Vaeltavan oppimisen Kesytys-ympäristökasvatustapahtumat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vaeltavan oppimisen Kesytys-ympäristökasvatustapahtumat"

Transkriptio

1 Keski-Suomen kuntaralli 2012 Vaeltavan oppimisen Kesytys-ympäristökasvatustapahtumat ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGINTALOLLA YMPÄRISTÖKASVATUSTAPAHTUMA NÄYTTELY KAUPUNGINTALON AULASSA TAPAHTUMAPÄIVÄ klo 9-13 ohjattuja toimintapisteitä -AVOIN TYÖPAJA 11.5 klo Järjestäjät: Piispala/Kesytys-hanke, Kuntien 4H-järjestöt/Toivakan 4H, Keski-Suomen museo, Metsähallitus, Japa ry, Jyväskylän kaupungin perusopetus/luontokoulu, Laukaan luontokouluverkosto /Hakolan tila, Jao, Jämsän ammattioppilaitos/ympäristönhoidon sekä Äänekosken kaupungin ympäristönsuojelu ja tekninen toimi

2 TERVETULOA MUKAAN KEHITTÄMÄÄN KESKI-SUOMEN YMPÄRISTÖTIETOISUUDEN YHTEISTYÖTÄ! VAELTAVAN OPPIMISEN YMPÄRISTÖKASVATUSTAPAHTUMAT ovat osa valtakunnallista ympäristökasvatuksen kehittämistä. Keski-Suomen kuntarallista 2012 vastaa Piispalan nuorisokeskuksen Kesytys-hanke, jota rahoittavat ympäristöministeriö sekä Keski-Suomen liitto. Seuraa työn etenemistä /ajankohtaista Ympäristökasvatus ja kestävän kehityksen kasvatus ovat synonyymejä ympäristökasvatus on keino edistää kestävää kehitystä. Tapahtumassa pureudutaan kunnan kestävän kehityksen kasvatuksen tilanteeseen ja päivitetään tietoja vuodelta Työtä esitellään kuntatapahtumissa, jonka runkona on Keski-Suomen ympäristökasvatustyötä ja kuntakohteita esittelevä toiminnallinen näyttely. Koulumaailmasta on valittu testausryhmäksi 4-6 luokkien oppilaat, jotka tekevät ehkä eniten leirikouluja alakoulun päätökseksi. Avoimessa työpajassa arvioidaan laajemmin kunnan mahdollisuuksia tukea koulujen ympäristökasvatusta yhdessä koulujen yhteistyökumppanien kanssa. KESYTYS- KESKI-SUOMEN YMPÄRISTÖTIETOISUUDEN EDISTÄMISEN YHTEISTYÖSYSTEEMI KUNTARALLI Vaeltavan oppimisen ympäristökasvatustapahtumat 2012 Keski-Suomessa NÄYTTELY Kunnan ja Keski-Suomen luonto- ja kulttuurikohteet ja niiden opetuskäyttö Leirikoulumahdollisuuksia Ympäristökasvatus opetussuunnitelmissa ja opetushallituksen linjaukset v Esimerkkejä koulujen, yhdistysten ja yritysten yhteistyöstä Kulttuuriympäristökasvatus Materiaaleja ja menetelmiä AVOIN TYÖPAJA Kohderyhmä Opettajat, kasvattajat, kunnan eri toimialat, päättäjät, kyläseurat, seurakunnat, yhdistykset, yritykset Kunta ympäristökasvatuksen oppimisympäristönä Kunnan kehittämistarpeet ja mahdollisuudet Yritykset, kylät ja yhdistykset koulujen ja kasvatuksen tukena Kestävän kehityksen päivitystä OPPILAILLE OHJATTUA TOIMINTAA 4-6 LK KLO 9-14 Toimintapisteitä pienryhmissä (max 5 hlö) kesto n. 1h 30 min / luokka Retkitaitoja Kunnan ympäristökasvatuskohteet tutuksi Päivä Eilisessä-työpaja Maatilan elämää Paikallisteema Oppaina : Eija Syrjälä, kuntien 4H- ohjaajat Pirjo Sojakka, K-S museo, Juha ja Heidi Hintikka, Laukaan luontokouluverkosto sekä opiskelijoita Tapahtuman kokonaiskoordinoinnista vastaa projektipäällikkö Eija Syrjälä yhteistyökumppanien kanssa, jotka kaikki toimivat myös hankkeen ohjausryhmässä. Jämsän Jaon ympäristönhoidon ympäristöviestinnän kurssin opiskelijat sekä Jyväskylän Jaon painoviestinnän opiskelijat ovat olleet toteuttamassa tapahtumamateriaaleja.

3 OHJELMAPANKKI OPETUS- JA LEIRIKOULUKOHTEISTA- YHTEENSÄ NOIN 450 KPL Kesällä 2011 on maakunnasta kartoitettu luonto- ja kulttuurikohteita yhteensä n. 450 kpl. Ne on valittu koulujen opetusta sekä leirikouluja ajatellen. Kohde-ehdotuksia esitellään näyttelyssä. Koululaisia sekä työpajan osanottajia pyydetään arvioimaan niiden käyttökelpoisuutta opetuksessa ja yleisemmin kunnan retkeilyssä ja matkailussa sekä täydentämään tietoja paikallisesta näkökulmasta. Luontokohteiden perusaineistoa ovat Luontoretkelle Keski-Suomeen oppaan kohteet (K-S ympäristökeskus 2007), joita on täydennetty haastattelemalla kuntien ympäristönsuojeluviranhaltijoita sekä seudullisia matkailuneuvojia. Internetistä on etsitty lintupaikkoja, luontoreitistöhankkeita sekä kyläyhdistysten, luonnonsuojelu- ja retkeilyjärjestöjen sivuilta muita paikallisia luontopaikkoja. Luontokohteiden joukossa on retkivarusteiltaan hyväkuntoisia luonnonnähtävyyksiä luontopolkuja, lintu- ja maisematorneja, kansallispuistoja sekä historiallisia nähtävyyksiä, rakennettua ympäristöä tai kulttuurimaisemaa. Valintakriteerinä on ollut myös opettajia palvelevan taustamateriaalin saatavuus internetissä. Kohteista rakennetaan ohjelmapankkia Keski-Suomen ympäristökasvatussivujen yhteyteen. Kulttuurikohteiksi on valittu valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittäviä kulttuuriympäristöjä, maakuntamuseon ylläpitämän kulttuuriympäristökasvatusverkoston paikkoja, museoviraston kulttuuriympäristöportaalin kohteita sekä Keski-Suomen ELYn sivuilta kulttuuriympäristön kohteita. Valintakriteerinä on opetusta palvelevien tietojen löytyminen internetistä, erityisesti avoimen museon ohjelmat. Myös kulttuurimatkailuhankkeiden tuotoksia on hyödynnetty. Ohjelmapankkia kootaan Keski-Suomen ympäristökasvatuksen internet-sivuille, mistä ne löytyvät kunnittain. Hanketta ollaan viemässä myös facebookiin. ohjelmapankki. Kesytys-hankkeen etenemistä voi seurata ajankohtaista- palstalta sekä asiantuntijat avuksi- valikon alta.

