ScenoProtonlinekyselyiden. Saksa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ScenoProtonlinekyselyiden. Saksa"

Transkriptio

1 ScenoProtonlinekyselyiden tulokset Saksa

2 Tietoa tutkimuksesta Tutkimuksen toteutus Tutkimus toteutettiin nettikyselynä syyskuussa N= 505 Vastaajiksi otettiin eri ikäisiä ja erilaisia asuinalueita edustavia henkilöitä, joiden kiinnostus ruokavaliotaan kohtaan oli asteikolla 1-10 vähintään tasoa 5. Vastaajilta kysyttiin erilaisten kasviproteiinilähteiden tuttuudesta ja heidän suhtautumisestaan kasviperäisiin proteiineihin. Heitä pyydettiin miettimään miten kasviperäisten proteiinien suosiota voisi lisätä ja mikä nykyään estää heitä käyttämästä niitä enempää. Sen lisäksi he kertoivat taustatietoina ikänsä, asuinpaikkansa, ammattinsa ja elämäntilanteensa, sekä vastasivat kysymyksiin ruokavaliostaan ja ruoanlaittotavoistaan.

3 Yhteenveto Saksalaisista vastaajiksi valikoituneista kuluttajista noin 90 % on sekasyöjiä ja noin 9 % erilaisia kasvissyöjiä. Sellaisia vastaajia, jotka eivät juuri ole edes kiinnostuneita kokeilemaan kasvisruokia on enemmän kuin muissa tutkituissa maissa, mikä voi johtua Saksan lihaa korostavasta ruokakulttuurista. Toisaalta myös usein kasvisruokia syöviä sekasyöjiä on enemmän. Lähes kaikki vastaajat valmistavat itse ruokaa vähintään viikottain ja enemmistö tekee ruoan useimmiten alusta lähtien itse. Noin 40 % vastaajista suunnittelee muuttavansa ruokavaliotaan jollain tavalla seuraavan vuoden aikana. Yleisin suunniteltu muutos on tarkemmin määrittelemätön terveellisyyden lisääminen. Lihaa ja hiilihydraattejakin halutaan vähentää ja vihanneksien määrää lisätä. Huolimatta viime vuosien runsaasta keskustelusta hiilihydraattien ja proteiinin ympärillä, rasva on se mihin saksalaiset kiinnittävät ruokavaliossaan eniten huomiota. Lähes yhtä moni seuraa hiilihydraattien määrää ja vitamiinien määrää. Saksalaisten kiinnostus vitamiineihin on selvästi suurempaa kuin muissa tutkituissa maissa. Proteiiniin kiinnitetään suhteessa vähän huomiota. Erikoista kyllä noin 40 % saksalaisista pitää kasviksia yhtenä tärkeimmistä proteiininlähteistään. Tämä poikkeaa huomattavasti muiden maiden tuloksista. Ovatko kasvikset todella niin tärkeä proteiininlähde Saksassa, vai onko kyse kuluttajien tietämättömyydestä? Vaalea liha, kala ja sitten maitotuotteet ja punainen liha seuraavat perässä.

4 Yhteenveto Kun vastaajilta kysyttiin avoimena mitä kasviproteiinin lähteitä heille tulee mieleen yleisimmät vastaus oli soija, sitten pavut, herneet, parsakaali ja palkokasvit ylipäätään. Noin 15 % vastaajista ei osannut mainita yhtään kasviproteiinin lähdettä. Eniten käytettyjä kasviproteiinilähteitä ovat pähkinät ja siemenet, sekä palkokasvit. Viljakasveja käytetään runsaasti, ja melkein puolet käyttää myös sieniä vähintään silloin tällöin. Tofua, soijatuotteita ja seitania käyttää kaikkia vajaa 30 % vastaajista. Siinä missä tofu ja soijatuotteet ovat tunnettuja myös niiden keskuudessa, jotka eivät käytä niitä, noin neljännes saksalaisista ei koskaan kuulutkaan seitanista. Kun vastaajia pyydettiin miettimään miksi he käyttävät niitä kasviproteiinin lähteitä, joita käyttävät, maku nousi ylivoimaisesti tärkeimmäksi tekijäksi. Terveellisyys on myös tärkeä valintaperuste noin joka viidennelle kasviproteiinin käyttäjälle.

5 Yhteenveto Vastaajilta kysyttiin sekä avoimena että vaihtoehtojen kanssa tärkeimpiä esteitä kasviproteiinien käyttöön ja toisaalta tekijöitä, jotka voisivat houkutella käyttämään niitä enemmän. Hinta nousi tärkeimmäksi tekijäksi. Kuluttajien mielikuvissa proteiinipitoiset kasvistuotteet ovat kalliita ja niiden hinnan alentaminen lisäisi käyttöä. Makumielikuva on myös negatiivinen osalla vastaajista. Tuntemattomuus ja tottumattomuus oli tärkeä syy olla käyttämättä tuotteita. Maistatusten tärkeyst korostui saksalaisten vastauksissa. Tuotteita halutaan ehdottomasti maistaa ennen ensimmäistä ostokertaa. Reseptien ja käyttöideoiden tuominen kuluttajien saataville varsinkin pakkauksissa ja myös muilla keinoin (kaupassa, netissä, tv:n kokkiohjelmissa) edistäisi ostohalukuutta. Näkyvyyden lisääminen kaupassa olisi myös tärkeä myyntiä edistävä tekijä. Kuluttajien hintamielikuva 300 gramman kasviperäistä proteiinia sisältävälle valmisruoka-aterialle on noin kolme euroa. Kylmästä myytävää pidetään aavistuksen arvokkaampana kuin pakasteateriaa.

6 Yhteenveto Maku ja laatu ovat tärkeimpiä asoita, joita pitää korostaa kasviperäistä proteiinia sisältävistä tuotteista puhuttaessa ja niiden markkinointiviestinnässä. Myös proteiinisisältö ja terveellisyys kannattaa mainita. Tulosten perusteella tunnettujen ihmisten mielipiteitä tuotteista ei kaivata markkinointiviestinnässä. Sitä pidettiin ylivoimaisesti vähiten tärkeänä viestittävänä asiana. Eläinten oikeudet ja ilmastonmuutoksesta ei välttämättä kannata puhua, vaikka ne osalle vastaajista ovatkin tärkeitä. Saksalaiset suhtautuvat muiden maiden kansalaisia hieman nihkeämmin hyönteisten syöntiin. Vain noin neljännes vastaajista voisi ajatella kokeilevansa tai käyttävänsä hyönteisiä ravintona. Alle 8 % vastaajista on syönyt hyönteisiä ja aikoo syödä niitä tulevaisuudessakin. Yli puolet luultavasti tai varmasti kieltäytyisi edes kokeilemasta hyönteisruokaa.

7 Vastaajien taustatietoja Sukupuoli Ikä 21 % 42 % 39 % vuotta Nainen vuotta 58 % Mies 18 % vuotta vuotta 22 %

8 Vastaajien taustatietoja Asuinpaikka Ammatti Johtava asema 21 % 45 % 5 % 4 % 8 % 17 % Berliinin seutu Hampurin seutu Münchenin seutu Muu yli asukkaan kaupunki Pienempi taajama Maaseutu 6 % 11 % 15 % 6 % 39 % 7 % 16 % Yrittäjä Ylempi toimihenkilö tai asiantuntija Toimihenkilö Työntekijä Opiskelija Eläkeläinen

9 Vastaajien taustatietoja Elämäntilanne 25% Kuinka kiinnostunut olet yleisesti ruokavaliostasi, erityisesti proteiinin saannista ja erilaisista proteiininlähteistä? (Asteikko 1-10) 26 % 4 % 29 % yhden aikuisen talous kahden aikuisen talous 20% 18% 17% 20% 18% yksi aikuinen ja lapsi/lapsia 15% 13% 13% 5 % kaksi aikuista ja lapsi/lapsia 10% 36 % muu 5% 0% Muu = useampia aikuisia, kommuuni Vastaajista karsittiin pois ne joiden kiinnostus ruokavalioon oli 1-4.

