Vanhempien kokoamaa käytännön tietoa koulustamme

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vanhempien kokoamaa käytännön tietoa koulustamme"

Transkriptio

1 Vanhempien A Vantaan seudun steinerkoulu B C Vanhempien kokoamaa käytännön tietoa koulustamme

2 Vantaan seudun steinerkoulu Yhteydet: Satakielentie 5, VANTAA Puhelin (09) Fax (09) Lähes koko koulun henkilökunnalla on käytössä sähköpostiosoitteet muodossa Toimisto (09) (Ritva Seuna), Talousasiat (09 ) (Teija Sideri) Keittiö (09) (Hannele Kuusisto) Opettajainhuoneet (09) , (09) Rehtorit (09) , Kouluterveydenhoitaja (09) (ke to) Kouluisäntä Iltapäiväkerho (Mia Toiviainen ja Heidi Hirvelä) Johtokunnan puheenjohtaja Juulia Salonen Koulun työryhmien yhteystiedot saa toimistosta. LUKUVUOSI Syyslukukausi alkaa ma Syysloma viikko 42 ( ) Keskiaikamarkkinat la (korvaava koulupäivä) Joululoma Kevätlukukausi alkaa ma Korvaava koulupäivä la (avoimet ovet) Talviloma vko 8 Korvaava koulupäivä la maaliskuussa (eurytmiakatselmus) Pääsiäisloma (kiirastorstai koulua) Helavapaa to pe 18.5.

3 Hei! Ole hyvä sinulla on kädessäsi koulumme oma vanhempainaapinen. Se on opas meiltä jo muutaman vuoden täällä koululla pyörineiltä vanhemmilta uusille vanhemmille. Tähän mennessä olette jo saaneet luokanopettajalta paljon tietoa. Me konkarivanhemmat olemme kuitenkin huomanneet, että aina kaikkia asioita ei vain ehditä vanhempainilloissa käsitellä. Tällaista vanhemmilta vanhemmille -tiedolle on siis tarvetta. Opas on rakennettu aakkosiin; olemme keränneet nimenomaan sellaisia käytännön asioita, jotka meitä itseämme aikanaan askarruttivat. Vantaan seudun steinerkoulu on aivan omanlaisensa koulu. Osalle teistä steinerkoululiike ja steinerkoulujen omat tavat ja perinteet ovat varsin tuttu asia, toisille eivät. Osa oppaassa esitellyistä asioista taas on tyypillisiä juuri meidän koululle. Toisaalta VSS on aivan tavallinen koulu, pienenä maalaiskouluna mukava sellainen. Meitä koskevat samat koululait ja asetukset kuin kaikkia muitakin kouluja, ja esimerkiksi kouluterveydenhuollon osalta olemme osa Vantaan kaupungin organisaatiota. Kohtaamme samoja iloja, murheita ja haasteita kuin muutkin koulut lintukodossa emme elä! Mutta mitä paremmin me vanhemmat tunnemme toisemme ja toisaalta myös koulun toiminnan ja opettajakunnan, sitä paremmin pystymme yhdessä vastaamaan myös haasteisiin. Haluammekin toivottaa teidät kaikki uudet vanhemmat tervetulleiksi toimimaan koululla ja koulun hyväksi. Yhdessä muodostamme kouluyhdistyksen, joka ylläpitää tätä koulua. Yhdistys valitsee keskuudestaan johtokunnan, joka hoitaa mm. elintärkeitä talousasioita, mutta sen lisäksi koululla voi ja saa toimia myös muissa merkeissä. Esimerkiksi vanhempainkunta (joka siis on tämänkin aapisen takana) organisoi mm. jokavuotisia keskiaikamarkkinoita. Tämä on ehkä suurin ero peruskouluun verrattuna: ei ole olemassa mitään instanssia, joka jossain kaukana vetelisi naruista, vaan koulu olemme me. Tervetuloa siis mukaan toimimaan ja vaikuttamaan kouluyhdistyksessä, johtokunnassa ja sen alaisissa ryhmissä. Rakentajille, tapahtumajärjestäjille, talousihmisille, ompelijoille, esteetikoille, teatteri-ihmisille, käsityöläisille kaikille löytyy varmasti oma paikka. Yhdessä olemme vahvempia, yhdessä meillä on hauskempaa, yhdessä voimme tarjota lapsillemme paremman koulun. Vanhaa afrikkalaista viisautta mukaillen: yhden lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä. Tervetuloa mukaan! Vanhempainkunta Lisää luettavaa löytyy vaikka täältä: tai kysy opettajalta

4 A Aamutoimet Alaluokilla koulupäivät alkavat yhteisillä runoilla ja lauluilla, joihin liittyy usein taputuksia ja koko kehon leikillistä toimintaa. Aamuruno on koko steinerkoululiikkeen yhteinen runo. Aamuun voi kuulua esim. huilunsoittoa, päässälaskua ja vaikkapa tulevan koulupäivän ohjelman tarkastelua. Ylemmillä luokilla on oma aamurunonsa. Lisäksi voi olla mm. vieraskielisiä runoja maailmankirjallisuudesta ja laulua. Arviointi Steinerkoulussa ei alaluokilla anneta arvosanoja, todistuksia, eikä juurikaan pidetä kokeita. Opettaja arvioi oppilaan osaamista perustuen hänen työprosessiinsa oppitunneilla ylemmillä luokilla ja vieraissa kielissä opetetusta aineksesta saatetaan järjestää myös kuulusteluja ja kokeita. Tarkempaa tietoa saat luokanopettajalta ja opetussuunnitelmasta. Steinerkoulut voivat toteuttaa omaa arviointikulttuuriaan lakien ja määräysten puitteissa. Lukuvuoden päätteeksi luokilla 1 3 lapsi saa todistuksen sijaan opettajaltaan runon tai sananlaskun. Vanhemmat saavat vain vanhemmille tarkoitetun kirjallisen lausunnon oppilaan edistymisestä. 4. luokalla oppilas itse saa luokanopettajaltaan luonnehtivan ja kannustavan sanallisen lausunnon itselleen osoitettuna. Luokilla 5 12 lukuvuoden päättyessä oppilas saa kirjallisen lausunnon, joka sisältää yksityiskohtaisen kuvauksen hänen edistymisestään eri aineissa. Opetushallituksen valtakunnallisten ohjeiden mukaisen numeroarvostelun oppilas saa viimeistään 8. luokan keväällä. Arvioinnista lisää OPS (opetussuunnitelma) s Avoimet ovet Koulun ovet ovat avoinna kaikille kiinnostuneille tulla seuraamaan oppitunteja ja työskentelyä koulussamme. Yleensä avoimien ovien päivä on lauantai tammikuun loppupuolella ja se on korvaava koulupäivä. Avoimien ovien ulkopuolisena aikana opetukseen tutustumaan tultaessa toivotaan ilmoittautumista opettajalle etukäteen. E Erikoisruokavaliot Kasvisruokaa on tarjolla joka päivä lukukauden alussa kasvisruokavaliosta ilmoittaneille. Terveydelliset erityisruokavaliot ilmoitetaan keittiölle terveydenhoitajan kautta. Erityisesti yksilöllistä erikoisruokavaliota noudattavien lasten ollessa poissa koulusta, on tärkeä ilmoittaa asiasta myös keittiölle, ettei heidän tarvitse tehdä annoksia turhaan. Erityisopetus Oppilaalla on mahdollisuus saada erityisopetusta koulussamme. Erityisopettajana toimii Marja-Leena Vitikka puh , marja-leena. Katso myös kohdat Oppilashuoltoryhmä ja Tukitoimet Eurytmia Eurytmia on taideaineisiin kuuluva liikuntamuoto, jossa erilaisten liikkeiden avulla tehdään musiikki tai puhe näkyväksi. Maallikolle eurytmia näyttänee jonkinlaiselta tanssin, runonlausunnan ja näyttelemisen välimuodolta. Eurytmiassa käytetään koululta saatavia eurytmiatossuja ja -asuja. Eurytmiakatselmus Vuosittaisessa eurytmiakatselmuksessa luokat esittävät eurytmiaa. Tilaisuus on yleisölle avoin ja järjestetään yleensä maaliskuussa Lumo-salissa.

