Hygieniapassin suorittamista varten tutustu myös: >elintarvikkeet > hygieniapassi > tietoa elintarvikehygieniasta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hygieniapassin suorittamista varten tutustu myös: >elintarvikkeet > hygieniapassi > tietoa elintarvikehygieniasta"

Transkriptio

1 Hygieniapassin suorittamista varten tutustu myös: >elintarvikkeet > hygieniapassi > tietoa elintarvikehygieniasta > ruokakasvatus > lupa kokata elintarvikehyg. perusteet

2 1. Herkästi pilaantuvat elintarvikkeet 2. Mikrobit 3. Henkilökohtainen hygienia 4. Terveydelliset haitat 5. Työskentelyn puhtaus 6. Puhtaanapito 7. Oma valvonta 8. Lainsäädäntö ja viranomaiset

3 Elintarvikkeita, jotka säilyäkseen vaativat erityisiä olosuhteita, Pilaantuvat ja helposti pilaantuvat elintarvikkeet on säilytettävä erillään muista elintarvikkeista. Eläimistä peräisin olevat elintarvikkeet, kuten maito, liha ja munat sekä niistä valmistetut tuotteet, ovat useimmiten herkästi pilaantuvia. Elintarvikkeiden säilytyslämpötilat Taituri s. 40.

4 Mikrobit ovat yksisoluisia eliöitä. Niitä on ympäristössämme kaikkialla, mutta emme pysty niitä paljain silmin näkemään. Niiden tarkastelemiseen tarvitaan vähintään 1000 kertaa suurentava mikroskooppi. Seinällä on kuva käden mikrobeista. Mikrobeja on kaikkialla: ilmassa, vesistöissä, maaperässä, kasveissa, eläimissä, ihmisissä. Suurin osa mikrobeista on elintarvikehygienian kannalta haitattomia. Esimerkiksi terveen ihmisen elimistössä on noin 250 eri bakteerilajia. Kaikkiin pääryhmiin kuuluu valtavasti lajeja.

5 bakteerit Bakteerien ainoa lisääntymistapa on jakautuminen kahdeksi identtiseksi bakteeriksi. Solu jakaantuu sitä tiheämmin, mitä ihanteellisemmat olosuhteet ovat kyseisen bakteerilajin kannalta, jopa useampia kertoja tunnissa. sienet: homesienet ja hiivasienet Homesienet, homeet kasvavat rihmastoina ja lisääntyvät rihmaston kappaleista sekä levittämällä lisääntymisitiöitä. Hiivasienet, hiivat lisääntyvät kuroutumalla sekä levittämällä lisääntymisitiöitä. virukset Virukset tarvitsevat elävän isäntäsolun, jonka sisällä ne lisääntyvät. Virukset eivät voi lisääntyä elintarvikkeissa tai vedessä. On kuitenkin viruksia, jotka pystyvät säilymään lisääntymiskykyisinä pitkiäkin aikoja esimerkiksi vedessä tai vaikkapa pakasteissa.

6 LÄMPÖTILA Mikrobit kasvavat nopeimmin 6 C - 60 C:n lämpötiloissa. Kylmäketju on kunnossa, kun lämpötila pysyy alhaisena pakkaamisen, varastoinnin, jakelun ja kaupan kautta kuluttajalle siten, että ensimmäinen katko on asiakkaan kassissa. Osa mikrobeista, myös jotkin ruokamyrkytyksen aiheuttajat, pystyvät lisääntymään lähellä 0 C:ta. Tuotteen lämpötilan on laskettava +60 C:sta +6 C:seen neljässä tunnissa. Pitämällä herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden lämpötilat alhaisina saadaan mikrobien kasvunopeus mahdollisimman hitaaksi. Osa mikrobeista ei kasva jääkaappilämpötilassa. Kuumentamalla kypsennettäessä suurin osa mikrobeista tuhoutuu. Osa jää lisääntymiskykyisiksi. Annettu säilyvyysaika (viimeinen käyttöpäivä = vkp) pitää paikkansa vain, kun pakkaus on säilytetty avaamattomana suosituslämpötilassa tai sitä kylmemmässä

7 Suuri osa elintarvikkeista on happamuudeltaan lähes neutraaleja eli niiden ph-arvo on lähellä 7:ää. Niissä on paljon ravinteita ja kosteutta, ja siksi ne pilaantuvat herkästi. PH:n alentaminen lisäämällä happoa, esim. etikkaa, estää monien bakteerien kasvua. Sitä käytetään hyväksi elintarvikkeiden valmistuksessa sekä antamaan makua että parantamaan säilyvyyttä.

8 Osa mikrobeista ei pysty lisääntymään ilman happea. Osa bakteereista on sellaisia, jotka kasvavat vain hapettomissa olosuhteissa. Osa bakteereista ja hiivoista pystyy kasvamaan sekä hapellisissa että hapettomissa olosuhteissa. Koska mikrobeja on niin monenlaisia, pakkaaminen estää saastumisen, mutta ei estä kaikkien ennen pakkausta elintarvikkeeseen joutuneiden mikrobien kasvamista. Jos pakkaus vahingoittuu, sinne pääsee ilmaa. Vuotavassa pakkauksessa pystyvät kasvamaan myös happea tarvitsevat mikrobit.

9 Herkästi pilaantuvissa elintarvikkeissa on runsaasti kosteutta. Siksi mikrobit pystyvät kasvamaan niissä nopeasti, jos lämpötila on sopiva. Monet homeet ja hiivat pystyvät kasvamaan paljon kuivemmissa oloissa kuin bakteerit. Bakteerien itiöt kestävät kuivuutta erinomaisesti

10 Mikrobitoiminnan aiheuttamia pilaantumisilmiöitä ovat esimerkiksi limaantuminen, happaneminen, mätäneminen, kaasunmuodostus ja värivirheet. Kun mikrobien määrä elintarvikkeissa kasvaa suureksi, laatu huononee eikä tuote ole enää kelvollinen nautittavaksi. Huonosti puhdistetuista työvälineistä ja työskentelyympäristöstä pääsee mikrobeja elintarvikkeisiin ja pilaantuminen nopeutuu. Mikrobeja voi levitä käsien välityksellä. Myös työtavat vaikuttavat elintarvikkeiden puhtauteen. Henkilö, joka on sairas tai tartunnankantaja voi tartuttaa asiakkaisiinsa mahataudin elintarvikkeen välityksellä.

11 Lämpötilan alentaminen hidastaa mikrobien kasvua. Osa pilaajista ja terveydelle haitallisista mikrobeista ei pysty lisääntymään tai lisääntyy hyvin hitaasti hyvässä kylmäsäilytyksessä. Kaupan pidettäessä yleisin korkein sallittu lämpötila on +6 C. Osalle elintarvikkeita tämä säilytyslämpötila on liian korkea. Tuotteiden teollisessa valmistuksessa säilytyslämpötilavaatimukset ovat kauppaa tiukemmat. Lämpötilataulukoissa on annettu korkeimmat sallitut säilytyslämpötilat eri tuotteille ja tuoteryhmille sekä tuotannossa että kaupan pidettäessä. Lisäaineet Elintarvikkeissa voidaan käyttää sallittuja lisäaineita mikrobien aiheuttamien riskien estämiseksi ja säilyvyyden parantamiseksi. Lisäaineluettelon mukainen käyttö on turvallista. Lisäaineiden käytöllä ei kuitenkaan voida korvata elintarvikkeiden puhdasta ja asianmukaista käsittelyä.

12 Ihmisessä itsessään on runsaasti mikrobeja iholla, limakalvoilla sekä ruoansulatuskanavassa. Uuden työntekijän on käytävä työhöntulotarkastuksessa. Lisäksi tehdään salmonellatutkimus harkinnan mukaan. Työhöntulon yhteydessä henkilö perehdytetään henkilökohtaisen hygienian, pukeutumisen ja työskentelyhygienian vaatimuksiin. Tupakointi on sallittu vain siihen tarkoitukseen osoitetussa paikassa.

13 Elintarviketyössä pukeudutaan työn edellyttämällä tavalla työasuun, jota ei saa käyttää työpaikan ulkopuolella. Tästä poikkeuksena on ravitsemisliikkeessä tarjoileva henkilö, joka voi käyttää työasua myös työmatkan aikana. Asun on peitettävä alla olevat vaatteet, myös hihat. Vaatteet on vaihdettava riittävän usein. Vaatteiden likaantumista voi estää esiliinalla ja hihasuojilla, jotka on vaihdettava riittävän usein. Työssä on käytettävä puhtaita ja ehjiä jalkineita, joita ei käytetä muualla. Jos työskentelet elintarvikkeiden valmistuksessa, älä käytä mitään koruja. Käytä hiukset kunnolla suojaavaa päähinettä, etteivät hiukset, hilse tai hiussoljet pääse tippumaan elintarvikkeisiin. Vältä epähygieenisiä työtapoja, kuten hiusten kohentelua, kesken työn. Mieti, että jos itse olisit asiakas, haluaisitko ostaa syötävää henkilöltä, jonka siisteys ja työtavat ovat sellaiset kuin sinulla!!!!!!

14 Käsiteltäessä pakkaamattomia elintarvikkeita on vältettävä paljain käsin käsittelyä. Muista pestä kädet ennen työn aloittamista, myös aina tauolta palatessa, ja erityisesti wc-käynnin ja tupakoinnin jälkeen. Pese kätesi lisäksi, kun vaihdat työtehtävästä toiseen. Huolehdi ihon kunnosta, äläkä päästä haavoja tulehtumaan. Älä käytä koruja, sillä ne estävät hyvää käsien puhdistusta. Kertakäyttökäsineiden vaihto riittävän usein sekä käsien ja työvälineiden riittävä puhdistus eivät vapauta käsien pesusta.