10 Vastaajien ruokavalio 0 % 3 % 6 % Mikä seuraavista kuvaa parhaiten omaa ruokavaliotasi? 0 % 1 % 19 % Sekasyöjä, en ole kovin kiinnostunut edes kokeilemaan kasvisruokia kuin korkeintaan satunnaisesti Sekasyöjä, kokeilen mielelläni myös kasvisruokia 31 % 40 % Sekasyöjä, syön usein myös kasvisruokia, tai pidän kasvisruokapäiviä vähintään viikottain. Pescovegetaristi, syön kasvikunnan tuotteiden lisäksi kalaa, maitotuotteita ja munia Lakto-ovovegetaristi, syön kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitotuotteita ja munia Laktovegetaristi, syön kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitotuotteita Vegaani, syön vain kasvikunnan tuotteita Muu ruokavalio Neljä kymmenestä vastaajasta on sekasyöjiä, jotka kokeilevat mielellään myös kasvisruokia. Sellaisia vastaajia, jotka eivät ole kiinnostuneita edes kokeilemaan kasvisruokia on noin joka viides, mikä on enemmän kuin muissa tutkituissa maissa. Toisaalta myös kasvisruokapäiviä pitäviä on myös enemmän kuin muualla. Vastaajista 9 % on eriasteisia kasvissyöjiä.

11 Vastaajien ruokavalio Kuinka usein valmistat itse ruokaa? Kun taloudessanne valmistetaan ruokaa tehdäänkö se useimmiten... 2 % 2 % 11 % Joka päivä tai lähes joka päivä Useita kertoja viikossa 27 % alusta lähtien itse 32 % 55 % Kerran-pari viikossa Harvemmin 71 % puolivalmisteita käyttäen valmisruoista

12 Vastaajien ruokavalio Aiotko muuttaa ruokavaliotasi seuraavan vuoden aikana? Niiltä, jotka vastasivat aikovansa muuttaa ruokavaliotaan (n=208), kysyttiin avoimena kysymyksenä miten he aikovat sitä muuttaa. Yleisimmät muutosaikeet: 59 % 41 % Kyllä Ei Terveellisemmäksi 22 % Vähemmän lihaa 17 % Vähemmän hiilihydraatteja 14 % Enemmän vihanneksia 13 % Vähärasvaista 9 % Enemmän proteiineja 9 % Vähemmän/ ei sokeria 7 % Kasvisruokaa 6 % Enemmän hedelmiä 5 % Vegaani/ vähemmän eläinperäistä 5 % Tuoreita tuotteita 3 % Vähemmän kaloreita 3 % Luomu 3 % En tiedä 3 % Enemmän kalaa 2 %

13 Vastaajien ruokavalio 60% 50% 57% Mihin seuraavien ravintoaineiden määriin kiinnität huomiota ruokavaliossasi? 54% 52% 40% 41% 39% 36% 30% 29% 20% 10% 10% 0% Rasva Hiilihydraatit Vitamiinit Proteiini Kuitu Energia (kcal, kj) Kivennäisaineet En kiinnitä huomiota erityisesti mihinkään Saksalaiset kiinnittävät eniten huomiota rasvaan. Muista maista poikkeaa saksalaisten runsas kiinnostus vitamiineihin. Proteiinin määrään kiinnitetään jopa vitamiineja vähemmän huomiota.

14 Vastaajien ruokavalio 45% Mitkä ovat tällä hetkellä ruokavaliosi tärkeimmät proteiininlähteet? Valitse 1-2 tärkeintä 40% 39% 35% 30% 34% 32% 29% 28% 25% 20% 15% 10% 5% 11% 11% 5% 0% kasvikset/ kasvikunnan tuotteet vaalea liha (kana, kalkkuna...) kala maitotuotteet punainen liha (nauta, sika, lammas...) kananmunat viljatuotteet en osaa sanoa Noin neljä kymmenestä saksalaisesta pitää kasviksia yhtenä tärkeimmistä proteiininlähteistään, mitä voi pitää hyvin yllättävänä, kun ajattelee miten lihapainotteisena saksalaista ruokaa yleensä pidetään. Erilaiset lihat ja maitotuotteet ovat myös tärkeitä.

15 Kasviproteiinin tuttuus Vastaajilta kysyttiin avoimena mitä proteiinipitoisia kasveja tai kasvikunnan tuotteita heille tuli mieleen. Soija ja muut pavut ja palkokasvit olivat yleisimmät vastaajille mieleen tulleet proteiinipitoiset kasvit. Melko paljon mainintoja saivat myös parsakaali, linssit ja pinaatti. Perunaa, porkkaanaa ja pähkinöitä ehdotettiin myös. Vieressä useimmin mainitut vastaukset. Pienempiä vastausmääriä saivat avokado, viljat, kesäkurpitsa, kyssäkaali, sienet, salaatti, kikherneet ja kvinoa. Muutama vastaaja ehdotti kasvikunnan tuotteiksi myös kananmunia. Soija 16 % En tiedä 15 % Pavut 12 % Herneet 10 % Parsakaali 10 % Palkokasvit 9 % Linssit 9 % Pinaatti 6 % Peruna 6 % Porkkanat 5 % Pähkinät 5 % Kaali 3 % Maissi 3 % Tomaatti 2 % Tofu 2 % Paprika 2 % Kukkakaali 2 % Lehtikaali 2 %

16 Kasviproteiinin tuttuus Seuraavassa listassa on lueteltu erilaisia kasviproteiinin lähteitä. Kuinka usein käytät niitä tai kuinka tuttuja ne ovat sinulle? Käytän säännöllisesti Käytän silloin tällöin Olen kokeillut kerran tai pari Olen kuullut, mutta en ole kokeillut En tunne edes nimeltä Pähkinät ja siemenet (esim. manteli, maapähkinä, kurpitsansiemen) Palkokasvit (esim. soija-, kidney- ja härkäpapu, punaiset ja vihreät linssit, herne, kikherne, sinilupiini) Viljakasvit (esim. kaura, vehnä, tattari, kvinoa, amarantti) Sienet (esim. sieniproteiinituote Quorn) Öljysiemenkasvit (esim. hamppu, pellava, rypsi) Merilevät (esim. nori, wakame, arame) 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Kysyttäessä mitä kasviproteiinin lähteitä vastaajat käyttävät, pähkinät ja palkokasvit olivat yleisimmät vastaukset. Viljakasveja käytettiin lähes yhtä paljon. Sieniä ja öljysiemen kasveja käytettiin myös jonkin verran.

17 Kasviproteiinin tuttuus Niistä kasviproteiinin lähteistä, joita vastaajat ilmoittivat käyttävänsä, heiltä kysyttiin tarkemmin mitä he käyttävät. Tässä yleisimmät käytetyt kasviproteiinin lähteet: Palkokasvit (n=419) Herneet 54 % Kidneypavut 33 % Linssejä 29 % Papuja 19 % Kikherneet 15 % Punaiset linssit 15 % Soija 13 % Paksuja papuja 9 % Vihreitä linssejä 9 % Vihreät pavut 7 % Valkopapuja 6 % Öljysiemenkasvit (n=181) Pellavansiemen 70 % Hamppu 11 % Pähkinät ja siemenet (n=422) Maapähkinä 51 % Manteli 40 % Saksanpähkinä 29 % Kurpitsansiemenet 27 % Hasslpähkinä 15 % Pähkinäsekoitukset 10 % Auringonkukansiemenet 10 % Cashew 9 % Viljakasvit (n=367) Vehnä 52 % Kaura 44 % Kvinoa 17 % Tattari 13 % Sienet (n=240) Herkkusieni 56 % Kantarelli 17 % Herkkutatti 17 % Merilevät (n=59) Nori 37 % Wakame 14 % Arame 12 %

18 Kasviproteiinin tuttuus Entä kuinka usein käytät tai kuinka tuttuja seuraavat proteiinipitoiset kasvipohjaiset tuotteet ovat sinulle? Käytän säännöllisesti Käytän silloin tällöin Olen kokeillut kerran tai pari Olen kuullut, mutta en ole kokeillut En tunne edes nimeltä Tofu (maustamaton tai maustettu) Soijapohjaiset tuotteet (esim. pihvit, makkarat, pyörykät) Seitanpohjaiset tuotteet (esim. pihvit, makkarat, suikaleet Soijarouhe (tumma tai vaalea) Sieniproteiinipohjaiset tuotteet (esim. Quorn rouhe, kuutiot, pihvit) 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Tofu ja muut soijatuotteet ovat eniten käytettyjä kasviproteiinituotteita Saksassa. Seitania käyttää noin joka viides vastaaja, mutta vielä useampi ei ole kuullutkaan seitanista.

