Hyötytuuli Oy. Porin Tahkoluodon tuulivoimapuiston täydentävä linnustovaikutusarviointi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "67070480 5.2.2010. Hyötytuuli Oy. Porin Tahkoluodon tuulivoimapuiston täydentävä linnustovaikutusarviointi"

Transkriptio

1 Hyötytuuli Oy Porin Tahkoluodon tuulivoimapuiston täydentävä linnustovaikutusarviointi

2

3 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 HANKKEEN KUVAUS 1 3 AINEISTO JA ARVIOINTIMENETELMÄT 2 4 HANKEALUEEN LINNUSTO Muuttolinnusto Pesimälinnusto 3 5 HANKKEEN LINNUSTOVAIKUTUKSET Yleisesti tuulivoimaloiden linnustovaikutuksista Suorat vaikutukset Epäsuorat vaikutukset Vaikutusten kohdentuminen Rakentamisaikaiset vaikutukset Käytönaikaiset linnustovaikutukset Vaikutukset alueen muuttavaan linnustoon Vaikutukset alueen pesimälinnustoon 11 6 YHTEENVETO 16 7 VIITTEET 17 Pöyry Finland Oy Juha Parviainen, FM Pekka Majuri, FM Yhteystiedot PL 20, Tutkijantie 2 A Oulu puh. (08) sähköposti etunimi.sukunimi@poyry.com

4

5 1 1 JOHDANTO Suomen Hyötytuuli Oy suunnittelee merituulipuiston rakentamista Porin Tahkoluodon edustalle. Hankkeesta on käynnistetty vuonna 2005 ympäristövaikutusten arviointimenettely. Hanketta koskien on valmistunut arviointiohjelma (2006) ja arviointiselostus (2006), jossa tuulipuiston vaikutuksia ympäristöön on arvioitu (Pöyry Energy 2006). Lounais-Suomen ympäristökeskuksen lausunnon (LOS-2006-R-1-53) mukaisesti arviointiselostusta täydennettiin vuonna 2008 laaditulla linnustoa koskevalla lisäselvityksellä (Pöyry Environment Oy 2008). Selvitys laadittiin yhteistyössä Porin lintutieteellisen yhdistyksen (PLY ry) kanssa. Lisäselvityksen tarkoituksena oli saada tarkempaa tietoa hankealueen kautta muuttavasta linnustosta sekä pesimälinnuston koostumuksesta hankkeen kannalta keskeisimmillä alueilla. Erityisen huomion kohteena selvityksessä oli lisäksi pesimälinnuston ruokailulentojen suuntautuminen suunniteltujen tuulivoimala-alueiden läheisyydessä. Tämä vaikutusarviointi täydentää hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen (Pöyry Energy 2006) yhteydessä esitettyä linnustovaikutusten arviointia ottaen huomioon vuonna 2008 toteutetun linnustoselvityksen tulokset. 2 HANKKEEN KUVAUS Yksityiskohtainen hankekuvaus on esitetty ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa (Pöyry Energy 2006). Tässä yhteydessä hanke on kuvattu pääpiirteissään. Merituulipuisto muodostuu tuulivoimalasta, joiden tuulivoimalakohtainen teho olisi 3 5 MW. Sähkönsiirtoyhteydet koostuvat tuulivoimaloita yhdistävistä kaapeleista sekä verkkoon johdettavan sähkön kaapelista, joka kytketään maalle rakennettavaan muuntoasemaan. Yksittäinen tuulivoimala koostuu perustusten päälle asennettavasta tornista, roottorista lapoineen, sekä konehuoneesta jossa sijaitsee mm. mekaaninen voimansiirto ja sähkögeneraattori. Tuulivoimaloiden napakorkeus on metriä sekä lakikorkeus roottori mukaan luettuna toteutusvaihtoehdossa VE metriä sekä toteutusvaihtoehdossa VE metriä. Hanke sijoittuu pääosin Porin Tahkoluodon satama- ja teollisuusalueen edustan merialueelle (kuva 1).

6 2 Kuva 1. Tuulipuistoalueen sijainti. (Pöyry Energy 2006) 3 AINEISTO JA ARVIOINTIMENETELMÄT Täydentävän linnustovaikutusarvioinnin pohjatietona on käytetty hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen (Pöyry Energy 2006) yhteydessä esitettyjä tietoja hankkeesta sekä hankealueen ympäristöolosuhteista. Linnuston osalta keskeisimpänä tietolähteenä on käytetty vuonna 2008 tehtyä täydentävää linnustoselvitystä (Pöyry Environment Oy 2008). Linnustolle hankkeesta mahdollisesti aiheutuvien vaikutusten arviointi on tehty asiantuntijatyönä ja siinä on huomioitu tieteellisissä julkaisuissa sekä kirjallisuudessa esitetty tietämys tuulivoimaloiden aiheuttamista linnustovaikutuksista. Asiantuntija-arvioinnin on laatinut biologi FM Juha Parviainen Pöyry Finland Oy:stä. 4 HANKEALUEEN LINNUSTO Seuraavassa on esitetty yhteenveto hankealueen linnustosta. Tiedot perustuvat vuoden 2008 linnustoselvityksen tuloksiin (Pöyry Environment Oy 2008). 4.1 Muuttolinnusto Tahkoluodon edustalla merilinnut muuttavat karkeasti ilmaisten kolmea reittiä pitkin: 1. Kumpelin itäpuolelta, jolloin ne muuttavat Kaijakarin ja Kumpelin välisen tuulipuistoalueen läpi. 2. Kumpelin länsipuolelta, jolloin reitti pohjoisempana sivuuttaa Hylkiriutan joko itätai länsipuolitse. On mahdoton sanoa muuttavatko nämä linnut Hylkiriutan länsipuolen tuulipuistoalueen läpi, etäisyyttä Kallioholman kärkeen on liikaa.

7 3 3. "Lounais-koillinen" -linja, jota käyttävät Ruotsista, Gävlenniemestä Suomea kohti kääntävät linnut. Nämä linnut muuttavat Pohjanlahden poikki koilliseen tai itään suunnaten. Tälle linjalle tyypillisiä lajeja ovat mm. laulujoutsen, metsähanhi ja isokuovi. Osa lintulajeista käyttää runsaasti molempia reittejä, eikä vallitsevaa muuttoväylää voida osoittaa. Haahkoja Somateria mollissima muuttaa Tahkoluodon edustalla kevään aikana yksilöä. Toinen runsaana muuttava laji on mustalintu Melanitta nigra, jota nähdään keväässä. Lintudirektiivin I-liitteen lajeista runsaana muuttavat kaakkuri Gavia stellata ja kuikka G. arctica. Syysmuutto poikkeaa kevätmuutosta ajallisen kestonsa osalta. Se jakaantuu useiden kuukausien ajalle tasaisemmin kuin kiivasrytminen kevätmuutto, jolloin huippumuutot keskittyvät lyhyemmälle aikajänteelle. Vuonna 2008 suoritettu syysmuuton havainnointi ajoitettiin syys-lokakuun vaihteeseen. Tuolloin tapahtuu pääosa mm. merimetson ja haahkan syysmuutosta., jotka ovat syysmuuton valtalajeja. Muuttavien lintujen lentokorkeudet syysmuutolla ovat hyvin samanlaisia kuin keväällä. Syysmuuton havainnoinnissa kirjattiin yhteensä 6067 muuttajaa. Luvussa ovat mukana vesi-, lokki-, ja ruokkilinnut sekä yksi harmaahaikara. Jokaisen havainnointitunnin aikana muutti siis keskimäärin 243 yksilöä. Kaijakarin ja Kumpelin välisen tuulipuistoalueen läpi muutti 3760 yksilöä eli 62 % havaituista linnuista. 4.2 Pesimälinnusto Uhanalainen selkälokki on tuulipuistoalueen merkittävin pesimälaji. Tahkoluodon edustalla pesi kesällä paria selkälokkeja ja lähialueella 42 paria. Tuulipuistoalueella liikkui arviolta 2 % Suomessa pesivistä selkälokeista. Tuulipuistoalueen ja lähisaariston lapintiirojen parimääräarvio on 313, mikä on runsaat 6 % Satakunnan lapintiirapareista. Tuulipuistoalueen läheisyydessä pesi yksi räyskäpari ja kahdeksan kalatiiraparia. Tahkoluodon syväsataman edustan neljä lähintä saarta tunnetaan hyvinä lintuluotoina. Alue on luonteeltaan hyvin mereinen ja nämä ulkoluodot tarjoavat oikeille merilinnuille hyviä pesimäpaikkoja lähellä ruokailu- ja saalistusalueita. Suurin ja myös lintuluotona merkittävin on Kaijakari, joka tunnetaan yhtenä Satakunnan rannikon merkittävimmistä lintuluodoista sekä lajistonsa että parimääriensä osalta. Saaressa pesii merkittävä osa Satakunnan selkälokeista ja uhanalaista räyskää on 2000-luvulla pesinyt enimmillään kaksi paria. Kumpeli on pääasiassa harmaalokkien asuttama. Myös räyskä (vuonna paria) on pesinyt Kumpelissa 2000-luvulla. Kaijakarin ja Kumpelin väliselle matalikolle on hankesuunnitelmissa sijoitettu suuri määrä tuulivoimaloita, ja Kumpelin pesimälinnusto tulee olemaan lähimpänä tuulivoimaloita. Uloin ja samalla mereisin luoto on Hylkiriutta. Luoto kuuluu Gummandooran saariston Natura-alueeseen, ollen sen eteläisin ja myös läntisin saari. Räyskä on pesinyt Hylkiriutalla lähes vuosittain.

8 4 Silakkariutta on pohjoisin Tahkoluodon edustan lintuluodoista, etäisyyttä syväsatamaan sillä on 1,8 km. Silakkariutta on vuosikymmeniä ollut hyvä selkälokkiluoto. Selkälokit pysyttelivät vuonna 2008 pesimäpaikoillaan Tahkoluodon edustalla n. 110 vrk. Lajin kohdalla pesinnän eri vaiheet jaettiin kolmeen lentomäärien perusteella: nähtiin Kaijakarin ja Kumpelin välisellä tuulipuistoalueella n. 7 lokkia tunnissa, n. 29 tunnissa ja vajaat 9 tunnissa. Arvio alueen selkälokkilennoista on Kumpelin ja Silakkariutan välisellä tuulipuistoalueella lentoja tapahtui arviolta ja Hylkiriutan luodepuolen tuulipuistoalueen suuntaisia meno/paluulentoja Pesivien lapintiirojen lentoja tapahtui Kaijakarin ja Kumpelin välisellä tuulipuistoalueella arviolta Kumpelin ja Silakkariutan välisellä tuulipuistoalueen arvio lentomäärästä on , kuten myös Hylkiriutan länsipuolen tuulipuistoalueen. Koko tarkkailun aikana nähtiin yhteensä 43 räyskälentoa ja 51 kalatiiralentoa. Lentomäärät ovat vähäisiä ja merkitsevät 2-3 lintua päivittäin koko Tahkoluodon edustan merialueella. Koko alueelta tehtiin yhteensä 41 merikotkahavaintoa. Tuulipuiston kannalta merkityksellisiä ovat heinäkuun havainnot nuoria selkälokkeja saalistavista kotkista Kaijakarin ja Kumpelin ympäristössä nuoria selkälokkeja. Saalistuslennot saattavat olla törmäysalttiimpia kuin muu lentely alueella. 5 HANKKEEN LINNUSTOVAIKUTUKSET 5.1 Yleisesti tuulivoimaloiden linnustovaikutuksista Tuulivoiman aiheuttamat linnustovaikutukset voidaan jakaa kahteen pääryhmään: suoriin vaikutuksiin eli törmäyksiin ja karkottavaan häiriövaikutukseen sekä epäsuoriin pesimis- ja elinympäristöihin kohdistuviin vaikutuksiin Suorat vaikutukset Törmäysriski Yleisesti tuulivoimaloiden törmäysriski on vähäinen: keskimääräinen törmäystodennäköisyys satunnaisella paikalla Suomessa on 1 / 1000 (Koistinen 2004). Kuitenkin alueilla, joilla tavataan muutto- tai pesimäaikoina huomattavia lintumääriä, törmäysriski on selvästi suurempi. Pienikin törmäysriskin lisäys voi olla merkittävää joillekin lajeille. Näitä lajeja ovat esim. suurikokoiset ja pitkäikäiset lajit, joiden populaatiokoko on pieni, lisääntymistuotto alhainen ja joiden sukukypsyysikä on korkea (esim. merikotka). Törmäyskuolleisuudella voi olla näissä tapauksissa jopa populaatiotason vaikutuksia, mutta vaikutusten luotettava ennalta-arviointi on yleensä vaikeata. Still ym. (1996) arvioivat tuulivoimapuiston paikalliselle linnustolle aiheuttaman populaatioriskin suuruudeksi 0,5 1,5 %. Suurin riski kohdistui harmaa- ja selkälokkeihin sekä haahkaan. Saman tutkimuksen mukaan alueelta kuolleina löydettyjen lintujen kuolinsyynä oli 12 % tapauksista törmäys tuulivoimalaan. Kuten hankkeen YVA-selostuksen (Pöyry Energy 2006) yhteydessä laaditussa linnustovaikutusarvioinnissa (Suomen Luontotieto 2006) todetaan, Stillin ym. (1996)

