GIRLS HOCKEY DAY-MANUAALI OPAS OHEISTOIMINTAAN RYHMÄSTÄ JOUKKUEEKSI. Suomen Jääkiekkoliitto Johanna Pelkonen & Logan Frison

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "GIRLS HOCKEY DAY-MANUAALI OPAS OHEISTOIMINTAAN RYHMÄSTÄ JOUKKUEEKSI. Suomen Jääkiekkoliitto Johanna Pelkonen & Logan Frison"

Transkriptio

1 RYHMÄSTÄ JOUKKUEEKSI

2 PELAAJAESITTELY GIRLS HOCKEY DAY-MANUAALI TUTUSTUMISLEIKKEJÄ Tavoite: Tutustua joukkuekavereihin. Pelaajat uskaltavat kohdata vieraitakin henkilöitä. Jokainen uskaltaa kysellä saadakseen tietoa. Selitys: Ryhmä istuu ympyrämuodostelmassa. Vierekkäin istuvat pelaajat ovat pari. Pari saa joitakin minuutteja aikaa keskustella, kumpikin kertoo asioita itsestään. Tämän jälkeen parit esittelevät toisensa ryhmälle. Kysymysesimerkkejä: Mikä sinun nimesi on? Mistä olet kotoisin? Mikä on erityinen asia itsessäsi? Mikä on lempivärisi? Mikä on lempiruokasi? jne. TUNNISTA JOUKKUEESI JÄSEN Tavoite: Oppia tuntemaan joukkueen jäseniä paremmin. Välineet: Tyhjiä pahvikortteja ja kyniä Selitys: Jokainen joukkueen jäsen saa kortin, jolle kirjoittaa nimensä, kotikaupungin ja lyhyen esittelyn itsestään esim. lempimusiikki, lempiruoka, lempijoukkue tms. Ohjaaja sekoittaa kortit ja jakaa ne. Jokainen lukee korttinsa ryhmälle. Kun kaikki on luettu, ohjaaja kerää kortit ja kutsuu kaikkia nimeltä vuorotellen. Ryhmän jäsenet kertovat asioita, joita muistavat toisistaan kunkin nimen kohdalla. KEKSI NIMI JOUKKUEELLE Tavoite: Tutustua muihin osallistujiin Välineet: Jokaisella ryhmällä tulee olla kynä ja paperia Selitys: Luo ryhmästä 5-6 pienempää ryhmää. Osallistujat voi jakaa taitotason perusteella ryhmiin, jos niin halutaan, jolloin samoja ryhmiä voi käyttää myös jäällä. Jokainen ryhmä KESKUSTELEE ja listaa 8-10 syytä miksi he tulivat Girls Hockey Day hin (uusi ystävyys, hauskuus jne.). Joukkueen nimen, logon ja kannustushuudon keksiminen.

3 TUTUSTUMISLEIKKEJÄ MITÄ LEMPINIMENI KERTOO MINUSTA? Tavoite: Auttaa pelaajia tuntemaan toisiaan paremmin ja tuntemaan olonsa viihtyisäksi joukkueen kanssa. Välineet: Fläppitaulu, liitutaulu tai muu kirjoitustaulu + kyniä Selitys: Kaikki pelaajat ovat yhdessä tilassa. Pelaajia pyydetään yksi kerrallaan kirjoittamaan etunimensä kirjoitustaululle. Osallistujien täytyy kirjoittaa myös lempinimensä, jos sellainen on käytössä. Jokainen kertoo oman lempinimensä historian muille osallistujille. Jos ei lempinimeä ole, sellainen voidaan yhdessä myös keksiä. SYDÄMEN LYÖNTI Tavoite: Kehittää joukkuehenkeä ja yhteenkuuluvuutta. Oppia luottamaan joukkuekaveriin, jotta pystytään pääsemään tavoitteeseen. Oppia kommunikoimaan sanattomasti. Välineet: Kolikko, kiekko tai pullo Selitys: Ryhmä jaetaan 2-4- joukkueeseen, jokaisessa ryhmässä tulee olla noin 8-10 henkilöä. Joukkueen jäsenet istuvat vierekkäin pidellen käsiään ristissä ja kiinni vierustovereiden käsissä. Kaksi ryhmää istuvat vastakkain noin 3m etäisyydellä toisistaan. Valmentaja istuu toisessa päässä kolikon kanssa. Valmentaja heittää kolikon ilmaan. Ensimmäisten pelaajien seuraavat valmentajaa (muut pelaajat sulkevat silmänsä tai katsovat muualle) tulee reagoida mahdollisimman nopeasti. Jos kolikko kääntyy klaavaksi, ensimmäiset pelaajat eivät saa reagoida. Jos kolikko kääntyy kruunaksi, ensimmäisten pelaajien tulee lähettää syke matkaan. Jos kättäsi puristetaan, jatka pulssia puristamalla seuraavan henkilön kättä. Rivien viimeiset tarraavat kiekkoon tai pulloon heti kun syke saapuu heidän käsiinsä. Nopeampi joukkue saa pisteen. Jos joukkue fuskaa, he menettävät yhden pisteen. Se joukkue joka saavuttaa ensimmäisenä sovitun määrän pisteitä, voittaa kisan. NOPEUSMUISTI Tavoite: Oppia tuntemaan joukkuekavereitasi, miten he ajattelevat ja mitä tuntevat erilaisissa tilanteissa. Välineet: Tennispallo tai kiekko. Selitys: Valmentaja aloittaa leikin kertomalla kuinka hänen edellinen päivänsä meni. Oman vuoronsa jälkeen hän heittää pallon seuraavalle, jonka nimen hän mainitsee heittäessään. Pallon saanut kertoo omasta edellisestä päivästään. Valmentaja valitsee aiheen esim. mitä osallistujat odottavat tältä päivältä tai harjoitukselta. Valmentaja voi päättää myös käytettävien sanojen määrän.

4 TUTUSTUMISLEIKKEJÄ JULKKISNIMIPELI Välineet: Kynä tai tussi. Paperia ja maalarinteippiä. Tavoite: Oppia tuntemaan toisia osallistujia. Selitys: Valmentaja keksii julkisuuden henkilöiden nimiä (jääkiekon pelaajia, animaatiohenkilöitä tms.). Valmentaja kirjoittaa nimen teippiin ja laittaa sen pelaajan selkään. Yksi pelaaja menee keskelle ja kyselee kysymyksiä omassa selässään olevasta nimestä. Kysymyksiin voi vastata vain kyllä tai ei. Kun henkilön nimi arvataan, arvannut pelaaja menee keskelle. HAASTEMERI Tavoite: Kehittää ryhmän sisäistä luottamusta. Kehittää joukkuehenkeä ja yhteistyötä. Välineet: Esteitä, märkiä sieniä, ämpäreitä, sokeanliinat jokaiselle Selitys: Pelaajat jaetaan pareittain niin, että pariksi asettuvat ovat mahdollisimman outoja toisilleen. Toiselle parista sidotaan sokeanliina silmille. Ilman liinaa oleva pari johdattelee toisen parista esteradan yli puhumalla. Kun ensimmäinen on suorittanut radan, vaihdetaan osia ja voittajapariksi selviää ensimmäisenä radan selvittänyt pari. Ohjeiden tulee olla selkeitä ja tarkkoja, jotta eteneminen on turvallista!

