YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA"

Transkriptio

1 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA Lainsäädäntöhankkeiden ohjelma on ympäristöministeriön säädösvalmistelun johtamisen keskeinen työväline. Se sisältää valmisteilla olevat keskeiset säädöshankkeet (hallituksen esitykset ja merkittävimmät VN:n asetukset). Lisäksi ohjelmaan kootaan tärkeimmät EU:n lainsäädäntöhankkeet. Samoin ohjelmaan voidaan sisällyttää ympäristöministeriön tavoitteiden toteuttamisen kannalta merkittäviä säädöshankkeita, joiden valmisteluvastuu kuuluu toiselle ministeriölle. Ministeriön yhteinen lainsäädäntöhankkeiden ohjelma kootaan säädösvalmistelun ohjausryhmän ohjauksessa. Ohjelmaa käsitellään ministeriön johtoryhmässä kaksi kertaa vuodessa ja se julkaistaan YM:n www-sivuilla.

2 2 I KANSALLINEN SÄÄDÖSVALMISTELU Luonnonsuojelualueita koskeva säädösvalmistelu Natura verkostoon ja kansallisiin suojeluohjelmiin sisältyvien luonnonsuojelualueiden perustamissäädösten valmistelu lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen, hallitussihteeri Johanna Korpi, ympäristöneuvos Kristiina Niikkonen, ylitarkastaja Markus Tarasti, tarkastaja Esa Niinivirta ja säädösvalmisteluavustaja Säädösvalmistelu on käynnistynyt vuoden 2011 alussa, kun LSL:n muutos tuli voimaan. Perustettavia suojelualueita on yhteensä lähes 1000 kpl, joten työn arvioidaan kestävän useita vuosia. Vuoteen 2020 mennessä tulee valmisteltavaksi noin 25 aluekokonaisuutta koskevaa asetusta. Hossan kansallispuiston perustaminen Sisältö: Uuden kansallispuiston perustaminen Suomen 100 -vuotisjuhlavuonna 2017 ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander, hallitussihteeri Johanna Korpi Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta (haja-asutuksen jätevesiä koskeva sääntely) ja siihen liittyvän valtioneuvoston asetuksen tarkistaminen (hajajätevesiasetus) Taustalla ovat pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman kirjaus ja vuoden 2015 hajajätevesityöryhmän raportti. Lainsäädäntömuutokset koskevat ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä. Valmistelija: lainsäädäntöneuvos Erja Werdi Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2016.

3 3 Valtioneuvoston asetus vesienhoidon järjestämisestä annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta (pohjavesialueita koskeva) Pohjavesialueiden rajaamista ja luokittelua sekä suojelusuunnitelmaa koskevaa valtioneuvoston asetusta valmistellaan voimaan tulleen vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä annetun lain (1299/2004) muutoksen (1263/2014) perusteella. neuvotteleva virkamies Juhani Gustafsson, lainsäädäntöneuvos Erja Werdi Työryhmän toimikausi päättyy Valtioneuvoston asetusluonnos oli lausunnolla joulu tammikuussa Asetus on tarkoitus antaa syysistuntokaudella Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta YVA-direktiiviin tehtyjen muutosten kansallinen täytäntöönpano ja menettelyjen sujuvoittaminen. Samalla lakiin tehdään YVA-yleissopimukseen ja SOVApöytäkirjaan perustuvat kansainvälistä kuulemista koskevat tarkistukset. YM asetti työryhmän maaliskuussa YM:n asettaman työryhmän sihteerit ovat hallitussihteeri Eriika Melkas ja neuvotteleva virkamies Seija Rantakallio. Direktiivin edellyttämät kansalliset muutokset on saatettava voimaan viimeistään Työryhmän ehdottama säädös oli lausunnolla keväällä Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella 2016.

4 Vuonna 1972 tehdyn jätteen ja muun aineen mereen laskemisen aiheuttaman meren pilaantumisen ehkäisemistä koskevan yleissopimuksen (Lontoon sopimuksen) vuoden 1996 pöytäkirja Pöytäkirjan sekä sen muutosten kansallinen hyväksyminen ja voimaansaattaminen. Valmistelija: hallitussihteeri Sara Viljanen Vuonna 2008 järjestetyn lausuntokierroksen jälkeen pöytäkirjaan on tehty muutoksia, jonka vuoksi järjestetään uusi lausuntokierros pöytäkirjan hyväksymisen tarkoituksenmukaisuudesta. Luonnoksesta hallituksen esitykseksi on tarkoitus pyytää lausunnot vuoden 2016 loppupuolella ja hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle vuoden 2017 aikana. Vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä annetun lain sekä merenhoitoasetuksen muuttaminen Muutostarpeet liittyvät meristrategiadirektiivin (2008/56/EY) täytäntöönpanon täydentämiseen. hallitussihteeri Sara Viljanen, ympäristöneuvos Maria Laamanen Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle viimeistään syysistuntokaudella Ympäristönsuojelulain uudistaminen Arvioidaan seuraavia asioita ja tehdään tarvittavat säädösehdotukset: lupamenettelyiden sujuvoittaminen, luvanvaraisuuskynnysten nostaminen ja lupaa kevyempien menettelyiden, kuten ilmoitusmenettely, käyttö sekä mahdollisten valtioneuvoston asetusten tarpeen harkinta, erityiskysymyksenä eläinsuojat. Hankkeen pääkoordinaattori hallitusneuvos Oili Rahnasto, useat muut YSOn ja LYMOn asiantuntijat Hankkeen ehdotukset valmistuivat tammikuussa 2016 ja olivat lausuntokierroksella. Ehdotusten ja palautteen perusteella valmistellaan HE

5 YSLin muuttamisesta laitosluettelon osalta. Hallituksen esitys annetaan eduskunnalle loppuvuodesta Laadittavien jatkoselvitysten perusteella laaditaan ja annetaan HE YSLin muuttamisesta lupamenettelyn sujuvoittamisen ja uuden lupaa kevyemmän ilmoitusmenettelyn osalta loppuvuodesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta Ympäristönsuojelulakiin tehtäisiin tarvittavat muutokset ilmanlaatudirektiiviin (2008/50/EY) täytäntöönpanon täydentämiseksi. Keskeisin muutos olisi se, että lakiin lisättäisiin ilmanlaatudirektiiviin perustuvat säännökset valtioiden rajat ylittävän ilman pilaantumisen osalta (mm. yhteistyö muiden valtioiden kanssa). hallitussihteeri Katariina Haavanlammi, neuvotteleva virkamies Tarja Lahtinen Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi eräiden polttoaineiden elinkaaren aikaisten kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä Bensiinin ja dieselöljyn laatudirektiivin 7 a artiklan (2009/30/EY) täytäntöönpano (määräaika oli ) neuvotteleva virkamies Tarja Lahtinen, lainsäädäntöneuvos Tuomas Aarnio Hallituksen esityksen antaminen on odottanut laskentamenetelmien ja raportointivaatimusten täsmentymistä, Neuvoston direktiivi 2015/652 koskien direktiivin 98/70/EY edellyttämiä laskentasääntöjä ja raportointivaatimuksia hyväksyttiin Direktiivi tulee panna täytäntöön mennessä. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2016, ja laki tulisi voimaan huhtikuussa 2017 (liittyy TEM:n vastuulla olevaan ILUC -direktiiviin).

