ASIAKKAIDEN OSALLISTUMINEN PALVELUIDEN SUUNNITTELUUN, TOTEUTUKSEEN JA KEHITTÄMISEEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ASIAKKAIDEN OSALLISTUMINEN PALVELUIDEN SUUNNITTELUUN, TOTEUTUKSEEN JA KEHITTÄMISEEN"

Transkriptio

1 1 Timo TOIKKO ASIAKKAIDEN OSALLISTUMINEN PALVELUIDEN SUUNNITTELUUN, TOTEUTUKSEEN JA KEHITTÄMISEEN Asiakkaiden osallistumisella on keskeinen asema tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollossa. Kysymys ei ole vain asiakaslähtöisestä toimintatavasta, mutta ei myöskään vertaistoiminnasta. Asiakkaiden osallistumisella tavoitellaan kokemusasiantuntijan asemaa ja roolia. Asiakkaat tuottavat tietoa ja osallistuvat palveluiden suunnitteluun, toteutukseen ja kehittämiseen. Tällöin kysytään: konsultoidaanko palveluiden käyttäjiä toiminnan kehittämiseksi? Osallistuvatko he hallinnolliseen suunnitteluun ja päätöksentekoon? Tässä julkaisussa pyritään ensinnäkin selvittämään, miksi palvelun käyttäjien osallistuminen on tärkeä tavoite. Lisäksi toiseksi paikannetaan, mitä palvelun käyttäjien osallistumisella itse asiassa tarkoitetaan. Kolmanneksi kuvataan joitakin esimerkkejä mitä palvelun käyttäjien osallistuminen tarkoittaa käytännössä. Tämän julkaisun kehittely on toteutettu osana Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittamaa Valtaväylä-hanketta. 1 Valtaväylä-hankkeen eräänä tavoitteena on vahvistaa asiakkaiden osallistumismahdollisuutta palvelujen suunnittelussa, toteuttamisessa ja kehittämisessä. 1 Valtaväylä-hanke on käytännönläheinen kehittämishanke, joka pyrkii muodostamaan hyviä toimintatapoja lähinnä sosiaalitoimiston ja TE-toimiston asiakkaiden palvelujen turvaamiseksi. Valtaväylä-hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto (STM, TE-keskus, Länsi-Suomen lääninhallitus) ja alueen kunnat (Alavus, Kauhava, Kuortane, Evijärvi, Ilmajoki, Lappajärvi, Lapua, Seinäjoki, Töysä ja Ähtäri). Hanketta hallinnoi Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

2 2 Miksi asiakkaiden osallistuminen on tärkeää? Asiakkaiden osallistuminen on ajankohtainen sosiaalipoliittinen tavoite. 2 Ajatus osallistumisesta on läpäissyt lähes kaikki eurooppalaisen sosiaalipolitiikan mallit. 3 Suomalainen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmä on edelleen vahvasti julkishallinnon vastuulla. Järjestelmän avulla pyritään vastaamaan kaikkien asiakkaiden tarpeisiin. Ammattilaisilla on tässä suhteessa keskeinen vastuu. He toimivat eräänlaisena tulkkeina järjestelmän ja asiakkaiden välillä. Moderniin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmään on myös sisällytetty piirteitä yksityisen sektorin toimintatavoista. Tällaisesta kehityksestä käytetään usein nimitystä managerismi. Palveluja on tuotteistettu ja toimintaa tehostettu palveluprosesseja selkeyttämällä. Tavoitteena on ohjata ammattilaisten toimintaa taloudelliseen ja tehokkaaseen suuntaan. Kriittisesti on todettu, että management- ammattilaisten asema on vahvistunut varsinaisten sisällöllisten asioiden ammattilaisten kustannuksella. Markkinaehtoisen toiminnan keskiössä ovat tilaaja ja tuottaja, mutta ennen kaikkea myös kuluttaja. Tämän ajattelun mukaan kuluttajan vapaat valinnat tuottavat parhaimman hinta-laatu -suhteen. Sosiaali- ja terveyspalvelujakin on muokattu tähän suuntaan. Esimerkiksi palvelusetelien avulla kuluttaja voi valita mistä hän hankkii sosiaali- ja terveyspalvelunsa. Asiakkaan kuluttajarooliin on kiinnitetty huomiota myös lainsäädännön tasolla. 4 Nykypäivän julkishallinnossa asiakas halutaan nähdä kuluttajana. Aidoissa markkinatilanteessa tilaajat ja tuottajat saavat rinnalleen vapaan kuluttajan, joka voi valinnoillaan vahvistaa kilpailua. Kuluttaja nousee yhtä tärkeään osaan kuin tilaaja ja tuottajakin. Parhaimmillaan kuluttaja ohjaa valinnoillaan palveluita ja tuotekehitystä. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan on kuitenkin vaikea savuttaa vapaan kuluttajan (competent consumer) asemaa. Manageristinen toimintatapa saattaa johtaa tilanteeseen, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tuotetaan vain tilaajien ja tuottajien ehdoilla. Palvelujen käyttäjien osallisuuden korostus nousee vahvasti juuri tilaaja-tuottaja -mallin omasta logiikasta käsin. Palveluita tuotetaan palvelun käyttäjille, joten on outoa, jos heitä ei huomioida niiden suunnittelussa, toteutuksessa ja kehittämisessä. 2 Toikko, Timo (2006) Asiakkaiden osallistuminen palveluiden kehittämiseen. Työpoliittinen aikakauskirja. 3/2006, Evers, Adalbert (2003) Current strands in debating user involvement in social services. social_services/02_current%20strands%20in%20debating%20user%20involvement%20in%20social%2 0services%20-%20report%20Evers.asp [Luettu ] 4 Hyvinvointipalveluissa tämä tarkoittaa lakia sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista (L812/2000) sekä lakia potilaan asemasta ja oikeuksista (L785/1992). Myös uusi hallintolaki (L434/2003) korostaa yksilön oikeuksia määritellessään hyvän hallinnon periaatteita ja käytäntöjä.

3 3 Monet sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasryhmät eivät ole vapaan kuluttajan roolissa, joten heidän asemansa vahvistaminen edellyttää erityisiä toimia ja uusia toimintatapoja. Kysymys on palvelun käyttäjien osallistumisesta tuotantoprosessiin. Tällaiseen osallisuuteen ei voida vastata vain asiakaslähtöisillä työtavoilla tai vertaistoimintaa kehittämällä. Asiakaslähtöisyys, kokemusasiantuntijuus ja vertaistoiminta Aidossa tilaaja-tuottaja-kuluttaja -mallissa oletetaan, että tuotantoprosesseilla on erityinen intressi vaalia palvelun tai tuotteen käyttäjien osallisuutta. Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotantoprosesseissa asiakkaiden osallisuus on hivenen monimutkaisempi seikka. Palvelun käyttäjien roolin korostaminen edellyttää asiakaslähtöistä toimintatapaa, mutta itse asiassa kysymys on jostakin enemmästä. Asiakkaita ei pyritä osallistamaan vain suhteessa omaan elämäänsä, vaan myös sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmien suuntaan. Palvelun käyttäjät nähdään asiantuntijoina, joiden tietoa ja taitoa käytetään palvelujärjestelmän toimintatapojen kehittämiseen ja arviointiin. Kysymys ei ole vain asiakkuudesta, vaan myös asiantuntijuudesta. Palveluiden käyttäjien osallistumisella tarkoitetaan ennen kaikkea asiakkaiden kokemusasiantuntijuuden tunnustamista. 5 Palvelujärjestelmää on vaikea kehittää, jos sitä ei tehdä yhteistyössä kaikkien niiden kanssa, joita kehittäminen todella koskettaa. Kokemusasiantuntijat toimivat yhdessä ammatillisten asiantuntijoiden kanssa. Kokemustieto muodostaa siten erään keskeisen kehittämistoiminnan lähteen ja kokemusasiantuntijat nähdään palvelutuotannon keskeisenä osatekijänä. Kokemustiedon muodostaminen edellyttää usein asiakkaiden keskinäistä toimintaa eli vertaistoimintaa. Yksittäisen asiakkaan kokemukset saavat vahvistuksen kollektiivisen toiminnan myötä. Tämä edellyttää palvelun käyttäjien kokemusten jakamista ja niiden jalostamista kohti sosiaalista tietoa. Henkilökohtaisesta tiedosta muodostuu sosiaalista tietoa. Palveluiden käyttäjien osallistaminen ei tarkoita kuitenkaan vain vertaistoiminnan kehittämistä. Tavoitteena on kokemustiedon ja ammatillisen tiedon välinen vuorovaikutus, jota ei voida synnyttää eriyttämällä palveluiden käyttäjien toiminta ja ammattilaisten toiminta toisistaan. 5 Katso erityisesti Beresford, Peter & Salo, Markku (2008) Kokemuksen muodonmuutos. Kohti palveluiden käyttäjien omaa tutkimustoimintaa. Helsinki Mielenterveyden keskusliitto.

