Asiakaskysely Nisulanmäen koulun 9-luokkakaisille helmikuussa 2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asiakaskysely Nisulanmäen koulun 9-luokkakaisille helmikuussa 2017"

Transkriptio

1 Asiakaskysely Nisulanmäen koulun 9-luokkakaisille helmikuussa 2017

2 1. Kyselyn toteutus ja järjestäminen Samansisältöinen kysely pidettiin vuonna 2016 samoin helmikuussa. Nyt järjestetty kysely oli tarkoituksella hyvin samanlainen ja kohderyhmänä pääosin samat henkilöt. Näin toteutettuna oli mahdollista löytää joitain muutoksia vuoden aikana ruokailutiheyteen, ruoan maistuvuuteen ja mielipiteisiin. Vuoden 2016 kyselystä ilmeni selvä huoli 8- luokkalaisten kouluruokailutiheydestä viikoittain. Konkreettisia keinoja kasvattaa ruokailutiheyttä olisi todellakin aika pohtia niin kotona ja koulussa kuin myös ruokapalvelussa. Jollain keinoin olisi saatava valtaosa koululaisista ruokailemaan päivittäin kunnan järjestämässä kouluruokailussa. Tämä ongelma kasvaa siirryttäessä alakoulusta yläkouluun. Vuoden 2016 kysely poiki myös pieniä muutoksia ruokalistaan ja toimintatapoihimme. Kysely pidettiin viikolla 8 helmikuussa Kyselykaavake toimitettiin tiedostona tai kopioina 9-luokkalaisten luokanvalvojille. He toteuttivat kyselyn oppitunnilla ja toimittivat vastaukset keskuskeittiölle. Palkinnoksi ja vastausprosentin nostamiseksi vastaajat saivat jäätelöt ennen talvilomalle lähtöään. Kyselykaavakkeessa selvitettiin erilaisia asioita kuudessa eri kohdassa. Ensimmäisessä kysymyksessä selvitettiin sukupuoli. Toisessa kysymyksessä kartoitettiin täysipainoisen aterian ruokailutiheyttä asteikolla: päivittäin, 2-3 kertaa viikossa, kerran viikossa ja harvemmin. Kolmannessa kysymyksessä kysyttiin tämän hetkisen ruokalistan parasta kolmea ruokaa. Neljännessä kysymyksessä vastavuoroisesti pyydettiin ruokalistalta poistettavia ruokia. Viidennessä kysymyksessä kysyttiin toiveruokia ruokalistalle. Kuudes kysymys oli tarkoitettu avoimeksi kohdaksi terveisille, palautteelle, kehitysehdotuksille ja yleiselle mielipiteelle. Vastaukset on koottuna omaan tiedostoon (Liite 2), mistä tuloksia on varsin yksinkertaista tulkita. 2. Sukupuolijakauma ja vastausten määrä Kyselykaavake (Liite 1) on nopeasti täytettävä ja helposti analysoitava. Tulokset ovat suuntaa antavia yhden ikäluokan osalta Muuramen kunnassa. Yksi ikäluokka vastaa noin 5% päivittäisistä lounastajista Muuramen kunnassa. Tämän kyselyn perusteella ei voi tehdä suuria muutoksia ruokalistaan tai reagoida voimakkaasti toiveisiin, koska yhden ikäluokan mielipide ei ole tarpeeksi kattava. Lisäksi on muistettava useat muut ruokapalvelun toimintaa muovaavat tekijät: lasten- ja koululaisten ruokasuositukset, käytettävissä olevat taloudelliset ja fyysiset resurssit, laajapohjainen asiakaskunta, ruokakulttuuri, maustaminen, monipuolisuus ja erityisruokavaliot.

3 Nisulanmäen koulun 9-luokkalaisten määrä oli kysely hetkellä 122 henkilöä jakautuen kahdeksalle eri luokalle. Määräaikaan vastauksia saapui 100 kappaletta, joten vastausprosentti kohosi edellisen kyselyn noin 77% viidellä prosentilla 82%. Sukupuolijakaumasta ei kyselyhetkellä ollut tietoa. Vastauksista 52 kappaletta oli naisilta ja 48 kappaletta miehiltä. Sukupuolijakauma on siis hyvin tasainen ja sukupuolet ovat keskenään varsin vertailukelpoisia. 3. Ateriointitiheys Kysymyksessä kaksi kysyttiin täysipainoisen aterian syöntitiheyttä koulupäivän aikana. Kysymyksessä oli ilmaistu mitä täysipainoinen ateria pitää sisällään: pääruoka, salaatti, juoma ja leipä. Tämän kysymyksen vastauksia tulkittaessa on huomioitava kysymyksen asettelu ja määrittely. Vuoden 2016 kyselyssä sama kohta saattoi aiheuttaa pientä poikkeamaa tuloksissa. Osa vastanneista on voinut tulkita kysymyksen niin, että jokaisen ateria osatekijät on toteuduttava ja osa vastaajista on saattanut tulkita niin, että kunhan on käynyt syömässä. Vuosien 2016 ja 2017 kyselyiden vastaukset haluttiin pitää vertailukelpoisina ja näin ollen oli kaavakkeeseen jätetty kysymys kaksi täysin ennalleen. Kaavakkeessa oli annettu valmiit vaihtoehdot, joista oli valittava omaa tilannetta parhaimmin kuvaava vaihtoehto. Kuinka usein syön täysipainoisen aterian koulupäivän aikana? Taulukko 1 NAISET KPL MIEHET KPL YHTEENSÄ KPL NAISET % MIEHET % YHTEENSÄ % Päivittäin % 40% 43% 2 3 krt / % 28% 31% vko kerran % 17% 12% viikossa Harvemmin % 15% 13% Yksi vastaaja oli jättänyt vastaamatta tähän kysymykseen. Yllä olevasta taulukosta ilmenee ateriointitiheyttä kuvaavat luvut kappaleina ja prosentteina. Merkille pantavaa on miesten heikompi ateriointitiheys. Suurin osa vastanneista 43%, syö päivittäin täysipainoisen aterian koulupäivän aikana. Yhteensä 74% vastanneista nauttii täysipainoisen aterian vähintään kaksi kertaa viikossa. Huolestuttavaa kyselyssä on kerran viikossa ja harvemmin ruokailevien varsin suuri osuus. Yhteensä neljäsosa yhdeksäsluokkalaisista syö täysipainoisen aterian kerran viikossa tai harvemmin. Erittäin heikolta näyttää miesten osalta, koska kolmasosa vastanneista miehistä syö täysipainoisen aterian kerran viikossa tai harvemmin. Tytöillä tämä osuus on viidesosa vastanneista.

4 4. Nykyisen ruokalistan suosikkiruoat Nykyisen ruokalistan suosikiksi nousi pinaattiohukaiset. Pinaattiohukaiset löytyivät sekä naisten että miesten suosikkilistalta sijalta kaksi. Naisten suosikki yrttinen kanakastike, löytyy miesten suosikkilistalta sijalta neljä. Molempien sukupuolien suosikkilistalta löytyvät myös pyttipannu ja makaronilaatikko. Miesten suosituin ruoka uunimakkara ei löytänyt tietään naisten viiden parhaan joukkoon lainkaan. Naisten jaetulla neljännellä sijalta löytyvä puuro taas ei löytänyt tietään miesten viiden parhaan joukkoon. Yleisesti ottaen sukupuolien ero oli lähinnä siinä, että naisilla suosikkeja oli laajemmin kuin miehillä. Viiden suosituimman joukosta löytyy yksi kasvisruoka, yksi vaalean lihan ruoka, kaksi makkararuokaa ja yksi jauheliharuoka. Sukupuolien välillä erona on makkararuoan korvaantuminen kasvisruoalla (puuro) naisilla. Suosikkiruoat ovat olleet ruokalistalla jo varsin pitkään kanakastiketta lukuun ottamatta. Nämä ruoat ovat varsin perinteisiä suomalaisia ruokia ja ovat maistuneet suomalaisille jo vuosikymmeniä. 5. Ruokalistalta poistettavat ruoat Nykyiseltä ruokalistalta poistettavien ruokien osalta suurimman määrän mainintoja keräsi tonnikalavuoka varsin selkeästi. Poistettavien ruokien listalta löytyy peräti neljä kalaruokaa sekä perinteinen lihakeitto. Naisten listalla ensimmäisenä on tonnikalavuoka, minkä jälkeen listalta löytyy lihakeitto. Naisten seuraavat inhokit ovat järvikalapihvit, silakkapihvit ja lindsröminpihvit. Miesten poistettavien listalla ensimmäiseksi valikoitui mantelikala. Muut viiden parhaan joukon saavuttaneet ruoat olivat tonnikalavuoka, järvikalapihvit, kasvisruoat yhteensä ja silakkapihvit. Yleisesti ottaen erittäin merkille pantavaa ja huolestuttavaakin on kalaruokien suuri määrä. Kalan pitäisi olla tärkeä osa päivittäistä ruokailua, mutta tämän perusteella 9-luokkalaiset eivät pidä kalasta, ainakaan ruokapalvelun valmistamana. Miesten listalla mainittu kasvisruoat yleensä on toinen merkittävä seikka. Uudet kouluruokasuositukset painottavat nimenomaan lisäämään kasvisten ja kalan käyttöä. Pelkona on, että miehet jättävät syömisen vielä vähemmäksi suositusten myötä. Toki pieniä ristiriitaisuuksiakin vastauksista ilmeni. Mainitsemisen arvoisena on erään miehen vastaus ensin suosikkiruokiin: pinaattiohukaiset, pinaattikeitto ja pyttipannu. Poistettavien listalla oli mainittu ainoastaan: kaikki kasvisruoat! Toisin sanoen kaksi kolmesta suosikkiruoastakin pitäisi poistaa listalta 6. Toiveruoat Ruokalistalle toivottavien ruokien hajonta oli kyselyn perusteella varsin hajanainen. Erilaisia ehdotuksia tuli kaikkiaan yli kuusikymmentä. Toiveiden joukosta nousi viiden parhaan joukkoon seuraavat ehdotukset: tortillaa, kananugetit, lasagne, pizza ja yleisesti salaatit ja salaattivalikoima.

