Lujitemuovirakenteiden korjaus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lujitemuovirakenteiden korjaus"

Transkriptio

1 Lujitemuovirakenteiden korjaus JS-Avion Oy Aki Suokas

2 JS-Avion Oy Nastolassa, 15 km Lahdesta itään Toiminut 1985 Lujitemuovikorjauk-sia, ilmaalukset, veneet Erikoistuotteiden valmistusta

3 Erityispiirteet Lujitemuovi ei ole materiaali, vaan prosessituote Materiaali syntyy työn aikana. Rakennetta ei pysty tarkastamaan. Valmiista tuotteesta ei (helpolla) voi päätellä mistä se koostuu.

4 Lujitemuovi rakenne Koostuu matriisista (muovi) ja lujitteesta. Lujite (esim lasikuitu) on se jäykkyyttä antava osa Matriisi (esim polyesteri) sitoo kuidut toisiinsa ja suojaa niitä. Veneissä muovi on kertamuovia, ts muovia joka verkkoontuu kovettuessa lopullisesti. Sitä ei voi purkaa kovettumisen jälkeen.

5 Polyesteri hartsi Seos joka valmistetaan tehtaalla ja se alkaa kovettumisreaktionsa heti. Seos koostuu; (orto / iso) haposta, glykolista, styreenistä, peroksidista, kiihdyttimestä, inhibiittorista, vahoista, tiksoaineista, UV suojaaineista (jne). Kovettajan sekoitussuhde n 1-2 %, liian vähän (ei kovetu), liikaa (jämähtää käsiin)

6 Epoksit Hartsi (eetteri) ja reaktiivinen kovetin (amiini). Ei yleensä liuotinta. Seossuhde luokkaa 100 : 30, virhe kumpaan suuntaan tahansa estää täydellisen kovettumisen.

7 Hyvät ja huonot ominaisuudet Polyesteri Edullinen (1-2 /kg) Sallii sekoitusvirheitä Huono vedenkesto Matala murtovenymä Raju liuotin (haju) suuri kovetuskutistuma Vanhenee Epoksi Hyvä liima Kallis (4-20 /kg) Arka seossuhteelle Kestää kemikaaleja Murtovenymä 3-5% Aiheuttaa allergiaa Laaja purkkiaikavalikoima

8 Lujitteet Korjauksen kannalta on aina tiedettävä mitä kuitua rakenne on Katkokuitu lasilaminaatti (E 11 GPa), tasavaltainen lasi kudos (E 13 Gpa), yhdensuuntais lasikudos (E 19 / 5 Gpa), Kevlar kudos ( E 22 GPa), hiilikudos (E 44 GPa), yhdensuuntaishiili (E / 7 GPa),

9 Kerroslevyrakenne Pintojen väliin laminoitu kerros, joka pitää pinnat erillään. Ydinaineita: uretaanivaahto balsa styreenivaahto PVC vaahto kennorakenteet

10 Vaurion laajuus Vaurion syntytapa on tiedettävä! Vaurion laajuus ei näy päälle! Rakenteen jäykkyys ja suuntautuminen vaikuttaa suuresti vaurion laajuuteen ja mihin se siirtyy Kun vaurion syntytapa (syy) on tiedossa, voidaan päätellä mihin vauriota on voinut syntyä. Onnistunut tarkastus edellyttää materiaalin /rakennetavan tuntemusta!

11 Vaurioitunut alue Vaurio pitää saada pois. Jäykkyyserot (laipiot ja laminaatin suuntautuminen) voivat 'siirtää' vauriota pitkiä matkoja ulkoisesta vauriopaikasta. Korjauksen liimapinta (viiste) tehdään lujitteiden mukaisesti (veto/leikkaus lujuuksien suhteessa). Mattolaminaatti 1:5, kudos 1:10, yhdensuuntaislasi 1:20, yhdensuuntaishiili 1:150.

12 Korjausolosuhteet Lämpötila ja kosteus oltava sopivat Ilmanvaihto oltava Ilmassa ei saa olla öljyä (eikä silikooneja) Kemiallisesti sopiva ympäristö Ympäristö suojattava

13 Korjauksen pohjustus Moottorista tihkuaa (aina) öljyä/polttoainetta. Jos se pääsee laminaattiin asti, laminaatti kyllästyy öljyllä. Öljyiseen pintaa ei mikään tartu (kunnolla)

14 Vesi & kosteus Lujitemuovirakenne ei ole vedenkestävää. Rakenne läpäisee kosteutta Hartsin tasapainokosteus on muutama % Kuidut käsitellään suolakerroksella tarttumisen parantamiseksi. Jos laminointi on huono, tämä suola jää imemään kosteutta Aukot (huokoset) ovat paikkoja joihin vesi kerääntyy

15 Miten märkä laminaatti toimii Kosteus heikentää laminaattia. Vedessä vuoden lionnut (UP) laminaatin lujuus on enään 65% alkuperäisestä. Märkä laminaatti jäätyy, delaminoituu.

16 Jäykkyysero rakenteessa Ulkoinen isku välittyy jäykintä reittiä rakenteeseen. Vaurio syntyy jäykän/löysän rakenteen rajalle.

17 Eräs korjaus Rungon puoliskot (15 mm) saumattu 5 mm saumauksella. Köli 16 mm pultein joiden alla iso prikka. Kaiken päällä topcoat kerros.

18 Peräsin Jos murtuma metallissa, se pitää saada esiin, eli koko rakenne on purettava. Olisiko halvempi ostaa uusi?

19 Korjaus Kyseessä on liimaus, ja toimittava sen mukaisesti. Perusteellinen liuotinpesu. Komposiittien korjauksen yhteydessä puhdas tarkoittaa tosi puhdasta. Pinnan puhtauden voi varmistaa veden leviämiskokeella. Kohta on sitten kuivattava perusteellisesti. Pinta on karhennettava korkea energisen pinnan aikaansaamiseksi. Tällainen pinta on kemiallisesti aktiivinen ja se on molekyylitasolla kykenevä muodostamaan vahvan, kestävän kemiallisen sidoksen joka vastustaa kosteuden aiheuttamaan lujuuden vähenemistä ajan kuluessa.

20 Puhdistus Käytetty liuotin pitää olla öljyvapaata. Tämän voi kokeilla peilillä. Puhtaaseen riepuun liuotinta jolla pyyhitään peiliä. Jos näet heikon vanan jäävän rievusta, se on öljyä tai jotain muuta ainetta joka jää pintaan.

21 Vedenleviämiskoe Puhdas, tislattu, ioninpoistettu vesi suihkutetaan pinnalle ja sen annetaan valua pois. Veden on muodostettava ohut, tasainen, ja yhtenäinen filmimäinen kalvo ja samalla se kastelee pinnan perusteellisesti. Se ei saa muodostaa pieniä puroja eikä välttää tiettyjä kohtia pinnassa. Jos vesi ei kastele pintaa, ei sitä tee hartsikaan!

