Vaihtoraportti. National University of Singapore. Syksy 2016

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vaihtoraportti. National University of Singapore. Syksy 2016"

Transkriptio

1 Vaihtoraportti National University of Singapore Syksy 2016

2 Yleiskuvaus Singaporesta Singapore on noin pääkaupunkiseudun kokoinen kaupunkivaltio, joka sijaitsee Kaakkois-Aasiassa, hieman päiväntasaajan pohjoispuolella. Valtio sijaitsee saarella, joka yhdistyy pohjoisessa Malesian niemimaahan ja etelässä Indonesian trooppisiin saariin. Singapore tunnetaan korkeasti edistyneenä metropolina, siistinä kaupunkina, ja yhtenä Aasian neljästä korkean teknologian ja teollistumisen tiikeristä (Singapore, Hong Kong, Etelä-Korea ja Taiwan). Singaporessa asuu n. 5.6 miljoonaa ihmistä, joista noin 38 % on ulkomailta tulleita työläisiä ja ekspatriaatteja. Etnisesti 74.1 % ihmisistä on kiinalaisia, 13.4 % malesialaisia, 9.2 % intilaisia ja loput 3.3 % muita. Maa on usean kulttuurin sekoittama keskus, ja tämä kulttuurien kirjo näkyy selkeästi Singaporen katukuvassa kun liikkuu eri kaupunginosien läpi. Aasialaisesta näkökulmasta Singaporea voi pitää kuitenkin keskimäärin erittäin länsimaalaisena valtiona. Suurimmat pilvenpiirtäjät sijaitsevat saaren eteläosassa, Marina Bayn ympäröivällä alueella, kun taas vihreämmät ja luonnonläheisemmät alueet sijaitsevat saaren läntisillä ja pohjoisilla alueilla. Kuva 1. Kuuluisa Marina Bay Sands hotelli ja sen ympäröivä Marina Bay alue on suosituimpia Singaporen nähtävyyksiä. Singaporen ilmasto on läpi vuoden kuuman ja kostean trooppinen, lämpötilan ollen päivisin keskimäärin n astetta ja öisin laskien n asteeseen. Keskellä päivää kuumuus voi olla todella paahtavaa, mutta saaren korkeasta kehityksestä johtuen lähes kaikki yleiset rakennukset ja tilat ovat ilmastoituja, joten kuumuutta pääsee pakoon helposti. Toisaalta jostain kumman syystä Singaporelaiset osaavat asettaa sisälämpötilat ainakin näin Suomalaisesta näkökulmasta aivan liian viileälle. Miksi hain juuri Singaporeen? Kun tein itseni kanssa vihdoin päätöksen, että aion hakea vaihtoon, päätin vielä, että jos vaihtoon lähdetään, sinne lähdetään täysillä. Tämä tarkoitti itselleni käytännössä sitä, että en halunnut lähteä puoleksi vuodeksi mihinkään lähellä sijaitsevaan Pohjois-maahan, tai ylipäätään Eurooppaan. Listasin myös hyvän määrän muita kriteerejä:

3 Kohdemassa on oltava yhtenä virallisena kielenä englanti, tai ihmisten on yleensä kyettävä puhumaan englantia ilman ongelmia. Kohdemaan on oltava maantieteellisesti kaukana Suomesta, mieluiten lämpimällä alueella. Kohdemaan on oltava teknologian ja terveydenhuollon suhteen korkeasti kehittynyt Kohdemaan yliopiston on oltava tasokas, tai ainakin opetuksen tason on oltava tasokasta. Kurssitarjonnan täytyy myös olla minulle ehdottomasti sopivaa (tietysti). Kriteerejä oli melko paljon, mutta niin on myös vaihtokohteitakin. Itselleni sopiviksi vaihtokohteiksi karsiutui mm. Yhdysvallat, Australia, Uusi-Seelanti, Singapore ja Hong Kong, mutta mielenkiintoisia vaihtoehtoja olivat myös Taiwan, Shanghai, Etelä-Korea ja Japani, vaikka englannin kieli ei näissä maissa vastannutkaan kriteerejäni. Valitettavasti ainakin insinööritieteiden korkeakoulun kautta oli melko vähän paikkoja ja vaihtoehtoja Yhdysvaltoihin ja Australiaan (eikä yhtäkään Uuteen-Seelantiin), enkä halunnut hakea free-moverina mihinkään, joten valitsin lopulta vaihtokohteikseni muistaakseni Singaporen, Taiwanin, Hong Kongin ja extrana Alankomaiden Delftin. Kuva 2. Näkymä yhden korkeimman pilvenpiirtäjän katolla sijaitsevasta alfresco-baarista, 1-Altitudesta, Singaporen muihin pilvenpiirtäjiin. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa Hakuprosessi: opinnot Järjestelyt Suomessa on hyvä aloittaa ajoissa ja huolella. Tärkeät päivämäärät kannattaa laittaa ylös kalenteriin ja sähköpostia on syytä seurata tarkasti. Hakuprosessi voi ajoittain tuntua pitkältä ja sekaiselta, mutta tiedätpähän, että kaikki muut hakijat käyvät läpi saman prosessin. Sen jälkeen kun minut valittiin Aallon puolesta vaihto-opiskelijaksi Singaporeen (muistaakseni opintojen keskiarvon oli oltava vähintään n jotta tulee valituksi Aallon puolesta), oli minun vielä haettava virallisesti vaihto-opiskelijaksi NUS:iin heidän omien kanavien kautta.

