Erotuomareita kehotetaan lukemaan kaikkia kolmea saraketta. Tarkkailijoita/toimitsijoita kehotetaan lukemaan myös Erotuomari-saraketta.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Erotuomareita kehotetaan lukemaan kaikkia kolmea saraketta. Tarkkailijoita/toimitsijoita kehotetaan lukemaan myös Erotuomari-saraketta."

Transkriptio

1 OHJEITA VALMENTAJILLE / PELAAJILLE JA TARKKAILIJOILLE PELISÄÄNNÖISTÄ 2005 Erotuomareita kehotetaan lukemaan kaikkia kolmea saraketta. Tarkkailijoita/toimitsijoita kehotetaan lukemaan myös Erotuomari-saraketta. 1. Kun erotuomari viheltää siksi, että hyökkääjä on astunut vastustajan maalialueelle (tai koskettaa maalialueella olevaa palloa), tästä seuraa ulosheitto, ei vapaaheitto vastustajalle. Maalivahdin on toimittava toisin kun ennen. Jos pallo on maalialueella se voidaan toimittaa peliin välittömästi. Jos pallo on maalialueen ulkopuolella, se pitää palauttaa maalivahdille maalialueelle. Vastustajat saavat sijoittua välittömästi maalialuerajan ulkopuolelle, kun ulosheitto suoritetaan, mutta eivät saa estää sitä ylittämästä maalialuerajaa. Vastustajat saavat sijoittautua välittömästi maalialuerajan ulkopuolelle kun maalivahdin ulosheitto suoritetaan, mutta eivät saa estää sitä ylittämästä maalialuerajaa. On muistettava näyttää merkkiä ulosheitto hyvin selvästi niin että kummankin joukkueen pelaajia muistutetaan sääntömuutoksesta. Seuraa tarkasti vastajoukkueen toimintaa niin, etteivät he estä nopeaa suoritusta. Erotuomarin vihellyksen jälkeen maalivahdin joukkueella on pallo hallinnassaan kunnes ulosheitto on suoritettu. Aikalisä voidaan ottaa joko ennen suoritusta tai sen jälkeen. 2. Kun pallo osuu kattoon (tai esineeseen joka roikkuu katosta) tuomio on sisäänheitto, ei vapaaheitto, palloa viimeksi koskettaneen joukkueen vastajoukkueelle. Sisäänheitto suoritetaan osumakohdan lähimmän sivurajan lähimmästä kohdasta. Heitto suoritetaan lähimmän sivurajan kohdasta joka vastaa sivusuunnassa pallon osumakohtaa. Älä odota käynnistysvihellystä. Näytä sisäänheiton merkki ja osoita nopeasti oikeaa sivurajaa ja paikkaa. Pitää hyväksyä, että todellista oikeaa paikkaa on lähes mahdoton määrittää, joten pitää olla joustava paitsi, jos se on ilmeisen väärä ja tuottaa epäoikeudenmukaisen edun. Huomioi, kumpi joukkue saa sisäänheiton, siltä varalta, että joukkue ottaa aikalisän.. 3. Time-out:in määrääminen 7m tuomion yhteydessä ei enää ole pakollista. Päätös peliaikakatkosta on tuomareiden harkinnassa vastaavien päätösten tavanomaisten perusteiden mukaan.

2 Jos joukkueellasi on kiire, älä ole varma että peliaika katkaistaan, vaan huolehdi siitä, että oma joukkueesi on mahdollisimman nopeasti valmis. Aikakatkon välttämiseksi, älä hidastele. Kuten ennen, maalivahtia ei saa enää vaihtaa sen jälkeen, kun heittäjä valmiina. Ennen kun päätät aikakatkon määräämisestä, pidän mielessä tulos ja jäljellä oleva aika; huomaa myös, kumpi joukkoe hidastelee. Maalivahdin vaihdon tai heittäjän hitaan nimeämisen tulisi tavallisesti johtaa aikakatkoon. Jos olet epävarma, määrää aikakatko se ei voi koskaan olla sääntövirhe. Kenttätuomarin täytyy näyttää T pöydälle. Muista, ETTET odota kellon automaattista pysäytystä nähdessäsi 7 m:n tuomion. Odota ja tarkkaile erotuomareiden mahdollista aikakatkon merkkiä. 4. Muistutus on lisätty sääntöihin, jotta eivät ainoastaan väkivaltaiset ja kovalyöntiset virheet johtaisi sulkemisiin. Myös pieni työntö voi olla terveyttä vaarantava, jos see suoritetaan väärällä hetkellä, esim. kun pelaaja ei pysty näkemään, mitä on tulossa, eikä pysty hypätessään ja juostessaan puolustamaan itseään. Mikäli huomaat vastustajan olevan tällaisessa tilanteessa, pidättäydy huolimattomasta työnnöstä tai lyönnistä, joka voisi aiheuttaa loukkaantumisen. Vaikka olet epätoivoinen ja tunnet tarvetta toimia, pidä mielessä, mihin puolustuskyvyttömään pelaajaan kohdistuva työntö tai lyönti annetun lisäliikevoiman vuoksi voisi johtaa. Pitää välttää taipumus kiinnittää huomiota vain isoihin ja raskasvaikutteisiin rikkeisiin; huomioi myös tilanteita, jossa pieni tai peitelty kehon kosketus voi olla vaarallinen haavoittuvalle pelaajalle. Tämä tapahtuu usein pelaajan hypätessä maalialueen tuntumassa tai vastahyökkäyksessä, joissa työntäminen ja lyöminen todennäköisimmin on vaarallista. Näissä tapauksissa älä epäröi näyttää PUNAISTA!

3 5. Kun joukkueella on ottelun viimeisellä minuutilla juuri sen tarvitsema tulos (esim. yhden maalin johto, tasapeli tai tarvittava maaliero), voi olla houkuttelevaa käyttää mitä tahansa menetelmiä tämän tuloksen puolustamiseksi, vaikka kuinkakin epäurheilijamaisella tavalla, jos tämän seuraamukset ovat merkityksettömiä. Näihin kuuluu tapaus, jossa vastustajia estetään saavuttamasta maalinsaantitilannetta jollakin tavoin sabotoimalla peliä. Tästä tilanteesta määrätystä ottelusta sulkemisesta erotuomareiden pitää raportoida asianomaiselle liitolle kuuluvana kategoriaan, josta on määrättävä ankara rangaistus ottelun jälkeen. Ottaen huomioon pitkän pelikiellon riskin Erotuomareiden pitää olla tietoisia tuloksesta ja Nämä tilanteet vaativat yleensä erityistä pelaajan olisi löydettävä vähemmän tuntuva tapa estää vaara vastustajien pääsemisestä hyvään maalinsaantitilanteeseen ja tai syöttämään vapaalle pelaajalle. jäljellä olevasta ajasta. Mikäli on peruste määrätä 7m:n heitto palauttamaan maalinsaantitilanteen, tämä katsotaan normaaliksi tähän kategoriaan kuulumattomaksi sulkemiseksi. tarkkaavaisuutta koska yllättäviä aikakatkoja saatetaan määrätä tilanteessa, jossa jokainen sekunti on ratkaiseva. Saattaa myös olla tarpeen opastaa erotuomareita kellon asettamisessa, jos vihellys ei johtanut oikeaan toimenpiteeseen. 6. Vuosia sitten säännöt muutettiin siten, että nousevien rangaistusten koko asteikkoa voitiin käyttää ottelun aikana, myös teoista pelikentän ulkopuolella. (Esim. tuli mahdolliseksi antaa 2 min. rangaistus vaihtopenkillä oleville pelaajille ja johtajille). Siihen aikaan ei huomioitu, että olisi johdonmukaista samaa koko rangaistusasteikkoa myös tauon ja muiden keskeytysten aikana. Tähän mennessä on aina jouduttu menemään keltaisesta kortista suoraan sulkemiseen. Nyt tämä on korjattu. Pelaajat ja valmentajat ovat saattaneet tottua siihen, että erotuomarit eivät helposti puutu tauon aikana tapahtuviin rikkomuksiin, koska ainoa vaihtoehto olisi ollut sulkeminen. Protestit, myöhäinen paluu kentälle puoliajalta ja muu epäurheilijamainen käytös voivat nyt myös johtaa 2 min ulosajoon. Tämän tavoite on saavuttaa yhdenmukaisuus, ei löytää uusia rangaistuskeinoja. 2 min:n ulosajo voi kuitenkin olla asianmukainen rangasitus joissakin tapauksissa, jotka ennen ovat jääneet rankaisematta. Puoliajalla määrätty ottelusta sulkeminen johtaa myös 2 min ulosajoon. Muista ilmoittaa pöydälle tauon aikana annetuista rangaistuksista. Tauon tai muun keskeytyksen aikana määrätty 2 min ulosajo käsitellään yhdenmukaisesti minkä tahansa muun ulosajon kanssa. On kuitenkin tärkeää auttaa erotuomareita ilmaisemaan tämä selvästi joukkueelle, jotta se aloittaa toisen puoliajan kentällä oikealla pelaajamäärällä.