5 ULKONA TOTEUTETTAVIA LÄMMITTELYITÄ PALLOPELEJÄ Malleja ulkona toteutettavista pallopeleistä, jotka soveltuvat hyvin lämmittelyyn ja pelikäsityksen kehittämiseen. KÄSIPALLO Ryhmä jaetaan kahdeksi tasaväkiseksi joukkueeksi, joiden tulee olla toisistaan erottuvia. Joukkueessa voi olla pelaajia kahdesta kymmeneen. Tehdään pelialue, jossa on päädyissä maalit (keiloista tehty maali käy). Pelataan pelivälineenä toimivaa käsipalloa kohti vastustajan maalia palloa toisilleen kädestä käteen syötellen ja vapaata syöttöpaikkaa hakien. Jos ei ole oikeita maaleja, vaan keiloista tehty maali, maalin voi sopia tehtäväksi esim. heittämällä pallo maaliviivan toisella puolella olevalle kanssapelaajalle käsiin. Peliin voi luoda erilaisia sääntöjä, esimerkiksi pallon kanssa saa / ei saa edetä, pallo pitää syöttää maan kautta / ilmassa jne. Pallollista pelaajaa tulee koskettaa jotta liikkeen saa pysäytettyä jne. Lisäksi pallolliselle pelaajalle voidaan määrittää sääntöjä, jotka nopeuttavat syöttämistä (esim. 3 sek. aikaa syöttää pallo eteenpäin) tai vastaavasti syöttämistä nopeuttava sääntö on antaa vastustajan ottaa pallo pois pallollisen kädestä. Pelissä ratkaisee tehdyt maalit suhteessa vastustajaan. JALKAPALLO Ryhmä jaetaan kahdeksi tasaväkiseksi joukkueeksi, joiden tulee olla toisistaan erottuvia. Joukkueessa voi olla pelaajia kahdesta kymmeneen. Tehdään pelialue, jossa on päädyissä maalit (kuin edellisessä, keilatkin käy). Pelataan pelivälineenä toimivaa jalkapalloa kohti vastustajan maalia jaloilla toisilleen syötellen ja vapaata syöttöpaikkaa hakien. Maali tehdään potkaisemalla pallo maaliin, joko suoraan tai kanssapelaajalta tulleesta syötöstä. Pelissä ratkaisee tehdyt maalit suhteessa vastustajaan. FEMMA Taidon karttuessa käsi- ja jalkapallopelejä voidaan pelata myös ilman maalia, ns. Femmapelinä, jolloin tavoitellaan tiettyä, etukäteen sovittua määrää peräkkäisiä syöttöjä pisteen saamiseksi. Femman eli viisi pistettä ensin saavuttanut joukkue on voittanut pelin.

6 PALLOPELEJÄ KAHDEN TULEN VÄLISSÄ Kaksi joukkuetta, pelivälineenä yksi jalkapallo tai tennispallo. Rajataan maalialue keiloista. Yritetään saada pallo potkaistua / heitettyä maaliviivojen väliselle alueelle. Vastapuolen pelaaja, viivan edessä maalivahtina toimiva yrittää estää pallon menoa maalialueelle. Jos pallo onnistutaan saamaan maalialueelle, saa heittäjän joukkue pisteen. Heittäjän tulee heti oman heittonsa jälkeen juosta seuraavaksi maalialueen vartijaksi estämään vastustajaa tekemästä pistettä. Etukäteen sovitaan kuinka monta pistettä riittää erän / ottelun voittoon. Heittopaikka 15m Maaliviivat 5m POLTTOPALLO Piirretään maahan ympyrä. Pelivälineenä voi toimia esim. kaksi jalkapalloa, tai muuta yhtä isoa, mutta pehmeää palloa. Valitaan kaksi vapaaehtoista heittäjiksi ringin ulkopuolelle pelivälineiden kanssa. Muut asettuvat ringin sisäpuolelle. Heittäjien tavoitteena on osua ringissä sisällä oleviin, jotka palavat pallon osuessa heihin eli poistuvat heittäjiksi ulkokehälle. Ringin sisällä olevat yrittävät vältellä pallon osumaa. Rinkiin viimeiseksi jäänyt on voittaja ja seuraavan pelin aloittava heittäjä.

7 MUITA LEIKKEJÄ NOIDAT, JÄTTILÄISET JA KÄÄPIÖT Jaetaan ryhmä kahdeksi joukkueeksi. Tehdään pelialue, jonka keskellä ja päädyissä on viivat. Joukkueet asettuvat viivan molemmille puolille selät toisiaan vasten. Joukkue sopii keskenään hiljaa kuiskutellen, ovatko he noitia, jättiläisiä vai kääpiöitä. Noidat: Tuovat kädet eteen ja heiluttelevat etusormiaan tehden taianomaista ääntä. Jättiläiset: Seisovat suurina kädet ylhäällä ja tekevät karjunta-ääniä. Kääpiöt: Kyykyssä ja mahdollisimman pieninä tehden piipittävää ääntä. Merkistä kumpikin joukkue kääntyy vastustajaa kohden alkaen tehdä sovittuja eleitä. Sääntö: - Noidat voittaa jättiläiset - Jättiläiset voittaa kääpiöt - Kääpiöt voittaa noidat Edellisen säännön mukaan lähdetään kisaamaan siitä kuka ehtii karkuun oman turvaviivan toiselle puolelle. Jos pelaaja ehditään saamaan kiinni, hän siirtyy toiseen joukkueeseen. Peliä pelataan kunnes toiselta puolelta loppuvat pelaajat. Jos molemmat joukkueet valitsevat samat hahmot yhtä aikaa, uusitaan aloitus. 10m 10m

8 MUITA LEIKKEJÄ PUNAINEN VALO, VIHREÄ VALO, KELTAINEN VALO Sovitaan pelialueesta. Kävellään, juostaan, hypitään, varvaskävellään, kyykkykävellään tms. Ohjaaja kertoo värin liikennevaloista: vihreä tarkoittaa mene, punainen pysähdy ja keltainen hidasta, jonka mukaan noudatetaan ohjeita. Se, joka noudattaa sääntöjä puutteellisesti, hänet poistetaan pelistä. Viimeiseksi alueelle jäänyt pelaaja on voittaja. TAPUTUSLEIKKI Tehdään noin 10 hengen muodostelma lattialle, jossa maataan päät vastakkain keskustaa kohti mahallaan kädet ylhäällä suorina siten, että toinen käsistä on viereisenä makaavan käden päällä ja toinen toisella puolella makaavan käden alla. Taputusleikin tarkoituksena on jatkaa taputusta yksi taputus kerrallaan lattiaa vasten niin kauan kuin joku kahdella taputuksella vaihtaa suuntaa. Taputuksen väliin jättänyt tai väärällä kädellä taputtanut tippuu pois pelistä.