4 Hakuprosessi jatkui tekemällä opintosuunnitelma sekä Aallolle, että kohdeyliopistolle. Tähän vaiheeseen menee helposti paljon aikaa, kun yrittää etsiä NUS:in tulevan syksyn kurssitarjontaa ja kurssikuvauksia, sekä kurssien aikatauluja. Tässä vaiheessa alkaa myös viimeistään hahmottamaan millaisia kursseja yliopisto tarjoaa ja millaisia kursseja kannattaa käydä yliopistossa. Jotta tulee virallisesti valituksi NUS:iin vaihto-opiskelijaksi, on heidän hyväksyttävä sinut vähintään kolmelle kurssille. Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että kannattaa hakea juuri sellaisille kursseille, joita hakukriteerit vaativat, jotta saat nuo kolme kurssia täyteen. Kun sitten myöhemmin pääset yliopistolle paikan päälle, heillä on opintojen alussa kurssien ns. Add-Drop periodi, jossa saat vaihdella kursseja vapaasti vakanssien mukaan. Itse hain hullun lailla heti alussa juuri sellaisia kursseja joita haluan käydä, mutta joihin en hakukriteerien mukaan voi päästä. Opin muutaman sähköpostibumerangin jälkeen, että ainakaan tässä vaiheessa he eivät jousta. Loppujen lopuksi hain varmaan 30 eri kurssiin, joista lopulta minut hyväksyttiin opiskelemaan kolmelle! Ja nämä kolme olivat juuri oman alani kursseja. Eli kannattaa tosiaan vain tässä vaiheessa hakea juuri niihin kursseihin, joihin voit hakuohjeiden mukaan päästä. Kun sitten Singaporen päässä alkaa Add-Drop periodi, niin sitten vasta hupi alkaa! Vinkkinä voin antaa, että kannattaa kartoittaa tässä vaiheessa kaikki mahdolliset kurssit joihin haluat (tärkeysjärjestyksessä) ja sitten vain marssit siinä järjestyksessä jokaiselle kurssia vastaavalle tiedekunnalle kyselemään vakanssien perään. Jotkut sihteerit voivat vaatia kurssin professorin hyväksyntää, ja tällöin vain lähetät sähköpostin kyseiselle professorille ja ilmoitat olevasi erittäin kiinnostunut kurssista jne. (Extra-pisteet saat kun mainitset, että olet kuullut professorista ja hänen kursseistaan hyvää edeltävien lukuvuosien vaihto-opiskelijoilta.) Add-Drop periodin jälkeen minulla olikin sitten kasassa 8 kurssia, joista yhteenkään minua ei alun perin valittu. Kävin jokaisen kurssin aloitusluennolla, ja sillä perusteella valitsin neljä parasta ja mielestäni mielenkiintoisinta kurssia. Hakuprosessi: asunto Kuva 3. Kuva Utownin uima-altaalta. Asuin vihreän aukion takana sijaitsevassa University Town Residencessä, oikeinpuoleisessa tornissa ja tilavassa solu-asunnossa kolmen muun vaihtarin kanssa.

5 Asunnon hakuprosessi oli melko yksiselitteinen ja yliopiston puolesta hyvin hoidettu. Ohjeita noudattamalla ei oikeastaan mikään voi mennä pieleen. Jos vaihto-opiskelija ei jostain syystä saa asuntoa, kannattaa marssia vaan suoraan asuntotoimistoon ja kysellä asunnon perään. Kuulin, että ainakin muutama sai asunnon näin. Jos puolestaan vaihto-opiskelija saa asunnon, mutta ei alueelta, josta hän haluaisi, kannattaa niin ikään marssia asuntotoimistoon ja kysellä sisäisen asunnon vaihdon perään. Mielestäni University Town on yliopiston paras paikka asua, joten oma vinkkini on hakea tälle alueelle. Alueella on kaikki tarvittava: kaksi suurta ruokalaa, kuntosali, uima-allas, hyviä ja siistejä asuntoja, kauppoja, parturi, kirjasto, luentosaleja, tietokoneluokkia, kahviloita, jne. jne. Seuraavat vaihtoehdot sijaitsevat Utownin alueella: Utown Residences (ei mealplania, eli syöt vapaasti missä lystäät), Cinnamon College (mealplan), Tembusu College (mealplan), tai College of Alice & Peter Tan (mealplan). Mealplan = sitoudut syömään lukukauden ajan oman rakennuksesi ruokalassa aamupalan ja illallisen. Illallinen on kattava lämmin ruoka ja saat valita sen haluamastasi kojusta ruokalan sisällä. Yleensä tarjolla on ainakin kiinalaista, malesialaista, intialaista ja länsimaalaista ruokaa. Jokainen koju tarjoaa ainakin kahta ruokavaihtoehtoa + kasvisruokaa, eli yhteensä vaihtoehtoja on ainakin 12 kappaletta. Hakuprosessi: opiskelijaviisumi, matkavakuutus Opiskelijaviisumin hakuprosessi on niin ikään helppo, ja jokainen opiskelija saa kattavat ja yksiselitteiset ohjeet sen suorittamiseen. Voisi sanoa, että lähes kaikki vaihto-opiskelijoita koskevat yleiset hakuprosessit on tavalla tai toisella hiottu melko toimiviksi kokonaisuuksiksi. Laajennetun matkavakuutukset + matkatavaravakuutuksen kilpailutin Suomen päässä nopeasti jokaisella suurella vakuutusyhtiöllä. Mielestäni tämä kannattaa tehdä, sillä vakuutusten hinnat vaihtelivat aivan älyttömän suurella akselilla (satoja euroja). OP Pohjola tarjosi parhaan paketin, ja itse asiassa muutaman lääkärikäynnin jälkeen vakuutus olikin maksanut itsensä takaisin monikertaisesti! Käytännön asiat vaihtokohteessa Kuva 4. Yksi yliopiston kampuksen vilkkaimmista alueista on Utown. Kuva on otettu tenttiviikon loppupuolella, jolloin suurin osa opiskelijoista istuu joko tenttisalissa tai kirjastoissa lukemassa.

6 Kerroin jo melko paljon käytännön asioista Utownissa, mutta lisättäköön, että asuminen maksaa n kuussa, yliopiston palvelut ovat erittäin kattavat sisältäen kaiken terveyskeskuksista kuntosaleihin ja ilmaisiin kampusbusseihin ja suurissa ruokaloissa voi syödä vaikka vuoden jokaisena päivänä eri ruokaa. Kuva 5. Education Resource Center, eli yksinkertaisemmin paikka, josta löytyy tiloja opiskeluun, luentosaleja, tietokoneluokkia ja tietysti Starbucks. Kuva 6. Yliopiston useat ilmaiset kampusbussit helpottavat liikkumista alueella merkittävästi.