4 7. Selvempi tulkinta tilanteista, jossa pelaaja käyttää jalan polven alapuolista osaa, on lisätty. Pelaajaa, joka aktiivisesti pysäyttää heiton tai syötön pitää rangaista nousevasti (heti ensimmäisellä kerralla kun tämä tapahtuu). Tämä ei kuitenkaan koske tilanteita, joissa pelaaja vaistomaisesti vetää jalat yhteen vastustajan yrittäessa pelata palloa jalkojen välistä, tai jos pelaaja on liikkeessä vastustajaa kohti ja liikkeessä oleva jalka (kehon osana) joutuu pallon eteen. Pelaajien on päästävä irsti tavasta vaistomaisesti venyttää jalkaa, kun pallo on tulossa. Kuten ennen, rike ei ole tapahtunut jos pallo heitetään pelaajan jalkaan, jota sitä ei ole liikuttanut. 8. Kun ajanottaja (tai otteluvaltuutettu) keskeyttää pelin pillillään tai kellon summerilla, pitää ottelun virallinen kello pysäyttää välittömästi odottamatta erotuomareiden time out -merkkiä. Keskeytyksen syyllä ei ole merkitystä. Kesketyksen jälkeisillä tuomioilla ei ole merkitystä paitsi henkilökohtaisilla rangaistuksilla, jotka jäävät voimaan. Esim. saavutettu maali hylätään myös, vaikka sen jälkeinen alkuheitto on suoritettu. Saattaa olla, että peli jatkuu jos erotuomarit ja kaikki pelaajat eivät kuule keskeytystä. Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa puolustaja lopettaa pelaamisen, mutta hyökkääjä jatkaa. On tärkeätä vättää epätoivoista toimintaa, joka Erotuomareiden täytyy kaikin keinoin pyrkiä kuulemaan pöydän merkki niin, että peli pysäytetään nopeasti. Syy keskeytykseen on selvitettävä ja tarve rangaistuksiin tai muihin toimenpiteisiin todettava. Erotuomarit Toimitsijoilla pitää olla valmius pysäyttää kello jokaisen vihellyksen yhteydessä. On olennaista, että ajanottaja / otteluvaltuutettu välittömästi huomaa, mikäli peli jatkuu siksi, ettei vihellystä ole kuultu. voisi aiheuttaa rangaistuksen, koska se jää päättäävät toimitsijoiden avustuksella, mistä ja Voimakkaammat toimenpiteet: sireeni, voimaan. miten peliä jatketaan. kovempi vihellys, käsimerkit, seisomaan nouseminen, jopa kentälle meno ovat silloin tarpeen. Otteluvaltuutetun/toimitsijoiden täytyy olla valmiit tarkoin määrittämään, mikä pelin tilanne oli pöydän puuttuessa tapahtumiin.

5 9. Erikoissääntö on otettu käyttöön otteluajan jo umpeuduttua heitettävien vapaaheittojen suorittamisesta, kun suora heitto maalia kohti on ainoa vaihtoehto. Tarkoitus on nopeuttaa suoritusta ja välttää aikaa kuluttavaa teatteria, josta on tullut ärtymyksen lähde. Kanssapelaajien täytyy nyt sijoittua vähintään kolmen metrin etäisyydelle heittäjästä eivätkä enää voi ruhkautua heittäjän ympärille. Tällä joukkueella on oikeus vaihtaa yhtä pelaajaa, mutta puolustajilla ei ole oikeutta vaihtoihin. Erotuomareiden täytyy huolehtia siitä, että heittäjä saadaan nopeasti oikeaan paikkaan ja heitto välittömästi suoritetuksi. Heittäjän on mentävä nopeasti osoitettuun paikkaan ja kanssapelaajien väistyttävä sieltä pois. Heittäjän tulisi varautua siihen, että erotuomari antaa käynnistysvihellyksen välittömästi. Viivytykset katsotaan epäurheilullisiksi paitsi, jos tapahtuu vaihto uuden heittäjän kentälle tuomiseksi. Puolustajien täytyy liikkua vähintään 3 metrin etäisyydelle, estäminen katsotaan epäurheilulliseksi. Koska vaihtoja ei sallita, ei ole syytä odottaa puolustajien ehtimistä valmiiksi. Viivytyksiin ei enää ole syytä. Hyökkäävän joukkueen on nopeasti päätettävä heittäjä, ja mahdollinen pelaajavaihto suoritettava välittömästi. Käynnistysvihellys tulisi antaa heti, kun heittoa suorittava pelaaja on oikeassa paikassa. On tärkeä muistaa kanssapelaajien sijoittuminen. Jos puolustajat häiritsevät, heitä on rangaistava. Mikäli maalivahti ilmoittaa loukkaatuneensa, hänen pitää siirtyä poistua kentältä ja tulla korvatuksi välittömästi. Kaikki muut vaihdot ovat kiellettyjä. Ensimmäinen kentälle tuloa yrittävä vaihtopelaaja aiheuttaa pelaajamäärän vähennyksen kentällä; kaikki hänen lisäkseen yrittävät vain estetään. Otteluvaltuutetulla ja toimitsijoilla ei enää ole ajanottoon liittyviä tehtäviä, heidän pitää keskittyä auttamaan erotuomareita vaihtorajoitusten noudattamisessa. Joukkueita pitää tarvittaessa huomauttaa sekä toimitsijoiden on valvottava kumpaakin joukkuetta ja ilmoittaa erotuomareille rikkeistä, joita he itse eivät voi estää. Hyödyllinen tapa on nopeasti kirjata muistiin niiden pelaajien, jotka olivat kentällä kun vapaaheitto tuomittiin, numerot, jottei jäisi sijaa väittelyille.

6 10. Nyt on todettu selkeästi, että joukkueen KAIKILLA pelaajilla, jotka toimivat maalivahtina, täytyy olla samanvärinen paita. Tämä koskee myös normaalisti kenttäpelaajana pelaavan pelaajan suunnittelematontakin jaksoa maalivahtina, mahdollisesti ottelun lopun takaa-ajotilanteessa. Tämä ilmeisesti vaatii suunnittelua ennen ottelua. Siihen kuuluu myös varmistautuminen siitä, että liivi tai erikoispaita, joka on valmiina ottelun loppua varten kenttäpelaajan käyttöön, on todella samanvärinen kuin muut maalivahdinpaidat. Jos on vähänkin epävarmuutta, tarkista toimitsijoiden kanssa ennen ottelua. Vaikka toimitsijoiden tulisi ensimmäisinä havaita ongelma, erotuomareiden täytyy olla valppaina tässä asiassa. Jos joku on astunut kentälle maalivahtina väärällä värillä, peli täytyy katkaista ja pelaaja lähettää pois kentältä vaihtamaan asua. Peliä jatketaan vastajoukkueen vapaaheitolla, mutta ilman henkilökohtaista rankaisemista. Jos pelaaja astuu kentälle maalivahdiksi pukeutuneena kenttäpelaajien peliasuun, kyse on eri asiasta; tämä täytyy katsoa vääräksi vaihdoksi ja rangaista sen mukaisesti. Otteluvaltuutetun/toimitsijan tulisi auttaa joukkueita ja erotuomareita ongelman estämisessä. Jos pelaaja näyttää valmiilta astumaan kentälle korvatakseen maalivahdin, tämä vaihto tulisi jos mahdollista estää, jollei pelaajalla ole yllään oikeata väriä. Jos pelaaja on huomaamatta ehtinyt astua pelikentälle, toimitsijoiden on keskeytettävä peli välittömästi ja ilmoitettava asiasta tuomareille. 11. Näkyvä lävistys on erityisesti mainittu säännöissä ja sijoitettu sormusten ja korvakorujen kanssa samaan luokkaan. Tämä tarkoittaa, että lävistys voidaan sallia, jos se voidaan teipata tai peittää niin, ettei se ole vaarallinen muille pelaajille. Lävistystä, joka ei ole näkyvissä (peliasun alla tai suussa) ei ole säännelty. Joukkueen johtajien vastuuna on muistuttaa pelaajiaan asiasta ja tarkistaa heidät ennen ottelun alkua. Yleissilmäys ennen ottelua, lämmittelyn aikana on suositeltavaa, jotta ottelun aikaiset ongelmat voitaisiin pitää mahdollisimman vähinä. Mikäli ongelma todetaan ottelun aikana, pelaaja on poistettava pelialueelta korjaamaan varusteensa. Tämä on tehtävä kun peli on katkaistuna tai pelin aikana, jos mahdollista. Toimitsijat avustavat erotuomareita tämän kohdan valvonnassa.

7 12. On sallittua, mutta ei enää pakollista, määrätä joukkeelle virallista kapteenia, jonka tunnuksena esim. on käsivarsinauha ja jonka edellytetään osallistuvan arvontaan ennen ottelua. Riippumatta siitä, onko kapteeni olemassa tai ei, kuka tahansa pelaaja tai johtaja voi edustaa joukkuetta arvonnassa. Kuten ennen, joukkueen vastaava johtaja saa ottaa yhteyttä erotuomareihin tai pöytään. Virallista tai epävirallista kapteenia ei ole kielletty, mutta ei myöskään vaadittu. Joukkue saattaa haluta tiedostaa kapteenin sisäisiä tarpeitaan varten, mutta siihen ei liity mitään pakollisia tehtäviä suhteessa tuomareihin tai toimitsijoihin. Arvonnan menettelytavat eivät ole muuttuneet. Erotuomarit pyytävät kummankin joukkueen vastaavalta johtajalta osanottajan ja hyväksyvät heidän valintansa. 13. Jos pöytäkirjaan merkitsemätön pelaaja astuu pelikentälle, siis ilman osallistumisoikeutta, tämä johtaa nousevaan rangaistukseen joukkueen vastaavalle johtajalle. Pelaajaa rangaistaan vain, jos hän erillisenä asiana syyllistyy väärään vaihtoon, ts. astuu kentälle kahdeksantena pelaajana tai tekee muun rikkomuksen pelikentällä sinne astuttuaan. Joukkueen vastaavan johtajan tulisi olla erityisesti valppaana ja kaksoistarkistaa pöytäkirja, mikäli pelaajia saapuu paikalle, kun ottelupöytäkirja on jo täytetty tai peli jo alkanut. Jos toimitsijat keskeyttävät pelin, koska pelikentällä on pelaaja, jota ei ole merkitty pöytäkirjaan ensimmäinen toimenpide on rangaista joukkueen vastaavaa johtajaa nousevasti, eli tarkka rangaistus riippuu joukkueen johtajien mahdollisista aikaisemmista rangaistuksista. Peli käynnistetään pääsääntöisesti vastustajan vapaaheitolla (paitsi että 7 m:n heitto tuomitaan, jos selvä maalinsaatitilanne menetetään keskeytyksen johdosta). Toimitsijoilla pitää olla ehkäisevä rooli, jotta varmistetaan, että jos pelaajia numeroin, joita ei ole merkitty ottelupöytäkirjaan, saapuu myöhässä, istuu penkillä tai valmistautuu menemään kentälle. Jos pelaaja, jota ei ole pöytäkirjassa, havaitaan kentällä, peli on keskeytettävä välittömästi. Pelaaja kirjataan pöytäkirjaan heti sen jälkeen, kun joukkueen vastaavan johtajan osuus on hoidettu.