9 HAUSKOJA JOUKKUEHENKEÄ KOHOTTAVIA SOVELLETTUJA PELEJÄ PARIFUTIS OHEISPELINÄ Tehdään kaksi joukkuetta. Jaetaan joukkue pareihin. Pelivälineenä on yksi jalkapallo. Jokaisella parilla on yksi iso kuminauha. Pelaajat kiinnittävät itsensä omaan pariinsa kuminauhalla (esim. nilkoista). Jos ei ole kuminauhoja, voidaan peliä soveltaa pitäen paria kiinni käsikynkästä. Pelataan jalkapalloa normaalisti, mutta ilman maalivahtia. HITAAT JALAT & NOPEAT KÄDET LÄMMITTELYPELINÄ (JÄÄLLÄ) Tehdään kaksi joukkuetta. Jaetaan joukkue pareihin, joiden tulisi olla suunnilleen samanpituisia. Jokaisella parilla on vain yksi maila. Toinen parista toimii jalkoina ja toinen käsinä pidellen mailaa. Jalkoina toimiva pitää pariaan kiinni vyötäröstä ja potkii vauhdin. Käsinä toimiva ei saa potkia vauhtia ollenkaan. Pelivälineenä voi toimia esim. jalkapallo tai pehmopallo, normaali tai sininen kiekko. MAILAT VÄÄRINPÄIN -PELI LÄMMITTELYPELINÄ JÄÄLLÄ Tehdään kaksi joukkuetta. Leftin puolelta pelaavat pelaajat kääntävät mailansa rightin puolelle ja rightin puolelta leftille. Pelataan normaalisäännöillä ja tavallisella kiekolla, tai esim. jalkapallolla. Lisähaastetta peliin tuo esim. etukäteen määritelty luistelutyyli, vaikka terät jäässä- sääntö, jossa teriä ei saa nostaa jäästä luistellessa. Samaa peliä voidaan pelata myös oheispelinä sählymailoilla pelaten. HUOM! Sovelletuissa peleissä on monia mahdollisuuksia. Niiden avulla saadaan mm. eri tasoisten pelaajien ryhmä tasapäistettyä. Lisäksi ne tuovat hauskuutta pelaamiseen, kun pelissä on poikkeava peliväline tai tekemistä muulla tavoin rajoittavia välineitä.

10 KUN MIELIKUVITUS LOPPUU - Viestikisailut eri juoksu- / etenemistekniikoilla ovat aina mukavia - Käytä monipuolisesti eri välineitä: keiloja, hernepusseja, pehmeitä palloja, eri kokoisia palloja, hyppynaruja - Käytä monipuolisesti erilaisia taitoja, kehonhallintaa vaativia liikkeitä (pyörimiset akselin ympäri seisten, maaten, kierien, kuperkeikat, kärrynpyörät, käsinseisonnat, kiipeilyt jne ) - Käytä molemmilla käsillä tehtäviä harjoitteita motoriikan kehittämiseksi, pelaaminen esim. vääränpuoleisella mailalla on joskus piristävää, jalkapallo heikommalla jalalla potkaisten ja käsipallo heikommalla kädellä heittäen jne. - Palkitse kisoista sanallinen palkitseminenkin usein riittää!

11 OMIA PELEJÄ JA LEIKKEJÄ

12 OMIA PELEJÄ JA LEIKKEJÄ

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerralla

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Sisäsyrjäpotku II

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Sisäsyrjäpotku II Harjoitussuunnitelma viikko 2 Sisäsyrjäpotku II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 13 Harhauttaminen I

Harjoitussuunnitelma viikko 13 Harhauttaminen I Harjoitussuunnitelma viikko 13 Harhauttaminen I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II

Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerralla

Lisätiedot

- pallon tarkkuusheitto ( esim. sulkapallon heittäminen yläkautta korilevyyn tai esteen yli)

- pallon tarkkuusheitto ( esim. sulkapallon heittäminen yläkautta korilevyyn tai esteen yli) Jonot mataliksi pesäpallo 3-6 lk. PELI 1. Pesishippa Välineet: räpylöitä, palloja, mailoja ja kartioita Leikitään pesishippaa, jossa hipan tehtävänä on saada mahdollisimman monta ryhmäläistä kiinni. Kenttäalue

Lisätiedot

http://www.iihce.fi/desktopmodules/iihcemodules/print.aspx?listid=626

http://www.iihce.fi/desktopmodules/iihcemodules/print.aspx?listid=626 1 / 9 2.10.2010 15:37 Kirjainten tekeminen [ref# 1379] Harjoitteen tavoite: Kiekonkäsittelyn alkeiden harjoittelu Osallistujien määrä ja ryhmäjako: Kaikki mukana (halutessa pienryhmät) Tarvittavat välineet

Lisätiedot

Palloleikit ja pelit HIRVEN METSÄSTYS

Palloleikit ja pelit HIRVEN METSÄSTYS Palloleikit ja pelit HIRVEN METSÄSTYS Peliin osallistujat jaetaan kahteen joukkueeseen, metsästäjiin ja hirviin. Metsästäjät ovat keskellä salia merkityllä alueella. Hirvet juoksevat salia ympäri. Mikäli

Lisätiedot

Pienpelit. Peruspienpeli

Pienpelit. Peruspienpeli Pienpelit 1 Pienpelit Peruspeli on usein kaikkein toimivin ja motivoivin pelimuoto. Pienpeleillä harjoituksiin voidaan kuitenkin tuoda tervetullutta vaihtelua. Pienpelejä pelataan yleensä 2 4 hengen joukkueissa

Lisätiedot

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus.