19 Kasviproteiinien käyttö Vastaajilta (n=505) kysyttiin miksi he käyttävät niitä proteiinipitoisia kasviksia ja kasvistuotteita, joita käyttävät. Maku 49 % Terveellisyys 19 % Helppokäyttöisyys 8 % Vaihtoehtoinen proteiininlähde 4 % Lisuke 3 % Saa tarvittavat ravintoaineet 2 % Tasapainoista 1 % Saatavuus 1 % Kylläisyys 1 % Edullista 1 % Virkistävää 1 % Vaihtelua 1 %

20 Kasviproteiinien käyttö Niiltä vastaajilta, jotka kertoivat käyttävänsä hyvin vähän kasviperäisiä proteiineja (n=209), kysyttiin mikä on esteenä sille, että he käyttäisivät enemmän proteiinipitoisia kasviksia ja kasvistuotteita. En tiedä/ en osaa sanoa/ ei mikään 31 % Maku 11 % Hinta 10 % Tiedon puute 6 % Aika 4 % Ei sovi minulle/ allergia 4 % Laiskuus 3 % Saatavuus 3 % En osaa valmistaa 2 % Tavat 1 % Haluan syödä monipuolisesti 1 %

21 Kasviproteiinien käyttö Vastaajilta kysyttiin mitkä asiat voisivat lisätä proteiinipitoisten kasvisten käyttöä. Edullisempi hinta/ tarjoukset 19 % Reseptit ja ideat 17 % Hyvä/ parempi maku 11 % Ilmaiset näytteet/ maistiaiset 9 % En tiedä 6 % Ei mikään 6 % Enemmän tietoa saatavilla5 % Valmistus helppoa 4 % Markkinointia 3 % Saatavuus 2 % Valmisruoka 2 % Tuotteet yhdessä reseptien kanssa 2 % Ammattilaisten avulla 1 % Terveellisyys 1 % Laajempi valikoima 1 % Pitää ensin kokeilla 1 % Tuote-esittelyt 1 % Luomu 1 %

22 Kasviproteiinien käyttö Mieti syitä sille, että et käytä nykyistä enempää proteiinipitoisia kasviksia tai kasvistuotteita. Kuinka paljon seuraavat tekijät vaikuttavat ko. tuotteiden käyttöön? 1=Ei vaikuta lainkaan =erittäin tärkeä syy olla käyttämättä Kallis hinta En pidä mausta Tottumattomuus/ eivät ole tuttuja Tiedon puute/ en osaa käyttää niitä Puuttuu reseptejä/ en osaa valmistaa niitä Ei tule ajatelleeksi Vaikea löytää kaupasta En pidä koostumuksesta Perheenjäsenet eivät halua syödä Työläs valmistaa Eivät sovi minulle 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Hinta ja se ettei mausta pidetä tärkeimmät syyt olla käyttämättä proteiinipitoisia kasvistuotteita.

23 Kasviproteiinien käyttö Kuinka todennäköisesti seuraavat tekijät lisäisivät proteiinipitoisten kasvisten ja kasvistuotteiden käyttöä omassa ruokavaliossasi? 1=Ei varmasti lisäisi =aivan varmasti lisäisi Maistatukset ja esittelyt Alempi hinta Reseptit ja käyttöideat paketin mukana Reseptit ja käyttöideat muualla kuin pakkauksessa (netissä, mainoksissa, Näkyvyys kaupassa, houkutteleva esillepano Tuotteen pitkä säilyvyys Pienemmät pakkaukset Mainoskampanjat Ekologinen pakkaus Isommat pakkaukset 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Tuotteiden tekeminen tutummiksi maistatusten ja esittelyjen kautta olisi tehokkain keino lisätä kulutusta. Hinnan alentaminen toimisi myös, samoin kuin reseptien ja käyttöideoiden lisääminen.

24 Kasviproteiinien käyttö Jos markkinoille tuotaisiin seuraavia proteiinipitoisia kasvisvalmisteita ja tuotteet olisivat sinulle sopivan hintaisia, miten se vaikuttaisi kasviproteiinien käyttöösi? Lisäisi kasviproteiinien käyttöä paljon Voisi lisätä ainakin kokeiluhalukkuutta Voisi jopa vähentää kasviproteiinien käyttöä Lisäisi kasviproteiinien käyttöä hieman Tuskin vaikuttaisi kasviproteiinien käyttöön Esikäsitelty käyttövalmis raaka-aine Ruoanlaittoa nopeuttava puolivalmis tuote Valmis lämmitettävä ateria (pakaste tai eines) 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%

25 Hintamielikuva Mikä olisi mielestäsi sopiva hinta kasviproteiinipitoiselle valmisruoka-annokselle (300g)? 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5 4,0 4,5 5,0 5,5 6,0 6,5 7,0 7,5 8,0 8,5 9,0 9,5 10,0 kylmästä myytävä tuote pakaste 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Kysyttäessä mikä olisi sopiva hinta 300 gramman kasviproteiinia sisältävälle valmisaterialle mediaanihinnaksi tulee 3 euroa sekä pakasteelle että kylmästä myytävälle aterialle. Keskimäärin kylmästä myytävää pidetään hieman arvokkaampana kuin pakastetta.

26 Viestintä kasviproteiinista Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät asiat, mitä viestinnässä (mainonnassa ja julkisessa keskustelussa) pitäisi mielestäsi korostaa, kun puhutaan proteiinipitoisista kasvistuotteista? tärkein 2. tärkein 3. tärkein Selvästi tärkeimpinä korostettavina asioina kasviperäisistä proteiinituotteista puhuttaessa pidetään hyvää makua ja laatua.

27 Viestintä kasviproteiinista Entä mitä asioita viestinnässä ei pitäisi mielestäsi korostaa tai mitkä asiat ovat vähemmän tärkeitä, kun puhutaan proteiinipitoisista kasvistuotteista? vähiten tärkeä 2. vähiten tärkeä 3. vähiten tärkeä Ylivoimaisesti vähiten tärkeä asia viestinnässä ovat tunnettujen ihmisten mielipiteet. Noin kaksi kolmesta vastaajista katsoo, että tunnettujen ihmisten mielipiteet ovat kolmen vähiten tärkeän asian joukossa.

28 Näkyvyys kaupassa 50% 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% 44% Kaikki yhdessä paikassa kasvisruokanurkkauksessa Miten proteiinipitoisten kasvistuotteiden tulisi mielestäsi olla esillä kaupoissa? 33% Pakasteet pakasteiden joukossa, kuivatuotteet kuivatuotteiden joukossa jne, mutta omilla osastoillaan selvästi erottuvina kokonaisuuksina 10% Tuotemerkeittäin, yhden brändin kaikki tuotteet yhdessä 13% Kasviproteiinituotteita ei tarvitse erotella mitenkään muista tuotteista Erillinen kasvisnurkkaus olisi saksalaisten mielestä paras tapa laittaa kasviproteiinituotteet esille kaupoissa.

