Työkunto ja tuottavuus metsäkonealalla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työkunto ja tuottavuus metsäkonealalla"

Transkriptio

1 Tämän oppaan on tuottanut ErgoWood-projekti ja opas on räätälöity urakoitsijoiden tarpeisiin COMFOR-projektissa. Projektien rahoitukseen on osallistunut EUROOPAN KOMISSIO.. Työkunto ja tuottavuus metsäkonealalla - viisivaiheinen ohjelma urakoitsijayrityksille Toimittaneet: Uudelleentoimitus: Kuvitus: Copyright: Suomenkielinen toteutus: Sten Gellerstedt, Sveriges lantbruksuniversitet Ewa Lidén, delo Organisationsberatung, Saksa Folke Bohlin, Sveriges lantbruksuniversitet Barrie Hudson, Hudson Consulting, Britannia Ewa Lidén, delo Organisationsberatung, Saksa Abbonland Illustration ja Hans Fryk Sveriges lantbruksuniversitet Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera

2 Onko se maksaa? Sivu 2 Työkunnon kohentaminen "Tietenkin tilanteeni saattaa parantua. Täytyy vain tehdä kovemmin työtä. Mutta ei minusta enää paljon saa irti, ja elääkin pitäisi" (hakkuukonetyöntekijän kommentti). Terveyttä, työkykyä ja tuottavuutta on pidetty erillisinä asioina liian kauan. Nähtäessä yhteys niiden välillä, työn organisointi saattaa olla parempi ratkaisu kuin työtahdin kiristäminen. COMFOR tarjoaa menetelmän, jonka avulla voidaan tunnistaa työntekijän työkyvyn tai motivaation heikkeneminen ajoissa. Tämä auttaa välttämään kuluja. Urakoitsijoille, jotka käyttävät metsätyökoneita Tämä opas tarjoaa ohjausta yrityksellesi ja työntekijöillesi siitä, kuinka parantaa ja ylläpitää terveyttä, turvallisuutta ja työhyvinvointia. Tavoitteena on motivoida aloittamaan kohennusprosessi yrityksessäsi antamalla ideoita, joita voit soveltaa oman yrityksesi tilanteeseen. Ohjeissa kuvataan kohennusprosessi viidessä eri vaiheessa. Lisäksi viitataan hyödyllisiin työkaluihin, jotka on erityisesti räätälöity urakoitsijayritysten tarpeisiin. Englanninkieliset työkalut voi ladata verkko-osoitteesta COMFOR. Keskity inhimilliseen tekijään ihmiseen, tärkeimpään tuloksentekijääsi! Terveys tekee tulosta Kulut eivät aina ole näkyviä. Työntekijöiden oirehtiessa he ovat vähemmän tuotteliaita, saattavat joutua sairaslomalle sairauden pahenemisen vuoksi, ja pahimmassa tapauksessa joutuvat vaihtamaan alaa. Alla kuvatuissa tilanteissa voidaan arvioida seuraavia menetyksiä tuotannossa: 1. Työntekijä sairaana töissä, esimerkiksi 10 prosenttia alentunut työkyky jopa 21 päivää menetettyä tuotantoa vuodessa 2. Työntekijä sairaslomalla ilman sijaista, minkä vuoksi koneet seisovat tuotannon menetys kyseiseltä ajalta vähennettynä muuttuvilla kuluilla. 3. Pitkäkestoisen sairasloman yhteydessä saatetaan joutua palkkaamaan ja perehdyttämään uusi työntekijä. Hakkuukoneen käyttäjältä menee noin vuosi täyden työtehon saavuttamiseen jopa kolmen kuukauden tuotannon menetys.

3 Viisi askelta Sivu 3 Viisi askelta työkunnon parempaan hallinnoimiseen Viisi vaiheet voidaan tiivistää seuraavasti: 1. Kehitä selkeitä käytäntöjä ja rutiineja. Kehitä työoloja ja rutiineja koskeva toimintatapamalli hallinnoidaksesi inhimillisiä tekijöitä. Kirjoita toimintatavat ylös, koska näin ne ovat paremmin hallittavissasi. Keskustele toimintatavoista säännöllisesti työntekijöidesi kanssa. 2. Arvioi riskit. Havaitessasi työsuoritusten heikentymistä, sairastelua, onnettomuuksia, tai muita vakavia tilanteita yritä löytää näitä aiheuttavat tekijät. Suorita arvio terveysriskeistä, kun suunnittelet suurempia muutoksia yrityksen toimintaan, tai jos työhön voidaan olettaa sisältyvän riskejä. Keskustele tuloksista yrityksessäsi. 3. Etsi ratkaisuja. Ota työntekijäsi mukaan kehittämään ratkaisuja. Ota huomioon, että ihmiset vastaanottavat ja hyväksyvät eri tavoin muutoksia ja parannustoimenpiteitä. Laita määritellyt toimenpiteet tärkeysjärjestykseen. 4. Toteuta. Sovi toimenpiteistä ja toteuta ne. Tee suunnitelma toimenpiteistä, joita ei voida heti toteuttaa ja määrittele suunnitelmassa tarkka toteutusaikataulu, tärkeysjärjestys ja vastuuhenkilöt. Tee budjetti jokaiselle toimenpiteelle. 5. Järjestä seuranta. Tarkkaile toteutuneiden toimenpiteiden tuloksia ja toimintasuunnitelmasi toteutumista. Käytä avainindikaattoreita, jotka näyttävät tulokset tai lisätoimien tarpeen, esimerkiksi tarve määritellä rutiinit uudelleen. Sen jälkeen sivulla viisi vaihetta on kuvattu yksityiskohtaisemmin.

4 Toimintatapamalli ja rutiinit Sivu 4 1. Toimintatapamalli ja rutiinit Työilmapiirin kehittämiseen käyttämäsi aika voi tuottaa huomattavia etuja ja parantaa yrityksesi tulosta. Hyvillä työololla saavutat hyvän maineen ja yrityksesi nähdään luotettavana yhteistyökumppanina. Pätevien työntekijöiden rekrytointi ja pysyminen yrityksesi palkkalistoilla helpottuu. Toimintatapamalli Toimintamalli ilmaisee yrityksesi tahdon. Tee siitä käytännönläheinen ja helposti ymmärrettävä. Aloita työpaikan riskeistä. Mieti sitten työvuoroja ja aikatauluja. Toimintatapamalliin kuuluu myös työntekijöiden valmennus työskentelyyn eri koneilla ja maastossa, niin että työrutiineja voitaisiin vuorotella, sekä työkoneiden pito kunnossa ja ajan tasalla. Rutiinit Rutiineista tulisi ilmetä, ketä varten, koska, kuinka ja kuka työilmapiiriä kehitetään. Hyödynnä olemassa olevia käytäntöjä ja yritä määritellä avaintekijöitä, joiden avulla voidaan tunnistaa sairauden, motivaation puutoksen tai heikentyneen työkyvyn ensimerkit. Voit käyttää hyväksesi tietoja palkanmaksusta, sairaslomista, työmaatarkastuksista ja koneiden huollosta. Keskustele tuloksista säännöllisissä kokouksissa. Muutoksen indikaattorit Voit seurata työntekijöiden työsuorituksia valvomalla: hakkuutulosta koneiden tyhjillään seisomista polttoaineen kulutusta ja sitä tapahtuuko työvuoron taiviikon lopulla enemmän virheitä Nämä keskeiset indikaattorit heijastavat työntekijöiden työkykyä, joka on riippuvainen heidän hyvinvoinnistaan ja motivaatiostaan. Seuraavat tekijät heijastavat suoremmin heidän terveyttään: Niska-hartiaseudun jäykkyys, kipu ja särky; kasvava väsymys päivän lopussa tai loppuviikosta; ja unihäiriöt, päänsärky, vatsavaivat ja kivut. Arvioi tietoja viikoittain, kuukausittain, tai miten yrityksesi toimintaan parhaiten sopii. Yrityksessäsi kannattaa keskustella seuraavista aiheista Kuinka työntekijöiden terveydentila vaikuttaa yrityksen kannattavuuteen? Kuinka yrityksesi suhtautuu työntekijöiden sairauden varoitusmerkkeihin? Mitä tekijöitä halutaan seurata? Voidaanko ne muuttaa avainindikaattoreiksi? Onko työ organisoitu hyvin ja vastuualueet jaettu selkeästi? Ollaanko mietitty kuinka työntekijöitä palkitaan työn hyvästä laadusta ja turvallisesta toiminnasta työpaikalla? Onko sinulla keinot seurata rutiinien ja päätösten toteutumista?

