ENNAKKOTEHTÄVÄ 2017: Maisterivaiheen haku, tuotantotalous

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ENNAKKOTEHTÄVÄ 2017: Maisterivaiheen haku, tuotantotalous"

Transkriptio

1 Tampereen teknillinen yliopisto 1 (5) ENNAKKOTEHTÄVÄ 2017: Maisterivaiheen haku, tuotantotalous Yleiset valintaperusteet Tuotantotalouden hakukohteessa kaikkien hakijoiden tulee palauttaa ennakkotehtävä. Minimivaatimukset (soveltuva pohjatutkinto ja painotettu keskiarvo yli 4,0/5 (AMK-insinöörit) tai 3,7/5 (yliopistotutkinnot)) täyttävien hakijoiden hakemukset pisteytetään ja valinta tehdään valintapisteiden perusteella paremmuusjärjestyksessä. Pisteitä voi saada motivaatiokirjeestä (0-6p) ja ennakkotehtävästä (0-6p). Tasapistetilanteessa valinta tehdään keskiarvon perusteella. Mikäli hakijan aiempi tutkinto ei täytä minimivaatimuksiksi määriteltyjä ehtoja soveltuvuudesta tai keskiarvosta tai hakija ei ole palauttanut ennakkotehtävää, hakemusta ei pisteytetä, eikä hakija näin ollen voi tulla valituksi. Ennakkotehtävän yleiset ohjeet: Ennakkotehtävä koostuu kahdesta tehtävästä, joista jokaisessa on myös alatehtäviä. Tehtävien pisteytys on ilmoitettu kyseisen tehtävän kohdalla. Ennakkotehtävän suurin mahdollinen kokonaispistemäärä on 6 pistettä. Palauta ennakkotehtävän vastaukset yhtenä pdf-dokumenttina yhdessä hakemuksen muiden liitteiden kanssa. Ennakkotehtävädokumentti nimetään sukunimi_etunimi_ennakkotehtava.pdf. Kaikki hakemuksen liitteet palautetaan sähköisesti osoitteeseen opiskelijavalinta@tut.fi viimeistään klo 15 mennessä. Ohjeet liitteiden palauttamiseen löytyvät TTY:n hakusivuilta: Vastatessasi tehtäviin aloita uusi tehtävä aina uudelta sivulta. Alatehtävät voit jatkaa samalle sivulle. Lisää oma nimesi jokaiselle vastaussivulle. Vastauksen selkeys, johdonmukaisuus ja teollisuustalouden laskenta- ja analyysiperiaatteiden tarkoituksenmukainen soveltaminen arvioidaan. Dokumentoi tekemäsi valinnat, oletukset ja ratkaisun välivaiheet huolellisesti. Tehtävät tulee suorittaa itsenäisesti ja kaikki saatavilla oleva ohjeistus on esitetty tässä dokumentissa. Jos et osaa vastata johonkin kysymykseen, voit jättää sen tyhjäksi.

2 Tampereen teknillinen yliopisto 2 (5) TEHTÄVÄ 1: PROJEKTIN AIKATAULU- JA RESURSSISUUNNITTELU (MAKS. 4 PISTETTÄ) Vastausohjeet: Kaikki tarvittava tieto tehtäviin vastaamiseksi löydettävissä kirjasta Artto, Martinsuo & Kujala: Projektiliiketoiminta. Kirja löytyy sähköisenä tästä: Vastaus tulee piirtää käsin tai jollain piirto-ohjelmalla (esim. Power Point, Visio tai MS Excel). Ratkaisun valmisteluun EI saa käyttää mitään valmista projektinsuunnitteluohjelmistoa (esim. MS Project). Eri tehtävät tulee merkitä kuviin selkeästi kirjainkoodeina (tai tulostaa värillisenä ja värikoodit selvästi tehtäviin merkittynä), jotta ratkaisut ovat luettavia. Taustatietoja projektista Työskentelet yrityksessä, joka toimittaa asiakaskohtaisesti räätälöitäviä tuotantolinjoja lähinnä elektroniikkateollisuudelle. Sinut on nimitetty projektipäälliköksi eräälle suurelle elektroniikka-alan asiakkaalle toimitettavan tuotantolinjan suunnittelu- ja toteutusprojektiin. Projektin laajuus on jo mietitty, ja olet päätynyt hyvin yksinkertaistettuun työn ositukseen. Myös projektiin sisältyvien tehtävien nimet ja sisällöt on ehditty määritellä. Nyt sinun tulee suunnitella projektin aikataulu ja laskea projektin kesto sekä arvioida projektin vaatimat resurssit. Myyntipäällikkö haluaa projektisuunnitelman keskeiset tiedot, jotta projektisuunnitelma voidaan esittää asiakkaalle. Projektin valmistelua ja luovutusta asiakkaalle ei tarvitse ottaa huomioon suunnitelmassa. Olet muodostanut seuraavan taulukon (taulukko 1), jossa on lueteltuna kaikki tarvittavat tehtävät, niiden todennäköisimmät kestot (päivinä), riippuvuudet ja resurssitarve omien arvioittesi mukaan. Riippuvuus viittaa edeltävän tehtävän numeroon. Edeltävän tehtävän tulee olla kokonaisuudessaan suoritettu (kaikki riippuvuudet siis LA-tyyppiä), ennen kuin seuraajatehtävä voidaan aloittaa. Kaikissa tehtävissä voidaan olettaa, että käytettävissä on 5 työpäivää per viikko, kuukausi on neljä viikkoa ja juhla- ja lomapäiviä ei tarvitse ottaa huomioon.

3 Tampereen teknillinen yliopisto 3 (5) Taulukko 1. Projektin tehtävät, kestot, tehtävien väliset riippuvuudet (LA) ja resurssitarpeet.