15 On tarttuvia tauteja, joita sairastava tai kantava henkilö ei saa osallistua pakkaamattomien, herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyyn. Valvottavat tarttuvat taudit on lueteltu tartuntatautiasetuksessa. Ilmoita myös, kun joku perheestäsi on sairastunut ruokamyrkytykseen tai muuhun elintarvikkeiden välityksellä leviävään sairauteen. Vie salmonellanäyte terveyskeskukseen mahdollisimman pian sellaisen Pohjoismaiden ulkopuolelle suuntautuneen matkan jälkeen, joka on kestänyt vähintään neljä päivää.

16 Elintarvikkeen tuotanto- ja säilytysympäristöstä siihen saattaa joutua mikrobeja, kemiallisia aineita tai vierasesineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellisen vaaran. Elintarvikkeeseen voi joutua vieraita kemikaaleja sen tuottamisen tai jalostamisen aikana. Alkutuotannossa siihen voi joutua torjunta-aineita tai maaperästä tulevia aineita. Elintarvikkeeseen voi valmistuksen aikana päästä pesu- tai desinfioimisainetta tai vierasesineitä. Raaka-aineiden mukana voi tulla joskus kiviä tai muita epäpuhtauksia mm. pakkausmateriaalipalasia, koruja tai muuta tavaraa esim. taskusta tai laitteen päältä.

17 Kun ruokamyrkytys tarttuu elintarvikkeen tai juomaveden välityksellä se aiheuttaa usein ripulia, oksennusta ja mahakipuja. Kyseessä voi olla bakteerin elintarvikkeessa kasvaessaan muodostama myrkky tai elintarvikkeen välityksellä saatu tartunta, jossa mikrobi muodostaa oireita aiheuttavaa myrkkyä suolistossa. Riskiryhmiä ruokamyrkytyksille ovat lapset, raskaana olevat naiset ja vanhukset. Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat mikrobit voivat aiheuttaa terveydellistä haittaa esiintyessään niin vähäisinä määrinä, että elintarvike on täysin syöntikelpoinen. Ne voivat siirtyä myös raaka-aineesta valmisteeseen. Tällainen saastuminen on suora saastuminen. Ruokamyrkytys voi siirtyä ihmisen, työvälineiden tai laitteiden välityksellä elintarvikkeeseen (=välillinen saastuminen). Tällöin saastumista kutsutaan myös ristiinsaastumiseksi tai ristikontaminaatioksi.

18 Listeria monocytogenes on yleinen maaperässä elävä bakteeri. Sitä esiintyy maassa, vedessä, kasveissa, rehuissa sekä eläinten ja ihmisten suolistossa sekä myös elintarvikkeissa. Bakteerin optimilämpötila on elimistön lämpötila ( ºC), mutta se pystyy lisääntymään myös jääkaappilämpötilassa. Se viihtyy sekä hapellisissa että hapettomissa olosuhteissa Se säilyy hengissä sekä pakastetuissa että kuivatuissa elintarvikkeissa. Lisäksi se sietää suuriakin suolapitoisuuksia. Riskielintarvikkeita ovat erityisesti tyhjiöpakatut kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalatuotteet, pastöroimaton maito ja siitä valmistetut juustot (pehmeät kittipintaiset juustot, homejuustot ja tuorejuustot) tai huonosti pestyt vihannekset. Riskielintarvikkeita ovat myös erilaiset pateet. Listeria tuhoutuu kuumennuksessa (yli 70 o C). Salmonellat ovat lämminveristen eläinten, siis myös ihmisen, suolistobakteereja. Eläinten ja ihmisten yhteisiä tauteja kutsutaan zoonooseiksi. Salmonella leviää tavallisimmin raa'an tai huonosti kypsennetyn siipikarjanlihan, sianlihan tai pastöroimattoman maidon sekä itujen välityksellä Salmonellan oireita ovat äkilliset vatsakivut, ripuli, ilmavaivat, pahoinvointi ja kuume. Kaikki salmonellatartunnan saaneet eivät saa oireita. Siksi on tärkeää antaa näyte salmonellan varalta väh. 4 päivää Pohjoismaiden ulkopuolelle suuntautuneen matkan jälkeen. Tämä koskee pakkaamattomia elintarvikkeita käsitteleviä henkilöitä. Tuhoutuu kuumennuksessa (70 o C, siipikarja yli 75 o C).

19 Kampylobakteereja tasalämpöisten eläinten ja lintujen suolistobakteereja Voi esiintyy myös luonnon vesissä. Itämisaika on yleensä 3-5 päivää. Oireina on ripuli, johon liittyy kuumetta ja vatsakipuja. Osalle voi myöhemmin tulla reaktiivinen niveltulehdus. Se menee yleensä ohi alle viikossa, mutta se saattaa kestää jonkin verran kauemmin. Tartunnan voi saada elintarvikkeista, joita ei ole kypsennetty kunnolla, kypsennyksen jälkeen saastuneesta elintarvikkeesta, saastuneesta juomavedestä tai henkilöstä, joka on saanut kampylobakteeritartunnan. Lisääntyvät parhaiten n. 40 o C vähähappisessa ympäristössä, Voi säilyä elossa kylmässä viikkoja jopa kuukausia. Ehkäistään kuumentamalla (70 o C, siipikarja yli 75 o C). EHEC-bakteeria tavataan ihmisten ja eläinten suolistosta EHEC-bakteerin tärkeimpinä oireettomina kantajina pidetään nautakarjaa ja muita märehtijöitä. Sen oireena on veriripuli ja kovat vatsakivut. Se ilmenee yleensä 3-5 päivän kuluttua tartunnasta. Pienelle osalle sairastuneista voi tulla jälkitautina munuaisten toiminnan häiriö. EHEC-bakteeri kuolee kuumennettaessa, mutta kestää pakastamista. Etenkin naudanliha, jauheliha ja suikaleliha tulee kypsentää kokonaan kypsiksi, vähintään yli +70 ºC:seen myös sisäosasta ja pastöroimattoman maidon käyttöä tulee välttää.

20 Staphylococcus aureus -bakteeri kasvaa yleisesti ihmisen ja monien eläinten iholla ja limakalvoilla. Tulehtuneessa haavassa tai ihottumassa oleva visva voi sisältää suuria määriä stafylokokkeja. Bakteeri tarttuu ruokaan työntekijän käsien välityksellä. Myös elintarvikkeeseen pudonneet hiukset voivat saastuttaa tuotteen. Yleisimpiä välittäjäelintarvikkeita ovat sellaiset lihaa, kalaa ja/tai munaa sisältävät ennalta valmistetut ruoat, jotka syödään kylmänä tai joita on käsitelty paljain käsin. Hyvä kylmäsäilytys estää ruokamyrkytysvaaraa. Ruokamyrkytystä aiheuttava stafylokokki ei kasva alle +6 C lämpötilassa. Kuumentaminen tuhoaa elintarvikkeesta bakteerit, mutta se ei tuhoa ruokaan kehittyneitä myrkkyjä.

21 BACILLIUS CEREUS On itiöllinen bakteeri, jota esiintyy maaperässä, vesistöissä, kasveissa, ilmassa ja pölyssä. Bakteeria esiintyy yleisesti ihmisten ja eläinten suolistossa sekä pieninä pitoisuuksina elintarvikkeissa, kuten viljassa, riisissä, lihassa, kasviksissa ja maidossa. Se kasvaa sekä hapellisissa että hapettomissa olosuhteissa. Oireina ilmenevät mahakivut, pahoinvointi ja ripuli. Sen muodostama toksiini voi olla kuumennuksen kestävää. CLOSTRIDIUM PERFINGERS On itiöitä muodostava bakteeri, jota esiintyy suolistossa ja maaperässä. Sitä esiintyy yleisesti ympäristössä sekä eläinten ja ihmisten suolistossa. Myös pöly saattaa sisältää sitä. Se kasvaa hapettomassa ympäristössä ja sietää hyvin korkeaa lämpötilaa, kuivuutta ja ravinnon puutetta. Tyypillisiä välittäjäelintarvikkeita ovatkin olleet epätäydellisesti kypsytetty liha ja lihatuotteet, kala, siipikarjanliha sekä lihakastikkeet, - padat ja -paistit. Jos ruoka on jäähdytetty liian hitaasti tai puutteellisesti, sen itiöistä voi alkaa bakteerien lisääntyminen. Myös kuivatut elintarvikkeet, mausteet, yrtit ja vihannekset voivat välittää tartuntaa.

22 CLOSTRIDIUM BOTULINUM On itiöllinen bakteeri ja kasvaa ainoastaan hapettomissa olosuhteissa. Sen itiöitä on yleisesti maaperässä, vesistöjen pohjalietteessä sekä kalojen ja muiden eläinten suolistossa. C. botulinum tuottaa erittäin vaarallista hermomyrkkyä, botuliinia. Sen aiheuttama ruokamyrkytys, botulismi, saattaa johtaa halvaantumiseen, hoitamattomana jopa kuolemaan. Imeväisbotulismissa sairastumisen aiheuttaa ruoansulatuskanavaan joutuneet C. botulinumin itiöt. Aiheuttajaksi on toistaiseksi voitu yhdistää vain hunaja, mutta tartunnan välittäjäksi on epäilty myös pölyä. Hunajaa ei suositella alle 1 vuotiaille! Klassinen botulismissa bakteerin jo elintarvikkeessa muodostaman toksiinin nauttiminen aiheuttaa sairastumisen. Yleisin tartuntalähde on ollut kotitekoinen riittämättömästi kuumennettu säilyke. Itiöt tuhoutuvat sterilointikuumennuksessa teollisessa täyssäilykkeiden valmistuksessa (yli 100 C - ). Pullistuneita säilykepurkkeja eikä liha- ja kalatuotteiden tyhjiöpakkauksia ei saa käyttää. Kaloihin ja muihin veden eläviin, saattaa tulla kasvuympäristöstään sellaisia C. b. -kantoja, jotka pystyvät kasvamaan viileässä. Jotta ne eivät pystyisi kasvamaan, tuore kala, tuoresuolattu, kylmäsavustettu ja pakattu kala sekä mäti ja äyriäiset on säilytettävä korkeintaan +3 C:n lämpötilassa. Myös muille kalavalmisteille, jotka eivät ole säilykkeitä, suositellaan samaa säilytyslämpötilaa.