5 Arvioi riskit Sivu 5 2. Arvioi riskit Mikä metsäkoneen käytössä viehättää? Onko se uusin teknologia, korkea tuottavuus, vai työskentely mukavassa tiimissä samanhenkisten työtovereiden kanssa? Aikapaineet, onnettomuudet ja sairastelu voivat kuitenkin pilata työn nautinnon. Erityisiä metsäkoneisiin liittyviä vaaroja ovat seuraavat: Pitkät koneenkäyttöajat paikoillaan istuvassa asennossa yksitoikkoisine, toistuvine käsien, käsivarsien ja pään liikkeineen; jatkuva varuillaanolo; koko vartaloon kohdistuva tärinä ja törmäysliikkeet; sekä kalteva istuma-asento. Yksintyöskentely, vuorotyö ja tuotantopaineet lisäävät näitä vaaroja. Riskit kasvavat myös, jos ohjeet ovat epäselvät, tai jos laitteisto on puutteellista tai huonossa kunnossa. Kuinka luokitella terveys- ja turvallisuusriskit? Ilmaise ja määrittele riskit yhteistyönä yrityksessäsi. Keskustele riskeistä säännöllisissä kokouksissa. Tällaisia riskejä ovat esimerkiksi valaisimien puhdistuksessa käytettävien kahvojen puuttuminen tai fyysinen kipu (esim. ainainen niskakipu) tuloksena koneiden huoltamattomuudesta. Luokittele kiireellisyys seuraavasti: Vihreä: Riski on mitätön. Keltainen: Riskiin tulee puuttua kohtuullisen pian. Punainen: Riski vaatii välittömiä toimia. Käytä toimintatapamallia tärkeysjärjestyksen luomisessa. Jos terveysasioita on vaikea arvioida tai jos yrityksessä esiintyy toistuvia ongelmia, ole yhteydessä omaan työterveyshuoltoon. Kirjaa tulokset ylös. Riskiarviosi voi paljastaa pitkäaikaisia epäkohtia, joita ei ole korjattu. Yrityksessäsi kannattaa keskustella seuraavista aiheista: Onko työntekijöilläsi terveysongelmia tai muista oireita, esimerkiksi yliväsymystä tai unihäiriöitä? Miten työhön liittyviä riskejä aiotaan tutkia yrityksessäsi? Mihin tilanteisiin ja työtehtäviin liittyy suurimmat riskit? Organisoidaanko työt tehokkaasti kiinnittäen huomiota työntekijöiden terveyteen ja työkykyyn? Onko sairauden ja heikentyneen työkyvyn vaikutukset arvioitu? Ovatko koneet ja laitteet standardien mukaiset terveyteen vaikuttavien tekijöiden suhteen? Täyttävätkö työkoneet vaaditut ergonomiset standardit?

6 Etsi ratkaisuja Sivu 6 3. Etsi ratkaisuja Ratkaisujen löytäminen on kaikkien tehtävä; sinun esimiehenä, työntekijöidesi, ja joissain tapauksissa jopa asiakkaidesi. Yritä viestiä avoimesti, yksinkertaisesti ja suoraan. In Ratkaisujen löytämiseksi tarvitset yleensä erilaisia toimenpiteitä. Näitä voivat olla tekniset (esim. uusi istuin), yksilölliset (esim. jatkokoulutus), työn organisaation (esim. työvuorojen uudelleenjärjestelyt), tai työnjohdon (esim. vastuualueiden uudelleenmäärittely) toimenpiteet. Etene rauhallisesti, sillä jos tässä vaiheessa kiirehditään, voidaan päätyä lääkitsemään oireita syiden sijasta. Keskity tulevaisuuteen, niin jopa ristiriitaiset tavoitteet saatetaan saada ratkaistuiksi.. Esimerkkejä korjaavista toimenpiteistä: Pitkällä tähtäimellä työntekijän, joka oireilee työssään, täytyy työskennellä vähemmän koneen ohjaamossa ja tehdä muitakin työtehtäviä. Tärkeintä on aloittaa korjaavat toimenpiteet, kirjata muutokset ylös, ja seurata tuloksia. Näistä tehtävistä täytyy kuitenkin palkita riittävän hyvin. Mahdollisia toimenpiteitä ovat: Lyhyet tauot työssä ja lepotauot Asiantunteva arvio koneen käyttäjän työasennoista ja liikeradoista. Opastus työtekniikoissa, sisältäen oikeat työasennot. Metsäkoneessa työskenneltävien tuntien vähentäminen. Käytä hyväksesi ainutlaatuista oman alueesi tuntemusta. Ota yhteyttä metsänomistajiin ja puunostajiin ja selvitä, ovatko he kiinnostuneita uusista palveluista. Näin voidaan kehittää koneen käyttäjille monipuolisempia työtehtäviä. Yrityksessäsi kannattaa keskustella seuraavista aiheista: Mitä yrityksesi voi tehdä työhön liittyvän sairastamisen vähentämiseksi? Voisiko työntekijöiden tehtävien laajentamisella olla edullisia vaikutuksia yleiseen työtehoon? Millaisia tehtäviä? Miten työteho paranisi? Onko työntekijöilläsi erityistaitoja, joita voidaan käyttää uusien liiketoimien kehittämisessä? Mitkä tehtävät sinun esimiehenä on välttämättä suoritettava henkilökohtaisesti? Minkä takia? Voitko delegoida osan tehtävistä? Onko työ organisoitu työntekijöiden yksilöllisten vaatimusten mukaan? Luotatteko toisiinne koneiden huollon ja muiden yhteisten tehtävien suhteen? Miten voitaisiin lisätä yhteisymmärrystä hakkuukoneiden, metsätraktoreiden ja juontokourakoneiden käyttäjien välillä? Pitäisikö koneiden käyttäjien keskittyä yhteen metsätyökoneeseen, eikä työskennellä muissa tehtävissä? Minkä takia? Lyhyellä vai pitkällä tähtäimellä? Onko tällä mahdollisia "kustannuksia"? Mikä on eri toimintatapojen kustannus ja hyöty lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä? Mitkä ovat välittömät ja välilliset kustannukset ja edut?

7 Toteuta Sivu 7 4. Toteuta Hyvät aikomukset kariutuvat usein, jos tarraudutaan vanhoihin tapoihin, ja jos toimenpiteitä ei hyväksytä tarpeellisina muutoksina. Toimintatapamalli edustaa yhteistä näkemystä tulevaisuudessa, jolloin toimenpiteillä saavutetaan todennäköisemmin halutut muutokset ja tulokset. Työntekijät tekevät hyvää työtä saadessaan aktiivisesti vaikuttaa työtehtäviin, työtapoihin ja työaikoihin. Tämä ei kuitenkaan riitä. Heidän täytyy saada tuntea olevansa osa samaa sosiaalista ryhmää sekä työtovereiden että esimiesten kanssa. Kirjaa toimenpiteet ylös Kirjaa ylös sovitut toimenpiteet. Aikatauluta myöhemmin toteutettavat toimenpiteet toimintasuunnitelmaan. Näin voit seurata tuloksia ja asioiden loppuunsaattaminen on todennäköisempää. Pidä kirjanpito yksinkertaisena. Merkitse siihen vain sovitut toimenpiteet ja erittele seuraavat asiat: 1. Toteutettava toimenpide. 2. Miksi toimenpide toteutetaan ja mitä sillä halutaan saavuttaa. 3. Määritellyt avainindikaattorit (katso Askel 1). 4. Toimenpiteen aloitusajankohta, lopetusajankohta, seuranta ja osatavoitteille määritellyt saavuttamisajankohdat. 5. Kohdehenkilöt, vastuuhenkilöt ja ulkopuolinen apu, jos se on tarpeen. 6. Menettelyt ja toimenpiteet, jos aiottuja toimia ei suoriteta. 7. Toimenpiteen kustannukset ja rahoitus. Yrityksessäsi kannattaa keskustella seuraavista aiheista: Mitkä ovat uudet vastuualueenne? Kuinka sovituista toimepiteistä pidetään kirjaa? Miten koko henkilökunta saadaan mukaan kehitysprosessiin? Miten ensimmäisistä toimenpiteistä päätetään? Kuinka eriävät tavoitteet sovitetaan yhteen yrityksessä (esimerkiksi koneiden käyttöaste vs. työajat)? Kuuntelevatko prosessin osapuolet todella toisiaan ja otetaanko kaikkien mielipiteet ja ehdotukset huomioon? Otatko kaikkien työntekijöiden mielipiteet huomioon tasapuolisesti? Onko viestintä yrityksessä avointa? Tarvitaanko ulkopuolista apua? Tarvitaanko viestintäkoulutusta?

