Paikka Laurea ammattikorkeakoulu, kokoustila 181, Vanha maantie 9, Espoo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Paikka Laurea ammattikorkeakoulu, kokoustila 181, Vanha maantie 9, Espoo"

Transkriptio

1 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 1 / 41 Kokoustiedot Aika torstai klo 18:00-20:30 Paikka Laurea ammattikorkeakoulu, kokoustila 181, Vanha maantie 9, Espoo Saapuvilla olleet jäsenet Antti Aarnio, puheenjohtaja Pia Aarrekivi Anitra Ahtola Jyri Airinen Jussi Honkaheimo Raakel Inkeri Maila Lingman-Nukala Seppo Kallunki Kari Pajunen Mervi Kukkonen, poistui klo Tipsu Bazouleva, poistui klo Anders Wikholm, poistui klo Muut saapuvilla olleet Jaana Jalonen kaupunginhallituksen edustaja Timo Ketonen talous- ja hallintojohtaja Martti Merra liikunta- ja nuorisopalvelujen johtaja Markku Sistonen liikuntapalvelupäällikkö, poistui klo Jarmo Ikävalko liikuntapalvelupäällikkö Hanna Savilahti nuorisopalvelukoordinaattori, poistui klo Juha Hovinen suunnittelupäällikkö, poistui klo Vera Schulman hankesuunnittelija, poistui klo Alli Toivanen nuorisovaltuuston edustaja Jetta Laajarinne markkinointipäällikkö, lautakunnan tiedotuksesta vastaava Paula Pullinen hallintosihteeri, sihteeri

2 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 2 / 41 Allekirjoitukset Antti Aarnio puheenjohtaja Paula Pullinen sihteeri Pöytäkirjan tarkastus Pöytäkirja tarkastettu ja hyväksytty: Raakel Inkeri Pöytäkirjan nähtävänäolo julkipannun kuulutuksen mukaan on pöytäkirja ollut yleisesti nähtävänä kaupungin kirjaamossa osoitteessa Siltakatu 11, 3. krs, (Entresse, Espoon keskus).

3 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 3 / 41 Käsitellyt asiat Pykälä Liitteet Otsikko Sivu 31 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 4 32 Pöytäkirjan tarkastajan valinta 5 33 nuorisolautakunnan lausunto Meri-Matin 6 hankesuunnitelmasta 34 nuorisolautakunnan lausunto Matinkylän 10 uimahallin hankesuunnitelmasta nuorisolautakunnan investointiesitys: koneet ja 16 kalusto sekä liikuntapaikkojen perusparantaminen vuosille Selvitys tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta ja 20 lausunnon antaminen 37 4 Liikuntapalvelujen hallinnassa olevien lähiliikuntapaikkojen 26 kartoitus 38 5 Nuorisopalvelut/ Yleisavustus Nuorisotilojen ja leirikeskusten käyttö- ja maksuperiaatteet alkaen 40 Espoon liikuntapalveluiden avustusten jakoperusteet ja 31 liikuntapalveluiden maksut 41 Suna Basketball Club ry:n oikaisuvaatimus vuoden perusavustuksesta 42 Viranhaltijoiden päätöspöytäkirjat nuorisolautakunnan ottaman liikunta- ja nuorisopalvelujen johtajan kilpailutilojen vuokraamista koskevan päätöksen käsittely 36

4 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 4 / Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Päätös Selostus Puheenjohtaja totesi kokouksen laillisesti koolle kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. nuorisolautakunnan kokous on kutsuttu koolle liikunta- ja nuorisolautakunnan puheenjohtajan allekirjoittamalla päivätyllä kokouskutsulla jäsenille ja muille, joilla on läsnäolo-oikeus. Kokouskutsu on toimitettu myös varajäsenille tiedoksi. (Espoon kaupungin hallintosääntö 11, Espoon kaupungin sivistystoimen lautakuntien ja johtokuntien johtosääntö 3 )

5 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 5 / Pöytäkirjan tarkastajan valinta Päätös Pöytäkirjan tarkastajaksi valittiin Raakel Inkeri.

6 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 6 / / nuorisolautakunnan lausunto Meri-Matin hankesuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Vera Schulman, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Sivistystoimen johtaja Sampo Suihko toteaa lausuntonaan Meri-Matin uudisrakennuksen hankesuunnitelmasta ( ), että hankesuunnitelma - antaa edellytykset sivistystoimen palveluverkon kehittämiselle - ottaa huomioon sivistystoimen tilankäytön periaatteet mahdollistamalla monikäyttöiset tilat jotka ovat opiskelijoiden, oppilaiden, liikuntapalveluiden, nuorisopalveluiden, taiteen perusopetuksen, työväenopiston ja kuntalaisten käytössä. - on hyvä lähtökohta yhteishankkeen jatkosuunnittelulle sisältäen esteettömät ja joustavat tontinkäyttö- ja tilajärjestelyt eri käyttäjäryhmien tilatarpeisiin Lautakunta edellyttää, että hanke toteutuu talousarvion investointiohjelman ajoituksen mukaan siten, että tilat voidaan ottaa käyttöön vuonna 2020 ja kustannustehokkaasti. Lisäksi lautakunta edellyttää että kustannussyistä vähentyneet opiskelijapaikat otetaan huomioon tulevien hankkeiden budjetoinnissa. Käsittely Päätös Sivistystoimen johtaja Sampo Suihkon estyneenä ollessa asian esitteli talous- ja hallintojohtaja Timo Ketonen. : Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Oheismateriaali Selostus - Koulut hintavertailu toukokuu Hankesuunnitelma Meri-Matti, Tilapalvelut-liikelaitos on pyytänyt liikunta- ja nuorisolautakunnalta lausuntoa Meri-Matin uudisrakennuksen päivätystä hankesuunnitelmasta.

7 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 7 / 41 Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on hyväksynyt ja Liikunta ja Meri-Matin tarveselvityksen muutoksen. Tarveselvityksen muutos perustui sekä lukioverkon muutostarpeeseen että liikuntapalveluiden, nuorisopalveluiden, kuntalaiskäytön ja taiteen perusopetuksen kaupunkitasoiseen tilatarpeeseen. Tarveselvityksen muutoksessa luovuttiin alkuperäisessä suunnitelmassa olleista peruskoulusta, nuorisotiloista ja kulttuuriareenasta. Näiden tilojen sijaan esitettiin rakennukseen suurempaa lukiota, monikäyttöistä salia ja opetustiloja. Sivistystoimi on tarveselvityksessä yhdistänyt monen toimijan tilatarpeet yhteen hankkeeseen. Hanke toteutetaan Matinkylään Ko Y-tontille. Hanke sijoittuu palveluverkon kehittämisen kannalta hyvään paikkaan. Hankesuunnitelma antaa edellytykset sivistystoimen palveluverkon kehittämiselle ja ottaa huomioon sivistystoimen tilankäytön periaatteet sijoittamalla monen käyttäjäryhmän tilat samaan rakennukseen. Hankesuunnitelma on hyvä lähtökohta hankkeen jatkosuunnittelulle. Suunnitelma sisältää esteettömät ja joustavat tontinkäyttö- ja tilajärjestelyt eri käyttäjäryhmien muuttuviin tilatarpeisiin. Hanke toteutetaan yhteishankkeena, mikä lisää etuja toimintaan ja alentaa toimitilakustannuksia. Suurin osa rakennuksen tiloista tulee lukion lisäksi olemaan liikuntapalveluiden ja seuratoiminnan, kulttuuripalveluiden, nuorisopalveluiden, työväenopiston, taiteen perusopetuksen ja alueen kuntalaisten käytössä. Meri-Matin sijainti länsimetron välittömässä läheisyydessä parantaa mm. taiteen perusopetuksen saavutettavuutta yhä laajemmalle käyttäjäkunnalle ja rakennuksessa olevilla tiloilla voidaan korvata esim. Avonian nykyiset riittämättömät tilat. Meri-Matin tiloja voidaan myös maalis- - elokuussa hyödyntää työväenopiston, taiteen perusopetuksen, nuorisopalveluiden, kulttuurin ja kuntalaisten pop up - toimintaan lukion opiskelijamäärän tällöin ollessa matalampi. Suunnitteluratkaisusta riippuen opetustiloissa voidaan myös järjestää sähköiset ylioppilaskirjoitukset jolloin suurta salia ei tarvitse varustaa kirjoituksia varten ja se voi olla käytössä koko toimintakauden ajan. Meri-Mattiin toteutetaan monikäyttöinen liikuntasali. Salin mitoitus (n 30 x 40 x 8 m) perustuu lukion, liikuntapalveluiden, seuratoiminnan, nuorisopalveluiden, kulttuurin, työväenopiston, alueen kuntalaisten ja taiteen perusopetuksen tilatarpeisiin. Akustoitua salia tullaan hyödyntämään sekä kuntalaisten, liikuntaseurojen ja opiskelijoiden liikuntaan, lukion ja kuntalaisten juhla- ja kokoontumispaikkana, kulttuurin, nuorisotoiminnan ja taiteen perusopetuksen esiintymissalina että auditoriona ja suunnitteluratkaisusta riippuen mahdollisesti ylioppilaskirjoitussalina. Tilan yhteyteen sijoitetaan näyttämö, jota näyttämötoiminnan lisäksi voidaan hyödyntää erillisenä opetustilana ja tanssisalina.

8 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 8 / 41 Monikäyttöisillä tiloilla hyvin kulkuyhteyksien varrella vähennetään investointitarvetta muualla kaupungissa, erityisesti metroväylän varrella. Suunnitelmien mukaan toteutettu monikäyttöinen sali ja opetustilat vähentävät investointitarvetta kaupunkitasoisesti. Erillisen liikuntahallin, kulttuuriareenan ja koulun liikuntasalin erilliskustannukset nousisivat huomattavasti suunnitellun salin kustannuksia korkeammaksi. Meri-Mattiin toteutetaan myös Keinumäen sairaalakoulun sivupiste. Yksikön sijoittaminen Matinkylään terveyspalveluiden yhteyteen tehostaa ajankäyttöä ja parantaa moniammatillista yhteistyötä oppilaiden hyväksi. Monipuolinen toiminta tukee myös tilankäyttöä ja edistää uusien moniammatillisten ratkaisujen syntyä. Kustannussyistä Meri-Matin opetustiloja on jouduttaneen vähentämään. Tarveselvityksen mukaisessa alustavassa tilaohjelmassa opetustiloja Meri- Matissa on n 1400 oppilaalle ja opiskelijalle. Tavoitteellisessa tilaohjelmassa opetustiloja on riittävästi n 1200 oppilaalle ja opiskelijalle. Suomenkielinen opetus on hyväksynyt mahdollisen muutoksen mutta edellyttää että vähentyneet lukiopaikat toteutetaan tulevien hankkeiden tilasuunnittelussa ja budjetoinnissa. Tilojen suunnittelussa otetaan huomioon käyttäjien näkemys hyvästä oppimisympäristöstä. Hankesuunnitelman laadintaan ovat osallistuneet tilapalvelut-liikelaitoksen lisäksi sivistystoimesta suomenkielisen opetustoimen, nuorisopalveluiden, liikuntapalvelujen ja tilat ja alueet - yksiköiden edustajat. Käyttäjien näkemykset otetaan huomioon myös rakennussuunnittelussa. Espoon koulujen suunnittelussa sovelletaan kaupungin suunnitteluohjeita. Tilapalvelut-liikelaitoksen teettämä esisuunnitelma hankkeen tontinkäytön selvittämiseksi on hyvä lähtökohta jatkosuunnittelulle. Jatkosuunnittelussa tulee kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin asioihin: o tila- ja sisustusratkaisuissa otetaan huomioon rakennuksen koko, toimintojen saavutettavuus ja eri-ikäisten käyttäjien mittakaava ja näkökulma o Tilajärjestelyt ovat joustavat, edesauttavat tilojen yhteiskäyttöä ja tukevat uuden opetussuunnitelman mukaista opetusta. o Suuren salin monikäyttöisyys taataan eri toimijoiden tarpeiden mukaisella varustelulla, akustisella vaimennuksella ja kestävillä pintavalinnoilla. o saattopaikat ja huoltoliikenne järjestetään korttelialueella turvallisesti o osallistavalla suunnittelulla käyttäjiä ohjataan aktiivisesti osallistumaan oman oppimisympäristönsä suunnitteluun ja kehittämiseen o valtuuston hyväksymien KulttuuriEspoo2030 periaatteiden toteutuminen hankkeessa

