puh puh

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "puh puh"

Transkriptio

1

2 2 YHTEYSTIETOJA Kalajoen lukio Pohjankyläntie Kalajoki Puh. opettajien huone lukio@kalajoki.fi Rehtori Koulusihteeri Riku Saksholm Raija Ylikoski puh puh riku.saksholm@kalajoki.fi raija.ylikoski@kalajoki.fi Apulaisrehtori Opinto-ohjaaja Päivi Ojala Timo Ylikoski puh puh paivi.ojala@kalajoki.fi timo.ylikoski@kalajoki.fi Oppituntien alkamisajat 1. klo klo klo klo klo klo klo klo Tiedeleirillä Sodankylän geofysiikan observatoriolla

3 3 HYVÄ KALAJOEN LUKIOON AIKOVA Kalajoki on reilun asukkaan hiekkarantojen merikaupunki. Kalajoen lukiossa on noin 250 opiskelijaa Kalajoelta ja ympäristökunnista. Kalajoen lukion laaja kurssitarjonta antaa opiskelijoille vankat perustiedot jokaisessa oppiaineessa. Valinnaisuutta on runsaasti, joten opiskelija voi suunnata opintonsa kiinnostuksensa mukaan. Pakollisten kurssien lisäksi on tarjolla jokaisessa oppiaineessa syventäviä ja soveltavia kursseja. Kielivalikoimaansa opiskelija voi valita englannin ja ruotsin lisäksi saksaa ja ranskaa. Etälukion kautta on mahdollisuus opiskella vaikkapa venäjää, italiaa, japania tai espanjaa. Monilla kursseilla saa itse kokeilla ja tutkia, kuten biologian ja kemian ympäristökurssilla ja työkursseilla. Koulun tilat ovat asianmukaiset ja viihtyisät, ja opetusteknologia on ajanmukaista. Koulun ilmapiiri on kannustava ja opiskelumyönteinen; rauhallisessa ja mukavassa tunnelmassa viihtyvät opiskelijat ja opettajat. Kansainvälinen yhteistyö ja juhlat tuovat vaihtelua koulun arkeen. Jokapäiväistä opiskelua virkistävät oppilaskunnan ja opettajien järjestämät tempaukset. Pidämme tärkeänä omaa ajattelua, oma-aloitteisuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Opiskelu on työntekoa omaa tulevaisuutta varten. Samalla opitaan tekemään yhteistyötä ja ottamaan vastuuta itsestä ja ympäristöstä. Opiskelijamme ovat sijoittuneet hyvin jatko-opintopaikkoihin.

4 4 Lukion sisällä olemme tarjonneet opiskelijoillemme mahdollisuuden painottaa opintojaan omien toiveidensa mukaisesti. Tässä oppaassa esitellään näitä mahdollisuuksia kansainvälisistä opinnoista kuvataidelinjaan ja draamasta ratsastukseen. Löydä omasi. Tervetuloa opiskelemaan Kalajoen lukioon! INTERNATIONAL STUDIES Syksyllä 2010 Kalajoen lukiossa alkoi kansainvälisten opintojen opintokokonaisuus. Opinnot koostuvat kansainvälisyyskoordinaattori Williamin pitämistä kursseista, englanniksi opetettavista lukiokursseista sekä mahdollisesta oppilasvaihtojaksosta. Williamin ja vaihtuvan englanninkielisen apuopettajan pitämillä kursseilla keskitytään suullisen kielitaidon kohentamiseen muun muassa keskustelujen, väittelyiden ja lyhyiden alustusten avulla. I.S. -ryhmän DNA-testi

5 5 Osa lukiokursseista tarjotaan valittavaksi myös englanninkielisinä. Tarjolla tulee olemaan usean oppiaineen kursseja. Suomenkieliset kurssit säilyvät luonnollisesti valittavina englanninkielisten kurssien rinnalla. Kurssitarjottimella englanniksi pidettävät kurssit sijoittuvat pääosin toiselle ja kolmannelle opiskeluvuodelle. Mahdollinen oppilasvaihtojakson kohdemaa ja kesto sovitaan jokaisen halukkaan kanssa erikseen. Lukiolla on sovittuna pitkäaikaisen vaihdon mahdollisuus japanilaisen ystävyyskaupunki Izumon lukioiden kanssa sekä unkarilaisen Balatonalmadin kaksikielisen (unkari ja englanti) lukion kanssa. Opintokokonaisuus antaa hyvät edellytykset jatkaa opintoja lukion jälkeen joko vieraskielisissä koulutusohjelmissa kotimaassa tai ulkomailla. Se soveltuu myös kaikille, jotka haluavat parantaa käytännön kielitaitoaan. KUVATAIDELINJA Kalajoen lukiossa voit painottaa opintosi taiteeseen kuvataidelinjalla. Kurssivalikoima on laaja ja monipuolinen ja se on suunniteltu niin, että halutessasi voit suorittaa jopa 20 kuvataidekurssia. Kurssit sijoittuvat tasaisesti muiden lukio-opintojen lomaan, joten voit opiskella kuvataidetta pitkäjänteisesti ja kehittää tietojasi ja taitojasi koko lukioajan. Valtakunnallisesti tarjottavien yhteisten kurssien lisäksi tarjolla on vahva kokonaisuus syventäviä ja soveltavia kursseja. Syventävinä kursseina on muun muassa kuvanveistoa ja graafista suunnittelua. Soveltavina kursseina voit valita rakennustaidetta ja arkkitehtuuria, teatteripuvustusta ja lavastusta, valokuvaa ja elokuvaa, muotoilua ja sisustusta. Lisäksi kuvataidelinjan valinneet voivat suorittaa kaksi kurssia itsenäisesti, jolloin niiden tekemisen voi ajoittaa itselle parhaiten sopivaan aikaan. Kuvataidelinjan valinneille on tarjolla myös taideleiri. Leiri voidaan toteuttaa oppilaiden kanssa yhdessä kanssa valitussa paikassa kotimaassa tai ulkomailla. Opintojen päätteeksi voit suorittaa valtakunnallisen kuvataidediplomin tai lukion oman päättötyön valinnaisesta aiheesta. Tavallisen luokkatilan lisäksi käytössä on useita erityistiloja. Media-, valokuva- ja elokuvakurssit pidetään tarpeen mukaan AT-luokassa, jossa kuvankäsittelyyn ja editointiin on käytössä ajanmukainen tekniikka. Kalajoella sekä kulttuuriympäristö että luonnonmaisema ovat ainutlaatuiset. Ympäristöä hyödynnetäänkin monilla kuvataidekursseilla. Oppilastöitä on helppo saada esille myös koulun ulkopuolelle. Koulu järjestää joka vuosi näyttelyn, jossa esitellään oppilastöitä ja kuvataiteen opetusta. Kuvataide on mukana myös koulumme kansainvälisissä projekteissa.

