KOKOUSKUTSU 6 / Kokousaika klo 13.00

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOKOUSKUTSU 6 / Kokousaika klo 13.00"

Transkriptio

1 -2, LANULA :00 KOKOUSKUTSU 6 / 2014 Kokousaika klo Kokouspaikka Wetterin auditorio

2 51, LANULA :00 Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen LANULA

3 52, LANULA :00 Pöytäkirjan tarkastajat LANULA Ehdotus: Pöytäkirjan tarkastus on kaupungintalolla, Raatihuoneenkatu 9, 6. kerros. Lasten ja nuorten lautakunta päättää valita pöytäkirjan tarkastajiksi Irma Taavelan ja Veera Oksasen.

4 53, LANULA :00 Käsittelyjärjestys LANULA Hallintosäännön 6 luvun 6 :n mukaan asiat käsitellään esityslistan mukaisessa järjestyksessä, jollei toimielin toisin päätä. Ehdotus: Lasten ja nuorten lautakunta päättää käsitellä asiat esityslistan mukaisessa järjestyksessä.

5 54, LANULA :00 LANULA: 3847/2013 Lasten ja nuortenpalveluiden palvelusopimus vuodelle 2014 LANULA Valmistelijat/lisätiedot vs. tilaajajohtaja Antti Karrimaa p , tilaajapäällikkö Seija Mäkinen p , tilaajapäällikkö Jari Pekuri p Liitteenä 4/Lanula on luonnos oman palvelutuotannon kanssa solmittavaksi palvelusopimukseksi sekä oman palvelutuotannon versio vastaavaksi sopimukseksi. Kuten asiakirjoista on nähtävissä, ovat näkökannat lähtökohtaisesti varsin samansuuntaisia. Samoin tässä yhteydessä on todettava, että neuvottelut ovat edenneet hyvässä hengessä, eivätkä tekstieroavuudet johdu periaatteellisista näkemyseroista vaan enemmänkin tavasta kirjata sovittavat asiat sopimusmuotoon. Aiemmista vuosista poiketen sopimusta ei euromääräisesti sitovana enää tehdä erikseen opetuspalveluille, varhaiskasvatuspalveluille ja kasvua tukeville palveluille. Oma palvelutuotanto organisoi toimintansa vuoden 2014 alusta yhdeksi Lasten ja nuorten palvelut - kokonaisuudeksi, jolloin sopimuksen euromäärä kattaa koko lasten ja nuorten palveluiden palvelukokonaisuuden. Sopimuksen euromäärä on yhteensä euroa. Koska sopimuksessa sovitaan laajasta palvelukokonaisuudesta, tulee tavoitteiden kautta tapahtuva ohjaaminen korostumaan sopimuksessa. Lautakunnan tavoite lapsen ja nuoren hyvän päivän toteuttamisesta on sopimuksessa määritelty keskeiseksi arvioitavaksi kohteeksi, jonka toteutumista seurataan niin tavoitteiden kuin indikaattoreidenkin avulla. Lisäksi sopimukseen on kirjattu henkilöstöön ja työyhteisöön kirjattuja seikkoja, joista palvelutuotanto raportoi kolmannesvuosiraportoinnin yhteydessä. Vs. tilaajajohtajan ehdotus: Lasten ja nuorten lautakunta: 1. hyväksyy liitteenä olevan tilaajan luonnoksen palvelusopimukseksi, 2. oikeuttaa tilaajajohtajan tekemään sopimukseen vähäisiä sisältötarkennuksia. Merkitään, että puheenjohtaja Satu Aaltonen poistui tämän pykälän käsittelyn aikana. Puheenjohtajana toimi tämän jälkeen lasten ja nuorten lautakunnan 1. varapuheenjohtaja Irma Taavela. Päätös: Lasten ja nuorten lautakunta hyväksyi ehdotuksen LANULA Valmistelijat/lisätiedot: tilaajajohtaja Markku Rimpelä, p , tilaajapäällikkö Antti Karrimaa, p , tilaajapäällikkö Seija Mäkinen, p ja tilaajapäällikkö Jari Pekuri, p Kaupunginhallitus on tehnyt alla olevan päätöksen kokouksessaan pykälän 170 kohdalla: Kaupunginhallitus

6 54, LANULA :00 LANULA: 3847/ päättää merkitä maaliskuun 2014 tilanteen mukaan laaditun toteuma- ja ennusteraportin tiedoksi, 2. edellyttää, että toimijat edelleen vaikeutuneessa tilanteessa tehostavat tuottavuus-, säästö- ja tasapainotustoimenpiteitä, jotta budjettitilanne saadaan mahdollisimman tasapainoiseksi, välineinä mm. - palvelusopimusten avaaminen ja tiukennuksista sopiminen toukokuun loppuun mennessä, - henkilöstöresurssien vähentäminen mukaan lukien sijais- ja vuokratyövoimaresurssit, - johto-, päällikkö-, esimies-, suunnittelu- ja hallintohenkilöstön vähentäminen noin 10 % vakanssien avautumisen myötä, - määrärahojen ylitysuhkan kohteena olevien palvelujen sekä rinnakkaisten ja vaihtoehtoisten palvelujen ja toimintatapojen tarkka analysointi tuloksellisempien ja kustannustehokkaampien vaihtoehtojen löytämiseksi - korostettu välttämättömyysharkinta aineiden, tavaroiden ja tarvikkeiden hankintamäärärahojen käytössä, 3. päättää, että kaupunginhallitukselle raportoidaan toimenpiteiden tuloksista ja Kaupunginhallituksen päätöksen velvoittamana tilaaja on käynyt palvelusopimusneuvotteluja sisäisen palvelutuotannon kanssa huhti- ja toukokuussa Neuvottelun tuloksena päädyttiin alla olevaan toimenpidelistaan budjetin ylitysuhan minimoimiseksi. Huomioitavaa on, että talouden ja toiminnan toteutumisen raportissa lautakunnalle pykälän 46 kohdalla ylitysuhan ennuste oli 2,8 M lasten ja nuorten lautakunnan osalta. Ylityspaineet muodostuvat pääosin lastensuojelun ulkoisten palvelujen ostoista eli tilaajan käyttösuunnitelmasta. LASTEN JA NUORTEN LAUTAKUNNAN ALAISEN PALVELUSOPIMUKSEN 2014 MUUTOKSET Palvelutuotanto kattaa tiedossa olevista väistöistä aiheutuvat ylityspaineet/riskit ja sitoutuu lastensuojelun ostopalvelujen menojen tarkkaan seurantaan ja ylityspaineen pienentämiseen tuotannon käytettävissä olevin keinoin. Lisäksi palvelutuotanto toteuttaa tiukkaa budjettikuria ja pyrkii alittamaan budjettinsa tilaajan ylitysten kattamiseksi. Luovutaan palvelusopimukseen kirjatusta tavoitteesta vähentää Seururekryn käyttöä ja seurataan/raportoidaan henkilöstömenoja yhtenä kokonaisuutena. Tilaaja edellyttää palvelutuotannon kiinnittävän aivan erityistä huomioita tietojen oikeellisuuteen käytettävissä järjestelmissä. Palvelujohtaja Mika Mäkelä vastaa prosessista. Lastensuojelun ostopalveluiden seurantaa parannetaan. Tuotanto päivittää tiedot (ml. kustannukset) vähintään kerran kuukaudessa, kuukauden 5. päivään mennessä. Palvelujohtaja Mika Mäkelä esittää toimintamallia tilanteen ratkaisemiseksi.

7 54, LANULA :00 LANULA: 3847/2013 Palvelujohtaja Mika Mäkelä tekee selvityksen tasa-arvo rahan käytöstä mennessä. Palvelutuotanto selvittää syyt lastensuojelun sijoitusten määrän kasvuun elo-syyskuuhun 2014 mennessä. Selvityksen jälkeen määritellään toimenpiteet sijoitusten määrän vähentämiseksi. Palvelujohtaja Marja-Liisa Akselin vastaa prosessista. Palvelutuotanto selvittää elokuun 2014 loppuun mennessä THL:n äitiysneuvolan uudistettujen suositusten ohjeistuksen ja vapautuvien resurssien käytön. Suositus on tullut voimaan Suositus otetaan palvelutuotannossa käyttöön Palvelujohtaja Marja-Liisa Akselin vastaa prosessista. Edellä sovituista toimenpiteistä tehdään erillinen liite täydentämään pykälän 107 kohdalla päätettyyn palvelusopimukseen. Tilaajajohtajan ehdotus: Lasten ja nuorten lautakunta päättää 1. hyväksyä yllä olevat toimenpiteet vuoden 2014 ennustetun ylitysuhan minimoimiseksi ja 2. että toimenpiteet kirjataan palvelusopimusmuutoksena vuoden 2014 sisäisen palvelutuotannon sopimukseen.

8 54, LANULA :00 / Pykälän liite: Tilaaja-tuottaja palvelusopimus 2014

9 54, LANULA :00 / Pykälän liite: Tilaaja-tuottaja palvelusopimus 2014

10 54, LANULA :00 / Pykälän liite: Tilaaja-tuottaja palvelusopimus 2014

11 54, LANULA :00 / Pykälän liite: Tilaaja-tuottaja palvelusopimus 2014

12 54, LANULA :00 / Pykälän liite: Tilaaja-tuottaja palvelusopimus 2014

13 54, LANULA :00 / Pykälän liite: Tilaaja-tuottaja palvelusopimus 2014

14 54, LANULA :00 / Pykälän liite: Tilaaja-tuottaja palvelusopimus 2014

15 54, LANULA :00 / Pykälän liite: Tilaaja-tuottaja palvelusopimus 2014

16 54, LANULA :00 / Pykälän liite: Tilaaja-tuottaja palvelusopimus 2014

17 54, LANULA :00 / Pykälän liite: Tilaaja-tuottaja palvelusopimus 2014

18 54, LANULA :00 / Pykälän liite: Tilaaja-tuottaja palvelusopimus 2014

19 54, LANULA :00 / Pykälän liite: Tilaaja-tuottaja palvelusopimus 2014

20 54, LANULA :00 / Pykälän liite: Tilaaja-tuottaja palvelusopimus 2014

21 54, LANULA :00 / Pykälän liite: Tilaaja-tuottaja palvelusopimus 2014

22 55, LANULA :00 LANULA: 2279/2014 Tuntiperusteisen hoitomaksun käyttöönotto vuorohoidossa LANULA Valmistelija / lisätiedot: tilaajapäällikkö Seija Mäkinen, p Valtakunnalliset linjaukset Päivähoidon maksuista säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaissa. Siinä määritellään tällä hetkellä vain kokopäivähoidon maksu kuukausimaksuna. Lisäksi laki edellyttää, että osa-aikaisesta hoidosta tulee periä kokopäivähoitomaksua alempi maksu. Hämeenlinnassa on tällä hetkellä käytössä osapäivähoidossa (hoitopäivän pituus enintään 5 h/pv) 60 % maksu lapselle määritellystä kokopäivämaksusta ja 15 päivän hoitopäiväsopimuksessa 80 % koko kuukauden maksusta. Varhaiskasvatuslain uudistuksen yhtenä osatavoitteena on siirtyminen tuntiperusteiseen laskutukseen. Arvio päätöksen vaikutuksesta lasten ja perheiden tilanteeseen Tavoitteena tuntiperusteisessa laskutuksessa on lapsen hoitopäivän lyheneminen. Kuukausiperusteisen laskutuksen muuttaminen tuntiperusteiseksi palvelee ennen kaikkea palvelun käyttäjiä eli vanhempia ja lapsia. Sen on todettu lyhentävän lasten hoitoaikoja ja vähentävän turhaa päivähoidon käyttöä sekä mahdollistavan osa-aikatyön paremmin kuin entiset joustamattomat käytännöt. Tuntiperusteinen laskutus ei tarkoita sitä, että huoltajat maksaisivat täsmälleen sen mukaan, kuinka monta tuntia lapsi on kuukauden aikana ollut hoidossa. Hoitoaika ja -maksut perustuvat ennalta sovittuun tuntimäärään, porrastusten määrä sen sijaan lisääntyy ja antaa nykyistä enemmän valinnanmahdollisuuksia. Kunnissa, joissa tuntiperusteinen laskutus on ollut käytössä, on lapsen aseman ja toiminnan laadun koettu parantuneen. Kun hoitoajat ovat lyhentyneet, on henkilökunnan työaikoja voitu keskittää ja siten turvata henkilöstön riittävyys paremmin. Kokemusten mukaan suurin osa perheistä käyttää uudistuksen jälkeen päivähoitoa 6-8 tuntia päivässä, jolloin esimerkiksi perhepäivähoidossa 40 tunnin viikkotyöaika riittää kattamaan lasten hoitoajat, eikä tasoitusvapaita varten tarvita varahoitojärjestelyjä. Perheiden taloudelle tuntiperusteisella laskutuksella on merkitystä silloin, kun laskutus pohjautuu nykyistä paremmin käytettyyn hoitoaikaan. Osapäivähoidon tuntiraja (enintään 5 h/päivä) ei ole riittävä edes kaikille osa-aikaista työtä tekeville, vastaavasti 15 päivän sopimus vastaa huonosti monien perheiden tarpeisiin. Tuntiperusteisessa laskutuksessa voidaan ottaa käyttöön useampia portaita, joiden mukaan perhe voi valita heidän tilanteeseensa parhaiten sopivan kuukausittaisen hoitoajan. Arvio päätöksen vaikutuksesta toiminnan järjestämiseen ja talouteen Henkilöstön työvuorojen suunnittelu ja resurssien kohdentaminen oikeaan aikaan helpottuu koska vanhemmat ilmoittavat entistä tarkemmin

23 55, LANULA :00 LANULA: 2279/2014 lasten läsnäolot. Kun laskutus perustuu ennakkovaraukseen, pitävät vanhemmat myös tarkemmin kiinni ilmoitetuista hoitoajoista. Tuntiperusteisen laskutus vähentää todennäköisesti maksutuloja jonkin verran. Hoitoaikojen lyheneminen vapauttaa samalla resurssia, jolloin lapsia on mahdollista saada enemmän palvelun piiriin nykyisellä henkilöstöllä ja siten voidaan vähentää investointipaineita. Suunnitelma pilotin käynnistämiseksi Ahveniston vuoropäiväkodissa Palvelutuotannon johdon kanssa on sovittu työryhmästä, joka syksyn aikana valmistelee tuntiperustaisen laskutuksen käyttöönottoa pilottina Ahveniston vuoropäiväkodissa. Työryhmään kuuluvat Ahveniston päiväkodin asiakkuusjohtaja Eija Vikman, talous- ja henkilöstöjohtaja Meritta Krankkala, varhaiskasvatuksen suunnittelija Matti Putkonen, päivähoitoohjelman pääkäyttäjä Riitta Patovuori ja tilaajapäällikkö Seija Mäkinen. Työryhmän esitys tuodaan lasten ja nuorten lautakunnan hyväksyttäväksi tämän vuoden puolella. Tavoitteena on ottaa tuntiperusteinen laskutus käyttöön ympärivuorokautisessa hoidossa alkaen. Kevään aikana saadut kokemukset arvioidaan syksyllä ja raportoidaan lautakunnalle jatkoa koskevaa päätöksentekoa varten. Tilaajajohtajan ehdotus: Lasten ja nuorten lautakunta hyväksyy suunnitelman tuntiperusteisen laskutuksen pilotin käynnistämisestä Ahveniston vuoropäiväkodissa alkaen.

