MAISEMA-ARKKITEHTUURIN PERUSTEET 1 B

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAISEMA-ARKKITEHTUURIN PERUSTEET 1 B"

Transkriptio

1 MAISEMA-ARKKITEHTUURIN PERUSTEET 1 B kevät 2016 Elina Suksi 2015

2 Kurssi muodostuu luennoista ja demoista, moniosaisesta suunnitteluharjoitustyöstä, luonnosvihosta sekä suunnittelutyötä tukevista tuntitehtävistä Opettajat: Jyrki Sinkkilä, professori (luennot) Lotta Jalava, maisema-arkkitehti (harjoitukset) Meri Mannerla-Magnusson, lehtori (harjoitukset, demot, opintosuoritukset)

3 Vaihe 1: Johdatus Lammassaareen INTENSIIVIJAKSO PEREHDYTTÄÄ SUUNNITTELUALUEESEEN To klo 9-16 sali 220 Pe 12.2 klo 9 16, maastokäynti To 18.2 klo 9 16 sali 220 Pe 19.2 klo 9 16 sali 220 Vaihe 2: Polku, Paikka ja Tilapihat LUENTOJA, DEMOJA, OHJAUSTA JA TUNTITEHTÄVIÄ VIIKKO-OHJELMAN MUKAAN, YHTEISTYÖSSÄ ARKKITEHTUURIN PERUSTEIDEN KANSSA Ma 9-12 Luennot, Sali A1, Otakaari 1x To 9 16 Demot, ohjaus, tuntitehtävät, pienryhmätyöskentely, Sali 220 Vaihe 3: Paikka: tarkennus ja lopputulostus OHJAUSTA VIIKKO-OHJELMAN MUKAAN - TYÖN PALAUTUS Ma 9-12, piirustussali To 9 16, Sali 220 Huom: tauko + intensiivijakso toukokuun lopussa!

4 Kurssin kuormittavuus 4 op = 108 h Ohjattua opetusta 40 h Itsenäistä työskentelyä 68 h (5,7h/vko) Kurssin suorittaminen Luonnosvihon palauttaminen, tuntitehtävien, pakollisten näyttöjen, välikritiikin sekä loppukritiikin hyväksytty suorittaminen

5 Harjoitustyönä laaditaan moniosainen ulkotilasuunnitelma. 3 näkökulmaa Lammassaareen: Polku, Paikka ja Tilapihat (yhteistyössä ArkPerin kanssa). Demot tukevat harjoitustyötä ja taustoittavat suunnittelutehtävää. Niissä perehdytään luentoja konkreettisemmin mm. maisematilaa jäsentäviin arkkitehtonisiin tekijöihin sekä esitystekniikkaan.

6 Tuntitehtävät tukevat omaehtoista oppimista ja tiedonkeruuta maisema-arkkitehtonisen suunnittelutehtävän äärellä. Niiden tarkoituksena on edistää suunnitteluprosessia. Suuri osa tuntitehtävistä sijoittuu kurssin ensimmäisen osaan, Johdatus Lammassaareen - jaksolle, jossa perehdytään suunnittelualueeseen. Osa tuntitehtävistä tehdään pienryhmätyöskentelyssä, jolloin harjoitellaan itseohjautuvaa ryhmässä oppimista, palautteen antamista ja kollegoiden hyödyntämistä omassa suunnitteluprosessissa.

7 Aikataulu Kunkin työvaiheen tarkennetut ja mahdollisesti päivittyvät aikataulut MyCourses-sivulla Pakollinen välinäyttö 3.3. Välikritiikki Kaikkien luonnosten pakollinen välinäyttö Loppukritiikki Kurssin läsnäoloa velvoittavien tuntitehtävien ja pienryhmätyöskentelyn ajankohdat löytyvät aikataulusta.

8 Tiedotus tapahtuu MyCoursesin kautta. Ovatko kaikki ilmoittautuneet Oodissa? Oheiskirjallisuus kootaan Arkkitehtuurin laitoksen kirjastoon erilliseen kurssikirjahyllyyn. Saattaa päivittyä kurssin edetessä.

9

10 SUUNNITTELUPROSESSIN ETENEMINEN 1) Suunnittelukysymyksen, -haasteen,- tehtävän asettaminen, merkittävät olosuhteet, idea, tavoitteet 2) Ensimmäinen monipuolistamisen vaihe: kompleksisuuden lisääntyminen (keinot: luonnostelu, lukeminen, pohtiminen, musiikin kuunteleminen ) 3) Ensimmäinen rajaamisen ja pelkistämisen vaihe: yhteyksien, järjestyksen etsiminen

11 4) Ensimmäinen suunnitteluratkaisu: eritteleminen, käsitys yhteyksistä 5) Toinen monipuolistamisen vaihe, kompleksisuuden lisääntyminen (keinot: vaikutteiden hakeminen referenssiprojekteista, asiantuntijapuheenvuorojen kuunteleminen, tutkiminen pienoismallin avulla, nukkuminen ja unelmoiminen, puhuminen, keskusteleminen..) 6) Toinen rajaamisen ja pelkistämisen vaihe: merkittävistä olosuhteista ja vaatimuksista tehdyt johtopäätökset. Aiempien tärkeiden vaatimusten hylkääminen.

12 7) Yhteyksien eritteleminen edelleen 8) Epäileminen: tyytymättömyys, halu hylätä idea 9) Ratkaisu ja päätöksenteko, jäljelle jäävän epävarmuuden hyväksyminen

13 HARJOITUSTYÖ POLKU, PAIKKA JA TILAPIHAT TEHTÄVÄ Suunnittele Helsingin Lammassaareen polku ja sen toiseen päähän paikka. Polun toiseen päähän tulee sijoittaa Arkkitehtuurin perusteiden kurssin Tilapihat-kokonaisuus. Kukin opiskelija valitsee itse polun linjauksen ja paikan sijainnin Lammassaaressa. Kokonaissuunnitelmasta on tarkoitus muodostua mielenkiintoinen ulkotilojen sarja. Polulle ja paikkaan on mahdollista sijoittaa toimintoja, mutta tehtävän painopiste ei kuitenkaan ole toimintojen suunnittelussa vaan tilasommittelussa. TEHTÄVÄN TAVOITE Tehtävän suunnittelussa tavoitteena on perehtyä maisema-arkkitehtonisen kokonaisuuden suunnittelun perusteisiin. Oleellista on tutkia Lammassaarta, suunniteltavaa polkua ja sen määränpäitä sarjana tiloja ja näkymiä, jotka liittyvät niin toisiinsa kuin myös ympäröivään maisemaan. Tehtävässä lähestytään Lammassaarta kolmesta eri näkökulmasta (polku, paikka ja tilapihat) ja tutkitaan maisema-arkkitehtonisten elementtien: maaston, kasvillisuuden ja veden käsittelyä osana tilasommittelua. Lisäksi tehtävässä harjoitellaan rakennuspaikan sijoittamista maisemaan. TILAPIHAT Sijoita polun toiseen päähän Arkkitehtuurin perusteet -kurssilla suunniteltava tilapihat. Tilapihat tehtävänanto käydään läpi Arkkitehtuurin perusteet-kurssin aloituksessa.