6 6 Elohopeaa koskeva Minamatan yleissopimus Yleissopimuksen kansallinen hyväksyminen ja voimaansaattaminen. Minamatan yleissopimus koskee elohopean, elohopeaa sisältävien tuotteiden käytön ja elohopeapäästöjen vähentämistä sekä elohopeajätteen jätehuoltoa ja elohopeaa sisältävien aineiden ja tuotteiden kansainvälisiä siirtoja. YM:n valmistelija: neuvotteleva virkamies Ulla-Riitta Soveri Tukiryhmä: Kemikaalineuvottelukunta ja sen kansainvälisten asiain jaosto Yleissopimus allekirjoitettiin EU:n ja sen jäsenvaltioiden on tarkoitus ratifioida se EU:n säädöspaketin hyväksymisen jälkeen samanaikaisesti. Huomioitavaa: Yleissopimus ei aiheuttane muutostarpeita kansalliseen aineelliseen lainsäädäntöön. Jätelain täytäntöönpanoa koskevat valtioneuvoston asetukset Vielä uudistamatta olevat jätealan asetukset on uudistettava uuden jätelain ja ympäristönsuojelulain mukaisiksi. neuvotteleva virkamies Else Peuranen, ympäristöneuvos Klaus Pfister, ympäristöneuvos Anna-Maija Pajukallio Pääosa jätealan asetuksista on uudistettu vuosien aikana jätelain (646/2011) ja uuden ympäristönsuojelulain (527/2014) mukaisiksi. Loput jätealan säädökset, kuten valtioneuvoston asetukset/päätökset, jotka koskevat jätteiden hyödyntämistä maarakentamisessa (591/2006), PCB/PCT-jätteitä (711/1998) ja hammashoidon amalgaamipitoisia jätevesiä ja jätteitä (112/1997), on tarkoitus uudistaa vuosien aikana. Lisäksi on tarkoitus valmistella maaainesjätteiden hyödyntämisestä valtioneuvoston asetus, jolla kevennettäisiin jätteeksi luokiteltavien maa-ainesten hyödyntämiseen liittyviä hyväksymismenettelyjä. Romuajoneuvoista sekä vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta ajoneuvoissa annettua valtioneuvoston asetusta (123/2015) on tarkoitus muuttaa vuonna 2016 romuajoneuvoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/53/EY liitteeseen II tehtävien muutosten täytäntöönpanemiseksi.

7 7 Pakkausjätedirektiivin muutoksen täytäntöönpano kevyiden muovisten kantokassien kulutuksen vähentämiseksi Pakkauksista ja pakkausjätteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (94/62/EY) muutos (2015/720/EY) kevyiden muovisten kantokassien kulutuksen vähentämiseksi. Direktiivin mukaan jäsenmaiden tulee: hyväksyttävä toimenpiteitä sen varmistamiseksi, että vuosittainen kulutuksen taso ei ylitä 90 muovista kassia/asukas vuonna 2019 ja 40 muovista kassia/asukas vuonna 2025 ja/tai varmistaa, että kaikki kaupoista saatavat muovikassit ovat maksullisia vuoden 2019 alusta lähtien tai ottaa käyttöön muita yhtä tehokkaita toimia muovikassien käytön vähentämiseksi. YM:n valmistelijat: neuvotteleva virkamies Tarja-Riitta Blauberg Direktiivin edellyttää täytäntöönpanoa mennessä. Suomen ympäristökeskuksen esiselvitys tarkoituksenmukaisista muovikassien vähentämistoimista valmistui tammikuussa (YmRa 11/2016). Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta Ehdotuksessa esitetään muutettavaksi biosidivalmisteiden ammattimaista tuholaistorjuntaa koskevia säännöksiä maanviljelijöiden osalta siten, että maanviljelijöiden ei tarvitse erikseen osoittaa tuholaistorjujan pätevyyttä. Ehdotuksella selkiytettäisiin myös biosidien käytön valvontaa koskevia säännöksiä. YM:n valmistelijat: neuvotteleva virkamies Eeva Nurmi Tukiryhmä: Sosiaali- ja terveysministeriö, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes Hallituksen esitys (HE 75/2016) on annettu eduskunnalle

8 8 Hallituksen esitykset eduskunnalle toissijaisen ympäristövastuujärjestelmän uudistamiseksi ja ympäristönsuojelulakiin sisältyvien viranomaisten toimivaltasäännösten täydentämiseksi Toissijaisten ympäristövastuujärjestelmien kehittämistä koskevan työryhmän (TOVA -työryhmän) mietintö valmistui keväällä Siinä esitettyjen johtopäätösten pohjalta on tarkoitus valmistella hallituksen esitys, jossa ehdotetaan nykyisin pakolliseen ympäristövahinkovakuutukseen perustuvan toissijaisen ympäristövastuujärjestelmän uudistamista; ja valmisteilla jo hallituksen esitys, jossa ehdotetaan ympäristönsuojelulakiin lisättäväksi säännös, jonka mukaan viranomainen voisi puuttua vakaviin ympäristön pilaantumisen vaaratilanteisiin myös muilla kuin tavanomaisilla hallintopakkokeinoilla. Viranomainen voisi ryhtyä terveyden tai ympäristön suojelemiseksi välttämättömiin ympäristön pilaantumisen ehkäisemis- ja rajoittamistoimiin, jos pilaantumisen vaaraa aiheuttavasta toiminnasta uhkaisi aiheutua vakavaa vaaraa ihmisten terveydelle tai vakavia ja huomattavia haittavaikutuksia ympäristölle ja jos tarvittavien toimenpiteiden suorittaminen ei kuuluisi pelastuslain nojalla pelastustoimintaan. Viranomaistoimiin ryhtymisen edellytyksenä olisi se, että se, jonka velvollisuutena toimenpiteisiin ryhtyminen on, olisi ilmeisesti maksukyvytön tai sitä, jonka velvollisuutena toimenpiteisiin ryhtyminen on, ei viivytyksettä saataisi selville. Esityksellä on määrärahavaikutuksia valtion talousarvioon. Viranomaistoimista aiheutuneet kustannukset maksettaisiin ensin valtion varoista. Esityksen mukaan viranomaistoimista aiheutuneet kustannukset perittäisiin mahdollisuuksien mukaan jälkikäteen takaisin siltä, jonka velvollisuuksiin toimiin ryhtyminen olisi ollut. YM:n valmistelijat: hallitussihteeri Katariina Haavanlammi, hallitusneuvos Oili Rahnasto Aikataulut: Viranomaisten toimivaltasäännösten täydentämistä koskeva esitysluonnos oli lausuntokierroksella ja saaduista lausunnoista on laadittu lausuntoyhteenveto. Tavoitteena on edetä jatkovalmistelussa siten, että hallituksen esitys annettaisiin eduskunnalle vuoden 2017 aikana.