7 Singaporen hintataso on keskimäärin samalla tasolla Suomen kanssa, mutta selkeitä eroja löytyy. Ulkona syöminen on todella halpaa (kunhan ei mene ruuhkaisimmalle turistialueelle syömään), kun taas kaupasta ruuan ostaminen on suhteessa jopa kolme kertaa Suomea kalliimpaa. Julkisella liikenteellä liikkuminen on todella kätevää ja myös erittäin halpaa, joten sitä kannattaa aktiivisesti käyttää. Toisaalta Uber ja muut kyytipalvelut ovat laillisia, toimivat hyvin ja ovat kaiken lisäksi halpoja, joten niiden käyttöä ei tarvitse vierastaa. Kännykkäliittymistä voi sen verran mainita, että Suomessa on todella hyvin asiat matkapuhelinliittymien kannalta, ja samanlaisia diilejä ei löydy kyllä Singaporesta. Itselläni oli Singtelin prepaid liittymä (1gb kuussa dataa maksoi n. 7 ), mutta pian huomasin, että Starhub tarjoaa parempia tarjouksia. Ehdotankin kyseisen operaattorin hankkimista, sillä Starhub toimii myös melko hyvillä ehdoilla lähimaissa. Toisaalta Prepaidit ovat puoli-ilmaisia ympärillä sijaitsevissa valtioissa, joten vaihtoehtoja löytyy aina. Opinnot Kävin Singaporessa neljä kurssia. Suunnittelin kurssien aikataulutuksen niin, että työmäärä on tasainen koko viikon aikana, mutta maanantain jätän vapaaksi. Syyn kerron seuraavassa kappaleessa. Kurssien suunnittelusta vielä sen verran, että paras työkalu jolla hahmottaa kaiken tarvittavat lukujärjestyksestä tenttipäiviin ja päällekkäisyyksiin on NUSMODS.com niminen nettisivu, jota ylläpitää opiskelijat. Sitä kannattaa ehdottomasti käyttää. Kurssikoodit ovat nimetty niin, että kirjaimet kertovat minkä tiedekunnan kurssi kyseessä on, ja ensimmäinen numero puolestaan mille vuosikurssille kurssi on suunnattu. Olen itse 5. vuoden opiskelija, mutta valitsin kursseiksi 1., 2., 4., ja 5. vuoden kurssit. Lähes kaikkien kurssien kaikki arvostelut suoritetaan Gaussin käyrän mukaan, joten kilpailu huippu-arvosanoista on kovaa. Toisaalta kurssin reputtaminen on erittäin harvinaista ja jopa vaikeaa jos opiskelija on tehnyt kaikki pakolliset suoritettavat tehtävät ja ollut läsnä tunneilla, sekä harjoituksissa. Ymmärtääkseni kurssin opettaja joutuu tekemaan kirjallisen selvityksen yliopistolle, mikäli opiskelija ei ole päässyt kurssista läpi. Tämä selittänee osin minkä takia kursseja on vaikea repuuttaa. Kurssini ja vähän infoa niistä: GET1008 Public speaking and critical reasoning Mielenkiintoinen julkisen puhumisen ja puheiden pitämiseen liittyvä kurssi. Kurssin pääideana oli opettaa opiskelija pitämään rakenteellisesti ja esitysteknisesti huippupuheita yleisölle. Puheaiheita oli informatiivisista puheista muistopuheisiin ja mainospuheisiin asti. Kurssi oli työläs, mutta opin todella paljon puheiden pitämisestä ja argumentaatiosta. Mielestäni minkä tahansa vuoden opiskelija voi hyvillä mielin ottaa tämän kurssin. Arvosana rakentui puheista, joita pidit harjoitusryhmissä muille opiskelijoille, ja yhdestä lyhyestä nettitentistä. Kurssilla ei ollut lopputenttiä. NM2201 Intercultural communication Tämä kurssi käsitteli kulttuurien välistä kommunikaatiota, sen erityispiireitä ja vaikeuksia, sekä miten vastaaviin tilanteisiin valmistaudutaan. Henkilökohtaisesti pidin kurssista todella paljon, vaikkakin se sisälsi alkuun melko paljon psykologian teorioita esimerkiksi ihmiskäyttäytymisestä. Syy, minkä takia valitsin tämän kurssin oli mielenkiintoni Länsimaiden ja Kaakkois-Aasian väliseen business-maailmaan ja sen tuomiin ongelmiin ja vaikeuksiin. Suuri osa vaikeuksista johtuu tavalla tai toisella kulttuurieroista, kommunikaatiovirheistä tai vaan esimerkiksi käytöstapojen eroista. Tämä kurssi, sekä public speaking and critical reasoning ovat tietysti teekkarille todella erilaisia verrattuna normaaleihin teknisiin kursseihin,

8 mutta mielestäni erittäin arvokkaita yleispäteviä kursseja. Tämän kurssin arvosana rakentui läsnäoloista harjoitusryhmissä, ryhmäprojektista, välitentistä ja lopputentistä. MT4002 Technology management strategy Tätä kurssia voisi kuvailla klassisena teknologia-strategia -kurssina. Kurssilla kävimme läpi useiden suurien ja pienien teknologiayrityksien menestys- ja epäonnistumiskeissejä, sekä rakensimme niiden ympärille yleisimpiä tuotantotalouden ja strategian frameworkkejä ja oppeja. Kurssin professori oli melko nuori, mutta sitäkin innostuneempi aiheesta. Melko suuri osa kurssin teorioista oli minulle jo tuttuja aiemmilta opinnoilta, mutta monet keissit olivat puolestaan mielenkiintoisia ja uusia minulle. Näitä olivat muun muassa paikalliset Kaakkois-Aasiaa koskevat keissit, peliteollisuus (konsolit, mobiilipelit ja tietokonepelit erikseen), sekä virvoitusjuomateollisuus. Kurssin arvosana rakentui tuntiaktiivisuudesta, quizeista, ryhmäprojektista, sekä lopputentistä. MT5018 Managing and organizing open innovation. Ehkä yksi parhaimpia kursseja joita olen koskaan käynyt. Kurssin opettajana toimi hollantilainen professori Wim Vanhaverbeke, joka ei pelkästään ollut kävelevä tietosanakirja, vaan hän myös osasi selittää asiat yksinkertaisesti, mutta silti kattavasti. Kurssin jokaisella luennolla kävimme läpi kaksi keissiä, jotka jollain tavalla liittyivät avoimeen innovaatioon, mutta myös yrittäjyyteen, yrityksen kasvuun, yritysjärjestelyihin, rahoitukseen, sekä kansainvälisten ja suurten yrityksien hallintaan ja strategioihin. Erittäin kattava ja opettava kurssi, kaikin puolin. Sama professori opettaa ainakin myös kurssia corporate entrepreneurship, joten voin automaattisesti suositella myös sitä. Kurssin arvosana rakentui ryhmätyöstä ja tuntiaktiivisuudesta, eikä kurssissa ollut tenttiä. Kurssin voi suorittaa todella pienellä työllä, mutta jos jotain haluaa oppia on kurssi ainakin valitsemistani kursseista kaikkein työläin. (2 keissiä per viikko) Yhteensä opiskelin vaihdon aikana 24 opintopisteen edestä. Olisin voinut ottaa myös viidennen kurssin, mutta halusin jättää aikaa omasta mielestäni tärkeälle matkustamiselle ympäri Kaakkois-Aasiaa. Vapaa-aika Kuva 7. Kaunis näkyvä Thaimaan Koh Phi Phi saaren näköalapaikalta.

