Vuoden 2018 toiminnan ja talouden suunnittelun lähtökohdat ja kaupunkistrategian arviointi. Kaupunginhallituksen suunnittelukokous 27.3.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vuoden 2018 toiminnan ja talouden suunnittelun lähtökohdat ja kaupunkistrategian arviointi. Kaupunginhallituksen suunnittelukokous 27.3."

Transkriptio

1 Vuoden 2018 toiminnan ja talouden suunnittelun lähtökohdat ja kaupunkistrategian arviointi Kaupunginhallituksen suunnittelukokous

2 Kaupunkistrategian arviointi Vuosi 2017 on Yhteinen Tampere näköalojen kaupunki -kaupunkistrategian viimeinen toteutusvuosi. Kaupunkistrategian arviointi on tehty kokoamalla kaupunkistrategian tavoitteiden toteumatiedot visuaaliseen Tampereen Pulssi -esityskokonaisuuteen. Tampereen Pulssi tukee myös uuden kaupunkistrategian valmistelutyötä. Tampereen Pulssi löytyy Polku Tampereen kaupungin internet-sivuilta: > Talous ja strategia > Kaupunkistrategia > Strategian toteuttaminen ja seuranta

3 Talouden liikkumavara Verorahoitus (M ) TP 2016 TA 2017 ENN Kunnallisvero Yhteisövero Kiinteistövero Valtionosuudet Yhteensä Tuloslaskelma (M ) TP 2016 TA 2017 ENN 2017 Muutos ENN 17 > 2018 Kunnallisver 17 M 2,2 % Yhteisövero 3 M 5,4 % Kiinteistöver 0 M 0,0 % Valtionosuud -2 M -0,7 % 18 M 1,5 % 2018 Skenaario 1: Toimintakate + 2,5 % (vrt. ENN17) Skenaario 2: Jos tavoitteena 0-tulos 2018: Toimintakate Verotulot Valtionosuudet Rahoitustulot ja -menot Vuosikate Poistot Satunnaiset erät -3 Tilikauden tulos Verorahoituksen kasvuarvio on 1,5 % (18 M ). Verotulojen kasvuarvio on 2,2 % ja valtionosuuksien -0,7 %. Kiky-sopimuksen vuoksi valtionosuuksia leikataan 121 M (Tre -5 M ), päivystyksen ja esh:n uudistuksen vuoksi 19 M (Tre -0,8 M ) ja mahdollisesti vielä työajanpidennyksen vuoksi 188 M (Tre -7,5 M ). Leikkaukset on huomioitu valtionosuusarviossa. Koko maan tasolla valtionosuuksien ennakoidaan vähenevän -2,4 %. Arviot verorahoituksesta täsmentyvät, kun valtion toimenpiteiden vaikutuksista saadaan tarkempaa tietoa (esim. valtakunnan hallituksen kehysriihi huhtikuun lopussa). Vuonna 2016 nettomenot kasvoivat 1,9 %. Ilman kikyä kasvu oli 2,5 %. Tilinpäätöksen 2016 perusteella kuluvan vuoden budjetissa on noin 15 M :n ylitysuhka. Ensimmäinen talouskatsaus tehdään maaliskuun tilanteesta. 0-tulokseen pääsy vuonna 2018 edellyttää 8 M (-0,7 %) pienempiä nettomenoja vuoden 2017 ennusteeseen verrattuna. Tavoite ei toteudu ilman erityisen onnistuneita tehostamistoimenpiteitä. Jos vuoden 2018 nettomenot kasvavat 2,5 % (kuten 2016) vuoden 2017 ennusteeseen verrattuna, niin tilikauden tuloksesta muodostuu -35 M. 72 M :n vuosikate ja taloussuunnitelman investointitasosta (173 M ) lisäisi lainakantaa 90 M. 107 M :n vuosikate ja 173 M :n nettoinvestoinnit -> lainakanta + 45 M. Vuosikatteen tasoa suhteessa investointeihin on talousarviovalmistelussa olennaisesti nostettava. Tavoitteena, että vuosikate kattaa vähintään poistot. Investointitaso tarkentuu talousarviovalmistelun yhteydessä. Sote- ja maakuntauudistuksella on merkittäviä vaikutuksia kaupungin talouteen. Arviot täsmentyvät kuluvan vuoden aikana.

4 Toimintaympäristö, väestömuutos Väestön kehitys Lähde: Tampereen kaupungin väestösuunnite Tampereella oli vuoden 2016 lopussa asukasta (+1,4%). Väestömäärän ennakoidaan jatkavan nousua ja kasvavan vuosina yhteensä noin asukkaalla. Suunnitejakson aikana merkittävintä nousua ennakoidaan tapahtuvan vuotiaissa sekä yli 75- vuotiaissa. Lasten osuutta etenkin suunnitteen alkuvuosina on laskettu johtuen vähentyneestä syntyvyydestä. Lasten määrä kasvaa silti tasaisesti, mutta hieman aiemmin ennakoitua vähemmän vuotiaiden määrän nousun arvioidaan hidastuvan hieman aikaisemmin arvioidusta vuotiaidenkin määrä kasvaa kuitenkin tasaisesti. Nettomuuton osuus väkimäärän kasvussa on merkittävä. Korkeimmillaan nettomuuton ennakoidaan olevan 1857 henkilöä vuonna 2022.

5 Toimintaympäristön muutokset Näkymät 2018 Tulevaisuuden toimintaympäristön muutoshaasteita on tunnistettu niiden strategisuuden, talouden, toiminnan ja vahinkoriskien näkökulmista. Esiin nousseet toimintaympäristön muutokset tarjoavat merkittäviä mahdollisuuksia, jotka tulisi hyödyntää tai ne voivat aiheuttaa uhkia, joihin tulee reagoida. Toimenpiteet riskien välttämiseksi ja mahdollisuuksien hyödyntämiseksi tullaan määrittelemään riskiprofiilien avulla. Tampereen kaupungin keskeisin toimintaympäristön muutos on sote-maakuntauudistus ja sen myötä sote-palvelujen siirtyminen maakunnan vastuulle vuoden 2019 alusta. Sote- ja maakuntauudistukseen valmistautuminen tulee ottaa huomioon kaikessa toiminnan ja talouden suunnittelussa vuonna Digitalisaatio ja muut toimintaympäristöt muutokset haastavat kaupunkiorganisaation uudistamaan toimintaansa.

6 Henkilöstö ja kyvykäs organisaatio Työvoimakustannukset Vanhuuseläkeiän v saavuttavat, yhteensä noin 1700 henkilöä TP 2013 TP 2014 TP 2015 TP 2016 VS Henkilöstö ja kyvykäs organisaatio Kunta-alan yleinen palkkaratkaisu ja henkilösivukuluprosenttien nousu oli yhteensä keskimäärin 1,43 prosenttia. Samanaikaisesti palvelutarpeet erityisesti hyvinvointipalveluissa lisääntyivät. Työvoimakustannusten vertailukelpoinen kasvu on silti saatu pidettyä maltillisena (1,1 % v. 2016). Vuonna 2018 vanhuuseläkeiän saavuttaa noin 320 henkilöä, joista suurin osa opetustyössä tai hoitotehtävissä. Näin ollen eläköitymistä hyödyntämällä voidaan vaikuttaa vain vähän henkilöstömenoihin. Työkyvyttömyyden nettokustannukset kasvoivat 1,3 milj. euroa ollen 12,8 milj. euroa vuonna 2016 (1,9 % henkilöstömenoista). Sairauspoissaolot henkilötyövuotta kohden sekä ennenaikaisista eläköitymisistä aiheutuvat varhaiseläkemenoperusteiset maksut kasvoivat. Työkyvyttömyyden aiheuttamiin kustannuksiin voidaan rajallisesti vaikuttaa työnantajan toimenpiteillä (esim. varhainen työkykyongelmiin puuttuminen). Jokainen voi myös omilla toimillaan lisätä omaa ja muiden työhyvinvointia (elintavat, liikunta, työyhteisötaidot). Strategian ja toimintamalliuudistuksen tavoitteiden toteutumista tukee vahva kumppanuus- ja kehittämiskulttuuri, jota tuetaan johtamisperiaatteilla sekä henkilöstö kehittäjänä -periaatteilla. Lean-ajattelu on keskeinen osa henkilöstö kehittäjänä toimintatapaa. Siinä henkilöstö kehittää yhdessä tavoitteellisesti työtään ja palveluja asiakaslähtöisesti. Kaupungin menestymiseen ja tavoitteissa onnistumiseen vaikuttaa merkittävästi henkilöstön osaaminen sekä organisaation kyvykkyys toimia ja vastata tulevaisuuden haasteisiin. Osana vuoden 2018 henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaa tunnistetaan keskeisimmät osaamistarpeet organisaation kyvykkyyden näkökulmasta.

