1/42 LAGERHOLM PIHAMÖKKIEN YLEISET PYSTYTYSOHJEET LAGERHOLM FINNSAUNA OY PL LOVIISA. Puh

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1/42 LAGERHOLM PIHAMÖKKIEN YLEISET PYSTYTYSOHJEET LAGERHOLM FINNSAUNA OY PL 39-07901 LOVIISA. Puh 019-514660"

Transkriptio

1 1/42 LAGERHOLM PIHAMÖKKIEN YLEISET PYSTYTYSOHJEET LAGERHOLM FINNSAUNA OY PL LOVIISA Puh

2 2/ JOHDANTO Olette luultavasti hyvin innokkaita aloittamaan pystytyksen heti kun pihamökkitoimituksenne on saapunut. Suosittelemme kuitenkin malttia pystytyksen aloittamisessa. Ottakaa pystytysohje käteen ja lukekaa se tarkasti läpi ymmärtääksenne pihamökkinne rakenteen ja pystytysvaiheet ja nautitte vuosikausia laadukkaasta hirsimökistä. Pystytykseen ei tarvita ammattilaisia. Jokainen teistä pystyy itse asentamaan Lagerholm pihamökin, toki muutamissa pystytysvaiheissa on hyvä olla apuri tai useampia apureita mukana. Ellei perustusta lasketa mukaan, tarvitsette pystytykseen yhden päivän jos on kyse pienemmästä mökistä, kaksi neljä päivää keskisuuren mökin pystytykseen ja vähintään viisi päivää suuremman mökin pystytykseen. Pystytysaika riippuu myös siitä paljonko rakennuskokemusta teillä on ja kuinka monta teitä on pystyttämässä mökkiä. Luonnollisesti voitte myös antaa pystytystä tarjoaville rakentajille toimeksiannon pystyttää mökin avaimetkäteen periaatteella. Siinä tapauksessa teidän tulee antaa tämä pystytysohje rakentajille. Kuka tahansa mökin pystyttääkin, hänen tai heidän tulisi ensin tutustua näihin asennusohjeisiin, pakkauslistan ja hirsikuviin ennen pystytyksen aloittamista. Huomioikaa, että nämä asennusohjeet ovat yleiset ohjeet jotka soveltuvat kaikkien Lagerholm-mökkien pystytykseen. Vaikkakin muutamat yksityiskohdat eroavat niin yleinen pystytystapa on sama kaikissa mökeissä. Tähdellä merkityt kohdat näissä ohjeissa viittaavat kohtiin jotka ainoastaan soveltuvat tiettyihin malleihin. Tutkikaa pakkauslista huolellisesti. Seinäkuvat ovat aina mökkikohtaiset ja niitä on seurattava. Pakkauslistan ja seinäkuvien on koko pystytyksen aikana oltava esillä ja käden ulottuvilla. 2.0 SISÄLTÖ Komm. Sivu No. Rakennuslupa ja rakennusmääräykset Tarvittavat työkalut Toimitus, tarkistus ja varstointi Perustus ja valmistelut Asettaminen, tarkistus ja lajittelu Lattiavasat Ensimmäinen hirsikerros Seinien pystyttäminen Ovet Pariovet Ikkunat Pääty ja räystäs Parvi Katto- ja harjapalkit Terassi Kattolaudat Räystäslaudat Kattohuopa Päätyräystäslaudat, tuulilistat Saunat Lattialaudat (pohjakerros) Oven säätäminen Listat Puukäsittely Puu- Luonnontuote Terveys ja turvallisuus Asiakaspalvelu Sanasto

3 3/ Rakennuslupa Kääntykää paikallisten viranomaisten puoleen ja tarkistakaa vaaditaanko mökkinne rakentamiseen rakennuslupa Tarvittavat työkalut: Huom: Kaikki ruuvit, mutterit & pultit ja naulat kuuluvat mökkitoimitukseen Toimitus, tarkistus ja lajittelu Lagerholm kevythirsimökkinne toimitetaan polyeteeni-tai kartonkipakkauksissa, jotka ovat sidottuja yhteen tai useampaan (riippuen mallista) lavaan helpottaakseen toimitusta. Toimituspakkaukset sallivat tuuletuksen, eli pakkaus ei ole vesitiivis. Varastoikaa paketoitu mökkitoimitus kuivassa paikassa, suojassa sateelta ja auringolta. Kuljetus toimitetaan asiakkaan ilmoittamaan toimitusosoitteeseen Huomioi seuraavat asiat -Kuorma-autolla on oltava vapaa pääsy pystytyspaikan vierelle -Paketit saattavat olla raskaita (4500kg) joten pehmeässä maastossa on syytä varautua aluspuiden laittamiseen pakettilavojen alle -Paketit nostetaan Hiab-autolla tontille ja mahdolliset kuljetusvauriot on tässä vaiheessa tarkistettava ja merkittävä rahtikirjaan.jos tarvitaan pitempi nosto on asiakkaan tilattava autonosturi, jonka kustannuksista ja hankinnasta vastaa tilaaja -Ilmoitus kuljetusvauriosta on tehtävä tehtaalle 7pv kuluessa, muutoin tehdas/kuljetusliike ei vastaa vauriosta -Katso, etteivät puuosat ole suoraan kosketuksissa maahan ja suojaa paketit sateelta.

4 4/ Perustus ja valmistelut Voitte rakentaa hirsimökkinne kolmen eri perustustyypin varaan, eli betonilaatalle, tampatulle soralle tai betonipilareille, jotka upotetaan maahan. Riippumatta siitä minkä vaihtoehdon valitsette, teidän tulisi pitää mielessä että on erittäin tärkeää että perustuksesta tulee kiinteä ja tasainen. Perustukseen uhrattu aika on hyvin sijoitettu. 6.1 Poistakaa kaikki orgaaninen aines ennen kuin aloitatte perustustyöt. 6.2 Betonilaatan tai pilareitten päälle on laitettava kosteussulku esim.palanen kattohuopaa joka tulee pilareitten ja lattiavasojen väliin. Tampatusta sorasta tehty perustus on oltava alueeltaan isompi kuin mökkinne rakennusala. 300 mm leveämpi joka suuntaan. 6.3 Perustusmateriaalin paksuus on riippuvainen mökkinne painosta. Mökkityyppi Painoluokka Soran syvyys Perustuspaksuus Vaja/leikkimökki kg 100 mm 70 mm Grillikatos/keskisuuri mökki kg 150 mm 100 mm Isompi mökki (> 1 huone) kg 200 mm 200 mm

5 5/ Asettaminen, tarkistus ja lajittelu 7.1 Ennen pystytyksen aloittamista teidän tulisi tarkistaa pakkauslistan mukaan, että olette saaneet kaikki pakkauslistassa olevat osat. Avatkaa paketit. Siinä epätodennäköisessä tapauksessa että joku osa on jäänyt puuttumaan tai että joku osa on kärsinyt kuljetusvaurioita, ottakaa viipymättä yhteyttä paikalliseen jälleenmyyjään. Ilmoittakaa pakettitarraan ja pakkauslistaan painettu pakkauspäivämäärä ja pakkauskoodi Tarkistaessanne osat, asettakaa osat mökin asennuspaikan ympärille. Asettakaa osat seinittäin, niin että osat ovat mahdollisimman lähellä paikkaa mihin osat asennetaan. Mökkikohtaisista kuvista näette mihin mitkäkin osat kuuluvat. Älkää kuitenkaan asettako osat liian lähelle asennuspaikkaa. Jättäkää itsellenne tilaa työskennellä. 8.0 Lattiavasat Mökkinne makaa sarjan samansuuntaisten palkkien päällä, joita kutsutaan lattiavasoiksi. Nämä vasat antavat mökille vakaan perustan ja kohottavat mökin maasta, jotta mökin alusta tuulettuu. Älkää milloinkaan tukkiko mökin takapuolella olevaa aukkoa koska silloin mökin alusta ei tuuletu. Lattiavasojen määrä riippuu mökkinne koosta. Useampihuoneisissa mökeissä voi mahdollisesti olla joitakin vasoja jotka asetetaan rinnakkain ja mahdollisesti vasoja jotka ovat poikittain muihin lattiavasoihin nähden. Lattiavasat on helppo tunnistaa tummemman värinsä ansiosta, joka on tullut puun kyllästämisestä. Seuraava kuvat näyttävät teille edestä taakse kulkevat lattiavasat etupuolelta.

6 6/ Sovellettava ainoastaan jos mökissänne on terassi tai jos vasat on jatkettava muusta syystä: Asettakaa yhden terassivasan ja yhden lattiavasan peräkkäin suoraan tasaiselle alustalle. Yhdistäkää nämä kaksi vasaa jatkoskappaleella, jonka kiinnitätte toiselle puolelle ruuveilla molempiin vasoihin. *Kun jatkatte eripituisia vasoja, asettakaa vasat niin, että jatkoskohdat on porrastettu eikä suoraassa linjassa vierekkäin. 8.2 Asettakaa vasat tasavälein toimitetun kuvan mukaan. Käyttäkää mittanauhaa varmistaaksenne oikeat sijainnit. Toimitetuista kuvista näkyy myös mihin ylimääräiset lattiavasat useampihuoneisissa mökeissä tulevat. 8.3 Tarkistakaa, että lattiavasat ovat suorat ja että ristimitta täsmää (samat). Oikea ristimitta tarkoittaa että mökki on täysin neliskulmainen. 8.4 Suurin osa mökeistä toimitetaan ns.tuplavasoituksella jolla pystytään vähentämään tarvittavien perustuspilareiden määrää huomattavasti. Vieressä on havainnekuva tällaisesta vasoituksesta.

7 7/ Ensimmäinen hirsikerros Eri seinähirret tunnistetaan pakkauslistassa olevista viitteistä ja hirsien mittamisella. Seinähirret ovat esityöstetyt ja reiitetyt jotta sopisivat saumattomasti. Ennen kuin asennatte seinähirttä, kannattaa putsata reiät ja salvokset puupurusta kovalla harjalla. Puhtaat salvokset istuvat paremmin. Seinät rakennetaan siten että seinähirret ladotaan vuorokerroksittain suorakulmaisesti toisiinsa. 9.1 Aloittakaa puolikkailla hirsillä. Nämä muodostavat ensimmäisen ja alimmaisen hirsikerroksen. Asettakaa nämä hirret poikittain vasojen päälle ja suorakulmaisesti vasojen päihin. Mallistossa on myös malleja joissa vasat kulkevat pokittain: Koska hirsivasat kulkevat näissä malleissa poikittain, puolikkaat hirret muodostavat sivuseinän ensimmäisen ja alimmaisen hirsikerroksen. 9.2 Kohdistakaa nyt uloimmat lattiavasat. Työntäkää nämä vasat sisäänpäin, jotta vasan sisäkulma on n mm ulkoseinän sisäpuolella. Tähän reunaan lattialaudat kiinnitetään. Ruuvatkaa puolikkaan hirren yksi pää uloimpaan lattiavasaan. Käyttäkää 80 mm ruuvia, jonka ruuvaatte kulmaloveuksen pohjan läpi. Jättäkää muut kolme kulmaa kiinnittämäättä. 9.3 Ainoastaan sovellettava mökeissä missä väliseiniä: Asettakaa ensimmäinen hirsikerros (puolikkaat hirret) poikittain lattiavasojen päälle. Katsokaa tarkka sijainti toimitetusta kuvasta.

