OHJEITA LAPIN YLIOPISTON SARJOIHIN KIRJOITTAVILLE. koskee vain yliopistopainossa painettavia julkaisuja ulkopuoliset painotalot antavat omat ohjeensa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OHJEITA LAPIN YLIOPISTON SARJOIHIN KIRJOITTAVILLE. koskee vain yliopistopainossa painettavia julkaisuja ulkopuoliset painotalot antavat omat ohjeensa."

Transkriptio

1 OHJEITA LAPIN YLIOPISTON SARJOIHIN KIRJOITTAVILLE koskee vain yliopistopainossa painettavia julkaisuja ulkopuoliset painotalot antavat omat ohjeensa. ohjeistoa täydennetään ja muokataan mahdollisimman hyvin eri osapuolia palvelevaksi, siksi palautetta otetaan mielihyvin vastaan Tuula Tervashonka Muista viedä julkaisusi (myös muualla painetut ja julkaistut) Latu julkaisutietokantaan!

2 SISÄLLYS 1 JULKAISUMENETTELY... 3 Painatuskustannukset... 3 ISSN ja ISBN-tunnukset... 3 Sarjanumerot JULKAISUN ULKOASU JA KIRJOITUSOHJEET... 3 Koko... 3 Kieli... 3 Kannet... 4 Kirjasintyyppi ja tekstipalstan koko... 4 Sivujen numerointi... 4 Otsikointi... 4 Tiivistelmä (abstract)... 5 Sisällys... 5 Yhteenveto (summary)... 5 Lähdeluettelo ja viitteet... 5 Liitteet... 6 Taulukot, graafit ja kuvat LÄHTEIDEN MERKINTÄ JA LÄHDELUETTELON LAADINTA... 6 Yleisperiaatteet... 6 Lähdeluettelon laatiminen TEKSTIN ULKOASU... 7 Koko B Koko A BIBLIOGRAFISET TIEDOT JAKELU... 9

3 1 JULKAISUMENETTELY Julkaisusarjaan hyväksyminen tapahtuu tiedekuntien ja laitosten omien käytäntöjen mukaisesti. Kun tieteellinen tutkimus on hyväksytty yliopiston, tiedekunnan tai laitoksen julkaisusarjaan, se painatetaan julkaisuksi tai voidaan julkaista myös tai yksinomaan elektronisessa muodossa. Tekijänoikeudet säilyvät kaikissa julkaisumuodoissa tekijällä, mutta niistä on hyvä sopia erikseen, erityisesti jos on kysymys tavanomaisesta poikkeavasta työstä. Lisäpainoksista on sovittava kirjoittajan kanssa. Lisää tekijänoikeuksista kirjaston tiedonhakuoppaassa, kohta 9 Tekijänoikeudet, osoitteessa Julkaisun toimittamisessa on eri tiedekunnilla ja laitoksilla erilaiset käytännöt. Kirjoittaja itse sopii työn painatuksesta tai julkaisemisesta ja sen kustannuksista tiedekunnan käytännön mukaisesti. Kirjoittaja vastaa koko työn oikoluvusta. Kirjoittaja muokkaa tai muokkauttaa itse käsikirjoituksensa ohjeiden mukaisesti ja toimittaa sen tiedekunnan julkaisuvastaavalle (ellei sellaista ole, suoraan painoon) hyvänä (Laser) paperitulosteena ja levykkeellä tai tiedostona PostScript- tai PDF -muodossa. Huolimatta siitä, missä muodossa valmis käsikirjoitus tulee, siitä otetaan vielä kirjamuotoinen vedos, joten on varattava aikaa vielä yhteen oikolukuun. Painatuskustannukset Kirjoittajat vastaavat pääosin itse painatuskustannuksista mm. ulkopuolisen rahoituksen turvin. Tiedekunnilla on kuitenkin erilaisia rahoituskäytäntöjä. ISSN- ja ISBN-tunnukset Työssä tulee olla julkaistavaksi jätettäessä ISBN- (International Standard Book Number) ja ISSN- (International Standard Serial Number) tunnusnumerot, elektronisella julkaisulla on oltava myös oma ISBN tunnuksensa (lisätietoja: ks. erillinen liite). Nämä tunnukset merkitään myös tiivistelmään (Abstract). Tunnukset saadaan yliopiston kirjastosta puh. (016-) Sarjan numero Työssä tulee olla sarjassa olevan julkaisun järjestysnumero. Järjestysnumero merkitään myös tiivistelmään. Järjestysnumeron saa samoin puh JULKAISUN ULKOASU JA KIRJOITUSOHJEET Koko Julkaisun koko on B5 tai A5 tiedekunnan ja laitoksen käytännön mukaan. Molemmissa tapauksissa sisäsivut kirjoitetaan A4-kokoon, joka painatusvaiheessa pienennetään lopulliseen kokoonsa. Kirjoittajan tulee huomioida pienennös erityisesti taulukoiden ja kuvioiden laadinnassa. Kieli Käytettävä kieli on yleensä suomi tai englanti. Kieliasun oikeellisuudesta vastaa kirjoittaja.

4 4 Kannet Kansina käytetään sarjalle hyväksyttyä kansimallia, joka mahdollistaa etukannessa kuvien, piirroksien yms. käytön. Varsinaista vakiopohjaa ei tällä hetkellä ole käytössä. Takakannessa on hyvä olla lyhyt esittelyteksti, sinne voidaan sijoittaa myös kuvia. On kuitenkin huomioitava, että takakannessa tulee olla ISBN ja ISSN -tunnukset. Kannen suunnittelussa on käytettävissä yliopiston graafikko. Kansiin pyritään tiettyjen samanlaisten elementtien lisäksi saamaan myös yksilöllisyyttä. Kirjoittajan oma visio kannesta nopeuttaa suunnittelua. Aikaa on varattava 1 kk suunnitteluun ja lisäksi 2 viikkoa painolle. Kannet painetaan kirjapainotyönä tai Docucolor-neliväritulosteena ja niistä otetaan värivedos. Väitöskirjojen kansien suunnittelusta ei veloiteta erikseen, ei myöskään muun yliopiston oman julkaisun kannen suunnittelusta. Ulkopuolista rahoitusta saavien projektien tms. suunnittelutyöstä peritään tuntiveloitus. Kansien suunnittelua tehdään myös yliopistopainossa. Paino laskuttaa kaikesta kannensuunnittelusta. Kirjasintyyppi ja tekstipalstan koko Perusmerkkilajina käytetään yleensä yliopiston graafisen ohjeistuksen mukaisesti Garamondia, ja näistä suositeltavin on Adobe Garamond. Myös Times New Romania voidaan käyttää, ellei Garamond ole saatavilla. Haluttaessa voidaan otsikkofonttina käyttää Trebuchetia tai Arialia. Tekstin pistekoko on 14 pt koossa B5 ja 16 pt koossa A5. Korostukset tehdään kursiivilla. Erityistapauksessa voidaan kursivoinnin lisäksi käyttää lihavointia, ei koskaan alleviivauksia. Riviväli on 1, oikea ja vasen marginaali ovat 3 cm, jolloin palstan leveys on 15 cm. Ylämarginaali on 3 cm (sivunumero 2 cm:iin) ja alamarginaali 2,5 cm. Koossa A5 ylä- ja alamarginaalit ovat 2 cm, vasen ja oikea 3 cm. Sivujen numerointi Sivunumerointi aletaan laskea nimiösivulta (sarjan nimi, numero, julkaisija, julkaisun nimi, paikka ja vuosi) ja jatkuu yhtäjaksoisena viimeiseen tekstiä sisältävään sivuun. Myös liite- ja hakemistosivut sisältyvät yhtäjaksoiseen sivunumerointiin. Ensimmäinen sivunumero merkitään näkyviin vasta pääotsikon jälkeiselle sivulle. Pääotsikkosivuille ja mahdollisille väliin jääville tyhjille sivuille sivunumeroa ei merkitä näkyviin. Sivujen numerot merkitään arabialaisin numeroin ilman pistettä ylös keskelle sivua. Eri tieteenaloilla on omat käytäntönsä sivunumeroinnissa ja siksi tieteenalakohtaiset vaatimukset on varmistettava. Otsikointi Otsikot aloitetaan vasemmasta marginaalista. Pääotsikko aloittaa aina uuden sivun. Pääotsikkonumeron eikä muidenkaan otsikkonumeroiden viimeisen numeron jälkeen merkitä pistettä. PÄÄOTSIKKO kirjoitetaan suurin kirjaimin, lihavoituna pistekoolla 14 kun kyseessä B 5 kokoinen julkaisu, A5 koossa