14 POLKU Suunnittele Lammassaareen kulkureitti, polku, joka johdattaa saaren halki, tilapihat-tontiltasi valitsemaasi paikkaan. Polku suunnitellaan olemassa olevaan maastoon, eikä polun ympäristöön saa esittää mitään toimenpiteitä. Polun tulee olla kapea, 1m levyinen reitti. Muodosta kiinnostava ja vaihteleva polku, jossa on erilaisia jaksoja (väh. 3kpl). Polun jaksot eroavat tilallisuudeltaan ja tunnelmaltaan toisistaan selkeästi. Näin polusta muodostuu tilasarja, jonka jaksot voivat olla toisistaan selkeästi erilleen rajattuja tai ne voivat lomittua toisiinsa ilman selkeitä rajoja. Pohdi miltä liikkuminen polullasi tuntuu. Pohdi polun määränpäitä (paikkaa ja tilapihoja) ja matkaa sekä suunnittele ne rytmiseksi kokonaisuudeksi. Polun linjauksen suunnittelussa tulee ottaa huomioon sekä saaren sisäiset näkymät että näkymät ympäröivään maisemaan, erityisesti merelle. Linjauksessa kannattaa huomioida erilaisen kasvillisuuden, maaston sekä olemassa olevien rakennusten luoma tilallisuus. Pohdi myös polun pintamateriaalia ja muita mahdollisia, polun välittömiä rakenteita. PAIKKA Suunnittele polun toiseen päähän paikka, ulkotila, joka muodostaa polun toisen määränpään. Paikan tulee kutsua pysähtymiseen ja sen tulee olla selvästi rajattu ympäristöstään. Paikassa voi olla esimerkiksi aukio, näköalapaikka, levähdys- tai hiljentymispaikka. Paikka voi olla pieni julkinen puutarha tai vaikkapa paikkaan liittyvä ja tilan luova ympäristötaideteos. Pohdi paikkaan saapumista harkiten. Pohdi minkälainen paikka sopii polkusi määränpääksi sekä minkälaisen kokonaisuuden ja sommitelman paikka muodostaa polun ja tilapihojen kanssa. Mieti myös minkälaisen tilakokemuksen haluat luoda polun päähän. Maaston muotoilua ja kasvillisuutta tulee tutkia osana ulkotilan muodostamista. Sijoita paikkaasi vähintään 10 puuta. Paikan kokoa ja muotoa voi pohtia suunnitelmalleen sopivaksi. Paikan koon tulee olla vähintään 400m2. Huom. Keskustele koosta opettajan kanssa.

15 Kaisla Rahkola 2015

16 LUONNOSVIHKO -tehtävänanto Tee koko kurssin aikana luennoilla ja harjoituksissa, maastokäynnillä, kotona ja julkisissa liikennevälineissä ja missä tahansa muualla - muistiinpanoja. Tee havaintoja suunnittelualueesta, kirjaa ylös inspiraationlähteitäsi. Kehitä suunnitelmaasi piirtämällä, maalaamalla, kirjoittamalla, valokuvaamalla Voit kiinnittää vihkoon myös tärkeimpiä luonnoksiasi harjoituksista. Luonnosvihkoon tehdään erikseen annettavat tuntitehtävät. Esitystekniikka on vapaa. Luonnosvihko voi olla perinteinen lehtiö/kirja tai sen voi vaihtoehtoisesti koostaa kokonaan sähköisesti. Mikäli se on sähköinen, on tuntitehtävät ja lopullinen versio luonnosvihosta tulostettava paperille niiden palautusajankohtina. Tärkeintä on, että vihko esittää suunnitteluprosessiasi ja on selattavissa. Luonnosvihot ovat usein henkilökohtaisia työvälineitä eikä niitä laiteta välttämättä julkisesti näytille. Tämän kurssin lopuksi opettajat katsovat luonnosvihot läpi, antavat lyhyen kirjallisen palautteen ja palauttavat takaisin opiskelijoille. Tämän tehtävän tarkoitus on löytää itselle ominainen, luova tapa koota ajatuksia ja edistää suunnitteluprosessia. Luonnosvihko (koko ja tyyli vapaasti valittavissa) hankitaan itse ja täytetään omassa rytmissä. Kuitenkin jokaisesta kurssin tehtävästä tulee saada jotakin materiaalia vihkoon. Luonnosvihon palautus tarkemmin ilmoitettavana päivänä, kurssin lopussa.

17 TUNTITEHTÄVÄT Vaihe 1: Analyysi osa 1 Lammassaari Aivoriihi osa 2 Luonnospiirustukset ja mielikuvakartta Kuvasto

18 Työvaihe 1: JOHDATUS LAMMASSAAREEN ANALYYSI Osa 1: LAMMASSAARI AIVORIIHI (ryhmätyö) Jakakaa taustatietojanne ja hankkikaa lisätietoa Lammassaaresta pienryhmissä. Olette käsitelleet aluetta osana suurmaisemaa maisema-arkkitehtuurin perusteiden kurssilla syksyllä. Minkälaiseen maisemaan ja kaupunkirakenteeseen saari sijoittuu? Mitä muistoja teillä on mahdollisista aikaisemmista vierailuista saarelle tai onko tiedotusvälineiden kautta paikasta jäänyt mieleen jotain? Mitä Lammassaaren pohjakartta ja ilmakuva (google maps) kertoo saaresta? Mitä tietoa löydätte Lammassaaresta verkosta ja kirjoista? Tehtävän tarkoitus on perehtyä suunnittelualueeseen, etsiä ja jakaa taustatietoa maastokäynnin ja suunnittelun pohjaksi. Tässä tehtävässä harjoitellaan myös pienryhmätyöskentelyä, jota myöhemmin kurssilla tehdään itseohjautuvammin. Työskennelkää pienryhmissä, jakakaa tehtäviä ja tietoa. Jäsennelkää mahdollisesti sekavassa järjestyksessä mieleen tulleita ajatuksia ja tietoa. Miettikää eri asioiden välisiä suhteita. Kootkaa ajatuksenne ja tietonne mind map kaavioksi Luonnosvihkoihin ja esitelkää yksi mindmap/ryhmä päivän päätteeksi kaikille.

19 Osa 2: NYKYTILAN HAVAINNOINTI - LUONNOSPIIRUSTUKSET JA MIELIKUVAKARTTA (yksilötyö) Tee maastokäynnillä havaintoja suunnittelualueesta ja sitä ympäröivästä maisemasta piirtämällä. Keskity saaren nykytilaan, sen tilalliseen ja visuaaliseen hahmoon. Piirrä vähintään 10 luonnosta, joista muodostuu saaren kiertämisen tilasarja. Voit mahdollisuuksien mukaan luonnostella myös saaren julkisivuja vastarannoilta katsottuna. Laadi maastokäynnillä tekemiesi havaintojen pohjalta Lammassaaren alueen mielikuvakartta. Kuvaa kartassa suunnittelualueen lisäksi myös ympäröivää maisemaa, pelkistäen. Kiinnitä kartan laatimisessa huomiota erityisesti maiseman arkkitehtonisiin ominaisuuksiin; maiseman tilallisuuteen ja alueelta avautuviin merija kaupunkinäkymiin. Pohdi miten saat karttasi kuvaamaan saaren kolmiulotteista tilallisuutta. Luonnospiirustukset ja kartta laaditaan vapaalla tekniikalla luonnosvihkoon. Jatka kartan laatimisen jälkeen ajatuksiesi jäsentämistä: Pohdi Lammassaarta suunnittelualueena, kokemaasi ja näkemääsi. Mitä mielikuvia, mielleyhtymiä tai mielipiteitä paikka herättää sinussa? Kirjaa luonnosvihkoosi ylös ajatuksiasi. Tehtävän tarkoitus on käynnistää luova suunnitteluprosessi perehtymällä suunnittelualueeseen ja kirjaamalla ylös ensivaikutelmia ja heränneitä ajatusassosiaatioita. Esittele työsi pienryhmissä harjoituksissa seuraavalla viikolla.