7 Sosiaali- ja terveyslautakunta Näkymät vuodelle /2 terveydenhoitajia % suosituksista Kodin ulkopuolelle vuoden aikana sijoitettuna olleiden vuotiaiden lasten osuus (%) saman ikäisestä väestöstä 2,00% 1,90% 1,80% 1,70% 1,60% 1,50% 1,40% 1,30% 1,20% 1,10% 1,00% Terveydenhoitajien henkilöstömitoitus äitiys- ja lastenneuvolassa kansalliseen suositukseen verrattuna Lähde: Kuusikkoraportti (*ennakkotieto) Tampere Lähde: TEAviisari, THL Koko maa Yli 75-vuotiaiden tamperelaisten määrän kehitys vuotiaat vuotiaat 95+ vuotiaat Lähde: Tilastokeskus ja Tampereen kaupungin suunnite 2017 Avo- ja asumispalvelut Asiakasmäärät kasvavat johtuen kaupungin väestön kasvusta sekä mm. korkeasta työttömyysasteesta. Erityisesti paljon palveluita tarvitsevien asiakkaiden määrä kasvaa samalla, kun tietoisuus saatavilla olevista palveluista lisääntyy. Myös asiakasohjauksen ja neuvonnan sekä suun terveydenhuollon tarpeet lisääntyvät. Palveluiden painopistettä siirretään edelleen korjaavista palveluista hyvinvointia tukeviin ja ennaltaehkäiseviin palveluihin; lasten ja perheiden palvelujen sekä päihde-, mielenterveys- ja vammaispalvelujen palvelurakenteiden uudistaminen jatkuu. Sähköisiä toimintaprosesseja lisätään ja laajennetaan: mm. vastaanottopalvelujen ajanvaraus, ODA (omat digiajan hyvinvointipalvelut), sähköinen äitiyskortti. Hyvinvointikeskus- ja lähitoritoimintaa kehitetään, uutta vastaanottotoiminnan toimintamallia pilotoidaan. Asiakkaiden osallistuva rooli palveluissa ja niiden suunnittelussa sekä oman hyvinvointinsa tukemisessa vahvistuu. Lisätään mm. asiakasraatitoimintaa ja sähköisiä omahoitopalveluita. Ikäihmisten määrä kasvaa Lisätään tehostettua palveluasumista: vastataan ikäihmisten määrän kasvuun (peittävyys jo riittävä). Palvelujen rakennemuutosta tuetaan lisäämällä kotiin annettavia palveluja. Lisäksi näitä palveluja tuetaan kotihoidon lääkäritoiminnan, teknologian ja digitaalisten kanavien avulla. Vuonna 2018 valmistaudutaan sote- ja maakuntauudistukseen (mm. asiakkaan valinnanvapaus ja yhtiömuotoinen toiminta). Lisääntyvään kilpailuun vastataan mm. mahdollistamalla nopea ja palvelutarpeeseen vastaava hoitoon pääsy ja lyhentämällä jonotusaikoja.

8 Sosiaali- ja terveyslautakunta Näkymät vuodelle /2 / asukas Lasten, nuorten ja perheiden palvelulinja 79 Vastaanottopalvelujen palvelulinja 326 Menot (M, VS2017) Aikuisten sosiaalipalvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut Vammaispalvelut Sairaala- ja kuntoutuspalvelut Ikäihmisten palvelulinja Tampereen terveydenhuollon kustannukset, /asukas Sairaala- ja kuntoutuspalvelut Terveydenhuoltolain muutoksen myötä Hatanpään sairaalan toimintoja yhdistetään PSHP:iin ja Vammalan leikkaustoiminta päättyy Valmistaudutaan sote- ja maakuntauudistukseen (mm. asiakkaan valinnanvapaus) Lisääntyvään kilpailuun vastataan mm. nopeuttamalla hoitoon pääsyä ja tehostamalla vastaanottotoimintaa. PSHP:n tarjouksessa vuodelle 2018 on merkittävä lisäystarve vuoden 2017 talousarvioon verrattuna. Taustalla on noin 6 % menojen kasvu vuonna Ikäihmisten määrän kasvu heijastuu myös sairaala- ja kuntoutuspalveluihin. Tiettyjen potilasryhmien määrä lisääntyy: diabetespotilaat, muistisairaat, lonkkamurtumapotilaat ja tekonivelleikkauspotilaat Vahvistetaan kotisairaalatoimintaa, lisätään yhteistyötä mm. Acutan ja asumispalveluiden kanssa, lisätään digitaalisia palveluita, vahvistetaan kotiin annettavia sairaanhoidollisia palveluja sekä lisätään tehostettua palveluasumista. Perusterveydenhuolto* Erikoissairaanhoito Lähde: Kuntaliitto (*Perusterveydenhuolto sisältää avohoidon lisäksi myös kotihoidon, vanhainkodit ja tehostetun palveluasumisen)

9 Sivistys- ja kulttuurilautakunta Näkymät vuodelle / vuotiaiden lasten määrän kehitys ja ennuste * vuotiaat 6-vuotiaat Lähde: Tilastokeskus, Tampereen kaupunki ja Tampereen kaupungin väestösuunnite 2017 (*ennakkotieto) Kaupungin ylläpitämien koulujen oppilasmäärät ENNUSTE 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0 Tehostetun tuen piirissa olevien oppilaiden osuus kaikista oppilaista 8,2 % 8,3 % 8,9 % Kasvatus- ja opetuspalvelut Lasten määrä varhaiskasvatuksessa kasvaa arviolta 100 lapsella. Lisätään palvelusetelipäivähoitoa. Varaudutaan hoitoaikaperusteisen palvelun käyttöönottoon sekä kunnallisessa että yksityisessä palvelussa sekä mahdollisiin perhepoliittisiin muutoksiin (esim. kotihoidontuki, maksuton varhaiskasvatus). Yksi keino toiminnan ja talouden tasapainottamiseksi on ottaa käyttöön varhaiskasvatuslain mahdollistamat muutokset: subjektiivisen oikeuden rajaaminen ja yli 3-vuotiaiden suhdeluvun kasvattaminen. Lasten määrä kasvaa esiopetuksessa arviolta 100 lapsella. Perusopetuksen oppilasmäärän arvioitu kasvu on 400 oppilasta syksyllä Uuden opetussuunnitelman toimeenpano Perusopetuksen talousarviossa pysyminen edellyttää ryhmäkoon kasvattamista. Lasten ja nuorten huonovointisuus lisääntyy ja tehostetun tuen tarve kasvaa. Painopisteen siirtäminen ennaltaehkäisevään toimintaan: psykososiaalisten palveluiden kasvava tarve, tehostetun tuen järjestäminen lähikouluissa. Lähde: Tampereen kaupunki

10 Sivistys- ja kulttuurilautakunta Näkymät vuodelle /2 Menot (M VS 2017) Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut Prosenttia , Vapaa-ajan liikuntaa harrastamattomat (%) Ikäryhmä Lähde: Alueellinen terveys- ja hyvinvointitutkimus, THL Varhaiskasvatus ja esiopetus Perusopetus Kulttuuri- ja vapaaaikapalvelut 29, Asiakasmäärät sekä palvelujen kysyntä kasvavat. Asiakaspalvelun tarpeet muuttuvat. Edistetään digitalisaatiota ja lisätään E-aineistoja. Yhdistetään osittain Työväenopiston ja Tietotorien toiminta, vapautetaan aukioloaikoja sekä lisätään omatoimikirjastojen määrää. Uudistetaan nuorisopalvelutoimintaa (mm. Tesoman hyvinvointikeskus) ja organisoidaan nuorisokahvilatoiminta uudelleen. Vastataan liikunnan lisääntyneisiin harrastajamääriin: jääurheilun ja uinnin olosuhteiden parantaminen (mm. Tesoman jäähalli, Sorsapuiston tekojää, maauimala). Kehitetään edelleen toiminta-avustusjärjestelmää vaikuttavuuden lisäämiseksi. Kulttuurin ja taiteen merkitys kaupungin vetovoimatekijänä vahvistuu Uusi galleriatyyppinen näyttelytila, Muumimuseon ja muiden museoiden markkinointi sekä julkisen taiteen hankintojen suunnittelu ja kunnossapito. Vahvistetaan tapahtumatoimintaa. Varmistetaan Sara Hildenin taidemuseon toiminta; Särkänniemen alueen kehityssuunnitelma.

