Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään"

Transkriptio

1 Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Toteutusdokumentti Versiohistoria: Ensimmäinen luonnos. Peter Lindroos Toinen luonnos. Vesa Teikari Kolmas luonnos. Peter Lindroos Neljäs luonnos. Vesa Teikari Viides luonnos. Peter Lindroos Vähäisiä korjauksia edelliseen luonnokseen. Vesa Teikari Korjauksia: kielioppia ja tekstin rakennetta. Vesa Teikari Helsinki, 7. toukokuuta 2002 Markus Päivinen Mari Jaakkola Peter Lindroos Tarja Rauste Simo Salmensuu Vesa Teikari HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Ohjelmistotuotantoprojekti Haukka

2 Sisältö

3 1 1 Johdanto 1.1 Dokumentin tarkoitus Ohjelmistotuotantoprojekti Haukka jatkoi Tipu4- ja Tintti-projektien työtä graafisen käyttöliittymän, WWW-Tipun, toteuttamiseksi lintujenrengastusjärjestelmään. Järjestelmä on käytössä Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Rengastustoimistossa. Haukka-projektissa seurattiin Tipu4:n käyttöliittymäsuunnitelmaa ja toteutusmallia ja jatkettiin WWW-Tipu:n kehitystä Tintti-projektin mallin mukaisesti. Tässä dokumentissa kuvataan Haukka-projektin tekemät lisäykset ja muutokset lintujenrengastusjärjestelmän WWW-käyttöliittymään. Muiden osien dokumentaatio on kuvattu Tipu4- [?] ja Tintti-projektin [?] dokumenteissa. 1.2 Tekninen sanasto ja käytetyt lyhenteet Check - Fortran kielinen ohjelma, joka huolehtii rengastuksiin ja tapaamisiin liittyvien tietojen tarkastuksista. Connection pool - ohjelmointiratkaisu, jolla voidaan rajata yhteydet johonkin tiettyyn resurssiin. Näitä yhteyksiä luodaan ja jaetaan asiakkaille dynaamisesti. JDBC-ajuri Java DataBase Connectivity - ajuri, mahdollistaa tietokantakutsut palvelinsovelmista. Mallipohja - käyttöliittymänäytön runko (Template), johon voidaan lisätä ohjelmallisesti vaihtuvia arvoja. Servlet - Javalla kirjoitettu ohjelmamoduuli, joka suoritetaan palvelimella, palvelinsovelma.

4 2 SQL Structured Query Language - standardi kyselykieli, jolla määrittetään erilaisia tietokantaoperaatioita. Tipukanta - eläinmuseossa käytettävä relaatiotietokanta rengastustietojen säilyttämiseen. WWW World Wide Web - maailmanlaajuinen tietoverkko. WWW-Tipu - Tässä dokumentissa kuvattu graafinen käyttöliittymä lintujen rengastustietokannalle. 2 Vaatimusmäärittely, suunnittelu ja niihin tehdyt muutokset Projektin vaatimukset ovat määritelty dokumentissa Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Vaatimusdokumentti (versio 1.2) [5]. Suunnittelu on kuvattu dokumentissa Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Suunnitteludokumentti (versio 1.4) [6]. Suunnittelu on tehty Vaatimusdokumentin määrittelyjen mukaan. Käytettyjen renkaiden selaus: näyttöön on lisätty palauta-toiminto. Rengasvälin hajoitus: näyttöön on lisätty palauta-toiminto. LYL-Alueiden ylläpito: kenttä LYL-Alue toteutettiin numeerisena kenttänä, ei alasvetovalikkona. Lajien ylläpito: näytöstä jätetty Peruuta-painike pois tarpeettomana. Lintuasemien ylläpito: alasvetovalikot Asema ja Kunta on vaihdettu normaaleiksi tekstikentiksi, joissa on popup-valikko.

5 3 3 Toteutusratkaisut Kuhunkin käyttöliittymän näyttöön liittyy yksi mallipohja, Java-Servlet sekä JavaScriptkoodi. Servlet-ohjelma vastaa toiminnallisuudesta ja palauttaa tietoa käyttäjälle. Tähän servlet käyttää apunaan mallipohjaa lomakkeen muodostamiseen johon servletin tuottama tieto ripustetaan. Lomakkeen ulkoasun määrittelyyn käytetään css-tyylimäärittelyjä, jotka liitetään lomakkeeseen käyttäjän selaimessa. Ennen lomakkeelle syötettyjen tietojen lähettämistä takaisin servletille tehdään tarkistus JavaScript-funktioilla. Ohjelmaan kuuluu myös yleiskäyttöisiä moduuleja, joilla hoidetaan mm. yhteydet tietokantaan [?]. Servletit kirjoitettiin Java 1.2 -standardin mukaisesti. Lähdekoodi kommentoitiin siten, että siitä voidaan generoida Javadoc [?] -dokumentaatio. Selaimessa tehtävät tarkistukset ja alasvetovalikko on toteutettu JavaScriptillä. Näytöt laadittiin ilmaisen (GPL) FreeMarker-kirjaston avulla [?]. Alasvetovalikko on toteutettu osoitteesta saatavissa olevalla Navigation Bar -sovelluksella, jonka lähdekoodi ja dokumentaatio ovat tiedostossa navbar.zip. Oracle 8i:n JDBC-ajurista on käytössä versio for Java 1.2.x. 4 Järjestelmään toteutetut uudet luokat Kaikki projektin toteuttamat luokat ovat laajennuksia tipu.servlet.tipuservlet yläluokkaan. Tässä kappaleessa kuvataan tarkemmin vain ne ratkaisut, jotka poikkeavat yliluokan tarjoamista palveluista. tipu.servlet.tipuservlet luokka on kuvattu Tintti-projektin toteutusdokumentissa [?, Kappale 3.9].

6 4 4.1 tipu.servlet.renpal Luokka RenPal huolehtii rengastajille jaettujen renkaiden selailusta ja käyttämättä jättämien palautuksesta. Kohdetauluna on JAKELU. Servletti on toteutettu sikäli muista näytöistä poikkeavasti, että siinä palautus toiminto suorittaa Update-operaation, joka kuitenkin ohittaa tipu.servlet.tipuservlet yliluokan update toiminnon. Kaikki tarpeelliset tarkistukset ja lisäysoperaatiot suoritetaan doupdateprehook metodissa. Palautuksen yhteydessä tarkastetaan ettei yhtäkään palautetuista renkaista ole käytetty, ja että kyseiset renkaat on todella jaettu palauttajalleen. Itse palautus on jaettu neljään osaan jossa if else -lauseessa suoritetaan Update -operaatio kun palautetaan koko rengastajalle jaettu sarja, sarjan alkupää tai sarjan loppupää. Kun palautetaan sarjan keskeltä, tehdään käsittelyssä olevaan jakelutietueeseen update operaatio ja lisätään uusi loppupää. Palautuksen onnistumisesta ilmoitetaan values.put("notices", «ilmoitus>") komennon avulla yliluokalle, joka huolehtii tiedon esittämisestä tyylipohjalla. 4.2 tipu.servlet.retyyllapito Luokka ReTyYllapito huolehtii rengassarjojen hausta, lisäyksestä, poistosta ja ylläpidosta. Kohdetauluna on RENGAS. Koska rengassarjat ovat välejä (tietokannassa RGTUNNUS1 ja RGTUNNUS2), joudutaan tämän taulun ylläpidossa huomioimaan lisäyksen yhteydessä, etteivät uudet sarjat mene vanhojen kanssa päällekkäin. Poiston yhteydessä tarkistetaan, ettei jotakin välin rengasta ole jo jaettu tai rengastettu.