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus. 1) Alkulämpö 12 min Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos Parijono ja 1-2 hippaa. Parijonossa ollaan kokoajan pienessä liikkeessä 1) 1 min Paikallaan juoksu 2) 30 sek Pikkuvuorohyppely 3) 30 sek

Lisätiedot

Liikkuminen eri tyyleillä (onnistuu yksin) Pujottelurata (onnistuu yksin) Kaverikuva (kaveri tai ryhmä) Pyykkipojat karkuteillä (kaveri ta ryhmä)

Liikkuminen eri tyyleillä (onnistuu yksin) Pujottelurata (onnistuu yksin) Kaverikuva (kaveri tai ryhmä) Pyykkipojat karkuteillä (kaveri ta ryhmä) Kattikierros on toiminnallinen rata noin alakouluikäisille. Voit ottaa kaikki pisteet tai valita sopivimmat ryhmällesi. Alla on kuvattu pisteet ja niihin tarvittavat välineet. Pisteet Liikkuminen eri tyyleillä

Lisätiedot

Valmentaja seisoo levyn alla. Pelaaja tekee lay-upin ja lyö kädellä valmentajan ylhäällä olevaan käteen high five.

Valmentaja seisoo levyn alla. Pelaaja tekee lay-upin ja lyö kädellä valmentajan ylhäällä olevaan käteen high five. Lay-upin kehittely Ilman palloa: Valmentaja seisoo levyn alla. Pelaaja tekee lay-upin ja lyö kädellä valmentajan ylhäällä olevaan käteen high five. Paikaltaan lähtö: Pelaajat jonossa 45 asteen kulmassa

Lisätiedot

Välkkäri-koulutus 2017

Välkkäri-koulutus 2017 Tervapata Välineet: keppi tai vastaava (puoluenauha, sulkapallo) Oppilaat muodostavat piirin (voidaan piirtää rinkula maahan sekä/tai merkata oma paikkansa). Yksi lähtee kiertämään piiriä kädessään esim.

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 8 Kuljettaminen II

Harjoitussuunnitelma viikko 8 Kuljettaminen II Harjoitussuunnitelma viikko 8 Kuljettaminen II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Pallo tutuksi II

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Pallo tutuksi II Harjoitussuunnitelma viikko 2 Pallo tutuksi II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Mitä harjoitteella halutaan saavuttaa (aim), eli päämäärä (tarkoitusperä):

Mitä harjoitteella halutaan saavuttaa (aim), eli päämäärä (tarkoitusperä): 1 Stressipeli Kasvattaa kilpapelaajan itsetuntoa ja sopivasti röyhkeyttä. Hävinneen pelaajan on nopeasti kartoitettava katseellaan tilanne, jotta pääsisi haastamaan pelaajan jonka uskoo voittavansa. Eli

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Palloultimate Soveltaminen:

Palloultimate Soveltaminen: Liikuntaseikkailu Liikuntavinkit2013 Palloultimate Peliä pelataan suurehkolla kentällä, ulkona alueeksi sopii esimerkiksi puolikas jalkapallokenttä. Kentän molemmissa päädyissä on koko kentän levyinen

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 7 Kuljettaminen I

Harjoitussuunnitelma viikko 7 Kuljettaminen I Harjoitussuunnitelma viikko 7 Kuljettaminen I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO 1.6.2017 Sisällys Noudatettavat säännöt... 3 1 Joukkueet... 3 2 Tuomarit... 3 3 Pelaajavaihdot... 3 4 Puolten arvonta... 4 5 Peliaika... 4 6 Hyökkäysaika... 4 7 Aikalisä... 4 8 Maalivahdin

Lisätiedot

P97 seututaitokoulu (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit

P97 seututaitokoulu (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit P97 seututaitokoulu 29.12 2007 (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit -Liivien jako/teemat /lohkojen teko, n.10 min -Taitokujat 2 kpl, n.20 min -Pienpelit lohkoissa 1-5 15min/lohko (yht75min) 4+4pel.ryhmät/ohjaaja

Lisätiedot

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN 3.9.2016 UUDET SÄÄNNÖT 1.7.2016 1. Passiivinen peli 2. 7 ken0äpelaajaa 3. Sininen kor7 4. Viimeisen 30 sekunnin sääntö 5. Loukkaantunut pelaaja PASSIIVINEN PELI Tuomarit

Lisätiedot

TELINERATA. Ikäryhmä 9-12-vuotiaat, 1 osio (10 min)

TELINERATA. Ikäryhmä 9-12-vuotiaat, 1 osio (10 min) Ikäryhmä 9-12-vuotiaat, 1 osio (10 min) Salipallo/ikuisuuspolttopallo Polttopallosta johdettu leikki, jossa on enemmän toimintaa. Toimintamuoto Pelit ja leikit Kesto 10 min Liikuntataidot Juokseminen,

Lisätiedot

Säännöt. Pelivalmistelut

Säännöt. Pelivalmistelut Haasteet Haasteet 1. Lusikka kuppiin 2. Posse Pong 3. Räkäpallo 4. Syömäpuikkohaaste 5. hamsteriposket 6. Lattian kautta kuppiin 7. Korttipalapeli 8. Lajitteluhaaste 9. Pingis ristinolla 10. Lusikkaflipperi

Lisätiedot

Jakson tarkoituksena on opetella pallon käsittelyä ja harhautusta

Jakson tarkoituksena on opetella pallon käsittelyä ja harhautusta JAKSO 3 Jakson tarkoituksena on opetella pallon käsittelyä ja harhautusta Treenit on jaettu kolmeen n. 15min moduuliin Alkuverryttely, Treeniosio, Peliosio. Jokaiseen moduuliin on 45 eri vaihtoehtoa, joita

Lisätiedot

1-2 Tuomelan pihalla. Areena)

1-2 Tuomelan pihalla. Areena) 1-2 Tuomelan pihalla 1. 6A Ikiliikkuja 2. 6B Sanaselitys rokeja poke 3. 7B Eläinjuoksu (kartiot) 4. 7C Kanatortilla 5. 8A Monen pallon futis (useampi jalkapallo, Areena) 6. 7F Pallojen heittely (paljon

Lisätiedot

Sääntö 7 Ottelun kesto. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 7 Ottelun kesto. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 7 Ottelun kesto Erotuomarin peruskurssi Sääntö 7 Ottelun kesto Puoliajat Ottelu kestää (tavallisesti) kaksi 45 minuutin puoliaikaa. Näiden välissä pidetään tauko, joka ei saa ylittää 15 minuuttia.