11 Elinvoima- ja osaamislautakunta Näkymät vuodelle / Nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden kehitys Uudet avoimet työpaikat * TE-toimistoon ilmoitetut Alle 25-vuotiaat työttömät (vuosi-ka) Pitkäaikaistyöttömät (vuosi-ka) Työttömyysaste (vuosika) Maailmantalouden vaikutukset, rakennemuutos ja kansainvälisen kilpailun kiristyminen edellyttävät Tampereelta osaamiseen, innovaatiokehittämiseen ja vahvaan kansainvälisyyteen pohjautuvaa toimintaa. Keskeistä vuonna 2018 on valmistautuminen kunnan uuteen rooliin. Työllisyys osoittaa elpymisen merkkejä, mutta pitkäaikaistyöttömyys on yhä kasvussa. Nuorisotyöttömyys on edelleen korkea. Vuoden 2017 aikana käynnistyvä työllisyyskokeilu aiheuttaa asiakasmääriin merkittävän kasvun. Kaupungilla lakisääteiset velvoitteet ja kokonaisvastuu kohderyhmästä (ei-ansiosidonnaiset työttömät työnhakijat). Tampereen kaupungin työllisyyspalvelujen toimintamalli uudistetaan ja osa työllisyyspalveluista rakennetaan uudenlaisiksi palveluiksi koulutuksen ja elinkeinopalveluiden kanssa. Työllisyyspalveluiden seudullinen toimintamalli uudistetaan yhdessä kokeilualueen kuntien kanssa. Ammatillisen koulutuksen keskeiset muutostekijät ovat: koulutuksen reformi (ammatillisen koulutuksen kokonaisuudistus), koulutukseen hakeutuvien opiskelijoiden määrän kasvu sekä työelämän ja osaamistarpeiden muutokset. Toimintaa sopeutetaan kilpailukykysuunnitelman toimenpiteiden keinoin. Taseeseen kertynyttä ylijäämää käytetään tarvittaessa alijäämän kattamiseksi. Tuloksellisuutta edistetään kehittämällä koulutuksen sisältöjä työelämän ja jatko-opintojen tarpeisiin yhteistyössä alueellisten toimijoiden kanssa.

12 Elinvoima- ja osaamislautakunta vuotiaat Tampereen kaupunkiseudulla, ennuste Näkymät vuodelle / Muu kaupunkiseutu Menot (M, VS2017) 9,7 2,4 26,1 49,0 Tampere 93,9 Lukiokoulutukseen hakeutuvien nuorten määrä kasvaa ikäluokan kasvun ja lukiokoulutuksen vetovoimaisuuden takia > sisäänottoa varaudutaan kasvattamaan (arvio 30 paikkaa). Yhteistyöhön perustuvalla ekosysteemipohjaisella elinkeinopolitiikalla (mm. Smart Tampere) vahvistetaan alueen osaamispohjaa, tuetaan teollisuuden uusiutumista, edistetään uusien toimialojen kasvua sekä alueen vetovoimaisuutta investointien, osaajien ja matkailijoiden näkökulmasta. Kaupungin kansainvälisen tunnettuuden kehittäminen tukee alueen vetovoimaa. Maahanmuuton ja monikulttuurisuuden kasvu on entistä tärkeämpi elinvoima- ja vetovoimatekijä. Kehitysohjelmat (Smart Tampere, Viiden tähden keskusta, Hiedanranta ja työllisyydenhoidon kokeilu) toteuttavat kaupunkistrategiaa, vuoden 2018 painopisteet ja resurssitarpeet käsitellään KHSukossa Palveluprosesseja uudistetaan palveluryhmissä digitalisaatiota hyödyntämällä. Panostuksia on tarpeen kohdentaa sekä teknologiseen että toimintakulttuurin uudistamiseen. Lisäksi vahvistetaan palveluryhmien välistä yhteistyötä ja synergiaa. Ammatillinen koulutus Lukiokoulutus Kehitys-ohjelmat Työllisyydenhoito Yritys- ja yhteiskunta-suhteet

13 Asunto- ja kiinteistölautakunta Toimintamenot (M, VS2017)* ,6 Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka * Vuoden 2018 talousarviossa lautakunnalle kohdistuvat lisäksi tilaomaisuuteen liittyvät tulot ja menot. Toimintatulot (M, VS2017)* 17,3 16,4 0,6 41,3 Maa-alueiden vuokratulot Maksutulot Muut toimintatulot Myyntitulot 0-15-vuotiaat Keskustan palvelualueella, ennuste Näkymät vuodelle 2018 Kaupungin väestönkasvu jatkuu voimakkaana, mikä edellyttää että yritys- ja toimitilarakentamisen edellytykset varmistetaan ja kehitetään maankäyttöä riittävän tonttitarjonnan varmistamiseksi yritysalueita kehitetään myös nk. sekoittuneena rakenteena sellaiselle yritystoiminnalle, joka voi toimia asutuksen läheisyydessä/yhteydessä asuintontteja yhtiö/osuuskunta/ryhmärakentamiseen tarjotaan aiempaa enemmän asuntokannan monipuolisuus varmistetaan. Kasvu kohdistuu keskusta-alueella lasten ja ikäihmisten määrän kasvuun. Tämä edellyttää että keskusta-alueen palvelutilojen määrä turvataan. asuinympäristöjä ja asumista kehitetään siten, että ikääntyneiden on mahdollista asua omissa kodeissaan ja toimia aktiivisesti. Tilaomaisuuden hallintaa kehitetään uuden kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän toimesta. Kaupungin tilaomaisuuden hallinnan työkaluksi laaditaan vuoden 2017 aikana tilastrategia, joka ottaa huomioon sote- ja maakuntauudistuksen mahdolliset seurannaisvaikutukset. Palveluprosesseja uudistetaan digitalisaatiota hyödyntämällä mm. avaamalla kaupungin tiloja ja alueita aiempaa laajemmin yleisön käyttöön sekä rakentamalla vapaiden yritystonttien näkymä kaupunkilaisten käyttöön paikkatietoa hyödyntäen. 0-5v. 6v. 7-8v. 9-15v.

