistä kuntaa Suomen UNICEFin lapsiystävällinen kunta -malli 7 askelta kohti lapsiystävällistä kuntaa Opas Lapsiystävällinen kunta -mallia toteuttavalle kunnalle Suomen UNICEF Joulukuu 2013 Suomen UNICEF ry Joulukuu

Lisätiedot

Pirkanmaan alueellinen. hyvinvointikertomus Lausuntopyynnön esittelyn tueksi

Pirkanmaan alueellinen. hyvinvointikertomus Lausuntopyynnön esittelyn tueksi Pirkanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2017 2020 Lausuntopyynnön esittelyn tueksi TAVOITE: TERVEYSEROJEN KAVENTAMINEN Linjaa terveyden edistämisen alueellisen koordinaation painopisteet Pirkanmaalla

Lisätiedot

Palveluverkkoselvitys ja lapsivaikutusten arviointi - case Huittinen - Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki

Palveluverkkoselvitys ja lapsivaikutusten arviointi - case Huittinen - Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki Palveluverkkoselvitys ja lapsivaikutusten arviointi - case Huittinen - Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki Lähtötilanne Taustalla varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palvelurakenteen haasteet

Lisätiedot

Yhdistymisselvityksen tavoitteet

Yhdistymisselvityksen tavoitteet Yhdistymisselvityksen tavoitteet 1. Aikaansaada esitys Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan yhdistymisestä sekä esitykseen liittyvä yhdistymissopimus.

Lisätiedot

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 Opetus- ja kasvatuslautakunta 42 26.04.2016 Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 129/12.00.01/2016 OPEKAS 42 valmistelijat; sivistysjohtaja Peter Johnson puh. 044 780 9254,

Lisätiedot

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Aluehallintovirastot arvioivat säännöllisesti kuntien peruspalveluja. Nuorisotoimen vuoden 2017 arviointikohteena

Lisätiedot

KH Paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen ja henkilöstön, huoltajien ja lasten osallistaminen

KH Paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen ja henkilöstön, huoltajien ja lasten osallistaminen Kaupunginhallitus 216 27.06.2017 Varhaiskasvatussuunnitelma 1.8.2017 alkaen 1357/06.15/2017 KH 27.06.2017 216 Paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen ja henkilöstön, huoltajien ja lasten osallistaminen

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupungin Osallisuus- ja vaikuttamistoiminta. Nuoriso- ja lastenkulttuuripalvelut Noora Herranen

Hämeenlinnan kaupungin Osallisuus- ja vaikuttamistoiminta. Nuoriso- ja lastenkulttuuripalvelut Noora Herranen Hämeenlinnan kaupungin Osallisuus- ja vaikuttamistoiminta Nuoriso- ja lastenkulttuuripalvelut Noora Herranen 17.3.2016 Lapsiystävällisyys Tavoite, jonka toteutuminen pitää varmistaa päätöksenteossa ja

Lisätiedot

LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ. Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä Turku

LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ. Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä Turku LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä 1.9.2017 Turku SOS- LAPSIKYLÄ VAHVISTAA LASTEN OSALLISUUTTA SOS- Lapsikylässä on vahvistettu lasten osallisuutta

Lisätiedot

NUORTEN OSALLISUUS VAHVISTUU YHTEISTYÖSSÄ

NUORTEN OSALLISUUS VAHVISTUU YHTEISTYÖSSÄ NUORTEN OSALLISUUS VAHVISTUU YHTEISTYÖSSÄ OSALLISUUS OSAAMISKESKUKSET Kaksi osallisuuden osaamiskeskusta Allianssin osaamiskeskus: Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry Nuorten Akatemian hallinnoima yhteenliittymä,

Lisätiedot

LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON LAPSI- JA NUORISOPOLITIIKAN KEHITTÄMISOHJELMASTA VUOSILLE 2012 2015

LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON LAPSI- JA NUORISOPOLITIIKAN KEHITTÄMISOHJELMASTA VUOSILLE 2012 2015 1 (5) 17.10.2011 Opetus- ja kulttuuriministeriölle LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON LAPSI- JA NUORISOPOLITIIKAN KEHITTÄMISOHJELMASTA VUOSILLE 2012 2015 Suomen Vanhempainliitto esittää kunnioittavasti pyydettynä

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma - Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi. Jyväskylä, Paviljonki

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma - Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi. Jyväskylä, Paviljonki Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma - Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi Jyväskylä, Paviljonki 16.5.2017 Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma 2 Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma

Lisätiedot

LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA

LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA LAPE HANKE TUOMO LUKKARI, MUUTOSAGENTTI Ω OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ OVATKO LAPSET JA NUORET ITSESSÄÄN JO

Lisätiedot

LAPE-MUUTOSTA JOHTAMASSA

LAPE-MUUTOSTA JOHTAMASSA Teemme lasten, nuorten ja perheiden Hyvää arkea. Yhdessä. Lähellä. LAPE-MUUTOSTA JOHTAMASSA Johtamisen päivä lapsiperhepalvelujen lähiesimiehille Espoo, 19.1.2018 Mitä me tavoittelemme? Lapsen, nuoren

Lisätiedot

Kysely tutkimuspäiväkodeille tammikuussa Tuulikki Venninen

Kysely tutkimuspäiväkodeille tammikuussa Tuulikki Venninen Kysely tutkimuspäiväkodeille tammikuussa 2010 1. Lapset tulevat t kuulluksi k Oletko valmis kuulemaan lapsia? Työskenteletkö tkö niin, että se mahdollistaa kuulemisen? Onko tiimisi yleisenä toimintatapana

Lisätiedot

Ryhmäkohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman (ryhmävasun) laatiminen ja käyttöönottaminen Porin kaupungin päiväkodeissa. Marja Saine

Ryhmäkohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman (ryhmävasun) laatiminen ja käyttöönottaminen Porin kaupungin päiväkodeissa. Marja Saine Ryhmäkohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman (ryhmävasun) laatiminen ja käyttöönottaminen Porin kaupungin päiväkodeissa. Marja Saine Valtakunnalliset linjaukset Kuntatason linjaukset Yksikkötason suunnitelmat

Lisätiedot

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii!

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Minna Koirikivi, Centria-ammattikorkeakoulu Reetta Leppälä, Centria-ammattikorkeakoulu Mari Myllylä, Alavieskan kunta Paula Santapakka, Centria-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh Kaupunginhallitus 234 14.08.2017 Kaupunginhallitus 382 27.11.2017 Kaupunginhallitus 30 29.01.2018 Kaupunginhallitus 65 26.02.2018 Kaupunginvaltuusto 13 05.03.2018 Loimaa-strategia 100/00.01.02/2017 Kh

Lisätiedot

LAPE-hanke

LAPE-hanke www.omahäme.fi LAPE-hanke Oma Hämeen (Kanta-Häme) LAPE-hanke LAPE-hanke syventää maakunnallista sote-valmisteluun tähtäävää palveluiden muutosta Kärkihankkeen linjauksen mukaisesti hankkeen päätavoite

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA

VIESTINTÄSUUNNITELMA 1 (5) ETELÄ-KARJALAN KUNTARAKENNESELVITYS Kuntajohtajien työvaliokunta 17.12.2013 Ohjausryhmä 21.1.2014 Sisältö 1. TAUSTAA JA SELVITYKSEN ORGANISOINTI... 2 2. VIESTINNÄN TAVOITE JA VASTUUT... 2 Tavoite

Lisätiedot