Lisätiedot

3m-5m. T: kuljettaminen, kääntyminen Kenttä: ¼ tai liikuntasali

3m-5m. T: kuljettaminen, kääntyminen Kenttä: ¼ tai liikuntasali Kenttäalue: LIIKUNTASALI tai ¼ tekonurmikenttä JA KÄÄNTYMINEN 3m-5m 5m 5m 3m-5m TAITO A (0 ): kääntyminen kuljettaminen merkkikiekolle, pysähtyminen ja kääntyminen seuraavaa merkkiä kohti kääntyminen ilman

Lisätiedot

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat:

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry Radiokatu 20 00240 Helsinki VAU:n SULKAPALLON SÄÄNNÖT 2011 Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: 1.

Lisätiedot

75289 Laskuvarjo. Ideoita LASKUVARJO leikkeihin

75289 Laskuvarjo. Ideoita LASKUVARJO leikkeihin 75289 Laskuvarjo Ideoita LASKUVARJO leikkeihin LASKUVARJO leikit, tuotenumero 75289 Leikkivarjon käyttö: - hauskaa, jännittävää, erilaista ja motivoivaa toimintaa Leikin valmisteluissa ja opettelemisessa

Lisätiedot

HÄMEEN PELASTUSLIITTO RY 1 (5) Nuorisotyö PALOBANDY -SÄÄNNÖT

HÄMEEN PELASTUSLIITTO RY 1 (5) Nuorisotyö PALOBANDY -SÄÄNNÖT HÄMEEN PELASTUSLIITTO RY 1 (5) PALOBANDY -SÄÄNNÖT 1 KILPAILUN TARKOITUS Kilpailun tarkoituksena on kehittää palokuntanuorten fyysistä kuntoa ja opettaa toimimaan ryhmänä, sekä antaa tilaisuus kisailla

Lisätiedot

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA ALKUPOTKU JA PELIN JATKAMINEN JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 Ottelun alku Ennen ottelun alkua kenttäpuoli arvotaan kolikon heitolla. Veikkauksen voittaja saa valita kenttäpuolen. Vastajoukkue saa oikeuden

Lisätiedot

Tasapainotaidot Liikkumistaidot Välineenkäsittelytaidot

Tasapainotaidot Liikkumistaidot Välineenkäsittelytaidot Kausisuunnitelma yhdeksän kerran kerhoon. Tavoitteena harjoittaa liikunnallisia perustaitoja: Tasapainotaidot Liikkumistaidot Välineenkäsittelytaidot Kääntyminen Venyttäminen Taivuttaminen Pyöriminen Heiluminen

Lisätiedot

Kaikki Pelissätehtäväkortit

Kaikki Pelissätehtäväkortit 1. Kolmen pallon peli Alue 45m x 25m. 6v6 pelimuoto. 3 palloa pelissä. Peliaika 2-4 minuuttia aina kerrallaan. Lyhyitä pelejä pelataan useita. Aluksi kaikki kolme palloa annetaan toisen joukkueen pelaajille.

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 90min 1

LIPPUPALLODEMO 90min 1 LIPPUPALLODEMO 90min 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2.OPETUSKESKUSTELU a) OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

Joitakin harjoitteita jäälle

Joitakin harjoitteita jäälle Joitakin harjoitteita jäälle Pelejä ja leikkejä Liikkumistaidot Kanaemo Noin 5 henkilön ryhmät Jonossa ensimmäisestä tulee susi joka yrittää ottaa kiinni kananemon suojeleman letkan häntää Suden saadessa

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1

LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1 LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2. OPETUSKESKUSTELU: OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 12 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö II

Harjoitussuunnitelma viikko 12 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö II Harjoitussuunnitelma viikko 12 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö

Lisätiedot

Alkuverryttelyt, leikit ja pelit. 1.Kiinan keisari. 2.Käpyjahti

Alkuverryttelyt, leikit ja pelit. 1.Kiinan keisari. 2.Käpyjahti Harjoituksia 2009-2010 Alkuverryttelyt, leikit ja pelit 1.Kiinan keisari Haetaan neliöstä palloja (jalalla) ja kartioita (kädellä) jaetaan pelaajat 3-4 hengen joukkueisiin valitaan 2 pelaajaa lohikäärmeiksi

Lisätiedot

Yleismotoriikka 1. Koordinaatio PISTETYÖSKENTELY. Kehonhallinta Keräponnistukset. Kehonhallinta Kuperkeikka eteenpäin *matto.

Yleismotoriikka 1. Koordinaatio PISTETYÖSKENTELY. Kehonhallinta Keräponnistukset. Kehonhallinta Kuperkeikka eteenpäin *matto. PISTETYÖSKENTELY Kuperkeikka eteenpäin Yleismotoriikka 1 Lähdetään kyykystä jalat vierekkäin, kämmenet matossa. Leuka painetaan rintaan, ponnistetaan jalat suoriksi ja asetetaan takaraivo maahan. Rullataan

Lisätiedot

Lauletaan useita kertoja siten, että nostellaan vuoroin oikeaa ja vasenta jalkaa.

Lauletaan useita kertoja siten, että nostellaan vuoroin oikeaa ja vasenta jalkaa. Tammikuun liikuntavinkit lähde: suunnittelen liikuntaa palvelu (www.nuorisuomi.fi) SUKSITANSSI: Tuttu laululeikki sukset jalassa. Harjoitellaan tasapainotaitoa. Leikitään tasaisella alueella, jossa kaikille

Lisätiedot

Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry

Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry Harrastekiekko palaveri 18.9.2018 Kotka SÄÄNTÖTULKINNAT 7.10.18 1 HARRASTE- JA SENIORISÄÄNNÖT Kotka 18.9.2018 Mitä tarvitaan harrastekiekon pelaamiseen? 7.10.18 Suomen Jääkiekkoliitto

Lisätiedot

Lippurugbya koululiikuntaan

Lippurugbya koululiikuntaan Lippurugbya koululiikuntaan www.rugby.fi Mitä on rugby? Rugby on perinteikäs kontaktipalloilulaji, joka sai alkunsa Englannissa 1820-luvulla. Lajista on olemassa muutamia eri versioita. Tunnetuin on Rugby

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 5 Pallo haltuun I

Harjoitussuunnitelma viikko 5 Pallo haltuun I Harjoitussuunnitelma viikko 5 Pallo haltuun I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

FC Honka P09 -turnaus

FC Honka P09 -turnaus FC Honka P09 turnaus Ulkokenttäturnaus Tapiolassa vuonna 2009 syntyneille pojille lauantaina 22.4.2017 klo 9.00 alkaen Tervetuloa turnaukseen! Kun saavutte paikan päälle, käykää ilmoittautumassa turnaustoimistoon