8 8/ Asentakaa ensimmäinen täysimittaisista hirsistä muodostuvan hirsikerroksen poikittain lattiavasojen päälle ja suorakulmaisesti puolikkaisiin hirsiin nähden. Kulmaloveukset pujahtavat toisiinsa. Ainoastaan sovellettava malleissa joissa vasat ns.poikittain: Koska lattiavasat kulkevat sivuttain näissä malleissa, ensimmäiset täysimittaiset tulevat eteen ja taakse. Huomioikaa hirsi missä oviaukon loveukset. Asentakaa tämä hirsi eteen, niin että oviaukon loveukset sijoittuvat oviaukon paikalle. 9.5 Tarvittaessa kohdistakaa sisäpuolella olevat lattiavasat siten että vasat ovat samalla etäisyydellä toisistaan, kuvan mukaan. 9.6 Tarkistakaa tässä vaiheessa että rakennelma on ristimitassa, eli suora- /neliskulmainen. Tarvittaessa säätäkää kulmat jo ruuvatusta kulmasta käsin.

9 9/ Ruuvatkaa puolikkaat hirret muihin lattiavasoihin kiinni (Ruuvit 80 mm) 9.8 Nostakaa täysimittaiset hirret väliaikaisesti, jotta voitte ruuvata 80 mm ruuvit kolmen muitten kulmaloveusten läpi uloimpiin lattiavasoihin Seinien pystyttäminen 10.1 Asentakaa toinen hirsikerros. Seinä missä oviaukko koostuu kahdesta eri seinähirrestä, joitten välissä ovenkokoinen aukkko. Jos seinähirsissä on valmiiksi porattuja reikiä, huolehtikaa siitä että nämä reiät ovat samassa linjassa päällekkäin.

10 10/42 Ainoastaan malleissa joissa vasat ns.poikittaian Älkää unohtako että lattiavasat näissä malleissa kulkevat sivuttain (kts. kuva 9.5.) Tämä tarkoittaa että alimpien hirsikerrosten järjestys eroaa vähän muista mökeistä. Muuten pystytystapa on täysin samanlainen Saadaksenne tiiviin liitoksen teidän on lyötävä jokainen hirsikerros tiiviisti kiinni allaolevaan hirteen. ÄLKÄÄ KOSKAAN LYÖKÖ SUORAAN SEINÄHIRTEEN VAAN KÄYTTÄKÄÄ TOIMITUKSEN MUKANA TULLUTTA ASENNUSKAPULAA. ÄLKÄÄ LYÖKÖ LIIAN KOVAA!! 10.3 Käyttäkää toimituksen mukana tullutta hirrenväännintä sovittaaksenne pontit ja kulmaloveukset kitkatta toisiinsa. Älkää ikinä yrittäkö väkisin sovittaa hirsiä paikoilleen Asentakaa toinen hirsikerros kuvan mukaan. Etu- ja takaseinät näissä leveämmissä mökeissä tuetaan integroitujen kierretankojen avuin. Kierretangot pujotetaan valmiiksi porattuihin reikiin,

11 11/42 jotka sijatisevat n. 270 mm hirren päädystä. Kun olette asentaneet kaksi hirsikerrosta pujottakaa nämä kierretangot niihin varten tehtyihin reikiin. Seuraavat hirret on nostettava kierretankojen yli ja laskettava alas niin että kierretangot menevät reikiin Jatkakaa pystytystä. Seinien korkeus (myös väliseinien) on aina oltava sama Tarkistakaa ristimitta joka kerroksen välissä. Tarkistakaa myös että kehikko on suorassa ja tasainen. Seuratkaa kuvia ollaksenne varmoja, että huomaatte missä vaiheessa ikkuna-aukot alkavat Ovet Suurin osa ovista ovat valmiita kasettiovia, jotka on helppo asentaa hirsiseinään. Pariovet ovat poikkeus, ne toimitetaan osissa. Kts. osa 12.0 jossa kerrotaan asennuksesta. Huomioikaa myös että malleissa voi olla väliovia, jotka tulevat vuorilaudat irrallisina Asentakaa neljän (4) hirsikerroksen jälkeen väli- ja ulko-ovikarmit Yhdessä osassa toimitetussa ovenkarmissa on leveät urat vuorilaudoissa. Antakaa ovenkarmin liukua vaakasuoraan oviaukkoon, niin että hirrenpäät sopivat ovenkarmissa oleviin uriin. Koputtakaa varovasti karmia yläpuolelta, jotta se asettuisi aukkoonsa tiiviisti alas asti. Olkaa tosin varovaisia, ettei karmi väänny tai muuten riikkoonnu työvaiheen aikana. Ulko-ovet ovat aina ulospäinavautuvia.

12 12/ Tarkistakaa että ovikarmi on suorakulmainen ja vaakasuora.vinoon asennettu ovi ei aukea kunnolla Jaktakaa hirsiseinien pystyttämistä. Viimeiset ovisäädöt tehdään mökin pystyttämisen jälkeen Pariovet Ainoastaan sovellettava jos mökissänne on pariovi: Vähentäksemme toimituspakkausten määrää, pariovet toimitetaan osissa. Parioven karmi on kasattava yhteen PVA-liimalla. Huomioikaa että kuivuminen vie aikaa, joten on suositeltavaa että kasaatte pariovenkarmin ennen kuin aloitatte mökin pystyttämisen Asettakaa parivoven neljä karminosaa suoralle ja puhtalle alustalle. Asettakaa osat irrallaan toisistaan alustalle kuvan ja kaavan osoittamalla tavalla Laittakaa PVA-liimaa jokaisen karminosan pään loveukseen.

13 13/ Painakaa nyt kaikki neljä karminosaa tiukasti toisiinsa. Tarkistakaa vielä että karmi on suorakulmainen, eli mitatkaa ristimitta Poistakaa kaikki ylimääräinen liima karmista. Käyttäkää kosteata liinaa ja huuhdelkaa liina pyyhkimisen välissä jottei karmiin tahraannu liimaa Kun olette tyytyväisiä karmiin, kiinnittäkää vielä tarvittaessa kulmat toisiinsa nauloilla tai ruuveilla (nämä eivät kuulu toimitukseen) 12.6 Ovet ja karmit toimitetaan saranoineen. Yhdistäkää saranat ja teillä on valmis ovi Ikkunat Ikkunoista ei voi automaattisesti havaita mikä on ylä- ja mikä alapuoli. Sen vuoksi on hyvä tehdä seuraava testi: Asettakaa ikkuna VAROVASTI maahan esim. puhtaalle huopakankaalle. Avatkaa ikkuna. Jos ikkuna on ylösalaisin niin ikkunalevy tippuu ulos. Olkaa erittäin varovaisia suoritessanne tämän testin, ettette riko ikkunaa Kuvista ilmenee miten monta pitkää hirttä teidän tulee asentaa ennen kuin aloitatte lyhyiden hirsien asentamista ikkuna-aukkojen kohdalla Asentakaa lyhyitä hirsiä kunnes teillä on 2-3 hirsikerrosta korkea ikkuna-aukko.

14 14/ Ikkuna toimitetaan valmiiksi koottuna ja vuorilaudoissa on valmis ura, samoin kun ovissa. TARKISTAKAA ETTÄ IKKUNA ON OIKEASUUNTAINEN ENNEN KUIN LIUTATTE IKKUNAN IKKUNA- AUKKOON. Ennen tätä teidän on tehtävä yllämainittu testi maassa, jotta voitte olla varmoja ettei ikkuna tipu avattaesssa. Vaihtoehtoisesti voitte poistaa ikkunalevyn ja asettaa se takaisin vasta kun karmi on asennettu Lyökää varovasti ja kevyesti ikkunaa yläpuolelta jotta se asettuisi kunnolla pohjaan asti. Olkaa varovaisia ettette vahingoita ikkunaa Tarkistakaa että ikkunakarmi on suorakulmainen ja vaakasuorassa. Vinosti asennetut ikkunat eivät aukea kunnolla Pääty ja räystäs TÄRKEÄÄ: Jos mökissänne on parvi teidän tulee noudattaa ohjeet kohdassa Älkää kuitenkaan asentako kattopalkkeja. Asentakaa ensin parvi kohdan 15.0 ohjeitten mukaan, palatkaa sitten kattopalkkien asennukseen ja jatkakaa kohtaan 16.0.

15 15/ Asentakaa seinähirret kuvien mukaan. Pääty alkaa täysipitkällä hirrellä ennen kuin asennatte viistotut lyhyemmät päätyhirret. Päätyihin rajoittuvat sivuseinät koostuvat yleensä kahdesta kolmeen pitempää hirttä jotka asteittain pitenevät. Nämä pidemmät hirret tukevat lyhyen kattoulokkeen tai joissakin pilareilla varustetuilla malleissa isompaa katettua terassia. Terassin ja pilareitten asennusohjeet tulevat myöhemmässä vaiheessa. (Kohta 16.0) 14.2 Sijoittakaa viistotut päätyhirret järjestyksessä alkaen pidemmästä ja siirtyen asteittain lyhyempään. Olkaa tarkkana että vino kattolinja molemmissa päädyissä pysyy symmetrisenä ja suorana Naulatkaa jokainen päädyn hirsikerros allaolevaan hirsikerrokseen. Naulat naulataan päätyhirren viistotusta päästä vinosti alla olevaan hirteen Pystyttäessä päätyhirret törmäätte valmiisiin loveuksiin jotka ovat kattopalkeille tehty. Jokaisen loveuksen kohdalla on asennettava yksi kattopalkki. Kiinnittäkää huomiota siihen että viistottu kattopalkin pinta tulee samalle linjalle päätyhirsien viistolinjan kanssa. Naulatkaa kattopalkit kiinni päätyhirsiin.

16 16/ Parvi Sovelletaan ainoastaan parvellisissa malleissa: On suositeltavaa asentaa parvi ennen kattopalkkien asennusta. Tällöin teille jää enemmän tilaa lattialautojen asentamiseen. Mökkikohtaisista kuvista löytyvät myös yksityiskohtaiset parven asennuskuvat Kiinnittäkää sivutuet seinähirsien sisäpuolelle toimituksessa mukana olleilla ruuveilla. Tukilistojen sijainti ilmenee kuvista Ruuvatkaa välikattopalkit kiinni sivuilla oleviin tukilistoihin Ruuvatkaa parven lattialaudat kiinni välipohjakattopalkkeihin. Joudutte mahdollisesti työstämään viimeistä lauttaa jotta saatte täydellisen ja tiiviin lopputuloksen.