20 Vaihe 1: Aikataulu To Aloitusluento, prof. Jyrki Sinkkilä, klo 9:15-11:00, sali 220. Harjoitukset klo 11:15-16:00, Sali Kurssin kokonaisuuden ja tehtävien Polku, paikka ja tilapihat ja Luonnosvihko sekä tuntitehtävän Analyysi esittely. - Tehdään tuntitehtävä Analyysi, osa 1. joka esitetään päivän päätteeksi kaikille. Aloitus Analyysi Pe To Maastokäynti, klo 9.00 tapaaminen Vanhankaupunginlahden sillan kupeessa. Sen jälkeen itsenäistä työskentelyä Otaniemessä. Tuntitehtävän Analyysi, osa 2. Palautus pienryhmissä klo sali 220. Tehdään tuntitehtävä Kuvasto, palautus pienryhmissä klo 15.15, sali 220. Analyysi Kuvasto Pe Polku, paikka ja tilapihat tehtävän aloitus klo 9.15, sali 220. Polku, paikka ja tilapihat

21

22 Heidi Välisalmi 2015 Tuukka Mironen 2015 Loviisa Luoma 2015 Olga Juutistenaho 2015

Elina Suksi MAISEMA-ARKKITEHTUURIN PERUSTEET 1 B kevät 2017

Elina Suksi MAISEMA-ARKKITEHTUURIN PERUSTEET 1 B kevät 2017 Elina Suksi 2015 MAISEMA-ARKKITEHTUURIN PERUSTEET 1 B kevät 2017 Sisältö ja osaamistavoitteet: Kurssi antaa yleiskuvan maisema-arkkitehtuurista, erityisesti taiteenalana. Kurssilla perehdytään maisema-arkkitehtuurin

Lisätiedot

Arkkitehtuurin perusteet 1B - ARK-A1501 Harjoitustyö - kevät 2016

Arkkitehtuurin perusteet 1B - ARK-A1501 Harjoitustyö - kevät 2016 TEHTÄVÄ Suunnittele sisätilan ja ulkotilan muodostama tilasarja, kolmiulotteinen sommitelma, joka käsittää asuin- ja pihatilat. Tilasarja asettuu Helsingin Lammassaareen. Suunnittelualueena on pinta-alaltaan

Lisätiedot

Kurssi koostuu luennoista, demoista ja moniosaisesta suunnitteluharjoitustyöstä sekä suunnittelutyötä tukevista tuntitehtävistä.

Kurssi koostuu luennoista, demoista ja moniosaisesta suunnitteluharjoitustyöstä sekä suunnittelutyötä tukevista tuntitehtävistä. KURSSIESITE Opettajat Jyrki Sinkkilä, professori (luennot) Lotta Jalava, maisema arkkitehti (harjoitukset) Meri Mannerla Magnusson, lehtori (demot, harjoitukset, opintosuoritukset) Sisältö ja osaamistavoitteet

Lisätiedot

Arkkitehtuurin perusteet 2B ARK-A Rakennusopin perusteet 2B ARK-A3503 Harjoitustyö kevät 2017

Arkkitehtuurin perusteet 2B ARK-A Rakennusopin perusteet 2B ARK-A3503 Harjoitustyö kevät 2017 ARKKITEHTUURIN PERUSTEET 2B & RAKENNUSOPIN PERUSTEET 2B YHTEISTYÖKURSSI KEVÄT 2017 SISÄLTÖ JA TAVOITTEET Arkkitehtuuri on rakentamisen taidetta. Hyvä arkkitehtuuri syntyy kyvystä ymmärtää ihmisen, luonnonvoimien,

Lisätiedot

Esikaupunkitalo 2020 pientalokaupungin paluu. Asuntosuunnittelun ja puurakentamisen yhteisstudio 2016 / kurssiohjelma (ALUSTAVA)

Esikaupunkitalo 2020 pientalokaupungin paluu. Asuntosuunnittelun ja puurakentamisen yhteisstudio 2016 / kurssiohjelma (ALUSTAVA) VKO PÄIVÄ MITÄ TAPAHTUU HARJOITUSTYÖN VAIHE / TEEMA SYYS KE 14.9. Aloitusseminaari KAUPUNKI JA Klo 13 17 suunnittelualueella MAISEMA 37 Os. Akonlahdenkuja (analyysi, 1 referenssit, ) Ohjelma/vastuut Osatehtävä

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA Kuvataiteen lukiodiplomin tukimateriaali opiskelijalle OPISKELIJAN MUISTILISTA Kuvataiteen lukiodiplomi muodostuu teoksesta sekä työskentelyprosessia, itsearviointia ja kuvataiteen tuntemusta kuvaavasta

Lisätiedot

Keramiikka TAI-E Keramiikan työpaja,

Keramiikka TAI-E Keramiikan työpaja, Keramiikka TAI-E1112 - Keramiikan työpaja, 08.08.2016-26.08.2016, Taiteen laitos, kuvataidekasvatus 1.8. 2016 Tavoitteet Tuntimäärät: 5 opintopistettä Kontaktiopetus 60h, itsenäinen työskentely 75h. 135

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA OPISKELIJAN MUISTILISTA Käsityön lukiodiplomi muodostuu käsityötuotteesta tai -teoksesta ja sen syntyä esittävästä portfoliosta. Käsityön lukiodiplomi on yhden lukiokurssin laajuinen kokonaisuus. Ennen

Lisätiedot

TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.)

TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus (5 op.) TU-C3010 Projektien (5 op.) Kevät 2018 Kurssin tavoitteet ja sisältö Kurssin tavoitteena on opettaa opiskelijoille projektiliiketoiminnan, erityisesti projektinhallinnan käsitteet, toimintatavat ja menetelmät.

Lisätiedot

TIEY1 Opintojen ohjattu suunnittelu (2 op) eli LuK-vaiheen HOPS-ohjaus eli Opettajatuutorointi

TIEY1 Opintojen ohjattu suunnittelu (2 op) eli LuK-vaiheen HOPS-ohjaus eli Opettajatuutorointi TIEY1 Opintojen ohjattu suunnittelu (2 op) eli LuK-vaiheen HOPS-ohjaus eli Opettajatuutorointi Pentti Hietala Tay/TKT 23.8.2016 Mitä? Jokaisella aloittavalla opiskelijalla on HOPSopettaja l. omaopettaja

Lisätiedot

Kurssin käytännön järjestelyt. Tuotantotalous 1 Joel Kauppi

Kurssin käytännön järjestelyt. Tuotantotalous 1 Joel Kauppi Kurssin käytännön järjestelyt Tuotantotalous 1 Joel Kauppi Kurssin henkilökunta Vastuuopettaja prof. Paul Lillrank (TU-A1100 ja TU-A1200) Assistentit Joel Kauppi (Pääassistentti) Niko Pronin Elias Peterzens

Lisätiedot

Kuvataiteen prosessiarviointi Kokemuksia yläkoulusta

Kuvataiteen prosessiarviointi Kokemuksia yläkoulusta Kuvataiteen prosessiarviointi Kokemuksia yläkoulusta Arvioinnin luonteesta kuvataiteessa "Oppimisen arviointi kuvataiteessa on luonteeltaan kannustavaa, ohjaavaa ja oppilaiden yksilöllisen edistymisen

Lisätiedot

KÄSITYÖN SUUNNITTELU. on tuotesuunnittelua, muotoilua, ongelmanratkaisua, luovuutta