5 H Hammashoito Vantaan kaupunki järjestää hammashoidon tarkastukset vantaalaisille oppilaille. Näistä tarkastuksista tulee tiedote koulun kautta. Muista kunnista tulevat oppilaat käyvät tarkastuksissa omassa kunnassaan, mutta tällöin vanhempien pitää huolehtia tarkastusajan varaamisesta. Akuuttihoito aina omasta kunnasta/kaupungista. Huilu Huilunsoitto on osa päiväohjelmaa ainakin kuudennelle luokalle saakka. Ensimmäisellä ja toisella luokalla käytössä ei ole tavallinen nokkahuilu, vaan puinen Choroi-huilu, jonka asteikko on pentatoninen: d-e-g-a-h-d-e. Asteikosta puuttuvat puolisävelaskeleet. Pentatoninen asteikko on länsimaista säveljärjestelmäämme huomattavasti vanhempi asteikko. Sen mukava erikoisuus on se, että vapaa lurittelu ja improvisointi yhdessä on helppoa: riitasointuisia säveliä ei tällä asteikolla tule. Kolmannella luokalla otetaan käyttöön diatoninen huilu (choroi tai nokkahuilu). Huilut tilataan yleensä yhteistilauksena, josta opettaja huolehtii. Yhden huilun hinta on noin 40 e. I Iltamat Keväisin järjestettävä ohjelmallinen tapahtuma koko perheelle, järjestäjänä 9. luokka. Ohjelmassa yleensä tanssia ja esityksiä, mahdollisesti jonkin teeman mukaan. Tämän tapahtuman järjestämisessä ovat oppilaat päävastuussa, tarkoituksena vastuunottamisen harjoittelu. Discoja ei koululla järjestetä. Iltapäiväkerho Ekaluokkalaisille ja mahdollisuuksien mukaan myös 2-3.luokkalaisille on tarjolla kouluyhdistyksen ylläpitämä iltapäiväkerho (IP). IP toimii pääasiassa koulun ruokalarakennuksessa ja sen ympäristössä. Toimintaa ollaan kehittämässä enemmän ulkoilu- ja luontopainotteiseksi. IP avautuu koulutuntien loppuessa ja kerho on auki klo 17 asti. Hoitomaksut ovat noin e/kk riippuen mm. hoitoajasta. Hoitomaksu sisältää välipalan. Uuden lukuvuoden hoitopaikkoja tulee hakea yleensä toukokuun alkupuolella ja paikkaa haetaan Vantaan kaupungin lomakkeella. J Johtokunnan valmisteleva ryhmä johtokunnan valmisteleva ryhmä valmistelee esityslistan johtokunnan kokouksiin sekä toimii yhteistyöryhmänä opettajakunnan ja johtokunnan välillä. Valmistelevassa ryhmässä on kaksi johtokunnan jäsentä ja kaksi opettajaa sekä taloussihteeri. Johtokunta ja opettajakunta valitsevat kumpikin keskuudestaan edustajat, jotka muodostavat johtokunnan valmistelevan ryhmän. Ryhmän koko on 3-5 henkilöä. Valmistelevaan ryhmään voi tarvittaessa kuulua myös koulun taloussihteeri tai muu henkilökunnan edustaja. Tämä ryhmä toimii valmistelevana elimenä johtokunnan kokousasioissa sekä päättää kiireellisestä kouluun liittyvästä asiasta itsenäisesti. Valmisteleva ryhmä voi päättää budjetin mukaisista taloudellisista juoksevista asioista ja koulun toiminnan turvaamiseen liittyvistä asioista, esim. välineiden korjaukset ja hankinnat.

6 Johtokunta Kouluyhdistyksen hallitus. Kouluyhdistys valitsee keskuudestaan vuosittain johtokuntaan 9 15 varsinaista jäsentä. Koska tarkoituksena on, että tehtävät kiertävät ja uusia ihmisiä tulee mukaan, noin kolmannes jäsenistä on vuosittain erovuorossa. Johtokunta huolehtii koulun asioiden hoidosta yhdessä opettajakunnan kanssa. Juhlat Juhlat ovat tärkeä osa kouluvuotta. Syyskaudella ensimmäinen juhla on syyskuun lopussa vietettävä Mikaelinpäivä eli perinteinen sadonkorjuun juhla, jolloin kiitetään maan antimista. Juhlan juuret ovat arkkienkeli Mikaelin ja lohikäärmeen taistelussa. Mikael-juhlaa vietetään yleensä ulkona, eli ulkovaatteet päälle. Juhlaan liittyy olennaisesti rohkeus-polku, jolla jokainen kulkija saa hieman ylittää rohkeuskynnystään. Pienimmät kulkevat polun kummioppilaan kanssa. Juhla on tarkoitettu oppilaille ja järjestetään usein koulupäivän aikana. Martinpäivään liittyvä juhla eli lyhtyjuhla, on valon juhla. Lyhtyjuhlan teemana on auttaminen ja lähimmäisenrakkaus. Sitä vietetään Pyhän Martin eli Martinus Toursilaisen kunniaksi. Myös lyhtyjuhlaa voidaan viettää ulkona. Juhla on tarkoitettu 1 4 luokan oppilaille. Adventtijuhlan keskeinen teema on joulunodotus, juhla järjestetään joulukuun alussa adventtiajan alkaessa. Se pidetään salissa, jossa lapset kulkevat havuista tehdyn spiraalin keskelle, jossa saavat enkeliltä valon kynttiläänsä. Adventtijuhla on tarkoitettu 1 6 luokan oppilaille. Adventtijuhlasta onkin enää lyhyt aika tunnelmalliseen joulujuhlaan, jossa nurkassa seisoo punaisilla ruusuilla koristettu kuusi. Kevätjuhla on juhlasalin puutteesta johtuen myös yleensä ulkojuhla, jota ilmat toivottavasti suosivat. Koulussa vietetään myös Lucian päivää, itsenäisyyspäivää ja pääsiäistä. Koulun juhlat eivät ole uskonnon harjoittamista, vaan niiden yleiskristilliset elementit kuuluvat suomalaiseen vuodenaika- ja juhlaperinteeseen. Kun juhlat ovat koululla, eivät vanhemmat yleensä mahdu mukaan ellei toisin ilmoiteta. Usein juhlien ajaksi jokin luokista on järjestänyt kanttiinin ruokasaliin, jossa vanhemmat voivat odotella. Joskus jokin juhla voidaan järjestää myös läheisessä Lumo-salissa Korsossa tai Keuda-salissa Keravalla tästä ilmoitetaan erikseen. K Keittiö Koulullamme on ikioma keittiö, jossa ruoka tehdään alusta loppuun itse ei siis suurtalouskeittiöistä tulevaa valmisruokaa! Ruoan valmistuksessa pyritään käyttämään luomutuotteita aina, kun se on mahdollista. Koulun keittiössä työskentelee kolme henkilöä. Keittiöstä voi kysyä kouluruokaan liittyvistä asioista. Katso myös Erikoisruokavaliot ja Ruoka. Kerhot Koulun yhteydessä on toiminut useita harrastusryhmiä esimerkiksi kantele- ja kitarakerhot, sanataidekerho, kielikerhoja, liikuntaryhmiä, kuoro ja orkesteri sekä kuukausittaista toimintaa perheille (sunnuntaisessiot). Koululla käy myös eri instrumenttien soitonopettajia antamassa yksityistunteja. Kerhoja koordinoi Kulttuuri- ja harrastustoiminnan suunnitteluryhmä Ku-ha. Ajankohtaista tietoa kerhoista kannattaa seurata nettisivuilta ja reppupostista. Soitonopettajien yhteystietoja voi kysyä myös kerhojen yhteyshenkilöltä tai toimistosta.

7 Keskiaikamarkkinat Keskiaikamarkkinat on syyskuun loppupuolella vuosittain pidettävä suuri tapahtuma, jolloin koulun piha täyttyy keskiaikaisesta markkinahumusta: kojuista myyjineen, sirkustaitelijoista, taitoratsastajista, luutunsoittajista, laulajista, miekkailijoista sekä tietysti ajanmukaisiin vaatteisiin pukeutuneista kulkijoista. Markkinoille ovat tervetulleita oppilaiden lisäksi vanhemmat, kummit, mummit, vaarit, naapurit ym. Tapahtumaa mainostetaan myös lähialueilla. Keskiaikamarkkinat on oppilaille korvaava koulupäivä. Yleensä luokat esittävät oman opettajan johdolla harjoiteltua ohjelmaa. Tapahtuman järjestelyistä vastaa vanhempainryhmä tapahtuman onnistuminen edellyttää kaikkien vanhempien aktiivisuutta! Jokaisen luokan vanhemmilla on tapahtumassa oma työnsä. Kevätjuhla Ks. Juhlat Kiinteistönhoito Koulun kiinteistöjen korjauksiin ja yläpitoon liittyvistä asioista koulussa vastaa rakennusryhmä. Se on vanhempien työryhmä, jossa on yksi opettajaedustaja. Kiireellisissä kiinteistön korjauksiin liittyvissä asioissa ota yhteyttä kouluisäntään. Kiinteistötukimaksu Kiinteistötukimaksuilla katetaan koulurakennusten laina-, korko- ja remonttikuluja. Koulun rakennukset ovat kouluyhdistyksen omia, joten vanhempien maksamat kiinteistötukimaksut ovat välttämättömiä kulujen kattamisen sekä uusien rakennusten saamisen kannalta. Perusopetuksen (1. 9. lk) puolella maksu on vuonna euroa/lapsi/kuukausi. Kahdesta lapsesta summa on 135 ja useammasta lapsesta 141 euroa. Kouluyhdistys tarkistaa summat vuosittain. Laskutus tapahtuu kerran kuukaudessa, myös koulun loma-ajoilta. Kesäkuukausien laskut toimitetaan etukäteen. Perheen taloudellisen tilanteen kiristyessä voi johtokunnan valmistelevalta ryhmältä anoa vuosittain väliaikaista alennusta tai vapautusta maksuista. Lukion puolella maksu on nimeltään Steinerlukion kiinteistö- ja opintokulut. Kirjoittautumismaksu Kirjoittautumismaksu peritään oppilaan tullessa kouluun ensimmäiselle luokalle tai siirtyessä jostain muusta koulusta. Maksu on vuonna Korvaavat koulupäivät Korvaavat koulupäivät eli lauantaina tai sunnuntaina pidettävät koulupäivät. Koulu saa itse päättää tarpeen mukaan korvaavista koulupäivistä, kunhan koulupäiviä koko lukuvuonna on yhteensä 190. Viime vuosina koulussamme korvaavia koulupäiviä ovat olleet Keskiaikamarkkinat, eurytmiakatselmus ja avoimet ovat. Kotikäynnit/opettajan vierailut Steinerkoulun toimintaan kuuluu luokanopettajan vierailu jokaisen oppilaansa kotona, yleensä ensimmäisen tai toisen lukuvuoden aikana. Käynnin tarkoituksena on tutustua lapseen ja vanhempiin paremmin. Tarkempaa tietoa saat luokanopettajalta. Kotisivut Koulun nettisivut löytyvät osoitteesta Sieltä löydät paljon tärkeää tietoa ja lisäluettavaa. Nettisivuilta löytyy myös aina ajankohtaista esim. koulunvuoden aikataulusta. Nettisivuille tarkoitettua aineistoa sekä sivuja koskevia kyselyjä voi lähettää osoitteeseen Kouluyhdistys Me kaikki yhdessä, eli Vantaan seudun steinerkoulun kouluyhdistys ry. Yhdistys, joka järjestää ja ylläpitää koulumme toimintaa. Kouluyhdistys muodostuu jokaisen koulussa opiskelevan lapsen vanhemmista. Jäsenmaksu on perheeltä noin 35 /vuosi ja sen suuruudesta päätetään vuosittain. Yhdistyksen yleiskokous valitsee edustajat johtokuntaan. kts. Johtokunta. Kouluisäntä Koululla toimii kouluisäntä. Häneen voi ottaa yhteyttä kiinteistön hoitoon ja korjauksiin liittyvissä kiireellisissä asioissa. Kuoro Koulun oma kuoro on nimeltään Satakielen Laulu. Kuoro harjoittelee koululla viikoittain,