5 5 pistekoko on 16. Pääotsikko, jossa ei käytetä numerointia, voidaan myös keskittää. Alaotsikot kirjoitetaan pienin lihavoidun kirjaimin koossa B 5 pistekoolla 14 ja vastaavasti koossa A5 pistekoolla 16. Pääotsikon ja seuraavan alaotsikon jälkeen jätetään kaksi tyhjää rivinväliä ja sitä seuraavien alaotsikoiden jälkeen yksi tyhjä riviväli ennen tekstin alkamista. Otsikoiden ja kappaleiden teksti aloitetaan 1 cm sisennettynä. Otsikon jälkeinen ensimmäinen kappale aloitetaan kuitenkin vasemmasta reunasta, samoin taulukon, kuvion tai lainauksen jälkeinen kappale. Tiivistelmä (abstract) Tiivistelmä (abstract) palvelee tutkimustietojen välittämistä tietojärjestelmiin. Se selvittää lukijalle suppeassa muodossa julkaisun sisällön. Tiivistelmä laaditaan itsenäiseksi tekstiksi julkaisun sisällöstä niin, että se on ymmärrettävissä ilman alkuperäistä julkaisuakin. Tiivistelmä (abstract) kirjoitetaan sekä julkaisun kielellä että englanniksi. Tiivistelmän paikka on julkaisun nimiölehteä seuraavalla sivulla. Jos julkaisu koostuu artikkeleista, kirjoitetaan kustakin artikkelista tiivistelmä, joka sijoitetaan artikkelin otsikon jälkeen ennen tekstiä. Tiivistelmän loppuun merkitään hakusanat, yleensä 7 sanaa. Näistä sanoista ensimmäiset valitaan työn sisällönmukaisesti (tai nimestä, jos se kuvaa työn sisältöä), muiden valinnassa käytetään joko valmiita asiasanaluetteloita esim. Vesa verkkosanasto ( tai oman tieteenalan tesauruksia ja oman tieteenalan vapaata sanastoa. Lisätietoa tesauruksista mm. Suomen yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston tesaurusosoitteessa: Sisällys Sisällysluettelo voidaan luoda automaattisesti käyttäen ohjattua sisällysluettelotoimintoa, tai se laaditaan sarkaintoimintoa käyttäen sen jälkeen, kun muu teksti on puhtaaksikirjoitettu. Sisällysluettelo sijoitetaan julkaisun alkuun abstraktisivun ja esipuheen jälkeen. Luettelo kirjoitetaan käyttäen täyttömerkkinä pisteitä (...115) ennen numeroa. Otsikoksi merkitään SISÄLLYS. Yhteenveto (summary) Yleinen yhteenveto (summary) on tavallisesti tiivistelmää (abstract) laajempi selostus työn sisällöstä. Yhteenveto ei korvaa tiivistelmää. Suomenkielisessä tutkimuksessa yhteenveto kirjoitetaan jollakin kansainvälisellä kielellä (yleensä englanniksi) ja päinvastaisessa tapauksessa suomen kielellä. Yhteenveto sijoitetaan julkaisun loppuun ennen lähteitä. Pituus voi vaihdella; yleensä yhteenvedot ovat 2-10 sivun mittaisia. Ala- ja loppuviitteet Ala- tai loppuviitteinä voidaan merkitä huomautukset tai pitemmät kirjallisuusviitteet. Viitemerkinnöissä käytetään tekstin merkkilajia, koossa B 5 pistekokoa 12 ja riviväliä 0,85 ja koossa A5 pistekokoa 13, riviväli 0,9.

6 6 Liitteet Liitteet merkitään arabialaisin numeroin yhtäjaksoisesti tekstin jälkeen. Pieniä liitteitä voi sijoittaa useita samalle sivulle. Liitteiden liitteitä on vältettävä. Kirjoittajan on harkittava, mitä liitteitä hän julkaisuunsa liittää. Tutkimusmateriaali voidaan julkaista vain, jos siihen on erityistä syytä. Yhdistelmäväitöskirjoissa julkaisijan on hankittava artikkeleille uudelleenjulkaisu- tai myyntilupa. Liitteiden merkitsemistavoissa on eroavaisuuksia eri tieteenaloilla ja siksi ne on aina tarkistettava. Taulukot, graafit ja kuvat Taulukot, graafit ja kuvat numeroidaan arabialaisin numeroin yhtäjaksoisesti kukin omana numerosarjanaan. Numeron jälkeen ei merkitä pistettä. Taulukoiden ja kuvioiden selityksineen tulee olla ymmärrettävissä ilman varsinaisen tekstin lukemista. Sanat Taulukko (1 ) ja Kuvio (1 ) kirjoitetaan koossa B5 pistekoolla 12, A5 kokoisena pistekoko on 13. Selitystekstin pistekoko on vastaavasti 12/13 ja rivinväli 0,9 cm. Taulukon tulee olla enintään tekstin levyinen ja suunta horisontaalinen (portrait). Selitysteksti sijoitetaan taulukon yläpuolelle, kuvion selitysteksti taas kuvion alapuolelle. Sarakkeita ei eroteta toisistaan pystyviivoin eikä kehyksiä käytetä ellei luettavuus esim. taulukon suuren koon vuoksi siitä vaadi. Poikittaisen asettelun vaativan leveän taulukon paikka on liitteissä. Ennen taulukon nimeä jätetään yksi tyhjä rivinväli, samoin taulukon jälkeen ennen tekstiä, joka aloitetaan vasemmasta reunasta. Kuvion nimen jälkeen jätetään myös yksi tyhjä rivinväli ennen tekstiä, joka tässäkin aloitetaan vasemmasta reunasta. Jos samalle sivulle sijoitetaan useita taulukoita tai kuvioita on selkeyden vuoksi syytä jättää niiden väliin kaksi riviväliä. Jos taulukkoa joudutaan jatkamaan seuraavalle sivulle, kirjoitetaan sivun oikeaan alareunaan sulkuihin (jatkuu). Seuraavalle sivulle kirjoitetaan vasemmalle ylös taulukon numero ja sulkeisiin sama sana kuin edelliselle sivulle, esimerkiksi Taulukko 1 (jatkuu). Sivut on pyrittävä aina kirjoittamaan täyteen. Tekstissä olevat viittaukset kuvioihin ja taulukoihin tehdään numeroviittauksin, esimerkiksi (taulukko 2) tai (kuvio 3). Taulukot valmistetaan tekstinkäsittelyohjelman taulukkotyökalulla. Jos käsikirjoituksen taittaa joku muu kuin kirjoittaja itse, sijoitetaan taulukot, graafit ja kuvat kirjoituksen loppuun ja toimitetaan taittajalle kukin omana tiedostonaan. Tekstiin tulee tällöin olla merkittynä niiden sijoituspaikka ja materiaalin yksilöinti on oltava selkeä. Tarvittaessa on mukana oltava paperituloste, jossa kuviot ovat oikeilla paikoillaan. 3 LÄHTEIDEN MERKINTÄ JA LÄHDELUETTELON LAADINTA Yleisperiaatteet Jokaisesta lähteestä, johon tekstissä on viitattu, täytyy olla lähdeluettelossa tarpeelliset tiedot, samoin jokaisesta lähdeluettelossa mainitusta lähteestä tulee olla maininta tekstissä eli tekstissä ja lähdeluettelossa on oltava vastaavuus.