29 Lihan jäljittely Mitä mieltä olet siitä, että jotkut proteiinipitoiset kasvistuotteet näyttävät lihatuotteilta ja jäljittelevät niiiden makua ja rakennetta (kuten nakit ja hampurilaispihvit)? On tärkeää, että tuotteet ovat mahdollisimman paljon lihan kaltaisia. On hyvä, että on kasvispohjaisia lihaa muistuttavia tuotteita, mutta lihan jäljittely ei saa olla itsetarkoitus. Ei väliä / en osaa sanoa Lihan jäljittely on turhaa, mutta ei haittaa, vaikka joitakin lihajäljitelmiä olisikin markkinoilla. Kasvistuotteiden ei missään tapauksessa pidä jäljitellä lihatuotteita. 10% 24% 15% 26% 26% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%

30 Hyönteiset ravintona Hyönteisiä pidetään myös yhtenä potentiaalisena tulevaisuuden proteiininlähteenä. Kuinka todennäköisesti söisit hyönteisiä tai niistä valmistettuja tuotteita (kuten patukoita, keksejä tai valmisruokia) osana ruokavaliotasi, jos niitä olisi saatavilla? Olen maistanut/syönyt hyönteisiä ja olen kiinnostunut syömään niitä myös tulevaisuudessa Olen maistanut/syönyt hyönteisiä, mutta en ole kiinnostunut syömään niitä tulevaisuudessa En ole syönyt hyönteisiä, mutta aion tulevaisuudessa ainakin maistaa niitä En ole syönyt hyönteisiä enkä usko, että tulen syömään niitä muuten kuin ehkä kokeilun vuoksi En ole syönyt hyönteisiä enkä usko, että haluan edes maistaa niitä En ole syönyt hyönteisiä enkä missään nimessä halua edes maistaa niitä En osaa sanoa 5% 6% 15% 16% 17% 37% 5% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%

31 Mitä halutaan ostaa Viimeisenä vastaajilta kysyttin avoimena minkälaisia proteiinipitoisia kasvistuotteita he haluaisivat ostaa Alusta lähtien itse tehtäviä 49 % Puolivalmisteita 32 % Valmisaterioita 18 % En tiedä 5 % Makkaroita 2 % Tofu 1 % Linssit 1 % Soijatuotteita 1 % Palkokasvit 1 %

ScenoProtonlinekyselyiden

ScenoProtonlinekyselyiden ScenoProtonlinekyselyiden tulokset UK Tietoa tutkimuksesta Tutkimuksen toteutus Tutkimus toteutettiin nettikyselynä syyskuussa 2016. N= 503 Vastaajiksi otettiin eri ikäisiä ja erilaisia asuinalueita edustavia

Lisätiedot

ScenoProt- onlinekyselyiden tulokset. Ruotsi

ScenoProt- onlinekyselyiden tulokset. Ruotsi ScenoProt- onlinekyselyiden tulokset Ruotsi Tietoa tutkimuksesta Tutkimuksen toteutus Tutkimus toteutettiin nettikyselynä syyskuussa 2016. N= 505 Vastaajiksi otettiin eri ikäisiä ja erilaisia asuinalueita

Lisätiedot

ScenoProt- onlinekyselyiden tulokset. Suomi

ScenoProt- onlinekyselyiden tulokset. Suomi ScenoProt- onlinekyselyiden tulokset Suomi Tietoa tutkimuksesta Tutkimuksen toteutus Tutkimus toteutettiin nettikyselynä syyskuussa 2016. N= 502 Vastaajiksi otettiin eri ikäisiä ja erilaisia asuinalueita

Lisätiedot

Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen

Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen Mistä vegaaniruokavalio koostuu? Vegaaniruokavaliossa käytetään monipuolisesti Viljavalmisteita Palkokasveja Kasviksia Marjoja Hedelmiä Sieniä

Lisätiedot

WP6 - Markkinat ja kuluttajat

WP6 - Markkinat ja kuluttajat WP6 - Markkinat ja kuluttajat 01.12.2017 Antti Isokangas, Makery Oy 2016 2017 Fokusryhmähaastattelut Suomessa 7 x 6-8 ryhmää, sekasyöjiä ja eriasteisia kasvissyöjiä Keskustelujen teemana yleisesti kuluttajien

Lisätiedot

WP06. - Change of consumption, lifestyles and human activity and export potential - Antti Isokangas

WP06. - Change of consumption, lifestyles and human activity and export potential - Antti Isokangas WP06 - Change of consumption, lifestyles and human activity and export potential - Antti Isokangas 24.8.2016 Lähtöasetelma Kuluttajien hyväksynnällä on keskeinen rooli kestävästi tuotettujen kasviperäisten

Lisätiedot

Apetit. Kasvisten käyttö Suomessa ja Ruotsissa 7-8/2017

Apetit. Kasvisten käyttö Suomessa ja Ruotsissa 7-8/2017 Apetit Kasvisten käyttö Suomessa ja Ruotsissa 7-8/017 Johdanto Tämän tutkimuksen on tehnyt IROResearch Oy Apetit Ruoka Oy:n toimeksiannosta heinäelokuussa 017. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kasvisten

Lisätiedot

Nuorten asenteet ja mielikuvat ruokaan ja syömiseen liittyen

Nuorten asenteet ja mielikuvat ruokaan ja syömiseen liittyen Nuorten asenteet ja mielikuvat ruokaan ja syömiseen liittyen 11/2018 Makery Oy, 0873653-0, Pasilankatu 2 E, 00240 Helsinki 1 Taustatietoja 2 Vastaajien taustatietoja Sukupuoli Mies 42 % Nainen 58 % Ikä

Lisätiedot

Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio

Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio Palautetaan oman koulun terveydenhoitajalle. Käytä tätä lomaketta silloin, kun ruokavalioon liittyy monia rajoituksia. Ruokailijan nimi

Lisätiedot

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA 30.10.2011

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA 30.10.2011 KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA 30.10.2011 Tutkimuksen tavoitteet Selvittää kuluttajien käsityksiä ja asennoitumista kalaan ja kalatalouteen Verrata tuloksia

Lisätiedot

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki 10.11.2017 Enemmistö lapsista voi hyvin ravitsemuksen näkökulmasta

Lisätiedot

v Ateriat koostetaan neljän aterian päivärytmin mukaan. v Ateriat koostetaan alla olevista raaka-aineista seuraavalla tavalla:

v Ateriat koostetaan neljän aterian päivärytmin mukaan. v Ateriat koostetaan alla olevista raaka-aineista seuraavalla tavalla: v Ateriat koostetaan neljän aterian päivärytmin mukaan. v Ateriat koostetaan alla olevista raaka-aineista seuraavalla tavalla: Valitaan yksi proteiininlähde. Perusaterialla valitaan kaksi rasvanlähdettä.

Lisätiedot

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA 16.11.2012 Tutkimuksen tavoitteet Selvittää kuluttajien käsityksiä ja asennoitumista kalaan ja kalatalouteen Verrata tuloksia

Lisätiedot

Pro Kala Kala suomalaisten ruokapöydässä 2017

Pro Kala Kala suomalaisten ruokapöydässä 2017 Pro Kala Kala suomalaisten ruokapöydässä 2017 Katriina Partanen Pro Kala ry Tel. +358 40 0 827 277 Tauko Design 24.5.2017 katriina.partanen@prokala.fi 1 Tutkimusraportti Tämä raportti on tarkoitettu yksinomaan

Lisätiedot

Inno-torin kyselyiden tuloksia

Inno-torin kyselyiden tuloksia Inno-torin kyselyiden tuloksia Johdanto Kysyimme kuluttajilta mm. millaisia tuotteita he käyttävät, kuinka usein ja mikä vaikuttaa tuotteen valintaan tai miltä osastolta tuotteen tulisi löytyä sekä millaisia

Lisätiedot

Tuhat Suomalaista Kotimaisen ruoan arvostus

Tuhat Suomalaista Kotimaisen ruoan arvostus Tuhat Suomalaista Kotimaisen ruoan arvostus Joulukuu 017 tilaaja: maa- ja metsätalousministeriö SFS ISO0 Sertifioitu Tutkimuksen toteutus Tuhat suomalaista 1/017 IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen

Lisätiedot

Kasvisruokavalioiden toteuttaminen kouluruokailussa

Kasvisruokavalioiden toteuttaminen kouluruokailussa Kasvisruokavalioiden toteuttaminen kouluruokailussa Syödään ja opitaan yhdessä koulutus Seinäjoki 30.8.2017 Lotta Pelkonen TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Vegaaniliiton ravitsemusvastaava Sisältö

Lisätiedot

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ SILAKKAPAJA 28.2.2014 KATRIINA PARTANEN

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ SILAKKAPAJA 28.2.2014 KATRIINA PARTANEN KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ SILAKKAPAJA 28.2.2014 KATRIINA PARTANEN 16 Kalan kulutus 2000 2011 (kg/hlö/vuosi) 14 12 10 8 6 Kaikki kala Tuontikala Kotimainan kala Silakka 4 2 0 2000 2001 2002 2003 2004

Lisätiedot

VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET

VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET 1 VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET 2 VIIKKO 1 - Johdanto Tällä ensimmäisellä viikolla käymme läpi ravitsemuksen perusteet. Käymme läpi kolme perusravintoainetta. Niitä kutsutaan usein nimellä makroravinteet.

