(nämä ohjeet tulevat voimaan )

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "(nämä ohjeet tulevat voimaan )"

Transkriptio

1 OHJEET AVIOLIITON ESTEIDEN TUTKINNASTA SEKÄ OHJEET JA MÄÄRÄYKSET VÄESTÖREKISTERIKESKUKSEN VAHVISTAMIEN LOMAKKEIDEN KÄYTÖSTÄ (nämä ohjeet tulevat voimaan )

2 1 JOHDANTO Laki avioliittolain muuttamisesta (156/2015) annettiin Muutokset tulevat voimaan Lainmuutoksen myötä myös samaa sukupuolta olevat henkilöt voivat solmia avioliiton. Avioliittolain muutoksella muutettiin avioliittolain säännöksiä, joissa käytettiin termejä nainen ja mies. Muutoksella lain 1 :n 1 momentti, 108 :n 1 ja 2 momentti sekä 115 :n 1 momentti muutettiin sukupuolineutraaliin muotoon. Laki avioliittolain muuttamisesta (249/2016) annettiin Muutoksella avioliittolakiin lisätty 1 a tulee voimaan Lainmuutoksen myötä Suomessa rekisteröidyn parisuhteen osapuolet voivat muuttaa parisuhteensa avioliitoksi. 1.1 Keskeisimmät muutokset, joilla on vaikutusta avioliiton esteiden tutkintaan Avioliiton solmiminen Lainmuutoksen myötä avioliiton solmimisen edellytyksenä ei enää ole, että puolisot ovat mies ja nainen, vaan avioliittoon voivat mennä kaksi luonnollista henkilöä Kansainvälisen yksityisoikeuden alaan kuuluvat säännökset Aiemmin rekisteröityyn parisuhteeseen ja avioliittoon liittyvät kansainvälisyksityisoikeudelliset säännökset ovat poikenneet hieman toisistaan. Lainmuutoksen myötä kahden luonnollisen henkilön oikeus avioliiton solmimiseen Suomen viranomaisen edessä määräytyy niin kuin se avioliittolain mukaan tähän asti on määräytynyt. Koska samaa sukupuolta olevilla henkilöillä ei kaikissa valtioissa ole oikeutta avioliiton solmimiseen, ei heillä ole välttämättä oikeutta avioliiton solmimiseen Suomen viranomaisen edessä, jos kumpikaan heistä ei ole Suomen kansalainen eikä kummallakaan ole asuinpaikkaa Suomessa. Tämä siitä syystä, ettei Suomessa solmittu avioliitto jäisi täysin vaille oikeusvaikutuksia Rekisteröidyn parisuhteen muuttaminen avioliitoksi Suomessa rekisteröidyn parisuhteen osapuolet voivat muuttaa parisuhteensa avioliitoksi tekemällä sitä koskevan ilmoituksen maistraatille. Rekisteröity parisuhde jatkuu avioliittona siitä päivästä, jona maistraatti on saanut ilmoituksen. Ilmoitusmenettely on mahdollinen, koska parisuhteen esteet on tutkittu ennen rekisteröintiä avioliittolain säännöksiä soveltaen. Saatuaan parisuhteen osapuolilta ilmoituksen parisuhteen muuttamisesta avioliitoksi maistraatti tekee tarvittavat muutokset väestötietojärjestelmän tietoihin. Samaa sukupuolta olevat puolisot, jotka ovat ennen solmineet avioliiton ulkomailla ja avioliitto on tallennettu väestötietojärjestelmään rekisteröitynä parisuhteena, voivat hakea maistraatilta rekisterimerkinnän oikaisua ja pyytää ulkomaisen avioliiton merkitsemistä väestötietojärjestelmään rekisteröidyn parisuhteen sijasta avioliittona. Avioliiton alkupäiväksi merkitään tällöin alkuperäinen avioliiton solmimispäivä.

3 1.2 Avioliiton esteiden tutkijoina toimivat maistraatit ja seurakunnat Avioliiton esteiden tutkijoina toimivat maistraatit kihlakumppanien asuinpaikasta riippumatta. Evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon seurakunnat voivat tutkia avioliiton esteet niissä tapauksissa, joissa vähintään toinen kihlakumppaneista on asianomaisen seurakunnan jäsen. 1.3 Väestörekisterikeskuksen vahvistamat lomakkeet ja niiden käyttöä koskevat ohjeet Avioliittoasetuksen 17 :n 2 momentin mukaan Väestörekisterikeskus vahvistaa avioliiton esteiden tutkinnassa ja vihkimisessä käytettävien lomakkeiden kaavat sekä antaa kaavojen ja lomakkeiden käyttöä koskevat määräykset ja ohjeet. Väestörekisterikeskus on vahvistanut seuraavien lomakkeiden kaavat: - avioliittolain 11 :n 1 momentissa tarkoitettu pyyntö sekä 12 :n 1 momentissa tarkoitettu vakuutus ja 2 momentissa tarkoitettu ilmoitus (VRK 0.44) - avioliittolain 13 :n 1 momentissa tarkoitettu todistus toimitetusta avioliiton esteiden tutkinnasta ja avioliittoasetuksen 10 :n 2 momentissa tarkoitettu vihkimisilmoitus (VRK 0.46) Väestörekisterikeskus on vahvistanut seuraavan lomakkeen kaavan: - avioliittolain 1 a :ssä tarkoitetun ilmoituksen Suomessa rekisteröidyn parisuhteen muuttamisesta avioliitoksi. Lisäksi Väestörekisterikeskus on painattanut seuraavat lomakkeet: - avioliiton esteiden tutkintakansio (VRK 0.51) - vihkimistodistus (VRK 0.54 ja 0.55) - todistus oikeudesta mennä avioliittoon ulkomaan viranomaisen edessä (VRK 0.46) Avioliittoasetuksen 17 :n 3 momentin mukaan avioliiton esteiden tutkijat ja vihkijät saavat lomakkeet maksutta maistraatista tai maistraatin tehtäviä hoitavalta viranomaiselta. Seuraavassa annetaan ohjeet avioliiton esteiden tutkinnasta sekä avioliitoasetuksen 17 :n nojalla määräykset ja ohjeet Väestörekisterikeskuksen vahvistamien lomakkeiden käytöstä. Ohjeessa avioliittolain lyhenteenä käytetään kirjaimia AL sekä avioliittoasetuksen lyhenteenä kirjaimia ALA.

4 2 AVIOLIITON ESTEIDEN TUTKINTA 2.1 Avioliiton esteiden tutkijat Maistraatin tehtävänä on tutkia, että avioliitolle ei ole laissa säädettyä estettä (avioliiton esteiden tutkinta). Avioliiton esteet voi tutkia myös evankelis-luterilaisen tai ortodoksisen kirkon seurakunta, jonka jäseniä kihlakumppanit ovat tai toinen heistä on (AL 10 ). 2.2 Pyyntö avioliiton esteiden tutkinnasta Kihlakumppanien on yhdessä pyydettävä avioliiton esteiden tutkintaa joko maistraatilta tai siltä evankelis-luterilaisen tai ortodoksisen kirkon seurakunnalta, jonka jäseniä kihlakumppanit ovat tai toinen heistä on. Maistraatti voi toimia avioliiton esteiden tutkijana riippumatta siitä, mikä on kihlakumppaneiden kotikunta ja asuinpaikka tai kuuluvatko he johonkin uskontokuntaan. Kihlakumppanit pyytävät esteiden tutkintaa käyttämällä tarkoitukseen painatettua lomaketta (Pyyntö avioliiton esteiden tutkinnasta, VRK 0.44), jolla he samalla vakuuttavat, ettei heillä ole sukulaisuuteen perustuvia avioliiton esteitä. Kumpaisenkin kihlakumppanin on lisäksi ilmoitettava, onko hän aikaisemmin solminut avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen (AL 12 ). Molempien kihlakumppanien on allekirjoitettava lomake, jotta esteiden tutkinta voitaisiin aloittaa. Kihlakumppanit voivat täyttää ja allekirjoittaa lomakkeen avioliiton esteiden tutkijan luona tai käydä yhdessä antamassa lomakkeen jo allekirjoitettuna esteiden tukijalle. Näissä tapauksissa heidän allekirjoitustensa ei tarvitse olla oikeaksi todistettuja. Jos he sen sijaan toimittavat lomakkeen esteiden tutkijalle esimerkiksi postitse, on heidän allekirjoitustensa oltava kahden henkilön oikeaksi todistamia. 2.3 Esteiden tutkinnassa tarvittavien tietojen hankkiminen Esteet tutkitaan pääsääntöisesti käyttämällä väestötietojärjestelmän tietoja Avioliiton esteet tutkitaan käyttämällä väestötietojärjestelmästä saatuja tietoja kihlakumppaneista (ALA 1 1 mom.). Jos esteiden tutkijalla ei ole käytössään väestötietojärjestelmään merkittyjä esteiden tutkinnassa tarvittavia tietoja molemmista kihlakumppaneista, tutkijan on pyydettävä tarvittavat tiedot siltä avioliiton esteiden tutkijalta, jonka käytössä ne ovat. (ALA 1 2 mom.).

5 2.3.2 Selvitykset, jotka kihlakumppaneiden on annettava avioliiton esteiden tutkijalle Oikeusministeriön lupapäätös Jos avioliiton solmimiseen vaaditaan oikeusministeriön lupa, on lupapäätös annettava avioliiton esteiden tutkijalle (AL 11 2 mom.). Nämä tapaukset on lueteltu ohjeen kohdassa Voimassa oleva todistus avioliiton esteiden tutkinnasta Jos kihlakumppani on enintään neljä kuukautta aikaisemmin saanut todistuksen avioliiton esteiden tutkinnasta, on myös tämä todistus alkuperäisenä annettava esteiden tutkijalle, joka säilyttää sen muiden tutkinnassa kertyvien asiakirjojen mukana (AL 11 3 mom.) Selvitys aikaisemmista avioliitoista ja rekisteröidyistä parisuhteista Lisäksi avioliittoon aikovan on kirjallisesti ilmoitettava onko hän aikaisemmin solminut avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen. Tämä tapahtuu edellä kohdassa 2.2 mainitulla lomakkeella. Jos avioliiton esteiden tutkijan käytettävissä olevista tiedoista ei ilmene, että aiempi avioliitto tai rekisteröity parisuhde on purkautunut, kihlakumppanin on annettava esteiden tutkijalle siitä todistus tai muu erityinen selvitys (AL 12 ) Vieraan valtion asianomaisen viranomaisen todistus Jos kihlakumppania koskevia avioliiton esteiden tutkinnassa tarpeellisia tietoja ei ole saatavissa väestötietojärjestelmästä, kihlakumppanin on annettava avioliiton esteiden tutkijalle vieraan valtion asianomaisen viranomaisen todistus avioliiton esteiden tutkintaa varten. (ALA 2 1 mom.) Tämä tarkoittaa todistusta siviilisäädystä eli käytännössä todistusta siitä, ettei kihlakumppani ole avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Vieraan valtion lainsäädännöstä ei pääsääntöisesti tarvitse esittää selvitystä. Jos kihlakumppani osoittaa, ettei ALA 1 ja 2 :n 1 momentissa tarkoitettua selvitystä ole saatavissa, avioliiton esteiden tutkija voi toisen kihlakumppanin siihen suostuessa tutkia avioliiton esteet muun luotettavaksi katsottavan kirjallisen selvityksen perusteella. Avioliiton esteiden tutkija voi tarvittaessa pyytää ulkoasiainministeriön tai ulkomaalaisviraston lausunnon selvityksen luotettavuuteen ja riittävyyteen vaikuttavista seikoista sekä siitä, onko asianomaisesta vieraasta valtiosta saatavissa avioliiton esteiden tutkinnassa tarpeellisia tietoja. (ALA 2 2 mom.). Esteet tutkitaan näissä tapauksissa käytettävissä olevan ja luotettavaksi katsottavan kirjallisen aineiston nojalla. Tällaisena selvityksenä voivat tapauksesta riippuen olla