7 5 4.3 tipu.servlet.lasarjat Luokka LaSarjat huolehtii lajeille sallittujen sarjojen hausta, lisäyksestä ja päivityksestä. Kohdetaulu on RSARJA. Luokan init -metodissa haetaan kaikki sarjat tietokantakyselyllä: select distinct substr(rgtunnus1, 1, 2) from RENGAS order by substr(rgtunnus1, 1, 2) ja näytetään ne mallipohjalla alasvetovalikossa. Lisäyksen yhteydessä tarkistetaan, että laji löytyy LAJI-tietokantataulusta. 4.4 tipu.servlet.renkir Luokka RenKir huolehtii rengastajille jaettujen renkaiden selauksesta ja hävinneiden tuohoutuneiden renkaiden merkitsemisestä. Kohdetaulu on RENGASTUS. Näyton toiminnallisuudet eroavat suunnitteludokumentin määrittelyista siten, että näytto sisältää vain haku, palauta ja ohje toiminnallisuuden. Uusien suunnitteludokumentista puuttuvien määrittelyjen mukaan näyttoon kuuluisi viela Merkintä hävinneeksi-toiminto. Merkintä hävinneeksi-toiminto suorittaa Insert-operaation, joka kuitenkin ohittaa tipu.servlet.tipuservlet yliluokan insert-toiminnon. Kaikki tarpeelliset tarkistukset ja lisäysoperaatiot suoritetaan doinsertpre- Hook metodissa. Tätä toimintoa ei ole saatu implementoitua toimivaksi. 4.5 tipu.servlet.krselaus Luokka Krselaus huolehtii kaytettyjen renkaiden selauksesta. Kohdetaulu on REN- GASTETTU.

8 6 4.6 tipu.servlet.varejakelu Luokka VaReJakelu huolehtii värirenkaiden jakelusta. Käyttäjän syöttäessä uuden jakelun tarkistetaan kentän LALYH sallitut arvot, RENRO sallitut arvot (paljon) ja että jakopäivämäärä on menneisyydessä. Kohdetaulu on VRENGAS. 4.7 tipu.servlet.rehirrus Luokka ReHirrus huolehtii rengastusten hirrustietojen ylläpidosta. Kohdetaulu on RHIRRUS. 4.8 tipu.servlet.rengastajat Luokka rengastajat huolehtii rengastajatietojen ylläpidosta. Kohdetaulu on REN- GASTAJA. 4.9 tipu.servlet.maat Luokka Maat huolehtii maiden hausta, lisäyksestä, päivityksestä ja poistosta. Kohdetaulu on OSOITEMAA, johon myös kaikki tietokantaoperaatiot kohdistuvat tipu.servlet.laanit Luokka Laanit huolehtii läänitietojen ylläpidosta. Kohdetaulu on LAANI, johon myös kaikki tietokantaoperaatiot kohdistuvat.

9 tipu.servlet.lylalue Luokka Lylalue huolehtii Lyl-alueiden ylläpidosta. Kohdetaulu on LYL_ALUE, johon myös kaikki tietokantaoperaatiot kohdistuvat tipu.servlet.euring Luokka Euring huolehtii maiden hausta, lisäyksestä, päivityksestä ja poistosta. Kohdetaulu on ULKOMAINEN_PAIKKA, johon myös kaikki tietokantaoperaatiot kohdistuvat tipu.servlet.renkesupd Luokka RenKesUpd huolehtii rengaskeskusten hausta, lisäyksestä, päivityksestä ja poistosta. Kohdetaulu on RENGASTUSKESKUS tipu.servlet.lajiupd Luokka LajiUpd huolehtii lajien hausta, lisäyksestä, päivityksestä ja poistosta. Kohdetaulu on LAJI tipu.servlet.sanasto Luokka Sanasto huolehtii SANASTO tietokantataulun tietueiden ylläpidosta.

10 tipu.servlet.lintuasemat Luokka Lintuasemat huolehtii LINTUASEMA tietokantataulun tietueiden ylläpidosta tipu.servlet.rvhajoitus 5 Toteuttamatta jääneet piirteet ja parannusehdotukset Projektin aikana tuli esille useita parannusehdotuksia ja joitakin edellisten projektien huomaamattajääneitä virheitä, joita ei ajanpuutteen vuoksi kyetty korjaamaan. Valikon todettiin toimivan väärin Internet Explorer 6.0:n eri versioilla, joten se vaihdettiin uuteen (HV Menu Ger Versluis 2000) ja määriteltiin sen parametrit muistuttamaan vanhaa valikkoa mahdollisimman paljon. Menun parametrit vaativat vielä hienosäätöä. Popup-valikon katsottiin olevan liian hidas latautumaan. Lisäksi se, että popup-servletti hakee kaikki koskaan tarvitsemansa tiedot kerralla muistiin, todettiin olevan huono ratkaisu silloin, kun on juuri lisätty uusi tietue ja pitäisi saada se popup-listaukseen. Tähän ehdotettiin ratkaisuksi uudelleenohjelmointia, jossa tietokannan tiedot haettaisiin aina kyselyn yhteydessä vain siitä taulusta johon kysely kohdistuu. Kun hakutulosten listauksessa saadaan yli 100 tietuetta, pitäisi lause "löytyi 100 sanaa"korvata lauseella "löytyi xx sanaa, joista 100 näytetään".