5 Toiveiden osalta on todettava suuren osan ehdotuksista olevan enemmän kuin haastavia toteuttaa. Osan toiveista toteuttamisen esteeksi nousivat valmistuskapasiteetin haasteet nykyisellä toimintamallilla esimerkiksi pizza ja lasagne. Joidenkin osalta haasteita tuo eri toimipisteiden jakelulinjastojen vajavaiset mahdollisuudet laittaa tarjolle turvallista ruokaa esimerkiksi salaattibuffet. Joidenkin tuotteiden osalta ei täyty ruokasuositukset, kuten friteerattu kana ja pekoni. Joidenkin esteeksi nousee saatavuus ja valitettavasti hinta. Osaan toiveista on mahdollista vastata kehittämällä toimintatapojamme ja selvittämällä raaka-aineiden saatavuutta. Joidenkin toiveiden osalta on mahdollista vastata myöntävästi ainakin teemaviikoilla. Osassa vastauksissa oli kaksi viimeistä kysymystä hiukan menneet sekaisin. Joissain vastauksissa oli toiveruokien kohdalla vastattu jo seuraavaan kysymykseen. Osa oli myös laittanut terveisten yhteydessä lempiruokiaan. Kyse saattoi myös olla heikosta kysymysten asettelusta. 7. Toiveet, palautteet ja terveiset keittiölle Terveiset keittiölle olivat varsin vaihtelevaa luettavaa, sisältäen kehittämisideoita ja toki jokaisen oman maun mukaisia ideoita ruokailuun yleensä. Suurin määrä palautetta tuli kasvisviikosta. Viikon mittainen teema oli kasvispainotteinen eli ei mikään pelkkä kasvisruokaviikko. Viikolla 6 pidetyn teeman ruoat olivat: lohipihvi, kasviskookossosekeitto, broiler-paella, karjalanpaisti ja kasvishampurilainen. Palautteen antajilla kyseinen viikko oli vielä hyvin mielissä ja vastapainoksi vaadittiin lihaviikkoa. Muuten avoimet palautteet ja terveiset toivat esiin kaipuuta pehmeästä leivästä, mehusta ruokajuomaksi, kasvisruokia lisää, mausteita lisää, jälkiruokia listalle, soijamakkaran tilalle jotain muuta uunimakkarapäivänä ja omien mieltymysten mukaisia salaatteja. Suoranaisia asiattomia kommentteja oli vain muutama ja kehujakin saimme asiakaspalvelusta ja osa on jopa pitänyt kouluruoasta. Avoimia vastauksia luettaessa on huomioitava talviloman läheisyys, yleinen tietämättömyys kouluruokaan vaikuttavista tekijöistä sekä selkeästi vieressä kyselyä täyttäneiden kommentit. 8. Vertailua vuoden 2016 kyselyyn Kyselyyn vastanneita oli vuonna 2017 lähes sama määrä (100) kuin vuonna 2016 (103). Miesten määrä oli 2017 yhteensä 48 ja naisten määrä 52. Vuonna 2016 vastaavat määrät olivat 49 miestä ja 54 naista. Tärkeimpään kysymykseen: kuinka usein syön täysipainoisen aterian koulussa, vastaukset olivat hyvin samankaltaiset sekä vuonna 2016 että vuonna Prosentuaalisesti erot eivät ole juurikaan muuttuneet vuoden aikana. Kappale määräisesti on pieniä muutoksia havaittavissa. Yhteensä vuoden 2017 kyselyssä kerran viikossa tai harvemmin täysipainoisen aterian syöjiä oli kaksi kappaletta vähemmän kuin vuoden 2016 kyselyssä. Varsinkin poikien määrä tässä kategoriassa oli tippunut vuoden 2016 lukemasta 19 vuoden 2017 lukemaan 15. Näin pienellä otannalla ei kannata vielä

6 riemusta hyppiä, sillä edelleen kyselyn mukaan ikäluokasta 25% syö täysipainoisen aterian kerran viikossa tai harvemmin. Vuonna 2016 täysipainoisen aterian nautti hiukan alle 40% päivittäin ja vuonna 2017 prosentti oli noussut hieman 43%:in. Suosikkiruoat eivät olleet vuoden aikana muuttuneet juurikaan. Ykköspaikalle kipusi vuonna 2017 pinaattiohukaiset ohi pyttipannun. Myös yrttinen kanakastike ohitti kokonaissuosiossa pyttipannun. Muut TOP 5 ruoat olivat vuoden 2016 tapaan uunimakkara ja makaronilaatikko. Sukupuolien välillä olivat hyvin samanlaiset erot kyselyn molempina vuosina suosikkiruokien osalta. Poistettavissa ruoissa suunta oli molempina vuosina hyvin samankaltainen. Kalaruoat miehittivät inhokkiruokalistan kärkipaikat molempina vuosina. Vuoden 2016 kaksi suurinta inhokkia olivat kuorrutettu kala ja kebabkiusaus. Molemmat ruoat poistettiin vuoden ruokalistalta, joten uusi inhokki löytyi vuoden 2016 kyselyn inhokista numero seitsemän, tonnikalavuoasta. Kyseisen ruoan inhoajille on ensi lukuvuonna luvassa iloisia uutisia: tonnikalavuoka poistuu kiertävältä ruokalistalta. Kestoinhokki, perinteiset silakkapihvit, löytyi vuonna 2016 jaetulta hopeasijalta ja vuonna 2017 neljänneltä sijalta. Huomioitavaa on se, että kasvisruoista halutaan yleisesti eroon, mutta niitä ei inhokkiruokiin nimetty lainkaan. Ruokalistalle toivottuihin ruokiin sen sijaan tuli hiukan eroja vuoteen 2016 verrattaessa. Kaksi ensimmäistä sijaa meni samoille toiveille: tortilloille ja nugeteille. Vuonna 2017 hajonta oli suurempaa ja ehdotuksia sai selvästi suurempi määrä ehdotuksia. Muut molempina vuosina useampia mainintoja saaneet ruoat olivat: lasagne, pizza, salaatit yleensä (ruokaisa, buffet), leipävalikoima ja juomavalikoima. Vuonna 2017 uusina tulokkaina kärkipäästä löytyvät friteerattu kana ja pekoni. Avoimissa kysymyksissä ei ilmennyt suuria muutoksia, ravitsemispäällikön vaihto ei enää kirvoittanut niin paljoa riemunkiljahduksia kuin vuotta aiemmin. Lisäksi vuoden aikana kumiperunoiden määrä on vähentynyt palautteiden perusteella. Yleisesti ottaen varsinkin miesten kasvisruokavastaisuus on huomion arvoista, vaikka yleinen ostoskäyttäytyminen ja trendit muuta näyttäisivätkin. 9. Yhteenveto ja johtopäätökset Kysely on kokonaisuudessaan suuntaa antava eikä suoranaisesti aiheuta mitään toimenpiteitä. Yhden ikäluokan mielipide on toki tärkeä, mutta se ei edusta koko asiakaskuntaamme, ainoastaan noin 5% lounasasiakkaista. Yläkoululaiset ovat oletusarvoisesti kaikkein kriittisimpiä asiakkaita, joten sen vuoksi kysely oli syytä tehdä heille. Kyselyn tärkein anti oli selvittää 9-luokkalaisten ruokailutiheyttä. Kahtena vuonna (2016 ja 2017) tulokset olivat hyvin samankaltaiset, joten syytä huoleen on. Jollain lailla