7 7 Lähdeluettelon laatiminen Lähdeluetteloon merkitään seuraavat asiat: 1 kirjoittajan sukunimi ja etunimen (tai etunimien) alkukirjain 2 painovuosi 3 teoksen tai kirjoituksen tarkka nimi ja osa; artikkeleista myös aikakauskirjan tai vastaavan nimi ja osa; sanomalehden artikkeleista myös lehden nimi ja päivämäärä 4 painos (ellei se ole ensimmäinen) 5 painopaikka (siinä muodossa kuin se on teoksessa) 6 kustantaja (niin lyhyesti kuin mahdollista) Lähteet merkitään sukunimen mukaan aakkosjärjestykseen. Saman tekijän samana vuonna ilmestyneet teokset tai artikkelit pannaan keskenään aakkosjärjestykseen ja erotetaan toisistaan ilmestymisvuoteen ilman välilyöntiä liitetyllä pienellä kirjaimella (esim. 1978a, 1978b). Lähteet translitteroidaan tarvittaessa. Eri tieteenaloilla on omat erityisvaatimuksensa lähdeluettelon laatimisessa. Ne on aina tarkistettava erikseen. Lähdeluettelon laadinnasta lisää kirjaston tiedonhakuoppaassa ks. kohta 8, Viittauskäytännöt osoitteessa Linkkejä elektroniseen viittaamiseen kirjaston sivuilla osoitteessa ja sieltä löytyy myös uusi RefWorks -viitteidenhallintaohjelma, jonka avulla voi järjestää ja luoda oman henkilökohtaisen online-viitetietokannan, muotoilla lähdeluettelon ja tekstin sisäiset viitteet automaattisesti monien eri säännöstöjen mukaan. Lisäksi sen avulla on mahdollista siirtää viitetietoja automaattisesti useista bibliografisista tietokannoista suoraan tai tekstitiedostoksi tallennuksen jälkeen omaan viitetietokantaan, kirjoittaa lähteen tiedot valmiille lomakkeelle ja sitä kautta tallentaa ne omaan tietokantaan sekä etsiä tallentamiaan viitteitä tekijän, kuvailutermin ja sarjajulkaisun nimen mukaan. 4 TEKSTIN ULKOASU Teksti aloitetaan aina parittomalta sivulta, pääotsikkosivu ilman sivunumeroa. Perusmerkkilajina käytetään yleensä yliopiston graafisen ohjeistuksen mukaisesti Garamondia (ei kuitenkaan ITC Garamond!), ja näistä suositeltavin on Adobe Garamond. Myös Times New Romania voidaan käyttää, erityisesti ellei Garamond ole saatavilla. Otsikkofonttina käytetään Trebuchetia tai, ellei sitä ole saatavilla, Arialia. Nämä fonttityypit ovat hyviä myös taulukko- ja kuvioteksteissä.

8 8 Koko B5 pistekoko PÄÄOTSIKOISSA 14 pt Alaotsikoissa 14 pt Muissa otsikoissa ja tekstissä 14 pt Sisällys- ja lähdeluetteloissa 13 tai 14 pt Lainauksissa 13 pt Taulukoissa ja sisennyksissä 12 pt Alaviitteissä 12 pt Riviväli tekstissä 1,0 taulukoissa ja sisennyksissä 0,9 alaviitteissä 0,85 Ylä- ja molemmat reunamarginaalit ovat 3 cm, alamarginaali 2,5 cm. Otsikot aloitetaan ylämarginaalista. Kappaleet erotetaan toisistaan 1 cm sisennyksellä. Korostukset tehdään kursiivilla. Koko A5 pistekoko PÄÄOTSIKOISSA 16 pt Alaotsikoissa 16 pt Muissa otsikoissa ja tekstissä 16 pt Lainauksissa ja lähdeluetteloissa 15 pt Sisällysluettelossa 14 pt Taulukoissa ja sisennyksissä 13 pt Alaviitteissä 13 pt Riviväli tekstissä 1,0 taulukoissa ja sisennyksissä 0,9 alaviitteissä 0,9 Ylä- ja alamarginaalit ovat 2 cm, vasen ja oikea 3 cm. Otsikot aloitetaan ylämarginaalista. Kappaleet erotetaan toisistaan 1 cm sisennyksellä. Korostukset tehdään kursiivilla. 5 JULKAISUN BIBLIOGRAFISET TIEDOT Bibliografiset tiedot julkaisuissa tulevat julkaisun nimiösivulle ja sen kääntöpuolelle sekä etu- ja takakanteen ja selkämykseen seuraavasti: nimiösivulle sarjan nimi ja numero tekijä(t) julkaisun nimi (päänimeke selvästi erottuvana) kustannuspaikka, julkaisuvuosi, kustantaja

9 9 nimiösivun kääntöpuolelle julkaisijan tiedot jakelutiedot/myyntitiedot painos copyright-tieto kirjapainomerkinnät ISBN ja ISSN etukanteen sarjan nimi ja numero tekijä(t) julkaisun nimi (päänimeke selvästi erottuvana) selkämykseen Lapin yliopiston logo sarjanumero julkaisun tekijä(t) ja nimi takakanteen yliopiston nimi ja logo ISBN ja ISSN. kustannuspaikka ja julkaisuvuosi 6 JAKELU Julkaisuista tulee toimittaa kirjastoon 5 kirjastokappaletta. Varsinaista vaihtotoimintaa on kirjastolla ainoastaan väitöskirjojen osalta. Kirjastoon toimitettava määrä tätä varten on 25 kpl ja määrään sisältyvät jo kirjastokappaleet. Viestinnälle toimitetaan 5 kappaletta kutakin julkaisua jaettavaksi lehdistölle tiedotuksen yhteydessä. Helsingin yliopiston vapaakappaletoimistoon lähetettävät julkaisut kuuluvat painon liiketoiminnan piiriin. Käytännössä asia on järjestetty Lapin yliopistossa niin, että paino lähettää nämä julkaisut kirjastoon, jossa ne työstetään edelleen lähetettäväksi.

Siun soten julkaisuja. Julkaisuohjeet

Siun soten julkaisuja. Julkaisuohjeet 2019 Siun soten julkaisuja Julkaisuohjeet 2(7) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Toimintaperiaatteet... 3 1.1 Sarjan nimi... 3 1.2 Sarjan sisältö... 3 1.3 Sarjan osat... 3 1.4 Käsikirjoituksen

Lisätiedot

8.1 Taulukot 8.2 Kuviot ja kuvat 8.3 Julkaisun rakennetta koskevat suositukset

8.1 Taulukot 8.2 Kuviot ja kuvat 8.3 Julkaisun rakennetta koskevat suositukset PKSHP JULKAISUOHJEET SISÄLLYSLUETTELO Toimintaperiaatteet Yleistä Kirjoitusohjeet o 1. Etukansi o 2. Nimiölehti o 3. Tekijämerkintä o 4. Kuvailulehti ja tiivistelmä o 5. Kirjallisuusluettelo ja -viitteet

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN JULKAISUJA. Julkaisuohjeet. Koonnut Pirkko Pussinen

POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN JULKAISUJA. Julkaisuohjeet. Koonnut Pirkko Pussinen POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN JULKAISUJA Julkaisuohjeet Koonnut Pirkko Pussinen Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Joensuu 2010 Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi.