9 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 9 / 41 Hankkeen rakenteelliset oppilas- ja opiskelijapaikat ja kustannukset Meri-Matin alustavat laajuustiedot: hym², brm² Lukion ja koulun laskennallinen oppilasmitoitus: opiskelijaa ja oppilasta Hankeen kustannustiedot: tavoitehinta 42 milj. kattohinta 45,7 milj. Tavoitehinnan mukainen oppilaspaikkakustannus on n /paikka. Talousarvion investointiohjelmassa hanke ajoittuu valmistuvaksi talvella Kaupungin kasvavat oppilas- ja opiskelijamäärät ja tulevien hankkeiden väistötarpeet edellyttävät, että tilat valmistuvat aikataulun mukaisesti. Kulttuurilautakunta käsittelee osaltaan vastaavan sisältöisen hankesuunnitelman lausunnon kokouksessaan 14.6., opetus ja varhaiskasvatuslautakunta ja liikunta ja Tiedoksi - Antti Mäntynen, Tilahallinta - Maija Lehtinen, Tilapalvelut-liikelaitos - Sakari Meinilä, Rakennuttaminen - Kimmo Martinsen, Rakennuttaminen - Juha Iivanainen, Tilahallinta

10 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 10 / / nuorisolautakunnan lausunto Matinkylän uimahallin hankesuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Jarmo Ikävalko, puh Ari Jaakkola, puh Tero Luukkonen, puh Virpi Mikama, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus nuorisopalvelujen johtaja Martti Merra antaa seuraavan lausunnon päivätystä Matinkylän uimahallin hankesuunnitelmasta: 1 Uimahallin hankesuunnitelma ei toteuta kaikilta osin hyväksytyn tarveselvityksen tilaohjelmaa. Lautakunta edellyttää, että hankesuunnitelmassa Matinkylään toteuttamatta jäävä allaskapasiteetti toteutetaan Espoonlahden uimahallin peruskorjauksen ja laajennuksen yhteyteen. 2 hyväksyy tontin aiheuttamat reunaehdot, ja sopeutuu hankesuunnitelmassa nyt esitettyyn supistettuun tilaohjelmaan. Uimahallikerros tulee kuitenkin toteuttaa pinta-ala nerokkaasti hyödyntäen. Opetusaltaan koko tilaohjelmassa on nyt 140 m 2, jatkosuunnittelussa tulee pyrkiä vielä 150 m 2 allaskokoon. 3 Kustannussyistä kuntosalitilat sekä nuorisotila ovat karsittu pois hankesuunnitelmasta. ilmaisee huolensa toiminnan tarvitsemien tilojen poisjäännistä. Alueellinen nuorisotilatoiminta tulee Matinkylässä turvata. Nykyisen monitoimitalon nuorisotila ei riitä palvelemaan riittävästi metroaseman vilkasta solmukohtaa sekä Ison Omenan alueen nuoria. Alueelle jää siis palveluvaje. Matinkylän monitoimitalon nykyisen toiminnan jatkaminen edellyttää, että tila pidetään käyttökuntoisena ja huolehditaan toiminnallisesta ajanmukaisuudesta. Kuntosali uimahallin oheispalveluna (saavutettavuus, esteettömyys) muodostaa toimivan, toisiaan tukevan kokonaisuuden, joka tukee erityisesti ikääntyvien ja erityisryhmien tarpeita. Mikäli kuntosalia ei toteuteta uimahallin yhteyteen, tulee erityisesti senioriasukkaiden

11 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 11 / 41 lihasvoimaharjoittelu ottaa huomioon alueen muissa kohteissa. 4 Hankesuunnitelman pienet puutteet tulee korjata lopulliseen versioon. Käsittely Puheenjohtaja teki Airisen, Aarrekiven ja Kukkosen kannattamana päätösehdotuksen seuraaviin kohtiin muutosehdotukset: 2 on huolissaan tontin aiheuttamista reunaehdoista. Uimahallikerros tulee toteuttaa pinta-ala nerokkaasti hyödyntäen. Opetusaltaan koko tilaohjelmassa on nyt 140 m2, jatkosuunnittelussa tulee pyrkiä vielä 150 m2 allaskokoon. 3 Kustannussyistä kuntosalitilat sekä nuorisotila ovat karsittu pois hankesuunnitelmasta. ei hyväksy toiminnan tarvitsemien tilojen poisjäämistä ja edellyttää korvaavia ratkaisuja (Kukkosen lisäys). Alueellinen nuorisotilatoiminta tulee Matinkylässä turvata. Nykyisen monitoimitalon nuorisotila ei riitä palvelemaan riittävästi metroaseman vilkasta solmukohtaa sekä Ison Omenan alueen nuoria. Alueelle jää siis palveluvaje. Matinkylän monitoimitalon nykyisen toiminnan jatkaminen edellyttää, että tila pidetään käyttökuntoisena ja huolehditaan toiminnallisesta ajanmukaisuudesta. Kuntosali uimahallin oheispalveluna (saavutettavuus, esteettömyys) muodostaa toimivan, toisiaan tukevan kokonaisuuden, joka tukee erityisesti ikääntyvien ja erityisryhmien tarpeita. Mikäli kuntosalia ei toteuteta uimahallin yhteyteen, tulee erityisesti senioriasukkaiden lihasvoimaharjoittelu ottaa huomioon alueen muissa kohteissa. sekä lisäysehdotuksen: 5 painottaa, että autopaikkojen kustannuksia ei ole sisällytetty hankesuunnitelmaan. Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja tiedusteli, voidaanko puheenjohtajan esittämät muutosehdotukset ja lisäysehdotus hyväksyä. Koska ehdotuksia ei vastustettu, puheenjohtaja totesi ehdotusten tulleen yksimielisesti hyväksytyiksi. Päätös :

12 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 12 / 41 antaa seuraavan lausunnon päivätystä Matinkylän uimahallin hankesuunnitelmasta: 1 Uimahallin hankesuunnitelma ei toteuta kaikilta osin hyväksytyn tarveselvityksen tilaohjelmaa. Lautakunta edellyttää, että hankesuunnitelmassa Matinkylään toteuttamatta jäävä allaskapasiteetti toteutetaan Espoonlahden uimahallin peruskorjauksen ja laajennuksen yhteyteen. 2 on huolissaan tontin aiheuttamista reunaehdoista. Uimahallikerros tulee toteuttaa pinta-ala nerokkaasti hyödyntäen. Opetusaltaan koko tilaohjelmassa on nyt 140 m2, jatkosuunnittelussa tulee pyrkiä vielä 150 m2 allaskokoon. 3 Kustannussyistä kuntosalitilat sekä nuorisotila ovat karsittu pois hankesuunnitelmasta. ei hyväksy toiminnan tarvitsemien tilojen poisjäämistä ja edellyttää korvaavia ratkaisuja. Alueellinen nuorisotilatoiminta tulee Matinkylässä turvata. Nykyisen monitoimitalon nuorisotila ei riitä palvelemaan riittävästi metroaseman vilkasta solmukohtaa sekä Ison Omenan alueen nuoria. Alueelle jää siis palveluvaje. Matinkylän monitoimitalon nykyisen toiminnan jatkaminen edellyttää, että tila pidetään käyttökuntoisena ja huolehditaan toiminnallisesta ajanmukaisuudesta. Kuntosali uimahallin oheispalveluna (saavutettavuus, esteettömyys) muodostaa toimivan, toisiaan tukevan kokonaisuuden, joka tukee erityisesti ikääntyvien ja erityisryhmien tarpeita. Mikäli kuntosalia ei toteuteta uimahallin yhteyteen, tulee erityisesti senioriasukkaiden lihasvoimaharjoittelu ottaa huomioon alueen muissa kohteissa. 4 Hankesuunnitelman pienet puutteet tulee korjata lopulliseen versioon. 5 painottaa, että autopaikkojen kustannuksia ei ole sisällytetty hankesuunnitelmaan. Oheismateriaali Selostus - Matinkylän uimahallin hankesuunnitelma Tilakeskus-liikelaitos on pyytänyt liikunta- ja nuorisolautakunnan lausuntoa Matinkylän uimahallin päivätystä hankesuunnitelmasta.

13 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 13 / 41 Uimahalli Hankesuunnitelman tilaohjelma ei vastaa kaikilta osin tarveselvityksen mukaista tilaohjelmaa. Uimahallin tontin tiukat reunaehdot rajoittavat hankkeen suunnittelua. Nyt toteutumatta jäävät allastilat esim. hyppy- ja vesijuoksuallas siirtyvät toteutettaviksi Espoonlahden uimahallin peruskorjauksen ja laajennuksen yhteyteen. Matinkylän uimahalliin toteutetaan hankesuunnitelman mukaisesti hyppypaikka todennäköisesti pääaltaan yhteyteen. Matinkylän uimahallin toiminnallisuuden kannalta on välttämätöntä, että opetus- ja lastenaltaan koko on vähintään 150 m 2. Allas pitää pystyä jakamaan kahteen osaan silloin, kun altaassa järjestetään uimaopetusta. Tällöin opetus- ja lastenaltaaseen jää aina mahdollisuus vapaaseen uintiin, myös silloin kun altaassa järjestetään uimaopetusta. Kunto- ja liikuntasalitilat Kustannussyistä uimahalliin sijoittuva kunto- ja liikuntasalitilat on jätetty pois. Uimahalli kunnan keskeisenä ohjattuna liikuntapaikkana (saavutettavuus, esteettömyys) mahdollistaa monipuolisten liikuntamuotojen tarjonnan eri kohderyhmille. Espoon uimahallien kuntosalit on suunniteltu vastaamaan erityisesti ikääntyvien ja erityisryhmien tarpeisiin. Nykyiset liikuntasuositukset korostavat lihasvoimaharjoittelua: Suositus korostaa lihasvoiman tärkeyttä erityisesti ikääntyneille. Kuntosalin esteettömyys ja laitevalinnat mahdollistavat myös kehitysvammaisten ja liikuntarajoitteisten kuntosaliharjoittelun: Sosiaali- ja terveystoimen fysioterapiayhteistyön kautta kuntalaisille on osoitettu kiintiöpaikkoja ohjatun liikunnan kuntosaliryhmiin. Terveysasemien liikuntaneuvonnasta ohjautuu asiakkaita sekä ohjattuihin kuntosaliryhmiin että vapaaharjoitteluun. Kuntosalilaiteopastukset ja erilaisten kuntosaliryhmien ohjaaminen erityisryhmille ja senioreille keskeisenä osana terveyden edistämistä, sairauksien ehkäisyä, hoitoa ja kuntoutusta on merkittävä osa kaupungin liikunnanohjaajan työtä. Kuntosali uimahallin oheispalveluna mahdollistaa kuntalaisten lihaskuntoharjoittelun mahdollistamisen vapaaharjoitteluvuorona uimahallin aukioloaikoina. Lisäksi kuntosalivuorojen varaaminen liikunta- ja urheiluseuroille on tärkeää erityisesti uimareiden kuntosaliharjoiteluun. Matinkylän uimahallin rakentamisen valmistuttua Olarin Liikuntakeskuksesta (Olarin uimahalli) luovutaan. Olarin Liikuntakeskuksella on ollut vankka kävijäkunta ohjatuissa kuntosaliryhmissä ja vapaaharjoitteluvuoroilla. Näiden ryhmien mahdollistaminen Matinkylän uimahalliin kaventaa lajitarjonnan ainoastaan vesiliikuntapalveluihin. Kaikille uiminen ei sovi. Kuntosalin puuttuminen jatkaa matinkyläläisten liikuntapalveluiden alueellista eriarvoisuutta Espoossa. Mikäli kuntosalitilan sijoittamien uimahallin yhteyteen ei ole mahdollista,

