Vanhempien kokoamaa käytännön tietoa koulustamme

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vanhempien kokoamaa käytännön tietoa koulustamme"

Transkriptio

1 Vanhempien A Vantaan seudun steinerkoulu B C Vanhempien kokoamaa käytännön tietoa koulustamme

2 Vantaan seudun steinerkoulu Yhteydet: Satakielentie 5, VANTAA Puhelin (09) Fax (09) Lähes koko koulun henkilökunnalla on käytössä sähköpostiosoitteet muodossa Toimisto (09) (Ritva Seuna), Talousasiat (09 ) (Teija Sideri) Keittiö (09) (Hannele Kuusisto) Opettajainhuoneet (09) , (09) Rehtorit (09) , Kouluterveydenhoitaja (09) (ke to) Kouluisäntä Iltapäiväkerho (Mia Toiviainen ja Heidi Hirvelä) Johtokunnan puheenjohtaja Juulia Salonen Koulun työryhmien yhteystiedot saa toimistosta. LUKUVUOSI Syyslukukausi alkaa ma Syysloma viikko 42 ( ) Keskiaikamarkkinat la (korvaava koulupäivä) Joululoma Kevätlukukausi alkaa ma Korvaava koulupäivä la (avoimet ovet) Talviloma vko 8 Korvaava koulupäivä la maaliskuussa (eurytmiakatselmus) Pääsiäisloma (kiirastorstai koulua) Helavapaa to pe 18.5.

3 Hei! Ole hyvä sinulla on kädessäsi koulumme oma vanhempainaapinen. Se on opas meiltä jo muutaman vuoden täällä koululla pyörineiltä vanhemmilta uusille vanhemmille. Tähän mennessä olette jo saaneet luokanopettajalta paljon tietoa. Me konkarivanhemmat olemme kuitenkin huomanneet, että aina kaikkia asioita ei vain ehditä vanhempainilloissa käsitellä. Tällaista vanhemmilta vanhemmille -tiedolle on siis tarvetta. Opas on rakennettu aakkosiin; olemme keränneet nimenomaan sellaisia käytännön asioita, jotka meitä itseämme aikanaan askarruttivat. Vantaan seudun steinerkoulu on aivan omanlaisensa koulu. Osalle teistä steinerkoululiike ja steinerkoulujen omat tavat ja perinteet ovat varsin tuttu asia, toisille eivät. Osa oppaassa esitellyistä asioista taas on tyypillisiä juuri meidän koululle. Toisaalta VSS on aivan tavallinen koulu, pienenä maalaiskouluna mukava sellainen. Meitä koskevat samat koululait ja asetukset kuin kaikkia muitakin kouluja, ja esimerkiksi kouluterveydenhuollon osalta olemme osa Vantaan kaupungin organisaatiota. Kohtaamme samoja iloja, murheita ja haasteita kuin muutkin koulut lintukodossa emme elä! Mutta mitä paremmin me vanhemmat tunnemme toisemme ja toisaalta myös koulun toiminnan ja opettajakunnan, sitä paremmin pystymme yhdessä vastaamaan myös haasteisiin. Haluammekin toivottaa teidät kaikki uudet vanhemmat tervetulleiksi toimimaan koululla ja koulun hyväksi. Yhdessä muodostamme kouluyhdistyksen, joka ylläpitää tätä koulua. Yhdistys valitsee keskuudestaan johtokunnan, joka hoitaa mm. elintärkeitä talousasioita, mutta sen lisäksi koululla voi ja saa toimia myös muissa merkeissä. Esimerkiksi vanhempainkunta (joka siis on tämänkin aapisen takana) organisoi mm. jokavuotisia keskiaikamarkkinoita. Tämä on ehkä suurin ero peruskouluun verrattuna: ei ole olemassa mitään instanssia, joka jossain kaukana vetelisi naruista, vaan koulu olemme me. Tervetuloa siis mukaan toimimaan ja vaikuttamaan kouluyhdistyksessä, johtokunnassa ja sen alaisissa ryhmissä. Rakentajille, tapahtumajärjestäjille, talousihmisille, ompelijoille, esteetikoille, teatteri-ihmisille, käsityöläisille kaikille löytyy varmasti oma paikka. Yhdessä olemme vahvempia, yhdessä meillä on hauskempaa, yhdessä voimme tarjota lapsillemme paremman koulun. Vanhaa afrikkalaista viisautta mukaillen: yhden lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä. Tervetuloa mukaan! Vanhempainkunta Lisää luettavaa löytyy vaikka täältä: tai kysy opettajalta

4 A Aamutoimet Alaluokilla koulupäivät alkavat yhteisillä runoilla ja lauluilla, joihin liittyy usein taputuksia ja koko kehon leikillistä toimintaa. Aamuruno on koko steinerkoululiikkeen yhteinen runo. Aamuun voi kuulua esim. huilunsoittoa, päässälaskua ja vaikkapa tulevan koulupäivän ohjelman tarkastelua. Ylemmillä luokilla on oma aamurunonsa. Lisäksi voi olla mm. vieraskielisiä runoja maailmankirjallisuudesta ja laulua. Arviointi Steinerkoulussa ei alaluokilla anneta arvosanoja, todistuksia, eikä juurikaan pidetä kokeita. Opettaja arvioi oppilaan osaamista perustuen hänen työprosessiinsa oppitunneilla ylemmillä luokilla ja vieraissa kielissä opetetusta aineksesta saatetaan järjestää myös kuulusteluja ja kokeita. Tarkempaa tietoa saat luokanopettajalta ja opetussuunnitelmasta. Steinerkoulut voivat toteuttaa omaa arviointikulttuuriaan lakien ja määräysten puitteissa. Lukuvuoden päätteeksi luokilla 1 3 lapsi saa todistuksen sijaan opettajaltaan runon tai sananlaskun. Vanhemmat saavat vain vanhemmille tarkoitetun kirjallisen lausunnon oppilaan edistymisestä. 4. luokalla oppilas itse saa luokanopettajaltaan luonnehtivan ja kannustavan sanallisen lausunnon itselleen osoitettuna. Luokilla 5 12 lukuvuoden päättyessä oppilas saa kirjallisen lausunnon, joka sisältää yksityiskohtaisen kuvauksen hänen edistymisestään eri aineissa. Opetushallituksen valtakunnallisten ohjeiden mukaisen numeroarvostelun oppilas saa viimeistään 8. luokan keväällä. Arvioinnista lisää OPS (opetussuunnitelma) s Avoimet ovet Koulun ovet ovat avoinna kaikille kiinnostuneille tulla seuraamaan oppitunteja ja työskentelyä koulussamme. Yleensä avoimien ovien päivä on lauantai tammikuun loppupuolella ja se on korvaava koulupäivä. Avoimien ovien ulkopuolisena aikana opetukseen tutustumaan tultaessa toivotaan ilmoittautumista opettajalle etukäteen. E Erikoisruokavaliot Kasvisruokaa on tarjolla joka päivä lukukauden alussa kasvisruokavaliosta ilmoittaneille. Terveydelliset erityisruokavaliot ilmoitetaan keittiölle terveydenhoitajan kautta. Erityisesti yksilöllistä erikoisruokavaliota noudattavien lasten ollessa poissa koulusta, on tärkeä ilmoittaa asiasta myös keittiölle, ettei heidän tarvitse tehdä annoksia turhaan. Erityisopetus Oppilaalla on mahdollisuus saada erityisopetusta koulussamme. Erityisopettajana toimii Marja-Leena Vitikka puh , marja-leena. Katso myös kohdat Oppilashuoltoryhmä ja Tukitoimet Eurytmia Eurytmia on taideaineisiin kuuluva liikuntamuoto, jossa erilaisten liikkeiden avulla tehdään musiikki tai puhe näkyväksi. Maallikolle eurytmia näyttänee jonkinlaiselta tanssin, runonlausunnan ja näyttelemisen välimuodolta. Eurytmiassa käytetään koululta saatavia eurytmiatossuja ja -asuja. Eurytmiakatselmus Vuosittaisessa eurytmiakatselmuksessa luokat esittävät eurytmiaa. Tilaisuus on yleisölle avoin ja järjestetään yleensä maaliskuussa Lumo-salissa.