8 Seuranta Sivu 8 5. Seuranta metsäkoneen käyttäjä oppii tuntemaan koneen toiminnan sen pitämästä äänestä. Samoin voivat työntekijäsi oppia tunnistamaan hyvinvointiinsa vaikuttavia tekijöitä puhumalla niistä ja kuuntelemalla toisiaan. Saattaa olla selkeät syyt, miksi sovittua toimenpidettä ei toteuteta tai miksi haluttuja tuloksia ei saavuteta. Ilman seurantaa samoja virheitä toistetaan yhä uudelleen. Askeleen 1 yhteydessä tuotiin esiin indikaattorit, joiden avulla voidaan seurata terveyttä ja toimintakykyä. Terveysindikaattoreiden avulla voidaan mitata, ohjata ja ottaa oppia tehdyistä toimenpiteistä ja niiden vaikutuksista. Jotta nähdään miten terveysindikaattorit muuttuvat, ne täytyy tarkastaa vähintään kolmesti. Jos indikaattorit osoittavat myönteistä kehitystä tapahtuneen: Jatka prosessia asioiden kohentamiseksi entisestään! Jos indikaattorit osoittavat olematonta tai kielteistä kehitystä tapahtuneen: Löydä syyt, etsi uusia ratkaisuja ja osoita uusi tärkeysjärjestys ja tehtävät. Jos tarpeen, muuta käytössä olevia rutiineja. esimerkki Toimenpiteen seuranta paljasti, että kaksi neljästä työntekijästä harjoitteli säännöllisesti kuntokeskuksessa, niin kuin oltiin sovittu. Toinen työntekijä kärsi ennen kovasta väsymyksestä ja raportoi parannusta tilanteessa. Ei muita muutoksia havaittiin. Oliko toimenpide onnistunut? Vähemmän väsyneen työntekijän mielestä oli. Myös urkoitsijan mielestä oli. Kohentunut kunto tuottaa paremman työsuorituksen varsin alhaisin kustannuksin (kuntosali jäsenkortti). Onnistumisen aste tässä esimerkissä riippuu näkökannasta. Jos avainindikaattori oli "vapaa-ajallaan vähemmän väsynyt työntekijä", parannus on selvä. Jos avainindikaattori oli "sairastelun minimointi", toimenpide ei ole vielä osoittautunut onnistuneeksi. Seurantaa tulee tällöin jatkaa ja ryhtyä yrityksen toimenpidemallin mukaisiin uusiin toimiin. Työryhmässä kannattaa keskustella seuraavista aiheista Mihin toimiin on ryhdytty ja miksi? Onko toimenpiteellä saavutettu aiottuja tuloksia? Jos ei ole, niin miksi? Onko toimenpiteellä ollut vaikutuksia työntekijöiden työsuorituksiin? Mikä koettiin myönteiseksi? Mikä koettiin kielteiseksi? Onko toimenpiteellä ollut jotain muita vaikutuksia, hyviä tai huonoja? Mitä opittiin? Miten voidaan varmistaa, että kokemusta käytetään hyväksi? Olivatko resurssit riittävät (raha, tieto, aika, työvoima)? Mikä on seuraava parannusaskel? Tarvitseeko työrutiineita muuttaa?

9 Työkaluja Sivu 9 Työkaluja, jotka on räätälöity urakoitsijoiden tarpeisiin ENFE-verkkosivuilta ( COMFOR) voit ladata useita työkaluja ilmaiseksi. Nämä työkalut perustuvat osaksi ErgoWood-projektissa kehitettyihin työkaluihin, osaksi muihin kansallisiin työkaluihin ja osin COMFOR-projektissa kehitettyihin työkaluihin. COMFOR on metsäurakoitsijoille kehitetty projekti - ja sitä vetävät metsäurakoitsijat. Työkaluja ovat kokeilleet ja testanneet kymmenen urakoitsijaa kymmenessä eri maassa. Kaikkia työkaluja voidaan käyttää haluttaessa itsenäisesti. Osa työkaluista on.pdf-, toiset Excel-formaatissa. Näiden työkalujen käyttämiseen tarvitaan tietokoneen peruskäyttötaitoa. Yleisiä suosituksia työkalujen käyttöön: 1. Osoita joko yksi vastuuhenkilö tai vastuuryhmä. 2. Tulosta tarvittava määrä kappaleita tai lataa sähköiset versiot tietokoneille. 3. Kerää kaikki asianomaiset koneen käyttäjät/ työntekijät yhteen. Selitä, miksi tiettyä työkalua käytetään ja sovi heidän kanssaan käytöstä. 4. Keskustele ja päätä, mitä tietoja kerätään, millä tavoin, ja kuinka ne kirjataan ylös ja analysoidaan. 5. Sovi yhdessä, milloin tulokset esitellään ja milloin niistä keskustellaan. Lista työkaluista (tiedostotyyppi suluissa) Työkalu 1: Terveys- & toimintakykyarvio (.pdf) Työkalu 2: Kustannus- & hyötyarvio (.xls) Työkalu 3: WORX for SMEs (.xls), sisältää kyselylomakkeen (.doc) Työkalu 4: Taitoarvio (urakoitsija) (.xls) Työkalu 5: Taitoarvio (koneen käyttäjä) (.xls) Työkalu 6: Ergo-Check (.pdf) Työkalu 7: Istuma asentotarkastus (.pdf) Jotta kuvaus erilaisia välineitä ja vapaasti ladattavissa osoitteessa: COMFOR

Työkyvyn hallinta ja varhainen tuki

Työkyvyn hallinta ja varhainen tuki Työkyvyn hallinta ja varhainen tuki Pirkko Mäkinen, asiantuntija Työturvallisuuskeskus TTK pirkko.makinen@ttk.fi 19.11.2013 Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki Työkyvyn hallinta tarkoittaa toimintatapoja,

Lisätiedot

ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022

ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022 ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022 Työpaja: Eri-ikäisten johtaminen ja työkaarityökalu mitä uutta? Työpajan tavoitteet:

Lisätiedot

Tunnista työstressi etsi ratkaisu ongelmaan. Lyhytohjeet työpaikalle.

Tunnista työstressi etsi ratkaisu ongelmaan. Lyhytohjeet työpaikalle. Tunnista työstressi etsi ratkaisu ongelmaan. Lyhytohjeet työpaikalle. Asiantuntija Tarja Räty Työturvallisuuskeskus TTK Hyödyllinen ja haitallinen stressi Stressi on normaali reaktio, joka pitää ihmisen

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Johdatko työhyvinvointia vai jahtaatko tulosta?