11 9 Siniset viivat (HTML:n <HR> elementit) pitää vaihtaa siniseen viiva-imageen (sini.gif). Erityisesti Hakutulosten selauksessa <HR> elementtejä on vielä jäljellä. Värirenkaiden jakeluun pitää lisätä 80 merkkiä pitkä kommenttikenttä. Kommenttikenttä tulee lisätä VRENGAS-tietokantatauluun. Värirengastusten kommenttikenttää pitää pidentää ja lisätä uusina kenttinä jalkarenkaan rengastajan numero ja nimi, sekä värirenkaan rengastajan numero ja nimi. Renkaiden merkintä hävinneeksi-näyton Merkintä hävinneeksi-toiminto ei toimi. Päivämääräkentän mukaan ei voi hakea. 5.1 Virheiden korjaus Tintti-projektin koodiin oli jäänyt muutama ohjelmointivirhe, joiden korjaamiseen aika ei riittänyt. PVM:llä ei voi hakea. Rengastusten syöttö -lomakkeessa alempi Pvm kenttä on väärän muotoinen. Taulujen INPUT-kentät näkyvät IE 6.0:ssa keskitettynä. Tietokantataulut Ohjelmakoodit (A) liitteenä omissa tiedostoissaan:

12 10 Viitteet [1] Tipu4-projekti Toteutusdokumentti [2] Tintti-projekti Toteutusdokumentti [3] Javadoc [4] Freemarker [5] Haukka-projekti Vaatimusdokumentti [6] Haukka-projekti Suunnitteludokumentti

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Toteutusdokumentti Versiohistoria: 0.1 19.04.2002 Ensimmäinen luonnos. Peter Lindroos 0.2 26.04.2002 Toinen luonnos. Vesa Teikari 0.3 02.05.2002

Lisätiedot

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Toteutusdokumentti Versiohistoria: 0.1 19.04.2002 Ensimmäinen luonnos. Peter Lindroos 0.2 26.04.2002 Toinen luonnos. Vesa Teikari 0.3 02.05.2002

Lisätiedot

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Toteutusdokumentti Versiohistoria: 0.1 19.04.2002 Ensimmäinen luonnos. Peter Lindroos 0.2 26.04.2002 Toinen luonnos. Vesa Teikari 0.3 02.05.2002

Lisätiedot

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Testausdokumentti Versiohistoria: 0.1 26.03.2002 Ensimmäinen luonnos. Mari Jaakkola, Vesa Teikari Helsinki, 26. maaliskuuta 2002 Markus Päivinen

Lisätiedot

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään. Vaatimusdokumentti

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään. Vaatimusdokumentti Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Vaatimusdokumentti Versiohistoria: 0.1 28.1.2002 Ensimmäinen luonnos. Tarja Rauste ja Simo Salmensuu Helsinki, 28. tammikuuta 2002 Mari Jaakkola,

Lisätiedot

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Testausdokumentti Versiohistoria: 0.1 26.03.2002 Ensimmäinen luonnos. Mari Jaakkola, Vesa Teikari 0.2 08.04.2002 Toinen luonnos. Mari Jaakkola,

Lisätiedot

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Vaatimusdokumentti Versiohistoria: 0.1 28.01.2002 Ensimmäinen luonnos. Tarja Rauste, Simo Salmensuu 0.2 31.01.2002 Toinen luonnos. Tarja Rauste,

Lisätiedot

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Testausdokumentti Versiohistoria: 0.1 26.03.2002 Ensimmäinen luonnos. Mari Jaakkola, Vesa Teikari 0.2 08.04.2002 Toinen luonnos. Mari Jaakkola,

Lisätiedot

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Testausdokumentti Versiohistoria: 0.1 26.03.2002 Ensimmäinen luonnos. Mari Jaakkola, Vesa Teikari 0.2 08.04.2002 Toinen luonnos. Mari Jaakkola,

Lisätiedot

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Suunnitteludokumentti Versiohistoria: 0.1 21.02.2002 Ensimmäinen luonnos. Tarja Rauste, Simo Salmensuu 0.2 22.02.2002 Toinen luonnos. Näyttöjä lisätty.

Lisätiedot

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Suunnitteludokumentti Versiohistoria: 0.1 21.02.2002 Ensimmäinen luonnos. Tarja Rauste, Simo Salmensuu 0.2 22.02.2002 Toinen luonnos. Näyttöjä lisätty.

Lisätiedot

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Projektisuunnitelma

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Projektisuunnitelma bgcolor=white 1 Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Projektisuunnitelma Versiohistoria: 0.1 22.01.2002 Ensimmäinen luonnos Markus Päivinen 0.2 23.01.2002 Lisätty aikataulut Markus

Lisätiedot

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Suunnitteludokumentti Versiohistoria: 0.1 21.02.2002 Ensimmäinen luonnos. Tarja Rauste, Simo Salmensuu 0.2 22.02.2002 Toinen luonnos. Näyttöjä lisätty.

Lisätiedot

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Loppuraportti Versiohistoria: 0.1 06.05.2002 Ensimmäinen luonnos. Markus Päivinen 0.2 06.05.2002 Oikeinkirjoituskorjauksia. Markus Päivinen Helsinki,

Lisätiedot

Käyttöohje. KotKot. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Käyttöohje. KotKot. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Käyttöohje KotKot Helsinki 14.12.2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9 + 1 op) Projektiryhmä Tuomas Puikkonen Matti

Lisätiedot

Ylläpitodokumentti. KotKot. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Ylläpitodokumentti. KotKot. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Ylläpitodokumentti KotKot Helsinki 14.12.2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9 + 1 op) Projektiryhmä Tuomas Puikkonen

Lisätiedot

Ylläpito-ohje. Matematiikan oppifoorumi. Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen. Ohjaaja.

Ylläpito-ohje. Matematiikan oppifoorumi. Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen. Ohjaaja. Matematiikan oppifoorumi Ylläpito-ohje Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen Ohjaaja Jukka Eskola Ohjelmistotuotantoprojekti 17.12.1999 HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

Lohtu-projekti. Testaussuunnitelma

Lohtu-projekti. Testaussuunnitelma Lohtu-projekti Testaussuunnitelma Versiohistoria: 1.0 19.2.2003 1. versio Mari 1.1 20.2.2003 Muutoksia Mari 1.2 25.2.2003 Katselmoinnissa esiin tulleet Mari muutokset 1.3 17.3.2003 2. syklissä tehtävät

Lisätiedot

Ylläpitodokumentti. Boa Open Access. Helsinki 2.5.2006 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Ylläpitodokumentti. Boa Open Access. Helsinki 2.5.2006 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Ylläpitodokumentti Boa Open Access Helsinki 2.5.2006 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Ilmari

Lisätiedot

Loppuraportti. Matematiikan oppifoorumi. Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen. Ohjaaja.