22 Gelgoat virheet / viat Valmistuksenaikaiset viat Rypyt Pinholet Geelin huono kiinnittyminen Laikukkaisuus Juovaisuus Kuitujen näkyminen Kalansilmät Hilseily Käytössä tulevat: Iskeytymät, naarmut Halkeilu Liituuntuminen Kuumentuminen Vesiongelma

23 Iskeytymät, naarmut Korjaa ennenkuin siitä muodostuu vedelle reitti rakenteeseen. Puhdistus, hionta Uusi geeli Hionta, kiilloitus vahaus.

24 Geeli halkeamat Pinnalla näkyvä halkeilu ulottuu yleensä läpi koko geelikerroksen. Jotta korjaus onnistuisi (kestäisi) on kaikki halkeillut geeli saatava pois koko geelikerros hiottava! Tai, halkeama avattava veitsellä, kittaus uusi geeli hionta kiilloitus Oleellista ettei geeliin jää teräviä reunoja!

25 Geelin himmeneminen Pigmentin hajoamisesta johtuvaa. Hionta / kiilloitus palauttaa, mutta pinta jää huokoiseksi. Pinta on samantien käsiteltävä suojauksella.

26 Vesi Vesi kulkeutuu rakenteeseen: Halkeamista, rei'istä Suoraan rakenteen läpi Kulkeutumisnopeutta lisää jokin sopiva 'houkute' rakenteessa (onkalot, kuiva kohta, suolat, huonosti kuivunut hartsi jne) Vesi pitää saada rakenteesta pois ennenkuin pinta voidaan uusia.

27 Osmoosio Laminaattiin jää pieniä taskuja kuivumatonta polyesteriä, kuivia kohtia Tämä imee kosteutta ulkoa. Taskussa veden paine kasvaa ja aiheuttaa delaminaatiota. Paineelle on esitetty jopa arvoja 50 bar. vesi kulkee laihemmasta seoksesta väkevämpään päin. Taskun seos väkevöityy

28 Koska osmoosio esiintyy Lujitemuovirakenne kärsii osmoosiosta lopulta aina, kuten autokin ruostuu joskus. Kauanko sitten se kestää ennenkuin se näkyy, riippuu; Alkuperäisestä laminoinnin laadusta, laminaatin hartisista (orto-up, iso-up ) lämpötilasta (lämmin kiihdyttää) veden laadusta (mitä suolaisempi sen nopeampaa) miten pinta on suojattu Kun rakkulat ovat riittävän isoja, ne rikkovat ennenpitkää pinnan, jolloin vesi pääsee laminaattiin.

29 Ennaltaehkäisy Pidetään pilssi puhtaana (estetään se suolaliuos). Pestään vene sisältä & ulkoa talveksi. Säilytetään kuivana.

30 Osmoosiovaurion korjaus Rakkulat pitää puhkaista Saastunut / kostunut kerros pitää poistaa Rakenne pitää kuivata.. Tehdään uusi pinta.

31 Hiilikuiturakenteen korjaus Hiilikuitu on jäykkää ( GPa) verrattuna hartsiin (3 GPa). Hiililaminaatissa hartsimurtuma hyvin vaikea havaita Suuri jäykkyysero edellyttää suurta viistettä korjauskohtaan (1:150 tai yli) Korjauksessa käytetyn kuidun kimmomodulin ja murtovenymän tulee olla sama kuin alkuperäisen, muuten korjaussauman vieressä on suuri epäjatkuvuuskohta, joka vaurioituu seuraavaksi.

32 Yhteystiedot JS-Avion Oy Varikontie NASTOLA Juhani Sorvali Aki Suokas

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI Pysyvä ratkaisu uusprojekteihin vesitiivistää ja suojaa betonin Monikäyttöinen käsittely vanhoille rakenteille korjaa

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer + verkko, kuivumisaika

Lisätiedot

Lujitemuovimuotin irrotusainekäsittely

Lujitemuovimuotin irrotusainekäsittely 13.4.2012 Lujitemuovimuotin irrotusainekäsittely Esimerkki KEVRA Oy Erkki Ahopelto Komposiittiteollisuuteen suunniteltujen Chemleaseirrotusaineiden toimintatapa Chemlease irrotusaineiden irrotuskyky perustuu

Lisätiedot

Materiaaliryhmien taksonomia

Materiaaliryhmien taksonomia Komposiitit Komposiitit Useamman materiaalin / materiaaliryhmän yhdistelmä Materiaalin ja rakenteen välimaastossa Matriisi lujite (tai funktionaalisesti valitut materiaalit) Materiaaliryhmien taksonomia

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer laatta saumoihin,

Lisätiedot

Rakennesuunnittelu. Materiaali. Kudotut rakenteet. Komposiitit ALM. Functionally graded. Vaahdot

Rakennesuunnittelu. Materiaali. Kudotut rakenteet. Komposiitit ALM. Functionally graded. Vaahdot Komposiitit Komposiitit Useamman materiaalin / materiaaliryhmän yhdistelmä Materiaalin ja rakenteen välimaastossa Matriisi lujite (tai funktionaalisesti valitut materiaalit) Materiaali Rakennesuunnittelu

Lisätiedot

LIIMA + TIIVISTEMASSA TUOTESELOSTE 05.12.07 25.11.2004

LIIMA + TIIVISTEMASSA TUOTESELOSTE 05.12.07 25.11.2004 LIIMA + TIIVISTEMASSA TUOTESELOSTE 05.12.07 25.11.2004 Kuvaus Yksikomponenttinen, pysyvästi elastinen ja kutistumaton polyuretaanipohjainen massa liimaamiseen ja tiivistämiseen. Ei valu pystysuorillakaan

Lisätiedot

Betonilattioiden pinnoitusohjeet

Betonilattioiden pinnoitusohjeet Betonilattioiden pinnoitusohjeet BLY 12 / by54 Betonilattioiden pinnoitusohjeet 2010 BLY 7 / by45 Betonilattiat 2002 PSK 2703 standardi: Betonilattioiden pintakäsittely. Käyttösuositus prosessiteollisuudelle

Lisätiedot

SP106 EPOKSIHARTSISYSTEEMI

SP106 EPOKSIHARTSISYSTEEMI 1 SP106 EPOKSIHARTSISYSTEEMI SP106 on veneenrakennukseen kehitetty, puun liimaukseen, pintakäsittelyyn ja lasikudoksella pinnoittamiseen soveltuva liuotevapaa epoksihartsisysteemi. Sitä suositellaan yleisepoksina

Lisätiedot

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet { STIHL AK 10, 20, 30 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista. 1

Lisätiedot

Betonin kuivuminen. Rudus Betoniakatemia. Hannu Timonen-Nissi

Betonin kuivuminen. Rudus Betoniakatemia. Hannu Timonen-Nissi Betonin kuivuminen Rudus Betoniakatemia Hannu Timonen-Nissi 25.1.2019 Betonin kuivuminen Betoni kuivuu hitaasti Kastunut betoni kuivuu vielä hitaammin Betoni hakeutuu tasapainokosteuteen ympäristönsä kanssa

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI NO. MAT12-15050-008. DANSK NDT TEKNIK A/S:n ACOUSTOCAM-KOKEILUT

TUTKIMUSRAPORTTI NO. MAT12-15050-008. DANSK NDT TEKNIK A/S:n ACOUSTOCAM-KOKEILUT DANSK NDT TEKNIK A/S:n ACOUSTOCAM-KOKEILUT 1 Antti Ylhäinen Energia- ja ympäristötekniikan laitos Mikkelin ammattikorkeakoulu 2.8.2012 SISÄLTÖ 1 Johdanto... 2 2 Koelaminaatit... 3 3 Tulokset... 9 3.1 Delaminaatiovauriot...

