Vanhempien kokoamaa käytännön tietoa koulustamme

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vanhempien kokoamaa käytännön tietoa koulustamme"

Transkriptio

1 Vanhempien A Vantaan seudun steinerkoulu B C Vanhempien kokoamaa käytännön tietoa koulustamme

2 Vantaan seudun steinerkoulu Yhteydet: Satakielentie 5, VANTAA Puhelin (09) Fax (09) Lähes koko koulun henkilökunnalla on käytössä sähköpostiosoitteet muodossa Toimisto (09) (Ritva Seuna), Talousasiat (09 ) (Teija Sideri) Keittiö (09) (Hannele Kuusisto) Opettajainhuoneet (09) , (09) Rehtorit (09) , Kouluterveydenhoitaja (09) (ke to) Kouluisäntä Iltapäiväkerho (Mia Toiviainen ja Heidi Hirvelä) Johtokunnan puheenjohtaja Juulia Salonen Koulun työryhmien yhteystiedot saa toimistosta. LUKUVUOSI Syyslukukausi alkaa ma Syysloma viikko 42 ( ) Keskiaikamarkkinat la (korvaava koulupäivä) Joululoma Kevätlukukausi alkaa ma Korvaava koulupäivä la (avoimet ovet) Talviloma vko 8 Korvaava koulupäivä la maaliskuussa (eurytmiakatselmus) Pääsiäisloma (kiirastorstai koulua) Helavapaa to pe 18.5.

3 Hei! Ole hyvä sinulla on kädessäsi koulumme oma vanhempainaapinen. Se on opas meiltä jo muutaman vuoden täällä koululla pyörineiltä vanhemmilta uusille vanhemmille. Tähän mennessä olette jo saaneet luokanopettajalta paljon tietoa. Me konkarivanhemmat olemme kuitenkin huomanneet, että aina kaikkia asioita ei vain ehditä vanhempainilloissa käsitellä. Tällaista vanhemmilta vanhemmille -tiedolle on siis tarvetta. Opas on rakennettu aakkosiin; olemme keränneet nimenomaan sellaisia käytännön asioita, jotka meitä itseämme aikanaan askarruttivat. Vantaan seudun steinerkoulu on aivan omanlaisensa koulu. Osalle teistä steinerkoululiike ja steinerkoulujen omat tavat ja perinteet ovat varsin tuttu asia, toisille eivät. Osa oppaassa esitellyistä asioista taas on tyypillisiä juuri meidän koululle. Toisaalta VSS on aivan tavallinen koulu, pienenä maalaiskouluna mukava sellainen. Meitä koskevat samat koululait ja asetukset kuin kaikkia muitakin kouluja, ja esimerkiksi kouluterveydenhuollon osalta olemme osa Vantaan kaupungin organisaatiota. Kohtaamme samoja iloja, murheita ja haasteita kuin muutkin koulut lintukodossa emme elä! Mutta mitä paremmin me vanhemmat tunnemme toisemme ja toisaalta myös koulun toiminnan ja opettajakunnan, sitä paremmin pystymme yhdessä vastaamaan myös haasteisiin. Haluammekin toivottaa teidät kaikki uudet vanhemmat tervetulleiksi toimimaan koululla ja koulun hyväksi. Yhdessä muodostamme kouluyhdistyksen, joka ylläpitää tätä koulua. Yhdistys valitsee keskuudestaan johtokunnan, joka hoitaa mm. elintärkeitä talousasioita, mutta sen lisäksi koululla voi ja saa toimia myös muissa merkeissä. Esimerkiksi vanhempainkunta (joka siis on tämänkin aapisen takana) organisoi mm. jokavuotisia keskiaikamarkkinoita. Tämä on ehkä suurin ero peruskouluun verrattuna: ei ole olemassa mitään instanssia, joka jossain kaukana vetelisi naruista, vaan koulu olemme me. Tervetuloa siis mukaan toimimaan ja vaikuttamaan kouluyhdistyksessä, johtokunnassa ja sen alaisissa ryhmissä. Rakentajille, tapahtumajärjestäjille, talousihmisille, ompelijoille, esteetikoille, teatteri-ihmisille, käsityöläisille kaikille löytyy varmasti oma paikka. Yhdessä olemme vahvempia, yhdessä meillä on hauskempaa, yhdessä voimme tarjota lapsillemme paremman koulun. Vanhaa afrikkalaista viisautta mukaillen: yhden lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä. Tervetuloa mukaan! Vanhempainkunta Lisää luettavaa löytyy vaikka täältä: tai kysy opettajalta

4 A Aamutoimet Alaluokilla koulupäivät alkavat yhteisillä runoilla ja lauluilla, joihin liittyy usein taputuksia ja koko kehon leikillistä toimintaa. Aamuruno on koko steinerkoululiikkeen yhteinen runo. Aamuun voi kuulua esim. huilunsoittoa, päässälaskua ja vaikkapa tulevan koulupäivän ohjelman tarkastelua. Ylemmillä luokilla on oma aamurunonsa. Lisäksi voi olla mm. vieraskielisiä runoja maailmankirjallisuudesta ja laulua. Arviointi Steinerkoulussa ei alaluokilla anneta arvosanoja, todistuksia, eikä juurikaan pidetä kokeita. Opettaja arvioi oppilaan osaamista perustuen hänen työprosessiinsa oppitunneilla ylemmillä luokilla ja vieraissa kielissä opetetusta aineksesta saatetaan järjestää myös kuulusteluja ja kokeita. Tarkempaa tietoa saat luokanopettajalta ja opetussuunnitelmasta. Steinerkoulut voivat toteuttaa omaa arviointikulttuuriaan lakien ja määräysten puitteissa. Lukuvuoden päätteeksi luokilla 1 3 lapsi saa todistuksen sijaan opettajaltaan runon tai sananlaskun. Vanhemmat saavat vain vanhemmille tarkoitetun kirjallisen lausunnon oppilaan edistymisestä. 4. luokalla oppilas itse saa luokanopettajaltaan luonnehtivan ja kannustavan sanallisen lausunnon itselleen osoitettuna. Luokilla 5 12 lukuvuoden päättyessä oppilas saa kirjallisen lausunnon, joka sisältää yksityiskohtaisen kuvauksen hänen edistymisestään eri aineissa. Opetushallituksen valtakunnallisten ohjeiden mukaisen numeroarvostelun oppilas saa viimeistään 8. luokan keväällä. Arvioinnista lisää OPS (opetussuunnitelma) s Avoimet ovet Koulun ovet ovat avoinna kaikille kiinnostuneille tulla seuraamaan oppitunteja ja työskentelyä koulussamme. Yleensä avoimien ovien päivä on lauantai tammikuun loppupuolella ja se on korvaava koulupäivä. Avoimien ovien ulkopuolisena aikana opetukseen tutustumaan tultaessa toivotaan ilmoittautumista opettajalle etukäteen. E Erikoisruokavaliot Kasvisruokaa on tarjolla joka päivä lukukauden alussa kasvisruokavaliosta ilmoittaneille. Terveydelliset erityisruokavaliot ilmoitetaan keittiölle terveydenhoitajan kautta. Erityisesti yksilöllistä erikoisruokavaliota noudattavien lasten ollessa poissa koulusta, on tärkeä ilmoittaa asiasta myös keittiölle, ettei heidän tarvitse tehdä annoksia turhaan. Erityisopetus Oppilaalla on mahdollisuus saada erityisopetusta koulussamme. Erityisopettajana toimii Marja-Leena Vitikka puh , marja-leena. Katso myös kohdat Oppilashuoltoryhmä ja Tukitoimet Eurytmia Eurytmia on taideaineisiin kuuluva liikuntamuoto, jossa erilaisten liikkeiden avulla tehdään musiikki tai puhe näkyväksi. Maallikolle eurytmia näyttänee jonkinlaiselta tanssin, runonlausunnan ja näyttelemisen välimuodolta. Eurytmiassa käytetään koululta saatavia eurytmiatossuja ja -asuja. Eurytmiakatselmus Vuosittaisessa eurytmiakatselmuksessa luokat esittävät eurytmiaa. Tilaisuus on yleisölle avoin ja järjestetään yleensä maaliskuussa Lumo-salissa.