KÄSITYÖN SUUNNITTELU. on tuotesuunnittelua, muotoilua, ongelmanratkaisua, luovuutta KÄSITYÖN SUUNNITTELU on tuotesuunnittelua, muotoilua, ongelmanratkaisua, luovuutta Tuotesuunnittelun opettaminen haastavaa, sillä opettajallakaan ei ole ratkaisua suunnittelun kohteelle oppilaalla on tiedossaan

Lisätiedot

T Käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen harjoitustyö kevät 2005

T Käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen harjoitustyö kevät 2005 T-121.110 Käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen harjoitustyö kevät 2005 Kurssin tavoitteet Muodostaa näkemys käyttäjäkeskeisestä tuotesuunnittelusta Kasvattaa ymmärrystä prosessin vaiheista Tutustua käyttäjäkeskeisen

Lisätiedot

POP- Paremman Oppimisen Puolesta

POP- Paremman Oppimisen Puolesta POP- Paremman Oppimisen Puolesta PedaForum 20.8.2013 Elina Lehkonen Elsa Mannila Jukka Parviainen Sisältö POP esittely Ryhmätehtävä: Vuorovaikutuksellisen opetuksen kehittäminen Palauteryhmät ja POP Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Projektien suunnittelu ja ohjaus TU-C3010

Projektien suunnittelu ja ohjaus TU-C3010 Projektien suunnittelu ja ohjaus TU-C3010 Kurssin henkilökunta: Vastuuopettaja + opettajat: Jere Lehtinen, Juri Matinheikki, (Karlos Artto) Kurssiassistentit: Ukko Kilpinen Kurssin suorittaminen Kurssin

Lisätiedot

PHYS-A0120 Termodynamiikka (TFM) Maanantai

PHYS-A0120 Termodynamiikka (TFM) Maanantai PHYS-A0120 Termodynamiikka (TFM) Maanantai 26.10.2015 Käytännönjärjestelyt Kurssin alkuosan henkilökunnasta Kurssi jakautuu kahteen osaan: ensimmäistä 3 viikkoa luennoi TkT Kati Miettunen ja jälkimmäistä

Lisätiedot

ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM Saija Toivonen

ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM Saija Toivonen ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM Henkilökunta Koordinaattori: Opintosihteeri Tiina Nikander Aikatauluun, ohjelmaan, suorituskirjauksiin

Lisätiedot

Kaksinkertainen mahtis

Kaksinkertainen mahtis Luovat harjoitukset Kaksinkertainen mahtis Palautteenantoharjoitus tavoite: yksityiskohtainen palautteen sanallistaminen ja luokkakaverin vahvuuksien tukeminen ja kehittäminen kesto 20 min Tehdään ensin

Lisätiedot

Amsterdam, vanha keskusta. Gdansk

Amsterdam, vanha keskusta. Gdansk *TOWNHOUSE kaupunkipientalo Amsterdam, vanha keskusta Gdansk Bergen Lontoo / Notting Hill Lontoo / Dunworth Mews Bourgogne San Francisco New York, East Village Amsterdam, Borneo Townhouse, Tokyo Keiji

Lisätiedot

RYM-C3001 Projektityökurssi 2

RYM-C3001 Projektityökurssi 2 RYM-C3001 Projektityökurssi 2 Opetuskerta 5, 12.10.2016 Päivän ohjelma 10.15 korttelisuunnitelmien esittäminen ja palaute Näyttelykävely 2 neljän ryhmän rinkiä, ryhmät 3-6 ja 7-10 jokainen ryhmäläinen

Lisätiedot

TAI-C1113 Keramiikan perusteet

TAI-C1113 Keramiikan perusteet TAI-C1113 Keramiikan perusteet 5 op 2.1.-26.3. 2018 Keramiikan Studio, 7 krs (7026) Taiteen laitos, kuvataidekasvatus 2.1. 2017 Tavoitteet Tuntimäärät: 5 opintopistettä Kontaktiopetus 60h (läsnäolo 80%),

Lisätiedot

Maisema-arkkitehtuurin mallilukujärjestys kandi 1. vsk

Maisema-arkkitehtuurin mallilukujärjestys kandi 1. vsk Maisema-arkkitehtuurin mallilukujärjestys kandi 1. vsk. 20-2017 Päivitetty 23.2.2017 / JÄ MAR 1. vsk. / Periodi 1 / Viikot 37-41 MAR-1 / Periodi 1 / Viikot 42-43 Huom! Periodin viimeiset kaksi vkoa! Maanantai

Lisätiedot

Kurssin esittely. Kurssin esittely. MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1

Kurssin esittely. Kurssin esittely. MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 Kurssin esittely MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 Kurssin esittely Opettajat Tuntiopettaja ja pa a assistentti TkK Anna Anttalainen (LST).

Lisätiedot

AmisKOODI. AmisKOODI tarjoaa keskustelujen pohjaksi tehtäväkokonaisuuksia sovellettavaksi opintojen eri vaiheisiin aiheina

AmisKOODI. AmisKOODI tarjoaa keskustelujen pohjaksi tehtäväkokonaisuuksia sovellettavaksi opintojen eri vaiheisiin aiheina OPETTAJALLE Työelämä odottaa ammattiin valmistuvilta nuorilta ammattiosaamisen lisäksi yleisiä työelämätaitoja, jotka auttavat toimimaan kehittyvässä työelämässä. Työelämätaitoja, kuten vuorovaikutus-

Lisätiedot

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille!

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! TU-A1140 - Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! Kurssin avaus 5.1. 2017 Eerikki Mäki eerikki.maki@aalto.fi Opiskelijapalautetta aiemmilta kursseilta Oman olemisen ja tietoisten valintojen

Lisätiedot

Väri - valo - tila. Harald Arnkil & Saara Pyykkö tiistaisin klo

Väri - valo - tila. Harald Arnkil & Saara Pyykkö tiistaisin klo Väri - valo - tila Harald Arnkil & Saara Pyykkö 9.1. 27.3.2018 tiistaisin klo 13.15 17.00 Paikat Opetus: Töölön kampus, Aalto BIZ, huone A304, Runeberginkatu 14 16, Helsinki Otaniemen kampus, Päärakennus,

Lisätiedot

Havainto-taidejakso Tarkempi aikataulu kurssiohjelman mukaisesti Opetuspaikkana Otakaari 1A

Havainto-taidejakso Tarkempi aikataulu kurssiohjelman mukaisesti Opetuspaikkana Otakaari 1A Arkkitehtuuri 1 vsk Periodi I Viikot 37-41 Arkkitehtuuri 1 vsk Periodi I Viikot 42-43 Huom! Periodin viimeiset kaksi vkoa! Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai :00 :00 :00 :00 1..20 Opintoinfo

Lisätiedot

Maisema-arkkitehtuurin mallilukujärjestys kandi 1. vsk

Maisema-arkkitehtuurin mallilukujärjestys kandi 1. vsk Maisema-arkkitehtuurin mallilukujärjestys kandi 1. vsk. 20-2017 Päivitetty.6.20 / JÄ Huom. muutokset ja tarkennukset mahdollisia. MAR 1. vsk. / Periodi 1 / Viikot 37-41 MAR-1 / Periodi 1 / Viikot 42-43

Lisätiedot

Kurssin käytännön järjestelyt. Tuotantotalous 1 Tuomo Tanila

Kurssin käytännön järjestelyt. Tuotantotalous 1 Tuomo Tanila Kurssin käytännön järjestelyt Tuotantotalous 1 Tuomo Tanila For English speaking students The lectures of this course are only in Finnish on spring semester 2017. The assignment, weekly exercises and the