8 isommat oppilaat tiistaisin ja pienemmät perjantaisin. Kuorossa voivat laulaa kaikki halukkaat, niin oppilaat kuin vanhemmatkin. Osallistuminen on maksutonta. Kuoroa johtaa koulun vanhempiin kuuluva muusikko Anne-Mari Vanamo-Kallio. Kuoro ja orkesteri järjestävät konsertoivat koululaisille sekä yleisölle. Anne-Marin tavoitat numerosta Kuraattori Steinerkoululle on nimetty Vantaan kaupungin koulukuraattori ja hän on koululla satunnaisesti. Tänä aikana kuraattori osallistuu oppilashuoltoryhmän kokoukseen ja tapaa mahdollisesti oppilaita, opettajia tai vanhempia. Koulukuraattoriin voivat ottaa yhteyttä vanhemmat, oppilas tai opettaja; kuraattorin tehtävä on tukea ja auttaa lasta. L Lampaantalja Koska koulussa ei alaluokilla käytetä pulpetteja vaan penkkejä, jokainen lapsi tarvitsee eka- ja tokaluokalla tyynyn tai lampaantaljan, jolla istua. Muista nimikoida talja, ovat nimittäin usein samanvärisiä. Yleensä luokan vanhemmat ovat yhdessä opettajan kanssa päättäneet käytetäänkö taljoja vai tyynyjä. Leikkiliikunta Kahdella ensimmäisellä luokalla varsinaisten liikuntatuntien sijasta luokanopettaja ohjaa leikinomaista liikuntaa ulkona ja sisällä. Liikunta liittyy alkuopetuksessa päivittäiseen ja viikoittaiseen toimintaan. Kolmannesta luokasta eteenpäin liikuntaa opettaa liikunnanopettaja. Leirikoulu Luokan leirikoulu järjestetään viidennellä tai kuudennella luokalla. Yhdeksännellä luokalla on Lapin vaellus, kymmenennellä maatalousleiri, yhdennellätoista maanmittausleiri ja huipennuksena kahdennellatoista luokalla kulttuurihistorian leiri ulkomailla, useimmiten jossakin Euroopan kaupungissa. Leirikoulut rahoitetaan vanhempien avustuksilla/talkootöillä ja varsinkin yläluokilla oppilaiden omalla talkootyöllä. Lyhtyjuhla Ks. Juhlat Lääkäri Koululla suoritetaan asetuksen määräämät koululaisten terveystarkastukset. Lääkäripalvelut tulevat Vantaan kaupungin kautta. Yhteydenotot koululääkäriin terveydenhoitajan kautta. Opettajien kautta voi kysyä terapialääkärin palveluita. Muuten koululla ei ole lääkäripalveluja vaan oppilaat ohjataan oman kunnan lääkärille. Tapaturman sattuessa koulussa tai koulumatkalla, on mahdollisuus käyttää yksityislääkärin palveluja. Korvaukset haetaan tositteita vastaan vakuutuksesta koulun toimiston kautta. Löytötavarat Jos jokin vaate on hukassa, se voi olla missä tahansa ja putkahtaa esiin mistä tahansa. Oman luokan eteinen on kuitenkin se todennäköisin löytöpaikka. Nimikoi kaikki vaatteet. M Maanantairetket Alaluokkalaiset (1. 3. lk) aloittavat viikkonsa maanantai-aamupäivän metsäretkellä. Koulun lähellä on useita retkikohteita pienen kävelymatkan päässä. Lapset saavat liikuntaa ja tutustuvat luonnon ilmiöihin sekä leikkivät ja kehittävät mielikuvitustaan. Jos kuulet sanan Tussinkoski, tiedät että lapsesi on käynyt erityisen hauskassa retkipaikassa. Retkelle mu-

9 kaan kannattaa pakata eväät esimerkiksi pieni myslipatukka, leivänpala tai porkkana, niin pienen retkeläisen energia riittää myös paluumatkaan. Ei karkkeja, sipsejä tms! Juomat on hyvä pakata retkipulloon ja eväät mieluummin rasiaan, ettei tule turhaan roskia. Eväiden syönti yhdessä on retken kohokohta. Muista myös säänmukaiset vaatteet ja varusteet ja mahdolliset vaihtovaatteet! Materiaali- ja kiinteistötukimaksu Maksulla katetaan lukiossa (luokat 10-13) opiskelevan materiaalit sekä koulurakennusten laina-, korko- ja remonttikuluja. Vuonna 2011 maksu on 130 e neljä kertaa vuodessa. Jos samassa perheessä on 2 tai useampi lukiolaista, summa on 200 e neljästi vuodessa. Kouluyhdistys omistaa koulun rakennukset ja maksun kiinteistötuki-osuudella ylläpidetään koulun rakennuksia. Martinpäivän juhla ja Mikaeljuhla Ks. Juhlat Muotopiirustus Muotopiirustusta harjoitellaan luokilla. Muotopiirustuksessa keskitytään erilaisten muotojen ja niiden peilikuvien tutkimiseen ja opitaan symmetristen kuvioiden tekemistä ja solmuja. Muotopiirustus kehittää myös matemaattista ajattelua, ja siitä edetään vähitellen geometriaan. N Näytelmät Ensimmäinen isompi näytelmäprojekti on 5. luokalla, seuraava 8. luokalla. Nämä ohjaa luokanopettaja, 12. luokkalaiset tekevät itse esityksen. Näiden isompien näytelmäprojektien lisäksi opettajat voivat halutessaan käyttää draamaa muutenkin opetuksen osana. 11. luokalla valmistetaan englanninkielinen Shakespeare-näytelmä. O Opettajakunta Koulun opettajakunnan muodostavat 8 luokanopettajaa ja n. 25 aineenopettajaa. Opettajakunta kokoontuu joka torstai yhteen keskustelemaan ja päättämään opetukseen liittyvistä asioista. Opettajanhuoneet Opettajainhuone on sekä E-rakennuksessa että B-rakennuksessa. E-rakennuksen puh. (09) , B-rakennuksen puh. (09) Vuosirehtoreilla on lisäksi oma huone B-rakennuksessa, puh. (09) Opetussuunnitelma (OPS) Vantaan seudun Steinerkoulun opetussuunnitelmassa huomioidaan sekä Opetushallituksen valtakunnalliset ohjeet ja vaatimukset että steinerpedagogiikan erityispiirteet. Koulumme toimistosta saa lainata tai ostaa opetussuunnitelman. Oppikirjat Alaluokilla steinerkouluissa oppikirjoja ei käytetä ollenkaan, vaan oppilas tekee oman työvihkonsa, johon kirjoittaa ja piirtää opeteltavat asiat. Ylemmillä luokilla oppikirjoja käytetään lähinnä vieraissa kielissä ja matematiikassa. Lukiossa kirjoja käytetään vihkotyöskentelyn ohessa. Kts. Vihkot Oppilashuoltoryhmä Koulussamme toimii oppilashuoltoryhmä. Ryhmän tehtävänä on ennakoida