9 5 esittämät arviot populaatioriskistä soveltuvat käytettäviksi myös Tahkoluodon tapauksessa. Tahkoluodon alueen pesimälajisto on hyvin samanlaista ja myös ympäristöltään samantyyppistä kuin englantilaistutkimuksessa. Toinen lokkilintuja koskeva ja Tahkoluotoonkin soveltuva törmäystutkimus on tehty Zeebruggessa Belgiassa, jossa havaittiin törmäysten määrän olevan voimakkaasti verrannollinen tuulipuiston alueella liikkuneiden yksilöiden määrään (Everaert ym. 2002). Belgialaistutkimuksessa havaittu törmäystodennäköisyys lokeilla oli 1/3700 ja kalatiiralla 1/3000, kun mukaan otettiin kaikki tuulipuiston alueen läpi tai yli tehdyt lennot. Kun laskettiin vain roottorikorkeuden läpi lentäneet linnut, vastaavat luvut olivat 1/2100 ja 1/600. Tuoreemmassa vastaavalla alueella toteutetussa tutkimuksessa (Everaert & Kuijken 2007) törmäysriski oli linnun lentäessä roottorin yläasennon maksimikorkeuden ja vedenpinnan välillä ( kw:n voimaloilla) nauru- ja kalalokilla 0,019 0,063 %, harmaalokilla 0,089 %, kalatiiralla 0,007 0,030 % ja riuttatiiralla 0,05 0,06 %. Tanskan Nystedin merituulipuistossa haahkojen törmäämistodennäköisyydeksi on arvioitu 0,018 0,020 % eli noin 1,2 lintua / voimala / vuosi (Petersen ym. 2006). Nystedin tapauksessa laajan aineiston perusteella yhdenkään muuttavan tai alueella pesivän lintulajin kuolleisuuden ei arvioitu lisääntyneen yli 1 %:a voimaloiden rakentamisen seurauksena. Perämerellä Suurhiekan tuulivoimapuiston YVA:n linnustoselvityksen yhteydessä arvioitiin törmäysmäärää olemassa olevien voimaloiden läheisyydestä tehtyjen raatolöytöjen perusteella (Pöyry Energy 2009 / Pohjois-Pohjnamaan lintutieteellinen yhdistys PPLY ry 2009). Vuorokausikohtaisiksi törmäystiheyksiksi Perämeren eri paikoilla ja lintulajeilla saatiin arvoja välillä (0 )0,0043 0,013 törmäystä / vrk / voimala eli (0 )1,6 4,7 törmäystä / vuosi / voimala. Yhteensä koko aineistossa törmäystiheys oli keskimäärin 6 lintua voimalaa kohti vuodessa. Tulosten tulkinnassa on huomioitava, että kaikkien löydettyjen raatojen kuolinsyynä ei välttämättä ole ollut törmäys tuulivoimalaan. Laskennassa huomioidut tuulivoimalat eivät myöskään sijoittuneet avomerelle, missä törmäysriski on selvästi pienempi. Törmäysriski vaihtelee voimakkaasti myös maantieteellisestä sijainnista riippuen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa laajassa maatuulipuistoja koskeneessa tutkimuksessa törmäysriskiksi määriteltiin 2,11 törmäystä / voimala / vuosi (Erickson ym. 2005). Laajaan kirjallisuusselvitykseen perustuen Koistinen (2004) on esittänyt menetelmän voimalakohtaisen vuosittaisen törmäysmäärän arviointiin. Arvioinnin lähtökohtana on satunnaisella paikalla Suomessa sijaitsevan tuulivoimalan aiheuttama yksi voimalakohtainen törmäys vuodessa. Lukua korjataan muun muassa sijaintipaikan ja teknisten toteutusratkaisujen perusteella määritellyillä kertoimilla. Laskentamallin mukaan Tahkoluodon tuulipuistoalueen vuotuiseksi maksimaaliseksi voimalakohtaiseksi kokonaistörmäysmääräksi saadaan 4 törmäystä. Törmäysriskin tapauskohtainen ennalta-arviointi on kuitenkin epätarkkaa, koska olemassa olevien laskentamallien ja arvioiden (esim. Whitfield 2009, Bright ym. 2008) luotettava yleistäminen Suomen oloihin on vaikeaa (mm. Koistinen 2004). Luotettavaa törmäysriskin yleispätevää arviointia vaikeuttaa törmäysten todennäköisyyksiin vaikuttavien paikallisten tekijöiden suuri määrä. Näitä tekijöitä ovat muun muassa paikallislinnuston laji- ja parimääräkoostumus, vallitsevan elinympäristörakenteen maantieteellinen vaihtelu, lintujen vuodenaikaiskäyttäytymisessä havaittavat erot, paikallistopografiset erot sekä tuulivoimaloiden erilaiset tekniset toteutusratkaisut (Thelander 2006).

10 6 Törmäysriskiin vaikuttavat muun muassa linnuston lajikohtaiset tekijät, voimaloiden sijoittelu, rakenne ja valaistus sekä vallitsevat sääolot. Törmäysriski on tavanomaista suurempi kookkailla, suhteellisen leveäsiipisillä lajeilla kuten joutsenilla, hanhilla sekä petolinnuilla (esim. Koistinen 2004). Tutkimuksissa on myös havaittu, että nuorilla yksilöillä törmäysriski on vanhempia lintuja suurempi (Whitfield 2009). Myös paikallisten lintujen on todettu kykenevän väistämään voimalarakenteita muuttavia lintuja tehokkaammin mahdollisen vastaavanlaisen oppimisen seurauksena (Winkelman 1992). Vallitsevat sääolosuhteet vaikuttavat päivittäiseen törmäysriskiin hyvin voimakkaasti eteenkin muuttoaikoina (Elkins 2004). Säätila vaikuttaa lintujen lentokorkeuksiin sekä säätelee muuton voimakkuutta (esimerkiksi Richardson 1990, Koistisen 2004 mukaan). Sateessa, sumussa ja pimeässä muuttavien lintujen lentokorkeus on tyypillisesti matalampi kuin normaaliolosuhteissa. Toisaalta lintujen lentoaktiivisuus on pienempi, kun näkyvyys on huono ja tähtitaivasta ei näy. Linnut väistävät havaitsemiaan tuulivoimaloita jopa yli 5 kilometrin etäisyydeltä. Yleisimmin väistöliike tapahtuu kuitenkin 1-2 kilometrin etäisyydellä tai jopa vain joidenkin satojen metrien etäisyydellä voimaloista (Petersen ym. 2006). Linnut muuttavat lentorataansa siten, että ne eivät joudu tuulivoimaloiden välittömään läheisyyteen. Tanskan merituulipuistojen yhteydessä on havaittu, että tuulipuistoa kohden lentävistä muuttajista lähes 80 % muuttaa lentosuuntansa kulkemaan ohi voimala-alueen. Linnut kykenevät kuitenkin väistämään voimaloita tehokkaasti jopa jouduttuaan voimalaryhmien sisään mm. laskemalla lentokorkeuttaan. Häiriövaikutukset Tuulipuistorakentamisen aiheuttamat häiriövaikutukset vaihtelevat lajista, paikasta sekä vuodenajasta riippuen. Häiriövaikutus voi aiheutua elinympäristön häviämisestä tai voimakkaasta muuttumisesta ja edelleen lintujen siirtymisestä pois alueelta. Tuulipuistojen mahdollinen häiriö linnuille riippuu tarkastelumittakaavasta ja siitä, onko korvaavaa elinympäristöä tarjolla lähistöllä. Voimaloiden karkottava vaikutus on havaittu suurimmaksi muuttavilla ja talvehtivilla linnuilla. Sen sijaan pesivien lintujen osalta häiriintyminen on ollut vähäisempää joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta (Bird Life Suomi ry 2009). Yleisesti ottaen lintujen pesimätiheyksien ei ole todettu juurikaan pienenevän tuulivoimaloiden läheisyydessä (esimerkiksi Kerlinger 2000). Lintujen ruokailualueiden käytön on havaittu muuttuvan jopa 800 metrin etäisyydellä tuulivoimaloista. Merialueilla häirintävaikutukset ulottuvat kuitenkin selvästi maaalueita kauemmas. Tanskassa Nystedin ja Horns Revin merituulipuistojen yhteydessä tehtyjen tutkimusten perusteella todettiin ruokailevien ja lepäilevien lintulajien tuulivoimaloiden välttämisetäisyydeksi jopa 2-4 kilometriä (Petersen ym. 2006). Häiriö kohdistui voimakkaimmin runsaslukuisiin sekä suojelullisesti huomionarvoisiin lajeihin. Valtaosalla alueen linnustosta ei kuitenkaan todettu käyttäytymismuutoksia voimaloiden rakentamisen seurauksena. Voimaloiden rakentamisaika ei muuttanut esimerkiksi alueen tiirojen käyttäytymistä, mutta voimaloiden käytön alettua tiirat välttelivät voimaloiden välittömiä lähialueita. Tuulivoimapuistojen rakentamisen seurauksena linnuston elinalueet supistuvat voimaloiden välittömällä lähialueella. Elinympäristöjen väheneminen on kuitenkin yleensä populaatiotasolla merkitykseltään vähäistä, koska korvaavia elinalueita säilyy edelleen voimala-alueiden ulkopuolella (Petersen ym. 2006). Elinympäristöjen

11 7 kaventuminen korostuu laajoissa tuulipuistohankkeissa sekä arvioitaessa useiden tuulipuistohankkeiden yhteisvaikutuksia. Ajan kuluessa linnusto voi vähitellen tottua uusiin voimalarakennelmiin, jolloin häiriövaikutus pienenee. Tämä koskee sekä muuttavia lintuja että lähistöllä pesiviä lintuja. Joissakin tutkimuksissa on todettu, että erityisesti pesimälinnut sopeutuvat hyvin muuttuneeseen elinympäristöön (Winkelman 1992) Epäsuorat vaikutukset Tuulivoimalarakentamisen välilliset linnustovaikutukset liittyvät pääasiassa lintujen ravinnon saantiin sekä mahdollisiin vaikutuksiin lajien poikastuotossa. Mikäli voimalaalueet sijoittuvat lintujen keskeisille ruokailualueille, ne saattavat joissain tapauksissa pidentää lintujen saalistuslentomatkoja. Tämä voi vaikuttaa lintujen energiatalouteen heikentävästi. Käytännön tasolla kuvatunlaisen vaikutusmekanismin merkitys on kuitenkin hyvin pieni. Tuulivoimaloiden rakentamisella voi olla myös positiivisia vaikutuksia lintujen ravinnonhankintaan ns. riuttaefektin seurauksena. Voimaloiden perustukset luovat edellytyksiä akvaattisen eliöstön monimuotoisuuden lisääntymiselle toimimalla keinotekoisina riuttoina, ja luomalla näin uusia elinympäristöjä eläin- ja kasvilajeille. Ruotsin ja Tanskan merituulipuistojen tarkkailutulosten mukaan varsinkin simpukat ja merirokko kiinnittyivät tuulivoimaloiden perustuksiin. Kalojen lukumäärä sekä muiden eläin- ja kasvilajien lajimäärät lisääntyivät aivan perustusten tuntumassa verrattuna 20 metrin päässä sijaitseviin alueisiin. Kalayksilöiden lukumäärä 5 metrin etäisyydelle perustuksista oli jopa kaksinkertainen verrattuna 20 metrin päässä sijaitseviin alueisiin. Myös kalanpoikasten lukumäärä oli moninkertainen verrattuna vertailualueisiin. (Pöyry Energy 2006) Tuulipuiston vaikutuksia lähialueen pesimälinnuston poikastuottoon on seurattu Suomessa muun muassa Kemin Ajoksen tuulivoimapuiston rakentamisen tarkkailun yhteydessä vuodesta 2007 lähtien (Pöyry Environment Oy 2010). Tuulipuiston lähialueen lintuluodot ovat mm. harmaalokkien ja tiirojen keskeisiä pesimäalueita. Vuodesta 2007 lähtien paikallisen lintutieteellisen yhdistyksen Xenus ry:n kanssa yhteistyössä suoritetun laajan tarkkailun aikana ei lajien pesimisessä ole todettu sellaisia muutoksia, joiden voitaisiin katsoa aiheutuneen tuulivoimaloiden rakentamisesta. Lintujen on myös todettu tottuvan nopeasti uusiin voimaloihin ja jopa pesivän uusien voimaloiden läheisyydessä. 5.2 Vaikutusten kohdentuminen Hankkeen vaikutusten arvioidaan kohdistuvan pääasiassa kohonneena törmäysriskinä hankealueen kautta muuttaviin lintuihin sekä alueella ruokailulentoja tekeviin lintuihin. Muuttolajeista vaikutukset kohdistuvat voimakkaimmin muuttajamääriltään runsaimpiin lajeihin. Pesivistä lajeista törmäysriskin kohoaminen kohdistuu pääasiassa kalaa ravintonaan käyttäviin lajeihin, joiden ruokailualueet sijoittuvat osittain suunniteltujen tuulivoimaloiden läheisyyteen. Lajeista keskeisimpiä ovat selkälokki, lapintiira, kalatiira, räyskä ja merikotka.