9 9 Aluskierrätysasetuksen täytäntöönpano Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus aluskierrätyksestä ((EU) N:o 1257/2013) YM:n valmistelijat: lainsäädäntöneuvos Tuomas Aarnio EU-asetuksen täytäntöönpano edellyttää myös täydentäviä kansallisia säännöksiä, jotka tulisi valmistella yhteistyössä LVM:n ja STM:n kanssa. Säännökset ilmeisesti koskevat sekä ympäristönsuojelua, työsuojelua että merenkulkua. Osa aluskierrätysasetuksesta pantaisiin täytäntöön joulukuussa annetulla hallituksen esityksellä HE 147/2015 vp ympäristönsuojelulain ja jätelain 89 ja 108 :n muuttamisesta. Esityksen tärkein osa koskee Suomessa tapahtuvaa alusten purkamista. Muut säännösehdotukset pyritään saamaan lausunnolle vuoden 2016 aikana ja hyväksyttäväksi vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla. Aluskierrätystä koskeva Hongkongin yleissopimus Yleissopimuksen kansallinen hyväksyminen ja voimaansaattaminen. Neuvosto antoi huhtikuussa 2014 päätöksen alusten turvallista ja ympäristön kannalta asianmukaista kierrätystä koskevan vuoden 2009 Hongkongin kansainvälisen yleissopimuksen ratifioimisesta jäsenvaltioiden toimesta tai niiden liittymisestä siihen Euroopan unionin edun mukaisesti (2014/241/EU). Päätöksellä annetaan jäsenvaltioille lupa unionin yksinomaiseen toimivaltaan kuuluvalta osalta lupa ratifioida ao. sopimus. Päätös ei siten velvoita jäsenvaltioita ratifioimaan sopimusta tai liittymään siihen, eikä mitään määräaikoja ole asetettu. Ratifioinnista on ilmoitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluttua siitä kuin ratifioimisasiakirja on talletettu. Sopimus on suurelta osin jo pantu Suomen osalta täytäntöön aluskierrätysasetuksella ((EU) N:o 1257/2013), mutta Hongkongin yleissopimuksen toimeenpano edellyttää sekä aluskierrätysasetuksen että kansallisten säännösten täydentämistä. Lisäksi on valmisteltava normaalit ratifioimissäännökset. Asiassa edetään ottaen erityisesti huomioon EU:n valmius panna yleissopimus täytäntöön. YM:n valmistelijat lainsäädäntöneuvos Tuomas Aarnio Kansallinen täytäntöönpano: Hongkongin yleissopimus pannaan aineellisesti täytäntöön EU:ssa aluskierrätysasetuksella ja täydentävillä kotimaisilla säännöksillä.

10 10 Direktiiviehdotus keskisuurten (1-50 MW) polttolaitosten päästöjen rajoittamisesta YM:n valmistelija: erityisasiantuntija Jaakko Kuisma Tukiryhmä: YM on perustanut taustaryhmän, johon kuuluvat ympäristöministeriön ilmansuojelun asiantuntijat sekä asiantuntijat muista ministeriöistä ja keskeisistä sidosryhmistä. Käsittelyvaihe EU:ssa: Direktiivi julkaistiin ((EU) 2015/2193). Direktiivi tulee saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä mennessä. Kansallinen täytäntöönpano: Edellyttää muutoksia ympäristönsuojelulakiin (527/2014) ja polttoaineteholtaan alle 50 megawatin energiantuotantoyksiköiden ympäristönsuojeluvaatimuksista annettuun valtioneuvoston asetuksen (750/2013). Maankäyttö- ja rakennuslain uudistaminen; kaavoituksen ja rakentamisen lupien sujuvoittaminen Laaditaan lakiesitys, johon sisällytetään seuraavat hallituksen ohjelmaan ja asuntorakentamisen lisääminen -kärkihankkeeseen sisältyvät toimenpiteet sikäli kuin niiden toteuttaminen edellyttää säädösmuutoksia: Uudistuksella lyhennetään kaavoituksen ja rakentamisen päätösprosesseja. Täydennysrakentamista ja rakennusten käyttötarkoituksen muuttamista sujuvoitetaan. Rakentamismahdollisuuksia lisätään mm. siten, että yleiskaava voisi nykyistä paremmin toimia rakentamisen perusteena ja hajarakentamista helpotetaan mm. suunnittelutarvesäännöksiä lieventämällä. Pienimuotoiselle piharakentamiselle luodaan nykyistä laajemmat mahdollisuudet ja uusiutuvan energian laitteiden sijoittamista sujuvoitetaan. Rakentamisen normitalkoisiin liittyen valmistellaan normien purkua mm. väestönsuojien ja pysäköintipaikkojen osalta. Vähittäiskaupan suuryksiköiden sijoittumisen ohjausta lievennetään luopumalla kaupan laatuluokituksesta kaavoituksessa sekä keventämällä suuryksikkösääntelyä keskustojen alueella. ELY -keskusten rooli kaavoitus- ja rakentamisasioissa muutetaan konsultoivaksi ja niiden valitusoikeutta kaavapäätöksissä rajoitetaan. Valmistelun yhteydessä selvitetään lisäksi mm. puiden kaatamista yleiskaava-alueella rajoittavan toimenpiderajoituksen soveltamiseen liittyviä ongelmia ja niiden ratkaisemista. YM:n valmistelijat: YM asetti työryhmän syyskuussa Työryhmän puheenjohtajana toimii rakennusneuvos Matti Vatilo.

11 Hankkeen toimikausi on Hallituksen esitys eduskunnalle on tarkoitus antaa syysistuntokaudella Maankäyttö- ja rakennuslain uudistaminen; muutoksenhaun rajoittaminen kaava- ja rakentamisen lupa-asioissa Hallitusohjelman mukaan kaikissa rakentamis- ja ympäristöasioissa siirrytään menettelyyn, jossa valitusoikeus korkeimpaan hallinto-oikeuteen edellyttää valitusluvan saamista. Ympäristöministeriössä valmistellaan yhteistyössä oikeusministeriön kanssa tavoitteiden edellyttämiä lakiehdotuksia 5/2016 mennessä. hallitusneuvos Jyrki Hurmeranta, hallitussihteeri Jaana Junnila Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle lokakuussa Maankäyttö- ja rakennuslain uudistaminen; Lainsäädäntöhanke lähes nollaenergiarakentamiseen siirtymiseksi Uudelleen laadittu Euroopan parlamentin ja neuvoston rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (2010/31/EU, EPBD) edellyttää uusia lainsäädäntötoimia lähes nollaenergiarakennuksiin siirtymisen toimeenpanemiseksi. Jäsenvaltioilta edellytetään, että ne määrittelevät lainsäädännössään lähes nollaenergiarakennuksen direktiivin 2 artiklan 2 alakohdan mukaisesti ja antavat sitä koskevat säännökset direktiivin 9 artiklan 1 kohdan mukaisesti. Direktiivin mukaiseen lähes nollaenergiarakennuksen määritelmään sisältyy erittäin korkean energiatehokkuuden vaatimuksen lisäksi uusiutuvan energian käyttöä koskeva vaatimus. Sen mukaan tarvittava lähes olematon tai erittäin vähäinen energian määrä on hyvin laajalti katettava uusiutuvista lähteistä peräisin olevalla energialla. Uusiutuvan energian käytön lisäämisestä rakennuksissa ja niissä käytetyn uusiutuvan energian vähimmäistasosta säädetään uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä annetussa direktiivissä (2009/28/EY, RES-direktiivi). Tarkoituksena on valmistella tarvittava lainsäädäntö ja tarpeelliset uudet ohjeet lähes nollaenergiarakentamiseen siirtymiseksi ottaen huomioon edellä mainittujen direktiivien kohdat. YM:n valmistelijat: Hankkeelle on perustettu ohjausryhmä, seurantaryhmä sekä neljä eri hankeryhmää YM:n valmistelijoina ovat rakennusneuvos Teppo Lehtinen ja hallitussihteeri Meri Pensamo. 11