4 KESYTYS VALTAKUNNALLINEN JA MAAKUNNALLINEN PILOTTIHANKE Suomen hallitusohjelman tavoitteena on tehdä Suomesta maailman ympäristötietoisin kansa. Kesytys-hanke maastouttaa kuntiin kansallista kestävän kehityksen kasvatuksen strategiaa vuodelle Keski-Suomen ELY koordinoi koko valtakunnan ympäristökasvatusta, Keski-Suomen liitto vastaa alueellisen työn koordinoinnista. Kesytyshankkeessa kehitetään kuntatasoa varten valtakunnallista ympäristökasvatustyökalua. Kuntarallissa maakunnallistetaan toimintamallia ja selvitetään yhteistyömahdollisuuksia. Kunnista kerättyjä tietoja käytetään alueellisen ympäristökasvatussuunnitelman pohjana. Keski-Suomen kunnat voidaan nähdä ympäristökasvatuksen luokkina ja jokainen kunta oppimisympäristönä sekä osaamisympäristönä. Kuva 1. Valtakunnallisen ympäristökasvatustyön keskeiset kehittämistasot TAVOITTEENA PYSYVÄ YHTEISTYÖVERKOST0 JA TOIMIVA ORGANISAATIOMALLI Keski-Suomen ympäristökasvatuksen kehittämistä varten on vuonna 2006 perustettu maakunnan yhteistyöryhmä KYKY, jota kutsuu koolle Keski-Suomen ELY-keskus. Maassa toimii 11 alueellista yhteistyöryhmää. Keski-Suomen työn etenemistä voi seurata osoitteessa >minä ja ympäristö >ympäristökasvatus >Keski-Suomen ympäristökasvatuksen yhteistyöryhmä KYKY. Kesytys-hankkeessa kartoitetaan toiminnalle pysyvää organisaatiomallia kuntien yhteistyön avulla. Mallia haetaan sekä paikallistasolta, että maakunnallisesti. Keski-Suomen omia edelläkävijöitä ovat Laukaan luontokoulun toimintamalli ja Jyväskylän ympäristöjärjestelmä, jossa joka koululla on oma ympäristökäsikirja ja ympäristöopas. Piispala on vahvin leirikoulujen järjestäjä. Piispalassa toimii ympäristökoulu Luppo. Vihreä Lippu-koulut sekä OKKA-säätiön ympäristösertifioimat koulut ja oppilaitokset ovat käytännön edelläkävijöitä, samoin ammatillinen koulutus. Yhteistyöverkostoon etsitään kuntatoimijoiden lisäksi kohteiden ylläpitäjiä sekä eri alojen osaajia sekä leirikoulumajoittajia, jotka haluavat olla kestävän kehityksen edelläkävijöitä ja tukea koulujen työtä. KESYTYS-hankkeen päätavoite Päätavoitteena on luoda työkalu - toimintamalli ja toteuttava organisaatiomalli kunnille ja aluehallinnolle ympäristökasvatuksen ja - tietoisuuden kehittämis- ja arviointityöhön valtakunnallisena pilottina. Tavoitteena on vahvistaa kuntalaisten luontosuhdetta, ympäristövastuullista toimintaa sekä yleistä ympäristötietoisuutta turvaamalla pitkäjänteinen ja jatkuvaan parantamiseen tähtäävä kestävän kehityksen kasvatus- ja ympäristökasvatustyö kunnissa siten, että mukana on kuntien strateginen ja poliittinen hallinnollinen ja opetussuunnitelmallinen ohjaus. Samalla maastoutetaan kansallista kestävän kehityksen kasvatuksen strategiaa vuosille kuntien osaamis- ja oppimisympäristössä.

5 Kuva 2. Työn kartoitusmalli, joka kehitettiin esiselvitysvaiheessa 2010 ja toteutetaan

6 KUNNAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN KASVATUKSEN TILANNEARVIOINTI YMPÄRISTÖKASVATUKSEN MONET MAHDOLLISUUDET YMPÄRISTÖNSUOJELU OPETTAJAT KASVATTAJAT Hyvä luontosuhde ja ympäristövastuulliset elämäntavat Ympäristökasvatus eri oppiaineissa Opetus aidossa oppimisympäristössä Opetusmateriaaleja ja menetelmiä Tuki hyvään työilmapiiriin Kodin ja koulun yhteistyö Kotiseudun tuntemus Ympäristövalistus, kasvatus ja koulutus Ympäristön tilan seuranta Luonnon virkistyskäytön edistäminen Luonnonsuojelu Luonto- ja ympäristöselvitykset Ympäristöhankkeet VAPAA-AIKATOIMI Nuorisotyö ja tilat Leirit ja leirikeskukset Ulkoilualueet ja reitit Kulttuuri ja tapahtumat Kansalaisopisto ja kurssit Kirjastot ja museot Musiikki ja ilmaisutaito Kuvataiteet ja näyttelyt KYLÄSEURAT Kyläkoulut Tyhjillään olevat tilat hyödyntäminen Kyläsuunnitelmat ja ympäristöhankkeet Maaseutuyrittäjyys KOULUTOIMI, PÄIVÄHOITO Lasten ja nuorten hyvinvointi Opetussuunnitelmauudistus 2016 Ympäristökasvatus läpäisyaine Opettajien täydennyskoulutus Opetushallitus: 15 % kouluista ulkoinen keke-tunnus v Koulun ulkopuoliset asiantuntijat Yrittäjyys- ja kulttuurikasvatus Opetussuunnitelmat tukemaan kuntastrategiaa Kansalaistaidot KESKUSHALLINTO Kestävän kehityksen työ Ympäristöjärjestelmä Ympäristötilinpito Hankinnat Ympäristöviestintä Työhyvinvointi ja virkistys Uusi asukas TEKNINEN TOIMI Kunnan kiinteistöt ja energiatehokkuus Puistot ja viheralueet, metsät Jätehuolto, vesihuolto Ympäristönhoito ja kunnostushankkeet Liikennöinti, kevyen liikenteen väylät ja venesatamat JÄRJESTÖMAAILMA PÄÄTTÄJÄT KUNTASTRATEGIAT Kuntaimago, viestintä Kestävä kehitys ja tulevaisuus Ympäristöpolitiikka Koulutuspolitiikka Lasten ja nuorten hyvinvointi Elinkeinostrategiat Järjestöjen valistus ja ympäristötyö Vaikuttaminen 4H, partio, Martat, retkeily, kalastus, metsästys, liikunta, riistanhoito, luonnonsuojelu ELINKEINO-JA MATKAILUTOIMI Kunnan vetovoimaisuus ja markkinointi Ympäristövastuullinen yrittäminen ja hankkeet Matkailun edistäminen Maaseutuyrittäjyys ja kehittämisohjelmat SEURAKUNNAT SOSIAALITOIMI Päivähoito ja esiopetus Perhetyö, lasten ja nuorten hyvinvointi, virkistys Erityisryhmät ja virkistys Vanhustyö ja elinikäinen oppiminen, virkistys Terveydenhoito Ympäristöterveys MAANKÄYTTÖ JA RAKENTAMINEN Kaavoitus ja osallistaminen Kunnan maa-alueet Rakennushankkeet ja YVA Rakennetun ympäristön siisteys ja viihtyisyys Kulttuuriympäristön hoito Lapsi- ja nuorisotyö Perhetyö Leirikeskukset ja seurakuntatalot Ympäristödiplomi Ympäristökasvatus osa diplomityötä

7 TAPAHTUMAAN KUTSUTAAN MUKAAN KUNNASTA..päättäjiä kunnan eri toimialoja...opettajia ja kasvattajia.kyläseuroja yhdistyksiä.. ja seurakunnan edustajia arvioimaan sitä, miten kunta voisi tukea koulujen kestävän kehityksen kasvatustyötä sekä edistää ympäristötietoisuutta kunnan toiminnassa. Toimijoiden erilaisia tehtäviä ja mahdollisuuksia on kuvattu viereisen sivun kuvassa. Opetushallitus on linjannut koulumaailman tulevien vuosien tavoitteita. Kouluille on kehitetty kestävän kehityksen toimintaa varten erilaisia tukimateriaaleja. Koulujen opetussuunnitelmia sekä tuntijakoa ollaan uudistamassa vuoteen 2016 mennessä. Tavoitteena on sisällyttää kestävän kehityksen kasvatus sisältönä jokaiseen oppiaineeseen. Kuntaralli havainnollistaa tulevaa opetussuunnitelmatyötä. Jatkossa pyritään luomaan kunta- tai seutukuntakohtaisia opetusmateriaaleja koulujen opetuksen tueksi. Niitä kootaan vähitellen ohjelmapankkiin. Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry ( sekä luonto- ja ympäristökoulujen liitto LYKKY ( ovat alan yhdistyksiä, joiden sivuilta löytyy runsaasti ympäristökasvatustietoutta.