Loppuraportti. Matematiikan oppifoorumi. Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen. Ohjaaja. Matematiikan oppifoorumi Loppuraportti Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen Ohjaaja Jukka Eskola Ohjelmistotuotantoprojekti 17.12.1999 HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

Vaatimusmäärittelydokumentti Osatehtävä Jokeri

Vaatimusmäärittelydokumentti Osatehtävä Jokeri Vaatimusmäärittelydokumentti Osatehtävä Jokeri Kihla-ryhmä Helsinki 7.3.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov)

Lisätiedot

Ylläpitodokumentti. Oppimistavoitteiden hallintajärjestelmä harri

Ylläpitodokumentti. Oppimistavoitteiden hallintajärjestelmä harri Ylläpitodokumentti Oppimistavoitteiden hallintajärjestelmä harri Helsinki 14.12.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti

Lisätiedot

Ylläpitodokumentti. Ohjelmistotuotantoprojektin tietojärjestelmä OhtuTie

Ylläpitodokumentti. Ohjelmistotuotantoprojektin tietojärjestelmä OhtuTie Ylläpitodokumentti Ohjelmistotuotantoprojektin tietojärjestelmä OhtuTie Helsinki 16.7.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti

Lisätiedot

WWW-sivut HTML-kielellä esitettyä hypertekstiaineistoa

WWW-sivut HTML-kielellä esitettyä hypertekstiaineistoa WWW ja tietokannat WWW-sivut HTML-kielellä esitettyä hypertekstiaineistoa tekstiä, kuvia, hyperlinkkejä Staattiset sivut kirjoitettu kerran, muuttaminen käsin ongelmana pysyminen ajantasalla Ylläpito hankalaa,

Lisätiedot

Projektisuunnitelma. Asdf. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Projektisuunnitelma. Asdf. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Projektisuunnitelma Asdf Helsinki 22.2.2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Kuisma Sami Louhio

Lisätiedot

Toteutusdokumentti. Kotkat-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Toteutusdokumentti. Kotkat-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Toteutusdokumentti Kotkat-ryhmä Helsinki 18.5.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti ( ov) Projektiryhmä Katja Astikainen

Lisätiedot

Matematiikan oppifoorumi Projektisuunnitelma

Matematiikan oppifoorumi Projektisuunnitelma Matematiikan oppifoorumi Projektisuunnitelma Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen Ohjaaja Jukka Eskola Asiakas Mikko Mäkelä Ohjelmistotuotantoprojekti 29.10.1999

Lisätiedot

Action Request System

Action Request System Action Request System Manu Karjalainen Ohjelmistotuotantovälineet seminaari HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos 25.10.2000 Action Request System (ARS) Manu Karjalainen Ohjelmistotuotantovälineet

Lisätiedot

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta hajautetussa ympäristössä www.niksula.cs.hut.fi/~jjkankaa// Demosovelluksen tekninen määrittely v. 0.6 Päivitetty 11.12.2000 klo 20:26 Mickey Shroff 2 (12) Dokumentin versiohistoria Versio Päivämäärä Tekijä / muutoksen tekijä Selite

Lisätiedot

Tietokannan luominen:

Tietokannan luominen: Moodle 2 Tietokanta: Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia, linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat,

Lisätiedot

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään

Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Graafinen käyttöliittymä lintujen rengastusjärjestelmään Toteutusdokumentti Versiohistoria: 0.1 23.11.2000 Ensimmäinen luonnos. 0.2 27.11.2000 Toinen luonnos. 0.3 4.12.2000 Kolmas luonnos. 0.9 7.12.2000

Lisätiedot

Käyttöohje. Tiput-ryhmä Ohjelmistotuotantoprojekti

Käyttöohje. Tiput-ryhmä Ohjelmistotuotantoprojekti Käyttöohje Tiput-ryhmä 21.12.2006 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti Grönholm Peter Hautamäki Marja Koski Marja-Ilona Lavi Rakel Piela Riitta, projektipäällikkö Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

ELM GROUP 04. Teemu Laakso Henrik Talarmo

ELM GROUP 04. Teemu Laakso Henrik Talarmo ELM GROUP 04 Teemu Laakso Henrik Talarmo 23. marraskuuta 2017 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Ominaisuuksia 2 2.1 Muuttujat ja tietorakenteet...................... 2 2.2 Funktiot................................

Lisätiedot

TIETOKANNAT: MYSQL & POSTGRESQL Seminaarityö

TIETOKANNAT: MYSQL & POSTGRESQL Seminaarityö TIETOKANNAT: MYSQL & POSTGRESQL Seminaarityö Tekijät: Eemeli Honkonen Joni Metsälä Työ palautettu: SISÄLLYSLUETTELO: 1 SEMINAARITYÖN KUVAUS... 3 2 TIETOKANTA... 3 2.1 MITÄ TIETOKANNAT SITTEN OVAT?... 3

Lisätiedot

Projektisuunnitelma. Tiput-ryhmä Ohjelmistotuotantoprojekti

Projektisuunnitelma. Tiput-ryhmä Ohjelmistotuotantoprojekti Projektisuunnitelma Tiput-ryhmä 10.10.2006 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti Grönholm Peter Hautamäki Marja Koski Marja-Ilona Lavi Rakel Piela Riitta, projektipäällikkö Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

Ylläpito. Ylläpidon lajeja

Ylläpito. Ylläpidon lajeja Ylläpito Kaikki ohjelmistoon sen julkistamisen jälkeen kohdistuvat muutostoimenpiteet jopa 70-80% ohjelmiston elinkaarenaikaisista kehityskustannuksista Ylläpidon lajeja korjaava ylläpito (corrective)

Lisätiedot

Ylläpito. Ylläpito. Ylläpidon lajeja Ohjelmistotuotanto, syksy 1998 Ylläpito

Ylläpito. Ylläpito. Ylläpidon lajeja Ohjelmistotuotanto, syksy 1998 Ylläpito Kaikki ohjelmistoon sen julkistamisen jälkeen kohdistuvat muutostoimenpiteet jopa 70-80% ohjelmiston elinkaarenaikaisista kehityskustannuksista Ylläpidon lajeja korjaava ylläpito (corrective) testausvaiheessa

Lisätiedot

Yhteenvetodokumentti. Halaan-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Yhteenvetodokumentti. Halaan-ryhmä. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Yhteenvetodokumentti Halaan-ryhmä Helsinki 18.12.2006 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Paula

Lisätiedot

Selaimen asetukset. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved.