17 17/ Katto- ja harjapalkit Kaikissa mökeissä on harjapalkki, joka tukee mökin harjaa. Kaikissa malleissa on myös kattopalkit, jotka tukevat talon sivulapetta Naputtakaa kattopalkkit varovasti niitä varten valmiiksi tehtyihin loveuksiin. Pitäkää silmällä sitä, että viistottu kattopalkin pinta tulee samalle linjalle päätyhirsien viistolinjan kanssa. Naulatkaa päätyhirsiin Lyökää harjapalkki varovasti päädyn kärkeen. Kiinnittäkää ruuveilla ylimpään päätyhirteen Kierretangot, sovellettava ainoastaan jos mökiinne on suunniteltu kierretankoja: Ruuvatka lyöntimutterit kierretankojen päihin. Upottakaa lyöntimutterit täysin ylimmän hirren syvennykseen, sen jälkeen kiristäkää alapuolelta. Mikäli kierretangot ovat liian pitkät eivätkä lyöntimutterit uppoudu täysin syvennykseen eivätkä lyöntimutterien hampaat ota tarpeeksi puuhun, kierretangot on lyhennettävä. Lyhentäkää kierretangoista tarvittava pala rautasahalla. Kokeilkaa taas asentamalla lyöntimutterit ylhäällä ja kiristämällä kierretangon alapäästä.lopullinen kiristäminen tulee tapahtua vasta kun hirret ovat asettuneet.

18 18/ Terassi Sovellettava vain jos mökissänne on irtoterassi Mikäli terassinne tukee kattoylitystä, teidän tulee asentaa terassi tässä vaiheessa, asennettuanne katto- ja harjahirret. Mikäli terassi ei ole tukemassa kattoylitystä, terassi tulee asentaa vasta rakennettuanne mökin. Terassit kootaan suurimmaksi osaksi samalla tavalla Aloittakaa asentamalla terassin ensimmäinen terassilauta terassin etupäähän. Asettakaa lauta terassivasan päälle niin, että terassilaudan etukulma ylitää lattiavasojen päät n. 30:llä mm:llä ja niin, että terassilauta peittää korkeintaan puolet uloimmista terassivasoista. Naulatkaa terassilauta kiinni terassivasoihin Asettakaa ensimmäiset puolikkaat hirret terassin etupäähän etummaisen terassilaudan päälle.

19 19/ Asettakaa ensimmäiseet sivuterassihirret puolikkaitten hirsien päälle siten että kulmaloveukset istuvat hyvin toisiinsa Kohdistakaa L-muotoinen hirsikerros seuraavanlaisesti: Sivuterassihirsien takaosan on oltava suorassa sivuterassihirsien pohjarakenteen kanssa. Terassikaiteen etupuolen on maattava yhdensuuntaisesti etummaisen terassilaudan päällä. Sivukaiteen alin hirsi ei saa peittää etummaista terassilautaa, vaan on maattava ulommaisen terassivasan päällä muodostaakseen ulkoneman edessä. Tämän ulkoneman on oltava pituussuunnassa koko matkalta samanlevyinen (edessä) Kun olette tyytyväinen L- muotoiseen hirsikerrokseen, pujottakkaa lyyjykynä terassin etupäädyn hirsien esiporattuihin reikiin ja merkatkaa etuhirsien sijainnit terassilautaan. Poistakaa väliaikaisesti L-muotoinen hirsikerros ja poratkaa 12 mm suuruiset reiät etummaiseen terassilautaan merkitsemissänne kohdissa (kierretankoja varten).

20 20/ Asettakaa uudestaan L- muotoinen hirsikerros pohjarakenteen päälle ja pujottakaa metalliset kierretangot reikien läpi Jatkakaa terassikaiteen pystyttämistä. Joissakin kaiteissa on aukkoja. Katsokaa mökkikohtaisia kuvia. Varmistakaa kierretangot kohdan ohjeitten mukaisesti Kiinnittäkää terassi mökkiin terassinkiinnityslaudoilla oheisen kuvan mukaan.

21 21/ Naulatkaa loput terassilaudoista peräkkäin alkaen edestä ja edeten taakse. Jättäkää 4 mm:n levyinen rako joka laudan väliin. Joudutte mahdollisesti työstämään viimeistä terassilautaa saadaksenne tasaisen lopputuloksen Naulatkaa etupäähän pystysuoraan peitelauta lattiavasojen päihin. (Kuva liittyy kohtaan sivu 22)

22 22/ Sovellettava ainoastaan jos mökissänne on pilareihin nojaava kattoylitys: Asettakaa pilarit pystysuoraan niin, että pitkät sivuylitykset muodostavat hirret sopivat pilareitten uraan. Sovittakaa pilareitten alaosa niin, että sopivat terassin sivukaiteitten urospontin päälle Sovellettava ainoastaan jos mökissänne on pilareihin nojaava kattoylitys: Ruuvatkaa pilareitten alaosa alimpaan sivuterassihirteen. Viikon tai parin jälkeen (kun mökki on asettunut) pilareitten yläpää on ruuvattava kiinni pitkiin sivuylityksiin Ruuvatkaa pystysuorat terassinpeitelistat sisäänkäynnin molemmin puolin sijaitseviin hirsipäätyihin. Ruuvatkaa vaakasuorat peitelaudat ylimpien terassihirsien yläpintaan.

23 23/ Jos Pilari on varustettu säätöjalalla. Kiinnitä säätöjalka ennen pilarin asettamista paikalleen Pilarin yläpään kuva Kattolaudat Ennen kuin kiinnitätte kattolaudat, kiinnittäkää tilapäinen ohjauslauta harjapalkkiin. Käyttäkää tätä ohjauslautaa apunanne varmistaaksenne että kaikki kattolaudat päätyvät suorassa linjassa harjalla Merkitkää harjapalkin yläpintaan palkin keskilinja.

24 24/ Kiinnittäkää tilapäisesti puolikas räystäslauta harjapalkkiin, niin että räystäslaudan toinen kulma kulkee suoraan keskilinjaa pitkin. Älkää lyökö lautaa täysin kiinni koska joudutte poistamaan laudan myöhemmin Aloittakaa kattolautojen kiinninaulaamisen etupäädystä alkaen toisen puolen lappeella. Johtavan ensimmäisen kattolaudan on oltava suorassa harja- ja kattopalkkien päitten kanssa. - * tai suorassa ensimmäisen räystäslaudan ulkopuolen kanssa. Kattolaudan yläpään on oltava suorassa kiinni väliaikaiseen ohjauslautaan. Naulat on lyötävä suorakulmaisesti kattokulmaan katsottuna Jatkakaa kattolautojen asentamista, lauta laudalta kunnes olette tulleet takapäätyyn. Varmistakaa että räystäslinja (eli kattolautojen alapää) on suorassa linjassa Viimeinen lauta ylittää takapäädyn. Kiinnittäkää viimeinen lauta ensin löysästi ja merkatkaa laudan alapuolelle mihin harja- ja kattopalkit päätyvät. -* tai jos tarkoituksenmukaista, mihin

25 25/42 ensimmäisen räystäslaudan ulkopinta päättyy Poistakaa viimeinen kattolauta ja sahatkaa piirretyn linjan mukaan. Asettakaa lauta takaisin paikoilleen katolle ja naulatkaa kiinni Poistakaa tilapäinen ohjauslauta harjapalkista ja toistakaa kohdat ja 18.6 kun asennatte toisen lappeen kattolaudat Räystäslaudat 19.1 Tarkistakaa, että kattolautojen räystäslinja on hyväksyttävän suorassa. Kattolaudat toimitetaan määrämittaisina, joten oikein asennettuina räystäslinja on suorassa Kiinnittäkää pääräystäslauta pystysuoraan ja suorassa kulmassa kattolautojen päitten alapuoleen ruuveilla ylhäältä kattolautojen läpi räystäslaudan lyhyeen sivuun.

26 26/ Ruuvatkaa toinen räystäslauta pystysuoraan kattolautojen päihin niin että räystäslaudan lyhyt yläpinta on suorassa kattolautojen yläpinnan kanssa Kattolaatat Sovellettava ainoastaan jos olette tilanneet kattohuopalaatat mökkitoimituksenne yhteydessä. Kattohuopapaketissa on omat asennusohjeet. Suosittelemme kuitenkin että seuraatte näitä ohjeita kattolaattojen paketissa olevien ohjeitten sijaan. Kattohuopalaattapaketissa on kolme eri laattatyyppiä. Kaikki kolme tyyppiä ovat itseliimautuvia ja varustettu suojakalvolla alapinnassa. Räystäskaista. Joko huopana tai muovipinnoitettuna peltinä. Profiilikattohuopalaatat joissa tarttuva pinta ainoastaan yläosassa neliskulmaiset harjapalat Kattohuopalaatat on asennettava yli +5 C lämpötilassa. Olkaa varovaisia kun työskentelette katolla huolehtikaa omasta turvallisuudestanne ja välttäkää kattolaattojen vahingoittamista. Käyttäkää pehmeäpohjaisia kenkiä ja välttäkkää terävien työkalujen pudottamista kattomateriaalille Poistakaa puupöly ja roska katolta. Mikäli katosta löytyy ylöspistäviä naulanpäitä ne tulee lyödä alas. Pinta-alan on oltava täysin suora Aloittakaa räystäskaistoilla. Asettakaa kaistat löysästi katolle, siten että kaistojen alapuoli ylittää katon reunan. Ylityksen tulisi peittää koko räystään ja siitä vielä 5 mm. Kun sijainti on oikea, taittakaa kaistat räystään yli. Merkitkää harjakaistan yläreunan sijainti kattolautoihin.

27 27/ Poistakaa suojakalvo ja painakaa kaistan yläreunaa kattoon merkaamanne linjaa pitkin. Painakaa kaistaa räystästä kohti ja räystään yli. Poistakaa päädyistä ylimääräinen huopa. Naulatkaa kaistat kattolautoihin 100 mm välein kuvan osoittamalla tavalla. Toistakaa kohdat ja toisen lappeen kohdalla. HUOM. Jos toimituksessasi on peltinen sivuräystäs, katso seuraava sivu.

28 20.4 Mitatkaa räystään pituus ja merkatkaa keskipiste lyijykynällä. 28/42

29 29/ Poistakaa suojakalvo huopalaattapalasta. Asettakaa huopalaatat katolle, niin että toinen sivu seuraa merkkaamanne keskilinjaa ja että laatan alapuoli on suorassa räystään kanssa. Kiinnittäkää huopalaatta painamalla ja varmistakaa vielä yhdellä huopanaulalla per profiilileikkaus (uurroskohta) Asentakaa seuraavat laatat vasemmalle ja oikealle, sen jälkeen naulatkaa huopanauloilla laatan yläreuna kiinni kattoon 100 mm välein Leikatkaa ylimääräinen huopa pois päädyistä terävällä veitsellä. Säilyttäkää leikkaamanne palat myöhempää käyttöä varten.