8 YHTEISTYÖ KOULUN ULKOPUOLISEN OPETUKSEN KANSSA Kuntarallin tapahtumissa etsitään yhteyksiä yhdistyksiin, yrityksiin ja osaajiin, leirikoulumajoitusta tarjoaviin leirikeskuksiin yms. jotka ovat kiinnostuneita tarjoamaan osaamistaan kouluille ja tukemaan koulujen käytännön opetusta. Yhteistyöhön toivotaan toimijoita, jotka toteuttavat kestävän kehityksen arvoja, tuotteita, elinkaariajattelua tai ovat edelläkävijöitä tuotannossa tai palveluissa alallaan. Osalle yrityksistä on lähetetty vuoden 2011 lopussa kysely kiinnostuksesta osallistua yhteistyöverkoston rakentamiseen. Yhteistyöstä kiinnostuneille tarjotaan jatkossa tukea ohjelmien kehittämiseen, toimintaan koululaisryhmien kanssa sekä opetusmateriaalien laatimisessa ja markkinoinnissa. Hakolan tilan isäntäväki Juha ja Heidi Hintikka toimivat tapahtumissa yritysmaailman yhdyshenkilöinä oman esittelypisteensä yhteydessä, joka löytyy näyttelytilasta. He toimivat Laukaan luontokouluverkoston asiakaspalvelun yhdyshenkilöinä. Laukaan luontokoulun toimintamalli perustuu ns. yhden luukun periaatteeseen, jota tavoitellaan myös koko maakuntaa palvelevan verkoston luomisessa. Koulu saa esimerkiksi luontokoulupäivän tai leirikouluohjelman suunnittelun, toteutuksen ja ohjelmat, opetusmateriaalit, kuljetuksen, majoituksen ja laskutuksen yhdestä paikasta. Ohjelmaan voi kuulua esim. maatilakäynti, luontopolku ja erätaitoja, majoitusta maastossa tai leirikeskuksessa. Tapahtumassa on esillä esimerkkejä luontokouluohjelmista ja leirikouluista sekä ympäristökasvatukseen liittyvää kirjallisuutta.

9 YMPÄRISTÖKASVATUSVERKOSTON KUTOMINEN MAASEUDUN YRITYKSET JA OSAAJAT Maatilat Luonto- ja eräoppaat Kalaoppaat ja kalastuskuntienkalakummit Luontovalokuvaajat ja lintumiehet Riistanhoito ja metsästysseurat Kädentaitajat Perinnetyöt Ensiapuopettajat Luontoaktiviteetit KESTÄVÄN KEHITYKSEN EDELLÄKÄVIJÄYRITYKSET LAATU-JA YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄYRITYKSET LUONNONVARA-ALAN YRITYKSET YMPÄRISTÖHUOLLON YRITYSMAAILMA ENERGIA-ALA, VESI- JA JÄTEHUOLTO MATKAILU, RETKEILY -JA VIRKISTYSTOIMINTA KYLÄSEURAT JA KYLÄKOULUT JÄRJESTÖJEN VALISTUS J A YMPÄRISTÖTYÖ LUONTO-JA YMPÄRISTÖKOULUT KULTTUURIYMPÄRISTÖKASVATUS /LUOTSIT JA MUSEOT METSÄHALLITUS/KANSALLISPUISTOT /RETKIKOHTEET AMMATILLINEN KOULUTUS/HARJOITTELIJAT/OPINNÄYTTEET TUTKIMUS HANKKEET Laukaan luontokoulun toimintamalli on testattu EU-projektissa Kuntarallissa 2012 etsitään uusia ohjelmantuottajia, paikkoja ja majoittajia verkostoon!

10 ÄÄNEKOSKEN YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN SOVELTUVIA LUONTO- JA KULTTUURIKOHTEITA 12. Kapeenkosken koskikalastus-ja virkistysalue on Natura 2000-kohde ja siellä on muinaismuistolailla rauhoitettuja kohteita.

11 Keski-Suomen kuntaralli Äänekoskella VAELTAVAN OPPIMISEN KESYTYS-YMPÄRISTÖKASVATUSTAPAHTUMA Paikka: Äänekosken kaupungintalon näyttelytila (osoite: Hallintokatu 4, Äänekoski) NÄYTTELY Äänekosken ja Keski-Suomen ympäristökasvatuskohteet ja niiden opetuskäyttö Opetushallituksen linjauksia opetussuunnitelmien ympäristökasvatuksesta Kestävä kehitys kunnassa kasvatuksen näkökulmasta Paikallisten yhteistyötahojen mahdollisuudet tukea koulujen ympäristökasvatusta Keski-Suomen leirikoulumahdollisuuksia ja ympäristökasvatusmateriaaleja (mm. Metsähallitus, Piispala, Jyväskylän luontokoulu, Japa ry, K-S museo) TOIMINTAPÄIVÄ YLEISÖLLE JA OPPILAILLE klo 9-13 Toimintapisteet alkavat aina puolen tunnin välein Kaupungintalon näyttelytila 1. Äänekosken ympäristökasvatuskohteet tutuksi, Eija Syrjälä 2 Luontodomino ja metsä-ja luontotiimit, Äänekosken 4H, Emma Pellinen 3. Maatila oppimisympäristönä ja ympäristöpuun lehtiä, Hakolan tila, Juha Hintikka 4. Arjen askareita, kulttuuriympäristökasvatusta, Pirjo Sojakka, Keski-Suomen museo Kaupungintalon lähimaastossa 5. Äänekosken ilmantarkkailupiste, tarkkailukopilla, ympäristötarkastaja Unto Huttunen ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGINTALO AVOIN TYÖPAJA KLO / Näyttelyyn tutustuminen ja työskentely Kohderyhmät: Opettajat, kasvattajat, koulutoimi, päivähoito, ympäristötoimi, vapaa-aika, keskushallinto, kunnan luottamushenkilöt, seurakunnat, kyläseurat, yhdistykset, yritykset - Äänekosken ympäristöpolitiikasta ja kaupungintalon ympäristökäsikirjasta, ympäristöpäällikkö Pirkko Sihvonen, Äänekosken kaupunki - Kunta ympäristökasvatuksen oppimisympäristönä, Eija Syrjälä, Kesytys-hanke Jämsän ympäristökasvatuskohteet ja kehittämistarpeet Yritykset, kylät ja yhdistykset koulujen ja kasvatuksen tukena Keski-Suomen kuntien/ Äänekosken kestävän kehityksen tilanteen päivityksestä Järjestäjät: Piispala, Kesytys-hanke, Jämsän Jao matkailualan opiskelijat, Keski-Suomen 4Hyhdistykset/Jämsän 4H, Jyväskylän luontokoulu, K-S museo, Metsähallitus, Japa ry, Laukaan luontokoulu/hakolan tila, Äänekosken kaupunki, ympäristönsuojelu ja tekninen toimi Lisätietoa: Eija Syrjälä, projektipäällikkö, Kesytys-hanke puh , sähköposti: eijaksyrjala@gmail.com tai eijakaasyrjala@yahoo.com

12 KESYTYSympäristökasvatustapahtuma järjestetään Äänekosken kaupungintalolla os. Hallintokatu Äänekoski Ilman laadun mittausasema Äänekoski Hiski Toiminta alkoi Kuvaus Asema sijaitsee 100 metrin etäisyydellä koulusta, jossa on 400 oppilasta. 100 metrin päässä on kunnan pelastuslaitos. Asema on sijoitettu koulun opettajien pysäköintialueelle. YMPÄRISTÖ: Alue on avoin ja lähistöllä kasvaa muutamia koivuja. 20 m päässä kulkevalla tiellä kulkee rekkaliikennettä n. 200 ajoneuvoa vuorokaudessa (tehtaiden kemikaali- ja puukuljetuksia). Muun raskaan liikenteen osuudesta ei ole tietoa. ASEMAN TYYPPI: Aseman tyyppi on liikenne/teollisuus. Etäisyys sellutehtaasta on n. 1 km, muita päästölähteitä mm. lämpövoimala on 200 m mittausasemasta etelään. Kaupungin keskusta on n. 1 km asemasta pohjoiseen. PÄÄSTÖLÄHTEET: Tehdasalue alkaa 100 metrin päästä, lähinnä on CP-Kelco Oy ja Äänevoima Oy. Oy Metsä-Botnia Ab:n sellutehdas sijaitsee noin 500 metriä mittausasemalta kaakkoon. LÄMPIMÄSTI TERVETULOA! Luokat ja erilaiset ryhmät voivat halutessaan osallistua tapahtumaan itsenäisesti. Näyttely on toiminnallinen sisältäen AUKIOLOAJAT: tehtäviä ja visailua! Ma Ti Ke 14-9 To Pe Lauantaisin suljettu. PIIRUSTUSKILPAILU ROSKAISEMISEN EHKÄISEMISEKSI! Työpaja klo näyttelytilassa sekä kokoushuoneessa 116. Lisätietoja: t. Eija Syrjälä

