MAALIEN KEMIAA, TUTKIMUKSELLISUUTTA YLÄKOULUUN JA TOISELLE ASTEELLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAALIEN KEMIAA, TUTKIMUKSELLISUUTTA YLÄKOULUUN JA TOISELLE ASTEELLE"

Transkriptio

1 MAALIEN KEMIAA, TUTKIMUKSELLISUUTTA YLÄKOULUUN JA TOISELLE ASTEELLE Riitta Latvasto 1 & Päivi Riikonen 1 1 Kemian opettajankoulutusyksikkö, Helsingin yliopisto Tiivistelmä Artikkelissa esitellään tutkimuksellinen kemian oppilastyö, jonka tarkoituksena on antaa merkitystä kemian osaamiselle oppilaiden omassa elämässä tutustumalla maalin valmistukseen, maalin sisältämiin komponentteihin ja maalikalvon tunnistamiseen. Työ soveltuu yläkoulusta ammattikouluun ja lukioon. Työ liittyy yläkoulun kemian (POPS, 2014) sisältöihin: S2 Kemia omassa elämässä ja elinympäristössä, S3 Kemia yhteiskunnassa sekä S5 Aineiden ominaisuudet ja rakenne. LOPS (2015) yksi tavoite on kehittyä luovaksi ja kriittiseksi ajattelijaksi kokeellisen työskentelyn avulla. Maalien kemia työ koostuu teoriasta, laboratoriotyöskentelystä sekä tutkimuksellisuudesta. Työ arvioidaan formatiivisesti. Työstä voidaan tehdä itse- ja vertaisarviointi työn lopuksi. 1 Johdanto Maalit kuuluvat arkikemian piiriin. Tässä työssä maaleja tutkitaan arjen kannalta: millä maalilla voi maalata tunnistamattoman maalipinnan? Tällöin päädytään pohtimaan eri yhdisteiden liukoisuuksia. Lisäksi tutustutaan maalin valmistukseen ja sen ympäristöseikkoihin. Laboratoriotyöskentelytaitojen kehittämisen kannalta työ soveltuu jo yläkoulun toiselle kemian kurssille. Työssä opitaan yhteistyö- ja argumentointitaitoja sekä tutkimuksen tekoa suunniteltaessa laboratoriotyötä sekä tulkitsemalla ja esittämällä työssä saatuja tuloksia, jotka ovat yksi POPS:n (2014) tavoitteista yläkoulun kemiassa. Tässä työssä valmistetaan punamultamaalia ja tunnistetaan maalipintoja. LOPS:ssa (2015) määritellään yhdeksi kemian opiskelijan tavoitteeksi kehittyä kokeellisen työskentelyn kautta luovaksi ja kriittiseksi ajattelijaksi sekä yhteistyötaitoiseksi opiskelijaksi. Tämän työn tavoitteena on kehittää laboratoriotyöskentely- ja yhteistyötaitoja sekä tutkimuksen tekemistä. Punamultamaalin valmistus antaa esimerkin maalinvalmistusprosessista ja tutustuttaa maalin eri komponentteihin. Maalipinnan tunnistaminen on tärkeää käytännön maalaamisessa. Usein halutaan maalata pintaa, joka on jo entuudestaan maalattu ja aiemman maalin ja uuden maalin pitää olla samantyyppisiä (Suomela Oy, 2016; Tikkurila Oy, Maalin tunnistus; Tikkurila Oy, Maalilinja). Työ koostuu tutkimuksellisuudesta ja laboratoriotyöskentelystä, joita voidaan arvioida formatiivisesti. Työssä kerrotaan myös TVT-mahdollisuuksista ja aiheeseen sopivista verkkosivuista.

2 Maalien kemia -työssä on huomioitu erilaiset oppilaat. Työstä löytyvät eriytetyt työohjeet. Työskentelystä arvioidaan työhön paneutumista, työnjakoa, ryhmätyöskentely-, laboratorio sekä itsenäisiä työskentelytaitoja. Arvioinnissa voidaan keskittyä työn lopputuloksiin ja tehtyihin johtopäätöksiin, niiden perusteluihin, argumentointiin ja raportin selkeyteen sekä sisältöön. Oppilaat voivat tehdä esimerkiksi oppimispäiväkirjaa, esitelmiä tai tutkielmia pienistä osa-alueista. Oppilaat voivat tehdä itse- ja vertaisarvioinnit työn päätyttyä. 2 Teoria 2.1 Maalien kemiaa Tässä projektityössä on tarkoitus tutustua erilaisiin maaleihin ja niiden käyttötarkoituksiin sekä maalinvalmistukseen. Työssä tutkitaan erilaisia maalipintoja ja pohditaan, miltä mikäkin maalityypin pinta näyttää ja miten maalipinnat erottaa toisistaan. Työssä on myös tarkoitus kokeilla, miksi öljymaalia ei saa maalata vesiohenteisen maalin päälle ja pohtia syytä tähän. Maalipinnoilla tehdään kokeita maalityypin selvittämiseksi. Lopuksi valmistetaan punamultamaalia keittämällä ja samalla oppilaat näkevät maalinvalmistuksen konkreettisesti sekä voivat pohtia maalissa mukana olevien komponenttien merkitystä seoksessa ja lopullisessa maalipinnassa. Työ on melko suljettu tutkimus. Oppilaan työohjeessa on ehdotettu, miten työtä voi eriyttää eri tasoille. Tässä työssä ei vaadita kovin suurta laboratoriotyöskentelytaitojen osaamista, joten työ sopii jo toiselle kemian kurssille peruskoulussa. Työssä voi oppia laboratoriotyöskentelyn ja tutkimuksellisuuden perustaitoja. 2.2 Maalien koostumus ja maalityypit Maalit koostuvat sideaineesta, pigmenteistä, liuottimista ja apuaineista. Sideaineen tehtävä on sitoa maalin muut ainesosat yhteen ja kiinnittää maali alustaansa. Sideaine siis muodostaa maalikalvon. Sideaineet ovat kiinteitä tai nestemäisiä polymeerejä. Pigmentit antavat maalille värin ja peittokyvyn. Joitain pigmenttejä saadaan luonnosta kuten punaista rautaoksidia, kalsiittia, talkkia ja kaoliinia. Useimmat pigmentit valmistetaan kuitenkin teollisesti. Liuotin liuottaa maalin sideaineen. Liuottimien ja ohentimien avulla säädellään maalin levitysominaisuuksia. Eri liuottimet liuottavat eri sideaineita. Liuottimina maaleissa käytetään vettä ja helposti haihtuvia orgaanisia liuottimia. (Puun teollinen pintakäsittely, Tikkurila Oy, 2009) Maalit voidaan jakaa sideaineen, ohenteen tai kuivumistavan mukaan. Maalityyppejä on lukuisia. Perinteisiä maalityyppejä ovat keitto-, pellavaöljy- ja kalkkimaalit. Sideainetyypin mukaan

3 jaettaessa maalityypit ovat lateksimaalit, alkydimaalit ja öljymaalit. Ohenne maaleissa voi olla vesi, liuotin tai maali voi olla liuotteeton. Kuivumistavan mukaan jaoteltaessa maalit kuivuvat fysikaalisesti haihtumalla, hapettumalla tai maalikalvo muodostuu reaktion seurauksena. (Puun teollinen pintakäsittely, Tikkurila Oy, 2009) Vesiohenteiset maalit kuivuvat pääasiassa fysikaalisesti haihtumalla. Vesiohenteisissa maaleissa sideaine on polymeeri, joka muodostaa veden kanssa emulsion. Alkydimaaleissa sideaine on alkydi eli öljyllä modifioitu polyesterihartsi. Reagoidessaan ilman hapen kanssa alkydi muodostaa maalikalvon. Öljymaaleissa sideaine on kuivuva öljy, kuten pellavaöljy. Maalikalvo muodostuu ilman hapen reagoidessa öljyn kanssa. Sisämaaleina käytetään yleensä vesiohenteisia maaleja. (Helsingin yliopiston sivut, 2016; Työterveyslaitos, 2016) 2.3 Maalin valmistus Maalien valmistusprosessit ovat melko yksinkertaisia. Maalin valmistuksen vaiheet ovat raakaaineiden annostelu, esisekoitus, dispergointi, jälkisekoitus, viimeistely, mahdollinen korjaus, sävytys, suodatus ja täyttö. Koska maalin raaka-aineet ovat nestemäisiä ja kiinteitä aineita, ne tulee aluksi huolellisesti sekoittaa toisiinsa ja saadaan niin sanottu pasta. Tämän jälkeen seuraa maalinvalmistuksen tärkein vaihe eli dispergointi. Dispergoinnissa saatu pasta jauhetaan hienoksi, pigmenttihiukkaset irtoavat toisistaan ja jakaantuvat täydellisesti maaliin. Täydellinen dispergointi on tärkeää, että maalille saadaan optimaalinen värivoimakkuus, hyvä peittokyky, korkea kiilto ja hyvä sääolojen kestokyky. Dispergoinnin jälkeen lisätään muut raaka-aineet ja maali saa lopulliset ominaisuutensa. Kuvassa 1 on esitetty maalin valmistusprosessi. (Saarinen, 2010; Tikkurila Oy, Ympäristöselonteko, 2003.) Kuva 1. Maalin valmistusprosessi. (Saarinen, 2010)