5 H Hammashoito Vantaan kaupunki järjestää hammashoidon tarkastukset vantaalaisille oppilaille. Näistä tarkastuksista tulee tiedote koulun kautta. Muista kunnista tulevat oppilaat käyvät tarkastuksissa omassa kunnassaan, mutta tällöin vanhempien pitää huolehtia tarkastusajan varaamisesta. Akuuttihoito aina omasta kunnasta/kaupungista. Huilu Huilunsoitto on osa päiväohjelmaa ainakin kuudennelle luokalle saakka. Ensimmäisellä ja toisella luokalla käytössä ei ole tavallinen nokkahuilu, vaan puinen Choroi-huilu, jonka asteikko on pentatoninen: d-e-g-a-h-d-e. Asteikosta puuttuvat puolisävelaskeleet. Pentatoninen asteikko on länsimaista säveljärjestelmäämme huomattavasti vanhempi asteikko. Sen mukava erikoisuus on se, että vapaa lurittelu ja improvisointi yhdessä on helppoa: riitasointuisia säveliä ei tällä asteikolla tule. Kolmannella luokalla otetaan käyttöön diatoninen huilu (choroi tai nokkahuilu). Huilut tilataan yleensä yhteistilauksena, josta opettaja huolehtii. Yhden huilun hinta on noin 40 e. I Iltamat Keväisin järjestettävä ohjelmallinen tapahtuma koko perheelle, järjestäjänä 9. luokka. Ohjelmassa yleensä tanssia ja esityksiä, mahdollisesti jonkin teeman mukaan. Tämän tapahtuman järjestämisessä ovat oppilaat päävastuussa, tarkoituksena vastuunottamisen harjoittelu. Discoja ei koululla järjestetä. Iltapäiväkerho Ekaluokkalaisille ja mahdollisuuksien mukaan myös 2-3.luokkalaisille on tarjolla kouluyhdistyksen ylläpitämä iltapäiväkerho (IP). IP toimii pääasiassa koulun ruokalarakennuksessa ja sen ympäristössä. Toimintaa ollaan kehittämässä enemmän ulkoilu- ja luontopainotteiseksi. IP avautuu koulutuntien loppuessa ja kerho on auki klo 17 asti. Hoitomaksut ovat noin e/kk riippuen mm. hoitoajasta. Hoitomaksu sisältää välipalan. Uuden lukuvuoden hoitopaikkoja tulee hakea yleensä toukokuun alkupuolella ja paikkaa haetaan Vantaan kaupungin lomakkeella. J Johtokunnan valmisteleva ryhmä johtokunnan valmisteleva ryhmä valmistelee esityslistan johtokunnan kokouksiin sekä toimii yhteistyöryhmänä opettajakunnan ja johtokunnan välillä. Valmistelevassa ryhmässä on kaksi johtokunnan jäsentä ja kaksi opettajaa sekä taloussihteeri. Johtokunta ja opettajakunta valitsevat kumpikin keskuudestaan edustajat, jotka muodostavat johtokunnan valmistelevan ryhmän. Ryhmän koko on 3-5 henkilöä. Valmistelevaan ryhmään voi tarvittaessa kuulua myös koulun taloussihteeri tai muu henkilökunnan edustaja. Tämä ryhmä toimii valmistelevana elimenä johtokunnan kokousasioissa sekä päättää kiireellisestä kouluun liittyvästä asiasta itsenäisesti. Valmisteleva ryhmä voi päättää budjetin mukaisista taloudellisista juoksevista asioista ja koulun toiminnan turvaamiseen liittyvistä asioista, esim. välineiden korjaukset ja hankinnat.

6 Johtokunta Kouluyhdistyksen hallitus. Kouluyhdistys valitsee keskuudestaan vuosittain johtokuntaan 9 15 varsinaista jäsentä. Koska tarkoituksena on, että tehtävät kiertävät ja uusia ihmisiä tulee mukaan, noin kolmannes jäsenistä on vuosittain erovuorossa. Johtokunta huolehtii koulun asioiden hoidosta yhdessä opettajakunnan kanssa. Juhlat Juhlat ovat tärkeä osa kouluvuotta. Syyskaudella ensimmäinen juhla on syyskuun lopussa vietettävä Mikaelinpäivä eli perinteinen sadonkorjuun juhla, jolloin kiitetään maan antimista. Juhlan juuret ovat arkkienkeli Mikaelin ja lohikäärmeen taistelussa. Mikael-juhlaa vietetään yleensä ulkona, eli ulkovaatteet päälle. Juhlaan liittyy olennaisesti rohkeus-polku, jolla jokainen kulkija saa hieman ylittää rohkeuskynnystään. Pienimmät kulkevat polun kummioppilaan kanssa. Juhla on tarkoitettu oppilaille ja järjestetään usein koulupäivän aikana. Martinpäivään liittyvä juhla eli lyhtyjuhla, on valon juhla. Lyhtyjuhlan teemana on auttaminen ja lähimmäisenrakkaus. Sitä vietetään Pyhän Martin eli Martinus Toursilaisen kunniaksi. Myös lyhtyjuhlaa voidaan viettää ulkona. Juhla on tarkoitettu 1 4 luokan oppilaille. Adventtijuhlan keskeinen teema on joulunodotus, juhla järjestetään joulukuun alussa adventtiajan alkaessa. Se pidetään salissa, jossa lapset kulkevat havuista tehdyn spiraalin keskelle, jossa saavat enkeliltä valon kynttiläänsä. Adventtijuhla on tarkoitettu 1 6 luokan oppilaille. Adventtijuhlasta onkin enää lyhyt aika tunnelmalliseen joulujuhlaan, jossa nurkassa seisoo punaisilla ruusuilla koristettu kuusi. Kevätjuhla on juhlasalin puutteesta johtuen myös yleensä ulkojuhla, jota ilmat toivottavasti suosivat. Koulussa vietetään myös Lucian päivää, itsenäisyyspäivää ja pääsiäistä. Koulun juhlat eivät ole uskonnon harjoittamista, vaan niiden yleiskristilliset elementit kuuluvat suomalaiseen vuodenaika- ja juhlaperinteeseen. Kun juhlat ovat koululla, eivät vanhemmat yleensä mahdu mukaan ellei toisin ilmoiteta. Usein juhlien ajaksi jokin luokista on järjestänyt kanttiinin ruokasaliin, jossa vanhemmat voivat odotella. Joskus jokin juhla voidaan järjestää myös läheisessä Lumo-salissa Korsossa tai Keuda-salissa Keravalla tästä ilmoitetaan erikseen. K Keittiö Koulullamme on ikioma keittiö, jossa ruoka tehdään alusta loppuun itse ei siis suurtalouskeittiöistä tulevaa valmisruokaa! Ruoan valmistuksessa pyritään käyttämään luomutuotteita aina, kun se on mahdollista. Koulun keittiössä työskentelee kolme henkilöä. Keittiöstä voi kysyä kouluruokaan liittyvistä asioista. Katso myös Erikoisruokavaliot ja Ruoka. Kerhot Koulun yhteydessä on toiminut useita harrastusryhmiä esimerkiksi kantele- ja kitarakerhot, sanataidekerho, kielikerhoja, liikuntaryhmiä, kuoro ja orkesteri sekä kuukausittaista toimintaa perheille (sunnuntaisessiot). Koululla käy myös eri instrumenttien soitonopettajia antamassa yksityistunteja. Kerhoja koordinoi Kulttuuri- ja harrastustoiminnan suunnitteluryhmä Ku-ha. Ajankohtaista tietoa kerhoista kannattaa seurata nettisivuilta ja reppupostista. Soitonopettajien yhteystietoja voi kysyä myös kerhojen yhteyshenkilöltä tai toimistosta.