Vaeltavan oppimisen ympäristökasvatustapahtumat

Vaeltavan oppimisen ympäristökasvatustapahtumat Keski-Suomen kuntaralli 2012 Vaeltavan oppimisen ympäristökasvatustapahtumat Muuramessa 2.2.2012 klo 9.30-16 Mäkelänmäen koulun liikuntasalissa ja yläpihan metsikössä Järjestäjät: Piispala/Kesytys-hanke,

Lisätiedot

Vaeltavan oppimisen Kesytys-ympäristökasvatustapahtumat

Vaeltavan oppimisen Kesytys-ympäristökasvatustapahtumat Keski-Suomen kuntaralli 2012 Vaeltavan oppimisen Kesytys-ympäristökasvatustapahtumat JÄMSÄSSÄ 9.5.2012 YMPÄRISTÖKASVATUSTAPAHTUMA -klo 10-15 ohjattua toimintaa 7-luokille Paunun koulun lähimaastossa, jokivarressa

Lisätiedot

Vaeltavan oppimisen ympäristökasvatustapahtumat

Vaeltavan oppimisen ympäristökasvatustapahtumat Keski-Suomen kuntaralli 2012 Vaeltavan oppimisen ympäristökasvatustapahtumat Laukaan pääkirjastossa NÄYTTELY 20.-25.2 TAPAHTUMAPÄIVÄ 21.2 -ohjattua toimintaa 5 luokille klo 9-14 -avoin työpaja klo 15.30-17.30

Lisätiedot

Vaeltavan oppimisen ympäristökasvatustapahtumat

Vaeltavan oppimisen ympäristökasvatustapahtumat Keski-Suomen kuntaralli 2012 Vaeltavan oppimisen ympäristökasvatustapahtumat Multialla Metsolan kartanossa YMPÄRISTÖKASVATUSTAPAHTUMA 13.3.2012 -ohjattua toimintaa 4-6-luokille klo 9.15-14 -AVOIN TYÖPAJA

Lisätiedot

LYKE Luonto- ja Ympäristökasvatusta sekä KEstävän elämän kasvatusta tukeva verkosto

LYKE Luonto- ja Ympäristökasvatusta sekä KEstävän elämän kasvatusta tukeva verkosto LYKE Luonto- ja Ympäristökasvatusta sekä KEstävän elämän kasvatusta tukeva verkosto LYKE lykkii Suomea kohti kestävää tulevaisuutta Luonto- ja ympäristökoulut tukevat varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen

Lisätiedot

Opetustoimen osaamisen kehittämishanke

Opetustoimen osaamisen kehittämishanke Opetustoimen osaamisen kehittämishanke 2014-2015 Hallinnointi ja toteutus: Sivistys- ja hyvinvointipalvelut sekä kehittämistoiminta Rahoitus: Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Rahoitus: Osaava-avustus

Lisätiedot

Keski-Suomen liitto / kehittämisrahasto

Keski-Suomen liitto / kehittämisrahasto Keski-Suomen liitto / kehittämisrahasto AVUSTUSHAKEMUS - PIISPALA/ KESYTYS-JATKOHANKKEEN RAHOITUSHAKEMUS 1.1.-31.7.2012 Kestävän kehityksen kasvatuksen kuntatapahtumat ja tulosten sisällyttäminen kuntatyökaluun

Lisätiedot

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2011-2020

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2011-2020 Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2011-2020 1 Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2011-2020 Hyväksytty Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualueen

Lisätiedot

VÄLKE-ryhmän toiminta. Mikko Kantokari Uudenmaan ELY-keskus

VÄLKE-ryhmän toiminta. Mikko Kantokari Uudenmaan ELY-keskus VÄLKE-ryhmän toiminta Mikko Kantokari Uudenmaan ELY-keskus 22.4.2014 Ympäristö ja luonnonvarat ympäristönsuojelu alueidenkäyttö, yhdyskuntarakenne ja rakentamisen ohjaus ympäristövaikutusten arviointi

Lisätiedot

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2012 2020 Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2012 2020 Visio: Kymenlaaksolainen ympäristökasvatus on arvostettua käytännön toimintaa ja tiivistä yhteistyötä.

Lisätiedot

Toteuttaja: Kannonkosken kunta/piispalan luonto-, liikunta- ja nuorisomatkailukeskus

Toteuttaja: Kannonkosken kunta/piispalan luonto-, liikunta- ja nuorisomatkailukeskus KEHITTÄMISHANKKEEN ARVIOINTI 14.12.2012 1. HANKE: YMPÄRISTÖKASVATUKSEN KESYTYS- JATKOHANKE Toteuttaja: Kannonkosken kunta/piispalan luonto-, liikunta- ja nuorisomatkailukeskus KESYTYS hanke on sekä maakunnallinen

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020

KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020 20.1.2012 Hannu Korhonen KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020 1 Maakuntaohjelma linjaa valintoja 1 VISIONA YKSILÖLÄHTÖINEN, YHTEISÖLLINEN JA ELÄMÄNMAKUINEN KESKI-SUOMI Hyvinvointi on keskeinen kilpailukykytekijä

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN YMPÄRISTÖKASVATUKSEN OHJELMAPANKKI LUONTO- JA KULTTUURIKOHTEET TUTUKSI 14.12.2012 Eija Syrjälä

KESKI-SUOMEN YMPÄRISTÖKASVATUKSEN OHJELMAPANKKI LUONTO- JA KULTTUURIKOHTEET TUTUKSI 14.12.2012 Eija Syrjälä Luonnos 14.12.2012 KESKI-SUOMEN YMPÄRISTÖKASVATUKSEN OHJELMAPANKKI LUONTO- JA KULTTUURIKOHTEET TUTUKSI 14.12.2012 Eija Syrjälä Sisällys: sivu Kenelle ohjelmapankki on tarkoitettu... 1 Ohjelmapankin kohteiden

Lisätiedot

Lämmitä lasten luontosuhdetta

Lämmitä lasten luontosuhdetta Lämmitä lasten luontosuhdetta LYKE lykkii potkua luonto- ja ympäristökasvatukseen Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto Toiminnanjohtaja Niina Mykrä LYKE-nätverket Tukea koulujen ja varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Mitä mahdollisuuksia paikallinen yhteistyö voi antaa?