5 H Hammashoito Vantaan kaupunki järjestää hammashoidon tarkastukset vantaalaisille oppilaille. Näistä tarkastuksista tulee tiedote koulun kautta. Muista kunnista tulevat oppilaat käyvät tarkastuksissa omassa kunnassaan, mutta tällöin vanhempien pitää huolehtia tarkastusajan varaamisesta. Akuuttihoito aina omasta kunnasta/kaupungista. Huilu Huilunsoitto on osa päiväohjelmaa ainakin kuudennelle luokalle saakka. Ensimmäisellä ja toisella luokalla käytössä ei ole tavallinen nokkahuilu, vaan puinen Choroi-huilu, jonka asteikko on pentatoninen: d-e-g-a-h-d-e. Asteikosta puuttuvat puolisävelaskeleet. Pentatoninen asteikko on länsimaista säveljärjestelmäämme huomattavasti vanhempi asteikko. Sen mukava erikoisuus on se, että vapaa lurittelu ja improvisointi yhdessä on helppoa: riitasointuisia säveliä ei tällä asteikolla tule. Kolmannella luokalla otetaan käyttöön diatoninen huilu (choroi tai nokkahuilu). Huilut tilataan yleensä yhteistilauksena, josta opettaja huolehtii. Yhden huilun hinta on noin 40 e. I Iltamat Keväisin järjestettävä ohjelmallinen tapahtuma koko perheelle, järjestäjänä 9. luokka. Ohjelmassa yleensä tanssia ja esityksiä, mahdollisesti jonkin teeman mukaan. Tämän tapahtuman järjestämisessä ovat oppilaat päävastuussa, tarkoituksena vastuunottamisen harjoittelu. Discoja ei koululla järjestetä. Iltapäiväkerho Ekaluokkalaisille ja mahdollisuuksien mukaan myös 2-3.luokkalaisille on tarjolla kouluyhdistyksen ylläpitämä iltapäiväkerho (IP). IP toimii pääasiassa koulun ruokalarakennuksessa ja sen ympäristössä. Toimintaa ollaan kehittämässä enemmän ulkoilu- ja luontopainotteiseksi. IP avautuu koulutuntien loppuessa ja kerho on auki klo 17 asti. Hoitomaksut ovat noin e/kk riippuen mm. hoitoajasta. Hoitomaksu sisältää välipalan. Uuden lukuvuoden hoitopaikkoja tulee hakea yleensä toukokuun alkupuolella ja paikkaa haetaan Vantaan kaupungin lomakkeella. J Johtokunnan valmisteleva ryhmä johtokunnan valmisteleva ryhmä valmistelee esityslistan johtokunnan kokouksiin sekä toimii yhteistyöryhmänä opettajakunnan ja johtokunnan välillä. Valmistelevassa ryhmässä on kaksi johtokunnan jäsentä ja kaksi opettajaa sekä taloussihteeri. Johtokunta ja opettajakunta valitsevat kumpikin keskuudestaan edustajat, jotka muodostavat johtokunnan valmistelevan ryhmän. Ryhmän koko on 3-5 henkilöä. Valmistelevaan ryhmään voi tarvittaessa kuulua myös koulun taloussihteeri tai muu henkilökunnan edustaja. Tämä ryhmä toimii valmistelevana elimenä johtokunnan kokousasioissa sekä päättää kiireellisestä kouluun liittyvästä asiasta itsenäisesti. Valmisteleva ryhmä voi päättää budjetin mukaisista taloudellisista juoksevista asioista ja koulun toiminnan turvaamiseen liittyvistä asioista, esim. välineiden korjaukset ja hankinnat.

6 Johtokunta Kouluyhdistyksen hallitus. Kouluyhdistys valitsee keskuudestaan vuosittain johtokuntaan 9 15 varsinaista jäsentä. Koska tarkoituksena on, että tehtävät kiertävät ja uusia ihmisiä tulee mukaan, noin kolmannes jäsenistä on vuosittain erovuorossa. Johtokunta huolehtii koulun asioiden hoidosta yhdessä opettajakunnan kanssa. Juhlat Juhlat ovat tärkeä osa kouluvuotta. Syyskaudella ensimmäinen juhla on syyskuun lopussa vietettävä Mikaelinpäivä eli perinteinen sadonkorjuun juhla, jolloin kiitetään maan antimista. Juhlan juuret ovat arkkienkeli Mikaelin ja lohikäärmeen taistelussa. Mikael-juhlaa vietetään yleensä ulkona, eli ulkovaatteet päälle. Juhlaan liittyy olennaisesti rohkeus-polku, jolla jokainen kulkija saa hieman ylittää rohkeuskynnystään. Pienimmät kulkevat polun kummioppilaan kanssa. Juhla on tarkoitettu oppilaille ja järjestetään usein koulupäivän aikana. Martinpäivään liittyvä juhla eli lyhtyjuhla, on valon juhla. Lyhtyjuhlan teemana on auttaminen ja lähimmäisenrakkaus. Sitä vietetään Pyhän Martin eli Martinus Toursilaisen kunniaksi. Myös lyhtyjuhlaa voidaan viettää ulkona. Juhla on tarkoitettu 1 4 luokan oppilaille. Adventtijuhlan keskeinen teema on joulunodotus, juhla järjestetään joulukuun alussa adventtiajan alkaessa. Se pidetään salissa, jossa lapset kulkevat havuista tehdyn spiraalin keskelle, jossa saavat enkeliltä valon kynttiläänsä. Adventtijuhla on tarkoitettu 1 6 luokan oppilaille. Adventtijuhlasta onkin enää lyhyt aika tunnelmalliseen joulujuhlaan, jossa nurkassa seisoo punaisilla ruusuilla koristettu kuusi. Kevätjuhla on juhlasalin puutteesta johtuen myös yleensä ulkojuhla, jota ilmat toivottavasti suosivat. Koulussa vietetään myös Lucian päivää, itsenäisyyspäivää ja pääsiäistä. Koulun juhlat eivät ole uskonnon harjoittamista, vaan niiden yleiskristilliset elementit kuuluvat suomalaiseen vuodenaika- ja juhlaperinteeseen. Kun juhlat ovat koululla, eivät vanhemmat yleensä mahdu mukaan ellei toisin ilmoiteta. Usein juhlien ajaksi jokin luokista on järjestänyt kanttiinin ruokasaliin, jossa vanhemmat voivat odotella. Joskus jokin juhla voidaan järjestää myös läheisessä Lumo-salissa Korsossa tai Keuda-salissa Keravalla tästä ilmoitetaan erikseen. K Keittiö Koulullamme on ikioma keittiö, jossa ruoka tehdään alusta loppuun itse ei siis suurtalouskeittiöistä tulevaa valmisruokaa! Ruoan valmistuksessa pyritään käyttämään luomutuotteita aina, kun se on mahdollista. Koulun keittiössä työskentelee kolme henkilöä. Keittiöstä voi kysyä kouluruokaan liittyvistä asioista. Katso myös Erikoisruokavaliot ja Ruoka. Kerhot Koulun yhteydessä on toiminut useita harrastusryhmiä esimerkiksi kantele- ja kitarakerhot, sanataidekerho, kielikerhoja, liikuntaryhmiä, kuoro ja orkesteri sekä kuukausittaista toimintaa perheille (sunnuntaisessiot). Koululla käy myös eri instrumenttien soitonopettajia antamassa yksityistunteja. Kerhoja koordinoi Kulttuuri- ja harrastustoiminnan suunnitteluryhmä Ku-ha. Ajankohtaista tietoa kerhoista kannattaa seurata nettisivuilta ja reppupostista. Soitonopettajien yhteystietoja voi kysyä myös kerhojen yhteyshenkilöltä tai toimistosta.

7 Keskiaikamarkkinat Keskiaikamarkkinat on syyskuun loppupuolella vuosittain pidettävä suuri tapahtuma, jolloin koulun piha täyttyy keskiaikaisesta markkinahumusta: kojuista myyjineen, sirkustaitelijoista, taitoratsastajista, luutunsoittajista, laulajista, miekkailijoista sekä tietysti ajanmukaisiin vaatteisiin pukeutuneista kulkijoista. Markkinoille ovat tervetulleita oppilaiden lisäksi vanhemmat, kummit, mummit, vaarit, naapurit ym. Tapahtumaa mainostetaan myös lähialueilla. Keskiaikamarkkinat on oppilaille korvaava koulupäivä. Yleensä luokat esittävät oman opettajan johdolla harjoiteltua ohjelmaa. Tapahtuman järjestelyistä vastaa vanhempainryhmä tapahtuman onnistuminen edellyttää kaikkien vanhempien aktiivisuutta! Jokaisen luokan vanhemmilla on tapahtumassa oma työnsä. Kevätjuhla Ks. Juhlat Kiinteistönhoito Koulun kiinteistöjen korjauksiin ja yläpitoon liittyvistä asioista koulussa vastaa rakennusryhmä. Se on vanhempien työryhmä, jossa on yksi opettajaedustaja. Kiireellisissä kiinteistön korjauksiin liittyvissä asioissa ota yhteyttä kouluisäntään. Kiinteistötukimaksu Kiinteistötukimaksuilla katetaan koulurakennusten laina-, korko- ja remonttikuluja. Koulun rakennukset ovat kouluyhdistyksen omia, joten vanhempien maksamat kiinteistötukimaksut ovat välttämättömiä kulujen kattamisen sekä uusien rakennusten saamisen kannalta. Perusopetuksen (1. 9. lk) puolella maksu on vuonna euroa/lapsi/kuukausi. Kahdesta lapsesta summa on 135 ja useammasta lapsesta 141 euroa. Kouluyhdistys tarkistaa summat vuosittain. Laskutus tapahtuu kerran kuukaudessa, myös koulun loma-ajoilta. Kesäkuukausien laskut toimitetaan etukäteen. Perheen taloudellisen tilanteen kiristyessä voi johtokunnan valmistelevalta ryhmältä anoa vuosittain väliaikaista alennusta tai vapautusta maksuista. Lukion puolella maksu on nimeltään Steinerlukion kiinteistö- ja opintokulut. Kirjoittautumismaksu Kirjoittautumismaksu peritään oppilaan tullessa kouluun ensimmäiselle luokalle tai siirtyessä jostain muusta koulusta. Maksu on vuonna Korvaavat koulupäivät Korvaavat koulupäivät eli lauantaina tai sunnuntaina pidettävät koulupäivät. Koulu saa itse päättää tarpeen mukaan korvaavista koulupäivistä, kunhan koulupäiviä koko lukuvuonna on yhteensä 190. Viime vuosina koulussamme korvaavia koulupäiviä ovat olleet Keskiaikamarkkinat, eurytmiakatselmus ja avoimet ovat. Kotikäynnit/opettajan vierailut Steinerkoulun toimintaan kuuluu luokanopettajan vierailu jokaisen oppilaansa kotona, yleensä ensimmäisen tai toisen lukuvuoden aikana. Käynnin tarkoituksena on tutustua lapseen ja vanhempiin paremmin. Tarkempaa tietoa saat luokanopettajalta. Kotisivut Koulun nettisivut löytyvät osoitteesta Sieltä löydät paljon tärkeää tietoa ja lisäluettavaa. Nettisivuilta löytyy myös aina ajankohtaista esim. koulunvuoden aikataulusta. Nettisivuille tarkoitettua aineistoa sekä sivuja koskevia kyselyjä voi lähettää osoitteeseen Kouluyhdistys Me kaikki yhdessä, eli Vantaan seudun steinerkoulun kouluyhdistys ry. Yhdistys, joka järjestää ja ylläpitää koulumme toimintaa. Kouluyhdistys muodostuu jokaisen koulussa opiskelevan lapsen vanhemmista. Jäsenmaksu on perheeltä noin 35 /vuosi ja sen suuruudesta päätetään vuosittain. Yhdistyksen yleiskokous valitsee edustajat johtokuntaan. kts. Johtokunta. Kouluisäntä Koululla toimii kouluisäntä. Häneen voi ottaa yhteyttä kiinteistön hoitoon ja korjauksiin liittyvissä kiireellisissä asioissa. Kuoro Koulun oma kuoro on nimeltään Satakielen Laulu. Kuoro harjoittelee koululla viikoittain,