6 6 Kuvataiteen ryhmän terveisiä Nizzasta DRAAMA JA TEATTERI Syksystä 2011 alkaen voit opiskella draamaa ja teatteria yhteensä jopa 10 kurssia ja huipentaa opintosi suorittamalla teatterin lukiodiplomin. Aivan yhtä hyvin voit poimia draaman ja teatterin tarjonnasta vain itseäsi kiinnostavat opinnot. Draama ja teatteri - kurssien kautta opit lisää paitsi draamasta ja teatterista myös itsestäsi ja toisista ihmisistä sekä hankit ryhmässä toimimisen taitoja. Opinnot eivät edellytä aiempia opintoja tai kokemusta. Voit lisäksi valita opintoja haluamassasi järjestyksessä. Syksystä 2011 draaman ja teatterin opinnot ovat osa aamuharjoituksia. Opettajana toimii teatteri-ilmaisun ohjaa Raimo Hentunen. Aamuharjoitusten sisällöt vaihtelevat tarpeen mukaan teatteri-ilmaisun perusharjoituksista esitysten valmistamiseen. Opiskelija voivat perehtyä kokonaisvaltaisesti teatterintekemiseen; näyttelemiseen, ohjaamiseen, draaman kirjoittamiseen, dramatisointiin, lavastukseen, valo- ja äänisuunnitteluun. Kolmen vuoden osallistuminen aamutreeneihin kahdesti viikossa tuottaa viisi DT-kurssia. Aamuharjoituksissa valmistellaan myös pieniä esityksiä koulun juhliin. Kevään projektiviikolla voit valita myös draaman alaan liittyvän erityiskurssin.

7 7 Suoritettuasi yhteensä kolme draaman ja teatterin alaan liittyvää kurssia voit myös suorittaa teatterin lukiodiplomin. Diplomin voi suorittaa joko yksin tai ryhmässä ja näytön voi antaa teatterin eri osa-alueilta: näytteleminen, ohjaaminen, dramaturgia, lavastus jne. Draaman ja teatterin opinnot antavat hyvän pohjan alan ammattiopintoihin, mutta tarjoavat myös rakennusaineita omana itsenä olemiseen, toisten huomioon ottamiseen, toisen osaan eläytymiseen ja ryhmässä toimimiseen. AAMUHARJOITUKSET Kalajoen lukion urheiluryhmissä sinulla on mahdollisuus osallistua ohjattuihin harjoituksiin koulupäivän aikana ja tehostaan näin omaa valmentautumistasi. Aamuharjoitukset pidetään tiistaisin ja torstaisin kaksi tuntia kerrallaan osana lukion kurssitarjonta JÄÄKIEKKO Harjoituksissa käy keskimäärin B- ja A-juniori-ikäistä pelaajaa sekä muutamia edustusjoukkueen pelaajia. Aamuharjoituksissa pääpaino on ollut henkilökohtaistenja pelitilannetaitojen kehittämisessä. Seurana JHT pyrkii vakiinnuttamaan B-junioreissa paikkansa I / II- divisioonassa. Seurassamme on panostettu valmentajien koulutukseen. Kaikki valmentajamme ovat vähintään LTV -koulutuksen käyneitä. JHT on tunnettu kasvattajaseura. Juniorikoulustamme on lähtenyt pelaajia maajoukkueisiin, NHL:ään, SM-liigaan, ulkomaan pääsarjoihin ja Mestikseen. Kirkkaimpana tähtenämme on Jussi Jokinen. YLEISURHEILU JA HIIHTO Sinulla on mahdollisuus tehdä yhteisiä harjoituksia muiden kanssa, mutta myös täysin oman harjoitusohjelman noudattaminen on mahdollista. Olosuhteet eri lajien harrastajille ovat Kalajoella todella hyvässä kunnossa. Hiihtäjillä on syksyisin mahdollisuus hyödyntää tykkilumilatua, joka on Hiihtomajan maastossa. Urheilukenttä ja salitilat ovat lukion välittömässä läheisyydessä.

8 8 LENTOPALLO Syksyllä 2008 aloitti Kalajoen lukiossa lentopallopainotteinen ryhmä. Tarkoituksena on tarjota lentopalloon panostaville nuorille mahdollisuus jatkaa kätevästi ja tehokkaasti lentopalloharrastustaan lukio-opiskelujen yhteydessä. Oppilailla on tiistaija torstaiaamuisin harjoitukset, joiden aikana pyritään kehittämään heidän lajitaitojaan. Samalla jokaisen opiskelijan kanssa laaditaan heille sopivat kehityssuunnitelmat lentopalloilijoina. Tulevaisuudessa Kalajoen lukion lentopallotoiminnan tarkoituksena on houkutella nuoria lentopalloilijoita eri puolilta Suomea opiskelemaan ja kehittymään Kalajoelle sekä vakiinnuttaa Kalajoki yhdeksi Suomen merkittävimmistä lentopallokulttuurin ylläpitäjistä ja kehittäjistä. Useana vuonna lentopallon aamuharjoitusryhmä on koostunut pääosin tytöistä, mutta nykyään poikien osuus on noussut huomattavasti. Aamuharjoitukset järjestetään yhteistyössä Kalajoen ammattiopiston kanssa, jonka opiskelijoita myös kuuluu lentopalloryhmään. Opettajana toimii lentopallovalmentaja Esa Lauri (luokanopettaja, huippuvalmentaja-tutkinto), jolla on pitkäaikaista kokemusta valmentajana sekä aikuis- että juniorijoukkueiden kanssa. Lentopalloharjoituksiin haluavat pyrkivät Kalajoen lukioon yleislinjalle. Lukioon valituille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti. Lentopalloon ilmoittaudutaan valintakortin täyttämisen yhteydessä.