8 14. Joukkueen vastaavan johtajan täytyy varmistaa, että ainoastaan pelaajia ja johtajia, joilla on osallistumisoikeus, on vaihtoalueella ottelun käynnistyttyä. Jokainen rike tätä sääntöä vastaan aiheuttaa nousevan rangaistuksen joukkueen vastaavalle johtajalle. Joukkueen vastaavan johtajan (tai yhden kollegan hänen puolestaan) täytyy valvoa tätä koko ottelun ajan. Katso edellinen kohta. Otteluvaltuutetun / toimitsijoiden täytyy tarkistaa molemmat vaihtoalueet ennen ottelun alkua pyrkimyksenään ongelmien ehkäisy. 15. On määritetty, että on epäurheilullisena käytöksenä rangaistavaa, jos joukkueen johtaja (tai ylimääräinen pelaaja), joka on saanut luvan tulla auttamaan loukkaantunutta pelaajaa, sen sijaan keskittyy ohjaamaan pelaajia pelikentällä taikka lähestyy erotuomareita tai toisen joukkueen pelaajia. Henkilöiden, jotka menevät kentälle, täytyy huolellisesti keskittyä loukkaantuneeseen pelaajaansa. Saattaa olla houkuttelevaa käyttää tilaisuutta hyväkseen erotuomareiden tai loukkaantuneen pelaajan kanssa yhteen Erotuomareiden tulisi kiinnittää huomionsa ennaltaehkäisyyn tilanteissa, joissa tunteet saattaisivat olla ymmärrettäviä. Kaikki pyrkimykset kiellettyyn toimintaan tulisi tiukasti lopettaa sanoin ja elein. Vain jos Pöydän rooli on pyrkiä varmistamaan se, ettei ketään ylimääräisiä henkilöitä mene kentälle, ja ilmoittaa tuomareille, jos sitä silti tapahtuu. Sillä ei ole roolia puuttua mihinkään kentällä tapahtuvaan sopimattomaan toimintaan, paitsi ottaneen vastapelaajan arvosteluun, mutta tämä henkilö ei tavoita viestintää, vaan jatkaa jos otteluvaltuutettu katsoo erotuomareiden on ankarasti kielletty. sopimatonta toimintaansa, tulee sen jälkeen rankaisemisen aika. tarvitsevan apua. Mutta silloinkin painopisteen täytyy olla ennaltaehkäisyssä.

9 16. On määrätty, että jos pelaaja poistuu pelikentältä sivurajan yli vaihtoalueen ulkopuolella harmittomassa tarkoituksessa saamatta mitään etua, ei saa tulkita epäurheilijamaiseksi käytökseksi tai vääräksi vaihdoksi. Esimerkkejä ovat tilanteet, joissa pelaaja hakee vettä tai pyyhkeen penkiltä tai maalin takaa taikka saatuaan 2 min:n ulosajon siirtyy penkille korrektisti, mutta ylittää sivurajan vaihtoalueen ulkopuolelta. Pelaajien tulisi silti välttää poistumista kentältä väärästä paikasta vettä tai pyyhettä hakemaan, koska on olemassa riski että se Erotuomareiden ei pitäisi keskittyä tämän tapaisiin viattomiin tekoihin. Esimerkiksi, jos ulosajettu pelaaja poistuu protestoimatta, ei ole Toimitsijoiden pitäisi keskittyä todellisiin, väärän vaihdon tai peliinastumisen tapauksiin. Samoin ei viattomasta toiminnasta saa väärin ymmärretään vääräksi vaihdoksi. mitään syytä huolestua siitä, että pelaaja menee rakentaa epäurheilullisuutta. penkille 15 cm:n rajan ulkopuolelta. 17. Erotuomareiden vastuu valvoa pelaajien ja joukkoueen johtajien käyttäytymistä alkaa siitä kun he saapuvat ottelupaikalle. Käyttäytyminen, joka tulee rangaista ottelun aikana, tulee rangaista myös ennen ottelua. Vaihtoehdot ovat joka varoitus tai sulkeminen. Erotuomareille ei kuitenkaan aina ole selvää, onko syyllinen ottelun osanottaja. Ääritapauksissa tätä ei havaita ennen ottelun alkua. Tällaisissa tapauksissa rangaistus annetaan tällöin. Kun sulkeminen määrätään jälkikäteen, tilanteesta ei määrätä 2 min:n ulosajoa, koska näin ei olisi tapahtunut, mikäli rangaistus olisi määrätty ennen ottelun alkamista. Varoitusta ottelua edeltäneestä tilanteesta ei pidä antaa ottelun käynnistyttyä, mikäli asianomainen pelaaja tai johtaja on jo saanut varoituksen. Neuvo pelaajille ja johtajille on ehdottomasti välttää ennen ottelua tapahtuvia yhteenottoja varsinkin kun on väärin uskoa siitä selvittävän rangaistuksetta. Mikäli erotuomareita kohtaan on käyttäydytty väärin, ennen ottelua, heidän pitää selvittää ennen ottelun alkua, onko rikkeen tehnyt henkilö ottelun pelaaja tai joukkueen johtaja. Tämä mahdollistaa rankaisemisen ennen ottelun alkua. Sulkemistapauksessa tämä mahdollistaa joukkueelle henkilön korvaamisen. Pöydällä ei juuri ole paljonkaan roolia näissä tilanteissa. Toimitsijat voivat ainoastaan auttaa erotuomareita tunnistamaan kyseisen henkilön, jos tämä havaitaan ottelun käynnistyttyä. Heidän tulisi myös varmistaa, että erikoissääntöjä noudatetaan: ei 2 min ulosajoa punaisen kortin ohella eikä toista keltaista korttia sellaisen jo saaneelle pelaajalle tai johtajalle.

10 18. Huomattakoon, että sääntö 15 on yhdenmukaistettu koskien rikkomusten seuraamuksia ennen heiton suorittamista, sen aikana, jos käynnistysvihellystä ei ole annettu, ja sen aikana, mikäli käynnistysvihellys on annettu. Viimeisessä tapauksessa seuraamus yleensä on pallon menetys vastajoukkeelle. Muissa tapauksissa seuraa normaalisti oikaisu ja suorituksen uusinta. Kiinnittäkää huomiota käynnistysvihellykseen älkääkä sellaisissa tilanteissa ottako mitään riskejä. Alkuheittoa lukuunottamatta varokaa liikuttaessa vihellyksen ja pallon irtoamisen välillä. Ennen ryhtymistä mihinkään toimenpiteisiin, varmista, että muistat, vihelsitkö vai etkö. Jollei vihellystä ole tullut, mutta joukkue sattuu menettämään pallon heti rikkeensä jälkeen, anna pelin jatkua. 19. On määrätty, että pelaaja, joka suorittaa 7m:n heiton, saa sijoittua enintään 1 metrin päähän 7m:n rajalta taaksepäin, ehkä välttyäkseen astumasta tai liukumasta rajan yli. Tämä ei vaikuta muiden pelaajien sijoittautumiseen. Sivusuuntaisia lisäalueita ei ole. Pelaajan on Kuten ennenkin, varo kaikenlaisia hyppyjä. pysyttävä yhden metrin levyisen rajan takana. 20. Säännöissä sanotaan selvästi, että heiton suorittaja voi uudelleen koskea palloon alku-, sisään-, vapaa- tai 7m:n heiton jälkeen, kun se on koskenut vastustajan maalikehikkoon, vaikkei se olisikaan koskenut toista pelaajaa. Tämä vastaava kommentti on puuttunut ulosheiton kohdalla. Joidenkin maalivahdeilta saapuneiden kysymysten jälkeen tämä on nyt määritetty niin, että maalivahti tietää voivansa rankaisematta koskea palloon siinä epätavallisessa tapauksessa, että pallo ponnahtaisi takaisin vastajoukkueen maalikehikosta. Ei lisäkommentteja Ei lisäkommentteja 21. IHF:n säännöissä on nyt myös vahvistettu 14 pelaajan osallistumisoikeus. Ei lisäkommentteja Ei lisäkommentteja

11 Selvityksiä usein esitettyihin kysymyksiin: 22. Vuodesta 2001, kun määritys ulosheitosta muutettiin kattamaan sellaiset tilanteet, joissa maalivahti ottaa haltuun tai poimii pallon maalialueella, korostettiin, että pallo on poissa pelistä niin kauan kuin maalivahdilla on pallo hallinnassaan maalialueella. Pallo on maalivahdin joukkueen hallinnassa, eikä toinen pelaaja saa koskettaa sitä. Viimeinen lause on voimassa myös, kun pallo on paikallaan tai vierii lattialla maalialueella. Viimeksi mainitussa tilanteessa pallo kuitenkin on pelissä. Tällä ei yleensä ole suurta käytännön merkitystä. Eroa kuitenkin on, jos maalivahdin joukkue syyllistyy sääntöjenvastaisuuteen juuri sillä hetkellä. Mikäli pallo ei ole pelissä, peliä jatketaan ulosheitolla, mutta jos pallo on pelissä, rikkomus johtaa pallon menetykseen, toisen joukkueen, tavallisimmin vastajoukkueen vapaaheittoon. Jos pallo on lattialla paikallaan tai maalivahdin hallinnassa maalivahdin alueella, pallo ei ole pelissä. Mikäli pallo pyörii lattialla, maalialueella, pallo on pelissä Mikäli toimitsijapöytä keskeyttää pelin väärän vaihdon takia, jonka on suorittanut maalivahdin joukkue, erotuomareiden pitää olla varmoja siitä oliko pallo pelissä vai ei, koska tällä on merkitystä siihen, miten peliä jatketaan. Sama asia pätee mikäli erotuomarit viheltävät maalivahdin kanssapelaajan epäurheilijamaisesta käyttäytymisestä. Varsinkin kun toimitsijat keskeyttävät pelin, heidän on autettava erotuomareita toteamaan, mikä oli pallon sijainti vihellyshetkellä (lattialla tai maalivahdin hallinnassa). 23. Vaikka kyseessä ei ole uusi tulkinta, sääntöihin on nyt selkeytetty, mitä tapahtuu jos pelaaja erotetaan väkivaltaisen teon takia, kun hän on juuri saanut (tai on kärsimässä) 2 min ulosajon tai on muulla tavalla aiheuttanut pelaajien lukumäärän vähentämisen 2 minuutiksi. Tällaisessa tapauksessa ulosajo tai muu pelaajien lukumäärän vähennys sisällytetään erottamistuomioon ja joukkue siis pelaa yhtä pelaajaa vähempilukuisena ottelun jäljellä olevan ajan. Erotuomareiden pitää huomioida, että aikasempien tuomioden vaiktus lakkaa. Aikasemmat tuomiot jäävät pöytäkirjaan mutta rangaistusaika tulostaululla tai kortilla mitätöidään (merkinnällä yksi pelaaja vähemmän loppuun asti ).