14 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 14 / 41 vaatii tämä erillisresurssia vähintään senioriliikuntapalveluiden hankkimiseen ostopalveluna alueella. Nuorisopalveluiden tilat hyväksyi yksimielisesti Meri-Matin nuorisotilan ja nuorten kulttuuriareenan tarveselvityksen kokouksessaan päätti kuitenkin luopua Meri-Matin yhteyteen suunnitelluista nuorisotiloista. Lautakunta päätöksen perustelussa esitti, että Matinkylän uimahallin suunnittelun yhteydessä tutkitaan mahdollisuutta sijoittaa alueellisia nuorisotiloja uimahalliin. Asiaa on nyt tutkittu, ja nuorisotilat ovat kustannussyistä jätetty pois päivätystä hankesuunnitelmasta. Mikäli nuorisotilan sijoittamien uimahallin yhteyteen ei ole mahdollista, toimintaa jatketaan Matinkylän monitoimitalon tiloissa. Toiminnan jatkaminen nykyisessä Matinkylän monitoimitalossa edellyttää, että tila on käyttökunnossa ja että vaadittavat vuosikorjaukset on tehty. Nykyinen Matinkylän monitoimitalon nuorisotila jää sivuun metroaseman vilkkaasta solmukohdasta, eikä palvele riittävästi Ison Omenan alueen nuoria, alueelle jää siis palveluvaje. Hankkeen kustannukset Tilakeskus on arvioinut Matinkylän uimahallin kokonaishinnaksi ilman autopaikkoja 25,5M. Sisäisen vuokran suuruudeksi on arvioitu 2,366M / vuosi. Autopaikkojen kustannusta ei ole sisällytetty hankesuunnitelmaan. Kaavan edellyttämät uimahallihankkeen velvoiteautopaikat toteutetaan joko hankkeen yhteyteen tai hankkeen ulkopuolisissa pysäköintilaitoksissa erillisellä sopimuksella kaupungin kannalta mahdollisimman edullisella ratkaisulla. on lausunut , että autopaikkojen kustannuksen tulee olla kaupunkikeskustassa joukkoliikenteen solmukohdassa asiakkaiden eikä lautakunnan kustannus. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitussuunnitelmassa on hankkeelle esitetty 0,8M valtionavustusta vuodella esittää hankesuunnitelmaan seuraavan lisäyksen: 1.2. Hankesuunnitelman laadinta (s.6) Sivistystoimi, Esikunta, Tilat ja alueet -yksikkö Kamreerintie 3 B, PL 30, ESPOON KAUPUNKI Hankesuunnittelija, liikunta Suvi Kajamaa ja Kaisa Peltonen

15 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 15 / 41 Tiedoksi - Liisa Paavola, Talousyksikkö - Antti Mäntynen, Tilahallinta - Maija Lehtinen, Tilapalvelut-liikelaitos - Sakari Meinilä, Rakennuttaminen - Kimmo Martinsen, Rakennuttaminen - Juha Iivanainen, Tilahallinta

16 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 16 / / nuorisolautakunnan investointiesitys: koneet ja kalusto sekä liikuntapaikkojen perusparantaminen vuosille Valmistelijat / lisätiedot: Liisa Paavola, puh Jarmo Ikävalko, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus nuorisopalvelujen johtaja Martti Merra esittää varattavaksi valmisteltaessa vuoden 2017 talousarviota ja vuosien taloussuunnitelmaa liitteen mukaisesti määrärahaa kone- ja kalustohankintoihin, uusien ja peruskorjattavien liikunta- ja nuorisotilojen ensikertaisiin kalustamisiin, liikuntapaikkojen perusparantamisiin sekä erillistä määrärahaa venesatamien kunnossapitämiseen. Päätös : Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Liitteet nuorisolautakunnan koneet ja kalusto, uusien ja peruskorjattavien liikunta- ja nuoriso tilojen hankinnat, erillinen määräraha venesatamien kunnossapitämiseen sekä liikuntapaikkojen perusparantaminen vuosille Koneet ja kalusto , sivu 1 2 Koneet ja kalusto , sivu 2 3 Koneet ja kalusto , sivu 3 Selostus 95 Koneet ja kalusto Tehtäväalueille esitetään ainoastaan ne hankinnat, jotka kuuluvat poistonalaiseen irtaimistoon ja joita ei hankita leasing-menettelyllä. Näihin sisältyvät toimitilojen ensikertainen kalustaminen pois lukien normaalikäytössä kuluvat tarvikkeet, liikennevälineet, liikkuvat työkoneet ja laitteet sekä koneet ja laitteet, jotka on katsottava pitkävaikutteisiksi (käyttöikä yli 3 vuotta) poistonalaiseksi käyttöomaisuudeksi ja joiden veroton yksikköhankintahinta on vähintään euroa. Poistonalaiseen käyttöomaisuuteen luetaan myös em. laitteiden perusparannukset.

17 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 17 / 41 Koneiden ja kaluston budjetoinnissa noudatetaan kirjanpitolautakunnan kuntajaoston antamia ohjeita ja valtuuston hyväksymää ja kaupunginhallituksen tarkistamaa poistosuunnitelmaa. Tilojen käyttäjälautakunnat tekevät esityksen toimitilojen ensikertaisesta kalustamisesta, jolla tarkoitetaan uuden tai peruskorjatun toimitilan toiminnalliseen käyttökuntoon saattamista. Ensikertaiseen kalustamiseen ei kuulu tilojen toiminnallinen varustelu. Ensikertaiseen kalustamiseen tulee sisällyttää myös mm. sellaiset vuokratilojen kiinteät laitteet, joita vuokranantaja ei toteuta (esim. turvalaitteet). Myöhemmin toimitiloihin hankittavaa kalustoa kohdellaan normaalina käyttötalouteen kuuluvana hankintana. Ensikertainen kalustaminen ei sisällä myöskään sellaisia vähäarvoisia käyttötarvikkeita, joita hankitaan vuosittaista kulutusta varten tai aiemman esineistön korvaamiseksi tai täydentämiseksi. 949 Liikuntapaikkojen perusparantaminen Tehtäväalueen määrärahaa käyttää liikunta- ja liikuntapaikkojen perusparantamiseen. Lautakuntien esitykset Lauta- ja johtokuntien investointiesitykset sekä vastaukset investointeja koskeviin raha-asia-aloitteisiin on jätettävä kaupunginhallitukselle mennessä. Ensikertainen kalustaminen ja varustaminen Sivistystoimi on tehnyt nykyisen käytännön mukaisesti toimialansa esityksen Espoon kaupungin investointiohjelmaan vuosille Viisivuotiskaudella on hyväksytyn talousarvion ja sivistystoimen oman investointiesityksen mukaisesti valmistumassa vuonna 2017 yhteishankkeena varhaiskasvatuksen kanssa Kirkkojärven nuorisotila ja yhteishankkeena asukaspuiston kanssa Järvenperän (Aurora) nuorisotila. Sivistystoimen investointiesityksen mukaisesti vuonna 2018 valmistuvat Keski-Espoon nuorisotilan peruskorjaus, Olarinniityn ulkoilukeskus, Säterinniityn huoltorakennus sekä Luukin leirikeskuksen päärakennuksen peruskorjaus. Vuonna 2019 valmistumisvuorossa ovat Leppävaaran urheilupuiston huoltorakennus, Perkkaan nuorisotila yhteishankkeena koulun kanssa, Laaksolahden urheilupuiston huoltorakennus ja Tapiolan urheiluhallin peruskorjaus. Vuonna 2020 valmistuvat Matinkylän uimahalli ja nuorisotila sekä Tapiolan urheilupuiston huoltorakennus. Vuonna 2021 on vuorossa Kivenlahden huoltorakennus, Espoonlahden urheilupuiston tekojään huoltorakennus, Latokaskenniityn urheilupuiston huoltorakennus. Soukan nuorisotilan

18 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 18 / 41 vuokrasopimus loppuu vuonna 2021, näillä näkymin talo puretaan eli korvaavia tiloja tullaan etsimään. Viisivuotiskauden jälkeen on vuorossa Espoonlahden uimahallin ja Espoonlahden liikuntahallin peruskorjaukset. Näihin kohteisiin esitetään määrärahaa ensikertaiseen kalustamiseen. Koneet ja kalusto Kone- ja kalustohankinnat pohjautuvat hyväksytyn talousarvion investointiosan määrärahakehykseen, pitkäaikaiseen kalustosuunnitteluun sekä toiminnassa tapahtuneisiin muutoksiin. Osa koneista, esim. traktorit, jäänhoitokoneet, latukoneet jne., siirtyivät logistiikkakeskuksen hallintaan. Jatkossa liikuntapalvelut esittää logistiikkakeskukselle vuosittain kalustotarpeet ja logistiikka tekee hankinnat. Logistiikka laskuttaa liikuntapalvelujen käyttämät koneet sisäisinä laskuina. Vuosittain esitetään hankittavaksi lähiliikuntapaikoille ulkoiluvälineitä sekä siirrettäviä tekojäälaitteistoja, jotka voidaan pystyttää ja purkaa helposti. Tekojäälaitteistot tulevat tulevaisuudessa korvaamaan mm. osan koulukenttien jäädytyksistä. Erillisen suunnitelman mukaisesti hankitaan skeitti- / pyörämoduleita sekä urheilualustoja ulkokäyttöön. Pallokentille on tarkoitus hankkia elementtikatsomoita. Hiihto-olosuhteita parannetaan lumetusaseman avulla mm. Puolarmaarissa. Satamiin jatketaan septityhjennyslaitteiden hankintaa. Vuodelle 2018 esitetään tekonurmien huoltokonetta lisääntyvien tekonurmien hoitoon. Suunnitelmakaudella on tarkoitus hankkia uusi työvene saaristoon. 949 Liikuntapaikkojen perusparantaminen Liikuntapaikkojen perusparantamisen (949) määrärahaa käyttää liikunta- ja. Liikuntapaikkojen perusparantamismääräraha (949) on hyväksytyn talousarvion mukaan 1,5 M / vuosi. Talousarvion ja suunnitelman perusteluissa sanotaan, että tehtäväalueen määrärahaa käyttää liikunta- ja liikuntapaikkojen perusparantamiseen. Erillinen määräraha venesatamien ja uimarantojen kunnostamiseen on esittänyt kokouksessaan omaa erillistä vuosimäärärahaa venesatamien kunnossapitämiseen. Tekstissä todettiin seuraavaa: ESITYS ERILLISESTÄ MÄÄRÄRAHASTA VENESATAMIEN KUNNOSSAPITÄMISEEN

19 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 19 / 41 Merellisen Espoon venesatamien kunnostamiseen esitetään omaa erillistä 1,0 M vuosimäärärahaa. Merenrantaa seuraava rantaraitti on rakennettu korkealaatuiseksi, mutta sen varrella sijaitsevat venesatamat eivät vastaa samaa laatutasoa. Espoon venesatamien laiturit ovat pääsääntöisesti rakennettu ja 1980-luvuilla. Peruskorjauksista ja vuosittaisista huolloista huolimatta ne ovat tulleet elinkaarensa loppuun. Hajoavat laiturit aiheuttavat suuren taloudellisen riskin. Kaupunki on vastuussa laitureiden ja niiden käyttäjien turvallisuudesta. Siksi huonoon kuntoon tulleiden laitureiden uusimisilla on kiire. Liikuntapalvelut on keskittynyt satamia suojaavien aallonmurtajalaitureiden uusimisiin ja on saanut ne pääosin kuntoon. Muiden laitureiden osalta nykyinen perusparannustaso ei ole, uusimistarve huomioiden, riittävä. Satamien peruskorjaukset ovat mittavia projekteja (minimissään n. 2-8 M ) ja niiden rahoittaminen vuotuisesta 1,2 M määrärahasta aiheuttaa muiden liikuntapaikkojen rakentamisprojektien keskeytymisen. Sataman peruskorjaushanke kestää useita vuosia, joka ei ole taloudellisesti järkevää ja satama on poissa käytöstä pitkän aikaa.