9 9 TANSSI Kalajoen Lukion ja Kalajoen ammattiopiston opiskelijoille tarjotaan mahdollisuutta ohjattuun tanssin harjoitteluun. Tanssin pariin ovat tervetulleita kaikki tanssista kiinnostuneet, niin aloittelijat, kuin jo pidempään harrastaneet. Lukuvuoden aikana tutustutaan useisiin eri tanssilajeihin ja -tyyleihin, tehdään luovia harjoitteita, treenataan tekniikkaa, opetellaan tanssisarjoja, sekä parannetaan kehonhallintaa ja liikkuvuutta, unohtamatta kehonhuoltoa. Venyttelyt ja rentoutumisharjoitukset toimivat monipuolisen harjoittelun vastapainona. Mikäli oppilailla on kiinnostusta, lukuvuoden aikana työstetään myös esitettävä tanssiteos. SALIBANDY Salibandyn aamuharjoitukset alkoivat syksyllä Valmentajana toimii Himangan Pallon edustusjoukkuetta ja B-junioreita valmentanut sekä 1-divisioonasta pelikokemusta omaava Janne Kinaret. Salibandyharjoituksissa keskitytään ennen kaikkea pelaajien henkilökohtaisten taitojen sekä fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen. Harjoitukset soveltuvatkin hyvin sekä jo joukkueessa pelaaville kilpaurheilijoille että vähemmän aikaa lajin parissa olleille. Salibandyssa pelaajan perusominaisuuksiin kuuluvat monipuoliset yksilötaidot sekä lajinomaiseen liikkumiseen tarvittavat kyvyt. Kalajoen lukion aamuharjoituksissa keskitytäänkin palvelemaan näiden taitojen kehittymistä. Aamuharjoituksilla onkin tärkeä rooli mahdollistamassa määrältään ja laadultaan riittävä harjoittelu. Kouluajan ulkopuolella tapahtuva harjoittelu ei suurimmalle osalle pelaajista ole riittävä kehittymiseen ja salibandyn pelaajilla onkin nyt hieno mahdollisuus panostaa Kalajoen lukiossa omaan urheilu-uraansa. BÄNDISOITTO Lukion bändiryhmä harjoittelee kahdesti viikossa osana lukion aamuharjoituksia Pekka Peltolan ohjauksessa. Ohjelmisto pyritään pitämään mahdollisimman monipuolisena, jotta osallistuvat saavat kokemusta eri kevyen musiikin tyyleistä. Tarvittava musiikin teoria opitaan osana musiikin tekemistä. Ryhmään otetaan sekä eri bändisoittimien soittajia että laulajia. Projektiviikolla bändiryhmäläisille on tarjolla studiotyöskentelyn kurssi, jolloin tutustutaan tekemisen kautta äänitteiden tekoon. RATSASTUS Ratsastuksen valmennus alkoi osana lukion aamutreenejä syksyllä Ryhmässä aloitti seitsemän innokasta ratsastuksen harrastajaa ratsastuksenopettaja Minna Heinisen valmennuksessa. Harjoitukset pidetään Kalajoen raviradan läheisyydessä sijaitsevassa maneesissa.

10 10 Aivan maneesin läheisyydessä on mahdollista vuokrata hevoselleen tallipaikka hintaan n. 250 /kk. Myös hevosen vuokraaminen on mahdollista. Ratsastusryhmä on järjestänyt myös kaikille avoimia harjoituskilpailuja. Valmennukseen valittavat hakevat yhteisvalinnassa Kalajoen lukion oppilaaksi yleislinjalle. Tämän lisäksi kirjoitetaan vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrotaan omasta ratsastustaustasta. Hakemus palautetaan valintakortin mukana. Valintaan saattaa liittyä myös suullinen haastattelu. Ratsastusryhmään ilmoittaudutaan valintakortin täyttämisen yhteydessä. Valmennukseen valituille ilmoitetaan asiasta kesäkuussa samassa yhteydessä kuin yhteisvalinnan tulokset julkaista. TELINEVOIMISTELU Syksyllä 2015 käynnistyi uusi aamutreenimahdollisuus telinevoimistelun parissa. Kokoonnumme tiistai- ja torstaiaamuisin telinesali Kanveesiin Meinalassa (Marjakankaantie 12). Ryhmää ohjaa Kalajoen Naisvoimistelijoiden telinevoimisteluvalmentaja ja luokanopettaja Teija Nuorala. Aamutreeneissä venyttelemme ja treenaamme telinevoimistelun monipuolisia liikkeitä eri telineillä. Kanveesista löytyy hypyn, nojapuiden, puomin, permannon, renkaiden ja rekin harjoittelupaikat. Voimistelun ohessa teemme liikkuvuus- ja voimaharjoittelua. Telineet mahdollistavat myös parkourharjoittelun. Ilmavolttiradalla voltit ja hypyt onnistuvat helposti. Freegym tuo uuden näkökulman voimisteluun. Telinevoimisteluryhmään voivat tulla kaikki halukkaat aloittelijoista jo edistyneempiin voltintekijöihin. Jokaiselle nuorelle löytyy oman taitotason mukaisia voimisteluhaasteita. Ryhmään pyritään Kalajoen lukion yleislinjan kautta. Voimisteluryhmään ilmoittaudutaan valintakortin täyttämisen yhteydessä. Pulkkaviesti 2017

11 11 KURSSIT Oppiaine Pakolliset Syventävät Soveltavat Äidinkieli Ruotsi B Ruotsi A Englanti Saksa B Saksa B Ranska B Ranska B Matematiikka - pitkä lyhyt Biologia Maantiede Fysiikka Kemia Uskonto Elämänkatsomustieto Filosofia Historia e Yhteiskuntaoppi Psykologia Musiikki Kuvataide Liikunta Terveystieto Opinto-ohjaus 1 2 Teemaopinnot Tietotekniikka Tekstiilityö Science-kurssit Taiteiden väliset kurssit

12 12 LUKION ULKOPUOLELTA HYVÄKSYTTÄVÄT KURSSIT Rehtorilla on oikeus hyväksyä lukion ulkopuolella suoritettuja opintoja lukion kursseiksi. Lukion ulkopuolella suoritetun kurssin hyväksyminen lukion kurssiksi edellyttää: 1. Kurssilla on selvä ohjelma ja pituus, joka vastaa joko lukion puolta tai koko kurssia. 2. Kurssi on hyväksytty joko suoritusmerkinnällä tai numerolla. 3. Kurssin hyväksymistä suosittelee ko. aineen lehtori tai kurssi on muutoin hyväksyttävissä (esim. kansalaisopiston ensiapukurssi). 4. Kurssin hyväksymisestä lukion kurssiksi on neuvoteltava ennen sen suoritusta etukäteen, jos se suinkin on mahdollista. 5. Kurssin ohjelmasta ja arvioinnista on jäätävä kansliaan jäljennökset. Opinto-ohjelman valintakortin täyttäminen 1. Täytä henkilötiedot huolella ja selvällä käsialalla. 2. Tässä vaiheessa sinun ei tarvitse tehdä muita kurssivalintoja kuin valintakortilla olevat valinnat. Valintoja voi vielä muuttaa ja muutenkin niitä päivitetään opintojen kuluessa. 3. Jos haluat osallistua aamuharjoituksiin (ti ja to aamun kaksi ensimmäistä tuntia), valitse laji. Voit osallistua ohjattuihin harjoituksiin vain yhdessä lajissa. Tutustu lukion aamuharjoituksiin: 5. Valintakortissa ilmoitat myös sen, otatko käyttöösi lukion hankkiman kannettavan tietokoneen, vai onko sinulla oma kone käytössäsi. 4. Palauta valintakortti mennessä osoitteeseen: Kalajoen lukio Pohjankyläntie Kalajoki