4 Tampereen teknillinen yliopisto 4 (5) Aikataulun suunnittelu 1.1 Piirrä projektin tehtäväverkko, merkitse tehtäväverkkoon tehtävien alkamis- ja päättymisajankohdat, pelivarat ja kaikki muut asianmukaiset tiedot ja laske lyhin projektin kesto. Merkitse tehtäväverkkoon kriittinen polku selkeästi. Tässä vaiheessa ei vielä tarvitse ottaa resursseja huomioon. 1.2 Piirrä projektin lyhimmän keston mukainen janakaavio pelivaroineen niin, että tehtävät alkavat niin aikaisin kuin mahdollista. Merkitse janakaavioon oman harkintasi mukaan kaksi tärkeintä virstanpylvästä, joissa välituloksia kannattaisi esitellä asiakkaalle ja jotka jakavat projektin kolmeen selkeään vaiheeseen. Perustele. Resurssitarvearvio Projektiin osallistuu sinun lisäksesi seitsemän henkilöä, kuten käy ilmi taulukosta 1 ja alla olevasta listasta. Projektipäällikkönä vastaat koko projektista ja sen työn johtamisesta, ja sinun työpanokseksesi on arvioitu 30 % koko projektin ajan. Projektin resurssit: asiakasvastaava laitesuunnittelija 1 laitesuunnittelija 2 ohjelmistosuunnittelija prosessi-insinööri kouluttaja ostopäällikkö projektipäällikkö 1.3 Kuvaa projektin kokonaisresurssitarvetta histogrammina, josta käy ilmi resurssitarve projektin eri vaiheissa tehtävän 3.1 mukaisella ihanteellisella aikataululla. Huomaa, että yksittäisiä tehtäviä ei voi jakaa useampaan osaan tai useammalle henkilölle, eikä niiden kestoa voi pidentää. Millaisia ongelmia havaitset projektin aikataulun toteuttamisessa, kun käytettävissä olevat resurssit otetaan huomioon? 1.4 Millaisen karkean resurssitarvevarauksen (kunkin henkilön keskimääräinen kuormitustaso projektin ajalla) pyytäisit kunkin henkilön esimieheltä? Mitä voit päätellä kuormitusvaihteluista? Miten resurssirajoitteet vaikuttavat projektin kokonaiskestoon ja tehtävien kriittisyyteen? 1.5 Mitä ehdottaisit tämän projektin kokonaiskestoksi (viikkoina) asiakkaalle menevään tarjoukseen? Perustele.

5 Tampereen teknillinen yliopisto 5 (5) TEHTÄVÄ 2: PROJEKTIKATTEEN ENNUSTEEN LAATIMINEN (MAKS. 2 PISTETTÄ) Vastausohjeet: Kaikki tarvittava tieto tehtäviin vastaamiseksi löydettävissä kirjasta Artto, Martinsuo & Kujala: Projektiliiketoiminta. Kirja löytyy sähköisenä tästä: Dokumentoi laskelmat ja lyhyet vastaukset perusteluineen kuhunkin kohtaan. Hyvin hoidetun projektin jälkeen saat esimieheltäsi lisää vastuita, sinusta tulee projektiportfoliosta vastaava esimies. Portfolio koostuu kolmesta tilauskannassa olevasta projektista (projektit P1, P2 ja P3) ja kahdesta tarjouskannassa olevasta projektista (projektit P4 ja P5). Projektiportfoliosta vastaavana henkilönä sinun tulee tuottaa laskelma projektikatteen odotusarvosta kahdeksi seuraavaksi vuodeksi. 2.1 Laadi vuosikohtaisen tilanteen ja kokonaistilanteen esittävä laskelma (vastaus taulukkomuotoisena esityksenä) seuraavien oletusten pohjalta: P1 projektin myyntituottojen arvio on , joka jakaantuu 2/3 osaa vuodelle 2018 ja loput seuraavalle vuodelle. Projektien P2 ja P3 osalta myyntituottojen arvio on yhteensä , jakaantuen tasaisesti näiden kahden projektin välille. Vuosittaisessa jakaumassa erona on kuitenkin se, että P2 toteutuu kokonaisuudessaan vuoden 2018 aikana ja P3 puolestaan ajoittuu tasaisesti vuosille 2018 ja Projektin P4 osalta myyntituottojen arvio on , ajoittuen kokonaan vuodelle Projektin P5 osalta myyntituottojen arvio on molempina vuosina. Projektin P4 ajoituksen ja suuren koon vuoksi toteutumisen todennäköisyys on vain 20%, mikä on vain kolmasosa projektin P5 todennäköisyydestä. Voit olettaa projektikatteen olevan jokaisessa projektissa 20% ja kustannusrakenteen säilyvän samana molempien vuosien ajan. 2.2 Mitä projekteista P1-P5 kannattaisi projektikatteen odotusarvon mukaan priorisoida, mikäli eteen tulisi yllättävä resurssipula? 2.3 Pohdi lisäksi mitkä muut asiat voisivat vaikuttaa priorisointiperusteisiin, kuin pelkkä edellä laskemasi projektikatteen odotusarvo?

ENNAKKOTEHTÄVÄ 2014: Haku suoraan DI-tutkintoon, tuotantotalous

ENNAKKOTEHTÄVÄ 2014: Haku suoraan DI-tutkintoon, tuotantotalous Tampereen teknillinen yliopisto 1 (6) ENNAKKOTEHTÄVÄ 2014: Haku suoraan DI-tutkintoon, tuotantotalous Yleiset valintaperusteet Tuotantotalouden hakukohteessa kaikkien hakijoiden tulee palauttaa ennakkotehtävä.

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄ 2016: Maisterivaiheen haku, tuotantotalous

ENNAKKOTEHTÄVÄ 2016: Maisterivaiheen haku, tuotantotalous Tampereen teknillinen yliopisto 1 (5) ENNAKKOTEHTÄVÄ 2016: Maisterivaiheen haku, tuotantotalous Yleiset valintaperusteet Tuotantotalouden hakukohteessa kaikkien hakijoiden tulee palauttaa ennakkotehtävä.

Lisätiedot

Harjoitus 1: Projektin aikataulu- ja resurssisuunnittelu

Harjoitus 1: Projektin aikataulu- ja resurssisuunnittelu Harjoitus 1: Projektin aikataulu- ja resurssisuunnittelu Yleiset ohjeet: Lue huolellisesti ohjeet ja tutustu annettuun materiaaliin ennen harjoituksen aloittamista. Harjoitus tehdään pareittain. Kunkin

Lisätiedot

MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka

MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka Haku maisterikoulutukseen (Oulun yliopisto) ( 15.12.2014 klo 08:00 30.1.2015 klo 15:00 ) Hakija voi hakea vain yhteen teknillisen tiedekunnan maisteriohjelmaan

Lisätiedot

TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.)

TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.) TU-C3010 Projektien (5 op.) Kevät 2018 Kurssin tavoitteet ja sisältö Kurssin tavoitteena on opettaa opiskelijoille projektiliiketoiminnan, erityisesti projektinhallinnan käsitteet, toimintatavat ja menetelmät.

Lisätiedot

TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.)

TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.) TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.) Kevät 2019 Kurssin tavoitteet ja sisältö Kurssin tavoitteena on opettaa opiskelijoille projektiliiketoiminnan, erityisesti projektinhallinnan käsitteet,

Lisätiedot

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016. Hakuohjeet Avoimen yliopiston DI-väylälle. Haku tutkinto-opiskelijaksi DI-väylältä

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016. Hakuohjeet Avoimen yliopiston DI-väylälle. Haku tutkinto-opiskelijaksi DI-väylältä HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua, joitain opintojaksoja saattaa olla

Lisätiedot

SA / Opiskelijat / Korvaavuus

SA / Opiskelijat / Korvaavuus SA / Opiskelijat / Korvaavuus Korvaavuudella tarkoitetaan koulutusohjelman opetussuunnitelmaan kuuluvien opintojen korvaamista vastaavilla korkeakoulutasoisilla opinnoilla. Korvaavuuden yhteydessä sinun

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki Versio: 1.0 Tukipalveluyksikkö Pvm: 11.10.2007

Kankaanpään kaupunki Versio: 1.0 Tukipalveluyksikkö Pvm: 11.10.2007 1 PEREHDYTTÄMISEN MENETTELYOHJE TAVOITE JA TARKOITUS LAAJUUS VIITTEET Tällä menettelyohjeella varmistetaan että perehdyttäminen tukipalveluyksikössä suoritetaan sovitulla tavalla ja yhtenäisen käytännön

Lisätiedot

Mikä DIA-yhteisvalinnassa muuttuu? 2019 ja 2020

Mikä DIA-yhteisvalinnassa muuttuu? 2019 ja 2020 Mikä DIA-yhteisvalinnassa muuttuu? 2019 ja 2020 DIA-webinaari 10.9.2018 Aalto-yliopisto (koordinoiva yliopisto) Lappeenrannan teknillinen yliopisto Oulun yliopisto Tampereen teknillinen yliopisto (1.1.2019

Lisätiedot

Opiskelijavalinta ja opiskelu. Tekniikan ala Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo Teknillinen tiedekunta

Opiskelijavalinta ja opiskelu. Tekniikan ala Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo Teknillinen tiedekunta Opiskelijavalinta ja opiskelu Tekniikan ala Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo Teknillinen tiedekunta Missä voi opiskella diplomi insinööriksi ja arkkitehdiksi? DIA yhteisvalintaan kuuluvat yliopistot OULU Vaasa

Lisätiedot

Harjoitus 2: Projektin etenemisen seuranta ja päätöksenteko

Harjoitus 2: Projektin etenemisen seuranta ja päätöksenteko PERUSTIETEIDEN KORKEAKOULU 1(5) Harjoitus 2: Projektin etenemisen seuranta ja päätöksenteko Yleiset ohjeet: Lue ohjeet huolellisesti ennen harjoituksen aloittamista. Harjoitus tulee tehdä samassa ryhmässä

Lisätiedot

Valintajaksot, valintamenettely ja haun avautuminen maaseutuohjelmassa

Valintajaksot, valintamenettely ja haun avautuminen maaseutuohjelmassa Valintajaksot, valintamenettely ja haun avautuminen maaseutuohjelmassa Frami 9.4.2015 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Hanna Mäkimantila 2.4.2015 Hakujen avautuminen maaseutuohjelmassa on jatkuva haku haku

Lisätiedot

Projektien suunnittelu ja ohjaus TU-C3010

Projektien suunnittelu ja ohjaus TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus TU-C3010 Kurssin henkilökunta: Vastuuopettaja + opettajat: Jere Lehtinen, Juri Matinheikki, (Karlos Artto) Kurssiassistentit: Ukko Kilpinen Kurssin suorittaminen Kurssin

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK-tutkinto, sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen

Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK-tutkinto, sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen Turun Ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK-tutkinto, sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen Koulutusohjelma Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus Koulutustyyppi

Lisätiedot

Medianomi (AMK), animaatio, Turun ammattikorkeakoulu Ennakkotehtävät 2017

Medianomi (AMK), animaatio, Turun ammattikorkeakoulu Ennakkotehtävät 2017 Medianomi (AMK), animaatio, Turun ammattikorkeakoulu Ennakkotehtävät 2017 Turun ammattikorkeakoulun animaation hakukohteeseen kuuluu neljä ennakkotehtävää. Animaation hakukohteeseen hakevan tulee palauttaa

Lisätiedot

Projektin aikataulutus

Projektin aikataulutus Projektin aikataulutus Aikataulutuksen tehtävät Suunnittelutarkkuus & tehtävien kestojen arviointi PERT-tekniikka CPA/CPM kriittisen polun analyysi Resurssirajoituksen huomioiminen, resurssien tasaus Critical

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Kasvatustieteiden tiedekunnan maisteritason erillinen opiskelijavalinta kauppatieteiden kandidaateille kevät 2014 Kasvatustieteiden maisterin tutkinto Valintaperusteet 1. Yleistä Joustava opintopolun kasvatuspsykologian

Lisätiedot

Haku tutkinto-opiskelijaksi tekniikan maisteriohjelmiin johtavalta väylältä

Haku tutkinto-opiskelijaksi tekniikan maisteriohjelmiin johtavalta väylältä HAKU AVOIMEN YLIOPISTON TEKNIIKAN MAISTERIOHJELMIIN JOHTAVIIN VÄYLÄOPINTOIHIN 2017 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua,

Lisätiedot

Kuinka suuri osa opiskelupaikoista varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville syksyn 2014 haussa?

Kuinka suuri osa opiskelupaikoista varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville syksyn 2014 haussa? 9. Usein kysytyt kysymykset Miten opiskelijavalintojen uudistus toteutetaan vaiheittain? Opiskelijavalintauudistuksen ensimmäisessä vaiheessa korkeakoulut voivat oman päätöksensä mukaan varata paikkoja

Lisätiedot

TAMK, VALINTAKOE (12) 6 (6 p.) 7 (6 p.) - Kokeessa saa olla mukana laskin ja normaalit kirjoitusvälineet.

TAMK, VALINTAKOE (12) 6 (6 p.) 7 (6 p.) - Kokeessa saa olla mukana laskin ja normaalit kirjoitusvälineet. TAMK, VALINTAKOE 24.5.2016 1(12) Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus Insinööri (AMK) Monimuotototeutus NIMI Henkilötunnus Tehtävien pisteet: 1 (10 p.) 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Yht. (max. 70 p.) OHJEITA

Lisätiedot

Haku ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin

Haku ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin Haku ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin INFO 12.2.2013 www.novida.fi Amk-nuorten koulutus ja yliopistojen yhteishaku 4.3.-3.4.2013 www.amkhaku.fi ja www.yliopistohaku.fi Valintakokeet järjestetään

Lisätiedot

Haku maisterikoulutukseen (Oulun yliopisto) ( 15.12.2014 klo 08:00 30.1.2015 klo 15:00 )

Haku maisterikoulutukseen (Oulun yliopisto) ( 15.12.2014 klo 08:00 30.1.2015 klo 15:00 ) Konetekniikka Haku maisterikoulutukseen (Oulun yliopisto) ( 15.12.2014 klo 08:00 30.1.2015 klo 15:00 ) Valintaperusteet Hakukelpoisuus ja mahdolliset hakemista koskevat rajoitukset: Hakukelpoisia ovat

Lisätiedot

Viestintätieteet VIESTINTÄTIETEET , N = 193

Viestintätieteet VIESTINTÄTIETEET , N = 193 Viestintätieteet 2013-15 VIESTINTÄTIETEET 2013-15, N = 193 Viestintätieteiden opiskelijoilla pitkä matematiikka (27 %) on pienemmällä osuudella kuin lyhyt (40 %) tai ei matematiikkaa (33 %). Reaaliaineista

Lisätiedot

VALINTAKRITEERIT. Suomen Terveydenhoitajaliitto ylläpitää erityispätevyys-rekisteriä, johon hakijalle myönnetty erityispätevyys kirjataan.