4 2.4 Maalikalvon muodostuminen ja maalin tunnistus Maalin pitää olla juoksevassa muodossa, kun maalia levitetään alustalle. Maalikalvo muodostuu joko kovettumalla reaktion seurauksena tai liuottimen haihtuessa maalipinnasta. Maalikalvo voi myös muodostua yhtä aikaa molemmilla edellisillä tavoilla. Vesiohenteisen maalin kalvo muodostuu vähitellen veden haihtuessa, tämä on esitetty kuvassa 2. (Puun teollinen pintakäsittely, Tikkurila Oy, 2009; Meredith Corporation, 2016; Glendon Mellow, 2011.) Kuva 2. Maalikalvon muodostuminen fysikaalisesti haihtumalla. a) Vasta maalattu pinta, b) Liuottimen haihtuminen märästä maalista, c) Kuiva maalikalvo. Usein halutaan maalata pintaa, joka on jo entuudestaan maalattu. Tällöin aiemman maalin ja uuden maalin pitää olla samantyyppisiä. Vesiohenteisen maalin päälle voidaan maalata vesiohenteisella maalilla, mutta ei öljymaalilla, koska öljymaalin liuotin pehmentää vesiohenteisen maalin kalvoa. Öljymaalin päälle voidaan maalata öljymaalilla, mutta myös vesiohenteisella maalilla. Punamultamaalilla maalattu pinta voidaan maalata punamultamaalilla tai muulla lietemaalilla. Kuullotepinta voidaan maalata kuullotteella tai muulla peittävällä tuotteella. Maalausta suunniteltaessa on siis tärkeää tunnistaa maalattavalla pinnalla olevan maalin tyyppi. (Suomela Oy, 2016; Tikkurila Oy, Maalin tunnistus; Tikkurila Oy, Maalilinja.) Maalin voi tunnistaa maalipinnan rakenteesta ulkonäön perusteella. Kuvassa 3 on esitetty kuvat eri maalityypeistä puupinnoilla. Vesiohenteisen maalin pinta on liuskemainen ja öljymaalin krokotiilinnahkamainen. Punamultamaalien ja kuullotteiden pinnassa ei ole yhtenäistä maalikalvoa. Kuullotteen läpi näkyy puun pinta. Tunnistettaessa maaleja, pintoja voidaan hieman hangata, esim. punamultamaalista irtoaa punaista pigmenttiä. Vesiohenteisen maalin ja öljymaalin erottaa tutkimalla liukoisuutta natriumhydroksidiin ja etanoliin. Etanoli liuottaa vesiohenteisen maalin pintaa, mutta ei vaikuta öljymaaliin. Natriumhydroksidi puolestaan kellastuttaa ja pehmittää öljymaalia, mutta ei vaikuta vesiohenteiseen maaliin. Punamultamaalit liukenevat jossain määrin jo pelkkään kuumaan veteenkin. (Tikkurila Oy, Maalin tunnistus; Siivous.info & V-S Välitys, 2016.)

5 Kuva 3. Vesiohenteinen maali, öljymaali, punamultamaali ja kuullote, vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas. (Fintex maalikauppa; Kymin palokärki. Maalikauppa; Tikkurila Oy, Valtti Color kuullote). 2.5 Maalien ympäristöasioita Maalaamista, maalipintojen tutkimista ja punamultamaalin tekoa ei voi pitää ympäristöystävällisenä toimintana. Puutalojen maalaaminen suojaa puuta lahoamiselta ja sitä kautta pidentää lautaverhouksen käyttöaikaa, mutta punamultamaaleja lukuun ottamatta maalikalvot ovat muovin kaltaisia. Ympäristöystävällisyys on huomioitu mahdollisimman hyvin Joutsenmerkityissä maaleissa. Joutsenmerkityissä maalissa ei käytetä syöpää aiheuttavia, perimää vaurioittavia tai lisääntymiselle vaarallisia yhdisteitä. Joutsenmerkityissä maaleissa ei saa olla hitaasti hajoavia biokertyviä ja myrkyllisiä orgaanisia aineita eikä ftalaatteja. Ne eivät sisällä myöskään raskasmetalleja, formaldehydejä, haihtuvia aromaattisia hiilivetyjä eikä bisefenoli-a-yhdisteitä. Joutsenmerkityt maalit ovat läpäisseet säänkestävyyttä mittaavat testit. Joutsenmerkittyjä maaleja löytyy sisä- ja ulkokäyttöön. (Auranmaa, 2016.) 3 Arviointi POPS (2014) mukaan oppilaan arvioinnin tehtävänä on kannustaa ja ohjata opiskelua sekä auttaa kehittämään itsearviointitaitoja. Arvioinnin tulee olla monipuolista. Oppimista edistävä arviointi on painoalueena uudessa opetussuunnitelmassa. Opettajan antamalla palautteella on huomattu olevan suuri merkitys oppilaiden käsitykseen itsestään oppijana ja ihmisenä. Arvioinnin avulla opettaja voi ohjata oppimista tiettyyn suuntaan ja suunnitella eriyttämistä. Arviointi on työkalu niin oppilaalle kuin opettajallekin. (POPS, 2014)

6 Oppilaiden työskentelyä arvioidaan jatkuvasti eli formatiivisesti. Työskentelyssä voidaan arvioida mm. työhön paneutumista, työnjakoa, ryhmätyöskentely-, laboratorio sekä itsenäisiä työskentelytaitoja. Työskentelyssä voidaan arvioida työn lopputuloksia ja tehtyjä johtopäätöksiä, niiden perusteluja, argumentointia ja raportin selkeyttä sekä sisältöä. Oppilaat voivat tehdä myös esimerkiksi oppimispäiväkirjaa, esitelmiä tai tutkielmia pienistä osa-alueista. Oppilaat voivat tehdä itse- ja vertaisarvioinnit työn päätyttyä. Oppilaiden tulisi voida opiskella omalla lähikehityksen vyöhykkeellä, jotta mm. vältettäisiin kuilun syntyminen, jossa osaavat oppilaat oppivat lisää ja kuilu osaamattomien ja osaavien välillä kasvaa. Tällaista tilannetta nimitetään Matteus-vaikutukseksi. Opetuksessa tulee huomioida yksilöllisesti opiskelijoiden taitotasot. (Hattie, 2009) Opiskelijoiden pitäisi antaa olla aktiivisia ja heidän ikätasonsa mukainen ajattelutaito pitäisi ottaa huomioon kokeellisessa työskentelyssä. Osa opiskelijoista tunnistaa oman osaamisen tason varsinkin lukioikäisenä, jolloin he voisivat itse valita sopivan vaatimustason mukaisia tehtäviä. SOLO-tasoja hyödyntämällä opettaja saa otettua opiskelijoiden ajattelun tasot mahdollisimman hyvin huomioon opetusta suunniteltaessa. SOLO-tasot huomioimalla, voidaan ohjata opiskelijoita kehittymään sopivalla tasolla, opiskelijoiden yksilölliset erot huomioiden. Jotta kemiaa ymmärtäisi syvällisemmin, opiskelijoiden tulee käyttää korkeamman tason ajattelutaitoja ja kehittää omaa ajatteluaan. Korkeampiin ajattelutaitoihin ajatellaan kuuluvat mm. ongelmanratkaisutaidot, soveltaminen, analysoiminen ja syntetisoinnin taitoja. Kokemuksellinen kemian oppiminen on tärkeää, sillä silloin opiskelija pystyy operoimaan käsitteellisesti korkeammalla tasolla. Solo-taksonomia on arvioinnin apuväline, jolla arvioidaan opiskelijan ajattelun ominaispiirteitä erilaisissa oppimistilanteissa. (Tomperi, 2015) Kolmella ensimmäisellä tasolla tiedon määrä lisääntyy (kvantitatiivista) ja 2 viimeisellä tasolla ymmärrys syvenee (kvalitatiivista). Esim. Solo-tasolla 3, opiskelija pystyy käsittelemään tutkittavaa aihetta useista näkökulmista, mutta hän ei pysty yhdistämään niitä. Asiat ovat irrallisia. Solo-taso 4 vastaa ikätasoa vuotta, joka vastaa peruskoulun yläkoululaisten ikää. Yläkoululaiset pystyvät muodostamaan syy-seuraussuhteita ja yhdistelemään irrallista tietoa kokonaisuuksiksi. Heillä on suuri työmuistikapasiteetti. Solo-tasolla 5 vastaa lukiolaisten ajattelun tasoa, jolloin ollaan laajennetun abstraktin tasolla. Opiskelijoiden toimintaa voidaan suunnata osaamistavoitteiden suuntaisesti: tekemällä hypoteeseja, yleistämällä, reflektoimalla, kehittämällä, keksimällä, todistamalla ja ratkaisemalla. (Tomperi, 2015) Opiskelijoille tulisi tarjota riittävän haastavia tehtäviä, jotta opiskelu olisi mielekästä ja motivoivaa. Uusimmassa lukion opetussuunnitelmissa (2015) korostetaan kokeellista työskentelytapaa. SOLO-taksonomia tukee tätä ajattelutapaa. Lukion opetussuunnitelmien mukaan