7 Keskiaikamarkkinat Keskiaikamarkkinat on syyskuun loppupuolella vuosittain pidettävä suuri tapahtuma, jolloin koulun piha täyttyy keskiaikaisesta markkinahumusta: kojuista myyjineen, sirkustaitelijoista, taitoratsastajista, luutunsoittajista, laulajista, miekkailijoista sekä tietysti ajanmukaisiin vaatteisiin pukeutuneista kulkijoista. Markkinoille ovat tervetulleita oppilaiden lisäksi vanhemmat, kummit, mummit, vaarit, naapurit ym. Tapahtumaa mainostetaan myös lähialueilla. Keskiaikamarkkinat on oppilaille korvaava koulupäivä. Yleensä luokat esittävät oman opettajan johdolla harjoiteltua ohjelmaa. Tapahtuman järjestelyistä vastaa vanhempainryhmä tapahtuman onnistuminen edellyttää kaikkien vanhempien aktiivisuutta! Jokaisen luokan vanhemmilla on tapahtumassa oma työnsä. Kevätjuhla Ks. Juhlat Kiinteistönhoito Koulun kiinteistöjen korjauksiin ja yläpitoon liittyvistä asioista koulussa vastaa rakennusryhmä. Se on vanhempien työryhmä, jossa on yksi opettajaedustaja. Kiireellisissä kiinteistön korjauksiin liittyvissä asioissa ota yhteyttä kouluisäntään. Kiinteistötukimaksu Kiinteistötukimaksuilla katetaan koulurakennusten laina-, korko- ja remonttikuluja. Koulun rakennukset ovat kouluyhdistyksen omia, joten vanhempien maksamat kiinteistötukimaksut ovat välttämättömiä kulujen kattamisen sekä uusien rakennusten saamisen kannalta. Perusopetuksen (1. 9. lk) puolella maksu on vuonna euroa/lapsi/kuukausi. Kahdesta lapsesta summa on 135 ja useammasta lapsesta 141 euroa. Kouluyhdistys tarkistaa summat vuosittain. Laskutus tapahtuu kerran kuukaudessa, myös koulun loma-ajoilta. Kesäkuukausien laskut toimitetaan etukäteen. Perheen taloudellisen tilanteen kiristyessä voi johtokunnan valmistelevalta ryhmältä anoa vuosittain väliaikaista alennusta tai vapautusta maksuista. Lukion puolella maksu on nimeltään Steinerlukion kiinteistö- ja opintokulut. Kirjoittautumismaksu Kirjoittautumismaksu peritään oppilaan tullessa kouluun ensimmäiselle luokalle tai siirtyessä jostain muusta koulusta. Maksu on vuonna Korvaavat koulupäivät Korvaavat koulupäivät eli lauantaina tai sunnuntaina pidettävät koulupäivät. Koulu saa itse päättää tarpeen mukaan korvaavista koulupäivistä, kunhan koulupäiviä koko lukuvuonna on yhteensä 190. Viime vuosina koulussamme korvaavia koulupäiviä ovat olleet Keskiaikamarkkinat, eurytmiakatselmus ja avoimet ovat. Kotikäynnit/opettajan vierailut Steinerkoulun toimintaan kuuluu luokanopettajan vierailu jokaisen oppilaansa kotona, yleensä ensimmäisen tai toisen lukuvuoden aikana. Käynnin tarkoituksena on tutustua lapseen ja vanhempiin paremmin. Tarkempaa tietoa saat luokanopettajalta. Kotisivut Koulun nettisivut löytyvät osoitteesta Sieltä löydät paljon tärkeää tietoa ja lisäluettavaa. Nettisivuilta löytyy myös aina ajankohtaista esim. koulunvuoden aikataulusta. Nettisivuille tarkoitettua aineistoa sekä sivuja koskevia kyselyjä voi lähettää osoitteeseen Kouluyhdistys Me kaikki yhdessä, eli Vantaan seudun steinerkoulun kouluyhdistys ry. Yhdistys, joka järjestää ja ylläpitää koulumme toimintaa. Kouluyhdistys muodostuu jokaisen koulussa opiskelevan lapsen vanhemmista. Jäsenmaksu on perheeltä noin 35 /vuosi ja sen suuruudesta päätetään vuosittain. Yhdistyksen yleiskokous valitsee edustajat johtokuntaan. kts. Johtokunta. Kouluisäntä Koululla toimii kouluisäntä. Häneen voi ottaa yhteyttä kiinteistön hoitoon ja korjauksiin liittyvissä kiireellisissä asioissa. Kuoro Koulun oma kuoro on nimeltään Satakielen Laulu. Kuoro harjoittelee koululla viikoittain,