Lisätiedot

KASVISTEN ENERGIAPITOISUUDET

KASVISTEN ENERGIAPITOISUUDET LIITE 1. VIHANNEKSIEN RAVINTOKOOSTUMUS KASVISTEN ENERGIAPITOISUUDET Taulukko 1. Lehtivihannesten, sipulien, juuresten, palkokasvien ja mukulakasvien energiapitoisuudet. KASVISTEN ENERGIA KJ Kcal PITOISUUDET

Lisätiedot

En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja.

En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja. Oraksen soppavihko En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja. Miksi siis kukaan lukisi ruokaohjeitani? No juuri siksi! Jos minä osaan laittaa nämä ruuat, sitten osaa kyllä lähes kuka tahansa. Tässä vihkosessa

Lisätiedot

HÄRKÄPAPU. Opetusmateriaali. Laatinut: Sonja Hakala, Tuotepäällikkö (Elintarviketieteiden maisteri)

HÄRKÄPAPU. Opetusmateriaali. Laatinut: Sonja Hakala, Tuotepäällikkö (Elintarviketieteiden maisteri) HÄRKÄPAPU Opetusmateriaali Laatinut: Sonja Hakala, Tuotepäällikkö (Elintarviketieteiden maisteri) MIKÄ IHMEEN HÄRKÄPAPU? Palkokasvi, jota viljeltiin jo ennen ajanlaskun alkua ruoaksi Välimeren alueella

Lisätiedot

Kotitehtävän tarkastus

Kotitehtävän tarkastus Kotitehtävän tarkastus Tarkistetaan edellisen tunnin kotitehtävä Kuidun saanti Ruuanvalmistus Tehtävä Keskustele parisi kanssa Kuka teidän perheessä kokkaa yleensä? Kuka päättää mitä syödään? Onko ruoka

Lisätiedot

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon FORMARE 2015 Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon Sisältö Kalorit ja kulutus Proteiini Hiilihydraatti Rasva Vitamiinit Kivennäis- ja hivenaineet Vesi ja nesteytys Ravintosuositukset

Lisätiedot

Kestävyys vs. ravintosisältö

Kestävyys vs. ravintosisältö Kestävyys vs. ravintosisältö Annikka Marniemi elintarvikeasiantuntija, ETM NUTS vuosiseminaari Pari perusasiaa: Mitä niukempi energiansaanti, sitä enemmän laadulla on merkitystä Niukalla saannilla ravintoaineen

Lisätiedot

Orkla-ruokabarometri Tarja Pentilä

Orkla-ruokabarometri Tarja Pentilä Orkla-ruokabarometri 2016 8.2.2017 Tarja Pentilä Tietoja tutkimuksesta Orklan ruokabarometri 2016 Menetelmä: Otanta: Verkkokysely Kansallisesti edustava otanta vähintään 18 vuotta täyttäneestä väestöstä

Lisätiedot

Kasvisruokaa erilaisille asiakasryhmille

Kasvisruokaa erilaisille asiakasryhmille Kasvisruokaa erilaisille asiakasryhmille Leena Putkonen laillistettu ravitsemusterapeutti (TtM) e: leena@ravitsemusratkaisut.fi w: leenaputkonen.fi, ruokamysteerit.fi T: @LeenaPutkonen, @Ruokamysteerit

Lisätiedot

MARINADEJA SALAATEILLE

MARINADEJA SALAATEILLE MARINADEJA SALAATEILLE 1. Perusmarinadi 3,5 dl sokeria 3,5 dl omenaviinietikkaa 3 dl öljyä - keitä marinadin aineksia muutama minuutti. Kaada kuuma liemi salaatin päälle. Anna maustua n. 1 vrk - voit myös

Lisätiedot

MIKSI SYÖDÄ LIHAA. Soile Käkönen Ravitsemusasiantuntija HKScan Finland

MIKSI SYÖDÄ LIHAA. Soile Käkönen Ravitsemusasiantuntija HKScan Finland MIKSI SYÖDÄ LIHAA Soile Käkönen Ravitsemusasiantuntija HKScan Finland 1 Suomalaiset ravitsemussuositukset Kaikkea saa syödä Ravintoaineista ruokaan Kansalliset erityispiirteet Lisää kasviksia Laatu Rasva

Lisätiedot

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia Jogurtti luomuhillolla on parempi vaihtoehto kuin puuro tai aamumurot. Tutkijat ovat yhä enenevästi havainneet, mitä näiden viljojen gluteeni aiheuttaa terveydellemme. Gluteeni on syyllinen yli 150 eri

Lisätiedot

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund Ruokaratkaisuja Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS Kirsi Englund Hyvän aterian malli Ateria on ravitsemuksellisesti laadukas, kun lautaseltasi löytyy nämä neljä osaa. Omaksu malli mieleesi,

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Aikataulu 25.10. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja hiilihydraatit

Lisätiedot

Keski-Suomen kestävä proteiinijärjestelmä Kestävä proteiinijärjestelmä - terveys tähtäimessä

Keski-Suomen kestävä proteiinijärjestelmä Kestävä proteiinijärjestelmä - terveys tähtäimessä Keski-Suomen kestävä proteiinijärjestelmä 1.12.2017 Kestävä proteiinijärjestelmä - terveys tähtäimessä Anne-Maria Pajari Dosentti, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto Pohjana suomalaiset ravitsemussuositukset

Lisätiedot

1 Lasten ruoka-allergiatutkimus. Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää)

1 Lasten ruoka-allergiatutkimus. Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää) 1 Lasten ruoka-allergiatutkimus Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää) LOMAKE C. Kotona täytettävä, palautus postitse palautuskirjekuoressa. VASTAUSOHJE Vastatkaa taulukkomuotoisiin kysymyksiin

Lisätiedot

Pysytään lujina naiset!