7 "opiskelijoita rohkaistaan ratkomaan avoimia ja riittävän haastavia tehtäviä, havaitsemaan ongelmia sekä esittämään kysymyksiä ja etsimään vastauksia." (LOPS 2016). 3.1 Tuntisuunnitelmat Tässä laboratoriotyössä tutustutaan erilaisiin maaleihin. Työssä tehdään punamultamaalia ja tarkastellaan eri maaleilla maalattuja pintoja. Oppilaille on hyvä varata työaikaa 2-3 h, riippuen oppilaiden harjaantuneisuudesta laboratoriotyöskentelyssä. Laboratoriotyöskentely etenee neljässä eri vaiheessa. Punamultamaalin teossa on yksi 20 minuutin sekoitus hetki ja toinen 25 minuutin sekoitus hetki, joiden aikana tehdään seuraavat tutkimukset: 1. Perinteisen punamultamaalin teko 2. Tutkitaan eri maalipintojen ulkonäköä. 3. Tutkitaan miten maalipinta käyttäytyy taivutettaessa. 4. Tutkitaan erilaisten kuivien maalipintojen liukoisuutta. Oppilaan työohje ja työhön liittyvä työturvallisuusohje löytyvät oheisesta työohjeesta. Punamultamaalin aineosien merkitys maalissa on seuraavanlainen. Punamultamaalissa vesi toimii liuottimena. Rautasulfaatti (FeSO4) toimii lahonsuoja-aineena. Rautaoksidi (Fe2O3) määrittää maalin tulevan värin. Maalin sideaineina toimivat ruisjauhot sekä pellavaöljyvernissa. Punamullan sijasta voidaan käyttää keltamultaa, jolloin myös rautasulfaatin sijasta käytetään sinkkioksidia, näin saadaan tehtyä keltamultamaalia. (Keltamulta on kidevedellistä punamultaa, kun sitä kuumennetaan n. 150 asteeseen, vesi irtoaa ja mullan väri muuttuu punaiseksi.) (Kemian laitos, 2016.) Kuvassa 4 oppilaat keittävät punamultamaalia laboratoriossa. Kuva 4. Oppilaat tekevät punamultamaalia.

8 4.1. Ennakkovalmistelut Työturvallisuus huomioiden laboratoriossa työskennellessä käytetään työtakkia, suojakäsineitä ja suojalaseja. Pellavaöljyvernissa on itsesyttyvää (kts. Pellavaöljyn käyttöturvallisuustiedote) Punamultamaalin teossa käytetään rautasulfaattia FeSO4. Rautasulfaatti pölyää ja ärsyttää silmiä, sekä on lisäksi myrkyllinen eliöstölle. Punamultamaali on valmistettava vetokaapissa ja siitä nousevaa pölyä on vältettävä hengittämästä. (Pajutex Oy verkkokauppa; Punamullan käyttöturvallisuustiedote, 2006.) Työturvallisuudesta on kerrottu tarkemmin oppilaantyöohjeessa, joka on erikseen liitteenä. Työssä tarvittavat maalinäytteet valmistetaan etukäteen maalaamalla neljällä eri maalilla puupinnoille esimerkiksi 3 cm x 10 cm aloja. Käytettävät maalit: vesiliukoinen maali, öljymaali, kuullote ja punamultamaali. (Punamultamaalia voi tehdä ennakkoon pienen erän maalitutkimuksia varten.) Maalipintojen annetaan kuivua vähintään vuorokausi. Maalinäytteitä ei ole välttämätöntä valmistaa ennakkoon, mikäli ne löytyvät esimerkiksi koulun tai oppilaiden kotoa, tarpeettomasta maalatusta puutavarasta. Tutkittavina maaleina voidaan käyttää myös koulun tai oppilaiden kotoa löytyviä tarpeettomia maaleja. Maalien kovuus- ja haurauskokeita varten valmistetaan maalipintaa tuorekelmulle. Testiä varten teipataan 20 cm x 30 cm tuorekelmua pahvilevylle ja sille maalataan 10 cm x 2 cm aloja testattavia maaleja suhteellisen paksuina kerroksina. Maalivanojen annetaan kuivua vähintään vuorokausi. 3.2 TVT:n käyttö maalien kemiassa Yhdisteiden rakennekaavojen piirtäminen ohjelmilla Maaliyhdisteiden rakenteita voidaan piirtää erilaisilla piirto-ohjelmilla, kuten monipuolisen ChemSketch-ohjelman avulla. Ohjelman tiedostoista löytyy runsaasti valmiita kaavoja. Molekyylirakenteita voi tehdä ja katsoa kaksi- ja kolmiulotteisesti. Alla on esitetty ChemSketchohjelmalla piirretyt molekyylirakenteet a) pellavaöljyhaposta, jota löytyy keitetyn vernissan sisältä sekä b) etyylipropionaatista. Etyylipropionaatti on esteri ja monet maalikalvot ovat polyestereitä. (Teknillinen korkeakoulu, Jyväskylän yliopisto ja Turun yliopisto. Orgaanisen kemian laboratorioopas.)

9 a) b) ChemSketch-ohjelman avulla piirretyt molekyylirakenteet a) Pellavaöljyhappo ja b) Etyylipropionaatti. Maaliaiheisiin oppilastöihin liittyviä verkkosivustoja ja videoita Taulukkoon 1 on koottu verkkosivustoja sekä videoita, joita voi hyödyntää maaliaiheisten oppilastöiden suunnittelussa ja opetuksessa. Taulukko 1. Maaliaiheisia oppilastöitä ja videoita. Tekijä ja sivusto Sisältö Julian Rubin Nettisivustolla on monenlaisia maaliaiheisia töitä eri luokka-asteille alakoulusta lukioon. Sivustolla esitellään lisäksi moniosainen helposti luokassa toteutettavissa oleva maaliprojekti. Tutkimuksessa on mukana lukuisia eri maaleja ja lisäksi sivustoilla kerrotaan kokeissa saadut tutkimustulokset. Garcia, A., Mackay, E., Casarez, M. Oppilaiden tekemä kemian lopputyö, jossa valmistetaan kolmea erilaista

10 maalia ja tutkitaan valmistettujen maalien ominaisuuksia. Mukana on myös työn tulokset. Oppilaiden työ on mielenkiintoinen ja melko helppo toteuttaa. Nigel Saunders Sivuilla esitetään kuinka tehdään kolmea eri väristä maalia: sinistä, keltaista ja valkoista. Sivustolla on helpot työohjeet ja ohjeita opettajille. Työ sopii hyvin yläkouluun. Bill Nye Sivustolla on oppilaille suunnattuja maaliaiheisia monivalintaaukkotehtäviä. Bill Nye demonstroi youtube-videolla vesiohenteisen tussin ja permanenttitussin erilaista liukoisuutta. Sivulla on myös lyhyt videoon liittyvä tietovisa sekä työohje. Pituus 2,16 minuuttia. Videolla esitetään vesiohenteisen maalin tehdasprosessi. Mukana on myös maalin testausta. Erittäin hyvä video, englanninkielinen selostus on helppo ymmärtää. Pituus 5,06 minuuttia. Videolla on esitettynä öljymaalin valmistusprosessi ja maalin testausta. Pituus 4,99 minuuttia.