12 24. Palloa on aina saanut pelata lattialla maaten, istuen tai polviasennossa. Tästä huolimatta vaatimus, että sääntömääräisen heiton suorittajalla pitää olla jokin osa, yhdestä jalkaterästä, lattiassa suorittamishetkellä on aiheuttanut epäselvyyttä siitä, saako sääntömääräisen heiton suorittaa maaten, istuen tai polviasennossa. Vastaus on, ettei säännöissä ole mitään, mikä tämän kieltäisi niin kauan kuin määrätyt ehdot täytetään. Tyypillisisesti tällä on merkitystä, kun pelaaja ehkä rikkeen vuoksi on lattialla ja näkee mahdollisuuden suorittaa vapaaheitto nopeammin kuin nousemalla ylös. Tämä on tietysti säännön hengen mukaista. Tätä tilaisuutta voi käyttää vain, kun pelaaja jo on lattialla. Mikäli pelaaja saa päähänsä, esim. suorittaa 7m:n heiton maaten, tämä on rangaistava epäurheilijamaisuutena. Nämä tilanteet syntyvät yleensä nopeasti ja tuomareiden tulisi vain varmistaa, että suoritus tapahtuu oikeasta paikasta ja että jalkaterän lattiakosketus säilyy. 25. On varmistettava, ettei katsoja onnistu vihellyksin vaikuttamaan peliin. Vastaavasti joukkoetta ei saa rangaista force majeure, esim sähkökatkoksen takia kriittisessä tilanteessa. Jos peli joudutaan keskeyttämään jostakin tällaisesta ulkopuolisesta tekijästä johtuen ja selvä maalinsaantitilanne menetetään, niin sääntöä 14:1c on laajennettu antamaan erotuomareille mahdollisuuden tuomita 7m:n heitto. Kuitenkin myös päinvastainen tilanne on myös voimassa, eli jos puolustajaa hämätään ulkopuolisen vihellyksen takia, peli on keskeytettävä, jos tämä oli johtamassa selvään maalinsaantitilaisuuteen, jota muuten ei olisi syntynyt. Hyökkääjäiä ja puolustajia täytyy kohdella tasapuolisesti. Erotuomareiden täytyy olla vakuuttuneita selvän maalinsaantitilanteen olemassaolosta kaikki pelaajat huomioiden. Ulkopuolisen vihellyksen esiintyessä pelaajalle on palautetava etu jonka hän tästä johtuen saattoi menettää. Pöydän tulisi tukea erotuomareita omilla havainnoillaan tilanteessa, jossa erotuomarit ehkä eivät ole kuulleet vihellystä, joka sai pelaajan pysäyttämään liikkeensä.

13 26. Joukkueen johtaja tai pelaaja voi poistua vaihtoalueelta ilman lupaa ennen kuin ottelu on päättynyt. Kuitenkaan sijoittuminen katsojien joukkoon tai muualle ei tarkoita, että henkilö olisi erotuomareiden valvonnan ulkopuolella. Kaikki sääntöjen vastainen käyttäytyminen pysyy rangaistavana. Joukkueen johtaja menettää oikeutensa johtaa joukkuetta poistuessaan vaihtoalueelta. Johtajien ja pelaajien tulisi välttää poistumista vaihtoalueelta, jollei se ole ehdottoman tarpeellista. Pelaaja, joka ei enää pysty osallistumaan, voi haluta istua muualla, mutta kaikkia mielenosoituksia tai huonon käytöksen Erotuomareiden pitää puuttua asiaan, vain jos johtaja yrittää johtaa joukkuetta väärästä paikasta tai pelaaja käyttäytyy missä tahansa sääntöjenvastaisesti. Näissä tapauksissa erotuomareiden täytyy kehottaa kyseistä Tarkkailijoiden ja toimitsijoiden tulisi yrittää merkitä muistiin, jos joku sijoittuu muualle, lähinnä auttaakseen erotuomareita havaitsemaan mahdolliset pyrkimykset sopimattomaan käytökseen. Mikäli yhteys piirteitä poistuttaessa tai uudessa paikassa henkilöä tulemaan vaihtoalueelle rankaisemista joukkueen vastaavaan johtajaan ei ratkaise täytyy välttää. varten. tilannetta, pitää erotuomareita informoida. 27. Pelaajat eivät saa käyttää pelikentän ulkopuolella olevaa aluetta taktisesti hyödykseen. Pelaaja ei saa juosta pelialueen ulkopuolella, pystyäkseen ohittamaan sivurajan tuntumassa olevan puolustajan. Tämä aiheuttaa vapaaheiton. Pelaaja ei saa seistä pelialueen ulkopuolella odottamassa palloa saadakseen enemmän kiihdytystilaa. Tässä tapauksessa pelaajaa pyydetään palaamaan pelialueelle. Jos hän kieltäytyy tai tilanne toistuu, se aiheuttaa vapaaheiton. On suuri ero poistumisella pelikentältä toisaalta tahattomasti (katso n:o 16) tai pystymättä pysähtymään taikka toisaalta poistumisella tahallisesti edun saamiseksi. Tarkkaile sijoittumistasi sivurajan lähellä ongelmien välttämiseksi. Noudata ehdottomasti Erotuomarien ohjeita. Täytyy tehdä ero kahden tilanteen välillä, joissa pelaaja ei pysty pysähtymään ylittämättä sivurajaa taikka laskelmoidussa toiminnossa juokseminen tai pallon odottaminen sivurajan ulkopuolella. Jälkimmäisessä tapauksessa käytä voimakkaita käsimerkkejä (tai ääntäsi) varmistaaksesi, että pelaaja huomaa ja ymmärtää. Painopiste on ennaltaehkäisyssä.

14 28. Passiivisen pelin varoitusmerkin käytön suhteen on tehty joitakin hienosäätöjä viime vuosina. Merkkiä pitää näyttää (myös palloa hallitsevan joukkueen vapaaheittotuomioiden jälkeen), kunnes hyökkäys on päättynyt tai merkki ei enää ole voimassa. Se lakkaa olemasta voimassa, jos puolustavan joukkueen pelaajalle tai sen johtajalle tuomitaan nouseva rangaistus, tai mikäli maalia kohti suuntautuneen heiton jälkeen pallo palautuu hyökkäävälle joukkueelle maalikehikosta tai maalivahdista. Näissä tapauksissa palloa hallitsevalle joukkoeelle tulee antaa mahdollisuus uuteen rakennusvaiheeseen. On myös korostettu, että sääntömääräisen heiton suorituksen viivyttäminen pitää nähdä passiivisena pelinä. Tämä tavallisimmin käsittää alkuheiton, ulosheiton tai vapaaheiton suorituksen viivyttämisen. Ensimmäisen tällaisen pyrkimyksen tulisi johtaa erotuomarien antamaan huomautukseen, mutta kaikkien seuraavien tulisi johtaa välittömästi varoitusmerkkiin. Poikkeuksena on tilanne, jossa aika tai tulos tekevät peliaikakatkosta nopeamman ja sopivamman ratkaisun huomautuksen tai ennakkovaroitusmerkin sijaan. Olkaa tietoisia ennakkovaroitusmerkin yksityiskohdista voidaksenne käyttää sitä hyödyksenne hyökkäyksessä ja puolustuksessa. Älkää kuvitelko, että alku- tai vapaaheitto antaa mahdollisuuden kuluttaa aikaa ilman riskiä. Välitön passiivisen pelin varoitusmerkki aiheuttaa Teille paljon painetta. Muista reagoida ja laskea käsi, kun varoitusmerkki lakkaa olemasta voimassa, ja varmista, että joukkueelle annetaan uuden rakennusvaiheen mahdollisuus; Kun merkin näyttämisen jälkeen valmistaudut toimimaan, varmista oikean hetken valinta; älä vihellä vapaaheittoa juuri, kun joukkue lopulta on heittämässä. Muista käyttää peliaikakatkoa eleiden tai varoitusmerkin sijasta silloin, kun jokaisella sekunnilla on merkitystä, etenkin tasaisen ottelun loppuvaiheessa. On varauduttava siihen, että joukkueet pyytävät aikalisää, kun passiivisen pelin varoitusmerkki näytetään. Muista, että usein tämä myös on äkillisen maalia kohti suoritetun heiton aikaa, ehkä juuri ennen kuin vihreä kortti tulee. Varmista aina, kenen hallinassa pallo on, ennen kuin vihellät.