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi. KIRJALLISEN TYÖN ULKOASU JA LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN Tämä ohje on tehty käytettäväksi kasvatustieteiden tiedekunnan opinnoissa tehtäviin kirjallisiin töihin. Töiden ohjaajilla voi kuitenkin olla omia toivomuksiaan

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA Liiketalous ja tietojenkäsittely Huittinen Liiketalous Taloushallinto 2005 1

Lisätiedot

Ohje tutkielman tekemiseen

Ohje tutkielman tekemiseen Sauvon koulukeskus 2011 Ohje tutkielman tekemiseen Aiheen valinta Etsi materiaalia Valitse itseäsi kiinnostava aihe. Sovi opettajan kanssa aiheen rajaus. Pyydä opettajalta tutkielmapassiin merkintä aiheen

Lisätiedot

Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla

Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla Jussi Maunuksela Jyväskylän yliopisto, Fysiikan laitos, PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto 17.3.2017 FYSA291&XYHM004 luentokalvosarja 6 1 Oppimistavoitteet

Lisätiedot

Acta-väitöskirjojen asetukset. Määritä ensin sivumääritykset ja sivunumerointi.

Acta-väitöskirjojen asetukset. Määritä ensin sivumääritykset ja sivunumerointi. Sisällys Acta-väitöskirjojen asetukset 2 Acta-väitöskirjojen tyylimäärittelyt 7 Acta-mallipohjan tyylien lataaminen 8 Kuviot, kuvat ja taulukot 9 Lähdeluettelon laatiminen 9 Väitöskirjan muuttaminen pdf:ksi

Lisätiedot

KANSILEHDEN MALLISIVU

KANSILEHDEN MALLISIVU Teknisiä ohjeita pro gradu -tutkielmalle Teologian osasto 12.11.2013 Tässä annettavat ohjeet ovat suosituksia. Viime kädessä seurataan tutkielman ohjaajan antamia ohjeita! Tutkielman kansilehdelle asetellaan

Lisätiedot

Ohjeita julkaisun tekijälle 2017 HSL viestintä

Ohjeita julkaisun tekijälle 2017 HSL viestintä Ohjeita julkaisun tekijälle 2017 HSL viestintä Sisällys 1. Johdanto...3 2. Ohjeita julkaisun tekijälle...4 3. Taittopohjat InDesign ja Word -muodoissa...4 4. Kannet...4 6. Sivujärjestys...5 6.1 Sisäkansi...5

Lisätiedot

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla)

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) T A M P E R E E N Y L I O P I S T O Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) Kasvatustieteiden yksikkö Kasvatustieteiden pro gradu -tutkielma NIMI NIMINEN

Lisätiedot

Ensin: kirjaudu kurssikansioon ja siirry siellä Luennot kansion Tutkielman perusrakenne ( ) sivulle FYSA291 luentokalvosarja 7 1

Ensin: kirjaudu kurssikansioon ja siirry siellä Luennot kansion Tutkielman perusrakenne ( ) sivulle FYSA291 luentokalvosarja 7 1 Ensin: kirjaudu kurssikansioon ja siirry siellä Luennot kansion Tutkielman perusrakenne ( ) sivulle. 3.11.2015 FYSA291 luentokalvosarja 7 1 Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla Jussi Maunuksela

Lisätiedot

1 Opinnäytetyön graafiset ohjeet. 2 Sivun asetukset. 3 Sivunumerointi. 4 Otsikot

1 Opinnäytetyön graafiset ohjeet. 2 Sivun asetukset. 3 Sivunumerointi. 4 Otsikot 1 1 Opinnäytetyön graafiset ohjeet Metropolia Ammattikorkeakoulun opinnäytetöissä noudatetaan seuraavia graafisia ohjeita. Graafiset ohjeet on tehty Metropolian opinnäytetyöryhmässä. Näiden graafisten

Lisätiedot

TEHTÄVÄN NIMI YHDELLE TAI USEAMMALLE RIVILLE FONTTIKOKO 24 Tarvittaessa alaotsikko fonttikoko 20

TEHTÄVÄN NIMI YHDELLE TAI USEAMMALLE RIVILLE FONTTIKOKO 24 Tarvittaessa alaotsikko fonttikoko 20 Etunimi Sukunimi fonttikoko 16 Ryhmätunnus TEHTÄVÄN NIMI YHDELLE TAI USEAMMALLE RIVILLE FONTTIKOKO 24 Tarvittaessa alaotsikko fonttikoko 20 Tehtävätyyppi Koulutusohjelma fonttikoko 16 Elokuu 2010 SISÄLTÖ

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Acta Universitatis Lappeenrantaensis -tutkimussarjan ohje. Sarja

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Acta Universitatis Lappeenrantaensis -tutkimussarjan ohje. Sarja LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO 25.9.2015 Acta Universitatis Lappeenrantaensis -tutkimussarjan ohje Sarja Tutkimussarja on tarkoitettu yliopiston toimialaan kuuluvan tieteellisen työn julkistamiseen.

Lisätiedot

Kirjoitusohje Oped-Exo - ejulkaisulle

Kirjoitusohje Oped-Exo - ejulkaisulle No. Kirjoitusohje Oped-Exo - ejulkaisulle projektiassistentti Reima Kallinen Oped-Exo hanke Julkaistu 08.11.2004 (Muokattu 16.11.2004) Kallinen, R. Kirjoitusohje Oped-Exo-julkaisulle Julkaistu 08.11.2004

Lisätiedot

1 YLEISTÄ. Lapin liitto. Graafinen ohjeisto

1 YLEISTÄ. Lapin liitto. Graafinen ohjeisto SISÄLLYS 1 YLEISTÄ... 1 Lapin liitto... 1 Graafinen ohjeisto... 1 2 VAAKUNA JA LOGO... 2 2.1 Lapin maakuntavaakuna... 2 2.2 Logo... 4 2.3 Vaakuna ja logo yhteisenä tunnuksena... 5 2.4 Muut tunnukset...

Lisätiedot

1. Yleiset periaatteet ja julkaisutiedot 2

1. Yleiset periaatteet ja julkaisutiedot 2 Työsuojelurahasto Ohje 1 Työsuojelurahaston rahoittamien hankkeiden PAINETUT JA VERKOSSA JULKAISTAVAT LOPPURAPORTIT Sisältö sivu 1. Yleiset periaatteet ja julkaisutiedot 2 1.1. Yleiset periaatteet. 2 1.2.

Lisätiedot

LUT Scientific and Expertise Publications Raportit ja selvitykset Reports, ISSN-L , ISSN

LUT Scientific and Expertise Publications Raportit ja selvitykset Reports, ISSN-L , ISSN Julkaisulautakunta 1.8.2013 julkaisusarjojen ohje Julkaisusarja jakaantuu julkaisun sisällön mukaisesti kolmeen alasarjaan, joilla on oma ISSN-numeronsa ja ISSN-L-numeronsa. ISSN-L numero kertoo, että

Lisätiedot

Mallipohja toimii parhaiten, jos aloitat kirjoittamisen suoraan pohjaan.

Mallipohja toimii parhaiten, jos aloitat kirjoittamisen suoraan pohjaan. Sisällys Yleistä 2 Tekstin kirjoittaminen suoraan mallipohjaan 3 Tekstin kopioiminen ja sijoittaminen mallipohjaan 3 Acta-mallipohjien tyylit ja käyttö 4 Kuviot, kuvat ja taulukot 5 Lähdeluettelon laatiminen

Lisätiedot

1 TUTKIELMAN TEON VAIHEET

1 TUTKIELMAN TEON VAIHEET Tutkielman teko-ohjeet, Rautavaaran lukio 2016 1 TUTKIELMAN TEON VAIHEET 1.1 Aiheen valinta 1.2 Tutustuminen Kokoa, mitä tiedät ennestään ( piirrä, kirjoita... ) Listaa ylös kysymyksiä aiheesta Lue aiheesta

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE Liiketalouden koulutusala HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE

HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE Liiketalouden koulutusala HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE Liiketalouden koulutusala HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE SISÄLTÖ 1 HARJOITTELURAPORTIN RAKENNE JA ULKOASU.. 3 1.1 Rakenne. 3 1.2 Ulkoasu 3 2 HARJOITTELUKERTOMUS.. 4

Lisätiedot

Artikkelit pyydetään lähettämään X.X.201X mennessä osoitteella: toimittajan sähköpostiosoite

Artikkelit pyydetään lähettämään X.X.201X mennessä osoitteella: toimittajan sähköpostiosoite OHJEITA AFinLA:N VUOSIKIRJAAN KIRJOITTAVALLE Toivomme sinun ottavan seuraavat asiat huomioon tekstiä laatiessasi. Julkaisuprosessi on seuraava. Ensimmäisessä vaiheessa pyydämme artikkelisi sähköisenä versiona,

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE

HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE Tekniikan toimiala HARJOITTELURAPORTIN KIRJOITUSOHJE 7/2010 jn SISÄLTÖ 1 HARJOITTELURAPORTIN RAKENNE JA ULKOASU.. 3 1.1 Rakenne. 3 1.2 Ulkoasu 3 2 HARJOITTELUKERTOMUS..