24 56, LANULA :00 LANULA: 1616/2013 Kalvolan seurakunnan esitys pääsystä kaupungin avustamaksi aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottajaksi vuoden 2015 alusta lukien LANULA Valmistelija / lisätiedot: tilaajapäällikkö Antti Karrimaa, p Kalvolan seurakunnan seurakuntaneuvosto on kokouksessaan päättänyt yksimielisesti esittää Hämeenlinnan kaupungille että Kalvolan seurakunnan ylläpitämä koululaisten iltapäiväkerho otettaisiin mukaan kaupungin avustamiin iltapäiväkerhoihin vuoden 2015 alusta lukien. Seurakunta on valmis hyväksymään toiminalleen samat ehdot, joita noudatetaan muidenkin avustettavien kerhojen osalta. Liite 1/Lanula , Kalvolan seurakunnan esitys. Lasten ja nuorten lautakunta on kokouksessaan päättänyt irtisanoa tällä hetkellä voimassa olevat sopimukset päättymään vuoden 2014 lopussa ja pyrkiä neuvottelemaan kustannussisällöltään uudet sopimukset, jotka astuisivat voimaan vuoden 2015 alusta lukien. Tätä taustaa vasten Kalvolan seurakunnan esitys voitaneen käsitellä samassa rytmissä kuin muidenkin ulkoisten avustettavien järjestöjen kanssa tehdyt mahdolliset uudet sopimukset käsitellään. Kalvolan seurakunnan ylläpitämä iltapäiväkerho ei aiemmin ole kuulunut kaupungin avustamien kerhojen piiriin. Mikäli esitys hyväksytään, tarkoittaa se siis lisäystä lautakunnan menoihin samoin avustusperiaattein kuin muidenkin kerhojen osalta tapahtuu. Määrällisesti Kalvolan seurakunnan kerhossa on 1-2 luokkalaisia ollut hieman vaihtelevasti 30 lapsen verran, joskus ylikin. Tämä tarkoittaisi sitä, että avustuskustannuksia syntyisi 2-3 ryhmästä, sillä ryhmän maksimikoko on 15 lasta. Avustuksen määrä on sidottu toteutuneiden ohjaustuntien määrään. Edellä mainitulla lapsimäärällä ohjaustunteja syntyisi kolmella ryhmällä 12 tuntia / koulupäivä, ja lukuvuoden aikana noin 2200 tuntia. Lautakunnan irtisanomissa sopimuksissa ohjaustunnin hinta oli 23,40 / tunti. Näin ollen avustuksen kokonaissummaksi muodostuisi vuodessa noin euroa. Vastaavasti kertyneet ohjaustunnit ovat valtionosuuteen oikeuttavia tunteja. Valtio avustaa kaupunkia 57 %:lla laskennallisesta ohjaustunnin hinnasta. Näin ollen Kalvolan seurakunnan avustaminen kasvattaisi kaupungin nettomenoja vajaalla eurolla vuodessa. Tilaajajohtajan ehdotus: Lasten ja nuorten lautakunta päättää 1. merkitä esityksen tässä vaiheessa tiedoksi ja 2. että asiaan palataan vuoden 2015 tilausbudjetin valmistelun yhteydessä.

25 56, LANULA :00 / Pykälän liite: Kalvolan seurakunnan esitys

26 57, LANULA :00 LANULA: 1468/2014 Nummen koulun 4-6 luokkalaisten kuljetus väistötiloihin LANULA Valmistelija / lisätiedot: tilaajapäällikkö Antti Karrimaa, p Nummen koulun vanhempainyhdistys on lähettänyt liitteenä 2/Lanula olevan anomuksen koulukuljetusten järjestämisestä 4-6 luokkalaisille väistötiloihin Ahveniston koululle. Hämeenlinnassa noudatettavan koulukuljetuskriteerien mukaan oppilas saa maksuttoman koulukuljetuksen, mikäli yksisuuntainen matka kotoa koululle ylittää viisi kilometriä. Yllä mainittuun liitteeseen on yhdistetty myös koulukuljetusten määräytymisen perusteet -asiakirja. Koska anomus tarkoittaa laajaa joukkoa koskevaa poikkeusta noudatettavista yleisistä kuljetusperiaatteista, tulee lautakunnan ottaa asiaan kantaa. Anomuksessa viitataan myös Tuomelan koulun kohdalla tehtyyn ratkaisuun. Kyseisessä tapauksessa kuljetus myönnettiin reitin vaarallisuuden perusteella, sillä koulumatkareitti kulki useiden vilkasliikenteisten katujen poikki. Ylityspaikoissa ei ollut käytettävissä yli- tai alikulkumahdollisuutta. Lisäksi joistakin kriittisistä paikoista puuttui jopa valo-ohjaus. Nummen koulun oppilaiden reitit Ahvenistolle on mahdollista kulkea ilman vilkasliikenteisten katujen vaarallisia ylityksiä. Koulumatka sinänsä pitenee merkittävästi siitä, mitä se Nummen koululle olisi ollut. Näin ollen koulumatkaperustetta sinänsä ei voine käyttää maksuttoman koulukyydin perusteena. Mikäli jonkun oppilaan osalta jokin muu koulukuljetuskriteeri täyttyy, tulee siinä tapauksessa tehdä erillinen hakemus Lasten ja nuorten palveluiden hallintoon. Tilaajajohtajan ehdotus: Lasten ja nuorten lautakunta ei myönnä anomuksessa tarkoitettua koulukuljetusetuutta.

27 57, LANULA :00 / Pykälän liite: Vanhempainyhdistyksen anomus

28 57, LANULA :00 / Pykälän liite: Vanhempainyhdistyksen anomus

29 57, LANULA :00 / Pykälän liite: Vanhempainyhdistyksen anomus

30 58, LANULA :00 LANULA: 1941/2014 Kanta-Hämeenlinnan lasten ja nuorten palveluiden palveluverkkosuunnitelma LANULA Valmistelija / lisätiedot tilaajapäällikkö Antti Karrimaa, p , tilaajajohtaja Markku Rimpelä, Kanta-Hämeenlinnassa on jo pitkään kärsitty niin kouluissa kuin päiväkodeissakin huonon sisäilman aiheuttamista ongelmista. Eri syistä aiheutuvien sisäilmaongelmien vuoksi on jouduttu siirtymään väistöön Tuomelan yksiköstä, Nummen päiväkodista, Ruununmyllyn päiväkodista osin Jukolan päiväkodista, Nummen koululta ja osin Lyseon yläkoulusta. Lisäksi Nummen nuorisotalo on suljettu ja joukko muita toimipaikkoja on sisäilmaepäilyjen ja tutkimusten kohteina. Jotta lasten ja nuorten palveluissa kyettäisiin takaamaan sekä lapsille, että henkilöstölle turvalliset ja terveelliset tilat, on asiaa lähdetty pohtimaan kokonaisuutena. Kanta-Hämeenlinnan lasten ja nuorten palveluiden palveluverkon kehittämistä varten on laadittu kattava palveluverkkosuunnitelma, jonka toteuttamisella katsotaan voitavan saada asia muutaman vuoden kuluessa asianmukaiseen kuntoon. Viitteenä 1/Lanula oleva palveluverkkosuunnitelmaluonnos lähestyy kokonaisuutta kolmen eri vaihtoehtoisen etenemismallin kautta. Yhtenä mahdollisuutena suunnitelmassa käsitellään kaikkien ongelmakiinteistöjen peruskorjaamisvaihtoehtoa täydennettynä väestönkasvun mukanaan tuomalla uudisrakentamistarpeella. Toisena vaihtoehtona on pyrkiä hyödyntämään kaupungille tulevia Myllymäki-kampuksen tiloja mahdollisimman suuressa määrin ongelman ratkaisemiseksi. Kolmantena vaihtoehtona suunnitelmassa on luonnosteltu palveluverkon tiivistäminen ja uudisrakentaminen huomioiden väestönkasvu, kiinteistöjen peruskorjaustarve sekä palveluverkon alueellinen kattavuus. Tilaajajohtajan ehdotus: Lasten ja nuorten lautakunta päättää velvoittaa tilaajan laatimaan täsmennetty palveluverkkosuunnitelma kesäkuun 2014 kokoukseen mennessä. Puheenjohtaja keskeytti kokouksen klo pykälän käsittelyn yhteydessä ryhmätyön ajaksi. Kokous jatkui klo Merkitään, että tämän pykälän käsittelyn aikana Kirsi Ojansuu-Kaunisto poistui klo 19.43, Jonni Levaniemi poistui klo 20.00, Irma Taavela saapui klo 20.01, varajäsen Marja Sirkka-Ahonen poistui klo ja Sari Rautio saapui klo Keskustelun kuluessa Altti Salomäki ehdotti, että lisätään viitteenä olevaan palveluverkkoluonnokseen vaihtoehto 4, erillisen liitteen mukaisesti. Ehdotusta kannattivat kaikki jäsenet yksimielisesti. Koska oli syntynyt esittelijän ehdotuksesta poikkeava ehdotus, oli suoritettava äänestys. Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän ehdotus sai 0 ääntä ja Altti Salomäen tekemä poikkeava päätösesitys sai 10 ääntä.

31 58, LANULA :00 LANULA: 1941/2014 Altti Salomäen tekemä päätösehdotus tuli lasten ja nuorten lautakunnan päätökseksi. Päätös: Lasten ja nuorten lautakunta päätti 1. velvoittaa tilaajan laatimaan täsmennetyn palveluverkkosuunnitelman kesäkuun loppuun 2014 mennessä ja 2. lisätä viitteenä olevaan palveluverkkoluonnokseen selvitettäväksi vaihtoehdon 4, liite 2/Lanula LANULA Valmistelija / lisätiedot: tilaajapäällikkö Antti Karrimaa, p Linjaukset Lasten ja nuorten lautakunta päätti kokouksessaan äänestyksen jälkeen tilaajajohtajan esityksestä poiketen seuraavaa: 1. velvoittaa tilaajan laatimaan täsmennetyn palveluverkkosuunnitelman kesäkuun loppuun 2014 mennessä ja 2. lisätä viitteenä olevaan palveluverkkoluonnokseen selvitettäväksi vaihtoehdon 4, liite 2/Lanula Liitteenä 3/Lanula on lautakunnalle valmisteltu arvio palveluverkkoesitysten lapsivaikutuksista. Arviointi on tehty palveluverkon tiivistämisestä, nykyisen palveluverkon uudistamisesta, lautakunnan edellisessä kokouksessa esille nostamasta vaihtoehdosta ja tässä pykälässä lautakunnalle esitettävästä palveluverkosta. Niin sanotun Myllymäki kampuksen osalta ei arviota tehty, koska kyseisestä kokonaisuudesta on oma selvitys vielä meneillään ja koska lautakunta ei edellisen kokouksen keskustelujen perusteella nähnyt tätä vaihtoehtoa enää perusteltuna. Liitteenä 4/Lanula on edellisessä kokouksessa viitteenä ollut palveluverkkosuunnitelma päivitettynä mm. lautakunnan esiin nostamalla vaihtoehdolla sekä tarkennettu alustava kustannusvaikutusten arviointi vaihtoehtojen osalta. Neljästä päävaihtoehdosta ensimmäinen, eli tiivistämisvaihtoehto, käsittää eniten muutoksia kantakaupungin kouluverkkoon. Nummelle syntyisi yhtenäinen peruskoulu Nummen ja Luolajan alakoulujen sekä Kaurialan yläkoulun pohjalle. Myllymäen alakoulun oppilaat siirtyisivät Seminaarin koululle ja Ortelan oppilaat HYKiin. Lisäksi Lyseon lukio siirtyisi Kaurialaan Kaurialan yläkoulun paikalle ja Lyseon yläkoulu Lyseon lukion tiloihin. Lisäksi peruskorjattaisiin Miemalan ja Vuorentaan koulut. Toisessa, eli peruskorjausvaihtoehdossa, kaikki kantakaupungin koulut peruskorjattaisiin nykyisille paikoilleen ja tehtäisiin tarpeelliset uudisrakennukset Nummelle, mahdollisesti Harvialaan ja Siiriin / Ruununmyllylle. Kolmas vaihtoehto tarkoittaa HAMKilta Myllymäestä Hämeenlinnan kaupungille tulevien kiinteistöjen hyödyntämistä peruskorjausten mini-

32 58, LANULA :00 LANULA: 1941/2014 moimiseksi. Tästä asiakokonaisuudesta on laadittu liitteenä 5/Lanula oleva erillinen selvitys eri vaihtoehdoista alustavine kustannusarvioineen. Myllymäellä sijaitsevien kiinteistöjen hyödyntäminen vaihtoehdoista riippumatta tarkoittaa laajaa peruskorjausten määrää Kanta-Hämeenlinnan kouluissa. Lisäksi toimintojen siirtäminen Myllymäelle edellyttää käyttötarkoituksen muutoskorjausten lisäksi laajahkoja peruskorjauksia mahdollisten sisäilmaongelmien ehkäisemiseksi. Vaihto neljä nousi esiin LANULAn kokouksessa kohdalla. Tässä vaihtoehdossa Nummelle perustettaisiin yhtenäinen peruskoulu Nummen alakoulun ja Lyseon yläkoulun pohjalle. Muilta osin perusopetuksen palveluverkon tilat kantakaupungissa peruskorjattaisiin nykyisille paikoilleen. Lisäksi tehtäisiin oppilasmäärän kasvun edellyttämät lisärakennukset mahdollisesti Harvialaan sekä Siiriin / Ruununmyllylle. Myöskään lukioverkkoon ei tässä vaihtoehdossa tulisi muutoksia nykytilaan verrattuna. Kokonaiskuva Palveluverkon tarkastelun keskeisenä lähtökohtana on ollut turvalliset ja terveelliset tilat ja sisäilmaongelmien hallintaan saaminen. Toisena keskeisenä seikkana on talous. Kokonaisuudesta tulee pyrkiä saamaan investointi- ja sen seurauksena käyttökustannuksiltaan mahdollisimman edullinen. Kolmantena tavoitteena on saada aikaan palveluverkko, joka kapasiteetiltaan ja sijainniltaan vastaa kaupungin kasvusuuntia ja volyymien muutoksia. Neljäntenä reunaehtona on saada aikaan palveluverkko, joka tiloiltaan vastaa nykypäivän ja mahdollisuuksien mukaan myös tulevaisuuden tavoitteita oppimiselle ja oppimisympäristölle laajasti tarkasteltuna. Tähän kokonaisuuteen kuuluvat myös sujuvat kasvun ja oppimisen polut päivähoidosta esiopetuksen kautta alakouluun ja sieltä yläkouluun, josta polku jatkuu toisen asteen koulutukseen. Palveluverkon suunnittelussa tulee rakentamisvaiheessa lisäksi huomioida tilojen monikäyttöisyys, jotta kaikkien eri väestöryhmien alueelliset tarpeet tilojen näkökulmasta voitaisiin tyydyttää mahdollisimman kattavasti. Palveluverkon alueellinen tarkastelunäkökulma Tarkasteltaessa kantakaupungin palveluverkkoa alueellisesti, nousee esiin pohdinta nykyisten ja tulevien oppilaiden sekä myös päivähoidon tarvitsijoiden sijoittuminen maantieteellisesti. Kantakaupungin ennakoidaan kasvavan itä-länsi suuntaan sekä kaakkoon. Lisäksi kaupunki on tiivistymässä ruutukaavan sisään tehtävällä täydennysrakentamisella. Tästä johtuen palveluverkon suunnittelussa tulee huomioida olemassa olevan palveluverkon kapasiteetin riittävyys. Miten lapset tulevaisuudessa mahtuvat eri yksiköihin, ja minkä kokoisia yksiköistä olisi tulossa? Minkälaista lisärakentamista tarvitaan? Tarvitaanko ala- tai yläkoulutiloja? Paljonko ja minne? Näiden pohdintojen selvittämiseksi on palveluverkkosuunnitelmassa hyödynnetty kaupungin asunto-ohjelman yhtey-