12 8 Sen sijaan suoria elinympäristömuutoksia esimerkiksi pesimisympäristöihin ei juurikaan tapahdu. Muutokset koskevat ruokailualueita, joiden luonnetta niille pystytettävät tuulivoimalat muuttavat. Välillisiä vaikutuksia kohdistuu alueella saalistaviin lintuihin, joiden ravinnonhankintalentoihin hankkeella voi olla vaikutuksia. 5.3 Rakentamisaikaiset vaikutukset Voimalaitosyksiköiden rakentaminen on tarkoitus tehdä yhden avovesikauden aikana keväästä syksyyn. Seuraavassa on pääpiirteissään esitetty hankkeen YVa-selostuksen (Pöyry Energy 2006, Suomen Luontotieto 2006) yhteydessä esitetty vaikutusarviointi rakentamisaikaista linnustovaikutuksista: Koska lintuluodoille ei tulla nousemaan on työaikainen melu rakentamisen aiheuttamista häiriöistä merkittävin. Mikäli melutaso on lintujen pesinnän alkuvaiheessa huomattavaa, saattaa osa linnuista siirtyä muualle pesimään. Haudonta- tai poikasvaiheessa pesien hylkäämisriski on yleensä pieni. Koska vain pieni osa voimaloista sijoittuu lintuluotojen välittömään lähiympäristöön, jää melun pesimälinnustolle aiheuttama riski todennäköisesti pieneksi. (Suomen Luontotieto Oy 2006) Toinen rakentamisen aiheuttama mahdollisesti linnustoon epäsuorasti vaikuttava tekijä on veden tilapäinen samentuminen. Samentuminen saattaa paikallisesti haitata kalaa syövien lintujen saalistusta. Rakentamisen aiheuttama samentuminen on kuitenkin lyhytaikaista ja paikallista, joten merkittävää haittaa ei samentumisesta synny linnustolle. (Suomen Luontotieto Oy 2006) YVA-selostuksen (Pöyry Energy 2006) yhteydessä todetaan lisäksi, että Tahkoluodon edustan tuulivoimalayksiköt sijoittuvat selkeästi lintuluotojen ulkopuolelle ja kaikki yksiköt rakennetaan veteen. Lintuluodoille ei ole suunniteltu tuulivoimaloiden kaapelilinjauksia tai huolto ym. rakennuksia. Suoria lintuluotojen pinnanmuotoja tai kasvillisuutta muuttavia ympäristömuutoksia ei tuulivoimalahanke aiheuta, joten lintujen pesimäympäristö ei muutu hankkeen toteutumisen seurauksena. Tuulivoimaloiden rakentaminen tai toiminta ei aiheuta myöskään välillisiä, ympäristöä muuttavia seurauksia. Näitä välillisiä kasvillisuuteen vaikuttavia tekijöitä saattaisivat olla mm. varjostuksen tai tuuliolosuhteiden muutokset. Kokonaisuudessaan rakentamisenaikaisen häiriön ei arvioida aiheuttaman merkittävää haittaa alueen muuttavalle tai siellä pesivälle linnustolle. Mahdollinen veden samentuminen sekä rakentamistoimista aiheutuva lisääntynyt melu- ja ihmisvaikutus heikentävät tilapäisesti alueen linnuston elinoloja. Erityisen herkkä lisääntyvän ihmisvaikutuksen aiheuttamalle häiriölle on räyskä, jonka parimäärät hankealueella ovat kuitenkin pieniä. Työaikainen melu ja häirintä saattaa johtaa siihen, että osa Kumpelin pesimälinnuista siirtyy pesimään kauemmas toimenpidealueesta. Haudonta- tai poikasvaiheessa pesien hylkäämisriski on kuitenkin yleensä pieni. Koska vain pieni osa voimaloista sijoittuu lintuluotojen välittömään lähiympäristöön, jää melun pesimälinnustolle aiheuttama riski todennäköisesti pieneksi. Törmäysriskin ei arvioida rakentamisvaiheessa aiheuttavan haittaa alueen kautta muuttavalle tai sillä ruokailevalle linnustolle. Voimaloiden rakentaminen saattaa jossain määrin vaikuttaa muuttolintujen käyttämiin muuttoreitteihin. On myös mahdollista, että muuttavat linnut siirtyvät lepäilemään uusille alueille kauemmas muutettavista alueista.

13 9 Vertailtaessa eri toteutusvaihtoehtoja, rakentamisaikaiset vaikutukset ovat vähäisempiä vaihtoehdossa VE1, koska tällöin toteutettavien voimaloiden kokonaismäärä on vähäisempi. Toisaalta toteutusvaihtoehto VE2:n tapauksessa rakentaminen tapahtuu kauempana rannikosta avomerellä, jolloin Tahkoluodon edustan keskeisille lintuluodoille kohdistuva häirintä jää vähäiseksi lisääntyvää kuljetusliikennettä lukuunottamatta. 5.4 Käytönaikaiset linnustovaikutukset Hankkeen pääasialliset linnustoon kohdistuvat vaikutukset ovat käytönaikaisia vaikutuksia. Linnut sopeutuvat vähitellen uusien voimaloiden olemassaoloon, jolloin tuulipuiston aiheuttama häiriövaikutus vähitellen pienenee. Näin ollen esimerkiksi pesimälintujen kannalta keskeisten ruokailualueiden käyttö palautuu vähitellen todennäköisesti lähes ennalleen. Riutta-efektin seurauksena on mahdollista, että uusien voimaloiden välittömien lähialueiden merkitys ravinnonsaannin kannalta jopa korostuu. Ilmiön seurauksena elinympäristöjen monipuolistuminen alueella lisännee vesikasvillisuuden ja sitä kautta myös pohjaeläimistön määrää ja niitä ravintonaan käyttävät lintulajit voivat hyötyä tästä kehityksestä. Lokkilintujen käyttämät ravintokohteet ovat niin monipuolisia, että mahdollisten kalastomuutosten heijastuminen niiden pesimämenestykseen ei ole todennäköistä. Tiirat puolestaan hyödyntävät ravinnossaan vain pieniä kaloja ja äyriäisiä. Ne saattavat kärsiä kalaston ja äyriäisten kaikkoamista alueelta rakentamisen aikana, mutta voimaloiden valmistuttua niiden ravinnonsaanti voi vähitellen jopa parantua alueella. Lisäksi tuulivoimaloiden käytön aikaiset vaikutukset voivat kohdistua enemmän kookkaampaan kalalajistoon kuin mitä tiirat käyttävät ravintonaan. Näin ollen keskeisimmäksi tuulipuiston käytönaikaiseksi vaikutukseksi arvioidaan kohonnut törmäysriski ja sen heijastuminen lajien aikuiskuolleisuuteen. Riutta-efektin seurauksena potentiaaliset ruokailualueet voimaloiden läheisyydessä jopa lisääntyvät nykyisestään, mikä voi osaltaan lisätä törmäysriskiä Vaikutukset alueen muuttavaan linnustoon Vuoden 2008 linnustoselvityksen perusteella (Pöyry Environment Oy 2008) Tahkoluodon edustalla merilinnut muuttavat keväällä karkeasti ottaen kolmea reittiä pitkin: 1. Kumpelin itäpuolelta, jolloin ne muuttavat Kaijakarin ja Kumpelin välisen tuulipuistoalueen läpi. 2. Kumpelin länsipuolelta, jolloin reitti pohjoisempana sivuuttaa Hylkiriutan joko itätai länsipuolitse. On mahdoton sanoa muuttavatko nämä linnut Hylkiriutan länsipuolen tuulipuistoalueen läpi, etäisyyttä Kallioholman kärkeen on liikaa. 3. "Lounais-koillinen" -linja, jota käyttävät Ruotsista, Gävlenniemestä Suomea kohti kääntävät linnut. Nämä linnut muuttavat Pohjanlahden poikki koilliseen tai itään suunnaten. Tälle linjalle tyypillisiä lajeja ovat mm. laulujoutsen, metsähanhi ja isokuovi. Lisäksi osa lintulajeista käyttää runsaasti molempia reittejä, eikä vallitsevaa muuttoväylää voida osoittaa.

14 10 Muuttavista lajeista runsaslukuisimpia ovat haahka, mustalintu, pilkkasiipi, telkkä ja merimetso. Haahkat käyttävät yleensä reittejä 1 ja 2, mustalintu ja pilkkasiipi muuttavat pääasiassa reittiä 2. Sen sijaan telkät muuttavat lähempää rannikkoa käyttäen reittiä 1. Kuikkalinnut muuttavat sekä reiteillä 1 että 2. Törmäysriski on suurin reittiä 1 käyttävillä linnuilla, koska muuttoreitti kulkee toteutusvaihtoehto VE1:n poikki. Sen sijaan reitti 2 sivuuttaa pääosin molemmat hankkeen toteutusvaihtoehdot kulkien niiden välistä. Näin ollen muuttavista lajeista merkittävin törmäysriskin lisäys kohdistuu pääasiassa reittiä 1 käyttäviin lajeihin telkkään, isokoskeloon ja merimetsoon. Riski kasvaa myös reittiä 2 käyttävillä lajeilla, mutta näiden lajien kohdalla muuttoreitin suuntautuminen tuulipuiston ulkopuolisille alueille (reitti 2) on todennäköisempää kuin yksinomaan reittiä 1 käyttävillä lajeilla. Syysmuutto poikkeaa kevätmuutosta ajallisen kestonsa osalta. Se jakaantuu useiden kuukausien ajalle tasaisemmin kuin kiivasrytminen kevätmuutto ja on myös yksilömääräisesti vähäisempää. Taulukossa 1 on esitetty suuntaa-antava arvio kevätmuutonaikaisista törmäysmääristä keskeisimpien muuttolajien osalta. Yksilömäärät perustuvat vuoden 2008 linnustoselvityksen lukuihin (Pöyry Environment Oy 2008). Lentokorkeustiedot perustuvat pääosin Suurhiekan tuulipuiston linnustoselvityksen aineistoihin (Pohjois- Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys PPLY ry 2009). Törmäysriskikertoimina on käytetty eri lähteissä esitettyjä mahdollisimman vertailukelpoisia lukuarvoja (Pohjois- Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys PPLY ry. 2009, Everaert & Kuijken 2007, Petersen ym. 2006, Koistinen 2004). Muuttajien kokonaisyksilömäärästä keskimäärin 75 %:n on arvioitu väistävän tuulipuistoaluetta ja 25 %:n edelleen jatkavan lentoaan tuulipuiston alueelle (vertaa Petersen ym. 2006). Törmäysikkunaan näistä linnuista on arvioitu joutuvan niiden, joiden muuttolentokorkeus on alle 200 metriä. Arvion tulosta voidaan pitää maksimiarviona törmäävien muuttolintujen määrästä eri toteutusvaihtoehdoissa. Taulukko 1. Arvio hankkeen aiheuttamasta törmäysriskistä keskeisimpien muuttolajien osalta. Laji Yksilömäärä Lentokorkeus Haahka Törmäysikkunassa yksilöitä Törmäysten lkm / voimala / Törmäysten lkm / voimala / vuosi vuosi VE1 VE2 80 % merenpinnassa ,3 4,5 9,0 Mustalintu % alle 200 m ,2 33,0 66,0 Pilkkasiipi % alle 200 m ,6 9,0 18,0 Telkkä Arviolta 30 % roottorien korkeudella 300 0,06 0,9 1,8 Merimetso Arviolta 50 % roottorien korkeudella 500 0,415 6,2 12,5 Kuikkalinnut % alle 200 m 713 0,53 8,0 15,9 Yhteensä 4,11 61,6 123,2 Toteutusvaihtoehdossa VE1 vuosittaisten törmäysten lukumäärä on keskeisimpien muuttolajien osalta arvion mukaan maksimissaan noin 60 lintua. Vaihtoehdossa VE2