8 isommat oppilaat tiistaisin ja pienemmät perjantaisin. Kuorossa voivat laulaa kaikki halukkaat, niin oppilaat kuin vanhemmatkin. Osallistuminen on maksutonta. Kuoroa johtaa koulun vanhempiin kuuluva muusikko Anne-Mari Vanamo-Kallio. Kuoro ja orkesteri järjestävät konsertoivat koululaisille sekä yleisölle. Anne-Marin tavoitat numerosta Kuraattori Steinerkoululle on nimetty Vantaan kaupungin koulukuraattori ja hän on koululla satunnaisesti. Tänä aikana kuraattori osallistuu oppilashuoltoryhmän kokoukseen ja tapaa mahdollisesti oppilaita, opettajia tai vanhempia. Koulukuraattoriin voivat ottaa yhteyttä vanhemmat, oppilas tai opettaja; kuraattorin tehtävä on tukea ja auttaa lasta. L Lampaantalja Koska koulussa ei alaluokilla käytetä pulpetteja vaan penkkejä, jokainen lapsi tarvitsee eka- ja tokaluokalla tyynyn tai lampaantaljan, jolla istua. Muista nimikoida talja, ovat nimittäin usein samanvärisiä. Yleensä luokan vanhemmat ovat yhdessä opettajan kanssa päättäneet käytetäänkö taljoja vai tyynyjä. Leikkiliikunta Kahdella ensimmäisellä luokalla varsinaisten liikuntatuntien sijasta luokanopettaja ohjaa leikinomaista liikuntaa ulkona ja sisällä. Liikunta liittyy alkuopetuksessa päivittäiseen ja viikoittaiseen toimintaan. Kolmannesta luokasta eteenpäin liikuntaa opettaa liikunnanopettaja. Leirikoulu Luokan leirikoulu järjestetään viidennellä tai kuudennella luokalla. Yhdeksännellä luokalla on Lapin vaellus, kymmenennellä maatalousleiri, yhdennellätoista maanmittausleiri ja huipennuksena kahdennellatoista luokalla kulttuurihistorian leiri ulkomailla, useimmiten jossakin Euroopan kaupungissa. Leirikoulut rahoitetaan vanhempien avustuksilla/talkootöillä ja varsinkin yläluokilla oppilaiden omalla talkootyöllä. Lyhtyjuhla Ks. Juhlat Lääkäri Koululla suoritetaan asetuksen määräämät koululaisten terveystarkastukset. Lääkäripalvelut tulevat Vantaan kaupungin kautta. Yhteydenotot koululääkäriin terveydenhoitajan kautta. Opettajien kautta voi kysyä terapialääkärin palveluita. Muuten koululla ei ole lääkäripalveluja vaan oppilaat ohjataan oman kunnan lääkärille. Tapaturman sattuessa koulussa tai koulumatkalla, on mahdollisuus käyttää yksityislääkärin palveluja. Korvaukset haetaan tositteita vastaan vakuutuksesta koulun toimiston kautta. Löytötavarat Jos jokin vaate on hukassa, se voi olla missä tahansa ja putkahtaa esiin mistä tahansa. Oman luokan eteinen on kuitenkin se todennäköisin löytöpaikka. Nimikoi kaikki vaatteet. M Maanantairetket Alaluokkalaiset (1. 3. lk) aloittavat viikkonsa maanantai-aamupäivän metsäretkellä. Koulun lähellä on useita retkikohteita pienen kävelymatkan päässä. Lapset saavat liikuntaa ja tutustuvat luonnon ilmiöihin sekä leikkivät ja kehittävät mielikuvitustaan. Jos kuulet sanan Tussinkoski, tiedät että lapsesi on käynyt erityisen hauskassa retkipaikassa. Retkelle mu-

9 kaan kannattaa pakata eväät esimerkiksi pieni myslipatukka, leivänpala tai porkkana, niin pienen retkeläisen energia riittää myös paluumatkaan. Ei karkkeja, sipsejä tms! Juomat on hyvä pakata retkipulloon ja eväät mieluummin rasiaan, ettei tule turhaan roskia. Eväiden syönti yhdessä on retken kohokohta. Muista myös säänmukaiset vaatteet ja varusteet ja mahdolliset vaihtovaatteet! Materiaali- ja kiinteistötukimaksu Maksulla katetaan lukiossa (luokat 10-13) opiskelevan materiaalit sekä koulurakennusten laina-, korko- ja remonttikuluja. Vuonna 2011 maksu on 130 e neljä kertaa vuodessa. Jos samassa perheessä on 2 tai useampi lukiolaista, summa on 200 e neljästi vuodessa. Kouluyhdistys omistaa koulun rakennukset ja maksun kiinteistötuki-osuudella ylläpidetään koulun rakennuksia. Martinpäivän juhla ja Mikaeljuhla Ks. Juhlat Muotopiirustus Muotopiirustusta harjoitellaan luokilla. Muotopiirustuksessa keskitytään erilaisten muotojen ja niiden peilikuvien tutkimiseen ja opitaan symmetristen kuvioiden tekemistä ja solmuja. Muotopiirustus kehittää myös matemaattista ajattelua, ja siitä edetään vähitellen geometriaan. N Näytelmät Ensimmäinen isompi näytelmäprojekti on 5. luokalla, seuraava 8. luokalla. Nämä ohjaa luokanopettaja, 12. luokkalaiset tekevät itse esityksen. Näiden isompien näytelmäprojektien lisäksi opettajat voivat halutessaan käyttää draamaa muutenkin opetuksen osana. 11. luokalla valmistetaan englanninkielinen Shakespeare-näytelmä. O Opettajakunta Koulun opettajakunnan muodostavat 8 luokanopettajaa ja n. 25 aineenopettajaa. Opettajakunta kokoontuu joka torstai yhteen keskustelemaan ja päättämään opetukseen liittyvistä asioista. Opettajanhuoneet Opettajainhuone on sekä E-rakennuksessa että B-rakennuksessa. E-rakennuksen puh. (09) , B-rakennuksen puh. (09) Vuosirehtoreilla on lisäksi oma huone B-rakennuksessa, puh. (09) Opetussuunnitelma (OPS) Vantaan seudun Steinerkoulun opetussuunnitelmassa huomioidaan sekä Opetushallituksen valtakunnalliset ohjeet ja vaatimukset että steinerpedagogiikan erityispiirteet. Koulumme toimistosta saa lainata tai ostaa opetussuunnitelman. Oppikirjat Alaluokilla steinerkouluissa oppikirjoja ei käytetä ollenkaan, vaan oppilas tekee oman työvihkonsa, johon kirjoittaa ja piirtää opeteltavat asiat. Ylemmillä luokilla oppikirjoja käytetään lähinnä vieraissa kielissä ja matematiikassa. Lukiossa kirjoja käytetään vihkotyöskentelyn ohessa. Kts. Vihkot Oppilashuoltoryhmä Koulussamme toimii oppilashuoltoryhmä. Ryhmän tehtävänä on ennakoida

10 tuen tarvetta ja järjestää sitä. Oh-ryhmään kuuluvat vuosirehtori, koulukuraattori, erityisopettaja ja terveydenhoitaja, jotka kutsuvat tarvittaessa työskentelyyn mukaan vanhemman, lääkärin, taideterapeutin tai muun asiantuntijan. Asiat oppilashuoltoryhmälle oman opettajan, terveydenhoitaja tai erityisopettajan kautta. Oppilaskunta Oppilaskuntaan kuuluvat vuosiluokkien 9-12 oppilaat. Oppilaskunnan tehtävänä on mm. järjestää opiskelijoiden yhteistoimintaa ja koulutyötä edistävää toimintaa, myötävaikuttaa oppilaiden turvallisuuteen ja viihtyvyyteen koulussa sekä antaa lausuntoja koulun järjestyssäännöistä ja opetussuunnitelmasta. Orkesteri Koulun oma orkesteri Soiva Satakieli harjoittelee koululla viikoittain. Mukana on oppilaita ja vanhempia. Orkesterin toimintaan osallistuminen on ilmaista, yhdessä soittamisen harjoittelua ja iloa. Keväisin ja loppuvuodesta on konsertti yleensä yhdessä kuoron kanssa. Orkesteri on mukana myös koulun juhlissa. Orkesteria johtaa muusikko Anne-Mari Vanamo-Kallio, joka on koulun vanhempia. P Penkkipedagogiikka Koulussamme toteutetaan kahtena ensimmäisenä vuotena penkkipedagogiikkaa, eli luokassa ei ole pulpetteja ja tuoleja, vaan penkit ja taljat. Penkit ovat niin istumista, leikkiä kuin työskentelyäkin varten niitä voidaan käyttää myös siis pöytinä lasten istuessa taljoilla lattialla. Penkit toimivat tilassa monipuolisesti, ja sallivat lapsille luonnollisia liikkumis- ja istumisasentoja. Puutarha Oppiaineisiin kuuluu myös puutarhanhoito. Puutarhaopetus alkaa viidennen luokan keväällä. Viljelytekniikkana on luomu. Lisätietoa saa esimerkiksi koulumme puutarhaopettaja Liisa Hertellin tutkielmasta Puutarhan- ja maanhoito Vantaan seudun steinerkoulussa (Snellmankorkeakoulu 2008) sekä opetussuunnitelma s. 68. Retkien lisäksi koulullamme pyritään muutenkin antamaan lapsille kokemusperäistä opetusta luonnosta ja maanhoidosta. Esimerkiksi alaluokilla lapset osallistuvat syksyisin läheisen maatilan perunannostoon todella kuraista hommaa, mutta lapset ovat aivan innoissaan! Toisella luokalla kylvetään itse vilja, joka kolmannella luokalla talonpoikaisjakson aikana korjataan ja jauhetaan jauhoiksi. Jauhoista sitten leivotaan itse leipää, jonka päälle sipaistaan oppilaiden itse kirnuamaa voita. Kolmannen keväällä istutetaan sipulia, neljännellä kylvetään punajuurta ja nostetaan porkkanaa ja viidennellä sitten aletaan opiskella aihetta. R Rakennusryhmä Tämä vanhempien toimintaryhmä huolehtii koulun kiinteistöjen ylläpidosta, kunnostuksesta ja uudisrakennuksien suunnittelusta. Säännöllisesti kokoontuva ryhmä päättää itse pienistä remonteista ja valmistelee suuremmat johtokunnan päätettäväksi. Ota yhteyttä ryhmän puheenjohtajaan tai johonkin jäseneen, jos sinulla on kiinnostusta ja osaamista tältä alalta. Ryhmän yhteystiedot saa kansliasta. Rehtorit ja Rehtoritiimi ja Vuosirehtori Suomen lainsäädännön mukaan steinerkouluillakin on oltava toiminnasta vastaava rehtori. Koulumme opettajakunta on päätynyt tällä hetkellä toimimaan