14 Kaupunkiympäristön palvelualue Yhdyskuntalautakunta Kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Alueellinen jätehuoltolautakunta Yla menot (M, VS2017) ,5 17 Kaupunkiympäristön suunnittelu Kaupunkiympäristön rakennuttaminen ja ylläpito Kestävä kaupunki (sis. jätehuolto 0,3 M ) Raitiotie-kehitysohjelma Jolila menot (M, VS2017) 60 Joukkoliikenne Yla nettoinvestoinnit (M, VS2017) Näkymät vuodelle /2 Kaupunki on vetovoimainen ja elinvoimainen. Kasvu jatkuu voimakkaana ja rakentaminen on vilkasta. Kasvu aiheuttaa lisääntyviä tarpeita maankäytön prosesseihin. Kasvuun vastaaminen edellyttää arviointia kasvun kokonaisvaikutuksista talouteen ja resursseihin. Kasvun hallinta edellyttää maankäyttövaihtoehtojen priorisointia strategisten tavoitteiden mukaisiksi. Maankäytön kokonaisprosessin kehittämisellä ja digitalisoinnilla vastataan osaltaan kasvun aiheuttamiin haasteisiin sekä mahdollistetaan asiakasprosessien tuottavuuden ja vaikuttavuuden parantuminen. Raitiotietä rakennetaan keskellä kaupunkirakennetta Raitiotien tavoitteiden toteutuminen on varmistettava kaupunkiympäristön palvelualueella poikkileikkaavasti. Rakentamisajan häiriövaikutusten minimointi on keskeistä. Joukkoliikenteen houkuttelevuuden ja kilpailukyvyn ylläpitäminen raitiotien rakentamisen aikana edellyttää lisäpanostuksia. 67

15 Kaupunkiympäristön palvelualue Yhdyskuntalautakunta Kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta Alueellinen jätehuoltolautakunta Asuntorakentaminen vuosina Näkymät vuodelle /2 Kansainvälisten ja kansallisten ilmastotavoitteiden tiukentuminen edellyttää voimakkaampia toimenpiteitä kaupungilta Energia-, ilmasto- ja resurssiviisaustiekarttojen toimeenpano Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen vahvistavat viihtyisän kaupunkiympäristön muodostumista. Kävelylle ja pyöräilylle asetetut strategiset tavoitteet eivät tule toteutumaan. Kulkutapaosuustavoitteiden saavuttaminen edellyttää kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden parantamista. Myönnetyt luvat Aloitetut Valmistuneet

16 Strategiset painotukset Kaupunkistrategiaan ja toimintaympäristön muutoksiin pohjautuvat strategiset painopisteet vuodelle 2018 Talousarvion 2018 painotukset pohjautuvat nykyiseen kaupunkistrategiaan, toimintaympäristön muutoksiin ja palvelutarpeisiin. Uusi kaupunkistrategia tehdään vuoden 2017 aikana. Painotukset tarkentuvat uuden kaupunkistrategian laadinnan myötä. Kaupungin yhteiset Sote- ja maakuntauudistuksen toteuttaminen Toiminnan ja talouden sopeuttaminen Hyvinvoinnin palvelualue Painopisteen siirtäminen perustason palveluihin ja ennaltaehkäisyyn Palvelumallin toteutus ja digitalisaation hyödyntäminen Elinvoiman palvelualue Elinkeinorakenteen uudistumisen tukeminen ja työllisyyden edistäminen Kaupungin kilpailukyvyn, osaamispohjan ja vetovoiman vahvistaminen Kaupunkiympäristön palvelualue Kaupungin kasvuun vastaaminen ja kehittäminen kestävän liikenteen ja maankäytön kaupunkina (raitiotie ja siihen liittyvä maankäyttö) Maankäytön prosessien tehostaminen ja digitalisointi.

Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen

Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Hotelli Torni, Tampere 6.6.2016 Tampereen kaupungin organisaatio

Lisätiedot

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Kaupunginhallitus 26.6.2017 1 21.6.2017 Uusi strategia ja talousarvio 2018 Tampereen uutta strategiaa laaditaan parhaillaan. Strategia ulottuu vuoteen

Lisätiedot

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunginvaltuuston talous ja strategiaseminaari Hotelli Torni, Tampere 6.6.2016 Tampereen kaupungin organisaatio

Lisätiedot

Strategiset painopisteet hyvinvoinnin palvelualueella. Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Johtaja Taru Kuosmanen

Strategiset painopisteet hyvinvoinnin palvelualueella. Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Johtaja Taru Kuosmanen Strategiset painopisteet hyvinvoinnin palvelualueella Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari 6.6.2016 Johtaja Taru Kuosmanen 1 Tampereen kaupungin organisaatio 1.6.2017 Kaupunginvaltuusto PORMESTARI

Lisätiedot

Organisaatiokuvat päivitetty

Organisaatiokuvat päivitetty Organisaatiokuvat 1.1.2019 - päivitetty 29.04.2019 - Tampereen kaupungin organisaatio 1.1.2019 KAUPUNGINVALTUUSTO KAUPUNGINHALLITUS Keskusvaalilautakunta Tarkastuslautakunta Kaupunginhallituksen konsernijaosto

Lisätiedot

Tampereen kaupungin talouskatsaus 5/2019. Kaupunginhallitus

Tampereen kaupungin talouskatsaus 5/2019. Kaupunginhallitus Tampereen kaupungin talouskatsaus 5/ Kaupunginhallitus 24.6. Kaupungin tilikauden tulos Milj. euroa Tot 1-5 / 2018 Tot 1-5 / 2018 Enn Toimintatuotot 174,3 184,7 450,5 448,2 4,7 Toimintakulut -685,9-702,5-1

Lisätiedot

Organisaatiokuvat alkaen

Organisaatiokuvat alkaen Organisaatiokuvat 1.6.2017 alkaen Tampereen kaupungin organisaatio 1.6.2017 KAUPUNGINVALTUUSTO KAUPUNGINHALLITUS Keskusvaalilautakunta Tarkastuslautakunta Kaupunginhallituksen konsernijaosto PORMESTARI

Lisätiedot

ORGANISAATIOKUVAT

ORGANISAATIOKUVAT ORGANISAATIOKUVAT 1.1.2019 Tampereen kaupungin organisaatio 1.1.2019 KAUPUNGINVALTUUSTO KAUPUNGINHALLITUS PORMESTARI Tarkastustoimikunta Sisäinen tarkastus Keskusvaalilautakunta Tarkastuslautakunta Kaupunginhallituksen

Lisätiedot

Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta

Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2018 Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta 20.12.2017 Strateginen johtamisjärjestelmä TAMPEREEN STRATEGIA VISIO JA TAVOITELTAVAT TULOKSET

Lisätiedot

Organisaatiokuvat

Organisaatiokuvat Organisaatiokuvat 1.1.2018 Tampereen kaupungin organisaatio 1.1.2018 KAUPUNGINVALTUUSTO KAUPUNGINHALLITUS Keskusvaalilautakunta Tarkastuslautakunta Kaupunginhallituksen konsernijaosto PORMESTARI Tarkastustoimikunta

Lisätiedot

6/26/2017. Tuloslaskelma (1 000 euroa) TA Investoinnit (1 000 euroa) TA xxx

6/26/2017. Tuloslaskelma (1 000 euroa) TA Investoinnit (1 000 euroa) TA xxx 6/26/2017 xxx Tuloslaskelma (1 000 euroa) TA 2018 Myyntitulot 0 Maksutulot 0 Tuet ja avustukset 0 Vuokratulot 0 Muut toimintatulot 0 Toimintatulot yhteensä 0 Valmistus omaan käyttöön 0 Toimintamenot Henkilöstömenot

Lisätiedot

Palvelualueiden organisointiesitykset Kaupunginhallituksen suunnittelukokous

Palvelualueiden organisointiesitykset Kaupunginhallituksen suunnittelukokous Palvelualueiden organisointiesitykset Kaupunginhallituksen suunnittelukokous 1 Palvelualueiden organisoinnin eteneminen Palvelualueiden johtajat aloittivat 1.6.2016. Kaupunginhallituksen suunnittelukokous

Lisätiedot

Hyvinvoinnin palvelualueen näkymät vuoteen 2019

Hyvinvoinnin palvelualueen näkymät vuoteen 2019 Hyvinvoinnin palvelualueen näkymät vuoteen 2019 Valtuuston talous- ja strategiaseminaari 4.6.2018 Johtaja Taru Kuosmanen 1 AL 29.5.2018 Tilanteen johdosta tullaan esittämään lisätalousarviota ennustettujen

Lisätiedot

Talouden reunaehdot ja vuoden 2018 talousarvion laadinta. Lautakuntaseminaari

Talouden reunaehdot ja vuoden 2018 talousarvion laadinta. Lautakuntaseminaari Talouden reunaehdot ja vuoden 2018 talousarvion laadinta Lautakuntaseminaari Talousarviovalmistelun aikataulu syksy 2017 2 Talousarviovalmistelussa esiin nousseita asioita Menojen kasvua on viime vuosina