6 esimerkiksi jo vanhentuneet asiakirjat tai kahden luotettavaksi katsottavan ja asianomaisen kihlakumppanin tuntevan henkilön kirjallinen todistus. Yllä sanottu ALA 2 : 2 momentin mukainen tilanne, jossa ulkomaalaisen kihlakumppanin avioliiton esteet joudutaan tutkimaan muun kuin hänen kotimaastaan saadun kirjallisen selvityksen perusteella tullee käytännössä kysymykseen vain silloin, kun ulkomaalaisen kotimaassa vallitsee sotatila tai olot siellä ovat muuten sekasortoiset. Se, että todistuksen hankkiminen kotimaasta on hankalaa ja kallista, ei ole peruste tämän säännöksen soveltamiseen. Lähtökohtana avioliiton esteiden tutkinnassa voidaan lisäksi pitää, että ulkomaalaisen henkilöllisyys on luotettavasti selvitetty. Jos ulkomaalaisen henkilöllisyys on epävarma, henkilöllisyyden selvittäminen kuuluu poliisiviranomaisille. Jos kihlakumppanin oikeus solmia avioliitto riippuu siitä, että avioliitto on vieraan valtion lain mukaan sallittu, kihlakumppanin on annettava avioliiton esteiden tutkijalle asianomaisen vieraan valtion viranomaisen todistus siitä, ettei kihlakumppani ole avioliitossa ja ettei aiotulle avioliitolle ole sen maan lain mukaan estettä. Todistuksen sijasta kihlakumppani voi antaa avioliiton esteiden tutkijalle asianomaisen vieraan valtion viranomaisen antaman todistuksen siitä, mitä kysymyksessä olevan valtion laissa säädetään avioliiton edellytyksistä ja avioesteistä sekä vieraan valtion asianomaisen viranomaisen todistuksen avioliiton esteiden tutkintaa varten. Selvitystä vieraan valtion lainsäädännöstä ei tarvita, mikäli avioliiton esteiden tutkija tietää, ettei avioliitolle ole asianomaisen vieraan valtion lain mukaan estettä. Jos vieraan valtion avioliiton edellytyksiä ja avioesteitä sääntelevää lainsäädäntöä koskevasta todistuksesta ilmenee, että avioliiton edellytyksenä on viranomaisen lupa, toisen henkilön suostumus, omaisuuden ositus aikaisemman avioliiton jälkeen, odotusaikaa koskevien määräysten noudattaminen tai muu vastaava seikka, on esitettävä selvitys myös siitä, että tällainen vaatimus on täytetty.(ala 3 ) 2.4 Kihlakumppanille annettavat selostukset nimilain säännöksistä ja avioliiton vaikutuksista Avioliiton esteiden tutkijan on nimiasetuksen 1 :n mukaan toimitettava avioliittoon aikoville kirjallinen selostus nimilain 2 ja 3 luvun säännöksistä puolison ja lasten sukunimestä sekä sukunimen muuttamisesta. Lisäksi avioliiton esteiden tutkijan velvollisuutena on avioliittoasetuksen 5 c :n mukaan toimittaa kihlakumppaneille selostus avioliiton oikeudellisista vaikutuksista. Avioliiton esteiden tutkijoiden käyttöön on tätä tarkoitusta varten laadittu oikeusministeriön painattamat esitteet (Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi, Tietoa avioliittolaista), jotka avioliiton esteiden tutkinnan yhteydessä annetaan kihlakumppaneille.

7 2.5 Avioliiton esteet Avioliiton ehdottomat esteet Kukaan ei saa mennä avioliittoon, jos hänen aikaisempi avioliittonsa on vielä voimassa. Avioliittoon ei myöskään saa mennä se, jonka rekisteröity parisuhde on voimassa. (AL 6 ). Kukaan ei saa mennä avioliittoon isänsä, äitinsä, näiden vanhempien tai muun suoraan takenevassa polvessa olevan sukulaisensa kanssa eikä lapsensa, lapsenlapsensa tai muun suoraan etenevässä polvessa olevan sukulaisensa kanssa. Sisarukset ja puolisisarukset eivät saa mennä keskenään avioliittoon. (AL 7 ). Edellä mainittua sovelletaan myös kun, sukulaisuussuhde on syntynyt adoption seurauksena (AL 9 a ) Avioliiton esteet, joista voidaan poiketa oikeusministeriön luvalla 2.6 Esteiden tutkinta Avioliittoon ei saa mennä alle kahdeksantoistavuotias. Oikeusministeriö voi kuitenkin erityisistä syistä antaa kahdeksaatoista vuotta nuoremmalle luvan mennä avioliittoon. (AL 4 ). Avioliittoon eivät saa mennä keskenään ne, joista toinen on toisen veljen tai sisaren jälkeläinen, ellei oikeusministeriö erityisistä syistä anna siihen lupaa. (AL 9 ). Edellä mainittua sovelletaan myös kun, sukulaisuussuhde on syntynyt adoption seurauksena (AL 9 a ). Se, että jompikumpi tai molemmat kihlakumppaneista ovat edunvalvonnassa ei ole voimassa olevan avioliittolain mukaan sellainen avioliiton este, jonka avioliiton esteiden tutkija olisi velvollinen ottamaan huomioon. Vihkijän velvollisuutena on kuitenkin jättää vihkiminen toimittamatta, jos vihkijä toteaa, että kihlakumppani ei häiriintyneen mielentilansa takia ilmeisesti kykene ymmärtämään avioliiton merkitystä (AL 18 ). ALA 1 :n mukaan avioliiton esteet tutkitaan käyttämällä väestötietojärjestelmän tietoja kihlakumppaneista. Jos väestötietojärjestelmän tiedot eivät ole avioliiton esteiden tutkijan käytössä, tutkijan on viran puolesta pyydettävä tutkinnassa tarvittavat tiedot siltä avioliiton esteiden tutkijalta, jonka käytössä ne ovat. Jos avioliiton esteet tutkii maistraatti, sillä on käytössään väestötietojärjestelmän tiedot kihlakumppaneista. Maistraatti voi tulostaa väestötietojärjestelmästä kihlakumppaneiden tiedot sisältävän asiakirjan. Tiedot tulostetaan Väestörekisterikeskuksen painattamalle lomakkeelle (VRK 0.46), joka avioliiton esteiden tultua tutkituksi toimii todistuksena avioliiton esteiden tutkinnasta sekä vihkimisen jälkeen vihkimisilmoituksena. Myös evankelis-luterilaisen tai ortodoksisen kirkon seurakunta voi avioliiton esteet tutkiessaan tulostaa kihlakumppaneiden tiedot sisältävän lomakkeen.

8 Sen avioliiton esteiden tutkijan, jolta esteiden tutkintaa on pyydetty, on tutkittava avioliiton esteet ja annettava tästä todistus, vaikka kihlakumppanin kotikunta tai asuinpaikka muuttuisi esteiden tutkinnan pyytämisen jälkeen. 2.7 Todistus toimitetusta avioliiton esteiden tutkinnasta Kun avioliiton esteiden tutkinta on toimitettu, eikä esteiden tutkijan tiedossa ole seikkaa, joka estäisi avioliiton, esteiden tutkijan on annettava todistus toimitetusta avioliiton esteiden tutkinnasta (VRK 0.46). (AL 13 1 momentti). Todistusta ei saa antaa ennen kuin seitsemäntenä päivänä avioliiton esteiden tutkinnan pyytämisestä. Aika lasketaan siten, ettei mukaan lueta sitä päivää, jolloin esteiden tutkintaa pyydettiin (eli jos esteiden tutkintaa on pyydetty maanantaina, todistus esteiden tutkinnasta voidaan antaa vasta seuraavana maanantaina). Todistuksen saa kuitenkin antaa aikaisemmin, jos siihen on painavia syitä. (AL 13 2 momentti). Jos on tiedossa, että avioliiton esteiden tutkija tulee vihkimään kihlakumppanit, todistus voi jäädä avioliiton esteiden tutkijalle. Jos kihlakumppanit ilmoittavat menevänsä muualle vihittäväksi, todistus annetaan kihlakumppaneille tai lähetetään heidän ilmoittamaansa osoitteeseen. Ennen todistuksen antamista tai lähettämistä avioliiton esteiden tutkija ottaa kopion todistuksesta avioliiton esteiden tutkinnoista pidettävää luetteloaan varten. 2.8 Esteiden tutkinnasta, kun avioliitto solmitaan ulkomailla Suomen viranomaisen edessä Jos kihlakumppanit aikovat mennä avioliittoon vieraassa valtiossa Suomen viranomaisen edessä, he voivat pyytää aiotun avioliiton esteiden tutkinnan toimittamista Suomessa. Jos avioliitto aiotaan solmia Suomen viranomaisen edessä vieraassa valtiossa eikä avioliiton esteiden tutkintaa ole toimitettu Suomessa, vihkivän viranomaisen on tutkittava, ettei avioliitolle ole Suomen laissa säädettyä estettä (AL mom.). HUOM! Jos Suomen viranomainen toimittaa vihkimisen sellaisessa vieraassa valtiossa, jonka laissa säädetään: - että sen avioesteet tai jotkut niistä on otettava huomioon tai - että sen säännökset avioliittoon kuuluttamisesta on otettava huomioon, kun toisen valtion viranomainen siellä vihkii avioliittoon, on lisäksi noudatettava, mitä kyseisen vieraan valtion laissa säädetään (AL mom.). 2.9 Esteiden tutkinnasta, kun avioliitto aiotaan solmia vieraan valtion viranomaisen edessä Jos Suomen kansalainen tai sellainen vieraan valtion kansalainen, jolla on asuinpaikka Suomessa, aikoo mennä avioliittoon vieraan valtion viranomaisen edessä ulkomailla tai Suomessa, hänellä on oikeus pyynnöstä saada todistus avioliiton esteiden tutkijalta siitä,

9 että hänellä on Suomen lain mukaan oikeus mennä kyseiseen avioliittoon (AL mom.). Todistusta ei kuitenkaan saa antaa, jos avioliiton esteiden tutkimiseksi tarvittavat tiedot eivät käy selville väestötietojärjestelmästä eikä todistusta pyytävä esitä niistä muuta luotettavaa selvitystä (AL mom.). Ohjeen kohdassa 4.4. on lisäohjeita tässä tarkoitetusta todistuksesta Asiakirjat koottava säilytettäväksi ja esteiden tutkinnoista pidettävä luetteloa 3 VIHKIMINEN Avioliiton esteiden tutkijan on koottava asiakirjavihoksi kaikki asiakirjat, jotka koskevat avioliiton esteiden tutkintaa tiettyyn avioliittoon (ALA 6 ). Asiakirjavihko on koottava sekä silloin, kun toimitetusta avioliiton esteiden tutkinnasta on annettu todistus, että silloin, kun on todettu, että avioliitolle on este ja tästä on annettu erillinen, perusteltu päätös. Asiakirjavihot on numeroitava vuosittain juoksevasti. Tämä numero on merkittävä kaikkiin saman avioliiton tutkintaan liittyvien lomakkeiden numero -kohtaan. Väestörekisterikeskus on painattanut avioliiton esteiden tutkintakansion (VRK 0.51), johon asiakirjat voidaan koota. Avioliiton esteiden tutkijan on pidettävä luetteloa avioliiton esteiden tutkinnoista. Luettelo kootaan toimitetusta avioliiton esteiden tutkinnasta annetuista todistuksista otetuista kopioista. 3.1 Vihkijän velvollisuus varmistua vihkimisen edellytyksistä Tarvittaessa henkilöllisyyden varmistaminen Ennen vihkimistä kumpikin kihlakumppani on tarvittaessa velvollinen esittämään vihkijälle selvityksen henkilöllisyydestään (ALA 6a ) Kihlakumppanien kyettävä ymmärtämään asian merkitys (AL 18 1 mom.) Vihkimistä ei saa toimittaa, jos vihkijä tietää seikan, joka estää avioliiton, tai jos vihkijä toteaa, että kihlakumppani ei häiriintyneen mielentilansa takia ilmeisesti kykene ymmärtämään avioliiton merkitystä Avioliiton esteet tutkittu ja todistus siitä on voimassa (AL 18 2mom.) Vihkijän on ennen vihkimisen toimittamista varmistauduttava siitä, että avioliiton esteiden tutkinta on toimitettu. Tämän toteamiseksi kihlakumppanien on toimitettava vihkijälle todistus toimitetusta avioliiton esteiden tutkinnasta, ellei se ole ennestään vihkijän