Lisätiedot

OHJEITA TUTKIELMAN KIRJOITTAJILLE

OHJEITA TUTKIELMAN KIRJOITTAJILLE JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Kasvatustieteiden laitos Kasvatustiede ja aikuiskasvatustiede 1.9.2007 päivitetty versio. Tutkimuksenteon tarkat ohjeet löytyvät teoksesta Hirsjärvi, S., Remes, P. & Sajavaara P. 2007.

Lisätiedot

(Kirjoittajatiedot lisätään hyväksyttyyn artikkeliin, ei arvioitavaksi lähetettävään käsikirjoitukseen)

(Kirjoittajatiedot lisätään hyväksyttyyn artikkeliin, ei arvioitavaksi lähetettävään käsikirjoitukseen) HOITOTIEDE-LEHTI Artikkelin mallipohja ja kirjoitusohjeet (Päivitetty 6.1.2016) Yleiset artikkelin asetukset ja ohjeet: Käsikirjoituksen pituus: korkeintaan 4000 sanaa sisältäen tiivistelmän, tekstisivut,

Lisätiedot

Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen

Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen Marja Silenti FM, Timo Lenkkeri LK, DI Opiskelijanumero: 12345678 Helsinki 18.11.2005, viimeksi päivitetty 31.05.2011, 17.12.2012 Tutkimussuunnitelma Ohjaaja:

Lisätiedot

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) RAPORTIN TMS. PITKÄN ASIAKIRJAN TEKEMINEN WORD:LLÄ Raportin reunukset ja sarkaimet Raportin kirjoittaminen Laita reunukset: Page Layout, Margins (Sivun asettelu,

Lisätiedot

Word ohje Word2010. Jari Laru, yliopisto-opettaja. Asko Pekkarinen, lehtori

Word ohje Word2010. Jari Laru, yliopisto-opettaja. Asko Pekkarinen, lehtori Word ohje Word2010 Jari Laru, yliopisto-opettaja Asko Pekkarinen, lehtori Kasvatustieteiden tiedekunta, Oulun yliopisto, 2012 Sisällys Sivuasetukset... 1 Marginaalit... 1 Osion luominen sisällysluetteloa

Lisätiedot

Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi)

Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi) Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi) Copyright 2004 2010, Kielijelppi Palvelun tekijänoikeuksia suojaa Creative Commons -lisenssi Lähdeviitteiden merkitsemiseksi on olemassa useita tapoja. Viitteet voidaan

Lisätiedot

RINNAKKAISTALLENNUSOHJE

RINNAKKAISTALLENNUSOHJE RINNAKKAISTALLENNUSOHJE Syöttölomakkeeseen pääsee osoitteesta: submissions.theseus.fi => Tallenna julkaisu Pakollisten täytettävien kenttien otsikot on lihavoitu ja niiden edessä on punainen tähti * HUOM!

Lisätiedot

Väitöskirjan julkaiseminen Acta Universitatis Ouluensis sarjassa

Väitöskirjan julkaiseminen Acta Universitatis Ouluensis sarjassa Väitöskirjan julkaiseminen Acta Universitatis Ouluensis sarjassa 3.9.2014 Olli Vuolteenaho Fysiologian laitos, Oulun yliopisto 2 Acta Universitatis Ouluensis -sarja Actaa toimittaa Oulun yliopiston julkaisutoimikunta

Lisätiedot

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015 MUOTOSEIKKOJA Mitä asetuksia käytän? Tyypillisimpiä fontteja ovat Times New Roman (fonttikoko 12) tai Arial (fonttikoko 11). Käytä riviväliä 1,5, jotta asettelu on selkeä ja teksti on myös tältä osin helppolukuista.

Lisätiedot

Opinnäytetyön ulkoasu

Opinnäytetyön ulkoasu Opinnäytetyön ulkoasu Antti Leino Tampereen yliopisto Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Suomen kielen tutkinto-ohjelma Tutkielmaohje Syyskuu 2012 Tampereen yliopisto Suomen kielen tutkinto-ohjelma

Lisätiedot

Työn osat 5-9 muodostavat varsinaisen sisällön.

Työn osat 5-9 muodostavat varsinaisen sisällön. 5 Projektityö onkin hyvä suunnitella siten, että työ on mielekkäästi jaettavissa osiin kandidaatintöiden kirjoittamista ajatellen. Projektityön yhteydessä tehtävien kandidaatintöiden arvostelua ja muotoseikkoja

Lisätiedot

OHJEITA YLIOPISTOSARJOJEN KIRJOITTAJILLE PEKKA OLSBO & MARJA-LEENA TYNKKYNEN

OHJEITA YLIOPISTOSARJOJEN KIRJOITTAJILLE PEKKA OLSBO & MARJA-LEENA TYNKKYNEN OHJEITA YLIOPISTOSARJOJEN KIRJOITTAJILLE PEKKA OLSBO & MARJA-LEENA TYNKKYNEN JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIRJASTO JULKAISUYKSIKKÖ 2003 URN:NBN:fi-fe20031724 Versio 0.9 3.10.2003 OHJEITA YLIOPISTOSARJOJEN KIRJOITTAJILLE

Lisätiedot

RINNAKKAISTALLENNUSOHJE

RINNAKKAISTALLENNUSOHJE RINNAKKAISTALLENNUSOHJE Syöttölomakkeeseen pääsee osoitteesta: submissions.theseus.fi => Tallenna julkaisu Pakollisten täytettävien kenttien otsikot on lihavoitu ja niiden edessä on punainen tähti * Huom!

Lisätiedot

Tämä dokumentti on tehty pohjaan Muistiopohja_logolla.ott

Tämä dokumentti on tehty pohjaan Muistiopohja_logolla.ott Muistio 1 (5) Asiakirjapohjien dokumentaatio Asiakirjapohjien tiedostot Tämä dokumentti kuvaa joukon SFS 2487 -standardin mukaisia OpenOfficeasiakirjapohjia. Pohjat on laatinut Martti Karjalainen oikeusministeriön

Lisätiedot

Anne-Mari Näsi 12.2.2010 PIKAOHJEITA OPINNÄYTETYÖN RAPORTTIPOHJAN LAATIMISEEN (WORD 2007)

Anne-Mari Näsi 12.2.2010 PIKAOHJEITA OPINNÄYTETYÖN RAPORTTIPOHJAN LAATIMISEEN (WORD 2007) Anne-Mari Näsi 12.2.2010 PIKAOHJEITA OPINNÄYTETYÖN RAPORTTIPOHJAN LAATIMISEEN (WORD 2007) ALUKSI ATK-ohjeet on laadittu Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston Perhon yksikön opinnäytetyön raporttipohjan laatimisen

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto. Päivitetty tammikuussa 2015

Graafinen ohjeisto. Päivitetty tammikuussa 2015 Graafinen ohjeisto Päivitetty tammikuussa 2015 Sisällys Sisällys Esipuhe Liikemerkki ja logo Värit korteille ja kirjepohjalle Typografia Fontit korteille ja kirjepohjalle Kirje- ja esityspohja Käyntikorttipohjat

Lisätiedot

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki.