30 30/ Jatkakaa toisen laattarivin asentamista toisesta päädystä. Toisen laattarivin alaosa (kieleke) sijoittuu ensimmäisen laattarivin uurroksen kohdalle. Yrittäkää saada kuviosta symmetrinen Asentakaa toinen laattarivi loppuun asti, naulatkaa kiinni ja leikatkaa pois ylipitkä huopapala. Asentakaa loput samalla tavalla Jatkakaa kattohuovan asentamista kunnes olette tulleet harjalle. Taittakaa mahdollinen ylipitkä huopakaista viimeisesti huoparivistä harjan yli ja kiinnittäkää nauloilla. Toistakaa kohdat toisella lappeella.

31 31/ Aloittakaa harjapalojen asentaminen etupäädystä. Taittakaa harjapalat puolesta välistä (pituussunnassa), poistakaa suojakalvo ja painakaa kiinni. Kiinnittäkää kahdella naulalla harjapalan takaosassa molemmin puolin Asentakaa seuraava harjalaatta harjan pituussunnassa ja asettakaa jokainen uusi laatta edellisen laatan päälle, siten että uusi laatta peittää edellisen laatan naulanpäät. Kun olette päässeet loppuun asti ja viimeinen laatta jää liian pitkäksi, leikatkaa irti ylimääräinen pala Päätyräystäslaudat Yksin- ja kaksinkertaiset päätyräystäslaudat Joissakin mökkimalleissa on yksinkertaiset ja joissakin kaksinkertaiset päätyräystäslaudat. Ero näissä on se, että kaksinkertaisissa räystäslaudoissa on kaksi lautakerrosta, joista ensimmäinen on tasan kattolautojen yläpinnan kanssa. Kaikissa muissa suhteissa ne ovat samanlaisia. Yksinkertaisten räystäslautojen yläpinta ja kaksinkertaisten räystäslautojen uloimman räystäslaudan yläpinta, jos kaksinkertaiset laudat, ovat n. 10 mm kattolautojen yläpinnan yläpuolella Merkatkaa pystysuora keskilinja harjapalkin päähän lyyjykynällä Sovellettava ainoastaan jos mökissänne on yksinkertaiset räystäslaudat: Asettakaa ensimmäinen räystäslauta siten, että viistottu pää kulkee suoraan äsken merkatun harjahirren keskiviivan mukaan. Laudan yläpää on n. 10 mm kattolautojen yläpinnasta.

32 32/ Sovellettava ainoastaan jos mökissänne on kaksinkertaiset räystäslaudat: Asettakaa ensimmäinen räystäslauta siten, että viistottu pää kulkee suoraan äsken merkatun harjahirren keskiviivan mukaan ja että laudan yläpää on samalla tasolla kattolautojen yläpinnan kanssa Molemmissa tapauksissa räystäslaudat on kiinnitettävä nauloilla harja- ja kattopalkkipäihin ja kattolautapäihin. Toistakaa kohdat toisen päädyn kohdalla Sovellettava ainoastaan jos mökissänne on kaksinkertaiset räystäslaudat: Asettakaa toinen räystäslauta siten, että viistottu pää on tasan ensimmäisen räystäslaudan kanssan ja siten, että laudan yläpää ylittää 10 mm:llä kattolautojen yläpintaa. Kiinnittäkää toinen räystäslauta nauloilla ensimmäiseen räystäslautaan ja harja- ja kattopalkkien päihin sekä kattolautojen päihin. Toistakaa kohta 21.5 toisen päädyn kohdalla Asettakaa räystään peitelauta päätyräystäslautojen yläpääihin. Asettakaa peitelauta suorakulmaisesti päätyräystääseen katsottuna, siten että peitelaudan etupää on tasan eturäystässivun kanssa. Naulatkaa kiinni päätyräystäslautoihin. Toistakaa kohta toisen puolen päädyssä.

33 33/ Sovellettava ainoastaan jos mökissänne on pilareihin nojaava kattoylitys: Päätykolmio tukee kattoylitystä mökissänne. Päätykolmio koostuu lankuista 40x120, kiinnittäkää alimmainen päätykolmion lankku vaakasuoraan päätykolmion lankkujen taakse. Varmistakaa, että lankku sijoittuu tiukasti kahden kattopalkin väliin. Kiinnittäkää lankku räystäslankkujen sisäpuolella Kiinnittäkää vielä päätykolmion päät rajoittuviin kattopalkkeihin toimituksen mukana tulleilla L-muotoisilla kulmaraudoilla. Ruuvatkaa kulmaraudat kiinni päätykolmion alalankkuun sekä kattotuoleihin Saunat Mökkimallit joissa sauna. Saunan lauteet, penkki ja selkänojat sekä näkösuojukset ovat kirkasta haapaa.kaikki nämä ovat määrämittaisia ja valmiiksi koottuja elementtejä. Samoin saunan katot tulevat valmiina elementteinä. 22.Saunan lattiarakenne koostuu vasojen päälle tulevista korokelistoista,lattialaudoista ja vesikourusta.asenna lattia allaolevan kuvan mukaisesti. Korotuslistat naulataan vasojen päälle oikean kaadon saavuttamiseksi.vesikouru kiinnitetään pokkauksestaan vasojen päälle.huomioi kourussa oleva kaato oikean valumissuunnan varmistamiseksi.naulaa lattialaudat (määrämittaiset) kuva osoittamalla tavalla.

34 34/ Laudetuet kiinnitetään mukana tulevilla ruuveilla seinään. Pidempi laudetuki tulee kiinnittää noin 290mm korkeudelle lattiasta (laudetuen yläreuna) ja lyhyempi laudetuki 700mm korkeudelle lattiasta (yläreuna) Lauteiden välinen näkösuoja kiinnitettään metallisilla kulmaraudoilla oheisen kuvan mukaisesti Selkänoja kiinnitetään mukana tulevilla ruuveilla seinään. Selkänojan alareuna noin 25cm korkeudelle ylälauteen pinnasta Kattoelementit asennetaan mukana tulevien listojen päälle Kiinnitä listat 28 x 28mm, ruuveilla seiniin n.2000mm korkeuteen lattiapinnasta. Nosta kattoelementit listojen päälle ja asenna irtonainen paneli( josta on alapontti pois).

35 35/ Lattialaudat (pohjakerros) Asentakaa pohjakerroksen lattialaudat viimeiseksi. Täten estätte sen, että lattia likaantuu muitten pystytysvaiheiden aikana. Paras lopputulos saavuteten siten, että lattialaudat jätetään löysästi paikoillensa viikoksi tai pariksi ennen kuin ne naulataan kiinni. Laudat voivat tällä tapaa mukautua mökissä hallitseviin olosuhteisiin ennen kuin ne kiinnitetään lopullisesti Aloittakaa takapuolelta, jotta voitte työskennellä eteenpäin ja estätte sen että joudutte astumaan likaisilla kengillä käsittelemättömien lattialautojen päälle.

36 36/ On olemassa kaksi eri tapaa kiinnittää lattialaudat alla oleviin lattiavasoihin. Näkyvä lopputulos: Naulatkaa suoraan ylhäältä läpi tämä on nopea ja yksinkertainen tapa jättää kuitenkin naulanpäät näkyviin. Näkymätön lopputulos: Asettakaa lattialauta siten, että naaraspontti osoittaa itseenne päin. Lyökää naulat pontin alimmaisen reunan läpi, jotta seuraava lattialauta peittää naulanpäät ja lopputulos on siisti Huolimatta siitä mitä asennustapaa käytätte, teidän tulee kiinnittää huomiota siihen, että ponttiliitoksesta tulee tiivis. Veitsestä tai taltasta voi olla apua poistaessanne puupölyä tai säleitä pontista, jotka estävät tiiviin liitoksen Luultavasti viimeinen lattialauta ei sovi suoraan asennettavaksi. Ennen kuin naulaatte edellistä viimeistä lattialautaa kiinni, asettakaa viimeinen lattialauta suoraan seinää kohti ja asettakaa sen jälkeen edellistä viimeinen lauta ponttiinsa ja siten viimeisen laudan päälle. Merkatkaa viimeiseen lautaan linja kohdasta missä laudat limittävät. Poistakaa viimeinen lauta ja naulatkaa edellistä viimeinen lauta kiinni.

37 37/ Sahatkaa viimeistä lautaa pituussuunnassa merkkaamaanne linjaa pitkin. Asettakaa lauta paikoilleen. Mikäli lauta ei suostu asettumaan paikoillensa, yrittäkää avittaa veitsellä tai taltalla. Jättäkää 10 mm lautojen elämisvaraa Jos haluatte käsitellä lattiaa (mikä on kovin suositeltavaa) suojatkaa lattiapinta pahvilla tai paperilla kunnes alatte käsittelemään lattiaa. Käsittelemättömät lattiat likaantuvat hyvin helposti Oven säätäminen Kun mökki on asennettu on syytä säätää ovea. On mahdollista että joudutte säätämään ovea uudestaan parin viikon kuluttua kun mökkinne on asettunut Avatkaa ovi ja nostakaa se pois saranoiltaan Säätäminen tapahtuu siten, että saranat käännetään myötä- tai vastapäivään. Jokaista erillistä saranaa ovessa tai karmissa voidaan säätää. Kun käännätte saranan ylintä osaa, ovi liikkuu vasemmalle tai oikealle Asettakaa ovi takaisin paikoilleen ja kokeilkaa toimivuutta. Säätäkää ovi kunnes ovi avautuu ja sulkeutuu kitkattomasti.

38 38/ Listat 25.1 Valitkaa oikea listan pituus jokaiselle sisäseinälle, myös parvelle jos mökissänne on parvi.listat toimitetaan juoksumetreinä Kun lattialaudat on naulattu lopullisesti kiinni, listat voidaan naulata kiinni seinähirsiin Naulatkaa salmiakkipalat molempiin päätyihin. Sijoittakaa palat niin, että liitoskohta räystäslautojen välillä peittyy.