8 isommat oppilaat tiistaisin ja pienemmät perjantaisin. Kuorossa voivat laulaa kaikki halukkaat, niin oppilaat kuin vanhemmatkin. Osallistuminen on maksutonta. Kuoroa johtaa koulun vanhempiin kuuluva muusikko Anne-Mari Vanamo-Kallio. Kuoro ja orkesteri järjestävät konsertoivat koululaisille sekä yleisölle. Anne-Marin tavoitat numerosta Kuraattori Steinerkoululle on nimetty Vantaan kaupungin koulukuraattori ja hän on koululla satunnaisesti. Tänä aikana kuraattori osallistuu oppilashuoltoryhmän kokoukseen ja tapaa mahdollisesti oppilaita, opettajia tai vanhempia. Koulukuraattoriin voivat ottaa yhteyttä vanhemmat, oppilas tai opettaja; kuraattorin tehtävä on tukea ja auttaa lasta. L Lampaantalja Koska koulussa ei alaluokilla käytetä pulpetteja vaan penkkejä, jokainen lapsi tarvitsee eka- ja tokaluokalla tyynyn tai lampaantaljan, jolla istua. Muista nimikoida talja, ovat nimittäin usein samanvärisiä. Yleensä luokan vanhemmat ovat yhdessä opettajan kanssa päättäneet käytetäänkö taljoja vai tyynyjä. Leikkiliikunta Kahdella ensimmäisellä luokalla varsinaisten liikuntatuntien sijasta luokanopettaja ohjaa leikinomaista liikuntaa ulkona ja sisällä. Liikunta liittyy alkuopetuksessa päivittäiseen ja viikoittaiseen toimintaan. Kolmannesta luokasta eteenpäin liikuntaa opettaa liikunnanopettaja. Leirikoulu Luokan leirikoulu järjestetään viidennellä tai kuudennella luokalla. Yhdeksännellä luokalla on Lapin vaellus, kymmenennellä maatalousleiri, yhdennellätoista maanmittausleiri ja huipennuksena kahdennellatoista luokalla kulttuurihistorian leiri ulkomailla, useimmiten jossakin Euroopan kaupungissa. Leirikoulut rahoitetaan vanhempien avustuksilla/talkootöillä ja varsinkin yläluokilla oppilaiden omalla talkootyöllä. Lyhtyjuhla Ks. Juhlat Lääkäri Koululla suoritetaan asetuksen määräämät koululaisten terveystarkastukset. Lääkäripalvelut tulevat Vantaan kaupungin kautta. Yhteydenotot koululääkäriin terveydenhoitajan kautta. Opettajien kautta voi kysyä terapialääkärin palveluita. Muuten koululla ei ole lääkäripalveluja vaan oppilaat ohjataan oman kunnan lääkärille. Tapaturman sattuessa koulussa tai koulumatkalla, on mahdollisuus käyttää yksityislääkärin palveluja. Korvaukset haetaan tositteita vastaan vakuutuksesta koulun toimiston kautta. Löytötavarat Jos jokin vaate on hukassa, se voi olla missä tahansa ja putkahtaa esiin mistä tahansa. Oman luokan eteinen on kuitenkin se todennäköisin löytöpaikka. Nimikoi kaikki vaatteet. M Maanantairetket Alaluokkalaiset (1. 3. lk) aloittavat viikkonsa maanantai-aamupäivän metsäretkellä. Koulun lähellä on useita retkikohteita pienen kävelymatkan päässä. Lapset saavat liikuntaa ja tutustuvat luonnon ilmiöihin sekä leikkivät ja kehittävät mielikuvitustaan. Jos kuulet sanan Tussinkoski, tiedät että lapsesi on käynyt erityisen hauskassa retkipaikassa. Retkelle mu-

9 kaan kannattaa pakata eväät esimerkiksi pieni myslipatukka, leivänpala tai porkkana, niin pienen retkeläisen energia riittää myös paluumatkaan. Ei karkkeja, sipsejä tms! Juomat on hyvä pakata retkipulloon ja eväät mieluummin rasiaan, ettei tule turhaan roskia. Eväiden syönti yhdessä on retken kohokohta. Muista myös säänmukaiset vaatteet ja varusteet ja mahdolliset vaihtovaatteet! Materiaali- ja kiinteistötukimaksu Maksulla katetaan lukiossa (luokat 10-13) opiskelevan materiaalit sekä koulurakennusten laina-, korko- ja remonttikuluja. Vuonna 2011 maksu on 130 e neljä kertaa vuodessa. Jos samassa perheessä on 2 tai useampi lukiolaista, summa on 200 e neljästi vuodessa. Kouluyhdistys omistaa koulun rakennukset ja maksun kiinteistötuki-osuudella ylläpidetään koulun rakennuksia. Martinpäivän juhla ja Mikaeljuhla Ks. Juhlat Muotopiirustus Muotopiirustusta harjoitellaan luokilla. Muotopiirustuksessa keskitytään erilaisten muotojen ja niiden peilikuvien tutkimiseen ja opitaan symmetristen kuvioiden tekemistä ja solmuja. Muotopiirustus kehittää myös matemaattista ajattelua, ja siitä edetään vähitellen geometriaan. N Näytelmät Ensimmäinen isompi näytelmäprojekti on 5. luokalla, seuraava 8. luokalla. Nämä ohjaa luokanopettaja, 12. luokkalaiset tekevät itse esityksen. Näiden isompien näytelmäprojektien lisäksi opettajat voivat halutessaan käyttää draamaa muutenkin opetuksen osana. 11. luokalla valmistetaan englanninkielinen Shakespeare-näytelmä. O Opettajakunta Koulun opettajakunnan muodostavat 8 luokanopettajaa ja n. 25 aineenopettajaa. Opettajakunta kokoontuu joka torstai yhteen keskustelemaan ja päättämään opetukseen liittyvistä asioista. Opettajanhuoneet Opettajainhuone on sekä E-rakennuksessa että B-rakennuksessa. E-rakennuksen puh. (09) , B-rakennuksen puh. (09) Vuosirehtoreilla on lisäksi oma huone B-rakennuksessa, puh. (09) Opetussuunnitelma (OPS) Vantaan seudun Steinerkoulun opetussuunnitelmassa huomioidaan sekä Opetushallituksen valtakunnalliset ohjeet ja vaatimukset että steinerpedagogiikan erityispiirteet. Koulumme toimistosta saa lainata tai ostaa opetussuunnitelman. Oppikirjat Alaluokilla steinerkouluissa oppikirjoja ei käytetä ollenkaan, vaan oppilas tekee oman työvihkonsa, johon kirjoittaa ja piirtää opeteltavat asiat. Ylemmillä luokilla oppikirjoja käytetään lähinnä vieraissa kielissä ja matematiikassa. Lukiossa kirjoja käytetään vihkotyöskentelyn ohessa. Kts. Vihkot Oppilashuoltoryhmä Koulussamme toimii oppilashuoltoryhmä. Ryhmän tehtävänä on ennakoida