Selaimen asetukset. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset Toukokuu 2014 2 (7) 1 Johdanto... 3 2 Windows... 3 3 Selaimet... 3 3.1 Yleiset asetukset (kaikki selaimet)... 3 3.1.1 Zoom-asetus... 3 3.1.2 Pop-up Blocker... 3 3.2

Lisätiedot

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3 Uutisjärjestelmä Vaatimusmäärittely Versio 1.3 Sisällys 1 Muutoshistoria... 4 2 Viitteet... 4 3 Sanasto... 4 3.1 Lyhenteet... 4 3.2 Määritelmät... 4 4 Johdanto...5 4.1 Järjestelmän yleiskuvaus... 5 4.2

Lisätiedot

582203 Tietokantasovellus (4 op) - Web-sovellukset ja niiden toteutus

582203 Tietokantasovellus (4 op) - Web-sovellukset ja niiden toteutus 582203 Tietokantasovellus (4 op) - Web-sovellukset ja niiden toteutus Sisältö Mikä on web-sovellus? Selaimen rooli web-sovelluksessa Palvelimen rooli web-sovelluksessa Aineistopyynnöt Tiedon välittäminen

Lisätiedot

Contents AdsML ympäristö... 2 AdsML Testi ympäristö... 2 AdsML tuotantoympäristö... 2 AdsML käyttöliittymä... 3 Kirjautuminen...

Contents AdsML ympäristö... 2 AdsML Testi ympäristö... 2 AdsML tuotantoympäristö... 2 AdsML käyttöliittymä... 3 Kirjautuminen... Contents AdsML ympäristö... 2 AdsML Testi ympäristö... 2 AdsML tuotantoympäristö... 2 AdsML käyttöliittymä... 3 Kirjautuminen... 3 Käsiteltävät sanomat... 4 Yhdisteltävät sanomat... 5 Sanoman historia

Lisätiedot

TIEDONHALLINTA - SYKSY Luento 11. Hannu Markkanen /10/12 Helsinki Metropolia University of Applied Sciences

TIEDONHALLINTA - SYKSY Luento 11. Hannu Markkanen /10/12 Helsinki Metropolia University of Applied Sciences TIEDONHALLINTA - SYKSY 2011 Kurssikoodi: Saapumisryhmä: Luento 11 TU00AA48-2002 TU10S1E Hannu Markkanen 22.11.2011 9/10/12 Helsinki Metropolia University of Applied Sciences 1 Indeksit Indeksit Taulun

Lisätiedot

Projektinhallintaa paikkatiedon avulla

Projektinhallintaa paikkatiedon avulla Projektinhallintaa paikkatiedon avulla Tampereen Teknillinen Yliopisto / Porin laitos Teemu Kumpumäki teemu.kumpumaki@tut.fi 25.6.2015 1 Paikkatieto ja projektinhallinta Paikkatiedon käyttäminen projektinhallinnassa

Lisätiedot

Projektisuunnitelma. KotKot. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Projektisuunnitelma. KotKot. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Projektisuunnitelma KotKot Helsinki 22.9.2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9 + 1 op) Projektiryhmä Tuomas Puikkonen

Lisätiedot

HOJ Haja-aiheita. Ville Leppänen. HOJ, c Ville Leppänen, IT, Turun yliopisto, 2012 p.1/10

HOJ Haja-aiheita. Ville Leppänen. HOJ, c Ville Leppänen, IT, Turun yliopisto, 2012 p.1/10 HOJ Haja-aiheita Ville Leppänen HOJ, c Ville Leppänen, IT, Turun yliopisto, 2012 p.1/10 Missä mennään... 1. Johdanto (1h) 2. Säikeet (2h) 3. Samanaikaisuudesta (2h) 4. Hajautetuista sovelluksista (1h)

Lisätiedot

Ohjelmisto on selainpohjaisen käyttöliittymän tarjoava tietokantajärjestelmä merikotkien seurantaan WWF:n Merikotka-työryhmän tarpeisiin.

Ohjelmisto on selainpohjaisen käyttöliittymän tarjoava tietokantajärjestelmä merikotkien seurantaan WWF:n Merikotka-työryhmän tarpeisiin. TIETOKANTA MERIKOTKIEN SEURANTAAN Käyttöohje Versiohistoria: Versio Päivämäärä Kuvaus Tekijä 1.0 11.12.2007 Ensimmäinen luonnos Janne Piippo 2.0 13.12.2007 Virallinen verio Janne Piippo HELSINGIN YLIOPISTO

Lisätiedot

Ylläpitodokumentti Mooan

Ylläpitodokumentti Mooan Ylläpitodokumentti Mooan Helsinki 16.08.06 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9+1op/6ov) Projektiryhmä Heikki Aitakangas

Lisätiedot

Fakta versio 5.3.0.1069 Forecast versio 1.3.0.53

Fakta versio 5.3.0.1069 Forecast versio 1.3.0.53 1 (7) Fakta versio 5.3.0.1069 versio 1.3.0.53 Ohessa on luettelo uusista ja muuttuneista toiminnoista ja ominaisuuksista version x.2.1 jälkeen. Porautuminen saldoista tapahtuariveille.. Jako on mahdollista

Lisätiedot

HELIA 1 (14) Outi Virkki Tiedonhallinta

HELIA 1 (14) Outi Virkki Tiedonhallinta HELIA 1 (14) Luento Näkymät... 2 Relaatiotyypit... 2 Taulu - Tallennettu relaatio... 3 Näkymä - Virtuaalirelaatio... 3 Tulosrelaatio - Kyselyn tulos... 3 Otetaulut - Tauluun tallennettu kyselyn tulos...

Lisätiedot

Käyttöohje. MAITO metadatan hallintatyökalu. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Käyttöohje. MAITO metadatan hallintatyökalu. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Käyttöohje MAITO metadatan hallintatyökalu Helsinki 14.12.2005 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä

Lisätiedot

HSMT Tietokannoista. Ville Leppänen. HSMT, c Ville Leppänen, IT, Turun yliopisto, 2008 p.1/32

HSMT Tietokannoista. Ville Leppänen. HSMT, c Ville Leppänen, IT, Turun yliopisto, 2008 p.1/32 HSMT Tietokannoista Ville Leppänen HSMT, c Ville Leppänen, IT, Turun yliopisto, 2008 p.1/32 Missä mennään... 1. Johdanto (1h) 2. Säikeet (2h) 3. Samanaikaisuudesta (2h) 4. Hajautetuista sovelluksista (1h)

Lisätiedot

Proseduurit, funktiot ja herättimet - esimerkkeinä Oracle, SQL Server, MySQL ja OCELOT. Jouni Huotari S2008

Proseduurit, funktiot ja herättimet - esimerkkeinä Oracle, SQL Server, MySQL ja OCELOT. Jouni Huotari S2008 Proseduurit, funktiot ja herättimet - esimerkkeinä Oracle, SQL Server, MySQL ja OCELOT Jouni Huotari S2008 2 Proseduurit Ohjelmamoduuleita, jotka voidaan tallettaa tietokantaan (DBMS:n tietohakemistoon)