Pysytään lujina naiset! Pysytään lujina naiset! Nykyajan tietotulva ei välttämättä anna selkeää kuvaa, miten syödä terveellisesti. Sen sijaan se saattaa hämmentää ja terveellisesti syöminen voi tuntua vaikealta, kalliilta ja

Lisätiedot

tapaan huolehtia monipuolisista ruokavalinnoista, säännöllisestä ateriarytmistä ja energiantarvetta

tapaan huolehtia monipuolisista ruokavalinnoista, säännöllisestä ateriarytmistä ja energiantarvetta Kasvisruokavaliot Kasvisruokavalioissa tulee sekaruokavalion tapaan huolehtia monipuolisista ruokavalinnoista, säännöllisestä ateriarytmistä ja energiantarvetta vastaavasta ruokamäärästä. Kun lapsi tai

Lisätiedot

Satafood Kehittämisyhdistys Ry Suomen Siipikarjaliitto Ry. Kvalitatiivinen tutkimus Kopla Helsinki Kati Nurminen & Jenna Puikkonen

Satafood Kehittämisyhdistys Ry Suomen Siipikarjaliitto Ry. Kvalitatiivinen tutkimus Kopla Helsinki Kati Nurminen & Jenna Puikkonen Satafood Kehittämisyhdistys Ry Suomen Siipikarjaliitto Ry Kvalitatiivinen tutkimus Kopla Helsinki Kati Nurminen & Jenna Puikkonen RUOAN JA LIHAN VALINTAPERUSTEET LUOMULIHA SIIPIKARJA BROILERI JA KALKKUNA

Lisätiedot

Luomun kuluttajabarometri 2015

Luomun kuluttajabarometri 2015 Luomun Pasi Saarnivaara 25.9.2015 Suomen Gallup Elintarviketieto Oy / Luomun Luomun kiinnostavuus Kuinka paljon sinua kiinnostaa? TOTAL 2015 (n=00) TOTAL 20 (n=43) 0% 20% 40% 60% 80% 0% Luomu eli luonnonmukainen

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC Energiaravintoaineet - proteiinin ja rasvan rooli

Ravitsemuksen ABC Energiaravintoaineet - proteiinin ja rasvan rooli Ravitsemuksen ABC Energiaravintoaineet - proteiinin ja rasvan rooli 8.11.2014 Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Aikataulu 25.10. Energiaravintoaineiden kirjo:

Lisätiedot

Mitä kuluttaja tuumii luomusta?

Mitä kuluttaja tuumii luomusta? Tervetuloa Mitä kuluttaja tuumii luomusta? Ohjelma klo 9.30 Luomubrunch klo 0.00 Luomun kuluttajabarometrin 203 tulokset, toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila/Pro Luomu ry klo 0.30 Luomun rooli suomalaisessa

Lisätiedot

OHJEET 2700 KCAL, 5 ATERIAA

OHJEET 2700 KCAL, 5 ATERIAA OHJEET 2700 KCAL, 5 ATERIAA ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN Arvioi ensin päivittäinen energiantarpeesi osoitteessa osoitteessa www.sydan.fi/energiantarve. Laskelmassa

Lisätiedot

Vegaaniruokavalion toteuttaminen

Vegaaniruokavalion toteuttaminen Vegaaniruokavalio tutuksi koulutus 12.4.2018 Lotta Pelkonen TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Vegaaniliiton ravitsemusvastaava Tmi Ravitsemusterapeutti Lotta Pelkonen / Vegan Fitness Oy Vegaaniruokavalion

Lisätiedot

Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä

Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä Kasvikset voi jakaa karkeasti viiteen Värikkäät kasvikset sisältävät puolustuskykyä parantavia aineita. väriryhmään, joilla kullakin on oma tehtävä. Väreillä

Lisätiedot

OHJEET 2400 KCAL ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN

OHJEET 2400 KCAL ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN OHJEET 2400 KCAL ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN Arvioi ensin päivittäinen energiantarpeesi osoitteessa osoitteessa www.sydan.fi/energiantarve. Laskelmassa otetaan

Lisätiedot

Valtuutettu Tuija Hyytiän ym. valtuutettujen aloite koskien kasvisruuan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa

Valtuutettu Tuija Hyytiän ym. valtuutettujen aloite koskien kasvisruuan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 384/12.01.03/2017 121 Valtuutettu Tuija Hyytiän ym. valtuutettujen aloite koskien kasvisruuan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa historia Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

10 yleistä kysymystä leivästä. Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?

10 yleistä kysymystä leivästä. Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin? 10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin? Onko leipä terveellistä? Kyllä Leipä sisältää paljon hyvää kuitua, hiilihydraattia,

Lisätiedot

RAVITSEMUS MUISTISAIRAUKSIEN EHKÄISYSSÄ. Jan Verho Lailistettu ravitsemusterapeutti

RAVITSEMUS MUISTISAIRAUKSIEN EHKÄISYSSÄ. Jan Verho Lailistettu ravitsemusterapeutti RAVITSEMUS MUISTISAIRAUKSIEN EHKÄISYSSÄ Jan Verho Lailistettu ravitsemusterapeutti ELINTAPANEUVONTA EHKÄISEE MUISTIHÄIRIÖITÄ MUISTISAIRAUKSIEN EHKÄISY ALKAA JO KOHDUSSA Riittävä ravitsemus raskausaikana

Lisätiedot

NÄIN KÄYTÄT RESEPTEJÄ

NÄIN KÄYTÄT RESEPTEJÄ NÄIN KÄYTÄT RESEPTEJÄ Jokaiseen ohjeeseen on merkattu rinnakkain naisen annos ja miehen annos. Naisen annos on vasemmalla ja sinisellä, miehen oikealla ja vihreällä. Ota tämä huomioon laittaessasi ruokaa.

Lisätiedot

Aamu ja iltapala vaihtoehdot

Aamu ja iltapala vaihtoehdot Aamu ja iltapala vaihtoehdot Smoothie Määrä kcal hiilihydraatti g rasva g proteiini g Kuitu Mansikka / muu marja 100g 45 8,5 0,2 0,5 1,9 Mustikka/ muu marja 50g 25 3,5 0,3 0,5 1,5 Puolukka/ muu marja 50g

Lisätiedot

Leikki-ikäisen ruokavalio

Leikki-ikäisen ruokavalio Leikki-ikäisen ruokavalio Makumieltymykset ja ruokailutottumukset kehittyvät varhain ja säilyvät usein aikuisuuteen saakka. Näin ollen juuri lapsuus on tärkeä ajankohta tehdä terveyttä edistäviä ruokavalintoja.

Lisätiedot

Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät

Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät SIIPISEMINAARI Pasi Saarnivaara.10.017 Kananmunien kulutus 1 kg per henkilö EU 016: 1,6 kg (kuorimunat ja munatuotteet yhteensä) = noin 00 kananmunaa per

Lisätiedot

Trendejä meiltä ja maailmalta

Trendejä meiltä ja maailmalta Trendejä meiltä ja maailmalta Ruokavalioiden ja kulutustottumusten pirstaloituminen Ei hallitsevaa ruokavaliosuuntausta vaan täsmähyvinvointia Pirstaloitunut Free from kulutus hyvinvoinnin tukena Kuinka

Lisätiedot

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA Mitä kaikkea terveellinen ravinto on? Terveellinen ravinto Terveellisestä ruokavaliosta saa sopivasti energiaa ja tarvittavia ravintoaineita Terveellinen ravinto auttaa

Lisätiedot

NUTRITION GUIDELINES 1-5

NUTRITION GUIDELINES 1-5 NUTRITION GUIDELINES 1-5 STEP 1A) Juo 500-1000ml vettä samantien kun olet herännyt Antaa tuhdisti energiaa, etenkin aamuisin. HUOM! Laita joukkoon ripaus hyvälaatuista suolaa (esim. pinkkiä- tai kalaharin

Lisätiedot

syö hyvin, voi hyvin! vinkkejä maistuvaan salaattipöytään

syö hyvin, voi hyvin! vinkkejä maistuvaan salaattipöytään syö hyvin, voi hyvin! vinkkejä maistuvaan salaattipöytään S NE LLMA N KOSKAAN EI VOI SYÖDÄ LIIKAA VIHANNEKSIA Monipuolisella IceCool vihannes- ja hedelmävalikoimalla lisäät kustannustehokkaasti terveellisempiä

Lisätiedot

ISS Palvelut. Ruokalaji kcal / 100g kj / 100g g / 100g g / 100g g / 100g g / 100g

ISS Palvelut. Ruokalaji kcal / 100g kj / 100g g / 100g g / 100g g / 100g g / 100g MS ESPOO Sivu: 1 Järjestys: (+) Ateriointi, (+) Ateriatyyppi, (+) Rivinumero 15.1.2018 Kotiruoka 1 KEITETTY PASTA SPAGHETTI 100 348,190 1456,850 64,210 10,150 5,070 1,080 Salaatti, rucola 10 12,170 50,900

Lisätiedot

OHJEET 3600 KCAL ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN

OHJEET 3600 KCAL ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN OHJEET 3600 KCAL ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN Arvioi ensin päivittäinen energiantarpeesi osoitteessa osoitteessa www.sydan.fi/energiantarve. Laskelmassa otetaan

Lisätiedot

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Nuoren urheilijan ravitsemus 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Mitä kaikkea huomioitava? Kokonaisuus Ateriarytmi Riittävä energiansaanti Nestetasapaino + Välipalaesimerkkejä

Lisätiedot

1 / 24. Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus

1 / 24. Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus 1 / 24 Kalvosarja vanhempainiltaan nuorten hyvinvointi ja ravitsemus Täydellisiähän emme ole, mutta pikkuisen paremmaksi on helppo tulla. Mieti nuoresi/perheesi viimeisintä viikkoa ja vastaa kuten asia

Lisätiedot

syö hyvin, voi hyvin!

syö hyvin, voi hyvin! syö hyvin, voi hyvin! vinkkejä maistuvaan salaattipöytään SNELLMAN KOSKAAN EI VOI SYÖDÄ LIIKAA VIHANNEKSIA Monipuolisella IceCool vihannes- ja hedelmävalikoimalla lisäät kustannustehokkaasti terveellisempiä

Lisätiedot

Kuinka kuluttajan ostoskori luomutetaan?