4 4 KOKEMUS- ASIANTUNTIJUUS ASIAKASLÄHTÖISYYS VERTAISTOIMINTA Kuvio 1: Asiakaslähtöisyys ja vertaistoiminta kokemusasiantuntijuuden perustana Hivenen tiivistäen voidaan sanoa, että kokemusasiantuntijuuden kehittyminen edellyttää vertaistoimintaa. Sen kautta ja sen avulla palvelun käyttäjät voivat jäsentää omia näkemyksiään. Vertaistoiminta mahdollistaa nimensä mukaisesti asioiden ja näkemysten vertailun, mutta se mahdollistaa myös yksilöllisen tiedon muuntumisen sosiaaliseksi tiedoksi. Toisaalta kokemusasiantuntijuuden kehittyminen edellyttää palvelujärjestelmältä asiakaslähtöistä toimintatapaa. Sen kautta voidaan saavuttaa kokemusasiantuntijan ja ammatillisen asiantuntijan välinen vuorovaikutus. Tavoitteena on palvelun käyttäjien konkreettinen osallistuminen palveluiden suunnitteluun, toteutukseen ja kehittämiseen. (Ks. kuvio 1). Osallistumisen tasot Palveluiden käyttäjien osallistuminen tarkoittaa konkreettista osallistumistaan palveluiden suunnitteluun, toteutukseen ja kehittämiseen. Osallistumisessa voidaan nähdä erilaisia tasoja. 6 Palvelun käyttäjien osallistumista voidaan kohtuullisen helposti arvioida esimerkiksi seuraavien viiden tason mukaisesti: 7 6 Toikko, Timo & Rantanen, Teemu (2009) Käyttäjä- ja toimijalähtöinen kehittäminen. Ammattikorkeakoulujen verkkojulkaisu Osaaja.net, 2/ [Luettu ] 7 Clark, Marion; Davis, Ann; Fisher, Adrian; Glynn, Tony & Jefferies, Jean (2008) Transforming services: changing lives. A guide for action. Working for user involvement in mental health services paper 3. Centre of Excellence in Interdisciplinary Mental Health. Birmingham: University of Birmingham.

5 5 Taso 1: Ei osallistumista (no involvement): Palvelut on suunniteltu ja toteutettu ilman palveluiden käyttäjien osallistumista Taso 2:Rajoitettu osallistuminen (limited involvement): Käyttäjäryhmille annetaan rajoitettua tietoa palveluista ja heitä konsultoidaan satunnaisesti palveluita koskevissa muutoksissa. Usein käyttäjät voivat osallistua oman palvelusuunnitelman laatimiseen. Taso 3: Kasvava osallistuminen (growing involvement): Käyttäjäryhmiä konsultoidaan säännöllisesti palveluta koskevissa asioissa (päätökset, toimintatavat, kehittäminen). Kommentit suodatetaan tai muokataan hallinnon tarpeisiin. Käyttäjät osallistuvat oman palvelusuunnitelman laatimiseen ja seurantaan. Taso 4: Yhteistoiminta (collaboration): Palveluorganisaatio on tehnyt tietoisen palvelun käyttäjiä koskevan arvovallinnan. Käyttäjät osallistuvat säännöllisesti toimintatapoja koskevaan keskusteluun, palvelun kehittämiseen ja toimintaa koskevaan päätöksentekoon. Palveluiden käyttäjille maksetaan heidän ajastaan ja kuluistaan. Palvelun käyttäjille tarjotaan mahdollisuutta tavata toisiaan ja heille tarjotaan koulutusta ja tukea yhteistoimintaa varten. Taso 5: Kumppanuus (partnership): Palelun käyttäjät ja henkilökunta työskentelevät yhdessä kaikilla palvelualueilla. Osallistumista tuetaan arvolauseilla ja päämäärän asetteluilla. Avaintason päätöksenteko toteutetaan yhdessä. Palvelun käyttäjät osallistuvat palveluiden arviointiin. Organisaatiolla on välineitä ottaa mukaan, tukea ja kouluttaa palveluiden käyttäjiä. Palveluiden käyttäjiä palkataan organisaation tehtäviin. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristöt ovat erilaisia. Osassa osallisuus voidaan toteuttaa vahvemmin kuin toisissa. Sopivan osallisuuden muodot ja toimintatavat löytyvät vain kokeilujen kautta. Edistyminen palvelun käyttäjien osallistumisessa edellyttää organisaation strategisia päätöksiä, rohkeita kokeiluja ja tilan luomista myös kokemusasiantuntijuuden kehittymiselle. Uuden käytännön oppiminen edellyttää paneutumista sekä ammatillisilta asiantuntijoilta että organisaation johdolta, kuten myös kokemusasiantuntijoilta.

6 6 Osallistumisen muodot Jane Warren 8 lähestyy palveluiden käyttäjien osallistumista holistisesta näkökulmasta, jossa erilaisia osallistumisen muotoja ei aseteta toisiinsa nähden hierarkkiseen järjestykseen. Asiakkaiden asema palvelujärjestelmässä aukeaa tällöin neljään suuntaan: informaatioon, konsultaatioon, palvelutoimintaan ja empowermentiin (ks. kuvio 2). Palveluiden seuranta ja arviointi Työn suunnittelu ja seuranta Palveluiden suunnittelu ja kehittäminen Valitukset ja ehdotukset Konsultaatio: Näkemykset otetaan huomioon Osallistuminen: Tasavertainen partneri toiminnassa Talousarvion työstäminen Säädökset Informaation antaminen ja saaminen Palvelunkäyttäjä Empowerment: Päätöksiin osallistuminen Henkilökunnan toiminnan arviointi Ammatillinen koulutus Rekrytointi ja valinta Tutkimus- ja kehitystyö Poliittinen kehittäminen Kuvio 2: Osallistumisen suunnat ja muodot. 9 Holistisella mallilla tavoitellaan palvelun käyttäjän ja palveluorganisaation välisen suhteen uudelleen määrittelyä. Palvelun käyttäjän osallistuminen voi suuntautua informaation antamiseen, josta esimerkkinä voi olla kokemusasiantuntijoiden osallistuminen ammattikoulutuksen sisältöjen suunnitteluun ja toteutuksen. Toisaalta palvelun käyttäjän osallistuminen voi suuntautua konsultaatioon, jolloin asiakas toimii palveluiden arvioijana. Tällainen lähestymistapa voidaan yhdistää esimerkiksi organisaation laatuprosesseihin. Kolmanneksi palvelun käyttäjän osallistuminen voi suuntautua kumppanuuteen, jossa palveluiden käyttäjä on tasavertainen palveluiden suunnittelija, toteuttaja ja kehittäjä. Neljänneksi palvelun käyttäjän osallistuminen voi suuntautua organisaation päätöksentekoon. Tällöin palvelun käyttäjä osallistuu esimerkiksi talous- ja henkilöstöasioiden päätöksentekoon. 8 Warren, Janet (2008) Service user and carer participation in social work. Exeter: Learning Matters. 9 Warren, Janet (2008) Service user and carer participation in social work. Exeter: Learning Matters.

7 7 Osallistumisen käytännöt Seuraavaksi kuvataan joitakin käytännön esimerkkejä palvelun käyttäjien osallistumisesta, joista monia on kokeiltu myös Valtaväylä-hankkeen kehittämistyössä. Osallistuminen tiedottamiseen Palvelun käyttäjät voivat toimia palvelusta tiedottajina, mutta myös tiedon lähteenä kun suunnitellaan ja kehitetään palveluita. Seuraavassa esitellään joitakin konkreettisia osallistumisen muotoja, joissa palvelun käyttäjien äänelle on luotu tilaa. Palvelun käyttäjät voivat toimia palvelusta tiedottajina. He voivat tehdä esimerkiksi organisaation toimintaa kuvaavan videon. Asiakkaiden kerrontatapa ja sen painotukset usein poikkeavat ammattilaisten näkemyksistä. Yhtenäistä kerrontaa edustavat videoelokuvat tai pienet videoklipit tarjoavat katsojalle mahdollisuuden reflektoida palvelujärjestelmän ja sen toimintatapojen todellisuutta. Palvelun käyttäjät voivat toimia organisaation ja sen toimintatapojen esittelijänä esimerkiksi vierailijoille. Tällaisessa tilanteessa vierailijat saavat kuulla virallisen organisaatiokertomuksen lisäksi myös epävirallisen kertomuksen. Usein juuri palvelun käyttäjän kokemusten myötä palvelujärjestelmän kuvauksesta syntyy konkreettinen ja ymmärrettävä. Palvelun käyttäjät voivat kertoa opiskelijoille myös kokemuksistaan asiakkaina. Tulevat ammattilaiset voivat peilata kuultuja asiakaskokemuksia omaan käsitykseensä palvelujärjestelmästä ja sen toimintatavoista. Usein asiakaskokemuksen ja palvelujärjestelmän yhdistelmästä syntyy herättävä oppimiskeskustelu. Vastaavasti palvelun käyttäjät voivat kertoa kokemuksiaan myös ammattilaisille. Eräs mahdollisuus on yhdistää asiakaskertomukset jonkin toisen organisaation kanssa toteutettavaan bechmarking-keskusteluun. Tiedottajana ja tiedon lähteenä toiminen antaa tilaa asiakaskokemuksille. Tilan luominen asiakkaiden äänelle ja asiakkaiden kokemusten kuulemiselle on keskeinen lähtökohta palvelun käyttäjien osallistumiselle. Osallistuminen konsultaatioon Palvelun käyttäjien näkemyksiä voidaan käyttää avuksi palveluiden suunnittelussa, toteutuksessa ja kehittämisessä. Oman tarinansa kertojasta tulee tällöin asiantuntijakonsultti. Konsultti esittää jäsentyneen mielipiteen tai arvioin palvelujärjestelmästä ja sen toimintatavoista.