VALINTAKRITEERIT. Suomen Terveydenhoitajaliitto ylläpitää erityispätevyys-rekisteriä, johon hakijalle myönnetty erityispätevyys kirjataan. VALINTAKRITEERIT Terveydenhoitajan erityispätevyyttä hakevan henkilön tulee olla Suomen Terveydenhoitajaliiton jäsen. Hakijalla tulee olla suoritettuna terveydenhoitajan tutkinto (opistoaste tai amk) ja

Lisätiedot

OPISKELIJAVALINTA 2016. Arja Hiltunen 9.11.2015

OPISKELIJAVALINTA 2016. Arja Hiltunen 9.11.2015 OPISKELIJAVALINTA 2016 Arja Hiltunen 9.11.2015 Opiskelijavalinta uudistuksen II vaihe koskee syksyllä 2016 alkavaa koulutusta osa korkeakoulupaikoista varataan ensikertalaisille yhdenpaikan säännös koskee

Lisätiedot

Työhakemuksen täyttäminen Näin haet työtä Seurelta

Työhakemuksen täyttäminen Näin haet työtä Seurelta Työhakemuksen täyttäminen Näin haet työtä Seurelta 1. Selaa työpaikkoja Löydät Seuren avoimet työpaikat kotisivultamme seure.fi kohdasta HAE TYÖTÄ Voit hakea työpaikkoja toimialan, kaupungin ja työn luonteen

Lisätiedot

PlanMan Project projektihallintaohjelmiston perustoimintojen ohjeistus

PlanMan Project projektihallintaohjelmiston perustoimintojen ohjeistus PlanMan Project projektihallintaohjelmiston perustoimintojen ohjeistus PlanMan Project ohjelmiston valmistaja PlanMan Oy 14.1.2017 Asko Saarenpää Työskentelyn aloitus Työpöytä-valikon kautta voi valita

Lisätiedot

Haku tutkinto-opiskelijaksi tekniikan maisteriohjelmiin johtavalta väylältä

Haku tutkinto-opiskelijaksi tekniikan maisteriohjelmiin johtavalta väylältä HAKU AVOIMEN YLIOPISTON TEKNIIKAN MAISTERIOHJELMIIN JOHTAVIIN VÄYLÄOPINTOIHIN 2018 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua,

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN

AMMATTIKORKEAKOULUJEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN NUORTEN SUOMENKIELINEN KOULUTUS KEVÄÄN JA SYKSYN 2010 YHTEISHAKU Eija Taipalus, opiskelijavalintakoordinaattori Tutustu ammattikorkeakoulujen koulutustarjontaan ja koulutusalojen

Lisätiedot

Tampereen yliopisto Maisteriohjelmien opiskelijavalintaperusteet 2019, diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutus

Tampereen yliopisto Maisteriohjelmien opiskelijavalintaperusteet 2019, diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutus Tampereen yliopisto Maisteriohjelmien opiskelijavalintaperusteet 2019, diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutus Opiskelijalla, joka on suorittanut tekniikan kandidaatin tutkinnon, on oikeus jatkaa hakukohteensa

Lisätiedot

HARJOITUS- PAKETTI E

HARJOITUS- PAKETTI E Logistiikka A35A00310 Tuotantotalouden perusteet HARJOITUS- PAKETTI E (6 pistettä) TUTA 17 Luento 18 Jonojen hallinta Hamburger Restaurant Pinball Wizard 1 piste Benny s Arcade 1/4 Luento 19 Projektin

Lisätiedot

Ylioppilastutkinnon pisteytystyökalu yliopistoille

Ylioppilastutkinnon pisteytystyökalu yliopistoille Ylioppilastutkinnon pisteytystyökalu yliopistoille Katri Kleemola Opiskelijavalintojen uudistushanke Taustaa Haasteena: ylioppilastutkinnon pisteytys todistusvalinnassa kaikilla yliopistosektorin aloilla

Lisätiedot

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2015

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2015 HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2015 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua, joitain opintojaksoja saattaa olla

Lisätiedot

GeoGebra tutkivan oppimisen välineenä: havainto-hypoteesi-testaus

GeoGebra tutkivan oppimisen välineenä: havainto-hypoteesi-testaus GeoGebra tutkivan oppimisen välineenä: havainto-hypoteesi-testaus Mitä jäi mieleen viime viikosta? Mitä mieltä olet tehtävistä, joissa GeoGebralla työskentely yhdistetään paperilla jaettaviin ohjeisiin

Lisätiedot

Opiskelijavalinta ja opiskelu. Teknillinen tiedekunta Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo

Opiskelijavalinta ja opiskelu. Teknillinen tiedekunta Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo Opiskelijavalinta ja opiskelu Teknillinen tiedekunta Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo Missä voit opiskella diplomiinsinööriksi ja arkkitehdiksi? OULU Vaasa Turku Tampere Helsinki Lappeenranta Koulutusohjelmat

Lisätiedot

Määrällisen aineiston esittämistapoja. Aki Taanila

Määrällisen aineiston esittämistapoja. Aki Taanila Määrällisen aineiston esittämistapoja Aki Taanila 24.4.2017 1 Kategoriset muuttujat Lukumääriä Prosentteja (muista n-arvot) Pylväitä 2 Yhteenvetotaulukko (frekvenssitaulukko) TAULUKKO 1. Asunnon tyyppi

Lisätiedot

OPISKELIJAN EAHOT-OHJE

OPISKELIJAN EAHOT-OHJE OPISKELIJAN EAHOT-OHJE SISÄLLYS 1. AHOT-PROSESSI... 1 2. LUO UUSI HAKEMUS... 2 3. AIEMPIEN OPINTOJEN HYVÄKSILUKU... 2 4. TYÖKOKEMUKSEN AHOTOINTI... 3 5. VAPAUTUS KIELIOPINNOISTA... 4 6. MUUN OSAAMISEN

Lisätiedot

Ohjelmistoprojektien hallinta Tuloksen arvo menetelmä ja toimintoverkkotekniikka

Ohjelmistoprojektien hallinta Tuloksen arvo menetelmä ja toimintoverkkotekniikka Ohjelmistoprojektien hallinta Tuloksen arvo menetelmä ja toimintoverkkotekniikka Tuloksen arvo - menetelmä TAVOITE: YMMÄRTÄÄ menetelmän hyödyt projektin seurannassa Tähän mennessä on rahaa projektiin mennyt

Lisätiedot

Voimalaitoksen Suunnitteluhankkeen Resurssien hallinta ja organisointi

Voimalaitoksen Suunnitteluhankkeen Resurssien hallinta ja organisointi Voimalaitoksen Suunnitteluhankkeen Resurssien hallinta ja organisointi Nichlas Råtts, PMP & IPMA-C Esittäjä Nimi: Nichlas Råtts Syntynyt 1976 Kristiinankaupungissa Koulutus Insinööri, Mekaaninen Kunnossapito