33 58, LANULA :00 LANULA: 1941/2014 dessä tehtyä väestösuunnitetta. Väestösuunnite arvioi kolmella eri vaihtoehdolla väestökehityksen sekä nykyisen asuntokannan, että tiedossa olevan kaavoituksen mukanaan tuoman asuntokannan näkökulmasta. Tarkastelun pohjana ovat myös ne tiedot olemassa olevan palveluverkon kunnosta, joita on olemassa. Taloudellinen näkökulma Palveluverkkosuunnitelmaan on koottu arviot eri etenemisvaihtoehtojen taloudellisista vaikutuksista niillä perustiedoilla, joita on ollut käytettävissä. Erityisesti koulujen, mutta myös päiväkotien osalta edessä on kaikissa eri vaihtoehdoissa valtava investointikokonaisuus, joka näkyy myös käyttötaloudessa kohoavien pääomavuokrien kautta. Tämän vuoksi tarkoituksenmukaista on hakea myös tästä näkökulmasta edullisinta mahdollista ratkaisua. Asukasmielipiteen näkökulma Palveluverkkosuunnitelmasta on pidetty kolme laajaa asukaskuulemistilaisuutta. Valmistelun eri vaiheista on kerrottu tiedotustilaisuudessa julkiselle sanalle. Lasten ja nuorten vaikuttajaraati on kokoontunut keskustelemaan asiasta. Lisäksi useat eri tahot ovat oma-aloitteisesti ottaneet kantaa palveluverkkosuunnittelun kokonaisuuteen. Yhteenvetona näistä tilaisuuksista ja eri kommenteista voinee todeta sen, että muutoksia nykytilanteeseen ei lähtökohtaisesti juurikaan haluta. Olemassa olevat koulut halutaan kuntoon ja yksiköiden lakkauttamiseen kanta on asukasmielipiteiden osalta voimakkaan negatiivinen. Lisärakentamiseen on otettu kantaa varsin laimeasti, mutta kommentit ovat olleet kautta linjan myönteisiä. Lukiokoulutuksen näkökulma Kantakaupungin palveluverkkosuunnitelma sivuaa osaltaan myös keskustan lukioverkkoa. Lukioverkko sinällään ei ole ollut palveluverkkosuunnittelun lähtökohtana, vaan sitä on tarkasteltu yhtenä mahdollisuutena helpottaa lähinnä yläkouluverkon saattamista turvalliseksi ja terveelliseksi. Nykyisellään lukiokoulutuksella on heiltä saadun tiedon mukaan käytössään enemmän tilaa kuin tarve olisi, ja tästä aiheutuu lukiokoulutukselle tarpeetonta ylimääräistä kustannusta. Lyseon lukion kiinteistön ottaminen yläkoulukäyttöön ja korvaavien tilojen etsintä lukiokoulutukselle Kaurialasta tai mahdollisesti Myllymäeltä sisältyy kahteen tarkasteltavaan versioon. Päätösehdotuksen perustelut Lapsivaikutusten arviointi, alueellinen näkökulma, asukasmielipiteet, taloudellinen näkökulma sekä lukiokoulutuksen näkökulma ovat olleet pohjana, kun on päädytty alla olevaan päätösehdotukseen. Lisäksi ehdotukseen ovat vaikuttaneet vaatimukset tilojen terveellisyydestä ja turvallisuudesta sekä pyrkimys huomioida lapsen ja nuoren hyvä päivä tavoite kokonaisuutena.

34 58, LANULA :00 LANULA: 1941/2014 Edellä kuvattujen reunaehtojen ja eri näkökulmien toteuttaminen kaikilta osin on monitahoinen ja osin kiistanalaisiakin argumentteja sisältävä kokonaisuus. Läntisen kantakaupungin osalta määrittelevinä tekijöinä ovat Nummen koulun uudisrakentaminen, alueen ennustettu voimakas kasvu sekä yläkoulun tarpeellisuus. Itäisen kantakaupungin osalta määrittelevinä tekijöinä ovat Siirin alueen ennustettu kasvu, Tuomelan peruskorjauksen kautta syntyvä lisäys tilakapasiteettiin sekä Ortelan odotettavissa oleva peruskorjaustarve. Keskisen kantakaupungin määrittelevinä tekijöinä ovat alueen kasvupaine erityisesti Tarvasmäki - Äikäälä -suunnalla, päivähoidon kysynnän kasvu Ojoisten suunnalla sekä Seminaarin koulun käytettävissä oleva tilakapasiteetti. Lisäksi tämän alueen keskeisenä probleemana on Lyseon yläkoulun rakennustekninen kunto sekä sijainti kahdella eri tontilla joiden välissä on keskeinen läpikulkukatu. Palveluverkkokokonaisuuden eri vaihtoehdoista laadittu lapsivaikutusten arviointi on luonnollisesti osaltaan ollut vaikuttamassa päätösesityksen sisältöön. Näiden reunaehtojen ja näkökulmien kautta on päädytty seuraavaan sisältöiseen vaihtoehtoon viisi: 1. perustetaan Nummelle 1-9-luokat käsittävän yhtenäisen peruskoulu 2. lakkautetaan Kaurialan yläkoulu 3. peruskorjataan Kaurialan yläkoulun kiinteistö yhteistyössä lukioliikelaitoksen kanssa Lyseon lukion korvaaviksi tiloiksi 4. sijoitetaan Lyseon yläkoulu Lyseon lukiolta vapautuviin tiloihin 5. peruskorjataan Myllymäen alakoulun pienten lasten kouluksi (esim 1-2 luokat) sekä päivähoidon tiloiksi korvaamaan Kaurialan ja Torikadun päiväkodit 6. lakkautetaan Ortelan koulu 7. käynnistetään suunnittelutyö lisärakentamisen toteuttamiseksi Siirin alueen kasvavan oppilasmäärän tarpeisiin 8. käynnistetään suunnittelutyö lisärakentamisen toteuttamiseksi Äikäälän - Tarvasmäen alueen kasvavan oppilasmäärän tarpeisiin ensisijaisesti yhteistyössä Janakkalan kunnan kanssa 9. muilta osin käynnistetään peruskorjauksen suunnittelu kantakaupungin muiden koulukiinteistöjen kunnostamiseksi 10. tarkastellaan suunniteltujen palveluyksiköiden koko tapauskohtaisesti osana kohteen hankesuunnittelua

35 58, LANULA :00 LANULA: 1941/ esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle tämän vaihtoehdon rahoittamista. Tilaajajohtajan ehdotus: Lasten ja nuorten lautakunta päättää 1. hyväksyä yllä kuvatun vaihtoehto viisi Hämeenlinnan kantakaupungin palveluverkon kokonaisratkaisuksi ja 2. esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle tämän vaihtoehdon rahoittamista.

36 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Vaihtoehto 4 LAUTAKUNNAN YKSIMIELISESTI LISÄÄMÄ NELJÄS SELVITETTÄVÄ VAIHTOEHTO Palveluverkkosuunnitelman vaihtoehto 4. Tässä vaihtoehdossa palveluverkkosuunnitelma etenee pääsääntöisesti mallin kaksi mukaan. Palveluverkkoratkaisua aletaan valmistelemaan välittömästi Nummen koulun tilalle rakennettavan yhtenäiskoulun suunnittelulla. Alakoulutoiminta jatkuu Luolajan, Ortelan ja Myllymäen kouluissa. Kun suunnitelma tiloihin sijoitettavien koulujen, esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen yms palveluiden osalta valmistuu, aloitetaan myös näiden kiinteistöjen remonttien suunnittelu, kuitenkin viimeistään syksyllä 2015 Peruskoulujen yksikkökoko pyritään pitämään alle 700 oppilaassa Osana laajempaa koulukiinteistöjen käytön tehostamista tehdään suunnitelma, jonka tarkoituksena on selvittää millaisia päivähoito ja SOTE-palveluja remontoitaviin/rakennettaviin kiinteistöihin voidaan sijoittaa ja mitä muita palveluja kiinteistöissä tulisi olla. Suunnitelma tulisi liittyä osana varhaiskasvatussuunnitelman ja SOTE-palvelujen järjestämissuunnitelman tekemistä.

37 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Palveluverkkosuunnitelma Palveluverkkoluonnos 3 Antti Karrimaa K A N T A - H Ä M E E N L I N N AN L AS T E N J A N U O R T E N P A L V E L U I D E N P AL V E L U V E R K K O - S U U N N I T E L M A 1. PALVELUVERKKOSUUNNITELMAN TAUSTAT Kanta-Hämeenlinnan kattavan lasten ja nuorten palveluiden palveluverkkosuunnitelman tarve on ilmeinen monestakin syystä. Ensiksikin kuntaliitoksen jälkeen liitossopimukseen kirjattiin joukko investointeja ja palveluverkkomuutoksia, joiden kautta liitoskuntien palveluverkko saatettiin kiinteistöjen osalta sellaiseen kuntoon, että sillä voidaan pääasiassa turvata lapsille turvalliset ja terveelliset tilat. Liitossopimuksessa mainitut toimenpiteet on nyt toteutettu. Toiseksi kuntaliitoksen jälkeen on tilaaja-tuottaja-toimintatapa lasten ja nuorten palveluissa kehittynyt voimakkaasti toisaalta sopimusohjauksen suuntaan ja toisaalta oma palvelutuotanto on uudistanut palvelutuotantonsa alueellisesti toteutetuksi ja johdetuiksi lasten ja nuorten palveluiden kokonaisuuksiksi. Palveluverkon kehittäminen vastaamaan lapsilähtöistä toiminnallista ajattelua, lapsen ja nuoren hyvää päivää, on toinen tavoite. Kolmantena syynä ovat Kanta-Hämeenlinnan koulujen ja päiväkotien erittäin huomattavat peruskorjaustarpeet ja useissa kiinteistöissä ilmi tulleet sisäilmaongelmat. Neljäntenä, muttei vähäisimpänä syynä palveluverkkotarkastelulle on Kanta-Hämeenlinnan suunnitellut kasvusuunnat volyymimuutoksineen ja sitä kautta palveluverkon sijainti sekä riittävyys. a. LAPSEN JA NUOREN HYVÄ PÄIVÄ Lasten ja nuorten palveluiden järjestämisessä halutaan korostaa lapsen oikeuksia ikäkautensa mukaiseen toimintaan ja toimintamahdollisuuksiin kaikissa tilanteissa. Elämänkaari ajattelu on edelleenkin toiminnan lähtökohtana ja se konkretisoituu lapsen ja nuoren hyvä päivä palvelukonseptissa. Palvelukonseptia rakennetaan Hämeenlinnan eri kaupunginosiin lapsen iän, yksilöllisten edellytysten ja tarpeiden mukaan yhteistyössä perheiden kanssa. Palveluiden järjestäminen vahvistetaan ja turvataan taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla myös lähitulevaisuudessa. Palvelukonsepti rakennetaan niin, että ratkaisu vahvistaa alueen omien toimijoiden aktiivisuutta ja alueen elinvoimaisuutta, lisää tuottavuutta, vähentää palvelujen päällekkäisyyttä ja vähentää raskaiden palveluiden tarvetta. Lapsen ja nuoren hyvää päivää toteutetaan kolmesta eri lähtökohdasta: tulevaisuuden kehitysyhteisöt, syrjäytymisen ehkäisy ja tuottavuus. Palveluiden järjestämistä tarkastellaan lapsen elämäkaaren, elämänkulun ja siinä tapahtuvien keskeisten siirtymien ja muutosten näkökulmasta. Palvelut kohdistuvat seuraaviin ikäsegmentteihin:0-3, 4-8, 9-13, ja vuotiaat. Ikäsegmenttien avulla halutaan kohdentaa palvelujen järjestämisen näkökulma eri-ikäisten lasten ja nuorten palvelutar- 1

38 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Palveluverkkosuunnitelma Palveluverkkoluonnos 3 Antti Karrimaa peeseen pois erillisistä siiloista. Lapsen ja nuoren elämänkulkuun kuuluu useita kehitysyhteisöjä (mm. perhe, harrastukset, päiväkoti, koulu, media, katu). Siirtyminen kehitysyhteisöstä toiseen ja niiden yhtäaikaisuus on osa lapsen ja kasvua ja kehitystä. b. KAUPUNGIN KASVUSUUNNAT JA VOLYYMIENNUSTEET Kanta-Hämeenlinnan maankäytön suunnitelmissa arvioidaan kaupungin kasvavan alla olevan kuvan mukaisesti. Kuten kuvasta on nähtävissä, ovat kaupungin kasvusuunnat lännessä Sammon ja Tertin alueet, Idässä Siirin Mäskälän suunta sekä etelässä Äikäälän suunta. Näiden suunnitelmien pohjalta on laadittu väestöennusteet ikäryhmittäin huomioiden nykyisin olemassa oleva asuntokanta sekä kolme eri vaihtoehtoa uustuotannon tuottamista väestönkasvuista. 2

39 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Palveluverkkosuunnitelma Palveluverkkoluonnos 3 Antti Karrimaa Alla oleviin taulukoihin on yhdistetty olemassa olevan asuntokannan sekä uustuotannon ennusteet uustuotannon perusvaihtoehdon pohjalta. Kaavioihin on kerätty ennusteet erikseen Itäisen kantakaupungin, Läntisen kantakaupungin ja Keskikaupungin osalta. Äikäälän alue sisältyy Keskikaupungin ennusteeseen. 3