10 3.2 Vihkimisilmoitus hallussa. Jos todistuksen antamisesta on kulunut enemmän kuin neljä kuukautta, sen perusteella ei saa toimittaa vihkimistä. Vihkimisen tapahduttua vihkijä täyttää lomakkeen vihkimistietoja koskevan osan (vihkimisilmoitus) ja ilmoittaa vihkimisen väestötietojärjestelmään. Vihkijän on ilmoitettava vihkimisestä viipymättä väestötietojärjestelmään. a) vihkijänä toimii henkikirjoittaja Jos vihkijänä toimii henkikirjoittaja, se maistraatti jonka palveluksessa henkikirjoittaja toimii, tallentaa vihkimistiedon väestötietojärjestelmään. b) vihkijänä toimii sellaisen seurakunnan pappi, jonka jäsen kihlakumppani on Jos vihkijänä toimii sellaisen evankelis-luterilaisen tai ortodoksisen kirkon seurakunnan pappi, jonka jäsen vähintään jompikumpi kihlakumppaneista on, asianomainen seurakunta ilmoittaa vihkimistiedon sähköisesti väestötietojärjestelmään. c) vihkijänä toimii muun seurakunnan pappi Jos vihkijänä toimii sellaisen evankelis-luterilaisen tai ortodoksisen seurakunnan pappi, jonka jäsen kumpikaan kihlakumppaneista ei ole, vihkijän on lähetettävä vihkimisilmoitus sille seurakunnalle, jonka jäsen jompikumpi kihlakumppaneista on. Seurakunta ilmoittaa vihkimistiedon sähköisesti väestötietojärjestelmään. HUOM! b) ja c) kohdat: Seurakunnat eivät ilmoita samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiä sähköisesti väestötietojärjestelmään, koska kirkollinen vihkiminen ei ole mahdollista samaa sukupuolta oleville pareille. Mikäli pappi kuitenkin vihkii samaa sukupuolta olevan parin, vihkiminen on pätevä ja vihittävistä tulee aviopuolisoita. Vihkijän on tällöin lähetettävä vihkimisilmoitus väestötietojärjestelmään tallentamista varten sille maistraatille, jonka alueella jommallakummalla puolisolla on kotikunta tai väestökirjanpitokunta. d) vihkijänä toimii rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan edustaja tai laamanni, käräjätuomari, käräjäviskaali taikka käräjänotaari Jos vihkijänä toimii vihkimiseen oikeutettu rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan edustaja tai laamanni, käräjätuomari, käräjäviskaali tai käräjänotaari, tämän on lähetettävä vihkimisilmoitus väestötietojärjestelmään tallentamista varten sille maistraatille, jonka alueella jommallakummalla puolisolla on kotikunta tai väestökirjanpitokunta.

11 3.3 Vihkimisilmoituksen lähettäminen maistraatille, jos kihlakumppanit ovat ulkomaalaisia, joilla ei ole kotikuntaa Suomessa Jos vihityt ovat ulkomaalaisia eikä kummallakaan ole kotikuntaa Suomessa, vihkijä lähettää vihkimisilmoituksen sille maistraatille, joka on tutkinut avioliiton esteet. Maistraatti tarkistaa sen, onko jompikumpi kihlakumppaneista mahdollisesti merkitty väestötietojärjestelmään ilman kotikuntaa Suomessa ja lisää tarvittaessa henkilölle tiedon vihkimisestä. Poikkeuksena yllä sanotusta on se tilanne, että kihlakumppanit ovat pohjoismaiden kansalaisia ja avioliiton esteet on tutkittu toisessa pohjoismaassa. Näissä tapauksissa vihkijä lähettää vihkimisilmoituksen lähimmälle maistraatille. 3.4 Alkuperäisen vihkimisilmoituksen arkistointipaikka Alkuperäinen vihkimisilmoitus säilytetään pysyvästi arkistoituna siinä maistraatissa tai evankelis-luterilaisen taikka ortodoksisen kirkon seurakunnassa, joka tallentaa vihkimistiedon väestötietojärjestelmään. Peruste sille, että alkuperäinen vihkimisilmoitus arkistoidaan pysyvästi sen maistraatin tai seurakunnan toimesta, joka tallentaa vihkimisilmoituksen väestötietojärjestelmään, on sen varmistaminen, että arkistoitu vihkimisilmoitus on tarvittaessa mahdollisimman helposti löydettävissä. Aina kun joku maistraatti tai seurakunta tallentaa vihkimistiedon väestötietojärjestelmään, väestötietojärjestelmään kirjautuu myös ns. arkistointitunnus, josta käy selville, missä tieto on tallennettu (ja samalla myös lomakkeen arkistointipaikka). 4 AVIOLIITON ESTEIDEN TUTKINTAAN JA VIHKIMISEEN LIITTYVÄT LOMAKKEET Seuraavassa esitellään lomakkeet lyhyesti käyttöjärjestyksessä. 4.1 Pyyntö avioliiton esteiden tutkinnasta (VRK 0.44a) Kihlakumppanien on yhdessä pyydettävä avioliiton esteiden tutkintaa. Molempien on myös annettava vakuutus, ettei ole olemassa sukulaisuuden muodostamaa estettä avioliiton solmimiselle sekä ilmoitettava aikaisemmat avioliittonsa ja rekisteröidyt parisuhteensa (AL 11.1 ja AL 12 ) 4.2 Avioliiton esteiden tutkintakansio (VRK 0.51) Kansioon kootaan kaikki asiakirjat, jotka koskevat esteiden tutkintaa tiettyyn avioliittoon (ALA 6.1 ).

12 4.3 Todistus toimitetusta avioliiton esteiden tutkinnasta/vihkimisilmoitus (VRK 0.46) Kun avioliiton esteiden tutkija on todennut, että avioliiton solmimiselle ei ole estettä, tutkija täyttää lomakkeen yläosan. Jos avioliiton esteiden tutkijalla ei ole käytössään esteiden tutkinnassa tarvittavia tietoja molemmista kihlakumppaneista, tutkijan on pyydettävä tarvittavat tiedot siltä avioliiton esteiden tutkijalta, jonka käytössä ne ovat. Maistraatti sekä evankelis-luterilainen tai ortodoksinen seurakunta voi tulostaa väestötietojärjestelmään merkityt tiedot kihlakumppaneista valmiiksi lomakkeelle. Todistus annetaan kihlakumppaneille, kun avioliiton esteet on tutkittu ja todettu, että avioliitolle ei ole laissa säädettyä estettä (AL 13 ). Jos avioliiton esteiden tutkija toimii vihkijänä, todistus voi jäädä tutkijalle odottamaan vihkimistä. Ennen todistuksen antamista tai lähettämistä kihlakumppaneille avioliiton esteiden tutkija ottaa todistuksesta kopion liitettäväksi toimitetuista avioliiton esteiden tutkinnoista pidettävää luetteloaan varten (ALA 6.2 ). Todistus on annettava myös silloin, kun kihlakumppanit aikovat ulkomailla solmia avioliiton ja he ovat pyytäneet avioliiton esteiden tutkintaa Suomessa. Vihkijän on täytettävä lomakkeen vihkimistä koskevat tiedot ja ilmoitettava vihkimisestä viipymättä väestötietojärjestelmään (ALA 10.2 ). Ilmoittaminen tapahtuu kohdassa 3.2 selostetuin tavoin. Vihkijän vihkimisluettelo kootaan vihkijän ottamista vihkimisilmoituksen kopioista. (ALA 11 ). Lomakkeen alkuperäinen kappale on arkistokelpoinen. Se maistraatti tai seurakunta, joka tallentaa vihkimistiedot väestötietojärjestelmään, säilyttää lomakkeen pysyvästi. 4.4 Todistus siitä, että henkilöllä on Suomen lain mukaan oikeus mennä avioliittoon ulkomaan viranomaisen edessä (AL 111 ) Avioliiton esteiden tutkijan on annettava ko. todistus, kun Suomen kansalainen tai sellainen vieraan valtion kansalainen, jolla on asuinpaikka Suomessa ja joka aikoo mennä avioliittoon ulkomaan viranomaisen edessä, on pyytänyt todistuksen oikeudestaan mennä aiottuun avioliittoon. Todistusta ei saa antaa, jos avioliiton esteiden tutkimiseksi tarvittavat tiedot eivät käy selville väestötietojärjestelmästä eikä todistusta pyytävä esitä niistä muuta luotettavaa selvitystä. Todistuksen saamiseksi avioliittoon aikovan on annettava omalta osaltaan vakuutus, ettei ole olemassa sukulaisuuden muodostamaa estettä avioliiton solmimiselle sekä ilmoitus aikaisemmista avioliitoistaan.

13 Ilmoitetun kihlakumppanin osalta todistukselle merkitään tiedot siten, kuin todistusta pyytänyt henkilö on ne ilmoittanut. Lisäksi henkilölle on hänen pyynnöstään annettava erillinen virkatodistus, josta käyvät ilmi tarvittavat muut tiedot. Tällaisia tietoja voivat olla esimerkiksi joissakin vieraissa valtioissa edellytettävät tiedot vihittävien vanhemmista. Tässä kohdassa mainittuja todistuksia pyytäville on tarpeen mainita seuraavista seikoista: - vietäessä todistus sellaiseen vieraaseen valtioon, joka on liittynyt Haagin ns. apostille -sopimukseen, on todistukseen syytä liittää apostille, jonka Suomessa antaa maistraatti - virkatodistuksesta edellytetään ulkomailla myös virallisen kääntäjän käännös maan kielelle ja siihenkin Haagin sopimusvaltioissa apostille. 4.5 Vihkimistodistus (VRK 0.54 ja 0.55) Toimitettuaan vihkimisen vihkijä antaa pyynnöstä vihityille vihkimistodistuksen (ALA 10.1 ). 5 TÄRKEIMPIEN LOMAKKEIDEN TÄYTTÄMISTÄ KOSKEVIA OHJEITA 5.1 Pyyntö avioliiton esteiden tutkinnasta Kihlakumppanit täyttävät ja allekirjoittavat lomakkeen. Heidän on merkittävä lomakkeelle nimensä, henkilötunnuksensa (jos ulkomaalaisella ei ole henkilötunnusta, merkitään syntymäaika) sekä yhteystietonsa. Lisäksi heidän on merkittävä lomakkeelle aikaisemmat avioliittonsa. Jos kihlakumppanit käyvät henkilökohtaisesti avioliiton esteiden tutkijan luona pyytämässä esteiden tutkintaa, heille annetaan lomake täytettäväksi ja allekirjoitettavaksi. Kihlakumppanit voivat myös pyytää esteiden tutkijaa lähettämään lomakkeen heidän täytettäväkseen. Avioliiton esteiden tutkinta voidaan aloittaa vasta, kun esteiden tutkija on saanut lomakkeen täytettynä ja molempien kihlakumppanien allekirjoittamana. Jos kihlakumppanit eivät ole käyneet henkilökohtaisesti esteiden tutkijan luona pyytämässä esteiden tutkintaa ja allekirjoittaneet tuolloin lomaketta, tulee heidän allekirjoitustensa olla kahden henkilön oikeaksi todistamia. Jos lomake on puutteellisesti täytetty, avioliiton esteiden tutkijan on otettava yhteyttä kihlakumppaneihin asian selvittämiseksi tai palautettava lomake täydennettäväksi.

