Tavoitteet 4.3. AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA. Automaatiotekniikka

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tavoitteet 4.3. AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA. Automaatiotekniikka"

Transkriptio

1 4.3. AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja, professori Pentti Lautala, huone Sd310, puhelin Osaston sihteeri Tarja Raiskila, huone Sd316, puhelin Osaston laatuvastaava Pekka Pietilä, huone Sd210, puhelin , Osaston opintoneuvoja puhelin , Tavoitteet 39 Automaatiotekniikan koulutusohjelma antaa opiskelijalle valmiuden tutkimus- ja automaatioinsinöörin tehtäviin alueella, johon sisältyvät automaatioon, mittauksiin, informaationkäsittelyyn ja tiedonsiirtoon perustuvien järjestelmien suunnittelu, toteutus ja tekniset sovellukset sekä näihin liittyvät opetus-, tutkimus- ja johtotehtävät. Lisäksi tavoitteena on antaa opiskelijoille valmius soveltaa automaatiotekniikkaa muilla tekniikan aloilla. Automaatioinsinöörejä tarvitaan elektroniikkaan ja tietotekniikkaan perustuvien automaattisten laitteiden ja automaatiojärjestelmien suunnittelussa, valmistuksessa ja kunnossapidossa. Sovelluskohteina ovat mm. paperi-, prosessi- ja kappaletavarateollisuus. Automaatioalan osaajilla on runsaasti työpaikkoja myös teknisen kaupan ja koulutus- ja tutkimuslaitosten piirissä. Prosessiteollisuuden automaatiojärjestelmät ovat tyypillisesti lähiverkon avulla hajautettuja moniprosessorijärjestelmiä. Kappaletavarateollisuudessa yksittäisillä koneilla ja osajärjestelmillä on yleensä erilliset automaatio-ohjaimet ja erilliset laitteet voidaan liittää kokonaisuuksiksi soluohjaimilla. Automaatiosta on kehittynyt yhä keskeisempi tuotannon kilpailutekijä usealla teollisuuden alalla. Syynä on energian ja raakaaineiden käytön ja tuotannon päästöjen kasvava merkitys sekä kiristyvä kilpailu, joka aiheuttaa jatkuvaa painetta työn tuottavuuden kohottamiseen ja laadun parantamiseen. Kehittyneellä automaatiolla on mahdollista toteuttaa kestävän kehityksen periaatetta, mikä on edellytyksenä vallitsevilla (ja erityisesti tulevilla) kansainvälisillä markkinoilla toimimiselle. Automaatiotekniikan koulutusohjelma on monialainen sisältäen opintojaksoja sähkö-, kone-, tieto- ja prosessitekniikan sekä systeemiteorian aloilta. Näin opintovalikoima ulottuu käytännönläheisistä huipputeoreettisiin. Opiskelijoille suositellaan opiskelujaksoa myös jossakin ulkomaisessa korkeakoulussa. Kurssipaketista pitää sopia pääaineen vastaavan opettajan kanssa.

2 Tutkinnon rakenne Koko tutkinnon laajuus on vähintään 180 ov, jossa ovat mukana n. 44 ov:n perusopinnot ja väh. 35 ov:n laajuiset koulutusohjelman yhteiset opinnot. Tämä sääntö ei koske insinöörejä (katso seuraava kappale). Aineopinnot koostuvat vähintään 24 ov:n laajuisista pääaineen ja vähintään 12 ov:n laajuisista sivuaineen opinnoista. Kaikkien koulutusohjelman opiskelijoiden pitää valita aineopintoja automaatio- ja säätötekniikan, hydrauliikan ja automatiikan tai mittaus- ja informaatiotekniikan laitokselta siten, että niistä muodostuu vähintään yksi sivuaine ja kokonaismäärä on vähintään 24 ov. Pääaine, josta tehdään diplomityö, on valittava automaatiotekniikan koulutusohjelman keskeisiltä laitoksilta. Pää- ja sivuaineopintoja on suoritettava vähintään 60 ov. Tämä voi sisältää yhden vähintään 12 ov:n sivuaineen, jonka voi valita vapaasti TTKK:sta tai muualta. Opiskelijan on opiskeltava vähintään kahden eri laitoksen aineita, joista toisen on oltava pääaine. Loput n. 20 opintoviikkoa ovat vapaasti valittavissa. Niistä suositellaan kuitenkin muodostettavan vielä ainakin yksi ov:n looginen kokonaisuus, joka voi olla sivuaine tai myös muussa korkeakoulussa kotimaassa tai ulkomailla suoritettu opintojaksopaketti.

3 41

4 42 Opistoinsinöörit ja teknikot Automaatio- tai koneautomaatioinsinöörin tutkinnosta hyvitetään 60 ov ja muun insinöörin tutkinnosta 50 ov. Hyvitys annetaan pakollisista opintojaksoista ja vapaista opinnoista. Pakollisia perusopintoja kaikille insinööreille ovat matematiikat ov ja Ruotsin peruskurssi 2 ov. Mikäli insinöörin tutkintoon kuuluu kuitenkin todistus ruotsin kielen virkamiestutkinnon suorittamisesta (esim. asetus 256/95), ei opintojaksoa Ruotsin peruskurssi 2 tarvitse suorittaa. Muiden kuin automaatio- tai koneautomaatioinsinöörien on suoritettava seuraavat opintojaksot: Hydrauliikan perusteet Mittaustekniikka Automaatiotekniikan matematiikka Automaatio- ja säätötekniikka 4 Automaatio- ja koneautomaatioinsinöörit suorittavat em. opintojaksot, mikäli aineopinnot niin vaativat. Insinöörit, joiden opintoihin on kuulunut tavallista runsaammin automaatioteknisiä opintojaksoja, voivat neuvotella lisähyvityksistä ja/tai -vapautuksista koulutusohjelman johtajan kanssa. Teknikot Automaatio- tai koneautomaatioteknikon tutkinnosta hyvitetään 20 ov. Tähän kuuluu 8 ov harjoittelua ja 12 ov vapaasti valittavia pakollisia opintojaksoja tai vapaaehtoisia opintoja. Muun teknikon tutkinnosta hyvitetään 13 ov. Tähän kuuluu 8 ov harjoittelua ja 5 ov vapaasti valittavia pakollisia opintojaksoja tai vapaaehtoisia opintoja. Teknikko ei kuitenkaan voi valita hyvitettäviksi sellaisia opintojaksoja, jotka olisivat vastaavalla insinöörillä pakollisia, tai jotka vaaditaan aineopinnoissa. Koulutusohjelman yhteiset perusopinnot, 9 11 ov Lyhyt insinöörikemia 2 Opiskelijan on valittava yksi seuraavista opintojaksoista: Turvallisuustekniikan perusteet Koneiden ja laitteiden turvallisuus Automaation turvallisuus 2 Opiskelijan on valittava ao. listasta kaksi matematiikan opintojaksoa. Koulutusohjelman pääaineteksteissä saattaa olla valintasuosituksia. Laajaa matematiikkaa opiskelevien ei tarvitse valita listasta mitään Vektorianalyysi Fourier in menetelmät Tilastomatematiikka Differentiaaliyhtälöt Matriisilaskenta Numeerinen analyysi Algoritmimatematiikka Koulutusohjelman yhteiset opinnot, 35 ov Automaatiotekniikan koulutusohjelmakohtaisten opintojen tarkoitus on varmistaa, että alan diplomi-insinööriksi valmistuvalla on riittävän laajat pohjatiedot tällä poikkiteknisellä alalla. Näissä opinnoissa on paljon yhteisiä opintojaksoja sähkötekniikan, teknillisen fysiikan sekä tietotekniikan koulutusohjelmien yhteisten opintojen kanssa, joten koulutusohjelman vaihto on mahdollista myöhäisemmässäkin vaiheessa helposti valitsemalla opintojaksojen suoritusjärjestys sopivasti. Opintojen sujuvuuden kannalta suositellaan, että koulutusoh-

5 43 jelmaan liittyvistä yhteisistä aineista suoritettaisiin mahdollisimman paljon 1. ja 2. vuonna. Ainakin perusopintojen matematiikan ja fysiikan opintojaksot kannattaa suorittaa ennen 3. vuonna alkavia varsinaisia ammattiaineopintoja. Pakolliset koulutusohjelmakohtaiset opintojaksot Näiden lisäksi on valittava valinnaisten opintojaksojen listalta opintojaksoja siten, että vähintään 35 ov tulee täyteen Hydrauliikan perusteet 3 II Johdanto tuotantotekniikkaan A 3 II Elektroniikan perusteet I 2 II Elektroniikan perusteet II 3 II Mittaustekniikka 3 II Automaatiotekniikan matematiikka 2 II Automaatio- ja säätötekniikka 4 II Piirianalyysi I 3 I Ohjelmointi I 3** I-II Koneenpiirustus ja CAD-perusteet 3* I Sähkötekninen piirustus 2* II Automaation dokumentointi 2* III Yhteensä * Valittava yksi opintojaksoista 24200, tai ** Opintojakson jatkoksi suositellaan opintojaksoa valinnaisten jaksojen listalta, koska tietotekniikka on alalla keskeinen työväline. Valinnaisista opintojaksoista voi myös halutessaan muodostaa henkilökohtaisen automaatioalaa tukevan sivuaineen. Opiskelijan kannattaa tarkistaa, onko valinnainen opintojakso joko pakollinen jossakin automaatiotekniikan aineessa tai vaadittavana esitietona jossakin pää- tai sivuaineen pakollisessa opintojaksossa. Valinnaiset koulutusohjelmakohtaiset opintojaksot Teknillisen mekaniikan perusteet 3 I-II Energiatekniikan perusteet 2 II Pumppaustekniikka 3 III Immateriaalioikeuden hyödyntäminen 2 III-IV Tehoelektroniikan perusteet 2 II Sähkötekniikan perusteet K 3 II-III Piirianalyysi II 3 I-III Mikroprosessorit 3 II Ohjelmointi II 3 II-III Johdatus tietoliikennetekniikkaan 3 II-III Internetin verkkotekniikat 3 II-III Automaatiotekniikan keskeiset laitokset Automaatiotekniikan koulutusohjelman keskeiset laitokset, joiden tarjoamista aineista on valittava pääaine: 1. Automaatiotekniikan osaston laitokset: - Automaatio- ja säätötekniikka (ACI) - Elektroniikka (ELE) - Hydrauliikka ja automatiikka (IHA) - Mittaus- ja informaatiotekniikka (MIT) - Tuotantotekniikka (TTEK) 2. Muiden osastojen laitokset - Energia- ja prosessitekniikka (ENER) - Ohjelmistotekniikka (OHJ) - Paperinjalostustekniikka (PAP) - Signaalinkäsittely (SGN) - Tehoelektroniikka (TEL) - Turvallisuustekniikka (TUR)

6 Automaatiotekniikan koulutusohjelman pää- ja sivuaineet Automaatio- ja säätötekniikka Laitoksen johtaja, professori Pentti Lautala, huone Sd310, puh , Yleistä Automaatiota on nykyään kaikkialla. Mitä pidemmälle tiede ja tekniikka kehittyy sitä tärkeämmäksi tulee älykkään automaation rooli - sillä yksinkertaisesti saadaan enemmän vähemmästä samalla ympäristöä säästäen. Automaatio on tietoon ja tietämykseen perustuvaa dynaamista kokonaisohjausta, hallintaa ja optimointia sekä tietojärjestelmien ja tuotantoprosessien integrointia. Systeemiteoreettista ja dynaamista ajattelutapaa ja menetelmiä kuten mallintamista ja simulointia käyttäen kehitetään uusia parempia tuotantoprosesseja, koneita ja säätöjärjestelmiä. Nykyään automaatio- ja ohjausjärjestelmät yleensä sulautetaan laitteisiin, kodinkoneisiin ja tuotantokoneisiin. Automaatiojärjestelmät puolestaan verkottuvat ja integroituvat muihin informaatiojärjestelmiin kuten tuotannonsuunnittelun, toiminnanohjauksen sekä liiketoiminnan järjestelmiin. Lisäksi ihmisten ja järjestelmien välinen vuorovaikutus, käyttöliittymät ja multimedia kehittyvät ja muotoutuvat vastaamaan paremmin ihmisen rajallista vastaanottokykyä. Automaation keskeisiä toteutusteknologioita ovat tieto- ja tietoliikennetekniikka sekä elektroniikka. Koska automaatio sisältää lisääntyvässä määrin sulautettuja järjestelmiä ja niistä muodostuvia automaatio- ja informaatioverkkoja, on opetusta uudistettu tähän suuntaan. Jos tavoitteena on hankkia kestävää tietopääomaa ja opiskella laajempien kokonaisuuksien osaajaksi kannattaa painottaa teoreettisia opintoja kuten systeemiteoriaa ja oppivia ja älykkäitä järjestelmiä, jotka ovat paljolti jatkumoa matematiikan ja fysiikan opinnoille mielenkiintoiseen soveltavaan suuntaan. Systeemidynamiikan opiskelu avartaa ja kehittää kykyä ajatella ja toimia dynaamisesti ja systemaattisesti. Systeemiteoreettista ja dynaamista ajattelutapaa ja menetelmiä sovelletaan nykyisin yleisesti myös varsinaisten insinöörialojen ulkopuolella kuten taloustieteissä, dynaamisessa johtamisessa, terveystieteissä, biotieteissä ja ympäristönsuojelussa. Tavoitteet Automaatio- ja säätötekniikan laitoksen aineet antavat opiskelijoille perusosaamisen automaatiolaitteiden, -ohjelmistojen ja -järjestelmien suunnitteluun ja toteutukseen sekä kyvyn ymmärtää ja käyttää erilaisten prosessien, laajojen järjestelmien ja automaatioverkkojen analyysiin, ohjaukseen, säätöön ja hallintaan käytettäviä suunnittelumenetelmiä ja -työkaluja. Aineet myös luovat hyvän teoriapohjan jatko-opinnoille automaatioalan keskeisimmillä osaamisalueilla. Laitoksen pää- ja sivuaineisiin voi luontevasti liittää esim. tietoliikenteen, elektroniikan mittaustekniikan ja ohjelmistotekniikan opintoja ja samalla huolehtia riittävästä teoriaosaamisesta esim. opiskelemalla systeemiteoriaa ja oppivia ja älykkäitä järjestelmiä. Opetus soveltuu automaatio- ja sähkötekniikan koulutusohjelmien lisäksi hyvin myös tieto-, ympäristö- ja konetekniikan sekä tietoliikenne-elektroniikan koulutusohjelmien opiskelijoille. Pää- ja sivuaineet Automaatio- ja säätötekniikan pää- ja sivuaineet ovat: - automaatioteknologia - automaatio- ja informaatioverkot