10 tuen tarvetta ja järjestää sitä. Oh-ryhmään kuuluvat vuosirehtori, koulukuraattori, erityisopettaja ja terveydenhoitaja, jotka kutsuvat tarvittaessa työskentelyyn mukaan vanhemman, lääkärin, taideterapeutin tai muun asiantuntijan. Asiat oppilashuoltoryhmälle oman opettajan, terveydenhoitaja tai erityisopettajan kautta. Oppilaskunta Oppilaskuntaan kuuluvat vuosiluokkien 9-12 oppilaat. Oppilaskunnan tehtävänä on mm. järjestää opiskelijoiden yhteistoimintaa ja koulutyötä edistävää toimintaa, myötävaikuttaa oppilaiden turvallisuuteen ja viihtyvyyteen koulussa sekä antaa lausuntoja koulun järjestyssäännöistä ja opetussuunnitelmasta. Orkesteri Koulun oma orkesteri Soiva Satakieli harjoittelee koululla viikoittain. Mukana on oppilaita ja vanhempia. Orkesterin toimintaan osallistuminen on ilmaista, yhdessä soittamisen harjoittelua ja iloa. Keväisin ja loppuvuodesta on konsertti yleensä yhdessä kuoron kanssa. Orkesteri on mukana myös koulun juhlissa. Orkesteria johtaa muusikko Anne-Mari Vanamo-Kallio, joka on koulun vanhempia. P Penkkipedagogiikka Koulussamme toteutetaan kahtena ensimmäisenä vuotena penkkipedagogiikkaa, eli luokassa ei ole pulpetteja ja tuoleja, vaan penkit ja taljat. Penkit ovat niin istumista, leikkiä kuin työskentelyäkin varten niitä voidaan käyttää myös siis pöytinä lasten istuessa taljoilla lattialla. Penkit toimivat tilassa monipuolisesti, ja sallivat lapsille luonnollisia liikkumis- ja istumisasentoja. Puutarha Oppiaineisiin kuuluu myös puutarhanhoito. Puutarhaopetus alkaa viidennen luokan keväällä. Viljelytekniikkana on luomu. Lisätietoa saa esimerkiksi koulumme puutarhaopettaja Liisa Hertellin tutkielmasta Puutarhan- ja maanhoito Vantaan seudun steinerkoulussa (Snellmankorkeakoulu 2008) sekä opetussuunnitelma s. 68. Retkien lisäksi koulullamme pyritään muutenkin antamaan lapsille kokemusperäistä opetusta luonnosta ja maanhoidosta. Esimerkiksi alaluokilla lapset osallistuvat syksyisin läheisen maatilan perunannostoon todella kuraista hommaa, mutta lapset ovat aivan innoissaan! Toisella luokalla kylvetään itse vilja, joka kolmannella luokalla talonpoikaisjakson aikana korjataan ja jauhetaan jauhoiksi. Jauhoista sitten leivotaan itse leipää, jonka päälle sipaistaan oppilaiden itse kirnuamaa voita. Kolmannen keväällä istutetaan sipulia, neljännellä kylvetään punajuurta ja nostetaan porkkanaa ja viidennellä sitten aletaan opiskella aihetta. R Rakennusryhmä Tämä vanhempien toimintaryhmä huolehtii koulun kiinteistöjen ylläpidosta, kunnostuksesta ja uudisrakennuksien suunnittelusta. Säännöllisesti kokoontuva ryhmä päättää itse pienistä remonteista ja valmistelee suuremmat johtokunnan päätettäväksi. Ota yhteyttä ryhmän puheenjohtajaan tai johonkin jäseneen, jos sinulla on kiinnostusta ja osaamista tältä alalta. Ryhmän yhteystiedot saa kansliasta. Rehtorit ja Rehtoritiimi ja Vuosirehtori Suomen lainsäädännön mukaan steinerkouluillakin on oltava toiminnasta vastaava rehtori. Koulumme opettajakunta on päätynyt tällä hetkellä toimimaan

11 3-4 hengen rehtoritiimissä, jolloin voidaan helpommin jakaa tehtäviä ja käydä keskustelua koulun johtamisesta. Ajatuksen takana on pyrkimys steinerkouluissa perinteiseen keskusteluun perustuvaan päätöksentekoon. Nimellinen vastuurehtori päätetään puolivuosittain luokanopettajavaihelle ja yläluokille erikseen (tästä nimitys vuosirehtori, joskin sama ihminen voi tulla valituksi useiksi kausiksi peräkkäin). Rehtorit hoitavat opetustyön ohessa perusopetuksen ja lukion hallinnollisia tehtäviä sekä toimivat yhteistyössä johtokunnan kanssa. Rehtoreiden yhteystiedot löytyvät koulun yhteystietolistasta tai soittamalla toimistoon. Sähköpostiosoite rehtoritiimille on Reppuposti Reppuposti on koulun yhteisten asioiden tiedote. Se ilmestyy lähes viikoittain, nykyisin sähköisessä muodossa. Tarvittaessa sen voi pyytää toimistosta paperisena. Reppuposti kootaan toimistossa ja siihen voi lähettää aineistoa osoitteeseen Retket Eri oppiaineisiin liittyen tehdään retkiä mm. museoihin, näyttelyihin jne. Retkien kustannukset tulevat yleensä vanhempien tai talkootyöllä kerätyillä varoilla maksettaviksi. ks. Maanantairetket Runot Runot ovat steinerkouluissa tärkeässä asemassa. Runojen kuvakielessä ja rytmissä on hyvää kantovoimaa. Runoja opitaan paljon ja ne kuuluvat niin juhlaan kuin arkeenkin. Vieraiden kielten opetuksessa kahtena ensimmäisenä vuotena lapset eläytyvät kieleen ja kulttuuriin nimenomaan lorujen, leikkien ja laulujen avulla. Ensimmäisenä kolmena vuotena lapsi saa lukuvuositodistukseen opettajan kullekin oppilaalle kirjoittaman runon tai kertomuksen. Näitä runoja käytetään opetuksessa, esim. oppilaat esittävät 2. lk:lla oman 1. lk:n runonsa. Ruoka Koulun keittiössä valmistuu päivittäin lähes 300 annosta, joista n. 50 on kasvisruokaa. Ruoan valmistuksessa pyritään käyttämään luomutuotteita aina, kun se on mahdollista. Luomuraaka-aineita ovat ainakin perunat, jauhot, hiutaleet ja maito. Mahdollisuuksien mukaan muitakin tuotteita pyritään hankkimaan luomuna. Natriumglutamaattia sisältäviä liemivalmisteita keittiössä ei käytetä. Tarjolla on oman keittiön tuoretta leipää noin kaksi kertaa viikossa. Keittiö noudattaa kuuden viikon kiertävää ruokalistaa. Valmiita eineksiä ruokalistalla ovat vain kalapuikot, ne on pidetty listalla oppilaiden toiveesta. Katso myös Keittiö ja Erikoisruokavaliot. Ruokapiiri Koulun vanhempien keskuudessa toimii luomuruokaan keskittynyt ruokapiiri. Tilauksia tehdään useasta paikasta: luomujuureksista luonnonkosmetiikkaan, ruisleivästä villahousuihin Syyslukukauden alussa järjestetään kokoontuminen, josta ilmoitetaan Reppupostissa. Tapaamisessa sovitaan tilauspaikoista ja tilausten tekijöistä. Kesken vuodenkin toki pääsee mukaan. S Satakielen laulu ja Soiva satakieli ks. kuoro ja orkesteri Satakieli-lehti Koulumme lehti, joka kertoo opettajien ja oppilaiden kirjoitusten ja kuvien välityksellä eri oppiaineista. Myös muuta pedagogista sisältöä voi olla. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehteä tehdään opettajien ja vanhempien yhteistyönä. Lisää tekijöitä kaivataan mukaan, joten tarjoa kirjoituksia, kuvitusta tai muuta osaamistasi! Lehden vanhoja numeroita sekä tekijöiden yhteystietoja saa toimistosta.

12 Siivous Koulumme siivouksesta huolehtii yrittäjä Kaija Uzun tiimeineen. Yhteydenotot koulun toimiston kautta. Siviilipalvelusmies Taloudellisen tilanteen salliessa ja tarvittavaan työtehtävään sopivan henkilön löytyessä on koululle toisinaan palkattu siviilipalvelusmies. Hänen tehtäviinsä kuuluvat avustaminen sekä opetuksessa että kiinteistönhoidossa. Steiner Rudolf Steiner, itävaltalainen filosofi ja steinerpedagogiikan perustaja. Koulun nettisivuilta löytyy linkkejä lisätietoa tarjoaviin sivustoihin. Steinerlukion kiinteistö- ja opintokulut Maksulla katetaan lukiossa (luokat 10-13) opiskelevan materiaalit sekä koulurakennusten laina-, korko- ja remonttikuluja. Vuonna 2011 maksu on 130 neljä kertaa vuodessa. Jos samassa perheessä on 2 tai useampi lukiolaista, summa on 200 neljästi vuodessa. Kouluyhdistys omistaa koulun rakennukset ja maksun kiinteistötuki-osuudella ylläpidetään koulun rakennuksia. T Talkoot Koulumme erityispiirteisiin kuuluu oleellisesti vanhempien osallistuminen talkoisiin. Talkootyöllä on ollut erittäin suuri merkitys koulurakennusten korjauksissa. Lisäksi luokkien muutot ja kunnostustyöt kuuluvat vanhempien ja oppilaiden tehtäviin. Talkoohommiin kannattaa varautua pääasiassa koulun loputtua kesäkuun alussa ja elokuussa juuri ennen koulun alkua. Lähestyvistä talkoista ja vastuuhenkilöstä kerrotaan Reppupostissa ja koulun nettisivuilla. Taloussihteeri Koulun taloussihteeri on koululla yleensä perjantaisin. Hänen työnään on erilaisten taloushallinnon tehtävien hoitaminen, esimerkiksi palkkojen ja laskujen maksaminen sekä koulun taloustilanteen seuraaminen. Terveydenhoitaja Steinerkoululle on nimetty Vantaan kaupungin terveydenhoitaja. Hän on koululla keskiviikkoisin ja torstaisin. Tänä aikana terveydenhoitaja osallistuu oppilashuoltoryhmän kokoukseen, tekee oppilaille terveystarkastuksia, ja on oppilaiden käytettävissä, jos oppilas on sairastunut, loukannut itsensä tms. Terveydenhoitaja jatkaa neuvolassa aloitettua rokotusohjelmaa kouluikäisille. Vanhemmat voivat kysyä lapsensa terveyteen ja kehitykseen liittyvistä asioista terveydenhoitajalta. Tällä hetkellä terveydenhoitajana on Nina Lindholm puh. (09) , ; Todistus Ks. Arviointi Toimisto Toimisto on koulun tietokeskus. Ritva Seuna hoitaa mitä moninaisimmat asiat kouluun, oppilaisiin ja kouluyhdistykseen liittyen. Koululla työskentelee myös osa-aikainen taloussihteeri Teija Sideri. Hänet tavoittaa koululta yleensä perjantaisin. Kts. Reppuposti. Tukitoimet Oppilasta autetaan oppimisvaikeuksissa ja kasvuun liittyvissä vaikeuksissa eri tukimuodoin. Tukimuotoja voivat olla tukiopetus, osa-aikainen erityisopetus, kuvataideterapia, hoitoeurytmia, henkilökohtaisen oppimissuunnitelman tai opetussuunnitelman laatiminen. Erityisen tuen piiriin kuuluvat sellaiset oppilaat, joilla on opetuksen ja oppilashuollon asiantuntijoiden sekä huoltajan mukaan kehityksessään oppimiseen liittyviä riskitekijöitä. Lisää tukitoimista opetussuunnitelma s. 28. Yhteydenotot terapialääkäri Sauli Siekkiseen opettajien kautta.