8 8 Palvelun käyttäjät voivat osallistua asiakasfoorumiin. Foorumit ovat tilaisuuksia, joihin osallistujat voidaan kutsua täysin avoimelle kutsulla tai kohdennetulla kutsulla. Foorumissa asiakkaat voivat osallistua keskusteluun palvelusta, sen toteuttamisesta ja kehittämisestä. Usein foorumin tarkoitus on toimia eräänlaisena motivoivana tilaisuutena, jossa kiinnostuneita asiakkaita pyritään rekrytoimiaan mukaan kehittämistoimintaan. Foorumissa voidaan rekrytoida asiakkaita esimerkiksi palvelusta tehtävän tiedotteen tai videon tekemiseen. Fokusryhmien avulla voidaan kerätä asiakkaiden mielipiteitä ja näkemyksiä. Fokusryhmä on osallistujamäärältään ja teemaltaan rajatumpi kuin foorumi. Fokusryhmä on noin 4-6 henkilön keskusteluryhmä. Fokusryhmä kestää noin 1½ tuntia. Samasta teemasta voidaan järjestää useita eri fokusryhmiä. Fokusryhmistä laaditaan muistiot, joiden perusteella eri ryhmiä tuottamaa tietoa voidaan verrata keskenään. Fokusryhmä voidaan toteuttaa esimerkiksi kolmen kysymyksen avulla: mitä mieltä yleisesti olette työvoimapalveluista, millaisia kokemuksia teillä on Valtaväylä-hankkeen toiminnasta; ja mihin suuntaan jatkossa kehittäisitte työvoimapalveluita? Asiantuntijaryhmän avulla asiakkaat saavat pysyvämmän kokemusasiantuntijan statuksen kuin foorumissa tai fokusryhmässä. Asiantuntijaryhmä kokoontuu säännöllisesti. Se muodostuu sekä ammatillisista asiantuntijoista että kokemusasiantuntijoista. Ammatillisia asiantuntijoita voidaan kutsua myös kumppaniorganisaatioista. Usein asiantuntijaryhmät toimivat eräänlaisena kehittämistoiminnan koordinaattoreina. Palvelun käyttäjien konsultti-roolin yhteydessä joudutaan ottamaan kantaa asiantuntijakorvauksiin. Kokemusasiantuntijat käyttävät omaa aikaansa kehittämistoimintaan, joten on varsin perusteltua, että asiantuntemuksesta myös maksetaan. Osallistuminen toimintaan Palvelun käyttäjien kehittyminen kokemusasiantuntijaksi edellyttää oman kokemuksen karttumista ja kokemustiedon laajentumista kohti yleisempää näkemystä asiakkaiden kokemuksista. Tähän tarkoitukseen on luotu erilaisia kokemusasiantuntijan koulutuksia. Silti on huomattava, että tästä prosessista ei tule tehdä itse tarkoitusta. Olennaista on, että näkemystä ja kokemusta omaavat motivoituneet asiakkaat saavat tilaa osallistua palvelujen kehittämiseen yhdessä ammattilaisten kanssa. Kokemusasiantuntijoiden koulutuksen avulla voidaan toki luoda kuitenkin tietty järjestelmä, jonka puitteissa toimintaa on helpompi koordinoida ja kehittää. Se on usein myös merkki organisaation sitoutuneisuudesta. Kokemusasiantuntija voi toimia tutorina. Asiakkaat voivat hakeutua keskustelemaan kokemusasiantuntijan kanssa. Kokemusasiantuntija tukee

9 9 asiakasta ja voi tarvittaessa toimia myös järjestelmän ja yksilön välisenä tulkkina. Toiminta on vapaaehtoista, mutta kokemusasiantuntijalle kuitenkin maksetaan osallistumisesta. Kokemusasiantuntija osallistuu myös työyhteisön suunnittelu- ja arviointikokouksiin. Kokemusasiantuntija voi toimia asiakas-työntekijänä. Asiakas voidaan palkata työtiimiin työntekijäksi. Asiakas-työntekijä voi esimerkiksi osa-aikaisesti ohjata asiakasryhmiä, mutta tehdä myös varsinaista asiakastyötä. Asiakas-työntekijä toimii usein eräänlaisena asiakkaiden ja ammattilaisten välisenä tulkkina. Tällaisesta toiminnasta on hyviä kokemuksia esimerkiksi romanityössä, jossa romanitaustainen henkilö toimii romanikuraattorina. Kokemusasiantuntija voi toimia asiakas-kehittäjänä. Asiakas toimii tällöin esimerkiksi kehittämishankkeen palkattuna työntekijänä. Asiakas-kehittäjä vastaa omalta osaltaan kehittämishankkeen toiminnoista yhtenä keskeisenä tiimin jäsenenä ja osallistuu kaikkiin kehittämistoiminnan yhteisiin prosesseihin. Kokemusasiantuntijuuden tunnustaminen johtaa lähes väistämättä uudenlaisiin toiminnan muotoihin. Kokemusasiantuntijoiden osallistuminen organisaation toimintaan ei välttämättä ole yksinkertainen ja ongelmaton asia. Uusien toimintatapojen kehittäminen ja juurruttaminen on pitkä prosessi, joka edellyttää rohkeaa ja rehellistä otetta. Osallistuminen päätöksentekoon Palvelun käyttäjien osallistuminen voi edetä aina organisaation päätöksentekoon asti. Kysymys on tällöin osallistumisesta hallinnollisista linjauksista, joilla avataan ja rajataan käytännön toiminnan toteuttamista. Organisaation toimintaa ohjataan hallinnon kautta. Kokemusasiantuntijat voivat osallistua muiden asiantuntijoiden rinnalla niihin prosesseihin, joiden kautta toiminnan resurssit määrittyvät. Esimerkiksi talousarviolla ohjataan toiminnan resursseja. Kokemusasiantuntijat voivat osallistua organisaation johtoryhmän jäsenenä budjetin laadintaan, kuten esimerkiksi sen edellyttämiin allokointiprosesseihin. Useimmiten organisaation budjettia joudutaan priorisoimaan jo budjetin laadinnan yhteydessä. Tällöin budjetin avoin käsittely nousee keskeiseen asemaan. Vastaavasti myös budjetin seuranta ja lopulta tilinpäätös ovat keskeisiä resurssien määrittelyn toimenpiteitä. Organisaation henkilökunnan rekrytointiin palkataan usein ulkopuolisia henkilöstövalinnan konsultteja. Vastaavasti myös kokemusasiantuntijat voidaan nähdä rekrytointiprosessin keskeisinä jäseninä. Heillä on näkemystä ja kokemusta käytännön tasolta siitä, millaisia työntekijöitä organisaatiossa tarvitaan.

10 10 Palveluiden käyttäjien osallistuminen päätöksentekoon edellyttää kokemustiedon lisäksi myös näkemystä organisaation hallinnosta ja sen toimintatavoista. Organisaatiotiedon muodostuminen on oma prosessinsa, jota voidaan tukea esimerkiksi koulutuksen avulla. Lopuksi Palvelun käyttäjien osallistuminen on nousemassa erääksi keskeiseksi palvelujärjestelmän kehittämisen osaksi. Silti samansuuntaista toimintaa on toki ollut aikaisemminkin. Hyviä kokemuksia on saatu esimerkiksi erilaisista asiakas- ja asukasneuvostoista. Ne tarjoavat perustan kehittää näkemystä asiakkaiden osallistumisen mahdollisuuksia yhä syvemmäksi ja monipuolisemmaksi. Asiakkailla on oma erityinen näkökulmansa palveluiden suunnitteluun, toteuttamiseen ja kehittämiseen. Kysymys asiakkaiden osallistuminen johtaa lähes väistämättä pohtimaan kokemusasiantuntijuuden rakentumista. Henkilökohtainen kokemus on kaiken lähtökohtana, mutta yhtä hyvin sen rinnalla voidaan korostaa yksilöllisen tiedon yhteistä jakamista ja sitä kautta kollektiivisen tiedon muodostumista. Kollektiivinen kokemustieto voi toimia vastavoimana ammattilaisten tiedolle. Kokemustiedon hyödyntäminen vaatii usein kuitenkin tukirakenteita. Tässä julkaisussa on pyritty luomaan katsaus joihinkin mahdollisiin tukirakenteisiin. Erilaisten asiakasosallisuutta korostavien kokeilujen rinnalla on hyvä säilyttää myös tietty kriittinen asenne. Pyrkimys asiakkaiden osallistumiseen lupaa paljon, mutta pystytäänkö annettuihin lupauksiin vastaamaan. Onko meidän itse asiassa tarkoituskaan osallistaa asiakkaita ihan aidosti? Missä osallistumisen rajat kulkevat? Tällaiset kriittiset kysymykset ovat terveen kehittämistoiminnan ehtona. Ilman kriittistä otetta on vaikea kehittyä.