7 45 - oppivat järjestelmät - paperinvalmistuksen automaatio - prosessiautomaatio - systeemiteoria - mikrosysteemitekniikka Kaikki voidaan lukea sekä lyhyenä että pitkänä. Sivuaine täydennetään vaadittavaan laajuuteen vastaavan pääaineen pakollisten opintojaksojen ja/tai aineen valinnaisten opintojaksojen listoilta. Pääaineeseen valitaan pää- ja sivuaineen pakollisten opintojaksojen lisäksi tarvittava määrä valinnaisia opintojaksoja. Pääaineen vastuuhenkilö voi hyväksyä myös luettelon ulkopuolisia opintojaksoja valinnaisiksi. Saman opintojakson opintoviikot voidaan sisällyttää vain yhteisiin opintoihin tai vain yhteen pää- tai sivuaineeseen. J-merkinnällä varustettuja opintojaksoja voi liittää myös jatkoopiskelusuorituksiksi edellyttäen, että ne on suoritettu vähintään arvosanalla 3. Tällöin niitä ei voi sisällyttää perustutkintoon. Automaatioteknologia Tampere on automaatioteknologian tutkimuksen ja kehittämisen tärkeimpiä paikkoja Suomessa. Uusimpana piirteenä automaatioteknologiassa on PC-teknologian hyödyntäminen ja samalla siirtyminen avoimiin väylä- ja verkkotekniikoihin. Ohjelmistokehityksen ja tietoverkkojen osaaminen on tullut yhä tärkeämmäksi automaatiojärjestelmien uudistuessa ja laajentuessa. Automaatioteknologian opetuksen keskeisiä alueita ovat sulautetut automaatiojärjestelmät, reaaliaika- ja komponenttiohjelmointi, käyttöliittymät ja automaatiojärjestelmien integrointiteknologiat, kuten XML liitännäistekniikoineen. Sulautettu järjestelmä on tuotteeseen tai koneeseen integroitu automaatiotekninen osa, jonka päätehtävänä on ohjata ympäristönsä (esim. pesu- tai metsäkoneen) sähköisiä ja mekaanisia toimintoja. Sulautetun automaatiojärjestelmän tärkeitä ominaisuuksia ovat ohjelmoitavuus, käytettävyys, reaaliaikaisuus, luotettavuus ja ylläpidettävyys. Yleisenä pyrkimyksenä on älyn hajauttaminen lähelle toimintaa ja valvonnan ja hallinnan integroituminen aina liiketoiminnan ohjaustasolle saakka. Nopea tietotekniikan ja elektroniikan kehitys tekee automaation kehittämisestä kriittisen kilpailutekijän: automaation kehitystaso määrää suurelta osin koko tuotannollisen toiminnan laadun. Uusi tehokas automaatiokehitys hyödyntää integroituja ohjelmistosuunnittelu- ja sovellusympäristöjä (UML), komponenttiohjelmointia, internet- ja integrointiteknikoita (XML) sekä kehittyneitä säätö- ja simulointiohjelmistoja (Matlab). Automaatioteknologian menestyksekäs opiskelu tarvitsee tueksi sopivia tietotekniikan ja elektroniikan opintoja, joita on sisällytetty sekä pakollisiin että valinnaisiin aineopintoihin. Tätä ainetta voi suunnata myös mekatroniikkaan ja teho-elektroniikkaan valinnaisten opintojaksojen ainevalinnoilla. Automaatioteknologian tueksi suositellaan valinnaisia matematiikan opintojaksoja numeerinen analyysi 1 ja algoritmimatematiikka. Aineen vastuuhenkilöt ovat prof. Seppo Kuikka ja lab. ins. Matti Rajala. Sivuaine, 15 ov, pakolliset opintojaksot Sulautetut prosessorisovellukset 3 III-IV Automaation laitetekniikka 2 III Automaatio- ja säätötekniikka* 4 II Mikroprosessorit* 3 II Olio-ohjelmointi** 4 IV-V * vain, jos ei kuulu koulutusohjelmakohtaisiin opintoihin * esitietovaatimuksena Laaja ohjelmointi Täydennetään pääaineen pakollisilla ja/tai aineen valinnaisilla opintojaksoilla. Pääaine 30 ov, pakolliset opintojaksot Pakollisia ovat myös sivuaineen pakolliset, täydennetään valinnaisilla opintojaksoilla Reaaliaikajärjestelmät ja -ohjelmointi 4 III-IV

8 Digitaalinen säätö 3 III Automaatiojärjestelmät 3 III-IV Sulautetut järjestelmät* 3 IV-V Windows- automaatio ja komponenttiohjelmointi 4 III-IV Säätötekniikan D-työseminaari (ACI- diplomityön tekijöille) 1 V * esitietovaatimuksena Mikroprosessorit, suositellaan myös Käyttöjärjestelmät Valinnaiset opintojaksot Pääaineen opettaja voi hyväksyä muitakin opintojaksoja. Automaatio- ja säätötekniikka Tuotannon informaatiojärjestelmien integrointi Neuro-sumeat järjestelmät 3 J Säätösuunnittelu Matlabilla 3 J Sumea laskenta 3 J Identifiointi 3 J Säädön suunnittelu Mallinnus ja simulointi Oppiva ja älykäs säätö 3 J Automaation turvallisuus 2 Tietotekniikka Tekoäly Käyttöjärjestelmät* Seittiohjelmointi Tietorakenteiden käyttö Graafisen käyttöliittymän ohjelmointi** Käytettävyys Internetin verkkotekniikat*** 3 Elektroniikka Integroidut analogiapiirit Moderni käyttöliittymäelektroniikka 3 Mekatroniikka Robottijärjestelmien suunnittelu Tehdasautomaation järjestelmätekniikka Mekatroniikan erityiskysymyksiä 4 6 Tehoelektroniikka Sähkökäyttöjen mallintaminen Tehoelektroniikan sovellutukset Sähkömoottorikäytöt Sähkömoottorikäyttöjen ohjaustekniikka 3 * esitietovaatimuksena Laaja ohjelmointi, suositellaan myös Tietorakenteiden käyttö. ** Esitietovaatimuksena Olio- ohjelmointi, suositellaan myös Käytettävyys. *** Vain jos ei kuulu koulutusohjelmakohtaisiin opintoihin. Automaatio- ja informaatioverkot Tämä pääaine antaa perusvalmiudet modernien tietokoneverkkoja hyödyntävien automaatioratkaisujen soveltamiseen ja kehittämiseen. Hajautettu tietokoneverkkoja ja kenttäväyliä hyödyntävä prosessiautomaatio on ollut todellisuutta jo jonkin aikaa. Web-selainta käyttävät sovellukset integroivat koko tehtaan tuotannon- ja prosessinohjausjärjestelmän yhdeksi kokonaisuudeksi. Prosessioperaattorit hyödyntävät kannettavaa langatonta multimediapohjaista etäoperointitekniikkaa. Prosessien todellisia etäkäyttö- ja etäsäätösovelluksia kehitetään voimakkaasti (virtuaalitodellisuus, tele-eksistenssi). Myös kodin laitteissa automaatio, älykkyys ja mobiliteetti lisääntyvät koko ajan. Tämäntyyppiset sovellukset edellyttävät käytettäviltä tietoliikenneratkaisuilta korkeatasoisia reaaliaikaominaisuuksia, samoja kuin audion ja videon käytössä verkotetussa multimediassa. Toisaalta jo tällaisten järjestelmien soveltaminen ja käyttö edellyttää kohtuullisista ymmärrystä tietokoneverkkojen ominaisuuksista. Kaikki edellä mainitut sovellusalueet edellyttävät perustietoja kolmelta keskeiseltä alalta: automaatio-, tietoliikenne- ja ohjel-

9 mistotekniikasta. Pääaineen tavoitteena on antaa yleiskuva ja kokonaisnäkemys alueesta. Koska alue on laaja, on pakollisten kurssien määrä pidetty mahdollisimman pienenä ja syventymismahdollisuuksia on moneen suuntaan perinteisestä (prosessi)automaatioinsinöörin toimenkuvasta sulautetun järjestelmän ohjelmistokehitykseen. Tietotekniikka on sivuaineena suositeltava vaihtoehto. Automaatio- ja informaatioverkkojen tueksi suositellaan valinnaisia matematiikan opintojaksoja numeerinen analyysi 1 ja algoritmimatematiikka. Aineen vastuuhenkilö on prof. Hannu Koivisto. Sivuaine, 15 ov, pakolliset opintojaksot Tietoverkkopohjainen automaatio 3 III-IV Automaatio- ja säätötekniikka* 4 II Automaatiojärjestelmät 3 III-IV Ohjelmistotuotannon peruskurssi 2 II-III Internetin verkkotekniikat* 3 II-III * vain, jos ei kuulu koulutusohjelmakohtaisiin opintoihin. Täydennetään pääaineen pakollisilla ja/tai aineen valinnaisilla opintojaksoilla. Pääaine 30 ov, pakolliset opintojaksot Pakollisia ovat myös sivuaineen pakolliset, täydennetään valinnaisilla opintojaksoilla Automaatioverkkojen erityiskysymyksiä 3 IV-VJ Reaaliaikajärjestelmät ja -ohjelmointi** 3 III-IV Automaatiotekniikan erikoistyö* 1-3 IV-V Digitaalinen säätö** 3 III Säädön suunnittelu** 4 III Prosessiautomaation sovellukset** 4 IV-V Säätötekniikan D-työseminaari (ACI-diplomityön tekijöille) 1 V * Erikoistyön tulee olla suunnattu automaatioverkkoihin ja verkkopohjaisiin sovelluksiin ** Kursseista , 76260, ja tulee sisällyttää pitkään ammattiaineeseen vähintään kaksi 47 Valinnaiset opintojaksot Valinnaiset opinnot voi valita varsin vapaasti tavoitteista riippuen: aiheina esim.automaatiotekniikka, ohjelmistotekniikka, signaalinkäsittely, tietoliikennetekniikka, energiatekniikka, matematiikka jne. Suositeltava vaihtoehto on opiskella kiinnostavasta sovellusalueesta sivuaine. Sopivia näkökulmia ja työnkuvia ovat esimerkiksi: automaatioinsinööri (automaatiotekniikan ja sovellusalueen kursseja) tuotekehitystehtävät (lyhyt tai pitkä ohjelmistotekniikka) automaatioverkkoasiantuntija (lyhyt tai pitkä tietoliikenne) Alla esitetty lista on vain suuntaa antava. Pääaineen opettaja voi hyväksyä muitakin opintojaksoja Windows- automaatio Sumea laskenta 3 J Mallinnus ja simulointi Automaatiotekniikan työkurssi Automaation laitetekniikka Systeemiteoria tietotekniikassa 3 J Johdatus mikrosysteemitekniikkaan 3 J Seittiohjelmointi Moderni käyttöliittymäelektroniikka Teollisuusprosessien mittaukset Teollisuusrobotiikka Tekotodellisuus Multimedia joukkoviestimissä Multimedia Systems Fixed and Wireless Johdatus tietoliikennetekniikkaan Laajakaistaverkot Verkonhallinta Tekniikka, isäntä vai renki -seminaari Automaation turvallisuus* 2 * Vain jos ei kuulu koulutusohjelmakohtaisiin opintoihin.