Lisätiedot

Vastaanottopalvelut

Vastaanottopalvelut Vastaanottopalvelut 2018 1 Tervetuloa! Vastaanottopalvelujen palvelulinjan päällikkö, johtava ylihammaslääkäri Eeva Torppa-Saarinen Vastaanottopalvelut käsittää Vastaanottotoiminnan palvelut Suun terveydenhuollon

Lisätiedot

Tampereen strategian lähtökohdat - koko kaupungin näkökulma

Tampereen strategian lähtökohdat - koko kaupungin näkökulma Tampereen strategian lähtökohdat - koko kaupungin näkökulma Tampereen kaupungin johdon yhteinen strategiastartti 25.4.2017 konsernijohtaja Juha Yli-Rajala 1 Kaupunkistrategian onnistuminen koko kaupungin

Lisätiedot

Talousnäkymiä. Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Talousjohtaja Jukka Männikkö

Talousnäkymiä. Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Talousjohtaja Jukka Männikkö Talousnäkymiä Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Talousjohtaja Jukka Männikkö Kuntatalous on jatkossakin pidettävä sopivan kireänä. Raimo Sailas, HS 12.10.2002 Tilinpäätös 2016, talouden

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2016

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2016 1 KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2016 Käyttötalous: TOIMINTAKULUJEN (59,3 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2016 Muut (17 %) SOTE (57 %) Henkilöstömenot (26 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon

Lisätiedot

Korjauslista vuoden 2019 talousarvioon,

Korjauslista vuoden 2019 talousarvioon, Sivu 1 / 20 Korjauslista vuoden 2019 talousarvioon, 19.11.2018 Jäljessä on listattu korjatut kohdat (ei alkuperäistä esitystä), ellei muuta ole mainittu. Yleiset lähtökohdat s. 3-4) Esipuhe Talousarviossa

Lisätiedot

Liikelaitokset ja tytäryhteisöt, omistajaohjaus. Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen

Liikelaitokset ja tytäryhteisöt, omistajaohjaus. Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen Liikelaitokset ja tytäryhteisöt, omistajaohjaus Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen Tampereen liikelaitokset ja tytäryhteisöjä Tampereen Raitiotie Oy Konsernin avainlukuja 5 liikelaitosta:

Lisätiedot

Tampereen kaupungin talouskatsaus 7/2018

Tampereen kaupungin talouskatsaus 7/2018 Tampereen kaupungin talouskatsaus 7/2018 Kaupunginhallitus 3.9.2018 1 Kaupungin tilikauden tulos Milj. euroa Tot 1-7 / 2017 Tot 1-7 / 2018 TP 2017 TP Enn 2018 TP Enn 18 / VS 18 Toimintatuotot 241,5 242,3

Lisätiedot

Tampereen kaupungin talouskatsaus 9/2018. Kaupunginhallitus

Tampereen kaupungin talouskatsaus 9/2018. Kaupunginhallitus Tampereen kaupungin talouskatsaus 9/2018 Kaupunginhallitus 5.11.2018 Kaupungin tilikauden tulos TILIKAUDEN TULOS - 70,8 milj. ( 2018) NETTOMENOT + 4,9 % ( 2018 / TP 2017) VERORAHOITUS + 0,8 % ( 2018 /

Lisätiedot

Lähtökohdat talousarvion valmisteluun talouden liikkumavara

Lähtökohdat talousarvion valmisteluun talouden liikkumavara Lähtökohdat talousarvion valmisteluun talouden liikkumavara Talousjohtaja Jukka Männikkö 1 4.5.2015 Hallinto- ja talousryhmä 2 - Kuntapuolueelle kävi erinomaisen hyvin näissäkin vaaleissa. Kunnanvaltuustoissa

Lisätiedot

Tampere Tampereen kaupungin toimintamallin uudistaminen

Tampere Tampereen kaupungin toimintamallin uudistaminen Tampere 2017 - Tampereen kaupungin toimintamallin uudistaminen Eläkeläisvaltuusto 16.11.2016 1 Tampereen nykyinen toimintamalli Tilaaja tuottajamalli Kuntalainen Asiakaslähtöinen prosessiajattelu Pormestarimalli

Lisätiedot

Lähtökohdat talousarvion valmisteluun

Lähtökohdat talousarvion valmisteluun Lähtökohdat talousarvion valmisteluun Tilaajajohtaja Kari Hakari Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari 5.5.2014 Toimintaympäristö 2 Väestö Väestön kasvun osatekijät 3500 3000 2500 2000 1500

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUS 2017

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUS 2017 1 KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUS 2017 Käyttötalous: TOIMINTAKULUJEN (59,1 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2017 Muut (17 %) Henkilöstömenot (26 %) SOTE (57 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon

Lisätiedot

Kuukausiseuranta ja toteumaennuste HELMIKUU Kaupunginhallitus

Kuukausiseuranta ja toteumaennuste HELMIKUU Kaupunginhallitus Kuukausiseuranta ja toteumaennuste HELMIKUU 2019 Kaupunginhallitus 25.3.2019 Ennuste helmikuu 2019 Helmikuun toteuman perusteella tehdyn ennusteen mukaan koko vuosi on toteutumassa hyvin lähelle talousarvioon

Lisätiedot

Palvelu- ja vuosisuunnitelman osavuosikatsaus. Asunto- ja kiinteistölautakunta

Palvelu- ja vuosisuunnitelman osavuosikatsaus. Asunto- ja kiinteistölautakunta Palvelu- ja vuosisuunnitelman osavuosikatsaus Asunto- ja kiinteistölautakunta Tammi-huhtikuu 2017 1 Strategisen johtamisjärjestelmän asiakirjat KAUPUNKISTRATEGIA VISIO JA TOIMINTATAVAT STRATEGINEN OHJAUS

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA Käyttötalous: TOIMINTAMENOJEN (59,7 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2013 Muut (17 %) SOTE (54 %) Henkilöstömenot (29 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon SOTE

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2015

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2015 1 KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2015 Käyttötalous: TOIMINTAMENOJEN (60,0 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2015 Muut (17 %) SOTE (56 %) Henkilöstömenot (27 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon

Lisätiedot

Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018

Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018 Kaupunginhallitus 101 28.03.2019 Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018 151/04.047/2019 KH 28.03.2019 101 Kuntalain (410/2015) 113 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi.

Lisätiedot

Tilinpäätösennuste 2014

Tilinpäätösennuste 2014 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 46 Tilinpäätösennuste 2014 Asianro 117/02.02.02/2014 Raision kaupungin tilinpäätös on valmistumassa. Tilinpäätösennusteen mukaan tilikauden ylijäämäksi on muodostumassa

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 30.9.2016 Talous- ja hallinto-osasto 26.10.2016 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.9.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot ovat ajalla 1.1.

Lisätiedot

Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma 2016-18 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Henkilöä Rovaniemen väkiluvun kehitys 2005-2018 65000 60000 55000 50000 45000 40000 35000 30000 25000 20000 15000 10000

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.10.2018 31.3.2013 131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 28.11.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.10.2018 Ulvilan kaupungin toimintatulot

Lisätiedot

Valmistelija / lisätiedot: Kuosmanen Taru. Päätös Päätösehdotus hyväksyttiin. Lisäksi hyväksyttiin toivomusponsi:

Valmistelija / lisätiedot: Kuosmanen Taru. Päätös Päätösehdotus hyväksyttiin. Lisäksi hyväksyttiin toivomusponsi: Tampere Ote pöytäkirjasta 3/2017 1 (6) 26 Sosiaali- ja terveyslautakunnan vuoden 2018 talousarvioesitys sekä talousarvion yhteydessä käsiteltävät valtuusto- ja kuntalaisaloitteet (yhteistoiminta-alueen

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Talous- ja hallinto-osasto 3.1.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot ovat ajalla 1.1.