11 3-4 hengen rehtoritiimissä, jolloin voidaan helpommin jakaa tehtäviä ja käydä keskustelua koulun johtamisesta. Ajatuksen takana on pyrkimys steinerkouluissa perinteiseen keskusteluun perustuvaan päätöksentekoon. Nimellinen vastuurehtori päätetään puolivuosittain luokanopettajavaihelle ja yläluokille erikseen (tästä nimitys vuosirehtori, joskin sama ihminen voi tulla valituksi useiksi kausiksi peräkkäin). Rehtorit hoitavat opetustyön ohessa perusopetuksen ja lukion hallinnollisia tehtäviä sekä toimivat yhteistyössä johtokunnan kanssa. Rehtoreiden yhteystiedot löytyvät koulun yhteystietolistasta tai soittamalla toimistoon. Sähköpostiosoite rehtoritiimille on Reppuposti Reppuposti on koulun yhteisten asioiden tiedote. Se ilmestyy lähes viikoittain, nykyisin sähköisessä muodossa. Tarvittaessa sen voi pyytää toimistosta paperisena. Reppuposti kootaan toimistossa ja siihen voi lähettää aineistoa osoitteeseen Retket Eri oppiaineisiin liittyen tehdään retkiä mm. museoihin, näyttelyihin jne. Retkien kustannukset tulevat yleensä vanhempien tai talkootyöllä kerätyillä varoilla maksettaviksi. ks. Maanantairetket Runot Runot ovat steinerkouluissa tärkeässä asemassa. Runojen kuvakielessä ja rytmissä on hyvää kantovoimaa. Runoja opitaan paljon ja ne kuuluvat niin juhlaan kuin arkeenkin. Vieraiden kielten opetuksessa kahtena ensimmäisenä vuotena lapset eläytyvät kieleen ja kulttuuriin nimenomaan lorujen, leikkien ja laulujen avulla. Ensimmäisenä kolmena vuotena lapsi saa lukuvuositodistukseen opettajan kullekin oppilaalle kirjoittaman runon tai kertomuksen. Näitä runoja käytetään opetuksessa, esim. oppilaat esittävät 2. lk:lla oman 1. lk:n runonsa. Ruoka Koulun keittiössä valmistuu päivittäin lähes 300 annosta, joista n. 50 on kasvisruokaa. Ruoan valmistuksessa pyritään käyttämään luomutuotteita aina, kun se on mahdollista. Luomuraaka-aineita ovat ainakin perunat, jauhot, hiutaleet ja maito. Mahdollisuuksien mukaan muitakin tuotteita pyritään hankkimaan luomuna. Natriumglutamaattia sisältäviä liemivalmisteita keittiössä ei käytetä. Tarjolla on oman keittiön tuoretta leipää noin kaksi kertaa viikossa. Keittiö noudattaa kuuden viikon kiertävää ruokalistaa. Valmiita eineksiä ruokalistalla ovat vain kalapuikot, ne on pidetty listalla oppilaiden toiveesta. Katso myös Keittiö ja Erikoisruokavaliot. Ruokapiiri Koulun vanhempien keskuudessa toimii luomuruokaan keskittynyt ruokapiiri. Tilauksia tehdään useasta paikasta: luomujuureksista luonnonkosmetiikkaan, ruisleivästä villahousuihin Syyslukukauden alussa järjestetään kokoontuminen, josta ilmoitetaan Reppupostissa. Tapaamisessa sovitaan tilauspaikoista ja tilausten tekijöistä. Kesken vuodenkin toki pääsee mukaan. S Satakielen laulu ja Soiva satakieli ks. kuoro ja orkesteri Satakieli-lehti Koulumme lehti, joka kertoo opettajien ja oppilaiden kirjoitusten ja kuvien välityksellä eri oppiaineista. Myös muuta pedagogista sisältöä voi olla. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehteä tehdään opettajien ja vanhempien yhteistyönä. Lisää tekijöitä kaivataan mukaan, joten tarjoa kirjoituksia, kuvitusta tai muuta osaamistasi! Lehden vanhoja numeroita sekä tekijöiden yhteystietoja saa toimistosta.