7 lounaan välin jättävät kuitenkin hoitavat ravitsemuksensa, joten herääkin kysymys millä lailla he itse tai heidän huoltajansa varmistavat riittävän ravitsemuksen kasvavalle nuorelle. Koululla ja ruokapalvelulla ei ole juurikaan keinoja pakottaa ja valvoa jokaista koululaista syömään päivittäin täysipainoisesti. Koulu kykenee ohjaamaan oppilaat ruokailu aikana ruokasaliin, mutta siitä eteenpäin se on enemmän oppilaan omalla vastuulla. Ruokapalvelu pyrkii tekemään parhaansa, jotta ruoka olisi maistuvaa, suositukset täyttävää ja monipuolista. Muina keinoina yläkoululaisten aktivoimiseksi voisi olla ruokalistan tekeminen heidän mieleisekseen, mutta silloin ei ruokapalvelun toimintatarkoitus täyty. Ruokapalvelun toiminnan toimintakehykseen vaikuttaa todella moni seikka, joista ei palautteen perusteella ole koululaisilla tietoa. Oletettavasti kaksi toimintaa ohjaavaa seikkaa on lähes kaikilla tiedossa taloudelliset mahdollisuudet ja terveellisyys näkökulma. Taloudenpidon osalta on todettava, että luultavasti kaikilla yläkoulun 9-luokkalaisilla ei ole käsitystä eri raaka-aineiden hinnoista, aterioiden tuottamisen muista kustannuksista ja valintojen vaikeudesta raaka-aineiden suhteen. Kouluruoan terveellisyys on oletettavasti 9- luokkalaisille tuttua huttua, mutta senkin osalta tietoisuus terveellisestä ruoasta vaikuttaa ainakin osalla hiukan vajavaiselta. Onneksi edelleen enemmistö 9-luokkalaisista syö päivittäin ja on kohtalaisen tyytyväinen saamaansa ruokaan. Muita seikkoja ruokapalvelun toimintaympäristössä ovat mm. ruoan monipuolisuus, olla osana kasvatusta, tarjota makuelämyksiä, ylläpitää suomalaisuutta, seurata vallitsevia trendejä, noudattaa ruokasuosituksia, tarjota kaikille asiakkaille elämyksiä, huomioida erilaiset vuoden ajat ja kansalliset juhlat. Vuonna 2017 julkaistu uusi kouluruokasuositus kehottaa käyttämään entistä enemmän kasviksia ja kalaa. Vastaavasti punaisen lihan saantia tulisi rajoittaa, aterian ja sen osien suolan määrä on selkeästi rajattu ja rasvan laatuun tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Ruokajuoman käyttöä ohjataan EU:n myöntämällä koulumaitotuella. Valmistusresurssit vaikuttavat myös ruokalistan ruokien valintaan, kaikkia ruokia ei voi nykyisillä resursseilla valmistaa koko asiakaskunnalle. Vastauksia tutkittaessa oli selvästi havaittavissa lyhytkatseisuus, muistettiin muutaman viikon takainen teema, muttei sen sisältöä tai syksyn muita teemoja. Toinen merkille pantava seikka oli selvästi porukassa tehdyt huomiot ja kommentit. Peräkkäisissä vastauspapereissa tai saman luokan vastauksissa toistui sanasta sanaan samoja ruokatoiveita ja kommentteja esimerkiksi: missä miesten lihaviikko, mehua ruokajuomaksi, raejuustoa, pekonia Ensi lukuvuodelle on ruokalistaan tulossa jonkin verran muutoksia. Ruokalista on kiertävä kuuden viikon runkolista, mihin vaikuttavat lomat, teemat ja juhlat. Näin ollen listalta löytyy kuuden viikon aikana 30 eri ruokalajia. Perusperiaatteena ruokalistaa laadittaessa on viikoittainen jaottelu: yksi kasvisruoka, yksi kalaruoka, yksi broileri tai kalkkunaruoka ja 2

8 punaisen lihan ruokaa. Makkaraa on enimmillään kerran viikossa. Muutama muu linjanveto myös vaikuttaa ruokalistan laadintaan. Ruokapalvelussa on päätetty käyttää mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita. Kaikki lihatuotteet, maitotuotteet, kurkku, tomaatti, salaatinlehdet, peruna, hiutaleet, marjat ja valtaosa muista kasviksista ovat kotimaisia. Hedelmiä ja riisiä ei ole ymmärrettävistä syistä mahdollista saada kotimaisina. Sen vuoksi pyrimmekin käyttämään mahdollisuuksien mukaan kotimaista omenaa muiden hedelmien sijasta ja totuttamaan asiakkaita riisin sijasta ohraan. Valtaosalla päivittäisistä lounastajista on mahdollisuus juoda rasvatonta luomumaitoa ja luomupiimää. Lähiruoan tarjoamista kerran kuudessa viikossa selvitetään ja tarkoituksena olisi saada se listalle lukuvuodelle Lisäksi jokaisella aterialla on aina tarjolla jotain tuoretta, kasviksia, vihanneksia, ja hedelmiä. Ruokapalvelun asiakaskunta on varsin monimuotoinen. Koulu päivisin valmistamme lounaan yli 2000 asiakkaalle, joten jokaisen mielitekojen ja mielimakujen toteuttaminen on mahdotonta. Asiakkaiden ikä vaihtelee yhdestä vuodesta yli kuuteenkymmeneen ikävuoteen. Ikäluokkienkin välillä on suuria eroja mieltymyksien ja tottumuksien väillä. Laaja asiakaspohja aiheuttaa myös varsin hillityn makumaailman, koska kovin mausteista ruokaa emme voi tarjota. Joutsensalissa on saatavilla mausteita, mikäli asiakas kaipaa lisämakua ruokaansa. Suolaa emme voi tarjota lisämausteeksi ruokasuositusten vuoksi. Vakioidut ruokaohjeet määrittävät myös jo valmiiksi ruokien maustemäärät, jotta ruoka olisi tasalaatuista tekijästä riippumatta. Ruokalistan laatiminen ei ole kovinkaan helppoa, koska sen laatimisessa on huomioitava erittäin monta seikkaa. Valmistusvälineet rajoittavat ja poissulkevat joitakin ruokalajeja, minkä lisäksi osa ruokalajeista vaatii enemmän käsityötä kuin mihin on mahdollisuuksia. Jokaisen ruoan tulisi olla maistuva, edullinen, terveellinen, esteettisesti kaunis, mahdollisimman monelle erityisruokavaliolle valmiiksi sopiva ja lisäksi sen olisi sovelluttava kyseisen viikon listaan laadultaan (keitto, kastike, vuoka, pata), jotta astiat ja valmistusvälineet riittävät. Jälkiruoan lisääminen aterialle aiheuttaa ongelmia tarjolle laitettaessa sekä aiheuttaa ruuhka-aikaan suuria paineita astiahuollossa. 10. Jatkotoimenpiteet Kasvatuksen perusteiden pitäisi tulla vanhemmilta, joita koulu sitten tukisi. Näin olisi myös ruokakasvatuksen kanssa toimittava. Jokaisessa kodissa on omanlaisensa tapa toimia ruokailun suhteen. Lähtökohtaisesti kotona pitäisi pyrkiä tarjoamaan myös monipuolista ja terveellistä ruokaa. Terveellisen ruoan tarjoamista ei voi laittaa ainoastaan kouluruokailun varaan, koska se kattaa vain kolmasosan päivittäisestä tarpeesta. Ja tämän kyselyn perusteella neljäsosa yhdeksäsluokkalaisista syö erittäin harvoin edes tätä kouluruokaa. Joten silloin vastuu nuorten ravitsemuksesta ja syömisestä jää kokonaan kotien vastuulle. Olisiko kotona syytä selvittää nuoren ruokailutottumukset?