puh. 044 4691 601 puh. 044 4691 600 e-mail: riku.saksholm@kalajoki.fi e-mail: raija.ylikoski@kalajoki.fi

puh. 044 4691 601 puh. 044 4691 600 e-mail: riku.saksholm@kalajoki.fi e-mail: raija.ylikoski@kalajoki.fi YHTEYSTIETOJA Kalajoen lukio Pohjankyläntie 6 85100 Kalajoki http://www.lukio.kalajoki.fi/ Puh. opettajien huone 044 4691 653 e-mail: lukio@kalajoki.fi Rehtori Koulusihteeri Riku Saksholm Raija Ylikoski

Lisätiedot

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun.

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. 2011 HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. Kaarinan lukiossa on laaja ja monipuolinen kurssitarjotin, josta voit pakollisten yleissivistävien aineiden lisäksi valita runsaasti

Lisätiedot

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli)

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli) Täytä tiedot huolellisesti tekstaamalla. Henkilötiedot Sukunimi ja etunimet (puhuttelunimi alleviivataan) Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Kotikunta Henkilötunnus Huoltajan puhelinnumero Oma puhelinnumero

Lisätiedot

Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS

Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS 1. Padasjoen lukion aikuislinja Padasjoen lukion aikuislinjalla voi suorittaa koko lukion oppimäärän tai opiskella yksittäisiä aineita ja saada niistä erillisen todistuksen.

Lisätiedot

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! AIOTKO LUONNONTIETEELLISELLE TAI LÄÄKETIETEELLISELLE ALALLE? KIINNOSTAVATKO SINUA KANSAINVÄLISET TEHTÄVÄT?

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! AIOTKO LUONNONTIETEELLISELLE TAI LÄÄKETIETEELLISELLE ALALLE? KIINNOSTAVATKO SINUA KANSAINVÄLISET TEHTÄVÄT? Kaarinan Lukio 2009 010 HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. Kaarinan lukiossa on laaja ja monipuolinen kurssitarjotin, josta voit pakollisten yleissivistävien aineiden

Lisätiedot

LUKIO-OPINNOT. Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho

LUKIO-OPINNOT. Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho LUKIO-OPINNOT Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho Opinto-ohjaajat Riina Laasonen 1 D, E, F Salla Purho - 1 A, B, C MITÄ LUKIOSTA ON HYVÄ TIETÄÄ? Oppimateriaalit hankittava

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

OPS-kommentointi - Perusraportti

OPS-kommentointi - Perusraportti OPS-kommentointi - Perusraportti 1. Nimi tai taho: Anonyymi 1 Nimi Avoimet vastaukset: Nimi - Marja-Liisa Mikkola 2. Mitä osiota kommentti koskee? Kirjoita kommenttisi oikealla olevaan ruutuun. Mitä osiota

Lisätiedot

Ajankohtaista. Taidelukioviikko 21.1. 25.1.

Ajankohtaista. Taidelukioviikko 21.1. 25.1. Ajankohtaista Taidelukioviikko.. 5.. Lopputyönäyttely Muutos.. alkaen, näyttelyyn voi tutustua koulupäivien aikana 8.. saakka Promenadikonsertti ti.. klo 8:0 Melartinsalissa, vapaa pääsy, ohjelma 0 Kevyen

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio Yli 500 opiskelee vuosittain lukio-opintoja Voi opiskella kaikissa koulutusohjelmissa (ei Kaukovainion

Lisätiedot

Pisterajat Vuosi

Pisterajat Vuosi Pisterajat 2006-2013 1 Äidinkieli, suomi L Kevät 92 90 88 86 87 87 86 87 Syksy 92 90 88 85 87 87 86 87 E Kevät 87 77 75 72 73 73 71 73 Syksy 87 77 75 73 73 73 72 71 M Kevät 80 62 60 60 61 62 60 62 Syksy

Lisätiedot

EVÄITÄ ELÄMÄÄN LUKIOSTA

EVÄITÄ ELÄMÄÄN LUKIOSTA EVÄITÄ ELÄMÄÄN LUKIOSTA Perustietoja lukio-opinnoista ja Paimion lukiosta MIKSI LUKIOON? o SAAT HYVÄN YLEISSIVISTYKSEN Pohja henkiselle kasvulle Eväät elinikäiseen oppimiseen o SAAT HYVÄT VALMIUDET JATKO-OPINTOIHIN

Lisätiedot

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio www.osyk.fi - esittely peruskoulun 9. luokkalaisia varten ( MKE 4.12.2015) Lukiomme vahvuudet Runsaasti oppimista tukevia tekijöitä keskusteleva toimintakulttuuri,

Lisätiedot

Tapiolan lukio. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista.

Tapiolan lukio. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista. Tapiolan lukio Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista. Tapiolan lukio Tapiolan lukio tarjoaa laajan sivistyspohjan sekä pitkän kulttuuritradition, jossa tiede ja taide

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 9.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Kurssien suorittamisen ajoitus

Kurssien suorittamisen ajoitus Kurssien suorittamisen ajoitus Katso taulukosta, missä vaiheessa eri aineiden t suositellaan suoritettaviksi. Tutustu etenkin syventävien en sisältöihin opinto-oppaan avulla, jotta tulet valinneeksi omien

Lisätiedot

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015 1 Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015 Kurssien suoritusaikasuositus: A (äidinkieli) 3 vuoden syksy 1,2,3 4,5,6,7,8*,9* 8*,9* 3 vuoden kevät 1,2,3 4,5,6,7 6,7,8,9 4 vuoden syksy 1,2,3 4,5,6,7

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN Illan ohjelma: Valinnaisuus Pikkolassa Luokanvalvojan tapaaminen Luokanvalvojat: 7A Antti Korpinen 7B Leena Mäyry-Ylinen 7C Milla Ojala 7D Mari Johansson 7E Tommi Roininen 7F

Lisätiedot

Pisterajat 2006-2015 1. Vuosi 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016

Pisterajat 2006-2015 1. Vuosi 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Pisterajat 2006-2015 1 Äidinkieli, suomi L Kevät 92 90 88 86 87 87 86 87 87 87 87 Syksy 92 90 88 85 87 87 86 87 86 86. E Kevät 87 77 75 72 73 73 71 73 73 72 72 Syksy 87 77 75 73 73 73 72 71 71 70. M Kevät