12 Siivous Koulumme siivouksesta huolehtii yrittäjä Kaija Uzun tiimeineen. Yhteydenotot koulun toimiston kautta. Siviilipalvelusmies Taloudellisen tilanteen salliessa ja tarvittavaan työtehtävään sopivan henkilön löytyessä on koululle toisinaan palkattu siviilipalvelusmies. Hänen tehtäviinsä kuuluvat avustaminen sekä opetuksessa että kiinteistönhoidossa. Steiner Rudolf Steiner, itävaltalainen filosofi ja steinerpedagogiikan perustaja. Koulun nettisivuilta löytyy linkkejä lisätietoa tarjoaviin sivustoihin. Steinerlukion kiinteistö- ja opintokulut Maksulla katetaan lukiossa (luokat 10-13) opiskelevan materiaalit sekä koulurakennusten laina-, korko- ja remonttikuluja. Vuonna 2011 maksu on 130 neljä kertaa vuodessa. Jos samassa perheessä on 2 tai useampi lukiolaista, summa on 200 neljästi vuodessa. Kouluyhdistys omistaa koulun rakennukset ja maksun kiinteistötuki-osuudella ylläpidetään koulun rakennuksia. T Talkoot Koulumme erityispiirteisiin kuuluu oleellisesti vanhempien osallistuminen talkoisiin. Talkootyöllä on ollut erittäin suuri merkitys koulurakennusten korjauksissa. Lisäksi luokkien muutot ja kunnostustyöt kuuluvat vanhempien ja oppilaiden tehtäviin. Talkoohommiin kannattaa varautua pääasiassa koulun loputtua kesäkuun alussa ja elokuussa juuri ennen koulun alkua. Lähestyvistä talkoista ja vastuuhenkilöstä kerrotaan Reppupostissa ja koulun nettisivuilla. Taloussihteeri Koulun taloussihteeri on koululla yleensä perjantaisin. Hänen työnään on erilaisten taloushallinnon tehtävien hoitaminen, esimerkiksi palkkojen ja laskujen maksaminen sekä koulun taloustilanteen seuraaminen. Terveydenhoitaja Steinerkoululle on nimetty Vantaan kaupungin terveydenhoitaja. Hän on koululla keskiviikkoisin ja torstaisin. Tänä aikana terveydenhoitaja osallistuu oppilashuoltoryhmän kokoukseen, tekee oppilaille terveystarkastuksia, ja on oppilaiden käytettävissä, jos oppilas on sairastunut, loukannut itsensä tms. Terveydenhoitaja jatkaa neuvolassa aloitettua rokotusohjelmaa kouluikäisille. Vanhemmat voivat kysyä lapsensa terveyteen ja kehitykseen liittyvistä asioista terveydenhoitajalta. Tällä hetkellä terveydenhoitajana on Nina Lindholm puh. (09) , ; Todistus Ks. Arviointi Toimisto Toimisto on koulun tietokeskus. Ritva Seuna hoitaa mitä moninaisimmat asiat kouluun, oppilaisiin ja kouluyhdistykseen liittyen. Koululla työskentelee myös osa-aikainen taloussihteeri Teija Sideri. Hänet tavoittaa koululta yleensä perjantaisin. Kts. Reppuposti. Tukitoimet Oppilasta autetaan oppimisvaikeuksissa ja kasvuun liittyvissä vaikeuksissa eri tukimuodoin. Tukimuotoja voivat olla tukiopetus, osa-aikainen erityisopetus, kuvataideterapia, hoitoeurytmia, henkilökohtaisen oppimissuunnitelman tai opetussuunnitelman laatiminen. Erityisen tuen piiriin kuuluvat sellaiset oppilaat, joilla on opetuksen ja oppilashuollon asiantuntijoiden sekä huoltajan mukaan kehityksessään oppimiseen liittyviä riskitekijöitä. Lisää tukitoimista opetussuunnitelma s. 28. Yhteydenotot terapialääkäri Sauli Siekkiseen opettajien kautta.

13 V Vaihto-oppilaaksi lähteminen Koulumme oppilaiden on helppo käydä vaihto-oppilaana muissa Steinerkouluissa sekä Suomessa että ulkomailla, koska opetussuunnitelman lähtökohdat ovat kaikkialla samat. Palatessaan oppilas jatkaa koulutyötä oman luokkansa mukana. Asiasta voi neuvotella oman opettajan tai luokanvalvojan kanssa. Waldorf Ensimmäinen steinerkoulu perustettiin Stuttgartiin 1919 tupakkatehtaan Waldorf-Astorian työntekijöiden lapsille. Tämän takia steinerpedagogiikkaa ja steinerkouluja kutsutaan maailmalla usein Waldorf-kouluiksi tai vastaavasti Waldorf-pedagogiikaksi. Waldorf- eli steinerkouluja on maailmalla yli tuhat. Vanhempainillat Vanhempainillat alkavat jo ennen kuin lapsi aloittaa koulun. Tuleva opettaja ja vanhemmat tutustuvat toisiinsa ja illoissa käydään läpi koulunaloitukseen liittyviä asioita. Lapsen aloitettua koulunsa kokoontuvat luokan vanhemmat ja opettaja useamman kerran vuodessa vanhempainiltaan. Vanhempien on hyvä aina osallistua vanhempainiltoihin, se on olennainen osa steinerpedagogiikkaa. Vanhempainkunta Koulun vanhempien vapaamuotoinen tapaamisfoorumi. Tavoitteena on saada joka luokalta vähintään yksi vanhempi mukaan toimintaan. Vanhempainkunnan suurin vuotuinen ponnistus on Keskiaikamarkkinoiden järjestäminen. Muutoin toiminta muodostuu mukana olevien vanhempien toiveiden ja aktiivisuuden pohjalta. Yhteyshenkilön tiedot saa kansliasta tai voi lähettää postia osoitteeseen vanhempainkunta[at]gmail.com. Varainhankinta Varainhankinta on keskeinen osa yksityisessä koulussa opiskelevan lapsen perheen arkea. Varainkeruun ensisijainen merkitys on rahallinen, mutta lisäksi se yhdistää vanhempia, tiivistää vanhempien yhteistyötä ja vahvistaa yhteishenkeä. Kiinteistötukimaksujen lisäksi koko koulun yhteiseen varainhankintaan kuuluvat erilaiset talkoot ja mm. keskiaikamarkkinoiden luokkakohtaisten tehtävien hoitaminen. Lisäksi vanhemmat hankkivat rahaa suoraan omalle luokalleen mm. tapahtumia järjestämällä Jokaiselle luokalle muodostuu yleensä omat tapansa hoitaa varainkeruu. Kerätyillä varoilla rahoitetaan luokan tekemiä retkiä, leirikouluja yms. Varavaatteet Alaluokkalaisilla on oltava koululla varavaatteet. Niitä säilytetään opettajan osoittamassa paikassa. Muista nimikointi. Vihkot Jokainen oppilas työstää uuden oppiaineksen tekstein ja kuvin työvihkoonsa. Aluksi opettaja antaa valmiit tekstit, mutta ylemmillä luokilla oppilas itse tekee tiivistelmän uusista asioista. Kuvat ovat tärkeä osa vihkotyöskentelyä. Vuosirehtori ks. rehtorit Väritunnelma Eri luokka-asteilla on omat värinsä, jotka näkyvät koulussamme luokan sisustuksessa mm. verhoissa ja muissa asioissa. Värit ovat kansainvälisessä steinerkoululiikkeessä samat, mutta niiden voimakkuus ja luonne voivat vaihdella huomattavastikin. Opettaja voi luokkaan ja tilaan nähden toteuttaa oman näkemyksensä luokan omasta värimaailmasta. Värit menevät seuraavasti: 1. luokka vaaleanpunainen, 2. lk persikka, 3. lk lämmin punertava keltainen, 4. lk viileämpi keltainen, 5. lk kylmä vihertävä keltainen (lehmus), 6. lk vihertävämpi, 7. lk vihreä, 8. lk tumma metsänvihreä (sinivihreä), 9. lk tummansininen, 10. lk syvän sininen, 11. lk liila, 12. lk purppuranpunainen. Näin värit muuttuvat vaaleanpunaisesta purppuranpunaiseen.