40 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Palveluverkkosuunnitelma Palveluverkkoluonnos 3 Antti Karrimaa Läntinen kanta-kaupunki käsittää alueen Ahveniston harjusta länteen, Itäinen kantakaupunki puolestaan karkeasti ottaen alueen Vanajavedestä ja rautatiestä itään. Näiden väliin jäävä alue on nimetty keskikaupungiksi. Jaottelusta on karttakuva alla. 4

41 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Palveluverkkosuunnitelma Palveluverkkoluonnos 3 Antti Karrimaa c. ONGELMAKIINTEISTÖT Kanta-Hämeenlinnassa on tullut ilmi useissa koulu- ja päiväkotikiinteistöissä lasten ja henkilöstön oirehtimista, joka viittaa rakennuksen sisäilmaongelmiin. Osa kiinteistöistä on jo kosteusvaurioiden johdosta poistunut alkuperäisestä käytöstä. Tällaisia ovat mm. Ojoisten koulu, Ojoisten päiväkodin kaksi rakennusta, Nummen päiväkoti sekä Nummen nuorisotalo. Lisäksi on päätetty tyhjentää Nummen koulu ja Jukolan päiväkoti peruskorjauskelvottomina. Näiden kohteiden lisäksi eriasteisia toimenpiteitä on käynnissä seuraavissa kohteissa: Tuomela HYK yläkoulu Lyseo lisärakennus Eteläisten vanha koulu Keskuskoulu Ahveniston koulu Miemalan koulu Nummen koulu Lyseo päärakennus Luolajan puukoulu Ahveniston päiväkoti Kankaantaan päiväkoti Vuorentaan päiväkoti / metsäpirtti Kaivokadun päiväkoti Rengon päiväkoti Ruununmyllyn päiväkoti Kaurialan yläkou Miemala Lyseon yläkoulun lisärakennus Vuorentaan koulu Viime vuosina on Kanta-Hämeenlinnankin palveluverkkoon myös kohdistettu investointeja. Saaristen kortteliin on kunnostettu tilat erityisryhmien opetukselle ja päivähoidolle korjaamalla korttelin kolme rakennusta. Kutalaan on rakennettu uusi suuri päiväkoti korvaamaan Hätilän käytöstä poistunut yksikkö, Ojoisten koulu ja päiväkoti korvattiin Ojoisten lastentalolla. Lisäksi merkittävän palveluverkkomuutoksen aiheutti OKL:n ja Normaalikoulun siirtyminen Tampereelle, jolloin jouduttiin lähes tyhjästä perustamaan uusi suuri alakouluyksikkö, Seminaarin koulu. 5

42 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Palveluverkkosuunnitelma Palveluverkkoluonnos 3 Antti Karrimaa NELJÄ VAIHTOEHTOA Yllä aiemmin mainituista seikoista selviytymiseen on laadittu neljä perusvaihtoehtoa. Vaihtoehdoissa on pyritty huomioimaan ensiksikin tarve päästä eroon ongelmakiinteistöistä. Tilojen terveellisyys ja turvallisuus ovat etusijalla. Samassa yhteydessä on kuitenkin huomioitava myös tilojen riittävyys ei pelkästään tämän päivän, vaan myös kaupungin kasvun ja kasvusuuntien näkökulmasta. Pyrkimyksenä on myös tarkastella tulevien tilojen asianmukaista sijoittumista koulupolun ja kasvusuuntien näkökulmasta. Jatkossa tehtävien investointien toiminnalliset tavoitteet tilojen mahdollisimman laajan monikäyttöisyyden näkökulmasta on jatkosuunnittelussa yksi keskeinen tekijä, mutta tällä näkökulmalla on merkitystä myös jo palveluverkon sijoittumisen näkökulmasta. Seuraavassa on esitetty palveluverkkosuunnittelun etenemiselle neljä päävaihtoehtoa: a. TIIVISTÄMINEN i. YHTENÄINEN PERUSKOULU NUMMEN KOULUN TONTILLE -korvaa Luolajan ala-koulun, Nummen alakoulun ja Kaurialan yläkoulun ii. KAURIALAN YLÄKOULUN PAIKALLE TILAT LYSEON LUKIOLLE -Lyseon lukion tiloihin Lyseon yläkoulu, lisärakennuksen peruskorjaus -Kaurialan yläkoulun purku / peruskorjaus lukiokäyttöön iii. MYLLYMÄEN ALAKOULUN LAKKAUTTAMINEN JA OPPILAAT SEMI- NAARIN KOULULLE - Nummen yhtenäiskoulun valmistuttua Myllymäen alakoulun lakkauttaminen ja oppilaat seminaarin koululle - säästyvä Myllymäen peruskorjauskustannus 2253 m2 á 1500/ m2 = iv. TUOMELAN VALMISTUTTUA ORTELAN LAKKAUTTAMINEN JA OP- PILAAT TUOMELAAN -säästyvä Ortelan peruskorjauskustannus 1110 m2 ( ei sisällä teknisen työn tilaa) á 1500/ m2 = v. LISÄRAKENTAMINEN RUUNUNMYLLYN YHTEYTEEN TAI SIIRIIN -erillinen tarveselvitys tarvittavan lisäkapasiteetin määrästä vi. ÄIKÄÄLÄÄ JA TARVASMÄKEÄ VARTEN LISÄRAKENTAMINEN HAR- VIALAN KOULUN YHTEYTEEN JANAKKALAAN -erillinen tarveselvitys tarvittava lisäkapasiteetin määrästä -neuvottelut Janakkalan kunnan kanssa toteuttamisen mahdollisuuksista on käynnistetty. Toteuttamismahdollisuus tulee poliittiseen päätöksentekoon syksyllä 2014 vii. MIEMALAN JA VUORENTAAN KOULUJEN PERUSKORJAUS - Miemalan ja Vuorentaan koulut peruskorjataan nykyisen laajuisina. Miemalassa on jo käynnistetty akuuttien ongelmien korjaukset. Vuo- 6

43 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Palveluverkkosuunnitelma Palveluverkkoluonnos 3 Antti Karrimaa rentaan koulussa on pihan asuinrakennus kunnostettu koulu / päiväkotitiloiksi viii. KOKONAISUUDEN KUSTANNUSARVIO ILMAN MUSEOITA JA PÄI- VÄKOTEJA - eri vaihtoehtojen kustannusvaikutuksista on kooste palveluverkkosuunnitelman sivulla 14. ix. MYLLYMÄELLE MUSEOIDEN VARASTO- JA KONSERVOINTITILAT ERILLISEN TARVESELVITYKSEN POHJALTA x. MUUT MAHDOLLISET ERILLISKULUT Mikäli tässä, tai jossakin muussa vaihtoehdossa, päädytään ratkaisuun, jossa Lyseon lukion nykyisiin tiloihin sijoitetaan Lyseon yläkoulu, mahdollistaa se myös 1-6- luokkien toiminnan kyseisessä kiinteistössä. Tämä puolestaan antaa joustovaraa ruutukaavalle syntyvän täydennysrakentamisen mukanaan tuoman palvelutarpeen tyydyttämiseen. Mikäli vaihtoehdoksi tulee tiivistämisvaihtoehto, on kokonaisuuksien käyttöönottoon varattava yksikkökohtaisesti käyttötalouspuolelle erillisrahoitusta kohdennettavaksi toiminnallisen puolen suunnitteluun, toteutukseen ja yksikkökohtaiseen kouluttautumiseen niin uusien tilojen käyttöönotossa kuin johtamisen kehittämisessä sekä benchmarkkaukseen. Tällaiseen toimintaan voisi arvioida kuluvan yhteensä xi. TOTEUTUSAIKATAULU Alla olevaan taulukkoon on hahmoteltu tiivistämismallin aikataulutus kohteittain. Varhaiskasvatuksen osalta laaditaan erillinen aikataulu, joka on kytketty varhaiskasvatuksen palveluverkkotarkasteluun osana neljää eri etenemisvaihtoehtoa. 7

44 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Palveluverkkosuunnitelma Palveluverkkoluonnos 3 Antti Karrimaa Palveluverkon aikataulutus KOHDE syksy 2014 kevät 2015 syksy 2015 kevät 2016 syksy 2016 kevät 2017 syksy 2017 kevät 2018 NUMMEN YHTENÄISKOULU suunnittelu rakentaminen toiminnan käynnistyminen investointikustannuskustannus vaikutus käyttömenoihin väistökustannukset LUKIO KAURIALAAN Uudisrak suunnittelu rakentaminen toiminnan käynnistyminen investointikustannuskustannus vaikutus käyttömenoihin HYK/ORTELA suunnittelu rakentaminen toiminnan käynnistyminen LISÄRAKENTAMINEN RUNSKI / SIIRI suunnittelu rakentaminen toiminnan käynnistyminen investointikustannuskustannus vaikutus käyttömenoihin LISÄRAKENTAMINEN HARVIALA suunnittelu rakentaminen toiminnan käynnistyminen investointikustannuskustannus vaikutus käyttömenoihin MIEMALA PERUSKORJAUS suunnittelu rakentaminen toiminnan käynnistyminen investointikustannuskustannus vaikutus käyttömenoihin VUORENTAKA PERUSKORJAUS suunnittelu rakentaminen toiminnan käynnistyminen investointikustannuskustannus vaikutus käyttömenoihin 8

45 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Palveluverkkosuunnitelma Palveluverkkoluonnos 3 Antti Karrimaa b. KAIKKIEN YKSIKÖIDEN PERUSKORJAUS JA TARPEELLINEN LISÄRA- KENTMINEN i. Koulujen lisärakentaminen Mikäli palveluverkkokysymyksessä päädytään tähän vaihtoehtoon, tulevat uudis-/lisärakentamiskohteiksi seuraavat yksiköt: - Nummen alakoulun korvaava koulu nykyisen Nummen koulun paikalle. Nykyinen koulu ei ole korjauskelpoinen. - Ruununmyllyn suunnalle tehtävät lisätilat perusopetukselle tai Ruununmyllyn päiväkodin ottaminen koulukäyttöön ja uuden päiväkodin rakentaminen alueelle - Äikäälän aluetta palvelevat lisätilat perusopetukselle esim. Harvialan koulun yhteyteen Janakkalaan ii. Koulujen peruskorjaus Peruskorjattaviksi kouluyksiköiksi tulisivat seuraavat kohteet: - Luolajan alakoulu - Vuorentaan alakoulu - Myllymäen alakoulu - Ortelan alakoulu - Miemalan koulu - Kaurialan yläkoulu - Lyseon yläkoulu kokonaisuudessaan Peruskorjausvaihtoehdon kustannusvaikutuksista on kooste tämän palveluverkkosuunnitelman sivulla 14. iii. Arvioidut väistökustannukset Mikäli linjaukseksi tulee kaikkien kiinteistöjen peruskorjaus, on se toteutettava samassa aikaikkunassa kuin tiivistämisvaihtoehtokin. Tällöinkin kumpaankin vaihtoehtoon sisältyy ennakoimattomien ongelmien esiin nousemisen mahdollisuus. Joku yksikkö ei välttämättä ole käytettävissä ilman peruskorjausta koko suunniteltua aikaa, vaan siellä joudutaan nopeaan väistöön korvaaviin tiloihin. Mahdollisia väistötiloja ei kaupungin omistuksessa tällä hetkellä ole, mutta 2015 mahdollisesti Myllymäen kampukselta on tulossa ainakin opettajakorkeakoulun kolme rakennusta. Näiden käyttö väistötiloina tulee kyseeseen. Mahdollisesti 2017 tulee lisäksi kaupungille vielä terveydenhoito-oppilaitoksen AINOLA-rakennus, joka lisää mahdollisuuksia väistötilatarpeen tyydyttämisessä. Karkeasti tarkastellen Myllymäki-kampuksen tiloja voi ajatella väistötiloina seuraavasti: - Metsola voi toimia yhden alakoulun väistötilana - Tapiola voi toimia yhden alakoulun väistötilana - Ilmarila toimii kaikkien alueelle sijoitettavien koulujen erikoisluokkatilojen talona 9

46 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Palveluverkkosuunnitelma Palveluverkkoluonnos 3 Antti Karrimaa Ainola voi toimia jommankumman yläkoulun väistötilana Näiden lisäksi tullaan tarvitsemaan siis väistötilat peruskorjauksen ajaksi ainakin yhdelle yläkoululle ja kolmelle alakoululle, mikäli noudatetaan tiivistämisvaihtoehdon aikataulua. Joidenkin yksiköiden osalta peruskorjausaikataulun venyttäminen saattaa olla mahdollista. Yläkoulun väistöä varten halvin malli lienee se, että Lyseo väistää Myllymäki-kampukselle ja Kaurialaa varten hankitaan parakit. Kaurialan erikoisluokkatilat voivat toimia peruskorjauksen ajan. Parakkien tarve on noin 1500 m2 ja tarve vähintään 24 kk. Kuukausivuokra on noin 28 /m2 eli kokonaiskustannus koko peruskorjausajalta vähintään n euroa. Yksisarjaisen alakoulun väistö edellyttää vähintään 7 luokkatilaa siinä tapauksessa, että parakit on mahdollisuus sijoittaa jonkin olemassa olevan koulun yhteyteen. Tällöin erikoistilat olisivat valmiina olemassa. Tässä tapauksessa Myllymäen koulun väistö lienee tarkoituksenmukaista toteuttaa Myllymäki-kampukselle. Samoin Myllymäelle voi väistää Miemala. Tällöin parakit olisi hankittava Luolajaa, Vuorentakaa ja Ortelaa varten. Minimissään 7 luokkatilaa tarkoittaa noin 600 m2 ja vuokrauksen kesto 24 kk. Tällöin yhden yksikön väistökustannuksiksi tulisi noin ja kolmen yksikön kustannuksiksi siis noin Lisäksi väistökustannuksiksi tulevat mahdolliset kuljetuskustannukset, joiden arvioiminen tässä yhteydessä on varsin ongelmallista. Jonkinlaisena lähtötietona voinee ehkä kevään 2014 Nummen koulun kuljetuskustannusta, joka on noin / vuosi eli kahden vuoden peruskorjausajalta n / yksikkö. Kolmen yksikön osalta yhteensä siis n Peruskorjausvaihtoehdossa olisivat väistöjen suorat bruttokulut minimissään siis n Tästä on vähennettävä peruskorjattavien tilojen nykyiset vuokrat peruskorjausajalta. Myllymäkikampuksen vuokrien voinee arvioida olevan samaa luokkaa, kuin sinne väistävien koulujen nykyiset vuokrat, eli Luolajan, Vuorentaan ja Ortelan tämänhetkiset vuosivuokrat käyttö- ja pääomamenoineen ovat yhteensä noin , eli nettomenoiksi väistöistä tulisi noin iv. c. MYLLYMÄKIKAMPUKSEN HYÖDYNTÄMINEN KOULU- JA PÄIVÄKOTI- KÄYTTÖÖN Kokonaisuudesta on valmistumassa erillinen selvitys useiden eri vaihtoehtojen pohjalta. 10