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Asiakirjan valmistelu Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Tarkista, ettei dokumentissa ole peräkkäisiä

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

Tutkielman kirjoittaminen. Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi

Tutkielman kirjoittaminen. Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi Tutkielman kirjoittaminen Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi Jaana Ristimäki YH7 Global Citizenship Espoon yhteislyseon lukio 2014 Sisällysluettelo 1 Tutkielman aloittaminen ja disposition laatiminen

Lisätiedot

Kouvolan iltalukio. Tutkielmakäytänteet. 27.10.2009 Päivi Hänninen

Kouvolan iltalukio. Tutkielmakäytänteet. 27.10.2009 Päivi Hänninen Kouvolan iltalukio Tutkielmakäytänteet Tutkielman osat 1. Kansilehti 2. (Tiivistelmä) 3. Sisällysluettelo 4. Käsittelyosa 5. Lähdeluettelo 6. Liitteet Sisällysluettelo Tutkielman luvut ja sivut numeroidaan.

Lisätiedot

Ohjeita AFinLAn vuosikirjaan 2016 kirjoittaville. Artikkeli

Ohjeita AFinLAn vuosikirjaan 2016 kirjoittaville. Artikkeli Ohjeita AFinLAn vuosikirjaan 2016 kirjoittaville Artikkeli Artikkelin pituus on 15 sivua (n. 4000 5000 sanaa) sisältäen tiivistelmän. Kirjallisuusluettelo ja liitteet eivät sisälly tähän enimmäispituuteen.

Lisätiedot

PSYKOLOGIAN ARTIKKELI- JA MONOGRAFIAVÄITÖSKIRJOJEN RAKENNE MUISTILISTAA VÄITÖSKIRJOJEN OHJAAJILLE JA OHJATTAVILLE

PSYKOLOGIAN ARTIKKELI- JA MONOGRAFIAVÄITÖSKIRJOJEN RAKENNE MUISTILISTAA VÄITÖSKIRJOJEN OHJAAJILLE JA OHJATTAVILLE PSYKOLOGIAN ARTIKKELI- JA MONOGRAFIAVÄITÖSKIRJOJEN RAKENNE MUISTILISTAA VÄITÖSKIRJOJEN OHJAAJILLE JA OHJATTAVILLE TYÖN TARKASTUKSEN JA PAINATUKSEN ETENEMINEN Timo Suutama 8.10.2014 Artikkeliväitöskirjan

Lisätiedot

Yliopisto suosittaa painetun julkaisun rinnalla julkaisua laitettavaksi myös LUTPubjulkaisuarkistoon.

Yliopisto suosittaa painetun julkaisun rinnalla julkaisua laitettavaksi myös LUTPubjulkaisuarkistoon. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Julkaisulautakunta 11.10.2012 Tutkimussarjaa koskeva ohje Sarja Tutkimussarja on nimeltään Acta Universitatis Lappeenrantaensis. Tutkimussarja on tarkoitettu yliopiston

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

Laatijaorganisaatio Asiakirjatyyppi Sivunumero

Laatijaorganisaatio Asiakirjatyyppi Sivunumero Lähettävä organisaatio Asiakirjamalli 2 1 (5) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Asiakirjojen kirjoittaminen Asiakirjan tunnistetietoja ovat lähettäjä, asiakirjaa ja vastaanottajaa koskevat tiedot. Lähettäjän ja

Lisätiedot

Käsikirjoituksesta kirjaksi

Käsikirjoituksesta kirjaksi Käsikirjoituksesta kirjaksi Tekijänoikeudet ja julkaisuluvat Kirjoittajan ja toimitetun teoksen toimittajan tulee varmistaa käsikirjoituksessa olevien lainauksien, kuvien, käännösten jne. tekijänoikeudet,

Lisätiedot

TEKSTI JA TYPOGRAFIA LEHDESSÄ. Johdanto Arja Karhumaa

TEKSTI JA TYPOGRAFIA LEHDESSÄ. Johdanto Arja Karhumaa TEKSTI JA TYPOGRAFIA LEHDESSÄ Johdanto Arja Karhumaa TYPOGRAFIA LEHDESSÄ Kaikkein tärkein identiteetin, genren ja visuaalisen luonteen ilmaisija Monta tehtävää: 1. Kerronta Typografian tärkein tehtävä:

Lisätiedot

Johtokunta 2.11.2009 155. Graafinen ohjeistus

Johtokunta 2.11.2009 155. Graafinen ohjeistus Johtokunta 2.11.2009 155 Graafinen ohjeistus Sisällys: 1. Käyttäjälle 3 2. Liikelaitoskuntayhtymän logo ja sen käyttö 4 3. Graafisen ilmeen perusvärit 6 4. Kirjasimet ja tekstityypit 7 5. Liikelaitoskuntayhtymän

Lisätiedot

OHJEITA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSARJOJEN KIRJOITTAJILLE PEKKA OLSBO & SINI RAINIVAARA

OHJEITA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSARJOJEN KIRJOITTAJILLE PEKKA OLSBO & SINI RAINIVAARA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIRJASTON JULKAISUJA 45 Pekka Olsbo & Sini Rainivaara OHJEITA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSARJOJEN KIRJOITTAJILLE JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO OHJEITA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSARJOJEN KIRJOITTAJILLE

Lisätiedot

1 LOGO JA SEN KÄYTTÖ 1.1 LOGO JA TURVA-ALUE VÄRILLINEN LOGO LOGO VÄRILLISELLÄ POHJALLA MUSTA LOGO 7 1.

1 LOGO JA SEN KÄYTTÖ 1.1 LOGO JA TURVA-ALUE VÄRILLINEN LOGO LOGO VÄRILLISELLÄ POHJALLA MUSTA LOGO 7 1. 1 LOGO JA SEN KÄYTTÖ 1.1 LOGO JA TURVA-ALUE 4 1.2 VÄRILLINEN LOGO 5 1.3 LOGO VÄRILLISELLÄ POHJALLA 6 1.4 MUSTA LOGO 7 1.5 EI NÄIN 8 3 1.1 Logo ja turva-alue neste jacobsin logo Neste Jacobsin uusi tekstilogo

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO. Väitöskirja kuosiin. IT-palvelut Kirjasto

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO. Väitöskirja kuosiin. IT-palvelut Kirjasto Väitöskirja kuosiin IT-palvelut soile.vaananen@jyu.fi Kirjasto liisa.halttunen@jyu.fi Koulutuksen kulku Word-väitöskirjamallipohja (Soile) miten saat mallipohjan käyttöön miten mallipohja toimii kirjoitusprosessin

Lisätiedot

- Fontti: Times New Roman, 12 - Riviväli 1,5, välitys ennen ja jälkeen 0 - Kirjoituksen kappaleet erotetaan toisistaan tyhjällä rivillä

- Fontti: Times New Roman, 12 - Riviväli 1,5, välitys ennen ja jälkeen 0 - Kirjoituksen kappaleet erotetaan toisistaan tyhjällä rivillä BUSINESS LAW FORUM 2013 KIRJOITUSOHJEET 1. Kirjoitukset tulee jättää teoksen toimituskunnalle sähköpostitse viimeistään perjantaina 12.4.2013. Käytä mieluiten Word -97 ohjelmaa tai tätä uudempaa versiota

Lisätiedot

KIRJALLISEN TYÖN OHJEET

KIRJALLISEN TYÖN OHJEET KIRJALLISEN TYÖN OHJEET Tiina Tomera, STAP xx Oppimispäiväkirja Hoito- ja huolenpito opettaja : Maija Mietteliäs SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 KIRJALLISTEN TÖIDEN RAKENNE JA ULKOASU... 3 2.1 Kansilehti...

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN JULKAISUSARJA

POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN JULKAISUSARJA Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin julkaisuja Publication Series of the Northern Ostrobothnia Hospital District 1/2017 POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN JULKAISUSARJA toimintaperiaatteet ohjeet

Lisätiedot

KESKI SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN JULKAISUSARJAN KIRJOITUSOPAS

KESKI SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN JULKAISUSARJAN KIRJOITUSOPAS Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ohjeen pohjalta muokanneet Aila Ruokokoski ja Kirsi Pylvänäinen KESKI SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN JULKAISUSARJAN KIRJOITUSOPAS 1 Keski Suomen sairaanhoitopiirin julkaisusarjan

Lisätiedot

Julkaisun tunnisteen ja saatavuustietojen alue sisältää julkaisun tunnisteen, avainnimekkeen sekä saatavuustiedot. Elementit on määritelty sanastossa.