23 Virukset lisääntyvät vain isäntäeliön elimistössä eivätkä sen ulkopuolella. Siksi ne eivät lisäänny tai tuota myrkkyä elintarvikkeessa. Yleisimpiä virusten välittäjäelintarvikkeita ovat mm. simpukat ja osterit (siivilöivät tehokkaasti viruksia itseensä, jos ne elävät viruksella saastuneessa) vedessä). Likainen vesi esim. kasteluvesi voi saastuttaa marjat ja vihannekset. Siksi ulkomailta tuodut pakastemarjat ja kasvikset on syytä kuumentaa ennen käyttöä. Juomaveden välityksellä on myös raportoitu epidemioita (jääpalat!) Tärkeimpiä elintarvikkeiden ja veden välityksellä tarttuvia viruksia ovat Norovirus (aik. kalikivirus) ja Hepatiitti A virus. Vatsatauteja aiheuttavia viruksia, erittyy tartunnan saaneen henkilön ulosteiden mukana. Ne leviävät helposti käsien välityksellä. Riittävä kuumennus tuhoaa virukset. (90 C). Helmikuuhun 2006 mennessä lintuinfluenssan aiheuttava virus on tarttunut ihmisiin erittäin huonosti. Tartunnan saaneet ihmiset ovat olleet tekemisissä sairastuneiden lintujen tai niiden eritteiden kanssa. Viranomaiset ovat huolissaan siitä, että viruksesta voisi kehittyä muunnos, joka tarttuisi herkästi ja leviäisi ihmisestä toiseen. BSE-tautiin eli hullun lehmän tautiin sairastuneen eläimen keskushermosto rappeutuu. Taudin aiheuttaa keskushermoston valkuaisaine ja sen joutuminen ihmisen elimistöön saattaa aiheuttaa ihmiselle vastaavanlaisen sairauden, Creutzfeldt-Jacobin taudin. Suomessa on todettu yksi BSEtapaus helmikuuhun 2006 mennessä. Naudat tutkitaan BSE-taudin varalta EU-määräysten mukaisesti.

24 Puhtaaseen käsittelyyn kuuluvat oikeat työmenetelmät puhtaissa työtiloissa, puhtailla laitteilla ja välineillä sekä puhtaat työtavat ja hyvä henkilökohtainen hygienia. Kaikkien samoissa tiloissa sekä yleensä elintarvikkeisiin liittyvissä töissä työtä tekevien henkilöiden on tärkeää noudattaa samoja periaatteita hyvän hygienian noudattamisesta mukaan lukien esim. kuljetuksen, puhtaanapidon, huollon henkilöt Hyvien työtapojen kolme perusasiaa ovat: 1) käsien, suojakäsineiden, työvälineiden, työtilojen ja työtapojen puhtaus 2) eri työvälineiden pitäminen erillään 3) oikeat käsittely- ja säilytyslämpötilat

25 ERI TYÖVAIHEET - Työvaiheet pidetään erillään siksi, että raaka-aineiden mikrobit eivät pääsisi kypsennettyihin tuotteisiin. - Valmistuserät pidetään erillään ja käytetään ikäjärjestyksessä. Eriä ei yhdistetä eikä käytetä samoja astioita eikä välineitä. - Erillään pitäminen on tärkeää erityisesti, kun kyseistä elintarviketta ei kuumenneta ennen käyttöä esim. salaatit ja leikkeleet. TYÖTAVAT JA TYÖSKENTELY-YMPÄRISTÖN PUHTAUS - Omista työtavoista riippuu, säilyvätkö elintarvikkeet käyttökelpoisina. - Työskentele järjestelmällisesti. - Vältä elintarvikkeen käsittelyn aikana hiusten kohentelua ja kampaamista, niistämistä, aivastamista yms. mikrobialtista puuhaa. KÄSITTELY- JA SÄILYTYSLÄMPÖTILAT - Säilytä herkästi pilaantuvat elintarvikkeet ovat jääkaappilämpötilassa. - Huolehdi, että kylmäketju on kunnossa. - Jos elintarvike pääsee välillä lämpenemään, siinä olevat mikrobit pääsevät hyvään kasvuvauhtiin. Kun se viedään takaisin kylmään, mikrobien kasvu jatkuu alhaisessa lämpötilassa mahdollisella nopeudella. Mikrobien lukumäärä ei jäähdytettäessä kuitenkaan pienene, vaan kasvu jatkuu.

26 Likaantuminen ja pilaantuminen alkavat yleensä tuotteen pinnalta. Mitä enemmän raaka-aineissa on bakteereja, sitä kauemmin niiden tuhoaminen kestää. Jos kypsennettävän elintarvikkeen sisäosaan on mahdollista päästä mikrobeja, se on kypsennettävä kokonaan esim. jauheliharuuat. Mikäli kypsennetään tuotetta, jonka raaka-aine on ollut pakastettuna, on varmistuttava siitä, että se kypsyy kokonaan. Kuumentamalla kypsennettäessä tuotteesta eivät tuhoudu kaikki bakteerit. Ruoka on nautittava välittömästi tai se on pidettävä lämpökalusteessa, jossa sen lämpötila pysyy vähintään 60 C:ssa. Älä pidä sitä tarjoilussa yli 2 tuntia. Kun lämmität valmista ruokaa nautittavaksi, kuumenna se niin, että se saavuttaa vähintään 70 C:n lämpötilan kauttaaltaan (HUOM! Mikroaaltouunit eivät kuumenna tuotetta tasaisesti). Itiöllisten mikrobien itiöt eivät tuhoudu normaalissa kypsennyksessä. Erityisesti niiden vuoksi jäähdytyksen on oltava tehokasta.

27 Pastöroinnissa... Elintarvike kuumennetaan +72 C :een sisälämpötilaan 15 sekunnin ajaksi. Se jäähdytetään välittömästi. Suurin osa mikrobeista tuhoutuu. Mahdolliset itiöt säilyvät hengissä. Iskukuumennuksessa Elintarvike kuumennetaan vähintään +135 C :een sisälämpötilaan muutaman sekunnin ajaksi. Käsittely tuhoaa kaikki mikro-organismit.

28 Jäähdytä myöhempää tarvetta varten vain sellaista ruokaa, joka ei ole ollut tarjolla. Huolehdi siitä, että se jäähtyy 60 C:sta alle 6 C:seen neljän tunnin kuluessa. Jatka jäähdyttämistä, kunnes ruoka on saavuttanut +4 C:n lämpötilan. Annostele ruoka laakeisiin astioihin noin 5 cm:n tai sitä ohuemmaksi kerrokseksi. Käytä jäähdyttämiseen erillistä kylmäkalustetta tai kylmätilaa. Lämmin ruoka nostaa muiden samassa kalusteessa olevien tuotteiden lämpötilaa ja nopeuttaa niiden pilaantumista. Säilytä ruoka suljetussa astiassa tai pakkauksessa.

29 Pakastaminen tai jäähdyttäminen ei tuhoa kaikkia mikrobeja, vaan estää niiden lisääntymisen. Pakasta vain tuoretta hyvälaatuista tavaraa. Pakastumisen tulee edetä tuotteessa nopeasti. Hitaassa jäätymisessä vesi jäätyy isoiksi kiteiksi, jotka vahingoittavat tuotteen rakennetta. Sulatuksen yhteydessä tulee silloin runsaasti valumaa, joka on helppoa ravintoa mikrobeille. Raaka-aineesta irtoava neste ei saa pääse leviämään ympäristöön ja se voi sisältää runsaasti haitallisia mikrobeja. Pakasteet tulee säilyttää -18 C:ssa tai sitä kylmemmässä Jäädytetty elintarvike on sellainen, joka myydään jäädytettynä, mutta joka ei täytä pakasteasetuksen vaatimuksia. Se myydään -12 C:na tai sitä kylmempänä. Sekä pakastettujen, että jäädytettyjen elintarvikkeiden valmistamisen ja myynnin pitää sisältyä yrityksen toimilupaehtoihin.

30 Pakkaaminen ei estä kaikkien mikrobien kasvua. Tyhjiö- eli vakuumipakkauksesta on poistettu ilma. Suojakaasupakkauksessa on ilman aineosia tavallisesta ilmasta poikkeavassa suhteessa. Näin saadaan monien pilaajien kasvu estetyksi. Hiilidioksidin määrä seoksessa vaikuttaa eri mikrobeihin eri tavalla. Vahingoittuneessa pakkauksessa tai huonoissa oloissa säilytetty elintarvike voi aiheuttaa terveydellistä vaaraa. Säilyttäminen oikealla tavalla on tärkeää myös kuljetuksen aikana ja kuluttajan kotona. Viimeinen käyttöpäivä- merkintä (vkp, herkästi pilaantuvat tuotteet) koskee vain avaamattomia pakkauksia. Avatusta suurkuluttajapakkauksesta voi myydä vain parin päivän ajan. Tuotteisiin, jotka eivät ole herkästi pilaantuvia, merkitään parasta ennen -päivä. Niitä voi myydä ja käyttää oman harkinnan mukaan vielä sen jälkeenkin.