10 tuen tarvetta ja järjestää sitä. Oh-ryhmään kuuluvat vuosirehtori, koulukuraattori, erityisopettaja ja terveydenhoitaja, jotka kutsuvat tarvittaessa työskentelyyn mukaan vanhemman, lääkärin, taideterapeutin tai muun asiantuntijan. Asiat oppilashuoltoryhmälle oman opettajan, terveydenhoitaja tai erityisopettajan kautta. Oppilaskunta Oppilaskuntaan kuuluvat vuosiluokkien 9-12 oppilaat. Oppilaskunnan tehtävänä on mm. järjestää opiskelijoiden yhteistoimintaa ja koulutyötä edistävää toimintaa, myötävaikuttaa oppilaiden turvallisuuteen ja viihtyvyyteen koulussa sekä antaa lausuntoja koulun järjestyssäännöistä ja opetussuunnitelmasta. Orkesteri Koulun oma orkesteri Soiva Satakieli harjoittelee koululla viikoittain. Mukana on oppilaita ja vanhempia. Orkesterin toimintaan osallistuminen on ilmaista, yhdessä soittamisen harjoittelua ja iloa. Keväisin ja loppuvuodesta on konsertti yleensä yhdessä kuoron kanssa. Orkesteri on mukana myös koulun juhlissa. Orkesteria johtaa muusikko Anne-Mari Vanamo-Kallio, joka on koulun vanhempia. P Penkkipedagogiikka Koulussamme toteutetaan kahtena ensimmäisenä vuotena penkkipedagogiikkaa, eli luokassa ei ole pulpetteja ja tuoleja, vaan penkit ja taljat. Penkit ovat niin istumista, leikkiä kuin työskentelyäkin varten niitä voidaan käyttää myös siis pöytinä lasten istuessa taljoilla lattialla. Penkit toimivat tilassa monipuolisesti, ja sallivat lapsille luonnollisia liikkumis- ja istumisasentoja. Puutarha Oppiaineisiin kuuluu myös puutarhanhoito. Puutarhaopetus alkaa viidennen luokan keväällä. Viljelytekniikkana on luomu. Lisätietoa saa esimerkiksi koulumme puutarhaopettaja Liisa Hertellin tutkielmasta Puutarhan- ja maanhoito Vantaan seudun steinerkoulussa (Snellmankorkeakoulu 2008) sekä opetussuunnitelma s. 68. Retkien lisäksi koulullamme pyritään muutenkin antamaan lapsille kokemusperäistä opetusta luonnosta ja maanhoidosta. Esimerkiksi alaluokilla lapset osallistuvat syksyisin läheisen maatilan perunannostoon todella kuraista hommaa, mutta lapset ovat aivan innoissaan! Toisella luokalla kylvetään itse vilja, joka kolmannella luokalla talonpoikaisjakson aikana korjataan ja jauhetaan jauhoiksi. Jauhoista sitten leivotaan itse leipää, jonka päälle sipaistaan oppilaiden itse kirnuamaa voita. Kolmannen keväällä istutetaan sipulia, neljännellä kylvetään punajuurta ja nostetaan porkkanaa ja viidennellä sitten aletaan opiskella aihetta. R Rakennusryhmä Tämä vanhempien toimintaryhmä huolehtii koulun kiinteistöjen ylläpidosta, kunnostuksesta ja uudisrakennuksien suunnittelusta. Säännöllisesti kokoontuva ryhmä päättää itse pienistä remonteista ja valmistelee suuremmat johtokunnan päätettäväksi. Ota yhteyttä ryhmän puheenjohtajaan tai johonkin jäseneen, jos sinulla on kiinnostusta ja osaamista tältä alalta. Ryhmän yhteystiedot saa kansliasta. Rehtorit ja Rehtoritiimi ja Vuosirehtori Suomen lainsäädännön mukaan steinerkouluillakin on oltava toiminnasta vastaava rehtori. Koulumme opettajakunta on päätynyt tällä hetkellä toimimaan

11 3-4 hengen rehtoritiimissä, jolloin voidaan helpommin jakaa tehtäviä ja käydä keskustelua koulun johtamisesta. Ajatuksen takana on pyrkimys steinerkouluissa perinteiseen keskusteluun perustuvaan päätöksentekoon. Nimellinen vastuurehtori päätetään puolivuosittain luokanopettajavaihelle ja yläluokille erikseen (tästä nimitys vuosirehtori, joskin sama ihminen voi tulla valituksi useiksi kausiksi peräkkäin). Rehtorit hoitavat opetustyön ohessa perusopetuksen ja lukion hallinnollisia tehtäviä sekä toimivat yhteistyössä johtokunnan kanssa. Rehtoreiden yhteystiedot löytyvät koulun yhteystietolistasta tai soittamalla toimistoon. Sähköpostiosoite rehtoritiimille on Reppuposti Reppuposti on koulun yhteisten asioiden tiedote. Se ilmestyy lähes viikoittain, nykyisin sähköisessä muodossa. Tarvittaessa sen voi pyytää toimistosta paperisena. Reppuposti kootaan toimistossa ja siihen voi lähettää aineistoa osoitteeseen Retket Eri oppiaineisiin liittyen tehdään retkiä mm. museoihin, näyttelyihin jne. Retkien kustannukset tulevat yleensä vanhempien tai talkootyöllä kerätyillä varoilla maksettaviksi. ks. Maanantairetket Runot Runot ovat steinerkouluissa tärkeässä asemassa. Runojen kuvakielessä ja rytmissä on hyvää kantovoimaa. Runoja opitaan paljon ja ne kuuluvat niin juhlaan kuin arkeenkin. Vieraiden kielten opetuksessa kahtena ensimmäisenä vuotena lapset eläytyvät kieleen ja kulttuuriin nimenomaan lorujen, leikkien ja laulujen avulla. Ensimmäisenä kolmena vuotena lapsi saa lukuvuositodistukseen opettajan kullekin oppilaalle kirjoittaman runon tai kertomuksen. Näitä runoja käytetään opetuksessa, esim. oppilaat esittävät 2. lk:lla oman 1. lk:n runonsa. Ruoka Koulun keittiössä valmistuu päivittäin lähes 300 annosta, joista n. 50 on kasvisruokaa. Ruoan valmistuksessa pyritään käyttämään luomutuotteita aina, kun se on mahdollista. Luomuraaka-aineita ovat ainakin perunat, jauhot, hiutaleet ja maito. Mahdollisuuksien mukaan muitakin tuotteita pyritään hankkimaan luomuna. Natriumglutamaattia sisältäviä liemivalmisteita keittiössä ei käytetä. Tarjolla on oman keittiön tuoretta leipää noin kaksi kertaa viikossa. Keittiö noudattaa kuuden viikon kiertävää ruokalistaa. Valmiita eineksiä ruokalistalla ovat vain kalapuikot, ne on pidetty listalla oppilaiden toiveesta. Katso myös Keittiö ja Erikoisruokavaliot. Ruokapiiri Koulun vanhempien keskuudessa toimii luomuruokaan keskittynyt ruokapiiri. Tilauksia tehdään useasta paikasta: luomujuureksista luonnonkosmetiikkaan, ruisleivästä villahousuihin Syyslukukauden alussa järjestetään kokoontuminen, josta ilmoitetaan Reppupostissa. Tapaamisessa sovitaan tilauspaikoista ja tilausten tekijöistä. Kesken vuodenkin toki pääsee mukaan. S Satakielen laulu ja Soiva satakieli ks. kuoro ja orkesteri Satakieli-lehti Koulumme lehti, joka kertoo opettajien ja oppilaiden kirjoitusten ja kuvien välityksellä eri oppiaineista. Myös muuta pedagogista sisältöä voi olla. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehteä tehdään opettajien ja vanhempien yhteistyönä. Lisää tekijöitä kaivataan mukaan, joten tarjoa kirjoituksia, kuvitusta tai muuta osaamistasi! Lehden vanhoja numeroita sekä tekijöiden yhteystietoja saa toimistosta.

12 Siivous Koulumme siivouksesta huolehtii yrittäjä Kaija Uzun tiimeineen. Yhteydenotot koulun toimiston kautta. Siviilipalvelusmies Taloudellisen tilanteen salliessa ja tarvittavaan työtehtävään sopivan henkilön löytyessä on koululle toisinaan palkattu siviilipalvelusmies. Hänen tehtäviinsä kuuluvat avustaminen sekä opetuksessa että kiinteistönhoidossa. Steiner Rudolf Steiner, itävaltalainen filosofi ja steinerpedagogiikan perustaja. Koulun nettisivuilta löytyy linkkejä lisätietoa tarjoaviin sivustoihin. Steinerlukion kiinteistö- ja opintokulut Maksulla katetaan lukiossa (luokat 10-13) opiskelevan materiaalit sekä koulurakennusten laina-, korko- ja remonttikuluja. Vuonna 2011 maksu on 130 neljä kertaa vuodessa. Jos samassa perheessä on 2 tai useampi lukiolaista, summa on 200 neljästi vuodessa. Kouluyhdistys omistaa koulun rakennukset ja maksun kiinteistötuki-osuudella ylläpidetään koulun rakennuksia. T Talkoot Koulumme erityispiirteisiin kuuluu oleellisesti vanhempien osallistuminen talkoisiin. Talkootyöllä on ollut erittäin suuri merkitys koulurakennusten korjauksissa. Lisäksi luokkien muutot ja kunnostustyöt kuuluvat vanhempien ja oppilaiden tehtäviin. Talkoohommiin kannattaa varautua pääasiassa koulun loputtua kesäkuun alussa ja elokuussa juuri ennen koulun alkua. Lähestyvistä talkoista ja vastuuhenkilöstä kerrotaan Reppupostissa ja koulun nettisivuilla. Taloussihteeri Koulun taloussihteeri on koululla yleensä perjantaisin. Hänen työnään on erilaisten taloushallinnon tehtävien hoitaminen, esimerkiksi palkkojen ja laskujen maksaminen sekä koulun taloustilanteen seuraaminen. Terveydenhoitaja Steinerkoululle on nimetty Vantaan kaupungin terveydenhoitaja. Hän on koululla keskiviikkoisin ja torstaisin. Tänä aikana terveydenhoitaja osallistuu oppilashuoltoryhmän kokoukseen, tekee oppilaille terveystarkastuksia, ja on oppilaiden käytettävissä, jos oppilas on sairastunut, loukannut itsensä tms. Terveydenhoitaja jatkaa neuvolassa aloitettua rokotusohjelmaa kouluikäisille. Vanhemmat voivat kysyä lapsensa terveyteen ja kehitykseen liittyvistä asioista terveydenhoitajalta. Tällä hetkellä terveydenhoitajana on Nina Lindholm puh. (09) , ; Todistus Ks. Arviointi Toimisto Toimisto on koulun tietokeskus. Ritva Seuna hoitaa mitä moninaisimmat asiat kouluun, oppilaisiin ja kouluyhdistykseen liittyen. Koululla työskentelee myös osa-aikainen taloussihteeri Teija Sideri. Hänet tavoittaa koululta yleensä perjantaisin. Kts. Reppuposti. Tukitoimet Oppilasta autetaan oppimisvaikeuksissa ja kasvuun liittyvissä vaikeuksissa eri tukimuodoin. Tukimuotoja voivat olla tukiopetus, osa-aikainen erityisopetus, kuvataideterapia, hoitoeurytmia, henkilökohtaisen oppimissuunnitelman tai opetussuunnitelman laatiminen. Erityisen tuen piiriin kuuluvat sellaiset oppilaat, joilla on opetuksen ja oppilashuollon asiantuntijoiden sekä huoltajan mukaan kehityksessään oppimiseen liittyviä riskitekijöitä. Lisää tukitoimista opetussuunnitelma s. 28. Yhteydenotot terapialääkäri Sauli Siekkiseen opettajien kautta.