9 Jos suunnitelmissa on reissailla ympäri Kaakkois-Aasiaa viikonloppuisin, lukulomalla, ja muuten vapaa-ajalla, kannattaa ottaa se huomioon opintoja suunniteltaessa. Kuten aiemmin sanoin, paras päivä jättää vapaaksi on maanantai yksinkertaisesti siitä syystä, että Singaporeen lentää takaisin viikonloppumatkoilta erittäin paljon halvemmalla maanantaisin kun sunnuntaisin. Yleensä vaihtoporukkamme aikataulu oli kutakuinkin seuraava: tiistaista perjantaihin opiskelimme ja urheilimme hullun lailla, jonka jälkeen lähdimme perjantaina mahdollisimman nopeasti lentokentälle ja pidennetyn viikonlopun viettoon ulkomaille. Sama kaava toistui ainakin parin ensimmäisen kuukauden ajan, jonka jälkeen kaikki pysyivät Singaporessa pitempiä aikoja johtuen kurssien loppukireistä, projekteista ja tenteistä. Reissuja teimme ainakin Malesiaan (3 kertaa), Indonesiaan, Thaimaahan, Vietnamiin ja Hong Kongiin porukalla. Jokainen reissu oli uniikki omalla tavallaan, enkä olisi halunnut jäädä mistään reissusta paitsi. Kun yliopistolla opiskelimme teoriaa, nämä reissut opettivat meille käytännöt. Hyvällä suunnittelulla ja ajanhallinnalla opinnot ja reissut pysyivät hyvässä tasapainossa keskenään. Kuva 8. Indonesian Mount Rinjani valloitettu! Ulkomaan reissujen lisäksi yliopistolla on lukematon määrä vapaa-ajan harrasteseuroja urheilusta laulamiseen ja puheiden pitämiseen. Itse olin osallisena Singaporen ensimmäiseen Slushiin, joka myöhäisestä järjestelyistään huolimatta oli erittäin onnistunut tapahtuma. Slush Singapore oli erityisen hyödyllinen minulle, sillä tapahtuman ansiosta tapasin esimerkiksi lukuisia suomalaisia, jotka asuvat ja työskentelävät pysyvästi Singaporessa, sekä useita paikallisia yrittäjiä ja vaikuttajia. Aallon vaihtareiden kesken vierailimme myös Suomen Singaporen suurlähetystössä ja tapasimme suurlähtettiläämme. Rahankäytöstä voisin mainita lähinnä sen, että reissailusta ja ns. aktiivisesta elämästä huolimatta rahaa kului keskimäärin yhtä paljon kuin Suomessakin, joten ainakaan mulla ei oo rahaa ei kelpaa tekosyyksi ihmisille, jotka epäröivät vaihtoon lähtöä!

10 Kuva 9. Laukkakilpailut Hong Kongin Sha Tin -kilparadalla. Kuva 10. Singaporen historian ensimmäinen Slush järjestettiin syksyllä Miksi kannattaa lähteä vaihtoon? Yliopisto-opintojeni ensimmäiset 3 vuotta olin melko pessimistinen vaihto-opiskeluiden suhteen, enkä uskonut että lähtisin vaihtoon ollenkaan. Kuitenkin maisterivaiheen keskivaiheilla rupesin uudelleen pohtimaan tätä mahdollisuutta ja argumentoin käytännössä itseni kanssa puolesta ja vastaan. Paras argumentti vaihto-opintojen puolesta on kuitenkin seuraava: Kuinka usein olet kuullut jonkun vaihdossa olleen sanoneen että olipa surkea kokemus, ei olisi pitänyt lähteä. Kuinka usein olet puolestaan kuullut

11 jonkun vaihdossa olleen sanoneen että aivan huikea ja opettava kokemus, lähtisin aivan varmasti uudestaan. Minulle tämä oli se vahvin perustelu muiden selvien hyötyjen ohella. En tiedä miten tätä voi muotoilla selkeämmin. Vaihto-opinnot opettavat niin paljon asioita, joita ei voi Suomessa oppia. Opit uusia kulttuureja, historiaa, maantietoa, käytöstapoja ja kieliä; tapaat uusia elinikäisiä kavereita; opit arvostamaan kotimaatasi aivan uudella tavalla; ja ennenkaikkea opit uusia asioita itsestäsi. Vaihtoon kannattaa ehdottomasti lähteä nyt opiskeluaikana kun siihen on hyvä mahdollisuus. Sinulle maksetaan siitä, että lähdet ulkomaille opiskelemaan. Saat korotettua opintolainaa ulkomailla. Asuntoasiat, viisumasiat ja muut hoituvat lähes automaattisesti. Todennäköisesti et ole vielä juurtunut työelämään Suomeen, eikä sinulla ole vaimoa, kahta lasta, kultaista noutajaa, Volvoa ja omakotitaloa Espoossa. Opinnot etenevät kuitenkin mallillaan ulkomailla ja pääset opiskelemaan lähes samoja asioita kuin Aallossakin jos niin haluat. Tätä asiaa ei vaan voi painottaa tarpeeksi. Just do it! Jos sinulla on mitään kysyttävää Singaporesta vaihtokohteena, tai yleisesti vaihto-opiskelusta vastaan mielelläni kysymyksiisi sähköpostin välityksellä matti. saari (at) aalto.fi. Kuva 11. Gili Trawanganin lämpö ja hiekkarannat tekivät hyvää kolmen päivän tulivuori-vaelluksen jälkeen.

Vaihtoraportti. National University of Singapore, NUS Syksy Evelina Bäck. Kemian tekniikan koulutusohjelma

Vaihtoraportti. National University of Singapore, NUS Syksy Evelina Bäck. Kemian tekniikan koulutusohjelma Vaihtoraportti National University of Singapore, NUS Syksy 2015 Evelina Bäck Kemian tekniikan koulutusohjelma Kahdenva linen vaihtosopimus, opetuskielena englanti. Raportin saa julkaista www-sivuilla.

Lisätiedot

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi).

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi). Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Rakenne- ja rakennustuotantotekniikka Vaihtoyliopisto: KAIST Korean Advanced Institute of Science and Technology Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde Opetuskieli: Englanti

Lisätiedot

Vaihtoraportti Singapore NTU

Vaihtoraportti Singapore NTU Vaihtoraportti Singapore NTU Kemian, bio- ja materiaalitekniikka Nanyang Technological University Kahdenvälinen vaihtokohde 07.01.2016 06.05.2016 SINGAPORE Singapore on hyvin pieni ja tiheästi asuttu viisikymmentä

Lisätiedot

Vaihtoraportti Nanyang Technological University (NTU)

Vaihtoraportti Nanyang Technological University (NTU) Opiskelijan tiedot Koulutusohjelma: Kemian kandidaattiohjelma Vaihdon ajanjakso: Syksy 2016 Raportin saa julkaista www-sivuilla ilman yhteystietoja. Vaihtoraportti Nanyang Technological University (NTU)

Lisätiedot

Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018

Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018 Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018 Miska Konttinen 1 1. JOHDANTO Vietin kevään 2018 Ateenassa vaihto-opiskelujen merkeissä. Yliopistona toimi Athens University of Economics and Business (AUEB).