9 Kyselyn perusteella erityisesti uroksien suhteen on syytä saada aikaan asennemuutosta kalaa ja kasviksia kohtaan. Tämänkin tulisi lähteä kotoa, tarjoamalla uusia makuja ja totuttamalla lapset kalaan sekä kasviksiin. Valitettavan monen kotona kalaruoat tuntuvat palautteen perusteella rajoittuvan kalapuikkoihin ja loheen. Kasviksien ottaminen osaksi jokaista ateriaa olisi enemmän kuin suositeltavaa. Punaisen lihan osalta sen käytön rajoittaminen olisi rasvan laadun ja ympäristönäkökulmasta myös erittäin suositeltavaa. Valitettavan usein törmää kouluruokailun legendoihin: kumiperunoihin, mauttomuuteen, halpuuteen, kiireeseen, pakottamiseen, tillilihaan jne. Kouluruokailussa ruoan laatuun vaikuttaa totta kai ruoan kuljettaminen palvelukeittiöihin tai jakelukeittiöihin, lämpösäilytys ja tilojen puutteen vuoksi raaka-aineiden sekoittaminen salaattien kanssa. Legendojen alas ampumiseksi toivoisin vanhempia selvittämään millainen ruokailutapahtuma oikeasti on ja miltä ruoka maistuu. Alan ylpeinä ammattilaisina emme usko, että ammattitaitoinen tekijä pystyy laadukkaista raaka-aineista tekemään päivittäin huonoa ruokaa. Vaan kyse on jostain muusta asenteista, tottumuksista, ruokailutilanteesta ja ympäristön paineista. Valitettavan usein huomaa ruokailutilanteessa porukan äänitorven muovaavan usean muunkin mielipidettä ruoan laadun suhteen. Toimenpiteinä näkisimme tiedon lisäämisen kouluruoasta ja sen toimintaympäristöön vaikuttavista tekijöistä. Jonkinlainen info-tilaisuus vaikkapa kuudes - seitsemäs luokkalaisille voisi olla hyödyllinen tapa lisätä ymmärrystä kouluruokailusta. Sen voisi toteuttaa vaikkapa vanhempainillan yhteydessä. Toisena keinona voisi olla oppilaiden mahdollisuus olla mukana suunnittelemassa ruokia listalle, toteuttamassa ruokateemaa, välittämällä palautetta muilta oppilailta, tekemällä ruokailutilanteesta miellyttävämmän jne. Tämän voisi mahdollistaa jonkinlainen ruokatoimikunta. Kokoonpano voi olla esimerkiksi: muutama ruokapalvelun edustaja, rehtori, kotitalousopettaja, oppilasedustajia eri luokkatasoilta, terveydenhoitaja ja hammashuollon edustaja. Näin ollen kasassa olisivat päättäjät, käyttäjät ja muut tukea antavat osapuolet. Ruokapalvelut pyrkii lähiaikoina tulemaan lähemmäksi käyttäjiä liittymällä esimerkiksi Instagramiin ja tuomalla ruokalista näkyviin kunnan nettisivuille viikoittain. Pyrkimyksenä olisi myös syksyn 2017 aikana saada julkaistuksi ruokalista mobiiliversiona allergeeneineen ja ravintotietoineen. Katsellaan kuinka käy! Seuraava kysely tultaneen toteuttamaan joko jonkinlaisena nettiversiona tai paperisena, mutta eri ikäryhmälle. Kiitos, että olet jaksanut lukea tähän saakka. Toivon että tämä herättää ajatuksia ja toimenpiteitä meissä kaikissa. Valtava kiitos 9-luokkalaisille kun vastasitte kyselyyn ja heidän opettajilleen, ketkä mahdollistivat toteutuksen. Mahtavaa kevättä 2017!

10

Asiakaskysely Nisulanmäen koulun 9-luokkalaisille helmikuussa 2017

Asiakaskysely Nisulanmäen koulun 9-luokkalaisille helmikuussa 2017 LIITE 2 Asiakaskysely Nisulanmäen koulun 9-luokkalaisille helmikuussa 2017 Muuramen kunnan ruokapalvelu Ravitsemispäällikkö Ilja Saralahti Vastanneita 100 hlö Naisia 52, Miehiä 48 Vastanneet 1. Miehiä

Lisätiedot

1. Koulusi Vastaajien määrä: 33

1. Koulusi Vastaajien määrä: 33 Asiakastyytyväisyys alakoulut, Kaulanperän koulu 1. Koulusi Vastaajien määrä: 33 Auvaisten koulu 0 0% Heikinsuon koulu 0 0% Karinaisten koulu 0 0% Kaulanperän koulu 32 96,97% Mustanojan koulu 1 3,03% 1/8

Lisätiedot

1. Koulusi Vastaajien määrä: 58

1. Koulusi Vastaajien määrä: 58 Asiakastyytyväisyys koulut 1. Koulusi Elisenvaaaran koulu 0 0% Elisenvaaran lukio 0 0% Kyrön koulu 0 0% Riihikosken koulu 0 0% Yläneen yhtenäiskoulu 58 100% 1/10 2. Käytätkö ruokapalveluja päivittäin Vastaajien

Lisätiedot

1. Koulusi Vastaajien määrä: 37

1. Koulusi Vastaajien määrä: 37 Asiakastyytyväisyys alakoulut, Auvaisten koulu 1. Koulusi Auvaisten koulu 37 100% Heikinsuon koulu 0 0% Karinaisten koulu 0 0% Kaulanperän koulu 0 0% Mustanojan koulu 0 0% 1/8 2. Ruuan maku herkullista

Lisätiedot

1. Koulusi Vastaajien määrä: 96

1. Koulusi Vastaajien määrä: 96 Asiakastyytyväisyys koulut 1. Koulusi Vastaajien määrä: 96 Elisenvaaaran koulu 0 0% Elisenvaaran lukio 0 0% Kyrön koulu 0 0% Riihikosken koulu 96 100% Yläneen yhtenäiskoulu 0 0% 1/10 2. Ruuan maku Vastaajien

Lisätiedot

TAMMELAN KOULUT 2010 593 vastausta

TAMMELAN KOULUT 2010 593 vastausta TAMMELAN KOULUT 2010 593 vastausta 0 1 2 3 4 5 Koulukeskus (283 vastausta) Kaukjärvi (39 vastausta) 3,96 Myllykylä (81 vastausta) 3,63 Riihivalkama (75 vastausta) Letku (23 vastausta) 4,33 Porras (27 vastausta)

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely

Asiakastyytyväisyyskysely Muita toiveita ja mielipiteitä Yhtenäiskoulu - Useammin jälkiruokaa. - Koulu tekisi itse ruuat 2 x - On inhottavaa, kun oppilaat heittävät salaatinottimet salaattiin ja kahva osuu salaattiin, joka ei ole

Lisätiedot

Koulujen ruokapalveluiden asiakastyytyväisyyskysely Henkilökunta

Koulujen ruokapalveluiden asiakastyytyväisyyskysely Henkilökunta Koulujen ruokapalveluiden asiakastyytyväisyyskysely 2018 Henkilökunta Yleiskysymykset 2. Ruokailen (34) (EOS: 0) Henkilökunta 2 Alakoulut 1. paikkani (17) (EOS: 0) Henkilökunta 3 Yläkoulut ja lukio 1.

Lisätiedot

Koulujen ruokapalveluiden asiakastyytyväisyyskysely Yläkoulut ja lukio

Koulujen ruokapalveluiden asiakastyytyväisyyskysely Yläkoulut ja lukio Koulujen ruokapalveluiden asiakastyytyväisyyskysely 2018 Yläkoulut ja lukio Yleiskysymykset 1. Olen (69) (EOS: 2) Yläkoulut ja lukio 2 Yläkoulut ja lukio 1. Ruokailupaikkani (69) (EOS: 0) Yläkoulut ja

Lisätiedot

Raision kaupunki - Kouluruokailun asiakastyytyväisyyskysely Toukokuu 2016 / Sari Koski, Anne Haapanen

Raision kaupunki - Kouluruokailun asiakastyytyväisyyskysely Toukokuu 2016 / Sari Koski, Anne Haapanen Raision kaupunki - ruokailun asiakastyytyväisyyskysely Toukokuu / Sari Koski, Anne Haapanen Raision kaupunki ruokailun asiakastyytyväisyyskysely Sisältö Johdanto ja taustatiedot Yhteenveto Vertailuaineisto

Lisätiedot

Koulujen ruokapalveluiden asiakastyytyväisyyskysely Alakoulut

Koulujen ruokapalveluiden asiakastyytyväisyyskysely Alakoulut Koulujen ruokapalveluiden asiakastyytyväisyyskysely 2018 Alakoulut Yleiskysymykset 1. Olen (55) (EOS: 0) Alakoulut 2 Alakoulut 1. Ruokailupaikkani (55) (EOS: 0) Alakoulut 3 1. Onko ruoan ulkonäkö pääsääntöisesti

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely, koulut lukion oppilaat RTF Report - luotu 27.05.2013 07:32

Asiakastyytyväisyyskysely, koulut lukion oppilaat RTF Report - luotu 27.05.2013 07:32 Asiakastyytyväisyyskysely, koulut lukion oppilaat RTF Report - luotu 27.05.2013 07:32 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Äänekosken lukion oppilaat 290 67 57 Yhteensä 290 67 57 Vastausprosentti 23.1

Lisätiedot

Kouluruokailukysely maali-huhtikuu /2016 yläkoulut Kangasala

Kouluruokailukysely maali-huhtikuu /2016 yläkoulut Kangasala Kouluruokailukysely maali-huhtikuu /2016 yläkoulut Kangasala Kouluruokailukysely 3/2016 yläkoulut Pitkäjärvi Pikkola Sariola Kangasala vastauslukumäärä 242 503 53 1.Syötkö kouluruokaa joka päivä? KYLLÄ

Lisätiedot

Hollolan kunta. koulujen ja varhaiskasvatuksen. ruokapalvelun asiakaskysely marraskuussa 2018