Lisätiedot

Pisterajat 2006-2014 1. Vuosi 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014

Pisterajat 2006-2014 1. Vuosi 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Pisterajat 2006-2014 1 Äidinkieli, suomi L Kevät 92 90 88 86 87 87 86 87 87 Syksy 92 90 88 85 87 87 86 87 86 E Kevät 87 77 75 72 73 73 71 73 73 Syksy 87 77 75 73 73 73 72 71 71 M Kevät 80 62 60 60 61 62

Lisätiedot

Ilmoittautuneet eri kokeisiin tutkintokerroittain

Ilmoittautuneet eri kokeisiin tutkintokerroittain Ilmoittautuneet eri kokeisiin tutkintokerroittain 2006-2015 1 Äidinkieli, suomi Kevät Lkm 30 039 23 178 29 194 29 012 28 912 29 076 28 322 28 309 28 092 27 100 Syksy Lkm 16 923 5 969 6 114 5 766 5 680

Lisätiedot

Kurssien suorittamisen ajoitus

Kurssien suorittamisen ajoitus Kurssien suorittamisen ajoitus Katso taulukosta, missä vaiheessa eri aineiden kurssit suositellaan suoritettaviksi. Tutustu etenkin syventävien kurssien sisältöihin Pedanetin avulla, jotta tulet valinneeksi

Lisätiedot

Arvosanajakaumia syksy

Arvosanajakaumia syksy jakaumia syksy 2014 1 Koko maa Äidinkieli, suomi Naiset 111 4,4 339 13,4 482 19,1 634 25,1 573 22,7 333 13,2 56 2,2 2528 4,0 Miehet 47 2,1 159 7,1 292 13,0 450 20,1 599 26,7 586 26,1 109 4,9 2242 3,4 Yhteensä

Lisätiedot

Tapiolan lukio. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista

Tapiolan lukio. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista Tapiolan lukio Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista Tapiolan lukio Tapiolan lukio tarjoaa laajan sivistyspohjan sekä pitkän kulttuuritradition, jossa tiede ja taide

Lisätiedot

Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Ammattilukio-opinnot 2018 Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Ammattilukio OSAO järjestää lukio-opinnot yhteistyössä Oulun aikuislukion kanssa. Opetusta antavat pääasiallisesti Oulun aikuislukion opettajat.

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

SAVUTON MANSIKKALA LINNALA KOULUKAMPUS

SAVUTON MANSIKKALA LINNALA KOULUKAMPUS SAVUTON MANSIKKALA LINNALA KOULUKAMPUS VANHEMPAINILTA II-tutkinnon ykköset 22.10.2014 rehtori MIKA STRÖMBERG apulaisrehtori KRISTIINA HEIKURA Imatran yhteislukio IMATRAN YHTEISLUKIO NUORTEN PÄIVÄLUKIO

Lisätiedot

Kurssien suorittamisen ajoitus

Kurssien suorittamisen ajoitus Kurssien suorittamisen ajoitus Katso taulukosta, missä vaiheessa eri aineiden t suositellaan suoritettaviksi. Tutustu etenkin syventävien en sisältöihin opinto-oppaan avulla, jotta tulet valinneeksi omien

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot 2017 Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio OSAO järjestää lukio-opinnot yhteistyössä Oulun aikuislukion kanssa. Opetusta antavat pääasiallisesti

Lisätiedot

JATKAISINKO LUKIOSSA?

JATKAISINKO LUKIOSSA? JATKAISINKO LUKIOSSA? MIKSI LUKIOON? Tavoitteenasi on jatkaa korkeakouluissa, erityisesti yliopistossa. Yliopistojen pääsykokeissa voidaan vaatia lukion oppimäärän osaamista, esim. maa, fy, ke ja bi. Tarvitset

Lisätiedot

Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN

Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN Illan ohjelma Ekonomian valinnaisaineryhmän kahvila Tervetulosanat Opinto-ohjaajien esitys VALINNAISAINEIDEN ESITTELY KOULUN LUOKKATILOISSA PERUSKOULUN OPPIAINEET

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio Noin 600 opiskelee vuosittain lukio-opintoja Voi opiskella kaikissa koulutusohjelmissa (ei Kaukovainion

Lisätiedot

Yläkoulun valinnaiset opinnot

Yläkoulun valinnaiset opinnot Yläkoulun valinnaiset opinnot Valinnaisaineiden opiskelu Valinnaisaineita opiskellaan 8. ja 9. luokalla. Tietoa valinnaisaineiden sisällöistä, opiskelutavoista ja -tavoitteista saat valinnaisaineiden opettajilta.

Lisätiedot

Tervetuloa Elimäen lukioon!

Tervetuloa Elimäen lukioon! Tervetuloa Elimäen lukioon! www.edukouvola/elimaenlukio Lukioon vai ammatilliseen koulutukseen? Lukio ei valmista ammattiin, mutta antaa monipuoliset jatko-opintomahdollisuudet. Ammattiopistojen yo-linjat

Lisätiedot

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan yleistä 2. vuositason opiskelijoista yo-tutkinto abivuosi opinto-ohjaus ja jatko-opintoihin pyrkiminen mahdollisuus tutustua sähköisiin kokeisiin luokassa 2O Missä mennään?

Lisätiedot

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi?

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Tiina Nyyssönen, koulutussuunnittelija OKL tiina.m.nyyssonen@jyu.fi JYU. Since 1863. 12.11.2018 1 Millainen OKL on? Luokanopettajakoulutus =>

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio Noin 500 opiskelee vuosittain lukio-opintoja Voi opiskella kaikissa koulutusohjelmissa (ei Kaukovainion

Lisätiedot

Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan

Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan Kevään tapahtumia Ylioppilaskirjoitukset ja hajauttaminen Opinto-ohjaajan katsaus Ryhmänohjaajan tapaaminen 19.4.2017 Toisen vuosikurssin vanhempainilta Yleisiä

Lisätiedot

LUKIOINFOA 9-luokan huoltajille tammikuu 2016

LUKIOINFOA 9-luokan huoltajille tammikuu 2016 rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio Koulukatu 2, 55100 Imatra www.imatranyhteislukio.fi LUKIOINFOA 9-luokan huoltajille tammikuu 2016 Toisen asteen koulutus: LUKIO - KOULUTUS AMMATILLINEN KOULUTUS

Lisätiedot

OPS-kommentointi. 1. Nimi tai taho: Avoimet vastaukset: Nimi - Marja-Liisa Mikkola. Vastaajien määrä: 1. Anonyymi. Nimi

OPS-kommentointi. 1. Nimi tai taho: Avoimet vastaukset: Nimi - Marja-Liisa Mikkola. Vastaajien määrä: 1. Anonyymi. Nimi OPS-kommentointi 1. Nimi tai taho: Anonyymi 1 Nimi Avoimet vastaukset: Nimi - Marja-Liisa Mikkola 2. Mitä osiota kommentti koskee? Kirjoita kommenttisi oikealla olevaan ruutuun. Mitä osiota kommentti koskee?