Johdatko työhyvinvointia vai jahtaatko tulosta? Johdatko työhyvinvointia vai jahtaatko tulosta? Mitä työhyvinvointi tuottaa? Jari Honkanen Vastaava työterveyslääkäri Mehiläinen Kuopio 1 9.10.2014 TYHY tapahtuma Työhyvinvoinnin merkitys liiketoiminnan

Lisätiedot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot KAARI-TYÖHYVINVOINTIKYSELY 1 (8) Kysymykset ja vastausvaihtoehdot JOHTAMINEN TYÖYKSIKÖSSÄ Tässä osiossa arvioit lähiesimiehesi työskentelyä. Myös esimiehet arvioivat omaa lähiesimiestään. en enkä Minun

Lisätiedot

Työkyvyn hallinta ja varhainen tuki

Työkyvyn hallinta ja varhainen tuki Työkyvyn hallinta ja varhainen tuki Pirkko Mäkinen, asiantuntija Työturvallisuuskeskus TTK pirkko.makinen@ttk.fi 2.11.2017 Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki Työkyvyn hallinta tarkoittaa toimintatapoja,

Lisätiedot

7.5.2012/ LW, SK VARHAISEN TUEN MALLI. Varhaisen tuen mallin tarkoitus ja tavoitteet

7.5.2012/ LW, SK VARHAISEN TUEN MALLI. Varhaisen tuen mallin tarkoitus ja tavoitteet 7.5.2012/ LW, SK VARHAISEN TUEN MALLI Varhaisen tuen mallin tarkoitus ja tavoitteet Terveyden ja työkyvyn säilyminen ovat yksi työelämän suurimpia haasteita. Työkyky voidaan kuvata ihmisen voimavarojen

Lisätiedot

Hyvä ikä -työvälineet johtamisen tukena. 7.11.2006 Henry Foorumi Asiakaspäällikkö Maaret Ilmarinen

Hyvä ikä -työvälineet johtamisen tukena. 7.11.2006 Henry Foorumi Asiakaspäällikkö Maaret Ilmarinen Hyvä ikä -työvälineet johtamisen tukena 7.11.2006 Henry Foorumi Asiakaspäällikkö Maaret Ilmarinen Työvoimaa ja osaamista poistuu Vaje 250.000 työntekijää Nykyinen työvoima 2.300.000 15 v. Poistuneita 900.000

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Ammattiosaajan työkykypassi Vahvista työkykyäsi!

Ammattiosaajan työkykypassi Vahvista työkykyäsi! Ammattiosaajan työkykypassi Vahvista työkykyäsi! Keski-Pohjanmaan ammattiopisto Työkykypassi Jotain yleistä tekstiä työkykypassista? Suoritukset Liikunta (40 h) Terveys (40 h) Työvalmiudet (40 h) Kiinnostukset

Lisätiedot

VAARALLISTEN AINEIDEN KULJETUSTEN TURVALLISUUS ON ONNISTUMISEN SIVUTUOTE

VAARALLISTEN AINEIDEN KULJETUSTEN TURVALLISUUS ON ONNISTUMISEN SIVUTUOTE VAARALLISTEN AINEIDEN KULJETUSTEN TURVALLISUUS ON ONNISTUMISEN SIVUTUOTE 1 Case: Vantaan Energia Case: Vantaan Energia Oy Turvallisuushavainnot 2013 CASE: Vantaan energia Oy Kehitysprojektit 2013-14 Turvallisuustilastojen

Lisätiedot

Fokusprosessia ohjeet

Fokusprosessia ohjeet Fokusprosessia Ohjeet ennen Fokusprosessia Tulokset ovat nyt valmiit ja edessä on prosessin tärkein osa, nimittäin työilmapiirinne kohentaminen. Aivan ensimmäiseksi teidän tulisi keskustella tuloksista

Lisätiedot

Kemiönsaaren henkilöstöstrategia. Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx

Kemiönsaaren henkilöstöstrategia. Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx Kemiönsaaren henkilöstöstrategia Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx Sisältö 1. Lähtökohdat 2. Rekrytointi 3. Johtaminen ja alaistaidot 4. Työhyvinvointi 5. Osaaminen ja palkitseminen 6. Arviointi ja seuranta

Lisätiedot

Työfysioterapeutin toiminnan laadun arviointi

Työfysioterapeutin toiminnan laadun arviointi Ohjeistus: Taulukko on työväline oman työsi kehittämiseen hyvien käytäntöjen mukaiseksi. Tarkastele työtäsi oheisessa taulukossa kuvattujen toimintojen mukaan. Voit käyttää taulukkoa yksittäisen tai usean

Lisätiedot

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu Alustava liiketoimintasuunnitelma Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu 15.1.2013/LTPT1013 22.4.2013/EO1213 HM Miksi alustava LTS? Jäsennetään ja selvennetään aiotun yritystoiminnan kannattavuutta

Lisätiedot

Varhaisen tuen toimintamalli. Hyväksytty

Varhaisen tuen toimintamalli. Hyväksytty Varhaisen tuen toimintamalli Hyväksytty 2 Tavoitteet Varhaisen tuen mallin tavoitteena on sopia yhdessä menettelytavoista ja toimenpiteistä, joilla henkilöstön terveyteen ja työkykyyn voidaan kiinnittää

Lisätiedot

Merenkulkijan työ: Vaarojen ja haittojen tunnistaminen

Merenkulkijan työ: Vaarojen ja haittojen tunnistaminen OHJE OMA-ARVIOINTILOMAKKEEN KÄYTTÖÖN Merenkulkijan työ: Vaarojen ja haittojen tunnistaminen Tämä lomakksto on tarkoitettu jokaisen merenkulkijan itsensä täytettäväksi. Pyrkimyksenä on löytää työturvallisuuteen

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Tavoite Oppia menetelmä, jonka avulla työyhteisöt voivat yhdessä kehittää työkäytäntöjään. Milloin työkäytäntöjä kannattaa kehittää? Työkäytäntöjä

Lisätiedot

Åbo Akademi KEHITYSKESKUSTELU

Åbo Akademi KEHITYSKESKUSTELU Åbo Akademi KEHITYSKESKUSTELU Tämä lomake on kehityskeskustelua varten laadittu mallilomake, jota voidaan käyttää keskustelun sisällön jäsentämiseen ja joka auttaa keskittymään olennaisiin kysymyksiin.

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

Ikääntyvät työntekijät organisaatiomuutoksessa - ELDERS -projektin tuloksia

Ikääntyvät työntekijät organisaatiomuutoksessa - ELDERS -projektin tuloksia Ikääntyvät työntekijät organisaatiomuutoksessa - ELDERS -projektin tuloksia Krista Pahkin Organisatoriset innovaatiot ja johtaminen -tiimi ELDERS -projektin aineisto 1. Kirjallisuuskatsaus 2. HYVIS -aineiston

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Vaikuttavuutta työterveysyhteistyöllä vaikuttavan työterveysyhteistyön indikaattorit ja hyvät käytännöt (ESR )

Vaikuttavuutta työterveysyhteistyöllä vaikuttavan työterveysyhteistyön indikaattorit ja hyvät käytännöt (ESR ) Vaikuttavuutta työterveysyhteistyöllä vaikuttavan työterveysyhteistyön indikaattorit ja hyvät käytännöt (ESR 2015-2018) Yhtenä hankkeen tuotoksena syntyivät työterveysyhteistyön indikaattorit. ovat kuvailevia

Lisätiedot

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Omien taitojen tunnistaminen 3. Omista taidoista kertominen 4. Työnhaun viidakko 5. Miten ylläpitää motivaatiota? 6. Työntekijöiden terveisiä

Lisätiedot

Tiedonkulku ja vuorovaikutus

Tiedonkulku ja vuorovaikutus Tiedonkulku ja vuorovaikutus Työkyky Työn kehittävyys 5 3,20 3,18 4 3,59 3,62 3 3,58 3,12 2 Esimiestyö 3,43 3,32 3,38 1 4,05 397 3,97 4,00 3,23 3,25 3,55 369 3,69 3,60 Ergonomia 3,37 Optimaalinen kuormitus