Julkaisun tunnisteen ja saatavuustietojen alue sisältää julkaisun tunnisteen, avainnimekkeen sekä saatavuustiedot. Elementit on määritelty sanastossa. TÄMÄ ON LUONNOS: KYSY JA KOMMENTOI! 8. JULKAISUN TUNNISTEEN JA SAATAVUUSTIETOJEN ALUE Johdantohuomautus Julkaisun tunnisteen ja saatavuustietojen alue sisältää julkaisun tunnisteen, avainnimekkeen sekä

Lisätiedot

ViNOn graafinen ohjeisto, alpha 22.1.2013

ViNOn graafinen ohjeisto, alpha 22.1.2013 ViNOn graafinen ohjeisto, alpha 22.1.2013 Johdanto Graafiset ohjeistot ovat viestinnän alan yleinen käytäntö. Kaikessa järjestöviestinnässä käytetään organisaatiokohtaisia graafisia ohjeistuksia, jotta

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

JOHTAMISEN JA SOTILASPEDAGOGIIKAN LAITOKSEN JULKAISUOHJEITA

JOHTAMISEN JA SOTILASPEDAGOGIIKAN LAITOKSEN JULKAISUOHJEITA Maanpuolustuskorkeakoulu SOTILASJOHTAMINEN JA SOTILASPEDAGOGIIKKA IHMINEN SOTILAS SOTILUUS EETTISYYS TOIMINTAKYKY JOHTAMISEN JA SOTILASPEDAGOGIIKAN LAITOKSEN JULKAISUOHJEITA Torsti Sirén (toim.) Johtamisen

Lisätiedot

Matematiikan kirjoittamisesta

Matematiikan kirjoittamisesta Matematiikan kirjoittamisesta Asiasisältö Tärkeintä kaikessa on, että kaiken minkä kirjoitat, niin myös itse ymmärrät. Toisin sanoen asiasisällön on vastattava lukijan pohjatietoja. Tekstin täytyy olla

Lisätiedot

LYHYT OHJEISTUS TUTKIELMAESSEESEEN

LYHYT OHJEISTUS TUTKIELMAESSEESEEN Päivi Auno LYHYT OHJEISTUS TUTKIELMAESSEESEEN Kajaanin Ammattikorkeakoulu Ohjaava opettaja Ajankohta Opintojakso SISÄLLYS (esimerkki) 1 JOHDANTO 2 TEORIATAUSTA SISÄLTÖÄ KUVAAVA OTSIKKO 2.1 Alaotsikko 2.2

Lisätiedot

Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen

Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen Marja Silenti FM, Timo Lenkkeri LK, DI Opiskelijanumero: 12345678 Helsinki 18.11.2005, viimeksi päivitetty 31.05.2011 Tutkimussuunnitelma Ohjaaja: HELSINGIN

Lisätiedot

KAPPALEMUOTOILUT. Word Kappalemuotoilut

KAPPALEMUOTOILUT. Word Kappalemuotoilut Word 2013 Kappalemuotoilut KAPPALEMUOTOILUT KAPPALEMUOTOILUT... 1 Tekstin tasaaminen... 1 Sisentäminen... 1 Koko kappaleen sisentäminen... 2 Sisennyksen poistaminen... 2 Riippuva sisennys (sivuotsikko)...

Lisätiedot

1/2016 GRAAFINEN OHJEISTO

1/2016 GRAAFINEN OHJEISTO GRAAFINEN OHJEISTO 1.1.2016 1 Sisällys 1. Tunnus... 4 2. Värit... 5 3. Suoja-alue... 6 4. Typografia... 6 5. Käyntikortti... 7 6. Lomakkeisto... 8 7. Kirjekuoret... 9 8. PowerPoint... 10 9. Ilmoittelu...

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN JULKAISUSARJA

POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN JULKAISUSARJA Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin julkaisuja Publication Series of the Northern Ostrobothnia Hospital District 1/2011 POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN JULKAISUSARJA toimintaperiaatteet ohjeet

Lisätiedot

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10 Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta Standardiasiakirjan asettelut Microsoft Word 2007 ja 2010 versioissa Word ohjelman oletusasetukset ovat sellaiset, että suomalaisen

Lisätiedot

Suomen virallisen tilaston neuvottelukunta

Suomen virallisen tilaston neuvottelukunta 1(8) Suomen virallisen tilaston julkaisuohje 1. Julkaiseminen Suomen virallinen tilasto (SVT) on tilastojen järjestelmä, johon on koottu keskeinen ja laadukas osa Suomen yhteiskuntatilastoa. Suomen virallisen

Lisätiedot

DIPLOMITYÖN KIRJOITTAMISEN OHJEET. Prosessikirjoittaminen. Työn rakenne

DIPLOMITYÖN KIRJOITTAMISEN OHJEET. Prosessikirjoittaminen. Työn rakenne DIPLOMITYÖN KIRJOITTAMISEN OHJEET Prosessikirjoittaminen Tutkimusraportin kirjoittamisessa voidaan soveltaa iteratiivista kirjoittamistapaa, jossa kutakin jo kirjoitettua osaa käydään läpi kerta toisensa

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI

SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI Word 2013 Sisällysluettelo, kuvien ja taulukoiden numerointi SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI SISÄLLYSLUETTELO... 1 Otsikoiden merkitseminen... 1 Ylä- ja alatunnisteet:

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi

Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana kaksoispisteviivarivinä ja keskellä riviä lukee osanvaihdon tyyppi KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

Opinnäytetyön mallipohjan ohje

Opinnäytetyön mallipohjan ohje Opinnäytetyön mallipohjan ohje Sisällys 1 Johdanto 1 2 Mallin käyttöönotto 1 3 Otsikot 2 3.1 Luvun otsikko 3 3.2 Alalukujen otsikot 5 4 Tekstikappaleet 5 5 Kuvat ja kuviot 6 6 Taulukot 6 7 Lainaus 7 8

Lisätiedot

TEHTÄVÄT LUKION KURSSEIHIN

TEHTÄVÄT LUKION KURSSEIHIN TEHTÄVÄT LUKION KURSSEIHIN Veijo Fiskaali 2013! 1 KURSSI 1 / UI 1 - HISTORIA Kirjoitusohjeet ja arvostelu Teksti tietokoneella tuotettuna: Riviväli 1,5 Fontti: Times New Roman Fonttikoot: " Pääotsikko

Lisätiedot

LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN TEKSTIIN KANSANTALOUS 2008 Lähdeviitteiden käyttö kandidaatti- ja pro gradu työssä.

LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN TEKSTIIN KANSANTALOUS 2008 Lähdeviitteiden käyttö kandidaatti- ja pro gradu työssä. LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN TEKSTIIN KANSANTALOUS 2008 Lähdeviitteiden käyttö kandidaatti- ja pro gradu työssä. Pohjautuu ohjeisiin tiedekunnan yleisiin ohjeisiin lähteidenkäytöstä: http://www.uwasa.fi/kauppatieteet/opiskelu/kirjoitusohjeet/lahteet/

Lisätiedot

BAILEY SANS BOLD & BOOK

BAILEY SANS BOLD & BOOK TYPOGRAFIA & GRAAFISET ELEMENTIT Ensisijaisesti käytetään fonttia Baileys sans ja sen leikkauksia bold ja book. BAILEY SANS BOLD & BOOK ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxzåäö 1234567890

Lisätiedot

Laboratoriotyöselostuksen laatiminen

Laboratoriotyöselostuksen laatiminen CHEM-C2210 Alkuainekemia ja epäorgaanisten materiaalien synteesi ja karakterisointi Kevät 2016 Laboratoriotyöselostuksen laatiminen Työselostus tehdään kurssin ryhmätyöstä: Atomi/molekyylikerroskasvatuksella

Lisätiedot

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen

WORD TYYLILLÄ. Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi. Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen WORD TYYLILLÄ Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö 2 h Miksi tyylit? Tyylien lisääminen: joko jälkikäteen tai etukäteen Tyylien muokkaaminen Asiakirjamallit * Sisällysluettelo otsikkotyylien

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja Väitöskirja -mallipohja Ohje: Word 2003 -versiolle Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö Miksi tyylit ovat käteviä? Miten toimii asiakirjamallipohja? Miten lisään tekstiä: a) kirjoitan itse

Lisätiedot

Tallennus ja tiedostot

Tallennus ja tiedostot Tallennus ja tiedostot Tiedostot Lomakkeen välitallennus RTF-pohjat Tiedostot E-lomakkeella voidaan kerätä vastaajilta tiedostoja lomakkeen liitteenä. Liitetiedostoja koskevat asetukset löytyvät lomakkeen

Lisätiedot

Julkaisuprosessi Ohjeet artikkelikäsikirjoitusten jättämisestä lähetetään tammikuussa, kun julkaisujärjestelmä saadaan avattua.

Julkaisuprosessi Ohjeet artikkelikäsikirjoitusten jättämisestä lähetetään tammikuussa, kun julkaisujärjestelmä saadaan avattua. Ohjeita AFinLAn vuosikirjaan 2015 kirjoittaville Julkaisuprosessi Ohjeet artikkelikäsikirjoitusten jättämisestä lähetetään tammikuussa, kun julkaisujärjestelmä saadaan avattua. Artikkeli Artikkelin pituus

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

FSD2404. Naistutkimus - Kvinnoforskning -lehden ensimmäinen vuosikymmen Koodikirja

FSD2404. Naistutkimus - Kvinnoforskning -lehden ensimmäinen vuosikymmen Koodikirja FSD2404 Naistutkimus - Kvinnoforskning -lehden ensimmäinen vuosikymmen 1988-1997 Koodikirja TIETOARKISTO Tämän koodikirjan viittaustiedot: Naistutkimus - Kvinnoforskning -lehden ensimmäinen vuosikymmen

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Tutkielmaohje. (tiivistelmä tiedekunnan ohjeista, taloustieteeseen sopeutettuna) Tekstin oikea reuna pitää tasata, ja samalla on käytettävä tavutusta.

Tutkielmaohje. (tiivistelmä tiedekunnan ohjeista, taloustieteeseen sopeutettuna) Tekstin oikea reuna pitää tasata, ja samalla on käytettävä tavutusta. 1. Tutkielman ulkoasu Tutkielman ulkoasu Tutkielmaohje (tiivistelmä tiedekunnan ohjeista, taloustieteeseen sopeutettuna) Hyvä pistekoko tutkielmassa on 12. Rivivälin tulee olla 1,5. Tekstin oikea reuna

Lisätiedot

Rinnakkaisjulkaiseminen Tampereen yliopistossa

Rinnakkaisjulkaiseminen Tampereen yliopistossa Rinnakkaisjulkaiseminen Tampereen yliopistossa käytännöt Kustannuspäällikkö Outi Sisättö Tampereen yliopisto Julkaisukeskus Kuvat Tampereen yliopiston LINNAsta Erja Kymäläinen, Marianne Partanen Rehtorin

Lisätiedot

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008 AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi Kevät 2008 Kurssin tavoitteet Konferenssisimulaatio Harjoitella tieteellisen tekstin / raportin kirjoittamista Harjoitella tiedon etsimistä ja viittaamista

Lisätiedot

Tekstinkäsittelystä II. Tekstinkäsittelyohjelmien edistyneempiä piirteitä Tuki ryhmätyölle

Tekstinkäsittelystä II. Tekstinkäsittelyohjelmien edistyneempiä piirteitä Tuki ryhmätyölle Tekstinkäsittelystä II Tekstinkäsittelyohjelmien edistyneempiä piirteitä Tuki ryhmätyölle Edistyneempiä piirteitä Harjoituksen 5 avulla käsitellään o Kieleen liittyvät apuvälineet tekstin tavutus tekstin

Lisätiedot

TUTKIMUSKIRJOITTAMINEN

TUTKIMUSKIRJOITTAMINEN TUTKIMUSKIRJOITTAMINEN Tutkimusraportin perusrakenne Alkuosa Nimiösivu eli nimiölehti Tiivistelmä (abstrakti) Esipuhe / alkusanat (kiitokset) Sisällysluettelo Runko-osa Johdanto ja tutkimuksen teoreettiset

Lisätiedot

LÄHDEVIITTEET JA NIIDEN LAATIMINEN

LÄHDEVIITTEET JA NIIDEN LAATIMINEN LÄHDEVIITTEET JA NIIDEN LAATIMINEN 23.10.2015 Sari Dhima Lähdevii>eiden laadinta Lähdevii>eiden merkinnät vaihtelevat eri Ceteenalojen, julkaisusarjojen ja aikakauskirjojen välillä. Tärkeintä on käy>ää

Lisätiedot

Arviointi ja kustannuspäätös

Arviointi ja kustannuspäätös Ohjeita kirjoittajille ja kokoomateosten toimittajille Arviointi ja kustannuspäätös TUP lähettää käsikirjoituksen arvioitavaksi vähintään kahdelle asiantuntijalle, mikäli käsikirjoitus katsotaan toimituskunnassa

Lisätiedot

OHJEET MONOGRAFIAN TEKIJÄLLE

OHJEET MONOGRAFIAN TEKIJÄLLE OHJEET MONOGRAFIAN TEKIJÄLLE Tekijä toimittaa käsikirjoituksensa (2 kpl) paperiversiona seuran sihteerille osoitteeseen Suomen kirkkohistoriallinen seura PL 4 00014 Helsingin yliopisto Lisäksi tekijä lähettää

Lisätiedot

Johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen julkaisuohjeita

Johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen julkaisuohjeita Maanpuolustuskorkeakoulu Johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitos Julkaisusarja 3: Työpapereita nro 4 Johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen julkaisuohjeita Torsti Sirén MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU JOHTAMISEN

Lisätiedot

1. Mikä on Refworks viitteidenhallintaohjelmisto ja kuinka sitä käytetään?

1. Mikä on Refworks viitteidenhallintaohjelmisto ja kuinka sitä käytetään? 1 1. Mikä on Refworks viitteidenhallintaohjelmisto ja kuinka sitä käytetään? 1.1 Mitä viitteellä tässä yhteydessä tarkoitetaan? Viite on standardin mukainen merkintätapa tiedonlähteen bibliografisista

Lisätiedot

Muotoilu tunnissa. (lev. x kork. mm / maks. merkkiä)

Muotoilu tunnissa. (lev. x kork. mm / maks. merkkiä) Mediakortti Mainostilat, koot ja hinnat Mainostila mitat (lev. x kork. mm / maks. merkkiä) à-hinta (euroa) Kannet etukannen mosaiikki 28,5 x 28,5 780 etukannen kääntöpuoli 95 x 182 2 450 1/3 sivun mainos

Lisätiedot

SISÄLLYS 1. YLEISTÄ VAAKUNA TUNNUKSET Puolangan logo Slogan TYPOGRAFIA VÄRIT

SISÄLLYS 1. YLEISTÄ VAAKUNA TUNNUKSET Puolangan logo Slogan TYPOGRAFIA VÄRIT Graafinen ohjeistus 28.10.2016 SISÄLLYS 1. YLEISTÄ... 3 2. VAAKUNA... 4 3. TUNNUKSET... 5 3.1. Puolangan logo... 5 3.2. Slogan... 6 4. TYPOGRAFIA... 7 5. VÄRIT... 8 6. GRAAFINEN ELEMENTTI... 9 7. SÄHKÖPOSTIN

Lisätiedot