12 Hankkeen toimikausi on Hallituksen esitys eduskunnalle valtion tukemaa vuokraasuntotuotantoa koskevan yleishyödyllisyyslainsäädännön muuttamisesta Muutetaan korkotuki- ja aravalainsäädännössä olevia niin sanottuja yleishyödyllisyyssäännöksiä, jotka rajoittavat valtion tukemia vuokra-asuntoja omistavien yhteisöjen taloudellista ja muuta toimintaa. Hallitusohjelman mukaisesti omistajayhteisöjä koskevasta yleishyödyllisyysvaatimuksesta luovutaan uuden asuntotuotannon osalta ja rajoitusehdot muutetaan hankekohtaisiksi yleishyödyllisyysvaatimuksia kiristäen. hallitussihteeri Ville Koponen Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella Hallituksen esitys laiksi maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta Lain muutos liittyy suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutuksista annetun direktiivin 2001/24/EY (SEA-direktiivi) saattamiseen osaksi Suomen lainsäädäntöä kaavoituksen sekä maankäytön osalta. Lakiin lisätään säännökset direktiivin mukaisesta jäsenvaltioiden ilmoitus- ja neuvottelumenettelystä koskien suunnitelman ympäristövaikutuksia toiseen valtioon sekä päätöksentekoon liittyvästä ilmoitusmenettelystä ja kaava-asiakirjojen saatavuudesta (Komission selvityspyyntö ; EU Pilot 7778/15/ENVI; YM:n vastaus YM ). hallitusneuvos Jyrki Hurmeranta Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella 2016.

13 13 Aluehallintouudistuksesta aiheutuvat ympäristöministeriön toimialan säädösmuutokset Osana maakunta- ja aluehallintouudistusta muutetaan lukuisia ympäristöministeriön toimialaan kuuluvia lakeja ja asetuksia. YM:n säädösvalmistelutiimi, pj. lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn Ehdotukset säädösmuutoksiksi ja perusteluiksi toimitettava valtiovarainministeriöön syksyn 2016 aikana sisällytettäväksi yhteiseen hallituksen esitykseen.

Ympäristöministeriön suunnitelma kevätistuntokaudella 2017 annettavista hallituksen esityksistä

Ympäristöministeriön suunnitelma kevätistuntokaudella 2017 annettavista hallituksen esityksistä Ympäristöministeriön suunnitelma kevätistuntokaudella 2017 annettavista hallituksen esityksistä 27.1.2017 Lisätietoja: Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn, riitta.ronn@ym.fi, 0295250255 HE laiksi rakennuksen

Lisätiedot

Ympäristöministeriön suunnitelma kevätistuntokaudella 2017 annettavista hallituksen esityksistä

Ympäristöministeriön suunnitelma kevätistuntokaudella 2017 annettavista hallituksen esityksistä Ympäristöministeriön suunnitelma kevätistuntokaudella 2017 annettavista hallituksen esityksistä 19.1.2017 Lisätietoja: Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn, riitta.ronn@ym.fi, p. 0295250255 HE laiksi rakennuksen

Lisätiedot

MRL:n muutokset. Merja Vikman-Kaverva

MRL:n muutokset. Merja Vikman-Kaverva MRL:n muutokset Merja Vikman-Kaverva 2.10.2015 Kaavoitusta ja rakentamisen ohjausta uudistetaan Tavoitteena menettelyjen sujuvoittaminen ELY-keskuksille kuuluva poikkeamistoimivalta siirretään kuntiin

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA 1 8.6.2017 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA Lainsäädäntöhankkeiden ohjelma on ympäristöministeriön säädösvalmistelun johtamisen keskeinen työväline. Se sisältää valmisteilla

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA 1 16.10.2017 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA Lainsäädäntöhankkeiden ohjelma on ympäristöministeriön säädösvalmistelun johtamisen keskeinen työväline. Se sisältää valmisteilla

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA 1 6.2.2017 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA Lainsäädäntöhankkeiden ohjelma on ympäristöministeriön säädösvalmistelun johtamisen keskeinen työväline. Se sisältää valmisteilla

Lisätiedot

Hallitusohjelma ja MRL:n uudistaminen -tilannekatsaus Jyrki Hurmeranta hallitusneuvos

Hallitusohjelma ja MRL:n uudistaminen -tilannekatsaus Jyrki Hurmeranta hallitusneuvos Hallitusohjelma ja MRL:n uudistaminen -tilannekatsaus 1.12.2015 Jyrki Hurmeranta hallitusneuvos MRL:n uudistamisen yleiset tavoitteet Kansanedustaja Matti Vanhanen KIRA -foorumissa 17.11.2015: Kaavoituksen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA 1 17.5.2019 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA Lainsäädäntöhankkeiden ohjelma on ympäristöministeriön säädösvalmistelun johtamisen keskeinen työväline. Se sisältää valmisteilla

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA 1 23.7.2019 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA Lainsäädäntöhankkeiden ohjelma on ympäristöministeriön säädösvalmistelun johtamisen keskeinen työväline. Se sisältää valmisteilla

Lisätiedot

ELY-keskuksen rooli alueidenkäytössä. Irma Mononen, yksikön päällikkö, luonto ja alueidenkäyttö yksikkö

ELY-keskuksen rooli alueidenkäytössä. Irma Mononen, yksikön päällikkö, luonto ja alueidenkäyttö yksikkö ELY-keskuksen rooli alueidenkäytössä Irma Mononen, yksikön päällikkö, luonto ja alueidenkäyttö yksikkö 9.10.2015 2 Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tehtävät MRL 18 Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

Laajuus 1. alle 20 pykälää pykälää pykälää 4. yli 100 pykälää. TAE-sidonnaisuus. Tyyppi 1. EU-direktiivin täytäntöönpano

Laajuus 1. alle 20 pykälää pykälää pykälää 4. yli 100 pykälää. TAE-sidonnaisuus. Tyyppi 1. EU-direktiivin täytäntöönpano Ympäristöministeriön suunnitelma vaalikauden 2015-2019 lopulla annettavista hallituksen esityksistä, syksy 2018 13.9.2018 Lisätietoja: Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn, riitta.ronn@ym.fi, p. 0295255 Otsikko

Lisätiedot

Lähes nollaenergiarakentaminen

Lähes nollaenergiarakentaminen Lähes nollaenergiarakentaminen Ohjausryhmän 1. kokous 15.4.2015 Lähes nollaenergiarakentaminen lainsäädäntöhankkeen organisointi 13.1.2015 Hankkeen ohjausryhmä Pj. ylijohtaja Helena Säteri 9 jäsentä Hankkeen

Lisätiedot

Lupaprosessien sujuvoittaminen

Lupaprosessien sujuvoittaminen Lupaprosessien sujuvoittaminen INFRA Akatemia 22.1.2016 Anu Kärkkäinen Johtaja, elinkeinoasiat Sipilän hallitusohjelman kirjaukset lupaprosessien sujuvoittaminen Sujuvoitetaan lupa- ja valitusprosesseja

Lisätiedot

HE maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseksi lähes nollaenergiarakentaminen Lainsäädäntöneuvos Riitta Kimari

HE maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseksi lähes nollaenergiarakentaminen Lainsäädäntöneuvos Riitta Kimari HE maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseksi lähes nollaenergiarakentaminen 14.3.2016 Lainsäädäntöneuvos Riitta Kimari Laki maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta Ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen

Lisätiedot

Ympäristölainsäädännön kehittyminen; mihin olemme menossa? Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn

Ympäristölainsäädännön kehittyminen; mihin olemme menossa? Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn Ympäristölainsäädännön kehittyminen; mihin olemme menossa? Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn 4.5.2017 Vaalikauden TOP 6 säädöshankkeet Yhden luukun palvelujen säädöshanke Ympäristönsuojelulain uudistamisen

Lisätiedot

Kymenlaakson Liitto. Hallitusohjelma Kymenlaakson näkökulmasta / liiteosio. Maakuntajohtaja Juha Haapaniemi. Maakuntavaltuusto 8.6.

