Valvojan ohje / harjoituskoe

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valvojan ohje / harjoituskoe 2.10.2015"

Transkriptio

1 Valvojan ohje / harjoituskoe Nämä ohjeet koskevat koetilanteen valvontaa. Ennen koetilaisuuden alkua koetila ja opiskelijoiden suorituspaikat on valmisteltu lukioihin rehtoreille lähetettyjen ohjeiden mukaisesti. Koetilaan saapuessaan opiskelijat voivat liittää koneensa verkkoon ja kiinnittää virtalähteensä. Kunkin opiskelijan paikalle on jaettu muistiinpanopaperia ja opiskelijan tikku, jolta kone voidaan käynnistää. Salissa on varapaikkoja, -kuulokkeita ja -koneita, jotka on käynnistetty USB-muistilta ja joihin on tehty äänitestit. (Katso tarkemmat yksityiskohdat sähköisen ylioppilaskokeen järjestämisohjeesta.) Kokeessa tarvittavat asiat 1. Verkko- ja sähkökaapelointi 2. Koetilan palvelin 3. Palvelintikku ja ainakin yksi varatikku 4. Varatietokoneet ja -kuulokkeet 5. YTL:n lähettämä harjoituskokeen pöytäkirjalomake 6. Opiskelijan tikkuja osallistujille, varapäätelaitteille ja varalle 7. Opiskelijoiden muistiinpanopaperit 8. Rehtorilla: koetehtävät sisältävä USB-muisti 9. Rehtorilla: suljettu kirjekuori, joka sisältää purkukoodin ja avainlukulistat (5 kpl) 10. Jos opiskelijoita halutaan tunnistaa ilman henkilötodistusta, tarvitaan valvojille opiskelijoiden nimet ja henkilötunnukset sisältävä paperi

2 I Ennen kokeen alkua 1. Koetilan palvelimen käynnistäminen Koetilan palvelin ja mahdolliset valvojan koneet käynnistetään palvelintikuilta. Valvojan näyttöjen salasanat löytyvät koetilan palvelimelta. 2. Opiskelijoiden koneiden käynnistäminen Valvoja kehottaa opiskelijoita käynnistämään tietokoneensa USB-muistilta. Opiskelijoiden on osattava käynnistää itse omat laitteensa USB-muistilta. Tarvittaessa valvoja käynnistää koulun varakoneen opiskelijalle. Valvoja ja rehtori voivat avustaa opiskelijaa koneiden käynnistämisessä. 3. Äänitestin tekeminen Opiskelijat tekevät äänitestin, joka käynnistyy automaattisesti, kun kone on käynnistetty USB-tikulta. Jos koneeseen liitetyt kuulokkeet eivät löydy äänitestissä, anna opiskelijalle toiset, mieluiten USB-liittimeen kytkettävät kuulokkeet. Valvojat ja rehtori voivat avustaa opiskelijaa äänilaitteiden säädössä. 4. Koetehtävien siirtäminen koetilan palvelimelle Rehtori tuo koetehtävät sisältävän USB-muistin koetilan palvelimelle. Salatut koetehtävät ladataan USB-muistilta koetilan palvelimelle. 5. Kuoren avaaminen Rehtori, valvoja ja opiskelija toteavat purkukoodin ja avainlukulistan sisältävän kuoren olevan avaamaton. Rehtori avaa kuoren ja luovuttaa koetehtävien purkukoodin sekä avainlukulistat valvojalle. 6. Purkukoodin syöttäminen Valvoja syöttää rehtorilta saamansa koetehtävien purkukoodin koetilan palvelimelle.

3 I Ennen kokeen alkua 7. Opiskelijoiden tunnistaminen Opiskelijoiden henkilöllisyys tarkistetaan, jotta voidaan varmistua siitä, että kukin opiskelija tekee omaa koettaan. Valvojat saavat paperisen avainlukulistan rehtorilta. Avainlukulista sisältää avainlukuja ja vahvistuskoodeja, jotka vastaavat opiskelijan näytöllä olevia tunnuksia. Koulun kaikki avainlukulistat ovat keskenään identtisiä ja salaisia. Valvoja ei saa näyttää vahvistuskoodeja opiskelijoille. Opiskelijoiden henkilöllisyystodistukset odottavat opiskelijoiden pöydillä. Vaihtoehtoisesti rehtori voi toimittaa valvojille luettelon kokeeseen osallistuvien opiskelijoiden nimistä ja henkilötunnuksista. Yksi valvoja ehtii vahvistaa noin 25 opiskelijan henkilöllisyyden 15 minuutissa. Sopikaa valvojien kanssa, kuka lähtee mistäkin suunnasta liikkeelle koetilassa. Opiskelijat syöttävät nimensä ja henkilötunnuksensa koejärjestelmään. Valvoja tarkistaa, että opiskelija, syötetty nimi sekä henkilötunnus täsmäävät henkilöllisyystodistukseen tai rehtorilta saatuun osallistujalistaan. Tämän jälkeen koejärjestelmä pyytää opiskelijan kirjautumista vastaavaa avainlukua ja vahvistuskoodia, jotka valvoja löytää avainlukulistasta. Valvoja syöttää opiskelijan koneelle tarvittavan avainluvun ja vahvistuskoodin. Opiskelija saa nähdä omalle koneelleen syötettävän avainluvun ja vahvistuskoodin. Henkilöllisyyden tarkistamisen ja opiskelijoiden tunnistamisen jälkeen opiskelijat jäävät odottamaan kokeen aloituslupaa. 8. Opiskelijoille lupa aloittaa koe Valvoja antaa opiskelijoille luvan aloittaa koe.

4 II Kokeen aikana Valvojan tehtävänä on varmistaa, että koe suoritetaan YTL:n ohjeiden mukaisesti. Koejärjestelmä ei mittaa koeaikaa, se on edelleen valvojien tehtävä. Jokaisen opiskelijan näytön on oltava yhden tai useamman valvojan nähtävillä jatkuvasti. Valvoja valvoo, ettei opiskelijan näytöllä näy kiellettyjä apuvälineitä, aineistoja tai ohjelmia (esim. Windows-käyttöjärjestelmä, Wikipedia). Valvoja valvoo, etteivät opiskelijat tee yhteistyötä tai häiritse koetilannetta. Valvojat eivät saa kokeen aikana neuvoa opiskelijaa tietokoneen tai koejärjestelmän käytössä. Valvoja voi liikkua koetilassa, kunhan liikkuminen ei häiritse koetilannetta. Kokelaiden näyttöjen seuraamisen lisäksi voit seurata kokeen etenemistä koetilan palvelimelta tai valvojan näytöltä. Valvojan näytöltä näet mahdolliset ongelmatilanteet. Valvoja kirjaa harjoituskokeen havaintopöytäkirjaan mahdolliset ongelmatilanteet ja miten ne ratkaistiin, jotta harjoituskokeen järjestämisestä opitaan oikeita ylioppilaskokeita varten! Päätettyään kokeensa opiskelijat sammuttavat koneensa, irrottavat USB-muistin sekä palauttavat muistitikun ja muistiinpanovälineet valvojalle. Valvoja tarkistaa, että luonnospapereissa on opiskelijan nimi. Opiskelijat joko jättävät tietokoneen paikalleen tai ottavat sen mukaansa. Tässä noudatetaan lukion antamaa ohjetta.