Lisätiedot

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla.

Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. = Opinnot + kielitaito + kulttuurit + itsetuntemus + CV Vaihda maisemaa! Tietoa vaihto-opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla. 1. Vaihto-opiskelu Lähtö aikaisintaan ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen.

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Materiaalitekniikka Vaihtoyliopisto: KU Leuven Ajankohta: 15.9.2014-8.2.2015 Vaihto-ohjelma: Erasmus Opetuskieli: englanti S-posti: michael.saulny@aalto.fi Julkaisuoikeus:

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

ESSCA Budapest Kevät 2011

ESSCA Budapest Kevät 2011 1.8.2011 ESSCA Budapest Kevät 2011 Teuvo Heikkinen TUTA Sisältö 1 JOHDANTO... 3 2 UNKARI, BUDAPEST & ESSCA... 4 3 OPISKELU... 5 4 YHTEENVETO... 6 1 JOHDANTO Lähdin opiskelijavaihtoon aikaisemman vaihtokokemukseni

Lisätiedot

Vaihtoraportti NTU Singapore

Vaihtoraportti NTU Singapore Vaihtoraportti NTU Singapore Mikko Poranen, Aalto-yliopisto, Sähkötekniikan Korkeakoulu mikko.poranen@aalto.fi Lukuvuosi 2015/2016 Minun kriteerini vaihtokohteelle oli päästä jonnekin lämpimään, suurempaan

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Lappeenrannan teknillinen yliopisto Kansainväliset palvelut. Matkaraportti. Ateena - Syksy Janne Neuvonen Tuta 5

Lappeenrannan teknillinen yliopisto Kansainväliset palvelut. Matkaraportti. Ateena - Syksy Janne Neuvonen Tuta 5 Lappeenrannan teknillinen yliopisto 17.3.2013 Kansainväliset palvelut Matkaraportti Ateena - Syksy 2012 Janne Neuvonen Tuta 5 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hakeminen vaihto-oppilaaksi... 3 3. Vaihto-opiskelun

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Singapore. [Author] TIEDOT. Aalto-yliopisto, Sähkötekniikan korkeakoulu Automaatio- ja systeemitekniikka

Vaihtoraportti. Singapore. [Author] TIEDOT. Aalto-yliopisto, Sähkötekniikan korkeakoulu Automaatio- ja systeemitekniikka Vaihtoraportti Singapore [Author] TIEDOT Aalto-yliopisto, Sähkötekniikan korkeakoulu Automaatio- ja systeemitekniikka Vaihtokohde: Nanyang Technological University (NTU), Singapore Syksy 2015 Raportin

Lisätiedot

Kemian tekniikan koulutusohjelma Nanyang Technological University, syksy 2013 Kahdenvälinen vaihtokohde Raporttini saa julkaista www-sivuilla

Kemian tekniikan koulutusohjelma Nanyang Technological University, syksy 2013 Kahdenvälinen vaihtokohde Raporttini saa julkaista www-sivuilla Kemian tekniikan koulutusohjelma Nanyang Technological University, syksy 2013 Kahdenvälinen vaihtokohde Raporttini saa julkaista www-sivuilla Nanyang Technological University, Singapore Kuva 1. Nanyang

Lisätiedot

Kansainvälistymismahdollisuudet. Humanistisen tiedekunnan kieliopinto- ja kansainvälistymisinfo

Kansainvälistymismahdollisuudet. Humanistisen tiedekunnan kieliopinto- ja kansainvälistymisinfo Kansainvälistymismahdollisuudet Humanistisen tiedekunnan kieliopinto- ja kansainvälistymisinfo 12.10.2012 Miksi ulkomaille? Kielitaitoni koheni Sain haluamani kesätyöpaikan Pääsin kursseille, joita Jyväskylässä

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Raportti vaihto-opiskelusta

Raportti vaihto-opiskelusta Raportti vaihto-opiskelusta Alexis Troberg, alexistroberg@gmail.com Tietotekniikka Ajankohta: Syyskuu 2013 kesäkuu 2014 Vaihto ohjelma: Eurecom Opintojen opetuskieli: englanti Kohde: Eurecom, Sophia Antipolis,

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017

MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017 MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017 Sanna Ruusunen Sheffield Sheffield on Englannin viidenneksi suurin teollisuuskaupunki Pohjois-Englannissa, Etelä- Yorkshiressä. Asukkaita mäkisessä

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu National University of Singaporessa Syksylla 2015

Vaihto-opiskelu National University of Singaporessa Syksylla 2015 Vaihto-opiskelu National University of Singaporessa Syksylla 2015 Yleiskuvaus kohteesta Miksi hain juuri Singaporeen vaihtoon? Kuulin ensimmäisen kerran Singaporesta vaihtokohteena opiskelukaveriltani,

Lisätiedot

Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017

Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017 Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017 Erasmus-vaihto Irlannissa 12.9-17.12.2017 Miro Saarenmaa Aalto-yliopisto, Sähkötekniikan korkeakoulu Sähkötekniikan kandidaattiohjelma,

Lisätiedot

Vaihtoraportti National Chengchi University

Vaihtoraportti National Chengchi University Vaihtoraportti National Chengchi University Taipei, Taiwan Geomatiikka Vaihtoajankohta: 1.9.-31.12.2013 Taiwan, Taipei Taiwaniin vaihtoon hakeminen oli monen asian onnellinen sattuma. Selailin Aalto-yliopiston

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Vaihtoinfo. 17.2.2009 Noora Siira Mirja Väänänen

Vaihtoinfo. 17.2.2009 Noora Siira Mirja Väänänen Vaihtoinfo 17.2.2009 Noora Siira Mirja Väänänen Yleistä Erasmus-vaihdosta Hakuprosessi Opintojen sisällyttäminen tutkintoon HOPS ja vaihdossa suoritettavat opinnot Kurssien kirjaaminen opintorekisteriin

Lisätiedot

Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä

Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä Esimerkkinä Palvelujen markkinointi kurssin verkkototeutus Virpi Näsänen 16.11.2016 Lähtökohtatilanne Sovimme Aalto-yliopiston

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo)

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

Athens University of Economics and Business Matkaraportti

Athens University of Economics and Business Matkaraportti Athens University of Economics and Business Matkaraportti Eero Kuiri 0421378 1. Johdanto Vietin vaihtokauteni Ateenassa keväällä 2017. Vaihtoyliopistonani toimi Athens University of Economics and Business,

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 Ville Rantanen Kemiantekniikka Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Lähtövalmistelut ja

Lisätiedot

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon?