39 39/ Puunkäsittely Kevythirsimökkinne/hirsimökkinne kestää kauemmin, jos käsittelette mökkinne jollain puunsuoja-aineella. Ulkoseinät on käsiteltävä ja halutessa myös sisäseinät, saunan sisäseiniä lukuunottamatta. Maalatkaa mökkinne vasta kun asennus on täysin valmis Puu - Luonnontuote Puu on luonnontuote. Mökissänne ei ole kahta identtistä hirttä. Hirret reagoivat erilailla ilman kosteuteen ja niillä on omat väritykset ja puutteellisuudet. Hirret laajenevat ja kutistuvat ilman kosteuden mukaan ja tämä voi johtaa pieniin epämuodostumiin tietyissä toimituksen kohdissa. Jos liitokset tuntuvat liian tiukoilta, voitte tehdä ne paremmin istuviksi veitsellä tai taltalla. Asennuksen jälkeen talo asettuu. Miten paljon mökki asettuu vaihtelee mökistä mökkiin. Muutaman viikon kuluttua kannattaa tarkistaa liitoskohdat ja ruuvit. Joitakin ruuveja joutuu mahdollisesti kiristämään tai jopa uudelleensiirtämään. Ikkunoita ja ovia joutuu mahdollisesti säätämään. Kierrejalat on kiristettävä. Vähän ajan päästä hirsiin voi ilmestyä halkeamia. Tästä ei kuitenkaan kannata huolestua. Halkeamat ovat luonnollinen osa puuta eivätkä vaikuta hirren lämpö- tai lujuusominaisuuksiin Terveys ja turvallisuus Huolehtikaa omasta turvallisuudestanne pystyttäessänne mökkiänne. Suojatkaa silmänne suojalaseilla kun poraatte, sahaatte tai leikkaatte. Käyttäkää suojakäsineitä vasaroidessanne. Kun käytätte veistä tai talttaa, veistäkää aina poispäin itsestänne. Älkää kietoko sormianne puukappaleen taakse, jota olette juuri veistämässä tai sahaamassa. Olkaa myös varovaisia kun käytätte hirren väännintä. Olkaa varovaisia käyttäessänne tikkaita tai työskenneltäessä katolla. Varmistakaa että tikkaat ovat pystysuorassa ja että ne nojaavat tukevasti maahan ja että nojaavat tukevaa rakennetta päin. Älkää jättäkö painavia tai teräviä osia tai työkaluja makaamaan paikkoihin, mistä voivat tippua alas. Puussa on aina puutikkuja. Käyttäkää suojakäsineitä, jotta ette saa näitä tikkuja käsiinne. Olkaa varovaisia käyttäessänne puunsuoja-aineita. Mikäli saatte puunsuoja-ainetta silmiinne, ihollenne tai vaatteillenne, seuratkaa tarkasti puunsuoja-aineen valmistajan antamia ohjeita. Pitäkää lapsia silmällä. Älkää antako lasten pyöriä rakennuspaikan ympärillä. Älkää antako lasten leikkia tikkailla, työkaluilla tai mökin osilla. Ja lapset eivät saa missään tapauksessa kiivetä mökillä. Yleinen varovaisuus on kaikissa työvaiheissa erittäin tärkeää.

40 40/ Asiakaspalvelu Jos teillä on kysyttävää rakenteesta jne. tai jos haluatte ilmoittaa vahingoittuneista tai puuttuvista osista, ottakaa yhteyttä lähimpään jälleenmyyjään Sanasto Jotkut sanat näissä asennusohjeissa ovat teille mahdollisesti tuntemattomia. Tässä lyhyesti mitä tietyt sanat tarkoittavat: Harjapalkki Ylin harjalla sijaitseva kattopalkki, joka tukee kattoa. Jatkoskappaleet Painekyllästetyt puupalat, joilla pidennetään lattiavasat. Kattolaudat Laudat jotka peittävät katon ja tulevat kattomateriaalin alle. (huopakatto) Kattopalkki Palkit, jotka sijaitsevat räystään ja harjapalkin välillä ja jotka tukevat kattoa. Kierretangot Metalliset, pystysuorat pultit kierteillä, jotka asennetaan seinähirsissä ja terassihirsissä oleviin valmiiksi porattuihin reikiin. Pakkauskoodi Yksilöllinen numero, joka identifioi mökkinne jos mökistänne tulee kysymyksiä. Tämä numero löytyy pakkaustarrasta sekä pakkauslistasta. Pontti Pitkittäisvaraus hirsien sekä lattialautojen välissä. Puolikas hirsi Hirsi, jonka korkeus on vain puolet tavallisesta hirrestä. Ensimmäinen hirsi minkä asennatte koko talossa.

41 41/42 Pääty Kolmiomuotoinen seinänosa molempien kattolappeiden välissä. Päätyhirret Lyhyet ja viistotut hirret, jotka muodostavat päädyn. Ristimitta Mitta mökkinne kulmasta kulmaan. Jos nämä mitat ovat samat, mökkinne on suora-/neliskulmainen. Räystäs Alin osa katon lappeesta. Räystäslauta Lauta, joka kiinnitetään räystäälle peittääkseen näkyvät kattalautojen päät. Räystäspeitelauta Lauta, joka kiinnitetään päätyyn tai sivuräystäälle jotta liitos kattolautojen ja räystäslautojen välissä peittyisi. Seinähirsi Höylätty ja pontattu hirsi, joka muodostaa mökin kehikon. Seinäkuvat Yksityiskohtaiset seinäkuvat, seinän räjähdyskuvat jotka auttavat ymmärtämään mökin rakennetta. Tavallinen hirsi Kokonainen hirsi, joka on normaalikorkuinen ja mahdollisesti sisältää nurkkaloveuksia. Terassi Terassi on talon edessä oleva tasanne Terassin peitelauta Peitelauta, joka peittää näkyvät lattiavasojen päät.

42 42/42 Tukitangot Sileät terästangot (halkaisija 10mm).Merkitty erikseen seinäpiirrustuksiin. Vuorilaudat Ikkunoita ja ovia ympäröivät laudat.

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle Asennusohjeet Huvimajalle Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), TORXruuvipääsarja, poranterä 4 mm ja 3 kpl

Lisätiedot

Satulinna 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Satulinna 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Satulinna 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

HIRSIMÖKKI 4.00 x 4.80 m sekä kuisti, vahvuus 45 mm KOKOAMISOHJEET

HIRSIMÖKKI 4.00 x 4.80 m sekä kuisti, vahvuus 45 mm KOKOAMISOHJEET HIRSIMÖKKI 4.00 x 4.80 m sekä kuisti, vahvuus 45 mm KOKOAMISOHJEET Näitä ohjeita ja piirustuksia vaihe vaiheelta noudattaen pystytte helposti kokoamaan rakennuksen. Ostamasi puutarharakennus on kestävä

Lisätiedot

Ovielementtejä on kaksi erilaista: 1. Perusovielementti 2. Pariovielementti, lisätilauksesta.

Ovielementtejä on kaksi erilaista: 1. Perusovielementti 2. Pariovielementti, lisätilauksesta. Asennusohjeet Asennustyön voi suorittaa yksi henkilö mutta työskentely pareittain on suositeltavaa. Elementit toimitetaan muovilla päällystetyllä paketilla, paketti on varastoitava ilmavasti maasta irti

Lisätiedot

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Festivo 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

Playhouse 6. pystytysohjeet. = n. 5,8 m 2

Playhouse 6. pystytysohjeet. = n. 5,8 m 2 Playhouse 6 pystytysohjeet SF = n.,8 m n. 0 mm 800 mm n. 8 cm n. 70 mm 0 mm 800 mm HUOM! Kaikissa tätä tuotetta koskevissa kysymyksissä ja yhteydenotoissa ilmoita jälleenmyyjälle tai tuotteen valmistajalle

Lisätiedot

Tynnyrisaunan asennusohje (1013)

Tynnyrisaunan asennusohje (1013) Tynnyrisaunan asennusohje (1013) 1 Asenna tynnyri suoralla alustalla Huom: Osa no: 1 ei kuulu toimitukseen. Asenna saunan tukiosa, osat sopivat jyrsittyihin uriin. Ruuvaa kiinni osat (ruuvien reijät merkittyinä,

Lisätiedot

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja 2.2.2015 1

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja 2.2.2015 1 Asennusohjeet Huvimajoille Paradise 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), TORX-ruuvipääsarja, poranterä 4 mm ja

Lisätiedot

Katariina 8K. Asennusohjeet Huvimajalle. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Pohja

Katariina 8K. Asennusohjeet Huvimajalle. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Pohja Asennusohjeet Huvimajalle Katariina 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä 4

Lisätiedot

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta.

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta. Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta.

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta. Asennusohjeet Huvimajoille Satulinna 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), TORX-ruuvipääsarja, poranterä 4 mm ja

Lisätiedot

Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Asennusohjeet Huvimajalle Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

PILHA PAVILJONKI ASENNUSOHJEET

PILHA PAVILJONKI ASENNUSOHJEET PILHA PAVILJONKI ASENNUSOHJEET Innoros Oy :: Paanakedonkatu 20 :: 28100 Pori :: Puh. 0424-852200 :: www.ultimatemarket.com Perustuksen teko Perustussuositus: Sorapatja, vähintään 20 cm paksu ja halkaisijaltaan

Lisätiedot

Asennusohjeet Sauna

Asennusohjeet Sauna Asennusohjeet Sauna 16 + 8 Yleistä: 1) Saunapaketin varastointi tyomaalla Valmiit hirret seka muut osat on pakattu suojamuoviin. Jos et aloita pystytystä heti, älä riko suojamuovia. Pitempiaikaiseen sailytykseen

Lisätiedot

Asennusohjeet Sauna

Asennusohjeet Sauna Asennusohjeet Sauna 15 + 7 Yleistä: 1) Saunapaketin varastointi tyomaalla Valmiit hirret seka muut osat on pakattu suojamuoviin. Jos et aloita pystytystä heti, älä riko suojamuovia. Pitempiaikaiseen sailytykseen

Lisätiedot

Rakennusohjeet Rakenna oikea pyöräkatos

Rakennusohjeet Rakenna oikea pyöräkatos Rakennusohjeet Rakenna oikea pyöräkatos Pyörät kannattaa pysäköidä suojakatokseen. Tässä yksinkertaisessa pyöräkatoksessa pyörät ovat aina valmiina. Seiniin voi kiinnittää koukkuja ja hyllyjä pyöräpumpuille,

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

HUOMAA! ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ VÄLIT TIIVISTETÄÄN SILIKONILLA. MUUTEN VESI VOI TUNKEUTUA RAKENTEISIIN. Asennusohjeet Vinter-liukuovet

HUOMAA! ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ VÄLIT TIIVISTETÄÄN SILIKONILLA. MUUTEN VESI VOI TUNKEUTUA RAKENTEISIIN. Asennusohjeet Vinter-liukuovet Lue asennusohjeet läpi ennen töiden aloittamista. Jotta kehykset eivät vaurioituisi kuljetuksen aikana, ne toimitetaan osina. Olemme kuitenkin testanneet koko järjestelmän paneeleineen ennen toimitusta

Lisätiedot

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Paradise 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

RAKENTAMISOHJEET Vibo-moduuli

RAKENTAMISOHJEET Vibo-moduuli RAKENTAMISOHJEET Vibo-moduuli 2017-01-01 Sisällys: Rakentamisohjeet (detaljit moduulista 15) Materiaalikuvaus Ylläpito/Maalaus/Ilmanvaihto Ikkunoiden asennus Piirustukset katso kunkin moduulin piirustukset