15 11 vastaava luku on noin 120 lintua. Huomioitujen lajien lisäksi todellisia törmäysmääriä kasvattavat jonkin verran myös muut muuttavat lajit. Törmäysmäärät korreloivat kuitenkin voimakkaasti todellisen lintutiheyden kanssa, joten yllä esitettyjä lukuja voidaan pitää karkeana arviona kaikkiin muuttaviin lajeihin kohdistuvasta kokonaistörmäysriskistä eri toteutusvaihtoehdoissa. Törmäävien lintujen kokonaismäärä suhteessa muuttavien lintujen kokonaismäärään jää alhaiseksi. Toteutusvaihtoehdossa VE1 kuuden tarkastellun lajin osalta törmäävien yksilöiden osuus muuttovirrasta on vain 0,2 %. Toteutusvaihtoehdossa VE2 vastaava luku on 0,3 %. Syysmuutonaikainen törmäysriski on kevätmuuttoa pienempi, koska muutto ei esimerkiksi noudattele yhtä selkeästi tiettyjä muuttoreittejä. Lintujen törmäysriski lisääntyy kuitenkin myös syysmuuton osalta hankkeen toteutuessa. Vaikka arvio muuttaviin lintuihin kohdistuvat törmäysriskistä sekä kokonaistörmäysmääristä on vain suuntaa antava, sen perusteella voidaan todeta hankkeen törmäysvaikutusten jäävän kokonaisuudessaan varsin vähäisiksi. Törmäyksiä tapahtuu vuosittain jopa useita kymmeniä. Törmäysmäärät ovat kokonaismuuttomäärin suhteutettuna kuitenkin niin pieniä, etteivät ne vaaranna muuttavien lajien populaatioita. On myös muistettava, etteivät kaikki törmäykset ole välttämättä linnuille tappavia Vaikutukset alueen pesimälinnustoon Hankkeen merkittävimpänä vaikutuksena voidaan pitää sen aiheuttamaa lintujen ruokailulentoihin kohdistuvaa lisääntynyttä törmäysriskiä. Suuri osa merilinnuista pystyy lentämään pitkiäkin matkoja saalistuslennoillaan, ja siksi hankealueella liikkuvien yksilöiden määrä on todellisuudessa lähialueiden pesimälinnustoa suurempi. Ruokailu- ja saalistusalueet voivat olla eri alueilla pesivillä linnuilla päällekkäisiä, mutta hyviä ruokailualueita on rajallinen määrä, ja ollessaan riittävän etäällä toisistaan ne myös rajaavat lintujen liikkumista. Linnuilla on määrätyt ruokailualueensa mahdollisimman lähellä pesimäpaikkoja, ja kunkin lajin samalla alueella pesivät linnut useimmiten käyttävät myös samoja ruokailualueita. Tahkoluodon edustalla merkittävimmät lintujen ruokailualueet sijaitsevat Kumpelin ja Kaijakarin välisellä alueella sekä toisaalta Hylkiriutan ympäristössä pääosin sen etelä ja länsipuolla (kuva 2).

16 12 Kuva 2. Tahkoluodon edustan silakan kutualueet, jotka ovat myös lintujen keskeisiä ruokailualueita. (Pöyry Environoment Oy 2008). Pesiessään linnut ovat sidottuja pesimäpaikkaansa. Ruokailulennolla tarkoitetaan tässä yhteydessä pesivien lintujen saalistuslentoja, mitkä alkavat pesimäluodolta ja päättyvät sille. Lentojen kesto, määrä ja suunta vaihtelevat pesimäkauden aikana. Myös sää ja vuorokauden aika vaikuttavat niihin. (Pöyry Environment Oy 2008) Pesimään asettuessaan lokkilintuparit tekevät pitkiä yhteisiä ruokailulentoja, pesimäsaarelle palataan mahdollisesti vain valmistelemaan pesintään ja munimaan, lähtö- ja paluulentoja tapahtuu vähän. Haudontavaiheessa ravinnontarve ei vielä ole kasvanut, mutta linnut ovat jo sidoksissa pesäpaikkaan, joten lähtö- ja paluulentojen määrä on jo suurempi. Emolinnut hautovat vuorotellen toisen saalistaessa. Poikasten kuoriuduttua lentojen määrä alkaa vähitellen kasvaa. Kun poikaset ovat isoja, molemmat emolinnut hakevat ruokaa lähes ympäri vuorokauden. Lentopoikasvaiheessa lähtö- ja paluulentojen määrä putoaa vähitellen poikasten seuratessa emoja ruokailualueille. Nämä lennot jatkuvat muutaman viikon ajan ja poikasten ollessa riittävän hyviä lentäjiä, jätetään pesimäsaari lopullisesti ja linnut lähtevät perhekunnittain kiertelemään ja syysmuutolle. Arvioitaessa hankkeen aiheuttamaa törmäysriskiä ruokailulentoihin on huomioitu lentojen suuntautuminen eri ilmansuuntiin kultakin lintuluodoilta sekä ruokailulentoreitille sattuvien voimaloiden lukumäärä. Arvioinnissa on lisäksi huomioitu voimaloiden eri toteutusvaihtoehtojen väliset erot törmäysriskin kohdistumisessa ruokailulentoihin. Lajeista yksityiskohtaisessa tarkastelussa on huomioitu selkälokki sekä lapintiira, jotka ovat kalaa ravinnokseen käyttäviä lajeja ja joiden ruokailualueille suunniteltu tuulipuisto osittain sijoittuu. Räyskän, kalatiiran ja

17 13 merikotkan osalta tulosten perusteella voidaan esittää arvio törmäysten merkityksestä lajien populaatioille. Osa-alueittain laadittu arvio törmäysmääristä on esitetty taulukossa 2. Vuoden 2008 linnustoselvityksen (Pöyry Environment Oy 2008) tulosten perusteella osa-alueiden ruokailulentojen kokonaismäärästä on arvioitu potentiaalisten törmäysikkunaan lentävien lintujen määrä. Lukumäärä on arviolta 20 % kaikista ruokailulennoista. Tanskan tuulipuistojen yhteydessä on havaittu, että keskimäärin 15 % lokkilinnuista osuu ruokailulennoillaan roottorien pyörimisalueelle valtaosan lentäessä jopa selvästi niiden alapuolella (Petersen ym. 2006). Törmäysriskinä on käytetty selkälokin ja lapintiiran osalta Everaertin ym. (2002) esittämiä lukuja. Muiden lajien kohdalla törmäysriskinä on käytetty Suurhiekan tuulipuiston linnustovaikutusarvioinnissa käytettyjä törmäysriskilukuja (Pohjois- Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys PPLY ry. 2009). Saatu arvio vuosittain ruokailulentoreitillä sijaitseviin voimaloihin törmäävien lintujen maksimimäärästä on suhteutettu kaikkien ruokailulentojen kokonaismäärään. Lapintiiran osalta määrällisesti eniten törmäyksiä arvioidaan tapahtuvan Kaijakarin- Kumpelin välisellä alueella. Sen sijaan selkälokin osalta törmäysmäärät jäisivät tällä alueella vähäisiksi. Ruokailulentoreitillä arvioidaan sijaitsevan keskimäärin 5 tuulivoimalaa alueen kymmenestä voimalasta. Vuosittain selkälokkien ruokailulennoista voimalatörmäykseen johtaisi 1,5 lentoa. Lapintiiran osalta luku on huomattavasti suurempi johtuen ennen kaikkea ruokailulentojen huomattavan suuresta määrästä alueella. Törmäyksiin johtavien ruokailulentojen maksimimäärä vuosittain olisi 110 lentoa. Törmäyslentojen osuus kaikista ruokailulennoista on kuitenkin hyvin pieni: selkälokilla vain 0,006 % ja lapintiiralla 0,16 % kaikista ruokailulennoista johtaisi törmäykseen. Voimalakohtaista laskennallista arviota vuosittaisten törmäysten kokonaismäärästä (22 törmäystä / vuosi) voidaan pitää lapintiirojen osalta ylimitoitettuna. Törmäysriski on todennäköisesti jonkin verran suurempi kuin esimerkiksi Suurhiekassa arvioitu 6 törmäystä / voimala /vuosi (Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys ry 2009). Tämän perusteella Kaijakarin Kumpelin alueella tapahtuisi vuosittain noin 30 lapintiira törmäystä. Kumpelin ja Silakkariutan alueilla törmäyslentojen osuus kaikista ruokailulennoista on hieman suurempi ollen selkälokilla 0,047 % ja lapintiiralla 0,17 %. Ruokailulentojen reitille arvioidaan sijoittuvan niin ikään 5 tuulivoimalaa. Selkälokkien törmäysten kokonaismäärä olisi maksimissaan noin 5 törmäystä vuodessa ja lapintiirojen osalta hieman yli 30 törmäystä vuodessa. Hylkiriutan alueella selkälokkien vuosittainen törmäyslentojen määrä olisi maksimissaan 15 kappaletta eli 0,076 % kaikista ruokailulennoista. Lapintiiralla vastaavat luvut olisivat 53 törmäyslentoa sekä 0,27 %.

18 14 Taulukko 2. Arvio hankkeen aiheuttamasta törmäysriskistä linnuston ruokailulentojen osalta selkälokilla ja lapintiiralla eri osa-alueilla. Kaijakari-Kumpeli Osa-alue Kumpeli - Silakkariutta Hylkiriutan alue Voimaloiden lkm Voimaloita lentoreitillä Ruokailulentojen lkm Selkälokki Lapintiira Lentoja törmäysikkunassa Selkälokki Lapintiira Arvioitu törmäysmäärä/ voimala /vuosi Selkälokki 0,3 0,47-0,95 0,95-1,91 Lapintiira 22 3,33-6,67 3,33-6,67 Arvioitu maksimitörmäysmäärä yhteensä vuodessa ruokailulennoilla Selkälokki 1,5 2,35-4,75 7,6-15,28 Lapintiira 110,0 16,67-33,35 26,64-53,36 Törmäyslentojen osuus ruokailulennoista % Selkälokki 0,006 0,047 0,076 Lapintiira 0,16 0,17 0,27 Edellä esitettyjä lukuja voidaan pitää maksimiarviona törmäysten lukumäärästä. Käytännössä on todennäköistä, että toteutuvien törmäysten lukumäärä jää paikoin jopa selvästi esitettyjen lukujen alapuolelle. Tulosten tulkinnassa on huomattava, että esimerkiksi lajikohtaiset käyttäytymiserot ravinnonhankinnassa sekä ruokailulentojen suuntautuminen mahdollisesti useammille alueille vaikuttavat todellisten törmäysten määrään. Esimerkiksi selkälokki on selväpiirteinen avomerilaji, joka saalistaa pääasiassa pikkukalaa ravinnokseen ja lentää pitkiä matkoja ravintoa hakiessaan. Sen sijaan lapintiirat saalistavat toisinaan hyvinkin paikallisesti. Tulokset ovat samansuuntaisia kuin esimerkiksi Everaertin ja Stienenin (2006) esittämät arviot tuulivoimaloiden tiira- ja lokkipopulaatioille aiheuttamista vaikutuksista Belgiassa. Tahkoluodon edustan kaikkien osa-alueiden kohdalta (VE2) törmäävien lintujen vuotuiseksi kokonaismääräksi arvioidaan selkälokin osalta noin 7,2 lintua sekä lapintiiran osalta 65,6 lintua. Toteutusvaihtoehdossa VE1 törmäysmäärät ovat jonkin verran pienempiä, koska toteutuvien voimaloiden kokonaismäärä on pienempi. Tahkoluodon edustan luodoilla pesivien selkälokkien parimääräarvio on 166 paria (332 yksilöä), mikä on noin 2 % koko maan populaatiosta (Pöyry Environment Oy 2008). Maksimaalisten törmäyslukujen perusteella törmäyksien aiheuttama kuolleisuus kohdistuisi noin 2 %:iin alueen selkälokkipopulaatiosta. Vastaavasti alueella pesivien lapintiirojen parimääräarvio on 313 paria (626 yksilöä), mikä on noin 6 % Satakunnan lapintiiroista (Pöyry Environment Oy 2008). Maksimaalisten törmäyslukujen perusteella törmäyksien aiheuttama kuolleisuus kohdistuisi noin 10 %:iin alueen lapintiirapopulaatiosta.