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Kysely Bastian Fähnrich Kansainvälisyys- ja kulttuurisihteeri 2008: N = 35 opiskelijaa (Oulainen) 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu) yhteensä = 95 - uusia kokemuksia

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info 10.4.2019 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

Elie Kopaly, Automation and Electrical Engineering. University of Wisconsin-Madison, Syksy Kahdenvälinen vaihtokohde

Elie Kopaly, Automation and Electrical Engineering. University of Wisconsin-Madison, Syksy Kahdenvälinen vaihtokohde Elie Kopaly, elie.kopaly@aalto.fi Automation and Electrical Engineering University of Wisconsin-Madison, Syksy 2015 Kahdenvälinen vaihtokohde Valitsin UW-Madisonin, koska halusin parantaa englannin kielen

Lisätiedot

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Opintoasiain päällikön päätös 1 (1) Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg Heli Alatalo Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Annika Niittylä. Singapore, syksy Nanyang Technological University, kahdenvälinen vaihtokohde opetuskieli: englanti

Vaihtoraportti. Annika Niittylä. Singapore, syksy Nanyang Technological University, kahdenvälinen vaihtokohde opetuskieli: englanti Vaihtoraportti Singapore, syksy 2016 Nanyang Technological University, kahdenvälinen vaihtokohde opetuskieli: englanti Annika Niittylä Bioinformaatioteknologian koulutusohjelma annika.niittyla@aalto.fi

Lisätiedot

Odense, syksy 2006. Valmistelut

Odense, syksy 2006. Valmistelut Odense, syksy 2006 Valmistelut Kun valmistumiseni rupesi häämöttämään, tajusin että viimeinen mahdollisuus asua ulkomailla läheni samalla. Perheellisellä miehellä kun ei ole juuri mahdollisuuksia työskennellä

Lisätiedot

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista

Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op to 1.9.2011 Elämäni parhaimpia kokemuksia opiskelijan vaihtoraportista Uudet opiskelijat/ Johdatus akateemisiin opintoihin 1op To 1.9.2011 Kansainvälistymismahdollisuudet

Lisätiedot

Kuva 1: Huoneeni, jonka jaoin kahden muun suomalaisen kanssa. Koko asuntola kutsui sitä Finskij Prospektiksi.

Kuva 1: Huoneeni, jonka jaoin kahden muun suomalaisen kanssa. Koko asuntola kutsui sitä Finskij Prospektiksi. Vaihtoraportti Olen Tommi Pensas Sähkötekniikan korkeakoulusta ja opiskelen jo kuudetta vuotta sähkötekniikan koulutusohjelmaa, tarkemmin ottaen tehoelektroniikkaa. Minulla oli aina ollut halu lähtee opintojeni

Lisätiedot

KIINA. Työssäoppiminen 2018

KIINA. Työssäoppiminen 2018 KIINA Työssäoppiminen 2018 MIKSI HALUSIN KIINAAN? Täysin erilainen kuin Suomi Todella suuri valtio Talous kasvaa huimaa vauhtia Onnistunut luomaan laajan ja aktiivisen markkinaverkoston ympäri maailman

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja!

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Akateemiselta asiantuntijalta edellytetään monipuolista viestintä-osaamista. Kansainvälinen

Lisätiedot

Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla. Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut

Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla. Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut Opinnot haltuun: Vaihto-opiskelu ulkomailla Minna Pekkanen Kansainväliset opiskelijapalvelut Kuka voi lähteä vaihtoon? Vaihtoon voi lähteä kaikista kauppatieteiden kandidaatin ohjelman erikoistumisalueista

Lisätiedot

Vaihtoraportti Nanyang Technological University, Singapore

Vaihtoraportti Nanyang Technological University, Singapore Biotuotetekniikka Nanyang Technological University, Singapore Tammikuu 2014 Toukokuu 2014 GEM Trailblazer vaihto-ohjelma Raportin saa julkaista internetissä nimettömänä Vaihtoraportti Nanyang Technological

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Avoimen yliopiston kauppatieteellisten opintojen alkuinfo 17.8.2015 klo 17.00 Töölön kampus

Avoimen yliopiston kauppatieteellisten opintojen alkuinfo 17.8.2015 klo 17.00 Töölön kampus Avoimen yliopiston kauppatieteellisten opintojen alkuinfo 17.8.2015 klo 17.00 Töölön kampus Kauppatieteellinen ala Väylä - Erillisvalinta Kauppakorkeakoulun kandidaattiohjelmaan - Hakijoille, joilla ei

Lisätiedot

Mikko Niemelä & Jonne Roppola

Mikko Niemelä & Jonne Roppola Mikko Niemelä & Jonne Roppola Tietoa Japanin vaihtokohteista Kv- toimistosta. Kumamoto National College Of Technologyyn voi hakea Tietotekniikan, Automaatiotekniikan ja Hyvinvointitekniikan opiskelijat.

Lisätiedot

Ulkomaan jakson raportti

Ulkomaan jakson raportti Ulkomaan jakson raportti Kauneudenhoitoala Zolero www.zolero.co.uk Bishop Street 146C Londonderry Pohjois-Irlanti 5 viikkoa Työpaikalla minulle aluksi esiteltiin kauneushoitolaa, jonka yhteydessä oli myös

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Bremenistä bussi Groningeniin (Public Express), joka maksaa

Lisätiedot

Istu pöytään, jossa on uusia kasvoja

Istu pöytään, jossa on uusia kasvoja Istu pöytään, jossa on uusia kasvoja Opiskelun aloittaminen Salla Mäkinen & Paula Koivukangas Opintotutor-biz@aalto.fi Vastaanotto tiistaisin klo 11.45-13.15 Maanantai 2.9.2019 KTK-TUTKINNON TAVOITTEET

Lisätiedot

Vaihtoraportti Massey University Auckland / Wellington, Uusi-Seelanti 07/2006 06/2007 Antti Maunula Informaatioverkostot

Vaihtoraportti Massey University Auckland / Wellington, Uusi-Seelanti 07/2006 06/2007 Antti Maunula Informaatioverkostot Vaihtoraportti Massey University Auckland / Wellington, Uusi-Seelanti 07/2006 06/2007 Antti Maunula Informaatioverkostot Sisällysluettelo 1 Yleiskuvaus...2 2 Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa...4 3 Opinnot...5

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

TOP-jakso Isle of Wight saarella

TOP-jakso Isle of Wight saarella TOP-jakso Isle of Wight saarella Matkamme alkoi torstaina 6.10, jolloin lähdimme yöjunalla Helsingin lentokenttää kohti. Lentomme lähti klo 8.10 ja perillä Lontoossa olimme klo 9.15. Gatwickin lentokentältä

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä SISÄLLYS 1. Saapuminen... 3 2. Orientaatioviikko... 3 3. Koulunkäynti ja kurssit... 4 3.1. Innovation and Technology Management...