10 48 Oppivat järjestelmät Termillä Oppivat ja älykkäät järjestelmät tarkoitetaan neuraalilaskennan, sumean päättelyn, geneettisten algoritmien, älykkäiden ohjelmistoagenttien ym. tarkoittamaa kokonaisuutta. Näihin perustuvat toteutukset yleistyvät elektronisissa laitteissa, automaatiojärjestelmissä ja signaalinkäsittelyssä. Tampereen teknillinen korkeakoulu tarjoaa kaksikin tähän suuntautunutta pääainetta. Sekä automaatiotekniikan osasto että tietotekniikan osasto tarjoavat opetusohjelmissaan kokonaisuuden, joka on perusteiltaan sama. Muiden koulutusohjelmien opiskelijat voivat valita jomman kumman esimerkiksi sivuaineekseen. Oppivat ja älykkäät järjestelmät (automaatio- ja säätötekniikan laitos) Oppiva ja älykäs signaalinkäsittely (signaalinkäsittelyn laitos) Oppivien järjestelmien tueksi suositellaan valinnaisia matematiikan opintojaksoja tilastomatematiikka ja numeerinen analyysi 1. Aineen vastuuhenkilöt ovat prof. Hannu Koivisto ja vanhempi tutkija Jukka Lieslehto. Sivuaine, 15 ov, pakolliset opintojaksot Neuro-sumeat järjestelmät* 3 III J Sumea laskenta* 3 III J Mallinnus ja simulointi 3 III * Muut kuin automaatiotekniikan koulutusohjelman opiskelijat voivat pääaineessa korvata nämä opintojaksoilla Soft Computing ja Neurolaskenta. Täydennetään pääaineen pakollisilla ja/tai aineen valinnaisilla opintojaksoilla. Pääaine 30 ov, pakolliset opintojaksot Pakollisia ovat myös sivuaineen pakolliset, täydennetään valinnaisilla opintojaksoilla Digitaalinen säätö* 3 III Identifiointi 3 IV-V J Säädön suunnittelu* 4 III Oppiva ja älykäs säätö 3 IV-V J Säätötekniikan D-työseminaari (ACI:n D-työntekijöille) 1 V * Opintojaksot ja ovat vaihtoehtoiset. Valinnaiset opintojaksot Valinnaiset opinnot voi valita varsin vapaasti tavoitteista riippuen: aiheina esim. automaatiotekniikka, ohjelmistotekniikka signaalinkäsittely, tietoliikennetekniikka, energiatekniikka, matematiikka, jne. Koska oppivia ja älykkäitä järjestelmiä käytetään usealla eri sovellusalueella, on suositeltava vaihtoehto lukea asianomaisesta alueesta suoraan esimerkiksi sivuaine. Pääaineen opettaja voi hyväksyä muitakin opintojaksoja Tietoverkkopohjainen automaatio Automaatioverkkojen erityiskysymyksiä 3 J Automaatiotekniikan työkurssi Automaatiotekniikan erikoistyö * Säätösuunnittelu Matlab illa Systeemiteoria tietotekniikassa 3 J Robusti säätö 5 J Automaatiojärjestelmät Teollisuusprosessien mallintaminen ja säätökytkennät Prosessiautomaation sovellukset Tekoäly Hahmon- ja puheentunnistus Tietorakenteet ja -algoritmit Epälineaariset ja kaoottiset järjestelmät Matemaattinen optimointiteoria Matemaattinen optimointiteoria Operaatiotutkimus Stokastiset prosessit Soft Computing Numeeristen menetelmien kehittäminen 2

11 29999 Tekniikka, isäntä vai renki -seminaari Tieteen filosofia 2 * Suunnattuna oppiviin ja älykkäisiin järjestelmiin. Paperinvalmistuksen automaatio Puunjalostusteollisuus on edelleen Suomen tärkein teollisuuden ala. Sen automaatioaste on myös maailman huippuluokkaa. Kehityksen kärjessä pysyminen vaatii pitkälle koulutettuja automaatioalan ammattilaisia, joille on jatkuvasti kysyntää tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantotehtävissä maailmanlaajuisesti. Aineen aiheisiin kuuluvat paperinvalmistusprosessien mittaukset, säädöt ja toimilaitteet sekä näiden muodostamat kokonaisuudet. Päämääränä on kouluttaa laajasti paperinvalmistukseen perehtyneitä automaatioinsinöörejä, joilla on hyvä valmius myös kehittyneen säätötekniikan soveltamisessa. Vaihtoehdon tueksi suositellaan otettavaksi valinnaisista opintojaksoista lämpö- ja paperinjalostustekniikkaan liittyviä opintojaksoja. Paperinvalmistuksen automaation tueksi sopivat erityisen hyvin mittaustekniikka, ympäristötekniikka, konetekniikka sekä paperinjalostustekniikka. Aineen vastuuhenkilöt ovat prof. Antti Kaunonen sekä tutkija Pekka Pietilä. Sivuaine, 15 ov, pakolliset opintojaksot Teollisuusprosessien mittaukset 4 IV Automaation laitetekniikka 2 III Automaatio- ja säätötekniikka* 4 II Puunjalostusautomaatio 4 IV J * vain jos ei kuulu koulutusohjelmakohtaisiin pakollisiin. Täydennetään pääaineen pakollisilla ja/tai aineen valinnaisilla opintojaksoilla. Pääaine 30 ov, pakolliset opintojaksot Pakollisia ovat myös sivuaineen pakolliset, täydennetään valinnaisilla opintojaksoilla Automaatiotekniikan erikoistyö* 1 3 IV-V Säädön suunnittelu 4 III Teollisuusprosessien mallintaminen ja säätökytkennät 3 IV-V Säätötekniikan D-työseminaari (ACI-diplomityön tekijöille) 1 V * Kun aihe liittyy puunjalostusautomaatioon. Valinnaiset opintojaksot Pääaineen opettaja voi hyväksyä muitakin opintojaksoja Massakoneet Paperikoneet Kunnonvalvontamenetelmät Virtausoppi Automaation turvallisuus * Massanvalmistustekniikka Paperitekniikka I Paperinjalostustekniikka I Mittausinformaation käsittely Mittaussignaalien analyysi Anturit Digitaalinen säätö Mallinnus ja simulointi Automaatiojärjestelmät Prosessiautomaation sovellukset Säätösuunnittelu Matlabilla Sumea laskenta Panosprosessien automaatio Reaaliaikajärjestelmät ja -ohjelmointi Windows- automaatio ja komponenttiohjelmointi Sähkömoottorit Sähkömoottorikäytöt Johdatus tietoliikennetekniikkaan * Internetin verkkotekniikat * 3 * Vain jos ei kuulu koulutusohjelmakohtaisiin opintoihin.

12 50 Prosessiautomaatio Prosessiautomaatiossa opittavat menetelmät ja ongelmanratkaisutapa ovat yhteisiä kaikelle prosessiteollisuudelle, mutta sovelluksissa perehdytään erityisesti voimalaitosten ja kemian teollisuuden automaatioratkaisuihin. Aineen aiheisiin kuuluvat prosessien dynaaminen analyysi ja säätörakenteiden ja -järjestelmien suunnittelu. Päämääränä on kouluttaa teollisuuteen automaatioinsinöörejä, joilla on hyvä valmius myös kehittyneen säätötekniikan soveltamiseen. Aineen tueksi suositellaan valinnaisista opintojaksoista energia- ja prosessiteknisiä kursseja. Prosessiautomaatio sopii yhteen useimpien automaatiotekniikan aineiden kanssa. Yhdistelmä ympäristötekniikan, energia- ja prosessitekniikan ja puunjalostustekniikan opintojen kanssa on ammattia ajatellen hyvä vaihtoehto. Ympäristötekniikan koulutusohjelman opiskelijat voivat korvata prosessiautomaation sivuaineen pakolliset opintojaksot voimalaitos- ja polttotekniikan sivuaineella. Tällöin on kuitenkin suoritettava vähintään opintojakso Automaatio- ja säätötekniikka. Aineen vastuuhenkilö on prof. Pentti Lautala. Sivuaine, 15 ov, pakolliset opintojaksot Automaatio- ja säätötekniikka* 4 II Säädön suunnittelu 4 III Mallinnus ja simulointi 3 III Teollisuusprosessien mallintaminen ja säätökytkennät 3 IV * vain, jos ei kuulu koulutusohjelmakohtaisiin pakollisiin. Täydennetään pääaineen pakollisilla ja/tai aineen valinnaisilla opintojaksoilla. Pääaine 30 ov, pakolliset opintojaksot Pakollisia ovat myös sivuaineen pakolliset, täydennetään valinnaisilla opintojaksoilla Automaatiotekniikan työkurssi 3 IV-V Automaatiotekniikan erikoistyö 1-3 IV-V Prosessiautomaation sovellukset 4 IV-V Säätötekniikan d-työseminaari (ACI-diplomityötä tekeville) 1 V Valinnaiset opintojaksot Prosessiautomaation pää- ja sivuaineeseen hyväksytään valinnaisiksi kaikki ACI:n opintojaksot. Näiden lisäksi valinnaisiksi hyväksytään allaolevassa taulukossa luetellut opintojaksot. Pääaineen opettaja voi hyväksyä muitakin opintojaksoja Kunnonvalvontamenetelmät Virtausoppi Lämmönsiirron perusteet Lämpötekniikan mittaukset Höyrytekniikka Voimalaitostekniikka Polttotekniikka Automaation turvallisuus Massanvalmistustekniikka Päällystystekniikka Numeeristen menetelmien kehittäminen Mittausinformaation käsittely Mittaussignaalien analyysi Anturit Teollisuusprosessien mittaukset 4 Systeemiteoria Systeemiteorian opetuksen tavoitteena on hallita käyttökelpoiset yleismetodit siten, että insinööritutkinnon suorittanut soveltuu alan tutkimus-, kehitys- ja opetustyöhön talouselämän sekä tutkimus- ja opetuslaitosten palveluksessa. Koulutus pyritään rakentamaan niin yleiselle pohjalle, että soveltamisvalmius ulottuisi myös tavanomaisen tekniikan ulkopuolelle.

13 Systeemiteoriassa pääpaino on säädön suunnittelumenetelmissä. Yleismetodisen luonteensa johdosta aine soveltuu hyvin useiden insinöörialojen tutkimus- ja kehitystehtäviin aikoville. Lisäksi se antaa hyvän pohjan jatko-opiskeluun. Opintojaksoa Matemaattinen optimointiteoria 1 suositellaan systeemiteoriaa tukevaksi opintojaksoksi. Aineen vastuuhenkilö on prof. Pentti Mäkilä. Sivuaine, 15 ov, pakolliset opintojaksot Digitaalinen säätö 3 III Automaatio- ja säätötekniikka* 4 II Säädön suunnittelu 4 III Mallinnus ja simulointi 3 III * vain, jos ei kuulu koulutusohjelmakohtaisiin pakollisiin Täydennetään pääaineen pakollisilla ja/tai aineen valinnaisilla opintojaksoilla. Pääaine, 30 ov, pakolliset opintojaksot Pakollisia ovat myös sivuaineen pakolliset, täydennetään valinnaisilla opintojaksoilla Säätösuunnittelu Matlab illa 3 IV Robusti säätö 5 IV-VJ Säätötekniikan D-työseminaari (ACI-diplomityötä tekeville) 1 V Valinnaiset opintojaksot Pääaineen opettaja voi hyväksyä muitakin opintojaksoja. Automaatio- ja säätötekniikka Systeemiteoria tietotekniikassa 3 J Systeemiteorian erityiskysymyksiä 1 3 J Neuro-sumeat järjestelmät 3 J Sumea laskenta 3 J Automaatiotekniikan työkurssi Automaatiotekniikan erikoistyö Identifiointi 3 J Matematiikka Matemaattinen optimointiteoria Differentiaaliyhtälöt * Kompleksimuuttujan funktiot Matriisilaskenta 1 * Numeerinen analyysi 1 * Johdatus funktionaalianalyysiin Tilastollinen laadunvalvonta Stokastiset prosessit Tilastolliset monimuuttujamenetelmät Osittaisdifferentiaaliyhtälöiden numeeriset menetelmät Jakautuneet järjestelmät Luotettavuusteoria Soft Computing 2 Teoreettinen sähkötekniikka Epälineaariset ja kaoottiset järjestelmät 3 Tietoliikennetekniikka Tietoliikenneteoria Televerkot Johdatus tietoliikennetekniikkaan * Internetin verkkotekniikat * 3 * Vain jos ei kuulu koulutusohjelmakohtaisiin opintoihin. Mikrosysteemitekniikka Auton turvatyynyn laukaiseva kiihtyvyysanturi, mustesuihkukirjoittimen pietsosähköinen tulostinpää, dataprojektorin mikropeilimatriisi, DNA:n emäsjärjestyksen selvittämiseen käytettävä mikrosiru. Siinä joitain esimerkkejä jo kaupallisesti menestyksekkäistä mikrosysteemiteknisistä tuotteista. Merkittäviä tulevaisuuden tuotteita ovat esimerkiksi pienet kemialliset ja biokemialliset analyysijärjestelmät, lääketieteen lukuisat sovellukset älyk-