13 V Vaihto-oppilaaksi lähteminen Koulumme oppilaiden on helppo käydä vaihto-oppilaana muissa Steinerkouluissa sekä Suomessa että ulkomailla, koska opetussuunnitelman lähtökohdat ovat kaikkialla samat. Palatessaan oppilas jatkaa koulutyötä oman luokkansa mukana. Asiasta voi neuvotella oman opettajan tai luokanvalvojan kanssa. Waldorf Ensimmäinen steinerkoulu perustettiin Stuttgartiin 1919 tupakkatehtaan Waldorf-Astorian työntekijöiden lapsille. Tämän takia steinerpedagogiikkaa ja steinerkouluja kutsutaan maailmalla usein Waldorf-kouluiksi tai vastaavasti Waldorf-pedagogiikaksi. Waldorf- eli steinerkouluja on maailmalla yli tuhat. Vanhempainillat Vanhempainillat alkavat jo ennen kuin lapsi aloittaa koulun. Tuleva opettaja ja vanhemmat tutustuvat toisiinsa ja illoissa käydään läpi koulunaloitukseen liittyviä asioita. Lapsen aloitettua koulunsa kokoontuvat luokan vanhemmat ja opettaja useamman kerran vuodessa vanhempainiltaan. Vanhempien on hyvä aina osallistua vanhempainiltoihin, se on olennainen osa steinerpedagogiikkaa. Vanhempainkunta Koulun vanhempien vapaamuotoinen tapaamisfoorumi. Tavoitteena on saada joka luokalta vähintään yksi vanhempi mukaan toimintaan. Vanhempainkunnan suurin vuotuinen ponnistus on Keskiaikamarkkinoiden järjestäminen. Muutoin toiminta muodostuu mukana olevien vanhempien toiveiden ja aktiivisuuden pohjalta. Yhteyshenkilön tiedot saa kansliasta tai voi lähettää postia osoitteeseen vanhempainkunta[at]gmail.com. Varainhankinta Varainhankinta on keskeinen osa yksityisessä koulussa opiskelevan lapsen perheen arkea. Varainkeruun ensisijainen merkitys on rahallinen, mutta lisäksi se yhdistää vanhempia, tiivistää vanhempien yhteistyötä ja vahvistaa yhteishenkeä. Kiinteistötukimaksujen lisäksi koko koulun yhteiseen varainhankintaan kuuluvat erilaiset talkoot ja mm. keskiaikamarkkinoiden luokkakohtaisten tehtävien hoitaminen. Lisäksi vanhemmat hankkivat rahaa suoraan omalle luokalleen mm. tapahtumia järjestämällä Jokaiselle luokalle muodostuu yleensä omat tapansa hoitaa varainkeruu. Kerätyillä varoilla rahoitetaan luokan tekemiä retkiä, leirikouluja yms. Varavaatteet Alaluokkalaisilla on oltava koululla varavaatteet. Niitä säilytetään opettajan osoittamassa paikassa. Muista nimikointi. Vihkot Jokainen oppilas työstää uuden oppiaineksen tekstein ja kuvin työvihkoonsa. Aluksi opettaja antaa valmiit tekstit, mutta ylemmillä luokilla oppilas itse tekee tiivistelmän uusista asioista. Kuvat ovat tärkeä osa vihkotyöskentelyä. Vuosirehtori ks. rehtorit Väritunnelma Eri luokka-asteilla on omat värinsä, jotka näkyvät koulussamme luokan sisustuksessa mm. verhoissa ja muissa asioissa. Värit ovat kansainvälisessä steinerkoululiikkeessä samat, mutta niiden voimakkuus ja luonne voivat vaihdella huomattavastikin. Opettaja voi luokkaan ja tilaan nähden toteuttaa oman näkemyksensä luokan omasta värimaailmasta. Värit menevät seuraavasti: 1. luokka vaaleanpunainen, 2. lk persikka, 3. lk lämmin punertava keltainen, 4. lk viileämpi keltainen, 5. lk kylmä vihertävä keltainen (lehmus), 6. lk vihertävämpi, 7. lk vihreä, 8. lk tumma metsänvihreä (sinivihreä), 9. lk tummansininen, 10. lk syvän sininen, 11. lk liila, 12. lk purppuranpunainen. Näin värit muuttuvat vaaleanpunaisesta purppuranpunaiseen.

14 Y Yhteistyö Opettajan ja vanhempien hyvä yhteistyö on alusta saakka ollut tärkeä osa steinerpedagogiikkaa. Opettaja ja vanhemmat muodostavat kasvatusyhteisön. Yhteistyömuotoja ovat vanhempainillat, kotivierailut, yhteiset tapahtumat ja keskustelut. Toimiva yhteistyö ja luottamus; kasvatuskumppanuus tukee lapsen hyvinvointia ja kasvua. Yhteydenpito Erilaisissa oppilasasioissa yhteydenpito koulun suuntaan tapahtuu pääasiassa seuraavien osapuolien kanssa: 1. Luokanopettaja: pääsääntöisesti kaikki oppilaan koulunkäyntiä koskevat asiat. 2. Koulun toimisto: tukimaksuja, iltapäiväkerhon maksuja ja ilmoittautumisia koskevat asiat. 3. Vuosirehtori: yleiset koulun hallintoon liittyvät asiat. 4. Oppilashuolto: oppilaan terveyteen tai sosiaaliseen ympäristöön liittyvät asiat (terveydenhoitaja ja erityisopettaja). Yökoulu Luokanopettajat järjestävät yöretkiä valintansa mukaan alaluokilta lähtien. Yleensä on järjestetty vähintään yksi yökoulu luokilla 1 5. Silloin on yövytty koululla, teltoissa tai kämpissä Tarkoituksena on tarjota oppilaille tilaisuus hankkia kokemuksia omin voimin pärjäämisestä. Nämä kokemukset luovat itseluottamusta ja parantavat luokan yhteishenkeä. Palautetta ja korjauksia ABC:n tekstiin voi lähettää osoitteella: Koulun nettisivuilta löytyy viimeisin versio tästä ABC:stä

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi Tervetuloa koululaisen vanhemmaksi Lukuvuosi 2016-2017 Syyslukukausi ti 16.8. ke 21.12.2016, lisäksi 5.12. on vapaapäivä Syysloma to 13.10. su 16.10. Kevätlukukausi ke 4.1. la 3.6.2017 Talviloma ma 20.

Lisätiedot

Kalkkisten koulu 2015 2016

Kalkkisten koulu 2015 2016 Lukuvuosisuunnitelma Kalkkisten koulu 2015 2016 yhteystiedot koulu Lähiosoite Kenttätie 5 Postinumero 17240 Postitoimipaikka Kalkkinen Puhelin 03 7671008 Sähköposti kalkkistenkoulu@asikkala.fi Kanslia

Lisätiedot

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015 Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015 Koulun alkaessa Vuodet eivät ole veljiä keskenään! Kun viime kouluvuosi polkaistiin käyntiin tutuilla opettajilla ja muulla henkilökunnalla, niin tämä vuosi

Lisätiedot

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS www.nurmijarvi.fi ELOKUU 7. luokkalaisten ryhmäyttämiset syyskuun SYYSKUU Vanhempainilta 7. luokkalaisten huoltajille lokakuun loppuun Alueen vastaava nuoriso-ohjaaja

Lisätiedot

Tervetuloa kouluun. Tervetuloa kouluun

Tervetuloa kouluun. Tervetuloa kouluun Tervetuloa kouluun 2018 2019 Tervetuloa kouluun Opas uusille oppilaille ja Lukuvuosi heidän huoltajilleen 2016-2017 ASKOLAN KUNTA Askolan kunta Sivistystoimi Sivistystoimi Tärkeitä päivämääriä Kouluun

Lisätiedot

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014 TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014 Lielahden koulu tänään Oppilaita on yhteensä 577-264 oppilasta vuosiluokilla 1-6 - 313 oppilasta vuosiluokilla 7-10 Luokkia - 7. luokkia

Lisätiedot

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013 TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu Lielahden koulu Oppilaita on yhteensä 607 - yläkoulussa 324 - alakoulussa 283 Luokkia - 7. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta - 8. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta

Lisätiedot

Kouluterveydenhuolto. Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala. Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa

Kouluterveydenhuolto. Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala. Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa Kouluterveydenhuolto Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa Oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun, kehityksen

Lisätiedot

Vanhempien kokoamaa käytännön tietoa koulustamme

Vanhempien kokoamaa käytännön tietoa koulustamme 2016 2017 Vanhempien kokoamaa käytännön tietoa koulustamme Vantaan seudun steinerkoulu Satakielentie 5, 01450 VANTAA www.vantaansteinerkoulu.fi p. 09 838 648 10 Koulun henkilökunnalla on käytössä sähköpostiosoitteet

Lisätiedot

Kuparivuoren koulu. 1. Oppilaat. Noin 300. Keskikokoinen koulu. 12 luokkaa ( pienin 15 ja suurin 27 oppilasta) + 3 pienryhmää

Kuparivuoren koulu. 1. Oppilaat. Noin 300. Keskikokoinen koulu. 12 luokkaa ( pienin 15 ja suurin 27 oppilasta) + 3 pienryhmää Kuparivuoren koulu 1. Oppilaat Noin 300. Keskikokoinen koulu 12 luokkaa ( pienin 15 ja suurin 27 oppilasta) + 3 pienryhmää Oppilaat tulevat pääasiassa keskustan ja Luonnonmaan alueelta, kieliluokilla ja