47 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Palveluverkkosuunnitelma Palveluverkkoluonnos 3 Antti Karrimaa Mikäli tässä, tai jossakin muussa vaihtoehdossa, päädytään ratkaisuun, jossa Lyseon lukion nykyisiin tiloihin sijoitetaan Lyseon yläkoulu, mahdollistaa se myös 1-6- luokkien toiminnan kyseisessä kiinteistössä. Tämä puolestaan antaa joustovaraa ruutukaavalle syntyvän täydennysrakentamisen mukanaan tuoman palvelutarpeen tyydyttämiseen. d. Lautakunnan esittämä vaihtoehto Tässä vaihtoehdossa perustettaisiin Nummelle yhtenäinen peruskoulu Nummen alakoulun ja Lyseon yläkoulun pohjalle. Muiden yksiköiden osalta toteutettaisiin kouluyksiköiden peruskorjaus vaihtoehto kahden mukaisesti. Kanta-Hämeenlinnan lukioverkko jäisi nykyiselleen, eli Lyseon ja Kaurialan lukiot jatkaisivat nykyisillä paikoillaan. Nummen yhtenäiskouluvaihtoehtoa lukuun ottamatta malli noudattelee kohdan b. palveluverkkorakennetta. Lautakunta linjasi lisäksi koulujen tavoitekooksi enintään 700 oppilasta. 3. PÄIVÄKOTIEN INVESTOINTITARVE i. PÄIVÄHOIDON TILAT Suunniteltujen uusien asuinalueiden tuottaman päivähoitotarpeen tyydyttämiseen tulemme ennusteiden mukaan tarvitsemaan arviolta 600 uutta päivähoitopaikkaa. Alueellisesti uudet päivähoitopaikat tulisi sijoittaa Nummi Sampo Tertti alueelle, Tarvasmäen alueelle, Kauriala Ojoinen alueelle sekä Ruununmylly Siiri alueelle. TIIVISTÄMISVAIHTOEHTO Mikäli etenemismalliksi tulee tiivistämisvaihtoehto, on teoriassa mahdollisuus osittain hyödyntää kouluverkon tiivistämisen yhteydessä tyhjiksi jääviä koulurakennuksia. Tämä tulee kyseeseen ainakin Myllymäen ja mahdollisesti myös Ortelan osalta. Luolaja lienee sijainniltaan ongelmallinen ottaen huomioon kaupungin kasvusuunta tällä alueella. Myllymäki korvaisi Torikadun ja Kaurialan yksiköt (80 paikkaa), mahtuisiko 5-6 ryhmäinen, jotta saataisiin hieman lisäpaikkoja? Tarve alueelle yhteensä noin 120-paikkainen yksikkö, joka korvaisi Torikadun ja Kaurialan yksiköt sekä sisältaisi n. 40 lisäpaikkaa. Myllymäen kohdalla suurin kysymys on liikenne ja riittävät ulkoilualueet. Keskikaupungin pohjoiselle osalle tarvitaan lisäksi nopealla aikataululla 100-paikkainen päiväkoti. Tarvasmäen suunnalle tarve on noin 150-paikkaiselle päivä-kodille. Tarvasmäessä 150 paikkaa mahdollistaisi sen, että rivitalopäiväkodista voitaisiin luopua. Kyseinen tila voitaisiin jatkossa hyödyntää ainakin aluksi Kirkonkulman koulun 1-2 luokkien opetustilana. Myös Siirissä 150 paikkaa riittänee, vaikka Ruununmylly jäisikin pois sillä Rauhanyhdistyksen kiinteistö sekä Kutalan/Ortelan lisäys vähentäisi paineita sillä suunnalla. Ortela vrs. Ku- 11

48 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Palveluverkkosuunnitelma Palveluverkkoluonnos 3 Antti Karrimaa talan laboratorion osalta tulee tarkemmin pohtiakumpi olisi toimivampi/halvempi ratkaisu? Ortelaan saataisiin varmasti enemmän tilaa. Lisäksi tullaan jatkossa tarvitsemaan lisäinvestointi päivähoitoon Sampo Tertti-alueelle. Yksikön koko on arviolta 100- paikkainen yksikkö. Aikataulullisesti tämä yksikkö näyttäisi olevan tarpeen aivan lähivuosina. Kustannusvaikutukset Näin toteutettuna päiväkoti-investointien kokonaissumma olisi noin euroa. Tarvasmäen yksikön kustannusarvio on noin 1500 neliöiselle päiväkodille n euroa. Siirin yksikön koko on samaa luokkaa Tarvasmäen kanssa eli kustannusarvio olisi tästäkin noin euroa. Sampo-Tertti alueelle tarvitaan noin 100 paikkainen uusi päiväkoti jonka investointikustannukset ovat noin euroa. Kouluyksiköiden muutostyöt päivähoidon tarpeisiin tulisivat kasvattamaan investointitarvetta noin eurolla kohdetta kohden. Arvio perustuu Tuuloksen Pohjoisten koulun muutostöiden kustannuksiin. PERUSKORJAUSVAIHTOEHTO Mikäli linjauksessa päädytään koulujen peruskorjauksiin, on sillä päivähoidon osalta vaikutusta Myllymäen ja Ortelan tilojen osalta. Tässä tapauksessa näiden tilojen muunto varhaiskasvatuksen käyttöön ei ole mahdollista, vaan näihin tiloihin kaavailtujen tilojen kapasiteetti on toteutettava uudisrakentamisen kautta. Kustannusvaikutus Peruskorjausvaihtoehdossa investointikustannuksia tiivistämisvaihtoehtoon nähden kasvattavat Myllymäen ja Ortelan kohdalta uudisrakentamiset MYLLYMÄKI-VAIHTOEHTO Myllymäki-vaihtoehdon tarjoamat päivähoidon mahdollisuudet selviävät siinä vaiheessa, kun tilojen sopivuudesta eri koulukäyttötarkoituksiin on saatu selvitys. PÄIVÄKOTIEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT Ainakin Siirissä, Tarvasmäessä ja Sammossa on tontit valmiina investointien toteuttamiseen. Toteuttamisvaihtoehtoina voivat olla esim. palvelusetelin kautta toteutettu investorivaihtoehto, jolloin palvelun tuottajana toimisi yksityinen palveluntuottaja kaupungin oman palvelutuotannon sijasta. 12

49 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Palveluverkkosuunnitelma Palveluverkkoluonnos 3 Antti Karrimaa Missään vaihtoehdossa pelkästään ulkopuolisen palvelutuotannon kautta toteutettu investointivaihtoehto tuskin on riittävä, vaan samalla on välttämätöntäkin kasvattaa myös oman palvelutuotannon volyymiä. Miten päivähoito tulee sijoittumaan, riippuu poliittisesta päätöksenteosta ensiksikin siten, että valittu kouluverkkoratkaisu osaltaan ohjaa päivähoidon verkon sijoittumista, ja toiseksi siten, että linjaus oma tuotanto vrs. yksityinen palvelutuotanto riippuu puhtaasti poliittisesta päätöksenteosta ja sen tekemistä periaatelinjauksista. 4. Muut palvelut osana lasten ja nuorten palveluverkkoratkaisua Palveluverkon ja tilojen suunnittelun lähtökohtana on aina joku primääri käyttäjäryhmä. Selvityksen alla olevassa palveluverkossa on kysymyksessä lasten ja nuorten palvelujen tilat ja lähtökohtana siis kyseiselle väestöryhmälle järjestettävät palvelut. Tässä uudistuksessa palveluverkon tiloissa primääreinä käyttäjinä ovat lapset päivähoidossa ja peruskoulussa, jolloin suunnittelukin lähtee heidän tarpeistaan. Lapset ja nuoret elävät erilaisissa kehitysyhteisöissä. Kehitysyhteisöt ovat mm. perhe ja koti, päiväkoti, koulu, harrastukset, media / virtuaalinen ympäristö ja katu. Lähtökohtaisesti tilojen käytön laajentamista pitäisi lähestyä näiden kehitysyhteisöjen tuoman lisäarvon näkökulmasta. Millaista arvoa lapsen kasvulle, kehittymiselle ja oppimiselle tuo se, että tilat rakennetaan palvelemaan edellä esitettyjä kehitysyhteisöjä? Miten perheiden yhteistä toimintaa voidaan aktivoida palveluverkolla ja tiloilla? Miten tiloja laajennetaan virtuaalisesti? Miten katua kehitetään lasten ja nuorten itsenäistymisen paikkana osaksi rakennettua ympäristöä? Miten mediasta luodaan osa kokonaisuutta? Millä tavalla isovanhemmat osallistetaan yhteisillä tiloilla? Mikä arvo on moni-ikäisellä yhteisöllä? Hämeenlinnan kaupungin lasten ja nuorten palveluiden sisäinen palvelutuotanto on vuoden 2014 alusta järjestäytynyt yhdeksi lasten ja nuorten palveluiden palvelukokonaisuudeksi, joka kattaa varhaiskasvatuksen ja opetuspalveluiden lisäksi sote-palveluihin liittyvät lapsiin ja nuoriin kohdistuvat palvelut. Neuvolat, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, lastensuojelu, psykososiaalisen tuen palvelut jne. ovat jo tässä vaiheessa osa lapsille ja nuorille suunnattua palvelukokonaisuutta. Tässä ajattelussa nousevat voimakkaasti esiin eri sosiaalipalveluiden näkökulma, nuorisopalveluiden, kirjastopalveluiden, liikuntapalveluiden, kulttuuripalveluiden, vapaan sivistystyön, taidekasvatuksen jne. näkökulmat. Kaikki nämä yhteiskunnan kokonaan tai soin tuottamat tai avustusten kautta tukemat palvelut muodostavat osan lapsen kehitysyhteisöjä. Eri ikäkausina eri yhteisöt muodostuvat merkittäviksi tai jäävät taka-alalle. Tässä tapauksessa ei missään vaiheessa saa unohtaa perhettä, isovanhempia, sisaruksia, katua eli organisoitumatonta kasvuympäristöä. Kaikilla näillä kehitysyhteisöillä on lapsen kannalta keskeinen merkitys lapsen eri kehitysvaiheissa. Edellä kuvatun kautta on mahdollista pohtia lasten ja nuorten palveluverkon eri toimipisteiden mahdollisuuksia toimia myös eri ikäryhmien näkökulmasta keskeisinä tukikohtina eli osana laajempaa toimintaympäristöä. 13

50 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Palveluverkkosuunnitelma Palveluverkkoluonnos 3 Antti Karrimaa

51 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Palveluverkkosuunnitelma Palveluverkkoluonnos 3 Antti Karrimaa HÄMEENLINNAN KAUPUNKI kantakaupungin kouluverkko, vaihtoehtojen vertailua Tässä vertailtu vain tilakustannuksia Käyttökulut sis. vanhat pääomavuokrat, hoitovuokran ja siivouksen jos se maksetaan erikseen Olemassa olevissa kohteissa käytetty vuoden 2014 kustannustasoa Investointien laina-aika 20 v Korkona käytetty 1,5 % Peruskorjauksen kustannuksena käytetty /m2 Uudisrakentamisen kustannuksena käytetty /m2 Harmaalla pohjalla kohteet, joissa sama esitys kaikissa vaihtoehdoissa Vaihtoehto 1 (tiivistäminen) Vaihtoehto 2 (peruskorjaus) Vaihtoehto 3 (lautakunnan ehdotus) Vaihtoehto 4 (uusi esitys lautakunnalle) Luolaja lakkautus (yhdistyy Nummeen) peruskorjaus peruskorjaus peruskorjaus säästyvät käyttökulut, /v käyttökulut entiset käyttökulut entiset käyttökulut entiset uudet pääomakulut 1. vuonna uudet pääomakulut 1. vuonna uudet pääomakulut 1. vuonna Myllymäki lakkautus (yhdistyy seminaariin) peruskorjaus peruskorjaus peruskorjaus 1-2 tai 1-4 -luokille (alakoulu) säästyvät käyttökulut, /v* käyttökulut entiset käyttökulut entiset osa päiväkodiksi (korvaa Torikadun ja Kaurialan) uudet pääomakulut 1. vuonna uudet pääomakulut 1. vuonna peruskorjaus uudet pääomakulut 1. vuonna Torikadun pk tilat Kaurialan pk tilat Ortela lakkautus (yhdistyy HYK:iin) peruskorjaus peruskorjaus lakkautus (yhdistyy HYK:iin) säästyvät käyttökulut, /v* käyttökulut entiset käyttökulut entiset säästyvät käyttökulut, /v* uudet pääomakulut 1. vuonna uudet pääomakulut 1. vuonna Tuomela/HYK toteutus suunnitellussa laajuudessa toteutus suunnitellussa laajuudessa toteutus suunnitellussa laajuudessa toteutus suunnitellussa laajuudessa Nummen koulu uudisrakennus yhtenäiskoululle uudisrakennus Nummen koululle uudisrakennus yhtenäiskoululle uudisrakennus yhtenäiskoululle laajuus m (pinta-ala m2) laajuus m laajuus m pääomakustannukset 1. vuonna pääomakustannukset 1. vuonna pääomakustannukset 1. vuonna pääomakustannukset 1. vuonna käyttökulut 7 /v, arvio käyttökulut entisellä tasolla käyttökulut 7 /v, arvio käyttökulut 7 /v, arvio Nummen koulun nykyiset Nummen koulun nykyiset Nummen koulun nykyiset käyttökulut käyttökulut käyttökulut Kaurialan siirtyy Nummelle Peruskorjaus Peruskorjaus siirtyy Nummelle yläkoulu käyttökustannukset Päärakennus Päärakennus käyttökustannukset Pääomakulut 1. vuonna Pääomakulut 1. vuonna Siipirakennus Siipirakennus Pääomakulut 1. vuonna Pääomakulut 1. vuonna Muut käyttökulut entisellä tasolla Muut käyttökulut entisellä tasolla Lyseon Siirto Lyseon lukion tiloihin Peruskorjaus nykyisissä tiloissa Lakkautus Siirto Lyseon lukion tiloihin yläkoulu (noin 2000 m2 lisätilaa yläkoululle) (noin 2000 m2 lisätilaa yläkoululle) keskuskoulun ja Lukiokatu 6 poistuvat Keskuskoulu ja Lukiokatu siirto Nummelle keskuskoulun ja Lukiokatu 6 poistuvat käyttökulut käyttökulut entiset poistuvat käyttökulut käyttökulut Lukion osuus Linnankatu pääomakulut 1. vuonna (Keskuskoulu, Lukiokatu6, Lukion osuus Linnankatu käyttökuluista, arvio Linnankatu 12-14) käyttökuluista, arvio Uuden osan peruskorjaus Lyseon uuden osan peruskorjaus Uuden osan peruskorjaus pääomakustannukset 1. vuonna pääomakustannukset 1. vuonna pääomakustannukset 1. vuonna Lyseon lukio Siirto Kaurialan yläkoulun tilalle Pysyy nykyisissä tiloissa Koko Linnankatu lukion käyttöön Siirto Kaurialan yläkoulun tilalle Päärakennuksen peruskorjaus noin m2 Päärakennuksen peruskorjaus Pääomakulut 1. vuonna Pääomakulut 1. vuonna tai uudisrakennus uudisosan käyttö? tai uudisrakennus Pääomakulut 1. vuonna Pääomakulut 1. vuonna käyttövuokran maksaa lukioliikelaitos käyttövuokran maksaa lukioliikelaitos Ruununmylly koulun lajennus koulun lajennus koulun lajennus koulun lajennus Investointi, 250 m Investointi, 250 m Investointi, 250 m Investointi, 250 m pääomakulut 1. vuonna pääomakulut 1. vuonna pääomakulut 1. vuonna pääomakulut 1. vuonna Harviala/ lisärakentaminen (Harvialan koulu) lisärakentaminen (Harvialan koulu) lisärakentaminen (Harvialan koulu) lisärakentaminen (Harvialan koulu) Käikälä Investointi, 250 m Investointi, 250 m Investointi, 250 m Investointi, 250 m pääomakulut 1. vuonna pääomakulut 1. vuonna pääomakulut 1. vuonna pääomakulut 1. vuonna Vuorentaka peruskorjaus peruskorjaus peruskorjaus peruskorjaus pääomakulut 1. vuonna pääomakulut 1. vuonna pääomakulut 1. vuonna pääomakulut 1. vuonna Miemala peruskorjaus peruskorjaus peruskorjaus peruskorjaus pääomakulut 1. vuonna pääomakulut 1. vuonna pääomakulut 1. vuonna pääomakulut 1. vuonna INVESTOINNIT KÄYTTÖMENOT