11 4 Pohdinta Tässä artikkelissa on esitelty kemian oppilastyö, joka tutustuttaa oppilaat maalin valmistukseen ja maalipinnan tunnistamiseen. Työ soveltuu yläkoulun lisäksi lukioon ja ammattikouluun. Työtä kokeilivat muutamat Helsingin yliopiston opiskelijat sekä lukiolaisryhmä. Työtä testattiin myös Luma-päivillä Palaute oli positiivista. Työohjeet olivat selkeät ja niitä on helppo noudattaa. Työ koettiin mielenkiintoiseksi. Arjen kontekstin mukaan ottaminen maalipintojen tunnistuksessa herätti kiinnostusta. Useimmat testaajat olivat maalanneet elämänsä aikana, joten maaleista keskustelu onnistui oppitunnilla hyvin. Lukiolaisryhmä innostui tekemään työtä ja he esimerkiksi vertailivat valmistamiaan punamultamaaleja toisiinsa. Myös maalien erilaisuutta pohdittiin, vaikka kaikki noudattivat samaa työohjetta. Työmoniste toimi käytännössä hyvin. Työtä voidaan kehittää eteenpäin hyödyntämällä oppilailta saatua palautetta sekä opettajan tuntiessa oppilaidensa osaamisen tason, voidaan työtä eriyttää helpommaksi tai vaikeammaksi. Työtä on helppo muokata monella eri tavalla. Työstä voidaan tehdä ympäristöystävällisempi esim. käyttämällä maalipintojen tunnistamisessa käytössä olleita maalipintoja tai tutustumalla ennakkoon eri maaleihin ja valitsemalla Joutsenmerkittyjä tuotteita tutkimuksiin. Työtä voidaan laajentaa esim. maalien peittokyvyn testaamisella, kuten Julian Rubin esittää maalisivustoillaan. (Rubin, J., Paint property experiments). Työ voidaan muuttaa avoimemmaksi, jolloin aktivoidaan korkeamman tason ajattelutaitoja, kun oppilaat pohtivat punamultamaalin komponenttien merkitystä maalissa. Komponenttien pohdinnan avulla saadaan kvantitatiivisesta tutkimuksesta kvalitatiivinen tutkimus. Vastaavasti työtä voidaan helpottaa lisäämällä siihen yksityiskohtaisempia ohjeita, paloittelemalla työohje pieniin osakokonaisuuksiin sekä lisäämällä työohjeeseen tarvittavista välineistä kuvia. Oppilastyöohjeissa on kerrottuna paljon vinkkejä siitä, kuinka työtä voidaan eriyttää haluamaansa suuntaan. 5 Lähteet Auranmaa, K. (2016). Rakentaminen, Joutsenmerkki. Luettu: Hattie, J. (2009). Visible learning: A synthesis of over 800 meta-analyses relating to achievement. Lontoo: Routledge. How it s made. Discovery science channel. (2010). Öljymaalin valmistusprosessi. Luettu osoitteesta: How it s made. (2015). World news 33. Vesiohenteisen maalin valmistusprosessi. Luettu osoitteesta: Kemian laitos, opettajan aineistot. Helsingin yliopisto, Kemian laitos. Helsinki. Luettu osoitteesta:

12 Kemian laitos, opettajan aineistot. Helsingin yliopisto, Kemian laitos. Helsinki. Luettu osoitteesta: LOPS (2015). Lukion opetuksen opetussuunnitelman perusteet Helsinki: Opetushallitus. Luettu osoitteesta: Mellow, G., Chemistry of Oil Painting. Luettu osoitteesta: t he-chemistry-of-oil-painting/ Meredith Corporation. The Chemistry of Paint. Luettu osoitteesta: Nye, B., Chemistry of Color. Luettu osoitteesta: Pajutex Oy verkkokauppa. Luettu osoitteesta: Pellavaöljyvernissan käyttöturvallisuustiedote. Luettu osoitteesta: (Luettu ) POPS (2014). Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Helsinki: Opetushallitus. Luettu osoitteesta: petus Pihkala, J. Prosessitekniikka. Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä, prosessitekniikka. Luettu ja osoitteesta: jpg Punamullan käyttöturvallisuustiedote. Luettu osoitteesta: Rubin, J., Colors, paints and dyes, Science fair projects and experiments. Luettu osoitteesta: Rubin, J., Paint property experiments. Compare properties of various kinds of paints. Luettu osoitteesta: Saarinen, A., Dispergointimenetelmien vertaaminen maalinvalmistuksessa, Metropolia ammattikorkeakoulu, Insinöörityö, Luettu osoitteesta: Saunders, N Creative chemistry. Making paints. Luettu osoitteesta: Siivous.info &V-S Välitys Käytetyn maalityypin selvittäminen. Luettu osoitteesta:

13 Suomela Oy-sivusto. 13-kysymystä ulkomaalaukseen. Luettu osoitteesta: Teknillinen korkeakoulu, Jyväskylän yliopisto ja Turun yliopisto. Orgaanisen kemian laboratorioopas. Luettu osoitteesta: at.htm Tikkurila Oy. Maalausvälineiden puhdistus. Luettu osoitteesta: alineiden_puhdistus Tikkurila Oy. Maalin tunnistus. Luettu osoitteesta: maalin_tunnistus Tikkurila Oy. Maalilinja. Soitettu Tikkurila Oy. Pintakäsitellyn puun uusiokäyttö ja hävittäminen. Luettu osoitteesta: alineiden_puhdistus Tikkurila Oy. Puun teollinen pintakäsittely. Luettu osoitteesta: Tikkurila Oy. Tuotteet. Aito punamultamaali. Luettu osoitteesta: Tikkurila Oy. Valtti Color kuullote. Luettu osoitteesta: Tikkurila Oy. Ylijäämämaalin hävittäminen. Luettu osoitteesta: maalin_havittaminen Tikkurila Oy. Ympäristöselonteko Luettu osoitteesta: Tomperi, P. (2015). Kehittämistutkimus: Opettajan ammatillisen kehittymisen tutkimusperustainen tukeminen käyttäen Solo-taksonomia-esimerkkinä tutkimuksellinen kokeellinen kemian opetus. Väitöskirja. Helsingin yliopisto, Kemian opettajankoulutusyksikkö, Kemian laitos. Helsinki, Luettu osoitteesta: Työterveyslaitos. Vesiohenteiset maalit. Luettu osoitteesta: eiset_maalit/sivut/default.aspx Ympäristöministeriö ja museovirasto. Maalit. Luettu osoitteesta:

MAALIEN KEMIAA, TUTKIMUKSELLISUUTTA YLÄKOULUUN JA TOISELLE ASTEELLE

MAALIEN KEMIAA, TUTKIMUKSELLISUUTTA YLÄKOULUUN JA TOISELLE ASTEELLE MAALIEN KEMIAA, TUTKIMUKSELLISUUTTA YLÄKOULUUN JA TOISELLE ASTEELLE Riitta Latvasto 1 & Päivi Riikonen 1 1 Kemian opettajankoulutusyksikkö, Helsingin yliopisto Aihe: Tässä laboratoriotyössä tutustutaan

Lisätiedot

Puun teollinen pintakäsittely. Tikkurila Oyj, 2010 Puun teollinen pintakäsittely Luku 1

Puun teollinen pintakäsittely. Tikkurila Oyj, 2010 Puun teollinen pintakäsittely Luku 1 Puun teollinen pintakäsittely 1 Sisältö 1. Perustietoa maaleista ja lakoista 2. Eri pinnoitetyypit ja niiden käyttötavat 3. Puun rakenne ja puulajit 4. Eri alusmateriaalien erikoisvaatimukset pintakäsittelytyössä

Lisätiedot

Maalin koostumus. Esim: 5 % 25 % 40 % 30 % Liuote/vesi sideaine pigmentti apuaineet

Maalin koostumus. Esim: 5 % 25 % 40 % 30 % Liuote/vesi sideaine pigmentti apuaineet MAALIKEMIAA Maalin koostumus Esim: 5 % 25 % 40 % 30 % Liuote/vesi sideaine pigmentti apuaineet SIDEAINE Kiinteä tai nestemäinen polymeeri tai luonnonmateriaali, joka sitoo yhteen maalin aineosat tartuttaa

Lisätiedot

Puupinnat ulkona TALOMAALIT

Puupinnat ulkona TALOMAALIT Puupinnat ulkona TALOMAALIT 2 Puutalojen Suomi Puutalo on perinteinen rakennusmuoto Suomessa ja muissa Pohjoismaissa materiaalin saatavuuden, edullisuuden ja rakentamisen helppouden ansiosta. Tänä päivänä

Lisätiedot

Maalin koostumus Maalit koostuvat pääsääntöisesti sideaineista, pigmenteistä, täyteaineista, liuotteista ja apuaineista.