13 V Vaihto-oppilaaksi lähteminen Koulumme oppilaiden on helppo käydä vaihto-oppilaana muissa Steinerkouluissa sekä Suomessa että ulkomailla, koska opetussuunnitelman lähtökohdat ovat kaikkialla samat. Palatessaan oppilas jatkaa koulutyötä oman luokkansa mukana. Asiasta voi neuvotella oman opettajan tai luokanvalvojan kanssa. Waldorf Ensimmäinen steinerkoulu perustettiin Stuttgartiin 1919 tupakkatehtaan Waldorf-Astorian työntekijöiden lapsille. Tämän takia steinerpedagogiikkaa ja steinerkouluja kutsutaan maailmalla usein Waldorf-kouluiksi tai vastaavasti Waldorf-pedagogiikaksi. Waldorf- eli steinerkouluja on maailmalla yli tuhat. Vanhempainillat Vanhempainillat alkavat jo ennen kuin lapsi aloittaa koulun. Tuleva opettaja ja vanhemmat tutustuvat toisiinsa ja illoissa käydään läpi koulunaloitukseen liittyviä asioita. Lapsen aloitettua koulunsa kokoontuvat luokan vanhemmat ja opettaja useamman kerran vuodessa vanhempainiltaan. Vanhempien on hyvä aina osallistua vanhempainiltoihin, se on olennainen osa steinerpedagogiikkaa. Vanhempainkunta Koulun vanhempien vapaamuotoinen tapaamisfoorumi. Tavoitteena on saada joka luokalta vähintään yksi vanhempi mukaan toimintaan. Vanhempainkunnan suurin vuotuinen ponnistus on Keskiaikamarkkinoiden järjestäminen. Muutoin toiminta muodostuu mukana olevien vanhempien toiveiden ja aktiivisuuden pohjalta. Yhteyshenkilön tiedot saa kansliasta tai voi lähettää postia osoitteeseen vanhempainkunta[at]gmail.com. Varainhankinta Varainhankinta on keskeinen osa yksityisessä koulussa opiskelevan lapsen perheen arkea. Varainkeruun ensisijainen merkitys on rahallinen, mutta lisäksi se yhdistää vanhempia, tiivistää vanhempien yhteistyötä ja vahvistaa yhteishenkeä. Kiinteistötukimaksujen lisäksi koko koulun yhteiseen varainhankintaan kuuluvat erilaiset talkoot ja mm. keskiaikamarkkinoiden luokkakohtaisten tehtävien hoitaminen. Lisäksi vanhemmat hankkivat rahaa suoraan omalle luokalleen mm. tapahtumia järjestämällä Jokaiselle luokalle muodostuu yleensä omat tapansa hoitaa varainkeruu. Kerätyillä varoilla rahoitetaan luokan tekemiä retkiä, leirikouluja yms. Varavaatteet Alaluokkalaisilla on oltava koululla varavaatteet. Niitä säilytetään opettajan osoittamassa paikassa. Muista nimikointi. Vihkot Jokainen oppilas työstää uuden oppiaineksen tekstein ja kuvin työvihkoonsa. Aluksi opettaja antaa valmiit tekstit, mutta ylemmillä luokilla oppilas itse tekee tiivistelmän uusista asioista. Kuvat ovat tärkeä osa vihkotyöskentelyä. Vuosirehtori ks. rehtorit Väritunnelma Eri luokka-asteilla on omat värinsä, jotka näkyvät koulussamme luokan sisustuksessa mm. verhoissa ja muissa asioissa. Värit ovat kansainvälisessä steinerkoululiikkeessä samat, mutta niiden voimakkuus ja luonne voivat vaihdella huomattavastikin. Opettaja voi luokkaan ja tilaan nähden toteuttaa oman näkemyksensä luokan omasta värimaailmasta. Värit menevät seuraavasti: 1. luokka vaaleanpunainen, 2. lk persikka, 3. lk lämmin punertava keltainen, 4. lk viileämpi keltainen, 5. lk kylmä vihertävä keltainen (lehmus), 6. lk vihertävämpi, 7. lk vihreä, 8. lk tumma metsänvihreä (sinivihreä), 9. lk tummansininen, 10. lk syvän sininen, 11. lk liila, 12. lk purppuranpunainen. Näin värit muuttuvat vaaleanpunaisesta purppuranpunaiseen.

14 Y Yhteistyö Opettajan ja vanhempien hyvä yhteistyö on alusta saakka ollut tärkeä osa steinerpedagogiikkaa. Opettaja ja vanhemmat muodostavat kasvatusyhteisön. Yhteistyömuotoja ovat vanhempainillat, kotivierailut, yhteiset tapahtumat ja keskustelut. Toimiva yhteistyö ja luottamus; kasvatuskumppanuus tukee lapsen hyvinvointia ja kasvua. Yhteydenpito Erilaisissa oppilasasioissa yhteydenpito koulun suuntaan tapahtuu pääasiassa seuraavien osapuolien kanssa: 1. Luokanopettaja: pääsääntöisesti kaikki oppilaan koulunkäyntiä koskevat asiat. 2. Koulun toimisto: tukimaksuja, iltapäiväkerhon maksuja ja ilmoittautumisia koskevat asiat. 3. Vuosirehtori: yleiset koulun hallintoon liittyvät asiat. 4. Oppilashuolto: oppilaan terveyteen tai sosiaaliseen ympäristöön liittyvät asiat (terveydenhoitaja ja erityisopettaja). Yökoulu Luokanopettajat järjestävät yöretkiä valintansa mukaan alaluokilta lähtien. Yleensä on järjestetty vähintään yksi yökoulu luokilla 1 5. Silloin on yövytty koululla, teltoissa tai kämpissä Tarkoituksena on tarjota oppilaille tilaisuus hankkia kokemuksia omin voimin pärjäämisestä. Nämä kokemukset luovat itseluottamusta ja parantavat luokan yhteishenkeä. Palautetta ja korjauksia ABC:n tekstiin voi lähettää osoitteella: Koulun nettisivuilta löytyy viimeisin versio tästä ABC:stä

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi Tervetuloa koululaisen vanhemmaksi Lukuvuosi 2016-2017 Syyslukukausi ti 16.8. ke 21.12.2016, lisäksi 5.12. on vapaapäivä Syysloma to 13.10. su 16.10. Kevätlukukausi ke 4.1. la 3.6.2017 Talviloma ma 20.

Lisätiedot

Kalkkisten koulu 2015 2016

Kalkkisten koulu 2015 2016 Lukuvuosisuunnitelma Kalkkisten koulu 2015 2016 yhteystiedot koulu Lähiosoite Kenttätie 5 Postinumero 17240 Postitoimipaikka Kalkkinen Puhelin 03 7671008 Sähköposti kalkkistenkoulu@asikkala.fi Kanslia

Lisätiedot

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015

Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015 Ojakkalan koulu Koulutiedote Lukuvuosi 2014-2015 Koulun alkaessa Vuodet eivät ole veljiä keskenään! Kun viime kouluvuosi polkaistiin käyntiin tutuilla opettajilla ja muulla henkilökunnalla, niin tämä vuosi

Lisätiedot

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013 TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu Lielahden koulu Oppilaita on yhteensä 607 - yläkoulussa 324 - alakoulussa 283 Luokkia - 7. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta - 8. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi 2015-16

METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ. Lukuvuosi 2015-16 METSOKANKAAN KOULU PATAMÄESSÄ Lukuvuosi 2015-16 Luokat ja henkilökunta Ensi lukuvuoden 4A ja 4B 5ABCDE laaja-alainen erityisopettaja Päivi Juustila englannin ja saksan opettaja teknisen työn opettaja koulunkäynnin

Lisätiedot

Vuosisuunnitelma. Opettajat. Toiminta-ajatus / keskeiset tavoitteet. Koulun perustiedot. Oppilasmäärä luokittain. Tuntikehys.