Lisätiedot

Kon Hydrauliikka ja pneumatiikka Tutkimustehtävät - info

Kon Hydrauliikka ja pneumatiikka Tutkimustehtävät - info Kon-41.3023 Hydrauliikka ja pneumatiikka Tutkimustehtävät - info 1. Yleistä - Hydrauliikan ja Pneumatiikan tutkimustehtävät ja niihin sisältyvät laboratorioharjoitukset tehdään neljän (4) hengen ryhmissä,

Lisätiedot

A! PEDA INTRO (5 op)

A! PEDA INTRO (5 op) A! PEDA INTRO (5 op) LP 1: Minä yliopisto-opettajana Oppimispalvelut Yliopistopedagoginen koulutus Miia Leppänen (SCI) ja Päivi Kinnunen (BIZ) 3.2.2016 Ohjaajat ja yhteystiedot Miia Leppänen Asiantuntija

Lisätiedot

Palautekysely tilastollisen signaalinkäsittelyn kurssiin

Palautekysely tilastollisen signaalinkäsittelyn kurssiin Palautekysely tilastollisen signaalinkäsittelyn kurssiin Palautteeseen ei tarvitse laittaa nimeä. Kysymyksiä on molemmilla puolilla paperia 1. Muihin kursseihin verrattuna tämä kurssi oli mielestäni Vaikein

Lisätiedot

Kurssin esittely. Kurssin esittely. MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1

Kurssin esittely. Kurssin esittely. MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 Kurssin esittely MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 Opettajat Tuntiopettaja Anna Anttalainen (BIO). Harrastuksia kiltatoiminta ja bodypump.

Lisätiedot

Yhdessä tehden, oppien ja yrittäen -peli

Yhdessä tehden, oppien ja yrittäen -peli Yhdessä tehden, oppien ja yrittäen -peli PELIOHJEET JOHDANTO Yhdessä tehden, oppien ja yrittäen -pelin tarkoituksena on oppia uutta mielekkäällä ja hauskalla tavalla. Pelissä ei varsinaisesti ole voittajaa,

Lisätiedot

ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti. B-kori

ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti. B-kori ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti B-kori 11.4.2017 Innovatiivinen kuljetin B-korissa pyritään löytämään: uusi tai paranneltu tuotekonsepti kappaletavaroiden tai materiaalien käsittelyyn, siirtelyyn tai kuljetukseen.

Lisätiedot

Erillisopintooikeuslomake. Täyttäkää ja antakaa kouluttajille Jos et muista opiskelijanumeroasi, niin henkilötunnus riittää

Erillisopintooikeuslomake. Täyttäkää ja antakaa kouluttajille Jos et muista opiskelijanumeroasi, niin henkilötunnus riittää Erillisopintooikeuslomake Täyttäkää ja antakaa kouluttajille Jos et muista opiskelijanumeroasi, niin henkilötunnus riittää A! PEDA INTRO (5 op) LP 1: Minä yliopisto-opettajana Yliopistopedagoginen koulutus

Lisätiedot

AALTO-YLIOPISTO ESITE 2017 ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti R. S (5)

AALTO-YLIOPISTO ESITE 2017 ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti R. S (5) AALTO-YLIOPISTO ESITE 2017 ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti R. S. 20170317 1 (5) KURSSIESITE Sisältö Tavoite Asema Opintojen alkuvaiheeseen sijoittuva kommunikointi-, ryhmätyö- ja yleisiä akateemisia opiskelutaitoja

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Syksy 2017 Tanja Välisalo tinyurl.com/hytk-tvt2017 Sisältö 1. Mitä teknologiataitoja tarvitsen?

Lisätiedot

RYM-C3001 Projektityökurssi 2

RYM-C3001 Projektityökurssi 2 RYM-C3001 Projektityökurssi 2 Opetuskerta 6, Päivän ohjelma 10.15 Projektikuvauksen ensimmäisen version palautus sekä palautteen antaminen toisen ryhmän työlle Projektikuvausten kehittämiseksi ryhmät on

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

Väri - valo - tila Harald Arnkil & Saara Pyykkö tiistaisin klo 13 17

Väri - valo - tila Harald Arnkil & Saara Pyykkö tiistaisin klo 13 17 Väri - valo - tila Harald Arnkil & Saara Pyykkö 17.1. 4.4.2017 tiistaisin klo 13 17 Paikat Opetus: Töölön kampus, Aalto BIZ, huone A305, Runeberginkatu 14 16, Helsinki Otaniemen kampus, Päärakennus, Otakaari

Lisätiedot

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Työhyvinvointikyselyn tulosten käsittely ja hyvinvointisuunnitelman laatiminen työyksikön hyvinvointipajassa Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Lapin sairaanhoitopiirin työhyvinvointisyke

Lisätiedot

Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehto. Visuaalisen suunnittelun valintakoe 2018, Vaihe 1 TEHTÄVÄ 1. Tehtävä: Pakopiste

Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehto. Visuaalisen suunnittelun valintakoe 2018, Vaihe 1 TEHTÄVÄ 1. Tehtävä: Pakopiste Visuaalisen suunnittelun valintakoe 2018, Vaihe 1 TEHTÄVÄ 1 Tehtävä: Pakopiste Tehtävänäsi on piirtää pakopiste. Paperin koko A3, toteutusvälineenä lyijykynä. Kirjoita paperin kääntöpuolelle: Maksimissaan

Lisätiedot

Kuvataiteen perusopinnot (25 op) - ayukuv1700

Kuvataiteen perusopinnot (25 op) - ayukuv1700 Kuvataiteen perusopinnot (25 op) - ayukuv1700 Opetus toteutetaan vuonna 2016 Riihimäellä yhteistyössä Riihimäen kansalaisopiston kanssa. Ajankohta Kevät 2016 - Syksy 2016 Opiskelijan tulee omata riittävät

Lisätiedot

Maisema-analyysi, loppukatselmus

Maisema-analyysi, loppukatselmus Maisema-analyysi, loppukatselmus 7.12.2015 Kurssin aikataulu Oppimistehtävät OT1 Oppimistavoitteeni OT2 Maiseman perusselvitykset ja maisemarakenne OT3 Metodiharjoitus OT4 Maakuntakaava, yleiskaava ja

Lisätiedot

SYKSY Seuraa opetusaikataulua päivitysten havaitsemiseksi

SYKSY Seuraa opetusaikataulua päivitysten havaitsemiseksi SYKSY 2017 2 lv. Seuraa opetusaikataulua päivitysten havaitsemiseksi Muutokset on merkitty punaisella! HOIT4009 IKÄÄNTYNEEN/HOIT0701 KLIINISEN HOITOTYÖN /HOIT0908 MIELENTERVEYS- ASIAKKAAN TERVEYS JA SEN

Lisätiedot

Kon HYDRAULIIKKA JA PNEUMATIIKKA

Kon HYDRAULIIKKA JA PNEUMATIIKKA Kon-41.3023 HYDRAULIIKKA JA PNEUMATIIKKA 2016 Kurssin tavoitteet Opintojakso antaa yleistiedot hydrauliikan ja pneumatiikan komponenteista sekä niiden toiminnasta osana kokonaisjärjestelmää. Teleskooppi

Lisätiedot

Ma Ti Ke To Pe. Periodin alku yhteisen opetuksen yksikön opetusta: 9 Havainto-taidejakso viikot Otakaari 1 & Miestentie 3

Ma Ti Ke To Pe. Periodin alku yhteisen opetuksen yksikön opetusta: 9 Havainto-taidejakso viikot Otakaari 1 & Miestentie 3 Arkkitehtuuri 1 vsk Periodi I Viikot 37-43 Periodin alku yhteisen opetuksen yksikön opetusta: Havainto-taidejakso viikot 37-41 Otakaari 1 & Miestentie 3 ti 1..20 Opintoinfo * ARK-A00 1 Luennot L1 ARK-A00

Lisätiedot

TV-sarja jäi vain muutaman jakson mittaiseksi katsojapulan vuoksi. Nykyisin keskustelu Mikkosten maailmankatsomuksesta jatkuu netissä.