19 15 Arvioitu pesivien lintujen aikuiskuolleisuus ei vaikuta merkittävästi selkälokkien tai lapintiiran populaatiokokoon ja populaatioiden elinvoimaisuuteen eikä lajien kokonaiskantoihin Suomessa. Hankkeen seurauksena Tahkoluodon edustalla tapahtuisi vuosittain todennäköisesti kuitenkin useita törmäyksiä voimaloihin, mikä heijastuisi vähäisissä määrin myös alueen lintukantoihin. Edellä esitetyn perusteella arvioidaan, että myös kalatiiran tai räyskän kantoihin hankkeesta kohdistuu vain vähäisiä vaikutuksia. Lajien lentomäärät suunnitelluilla voimala-alueilla ovat hyvin vähäisiä. Vuoden 2008 linnustoselvityksen yhteydessä havaittiin 43 räyskälentoa sekä 51 kalatiiralentoa (Pöyry Environment Oy 2008). Näin ollen törmäyslentojen kokonaismäärä jää erittäin alhaiseksi. Vaikka erityisesti räyskän osalta yhdelläkin törmäyksellä tai muulla häirinnällä voi olla vaikutuksia Porin edustan ja Gummandooran saariston Natura-alueen räyskäpopulaatioon, hankkeella ei arvioida olevan merkittäviä vaikutuksia räyskän Suomen kokonaiskantaan. Kaijakarin ja Kumpelin ympäristössä havaittiin vuoden 2008 selvityksen (Pöyry Environment Oy 2008) yhteydessä merikotkia, jotka saalistivat alueella nuoria selkälokkeja. Kaikkiaan pesimäkauden aikana tehtiin 41 merikotkahavaintoa, jotka voivat osin olla päällekkäisiä. Merikotkan pesimisyrityksistä on vanhoja tietoja Vähä- Enskeristä, joka on myös nykyisin merikotkien käyttämää elinaluetta vaikka laji ei pesikään alueella. Petolintujen törmäysriski tuulivoimaloihin on jonkin verran keskimääräistä korkeampi (Koistinen 2004). Alhaisten yksilömäärien seurauksena tapahtuneiden törmäyksien lukumäärät jäävät kuitenkin vähäisiksi. Suhteellisesti hitaasti lisääntyville lajeille vähäinenkin törmäysriskin kasvu voi joissain tapauksissa olla haitallinen. Tutkimuksissa (esimerkiksi Pohjois-pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys ry 2009 ja Smales 2005) tuulivoimalatörmäyksien populaatiotason vaikutukset merikotkakantojen säilyvyyteen pitemmällä aikavälillä on todettu vähäisiksi. Norjassa Smolan tuulivoimapuiston alueella varsin tiheän merikotkakannan pesimistuloksen on kuitenkin todettu heikentyneen voimala-alueella ja myös törmäyksiä voimalarakenteisiin on todettu erityisesti nuorten yksilöiden osalta (Follestad ym. 2007). Tahkoluodon tapauksessa merikotkaan kohdistuvien vaikutusten arvioidaan kuitenkin jäävän vähäisiksi alhaisesta lintutiheydestä johtuen.

20 16 6 YHTEENVETO Porin Tahkoluodon tuulivoimapuiston YVA-selostuksen linnustovaikutusarviointia täydennettiin arviolla hankkeen vaikutuksista alueen muuttavaan ja ruokailevaan linnustoon. Arvioinnin pohjatietona käytettiin pääasiassa vuonna 2008 laadittua tarkentavaa linnustoselvitystä (Pöyry Environment Oy 2008). Hankkeen rakentamisenaikaisen häiriön ei arvioida aiheuttaman merkittävää pitempiaikaista haittaa alueen muuttavalle tai siellä pesivälle linnustolle. Lisääntynyt ihmisvaikutus sekä mahdollinen veden ajoittainen samentuminen aiheuttavat lyhytkestoisia ja palautuvia paikallisia vaikutuksia. Lajeista herkimpänä voidaan pitää räyskää, ja on todennäköistä, että laji karttaa häiriöherkimpiä alueita. Hankkeen käytönaikaiset häiriövaikutukset jäävät vähäisiksi. Alueen linnusto sopeutuu vähitellen myllyjen läsnäoloon, jolloin häiriövaikutus edelleen pienenee. Pysyvä vaikutus kohdistuu yksittäisten voimaloiden rakentamisen seurauksena muuttuneisiin ruokailualueisiin. Ns. riutta-efekti voi kuitenkin paikoin jopa parantaa linnuston ravinnonsaantia voimaloiden lähialueella. Hankkeen seurauksena sekä muuttolinnustoon että pesiviin lajeihin kohdistuu kohonnut törmäysriski. Vuosittain tulee tapahtumaan jopa useita kymmeniä lintutörmäyksiä. Koska muuttavien lintujen kokonaismäärä on Tahkoluodon edustalla huomattava, törmäävien lintujen suhteellinen osuus muuttovirrasta on kuitenkin hyvin pieni. Valtaosa linnuista väistää tuulivoimala-alueet. Selkälokin ja lapintiiran ruokailulentoihin kohdistuva törmäysriski on suurin Kumpelin Kaijankarin välisellä alueella. Vaikka vuosittain tapahtuu useita törmäyksiä, hankkeen ei arvioida aiheuttavan lajien populaatioille merkittäviä heikentäviä vaikutuksia. Kalatiiran, räyskän ja merikotkan osalta törmäystenvaikutukset jäävät vähäisiksi. Linnustoon kohdistuvat vaikutukset ovat pienemmät vaihtoehdossa VE1. Toteutusvaihtoehdossa VE2 rakennettavien voimaloiden lukumäärä on suurempi, mikä lisää muutettavien alueiden pinta-alaa sekä törmäysten todennäköisyyttä. Merkittäviä heikentäviä linnustovaikutuksia ei kuitenkaan arvioida syntyvän kummakaan toteutusvaihtoehdon osalta.

21 17 7 VIITTEET BirdLife Suomi ry. 2009: Tuulivoimaloiden rakentamisen ja käytön vaikutuksista lintuihin Suomessa. Bright, J., Langston, R., Bullman, R., Evans, R., Gardner, S. & Pearce-Higgins, J. 2008: Map of bird sensitivies to wind farms in Scotland: A tool to aid planning and conservation. Biological Conservation 141 (2008) Elkins, N. 2004: Weather and bird behaviour T & A D Poyser. 3 th Edition. Calton. Erickson, P., E., Johnson, G., D. & Young Jr., D., P. 2005: A Summary and Comparison of Bird Mortality from Anthropogenic Causes with an Emphasis on Collisions. USDA Forest Service Gen. Tech. Rep. PSW-GTR-191. Everaert, J. & Kuijken, E. 2007: Wind turbines and birds ion Flanders (Belgium). Preliminary summary of the mortality research results. watch.org/documents/wpcontent/uploads/everaert_kuijken_2007_preliminary_b.pdf Everaert, J. & Stienen, W., M. 2006: Impact of wind turbines on birds in Zeebrugge (Belgium). Biodivers Conserv (2007) 16: Everaert, J., Devos, K. & Kuijken, E., Windturbines en vogels in Vlaanderen: Voorloopige onderzoeksresultaten en buitenlandse bevindingen. Instituut voor Natuurbehoud, Report R , Brussels, 76 s. Follestad, A. 2007: Wind power and bird at Smola (Norway) NINA Rapport 248. Kerlinger, P. 2000: An assesment of the impacts of Green Mountain Corporation s Searsburg, Vermount Wind Power Facilitys on breeding and migrating birds. Proceedings, National Avian- Wind Power Planning Meeting III, San Diego, California. May Koistinen, J. 2004: Tuulivoimaloiden ympäristövaikutukset. Suomen ympäristö 721. Ympäristöministeriö. Helsinki. Petersen, I., K., Christensen, T., K., Kahlert, J., Desholm, M. & Fox, A., D. 2006: Final results of bird studies at the offshore wind farms at nysted and Horns Rev, Denmark. NERI Report. Ministry of the Environment, Denmark. Pohjois- Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys PPLY ry 2009: Suurhiekan merituulipuisto. Suurhiekan linnusto ja arvio suunnitellun tuulipuiston linnustovaikutuksista. Erillisraportti. Pöyry Energy Oy 2006: Suomen Hyötytuuli Oy: Porin Tahkoluodon tuulivoimapuiston YVA. Arviointiselostus. Pöyry Energy 2009: Wpd Offshore Finland Oy: Suurhiekan tuulivoimapuiston YVA. YVAselostus. Pöyry Environment Oy 2008: Suomen Hyötytuuli Oy: Tahkoluodon tuulipuiston YVA:ntäydentävä linnustoselvitys. Tutkimusraportti. Pöyry Environment Oy 2010: PVO Innopower Oy: Kemin Ajoksen tuulivoimapuiston linnustotarkkailu. Vuosiraportti 2009 (luonnos). Richardson, W. J. 1990: Timing of bird migration in relation to weather: updated review. Teoksessa:Gwinner, E. (toim.): Bird Migration. Springer Verlag, Berlin Heidelberg, ss

22 18 Smales, I. 2005: Modelled cumulative impacts on the White-bellied Sea-eagle of wind farms across the species Australian range. Biosis Research Pty. Ltd. A.B.N Natural & Cultural Heritage Consultants. Project no Biosis Research Pty. Ltd. Still, D., Little, B., Lawrence, S. 1996: The effect of wind turbines on the bird population at Blyth Harbour, Northumberland. ETSU W /13/00394 / REP, Energy Technology Support Unit, UK Department of Trade & Industry. Thelander, C., G. 2006: Bird Fatalities and Energy Facilities, an Overview. BioEnergy Consultants. Www-dokumentti osoitteessa: -- windpowerpresentations/thelander.pdf Whitfield, D., P. 2009: Collision of Golden Eagles at Wind Farms undet the Band Collision Risk Model. Report to Scottish Natural Heritage. Natural Reseach Ltd, Banchory. UK. Winkelman, J. E. 1992: The impact of the Sep wind park near Oosterbium (Fr.), the Netherlands on birds, 2: nocturnal collision risk. RIN Rep. 92/3. DLO-Insitut voor Bos.

Tuulivoiman linnustovaikutukset ja vaikutusten vähentäminen. BirdLife Suomi ry

Tuulivoiman linnustovaikutukset ja vaikutusten vähentäminen. BirdLife Suomi ry Tuulivoiman linnustovaikutukset ja vaikutusten vähentäminen BirdLife Suomi ry Tuulivoimalat jauhavat linnut kuoliaiksi... Roottorit tekevät linnuista jauhelihaa... Ei lintusilppureita Siipyyhyn Ihmisen

Lisätiedot

Liperin tuulivoimalat

Liperin tuulivoimalat Muuttolinnustoselvitys Aappo Luukkonen 1.0 5.6.2015 5.6.2015 1 (4) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 1.1 Liperin tuulivoimahanke... 2 1.2 Muuttolintuseurannan menetelmät ja aineisto... 2 1.3 Törmäysmalli... 3 2

Lisätiedot

Muuttolintujen yhteisseurantaa ja yhteisvaikutusten arviointia Pohjois-Pohjanmaan suunnitelluilla tuulipuistoalueilla.

Muuttolintujen yhteisseurantaa ja yhteisvaikutusten arviointia Pohjois-Pohjanmaan suunnitelluilla tuulipuistoalueilla. Muuttolintujen yhteisseurantaa ja yhteisvaikutusten arviointia Pohjois-Pohjanmaan suunnitelluilla tuulipuistoalueilla Ville Suorsa LTSS-seminaari Pori 26.3.2013 2.4.2013 Page 1 Lähtökohdat 2.4.2013 Page

Lisätiedot

Tuulivoiman linnustovaikutukset ja vaikutusten vähentäminen. Teemu Lehtiniemi BirdLife Suomi ry

Tuulivoiman linnustovaikutukset ja vaikutusten vähentäminen. Teemu Lehtiniemi BirdLife Suomi ry Tuulivoiman linnustovaikutukset ja vaikutusten vähentäminen Teemu Lehtiniemi BirdLife Suomi ry Tuulivoimalat ja linnut ovat otsikoissa Tuulivoimalat jauhavat linnut kuoliaiksi... Roottorit tekevät linnuista

Lisätiedot

TUULIVOIMALOIDEN LINNUSTOVAIKUTUKSET FM ASKO IJÄS YMPÄRISTÖ MESSUT

TUULIVOIMALOIDEN LINNUSTOVAIKUTUKSET FM ASKO IJÄS YMPÄRISTÖ MESSUT TUULIVOIMALOIDEN LINNUSTOVAIKUTUKSET FM ASKO IJÄS YMPÄRISTÖ 2010 -MESSUT JOHDANTO Tuulivoimaloiden linnustovaikutuksia tutkittu viime vuosina intensiivisesti, joka on lisännyt ymmärrystä tuulivoimaloiden

Lisätiedot

Tuulivoiman linnustovaikutukset

Tuulivoiman linnustovaikutukset Tuulivoiman linnustovaikutukset Mitä tiedetään, mitä ei? Tero Toivanen, suojeluasiantuntija Tietoa kertyy koko ajan Tuulivoiman linnustovaikutuksia tutkittu paljon ja tutkitaan edelleen Tieto koskee pääosin

Lisätiedot

ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHAN KE PETOLINTUJEN PESÄPAI KKASE LVITYS

ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHAN KE PETOLINTUJEN PESÄPAI KKASE LVITYS Vastaanottaja Pohjanmaan Tuuli Oy Asiakijatyyppi Ra portti Päivämäärä 24.1.2015 0 ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHAN KE PETOLINTUJEN PESÄPAI KKASE LVITYS c RAM B&L ÄHTÄRIN SAPPION TUULIVOIMAHANKE PETOLINTUJEN

Lisätiedot

TÄYDENTÄVÄ LINNUSTOVAIKUTUSARVIOINTI 16X124807 12.9.2014. HYÖTYTUULI OY Porin Tahkoluodon merituulipuisto

TÄYDENTÄVÄ LINNUSTOVAIKUTUSARVIOINTI 16X124807 12.9.2014. HYÖTYTUULI OY Porin Tahkoluodon merituulipuisto TÄYDENTÄVÄ LINNUSTOVAIKUTUSARVIOINTI 16X124807 12.9.2014 HYÖTYTUULI OY Porin Tahkoluodon merituulipuisto 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään

Lisätiedot

Törmäysriskiarviot Ilosjoen tuulivoima-alueelle

Törmäysriskiarviot Ilosjoen tuulivoima-alueelle S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A ABO-WIND Törmäysriskiarviot Ilosjoen tuulivoima-alueelle FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 30.3.2015 1 (9) Pihlaja Marjo 30.3.2015 Sisällysluettelo 1 Törmäysriskin arviointi...