Lisätiedot

Jyväskylän steinerkoulun

Jyväskylän steinerkoulun Jyväskylän steinerkoulun Käytännön tietoa koulustamme YHTEYSTIEDOT: Jyväskylän steinerkoulu Osoite: Keskikatu 17, 40700 Jyväskylä Puhelin: 040 5121668 www-osoite: www.jklsteinerkoulu.fi Lähes koko koulun

Lisätiedot

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Vanhemmille ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Askolan kuvataidekoulu on perustettu vuonna 1992. Koulun ylläpitäjänä toimii Askolan kuvataidekoulun kannatusyhdistys ry. Koulu on antanut taiteen perusopetusta syksystä

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu 1. LUKUVUODEN 2013-2014 TYÖ JA LOMA-AJAT Syyslukukausi 12.8.2013 (ma) - 21.12.2013 (lauantai) Syysloma 14.10.-20.10.2013

Lisätiedot

NIVELVAIHEIDEN VUOSIKELLO

NIVELVAIHEIDEN VUOSIKELLO Kauhavan kaupunki Sivistystoimi NIVELVAIHEIDEN VUOSIKELLO Varhaiskasvatus-esiopetus, esiopetus-alkuopetus, alakoulu-yläkoulu ja yläkoulu-toinen aste Oppilaanohjauksen, tehostetun ja erityisen tuen -KELPO

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KÄSIKIRJA

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KÄSIKIRJA PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KÄSIKIRJA Oulunsalo Opetussuunnitelman perusteet muuttuivat vuoden 2011 alusta, mikä velvoitti kuntia tekemään muutoksia myös kuntakohtaisiin opetussuunnitelmiin. Oulunsalon

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Laitasaaren alakoulu

MUHOKSEN KUNTA. Laitasaaren alakoulu MUHOKSEN KUNTA Laitasaaren alakoulu TYÖSUUNNITELMA LUKUVUOSI 2015 2016 KOULU- JA OPPILASTIEDOT LUKUVUONNA 2015-2016 2 KOULUTIEDOT koulun nimi Laitasaaren alakoulu koulun osoite Hotintie 22, 91510 Rova

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA

TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA KIRKONKYLÄN KOULUN TIEDOTE LUKUVUODELLE 2017-2018 TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA 2017-2018 KOULUN TYÖAIKA alkaa päättyy Syyslukukausi ti 15.8.2017 pe 22.12.2017 Kevätlukukausi

Lisätiedot

Vuosisuunnitelma. Opettajat. Toiminta-ajatus / keskeiset tavoitteet. Koulun perustiedot. Oppilasmäärä luokittain. Tuntikehys.

Vuosisuunnitelma. Opettajat. Toiminta-ajatus / keskeiset tavoitteet. Koulun perustiedot. Oppilasmäärä luokittain. Tuntikehys. Harhalan koulu Sivu 1/6 Vuosisuunnitelma Koulun perustiedot Koulu:Harhalan koulu Ylläpitäjä:Kaupungm ylläpitämä koulu Koulumuoto:Ala-asteen koulu Oppilasmäärä luokittain Suunnitelma l. luokka 5 2. luokka

Lisätiedot

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi 2015-16

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi 2015-16 METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ Lukuvuosi 2015-16 Luokat ja henkilökunta Ensi lukuvuoden 4A ja 4B 5ABCDE laaja-alainen erityisopettaja Päivi Juustila englannin ja saksan opettaja teknisen työn opettaja koulunkäynnin

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KAUPUNKI Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 05800 HYVINKÄÄ

HYVINKÄÄN KAUPUNKI Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 05800 HYVINKÄÄ Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 Alakoulujen rehtorit ENSIMMÄISEN VIERAAN KIELEN VALINTA JA MUSIIKKILUOKALLE PYRKIMINEN Tämän kirjeen liitteenä on 2. luokkalaisten vanhemmille jaettava

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu

Koulutulokkaiden vanhempainaamu Koulutulokkaiden vanhempainaamu Keskiviikko klo 8.30 10 TERVETULOA! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 672 oppilasta 36 luokkaa (POR) 60 päätoimista

Lisätiedot

Viikkotiedote viikko 6

Viikkotiedote viikko 6 Viikkotiedote 10.2.2017 viikko 6 Homeopaatin vastaanotto koululla la 25.-su 26.2. Homeopaatti Barbro Granholm tulee jälleen pitämään vastaanottoa koululle iltapäiväkerhon tiloihin. Lisätietoja ja ajanvaraus

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto Arja Korhonen

Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto Arja Korhonen Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto 11.2.2013 Arja Korhonen Järvenpään kaupunki Arja Korhonen 1 Kolmiportaisen tuen tavoitteena: Oppilaita tuetaan suunnitelmallisesti etenevän ja vahvistuvan

Lisätiedot

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen Sivu 1/5 Märynummen koulu Salon kaupunki 1760/12.00.01.01/2015 Yleiset Koulu: Märynummen koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto: Ala-asteen koulu Opetuskieli: Suomi Koulupiiri: Salo Opiskelijamäärä:

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula. http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula. http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/ KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/ 1. LUKUVUODEN 2012-2013 TYÖ JA LOMA-AJAT LUKUVUOSI 2012-2013 Syyslukukausi 14.8.2012 (ti) - 21.12.2012

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 3.4.2012 59 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SISÄLTÖ...

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2015-2016 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

Tervetuloa lukioon. Aloitusinfoa

Tervetuloa lukioon. Aloitusinfoa Tervetuloa lukioon Aloitusinfoa Ryhmänohjaaja Päivi Franzon Tavoitat minut parhaiten sähköpostitse: paivi.franzon@edukouvola.fi Koulupäivän aikana voit yrittää myös puhelimitse opettajainhuone: 020 615

Lisätiedot

Metsokankaan yhtenäisperuskoulu

Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Metsokankaan yhtenäisperuskoulu Metsokankaan koulu yhtenäisperuskoulu = luokka-asteet 1-9 lukuvuonna 2017-18 Metsokankaan koulussa opiskelee noin 1260 peruskoululaista ekaluokkalaisia ilmoittautunut noin

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2014-2015 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS www.nurmijarvi.fi KUUKAUSI TOIMENPIDE VASTUUHENKILÖ LÄSNÄ LOMAKKEET TAI MUU KIRJALLI- NEN MATERIAALI ELOKUU 7. luokkalaisten ryhmäyttämiset syyskuun loppuun

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

LEPOLAN KOULU lukuvuosi 2012 2013

LEPOLAN KOULU lukuvuosi 2012 2013 LEPOLAN KOULU lukuvuosi 2012 2013 Hyvät vanhemmat Toivotan Lepolan koulun uusille ja vanhoille oppilaille ja henkilökunnalle lämpimästi tervetuloa taas uuteen lukuvuoteen. Lukuvuositiedote on ensimmäistä

Lisätiedot

OPPILASHUOLLON MALLI. Pitkäkankaan koulu 2013-2014

OPPILASHUOLLON MALLI. Pitkäkankaan koulu 2013-2014 OPPILASHUOLLON MALLI Pitkäkankaan koulu 2013-2014 OPPILAS- HUOLTO Turvallisuus KiVa-KOULU Oppiminen ja hyvinvointi Ennaltaehkäisevä työ YHTEISÖLLINEN TUKI OPPILASHUOLTOTYÖ koordinointi, kokoontuminen viikoittain,

Lisätiedot

Isonkyrön kunnan perusopetus

Isonkyrön kunnan perusopetus Isonkyrön kunnan perusopetus Isonkyrön perusopetus, kerhotoiminta 2015-2016 Isonkyrön kunnan peruskoulut järjestävät kerhotoimintaa opetushallituksen myöntämän valtionavustuksen turvin. Tähän lehtiseen

Lisätiedot

Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen

Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen Tuija Metso Oppilaan parhaaksi yhteistä huolenpitoa Helsinki Vanhempien barometri 2007 Suomen Vanhempainliiton kysely vanhemmille kouluhyvinvoinnista

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma. Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013 Varhaiskasvatussuunnitelma Klaukkalan avoin päiväkoti 2012-2013 1. AVOIMEN VARHAISKASVATUKSEN PALVELUT Avoimet varhaiskasvatuspalvelut kunnassa on jaettu kolmeen päätaajamaan kirkonkylään, Rajamäkeen ja

Lisätiedot

Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020

Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020 Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020 Puolalan koulun Kauppiaskadun koulurakennus peruskorjataan kesäkuun 2018 ja kesäkuun 2020 välisenä aikana. Vuosiluokkien

Lisätiedot

Tervetuloa Pukinmäenkaaren peruskouluun!

Tervetuloa Pukinmäenkaaren peruskouluun! Tervetuloa Pukinmäenkaaren peruskouluun! Leena Hiillos Rehtori 16.5.2017 Koulutulokkaiden opettajat E-1 H Anne Siljander 1 A Laura Semi (Immolantien talo) 1 B Lassi Heikkinen 1 C Johanna Aaltonen 1 D Teppo

Lisätiedot

TERVETULOA! Tulevien 7. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 12.1.2016

TERVETULOA! Tulevien 7. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 12.1.2016 TERVETULOA! Tulevien 7. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu Mitä odotamme ja mihin pyrimme? Tavoitteenamme on kasvattaa oppilaistamme omatoimisia, vastuuntuntoisia ja hyvin käyttäytyviä nuoria, joilla

Lisätiedot

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS).