52 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Selvitys eri vaihtoehdoista Myllymäellä sijaitsevien kiinteistöjen hyödyntämisestä

53 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Selvitys eri vaihtoehdoista Myllymäellä sijaitsevien kiinteistöjen hyödyntämisestä

54 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Selvitys eri vaihtoehdoista Myllymäellä sijaitsevien kiinteistöjen hyödyntämisestä

55 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Selvitys eri vaihtoehdoista Myllymäellä sijaitsevien kiinteistöjen hyödyntämisestä

56 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Selvitys eri vaihtoehdoista Myllymäellä sijaitsevien kiinteistöjen hyödyntämisestä

57 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Selvitys eri vaihtoehdoista Myllymäellä sijaitsevien kiinteistöjen hyödyntämisestä

58 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Selvitys eri vaihtoehdoista Myllymäellä sijaitsevien kiinteistöjen hyödyntämisestä

59 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Selvitys eri vaihtoehdoista Myllymäellä sijaitsevien kiinteistöjen hyödyntämisestä

60 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Selvitys eri vaihtoehdoista Myllymäellä sijaitsevien kiinteistöjen hyödyntämisestä

61 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Selvitys eri vaihtoehdoista Myllymäellä sijaitsevien kiinteistöjen hyödyntämisestä

62 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Selvitys eri vaihtoehdoista Myllymäellä sijaitsevien kiinteistöjen hyödyntämisestä

63 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Selvitys eri vaihtoehdoista Myllymäellä sijaitsevien kiinteistöjen hyödyntämisestä

64 58, LANULA :00 / Pykälän liite: Selvitys eri vaihtoehdoista Myllymäellä sijaitsevien kiinteistöjen hyödyntämisestä

Kanta-Hämeenlinnan lasten ja nuorten palveluiden palveluverkkosuunnitelma

Kanta-Hämeenlinnan lasten ja nuorten palveluiden palveluverkkosuunnitelma Kanta-Hämeenlinnan lasten ja nuorten palveluiden palveluverkkosuunnitelma LANULA 20.5.2014 48 Valmistelija / lisätiedot tilaajapäällikkö Antti Karrimaa, p. 03 621 2010, tilaajajohtaja Markku Rimpelä, 03

Lisätiedot

Kanta-Hämeenlinnan lasten ja nuorten palveluiden palveluverkkosuunnitelma

Kanta-Hämeenlinnan lasten ja nuorten palveluiden palveluverkkosuunnitelma Kanta-Hämeenlinnan lasten ja nuorten palveluiden palveluverkkosuunnitelma LANULA 20.5.2014 48 Valmistelija / lisätiedot tilaajapäällikkö Antti Karrimaa, p. 03 621 2010, tilaajajohtaja Markku Rimpelä, 03

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 459/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 459/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2017 1 (1) 30 Asianro 459/10.03.02.04/2017 Eteneminen Melalahden koulun tilaratkaisussa Opetusjohtaja Leena Auvinen Perusopetus ja nuorisopalvelut sekä lukiokoulutus ja toisen

Lisätiedot

Ajatus purkamisesta on esitelty rakennusvalvonnalle. Esteitä purkamisluvanmyöntämiselle ei ole havaittu.

Ajatus purkamisesta on esitelty rakennusvalvonnalle. Esteitä purkamisluvanmyöntämiselle ei ole havaittu. Katuman päiväkoti Katuman päiväkoti on valmistunut vuonna 1979. Rakennusta on korjattu vuonna 2002 ja sen vesikatto on uusittu kokonaan. Päiväkotia ei ole suojeltu asemakaavalla, eikä se esiinny maakunnallisissa

Lisätiedot

Ruununmyllyn koulu. Hankesuunnitelma vaihe A:n pohjalta

Ruununmyllyn koulu. Hankesuunnitelma vaihe A:n pohjalta Ruununmyllyn koulu Hankesuunnitelma vaihe A:n pohjalta SIHY-lautakunnan iltakoulu 5.9.2018 Päätökset ja nykytilanne Sivistys- ja hyvinvointitoimialan ja lukiokoulutuksen palveluverkkopykälään Ruununmyllyn

Lisätiedot

-2, LANULA 19.5.2015 17:00

-2, LANULA 19.5.2015 17:00 -2, LANULA 19.5.2015 17:00 KOKOUSKUTSU 5 / 2015 Kokousaika 19.05.2015 klo 17.00 Kokouspaikka Raatihuoneenkatu 9, 6. krs 41, LANULA 19.5.2015 17:00 Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen LANULA 19.5.2015

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 79

Espoon kaupunki Pöytäkirja 79 18.05.2016 Sivu 1 / 1 2289/2016 10.03.02 79 Jousenkaaren koulun väistöt lukuvuonna 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Sinikka Sorvari, puh. 09 816 52137 Ilpo Salonen, puh. 050 354 6840 Juha Hovinen,

Lisätiedot

Sivistyksen ja hyvinvoinnin palveluverkko

Sivistyksen ja hyvinvoinnin palveluverkko Sivistyksen ja hyvinvoinnin palveluverkko 24.1.2018 Väistössä olevia yksiköitä (lapsia n. 1700) Nummen koulu parakeissa ja Seminaarin koululla 1.8.2018 Nummikeskukseen Lyseon koulun toiminnasta n. puolet

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta. 10 Asianro 1323/ /2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta. 10 Asianro 1323/ /2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 10 Asianro 1323/12.01.02/2013 Oikaisuvaatimus kasvun ja oppimisen lautakunnan päätöksestä 27.11.2012/Jari Vartiainen Perusopetusjohtaja Kari Raninen Perusopetus-

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Lasten ja nuorten palvelut Koulut. Mikko Kesä Minna Joutsen Jari Holttinen

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Lasten ja nuorten palvelut Koulut. Mikko Kesä Minna Joutsen Jari Holttinen Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Lasten ja nuorten palvelut Koulut Mikko Kesä Minna Joutsen Jari Holttinen TUTKIMUKSESTA YLEENSÄ Tämä on Hämeenlinnan lasten ja nuorten opetuspalveluiden asiakastyytyväisyyden

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina ja

Espoon kaupunki Pöytäkirja Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina ja 23.09.2014 Sivu 1 / 1 3843/12.01.01/2014 178 Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina 2015-2016 ja 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Sari Heikkinen, jäsen. Anne Salovesi, jäsen. Ilona Taimela, jäsen. Riitta Jurvansuu, jäsen. Kirsi Myllymäki (rehtori), esittelijä, pöytäkirjanpitäjä

Sari Heikkinen, jäsen. Anne Salovesi, jäsen. Ilona Taimela, jäsen. Riitta Jurvansuu, jäsen. Kirsi Myllymäki (rehtori), esittelijä, pöytäkirjanpitäjä HELSINGIN KAUPUNKI Pöytäkirja JÄTKÄSAAREN PERUSKOULU JOHTOKUNTA 22.3.2018 Kokousaika to 22.3.2018 klo 18.15 19.15 Kokouspaikka Jätkäsaaren peruskoulu, Rionkatu 10, Ruokala Läsnä Jäsenet Reino Merilä, puh.joht.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Pohjois-Tapiolan lukion opiskelijoiden koulutuksen järjestäminen alkaen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Pohjois-Tapiolan lukion opiskelijoiden koulutuksen järjestäminen alkaen 16.02.2017 Sivu 1 / 1 543/2017 12.01.01 25 Pohjois-Tapiolan lukion opiskelijoiden koulutuksen järjestäminen 1.8.2017 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 Jaakko Turpeinen, puh.

Lisätiedot

Sihynpalveluverkkovalmistelu / Raukko, Mäkelä, Oja

Sihynpalveluverkkovalmistelu / Raukko, Mäkelä, Oja Sihynpalveluverkkovalmistelu 22.2.2018/ Raukko, Mäkelä, Oja Lapsivaikutusten arviointi Palautteet ja kannanotot VAKA ja esiopetus: vasuprosessista materiaali, lasten näkemyksiä Unelmien päiväkodista ja

Lisätiedot

Palveluverkon uudistaminen. Kuulemistilaisuus

Palveluverkon uudistaminen. Kuulemistilaisuus Palveluverkon uudistaminen Kuulemistilaisuus 3.12.2015 Tarkastelun lähtökohtia oppilaslähtöisyys ja pedagoginen tasa-arvo oppimisympäristöissä opetusvälineet ja teknologia uuden opetussuunnitelman tuomat

Lisätiedot

Keskustan alueen varhaiskasvatusjärjestelyt

Keskustan alueen varhaiskasvatusjärjestelyt Keskustan alueen varhaiskasvatusjärjestelyt 29.3.2018 Perusperiaatteet Väestömäärän kehittymistä seurataan suunnittelussa, syntyvyys alentunut viimeisten viiden vuoden aikana koko Sastamalassa Perusopetukseen

Lisätiedot

Muutoksenhaku Oikaisuvaatimusohje, varhaiskasvatuslautakunta Päätösehdotus

Muutoksenhaku Oikaisuvaatimusohje, varhaiskasvatuslautakunta Päätösehdotus Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2017 1 (5) 4 Päiväkoti Särjen peruskorjausta korvaavan hankkeen tarveselvityksen hyväksyminen HEL 2017-000185 T 10 06 00 Päätös Käsittely päätti hyväksyä tarveselvityksen

Lisätiedot

Valtuutettu Heikki Laineen ym. valtuutettujen aloite koskien päivähoitomaksun tuntiperusteista laskutusta

Valtuutettu Heikki Laineen ym. valtuutettujen aloite koskien päivähoitomaksun tuntiperusteista laskutusta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginvaltuusto 157 9.12.2013 Asianro 1167/12.06.01/2013 146 Valtuutettu Heikki Laineen ym. valtuutettujen aloite koskien päivähoitomaksun tuntiperusteista laskutusta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 75

Espoon kaupunki Pöytäkirja 75 10.10.2016 Sivu 1 / 1 3757/2016 10.03.02 70 5.9.2016 75 Jousenkaaren koulu (Pöydälle 5.9.2016) Valmistelijat / lisätiedot: Maija Lehtinen, puh. 046 877 3683 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Teknisen

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2015 Lasten ja nuorten palvelut Opetus. Mikko Kesä Meiju Ahomäki Jari Holttinen

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2015 Lasten ja nuorten palvelut Opetus. Mikko Kesä Meiju Ahomäki Jari Holttinen Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2015 Lasten ja nuorten palvelut Opetus Mikko Kesä Meiju Ahomäki Jari Holttinen TUTKIMUKSESTA YLEENSÄ Tämä on Hämeenlinnan lasten ja nuorten palveluiden perusopetuksen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 369. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 369. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 28..206 Sivu / 3757/206 0.03.02 369 Jousenkaaren koulu Valmistelijat / lisätiedot: Maija Lehtinen, puh. 046 877 3683 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Teknisen toimen johtaja Olli

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Itäisen alueen palveluverkkosuunnittelu. 2018, esitys Nastolan alue

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Itäisen alueen palveluverkkosuunnittelu. 2018, esitys Nastolan alue Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Itäisen alueen palveluverkkosuunnittelu 2018, esitys Nastolan alue 25.4.2018 Oppilaaksiottoalueet keskiviikko, 11. huhtikuuta 2018 5 Koulujen oppilasennusteet,

Lisätiedot

Luksian Nummentien kiinteistön ja Harjun koulun vaihtokauppa

Luksian Nummentien kiinteistön ja Harjun koulun vaihtokauppa Kaupunginhallitus 133 08.05.2017 Kaupunginvaltuusto 74 17.05.2017 Luksian Nummentien kiinteistön ja Harjun koulun vaihtokauppa 509/10.03.02/2017 KH 08.05.2017 133 Kaupunginhallituksen asettama kouluverkkoryhmä

Lisätiedot

a. rak.oikeus 1795, käytetty 1467, tehokkuus e=0,55 (YS)

a. rak.oikeus 1795, käytetty 1467, tehokkuus e=0,55 (YS) Maankäytön kommentit palveluverkkokysymyksiin 1. Ojoisten terveysasema a. rak.oikeus 1795, käytetty 1467, tehokkuus e=0,55 (YS) b. Voidaan muuttaa moneen muuhun käyttöön, rakennus on arvokas, mutta kunnosta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221 16.12.2015 Sivu 1 / 1 4640/2015 03.00.00 221 Päiväkotien henkilöstömitoitusta koskeva päivähoitoasetuksen muutos Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Jaana Suihkonen, puh. 09

Lisätiedot

TAKSAT ALKAEN

TAKSAT ALKAEN Vuorojen jaossa käytetään pääsääntöisesti seuraavia periaatteita Jakojärjestys: 1. kaupungin toiminta 2. ylimmällä kansallisella aikuisten sarjatasolla toimivat joukkueet 3. hämeenlinnalaisten seurojen

Lisätiedot

Päiväkoti- ja Kouluverkko. Toinen luonnos

Päiväkoti- ja Kouluverkko. Toinen luonnos Päiväkoti- ja Kouluverkko Toinen luonnos 6.11.2009 Sipoon kunnan kasvustrategiassa varaudutaan 35 000 uuteen asukkaaseen vuoteen 2025 mennessä. Kaavoitusohjelman mukaiset asukasmäärälisäykset ja palveluiden

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lausunto kaupunginhallitukselle sosiaali- ja terveystoimen vuosien investointiohjelmasta.