20 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 20 / / Selvitys tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta ja lausunnon antaminen Valmistelijat / lisätiedot: Annika Latva-Äijö, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus nuorisopalvelujen johtaja Martti Merra merkitsee tiedoksi selostusosan mukaiset selvitykset tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa esitettyihin sivistystoimea koskeviin kannanottoihin ja antaa ne omalta osaltaan lausuntonaan vuoden 2015 arviointikertomuksesta. Päätös : Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Oheismateriaali Selostus - Tarkastuslautakunnan arviointikertomus 2015 Tarkastuslautakunta hyväksyi kokouksessaan vuoden 2015 arviointikertomuksen. Samalla tarkastuslautakunta velvoitti kaupunginhallitusta pyytämään lautakunnilta selvitykset ja kuvaukset toimenpiteistä, joihin on ryhdytty tai on ryhdyttävä arviointikertomuksessa esitettyjen epäkohtien korjaamiseksi sekä toimittamaan ne valtuustolle ja tiedoksi tarkastuslautakunnalle seurantaraportti I:n käsittelyn yhteydessä. Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa todetaan mm., että Talouden säästöpaineista huolimatta oppilaille, opiskelijoille ja henkilökunnalle on taattava turvallinen oppimis- ja työympäristö. (Sivu 20) Sivistystoimen vastaus: Sivistystoimi on johdonmukaisesti ja järjestelmällisesti tuonut esille huolensa oppimisympäristön turvallisuudesta ja korjausvelan kasvusta. Tilapalveluille viestitään järjestelmällisesti niistä kiinteistöistä, joiden teknisestä kunnosta ja toiminnallisista puutteista käyttäjä on huolissaan. Sivistystoimen investointiohjelmaa valmisteltaessa on pyritty ottamaan huomioon koulujen ja päiväkotien korjaustarpeet, mutta korjauksiin ja investointeihin varatut resurssit eivät ole riittävät turvallisen ja

21 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 21 / 41 tarkoituksenmukaisen työympäristön luomiseen tulevan viiden vuoden aikana. Riittämätön rahoitus myös viivästyttää käynnissä olevia projekteja, mikä vuorostaan johtaa kalliisiin erityisjärjestelyihin. Talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelman (TATU 1) toimenpiteiden ja projektien toteutumisen johtopäätökset on tuotava valtuuston käsiteltäväksi päätettäessä TATU 2-ohjelmasta. Kaupungin rahoitus on pitkällä aikavälillä saatava tasapainoon, jotta voidaan turvata tarpeelliset investoinnit sekä vastata kaupungin kasvun vaatimiin tulevaisuuden palvelutarpeisiin. Investoinneista on esitettävä jo suunnitteluvaiheessa selkeät laskelmat ja tehtävä seurantasuunnitelmat. Hankinta- ja investointisuunnitelmissa on esitettävä niiden vaikutus käyttötalousmenoihin sekä kuntalaisilta perittäviin maksuihin. (Sivut 27 28) Sivistystoimen vastaus: Sivistystoimi on raportoinut Talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelman (TATU 1) toimenpiteiden ja projektien toteutumisen johtopäätökset konsernihallinnon ohjeiden mukaan. Investoinneista sekä hankinta- ja investointisuunnitelmista on tehty kaupungin ohjeistuksen mukainen dokumentaatio. Koulutustakuu toteutuu peruskoulun päättävillä nuorilla Espoossa hyvin, ja nuorten pääsyä koulutukseen on edistetty koulutustakuun mukaisesti. Työllisyyden osalta nuorisotakuu ei ole toteutunut työttömyystilastojen perusteella. Pääkaupunkiseudun suurista kaupungeista työllisyystakuu toteutui heikoiten Espoossa. Nuorten työllisyyttä edistäviä toimenpiteitä on jatkettava suunnitelmallisesti ja toimenpiteiden seurantaa ja vaikuttavuuden mittaamista tulee kehittää. Lokakuussa 2015 toimintansa aloittaneen Ohjaamo Espoon toiminnan tuloksia ja vaikutuksia on seurattava systemaattisesti ja niistä on raportoitava säännöllisesti. (Sivut 40 41) Sivistystoimen vastaus: Pääkaupunkiseudulla verrataan toisiinsa Espoon, Helsingin ja Vantaan nuorisotakuun toteutumista ja nuorten työttömyystilastoja. Espoo on menestynyt vertailussa heikoimmin. Nuorisotyöttömyyden kasvu oli erityisen voimakasta Espoossa vuosina , nyt se on pysähtynyt. Espoossa nuorten osuus pitkäaikaistyöttömistä on kuitenkin varsin pieni. Työllistämispalveluissa vieraskielisten osuus on merkittävä. Nuorten työllistymisen edistämiseksi tukea tarjoavat useat toimijat, kuten Ohjaamo Espoo, Monik ry (vieraskieliset nuoret asiakkaana), tieto- ja neuvontapiste yesbox, etsivä nuorisotyö ja Helsingin diakonissalaitoksen Vamos Espoo. Ohjaamo Espoon toiminta alkoi Vuoden 2015 puolella ei saavutettu merkittäviä tuloksia, toiminta vasta käynnistyi. Vuoden 2016

22 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 22 / 41 tuloksia voidaan odottaa nuorten työuralle ohjauksessa, mutta jo nyt voidaan todeta, että Ohjaamo Espoolle asetetut vuositavoitteet ohjata nuoria vähintään vuodessa ovat nykyisessä työllisyystilanteessa epärealistiset. Tehokkaan ohjauksen lisäksi tarvitaan vahvaa yhteistyötä kaupungin työllisyyspalveluiden, elinkeinoelämän, TE -toimiston sekä ministeriöiden kanssa nuorten työpaikkojen löytämiseksi sekä erilaisten palkkatukien tai uusien työllisyyspolkujen mahdollistamiseksi. Tehokas nuorille suunnattu ohjaustyö ei yksinään ratkaise nuorten työllistymisen kysymyksiä, jos työpaikkoja ei ole tarjolla. Laadukkaan ohjaustyön varmistamiseksi ja palvelujen päällekkäisyyksien purkamiseksi on käynnistetty nuorten matalan kynnyksen palvelujen yhteensovittamisen prosessi. Prosessissa sovitetaan yhteen seuraavien toimijoiden palveluja nuorten tehokkaan palvelupolun mahdollistamiseksi: etsivä nuorisotyö, InfoOmnia, Monik ry, nuorisopalvelujen Ison Omenan Palvelutorin tiimi (sis. Tieto- ja neuvontatyö sekä jalkautuva työ), Ohjaamo Espoo, Tajua mut!, Tyttöjen talo sekä Vamos. Prosessi valmistuu Siinä tunnistetaan yhtymäkohdat myös mm. sosiaalitoimeen, työllisyyspalveluihin sekä opintoihin ohjautumiseen. Ohjaamo Espoon toiminnan raportointi on säännöllistä. Ohjausryhmäksi on nimetty Espoon Nuorisotakuun koordinaatioryhmä. Lisäksi toimintaa raportoidaan rahoittajalle säännöllisesti. Raportointijaksot ovat olleet: sekä Seuraava seuranta-ajankohta on Ruotsinkielisille nuorille tukea ja ohjausta koulutukseen ja työhön antaa Sveps (Svenska produktionsskolan). Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on ohjannut kehitystä hyvään suuntaan. Varhaisen puuttumisen malli on tuonut hyviä tuloksia. Painopisteiden siirtämistä ennaltaehkäiseviin palveluihin tulee edelleen jatkaa. (Sivu 45) Sivistystoimen vastaus: Ennaltaehkäisevää toimintaa on kaikki lasten ja nuorten hyvinvointia edistävä toiminta kuten varhaiskasvatus (sisältäen myös esiopetuksen ja siihen liittyvän muun varhaiskasvatuksen sekä avoimen varhaiskasvatuksen palvelut), opetus, iltapäiväkerhotoiminta, nuorisotyö ja harrastus- ja kulttuuritoiminta. Esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen oppilas- ja opiskelijahuoltopalvelut ovat ennaltaehkäiseviä ja varhaisen tuen palveluja. Oppilashuollon painopistettä on siirretty yksilökeskeisestä työstä yhteisölliseen ja hyvinvointia edistävään työhön. Yhteisöllinen työ, esimerkiksi luokkien ja ryhmien kanssa työskentely, lisääntyi lukuvuonna %. Opettajien konsultaatiot kuraattorille ja psykologille lisääntyivät lukuvuoden aikana 265 %. Lukuvuoden ennakkotilastoissa suunta näyttää olevan samanlainen. Kuraattorien ja psykologien palvelujen saatavuuden määräaikoja on pääsääntöisesti pystytty noudattamaan.

23 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 23 / 41 Kiusaamisen ehkäisemisen ja kiusaamiseen puuttumisen suunnitelmat tullaan päivittämään lukuvuoden aikana. Esiopetuksen, perusopetuksen ja lukion uudet opetussuunnitelmat otetaan käyttöön Uusien opetussuunnitelmien keskeisinä tavoitteina on, että oppilaiden osallisuus oman opetuksen suunnittelussa lisääntyy sekä oppilaiden vahvuuksia tuetaan ja hyödynnetään opetuksessa. Lukuvuodesta alkaen kouluissa toteutetaan säännöllisesti oppilaitosympäristön ja -yhteisön tarkastus, jossa kiinnitetään huomiota fyysisen ympäristön turvallisuuden lisäksi ympäristön psykososiaaliseen hyvinvointiin. Tarkastaminen on osa oppilaitoksen yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä, ja se toteutetaan monialaisena yhteistyönä. Nuorisopalvelujen kaikki toiminta ja palvelut ovat ennaltaehkäiseviä. Nuorten käyntikerrat nuorisotiloilla kasvoivat vuonna 2015 edelliseen vuoteen verrattuna 25 %. Matalan kynnyksen harrastustoimintaa on lisätty, alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten kanssa on tehty aktiivista yhteistyötä ja lisätty nuorten osallisuutta vahvistavia ja kulttuurisia tapahtumia. Kulttuurin tulosyksikön lapsille, nuorille ja perheille tuottamat palvelut ovat pääsääntöisesti luonteeltaan ennaltaehkäiseviä. Hyvinvointia edistävät erityisesti kaikille avoin kaupunginkirjasto sekä toimintamallit, jotka takaavat kaikkien lasten, nuorten ja perheiden tasa-arvoiset osallistumismahdollisuudet kulttuuri- ja taidetarjontaan (mm. KULPS!, neuvoloiden odotustilassa tapahtuva Kulttuurineuvola-toiminta sekä Kaikukortti). Lasten ja nuorten hyvinvointityön rakenteet mahdollistavat hyvän toimialarajat ylittävän yhteistyön sekä toiminnan suunnittelussa ja johtamisessa että operatiivisella tasolla. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen, neuvolan ja lasten kuntoutuspalvelujen yhteistyötä alle kouluikäisten lasten palveluissa on systemaattisesti kehitetty. Hyvällä, monialaisella yhteistyöllä lasten ja perheiden avun tarpeen tunnistamista on saatu varhennettua. Espoossa on laadukkaat kirjastopalvelut, joilla on korkea käyttöaste. Henkilöstön asenne on asiakas- ja kehittämismyönteinen. Yhteistyötä nuorisopalvelujen kanssa on viime vuosina kehitetty merkittävästi. (Sivut 53 54) Tarkastuslautakunta toteaa: Kirjasto tuottaa ajanmukaisia, laadukkaita ja maksuttomia palveluja. Kirjaston tehtävänä on palvella kaikkia asiakkaitaan, mikä edellyttää palvelujen saavutettavuuteen ja esteettömyyteen panostamista. Asiakkaat erilaisine palvelutarpeineen nähdään kirjastopalvelujen kehittämisen ja tuottamisen voimavarana ja positiivisena haasteena. Uutena palveluna on otettu käyttöön omatoimiaukiolot, joista on saatu hyviä käyttökokemuksia. Liikuntapalvelut on onnistunut tavoitteessaan edistää kaikenikäisten espoolaisten liikkumista monipuolisella liikuntatarjonnalla ja saavutettavuudella. 68+ Sporttikortti on edistänyt espoolaisten senioreiden liikunnan harrastamista.