Hollolan kunta. koulujen ja varhaiskasvatuksen. ruokapalvelun asiakaskysely marraskuussa 2018 Hollolan kunta koulujen ja varhaiskasvatuksen ruokapalvelun asiakaskysely marraskuussa 2018 Koulujen ja varhaiskasvatuksen ruokapalvelun asiakaskyselyn toteutus ja tavoite Kyselyjen tavoitteena on osallistaa

Lisätiedot

Muurame Hyvän kasvun paikka. Resurssiälykäs kunta Helsinki

Muurame Hyvän kasvun paikka. Resurssiälykäs kunta Helsinki Muurame Hyvän kasvun paikka Resurssiälykäs kunta 6.6.2019 Helsinki Resurssiälykäs kunta 6.6.2019 Helsinki Muuramen kunta Perustettu 1921 Asukkaita 10 174 (vuonna 2000 8000 asukasta), Keski- Suomen 5. suurin

Lisätiedot

Perusraportti Asiakastyytyväisyys alakoulut 2019

Perusraportti Asiakastyytyväisyys alakoulut 2019 Perusraportti Asiakastyytyväisyys alakoulut 2019 Vastaajie kokoaismäärä: 38 1. Koulusi Prosetti Auvaiste koulu 38 100% Heikisuo koulu 0 0% Kariaiste koulu 0 0% Kaulaperä koulu 0 0% Mustaoja koulu 0 0%

Lisätiedot

Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet. 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila

Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet. 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila Kouluruokailun ravitsemukselliset tavoitteet 12.01.2012 Ravitsemusterapeutti Liisa Mattila Kouluruokailu on osa koulun opetus- ja kasvatustyötä osa oppilashuoltoa, tavoitteenaan: tukea oppilaan kasvua

Lisätiedot

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Järkipala hanke Järkipala hanke Tampereella vuonna 2007 2008 Hankkeessa keskityttiin terveelliseen välipalaan

Lisätiedot

Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 kaikki vastaukset ovat mukana

Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 kaikki vastaukset ovat mukana Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 Poiminta kaikki vastaukset ovat mukana Taustamuuttujat Ikä 51-60 vuotta 1 1,89 % 61-70 vuotta 6 11,32 % 71-80 vuotta 8 15,09 % 81-90 vuotta 25 47,17

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/2014 1 (5) 465 V 7.5.2014, Sj / Valtuutettu Terhi Koulumiehen aloite koulujen kasvisruokapäivästä luopumisesta HEL 2013-014515 T 00 00 03 Päätös esitti kaupunginvaltuustolle

Lisätiedot

Koulujen ruokapalveluiden asiakastyytyväisyyskysely Oppilaat

Koulujen ruokapalveluiden asiakastyytyväisyyskysely Oppilaat Koulujen ruokapalveluiden asiakastyytyväisyyskysely 2018 Oppilaat Yleiskysymykset 2. Ruokailen (88) (EOS: 0) Oppilaat 2 Alakoulut 1. Ruokailupaikkani (37) (EOS: 0) Oppilaat 3 Yläkoulut ja lukio 1. Ruokailupaikkani

Lisätiedot

Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille Palveluesimies Päivi Ylönen

Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille Palveluesimies Päivi Ylönen Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille 5.9.2016 Palveluesimies Päivi Ylönen Mikkelin Ruoka- ja puhtauspalvelu tunnuslukuina v. 2016 Liikevaihto 12,5 milj., henkilöstöä 200 Asiakkaina päiväkodit,

Lisätiedot

Raportti kouluruokakyselystä Muuramen 6-luokkalaisille keväällä 2019

Raportti kouluruokakyselystä Muuramen 6-luokkalaisille keväällä 2019 1 Raportti kouluruokakyselystä Muuramen 6-luokkalaisille keväällä 2019 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 3 2. KYSELYN TARKOITUS JA TOTEUTUS 3 2.1. TAUSTATIEDOT 4 2.2. KYSYMYKSET 4 3. TULOKSET 5 3.1. SUKUPUOLI

Lisätiedot

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat päiväkodeissa

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat päiväkodeissa 1 (6) 3422/02.08.00/2011 Liite 5.3. Päivähoitoruokailun sisältö Päivähoitoruokailun ravitsemuksellisena ja kasvatuksellisena tavoitteena on ylläpitää ja edistää lasten hyvinvointia ja terveyttä tyydyttää

Lisätiedot

LASTEN KOULURUOKAKAMPANJA

LASTEN KOULURUOKAKAMPANJA LASTEN KOULURUOKAKAMPANJA Suomen Lasten Parlamentti Me olemme Suomen Lasten Parlamentin hallituksesta. 9-13 -vuotiaat lapset ympäri Suomea vaikuttavat joka viikko sellaisissa asioissa, jotka itse kokevat

Lisätiedot

Vastuuta ja valikoimaa

Vastuuta ja valikoimaa interventio Vastuuta ja valikoimaa Keinoja nuorten ruokailuympäristön kehittämiseen ETM Sini Garam Leipätiedotus ry 2.12.2008 Lapsista terveitä aikuisia ravitsemusta parantamalla julkisen ja yksityisen

Lisätiedot

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund Ruokaratkaisuja Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS Kirsi Englund Hyvän aterian malli Ateria on ravitsemuksellisesti laadukas, kun lautaseltasi löytyy nämä neljä osaa. Omaksu malli mieleesi,

Lisätiedot

ASIAKASTIEDOTE KOULUJEN RUOKAPALVELUN ASIAKASKYSELYSTÄ

ASIAKASTIEDOTE KOULUJEN RUOKAPALVELUN ASIAKASKYSELYSTÄ 1 ASIAKASTIEDOTE KOULUJEN RUOKAPALVELUN ASIAKASKYSELYSTÄ Hollolan kunnan ruokapalvelut teetti ulkopuolisella yrityksellä marraskuussa 2018 sähköisen asiakaskyselyn varhaiskasvatuksen ja peruskoulujen asiakkaille.

Lisätiedot

1. Koulusi Vastaajien määrä: 60

1. Koulusi Vastaajien määrä: 60 Asiakastyytyväisyys koulut 1. Koulusi Elisvaaaran koulu 0 0% Elisvaaran lukio 60 100% Kyrön koulu 0 0% Riihikosk koulu 0 0% Yläne yhtäiskoulu 0 0% 1/13 2. Oletko oppilas 56 93,33% hkilökuntaa 4 6,67% 3.

Lisätiedot

Fazer Food Services Kouluruokatutkimus 2015

Fazer Food Services Kouluruokatutkimus 2015 1 Fazer Food Services Kouluruokatutkimus 2015 Tutkimuksen tavoite ja toteutus Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, minkälaista kouluruokailua lapset eri puolella Suomea ja eri ikäryhmissä toivovat. Miten

Lisätiedot

KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU

KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU Palveluksessanne 31.1.2014 2009 Tampereen Ateria KOUKUN HELMI Koukun Helmen keittiössä ammattitaitoinen henkilökuntamme valmistaa suurella sydämellä maukkaita aterioita

Lisätiedot

Ravintolaruokailun trenditutkimus. Paakkari, Marjaana

Ravintolaruokailun trenditutkimus. Paakkari, Marjaana Ravintolaruokailun trenditutkimus Paakkari, Marjaana Aineiston rakenne - N= N= N= % % % SUKUPUOLI Nainen 9 Mies IKÄ Alle vuotta - vuotta 9-9 vuotta - vuotta Yli vuotta PERHEEN ELINVAIHE Pariskunta, ei

Lisätiedot

Kysely Kouluruokadiplomin suorittaneille kouluille

Kysely Kouluruokadiplomin suorittaneille kouluille Kysely Kouluruokadiplomin suorittaneille kouluille Arvostusta ammattikeittiöille -hanke 2015-2016 Projektipäällikkö Virpi Kulomaa Ammattikeittiöosaajat ry 1.4.2016 Kysely Kouluruokadiplomin suorittaneille

Lisätiedot

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella Veikeä vilja, kiva kuitu Toteutettu osin MMM:n tuella Mitä isot edellä sitä pienet perässä Aikuisilla on vastuu lasten terveellisistä ruokavalinnoista ja säännöllisestä ateriarytmistä. Yhdessä syöminen

Lisätiedot

Kouluruokailun tyytyväisyyskysely Joulukuu 2015

Kouluruokailun tyytyväisyyskysely Joulukuu 2015 Kouluruokailun tyytyväisyyskysely 2015 Joulukuu 2015 Vastaajien ikä ja sukupuoli Ikä Sukupuoli 7-12 vuotta 26,59% 13-18 vuotta 63,62% yli 18 vuotta 9,79% tyttö 58,93% poika 41,07% 2 Missä koulussa ruokailet?