Vuosisuunnitelma. Opettajat. Toiminta-ajatus / keskeiset tavoitteet. Koulun perustiedot. Oppilasmäärä luokittain. Tuntikehys. Harhalan koulu Sivu 1/6 Vuosisuunnitelma Koulun perustiedot Koulu:Harhalan koulu Ylläpitäjä:Kaupungm ylläpitämä koulu Koulumuoto:Ala-asteen koulu Oppilasmäärä luokittain Suunnitelma l. luokka 5 2. luokka

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 3.4.2012 59 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SISÄLTÖ...

Lisätiedot

Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto Arja Korhonen

Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto Arja Korhonen Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto 11.2.2013 Arja Korhonen Järvenpään kaupunki Arja Korhonen 1 Kolmiportaisen tuen tavoitteena: Oppilaita tuetaan suunnitelmallisesti etenevän ja vahvistuvan

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Laitasaaren alakoulu

MUHOKSEN KUNTA. Laitasaaren alakoulu MUHOKSEN KUNTA Laitasaaren alakoulu TYÖSUUNNITELMA LUKUVUOSI 2015 2016 KOULU- JA OPPILASTIEDOT LUKUVUONNA 2015-2016 2 KOULUTIEDOT koulun nimi Laitasaaren alakoulu koulun osoite Hotintie 22, 91510 Rova

Lisätiedot

Tervetuloa lukioon. Aloitusinfoa

Tervetuloa lukioon. Aloitusinfoa Tervetuloa lukioon Aloitusinfoa Ryhmänohjaaja Päivi Franzon Tavoitat minut parhaiten sähköpostitse: paivi.franzon@edukouvola.fi Koulupäivän aikana voit yrittää myös puhelimitse opettajainhuone: 020 615

Lisätiedot

Tervetuloa Hannunniitun kouluun!

Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Yhdessä kulkien, matkalla kasvaen, kaikesta oppien. - Saara Mälkönen 2015- PERUSOPETUS Perusopetuksen on annettava mahdollisuus monipuoliseen kasvuun, oppimiseen ja terveen

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2015-2016 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

LEPOLAN KOULU lukuvuosi 2012 2013

LEPOLAN KOULU lukuvuosi 2012 2013 LEPOLAN KOULU lukuvuosi 2012 2013 Hyvät vanhemmat Toivotan Lepolan koulun uusille ja vanhoille oppilaille ja henkilökunnalle lämpimästi tervetuloa taas uuteen lukuvuoteen. Lukuvuositiedote on ensimmäistä

Lisätiedot

Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen

Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen Tuija Metso Oppilaan parhaaksi yhteistä huolenpitoa Helsinki Vanhempien barometri 2007 Suomen Vanhempainliiton kysely vanhemmille kouluhyvinvoinnista

Lisätiedot

Viikkotiedote viikko 6

Viikkotiedote viikko 6 Viikkotiedote 10.2.2017 viikko 6 Homeopaatin vastaanotto koululla la 25.-su 26.2. Homeopaatti Barbro Granholm tulee jälleen pitämään vastaanottoa koululle iltapäiväkerhon tiloihin. Lisätietoja ja ajanvaraus

Lisätiedot

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS www.nurmijarvi.fi KUUKAUSI TOIMENPIDE VASTUUHENKILÖ LÄSNÄ LOMAKKEET TAI MUU KIRJALLI- NEN MATERIAALI ELOKUU 7. luokkalaisten ryhmäyttämiset syyskuun loppuun

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2014-2015 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi Keravan kuvataidekoulu Lukuvuosi 2016-2017 Opetuspaikat Keravan kuvataidekoulu Paasikivenkatu 5 04200 Kerava Taidepäiväkoti Konsti (kuvismuskarin opetus) Puusepänkatu 3 04200 Kerava Toimisto Paasikivenkatu

Lisätiedot

6.6 Perusopetuksessa käytettävät todistukset ja todistusmerkinnät

6.6 Perusopetuksessa käytettävät todistukset ja todistusmerkinnät 6.6 Perusopetuksessa käytettävät todistukset ja todistusmerkinnät Perusopetuksessa käytettävät todistukset ovat: 1. Lukuvuositodistus 2. Välitodistus 3. Erotodistus 4. Päättötodistus Opetuksen järjestäjä

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

Tietoa koulutulokkaalle ja hänen vanhemmilleen. Emmi Lasaroff, 6 b, Kylmäojan koulu, Kontiolahti

Tietoa koulutulokkaalle ja hänen vanhemmilleen. Emmi Lasaroff, 6 b, Kylmäojan koulu, Kontiolahti Tietoa koulutulokkaalle ja hänen vanhemmilleen Emmi Lasaroff, 6 b, Kylmäojan koulu, Kontiolahti Koulunkäynti Suomessa Oppivelvollisuus Kaikkien Suomessa asuvien lasten tulee käydä koulua. Oppivelvollisuus

Lisätiedot

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä Pirjo Koivula Opetusneuvos 12 Sanallinen arviointi 2 Arviointi lukuvuoden päättyessä Opintojen aikainen arviointi sisältää myös oppimisprosessin

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

Kysely kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä/kaikki alueet

Kysely kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä/kaikki alueet (avokysymysten vastaukset erikseen) N= 138 Taustakysymykset Opetusalue 12 ( 9% ) Alue 1 (Jokikylän, Kuivaniemi ja Olhava) 29 ( 21% ) Alue 2 (Alaranta, Ojakylä ja Pohjois-Ii) 62 ( 45% ) Alue 3 (Asema, Hamina

Lisätiedot

Kallion musiikkikoulu 2014-2015

Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Opetusta kaiken ikäisille ja tasoisille aloittelijoista edistyneisiin soittajiin. Kallion musiikkikoulu Kallion bändikoulu Musiikkileikkikoulu Pikkukarhu Kallion musiikkikoulu,

Lisätiedot

koulun nimi Valmistava opetus

koulun nimi Valmistava opetus ASIKKALAN KUNTA koulun nimi Valmistava opetus LUKUVUOSISUUNNITELMA (PA9 ) 2016-2017 YHTEYSTIEDOT Koulu Lähiosoite: Perusopetukseen valmistava opetus Tallukantie 1 Postinumero ja postitoimipaikka 17200

Lisätiedot

2/2006. Koululehti. mikki-dvd:t. Kuva Juha Hyvärinen. Tässä lehdessä mm.:

2/2006. Koululehti. mikki-dvd:t. Kuva Juha Hyvärinen. Tässä lehdessä mm.: Koululehti 2/2006 Kuva Juha Hyvärinen Tässä lehdessä mm.: Käykää netissä antamassa palautetta Lomalle Topelius-projekti alkaa Uusia opettajia u mikki-dvd:t mikki-dvd:t Keskitalven terveisiä Eput ilmoitettiin

Lisätiedot

Kalkkisten koulu

Kalkkisten koulu Lukuvuosisuunnitelma Kalkkisten koulu 2016 2017 yhteystiedot koulu Lähiosoite Kenttätie 5 Postinumero 17240 Postitoimipaikka Kalkkinen Puhelin 03 7671008 Sähköposti kalkkistenkoulu@asikkala.fi Kanslia

Lisätiedot

Opas 3. luokalle siirtyvälle

Opas 3. luokalle siirtyvälle Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Opas 3. luokalle siirtyvälle Lukuvuosi 2014-2015 Valinnat 2. luokan kevätlukukaudella Oppilas valitsee 2. luokan kevätlukukauden alussa ensimmäisen vieraan

Lisätiedot

lisäksi keväällä 1 päivä myöhemmin sovitun mukaisesti

lisäksi keväällä 1 päivä myöhemmin sovitun mukaisesti ************************************************************************ Saaren koulun työsuunnitelma lukuvuonna 2014-15 ************************************************************************ 1. Koulun

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus 1 KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO Kirkkonummen musiikkiopisto on kaksikielinen kunnallinen musiikkioppilaitos, joka antaa opetusta kirkkonummelaisille ja siuntiolaisille lapsille ja nuorille. Musiikkiopistossa

Lisätiedot

koulun toimintasuunnitelma ja toimenpideohjeet opettajalle koulupoissaolojen varalle

koulun toimintasuunnitelma ja toimenpideohjeet opettajalle koulupoissaolojen varalle koulun toimintasuunnitelma ja toimenpideohjeet opettajalle koulupoissaolojen varalle Johdanto Lasten ja nuorten koulupoissaolot ovat huolestuttava ja vakava sekä usein vaikeasti hoidettava ilmiö. Poissaololla

Lisätiedot

************************************************************************ Saaren koulun työsuunnitelma lukuvuonna 2015 16

************************************************************************ Saaren koulun työsuunnitelma lukuvuonna 2015 16 ************************************************************************ Saaren koulun työsuunnitelma lukuvuonna 2015 16 ************************************************************************ 1. Koulun

Lisätiedot

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Sisällysluettelo 1. Hakeutuminen saksan kielellä rikastetun opetuksen 1. luokalle 2. Saksan kielellä rikastettu opetus

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Uudistus 10 vuoden välein Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa annetaan perusopetuksen

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

1. Kolmiportainen tuki

1. Kolmiportainen tuki 1 1. Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Suunnataan pedagogiseen selvitykseen perustuen, opetuspäällikön päätöksellä oppilaalle, jonka selviytyminen perusopetuksesta edellyttää yksilöllisiä opetusjärjestelyjä.