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu Norssi ja Itä-Suomen koulu (ISK) UEF // University of Eastern Finland

Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu Norssi ja Itä-Suomen koulu (ISK) UEF // University of Eastern Finland Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu Norssi ja Itä-Suomen koulu (ISK) Norssi ja ISK Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu, Joensuun Normaalikoulu, tuttavallisesti Norssi, toimii Tulliportinkadulla.

Lisätiedot

Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu

Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä 2015 Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valintaperusteita Oma mielenkiinto, taipumukset, harrastuneisuus, aiempi koulumenestys

Lisätiedot

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Mikä on ammattilukiotoiminta Torniossa? Mitä tahansa ammatillista perustutkintoa opiskeleva opiskelija voi opiskella perustutkinnon rinnalle myös ylioppilastutkinnon

Lisätiedot

Kerttulin lukion kurssien valintaopas Uusi opetussuunnitelma

Kerttulin lukion kurssien valintaopas Uusi opetussuunnitelma 1 Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2017-2018 Uusi opetussuunnitelma OHJEITA KURSSIVALINTOJEN TEKOON Tarkista ensin YO-suunnitelmasi. Tulosteet => KERlu suunnitelma yo-kirjoitusten suorittamisesta.

Lisätiedot

LUKION OPPIAINEET. Tietotekniikka Biologia Englanti, pitkä Elämänkatsomustieto Filosofia Fysiikka Maantiede Harrastuskurssi Historia Luova ilmaisu

LUKION OPPIAINEET. Tietotekniikka Biologia Englanti, pitkä Elämänkatsomustieto Filosofia Fysiikka Maantiede Harrastuskurssi Historia Luova ilmaisu LUKION OPPIAINEET AT BI ENA ET FI FY GE HA HI ITK KE KU LD LI MAA MAB MAY MU OP PS RAB2/B3 RUB1 SAB2/B3 TE TO UE, UO VEB2/B3 YH ÄI Tietotekniikka Biologia Englanti, pitkä Elämänkatsomustieto Filosofia

Lisätiedot

Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio

Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle 2019-2020 Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Valitse ja vaikuta! Esivalinnat lukuvuodelle 2019-2020 Lukion opiskelijoilta kerätään esivalinnat kurssivalinnoista

Lisätiedot

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio www.osyk.fi Avoimet ovet 18. 19.1.2017 Lukiomme vahvuudet Runsaasti oppimista tukevia tekijöitä keskusteleva toimintakulttuuri, yhteishenki -suvaitsevaisuus, tasa-arvo,

Lisätiedot

Siirry nuolinäppäimillä diasta toiseen

Siirry nuolinäppäimillä diasta toiseen Siirry nuolinäppäimillä diasta toiseen Yksityinen lukio Perustettu vuonna 1927 Klaukkalassa vuodesta 1991 Opiskelijoita n. 400 Yleistä opetussuunnitelmaa noudattava lukio Laaja kurssitarjonta Yleislinjalle

Lisätiedot

LUKIOINFOA 9-luokille syyskuu 2015

LUKIOINFOA 9-luokille syyskuu 2015 rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio Koulukatu 2, 55100 Imatra www.imatranyhteislukio.fi LUKIOINFOA 9-luokille syyskuu 2015 IMATRAN YHTEISLUKIO NUORTEN LUKIOKOULUTUS PÄIVÄLUKIO 350 opiskelijaa IB-LUKIO

Lisätiedot

Tapiolan lukio. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista.

Tapiolan lukio. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista. Miksi päädyin Tapiolan lukioon? Miten olen viihtynyt Tapiolan lukiossa? Mikä on parasta Tapiolan lukiossa? Miten opiskelu lukiossa

Lisätiedot

Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio

Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Kurssien esivalintaopas lukuvuodelle 2019-2020 Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Valitse ja vaikuta! Esivalinnat lukuvuodelle 2019-2020 Lukion opiskelijoilta kerätään esivalinnat kurssivalinnoista

Lisätiedot

YLIOPPILAAKSI, TODISTUKSET TASKUSSA.

YLIOPPILAAKSI, TODISTUKSET TASKUSSA. YLIOPPILAAKSI, TODISTUKSET TASKUSSA www.ylioppilastutkinto.fi TUTKINNOT JA TODISTUKSET Lukion oppimäärä Ylioppilastutkinto vähintään 75 kurssia, sisältäen ops:in mukaisesti pakolliset ja vähintään 10 syventävää

Lisätiedot

vieras kieli, pitkä oppimäärä 8:45 englanti 11 saksa 13 ranska 15 venäjä / espanja toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä 8:45

vieras kieli, pitkä oppimäärä 8:45 englanti 11 saksa 13 ranska 15 venäjä / espanja toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä 8:45 20.1.2012 Ylioppilaskirjoitukset, 2012K 1. YO-tutkinnosta lyhyesti Hajautus Tutkinnon voi suorittaa kerralla tai hajauttaa enintään kolmeen peräkkäiseen suorituskertaan, esim. S2011, K2012, S2012. Oikeus

Lisätiedot

Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan

Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan Tervetuloa Kaurialan lukion vanhempainiltaan Kevään tapahtumia Huoltajakyselyn tuloksia Ylioppilaskirjoitukset ja hajauttaminen Opinto-ohjaajan katsaus Ryhmänohjaajan tapaaminen 16.4.2019 Toisen vuosikurssin

Lisätiedot

Tapiolan lukio. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista

Tapiolan lukio. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista Tapiolan lukio Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista Tapiolan lukio Tapiolan lukio tarjoaa laajan sivistyspohjan sekä pitkän kulttuuritradition, jossa tiede ja taide

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Tilat Lukio toimii omassa rakennuksessaan, lisäksi yläasteen erikoisluokat ovat lukion käytettävissä. Ylläsinstituutti. toimii lukion kanssa

Tilat Lukio toimii omassa rakennuksessaan, lisäksi yläasteen erikoisluokat ovat lukion käytettävissä. Ylläsinstituutti. toimii lukion kanssa KOLARIN LUKIO 2 Historiaa Valtioneuvosto antoi 17.5.1973 luvan Kolarin lukion perustamiseen ja syksyllä 1973 lukion aloitti 47 opiskelijaa. Tilaongelmia oli pitkään; aluksi toimittiin vuosi yläasteen tiloissa,

Lisätiedot

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü 2 AMMATTILUKIO Entinen lukiopolku-nimitys Syksystä 2018 alkaen Ammattilukiolla tarkoitetaan lukioopintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Visio: päivälukiolaisilla mahdollisuus sisällyttää lukion oppimäärään

Lisätiedot

KURSSIVASTAAVUUDET Äidinkieli ja kirjallisuus. Englanti. A-espanja, A-ranska, A-saksa

KURSSIVASTAAVUUDET Äidinkieli ja kirjallisuus. Englanti. A-espanja, A-ranska, A-saksa KURSSIVASTAAVUUDET 2017-2018 päivitetty 11.5.2017, huom! voi tulla muutoksia Jos kurssilla ei ole vastaavuutta uudessa OPSissa, on sen suorittamisesta neuvoteltava aina erikseen aineenopettajan kanssa.