Lisätiedot

Palvelutarpeen kasvu ja talouden tasapainottaminen tilaajien näkemyksiä tasapainon edellytyksistä

Palvelutarpeen kasvu ja talouden tasapainottaminen tilaajien näkemyksiä tasapainon edellytyksistä Palvelutarpeen kasvu ja talouden tasapainottaminen tilaajien näkemyksiä tasapainon edellytyksistä Tampereen kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Tampere-talo 4.5.2015 Kari Hakari johtaja tilaajaryhmä

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.8.2017 Talous- ja hallinto-osasto 26.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.8.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä 1.1.

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA TOIMINTAKULUJEN (60,0 milj. euroa) JAKAUTUMINEN Muut: (16 %) SOTE: (56 %) Henkilöstömenot: (28 %)

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA TOIMINTAKULUJEN (60,0 milj. euroa) JAKAUTUMINEN Muut: (16 %) SOTE: (56 %) Henkilöstömenot: (28 %) KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2014 Käyttötalous: TOIMINTAKULUJEN (60,0 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2014 Muut (16 %) SOTE (56 %) Henkilöstömenot (28 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon

Lisätiedot

Valmistelija / lisätiedot: Männikkö Jukka. Valmistelijan yhteystiedot Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh ,

Valmistelija / lisätiedot: Männikkö Jukka. Valmistelijan yhteystiedot Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh , Tampere Ote pöytäkirjasta 1/2018 1 (5) Kaupunginvaltuusto, 7, 22.01.2018 Kaupunginhallitus, 703, 18.12.2017 7 Tampereen kaupungin vuoden 2017 tilinpäätösennuste TRE:3389/02.02.01/2017 Kaupunginvaltuusto,

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.7.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 12.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.7.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä 1.1.

Lisätiedot

Talousarvioraami 2020 Kunnanhallitus

Talousarvioraami 2020 Kunnanhallitus Talousarvioraami 2020 Kunnanhallitus 3.6.2019 Enontekiön kunnan painelaskelmat (päivitetty 5/2019) Enontekiö Trendi: 2013-2018 TP 2016 TP 2017 TP2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 Asukasluku

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2017 3131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 2.1.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä

Lisätiedot

Kouvolan talouden yleiset tekijät

Kouvolan talouden yleiset tekijät Tilinpäätös 2013 1 Kouvolan talouden yleiset tekijät 2 Väestökehitys Kouvolassa 2009-2017 3 Väestöennuste ikäryhmittäin 2015-2040 Ikäryhmä Muutos-% 2015/2040 0-14 -12,3 15-65 -17,1 65-20,4-12 % - 17 %

Lisätiedot

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Tilinpäätös Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Tilinpäätös 2013 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen 31.3.2014 TILINPÄÄTÖS 2013 Koko kaupunki TP 2012 TP 2013 Muutos % Toimintatuotot 65 402 858 66 701 510 1 298 652 1,99 Toimintakulut -374 691 312-380 627

Lisätiedot

Valtionvarainministeriön lakiin perustuvat kriisikuntakriteerit

Valtionvarainministeriön lakiin perustuvat kriisikuntakriteerit Talouden nykytila Kriteerit Valtionvarainministeriön lakiin perustuvat kriisikuntakriteerit 1. Negatiivinen vuosikate Rovaniemi 2012 2016 186 /asukas Ei täyty? 2. tuloveroprosentti yli 0,5 prosenttiyksikköä

Lisätiedot

Yhteinen Tampere Uudistusten vuosi 2015. näköalojen kaupunki

Yhteinen Tampere Uudistusten vuosi 2015. näköalojen kaupunki Yhteinen Tampere Uudistusten vuosi 2015 näköalojen kaupunki Pormestari Anna-Kaisa Ikosen esitys vuoden 2015 talousarvioksi Tampereen kaupunkistrategia 2025 27.10.2014 Tampere 2015 talousarvion lähtökohdat

Lisätiedot

Miten olemme onnistuneet, millaisia viestejä tulevalle valtuustokaudelle?

Miten olemme onnistuneet, millaisia viestejä tulevalle valtuustokaudelle? Miten olemme onnistuneet, millaisia viestejä tulevalle valtuustokaudelle? Tampereen kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari, 2.5.2017, Tampere-talo 1 Osana kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaaria

Lisätiedot

Kaupunkiympäristön palvelualueen näkymät vuoteen 2019

Kaupunkiympäristön palvelualueen näkymät vuoteen 2019 Kaupunkiympäristön palvelualueen näkymät vuoteen 2019 Valtuuston talous- ja strategiaseminaari 4.6.2018 Johtaja Mikko Nurminen 1 Kasvun kestävä hallinta Tampere on kasvanut viime vuosina voimakkaasti,

Lisätiedot

Tilinpäätöksen ennakkotietoja

Tilinpäätöksen ennakkotietoja Tilinpäätöksen ennakkotietoja 22.2.2017 TOIMINTAYMPÄRISTÖ Väestömäärä kasvoi ennakkotiedon mukaan 367 henkilöllä (e75 881) Rakentaminen edelleen korkealla tasolla; asuntoja valmistui 528 ja lupia myönnettiin

Lisätiedot

Hallinto uudistuu uudistuuko johtaminen

Hallinto uudistuu uudistuuko johtaminen Onnistuva Suomi tehdään lähellä Finlands framgång skapas lokalt Hallinto uudistuu uudistuuko johtaminen Tulevaisuuden johtajat 24.11.2017 Jari Koskinen MUUTOSTEN MAAILMANPYÖRÄ: Kuntien ja alueiden muutosajurit

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.5.2016 Talous- ja hallinto-osasto 28.6.2016 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.5.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot olivat 1.1. 31.5.2016

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1.-30.6.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 12.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.6.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot olivat 1.1-30.6.2017

Lisätiedot

Heinäkuun toteuman perusteella tehdyn ennusteen mukaan koko tilikauden alijäämä on - seurantaraportista.

Heinäkuun toteuman perusteella tehdyn ennusteen mukaan koko tilikauden alijäämä on - seurantaraportista. Heinäkuun toteuman perusteella tehdyn ennusteen mukaan koko tilikauden alijäämä on - seurantaraportista. Verotulot ovat jäämässä yli 11 milj. euroa talousarvioon merkittyä pienemmiksi. Ennuste on olennaisesti

Lisätiedot

Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella

Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu 2017-18 Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella Regina Saari ohjelmajohtaja Tampereen kaupunki Taustaa Tampereen kaupunkiseutu hakeutui

Lisätiedot

Palvelu- ja vuosisuunnitelmien osavuosikatsaus Elinvoima- ja osaamislautakunta

Palvelu- ja vuosisuunnitelmien osavuosikatsaus Elinvoima- ja osaamislautakunta Palvelu- ja vuosisuunnitelmien osavuosikatsaus Elinvoima- ja osaamislautakunta Tammi-huhtikuu 2017 1 Strategisen johtamisjärjestelmän asiakirjat KAUPUNKISTRATEGIA VISIO JA TOIMINTATAVAT STRATEGINEN OHJAUS

Lisätiedot

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS 3.4.217 2 SISÄLLYSLUETTELO PYHÄJÄRVEN KAUPUNGIN TALOUSKATSAUS.. Väestö. 3 Työllisyys.. 3 TULOSLASKELMA.. 4 Toimintatuotot. 4 Toimintakulut.. 4 Valtionosuudet.. 4 Vuosikatetavoite

Lisätiedot

ennusteen Verotulot Käyttömenojen lainamäärä

ennusteen Verotulot Käyttömenojen lainamäärä Syyskuun toteuman perusteella tehdyn ennusteen mukaan koko tilikauden alijäämä on - osavuosikatsauksesta. Olennaisin muutos on maaomaisuuden myyntivoittojen arvio, johon on lisätty 7 milj. euroa. Verotulot

Lisätiedot

Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 8/2018. Kaupunginhallitus

Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 8/2018. Kaupunginhallitus Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 8/2018 Kaupunginhallitus 8.10.2018 Kaupungin tilikauden tulos Milj. euroa Tot 1-8 / 2017 Tot 1-8 / 2018 TP 2017 TP Enn 2018 TP Enn 18 / VS 18 Toimintatuotot