Lisätiedot

MERIKARVIAN TUULIVOIMAHANKKEEN LINNUSTOSELVITYKSEN TÖRMÄYSMALLINNUS

MERIKARVIAN TUULIVOIMAHANKKEEN LINNUSTOSELVITYKSEN TÖRMÄYSMALLINNUS Lausunto Pöyry Finland Oy Tutkijantie 2 PL 20 90571 Oulu www.poyry.fi Päiväys 2.10.2012 Viite 16USP0084 Sivu 1 (3) Yhteyshlö Aappo Luukkonen Puh. 010 3331544 aappo.luukkonen@poyry.com MERIKARVIAN TUULIVOIMAHANKKEEN

Lisätiedot

Asiantuntija-arvio lämpökuorman vaikutuksista linnustoon. Aappo Luukkonen ja Juha Parviainen

Asiantuntija-arvio lämpökuorman vaikutuksista linnustoon. Aappo Luukkonen ja Juha Parviainen Asiantuntija-arvio lämpökuorman vaikutuksista Aappo Luukkonen ja Juha Parviainen Asiantuntija-arvio lämpökuorman vaikutuksista 1 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 HANKKEEN LÄMPÖKUORMA... 2 3 LÄMPÖKUORMAN VAIKUTUKSET

Lisätiedot

Merilintujen lentokonelaskennat Selkämeren rannikkoalueella

Merilintujen lentokonelaskennat Selkämeren rannikkoalueella Merilintujen lentokonelaskennat Selkämeren rannikkoalueella 2012-2013 Turun yliopisto, Brahea-keskus Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus Asko Ijäs, Kimmo Nuotio, Juha Sjöholm 26.3.2014 1. Johdanto

Lisätiedot

TORNION KITKIÄISVAARAN TUULIVOIMAPUISTO

TORNION KITKIÄISVAARAN TUULIVOIMAPUISTO SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA TUULIWATTI OY TORNION KITKIÄISVAARAN TUULIVOIMAPUISTO LINNUSTON KEVÄTMUUTTOSELVITYS FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P17736P001 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Linnuston kevätmuuttoselvitys

Lisätiedot

TUULIVOIMA JA LINNUSTO KOKEMUKSET JA KÄYTÄNNÖT SUOMESTA JA LÄHIALUEILTA

TUULIVOIMA JA LINNUSTO KOKEMUKSET JA KÄYTÄNNÖT SUOMESTA JA LÄHIALUEILTA TUULIVOIMA JA LINNUSTO KOKEMUKSET JA KÄYTÄNNÖT SUOMESTA JA LÄHIALUEILTA Thomas Bonn Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari Sisältö 1. Selvitys 2. Tuulivoiman linnustovaikutukset 3. Linnuston huomioiminen

Lisätiedot

Tuulivoima, linnusto ja lepakot. Mikael Nordström Turun Lintutieteellinen Yhdistys r.y.

Tuulivoima, linnusto ja lepakot. Mikael Nordström Turun Lintutieteellinen Yhdistys r.y. Tuulivoima, linnusto ja lepakot Mikael Nordström Turun Lintutieteellinen Yhdistys r.y. Lähteet Rodrigues et al. 2008: Guidelines for consideration of bats in wind farm projects. Eurobats guidelines No

Lisätiedot

Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017

Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017 Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017 Tmi Vespertilio 11.8.2017 Tiivistelmä Kemiönsaaren Nordanå-Lövbölen alueelle suunnitellaan tuulivoimapuistoa. Varsinais-Suomen ELYkeskus on vuonna

Lisätiedot

TAHKOLUODON MERITUULIPUISTO

TAHKOLUODON MERITUULIPUISTO TAHKOLUODON MERITUULIPUISTO Porin Tahkoluodon edustan merialueen linnusto 2008 Tahkoluodon tuulipuiston YVA:n täydentävä linnustoselvitys Suomen Hyötytuuli Oy Porin Lintutieteellinen Yhdistys ry. Pori

Lisätiedot

EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS

EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS 15.3.2010 HANKKEEN YLEISKUVAUS Hankkeena on tuulipuiston rakentaminen Ilmajoen kunnan ja Kurikan kaupungin rajalle, Santavuoren- Meskaisvuoren

Lisätiedot

VÄSTERVIKIN TUULIVOIMAHANKE TÄYDENTÄVÄT LINNUSTOSELVITYKSET:

VÄSTERVIKIN TUULIVOIMAHANKE TÄYDENTÄVÄT LINNUSTOSELVITYKSET: Vastaanottaja Triventus Wind Power Ab Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 25.9.2015 Viite 1510015995-002 VÄSTERVIKIN TUULIVOIMAHANKE TÄYDENTÄVÄT LINNUSTOSELVITYKSET: - TÖRMÄYSMALLINNUS - MERIKOTKIEN PESIMÄTILANTEEN

Lisätiedot

TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä

TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä Page 1 of 7 Ketunperä_Valkeselvitys_YKJR 150531- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Ketunperä Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 31.5.2015

Lisätiedot

SIIPYYN MERITUULIVOIMALOIDEN LINNUSTOVAIKUTUKSET

SIIPYYN MERITUULIVOIMALOIDEN LINNUSTOVAIKUTUKSET SUOMEN MERITUULI OY SIIPYYN MERITUULIVOIMALOIDEN LINNUSTOVAIKUTUKSET Hannu Tikkanen 2.1.2014 SIIPYYN MERITUULIVOIMALOIDEN LINNUSTOVAIKUTUKSET Tarkastus Päivämäärä 12/12/2013 Laatija Hannu Tikkanen Tarkastaja

Lisätiedot

Alavieskan Kytölän tuulivoimapuisto

Alavieskan Kytölän tuulivoimapuisto SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA TM VOIMA OY Alavieskan Kytölän tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21262 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY V126 x 7 x HH137m

Lisätiedot

Vesijärvi on yksi eteläisen Suomen hienoimmista lintujärvistä.

Vesijärvi on yksi eteläisen Suomen hienoimmista lintujärvistä. Vesijärvi on yksi eteläisen Suomen hienoimmista lintujärvistä. Vesijärven tilan muutokset ovat heijastuneet järven pesimälinnustoon. Järvelle pesimään kotiutuneet linnut kertovat siitä, millaista ravintoa

Lisätiedot

TUULIPUISTO OY KALAJOKI WINDA POWER OY RAPORTTI. Kalajoen Läntisten tuulivoimapuisto. Varjostusselvitys - Päivitys 16X

TUULIPUISTO OY KALAJOKI WINDA POWER OY RAPORTTI. Kalajoen Läntisten tuulivoimapuisto. Varjostusselvitys - Päivitys 16X RAPORTTI TUULIPUISTO OY KALAJOKI WINDA POWER OY Kalajoen Läntisten tuulivoimapuisto Varjostusselvitys - Päivitys Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää

Lisätiedot

Luonnonsuojelulain 65 :n mukainen lausunto Murtotuulen tuulivoimapuiston Natura-arvioinnista, Posio

Luonnonsuojelulain 65 :n mukainen lausunto Murtotuulen tuulivoimapuiston Natura-arvioinnista, Posio Lausunto LAPELY/10/07.04/2012 8.11.2013 Taaleritehdas Oy Tamiir Fareed Tapionkatu 4 A 11 40400 Jyväskylä Luonnonsuojelulain 65 :n mukainen lausunto Murtotuulen tuulivoimapuiston Natura-arvioinnista, Posio

Lisätiedot

Rakennettujen tuulivoimapuistojen linnustovaikutusten seurantaa

Rakennettujen tuulivoimapuistojen linnustovaikutusten seurantaa Rakennettujen tuulivoimapuistojen linnustovaikutusten seurantaa Ville Suorsa Ympäristöhallinnon YVA-SOVA -neuvottelupäivät Koli, 2.10.2019 30.9.2019 Page 1 FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy FCG on toteuttanut

Lisätiedot

Porin Jakkuvärkin tuulivoimapuiston lintujen törmäysmallinnus 2014 AHLMAN GROUP OY

Porin Jakkuvärkin tuulivoimapuiston lintujen törmäysmallinnus 2014 AHLMAN GROUP OY Porin Jakkuvärkin tuulivoimapuiston lintujen törmäysmallinnus 2014 AHLMAN GROUP OY Raportteja 18/2014 sisällysluettelo Johdanto... 3 Työstä vastaavat henkilöt... 3 Tutkimusmenetelmät... 4 Epävarmuustekijät...

Lisätiedot

Hankilannevan tuulivoimahanke, Haapavesi ja Kärsämäki

Hankilannevan tuulivoimahanke, Haapavesi ja Kärsämäki S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PUHURI OY Hankilannevan tuulivoimahanke, Haapavesi ja Kärsämäki Valokuvasovitteet Päivitys 9.2.2015, kuva 6 lisätty FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21293 FCG SUUNNITTELU

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys.

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys. Page 1 of 11 Ketunperä-Välkeselvitys- CG150203-1- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIPUISTO Ketunperä Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 03.02.2015 CGr

Lisätiedot

Arvio Päijät-Hämeen potentiaalisten tuulivoimala-alueiden linnustovaikutuksista MAALI-hankkeen osaraportti

Arvio Päijät-Hämeen potentiaalisten tuulivoimala-alueiden linnustovaikutuksista MAALI-hankkeen osaraportti Arvio Päijät-Hämeen potentiaalisten tuulivoimala-alueiden linnustovaikutuksista MAALI-hankkeen osaraportti Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ry Lahti 9.8.2012 1. JOHDANTO Uudenmaan, Itä-Uudenmaan,

Lisätiedot

BILAGA 3 LIITE 3. Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi

BILAGA 3 LIITE 3. Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi BILAGA 3 LIITE 3 Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA VINDIN AB/OY Molpe-Petalax tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU

Lisätiedot

Lestijärven tuulivoimapuisto

Lestijärven tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LESTIJÄRVEN TUULIVOIMA OY Lestijärven tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet E126 x 118 x HH170 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 182014 P20818 FCG

Lisätiedot

Asiantuntija-arvio Isonevan laajennusosan merkityksestä lintujen. muuttoreitin kannalta. FM biologi Aappo Luukkonen

Asiantuntija-arvio Isonevan laajennusosan merkityksestä lintujen. muuttoreitin kannalta. FM biologi Aappo Luukkonen Asiantuntija-arvio Isonevan laajennusosan merkityksestä lintujen muuttoreitin kannalta FM biologi Aappo Luukkonen YKK64291 1/7 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Isoneva II -tuulivoimahanke ja lintujen muuttoreitit...