Lisätiedot

KOULURUOKA TUTUKSI. Loppuraportti

KOULURUOKA TUTUKSI. Loppuraportti KOULURUOKA TUTUKSI LASTEN JA NUORTEN VANHEMMILLE v. 2009 2010 Tiina Tamiola, asiakkuuspäällikkö Susanna Järvinen, asiakkuuspäällikkö Sisällysluettelo 1 Tausta...1 2 Projektin tavoitteet...2 3 Toimet ja

Lisätiedot

Koukun Helmen kotiateriapalvelu

Koukun Helmen kotiateriapalvelu Koukun Helmen kotiateriapalvelu Palveluksessanne! 2015 Tampereen Voimia Koukun Helmi Koukun Helmen keittiössä ammattitaitoinen henkilökuntamme valmistaa maukkaita aterioita kotiateriapalvelun asiakkaille.

Lisätiedot

Raportti Kysely ruokakasvatusmateriaalista luokan- ja aineenopettajille, rehtoreille ja koulun henkilökunnalle

Raportti Kysely ruokakasvatusmateriaalista luokan- ja aineenopettajille, rehtoreille ja koulun henkilökunnalle Raportti Kysely ruokakasvatusmateriaalista luokan- ja aineenopettajille, rehtoreille ja koulun henkilökunnalle 27.6.2017 Taustaa Maa- ja metsätalousministeriön tavoitteena on Ruoka2030 -ruokapoliittisen

Lisätiedot

Median mausteet kouluruokailun keitoksissa

Median mausteet kouluruokailun keitoksissa Median mausteet kouluruokailun keitoksissa Analyysi Kouluruoka teemasta mediassa 10/2008 10/2010 Kuule Oy Sisältö Paljonko tarjolla Tavoitteet Kokit Aineksia ja mausteita Makua pilaamassa Yleiskuva Meillä

Lisätiedot

Ikäjakauma 3 % 1 % alle 20 20-29 30-39 40-49 50-59 60-69 70 -> ikävuodet

Ikäjakauma 3 % 1 % alle 20 20-29 30-39 40-49 50-59 60-69 70 -> ikävuodet Kysely SKAL:n jäsenille 5.1.26/MV Toukokuussa SKAL:n jäsenlehdessä (nro 4/6) olleen kyselyn avulla pyrittiin selvittämään liikenteen ammattilaisten työnaikaisia ravitsemus- ja liikuntatottumuksista sekä

Lisätiedot

Sota syöttötuolissa vai satu salaattikulhossa? Ringa Nenonen Laillistettu ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry 21.2.

Sota syöttötuolissa vai satu salaattikulhossa? Ringa Nenonen Laillistettu ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry 21.2. Sota syöttötuolissa vai satu salaattikulhossa? Ringa Nenonen Laillistettu ravitsemusterapeutti Pohjois-Karjalan Martat ry 21.2.2018 Sisältö Ruokakasvatus mitä ja miksi? Lapsen ruokaportaat Terveyttä ruoasta

Lisätiedot

Asiakastutkimus 2014. Blue Service Partners. Helsinge skolan (ya lukio) - Yläkoulu - ruoka Vastaajamäärä: 277

Asiakastutkimus 2014. Blue Service Partners. Helsinge skolan (ya lukio) - Yläkoulu - ruoka Vastaajamäärä: 277 Asiakastutkimus 2014 Blue Service Partners Helsinge skolan (ya lukio) - Yläkoulu - ruoka Vastaajamäärä: 277 Johdanto Blue Service Partnersin asiakastutkimus suoritettiin helmikuussa 2014 yhteensä 107 toimipaikassa.

Lisätiedot

Ruokapalveluiden asiakastyytyväisyyskysely 2014, koulut, opettajat RTF Report - luotu 15.05.2014 14:12 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet

Ruokapalveluiden asiakastyytyväisyyskysely 2014, koulut, opettajat RTF Report - luotu 15.05.2014 14:12 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Ruokapalveluiden asiakastyytyväisyyskysely 2014, koulut, opettajat RTF Report - luotu 15.05.2014 14:12 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Asemakadun koulun opettajat 27 9 8 Hietaman koulun opettajat

Lisätiedot

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI 4. TUTKINNON OSA LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Lounasruokien valmistus 2/5 A Aistinvarainen (raaka-aineista) Ajoitus, aikataulu Alkuperä (raaka-aineen)

Lisätiedot

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki 10.11.2017 Enemmistö lapsista voi hyvin ravitsemuksen näkökulmasta

Lisätiedot

Kouluelämää lasten näkökulmasta kysely oppilaille

Kouluelämää lasten näkökulmasta kysely oppilaille Kouluelämää lasten näkökulmasta kysely oppilaille Kysely jaettiin kaikille Hämeenkosken koulun oppilaille (eskarit-6.lk). Vastauksia saimme runsaasti, yhteensä 125 kpl. Kiitos aktiivisuudesta oppilaille.

Lisätiedot

Kuva: Harri Oksanen. Syödään ja opitaan yhdessä - kouluruokailusuositus

Kuva: Harri Oksanen. Syödään ja opitaan yhdessä - kouluruokailusuositus Kuva: Harri Oksanen Syödään ja opitaan yhdessä - kouluruokailusuositus Onnistunut kouluruokailu Teksti ja kuva: Virpi Kulomaa Onnistunut kouluruokailu Kouluruokailu on luonteva osa toimintakulttuuriamme

Lisätiedot

Ratkaisuja arkiruokaan

Ratkaisuja arkiruokaan Ratkaisuja arkiruokaan Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla Kirsi Englund Hyvän aterian malli Ateria on ravitsemuksellisesti laadukas, kun lautaseltasi löytyy nämä neljä osaa. Omaksu malli mieleesi,

Lisätiedot

Kouluruoka 70 vuotta

Kouluruoka 70 vuotta Mukana asiakkaamme arjessa. Sitruunaista kalakastiketta ja perunaa Ravintosisältö Energiaa 471 kcal Proteiineja 20,5 % Hiilihydraatteja 48 % Rasvoja 27 % Tyydyttynyttä rasvaa 8,5 % Kuitua 4,2 g Suolaa

Lisätiedot

VÄLIPALALLA ON VÄLIÄ 2009. Ulla Rauramo Leipätiedotus ry 3.11.2009

VÄLIPALALLA ON VÄLIÄ 2009. Ulla Rauramo Leipätiedotus ry 3.11.2009 VÄLIPALALLA ON VÄLIÄ 2009 Ulla Rauramo Leipätiedotus ry 3.11.2009 Leipätiedotus ja kouluruokailu 2002 alkaen Nauti vapaasti viljasta I- II 2002-2007 Uusia tapoja lisätä nuorten viljatuotteiden kulutusta

Lisätiedot

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut?

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut? Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka Mikä on oranssi kana? Porkkana Mistä kalasta saa kasviskiusausta? Ruokalasta Mikä kaali voi syödä sinut? Shakaali Mitä pitsaa voi kasvattaa puutarhassa?

Lisätiedot

Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi

Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Interventiotutkimuksen tulokset Pirjo Pietinen 2.12.2008 Kuvat: Leipätiedotus 1.12.2008 Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Tutkimusasetelma Kevät 2007 Lukuvuosi

Lisätiedot

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä Ruokapalvelut osana elintarvikeketjua Suomessa nautitaan julkisissa ruokapalveluissa n. 380 miljoonaa ateriaa vuodessa, joihin hankitaan

Lisätiedot

Seinäjoen kaupunki ruokapalvelut Viikko 44/2017

Seinäjoen kaupunki ruokapalvelut Viikko 44/2017 Seinäjoen kaupunki ruokapalvelut Viikko 44/2017 SUOMI 100 TEEMAVIIKKO Maanantai 30.10.2017 - Vanhanajan lihakastike, perunat ja punajuuri - 60-luvulla kouluissa tarjolla - Lihakastiketta kutsuttiin aikaisemmin

Lisätiedot

1. Koulusi Vastaajien määrä: 161

1. Koulusi Vastaajien määrä: 161 Asiakastyytyväisyys koulut 1. Koulusi Vastaajien määrä: 161 N Prosentti Elisenvaaran koulu 160 99,38% Elisenvaaran lukio 0 0% Kyrön koulu 0 0% Riihikosken koulu 0 0% Yläneen yhtenäiskoulu 1 0,62% 2. Oletko

Lisätiedot

PERUSOPETUS/ YLÄKOULU JA LUKIO asiakaskysely 2015 PERUSOPETUS/ YLÄKOULU JA LUKIO 1

PERUSOPETUS/ YLÄKOULU JA LUKIO asiakaskysely 2015 PERUSOPETUS/ YLÄKOULU JA LUKIO 1 PERUSOPETUS/ YLÄKOULU JA LUKIO asiakaskysely 2015 PERUSOPETUS/ YLÄKOULU JA LUKIO 1 Avoin nettikysely toukokuussa 2015 106 vastausta (vuonna 2014 71 vastausta) Vastaajat eivät ole vastanneet aina kaikkiin