14 52 käistä pillereistä mikromekaanisiin kuulolaitteisiin, autoteollisuuden uudet sovellukset esimerkiksi renkaiden langattomassa ilmanpaineen mittauksessa ja niin edelleen. Potentiaalisia mikrosysteemien sovelluskohteita löytyy lähes tuotteesta kuin tuotteesta, matkapuhelimista paperikoneeseen. Mikrosysteemitekniikka on järjestelmien miniatyrisointia, jonka juuret ovat mikroelektroniikassa. Mikropiirien lisäksi piin ja sen valmistusmenetelmien on havaittu soveltuvan hyvin myös mikroskooppisen pienten liikkuvien mekaanisten osien valmistukseen. Vaikka lähtökohta oli pii, mikrosysteemitekniikka on nykyisin myös paljon muuta kuin piihin perustuvaa mikromekaniikkaa. Aktiiviset materiaalit ja niistä valmistetut toimilaitteet, erilaiset bioyhteensopivista materiaaleista valmistetut mikrofluidistiset järjestelmät sekä mikrorobotiikan sovellukset ovat merkittävä osa mikrosysteemitekniikkaa. Mikrosysteemitekniikan opinnoissa perehdytään mikrosysteemitekniikan perusmenetelmiin valmistustekniikoista mikroskopiaan sekä erilaisiin mikromekaanisesti valmistettuihin tuotteisiin antureista ja toimilaitteista kokonaisiin järjestelmiin. Päämääränä on kouluttaa teollisuuteen tutkimus- ja tuotekehitysinsinöörejä, jotka tuntevat mikrosysteemitekniikan tarjoamat edut ja mahdollisuudet sekä kykenevät hyödyntämään niitä eri sovellusalueilla. Mikrosysteemitekniikan aineopinnot soveltuvat erityisen hyvin tukevaksi opintokokonaisuudeksi tutkimus- ja tuotekehitystehtäviin aikoville. Mikrosysteemitekniikan tueksi suositellaan valinnaisia matematiikan opintojaksoja Fourier in menetelmät ja tilastomatematiikka. Aineen vastuuhenkilöt ovat tutkija Pasi Kallio ja prof. Pertti Mäkilä. Sivuaine, 12 ov, pakolliset opintojaksot Johdatus mikrosysteemitekniikkaan 3 III Mikrosysteemitekniikan laboratoriotyökurssi 3 Täydennetään pääaineen pakollisilla ja/tai aineen valinnaisilla opintojaksoilla. Pääaine, 24 ov, pakolliset opintojaksot Pakollisia ovat myös sivuaineen pakolliset, täydennetään valinnaisilla opintojaksoilla Automaatio- ja säätötekniikka* 4 II Mikroanturit 3 IV-VJ Säätötekniikan D-työseminaari (ACI-diplomityötä tekeville) 1 V * vain, jos ei kuulu koulutusohjelmakohtaisiin pakollisiin. Valinnaiset opintojaksot Pääaineen opettaja voi hyväksyä muitakin opintojaksoja. Automaatio- ja säätötekniikka Reaaliaikajärjestelmät ja -ohjelmointi Windows- automaatio ja komponenttiohjelmointi Digitaalinen säätö Identifiointi Säädön suunnittelu Mallinnus ja simulointi 3 Anturitekniikka Bioanturit Anturit 4 Mekatroniikka Robotics and teleoperation Mekatroniikan perusteet 3 Mikroskopia Optinen mikroskopia Elektronimikroskopia 2 Elektroniikka Elektroniikan materiaalit Mikroprosessorit* 3 * Jos ei kuulu koulutusohjelman yhteisiin pakollisiin.

15 Automaatio- ja säätötekniikan muut opintojaksot Automaation erityiskysymyksiä Automaatiotekniikan matematiikka* 2 II Säätötekniikan tutkijaseminaari** J Automaatiotekniikan tutkijaseminaari** J *Suositellaan sivuaineeseen valinnaiseksi, jos ei kuulu koulutusohjelmakohtaisiin opintoihin. **Tutkijaseminaarit voi sisällyttää myös pääaineeseen Elektroniikka Luettelo vaadittavista opinnoista löytyy sivulta Hydrauliikka ja automatiikka (IHA) Laitoksen johtaja, professori Matti Vilenius, huone K2425, puhelin , vilenius@cc.tut.fi. kotisivu: Automaatio on tämän päivän teollisuuden keskeinen kilpailutekijä, joka työllistää yhä enemmän suomalaisia diplomi-insinöörejä. Automaation tutkiminen ja soveltaminen teollisuuteen vaatii useiden tekniikoiden samanaikaista hallitsemista. Hydrauliikan ja automatiikan laitos synnyttää tätä osaamista antamalla opetusta koneenrakennuksen automaation eri osa-alueilla. Laitoksen opetuksessa ja tutkimuksessa korostuvat moniteknisyys ja käytännön sovellutukset. Koneenrakennuksen automaatioon liittyvä opetus- ja tutkimustoiminta on hyvin laaja-alaista. Siihen liittyvä opetus jakaantuu neljään eri ainekokonaisuuteen, joilla on yhteisiä opintojaksoja, mutta jotka painottavat koneenrakennuksen automaation 53 eri osa-alueita. Näistä ainekokonaisuuksista voi valita joko pääaine- (väh. 24 ov.) tai sivuainekokonaisuuden (väh. 12 ov.) ja ne ovat: Hydraulitekniikka Koneautomaatio Koneenrakennus Tietotekniikka Ne soveltuvat opiskeltaviksi erityisesti automaatio- ja konetekniikan koulutusohjelmissa, mutta varsin hyvin myös monissa muissa koulutusohjelmissa. Hydraulitekniikan opintoihin sisältyvät hydraulitekniikkaan ja sen säätöteknisiin sovelluksiin liittyvä teoria, teollisuus- ja mobilehydrauliikan komponentit ja järjestelmät, erilaiset sähköhydrauliset servojärjestelmät sekä komponenttien ja järjestelmien tietokoneavusteinen suunnittelu. Ympäristöystävällinen hydrauliikka ja etenkin vesihydrauliikka ovat tulevaisuudessa yhä tärkeämpiä teknologia-alueita kehitettäessä kestävän kehityksen koneita ja laitteita. Tällä hetkellä vesihydrauliikka on yksi IHA:n keskeisistä ja kansainvälisesti merkittävistä tutkimusalueista. Koneautomaation opetus antaa valmiudet automaattisten koneiden ja laitteiden suunnitteluun. Sen keskeisen osan muodostavat toimilaitteiden ohjaus ja säätö. Ammattiaineelle on luonteenomaista mekatroninen ajattelu- ja toteutustapa, joka pyrkii hyödyntämään oikealla ja tehokkaalla tavalla mekaaniset ja elektroniset sekä automaatio- ja tietoteknilliset mahdollisuudet koneenrakennuksessa. Koneautomaatio on hyvin poikkiteknillinen ammattiaine, jonka yhteyteen sopivat useimmat kone-, sähköja tietotekniikan pää- ja sivuaineet. Koneenrakennuksen opintoihin sisältyvät hydrauliikkaa soveltavan koneenrakennuksen kannalta keskeiset asiat. Opintokokonaisuus soveltuu erityisesti hydraulikäyttöisten liikkuvien työkoneiden suunnittelun ja tuotekehityksen tarpeisiin. Opintokokonaisuutta suositellaan täydennettäväksi koneensuunnittelun, teknillisen mekaniikan ja tuotantotekniikan opinnoilla.

16 54 Tietotekniikan opintoihin sisältyvät koneenrakennuksen ja tietotekniikan keskeiset asiat ohjelmistotekniikasta, mekatroniikasta, hydrauliikan, koneautomaation ja robotiikan perusteista sekä teleoperoinnista ja virtuaalitekniikasta. Opintokokonaisuus soveltuu erityisesti tietotekniikkaa tuotteissaan, niiden suunnittelussa ja markkinoinnissa hyödyntävien kone- ja laiterakentajien tarpeisiin. Opintokokonaisuutta suositellaan täydennettäväksi ohjelmistotekniikan ja elektroniikan opinnoilla. Koneenrakennuksen automaatio Hydraulitekniikka Pakolliset, sivuainekokonaisuus * ov vsk Hydraulitekniikka I 3 III Mobilehydrauliikka 3 III Ympäristöystävällinen hydrauliikka 2 III Ohjausjärjestelmät koneautomaatiossa 3 III Pakolliset, pääainekokonaisuus * Teknillisen mekaniikan perusteet Hydraulitekniikka I 3 III Hydraulitekniikka II 4 IV Mobilehydrauliikka 3 III Sähköhydrauliset servojärjestelmät 3 IV Ympäristöystävällinen hydrauliikka 2 III Vesihydrauliikan perusteet 2 III-IV Ohjausjärjestelmät koneautomaatiossa 3 III Suositeltavat valinnaiset opintojaksot Konejärjestelmien simulointi Käyttövarmuuden suunnittelu Pumppaustekniikka 3 III Vesihydrauliikan komponentit ja järjestelmät 3 III-IV Hydraulitekniikan erikoistyö 4 V Pneumatiikka 3 III-IV Toimilaitteiden säätö 3 IV Hydrauliikan ja koneautomaation mittaukset 3 III-IV Hydrauliikan ja automatiikan erikoiskurssi 8 IV-V Kiertovoitelujärjestelmät 1 III-V Immateriaalioikeuden hyödyntäminen Differentiaaliyhtälöt Kompleksimuuttujan funktiot Hydraulijärjestelmien mallintaminen ja simulointi 3 III Hydraulijärjestelmien mallintamisen ja simuloinnin jatkokurssi 3 III- IV Robotics and teleoperation 4 IV-V Numeeristen menetelmien kehittäminen (MATLAB) 2 *) Sivu- ja pääainekokonaisuus täydennetään valinnaisista ammattiaineista. Koneenrakennuksen automaatio Koneautomaatio Pakolliset, sivuainekokonaisuus Hydraulitekniikka I 3 III Pneumatiikka 3 III-IV Ohjausjärjestelmät koneautomaatiossa 3 III Sähkömoottorikäytöt koneautomaatiossa 3 IV Pakolliset, pääainekokonaisuus Teknillisen mekaniikan perusteet Hydraulitekniikka I 3 III Pneumatiikka 3 III Toimilaitteiden säätö 3 IV Mekatroniikan erityiskysymyksiä 4-6 IV-V Hydrauliikan ja koneautomaation mittaukset 3 III-IV Ohjausjärjestelmät koneautomaatiossa 3 III Sähkömoottorikäytöt koneautomaatiossa 3 IV

17 Ainekokonaisuuksia voi täydentää tarvittaessa valinnaisista opintojaksoista. Suositeltavat valinnaiset opintojaksot Koneenosaoppi 4 III Konejärjestelmien simulointi 3 III-IV Mobilehydrauliikka 3 III Sähköhydrauliset servojärjestelmät 3 IV Koneautomaation erikoistyö 4 V Hydrauliikan ja automatiikan erikoiskurssi 8 IV-V Automaation turvallisuus Sulautetut prosessorisovellukset Elektroniikan komponentit ja piirit Digitaalinen säätö Säädön suunnittelu Mallinnus ja simulointi Sähkömoottorikäytöt Mikroprosessorit Hydraulijärjestelmien mallintaminen ja simulointi 3 III Hydraulijärjestelmien mallintamisen ja simuloinnin jatkokurssi 3 III- IV Robotics and teleoperation 4 IV-V Teollisuusrobotiikka Automaattinen kokoonpano Systeeminen projektityö Numeeristen menetelmien kehittäminen (MATLAB) Säätösuunnittelu Matlab:lla 3 Koneenrakennuksen automaatio Koneenrakennus Pakolliset, sivuainekokonaisuus* Hydraulitekniikka I 3 III Mobilehydrauliikka 3 III Sähköhydrauliset servojärjestelmät 3 IV Konerakenteiden suunnittelu Ohjausjärjestelmät koneautomaatiossa 3 III 55 Pakolliset, pääainekokonaisuus* Lujuusopin perusteet II 3 III Elementtimenetelmän perusteet 3 IV CAD jatkokurssi Konerakenteiden suunnittelu Hydraulitekniikka I 3 III Mobilehydrauliikka 3 III Sähköhydrauliset servojärjestelmät 3 IV Automaatiotekniikan perusteet 3 II Pääainekokonaisuus täydennetään valinnaisista ammattiaineista. *)Tässä syventymiskohteessa edellytetään esitietovaatimuksina konetekniikan yleisopintoja. Suositeltavat valinnaiset opintojaksot Optimoinnin perusteet 3 IV Murtumismekaniikka ja väsyminen 4 IV Mekatroniikan perusteet Konejärjestelmien simulointi Mekaaniset värähtelyt Tuotekehitysoppi Liikkuvat työkoneet Käyttövarmuuden suunnittelu Tribologian perusteet Hydrauliikan ja koneautomaation mittaukset 3 III-IV