14 5.2 Todistus toimitetusta avioliiton esteiden tutkinnasta / vihkimisilmoitus Lomakkeen yläosan täyttää avioliiton esteiden tutkija. Jos avioliiton esteiden tutkijalla ei ole käytössään tutkinnassa tarvittavia tietoja molemmista kihlakumppaneista, tutkijan on viran puolesta pyydettävä tutkinnassa tarvittavat tiedot siltä avioliiton esteiden tutkijalta, jonka käytössä ne ovat. Maistraatti tai evankelis-luterilainen tai ortodoksinen seurakunta voi tulostaa puolisoiden henkilötiedot suoraan lomakkeelle. Tällöin tulee lomakkeen oikeassa yläkulmassa olla merkittynä tiedot antaneen maistraatin tai seurakunnan nimi (tulostuu automaattisesti lomakkeelle, kun tiedot tulostetaan väestötietojärjestelmästä). Puolisoiden henkilötiedot Näillä riviköillä ilmoitetaan avioliittoon aikovien henkilötiedot, joiden avulla tapahtuu myös heidän tunnistamisensa. Ilman henkilötunnusta ei rekisteröintiä väestötietojärjestelmään ole mahdollista suorittaa, joten sen merkitseminen on välttämätöntä. Henkilötunnus on merkittävä muodossa ppkkvv-nnnt. Sellaisesta henkilöstä, jolla ei ole henkilötunnusta, on lomakkeella ilmoitettava syntymäaika. Jotta vihkijä saa avioliittoon aikovista tarpeelliset tiedot, on A- ja B-rivikön kaikki tietoruudut täytettävä huolellisesti. Tietoruutu "Viimeksi naimattomana ollessa ollut sukunimi" tulee siten myös aina täyttää, vaikka henkilö solmisikin nyt ensimmäisen avioliittonsa. Paikallinen rekisteriviranomainen -kohtaan merkitään henkilön kotikunnan tai väestökirjanpitokunnan maistraatti. Jos henkilöllä ei ole merkitty kotikuntaa tai väestökirjanpitokuntaa Suomessa, merkitään kohtaan tieto siitä (ei paikallista rekisteriviranomaista). Jos henkilö ei ole Suomen kansalainen merkitään ko. kohtaan tieto hänen kansalaisuudestaan. Mikäli henkilö on kansalaisuutta vailla tai hänen kansalaisuutensa on tuntematon, merkitään tieto siitä (kansalaisuudeton tai tuntematon). Kirkollisessa vihkimisessä tarvittavat tiedot -kohtaan merkitään tieto rippikoulusta ja/tai tieto henkilön kuulumisesta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Monesko avioliitto puolisolla -ruutuihin merkitään numerolla sen avioliiton järjestysnumero, jonka henkilö on aikeissa solmia. Siviilisäädyksi merkitään aikaisemmin avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa olleen kohdalle leski tai eronnut. Naimattomaksi saa merkitä ainoastaan henkilön, joka ei ole ollut avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Kotikunta -kohtaan merkitään henkilön kotikunta Suomessa tai jos henkilöllä ei ole kotikuntaa Suomessa rastitetaan tarkoitukseen varattu ruutu.

15 Lisätiedot kihlakumppanista, joka ei ole väestötietojärjestelmässä Tällä riviköllä ilmoitetaan henkilötunnuksettoman ulkomaalaisen ne lisätiedot, joita ei ole ilmoitettu riviköillä Puolisoiden henkilötiedot. Kansalaisuus -ruudun tummennettuun osaruutuun merkitään kihlakumppanin kansalaisuus kolminumeroisena koodina. Koodi saadaan väestörekisterikeskuksen valtioluettelosta. Mikäli kihlakumppani on Maahanmuuttoviraston päätöksen mukaan kansalaisuudeton, merkitään koodiksi 991. Mikäli kihlakumppanin kansalaisuus on Maahanmuuttoviraston päätöksen mukaan tuntematon, merkitään 999. Mikäli kihlakumppanin kansalaisuudesta ei ole tietoa, merkitään koodiksi 998 ja lisäksi tekstinä ei tiedossa. Äidinkieli -ruudun tummennettuun osaruutuun merkitään kolmemerkkinen koodi äidinkieliluokituksen mukaisesti. Äidinkieli merkitään myös selväkielisenä. Merkintäesimerkki spa espanja Asuinmaa -ruutuun merkitään kihlakumppanin asuinmaa sekä selväkielisenä että tummennettuun osaruutuun kolminumeroisena koodina. Koodi saadaan Väestörekisterikeskuksen valtioluettelosta. Avioliiton esteiden tutkinta Ilmoitettava se päivä, jolloin avioliiton esteiden tutkintaa on pyydetty. Numero -ruutuun on merkittävä asiakirjavihon numero, esimerkiksi 469/17. Avioliiton esteiden tultua tutkituksi esteiden tutkija merkitsee todistukseen paikan sekä ajan. Ajalla tarkoitetaan tässä sitä päivämäärää, jolloin esteiden tutkinta on lain mukaan tullut toimitetuksi. Tutkija allekirjoittaa todistuksen ja merkitsee nimenselvennyksensä ja virka-asemansa. Lisäksi todistus varustetaan avioliiton esteiden tutkijan leimalla. Vihkijä täyttää ja ilmoittaa vihkimisestä väestötietojärjestelmään Vihkimispäivä merkitään järjestyksessä päivä, kuukausi, ja vuosi. Vihkimistapa ilmoitetaan merkitsemällä rasti asianomaiseen ruutuun. Vihkimispaikka -ruutu täytetään esimerkiksi seuraavasti: Helsinki Pitäjänmäen kirkko

16 Länsi-Suomen maistraatti / Kokkolan yksikkö Pohjois-Savon käräjäoikeus / Iisalmen kanslia Saariselkä Kaunispää-tunturi Vihkijän vihkimisnumero -kohtaan merkitään ao. vihkijän suorittaman vihkimisen vuosittainen järjestysnumero siinä tapauksessa, että numerointi on vihkijällä käytössä. Lomakkeelle merkitään myös vihkimisen todistajat. Rivikön sukunimeä koskeva osuus muodostuu kahdesta eri osasta. Ylempi osa täytetään seuraavasti. Avioliittoon aikovat voivat avioliittoon mennessään yhdessä päättää, että he ottavat yhteisen sukunimen. Yhteiseksi sukunimeksi voidaan ottaa se sukunimi, joka jommallakummalla heistä viimeksi oli naimattomana ollessaan. Yhteinen sukunimi on ilmoitettava ennen vihkimistä vihkijälle. Ennen vihkimistä vihkijän on tiedusteltava avioliittoon aikovilta, ovatko he päättäneet ottaa yhteisen sukunimen. Jos puolisot avioliittoon mennessään eivät ole ottaneet yhteistä sukunimeä, kumpikin puoliso säilyttää sen sukunimen, joka hänellä oli avioliittoon mennessään. Tiedusteltuaan avioliittoon aikovilta sukunimen ottamisesta vihkijä merkitsee rastin asianomaiseen ruutuun. Jos puolisot ovat päättäneet ottaa yhteisen sukunimen, merkitään kyseessä oleva sukunimi selvyyden vuoksi tämän vaihtoehdon yhteydessä olevaan tilaan. Jos puolisot eivät ole päättäneet ottaa yhteistä sukunimeä, kumpikin puoliso säilyttää sen sukunimen, joka hänellä on avioliittoon mennessään. Alempi osa täytetään vain, jos puolisot ovat päättäneet ottaa yhteisen sukunimen ja nimensä muuttava ilmoittaa lisäksi ennen vihkimistä vihkijälle, että hän ottaa yhteisen sukunimen edellä henkilökohtaiseen käyttöönsä sen sukunimen, joka hänellä viimeksi oli naimattomana ollessaan, tai sukunimen, joka hänellä on avioliittoon mennessään. Avioliittoon aikovan ilmoitus ottaa edellä mainitulla tavalla sukunimi henkilökohtaiseen käyttöönsä merkitään rastittamalla asianomainen ruutu. Lisäksi tämä yhteisen nimen edellä käytettävä nimi merkitään kyseessä olevan vaihtoehdon yhteydessä olevaan tilaan. Sukunimeä koskevia kohtia täytettäessä saattaa henkilön itsensä ilmoittama tieto sukunimestään poiketa siitä sukunimestä, mikä hänelle on merkitty lomakkeen A- tai B-rivikölle. Tämä voi johtua siitä, että sukunimi on muutettu sen jälkeen kun henkilöä koskevat tiedot on merkitty avioliiton esteiden tutkimisesta annettuun todistukseen. Tällaisessa tapauksessa vihkijä merkitsee sukunimitiedot siinä muodossa kuin henkilö itse ne ilmoittaa. Tietojen oikeellisuuden tarkistaa se maistraatti tai seurakunta, joka tallettaa tiedot väestötietojärjestelmään.

17 Tiedot väestötietojärjestelmään tallentava maistraatti tai seurakunta Vihkimisilmoituksen tiedot väestötietojärjestelmään tallentava maistraatti tai seurakunta täyttää lomakkeen alimman osan tiedot. Uusi sukunimi merkitään sille varattuun tilaan ainoastaan siinä tapauksessa, että kyseessä olevan puolison sukunimi on vihkimisen seurauksena muuttunut. Sukunimeä koskevia ruudukoita täytettäessä on ensin tutkittava lomakkeen sukunimeä koskevan osuuden ylemmälle osalle tehdyt merkinnät. Jos puolisot säilyttävät sukunimensä, on alimman rivikön sukunimiruudukot jätettävä tyhjiksi. Jos puolisot ovat päättäneet ottaa yhteisen sukunimen, tulee nimen lainmukaisuus varmistaa. Sen jälkeen nimi on merkittävä alimmalle ruudukolle sen puolison sukunimelle varattuun tilaan, jonka sukunimi on muuttunut vihkimisen yhteydessä. Jos puolisot ovat päättäneet ottaa yhteisen sukunimen, on tutkittava sukunimeä koskevan osuuden alempi osa. Jos puoliso on ilmoittanut käyttävänsä yhteisen nimen edellä joko viimeksi naimattomana ollessaan ollutta sukunimeä tai avioliittoon mennessään ollutta sukunimeä, on tämä nimi merkitty sille varattuun tilaan. Kun nimen oikeellisuus on tarkistettu, lisätään ilmoitettu nimi alimmalle rivikölle asianomaiseen kohtaan yhteisen nimen edelle. Jos maistraatti tai seurakunta nimen oikeellisuutta tarkistaessaan toteaa, että vihittyjen valitsema nimi ei ole nimilain mukaan mahdollinen, tulee asia selvittää. Tämä tapahtuu ottamalla yhteyttä vihkijään ja vihittyihin sen selvittämiseksi, mitä vihittävät ovat todella halunneet sekä missä yhteydessä virhe on tapahtunut. Osapuolten kanssa on neuvoteltava niistä mahdollisuuksista, joita on käytettävissä asiantilan korjaamiseksi. Viime kädessä päätösvalta nimen merkitsemisestä väestötietojärjestelmään on maistraatilla. Maistraatin tai seurakunnan tulee oikaista lomakkeella olevat muut virheellisyydet ja puutteellisuudet ja ilmoittaa niistä avioliiton esteiden tutkijalle tai vihkijälle. 6 TODISTUSTEN MAKSUTTOMUUS Avioliiton esteiden tutkintaan liittyvät tulosteet ja todistukset sekä vihityille annettava vihkimistodistus ovat maksuttomia.