Lisätiedot

Maskeeraa oikein. Muovituksen maskeeraus - reikä ohjaustapille ylöspäin

Maskeeraa oikein. Muovituksen maskeeraus - reikä ohjaustapille ylöspäin Maskeeraa oikein Helpottaakseen saumaustyötä (ei vuotoja) on tärkeätä että maskeeraus tehdään meidän ohjeistuksen mukaan. 1 1 2 3 2 Suosittelemme myös että saumat muovitetaan koska tämä antaa suojan kemikaaleja

Lisätiedot

Puun kosteuskäyttäytyminen

Puun kosteuskäyttäytyminen 1.0 KOSTEUDEN VAIKUTUS PUUHUN Puu on hygroskooppinen materiaali eli puulla on kyky sitoa ja luovuttaa kosteutta ilman suhteellisen kosteuden vaihteluiden mukaan. Puu asettuu aina tasapainokosteuteen ympäristönsä

Lisätiedot

Kudosten ja viilun muodostamat komposiitit. Tutkimus koivuviilun ja hiilikuitu- sekä aramidikuitukudosten komposiittirakenteista

Kudosten ja viilun muodostamat komposiitit. Tutkimus koivuviilun ja hiilikuitu- sekä aramidikuitukudosten komposiittirakenteista Kudosten ja viilun muodostamat komposiitit Tutkimus koivuviilun ja hiilikuitu- sekä aramidikuitukudosten komposiittirakenteista Veeti Paju Materiaalitutkimus Muotoilun koulutusohjelma Muotoilun laitos

Lisätiedot

Suomen Venetarkastajat ry. VENETARKASTUSRAPORTTI. Tarkastuksen tilaaja: Purjehtija X

Suomen Venetarkastajat ry. VENETARKASTUSRAPORTTI. Tarkastuksen tilaaja: Purjehtija X Suomen Venetarkastajat ry. VENETARKASTUSRAPORTTI Tarkastuksen tilaaja: Purjehtija X Tarkastuksen aika ja paikka: Talvisäilytystelakan tiloissa Tallinnassa. Tarkastuksen olosuhteet: Tarkastus suoritettiin

Lisätiedot

Katso Deltron Cleaners (RLD63V) TDS (tekniset tuotetiedot) sopivien puhdistusaineiden valintaan.

Katso Deltron Cleaners (RLD63V) TDS (tekniset tuotetiedot) sopivien puhdistusaineiden valintaan. GLOBAL REFINISH SYSTEM Syyskuu 2014 Tuotetiedote 2K GREYMATIC UHS PRIMA (UHS KOVETE - D8302) D8018 Valkoinen D8019 Tummanharmaa D8024 Keskiharmaa TUOTEKUVAUS 2K GreyMatic UHS Prima on 2K pohjamaalien sarja,

Lisätiedot

STARLITE UV geelin käyttöohje 05/2015

STARLITE UV geelin käyttöohje 05/2015 STARLITE UV geelin käyttöohje 05/2015 Yhdenvaiheen geeli, jonka korkeatasoinen koostumus takaa helpon ja nopean työn. Kiinnittyy tehokkaasti kynteen lämpöaktiivisen koostumuksen ansiosta eikä kuoriudu.

Lisätiedot

RUBBER. Elastinen pinnoite Helppo irrottaa!

RUBBER. Elastinen pinnoite Helppo irrottaa! RUBBER comp Elastinen pinnoite Helppo irrottaa! RUBBERcomp KUMIMAALISPRAY RUBBERcomp kumimaalispray on helposti levitettävä, monikäyttöinen, ilmakuivuva erikoiskumipinnoite. Se suojaa käsiteltävän pinnan

Lisätiedot

Laskukunto. Voidaanko vene laskea veteen?

Laskukunto. Voidaanko vene laskea veteen? Laskukunto Voidaanko vene laskea veteen? Varmista, että Vene on tiivis Kaikki on asennettu Kaikki on tehty VARMISTA, ETTÄ VENE ON VESILLELASKUKUNNOSSA Onko kaikki työt tehty? Veneen hoitoon ja korjaukseen

Lisätiedot

LUJITEMUOVITEKNIIKKA ERI TOIMIALOILLA 21.09.2009

LUJITEMUOVITEKNIIKKA ERI TOIMIALOILLA 21.09.2009 LUJITEMUOVITEKNIIKKA ERI TOIMIALOILLA 21.09.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto...1 2. MUOVIEN YLEISESITTELY...2 2.1. Muovimateriaalit...2 2.1.1. Kertamuovit...2 2.1.2. Kestomuovit...6 2.2. Vaahdot...7 2.3.

Lisätiedot

Tuotteet Tuotteet autokorikorjaukseen autokorikorjaukseen www.fi nnsco.fi

Tuotteet Tuotteet autokorikorjaukseen autokorikorjaukseen www.fi nnsco.fi Tuotteet autokorikorjaukseen www.finnsco.fi Liimat ja liimaustarvikkeet Metalliliima EPOX-90 musta, 220 ml Vahva epoksipohjainen autokoriliima Korin teräs ja peltiosien liimauksiin Sisältää lasikuulia,

Lisätiedot

Komposiittiteollisuuden tuoteluettelo

Komposiittiteollisuuden tuoteluettelo Komposiittiteollisuuden tuoteluettelo Sisältö Hartsit Gelcoatit Liimat... 2 Erikoistuotteet... 2 Kovettimet Kiihdyttimet - Inhibiittorit... 3 Lasikuitulujitteet... 3 Pintamatot - Ydinmateriaalit... 4 Muotinhoitotuotteet...

Lisätiedot

Rei itys kuumasinkittäviin kappaleisiin

Rei itys kuumasinkittäviin kappaleisiin Rei itys kuumasinkittäviin kappaleisiin Onnistuneen kuumasinkitys rei ityksen teko vaatii, että ymmärtää missä asennossa kappale on mahdollista sinkitä Rei itys kuumasinkittäviin tuotteisiin on periaatteessa

Lisätiedot

Tekninen Tuoteseloste S1.03.01 Pintamaalit

Tekninen Tuoteseloste S1.03.01 Pintamaalit Kuvaus Sikkens on matalakiiltoinen musta pintamaali munakuorimaisella kiillolla. in matalampi kiiloasteinen pintamaali on sopiva kun tarvitaan mattapintaista pinnan viimeistelyä. 3 1 Autocryl Plus LV Hardener

Lisätiedot

Ohjaamon jälkimaalaus. Ohjaamon peltiosat. Esikäsittely PGRT TÄRKEÄÄ!