31 Puutteellinen puhtaanapito heikentää elintarvikkeiden säilyvyyttä, koska likaa ja mikrobeja pääsee elintarvikkeisiin. Et itsekään asioi mielelläsi paikassa, joka on epäsiistin näköinen tai osta tuotetta, joka ei ole moitteettoman näköinen. Siivoamattomia kohtia ei saa jäädä, sillä niissä bakteerit ja homeet lisääntyvät nopeasti ja leviävät käsiteltäviin elintarvikkeisiin. Osassa puhdistuskohteissa tarvitaan desinfiointia puhdistuksen jälkeen. Pesu- tai desinfioimisainejäämiä ei saa olla. Pesun ja desinfioinnin jälkeen tilojen ja laitteiden tulee kuivua kunnolla. Kuivapuhdistus on tehtävä siten, etteivät työntekijät altistu pölylle eikä pöly pääse laskeutumaan puhdistetulle pinnalle eikä pakkaamattomille tuotteille. Pidä kuivan ja vedellä tehtävän puhdistuksen raja selkeänä. Elintarviketeollisuudessa tilojen puhdistukseen saa käyttää vain Elintarvikeviraston hyväksymiä puhdistus- ja desinfiointiaineita. Tämä määräys ei koske suurtalouksia eikä päivittäistavarakauppoja, joissa on elintarvikeosasto.

32 ASTIOIDEN PESU - Pese koneellisesti aina, kun se on mahdollista. Teho johtuu vahvoista pesuaineista ja korkeasta lämpötilasta. - Poista irtolika ennen pesua ja huuhtele haalealla vedellä. Huolehdi pesuaineen oikeasta annostelusta. - Käsinpesu antaa hyvän tuloksen, kun se toteutetaan oikein. - Käytä suojakäsineitä. Poista ruoantähteet ja huuhtele haalealla vedellä. Pese lämpimällä pesuaineliuoksella. Huuhtele mahdollisimman kuumalla. - Puhdista pesupaikka ja työvälineet työn jälkeen. Huolehdi työvälineiden kuivumisesta. Käytä kertakäyttöpyyhkeitä. PUHTAUSTARKKAILU - Siivoustyön tulosta on syytä tarkastella päivittäin. - Määräajoin varmistettava puhtaus mikrobiologisella näytteenotolla. - Mikrobiologinen puhtaustarkkailu ei ole kaiken kattava, vaan sen avulla varmistat, että puhtaus on todellista eikä pelkkä mielikuva.

33 JÄTEHUOLTO - Työohjeissa on oltava ohjeet lajittelusta ja jätehuollon hoitajan yhteystiedot. - Jätteet on kerättävä jäteastioihin ja poistettava elintarviketilasta vähintään kerran päivässä. - Työtiloissa olevat jäteastiat on puhdistettava päivittäin. - Ulkona olevien jäteastioiden on oltava sellaisia, etteivät haittaeläimet pääse niihin ja ne on puhdistettava säännöllisesti. TUHOLAISTEN TORJUNTA JA MUUT ELÄIMET - Hyönteiset, linnut ja jyrsijät voivat liata ja tuhota elintarvikkeita. - Haittaeläimet voivat levittää taudinaiheuttajia, kuten salmonellaa. - Haittaeläinten pääsy elintarviketiloihin on estettävä ja se on suunniteltava sekä toteutettava sen mukaisesti. Tuholaistorjunnasta on pidettävä toimenpidekirjanpitoa. - Tarjoilutilaan voi toimijan suostumuksella tuoda lemmikkieläimiä. Tästä on kuitenkin näkyvästi ilmoitettava tarjoilutilan sisäänkäynnin yhteydessä. - Näkövammaisten opaskoirat, liikuntavammaisten avustajakoirat ja kuulovammaisten kuulokoirat saa kuitenkin aina tuoda elintarvikehuoneiston tarjoilutiloihin.

34 Omavalvonta perustuu elintarvikelakiin. Omavalvontaan kuuluvat kaikki elintarvikkeiden käsittelyyn kuuluvat asiat sekä erilaiset oheistoiminnot. Se on oltava kaikilla elintarvikkeita tuottavilla, käsittelevillä, kuljettavilla, varastoivilla, kaupan tai tarjolla pitävillä yrityksillä. Henkilöstö pitää perehdyttää ohjeiden mukaiseen työskentelyyn. Kun toiminnassa tapahtuu muutos, on omavalvonta muutettava uuden tilanteen mukaiseksi. Omavalvontasuunnitelmaan kuuluvat vaarojen selvitys tuotannon, käsittelyn, kuljetuksen, säilytyksen ja tarjolla pitämisen kaikissa vaiheissa sekä vaarojen aiheuttamien riskien hallinta. Tätä tarkastelutapaa kutsutaan HACCPperiaatteeksi (=hazard analysis critical control point = vaaran analysointi ja kriittinen hallintapiste). Jokaiselle kriittiselle pisteelle tehdään työohje, joka sisältää seuraavat asiat: mitä valvotaan millä tavoin miten usein mitkä ovat raja-arvot mitä tehdään, jos raja-arvo ylittyy eli ohjeet korjaaville toimille miten havainnot kirjataan missä kirjattuja havaintotietoja säilytetään ja kuinka kauan.

35 Kuluttajan suojaamiseksi elintarvikkeiden välityksellä leviäviltä terveyshaitoilta on säädöksiä EU- direktiiveissä ja -asetuksissa sekä kotimaisissa laeissa ja asetuksissa. Elintarvikevalvonta perustuu elintarvikelakiin ja elintarvikeasetukseen. Lisäksi Maa- ja metsätalousministeriö antaa asetuksia ja päätöksiä. Myös Elintarvikevirasto (EVIRA) sekä Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitos (EELA) voivat antaa ohjeita. Kunnallisia terveydensuojeluviranomaisia ovat terveystarkastaja ja kunnaneläinlääkäri, joiden toimenkuvaan nämä asiat kuuluvat. Keskitettyä valvontaa suorittaa Elintarvikevirasto. Toiminnanharjoittajan on ajoissa ennen toiminnan aloittamista tehtävä kirjallinen ilmoitus kunnan terveydensuojeluviranomaiselle elintarvikehuoneiston perustamisesta tai käyttöönotosta. Ilmoitus on tehtävä myös, jos toimintaa muutetaan merkittävästi tai toiminnanharjoittaja vaihtuu. Esim. ammattimainen elintarvikkeiden kuljetus, elintarvikevarasto, kahvila, kioski, leipomo, myymälä, elintarvikkeiden nettikauppa, ravintola, suurtalous ja säännöllinen ulkomyynti. Kun tarvitaan elintarvikkeisiin liittyviä säädöksiä, on helpointa käyttää Maa- ja metsätalousministeriön sivuilta elintarvikkeita koskevilta löytyviä linkkejä Elintarvikevirastolla sekä Eläinlääkintä- elintarvikelaitoksella on runsaasti hyviä linkkejä verkkosivuille. Lakeja on Suomen lainsäädäntökokoelmassa Kauppa- ja teollisuusministeriön sivuilta löytyy ohjeistuksia

Mikrobiologia. Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin

Mikrobiologia. Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin Suurin osa mikrobeista on haitattomia ja niitä hyödynnetään elintarviketeollisuudessa Mikrobiologia Haitalliset mikrobit pilaavat elintarvikkeita

Lisätiedot

Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso. Ruokaa hygieenisesti

Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso. Ruokaa hygieenisesti Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso Ruokaa hygieenisesti o p e t u s h a l l i t u s Sisältö Käyttäjälle... 6 Näin käytät kirjaa... 7 Hygienian perusteita... 8 Mitä on hygieniaosaaminen?... 10 Säilytä

Lisätiedot

LEIPOMOTUOTTEIDEN LAATU HÄMEENLINNAN SEUDULLA VUONNA 2009

LEIPOMOTUOTTEIDEN LAATU HÄMEENLINNAN SEUDULLA VUONNA 2009 28.1.2011 LEIPOMOTUOTTEIDEN LAATU HÄMEENLINNAN SEUDULLA VUONNA 2009 Terveystarkastaja Päivi Lindén Rakennusvalvonta ja ympäristö Wetterhoffinkatu 2 PL 63, 13101 Hämeenlinna Puh. vaihde (03) 6211 Fax. (03)

Lisätiedot

1. Hygieniapassikoulutus. Aiheena: hygieniapassi ja elintarvikkeiden käsittely

1. Hygieniapassikoulutus. Aiheena: hygieniapassi ja elintarvikkeiden käsittely 1. Hygieniapassikoulutus Aiheena: hygieniapassi ja elintarvikkeiden käsittely Materiaalia testiä varten http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet -> Googleen hakusana

Lisätiedot

Riisin ja lihan laatu 2011

Riisin ja lihan laatu 2011 Sivu 1(5) Riisin ja lihan laatu 2011 Riisin ja lihan laatu 2011 -projekti toteutettiin vuonna 2011. Projektin kohteena olivat ensisijaisesti etniset, mutta myös muut ruokaravintolat. Tutkittavaksi otettiin

Lisätiedot

PROJEKTIYHTEENVETO SALMONELLAT JA LISTERIA VIIPALOIDUISSA JUUSTOISSA

PROJEKTIYHTEENVETO SALMONELLAT JA LISTERIA VIIPALOIDUISSA JUUSTOISSA PROJEKTIYHTEENVETO SALMONELLAT JA LISTERIA VIIPALOIDUISSA JUUSTOISSA 2015-2016 SALMONELLAT JA LISTERIA MONOCYTOGENES VIIPALOIDUISSA JUUSTOISSA 2015-2016 Kyseessä on Eviran käynnistämä viipaloitujen juustojen

Lisätiedot

MYYMÄLÄN ITSE MARINOIMIEN TUOTTEIDEN MIKROBIOLOGINEN LAATU HÄMEENLINNAN SEUDULLA

MYYMÄLÄN ITSE MARINOIMIEN TUOTTEIDEN MIKROBIOLOGINEN LAATU HÄMEENLINNAN SEUDULLA 23.05.2011 MYYMÄLÄN ITSE MARINOIMIEN TUOTTEIDEN MIKROBIOLOGINEN LAATU HÄMEENLINNAN SEUDULLA Hämeenlinnan ympäristöterveydenhuolto Rakennusvalvonta ja ympäristö Wetterhoffinkatu 2 PL 63, 13101 Hämeenlinna

Lisätiedot

Väittämä OIKEIN VÄÄRIN

Väittämä OIKEIN VÄÄRIN HYGIENIAOSAAMISTESTI / MALLISARJA I Huomioitavaa: vain yksi vastausrasti / väittämä. Vastausaikaa on 45 minuuttia. Testitilaisuudesta saa poistua aikaisintaan 20 minuutin kuluttua testin aloittamisesta.