14 Y Yhteistyö Opettajan ja vanhempien hyvä yhteistyö on alusta saakka ollut tärkeä osa steinerpedagogiikkaa. Opettaja ja vanhemmat muodostavat kasvatusyhteisön. Yhteistyömuotoja ovat vanhempainillat, kotivierailut, yhteiset tapahtumat ja keskustelut. Toimiva yhteistyö ja luottamus; kasvatuskumppanuus tukee lapsen hyvinvointia ja kasvua. Yhteydenpito Erilaisissa oppilasasioissa yhteydenpito koulun suuntaan tapahtuu pääasiassa seuraavien osapuolien kanssa: 1. Luokanopettaja: pääsääntöisesti kaikki oppilaan koulunkäyntiä koskevat asiat. 2. Koulun toimisto: tukimaksuja, iltapäiväkerhon maksuja ja ilmoittautumisia koskevat asiat. 3. Vuosirehtori: yleiset koulun hallintoon liittyvät asiat. 4. Oppilashuolto: oppilaan terveyteen tai sosiaaliseen ympäristöön liittyvät asiat (terveydenhoitaja ja erityisopettaja). Yökoulu Luokanopettajat järjestävät yöretkiä valintansa mukaan alaluokilta lähtien. Yleensä on järjestetty vähintään yksi yökoulu luokilla 1 5. Silloin on yövytty koululla, teltoissa tai kämpissä Tarkoituksena on tarjota oppilaille tilaisuus hankkia kokemuksia omin voimin pärjäämisestä. Nämä kokemukset luovat itseluottamusta ja parantavat luokan yhteishenkeä. Palautetta ja korjauksia ABC:n tekstiin voi lähettää osoitteella: Koulun nettisivuilta löytyy viimeisin versio tästä ABC:stä

TERVETULOA KOULUUN 2015 2016

TERVETULOA KOULUUN 2015 2016 TERVETULOA KOULUUN 2015 2016 Opas koulutulokkaan huoltajalle 1 Sisällys sivu 3 Koulutulokkaan huoltajalle 4 Koulun aloittaminen 5 Lähikoulun osoittamisen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet Hakeutuminen

Lisätiedot

Rauman freinetkoulun opetussuunnitelma on koulukohtainen opetussuunnitelma, joka perustuu valtakunnalliseen

Rauman freinetkoulun opetussuunnitelma on koulukohtainen opetussuunnitelma, joka perustuu valtakunnalliseen Saatteeksi Rauman freinetkoulun opetussuunnitelma on koulukohtainen opetussuunnitelma, joka perustuu valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan. Valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet 2004 ( http://www.oph.fi/info/ops/

Lisätiedot

Pöljän koulun oppilaat ja huoltajat! Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta 2014-2015.

Pöljän koulun oppilaat ja huoltajat! Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta 2014-2015. Pöljän koulun oppilaat ja huoltajat! Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta 2014-2015. Kädessäsi on uusi Pöljän koulun SYYSTIEDOTE. Tiedotteeseen on kerätty paljon hyödyllistä tietoa koulumme arjesta

Lisätiedot

Hyvät oppilaat ja huoltajat,

Hyvät oppilaat ja huoltajat, Hyvät oppilaat ja huoltajat, Tervetuloa aloittamaan lukuvuosi 2011-2012! Erityisesti toivotamme tervetulleeksi joukkoomme ensimmäisten luokkien oppilaat ja muut koulumme uudet oppilaat sekä henkilökunnan

Lisätiedot

ELISENVAARAN KOULU. Lukuvuositiedote 2014 2015. www.poytya.fi

ELISENVAARAN KOULU. Lukuvuositiedote 2014 2015. www.poytya.fi ELISENVAARAN KOULU Lukuvuositiedote 2014 2015 www.poytya.fi ELISENVAARAN KOULU... 4 LUKUVUODEN 2014-2015 AIKATAULUJA... 4 OPPITUNTIEN AIKATAULUT... 5 KOULUSSA TAPAHTUU... 6 OPETUS... 8 OPPILASARVIOINTI...

Lisätiedot

REISSUVIHKOSTA DIALOGIIN IDEOITA KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN

REISSUVIHKOSTA DIALOGIIN IDEOITA KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Jenni Helenius (toim.) REISSUVIHKOSTA DIALOGIIN IDEOITA KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Vantaan, Nurmijärven, Suomen Vanhempainliiton ja Turun yliopiston Tehostetun ja erityisen tuen kehittämisverkosto Toimittanut

Lisätiedot

OPPIMISEN, KOULUNKÄYNNIN TUEN JA OPPILASHUOLLON KÄSIKIRJA ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

OPPIMISEN, KOULUNKÄYNNIN TUEN JA OPPILASHUOLLON KÄSIKIRJA ESI- JA PERUSOPETUKSESSA OPPIMISEN, KOULUNKÄYNNIN TUEN JA OPPILASHUOLLON KÄSIKIRJA ESI- JA PERUSOPETUKSESSA OPPIMISEN, KOULUNKÄYNNIN TUEN JA OPPILASHUOLLON KÄSIKIRJA ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Naantalin kaupunki Naantali 2013 NAANTALIN

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2005

OPETUSSUUNNITELMA 2005 OPETUSSUUNNITELMA 2005 KALLION ALA ASTEEN KOULU OPETUSSUUNNITELMAN RUNKO 1. Koulun työn perusta. 1 1.1. Arvoperusta... 1 1.2. Koulun toiminta ajatus 1 1.3. Koulun kasvatus ja oppimistavoitteet. 1 1.3.1.

Lisätiedot

Opintiella Huittisissa

Opintiella Huittisissa Opintiella Huittisissa Perusopetuksen opas 1 OPINTIELLÄ HUITTISISSA Sisallys Tervetuloa kouluun!... 3 Oppivelvollisuus... 4 Kouluun ilmoittautuminen... 5 Perusopetus Huittisissa... 5 Koulukuljetukset...

Lisätiedot

TÖÖLÖN YHTEISKOULU. PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2009 yleinen osa

TÖÖLÖN YHTEISKOULU. PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2009 yleinen osa TÖÖLÖN YHTEISKOULU PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2009 yleinen osa 1 2 1. Koulun työn perusta... 5 1.1. Arvoperusta... 5 1.2. Koulun toiminta-ajatus... 6 1.3. Koulun kasvatus- ja oppimistavoitteet...

Lisätiedot

KERHOKESKUS. Vaikuttavasti mukana

KERHOKESKUS. Vaikuttavasti mukana KERHOKESKUS Vaikuttavasti mukana O P P I L A S K U N TA K O U L U N A R J E S S A Vaikuttavasti mukana oppilaskunta koulun arjessa Kirjoittajat: rehtori Jari Andersson, Sastamala lapsiasiavaltuutettu

Lisätiedot

Erityistä tukea tarvitsevat oppilaat aamu- ja iltapäivätoiminnassa. Riitta Rajala (toim.)

Erityistä tukea tarvitsevat oppilaat aamu- ja iltapäivätoiminnassa. Riitta Rajala (toim.) Erityistä tukea tarvitsevat oppilaat aamu- ja iltapäivätoiminnassa Riitta Rajala (toim.) Sisältö Saatesanat...3 Perusopetuslaki erityisopetuksen tukena...4 Aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet...4 Valtioneuvoston

Lisätiedot

Meilahden ala-asteen koulun opetussuunnitelma

Meilahden ala-asteen koulun opetussuunnitelma en koulun opetussuunnitelma Lapset ja nuoret ovat tärkeimmät olennot: heidän on maitten valtakunta. Ja se, jota ei jaksa alituisesti kiinnostaa, mitä heidän kalloissaan liikahtaa, siirtyköön turhana hyllylle.