24 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 24 / 41 Koulujen liikuntatilojen tulee olla urheiluseurojen ja eri yhdistysten käytössä nykyistä kattavammin ympäri vuoden. Espoon liikuntapalveluiden liikuntatilat ovat joustavasti varattavissa sähköisesti. Avustusten myöntämisperusteiden tulee olla yhdenmukaiset. (Sivut 55 56) Sivistystoimen vastaus: Liikuntapalvelut hallinnoi koulujen liikuntasalien käyttöä iltaisin, viikonloppuisin ja koulujen loma-aikoina. Tilojen käyttöä voidaan lisätä merkittävästi loma-aikoina. Koulujen omista illoista tulee luopua siltä osin, kuin ko. illan aikana järjestetty toiminta ei kohdistu koulun oppilaille, esim. erityisryhmille, jotka muuten jäisivät ilman liikunnallista harrastustoimintaa. Koulujen liikuntatilojen tulee olla urheiluseurojen ja eri yhdistysten käytössä nykyistä kattavammin ympäri vuoden. Niin suomenkielisen opetuksen kuin liikuntapalveluiden tavoite on, että liikuntatilat ovat laajasti käytössä. Liikuntatilojen laajempi käyttö esimerkiksi lomakausina edellyttää sähkölukkojen asentamista kaikkiin kouluihin, ja kulku tiloihin tapahtuu omavalvonnalla. Tämä on liikuntapalveluiden TATU-hanke. Sähköinen järjestelmä on kehitetty palvelemaan joustavaa tilavarausta, se on toiminnassa. Näiden lisäksi toimintamalli koulujen ja liikuntapalvelujen yhteistyöstä selkeytetään. Sivistystoimi varmistaa, että koulut varaavat vain ne ajat, jolloin koulu tarvitsee liikuntatilaa. tilavarauksen peruutus tehdään ajoissa ja siitä menee tieto sähköisen varausjärjestelmän kautta liikuntapalveluihin koulut tekevät vuosisuunnitelman seuraavan vuoden tilavarauksista kesäkuussa ja syöttävät varaukset sähköiseen järjestelmään. koulut luopuvat omista illoista siltä osin, kuin niitä ei mainita vuosisuunnitelmassa Liikuntatiloja käyttävät koulujen lisäksi urheiluseurat ja muut yhdistykset, sekä iltapäiväkerhot, työväenopisto ja taiteen perusopetus. Taidekasvatus ja siihen liittyvät esitykset ovat osa opetussuunnitelman mukaista kasvatusta, ja myös näille esityksille on varattava aikaa liikuntatiloista. Myös ylioppilastutkinto ja erityisesti sähköinen ylioppilastutkinto käyttää liikuntatiloja ylioppilaskirjoituksiin. Sivistystoimen lautakunnat ovat hyväksyneet kukin avustusperiaatteet, joita eri tulosyksiköt noudattavat. Opetustoimen on huolehdittava uusien (sähköisten ja digitaalisten) toimintatapojen käyttöönoton edellyttämien valmiuksien tasapuolisesta jakaantumisesta. (Sivu 69)

25 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 25 / 41 Sivistystoimen vastaus: Täydennyskoulutuksella varmistetaan uuden OPS:in ja digitekniikan hyödyntäminen jokaisessa koulussa. Ketohankkeella palkatut alueelliset koordinaattorit keskittyvät erityisesti digitaalisen materiaalin ja välineistön hyödyntämisen kouluttamiseen ja toimintaedellytysten varmistamiseen. Ruotsinkielisessä opetuksessa osaamisen kehittämistä on esi- ja perusopetuksessa sekä lukiokoulutuksessa kehitetty myös osana pääkaupunkiseudun kaupunkien ja Kirkkonummen kunnan yhteistä Kohurhanketta. Näihin kaikkiin hankkeisiin on kuulunut myös henkilöstön ICTosaamisen kartoitus, jota on hyödynnetty kehittämissuunnitelmissa. Suunnitelmallisesti tarjotut (osaamisen)kehittämismahdollisuudet ovat koskeneet kaikkia yksiköitä tasapuolisesti. Koska sähköiset välineet ja - ympäristöt kehittyvät koko ajan, huomioidaan muuttuneet tarpeet henkilöstön osaamisenkehittämistä suunniteltaessa jatkossakin. Opetuslautakunnissa ja Omnian hallituksessa hyväksyttiin syksyllä 2015 kasvatuksen- ja opetuksen digitarina, jonka päivitys on käynnissä. Digitarinassa määritellään sekä yhteiset pedagogiset ICT-käytön tavoitteet että linjaukset digitaaliselle oppimisympäristölle. Tarina suuntaa eri tulosyksiköiden hankintoja ja kehittämistä. Uutena haasteena tulee mm. varhaiskasvatuksen digiloikan toteuttaminen. Tiedoksi

26 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 26 / / Liikuntapalvelujen hallinnassa olevien lähiliikuntapaikkojen kartoitus Valmistelijat / lisätiedot: Jarmo Ikävalko, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus nuorisopalvelujen johtaja Martti Merra merkitsee tiedoksi liikuntapalvelujen lähiliikuntakartoituksen sekä esittää kaupunkitekniikan keskukselle Espoon lähiliikuntaohjelmatyön käynnistämisen. Käsittely Lingman-Nukala teki Aarrekiven, Honkaheimon ja puheenjohtajan kannattamana seuraavan lisäysehdotuksen: esittää tehtäväksi alueittain kartoitusta kaikista kaupungin asukkaiden käytettävissä olevista lähiliikuntapaikoista. Jatkossa lähiliikuntapaikat olisi löydettävissä netistä samalla tavalla kuin talvisin latureitit. Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja tiedusteli, voidaanko Lingman- Nukalan esittämä lisäysehdotus hyväksyä. Koska lisäysehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi sen tulleen yksimielisesti hyväksytyksi. Päätös : 1 merkitsee tiedoksi liikuntapalvelujen lähiliikuntakartoituksen sekä esittää kaupunkitekniikan keskukselle Espoon lähiliikuntaohjelmatyön käynnistämisen ja 2 esittää tehtäväksi alueittain kartoitusta kaikista kaupungin asukkaiden käytettävissä olevista lähiliikuntapaikoista. Jatkossa lähiliikuntapaikat olisi löydettävissä netistä samalla tavalla kuin talvisin latureitit. Liite 4 Lähiliikuntakartoitus 2016

27 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 27 / 41 Selostus Lähiliikuntapaikkojen merkitys arkiliikunnan edistäjänä on korostunut luvun alussa. Opetusministeriön liikuntapaikkarakentamisen valtionavustuksissa lähiliikuntapaikkojen rakentaminen on otettu yhdeksi painopisteeksi. Lähiliikuntapaikan määrittelyä ei ole valtionhallinnossa haluttu rajata tarkkaan, ja siksi lähiliikuntapaikkojen määrän laskeminen on tulkinnanvaraista, eri kaupungit vastaavat näihin kysymyksiin omista lähtökohdistaan. Siksi tarkan lähiliikuntapaikkojen lukumäärän laskeminen on hankalaa. Lähtökohtana lähiliikuntapaikalle on ollut lasten ja nuorten arkiliikunnan lisääminen, ja siksi niille on asetettu muutamia vaatimuksia. Sellaisia ovat mm. asuinalueen läheisyys, helppokäyttöisyys, monipuolisuus, maksuttomuus, ympärivuotinen käyttö sekä rakentamis- ja käyttökustannusten edullisuus. Joissakin tapauksissa myös esim. tekojää on luokiteltu lähiliikuntapaikaksi. Erilaisia näkemyksiä on siitä, lasketaanko esim. uimaranta tai kuntorata lähiliikuntapaikaksi. Myöhemmin lähiliikuntapaikan on haluttu palvelevan myös muita ikäryhmiä, myös esteettömyys tulee ottaa huomioon. Espoossa lähiliikuntapaikkojen rakentamista ja kunnossapitoa ei ole keskitetty. Tilapalvelut rakentaa ja vastaa koulujen piha-alueista, viherpalvelut puistoalueista, ja liikuntapalvelut urheilupuistoista, koulujen kentistä, kuntoradoista, ulkoilualueista, uimarannoista, ulkoilusaarista yms. Liikuntapalvelut on tehnyt kartoituksen kunnossapitovastuullaan olevista lähiliikuntapaikoista. Niitä on kehitetty määrätietoisesti viime vuosina. Tavoitteena on nostaa kaikkien liikuntapalvelujen hallinnassa olevien lähiliikunta-alueiden laatutasoa, jotta niistä tulisi asukkaiden säännöllisesti käyttämiä liikuntapaikkoja. Espoon kaupungin tulisi tehdä yhteinen lähiliikuntaohjelma, jotta lähiliikuntapaikat olisivat vielä paremmin kaikkien espoolaisten saavutettavissa. Samalla saadaan tehtyä kartoitus kaikista lähiliikuntapaikoista sekä voidaan informoida kuntalaisia näistä paikoista paremmin Tiedoksi

28 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 28 / / Nuorisopalvelut/ Yleisavustus Valmistelijat / lisätiedot: Hanna Savilahti, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus nuorisopalvelujen johtaja Martti Merra päättää 1 myöntää yleisavustusta espoolaisille nuorisoyhdistyksille liitteen mukaisesti, 2 olla myöntämättä yleisavustusta Maahanmuuttajien työllistämis- ja integrointi ry:lle ja Espoon Somali monitoimintakeskus ry:lle. Maahanmuuttajien työllistämis- ja integrointi ry hakee avustusta yksinomaan liikuntaharrastustoiminnan tukemiseen ja heitä kehotetaankin hakemaan avustusta Liikuntapalveluilta. Espoon Somali monitoimintakeskus ry on saanut toimintansa tukemiseen toimintaavustusta tälle vuodelle jo sosiaalitoimelta sekä kulttuuritoimelta, sen lisäksi heille ehdotetaan maksettavaksi kohdeavustusta nuorisoprojektia varten. 3 että avustuksia maksettaessa otetaan huomioon maksetut ennakot. Päätös : Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Liite Selostus 5 Nuorisopalvelut, yleisavustus 2016 Vuoden 2016 yleisavustus oli haettavana mennessä. Yleisavustusta haki yhteensä 57 yhdistystä. Liikunta - ja on kokouksessaan hyväksynyt liikunta- ja nuorisopalvelujen tulosyksikön vuoden 2016 käyttösuunnitelman. Avustusohjeen mukaan liikunta- ja myöntää yleisavustusta espoolaisille, vähintään edellisenä kalenterivuonna

29 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 29 / 41 toimintansa aloittaneille nuorisoyhdistyksille, niiden sääntömääräisen ja toimintasuunnitelman mukaisen yleisen nuorisotoiminnan toteuttamiseen. Jos kyseessä on aikuisjärjestön järjestämä nuorisotoiminta, sen osuus on erotettava kirjanpidossa ja toimintakertomuksessa yhdistyksen muusta toiminnasta. asettaa pääpainon 7-20-vuotiaiden nuorten toiminnallisuuteen sekä varhaisnuoriin kohdistuvan toiminnan osuuteen. Yleisavustuksen valmisteluehdotuksessa liikunta- ja nuorisopalvelut on huomioinut yhdistysten avustuksen saannin tarpeet liikunta- ja nuorisolautakunnan hyväksymän avustusohjeen mukaan. Yleisavustus voi olla korkeintaan 80 % hakijan hyväksyttävistä toimintakuluista. nuorisolautakunnalla on oikeus periä takaisin myönnetty avustuserä, joka ylittää edellä mainitut rajat tai ottaa ylitys huomioon seuraavaa avustusta myönnettäessä. nuorisopalvelut valvoo avustusohjeen noudattamista ja avustuksen käyttöä. Mikäli avustuksen saaja rikkoo avustusperiaatteita, on antanut virheellistä tietoa tai avustuspäätös muutoksenhaun johdosta muuttuu tai kumoutuu, avustus voidaan periä takaisin. Tiedoksi - Hakijat - Espoo Talouspalvelut

30 Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivu 30 / / Nuorisotilojen ja leirikeskusten käyttö- ja maksuperiaatteet alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Merja Nordling, puh Antti Hovilainen, puh Tero Luukkonen, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus nuorisopalvelujen johtaja Martti Merra hyväksyy nuorisotilojen ja leirikeskusten käyttö- ja maksuperusteisiin seuraavat muutokset: 1 Käyttäjäryhmä 1 - käyttövuorojen myöntämisjärjestys, ikäryhmien tarkennukset sekä liitteen kohdan 1.8 mukaiset maksuttomat käyttövuorot kaupungin muille tulosyksiköille toiminnan ollessa 18 -vuotiaille tai alle. 2 Käyttäjäryhmä 2 - ikäryhmien tarkennukset. Päätös 3 Käyttäjäryhmä 3 - ikäryhmä tarkennus kaupungin muiden tulosyksiköiden järjestämään toimintaan. : Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Liite Selostus Tiedoksi 6 Nuorisotilojen ja leirikeskusten käyttö- ja maksuperiaatteet 2016 päätti nuorisotilojen ja leirikeskusten käyttö- ja maksuperusteista. Vuoden aikana on noussut esiin tarve tarkentaa päätöstä päätösehdotuksessa mainituin osin. Espoon kaupungin sivistystoimen lautakuntien ja johtokuntien johtosäännön 5 12 mukaan lautakunta päättää lautakunnan käytössä olevien tilojen, alueiden, rakennusten, laitteiden ja vastaavien käyttö- ja vuokrasopimusten sekä muuhun ulkopuoliseen käyttöön luovuttamisen periaatteista ottaen huomioon mahdollisimman monipuolisen kuntalaiskäytön.