18 Ohjausjärjestelmät koneautomaatiossa 3 III Hydraulitekniikka II 4 IV Ympäristöystävällinen hydrauliikka 2 III Kiertovoitelujärjestelmät 1 III-V Hydraulijärjestelmien mallintaminen ja simulointi 3 III Hydraulijärjestelmien mallintamisen ja simuloinnin jatkokurssi 3 III-IV Robotics and teleoperation Pneumatiikka 3 III-IV Laadunvarmistus Hitsausystävällinen suunnittelu Teräkset ja valuraudat Projektinhallinta Immateriaalioikeuden hyödyntäminen Koneiden ja laitteiden turvallisuus Fortran-kieli Differentiaaliyhtälöt Numeeristen menetelmien kehittäminen (MATLAB) 2 Koneenrakennuksen automaatio Tietotekniikka Pakolliset, sivuainekokonaisuus * Ohjelmistotuotannon peruskurssi Tietokantojen perusteet 3 Lisäksi seuraavista vähintään 7 opintoviikkoa Sähköhydrauliset servojärjestelmät 3 IV Toimilaitteiden säätö 3 IV Ohjausjärjestelmät koneautomaatiossa 3 III Hydraulijärjestelmien mallintaminen ja simulointi 3 III Hydraulijärjestelmien mallintamisen ja simuloinnin jatkokurssi 3 III-IV Robotics and teleoperation 4 IV-V Pakolliset, pääainekokonaisuus * Mikroprosessorit Johdatus signaalinkäsittelyyn I **) Ohjelmistotuotannon peruskurssi Tietokantojen perusteet Johdatus tietoliikennetekniikkaan **) 3 Lisäksi seuraavista vähintään 13 opintoviikkoa Konejärjestelmien simulointi Sähköhydrauliset servojärjestelmät 3 IV Toimilaitteiden säätö 3 IV Mekatroniikan erityiskysymyksiä 4-6 IV-V Ohjausjärjestelmät koneautomaatiossa 3 III Hydraulijärjestelmien mallintaminen ja simulointi 3 III Robotics and teleoperation 4 IV-V * Tässä syventymiskohteessa esitietovaatimuksina edellytetään opintojaksot Hydrauliikan perusteet sekä joko Ohjelmointi I tai Laaja ohjelmointi **Jompikumpi näistä Ainekokonaisuuksia voi täydentää tarvittaessa valinnaisista opintojaksoista. Suositeltavat valinnaiset opintojaksot Robottimekaniikka 3 IV-V Pneumatiikka 3 III-IV Hydrauliikan ja koneautomaation mittaukset 3 III Hydrauliikan ja automatiikan erikoiskurssi 8 IV-V Kiertovoitelujärjestelmät 1 III-V Elektroniikan työkurssi I Mikroelektroniikan työkurssi Moderni käyttöliittymäelektroniikka Analogiatekniikka Integroidut digitaalipiirit Elektroniikan komponentit ja piirit Elektroniikan tuotantotekniikka 3

19 76260 Digitaalinen säätö Säädön suunnittelu Mallinnus ja simulointi Tehoelektroniikan komponentit Mikrokontrollerijärjestelmät Sulautetut järjestelmät Hydraulijärjestelmien mallintamisen ja simuloinnin jatkokurssi 3 III- IV Teollisuusrobotiikka Tehdasautomaation järjestelmä-tekniikka Systeeminen projektityö Numeeristen menetelmien kehittäminen (MATLAB) Säätösuunnittelu Matlab:lla Tekotodellisuus 3 Jatko-opinnot IHA:ssa Lisensiaatti- tai tohtorintutkintoon sisältyvien opintojen painottumisesta riippuen on jatkotutkintoon mahdollista nimetä pääja sitä tukeviksi opinnoiksi jokin seuraavista: Hydrauliikka ja automatiikka Hydraulitekniikka Koneautomaatio Lisää tietoa jatko-opinnoista IHA:ssa on erillisessä Power Engineering Graduate School (PEGS) sekä Machine Automation Graduate School (MAGS) tutkijakoulujen opinto-oppaassa, jota on saatavilla laitoksen toimistosta ja verkkosivuilta Mittaus- ja informaatiotekniikka (MIT) Mittaus- ja informaatiotekniikan laitoksen johtaja, professori Jouko Halttunen huone SH211, puh: jouko.halttunen@tut.fi WWW: Yleistä 57 Mittaustekniikan tietoja ja taitoja voidaan hyödyntää miltei kaikilla insinöörityön alueilla. Opintojen valinnalla voidaan suuntautua tutkimus-, tuotekehitys-, suunnittelu-, tuotanto- tai koulutustehtäviin. Mittaus- ja informaatiotekniikka sopii erinomaisesti opiskeltavaksi lähes kaikkien muiden aineopintojen kanssa. Pääaine voidaan suunnata muiden aineopintojen avulla mm. seuraavasti: - anturitekniikka - mittausinformaatiotekniikka - telekommunikaation mittaustekniikka - laadunhallinnan mittaukset ja informaation käsittely - mittaava tutkimus ja diagnostiikka - kalibrointi- ja vakaustoiminta - metsäteollisuuden mittaustekniikka - energiateollisuuden mittaustekniikka - kappaletavaratuotannon mittaustekniikka - sähkömittaustekniikka - ympäristömittaustekniikka Anturit ovat oleellinen osa mittaus- ja automaatiojärjestelmiä. Anturitekniikan opetuksessa annetaan tietoa anturien rakenteista ja soveltamisesta siten, että antureilta saatava informaatio kuvaa mittauskohdetta mahdollisimman luotettavasti. Antureissa sovelletaan monenlaisia teknologioita. Keskeinen osa laitoksemme tutkimuksesta on kohdistunut virtausantureihin, jotka ovat tärkeitä esim. energia- ja ympäristötekniikassa. Elektroniikan kehitys vaikuttaa myös mikroantureiden kehittymiseen. Mikroanturitekniikka on yksi lähivuosien painopistealueista mittausja informaatiotekniikan laitoksella. Mittaussignaalin muodostaminen ja mittausinformaation käsittely soveltavat elektroniikkaa ja tietojenkäsittelytekniikkaa. Useasta kohdasta ja erilaisilla antureilla saatua monikanavaista informaatiota tiivistetään ja tulkitaan matematiikkaa ja ohjelmistotekniikkaa soveltavilla analyysimenetelmillä. Tällä alalla mittaus- ja informaatiotekniikan laitoksella on jatkuvasti tutkimushankkeita.

20 58 Laitoksen uusia toiminta-alueita ovat kuvaan perustuva mittaus ja akustiikan mittaukset. Suomalainen automaatiotekniikka on kansainvälisesti erittäin korkeatasoista, erityisesti energia- ja metsäteollisuuden aloilla. Alan kehittäminen edellyttää monipuolista mittaustekniikkaa; anturitekniikan, signaalinkäsittelyn ja prosessimittausten taitoja tarvitaan kaikkialla. Mittaus- ja informaatiotekniikan sivuaineopinnot Mittaamalla saadaan tutkimustyössä ja prosessien tai koneiden hallinnassa tarvittava perustieto. Mittaus- ja informaatiotekniikan sivuaine käsittelee mittauksiin liittyviä ydinkysymyksiä: mitä mittauksien suunnittelussa, mittausjärjestelyjen käytössä ja mittausinformaation käsittelyssä on otettava huomioon, jotta saatu tieto on spesifistä, luotettavaa ja tarkkaa. Sivuaineopinnot antavat perustan, jonka avulla saadaan ammatillinen ote tiedon hankintaan ja hallintaan. Mittaustekniikkaa tarvitaan kaikilla tekniikan aloilla. Pakolliset opintojaksot (sivuaineessa vähintään 12 ov): Mittaussignaalien analyysi 4 III Sähköiset mittausmenetelmät 4 III Anturit 4 III Sivuaine suositellaan täydennettäväksi 15 ov:n laajuiseksi mittaus- ja informaatiotekniikan muilla opintojaksoilla tai valinnaisilla opintojaksoilla. Laitoksen professori voi hyväksyä muitakin opintojaksoja. Opintojakso Mittaustekniikka on pakollinen sivuaineessa, mikäli se ei sisälly koulutusohjelmakohtaisiin opintoihin. Mittaus- ja informaatiotekniikan pääaineopinnot Mittaus- ja informaatiotekniikan pääaineopintojen suuntautumisvaihtoehdot ovat: - mittausinformaatiotekniikka - anturitekniikka - automaation mittaustekniikka - mittaustekniikka Pääaineen laajuus on vähintään 24 ov. Se suositellaan täydennettäväksi 30 ov:n laajuiseksi suuntautumisvaihtoehdon suositeltavilla opintojaksoilla, mittaus- ja informaatiotekniikan muilla opintojaksoilla tai valinnaisilla opintojaksoilla. Laitoksen professori voi hyväksyä muitakin opintojaksoja. Opintojakso Mittaustekniikka on pakollinen pääaineessa, mikäli se ei sisälly koulutusohjelmakohtaisiin opintoihin. Mittausinformaatiotekniikka Mittausinformaatiotekniikan suuntautumisvaihtoehtoon sisältyy mittaussignaalien analyysiin ja informaation käsittelyyn sekä mallinnusmenetelmiin perehdyttäviä opintoja. Opiskelija oppii käyttämään ja soveltamaan numeerisia analyysiohjelmistoja. Tietotekniikan kehittyessä mittausinformaatiota tuottavien järjestelmien lukumäärä ja niiden toiminnallinen monipuolisuus on jatkuvassa kasvussa. Koulutus tuottaa ammattilaisia, joita tarvitaan tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä. Pääaineen yhteyteen sopivat hyvin mm. automaatio- ja säätötekniikan, matematiikan, fysiikan, oppivien järjestelmien, signaalinkäsittelyn ja paperinjalostustekniikan opinnot. Pakolliset opintojaksot: Numeeristen menetelmien kehittäminen (MATLAB) 2 III Mittaussignaalien analyysi 4 III

7. AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

7. AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 7. AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja, professori Pentti Lautala huone: SD310, puhelin: 31152662 email: pentti.lautala@tut.fi Osaston sihteeri Tarja Raiskila huone: SD316, puhelin:

Lisätiedot

7. AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

7. AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 7. AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja, professori Pentti Lautala huone: SD310, puhelin: 31152662 pentti.lautala@tut.fi Osaston sihteeri Tarja Raiskila huone: SD316, puhelin: 31152337

Lisätiedot

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tuotantotekniikan laitos 15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA 15.1. Tavoitteet 167 Tietoliikenne-elektroniikan koulutusohjelma tuottaa tietoliikennelaitteistojen ja -järjestelmien kehittämiseen,

Lisätiedot

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA 164 15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Vastuuhenkilö: Markku Renfors, koulutusohjelman johtaja, professori Huone: TG108 Puhelin: 31153937 markku.renfors@tut.fi Päivi Salo, osaston sihteeri

Lisätiedot

Tavoitteet TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tutkinnon rakenne. Tietoliikenne. Elektroniikka

Tavoitteet TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tutkinnon rakenne. Tietoliikenne. Elektroniikka 4.11. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja prof. Jari Nurmi huone HC304, puhelin 365 3884 email: jari.nurmi@tut.fi Sihteeri Irmeli Lehto huone HD326, puhelin 365 3366 email:

Lisätiedot

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA 168 15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja prof. Markku Renfors huone TG108, puhelin 3115 3937 email: markku.renfors@tut.fi Sihteeri Kirsi Järnström huone TA211, puhelin

Lisätiedot

Opinto opas lukuvuodelle : Muutokset Sähköenergiatekniikan laitoksen opintokokonaisuuksiin:

Opinto opas lukuvuodelle : Muutokset Sähköenergiatekniikan laitoksen opintokokonaisuuksiin: kn 18.3.2009 Opinto opas lukuvuodelle 2009 2010: Muutokset Sähköenergiatekniikan laitoksen opintokokonaisuuksiin: Aineopinnot:, 2 Esitietovaatimukset: Lisätty opintojakso TEL 1010 Tehoelektroniikan perusteet

Lisätiedot

4.5. MATEMAATTISTEN AINEIDEN OPETTAJANKOULUTUS. 4.5.1. Tutkinnon rakenne. Matemaattisten aineiden koulutusohjelma

4.5. MATEMAATTISTEN AINEIDEN OPETTAJANKOULUTUS. 4.5.1. Tutkinnon rakenne. Matemaattisten aineiden koulutusohjelma Matemaattisten aineiden 82 4.5. MATEMAATTISTEN AINEIDEN OPETTAJANKOULUTUS Koulutuksesta vastaa professori Seppo Pohjolainen, Matematiikan laitos, huone Sg207, puhelin 365 2424 email: seppo.pohjolainen@tut.fi.