11 11 Valtaväylä-hankkeen toimivat käytännöt 1 Kehittäjäryhmä Valtaväylä-hankkeen kehittäjäryhmän tavoitteena on kehittää TE-toimiston työllistymistä tukevia palveluita. Kehittäjäryhmään osallistuu kolme kokemusasiantuntijaa sekä TE-toimiston edustaja ja kaksi Valtaväylä-hankkeen työntekijää 10. Kokemusasiantuntijat on rekrytoitu henkilökohtaisten kutsujen avulla. He eivät ole katsoneet tarvitsevansa erillistä korvausta osallistumisestaan. Ryhmä kokoukset ovat noudattaneet normaalien asiantuntijapalavereiden käytänteitä kahveineen ja muistioineen. Kehittäjäryhmän tehtävä on määritelty varsin väljästi. Tässä tapauksessa kehittäjäryhmä aloitti työnsä konkreettisella palveluesitteen suunnittelulla. Samalla sen avulla on voitu käydä arvioivaa keskustelua työllistymistä tukevista palveluista. Lisäksi saman konkreettisen palveluesitteen suunnittelun yhteydessä on voitu etsiä asiakkaiden osallistumisen esteitä, ehtoja ja mahdollisuuksia. Olennaista on, että kehittäjäryhmällä on konkreettinen työtehtävä. Etenevä tehtävä motivoi osallistujia. Tämän konkreettisen työtehtävän ohella voidaan käydä erittelevää ja jäsentelevään keskustelua. Parhaimmillaan kehittäjäryhmästä muodostuu eräänlainen koordinaatioryhmä, joka ideoi ja suunnittelee sekä yleisesti palveluiden kehittämistä, mutta erityisesti myös asiakkaiden osallistumisen tapoja. 10 Palveluohjaaja Merja Kallio ja projektikoordinaattori Päivi Krook.

12 12 Valtaväylä-hankkeen toimivat käytännöt 2 Valtaväylä-hankkeen toimivat käytännöt 2 Ryhmämuotoisen kuntouttavan työtoiminnan suunnittelu ja toteutus Mielekkään kuntouttavan työtoiminnan löytäminen asiakkaalle saattaa usein olla haasteellista. Sosiaalitoimistossa oli jo aikaisemmin pohdittu, miten työttömänä olevia romaninaisten pääsyä kohti työelämää ja koulutusta voitaisiin tukea esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan kautta. Sosiaalityöntekijät kysyivät asiaa romaninaisilta aktivointisuunnitelmien tekemisen yhteydessä. Keskustelujen tuloksena romaninaisille päätettiin järjestää ryhmämuotoista kuntouttavaa työtoimintaa. Vastuun kuntouttavan työtoiminnan ryhmän käynnistämisestä otti paikallinen sosiaalinen yritys (A-Pesu Oy) ja Valtaväylä-hanke 11. Kaupunki työn tilaajana ja työtoiminnan järjestäjänä vastasi tarvittavien tilojen ja tarvikkeiden hankinnasta. Romaninaiset osallistuivat kuntouttavan työtoiminnan teeman ja sisältöjen suunnitteluun. Kuntouttavassa työtoiminnassa ryhmän tehtävänä oli leipoa tuotteita kaupungin kokouksiin, tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Toimintaan sisällytettiin myös muuta aktivoitumista edistävää ja osallisuutta tukevaa toimintaa. Romaninaiset määrittelivät itse asioita, joista he halusivat tietoa tai joista oli tarpeen keskustella yhdessä. He toimivat samalla kertaa kuntouttavan työtoiminnan suunnittelijoina, mutta myös siihen osallistujina. 11 Palveluohjaaja Kirsi Lehtipää ja Tuulikki Ketola-Makkonen

Asiakkaan osallisuuden huomioiminen kehittämistyössä. Minna Laitila, TtT Hankejohtaja Välittäjä 2009 -hanke

Asiakkaan osallisuuden huomioiminen kehittämistyössä. Minna Laitila, TtT Hankejohtaja Välittäjä 2009 -hanke Asiakkaan osallisuuden huomioiminen kehittämistyössä Minna Laitila, TtT Hankejohtaja Välittäjä 2009 -hanke Sisältö Mistä puhutaan, kun puhutaan asiakkaan osallisuudesta kehittämistyössä? Miten asiakkaiden

Lisätiedot

Osallisuutta vai supermarkettiosallisuutta?

Osallisuutta vai supermarkettiosallisuutta? Osallisuutta vai supermarkettiosallisuutta? Työpaja 23.4.2015 yh, TtT, YTM Minna Laitila Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Miksi osallisuus tärkeää? Yksilöllinen näkökulma: Palveluiden käyttäjien oikeus

Lisätiedot

Voiko asiakas tietää paremmin? Asiakkaan osallisuus palvelujen kehittämisen näkökulmasta

Voiko asiakas tietää paremmin? Asiakkaan osallisuus palvelujen kehittämisen näkökulmasta Voiko asiakas tietää paremmin? Asiakkaan osallisuus palvelujen kehittämisen näkökulmasta Aikuissosiaalityön päivät 23.1.2013 Minna Laitila TtT, projektipäällikkö Välittäjä 2013:n Pohjanmaa-hanke Sisältö

Lisätiedot

Asiakasosallisuus. Projektin käynnistäminen Kari Nuuttila

Asiakasosallisuus. Projektin käynnistäminen Kari Nuuttila Asiakasosallisuus Projektin käynnistäminen Kari Nuuttila 21.9.2016 Asiakasosallisuus Omahoitopalvelut ODA - tiennäyttäjänä Omahoitopalvelut - ODA Asiakas asukas kumppanina Palvelut kohdentuvat paremmin

Lisätiedot

Asiakkaan osallisuus palveluissa. Minna Laitila

Asiakkaan osallisuus palveluissa. Minna Laitila Asiakkaan osallisuus palveluissa Minna Laitila 25.1.2018 Monimuotoinen osallisuus Inclusion, syrjäytymisen vastapari Tarkoitetaan useimmiten kiinnittymistä yhteiskuntaan ja yhteisöihin, jäsenyyden kokemista,

Lisätiedot

Kokemusarviointi. Päivi Rissanen

Kokemusarviointi. Päivi Rissanen Kokemusarviointi Päivi Rissanen 2.11.2015 2015 1 Kokemustutkimus ja -arviointi Kokemustiedon ja teoreettisen tiedon yhdistäminen Kokemuksen ja sen tulkinnan läheisyys Omakohtaista tietoa: miltä tuntuu

Lisätiedot

Kokemus- ja vertaisarvioinnin menetelmät kohti laadulla kilpailua? Mielenterveysmessut Päivi Rissanen

Kokemus- ja vertaisarvioinnin menetelmät kohti laadulla kilpailua? Mielenterveysmessut Päivi Rissanen Kokemus- ja vertaisarvioinnin menetelmät kohti laadulla kilpailua? Mielenterveysmessut 17.10.2015 Päivi Rissanen kokemustutkija MTKL Sukunimi Sukunimi Sukunimi 2015 1 Käsitteitä Kokemustutkimus Kokemusarviointi

Lisätiedot

Osallistaminen kunnissa. Osallisuustyöryhmä Laura Kelhä

Osallistaminen kunnissa. Osallisuustyöryhmä Laura Kelhä Osallistaminen kunnissa Osallisuustyöryhmä 23.5.2019 Laura Kelhä Osallisuus lainsäädännössä Osallistuminen on oikeus, josta on säädetty muun muassa perustuslaissa (731/1999). Kuntalaissa (410/2015) säädetään

Lisätiedot

Jaettu asiantuntijuus ja osallisuus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkuudessa

Jaettu asiantuntijuus ja osallisuus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkuudessa Jaettu asiantuntijuus ja osallisuus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkuudessa ASIAKKAAN ÄÄNELLÄ -juhlaseminaari 4.12.2013 yh, TtT Minna Laitila Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Taustaa Asiakkaan osallisuutta

Lisätiedot

NUORET KOKEMUSASIANTUNTIJOINA. Jari Lindh Yliopistonlehtori Lapin yliopisto Asiakkaiden toimijuuden ja osallisuuden tukeminen -seminaari 21.4.

NUORET KOKEMUSASIANTUNTIJOINA. Jari Lindh Yliopistonlehtori Lapin yliopisto Asiakkaiden toimijuuden ja osallisuuden tukeminen -seminaari 21.4. NUORET KOKEMUSASIANTUNTIJOINA Jari Lindh Yliopistonlehtori Lapin yliopisto Asiakkaiden toimijuuden ja osallisuuden tukeminen -seminaari 21.4.2015 TAUSTAA Viime vuosina on yhä vahvemmin korostettu, että

Lisätiedot

OTE 4 Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen. SATAOSAA Satakunnan osallisuusmalli

OTE 4 Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen. SATAOSAA Satakunnan osallisuusmalli OTE 4 Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen SATAOSAA Satakunnan osallisuusmalli Satakunnan Osallisuusmalli Sosiaalisen kuntoutuksen malli Sosiaalisen kuntoutuksen malli (kesken) Vammaispalveluiden työ-

Lisätiedot

Asiakaslähtöisyys vammaissosiaalityön prosessissa

Asiakaslähtöisyys vammaissosiaalityön prosessissa Asiakaslähtöisyys vammaissosiaalityön prosessissa Eskoon alueellinen vammaissosiaalityöntekijöiden tapaaminen 6.9.2016 13.9.16 Asiakaslähtöisyys vammaissosiaalityön prosessissa / Stina Sjöblom 1 THL:n