Kuinka kuluttajan ostoskori luomutetaan? Luomuelintarvikepäivä 18.10.2018 Kuinka kuluttajan ostoskori luomutetaan? Antti Oksa Valikoimajohtaja Tuoretuotteet S-ryhmän Vähittäiskaupan ketjuohjaus Twitter: @AnttiOksa Kuinka kuluttajan ostoskori

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet Yläkouluakatemia 2015-2016 Vko 36 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI SUOJARAVINTOAINEET https://www.youtube.com/watch?v=cgcpdskk1o8&spfreload=10

Lisätiedot

Espoon Palloseura. Ravitsemus miten, mitä ja milloin syödä. Espoon Palloseuran Jalkapallo ry - Stefan Wikström

Espoon Palloseura. Ravitsemus miten, mitä ja milloin syödä. Espoon Palloseuran Jalkapallo ry - Stefan Wikström Espoon Palloseura Ravitsemus miten, mitä ja milloin syödä Espoon Palloseuran Jalkapallo ry - Stefan Wikström 1 Ravitsemus * Tämä on perusravitsemusluento, ihan joka ikiselle ihmiselle - minimitaso * Patrik

Lisätiedot

Kaupan näkemykset luomun mahdollisuuksista

Kaupan näkemykset luomun mahdollisuuksista 9.1.2013 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus 1 Kaupan näkemykset luomun mahdollisuuksista Jussi Kaartinen Market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja, Satakunnan Osuuskauppa Luomu vastaa useisiin kuluttajatrendeihin

Lisätiedot

& KESTÄVÄ ARKI. Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari

& KESTÄVÄ ARKI. Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari & KESTÄVÄ ARKI Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari 20.4.2018 OLEMME EDISTÄNEET KESTÄVÄÄ ARKEA JO 119 VUOTTA Välitämme tietoa ja tarjoamme ratkaisuja kohtuulliseen kulutukseen

Lisätiedot

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisruokailijan ruokapyramidi on saman näköinen kuin tavallinen ruokapyramidi. Ainoastaan eläinkunnan proteiinilähteet on korvattu kasvikunnan proteiinilähteillä

Lisätiedot

OHJEET 2700 KCAL, 6 ATERIAA

OHJEET 2700 KCAL, 6 ATERIAA OHJEET 20 KCAL, 6 ATERIAA ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN Arvioi ensin päivittäinen energiantarpeesi osoitteessa osoitteessa www.sydan.fi/energiantarve. Laskelmassa

Lisätiedot

21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu

21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu Monipuolinen ja riittävä ravinto on nuoren urheilijan terveyden ja kehittymisen kannalta yhtä tärkeää kuin oikein suoritettu harjoittelu, lihashuolto ja lepo. Oikea ruoalla parannat suoritusta harjoituksissa

Lisätiedot

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein.

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. 1. Ruoka-ainekolmiossa ne elintarvikkeet, joita on hyvä syödä joka päivä,

Lisätiedot

Kasvisruokavalioiden turvallinen toteuttaminen

Kasvisruokavalioiden turvallinen toteuttaminen Kasvisruokavalioiden turvallinen toteuttaminen Lasten ja nuorten terveydeksi! koulutuspäivä Jyväskylä 29.8.2017 Lotta Pelkonen TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Vegaaniliiton ravitsemusvastaava Sisältö

Lisätiedot

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO Monipuolinen ja riittävä ravinto on nuoren urheilijan terveyden ja kehittymisen kannalta yhtä tärkeää kuin oikein suoritettu harjoittelu, lihashuolto ja lepo. Oikea ruoalla parannat

Lisätiedot

Painonhallinnan perusteet. Valio Oy

Painonhallinnan perusteet. Valio Oy Painonhallinnan perusteet. Painonhallinta onnistuu Painonhallinnan periaate on yksinkertainen: paino tippuu, jos syö vähemmän kuin kuluttaa. Käytännössä onnistuminen vaatii suunnittelua ja sitoutumista

Lisätiedot

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 4

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 4 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ 07 Sisällysluettelo: Sivu JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME LIITEKUVAT Kantar TNS Oy, Miestentie C, 00 ESPOO, Finland, tel. int+

Lisätiedot

RUOKA & RAVITSemUS. Speltti-juurespata

RUOKA & RAVITSemUS. Speltti-juurespata RUOKA & RAVITSemUS Speltti-juurespata 60 voi hyvin 2 Oma maa mainioin Onko mahdollista syödä vain Suomessa tuotettua kasvisruokaa ja saada silti kaikki tarvittavat ravintoaineet? Kyllä. Lue, miten se onnistuu.

Lisätiedot

Ravitsemusohjauksen painopistealueet

Ravitsemusohjauksen painopistealueet ETM Ravitsemusohjauksen painopistealueet Tampere 11.5.2011 Ruoan merkitys urheilijalle Harjoittelun tehostaminen jaksaminen, motivaatio, rasituksen sieto, keskittyminen, tekniikka, motoriikka Harjoittelun

Lisätiedot

Vegaaniherkkuja luonnonmukaisesti viljellyistä raaka-aineista

Vegaaniherkkuja luonnonmukaisesti viljellyistä raaka-aineista Vegaaniherkkuja luonnonmukaisesti viljellyistä raaka-aineista Eettistä ja ekologista luomuruokaa Topas on saksalainen luomuruokaa valmistava yritys, jonka tuotteiden valmistuksessa ei ole käytetty geenimanipuloituja

Lisätiedot

Resurssiviisas kansalainen

Resurssiviisas kansalainen Resurssiviisas kansalainen Tutkimuksen osaraportti: ruokaan ja ravintoon liittyvät tulokset 5.7.07 Kantar TNS Jaakko Hyry 00879 Resurssiviisas kansalainen 07 Sisältö Tutkimuksen toteutus, sisältö ja aineiston

Lisätiedot

Oma media. Sydän.fi kävijää/kk Sydän-lehti lukijaa Diabetes.fi n kävijää/kk Diabetes-lehti lukijaa

Oma media. Sydän.fi kävijää/kk Sydän-lehti lukijaa Diabetes.fi n kävijää/kk Diabetes-lehti lukijaa Markkinointi 2016 Oma media Sydänmerkki.fi 24 000 kävijää/kk Facebook 13 250 tykkääjää Instagram yli 900 seuraajaa Uutiskirje kuluttajille 1 krt/kk, lähes 6 000 tilaajaa oma kirje horecalle, teollisuudelle

Lisätiedot

KILPAILU- JA PELIREISSUT. Lapin urheiluakatemia RAVINTO

KILPAILU- JA PELIREISSUT. Lapin urheiluakatemia RAVINTO KILPAILU- JA PELIREISSUT Lapin urheiluakatemia RAVINTO Rasvat edistävät urheilijan energiansaantia, palautumista, terveyttä ja kehitystä. Niukka rasvansaanti häiritsee hormonitoimintaa. Rasvoja saa mm.