Maalin koostumus Maalit koostuvat pääsääntöisesti sideaineista, pigmenteistä, täyteaineista, liuotteista ja apuaineista. Sivu 1 / 5 Korroosionestomaalit Maalin koostumus Maalit koostuvat pääsääntöisesti sideaineista, pigmenteistä, täyteaineista, liuotteista ja apuaineista. Sideaineet Sideaine muodostaa alustaan kiinnittyvän

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Opetuksen suunnittelun lähtökohdat Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Shulmanin (esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen

Lisätiedot

Tikkurila-opisto Rakennusmaalauksen suunnittelu. Vanhojen maalipintojen analysoinnista Tutkimuspäällikkö Jukka Järvinen 4.12.2014

Tikkurila-opisto Rakennusmaalauksen suunnittelu. Vanhojen maalipintojen analysoinnista Tutkimuspäällikkö Jukka Järvinen 4.12.2014 Tikkurila-opisto Rakennusmaalauksen suunnittelu Vanhojen maalipintojen analysoinnista Tutkimuspäällikkö Jukka Järvinen 4.12.2014 Laboratorioteknologian päätehtävät asiakaspalvelun, myynnin ja markkinoinnin

Lisätiedot

Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi

Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi Nokia 16.9.2015 Päivi Nilivaara 1 17.9.2015 Mikä edistää oppimista? Resurssit Opiskeluun käytetty aika Palautteen anto Tvt opetusvälineenä Kotitausta Luokalle

Lisätiedot

Puujulkisivujen uudis- ja huoltomaalaus

Puujulkisivujen uudis- ja huoltomaalaus Puujulkisivujen uudis- ja huoltomaalaus Miksi puuta pintakäsitellään Esteettinen ja suojaaminen Pinnan sinistyminen/ homehtuminen pohjusteen fungisidit (sinistymän- ja homeenestoaineet) Puun halkeilu sideaineet

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 11. ULKOLATTIAT Terassit ja laiturit

MAALILINJA NEUVOO 11. ULKOLATTIAT Terassit ja laiturit MAALILINJA NEUVOO 11 ULKOLATTIAT Terassit ja laiturit Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet puulattiat... 4 Vanhat puulattiat... 5 2 NIKSIT 1.1 Ennen käsittelyä Tarkista aina lattiapintojen kunto ja tee tarvittavat

Lisätiedot

KEMIA 7.LUOKKA. Laajaalainen. liittyvät sisältöalueet. osaaminen. Merkitys, arvot ja asenteet

KEMIA 7.LUOKKA. Laajaalainen. liittyvät sisältöalueet. osaaminen. Merkitys, arvot ja asenteet KEMIA 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Merkitys, arvot ja asenteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta kemian opiskeluun T2 ohjata ja kannustaa oppilasta tunnistamaan

Lisätiedot

Ulkomaalit. Tee koti, jossa mieli lepää.

Ulkomaalit. Tee koti, jossa mieli lepää. Ulkomaalit Tee koti, jossa mieli lepää. Ulkomaalit kodin puupinnoille Miksi kannattaa valita Cello-maalit? Kun haluat katseen- ja säänkestävän kodin, valitse korkealuokkainen Cello-ulkomaali talosi pintaan.

Lisätiedot

Ruisvelliä, maitoa ja pellavaöljyä Perinteiset pintakäsittelyt. Uusikaupunki 24.9.2011

Ruisvelliä, maitoa ja pellavaöljyä Perinteiset pintakäsittelyt. Uusikaupunki 24.9.2011 Ruisvelliä, maitoa ja pellavaöljyä Perinteiset pintakäsittelyt Uusikaupunki 24.9.2011 Panu Kaila 2011 Harmaantuminen 2 vuotta 16 vuotta Harmaantumisen aiheuttaa sinistäjäsieni, joka ei vaikuta puun lujuuteen.

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen KEMIA Kemian päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta kemian opiskeluun T2 ohjata ja

Lisätiedot

MAALIKEMIAA. - Maalien aineosat - Maalien kalvonmuodostus - Olosuhteiden vaikutus kalvonmuodostukseen

MAALIKEMIAA. - Maalien aineosat - Maalien kalvonmuodostus - Olosuhteiden vaikutus kalvonmuodostukseen MAALIKEMIAA Pala pintakäsittelijöiden kemian opetukseen toisella asteella - Maalien aineosat - Maalien kalvonmuodostus - Olosuhteiden vaikutus kalvonmuodostukseen MAALIEN KALVONMUODOSTUS Tämä materiaali

Lisätiedot

Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa Tiina Tähkä, Opetushallitus

Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa Tiina Tähkä, Opetushallitus Matematiikan ja luonnontieteiden uudet opetussuunnitelmat tarkastelussa 2.6.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

METALLIMAALIT JA NIIDEN KÄYTTÖ. OSA 2. Maalien koostumus Maalin korroosionestokyky Perusmetallimaalit. Copyright Isto Jokinen 1

METALLIMAALIT JA NIIDEN KÄYTTÖ. OSA 2. Maalien koostumus Maalin korroosionestokyky Perusmetallimaalit. Copyright Isto Jokinen 1 METALLIMAALIT JA NIIDEN KÄYTTÖ OSA 2. Maalien koostumus Maalin korroosionestokyky Perusmetallimaalit Copyright Isto Jokinen 1 MIKSI METALLIMAALEJA KÄYTETÄÄN? KORROOSIONESTO Metallien korroosiota voidaan

Lisätiedot

Ilmiö 7-9 Kemia OPS 2016

Ilmiö 7-9 Kemia OPS 2016 Ilmiö 7-9 Kemia OPS 2016 Kemiaa tutkimaan 1. TYÖTURVALLISUUS 2 opetuskertaa S1 - Turvallisen työskentelyn periaatteet ja perustyötaidot - Tutkimusprosessin eri vaiheet S2 Kemia omassa elämässä ja elinympäristössä

Lisätiedot

Luku 6 Oppimisen arviointi

Luku 6 Oppimisen arviointi Luku 6 Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää

Lisätiedot

1. Oppimisen arviointi

1. Oppimisen arviointi 1. Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää oppilaan

Lisätiedot

TAMPEREEN TEKNILLINEN LUKIO

TAMPEREEN TEKNILLINEN LUKIO TAMPEREEN TEKNILLINEN LUKIO 1.8.2012 1 Visio ja toiminta ajatus Tampereen teknillinen lukio on Suomessa ainutlaatuinen yleissivistävä oppilaitos, jossa painotuksena ovat matematiikka ja tekniikka sekä

Lisätiedot

Hiilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta

Hiilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta iilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta Kohderyhmä: Työ on suunniteltu alakoululaisille sopivalle tasolle. Työ ei ole liian vaikea ymmärtää esikoululaiselle, muttei liian helppo

Lisätiedot

Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen

Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen Lukiopäivät 11.-12.11.2015 Eija Kauppinen, Kimmo Koskinen, Anu Halvari & Leo Pahkin Perusteiden oppimiskäsitys (1) Oppiminen on seurausta

Lisätiedot

Aikuisten perusopetus

Aikuisten perusopetus Aikuisten perusopetus Laaja-alainen osaaminen ja sen integrointi oppiaineiden opetukseen ja koulun muuhun toimintaan 23.1.2015 Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS Uudet opetussuunnitelman

Lisätiedot

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat. 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat. 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 11 ULKOLATTIAT. Terassit ja laiturit

MAALILINJA NEUVOO 11 ULKOLATTIAT. Terassit ja laiturit 2015 MAALILINJA NEUVOO 11 ULKOLATTIAT Terassit ja laiturit SISÄLLYSLUETTELO Niksit...3 Uudet puulattiat... 4 Vanhat puulattiat... 5 2 NIKSIT 1.1 Ennen käsittelyä Tarkista aina lattiapintojen kunto ja tee