Lisätiedot

Kokemusosaaminen. Osallisuuden edistämisen malli

Kokemusosaaminen. Osallisuuden edistämisen malli Kokemusosaaminen Osallisuuden edistämisen malli Sokra-koordinaation ohjausryhmän kokous 23.4.2019 Osallisuuden edistämisen malli: Kokemusosaaminen Thl.fi/Sokra Osallisuuden edistämisen mallit 2 23.4.2019

Lisätiedot

Henkilökohtainen budjetointi. Johanna Perälä

Henkilökohtainen budjetointi. Johanna Perälä Henkilökohtainen budjetointi Johanna Perälä 18.3.2019 Henkilökohtainen budjetointi ja sote-uudistus Tulevaisuudessa sote-palveluita tuotetaan ja käytetään hyvin erilaisessa toimintaympäristössä kuin nyt

Lisätiedot

Asiakkaat ja ammattilaiset omaishoitoa kehittämässä

Asiakkaat ja ammattilaiset omaishoitoa kehittämässä Asiakkaat ja ammattilaiset omaishoitoa kehittämässä Perusasiat pähkinänkuoressa Hanketta toteuttavat yhteistyössä Omaishoitajat ja Läheiset -liitto ja Omaiset mielenterveystyön tukena keskusliitto Hankkeen

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijuuden ABC

Kokemusasiantuntijuuden ABC Kokemusasiantuntijuuden ABC 1. Terminologiaa Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta sairauksista tietää, millaista on elää näiden ongelmien kanssa, millaista sairastaa, olla hoidossa

Lisätiedot

OSKU. Osallisuutta asiakkuuteen kuntouttavassa 1.4.2011 31.3.2013

OSKU. Osallisuutta asiakkuuteen kuntouttavassa 1.4.2011 31.3.2013 OSKU Osallisuutta asiakkuuteen kuntouttavassa työtoiminnassa projekti 1.4.2011 31.3.2013 OSKUssa khi kehitetään uusia kuntouttavan työtoiminnan menetelmiä ja osaamista ja moniasiantuntijuuteen perustuvaa

Lisätiedot

Matkalla tavoitteelliseen, asiakaslähtöiseen. johtamiskulttuuriin. Arja Heikkinen

Matkalla tavoitteelliseen, asiakaslähtöiseen. johtamiskulttuuriin. Arja Heikkinen Matkalla tavoitteelliseen, asiakaslähtöiseen ja vuorovaikutteiseen johtamiskulttuuriin Arja Heikkinen 29.09.2014 Hankkeen tavoitteet: Koko hankkeen tavoitteet: Asiakaslähtöisten toimintamallien ja prosessien

Lisätiedot

Kun perinteinen asiantuntijavalta heikkenee osallisuuden haasteet ja mahdollisuudet arviointitiedon tuottamisessa

Kun perinteinen asiantuntijavalta heikkenee osallisuuden haasteet ja mahdollisuudet arviointitiedon tuottamisessa Kun perinteinen asiantuntijavalta heikkenee osallisuuden haasteet ja mahdollisuudet arviointitiedon tuottamisessa Erikoistutkija VTT, KM Arviointifoorumi 5.6.2013 SKL-talo, Helsinki 6.6.2013 1 Näkökulmia

Lisätiedot

Kehittäjäasiakastoiminta

Kehittäjäasiakastoiminta Kehittäjäasiakastoiminta XVI KEHITTÄJÄFOORUMI ROVANIEMI 12. 13.5.2016 Asta Niskala Kehittäjäasiakkuus, mitä se on? Sosiaali ja terveydenhuollon palvelujenkäyttäjien osallistumista palvelujen suunnitteluun

Lisätiedot

KEHITTÄJÄASIAKASTOIMINTA

KEHITTÄJÄASIAKASTOIMINTA KEHITTÄJÄASIAKASTOIMINTA Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujenkäyttäjien osallistumista palvelujen suunnitteluun, kehittämiseen ja arviointiin yhdessä työntekijöiden kanssa ASIAKKAIDEN OSALLISTUMISEN

Lisätiedot

Asiakasosallisuuden monet muodot ja menetelmät. Riitta-Maija Hämäläinen, FT, THL Esityksen nimi / Tekijä

Asiakasosallisuuden monet muodot ja menetelmät. Riitta-Maija Hämäläinen, FT, THL Esityksen nimi / Tekijä Asiakasosallisuuden monet muodot ja menetelmät Riitta-Maija Hämäläinen, FT, THL 9.5.2017 OTE hanke 10.5.2017 Esityksen nimi / Tekijä 1 MIKSI ASIAKASOSALLISUUS? Hyvinvointivaltion rahoituksen, palvelujen

Lisätiedot

Kuntien ammattilaiset ja kokemusasiantuntijat yhdessä sosiaalista kuntoutusta kehittämässä

Kuntien ammattilaiset ja kokemusasiantuntijat yhdessä sosiaalista kuntoutusta kehittämässä Kuntien ammattilaiset ja kokemusasiantuntijat yhdessä sosiaalista kuntoutusta kehittämässä Outi Hietala, erikoistutkija Tuija Pasanen, sosiaaliohjaaja/aikuissosiaalityö Järvenpään kaupunki 13.12.2013 1

Lisätiedot

Yhteiskehittämällä uudistamme päihde- ja mielenterveyspalveluita

Yhteiskehittämällä uudistamme päihde- ja mielenterveyspalveluita Yhteiskehittämällä uudistamme päihde- ja mielenterveyspalveluita Kokemusasiantuntijoiden ja ammattilaisten asiantuntemuksen yhdistäminen Jaana Tuomela 16.1.2019 Harjavalta Satakunnan yhteisökeskus www.yhteisokeskus.fi

Lisätiedot

Millaista osaamista opiskelijalla tulisi olla harjoittelun jälkeen? Teemu Rantanen yliopettaja Laurea AMK

Millaista osaamista opiskelijalla tulisi olla harjoittelun jälkeen? Teemu Rantanen yliopettaja Laurea AMK Millaista osaamista opiskelijalla tulisi olla harjoittelun jälkeen? Teemu Rantanen yliopettaja Laurea AMK Aluksi Pääkaupunkiseudulla useita sosiaalialalle kouluttavia ammattikorkeakouluja Diak, Laurea,

Lisätiedot

A I K O F O O R U M I. Katsaus toimintaan ja tuloksiin Päätösseminaari Katariina Göös

A I K O F O O R U M I. Katsaus toimintaan ja tuloksiin Päätösseminaari Katariina Göös F O O R U M I Katsaus toimintaan ja tuloksiin Päätösseminaari 3.5.2012 Katariina Göös katariina.goos@pirko.fi AIKO-foorumin lähtökohtia - Taustaa AKONET-verkoston lopettaminen, AITO 2-hanke ESR-hanke käynnistyi

Lisätiedot

1.Palveluohjaus sosiaalialalla ja terveydenhuollossa 2.YKS väline ottaa asiakkaan elämästä kiinni ja motivoida 3.Kapea katsaus lainsäädäntöön

1.Palveluohjaus sosiaalialalla ja terveydenhuollossa 2.YKS väline ottaa asiakkaan elämästä kiinni ja motivoida 3.Kapea katsaus lainsäädäntöön Palveluohjaus 1.Palveluohjaus sosiaalialalla ja terveydenhuollossa 2.YKS väline ottaa asiakkaan elämästä kiinni ja motivoida 3.Kapea katsaus lainsäädäntöön Palveluohjaus sosiaalialalla ja terveydenhuollossa

Lisätiedot

Osallisuuden ja osallistumisen mahdollisuudet

Osallisuuden ja osallistumisen mahdollisuudet Osallisuuden ja osallistumisen mahdollisuudet Kukaan ei oo yksin mitään - Ydin on yhteistyössä! koulutuspäivä Seinäjoella 20.4.2011 TtT, hankejohtaja Minna Laitila Välittäjä 2009 -hanke Osallisuuden taustalla

Lisätiedot

Sosiaalityö osallisuuden tiloissa

Sosiaalityö osallisuuden tiloissa Sosiaalityö osallisuuden tiloissa Esitys osallisuuden tila - toiminnalliset designtyökalut sosiaalisesti esteettömien tilojen kehitystyössä sessiossa Helsinki Design -viikolla Esitys on osa Euroopan sosiaalirahaston

Lisätiedot

Laatua ja demokratiaa palveluihin kansalaisosallistumisella

Laatua ja demokratiaa palveluihin kansalaisosallistumisella Laatua ja demokratiaa palveluihin kansalaisosallistumisella Valtakunnalliset päihde- ja mielenterveyspäivät, Tampere 11.10.11 Aila-Leena Matthies Asiakasosallisuus kansalaisosallistuminen Orastava demokratisoitumisliike

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijuus ja asiakkaiden osallistumisen toimintamalli

Kokemusasiantuntijuus ja asiakkaiden osallistumisen toimintamalli Palvelut asiakaslähtöiksi - Kärkihanke Kokemusasiantuntijuus ja asiakkaiden osallistumisen toimintamalli LAPIN työpaja 27.9.2106 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki Hankkeen tavoitteet Hankkeessa kehitetään

Lisätiedot

Ikäihminen kehittäjänä Aijjoos-kumppanuushanke II RISTO-kehittämishankkeen työpaja 5.12.2013. Järjestön logo tähän