Lisätiedot

HJS E10 Sininen Kausi 2013-2014

HJS E10 Sininen Kausi 2013-2014 HJS E10 Sininen Kausi 2013-2014 HJS E10 TALVI 2013-2014 2. TALVEN HARJOITUS- JA PELIVUOROT Harjoitus- ja peliohjelma pojat E10 Päivämäärä Aika Paikka Toiminta ke 6.11. klo 17.00-18.00 Pullerin Säästöpankki

Lisätiedot

GIRLS HOCKEY DAY-OPAS

GIRLS HOCKEY DAY-OPAS GIRLS HOKEY DAY-OPAS HELPPOJA JÄÄHARJOITUSALLEJA, LEIKKEJÄ JA PELEJÄ TYTÖILLE SOPII SEKÄ ALOITTELEVILLE ETTÄ EDISTYNEEILLE PELAAJILLE 1 HARJOITUSERKIT Valmentaja aalivahti Pelaaja Luistelu eteenpäin Luistelu

Lisätiedot

15m - 20m. T: kuljettaminen, pallon pysäyttäminen Kenttä: ¼ tai liikuntasali

15m - 20m. T: kuljettaminen, pallon pysäyttäminen Kenttä: ¼ tai liikuntasali JA PYSÄHTYMINEN 1 8m - 4 1 3 2 15m - 20m 2 3 1 4 8m - TAITO 1A (10 ): kuljettaminen Lyhyt/pitkä kuljetus vastakkaiselle linjalle ja pysähtymineen viivalle/merkkikiekolle Kerrataan sama toiseen suuntaan

Lisätiedot

KIEKKOHEITOT RYSTYHEITTO

KIEKKOHEITOT RYSTYHEITTO KIEKKOHEITOT RYSTYHEITTO Peukalo on kiekon päällä, ja muut sormet ovat kiekon alapinnalla. Alapinnalla olevat sormet taivutetaan niin, että sormenpäät koskettavat kiekon sisäreunaa. Seiso heittokäden kylki

Lisätiedot

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään SÄÄNNÖT PELIAIKA 1) Peliaika on 18 minuuttia. 2) Peliaika on juokseva. OSALLISTUJAT Pelaajat 1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään kuusi pelaajaa,

Lisätiedot

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja.

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja. KARAMBOLEN SÄÄNNÖT Kolmen vallin kara Yhden vallin kara Suora kara - Cadre YHTEISET SÄÄNNÖT KAIKILLE PELIMUODOILLE 1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 6 Pallo haltuun II

Harjoitussuunnitelma viikko 6 Pallo haltuun II Harjoitussuunnitelma viikko 6 Pallo haltuun II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2011 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2011 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA http://www.futsal.fi/mp/db/file_library/x/img/17429/file/futsalsaannot_08.pdf Futsalin sääntömuutokset kaudelle 2010-2011 Futsalin sääntöihin on kaudelle 2010 2011 tehty melko paljon muutoksia. Tässä ohjeessa

Lisätiedot

LISÄÄ AKTIIVISUUTTA, ONNISTUMISIA JA SOSIAALISEN TEKEMISEN MEININKIÄ LIIKUNTA- TUNNILLE.

LISÄÄ AKTIIVISUUTTA, ONNISTUMISIA JA SOSIAALISEN TEKEMISEN MEININKIÄ LIIKUNTA- TUNNILLE. LISÄÄ AKTIIVISUUTTA, ONNISTUMISIA JA SOSIAALISEN TEKEMISEN MEININKIÄ LIIKUNTA- TUNNILLE. TAUSTAA Jonot mataliksi koulutukset ja ideologia ovat syntyneet Kainuussa Liikaha hankkeen työn tuloksena. Koulutuskokonaisuuden

Lisätiedot

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 Vapaapotkut Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 - Vapaapotkut 2 Vapaapotkutyypit Vapaapotkut ovat suoria tai epäsuoria. Hyväksyttävä maali: suorasta vapaapotkusta vain vastajoukkueen maaliin epäsuorasta

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 11 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö I

Harjoitussuunnitelma viikko 11 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö I Harjoitussuunnitelma viikko 11 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai

Lisätiedot

KÄSIPALLO Lämmittelypelejä ja -leikkejä

KÄSIPALLO Lämmittelypelejä ja -leikkejä KÄSIPALLO Lämmittelypelejä ja -leikkejä Sumen Käsipallliitt 2012 Annamari Jääskeläinen, Thmas Lindström & Jaakk Hrelli LIMA JA KEIJU Alue: Ryhmän ksta riippuen, esim. 6 metrin alueen sisällä tai muu vastaava

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 90min 1

LIPPUPALLODEMO 90min 1 LIPPUPALLODEMO 90min 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2.OPETUSKESKUSTELU a) OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

Akateemisen BeerPongin MM-kisojen säännöt

Akateemisen BeerPongin MM-kisojen säännöt Akateemisen BeerPongin MM-kisojen säännöt BeerPong on juomapeli, jossa tarkoituksena on saada vastustaja juomaan juomansa. BeerPong on herrasmiespeli. Pelit pelataan kerrasta poikki ja finaali paras kolmesta

Lisätiedot

1. Kentän Kuningas. Pallon hallinta, kuljettaminen ja suojaaminen

1. Kentän Kuningas. Pallon hallinta, kuljettaminen ja suojaaminen 1. Kentän Kuningas Pallon hallinta, kuljettaminen ja suojaaminen Toimintamuoto: Pelit ja leikit Kesto väh: 10 min Liikuntataidot: Juokseminen, kuljettaminen, koukistaminen-ojentaminen, pallonhallinta maassa/ilmassa,

Lisätiedot

Piia Kurki 2016. HANMOODO Leikinomaisia kuntoharjoituksia ja lajiharjoitteita

Piia Kurki 2016. HANMOODO Leikinomaisia kuntoharjoituksia ja lajiharjoitteita Piia Kurki 2016 HANMOODO Leikinomaisia kuntoharjoituksia ja lajiharjoitteita Tekniikkajonot Muodostetaan joukkueita. Joukkueen jäsenet asettuvat peräkkäin jonoon. Tehtävästä tekniikasta riippuen välimatka

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 Vapaapotkut Erotuomarin peruskurssi Vapaapotkutyypit Vapaapotkut ovat suoria tai epäsuoria. Hyväksyttävä maali: suorasta vapaapotkusta vain vastajoukkueen maaliin epäsuorasta vapaapotkusta ei

Lisätiedot

FastScoop PELISÄÄNNÖT Lyhyt versio

FastScoop PELISÄÄNNÖT Lyhyt versio FastScoop PELISÄÄNNÖT Lyhyt versio Suomen FastScoopliitto ry 1.10.2011 Sisällys JOHDANTO FASTSCOOP URHEILUUN 3 PELISÄÄNNÖT 3 Sääntö 1. PELIVÄLINEET 3 Sääntö 2. KENTTÄ 4 Sääntö 3. PELAAJAT JA VAIHDOT 4

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

Harjoitusten rakenne ja kulku. Alkulämmittely. Yksilötaito: Haltuunotto - jalalla, ilmasta Syöttäminen - nilkalla, pitkä.