Lisätiedot

Kattiharjun tuulivoimapuisto

Kattiharjun tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PROKON WIND ENERGY FINLAND OY Kattiharjun tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 10102013 P21463 FCG SUUNNITTELU

Lisätiedot

LIITE 1

LIITE 1 LIITE 1 LIITE 1 LIITE 1 LIITE 1 LIITE 1 LIITE 1 LIITE 1 LIITE 2 LIITE 2 PROKON WIND ENERGY FINLAND OY Lumivaaran tuulivoimahanke, Hyrynsalmi Valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 9.10.2014

Lisätiedot

Ristiniityn ja Välikankaan tuulivoimahanke, Haapajärvi

Ristiniityn ja Välikankaan tuulivoimahanke, Haapajärvi SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA INFINERGIES FINLAND OY Ristiniityn ja Välikankaan tuulivoimahanke, Haapajärvi Vestas V126 hh147m FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 7.9.2015 P23690 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY

Lisätiedot

Kattiharjun tuulivoimapuisto

Kattiharjun tuulivoimapuisto LIITE S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PROKON WIND ENERGY FINLAND OY Kattiharjun tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P214 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

Hollolan Miekkiön-Luhdantaustan alueen kanalintuselvitys, täydennetty versio 4.10.2015

Hollolan Miekkiön-Luhdantaustan alueen kanalintuselvitys, täydennetty versio 4.10.2015 Liite 1. Hollolan Miekkiön-Luhdantaustan alueen kanalintuselvitys, täydennetty versio 4.10.2015 1. Tuulivoiman vaikutukset kanalintuihin 1.1. Rakentamisen aikaiset vaikutukset Tuulivoimarakentaminen voi

Lisätiedot

Lintujen lentokonelaskennat merilintuseurannassa ja merialueiden käytön suunnittelussa

Lintujen lentokonelaskennat merilintuseurannassa ja merialueiden käytön suunnittelussa Lintujen lentokonelaskennat merilintuseurannassa ja merialueiden käytön suunnittelussa Turun yliopisto Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus Asko Ijäs 26.3.2013 1. Johdanto Ulkomeren puolelle sijoittuvat

Lisätiedot

Hallakangas tuulivoimahanke, Kyyjärvi

Hallakangas tuulivoimahanke, Kyyjärvi SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA WINDA INVEST OY Hallakangas tuulivoimahanke, Kyyjärvi Havainnekuvat ja näkymäaluenanalyysi N x 9 x HH44 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P0 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Havainnekuvat

Lisätiedot

Tuulivoimarakentamisen vaikutukset merikotkan pesimämenestykseen. Teemu Niinimäki

Tuulivoimarakentamisen vaikutukset merikotkan pesimämenestykseen. Teemu Niinimäki Tuulivoimarakentamisen vaikutukset merikotkan pesimämenestykseen Teemu Niinimäki Ismo Nuuja / WWF-Finland Merikotka (Haliaeetus albicilla) Suomen suurin petolintu, siipien kärkiväli 180-250 cm, paino 4-7

Lisätiedot

Kakonjärven tuulivoimahanke, Pyhäranta-Laitila

Kakonjärven tuulivoimahanke, Pyhäranta-Laitila S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LIITE 6 SUOMEN HYÖTYTUULI OY Kakonjärven tuulivoimahanke, Pyhäranta-Laitila Valokuvasovitteet Siemens SWT2,3MW x 21 x HH122,5 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P18059

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Siikaisten Leppijärven tuulivoimapuiston kaakkuriseuranta 2013 AHLMAN GROUP OY

Kankaanpään kaupunki. Siikaisten Leppijärven tuulivoimapuiston kaakkuriseuranta 2013 AHLMAN GROUP OY Kankaanpään kaupunki Siikaisten Leppijärven tuulivoimapuiston kaakkuriseuranta 0 AHLMAN GROUP OY RAPORTTEJA 78/0 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... Työstä vastaavat henkilöt... 4 Tutkimusmenetelmät... 4 Tulokset...

Lisätiedot

Porin Tahkoluodon edustan merituulipuisto

Porin Tahkoluodon edustan merituulipuisto Porin Tahkoluodon edustan merituulipuisto YVA 2005-2007 o VE1: 12-16 voimalaa lähempänä rantaa o VE2: I vaihe vaihtoehdon 1 voimalat ja II vaihe ulommas merelle 10-16 lisävoimalaa Jatkosuunnittelua 2008-2013

Lisätiedot

GOLD FIELDS ARCTIC PLATINUM OY Suhangon kaivoshankkeen laajennus TÄYDENTÄVÄ LINNUSTOSELVITYS 2012. Suhangon täydentävä linnustoselvitys

GOLD FIELDS ARCTIC PLATINUM OY Suhangon kaivoshankkeen laajennus TÄYDENTÄVÄ LINNUSTOSELVITYS 2012. Suhangon täydentävä linnustoselvitys TÄYDENTÄVÄ LINNUSTOSELVITYS 2012 16UEC0227 30.11.2012 GOLD FIELDS ARCTIC PLATINUM OY Suhangon kaivoshankkeen laajennus Suhangon täydentävä linnustoselvitys Gold Field Arctic Platinum Oy Suhangon täydentävä

Lisätiedot

Hautakankaan tuulivoimahanke, Kinnula

Hautakankaan tuulivoimahanke, Kinnula S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A WINDA INVEST OY Hautakankaan tuulivoimahanke, Kinnula Havainnekuvat ja näkymäalueanalyysi V126 x 9 x HH160 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20221 FCG SUUNNITTELU JA

Lisätiedot

Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi

Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MEGATUULI OY Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi Havainnekuvat ja näkymäalueanalyysi V6 x 6 x HH37 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P0 FCG SUUNNITTELU JA

Lisätiedot

Esimerkkejä ekologisista kompensaatioista merellä. Kirsi Kostamo SYKE/Merikeskus Ekologiset kompensaatiot merellä seminaari 13.4.

Esimerkkejä ekologisista kompensaatioista merellä. Kirsi Kostamo SYKE/Merikeskus Ekologiset kompensaatiot merellä seminaari 13.4. Esimerkkejä ekologisista kompensaatioista merellä Kirsi Kostamo SYKE/Merikeskus Ekologiset kompensaatiot merellä seminaari 13.4.2018 Ekologisten kompensaatioiden käyttö maailmalla Ekologisia kompensaatioita

Lisätiedot

VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ. 7.5.2013 Terhi Fitch

VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ. 7.5.2013 Terhi Fitch VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ 7.5.2013 Terhi Fitch YVA-menettely lakisääteinen menettely Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (468/1994 muutoksineen) Valtioneuvoston

Lisätiedot

Keski-Suomen tuulivoimaselvitys lisa alueet

Keski-Suomen tuulivoimaselvitys lisa alueet Merja Paakkari 16.11.2011 1(19) Keski-Suomen tuulivoimaselvitys lisa alueet Kunta Alue Tuulisuus/ tuuliatlas [m/s] Tuulisuus 100m/ WAsP [m/s] Vuosituotanto 100m / WAsP [GWh] Tuulipuiston maksimikoko [MW]

Lisätiedot

TUULIVOIMA JA LINNUSTO KOKEMUKSET JA KÄY- TÄNNÖT SUOMESTA JA LÄHIALUEILTA

TUULIVOIMA JA LINNUSTO KOKEMUKSET JA KÄY- TÄNNÖT SUOMESTA JA LÄHIALUEILTA RAPORTTI 52A15507 Heinäkuu 2011 TUULIVOIMA JA LINNUSTO KOKEMUKSET JA KÄY- TÄNNÖT SUOMESTA JA LÄHIALUEILTA 1(37) Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää

Lisätiedot

Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016

Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016 Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016 Kotolahti kuvattuna lahden koillisrannalta. Kuva Pekka Rintamäki Pirkkalan kunta Ympäristönsuojelu Pirkanmaan Lintutieteellinen

Lisätiedot

Lausunto Metsähallitus Laatumaan Myllykankaan tuulivoimapuiston luonnonsuojelulain 65 :n mukaisesta Natura-arvioinnista

Lausunto Metsähallitus Laatumaan Myllykankaan tuulivoimapuiston luonnonsuojelulain 65 :n mukaisesta Natura-arvioinnista Pohjois-Pohjanmaa 13.3.2012 POPELY/82/07.04/2010 Metsähallitus Laatumaa, Tuulivoima Tuulivoimapäällikkö Erkki Kunnari PL81 90101 Oulu Lausunto Metsähallitus Laatumaan Myllykankaan tuulivoimapuiston luonnonsuojelulain

Lisätiedot

Annankankaan tuulivoimapuisto

Annankankaan tuulivoimapuisto SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA KAAVAEHDOTUS Annankankaan tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet (päivitetty ) FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P12831 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY G128 x 10

Lisätiedot

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen lokkilaskentojen raportti vuodelta 2013

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen lokkilaskentojen raportti vuodelta 2013 Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen lokkilaskentojen raportti vuodelta 213 Tringa ry Hannu Holmström HELSINGIN SEUDUN YMPÄRISTÖPALVELUT -KUNTAYHTYMÄ LOKKILASKENTOJEN RAPORTTI VUODELTA 213 1. Johdanto Helsingin

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 9 Portin_tuulipuisto_Valkeselvit ys- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Portti Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 28.09.2015 YKo

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 02.12.2014 CGr TBo Hankilannevan tuulivoimapuiston välkeselvitys.

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 02.12.2014 CGr TBo Hankilannevan tuulivoimapuiston välkeselvitys. Page 1 of 11 Hankilanneva_Valkeselvitys- CGYK150219- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO HANKILANNEVA Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 02.12.2014

Lisätiedot

Lausunto Mikonkeitaan tuulivoimapuiston Natura-arvioinnin tarveharkinnasta

Lausunto Mikonkeitaan tuulivoimapuiston Natura-arvioinnin tarveharkinnasta Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Närings-, trafik- och miljöcentralen LAUSUNTO 5.12.2014 Dnro EPOEL Y/37/07.04/2013 Kristiinankaupungin kaupunki PL13 64100 KRISTIINANKAUPUNKI Viite Asia: Mikonkeitaan

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 10 Parhalahti_Valkeselvitys_JR15 1211- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Parhalahti Välkeselvitys Versio Päivä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 7.12.2015 YKo

Lisätiedot

BILAGA 9. Fotomontage

BILAGA 9. Fotomontage BILAGA 9 Fotomontage S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A VindIn AB OY Pörtom tuulivoimahanke, Närpiö Havainnekuvat FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20388 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Havainnekuvat

Lisätiedot

Nikkarinkaarto tuulivoimapuisto

Nikkarinkaarto tuulivoimapuisto SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA KAAVALUONNOS Nikkarinkaarto tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P12831 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY G128 x 10 x HH140m 1

Lisätiedot

LIITE 4 Alustavan näkymäalueanalyysin tulokset ja havainnekuvat

LIITE 4 Alustavan näkymäalueanalyysin tulokset ja havainnekuvat LIITE 4 Alustavan näkymäalueanalyysin tulokset ja havainnekuvat LIITE 4 (25 s.) SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA Halsuan tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet VE1: 85 x SWT 3.3-130 x HH135 VE2:

Lisätiedot

Kiimakallio tuulivoimahanke, Kuortane

Kiimakallio tuulivoimahanke, Kuortane S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LAGERWEY DEVELOPMENT OY Kiimakallio tuulivoimahanke, Kuortane Lagerwey L100 x 2 x hh135m FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 25.3.2015 P26678 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

Koiramäen tuulivoimahanke osayleiskaava, kaavaluonnos

Koiramäen tuulivoimahanke osayleiskaava, kaavaluonnos S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A GREENWATT KOIRAMÄKI Oy Ab Koiramäen tuulivoimahanke osayleiskaava, kaavaluonnos Havainnekuvat ja näkymäalueanalyysi P20221 1 (10) Koiramäen tuulivoimahanke osayleiskaava,

Lisätiedot

Korvennevan tuulivoimapuisto

Korvennevan tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A OTSOTUULI OY Korvennevan tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 27.3.2015 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Korvennevan

Lisätiedot

Kommentit Etelä-Karjalan lintutieteellisen yhdistyn ja Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin Kaukkorvenkankaan tuulivoimapuistoa koskevaan lausuntoon

Kommentit Etelä-Karjalan lintutieteellisen yhdistyn ja Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin Kaukkorvenkankaan tuulivoimapuistoa koskevaan lausuntoon Kommentit Etelä-Karjalan lintutieteellisen yhdistyn ja Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin Kaukkorvenkankaan tuulivoimapuistoa koskevaan lausuntoon 1. Taustaa Etelä-Karjalan lintutieteellinen yhdistys

Lisätiedot

Vihisuo tuulivoimahanke, Karstula

Vihisuo tuulivoimahanke, Karstula S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A METSÄHALLITUS Vihisuo tuulivoimahanke, Karstula Havainnekuvat ja näkymäaluenanalyysi V6 x 9 x HH60 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P0 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

Rekolanvuoren tuulivoimahanke, Sysmä

Rekolanvuoren tuulivoimahanke, Sysmä S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A OX2 OY Rekolanvuoren tuulivoimahanke, Sysmä Nordex N131 x 6 x HH150m FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 3.3.2015 P21610 1 (11) 3.3.2015 Rekolanvuoren tuulivoimahanke,

Lisätiedot

Sikamäki tuulivoimahanke, Viitasaari

Sikamäki tuulivoimahanke, Viitasaari S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MEGATUULI OY Sikamäki tuulivoimahanke, Viitasaari Havainnekuvat ja näkymäaluenanalyysi N131 x 8 x HH144 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20221 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

TUULIVOIMARAKENTAMISEN VAIKUTUKSET MUUTTOLINNUSTOON POHJOIS-POHJANMAALLA. Selvitys Pohjois-Pohjanmaan 3. vaihemaakuntakaavaa varten

TUULIVOIMARAKENTAMISEN VAIKUTUKSET MUUTTOLINNUSTOON POHJOIS-POHJANMAALLA. Selvitys Pohjois-Pohjanmaan 3. vaihemaakuntakaavaa varten 1 TUULIVOIMARAKENTAMISEN VAIKUTUKSET MUUTTOLINNUSTOON POHJOIS-POHJANMAALLA Selvitys Pohjois-Pohjanmaan 3. vaihemaakuntakaavaa varten 2 Pohjois-Pohjanmaan liitto, 2016 Kannen kuvat: Ville Suorsa. Muuttolintuja

Lisätiedot

Kattiharjun tuulivoimapuisto

Kattiharjun tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PROKON WIND ENERGY FINLAND OY Kattiharjun tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21463 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

Sweco Ympäristö Oy. Jalasjärven Rustarin tuulivoimapuiston lintujen törmäysmallinnus 2015 AHLMAN GROUP OY

Sweco Ympäristö Oy. Jalasjärven Rustarin tuulivoimapuiston lintujen törmäysmallinnus 2015 AHLMAN GROUP OY Sweco Ympäristö Oy Jalasjärven Rustarin tuulivoimapuiston lintujen törmäysmallinnus 2015 AHLMAN GROUP OY RAPORTTEJA 113/2015 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 3 Työstä vastaavat henkilöt... 4 Tutkimusmenetelmät...