Lisätiedot

Kodin siivous erityistilanteissa 20 osp. Ammattitaitovaatimukset. Opiskelija osaa

Kodin siivous erityistilanteissa 20 osp. Ammattitaitovaatimukset. Opiskelija osaa Kodin siivous erityistilanteissa 20 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija osaa suunnitella kodin siivouksen erityistilanteessa asiakaskohteessa tehdä kodin siivouksen erityistilanteessa asiakaskohteessa

Lisätiedot

Mitä Lean on? Lean5 Europe Oy Ltd

Mitä Lean on? Lean5 Europe Oy Ltd Mitä Lean on? Lean5 Europe Oy Ltd Tommi Elomaa MITÄ ON LEAN? 1. ARVO TEHDÄÄN VAIN SITÄ, MIKÄ TUOTTAA ARVOA ASIAKKAALLE. EI TEHDÄ MITÄÄN MUUTA. Leanin keskeinen ajatus on päinvastainen Tarkoitus ei ole

Lisätiedot

Tärinän riskit ja torjuminen työympäristössä - Työntekijälle

Tärinän riskit ja torjuminen työympäristössä - Työntekijälle Tärinän riskit ja torjuminen työympäristössä - Työntekijälle Tärinällä on vaikutusta! Tärinälle altistuminen on päivittäinen ja vakava uhka tuhansien suomalaisten työntekijöiden terveydelle Ajettavia koneita

Lisätiedot

Työsuojelun toimintaohjelma

Työsuojelun toimintaohjelma Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maatalousalueisiin Työsuojelun toimintaohjelma Luentopäivä 17.3.2010 Yrityspuisto Futuria Sirkka Malkki Työsuojelun toimintaohjelma Perustuu

Lisätiedot

Lisää tuottavuutta työkykyjohtamisella. Aamiaistilaisuus. 5.9.2014 Raahe. Tiina Kesti, palvelujohtaja Leena Keränen, kehittämispäällikkö

Lisää tuottavuutta työkykyjohtamisella. Aamiaistilaisuus. 5.9.2014 Raahe. Tiina Kesti, palvelujohtaja Leena Keränen, kehittämispäällikkö Lisää tuottavuutta työkykyjohtamisella Aamiaistilaisuus 5.9.2014 Raahe Tiina Kesti, palvelujohtaja Leena Keränen, kehittämispäällikkö Lisää tuottavuutta työkykyjohtamisella Raahe 5.9.2014 klo 8.00 9.00

Lisätiedot

Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto. RATUKE-seminaari , Kansallismuseo Tarmo Pipatti

Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto. RATUKE-seminaari , Kansallismuseo Tarmo Pipatti Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto RATUKE-seminaari 11.11.2010, Kansallismuseo Tarmo Pipatti Työturvallisuuskannanotto 2010-2015 :n hallitus asetti vuoden 2010 alussa tavoitteen, jonka mukaan

Lisätiedot

RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset

RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset RANUAN KUNNAN HENKILÖSTÖN Työhyvinvointikyselyn tulokset Yhteenveto vuosilta 2011, 201, 2015, 2016 ja 2017 toteutetuista kyselyistä Kunnanhallitus 7.5.2018 Yleistä kyselystä Ranuan työhyvinvointikyselyssä

Lisätiedot

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1 Vastausprosentti % 9 8 75 74 67 Kuntaliitto 4, n=2 Kuntaliitto 8, n=198 Kuntaliitto 11, n=2 Työterveyslaitos 1 Parempi Työyhteisö -Avainluvut 19 Työyhteisön kehittämisedellytykset 18 Työryhmän kehittämisaktiivisuus

Lisätiedot

HYVINVOINTI VAIKUTTAVUUS TUOTTAVUUSOHJELMA (LUONNOS) SISÄLLYSLUETTELO. 1. Johdanto. 2. Tavoitteet. 3. Kehittämiskohteet. 4. Organisaatio. 5.

HYVINVOINTI VAIKUTTAVUUS TUOTTAVUUSOHJELMA (LUONNOS) SISÄLLYSLUETTELO. 1. Johdanto. 2. Tavoitteet. 3. Kehittämiskohteet. 4. Organisaatio. 5. Toimitusjohtaja SUUNNITELMA 08.03.2012 HYVINVOINTI VAIKUTTAVUUS TUOTTAVUUSOHJELMA (LUONNOS) SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2. Tavoitteet 3. Kehittämiskohteet 4. Organisaatio 5. Toteutus 6. Aikataulu 7. Rahoitus

Lisätiedot

Perusasiat kuntoon Parempi työ

Perusasiat kuntoon Parempi työ Perusasiat kuntoon Parempi työ Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 2013 26.4.2013 Lahti Ylitarkastaja Jenny Rintala Työsuojelun vastuualue 1 Uutta psykososiaalisen kuormituksen valvonnassa Työn kuormituksen

Lisätiedot

Savonlinnan kaupunki 2013

Savonlinnan kaupunki 2013 Savonlinnan kaupunki 2013 Kuntasi työhyvinvointisyke Yleistä kyselystä Savonlinnan kaupungin työhyvinvointikyselyssä kartoitettiin organisaation palveluksessa olevien työntekijöiden työhyvinvointi ja siinä

Lisätiedot

SyFron Oy Tulustie 14 a, Helsinki

SyFron Oy Tulustie 14 a, Helsinki Milloin Kun hyvinvointikyselyt eivät vielä tuota parhaita mahdollisia tuloksia. Kun organisaatiolla on arvot, mutta ne eivät tunnu toteutuvan. Kun muutosprosessin onnistuminen halutaan varmistaa. Kun työkulttuuria

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Tavoitteet Tämän toimintamallin avulla opit määrittelemään kiireen. Työyhteisösi oppii tunnistamaan toistuvan, kuormittavan kiireen sekä etsimään sen syitä

Lisätiedot

2.6.2010. Eini Hyttinen, ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue eini.hyttinen@avi.fi

2.6.2010. Eini Hyttinen, ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue eini.hyttinen@avi.fi 2.6.2010 Eini Hyttinen, ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue eini.hyttinen@avi.fi TAUSTATEKIJÄT SEURAAMUKSET TYÖSUOJELUN HALLINTA TYÖOLOT KIELTEISET MYÖNTEISET TOIMINNAN

Lisätiedot

Aloitetoiminnalla voi olla monia tavoitteita

Aloitetoiminnalla voi olla monia tavoitteita Parikeskustelu 1. Miksi (tarkoitus)? 2. Miten arvioidaan toimivuutta (aloiteventti)? 3. Miten toimitaan (toimintamalli)? a) Ei niin hyviä tapoja? b) Hyviä tapoja? c) Askarruksia aloitetoiminnasta? Parikeskustelu

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Sisältö Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Mediaviestintä Kriisiviestintä Seuraviestintä sisäinen viestintä Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Hyvä sisäinen viestintä

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. KP Martimo: Työhyvinvoinnista. www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. KP Martimo: Työhyvinvoinnista. www.ttl.fi Hyvinvointia työstä KP Martimo: Työhyvinvoinnista 12.2.2014 Hyvinvointi työssä vai siitä huolimatta? Kari-Pekka Martimo, LT Johtava ylilääkäri Vaikuttava työterveyshuolto teemajohtaja KP Martimo: Työhyvinvoinnista

Lisätiedot

YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA. Työkyvyn edistämisen tuki. Heli Leino Ylilääkäri Työterveyshuollon erikoislääkäri

YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA. Työkyvyn edistämisen tuki. Heli Leino Ylilääkäri Työterveyshuollon erikoislääkäri YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA Työkyvyn edistämisen tuki Heli Leino Ylilääkäri Työterveyshuollon erikoislääkäri Suomalaisuus on arvokas asia! Meitä jokaista tarvitaan! Mitkä asiat vaikuttavat työkykyyn?