Ohjaamon jälkimaalaus. Ohjaamon peltiosat. Esikäsittely PGRT TÄRKEÄÄ! Esikäsittely TÄRKEÄÄ! Korin metalli on suojattu korroosiolta mm. sinkkikerroksella. Täydellisen korroosiosuojauksen varmistamiseksi tämä sinkkikerros on korjattava päällemaalaamalla, jos se on vahingoittunut

Lisätiedot

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina.

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina. TrendyNailWraps kynsikalvot on valmis- tettu Yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle, joka on niin kestävä että sen pintaa voidaan karhentaa. TrendyNailWraps kynsikalvojen päälle voidaan laittaa

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MIKROSEMENTTI MEDIUM KUIVAN TILAN SEINÄT.

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MIKROSEMENTTI MEDIUM KUIVAN TILAN SEINÄT. Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS 1. Cement primer- laimenna 1:1

Lisätiedot

POLTIX MUOTTISYSTEEMI OHJE

POLTIX MUOTTISYSTEEMI OHJE POLTIX MUOTTISYSTEEMI OHJE Tässä ohjeessa kuvataan muotinvalmistusta De Ijssel Coatingsin valmistamalla Poltix muottisystee- millä. Poltix muottisysteemistä on olemassa Standard- versio ja Premium- versio.

Lisätiedot

esteittä valumaan kappaleiden ja putkien sisään eikä ilmalukkoja pääse syntymään.

esteittä valumaan kappaleiden ja putkien sisään eikä ilmalukkoja pääse syntymään. 1 1. Tuuletus- ja ripustusaukot Sinkittävät kappaleet tulee suunnitella siten, ettei niihin jää umpinaisia tiloja ja taskuja. Aukotuksen ansiosta sinkki pääsee virtaamaan rakenteiden sisään ja ulos, eikä

Lisätiedot

Helposti levittyvää designia. weber.floor CASA Designlattia. www.e-weber.fi

Helposti levittyvää designia. weber.floor CASA Designlattia. www.e-weber.fi Helposti levittyvää designia weber.floor CASA Designlattia www.e-weber.fi WEBER.FLOOR CASA Uusi mineraalipohjainen ja saumaton Suomessa kehitetty ja valmistettu Designlattia HELPOSTI LEVITTYVÄÄ DESIGNIA

Lisätiedot

Lukitteet, tiivisteet ja liimat

Lukitteet, tiivisteet ja liimat Lukitteet, tiivisteet ja liimat Kierrelukitteet ja tiivisteet Lukitteiden tehtävä on estää liitosta löystymästä. Samalla kovettunut aine pitää kosteuden ja esimerkiksi syövyttävät aineet poissa rakenteista.

Lisätiedot

Materiaaliryhmien taksonomia

Materiaaliryhmien taksonomia Komposiitit Komposiitit Useamman materiaalin / materiaaliryhmän yhdistelmä Materiaalin ja rakenteen välimaastossa Matriisi lujite (tai funktionaalisesti valitut materiaalit) Materiaaliryhmien taksonomia

Lisätiedot

COOLDRY REFLECTIVE. Tuotetiedot Päivämäärä: 15.10.2014 SUOJA LÄMPÖÄ JA KOSTEUTTA VASTAAN

COOLDRY REFLECTIVE. Tuotetiedot Päivämäärä: 15.10.2014 SUOJA LÄMPÖÄ JA KOSTEUTTA VASTAAN COOLDRY REFLECTIVE Tuotetiedot Päivämäärä: 15.10.2014 SUOJA LÄMPÖÄ JA KOSTEUTTA VASTAAN 71640 Ludwigsburg GERMANY E info@sistec-coatings.de I www.sistec-coatings.de TUOTEKATSAUS 1 COOLDRY / FLEXDRY KATTOMAALIT

Lisätiedot

Advanced Materials Araldite 2031 TUOTESELOSTE

Advanced Materials Araldite 2031 TUOTESELOSTE Advanced Materials Araldite 2031 TUOTESELOSTE Araldite 2031 Musta kaksikomponenttinen epoksiliima Ominaispiirteet Tiksotrooppinen Sitkistetty Soveltuu metallien ja komposiittien liimaamiseen. Myös polyamidit.

Lisätiedot

Lattiabetonit Betonin valintakriteerit, pinnoitettavat lattiat

Lattiabetonit Betonin valintakriteerit, pinnoitettavat lattiat Lattiabetonit Betonin valintakriteerit, pinnoitettavat lattiat Vesa Anttila Kehityspäällikkö Rudus Oy Sirotepinnan levitys edellyttää oikeaa ajankohtaa sekä betonia, josta voi imeytyä vettä pinnoitteen

Lisätiedot

METALL MIX TUOTEKUVAUS

METALL MIX TUOTEKUVAUS METALL MIX TUOTEKUVAUS Erikoisluja korjausaine metallien, keraamien ym. korjaukseen. METALLMIX sopii hyvin vaurioituneiden metalliosien korjaukseen, naarmujen peittämiseen, virheporauksien paikkaamiseen

Lisätiedot

Maalausohjeiston perusteet

Maalausohjeiston perusteet Maalausohjeiston perusteet Maalausmenetelmät (2) Maalausmenetelmät Maalausmenetelmä 2, 2-kerros Maalausmenetelmä 3, 3-kerros Maalausmenetelmä 1 1-kerrosmaalaus, sovitaan tapauskohtaisesti 2-kerrosmaalaus

Lisätiedot

PiiMat Oy FLEXCRETE Sivu 1 BETONIRAKENTEIDEN KORJAAMINEN 20.1.2006 1 ESITYÖT. 1.1 Pintarakenteet

PiiMat Oy FLEXCRETE Sivu 1 BETONIRAKENTEIDEN KORJAAMINEN 20.1.2006 1 ESITYÖT. 1.1 Pintarakenteet PiiMat Oy FLEXCRETE Sivu 1 1 ESITYÖT 1.1 Pintarakenteet Ennen betonikorjaus- tai pinnoitustöiden aloittamista on tilaajan edustajan kanssa käytävä läpi korjattavalla tai pinnoitettavalla alueella olevat

Lisätiedot

BianCoat (B-BC-101b/bm) NESTEMÄINEN NANOLASIPINNOITE

BianCoat (B-BC-101b/bm) NESTEMÄINEN NANOLASIPINNOITE BianCoat (B-BC-101b/bm) NESTEMÄINEN NANOLASIPINNOITE PITKÄIKÄINEN SUOJA PINNOILLE KÄYTTÖKOHTEET: Lattiapinnat kuten puu-, laatta-, kivi- ja muovipintaiset lattiat Metallipinnat Posliiniset ja keraamiset