Lisätiedot

Pinta-ala: 14,70 m 2. Seinävahvuus: paneeli 16 mm + runko 70 mm

Pinta-ala: 14,70 m 2. Seinävahvuus: paneeli 16 mm + runko 70 mm Tuote tilattava myymälään ennakkoon. Pinta-ala: 14,70 m 2 4492 x 3272 mm Seinävahvuus: paneeli 16 mm + runko 70 mm Ovityyppi: C11 *) Ikkunatyyppi: 3 x R3, kiinteä *) Ikkunatyyppi: 3 x B2, avattava *) Harjakorkeus:

Lisätiedot

Katve-Hufcor Classic 7500 siirtoseinän asennusohje

Katve-Hufcor Classic 7500 siirtoseinän asennusohje Katve-Hufcor Classic 7500 siirtoseinän asennusohje 2 (5) 1 Yleisesti Jokainen asennuspaikka on erilainen, joten ohjeet eivät välttämättä ole yksiselitteiset kaikissa tapauksissa. Lue ensin koko ohje lävitse,

Lisätiedot

TUPLAHUUSSIN PAKKAUSLISTA JA KOKOAMISOHJE

TUPLAHUUSSIN PAKKAUSLISTA JA KOKOAMISOHJE TUPLAHUUSSIN PAKKAUSLISTA JA KOKOAMISOHJE PAKKAUSLISTA Tarvikepussi: vedin 2, ovisaranat 4, lankahaka 2, työntösalpa 2, ruuvi 80 mm, ruuvi 120 mm, ruuvi 40 mm, huopanaulat, dyckert-naulat. Etuseinäelementti

Lisätiedot

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje MASADOOR autotallinovet Asennusohje Tämä asennusohje on tehty ammattitaitoisen asentajan käyttöön. Ohjeessa on piirroksia, joissa on komponentteja, joita ei aina oveen asenneta. Ennen asennuksen aloittamista

Lisätiedot

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI NIKO PALONEN / www.suorakon.com TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI 8.10.2014 JOHDANTO Tämän oppaan tarkoitus on kertoa smyygi- eli täytelistan tekemisestä vanhan hirsirakennuksen ikkunakarmin

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi ASENNUSOHJEET Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi SISÄLLYS Yleistä... 2 Vastaanotto ja säilytys... 2 Tasaannuttaminen... 3 Asennusolosuhteet...

Lisätiedot

Katve-Hufcor Classic 7600 siirtoseinän asennusohje

Katve-Hufcor Classic 7600 siirtoseinän asennusohje Katve-Hufcor Classic 7600 siirtoseinän asennusohje 2 (5) 1 Yleisesti Jokainen asennuspaikka on erilainen, joten ohjeet eivät välttämättä ole yksiselitteiset kaikissa tapauksissa. Etene asennuksessa ohjeen

Lisätiedot

Rakennusprojekti. Rakenna istutuspöytä / kesäkeittiö

Rakennusprojekti. Rakenna istutuspöytä / kesäkeittiö Rakennusprojekti Rakenna istutuspöytä / kesäkeittiö Rakenna pihalle reilunkokoinen ja tukeva istutuspöytä, niin sinun ei tarvitse enää sotkea keittiössä ruukkujen ja multasäkkien kanssa. Pöytälevy on kestävää

Lisätiedot

Ennen saunaoven asennustöitä varmista, että ovi on ehjä eikä siinä ole vikoja. Vikojen ilmetessä pyydämme ottamaan yhteyttä tuotteen jälleenmyyjään.

Ennen saunaoven asennustöitä varmista, että ovi on ehjä eikä siinä ole vikoja. Vikojen ilmetessä pyydämme ottamaan yhteyttä tuotteen jälleenmyyjään. Saunaoven asennusohjeet Lasioven asennustöiden suorittamiseen tarvitaan kaksi henkilöä. Lasi ei kestä kovien ja painavien esineiden iskuja. Iskusta lattiaan tai seinään lasi voi rikkoutua. Älä koskaan

Lisätiedot

1. 10 x 21 moduulimittainen ovi sopii oviaukkoon, joka on 100 cm leveä ja 210 cm korkea.

1. 10 x 21 moduulimittainen ovi sopii oviaukkoon, joka on 100 cm leveä ja 210 cm korkea. 1. 10 x 21 moduulimittainen ovi sopii oviaukkoon, joka on 100 cm leveä ja 210 cm korkea. 2. Karmin leveysmitta on 15 mm oviaukkoa vähemmän, ja korkeusmitta on 30 mm oviaukkoa vähemmän. Näin väliin jää

Lisätiedot

Lasiseinän asennusohje

Lasiseinän asennusohje Lasiseinän asennusohje Sun Sauna Oy Kuormaajantie 40 40320 Jyväskylä puh. 0403470220 info@sunsauna.fi 1. Katon panelointi Lasiseinän yläreunassa käytetään normaalitilanteessa upotettavaa lasilistaa. Tällä

Lisätiedot

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 1 一 Asennusopas ulkolattiat 1 Malli: Asennus FINA021 1.1 Tuotteen lyhyt johdanto: 1.1.1 Tuotteen muoto: Kiillotettu 1.1.2 Tuoteen profiili: Sileä 1.1.3 Tuotteen soveltaminen:

Lisätiedot

Deckra Komposiittilautojen asennus

Deckra Komposiittilautojen asennus Deckra Scandinavia Ab Asennusopas, Deckra 4 v295787 / 2018 Deckra Komposiittilautojen asennus Asennusvaihtoehto 1, T -muovikiinnikkeet 1 Perustus (Kivijalka) 1. Perustuksen pitää olla tasainen ja vakaa,

Lisätiedot

Asennusohje. Turner 200

Asennusohje. Turner 200 Asennusohje Turner 200 Ovi on pakattu kahteen pahvipakkaukseen. Toisessa pakkauksessa on oven asennustarvikkeet ja toisessa ovielementit (4kpl). Käsittele ovielementtipakettia hyvin varovasti, sillä lamelleihin

Lisätiedot

Elementtirakennukset. Roskakatokset - Huvimajat - Leikkimökki Puucee - Saunat - Varastot - Katokset ja tallit

Elementtirakennukset. Roskakatokset - Huvimajat - Leikkimökki Puucee - Saunat - Varastot - Katokset ja tallit Elementtirakennukset Roskakatokset - Huvimajat - Leikkimökki Puucee - Saunat - Varastot - Katokset ja tallit ROSKAKATOKSET elementtitoimitus paketti ei sisällä ovielementtiä, katemateriaalia, ruuveja eikä

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

KOMERON ASENNUSOHJE. Tehdas: p

KOMERON ASENNUSOHJE. Tehdas: p KOMERON ASENNUSOHJE Tehdas: p. 020 7562 550 mirror@mirrorline.fi www.mirrorline.fi Luetaan kokonaan ennen asennusta! HUOM! Asennuksessa tarvitaan 2 henkilöä. - Avaa kaikki pakkaukset ja tarkista, että

Lisätiedot

VAJA. [ Puu tekee kodin ]

VAJA. [ Puu tekee kodin ] VAJA [ Puu tekee kodin ] ENNEN KUIN ALOITAT Tässä vihkosessa selvitetään kahden erikokoisen vajan rakentamisohjeet: 6 m 2 (Kuutonen) ja 10 m 2 (Kymppi). Tarkoituksena on saada aikaan yksinkertainen, mutta

Lisätiedot

Juliana Compact Plus 8,3 m Juliana Compact Plus, 8 3 m Juliana Compact Plus 10,2 m Juliana Compact Plus 12,1 m

Juliana Compact Plus 8,3 m Juliana Compact Plus, 8 3 m Juliana Compact Plus 10,2 m Juliana Compact Plus 12,1 m 2009/02 Automaatiavaajanasennuskatoluukkuun Mikälikatoluukkuunontilatuautomaatinenkatoluukunavaaja,jätetäänkäsikäyttöisenluukunavaajanosatasentamata. Automaatiavaajaanmukanatuleeruuvitja vastalevyt,joilaavaajapuristetaanprofilin

Lisätiedot

KOHTA HELPOTTAA SUOMEN HUUSSITEHDAS

KOHTA HELPOTTAA SUOMEN HUUSSITEHDAS KOHTA HELPOTTAA SUOMEN HUUSSITEHDAS HUUSSIN PAKKAUSLISTA JA KOKOAMISOHJE 31.5.2012 PAKKAUSLISTA Tarvikepussi: vedin, ovisaranat, takaluukun saranat (Euromakki), lankahaka, työntösalpa, ruuvit 5x80 mm,

Lisätiedot

Näin asennat. suihkukulman: SK-850

Näin asennat. suihkukulman: SK-850 Näin asennat suihkukulman: SK-850 Huomioithan että tuote on ehjä. kokoamisessa tarvittavia osia ei joudu pakkauksen mukana roskiin. tuotteen lasiosat on huolellisesti suojattava kokoamisen yhteydessä.

Lisätiedot

KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET

KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET HUOMIOITAVAA ENNEN ASENNUSTA Aluslattian tulee täyttää SisäRYL 2013 vaatimukset. Alustan tulee olla kuiva, tasainen, kiinteä ja puhdas. Huomio että laminaattilattian pitää

Lisätiedot

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä.

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Tarkasta aina ennen asennuksen aloittamista, että toimitus sisältää oikean määrän tarvikkeita. Katso tarvikeluettelo seuraavalta sivulta. HUOM! Ruuvit ovat Torx-ruuveja.

Lisätiedot

Rakennusohjeet Rakenna pergola

Rakennusohjeet Rakenna pergola Rakennusohjeet Rakenna pergola Nauti kesästä ilmavaan pergolaan luodussa romanttisessa puutarhahuoneessa. Miltä kuulostaisi oma ulkoilmakylpylä romanttisesti sisustetussa pergolassa? Tai viihtyisä puolivarjoisa

Lisätiedot

MaxFloor Komposiittilautojen asennus

MaxFloor Komposiittilautojen asennus MaxFloor Komposiittilautojen asennus Asennusvaihtoehto 1, T - muovikiinnikkeet (vaiht. RST pikakiinnikkeet) Perustus (Runko) 1. Perustuksen pitää olla tasainen ja vakaa, ettei terassiin tule vääntöä tai

Lisätiedot

MDF-JA PUULISTOJEN ASENNUSOHJE

MDF-JA PUULISTOJEN ASENNUSOHJE MDF-JA PUULISTOJEN ASENNUSOHJE Aloita asennus katkaisemalla listat sopivaan mittaan. Tee tarvittavat jiiraukset valmiiksi. JIIRAUS: MDF-ja puulistat voit jiirata sahaamalla. NAULAUS: käytä viimeistelynaulainta,

Lisätiedot

PERINTEINEN HIRSIKALUSTO KATOLLA

PERINTEINEN HIRSIKALUSTO KATOLLA PERINTEINEN HIRSIKALUSTO KATOLLA KOKOAMISOHJE Varmista, että alusta johon kalusteen kokoat on riittävän tasainen. Aseta korokepalat alushirsien alle (ei kuitenkaan suoraan alushirsien reiän kohdalle),

Lisätiedot

A s. Asennusohjeet. Pvc-ikkunat ja terassinovet

A s. Asennusohjeet. Pvc-ikkunat ja terassinovet A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat ja terassinovet Onnittelut uusiin ikkunoihin! Toivomme että tulet olemaan tyytyväinen uusien ikkunoiden kanssa monta vuotta eteenpäin. Tästä neuvoja PVC-ikkunoiden asentamiseen

Lisätiedot

A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat

A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat Onnittelut uusiin ikkunoihin! Toivomme että tulet olemaan tyytyväinen uusien ikkunoiden kanssa monta vuotta eteenpäin. Tästä neuvoja PVC-ikkunoiden asentamiseen ja huoltoon.