Lisätiedot

IPMA C-sertifiointivalmennus

IPMA C-sertifiointivalmennus Liiketoiminta kehittyy kehity sinäkin! IPMA C-sertifiointivalmennus Harjoituskoe Tieturi Oy Helsinki, Tampere, Turku, Tukholma, Göteborg www.tieturi.fi CASE: KESÄMÖKIN RAKENNUTTAMINEN ONNELA-PROJEKTI Sinulla

Lisätiedot

Valintaperusteet: Tekniikan ja liikenteen ala

Valintaperusteet: Tekniikan ja liikenteen ala Valintaperusteet: Tekniikan ja liikenteen ala 210/30 op, Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto, Rakennusmestari (AMK) Kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan tekniikan ja liikenteen alan valtakunnalliseen

Lisätiedot

Valintojen toteutus Ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus, muu perusopetuksen jälkeinen koulutus Katariina Männikkö

Valintojen toteutus Ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus, muu perusopetuksen jälkeinen koulutus Katariina Männikkö Valintojen toteutus Ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus, muu perusopetuksen jälkeinen koulutus 18.1.2013 Katariina Männikkö Esityksen sisältö Esityksessä käsitellään Valintojen toteuttamista seuraavista

Lisätiedot

Hallintotieteen ja soveltavan psykologian sekä johtamisen valintakoe 2016

Hallintotieteen ja soveltavan psykologian sekä johtamisen valintakoe 2016 Hallintotieteen ja soveltavan psykologian sekä johtamisen valintakoe 2016 Kokeen osat Kirjallisuusosio (enimmäispistemäärä 45) Tehtävä I Prosessikonsultoinnin uusi aalto (enimmäispistemäärä 15) Tehtävä

Lisätiedot

Ohjelmistotuotanto, projektinhallinta Kevät 2005

Ohjelmistotuotanto, projektinhallinta Kevät 2005 3. Projektinhallinta Ohjelmistoprojektien koon kasvaessa on törmätty projektinhallinnan ongelmiin, kuten jatkuva, osin huonosti hallittu kasvu, myöhästymiset, huono laatu, budjettien ylitykset, projektien

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA HAKEMUS KASVATUSPSYKOLOGIAN MAISTERIOPINTOIHIN JOUSTAVAN OPINTOPOLUN OHJELMASSA

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA HAKEMUS KASVATUSPSYKOLOGIAN MAISTERIOPINTOIHIN JOUSTAVAN OPINTOPOLUN OHJELMASSA KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA HAKEMUS KASVATUSPSYKOLOGIAN MAISTERIOPINTOIHIN JOUSTAVAN OPINTOPOLUN OHJELMASSA Ennen kuin täytät lomakkeen, tutustu valintaperusteisiin, jotka ovat tämän hakemuslomakkeen

Lisätiedot

o Ohjeet annetaan kurssin aikana. MAY1 Luvut ja lukujonot, Opintokortti

o Ohjeet annetaan kurssin aikana. MAY1 Luvut ja lukujonot, Opintokortti MAY1 Luvut ja lukujonot, Opintokortti Nimi: Minimivaatimukset kurssin suorittamiseksi: Vihkoon on laskettu laadukkaasti vähintään 50 tehtävää. Opiskelija palauttaa viimeistään kokeeseen o Opintokortin

Lisätiedot

Jatkuvat satunnaismuuttujat

Jatkuvat satunnaismuuttujat Jatkuvat satunnaismuuttujat Satunnaismuuttuja on jatkuva jos se voi ainakin periaatteessa saada kaikkia mahdollisia reaalilukuarvoja ainakin tietyltä väliltä. Täytyy ymmärtää, että tällä ei ole mitään

Lisätiedot

V A A S A G A T E W A Y

V A A S A G A T E W A Y V A A S A G A T E W A Y 12.6.2019 Vaasa Gateway 60 op AVOIMEN VÄYLÄ TUTKINTO -OPISKELIJAKSI KAUPPATIETEISSÄ Uusi väylä tutkinto-opintoihin, pilotoidaan lukuvuonna 2019-2020 Väylän kautta avoimen yliopiston

Lisätiedot

Ohje erillisvalintojen toteuttamiseen

Ohje erillisvalintojen toteuttamiseen Ohje erillisvalintojen toteuttamiseen 1 Valintaperusteiden mallinnus Tämä osio koskee sekä tilanteita, joissa haku Opintopolun kautta tai korkeakoulun omalla tavalla. Jos erillishaussa on useampia hakukohteita,

Lisätiedot

Konsortiohakemuksen laatiminen

Konsortiohakemuksen laatiminen Konsortiohakemuksen laatiminen Konsortion vastuullinen johtaja, jonka konsortio itse valitsee, jättää konsortion yhteisen hakemuksen osahankehakemuksineen. Hän luo Akatemian järjestelmään konsortion, kutsuu

Lisätiedot

AIKUISTEN AMK-TUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN VALINNAN YLEISPERIAATTEET 2013

AIKUISTEN AMK-TUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN VALINNAN YLEISPERIAATTEET 2013 AIKUISTEN AMK-TUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN VALINNAN YLEISPERIAATTEET 2013 Ammattikorkeakoulujen aikuiskoulutuksena järjestettävään AMK-tutkintoon johtavaan koulutukseen haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa.

Lisätiedot

IPMA C-sertifiointivalmennus

IPMA C-sertifiointivalmennus Liiketoiminta kehittyy kehity sinäkin! IPMA C-sertifiointivalmennus Harjoituskokeen vastaus Tieturi Oy Helsinki, Tampere, Turku, Tukholma, Göteborg www.tieturi.fi C-tason teoriakokeen osiot Tavoite- ja

Lisätiedot

Apply Maisterivalinnat - hakukohteen pääkäyttäjän koulutus https://apply-office.aalto.fi

Apply Maisterivalinnat - hakukohteen pääkäyttäjän koulutus https://apply-office.aalto.fi Apply Maisterivalinnat - hakukohteen pääkäyttäjän koulutus https://apply-office.aalto.fi eage@aalto.fi 3.3.2016 / Henna Paananen / Oppimisen IT Sisältö Hakuprosessin vaiheet Applyyn kirjautuminen ja käyttöoikeudet

Lisätiedot

Hakukohteen nimi: Sosiaalitieteiden kandiohjelma

Hakukohteen nimi: Sosiaalitieteiden kandiohjelma Teknisiä merkintöjä: SOS Sivu: 1 (26) Nimi: Henkilötunnus: Hakukohteen nimi: Sosiaalitieteiden kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: 3.5.2019 klo 10.00 15.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla.