Lisätiedot

Ulppaanmäki tuulivoimhankkeen osayleiskaava, kaavaluonnos

Ulppaanmäki tuulivoimhankkeen osayleiskaava, kaavaluonnos S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A GREENWATT ULPPAANMÄKI OyAb Ulppaanmäki tuulivoimhankkeen osayleiskaava, kaavaluonnos Havainnekuvat ja näkymäaluenanalyysi FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20221 FCG

Lisätiedot

Järvilinnut matkailun myötätuulessa

Järvilinnut matkailun myötätuulessa Järvilinnut matkailun myötätuulessa Linnustoraportti Puruvesi Järvilinnut matkailun myötätuulessa, jatkohanke Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiiri ry LINNUSTORAPORTTI, PURUVESI JOHDANTO Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Lepakot ja tuulivoima Tutkimuksen haasteet ja hyödyt

Lepakot ja tuulivoima Tutkimuksen haasteet ja hyödyt Tutkimuksen haasteet ja hyödyt Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Nina Hagner-Wahlsten, Year of the Bat - Lepakkovuoden seminaari 19.3.2011 Suomen lepakkotieteellinen yhdistys

Lisätiedot

PL 9 PL Pori Espoo

PL 9 PL Pori Espoo Päiväys Datum Dnro Dnr 16.5.2007 LOS-2006-R-1-53 Suomen Hyötytuuli Oy PL 9 28101 Pori Viite / Hänvisning Asia / Ärende Lausunto Porin Tahkoluodon merituulipuiston perustamishankkeen ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Sikamäen ja Oinaskylän tuulivoimahankkeiden yhteisvaikutus

Sikamäen ja Oinaskylän tuulivoimahankkeiden yhteisvaikutus S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MEGATUULI OY Sikamäen ja Oinaskylän tuulivoimahankkeiden yhteisvaikutus Havainnekuvat ja näkymäaluenanalyysi N x (8+) x HH FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY FCG SUUNNITTELU

Lisätiedot

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari 30.10.2013, Oulu Esityksen sisältö Yleistä tuulivoimasta ja tuulivoimarakentamisesta Maakunnalliset selvitykset Tuulivoiman hankekehitys Metsähallituksen rooli

Lisätiedot

Louen tuulivoimapuisto

Louen tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A TUULIWATTI OY Louen tuulivoimapuisto FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 2 (11) Paulina.Kaivo-oja@fcg.fi Louen tuulivoimapuisto 1 Maisema ja havainnekuvat Havainnekuvat

Lisätiedot

POHJANMAAN UUSIUTUVAT ENERGIAVARAT

POHJANMAAN UUSIUTUVAT ENERGIAVARAT POHJANMAAN LIITTO POHJANMAAN UUSIUTUVAT ENERGIAVARAT 2. VAIHEMAAKUNTAKAAVAN TUULIVOIMA- ALUEIDEN VAIKUTUKSET NATURA 2000 ALUEISIIN Hannu Tikkanen, Heikki Tuohimaa ja Harri Hölttä 2013 27.7.2013 Päivämäärä

Lisätiedot

Korvennevan tuulivoimapuisto

Korvennevan tuulivoimapuisto SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OTSOTUULI OY Korvennevan tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY N117 x 12 x HH141 + G128 x 33

Lisätiedot

Keurusseudun selkälokit erityisseurannassa

Keurusseudun selkälokit erityisseurannassa Keurusseudun selkälokit erityisseurannassa Matti Aalto 2010 (kuva Ari Aalto) Selkälokkeja on tutkittu Keuruun ja Mänttä-Vilppulan järvillä yhtäjaksoisesti kymmenkunta vuotta. Ensimmäinen hyvä parimäärälaskenta

Lisätiedot

PL 9 PL Pori Espoo

PL 9 PL Pori Espoo Päiväys Datum Dnro Dnr 21.4.2006 LOS-2006-R-1-53 Suomen Hyötytuuli Oy PL 9 28101 Pori Viite / Hänvisning Asia / Ärende Lausunto Porin Tahkoluodon merituulipuiston perustamishankkeen ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Kauhajoki Mustaisneva ja Vöyrinkangas

Kauhajoki Mustaisneva ja Vöyrinkangas Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys Raportti 13.8.2013 Lintujen kevätmuuton seuranta maakuntakaavan tuulivoima-alueilla Kauhajoki Mustaisneva ja Vöyrinkangas Raportti: Ismo Nousiainen, Jukka-Pekka Taivalmäki

Lisätiedot

RAJAKIIRI OY TORNION RÖYTTÄN TUULIPUISTON LAAJENNOKSEN (PUUSKA 2) LINNUSTOSELVITYS LAPIN VESITUTKIMUS OY

RAJAKIIRI OY TORNION RÖYTTÄN TUULIPUISTON LAAJENNOKSEN (PUUSKA 2) LINNUSTOSELVITYS LAPIN VESITUTKIMUS OY 20403 RAJAKIIRI OY TORNION RÖYTTÄN TUULIPUISTON LAAJENNOKSEN (PUUSKA 2) LINNUSTOSELVITYS i Rajakiiri Oy RAJAKIIRI OY TORNION RÖYTTÄN TUULIPUISTON LAAJENNOKSEN (PUUSKA 2) LINNUSTOSELVITYS 20403 21.11.2012

Lisätiedot

Suodenniemen Kortekallion tuulivoimahanke

Suodenniemen Kortekallion tuulivoimahanke S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A SASTAMALA Suodenniemen Kortekallion tuulivoimahanke Valokuvasovitteet Nordex N131 x 3 x HH144m FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Suodenniemen Kortekallion tuulivoimahanke

Lisätiedot

Ilosjoen tuulivoimahanke, Pihtipudas

Ilosjoen tuulivoimahanke, Pihtipudas S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A ABO Wind Oy Ilosjoen tuulivoimahanke, Pihtipudas Havainnekuvat ja näkymäaluenanalyysi V6 x 8 x HH7 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P0 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

EPV Energia Oy, osakkuusyhtiöiden merituulivoimahankkeita. Uutta liiketoimintaa merituulivoimasta Helsinki 24.9.2013 Sami Kuitunen

EPV Energia Oy, osakkuusyhtiöiden merituulivoimahankkeita. Uutta liiketoimintaa merituulivoimasta Helsinki 24.9.2013 Sami Kuitunen EPV Energia Oy, osakkuusyhtiöiden merituulivoimahankkeita Uutta liiketoimintaa merituulivoimasta Helsinki 24.9.2013 Sami Kuitunen CO 2 -ominaispäästö (g/sähkö kwh) Kohti vähäpäästöistä energiantuotantoa

Lisätiedot

Perhenimen tuulivoimahanke, Iitti

Perhenimen tuulivoimahanke, Iitti /../7 Tela..9 Nähtävillä.. - 7..9 SOLARWIND BY JANNENISKA OY Perhenimen tuulivoimahanke, Iitti Liite. Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P9 Liite. Näkymäalueanalyysi

Lisätiedot

AHLAISTEN LAMMIN TUULIVOI- MAOSAYLEISKAAVA, PORI MAISEMAN YHTEISVAIKUTUSTEN ARVIOINNIN TÄYDENNYS

AHLAISTEN LAMMIN TUULIVOI- MAOSAYLEISKAAVA, PORI MAISEMAN YHTEISVAIKUTUSTEN ARVIOINNIN TÄYDENNYS Vastaanottaja Satawind Oy A. Ahlström Kiinteistöt Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 21.3.2016 Viite 1510006584 AHLAISTEN LAMMIN TUULIVOI- MAOSAYLEISKAAVA, PORI MAISEMAN YHTEISVAIKUTUSTEN ARVIOINNIN

Lisätiedot

Mustalamminmäki tuulivoimhankkeen osayleiskaava, kaavaluonnos

Mustalamminmäki tuulivoimhankkeen osayleiskaava, kaavaluonnos S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A GREENWATT MUSTALAMMINMÄKI OyAb Mustalamminmäki tuulivoimhankkeen osayleiskaava, kaavaluonnos Havainnekuvat ja näkymäaluenanalyysi P25023 1 (11) Mustalamminmäki tuulivoimhankkeen

Lisätiedot

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A OX2 MERKKIKALLION TUULIVOIMAPUISTO

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A OX2 MERKKIKALLION TUULIVOIMAPUISTO S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A OX2 MERKKIKALLION TUULIVOIMAPUISTO KEHRÄÄJÄSELVITYS 2015 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P18892P002 Tiina Mäkelä Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Tuulivoimapuiston

Lisätiedot

KANNUS-KALAJOKI TUULIVOIMALAHANKE MUUTTOLINNUSTOSEL- VITYS 2011 2012

KANNUS-KALAJOKI TUULIVOIMALAHANKE MUUTTOLINNUSTOSEL- VITYS 2011 2012 PROKON Energiesysteme GmbH KANNUS-KALAJOKI TUULIVOIMALAHANKE MUUTTOLINNUSTOSEL- VITYS 2011 2012 Heikki Tuohimaa & Hannu Tikkanen 14.11.2013 Kokkola 1 Tarkastus Päivämäärä 19/11/2013 Laatija Tarkastaja

Lisätiedot

Mikonkeidas tuulivoimapuisto

Mikonkeidas tuulivoimapuisto SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OTSOTUULI OY Mikonkeidas tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY N117 x 26 x HH141 1 (8) Mikonkeidas

Lisätiedot

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS Vastaanottaja Voimavapriikki Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 7.9.2012 KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS KIIMASSUON TUULIPUISTO TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS Tarkastus Päivämäärä 07/09/2012

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNNAN 4. VAIHEKAAVA

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNNAN 4. VAIHEKAAVA KESKI-POHJANMAAN LIITTO KESKI-POHJANMAAN MAAKUNNAN 4. VAIHEKAAVA TUULIVOIMA-ALUEIDEN VAIKUTUKSET LIN- Hannu Tikkanen ja Heikki Tuohimaa NUSTOON Päivämäärä 10/07/2014 Laatija Hannu Tikkanen, Heikki Tuohimaa

Lisätiedot

BILAGA 3 LIITE 3. Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi

BILAGA 3 LIITE 3. Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi BILAGA 3 LIITE 3 Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA VINDIN OY AB Kalaxin tuulivoimahanke, Närpiö Valokuvasovitteet Vestas V126 x 22 x hh137m FCG

Lisätiedot

RAPORTTI 30.3.2015. Pihtiputaan Ilosjoen tuulivoimala alueen Natura tarveharkinta

RAPORTTI 30.3.2015. Pihtiputaan Ilosjoen tuulivoimala alueen Natura tarveharkinta RAPORTTI 30.3.2015 Pihtiputaan Ilosjoen tuulivoimala alueen Natura tarveharkinta Espoo 2015 1 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 2 2. TARVEHARKINNAN KOHTEET JA MENETELMÄT... 4 2.1. Natura-alueen perusteena

Lisätiedot

Palovaaran ja Ahkiovaaran tuulivoimapuisto, Pello

Palovaaran ja Ahkiovaaran tuulivoimapuisto, Pello Palovaaran ja Ahkiovaaran tuulivoimapuisto, Pello Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet VE1: 21 voimalaa, napakorkeus 167 metriä, kokonaiskorkeus 230 metriä VE2: 26 voimalaa, napakorkeus 167 metriä,

Lisätiedot

KEHITYSTYÖTÄ TUULIVOIMAN YHTEISVAIKUTUSTEN ARVIOINNISSA. Tahkoluodon merituulipuisto

KEHITYSTYÖTÄ TUULIVOIMAN YHTEISVAIKUTUSTEN ARVIOINNISSA. Tahkoluodon merituulipuisto KEHITYSTYÖTÄ TUULIVOIMAN YHTEISVAIKUTUSTEN ARVIOINNISSA Tahkoluodon merituulipuisto Petteri Mäkelä - Suomen Hyötytuuli Oy - Rovaniemi 1.12.2015 Hyötytuuli - Kotimaista energiantuotantoa Suomen Hyötytuuli

Lisätiedot