Espoon kaupunki Pöytäkirja 31. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 31. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1 Kulttuurilautakunta 14.06.2016 Sivu 1 / 1 3411/2015 02.08.00 31 Kulttuurilautakunnan lausunto Meri-Matin hankesuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Vera Schulman, puh. 043 825 6113 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liikunta- ja nuorisolautakunnan lausunto Matinkylän uimahallin hankesuunnitelmasta

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liikunta- ja nuorisolautakunnan lausunto Matinkylän uimahallin hankesuunnitelmasta 16.06.2016 Sivu 1 / 1 3412/2015 02.08.00 34 nuorisolautakunnan lausunto Matinkylän uimahallin hankesuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Jarmo Ikävalko, puh. 050 553 5649 Ari Jaakkola, puh. 050 522

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Selvitys tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta ja lausunnon antaminen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Selvitys tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta ja lausunnon antaminen 16.06.2016 Sivu 1 / 1 2795/2015 00.03.00.00 36 Selvitys tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta ja lausunnon antaminen Valmistelijat / lisätiedot: Annika Latva-Äijö, puh. 046 877 3538 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liikunta- ja nuorisolautakunnan lausunto toimitilojen investointiohjelmasta vuosille

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liikunta- ja nuorisolautakunnan lausunto toimitilojen investointiohjelmasta vuosille 26.09.2013 Sivu 1 / 1 4061/02.02.02/2013 47 nuorisolautakunnan lausunto toimitilojen investointiohjelmasta vuosille 2014-2018 Valmistelijat / lisätiedot: Juha Hovinen, puh. (09) 816 85031 Jarmo Ikävalko,

Lisätiedot

Liikunta- ja nuorisolautakunta Sivu 1 / 19. Kokoustiedot. Aika torstai klo 17:30-18:00. Kamreerintie 3 B, 12.

Liikunta- ja nuorisolautakunta Sivu 1 / 19. Kokoustiedot. Aika torstai klo 17:30-18:00. Kamreerintie 3 B, 12. Espoon kaupunki Pöytäkirja 12.06.2014 Sivu 1 / 19 Kokoustiedot Aika 12.06.2014 torstai klo 17:30-18:00 Paikka Kamreerintie 3 B, 12. krs, 02770 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet Antti Aarnio, puheenjohtaja

Lisätiedot

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros Espoon kaupunki Pöytäkirja 12.02.2014 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 12.2.2014 keskiviikko klo 17:54-19:50 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. kerros Saapuvilla olleet jäsenet Tiina

Lisätiedot

Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 22. Huvilamuseo Villa Rulludd, Rullaniementie 15, Espoo

Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 22. Huvilamuseo Villa Rulludd, Rullaniementie 15, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja Kulttuurilautakunta 14.06.2016 Sivu 1 / 22 Kokoustiedot Aika 14.06.2016 tiistai klo 18:50-20:55 Paikka Huvilamuseo Villa Rulludd, Rullaniementie 15, 02260 Espoo Saapuvilla olleet

Lisätiedot

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 5. 148 Lausunto Kirstin koulu ja päiväkoti perusparannus 6.8.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 5. 148 Lausunto Kirstin koulu ja päiväkoti perusparannus 6.8.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 5 2681/10.03.02/2015 148 Lausunto Kirstin koulu ja päiväkoti perusparannus 6.8.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Vera Schulman, puh. 043 825

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivistystoimen hallinnassa olevien koulutilojen luovuttaminen vanhempainyhdistysten toimintaan

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivistystoimen hallinnassa olevien koulutilojen luovuttaminen vanhempainyhdistysten toimintaan 18.05.2016 Sivu 1 / 1 2133/2016 10.03.02 74 Sivistystoimen hallinnassa olevien koulutilojen luovuttaminen vanhempainyhdistysten toimintaan Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Leino, puh. 046 877 1846 Jaana

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1 Kulttuurilautakunta 24.03.2015 Sivu 1 / 1 1682/00.01.02/2013 16 Väliraportti lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman (2013-16) toimeenpanosta ja suunnitelman täydentäminen oppilashuollon osalta (Kh/Kv)

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lausunto kaupunginhallitukselle sosiaali- ja terveystoimen vuosien investointiohjelmasta.

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lausunto kaupunginhallitukselle sosiaali- ja terveystoimen vuosien investointiohjelmasta. 18.09.2013 Sivu 1 / 1 3929/02.02.00/2013 90 Lausunto kaupunginhallitukselle sosiaali- ja terveystoimen vuosien 2014-2018 investointiohjelmasta. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh. (09)

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 146

Espoon kaupunki Pöytäkirja 146 23.09.2015 Sivu 1 / 1 2647/10.03.02/2015 146 Lausunnon antaminen Viherlaakson koulun ja lukion perusparannus ja laajennus 4.9.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 45. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 45. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh 19.04.2017 Sivu 1 / 1 1702/2017 02.02.00 45 terveystoimen investointiesitys vuosille 2018-2022 Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh. 050 325 8643 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Perusturvajohtaja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13 23.04.2015 Sivu 1 / 1 1682/00.01.02/2013 13 Väliraportti lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman (2013-16) toimeenpanosta ja suunnitelman täydentäminen oppilashuollon osalta (Kh/Kv) Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Valtuustotalo, Vihreiden ryhmätila, Espoonkatu 5, Espoo

Valtuustotalo, Vihreiden ryhmätila, Espoonkatu 5, Espoo Espoon kaupunki terveyslautakunnan sosiaali- ja Pöytäkirja 20.04.2017 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 20.04.2017 torstai klo 17:05-19:25 Paikka Valtuustotalo, Vihreiden ryhmätila, Espoonkatu 5, 02770 Espoo

Lisätiedot

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / Lausunto Karhusuon koulun ja kirjaston hankesuunnitelman muutoksesta päiväys

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / Lausunto Karhusuon koulun ja kirjaston hankesuunnitelman muutoksesta päiväys Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 6 319/2016 10.03.02 40 Lausunto Karhusuon koulun ja kirjaston hankesuunnitelman muutoksesta päiväys 18.1.2016 Valmistelijat / lisätiedot: Sinikka Sorvari, puh. 09 816 52137

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 85

Espoon kaupunki Pöytäkirja 85 18.04.2018 Sivu 1 / 1 1191/2018 02.05.00 51 21.3.2018 85 Koulutilojen ja varhaiskasvatuksen tilojen kuntalaiskäytön yleisten periaatteiden sekä käyttökorvauksien hyväksyminen 1.8.2018 alkaen (palautettu

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 108

Espoon kaupunki Pöytäkirja 108 0.09.016 Sivu 1 / 1 3887/016 0.0.00 108 Lausunto Tila- ja asuntojaoston kaupunginhallitukselle esittämästä sosiaali- ja terveystoimen vuosien 017 01 investointiohjelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Riikka

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 162. Kaupunginhallitus 28.05.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 162. Kaupunginhallitus 28.05.2012 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 28.05.2012 Sivu 1 / 1 1757/02.08.00/2012 Kaupunginhallitus 139 7.5.2012 162 Opinmäen uudisrakennuksen hankesuunnitelman hyväksyminen (Kv-asia) (Pöydälle 7.5.2012) Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 75

Espoon kaupunki Pöytäkirja 75 10.10.2016 Sivu 1 / 1 3757/2016 10.03.02 70 5.9.2016 75 Jousenkaaren koulu (Pöydälle 5.9.2016) Valmistelijat / lisätiedot: Maija Lehtinen, puh. 046 877 3683 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Teknisen

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 12. Kiinteistölautakunnan kokoushuone, virastopiha 2 B, 1. kerros

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 12. Kiinteistölautakunnan kokoushuone, virastopiha 2 B, 1. kerros Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 21.04.2016 Sivu 1 / 12 Kokoustiedot Aika 21.04.2016 torstai klo 16:15-20:30 Tauko 18.41-18.47 Paikka Kiinteistölautakunnan kokoushuone, virastopiha 2 B, 1.

Lisätiedot

Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone, Espoonkatu 5

Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone, Espoonkatu 5 Espoon kaupunki terveyslautakunnan sosiaali- ja Pöytäkirja 11.05.2016 Sivu 1 / 8 Kokoustiedot Aika 11.05.2016 keskiviikko klo 17:00-19:15 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone, Espoonkatu 5 Saapuvilla

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 26

Espoon kaupunki Pöytäkirja 26 16.02.2017 Sivu 1 / 1 510/2017 12.01.03 26 Aarnivalkean koulun opetuksen järjestäminen kevätkauden 2017 aikana Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 Eeva-Kaisa Ikonen, puh. 046 877

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 90. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 90. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 27.03.2017 Sivu 1 / 1 471/2017 10.03.02 Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto 23 6.3.2017 90 Suviniityn päiväkodin hankesuunnitelman päivitys (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 07.03.2011 Sivu 1 / 1

Kaupunginhallitus 07.03.2011 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 07.03.2011 Sivu 1 / 1 1003/00.01.00/2011 Kaupunginhallituksen konsernijaosto 13 28.2.2011 91 Yhtiön perustaminen hallinnoimaan Opinmäen kiinteistöä Valmistelijat / lisätiedot: Jouni Majuri,

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 9. Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1. kerros

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 9. Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1. kerros Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 09.03.2016 Sivu 1 / 9 Kokoustiedot Aika 09.03.2016 keskiviikko klo 14:00-17:30 Paikka Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1. kerros Saapuvilla

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 13. Keskuspaloasema, Palomiehentie 1, Espoo, I-kerros, luokka

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 13. Keskuspaloasema, Palomiehentie 1, Espoo, I-kerros, luokka Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 26.01.2017 Sivu 1 / 13 Kokoustiedot Aika 26.01.2017 torstai klo 16:30-19:40 Paikka Keskuspaloasema, Palomiehentie 1, 02750 Espoo, I-kerros, luokka Saapuvilla

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Valtuustoaloite Karhusuon uuden yhtenäiskoulun hankkeen viivästymisen estämiseksi (Kh-Kv-asia)

Espoon kaupunki Pöytäkirja Valtuustoaloite Karhusuon uuden yhtenäiskoulun hankkeen viivästymisen estämiseksi (Kh-Kv-asia) 03.04.2017 Sivu 1 / 1 4446/2016 10.03.02 30 Valtuustoaloite Karhusuon uuden yhtenäiskoulun hankkeen viivästymisen estämiseksi (Kh-Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Maija Lehtinen, puh. 046 877 3683

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 118. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 118. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 10.04.2017 Sivu 1 / 1 4446/2016 10.03.02 Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto 30 3.4.2017 118 Valtuustoaloite Karhusuon uuden yhtenäiskoulun hankkeen viivästymisen estämiseksi (Kvasia)

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 36. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 36. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh 23.03.2016 Sivu 1 / 1 1125/2016 02.02.00 36 terveystoimen investointiesitys vuosille 2017-2021 Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh. 050 325 8643 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Perusturvajohtaja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 80. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 80. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 20.05.2013 Sivu 1 / 1 1861/10.03.02/2013 Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto 22 22.4.2013 Kaupunginhallitus 151 6.5.2013 80 Matinkylän palvelutori, hankesuunnitelman hyväksyminen Valmistelijat

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54. Valtuusto Sivu 1 / Valtuustoaloite Karhusuon uuden yhtenäiskoulun hankkeen viivästymisen estämiseksi

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54. Valtuusto Sivu 1 / Valtuustoaloite Karhusuon uuden yhtenäiskoulun hankkeen viivästymisen estämiseksi Valtuusto 24.04.2017 Sivu 1 / 1 4446/2016 10.03.02 Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto 30 3.4.2017 Kaupunginhallitus 118 10.4.2017 54 Valtuustoaloite Karhusuon uuden yhtenäiskoulun hankkeen viivästymisen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / Meri-Matin tarveselvityksen muutos sekä Olarin koulun ja lukion toiminnan järjestäminen Meri-Matin valmistuttua