Kymenlaakson Liitto. Hallitusohjelma Kymenlaakson näkökulmasta / liiteosio. Maakuntajohtaja Juha Haapaniemi. Maakuntavaltuusto 8.6. Kymenlaakson Liitto Hallitusohjelma Kymenlaakson näkökulmasta / liiteosio Maakuntavaltuusto 8.6.2015 Maakuntajohtaja Juha Haapaniemi LIITE 2 Ehdolliset lisätoimet Veronkorotukset Väylämaksujen puolituksen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA 1 28.1.2019 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA Lainsäädäntöhankkeiden ohjelma on ympäristöministeriön säädösvalmistelun johtamisen keskeinen työväline. Se sisältää valmisteilla

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA 1 12.12.2018 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA Lainsäädäntöhankkeiden ohjelma on ympäristöministeriön säädösvalmistelun johtamisen keskeinen työväline. Se sisältää valmisteilla

Lisätiedot

Luvitusprosessin kehittäminen - mitä yhden luukun periaatteella tavoitellaan? Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn

Luvitusprosessin kehittäminen - mitä yhden luukun periaatteella tavoitellaan? Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn Luvitusprosessin kehittäminen - mitä yhden luukun periaatteella tavoitellaan? Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn Luvitus uudistuu Kokonaan ympäristöluvista pois Varsinaisen ympäristöluvan sujuvoittaminen

Lisätiedot

Uuden hallitusohjelman toteuttaminen Normien sujuvoittaminen. 2.12.2015 Matti Vatilo, YM

Uuden hallitusohjelman toteuttaminen Normien sujuvoittaminen. 2.12.2015 Matti Vatilo, YM Uuden hallitusohjelman toteuttaminen Normien sujuvoittaminen 2.12.2015 Matti Vatilo, YM Hallituksen keskeiset tavoitteet pelkistetysti Tavoitteet Asuntokysyntään ja asuntotarpeen muutoksiin vastaaminen

Lisätiedot

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Hallitussihteeri 11.5.2017 Eriika Melkas EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ Pääasiallinen sisältö Tiettyjen julkisten ja yksityisten

Lisätiedot

Ajankohtaista ympäristöministeriöstä. VAETS-yhdyshenkilöpäivä Ympäristöministeriö Maarit Haakana

Ajankohtaista ympäristöministeriöstä. VAETS-yhdyshenkilöpäivä Ympäristöministeriö Maarit Haakana Ajankohtaista ympäristöministeriöstä VAETS-yhdyshenkilöpäivä 20.1.2016 Ympäristöministeriö Maarit Haakana Lähes nollaenergiarakentaminen Erittäin korkea energiatehokkuus Energiantarve katetaan hyvin laajalti

Lisätiedot

Lähes nollaenergiarakentaminen

Lähes nollaenergiarakentaminen Lähes nollaenergiarakentaminen SÄÄDÖSVALMISTELUN TILANNE 8.10.2015 Teppo Lehtinen EPBD direktiivin toimeenpano Uusittu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) 2010 Uudisrakentaminen Korjausrakentaminen

Lisätiedot

1994 ~ - HE 113 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

1994 ~ - HE 113 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT 1994 ~ - HE 113 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kemikaalilakia muutettavaksi siten, että laissa säädettäisiin Euroopan

Lisätiedot

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM YSO Nurmi Eeva(YM) Eduskunta Suuri valiokunta

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM YSO Nurmi Eeva(YM) Eduskunta Suuri valiokunta Ympäristöministeriö E-KIRJE YM2012-00385 YSO Nurmi Eeva(YM) 27.11.2012 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU; Komission asetusluonnos Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) biosidimaksuista U/E-tunnus: EUTORI-numero:

Lisätiedot

HE 147/2015 vp keskeiset ehdotukset. Ympäristövaliokunta Hallitussihteeri Katariina Haavanlammi Lainsäädäntöneuvos Tuomas Aarnio

HE 147/2015 vp keskeiset ehdotukset. Ympäristövaliokunta Hallitussihteeri Katariina Haavanlammi Lainsäädäntöneuvos Tuomas Aarnio HE 147/2015 vp keskeiset ehdotukset Ympäristövaliokunta 2.3.2016 Hallitussihteeri Katariina Haavanlammi Lainsäädäntöneuvos Tuomas Aarnio HE 147/2015 vp sisällöstä Sisältää useita toisiinsa liittymättömiä

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos 7.3.2017 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Tiettyjen julkisten ja yksityisten hankkeiden ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.3.2016 COM(2016) 62 final 2016/0036 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Yhdistyneiden kansakuntien ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen

Lisätiedot

Merialuesuunnittelun lainsäädäntö

Merialuesuunnittelun lainsäädäntö Merialuesuunnittelun lainsäädäntö Ajankohtaista merialuesuunnittelussa Ympäristöministeriön Pankkisali 11.11.2016 Neuvotteleva virkamies Tiina Tihlman Merialuesuunnitteludirektiivi 2014/89/EU Edistää merialueiden

Lisätiedot

Kaavajärjestelmän ja rakentamisen lupajärjestelmän sujuvoittaminen - hallitusohjelman tavoitteet

Kaavajärjestelmän ja rakentamisen lupajärjestelmän sujuvoittaminen - hallitusohjelman tavoitteet Kaavajärjestelmän ja rakentamisen lupajärjestelmän sujuvoittaminen - hallitusohjelman tavoitteet Täydennysrakentaminen onnistuu! Uudenmaan liiton seminaari 11.11.2015 Matti Vatilo, YM Hallituksen keskeiset

Lisätiedot

Lähes nollaenergiarakentaminen. - YM:n visio ja tarpeet. nzeb työpaja 22.8.2013. Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö

Lähes nollaenergiarakentaminen. - YM:n visio ja tarpeet. nzeb työpaja 22.8.2013. Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Lähes nollaenergiarakentaminen (nzeb) - YM:n visio ja tarpeet nzeb työpaja 22.8.2013 Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriö Ajan lyhyt oppimäärä I kehitysjakso 2007-2013 II kehitysjakso 2013-2018

Lisätiedot

Uusi ympäristönsuojelulaki (527/2014) tuli voimaan syyskuun 1 päivänä Se korvaa samannimisen vanhan lain (86/2000).