Lisätiedot

PROSEDUURIT, FUNKTIOT JA HERÄTTIMET - ESIMERKKEINÄ ORACLE, SQL SERVER, MYSQL JA OCELOT JOUNI HUOTARI K2009

PROSEDUURIT, FUNKTIOT JA HERÄTTIMET - ESIMERKKEINÄ ORACLE, SQL SERVER, MYSQL JA OCELOT JOUNI HUOTARI K2009 PROSEDUURIT, FUNKTIOT JA HERÄTTIMET - ESIMERKKEINÄ ORACLE, SQL SERVER, MYSQL JA OCELOT JOUNI HUOTARI K2009 PROSEDUURIT Ohjelmamoduuleita, jotka voidaan tallettaa tietokantaan (DBMS:n tietohakemistoon)

Lisätiedot

Lohtu-projekti. Ylläpitäjän dokumentti. Versiohistoria: Ensimmäinen versio Andreas Asuja

Lohtu-projekti. Ylläpitäjän dokumentti. Versiohistoria: Ensimmäinen versio Andreas Asuja Lohtu-projekti Ylläpitäjän dokumentti Versiohistoria: 1.0 12.5.2003 Ensimmäinen versio Andreas Asuja Helsinki 12. toukokuuta 2003 Kimmo Airamaa, Andreas Asuja, Mari Muuronen, Seppo Pastila, Virve Taivaljärvi

Lisätiedot

KÄYTTÖLIITTYMÄ SÄÄKSIEN PESIMÄTIETOJEN TIETOKANTAAN Käyttöohje

KÄYTTÖLIITTYMÄ SÄÄKSIEN PESIMÄTIETOJEN TIETOKANTAAN Käyttöohje KÄYTTÖLIITTYMÄ SÄÄKSIEN PESIMÄTIETOJEN TIETOKANTAAN Käyttöohje Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus Tekijä 1.0 27.4.2008 Ensimmäinen virallinen versio Hannu Maksimainen HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

Testausdokumentti. Sivu: 1 / 10. Ohjelmistotuotantoprojekti Sheeple Helsingin yliopisto. Versiohistoria

Testausdokumentti. Sivu: 1 / 10. Ohjelmistotuotantoprojekti Sheeple Helsingin yliopisto. Versiohistoria Sivu: 1 / 10 Testausdokumentti Ohjelmistotuotantoprojekti Sheeple Helsingin yliopisto Versiohistoria Versio Päivitykset 0.4 Lisätty mod_form.php -tiedostoon liittyvät testit 0.5 Lisätty johdanto 1.0 Dokumentti

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 1 (11) Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 2 (11) 1 Johdanto... 3 2 Silverlight sovellukset... 3 2.1 Windows... 3 2.1.1 Microsoft Silverlight... 3 2.1.2 Tablet-laitteet... 4 2.1.3 Selaimet...

Lisätiedot

Opettajana Mika Sorsa, mika.sorsa@koudata.fi, HAMK:n ammatillisen opettajakoulutuksen opetusharjoittelija

Opettajana Mika Sorsa, mika.sorsa@koudata.fi, HAMK:n ammatillisen opettajakoulutuksen opetusharjoittelija Opettajana Mika Sorsa, mika.sorsa@koudata.fi, HAMK:n ammatillisen opettajakoulutuksen opetusharjoittelija Opintojaksolla: keskitytään relaatiotietokantojen teoriaan ja toimintaan SQL-kieli kyselykielenä

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Johdanto Javaan ja tietokantojen käsittelyyn Java Database Connectivity (JDBC)

Johdanto Javaan ja tietokantojen käsittelyyn Java Database Connectivity (JDBC) HAAGA-HELIA ICT1TA006: Ohjelmointi 1 /5 Johdanto Javaan ja tietokantojen käsittelyyn Java Database Connectivity (JDBC) (Lähteet: Oracle java jdbc Tutorial, Arvo Lipitsäinen: Tietokannan käsittely JDBC:n

Lisätiedot

KIURU Tietotekniikan sovellusprojekti

KIURU Tietotekniikan sovellusprojekti KIURU Tietotekniikan sovellusprojekti Toni Hilpinen Marko Koivuniemi Jussi Mäkinen Miika Nurminen DOKUMENTIN NIMI dd.mm.yyyy Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Kiuru-projektin tietoja Tekijät:

Lisätiedot

Convergence of messaging

Convergence of messaging Convergence of messaging Testaussuunnitelma The Converge Group: Mikko Hiipakka Anssi Johansson Joni Karppinen Olli Pettay Timo Ranta-Ojala Tea Silander Helsinki 20. joulukuuta 2002 HELSINGIN YLIOPISTO

Lisätiedot

KÄYTTÖLIITTYMÄ SÄÄKSIEN PESIMÄTIETOJEN TIETOKANTAAN Projektisuunnitelma

KÄYTTÖLIITTYMÄ SÄÄKSIEN PESIMÄTIETOJEN TIETOKANTAAN Projektisuunnitelma KÄYTTÖLIITTYMÄ SÄÄKSIEN PESIMÄTIETOJEN TIETOKANTAAN Projektisuunnitelma Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus Tekijä 1.0 27.4.2008 Viimeisin versio projektisuunnitelmasta Hannu Maksimainen HELSINGIN

Lisätiedot

Testaussuunnitelma Labra

Testaussuunnitelma Labra Testaussuunnitelma Labra Helsinki 25.8.2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos 1 Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9+1op) Projektiryhmä Anssi Kapanen,

Lisätiedot

eassari harjoitteluympäristön yleisrakenne

eassari harjoitteluympäristön yleisrakenne eassari harjoitteluympäristön yleisrakenne Harri Laine (20.1.2004) eassari on tietokantapohjainen WWW-sovellus ohjelmallisesti tarkastettavien harjoitus- ja koetehtävien suorittamiseen. Monikielisyys ja

Lisätiedot

1 Turnitin-tehtävä 1 ja 2 Moodlessa Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä Opettajan näkymä Turnitin-tehtävä 2:ssa...

1 Turnitin-tehtävä 1 ja 2 Moodlessa Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä Opettajan näkymä Turnitin-tehtävä 2:ssa... Alkuperän tarkistus -Turnitin-tehtävä Moodlessa Opettajan ohje Sisällys 1 Turnitin-tehtävä 1 ja 2 Moodlessa... 1 1.1 Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä... 5 1.2 Opettajan näkymä Turnitin-tehtävä 2:ssa...