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS). 8. OPPILAAN ARVIOINTI 8.1. Arviointi opintojen aikana 8.1.1. Tukea tarvitsevan oppilaan arviointi Oppimisvaikeudet tulee ottaa huomioon oppilaan arvioinnissa. Tämä koskee myös oppilaita, joiden vaikeudet

Lisätiedot

Malvaan koulu. Lukuvuoden 2011-2012 työsuunnitelma

Malvaan koulu. Lukuvuoden 2011-2012 työsuunnitelma 1 Malvaan koulu Lukuvuoden 2011-2012 työsuunnitelma Malvaan nykyinen koulu on rakennettu v. 1956. Alkava lukuvuosi on 55. koulumme historiassa. Malvaan koulu on kaksiopettajainen perusopetuksen alakoulu.

Lisätiedot

Tervetuloa Hannunniitun kouluun!

Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Yhdessä kulkien, matkalla kasvaen, kaikesta oppien. - Saara Mälkönen 2015- PERUSOPETUS Perusopetuksen on annettava mahdollisuus monipuoliseen kasvuun, oppimiseen ja terveen

Lisätiedot

Viikkotiedote 5.12.2014 vko 49

Viikkotiedote 5.12.2014 vko 49 Sivu 1 Viikkotiedote 5.12.2014 vko 49 Loppuvuoden aikatauluja: Tirlittan-näytelmä Viides luokka esittää Tirlittan-näytelmän Wiljamissa. Koulun oma näytös on tiistaina 16.12. klo 12.00. Muut näytökset ovat

Lisätiedot

Yhteenveto koulujen työsuunnitelmista lv. 2011-2012

Yhteenveto koulujen työsuunnitelmista lv. 2011-2012 Yhteenveto koulujen työsuunnitelmista lv. 2011-2012 Koulujen yhteinen teema lukuvuoden 2011-2012 aikana: Kunnassa yhteisesti toteutettava teema on tämän lukuvuoden aikana hyvinvointi. Aihekokonaisuuteen

Lisätiedot

Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 30.11.2016 2 Sisällys 1. Toiminta-ajatus ja toiminnan tavoitteet 3 2. Aamu- ja iltapäivätoiminnan suunnittelu

Lisätiedot

KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINTA

KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINTA KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINTA 2017-2018 Sivu 1 YLEISTÄ ILTAPÄIVÄTOIMINNASTA Iltapäiväkerhot on tarkoitettu 1-2-luokan lapsille joidenka vanhemmat käyvät työssä tai opiskelevat. Vanhempi joka on kotona,

Lisätiedot

Kalkkisten koulu

Kalkkisten koulu Lukuvuosisuunnitelma Kalkkisten koulu 2016 2017 yhteystiedot koulu Lähiosoite Kenttätie 5 Postinumero 17240 Postitoimipaikka Kalkkinen Puhelin 03 7671008 Sähköposti kalkkistenkoulu@asikkala.fi Kanslia

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Tietoa koulutulokkaalle ja hänen vanhemmilleen. Emmi Lasaroff, 6 b, Kylmäojan koulu, Kontiolahti

Tietoa koulutulokkaalle ja hänen vanhemmilleen. Emmi Lasaroff, 6 b, Kylmäojan koulu, Kontiolahti Tietoa koulutulokkaalle ja hänen vanhemmilleen Emmi Lasaroff, 6 b, Kylmäojan koulu, Kontiolahti Koulunkäynti Suomessa Oppivelvollisuus Kaikkien Suomessa asuvien lasten tulee käydä koulua. Oppivelvollisuus

Lisätiedot

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa OPStuki 2016 TYÖPAJA 3 Rauma 23.9.2015 Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet: luku 4.2. Arviointi opetuksen ja oppimisen tukena Opetushallituksen esiopetuksen

Lisätiedot

6.6 Perusopetuksessa käytettävät todistukset ja todistusmerkinnät

6.6 Perusopetuksessa käytettävät todistukset ja todistusmerkinnät 6.6 Perusopetuksessa käytettävät todistukset ja todistusmerkinnät Perusopetuksessa käytettävät todistukset ovat: 1. Lukuvuositodistus 2. Välitodistus 3. Erotodistus 4. Päättötodistus Opetuksen järjestäjä

Lisätiedot

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2015-2016

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2015-2016 Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2015-2016 Koulun alkaessa Sateinen, mutta toivottavasti siitä huolimatta rentouttava kesäloma alkaa olla takanapäin ja edessä ovat uudet koitokset oppimisen pitkällä

Lisätiedot

Lukuvuositiedote 07-08 www.keuruu.fi/pihlajavesi

Lukuvuositiedote 07-08 www.keuruu.fi/pihlajavesi Lukuvuositiedote 07-08 www.keuruu.fi/pihlajavesi www.peda.net/veraja/keuruu/pihlajavesi pihlajavesi@keuruu.fi Pihlajaveden ala-aste Valkeajärventie 77 42910 Pihlajavesi (014) 757 037 puh. 040 0153510 kännykkä

Lisätiedot

TERVETULOA PILVIPAIMENIIN! Pilvipaimenet on vuorohoitoa tarjoava ryhmä puhelin:

TERVETULOA PILVIPAIMENIIN! Pilvipaimenet on vuorohoitoa tarjoava ryhmä puhelin: TERVETULOA PILVIPAIMENIIN! Pilvipaimenet on vuorohoitoa tarjoava ryhmä puhelin: 0400914479 osoite: Kuhatie 1, 54915 Saimaanharju sähköposti: pilvipaimenet@taipalsaari.fi Henkilökunta Ansku, Taru, Maarit,

Lisätiedot

Vuosisuunnitelma. Koulun perustiedot. Oppilasmäärä luokittain. Opettajat. Tuntikehys

Vuosisuunnitelma. Koulun perustiedot. Oppilasmäärä luokittain. Opettajat. Tuntikehys Aitoon koulu Sivu 1/5 Vuosisuunnitelma Koulun perustiedot Koulu:Aitoon koulu Ylläpitäjä:Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto:Ala-asteen koulu Oppilasmäärä luokittain : 5 opp. : 7 opp. 3. 1k:4opp. 4. lk:

Lisätiedot

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ. Kodin ja Koulun Päivä

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ. Kodin ja Koulun Päivä Kodin ja Koulun Päivä 2 Kodin ja Koulun Päivä Kutsuimme isovanhemmat kouluun klo 8-11 väliseksi ajaksi tutustumaan lastenlastensa koulunkäyntiin. Tarjosimme heille myös kahvit ja rehtori kertoili nykypäivän

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN

SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2009 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN

Lisätiedot

ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUOSI 2015 2016. Inarin koulu

ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUOSI 2015 2016. Inarin koulu ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUOSI 2015 2016 Inarin koulu 2 1. ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TAVOITTEET JA ARVOT Iltapäivätoiminnan tavoitteena on tukea koulun ja kodin yhteistä kasvatustyötä. Toiminnan

Lisätiedot

Opetus ja opetusjärjestelyt

Opetus ja opetusjärjestelyt Opetus ja opetusjärjestelyt Kopio: Seppänen, Anne 1/5 Sisällysluettelo Koulupäivän rakenne Monialaiset oppimiskokonaisuudet OVTES-vastuutehtävät Poikkeavat opetusjärjestelyt, koulun ulkopuolella annettava

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

lisäksi keväällä 1 päivä myöhemmin sovitun mukaisesti

lisäksi keväällä 1 päivä myöhemmin sovitun mukaisesti ************************************************************************ Saaren koulun työsuunnitelma lukuvuonna 2014-15 ************************************************************************ 1. Koulun

Lisätiedot

Viikkotiedote 5.12.2014 vko 49

Viikkotiedote 5.12.2014 vko 49 Sivu 1 Viikkotiedote 5.12.2014 vko 49 Tirlittan-näytelmä Viides luokka esittää Tirlittan-näytelmän Wiljamissa (Urheilukatu 1). Koulun oma näytös on tiistaina 16.12. klo 12.00. Koulupäivä päättyy näytöksen

Lisätiedot

koululääkäri Susanna Nyberg-Simola

koululääkäri Susanna Nyberg-Simola Lukuvuositiedote 2014-2015 HENKILÖKUNTA opettajat: 1a 1b 2.lk 3a 3b 4.lk 4.-5.lk 5.lk 6.lk pienluokka laaja-alainen eo: rehtori Päivi Lipsanen Jenni Nieminen Jaana Kukkonen Anu Terho Noora Vesterinen Laura

Lisätiedot

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi Keravan kuvataidekoulu Lukuvuosi 2016-2017 Opetuspaikat Keravan kuvataidekoulu Paasikivenkatu 5 04200 Kerava Taidepäiväkoti Konsti (kuvismuskarin opetus) Puusepänkatu 3 04200 Kerava Toimisto Paasikivenkatu

Lisätiedot

Kallion musiikkikoulu 2014-2015

Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Opetusta kaiken ikäisille ja tasoisille aloittelijoista edistyneisiin soittajiin. Kallion musiikkikoulu Kallion bändikoulu Musiikkileikkikoulu Pikkukarhu Kallion musiikkikoulu,

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015. Sepänmäen koulu

TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015. Sepänmäen koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015 Sepänmäen koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Sepänmäen erityisopetusyksikkö toteuttaa oppilaan yksilöllisistä tarpeista lähtevää kasvatusta tavoitteena

Lisätiedot

OPPIMISEN ARVIOINTI. Perusopetuksen opetussuunnitelman päivitys 2017

OPPIMISEN ARVIOINTI. Perusopetuksen opetussuunnitelman päivitys 2017 OPPIMISEN ARVIOINTI Perusopetuksen opetussuunnitelman päivitys 2017 1 OPPIMISEN ARVIOINNIN KOKONAISUUS PL 22 Oppilaan arvioinnilla pyritään ohjaamaan ja kannustamaan opiskelua sekä kehittämään oppilaan