1. toimenpide 2. toimenpide 3. toimenpide asiakirja säilytysaika huom. avioliiton esteiden tutkinta

1. toimenpide 2. toimenpide 3. toimenpide asiakirja säilytysaika huom. avioliiton esteiden tutkinta avioliiton esteiden tutkinta kihlapari ilmoittaa haluavansa avioliiton esteiden tutkinnan tarkistetaan kihlaparin molempien osapuolten henkilöllisyys, jäsenyys ja oikea paikka esteiden tutkinnalle jos

Lisätiedot

Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi

Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi 1 Lähde: oikeusministerio.fi-verkkosivu, 7/2017 Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi Tässä esitteessä kerrotaan, millä tavalla sukunimi voi muuttua avioliiton solmimisen yhteydessä. Esitteessä kerrotaan

Lisätiedot

Avioliittoon vihkiminenopas

Avioliittoon vihkiminenopas Avioliittoon vihkiminenopas Suurin on rakkaus Olette kohdanneet ihmisen, jonka kanssa haluatte viettää loppuelämänne. Se on ihmeellisen hienoa. Kirkossa voitte solmia avioliiton, pyytää sille Jumalan siunausta

Lisätiedot

OLESKELUKORTTIHAKEMUS Unionin kansalaisen perheenjäsen tai muu omainen, joka ei itse ole unionin kansalainen (ei koske Pohjoismaiden kansalaisia)

OLESKELUKORTTIHAKEMUS Unionin kansalaisen perheenjäsen tai muu omainen, joka ei itse ole unionin kansalainen (ei koske Pohjoismaiden kansalaisia) EU_KORTTI 1 OLESKELUKORTTIHAKEMUS Unionin kansalaisen perheenjäsen tai muu omainen, joka ei itse ole unionin kansalainen (ei koske Pohjoismaiden kansalaisia) Haen oleskelukorttia Haen pysyvää oleskelukorttia

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 70/2008 vp. Hallituksen esitys laiksi vihkimisoikeudesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Asia. Valiokuntakäsittely

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 70/2008 vp. Hallituksen esitys laiksi vihkimisoikeudesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Asia. Valiokuntakäsittely EDUSKUNNAN VASTAUS 70/2008 vp Hallituksen esitys laiksi vihkimisoikeudesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi vihkimisoikeudesta ja eräiksi siihen

Lisätiedot

Laki. väestötietolain muuttamisesta

Laki. väestötietolain muuttamisesta EV 48/1998 vp - HE 14/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen väestökirjanpidon uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 14/1998 vp väestökirjanpidon

Lisätiedot

Laki. kansalaisuuslain muuttamisesta

Laki. kansalaisuuslain muuttamisesta Annettu Helsingissä 9 päivänä marraskuuta 2007 Eduskunnan päätöksen mukaisesti Laki kansalaisuuslain muuttamisesta muutetaan 16 päivänä toukokuuta 2003 annetun kansalaisuuslain (359/2003) 3, 25 :n 3 momentti,

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN KANSALAISEN OLESKELUOIKEUDEN REKISTERÖINTI (ei koske Pohjoismaiden kansalaisia)

EUROOPAN UNIONIN KANSALAISEN OLESKELUOIKEUDEN REKISTERÖINTI (ei koske Pohjoismaiden kansalaisia) EU_REK 1 EUROOPAN UNIONIN KANSALAISEN OLESKELUOIKEUDEN REKISTERÖINTI (ei koske Pohjoismaiden kansalaisia) Haen oleskeluoikeuden rekisteröintiä Koskee myös Sveitsin ja Liechtensteinin kansalaisia (UlkL

Lisätiedot

+ + Tämä ilmoituslomake on tarkoitettu sinulle entinen Suomen kansalainen, joka olet menettänyt Suomen kansalaisuuden

+ + Tämä ilmoituslomake on tarkoitettu sinulle entinen Suomen kansalainen, joka olet menettänyt Suomen kansalaisuuden KAN_7 1 *1229901* KANSALAISUUSILMOITUS; ENTINEN SUOMEN KANSALAINEN Tämä ilmoituslomake on tarkoitettu sinulle entinen Suomen kansalainen, joka olet menettänyt Suomen kansalaisuuden Jos haluat hakea Suomen

Lisätiedot

KANSALAISUUSILMOITUS; ULKOMAILLA AVIOLIITON ULKOPUOLELLA SYNTYNYT ULKOMAALAINEN, JONKA SYNTYESSÄ ISÄ OLI SUOMEN KANSALAINEN

KANSALAISUUSILMOITUS; ULKOMAILLA AVIOLIITON ULKOPUOLELLA SYNTYNYT ULKOMAALAINEN, JONKA SYNTYESSÄ ISÄ OLI SUOMEN KANSALAINEN KAN_4 1 *1199901* KANSALAISUUSILMOITUS; ULKOMAILLA AVIOLIITON ULKOPUOLELLA SYNTYNYT ULKOMAALAINEN, JONKA SYNTYESSÄ ISÄ OLI SUOMEN KANSALAINEN Tämä ilmoituslomake on tarkoitettu Suomen kansalaisuuden hakemiseksi

Lisätiedot

+ + Tämä ilmoituslomake on tarkoitettu sinulle entinen Suomen kansalainen, joka olet menettänyt Suomen kansalaisuuden

+ + Tämä ilmoituslomake on tarkoitettu sinulle entinen Suomen kansalainen, joka olet menettänyt Suomen kansalaisuuden KAN_7 1 *1229901* KANSALAISUUSILMOITUS; ENTINEN SUOMEN KANSALAINEN Tämä ilmoituslomake on tarkoitettu sinulle entinen Suomen kansalainen, joka olet menettänyt Suomen kansalaisuuden Jos haluat hakea Suomen

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus. holhousasioiden rekisteristä

Valtioneuvoston asetus. holhousasioiden rekisteristä 1(8) LUONNOS 13.9.2019 1. holhousasioiden rekisteristä säädetään Digi- ja väestötietoviraston eräistä henkilörekistereistä annetun lain ( / ) 9 :n nojalla: 1 Edunvalvontavaltuutuksesta tallennettavat lisätiedot

Lisätiedot

LAHDEN SEURAKUNTAYHTYMÄ. Avioliittoon vihkiminen

LAHDEN SEURAKUNTAYHTYMÄ. Avioliittoon vihkiminen LAHDEN SEURAKUNTAYHTYMÄ Avioliittoon vihkiminen Rakkauden suojassa Vihkimisessä luvataan rakastaa toista ja sitoudutaan jakamaan elämä hänen kanssaan. Siinä on jotain ihmeellistä ja hienoa. Kirkossa voitte

Lisätiedot

Helsingin maistraatti toteaa kansalaisaloitteen johdosta seuraavaa.

Helsingin maistraatti toteaa kansalaisaloitteen johdosta seuraavaa. H E L S I N G I N MAISTRAATTI 1.4.2014 Eduskunta Lakivaliokunta Lausunto eduskunnan lakivaliokunnalle kansalaisaloitteesta avioliittolain, rekisteröidystä parisuhteesta annetun lain ja transseksuaalin

Lisätiedot

Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi

Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi 1 Tammikuu 2019 Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi Tässä esitteessä kerrotaan, millä tavalla sukunimi voi muuttua avioliiton solmimisen yhteydessä. Esitteessä kerrotaan myös lapsen sukunimestä ja sen

Lisätiedot

+ + KANSALAISUUSILMOITUS; ULKOMAILLA AVIOLIITON ULKOPUOLELLA SYNTYNYT ULKOMAALAINEN, JONKA SYNTYESSÄ ISÄ OLI SUOMEN KANSALAINEN

+ + KANSALAISUUSILMOITUS; ULKOMAILLA AVIOLIITON ULKOPUOLELLA SYNTYNYT ULKOMAALAINEN, JONKA SYNTYESSÄ ISÄ OLI SUOMEN KANSALAINEN KAN_4 1 *1199901* KANSALAISUUSILMOITUS; ULKOMAILLA AVIOLIITON ULKOPUOLELLA SYNTYNYT ULKOMAALAINEN, JONKA SYNTYESSÄ ISÄ OLI SUOMEN KANSALAINEN Tämä ilmoituslomake on tarkoitettu Suomen kansalaisuuden hakemiseksi

Lisätiedot

Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa UMTI/AS

Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa UMTI/AS Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa UMTI/AS 15.6.2017 VTVPL 9 :n 1 momentissa on säädetty niistä seikoista, joiden on oltava olemassa, jotta ulkomaalaisen tiedot voidaan tallettaa väestötietojärjestelmään:

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 235/2004 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 235/2004 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 235/2004 vp Hallituksen esitys laiksi maistraattien eräistä henkilörekistereistä sekä laeiksi avioliittolain, rekisteröidystä parisuhteesta annetun lain, lahjanlupauslain ja holhoustoimesta

Lisätiedot

KAN_6 1 + + A. HENKILÖLLISYYTEEN JA KANSALAISUUSASEMAAN VAIKUTTAVAT TIEDOT KAN_6_100214PP +

KAN_6 1 + + A. HENKILÖLLISYYTEEN JA KANSALAISUUSASEMAAN VAIKUTTAVAT TIEDOT KAN_6_100214PP + KAN_6 1 *1219901* KANSALAISUUSILMOITUS; NUORI HENKILÖ Tämä ilmoituslomake on tarkoitettu Suomen kansalaisuuden hakemiseksi sinulle 18-22 -vuotias, jota ei ole tuomittu vapausrangaistukseen ja joka - olet

Lisätiedot

EDUSKUNNAN LAKIVALIOKUNNALLE

EDUSKUNNAN LAKIVALIOKUNNALLE MUISTIO Lainvalmisteluosasto Yksityisoikeuden yksikkö 23.11.2015 Outi Kemppainen EDUSKUNNAN LAKIVALIOKUNNALLE Esityksen sisältö Eduskunta hyväksyi joulukuussa 2014 avioliittolain muutoksen (156/2015),

Lisätiedot

+ + KANSALAISUUSILMOITUS; KAKSITOISTA VUOTTA TÄYTTÄNYT OTTOLAPSI

+ + KANSALAISUUSILMOITUS; KAKSITOISTA VUOTTA TÄYTTÄNYT OTTOLAPSI KAN_5 1 *1209901* KANSALAISUUSILMOITUS; KAKSITOISTA VUOTTA TÄYTTÄNYT OTTOLAPSI Tämä ilmoituslomake on tarkoitettu 12 vuotta täyttäneelle ottolapselle, jonka ottovanhemmista ainakin toinen on Suomen kansalainen.