Ikäihminen kehittäjänä Aijjoos-kumppanuushanke II RISTO-kehittämishankkeen työpaja 5.12.2013. Järjestön logo tähän Ikäihminen kehittäjänä Aijjoos-kumppanuushanke II RISTO-kehittämishankkeen työpaja 5.12.2013 1 Yhteistyökumppanit Hallinnoijana Kauhavan Seudun Vanhustenkotiyhdistys ry Rahoittajana Raha-automaattiyhdistys

Lisätiedot

Asiakasosallisuus palveluiden kehittämisessä

Asiakasosallisuus palveluiden kehittämisessä Asiakasosallisuus palveluiden kehittämisessä Pienet Pohjalaiset Päihde- ja mielenterveyspäivät Kokkola 14.11.2016 Ylihoitaja, TtT, YTM Minna Laitila Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Sisältö Mistä puhutaan,

Lisätiedot

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008 Hannu.tamminen@ttk.fi Taustaa Ohjausvälineet Lait Asetukset, ministeriön päätökset Keskusviraston suositukset Työmarkkinasopimukset Työmarkkinajärjestöjen

Lisätiedot

Verkko haltuun yhteistyössä ja asiakkaan kokemusta kuunnellen

Verkko haltuun yhteistyössä ja asiakkaan kokemusta kuunnellen Verkko haltuun yhteistyössä ja asiakkaan kokemusta kuunnellen Tanssii kaikkien kanssa -kirjastosta hyvinvointia eri asiakasryhmille Leena.Elenius@seamk.fi Yleistä projektista 1.9.2009 31.8.2011 Manner-Suomen

Lisätiedot

Asiakas kehittäjäkumppanina Keski-Suomen SoTe- ja kuntapalveluissa

Asiakas kehittäjäkumppanina Keski-Suomen SoTe- ja kuntapalveluissa Asiakas kehittäjäkumppanina Keski-Suomen SoTe- ja kuntapalveluissa Kehittäjäkumppanuusmallin avulla kohti asiakaslähtöisiä palveluja Susanna Mutanen Nina Peränen www.ksshp.fi Kehittäjäkumppanit ja -asiakkaat

Lisätiedot

Ikäihmisten osallisuus käytännön esimerkkejä Aijjoos-hankkeesta

Ikäihmisten osallisuus käytännön esimerkkejä Aijjoos-hankkeesta Ikäihmisten osallisuus käytännön esimerkkejä Aijjoos-hankkeesta Marja-Liisa Nevala Aijjoos-kumppanuushanke Kampa III -seminaari Yhteisöllisyys ja osallisuus voimavara ja tuki 25.10.2011, Kokkola Aijjoos-kumppanuushanke

Lisätiedot

SOHVI-hanke

SOHVI-hanke SOHVI-hanke 1.3.2012 28.2.2014 SOHVI-hankkeen toteuttajat ja hankekumppanit SOHVI-hanketta hallinnoi Turun ammattikorkeakoulu (hankekumppanina Vakka-Suomen seutukunnan kunnat: Uusikaupunki, Laitila, Vehmaa,

Lisätiedot

Asiakasläht. htöisyyden. sektorilla Eija Tolonen vanhuspalvelujohtaja, YTM Kainuun maakunta kuntayhtymä

Asiakasläht. htöisyyden. sektorilla Eija Tolonen vanhuspalvelujohtaja, YTM Kainuun maakunta kuntayhtymä Asiakasläht htöisyyden näkökulmia kulmia julkisella sektorilla 7.6.2012 Eija Tolonen vanhuspalvelujohtaja, YTM Kainuun maakunta kuntayhtymä Ivalo 625 km Kainuun sijainti ja väkiluku kunnittain 2011 Kainuu

Lisätiedot

KITTILÄN KUNNAN PÄÄTTÄJÄT -KYSELY

KITTILÄN KUNNAN PÄÄTTÄJÄT -KYSELY KITTILÄN KUNNAN PÄÄTTÄJÄT -KYSELY Tervetuloa vastaamaan Lapsiystävällinen kunta (LYK) -alkukartoituskyselyyn, jonka ovat työstäneet koordinaatioryhmän jäsenet Tiina Huilaja, Maija Linnala, Aila Moksi ja

Lisätiedot

Kehittäjäasiakastoiminta

Kehittäjäasiakastoiminta Kehittäjäasiakastoiminta Lapin asiakasosallisuusmalli Ei riitä, että asiakas on osallisena omassa asiakastapahtumassaan ja häntä kuunnellaan. Asiakkaiden osallisuus laajennetaan palvelujen suunnitteluun,

Lisätiedot

Torstai Mikkeli

Torstai Mikkeli Torstai 14.2.2013 Mikkeli OSUVA (2012 2014) - Osallistuva innovaatiotoiminta ja sen johtamista edistävät tekijät sosiaali- ja terveydenhuollossa. hanke tutkii minkälaisilla innovaatiojohtamisen toimintatavoilla

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan maakunnan osallisuusvalmistelu

Etelä-Pohjanmaan maakunnan osallisuusvalmistelu Etelä-Pohjanmaan maakunnan osallisuusvalmistelu Yhteinen Etelä-Pohjanmaa asukkaat mukana uudistuksessa Osallisuuden Areenat -seminaari 29.11.2018 Vs. kehitysjohtaja Minna Laitila, SONet BOTNIA Asukkaiden

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUKSEN OSALLISUUSTYÖINFO Järjestöt meijän maakunnassa järjestöfoorumi

MAAKUNTAUUDISTUKSEN OSALLISUUSTYÖINFO Järjestöt meijän maakunnassa järjestöfoorumi MAAKUNTAUUDISTUKSEN OSALLISUUSTYÖINFO Järjestöt meijän maakunnassa järjestöfoorumi 25.1.2018 Mitä on osallisuus ja miksi siitä puhutaan? Osallisuus lainsäädännössä Kuntalaki 22 ; osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet

Lisätiedot

TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti

TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti STM:n raportteja ja muistioita 2014:32 Ajankohtaista Savon päivätoiminnassa

Lisätiedot

Järjestöareena ja maakuntavalmistelun ajankohtaiset. Pirjo Peräaho ja Emmi Hyvönen

Järjestöareena ja maakuntavalmistelun ajankohtaiset. Pirjo Peräaho ja Emmi Hyvönen Järjestöareena ja maakuntavalmistelun ajankohtaiset Pirjo Peräaho ja Emmi Hyvönen Valtio Maakunta Kunta Uuden maakunnan muodostajat Kuntien ja yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveyspalvelut sekä

Lisätiedot

Aktiivisen työvoimapolitiikan meneillään olevat askeleet työvoimapolitiikan maakunnallistaminen/kunnallistaminen

Aktiivisen työvoimapolitiikan meneillään olevat askeleet työvoimapolitiikan maakunnallistaminen/kunnallistaminen Aktiivisen työvoimapolitiikan meneillään olevat askeleet työvoimapolitiikan maakunnallistaminen/kunnallistaminen 14.2.2017 Paasitorni Kehittämispäällikkö Erja Lindberg Lähde: KEHA-keskus 2 14.2.2017 Kuntien

Lisätiedot

Asiakas- ja palveluohjauksen erikoistumiskoulutus 30 op

Asiakas- ja palveluohjauksen erikoistumiskoulutus 30 op 1 Asiakas- ja palveluohjauksen erikoistumiskoulutus 30 op Opetussuunnitelma Rakenne 1. Asiakas- ja palveluohjauksen lähtökohdat (5 op) 2. Palvelutarpeiden arviointi ja työkäytännöt (5 op) 3. Moniammatillisen

Lisätiedot

Ikäihminen kehittäjänä - käytännön esimerkkejä ja kokemuksia osallisuudesta

Ikäihminen kehittäjänä - käytännön esimerkkejä ja kokemuksia osallisuudesta Ikäihminen kehittäjänä - käytännön esimerkkejä ja kokemuksia osallisuudesta Asiakkaan ääni kuuluviin sosiaali- ja terveyspalveluihin osallistumalla -seminaari 6.9.2012, Kokkola Ikäihminen kehittäjänä Ikäihmiset

Lisätiedot

Pysähdy! Nyt on syytä miettiä tämä asia uudelleen. Kiinnitä huomiosi tähän. Hienoa, jatka samaan malliin. Innokylän arviointimittari

Pysähdy! Nyt on syytä miettiä tämä asia uudelleen. Kiinnitä huomiosi tähän. Hienoa, jatka samaan malliin. Innokylän arviointimittari Innokylän arviointimittari Innokylän arviointimittari on kehittämistoiminnan itse- ja vertaisarvioinnin työkalu, jonka avulla arvioidaan kehittämisprosessia ja kehittämisen tavoitteiden saavuttamista.

Lisätiedot

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla.