Mitä mahdollisuuksia paikallinen yhteistyö voi antaa? Mitä mahdollisuuksia paikallinen yhteistyö voi antaa? Ympäristöalan lehtori, FT Tarja Hyötyläinen 24.9.2013 Mankolan koulu, Jyväskylä POKE/LUVA Maatalous-, Metsä- ja Ympäristöala Luonto- ja ympäristöalan

Lisätiedot

Rattailla. Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja vastuun edistämiseksi Uudellamaalla

Rattailla. Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja vastuun edistämiseksi Uudellamaalla Rattailla Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja vastuun edistämiseksi Uudellamaalla 2018-2021 Taustaa ja tavoitteita Rattailla toimenpiteet uudistettiin keväällä 2018 korvaamaan aiempaa Rattailla

Lisätiedot

Kehittämisohjelma Tiivistelmä kevät 2012

Kehittämisohjelma Tiivistelmä kevät 2012 Kehittämisohjelma Tiivistelmä kevät 2012 Tampereen luontokoulu Korento Elokuussa 1998 yleissivistävän koulutuksen johtaja Ulla Liljeström asetti luontokoulua kehittelevän työryhmän, jonka esitys valmistui

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI MAKSATUSHAKEMUKSEEN/ projektipäällikkö Eija Syrjälä

LOPPURAPORTTI MAKSATUSHAKEMUKSEEN/ projektipäällikkö Eija Syrjälä Keski-Suomen liiton kehittämisrahasto 7.3.2012 Ympäristöministeriön ympäristökasvatusavustus Kannonkosken kunta/piispalan luonto-, liikunta- ja nuorisomatkailukeskus YMPÄRISTÖKASVATUKSEN KESYTYS HANKE

Lisätiedot

KESYTYS-jatkohankkeen 2012 ohjausryhmän 2. kokous

KESYTYS-jatkohankkeen 2012 ohjausryhmän 2. kokous KESYTYS-jatkohankkeen 2012 ohjausryhmän 2. kokous Aika: Torstaina 7.6. klo 9-11 Paikka: Kansalaistoiminnan keskuksessa3. krs (os. Matarankatu 4, 40101 Jyväskylä) Läsnäolijat: Kari Hietaharju, johtaja,

Lisätiedot

ERÄTYS - LUONTOMATKAILUN KEHITTÄMINEN 8.11.2013

ERÄTYS - LUONTOMATKAILUN KEHITTÄMINEN 8.11.2013 ERÄTYS - LUONTOMATKAILUN KEHITTÄMINEN 8.11.2013 ERÄTYS Jämsä Hyvinkää Vaasa Kuusamo Joensuu ERÄTYS-HANKE Erätyshanke on viiden oppilaitoksen tykehanke (työelämän kehittämishanke), jossa pyritään selvittämään

Lisätiedot

AUTA KEHITTÄMÄÄN KESKI-SUOMEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN KASVATUSTA (KEKE)!

AUTA KEHITTÄMÄÄN KESKI-SUOMEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN KASVATUSTA (KEKE)! AUTA KEHITTÄMÄÄN KESKISUOMEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN KASVATUSTA (KEKE)! KYSELY OHJELMAPANKISTA JA KEKE KASVATUKSESTA KESKISUOMESSA Kesytysympäristökasvatushankkeessa on tuotettu ympäristökasvatuskohteiden

Lisätiedot

Kohti sivistyskuntaa kunta edistää taiteen perusopetuksen saatavuutta

Kohti sivistyskuntaa kunta edistää taiteen perusopetuksen saatavuutta Kohti sivistyskuntaa kunta edistää taiteen perusopetuksen saatavuutta Taiteen perusopetuksen kehittäminen kunnissa keskustelutilaisuus 22.11.2017 Johanna Selkee Erityisasiantuntija p. 050 435 9420, johanna.selkee@kuntaliitto.fi

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN. Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009

TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN. Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009 TUKEA YMPÄRISTÖKASVATUKSEEN Yhteistyöseminaari Lisätään ympäristövastuullisuutta yhdessä 3.12.2009 Aino Alasentie, Vihreä lippu -päällikkö Suomen ympäristökasvatuksen Seura ry Taustalla Kansainväliset

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN ORGANISOINTI. Kunnan liikenneturvallisuusryhmä 9.10.2013/OAM

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN ORGANISOINTI. Kunnan liikenneturvallisuusryhmä 9.10.2013/OAM LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN ORGANISOINTI Kunnan liikenneturvallisuusryhmä 9.10.2013/OAM Liikennekasvatustyötä tekevät kuntaorganisaatiossa HALLINTOKUNTA TAI TOIMIJA TOIMINTA ASIAT, JOIHIN VAIKUTETAAN KOHDE

Lisätiedot

Lapset ja nuoret tarvitsevat lähimetsiä myös tiivistyvissä taajamissa

Lapset ja nuoret tarvitsevat lähimetsiä myös tiivistyvissä taajamissa Virpi Sahi Suomen luonnonsuojeluliitto ry Lapset ja nuoret tarvitsevat lähimetsiä myös tiivistyvissä taajamissa Hösmärinpuiston päiväkotilaisia mörriretkellä. Kuva: Virpi Sahi. Luonto lisää lasten ja nuorten

Lisätiedot

Pertunmaan kunnan strategia

Pertunmaan kunnan strategia Pertunmaan kunnan strategia 2019 2023 2019 PERTUNMAAN KUNTASTRATEGIA 2019 2023 KUNNAN VISIO 2023 Koko perheen Pertunmaa - yhteisöllinen ja yritysystävällinen PISTE! KEHITYKSEN POLKU Lapset ja nuoret Hyvinvointi

Lisätiedot

Koko kunta oppimisympäristönä

Koko kunta oppimisympäristönä LUONNOS 11.4.2013 Koko kunta oppimisympäristönä -toimenpiteet ympäristökasvatuksessa ja kestävän kehityksen kasvatuksessa OPAS KUNTATOIMIJOILLE Koulutoimi Päivähoito OPAS KUNTATOIMIJOILLE Opettajat Kasvattajat

Lisätiedot

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla.

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. 5. luokalla on oppilaalla kaksi valinnaisainetta (1h + 1h) ja 6. luokalla yksi valinnaisaine (1h). Eniten valintoja saaneet valinnaisaineet toteutuvat.

Lisätiedot

Monialainen hyvinvoinnin edistäminen tulevaisuuden kunnan menestystekijänä

Monialainen hyvinvoinnin edistäminen tulevaisuuden kunnan menestystekijänä Monialainen hyvinvoinnin edistäminen tulevaisuuden kunnan menestystekijänä Ville Nieminen, projektipäällikkö, Kuntaliitto @ViVaNieminen 1. Hyvinvoinnin edistäminen indikaattoreista toimenpiteisiin 2. Hyvinvointiennakointi

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN ORGANISOINTI <PVM>

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN ORGANISOINTI <PVM> LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN ORGANISOINTI Liikkenneturvallisuustyön organisointi 1. Liikenneturvallisuustyön valtakunnallinen organisointi 2. Liikenneturvallisuustyön valtakunnalliset toimijatahot 3.

Lisätiedot

Rattailla. Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja -vastuun edistämiseksi Uudellamaalla 2014-2017

Rattailla. Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja -vastuun edistämiseksi Uudellamaalla 2014-2017 Rattailla Toimenpideohjelma ympäristötietoisuuden ja -vastuun edistämiseksi Uudellamaalla 2014-2017 2 Uusmaalaiset ovat ympäristötietoisia ja viisaita toimijoita. Taustaa ja tavoitteita Rattailla-hankkeessa

Lisätiedot

Kulttuurisesti kestävän kehityksen huomioiminen täydennyskoulutuksissa

Kulttuurisesti kestävän kehityksen huomioiminen täydennyskoulutuksissa Kulttuurisesti kestävän kehityksen huomioiminen täydennyskoulutuksissa Helsinki 24.01.2013 Risto Tenhunen Osuuskunta Eco-One & Erkka Laininen OKKA-säätiö Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifiointi

Lisätiedot

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia 2010-2015 Satakunnan YES-keskus Projektipäällikkö Jenni Rajahalme Miksi maakunnallinen strategia? - OKM:n linjaukset 2009 herättivät kysymyksen:

Lisätiedot

Liite 2 Maakuntamuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä

Liite 2 Maakuntamuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Paikallismuseotoiminnan kehittäminen ja aktivointi viemällä eteenpäin suunnitelmista esiin nousseita kehittämistavoitteita 2. Kulttuuriympäristöön

Lisätiedot

Lupauksia mukana olosta antoivat seuraavat tahot (kuhunkin ideaan seminaarissa sitoutuneet tahot on lueteltu kunkin idean kohdalla)

Lupauksia mukana olosta antoivat seuraavat tahot (kuhunkin ideaan seminaarissa sitoutuneet tahot on lueteltu kunkin idean kohdalla) Ulkona oppimisen edistämisen suunnitelmat Suunnitelmat syntyivät osallistujien ryhmätyönä 4.11.2014 Suomenlinnassa Opetussuunnitelma uudistuu - uudistuuko opetus? kutsuseminaarissa Lupauksia mukana olosta

Lisätiedot

SAMAAN KESTÄVÄÄN SUUNTAAN Opas paikallistoimijoille

SAMAAN KESTÄVÄÄN SUUNTAAN Opas paikallistoimijoille KASVATUSTA KESTÄVÄÄN ELÄMÄNTAPAAN KUNNASSA SAMAAN KESTÄVÄÄN SUUNTAAN Opas paikallistoimijoille Koulutoimi Päivähoito Opettajat Kasvattajat Sosiaalitoimi Nuorisotoimi mi Vapaa-aikatoimi Päättäjät Kuntastrategiat

Lisätiedot

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2012 2020

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2012 2020 Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2012 2020 Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia 2012 2020 Visio: Kymenlaaksolainen ympäristökasvatus on arvostettua käytännön toimintaa ja tiivistä yhteistyötä.