Lisätiedot

TEHTY SUOMESSA, SERTIFIOIDUSTA SUOMALAISESTA KUUSESTA.

TEHTY SUOMESSA, SERTIFIOIDUSTA SUOMALAISESTA KUUSESTA. 3632 VIERASMAJA 1 Loviisa 19 Perinteinen pihamökki, jossa myös runsaasti oleskelutilaa katetulla terassilla ja pariovilla. Unelmien kesämaja, jossa tilaa majoittua tai vetäytyä omaan rauhaan. 3120 2007

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. Korkkitrio Oy Aurinkokuja 5 A, Tampere

ASENNUSOHJEET. Korkkitrio Oy Aurinkokuja 5 A, Tampere KULJETUS, VARASTOINTI JA HUONEILMAAN SOPEUTTAMINEN Wise tulee olla asennuspaikalla vähintään 24 tuntia ennen asennusta kuivassa ja tuuletetussa tilassa, jotta materiaali ehtii sopeutua asennettavaan huoneilmaan.

Lisätiedot

Kerabit Dual - asennusohjeet

Kerabit Dual - asennusohjeet Kerabit Dual - asennusohjeet Lue ohjeet huolellisesti ennen asennusta. Yleistä Alustaksi sopii raakaponttilaudoitus tai tarkoitukseen soveltuva rakennuslevy, esim. Kerabit OSB-kattolevy. Katon kaltevuus

Lisätiedot

1) Sivulasien asennus Valmistele alumiinilistat (sivu- ja alalistat U-, katonvastainen lista joko F- tai U-profiililla)

1) Sivulasien asennus Valmistele alumiinilistat (sivu- ja alalistat U-, katonvastainen lista joko F- tai U-profiililla) VIHTA-LASISEINÄN ASENNUSOHJE: Käymme tässä asennusohjeessa läpi lasiseinän asennuksen vaihe vaiheelta. Suorittamalla asennustyö huolella tämän ohjeen mukaan lasiseinän asennus sujuu vaivattomasti ja lasiseinän

Lisätiedot

WISE Asennusohjeet. Valmistelu. Aluslattian vaatimukset

WISE Asennusohjeet. Valmistelu. Aluslattian vaatimukset WISE Asennusohjeet Valmistelu Aluslattian vaatimukset Tarkista päivänvalossa ettei asennettavissa tuotteissa ole mitään vaurioita tai vikoja. Tarkista myös että aluslattia täyttää kaikki vaatimukset mitä

Lisätiedot

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TOIMITUKSEN VASTAANOTTO Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen myyjälle.

Lisätiedot

PIHARAKENNUKSET LAITURIT

PIHARAKENNUKSET LAITURIT PIHARAKENNUKSET LAITURIT 2018 PUUCEE LILLEVILLA 10 34 MM Pohja: 120 x 140 cm, portaan kanssa 192 cm, 1,7 m 2 Katto: Lapemitta 1800 mm x 850 mm x 2 = 3,06 m 2 Seinäkorkeus: n. 210 cm Harjakorkeus: 259 cm

Lisätiedot

Hanhitie 4 01450 VANTAA 0400 472 130 info@glan.fi www.glan.fi

Hanhitie 4 01450 VANTAA 0400 472 130 info@glan.fi www.glan.fi Hanhitie 4 01450 VANTAA 0400 472 130 info@glan.fi www.glan.fi VINYYLIverhousPANEELIN ASENNUSOHJEET Yleistä: Tämän asennusohjeen on koonnut Juhani Glan yli 30 vuoden kokemuksella vinyyliverhouspaneelien

Lisätiedot

JUSSI-taloportaiden kokoamisohjeet

JUSSI-taloportaiden kokoamisohjeet MSJ-WOOD OY JUSSI-taloportaiden kokoamisohjeet Kokoamisohjeet L-taloportaille MSJ-Wood 11.3.2013 http://www.jussi-portaat.fi Suunnittelu ja toteutus: Cadwill Oy Teit erinomaisen valinnan ostaessasi JUSSI-taloportaan.

Lisätiedot

Lue asennusohje huolellisesti aina ennen asentamisen aloittamista

Lue asennusohje huolellisesti aina ennen asentamisen aloittamista Lue asennusohje huolellisesti aina ennen asentamisen aloittamista Lamellikisko on koottu valmiiksi, ja pakattu pahviin. Lamellikankaat ja osat on pakattu erilliseen laatikkoon. Kankaissa on valmiina ripustushengarit.

Lisätiedot

Asennusohje ANTTI M06 3W KUIVURIT YLÄSÄILIÖ (fi)

Asennusohje ANTTI M06 3W KUIVURIT YLÄSÄILIÖ (fi) Asennusohje ANTTI M06 3W KUIVURIT YLÄSÄILIÖ 0808 (fi) ANTTI-TEOLLISUUS OY Koskentie 89 530 Kanunki, Kuusjoki Puh. +358 77 700 Fax +358 77 777 E-mail: antti@antti-teollisuus.fi www.antti-teollisuus.fi 01-01-010

Lisätiedot

Toteuta unelmiesi laituri!

Toteuta unelmiesi laituri! Toteuta unelmiesi laituri! UKM-ponttonit UKM-valmislaituri UK-Muovi Oy www.ukmuovi.fi Kestävä. Vakaa. Kantava. Toimiva. Nopea asentaa. Siisti. Tyylikäs. UKM-laituri Yhdistele laituri vaivattomasti valmiista

Lisätiedot

ASENNUSOHJE HT-SIILOT 7 m 3 JA 8 M 3

ASENNUSOHJE HT-SIILOT 7 m 3 JA 8 M 3 ASENNUSOHJE HT-SIILOT 7 m 3 JA 8 M 3 Siilon kokoonpano aloitetaan asettamalla siilon ylimmän vaippaosan levyt kehäksi lattialle (Kuva 1) Kuva 1, Vaippaosan levyt Yleensä siihen kuuluu kolme perussivua

Lisätiedot

Asennusohje ANTTI M06 4W KUIVURIT YLÄSÄILIÖ (fi)

Asennusohje ANTTI M06 4W KUIVURIT YLÄSÄILIÖ (fi) Asennusohje ANTTI M06 W KUIVURIT YLÄSÄILIÖ 009 (fi) ANTTI-TEOLLISUUS OY Koskentie 9 0 Kanunki, Kuusjoki Puh. + 77 700 Fax + 77 777 E-mail: antti@antti-teollisuus.fi www.antti-teollisuus.fi 01-01-010 Yläsäiliö

Lisätiedot

11.2 d HIRSIRUNGON TIIVISTÄMINEN

11.2 d HIRSIRUNGON TIIVISTÄMINEN 21.01.2006 11.2 d HIRSIRUNGON TIIVISTÄMINEN LAMELLIHIRSI VLL 112 saumatiivistekaista nurkan saumatiivistepala (leikataan työmaalla saumatiivisterullasta, palan pituus 25 cm) kuva 11.2 d 1 - levitä rullasta

Lisätiedot

Puutarhavaja 1. pystytysohje. Finland. Puutarhavaja ,80 m

Puutarhavaja 1. pystytysohje. Finland. Puutarhavaja ,80 m Puutarhavaja pystytysohje,80 m Finland,00 m Puutarhavaja 00 Puutarhavaja pystytysohje Hyvä asiakas, kiitos siitä, että olet valinnut Luoman valmistaman puutarhamökin. Olemme tehneet sen huolella modernissa

Lisätiedot

AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE

AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE ENNEN KUIN ALOITAT Ennen kuin aloitat asennuksen, ota selvää paikallisilta viranomaisilta, tarvitseeko autotalli rakennusluvan. Lue käyttöohje huolellisesti ja noudata annettuja ohjeita.

Lisätiedot

KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET

KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET 1. Oven karmin asennuksessa käytetään 16 kpl säätöholkkeja (24mm), joilla karmi säädetään asennusaukkoon. 2. Oven karmin ja asennusaukon

Lisätiedot

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m Kattamisohjeet Katepal Oy PL 33, 37501 LEMPÄÄLÄ Palvelupuhelin (03) 375 9111 Fax (03) 375 0974 E-mail: katepal@katepal.fi www.katepal.fi Kuljetus ja varastointi Kuljetettava ja varastoitava pystyasennossa.

Lisätiedot

PERINTEINEN HIRSIKALUSTO KATOLLA

PERINTEINEN HIRSIKALUSTO KATOLLA PERINTEINEN HIRSIKALUSTO KATOLLA KOKOAMISOHJE Varmista, että alusta johon kalusteen kokoat on riittävän tasainen. Aseta korokepalat alushirsien alle (ei kuitenkaan suoraan alushirsien reiän kohdalle),

Lisätiedot

Crown Shield Asennusohje

Crown Shield Asennusohje Inspiration in wood Crown Shield Asennusohje Malli SP28 Valmistaja pidättää oikeuden tehdä tuotteeseen teknisiä muutoksia. www.huuden.com Suunnittelu ja laatu HUUDEN OÜ Hyvä asiakkaamme Onnittelut uuden

Lisätiedot

Metallinen puutarhavaja

Metallinen puutarhavaja Metallinen puutarhavaja Asennusohjeet Koko 8' x 8' Varaa asennukseen aikaa -3 h ja kaksi työntekijää. YLEISIÄ OHJEITA Ennen asennuksen aloittamista tarkista paikalliset rakennusmääräykset koskien perustuksia,

Lisätiedot

Teräskehäisten liukuovien asennusohje

Teräskehäisten liukuovien asennusohje Teräskehäisten liukuovien asennusohje Asenna yläliukukisko kuvan. osoittamalla tavalla varjoura näkyvään suuntaan päin Aseta alaliukukisko lattialle. Oikea kohta on mm yläliukukiskon etureunasta alaliukukiskon

Lisätiedot

PUOLIPYÖREÄN SADEVESIJÄRJESTELMÄN ASENNUSOHJE

PUOLIPYÖREÄN SADEVESIJÄRJESTELMÄN ASENNUSOHJE PUOIPYÖREÄN SDEVESIJÄRJESTEMÄN SENNUSOHJE 1 6 5 8 7 10 3 11 14 9 2 4 12 13 11 14 17 Tuotelista Nro Tuote 1 Pisko kouru 2 Pisko ulkokulma 90 3 Pisko sisäkulma 90 4 Pisko tukkopää, oikea ja vasen 5 Pisko

Lisätiedot

Laminaatti 2-lock ja T-lock

Laminaatti 2-lock ja T-lock Asennusohje Laminaatti 2-lock ja T-lock 2014 EDELLYTYKSET Uiva asennus tarkoittaa, että lattiaa ei kiinnitetä (ei naulata eikä liimata) alustaan. Lattian pitää päästä liikkumaan vapaasti sisäilman muutosten

Lisätiedot

TUPLAHUUSSIN PAKKAUSLISTA JA KOKOAMISOHJE Mallit: 200 cm leveä ns. PikkuTuplahuussi, 260 cm tai leveämpi IsoTuplahuussi.