Lisätiedot

Taulukko 1. Riisinäytteiden mikrobiologisen laadun määrittämiseen käytetyt bakteerimäärien raja-arvot. Näytteen mikrobiologinen laatu.

Taulukko 1. Riisinäytteiden mikrobiologisen laadun määrittämiseen käytetyt bakteerimäärien raja-arvot. Näytteen mikrobiologinen laatu. PROJEKTIYHTEENVETO KEITETYN RIISIN MIKROBIOLOGINEN LAATU 2016-2017 JOHDANTO Vantaan ympäristökeskuksen ympäristöterveydenhuollon yksikkö toteutti projektin, jonka tavoitteena oli selvittää keitetyn riisin

Lisätiedot

Tapausesimerkki: Listeria- tapauksen selvittäminen pitkäaikaishoitolaitoksessa

Tapausesimerkki: Listeria- tapauksen selvittäminen pitkäaikaishoitolaitoksessa Tapausesimerkki: Listeria- tapauksen selvittäminen pitkäaikaishoitolaitoksessa Merja Laaksonen hygieniahoitaja VSSHP/Tyks Sairaalahygienia ja infektiontorjunta SHYG 2016 Mikä on listeria ja listerioosi?

Lisätiedot

PROJEKTIYHTEENVETO KEBABIN HYGIEENINEN LAATU VUONNA

PROJEKTIYHTEENVETO KEBABIN HYGIEENINEN LAATU VUONNA PROJEKTIYHTEENVETO KEBABIN HYGIEENINEN LAATU VUONNA 2016 JOHDANTO Projektin tavoitteena oli selvittää kebabravintoloiden kebabin mikrobiologista laatua. Vantaan lisäksi projektiin osallistui Helsingin

Lisätiedot

Hygieniaosaamisen sanat haltuun!

Hygieniaosaamisen sanat haltuun! Hygieniaosaamisen sanat haltuun! Tukipaketti sanaston aktivointiin ja harjoitteluun Susanna Ylihärsilä 20.9.2017 Tämä tukipaketti on rakennettu Hygieniaosaaminen -selkomateriaalin sanaston aktivoinnin

Lisätiedot

Eviran ohje Raakamaidon ja ternimaidon tuotannon ja myynnin valvonnasta

Eviran ohje Raakamaidon ja ternimaidon tuotannon ja myynnin valvonnasta Eviran ohje Raakamaidon ja ternimaidon tuotannon ja myynnin valvonnasta 1 Evira / Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Noora Tolin Esityksen sisältö Määritelmät Ohjeen tarkoitus ja sisältö Raakamaidon

Lisätiedot

21.11.2015 Ekokokki-kurssi

21.11.2015 Ekokokki-kurssi RUOKAA TÄHTEISTÄ 21.11.2015 Ekokokki-kurssi KÄYTÄ TARKKAAN JA SÄILYTÄ OIKEIN Älä osta liikaa nopeasti pilaantuvaa ruokaa. Nykyisin monet kaupat ovat auki sunnuntaisinkin. Tutki jääkaappi ja ruokakaapit

Lisätiedot

Ravintolatoiminnan aloittaminen - Kertaustehtävät, lisätietoa

Ravintolatoiminnan aloittaminen - Kertaustehtävät, lisätietoa Ravintolatoiminnan aloittaminen - Kertaustehtävät, lisätietoa Ravintolan perustaminen 1. Mikä seuraavista lauseista pitää paikkansa? a) Voit perustaa ravintolan ihan mihin vain tilaan. b) Voit perustaa

Lisätiedot

ESIVALMISTETTUJEN RUOKIEN JÄÄHDYTYS JA JÄÄHDYTETYN RUOAN LAATU TARJOILUPAIKOISSA 2005

ESIVALMISTETTUJEN RUOKIEN JÄÄHDYTYS JA JÄÄHDYTETYN RUOAN LAATU TARJOILUPAIKOISSA 2005 RAPORTTI 1/2006 OULUN SEUDUN YMPÄRISTÖVIRASTO ESIVALMISTETTUJEN RUOKIEN JÄÄHDYTYS JA JÄÄHDYTETYN RUOAN LAATU TARJOILUPAIKOISSA 2005 SISÄLLYS 1 Johdanto... 1 2 Toiminnanharjoittajan omavalvontavelvoite

Lisätiedot

OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET)

OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET) KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET) Tämä ohje koskee kalastajia, jotka toimittavat kalastustuotteita alle 5000 kg vuodessa suoraan kuluttajille tai paikalliseen

Lisätiedot

Marjatta Rahkio, LTK Satu Mustalahti, LTK

Marjatta Rahkio, LTK Satu Mustalahti, LTK Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK -yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ 2.11 Seinäjoki, 9.11 Kuopio, 17.11 Hämeenlinna, 19.1. 2012 Rovaniemi,

Lisätiedot

Essote. Salmonella uudistunut ohje, muutokset toimintaan

Essote. Salmonella uudistunut ohje, muutokset toimintaan Essote Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Ylilääkäri, kansanterveystyön vastaava lääkäri Hans Gärdström, Salmonella uudistunut ohje, muutokset toimintaan Salmonellat ovat yleisiä eläimen

Lisätiedot

Maa ja metsätalousministeriön asetus

Maa ja metsätalousministeriön asetus 3.11. 2016 Maa ja metsätalousministeriön asetus raakamaidon tuotannon ja luovutuksen elintarvikehygieniasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Valitse luotettava valmistusja lisäainetoimittaja

Valitse luotettava valmistusja lisäainetoimittaja Valmistus- ja lisäaine Uhka / Vaara Kansallinen hyvä toimintatapa Allergeenit, kuten pähkinät, kananmunat, viljat Maitojauhe Kaakaojauhe Väriaineet Aromiaineet Allergeenien esiintyminen voi olla kohtalokasta

Lisätiedot

Salmonellan esiintyminen suomalaisessa sianrehussa. Maria Rönnqvist, Evira

Salmonellan esiintyminen suomalaisessa sianrehussa. Maria Rönnqvist, Evira Salmonellan esiintyminen suomalaisessa sianrehussa Maria Rönnqvist, Evira Esityksen aiheita Riskinarviointi sianrehun salmonellariskistä Salmonella taudinaiheuttajana Salmonella sianlihan tuotannossa Salmonellan

Lisätiedot

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ 2.11 Seinäjoki, 9.11 Kuopio, 17.11 Hämeenlinna, 19.1. 2012 Rovaniemi

Lisätiedot

Elintarvikkeiden välityksellä tarttuvat bakteerit. Merkitys

Elintarvikkeiden välityksellä tarttuvat bakteerit. Merkitys Elintarvikkeiden välityksellä tarttuvat bakteerit Merkitys Ruokamyrkytykset Varsinaiset ruokamyrkytykset: toksiinin aiheuttamat Elintarvikeperäiset infektiot Epidemia: > 2 henkilöä sairastunut (Clostridium

Lisätiedot

- emännät - aputöissä myös asiakkaita (tiski ym)

- emännät - aputöissä myös asiakkaita (tiski ym) KYMEN A-KLINIKKATOIMI KARHULAN TOIMINTAYKSIKÖT TURVALANTIE 2 48700 KOTKA Y-tunnus: 0200924-4 A-KLINIKAN KEITTIÖN OMAVALVONTASUUNNITELMA, päivitetty 9.7.2013 Vastuuhenkilöt: Toiminta: Asiakkaat: Ateriamäärät:

Lisätiedot

Elintarvikevalvonnan rooli epidemiaselvityksissä

Elintarvikevalvonnan rooli epidemiaselvityksissä Elintarvikevalvonnan rooli epidemiaselvityksissä Virukset elintarvikehygieenisenä haasteena, Helsinki 2.2.2016 Ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö

Lisätiedot

LIITE 5: VIHANNES- JA HEDELMÄTUOTTEITA VALMISTAVA ELINTARVIKEHUONEISTO, KASVIPERÄISTEN ELINTARVIKKEIDEN MAAHANTUOJAT

LIITE 5: VIHANNES- JA HEDELMÄTUOTTEITA VALMISTAVA ELINTARVIKEHUONEISTO, KASVIPERÄISTEN ELINTARVIKKEIDEN MAAHANTUOJAT OMAVALVONNAN NÄYTTEENOTTOTIHEYDET KASVISTUOTTEITA VALMISTAVASSA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA LIITE 5 VIHANNES- JA HEDELMÄTUOTTEET, KASVIPERÄISTEN ELINTARVIKKEIDEN MAAHANTUONTI (6) LIITE 5: VIHANNES- JA HEDELMÄTUOTTEITA

Lisätiedot

Kontaminaatioriskin hallinta

Kontaminaatioriskin hallinta Kontaminaatioriskin hallinta REHUSEMINAARI 30.10.2018 OLLI RUOHO ASIANTUNTIJAELÄINLÄÄKÄRI ELÄINTEN TERVEYS ETT RY WWW.ETT.FI 20.11.2018 1 Rehujen tartuntariskit Salmonella tärkein Yleisin rehuperäisen