Uusi ympäristönsuojelulaki (527/2014) tuli voimaan syyskuun 1 päivänä Se korvaa samannimisen vanhan lain (86/2000). 1 Ympäristöministeriö Muistio Klaus Pfister 2.2.2015 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSIKSI JÄTTEEN POLTTAMISESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA, KAIVANNAISJÄTTEISTÄ ANNETUN VALTIONEUVOSTON

Lisätiedot

Lähes nollaenergiarakennukset Valmistelun organisointi. Rakentaminen

Lähes nollaenergiarakennukset Valmistelun organisointi. Rakentaminen Lähes nollaenergiarakennukset Valmistelun organisointi Rakentaminen 30.9.2014 EPBD lähes nollaenergiarakennus 2 art. 2 alakohta: lähes nollaenergiarakennuksella tarkoitetaan rakennusta, jolla on erittäin

Lisätiedot

HE 220/2016 vp MRL:n muuttamisesta Lähes nollaenergiarakennukset. Liikenne- ja viestintävaliokunta Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos

HE 220/2016 vp MRL:n muuttamisesta Lähes nollaenergiarakennukset. Liikenne- ja viestintävaliokunta Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos HE 220/2016 vp MRL:n muuttamisesta Lähes nollaenergiarakennukset Liikenne- ja viestintävaliokunta 27.10.2016 Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos MRL 115 a Lähes nollaenergiarakennuksen määritelmä Lähes

Lisätiedot

Rakentamisen uudet määräykset

Rakentamisen uudet määräykset Rakentamisen uudet määräykset LVI- treffit 3.10.2014 Ympäristöministeriö Maarit Haakana EU:n 2020 tavoitteet ja rakennukset Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) Uusiutuvien energialähteiden edistämistä

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 57/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kemikaalilain säännöksiä muutettavaksi siten, että kemikaalin päällysmerkintöihin

Lisätiedot

Ehdotus päätökseksi (COM(2018)0744 C8-0482/ /0385(COD)) EUROOPAN PARLAMENTIN TARKISTUKSET * komission ehdotukseen

Ehdotus päätökseksi (COM(2018)0744 C8-0482/ /0385(COD)) EUROOPAN PARLAMENTIN TARKISTUKSET * komission ehdotukseen 8.2.2019 A8-0014/ 001-008 TARKISTUKSET 001-008 esittäjä(t): Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta Mietintö Miroslav Poche A8-0014/2019 Energiatehokkuudesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

HE 27/2006 vp. Ehdotetuin säännöksin pantaisiin täytäntöön

HE 27/2006 vp. Ehdotetuin säännöksin pantaisiin täytäntöön HE 27/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi palkkaturvalain ja merimiesten palkkaturvalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäviksi palkkaturvalakiin

Lisätiedot

SISÄLLYS. koskevasta kirjanpidosta sekä markkinoille saatettujen kasvinsuojeluaineiden määrien ilmoittamisesta N:o 253.

SISÄLLYS. koskevasta kirjanpidosta sekä markkinoille saatettujen kasvinsuojeluaineiden määrien ilmoittamisesta N:o 253. SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2007 Julkaistu Helsingissä 15 päivänä maaliskuuta 2007 N:o 253 259 SISÄLLYS N:o Sivu 253 Laki sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Norminpurkutalkoot. Hirsitaloteollisuuden vuosikokousseminaari Rakennusneuvos Matti Vatilo, YM Seinäjoki

Norminpurkutalkoot. Hirsitaloteollisuuden vuosikokousseminaari Rakennusneuvos Matti Vatilo, YM Seinäjoki Norminpurkutalkoot Hirsitaloteollisuuden vuosikokousseminaari 2016 Rakennusneuvos Matti Vatilo, YM Seinäjoki 31.3.2016 Hallituksen normitavoitteet pelkistetysti Keskustan eduskuntaryhmän pj. Matti Vanhasen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA. Yleisarvio ympäristöministeriön säädösvalmistelun tilanteesta:

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA. Yleisarvio ympäristöministeriön säädösvalmistelun tilanteesta: 1 18.9.2014 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN KESKEISTEN LAINSÄÄDÄNTÖHANKKEIDEN OHJELMA Yleisarvio ympäristöministeriön säädösvalmistelun tilanteesta: Hallitusohjelmaan sisältyy lukuisia ympäristöministeriön toimialan

Lisätiedot

Ajankohtaista kiinteistöalalla. VAETS-yhdyshenkilöpäivä 11.3.2015 Ympäristöministeriö Maarit Haakana

Ajankohtaista kiinteistöalalla. VAETS-yhdyshenkilöpäivä 11.3.2015 Ympäristöministeriö Maarit Haakana Ajankohtaista kiinteistöalalla VAETS-yhdyshenkilöpäivä 11.3.2015 Ympäristöministeriö Maarit Haakana Ajankohtaiskatsauksen sisältö Lähes nollaenergiarakennukset Tulevia/valmistelussa olevia säädösmuutoksia

Lisätiedot

HE 91/2016 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

HE 91/2016 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tuloverolain 33 c :n, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n sekä rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 3 :n muuttamisesta ESITYKSEN

Lisätiedot

Yleisen ilmoitusmenettelyn soveltamisalasta. Kuulemistilaisuus Helsinki Neuvotteleva virkamies Anneli Karjalainen

Yleisen ilmoitusmenettelyn soveltamisalasta. Kuulemistilaisuus Helsinki Neuvotteleva virkamies Anneli Karjalainen Yleisen ilmoitusmenettelyn soveltamisalasta Kuulemistilaisuus 15.5.2017 Helsinki Neuvotteleva virkamies Anneli Karjalainen Tehtyjä ja jo valmisteilla olevia toimia Rekisteröintimenettelyn käyttöönotto

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle eräiksi hallintolainkäyttöä koskevan lainsäädännön muutoksiksi annetun hallituksen esityksen (HE 112/2004 vp) täydentämisestä Esityksessä ehdotetaan eduskunnalle annettua

Lisätiedot

Megatrendit ympäristöhallinnossa. Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn Kaukolämpöpäivät

Megatrendit ympäristöhallinnossa. Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn Kaukolämpöpäivät Megatrendit ympäristöhallinnossa Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn Kaukolämpöpäivät 24.8.2017 Sisältö Ympäristöasioihin vaikuttavia megatrendejä Hallinto uudistuu Menettelyt sujuvoituvat ja sähköistyvät

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0136 (NLE) 14112/15 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: JUSTCIV 263 TRANS 364 MAR 148 ENV 710 NEUVOSTON PÄÄTÖS

Lisätiedot

Tarja Lahtinen Neuvotteleva virkamies. Ympäristövaliokunta

Tarja Lahtinen Neuvotteleva virkamies. Ympäristövaliokunta HE 184/2017 vp Hallituksen esitys laeiksi poltto-aineiden elinkaarenaikaisten KHK-päästöjen vähentämisestä ja biopolttoaineista ja bionesteistä annetun lain 2 :n muuttamisesta Tarja Lahtinen Neuvotteleva

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.12.2018 C(2018) 8376 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 11.12.2018, vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

PM. YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUU- DESTA ANNETUN YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUKSEN MUUTTAMISESTA

PM. YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUU- DESTA ANNETUN YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUKSEN MUUTTAMISESTA YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistioluonnos Rakentaminen 7.8.2014 Pekka Kalliomäki PM. YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS RAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUU- DESTA ANNETUN YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUKSEN MUUTTAMISESTA Yleistä

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 25. heinäkuuta 2012 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvoston

Lisätiedot

Alueidenkäytön kehityksestä -ajankohtaista ympäristöministeriöstä. MRL-neuvottelupäivät Vaasassa Timo Turunen ympäristöministeriöstä

Alueidenkäytön kehityksestä -ajankohtaista ympäristöministeriöstä. MRL-neuvottelupäivät Vaasassa Timo Turunen ympäristöministeriöstä Alueidenkäytön kehityksestä -ajankohtaista ympäristöministeriöstä MRL-neuvottelupäivät Vaasassa 30.11.2016 Timo Turunen ympäristöministeriöstä Yleistä Ympäristöministeriö aloitti toimintansa 1.10.1983,