TUPLAHUUSSIN PAKKAUSLISTA JA KOKOAMISOHJE Mallit: 200 cm leveä ns. PikkuTuplahuussi, 260 cm tai leveämpi IsoTuplahuussi. TUPLAHUUSSIN PAKKAUSLISTA JA KOKOAMISOHJE 3.1.2017 Mallit: 200 cm leveä ns. PikkuTuplahuussi, 260 cm tai leveämpi IsoTuplahuussi. PAKKAUSLISTA Tarvikepussi: vedin 2, ovisaranat 2x3, takaluukun saranat

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. AUTOTALLI 18m²

KÄYTTÖOHJE. AUTOTALLI 18m² KÄYTTÖOHJE AUTOTALLI 18m² ENNEN KUIN ALOITAT Ennen kuin aloitat asennuksen, selvitä paikallisilta viranomaisilta tarvitseeko autotalli rakennusluvan. Lue käyttöohje huolellisesti ja noudata annettuja ohjeita.

Lisätiedot

Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun

Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun Sopivan puun valitseminen Valitse muodoltaan ja rakenteeltaan sopiva puu ja varmista, että se on terve. Tämä on erittäin tärkeää, jotta majalla on tukeva

Lisätiedot

RAKENTAMISOHJEET FUNKKIS-MODUULI Suomi

RAKENTAMISOHJEET FUNKKIS-MODUULI Suomi RAKENTAMISOHJEET FUNKKIS-MODUULI Suomi 1.10.2018 Sisällys: Rakentamisohjeet (detaljit moduulista Funkkis 15) Materiaalikuvaus Ylläpito/Maalaus/Ilmanvaihto Ikkunoiden asennus Piirustukset katso kunkin moduulin

Lisätiedot

Päätystopparit Hypynestin Korokelauta. Alaohjurit lattiakiinnitteinen. Lue asennusohje huolellisesti ennen asennusta.

Päätystopparit Hypynestin Korokelauta. Alaohjurit lattiakiinnitteinen. Lue asennusohje huolellisesti ennen asennusta. Asennusohje Oven pyörästö korokeholkki Päätystopparit Hypynestin Korokelauta seinäkiinnitykseen korokelaudan kanssa Vasen Oikea seinäkiinnitykseen Kisko Vedin Alaohjurit lattiakiinnitteinen Alaohjuri seinäkiinnitteinen

Lisätiedot

PUULATTIAN ASENNUS. [ Puu tekee kodin ]

PUULATTIAN ASENNUS. [ Puu tekee kodin ] PUULATTIAN ASENNUS [ Puu tekee kodin ] MASSIIVIPUULATTIAT Tämä esite koskee massiivipuusta (männystä tai kuusesta) tehtyjä lattioita. Lattialaudat ovat pontatut eli niissä on uros- ja naaraspontit. Nykyään

Lisätiedot

Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet

Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet Retrojasson asennusohje 1. Asennuspohjan valinta Laite painaa noin 30 kg. Seinäkiinnitystä varten Retrojasson takaseinässä on kaksi reikää. Kiinnitykseen käytetään

Lisätiedot

JUSSI-taloportaiden asennusohjeet

JUSSI-taloportaiden asennusohjeet MSJ-WOOD OY JUSSI-taloportaiden asennusohjeet Kokoamisohjeet suorille taloportaille MSJ-Wood 11.3.2013 Suunnittelu ja toteutus: Cadwill Oy Teit erinomaisen valinnan ostaessasi Jussi puuportaan. Ohjeen

Lisätiedot

Crown Elegant Asennusohje

Crown Elegant Asennusohje Inspiration in wood Crown Elegant Asennusohje Valmistaja pidättää oikeuden tehdä tuotteeseen teknisiä muutoksia. Model CE28 www.huuden.com Suunnittelu ja laatu HUUDEN OY Model CE28 Hyvä asiakkaamme Onnittelut

Lisätiedot

Tynnyrisaunan asennusohje

Tynnyrisaunan asennusohje 2017-09-29 Tynnyrisaunan asennusohje 1 Asenna tynnyri suoralla alustalla Huom: Osa no: 1 ei kuulu toimitukseen. Asenna saunan tukiosa, osat sopivat jyrsittyihin uriin. Ruuvaa kiinni osat (ruuvien reijät

Lisätiedot

ISKU AIR SEINÄN KOKOAMINEN.

ISKU AIR SEINÄN KOKOAMINEN. Sivu 1 / 15 Sivu 2 / 15 ISKU AIR SEINÄN KOKOAMINEN. Tarkista että toimitus sisältää pakkauslistan mukaiset tarvikkeet. Tarvittavat työkalut kokoamisessa ovat: Kuusiokolo 3mm, 5mm ja 6mm kiintoavaimet 13mm

Lisätiedot

Tikli-Alumiinioven asennusohje

Tikli-Alumiinioven asennusohje Tikli Group Oy Yhdystie 40, 62800 Vimpeli ALUMIINIOVET OVI TOIMITUKSEN SAAVUTTUA Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen

Lisätiedot

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje Liukuovijärjestelmä PLK Asennusohje Liukuovijärjestelmä PLK on tarkoitettu sisäkäyttöön ja kevyiden liukuvien väliovien ripustukseen. Järjestelmän avulla voidaan korvata levystä tai puusta valmistetut

Lisätiedot

Elfa Kirena Oy Heloittajankatu 4, Lahti asennusohje. (ver ) Beat

Elfa Kirena Oy Heloittajankatu 4, Lahti  asennusohje. (ver ) Beat Elfa Kirena Oy Heloittajankatu 4, 15520 Lahti info.finland@elfa.com www.kirena.com asennusohje (ver 31.01.2017) Beat Yleistä asennuksesta ja asennuspaikasta Asennusohjeessa on kuvattu Kirena Beat -liukuovi

Lisätiedot

ASENNUS- JA HOITO-OHJEITA

ASENNUS- JA HOITO-OHJEITA ASENNUS- JA HOITO-OHJEITA Asennuksen helpottamiseksi kannattaa lasituslista suihkuttaa tai kastella saippuavedellä. Suihkukaapissa on uusi, imukupeilla kiinnitettävä shampooteline, jota varten ei tarvitse

Lisätiedot

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT Hifitalo 2010 Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT Kasausohje YHTEYSTIEDOT Myymälä: info@hifitalo tel.044 055 3595 Asentamo: asentamo@hifitalo.fi tel.040 588 4680 Onnittelut, olette ostaneet itsellenne laatutuotteen

Lisätiedot

Asennusohje Tähtisaunat Moderni/Elegance/Original Suorat lauteet

Asennusohje Tähtisaunat Moderni/Elegance/Original Suorat lauteet Asennusohje Tähtisaunat Moderni/Elegance/Original Suorat lauteet Kiitos Tähtisaunat laudepaketin tilaamisesta. Seuraavassa käsitellään Moderni, Elegance tai Original mallin suoran lauteen asennusta. Tähtisaunat

Lisätiedot

8-kulmainen viherhuone 4,5m2 Asennusohje

8-kulmainen viherhuone 4,5m2 Asennusohje 8-kulmainen viherhuone 4,5m2 Asennusohje LUE KAIKKI OHJEET HUOLELLA ENNEN ASENNUSTA SÄILYTÄ OHJEET MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN Maahantuoja: Horisont Enterprises Ltd Oy Atomitie 5 B, 00370 Helsinki 09-6866720

Lisätiedot

Elfa Kirena Oy Heloittajankatu 4, Lahti asennusohje. (ver ) Vivia

Elfa Kirena Oy Heloittajankatu 4, Lahti  asennusohje. (ver ) Vivia Elfa Kirena Oy Heloittajankatu 4, 15520 Lahti info.finland@elfa.com www.kirena.com asennusohje (ver 17.05.2016) Vivia Yleistä asennuksesta ja asennuspaikasta Asennusohjeessa on kuvattu Kirena Vivia -liukuovi

Lisätiedot

Finnforest Terassin kokoamisohje Terassi 10

Finnforest Terassin kokoamisohje Terassi 10 Finnforest Terassin kokoamisohje Terassi 10 Terassin kokoaminen ja perustaminen Terassi on tarkoitettu koottavaksi valmiiksi pohjustetulle ja tasatulle maalle. Perustamisessa on otettava huomioon mahdollinen

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

Asennusohje. Devicell Dry

Asennusohje. Devicell Dry Asennusohje Devicell Dry 1 Asennusohje SF Tekniset tiedot Rakenne: Alumiinilla päällystetty polystyreeni U-arvo: 3 W/m2K Koko: 50 x 100 cm (0,5 m2) Paksuus: 13 mm Alumiinin paksuus: 1 mm Eriste: 12 mm

Lisätiedot

Asennusohje Tähtisaunat Original-Kulma ja U lauteet.

Asennusohje Tähtisaunat Original-Kulma ja U lauteet. Asennusohje Tähtisaunat Original-Kulma ja U lauteet. Kiitos Tähtisaunat laudepaketin tilaamisesta. Seuraavassa käsitellään Original mallien Kulma ja U-lauteiden asennusta. Tähtisaunat toimittaa tämän ohjeen

Lisätiedot

NOSTO-OVEN ASENNUSOPAS

NOSTO-OVEN ASENNUSOPAS NOSTO-OVEN ASENNUSOPAS Lue tämä asennusopas kokonaisuudessaan ennen oven asentamisen aloittamista. Noudata turvallisuusohjeita, jotta vältyt aineellisilta- ja henkilövahingoilta. Varmistaaksesi onnistunut

Lisätiedot

Asennusohje Tähtisaunat Moderni/Elegance/Original-Vastakkainistuttavat lauteet.

Asennusohje Tähtisaunat Moderni/Elegance/Original-Vastakkainistuttavat lauteet. Asennusohje Tähtisaunat Moderni/Elegance/Original-Vastakkainistuttavat lauteet. Kiitos Tähtisaunat laudepaketin tilaamisesta. Seuraavassa käsitellään Moderni, Elegance ja Original mallien vastakkainistuttavien

Lisätiedot