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. VISIO Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. MISSIO (TOIMINTA-AJATUS) Nuorten Suomi on palvelujärjestö, joka edistää nuorten toimijuutta

Lisätiedot

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta 6.9.2018 Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult 6.9.2018 Sosiaalihuoltolain mukainen työtoiminta Sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

KEHITTÄJÄASIAKASTOIMINTA

KEHITTÄJÄASIAKASTOIMINTA KEHITTÄJÄASIAKASTOIMINTA Kehittäjäasiakastoiminnalla pyritään kansalaiskeskeiseen palveluiden suunnitteluun ja kehittämiseen. Kehittäjäasiakkaat tuovat palvelujen suunnittelun omat kokemuksensa ja kehittämisehdotuksensa

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 19.5.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Osaamiskartan laatiminen aloitettiin osana laajempaa laadun arviointityökalujen kehittämisen

Lisätiedot

Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen

Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen KT Merja Koivula Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen toimintaan Osallistuminen ja oppiminen

Lisätiedot

Mielenterveys- ja päihdetyö osana kunnan hyvinvointia

Mielenterveys- ja päihdetyö osana kunnan hyvinvointia Mielenterveys- ja päihdetyö osana kunnan hyvinvointia - Opas strategiseen suunnitteluun Vs. ylihoitaja, projektopäällikkö Minna Laitila Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Välittäjä 2013:n Pohjanmaa-hanke

Lisätiedot

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan osaamiskeskus SONet BOTNIA

Lisätiedot

Osallisuuden varmistaminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen vammaissosiaalityön asiakasprosessissa (VamO) Lapin vammaistyön koordinaatioryhmä 1.6.

Osallisuuden varmistaminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen vammaissosiaalityön asiakasprosessissa (VamO) Lapin vammaistyön koordinaatioryhmä 1.6. Osallisuuden varmistaminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen vammaissosiaalityön asiakasprosessissa (VamO) Lapin vammaistyön koordinaatioryhmä 1.6.2017 Marjo Romakkaniemi Hankkeen perusta Kestävää kasvua ja

Lisätiedot

Posken ja sosiaalityön oppiainepoolin työkokous/ VamO-hankkeen esittely Marjo Romakkaniemi

Posken ja sosiaalityön oppiainepoolin työkokous/ VamO-hankkeen esittely Marjo Romakkaniemi Posken ja sosiaalityön oppiainepoolin työkokous/ VamO-hankkeen esittely 17.1.2017 Marjo Romakkaniemi Osallisuuden varmistaminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen vammaissosiaalityön asiakasprosesseissa 2 TL

Lisätiedot

Henkilökohtainen budjetti vammaispalveluissa

Henkilökohtainen budjetti vammaispalveluissa Henkilökohtainen budjetti vammaispalveluissa - Näkökulmia ja huomioita Kuntatalo 17.3.2011 Projektijohtaja Määritelmästä ja tavoitteista Henkilökohtainen budjetointi tarkoittaa asiakkaan mahdollisuutta

Lisätiedot

HB-kokeilu. Kainuun palvelusetelikokeilu Henkilökohtainen budjetti HB. Pirjo Kyyrönen, projektipäällikkö

HB-kokeilu. Kainuun palvelusetelikokeilu Henkilökohtainen budjetti HB. Pirjo Kyyrönen, projektipäällikkö HB-kokeilu Kainuun palvelusetelikokeilu Henkilökohtainen budjetti HB Pirjo Kyyrönen, projektipäällikkö Kainuun soten erityislasten omaishoidon HB-kokeilu AVAIN-asiakas Esko Pääskylä 11.4.2018 Kainuun sosiaali-

Lisätiedot

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan osaamiskeskus SONet BOTNIA

Lisätiedot

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa. Avausseminaari

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa. Avausseminaari PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa Avausseminaari 22.2.2017 9-16 PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan

Lisätiedot

Jalkautumisen hyödyt, haasteet ja ratkaisut

Jalkautumisen hyödyt, haasteet ja ratkaisut Jalkautumisen hyödyt, haasteet ja ratkaisut Matalan kynnyksen ja jalkautumisen kehittämistyöryhmä 6.3.2018 Hanna Lohijoki ja Markku Hallikainen, Vasson osahanke 11.1.2019 Hanna Lohijoki Jalkautumisen hyödyt:

Lisätiedot

Kyselyn ensitulokset. Lape seminaari Anna Saloranta

Kyselyn ensitulokset. Lape seminaari Anna Saloranta Kyselyn ensitulokset Lape seminaari 22.8.2017 Anna Saloranta Anna Saloranta Johtamiskorkeakoulu&SOC 22.8.2017 Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Muutoskokonaisuus I: Lapsen oikeuksia vahvistava toimintakulttuuri

Lisätiedot

Kuntien rooli työllisyydenhoidossa tulevissa työllisyyspalveluiden uudistuksissa

Kuntien rooli työllisyydenhoidossa tulevissa työllisyyspalveluiden uudistuksissa Kuntien rooli työllisyydenhoidossa tulevissa työllisyyspalveluiden uudistuksissa Valtakunnallinen työpajayhdistys Syyskokous 23.11.2016 Kehittämispäällikkö Erja Lindberg Työmarkkinatuen uudistus vuonna

Lisätiedot

Tusina teesiä aikuissosiaalityöstä - työpajatyöskentelyn tulokset. Kooste: Anni Kuhalainen, Pikassos

Tusina teesiä aikuissosiaalityöstä - työpajatyöskentelyn tulokset. Kooste: Anni Kuhalainen, Pikassos Tusina teesiä aikuissosiaalityöstä - työpajatyöskentelyn tulokset Kooste: Anni Kuhalainen, Pikassos Työpaja 1 Pois laatikosta yhteisen pöydän ääreen Jos me haluamme muutosta ja vaikuttavuutta ihmisen elämään,

Lisätiedot

Millaisia rooleja ja tehtäviä on esimiehellä yhteiskehittämisessä?

Millaisia rooleja ja tehtäviä on esimiehellä yhteiskehittämisessä? Millaisia rooleja ja tehtäviä on esimiehellä yhteiskehittämisessä? Työpaja 7.11.2017 Reijo Kauppila, Muutosvalmennus Reijo Kauppila Oy Työnohjaaja, johdon valmentaja, KM, Psykodraamakouluttaja TEP reijo.kauppila@muutosvalmennus.fi,

Lisätiedot

Asiakkaan osallisuus, kokemusasiantuntijatoiminta ja Voimaa-arkeen -kurssitoiminta

Asiakkaan osallisuus, kokemusasiantuntijatoiminta ja Voimaa-arkeen -kurssitoiminta Asiakkaan osallisuus, kokemusasiantuntijatoiminta ja Voimaa-arkeen -kurssitoiminta Pohjanmaa-hanke 2005 2014 Juhlaseminaari Seinäjoella 25 26.3.2015 yh, TtT, YTM Minna Laitila Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Lisätiedot

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan osaamiskeskus SONet BOTNIA

Lisätiedot

PPMM-projekti PARHAITA PALOJA toimintaa ja tuloksia Varsinais-Suomen hankkeista,

PPMM-projekti PARHAITA PALOJA toimintaa ja tuloksia Varsinais-Suomen hankkeista, PPMM-projekti PARHAITA PALOJA toimintaa ja tuloksia Varsinais-Suomen hankkeista, 20.4.2017 Turun kaupunki Hyvinvointitoimiala Asiakaslähtöistä palvelua Ammattilaisten osallisuuden edistäminen - Hyviä kokemuksia

Lisätiedot

Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus päihde - ja mielenterveysjärjestöissä. Päivi Rissanen Helsinki

Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus päihde - ja mielenterveysjärjestöissä. Päivi Rissanen Helsinki Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus päihde - ja mielenterveysjärjestöissä Päivi Rissanen 4.4.2017 Helsinki Vapaaehtoisuuteen, vertaisuuteen ja kokemusasiantuntijuuteen liittyvät toimintamuodot

Lisätiedot

Asiakasosallisuus soteuudistuksessa

Asiakasosallisuus soteuudistuksessa Asiakasosallisuus soteuudistuksessa 14.8.2017 Marjaana Kirjavainen Kehittäjätyöntekijä, YTL Ei riitä, että asiakas on osallisena omassa asiakastapahtumassaan ja häntä kuunnellaan. Asiakkaiden osallisuus

Lisätiedot

Hyviä osallisuuskäytäntöjä Suomessa

Hyviä osallisuuskäytäntöjä Suomessa Hyviä käytäntöjä Suomessa Kuntatalo 14.3.2017 Ritva Pihlaja Mitä lainsäädännössä sanotaan osallisuudesta? Maakuntalaki HE 2.3.2017 Maakuntien ylin päätösvalta on maakuntavaltuustolla ja maakuntahallituksella.