Lisätiedot

8 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuoden 2017 talousarvioesitys/lasten ja nuorten palvelujen lautakunta

8 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuoden 2017 talousarvioesitys/lasten ja nuorten palvelujen lautakunta Tampere Ote pöytäkirjasta 1/2016 1 (5) 8 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuoden 2017 talousarvioesitys/lasten ja nuorten palvelujen lautakunta TRE:6210/02.02.01/2016 Valmistelija / lisätiedot: Toimi

Lisätiedot

Valmistelija / lisätiedot: Männikkö Jukka. Valmistelijan yhteystiedot Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh ,

Valmistelija / lisätiedot: Männikkö Jukka. Valmistelijan yhteystiedot Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh , Tampere Ote pöytäkirjasta 26/2017 1 (5) 361 TRE:3389/02.02.01/2017 Valmistelija / lisätiedot: Männikkö Jukka Valmistelijan yhteystiedot Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätiedot

Maakuntauudistus ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus

Maakuntauudistus ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus Maakuntauudistus ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus Sosiaali- ja terveysvaliokunta Apulaiskaupunginjohtaja Martti Lipponen Vantaan kaupunki 9.6.2017 Valmisteluprosessi Valmistelussa ei ehkä ole

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.3.2018 3131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 17.4.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.3.2018 Ulvilan kaupungin toimintatulot aikavälillä

Lisätiedot

Kaupunkiseudun työllisyyspalvelut Tausta-aineistona elinvoima- ja osaamislautakunnan kokouksessa , lyhyt yleisesittely

Kaupunkiseudun työllisyyspalvelut Tausta-aineistona elinvoima- ja osaamislautakunnan kokouksessa , lyhyt yleisesittely Kaupunkiseudun työllisyyspalvelut Tausta-aineistona elinvoima- ja osaamislautakunnan kokouksessa 2.8.2017, lyhyt yleisesittely Yleisesittely Työllisyydenhoidon kehitysohjelman visio ja missio 2030 2021

Lisätiedot

Tampereen strategian lähtökohdat ja painotukset - hyvinvoinnin näkökulma

Tampereen strategian lähtökohdat ja painotukset - hyvinvoinnin näkökulma Tampereen strategian lähtökohdat ja painotukset - hyvinvoinnin näkökulma Uuden valtuuston koulutus 13-14.6.2017, Vierumäki johtaja Taru Kuosmanen 1 Hyvinvoinnin palvelualue Johtaja Taru Kuosmanen Esikuntatoiminnot

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2016, alustava arvio tuloksesta

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2016, alustava arvio tuloksesta Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2016, alustava arvio tuloksesta Kaupungin tiedotustilaisuus 23.2.2017 Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seija Kuikka Kaupunginjohtaja Timo Halonen Talousjohtaja Heikki Siira

Lisätiedot

Vuoden 2017 kuukausiseuranta (lokakuu) ja koko vuoden toteumaennuste

Vuoden 2017 kuukausiseuranta (lokakuu) ja koko vuoden toteumaennuste Vuoden 2017 kuukausiseuranta (lokakuu) ja koko vuoden toteumaennuste 26.11.2014 Lokakuun 2017 kuukausiraportti Tilinpäätösennuste pohjautuu palvelualueiden yhteenlaskettuihin näkemyksiin Lokakuun ennusteen

Lisätiedot

Keski-Suomen kuntien tilinpäätökset 2016

Keski-Suomen kuntien tilinpäätökset 2016 12.6.2017 Kirsi Mukkala Keski-Suomen kuntien tilinpäätökset 2016 Pohjatietojen lähde: Tilastokeskus ja Kuntaliitto Väestömuutos 2016 (suluissa muutos henkilömääränä) -0,1 % (-4) -0,3 % (-4) -0,3 % (-15)

Lisätiedot

Kuntatalouden tilannekatsaus

Kuntatalouden tilannekatsaus Kuntatalouden tilannekatsaus 8.9.17 Helsinki Taloustorstai Minna Punakallio Pääekonomisti Kuntaliitto Twitter @MinnaPunakallio Kokonaistaloudelliset ennusteet ja taustaoletukset Lähde: Vuodet 15-1 Tilastokeskus,

Lisätiedot

9 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Valmistelija / lisätiedot: Kristiina Järvelä

9 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Valmistelija / lisätiedot: Kristiina Järvelä Tampere Ote pöytäkirjasta 1/2017 1 (5) 9 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 TRE:6210/02.02.01/2016 Valmistelija / lisätiedot: Kristiina Järvelä Valmistelijan yhteystiedot

Lisätiedot

10 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Valmistelija / lisätiedot: Tirronen Anniina

10 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Valmistelija / lisätiedot: Tirronen Anniina Tampere Ote pöytäkirjasta 1/2017 1 (5) 10 2017 TRE:6210/02.02.01/2016 Valmistelija / lisätiedot: Tirronen Anniina Valmistelijan yhteystiedot Controller Vesa-Matti Kangas, puh. 050 566 4477, strategiacontroller

Lisätiedot

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-elokuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-elokuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto Iitin kunta 45/02.01.02/2013 Talouskatsaus 30.9.2013 Tammi-elokuu Väestön kehitys ja väestömuutokset 2013 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys Väkiluku

Lisätiedot

Tampereen strategian lähtökohdat ja painotukset - elinvoiman ja kilpailukyvyn näkökulma

Tampereen strategian lähtökohdat ja painotukset - elinvoiman ja kilpailukyvyn näkökulma Tampereen strategian lähtökohdat ja painotukset - elinvoiman ja kilpailukyvyn näkökulma Uuden valtuuston koulutus 13.-14.6.2017, Vierumäki johtaja Teppo Rantanen Sinä olet digitalisaatio 1 Elinvoiman ja

Lisätiedot

Talousarvio 2019 Valmistelu ja aikataulut. Konsernijaosto

Talousarvio 2019 Valmistelu ja aikataulut. Konsernijaosto Talousarvio 2019 Valmistelu ja aikataulut Konsernijaosto 23.4.2018 Talousarvion 2019 lähetekeskustelu Lähtökohtana uuden kuntastrategian päämäärät 1. Sujuva 2. Hyvinvoiva 3. Vireä Keskeisiä Tuusulan talouden

Lisätiedot

Tilinpäätöksen ennakkotietoja

Tilinpäätöksen ennakkotietoja Tilinpäätöksen ennakkotietoja 22.2.2018 TOIMINTAYMPÄRISTÖN KEHITYS POSITIIVISELLA URALLA Väestömäärä ylitti 76 000 asukkaan rajan ja oli ennakkotiedon mukaan 76 096. Kasvua 248 henkilöä. Rakentamisessa

Lisätiedot

4 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 (Yhteistoimintaalueen. Valmistelija / lisätiedot: Savisaari Lauri

4 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 (Yhteistoimintaalueen. Valmistelija / lisätiedot: Savisaari Lauri Tampere Ote pöytäkirjasta 1/2017 1 (5) 4 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2017 (Yhteistoimintaalueen asia) TRE:6210/02.02.01/2016 Valmistelija / lisätiedot: Savisaari Lauri

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2018-2020 Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Turvallisesti kotona Arvoa asiakkaalle ja hukka pois Palvelun laatu, vaikuttavuus ja turvallisuus Espoolaisten toimintakyky,

Lisätiedot

Talousarvion 2016 toiminnalliset tavoitteet

Talousarvion 2016 toiminnalliset tavoitteet Talousarvion 2016 toiminnalliset tavoitteet Kaupunginvaltuuston seminaari 4.5.2015 Matias Ansaharju, strategiasuunnittelija Konserniohjausyksikkö Toiminnalliset tavoitteet - perustana kuntalaki 65 Talousarviossa

Lisätiedot

Kuntatalouden trendi. Oulun selvitysalue Heikki Miettinen

Kuntatalouden trendi. Oulun selvitysalue Heikki Miettinen Kuntatalouden trendi Oulun selvitysalue 2.12.2014 Heikki Miettinen Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen

Lisätiedot

Talousarvio 2019 ja suunnitelma Kaupunginjohtajan esitys

Talousarvio 2019 ja suunnitelma Kaupunginjohtajan esitys Talousarvio 2019 ja suunnitelma 2020-2021 Kaupunginjohtajan esitys 10.12.2018 KV 26.2.2018 18 TA 2019 Käyttösuunnitelma 2019 Tornion kaupungin kärkihankkeet TornioHaparanda-ydinkeskustan kehittäminen

Lisätiedot

Vuoden 2017 toiminnan ja talouden suunnittelun lähtökohdat. Talousjohtaja Jukka Männikkö

Vuoden 2017 toiminnan ja talouden suunnittelun lähtökohdat. Talousjohtaja Jukka Männikkö Vuoden 2017 toiminnan ja talouden suunnittelun lähtökohdat Talousjohtaja Jukka Männikkö Aitojen menoleikkausten tekeminen on tuskaista puuhaa. Jo Jyrki Kataisen (kok) hallitus päätti keventää kuntien tehtäviä

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen kehittäminen kunnan strateginen valinta

Varhaiskasvatuksen kehittäminen kunnan strateginen valinta Varhaiskasvatuksen kehittäminen kunnan strateginen valinta Kuntamarkkinat 14.9.2016 Kuntatalo Jarkko Lahtinen Varhaiskasvatus palveluna Varhaiskasvatuslaki 1 1 momentti:» Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan

Lisätiedot

Suunnittelukehysten perusteet

Suunnittelukehysten perusteet Kaupunginhallitus 344 19.06.2017 Vuoden 2018 talousarvion ja vuosien 2018-2020 taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille 2875/02.02.00/2017 KHALL 19.06.2017 344 Talouden tasapaino

Lisätiedot

Miten kunnan tulos lasketaan?

Miten kunnan tulos lasketaan? Miten kunnan tulos lasketaan? TP 213 Laihia Toimintamenot - 48,826 M (sisältää kaikki kunnan käyttötalousmenot, mutta ei investointeja) Toimintatulot + 7, 78 M (toimintatuloja ovat mm. lasten päivähoitomaksut,

Lisätiedot

Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2015

Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2015 Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 215,7 % 2, % 4,5 % 1, % 6,1 % 7,8 % 19,7 % 1,6 % 11, % 36,6 % Toimintakulut 36,75 mrd. : Palkat ja palkkiot 16,13 mrd. Henkilösivukulut 4,88 mrd. Palvelujen

Lisätiedot

Tampereen Digiohjelma

Tampereen Digiohjelma Tampereen Digiohjelma Kaupunki kehittyy kokeillen Ohjelmapäällikkö Mia Vaelma 1 16.11.2017 Mia Vaelma Smart Tampere -ohjelma EKOSYSTEEMI Tampereen seudun vetovoiman kehittäminen (ekosysteemit, sis. yritykset,

Lisätiedot

Korjauslista vuoden 2017 talousarvioon,

Korjauslista vuoden 2017 talousarvioon, Sivu 1 / 15 Korjauslista vuoden 2017 talousarvioon, 2.11.2016 s. 3) Esipuhe, viimeinen kappale, päivitetty nettoinvestointien summa: Kun nettoinvestoinnit ovat 197 204,9 miljoonaa euroa, kasvaa lainamäärä

Lisätiedot

Vuoden 2017 kuukausiseuranta(elokuu) ja koko vuoden toteumaennuste

Vuoden 2017 kuukausiseuranta(elokuu) ja koko vuoden toteumaennuste Vuoden kuukausiseuranta(elokuu) ja koko vuoden toteumaennuste 26 11 214 Elokuun kuukausiraportti Tilinpäätösennuste pohjautuu palvelualueiden yhteenlaskettuihin näkemyksiin Elokuun ennusteen mukaan koko

Lisätiedot

Tilinpäätöksen 2014 ennakkotietoja

Tilinpäätöksen 2014 ennakkotietoja Tilinpäätöksen 2014 ennakkotietoja TOIMINTAYMPÄRISTÖ Väestömäärä kasvoi aiempia vuosia enemmän, runsaalla 600 henkilöllä (e 75 088) Asuntoja valmistui ennätystahtiin 800 (549) Tontit kävivät edelleen kaupaksi,

Lisätiedot

Miten Tampere on muuttunut ja muuttumassa

Miten Tampere on muuttunut ja muuttumassa Miten Tampere on muuttunut ja muuttumassa Miten toimintaympäristö haastaa toimintamallin uudistuksen? Tampere 2017 -seminaari 23.3.2015 Matias Ansaharju Strategiasuunnittelija Yhteinen Tampere kaupunkistrategia:

Lisätiedot

Kuntien ja kuntayhtymien ulkoiset menot ja tulot

Kuntien ja kuntayhtymien ulkoiset menot ja tulot ulkoiset menot ja tulot Päivitetty 31.5 julkaistujen tilinpäätösennakkotietojen mukaan. Mikko Mehtonen 5.6.2019 Laskelma kuntien ja ulkoisista menoista vuonna 2018 ( mrd. - % ) 2,04; 4 % 4,85; 11 % 16,37;

Lisätiedot

Kouvolan talouden yleiset tekijät

Kouvolan talouden yleiset tekijät Tilinpäätös 2013 1 Kouvolan talouden yleiset tekijät 2 Väestökehitys Kouvolassa 2009-2017 3 Väestöennuste ikäryhmittäin 2015-2040 Ikäryhmä Muutos-% 2015/2040 0-14 -12,3 15-65 -17,1 65-20,4-12 % - 17 %

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Kuntatalouden ennakointi 2014 tilinpäätöstietojen pohjalta

Kuntatalouden ennakointi 2014 tilinpäätöstietojen pohjalta LIITEOSA (liite 16) Kuntatalouden ennakointi 2014 tilinpäätöstietojen pohjalta Selvitysalue, Keuruu, Multia ja Mänttä-Vilppula Lähde: Miettinen/FCG 5/2015 Lähtötiedot Kuntatalouden trendiennusteen lähtötiedot

Lisätiedot

Hattula - Hämeenlinna Janakkala

Hattula - Hämeenlinna Janakkala Hattula - Hämeenlinna Janakkala Kuntarakenneselvitys- talouden nykytilatarkastelua 5.2.2014 Riitta Ekuri 5.2.2014 Page 1 Talouden nykytila-analyysistä ja ennakoinnista Keskusteltavia asioita: Vuoden 2013

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille Kunnanhallitus 140 19.09.2016 Kunnanhallitus 169 31.10.2016 Kunnanhallitus 211 28.11.2016 Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille 2018-2019 240/02.02.00/2016 Kunnanhallitus

Lisätiedot

Tampereen strategian lähtökohdat elinvoiman ja kilpailukyvyn näkökulmasta

Tampereen strategian lähtökohdat elinvoiman ja kilpailukyvyn näkökulmasta Tampereen strategian lähtökohdat elinvoiman ja kilpailukyvyn näkökulmasta Johtoryhmien strategiastartti 25.4.2017 Johtaja Teppo Rantanen 1 Kokemukset nykyisestä strategiasta ja odotukset uudelle strategialle

Lisätiedot

Keski-Suomen kuntien tilinpäätökset 2017

Keski-Suomen kuntien tilinpäätökset 2017 6.6.2018 Kirsi Mukkala Keski-Suomen kuntien tilinpäätökset 2017 Pohjatietojen lähde: Tilastokeskus ja Kuntaliitto Väestömuutos 2017, % (suluissa muutos henkilömääränä) -0,1 % (-165) -0,2 % (-5) -0,7 %

Lisätiedot

Vuoden 2014 talousarviovalmistelun näkymät

Vuoden 2014 talousarviovalmistelun näkymät Vuoden 2014 talousarviovalmistelun näkymät 13.2.2013 Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen Vuoden 2014 TA:n raamin valmistelun eteneminen Talouden tasapainotarkastelu talous- ja suunnittelukeskuksessa Ehdotus

Lisätiedot