TV-sarja jäi vain muutaman jakson mittaiseksi katsojapulan vuoksi. Nykyisin keskustelu Mikkosten maailmankatsomuksesta jatkuu netissä. Tehtävä 1 Aika: Maanantai 8.6.2009 klo 9.00-13.00 MIKKOSTEN MAAILMASTA PUOLESTA JA VASTAAN Mikkosten Maailma oli Nelosella suurella kohulla pyörinyt TV-sarja, jossa pitkän linjan toimittaja Timo T.A. Mikkonen

Lisätiedot

MAISEMA JA ALUEIDEN KÄYTTÖ 5op syyslukukausi Varpu Mikola

MAISEMA JA ALUEIDEN KÄYTTÖ 5op syyslukukausi Varpu Mikola MAISEMA JA ALUEIDEN KÄYTTÖ 5op syyslukukausi 2015 Varpu Mikola 8.9.2015 Kurssin esittely Maisema ja alueiden käyttö on ainoa kurssi (kanditasolla), jolla harjoitellaan maaseudun ja rantojen suunnittelua

Lisätiedot

Kandityön kirjoittaminen. Opinnäyteseminaari

Kandityön kirjoittaminen. Opinnäyteseminaari Kandityön kirjoittaminen Opinnäyteseminaari Lue ja kirjoita Ajatukset eivät kasva tyhjästä. Ruoki niitä lukemalla ja kirjoittamalla lukemastasi. Älä luota muistiisi Merkitse alusta asti muistiinpanoihin

Lisätiedot

18 Komponentit, ulkoasu ja visuaalisuus. Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi

18 Komponentit, ulkoasu ja visuaalisuus. Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi 18 Komponentit, ulkoasu ja visuaalisuus Materiaalit CC-BY 4.0 Mikko Lampi Sisältö Alustus 1. Pelikomponentit 2. Ulkoasu ja visuaalisuus 3. Esimerkkejä Työskentelyä Pelikomponenttien suunnittelu Visuaalisuuden

Lisätiedot

Kurssin esittely. Kurssin esittely. MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1

Kurssin esittely. Kurssin esittely. MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 Opettajat Tuntiopettaja ja pa a assistentti TkK Anna Anttalainen (LST). Harrastuksia vapaaehtoistoiminta

Lisätiedot

YPE ja TVT opinnot aloitustilaisuus

YPE ja TVT opinnot aloitustilaisuus YPE ja TVT opinnot aloitustilaisuus 2.10. 2007 Ohjelma 13.15-13.25 Tervetuloa ja tavoite 13.25 YPE opintojen esittely 13.40 TVT 8 op opintojen esittely 13.55 Koulutusten kytkennät ja suorittamismallit

Lisätiedot

HS:n taitopolku. 1) Visio täydellisestä suorituksesta. 2) Suunnistustaito oma oivallus. 3) Rastiväli kerrallaan ja leuka ylös, HS:n taitokirja

HS:n taitopolku. 1) Visio täydellisestä suorituksesta. 2) Suunnistustaito oma oivallus. 3) Rastiväli kerrallaan ja leuka ylös, HS:n taitokirja HS:n taitopolku 1) Visio täydellisestä suorituksesta 2) Suunnistustaito oma oivallus 3) Rastiväli kerrallaan ja leuka ylös, HS:n taitokirja 4) Vinkkejä Visio täydellisestä suorituksesta Hyvä puhdas suunnistus

Lisätiedot

Kurssin esittely (syksy 2016)

Kurssin esittely (syksy 2016) Kurssin esittely (syksy 2016) MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 Opettajat Tuntiopettaja Anna Anttalainen (BIO), aktiivinen kiltatoiminnassa

Lisätiedot

OPINNÄYTEOHJEET. Seminaarisessio 1 ARTS3016.KAND TAITEEN KANDIDAATIN OPINNÄYTE JA SEMINAARI. Antti Pirinen, Aalto ARTS, Muotoilun laitos 2017

OPINNÄYTEOHJEET. Seminaarisessio 1 ARTS3016.KAND TAITEEN KANDIDAATIN OPINNÄYTE JA SEMINAARI. Antti Pirinen, Aalto ARTS, Muotoilun laitos 2017 OPINNÄYTEOHJEET Seminaarisessio 1 ARTS3016.KAND TAITEEN KANDIDAATIN OPINNÄYTE JA SEMINAARI Antti Pirinen, Aalto ARTS, Muotoilun laitos 2017 Aloitusviikon ohjelma ARTS3016.kand TAITEEN KANDIDAATIN OPINNÄYTE

Lisätiedot

35C00250 Hankintojen johtaminen Kurssin esittely

35C00250 Hankintojen johtaminen Kurssin esittely Tieto- ja palvelutalouden laitos / logistiikka 35C00250 Hankintojen johtaminen Kurssin esittely Kurssin tavoitteet Kurssin suorittaminen Työmäärä ja tyytyväisyys Tiedotus ja yhteystiedot Kurssin tavoitteet

Lisätiedot

Luonnontieteellinen tutkimuspolku

Luonnontieteellinen tutkimuspolku Luonnontieteellinen tutkimuspolku Tutkitaan oman lähiympäristön luontoa Projektityössä toteutetaan oman koulun lähiympäristöön oma luonnontieteellinen tutkimuspolku. Tavoitteena on tutkia ja havainnoida

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

MAR-C1005 Maisema ja alueiden käyttö (5 op)

MAR-C1005 Maisema ja alueiden käyttö (5 op) Osaamistavoitteet odotukset Kurssin suorittaminen Harjoitustyö tehtävänanto Kohteiden esittely Ennakkotehtävä 2 työohjelma Excu? Osaamistavoitteet - odotukset Mitkä ovat sinun osaamistavoitteesi? Mitä

Lisätiedot

Geomedia ja nuorten MARKUS JUNE 05, 2016

Geomedia ja nuorten MARKUS JUNE 05, 2016 Geomedia ja nuorten elämismaailma MARKUS JUNE 05, Amazing race - GoogleEarth-pohjalla seikkaillaan ympäri maailmaa Ensiksi google earth perusjuttuja. Tavallisiin karttoihin verattuna ongelmia, esim. GE

Lisätiedot

ELEC-C1210 Automaatio 1 ELEC-C1220 Automaatio 2. Kurssien esittely lukukausi

ELEC-C1210 Automaatio 1 ELEC-C1220 Automaatio 2. Kurssien esittely lukukausi ELEC-C1210 Automaatio 1 ELEC-C1220 Automaatio 2 Kurssien esittely lukukausi 2016-17 Tavoitteet. Automaatio 1 ja 2 Opiskelija tuntee erilaisten sovellusalueiden automaatioratkaisujen erot, ymmärtää automaatiojärjestelmien

Lisätiedot

Käyttäjätutkimus: Havainnointi suunnittelun lähtökohtana

Käyttäjätutkimus: Havainnointi suunnittelun lähtökohtana KÄYTETTÄVYYDEN PERUSTEET 1,5op Käyttäjätutkimus: Havainnointi suunnittelun lähtökohtana Katja Soini TaiK 28.3.2007 1. MÄÄRITTELE 2. TUNNISTA RATKAISU 5. ARVIOI 3. MÄÄRITTELE 4. LUO Aiheena keskiviikkona