Lisätiedot

Kestopur 2-komponenttiset polyuretaaniliimat teollisuuskäyttöön

Kestopur 2-komponenttiset polyuretaaniliimat teollisuuskäyttöön Kestopur 2-komponenttiset polyuretaaniliimat teollisuuskäyttöön Kiilto Oy on valmistanut liuotteettomia polyuretaaniliimoja yli 25 vuotta. Tyytyväisiä asiakkaita on ympäri maailmaa mm. telakka-, autokori-,

Lisätiedot

CABAS - Muovikorjaus

CABAS - Muovikorjaus CABAS - Muovikorjaus Muovikorjaus Uudet muovikorjausajat Uudet menetelmät ja materiaalit Muutettu rajapinta muovikorjaamon ja maalaamon välillä Maalattavaksi tarkoitettu vauriopinta-ala on hiottu epäkeskokoneella

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013 Krista Niemi 27.2.2013 Kosteudenhallinnalla tarkoitetaan niitä toimenpiteitä, joilla pyritään estämään haitallisen kosteuden kertyminen rakennukseen Kosteudenhallinnan tavoitteena on Estää kosteusvaurioiden

Lisätiedot

Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla)

Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla) Rakennusmateriaalien hallinta rakennusprosessin aikana (Rakennustyömaiden kuivanapito suojaamalla) Tuula Syrjänen DI, rakennusterveysasiantuntija 3 / 2 / 2015 Hyvän sisäilman osatekijät Estetään ulkoa

Lisätiedot

10. Muotin viimeistely

10. Muotin viimeistely 10. Muotin viimeistely Pekka Niemi Tampereen ammattiopisto 10.1 Epäpuhtauksien poisto Muotinpuoliskojen valmistuksen jälkeen muotti viimeistellään. Muottiontelosta puhdistetaan kaikki epäpuhtaudet, kuten

Lisätiedot

SP320 EPOKSIHARTSISYSTEEMI

SP320 EPOKSIHARTSISYSTEEMI SP320 EPOKSIHARTSISYSTEEMI SP320 on korkealuokkainen laminointiin, liimaukseen ja pintakäsittelyyn sopiva liuotevapaa epoksihartsisysteemi. Monikäyttöinen hartsisysteemi soveltuu erinomaisesti puun liimaukseen

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MIKROSEMENTTI MEDIUM VESIERISTETYLLE POHJALLE MÄRKÄTILAN SEINÄT.

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MIKROSEMENTTI MEDIUM VESIERISTETYLLE POHJALLE MÄRKÄTILAN SEINÄT. Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS 1. Cement primer- voidaan ohentaa

Lisätiedot

DP3000 on suoraan päällemaalattavissa Deltron UHS Progress tai Envirobase High Performance tuotteilla.

DP3000 on suoraan päällemaalattavissa Deltron UHS Progress tai Envirobase High Performance tuotteilla. GLOBAL REFINISH SYSTEM Marraskuu 2011 TUOTEKUVAUS D8511 vaalean harmaa G1 D8515 harmaa G5 D8517 tumman harmaa G7 D8225 kovete D8718/19/20 ohenteet DP3000 on 2K hiomapohjamaalien sarja, joka sopii laajalti

Lisätiedot

saumaus- ja tiivistysaineet

saumaus- ja tiivistysaineet saumaus- ja tiivistysaineet POWERCOLOR Sementtipohjaisen saumalaastin uusinta sukupolvea sisältää hopea ioneja ja käytetään 1 5 mm leveisiin saumoihin. SILVER ACTIVE SYSTEM on oligodynaaminenhopea ionien

Lisätiedot

LUONNON MATERIAALIT MUOVEISSA

LUONNON MATERIAALIT MUOVEISSA LUONNON MATERIAALIT MUOVEISSA Pentti Järvelä TkT, professori TTY, Materiaalioppi Muovi-ja elastomeeritekniikka 1 LUONNON MATERIAALIT MUOVEISSA Tässä esityksessä keskitytään luonnon materiaalien käyttöön

Lisätiedot

Zen Petsivahalla käsiteltyjen pintojen hoito-ohjeet

Zen Petsivahalla käsiteltyjen pintojen hoito-ohjeet Zen Petsivahalla käsiteltyjen pintojen hoito-ohjeet Käsittele pintoja varoen muutamien viikkojen ajan, sillä tuote saavuttaa lopullisen kovuutensa ja kestävyytensä normaaliolosuhteissa noin 1 kk:n kuluttua.

Lisätiedot

STIHL AP 100, 200, 300. Turvallisuusohjeet

STIHL AP 100, 200, 300. Turvallisuusohjeet { STIHL AP 100, 200, 300 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista.

Lisätiedot

Tuulilasin liimaus Helppoa ja turvallista Würth-tuotteilla. Tuulilasin liimaus. Asennusohje. Tuotteet ja niiden käyttö

Tuulilasin liimaus Helppoa ja turvallista Würth-tuotteilla. Tuulilasin liimaus. Asennusohje. Tuotteet ja niiden käyttö Tuulilasin liimaus Helppoa ja turvallista Würth-tuotteilla Tuulilasin liimaus Asennusohje Tuotteet ja niiden käyttö Vaurioituneen tuulilasin irrotus Korin laipan esikäsittely 1. Valmistelu Hanki kaikki

Lisätiedot

Radio-ohjattavan F2007:n runko

Radio-ohjattavan F2007:n runko ASENNUS Radio-ohjattavan F2007:n runko Lehden nro 7 liitteenä on ominaisuuksiltaan ja mitoiltaan tärkeä osa. Se on pienoismallisi pohjalevy eli runko. Runko on suorakaiteen muotoinen, kärjestään kapeneva

Lisätiedot

METALLIN TYÖSTÖNESTEET. SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU LEIKKO-PROJEKTI Kuopio 13.10.2010/Petri Paganus

METALLIN TYÖSTÖNESTEET. SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU LEIKKO-PROJEKTI Kuopio 13.10.2010/Petri Paganus METALLIN TYÖSTÖNESTEET SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU LEIKKO-PROJEKTI Kuopio 13.10.2010/Petri Paganus MITÄ TYÖSTÖNESTEET OVAT Eri metallien koneellisessa työstössä käytettäviä nesteitä, joilla helpotetaan

Lisätiedot

Tuotetiedote DP6000 2K Pikapohjamaali

Tuotetiedote DP6000 2K Pikapohjamaali GLOBAL REFINISH SYSTEM Lokakuu 2015 Tuotetiedote DP6000 2K Pikapohjamaali D8531 Vaaleanharmaa D8535 Harmaa D8537 Tummanharmaa D8302 UHS kovete D8716 Pikaohenne D8719 IR-kuivaukseen TUOTEKUVAUS DP6000 2K