Lisätiedot

4. Diplomi-insinöörin tutkinto ja koulutusohjelmien tutkintovaatimukset

4. Diplomi-insinöörin tutkinto ja koulutusohjelmien tutkintovaatimukset 34 4. Diplomi-insinöörin tutkinto ja koulutusohjelmien tutkintovaatimukset 4.1. DI-koulutusohjelmien rakenne ja tutkinnon suorittaminen Koulutusohjelman opintojen yleinen rakenne on Tampereen teknillisessä

Lisätiedot

14. TIETOJOHTAMINEN. Rakennustekniikka. Tietojohtaminen. 14.1. Tavoitteet. 14.2. Koulutusohjelman yhteiset perusopinnot

14. TIETOJOHTAMINEN. Rakennustekniikka. Tietojohtaminen. 14.1. Tavoitteet. 14.2. Koulutusohjelman yhteiset perusopinnot Rakennustekniikka 14. TIETOJOHTAMINEN 14.1. Tavoitteet 163 on koulutusohjelma, joka on suunniteltu vastaamaan tietoteknisen, taloudellisen sekä viestinnällisen johtamisen haasteisiin. Tietojohtamisen opinnot

Lisätiedot

Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille

Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille 1 / 10 Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille Tutkintovaatimukset määräytyvät suoraan DI-vaiheeseen valituilla opiskelijoilla pääsääntöisesti samoin kuin muillakin DI-tutkintoa suorittavilla

Lisätiedot

Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille

Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille 1 / 12 Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille Nämä ohjeet on laadittu muille kuin tekniikan kandidaatin pohjatutkinnolla suoraan TTYn DIvaiheeseen tulleille. Tekniikan kandidaatin tutkinnolla

Lisätiedot

Lakkautetut vastavat opintojaksot: Mat Matematiikan peruskurssi P2-IV (5 op) Mat Sovellettu todennäköisyyslaskenta B (5 op)

Lakkautetut vastavat opintojaksot: Mat Matematiikan peruskurssi P2-IV (5 op) Mat Sovellettu todennäköisyyslaskenta B (5 op) KORVAVUUSLISTA 31.10.2005/RR 1 KURSSIT, jotka luennoidaan 2005-2006 : Lakkautetut vastavat opintojaksot: Mat-1.1010 Matematiikan peruskurssi L 1 (10 op) Mat-1.401 Mat-1.1020 Matematiikan peruskurssi L

Lisätiedot

Myös opettajaksi aikova voi suorittaa LuK-tutkinnon, mutta sillä ei saa opettajan kelpoisuutta.

Myös opettajaksi aikova voi suorittaa LuK-tutkinnon, mutta sillä ei saa opettajan kelpoisuutta. Tietojenkäsittelytiede Tutkintovaatimukset Perustutkinnot LUONNONTIETEIDEN KANDIDAATIN TUTKINTO (VÄHINTÄÄN 120 OV) 1. Tietojenkäsittelytieteen cum laude approbatur -oppimäärä (vähintään 55 ov) ja kypsyysnäyte

Lisätiedot

AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Suomen teollisuuden kilpailukyky perustuu yhä enemmän tietotaitoon. Automaation avulla osaaminen voidaan hyödyntää tehostuvana tuotantona. Automaatiotekniikan koulutusohjelman

Lisätiedot

Matematiikka tai tilastotiede sivuaineena

Matematiikka tai tilastotiede sivuaineena Matematiikka tai tilastotiede sivuaineena Matematiikan sivuainekokonaisuudet Matematiikasta voi suorittaa 25, 60 ja 120 opintopisteen opintokokonaisuudet. Matematiikan 25 op:n opintokokonaisuus Pakolliset

Lisätiedot

8. KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

8. KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 60 8. KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koneosaston johtaja professori Reijo Karvinen huone: K1429, puhelin: 31152021 reijo.karvinen@tut.fi Osaston sihteeri Kirsti Karjalainen huone: K1447, puhelin: 31152226

Lisätiedot

Teknillisen fysiikan ja matematiikan tutkintoohjelma, tekniikan kandidaatin tutkinnon pääaineet

Teknillisen fysiikan ja matematiikan tutkintoohjelma, tekniikan kandidaatin tutkinnon pääaineet ja matematiikan tutkintoohjelma, tekniikan kandidaatin tutkinnon pääaineet Teknillinen fysiikka Matematiikka Mekaniikka Systeemitieteet 30.6.2005/akh Tekniikan kandidaatin tutkinto 180 op, teknillinen

Lisätiedot

TFM-tutkinto-ohjelma, tekniikan kandidaatin tutkinnon pääaineet lv Teknillinen fysiikka Matematiikka Mekaniikka Systeemitieteet

TFM-tutkinto-ohjelma, tekniikan kandidaatin tutkinnon pääaineet lv Teknillinen fysiikka Matematiikka Mekaniikka Systeemitieteet TFM-tutkinto-ohjelma, tekniikan kandidaatin tutkinnon pääaineet lv 2006-2007 Teknillinen fysiikka Matematiikka Mekaniikka Systeemitieteet 12.7.2006 Tekniikan kandidaatin tutkinto 1, teknillinen fysiikka

Lisätiedot

Sähkötekniikan kanditutkinnon yleinen rakenne Tutkinnon laajuus 180 op

Sähkötekniikan kanditutkinnon yleinen rakenne Tutkinnon laajuus 180 op Sopivat myös näihin Sähkötekniikan kanditutkinnon yleinen rakenne Tutkinnon laajuus 180 op Yleisopinnot ja kielet 92 op Matemaattiset valmiudet, fysiikka, kielet, yleiset ammatilliset valmiudet Pääaine:

Lisätiedot

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA 204 17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja professori Markku Pirjetä huone: FB217, puhelin: 3115 2547 markku.pirjeta@tut.fi Osaston sihteeri Marita Nikkanen huone: FA209, puhelin:

Lisätiedot

8. KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

8. KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 61 8. KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Ylläpidämme tuoreinta tietoa Konetekniikan opinnoista kotisivuillamme www.tut.fi/me. Sivuilta löydät opinto-opasta täydentävää tietoa ja mm. vastauksia useimmin esitettyihin

Lisätiedot

Laaja-alainen, opiskelijalähtöinen ja projektiperusteinen opetussuunnitelma, case Monitori

Laaja-alainen, opiskelijalähtöinen ja projektiperusteinen opetussuunnitelma, case Monitori Laaja-alainen, opiskelijalähtöinen ja projektiperusteinen opetussuunnitelma, case Monitori Insinöörikoulutuksen Foorumi 2012 Seminaariesitelmä Timo Turunen ja Matti Welin Monitori koulutusalarajat ylittävä

Lisätiedot

AUTOMAATIO- JA SYSTEEMITEKNIIKAN TUTKINTO-OHJELMIEN VALMISTELU Raportti

AUTOMAATIO- JA SYSTEEMITEKNIIKAN TUTKINTO-OHJELMIEN VALMISTELU Raportti TEKNILLINEN KORKEAKOULU 1(4) Automaatio- ja systeemitekniikan osasto 26.3.2004 AUTOMAATIO- JA SYSTEEMITEKNIIKAN TUTKINTO-OHJELMIEN VALMISTELU Raportti Tutkintorakennetyöryhmä on pyytänyt osastoilta 26.3.2004

Lisätiedot

Lisäykset, poistot ja muutokset lukuvuoden opetusohjelmaan Osastoneuvosto

Lisäykset, poistot ja muutokset lukuvuoden opetusohjelmaan Osastoneuvosto IITE 7/1 isäykset, poistot ja muutokset lukuvuoden 2005-2006 etusohjelmaan Osastoneuvosto 1..2005 OSASTON YHTEISET ISÄYKSET AS-0.1101 C ohjelmoinnin peruskurssi AS-0.1102 C/C++ ohjelmointi (luennoidaan

Lisätiedot

Kukin kurssi voi sisältyä vain yhteen alemman tai ylemmän perustutkinnon moduuliin.

Kukin kurssi voi sisältyä vain yhteen alemman tai ylemmän perustutkinnon moduuliin. 1.1 Teknillisen fysiikan ja matematiikan tutkinto ohjelman tarjoamat, vain sivuaineena suoritettavat moduulit kaikille tutkinto ohjelmille Sivuaineen muodostaminen Sivuaine sisältää jonkin pääaineen perusmoduulin

Lisätiedot

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016. Hakuohjeet Avoimen yliopiston DI-väylälle. Haku tutkinto-opiskelijaksi DI-väylältä

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016. Hakuohjeet Avoimen yliopiston DI-väylälle. Haku tutkinto-opiskelijaksi DI-väylältä HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua, joitain opintojaksoja saattaa olla

Lisätiedot

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ 608 PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ TKK:ssa on vuodesta 1995 voinut suorittaa erityisen perusaineiden laajan oppimäärän. Ohjelmassa opiskeleville matematiikan, fysiikan ja tietotekniikan opetus on laajempaa

Lisätiedot

HOPS Henkilökohtainen opintosuunnitelma LuK -tutkintoon

HOPS Henkilökohtainen opintosuunnitelma LuK -tutkintoon JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Matematiikan ja tilastotieteen laitos Tilastotiede HOPS - Tilastotiede HOPS Henkilökohtainen opintosuunnitelma LuK -tutkintoon Nimi: Syntymäaika: Ammatti ja urasuunnitelmat: Muuta:

Lisätiedot

Haku tutkinto-opiskelijaksi tekniikan maisteriohjelmiin johtavalta väylältä

Haku tutkinto-opiskelijaksi tekniikan maisteriohjelmiin johtavalta väylältä HAKU AVOIMEN YLIOPISTON TEKNIIKAN MAISTERIOHJELMIIN JOHTAVIIN VÄYLÄOPINTOIHIN 2018 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua,

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 2010

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 2010 SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 2010 Sähkötekniikan koulutusohjelman toimintaympäristö ja osaamistavoitteet Sähkötekniikan koulutusohjelma on voimakkaasti poikkialainen ja antaa mahdollisuuden perehtyä

Lisätiedot

Tilanne sekä MS-A0003/4* Matriisilaskenta 5 op

Tilanne sekä MS-A0003/4* Matriisilaskenta 5 op MATEMATIIKKA Mat-1.1210 Matematiikan peruskurssi S1 ei järjestetä enää MS-A0103/4* Differentiaali- ja integraalilaskenta I 5 op sekä MS-A0003/4* Matriisilaskenta 5 op Mat-1.1110 Matematiikan peruskurssi

Lisätiedot

8. KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

8. KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 8. KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koneosaston johtaja, professori Reijo Karvinen, huone K1429, puh. 3115 2021 email: reijo.karvinen@tut.fi Osaston sihteeri Kirsti Karjalainen, huone K1447, puh. 3115 2226,

Lisätiedot

Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta Informaatioverkostojen kilta Athene ry Opintovastaava Janne Käki 19.9.

Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta Informaatioverkostojen kilta Athene ry Opintovastaava Janne Käki 19.9. Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta 2005-2006 Informaatioverkostojen kilta Athene ry Opintovastaava Janne Käki 19.9.2006 Diplomi-insinöörin tutkinto (DI, 120 op) Diplomityö (30 op) Tieteen

Lisätiedot

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA 207 17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA 17.1. Tavoitteet Koulutusohjelmasta valmistuu diplomi-insinöörejä teollisuustalouden alueella tuotannon, yritystalouden, strategisen johtamisen, markkinoinnin sekä

Lisätiedot

Tekniikan kandidaatti, Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma

Tekniikan kandidaatti, Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma Tekniikan kandidaatti, Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma Tekniikan kandidaattiohjelman ensimmäisen vuoden alusta alkaen opiskelija oppii hyödyntämään tehokkaasti modernia tietotekniikkaa ja soveltamaan

Lisätiedot

4.4. KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tavoitteet. Konetekniikka

4.4. KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tavoitteet. Konetekniikka 62 4.4. KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koneosaston johtaja, professori Seppo Torvinen, huone K3229, puh. 365 2612, email: Seppo.Torvinen@tut.fi Virkavapaalla 1.7.2001 30.6.2002 Tehtäviä hoitaa professori

Lisätiedot

Haku tutkinto-opiskelijaksi tekniikan maisteriohjelmiin johtavalta väylältä

Haku tutkinto-opiskelijaksi tekniikan maisteriohjelmiin johtavalta väylältä HAKU AVOIMEN YLIOPISTON TEKNIIKAN MAISTERIOHJELMIIN JOHTAVIIN VÄYLÄOPINTOIHIN 2017 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua,

Lisätiedot

TU901-O Ohjelman yhteiset opinnot

TU901-O Ohjelman yhteiset opinnot Korvaavat kurssit tuotantotalouden lukuvuoden 12 13 opinto-oppaan mukaisiin O-moduuleihin laajaa oppimäärää suorittaville TU901-O Ohjelman yhteiset opinnot Perustieteet (oppaan sivu 98) Kurssit lukuvuoden

Lisätiedot

Kukin kurssi voi sisältyä vain yhteen alemman tai ylemmän perustutkinnon moduuliin.

Kukin kurssi voi sisältyä vain yhteen alemman tai ylemmän perustutkinnon moduuliin. Teknillisen fysiikan ja matematiikan tutkinto-ohjelma Johanna Bovellán/6.3.2009 LPM-listojen (tfm:n lista kn 24.2., tdk 10.3.) perusteella tehdyt muutokset moduuleihin on merkitty viivaamalla yli vanhat

Lisätiedot

Tenttilista kevät 2011

Tenttilista kevät 2011 IV Periodi Pe 14.1. Pe 21.1. Pe 28.1. Pe 4.2. Pe 11.2. V Periodi Pe 18.2. Pe 25.2. Pe 4.3. Pe 11.3. Pe 18.3. Pe 25.3. VI periodi Pe 1.4. Pe 8.4. Pe 15.4. Ti 19.4. Pe 29.4. Ti 3.5. Pe 6.5. Ti 10.5. Pe 13.5.

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman tavoitteena on vahvan matemaattis-luonnontieteellisen perustan omaavien tekniikan kandidaattien ja diplomi-insinöörien kouluttaminen. Koulutusohjelman kandidaatin

Lisätiedot

Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta Opintoneuvoja Teemu Meronen (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta)

Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta Opintoneuvoja Teemu Meronen (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta 2009-2010 Opintoneuvoja Teemu Meronen 10.9.2009 (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Diplomi-insinöörin tutkinto (DI, 120 op) Diplomityö

Lisätiedot

Visualisointi informaatioverkostojen Opintoneuvoja Teemu Meronen (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta)

Visualisointi informaatioverkostojen Opintoneuvoja Teemu Meronen (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Visualisointi informaatioverkostojen opinto-oppaasta 2008-2009 Opintoneuvoja Teemu Meronen 29.10.2008 (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Diplomi-insinöörin tutkinto (DI, 120 op) Diplomityö (30

Lisätiedot

16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja, professori Hannu-Matti Järvinen huone: TA213 tai TE209 puhelin: 31154242tai 31152702 hannu-matti.jarvinen@tut.fi Osaston sihteeri Päivi Salo

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA 202 17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA 17.1. Tavoitteet Koulutusohjelmasta valmistuu diplomi-insinöörejä teollisuustalouden alueella tuotannon, yritystalouden, strategisen johtamisen, markkinoinnin sekä

Lisätiedot

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat:

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat: VERO-OIKEUS Tax Law Hallintotieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintojen tavoitteet Vero-oikeus pääaineena suoritettavan hallintotieteiden kandidaatin tutkinnon (120 ov) ja maisterin tutkinnon (160 ov)

Lisätiedot

Johdatus ohjelmointiin C-kielellä P Ohjelmoinnin perusteet C-kielellä A Ohjelmointityö

Johdatus ohjelmointiin C-kielellä P Ohjelmoinnin perusteet C-kielellä A Ohjelmointityö KORVAAVUUDET Vanha kurssi: Uusi kurssi (korvaava) op/ov: 811192 Johdatus ohjelmointiin C-kielellä + 521276P Ohjelmoinnin perusteet C-kielellä 521141P Ohjelmoinnin alkeet 521276P Ohjelmoinnin perusteet

Lisätiedot

Logistiikan koulutusohjelma

Logistiikan koulutusohjelma Logistiikan koulutusohjelma Logistics Tutkinto: tekniikan ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: insinööri (AMK) Opintojen laajuus ja kesto: 160 ov, 4 vuotta Koulutusohjelmajohtaja: yliopettaja Reijo

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKKA 2012-2013 Koodi Vanha opintojakso op ov Vastuuhenkilö LV 2011-2012 vastaavat opinnot tai korvaava suoritustapa TTE.

TIETOTEKNIIKKA 2012-2013 Koodi Vanha opintojakso op ov Vastuuhenkilö LV 2011-2012 vastaavat opinnot tai korvaava suoritustapa TTE. TIETOTEKNIIKKA 2012-2013 Koodi Vanha opintojakso op ov Vastuuhenkilö LV 2011-2012 vastaavat opinnot tai korvaava suoritustapa TTE.344 Agenttipohjainen tietojenkäsittely 3 Ei voi suorittaa, tilalle jokin

Lisätiedot

Sähkötekniikan kandidaatin tutkinnon opetussuunnitelma

Sähkötekniikan kandidaatin tutkinnon opetussuunnitelma AALTO UNIVERSITY Sähkötekniikan kandidaatin tutkinnon opetussuunnitelma 2013-2014 Opintojen tavoitteet ja sisältö 5/6/2013 1 (7) Sisältö Sähkötekniikan kandidaattiohjelman perusopinnot (70 op ) ELEC.A...

Lisätiedot

Tärkeää huomioitavaa:

Tärkeää huomioitavaa: Siirtymäohjeistus tietotekniikan kandivaiheen opiskelijoille 2005 tutkintorakenteesta 2013 Teknistieteellisen kandidaattiohjelman tietotekniikan pääaineeseen Tärkeää huomioitavaa: Yli 7 vuotta vanhoilla

Lisätiedot

16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 172 16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 16.1. Tavoitteet Tietotekniikan koulutusohjelman tavoitteena on antaa opiskelijalle perusvalmius tieteelliseen toimintaan tietotekniikan alalla sekä yleinen valmius

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot /

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 27.8.2013 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

1 of :12

1 of :12 1 of 11 2.8.2016 13:12 Oulun yliopisto Luonnontieteellinen koulutusala Fysiikan tutkinto-ohjelma 2016-2017 Fysiikka, luonnontieteiden kandidaatti, 180 op 2 of 11 2.8.2016 13:12 Pääaine (FM-opinnoissa):

Lisätiedot

Tfy Teoreettinen mekaniikka (5 op) Tfy Fysiikka IV alkuosa A ja Tfy Teoreettinen mekaniikka

Tfy Teoreettinen mekaniikka (5 op) Tfy Fysiikka IV alkuosa A ja Tfy Teoreettinen mekaniikka 7.8.2006/akh Perustetut kurssit Tfy-0 Korvaavat vastaavat opintojaksot Tfy-0.1011 Fysiikka IA (4 op) Tfy-0.101 Fysiikka I alkuosa Tfy-0.1012 Fysiikka IB (4 op) Tfy-0.101 Fysiikka I loppuosa Tfy-0.1023

Lisätiedot

Tärkeää huomioitavaa:

Tärkeää huomioitavaa: Siirtymäohjeistus tuotantotalouden kandidaattivaiheen opiskelijoille 2005 tutkintorakenteesta 2013 Teknistieteellisen kandidaattiohjelman tuotantotalouden pääaineeseen Tärkeää huomioitavaa: Pääsääntöisesti

Lisätiedot

Valitsemisen solmukohdassa. Oulun yliopisto teknillinen tiedekunta

Valitsemisen solmukohdassa. Oulun yliopisto teknillinen tiedekunta Valitsemisen solmukohdassa Oulun yliopisto teknillinen tiedekunta 400 aloituspaikkaa 7 koulutusohjelmaa arkkitehtuuri konetekniikka prosessitekniikka ympäristötekniikka sähkötekniikka tietotekniikka tuotantotalous

Lisätiedot

METEOROLOGIA Kotisivu: fi/oppiaineet/meteorologia.html

METEOROLOGIA Kotisivu:  fi/oppiaineet/meteorologia.html METEOROLOGIA Kotisivu: http://www.opetus.physics.helsinki. fi/oppiaineet/meteorologia.html TUTKINTOVAATIMUKSET Näiden tutkintovaatimusten mukaan opiskelevat 1.8.2012 tai myöhemmin opintonsa aloittaneet

Lisätiedot

Matematiikka. Orientoivat opinnot /

Matematiikka. Orientoivat opinnot / Matematiikka Orientoivat opinnot / 30.8.2011 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot erillisiä

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu

Insinööritieteiden korkeakoulu Insinööritieteiden korkeakoulu Tutkinnonuudistuksen tilanne 18.4.2013 Koostanut Pertti Jokela Juha Paavolan ja Markku Kuuvan esityksistä Kaksivaiheinen tutkinto Kandidaatti 180 op, 3 vuotta Diplomi-insinööri

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tietotekniikan koulutusohjelman toimintaympäristö ja osaamistavoitteet Tietotekniikan koulutusohjelmasta valmistuneet insinöörit sijoittuvat suunnittelu-, ohjelmointi-, esimies-,

Lisätiedot

Organisaatio- a ja yhteiskuntaosaaminen. - ja vuorovaikutusosaaminen istoiminnan osaaminen toimintaosaaminen. Kansainvälisyysosaaminenn

Organisaatio- a ja yhteiskuntaosaaminen. - ja vuorovaikutusosaaminen istoiminnan osaaminen toimintaosaaminen. Kansainvälisyysosaaminenn TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Lukuvuonna 2009-2010 aloittavat Kompetenssit Yleiset Yhteiset Ohjelmistotekniset Tietoverkkotekniset Itsensä kehittäminen Eettine Viestint Kehittä n ä m Organisaatio- a ja

Lisätiedot

Suoraan DI-vaiheessa aloittavilla opiskelijoilla opinnot koostuvat seuraavasti:

Suoraan DI-vaiheessa aloittavilla opiskelijoilla opinnot koostuvat seuraavasti: 1 Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta 8.9.2009 Signaalinkäsittelyn ja tietoliikennetekniikan koulutusohjelma Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille Tutkintovaatimukset määräytyvät suoraan

Lisätiedot

Visualisointi informaatioverkostojen Opintoneuvoja Janne Käki

Visualisointi informaatioverkostojen Opintoneuvoja Janne Käki Visualisointi informaatioverkostojen opinto-oppaasta 2007-2008 Opintoneuvoja Janne Käki 7.5.2007 Diplomi-insinöörin tutkinto (DI, 120 op) Diplomityö (30 op) Tieteen metodiikka M (10 op) Vapaasti valittavat

Lisätiedot

Sähkötekniikan tutkintoohjelma

Sähkötekniikan tutkintoohjelma Sähkötekniikan tutkintoohjelma 23.8.2016 Ohjelma - Sähkötekniikan tutkintoohjelman esittely - Jari Hannu - Opintojen ohjaus ja omaopettajuus sähkötekniikan tutkinto-ohjelmassa - Timo Kokkonen - Vaihto-opiskelu

Lisätiedot

JATKO-OPINTOJA TIETOTEKNIIKASTA KIINNOSTUNEILLE

JATKO-OPINTOJA TIETOTEKNIIKASTA KIINNOSTUNEILLE JATKO-OPINTOJA TIETOTEKNIIKASTA KIINNOSTUNEILLE OPISKELUVAIHTOEHTOJA Yliopistossa n. 5 vuotta Ammattikorkeakoulussa n. 4 vuotta Yliopisto-opinnoissa keskitytään enemmän teoriaan, ammattikorkeakouluopinnoissa

Lisätiedot

Opintosuunnitelma. Suunta: Tietoliikenneohjelmistot ja -sovellukset Pääaine: Tietoliikenneohjelmistot Sivuaine: Yritysturvallisuus

Opintosuunnitelma. Suunta: Tietoliikenneohjelmistot ja -sovellukset Pääaine: Tietoliikenneohjelmistot Sivuaine: Yritysturvallisuus Opintosuunnitelma Janne Paalijärvi Koulutusohjelma ja vuosikurssi: T II Opiskelijanumero: 57375S Sähköpostiosoite: jpaalija cc hut fi Opinto-opas: 2003-2004 Kirjastonkäyttöharjoitus suoritettu: 27.09.2004

Lisätiedot

TUTKINTO-OHJELMAINFO Sivuainemahdollisuudet Kesäopinnot KV-vaihtomahdollisuus

TUTKINTO-OHJELMAINFO Sivuainemahdollisuudet Kesäopinnot KV-vaihtomahdollisuus TUTKINTO-OHJELMAINFO 3.5.2018 Sivuainemahdollisuudet Kesäopinnot KV-vaihtomahdollisuus SIVUAINEEN VALINTA Kolme näkökulmaa sivuaineopintojen ja valinnaisten opintojen valitsemiseen 1. Tietojenkäsittelytieteiden

Lisätiedot

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES.