Lisätiedot

Oppilaan tuen käsikirja

Oppilaan tuen käsikirja Mika Rantanen Oppilaan tuen käsikirja Kaarinan kaupungin perusopetukseen Mika Rantanen Oppilaan tuen käsikirja Kaarinan kaupungin perusopetukseen Kaarinan kaupunki Taitto ja valokuvat Reima Orvasto reima@grafiro.fi

Lisätiedot

HELSINGIN RANSKALAIS-SUOMALAISEN KOULUN OPETUSSUUNNITELMAN YLEINEN OSA. Johtokunnan hyväksymä 16.05.2005 ja täsmentämä 8.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

HELSINGIN RANSKALAIS-SUOMALAISEN KOULUN OPETUSSUUNNITELMAN YLEINEN OSA. Johtokunnan hyväksymä 16.05.2005 ja täsmentämä 8.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO HELSINGIN RANSKALAIS-SUOMALAISEN KOULUN OPETUSSUUNNITELMAN YLEINEN OSA Johtokunnan hyväksymä 16.05.2005 ja täsmentämä 8.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOULUN TEHTÄVÄ JA ARVOPERUSTA... 1 1.1. Helsingin ranskalais-suomalainen

Lisätiedot

Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön. Opetushallitus

Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön. Opetushallitus Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön Opetushallitus Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön 2007 Yhteistyöryhmässä ovat olleet mukana: Krisse Hannén (Utbildningsstyrelsen), Martti Hellström (Auroran koulu,

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN MUUTOS. LUKU 5.4 Oppilashuolto

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN MUUTOS. LUKU 5.4 Oppilashuolto PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN MUUTOS LUKU 5.4 Oppilashuolto Oppilaalla on oikeus saada maksutta sellainen oppilashuolto, jota opetukseen osallistuminen edellyttää. Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan

Lisätiedot

Lukuvuosiopas Uusi johtokunta valitaan Peppi tulee Auroraan Lkv 2005-2006 lomat

Lukuvuosiopas Uusi johtokunta valitaan Peppi tulee Auroraan Lkv 2005-2006 lomat Auroran koululehti. 16. vuosikerta. Lokakuu 2004. Päätoimittaja Martti Hellström Kuva: Juha Hyvärinen Lukuvuosiopas Uusi johtokunta valitaan Peppi tulee Auroraan Lkv 2005-2006 lomat Aurora elokuu 2004

Lisätiedot

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Mikä ITU on? Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry on mielenterveyskuntoutujien vapaaehtoistoiminnan keskus, edunvalvontajärjestö ja vertaistukiyhteisö.

Lisätiedot

Mikkelin kaupungintalo 2. kerros, kaupunginhallituksen kokoushuone (käynti sisäpihan puolelta)

Mikkelin kaupungintalo 2. kerros, kaupunginhallituksen kokoushuone (käynti sisäpihan puolelta) Mikkeli Pöytäkirja 3/2015 1 (18) Kasvatus- ja opetuslautakunta 19.03.2015 Aika 19.03.2015, klo 17:00-18:57 Paikka Mikkelin kaupungintalo 2. kerros, kaupunginhallituksen kokoushuone (käynti sisäpihan puolelta)

Lisätiedot

Turun kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman kuntakohtainen osio. 3.4 Opetusmenetelmät ja työtavat

Turun kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman kuntakohtainen osio. 3.4 Opetusmenetelmät ja työtavat Turun kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman kuntakohtainen osio TURUN KAUPUNKI Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto 31.3.2004 päivitetty 8.10.2008 päivitetty 16.9.2010 päivitetty 2.2.2011 Seuraavassa

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKEA KOSKEVA OPETUSSUUNNITELMA. Kouvolan kaupunki

PERUSOPETUKSEN OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKEA KOSKEVA OPETUSSUUNNITELMA. Kouvolan kaupunki PERUSOPETUKSEN OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKEA KOSKEVA OPETUSSUUNNITELMA Kouvolan kaupunki Sisältö 1. OPETUKSEN JÄRJESTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT... 5 1.1 PERUSOPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN... 5 2. OPETUKSEN TOTEUTTAMINEN...

Lisätiedot

Lukuvuosiopas 2014-2015

Lukuvuosiopas 2014-2015 Lukuvuosiopas 2014-2015 Vantaan kaupunki Uomarinteen koulu Uomarinne 2 01600 Vantaa Tämä lukuvuosiopas ja muuta tietoa koulusta sekä koulunkäyntiin liittyviä lomakkeita löytyy koulun kotisivuilta www.edu.vantaa.fi/uomis

Lisätiedot

Mikäli oppilas on poissa koulusta sairauden tms. syyn vuoksi, niin pyydämme vanhempia aina ilmoittamaan asiasta esim. reissuvihossa.

Mikäli oppilas on poissa koulusta sairauden tms. syyn vuoksi, niin pyydämme vanhempia aina ilmoittamaan asiasta esim. reissuvihossa. KOULUN TYÖAJAT JA LOMAPÄIVÄT 8.8 koulu alkoi 14.-18.10 viikko 42 on syysloma 6.12 Itsenäisyyspäivä (perjantai) on vapaapäivä 20.12 perjantai on syyslukukauden viimeinen työpäivä 2.1. kevätlukukausi alkaa

Lisätiedot

Porvoon suomenkielisen koulutustoimen opetussuunnitelma yleinen osa 1.8.2012

Porvoon suomenkielisen koulutustoimen opetussuunnitelma yleinen osa 1.8.2012 Porvoon suomenkielisen koulutustoimen opetussuunnitelma yleinen osa 1.8.2012 Sisältö 1. Johdanto... 5 1.1 Visio: Porvoolaisen lapsen oppiminen etenee turvallista ja yhtenäistä oppimispolkua... 5 1.2. Lapsen

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN LIITE 4/011/2014 PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN LUKU 5.4 Oppilashuolto Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa käytetään

Lisätiedot

Pietarsaaren esiopetuksen ja perusopetuksen oppilashuoltotyö. Oppilashuoltohenkilöstön opas

Pietarsaaren esiopetuksen ja perusopetuksen oppilashuoltotyö. Oppilashuoltohenkilöstön opas Pietarsaaren esiopetuksen ja perusopetuksen oppilashuoltotyö Oppilashuoltohenkilöstön opas Päivähoito- ja koulutusvirasto 2011 2 Sisältö 1. Mitä oppilashuolto on?... 5 1.1 Oppilashuoltotyön viisi osaamisalaa...

Lisätiedot

PERUSTAMME VANHEMPAINYHDISTYKSEN

PERUSTAMME VANHEMPAINYHDISTYKSEN PERUSTAMME VANHEMPAINYHDISTYKSEN Sisältö: Liitteet: Mikä on vanhempainyhdistys? Rekisteröity vai rekisteröimätön vanhempainyhdistys? VANHEMPAINYHDISTYKSEN PERUSTAMINEN 1. Perustava kokous 2. Vanhempainyhdistyksen

Lisätiedot

KUNINKAANHAAN KOULU OPETUSSUUNNITELMA

KUNINKAANHAAN KOULU OPETUSSUUNNITELMA KUNINKAANHAAN KOULU OPETUSSUUNNITELMA SISÄLLYS OPETUKSEN JÄRJESTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT 2.0 Arvot, toiminta-ajatus ja kehittämisstrategiat OPETUKSEN TOTEUTTAMINEN 3.2 Turvallinen oppimisympäristö Kiusaamisen

Lisätiedot

Ryhmänohjaajan käsikirja 7.2.2013

Ryhmänohjaajan käsikirja 7.2.2013 Ryhmänohjaajan käsikirja 7.2.2013 1 (20) Sisällysluettelo Alkusanat ryhmänohjaajalle... 2 1. Ryhmänohjaaja... 3 1.1. Ryhmänohjaajan rooli... 4 1.2. Ryhmänohjaajan työkalut verkossa... 4 1.3. Ryhmänohjaajien

Lisätiedot