Lisätiedot

OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT

OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT Miten maailma koulun ympärillä muuttuu? Millaista osaamista oppilaat tarvitsevat elämässään? Millaisessa koulussa on hyvä oppia ja

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä 22.11.2018 Kaisa Äijö ALY -palvelukokonaisuus Alueiden suunnittelu ja käyttö Liikenne Ympäristö Epävarmuudesta huolimatta muutosorganisaatiossa

Lisätiedot

Mistä on kyse? Kehittämiskouluverkosto MAJAKKA. Tarvitsemme konkreettisia tekoja, innovaatioita ja kokeiluja koulussa ja koululta.

Mistä on kyse? Kehittämiskouluverkosto MAJAKKA. Tarvitsemme konkreettisia tekoja, innovaatioita ja kokeiluja koulussa ja koululta. Mistä on kyse? Opetuksen järjestämistä ohjataan erilaisilla normeilla ja asiakirjoilla, kuten lainsäädännöllä, opetussuunnitelmien perusteilla, suosituksilla, strategioilla ja suunnitelmilla. Jotta valtakunnalliset

Lisätiedot

KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE)

KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE) ELINIKÄINEN OPPIMINEN JA OHJAUS KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE) VARAATHAN KALENTERIISI AJANKOHDAT! OHJELMAT SAA MYÖHEMMIN. 20.8.2015 YHTEISTYÖSSÄ ASIAKKAAN PARHAAKSI! Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

Tule tule hyvä tieto!

Tule tule hyvä tieto! Tule tule hyvä tieto! Jyväskylän kirjastojen ja kaupungin opetuspalvelujen suunnitelma informaatiolukutaidon edistämisestä IV Valtakunnalliset koulukirjastopäivät Kuopiossa 25.-26.4.2012 - Koulukirjastot

Lisätiedot

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Neuvolan perhetyön asiakkaan ääni: Positiivinen raskaustesti 2.10.2003 Miten tähän on tultu? Valtioneuvoston

Lisätiedot

Alueelliset kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkostot

Alueelliset kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkostot Alueelliset kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkostot Turvallisuus opetusalalla - ennakoi, opi ja toimi Rauma 26.-27.9.2018 Mikko Helasvuo Tiina Mäkitalo Michael Mäkelä Thomas Sundell Merja Ekqvist,

Lisätiedot

Luonnos 12.9.2013. Katsaus Keski- Suomen kuntien ympäristökasvatustilanteeseen. Osa 1. 30.8.2013 Eija Syrjälä

Luonnos 12.9.2013. Katsaus Keski- Suomen kuntien ympäristökasvatustilanteeseen. Osa 1. 30.8.2013 Eija Syrjälä Luonnos 12.9.2013 Katsaus Keski- Suomen kuntien ympäristökasvatustilanteeseen 2012 Osa 1. 30.8.2013 Eija Syrjälä 2 Katsaus Keski-Suomen kuntien ympäristökasvatustilanteeseen 2012, Osa1 Tekijä: Eija Syrjälä

Lisätiedot

Ympäristökasvatuksen edistyminen Pirkanmaalla

Ympäristökasvatuksen edistyminen Pirkanmaalla Ympäristökasvatuksen edistyminen Pirkanmaalla Niina Mykrä Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton toiminnanjohtaja LYKE-verkoston koordinaattori Ympäristökasvatuksen polkuja Pirkanmaalla LYKE-verkosto

Lisätiedot

Vanhojen rakennusten uusiokäyttö maaseudulla

Vanhojen rakennusten uusiokäyttö maaseudulla Vanhojen rakennusten uusiokäyttö maaseudulla Juhlatalo Majakoski 30.1.2014 Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskus Valtion aluehallinto Elinkeinot, työvoima, osaaminen, kulttuuri Liikenne ja infrastruktuuri

Lisätiedot

Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013

Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013 Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013 2013 Keski-Suomen Matkailuparlamentti 29.11.2006 Merja Ahonen Kehittämisohjelman kokoaminen Kehittämisohjelma tehdään yhteistyössä kehitys- ja kasvuhaluisten

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

LISÄARVOA NUORISOTYÖLLE Valtakunnallinen nuorisokeskusverkosto uudisti strategiansa. Alueelliset nuorisotyöpäivät Helena Vuorenmaa 14.8.

LISÄARVOA NUORISOTYÖLLE Valtakunnallinen nuorisokeskusverkosto uudisti strategiansa. Alueelliset nuorisotyöpäivät Helena Vuorenmaa 14.8. LISÄARVOA NUORISOTYÖLLE Valtakunnallinen nuorisokeskusverkosto uudisti strategiansa Alueelliset nuorisotyöpäivät Helena Vuorenmaa 14.8.2014 Esityksen runko 1. Valtakunnalliset nuorisokeskukset ja Suomen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 Toimintasuunnitelma 2012 Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 Yleistä Yhdistyksen tehtävänä on lisätä työpajatoiminnan tunnettavuutta Keski- Suomessa ja edistää työpajojen välistä yhteistyötä. Yhdistyksen

Lisätiedot

Keski-Suomen liitto edistämässä jätteiden hyötykäyttöä ja kiertotaloutta

Keski-Suomen liitto edistämässä jätteiden hyötykäyttöä ja kiertotaloutta Keski-Suomen liitto edistämässä jätteiden hyötykäyttöä ja kiertotaloutta Outi Pakarinen 2.2.2017 Circwaste hankkeen aloitustilaisuus 1 Hankehallinto Koordinaattori SYKE Kiertotalouden palvelukeskus C.2

Lisätiedot

Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö. Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo

Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö. Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo 28.11.2018 Konsultaatiopalvelu Opetushallitus - Valteri Opetushallitus ja Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri ovat yhteistyössä

Lisätiedot

Immo Parvianen NUOLI/NV. Nuorisokeskukset - nuorisolain uudistus 18.12.2014

Immo Parvianen NUOLI/NV. Nuorisokeskukset - nuorisolain uudistus 18.12.2014 Nuorisokeskukset - nuorisolain uudistus 18.12.2014 1 Nuorisokeskukset Nykylaissa 12 : valtionavustukset toiminta ja rakentaminen tulosperusteisuus: nuorisokäyttö ja toiminta-ajatus yleishyödyllisyys, ylijäämä

Lisätiedot

UUDENMAAN VÄLKE RYHMÄ. Asetettu uudelleen vuosiksi Uudenmaan ELY-keskus, nimittämiskirje Dnro UUDELY/2005/00.00.