Lisätiedot

Kaavoituksen muutoksenhaun uudistaminen. Hallitusneuvos Jyrki Hurmeranta Ympäristöministeriö

Kaavoituksen muutoksenhaun uudistaminen. Hallitusneuvos Jyrki Hurmeranta Ympäristöministeriö Kaavoituksen muutoksenhaun uudistaminen Hallitusneuvos Jyrki Hurmeranta Ympäristöministeriö 4.3.2016 Esityksen sisältö 1. Maankäyttö- ja rakennuslain uudistushankkeiden tilanne 2. Muutoksenhaun kehitys

Lisätiedot

Vähittäiskaupan ohjaus

Vähittäiskaupan ohjaus Vähittäiskaupan ohjaus Kaavoituksen ja rakentamisen lupien sujuvoittaminen -työryhmä 25.11.2015 Pekka Normo Ympäristöministeriö Vähittäiskaupan ohjaus, nykytilanne MRL -muutos 2011, keskeinen sisältö Kauppaa

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi Luonnos 28.3.2018 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi EU-ympäristömerkistä annettua

Lisätiedot

Vesien- ja merenhoito maakuntien tehtäväksi Miten lainsäädäntö muuttuu?

Vesien- ja merenhoito maakuntien tehtäväksi Miten lainsäädäntö muuttuu? Vesien- ja merenhoito maakuntien tehtäväksi Miten lainsäädäntö muuttuu? Hallitussihteeri Sara Viljanen Vaikuta vesiin päivät 2017 5.9.2017, Turku ALUEHALLINTOUUDISTUS VESIEN- JA MERENHOIDOSSA / LAINSÄÄDÄNTÖ

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO Jaakkola Miia(VM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO Jaakkola Miia(VM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00250 RMO Jaakkola Miia(VM) 28.03.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia EKP:n asetus kehyksen perustamisesta yhteisen pankkivalvontamekanismin puitteissa tehtävälle

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 25/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain 82 ja 84 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 236. Laki

SISÄLLYS. N:o 236. Laki SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2005 Julkaistu Helsingissä 22 päivänä huhtikuuta 2005 N:o 236 240 SISÄLLYS N:o Sivu 236 Laki alusten aiheuttaman meren pilaantumisen ehkäisemisestä vuonna 1973 tehtyyn kansainväliseen

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0317/118. Tarkistus. Karl-Heinz Florenz PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0317/118. Tarkistus. Karl-Heinz Florenz PPE-ryhmän puolesta 17.10.2018 A8-0317/118 118 4 artikla 1 kohta 1. Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet, joilla vähennetään merkittävästi liitteen A osassa lueteltujen kertakäyttöisten muovituotteiden

Lisätiedot

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM LYMO Hyvärinen Esko(YM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM LYMO Hyvärinen Esko(YM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ympäristöministeriö E-KIRJE YM2014-00024 LYMO Hyvärinen Esko(YM) 23.01.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin liittymisestä luonnonvaraisen eläimistön

Lisätiedot

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia,

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, jotta se vastaisi sanamuodoltaan voimassa olevaa lakia tarkemmin

Lisätiedot

FInZEB 2015 Lähes nollaenergiarakennus Suomessa. 5.2.2015 Finlandia-talo Ylijohtaja Helena Säteri

FInZEB 2015 Lähes nollaenergiarakennus Suomessa. 5.2.2015 Finlandia-talo Ylijohtaja Helena Säteri FInZEB 2015 Lähes nollaenergiarakennus Suomessa 5.2.2015 Finlandia-talo Ylijohtaja Helena Säteri Esityksen sisältö EU:n tavoitteet nyt ja jatkossa Kansallinen ilmstopolitiikka Toimintaympäristön muutkokset

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 139/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi painelaitelain 27 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi painelaitelain 27 :n 3 momenttia. Lain siirtymäsäännöksen

Lisätiedot

HE 63/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta

HE 63/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi EU-ympäristömerkistä annettua lakia. Ehdotuksen

Lisätiedot

***I MIETINTÖ. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti A8-0000/

***I MIETINTÖ. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti A8-0000/ Euroopan parlamentti 2014-2019 Istuntoasiakirja A8-0000/2018 9.2.2018 ***I MIETINTÖ ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi direktiivin (EU) 2016/97 muuttamisesta siltä osin kuin on

Lisätiedot

Euroopan unionin virallinen lehti

Euroopan unionin virallinen lehti L 32/6 6.2.2018 KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2018/172, annettu 28 päivänä marraskuuta 2017, vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain uusi ilmoitusmenettely

Ympäristönsuojelulain uusi ilmoitusmenettely Ympäristönsuojelulain uusi ilmoitusmenettely Eduskunnan ympäristövaliokunta 2.10.2018 Hallitussihteeri Tia Laine-Ylijoki-Laakso ja Ympäristöneuvos Markus Tarasti Uuden menettelyn reunaehdot Nopeampi ja

Lisätiedot

1993 vp - HE Esityksen mukaan ympäristölle

1993 vp - HE Esityksen mukaan ympäristölle 1993 vp - HE 74 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Euroopan talousalueesta tehdyn sopimuksen

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. lokakuuta 2013 (OR. en) 13408/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0020 (NLE) TRANS 466 MAR 126

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. lokakuuta 2013 (OR. en) 13408/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0020 (NLE) TRANS 466 MAR 126 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. lokakuuta 2013 (OR. en) 13408/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0020 (NLE) TRANS 466 MAR 126 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden valtuuttamisesta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi keskinäisestä virka-avusta verotuksen alalla Suomen ja muiden Euroopan unionin jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten välillä annetun lain 1 ja 5 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.2.2017 COM(2017) 73 final 2017/0027 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta omaksuttavan kannan vahvistamisesta osapuolten konferenssissa Rotterdamin yleissopimuksen

Lisätiedot

SAC-työryhmän ehdotukset Kuuleminen Hallitusneuvos Satu Sundberg, Ympäristöministeriö

SAC-työryhmän ehdotukset Kuuleminen Hallitusneuvos Satu Sundberg, Ympäristöministeriö SAC-työryhmän ehdotukset Kuuleminen 15.5.2013 Hallitusneuvos Satu Sundberg, Ympäristöministeriö 1) SAC alueiden perustamismenettely ja suojelutoimenpiteiden toteuttaminen Luontodirektiivin 1 artiklan l-kohta

Lisätiedot

Lähes nollaenergiarakentaminen. - YM:n visio ja tarpeet. Plusenergia klinikan tulosseminaari 16.1.2014

Lähes nollaenergiarakentaminen. - YM:n visio ja tarpeet. Plusenergia klinikan tulosseminaari 16.1.2014 Lähes nollaenergiarakentaminen (nzeb) - YM:n visio ja tarpeet Plusenergia klinikan tulosseminaari 16.1.2014 Rakennusneuvos Ympäristöministeriö Ajan lyhyt oppimäärä VN kansallinen energia- ja ilmastostrategia

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.11.2018 C(2018) 7778 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 28.11.2018, delegoidun asetuksen (EU) N:o 1062/2014 muuttamisesta tiettyjen tehoaineen ja valmisteryhmän