Lisätiedot

22A00110 Laskentatoimen perusteet (6 op) SYLLABUS. Opettaja. Jari Melgin Huone H 3.35/Töölö Puhelin

22A00110 Laskentatoimen perusteet (6 op) SYLLABUS. Opettaja. Jari Melgin Huone H 3.35/Töölö Puhelin 22A00110 Laskentatoimen perusteet (6 op) SYLLABUS Kurssin asema ja ajankohta; luentojen aika ja paikka Opettaja Liiketoimintaosaamisen perusteet Syksy 2016, II-periodi Ma 13.15 15 Ke 13.15 15 To 13.15

Lisätiedot

ELEC-C1210 Automaatio 1 ELEC-C1220 Automaatio 2. Kurssien esittely lukukausi

ELEC-C1210 Automaatio 1 ELEC-C1220 Automaatio 2. Kurssien esittely lukukausi ELEC-C1210 Automaatio 1 ELEC-C1220 Automaatio 2 Kurssien esittely lukukausi 2016-17 Tavoitteet. Automaatio 1 ja 2 Opiskelija tuntee erilaisten sovellusalueiden automaatioratkaisujen erot, ymmärtää automaatiojärjestelmien

Lisätiedot

SYKSY Seuraa opetusaikataulua päivitysten havaitsemiseksi

SYKSY Seuraa opetusaikataulua päivitysten havaitsemiseksi SYKSY 2017 2 lv. Seuraa opetusaikataulua päivitysten havaitsemiseksi Muutokset on merkitty punaisella! TURUN YLIOPISTO 12.9.2017 HOIT4009 IKÄÄNTYNEEN/HOIT0701 KLIINISEN HOITOTYÖN /HOIT0908 MIELENTERVEYS-

Lisätiedot

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit)

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Kevät 2016 Aloitusluento 20.01.2016 TkT Eero Hiltunen 1 Tänään Yleistä kandidaattiseminaarista Aikataulut ja osasuoritukset Aiheet ja ohjaajat

Lisätiedot

Ongelmalähtöinen oppiminen ja sen soveltaminen verkkoympäristössä

Ongelmalähtöinen oppiminen ja sen soveltaminen verkkoympäristössä Ongelmalähtöinen oppiminen ja sen soveltaminen verkkoympäristössä PBL Problem Based Learning OLO - Ongelmalähtöinen oppiminen Ongelmalähtöinen oppiminen kehittää ja tukee: itsenäistä, opiskelijalähtöistä

Lisätiedot

RUNSAUDENPULA!! MINKÄLAISIA MATERIAALEJA OPISKELIJAT VALITSEVAT ITSENÄISELLÄ OHJATULLA KURSSILLA?

RUNSAUDENPULA!! MINKÄLAISIA MATERIAALEJA OPISKELIJAT VALITSEVAT ITSENÄISELLÄ OHJATULLA KURSSILLA? RUNSAUDENPULA!! MINKÄLAISIA MATERIAALEJA OPISKELIJAT VALITSEVAT ITSENÄISELLÄ OHJATULLA KURSSILLA? Melina Bister, Helsingin yliopiston kielikeskus Kielikeskuslaisten Minikonferenssi IV, 26.11.2015 ITSENÄINEN

Lisätiedot

Millaisia tiedonhankinnan taitoja maisteri tarvitsee Peda-forum-päivät

Millaisia tiedonhankinnan taitoja maisteri tarvitsee Peda-forum-päivät Millaisia tiedonhankinnan taitoja maisteri tarvitsee Peda-forum-päivät 25.8.2010 Helsingin yliopiston kirjasto Päivi Helminen, Kati Syvälahti, Maija Halminen 31.8.2010 1 Työpajan tavoite Tavoitteena on

Lisätiedot

Opetuspaketit terveydenhoitajien ja muiden ammattilaisten koulutukseen

Opetuspaketit terveydenhoitajien ja muiden ammattilaisten koulutukseen Opetuspaketit terveydenhoitajien ja muiden ammattilaisten koulutukseen Neuvokas perhe opetuspaketit 1. PERUSPAKETTI (2 h lähiopetus+ 2 h itsenäinen työskentely) 2. PUOLEN PÄIVÄN PAKETTI (4 h lähiopetus

Lisätiedot

PED Assistentti oppimisen ohjaajana

PED Assistentti oppimisen ohjaajana PED-131.9000 Assistentti oppimisen ohjaajana Lähipäivä 1:, K1, h. 201 Maire Syrjäkari, KT, yliopistopedagoginen asiantuntija ja Jukka Välimäki, TM, suunnittelija, digitaalinen opetus Aikataulu 14:15-14:30

Lisätiedot

LOPPUKRITIIKKISSÄ ESITETTÄVÄ AINEISTO

LOPPUKRITIIKKISSÄ ESITETTÄVÄ AINEISTO LOPPUKRITIIKKISSÄ ESITETTÄVÄ AINEISTO Edelliset työvaiheet (analyysin keskeiset osat, konsepti, liittyminen ympäristöön jne.) Yleissuunnitelma 1:500/1:400 välikritiikin ohjeistuksen mukaan rajattuna (=viereinen

Lisätiedot

MAINOKSENMURTAJAT. Oppimiskokonaisuus yläkouluun (8. lk)

MAINOKSENMURTAJAT. Oppimiskokonaisuus yläkouluun (8. lk) MAINOKSENMURTAJAT Oppimiskokonaisuus yläkouluun (8. lk) Projektin idea - Päädyimme tähän ideaan, koska se yhdisti ryhmää: mainokset ovat osa äidinkielen ja kirjallisuuden sisältöjä, mainonnan etiikka liittyy

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Tietokoneverkot. T Tietokoneverkot (4 op) viimeistä kertaa CSE-C2400 Tietokoneverkot (5 op) ensimmäistä kertaa

Tietokoneverkot. T Tietokoneverkot (4 op) viimeistä kertaa CSE-C2400 Tietokoneverkot (5 op) ensimmäistä kertaa Tietokoneverkot T-110.4100 Tietokoneverkot (4 op) viimeistä kertaa CSE-C2400 Tietokoneverkot (5 op) ensimmäistä kertaa ja Matti Siekkinen Tietokoneverkot 2014 sanna.suoranta@aalto.fi Kurssista kaksi versiota

Lisätiedot

Opettajana Aalto-yliopistossa II LP3, Teema: Opetusmenetelmät ja palaute

Opettajana Aalto-yliopistossa II LP3, Teema: Opetusmenetelmät ja palaute Opettajana Aalto-yliopistossa II LP3, 5.5.2015 Teema: Opetusmenetelmät ja palaute Maire Syrjäkari ja Kari Nuutinen Päivän teemoja Opetusmenetelmät ja niiden valinta Vierailijoita: Jani Romanoff ja Metaflow

Lisätiedot

TOIMINTA-KORTTI Yhdessäolon riemua MIELEN- TERVEYS

TOIMINTA-KORTTI Yhdessäolon riemua MIELEN- TERVEYS TOIMINTA-KORTTI Mielenterveyden käsi Tavoitteena pohtia omaa ja työyhteisön mielenterveyttä mielenterveyden käsi -kuvan avulla. 1. Miltä oma kätesi näyttää, kun tarkastelet sitä kuvan kysymysten avulla?