Lisätiedot

Puhtauspalvelussa toimiminen 15 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus

Puhtauspalvelussa toimiminen 15 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Puhtauspalvelussa toimiminen 15 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Näytön tehtävät: suunnittelee työtään yhteistyössä työyhteisön kanssa asiakaskohteen toiminnan, palvelukuvauksen ja työohjeiden

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus Kouvolan seudun ammattiopistossa

Työpaikkaohjaajakoulutus Kouvolan seudun ammattiopistossa Ideoita ohjauksen haasteisiin Työpaikkaohjaajakoulutus Kouvolan seudun ammattiopistossa Carry on - kärryllinen työkaluja ohjaukseen Työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa työpaikkaohjaajaa saattaa

Lisätiedot

JUANKOSKEN KAUPUNGIN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2014-2016

JUANKOSKEN KAUPUNGIN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2014-2016 1 JUANKOSKEN KAUPUNKI TYÖSUOJELU JUANKOSKEN KAUPUNGIN TYÖSUOJELUN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2014-2016 1. TOIMINTAOHJELMAN MERKITYS JA TAVOITE Juankosken kaupungin työsuojelun toimintasuunnitelman tarkoituksena

Lisätiedot

Ennakoiva työturvallisuuskulttuuri psykososiaalisen kuormituksen valvonnan näkökulmasta

Ennakoiva työturvallisuuskulttuuri psykososiaalisen kuormituksen valvonnan näkökulmasta Ennakoiva työturvallisuuskulttuuri psykososiaalisen kuormituksen valvonnan näkökulmasta Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2016 Työsuojelutarkastaja Päivi Laakso Työsuojelun vastuualue, ESAVI Työsuojelun

Lisätiedot

ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET

ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET Oulun kaupungin tavoitteet ja arvot 1. Olemme työyhteisössämme käyneet Oulun kaupunkistrategian läpi ja yhdessä pohtineet sitä, miten

Lisätiedot

Työkaarikeskustelu työhyvinvoinnin tukena

Työkaarikeskustelu työhyvinvoinnin tukena Hyvinvointia työstä Työkaarikeskustelu työhyvinvoinnin tukena Marjo Wallin, erikoistutkija 14.10.2016 Työterveyslaitos Marjo Wallin www.ttl.fi 2 Työhyvinvointi rakennetaan yhdessä Eri-ikäisten työkykyä

Lisätiedot

Henkilöstöriskien hallinta ja työterveysyhteistyö

Henkilöstöriskien hallinta ja työterveysyhteistyö Henkilöstöriskien hallinta ja työterveysyhteistyö Kari-Pekka Martimo Johtava työterveyslääkäri Henry ry, Tampere 9.2.2010 Esityksen sisältö Mihin työterveyshuoltoa tarvitaan? Työterveysyhteistyön edellytyksiä

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Suunnittelun välineet

Reilun Pelin työkalupakki: Suunnittelun välineet Reilun Pelin työkalupakki: Suunnittelun välineet Tavoitteet Tämä diaesitys kannustaa jäsentämään suunnitelmia toteuttamiskelpoisiksi. Välineiden käytön tavoitteena on luoda yhteinen näkemys etenemisestä

Lisätiedot

TERVETULOA TYÖPAJAAN! TYÖHYVINVOINTI SYNTYY ARJEN TEOILLA

TERVETULOA TYÖPAJAAN! TYÖHYVINVOINTI SYNTYY ARJEN TEOILLA TERVETULOA TYÖPAJAAN! TYÖHYVINVOINTI SYNTYY ARJEN TEOILLA 6.2.2019 TYÖPAJAN TAVOITTEENA ON - Pohtia hyvinvoivan työyhteisön kulmakiviä - Jakaa kokemuksia ja keinoja työhyvinvoinnin rakentamiseksi erityisesti

Lisätiedot

1 Lokakuu 2013. Mikä on työmaan esimiehen vastuu työturvallisuudessa 30.10.2013 Jukka Lintunen

1 Lokakuu 2013. Mikä on työmaan esimiehen vastuu työturvallisuudessa 30.10.2013 Jukka Lintunen 1 Mikä on työmaan esimiehen vastuu työturvallisuudessa 30.10.2013 Jukka Lintunen Työnantajan edustajana huolehtii, että nämä toteutuu Työnantajan on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan

Lisätiedot

JAKSAMISEN EVÄÄT. Pekka Pulkkinen, Vierumäen Liikunta- ja Terveysklinikan testauspäällikkö

JAKSAMISEN EVÄÄT. Pekka Pulkkinen, Vierumäen Liikunta- ja Terveysklinikan testauspäällikkö JAKSAMISEN EVÄÄT Pekka Pulkkinen, Vierumäen Liikunta- ja Terveysklinikan testauspäällikkö TYÖHYVINVOINTI JA TUOTTAVUUS (PLUS) Hyväkuntoinen henkilöstö Hyvä osaaminen, kehittämisinto Henkilöstön korkea

Lisätiedot

Työhyvinvointi yrityksesi elinvoima

Työhyvinvointi yrityksesi elinvoima Työhyvinvointi yrityksesi elinvoima Hyvinvoivat työntekijät tekevät työnsä hyvin Kun yrityksesi työntekijät kokevat työnsä mielekkääksi ja palkitsevaksi, he panostavat sen tekemiseen. Näet tuloksen osaamisena

Lisätiedot

Nolla tapaturmaa 2020. Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015. Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen

Nolla tapaturmaa 2020. Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015. Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen Nolla tapaturmaa 2020 Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015 Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen TAVOITTEENA NOLLA TAPATURMAA RAKENNUSTEOLLISUUDESSA 2020 Rakennusteollisuus RT ry:n hallitus asetti

Lisätiedot

Saada tietoa, kokeilla, osallistua, vaikuttaa ja valita. Löytää oma yksilöllinen työelämän polku

Saada tietoa, kokeilla, osallistua, vaikuttaa ja valita. Löytää oma yksilöllinen työelämän polku Saada tietoa, kokeilla, osallistua, vaikuttaa ja valita. Löytää oma yksilöllinen työelämän polku Milla Ryynänen, projektipäällikkö, Työelämän päämies projekti, Savon Vammaisasuntosäätiö 17.11.2015 TYÖELÄMÄN

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2011 Oulun yliopisto / Muut yliopistot

Työhyvinvointikysely 2011 Oulun yliopisto / Muut yliopistot Työhyvinvointikysely 2011 n yliopisto / Muut yliopistot Hyvinvointikysely Taustatiedot - Sukupuoli: Yksittäisiä vastaajia: 1215 100% 80% 60% 55% 60% 40% 45% 40% 20% 0% Nainen (KA: 1.452, Hajonta: 1.117)

Lisätiedot

EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005

EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005 EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005 Tuottavuutta ja hyvinvointia kannustavalla johtamisella Tuulikki Petäjäniemi Hyvä johtaminen on tuotannon johtamista sekä ihmisten osaamisen ja työyhteisöjen luotsaamista.

Lisätiedot

Suuntana parempi työelämä Työterveyshuolto työpaikan hyvinvoinnin tukena

Suuntana parempi työelämä Työterveyshuolto työpaikan hyvinvoinnin tukena Suuntana parempi työelämä Työterveyshuolto työpaikan hyvinvoinnin tukena, asiantuntija, FM Työelämäryhmän loppuraportti Työterveysyhteistyön kehittäminen Työnantajan, työterveyshuollon ja työntekijän tiivis

Lisätiedot

Uusi työ on täällä. Tulevaisuuden tekijät uusi työelämä. Kirsi Piha

Uusi työ on täällä. Tulevaisuuden tekijät uusi työelämä. Kirsi Piha Uusi työ on täällä Tulevaisuuden tekijät uusi työelämä Kirsi Piha Dialogin missiona on parempi työelämä Dialogi mahdollistaa vuoropuhelun työnantajien ja nykyisten ja tulevien työntekijöiden välillä luo

Lisätiedot

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015 REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ Tero Lausala, 24.9.2015 TYÖN MUUTOS JA MURROS TYÖPAIKOISTA TYÖTEHTÄVIIN: MONIMUOTOISET TAVAT TEHDÄ TYÖTÄ TYÖN TARJONNAN JA KYSYNNÄN KOHTAANTO-ONGELMA