5 Ohjeita ongelmatilanteisiin Ongelmatilanteissa opiskelija viittaa valvojan paikalle. Valvojan kannattaa ottaa muistiinpanovälineet sekä avainlukulista mukaansa, jotta ongelmatilanteiden ratkaiseminen sujuu jouhevasti. Opiskelija tunnistetaan aina uudelleenkirjautuessa ja opiskelijalle saatetaan hyvittää ongelman selvittelyyn kulunut aika. Harjoituskokeen tavoitteena on kerätä kaikki havaitut ongelmat ja niiden mahdolliset ratkaisut järjestelmän kehittämiseksi. Valvojien tulisi siksi kirjata kaikki tavallisuudesta poikkeavat asiat harjoituskokeen havaintopöytäkirjaan. Äänitesti ei kuulu Mikäli äänet eivät kuulu, voi äänitestin sulkea ja avata uudestaan. Tarvittaessa koneen voi joutua käynnistämään uudelleen. Myös kuulokkeet voi vaihtaa ja tarvittaessa käytetään koulun varakonetta ja -kuulokkeita. Opiskelija poistuu hetkeksi paikaltaan Jos opiskelija poistuu paikaltaan esimerkiksi vessaan, hän kytkee näytönsäästäjän päälle klikkaamalla lukon kuvaa koejärjestelmän ylereunassa. Näytönsäästäjää käytettäessä ei opiskelijaa tarvitse tunnistaa uudelleen. Valvojien tehtävänä on valvoa, etteivät muut opiskelijat koske poistuneen opiskelijan koneeseen tällä välin. Äänten säätäminen kokeen aikana Äänenvoimakkuutta voi säätää koejärjestelmän yläreunasta kokeen aikana. Tarvittaessa voi kokeilla vaihtaa kuulokkeita ja/tai käynnistää tietokone uudestaan. Tarvittaessa opiskelija siirretään varapaikalle. Opiskelija jatkaa jo aloitettua suoritusta Mikäli opiskelijan kone on jouduttu käynnistämään uudelleen ja/tai opiskelija jatkaa suoritustaan varakoneella, täytyy hänen kirjautua uudestaan koejärjestelmään. Uudelleenkirjautuessa valvoja tunnistaa opiskelijan avainlukulistaa käyttäen. Koejärjestelmä tunnistaa opiskelijan henkilötunnuksen perusteella ja opiskelija voi jatkaa työskentelyään siitä, mihin vastaaminen jäi. Opiskelijalle hyvitetään ongelman selvittelyyn kulunut aika. Opiskelija siirtyy varakoneelle Mikäli opiskelija ei voi jatkaa koesuoritustaan omalla koneellaan, annetaan hänen käyttöönsä koulun varakone lisälaitteineen. Valvoja käynnistää varakoneen opiskelijan tikulta. Opiskelija voidaan myös siirtää varapaikalle. Mikäli kyse ei ole tietoliikennehäiriöstä ja koneen vaihtamisesta ei aiheudu häiriötä, voi opiskelija jatkaa varakoneella työskentelyä omalta paikaltaan. Opiskelijalle hyvitetään koneen vaihtamiseen kulunut aika.

6 Ohjeita ongelmatilanteisiin Opiskelijan yhteys koetilan palvelimelle pätkii Koejärjestelmä ilmoittaa opiskelijalle ja valvojalle, mikäli yhteys koetilan palvelimelle katkeaa. Kaikki opiskelijan siihen mennessä laaditut vastaukset ovat tallentuneet, eikä työskentely voi jatkua ennen yhteyden palaamista. Tarkista ensin, että verkkopiuha on huolellisesti kiinnitetty opiskelijan koneeseen ja kytkimeen. Mikäli yhteys ei verkkopiuhaa korjaamalla palaa tai katkeilee, siirretään opiskelija päätelaitteineen ja USB-muisteineen varapaikalle koetilassa. Sähköt katkeavat joiltakin opiskelijoilta Mikäli kyseessä on yksittäinen opiskelija, tarkista ensin, että tietokoneen virtalähde on kunnolla kiinnitetty. Mikäli ryhmällä opiskelijoita sähköt katkeavat, voi kyseessä olla vikavirtasuojan tai sulakkeen laukeaminen. Tällöin irroita kaikki kyseisen ryhmän laitteet sähköverkosta. Palauta sähkönsyöttö sulakkeesta tai vikavirtasuojasta. Opiskelijoiden koneet liitetään yksitellen takaisin sähköverkkoon. Opiskelijalle hyvitetään sähkökatkon selvittämiseen kulunut aika. Sähköt katkeavat koko rakennuksesta Mikäli sähköt katkeavat koko rakennuksesta, voidaan koetta jatkaa akkuvarmistuksen avulla. Viiden minuutin sähkökatkon jälkeen valvoja pyytää opiskelijoita sammuttamaan koneensa. Kun kaikki opiskelijat ovat sulkeneet koneensa, sammutetaan palvelimet. Opiskelijoille hyvitetään sähkökatkoksen selvittämiseen kulunut aika. Opiskelijat eivät voi jatkaa koesuoritusta Mikäli opiskelijat eivät voi jatkaa koesuoritustaan, kysyy lukio välittömästi toimintaohjeita YTL:stä p (ark. 9-15). Opiskelijan kone käynnistyy kokeen aikana uudestaan Mikäli opiskelijan kone käynnistyy uudelleen, saattaa kyseessä olla vilppiyritys tai tekninen vika. Valvojan harkinnan mukaan opiskelija jatkaa koesuoritustaan joko omalla koneellaan tai varakoneella.

7 III Kokeen jälkeen Valvoja ilmoittaa koeajan päättyneen. Opiskelijat päättävät kokeensa em. ohjeiden mukaisesti. Valvoja lataa koesuoritukset koetilan palvelimelta samalle USB-muistille, jolla koetehtävät tuotiin palvelimelle. Valvoja luovuttaa koesuoritukset sisältävän USB-muistin rehtorille. Tämän jälkeen koetilan palvelimet sammutetaan (oikeasta yläreunasta löytyvän valikon kautta). Valvojan on varmistuttava siitä, että kaikki USB-muistit kerätään talteen. Opiskelijan tikkuja voi välittömästi käyttää uudelleen. Palvelintikku ja koesuoritusten siirtämiseen käytetty USB-muisti luovutetaan rehtorille. Ulkopuolisilta estetään pääsy koetilaan, kunnes tekniikka on purettu. Rehtori siirtää koesuoritukset siirtotikulta YTL:n verkkopalveluun ja antaa arviointiin osallistuville opettajille palvelun käyttöoikeudet. Tämän jälkeen opettajat voivat arvioida suorituksia osoitteessa Toimiko ohje? Lähetä parannus- tai lisäysehdotus