Lisätiedot

Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan

Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan OPS-koulutus Joensuu 16.1.2016 Marja Tamm Matematiikan ja kemian lehtori, FM, Helsingin kielilukio 3.vpj. ja OPS-vastaava,

Lisätiedot

Esimerkkejä formatiivisesta arvioinnista yläkoulun matematiikan opiskelussa

Esimerkkejä formatiivisesta arvioinnista yläkoulun matematiikan opiskelussa Esimerkkejä formatiivisesta arvioinnista yläkoulun matematiikan opiskelussa Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, luku 6, Oppimisen arviointi: Oppilaan oppimista ja työskentelyä on arvioitava

Lisätiedot

Puu julkisivussa. Maalin tehtävät. puun pintakerroksen suojaaminen säärasitukselta. ulkonäkö, kiilto, puhtaanapysyvyys

Puu julkisivussa. Maalin tehtävät. puun pintakerroksen suojaaminen säärasitukselta. ulkonäkö, kiilto, puhtaanapysyvyys Puujulkisivut Puu julkisivussa puuta suojataan kosteudelta rakenteellisin keinoin räystäät sokkeli sadeveden ohjaus, pellitykset tuuletusrako tippanokat viisteet oikea naulaussuunta ja - syvyys Puu julkisivussa

Lisätiedot

Tutkimuksellisia töitä biologian opetukseen

Tutkimuksellisia töitä biologian opetukseen Tutkimuksellisia töitä biologian opetukseen Justus / Biotieteiden opetuksen keskus BioPop 13.6.2017 1 Päivän ohjelma 16:00 16:25 Mitä tutkimuksellisuus on? 16:25 16:35 Johdatus päivän tutkimustyöhön 16:35

Lisätiedot

Ideoita oppitunneille aiheesta Kemia työelämässä

Ideoita oppitunneille aiheesta Kemia työelämässä Ideoita oppitunneille aiheesta Kemia työelämässä Ideat on koottu Kemia työelämässä täydennyskoulutuskurssille osallistuneiden opettajien kurssiin liittyneistä etätehtävistä. Tehtävän tarkoituksena oli

Lisätiedot

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan:

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen pedagogiseen tietoon 3. opetussuunnitelmalliseen

Lisätiedot

POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu. Elina Lappalainen & Pia Perälä

POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu. Elina Lappalainen & Pia Perälä POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu Elina Lappalainen & Pia Perälä Suunnittelemamme käsityön kokonaisuuden teemana on joulu. Projekti on suunniteltu kuudesluokkalaisille. Projektin esittelyvaiheessa

Lisätiedot

Sisältö: Yleistä. Alustat ja rakenteet Käsittely-yhdistelmät Ongelmia ja ratkaisuja. Alan nykytila Pintakäsittelyn merkitys

Sisältö: Yleistä. Alustat ja rakenteet Käsittely-yhdistelmät Ongelmia ja ratkaisuja. Alan nykytila Pintakäsittelyn merkitys Puulattiat Sisältö: Yleistä Alan nykytila Pintakäsittelyn merkitys Alustat ja rakenteet Käsittely-yhdistelmät Ongelmia ja ratkaisuja 13.2.2014 2 Yleistä Alan nykytila Käsiteltäviä puuvalmiita pintoja entistä

Lisätiedot

BIOS 1 ja OPS 2016 OPS Biologian opetussuunnitelma Opetuksen tavoitteet

BIOS 1 ja OPS 2016 OPS Biologian opetussuunnitelma Opetuksen tavoitteet BIOS 1 ja OPS 2016 Biologian opetussuunnitelma 2016 Biologian opetuksen tehtävänä on tukea opiskelijan luonnontieteellisen ajattelun kehittymistä. Opetus lisää ymmärrystä biologian merkityksestä osana

Lisätiedot

Kiteet kimpaleiksi (Veli-Matti Ikävalko)

Kiteet kimpaleiksi (Veli-Matti Ikävalko) Kiteet kimpaleiksi (Veli-Matti Ikävalko) VINKKEJÄ OPETTAJALLE: Työ voidaan suorittaa 8 luokalla ionisidosten yhteydessä. Teoria ja kysymysosa osa voidaan suorittaa kotitehtävänä. Kirjallisuudesta etsimiseen

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 08 PUUJULKISIVUT. Lauta- ja hirsiseinät

MAALILINJA NEUVOO 08 PUUJULKISIVUT. Lauta- ja hirsiseinät 2015 MAALILINJA NEUVOO 08 PUUJULKISIVUT Lauta- ja hirsiseinät SISÄLLYSLUETTELO Niksit...3 Uudet maalattavat pinnat... 5 Vanhat maalattavat pinnat... 7 Uudet kuullotteilla käsiteltävät pinnat... 9 Vanhat

Lisätiedot

Värin valinta Tikkurilan värikartoista

Värin valinta Tikkurilan värikartoista Värin valinta Tikkurilan värikartoista Miksi on erilaisia värikarttoja? 12/4/2014 Marika Raike, Tikkurila OYj 2 Tikkurilan värikartat räätälöity maalimateriaalille, peittävyys ja kestävyys optimoitu omat

Lisätiedot

FyKe 7 9 Kemia ja OPS 2016

FyKe 7 9 Kemia ja OPS 2016 Kuvat: vas. Fotolia, muut Sanoma Pro Oy FyKe 7 9 Kemia ja OPS 2016 Kemian opetuksen tehtävänä on tukea oppilaiden luonnontieteellisen ajattelun sekä maailmankuvan kehittymistä. Kemian opetus auttaa ymmärtämään

Lisätiedot

Lukion opiskelija-arviointi Suomessa

Lukion opiskelija-arviointi Suomessa Pirjo Pollari, Jyväskylän normaalikoulu LOPS2016tuki-webinaari 20.10.2015 Lukion opiskelija-arviointi Suomessa Tutkimusta vähän, mutta sen mukaan arviointi lukioissa ei ole kovin monipuolista koekeskeistä:

Lisätiedot

Voiko pilaantuneen veden puhdistaa juomakelpoiseksi?

Voiko pilaantuneen veden puhdistaa juomakelpoiseksi? Profiles-opiskelumateriaalia - Yleiskuvaus Voiko pilaantuneen veden puhdistaa juomakelpoiseksi? Luonnontieteet - Kemia 7.9. luokka Kehittäjä: Esko Väyrynen, Kontiolahden koulu (2011) http://www.uef.fi/profiles

Lisätiedot

Oppimisprosessissa opiskelijoiden tukena analytiikan opiskelua yhdessä tehden

Oppimisprosessissa opiskelijoiden tukena analytiikan opiskelua yhdessä tehden Oppimisprosessissa opiskelijoiden tukena analytiikan opiskelua yhdessä tehden Katariina Vuorensola Luento-opetuksen tulevaisuus Oppimisseikkailu 2017 Analytiikan kurssi Analytiikan perusteet, 4 op Maisterivaiheen

Lisätiedot

KE1 Ihmisen ja elinympäristön kemia

KE1 Ihmisen ja elinympäristön kemia KE1 Ihmisen ja elinympäristön kemia Arvostelu: koe 60 %, tuntitestit (n. 3 kpl) 20 %, kokeelliset työt ja palautettavat tehtävät 20 %. Kurssikokeesta saatava kuitenkin vähintään 5. Uusintakokeessa testit,

Lisätiedot

Kokeellisen työskentelyn ohjeet Kalevan lukion kemian luokassa

Kokeellisen työskentelyn ohjeet Kalevan lukion kemian luokassa Kokeellisen työskentelyn ohjeet Kalevan lukion kemian luokassa 1 TURVALLINEN TYÖSKENTELY Turvallinen työskentely on keskeinen osa kemian osaamista. Kokeellisissa töissä noudatetaan kemikaali, jäte ja työturvallisuuslainsäädäntöä.