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lausunto kaupunginhallitukselle sosiaali- ja terveystoimen vuosien investointiohjelmasta. 18.09.2013 Sivu 1 / 1 3929/02.02.00/2013 90 Lausunto kaupunginhallitukselle sosiaali- ja terveystoimen vuosien 2014-2018 investointiohjelmasta. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh. (09)

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2019 1 (5) 102 Päiväkoti Isoniityn korvaavan uudisrakennuksen hankesuunnitelma Päätös hyväksyi Kumpulaan rakennettavan, päiväkoti Isoniityn korvaavan päiväkodin uudisrakennuksen

Lisätiedot

Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä

Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä Palveluverkkomuutosten taustalla I Toiminnan laatu Kaiken palvelutuotannon ja toiminnan lähtökohtana pitää olla kuntalainen (tuotantolähtöisyys

Lisätiedot

Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella

Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella Keskusta-Ounasjoen palveluverkkoselvitys Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella Koulutuslautakunta 17.12.2015 148 Ylikylän Vennivaaran alueen

Lisätiedot

Riihikallion koulukeskus. Vaihtoehtoiset mallit

Riihikallion koulukeskus. Vaihtoehtoiset mallit Riihikallion koulukeskus Vaihtoehtoiset mallit Riihikallion koulukeskus 3 eri vaihtoehtoa VE1 koulun laajennus ja säilytettävien osien (2007-siipi ja liikuntasali) peruskorjaus VE2 koulun laajennus ja

Lisätiedot

Asianro 308/ / Palvelusetelin käyttöönotto päivähoidossa

Asianro 308/ / Palvelusetelin käyttöönotto päivähoidossa Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 308/12.01.06/2012 120 Palvelusetelin käyttöönotto päivähoidossa Tiivistelmä Kaupunginhallitus on kokouksessaan 20.8.2012 303 päättänyt pyytää sivistyslautakunnalta

Lisätiedot

Porin kaupunki Pöytäkirja 3/ ( 12) Sivistyslautakunta Porin palveluverkkouudistus, lausunto kaupunginhallitukselle

Porin kaupunki Pöytäkirja 3/ ( 12) Sivistyslautakunta Porin palveluverkkouudistus, lausunto kaupunginhallitukselle Porin kaupunki Pöytäkirja 3/2019 1 ( 12) Aika 12.02.2019, klo 16:35-19:47 Paikka Sivistystoimialan kokoushuone, Otavankatu 3 Käsitellyt asiat 21 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

Lisätiedot

Loimaan linja Keskusta-alueen päivähoitoselvitys 2015

Loimaan linja Keskusta-alueen päivähoitoselvitys 2015 Loimaan linja Keskusta-alueen päivähoitoselvitys 2015 Koulutuslautakunta 27.4.2015 Kaupunginhallitus 11.5.2015 1. Keskusta-alueen päivähoidon nykytilanne 1 Päiväkodit ym. päivähoitopaikat keskusta-alueella

Lisätiedot

Perusopetuksen palveluverkoston tarkastelu koillisella maaseutualueella

Perusopetuksen palveluverkoston tarkastelu koillisella maaseutualueella Perusopetuksen palveluverkoston tarkastelu koillisella maaseutualueella Kasvun ja oppimisen palvelualueella on käynnistetty palveluverkoston tarkastelu. Aiemmasta poiketen tavoitteena ei ole tuottaa yhtä

Lisätiedot

SUOMENKIELISEN PERUSOPETUKSEN PALVELU- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2015 / Jatkoselvitys

SUOMENKIELISEN PERUSOPETUKSEN PALVELU- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2015 / Jatkoselvitys SUOMENKIELISEN PERUSOPETUKSEN PALVELU- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2015 / Jatkoselvitys Vaasan kaupunki Suomenkielinen koulutoimi Lokakuussa 2015 Sisällys: 1. Lautakunnan toimeksianto 2. Alueen 1 alakoulujen

Lisätiedot

VAIHTOEHTO, NYKYTILA (VE

VAIHTOEHTO, NYKYTILA (VE VAIHTOEHTO, NYKYTILA (VE 0) Säästövaikutus käyttötalouteen 0 euroa Luohua Perhepäivähoitoa ja 0-6 luokkien koulu, sivukirjasto Oppilasmäärät: 2019: 54 Oppilasmäärät: (arvio) 2030: 44 Henkilöstömäärä nykyisellään

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh Virpi Leino, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh Virpi Leino, puh 29.10.2015 Sivu 1 / 1 4640/03.00.00/2015 34 Päiväkotien henkilöstömitoitusta koskeva päivähoitoasetuksen muutos Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Virpi Leino, puh. 046 877 1846

Lisätiedot

Kokous todettiin laillisesti koollekutsutuksi. Asiat Pöytäkirjan Pöytäkirjan tarkastajiksi valitaan sivistyslautakunnan jäsenet:

Kokous todettiin laillisesti koollekutsutuksi. Asiat Pöytäkirjan Pöytäkirjan tarkastajiksi valitaan sivistyslautakunnan jäsenet: KINNULAN KUNTA ESITYSLISTA/KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 11/19.11.2013 Kokousaika Tiistai 19.11.2013 klo 19.00 21.46 Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana) Kinnulan

Lisätiedot

Varhaiskasvatuslain ja lasten päivähoidosta annetun asetuksen muutokset päivähoidossa

Varhaiskasvatuslain ja lasten päivähoidosta annetun asetuksen muutokset päivähoidossa Kasvatus- ja opetuslautakunta 14 27.01.2016 Kaupunginhallitus 51 08.02.2016 Kaupunginvaltuusto 17 17.02.2016 Varhaiskasvatuslain ja lasten päivähoidosta annetun asetuksen muutokset päivähoidossa 1242/05.10.00/2013

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (5) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (5) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2014 1 (5) 386 V 23.4.2014, Eläintarhan ala-asteen koulun, Länsi-Pasilan ala-asteen koulun ja Alppilan yläasteen koulun hallinnollinen yhdistäminen esitti kaupunginvaltuustolle

Lisätiedot

HIRVENSALON KOULU JA PÄIVÄKOTI UUDISRAKENTAMINEN. VERTAILU Sivu 2/15

HIRVENSALON KOULU JA PÄIVÄKOTI UUDISRAKENTAMINEN. VERTAILU Sivu 2/15 24.8.2011 Sivu 1/15 Hanke: Hirvensalon koulu ja päiväkoti ALKUPERÄISEN HANKESUUNNITELMAN TILAOHJELMAN SUPISTAMINEN; VAIKUTUKSET HINTAAN JA HALLINTOKUNTIEN TOIMINTAAN Sivu 2/15 HIRVENSALON KOULU JA PÄIVÄKOTI

Lisätiedot

Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT

Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT 1 Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT Tuntiperusteisen asiakasmaksun valmistelu Selvitys tuntiperusteiseen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuun siirtymisestä

Lisätiedot

Toimenpiteet syyskuun 2012 ennusteen johdosta / Perusturvakuntayhtymä Karviaisen lisämääräraha vuoden 2012 talousarvioon

Toimenpiteet syyskuun 2012 ennusteen johdosta / Perusturvakuntayhtymä Karviaisen lisämääräraha vuoden 2012 talousarvioon Kaupunginhallitus 297 26.11.2012 Kaupunginvaltuusto 77 03.12.2012 Toimenpiteet syyskuun 2012 ennusteen johdosta / Perusturvakuntayhtymä Karviaisen lisämääräraha vuoden 2012 talousarvioon Karviaisessa on

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 214

Espoon kaupunki Pöytäkirja 214 16.12.2015 Sivu 1 / 1 5163/2015 10.03.02 214 Jupperin koulun tarveselvitys Valmistelijat / lisätiedot: Juha Hovinen, puh. 09 816 85031 Vera Schulman, puh. 043 825 6113 Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 69. Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh Juha Nurmi, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 69. Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh Juha Nurmi, puh 20.05.2015 Sivu 1 / 1 2271/02.08.00/2015 69 Hansakallion koulun siirtokelpoisten tilojen tarveselvitys Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh. 043 824 8456 Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

OmaLahti tilaisuus Ahtialan Kunnaksen - Myllypohjan asukkaille

OmaLahti tilaisuus Ahtialan Kunnaksen - Myllypohjan asukkaille OmaLahti tilaisuus Ahtialan Kunnaksen - Myllypohjan asukkaille 3.5.2018 Tietoa tilaisuudesta OmaLahti -asukasilta Ahtiala - Kunnas - Myllypohja ke 3.5.18 klo 18 20 / Linkki koko pohjoisen alueen palveluverkkosuunnitelmaan

Lisätiedot

Suomenkielisen opetuksen tilankäyttösuunnitelma

Suomenkielisen opetuksen tilankäyttösuunnitelma Suomenkielisen opetuksen tilankäyttösuunnitelma 2017-2026 Suomenkielisen opetuksen Tilankäyttösuunnitelma 2017-2026 Perustuu kaupungin omiin väestöennusteisiin perusopetus- ja lukioikäisten määrän kehityksestä

Lisätiedot

Vuoden 2012 talousarvio / palvelusopimus / Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut

Vuoden 2012 talousarvio / palvelusopimus / Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta 76 05.10.2011 Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta 87 19.10.2011 Vuoden 2012 talousarvio / palvelusopimus / Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut Opetvarh 76 Sivistys-

Lisätiedot

Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan Ruotsinkylän koulun tulevaisuudesta. Kuuleminen Ruotsinkylän koulun huoltajille

Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan Ruotsinkylän koulun tulevaisuudesta. Kuuleminen Ruotsinkylän koulun huoltajille Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan Ruotsinkylän koulun tulevaisuudesta Kuuleminen Ruotsinkylän koulun huoltajille 24.9.2018 Tilaisuuden ohjelma Tilaisuuden avaus, Virpi Lehmusvaara, kasvatus- ja sivistystoimenjohtaja

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 5638/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 5638/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2015 1 (1) 47 19.8.2015 59 7.10.2015 65 Asianro 5638/02.02.00/2015 Kasvun ja oppimisen palvelualueen vuoden 2016 talousarvion laadinnan tilannekatsaus historia 19.8.2015 47

Lisätiedot

SISÄLLYS 1. Kaupungin kiinteistöt, kunto ja asiakasmäärä Palvelut kiinteistöittäin, nykytila ja arvo Läntinen kk

SISÄLLYS 1. Kaupungin kiinteistöt, kunto ja asiakasmäärä Palvelut kiinteistöittäin, nykytila ja arvo Läntinen kk SISÄLLYS 1. Kaupungin kiinteistöt, kunto ja asiakasmäärä... 2 1.1 Palvelut kiinteistöittäin, nykytila ja arvo Läntinen kk... 2 1.2 Palvelut kiinteistöittäin, nykytila ja arvo Pohjoinen kk... 3 1.3 Palvelut

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2016 1 (5) 67 Kehitysvammaisten ja autististen koululaisten perusopetuksen iltapäivätoiminnan asiakasmaksut varhaiskasvatustoimessa 1.1.2017 alkaen HEL 2016-003529 T 02

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3857/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3857/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2017 1 (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta 36 17.5.2017 186 Asianro 3857/10.03.02.01/2017 Maaningan uuden päiväkodin hankesuunnitelma Päätöshistoria Kasvun ja oppimisen lautakunta

Lisätiedot

Asiakasraati

Asiakasraati Asiakasraati 24.3.2011 Vuorohoito Jyväskylässä Lapsia päivähoidossa n. 4800 Lapsia vuorohoidossa n. 470 Paikkoja vuorohoitoyksiköissä 712 Myllytuvan päiväkoti ma-pe klo 5.30-22.00 Kuokkalan päiväkoti ma-pe

Lisätiedot

Päätös: Valtuusto lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi

Päätös: Valtuusto lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi Varavaltuutettu Antti Ahosen ja kahden muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite: Lapsiperheissä on tulevaisuus lasten kotihoidontuen Hämeenlinna-lisään on löydyttävä kestävä, pysyvä ratkaisu KV

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (5) Kaupunginvaltuusto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (5) Kaupunginvaltuusto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2018 1 (5) 77 Hallintosäännön muuttaminen HEL 2018-002397 T 00 01 00 Päätös hyväksyi Helsingin kaupungin hallintosäännön liitteen 1 mukaisesti. Muutos tulee voimaan 17.4.2018.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 26

Espoon kaupunki Pöytäkirja 26 16.02.2017 Sivu 1 / 1 510/2017 12.01.03 26 Aarnivalkean koulun opetuksen järjestäminen kevätkauden 2017 aikana Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 Eeva-Kaisa Ikonen, puh. 046 877

Lisätiedot

Tuntiperusteinen asiakasmaksu. Vanhempainilta 13.8.2015

Tuntiperusteinen asiakasmaksu. Vanhempainilta 13.8.2015 Tuntiperusteinen asiakasmaksu Vanhempainilta 13.8.2015 Opetuslautakunta on päättänyt kokouksessaan 26.5.2015 aloittaa tuntiperusteisen, mobiilikirjaukseen perustuvan, asiakasmaksun kokeilun Kärävuoren,

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh Kaupunginhallitus 234 14.08.2017 Kaupunginhallitus 382 27.11.2017 Kaupunginhallitus 30 29.01.2018 Kaupunginhallitus 65 26.02.2018 Kaupunginvaltuusto 13 05.03.2018 Loimaa-strategia 100/00.01.02/2017 Kh

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Pohjoisen alueen palveluverkkosuunnittelu. 2018, esitys

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Pohjoisen alueen palveluverkkosuunnittelu. 2018, esitys Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Pohjoisen alueen palveluverkkosuunnittelu 2018, esitys Oppilaaksiottoalueet Koulujen oppilasennusteet, lasten määrä ja päivähoitopaikat varhaiskasvatuksessa Väestöennusteet,

Lisätiedot

Ojoisten terveysasema

Ojoisten terveysasema Ojoisten terveysasema Rakennusoikeutta on jäljellä 328 k-m2 Voidaan muuttaa moneen muuhun käyttöön rakennus on arvokas, mutta kunnosta riippuu purkamismahdollisuus muu kuin julkinen tai palvelukäyttö vaatii

Lisätiedot

Esi- ja perusopetuksen kouluverkkoselvitys

Esi- ja perusopetuksen kouluverkkoselvitys Esi- ja perusopetuksen kouluverkkoselvitys 29.01.2015 Lähtökohdat Esi- ja perusopetusverkkoselvitys on laadittu sellaisessa taloudellisessa tilanteessa, jossa Lohjan kaupungin on kyettävä tekemään pysyviä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 45. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 45. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh 19.04.2017 Sivu 1 / 1 1702/2017 02.02.00 45 terveystoimen investointiesitys vuosille 2018-2022 Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh. 050 325 8643 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Perusturvajohtaja

Lisätiedot

KOULUJÄRJESTELYT NYKYTILA ALUEEN ALAKOULUT

KOULUJÄRJESTELYT NYKYTILA ALUEEN ALAKOULUT KOULUJÄRJESTELYT NYKYTILA ALUEEN ALAKOULUT Koulu Oppilaat Tilanne Karsikko 300 Toimii väliaikaistiloissa Sirkkalassa Iiksenvaara 60 Ei muutoksia odotettavissa Karhunmäki 300 Aloitti 1.1.2017, oppilasmäärä

Lisätiedot

Kymppi R -palveluverkkoyhteistyö Jyväskylässä: päiväkotiverkkoselvitykset Kymppi-Moni työpaja Anna Isopoussu

Kymppi R -palveluverkkoyhteistyö Jyväskylässä: päiväkotiverkkoselvitykset Kymppi-Moni työpaja Anna Isopoussu Kymppi R -palveluverkkoyhteistyö Jyväskylässä: päiväkotiverkkoselvitykset Kymppi-Moni työpaja 31.5.2012 Anna Isopoussu Taustaa Kuntien yhdistyminen vuonna 2009 (Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän maalaiskunta

Lisätiedot

Olemme tarkastaneet pöytäkirjan ja todenneet sen kokouksen kulun ja tehtyjen päätösten kanssa yhtäpitäväksi.