Lisätiedot

Johdanto. Järjestelyt

Johdanto. Järjestelyt Johdanto Olin työssäoppimassa yksin Irlannissa 4.4-17.5.2017. Työskentelin hostellissa Killarneyssa ja työkuvaani kuului hostellin respassa työskentely, aamupalasta huolehteminen sekä siivoaminen. Olen

Lisätiedot

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainväliset taidot osana ammattitaitoa Monipuolinen kielitaito Kulttuurienvälinen viestintä Epävarmuudensietokyky

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA 20.12.2014 Tuotantotalouden tiedekunta HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA SYKSY 2014/LIETTUA Katja Nuutilainen, 0400205 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 2 LÄHTÖVALMISTELUT... 2 3 SAAPUMINEN LIETTUAAN... 3 4

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mirka Jalonen, kv-suunnittelija, Insinööritieteiden korkeakoulu

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mirka Jalonen, kv-suunnittelija, Insinööritieteiden korkeakoulu Vaihto-opinnot ulkomailla Mirka Jalonen, kv-suunnittelija, Insinööritieteiden korkeakoulu Miksi vaihtoon? Globaalit työmarkkinat Kansanvälisestä kokemuksesta hyötyä työelämässä; tuo vaihtokokemuksesi esille

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad Info 20.4.2017 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään vapaasti valittaviin

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Brno University of Technology Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz)

MATKARAPORTTI Brno University of Technology Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz) MATKARAPORTTI Brno University of Technology 1.2.2006 30.6.2006 Faculty of Business and Management (http://www.vutbr.cz) Kimmo K. kimmo.kokkila (at) tkk.fi K Opiskelu Vaihto-opiskelijoiden lukukausi Brnossa

Lisätiedot

MATKARAPORTTI SYKSY 2016 KASETSART UNIVERSITY OF TECHNOLOGY. Toni Leppänen

MATKARAPORTTI SYKSY 2016 KASETSART UNIVERSITY OF TECHNOLOGY. Toni Leppänen MATKARAPORTTI SYKSY 2016 KASETSART UNIVERSITY OF TECHNOLOGY Toni Leppänen 1. Hakeminen ja valmistautuminen matkaan Hain vaihto-opiskelemaan Aasiaan, sillä olin aikaisemmin kiertänyt vain Eurooppaa, ja

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Vaihtoraportti Rooman La Sapienza yliopistosta keva tlukaudelta 2014

Vaihtoraportti Rooman La Sapienza yliopistosta keva tlukaudelta 2014 Vaihtoraportti Rooman La Sapienza yliopistosta keva tlukaudelta 2014 Tässä vaihtoraportissa kerrotaan, millaista oli opiskella Euroopan suurimmassa yliopistossa, joka sijaitsee yhdessä kauimmin asutuista

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Vaihtoraportti. National University of Singapore, kevätlukukausi Jesse Majuri.

Vaihtoraportti. National University of Singapore, kevätlukukausi Jesse Majuri. 1 Vaihtoraportti National University of Singapore, kevätlukukausi 2015 Jesse Majuri jesse.majuri@aalto.fi 1. Hakeminen ja kurssivalinnat Haku vaihto-opiskelemaan oli melko suoraviivainen prosessi Aalto-yliopistolla.

Lisätiedot

Kandipalaute - Kandidatrespons - Finnish Bachelor's Graduate Survey. Suomi Svenska English

Kandipalaute - Kandidatrespons - Finnish Bachelor's Graduate Survey. Suomi Svenska English Kandipalaute - Kandidatrespons - Finnish Bachelor's Graduate Survey Suomi Svenska English Hyvä opiskelija, Suomalaissa yliopistoissa toteutetaan valtakunnallinen opiskelijapalautekysely Kandipalaute. Kysely

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68 Palaute orientaatioviikosta 19.9.1 Vastauksia yhteensä: Hakukohteeni on 1 1 1 11 Informaatioverkostot Teknillinen fysiikka ja matematiikka Tietotekniikka Tuotantotalous Mikä oli parasta orientaatioviikossa?

Lisätiedot

146 27% % % % 100% 22% 75 25% 73 24% Kolmannen vuoden opiskelijat

146 27% % % % 100% 22% 75 25% 73 24% Kolmannen vuoden opiskelijat Tampereen yliopisto / Opintopalvelut 22.5.2012 Ulkomailla opiskelu ja harjoittelu,, &. Lopussa 2012 erilliskysymykset. Osallistuminen opiskeluun tai -harjoitteluun ulkomailla 180 11 2 146 27% 80 1 Olen

Lisätiedot

Opiskelun aloitusvuosi:

Opiskelun aloitusvuosi: Kurssi: Steroidien kemia - KEMS3 (Kevät 9) Vastaamalla kurssista esitettyihin kysymyksiin, mielipiteesi kurssista ja sen hyödyllisyydestä välittyvät kurssin järjestäjille. Palautetta tullaan käyttämään

Lisätiedot

YRITYSJURIDIIKAN ERIKOISTUMISALUE

YRITYSJURIDIIKAN ERIKOISTUMISALUE Esimerkkilukujärjestys Yritysjuridiikka 2019-2020 YRITYSJURIDIIKAN ERIKOISTUMISALUE Tästä löydät ohjeita opintojen ajoittamiseen ja suunnitteluun kandidaattiopintojen 2. ja 3. lukuvuonna. Tutkinnon suorittamiseksi

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT. Vanhempainilta Opinto-ohjaaja Minna Kattelus

KURSSIVALINNAT. Vanhempainilta Opinto-ohjaaja Minna Kattelus KURSSIVALINNAT Vanhempainilta 23.1.2018 Opinto-ohjaaja Minna Kattelus VALINNAT TOISELLE VUODELLE Opiskelijoita on ohjattu kurssivalinnoissa opotunneilla ja rotuokiolla sekä tällä viikolla vielä kurssivalintapäivystyksissä.