Lisätiedot

Arjen elämyksistä globaalia bisnestä klo 12 alkaen

Arjen elämyksistä globaalia bisnestä klo 12 alkaen Arjen elämyksistä globaalia bisnestä 29.1.2015 klo 12 alkaen Oulun Kaupunginteatteri, Pikisali #northernserviceday Yhteinen ymmärrys asiakkaan kanssa ja oman organisaation sisällä Oulu 29.1.2015 Marja

Lisätiedot

Simulaatiopedagogiikka ammatillisen asiantuntijuuden kehittämisen välineenä sote-alan koulutuksessa

Simulaatiopedagogiikka ammatillisen asiantuntijuuden kehittämisen välineenä sote-alan koulutuksessa Simulaatiopedagogiikka ammatillisen asiantuntijuuden kehittämisen välineenä sote-alan koulutuksessa TAITO2017 Osaamisen ydintä etsimässä. Taitokeskus, Tampere 25.- 26.4.2017 Piia Silvennoinen & Outi Ahonen

Lisätiedot

Kokijasta asiantuntijaksi

Kokijasta asiantuntijaksi Kokijasta asiantuntijaksi Kokemuskouluttaja Pirkko Haikola Omaiset mielenterveystyön tukena Tampere ry Opastava hankkeen seminaari Työväenmuseo Werstas auditorio 29.5.2013 Kokija asiantuntija? Kuka on

Lisätiedot

Lastensuojelun ja perhesosiaalityön yhteiskehittämö Esityksen nimi / Tekijä

Lastensuojelun ja perhesosiaalityön yhteiskehittämö Esityksen nimi / Tekijä Päivi Petrelius, paivi.petrelius@thl.fi Lastensuojelun ja perhesosiaalityön yhteiskehittämö 2.4.2019 Esityksen nimi / Tekijä 1 Yhteiskehittämö kansallinen kehittämisrakenne LAPE-ohjelman osana rakennettiin

Lisätiedot

Ikäihminen kehittäjänä. Marja-Liisa Nevala Aijjoos-hanke Hehko-seminaari 22.3.2010

Ikäihminen kehittäjänä. Marja-Liisa Nevala Aijjoos-hanke Hehko-seminaari 22.3.2010 Ikäihminen kehittäjänä Marja-Liisa Nevala Aijjoos-hanke Hehko-seminaari 22.3.2010 Aijjoos-kumppanuushanke 4 yhdistystä: hallinnoivana Kauhavan Seudun Vanhustenkotiyhdistys ry, Härmän Vanhustentukisäätiö,

Lisätiedot

Pedagoginen tiimi toimintamalli kehittämistyössä ja johtamisen välineenä

Pedagoginen tiimi toimintamalli kehittämistyössä ja johtamisen välineenä Pedagoginen tiimi toimintamalli kehittämistyössä ja johtamisen välineenä EIJA KAMPPURI LASTENTARHANOPETTAJA, KM VARHAISKASVATUKSEN JOHTAJUUSFOORUMI 17.5.2018, JOENSUU Työpajan sisältö 2 esitellään pedagoginen

Lisätiedot

Kuulemista vai kumppanuutta - miten kuntien työntekijöiden ja johdon toimintatavat muuttuvat? Osa 2. Tapaustutkimuksia

Kuulemista vai kumppanuutta - miten kuntien työntekijöiden ja johdon toimintatavat muuttuvat? Osa 2. Tapaustutkimuksia Kuulemista vai kumppanuutta - miten kuntien työntekijöiden ja johdon toimintatavat muuttuvat? Osa 2. Tapaustutkimuksia Tapaustutkimukset osana väitöskirjaa Väitöskirja: The Professional Side of Co-Production

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TOIMIALUE: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite VASTUUHENKILÖ: toimitusjohtaja Ilkka Luoma yhdessä johtoryhmän kanssa TOIMINTA-AJATUS: Sosiaali- ja terveydenhuollon syvään toiminnalliseen

Lisätiedot

Kokemustieto päätöksenteossa asiantuntijana kehittäjäkumppani

Kokemustieto päätöksenteossa asiantuntijana kehittäjäkumppani Kokemustieto päätöksenteossa asiantuntijana kehittäjäkumppani Susanna Mutanen, projektityöntekijä KSSHP Asiakkaat- ja sote: Mitä merkitsee osallisuus ja valinnanvapaus? Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Perusterveydenhuollon

Lisätiedot

Hankkeen ja muutosagen4n työn tulokset

Hankkeen ja muutosagen4n työn tulokset Hankkeen ja muutosagen4n työn tulokset LAPE Pohjanmaa: Lapsi- ja perhe keskiössä 1 Pohjanmaan LAPE-hanke Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman maakunnallinen hanke Rahoitus 1.1.2017-31.12.2018, työntekijät

Lisätiedot

ACUMEN O2: Verkostot

ACUMEN O2: Verkostot ACUMEN O2: Verkostot OHJELMA MODUULI 4 sisältää: Lyhyt johdanto uranhallintataitojen viitekehykseen VERKOSTOT: työkaluja ja taitoja kouluttajille Partnerit: LUMSA, ELN, BEST, INNOV, MeathPartnership, SYNTHESIS,

Lisätiedot

Sote-uudistus Etelä- Pohjanmaalla. Päivi Saukko

Sote-uudistus Etelä- Pohjanmaalla. Päivi Saukko Sote-uudistus Etelä- Pohjanmaalla Päivi Saukko 04.10.2017 Etelä- Pohjanmaa Evijärvi KESKI-POHJANMAA Kauhava Lappajärvi Vimpeli POHJANMAA Isokyrö Alajärvi Lapua Soini Kuortane Ilmajoki Seinäjoki KESKI-SUOMI

Lisätiedot

Osaaminen muutoksessa avain tulevassa Sotessa seminaari 15.4.2016

Osaaminen muutoksessa avain tulevassa Sotessa seminaari 15.4.2016 Osaaminen muutoksessa avain tulevassa Sotessa seminaari 15.4.2016 Työelämän laatu ja johtaminen muutoksessa TOIMINTAYMPÄRISTÖN KAAOS RESURSSIEN NIUKKUUS JA KUNTALAISTEN RAJOTTOMAT TARPEET OVAT JO HAASTANEET

Lisätiedot

Vertaisuus ja osallisuuden paikat. Solja Peltovuori Hyvän mielen talo ry

Vertaisuus ja osallisuuden paikat. Solja Peltovuori Hyvän mielen talo ry Vertaisuus ja osallisuuden paikat Solja Peltovuori Hyvän mielen talo ry 16.2.2010 Perhekuntoutuksen tutkimus- ja kehittämishanke, 2005-2009 Markku Nyman, 2008. Kansalaisyhteiskunta ja vertaistuki. Hyvän

Lisätiedot

- Kokemusasiantuntija - hoidon ja avun kohteesta omien kokemusten jakajaksi sekä palveluiden kehittäjäksi

- Kokemusasiantuntija - hoidon ja avun kohteesta omien kokemusten jakajaksi sekä palveluiden kehittäjäksi - Kokemusasiantuntija - hoidon ja avun kohteesta omien kokemusten jakajaksi sekä palveluiden kehittäjäksi Kokemustutkija & VTL Päivi Rissanen Erikoistutkija-kehittäjä & VTT Outi Hietala, 18.3.2015 1 Juuret

Lisätiedot

Palvelut asiakaslähtöisiksi

Palvelut asiakaslähtöisiksi Palvelut asiakaslähtöisiksi 2 Sosiaali- ja terveysministeriön kärkihankkeet 01/2017 Budjetti vahvistetaan vuositasolla Uudistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaprosessit - asiakas keskiöön Valtio,

Lisätiedot

Etelä-Pohjammaa pähkinänkuores Maakunnan lukuja:

Etelä-Pohjammaa pähkinänkuores Maakunnan lukuja: YHYRES TEHEREN - Etelä-Pohjanmaan TYP ja OSMO - Osallisuutta moniammatillisesti hanke Marjo Taittonen, E-P TYP johtaja Maarit Pasto, hankekoordinaattori Etelä-Pohjammaa pähkinänkuores Maakunnan lukuja:

Lisätiedot

Miten sosiaalisesta kuntoutusta tehdään?

Miten sosiaalisesta kuntoutusta tehdään? Miten sosiaalisesta kuntoutusta tehdään? Tuloksia valtakunnallisesta kuntakyselystä Jarno Karjalainen Sosiaalisen kuntoutuksen teematyö 8.2.2017 Tampere SOSKU-hanke SOSKU-hankkeessa (2015-2018) sosiaali-

Lisätiedot

Palvelut asiakaslähtöisiksi

Palvelut asiakaslähtöisiksi Palvelut asiakaslähtöisiksi 2 Sosiaali- ja terveysministeriön kärkihankkeet 01/2017 Budjetti vahvistetaan vuositasolla Uudistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaprosessit - asiakas keskiöön Valtio,

Lisätiedot

9. Kuvaile antamasi koulutus lyhyesti: tavoitteet, rakenne ja kesto, sisältö, suositukset.

9. Kuvaile antamasi koulutus lyhyesti: tavoitteet, rakenne ja kesto, sisältö, suositukset. Kouluttajapankki 1. Kouluttajan nimi - Pirkko Haikola 2. Oppiarvo, ammatti, asiantuntemus - opettaja, aikuiskouluttaja/ryhmänohjaaja, kokemuskouluttaja 3. Mahdolliset suosittelijat tai muut referenssit

Lisätiedot

Osallisuus ja yhteisöllisyys asumissosiaalisessa työssä ja sen tutkimuksessa

Osallisuus ja yhteisöllisyys asumissosiaalisessa työssä ja sen tutkimuksessa Osallisuus ja yhteisöllisyys asumissosiaalisessa työssä ja sen tutkimuksessa Työryhmä: Osallisuus ja yhteisöllisyys - Asiakkaat mukana mielenterveys- ja päihdetyön kehittämisessä 9.10.2013 Yliopettaja-tki,

Lisätiedot

Avustustoiminta. Vapaaehtoistoiminnan. tarkentavia ohjeita hakijoille

Avustustoiminta. Vapaaehtoistoiminnan. tarkentavia ohjeita hakijoille Avustustoiminta Vapaaehtoistoiminnan avustamisen periaatteet tarkentavia ohjeita hakijoille sisällysluettelo Taustaa...3 Vapaaehtoistoiminnan avustamisesta...3 Esimerkkejä linjausten mukaisista vapaaehtoistoiminnan

Lisätiedot