UUDENMAAN VÄLKE RYHMÄ. Asetettu uudelleen vuosiksi Uudenmaan ELY-keskus, nimittämiskirje Dnro UUDELY/2005/00.00. UUDENMAAN VÄLKE RYHMÄ Asetettu uudelleen vuosiksi 2016-2018 Uudenmaan ELY-keskus, nimittämiskirje 19.2.2016 Dnro UUDELY/2005/00.00.01/2011 ALUKSI TAUSTALLA Laaja verkostoyhteistyö > jäsentymistä > VÄLKE

Lisätiedot

KESTÄVYYTTÄ KATSASTAMASSA. ympäristökasvatuskysely perusopetuksen kouluille, lukioille ja kuntiin. Saara Susiluoma 2008

KESTÄVYYTTÄ KATSASTAMASSA. ympäristökasvatuskysely perusopetuksen kouluille, lukioille ja kuntiin. Saara Susiluoma 2008 KESTÄVYYTTÄ KATSASTAMASSA ympäristökasvatuskysely perusopetuksen kouluille, lukioille ja kuntiin Saara Susiluoma 2008 Esityksen rakenne Osa 1. Kyselyn taustat ja toteutus Osa 2. Tulevaisuuden suunnitelmat

Lisätiedot

Elinikäisen ohjauksen koordinaatio. Harri Haarikko

Elinikäisen ohjauksen koordinaatio. Harri Haarikko Elinikäisen ohjauksen koordinaatio Harri Haarikko 30.10.2014 Elinikäisen ohjauksen kehittämisen strategiset tavoitteet (OKM 2011) 1) Ohjauspalveluita on tasapuolisesti saatavilla ja ne vastaavat asiakkaiden

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

Koulut ja päiväkodit ympäristökasvattamaan!

Koulut ja päiväkodit ympäristökasvattamaan! Koulut ja päiväkodit ympäristökasvattamaan! Suunnitelma kestävän kehityksen kasvatuksen strategioiden toteuttamiseksi päiväkodeissa, koulussa ja oppilaitoksissa Keski-Suomessa Keski-Suomen ympäristökasvatuksen

Lisätiedot

Kemiönsaaren kulttuuriympäristöprojekti

Kemiönsaaren kulttuuriympäristöprojekti Kemiönsaaren kulttuuriympäristöprojekti Kemiönsaaren kulttuuriympäristöprojekti Projektia hallinnoi Varsinais-Suomen maakuntamuseo ja se toteutetaan yhteistyössä Kemiönsaaren kunnan, Varsinais-Suomen liiton,

Lisätiedot

Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015

Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015 Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015 Lukion opetussuunnitelman perusteiden valmistelun lähtökohtia Valtioneuvoston asetus (942/2014) Tavoitteet 2 Kasvu sivistyneeksi yhteiskunnan jäseneksi 3 Tiedot

Lisätiedot

Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä. Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö

Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä. Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Osaava-ohjelma 2010-2017 lyhyt tausta Kolmas osa opettajista ilmoitti

Lisätiedot

Suomen. Nuorisokeskukset

Suomen. Nuorisokeskukset Nuorisokeskukset Tuemme nuorten kasvua ja kehitystä valtakunnalliset Nuorisokeskukset 10 keskusta Koko kattava verkosto Yhteinen toimipiste ja yhdistys Helsingissä linnassa Taustaa ETYK-kokous 1975: miten

Lisätiedot

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia tapaaminen

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia tapaaminen Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia tapaaminen 25.5.2011 Se on mahdollista! Lounais-Suomen ympäristökasvatusstrategiaa toteutetaan jo Miten me sen teimme VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen

Lisätiedot

Oppimisympäristöajattelu oppimisen tukena

Oppimisympäristöajattelu oppimisen tukena Oppimisympäristöajattelu oppimisen tukena kaisa vähähyyppä, opetusneuvos, opetushallitus Oppiminen on tapahtuma tai tapahtumasarja, jossa oppija saavuttaa uusia taitoja tai tietoja jostain aiheesta. Opittu

Lisätiedot

Hankerahoituksesta lisäpotkua alueelliseen toimintaan

Hankerahoituksesta lisäpotkua alueelliseen toimintaan Hankerahoituksesta lisäpotkua alueelliseen toimintaan Lapin ELY-keskuksen kokemuksia Suunnittelija Eerika Tapio 9.4.2015 1 Terveisiä Napapiiriltä! Laaja Lapin maakunta ~99 000 km2 181 835 asukasta Peruskoululaisia

Lisätiedot

Kestävän kehityksen ohjelma

Kestävän kehityksen ohjelma Kestävän kehityksen ohjelma tavoitteita, toimintaa ja tuloksia Annukka Luomi ja Laura Virta 8.10.2010 Tervetuloa pajaan! 4V-hanke Keke koulussa ja Keke päiväkodissa -oppaat Keke-työn käynnistäminen Keke

Lisätiedot

1. HYTE: 2. Matkailu: 3. Teollisuus 4. Kasvupalvelut:

1. HYTE: 2. Matkailu: 3. Teollisuus 4. Kasvupalvelut: Elinkeinostrategian valmisteluun ovat osallistuneet Keminmaan kunnan henkilöstön lisäksi luottamushenkilöt ja Keminmaan yrittäjiä. Elinkeinostrategiaan liittyen on järjestetty kaksi avointa työpajaa ja

Lisätiedot

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta Oulu 1.9.2016 1 Nuorisolaki 2 Lain tavoite Tämän lain tavoitteena on: 1) edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä

Lisätiedot

Draivilla kohti kestävää autoalaa. Kati Lundgren Projektipäällikkö Suomen ympäristöopisto SYKLI

Draivilla kohti kestävää autoalaa. Kati Lundgren Projektipäällikkö Suomen ympäristöopisto SYKLI Draivilla kohti kestävää autoalaa Kati Lundgren Projektipäällikkö Suomen ympäristöopisto SYKLI Draivin tekijät Suomen ympäristöopisto SYKLI HELTECH Helsingin tekniikan alan oppilaitos HYRIA koulutus Oy

Lisätiedot

MIKÄ ON? Jaana Inki /Ulla

MIKÄ ON? Jaana Inki /Ulla MIKÄ ON? OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukikoulutus on enorssin ja kaikkien harjoittelukoulujen yhteisesti toteuttama koulutuskokonaisuus, jossa harjoittelukouluverkosto toimii paikallisen

Lisätiedot

Kulttuuriympäristö. jokaisen oma ja kaikkien yhteinen

Kulttuuriympäristö. jokaisen oma ja kaikkien yhteinen Kulttuuriympäristö jokaisen oma ja kaikkien yhteinen Tästä lähdettiin liikkeelle Toimijoiden välinen yhteistyö satunnaista Ei säännöllisiä kokoontumisia Puheväleissä, mutta kenen kanssa? Vuorovaikutus

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus Opetussuunnitelmauudistus Suomessa 2.6.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset tarpeet ja linjaukset

Lisätiedot

Innostu yhteistyöstä!

Innostu yhteistyöstä! Innostu yhteistyöstä! 19.2.2019 Pihtipudas Anu Hätinen Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry Tuemme järjestöjä maakunta- ja sote-uudistuksen mukaan tuomassa toimintaympäristö muutoksessa Tarjoamme Järjestöille

Lisätiedot

YHDESSÄ EI OLLA YKSIN

YHDESSÄ EI OLLA YKSIN YHDESSÄ EI OLLA YKSIN KESKI-SUOMEN HYVINVOINTIYHTEISTYÖHANKE 18.5.2017 PERUSTIEDOT Kolmivuotinen (2017-2019) hanke, alkaen 3.4.2017 Yksinäisyyden vähentämisen teemarahoitus STEAsta Rahoitus sisältää kahden

Lisätiedot

Matkalla Liikkuvaksi kouluksi Yhteyspäällikkö Kirsi Räty, Liikkuva koulu-ohjelma, Opetushallitus

Matkalla Liikkuvaksi kouluksi Yhteyspäällikkö Kirsi Räty, Liikkuva koulu-ohjelma, Opetushallitus Matkalla Liikkuvaksi kouluksi Yhteyspäällikkö Kirsi Räty, Liikkuva koulu-ohjelma, Opetushallitus kirsi.raty@oph.fi, www.liikkuvakoulu.fi Liikkuva koulu -ohjelman vaiheet Valtakunnallinen ohjelma, osa

Lisätiedot

KAUPUNKISTRATEGIA Homma hoidetaan

KAUPUNKISTRATEGIA Homma hoidetaan KAUPUNKISTRATEGIA 2025 Kohdataan Alavudella Hyvää ja kaunista Homma hoidetaan UUTEEN KAUPUNKIIN VALMISTAUTUMINEN Alavudella on pitkään tehty strategista suunnittelutyötä kehittämisohjelmia laatimalla.