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

Marco Richard Meier, Life Science Technologies Biomaterials and systems engineering KAIST, Etelä-Korea, Syyslukukausi 2016

Marco Richard Meier, Life Science Technologies Biomaterials and systems engineering KAIST, Etelä-Korea, Syyslukukausi 2016 Vaihtoraportti Marco Richard Meier, Life Science Technologies Biomaterials and systems engineering KAIST, Etelä-Korea, Syyslukukausi 2016 Minuun saa olla yhteydessä (marco.meier@aalto.fi) Raporttini saa

Lisätiedot

Vaihtokohde: National University of Singapore, kahdenvälinen vaihtokohde, syyslukukausi 2014

Vaihtokohde: National University of Singapore, kahdenvälinen vaihtokohde, syyslukukausi 2014 Vaihtoraportti Samuli Toivanen Automaatio- ja systeemitekniikka Vaihtokohde: National University of Singapore, kahdenvälinen vaihtokohde, syyslukukausi 2014 Saa julkaista Saa lähettää kysymyksiä: samuli.toivanen@aalto.fi

Lisätiedot

Kalvomateriaalia: SCI-A0000 Johdatus opiskeluun

Kalvomateriaalia: SCI-A0000 Johdatus opiskeluun Kalvomateriaalia: SCI-A0000 Johdatus opiskeluun 2016 Luento #3 Tiedeyhteisö ja työelämä Kysymyksiä parin viikon takaa Toinen kotimainen kieli https://into.aalto.fi/display/filc/toinen+kotimainen+kieli

Lisätiedot

VAIHTORAPORTTI ETELÄ-KOREA - KAIST KEVÄT 2015. ALISA KOPILOW AALTO-YLIOPISTO Sähkötekniikan korkeakoulu ELEC

VAIHTORAPORTTI ETELÄ-KOREA - KAIST KEVÄT 2015. ALISA KOPILOW AALTO-YLIOPISTO Sähkötekniikan korkeakoulu ELEC KEVÄT 2015 VAIHTORAPORTTI ETELÄ-KOREA - KAIST Saa julkaista Into-sivuilla Kysymyksiä? -> alisa.kopilow@aalto.fi ALISA KOPILOW AALTO-YLIOPISTO Sähkötekniikan korkeakoulu ELEC Olin kevätlukukauden 2015 yliopistovaihdossa

Lisätiedot

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN 15.1-12.2.2017 TYÖNI Työskentelin Sokos Hotel Olympia Gardenissa respassayhden kuukauden Työkuvaani kuului: Asiakkaiden palveleminen Asiakkaiden laskutus Passien kopioiminen ja

Lisätiedot

D98 LEIRIKOULU Vuokatti Palaute osallistujilta

D98 LEIRIKOULU Vuokatti Palaute osallistujilta D LEIRIKOULU.-.2.2012 Vuokatti Palaute osallistujilta Tässä esityksessä on viikolla Vuokatissa järjestetyn jääkiekon leirikoulun palauteyhteenveto Palaute on kerätty nettikyselyllä anonyymisti Palaute

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Jussi Rantanen Kaisa Köykkä

Vaihtoraportti. Jussi Rantanen Kaisa Köykkä Vaihtoraportti Jussi Rantanen Kaisa Köykkä Sisällysluettelo Ennen lähtöä... 1 Viisumi... 1 Kurssit... 1 Sairasvakuutus... 1 Rokotteet... 1 Paikan päällä... 2 Asunto... 2 Puhelin... 3 Immigration office...

Lisätiedot

VAIHTO-INFO. Minna Nousiainen, International Coordinator Kasvatustieteiden tiedekunta

VAIHTO-INFO. Minna Nousiainen, International Coordinator Kasvatustieteiden tiedekunta VAIHTO-INFO Minna Nousiainen, International Coordinator minna.nousiainen@ulapland.fi Kasvatustieteiden tiedekunta MISTÄ ALOITAN? Tutustu tutkintorakenteeseesi ja opinto-oppaaseen Tarkista opintosuoritusotteesi:

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:31:45 2014 TULOKSET N=18, vastausprosentti keskimäärin 60,

Lisätiedot

Kansainvälisyys ei aina ole opiskelijavaihtoa

Kansainvälisyys ei aina ole opiskelijavaihtoa SIS Orientoivat opinnot 3 Kansainvälisyys opinnoissa Kirsi Tuominen 13.11.2015 Kansainvälisyys ei aina ole opiskelijavaihtoa Opiskelijavaihto tunnetuin kansainvälisyyden muoto En tiedä ketään joka valittelisi

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu

Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu 2019-2020 Tästä löydät ohjeita opintojen ajoittamiseen ja suunnitteluun kandidaattiopintojen 2. ja 3. lukuvuodelle. Tutkinnon suorittamiseksi

Lisätiedot

CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC IV periodin palautetilaisuus Jouni Paltakari ja Heli Järvelä

CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC IV periodin palautetilaisuus Jouni Paltakari ja Heli Järvelä CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC IV periodin palautetilaisuus 4.4.2017 Jouni Paltakari ja Heli Järvelä Tämän päivän teemoina Ajankohtaista Kandipääaineet Ajankäytön harjoituksen yleispalaute HOPS-pajojen

Lisätiedot

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana Kingston 05/06 Vuosi Erasmus-opiskelijana Sisält ltö Johdanto (Erasmus-ohjelma) Yleistä Valmistelut Rahoitus Ennen lähtl htöä Asuminen Opiskelu Vapaa-aika aika Loppusanat Johdanto Socrates Erasmus on Euroopan

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

Stockholm. Kungliga Tekniska Högskolan

Stockholm. Kungliga Tekniska Högskolan Stockholm Kungliga Tekniska Högskolan Kristiina Hytti Tuotantotalous Vaihtokohde: Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm, Ruotsi Vaihto-ohjelma: Nordtek Opetuskieli valitsemillani kursseilla: englanti

Lisätiedot

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013 1 SIIRTYMÄSÄÄNNÖT AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN KTK- JA KTM-TUTKINTOJA SUORITTAVILLE Nämä siirtymäsäännöt sisältävät periaatteet, joita sovelletaan, kun ennen 1.8.2013 opintooikeuden saanut opiskelija

Lisätiedot

KANSAINVÄLISTYMINEN OSANA HOPS:IA

KANSAINVÄLISTYMINEN OSANA HOPS:IA KANSAINVÄLISTYMINEN OSANA HOPS:IA HOPS-ohjaajien koulutuspäivä 30.8.2018 opiskelu.jyu.fi/vaihtoon JY:n strategiassa kansainvälisyydestä Kansainvälinen kampus tukee opiskelijoiden opiskelumotivaatiota ja

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Yönyli vaelluksella Karwendelissa.

Yönyli vaelluksella Karwendelissa. Alku Tuntui, että elämä oli jotenkin rullannut samalla urallaan jo tovin. Vaikka kaikki oli toisaalta hyvin oli duunia, koulu, kavereita ja tyttöystävä tuntui minusta siltä, että jotain uupui. Kaipasin

Lisätiedot

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO kaikille englannin opiskelijoille to 21.4.2016 klo 16.00 Paikalla englannin oppiaineen pääedustaja professori Paula Kalaja, yliopistonopettaja Jaana Toomar ja amanuenssi Anna-Maria

Lisätiedot