Lisätiedot

Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden

Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, 8.3.2012 Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden korkeakoulu, Ruotsi Kurssin esittely Opiskelijapalautteen

Lisätiedot

Kandidaatintyö. Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan tutkinto-ohjelma

Kandidaatintyö. Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan tutkinto-ohjelma Kandidaatintyö Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan tutkinto-ohjelma Infon sisältö Kandidaatintyön merkitys Kandidaatintyön osat Tekniikan viestintä -kurssi Kandidaatiksi valmistuminen Seminaari Kirjallinen

Lisätiedot

TFM-fuksit / Mallilukujärjestys I periodi / viikot /

TFM-fuksit / Mallilukujärjestys I periodi / viikot / TFM-fuksit / llilukujärjestys I periodi / viikot 37-42 / 2.9.-2.0.206 0:30-0:30- A00 LC- Kie- Differentiaali- nta A009 54 H07 9.540 Diff.- Tekniikan H03 alan Svenska inom perusteell teknik isesti 0 A009

Lisätiedot

ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY. ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM

ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY. ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM ENG3042.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) ENY ENG3044.Kand Kandidaatintyö ja seminaari (10 op) RYM Tiistai 10. tammikuuta 2017, klo 12:15-12:45 (K216, Otakaari 4) Juhana Hiironen RYM/KTA Tärkeät

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3 4. luokkien elämyspäivä Rantokankaalla Tavoitteet edistää ryhmäytymistä yhteistoiminnallisilla aktiviteeteilla luontoelämysten kokeminen Kohderyhmä ja koko 9 10-vuotiaat oppilaat, 36 lasta ja neljä

Lisätiedot

Johdatus ohjelmointiin 811122P Yleiset järjestelyt: Kurssin sivut noppa -järjestelmässä: https://noppa.oulu.fi/noppa/kurssi/811122p/etusivu 0. Kurssin suorittaminen Tänä vuonna kurssin suorittaminen tapahtuu

Lisätiedot

Kurssin Johdanto ja H1

Kurssin Johdanto ja H1 ARK-C5000 Hossam Hewidy 1 (5) Johdatus ja H1 10.09.2015 ARK-C5000 Yksityiset ja julkiset tilat (5 op) Kurssin Johdanto ja H1 Kurssilaiset analysoivat rakennetun alueen ja arvioivat, kuinka asemakaava ja

Lisätiedot

Geologia arkipäivässä -visa

Geologia arkipäivässä -visa Geologia arkipäivässä -visa Geologia arkipäivässä -visa Taustatietoa Geoympäristö eli maa- ja kallioperä ilmentymineen ja ominaisuuksineen ovat joka päiväisessä elämässämme tiiviisti läsnä. Ne näkyvät

Lisätiedot

Ristiriitojen hallinnan mahdollisuudet asemakaavoituksessa

Ristiriitojen hallinnan mahdollisuudet asemakaavoituksessa Ristiriitojen hallinnan mahdollisuudet asemakaavoituksessa Pia Niemi Kuntatekniikan päivät 12.5.2017 Sito Parhaan ympäristön tekijät Tausta Diplomityö: Ristiriitojen hallinnan mahdollisuudet maankäytön

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen.

Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen. Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä 6.6.2017 Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen http://contentunion.net/ Päivän pähkinät 9.00-9.30 Opetellaan palvelumuotoilun yhteisöllisten

Lisätiedot

Kurssiesite Lausekielinen ohjelmointi Syksy Jorma Laurikkala Tietojenkäsittelytieteet Informaatiotieteiden yksikkö Tampereen yliopisto

Kurssiesite Lausekielinen ohjelmointi Syksy Jorma Laurikkala Tietojenkäsittelytieteet Informaatiotieteiden yksikkö Tampereen yliopisto Kurssiesite Lausekielinen ohjelmointi Syksy 2014 Jorma Laurikkala Tietojenkäsittelytieteet Informaatiotieteiden yksikkö Tampereen yliopisto Vastuuopettaja Jorma Laurikkala, lehtori. Luennot, mikroharjoitukset,

Lisätiedot

Torstai1 Ratkaisujen ideointi. Jamk Innovointipäivät

Torstai1 Ratkaisujen ideointi. Jamk Innovointipäivät Torstai1 Ratkaisujen ideointi Jamk Innovointipäivät Olemme saaneet eilen toimeksiannon, ja tutkineet saaneet käsityksen asiakkaiden tarpeita ja toiveista kehityskohteeseen liittyen. Nyt siirrymme ideoimaan

Lisätiedot

22A00110 Laskentatoimen perusteet (6 op) SYLLABUS. Opettaja (alkukurssi)

22A00110 Laskentatoimen perusteet (6 op) SYLLABUS. Opettaja (alkukurssi) 22A00110 Laskentatoimen perusteet (6 op) SYLLABUS Kurssin asema ja ajankohta; luentojen aika ja paikka Opettaja (alkukurssi) Opettaja (loppukurssi) Liiketoimintaosaamisen perusteet Syksy 2015, II-periodi

Lisätiedot

TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ. Kuvittele itsesi teoksen sisään noin 5 cm:n pituisena ja piirrä eteesi aukeava näkymä. Pystysuuntaiselle A3-arkille piirtämällä.

TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ. Kuvittele itsesi teoksen sisään noin 5 cm:n pituisena ja piirrä eteesi aukeava näkymä. Pystysuuntaiselle A3-arkille piirtämällä. PIIRUSTUS- JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA-ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 7.6.2010 KLO 10.00-12.00 1 TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ Oheinen kuva esittää Richard Longin veistosta A Line in Scotland

Lisätiedot

Turvallisen tekniikan seminaari 2015 Työpajapäivä, keskiviikko 3.6.

Turvallisen tekniikan seminaari 2015 Työpajapäivä, keskiviikko 3.6. Työpajapäivä 2015 Turvallisen tekniikan seminaari 2015 Työpajapäivä, keskiviikko 3.6. Tampereen teknillinen yliopisto, Rakennustalo Turvallisen tekniikan pääseminaarin lisäksi järjestetään keskiviikkona

Lisätiedot

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit)

Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Aalto CHEM Kandidaattiseminaari (+ BTT/KEM/MTE seminaarit) Syksy 2015 Aloitusluento 16.09.2015 TkT Eero Hiltunen Tänään Yleistä kandidaattiseminaarista Aikataulut ja osasuoritukset Koulutusohjelmien omat

Lisätiedot

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu Vaatetusmuotoilu Teollinen muotoilu Sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu Aika Maanantai 29.5. klo 11.00-12.45 Tehtävä 1 TILASTA TASOKSI Käytä lähtökohtana/ mallina ennakkotehtäväksi suunnittelemaasi

Lisätiedot

AJATTELE ITSE. Hanna Vilkka

AJATTELE ITSE. Hanna Vilkka AJATTELE ITSE Hanna Vilkka Kirjallisuus: Hurtig, Laitinen, Uljas-Rautio 2010. Ajattele itse! Hirsjärvi, Remes, Sajavaara 2007: Tutki ja kirjoita Viskari 2009: Tieteellisen kirjoittamisen perusteet TUTKIMUKSELLINEN

Lisätiedot

Vastuuopettaja. Kurssiesite Lausekielinen ohjelmointi Syksy 2014. Tavoitteet ja keinot. Lausekielinen ohjelmointi (10 op)

Vastuuopettaja. Kurssiesite Lausekielinen ohjelmointi Syksy 2014. Tavoitteet ja keinot. Lausekielinen ohjelmointi (10 op) Kurssiesite Lausekielinen ohjelmointi Syksy 2014 Jorma Laurikkala Tietojenkäsittelytieteet Informaatiotieteiden yksikkö Tampereen yliopisto Vastuuopettaja Jorma Laurikkala, lehtori. Luennot, mikroharjoitukset,

Lisätiedot