2. Koetilan palvelin. 4. Varatietokoneet ja -kuulokkeet. 6. Kokelaan tikkuja osallistujille, varapäätelaitteille ja varalle

2. Koetilan palvelin. 4. Varatietokoneet ja -kuulokkeet. 6. Kokelaan tikkuja osallistujille, varapäätelaitteille ja varalle Valvojan ohje Nämä ohjeet koskevat koetilanteen valvontaa. Ennen koetilaisuuden alkua koetila ja kokelaiden suorituspaikat on valmisteltu lukioihin rehtoreille lähetettyjen ohjeiden mukaisesti. Koetilaan

Lisätiedot

2. Koetilan palvelin. 4. Varatietokoneet ja -kuulokkeet. 6. Kokelaan tikkuja osallistujille, varapäätelaitteille ja varalle

2. Koetilan palvelin. 4. Varatietokoneet ja -kuulokkeet. 6. Kokelaan tikkuja osallistujille, varapäätelaitteille ja varalle Valvojan ohje Nämä ohjeet koskevat koetilanteen valvontaa. Ennen koetilaisuuden alkua koetila ja kokelaiden suorituspaikat on valmisteltu lukioihin rehtoreille lähetettyjen ohjeiden mukaisesti. Koetilaan

Lisätiedot

2. Koetilan palvelin. 4. Varatietokoneet ja -kuulokkeet. 6. Kokelaan tikkuja osallistujille, varapäätelaitteille ja varalle

2. Koetilan palvelin. 4. Varatietokoneet ja -kuulokkeet. 6. Kokelaan tikkuja osallistujille, varapäätelaitteille ja varalle Valvojan ohje Nämä ohjeet koskevat koetilanteen valvontaa. Ennen koetilaisuuden alkua koetila ja kokelaiden suorituspaikat on valmisteltu lukioihin rehtoreille lähetettyjen ohjeiden mukaisesti. Koetilaan

Lisätiedot

Sähköisen koepäivän muistilista

Sähköisen koepäivän muistilista Ohje 14.11.2016 Sähköisen koepäivän muistilista Viimeistään klo 8.00 Lukio on rakentanut tutkintoverkon YTL:n määräysten ja ohjeiden 1 mukaisesti ja testannut sen toiminnan esimerkiksi YTL:n kertausharjoituskokeella

Lisätiedot

Digitaalisen kokeen koepäivän muistilista

Digitaalisen kokeen koepäivän muistilista Ohje 23.5.2017 Digitaalisen kokeen koepäivän muistilista Viimeistään klo 8.00 Lukio on rakentanut tutkintoverkon YTL:n määräysten ja ohjeiden 1 mukaisesti ja testannut sen toiminnan esimerkiksi YTL:n kertausharjoituskokeella

Lisätiedot

Ks. Ylioppilastutkintolautakunnan yleiset määräykset ja ohjeet, liite 1: Koetilan tekniset järjestelyt 2

Ks. Ylioppilastutkintolautakunnan yleiset määräykset ja ohjeet, liite 1: Koetilan tekniset järjestelyt 2 Valvojan ohje Tässä ohjeessa kuvataan digitaalisen ylioppilaskokeen järjestäminen ja reagointi mahdollisiin koetilanteen aikana ilmeneviin teknisiin ongelmiin. Jos koetilanteessa havaitaan jokin muu kuin

Lisätiedot

Ohje sähköisen ylioppilaskokeen harjoituskoetta varten

Ohje sähköisen ylioppilaskokeen harjoituskoetta varten Ohje 18.3.2016 Ohje sähköisen ylioppilaskokeen harjoituskoetta varten Sähköisen ylioppilaskokeen harjoituskoe järjestetään 6.4.2016. Koe on tarkoitettu kaikille lukioille. Tärkein ohje sähköisen ylioppilaskokeen

Lisätiedot

Sähköisen ylioppilaskirjoituksen katastrofiharjoitus

Sähköisen ylioppilaskirjoituksen katastrofiharjoitus Ohje 5.2.2016 Sähköisen ylioppilaskirjoituksen katastrofiharjoitus Katastrofiharjoituksen läpivientiin vaadittavat tarvikkeet 1. Koetilan palvelin, koetilan varapalvelin ja toinen koetilan varapalvelin.

Lisätiedot

Ks. Ylioppilastutkintolautakunnan yleiset määräykset ja ohjeet, liite 1: Koetilan tekniset järjestelyt 2

Ks. Ylioppilastutkintolautakunnan yleiset määräykset ja ohjeet, liite 1: Koetilan tekniset järjestelyt 2 Valvojan ohje Tässä ohjeessa kuvataan digitaalisen ylioppilaskokeen järjestäminen ja reagointi mahdollisiin koetilanteen aikana ilmeneviin teknisiin ongelmiin. Jos koetilanteessa havaitaan jokin muu kuin

Lisätiedot

Virtuaalisten palvelimien käytössä huomioon otettavia asioita:

Virtuaalisten palvelimien käytössä huomioon otettavia asioita: Valvojan ohje Tässä ohjeessa kuvataan digitaalisen ylioppilaskokeen järjestäminen ja reagointi mahdollisiin koetilanteen aikana ilmeneviin teknisiin ongelmiin. Jos koetilanteessa havaitaan jokin muu kuin

Lisätiedot

Älä muuta perustyylidiaa. Yo-info syksy Present-äSSä 2016

Älä muuta perustyylidiaa. Yo-info syksy Present-äSSä 2016 Yo-info syksy 2017 Ennen koetta Saavu koululle kirjoituspäivinä hyvissä ajoin: kuuntelut: klo 8.15 kielistudion eteen kirjalliset paperikokeet: klo 8.30 alakoulun B-ovesta pukuhuoneiden eteen digitaaliset

Lisätiedot

Uusin versio hyväksytystä järjestämisohjeesta on ylioppilastutkintolautakunnan www-sivuilla.

Uusin versio hyväksytystä järjestämisohjeesta on ylioppilastutkintolautakunnan www-sivuilla. Sähköisen ylioppilaskokeen järjestämisohje 27.11.2015 Sähköisen ylioppilaskokeen järjestämisohje Tämä teknisluonteinen dokumentti kuvaa sähköisen ylioppilaskokeen järjestämisen erityispiirteet. Ohjetta

Lisätiedot

Digitaalisen yo-kokeen ohjeistus ja aikataulut

Digitaalisen yo-kokeen ohjeistus ja aikataulut Digitaalisen yo-kokeen ohjeistus ja aikataulut Pv klo Paikka Aihe Osallistujat Huom! Ke 7.2. 12-13 Sali Ti 13.3. 15.00 Sali Ke 14.3. 8.00 Sali To 15.3. 14.00 15.00 Sali yleisinfo Ajankohdat: infoa omien

Lisätiedot

ABI-INFO. Lyseon lukion aikuislinja

ABI-INFO. Lyseon lukion aikuislinja ABI-INFO Lyseon lukion aikuislinja 30.8.2018 YO-koepäivät 1/2 Ma 17.9. äidinkieli/ lukutaidon koe Tavastia areena klo 9.00 Ke 19.9. vieras kieli, pitkä oppimäärä Tavastia areena klo 9.00 Pe 21.9. reaalikoe