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN 3.9.2016 UUDET SÄÄNNÖT 1.7.2016 1. Passiivinen peli 2. 7 ken0äpelaajaa 3. Sininen kor7 4. Viimeisen 30 sekunnin sääntö 5. Loukkaantunut pelaaja PASSIIVINEN PELI Tuomarit

Lisätiedot

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään SÄÄNNÖT PELIAIKA 1) Peliaika on 18 minuuttia. 2) Peliaika on juokseva. OSALLISTUJAT Pelaajat 1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään kuusi pelaajaa,

Lisätiedot

Jalkapallosääntöjen muutokset Erotuomarin jatkokurssi

Jalkapallosääntöjen muutokset Erotuomarin jatkokurssi Jalkapallosääntöjen muutokset 2018 Erotuomarin jatkokurssi Merkittävimpiä muutoksia S3 - Pelaajat 3.3 Jos erotuomaria ei informoida pelaajavaihdosta Puoliaikojen välisellä tauolla Ennen jatko-ottelua Nimetty

Lisätiedot

Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli

Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli Käsipallon perusperiaatteet Käsipallo on fair play periaatteisiin perustuva joukkuepeli. Kentällä on kaksi toisiaan vastaan pelaavaa miesten

Lisätiedot

Muutokset pelisääntöihin 2010

Muutokset pelisääntöihin 2010 Muutokset pelisääntöihin 2010 Yhteenveto selittämään uutta IHFn sääntökirjaa Lukuisten muotoseikkojen muutosten lisäksi IHFn sääntökirjan uusi versio tarjoaa selkeyttäviä selityksiä tukemaan johdonmukaista

Lisätiedot

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO 1.6.2017 Sisällys Noudatettavat säännöt... 3 1 Joukkueet... 3 2 Tuomarit... 3 3 Pelaajavaihdot... 3 4 Puolten arvonta... 4 5 Peliaika... 4 6 Hyökkäysaika... 4 7 Aikalisä... 4 8 Maalivahdin

Lisätiedot

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 Vapaapotkut Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 - Vapaapotkut 2 Vapaapotkutyypit Vapaapotkut ovat suoria tai epäsuoria. Hyväksyttävä maali: suorasta vapaapotkusta vain vastajoukkueen maaliin epäsuorasta

Lisätiedot

Rikkeen edellytykset

Rikkeen edellytykset Sääntö 12 Kielletty peli ja epäurheilijamainen käytös Erotuomarin peruskurssi Rikkeen edellytykset 2 Seuraavien perusedellytysten tulee täyttyä, jotta rikkomusta voidaan pitää rikkeenä: pelaajan on tehtävä

Lisätiedot

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2011 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2011 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA http://www.futsal.fi/mp/db/file_library/x/img/17429/file/futsalsaannot_08.pdf Futsalin sääntömuutokset kaudelle 2010-2011 Futsalin sääntöihin on kaudelle 2010 2011 tehty melko paljon muutoksia. Tässä ohjeessa

Lisätiedot

Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös Erotuomarin peruskurssi 2 Yleiset periaatteet Suora ja epäsuora vapaapotku tai rangaistuspotku voidaan tuomita rikkomuksista ja sääntörikkomuksista vain, kun

Lisätiedot

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 5 Erotuomari Erotuomarin peruskurssi Toimivalta Erotuomarin toimivalta siinä ottelussa, johon hänet on määrätty, alkaa hänen saapuessaan ottelupaikalle. Tämä sisältää: - oikeuden evätä osallistumasta

Lisätiedot

Ajanottajan tehtävät TOIMITSIJAOHJE AJANOTTAJA

Ajanottajan tehtävät TOIMITSIJAOHJE AJANOTTAJA 1 Ajanottajan tehtävät Toimitsijoilla tarkoitetaan kaikkia niitä henkilöitä, jotka on sijoitettu toimitsijapöydän taakse. Virallisten pelisääntöjen mukaan toimitsijoita ovat kirjuri, ajanottaja ja 24 sekunnin

Lisätiedot

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 5 Erotuomari Erotuomarin peruskurssi Toimivalta Erotuomarin toimivalta siinä ottelussa, johon hänet on määrätty, alkaa hänen saapuessaan ottelupaikalle. Tämä sisältää: - oikeuden evätä osallistumasta

Lisätiedot

KENTTÄ- KOULUTUS EROTUOMAREIDEN SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND

KENTTÄ- KOULUTUS EROTUOMAREIDEN SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND EROTUOMAREIDEN KENTTÄ- KOULUTUS KENTTÄKOULUTUKSEN JÄRJESTELYT (ESIMERKKI) 1. Erotuomarin varusteet 2. Kentän tarkastaminen 3. Ennen ottelun alkua 4. Toimenpiteet ennen alkupotkua 5. Teikkaus 6. Alkupotku

Lisätiedot

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015 Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015 Muutos 1, Sääntö 3, s. 16 Pelaajavaihto Pelaajavaihto voidaan tehdä milloin tahansa riippumatta siitä, onko pallo pelissä vai ei. Vaihtoa tehtäessä tulee noudattaa

Lisätiedot

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA ALKUPOTKU JA PELIN JATKAMINEN JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 Ottelun alku Ennen ottelun alkua kenttäpuoli arvotaan kolikon heitolla. Veikkauksen voittaja saa valita kenttäpuolen. Vastajoukkue saa oikeuden

Lisätiedot

Sääntö 7: PELIAIKA SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND PERUSKURSSI PERUSTASO TEORIA 6 2006

Sääntö 7: PELIAIKA SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND PERUSKURSSI PERUSTASO TEORIA 6 2006 Sääntö 7: PELIAIKA Käsitteet 1. Varsinainen peliaika: yleensä 2 * 45 min = 90 min 2. Erotuomarin määräämä lisäaika 3. Jatko-ottelu 4. Puoliaikojen välinen tauko ei yli 15 min 5. Erotuomarin rankaisuvalta

Lisätiedot

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 Vapaapotkut Erotuomarin peruskurssi Vapaapotkutyypit Vapaapotkut ovat suoria tai epäsuoria. Hyväksyttävä maali: suorasta vapaapotkusta vain vastajoukkueen maaliin epäsuorasta vapaapotkusta ei

Lisätiedot

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 RINGETTE-EROTUOMARIN ALKEISKURSSI Alkeiskurssin tarkoitus on perehdyttää aloitteleva tuomari erotuomarin tehtäviin otteluissa. Alkeiskurssin painopisteet ovat tuomarin sijoittumisessa,

Lisätiedot

Pelikenttää tulisi ympäröidä turvavyöhykkeen vähintään yhden metrin levyisenä sivurajoilla ja kahden metrin levyisenä päätyrajojen takana.

Pelikenttää tulisi ympäröidä turvavyöhykkeen vähintään yhden metrin levyisenä sivurajoilla ja kahden metrin levyisenä päätyrajojen takana. ALKULAUSE Nämä pelisäännöt astuvat voimaan elokuun 1 päivänä 2005. Sääntöteksti, selitykset, käsimerkit, sääntöjen tulkintaohjeet ja vaihtoaluesäännöstö ovat kaikki yleissääntöjen osia. Tämä ei koske Ohjeita

Lisätiedot

Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös Erotuomarin peruskurssi 2 Yleiset periaatteet Suora ja epäsuora vapaapotku tai rangaistuspotku voidaan tuomita rikkomuksista ja sääntörikkomuksista vain, kun

Lisätiedot

Sääntö 7 Ottelun kesto. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 7 Ottelun kesto. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 7 Ottelun kesto Erotuomarin peruskurssi Sääntö 7 Ottelun kesto Puoliajat Ottelu kestää (tavallisesti) kaksi 45 minuutin puoliaikaa. Näiden välissä pidetään tauko, joka ei saa ylittää 15 minuuttia.

Lisätiedot

Jalkapallosääntöjen muutokset. Erotuomarin jatkokurssi 2017

Jalkapallosääntöjen muutokset. Erotuomarin jatkokurssi 2017 Jalkapallosääntöjen muutokset Erotuomarin jatkokurssi 2017 Huomioitavaa Esitys keskittyy pääosin sisällöllisiin muutoksiin Sanamuotojen tarkennukset ja rakenteelliset muutokset jäävät osin esityksen ulkopuolelle

Lisätiedot

Epäurheilijamainen virhe. Säännöt 2017 Sääntö 37

Epäurheilijamainen virhe. Säännöt 2017 Sääntö 37 Epäurheilijamainen virhe Säännöt 2017 Sääntö 37 37.1 Määritelmä 37.1.1 Epäurheilijamainen virhe on pelaajan tekemä kosketusvirhe, jossa erotuomarin näkemyksen mukaan: ei yritetä reilusti pelata palloa

Lisätiedot

Sääntöteksti, selitykset, käsimerkit, sääntöjen tulkintaohjeet, vaihtoaluesäännöstö sekä. Alkulause 3

Sääntöteksti, selitykset, käsimerkit, sääntöjen tulkintaohjeet, vaihtoaluesäännöstö sekä. Alkulause 3 1 PELISÄÄNNÖT SISÄLLYSLUETTELO Versio 1.7.2012 sivu Sääntöteksti, selitykset, käsimerkit, sääntöjen tulkintaohjeet, vaihtoaluesäännöstö sekä ohjeita pelikenttää ja maaleja varten Alkulause 3 Sääntöteksti

Lisätiedot

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011 TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011 Vastaaja: Kerho: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Väitteen tai toteamuksen muotoisiin tehtäviin vastataan ilmoittamalla onko väite oikein vai väärin. Kirjaa vastaukseesi

Lisätiedot

FUTSALSÄÄNTÖMUUTOKSET 2010-2011

FUTSALSÄÄNTÖMUUTOKSET 2010-2011 FUTSALSÄÄNTÖMUUTOKSET 2010-2011 SÄÄNTÖ 1 PELIKENTTÄ Rangaistusalue Kentän molemmissa päissä on rangaistusalue, joka merkitään kaarella kuuden (6) metrin säteellä kunkin maalitolpan ulkoreunasta ja niin,

Lisätiedot

Pelaajien suojeleminen

Pelaajien suojeleminen Jalkapalloja erotuomaritoiminnassa vaikuttavia tekijöitä 2009 Suomen Palloliiton erotuomarivaliokunta on käsitellyt FIFA sta ja UEFA sta tulleita jalkapallon keskeisiä sääntöjä, ja erotuomaritoimintaan

Lisätiedot

PELISÄÄNNÖT SISÄLLYSLUETTELO. sivu

PELISÄÄNNÖT SISÄLLYSLUETTELO. sivu SISÄLLYSLUETTELO sivu Sääntöteksti, selitykset, käsimerkit, sääntöjen tulkintaohjeet, vaihtoaluesäännöstö sekä ohjeita pelikenttää ja maaleja varten Alkulause 3 Sääntöteksti Pelikenttä 4-8 Peliaika, loppumerkki

Lisätiedot

Beach Volley kausi 2015: Merkittävimpiä sääntömuutoksia:

Beach Volley kausi 2015: Merkittävimpiä sääntömuutoksia: Beach Volley kausi 2015: Merkittävimpiä sääntömuutoksia: FIVB on kaudelle 2015 muuttanut hieman Beach Volleyn sääntöjä ja samalla modifioinut niitä yhdenmukaisemmaksi lentopallon kanssa. Ohessa merkittävimmät

Lisätiedot

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2012 2013 Kansainvälinen jalkapalloliitto on päättänyt tehdä futsalin sääntökirjaan joukon muutoksia. Nämä muutokset tulevat voimaan välittömästi. Lisäksi samassa yhteydessä

Lisätiedot

SUOMEN KAUKALOPALLO- JA RINGETTELIITTO RY YHTEENVETO PELISÄÄNTÖMUUTOKSISTA

SUOMEN KAUKALOPALLO- JA RINGETTELIITTO RY YHTEENVETO PELISÄÄNTÖMUUTOKSISTA SUOMEN KAUKALOPALLO- JA RINGETTELIITTO RY YHTEENVETO PELISÄÄNTÖMUUTOKSISTA 2 PELIAIKA 2.1 Aloitus Aloituksessa erotuomari pudottaa pallon keskipisteessä jäähän. Aloittajat, rintamasuunta vastajoukkueen

Lisätiedot

PELISÄÄNNÖT SISÄLLYSLUETTELO. sivu

PELISÄÄNNÖT SISÄLLYSLUETTELO. sivu SISÄLLYSLUETTELO sivu Sääntöteksti, selitykset, käsimerkit, sääntöjen tulkintaohjeet, vaihtoaluesäännöstö sekä ohjeita pelikenttää ja maaleja varten Alkulause 3 PELISÄÄNNÖT Sääntöteksti Pelikenttä 4-9

Lisätiedot

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja.