Lisätiedot

Kul$uuriympäristöt voimavarana maakunnissa ja alueilla. Työpaja Leppävirralla

Kul$uuriympäristöt voimavarana maakunnissa ja alueilla. Työpaja Leppävirralla Kul$uuriympäristöt voimavarana maakunnissa ja alueilla Työpaja Leppävirralla 1.9.2017 Työpajaan osallistuneet: Liisa Horppila-Jämsä ELY-keskus, Keski-Suomi Sirpa Peltonen ELY-keskus, Tanja Tenhunen Metsähallitus

Lisätiedot

Lounais-Hämeen ympäristökasvatusverkosto

Lounais-Hämeen ympäristökasvatusverkosto Lounais-Hämeen ympäristökasvatusverkosto Hämeen luontokeskus Loimi-Hämeen jätehuolto Oy Wahren Keskus/Kuvataidekoulu Hämeen ammattiinstituutti/mustiala Agropolis Oy Maa-ja elintarviketalouden tutkimuskeskus/elonkierto

Lisätiedot

Kysely suomalaisten luontosuhteesta. Kyselyn tulosten koonti

Kysely suomalaisten luontosuhteesta. Kyselyn tulosten koonti Kysely suomalaisten luontosuhteesta Kyselyn tulosten koonti 21.6.2018 Kyselyllä selvittiin suomalaisten suhdetta luontoon, sen monimuotoisuuden turvaamiseen ja siihen, miten vastuut tulisi jakaa eri tahojen

Lisätiedot

ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI

ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI ALVA yhteistyöryhmä ALVA hanke alueelliset ja valtakunnalliset verkostot Kehityskasvatushanke (RKO/Kepa) riitta.prittinen-maarala@rko.fi

Lisätiedot

Kestävän kehityksen strategia

Kestävän kehityksen strategia Kestävän kehityksen strategia Yhtymähallitus xx.xx.2012 Sisällysluettelo 1. Kestävä kehitys... 1 2. Oppilaitosten ympäristösertifiointi... 1 3. Kestävä kehitys Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymässä...

Lisätiedot

Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Saavutettava Satakunta

Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Saavutettava Satakunta Sata matkaa maalle! Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke Saavutettava Satakunta 1.9.2013 31.12.2014 Projektipäällikkö Soile Vahela Sata matkaa maalle! Miksi? Maaseutumatkailun kehittäminen on

Lisätiedot

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Verkosto: Hankasalmi Joutsa Jyväskylä Jämsä Kannonkoski Karstula Keuruu Kinnula

Lisätiedot

Otsolan Kannatusyhdistys ry on porilainen setlementti Toimintamuotoja ovat: Nuorisotyö, Kansalaisopisto ja Mainos Otsola

Otsolan Kannatusyhdistys ry on porilainen setlementti Toimintamuotoja ovat: Nuorisotyö, Kansalaisopisto ja Mainos Otsola Otsolan Kannatusyhdistys ry on porilainen setlementti Toimintamuotoja ovat: Nuorisotyö, Kansalaisopisto ja Mainos Otsola Otsolan nuorisotyö järjestää monipuolista ryhmätoimintaa sekä tapahtumia lapsille,

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 YMPÄRISTÖKASVATUS http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi

Lisätiedot

MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN

MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN MAAKUNTAOHJELMA MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN Rauli Sorvari koulutuspäällikkö Keski-Suomen liitto Maakuntasuunnitelman linjaukset Aikuiskoulutuksella tuetaan työyhteisöjen kykyä uudistua ja kehittyä.

Lisätiedot

Tervetuloa opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksen osaaja! Opetushallituksen henkilöstökoulutustiimi

Tervetuloa opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksen osaaja! Opetushallituksen henkilöstökoulutustiimi Tervetuloa opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksen osaaja! Opetushallituksen henkilöstökoulutustiimi Osaamisen kehittäminen muutoksen mahdollistajana 18.5.2017 Elisa Helin Opetushallitus

Lisätiedot

ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI

ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI ALVA - Oulun Eteläisen ALUEEN VAPAAEHTOISTOIMINNAN KEHITTÄMINEN JA KOORDINOINTI ALVA yhteistyöryhmä ALVA hanke alueelliset ja valtakunnalliset verkostot riitta.prittinen-maarala@rko.fi puh. 050 4691 946

Lisätiedot

Työohjelman hanke-esittely Kestävän liikkumisen koulutus-, valistus- ja tiedotustyön

Työohjelman hanke-esittely Kestävän liikkumisen koulutus-, valistus- ja tiedotustyön Hanke-esittely 1/5 Työohjelman hanke-esittely Kestävän liikkumisen koulutus-, valistus- ja tiedotustyön kehittäminen Lapissa Hanke-esittely 2/5 Sisältö 1 HANKKEEN SISÄLTÖ... 3 2 HANKKEEN TOTEUTTAMINEN...

Lisätiedot

OPETTAJIEN JA KASVATTAJIEN WEB-KYSELYN 02-03/2015 YHTEENVETO POIMINTOJA, 56 vastaajaa ( 109 yhteensä)

OPETTAJIEN JA KASVATTAJIEN WEB-KYSELYN 02-03/2015 YHTEENVETO POIMINTOJA, 56 vastaajaa ( 109 yhteensä) OPETTAJIEN JA KASVATTAJIEN WEB-KYSELYN 02-03/2015 YHTEENVETO POIMINTOJA, 56 vastaajaa ( 109 yhteensä) Keke ja myönteinen pudasjärvisyys koulujen arvopohjassa Kouluilla paljon yhteistyökumppaneita ja toistuvaa

Lisätiedot

Ajankohtaista vesistökunnostusverkostosta

Ajankohtaista vesistökunnostusverkostosta Ajankohtaista vesistökunnostusverkostosta Antton Keto, SYKE Vesistökunnostusverkoston Vuosiseminaari 7.6.2016, Lappeenranta Vesistökunnostusverkosto on kaikille avoin yhteydenpitofoorumi, joka välittää

Lisätiedot

Outdoors Finland. Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi 2009-2011 hanke. Markkinointiyhteistyöllätulosta seminaari

Outdoors Finland. Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi 2009-2011 hanke. Markkinointiyhteistyöllätulosta seminaari Outdoors Finland Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi 2009-2011 hanke Markkinointiyhteistyöllätulosta seminaari 26.-27.10.2010 Savion Hovi, JÄMSÄ projektipäällikkö Terhi Hook terhi.hook@visitfinland.com

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA YMPÄRISTÖKASVATUKSESSA

AJANKOHTAISTA YMPÄRISTÖKASVATUKSESSA AJANKOHTAISTA YMPÄRISTÖKASVATUKSESSA Verkostosta voimaa, Lahti 30.3.2016 Tanja Tuulinen, ympäristökasvatusasiantuntija, Keski-Suomen ELY-keskus Twitter: @tanjatuulinen Meitä kaikkia tarvitaan! Kokoamaan

Lisätiedot

OPS- ja KeSu iltakoulu päättäjille ja sivistysjohtajille

OPS- ja KeSu iltakoulu päättäjille ja sivistysjohtajille OPS- ja KeSu iltakoulu päättäjille ja sivistysjohtajille Joensuu 10.3.2015 Ohjelma 16.00 Kahvit 16.15 OPS-työn kuulumiset 16.30-17.30 Työskentelyä ja päättäjien saatesanat ops-työlle TAUKO (10 min.) 17.40

Lisätiedot

Kulttuuri sivistyskunnan voimavarana

Kulttuuri sivistyskunnan voimavarana Kulttuuri sivistyskunnan voimavarana Kuntien kulttuuritoimintalaki uudistuu 7.12.2017 Johanna Selkee Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto Kulttuuripalvelujen visio 2025 Kulttuuripalveluiden merkitys

Lisätiedot