Lisätiedot

Huoltajakysely, kevät 2011 Ojakkalan koulu. Vihdin vanhemmat ry

Huoltajakysely, kevät 2011 Ojakkalan koulu. Vihdin vanhemmat ry Huoltajakysely, kevät 2011 Ojakkalan koulu Vihdin vanhemmat ry 1. Koulun ja kodin kontaktit? 2. Koulun ja kodin yhteistyötapojen tärkeys? 3. Toivomukset kodin ja koulun kontaktitavoista 4. Asenneväittämät

Lisätiedot

Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen. Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10.

Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen. Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10. Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10.2009 Maahanmuuttajien oman äidinkielen opetus Espoossa järjestetään perusopetusta

Lisätiedot

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Isokallion päiväkoti Puistotie 15 05200 Rajamäki 2. TOIMINTA-AIKA Esiopetussuunnitelma ajalle 16.8.2011 31.5.2012. Päivittäinen toiminta-aika klo 8.30 12.30.

Lisätiedot

Karstulan peruskoulun vuositiedote lukuvuodelle 2015-2016

Karstulan peruskoulun vuositiedote lukuvuodelle 2015-2016 Karstulan peruskoulun vuositiedote lukuvuodelle 2015-2016 Karstulan peruskoulu muodostuu Tolppilasta, vuosiluokat 0 6 ja Laaksolasta, vuosiluokat 7 9. Yhteystiedot Laaksola Tolppila osoite Koulutie 13,

Lisätiedot

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Pirjo Koivula Opetusneuvos Opetushallitus 16.4.2009 Opiskelun ja hyvinvoinnin tuen järjestämistä koskeva perusopetuslain sekä esi- ja perusopetuksen

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kielen valinnoista ja opetuksesta Kielten nimitykset perusasteella ja lukiossa A-kieli (A1) on peruskoulun ensimmäinen vieras kieli, joka alkaa 2. luokalla. Oulun kaupungissa kaikki oppilaat opiskelevat

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lukuvuoden työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lukuvuoden työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa 23.09.2014 Sivu 1 / 1 3815/12.01.00/2014 177 Lukuvuoden 2015-2016 työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh.

Lisätiedot

OPPILASHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA Lukuvuosi Mukkulan peruskoulu

OPPILASHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA Lukuvuosi Mukkulan peruskoulu OPPILASHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA Lukuvuosi 2011-2012 Mukkulan peruskoulu 1. OPPILASHUOLLON TOIMINTA-AJATUS Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä

Lisätiedot

Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v ja v Jouni Kurkela Sivistysjohtaja

Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v ja v Jouni Kurkela Sivistysjohtaja Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v. 2013 ja v. 2014 18.11.2014 Jouni Kurkela Sivistysjohtaja Opetusministeriö on 1.3.2010 myöntänyt 10 000 ja 29.12.2011 8000 Tyrnävän kunnalle opetus- ja kulttuuritoimen

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN MUSIIKKIOPISTOON

ILMOITTAUTUMINEN MUSIIKKIOPISTOON ILMOITTAUTUMINEN MUSIIKKIOPISTOON Hakuaika Perusopetukseen Ilmoittautuminen testeihin 9.4. 13.5.2011 Testipäivät Keskustassa ma ke 30.5. 1.6.2011 Veikkolassa to 26.5.2011 Hakuaika Avoimelle osastolle 9.4.

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne.

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne. YLEINEN TUKI Aloitetaan HETI tuen tarpeen ilmetessä. Ei vaadi testausta tai päätöstä. On yksittäinen pedagoginen ratkaisu sekä ohjaus- ja tukitoimi, jota toteutetaan joustavasti. Tuki järjestetään opettajien

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

NUUKSION KOULU TIEDOTTAA Marras-joulukuussa 2016

NUUKSION KOULU TIEDOTTAA Marras-joulukuussa 2016 NUUKSION KOULU TIEDOTTAA Marras-joulukuussa 2016 Oma Malk (6.lk) NUUKSION KOULUSSA TAPAHTUU: Menemme Solvallaan vielä keskiviikkona 30.11. Vietämme koululla Hyvät käytöstavat -teemaviikkoa 16.-25.11. Harjoittelemme

Lisätiedot

SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014

SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014 SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014 KOULU: Paraistenseudun koulu KEHITTÄMISSUUNNITELMA KEHITTÄMISKERTOMUS 1. JOHTAJUUS Työn kehittämistä tukevat käytänteet Koulun verkostoituminen ja yhteistyö

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN 13.10.2016 13.10.2016 Kaurialan lukio Mistä kouluun liittyvistä asioista olette keskustelleet kotona? Yhteystietoja koulumme kotisivut: www.kktavastia.fi/ ryhmänohjaajan sähköpostiosoite:

Lisätiedot

Viikkotiedote viikko 50

Viikkotiedote viikko 50 Viikkotiedote 16.12.2016 viikko 50 Vuoden viimeisen kouluviikon aikatauluista Keskiviikkona 21.12. koulu loppuu kaikilla oppilailla klo 12. Iltapäiväkerho toimii normaalisti. Illalla joulujuhla. Torstaina

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA 2013 2014 Pikkuniitun vuoropäiväkoti Työsuunnitelma hyväksytty..20 Päiväkodin johtaja Johtokunnan puheenjohtaja Päiväkoti / Koulu Pikkuniitun vuoropäiväkoti

Lisätiedot

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus Eurajoen kunta / koulutoimi PERUSKOULUN TOIMINTAKERTOMUS Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015 Rikantilan koulu A. TILASTOLLISET ASIAT 1. Peruskoulun oppilaiden lukumäärä kevätlukukauden 2014 päättyessä Oppilasmäärä

Lisätiedot

Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa , 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET

Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa , 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa 17.3.2005, 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus Perusopetuksen oppimäärän suorittaneille

Lisätiedot

KERHONJÄRJESTÄJILLE, KOULUILLE JA OPETTAJILLE

KERHONJÄRJESTÄJILLE, KOULUILLE JA OPETTAJILLE KOULUN KERHOTOIMINNAN KÄSIKIRJA 2 KERHONJÄRJESTÄJILLE, KOULUILLE JA OPETTAJILLE SUVI LAPPALAINEN LAHDEN KAUPUNKI LASTEN JA NUORTEN KASVU Sisällysluettelo 1. Koulun kerhotoiminnan järjestäminen 2. Kerhotoiminnan

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Viikkotiedote viikko 4

Viikkotiedote viikko 4 Viikkotiedote 27.1.2017 viikko 4 Avoimien ovien päivä lauantaina 28.1. Kaikkien luokkien oppilailla on koulupäivä klo 10-12.45. 6 luokka myy avointen ovien päivänä esim. laskiaispullia ja munkkeja. Laskiaispullien

Lisätiedot

Näin oppiminen muuttuu Helsingissä

Näin oppiminen muuttuu Helsingissä Näin oppiminen muuttuu Helsingissä 1. Koulu opettaa tulevaisuuden taitoja ja laaja-alaista osaamista 1. Koulu opettaa tulevaisuuden taitoja Uusi koulu rohkaisee kokeilemaan uutta ja iloitsemaan oppimisesta.

Lisätiedot

Kevätlukukausi to 7.1. la Talviloma ma su (vko 9) Pääsiäinen pe 2.4. ma

Kevätlukukausi to 7.1. la Talviloma ma su (vko 9) Pääsiäinen pe 2.4. ma 2 LUKUVUODEN 2009-10 AIKATAULUT TYÖAIKA Lukuvuosi ke 12..2009 la.6.2010 Syyslukukausi ke 12.. pe 1.12.2009 Syysloma ma 12.10 su 1.10.2009 Joululoma la 19.12.2009 ke 6.1.2010 Kevätlukukausi to.1. la.6.2010

Lisätiedot

Viikkotiedote 30.10.2015 vko 44

Viikkotiedote 30.10.2015 vko 44 Sivu 1 Viikkotiedote 30.10.2015 vko 44 Viikkotiedotteen lopussa Muutto-asiaa! Lyhtyjuhla keskiviikkona 11.11. klo 8.00. Lyhtyjuhlapäivänä kaikkien oppilaiden koulupäivä alkaa klo 8.00. Aureliassa vapaita

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 1. YKSIKKÖ Aitohelmen päiväkoti Klaukkalantie 72, 01800 KLAUKKALA Piccolot ja Pillipiiparit kokopäiväesiopetusryhmät Vikkelät ja Nokkelat osapäiväesiopetusryhmät 2. TOIMINTA-AIKA

Lisätiedot

Oppilashuolto. lasten ja nuorten hyvinvointia varten

Oppilashuolto. lasten ja nuorten hyvinvointia varten Oppilashuolto lasten ja nuorten hyvinvointia varten Oppilashuolto Oppilashuolto on oppilaiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtimista. Oppilashuolto kuuluu kaikille kouluyhteisössä

Lisätiedot

KYS:n synnytysvalmennus Valmennus on tarkoitettu ensisijaisesti ensisynnyttäjälle ja heidän tukihenkilölleen.