Lisätiedot

Tietoja kuopion lukioista

Tietoja kuopion lukioista Tietoja kuopion lukioista 2018-2019 Sisällysluettelo Johdanto Lukioiden opiskelijat 20.9.2018 Lukioiden aloituspaikat 2010-2018 Opiskelijavalinta 2018 Opiskelijavalinta 2013-2018 4. vuosikurssin opiskelijamäärän

Lisätiedot

Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille

Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille Tervetuloa Hatanpään kouluun (rehtori) miksi lähikoulu? koulun käytänteet koulun tuki oppilaalle Liikuntapainotus sisältö ja hakumenettely (Mikko

Lisätiedot

International Baccalaureate = kansainvälinen ylioppilastutkinto Opetus- ja tutkintokieli englanti Opetussuunnitelma sama kaikkialla maailmassa 4536

International Baccalaureate = kansainvälinen ylioppilastutkinto Opetus- ja tutkintokieli englanti Opetussuunnitelma sama kaikkialla maailmassa 4536 2016 International Baccalaureate = kansainvälinen ylioppilastutkinto Opetus- ja tutkintokieli englanti Opetussuunnitelma sama kaikkialla maailmassa 4536 koulua 150 maassa (yli1 235 000 opp.) Opinnot kestävät

Lisätiedot

Lukiokokeilu (-21)

Lukiokokeilu (-21) Lukiokokeilu 2016-2020 (-21) Lukiokokeilu Munkkiniemen yhteiskoulu on mukana Opetus- ja kulttuuriministeriön lukiokoulutuksen tuntijakokokeilussa. lukiolaki (629/1998) 15 kokeilu käynnistynyt 1.8.2016

Lisätiedot

Munkkiniemen yhteiskoulu. lukio

Munkkiniemen yhteiskoulu. lukio Munkkiniemen yhteiskoulu lukio TERVETULOA MUNKAN LUKIOON! Munkka on moderni yksityiskoulu, jolla on vankat perinteet. Lukiossa on laaja kurssitarjonta ja kattavasti kertauskursseja. Munkka on laatulukio,

Lisätiedot

ABI-INFO I. Älä muuta perustyylidiaa. Kevään 2018 tutkintoon Tampereen aikuislukio

ABI-INFO I. Älä muuta perustyylidiaa. Kevään 2018 tutkintoon Tampereen aikuislukio ABI-INFO I Älä muuta perustyylidiaa Kevään 2018 tutkintoon Tampereen aikuislukio vs. rehtori Elina Karapalo puh. 040 8697 416 elina.karapalo@tampere.fi opinto-ohjaajat: Ritva Lintonen puh. 050 3257 409

Lisätiedot

Kerttulin lukion kurssien valintaopas

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 1 Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2019-2020 OHJEITA KURSSIVALINTOJEN TEKOON Tarkista ensin YO-suunnitelmasi. Tulosteet => KERlu suunnitelma yo-kirjoitusten suorittamisesta. Jos haluat muuttaa vielä

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info YLIOPPILASKIRJOITUKSET Info 14.11.2017 RAKENNE Tutkintoon kuuluu neljä koetta. Äidinkielen koe pakollinen kaikille Lisäksi kolme seuraavista neljästä: * Toinen kotimainen kieli * Matematiikka * Yksi vieras

Lisätiedot

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Abi- info YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Käytännön vinkkejä Ajoissa paikalle Ongelmatilanteissa yhteys rehtoriin ja kouluun YTL:n www-sivuihin on linkki

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi Lukuvuosi 2017-2018 Kahden tutkinnon suorittaminen: ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa lukion tavoitteiden mukaisia opintoja

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info YLIOPPILASKIRJOITUKSET Info 15.11.2018 RAKENNE Tutkintoon kuuluu neljä koetta. Äidinkielen koe pakollinen kaikille Lisäksi kolme seuraavista neljästä: * Toinen kotimainen kieli * Matematiikka * Yksi vieras

Lisätiedot

AKAAN LUKIO. Vanhempainilta 1A ja 1B

AKAAN LUKIO. Vanhempainilta 1A ja 1B AKAAN LUKIO Vanhempainilta 1A ja 1B 11.10.2018 ILLAN AIHEET lukion ja opettajien esittely tavoitteista lukio-opiskelusta KYSYMYKSIÄ JA KESKUSTELUA! 1.vuosikurssin ryhmänohjaajat 1A Tanja Merikari, ruotsi,

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi Lukuvuosi 2018-2019 Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa lukion tavoitteiden mukaisia opintoja ja osallistua kolmannen opiskeluvuoden aikana yokirjoituksiin. Tähdätään

Lisätiedot

Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto)

Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto) Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto) Kurssien nimet 2016 2017 uusi OPS ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Äidinkieli ja kirjallisuus, suomi äidinkielenä 1. Tekstit ja vuorovaikutus (ÄI01)

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi Esedun kahden tutkinnon opinnot Lukuvuosi 2019 2020 Kahden tutkinnon suorittaminen: ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa lukion

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopiston ammattilukio-opinnot Myllytullin yksikkö,

Oulun seudun ammattiopiston ammattilukio-opinnot Myllytullin yksikkö, Oulun seudun ammattiopiston ammattilukio-opinnot Myllytullin yksikkö, 6.10.2016 Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Mitä hyötyä? Vahvistetaan jatko-opintovalmiuksia - pääsykokeissa menestyminen - jatko-opinnoissa

Lisätiedot

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Sitova ilmoittautuminen syksyn 2017 tutkintoon ti 2.5. - ma 29.5. Wilmassa. Ilmoittautumisen allekirjoittaminen kansliassa viim. ma 29.5. Kevään tutkintoon ilmoittautuminen