Lisätiedot

+ + A. HENKILÖLLISYYTEEN JA KANSALAISUUSASEMAAN VAIKUTTAVAT TIEDOT KAN_6_240518PP +

+ + A. HENKILÖLLISYYTEEN JA KANSALAISUUSASEMAAN VAIKUTTAVAT TIEDOT KAN_6_240518PP + KAN_6 1 *1219901* KANSALAISUUSILMOITUS; NUORI HENKILÖ Tämä ilmoituslomake on tarkoitettu Suomen kansalaisuuden hakemiseksi sinulle 18-22 -vuotias, jota ei ole tuomittu vapausrangaistukseen ja joka - olet

Lisätiedot

Laki. kansalaisuuslain muuttamisesta

Laki. kansalaisuuslain muuttamisesta Annettu Naantalissa 10 päivänä elokuuta 1984 Laki kansalaisuuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti, joka on tehty valtiopäiväjärjestyksen 67 :ssä säädetyllä tavalla, muutetaan 28 päivänä

Lisätiedot

+ + PERHESELVITYSLOMAKE PUOLISOLLE JOKA ON SUOMEN KANSALAINEN

+ + PERHESELVITYSLOMAKE PUOLISOLLE JOKA ON SUOMEN KANSALAINEN PK2_plus 1 *1439901* PERHESELVITYSLOMAKE PUOLISOLLE JOKA ON SUOMEN KANSALAINEN Tämä lomake on tarkoitettu sinulle Suomen kansalainen, jonka ulkomaalainen puoliso hakee ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen

Lisätiedot

Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi

Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi Puolison sukunimi ja lapsen sukunimi OIKEUSMINISTERIÖ Puolisoiden sukunimi avioliittoa solmittaessa Puolisoiden sukunimi avioliiton purkauduttua Lapsen sukunimi syntymän perusteella Lapsen sukunimen muuttaminen

Lisätiedot

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS ENTISEN SUOMEN KANSALAISUUDEN PERUSTEELLA

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS ENTISEN SUOMEN KANSALAISUUDEN PERUSTEELLA OLE_EN 1 *1049901* OLESKELULUPAHAKEMUS ENTISEN SUOMEN KANSALAISUUDEN PERUSTEELLA Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka haet oleskelulupaa sillä perusteella, että olet itse ollut Suomen

Lisätiedot

+ + KANSALAISUUSILMOITUS; KAKSITOISTA VUOTTA TÄYTTÄNYT OTTOLAPSI

+ + KANSALAISUUSILMOITUS; KAKSITOISTA VUOTTA TÄYTTÄNYT OTTOLAPSI KAN_5 1 *1209901* KANSALAISUUSILMOITUS; KAKSITOISTA VUOTTA TÄYTTÄNYT OTTOLAPSI Tämä ilmoituslomake on tarkoitettu 12 vuotta täyttäneelle ottolapselle, jonka ottovanhemmista ainakin toinen on Suomen kansalainen.

Lisätiedot

Opas vihkimisen järjestelyihin

Opas vihkimisen järjestelyihin Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Joh. 15:9 12 Jyväskylän seurakunnan Opas vihkimisen järjestelyihin Avioliittoon vihkiminen K ristillisen uskomme mukaan

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2008 Julkaistu Helsingissä 26 päivänä marraskuuta 2008 N:o 104 105 SISÄLLYS N:o Sivu 104 Laki pohjoismaiden välillä tehdyn avioliittoa,

Lisätiedot

Perustamisilmoitus Liite lomakkeeseen Y1 Asunto-osakeyhtiö

Perustamisilmoitus Liite lomakkeeseen Y1 Asunto-osakeyhtiö Perustamisilmoitus Liite lomakkeeseen Y1 Asunto-osakeyhtiö 1B TOIMINIMI PERUSTAMISSOPIMUKSEN PÄIVÄMÄÄRÄ OSAKEPÄÄOMA JA OSAKKEET Osakepääoman määrä Osakkeiden lukumäärä Osakkeen nimellisarvo (jos on) Muuta

Lisätiedot

Asetus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 28.6.1994/556 Oikeusministerin esittelystä säädetään lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 8 päivänä

Asetus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 28.6.1994/556 Oikeusministerin esittelystä säädetään lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 8 päivänä Asetus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 28.6.1994/556 Oikeusministerin esittelystä säädetään lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 8 päivänä huhtikuuta 1983 annetun lain (361/83) 49 :n nojalla,

Lisätiedot

Espoon seurakunnat AVIOLIITTOON VIHKIMINEN

Espoon seurakunnat AVIOLIITTOON VIHKIMINEN Espoon seurakunnat AVIOLIITTOON VIHKIMINEN www.espoonseurakunnat.fi www.esboforsamlingar.fi www.espoonseurakunnat.fi Avioliittoon vihkiminen Espoossa Avioliittoon vihkiminen siunausta elämäänne Avioliitto

Lisätiedot

Päätös. Laki. rekisterihallintolain muuttamisesta

Päätös. Laki. rekisterihallintolain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 118/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi rekisterihallintolain ja eräiden maistraatin toimivallan määräytymistä koskevia säännöksiä sisältävien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden

Lisätiedot

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS ENTISEN SUOMEN KANSALAISUUDEN PERUSTEELLA

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS ENTISEN SUOMEN KANSALAISUUDEN PERUSTEELLA OLE_EN 1 *1049901* OLESKELULUPAHAKEMUS ENTISEN SUOMEN KANSALAISUUDEN PERUSTEELLA Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka haet oleskelulupaa sillä perusteella, että olet itse ollut Suomen

Lisätiedot

Tietoa avioliittolaista

Tietoa avioliittolaista Tietoa avioliittolaista Avioliiton solmiminen Avioliitto solmitaan joko kirkollisella vihkimisellä tai siviilivihkimisellä. Ennen vihkimistä on aina toimitettava avioliiton esteiden tutkinta, jossa varmistutaan

Lisätiedot

Syrjintäolettama, huoltajuus, rekisteröinti, kansainvälinen syntymätodistus, Bryssel II a asetus, YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOLAUTAKUNTA/Jaosto

Syrjintäolettama, huoltajuus, rekisteröinti, kansainvälinen syntymätodistus, Bryssel II a asetus, YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOLAUTAKUNTA/Jaosto Syrjintäolettama, huoltajuus, rekisteröinti, kansainvälinen syntymätodistus, Bryssel II a asetus, YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOLAUTAKUNTA/Jaosto Diaarinumero: 36/2015 Antopäivä: 10.11.2016 Hakija on ulkomaan

Lisätiedot

* * A-OSA + + OLE_ADO 1 OLESKELULUPAHAKEMUS ADOPTION PERUSTEELLA. 1 Lapsen tiedot 1.1 Henkilötiedot

* * A-OSA + + OLE_ADO 1 OLESKELULUPAHAKEMUS ADOPTION PERUSTEELLA. 1 Lapsen tiedot 1.1 Henkilötiedot OLE_ADO 1 *1019901* OLESKELULUPAHAKEMUS ADOPTION PERUSTEELLA Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka asut Suomessa ja haet oleskelulupaa ulkomailta adoptoitavalle lapselle (kansainvälinen

Lisätiedot

Naantalin seurakunnan Laaja oppimäärä kirkolliseen vihkimiseen

Naantalin seurakunnan Laaja oppimäärä kirkolliseen vihkimiseen Naantalin seurakunnan Laaja oppimäärä kirkolliseen vihkimiseen Avioliiton merkitys Avioliiton esteiden tutkinta Vihkimisen varaaminen Tapaaminen papin kanssa Avioliittoon vihkiminen vai morsiusmessu? Häämusiikki

Lisätiedot

+ + PERHESELVITYSLOMAKE PUOLISOLLE JOKA OLESKELULUVALLA SUOMESSA

+ + PERHESELVITYSLOMAKE PUOLISOLLE JOKA OLESKELULUVALLA SUOMESSA PK1_plus 1 *1429901* PERHESELVITYSLOMAKE PUOLISOLLE JOKA OLESKELULUVALLA SUOMESSA Tämä lomake on tarkoitettu sinulle, jonka puoliso on hakemassa ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella.

Lisätiedot

* * A-OSA + + PK4_plus 1 PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI. 1 Lapsen tiedot 1.1 Henkilötiedot. 2 Omat henkilö- ja yhteystietoni

* * A-OSA + + PK4_plus 1 PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI. 1 Lapsen tiedot 1.1 Henkilötiedot. 2 Omat henkilö- ja yhteystietoni PK4_plus 1 *1459901* PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI Tämä on perheselvityslomake sinulle, jonka alle 18-vuotias naimaton lapsi on hakemassa ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen. Sinä olet lapsen

Lisätiedot

Laki. kotikuntalain muuttamisesta

Laki. kotikuntalain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 99/2004 vp Hallituksen esitys laiksi kotikuntalain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi kotikuntalain muuttamisesta (HE 67/2004 vp). Valiokuntakäsittely

Lisätiedot

+ + PERHESELVITYSLOMAKE PUOLISOLLE JOKA ON SUOMEN KANSALAINEN

+ + PERHESELVITYSLOMAKE PUOLISOLLE JOKA ON SUOMEN KANSALAINEN PK2_plus 1 *1439901* PERHESELVITYSLOMAKE PUOLISOLLE JOKA ON SUOMEN KANSALAINEN Tämä lomake on tarkoitettu sinulle Suomen kansalainen, jonka ulkomaalainen puoliso hakee ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen

Lisätiedot

Perustamisilmoitus Liite lomakkeeseen Y1 Osuuskunta / osuuspankki

Perustamisilmoitus Liite lomakkeeseen Y1 Osuuskunta / osuuspankki TOIMINIMI PERUSTAMISSOPIMUKSEN PÄIVÄMÄÄRÄ OSUUS, OSAKEPÄÄOMA JA OSAKKEET SEKÄ MUUTA JÄSENYYTEEN LIITTYVÄÄ ILMOITETTAVAA (täytä tarvittaessa) Osuus Osuuden nimellisarvo (jos on) Osakepääoma ja osakkeet

Lisätiedot

+ + Syntymäpaikkakunta OLE_ADO_240518PP +

+ + Syntymäpaikkakunta OLE_ADO_240518PP + OLE_ADO 1 *1019901* OLESKELULUPAHAKEMUS ADOPTION PERUSTEELLA Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka asut Suomessa ja haet oleskelulupaa ulkomailta adoptoitavalle lapselle (kansainvälinen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 187/2004 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 187/2004 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 187/2004 vp Hallituksen esitys laiksi tuomioistuimen toimivallasta sekä tuomioiden tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta avioliittoa ja vanhempainvastuuta koskevissa asioissa annetun

Lisätiedot

Nimenmuutoshakemus. Etunimen muuttaminen Sukunimen muuttaminen Etu- ja sukunimen muuttaminen. Hakemuksen laatimista koskevat ohjeet ovat sivulla 4

Nimenmuutoshakemus. Etunimen muuttaminen Sukunimen muuttaminen Etu- ja sukunimen muuttaminen. Hakemuksen laatimista koskevat ohjeet ovat sivulla 4 Nimenmuutoshakemus Etunimen muuttaminen Sukunimen muuttaminen Etu- ja sukunimen muuttaminen Hakemuksen laatimista koskevat ohjeet ovat sivulla 4 MAISTRAATTI TÄYTTÄÄ SAAPUMISPÄIVÄN JA DIAARINUMERON Saapumispäivä

Lisätiedot

+ + Lapsesta ei ole mitään henkilöllisyyttä tai kansalaisuusasemaa osoittavaa todistusta tai asiakirjaa KAN_1C_100214PP +

+ + Lapsesta ei ole mitään henkilöllisyyttä tai kansalaisuusasemaa osoittavaa todistusta tai asiakirjaa KAN_1C_100214PP + KAN_1C 1 *1169601* KANSALAISUUSHAKEMUKSEN KANSSAHAKIJANA OLEVAN 15-17 -VUOTIAAN LAPSEN LIITELOMAKE Tämä liitelomake on tarkoitettu 15-17 -vuotiaalle lapselle (kanssahakija), jolle haetaan Suomen kansalaisuutta

Lisätiedot

1993 vp - HE 11. Eräistä kansainvälisluontoisista perheoikeudellisista

1993 vp - HE 11. Eräistä kansainvälisluontoisista perheoikeudellisista 993 vp - HE Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi eräistä kansainvälisluontoisista perheoikeudellisista suhteista annetun lain 3 ja 6 :n sekä avioliittolain 4 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

Eteläesplanadi 10 PL 1 00131 HELSINKI Vaihde (09) 18251 Telekopio (09) 1825 7730 MÄÄRÄYSKOKOELMA 26.1.2000 3578/31/99 OM

Eteläesplanadi 10 PL 1 00131 HELSINKI Vaihde (09) 18251 Telekopio (09) 1825 7730 MÄÄRÄYSKOKOELMA 26.1.2000 3578/31/99 OM OIKEUSMINISTERIÖ MÄÄRÄYS Eteläesplanadi 10 PL 1 00131 HELSINKI Vaihde (09) 18251 Telekopio (09) 1825 7730 MÄÄRÄYSKOKOELMA 26.1.2000 3578/31/99 OM KORKEIMMAN OIKEUDEN JA HOVIOIKEUDEN ILMOITUKSET HOLHOUS-