Lisätiedot

Kehittyvät säädökset ja julkinen ohjaus. Rakennusfoorumi Matti Vatilo, YM

Kehittyvät säädökset ja julkinen ohjaus. Rakennusfoorumi Matti Vatilo, YM Kehittyvät säädökset ja julkinen ohjaus Rakennusfoorumi 4.10.2016 Matti Vatilo, YM Hallituksen norminpurun kärjet Perataan säädökset, puretaan turhaa sääntelyä ja uudistetaan tarvittavat säädökset. Sujuvoitetaan

Lisätiedot

Ympäristövaliokunta Lainsäädäntöneuvos Sari Rapinoja Ympäristöministeriö

Ympäristövaliokunta Lainsäädäntöneuvos Sari Rapinoja Ympäristöministeriö HE eduskunnalle laeiksi rakennuksen energiatodistuksesta annetun lain ja rakennusten energiatodistustietojärjestelmästä annetun lain 3 ja 5 :n muuttamisesta (HE 86/2017 vp) Ympäristövaliokunta 28.9.2017

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.12.2017 COM(2017) 792 final 2017/0350 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin (EU) 2016/97 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse jäsenvaltioiden

Lisätiedot

HE 237/2009 vp. (1303/2004) täydennettiin lain säännöksiä

HE 237/2009 vp. (1303/2004) täydennettiin lain säännöksiä Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vesienhoidon järjestämisestä annetun lain 2 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Vesienhoidon järjestämisestä annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

HE 1/2019 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 1/2019 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle elinkeinotulon verottamisesta annetun lain ja eräiden muiden verotusta koskevien lakien annettujen lakien voimaantulosäännösten ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta *** SUOSITUSLUONNOS

Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta *** SUOSITUSLUONNOS Euroopan parlamentti 2014-2019 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 8.3.2017 2016/0021(NLE) *** SUOSITUSLUONNOS esityksestä neuvoston päätökseksi elohopeaa koskevan

Lisätiedot

HE 17/2011 vp. täytäntöönpanokelpoisiksi säädetyt yhdenmukaistamisviraston

HE 17/2011 vp. täytäntöönpanokelpoisiksi säädetyt yhdenmukaistamisviraston Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan unionin jäsenyyteen liittyvistä oikeudenhoitoa koskevista säännöksistä annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Euroopan unionin jäsenyyteen

Lisätiedot

HE 85/2017 vp MRL:n muuttamisesta Asuntosuunnittelu. YmV ja LiV Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos

HE 85/2017 vp MRL:n muuttamisesta Asuntosuunnittelu. YmV ja LiV Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos HE 85/2017 vp MRL:n muuttamisesta Asuntosuunnittelu YmV ja LiV 15.9.2017 Kirsi Martinkauppi Lainsäädäntöneuvos MRL HE 85/2017 113 :n muutos (rakennus) 115 :n muutos (kerrosala) 135 :n muutos (rakennuksen

Lisätiedot

Yleiskaavat ja rakentaminen asemakaava-alueiden ulkopuolella

Yleiskaavat ja rakentaminen asemakaava-alueiden ulkopuolella Yleiskaavat ja rakentaminen asemakaava-alueiden ulkopuolella Valmisteilla olevat MRL:n muutokset Seminaari, sipoo 13.5.2016 Matti Laitio, ympäristöministeriö Hallitusohjelman kirjauksia Helpotetaan haja-asutusalueiden

Lisätiedot

Lainsäädäntöhankkeet puolustusselonteossa Puolustusvaliokunta

Lainsäädäntöhankkeet puolustusselonteossa Puolustusvaliokunta Lainsäädäntöhankkeet puolustusselonteossa Puolustusvaliokunta 7.4.2017 Hanna Nordström lainsäädäntöjohtaja hallintopoliittinen osasto, lainvalmistelu- ja oikeusyksikkö Hallituksen esitykset HE 94/2016

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan yhteisön maidon ja maitotuotteiden kiintiöjärjestelmän täytäntöönpanosta annetun lain 6 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.4.2019 C(2019) 2910 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 23.4.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 täydentämisestä siltä osin kuin on

Lisätiedot

Ohjelman ehdotukset lainsäädäntö, tutkimus ja EU:n aloitteet?

Ohjelman ehdotukset lainsäädäntö, tutkimus ja EU:n aloitteet? Ohjelman ehdotukset lainsäädäntö, tutkimus ja EU:n aloitteet? Jarmo Muurman Ympäristöneuvos Kansallisen materiaalitehokkuusohjelman lanseeraustilaisuus 7.3.2014 Sisältö Lainsäädäntö ja sujuva hallinto

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (EU)

KOMISSION ASETUS (EU) 26.1.2013 Euroopan unionin virallinen lehti L 26/11 KOMISSION ASETUS (EU) N:o 73/2013, annettu 25 päivänä tammikuuta 2013, vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista annetun Euroopan parlamentin ja

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET 15.10.2014 L 297/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o 1078/2014, annettu 7 päivänä elokuuta 2014, vaarallisten kemikaalien viennistä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM STO Närhi Ulla(STM) Eduskunta

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM STO Närhi Ulla(STM) Eduskunta Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2013-00035 STO Närhi Ulla(STM) 30.01.2013 Eduskunta Viite Asia EU; terveys; komission täytäntööpanodirektiivi 2012/52/EU toimenpiteistä toisessa jäsenvaltiossa

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan yhteisön maidon ja maitotuotteiden kiintiöjärjestelmän täytäntöönpanosta annetun lain 6 ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

NORMINPURKU - OM:N LAKIHANKKEET Päivitetty:

NORMINPURKU - OM:N LAKIHANKKEET Päivitetty: NORMINPURKU - OM:N LAKIHANKKEET Päivitetty: 9.6.2017 Sarakkeiden selitykset Säädös = säädöksen nimi, tarvittaessa voi eritellä pykäläkohtaisesti L/K /S= ehdotettavan muutoksen luonne (luovutaan kokonaan,

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain uudistaminen

Ympäristönsuojelulain uudistaminen Ympäristönsuojelulain uudistaminen Hallitusneuvos Oili Rahnasto 37. ilmansuojelupäivät Lappeenranta, 21.8.2012 Ympäristönsuojelulain uudistamisen organisointi YM asetti ympäristönsuojelulain uudistamishankkeen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 13885/16 SC 181 ECON 984 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2011/16/EU

Lisätiedot

HE eräiden ympäristöasioiden muutoksenhaun tarkistamisesta 43/2017vp. Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn

HE eräiden ympäristöasioiden muutoksenhaun tarkistamisesta 43/2017vp. Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn HE eräiden ympäristöasioiden muutoksenhaun tarkistamisesta 43/2017vp Lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn 1.6.2017 HE:n pääasiallinen sisältö Valituslupajärjestelmän soveltamisalaa laajennettaisiin ympäristöasioissa

Lisätiedot

HE 14/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta

HE 14/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi ajoneuvoliikennerekisteristä

Lisätiedot

HE 167/2017 vp keskeiset ehdotukset. Ympäristövaliokunta Hallitussihteeri Katariina Haavanlammi

HE 167/2017 vp keskeiset ehdotukset. Ympäristövaliokunta Hallitussihteeri Katariina Haavanlammi HE 167/2017 vp keskeiset ehdotukset Ympäristövaliokunta 16.11.2017 Hallitussihteeri Katariina Haavanlammi HE liittyy niin sanotun MCP-direktiivin kansalliseen täytäntöönpanoon MCP - direktiivi koskee keskisuurista

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.8.2015 COM(2015) 409 final 2015/0182 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS pysyvistä orgaanisista yhdisteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 850/2004

Lisätiedot