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot yhteishaku 2015 Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Opiskelijan polku 2 Mitä hyötyä? Opiskelemalla lukioaineita parannat mahdollisuuksiasi menestyä jatko-opintojen

Lisätiedot

5.19.2 LIIKUNTA / ESTERATSASTUSVALMENNUS (LIE)

5.19.2 LIIKUNTA / ESTERATSASTUSVALMENNUS (LIE) Liite nro 30 76 11.12.2012 5.19.2 LIIKUNTA / ESTERATSASTUSVALMENNUS (LIE) Opetuksen tavoitteet Esteratsastusvalmennuksen tavoitteena on ohjata ratsastajia toimimaan määrätietoisesti ja monipuolisesti,

Lisätiedot

VANHEMPAINILTA II-tutkinnon ykköset

VANHEMPAINILTA II-tutkinnon ykköset VANHEMPAINILTA II-tutkinnon ykköset 28.10.2015 rehtori MIKA STRÖMBERG apulaisrehtori KRISTIINA HEIKURA Imatran yhteislukio IMATRAN YHTEISLUKIO NUORTEN PÄIVÄLUKIO 348 opiskelijaa - rehtori Mika Strömberg

Lisätiedot

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen Hei kuudesluokkalainen! Siirtyminen peruskoulun yläluokille (7.-9.) merkitsee koulunkäynnissä

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten KEVÄT 2017 2 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden,

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun.

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun. Yhtenäiskoulu Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU opas peruskoulun luokille 7 9 Yhtenäiskoulun 7. - 9. luokkien tuntijako Vuosiluokka 7 8 9 Kaikille

Lisätiedot

LUKION AINEVALINNAT JA OPINTO-OHJELMAN SUUNNITTELU Kärsämäen lukio

LUKION AINEVALINNAT JA OPINTO-OHJELMAN SUUNNITTELU Kärsämäen lukio LUKION AINEVALINNAT JA OPINTO-OHJELMAN SUUNNITTELU Kärsämäen lukio Aine- ja kurssivalinnat KIELIVALINNAT Englanti ja ruotsi ovat kaikille yhteisiä. Ylimääräisenä, ns. lyhyenä kielenä voi valita ranskan,

Lisätiedot

TUTKINNON RAKENNE. Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli

TUTKINNON RAKENNE. Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli TUTKINNON RAKENNE Kaikille pakollinen koe: Äidin TUTKINNON RAKENNE Kaikille pakollinen koe: Äidin Näistä valittava kolme pakollista koetta: Ruotsi Vieras Matematiikka Reaalikoe TUTKINNON RAKENNE Kaikille

Lisätiedot

ALAKOULUN VALINNAISAINEET

ALAKOULUN VALINNAISAINEET ALAKOULUN VALINNAISAINEET 2019-2020 A2-KIELET VALITTAVISSA 5.LK ALKAEN kieltä opiskellaan 5.-9.luokilla (2,2,2,3,3 tuntia) myös kuvataideluokkalainen voi valita kielen tarjolla meillä: -RANSKA -SAKSA -ESPANJA

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto. Älä muuta perustyylidiaa

Ylioppilastutkinto. Älä muuta perustyylidiaa Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus tai ammatillisen tutkinnon todistus Kokelaan tulee itse olla tietoinen ylioppilaskokeiden määräyksistä

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako Valinnaisaineopas 2015-2017 LUKIJALLE Seuraavilla sivuilla esitellään Opintien koulun tuntijako sekä yksityiskohtaisesti koulun valinnaisainetarjotin 8. luokalle lukuvuodeksi 2015-2016 ja 9. luokalle lukuvuodeksi

Lisätiedot

LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014

LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014 rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio Koulukatu 2, 55100 Imatra www.imatranyhteislukio.fi LUKIOINFOA 9-luokille marraskuu 2014 IMATRAN YHTEISLUKIO NUORTEN LUKIOKOULUTUS PÄIVÄLUKIO 384 opiskelijaa

Lisätiedot

TERVETULOA!

TERVETULOA! TERVETULOA! 4.5.2017 ILMOITTAUTUMINEN (1/2) Sitova ilmoittautuminen vain syksyn 2017 YO-kokeisiin Wilmaan 19.5. mennessä ILMOITTAUTUMINEN (2/2) Lomake jaetaan RO-tuokiossa allekirjoitettavaksi Suunnitelma

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA 2017 2018 LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 LIELAHDEN KOULUN TUNTIJAKO 2019-2020 6.10.2017 TH Aine 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Äidinkieli ja kirjallisuus 7 7

Lisätiedot

Norssi eli Oulun normaalikoulun lukio. Rehtori Eija Kumpulainen

Norssi eli Oulun normaalikoulun lukio. Rehtori Eija Kumpulainen Norssi eli Oulun normaalikoulun lukio Rehtori Eija Kumpulainen Norssissa on perusaste ja lukio, yhteensä noin 1160 oppilasta ja opiskelijaa Alakoulut Linnamaalla ja Koskelassa, 641 oppilasta Yläkoulu ja

Lisätiedot

ABIEN LUKUJÄRJESTYS 27.1.-11.2. Preliminäärikokeet: klo luokkatila

ABIEN LUKUJÄRJESTYS 27.1.-11.2. Preliminäärikokeet: klo luokkatila LIEKSAN LUKIO 12.1.2015 ABIEN LUKUJÄRJESTYS 27.1.-11.2. Preliminäärikokeet: klo luokkatila ti 27.1. Äidinkieli 8-14 alakoulun sali ke 28.1. Pitkä kieli; englanti 8-14 201 to 29.1. YH, KE, TE, GE 8-14 201

Lisätiedot

OPISKELIJAN NIMI: OPISKELIJANUMERO:

OPISKELIJAN NIMI: OPISKELIJANUMERO: OPISKELIJAN NIMI: OPISKELIJANUMERO: RYHMÄ: SYNTYMÄAIKA: OPETTAJATUUTORI: AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMISTA HAETAAN SEURAAVASTI (YHTEISET PAKOLLISET OPINNOT) PO110015 ÄIDINKIELI 4 Hakemus hyväksytään

Lisätiedot

SAVONLINNAN TAIDELUKIO. Ylioppilaskokeen rakenne infoa huoltajille 22.1.2013

SAVONLINNAN TAIDELUKIO. Ylioppilaskokeen rakenne infoa huoltajille 22.1.2013 Ylioppilaskokeen rakenne infoa huoltajille 22.1.2013 TUTKINNON RAKENNE SAVONLINNAN TAIDELUKIO Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli Näistä valittava kolme pakollista koetta: Toinen kotimainen kieli Vieras

Lisätiedot