Lisätiedot

KUVASTO 2012-2013 RAKENTAMISEN JA SUOJAAMISEN AMMATTILAISILLE. Pakkauspörssin rakennus- ja suojaustarvikkeet

KUVASTO 2012-2013 RAKENTAMISEN JA SUOJAAMISEN AMMATTILAISILLE. Pakkauspörssin rakennus- ja suojaustarvikkeet Pakkauspörssin rakennus- ja suojaustarvikkeet ovat nyt RS-Tarvike! Tutustu tuotteisiin ja uutuuksiin www.rstarvike.fi SISÄLLYSLUETTELO: sivu 3 TEIPIT PVC-SUOJAUSTEIPPI jorma 69-50 ja 69-50H jorma PVC-SUOJAUSTEIPPI

Lisätiedot

Sukunimi: Etunimi: Henkilötunnus:

Sukunimi: Etunimi: Henkilötunnus: K1. Onko väittämä oikein vai väärin. Oikeasta väittämästä saa 0,5 pistettä. Vastaamatta jättämisestä tai väärästä vastauksesta ei vähennetä pisteitä. (yhteensä 10 p) Oikein Väärin 1. Kaikki metallit johtavat

Lisätiedot

IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat

IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat Päivittäinen käyttö vaatii ruoanlaittoastioilta paljon. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat on tarkoin testattu, jotta voisimme olla varmoja,

Lisätiedot

Sovellutusohje muovikorjaus

Sovellutusohje muovikorjaus Sovellutusohje muovikorjaus 10.10.2013 Sisältö 1 Johdanto... 2 2 Korjausryhmät... 2 2.1 Korjausryhmä 1... 2 2.2 Korjausryhmä 2... 2 2.3 Korjausryhmät 1 ja 2... 2 3 Korjausajan määritys ryhmä 1... 2 3.1

Lisätiedot

Advanced Materials Araldite 2028-1 TUOTESELOSTE

Advanced Materials Araldite 2028-1 TUOTESELOSTE Advanced Materials Araldite 2028-1 TUOTESELOSTE Araldite 2028-1 Kaksikomponenttinen kirkas polyuretaaniliima Ominaispiirteet Lasinkirkas Nopea kovetus UV- kestävä Liimaa monia metalleja ja muoveja Kuvaus

Lisätiedot

KEMIAN MIKROMAAILMA, KE2 VESI

KEMIAN MIKROMAAILMA, KE2 VESI VESI KEMIAN MIKROMAAILMA, KE2 Johdantoa: Vesi on elämälle välttämätöntä. Se on hyvä liuotin, energian ja aineiden siirtäjä, lämmönsäätelijä ja se muodostaa vetysidoksia, jotka tekevät siitä poikkeuksellisen

Lisätiedot

Fouling? Don t fight it. Release it. Hempel 2013 Silic One Brochure 148x210+3 FI.indd 1

Fouling? Don t fight it. Release it. Hempel 2013 Silic One Brochure 148x210+3 FI.indd 1 Fouling? Don t fight it. Release it. Hempel 2013 Silic One Brochure 148x210+3 FI.indd 1 Tutustu HEMPELin uusimpaan innovaatioon ja teknologiseen läpimurtoon uusi silikonipohjainen kasvillisuutta hylkivä

Lisätiedot

NESTEIDEN KÄSITTELY TYNNYRISUPPILOT & TYNNYRIKANNET

NESTEIDEN KÄSITTELY TYNNYRISUPPILOT & TYNNYRIKANNET NESTEIDEN KÄSITTELY TYNNYRI & TYNNYRIKANNET TYNNYRINKANSI SUOJAA NESTEET NOPEASTI JA YKSINKERTAISESTI Tynnyrinkansi, joka tekee tavallisesta 200 L tynnyristä paloturvallisen säiliön ongelmajätteille. Täyttää

Lisätiedot

DEUTSCH. Silent 40 Batt 8211-3453-02

DEUTSCH. Silent 40 Batt 8211-3453-02 DEUTSCH D Silent 40 Batt 8211-3453-02 S SVENSKA R 1 1 R O P 2 2 3 L M M L 3 5 I J K 4 4 K J I N 1. 2 230 V 2 2. 3. 4 SVENSKA S A BC 4. 5. 6. 7. 8. 9. 36 mm 19 mm 10. 11. 5 FI SUOMI SYMBOLIT Koneessa on

Lisätiedot

Päivittäinen käyttö vaatii kylpyhuonekalusteilta paljon. GODMORGON-kylpyhuonekalusteet ja GODMORGON-jalat, VITVIKEN-, ODENSVIK-, BRÅVIKEN-,

Päivittäinen käyttö vaatii kylpyhuonekalusteilta paljon. GODMORGON-kylpyhuonekalusteet ja GODMORGON-jalat, VITVIKEN-, ODENSVIK-, BRÅVIKEN-, GODMORGON Päivittäinen käyttö vaatii kylpyhuonekalusteilta paljon. GODMORGON-kylpyhuonekalusteet ja GODMORGON-jalat, VITVIKEN-, ODENSVIK-, BRÅVIKEN-, NORRVIKEN- ja BREDVIKEN-pesualtaat sekä GODMORGON-lokerikot

Lisätiedot

Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011

Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011 1 Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011 Laskelmat aallonkorkeuksista alueella Hernesaaren alue on aallonkon laskennan kannalta hankala alue, koska sinne pääsee

Lisätiedot

Muovin ja elastomeerin liimausopas

Muovin ja elastomeerin liimausopas Muovin ja elastomeerin liimausopas 3 Miksi käyttää Loctite ja Teroson liimoja muiden liitosmenetelmien sijaan Tämä esite opastaa valitsemaan oikean Loctite ja Teroson liimat Henkelin tuotevalikoimista

Lisätiedot

Mark Summary. Taitaja 2013. Skill Number 102 Skill Autokorinkorjaus. Competitor Name

Mark Summary. Taitaja 2013. Skill Number 102 Skill Autokorinkorjaus. Competitor Name Summary Skill Number 102 Skill Autokorinkorjaus ing Scheme Lock 29-04-2013 15:41:17 Final Lock 16-05-2013 12:52:14 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E F Asiakaspalvelu/korjauskustannuslaskelma

Lisätiedot

8. Muottihiekat. Raimo Keskinen, Pekka Niemi Tampereen ammattiopisto. Valulämpötiloja:

8. Muottihiekat. Raimo Keskinen, Pekka Niemi Tampereen ammattiopisto. Valulämpötiloja: 8. Muottihiekat Raimo Keskinen, Pekka Niemi Tampereen ammattiopisto Valulämpötiloja: Valuteräkset 1520 1600 C Valuraudat 1250 1550 C Kupariseokset alle 1250 C Alumiiniseokset alle 800 C Sinkkiseokset alle

Lisätiedot

Monipuoliseen puuliimaukseen

Monipuoliseen puuliimaukseen Monipuoliseen puuliimaukseen A14 BISON PU-TimberMax Express Polyuretaani Puuliima D4 5min 310ml Erittäin npea ja vahva polyuretaanipuuliima sisä- ja ulkokäyttöön. Hyytelömäinen, läpinäkyvä, (meri)veden

Lisätiedot

Luonnonkuitujen käyttö alipaineinjektiossa

Luonnonkuitujen käyttö alipaineinjektiossa Luonnonkuitujen käyttö alipaineinjektiossa Roadmap Hanke Kaakosta Voimaa / LUKO 2011 Kavo-projektin osatoteuttajat ovat : Cursor Oy, Kouvola Innovation Oy, Lappeenranta Innovation Oy, Imatran Seudun Kehitysyhtiö

Lisätiedot

Mitkä ovat aineen kolme olomuotoa ja miksi niiden välisiä olomuodon muutoksia kutsutaan?