Lisätiedot

Listeria monocytogenes kalavalmisteissa 2004

Listeria monocytogenes kalavalmisteissa 2004 Listeria monocytogenes kalavalmisteissa 2004 OULUN KAUPUNKI OULUN SEUDUN YMPÄRISTÖVIRASTO Raportti 1/2005 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto...1 2. Listeria monocytogenes...1 2.1. Listerian esiintyminen...1

Lisätiedot

Kalastustuotteiden valmistus

Kalastustuotteiden valmistus Kalastustuotteiden valmistus ETL Lars-Olof Lindroth Larscon Oy 1 Aluksi Luento on vuorovaikutteinen Kysykää jos joku asia kaivelee mieltä Toivon aktiivista osallistumista ja tavoitteellista keskustelua

Lisätiedot

Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla. 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy

Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla. 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy Bakteerin ominaisuudet Campylobacter jejuni joskus C. coli Optimilämpötila 42-43 C Ei lisäänny alle 25 C:ssa Kuumennusherkkä,

Lisätiedot

Hygieniamateriaalin tekijät: Heidi Heikkinen Heidi Jutila Markus Hjelt Anne-Mari Kaapu Riikka Kuningas Lenita Pihlaja Heli Salonen

Hygieniamateriaalin tekijät: Heidi Heikkinen Heidi Jutila Markus Hjelt Anne-Mari Kaapu Riikka Kuningas Lenita Pihlaja Heli Salonen Hygieniaosaaminen Sisältö MATERIAALIN KÄYTTÄJÄLLE... 4 1 MITÄ ELINTARVIKEHYGIENIA ON JA MIKSI SITÄ TARVITAAN?... 5 1.1 JOHDANTO... 5 1.2 LAKI... 6 1.3 ELINTARVIKEHUONEISTO... 8 1.4 HELPOSTI PILAANTUVAT

Lisätiedot

VASTAANOTTOTARKASTUS. Lomake 1a. Vuosi

VASTAANOTTOTARKASTUS. Lomake 1a. Vuosi VASTAANOTTOTARKASTUS Lomake 1a - Kirjaa tiedot kerran viikossa kahdesta tuotteesta sekä aina puutteita ja virheitä todettaessa ja korjaavista toimenpiteistä - Lisätiedot lomakkeen toiselle sivulle Tuore

Lisätiedot

Hygienia. Urpo Hirvonen Savogrow Oy

Hygienia. Urpo Hirvonen Savogrow Oy Hygienia Urpo Hirvonen Savogrow Oy 0207464626 Sisältö Mitä on hygienia Henkilökohtainen hygienia Työskentelyhygienia Perustietoa mikrobeista Ruokamyrkytysten aiheuttajia Torjunta-aine asiaa Mitä tarkoitetaan

Lisätiedot

Päivitys 5.5.2015/SN. Hygieniaosaaminen

Päivitys 5.5.2015/SN. Hygieniaosaaminen Päivitys 5.5.2015/SN Hygieniaosaaminen Sisältö MATERIAALIN KÄYTTÄJÄLLE... 3 1 MITÄ ELINTARVIKEHYGIENIA ON JA MIKSI SITÄ TARVITAAN?... 5 1.1 JOHDANTO... 5 1.2 LAKI... 6 1.3 ELINTARVIKEHUONEISTO... 8 1.4

Lisätiedot

Kylmälaitteet, pakastimet

Kylmälaitteet, pakastimet Kylmälaitteet, pakastimet Raja-arvo < + C tai < - C vuosi Pvm Laite 1 Lämpötila Laite 2 Lämpötila Laite 3 Lämpötila Laite 4 Lämpötila Laite 5 Lämpötila Korjaavat toimenpiteet, huomiot (esim. sulatukset)

Lisätiedot

Oulun seudun ympäristötoimi. Raportti 3/2012

Oulun seudun ympäristötoimi. Raportti 3/2012 Oulun seudun ympäristötoimi Raportti 3/2012 Esivalmistettujen ruokien jäähdytys ja jäähdytetyn ruoan laatu tarjoilupaikoissa 2011 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Toimijan omavalvontavelvoite... 1

Lisätiedot

Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta

Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta RAPORTTI 3/2006 OULUN SEUDUN YMPÄRISTÖVIRASTO Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1. Johdanto... 1 2. Elintarvikekioskien omavalvontasuunnitelma...

Lisätiedot

Väittämä OIKEIN VÄÄRIN

Väittämä OIKEIN VÄÄRIN HYGIENIAOSAAMISTESTI / MALLISARJA I Huomioitavaa: vain yksi vastausrasti / väittämä. Vastausaikaa on 45 minuuttia. Testitilaisuudesta saa poistua aikaisintaan 20 minuutin kuluttua testin aloittamisesta.

Lisätiedot

Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset. Mari Mäenpää

Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset. Mari Mäenpää Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset Mari Mäenpää Milloin ilmoitusta ei tarvita Ilmoitusta ei tarvita, jos toiminnan riskit ovat elintarviketurvallisuuden kannalta vähäisiä tai jos alkutuotantotoimija,

Lisätiedot

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA PALISKUNTAIN YHDISTYS, 2008 PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO sivu Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä valvontaviranomaiselle 1 Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä, toimijan

Lisätiedot

Kalastustuotteiden omavalvonta

Kalastustuotteiden omavalvonta Kalastustuotteiden omavalvonta ETL Lars-Olof Lindroth Larscon Oy 1 Aluksi Luento on vuorovaikutteinen Kysykää jos joku asia kaivelee mieltä Toivon aktiivista osallistumista ja tavoitteellista keskustelua

Lisätiedot

Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon

Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon SELKOESITE 1 Sisällys Ruoka on ilomme... 3 Näin teet ruokaa turvallisesti... 4 Säilytä ruokia oikeassa lämpötilassa... 7 Ruoka-aineilla on eri säilyvyysajat...

Lisätiedot

OMAVALVONNAN SUOSITELLUT NÄYTTEENOTTOTIHEYDET ELINTARVIKEHUONEISTOISSA LIITE 8 1 (5)

OMAVALVONNAN SUOSITELLUT NÄYTTEENOTTOTIHEYDET ELINTARVIKEHUONEISTOISSA LIITE 8 1 (5) (5) LIITE 8: ELINTARVIKKEIDEN VALMISTUS ELINTARVIKEHUONEISTOSSA Ruokavalmistetehdas, eineskeittiö Näytteenottotiheys määräytyy Elintarvikehuoneiston riskiluokitus ja valvontatarpeen määrittäminen -oppaan

Lisätiedot

OIVA valvontatietojen julkistaminen

OIVA valvontatietojen julkistaminen OIVA valvontatietojen julkistaminen Oiva- asteikko 2 Miten luet Oivaraporttia Tarkastettavat asiat koottu 18 ryhmään vähittäismyynti ja tarjoilu 1. Omavalvontasuunnitelma 2. Tilojen ja välineiden soveltuvuus,

Lisätiedot

Lihalaitoksen perustaminen. Leena Oivanen Ajankohtaista ruoka-alalla koulutuskiertue 2018

Lihalaitoksen perustaminen. Leena Oivanen Ajankohtaista ruoka-alalla koulutuskiertue 2018 Lihalaitoksen perustaminen Leena Oivanen 9. 11.4.2018 Ajankohtaista ruoka-alalla koulutuskiertue 2018 Mistä neuvoja lihalaitoksen perustamiseen? Neuvontaa saa mm. kunnan elintarvikevalvonnasta ja neuvontaorganisaatioilta

Lisätiedot

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä

Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Hygieniavaatimukset kauneushoitoloissa ja ihon läpäisevissä toimenpiteissä Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 09.09.2014 Oulu Päivi Aalto Esityksen sisältö Taudinaiheuttajat ja tartuntariskit

Lisätiedot

Jouluvinkkejä kotikeittiöön!

Jouluvinkkejä kotikeittiöön! Jouluvinkkejä kotikeittiöön! Vinkkejä turvallisen herkulliseen jouluun: Pese kädet usein: aina ennen kuin ryhdyt valmistamaan ruokaa. aina kun alat käsitellä uusia raaka-aineita. aina WC:ssä käynnin jälkeen.

Lisätiedot

HYGIENIAPASSITESTI MALLISARJA

HYGIENIAPASSITESTI MALLISARJA Huomioitavaa: Vain yksi vastausrasti / väittämä. Testin läpäisee vähintään 34/40 pisteellä. vastaamiseen käytetään kuulakärkikynää (ei mustaa) tai vastaavaa välinettä, jolla voidaan varmistaa testitulosten

Lisätiedot

Liha-alan laitoksen perustaminen

Liha-alan laitoksen perustaminen Liha-alan laitoksen perustaminen Marjo Ruusunen Webinaari, 31.10.2017 Yhteistyössä: Eviran Pk-neuvontahanke ja Lähiruoan valtakunnallinen koordinaatiohanke Yleistä elintarvikeyrityksen perustamisesta Yleisiä

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN KUNTA YHTEENVETO Ymp.ltk liitteen 9 LIITE sivu 1 SIILINJÄRVEN TULOKSET

SIILINJÄRVEN KUNTA YHTEENVETO Ymp.ltk liitteen 9 LIITE sivu 1 SIILINJÄRVEN TULOKSET sivu 1 Jauhelihan mikrobiologinen laatu Kuopion, Lapinlahden, Leppävirran, Maaningan, Nilsiän, Rautavaaran, Siilinjärven, Koillis-Savon kuntayhtymän, Pielaveden ja Keiteleen kuntayhtymän sekä Ylä-Savon

Lisätiedot

Hygieniavaatimukset lasten ruokailussa. Virpi Rossi Johtava ympäristöterveystarkastaja Jyväskylän kaupunki 11.2.2014 Karoliina Väisänen lehtori JAMK

Hygieniavaatimukset lasten ruokailussa. Virpi Rossi Johtava ympäristöterveystarkastaja Jyväskylän kaupunki 11.2.2014 Karoliina Väisänen lehtori JAMK Hygieniavaatimukset lasten ruokailussa Virpi Rossi Johtava ympäristöterveystarkastaja Jyväskylän kaupunki 11.2.2014 Karoliina Väisänen lehtori JAMK 14.2.2014 Ilmoitettu elintarvikehuoneisto Päiväkotien

Lisätiedot

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA Paliskuntain yhdistys 2013 Sisällysluettelo Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä - viranomaiselle... 2 Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä oma kappale... 3 Omavalvontasuunnitelma...