Lisätiedot

OHJEITA YLIOPPILASKOKELAILLE YO- KIRJOITUKSIA VARTEN (syksy 2019)

OHJEITA YLIOPPILASKOKELAILLE YO- KIRJOITUKSIA VARTEN (syksy 2019) OHJEITA YLIOPPILASKOKELAILLE YO- KIRJOITUKSIA VARTEN (syksy 2019) Syksyn 2019 koepäivät https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastut kinto/koepaivat/syksyn-2019-koepaivat Kokeeseen valmistautuminen

Lisätiedot

Infotilaisuus reaaliaineiden kirjoittajille

Infotilaisuus reaaliaineiden kirjoittajille Infotilaisuus reaaliaineiden kirjoittajille Ennen koetta Jos sairastut, ilmoita koululle mahdollisimman pian (Panu Kela 044 7039388, Kanslia 050 3166510) Myöhästyneet otetaan yleensä kirjoittamaan, jos

Lisätiedot

KONEEN KÄYNNISTÄMINE ABITTIKOEJÄRJESTELMÄÄN WINDOWS

KONEEN KÄYNNISTÄMINE ABITTIKOEJÄRJESTELMÄÄN WINDOWS KONEEN KÄYNNISTÄMINE ABITTIKOEJÄRJESTELMÄÄN WINDOWS 10-käyttöjärjestelmä (Windows 8) 1. Laita Abitti USB-tikku tietokoneen USB-porttiin. 2. Käynnistä kone. 3. Valitse Käynnistä -valikosta (nurkassa oleva

Lisätiedot

Koepäivät (syksy 2019), suositus syksyllä kirjoitettavista punaisella

Koepäivät (syksy 2019), suositus syksyllä kirjoitettavista punaisella YO-info 10.9.2019 Koepäivät (syksy 2019), suositus syksyllä kirjoitettavista punaisella Ma 16.9. vieras kieli, lyhyt oppimäärä (EN, SA) Ke 18.9. äidinkieli, lukutaidon koe Pe 20.9. vieras kieli, pitkä

Lisätiedot

Lukion koeviikko 1. jakso 2018

Lukion koeviikko 1. jakso 2018 Lukion koeviikko 1. jakso 2018 Sähköiset YO kokeet syksyllä 2018: RU, RA, SA, GE, FI, YH, HI, PS, UE, ET, TE, EN, BI, AI, FY, KE, VE ja keväällä 2019 MA. Sitten kaikki YO kokeet ovat digitaalisia. MAANANTAINA

Lisätiedot

ABI-INFO. to , klo , auditorio

ABI-INFO. to , klo , auditorio ABI-INFO to 5.9.2018, klo 9.00-10.00, auditorio 1 Syksyn 2018 yo-kokeet: Kokoontuminen 8.15 (MAA/MAB -koe 8.30) liikuntasalin edustalle (aulan pariovien ulkopuolelle) ma 17.9., klo 9.00-15.00(-17.00),

Lisätiedot

MUISTILISTA KEVÄÄN 2016 YLIOPPILASTUTKINTOA VARTEN

MUISTILISTA KEVÄÄN 2016 YLIOPPILASTUTKINTOA VARTEN MUISTILISTA KEVÄÄN 2016 YLIOPPILASTUTKINTOA VARTEN MARRASKUU 23 Kokelaiden kirjalliset ilmoittautumiset lukioon Erityisjärjestelyhakemukset liitteineen, lukilausunnot ja selvitykset vieraskielisyydestä

Lisätiedot

Sähköisten ylioppilaskirjoitusten järjestämisestä ja koetilan varustelusta

Sähköisten ylioppilaskirjoitusten järjestämisestä ja koetilan varustelusta Sähköisten ylioppilaskirjoitusten järjestämisestä ja koetilan varustelusta Mitä milloinkin tapahtuu? Mitä pitää tehdä nyt? Mitä ei vielä tiedetä? ylioppilastutkinto.fi digabi.fi Sähköinen koe käyttöön

Lisätiedot

gradia.fi Ylioppilastutkinto Lyseo syksy 2019 Ohjeet ylioppilaskokelaille, osa 2

gradia.fi Ylioppilastutkinto Lyseo syksy 2019 Ohjeet ylioppilaskokelaille, osa 2 Ylioppilastutkinto Lyseo syksy 2019 Ohjeet ylioppilaskokelaille, osa 2 KOEPAIKAT Kokeet pidetään Harjulla, Lyseon liikuntasalissa (Lyseosali). Reaalikoepäivinä myös A3-lamellin toisessa kerroksessa. Tarkka

Lisätiedot

Mitä sähköisissä ylioppilaskokeissa tullaan tekemään? Mikä muuttuu paperikokeeseen verrattuna?

Mitä sähköisissä ylioppilaskokeissa tullaan tekemään? Mikä muuttuu paperikokeeseen verrattuna? Mitä sähköisissä ylioppilaskokeissa tullaan tekemään? Mikä muuttuu paperikokeeseen verrattuna? Miten koeprosessi muuttuu? Miten koejärjestelmä toimii? Miten kokeiden sisältö muuttuu? #digabi ylioppilastutkinto.fi

Lisätiedot

Kokeet alkavat 9.00! - matematiikan ja lyhyen kielen kokeissa paikalla on oltava viimeistään klo muissa kokeissa paikalla on oltava klo 8.

Kokeet alkavat 9.00! - matematiikan ja lyhyen kielen kokeissa paikalla on oltava viimeistään klo muissa kokeissa paikalla on oltava klo 8. Yo-kirjoituspäivät: Kokeet alkavat 9.00! - matematiikan ja lyhyen kielen kokeissa paikalla on oltava viimeistään klo 8.30 - muissa kokeissa paikalla on oltava klo 8.00 ma 17.9. ke 19.9. pe 21.9. ma 24.9.

Lisätiedot

MATEMATIIKAN DIGITAALISEN YO-KOKEEN MÄÄRÄYKSET

MATEMATIIKAN DIGITAALISEN YO-KOKEEN MÄÄRÄYKSET MATEMATIIKAN DIGITAALISEN YO-KOKEEN MÄÄRÄYKSET Matematiikan kokeen määräykset koskevat ensimmäisen kerran kevään 2019 tutkintoa Riihimäen lukio Heini Eveli 9.1.2019 MATEMATIIKAN YLIOPPILASKOE Pitkän matematiikan

Lisätiedot

Jos suljet vahingossa koejärjestelmän, voit käynnistää sen uudelleen näytön yläosasta:

Jos suljet vahingossa koejärjestelmän, voit käynnistää sen uudelleen näytön yläosasta: Kertausharjoitus Koe alkaa palvelimelta käynnistettävällä lyhyellä kuunteluosiolla, jonka sinä käynnistät. Sinun ei tarvitse odottaa kuunteluosion loppumista vaan voit edetä seuraaviin tehtäviin, kun koet

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto. Lyseo syksy Ohjeet ylioppilaskokelaille