Lisätiedot

TERVETULOA ATALAN KOULUUN! Vanhempainilta

TERVETULOA ATALAN KOULUUN! Vanhempainilta TERVETULOA ATALAN KOULUUN! Vanhempainilta 11.4.2017 T A M P E R E E N K A U P U N K I OHJELMA Perustietoja Atalan koulusta ja opetussuunnitelmasta 1.luokalla Aamu- ja iltapäivätoiminta, hakuaika alkanut

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 10.8.2010 4.6.2011

ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 10.8.2010 4.6.2011 ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 10.8.2010 4.6.2011 Sivistyslautakunta 15.6.2010 SISÄLTÖ ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE

Lisätiedot

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä Pirjo Koivula Opetusneuvos 12 Sanallinen arviointi 2 Arviointi lukuvuoden päättyessä Opintojen aikainen arviointi sisältää myös oppimisprosessin

Lisätiedot

Kysely kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä/kaikki alueet

Kysely kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä/kaikki alueet (avokysymysten vastaukset erikseen) N= 138 Taustakysymykset Opetusalue 12 ( 9% ) Alue 1 (Jokikylän, Kuivaniemi ja Olhava) 29 ( 21% ) Alue 2 (Alaranta, Ojakylä ja Pohjois-Ii) 62 ( 45% ) Alue 3 (Asema, Hamina

Lisätiedot

OPPILASHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA Lukuvuosi Mukkulan peruskoulu

OPPILASHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA Lukuvuosi Mukkulan peruskoulu OPPILASHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA Lukuvuosi 2011-2012 Mukkulan peruskoulu 1. OPPILASHUOLLON TOIMINTA-AJATUS Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä

Lisätiedot

2/2006. Koululehti. mikki-dvd:t. Kuva Juha Hyvärinen. Tässä lehdessä mm.:

2/2006. Koululehti. mikki-dvd:t. Kuva Juha Hyvärinen. Tässä lehdessä mm.: Koululehti 2/2006 Kuva Juha Hyvärinen Tässä lehdessä mm.: Käykää netissä antamassa palautetta Lomalle Topelius-projekti alkaa Uusia opettajia u mikki-dvd:t mikki-dvd:t Keskitalven terveisiä Eput ilmoitettiin

Lisätiedot

Siuntion kunta. Toimintaan hakeminen. Iltapäiväkerhon toiminta. Kerhopäivän ohjelma. Välipala. Koulukuljetus ja iltapäiväkerho

Siuntion kunta. Toimintaan hakeminen. Iltapäiväkerhon toiminta. Kerhopäivän ohjelma. Välipala. Koulukuljetus ja iltapäiväkerho Lukuvuosi 2017-2018 Siuntion kunta Iltapäivätoiminta (ilttis) on monipuolista ohjattua toimintaa 1. ja 2-luokkalaisille sekä erityisen tuen oppilaille koulupäivän jälkeen. Iltapäiväkerhossa lapset voivat

Lisätiedot

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat:

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon. Niiden

Lisätiedot

OPPILASHUOLLON MALLI. Pitkäkankaan koulu 2012-2013

OPPILASHUOLLON MALLI. Pitkäkankaan koulu 2012-2013 OPPILASHUOLLON MALLI Pitkäkankaan koulu 2012-2013 OPPILAS- HUOLTO Turvallisuus KiVa-KOULU Oppiminen ja hyvinvointi Ennaltaehkäisevä työ YHTEISÖLLINEN TUKI OPPILASHUOLTOTYÖ koordinointi, kokoontuminen viikoittain,

Lisätiedot

OPPIMISEN ARVIOINTI. Perusopetuksen opetussuunnitelman päivitys

OPPIMISEN ARVIOINTI. Perusopetuksen opetussuunnitelman päivitys OPPIMISEN ARVIOINTI Perusopetuksen opetussuunnitelman päivitys 1 SEMINAARIPÄIVÄ 13.9.2017 8.30-15.30 REHTORIT KEMPELEEN KOULU TYÖRYHMÄ, ARVIOINNIN TYÖRYHMÄ TUTOR-OPETTAJAT TIETOHALLINNON EDUSTAJAT VIHIKARI

Lisätiedot

Viikkotiedote 13.3.2015 vko 11

Viikkotiedote 13.3.2015 vko 11 Sivu 1 Viikkotiedote 13.3.2015 vko 11 Koulussa oppilaspaikkoja Tulevalle 1. luokalle mahtuu vielä oppilaita. Asiasta saa tiedottaa ja kiinnostuneita voi neuvoa olemaan kouluun yhteydessä. Vuosittain uusia

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

TIEDOTE OPPILAILLE ELOKUU 2015

TIEDOTE OPPILAILLE ELOKUU 2015 1 TIEDOTE OPPILAILLE ELOKUU 2015 Tervetuloa takaisin musiikkiopiston opintojen pariin kesätauon jälkeen. Tervetuloa mukaan musiikkiopiston toimintaan myös kaikki uudet oppilaat ja heidän vanhempansa. Seuraavassa

Lisätiedot

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo Te r vetuloa Palometsän päiväkotiin! Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo T u l e m u k a a n Tervetuloa Palometsän päiväkotiin niin tutut kuin uudetkin perheet! Palometsän päiväkodissa on viisi

Lisätiedot

KOULUN JA OPETTAJAN SUHDE KOTIIN

KOULUN JA OPETTAJAN SUHDE KOTIIN KOULUN JA OPETTAJAN SUHDE KOTIIN OPETTAJUUS MUUTOKSESSA opetustoimen Luosto Classic 13.11.2010 Tuija Metso Kodin ja koulun yhteistyö Arvostavaa vuoropuhelua: toisen osapuolen kuulemista ja arvostamista,

Lisätiedot

************************************************************************ Saaren koulun työsuunnitelma lukuvuonna 2015 16

************************************************************************ Saaren koulun työsuunnitelma lukuvuonna 2015 16 ************************************************************************ Saaren koulun työsuunnitelma lukuvuonna 2015 16 ************************************************************************ 1. Koulun

Lisätiedot

Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v ja v Jouni Kurkela Sivistysjohtaja

Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v ja v Jouni Kurkela Sivistysjohtaja Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v. 2013 ja v. 2014 18.11.2014 Jouni Kurkela Sivistysjohtaja Opetusministeriö on 1.3.2010 myöntänyt 10 000 ja 29.12.2011 8000 Tyrnävän kunnalle opetus- ja kulttuuritoimen

Lisätiedot

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA-LOMAKKEET JA NIIDEN KÄYTTÖ 2015 Tämän vuoden TVA-lomakkeissa on vain pieniä muutoksia. Lomakkeiden lisäksi niistä on kirjoitettu tarkennukset erilliselle lomakkeelle.

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus 1 KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO Kirkkonummen musiikkiopisto on kaksikielinen kunnallinen musiikkioppilaitos, joka antaa opetusta kirkkonummelaisille ja siuntiolaisille lapsille ja nuorille. Musiikkiopistossa

Lisätiedot

Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma

Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma Ohjaus ennen opintojen alkua Ohjaus maahanmuuttajaoppilaan opintojen alkaessa TEHTÄVÄ TEHTÄVÄN SISÄLTÖ JA AJOITUS VASTUUHENKILÖT MUUTA Oppilaan

Lisätiedot

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Hyvinvoinnin puolesta Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Johtava lasten liikuttaja Missio Edistää lasten sekä nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia liikunnan avulla Yli

Lisätiedot

Lähetetty koululautakunnan suomenkieliselle jaostolle hyväksyttäväksi 28.8.2012

Lähetetty koululautakunnan suomenkieliselle jaostolle hyväksyttäväksi 28.8.2012 1 KEMIÖNSAAREN KUNTA TAALINTEHTAAN KOULU Erkki Hakola Koulumäentie 3 25900 Taalintehdas TAALINTEHTAAN KOULUN TYÖSUUNNITELMA Hyväksyminen sekä tuntikehys ja sen käyttö Lukuvuosi 2012-2013 Lähetetty koululautakunnan

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

Korson asukaspuisto syksyn 2017 ohjelma

Korson asukaspuisto syksyn 2017 ohjelma syksyn 2017 ohjelma Puisto on avoinna: ma-to klo 8-16 sekä pe klo 8-15 WC:t ja Pöllönpesä (=eväshuone) käytössä puiston aukioloaikoina. Tilat suljetaan siistimisen vuoksi 15 min. ennen sulkemisaikaa. Pihalelut

Lisätiedot

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Sisällysluettelo 1. Hakeutuminen saksan kielellä rikastetun opetuksen 1. luokalle 2. Saksan kielellä rikastettu opetus

Lisätiedot

Opas 3. luokalle siirtyvälle

Opas 3. luokalle siirtyvälle Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Opas 3. luokalle siirtyvälle Lukuvuosi 2014-2015 Valinnat 2. luokan kevätlukukaudella Oppilas valitsee 2. luokan kevätlukukauden alussa ensimmäisen vieraan

Lisätiedot

koulun nimi Valmistava opetus

koulun nimi Valmistava opetus ASIKKALAN KUNTA koulun nimi Valmistava opetus LUKUVUOSISUUNNITELMA (PA9 ) 2016-2017 YHTEYSTIEDOT Koulu Lähiosoite: Perusopetukseen valmistava opetus Tallukantie 1 Postinumero ja postitoimipaikka 17200

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos

Perusopetuslain muutos Perusopetuslain muutos 16 Tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada

Lisätiedot

Tervetuloa koulutulokkaiden tilaisuuteen

Tervetuloa koulutulokkaiden tilaisuuteen Tervetuloa koulutulokkaiden tilaisuuteen Koulupolku alkaa Koulunkäynnin aloittaminen on iso asia lapsen ja koko perheen elämässä. Koulutulokkaat odottavat innolla, ehkä hieman jännittäen koulun alkamista

Lisätiedot