Lisätiedot

MAB2 Geometria, Opintokortti. Nimi:

MAB2 Geometria, Opintokortti. Nimi: MAB2 Geometria, Opintokortti Nimi: Minimivaatimukset kurssin suorittamiseksi: Vihkoon on laskettu laadukkaasti vähintään 50 tehtävää Opiskelija palauttaa viimeistään kokeeseen o Opintokortin täytettynä

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus

Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus Lausuntoversio 10.7.2017 Asetusluonnos Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus opiskelijaksi ottamisen perusteista ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN NUORTEN SUOMENKIELINEN KOULUTUS

AMMATTIKORKEAKOULUJEN NUORTEN SUOMENKIELINEN KOULUTUS AMMATTIKORKEAKOULUJEN NUORTEN SUOMENKIELINEN KOULUTUS KEVÄÄN JA SYKSYN 2012 YHTEISHAKU Eija Taipalus, opiskelijavalintakoordinaattori Tutustu ammattikorkeakoulujen koulutustarjontaan ja koulutusalojen

Lisätiedot

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES.

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. TkK Opintosuunnan hakeminen Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikkö 10.4.2018 /Elina Alho Opinto-oikeus WebOodi

Lisätiedot

FAQ, Rekrytointimoduuli

FAQ, Rekrytointimoduuli 1 FAQ, SISÄLTÖ FAQ, Rekrytointimoduuli... 2 Miten rekrytointipohjat löytyvät?... 2 Miksi rekrytointilistauksessa eivät näy kaikki rekrytoinnit tai juuri luomani uusi rekrytointi?... 2 Miten voin muokata

Lisätiedot

AIKUISTEN AMK-TUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSET VALINNAN YLEISPERIAATTEET

AIKUISTEN AMK-TUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSET VALINNAN YLEISPERIAATTEET AIKUISTEN AMK-TUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSET VALINNAN YLEISPERIAATTEET Ammattikorkeakoulujen aikuiskoulutuksena järjestettävään AMK-tutkintoon johtavaan koulutukseen haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa.

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN VALINTAPERUSTESUOSITUS 2015

VALTAKUNNALLINEN VALINTAPERUSTESUOSITUS 2015 VALTAKUNNALLINEN VALINTAPERUSTESUOSITUS 2015 1 / 6 Yleisosio Valtakunnallisen valintaperustesuosituksen yleisosio löytyy täältä (linkki). Alakohtainen suositus: tekniikan ammattikorkeakoulututkinnot (päivätoteutukset)

Lisätiedot

Siirtyminen TS2005:stä TS2013:een

Siirtyminen TS2005:stä TS2013:een Siirtyminen TS2005:stä TS2013:een 1. HENKILÖTIEDOT * Etunimi Sukunimi Opiskelijanumero Sähköposti 2. KOULUTUSOHJELMA JA SEN ERIKOISTUMISALUE * Opiskelija siirtyy aina koulutusohjelmaansa vastaavalle erikoistumisalueelle.

Lisätiedot

VALINTAKOEOHJE, syksy LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Insinööri (ylempi AMK), kestävä kaupunkiympäristö

VALINTAKOEOHJE, syksy LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Insinööri (ylempi AMK), kestävä kaupunkiympäristö VALINTAKOEOHJE, syksy 2018 LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Insinööri (ylempi AMK), kestävä kaupunkiympäristö 1 SISÄLLYS YLEISTÄ VALINTAKOKEESTA... 2 Valintakokeen rakenne... 2 Valintakokeen osa A. Työelämälähtöisen

Lisätiedot

HAKEMUS: KOULUNKÄYNNIN JA AAMU JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUKSEN AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS. 1. Henkilötiedot. Sukunimi:

HAKEMUS: KOULUNKÄYNNIN JA AAMU JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUKSEN AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS. 1. Henkilötiedot. Sukunimi: 1 HAKEMUS: Turun kristillinen opisto / opiskelijavalinnat Lustokatu 7 20380 TURKU KOULUNKÄYNNIN JA AAMU JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUKSEN AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS (Opisto täyttää: hakemus vastaanotettu:

Lisätiedot

Projektien suunnittelu: Laajuus, aikataulu ja resurssit

Projektien suunnittelu: Laajuus, aikataulu ja resurssit Projektien suunnittelu: Laajuus, aikataulu ja resurssit TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus Aalto-yliopisto, Perustieteiden korkeakoulu, Tuotantotalous Projektien suunnittelu 2.8.2017 Jere Lehtinen

Lisätiedot

Myynnin seuranta ja ohjaus Pikaopas

Myynnin seuranta ja ohjaus Pikaopas Myynnin seuranta ja ohjaus Pikaopas Sisällysluettelo Lähtötilanne... 2 Organisaatio... 2 Tavoitteet ja niiden seuranta... 2 Oikeudet tietoihin... 2 Esimerkin käyttäjät ja alueet... 2 Määrittele alueet...

Lisätiedot

Rastita, mikä on todennäköisin pääaine, jota haluaisit opiskelupaikan saatuasi opiskella.

Rastita, mikä on todennäköisin pääaine, jota haluaisit opiskelupaikan saatuasi opiskella. Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta Maantiede ja ympäristöpolitiikka, valintakoe Ti 2.6.2015 klo 14 18 saleissa M100 (Joensuu), MD100 (Kuopio) ja Lahden kansanopiston auditoriossa (Lahti)

Lisätiedot

Konsortiohakemuksen laatiminen

Konsortiohakemuksen laatiminen 1. Konsortiohakemuksen laatiminen Konsortion vastuullinen johtaja, jonka konsortio itse valitsee, jättää konsortion yhteisen hakemuksen osahankehakemuksineen. Hän luo Akatemian järjestelmään konsortion,

Lisätiedot

Hakuopas: Kulttuurialan ylempi AMK-tutkinto KULTTUURITUOTTAMINEN JA LUOVA TALOUS 60 op, aloitus 2018

Hakuopas: Kulttuurialan ylempi AMK-tutkinto KULTTUURITUOTTAMINEN JA LUOVA TALOUS 60 op, aloitus 2018 Hakuopas: Kulttuurialan ylempi AMK-tutkinto KULTTUURITUOTTAMINEN JA LUOVA TALOUS 60 op, aloitus 2018 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. HAKUOHJEET... 3 2. YLEISTÄ HAKUKOHTEESTA... 4 3. HAKUKELPOISUUS...