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. TkK Opintosuunnan hakeminen Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikkö 10.4.2018 /Elina Alho Opinto-oikeus WebOodi

Lisätiedot

Tavoitteet TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA Tutkinnon rakenne. Opistoinsinöörit ja teknikot. Tuotantotalous

Tavoitteet TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA Tutkinnon rakenne. Opistoinsinöörit ja teknikot. Tuotantotalous 208 4.13. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA Osaston johtaja, professori Jorma Mäntynen, huone FA210, puhelin 365 2692 email: jorma.mantynen@tut.fi Osaston sihteeri Marita Nikkanen, huone FA209, puhelin

Lisätiedot

KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA. Sähköalan perustutkinto

KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA. Sähköalan perustutkinto KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA Sähköalan perustutkinto Automaatiotekniikan ja kunnossapidon koulutusohjelma Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan koulutusohjelma Sähkö- ja energiatekniikan

Lisätiedot

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2015

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2015 HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2015 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua, joitain opintojaksoja saattaa olla

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Sähkötekniikan koulutusohjelman yhteiset osaamistavoitteet Sähkötekniikan koulutusohjelman osaamisprofiili on määritetty valtakunnallisessa työryhmässä ja sen keskeiset tekijät

Lisätiedot

Tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnot

Tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnot Helena Varmajoki Tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnot 26.8.2015 Teknillinen tiedekunta Materiaali verkossa: Opiskelijat -> Opinnot ja opiskelu -> Uudelle opiskelijalle -> Orientaatiopäivät

Lisätiedot

Konetekniikan osasto Osaston tuottamat opintojaksot

Konetekniikan osasto Osaston tuottamat opintojaksot Konetekniikan osasto Osaston tuottamat opintojaksot 2005-2006 Opintojaksot on hyväksytty konetekniikan osastoneuvoston kokouksissa 9.2.2005 ja 2.3.2005. Konetekniikan osaston yhteiset Ko4000000 Tutkimusseminaari

Lisätiedot

TFM-osaston tuottamat vain sivuaineet lv

TFM-osaston tuottamat vain sivuaineet lv TFM-osaston tuottamat vain sivuaineet lv 2006-2007 Diskreetti matematiikka Laskennallinen tiede ja tekniikka 18.7.2006/akh t vain sivuaineet F303-2 F500-2 Diskteetti matematiikka F400-2 LTT Xxxx-2 Perustieteiden

Lisätiedot

F901-P Perusopinnot P (80 op) op opetusperiodi

F901-P Perusopinnot P (80 op) op opetusperiodi Vanhan TFM kanditutkinnon kurssien korvaaminen uusilla 9.4.2013 F901-P Perusinnot P (80 ) Mat-1.1010 Matematiikka L1 10 MS-A0001 Matriisilaskenta MS-A0101 Differentiaali- ja I II integraalilaskenta 1 Mat-1.1020

Lisätiedot

Aalto-yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu

Aalto-yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Aalto-yliopisto Insinööritieteiden korkeakoulu Kone- ja rakennustekniikan esittely tie kone- ja rakennustekniikan monipuoliseksi osaajaksi 15.10.2015 Jani Romanoff Sisältö Kanditutkinnon osaamistavoitteet

Lisätiedot

LENTOTEKNIIKAN JATKO OPINTO OHJE VUODEN 2005 TUTKINTOSÄÄNNÖN MUKAAN OPISKELEVILLE

LENTOTEKNIIKAN JATKO OPINTO OHJE VUODEN 2005 TUTKINTOSÄÄNNÖN MUKAAN OPISKELEVILLE Sivu 1 TEKNILLINEN KORKEAKOULU Konetekniikan osasto 22.10.2006 LENTOTEKNIIKAN JATKO OPINTO OHJE VUODEN 2005 TUTKINTOSÄÄNNÖN MUKAAN OPISKELEVILLE 1. OHJEEN TARKOITUS Ohjeen tarkoituksena on antaa jatko

Lisätiedot

Perusaineiden laajan oppimäärän opinnot lukuvuosina , ja

Perusaineiden laajan oppimäärän opinnot lukuvuosina , ja TEKNILLINEN KORKEAKOULU Matematiikan laitos PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Perusaineiden laajan oppimäärän opinnot lukuvuosina 1995-96, 1996-97 ja 1997-98 MATEMATIIKKA lukuvuosi 1997-98 Mat-1.301 Matematiikan

Lisätiedot

Tietotekniikan laitoksen uusi linja

Tietotekniikan laitoksen uusi linja Tietotekniikan laitoksen uusi linja Tietotekniikan laitos 2011- Yhteisen rungon ympärille liittyvät oksina Tietotekniikan laitoksen perinteiset ja uudet linjat Haluatko harrastuksiisi liittyvän ammatin?

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteen tutkintovaatimukset

Tietojenkäsittelytieteen tutkintovaatimukset Tietojenkäsittelytieteen tutkintovaatimukset Näiden tutkintovaatimusten mukaan opiskelevat lukuvuonna 2006 2007 opintonsa aloittaneet opiskelijat sekä uuteen tutkintojärjestelmään lukuvuoden 2005 2006

Lisätiedot

Tavoitteet TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Opintojen rakenne. Tietotekniikka

Tavoitteet TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Opintojen rakenne. Tietotekniikka 172 4.12. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 4.12.1. Tavoitteet Tietotekniikan koulutusohjelman tavoitteena on antaa opiskelijalle perusvalmius tieteelliseen toimintaan tietotekniikan alalla sekä yleinen valmius

Lisätiedot

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013 1 SIIRTYMÄSÄÄNNÖT AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN KTK- JA KTM-TUTKINTOJA SUORITTAVILLE Nämä siirtymäsäännöt sisältävät periaatteet, joita sovelletaan, kun ennen 1.8.2013 opintooikeuden saanut opiskelija

Lisätiedot

MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka

MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka Haku maisterikoulutukseen (Oulun yliopisto) ( 15.12.2014 klo 08:00 30.1.2015 klo 15:00 ) Hakija voi hakea vain yhteen teknillisen tiedekunnan maisteriohjelmaan

Lisätiedot

Oulun yliopisto. Luonnontieteellinen koulutusala. Fysiikan tutkinto-ohjelma. Fysiikka, luonnontieteiden kandidaatti, 180 op. 1 of

Oulun yliopisto. Luonnontieteellinen koulutusala. Fysiikan tutkinto-ohjelma. Fysiikka, luonnontieteiden kandidaatti, 180 op. 1 of 1 of 20 15.12.2015 17:36 Oulun yliopisto Luonnontieteellinen koulutusala Fysiikan tutkinto-ohjelma Fysiikka, luonnontieteiden kandidaatti, 180 op 2 of 20 15.12.2015 17:36 Pääaine (FM-opinnoissa): Fysiikka

Lisätiedot

Oulun yliopisto. Luonnontieteellinen koulutusala. Fysiikan tutkinto-ohjelma. Fysiikka, filosofian maisteri, 120 op. 1 of

Oulun yliopisto. Luonnontieteellinen koulutusala. Fysiikan tutkinto-ohjelma. Fysiikka, filosofian maisteri, 120 op. 1 of 1 of 12 15.12.2015 17:38 Oulun yliopisto Luonnontieteellinen koulutusala Fysiikan tutkinto-ohjelma Fysiikka, filosofian maisteri, 120 op 2 of 12 15.12.2015 17:38 Pääaine: Fysiikka Vuosi/lukukausi 1. syksy

Lisätiedot

TIETOJENKÄSITTELYTIEDE

TIETOJENKÄSITTELYTIEDE TIETOJENKÄSITTELYTIEDE Tietojenkäsittelytieteen laitos Exactum (Kumpulan kampus) PL 68 (Gustaf Hällströmin katu 2b) 00014 Helsingin yliopisto Puhelinnumero 02941 911 (vaihde), ohivalinta 02941... http://www.cs.helsinki.fi/

Lisätiedot

4.8.1. Tavoitteet 4.8. SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUS- OHJELMA. 4.8.2. Tutkinnon rakenne. Sähkötekniikka

4.8.1. Tavoitteet 4.8. SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUS- OHJELMA. 4.8.2. Tutkinnon rakenne. Sähkötekniikka 134 4.8. SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUS- OHJELMA Koulutusohjelman johtaja professori Markku Kivikoski huone SL406, puhelin 365 2944 email: markku.kivikoski@tut.fi. Osastosihteeri, Riitta Myyryläinen, huone SC202,

Lisätiedot

4.9. TEKSTIILI- JA VAATETUS- TEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tavoite. vaatetustekniikka. Tekstiili- ja

4.9. TEKSTIILI- JA VAATETUS- TEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tavoite. vaatetustekniikka. Tekstiili- ja 4.9. TEKSTIILI- JA VAATETUS- TEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja prof. Pertti Nousiainen huone 4427, puhelin 365 2505 email: pertti.nousiainen@tut.fi Opintoneuvoja Huone K1446, puhelin 365

Lisätiedot

16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja professori Hannu-Matti Järvinen, osastonjohtajan vastaanottohuone TA213, puhelin 3115 4242. huone TE209, puhelin 3115 2702. email: hannu-matti.jarvinen@tut.fi

Lisätiedot

Tutkinto-ohjelma ja opintosuuntien esittelyt Orientaatiopäivät Teknillinen tiedekunta

Tutkinto-ohjelma ja opintosuuntien esittelyt Orientaatiopäivät Teknillinen tiedekunta Koulutusohjelmavastaavat Janne Koljonen ja Kimmo Kauhaniemi Tutkinto-ohjelma ja opintosuuntien esittelyt Orientaatiopäivät 25.8.2016 Teknillinen tiedekunta Tervetuloa akateemiseen yliopistoyhteisöön! Diplomi-insinööri

Lisätiedot

OPINTOJAKSOJA KOSKEVIA MUUTOKSIA / ENERGIA- JA YMPÄRISTÖTEKNIIKAN OSASTO / Lukuvuosi

OPINTOJAKSOJA KOSKEVIA MUUTOKSIA / ENERGIA- JA YMPÄRISTÖTEKNIIKAN OSASTO / Lukuvuosi OPINTOJAKSOJA KOSKEVIA MUUTOKSIA / ENERGIA- JA YMPÄRISTÖTEKNIIKAN OSASTO / Lukuvuosi 2005-2006 POISTUVA OPINTOJAKSO KORVAAVA OPINTOJAKSO 040002000 Energiatekniikan peruskurssi 1,5 ov En2010000 Johdatus

Lisätiedot

LUT Highway. Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot mennessä. Elokuu 2018 LUT Highway 2

LUT Highway. Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot mennessä. Elokuu 2018 LUT Highway 2 Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot 31.5.2019 mennessä 2 väyläohjelma Ohjelmassa aloittaa opiskelijoita Kauppatiede 39 Tuotantotalous 26 Tietotekniikka 14 Energiatekniikka 3 Ympäristötekniikka

Lisätiedot

Opiskelupaikka mietinnässä? Sinustako lääketieteen tekniikan tai hyvinvointiteknologian osaaja?

Opiskelupaikka mietinnässä? Sinustako lääketieteen tekniikan tai hyvinvointiteknologian osaaja? Opiskelupaikka mietinnässä? Sinustako lääketieteen tekniikan tai hyvinvointiteknologian osaaja? ABIPÄIVÄT 2011 Mitä lääketieteen tekniikka ja hyvinvointiteknologia ovat? Poikkitieteellisiä aloja yhdistävät

Lisätiedot

Kandidaatin tutkinnon rakenne

Kandidaatin tutkinnon rakenne Kandidaatin tutkinnon rakenne ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS 2016 2020 KANDIDAATIN TUTKINNON RAKENNE 180 op op Kieli-, viestintä ja orientoivat opinnot 20 Kvo Orientoituminen opintoihin (HOPS) ja opiskelutaitojen

Lisätiedot

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa.

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. Asetus teologisista tutkinnoista 7.4.1995/517 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Koulutusvastuu Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. 2 Tutkinnot

Lisätiedot

13. TEKSTIILI- JA VAATETUSTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

13. TEKSTIILI- JA VAATETUSTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 157 13. TEKSTIILI- JA VAATETUSTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja, professori Pertti Nousiainen huone K4427, puhelin 3115 2505 email: pertti.nousiainen@tut.fi Opintoneuvoja Huone K1446,

Lisätiedot