Lisätiedot

Fazer Suomalainen aamu 2014 -tutkimus

Fazer Suomalainen aamu 2014 -tutkimus 1 Fazer Suomalainen aamu 2014 -tutkimus Tutkimuksen tavoite ja toteutus Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää suomalaisten aamu- ja aamupalatapoja ja -rutiineita. Samalla haluttiin selvittää erityisesti

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Aikataulu 25.10. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja hiilihydraatit

Lisätiedot

Espoo Catering -liikelaitos Kohokohtia arjesta juhlaan

Espoo Catering -liikelaitos Kohokohtia arjesta juhlaan Espoo Catering -liikelaitos Kohokohtia arjesta juhlaan Haluamme palvella asiakkaitamme Espoo Catering -liikelaitos järjestää Espoon kaupungin ateriapalvelut. Palveluhenkiset alan ammattilaiset tuottavat

Lisätiedot

Arkea & Lagerblad Foods. Tuotekehitysyhteistyö. Paula Juvonen 1.4.2014

Arkea & Lagerblad Foods. Tuotekehitysyhteistyö. Paula Juvonen 1.4.2014 Arkea & Lagerblad Foods Tuotekehitysyhteistyö Paula Juvonen 1.4.2014 Arkea asiakkaan kanssa 2.4.2014 1 Arkea (Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy) Aloitti toimintansa 1.1.2012 Omistajana Turun kaupunki ja

Lisätiedot

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 25.10.2011 Janne Rautiainen TH11K Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 2 / 7 5.9.2012 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Ensimmäinen ohjauskerta... 4 2.1 Ravintoanamneesi... 4 2.2

Lisätiedot

Kohdekohtainen palveluohjelma, Joensuun kaupunki, päiväkodit ja ryhmät

Kohdekohtainen palveluohjelma, Joensuun kaupunki, päiväkodit ja ryhmät Polkka - Pohjois-Karjalan tukipavlelut oy Ateriapalvelut Liite 3 / taulukko1 Kohdekohtainen palveluohjelma, Joensuun kaupunki, päiväkodit ja ryhmät Tavoite Ateriapalvelu Palvelun sisältö Tarjoilu Ravintosisältö

Lisätiedot

Alle 1-vuotiaan ruokailu

Alle 1-vuotiaan ruokailu SYÖDÄÄN YHDESSÄ Alle 1-vuotiaan ruokailu Ruokasuositukset lapsiperheille 2016 SYÖDÄÄN YHDESSÄ Lapsen ensimmäinen ruokavuosi rakentaa pohjaa monipuolisille ja terveellisille ruokatottumuksille. Lapsen myötä

Lisätiedot

KELAN MAKSAMAN ATERIATUEN KRITEERIT PÄHKINÄNKUORESSA Päivitetty

KELAN MAKSAMAN ATERIATUEN KRITEERIT PÄHKINÄNKUORESSA Päivitetty KELAN MAKSAMAN ATERIATUEN KRITEERIT PÄHKINÄNKUORESSA Päivitetty 23.10.2018 Tiivistelmään on listattu tärkeimmät asiat, jotka tulee huomioida ateriatuettuja aterioita suunniteltaessa ja tarjottaessa. Opiskelijaravintolat

Lisätiedot

Kuinka kuluttajan ostoskori luomutetaan?

Kuinka kuluttajan ostoskori luomutetaan? Luomuelintarvikepäivä 18.10.2018 Kuinka kuluttajan ostoskori luomutetaan? Antti Oksa Valikoimajohtaja Tuoretuotteet S-ryhmän Vähittäiskaupan ketjuohjaus Twitter: @AnttiOksa Kuinka kuluttajan ostoskori

Lisätiedot

Internetin saatavuus kotona - diagrammi

Internetin saatavuus kotona - diagrammi Internetin saatavuus kotona - diagrammi 2 000 ruotsalaista vuosina 2000-2010 vastata Internetiä koskeviin kysymyksiin. Alla oleva diagrammi osoittaa, kuinka suurella osuudella (%) eri ikäryhmissä oli Internet

Lisätiedot

Lisäksi vastaajat saivat antaa vapaamuotoisesti muutos- ja kehitysehdotuksia ja muuta palautetta SOS-lapsikylille ja SOS-Lapsikylän nuorisokodille.

Lisäksi vastaajat saivat antaa vapaamuotoisesti muutos- ja kehitysehdotuksia ja muuta palautetta SOS-lapsikylille ja SOS-Lapsikylän nuorisokodille. 27.3.2014 YHTEENVETO ASIAKASPALAUTTEESTA SOS-Lapsikyliin ja nuorisokotiin sijoitettujen läheiset 1. Kyselyn taustaa Kirjallinen palautekysely SOS-lapsikyliin ja SOS-Lapsikylän nuorisokotiin sijoitettujen

Lisätiedot

Päivitetty Rauman normaalikoulu

Päivitetty Rauman normaalikoulu Laadun kehittäminen arvioinnin perusteella: Seurannan ja arvioinnin tavoitteena on löytää kehittämiskohteet Kehittämistoimet suunnitellaan Toteuttamisen toimenpiteistä ja ajankohdasta sovitaan Kunkin osa-alueen

Lisätiedot

PERUSOPETUS/ALAKOULUT asiakaskysely 2015 PERUSOPETUS / ALAKOULUT 1

PERUSOPETUS/ALAKOULUT asiakaskysely 2015 PERUSOPETUS / ALAKOULUT 1 PERUSOPETUS/ALAKOULUT asiakaskysely 2015 PERUSOPETUS / ALAKOULUT 1 Avoin nettikysely toukokuussa 2015 338 vastausta (vuonna 2014:340) Vastaajat eivät ole vastanneet aina kaikkiin kysymyksiin Nettiohjelmistona

Lisätiedot

Yhteenveto ravitsemuskoulutuksen työstöstä Tapanilan hiihtomajalla

Yhteenveto ravitsemuskoulutuksen työstöstä Tapanilan hiihtomajalla Yhteenveto ravitsemuskoulutuksen työstöstä Tapanilan hiihtomajalla 27.3.2019 Anna Päätalo, ravitsemusterapeutti Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen yksikkö, Phhyky Meillä on yhteinen ideologia kuntoutumista

Lisätiedot

Koukun Helmen kotiateriapalvelu. Palveluksessanne!

Koukun Helmen kotiateriapalvelu. Palveluksessanne! Koukun Helmen kotiateriapalvelu Palveluksessanne! Koukun Helmi Kokkimme valmistavat kotiateriapalvelun ateriat Koukun Helmen keittiössä. Valmistamme ja toimitamme aterioita tilauksesta sekä kotihoidon

Lisätiedot

Eväitä ruokapuheisiin

Eväitä ruokapuheisiin Eväitä ruokapuheisiin Esityksessä on ravitsemussuositusten mukainen viikon ruokavalio kevyttä työtä tekevälle, liikuntaa harrastavalle naiselle (8,4 MJ/vrk eli 2000 kcal/vrk). Yksittäisille aterioille

Lisätiedot

Tuloksia ja kokemuksia kouluruokahankkeestamme

Tuloksia ja kokemuksia kouluruokahankkeestamme Tuloksia ja kokemuksia kouluruokahankkeestamme Kouluruokailu arvoonsa sijoitus tulevaisuuteen seminaari Mikkelissä Saara Pentikäinen, Eliisa Kotro, Teija Rautiainen, Heidi Piskonen 19.11.2013 2 3 Osallistumisaktiivisuus

Lisätiedot

Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen

Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen Mistä vegaaniruokavalio koostuu? Vegaaniruokavaliossa käytetään monipuolisesti Viljavalmisteita Palkokasveja Kasviksia Marjoja Hedelmiä Sieniä

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Perusopetuskysely 2016 Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Taustatietoja Kysely toteutettiin toukokuun lopulla 2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan 7966:lle huoltajalle

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat TERRA

Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat TERRA Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat syyskuu 2015 TERRA FI1179(2) Tavoitteet ja toteutus Sodexon asiakastyytyväisyystutkimuksen päätavoitteina on: - seurata asiakkaidemme tyytyväisyyttä - tunnistaa

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat. Nova

Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat. Nova Asiakastyytyväisyystutkimus Henkilöstöravintolat syyskuu 2015 Nova FI1184(1) Tavoitteet ja toteutus Sodexon asiakastyytyväisyystutkimuksen päätavoitteina on: - seurata asiakkaidemme tyytyväisyyttä - tunnistaa

Lisätiedot

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Osa 2: ASKELEET PAREMPAAN ARKIRUOKAAN Panosta oikeisiin asioihin, ruokavalion perusteet kuntoon Arkiruoka kuntoon mikä on oleellista

Lisätiedot

OMAT RUOKA-, LIIKUNTA- JA UNITOTTUMUKSET

OMAT RUOKA-, LIIKUNTA- JA UNITOTTUMUKSET OMAT RUOKA-, LKUNTA- JA UNTOTTUMUKSET Nimi päivämäärä (v) (kk) (pv) Kyselyn tarkoituksena on pohtia arkisia tottumuksiasi. Kysely auttaa sinua huomaamaan, mitä hyvää ja arvokasta arjessasi on. Ole hyvä