Lisätiedot

+ + Isä Äiti Muu huoltaja Kasvattivanhempi. PH4_plus_240518PP +

+ + Isä Äiti Muu huoltaja Kasvattivanhempi. PH4_plus_240518PP + PH4_plus 1 *1409901* PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI Tämä perheselvityslomake on tarkoitettu sinulle, jos olet ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella hakevan alle 18 vuotiaan

Lisätiedot

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_IN_311216PP +

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_IN_311216PP + OLE_IN 1 *1059901* OLESKELULUPAHAKEMUS PALUUMUUTON PERUSTEELLA Tämä hakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka haet oleskelulupaa sillä perusteella, että olet kuulunut Inkerin siirtoväkeen, joka vuosina

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta eräissä elatusapua koskevissa kansainvälisissä asioissa, laiksi elatusvelvoitteita koskevan neuvoston asetuksen soveltamisesta

Lisätiedot

* * A-OSA + + PK4_plus 1 PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI. 1 Lapsen tiedot 1.1 Henkilötiedot. 2 Omat henkilö- ja yhteystietoni

* * A-OSA + + PK4_plus 1 PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI. 1 Lapsen tiedot 1.1 Henkilötiedot. 2 Omat henkilö- ja yhteystietoni PK4_plus 1 *1459901* PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI Tämä on perheselvityslomake sinulle, jonka alle 18-vuotias naimaton lapsi on hakemassa ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen. Sinä olet lapsen

Lisätiedot

Avoliitto, kihlaus, avioliitto ja rekisteröity parisuhde

Avoliitto, kihlaus, avioliitto ja rekisteröity parisuhde Avoliitto, kihlaus, avioliitto ja rekisteröity parisuhde Ihmiset voivat elää monenlaisissa liitoissa. Tässä saat tietoa neljästä eri liitosta ja siitä, mitä ne tarkoittavat. Avoliitto Kun kaksi ihmistä

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 63/2009 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 63/2009 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 63/2009 vp Hallituksen esitys lasten suojelua koskevan Haagin yleissopimuksen hyväksymisestä ja laeiksi sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta sekä

Lisätiedot

+ + HAKEMUS SUOMEN KANSALAISUUDESTA VAPAUTUMISEKSI LAPSELLE

+ + HAKEMUS SUOMEN KANSALAISUUDESTA VAPAUTUMISEKSI LAPSELLE KAN_10 1 *1259901* HAKEMUS SUOMEN KANSALAISUUDESTA VAPAUTUMISEKSI LAPSELLE Tämä hakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka haet vapautumista Suomen kansalaisuudesta huollossasi olevalle lapselle, jolla

Lisätiedot

* * A-OSA + + PH4_plus 1 PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI. 1 Lapsen tiedot 1.1 Henkilötiedot. 2 Omat henkilö- ja yhteystietoni

* * A-OSA + + PH4_plus 1 PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI. 1 Lapsen tiedot 1.1 Henkilötiedot. 2 Omat henkilö- ja yhteystietoni PH4_plus 1 *1409901* PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI Tämä perheselvityslomake on tarkoitettu sinulle, jos olet ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella hakevan alle 18 vuotiaan

Lisätiedot

+ + JATKOLUPAHAKEMUS; MÄÄRÄAIKAINEN OLESKELULUPA JATKUVALLA PERUSTEELLA

+ + JATKOLUPAHAKEMUS; MÄÄRÄAIKAINEN OLESKELULUPA JATKUVALLA PERUSTEELLA OLE_JATKO_A 1 *1269901* JATKOLUPAHAKEMUS; MÄÄRÄAIKAINEN OLESKELULUPA JATKUVALLA PERUSTEELLA Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, jolle on myönnetty jatkuva määräaikainen oleskelulupa

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2006 Julkaistu Helsingissä 8 päivänä joulukuuta 2006 N:o 95 101 SISÄLLYS N:o Sivu 95 Laki Tanskan, Suomen, Islannin, Norjan ja Ruotsin

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2001 Julkaistu Helsingissä 29 päivänä kesäkuuta 2001 N:o 43 45 SISÄLLYS N:o Sivu 43 Laki Pohjoismaiden välillä tehdyn avioliittoa,

Lisätiedot

60 Määräajassa tehtävä kansalaisuusilmoitus

60 Määräajassa tehtävä kansalaisuusilmoitus Kirje SM182685 1 (6) 00.00.01.00.03 SMDno-2017-400 Eduskunnan lakivaliokunta Valiokuntaneuvos Tuokila KAA 3/2016 vp Äitiyslaki: sisäministeriön lausunto kansalaisuuslakiin tarvittavista muutoksista Lakivaliokunta

Lisätiedot

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan.

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan. YLEISIÄ OHJEITA VALTUUTETULLE Seuraavat ohjeet perustuvat edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain (648/2007) säännöksiin sellaisina kuin ne lain voimaan tullessa 1.11.2007 olivat. Valtuutetun on oma-aloitteisesti

Lisätiedot

+ + JATKOLUPAHAKEMUS; MÄÄRÄAIKAINEN OLESKELULUPA JATKUVALLA PERUSTEELLA

+ + JATKOLUPAHAKEMUS; MÄÄRÄAIKAINEN OLESKELULUPA JATKUVALLA PERUSTEELLA OLE_JATKO_A 1 *1269901* JATKOLUPAHAKEMUS; MÄÄRÄAIKAINEN OLESKELULUPA JATKUVALLA PERUSTEELLA Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, jolle on myönnetty jatkuva määräaikainen oleskelulupa

Lisätiedot

Perustamisilmoitus Liite lomakkeeseen Y1 Osakeyhtiö / julkinen osakeyhtiö

Perustamisilmoitus Liite lomakkeeseen Y1 Osakeyhtiö / julkinen osakeyhtiö Perustamisilmoitus Liite lomakkeeseen Y1 Osakeyhtiö / julkinen osakeyhtiö 1 TOIMINIMI PERUSTAMISSOPIMUKSEN PÄIVÄMÄÄRÄ OSAKEPÄÄOMA JA OSAKKEET Osakepääoman määrä Osakkeiden lukumäärä Osakkeen nimellisarvo

Lisätiedot

Valtion ylimpiä virkamiehiä koskeva ilmoitus sidonnaisuuksista (Valtion virkamieslain 26 :n 1-4 kohdissa tarkoitetut virat)

Valtion ylimpiä virkamiehiä koskeva ilmoitus sidonnaisuuksista (Valtion virkamieslain 26 :n 1-4 kohdissa tarkoitetut virat) Valtion ylimpiä virkamiehiä koskeva ilmoitus sidonnaisuuksista (Valtion virkamieslain 26 :n 1-4 kohdissa tarkoitetut virat) Sidonnaisuuksien ilmoittaminen sidonnaisuuslomakkeella Valtion ylimmän virkamiesjohdon

Lisätiedot

Ulkomaille muutto ja kotikunta

Ulkomaille muutto ja kotikunta Ulkomaille muutto ja kotikunta Kelan kv-kesätilaisuus 26./27.8.2016 Torbjörn Sandell Sisältö Väestökirjahallinnon lyhyt esittely Kotikunnan määräytyminen Pääsääntö ja poikkeukset Maastamuutto ja maahanmuutto

Lisätiedot

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_MUU_201114PP +

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_MUU_201114PP + OLE_MUU 1 *1069901* OLESKELULUPAHAKEMUS SUOMEEN; MUU PERUSTE Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka haet oleskelulupaa perusteella, jolle ei ole olemassa omaa hakemuslomaketta. Huomaathan,

Lisätiedot

*1409901* A-OSA + + PH4_plus 1 PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI. 1 Lapsen tiedot 1.1 Henkilötiedot. 2 Omat henkilö- ja yhteystietoni

*1409901* A-OSA + + PH4_plus 1 PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI. 1 Lapsen tiedot 1.1 Henkilötiedot. 2 Omat henkilö- ja yhteystietoni PH4_plus 1 *1409901* PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI Tämä perheselvityslomake on tarkoitettu sinulle, joka olet ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella hakevan alle 18

Lisätiedot

+ + KANSALAISUUSHAKEMUKSEN KANSSAHAKIJANA OLEVAN VUOTIAAN LAPSEN LIITELOMAKE

+ + KANSALAISUUSHAKEMUKSEN KANSSAHAKIJANA OLEVAN VUOTIAAN LAPSEN LIITELOMAKE KAN_1C 1 *1169601* KANSALAISUUSHAKEMUKSEN KANSSAHAKIJANA OLEVAN 15-17 -VUOTIAAN LAPSEN LIITELOMAKE Tämä liitelomake on tarkoitettu 15-17 -vuotiaalle lapselle (kanssahakija), jolle haetaan Suomen kansalaisuutta

Lisätiedot

henkilön rekisteröidystä parisuhteesta

henkilön rekisteröidystä parisuhteesta 1993 vp Lakialoite 4 0. Ojala ym.: Ehdotus laiksi kahden samaa sukupuolta olevan henkilön rekisteröidystä parisuhteesta Eduskunnalle ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Lakialoitteen mukaan kaksi samaa sukupuolta

Lisätiedot

+ + Isä Äiti Muu huoltaja Kasvattivanhempi. PK3_plus_240518PP +

+ + Isä Äiti Muu huoltaja Kasvattivanhempi. PK3_plus_240518PP + PK3_plus 1 *1479901* PERHESELVITYSLOMAKE LAPSELLE HAKIJANA HUOLTAJA Tämä lomake on tarkoitettu sinulle, jonka huoltaja on hakemassa ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella. Sinä asut

Lisätiedot

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH2_040116PP +

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH2_040116PP + OLE_PH2 1 *1309901* OLESKELULUPAHAKEMUS PUOLISO SUOMEN KANSALAINEN Tämä lomake on tarkoitettu sinulle, jos olet hakemassa ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella. Puolisosi on Suomen

Lisätiedot

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN OLE_TUT 1 *1109901* OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka haet oleskelulupaa tieteelliseen tutkimukseen tai tutkimushankkeeseen

Lisätiedot

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_MUU_240518PP +

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_MUU_240518PP + OLE_MUU 1 *1069901* OLESKELULUPAHAKEMUS SUOMEEN; MUU PERUSTE Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka haet oleskelulupaa perusteella, jolle ei ole olemassa omaa hakemuslomaketta. Huomaathan,

Lisätiedot

+ + A. HENKILÖLLISYYTEEN JA KANSALAISUUSASEMAAN VAIKUTTAVAT TIEDOT. Paikkakunta

+ + A. HENKILÖLLISYYTEEN JA KANSALAISUUSASEMAAN VAIKUTTAVAT TIEDOT. Paikkakunta KAN_10 1 *1259901* HAKEMUS SUOMEN KANSALAISUUDESTA VAPAUTUMISEKSI LAPSELLE Tämä hakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka haet vapautumista Suomen kansalaisuudesta huollossasi olevalle lapselle, jolla

Lisätiedot

säilytysaika (vuotta) asiakirjatyyppi salassapitoperuste pysyvästi pysyvästi VäestötL 45 pysyvästi

säilytysaika (vuotta) asiakirjatyyppi salassapitoperuste pysyvästi pysyvästi VäestötL 45 pysyvästi Kirkonkirjoja koskevat säännökset ovat kirkkolain ja kirkkojärjestyksen 16. luvussa, laki väestötietojärjestelmästä ja Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista (661/2009). Kirkkohallituksen määräykset

Lisätiedot

Perustamisilmoitus Liite lomakkeeseen Y1 Ulkomaisen elinkeinonharjoittajan sivuliike

Perustamisilmoitus Liite lomakkeeseen Y1 Ulkomaisen elinkeinonharjoittajan sivuliike Perustamisilmoitus Liite lomakkeeseen Y1 Ulkomaisen elinkeinonharjoittajan sivuliike 3 TOIMINIMI ELINKEINONHARJOITTAJA Toiminimi Oikeudellinen muoto elinkeinonharjoittajan kotimaan kielellä Valtio, jonka

Lisätiedot

Täyttäkää vaiheittain (I vaihe tai III vaihe) sen mukaan mikä vaihe sulautumisesta nyt ilmoitetaan

Täyttäkää vaiheittain (I vaihe tai III vaihe) sen mukaan mikä vaihe sulautumisesta nyt ilmoitetaan TOIMINIMI (täyttäkää aina) Sulautumisen vastaanottava säätiö / Kombinaatiosulautumisessa syntyvä säätiö n nimi Y-tunnus Sulautuvat säätiöt / osakeyhtiöt / asunto-osakeyhtiöt / osuuskunnat / asunto-osuuskunnat

Lisätiedot

Hallitus esittää muutoksia kuuteen eri lakiin. Seuraavassa kommentoin niitä lakiehdotuksia, joiden osalta minulla on huomautettavaa.