Lisätiedot

Opiskelijavalinta Insinööri (AMK), tietotekniikka, päivätoteutus (yhteishaku syksy 2014)

Opiskelijavalinta Insinööri (AMK), tietotekniikka, päivätoteutus (yhteishaku syksy 2014) 1 Opiskelijavalinta Insinööri (AMK), tietotekniikka, päivätoteutus (yhteishaku syksy 2014) Opiskelijavalinnan maksimipisteet (100 pistettä): Koulumenestys Valintakoe 60 pistettä 40 pistettä Kaikki hakukelpoiset

Lisätiedot

YHTEINEN ERITTELEMÄTTÖMIEN KONSULTTIPALVELUIDEN SUUNNITTELU- JA RAKENNUTTAMISPALVELUIDEN PUITESOPIMUS

YHTEINEN ERITTELEMÄTTÖMIEN KONSULTTIPALVELUIDEN SUUNNITTELU- JA RAKENNUTTAMISPALVELUIDEN PUITESOPIMUS Tarjousten pisteytys- ja valintaperusteet 1(5) YHTEINEN ERITTELEMÄTTÖMIEN KONSULTTIPALVELUIDEN SUUNNITTELU- JA RAKENNUTTAMISPALVELUIDEN PUITESOPIMUS 2017-2018 ASIKKALAN KUNTA HEINOLAN KAUPUNKI HOLLOLAN

Lisätiedot

MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU 1 (7) Opintoasiainosasto Liite 1

MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU 1 (7) Opintoasiainosasto Liite 1 MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU 1 (7) PÄÄHAUN VALINTAPISTEIDEN MÄÄRÄYTYMINEN määräytyvät alkupisteiden ja pääsykoepisteiden perusteella. Valintapisteiden enimmäismäärä on 165. 1 ALKUPISTEET Alkupisteet muodostuvat

Lisätiedot

FoA5 Tilastollisen analyysin perusteet puheentutkimuksessa. Luentokuulustelujen esimerkkivastauksia. Pertti Palo. 30.

FoA5 Tilastollisen analyysin perusteet puheentutkimuksessa. Luentokuulustelujen esimerkkivastauksia. Pertti Palo. 30. FoA5 Tilastollisen analyysin perusteet puheentutkimuksessa Luentokuulustelujen esimerkkivastauksia Pertti Palo 30. marraskuuta 2012 Saatteeksi Näiden vastausten ei ole tarkoitus olla malleja vaan esimerkkejä.

Lisätiedot

KUNTIEN JA HUS:N ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄN HANKINTA

KUNTIEN JA HUS:N ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄN HANKINTA KUNTIEN JA HUS:N ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄN HANKINTA Perustelumuistio Liite 4: Toimittajan resurssien ja osaamisen arvioinnin tulokset (vertailuperuste 3.2) 1 Sisällysluettelo 1. Dokumentin tarkoitus

Lisätiedot

Erityisryhmien vesistöohjaaja Iktyocare. Mänttä-Vilppula

Erityisryhmien vesistöohjaaja Iktyocare. Mänttä-Vilppula Erityisryhmien vesistöohjaaja Iktyocare Mänttä-Vilppula Juha Happonen TAMK 1/12/2018 Tehtävään pätevöityminen Erityisryhmien vesistöohjaajaksi Monimuotototeutus 35 op Maakuntakorkeakoulu yksikkö Mänttä-Vilppula

Lisätiedot

Medianomi (AMK), mainonnan suunnittelu, Turun ammattikorkeakoulu Ennakkotehtävät 2018

Medianomi (AMK), mainonnan suunnittelu, Turun ammattikorkeakoulu Ennakkotehtävät 2018 Medianomi (AMK), mainonnan suunnittelu, Turun ammattikorkeakoulu Ennakkotehtävät 2018 Turun ammattikorkeakoulun mainonnan suunnittelun hakukohteeseen kuuluu kolme ennakkotehtävää (Tehtävä 1, Tehtävä 2

Lisätiedot

Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen valintakokeet 2015

Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen valintakokeet 2015 Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen valintakokeet 2015 taidehistoria ja taidekasvatus Muistitko sulkea puhelimesi? käännä koepaperi vasta kun siihen

Lisätiedot

AMK-TUTKINTOON JOHTAVAN AIKUISKOULUTUKSEN JA YLEMPÄÄN AMK-TUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN VALINTAPERUSTEET KEVÄÄLLÄ 2014

AMK-TUTKINTOON JOHTAVAN AIKUISKOULUTUKSEN JA YLEMPÄÄN AMK-TUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN VALINTAPERUSTEET KEVÄÄLLÄ 2014 AMK-TUTKINTOON JOHTAVAN AIKUISKOULUTUKSEN JA YLEMPÄÄN AMK-TUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN VALINTAPERUSTEET KEVÄÄLLÄ 2014 1. Valinnan yleisperiaatteet Ammattikorkeakoulujen aikuiskoulutuksena järjestettävään

Lisätiedot

Opiskelijavalinta ja opiskelu. Teknillistieteellinen koulutusala Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo

Opiskelijavalinta ja opiskelu. Teknillistieteellinen koulutusala Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo Opiskelijavalinta ja opiskelu Teknillistieteellinen koulutusala Koulutuspäällikkö Sirpa Nelo Missä voi opiskella diplomi-insinööriksi ja arkkitehdiksi? DIA -yhteisvalintaan kuuluvat yliopistot OULU Vaasa

Lisätiedot

Vaasan yliopisto Vaasan kauppakorkeakoulu 1968 Vaasan korkeakoulu 1980 Vaasan yliopisto 1991

Vaasan yliopisto Vaasan kauppakorkeakoulu 1968 Vaasan korkeakoulu 1980 Vaasan yliopisto 1991 Vaasan yliopisto Vaasan kauppakorkeakoulu 1968 Vaasan korkeakoulu 1980 Vaasan yliopisto 1991 Kolme tiedekuntaa: Filosofinen tiedekunta Kauppatieteellinen tiedekunta Teknillinen tiedekunta 2 Suurimpia kauppatieteellisen

Lisätiedot

YHTEISKUNTATIETEIDEN, LIIKETALOUDEN JA HALLINNON ALA

YHTEISKUNTATIETEIDEN, LIIKETALOUDEN JA HALLINNON ALA YHTEISKUNTATIETEIDEN, LIIKETALOUDEN JA HALLINNON ALA YHTEISKUNTATIETEIDEN, LIIKETALOUDEN JA HALLINNON ALAN YLEISET VALINTAPERUSTEET KEVÄÄLLÄ 2014 OPISKELIJAVALINTA Opiskelijavalintaan vaikuttavat koulumenestys,

Lisätiedot

MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU 1 (7) Opintoasiainosasto Liite 1

MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU 1 (7) Opintoasiainosasto Liite 1 MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU 1 (7) PÄÄHAUN (SK/SM) VALINTAPISTEIDEN MÄÄRÄYTYMINEN Valintapisteet määräytyvät esivalinnan alkupisteiden sekä valinta- ja soveltuvuuskoepisteiden perusteella. Valintapisteiden

Lisätiedot

Liiketoiminnan johtaminen

Liiketoiminnan johtaminen MaitoManageri johtaminen ja johtajuus-kysely Liiketoiminnan johtaminen 1. Osaan määrittää yrityksellemme tulevaisuuden vision (tavoitetilan) 2. Viestin siten, että kaikki tilalla työskentelevät ovat tietoisia

Lisätiedot

Controller-koulutus, 12 OP

Controller-koulutus, 12 OP Turun Ammattikorkeakoulu Controller-koulutus, 12 OP Ajankohta 26.09.2018-09.10.2019 Missä Turun ammatti-instituutti, Lemminkäisenkatu 18 C, turku Hinta 990 (alv 0%) Laajuus 12 op Yhteystiedot Turun ammatti-instituutti