Olemme tarkastaneet pöytäkirjan ja todenneet sen kokouksen kulun ja tehtyjen päätösten kanssa yhtäpitäväksi. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 2 1 (11) Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 13:00-14:40 Paikka KYS, hallituksen kokoushuone, rak. 10, 1. krs Läsnä Vilma Kröger Pirjo Nikkinen Tiina Nousiainen

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tilannekatsaus talousarvion 2015 pohjaksi

Varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tilannekatsaus talousarvion 2015 pohjaksi Koulutuslautakunta 60 13.08.2014 Koulutuslautakunta 65 08.09.2014 Koulutuslautakunta 76 23.09.2014 Varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tilannekatsaus talousarvion 2015 pohjaksi 395/02.01.00/2014 Koulutuslautakunta

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 4078/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 4078/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2018 1 (1) 94 Asianro 4078/05.10.00/2018 Vastaus valtuustoaloitteeseen: Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajauksen poistaminen ja ryhmäkoon suhdeluvun palauttaminen aikaisempaan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 5. 148 Lausunto Kirstin koulu ja päiväkoti perusparannus 6.8.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 5. 148 Lausunto Kirstin koulu ja päiväkoti perusparannus 6.8.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 5 2681/10.03.02/2015 148 Lausunto Kirstin koulu ja päiväkoti perusparannus 6.8.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Vera Schulman, puh. 043 825

Lisätiedot

Päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen kuntalaiskysely

Päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen kuntalaiskysely Päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen kuntalaiskysely Hyvä vastaaja, Tämä kysely tarkoituksena on kerätä tietoa päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen valmisteluun sekä päätöksentekoon. Voit halutessasi vastata

Lisätiedot

Sisällysluettelo KVA, :00, Esityslista 1

Sisällysluettelo KVA, :00, Esityslista 1 Sisällysluettelo KVA, 18:00, Esityslista 1 108 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen... 1 109 Pöytäkirjan tarkastajien vaali... 2 110 Valkeavuoren koulun A- ja B-rakennuksen väistötilojen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kaupunginvaltuusto Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kaupunginvaltuusto Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2014 1 (5) 249 Teollisuuskatu 23-25:n muutos- ja perusparannustyön hankesuunnitelma päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti hyväksyä 29.1.2014 päivätyn Teollisuuskatu

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Palvelukokonaisuudet KASVATUKSEN JA KOULUTUKSEN TOIMIALAN VUODEN 2016 BUDJETTIVOLYYMIT JA HENKILÖSTÖMÄÄRÄT Budjetti 2016 Henkilöstö Varhaiskasvatus 412 000 000 6 455

Lisätiedot

Sivistyslautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle:

Sivistyslautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle: Sivistyslautakunta 78 04.11.2015 Sivistyslautakunta 87 08.12.2015 Sivistyslautakunta 5 07.03.2016 Kunnanhallitus 58 21.03.2016 Kunnanvaltuusto 14 18.04.2016 TUNTIPERUSTEINEN PÄIVÄHOITOMAKSU Sivltk 04.11.2015

Lisätiedot

Valtuuston iltakoulu Kunnanhallitus Valtuuston kyselytunti Koulu- ja päiväkotiverkkoselvitystyöryhmä

Valtuuston iltakoulu Kunnanhallitus Valtuuston kyselytunti Koulu- ja päiväkotiverkkoselvitystyöryhmä Valtuuston iltakoulu 27.4.2015 Kunnanhallitus 18.5.2015 Valtuuston kyselytunti 27.5.2015 Koulu- ja päiväkotiverkkoselvitystyöryhmä 1 Hyökännummen alakoulun oppilaskehitys Mäntsälän kunnan maankäyttöpalveluiden

Lisätiedot

IIN KUNNAN PÄIVÄKOTIYKSIKÖN YKSITYISTÄMISEN KUSTANNUSVAIKUTUS KUNNALLE RAPORTTI 8.6.2010. Juha Palmunen, johtava konsultti

IIN KUNNAN PÄIVÄKOTIYKSIKÖN YKSITYISTÄMISEN KUSTANNUSVAIKUTUS KUNNALLE RAPORTTI 8.6.2010. Juha Palmunen, johtava konsultti IIN KUNNAN PÄIVÄKOTIYKSIKÖN YKSITYISTÄMISEN KUSTANNUSVAIKUTUS KUNNALLE RAPORTTI 8.6.2010 Juha Palmunen, johtava konsultti RAPORTIN SISÄLTÖ 1 TAUSTA JA TAVOITTEET 2 TYÖN ETENEMINEN 3 TULOKSET JA JOHTOPÄÄTÖKSET

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki ja asiakasmaksut alkaen

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki ja asiakasmaksut alkaen OPETUSLAUTAKUNTA 7 08.02.2017 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki ja asiakasmaksut 1.3.2017 alkaen OPLA 7 Tasavallan presidentti on vahvistanut 29.12.2016 uuden varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain 205/2016.

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 7327/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 7327/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2018 1 (1) 65 Asianro 7327/10.03.02.02/2018 Perusopetuksen palveluverkoston tarkastelu koillisella maaseutualueella Opetusjohtaja Leena Auvinen Perusopetus ja nuorisopalvelut

Lisätiedot

KYS, hallituksen kokoushuone, rak. 10, 1. krs

KYS, hallituksen kokoushuone, rak. 10, 1. krs Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 3/2018 1 (10) Kokoustiedot Aika maanantai klo 12:00-12:55 Paikka Läsnä KYS, hallituksen kokoushuone, rak. 10, 1. krs Mia Hahtala, puheenjohtaja Erkki Pääkkönen,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 3997/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 3997/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2018 1 (1) 67 18.9.2018 75 9.10.2018 80 Asianro 3997/02.02.00/2018 Kasvun ja oppimisen palvelualueen vuoden 2019 talousarvion laadinnan valmistelutilanne historia 18.9.2018

Lisätiedot

Haapaveden kaupungin kouluverkon kehittäminen Kouluverkkovaihtoehtojen oppilasvaikutukset ja toiminnalliset vaikutukset

Haapaveden kaupungin kouluverkon kehittäminen Kouluverkkovaihtoehtojen oppilasvaikutukset ja toiminnalliset vaikutukset Haapaveden kaupungin kouluverkon kehittäminen Kouluverkkovaihtoehtojen oppilasvaikutukset ja toiminnalliset vaikutukset Oppilasmäärät 2019 ja ennuste 2020-2025 perusopetus esiopetus ei ole mukana luvuissa

Lisätiedot

Parkanon koulukampus. Pedagogisen suunnittelun johtaminen ja yhteistyö rakennussuunnittelun kanssa elinkaarimallissa

Parkanon koulukampus. Pedagogisen suunnittelun johtaminen ja yhteistyö rakennussuunnittelun kanssa elinkaarimallissa Parkanon koulukampus Pedagogisen suunnittelun johtaminen ja yhteistyö rakennussuunnittelun kanssa elinkaarimallissa Lähtökohdat ja tavoite vuonna 2015 Kaksi alakoulua, yläkoulu ja lukio, 600+100 oppilasta

Lisätiedot

KOULUKESKUKSEN PERUSKORJAUKSEN SUUNNITTELUN JATKAMINEN

KOULUKESKUKSEN PERUSKORJAUKSEN SUUNNITTELUN JATKAMINEN Sivistyslautakunta 52 27.09.2007 Joutsan kunnanhallitus 4 08.10.2007 Kunnanvaltuusto 57 22.10.2007 Sivistyslautakunta 5 19.02.2008 Joutsan kunnanhallitus 62 04.03.2008 Kunnanvaltuusto 18 10.03.2008 Joutsan

Lisätiedot

1. JOHDANTO NYKYTILAN KUVAUS Lasten määrä alueella Yksikköjen nykytilanne TOIMINNAN TAVOITTEIDEN MÄÄRITTELY...

1. JOHDANTO NYKYTILAN KUVAUS Lasten määrä alueella Yksikköjen nykytilanne TOIMINNAN TAVOITTEIDEN MÄÄRITTELY... Sisällys 1. JOHDANTO...3 2. NYKYTILAN KUVAUS...4 2.1 Lasten määrä alueella...4 2.2 Yksikköjen nykytilanne...4 3. TOIMINNAN TAVOITTEIDEN MÄÄRITTELY...5 3.1 Mitoitus...5 3.2 Toiminnan erityisvaatimukset

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 30/ (5) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Esityslista 30/ (5) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Esityslista 30/2014 1 (5) Päätöshistoria Opetuslautakunta 17.06.2014 120 HEL 2014-005878 T 12 00 01 Esitys Käsittely Opetuslautakunta esitti kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuustolle,

Lisätiedot

Sivistyslautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle:

Sivistyslautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle: Sivistyslautakunta 78 04.11.2015 Sivistyslautakunta 87 08.12.2015 Sivistyslautakunta 5 07.03.2016 Kunnanhallitus 58 21.03.2016 TUNTIPERUSTEINEN PÄIVÄHOITOMAKSU Sivltk 04.11.2015 78 Päiväkodin johtaja Pasi

Lisätiedot

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita 7 ESIOPETUKSEEN HAKEMINEN 7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita Kunta on velvollinen järjestämään alueellaan asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden

Lisätiedot

Suomenkielinen varhaiskasvatusja opetuslautakunta Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto

Suomenkielinen varhaiskasvatusja opetuslautakunta Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Suomenkielinen varhaiskasvatusja 14 15.03.2017 opetuslautakunta Kunnanhallitus 127 10.04.2017 Kunnanvaltuusto 30 24.04.2017 Heikkilän päiväkodin lakkauttaminen 1.8.2017 alkaen 90/10.03.02.04/2017 Suomenkielinen

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Lasten ja nuorten lautakunta

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Lasten ja nuorten lautakunta HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Lasten ja nuorten lautakunta PÖYTÄKIRJA 3 / 2014 Kokousaika 11.03.2014 klo 17.00-18.21 Kokouspaikka Koulutuskuntayhtymä Tavastia, Hattelmalantie 25 Käsiteltävät asiat 25 Laillisuuden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (6) Kaupunginvaltuusto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (6) Kaupunginvaltuusto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2018 1 (6) 358 Valtuutettu Pilvi Torstin aloite lähikouluperiaatteen käyttöönotosta päiväkotipaikkapäätöksissä Päätös katsoi valtuutettu Pilvi Torstin aloitteen loppuun

Lisätiedot

NOUSIAISTEN KUNTA. Kouluverkkoselvitys. Lausunto

NOUSIAISTEN KUNTA. Kouluverkkoselvitys. Lausunto NOUSIAISTEN KUNTA Kouluverkkoselvitys Lausunto FCG KOULUTUS JA KONSULTOINTI OY P19874P001 Lausunto 1 (6) Oksanen Raila Sisällys 1 Johdanto... 1 1.1 Vaihtoehto 1. Valpperin koulun toiminta jatkaa korjaamattomassa

Lisätiedot

OSALLISTUJAT Iitiä Markus kokouksen puheenjohtaja Pietiläinen Päivi. Hallituksen jäsenet Ruokoniemi Kimmo hallituksen puheenjohtaja

OSALLISTUJAT Iitiä Markus kokouksen puheenjohtaja Pietiläinen Päivi. Hallituksen jäsenet Ruokoniemi Kimmo hallituksen puheenjohtaja LAPPEENRANNAN KUNTAKIINTEISTÖT OY PÖYTÄKIRJA NRO 6/2017 1 KOKOUSTIEDOT Aika Tiistai Paikka Sähköpostikokous OSALLISTUJAT Iitiä Markus kokouksen puheenjohtaja Pietiläinen Päivi sihteeri Hallituksen jäsenet

Lisätiedot

Investointien vaikutus kustannuksiin

Investointien vaikutus kustannuksiin Dnro HML/3118/00.01.02/2017 SIHY 29.11.2017 68 Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan alainen palveluverkko Valmistelijat: sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko, p. 03 621 4661, varhaiskasvatusjohtaja

Lisätiedot

TA 2018 Talousar- Yhteensä viomuutos Tulot Menot Netto

TA 2018 Talousar- Yhteensä viomuutos Tulot Menot Netto Kiinteistöjen myynnit Tulot 3 285 000-1 285 000 2 000 000 Menot 0 0 0 Netto 3 285 000-1 285 000 2 000 000 Kiinteistöomaisuuden myyntitulot, toteutuneita kauppoja 5. UUDISRAKENTAMINEN Nilsiän terveys- ja

Lisätiedot

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut Ohjausryhmän seminaari 4.2.2014 Nykytilan kuvaus / Varhaiskasvatus Kunta Päivähoidossa olevien lasten määrä / Päiväkodit

Lisätiedot

Emmi Romppainen Emmi Romppainen

Emmi Romppainen Emmi Romppainen Kokouskutsu Nro Koulutuslautakunta 9.5.2019 3 Kokousaika Tiistai 14.5.2019 klo 18.00 Kokouspaikka Miinan koulun opettajien huone Käsiteltävät asiat 1 2 3 4 5 6 7 8 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Asukastilaisuus läntisen Palokan opetus-, varhaiskasvatus- ja nuorisopalvelujen suunnitelmista. Eino Leisimo Toimialajohtaja 7.9.

Asukastilaisuus läntisen Palokan opetus-, varhaiskasvatus- ja nuorisopalvelujen suunnitelmista. Eino Leisimo Toimialajohtaja 7.9. Asukastilaisuus läntisen Palokan opetus-, varhaiskasvatus- ja nuorisopalvelujen suunnitelmista Eino Leisimo Toimialajohtaja 7.9.2017 7.9.2017 Lähtökohdat (1) Palveluverkkoja kehitetään sekä alueiden että

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2j016 1 (1) Kaupunginhallitus Asianro 2008/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2j016 1 (1) Kaupunginhallitus Asianro 2008/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2j016 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 54 16.6.2015 48 Asianro 2008/05.17.01/2015 Vaalijalan laitoshoidossa olevien kehitysvammaisten asumisen ja päivätoiminnan järjestämisen

Lisätiedot