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja. KARAMBOLEN SÄÄNNÖT Kolmen vallin kara Yhden vallin kara Suora kara - Cadre YHTEISET SÄÄNNÖT KAIKILLE PELIMUODOILLE 1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä

Lisätiedot

EROTUOMARIKOULUTUS/toimitsijat

EROTUOMARIKOULUTUS/toimitsijat EROTUOMARIKOULUTUS/toimitsijat Vastaaja: Ohjeita: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Merkitse vastauksesi lisäksi se sääntökirjan (SK) tai erotuomarin ohjekirjan (CB) kohta johon perustat vastauksesi.

Lisätiedot

Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry

Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry Harrastekiekko palaveri 18.9.2018 Kotka SÄÄNTÖTULKINNAT 7.10.18 1 HARRASTE- JA SENIORISÄÄNNÖT Kotka 18.9.2018 Mitä tarvitaan harrastekiekon pelaamiseen? 7.10.18 Suomen Jääkiekkoliitto

Lisätiedot

HÄMEEN PELASTUSLIITTO RY 1 (5) Nuorisotyö PALOBANDY -SÄÄNNÖT

HÄMEEN PELASTUSLIITTO RY 1 (5) Nuorisotyö PALOBANDY -SÄÄNNÖT HÄMEEN PELASTUSLIITTO RY 1 (5) PALOBANDY -SÄÄNNÖT 1 KILPAILUN TARKOITUS Kilpailun tarkoituksena on kehittää palokuntanuorten fyysistä kuntoa ja opettaa toimimaan ryhmänä, sekä antaa tilaisuus kisailla

Lisätiedot

SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008

SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008 SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008 Vastaaja: Ohjeita: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Merkitse vastauksesi lisäksi se/ne sääntökirjan (SK), erotuomarin ohjekirjan (CB) tai kilpailusääntöjen (KS) kohta/kohdat

Lisätiedot

Pelaajien hallinta tulospalvelussa

Pelaajien hallinta tulospalvelussa Pelaajien hallinta tulospalvelussa Joukkueen tietoja (kaikki joukkueet) sekä Live Scorea (naisten ja miesten SM) hallitaan tulospalvelussa: tulospalvelu.finnhandball.net. Pääset joukkueesi tietoihin yläpalkin

Lisätiedot

Tilastomäärittelyt 2018

Tilastomäärittelyt 2018 Tilastomäärittelyt 2018 2 MUUTOKSET/TARKENNUKSET 2018 Syötöt Tarkennus 1-1 tilanteeseen Jos syöttö päätyy vahingossa eri pelaajalle kuin oli tarkoitus, ei syöttöä merkitä Fast break TARKENNETTU MÄÄRITELMÄ:

Lisätiedot

Vesipallo. Agenda. Pelin henki ja säännöt 27.9.2013. Sääntökoulutus Juha Varinowski / 31.8.2013 rev. 27.9.2013

Vesipallo. Agenda. Pelin henki ja säännöt 27.9.2013. Sääntökoulutus Juha Varinowski / 31.8.2013 rev. 27.9.2013 Vesipallo Sääntökoulutus Juha Varinowski / 31.8.2013 rev. 27.9.2013 Agenda 1. Pelin henki ja säännöt 2. Tausta muutoksille ja tavoifeet 3. Tärkeät ja muufuneet sääntökohdat 4. Sarjamääräykset 5. Joukkueiden

Lisätiedot

Uudet PelinOhjaajat 2018: Hemmingin koulu, Masku

Uudet PelinOhjaajat 2018: Hemmingin koulu, Masku Uudet PelinOhjaajat 2018: 20.04. Hemmingin koulu, Masku 1: avaus 2: koulutuksen sisältö 3: Pelinohjaajan perusasiat (powerpoint esitys) ja palloliiton video 4: PO tutortoiminta, mitä se on? 5: Kaikki Pelaa

Lisätiedot

SÄÄNTÖKYSYMYKSIÄ 2010

SÄÄNTÖKYSYMYKSIÄ 2010 1) Joukkueen A maalivahti on aikeissa vapauttaa pallon peliin käsistään pompauttaen palloa kerran kentän kautta potkaistakseen pallon kohti vastustajan maalia. Vastustajan B pelaaja yrittää ja onnistuu

Lisätiedot

Hyökkäysajanottaja koulutusmateriaali. kausi D-Naiset

Hyökkäysajanottaja koulutusmateriaali. kausi D-Naiset Hyökkäysajanottaja koulutusmateriaali kausi 2019 2020 D-Naiset (muutokset kauteen 2018-19 punaisella) Suomen Kaukalopalloja Ringetteliitto www.skrl.fi Varmista, että hyökkäysaikakellot ovat paikoillaan

Lisätiedot

Pöytäkirjan täyttöohjeet. Ennen pelin alkua kirjuri merkitsee seuraavat ottelutiedot:

Pöytäkirjan täyttöohjeet. Ennen pelin alkua kirjuri merkitsee seuraavat ottelutiedot: Lisenssit ja niiden tarkistus ottelupaikalla / lisenssinumerot Joukkueella tulee olla ottelupaikalla mukana lisenssilista, jonka perusteella tuomari voi tarkistaa lisenssien olevan maksettu. Listan saat

Lisätiedot

KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2014 YHTEENVETO MUUTOKSISTA

KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2014 YHTEENVETO MUUTOKSISTA YHTEENVETO MUUTOKSISTA 2 TÖRMÄYSKAAREN SÄÄNTÖ 2.4.7 JA 33.10 Törmäyskaaren sääntöä noudetetaan silloin, kun puolustajan yksi jalka tai molemmat jalat ovat kosketuksessa törmäyskaarialueeseen. Sisällä Sisällä

Lisätiedot

PELINOHJAAJA. Valioerotuomari

PELINOHJAAJA. Valioerotuomari PELINOHJAAJAKOULUTUS Valioerotuomari Liiton erotuomaritoiminta Piirin erotuomaritoiminta Erotuomarikokelas Pelinohjaaja Pelinohjaaja toimii alle 12 vuotiaiden tyttöjen ja poikien otteluissa. PELINOHJAAJA

Lisätiedot

tuomari tuomitsee samalle pelaajalle toisen käytösrangaistuksen. Mitä merkitään pelaajalle #16 pöytäkirjaan ajassa 41:20?

tuomari tuomitsee samalle pelaajalle toisen käytösrangaistuksen. Mitä merkitään pelaajalle #16 pöytäkirjaan ajassa 41:20? Suomen Jääkiekkoliitto ry Toimitsijoiden kesäkysymykset 07 Nimi: Kerho: Alue: Kuinka monta kautta olet toiminut erotuomarikortillisena toimitsijana? Kuinka monta toimitsijatehtävää sinulla oli kaudella

Lisätiedot

Mitä merkitään pelaajalle pöytäkirjaan?

Mitä merkitään pelaajalle pöytäkirjaan? Suomen Jääkiekkoliitto ry Toimitsijoiden kesäkysymykset 2016 Nimi: Kerho: Alue: Kuinka monta kautta olet toiminut erotuomarikortillisena toimitsijana? Kuinka monta toimitsijatehtävää sinulla oli kaudella

Lisätiedot

Toimitsijakoulutus Anssi Iivonen

Toimitsijakoulutus Anssi Iivonen Toimitsijakoulutus 11.10.2016 Anssi Iivonen Sisältö 1. Ottelupöytäkirjan täyttö 2. Ajanotto 3. Vuoronhallinta ja vuoro-osoitin Toimitsijat Kirjuri Apukirjuri (yleensä ajanottaja) Ajanottaja 24 sekunnin

Lisätiedot

FastScoop PELISÄÄNNÖT Lyhyt versio

FastScoop PELISÄÄNNÖT Lyhyt versio FastScoop PELISÄÄNNÖT Lyhyt versio Suomen FastScoopliitto ry 1.10.2011 Sisällys JOHDANTO FASTSCOOP URHEILUUN 3 PELISÄÄNNÖT 3 Sääntö 1. PELIVÄLINEET 3 Sääntö 2. KENTTÄ 4 Sääntö 3. PELAAJAT JA VAIHDOT 4

Lisätiedot

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio)

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) Sivu 1 (5) 3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) 1 Kenttä Ottelu pelataan puolikkaalla koripallokentällä yhteen (1) koriin. Kenttään kuuluu normaali 3 sekunnin alue, ml. vapaaheittoviiva (5,80 m),

Lisätiedot

Täyttötehtävä. Ratkaisut

Täyttötehtävä. Ratkaisut Täyttötehtävä Ratkaisut Lentopallo on kahden joukkueen verkon jakamalla kentällä pelaama urheilulaji. Pelissä tavoite on toimittaa pallo verkon yli ja saada pallo koskettamaan vastapuolen kenttää ja estää

Lisätiedot

Sääntö 1 Pelikenttä. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 1 Pelikenttä. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 1 Pelikenttä Erotuomarin peruskurssi Sääntö 1 - Pelikenttä 2 Kentän mitat Pelikentän on oltava suorakaiteen muotoinen ja pituuden on oltava suurempi kuin leveyden. Kenttä merkitään rajoin, joiden