Hallitus esittää muutoksia kuuteen eri lakiin. Seuraavassa kommentoin niitä lakiehdotuksia, joiden osalta minulla on huomautettavaa. 1 Markku Helin Eduskunnan lakivaliokunnalle Lakivaliokunta on pyytänyt minulta lausuntoa hallituksen esityksestä eduskunnalle eräiksi avioliittolain muutoksen edellyttämiksi lainmuutoksiksi (HE 65/2015

Lisätiedot

annetun lain muuttamisesta sekä Laki ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta

annetun lain muuttamisesta sekä Laki ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta EV 35/1997 vp - HE 248/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta sekä Euroopan talousalueen

Lisätiedot

*1179901* + + KAN_2 1 KANSALAISUUSHAKEMUS HAKIJANA OLEVALLE LAPSELLE A. HENKILÖLLISYYTEEN JA KANSALAISUUSASEMAAN VAIKUTTAVAT TIEDOT

*1179901* + + KAN_2 1 KANSALAISUUSHAKEMUS HAKIJANA OLEVALLE LAPSELLE A. HENKILÖLLISYYTEEN JA KANSALAISUUSASEMAAN VAIKUTTAVAT TIEDOT KAN_2 1 *1179901* KANSALAISUUSHAKEMUS HAKIJANA OLEVALLE LAPSELLE Tämä hakemuslomake on tarkoitettu sinulle Suomen kansalainen, joka haet Suomen kansalaisuutta huollossasi olevalle ja luonasi asuvalle alaikäiselle

Lisätiedot

+ + Onko lapsella tai onko lapsella ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH4_040116PP +

+ + Onko lapsella tai onko lapsella ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH4_040116PP + OLE_PH4 1 *1319901* OLESKELULUPAHAKEMUS LAPSELLE Tällä lomakkeella haetaan alle 18-vuotiaalle lapselle ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella. Oleskeluluvan hakemisen tarkoituksena on,

Lisätiedot

Ulkomaille muutto ja kotikunta

Ulkomaille muutto ja kotikunta Ulkomaille muutto ja kotikunta Kelan kv-kesätilaisuus 28./29.8.2018 Torbjörn Sandell Sisältö Kotikunnan määräytyminen Muuttajan velvollisuudet Muuttoilmoitus Väestötietojen pitäminen ajan tasalla Kotikunnan

Lisätiedot

nykyiset etunimet kaikki etunimet hakijan esittämässä muodossa *) nykyinen sukunimi hakijan esittämä uusi sukunimi

nykyiset etunimet kaikki etunimet hakijan esittämässä muodossa *) nykyinen sukunimi hakijan esittämä uusi sukunimi Saapunut () NIMENMUUTOSHAKEMUS Diaarinumero HAKEMUS KOSKEE sukunimen muuttamista etunimen muuttamista sukunimen ja etunimen muuttamista HENKILÖ, JONKA NIMEN MUUTTA- MISTA HAETAAN (hakija) JA HAETTAVA UUSI

Lisätiedot

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS URHEILUN TAI VALMENTAMISEN PERUSTEELLA

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS URHEILUN TAI VALMENTAMISEN PERUSTEELLA OLE_TY4 1 *1149901* OLESKELULUPAHAKEMUS URHEILUN TAI VALMENTAMISEN PERUSTEELLA Tämä lomake on tarkoitettu sinulle, jos haet oleskelulupaa Suomeen urheilijana tai urheiluvalmentajana, ja toimintasi Suomessa

Lisätiedot

joka on täyttänyt 18 vuotta joka ei ole avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa.

joka on täyttänyt 18 vuotta joka ei ole avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Tietoa avioliittolaista Tässä esitteessä selostetaan lyhyesti avioliiton solmimista ja purkamista sekä avioliiton oikeudellisia vaikutuksia koskevia säännöksiä. Esite on tarkoitettu annettavaksi jokaiselle

Lisätiedot

+ + PERHESELVITYSLOMAKE MUUSTA OMAISESTA PERHEENKOKOAJALLE

+ + PERHESELVITYSLOMAKE MUUSTA OMAISESTA PERHEENKOKOAJALLE PK5_plus 1 *1469901* PERHESELVITYSLOMAKE MUUSTA OMAISESTA PERHEENKOKOAJALLE Tämä lomake on tarkoitettu sinulle, jonka muu omainen kuin puoliso tai huollossasi oleva alle 18-vuotias lapsi hakee ensimmäistä

Lisätiedot

1. Matkustajarekisterinpitäjä Itä-Suomen Liikuntaopisto Oy Länsikatu 15, Joensuu Toimisto ,

1. Matkustajarekisterinpitäjä Itä-Suomen Liikuntaopisto Oy Länsikatu 15, Joensuu Toimisto , Itä-Suomen Liikuntaopisto Oy, Finnhostel Joensuu, Matkustajarekisteri EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukainen informointiasiakirja Itä-Suomen Liikuntaopisto Oy:n matkustajarekisterissä tapahtuvasta

Lisätiedot

Ulkomaiset yritykset toiminnanharjoittajina

Ulkomaiset yritykset toiminnanharjoittajina Ulkomaiset yritykset toiminnanharjoittajina Santtu Hellstén Säteilyturvallisuuspäivät Jyväskylässä 24. 25.5.2018 Turvallisuusluvan edellytykset nykyisessä säteilylaissa ja -asetuksessa Säteilyturvakeskus

Lisätiedot

OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN

OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN Yleiset säännökset Puolan tasavallassa Euroopan unionin kansalaisen oleskelua koskeva asia on hoidettava välittömästi, kun taas sellaisen

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2001 Julkaistu Helsingissä 17 päivänä joulukuuta 2001 N:o 1226 1229. Laki. N:o 1226. avioliittolain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2001 Julkaistu Helsingissä 17 päivänä joulukuuta 2001 N:o 1226 1229. Laki. N:o 1226. avioliittolain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2001 Julkaistu Helsingissä 17 päivänä joulukuuta 2001 N:o 1226 1229 SISÄLLYS N:o Sivu 1226 Laki avioliittolain muuttamisesta... 3445 1227 Laki eräistä kansainvälisluontoisista perheoikeudellisista

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake 1 (7) 13 :n (omasta tahdostaan hoidossa olleen määrääminen)

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake 1 (7) 13 :n (omasta tahdostaan hoidossa olleen määrääminen) Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake 1 (7) HOITOONMÄÄRÄÄMISPÄÄTÖS Lomake M3 (täytetään lomakkeen kielellä) 1. Tutkitun henkilötiedot Sukunimi Etunimet Henkilötunnus 2. Tutkimusaika Tarkkailulähetteen

Lisätiedot

OLE_PH4 1 + + Onko lapsella tai onko lapsella ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH4_201114PP +

OLE_PH4 1 + + Onko lapsella tai onko lapsella ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH4_201114PP + OLE_PH4 1 *1319901* OLESKELULUPAHAKEMUS LAPSELLE Tällä lomakkeella haetaan alle 18-vuotiaalle lapselle ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella. Oleskeluluvan hakemisen tarkoituksena on,

Lisätiedot

Inkeri Lilleberg. Simo Nurmi

Inkeri Lilleberg. Simo Nurmi 31.08.2017 Inkeri Lilleberg Simo Nurmi 31.08.2017 31.08.2017 Päätös 1 (3) 1618/781/2017 ÅF-Consult OY Bertel Jungin aukio 9 02600 Espoo Hakija Vireilletulo Päästökaupasta johtuvien epäsuorien kustannusten

Lisätiedot

Henkilötunnuksen ja kotikunnan saaminen ulkomaan kansalaiselle

Henkilötunnuksen ja kotikunnan saaminen ulkomaan kansalaiselle Henkilötunnuksen ja kotikunnan saaminen ulkomaan kansalaiselle Kelan kv-kesätilaisuus 28.8.2018 Torbjörn Sandell Henkilötunnuksen ja kotikunnan saaminen Rekisteröintiprosessi Sisältö Henkilötunnuksen ja

Lisätiedot

* * A-OSA + + PK3_plus 1 PERHESELVITYSLOMAKE LAPSELLE HAKIJANA HUOLTAJA. 1 Huoltajani tiedot 1.1 Henkilötiedot. 2 Omat henkilö- ja yhteystietoni

* * A-OSA + + PK3_plus 1 PERHESELVITYSLOMAKE LAPSELLE HAKIJANA HUOLTAJA. 1 Huoltajani tiedot 1.1 Henkilötiedot. 2 Omat henkilö- ja yhteystietoni PK3_plus 1 *1479901* PERHESELVITYSLOMAKE LAPSELLE HAKIJANA HUOLTAJA Tämä lomake on tarkoitettu sinulle, jonka huoltaja on hakemassa ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella. Sinä asut

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Espoon kaupunki

Tietosuojaseloste Espoon kaupunki Tietosuojaseloste 1 (5) Tietosuojaseloste Espoon kaupunki 1. Rekisterin nimi Vuokrasopimukset, Espoon kaupungille vuokratut toimitilat ja Espoon kaupungin vuokraamat toimitilat (manuaalinen). 2. Rekisterinpitäjä

Lisätiedot

Päätös kouluttajaksi hyväksymisestä

Päätös kouluttajaksi hyväksymisestä Päätös 1 (5) Sähköinfo Oy PL 55 02601 Espoo Päätös kouluttajaksi hyväksymisestä Asianosainen Vireilletulo Kouluttajaksi hyväksyminen tiettyjen uusiutuvaa energiaa käyttävien energiajärjestelmien asentajien

Lisätiedot

Varustekorttirekisteri - Tietosuojaseloste

Varustekorttirekisteri - Tietosuojaseloste Tietosuojaseloste 1 (5) Varustekorttirekisteri - Tietosuojaseloste 1. Rekisterin nimi Varustekorttirekisteri 2. Rekisterinpitäjä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos 3. Rekisterin vastuuhenkilö Palomestari Kalle

Lisätiedot

PERUSTAMISKIRJAN / PERUSTAMISSOPIMUKSEN / SÄÄNTÖJEN ALLEKIRJOITUS- TAI VAHVISTUSPÄIVÄMÄÄRÄ (ks. yritysmuodon mukainen ohje)

PERUSTAMISKIRJAN / PERUSTAMISSOPIMUKSEN / SÄÄNTÖJEN ALLEKIRJOITUS- TAI VAHVISTUSPÄIVÄMÄÄRÄ (ks. yritysmuodon mukainen ohje) Perustamisilmoitus Liite lomakkeeseen Y1 Asumisoikeusyhdistys / asukashallintoalue / eurooppalainen taloudellinen etuyhtymä / muualla rekisteröidyn etuyhtymän Suomessa oleva toimipaikka / hypoteekkiyhdistys

Lisätiedot