Mitkä ovat aineen kolme olomuotoa ja miksi niiden välisiä olomuodon muutoksia kutsutaan? 2.1 Kolme olomuotoa Mitkä ovat aineen kolme olomuotoa ja miksi niiden välisiä olomuodon muutoksia kutsutaan? pieni energia suuri energia lämpöä sitoutuu = endoterminen lämpöä vapautuu = eksoterminen (endothermic/exothermic)

Lisätiedot

Muovikomposiittien tulevaisuudennäkymiä

Muovikomposiittien tulevaisuudennäkymiä Muovikomposiittien tulevaisuudennäkymiä Mikael Skrifvars LuTek-projektin loppuseminaari, Keski-Pohjanmaan AMK, Kokkola, 9.5.2012 Mikael Skrifvars FT, polymeerikemia, Helsingin yliopisto, 15.9.2000 Neste

Lisätiedot

Toukokuu 2008 TUOTEKUVAUS MAALATTAVAN PINNAN ESIKÄSITTELY - HIONTA MAALATTAVAN PINNAN ESIKÄSITTELY PUHDISTUS. Epoksi täytepohjamaali

Toukokuu 2008 TUOTEKUVAUS MAALATTAVAN PINNAN ESIKÄSITTELY - HIONTA MAALATTAVAN PINNAN ESIKÄSITTELY PUHDISTUS. Epoksi täytepohjamaali GLOBAL REFINISH SYSTEM Toukokuu 2008 Epoksi täytepohjamaali Kovete TUOTEKUVAUS on VOC yhteensopiva, hiottava, 2K epoksi täytepohjamaali. Helppokäyttöinen, hyvin hiottavissa ja erinomaiset tartuntaominaisuudet

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 11 ULKOLATTIAT. Terassit ja laiturit

MAALILINJA NEUVOO 11 ULKOLATTIAT. Terassit ja laiturit 2015 MAALILINJA NEUVOO 11 ULKOLATTIAT Terassit ja laiturit SISÄLLYSLUETTELO Niksit...3 Uudet puulattiat... 4 Vanhat puulattiat... 5 2 NIKSIT 1.1 Ennen käsittelyä Tarkista aina lattiapintojen kunto ja tee

Lisätiedot

Objective Marking. Taitaja 2014 Lahti. Skill Number 103 Skill Automaalaus Competition Day 2. Competitor Name

Objective Marking. Taitaja 2014 Lahti. Skill Number 103 Skill Automaalaus Competition Day 2. Competitor Name Objective ing Sub Criterion Kirjallinen tehtävä Sub Criterion A1 ing Scheme Lock 28-03-2014 15:38:34 Entry Lock 09-04-2014 18:25:54 O1 7.00 Jokaisesta oikeasta vastauksesta 1 p 7.00 imum for Sub Criterion

Lisätiedot

DOG HELPPOA LIIKKUMISTA

DOG HELPPOA LIIKKUMISTA DOG 2014 HELPPOA LIIKKUMISTA Croozer korkealaatuinen, älykäs kuljetusratkaisu ulkoilua ja pyöräilyä harrastaville, jotka haluavat elää elämänsä spontaanisti ja yksinkertaisesti. Croozer-kärryillä voit

Lisätiedot

GRINDEX- IMUVAUNU Käyttöohjeet

GRINDEX- IMUVAUNU Käyttöohjeet GRINDEX- IMUVAUNU Käyttöohjeet 1. Toiminta...2 2. Tarkistukset ennen käyttöä ja kokoaminen...2 3. Käyttö ja rajoitukset...2 4. Tekniset tiedot...3 5. Asennus...5 6. Huolto...5 7. Johtimet...6 8. Merkinnät

Lisätiedot

Komposiittimateriaalit moottoripyörässä. Matti Tahlo

Komposiittimateriaalit moottoripyörässä. Matti Tahlo Komposiittimateriaalit moottoripyörässä Matti Tahlo 2 Komposiittimateriaalit moottoripyörässä Muovituotteita on ollut saatavissa yleisesti vasta noin viidenkymmenen vuoden ajan. Tässä ajassa niiden käyttö

Lisätiedot

Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella

Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella Sivu 1/6 Hitsausrailon puhtaus ja puhdistus raepuhalluksella Kirjoittaja Seppo Koivuniemi, Finnblast Oy Hyvän tuottavuuden yhtenä kulmakivenä on tehdä kerralla oikeaa laatua niin, että korjauksia ei tarvita.

Lisätiedot

CCS COMBO 2 ADAPTER. Omistajan käsikirja

CCS COMBO 2 ADAPTER. Omistajan käsikirja CCS COMBO 2 ADAPTER Omistajan käsikirja VAROITUKSIA SÄILYTÄ NÄMÄ TÄRKEÄT TURVALLISUUSOHJEET. Tämä asiakirja sisältää tärkeitä ohjeita ja varoituksia, joita on noudatettava CCS Combo 2 -adapteria käytettäessä.

Lisätiedot

LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa.

LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa. LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa. Järjestelmän rakenne sisältäpäin on seuraava: 1. Sisäseinärakenne

Lisätiedot

UPM ForMi - selluloosa biokomposiitit ja käytännön sovellukset. Stefan Fors, UPM

UPM ForMi - selluloosa biokomposiitit ja käytännön sovellukset. Stefan Fors, UPM UPM ForMi - selluloosa biokomposiitit ja käytännön sovellukset Stefan Fors, UPM 1 UPM UPM The Biofore Company VISIO UPM yhdistää bio- ja metsäteollisuuden ja rakentaa uutta, kestävää ja innovaatiovetoista

Lisätiedot

Johtonippusiteet Helppo nopea kiinnitys esim. kaapeleille ja johdoille.

Johtonippusiteet Helppo nopea kiinnitys esim. kaapeleille ja johdoille. Johtonippusiteet Helppo nopea kiinnitys esim. kaapeleille ja johdoille. Pitävä lukitus. Lämmönkesto -40 C +85 C. Materiaali Nylon PA 6.6 Kuormitus N 1000 kpl 1000 kpl 111 1,6-20 0502-11 0502-11 1 0502-11

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MIKROSEMENTTI MEDIUM MÄRKÄTILAN SEINÄT.