Harjoitusten rakenne ja kulku. Alkulämmittely. Yksilötaito: Haltuunotto - jalalla, ilmasta Syöttäminen - nilkalla, pitkä. Title: Viikko 21/2015 Date: 11/05/2015 Venue: Matinkylän UP Duration: 1,5h No of Players: 20-40 Ability / Level: Equipment: Purpose: Yksilötaito: Pelitaito: Haltuunotto - jalalla, ilmasta Syöttäminen -

Lisätiedot

Koululiikuntaliitto tuottaa lukukausittain uuden N.Y.T! -materiaalipaketin,

Koululiikuntaliitto tuottaa lukukausittain uuden N.Y.T! -materiaalipaketin, Innostu liikke stä! Mitä nyt on? Koululiikuntaliiton uusi N.Y.T! -toiminta tarjoaa alakoulun 2.-5.luokkalaisille helpon tavan harjoitella monipuolisesti liikunnan perustaitoja. Lukukausittain saat N.Y.T!

Lisätiedot

LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE

LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE 1. Ottelun aikana saa blokata eli estää muita pelaajia asettumalla koripallon tapaan scriiniin. 2. Puolustava joukkue saa syötönkatkon ja palauttaa pallon 4 jaardin päähän

Lisätiedot

PELIOHJEET KUNSTENNIEMEN LEIRIKESKUS

PELIOHJEET KUNSTENNIEMEN LEIRIKESKUS PELIOHJEET PETANQUE: Pelivälineet: Metalliset kuulat, joiden läpimitta on 70,5-80 mm ja paino 650-800 g. Puinen maalipallo (snadi), jonka halkaisija on 29-31 mm. Pelialusta voi olla millainen tahansa,

Lisätiedot

Pelin kautta oppiminen

Pelin kautta oppiminen Pelin kautta oppiminen Suunnittele PELI Suunnittele E11-ikäluokalle sopiva peli Valitse pelille AIHE, joka on ikäluokalle tärkeä Mieti ainakin seuraavat asiat Montako maalia ja miten sijoitettu Miten maali

Lisätiedot

KUBB PELI, JOHON KAIKKI VOIVAT OSALLISTUA. MM-kisasäännöt

KUBB PELI, JOHON KAIKKI VOIVAT OSALLISTUA. MM-kisasäännöt KU PELI, JOHON KIKKI VOIVT OSLLISTU MM-kisasäännöt KU Peli, jolla on traditiot Kubb on vanha Gotlantilainen peli, joka syntyi siihen aikaan, kun joka pihalla oli halkokasa. Valittiin vain sopiva määrä

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Coerver harjoitus 1: Pallonhallinta

Coerver harjoitus 1: Pallonhallinta Coerver harjoitus 1: Pallonhallinta Pelaajamuodostelma 1) Paikallaan juoksu pallo jalkojen välissä. (polvet hieman koukussa) 2) Tikkaus pallon syöttely jalkojen välissä mahd. nopeasti (kisa: lasketaan

Lisätiedot

Näkyvissä kioskirakennuksen seinällä olevalla ilmoitustaululla.

Näkyvissä kioskirakennuksen seinällä olevalla ilmoitustaululla. P02 SYYSTURNAUSINFO 2015 Tervetuloa FC Halikko P02/P03-joukkueiden järjestämään jalkapalloturnaukseen Halikon Aseman Urheilukentälle (Mustamäentie 153). Karttalinkki Turnaustoimisto Pysäköinti Turnaustoimisto

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I

Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Kaikki Pelissätehtäväkortit

Kaikki Pelissätehtäväkortit Kaikki Pelissätehtäväkortit 1. Salmiakkikuljetus Lapsi kuljettaa salmiakkiruudun ympäri ensin toiseen suuntaan ja sitten toiseen suuntaan. Pelaajan tulee käyttää vasenta ja oikeaa jalkaa. Toinen ja neljäs

Lisätiedot

JÄÄPALLO-OHJAAJAN OPAS 2014-2015

JÄÄPALLO-OHJAAJAN OPAS 2014-2015 JÄÄPALLO-OHJAAJAN OPAS 2014-2015 Leikkejä, luisteluharjoitteita ja lajiharjoitteita lapsille ja nuorille Toteutettu yhteistyössä Ruotsin jääpalloliiton kanssa Harjoitusten rakenne esimerkki 60 min: Huomioi

Lisätiedot

AMERIKKALAISEN JALKAPALLON KOULUDEMO

AMERIKKALAISEN JALKAPALLON KOULUDEMO AMERIKKALAISEN JALKAPALLON KOULUDEMO 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2.OPETUSKESKUSTELU a) OTE PALLOSTA

Lisätiedot

PELINOHJAAJA. Valioerotuomari

PELINOHJAAJA. Valioerotuomari PELINOHJAAJAKOULUTUS Valioerotuomari Liiton erotuomaritoiminta Piirin erotuomaritoiminta Erotuomarikokelas Pelinohjaaja Pelinohjaaja toimii alle 12 vuotiaiden tyttöjen ja poikien otteluissa. PELINOHJAAJA

Lisätiedot

Piha: Nurmikko, muutamia puita, hiekkainen kävelytie. - Annika, Katja, Marika, Paula, Pia, Raman, Sirpa (Tomi, Jarno)

Piha: Nurmikko, muutamia puita, hiekkainen kävelytie. - Annika, Katja, Marika, Paula, Pia, Raman, Sirpa (Tomi, Jarno) Sivu 1 / 6 Tapahtuma: Paikka: Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskuksen grilli-ilta Puistokatu 31, Mänttä (asuntojen takapiha) Piha: Nurmikko, muutamia puita, hiekkainen kävelytie. Aika: Keskiviikko 08.05.2013

Lisätiedot

Harjoitus 1. TEEMA KULJETTAMINEN JA 1v1

Harjoitus 1. TEEMA KULJETTAMINEN JA 1v1 Harjoitus 1 TEEMA KULJETTAMINEN JA 1v1 Alkulämmittely. 20min Huuhkaja hippa ilman palloa 5min -Tarkoituksena ohittaa puolustaja ja lukea tila milloin mahdollisuus päästä läpi. Kannusta rohkeaan murtautumiseen.