Lisätiedot

Ylläpitodokumentti NJC2. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Ylläpitodokumentti NJC2. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Ylläpitodokumentti NJC2 Helsinki 11.5.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti ( ov) Projektiryhmä Eero Anttila Olli

Lisätiedot

Javan asennus ja ohjeita ongelmatilanteisiin

Javan asennus ja ohjeita ongelmatilanteisiin Javan asennus ja ohjeita ongelmatilanteisiin Javaa tarvitaan Fivaldin Sovellusikkunan alaisiin sovelluksiin, jotka käyttävät Oracle Forms -tekniikkaa. Visma Fivaldin osalta suosittelemme aina käyttämään

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testausmenetelmiä

Ohjelmiston testaus ja laatu. Testausmenetelmiä Ohjelmiston testaus ja laatu Testausmenetelmiä Testausmenetelmiä - 1 Testauksen menetelmien päälähestymistapoina ovat black-box testi testaaja ei voi tutkia lähdekoodia testaus perustuu sovellukselle suunnitteluvaiheessa

Lisätiedot

Tietokanta.java Luokka tarjoaa välineet tietokannan lukemiseen. Haetuista tiedoista muodostetaan kurssi- ja opetus-olioita.

Tietokanta.java Luokka tarjoaa välineet tietokannan lukemiseen. Haetuista tiedoista muodostetaan kurssi- ja opetus-olioita. Arkkitehtuurikuvaus Käytössä olevat java-luokat: Kansio: /WEB_INF/classes/ - käännetyt luokat Kansio: /WEB_INF/src/ - lähdekoodi custom_pojos: Kurssi.java Java-luokka, jonka sisältö vastaa tietokannassa

Lisätiedot

Datanhaku www-käyttöliittymästä Mikko Parviainen, Ilmatieteen laitos / tietojärjestelmät mikko.parviainen@fmi.fi

Datanhaku www-käyttöliittymästä Mikko Parviainen, Ilmatieteen laitos / tietojärjestelmät mikko.parviainen@fmi.fi Helsinki Testbed tutkijankäyttöliittymä Datanhaku www-käyttöliittymästä Mikko Parviainen, Ilmatieteen laitos / tietojärjestelmät mikko.parviainen@fmi.fi 7.4.2006 Taustaa Helsinki Testbed on Ilmatieteen

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 1 (9) Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 2 (9) 1 Johdanto... 3 2 Windows... 3 2.1 Microsoft Silverlight... 3 3 Tablet-laitteet... 4 4 Selaimet... 5 4.1 Yleiset asetukset (kaikki selaimet)...

Lisätiedot

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä 17 Asiakaskohtainen Budjetti 17.1 Ylläpito-ohjelma 17.1.1 Yleistä BudgCust Ohjelmalla avataan järjestelmään asiakaskohtaisia budjetteja, jotka annetaan kuukausitasolla (oletus). 17.1.2 Parametrit Ohjelmaa

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Toukokuu 2014 1 (11) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Päivitysohje Toukokuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku...

Lisätiedot

Ylläpitodokumentti. PLAYOFF Jari Anttila Sanna Fröblom Aarno Sandvik Tommi Paavilainen Miikka Kohijoki. Päivi Pääkkö, ohjaaja

Ylläpitodokumentti. PLAYOFF Jari Anttila Sanna Fröblom Aarno Sandvik Tommi Paavilainen Miikka Kohijoki. Päivi Pääkkö, ohjaaja Ylläpitodokumentti Jari Anttila Sanna Fröblom Aarno Sandvik Tommi Paavilainen Miikka Kohijoki Päivi Pääkkö, ohjaaja Helsinki, 13. joulukuuta 2007 Ohjelmistotuotantoprojekti yritysviestinnän oppimateriaalin

Lisätiedot

Subversion-ohje. Linux Traffic Control-käyttöliittymä Ryhmä paketti2

Subversion-ohje. Linux Traffic Control-käyttöliittymä Ryhmä paketti2 Subversion-ohje Linux Traffic Control-käyttöliittymä Ryhmä paketti2 Helsinki 1.11.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti

Lisätiedot

Uutta Remote Support Platform 3.1 -versiossa

Uutta Remote Support Platform 3.1 -versiossa What's New Asiakirjaversio: 1.0 2014-05-09 Asiakirjaversiot Seuraavassa taulukossa esitellään asiakirjan tärkeimmät muutokset. Versio Pvm Kuvaus 1.0 2014-05-09 Ensimmäinen versio 2 All rights reserved.

Lisätiedot

Lohtu-projekti. Testiraportti. Versiohistoria: syklin toteutuksen testit. 1. ajo Virve

Lohtu-projekti. Testiraportti. Versiohistoria: syklin toteutuksen testit. 1. ajo Virve Lohtu-projekti Testiraportti Versiohistoria: 1.0 6.5.2003 2. syklin toteutuksen testit. 1. ajo Virve Helsinki 6. toukokuuta 2003 Kimmo Airamaa, Andreas Asuja, Mari Muuronen, Seppo Pastila, Virve Taivaljärvi

Lisätiedot

HAAGA-HELIA Heti-09 1 (12) ICT05 Tiedonhallinta ja Tietokannat O.Virkki Näkymät

HAAGA-HELIA Heti-09 1 (12) ICT05 Tiedonhallinta ja Tietokannat O.Virkki Näkymät HAAGA-HELIA Heti-09 1 (12) Näkymät Näkymät... 2 Eri tyyppisiä relaatioita... 2 Taulu - Tallennettu relaatio... 2 Tulosrelaatio - Kyselyn tulos... 2 Näkymä - Virtuaalirelaatio... 2 Näkymien määrittely...

Lisätiedot

ASIO Lyhytkurssiohjelman hakupalvelun kuvaus

ASIO Lyhytkurssiohjelman hakupalvelun kuvaus ASIO Lyhytkurssiohjelman hakupalvelun kuvaus Versio 1.0 Asio-Data Oy 3.1.2011 Sivu ii Sisällysluettelo 1. Hakupalvelun esittely... 1 1.1 Yleinen toiminnallinen esittely... 1 2. Hakupalvelun tekninen kuvaus...

Lisätiedot

Dogma Ylläpitodokumentti Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos Ohjelmistotuotantoprojekti 20/12/2006

Dogma Ylläpitodokumentti Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos Ohjelmistotuotantoprojekti 20/12/2006 Dogma Ylläpitodokumentti ohtu06-dogma-list@cs.helsinki.fi Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos Ohjelmistotuotantoprojekti 20/12/2006 Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9 op, 6 ov)

Lisätiedot

Testaussuunnitelma PULSU. Syksy 2008 Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testaussuunnitelma PULSU. Syksy 2008 Ohjelmistotuotantoprojekti. HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testaussuunnitelma PULSU Syksy 2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9 op) Projektiryhmä Heikki Manninen Noora Joensuu

Lisätiedot

RENGASTUSLUPAHAKEMUS (Uusi rengastuslupa)

RENGASTUSLUPAHAKEMUS (Uusi rengastuslupa) RENGASTUSLUPAHAKEMUS (Uusi rengastuslupa) Haen rengastuslupaa alkaen: Sukunimi ja etunimet (puhuttelunimi alleviivataan): Arvo tai ammatti: Syntymäaika: Kotiosoite: Puhelin: Sähköpostiosoite: Suoritetut