Lisätiedot

TERVETULOA 9.-luokkalaisten huoltajien jatko-opintoiltaan. yhteishaku ammatilliset opinnot yhdistelmäopinnot lukio-opinnot

TERVETULOA 9.-luokkalaisten huoltajien jatko-opintoiltaan. yhteishaku ammatilliset opinnot yhdistelmäopinnot lukio-opinnot TERVETULOA 9.-luokkalaisten huoltajien jatko-opintoiltaan yhteishaku ammatilliset opinnot yhdistelmäopinnot lukio-opinnot Ohjelma 16.11. 18.00-18.20 Tervetulosanat ja yhteishaun käytänteet Opinto-ohjaajat

Lisätiedot

Valintaperusteiden sähköinen mallintaminen (käli-pohdiskelua)

Valintaperusteiden sähköinen mallintaminen (käli-pohdiskelua) Valintaperusteiden sähköinen mallintaminen (käli-pohdiskelua) A. Hakukohteeseen liittyvät tiedot kaikkien on täytettävä tämä osio sijoittelua varten Tavoite hahmottaa kokonaiskuva nopeasti, erityisesti

Lisätiedot

OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ. Esimiehen pikaohje

OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ. Esimiehen pikaohje OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ Esimiehen pikaohje Omat tiedot, etusivu Omien tietojen etusivulla näkyy kirjautuneen käyttäjän nimi sekä käytössä olevat osiot Näkymäksi voi valita joko ns. Tiilet tai Etusivun

Lisätiedot

Hakijan opas englanninkieliseen liiketoiminnan perustutkintoon

Hakijan opas englanninkieliseen liiketoiminnan perustutkintoon Hakijan opas englanninkieliseen liiketoiminnan perustutkintoon 2019 Oulun seudun ammattiopisto OSAO Kaukovainion yksikkö, palvelut Kotkantie 2 C, 90250 Oulu www.osao.fi Sisällys Pääsyvaatimukset... 2 Hakuprosessi...

Lisätiedot

MAA5 Vektori, Opintokortti

MAA5 Vektori, Opintokortti MAA5 Vektori, Opintokortti Nimi: Minimivaatimukset kurssin suorittamiseksi: Vihkoon on laskettu laadukkaasti vähintään 50 tehtävää. Opiskelija palauttaa viimeistään kokeeseen o Opintokortin täytettynä

Lisätiedot

Allu-tapahtumanhallintajärjestelmä

Allu-tapahtumanhallintajärjestelmä -tapahtumanhallintajärjestelmä Tarjousten pisteytyskriteerit Pisteet lasketaan tiedonkeruutaulukkoon (LIITE 16) ilmoitettujen tietojen perusteella. Pisteytys painotetaan seuraavasti: 25 %: Rakentamisen

Lisätiedot

Projektityö

Projektityö Projektityö 21.10.2005 Projektisuunnitelma Työn ositus Projektisuunnitelman sisältö Kurssin luennoitsija ja projektiryhmien ohjaaja: Timo Poranen (email: tp@cs.uta.fi, työhuone: B1042) Kurssin kotisivut:

Lisätiedot

Tilastollisen analyysin perusteet Luento 11: Epäparametrinen vastine ANOVAlle

Tilastollisen analyysin perusteet Luento 11: Epäparametrinen vastine ANOVAlle Tilastollisen analyysin perusteet Luento 11: Epäparametrinen vastine ANOVAlle - Sisältö - - - Varianssianalyysi Varianssianalyysissä (ANOVA) testataan oletusta normaalijakautuneiden otosten odotusarvojen

Lisätiedot

PM Club Tampere IPMA C/D-tason projektipäällikkövalmennus ja IPMA Level C/D sertifiointi PM Club Tampere Special - kevät 2018

PM Club Tampere IPMA C/D-tason projektipäällikkövalmennus ja IPMA Level C/D sertifiointi PM Club Tampere Special - kevät 2018 PM Club Tampere IPMA C/D-tason projektipäällikkövalmennus ja IPMA Level C/D sertifiointi PM Club Tampere Special - kevät 2018 joxi.kaaja@pry.fi 2018 Projektiyhdistys ry PM Club Tampere - IPMA C/D -erikoispaketti

Lisätiedot

Maanrakennus suppea PlanMan Project

Maanrakennus suppea PlanMan Project Maanrakennus suppea PlanMan Project 10.11.2017 Sisältö Kansi... 0 1. Maanrakennus suppeapohja 2017 sisältö... 1 2. Tehtävien lisääminen aikatauluun... 2 3. Tehtävien mitoitus määrän ja resurssin avulla...

Lisätiedot

Hakutoimiston palvelut ja erilaiset hakuväylät v. 2018

Hakutoimiston palvelut ja erilaiset hakuväylät v. 2018 Hakutoimiston palvelut ja erilaiset hakuväylät v. 2018 Ajankohtaista Amiksesta 2017 Laura Linnavuori 13.10.2017 Salpauksen hakutoimisto Hakutoimisto tarjoaa tietoa Koulutuskeskus Salpauksen monipuolisesta

Lisätiedot

Controller-koulutus, 12 OP

Controller-koulutus, 12 OP Turun Ammattikorkeakoulu Controller-koulutus, 12 OP Ajankohta 24.09.2019-13.10.2020 Missä Turun ammatti-instituutti, Lemminkäisenkatu 18 C, Turku Hinta 990 (alv 0%) Laajuus 12 op Yhteystiedot Turun ammatti-instituutti

Lisätiedot

PM Club Tampere IPMA C/D-tason projektipäällikkövalmennus ja IPMA Level C/D sertifiointi PM Club Tampere Special - kevät 2018

PM Club Tampere IPMA C/D-tason projektipäällikkövalmennus ja IPMA Level C/D sertifiointi PM Club Tampere Special - kevät 2018 PM Club Tampere IPMA C/D-tason projektipäällikkövalmennus ja IPMA Level C/D sertifiointi PM Club Tampere Special - kevät 2018 joxi.kaaja@pry.fi 2018 Projektiyhdistys ry PM Club Tampere - IPMA C/D -erikoispaketti

Lisätiedot

Oulun yliopiston koulutustarjonta

Oulun yliopiston koulutustarjonta n koulutustarjonta Yhteishaku Oulun yliopistossa Aloituspaikkoja vuosittain n. 2 100 Kevään 2018 hakijaennätys n. 15 000 hakijaa Hakijoista n. 5 800 ensisijaista Syksyllä 2019 n. 1 900 aidosti uutta opiskelijaa

Lisätiedot

POLIISI (ylempi AMK) Valintaperusteet 12.2.2016

POLIISI (ylempi AMK) Valintaperusteet 12.2.2016 POLIISI (ylempi AMK) Valintaperusteet 12.2.2016 Hyväksytty Poliisiammattikorkeakoulun hallituksessa 12.2.2016 1 SISÄLLYS 1. OPISKELIJAVALINNAN YLEISPERIAATTEET... 2 2. KOULUTUKSEN TUOTTAMA OSAAMINEN JA

Lisätiedot