Lisätiedot

Kyselyn yhteenveto. Työolobarometri (TOB) RKK Kyselyn vastaanottajia Kyselyn vastauksia Vastausprosentti. Laskennalliset ryhmät taulukossa

Kyselyn yhteenveto. Työolobarometri (TOB) RKK Kyselyn vastaanottajia Kyselyn vastauksia Vastausprosentti. Laskennalliset ryhmät taulukossa Hallitus 11.12.2013 LIITE 14 Kyselyn yhteenveto Kysely Työolobarometri (TOB) RKK 2013 Voimassa alkaen 10.4.2013 Voimassa asti 19.4.2013 Kyselyn vastaanottajia 937 Kyselyn vastauksia 528 Vastausprosentti

Lisätiedot

Työhyvinvointi on osa johtamista Kuntaseminaari. 29.11.2011 Hannu Tulensalo

Työhyvinvointi on osa johtamista Kuntaseminaari. 29.11.2011 Hannu Tulensalo Työhyvinvointi on osa johtamista Kuntaseminaari 29.11.2011 Hannu Tulensalo henkilöstöjohtaja 1 ASUKKAIDEN MENESTYMINEN Tarvetta vastaavat palvelut Asukkaiden omatoimisuus Vuorovaikutus TALOUS HALLINNASSA

Lisätiedot

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti Lääketeollisuus ry:n toimeksiannosta tutkimuksen suomalaisten

Lisätiedot

Ennakoiva esimiestyö - avain yrityksen menestymiseen ja ihmisten hyvinvointiin

Ennakoiva esimiestyö - avain yrityksen menestymiseen ja ihmisten hyvinvointiin Ennakoiva esimiestyö - avain yrityksen menestymiseen ja ihmisten hyvinvointiin Työkykyjohtamisen kehityspäällikkö Johanna Ahonen Työkykyjohtamisen kehityspäällikkö Mari Keränen Varmasti esimiehenä 6.6.2017

Lisätiedot

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Yhteistyötoimikunta 14.4.2014 Henkilöstöjaosto 12.5.2014 Kunnanhallitus 16.6.2014 Kunnanvaltuusto 22.9.2014 Mustasaaren kunnassa rima on korkealla. Haluamme

Lisätiedot

Varhainen tuki, VaTu. - Toimintamalli työkyvyn heiketessä

Varhainen tuki, VaTu. - Toimintamalli työkyvyn heiketessä Varhainen tuki, VaTu - Toimintamalli työkyvyn heiketessä Esityksen materiaali kerätty ja muokattu TyKen aineistosta: ver JPL 12.3.2013 Työturvallisuuslaki Lain tarkoituksena on parantaa työympäristöä ja

Lisätiedot

4.3.1 YRITYSTOIMINTA Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö:

4.3.1 YRITYSTOIMINTA Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö: 4.3.1 YRITYSTOIMINTA Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö: 1. Työprosessin hallinta Oman työn suunnittelu osallistuu yrityksen toiminnan suunnitteluun ja toimii ryhmän jäsenenä ottaa vastuun töistään

Lisätiedot

MOOC DIGITAL WORKPLACE. MODUULI 1: ITSENSÄ JOHTAMINEN VIDEO: MOD1_6: Tuottavuus

MOOC DIGITAL WORKPLACE. MODUULI 1: ITSENSÄ JOHTAMINEN VIDEO: MOD1_6: Tuottavuus MOOC DIGITAL WORKPLACE MODUULI 1: ITSENSÄ JOHTAMINEN VIDEO: MOD1_6: Tuottavuus Vuorosanat: tarkemmat tiedot kouluttajan vuorosanoista Näytön teksti: ideoita, kuvia jne. jotka tulevat näytölle kehotettaessa.

Lisätiedot

Työkaari kantaa - teknologiateollisuuden tulevaisuushanke

Työkaari kantaa - teknologiateollisuuden tulevaisuushanke Työkaari kantaa - teknologiateollisuuden tulevaisuushanke Työkaarikeskustelu ja Pomotsekki työhyvinvoinnin tukena Työkaarikeskustelu Työhyvinvointi rakennetaan yhdessä Eri-ikäisten työkykyä ja työssä onnistumista

Lisätiedot

Esityksen sisältö. Ideasta hankkeeksi. Kulttuurihankkeen suunnittelu 22.9.2015. Novgorod 2013 Marianne Möller 23.9.2013. Hankeidea

Esityksen sisältö. Ideasta hankkeeksi. Kulttuurihankkeen suunnittelu 22.9.2015. Novgorod 2013 Marianne Möller 23.9.2013. Hankeidea Ideasta hankkeeksi Kulttuurihankkeen suunnittelu Novgorod 2013 Marianne Möller 23.9.2013 Hankeidea Esityksen sisältö Hankesuunnitelma budjetti yhteistyösopimus Hankkeen toteuttaminen tavoitteet ja välitavoitteet

Lisätiedot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot ESIMIESTUTKIMUKSEN RAPORTTI Raportin tekijä ossi.aura@gmail.com www.ossiaura.com FIRMA OY 15.2.2019 Esimiestutkimus toteutettiin osana Työkaari kantaa - työhyvinvointia ja tuottavuutta hanketta. Kyselyyn

Lisätiedot

OPISKELUOPAS MALLI LAPIN YLIOPISTO, OIKEUSTIEDE

OPISKELUOPAS MALLI LAPIN YLIOPISTO, OIKEUSTIEDE OPISKELUOPAS MALLI LAPIN YLIOPISTO, OIKEUSTIEDE Sisältää vain alkuosan edellisvuosien materiaalista. OPISKELUTEKNIIKKA VASTAUSTEKNIIKKA AIKATAULUTUS Copyright Juristivalmennus 2014 Sisältö Oppaan tarkoitus...

Lisätiedot

Kaari-työhyvinvointikysely - esimiehen opas

Kaari-työhyvinvointikysely - esimiehen opas Kaari-työhyvinvointikysely - esimiehen opas Valmistaudu kyselyyn vinkkilista esimiehelle vinkkilista työyhteisölle Valmistaudu kyselyyn - vinkkilista esimiehelle Missä tilaisuudessa/palaverissa työyhteisönne

Lisätiedot

Yhteistoimintamenettely. Työvoiman vähentäminen Hotelli Cumulus Mikkeli 12.-13.2.2011 Tuula Sillanpää TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto

Yhteistoimintamenettely. Työvoiman vähentäminen Hotelli Cumulus Mikkeli 12.-13.2.2011 Tuula Sillanpää TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto Yhteistoimintamenettely Työvoiman vähentäminen Hotelli Cumulus Mikkeli 12.-13.2.2011 Tuula Sillanpää TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto Neuvotteluesitys (45 ) - Harkitaan irtisanomista, lomauttamista

Lisätiedot

KOKEILE KOUTSAUSTA! Ratkaisukeskeinen coaching-ohje

KOKEILE KOUTSAUSTA! Ratkaisukeskeinen coaching-ohje KOKEILE KOUTSAUSTA! Ratkaisukeskeinen coaching-ohje Miniopas Mitä koutsaus on? Coaching - tai suomalaisittain koutsaus - on tehokas työkalu. Se on tulostavoitteista ja konkreettiseen toimintaan tähtäävää.