Lisätiedot

KÄSIPALLOA KOULUIHIN. Helpot vinkit hauskaan koulupeliin

KÄSIPALLOA KOULUIHIN. Helpot vinkit hauskaan koulupeliin KÄSIPALLOA KOULUIHIN Helpot vinkit hauskaan koulupeliin Suomen Käsipalloliitto 2014 ALKUSANAT Käsipallo on todella helppo ja hauska koulupeli! Tytöt ja pojat voivat pelata yhdessä. Pallon hallinta käsillä

Lisätiedot

TÄRKEINTÄ ON LIIKKUMISEN ILO

TÄRKEINTÄ ON LIIKKUMISEN ILO MUISTAKAAHAN OHJAAJAT Lapsille testit ovat iloinen ja hauska mahdollisuus päästä kokeilemaan omia taitojaan. Te ohjaajat näytätte esimerkkiä, joten ilo ja innostus liikkeelle kun näytätte lapsille miten

Lisätiedot

PELAAMISEN PERIAATTEET

PELAAMISEN PERIAATTEET PELAAMISEN PERIAATTEET 1. Mielummin 5-4 voitto kuin 0-1 tappio 2. Pidämme palloa ja haastamme 1v1 tilanteissa jos olemme yli puolessa kentässä 3. 2v1 tilanteissa haastamme aina. 4. Alivoimalla syötämme

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 4 Pallonkäsittely II

Harjoitussuunnitelma viikko 4 Pallonkäsittely II Harjoitussuunnitelma viikko 4 Pallonkäsittely II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Kaikki Pelissätehtäväkortit

Kaikki Pelissätehtäväkortit Kaikki Pelissätehtäväkortit 10. Pallon ilmassa pito vauhdissa Merkitse lähtö ja maalilinja 10 metrin päähän toisistaan. Ponnauttele palloa jalalla samalla kävellen eteenpäin lähtölinjalta maalilinjalle

Lisätiedot

Koululentistä ikäluokittain

Koululentistä ikäluokittain Koululentistä ikäluokittain AT OK U L 56 MALLIOPPITUNNIT Välineet: vat lyhyempiä PALLOT EMPUT noin 15 min Heitot tehdään omalla pallolla tai vuorotellen parin kanssa: pomppua) Tehdään noin 1015 kertaa

Lisätiedot

Uudet PelinOhjaajat 2018: Hemmingin koulu, Masku

Uudet PelinOhjaajat 2018: Hemmingin koulu, Masku Uudet PelinOhjaajat 2018: 20.04. Hemmingin koulu, Masku 1: avaus 2: koulutuksen sisältö 3: Pelinohjaajan perusasiat (powerpoint esitys) ja palloliiton video 4: PO tutortoiminta, mitä se on? 5: Kaikki Pelaa

Lisätiedot

Muista harjoituksissa aina: - Ohjaaja on leikin keskellä - ole esillä, älä tiellä tai syrjässä

Muista harjoituksissa aina: - Ohjaaja on leikin keskellä - ole esillä, älä tiellä tai syrjässä Muuramen Yritys ry Salibandy Listassa olevat leikit ovat pallon kanssa tai ilman tehtäviä leikkiä. Mukana on myös kaksi alkeisharjoitusta (kulmista ja pujottelukisa), joita voi käyttää leikkien tukena

Lisätiedot

LIIKUNTATUNNILLA! B-TAITOTASO Koreografia: Paula Kettu Musiikin sävellys ja sovitus: J-P Piirainen

LIIKUNTATUNNILLA! B-TAITOTASO Koreografia: Paula Kettu Musiikin sävellys ja sovitus: J-P Piirainen LIIKUNTATUNNILLA! B-TAITOTASO Koreografia: Paula Kettu Musiikin sävellys ja sovitus: J-P Piirainen Tanssit: 1. Liikuntasalin lattialla tapahtuu (jenkka) 2. Kivulias polska Tervetuloa liikuntatunnille!

Lisätiedot

PELINOHJAAJAKOULUTUS

PELINOHJAAJAKOULUTUS PELINOHJAAJAKOULUTUS Valioerotuomari Liiton erotuomaritoiminta Piirin erotuomaritoiminta Erotuomarikokelas Pelinohjaaja Pelinohjaaja toimii alle 12 vuotiaiden tyttöjen ja poikien otteluissa. PELINOHJAAJA

Lisätiedot

Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli

Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli Käsipallon perusperiaatteet Käsipallo on fair play periaatteisiin perustuva joukkuepeli. Kentällä on kaksi toisiaan vastaan pelaavaa miesten

Lisätiedot

LYÖNTIMYLLY PESIS. Suomen Pesäpalloliitto ry

LYÖNTIMYLLY PESIS. Suomen Pesäpalloliitto ry LYÖNTIMYLLY PESIS 1 PELI-IDEA Lyöntimyllyssä pelaa kaksi 4-6 hengen joukkuetta. Joukkueiden tavoitteena on tehdä pisteitä. Pisteiden määrä ratkaisee jakson voiton. Jakso päättyy, kun toisella joukkueella

Lisätiedot

Keljonkankaan frisbeegolfrata

Keljonkankaan frisbeegolfrata P Kisakeskus Keljonkankaan OB Katsomo OB 18 OB 1 100m 83m Frisbeegolfradan säännöt 6 Frisbeegolf Frisbeegolf on peli, jota voivat harrastaa kaikki ikään tai sukupuoleen katsomatta. Frisbeegolfin periaate

Lisätiedot

Muistiinpanoja. Lukijalle

Muistiinpanoja. Lukijalle Muistiinpanoja Lukijalle Sydän Pelissä toiminta on osa TPS jalkapallon toimintaa. Sydän Pelissä Ohjaajakoulutuksen tavoitteena on tarjota ohjaajille, valmentajille ja opettajille käytännön vinkkejä ohjaus-

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA, HJK C

HARJOITUSOHJELMA, HJK C HARJOITUSOHJELMA, HJK C No: 1/ 5 KESTO: 90 min HARJOITUKSEN TARKOITUS: Maalivahtien kesäharjoitus (taito/koordinaatio/reaktionopeus) Alkulämpö 10 min. Hyppynaru: eteen-/ taaksepäin paikallaan jalat ristiin

Lisätiedot

8. P97 seututaitokoulu (1h,45min)

8. P97 seututaitokoulu (1h,45min) 8. P97 seututaitokoulu 26.1 2008 (1h,45min) -Liivien jako/teemat /lohkojen teko, n.15 min -Nopeus ketteryys harjoituksen alussa, n.15 min -Rastiharjoittelu lohkoissa 1-5 max.15min/lohko (yht75min) 4+4pel.ryhmät/ohjaaja

Lisätiedot