KYS:n synnytysvalmennus Valmennus on tarkoitettu ensisijaisesti ensisynnyttäjälle ja heidän tukihenkilölleen. Raskausajan valmennukset Suuhygienistin ja fysioterapeutin valmennus Suuhygienisti ohjaa suun hyvinvointiin liittyvistä asioista. Fysioterapeutin valmennuksessa opastetaan ergonomiasta, raskausajan liikunnasta

Lisätiedot

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki eriyttäminen opetuksessa huomioidaan oppilaan opetusta voidaan

Lisätiedot

GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016

GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 Opetuksen järjestäjä vastaa siitä, että oppilashuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan

Lisätiedot

Hyvää alkavaa lukuvuotta koko Vanttilan kouluyhteisö!

Hyvää alkavaa lukuvuotta koko Vanttilan kouluyhteisö! Hyvää alkavaa lukuvuotta koko Vanttilan kouluyhteisö! Uusi lukuvuosi on jälleen kerran alkanut. Vanttilan koulussa se on seitsemäs lukuvuosi. Satojen lasten ja nuorten ääni kuuluu taas pihalla ja käytävillä.

Lisätiedot

OPPILASHUOLTO. Oppilashuoltoryhmä (OHR) Kouluruokailu

OPPILASHUOLTO. Oppilashuoltoryhmä (OHR) Kouluruokailu OPPILASHUOLTO Oppilashuolto on toimintaa, jolla edistetään ja ylläpidetään oppilaan hyvinvointia, hyvää oppimista, tervettä kasvua ja kehitystä. Tavoite on edistää myös koulun yhteisöllisyyttä, myönteistä

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Piirros Iita Ulmanen Oppilashuolto Oppilashuollolla tarkoitetaan huolenpitoa oppilaiden oppimisesta ja psyykkisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista.

Lisätiedot

HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PE- RUSKOULUN VUOSILUOKILLE 7 9

HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PE- RUSKOULUN VUOSILUOKILLE 7 9 HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PE- RUSKOULUN VUOSILUOKILLE 7 9 Suomenkielinen koulutusjaosto 17.9.2013 HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PERUS-

Lisätiedot

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa 12.10.2011 Pyhäntä 18.10.2011 Kestilä 3.11.2011 Rantsila Erityisluokanopettaja Pia Kvist Ohjaava opettaja Raisa Sieppi

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät Sivistystoimiala 18.5. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Oppilas opiskelee toiminta-alueittain

Oppilas opiskelee toiminta-alueittain Opetuksen järjestäjä HENKILÖKOHTAINEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SUUNNITELMA (HOJKS) Oppilas opiskelee toiminta-alueittain Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta 1. PERUSTIEDOT Oppilaan

Lisätiedot

Kota- hanke. Kohdennetun tuen antaminen

Kota- hanke. Kohdennetun tuen antaminen Kota- hanke Kohdennetun tuen antaminen 1 Joustava yksilöllisen llisen oppimisen pienryhmä Toiminnan tavoitteena on: Lähikouluperiaatteen turvaaminen/säilytt ilyttäminen ja soveltaminen Torkinmäen koululle

Lisätiedot

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 13.3 Vuosiluokkien 1-2 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 13.3.1 Siirtyminen esiopetuksesta perusopetukseen

Lisätiedot

1. Oppimisen arviointi

1. Oppimisen arviointi 1. Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää oppilaan

Lisätiedot

Oppilaan nimi: luokka: rehtori Hannu Isolauri (02) 2629 653 050 3101653. apulaisrehtori Matti Palmunen (02) 2629 257 050 4323625

Oppilaan nimi: luokka: rehtori Hannu Isolauri (02) 2629 653 050 3101653. apulaisrehtori Matti Palmunen (02) 2629 257 050 4323625 LUOSTARIVUOREN KOULUN OPISKELUOPAS 2015 2016 1 Oppilaan nimi: luokka: KOULUN YHTEYSTIEDOT LUOSTARIVUOREN KOULU Luostarinkatu 13, 20700 Turku http://info.edu.turku.fi/luostarivuori/ KOULUN HENKILÖKUNTA

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Seinäjoki 5.3.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

kouluun rovaniemelle opas koulunkäynnistä vanhemmille ja oppilaalle

kouluun rovaniemelle opas koulunkäynnistä vanhemmille ja oppilaalle TErvEtULoA kouluun rovaniemelle opas koulunkäynnistä vanhemmille ja oppilaalle Lukijalle SISÄLLYS Tämä opas on laadittu Opetushallituksen Monikulttuurisuustaitojen kehittämishankkeen tuella Suomeen ulkomailta

Lisätiedot

Syksy saapuu hiljalleen, siirtää kesän eiliseen..

Syksy saapuu hiljalleen, siirtää kesän eiliseen.. Syystervehdys! Syksy saapuu hiljalleen, siirtää kesän eiliseen.. No niin on uusi lukuvuosi taas lähtenyt liikkeelle. Uudet oppilaat ja ohjaajat ovat kotiutuneet kouluumme. Oppilaita on nyt 22, joten hieman

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNNAN Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Onttolan päiväkodin henkilökunta: Touhula (3-5 v.) 040 5781151 Päiväkodinjohtaja Mervi Ignatius Lastentarhanopettaja Mirja Torniainen

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA ALKAEN

KITEEN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA ALKAEN 1/1 KITEEN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 1.8.2013 ALKAEN 1. Taustaa Kiteen kaupungin sivistystoimi on järjestänyt perusopetuslain 8 a luvun mukaista aamu- ja

Lisätiedot

Liikkuva koulu hankkeen ensimmäinen toimintavuosi. 12.6.2011 Ketolanperän koululla, Ala-Rautalahti Tapio

Liikkuva koulu hankkeen ensimmäinen toimintavuosi. 12.6.2011 Ketolanperän koululla, Ala-Rautalahti Tapio Liikkuva koulu hankkeen ensimmäinen toimintavuosi 12.6.2011 Ketolanperän koululla, Ala-Rautalahti Tapio Hankkeen tavoite Lv 2010-2011: Liikkuva koulu hankkeen päätavoitteena on toimintakulttuurin kehittäminen

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI Opettajatyöpäivä Lauantai 29.10.2016 Raija-Liisa Hakala ja Taina Huhtala YLEINEN TUKI: Eriyttäminen Joustavat ryhmittelyt Tiimiopettajuus Samanaikaisopetus Tukiopetus Ohjaus-

Lisätiedot

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen Hei kuudesluokkalainen! Siirtyminen peruskoulun yläluokille (7.-9.) merkitsee koulunkäynnissä

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen. Kivirannan koulu

Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen. Kivirannan koulu Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen Kivirannan koulun moniammatillinen yhteistyö joustavasti ja tavoitteellisesti Kivirannan koulu Oppilaita 320 16 opetusryhmää 2 pienryhmää luokanopettajia 16, kieltenopettajia

Lisätiedot

Kauhava. Nivelvaiheiden vuosikello - esi- ja perusopetus

Kauhava. Nivelvaiheiden vuosikello - esi- ja perusopetus 9.12.2016 Kauhava Nivelvaiheiden vuosikello - esi- ja perusopetus NIVELVAIHEIDEN VUOSIKELLO, VARHAISKASVATUS - ESIOPETUS Kuukausi Mitä tehdään/toimenpiteet Vastuuhenkilö/taho Tammikuu Helmikuu Tiedotetaan

Lisätiedot

LAPINLAHDEN KUNNAN LAKISÄÄTEINEN LIIKUNNALLINEN ILTAPÄIVÄKERHO

LAPINLAHDEN KUNNAN LAKISÄÄTEINEN LIIKUNNALLINEN ILTAPÄIVÄKERHO LAPINLAHDEN KUNNAN LAKISÄÄTEINEN LIIKUNNALLINEN ILTAPÄIVÄKERHO Lapinlahden kunnan liikunnallinen iltapäiväkerho on tarkoitettu kaikille kunnan alakouluikäisille oppilaille. Iltapäiväkerho aloittaa toimintansa

Lisätiedot

Liite LEMIN KUNNAN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODEKSI 2016-2017. Hyväksytty sivistyslautakunnassa 11.5.2016 31

Liite LEMIN KUNNAN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODEKSI 2016-2017. Hyväksytty sivistyslautakunnassa 11.5.2016 31 Liite LEMIN KUNNAN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODEKSI 2016-2017 Hyväksytty sivistyslautakunnassa 11.5.2016 31 2 (5) 1. TOIMINTA-AJATUS JA TAVOITTEET Aamu- ja iltapäivätoiminta on perusopetuslain

Lisätiedot

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma Esiopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Nurmijärven kunta Varhaiskasvatuspalvelut Sivistyslautakunta x.1.2016 x www.nurmijarvi.fi Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat

Lisätiedot

Kenelle kerho on suunnattu, miten oppilaat ilmoittautuvat ja miten osallistujat valitaan, mikäli halukkaita on enemmän kuin tilaa?

Kenelle kerho on suunnattu, miten oppilaat ilmoittautuvat ja miten osallistujat valitaan, mikäli halukkaita on enemmän kuin tilaa? KERHOSUUNNITELMAN TEKEMINEN (Tiedoston voi ladata koulun nettisivun linkeistä) Luettuasi Liite 1 ja 2, vastaa seuraaviin kysymyksiin ja toimita vastaus, eli kerhosuunnitelma, rehtorille Mikä on oppilaskerhon

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot