Visailukysymyksiä. Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi. 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Visailukysymyksiä. Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi. 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin?"

Transkriptio

1 Visailukysymyksiä Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin? a. Setelissä on ainakin hologrammi, turvalanka ja koko seteli hohtaa ultraviolettivalossa. b. Kun seteliä katsoo valoa vasten, hologrammissa oleva pieni rei itys muodosta euron tunnuksen. c. Kun seteliä kallistaa, numero 10 takasivulla vaihtaa väriä purppuranpunaisesta vihertävänruskeaan. d. Kaiverruspainatuksen tuntee, kun seteliä tunnustelee sormenpäillä. OIKEIN: b ja d oikein Uppoaa kuin väärä raha niinhän sanonta kuuluu. Ethän halua tulla huijatuksi? Väärennetystä rahasta syntyvä vahinko jää aina sen vahingoksi, jolta väärä raha löytyy. Oikean setelin tunnistaa väärästä tottuneella silmällä, kunhan tietää mitä etsii. Erityislaitteita tunnistukseen ei tarvita, vaikka ultraviolettivalossa useimmat seteliväärennökset paljastuvatkin: itse setelipaperi ei hohda, vaan siinä olevat muutamat kuviot kuten Euroopan unionin lippu sekä tähdet. Erilaisia turvatekijöitä euro-seteleissä on useita: Paperin laatu, kaiverruspainatus, vesileima, täydentyvä numero, hologrammi, helmiäisraita, turvalanka, -merkki pienellä rei ityksellä, ultraviolettivalossa näkyvät tunnisteet sekä mikrokirjoitus. Käy tutustumassa euro-seteleiden tunnistukseen Euroopan Keskuspankin verkkosivuilla, jotta väärä raha ei uppoaisi sinulle. LINKKI: 2. Lainarahaa tarvitaan yleensä isoihin hankintoihin, kuten auton tai asunnon ostoon. Erilaisiin tilanteisiin tarkoitetut lainat poikkeavat toisistaan suuresti, mutta niillä on yksi yhteinen tekijä: korko. Mikä/mitkä seuraavista korkoa koskevista väittämistä eivät pidä paikkaansa? a. Lainarahalla maksaminen käy yleensä kalliimmaksi kuin käteisellä maksettaessa. b. Lainasta maksetaan viitekorkoa, jonka päälle maksetaan lisäksi luotonantajan määrittelemää marginaalia, jotka yhdessä muodostavat kokonaiskoron. c. Lainasta maksetaan yleensä viivästyskorkoa. d. Jos mainoksessa mainitaan, että Ostokset korottomasti erissä jopa vuoden ajan, laina on käytännössä ilmaista.

2 OIKEIN: c ja d Koska lainasta syntyy kuluja koron ja muiden kustannusten muodossa, lainaraha on aina kalliimpaa kuin käteinen raha. Tärkeää on aina varmistaa ennen lainanottoa, että ymmärrät, mitä laina loppujen lopuksi tulee sinulle maksamaan. Lainasta maksetaan yleensä kokonaiskorkoa pankille tai muulle luotonantajalle. Kokonaiskorko muodostuu viitekorosta ja luotonantajan määrittelemästä marginaalista. Viivästyskorkoa joutuu maksamaan, jos ei maksa laskua tai suoritusta ajoissa. Käytännössä viivästyskorkoa ei siis tarvitse maksaa, jos maksaa aina kaikki laskunsa ajoissa. Viivästyskorkoa käytetäänkin sen vuoksi, että sillä pyritään ohjaamaan asiakkaita maksamaan laskunsa ajoissa ja toisaalta sillä myös hyvitetään viivästyksestä aiheutuneita kustannuksia. Vaikka korko olisikin 0 %, saattaa maksutapaan sisältyä suhteettoman suuri kuukausimaksu. Jos esimerkiksi ostat 1000 euroa maksavan sohva ja valitset 12 kk korottoman maksuajan, mutta joudut maksamaan joka kuukausi 6 euroa luoton kuukausimaksua, tulet vuoden aikana maksaneeksi yhteensä 72 euroa ylimääräistä. Silloin todellinen vuosikorko muodostuu sinulle suhteettoman kalliiksi. Todellinen vuosikorko pitää aina ilmoittaa mainoksissa, mutta usein kodinkoneiden ja huonekalujen kuluttajaluottomainonnasta ne puuttuvat. 3. Maksuhäiriömerkintä on vakava juttu. Mikä/Mitkä seuraavista maksuhäiriöitä koskevista väittämistä pitää paikkaansa? a. Jo ensimmäisestä muistutuslaskusta lähtee alustava merkintä luottotietorekisteriin. b. Maksuhäiriömerkintä säilyy luottotietorekisterissä noin 5 vuotta. c. Maksuhäiriömerkintä voidaan antaa vain, jos siitä on ilmoitettu hyvissä ajoin. d. Luottotiedot voivat vaikuttaa esimerkiksi puhelinliittymän, vakuutuksen, työpaikan tai vuokra-asunnon saamiseen. VASTAUS: c ja d Jos jättää muistutuskirjeistä huolimatta maksunsa maksamatta, lasku lähetetään perintään ja siitä muodostuu ennen pitkää maksuhäiriömerkintä yleensä merkintä muodostuu yli 60 päivää rästissä olleista maksuista, ei siis vielä ensimmäisestä muistutuslaskusta. Merkintä tallennetaan luottotietorekisteriin, jota ylläpitää Suomen Asiakastieto Oy, ja se säilyy rekisterissä noin 2 4 vuotta. Maksuhäiriömerkintä voidaan tallentaa luottotietorekisteriin maksamattomasta kulutusluotosta, kun maksuhäiriön mahdollisuus on mainittu luottosopimuksessa. Lisäksi velalliselle on vähintään 21 päivää ennen lähetettävä maksukehotus, jossa tämä uhka on mainittu. Et siis voi saada ensimmäistä maksuhäiriömerkintää siitä tietämättä. Luottotietoja käytetään monissa päätöksissä, kuten luoton myöntämisessä, puhelinliittymän avauksessa, laskulla myynnissä, asunnon vuokrauksessa,

3 työsopimuksen solmimisessa, vakuutussopimusten teossa ja luotollisten tilien tai korttien avaamisessa. Luottotietomerkintä on yleensä este näiden sopimusten tekemisessä. 4. Budjetti, mikä se on? a. Vain isojen yritysten talousosaston päänvaiva. b. Hyödyllinen työkalu, jota jokainen voi käyttää omien raha-asioiden hoidossa. c. Jotain henkimaailman hommia. d. Ei mitään hajua. OIKEIN: b Oman talouden budjetti eli tulojen ja menojen laskeminen on oiva keino pitää talous tasapainossa. Yleensä omat tulot on suhteellisen helppo tietää etukäteen. Oman kuluttamisen seurantaan riittää ruutupaperi, jolle kirjataan tulot ja menot päivittäin. Budjetin laatimisessa voi käyttää apunaan erilaisia laskureita. Niitä löytää esimerkiksi Taloussanomien, erilaisten yhdistysten tai pankkien nettisivuilta. Kun tiedät, miten paljon rahaa mihinkin kuluu, hallitset paremmin talouttasi ja osaat tehdä parempia valintoja. Budjetoinnin avulla huomaat, mistä turhuuksista voisit nipistää ja laittaa niistä säästyneet rahat esimerkiksi lomakassaan. 5. Mikä/mitkä väitteet todellisesta vuosikorosta pitävät paikkaansa? a. Se on pikkupränttiä lainamainoksissa. b. Se on koko lainan korko euroissa laskettuna. c. Korkoprosentti, joka saadaan laskemalla kaikki luotosta koituvat kulut yhteen. d. Sen avulla voi vertailla eri luottojen hintoja. OIKEIN: a, c, d Todellisella vuosikorolla tarkoitetaan korkoa, joka huomioi kaikki lainaan liittyvät kustannukset. Todellinen vuosikorko auttaa kuluttajaa vertailemaan luottojen hintoja ja luoton hoitoon liittyviä kustannuksia. Todellinen vuosikorko lasketaan matemaattisella laskentakaavalla. Siinä huomioidaan luoton määrä ja lyhennysaikataulu sekä koron suuruus. Todellinen vuosikorko huomioi lisäksi luoton nostamiseen ja sen hoitamiseen liittyvät kustannukset. Tällaisia kustannuksia ovat mm. tilinavausmaksu, osamaksulisä, leimavero, tilinhoito- ja käsittelymaksut sekä pankkitakausprovisio. Mainosten pikkupränteistä yleensä selviää tai ainakin pitäisi selvitä lainan todelliset kulut. Todellinen vuosikorko pitää aina ilmoittaa mainoksissa, mutta usein kodinkoneiden ja huonekalujen kuluttajaluottomainonnasta ne puuttuvat. Jos sitä ei ilmoituksessa lue, kannattaa se tarkistaa myyjältä ennen ostoa.

4 6. Meillä jokaisella on unelmia ja haaveita, joiden toteuttaminen vaatii säästämistä. Säästäminen helpottuu, jos a. tekee tarkan suunnitelman säästötavoitteineen ja -suunnitelmineen. b. pitää kirjaa menoista ja tuloista. c. maksaa aina käteisellä. d. pyytää palkankorotusta. OIKEIN: a, b, c Säästäminen alkaa pienistä teoista. Ensin se on pelkkä päätös ja sen tueksi laaditut tavoitteet eli mitä varten haluat rahaa säästää. Tee arkisia, konkreettisia ja toteutettavissa olevia päätöksiä. Palkasta on silloin tällöin toki hyvä neuvotella, mutta säästöjen kartuttamista ei kannata laskea pelkästään sen varaan. Vanha sanonta pitää harvinaisen hyvin paikkaansa: Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot. Kun tiedät menosi ja tulosi, säästäminenkin helpottuu. Selvitä ensin tulot, jotta näet paljonko voit käyttää rahaa. Pidä kirjaa erityisesti menoistasi. Selvitä, mihin rahasi oikein kuluvat, kirjaamalla ylös menosi päivittäin tai vaikkapa kerran viikossa. Käteisen käyttäminen on fiksu vaihtoehto. Rahankäyttö on konkreettisempaa, kun pussissa on vain sen verran käteistä, mitä voit viikon aikana käyttää. 7. Osamaksukauppa on yksi luottomuodoista. Mikä seuraavista pitää paikkaansa? a. Maksaessasi osamaksulla jäät velkaa tavaran myyjälle. b. Omistat tavaran vasta kun olet maksanut koko kauppahinnan myyjälle. c. Saat osamaksulla ostamasi tuotteen itsellesi vasta kun olet maksanut koko kauppahinnan. d. Se on kuluton tapa maksaa. OIKEIN: a, b Maksaessasi osamaksulla jäät todellisuudessa tavaran myyjälle velkaa. Saat yleensä tavaran heti mukaasi tai ensimmäisen erän maksettuasi. Laskun loppuosa suoritetaan myöhemmin useassa erässä. Tavaran omistusoikeus siirtyy sinulle vasta, kun olet maksanut koko kauppahinnan ja muut kulut myyjälle. Huomaa, että osamaksukaupassa lopullinen hinta on yleensä aina kalliimpi kuin heti käteisellä koko summan maksaessasi. Kiinnitä huomiota erityisesti kuukausimaksuihin ja laskutuksesta aiheutuviin kuluihin. Jos esimerkiksi ostat 1000 euroa maksavan sohvan ja valitset 12 kk korottoman maksuajan, mutta joudut maksamaan joka kuukausi 6 euroa luoton kuukausimaksua, tulet vuoden aikana maksaneeksi yhteensä 72 euroa ylimääräistä.

5 8. Pikavipit ovat yleistyneet paljon, mutta onko totta, että a. pikavipin saadakseen täytyy olla täysi-ikäinen. b. pikavippi on halpaa lainaa. c. saadakseen pikavipin pitää antaa lainan vakuudeksi jotain muuta omaisuutta, esimerkiksi vanhempien omistama asunto. d. pikavippikierre on sairaus. OIKEIN: a Pikavipit ovat lyhyitä lainoja, joita täysi-ikäinen voi saada internetin kautta tai tekstiviestillä. Pikavippeihin et tarvitse vakuuksia. Voit lainata nopeasti euroa, mutta korot ja muut kustannukset nousevat helposti kohtuuttoman suuriksi lainasummaan nähden. Vältä pikavippejä, jos et ole aivan varma, että pystyt maksamaan koko vipin sovitusti takaisin. Pikavippien todelliset vuosikorot voivat olla jopa prosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 300 euron lainasta saatat joutua maksamaan lainasumman päälle vielä euroa korkoina ja kuluina. Pikavippikierre lähtee yleensä muutamasta maksamattomasta vipistä, joita yritetään maksaa uusilla vipeillä. Kierteestä on erittäin vaikea päästä eroon, ja se johtaa usein erilaisiin ja suuriin taloudellisiin ongelmiin. Maksamattomat vipit muuttuvat nopeasti maksuhäiriömerkinnöiksi luottotiedoissasi, millä taas on kauaskantoisia seurauksia tulevaisuuteesi. 9. Verkkopankilla hoituu raha-asiat kätevästi ja ennen kaikkea turvallisesti, jos a. voit säilyttää kaikki verkkopankkitunnukset ja salasanat samassa paikkaa. b. voit kopioida salasanat ja tunnukset myös ystäväsi käyttöön. c. voit käyttää kaikkia palveluita samalla salasanalla ja tunnuksella. d. et kerro tunnuksiasi kenellekään. OIKEIN: d Verkkopankit on suunniteltu turvalliseen pankkiasioiden hoitoon internetin välityksellä, mutta parhaimmatkaan suojaukset eivät toimi, jos toimii itse verkossa huolimattomasti. Omia tunnuksiaan ei kannata tallentaa tietokoneelleen. Käytä verkkopankkia vain kotona tai työpaikan omalla työasemalla. Tyhjennä selaimen välimuisti ja sulje kaikki selainikkunat, jos käytät julkisia tietokoneita. On erittäin tärkeää muistaa, että verkkopankkitunnukset ovat aina henkilökohtaiset. Tunnuksiaan saa luovuttaa kenellekään! Jos joku on saanut tunnuksesi selville, hän voi tehdä sinulle tuntuvaa haittaa esimerkiksi tyhjentämällä tilisi, tilaamalla laskuusi tuotteita netistä tai ottamalla nimiisi suuriakin luottoja. Jos epäilet, että tunnuksesi ovat väärissä käsissä, ota heti yhteyttä pankkiisi. Muista, että pankkisi ei koskaan kysy sinulta verkkopankki- tai maksukorttitunnuksiasi sähköisesti esimerkiksi sähköpostilla, mutta monet huijarit niin tekevät pankin nimissä.

6 Jos saat sähköpostia pankistasi, jossa kehotetaan menemään viestiin liitetyn linkin kautta uusimaan salasanasi, älä koskaan avaa linkkiä tai anna salasanojasi tai tunnustasi. 10. Luottokortti on kätevä kumppani, jos a. on huoleton tyyppi ja tykkää ostella asioita sen kummemmin miettimättä. b. tili näyttää miinusta, eikä tilanne ole ainakaan kuukauteen korjautumassa. c. täytyy tilata tuotteita ulkomailta. d. tarvitset käteistä rahaa. OIKEIN: c Credit-ominaisuudella varustetulla luottokortilla saat joustoa hankintojesi maksuun. Periaatteessa luottokortti toimii lyhyen lainan tavoin: luottokortilla ostat ensin ja maksat luottokorttilaskulla vasta myöhemmin käyttämäsi summan takaisin. Huomaa kuitenkin, että luottokorttilasku pitää aina maksaa, joten ihan huolettomasti luottokorttia ei kannata höylätä. Lisäksi sinulla on aina käytettävissäsi vain sopimasi luottoraja euron luotolla tämä tarkoittaa sitä, että jos käytät tässä kuussa 900 euroa luotolta ja maksat ensi kuun eräpäivänä vain 30 euroa takaisin, sinulla on käytettävissä luottoa vain 130 euroa, kunnes lyhennät luottoa enemmän. Luottokortti on turvallinen maksutapa kaikessa nettimaksamisessa, kunhan sitä käytetään yhtä huolellisesti kuin kaikessa muussakin asioinnissa. Kannattaa suosia Verified by Visa- ja MasterCard SecureCode -todentamispalveluita, jotka takaavat, että kaupan osapuolet ovat luotettavia. Luotolta voit tehdä käteisnostoja ja voit myös siirtää rahaa korttiluotolta omalle pankkitilillesi pankin verkkopalvelussa. Huomaa kuitenkin, että luotolta nostosta tai siirrosta tilille menee yleensä kiinteä palkkio ja nostosummaan sidottu provisio. Käteisen rahan nostaminen luotolta on siis kallista. 11. Kännykälläkin voi maksaa. Mutta, tiedätkö, mikä/mitkä seuraavista pitävät paikkaansa? a. Kännykällä maksettaessa tavaran hinta veloitetaan matkapuhelin laskulla. b. Kännykällä voi maksaa melkein mitä vain ja missä vain. c. Kännykällä maksamista kutsutaan etämaksamiseksi. d. Jos ei ymmärrä, mihin kännykällä ostaessaan sitoutuu, ei ole vastuussa mistään sillä tehdyistä ostoksista. OIKEIN: a Kännykällä maksamista kutsutaan mobiilimaksamiseksi ja siinä tavaran tai palvelun hinta veloitetaan osana matkapuhelinlaskua.

7 Tyypillisesti mobiilimaksamista on käytetty soittoäänien tilaamiseen kännykkään, mutta mobiilimaksua voidaan käyttää esimerkiksi ratikkalipun tilaamiseen, parkkipaikan maksamiseen tai vaikkapa pitsan ostamiseen mitä vain ei kuitenkaan vielä voi kännykällä maksaa. Muutaman euron soittoäänet, taustakuvat, pelit ja arvonnat eivät paljon kukkaroa köydytä, mutta tulitko tarkistaneeksi, mihin sitoudut palvelun tilaamalla? Voi olla, ettei näkemässäsi mainoksessa kerrottu, että kyseessä oli kestotilaus, jolloin maksut jatkuvat, ellet itse älyä katkaista palvelua. Tilaamalla jotain kännykälläsi sitoudut myös kaupan ehtoihin. Siispä kannattaa aina lukea huolellisesti palvelun ehdot ennen tilausta. Jos ehtoja ei löydy helposti tai et ymmärrä niitä, palvelua ei kannata tilata. 12. On olemassa vakuudettomia ja vakuudellisia lainoja. Asuntolainat ovat yleensä aina vakuudellisia lainoja. Vakuus a. pantataan pankille yleensä silloin, kun lainasumma on suuri. b. voidaan myydä pankin toimesta eteenpäin, jos et maksa lainaasi sovitusti takaisin. c. toimii lainan panttina. d. voi olla vaikkapa auto. OIKEIN: a, b, c Vakuus annetaan pankille lainanoton yhteydessä varmistuksena siitä, että maksat lainasi takaisin. Et joudu luovuttamaan vakuutta, esimerkiksi asuntoasi, pankille, mutta panttaat sen lainasi vakuudeksi. Jos et jostain syystä pysty maksamaan lainaa takaisin, pankki voi myydä panttaamasi vakuuden. Pankki vaatii yleensä vakuutta silloin, kun lainasumma on suuri kuten asuntolainoissa. Hyvä maksukyky on lainan saamisen edellytys. Mikäli tulosi ja menosi ovat hyvällä mallilla ja pystyt pankin mielestä suoriutumaan lainanhoidosta, voi lainan saanti kuitenkin tyssätä puutteellisiin vakuuksiin. Lainan vakuutena käytetään yleensä lainanottajan jo omistamaa tai juuri ostettavaa asuntoa, mutta käypiä vakuuksia ovat myös käteistalletukset pankissa, sijoitusrahastoosuudet, pörssiosakkeet ja muut arvopaperit tai maa- ja metsäpalstat. Autot ja muut ajoneuvot eivät yleensä kelpaa lainan vakuudeksi, koska niiden arvo saattaa yhtäkkiä romahtaa esimerkiksi kolarissa. Teema 2: Opiskelu ja työelämä 1. Peruskoulu on pian pulkassa ja tulevaisuus edessä. Et tiedä, mitä seuraavaksi haluaisit opiskella. Mitä teet?

8 a. Kysyn opolta. b. Menen sinne minne kaveritkin. c. Selvitän, millä alalla on paras työtilanne ja haen sinne. d. Etsin tietoa eri mahdollisuuksista netistä. OIKEIN: a, d Kaverit ovat hokeneet jo ala-asteelta lähtien, että lääkis odottaa, tai pakko päästä poliisikouluun!. Kaikille ammatinvalinta ei ole yhtä helppoa, ja opiskelupaikan valitsemiseen tarvitaan usein apua. Peruskoulusta lähteminen voi tuntua haastavalta, kun pitäisi päättää jo omasta tulevaisuudesta. Useimmille meistä mielikuva toisen asteen opinnoista on kahden kauppa: yhdeksäsluokkalainen hakee joko amikseen tai lukioon. Asia ei kuitenkaan enää onneksi ole näin mustavalkoinen. Yhdistelmätutkinnot eli ammattilukiot nostavat kannatustaan entisestään ja tarjoavat paljon mahdollisuuksia nuorille. Kouluissa työskentelevät opinnonohjaajat auttavat opiskelupaikan valinnassa. Jos oppilas ei tiedä mitä haluaa, suosittelee opo yleensä lukiota: kolme lisävuotta auttaa opiskelijaa hahmottamaan, mitä siltä tulevaisuudelta oikein haluaa. Kukaan ei kuitenkaan osaa ennustaa. Nyt valoisalta näyttävä tulevaisuus vaikkapa sairaanhoitoalalla voi olla jotain muuta sitten joskus vuosien päästä, kun olet valmistumassa. Sen takia pelkkää työllisyystilannetta ei kannata tuijotella uraa valitessa. Työelämä kestää vuosikymmeniä, ja sinä aikana käytät siihen lähes puolet hereilläoloajastasi, joten eikö olisi myös mukava, että nautit siitä mitä teet. Netti on pullollaan paikkoja, joissa voi testata soveltuvuuttaan tiettyihin ammatteihin. Kannattaa myös ottaa hyöty irti opintojen aikaisista työharjoitteluista tai TETharjoittelusta ja jututtaa eri alojen työntekijöitä. Haastattele myös kavereitasi ja vaikkapa heidän vanhempiaankin, niin saat paremmin käsityksen siitä, mitä kussakin ammatissa oikeasti tehdään. 2. Opintolainalla rahoitetaan opiskeluajan menoja. Opintolaina a. on ilmaista rahaa. b. kuuluu jokaiselle opiskelijalle automaattisesti. c. on vakuudetonta lainaa. d. on osa opintotukea. OIKEIN: d Opintolaina on lainaa. Se siis pitää aikanaan maksaa takaisin korkojen kera lainaavalle pankille. Se ei siis ole ilmaista rahaa, mutta toki yleensä halvempaa lainarahaa kuin muut pankkien tarjoamat lainat. Koska valtio takaa opintolainasi, et tarvitse lainalle muuta vakuutta. Opintolaina on osa opintotukea, joten sitä voi saada opintorahaa tai aikuiskoulutustukea saava opiskelija. Opintolainaa ei myönnetä, mikäli aiemmin

9 nostamasi opintolaina perittävänä. Et voi myöskään saada opintolainaa, jos sinulla on luottorekisteritietoihin merkitty maksuhäiriö. Poikkeus voidaan tehdä, mikäli häiriö on yksittäinen, määrältään vähäinen ja sen rekisteröinnistä on kulunut kohtuullisen pitkä aika. 3. Himoitsemasi opiskelupaikka on vain pääsykokeiden päässä, miten valmistaudut tuohon tärkeään tilaisuuteen? a. Tarkistan kuuluuko pääsykokeisiin ennakkotehtäviä ja teen ne hyvissä ajoin. b. Otan koko kevään rennosti, onhan sitä vielä kirjoitusten jälkeen hyvin muutama viikko aikaa ennen pääsykokeita. c. Teen vanhoja pääsykokeita. d. Pohdin valmennuskurssille menoa, jos rahatilanne antaa myöden. OIKEIN: a, c, d Pääsy- ja valintakokeiden yhteydessä voi olla annettu valmisteltavaksi ennakkotehtävät. Ne tehdään kotona, ja niiden palautukseen on annettu päivämäärä, jolloin niiden pitää olla lähetettynä eteenpäin. Jos haaveilemaasi opiskelupaikkaasi tarvitsee tehdä ennakkotehtävät, muista tehdä ne, sillä tekemättöminä jäät rannalle ruikuttamaan! Pääsykokeissakin saatat joutua tekemään yllättäviä tehtäviä, joihin et ole osannut varautua. Usein netissä tai oppilaitoksilla on tarjolla vanhoja pääsykokeita, jotka kannattaa vilkuilla läpi. Erilaiset valmennuskurssit tarjoavat opetusta eri alojen valintakokeisiin pyrkiville. Ne ovat suhteellisen kalliita, mutta mikäli sellaiseen löytyy varaa ja haluat oikeasti tehdä kaikkesi haaveilemiesi opintojen eteen, kurssi on varteenotettava vaihtoehto. Siellä tapaat muita nuoria, jotka kamppailevat samojen tuntemusten kanssa, ja saat kattavan tietopaketin siitä, mitä sinun tulee osata pääsykokeissa. Määrätietoinen valmistautuminen auttaa sisäänpääsyssä. Pitää myös tietää, että tämä on se oma juttu. Ei kannata hakea vain siksi, että vanhemmat käskevä tai koska kaveritkin hakevat. 4. Kesä ja kesätyöt edessä. Mihin seikkoihin kannattaa uudella työpaikalla kiinnittää huomiota? a. Missä lähin ruokala? b. Ensin hoidan työsopparin kuntoon ja ehdottomasti kirjallisena! c. Vaadin kunnon perehdytyksen uuteen hommaan ja työympäristöön, sehän minulle kuuluu. d. Ei ainakaan suojavarusteisiin, ne on tarkoitettu vain oikeille työntekijöille, eli kesiksenä ei minun niistä tarvitse huolehtia. OIKEIN: a, b, c

10 Rennot kesälomat ovat harvojen opiskelijoiden herkkua. Työsuhteeseen liittyvät asiat on kuitenkin oltava kunnossa, jotta työntäyteinen kesä olisi sekä turvallinen että miellyttävä kokemus. Hyvä ruoka luo parempaa mieltä myös työpaikalla, mutta ihan ensimmäiseksi kannattaa kyllä katsoa, että työsopimus tulee hoidettua kerralla kuntoon. Työsopimus kannattaa ehdottomasti tehdä aina kirjallisena, jolloin riitatilanteissa on helpompi todistaa, mitä on tullut sovittua. Sinulla on aina oikeus kunnon perehdytykseen niin työhön kuin työpaikan olosuhteisiin, koneiden ja laitteiden toimintaan sekä etenkin turvallisuusmääräyksiin. Vaadi kunnon opastus työhön ja muista, että aina kannattaa kysyä, jos ei osaa tai on epävarma jostain. Muista myös aina käyttää kaikkia työpaikalla tarjottavia suojavälineitä, niitä ei turhaan vaadita käytettäväksi. Sinulla on kuitenkin oikeus kesätyöntekijänä ja nuorena kieltäytyä vaarallisesta työstä. 5. Ihanaa, sait töitä. Työsopimus vain vielä puuttuu. Mitä seuraavista vaadit kirjattavaksi työsopimukseen? a. Vaadin työsopimuksen kirjallisena ja siihen on kirjattava ainakin palkka, työsuhteen kesto ja työsuhteen ehdot. b. Haluan kirjauksen myös lomasta ja sen määräytymisestä. c. Kyllähän siinä pitäisi lukea myös työtehtävät, jotta tiedän, mitä sitoudun tekemään ja mitä minulta odotetaan. d. Kyllä se työaikakin siinä olisi hyvä lukea ei sitten tule yllätyksenä ilta- ja yötöitä. OIKEIN: kaikki Työskentelet sitten moottoripyörämekaanikkona autokorjaamolla tai mansikanpoimijana pellolla, muista aina tehdä työsopimus. Sopimuksen voi tehdä suullisesti, mutta se olisi hyvä tehdä kirjallisesti vaikka sitten sähköisesti. Kirjallisesta työsopimuksesta on se hyöty, että sinulla on riitatilanteissa osoittaa yhdessä aiemmin sovitut asiat. Jos työsopimusta ei ole tehty kirjallisesti pidä huoli siitä, että saat työnantajalta kuitenkin kirjallisen selvityksen työehdoista. Työsopimus syntyy, kun työntekijä eli sinä ja tuleva työnantajasi sovitte työn tekemisestä ja siitä maksettavasta palkasta sekä eduista ja työn tekemisen ehdoista. Työsopimus toimii kuten mikä tahansa sopimus, eli se velvoittaa molempia allekirjoittaneita osapuolia. Työsopimuksessa on hyvä sopia ainakin: työtehtävistä palkasta työsuhteen ehdoista työajasta lomasta työsäännöistä

11 Sopimuksessa olisi hyvä olla kirjattuna myös: työn alkamispäivä määräaikaisessa työsuhteessa: peruste määräaikaisuudelle ja sopimuksen kesto koeajan pituus työntekopaikka pääasialliset tehtävät palkan määräytymisperusteet ja palkanmaksukausi säännöllinen työaika vuosiloman määräytyminen irtisanoutumisaika työhön sovellettava työehtosopimus 6. Miksi kannattaa tutustua oman alan työehtosopimukseen? a. Häh, mikä se on? b. Sen ehtojen mukaan saattaisin olla oikeutettu parempaan palkkaan kuin mitä työsopimukseen on kirjattu. c. Se vaikuttaa myös omiin etuihini ja oikeuksiini työntekijänä. d. Ei maksa vaivaa kesätyöntekijänä tutustua. OIKEIN: b, c Alan työehtosopimukseen kannatta tutustua, sillä siinä on kyse sinun eduistasi ja oikeuksistasi työntekijänä. Vai onko sinulle ihan sama saatko esimerkiksi huonompaa palkkaa kuin samaa työtä tekevät työkaverisi? Työehtosopimus eli tuttavallisemmin TES on työntekijäjärjestön eli ammattiliiton ja työnantajan tai työnantajien järjestön välinen sopimus, jossa sovitaan alakohtaisista työehdoista kuten palkoista, työajoista, lomista ja muista eduista. Sopimukset ovat usein toimialakohtaisia ja työntekijän ammattiasemaan sidottuja. Työehtosopimusta on noudatettava yksittäisissä työsopimuksissa kyseisen TES:n soveltamisalalla. Esimerkiksi Vakuutusväen Liitto ja Finanssialan Keskusliitto ovat solmineet yleissitovan vakuutusalan työehtosopimuksen, jota täytyy noudattaa myös vakuutusyhtiön ja työntekijän välisessä työsopimuksessa. Eli jos menet vakuutusyhtiöön kesätöihin, työsopimuksesi sisältöön vaikuttaa myös vakuutusalan TES. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi et voi saada huonompaa palkkaa kuin TES:ssä on asetettu vähimmäispalkkavaatimukseksi. Jos kerran laissa on säädetty TES:n noudattamisesta, niin miksi sinun pitäisi vaivata sillä päätäsi? Asiaa voi ajatella niinkin, että luonnon roskaaminenkin on kielletty laissa, mutta kaikki luonnossa liikkuvat näkevät miten on todellisuuden laita. Niin mahtuu roskaajia luontoon kuin työsopimusasioissa rikkovia työelämäänkin. Sen vuoksi kannattaa aina itse tarkistaa, että työsopimus on allekirjoituksesi arvoinen.

12 7. Täysi-ikäisenä voin a. tehdä, mitä ikinä haluan. b. saada ajokortin. c. edelleen elää vanhempien kustannuksella, jos vain huvittaa. d. adoptoida lapsen. OIKEIN: b Suomessa täysi-ikäisyyden ikäraja on 18 vuotta. Sitä nuorempikin voi tehdä itsenäisesti useita asioita ja toisaalta ei 18-vuotiaskaan ole vielä oikeutettu tekemään ihan kaikkea, mitä haluaisi. Vaikka täysi-ikäisyys tuo monia oikeuksia ja etuuksia, kuten ajokortin hankinta tai äänioikeus vaaleissa, tuo se mukanaan myös velvollisuuksia ja vastuita. 18-vuotias on velvollinen huolehtimaan itsestään. Enää hän ei voi ole vanhempiensa elatusvelvollinen vaan hänen on itse kannettavaa vastuu hyvinvoinnistaan. Kaikkea ei täysi-ikäisenäkään vielä saa tai voi tehdä, esimerkiksi raskaan ajoneuvon ajokortin voi hankkia vasta 21-vuotiaana ja lapsen adoptoidakseen pitää olla 25- vuotias. Moniin ravintoloihin on ikäraja korkeampi kuin 18 vuotta ja alkoholin ostamiseenkin on lisärajoituksia, kunnes täyttää 20 vuotta. 8. Työpaikalla kuin työpaikalla on ok a. tulla vähän myöhässä töihin. b. pukeutua minihameeseen tai hihattomaan paitaan. c. käydä vessassa aina kun hätä yllättää. d. kysyä aina kun jokin työasia askarruttaa. OIKEIN: c, d Kun kaikki noudattavat hyviä käytöstapoja, töissä on mukavampaa. Tärkeintä on aikatauluista huolehtiminen ja ohjeiden noudattaminen. Saavu aina ajoissa töihin ja pidä kiinni sovituista kellonajoista. Myöhästymisesi saattaa vaikuttaa monen muun työhön, ethän itsekään haluaisi jäädä ylitöihin jos työkaverisi myöhästelisi. Lisäksi jatkuvasta myöhästelystä voi saada potkut. Kellon lisäksi kiinnitä huomiota vaatteisiin. Pukeudu työtehtävien vaatimalla tavalla. Vaikka kesäkuumalla minari tai hihaton paita olisivatkin mukavan vilpoiset, saattaa se vähentää omaa arvostustasi työntekijänä ja haitata yrityksen imagoa asiakkaiden silmissä. Muista myös kysyä heti, kun et tiedä jotakin asiaa. Tee mieluummin ohjeiden ja neuvojen mukaan kerralla oikein kuin itse pähkäilemällä väärin. Olemalla aktiivinen ja kysymällä opit eniten.

13 Teema 3: Omaan kotiin muuttaminen 1. Osaatko arvioida paljonko maksaisit Tampereen keskustassa sijaitsevan kerrostalokaksion lainanlyhennyksistä kuukaudessa, jos joutuisit ottamaan lainaa euroa? a. 350 euroa b. 570 euroa c. 720 euroa d euroa OIKEIN: Oikea vastaus riippuu monesta muuttujasta, mm. koroista. Lähinnä oikeaa on c. Totta se on, laina pitää tosiaan maksaa joskus takaisin. Lainaerän suuruuteen vaikuttavat kuitenkin moni muu asia lainamäärän lisäksi kuten laina-aika, lyhennystapa ja korko. Jos lainaa olisi euroa, laina-aika olisi 25 vuotta, lyhennystapa tasaerä ja korko 2,0 %, lainaerän määrä kuukaudessa olisi noin 720 euroa. Jos sinua kiinnostaa tietää kuinka paljon maksaisit lainaa nykyisellä vuokahinnallasi tee laskuri täältä (LINKKI: aa+maksaisin+nykyisell%c3%a4+vuokrallani/ html) 2. Mitkä vuokravakuutta koskevista väittämistä ovat totta? a. Jos maalaan keittiön seinät ilman vuokranantajan lupaa, saa hän vähentää uudelleenmaalaukseen kuluvan rahasumman minulta vuokrasuhteen päättyessä vuokravakuudesta. b. Vuokrasopimusta ei voi purkaa, jos jätän vakuuden maksamatta. c. Vuokranantaja saa pyytää jopa neljän kuukauden vuokraa vastaavan vakuuden. d. Jos aiheutan niin suurta vahinkoa asunnolle, että vakuus ei ole riittävä kulujen kattamiseen, on vuokranantajalla oikeus periä minulta loputkin vahingosta aiheutuneet kustannukset. OIKEIN: a, d Vuokravakuus (käytetään myös nimityksiä takuuvuokra ja vuokratakuu) on vuokranantajan pyytämä vakuus. Vakuus annetaan sen varalta, jos vuokralainen ei huolehdikaan vuokran maksusta tai aiheuttaa asuntoon vaurioita. Vuokranantajalla on oikeus käyttää vuokravakuutta vahinkojen kattamiseen, kuten uudelleen maalaamisen. Kannattaakin kysyä vuokranantajalta aina isompiin muutostöihin lupa. Asunto kannattaa myös esimerkiksi valokuvata ennen muuttoa ja kirjata sen kunto yhdessä vuokranantajan kanssa. Normaali asunnon kuluminen kuten naulanreiät seinissä, eivät kuitenkaan ole vähennettävissä vuokravakuudesta.

14 Maksamatta jäänyt vakuus on riittävä peruste vuokrasopimuksen purkamiselle. Vuokravakuuden suuruus on yleensä 1 2 kuukauden vuokraa vastaava summa, mutta yli kolmen kuukauden vuokraa vastaavaa vakuutta ei saa pyytää. 3. Asunnon vuokrasopimukseen on hyvä kirjata ainakin: a. Asunnon kunto ennen vuokrasuhteen alkua. b. Vuokran määrä ja muut maksut, kuten vesimaksu. c. Vuokrasuhteen kesto. d. Kotivakuutuksen tiedot. OIKEIN: a, b, c Vuokrasuhde perustuu aina vuokrasopimukseen, joka on hyvä tehdä kirjallisena. Sopimuksessa on hyvä ottaa kantaa huoneiston kuntoon vuokraushetkellä, jotta vuokrasuhteen päättyessä välttyy riidoilta. Sopimukseen kirjataan myös vuokrasuhteen kesto, vuokran määrä ja muut maksut kuten vesimaksu sekä maksutapa ja maksupäivä. Siinä olisi hyvä myös sopia vuokrankorotusperusteista. Omaan kotiin muuttavan kannattaa hankkia kotivakuutus, mutta kaikki vuokranantajat eivät sitä velvoita vuokrasopimuksessaan. Kotivakuutus kattaa omaan irtaimistoosi kohdistuvat vahingot sekä ne vahingot, jotka aiheutat vahingossa vuokra-asunnollesi. 4. Kotivakuutus on ehdoton myös vuokra-asunnossa, koska a. muuten joutuisin maksamaan omasta pussistani asunnostani lähteneen tulipalon tai vesivuodon aiheuttamat naapureiden irtaimiston kärsimät vahingot. b. se korvaa kaikki huolimattomuudestakin aiheutuneet vahingot. c. pienessä yksiössäkin voi olla paljon vakuutettavaa omaisuutta. d. se korvaa myös kaverille lainaamalleni pyörälle aiheutuneet vahingot. OIKEIN: a, c Kotivakuutus kattaa omaan irtaimistoosi kohdistuvat vahingot sekä ne vahingot, jotka aiheutat vahingossa vuokra-asunnollesi. Vai haluatko tosissasi ottaa sen riskin, että sytytät tulipalon, jonka korjauksesta saattaa tulla sinulle itsellesi maksettavaksi kymmenien tuhansien korvausvaateet? Aina ei tule ajatelleeksi, mitä kaikkea omistaakaan. Vaatteet, kengät, laukut, korut ja muut asusteet muuttavat nuoren mukana uuteen kotiin. Omaisuutta on voinut kertyä vuosien varrella jo tuhansien eurojen edestä. Vakuutusmaksun suuruus riippuu muun muassa asunnon koosta, rakennusmateriaalista ja paikkakunnasta. Halvimmillaan kotivakuutus maksaa muutaman euron kuussa. Monet yhtiöt tarjoavat nuorille kotivakuutusta ja muita vakuutuksia halvemmalla kuin aikuisille.

15 5. Vuokralaisena vastuullani on a. huolehtia asunnon kunnossa pysymisestä. Myös luonani vierailevien kavereiden aiheuttamat vahingot ovat minun vastuullani. b. ostaa uusi jääkaappi, jos entinen menee rikki. c. asua vuokra-asunnossa sopimuksessa sovitun määräajan, vaikka talossa olisi hometta. d. ilmoittaa vuokranantajalle, jos huomaan asunnossa vikoja tai puutteita. OIKEIN: a, d Vuokranantajan vastuulla on huolehtia, että asunto on hyvässä kunnossa ja, että huoneistoon kiinteästi kuuluvat laitteet kuten jääkaappi ja liesi toimivat. Jos siis jääkaappi rikkoutuu, täytyy vuokranantajan ostaa uusi tai korjauttaa vanha. Sinun vastuullasi on kuitenkin ilmoittaa viipymättä kaikista huomaamistasi vioista ja puutteista vuokra-asunnossa. Sinulla on vuokralaisena oikeus purkaa vuokrasopimus, jos vuokranantaja ei huolehdi välttämättömistä korjauksista, tai jos asumisesta aiheutuu sinulle terveydellistä haittaa. Isoin velvoitteesi vuokralaisena on maksaa vuokra ajallaan. Sinun tulee myös hoitaa huoneistoa hyvin ja huolellisesti. Sinun tulee korvata tahallisesti tai laiminlyönnin seurauksesta syntynyt vahinko, jonka olet aiheuttanut asunnolle. Muista, että olet korvausvastuussa myös luonasi vierailevien kavereidesi aiheuttamista vahingoista ja häiriöistä. 6. Vuokranantajallani on oikeus a. päästä milloin vain vuokraamaansa asuntoon. b. irtisanoa vuokrasopimus milloin vain. c. periä vuokravakuudesta koirani asunnolle aiheuttamien vahinkojen korjaamisesta aiheutuneet kulut. d. nostaa vuokraa milloin haluaa. OIKEIN: c Koska vastuullasi on huolehtia asunnon kunnosta asuessasi vuokra-asunnossa, sinun ei tarvitse päästää vuokranantajaa asuntoosi, jos vuokranantajalla ei ole käyntiin hyvää syytä ja hän ei ole sopinut siitä etukäteen. Vuokranantaja on kuitenkin päästettävä huoneistoon, jos se on tarpeen huoneiston kunnon ja hoidon valvonnan vuoksi. Vuokranantaja ei voi irtisanoa vuokrasopimusta ilman hyvää syytä. Toistaiseksi voimassaolevassa vuokrasopimuksessa irtisanomisaika on 3 kk, kun vuokrasopimus kestänyt alle vuoden ja 6 kk, kun vuokrasopimus on kestänyt yli vuoden. Vuokrasopimus voi olla myös määräaikainen ja silloin sopimus sitoo sekä vuokranantajaa että vuokralaista sovitun ajan.

16 Et vastaa huoneiston normaalista kulumisesta eli niistä vaurioista, jotka ovat syntyneet normaalissa elämisessä hitaasti pitkän ajan kuluessa. Normaalia kulumista ovat taulujen kiinnittämisestä jääneet jäljet tai seinä- tai lattiapintojen kuluminen ajan tai valon vuoksi. Huomaa kuitenkin, että esimerkiksi eläinten aiheuttamat raapimisjäljet eivät ole normaalia kulumista. Ne joudut korvaamaan. Vuokra määräytyy sen mukaan, mitä siitä on vuokranantajan ja vuokralaisen välillä sovittu. Lain mukaan vuokraa saa korottaa sopimuksen perusteella vain, jos tätä koskeva ehto on kirjattu vuokrasopimukseen. Eli vuokrasopimuksessasi täytyy lukea, millä perusteella vuokraa tullaan korottamaan ja milloin korotus tehdään. 7. En tarvitse vakuutuksia itselleni, koska a. olen tosi varovainen tyyppi. b. en ole koskaan kipeä. c. en harrasta mitään hurjia lajeja. d. ei minulle koskaan mitään satu. OIKEIN: ei mikään. Vaikka ei olisi kovin tapaturma-altis tyyppi ja sairastaisi harvoin, voi vakuutuksista olla silti hyötyä ja taloudellista turvaa. Esimerkiksi yksityiset lääkäriasemat tarjoavat nopeampaa palvelua kuin kunnan lääkärit. Niillä käyminen on järkevää, jos sairauskuluvakuutus on kunnossa! Muutoin lääkärikäynti tulee kalliiksi. Sairauskulu- ja tapaturmavakuutukset ovat kuitenkin kaksi eri asiaa: tapaturmavakuutus ei korvaa influenssasta aiheutuneita hoitokuluja, eikä sairauskuluvakuutus korvaa tapaturmaa. Tapaturma-alttiita lajeja harrastaessa kannattaa varmistaa, että tapaturmavakuutus on kunnossa. Tällaisia lajeja ovat muun muassa itsepuolustus- ja palloilulajit sekä ratsastus. Lisäksi aktiivisesti urheilevan kannattaa hankkia urheiluun tarkoitettu lisävakuutus. Joidenkin lajien lisenssietuna on vakuutus, joka korvaa kyseisen lajin harjoituksissa tapahtuneet vahingot. Silloin täytyy kuitenkin muistaa, että muualla tapahtuneet vahingot eivät kuulu lisenssisuojan kattamaan vakuutukseen. Vaikka sairauskulu-, tapaturma- ja urheiluvakuutukset olisivatkin kunnossa, on tärkeää ymmärtää itse, missä menee järkevän touhuamisen raja. On mahdollista, että esimerkiksi tapaturmavakuutus korvaa tapaturmasta aiheutuneen kuoleman, mutta kuka niistä vakuutuskorvauksista silloin enää hyötyy? Oman terveyden kanssa on hyvä muistaa pitää järki päässä. 8. Mitä kaikkea minun pitikään muistaa, kun muutan? a. Sähkösopimuksen hoitaa vuokranantaja, joten sitä ei ainakaan. b. Purkaa kirjallisena vanha vuokrasopimus, jos sellainen on olemassa.

17 c. Leipoa pullaa muutossa auttaville kavereille. d. Tehdä muuttoilmoitus maistraattiin ja/tai postiin. OIKEIN: b, d Vanhat sopimukset täytyy purkaa ja uudet on tehtävä tilalle. Vanhan asunnon vuokrasopimus täytyy purkaa kirjallisesti vuokranantajan kanssa. Sähkösopimus täytyy muistaa siirtää uuteen osoitteeseen, sillä se on aina asujan vastuulla, ei vuokranantajan. Tilaa muuttoauto riittävän ajoissa. Kavereita ja sukulaisia kannattaa pyytä auttamaan muuttokuorman siirtämisessä. Heille palkkioksi riittää pullakahvit, mutta saahan niitä toisaalta kaupastakin. Muuttoilmoitus on tehtävä viimeistään viikko muuton jälkeen. Muuttoilmoituksen voi tehdä postiin ja/tai maistraattiin netissä. Muista myös siirtää postisi uuteen osoitteeseen. 9. Muutto omaan kotiin on edessä, mutta mistä saisi kaikki sinne kalliit huonekalut ja muut välttämättömät tavarat edullisesti? a. Kirpputoreilta kannattaa käydä vilkaisemassa. b. Aika vähällä pärjää, ostan sitten myöhemmin, kun saan rahaa. c. Vippaan pari tonnia ja ostan kaiken uutena. d. Pyydän sukulaisilta niiden vanhoja huonekaluja. OIKEIN: a, b, d Muuttaessa omaan kotiin on hyvä hetki pysähtyä miettimään, mitkä kaikki tavarat ovat tarpeellisia ja välttämättömiä. Astioiden, kodinkoneiden ja muiden tarpeellisten tavaroiden hankkiminen ei ole halpaa hommaa sisustamisesta puhumattakaan. Toisaalta kannattaa myös ottaa huomioon uuden kämpän tilat: pieneen yksiöön tai solukämppään muuttavalla ei ole mahdollisuuksia ottaa kaikkia haluamiaan härpäkkeitä kotoaan mukaan. Kaikkea ei tarvitse heti ostaa uutena. Kirpputoreilta löytyy vaatteiden lisäksi paljon käytännöllistä tavaraa. Astioissa, koriste-esineissä ja kalusteissa säästää pitkän pennin, kun jaksaa kiertää kirppareita. Tavara löytää usein uusia omistajia esimerkiksi Facebookin myydään/ostetaan-palstoilla tai netin muilta huuto- tai kirpputoreilta. Vanhemmilla tai sukulaisilla saattaa olla kotona vanhoja mattoja ja huonekaluja, joita voi kysyä omaan asuntoon. Opiskelijakämpissä saattaa törmätä ennen näkemättömiin virityksiin, kun asukas on ripustanut seinän täyteen julisteita tapettimaiseksi kokonaisuudeksi, tai leipäkorista on syntynyt koti hiusharjoille ja muotovaahtopulloille. Vain mielikuvitus on rajana sisustamisessa! Muista, että vippaaminen kannattaa vain harvoin, koska se on tulee aina kalliiksi.

18 Teema 4: Valintojen tekeminen 1. Nyrkkipyykki on alkanut nyppiä, tarvitsisit kipeästi pyykinpesukonetta, miten menettelet? a. Marssin lähimpään kodinkoneliikkeeseen, ostan koneen luottokortilla. Maksan siis kun jaksan. b. Maltti on valttia, alan säästää erilliselle käyttötilille. Joka kuukausi erilliselle tilille kilahtaa palkastani 50 euroa ja pian nyrkkipyykki on historiaa. c. Nyrkkipyykki kunniaan, näin mammanikin asian 40-luvulla hoiti! d. Pyydän vanhemmilta lainaksi osan hinnasta ja osan nipistän tämän kuun muista shoppailuista ehkä tässä kuussa en tarvitse uusia kenkiä. OIKEIN: b, d Nyrkkipyykki on hyvää treeniä yläkropalle, mutta kai sen ajan voisi kuluttaa paremminkin, vai mitä? Ennen kauppaan marssimista kannattaa punnita eri vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet. Säästätkö mieluummin pitkän pennin käsivoiteissa, jos ostat koneen saman tien luotolla, mutta toisaalta maksat silloin pidemmän pennin luottokorttisi koroista. Pienistäkin tuloista säästää, kun osaa nipistää oikeista paikoista. Elämä on valitettavasti valintoja täynnä. Kuka haluaa joka kuukausi uusia vaatteita, kuka säästää rahat mieluummin pitkäikäiseen pesukoneeseen? Kannattaa myös kytätä alennusmyyntejä, joita kaupat tarjoavat pari kertaa vuodessa. Käytetyt kodinkoneet voivat olla myös hyvä vaihtoehto, jos rahaa on käytettävissä vain vähän. Kysele sukulaisilta ja tutuilta, ties vaikka joltakin löytyisi ylimääräinen pesukone viime muuton jäljiltä. 2. Ennen lemmikin hankintaa kannattaa pohtia ainakin a. josko kysyisi vuokranantajalta ensin luvan. b. asuuko samassa asunnossa allergisia ihmisiä. c. onko aikaa ja rahaa riittävästi eläimen hoitamiseen. d. sopiiko eläin sisustukseen. OIKEIN: a, b, c Kun miettii lemmikin hankintaa, pitää pohtia myös siitä aiheutuvia kustannuksia ja vaivannäköä. Rahaa ja aikaa kuluu enemmän kuin osaa arvatakaan. Toimivilla järjestelyillä lemmikin pitäminen saattaa kuitenkin toimia, ja silloin eläimen kanssa yhdessäolo on hauskaa ja rentouttavaa. Kämppis voi olla allerginen eläimille ja vuokranantaja ei välttämättä tykkää ideasta. Vuokrasopimus täytyy tarkistaa ja vuokranantajan kanssa keskustella ennen lemmikin hankintaa.

19 Kahdeksantuntiset työ- ja koulupäivät ovat pitkiä aikoja yksinäiselle lemmikille. Kun eläin hankitaan, täytyy maksaa mm. tarkastukset ja rokotukset, lelut, ruokakupit sekä tarvittavat aitaukset. Rahareikä ei jää lemmikkien kanssa siihen: Ruokaa on hankittava eläimen tarpeiden mukaan, kissanhiekkalaatikoita ja jyrsijöiden puruja unohtamatta. Ja lemmikkikin saattaa olla allerginen. Erityisruokavalio on monta kertaa kalliimpi kuin perusnappulat. Vuodeajoista riippuen rokotukset ja punkkilääkkeet pitää hoitaa kuntoon. Punkkien estoon tarkoitettu lääkitys saattaa maksaa jopa 100 euroa kesältä. Lääkärikäynneiltäkään ei voida välttyä. Mitä jos lemmikki sairastuu tai koira nielaisee muoviesineen ja pitäisi maksaa omasta pussista euron leikkaus? 3. Reissata voi pienelläkin budjetilla, miten? a. Laskemalla budjetin reissulle ja pysymällä siinä. b. Seuraamalla lentoyhtiöiden tarjouksia jo hyvissä ajoin. c. Suosimalla nuorisohostelleja. d. Majoittumalla matkalla tapaamien satunnaisten tuttavuuksien luona tai hätä tilassa ulkosalla. OIKEIN: a, b, c Ennen kuin varaa lennot ja pakkaa matkalaukut, kannattaa miettiä omaa budjettia ja turvallisuutta. Lentoyhtiöiden tarjouksia kannattaa seurata silmä kovana jo kuukausia ennen suunniteltua reissua. Momondon ja Trivagon kaltaiset nettisivut auttavat löytämään itselleen sopivat lennot ja majoitukset. Ulkosalla nukkumisessa tai tuntemattomien luona vierailussa on omat vaaransa. Omaa turvallisuuttaan ei kannata vaarantaa vain siksi, jotta säästäisi rahaa. Hostellit ja motellit ovat hotelleja halvempia majoitusvaihtoehtoja. Ne sopivat useiden matkaajien budjettiin ja niissä saattaa löytää omanikäisiä asukkaita, joten niissä uusia tuttavuuksia syntyy helposti. 4. Eurooppalainen sairaanhoitokortti on hyvä matkakumppani EU- ja ETAmaissa sekä Sveitsissä, koska a. sillä saa hoitoa äkillisiin sairauksiin ja tapaturmiin. b. hoito maksaa saman verran kuin kohdemaan omille asukkaille. c. joissain maissa sairaanhoito on sikakallista, jos sairastun. d. En tarvitse sellaista, kyllä minut joku hoitaa kuntoon ja lisäksi vielä kyyditsee Suomeen, jos sairastun vakavasti. OIKEIN: a, b, c Eurooppalainen sairaanhoitokortti on voimassa EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä. Sairaanhoitokortilla saa hoitoa äkillisiin sairauksiin ja tapaturmiin. Hoidon tarpeellisuuden arvioinnissa otetaan huomioon oleskelusi kesto sekä tarvitsemasi

20 hoitotoimenpiteet. Kortilla hoito maksaa saman verran kuin kohdemaan omille asukkaille. Kannattaa muistaa, että julkisen sairaanhoidon kustannukset vaihtelevat suuresti: lääkärikäynnit eivät maksa saman verran Euroopan maissa kuin ne maksavat Suomessa. Kansallisesta sairaanhoitojärjestelmästä riippuen matkailija voi saada hoidon kokonaan ilmaiseksi, maksaa siitä omavastuuosuuden tai joutua maksamaan hoidosta täyden hinnan. Kannattaa tutustua ennen matkaa kohdemaan terveyspalveluihin. Jos sairastut ulkomailla, olet oman onnesi nojassa. Suomalaisten mielissä elää yhä urbaani legenda konsulinkyydistä, jolla pulaan joutunut suomalainen kuljetetaan maailmalta kotiin. Se on kuitenkin silkkaa pötyä. Vain matkustajavakuutuksella takaat itsellesi maksuttoman kyydin takaisin Suomeen. Vakuutus myös korvaa joissain tilanteissa hoitokuluja sairaanhoitokorttia laajemmin. Lisäksi matkustajavakuutus antaa enemmän lääkäripalvelujen valintamahdollisuuksia 5. Kuntosalilla treenaaminen on nykyisin nuortenkin suosiossa. Kuntosalikorttimaksussa voi pihistää a. käyttämällä oppilaitoksen tai kunnan kuntosalia. b. kyttäämällä tarjouksia. c. pyytämällä ilmaisen tutustumisjakson eri saleilta. d. ottamalla sitä lainkaan. OIKEIN: a, b, c Ensimmäiseksi kannattaa selvittää, onko oppilaitoksellasi tai kunnallasi kuntosalia, joissa liikkuminen on yleensä huomattavasti halvempaa kuin kaikille avoimilla saleilla. Hyvä idea on myös toivoa syntymäpäivä- tai joululahjaksi kuntosalikorttia tai lahjakorttia liikuntakeskukseen. Jotta vältyt turhalta rahan menolta, ota ensin selvää eri saleista. Kiinnitä huomiota liittymismaksuihin ja erilaisten maksu- ja jäsenyysmuotojen vaikutuksesta hintaan. Jos opiskelet, kannattaa tarkistaa myös, onko salikortista mahdollista saada opiskelijaalennusta. Voit säästää pitkän pennin pitämällä silmäsi auki ja hyödyntämällä kausialennuksia ja tutustumistarjouksia, jolloin pääsee kokeilemaan saleja edullisesti tai jopa ilmaiseksi. Voit myös soittaa kuntosaleille ja pyytää mahdollisuutta tulla testaamaan salia ennen kuin päätät, mille salille haluat liittyä. Aina ei kuitenkaan kannata tuijottaa pelkkää hintaa, sillä kuntokeskus kannattaa valita myös sijaintinsa ja viihtyisyytensä perusteella. Edullinenkin kuukausimaksu muuttuu kalliiksi, jos salille ei tule lähettyä. Lähellä olevalla salilla tulee varmasti käytyä enemmän ja saat rahoillesi vastinetta.

Mieti ennen kuin muutat

Mieti ennen kuin muutat Mieti ennen kuin muutat Millä rahoitat asumisen? vuokra (300-700 /kk) vuokravakuus (1-3 kk vuokra) kotivakuutus (alle 10 /kk) sähkö- ja vesilasku (40 /kk) huonekalut, astiat, ruoka, puhelin- ja nettiyhteydet

Lisätiedot

Ennen asunnonhakua: Kun kiinnostava asunto löytyy: Kartoita omia tuloja ja menojasi Selvitä mihin asumisen tukiin ja etuuksiin sinulla on mahdollinen oikeus (ole tarvittaessa yhteydessä oman kuntasi sosiaalitoimeen

Lisätiedot

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa?

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? kunnalta kaupungilta Nuorisoasuntoliitolta (NAL) yksityisiltä vuokranantajilta esim. VVO ja SATO yksityisiltä henkilöiltä Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä?

Lisätiedot

Vanhan kansan velkaviisautta

Vanhan kansan velkaviisautta Vanhan kansan velkaviisautta Velka on veli ottaessa ja veljen poika maksaessa Ei ole rahassa, se on nahassa, joka on verassa, se on velassa Ei vatsa velkaa salli Koira velatta elää Velasta ei pääse maksamatta

Lisätiedot

Talouspinko. (Tehtävä muokattu SAK:n Talouden ja työelämän bingosta)

Talouspinko. (Tehtävä muokattu SAK:n Talouden ja työelämän bingosta) Talouspinko 1. Ohjaaja valitsee 20 sanaa selitettäväksi. Nuori poimii itse haluamassaan järjestyksessä 16 sanaa taulukkoon ja kirjoittaa jokaiseen ruutuun yhden sanan. 2. Nuoret etsivät ohjaajan lukeman

Lisätiedot

Lainat, vipit ja rahapelit

Lainat, vipit ja rahapelit Lainat, vipit ja rahapelit 21.9.2012 1 1. Mikä on rahapelaamisen ikäraja? 2. Minkä ikäisenä saa itse avata pankkitilin ja käyttää sitä? 3. Minkä ikäisenä saa ottaa pikavipin? 21.9.2012 2 15-vuotiaan oikeudet

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt 1. Työsopimus Kun työntekijä ottaa työntekijän töihin, hän tekee työntekijän kanssa ensin työsopimuksen. Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti, vaikka suullinen työsopimus on yhtä

Lisätiedot

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi TIEDÄTKÖ, KUINKA PALJON SINULLA ON RAHAA KÄYTÖSSÄSI? Kuuluuko arkeesi taiteilu laskujen ja välttämättömien menojen kanssa? Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Tämän Penno-työkirjan

Lisätiedot

Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu?

Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu? Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu? 1 Mistä asuntopalvelumme koostuu? Olitpa sitten hankkimassa ensimmäistä omaa kotia tai vaihtamassa nykyistä, saat meiltä juuri sinulle sopivan asuntolainan. Hoidamme

Lisätiedot

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi Tiedätkö, kuinka paljon sinulla on rahaa käytössäsi? Tämän Penno-vihkon avulla saat käsityksen tuloistasi ja menoistasi. Lisäksi voit laskea, paljonko sinulla on rahaa käytettävissä

Lisätiedot

VUOKRANANTAJAKOULU 2012 Suomen Vuokranantajat ry

VUOKRANANTAJAKOULU 2012 Suomen Vuokranantajat ry VUOKRANANTAJAKOULU 2012 Suomen Vuokranantajat ry Onnistu ja menesty vuokranantajana ja asuntosijoittajana Tuorein tieto vuokramarkkinoista, lainsäädännöstä ja yleisistä käytännöistä Neuvontapalvelu, jossa

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

ASUMISPAKKI-koulutus Harkittu rahan käyttö. KOTILO-projekti

ASUMISPAKKI-koulutus Harkittu rahan käyttö. KOTILO-projekti ASUMISPAKKI-koulutus Harkittu rahan käyttö Harkittu rahankäyttö Omasta taloudellisesta tilanteesta on tärkeää olla tietoinen. On hyvä arvioida tulot ja menot. Pienillä tuloilla selviää, kun suunnittelee

Lisätiedot

Tämä. Tili-ja kulutusluotot. -aineisto on tarkoitettu täydentämään. Liiketalouden matematiikka 2. kirjan sisältöä.

Tämä. Tili-ja kulutusluotot. -aineisto on tarkoitettu täydentämään. Liiketalouden matematiikka 2. kirjan sisältöä. Tämä Tili-ja kulutusluotot -aineisto on tarkoitettu täydentämään Liiketalouden matematiikka 2 kirjan sisältöä. 1 Sisällysluettelo TILI- JA KULUTUSLUOTOT...3 Esim. 1... 4 Esim. 2... 6 Esim. 3... 7 Esim.

Lisätiedot

Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y- tunnus/kaupparekisteri nro:

Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y- tunnus/kaupparekisteri nro: VASTAANOTTOTILOJA KOSKEVA VUOKRASOPIMUS VUOKRANANTAJA Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y- tunnus/kaupparekisteri nro: VUOKRALAINEN Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y-tunnus/kaupparekisteri nro: VUOKRAUKSEN KOHDE VUOKRASOPIMUKSEN

Lisätiedot

Asumisen palvelumme sinulle

Asumisen palvelumme sinulle Asumisen palvelumme sinulle 1 Mistä asumisen palvelumme koostuvat? Olitpa sitten hankkimassa ensimmäistä omaa kotia tai vaihtamassa nykyistä, saat meiltä juuri sinulle sopivan asuntolainan. Hoidamme myös

Lisätiedot

Lainaa voit hakea pankkitunnuksilla tai tekstiviestillä

Lainaa voit hakea pankkitunnuksilla tai tekstiviestillä hae lainaa Miten hakea lainaa? Kun ollaan tilanteessa, että edessä on lainan hakeminen niin ensimmäinen ajatus on, mistä ja miten lainaa voin hakea? Ensimmäisenä pitää miettiä millaista lainaa ollaan hakemassa.

Lisätiedot

Ensimmäiseen omaan kotiin

Ensimmäiseen omaan kotiin Ensimmäiseen omaan kotiin Tarja Lehtonen 18.11.2014 Ensimmäiseen omaan kotiin Aihealueet Huomioitavaa ennen asunnon ostoa ASP lyhyesti Asuntolaina Korkovaihtoehdot Vakuudet OmaTakaus Vakuutukset Verotus

Lisätiedot

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 Mun talous -hanke teetti toukokuussa 2014 kyselyn porilaisilla toisen asteen opiskelijoilla (vuonna -96 syntyneille). Kyselyyn vastasi sata

Lisätiedot

1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja/vuokranantajat. Nimi. - Osoite. Puhelinnumero Sähköpostisoite Yhteyshenkilö.

1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja/vuokranantajat. Nimi. - Osoite. Puhelinnumero Sähköpostisoite Yhteyshenkilö. 1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja/vuokranantajat Nimi Henkilötunnus tai Y-tunnus / _ Puhelinnumero Nimi Henkilötunnus tai Y-tunnus / Puhelinnumero 2. Vuokralainen/vuokralaiset Nimi Henkilötunnus

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Nuoret ulosotossa VALTAKUNNANVOUDINVIRAS TO / KF 2012

Nuoret ulosotossa VALTAKUNNANVOUDINVIRAS TO / KF 2012 Nuoret ulosotossa Ulosotto on.. Lakiin perustuvaa velkojen pakkoperintää Pakkotäytäntöönpanotehtäviä häädöt osamaksuesineen takaisinotto ja tilitys vankeusrangaistusten täytäntöönpano Lainkäyttöä ja puolueetonta

Lisätiedot

MAKSUMUISTUTUS BUDJETTI KUITTI PIKAVIPPI VEROKORTTI ASUMISTUKI HERÄTEOSTOS LASKU KIERRÄTTÄMINEN TAKUU KORKO VUOKRALAINEN TYÖTTÖMYYSKASSA

MAKSUMUISTUTUS BUDJETTI KUITTI PIKAVIPPI VEROKORTTI ASUMISTUKI HERÄTEOSTOS LASKU KIERRÄTTÄMINEN TAKUU KORKO VUOKRALAINEN TYÖTTÖMYYSKASSA Talouspinko-peli 1. Ohjaaja valitsee 20 sanaa selitettäväksi. Nuori poimii itse haluamassaan järjestyksessä 16 sanaa taulukkoon ja kirjoittaa jokaiseen ruutuun yhden sanan. 2. Pyritään löytämään ohjaajan

Lisätiedot

1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja/vuokranantajat

1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja/vuokranantajat 1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja/vuokranantajat - - 2. Vuokralainen/vuokralaiset - - 2 (5) 3. Vuokrauskohde Osoite Postinumero Toimipaikka Huoneiden lukumäärä Pinta-ala noin m². Vuokratun

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Vuokralainen ja vuokranantaja voivat sopia vuokran määrästä suhteellisen vapaasti. Vuokranmäärää Vuokran määrää harkittaessa otetaan kuitenkin

Vuokralainen ja vuokranantaja voivat sopia vuokran määrästä suhteellisen vapaasti. Vuokranmäärää Vuokran määrää harkittaessa otetaan kuitenkin 5.9 Vuokran maksaminen 5.9.1 Vuokra vapaarahoitteisissa asunnoissa Vuokralainen ja vuokranantaja voivat sopia vuokran määrästä suhteellisen vapaasti. Vuokranmäärää Vuokran määrää harkittaessa otetaan kuitenkin

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle Nuori työntekijänä Ohjeita työnantajalle Kuka on nuori työntekijä? Laki nuorista työntekijöistä (998/1993) koskee alle 18-vuotiasta työntekijää. Lain nojalla on annettu asetus nuorten työntekijäin suojelusta

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

Helsingin OP Pankki Oyj. Vesa Väätänen

Helsingin OP Pankki Oyj. Vesa Väätänen Helsingin OP Pankki Oyj Vesa Väätänen OP-bonuksia keskittämisestä Palkitsemme asiakkaitamme keskittämisestä markkinoiden parhailla keskittämiseduilla. Viime vuonna asiakkaillemme kertyi OP-bonuksia 195

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri Minä ja perhe, suulliset taidot

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies

4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies 4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies 11 Muista töihin mennessäsi 13 Muista työsuhteen päättyessä

Lisätiedot

Osaava ostaja, Keskustellaan kuluttajuudesta

Osaava ostaja, Keskustellaan kuluttajuudesta Osaava ostaja, Keskustellaan kuluttajuudesta Viimeisin ostamani asia haaveet ja tarpeet hintavertailu rahat tuotetietous muuta Minä mainonnan keskellä 1 Ryhmätyö Näin ostopäätöksiini yritettiin vaikuttaa

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Maailmalle lähtijän muistilista

Maailmalle lähtijän muistilista Maailmalle lähtijän muistilista Ulkomaille lähtöön tarvitaan rohkeutta ja sisukkuutta. Arki rullaa ulkomailla helpommin, kun lähtöä suunnittelee jo ennakkoon. Muistilista auttaa ulkomaille opiskelemaan

Lisätiedot

KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA

KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA 217-219 KOTONA KAUPUNGISSA: TOIMET JA TAVOITTEET ASUMISVALMENNUSTA TOTEUTETAAN ESPOOSSA JA OULUSSA:

Lisätiedot

Työelämän juridiset pelisäännöt

Työelämän juridiset pelisäännöt Työelämän juridiset pelisäännöt 7.11.2017 Heidi Tupamäki lakimies Työsuhde Työsuhde on sopimussuhde jossa työntekijä sitoutuu sopimuksella - tekemään henkilökohtaisesti työtä - työnantajan lukuun - tämän

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

KIINTEISTÖN VUOKRASOPIMUS

KIINTEISTÖN VUOKRASOPIMUS 1 KIINTEISTÖN VUOKRASOPIMUS 1. Sopijaosapuolet Tikkamäen Palvelut Oy (jäljempänä vuokranantaja) ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitoja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä, (jäljempänä vuokralainen) ovat sopineet

Lisätiedot

Alkutesti. Kysymys 1: Lähdette kaveriporukalla laivalle juhlimaan peruskoulun päättymistä. Mitä vakuutuksia tarvitsette?

Alkutesti. Kysymys 1: Lähdette kaveriporukalla laivalle juhlimaan peruskoulun päättymistä. Mitä vakuutuksia tarvitsette? Vakuutukset Alkutesti Kysymys 1: Lähdette kaveriporukalla laivalle juhlimaan peruskoulun päättymistä. Mitä vakuutuksia tarvitsette? a) Ette mitään, koska ette aio poistua laivasta. b) Kaikille oman matkustajavakuutuksen,

Lisätiedot

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201 5 opintopistettä Petri Nuutinen Petri Nuutinen Lakia sovelletaan sopimukseen (työsopimus), jolla työntekijä tai työntekijät yhdessä työkuntana sitoutuvat henkilökohtaisesti

Lisätiedot

Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle

Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle Muutto on suuri elämänmuutos, johon liittyy sekä iloa uudesta kodista että luopumisen haikeutta. Se vie myös voimia, sillä

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa 1 SISÄLTÖ Työsopimus... 4 Koeaika... 4 Palkanmaksu ja verotus... 4 Oppisopimustyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet... 5 Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet...

Lisätiedot

ENSIASUNNON OSTAJAN ABC

ENSIASUNNON OSTAJAN ABC Unelmien koti kiikarissa? ENSIASUNNON OSTAJAN ABC Ensimmäisen oman asunnon ostaminen saattaa tuntua henkisesti ja rahallisesti isolta päätökseltä, johon liittyy paljon uutta ja tuntematonta. Tämä opas

Lisätiedot

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd 18 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 19 Putkiremontti voidaan nykyisin TOTEUTTAA useilla eri tavoilla. Yleisimmät näistä ovat perinteinen putkiremontti, sukitus ja pinnoitus tai edellisten yhdistelmä.

Lisätiedot

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 18 Asuminen on Suomessa kallista. Asunto-osakkeen ostaminen on monelle elämän suurin yksittäinen hankinta, ja oma koti on jokaiselle hyvin tärkeä. Lisäksi taloyhtiön korjaushankkeet ovat kalliita, erityisesti

Lisätiedot

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville.

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Työelämän ABC Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Muista työsuhteen alkaessa! Pyydä työsopimuksesi kirjallisena. Työsopimuksessa

Lisätiedot

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC-lomapalvelu aina vuodesta 1953 lähtien u Voit vaihtaa asunnon toisen kanssa kotimaassa tai ulkomailla. Kun asut

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Klicka här, skriv ev. Undertitel

Klicka här, skriv ev. Undertitel Klicka här, skriv ev. Undertitel Vanhempainraha on vanhemmille maksettava korvaus, jotta he voisivat töissä olon sijaan olla kotona lastensa kanssa. Tätä korvausta maksetaan yhteensä 480 päivältä lasta

Lisätiedot

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013 LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013 J U H A N I S K A N E N K I I N T E I S T Ö P Ä Ä L L I K K Ö Y - S Ä Ä T I Ö LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAAMISESTA

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 LIIKUNTAVIRASTO

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 LIIKUNTAVIRASTO HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 YRJÖNKADUN UIMAHALLIKIINTEISTÖSSÄ SIJAITSEVAN TYÖTILAN VUOKRAAMINEN ADALIA SALON & SOLARIUMILLE Sopijapuolet: Vuokranantaja Vuokralaiset Helsingin kaupungin liikuntavirasto

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa 1 SISÄLTÖ Työsopimus... 4 Koeaika... 4 Palkanmaksu ja verotus... 4 Oppisopimustyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet... 5 Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet...

Lisätiedot

Suomen verotus selkeästi

Suomen verotus selkeästi Suomen verotus selkeästi Avainsanat Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto:

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Pankissa. Oikeesti aikuisten 1 tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen

Pankissa. Oikeesti aikuisten 1 tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen Pankissa Veera menee ensimmäistä kertaa yksin pankkiin. Hän haluaa avata oman tilin ja hankkia pankkikortin. Kun hän avaa pankin oven, hän huomaa, että pankissa on todella pitkä jono. Hän ottaa itselleen

Lisätiedot

TYÖEHTOSOPIMUS INFO. Materiaali on tarkoitettu työuransa alussa oleville työntekijöille taustatiedoksi työmarkkinoiden sopimusjärjestelmästä

TYÖEHTOSOPIMUS INFO. Materiaali on tarkoitettu työuransa alussa oleville työntekijöille taustatiedoksi työmarkkinoiden sopimusjärjestelmästä TYÖEHTOSOPIMUS INFO Materiaali on tarkoitettu työuransa alussa oleville työntekijöille taustatiedoksi työmarkkinoiden sopimusjärjestelmästä SISÄLTÖ: Mikä on työehtosopimus Työehtosopimuksen sitovuus Työehtosopimusneuvottelut

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Rentoudu matkoillasi Priority Pass -loungeissa

Rentoudu matkoillasi Priority Pass -loungeissa Nordea Platinum 3 Nordea Platinum Nordea Platinum -kortilla maksat ostoksesi vaivattomasti niin Suomessa kuin ulkomailla. Kortilla teet ostoksia myös verkossa sekä nostat käteistä automaateista. Kortin

Lisätiedot

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat KUN TARVITSET APUA Hätätilanne Kun tarvitset apua, soita hätäkeskuksen hätänumeroon 112. Kun soitat hätänumeroon, et tarvitse suuntanumeroa. Yleisestä puhelimesta voit soittaa hätänumeroon ilman rahaa

Lisätiedot

SUOMI. Tervetuloa Suomeen. Perustietoa asumisesta ja oleskelusta Suomessa

SUOMI. Tervetuloa Suomeen. Perustietoa asumisesta ja oleskelusta Suomessa SUOMI Tervetuloa Suomeen Perustietoa asumisesta ja oleskelusta Suomessa Muutto Suomeen? Miten pääsen alkuun? Hoida nämä asiat, kun olet muuttanut Suomeen. 2 Asunto Hanki itsellesi asunto. Et voi rekisteröidä

Lisätiedot

V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS)

V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS) Sivu 1 / 6 Kaupunkirakennelautakunta asianro 297- V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS) 1. Vuokra-aika 2. Vuokra Kuopion kaupunki vuokraa KENELLE ( ) maanvuokralain 5. luvun mukaisena vuokrauksena Kuopion

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja

Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Jorma Lehtojuuri, rkm Omakotiliiton rakennusneuvoja Juuan Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Uusavuttomuus - uusi ilmiö Jorma Lehtojuuri Wikipedia määrittelee uusavuttomuuden varsinkin nuorten aikuisten

Lisätiedot

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 1 Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 2 Erilaisia asumismuotoja Vuokra-asumisessa vuokralainen maksaa joka kuukausi vuokraa vuokranantajalle. Asunnon voi vuokrata yksityisiltä omistajilta ja yleishyödyllisiltä

Lisätiedot

Luoton takaisinmaksuturva lainanottajan perusturva

Luoton takaisinmaksuturva lainanottajan perusturva Luoton takaisinmaksuturva lainanottajan perusturva Lainamäärät erityisesti asuntoluottojen määrät ovat vuosi vuodelta kasvaneet ja laina-ajat pidentyneet. Moni lainanottaja mitoittaa luottonsa melko tarkkaan

Lisätiedot

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe välittäjäkoelautakunta

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe välittäjäkoelautakunta Tehtävä 1 Toimeksiantosopimus tehdään kirjallisesti tai sähköisesti ja niin, ettei sopimusehtoja voida yksipuolisesti muuttaa. Sopimusehtojen pitää säilyä toimeksiantajan saatavilla myös sähköisesti tehtynä.

Lisätiedot

1. Talouden sanaselitystehtävä

1. Talouden sanaselitystehtävä Puhu rahasta! -visa 1. Talouden sanaselitystehtävä 2. Säästäminen vs kuluttaminen Rahan kuluttaminen on mielekkäämpää kuin pitkäaikaissäästäminen täysin samaa mieltä 14% osittain samaa mieltä 33% osittain

Lisätiedot

Uudistuksia EtuTilin ja KäyttöTiliPlus-tilien ehtoihin

Uudistuksia EtuTilin ja KäyttöTiliPlus-tilien ehtoihin Marraskuu 2018 Uudistuksia EtuTilin ja KäyttöTiliPlus-tilien ehtoihin Hyvä asiakkaamme, Tässä kirjeessä kerromme sinulle EtuTilin ja KäyttöTiliPlus-tilin erityisiin ehtoihin tulevista muutoksista. Tilien

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ!

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! GPP on ohjelma, missä hyvin toimeentulevat rahoittajat suunnittelevat investoivansa iäkkäiden ihmisten eläkevakuutuksiin. Siksi GPP etsii 100.000 henkilöä, jotka haluavat

Lisätiedot

Nordea Black. Nordea Black -kortti tarjoaa sinulle monipuolista maksamista, yksilöllistä palvelua sekä ainut laatuisia etuja.

Nordea Black. Nordea Black -kortti tarjoaa sinulle monipuolista maksamista, yksilöllistä palvelua sekä ainut laatuisia etuja. Nordea Black Nordea Black -kortti tarjoaa sinulle monipuolista maksamista, yksilöllistä palvelua sekä ainut laatuisia etuja. Nordea Black Yhdistelmäkortilla voit maksaa ostoksesi joko luotolta (Credit)

Lisätiedot

Nordea Platinum. Nordea Bank AB (publ), kotivaltio Ruotsi, Nordea Bank AB (publ), Suomen sivuliike HKO542 12/2017

Nordea Platinum. Nordea Bank AB (publ), kotivaltio Ruotsi, Nordea Bank AB (publ), Suomen sivuliike HKO542 12/2017 Nordea Platinum Nordea Platinum Nordea Bank AB (publ), kotivaltio Ruotsi, Nordea Bank AB (publ), Suomen sivuliike HKO542 12/2017 Nordea Platinum -kortilla maksat ostoksesi vaivattomasti niin Suomessa kuin

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Tarjoudumme ostamaan tässä mainitut osakkeet tarjouksessa mainituilla ja muuten sovittavilla kauppaehdoilla. Kauppakirja allekirjoitetaan viimeistään.

Tarjoudumme ostamaan tässä mainitut osakkeet tarjouksessa mainituilla ja muuten sovittavilla kauppaehdoilla. Kauppakirja allekirjoitetaan viimeistään. TARJOUS, asunto-osake Tarjoudumme ostamaan tässä mainitut osakkeet tarjouksessa mainituilla ja muuten sovittavilla kauppaehdoilla. 1. Kaupantekopäivä Kauppakirja allekirjoitetaan viimeistään. 2. Kaupan

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

on oikeus lunastaa Vuokrauskohde omistukseensa. Normaalitapauksessa

on oikeus lunastaa Vuokrauskohde omistukseensa. Normaalitapauksessa Solo International OY:N KULKUVÄLINEIDEN VUOKRAUS- PALVELUIDEN EHDOT 1. OSAPUOLET JA SOVELTAMISALA Näitä sopimusehtoja sovelletaan Solo International Oy:n, jäljempänä Solo ja asiakkaan, jäljempänä Vuokralleottaja

Lisätiedot

Opiskelijoiden tietokonelaitteistoa koskeva sopimus

Opiskelijoiden tietokonelaitteistoa koskeva sopimus Opiskelijoiden tietokonelaitteistoa koskeva sopimus 1. Sopimuksen osapuolet Optima (alla nimettynä Optima ) Optiman täysi-ikäinen allekirjoittanut opiskelija, tai alaikäisen Optiman opiskelijan allekirjoittanut

Lisätiedot

Ohje asuntojen vuokralaisille

Ohje asuntojen vuokralaisille Ohje asuntojen vuokralaisille Palvelukeskus Kyrölä, Kyröntupa ja Kuusikummun Asumisyksikkö NURMEKSEN KAUPUNKI 1. Asukasvalinnat ja tehtävät päätökset 1.1 Asukasvalintaa koskevat säädökset Sosiaalihuoltolaki

Lisätiedot

Kulutus ja ostopyynnöt lasten, nuorten ja perheiden arjessa. Terhi-Anna Wilska KoKoTuki-vanhempainilta 14.3.2012

Kulutus ja ostopyynnöt lasten, nuorten ja perheiden arjessa. Terhi-Anna Wilska KoKoTuki-vanhempainilta 14.3.2012 Kulutus ja ostopyynnöt lasten, nuorten ja perheiden arjessa Terhi-Anna Wilska KoKoTuki-vanhempainilta 14.3.2012 Lasten ehdoilla perheen taloudessa? Lapset yhä useammin perheen projekteja, ajankäyttö lasten

Lisätiedot

Mikä on OTAVA-malli. OTAVA= Oman talouden valtias. Sosiaaliohjauksen työväline alkuvaiheen pakolaisten kanssa työskenteleville

Mikä on OTAVA-malli. OTAVA= Oman talouden valtias. Sosiaaliohjauksen työväline alkuvaiheen pakolaisten kanssa työskenteleville Mikä on OTAVA-malli OTAVA= Oman talouden valtias Sosiaaliohjauksen työväline alkuvaiheen pakolaisten kanssa työskenteleville OTAVA koostuu seitsemästä eri talouden hallintaan liittyvästä osaamistavoitteesta

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä Paasikivenkatu 7 15110 Lahti Ly: 0993644-6

VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä Paasikivenkatu 7 15110 Lahti Ly: 0993644-6 VUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä Paasikivenkatu 7 15110 Lahti Ly: 0993644-6 2. Vuokralainen Orimattilan kaupunki Ly: 0129920-0 3. Vuokrauskohde Osoitteessa Koulutie 19,

Lisätiedot

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1(5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. VUOKRANANTAJA Nimi Puhelin Sähköposti 2. VUOKRALAINEN Nimi Henkilötunnus Puhelin Sposti 3. VUOKRAUSKOHDE Huoneiden lukumäärä Pinta-ala noin Huoneisto vuokrataan asuinkäyttöön

Lisätiedot

Opiskelijana Suomessa tai maailmalla

Opiskelijana Suomessa tai maailmalla Opiskelijana Suomessa tai maailmalla Aalto-yliopisto opiskelijavaihto 8.5.2014 Danske opiskelijoille Danske määrittelee opiskelijoiksi kaikki 18-32 vuotiaat. Opiskelijat saavat Danske Bankista maksuttoman

Lisätiedot

Minulleko lemmikkilintu?

Minulleko lemmikkilintu? Minulleko lemmikkilintu? Hyvin hoidettuna lintu sopii vastuuntuntoisen ihmisen lemmikiksi. Sen tulee kuitenkin saada elää linnun elämää kotona, eikä kyseessä ole ensisijaisesti sylilemmikki. Ennen oman

Lisätiedot

Paypal tilin avaaminen, ohjeita ja neuvoja suomenkielellä.

Paypal tilin avaaminen, ohjeita ja neuvoja suomenkielellä. Paypal tilin avaaminen, ohjeita ja neuvoja suomenkielellä. ALUKSI LUO SÄHKÖPOSTIOSOITE PAYPAL TILIÄSI VARTEN: Esim. ilmainen Hotmail -sähköpostitili käy tähän tarkoitukseen hyvin. Muista kirjoittaa salanat

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

Ennakkoverolippumiehet

Ennakkoverolippumiehet Ennakkoverolippumiehet Pääsäännön yhteenveto 1. Infra-alalla ei tule käyttää ennakkoverolippumiehiä konekuskeina. 2. Jos otat tai olet ottanut henkilön ajamaan yrityksesi omistamaa työkonetta (esim. kaivukone,

Lisätiedot

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMINEN 1. Neuvottele ensin opettajan kanssa Kerro opettajalle minne työpaikkaan aiot soittaa. Työpaikka: Puhelinnumero: Varaa itsellesi - rauhallinen

Lisätiedot