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen 1 FYSIIKKA Fysiikan päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta fysiikan opiskeluun T2 ohjata

Lisätiedot

Fysiikan opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 7-9. Laaja-alainen osaaminen. Opetuksen tavoitteet. Merkitys, arvot ja asenteet

Fysiikan opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 7-9. Laaja-alainen osaaminen. Opetuksen tavoitteet. Merkitys, arvot ja asenteet Fysiikan opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 7-9 Merkitys, arvot ja asenteet T3 ohjata oppilasta ymmärtämään fysiikan osaamisen merkitystä omassa elämässä, elinympäristössä ja yhteiskunnassa L6, Tutkimisen

Lisätiedot

ALKOHOLIT SEKAISIN KOHDERYHMÄ:

ALKOHOLIT SEKAISIN KOHDERYHMÄ: ALKOHOLIT SEKAISIN KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu lukion kursseille KE1, KE2 ja KE4. KESTO: Työ kestää n.1h MOTIVAATIO: Työ on havainnollinen ja herättää pohtimaan kaasujen kemiaa. TAVOITE: Työssä opiskelija

Lisätiedot

Rauman normaalikoulun opetussuunnitelma 2016 Kemia vuosiluokat 7-9

Rauman normaalikoulun opetussuunnitelma 2016 Kemia vuosiluokat 7-9 2016 Kemia vuosiluokat 7-9 Rauman normaalikoulun opetussuunnitelma Kemia vuosiluokat 7-9 Rauman normaalikoulun kemian opetuksen pohjana ovat perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden kemian opetuksen

Lisätiedot

VESO yläkoulun opettajat. OPS 2016 ARVIOINTI Jokivarren koululla

VESO yläkoulun opettajat. OPS 2016 ARVIOINTI Jokivarren koululla VESO yläkoulun opettajat OPS 2016 ARVIOINTI Jokivarren koululla 29.3.2017 Oppimisen arviointi Erja Vitikka 6.3.2015 Laaja-alainen osaaminen Laaja-alaisella osaamisella tarkoitetaan tietojen, taitojen,

Lisätiedot

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat Tiina Tähkä, Opetushallitus

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat Tiina Tähkä, Opetushallitus Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat 18.4.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset

Lisätiedot

Kotimaalarin opas. maalien ja maalaamisen ympäristö- ja terveysvaikutukset

Kotimaalarin opas. maalien ja maalaamisen ympäristö- ja terveysvaikutukset Kotimaalarin opas maalien ja maalaamisen ympäristö- ja terveysvaikutukset Sisällysluettelo 4 Pitkäjänteistä työtä 6 Maalaaminen ja terveys 7 Maalaaminen ja ympäristö 8 Vesiohenteisen maalin hyödyt 10 Maaleille

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa MAOL OPS-koulutus Naantali 21.11.2015 Jukka Hatakka Opetussuunnitelman laatiminen Kaikki nuorten lukiokoulutuksen järjestäjät laativat lukion opetussuunnitelman

Lisätiedot

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri Koulutuksen tavoitteet Säädökset ja perusta Lait ja määräykset Opintojenaikainen arviointi Usko Itseen oppijana Oman oppimisprosessin ymmärtäminen Työpaja 1 tavoitteet Toimintakulttuuri Arvostelusta oppimisen

Lisätiedot

OPS2016 ja ohjelmointi

OPS2016 ja ohjelmointi 1 OPS2016 ja ohjelmointi - johdattelu ohjelmointiin alakoulussa MIKKO HORILA & TUOMO TAMMI OPS2016 ja ohjelmointi 2 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet päivittyvät syksyllä 2016. Koodaustaidot

Lisätiedot

Vesimolekyylien kiehtova maailma

Vesimolekyylien kiehtova maailma Vesimolekyylien kiehtova maailma Luokka-aste Oppitunti molekyylimallinnuksesta oli suunniteltu 8. luokan oppilaille. Tavoitteet Tavoitteena on tarkastella kemiallista mallia ja syventää kemiallisen mallin

Lisätiedot

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI Valtioneuvoston vuonna 2012 antaman asetuksen pohjalta käynnistynyt koulun opetussuunnitelman uudistamistyö jatkuu. 15.4.-15.5.2014 on

Lisätiedot

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015 Terveisiä ops-työhön Heljä Järnefelt 18.4.2015 Irmeli Halinen, Opetushallitus Opetussuunnitelman perusteet uusittu Miksi? Mitä? Miten? Koulua ympäröivä maailma muuttuu, muutoksia lainsäädännössä ja koulutuksen

Lisätiedot

Kuvataiteen prosessiarviointi Kokemuksia yläkoulusta

Kuvataiteen prosessiarviointi Kokemuksia yläkoulusta Kuvataiteen prosessiarviointi Kokemuksia yläkoulusta Arvioinnin luonteesta kuvataiteessa "Oppimisen arviointi kuvataiteessa on luonteeltaan kannustavaa, ohjaavaa ja oppilaiden yksilöllisen edistymisen

Lisätiedot

ARVIOINTI MURROKSESSA -

ARVIOINTI MURROKSESSA - ARVIOINTI MURROKSESSA - RUBRIIKIT TAVOITTEENASETTELUN JA ARVIOINNIN TYÖKALUNA https://peda.net/oppimateriaalit/ e- oppi/verkkokauppa/yl%c3%a4kou lu/tekstiilityo/kevat/arvioi https://opintopolku.fi/wp/lukio-2/opinnot-lukiossa/

Lisätiedot

BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ

BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ KOHDERYHMÄ: Soveltuu peruskoulun 9.luokan kemian osioon Orgaaninen kemia. KESTO: 45 60 min. Kemian opetuksen keskus MOTIVAATIO: Muovituotteet kerääntyvät helposti luontoon ja saastuttavat

Lisätiedot

TERVETULOA TIKKURILAN MAALIMYYJÄKOULUTUKSEEN! Ulkomaalauksen perusteet

TERVETULOA TIKKURILAN MAALIMYYJÄKOULUTUKSEEN! Ulkomaalauksen perusteet TERVETULOA TIKKURILAN MAALIMYYJÄKOULUTUKSEEN! Ulkomaalauksen perusteet PIHA Miksi käsitellään Suojaa UV-säteilyä vastaan Puu kuivuu ja halkeilee, metalli ruostuu, pihakivet haalistuu Suojataan laholta

Lisätiedot

PROFILES -hankkeeseen osallistuvien opettajien osaamisalueiden kartoittaminen

PROFILES -hankkeeseen osallistuvien opettajien osaamisalueiden kartoittaminen PROFILES -hankkeeseen osallistuvien opettajien osaamisalueiden kartoittaminen Ammatillisen kehittymisen prosessin aluksi hankkeeseen osallistuvat opettajat arvioivat omaa osaamistaan liittyen luonnontieteiden

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN OSAAMINEN (7-9 lk.) OSAAMISEN KEHITTÄMISTARVEKARTOITUS

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN OSAAMINEN (7-9 lk.) OSAAMISEN KEHITTÄMISTARVEKARTOITUS 1/5 Koulu: Yhteisön osaamisen kehittäminen Tämä kysely on työyhteisön työkalu osaamisen kehittämistarpeiden yksilöimiseen työyhteisön tasolla ja kouluttautumisen yhteisölliseen suunnitteluun. Valtakunnallisen

Lisätiedot

N:o 837 4123 SOVELTAMISALAAN KUULUVAT MAALIT, LAKAT JA AJONEUVOJEN KOR- JAUSMAALAUSTUOTTEET

N:o 837 4123 SOVELTAMISALAAN KUULUVAT MAALIT, LAKAT JA AJONEUVOJEN KOR- JAUSMAALAUSTUOTTEET N:o 837 4123 Liite 1 SOVELTAMISALAAN KUULUVAT MAALIT, LAKAT JA AJONEUJEN KOR- JAUSMAALAUSTUOTTEET 1. Maalien ja lakkojen alaluokat a) Sisäseinien ja -kattojen himmeillä maaleilla ja pinnoitteilla tarkoitetaan

Lisätiedot

Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa. Erja Vitikka 2017

Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa. Erja Vitikka 2017 Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa Erja Vitikka 2017 Arvioinnin kaksi tehtävää Arvioinnin yksilöllinen luonne Opiskelun ohjaaminen ja kannustaminen sekä oppilaan itsearvioinnin edellytysten kehittäminen

Lisätiedot

Flipped Classroom Pedagogiikka Kemian opetuksessa Case Kemiallisen tasapainon kurssi

Flipped Classroom Pedagogiikka Kemian opetuksessa Case Kemiallisen tasapainon kurssi Flipped Classroom Pedagogiikka Kemian opetuksessa Case Kemiallisen tasapainon kurssi Ari Myllyviita MSc (Chem.Ed.), BSc (Chem.), BEd (soc.pedag.) Lecturer (Chemistry and Mathematics), Project Coordinator

Lisätiedot

arvioinnin kohde

arvioinnin kohde KEMIA 9-lk Merkitys, arvot ja asenteet T2 Oppilas tunnistaa omaa kemian osaamistaan, asettaa tavoitteita omalle työskentelylleen sekä työskentelee pitkäjänteisesti T3 Oppilas ymmärtää kemian osaamisen