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / Meri-Matin tarveselvityksen muutos sekä Olarin koulun ja lukion toiminnan järjestäminen Meri-Matin valmistuttua Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 7 2560/10.03.02/2014 165 21.10.2015 196 Meri-Matin tarveselvityksen muutos sekä Olarin koulun ja lukion toiminnan järjestäminen Meri-Matin valmistuttua Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Kirkkonummen pääkirjaston peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelman hyväksyminen ja hankkeen sijoittaminen investointiohjelmaan

Kirkkonummen pääkirjaston peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelman hyväksyminen ja hankkeen sijoittaminen investointiohjelmaan Palvelutuotannon lautakunta 88 7.08.05 Kunnanhallitus 80 4.09.05 Kunnanvaltuusto 97.0.05 Kirkkonummen pääkirjaston peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelman hyväksyminen ja hankkeen sijoittaminen

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Viimeksi muutettu Valtuusto 26.1.2015 Voimaan 26.1.2015 ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Viimeksi muutettu Valtuusto 26.1.2015 Voimaan 26.1.2015 ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 76. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 76. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 29.02.2016 Sivu 1 / 1 5651/2015 12.01.00.00 Kaupunginhallitus 24 18.1.2016 Valtuusto 22 15.2.2016 76 Valtuustokysymys integroidussa valmistavassa opetuksessa olevien oppilaiden tuen eheästä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Tapiolan koulun ja lukion peruskorjauksen tarveselvityksen hyväksyminen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Tapiolan koulun ja lukion peruskorjauksen tarveselvityksen hyväksyminen 29.09.2011 Sivu 1 / 1 4977/10.03.02/2011 123 Tapiolan koulun ja lukion peruskorjauksen tarveselvityksen hyväksyminen Valmistelijat / lisätiedot: Sinikka Sorvari, puh. (09) 816 52137 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liikunta- ja nuorisolautakunnan esitys kaavoituksessa huomioitavista liikunta-alueista

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liikunta- ja nuorisolautakunnan esitys kaavoituksessa huomioitavista liikunta-alueista 20.04.2017 Sivu 1 / 1 1608/2017 10.00.00 14 nuorisolautakunnan esitys kaavoituksessa huomioitavista liikunta-alueista Valmistelijat / lisätiedot: Kaisa Peltonen, puh. 050 363 3661 Jarmo Ikävalko, puh.

Lisätiedot

Johanna Horsma, puheenjohtaja Marita Backman Veikko Granqvist Liisa Kivekäs Kari Kuusisto Teemu Leppänen Pirkko Sillanpää Satu Soini Sauli Solhagen

Johanna Horsma, puheenjohtaja Marita Backman Veikko Granqvist Liisa Kivekäs Kari Kuusisto Teemu Leppänen Pirkko Sillanpää Satu Soini Sauli Solhagen Espoon kaupunki Pöytäkirja 22.01.2015 Sivu 1 / 15 Kokoustiedot Aika 22.01.2015 torstai klo 9:05-11:55 Paikka Scandic Plaza Hotel, Turku Saapuvilla olleet jäsenet Johanna Horsma, puheenjohtaja Marita Backman

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 214

Espoon kaupunki Pöytäkirja 214 16.12.2015 Sivu 1 / 1 5163/2015 10.03.02 214 Jupperin koulun tarveselvitys Valmistelijat / lisätiedot: Juha Hovinen, puh. 09 816 85031 Vera Schulman, puh. 043 825 6113 Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 11

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 11 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 30.03.2017 Sivu 1 / 11 Kokoustiedot Aika 30.03.2017 torstai klo 16:30-19:55 Tauko 19.07-19.12 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Tilakeskus -liikelaitoksen selvitykset vuoden 2013 arviointikertomuksen havaintoihin

Espoon kaupunki Pöytäkirja Tilakeskus -liikelaitoksen selvitykset vuoden 2013 arviointikertomuksen havaintoihin 16.06.2014 Sivu 1 / 1 2648/00.01.03/2014 47 Tilakeskus -liikelaitoksen selvitykset vuoden 2013 arviointikertomuksen havaintoihin Valmistelijat / lisätiedot: Kim Jarner, puh. 040 738 5830 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sivistystoimi Aulis Pitkälä

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sivistystoimi Aulis Pitkälä Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2018-2020 Sivistystoimi Aulis Pitkälä Kaikkien sivistyskaupunki Oppiva sivistyskaupunki Elinvoimainen sivistyskaupunki Innovatiivinen sivistyskaupunki Espoo on sivistyskaupunki

Lisätiedot

Paikka Valtuustotalo, vihreän liiton ryhmähuone, Espoonkatu 5

Paikka Valtuustotalo, vihreän liiton ryhmähuone, Espoonkatu 5 Espoon kaupunki terveyslautakunnan sosiaali- ja Pöytäkirja 17.08.2016 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 17.08.2016 keskiviikko klo 17:00-19:40 Paikka Valtuustotalo, vihreän liiton ryhmähuone, Espoonkatu 5

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3 18.02. Sivu 1 / 1 465/ 10.03.02 3 Leppävaaran urheilupuiston puku- ja pesutilojen (ent. Leppävaaran urheilupuiston huoltorakennus ja tekojää) tarveselvitys Valmistelijat / lisätiedot: Kaisa Peltonen, puh.

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 14

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 14 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 30.11.2016 Sivu 1 / 14 Kokoustiedot Aika 30.11.2016 keskiviikko klo 16:30-19:31 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 8

Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 8 Espoon kaupunki Pöytäkirja Kaupunkisuunnittelulautakunta 24.08.2016 Sivu 1 / 8 Kokoustiedot Aika 24.08.2016 keskiviikko klo 17:50-21:00 Kaupunkisuunnittelulautakunnan tavanomainen kokoustyöskentely keskeytettiin

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 11

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 11 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 23.03.2016 Sivu 1 / 11 Kokoustiedot Aika 23.03.2016 keskiviikko klo 16:15-18:50 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 369. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 369. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 28..206 Sivu / 3757/206 0.03.02 369 Jousenkaaren koulu Valmistelijat / lisätiedot: Maija Lehtinen, puh. 046 877 3683 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Teknisen toimen johtaja Olli

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 79

Espoon kaupunki Pöytäkirja 79 18.05.2016 Sivu 1 / 1 2289/2016 10.03.02 79 Jousenkaaren koulun väistöt lukuvuonna 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Sinikka Sorvari, puh. 09 816 52137 Ilpo Salonen, puh. 050 354 6840 Juha Hovinen,

Lisätiedot

Espoon uusi sairaala, Turuntie 150, nh Pallokivi, 1.krs. Johanna Paattiniemi, puheenjohtaja Reeta Heino Kerttu Perttilä Jari Koivukoski Henri Kuro

Espoon uusi sairaala, Turuntie 150, nh Pallokivi, 1.krs. Johanna Paattiniemi, puheenjohtaja Reeta Heino Kerttu Perttilä Jari Koivukoski Henri Kuro Espoon kaupunki terveyslautakunnan sosiaali- ja Pöytäkirja 15.02.2017 Sivu 1 / 11 Kokoustiedot Aika 15.02.2017 keskiviikko klo 17:00-19:00 Paikka Espoon uusi sairaala, Turuntie 150, nh Pallokivi, 1.krs

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 145. 145 Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi 2016-2017

Espoon kaupunki Pöytäkirja 145. 145 Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi 2016-2017 23.09.2015 Sivu 1 / 1 4015/12.01.00/2015 145 Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Tapio Erma, puh. 046 877 3216 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina ja

Espoon kaupunki Pöytäkirja Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina ja 23.09.2014 Sivu 1 / 1 3843/12.01.01/2014 178 Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina 2015-2016 ja 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 10

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 10 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 16.03.2017 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 16.03.2017 torstai klo 16:40-18:40 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula Viljakainen,

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs.

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Espoon kaupunki Pöytäkirja 27.01.2014 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 27.01.2014 maanantai klo 8:00-9:35 Paikka kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Saapuvilla olleet jäsenet Seppo Sonkeri, puheenjohtaja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 42

Espoon kaupunki Pöytäkirja 42 22.03.2017 Sivu 1 / 1 1092/2017 10.03.02 42 Tuomarilan koulu -hankkeen tarveselvitys Valmistelijat / lisätiedot: Vera Schulman, puh. 043 825 6113 Eija Riikonen, puh. 09 81623004 Kaisa Peltonen, puh. 050

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 9

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 9 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 07.04.2016 Sivu 1 / 9 Kokoustiedot Aika 07.04.2016 torstai klo 16:15-20:40 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula Viljakainen,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 85. Valtuusto Sivu 1 / 1. Valmistelijat / lisätiedot: Said Aden, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 85. Valtuusto Sivu 1 / 1. Valmistelijat / lisätiedot: Said Aden, puh Valtuusto 09.06.2014 Sivu 1 / 1 3776/14.07.01/2013 Kaupunginhallitus 153 26.5.2014 85 Valtuustoaloite espoolaisten pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi Valmistelijat / lisätiedot: Said Aden, puh. 043

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14. Valmistelijat / lisätiedot: Elina Routto, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14. Valmistelijat / lisätiedot: Elina Routto, puh 06.02.2017 Sivu 1 / 1 340/2017 10.03.02 14 Rakennusten kunnossapidon vuosiohjelman 2017 hyväksyminen Valmistelijat / lisätiedot: Elina Routto, puh. 046 877 3583 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Pohjois-Tapiolan lukion opiskelijoiden koulutuksen järjestäminen alkaen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Pohjois-Tapiolan lukion opiskelijoiden koulutuksen järjestäminen alkaen 16.02.2017 Sivu 1 / 1 543/2017 12.01.01 25 Pohjois-Tapiolan lukion opiskelijoiden koulutuksen järjestäminen 1.8.2017 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 Jaakko Turpeinen, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lukuvuoden työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lukuvuoden työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa 28.09.2016 Sivu 1 / 1 3739/2016 12.01.00.00 151 Lukuvuoden 2017-2018 työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107 20.03.2013 Sivu 1 / 1 1428/12.01.01/2013 107 Taiteen perusopetus varhaiskasvatuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Mattila Virpi, puh. (09) 816 23022 Suihkonen Jaana, puh. (09) 816 52353 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Riitta Björklund kaupunkitarkastaja, sihteeri

Riitta Björklund kaupunkitarkastaja, sihteeri Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 29.01.2015 Sivu 1 / 11 Kokoustiedot Aika 29.01.2015 torstai klo 16:00-19:35 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula Viljakainen,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 62

Espoon kaupunki Pöytäkirja 62 12.12.2013 Sivu 1 / 1 4233/12.04.06/2013 62 Nuorisopalveluiden sopimuspohjainen avustus vuodelle 2014 Valmistelijat / lisätiedot: Carina Granholm, puh. 050 537 9176 Nina Grönmark, puh. 050 044 5500 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi

Espoon kaupunki Pöytäkirja Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi 28.09.2016 Sivu 1 / 1 4002/2016 12.01.00 150 Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi 2017-2018 Valmistelijat / lisätiedot: Tapio Erma, puh. 046 877 3216 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 122. Valtuusto Sivu 1 / 1. Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. (09)

Espoon kaupunki Pöytäkirja 122. Valtuusto Sivu 1 / 1. Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. (09) Valtuusto 09.09.2013 Sivu 1 / 1 2219/12.01.02/2013 Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta 151 12.6.2013 Kaupunginhallitus 236 26.8.2013 122 Valtuustokysymys koulupaikan osoittamisesta Saunalahden koululle

Lisätiedot

Sivu 1 / 9. sosiaali- ja terveyslautakunnan pj, sosiaali- ja terveyspalvelujen jaosto. Kokoustiedot

Sivu 1 / 9. sosiaali- ja terveyslautakunnan pj, sosiaali- ja terveyspalvelujen jaosto. Kokoustiedot Espoon kaupunki terveyslautakunnan sosiaali- ja Pöytäkirja 02.11.2016 Sivu 1 / 9 Kokoustiedot Aika 02.11.2016 keskiviikko klo 17:00-19:35 Paikka Kamreerintie 7, 3. krs, neuvotteluhuone Centti Saapuvilla

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat 10.09.2015 Sivu 1 / 1 3801/05.10.01/2015 25 Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Elina Pulli, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 4. 4 Alueen vuokraaminen Kaitaalta Espoon Jalkapalloilun Tuki Oy:lle jalkapallotekonurmen rakentamista varten

Espoon kaupunki Pöytäkirja 4. 4 Alueen vuokraaminen Kaitaalta Espoon Jalkapalloilun Tuki Oy:lle jalkapallotekonurmen rakentamista varten 11.01.2016 Sivu 1 / 1 5572/2015 02.07.00 4 Alueen vuokraaminen Kaitaalta Espoon Jalkapalloilun Tuki Oy:lle jalkapallotekonurmen rakentamista varten Valmistelijat / lisätiedot: Juha Pulkkinen, puh. 046

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta 05.03.2015 Sivu 1 / 14

Tarkastuslautakunta 05.03.2015 Sivu 1 / 14 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 05.03.2015 Sivu 1 / 14 Kokoustiedot Aika 05.03.2015 torstai klo 15:00-18:50 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula Viljakainen,

Lisätiedot

Paikka Valtuustotalo, Kokoomuksen ryhmähuone, Espoonkatu 5

Paikka Valtuustotalo, Kokoomuksen ryhmähuone, Espoonkatu 5 Espoon kaupunki terveyslautakunnan sosiaali- ja Pöytäkirja 28.05.2013 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 28.05.2013 tiistai klo 17:00-19:30 Paikka Valtuustotalo, Kokoomuksen ryhmähuone, Espoonkatu 5 Saapuvilla

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs.