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MIKROSEMENTTI MEDIUM MÄRKÄTILAN SEINÄT. Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS 1. Cement primer- voidaan ohentaa

Lisätiedot

Construction. Sika MultiKit. Kaksikomponenttinen monikäyttöinen muovaus- ja. korjausmassa. Tuotekuvaus

Construction. Sika MultiKit. Kaksikomponenttinen monikäyttöinen muovaus- ja. korjausmassa. Tuotekuvaus Tuotetietoesite Painos 24/04/2008 Tunnus no: 02 04 02 03 001 0 000024 Sika Multikit Sika MultiKit Kaksikomponenttinen monikäyttöinen muovaus- ja korjausmassa Construction Tuotekuvaus Käyttökohteet Ominaisuudet

Lisätiedot

SiMP Seal 55. 1-Komponenttinen SiMP polymeeriteknologiaan perustuva liima- ja tiivistysmassa. Tuotekuvaus. Käyttöalueet. Edut

SiMP Seal 55. 1-Komponenttinen SiMP polymeeriteknologiaan perustuva liima- ja tiivistysmassa. Tuotekuvaus. Käyttöalueet. Edut SiMP Seal 55 1-Komponenttinen SiMP polymeeriteknologiaan perustuva liima- ja tiivistysmassa 1 Tuotekuvaus SiMP Seal 55 on 1-komponenttinen, korkealuokkainen, pysyvästi elastinen, kosteuskuivuva SiMP polymeeriteknologiaan

Lisätiedot

Harjoitus 7. Auton päältäpesu, sisäpuhdistus ja vahaus

Harjoitus 7. Auton päältäpesu, sisäpuhdistus ja vahaus Harjoitus 7 Auton päältäpesu, sisäpuhdistus ja vahaus Auton pesu on yksi tärkeimmistä auton säännölliseen huoltoon liittyvistä toimenpiteistä. Säännöllisellä pesulla ja kausivahauksilla auton maalipinta

Lisätiedot

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle 1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle TrendyNailWraps kynsikalvot on valmistettu yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle joka on niin kestävä että sen päälle voidaan karhentamisen jälkeen

Lisätiedot

DELFLEET PU MATTA DELFLEET PU MATTA -JÄRJESTELMÄN TUOTTEET. Ohenne, Nopea F373 TUOTEKUVAUS

DELFLEET PU MATTA DELFLEET PU MATTA -JÄRJESTELMÄN TUOTTEET. Ohenne, Nopea F373 TUOTEKUVAUS DELFLEET PU MATTA DELFLEET PU MATTA -JÄRJESTELMÄN TUOTTEET PU Matta Väri Ohenne, Hidas F371 Ohenne F372 Ohenne, Nopea F373 TUOTEKUVAUS Kovete F363 MS Kovete, Nopea F362 Kiihdytin F381 Delfleet PU Matt

Lisätiedot

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet { STIHL AK 10, 20, 30 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista. 1

Lisätiedot

Tiivistysaineet Ilmastointi

Tiivistysaineet Ilmastointi Tiivistysaineet Ilmastointi Tiivistysaineet Ilmastointi Tuotantolaitoksella Getingessä valmistetaan ABRAn tiivistysaineita muun muassa ilmastointialalle. Sunchem kykenee vastaamaan useimpiin tarpeisiin

Lisätiedot

Ohjeet tulostusmateriaalin valintaan

Ohjeet tulostusmateriaalin valintaan Vältä tulostusongelmat käyttämällä vain suositeltuja tulostusmateriaaleja (paperia, kalvoja, kirjekuoria, kartonkia ja tarroja). Yksityiskohtaiset tiedot eri tulostusmateriaaleista ovat kartonki- ja tarratulostusohjeessa

Lisätiedot

Liimatun lujitemuovipalkiston vaatimukset ja tarkastusmenetelmät Valittuja esituloksia

Liimatun lujitemuovipalkiston vaatimukset ja tarkastusmenetelmät Valittuja esituloksia Liimatun lujitemuovipalkiston vaatimukset ja tarkastusmenetelmät Valittuja esituloksia Vene-ohjelman seminaari, Pietarsaari 29.11.2011 Max Johansson, Merja Sippola, Perttu Hintikka VTT 2 Rakenne ja Tausta

Lisätiedot

Hinnasto. Voimassa 8 / 2015 alkaen

Hinnasto. Voimassa 8 / 2015 alkaen Hinnasto Voimassa 8 / 2015 alkaen MUITA VAHVUUKSIA JA KOKOJA TOIMITAMME SOPIMUKSEN MUKAAN 36220 KANGASALA SISÄLLYSLUETTELO MATERIAALI SIVU PMMA XT 3-4 PMMA GS 4-5 PMMA -LIIMAT 5 PC 6-7 PC LIIMAT 7 PETG

Lisätiedot

Käyttäjäkunnossapitokoulutus 2010 Outokumpu Tornio Works, Leikkauslinjat ja Kemi-Tornion AMK, Tekniikan yksikkö. www.outokumpu.com

Käyttäjäkunnossapitokoulutus 2010 Outokumpu Tornio Works, Leikkauslinjat ja Kemi-Tornion AMK, Tekniikan yksikkö. www.outokumpu.com Käyttäjäkunnossapitokoulutus 2010 Outokumpu Tornio Works, Leikkauslinjat ja Kemi-Tornion AMK, Tekniikan yksikkö www.outokumpu.com Koulutuksen tavoite Koulutuksen tavoitteena on antaa osallistujille valmiudet:

Lisätiedot

Ajoneuvon muovikorjausten korjausajan määrityksen ohje

Ajoneuvon muovikorjausten korjausajan määrityksen ohje 1 of 15 Ajoneuvon muovikorjausten korjausajan määrityksen ohje 2 of 15 Sisältö 1 Yleistä... 3 2 Korjausryhmät... 3 2.1 Korjausryhmä 1... 3 2.2 Korjausryhmä 2... 3 2.3 Korjausryhmät 1 ja 2... 3 3 Korjausajan

Lisätiedot

TYÖYMPÄRISTÖN MATERIAALIT

TYÖYMPÄRISTÖN MATERIAALIT TYÖYMPÄRISTÖN MATERIAALIT keittiössä ja ravintolasalissa työskentelevän on tunnettava materiaalien kemialliset ja fysikaaliset ominaisuudet ja tiedettävä mihin ja miten niitä käytetään väärillä valinnoilla

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MIKROSEMENTTI MEDIUM VESIERISTETYLLE POHJALLE MÄRKÄTILAN LATTIAT.

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MIKROSEMENTTI MEDIUM VESIERISTETYLLE POHJALLE MÄRKÄTILAN LATTIAT. Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS 1. Cement primer- voidaan ohentaa

Lisätiedot