Lisätiedot

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Näitä sääntöjä sovelletaan kaikissa Suomen Curlingliiton järjestämissä kilpailuissa, joilla on SM-status. Tällaisia kilpailuja

Lisätiedot

Headset-järjestelmän yleiset käyttöohjeet

Headset-järjestelmän yleiset käyttöohjeet 1 1) Yleistä 2) Ennen ottelua 3) Maalipotku / kulmapotku 4) Rajaheitto 5) Paitsio 6) Sääntörikkomus 7) Henkilökohtaiset rangaistukset 8) Nahistelu 9) 4. erotuomari 10) Käytettäviä termejä 2 1) Yleistä

Lisätiedot

Miesten IV-divisioona pelisäännöt 2015

Miesten IV-divisioona pelisäännöt 2015 Miesten IV-divisioona pelisäännöt 2015 Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry SÄÄNNÖT Sarjoissa noudatetaan SAJL :n kilpailusääntöjä seuraavin näissä säännöissä määrätyin poikkeuksin. Pelisääntöinä

Lisätiedot

Jalkapallo- ja erotuomaritoiminnassa vaikuttavia tekijöitä 2010

Jalkapallo- ja erotuomaritoiminnassa vaikuttavia tekijöitä 2010 Jalkapallo- ja erotuomaritoiminnassa vaikuttavia tekijöitä 2010 Taustaa Seuraavilla sivuilla on lueteltu pelikaudella 2010 oleellisimpia erotuomaritoiminnassa huomioitavia asioita. Tämä ohje on tarkoitettu

Lisätiedot

FUTSALSÄÄNNÖT 2011 Sääntö 12 - Kielletty peli ja epäurheilijamainen käytös / maalivahdin pelaaminen

FUTSALSÄÄNNÖT 2011 Sääntö 12 - Kielletty peli ja epäurheilijamainen käytös / maalivahdin pelaaminen FUTSALSÄÄNNÖT 2011 Sääntö 12 - Kielletty peli ja epäurheilijamainen käytös / maalivahdin pelaaminen Vastajoukkueelle tuomitaan epäsuora, jos maalivahti syyllistyy johonkin seuraavista rikkomuksista: *

Lisätiedot

Sääntötarkennukset ja linjaukset

Sääntötarkennukset ja linjaukset Sääntötarkennukset ja linjaukset 29.3.2018 Säännöt pykälittäin Yleistä välineistä 5 Tuomarit eivät tarkasta päänsuojusten CE-merkintää. Vastuu hyväksyttävän päänsuojuksen käyttämisestä on pelaajalla. Tuomari

Lisätiedot

Pöytäkirjan täyttöohjeet

Pöytäkirjan täyttöohjeet Pöytäkirjan täyttöohjeet Liitteenä on kopio Minikoripallon pelipöytäkirjasta. Tiivistelmä täyttöohjeista löytyy pöytäkirjan oikeasta reunasta. Lopussa on malli täytetystä pöytäkirjasta. Ennen ottelun alkua

Lisätiedot

SÄHKÖPYÖRÄTUOLIJALKAPALLON SM-SARJAN SÄÄNNÖT JA JÄRJESTÄMISOHJEET 2016-

SÄHKÖPYÖRÄTUOLIJALKAPALLON SM-SARJAN SÄÄNNÖT JA JÄRJESTÄMISOHJEET 2016- SÄHKÖPYÖRÄTUOLIJALKAPALLON SM-SARJAN SÄÄNNÖT JA JÄRJESTÄMISOHJEET 2016- Järjestävä taho: Suomen Palloliitto Urheilukatu 5 00250 Helsinki Yhteyshenkilöt: Lasse Keski-Loppi 0407340086, lasse.keski-loppi@palloliitto.fi

Lisätiedot

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2010 Vastaaja:

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2010 Vastaaja: TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2010 Vastaaja: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Väitteen tai toteamuksen muotoisiin tehtäviin vastataan ilmoittamalla onko väite oikein vai väärin. Kirjaa vastaukseesi

Lisätiedot

Sarjamanuaali. Ohjeita ja määräyksiä Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin aikuisten sarjoihin (Kolmosessa ja Nelosessa omat erilliset sarjamanuaali)

Sarjamanuaali. Ohjeita ja määräyksiä Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin aikuisten sarjoihin (Kolmosessa ja Nelosessa omat erilliset sarjamanuaali) Sarjamanuaali Ohjeita ja määräyksiä Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin aikuisten sarjoihin (Kolmosessa ja Nelosessa omat erilliset sarjamanuaali) PELIASUT Molemmat joukkueet huolehtivat, että peliasut

Lisätiedot

OLS LEIJONALIIGA SÄÄNNÖT

OLS LEIJONALIIGA SÄÄNNÖT OLS LEIJONALIIGA SÄÄNNÖT 2018-2019 JOHDANTO Oulun luistinseura ja Suomen salibandyliitto jatkaa edellisen kauden tapaan tuomariyhteistyötä, jossa salibandyliitto asettelee tuomarit kaikkiin Leijonaliigan

Lisätiedot

LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE

LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE 1. Ottelun aikana saa blokata eli estää muita pelaajia asettumalla koripallon tapaan scriiniin. 2. Puolustava joukkue saa syötönkatkon ja palauttaa pallon 4 jaardin päähän

Lisätiedot

Suomen Palloliiton Tampereen piiri järjestää tuttuun tapaan Kaikki Pelissä koulufutsal kilpailun Tampereen piirin alueen kouluille.

Suomen Palloliiton Tampereen piiri järjestää tuttuun tapaan Kaikki Pelissä koulufutsal kilpailun Tampereen piirin alueen kouluille. KOULU- Suomen Palloliiton Tampereen piiri järjestää tuttuun tapaan Kaikki Pelissä koulufutsal kilpailun Tampereen piirin alueen kouluille. Futsalin syntyhistoriasta on monenlaisia tulkintoja, mutta yleisen

Lisätiedot

Sarjamanuaali. Ohjeita ja määräyksiä Suomen Palloliiton Turun piirin Vitosen, Kutosen ja Naisten Kolmosen ottelun järjestämiseen

Sarjamanuaali. Ohjeita ja määräyksiä Suomen Palloliiton Turun piirin Vitosen, Kutosen ja Naisten Kolmosen ottelun järjestämiseen Sarjamanuaali Ohjeita ja määräyksiä Suomen Palloliiton Turun piirin Vitosen, Kutosen ja Naisten Kolmosen ottelun järjestämiseen PELIASUT Molemmat joukkueet huolehtivat, että peliasut ovat asiallisessa

Lisätiedot

Rikkomuksen olosuhteet. Syventävä koulutus 2014

Rikkomuksen olosuhteet. Syventävä koulutus 2014 Rikkomuksen olosuhteet 2 Taustaa RIKKOMUS 1. Rikkomuksen vakavuuden määrittely Holtiton Piittaamaton Vakavuus Kohtuuton voima Olosuhteet 2. Rikkomuksen olosuhteet Estettiinkö lupaava hyökkäys Estettiinkö

Lisätiedot

3. Yksittäiset varoitukset aiheuttavat pelikieltoa portaittain seuraavasti:

3. Yksittäiset varoitukset aiheuttavat pelikieltoa portaittain seuraavasti: VAROITUKSET JA KENTÄLTÄPOISTOT 2012-2013 A. VAROITUSTEN KERTYMINEN 1. Pelaajan saamilla yksittäisillä varoituksilla on merkitystä seuraavissa sarjamuotoisissa kilpailuissa: Futsal-Liiga, Futsal-Ykkönen

Lisätiedot

KAUSI KOULUTUKSELLISET TEEMAT

KAUSI KOULUTUKSELLISET TEEMAT KAUSI 2017-2018 KOULUTUKSELLISET TEEMAT Info joukkueille - Korkean mailan tuomitseminen - Rikkeen merkityksen ymmärtäminen - Playbook käyttöön Suomessa Korkean WWW.FLOORBALL.FI mailan tuomitseminen Sivu

Lisätiedot

2.2. Muoviset maalikupit on poistettava pelilaudoista ennen käyttöönottoa.

2.2. Muoviset maalikupit on poistettava pelilaudoista ennen käyttöönottoa. 1. Pelaajien tulee noudattaa seuraavia järjestyssääntöjä. Kaikkien pelaajien tulee pitää yllä reilua peliä ja hyvää urheiluhenkeä. Pöytäjääkiekko on aina ollut ja tulee aina olemaan herrasmieslaji. 2.

Lisätiedot

RANTALAKEUS 2019 SÄÄNNÖT

RANTALAKEUS 2019 SÄÄNNÖT OTTELUIDEN PELAAMINEN RANTALAKEUS 2019 SÄÄNNÖT Turnauksessa noudatetaan SJL:n Leijonaliiga kauden 2018-2019 sääntöjä seuraavin poikkeuksin. Ottelut pelataan 4 vs 4 peleinä mustalla kiekolla. Maalien koko

Lisätiedot

NAKO 2016 JBT Mini ohje (Päivitetty vastaamaan JBT Turnausken sääntöjä)

NAKO 2016 JBT Mini ohje (Päivitetty vastaamaan JBT Turnausken sääntöjä) TOIMITSIJAOHJEITA NAKO 2016 JBT Mini ohje (Päivitetty vastaamaan JBT Turnausken sääntöjä) Ottelun tai erän aloitus ja päättyminen Peliaika tehokasta 2*14min (B-C juniorit) ja 2*12min (minit ja mikrot)

Lisätiedot

Futsalin sarjamanuaali

Futsalin sarjamanuaali Futsalin sarjamanuaali Ohjeita ja määräyksiä Suomen Palloliiton Turun piirin futsalsarjaottelun järjestämiseen PELIASUT Molemmat joukkueet huolehtivat, että peliasut ovat asiallisessa kunnossa. Kaikilla

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

PELINOHJAAJAKOULUTUS

PELINOHJAAJAKOULUTUS PELINOHJAAJAKOULUTUS Valioerotuomari Liiton erotuomaritoiminta Piirin erotuomaritoiminta Erotuomarikokelas Pelinohjaaja Pelinohjaaja toimii alle 12 vuotiaiden tyttöjen ja poikien otteluissa. PELINOHJAAJA

Lisätiedot

Ohjeistus pöytäkirjan käyttöön. Suomen Lentopalloliitto ry

Ohjeistus pöytäkirjan käyttöön. Suomen Lentopalloliitto ry Ohjeistus pöytäkirjan käyttöön Suomen Lentopalloliitto ry 11.9.2018 Pöytäkirjasovelluksen testaus https://lentopallo.torneopal.fi/taso/laskuridev.php Ylläoleva osoite avaa näkymän, johon syötetään ottelunumero

Lisätiedot

Futsalin Kymiliiga. Kouvolan jalkapallo 2014-2015

Futsalin Kymiliiga. Kouvolan jalkapallo 2014-2015 20142015 Futsalin Kymiliiga Kouvolan jalkapallo 2014-2015 Juniorijalkapalloilijoille futsal on mitä parhain taidon ja peliälyn kehittämismuoto. Pienellä kentällä kaikki pääsevät osalliseksi peliin. Pelin

Lisätiedot

Taktiikan opettamisen tulee tukeutua pelaajien lajitaitoihin ja siihen, että valmentajalla on selvä kuva käyttämästään pelisysteemistä.