Lisätiedot

Insert lauseella on kaksi muotoa: insert into taulu [(sarakenimet)] values (arvot)

Insert lauseella on kaksi muotoa: insert into taulu [(sarakenimet)] values (arvot) SQL sisältää operaatiot tietokannan sisällön muodostamiseen ja ylläpitoon: insert - uusien rivien vienti tauluun delete - rivien poisto update - rivien muutos 1 Insert lauseella on kaksi muotoa: insert

Lisätiedot

Tietokanta (database)

Tietokanta (database) Tietokanta Tietokanta (database) jotakin käyttötarkoitusta varten laadittu kokoelma toisiinsa liittyviä säilytettäviä tietoja 1 Tiedosto Ohjelmointikielissä apumuistiin tallennettuja tietoja käsitellään

Lisätiedot

Tietokannat. CREATE TABLE table(col1,col2,... ); Luo uuden taulun. CREATE TABLE opiskelijat(opnumero,etunimi,sukunimi);

Tietokannat. CREATE TABLE table(col1,col2,... ); Luo uuden taulun. CREATE TABLE opiskelijat(opnumero,etunimi,sukunimi); Tietokannat SQL-peruskomentojen pikaopas CREATE TABLE table(col1,col2,... ); Luo uuden taulun. CREATE TABLE opiskelijat(opnumero,etunimi,sukunimi); INSERT INTO table VALUES(val1,val2,... ); Lisää tauluun

Lisätiedot

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta.

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. 2 Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. Sisällys 1 Yleistä... 3 1.1 Kirjanpitolain uudistus 2016... 3 Liitetietotosite...

Lisätiedot

Käyttöohje. Versiohistoria: 1.0 7.5.2003 1. versio Mari 1.1 9.5.2003 Kommenttien perusteella korjattu versio

Käyttöohje. Versiohistoria: 1.0 7.5.2003 1. versio Mari 1.1 9.5.2003 Kommenttien perusteella korjattu versio Otus- projektinhallintatyökalu Käyttöohje Versiohistoria: 1.0 7.5.2003 1. versio Mari 1.1 9.5.2003 Kommenttien perusteella korjattu versio Mari Tampere 9. toukokuuta 2003 Kimmo Airamaa, Andreas Asuja,

Lisätiedot

KÄYTTÖLIITTYMÄ SÄÄKSIEN PESIMÄTIETOJEN TIETOKANTAAN Ylläpitodokumentti

KÄYTTÖLIITTYMÄ SÄÄKSIEN PESIMÄTIETOJEN TIETOKANTAAN Ylläpitodokumentti KÄYTTÖLIITTYMÄ SÄÄKSIEN PESIMÄTIETOJEN TIETOKANTAAN Ylläpitodokumentti Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus Tekijä 1.0 27.4.2007 Ensimmäinen virallinen versio Hannu Hartikainen HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

Vaatimusdokumentti v. 1.0

Vaatimusdokumentti v. 1.0 Vaatimusdokumentti v. 1.0 Ryhmäpalautustyökalu Moodle -oppimisjärjestelmään Ryhmä Sheeple Santeri Kallio Ilmari Kontulainen Jussi Karppinen Ohjaaja Sampo Yrjänäinen Asiakas Anni Rytkönen Versiohistoria

Lisätiedot

Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset

Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Tekninen määrittely: Editori Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Sisällysluettelo 1. Johdanto...4 1.1. Tarkoitus ja kattavuus...4 1.2. Tuote ja ympäristö...4 1.3. Määritelmät,

Lisätiedot

Käyttöohje. Aija. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Käyttöohje. Aija. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Käyttöohje Aija Helsinki 2.9.2005 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Sisältö 1. Yleistä...3 2. Järjestelmän toiminnot...4 2.1 Rekisteröityminen...4 2.2 Sisäänkirjautuminen...4

Lisätiedot

T Testiraportti - integraatiotestaus

T Testiraportti - integraatiotestaus T-76.115 Testiraportti - integraatiotestaus 16. huhtikuuta 2002 Confuse 1 Tila Versio: 1.1 Tila: Päivitetty Jakelu: Julkinen Luotu: 19.03.2002 Jani Myyry Muutettu viimeksi: 16.04.2002 Jani Myyry Versiohistoria

Lisätiedot

KÄYTTÖLIITTYMÄ SÄÄKSIEN PESIMÄTIETOJEN TIETOKANTAAN Suunnitteludokumentti

KÄYTTÖLIITTYMÄ SÄÄKSIEN PESIMÄTIETOJEN TIETOKANTAAN Suunnitteludokumentti KÄYTTÖLIITTYMÄ SÄÄKSIEN PESIMÄTIETOJEN TIETOKANTAAN Suunnitteludokumentti Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus Tekijä 1.0 12.2.2008 Ensimmäinen virallinen versio Hannu Maksimainen 2.0 27.4.2008 Toinen

Lisätiedot

Uutta Remote Support Platform 3.0 -versiossa

Uutta Remote Support Platform 3.0 -versiossa Uutta Remote Support Platform for SAP Business One Asiakirjaversio: 1.0 2012-10-08 Kaikki maat Typografiset merkintätavat Kirjasintyyli Esimerkki Näytöstä lainatut sanat tai merkit. Näitä ovat kenttien

Lisätiedot

Matematiikan oppifoorumi Käyttöohje

Matematiikan oppifoorumi Käyttöohje Matematiikan oppifoorumi Käyttöohje Versio 1.0 Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen Ohjaaja Jukka Eskola Ohjelmistotuotantoprojekti 17.12.1999 HELSINGIN YLIOPISTO

Lisätiedot

TIETOKANTA MERIKOTKIEN SEURANTAAN Projektisuunnitelma

TIETOKANTA MERIKOTKIEN SEURANTAAN Projektisuunnitelma TIETOKANTA MERIKOTKIEN SEURANTAAN Projektisuunnitelma Versiohistoria: Versio Päivämäärä Kuvaus Tekijä 0.1 27.1.2003 Ensimmäinen luonnos J. Kleemola 0.2 30.1.2004 Toinen luonnos J. Kleemola 0.3 2.2.2004

Lisätiedot

TEKNINEN MÄÄRITTELY Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0 (Luonnos 2)

TEKNINEN MÄÄRITTELY Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0 (Luonnos 2) TEKNINEN MÄÄRITTELY Edited by Checked by Approved by Tuomo Marttila Luonnos 1 Tekninenmäärittely i Sisällysluettelo 1. JOHDANTO 2 1.1. Tarkoitus ja kattavuus 2 1.2. Tuote ja ympäristö 2 1.3. Määritelmät,

Lisätiedot