Lisätiedot

LUOMUTUOTTEIDEN. mahdollisuudet ja markkina-aukot kaupan valikoimassa. Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry

LUOMUTUOTTEIDEN. mahdollisuudet ja markkina-aukot kaupan valikoimassa. Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry LUOMUTUOTTEIDEN mahdollisuudet ja markkina-aukot kaupan valikoimassa Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry marja-riitta.kottila@proluomu.fi Selvityksen tarkoitus ja toteutus Selvityksen tarkoitus oli tunnistaa

Lisätiedot

Dialyysipotilaan ruokavalio

Dialyysipotilaan ruokavalio Dialyysipotilaan ruokavalio Keski-Suomen munuaiskoulutus 4.12.2018 Kati Venäläinen, ravitsemusterapeutti Dialyysipotilaan ravitsemushoidon tavoitteena Hyvän ravitsemustilan ja voinnin ylläpito Riittävästi

Lisätiedot

Luomun kuluttajabarometri 2015. Anne Kallinen Suomen Gallup Elintarviketieto Oy

Luomun kuluttajabarometri 2015. Anne Kallinen Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Luomun kuluttajabarometri 2015 Anne Kallinen Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Luomuelintarvikkeiden aktiivikäyttäjiä entistä enemmän ja käyttö säännöllisempää 2012 2015 13 23 14 37 32 Aktiivit Käyttäjät

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi

Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Interventiotutkimuksen tulokset Pirjo Pietinen 2.12.2008 Kuvat: Leipätiedotus 1.12.2008 Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Tutkimusasetelma Kevät 2007 Lukuvuosi

Lisätiedot

Ravintolaruokailun trenditutkimus. Paakkari, Marjaana

Ravintolaruokailun trenditutkimus. Paakkari, Marjaana Ravintolaruokailun trenditutkimus Paakkari, Marjaana Aineiston rakenne - N= N= N= % % % SUKUPUOLI Nainen 9 Mies IKÄ Alle vuotta - vuotta 9-9 vuotta - vuotta Yli vuotta PERHEEN ELINVAIHE Pariskunta, ei

Lisätiedot

Ikääntyneen ruokavalio

Ikääntyneen ruokavalio Ikääntyneen ruokavalio Iän myötä ruokamäärät usein pienenevät ja ruokavalion laatu heikkenee. Ravintoaineiden tarve pysyy kuitenkin ennallaan tai jopa kasvaa. Monipuolinen ja riittävä ruokavalio ylläpitää

Lisätiedot

torstaina 15. lokakuuta 2009 Ruokafaktat

torstaina 15. lokakuuta 2009 Ruokafaktat Ruokafaktat - 0 10 % 20 % 30 % 40 % ilmastopäästöt Sähkönkäyttö Liikenne Fossiilisten polttoaineiden käyttö Teollisuustuotanto hiilidioksidi Metsäkato Maatalous Jätteet METAANI Ruoan ILMASTOPÄÄSTÖT Kauppa

Lisätiedot

Henna Alanko Essee 1 (6) 702H24B Hoitotyön päätöksenteko, 8.11.2012

Henna Alanko Essee 1 (6) 702H24B Hoitotyön päätöksenteko, 8.11.2012 Henna Alanko Essee 1 (6) Emma Havela 702H24B Hoitotyön päätöksenteko, Riitta Huotari ohjaus ja opetus Merja Koskenniemi 8.11.2012 Ravitsemuskysely yläastelaisille Syksyllä 2012 Rovaniemen ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Itämeren ruokavalio. Kaisa Härmälä. Marttaliitto ry

Itämeren ruokavalio. Kaisa Härmälä. Marttaliitto ry Itämeren ruokavalio Kaisa Härmälä Marttaliitto ry Itämeren ruokavalio Kotimainen vaihtoehto Välimeren ruokavaliolle. Lähellä tuotettua. Sesongin mukaista. Välimeren ruokavalio Itämeren ruokavalio Oliiviöljy

Lisätiedot

Ravitsemus, terveys ja työ kuinka jaksaa paremmin arjessa?

Ravitsemus, terveys ja työ kuinka jaksaa paremmin arjessa? Ravitsemus, terveys ja työ kuinka jaksaa paremmin arjessa? Liikettä Lahden alueen yrittäjille 26.5.2016 Laura Manner, ETM Ravitsemusasiantuntija Terveurheilija.fi 1 Luennon sisältö Ravitsemus osana terveyttä

Lisätiedot

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 25.10.2011 Janne Rautiainen TH11K Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 2 / 7 5.9.2012 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Ensimmäinen ohjauskerta... 4 2.1 Ravintoanamneesi... 4 2.2

Lisätiedot

Mitä on ruokakulttuuri. - kuluttajan silmin?

Mitä on ruokakulttuuri. - kuluttajan silmin? itä on ruokakulttuuri - kuluttajan silmin? toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi Finfood Suomen Ruokatieto ry Kulttuurin Kaukametsä -seminaari Onko ruoka kulttuuria? 7. 8.9.008 istä tuntee vahvan ruokakulttuurin?

Lisätiedot

Hyvä välipala auttaa jaksamaan

Hyvä välipala auttaa jaksamaan Hyvä välipala auttaa jaksamaan Sisältö Välipalan vaikutus jaksamiseen ja koulumenestykseen Mistä hyvä välipala koostuu Maitotuotteet ja välipala Kuitu ja välipala Helposti lisää kasviksia ja hedelmiä välipalalle

Lisätiedot

Nuoren urheilijan ravitsemus arjessa. Lauttasaaren yhteiskoulu, Mari Lahti, Ravitsemusasiantuntija ja -valmentaja, ETK

Nuoren urheilijan ravitsemus arjessa. Lauttasaaren yhteiskoulu, Mari Lahti, Ravitsemusasiantuntija ja -valmentaja, ETK Nuoren urheilijan ravitsemus arjessa Lauttasaaren yhteiskoulu, 27.9.2016 Mari Lahti, Ravitsemusasiantuntija ja -valmentaja, ETK Urheilijaksi kasvaminen - Kehityksen kolmio Ravinnon merkitys nuorelle urheilijalle

Lisätiedot

Vauhtia ja voimaa ruokavaliosta

Vauhtia ja voimaa ruokavaliosta Vauhtia ja voimaa ruokavaliosta Anna elämän maistua 1 Tarvitset reilusti energiaa ja ravintoaineita Monipuolinen ruokavalio tarjoaa riittävästi energiaa ja ravintoaineita kasvuun ja kehittymiseen, liikunnan

Lisätiedot

Garage Girl Club. Hyvän olon reseptit

Garage Girl Club. Hyvän olon reseptit Garage Girl Club Hyvän olon reseptit Hyvän olon reseptit Tähän vihkoseen on kerätty hyvän olon reseptejä Sinulle, Garage Girl! Avaa tämä vihkonen aina, kun haluat hakea ideoita itsellesi hyvää tekevään

Lisätiedot

Aineksia hyvän olon ruokavalioon

Aineksia hyvän olon ruokavalioon Aineksia hyvän olon ruokavalioon Sisältö Monipuolinen ruokavalio Lautasmalli Ateriarytmi Ravintoaineet Proteiini Hiilihydraatit Rasva Sydänmerkki Liikunta elämäntavaksi 2 Monipuolinen ruokavalio Vähärasvaisia

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Diabeetikon ruokailu sairaalassa

Diabeetikon ruokailu sairaalassa Diabeetikon ruokailu sairaalassa { Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä Satks Ruokavaliosuositus Diabeetikoille suositellaan samanlaista ruokaa kuin koko väestölle Ravitsemushoito on oleellinen osa diabeteksen

Lisätiedot

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava

Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Hyvinvointia syömällä Järkeä välipalaan! Tampereen Ateria Susanna Järvinen asiakasvastaava Järkipala hanke Järkipala hanke Tampereella vuonna 2007 2008 Hankkeessa keskityttiin terveelliseen välipalaan

Lisätiedot