Ylioppilastutkinto. Lyseo syksy Ohjeet ylioppilaskokelaille Ylioppilastutkinto Lyseo syksy 2017 Ohjeet ylioppilaskokelaille OHJEITA KOKELAILLE Koepaikat ilmoitetaan erikseen Kuunteluiden osalta A2 ala-aulassa ja 2. kerroksen aulassa Lyhyet kielet Schildtillä Kirjallisten

Lisätiedot

Finwe KÄYTTÖOHJE. www.key2phone.com

Finwe KÄYTTÖOHJE. www.key2phone.com KÄYTTÖOHJE Sisällysluettelo 1. Yleistä 3 Alkuvalmistelut 3 2. Sovelluksen lataaminen 4 3. Sovelluksen asennus puhelimeen 5 4. Rekisteröinti 6 5. Sovelluksen käyttö 7 Kohteen avaus 7 Avaaminen soittamalla

Lisätiedot

http://www.wordle.net Opiskelijan ohje Tutkintopalvelu 1.9.2013

http://www.wordle.net Opiskelijan ohje Tutkintopalvelu 1.9.2013 http://www.wordle.net Opiskelijan ohje 1.9.2013 Opiskelijan ohje 2 (9) n käyttöohje tutkinnon suorittajalle Ohjeen sisältö TIEKEn tutkintoja hallinnoidaan ssa, jonka osoite on /tupa. Jokainen TIEKEn tutkintoa

Lisätiedot

INFO SYKSYN 2018 YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN OSALLISTUVILLE

INFO SYKSYN 2018 YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN OSALLISTUVILLE INFO SYKSYN 2018 YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN OSALLISTUVILLE YLIOPPILASKOKEET ATALPASSA ke 19.9.2018 Englanti, A-kieli paikalle klo 8.00 A143 ja A144 YLIOPPILASKOKEET VIRRASSA Koetiloja on kaksi, VIRTA 255+256

Lisätiedot

Lyseopaneeli 2.0. Käyttäjän opas

Lyseopaneeli 2.0. Käyttäjän opas Lyseopaneeli 2.0 Käyttäjän opas 1. Esittely Lyseopaneeli on Oulun Lyseon lukion käyttäjätietojen hallintapalvelu jonka tarkoitus on niputtaa yhteen muutamia oleellisia toimintoja. 2. Yleistä paneelin käytöstä

Lisätiedot

Oman Abitti-tikun tekeminen ja olemassaolevan tikun päivittäminen kokeita varten

Oman Abitti-tikun tekeminen ja olemassaolevan tikun päivittäminen kokeita varten Oman Abitti-tikun tekeminen ja olemassaolevan tikun päivittäminen kokeita varten 1) Abitti-tikun polttaminen eli tekeminen Tarvitset 4 Gt:n muistitikun. Tämä pitää hankkia itse. Pidä tallessa, voit käyttää

Lisätiedot

Digabi Tech Basic. ylioppilastutkinto.fi

Digabi Tech Basic. ylioppilastutkinto.fi Digabi Tech Basic ylioppilastutkinto.fi digabi.fi Sähköinen koe käyttöön 2016-2019 S 2016 K 2017 S 2017 K 2018 S 2018 K 2019 filosofia, maantiede, saksa psykologia, yhteiskuntaoppi, ranska ruotsi, suomi,

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

INFO SYKSYN 2017 YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN OSALLISTUVILLE

INFO SYKSYN 2017 YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN OSALLISTUVILLE INFO SYKSYN 2017 YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN OSALLISTUVILLE ERILLISET KUUNTELUPÄIVÄT (PAPERISET KOKEET) ma 11.9.2017 Englanti, A-kieli paikalle klo 8.00 A140 ja A140 ti 12.9.2017 Venäjä, B-kieli paikalle klo

Lisätiedot

ipad:n päivitys versioon ios 7 Porin kaupungin luottamushenkilöt

ipad:n päivitys versioon ios 7 Porin kaupungin luottamushenkilöt ipad:n päivitys versioon ios 7 Porin kaupungin luottamushenkilöt Sivu 1 / 8 Mikä versio ipadissani on? Alkusyksyllä 2013 jaetuissa kaupungin luottamushenkilöiden ipadeissa käyttöjärjestelmän versio on

Lisätiedot

TVT osaksi ylioppilastutkintoa

TVT osaksi ylioppilastutkintoa TVT osaksi ylioppilastutkintoa Sähköiset ylioppilaskokeet 2016-2019 Pori 8.4.2013 Toni Pohjanoksa Ylioppilastutkintolautakunta toni.pohjanoksa@ylioppilastutkinto.fi Lähtökohdat Ylioppilastutkinto on korkeiden

Lisätiedot

DNA MOBIILI TV - YLEISET KÄYTTÖOHJEET

DNA MOBIILI TV - YLEISET KÄYTTÖOHJEET DNA MOBIILI TV - YLEISET KÄYTTÖOHJEET Mobiili-tv-palvelua käytetään puhelimen mobiili-tv-sovelluksella. Tässä dokumentissa kuvatut toiminnallisuudet ovat esimerkkejä tiettyjen puhelinmallien toiminnallisuuksista.

Lisätiedot

MATEMATIIKAN YLIOPPILASKOE INFO JA PRELIMINÄÄRI

MATEMATIIKAN YLIOPPILASKOE INFO JA PRELIMINÄÄRI MATEMATIIKAN YLIOPPILASKOE INFO JA PRELIMINÄÄRI KOKEESEEN VALMISTAUTUMINEN Testaa, että saat omat koneesi abittiin Jos käytät kokeessa omaa laskinta tai talukkokirjaa, tuo ne tarkistettaviksi ennen koetta

Lisätiedot

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus)

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) 1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) Olette pomosi kanssa tarkastaneet asiakkaan tekemän ja sinun korjaaman suunnitelman ja tehneet oman versionsa siitä. Noudata siis tätä tekemäänne uutta

Lisätiedot

Koetilan tekniset järjestelyt

Koetilan tekniset järjestelyt LIITE 1. Koetilan tekniset järjestelyt Koetilan tekniset järjestelyt Tässä dokumentissa kuvaillaan sähköiseen ylioppilastutkinnon kokeisiin liittyvät käytännön järjestelyt. Ohje on tarkoitettu koetapahtuman

Lisätiedot

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Sisällysluettelo Muutoshistoria...3 1 Johdanto...4 2 Palvelimen käyttöön tarvittavat ohjelmat...4 3 Palvelimelle kirjautuminen...4 4

Lisätiedot

Vielä tänään ehdit ilmoittautua abitenttiin!