Lisätiedot

Luomu keittiöissä. Luomuruokaseminaari Mikkeli

Luomu keittiöissä. Luomuruokaseminaari Mikkeli Luomu keittiöissä Luomuruokaseminaari 15.11.2016 Mikkeli Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijayksikkö Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa, mm. lähi- ja luomuruoan käytön

Lisätiedot

Perusopetuskysely Kartanon koulu luokat 1-6

Perusopetuskysely Kartanon koulu luokat 1-6 Perusopetuskysely 2016 luokat 1-6 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 25.5. -4.6.2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan noin 7500:lle huoltajalle Asteikon arvot :Täysin

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus

Perusopetuskysely Koko perusopetus Perusopetuskysely 2018 Koko perusopetus 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 25.4. 11.5.2018 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4278 oppilaan noin 8400:lle huoltajalle Kyselyyn vastasi

Lisätiedot

FAZER FOOD SERVICES Asiakastutkimus 2015 (syksy) 0557 Kulinarium. OKL Rauman yksikkö N=96

FAZER FOOD SERVICES Asiakastutkimus 2015 (syksy) 0557 Kulinarium. OKL Rauman yksikkö N=96 FAZER FOOD SERVICES Asiakastutkimus 2015 (syksy) N=96 Johdanto Fazer Food Servicen ravintoloiden asiakastutkimus suoritettiin lokakuussa 2015 noin 226 ravintolassa. Raportti sisältää kaikki ravintolasi

Lisätiedot

Asiakaskysely 2013 Kanavagolf Vääksy Oy

Asiakaskysely 2013 Kanavagolf Vääksy Oy Asiakaskysely 2013 Kanavagolf Vääksy Oy 1 Yhteenveto Kanavagolf Vääksy Oy:n asiakaskysely järjestettiin sähköisenä kyselynä 20.9.- 20.10.2013 välisenä aikana. Kyselyyn saatiin määräaikaan mennessä 119

Lisätiedot

AMISTON KOULURUOKAILU

AMISTON KOULURUOKAILU AMISTON KOULURUOKAILU Amiston koulu-ja henkilöstöruokailusta vastaa Amiris Yksikön esimiehenä toimii Hannu Rantala AMIRIS-YKSIKÖN KAKSI TOIMIALUETTA Vastaamme opiskelijoiden ruokailusta. Vastaamme maksullisesta

Lisätiedot

Suuri valmisruokatutkimus. Saarioinen Oy / 15.10.2013

Suuri valmisruokatutkimus. Saarioinen Oy / 15.10.2013 Suuri valmisruokatutkimus Saarioinen Oy / 15.10.2013 Tutkimus pähkinänkuoressa Vastaajat: suomalaiset 18v. täyttäneet Tiedonkeräys: TNS Gallupin web-kysely GallupForum -vastaajakannassa Kenttätyöaika:

Lisätiedot

Ruokailukysely Muuramen 6-luokkalaisille Perusraportti Ruokailukysely Muuramen 6-luokkalaisille

Ruokailukysely Muuramen 6-luokkalaisille Perusraportti Ruokailukysely Muuramen 6-luokkalaisille Ruokailukysely Muuramen 6-luokkalaisille Perusraportti Ruokailukysely Muuramen 6-luokkalaisille Muuramen kunnan ruokapalvelut kysyy 6-luokkalaisten näkemyksiä kouluruokailusta. Kyselyyn vastataan nimettömästi.

Lisätiedot

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun Mieltä keventäviä ajatuksia ruoasta Syömisellä voi vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen Säännöllinen ateriarytmi on terveyden kannalta parasta

Lisätiedot

Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun

Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun 20 / 20 -seminaari 21.3.2013, Pro Luomu ja EkoCentria Ruokapalvelupäällikkö Aulikki Johansson Koulu- ja päiväkotipalvelut Palmia catering-palvelut aulikki.johansson@palmia.fi

Lisätiedot

Ateriapalvelut osana ikäihmisten hyvää hoitoa Ritva Mikkonen, ravitsemussuunnittelija

Ateriapalvelut osana ikäihmisten hyvää hoitoa Ritva Mikkonen, ravitsemussuunnittelija Ateriapalvelut osana ikäihmisten hyvää hoitoa 15.4.2019 Ritva Mikkonen, ravitsemussuunnittelija Suositusten vuosi 2010 Ikääntyneiden ravitsemussuositukset Ravitsemushoitosuositus Ruoan rakennemuutokset

Lisätiedot

Uuden suosituksen tausta. Syödään ja opitaan yhdessä - uudet kouluruokailusuositukset

Uuden suosituksen tausta. Syödään ja opitaan yhdessä - uudet kouluruokailusuositukset Syödään ja opitaan yhdessä - uudet kouluruokailusuositukset Arja Lyytikäinen/VRN, 29.8.2017 Uuden suosituksen tausta Esi- ja perusopetuksen uusi opetussuunnitelma kouluruokailu osana opetusta Kansalliset

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/2018 1 (5) 706 V 28.11.2018, Valtuutettu Leo Straniuksen aloite terveellisen ruuan ja Sydänmerkki-aterioiden edistämisestä Päätös esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Lisätiedot

Jokaisen vastaajaryhmän kysely oli erilainen, vaikka niistä löytyi myös yhteisiä kysymyksiä tai teemoja.

Jokaisen vastaajaryhmän kysely oli erilainen, vaikka niistä löytyi myös yhteisiä kysymyksiä tai teemoja. Seinäjoen kaupungin opetustoimi Perusopetuksen arviointi / Arviointikysely kevät 2014 KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ JA KOULUTYYTYVÄISYYS 1. Tietoja kyselystä Kysely toteutettiin talviloman 2014 jälkeen. Erityistä

Lisätiedot

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona?

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona? 1 Idealaboratorio on työpaja, jossa nuoret pääsevät itse ideoimaan koulun toimintakulttuuria. Työpaja on suunniteltu 15-60 hengelle ja ideointi tapahtuu 4-5 oppilaan ryhmissä. 60-90 minuuttia kestävän

Lisätiedot

Miten kouluruoasta voi saada parempaa?

Miten kouluruoasta voi saada parempaa? Miten kouluruoasta voi saada parempaa? Kuuntele 13-vuotiaan Esko Bokman ajatuksia kouluruoasta. Keskustelu Aiheesta jatkui facebookissa. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=6947889

Lisätiedot

Oma media. Sydän.fi kävijää/kk Sydän-lehti lukijaa Diabetes.fi n kävijää/kk Diabetes-lehti lukijaa

Oma media. Sydän.fi kävijää/kk Sydän-lehti lukijaa Diabetes.fi n kävijää/kk Diabetes-lehti lukijaa Markkinointi 2016 Oma media Sydänmerkki.fi 24 000 kävijää/kk Facebook 13 250 tykkääjää Instagram yli 900 seuraajaa Uutiskirje kuluttajille 1 krt/kk, lähes 6 000 tilaajaa oma kirje horecalle, teollisuudelle

Lisätiedot

ERITYISRUOKAVALIOT RASEKON OPPILAITOKSISSA OPAS

ERITYISRUOKAVALIOT RASEKON OPPILAITOKSISSA OPAS ERITYISRUOKAVALIOT RASEKON OPPILAITOKSISSA OPAS Kouluruokailun tavoitteena on tukea nuoren kasvua, kehitystä sekä terveellisiä ruokailutottumuksia. Tarvittaessa opiskelijalle tarjotaan allergian, muun

Lisätiedot

PÄIVÄKODIT asiakaskysely 2015 PÄIVÄKODIT 2015 1

PÄIVÄKODIT asiakaskysely 2015 PÄIVÄKODIT 2015 1 PÄIVÄKODIT asiakaskysely 2015 PÄIVÄKODIT 2015 1 Avoin nettikysely toukokuussa 2015 191 vastausta (vuonna 2014: 153) Vastaajat eivät ole vastanneet aina kaikkiin kysymyksiin Nettiohjelmistona Analystica

Lisätiedot

Seinäjoen kaupungin Opetustoimi Perusopetuksen arviointi OPPIMISPROSESSIEN OHJAUS & KÄYTTÄYTYMIS JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT

Seinäjoen kaupungin Opetustoimi Perusopetuksen arviointi OPPIMISPROSESSIEN OHJAUS & KÄYTTÄYTYMIS JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT Seinäjoen kaupungin Opetustoimi Perusopetuksen arviointi OPPIMISPROSESSIEN OHJAUS & KÄYTTÄYTYMIS JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT Kysely johtajille, opettajille ja oppilaille kevät 2010 Piia Seppälä, arvioinnin

Lisätiedot

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi?

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? POROA VAI BURGERIA Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? Suomalainen ruokaperinne Kropsua, hapanleipää, karjalanpaistia

Lisätiedot