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Espoon kaupunki Pöytäkirja 17.03.2014 Sivu 1 / 9 Kokoustiedot Aika 17.03.2014 maanantai klo 9:00-10:35 Paikka kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Saapuvilla olleet jäsenet Seppo Sonkeri, puheenjohtaja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 45. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 45. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1 Kulttuurilautakunta 27.09.2016 Sivu 1 / 1 1669/2016 02.02.00 45 Vuoden 2017 Espoo-strategian linjaukset ja tavoitteet sekä talousarvioehdotus ja vuosien 2017-2019 taloussuunnitelma, Kulttuurilautakunta

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 12

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 12 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 28.02.2013 Sivu 1 / 12 Kokoustiedot Aika 28.02.2013 torstai klo 17:30-21:05 tauko klo 19.36-19.46 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 153. 153 Lukuvuoden 2016-2017 työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa

Espoon kaupunki Pöytäkirja 153. 153 Lukuvuoden 2016-2017 työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa 23.09.2015 Sivu 1 / 1 3991/12.01.00/2015 153 Lukuvuoden 2016-2017 työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh.

Lisätiedot

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo

Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 27.04.2017 Sivu 1 / 13 Kokoustiedot Aika 27.04.2017 torstai klo 17:30-19:15 Paikka Lautakuntien kokoushuone, os. Kamreerintie 3 B, 12. krs, 02770 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Vastaukset vammaisasiamiehen selvityksessä 2015 esitettyihin toimenpide-ehdotuksiin

Espoon kaupunki Pöytäkirja Vastaukset vammaisasiamiehen selvityksessä 2015 esitettyihin toimenpide-ehdotuksiin 24.08.2016 Sivu 1 / 1 1206/2016 00.01.03 97 Vastaukset vammaisasiamiehen selvityksessä 2015 esitettyihin toimenpide-ehdotuksiin Valmistelijat / lisätiedot: Nina Hiltunen, puh. 046 877 3466 Eija-Inkeri

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221 19.11.2014 Sivu 1 / 1 4707/12.01.01/2014 221 Esiopetuksen järjestäminen lukuvuonna 2015-2016 Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Elina Pulli, puh. 046 877 3888 Harri Rinta-aho,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 63. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 63. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 13.04.2015 Sivu 1 / 1 4415/02.08.00/2014 Kaupunginhallitus 102 16.3.2015 63 Valtuustoaloite koululaisten taulutietokoneiden hankintaedellytysten selvittämisestä Valmistelijat / lisätiedot: Asko

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 30. Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Seppänen, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 30. Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Seppänen, puh 16.02.2017 Sivu 1 / 1 694/2017 00.00.01.00 30 Peruskoulujen ja lukioiden johtokunnat toimikaudella 2017-2021 Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Seppänen, puh. 050 395 2160 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 97. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 97. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 31.03.2014 Sivu 1 / 1 1246/00.01.03/2014 97 Espoon kaupungin vammaisasiamiehen katsaus vuodelta 2013 Valmistelijat / lisätiedot: Sirkku Kiviniitty, puh. 050 344 5190 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34 13.06.2013 Sivu 1 / 1 2359/10.03.01/2013 34 Olarinniityn ulkoilukeskuksen tarveselvitys Valmistelijat / lisätiedot: Kaisa Peltonen, puh. (09) 816 52111 Tapio Taskinen, puh. (09) 816 52118 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

4432/12.01.00.00/2015

4432/12.01.00.00/2015 21.10.2015 Sivu 1 / 1 4432/12.01.00.00/2015 162 Haukilahden lukion opetuksen järjestäminen Aalto-yliopiston kampuksella syksystä 2016 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Kristiina Erkkilä, puh. 09 816 52202

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Suomenkielisen opetuksen tulosyksikön vuoden 2014 talousarvion seuranta, huhtikuun kuukausiseuranta / 30.4.

Espoon kaupunki Pöytäkirja Suomenkielisen opetuksen tulosyksikön vuoden 2014 talousarvion seuranta, huhtikuun kuukausiseuranta / 30.4. 21.05.2014 Sivu 1 / 1 1577/02.02.02/2014 66 Suomenkielisen opetuksen tulosyksikön vuoden 2014 talousarvion seuranta, huhtikuun kuukausiseuranta / 30.4.2014 Valmistelijat / lisätiedot: Kirsti Askolin, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 68. 68 Lausunto Espoo Catering -liikelaitoksen keskuskeittiötä koskevan hankesuunnitelman päivityksestä

Espoon kaupunki Pöytäkirja 68. 68 Lausunto Espoo Catering -liikelaitoksen keskuskeittiötä koskevan hankesuunnitelman päivityksestä 20.05.2015 Sivu 1 / 1 1959/10.03.02/2012 68 Lausunto Espoo Catering -liikelaitoksen keskuskeittiötä koskevan hankesuunnitelman päivityksestä Valmistelijat / lisätiedot: Reijo Ahtiainen, puh. 050 365 3809

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 5. 5 Oppilailla esiintyvien sisäilmaongelmista johtuvien oireiden kartoittaminen

Espoon kaupunki Pöytäkirja 5. 5 Oppilailla esiintyvien sisäilmaongelmista johtuvien oireiden kartoittaminen 09.01.2017 Sivu 1 / 1 4885/2016 10.03.02 5 Oppilailla esiintyvien sisäilmaongelmista johtuvien oireiden kartoittaminen Valmistelijat / lisätiedot: Antti Mäntynen, puh. 043 826 8978 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Roosaliinan päiväkoti, os. Huvilinnanpiha 4, 02600 Espoo

Roosaliinan päiväkoti, os. Huvilinnanpiha 4, 02600 Espoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 03.10.2013 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 03.10.2013 torstai klo 18:10-19:45 Paikka Roosaliinan päiväkoti, os. Huvilinnanpiha 4, 02600 Espoo Saapuvilla olleet jäsenet Tiina Thure-Toivanen,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 122. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 122. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 08.06.2016 Sivu 1 / 1 1206/2016 00.01.03 122 Espoon kaupungin vammaisasiamiehen selvitys vuodelta 2015 Valmistelijat / lisätiedot: Sirkku Kiviniitty, puh. 050 344 5190 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 95. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 95. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 10.06.2013 Sivu 1 / 1 5370/02.05.00/2012 Kaupunginhallitus 169 27.5.2013 95 Sopimus pääkaupunkiseudun kaupunkien osallistumisesta Suomen Kansallisoopperan käyttökustannuksiin Valmistelijat /

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs.

Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Espoon kaupunki Kaupunginhallituksen tila- ja Pöytäkirja 05.12.2016 Sivu 1 / 10 Kokoustiedot Aika 05.12.2016 maanantai klo 9:00-10:35 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, Asemakuja 2 C, 4. krs. Saapuvilla

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Eräiden taiteen perusopetuksen oppilaitosten opetussuunnitelmien muutosten hyväksyminen 1.8.

Espoon kaupunki Pöytäkirja Eräiden taiteen perusopetuksen oppilaitosten opetussuunnitelmien muutosten hyväksyminen 1.8. 23.09.2015 Sivu 1 / 1 988/02.05.01/2015 144 Eräiden taiteen perusopetuksen oppilaitosten opetussuunnitelmien muutosten hyväksyminen 1.8.2015 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Leena Lemiläinen-Honkanen,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liikunta- ja nuorisolautakunnan lausunto Tilakeskus-liikelaitoksen investointiesityksestä vuosille

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liikunta- ja nuorisolautakunnan lausunto Tilakeskus-liikelaitoksen investointiesityksestä vuosille 25.09.2014 Sivu 1 / 1 1775/02.02.00/2014 37 nuorisolautakunnan lausunto Tilakeskus-liikelaitoksen investointiesityksestä vuosille 2015-2019 Valmistelijat / lisätiedot: Juha Hovinen, puh. 09 816 85031 Jarmo

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lukuvuoden työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lukuvuoden työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa 23.09.2014 Sivu 1 / 1 3815/12.01.00/2014 177 Lukuvuoden 2015-2016 työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 132. Valtuusto Sivu 1 / Leppävaaran elä ja asu -seniorikeskuksen hankesuunnitelman hyväksyminen

Espoon kaupunki Pöytäkirja 132. Valtuusto Sivu 1 / Leppävaaran elä ja asu -seniorikeskuksen hankesuunnitelman hyväksyminen Valtuusto.0.03 Sivu / 845/0.03.0/03 Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto 59 6.9.03 Kaupunginhallitus 77 30.9.03 3 Leppävaaran elä ja asu -seniorikeskuksen hankesuunnitelman hyväksyminen Valmistelijat

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Kaupunginhallitus 16.03.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Kaupunginhallitus 16.03.2015 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 16.03.2015 Sivu 1 / 1 4415/02.08.00/2014 102 Valtuustoaloite koululaisten taulutietokoneiden hankintaedellytysten selvittämisestä (Kvasia) Valmistelijat / lisätiedot: Asko Lippo, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liikunta- ja nuorisolautakunnan lausunto Tilakeskus-liikelaitoksen investointiesityksestä vuosille

Espoon kaupunki Pöytäkirja Liikunta- ja nuorisolautakunnan lausunto Tilakeskus-liikelaitoksen investointiesityksestä vuosille 24.09.2015 Sivu 1 / 1 2813/02.02.00/2015 39 nuorisolautakunnan lausunto Tilakeskus-liikelaitoksen investointiesityksestä vuosille 2016- Valmistelijat / lisätiedot: Juha Hovinen, puh. 09 816 85031 Jarmo

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 44. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 44. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh 14.04.2015 Sivu 1 / 1 1693/02.02.00/2015 44 terveystoimen investointiesitys vuosille 2016-2020 Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh. 050 325 8643 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Perusturvajohtaja

Lisätiedot

37 LIIKUNTA- JA NUORISOLAUTAKUNTA 13.6.2013

37 LIIKUNTA- JA NUORISOLAUTAKUNTA 13.6.2013 Nuorisopalvelujen tulosyksikön vuoden 2014 talousarvion sekä vuosien 2015-2016 taloussuunnitelman kehykseen vaikuttavia kasvupaineita: Käyttötalous euroa /vuosi Vuosi 2014 Välttämättömät Palkankorotusvaraus

Lisätiedot

TILAPALVELUT-LIIKELAITOS ESITYS TALOUSARVIOKSI JA TALOUSSUUNNITELMAKSI VUOSILLE INVESTOINTIEN OSALTA

TILAPALVELUT-LIIKELAITOS ESITYS TALOUSARVIOKSI JA TALOUSSUUNNITELMAKSI VUOSILLE INVESTOINTIEN OSALTA TILAPALVELUT-LIIKELAITOS ESITYS TALOUSARVIOKSI JA TALOUSSUUNNITELMAKSI VUOSILLE 2017-2021 INVESTOINTIEN OSALTA TILAPALVELUT-LIIKELAITOS Investoinnit Toimitilainvestointien suunnittelun lähtökohtana ovat

Lisätiedot