Lisätiedot

Työhönpaluun tuki. Itella-konsernin työhyvinvointisäätiö PL 105, 00011 itella Y-tunnus: 2042735-1 www.tyohyvinvointisaatio.fi

Työhönpaluun tuki. Itella-konsernin työhyvinvointisäätiö PL 105, 00011 itella Y-tunnus: 2042735-1 www.tyohyvinvointisaatio.fi Työhönpaluun tuki Itella-konsernin työhyvinvointisäätiö PL 105, 00011 itella Y-tunnus: 2042735-1 www.tyohyvinvointisaatio.fi Paluun tuki - pitkän sairaspoissaolon jälkeen Onnistuneen työhön paluun edellytykset

Lisätiedot

Työhyvinvointi yksilö - yritys verkostot

Työhyvinvointi yksilö - yritys verkostot Työhyvinvointi yksilö - yritys verkostot Timo Makkonen Lappeenranta 18.1.2017 Hilkka Halla 29.9.2017 1 Sisältö Työhyvinvointi? Poissaolojen ja tuottamattoman työn hinta Mitä tehtävissä yrityksessä? Verkostot

Lisätiedot

Porvoon kaupunki 2011 Henkilöstökysely QPS 34+

Porvoon kaupunki 2011 Henkilöstökysely QPS 34+ 1,2 1 0,8 0,6 0,4 0,2 0 1 Porvoon kaupunki 2011 Henkilöstökysely QPS 34+ Porvoo 2011 - Borgå 2011 N = 1273 Sukupuoli 100 % 90 % 80 % 81 % 70 % 60 % 50 % 40 % 30 % 20 % 18 % 10 % 0 % mies nainen Ikäryhmä

Lisätiedot

Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake

Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake NOSACQ-FI-08 Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake Kyselylomakkeen tarkoitus on kartoittaa sinun käsityksesi työturvallisuudesta tällä työpaikalla. Vastauksiasi käsitellään tietokoneella ja

Lisätiedot

Työhyvinvointi vahvistuu ASLAK-kuntoutuksessa. Maija Tirkkonen ja Ulla Kinnunen Tampereen yliopiston psykologian laitos

Työhyvinvointi vahvistuu ASLAK-kuntoutuksessa. Maija Tirkkonen ja Ulla Kinnunen Tampereen yliopiston psykologian laitos Työhyvinvointi vahvistuu ASLAK-kuntoutuksessa Maija Tirkkonen ja Ulla Kinnunen Tampereen yliopiston psykologian laitos ASLAK ammatillisesti syvennetty lääketieteellinen kuntoutus Kohderyhmä: työntekijät,

Lisätiedot

TYÖHYVINVOINTIMYLLYT

TYÖHYVINVOINTIMYLLYT TYÖHYVINVOINTIKARTOITUS TYÖHYVINVOINTIMYLLYT STRATEGINEN TYÖHYVINVOINTI JOHTAMINEN TYÖSSÄ JAKSAMINEN KOGNITIIVINEN ERGONOMIA M i k s i h y v i n v o i n t i k a r t o i t u s? Yhä useampi yritys on huomannut

Lisätiedot

Työterveyspalvelukokonaisuudet Elonin yritysasiakkaille

Työterveyspalvelukokonaisuudet Elonin yritysasiakkaille Työterveyspalvelukokonaisuudet Elonin yritysasiakkaille Millainen työ, sellainen Terveystalo. Työterveystoiminnan perusta (lakisääteinen) Työterveysyhteistyö perustuu asiakkaan toimialan ja liiketoiminnan

Lisätiedot

UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET

UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET Tomi Grönfors THE GROENFORS METHOD 27/04/15 Brandfors Markkinointiosasto palveluna CHECK-LIST Hyvissä ajoin ennen aloittamista Ennen tapaamista Ensimmäisen

Lisätiedot

MERCURIA KAUPPIAITTEN KAUPPAOPPILAITOS MINÄ MERKONOMIOPISKELIJANA

MERCURIA KAUPPIAITTEN KAUPPAOPPILAITOS MINÄ MERKONOMIOPISKELIJANA MERCURIA KAUPPIAITTEN KAUPPAOPPILAITOS MINÄ MERKONOMIOPISKELIJANA Olli Opiskelija Raportti Helmikuu 2013 SISÄLLYS sivu 1 MINÄ JA OSAAMISENI 1.1 Henkilökuva 1.2 Vahvuuteni ja kehittämiskohteeni (lisää sivunumerot

Lisätiedot

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 kohtaa lapsen Välittää lapsista aidosti ja on töissä heitä varten Suhtautuu lapsiin ja heidän tunteisiinsa ja tarpeisiinsa empaattisesti On

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (6) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osasta ei anneta ammattiosaamisen näyttöä (kts. tutkinnon osan arvosanan muodostuminen) Näytön arviointi ja arvioijat: (kts. tutkinnon

Lisätiedot

Työohjeita esimiehille ja työntekijöille. - korvaava työ - työterveysneuvottelu

Työohjeita esimiehille ja työntekijöille. - korvaava työ - työterveysneuvottelu Työohjeita esimiehille ja työntekijöille - korvaava työ - työterveysneuvottelu Mitä tarkoittaa korvaava työ Korvaavalla työllä tarkoitetaan sitä, että työntekijä on sairauden tai tapaturman vuoksi estynyt

Lisätiedot

Tavoitteena nolla tapaturmaa 2020 seminaari. Työkyky ja terveysjohtaminen. Työhyvinvointiyksikön päällikkö Tarja Kostiainen

Tavoitteena nolla tapaturmaa 2020 seminaari. Työkyky ja terveysjohtaminen. Työhyvinvointiyksikön päällikkö Tarja Kostiainen Tavoitteena nolla tapaturmaa 2020 seminaari Työkyky ja terveysjohtaminen Työhyvinvointiyksikön päällikkö Tarja Kostiainen Mitä työkyky- ja terveysjohtaminen ovat Työkykyjohtaminen ja terveysjohtaminen

Lisätiedot

Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011

Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011 Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kohtalonyhteys 10.2.2011 17.2.2011 Hannele Waltari Mitä työhyvinvointi on? Työhyvinvointi tarkoittaa turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset

Lisätiedot

Lifeplus. Global Training System. Aloittaminen. Nimi: PIN-koodi: Sponsori: Ylempi Diamond-jäsen:

Lifeplus. Global Training System. Aloittaminen. Nimi: PIN-koodi: Sponsori: Ylempi Diamond-jäsen: Lifeplus Global Training System Aloittaminen Nimi: PIN-koodi: Sponsori: Ylempi Diamond-jäsen: Koulutuspyörä Tämän yksinkertaisen pyörän pitäisi antaa sinulle käsitys ensimmäisistä askeleista, joita voit

Lisätiedot

Kun nuori tulee töihin

Kun nuori tulee töihin Kun nuori tulee töihin Tämän oppaan tarkoituksena on toimia käsikirjana pk-yrityksen työllistäessä nuoren henkilön. Mukaan on koottu muistilista työnantajalle perehdytyksen tueksi. Vastaavasti mukana on

Lisätiedot

Muistitko soittaa asiakkaallesi?

Muistitko soittaa asiakkaallesi? webcrm Finland 1 webcrm Finland Muistitko soittaa asiakkaallesi? Riippumatta siitä, oletko myyntipäällikkö, markkinoija vai työskenteletkö HR tehtävissä, voit käyttää CRM ratkaisua erilaisiin tarpeisiin.

Lisätiedot

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa laajasti eriikäisten

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa laajasti eriikäisten Kasvun tukeminen ja ohjaus Sivu 1(13) Arvioinnin kohde Arviointikriteerit 1. Työprosessin hallinta Suunnitelmallinen työskentely Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot Tutkinnon suorittaja:

Lisätiedot

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta 7.9. ja 7.10. 2015 Timo Tapola Opintopsykologi Aalto-yliopisto LES Student services Yhteystieto: timo.tapola@aalto.fi Opiskelukyky http://www.opiskelukyky.fi/video-opiskelukyvysta/

Lisätiedot

OAJ:n Työolobarometrin tuloksia

OAJ:n Työolobarometrin tuloksia OAJ:n Työolobarometrin tuloksia 31.1.2014 OAJ:n Työolobarometrin perustiedot Kysely toteutettiin loka-marraskuussa 2013 Kyselyn vastaajia 1347 Opetusalan ammattijärjestön ja Finlands Svenska Lärarförbundin

Lisätiedot

YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA

YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA 1 YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA Työmarkkinat ovat murroksessa. Suomea varjostanut taantuma on jatkunut ennätyksellisen pitkään. Pk-yritysten merkitystä ei tule aliarvioida taantumasta

Lisätiedot