Lisätiedot

PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA

PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA PROBIOOTIT KODINHOIDOSSA SYVENTÄVÄÄ TIETOA MITÄ OVAT MIKRO-ORGANISMIT? Mikro-organismi tai mikrobi on organismi, joka on niin pieni, ettei sitä näe paljaalla silmällä. Vain siinä tapauksessa, kun niitä

Lisätiedot

Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia

Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia Projektiyhteenveto 2014 Pääkaupunkiseudun kunnissa toteutettiin touko-lokakuussa 2014 yhteinen projekti, jonka tarkoituksena oli

Lisätiedot

Laatua raaka-aineiden jalostamiseen Elintarvike- ja poroalan koulutushanke

Laatua raaka-aineiden jalostamiseen Elintarvike- ja poroalan koulutushanke porotietokansio raakalihavalmisteet Hannu Pekkala 2006 Laatua raaka-aineiden jalostamiseen Elintarvike- ja poroalan koulutushanke SISÄLLYSLUETTELO 1 Määritelmä... 2 2 Raakalihavalmisteiden valmistus...

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMA

OMAVALVONTASUUNNITELMA KOUVOLAN KAUPUNKI Terveysvalvonta OMAVALVONTASUUNNITELMA (Ravintolat, kahvilat, kioskit, pubit) 2015 Kouvolan kaupunki Terveysvalvonta Puhelin: Valtakatu 33 020 61 511 45700 KUUSANKOSKI Versio: 27.1.2015

Lisätiedot

Sivutuotteiden valvonta kala-alanlaitoksissa. lainsäädännöstä koottua

Sivutuotteiden valvonta kala-alanlaitoksissa. lainsäädännöstä koottua Sivutuotteiden valvonta kala-alanlaitoksissa lainsäädännöstä koottua Tuula Lundén Ylitarkastaja Elintarvikehygieniayksikkö 1 2 Kalasivutuotteet: arvioita määristä Perkuusivutuotteet - 12 milj kg/ v Jalostusteollisuuden

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä elintarvikkeiden

Lisätiedot

Tekstiilihuollon hygieniavastaavan koulutus verkossa

Tekstiilihuollon hygieniavastaavan koulutus verkossa Tekstiilihuollon hygieniavastaavan koulutus verkossa Ensimmäinen luentokerta Keudan aikuisopisto - Palvelualat KEUDA 1 Tekstiilihuollon laadunhallinnan kehitys 2001 Valkopesun laadunvalvonnan nimi muutetaan

Lisätiedot

Rakennusvalvonta ja ympäristö ULKOMYYNNIN LÄMPÖTILASEURANTA HÄMEENLINNASSA KESINÄ 2007 JA 2008

Rakennusvalvonta ja ympäristö ULKOMYYNNIN LÄMPÖTILASEURANTA HÄMEENLINNASSA KESINÄ 2007 JA 2008 ULKOMYYNNIN LÄMPÖTILASEURANTA HÄMEENLINNASSA KESINÄ 2007 JA 2008 Terveystarkastaja Päivi Lindén 15.5.2009 ULKOMYYNNIN LÄMPÖTILASEURANTA HÄMEENLINNASSA KESINÄ 2007 JA 2008 YLEISTÄ Hämeenlinnan seudullinen

Lisätiedot

T i e t o käytännön osaamiseksi

T i e t o käytännön osaamiseksi T i e t o käytännön osaamiseksi 1 Johdanto... 3 Termistö ja käsitteet... 4 Elintarvikehygienian kannalta tärkeimmät viranomaisryhmät.. 4 Mikrobiologian perusteet Ruokamyrkytykset... 6 Ruokamyrkytyksen

Lisätiedot

Elintarvikkeiden valmistaminen ja pakkaamattomien eläinperäisten elintarvikkeiden myyminen. Mahdollisuuksia: Miten pääsen alkuun?

Elintarvikkeiden valmistaminen ja pakkaamattomien eläinperäisten elintarvikkeiden myyminen. Mahdollisuuksia: Miten pääsen alkuun? Esitteessä kerrotaan keskeisimmät askelmerkit elintarvikkeiden vähittäismyyntitoiminnan aloittamiseen. Kaikissa kysymyksissä sinua palvelevat oman alueesi Aitoja makuja -jäsenet sekä kuntasi elintarvikevalvontaviranomainen.

Lisätiedot

Hygieniamateriaalin tekijät: Heidi Heikkinen Heidi Jutila Markus Hjelt Anne-Mari Kaapu Riikka Kuningas Lenita Pihlaja Heli Salonen

Hygieniamateriaalin tekijät: Heidi Heikkinen Heidi Jutila Markus Hjelt Anne-Mari Kaapu Riikka Kuningas Lenita Pihlaja Heli Salonen Hygieniaosaaminen Sisältö MATERIAALIN KÄYTTÄJÄLLE... 4 1 MITÄ ELINTARVIKEHYGIENIA ON JA MIKSI SITÄ TARVITAAN?... 5 1.1 JOHDANTO... 5 1.2 LAKI... 6 1.3 ELINTARVIKEHUONEISTO... 8 1.4 HELPOSTI PILAANTUVAT

Lisätiedot

Kirkonpalvelijat ry:n opinto- ja koulutuspäivät , Espoo. Ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Ismo Korhonen

Kirkonpalvelijat ry:n opinto- ja koulutuspäivät , Espoo. Ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Ismo Korhonen Kirkonpalvelijat ry:n opinto- ja koulutuspäivät 27.-28.6.17, Espoo Ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Ismo Korhonen Keittiö- eli elintarvikehygienia 1. Lainsäädäntö 2. Perustiedot mikrobiologiasta ja elintarvikkeiden

Lisätiedot

Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon

Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon SELKOESITE 1 Sisällys Ruoka on ilomme... 3 Näin teet ruokaa turvallisesti... 4 Säilytä ruokia oikeassa lämpötilassa... 7 Ruoka-aineilla on eri säilyvyysajat...

Lisätiedot

14.1.2016. Ei ole pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittelyä.

14.1.2016. Ei ole pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittelyä. 14.1.2016 Pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittely elintarvikehuoneistossa: vaaditaanko työntekijältä osaamistodistus, terveydentilan selvitys tai suojavaatetus? Ei vaadita osaamistodistusta

Lisätiedot

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA 1 SISÄLLYSLUETTELO ASEPTIIKKA 3 VAROTOIMET 3 VALMISTAUTUMINEN DOULAUKSEEN 4 SAAPUMINEN SAIRAALAAN 4 KÄSIENPESU 5 SUOJAKÄSINEET 5 KÄSIENPESUOHJE 6 KÄSIDESINFEKTIO 7 SYNNYTYSSALISSA

Lisätiedot

Yleistä: Testi ensi viikon tiistaina auditoriossa klo 14

Yleistä: Testi ensi viikon tiistaina auditoriossa klo 14 Yleistä: Testi ensi viikon tiistaina 21.11 auditoriossa klo 14 Ota mukaan: Kuvallinen henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä mustekynä Uusintatesti tiistaina

Lisätiedot

Osa 2, Tilat. Oppaan tässä osassa opit, millaiset kala-alan laitoksen tilojen tulee olla.

Osa 2, Tilat. Oppaan tässä osassa opit, millaiset kala-alan laitoksen tilojen tulee olla. Osa 2, Tilat Oppaan tässä osassa opit, millaiset kala-alan laitoksen tilojen tulee olla. Tilat ja toiminta vaikuttavat siihen, että elintarvikkeet ja ruoat ovat turvallista. Kun suunnittelet tiloja, ota

Lisätiedot

Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon

Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon Ohjeet turvalliseen ruoanvalmistukseen Aloita ruoanvalmistus aina käsienpesusta. Älä valmista ruokaa muille sairaana. Pidä keittiö, leikkuulaudat ja välineet puhtaina. Vältä bakteerien levittämistä raaoista

Lisätiedot

Raakamaito lainsäädännössä. Elintarviketurvallisuusyksikkö, MMMELO

Raakamaito lainsäädännössä. Elintarviketurvallisuusyksikkö, MMMELO Raakamaito lainsäädännössä joanna.kurki@mmm.fi Elintarviketurvallisuusyksikkö, MMMELO 29.11.2012 Maidontarkastuslaki 1946 tilausmaito (tinkimaito, betingsmjölk, gårdsmjölk) Terveydenhoitolaki 1927 Terveydenhoitolaki-

Lisätiedot

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y T U T K I M U S- H I N N A S T O 2015

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y T U T K I M U S- H I N N A S T O 2015 S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y T U T K I M U S- H I N N A S T O 2015 30.1.2015 Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy laboratorioiden yhteystiedot Kuopion laboratorio Yrittäjäntie

Lisätiedot

Työvaihe Uhka / Vaara Hallintakeinot Valvonta ja dokumentointi Korjaavat toimenpiteet Raakamaidon vastaanotto

Työvaihe Uhka / Vaara Hallintakeinot Valvonta ja dokumentointi Korjaavat toimenpiteet Raakamaidon vastaanotto Työvaihe Uhka / Vaara Hallintakeinot Valvonta ja dokumentointi Korjaavat toimenpiteet Raakamaidon Vastaanotto on kriittinen vastaanotto valvontapiste. Raakamaidossa on haittamikrobeja, kasvunestoaineita

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKE-, MAKEIS- JA JÄÄTELÖKIOSKEILLE OMAVALVONTASUUNNITEL- MAN LAATIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKE-, MAKEIS- JA JÄÄTELÖKIOSKEILLE OMAVALVONTASUUNNITEL- MAN LAATIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKE-, MAKEIS- JA JÄÄTELÖKIOSKEILLE OMAVALVONTASUUNNITEL- MAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä elintarvikkeiden

Lisätiedot

Väittämä OIKEIN VÄÄRIN

Väittämä OIKEIN VÄÄRIN HYGIENIAOSAAMISTESTI / MALLISARJA I Huomioitavaa: vain yksi vastausrasti / väittämä. Vastausaikaa on 45 minuuttia. Testitilaisuudesta saa poistua aikaisintaan 20 minuutin kuluttua testin aloittamisesta.