Vielä tänään ehdit ilmoittautua abitenttiin! Kevät 2018 Vielä tänään ehdit ilmoittautua abitenttiin! Tentti antaa ryhtiä lukemiseen mahdollisuuden käyttää opettajan asiantuntemusta ja apua valmistautumiseen mahdollisuuden arvosanan korottamiseen

Lisätiedot

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä AdobeConnect peruskäyttövinkkejä Verkkotilaisuuden valmistelu ja kirjautuminen 1. Kytke kamera ja mikrofoni ennen tietokoneen käynnistystä a. Pöytäkoneessa laitteet kytketään aina TAKAPANEELIIN 2. Käynnistä

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

SOPIMUSPRO - VERKKOPALVELUNOHJE. Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun. Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun

SOPIMUSPRO - VERKKOPALVELUNOHJE. Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun. Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun 1. Saat sähköpostiin ilmoituksen arvioinnista ja linkin arviointisivulle (sivu 1). 2. Työpaikkakouluttaja

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje Kennelpiireille, osoitelistat Suomen Kennelliitto ry. 6.5.2014 2(11) Osoitelistat Sisältö: Osoitteet valinnan näkyminen kennelpiirin henkilöille... 3 Yhdistysten

Lisätiedot

YLIOPPILASKOKEET KEVÄT 2019

YLIOPPILASKOKEET KEVÄT 2019 YLIOPPILASKOKEET KEVÄT 2019 KOEPÄIVÄT JA PAIKAT ti 12.3. äidinkieli (suomi ja ruotsi), lukutaidon koe, suomi toisena kielenä koe; peilisali, D- puolen -1, 1 ja 2-kerrokset to 14.3. vieras kieli, lyhyt

Lisätiedot

TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ!

TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ! TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ! Tämä on opiskelijan Moodle-opas, josta saat tärkeimmät neuvot opiskellessasi LOVe lääkehoidon verkkokursseilla Moodle- oppimisympäristössä. Seuraamalla

Lisätiedot

YO-info. Kevät 2019 Lammin lukio

YO-info. Kevät 2019 Lammin lukio YO-info Kevät 2019 Lammin lukio Valmistautuminen Laadi lukusuunnitelma. Lue enemmän kuin luulet tarvitsevasi! Älä mene kokeilemaan! Viimeisenä iltana ei kannata sekoittaa päätä! Vaatetus ja ruoka Vaatteissa

Lisätiedot

Liitteenä on ohje järjestelmän käytöstä. Lasse Haverinen p Kaisa Korhonen p

Liitteenä on ohje järjestelmän käytöstä. Lasse Haverinen p Kaisa Korhonen p 1 Laskukierros.fi on ilmailijoiden ja ilmailukerhojen sähköinen lentopäiväkirja- ja laskutuspalvelu. Järjestelmän on luonut Pudasjärven Ilmailukerho ry:n jäsen Lasse Haverinen. Palvelun käyttöliittymä

Lisätiedot

TERVETULOA WAHTI-PALVELUN KÄYTTÄJÄKSI. Ohjeet kameran asennukseen ja käyttöönottoon.

TERVETULOA WAHTI-PALVELUN KÄYTTÄJÄKSI. Ohjeet kameran asennukseen ja käyttöönottoon. TERVETULOA WAHTI-PALVELUN KÄYTTÄJÄKSI. Ohjeet kameran asennukseen ja käyttöönottoon. 1 SISÄLLYSLUETTELO Pakkauksen sisältö Sisäkameran asennusohjeet Palvelun kuvakkeiden merkitys ja toiminnot Paluu etusivulle

Lisätiedot

Symbolinen laskenta ja tietokoneohjelmistot lukion matematiikassa. Jussi Nieminen, Helsingin normaalilyseo

Symbolinen laskenta ja tietokoneohjelmistot lukion matematiikassa. Jussi Nieminen, Helsingin normaalilyseo Symbolinen laskenta ja tietokoneohjelmistot lukion matematiikassa Jussi Nieminen, Helsingin normaalilyseo Historiaa u Funktiolaskimet alkoivat yleistyä lukioissa 1970-luvun lopulla. u Graafiset laskimet,

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

Koetilan tekniset järjestelyt. 1 Koetilan järjestelyt. Ylioppilastutkintolautakunnan yleiset määräykset ja ohjeet liite

Koetilan tekniset järjestelyt. 1 Koetilan järjestelyt. Ylioppilastutkintolautakunnan yleiset määräykset ja ohjeet liite Ylioppilastutkintolautakunnan yleiset määräykset ja ohjeet liite 1 19.4.2018 Koetilan tekniset järjestelyt Tässä dokumentissa kuvaillaan digitaalisiin ylioppilastutkinnon kokeisiin liittyvät tekniset järjestelyt.

Lisätiedot

YO-INFO S2017 ILMOITTAUTUMINEN rehtori Mika Strömberg

YO-INFO S2017 ILMOITTAUTUMINEN rehtori Mika Strömberg YO-INFO S2017 ILMOITTAUTUMINEN 8.5.2017 rehtori Mika Strömberg YLIOPPILAS (KEVÄT 2018?) LUKION KURSSIT (LUKION PÄÄTTÖTODISTUS) AMMATTIOPISTON KURSSIT (AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO) YLIOPPILASKIRJOITUKSET

Lisätiedot

HENKILÖLISTA-PALVELU Käyttöohjeet versio 13.5.2013

HENKILÖLISTA-PALVELU Käyttöohjeet versio 13.5.2013 HENKILÖLISTA-PALVELU Käyttöohjeet versio 13.5.2013 Henkilölista -palvelu 1 Sisältö 1. Veronumerolaki ja raportointi... 2 2. Henkilölista-palvelun sisältö... 2 2.1. Palvelun käyttötarkoitus ja hyödyt...

Lisätiedot

Siirtyminen sähköiseen. Sähköiset ylioppilaskokeet Ohjauksen ajankohtaispäivät Uusikaupunki. ylioppilastutkinto.

Siirtyminen sähköiseen. Sähköiset ylioppilaskokeet Ohjauksen ajankohtaispäivät Uusikaupunki. ylioppilastutkinto. Siirtyminen sähköiseen ylioppilastutkintoon Sähköiset ylioppilaskokeet 2016-2019 Ohjauksen ajankohtaispäivät Uusikaupunki ylioppilastutkinto.fi digabi.fi Digabi-projekti Projektipäällikkö Matti Lattu Järjestelmäasiantuntija

Lisätiedot

VETUMA rekisteröityminen

VETUMA rekisteröityminen VETUMA rekisteröityminen Rekisteröityminen tapahtuu kirjautumalla WebTimmiin klikkaamalla Selailu liikuntapalvelut Tampere -linkkiä ja valitsemalla Rekisteröityminen Rekisteröidy käyttäjäksi. Linkistä

Lisätiedot

Työelämän tutkimuspäivät 5. 6.11.2015

Työelämän tutkimuspäivät 5. 6.11.2015 Työelämän tutkimuspäivät 5. 6.11.2015 AV-ohjeet (Päätalo, Pinni A, Pinni B, Linna, Atalpa) Alkuvalmistelut Tule ajoissa paikalle (pyydä virastomestareita avaamaan lukitut ovet) 1. Laita tietokone (ja näyttö)

Lisätiedot

YO-INFO K2018 ilmoittautuminen ja aikataulut. rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio

YO-INFO K2018 ilmoittautuminen ja aikataulut. rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio YO-INFO K2018 ilmoittautuminen ja aikataulut rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio KEVÄT 2018? LUKION PÄÄTTÖTODISTUS AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO YLIOPPILASTODISTUS LUKION PÄÄTTÖTODISTUS Lukio-opinnot

Lisätiedot

Käyttöohje Suomen Pankin DCS2-järjestelmään rekisteröityminen

Käyttöohje Suomen Pankin DCS2-järjestelmään rekisteröityminen 1 (13) Käyttöohje Suomen Pankin DCS2-järjestelmään rekisteröityminen 2 (13) Sisällysluettelo 1 Palveluun rekisteröityminen... 3 1.1 Henkilötiedot...4 1.2 Suomen Pankin tiedonkeruut... 5 1.2.1 Alustava

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET

YLIOPPILASKIRJOITUKSET YLIOPPILASKIRJOITUKSET Käytännön ohjeet kevään 2019 kirjoittajille Kirjoituspäivät kevät 2019 ti 12.3. äidinkieli (suomi ja ruotsi), lukutaidon koe ja suomi/ruotsi toisena kielenä -koe to 14.3. vieras

Lisätiedot

YO-info [Alatunnisteteksti]

YO-info [Alatunnisteteksti] YO-info 7.5.2019 [pvm] [Alatunnisteteksti] Yleistä YO-tutkinnosta suoritettava enintään kolmen perättäisen tutkintokerran aikana esim. S2019, K2020, S2020 tutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta: äidinkieli

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

Viimeisin versio hyväksytystä järjestämisohjeesta löytyy Ylioppilastutkintolautakunnan wwwsivuilta.

Viimeisin versio hyväksytystä järjestämisohjeesta löytyy Ylioppilastutkintolautakunnan wwwsivuilta. Sähköisen ylioppilaskokeen järjestämisohje 31.10.2014 LUONNOS Sähköisen ylioppilaskokeen järjestämisohje Tämä teknisluonteinen dokumentti kuvaa sähköisen ylioppilaskokeen järjestämisen erityispiirteet.

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN ALOITUSSIVU. OMAT ASETUKSET Salasanan vaihto. VITANet KÄYTTÄJÄOPAS. Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita.

KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN ALOITUSSIVU. OMAT ASETUKSET Salasanan vaihto. VITANet KÄYTTÄJÄOPAS. Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita. KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita.fi Kirjaudu sisään saamillasi käyttäjäkohtaisilla tunnuksilla. Käyttäjätunnus: xxxxxxx Salasana: xxxxxxxx Asiakas: esim. VITALA

Lisätiedot

Pakolliset kurssit yo-kirjoitusaineesta tulee olla suoritettuna ennen kirjallisen kokeen alkua.

Pakolliset kurssit yo-kirjoitusaineesta tulee olla suoritettuna ennen kirjallisen kokeen alkua. Pakolliset kurssit yo-kirjoitusaineesta tulee olla suoritettuna ennen kirjallisen kokeen alkua. Koetilaisuuksiin on saavuttava puoli tuntia ennen kokeen alkua puhelinnumero! Kokeista ei saa myöhästyä.

Lisätiedot

Ohjeet ARTSin todistushakemusten käsittelyyn eage-järjestelmässä

Ohjeet ARTSin todistushakemusten käsittelyyn eage-järjestelmässä Oppimisen IT 14.5.2018 / EY Ohjeet ARTSin todistushakemusten käsittelyyn eage-järjestelmässä 1. Käsittelyprosessi... 2 2. Automaattiviestit... 2 2.1 Viesti opiskelijalle... 2 2.2 Viesti käsittelijöille...

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Articles... 3 Käyttäjähallinnon kuvaus... 4 Unohtunut salasana... 6 Tunnusten käyttöönotto... 7 Ohjeita... 8

Articles... 3 Käyttäjähallinnon kuvaus... 4 Unohtunut salasana... 6 Tunnusten käyttöönotto... 7 Ohjeita... 8 KÄYTTÄJÄTUNNUKSET Table of Contents Articles... 3 Käyttäjähallinnon kuvaus... 4 Unohtunut salasana... 6 Tunnusten käyttöönotto... 7 Ohjeita... 8 Articles Page 3 Käyttäjähallinnon kuvaus 1. Käyttäjätietokanta

Lisätiedot

AutoFutur / KoneFutur verkkojärjestelmän päivitysohje

AutoFutur / KoneFutur verkkojärjestelmän päivitysohje AutoFutur / KoneFutur verkkojärjestelmän päivitysohje Yleistä Tämä ohje on tarkoitettu käytettäväksi kun käytössäsi on AutoFutur- tai KoneFutur- verkkojärjestelmä. Yhden koneen järjestelmää varten on oma

Lisätiedot

Uusin versio hyväksytystä järjestämisohjeesta on ylioppilastutkintolautakunnan www-sivuilla.

Uusin versio hyväksytystä järjestämisohjeesta on ylioppilastutkintolautakunnan www-sivuilla. Sähköisen ylioppilaskokeen järjestämisohje 31.3.2015 Sähköisen ylioppilaskokeen järjestämisohje Tämä teknisluonteinen dokumentti kuvaa sähköisen ylioppilaskokeen järjestämisen erityispiirteet. Ohjetta

Lisätiedot

Sähköinen. ylioppilastutkinto.fi

Sähköinen. ylioppilastutkinto.fi Sähköinen ylioppilastutkinto Syksyn sävel 2014 Kurssikoe-esittely Opiskelijoiden kokemuksia testikokeiden perusteella Haasteita ja mahdollisuuksia lukioille ja tutkinnolle ylioppilastutkinto.fi digabi.fi

Lisätiedot

Tietokantojen hallinta

Tietokantojen hallinta Tietokantojen hallinta 1. Yleistä Ensimmäinen vaihe ennen Odoo käytön aloittamista, on varmuuskopioiden tekeminen. Se kannattaa tehdä riittävän usein. Kun Odoo toimii omalla koneella, on tietokantojen

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin Zyxel Prestige 645 ISP Zyxel Prestige 645 WEB Zyxel Prestige 645R Zyxel Prestige 645 Ennen aloitusta tarkista,

Lisätiedot

SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT

SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38PL 132 33721 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi 2 Sisällys Mikä on Skype?... 3 Käyttääksesi Skypeä tarvitset:...

Lisätiedot

OHJEITA YLIOPPILASKOKELAILLE YO- KIRJOITUKSIA VARTEN. (kevät 2019)

OHJEITA YLIOPPILASKOKELAILLE YO- KIRJOITUKSIA VARTEN. (kevät 2019) OHJEITA YLIOPPILASKOKELAILLE YO- KIRJOITUKSIA VARTEN (kevät 2019) ti 12.3. to 14.3. pe 15.3. ma 18.3. Äidinkieli, lukutaidon koe vieras kieli EC, FC, PC, SC, VC, TC, GC, L1 ja L7, lyhyt oppimäärä psykologia,

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

Helpota arkeasi OPn digitaalisilla palveluilla OPn digitaalisten palvelujen eroavaisuudet Henkilöasiakkaiden mobiilipalvelut OP-mobiili Miten saan

Helpota arkeasi OPn digitaalisilla palveluilla OPn digitaalisten palvelujen eroavaisuudet Henkilöasiakkaiden mobiilipalvelut OP-mobiili Miten saan Helpota arkeasi n digitaalisilla palveluilla n digitaalisten palvelujen eroavaisuudet Henkilöasiakkaiden mobiilipalvelut -mobiili Miten saan -mobiilin käyttöön? Turvallinen asiointi Op.fi on uudistunut!