Taktiikan opettamisen tulee tukeutua pelaajien lajitaitoihin ja siihen, että valmentajalla on selvä kuva käyttämästään pelisysteemistä. Taktiikka yleisesti Sanalla taktiikka tarkoitetaan sitä, kuinka käytetään oman joukkueen vahvuuksia ja vastustajan heikkouksia hyväksi valmistauduttaessa otteluun sekä sen aikana valmentajan tekemiä muutoksia

Lisätiedot

Pelikenttä on suorakulmainen ja tasapintainen, kovalla lattiapäällysteellä varustettu ja esteistä vapaa. Kenttä on 28 m pitkä ja 15 m leveä.

Pelikenttä on suorakulmainen ja tasapintainen, kovalla lattiapäällysteellä varustettu ja esteistä vapaa. Kenttä on 28 m pitkä ja 15 m leveä. Katsojan opas Koripallon perusidea on kiteytetty alla olevaan kohtaan koripallopeli. Jos olet ladannut tämän dokumentin, haluat kuitenkin todennäköisesti tietää enemmän. Alle on koottu tiivistelmä koripallon

Lisätiedot

TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT

TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT 1/5 TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT KIRJURI Vähintään 30 minuuttia ennen ottelun aloitusta kirjurin tulee valmistella pöytäkirja seuraavalla tavalla: Hän merkitsee ottelevien joukkueiden nimet pöytäkirjan yläosaan

Lisätiedot

Kesämäki 06 Kevätturnaus

Kesämäki 06 Kevätturnaus Kesämäki 06 Kevätturnaus - 29.04.2017 - Littoisten Urheilukenttä - Sippaantie 2, Kaarina Kesämäki 06 Kevätturnaus Tervetuloa Kesämäki 2006 Kevätturnaukseen Littoisten Urheilukentälle Kaarinaan 29.04.2017.

Lisätiedot

PELIMAAILMAN OHJEITA / KS

PELIMAAILMAN OHJEITA / KS fax. 09-4542 1420 Sivu 1/10 PELIMAAILMAN OHJEITA / KS F-juniorit: tuomarien / pelinohjaajien tulee sisäistää PeliMaailman henki. Peliä myös ohjataan: kerrotaan minkä virheen pelaaja teki, miten peliä jatketaan

Lisätiedot

Aika: Perjantai 22.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 1, 2, 3 ja 4

Aika: Perjantai 22.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 1, 2, 3 ja 4 SUOMEN PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRI RY POIKIEN 7-8 LUOKKIEN FUTSAL TURNAUS 2010 Aika: Perjantai 22.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 1, 2, 3 ja 4 Lohkot: Lohko A: Kämmenniemi, Amuri, Sampola,

Lisätiedot

FUTSALKILPAILUJEN VAROITUKSET JA KENTÄLTÄPOISTOT 2015-2016

FUTSALKILPAILUJEN VAROITUKSET JA KENTÄLTÄPOISTOT 2015-2016 FUTSALKILPAILUJEN VAROITUKSET JA KENTÄLTÄPOISTOT 2015-2016 Näissä määräyksissä säädetään liiton otteluissa annetuista varoituksista ja kentältäpoistoista seuraavista pelikielloista. Pelikiellot ovat kilpailun

Lisätiedot

Lilliputtiturnaus 2015 Turnaussäännöt

Lilliputtiturnaus 2015 Turnaussäännöt Lilliputtiturnaus 2015 OTTELUIDEN PELAAMINEN PELIALUE Ottelut pelataan puolikkaassa kaukalossa kaukalon suuntaisesti. Kotijoukkueeksi merkityn joukkueen maali on kaukalon varsinaisessa päädyssä ja vierasjoukkueen

Lisätiedot

Sääntö 11 Paitsio. Erotuomarin peruskurssi. Aktiivinen osallistuminen peliin. + = Rikkomus. Paitsioasema

Sääntö 11 Paitsio. Erotuomarin peruskurssi. Aktiivinen osallistuminen peliin. + = Rikkomus. Paitsioasema Sääntö 11 Paitsio Erotuomarin peruskurssi Sääntö 11 Paitsio = Rikkomus 1 Sääntö 11 Paitsio Pelaaja on paitsioasemassa, jos hän on lähempänä vastajoukkueen päätyrajaa kuin: toiseksi alin puolustavan joukkueen

Lisätiedot

KIELLETTY PELI JA EPÄURHEILIJAMAINEN KÄYTÖS

KIELLETTY PELI JA EPÄURHEILIJAMAINEN KÄYTÖS Sääntö 12: KIELLETTY PELI JA EPÄURHEILIJAMAINEN KÄYTÖS Tavoitteet Käsitellä sääntöä 12 tärkeimpänä keinona johtaa peliä Oppia lukemaan sääntöä 12 pelin hengessä Ajatella ja soveltaa sääntöä 12 käytännössä

Lisätiedot

TYTTÖJEN 7-8 LUOKKIEN FUTSAL TURNAUS 2010 Aika: Tiistaina 19.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 3 ja 4

TYTTÖJEN 7-8 LUOKKIEN FUTSAL TURNAUS 2010 Aika: Tiistaina 19.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 3 ja 4 SUOMEN PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRI RY TYTTÖJEN 7-8 LUOKKIEN FUTSAL TURNAUS 2010 Aika: Tiistaina 19.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 3 ja 4 Lohkot: Lohko A: Sampo, Tammerkoski, Linnainmaa,

Lisätiedot

MIESTEN KOLMONEN SARJAMANUAALI 2015 Tampere-Satakunta

MIESTEN KOLMONEN SARJAMANUAALI 2015 Tampere-Satakunta MIESTEN KOLMONEN SARJAMANUAALI 2015 Tampere-Satakunta PELIASUT Kaikilla joukkueen kenttäpelaajilla tulee olla samanlainen pelipaita. Pelihousut ja sukat on oltava kaikilla joukkueen pelaajilla samanväriset.

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Otteluissa noudatetaan Kisamaailman sääntöjä muutamin muutoksin, joista kerrotaan tarkemmin Säännöt -osiossa.

Otteluissa noudatetaan Kisamaailman sääntöjä muutamin muutoksin, joista kerrotaan tarkemmin Säännöt -osiossa. KAUSI 2017-2018 JOHDANTO Oulun luistinseura ja Suomen salibandyliitto jatkaa edellisen kauden tapaan tuomariyhteistyötä, jossa salibandyliitto järjestelee ja asettelee tuomarit kaikkiin Leijonaliigan otteluihin.

Lisätiedot

Ohjeita seuratoimitsijoille Rangaistusaition valvojat Ajanottaja Kuuluttaja

Ohjeita seuratoimitsijoille Rangaistusaition valvojat Ajanottaja Kuuluttaja Ohjeita seuratoimitsijoille Rangaistusaition valvojat Ajanottaja Kuuluttaja 8.9.2019 Rangaistusaition hoitajat (2) RANGAISTUSAITION HOITAJA (2kpl) Rangaistusaition hoitajien tehtävänä on huolehtia siitä,

Lisätiedot

Futsalin INTERSPORT-liiga. Kouvolan jalkapallo

Futsalin INTERSPORT-liiga. Kouvolan jalkapallo 2019-2020 Futsalin INTERSPORT-liiga Kouvolan jalkapallo 2019-2020 Juniorijalkapalloilijoille futsal on mitä parhain taidon ja peliälyn kehittämismuoto. Pienellä kentällä kaikki pääsevät osalliseksi peliin.

Lisätiedot

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE.

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. PuMu D-TYTÖT 2013 Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. Onko 1-tilanne, 2-tilanne, 3-tilanne, 1-3-tilanne, 2-3-tilanne, ajolähtö

Lisätiedot

KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT

KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT Kilpailusäännöt Tahallinen kontakti vastustajaan on kiellettyä, samoin blokkaaminen Arvonnan voittanut joukkue aloittaa hyökkäysvuorolla, hävinnyt joukkue

Lisätiedot

Nelosen sarjamanuaali. Ohjeita ja määräyksiä Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin Nelosen ottelun järjestämiseen

Nelosen sarjamanuaali. Ohjeita ja määräyksiä Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin Nelosen ottelun järjestämiseen Nelosen sarjamanuaali Ohjeita ja määräyksiä Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin Nelosen ottelun järjestämiseen PELIASUT Molemmat joukkueet huolehtivat, että peliasut ovat asiallisessa kunnossa. Kaikilla

Lisätiedot

SUOMEN PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRI RY

SUOMEN PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRI RY SUOMEN PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRI RY TYTTÖJEN 56 LUOKKIEN FUTSALTURNAUS 2010 Aika: Maanantaina 18.1.2010 Paikka: Pirkkahalli, Dhalli kentät no 3 ja 4, Ahalli kentät no 1 ja 2(jalkapallokenttä, mutta nappikset

Lisätiedot

Akateemisen BeerPongin MM-kisojen säännöt

Akateemisen BeerPongin MM-kisojen säännöt Akateemisen BeerPongin MM-kisojen säännöt BeerPong on juomapeli, jossa tarkoituksena on saada vastustaja juomaan juomansa. BeerPong on herrasmiespeli. Pelit pelataan kerrasta poikki ja finaali paras kolmesta

Lisätiedot