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Maa- ja metsätalousministeriön asetus Maa- ja metsätalousministeriön asetus ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen

Lisätiedot

Ruokahuolto ja omavalvonta hoitolaitoksissa. Kati Kankare VSSHP Ravintopalvelut

Ruokahuolto ja omavalvonta hoitolaitoksissa. Kati Kankare VSSHP Ravintopalvelut Ruokahuolto ja omavalvonta hoitolaitoksissa Kati Kankare VSSHP Ravintopalvelut Kuka valvoo ruokaa? Elintarvikelaki ohjaa ruokahuoltoa. Kunnan terveystarkastajat valvovat elintarvikehygieniaa. (iva tarkastus)

Lisätiedot

Osa 2, Tilat. Oppaan tässä osassa opit, millaiset liha-alan laitoksen tilojen tulee olla.

Osa 2, Tilat. Oppaan tässä osassa opit, millaiset liha-alan laitoksen tilojen tulee olla. Osa 2, Tilat Oppaan tässä osassa opit, millaiset liha-alan laitoksen tilojen tulee olla. Tilat ja toiminta vaikuttavat siihen, että elintarvikkeet ja ruoat ovat turvallista. Kun suunnittelet tiloja, ota

Lisätiedot

Vähittäismyyntitoiminta (elintarvikehuoneiston minimivaatimukset)

Vähittäismyyntitoiminta (elintarvikehuoneiston minimivaatimukset) Esitteessä kerrotaan keskeisimmät askelmerkit elintarvikkeiden vähittäismyyntitoiminnan aloittamiseen. Kaikissa kysymyksissä sinua palvelevat oman alueesi Aitoja makuja -jäsenet sekä kuntasi elintarvikevalvontaviranomainen.

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

Tarttuvien eläintautien huomioiminen luonnonlintuja käsiteltäessä

Tarttuvien eläintautien huomioiminen luonnonlintuja käsiteltäessä WWF Koulutus: Öljyyntyneiden lintujen käsittely, pesu ja hoito, Tarttuvien eläintautien huomioiminen luonnonlintuja käsiteltäessä Laila Rossow Tarttuvien tautien Erikoiseläinlääkäri Tarttuva eläintauti?

Lisätiedot

SALAATTIA ITSEPALVELUNA projektin tulokset

SALAATTIA ITSEPALVELUNA projektin tulokset SALAATTIA ITSEPALVELUNA projektin tulokset Elintarvikevalvonnan valvontasuunnitelmaan kuuluva projekti, 2015 PROJEKTIN TOTEUTUS o Projekti toteutettiin normaalien perustarkastusten eli Oiva-tarkastusten

Lisätiedot

Väittämä OIKEIN VÄÄRIN

Väittämä OIKEIN VÄÄRIN HYGIENIAOSAAMISTESTI / MALLISARJA I Huomioitavaa: vain yksi vastausrasti / väittämä. Vastausaikaa on 45 minuuttia. Testitilaisuudesta saa poistua aikaisintaan 20 minuutin kuluttua testin aloittamisesta.

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006)

Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006) Helsingin kaupungin terveydensuojelujärjestys Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006) 1 Ympäristölautakunta kumonnut 1.1.2005 2 Lintujen

Lisätiedot

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y T U T K I M U S- H I N N A S T O 2013

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y T U T K I M U S- H I N N A S T O 2013 S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y T U T K I M U S- H I N N A S T O 2013 17.1.2013 Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy laboratorioiden yhteystiedot: Kuopion laboratorio Yrittäjäntie

Lisätiedot

Mitä kunnan ympäristöterveydenhuolto tekee? INTO Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg

Mitä kunnan ympäristöterveydenhuolto tekee? INTO Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg Mitä kunnan ympäristöterveydenhuolto tekee? INTO 2018 7.11. 2018 Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg Ympäristöterveydenhuolto Elintarvikelaki Terveydensuojelulaki (asuntojen sisäilma,

Lisätiedot

Elintarvikelain Info-päivät 25.2.2013 Liminka 26.2.2013 Kuusamo 27.2.2013 Ylivieska 12.3.2013 Oulu. Jaana Elo KoKo Palvelut

Elintarvikelain Info-päivät 25.2.2013 Liminka 26.2.2013 Kuusamo 27.2.2013 Ylivieska 12.3.2013 Oulu. Jaana Elo KoKo Palvelut Elintarvikelain Info-päivät 25.2.2013 Liminka 26.2.2013 Kuusamo 27.2.2013 Ylivieska 12.3.2013 Oulu Jaana Elo KoKo Palvelut Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) 178/2002 Elintarvikelainsäädäntöä

Lisätiedot

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y T U T K I M U S- H I N N A S T O 2015

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y T U T K I M U S- H I N N A S T O 2015 S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y T U T K I M U S- H I N N A S T O 2015 30.1.2015 Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy laboratorioiden yhteystiedot Kuopion laboratorio Yrittäjäntie

Lisätiedot

Osaamistestaajan nimi Osaamistestaajan tunnus Testin pvm. Vastaa alla oleviin väittämiin rastittamalla O / V sarakkeisiin mielestäsi oikea vaihtoehto.

Osaamistestaajan nimi Osaamistestaajan tunnus Testin pvm. Vastaa alla oleviin väittämiin rastittamalla O / V sarakkeisiin mielestäsi oikea vaihtoehto. HYGIENIAOSAAMISTESTI / MALLISARJAT 1 ja 2 Huomioitavaa: vain yksi vastausrasti / kysymys. Vastausaikaa on 45 minuuttia. Testitilaisuudesta saa poistua aikaisintaan 30 minuutin kuluttua testin aloittamisesta.

Lisätiedot

Ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen valvontalomake (IEH ) päivitetty

Ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen valvontalomake (IEH ) päivitetty Sivu 1/6 Ilmoitettujen elintarvikehuonstojen valvontalomake (IEH01 1.1.2016) päivitetty 1.1.2016 Tarkastuksen suorittaja: Huonston nimi ja osoite: Markkinointinimi: Läsnä: 1. Omavalvontasuunnitelma 1.1.

Lisätiedot

KOTKAN JA HAMINAN ELINTAR- VIKETUTKIMUSPROJEKTI:

KOTKAN JA HAMINAN ELINTAR- VIKETUTKIMUSPROJEKTI: Kotkan kaupunki, ympäristöterveydenhuollon palveluyksikkö - Haminan kaupunki, terveysvalvonta KOTKAN JA HAMINAN ELINTAR- VIKETUTKIMUSPROJEKTI: KEBABIN HYGIEENINEN LAATU ETELÄ- KYMENLAAKSOSSA 2018 30.10.2018

Lisätiedot

Ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen valvontalomake IEH (päivitetty )

Ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen valvontalomake IEH (päivitetty ) Sivu 1/6 Ilmoitettujen elintarvikehuonstojen valvontalomake IEH01 2017 (päivitetty 1.1.2017) Tarkastuksen suorittaja: Tarkastuksen päivämäärä: Elintarvikehuonston nimi ja osoite: Markkinointinimi: Läsnä:

Lisätiedot

Sucroksen Hygieniasäännöt Säkylän tehdas

Sucroksen Hygieniasäännöt Säkylän tehdas Sucroksen Hygieniasäännöt Säkylän tehdas Tuoteturvallisuus keskiössä Hyvät hygieniakäytännöt ovat osa jatkuvaa laadunvarmistustamme. Nordzucker panostaa työympäristön puhtauteen kaikissa tuotanto-, pakkaus-

Lisätiedot

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA Terveydensuojelujaosto 43 16.06.2015 MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA TERVSJST 16.06.2015 43 Valmistelu ja lisätiedot:

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMA

OMAVALVONTASUUNNITELMA OMAVALVONTASUUNNITELMA Ulkona tapahtuva ruuan valmistus ja tarjoilu 1. TOIMINNANHARJOITTAJAN TIEDOT... 2 2. TOIMINNAN KUVAUS... 2 3. ELINTARVIKKEIDEN HANKINTA... 4 4. ELINTARVIKKEIDEN SÄILYTYS... 5 4.1

Lisätiedot

Hygienia ja tuoteturvallisuus osa päivittäistä työrutiinia Sucros Oy:n tehtaalla

Hygienia ja tuoteturvallisuus osa päivittäistä työrutiinia Sucros Oy:n tehtaalla Hygienia ja tuoteturvallisuus osa päivittäistä työrutiinia Sucros Oy:n tehtaalla Tämä esite on tarkoitettu SUCROS Oy:n henkilöstölle, ulkopuoliselle työvoimalle, vieraille sekä muille henkilöille, jotka

Lisätiedot

ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TYÖSKENTELEVÄN HENKILÖN HYGIENIAOSAAMISVAATIMUKSET

ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TYÖSKENTELEVÄN HENKILÖN HYGIENIAOSAAMISVAATIMUKSET 3172 Liite 1 ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TYÖSKENTELEVÄN HENKILÖN HYGIENIAOSAAMISVAATIMUKSET 1. Perustiedot mikrobiologiasta ja elintarvikkeiden saastumisesta (kontaminaatiosta) Henkilö tietää mitä mikrobit

Lisätiedot