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Ohjeet laajakaistaverkon käyttöön ottamiseksi Voidaksesi käyttää taloyhtiön laajakaistaverkkoa

Lisätiedot

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla?

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? Rekisteröitymällä saat käyttöösi koulusi hankkimat sähköiset opetus- ja oppimateriaalit. Pääset

Lisätiedot

Suomi.fi-valtuudet. Miten pyydän valtuutta yrityksen nimissä?

Suomi.fi-valtuudet. Miten pyydän valtuutta yrityksen nimissä? Suomi.fi-valtuudet Miten pyydän valtuutta yrityksen nimissä? Valtuuspyynnöllä pyydät yritykselle haluamaltasi henkilöltä tai yritykseltä oikeuden asioida tämän puolesta valitsemassasi asiassa. Valtuuspyyntö

Lisätiedot

vieras kieli, pitkä oppimäärä 8:45 englanti 11 saksa 13 ranska 15 venäjä / espanja toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä 8:45

vieras kieli, pitkä oppimäärä 8:45 englanti 11 saksa 13 ranska 15 venäjä / espanja toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä 8:45 20.1.2012 Ylioppilaskirjoitukset, 2012K 1. YO-tutkinnosta lyhyesti Hajautus Tutkinnon voi suorittaa kerralla tai hajauttaa enintään kolmeen peräkkäiseen suorituskertaan, esim. S2011, K2012, S2012. Oikeus

Lisätiedot

Ylioppilastutkinnon sähköistäminen - näin tietohallinnot ja koulut voivat valmistautua

Ylioppilastutkinnon sähköistäminen - näin tietohallinnot ja koulut voivat valmistautua Ylioppilastutkinnon sähköistäminen - näin tietohallinnot ja koulut voivat valmistautua Matti Lattu projektipäällikkö Digabi ylioppilastutkinto.fi digabi.fi Tavoitteet Lukioiden tieto- ja viestintätekniikan

Lisätiedot

Ensimmäisessä vaiheessa ladataan KGU tietokanta Hallitse tietokantoja toiminnon avulla.

Ensimmäisessä vaiheessa ladataan KGU tietokanta Hallitse tietokantoja toiminnon avulla. 1 Odoo ohjelman demokäyttöön riittää, että asentaa ohjelmiston, ja tietokannan. Jos päättää ottaa ohjelmiston tuotannolliseen käyttöön, on päivitettävä myös XML raporttipohjat, sekä syötettävä yrityksen

Lisätiedot

AB mypilotin pikaopas

AB mypilotin pikaopas AB mypilotin pikaopas AB mypilot -laitteeseen tutustuminen AB mypilot -kaukosäädin mahdollistaa Advanced Bionicsin Naída CI Q70 (Naída CI) -ääniprosessorin etäkäytön, jolloin näet hallinta- ja tilatiedot

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

YO-info. Syksy 2017 Lammin lukio

YO-info. Syksy 2017 Lammin lukio YO-info Syksy 2017 Lammin lukio Valmistautuminen Laadi lukusuunnitelma. Lue enemmän kuin luulet tarvitsevasi! Älä mene kokeilemaan! Viimeisenä iltana ei kannata sekoittaa päätä! Vaatetus ja ruoka Vaatteissa

Lisätiedot

EDUBOX opetusvideopalvelu

EDUBOX opetusvideopalvelu KÄYTTÖOHJE v17072015 EDUBOX opetusvideopalvelu Sisällysluettelo Edubox online video tutorial library 2 Yleistä 3 Rekisteröityminen Käyttöoikeuden hankinta Käyttäjäryhmän valinta Käyttöliittymä 7 Kurssinäkymä

Lisätiedot

Vahva tunnistautuminen Office palveluihin. MFA Suojauksen lisätarkistus

Vahva tunnistautuminen Office palveluihin. MFA Suojauksen lisätarkistus Vahva tunnistautuminen Office 365 - palveluihin MFA Suojauksen lisätarkistus Sisältö MFA Suojauksen lisätarkistus... 2 Ensisijaisen asetuksen määrittäminen... 3 Authenticator-sovellus Androidille... 4

Lisätiedot

LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN

LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN LUPAHANKKEET RAKENNUSVALVONNAN SAHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA - KIRJAUTUMINEN Rakennusvalvonnan sähköisessä asiointipalvelussa voi tehdä rakennusvalvonnan lupahakemuksia sähköisesti, sekä katsoa ja täydentää

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Sisältö. Uusi tunnus / Unohtuiko salasana - Vetuma-tunnistautuminen 3. Kirjaudu sisään Daisy-tunnuksilla 7. Kirjaudu sisään - Pankkitunnuksilla 8

Sisältö. Uusi tunnus / Unohtuiko salasana - Vetuma-tunnistautuminen 3. Kirjaudu sisään Daisy-tunnuksilla 7. Kirjaudu sisään - Pankkitunnuksilla 8 Käyttöohje Sisältö Uusi tunnus / Unohtuiko salasana - Vetuma-tunnistautuminen 3 Kirjaudu sisään Daisy-tunnuksilla 7 Kirjaudu sisään - Pankkitunnuksilla 8 Kirjaudu sisään - Mobiilivarmenteella 12 Asetukset

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNNALLE: Liite 1 1 (2) LAUSUNTO LUKIHÄIRIÖSTÄ Lausunnon 1. sivun täyttää tutkimuksen suorittaja ja lausunnon antaja (erityisopettaja, psykologi, puheterapeutti, lukihäiriöön perehtynyt

Lisätiedot

JOTKUT IHMISET ONNISTUVAT ELÄMÄSSÄÄN, KOSKA KOHTALO ON NIIN MÄÄRÄNNYT; MUTTA USEIMMAT IHMISET ONNISTUVAT, KOSKA HE OVAT ITSE NIIN PÄÄTTÄNEET.

JOTKUT IHMISET ONNISTUVAT ELÄMÄSSÄÄN, KOSKA KOHTALO ON NIIN MÄÄRÄNNYT; MUTTA USEIMMAT IHMISET ONNISTUVAT, KOSKA HE OVAT ITSE NIIN PÄÄTTÄNEET. JOTKUT IHMISET ONNISTUVAT ELÄMÄSSÄÄN, KOSKA KOHTALO ON NIIN MÄÄRÄNNYT; MUTTA USEIMMAT IHMISET ONNISTUVAT, KOSKA HE OVAT ITSE NIIN PÄÄTTÄNEET. JOTKUT IHMISET ONNISTUVAT DIGITAALISISSA YLIOPPILASKOKEISSA,

Lisätiedot