Lisätiedot

Miten arvioimme oppimista? Lahden perusopetus. Arvioinnin päivä Lahden perusopetuksen opettajille

Miten arvioimme oppimista? Lahden perusopetus. Arvioinnin päivä Lahden perusopetuksen opettajille Miten arvioimme oppimista? Lahden perusopetus Arvioinnin päivä Lahden perusopetuksen opettajille 10.2.2018 Mistä oppimista tukeva arviointikulttuuri muodostuu? Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus Opetussuunnitelmauudistus Suomessa 2.6.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset tarpeet ja linjaukset

Lisätiedot

JATKUVA JA MONIPUOLINEN ARVIOINTI LUKIOSSA

JATKUVA JA MONIPUOLINEN ARVIOINTI LUKIOSSA JATKUVA JA MONIPUOLINEN ARVIOINTI LUKIOSSA MITEN SELVITÄ HENGISSÄ? HYOL:n kesäkurssi 6.6.2017 Hanna Toikkanen ARVIOINTI YHTEYDESSÄ OPPIMISKÄSITYKSEEN (LOPS) Opetussuunnitelman perusteet pohjautuvat oppimiskäsitykseen,

Lisätiedot

Asennusohjeet ammattilaisille

Asennusohjeet ammattilaisille Asennusohjeet ammattilaisille Tämän ohje on tarkoitettu ammattilaisille mahdollistamaan paras mahdollinen lopputulos. Ei loppukäyttäjille. Valmistajan suosittelema kitti: Gyproc Promix Lite https://www.youtube.com/watch?v=blchabm0j9a

Lisätiedot

Opetuskulttuuri murroksessa

Opetuskulttuuri murroksessa Opetuskulttuuri murroksessa eduhakkeri Pekka Peura Martinlaakson lukio pekka.peura@eduvantaa.fi blogi: maot.fi sivut: eduhakkerit.fi FB: yksilöllinen oppiminen ja oppimisen omistajuus 23.2.2016 Oppimispotentiaali

Lisätiedot

5. Jatkotyöllistymisen edistäminen

5. Jatkotyöllistymisen edistäminen 5. Jatkotyöllistymisen edistäminen Projektissa pyritään löytämään tehokkaita keinoja, joiden avulla työntekijöiden siirtyminen avoimille työmarkkinoille tukityöjakson jälkeen helpottuisi. Vuonna 2009 jatkotyöllistymistä

Lisätiedot

METALLITUOTTEIDEN MAALAUS

METALLITUOTTEIDEN MAALAUS METALLITUOTTEIDEN MAALAUS PINNALLA 2. 27.3.2014 Isto Jokinen 1 MAALAUKSEN TAVOITE Kaikkia tuotteita maalataan haluttaessa muuttaa niiden pinnan sävyä ja kiiltoa ja parannettaessa pinnan pitämistä puhtaana.

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan sisällöt ja tavoitteet vuosiluokittain Alavuden perusopetuksessa. (ver )

Tieto- ja viestintätekniikan sisällöt ja tavoitteet vuosiluokittain Alavuden perusopetuksessa. (ver ) Tieto- ja viestintätekniikan sisällöt ja tavoitteet vuosiluokittain Alavuden perusopetuksessa. (ver.30.11.2016) Alakoulussa oppilas saa tieto- ja viestintätekniset perusvalmiudet, joilla tuottaa erilaisia

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 04. IKKUNAT JA OVET Sisällä

MAALILINJA NEUVOO 04. IKKUNAT JA OVET Sisällä MAALILINJA NEUVOO 04 IKKUNAT JA OVET Sisällä Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet maalattavat ikkunat ja ovet... 4 Vanhat maalattavat ikkunat ja ovet... 6 Uudet lakattavat ikkunat ja ovet... 8 Vanhat lakattavat

Lisätiedot

1 Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäytön tavoitteet Yhteiset tavoitteet Peruskoulun tavoitteet Lukion tavoitteet...

1 Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäytön tavoitteet Yhteiset tavoitteet Peruskoulun tavoitteet Lukion tavoitteet... 1 Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäytön tavoitteet... 1 1.1 Yhteiset tavoitteet... 1 1.2 Peruskoulun tavoitteet... 1 1.3 Lukion tavoitteet... 1 1.4 Aikuislukion tavoitteet... 2 2 Tvt-projektit...

Lisätiedot

Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari

Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari Optek Opetusteknologia koulun arjessa Jari Lavonen, Professor of Physics and Chemistry Education, Head of the department Department of Teacher Education,

Lisätiedot

Puupinnat ulkona TALOMAALIT

Puupinnat ulkona TALOMAALIT Puupinnat ulkona TALOMAALIT 2 Puutalojen Suomi Puutalo on perinteinen rakennusmuoto Suomessa ja muissa Pohjoismaissa materiaalin saatavuuden, edullisuuden ja rakentamisen helppouden ansiosta. Tänä päivänä

Lisätiedot

KEMIANLUOKKA GADOLIN OPPIMISEN JA OPETUKSEN TUEKSI

KEMIANLUOKKA GADOLIN OPPIMISEN JA OPETUKSEN TUEKSI Kemian opetuksen päivät 2009 KEMIANLUOKKA GADOLIN OPPIMISEN JA OPETUKSEN TUEKSI Koordinaattori Maria Vänskä Yhteistyöhanke, jonka toimintaa tukevat kemian alan yritykset, kemian laitos, opetushallinto

Lisätiedot

Kasvien piilotetut väriaineet

Kasvien piilotetut väriaineet KOHDERYHMÄ: Työ sopii parhaiten lukioon kursseille KE1 tai KE2. Työn voi tehdä myös yläkoululaisten kanssa kurssilla raaka-aineet ja tuotteet, jolloin keskitytään poolittomuuden sijaan erotusmenetelmiin.

Lisätiedot

KOTIEN OPS-OPAS. OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan ARVOT

KOTIEN OPS-OPAS. OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan ARVOT KOTIEN OPS-OPAS OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan - mitkä arvot ohjaavat koulun toimintaa - millainen oppimiskäsitys ohjaa oppimista - mitä milläkin vuosiluokalla opiskellaan - miten opiskellaan

Lisätiedot

Antimikrobiset maalit

Antimikrobiset maalit Antimikrobiset maalit TIMANTTI CLEAN Antimikrobinen sisämaali Käyttötarkoitus: Pintamaali kohottamaan hygieniatasoa kuiviin, kosteisiin ja märkiin tiloihin Tyyppi: Vesiohenteinen akrylaattidispersiomaali

Lisätiedot

Kemia. Kemia Tutkii luontoa, sen rakenteita. Tutkii ainetta, sen koostumusta. sekä reaktioita. Eli kuinka aine muuttuu toiseksi aineeksi.

Kemia. Kemia Tutkii luontoa, sen rakenteita. Tutkii ainetta, sen koostumusta. sekä reaktioita. Eli kuinka aine muuttuu toiseksi aineeksi. Tutkii luontoa, sen rakenteita ja ilmiöitä. Tutkii ainetta, sen koostumusta ja ominaisuuksia sekä reaktioita. Eli kuinka aine muuttuu toiseksi aineeksi. 1. oppiaineena ja tieteen alana 2. n opetuksen tavoitteet,

Lisätiedot

TÄYTTÖOHJE KYSELY NMVOC-INVENTAARIOSSA TARVITTAVISTA LIUOTTIMIEN KÄYTTÖ- JA PÄÄSTÖMÄÄRISTÄ MAALIEN, LAKAN, PAINOVÄRIEN YMS.

TÄYTTÖOHJE KYSELY NMVOC-INVENTAARIOSSA TARVITTAVISTA LIUOTTIMIEN KÄYTTÖ- JA PÄÄSTÖMÄÄRISTÄ MAALIEN, LAKAN, PAINOVÄRIEN YMS. TÄYTTÖOHJE KYSELY NMVOC-INVENTAARIOSSA TARVITTAVISTA LIUOTTIMIEN KÄYTTÖ- JA PÄÄSTÖMÄÄRISTÄ MAALIEN, LAKAN, PAINOVÄRIEN YMS. VALMISTAJILLE Suomen ympäristökeskus ylläpitää ympäristöhallinnon ilmapäästötietojärjestelmää,

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 07. KATOT ja metallipinnat ulkona

MAALILINJA NEUVOO 07. KATOT ja metallipinnat ulkona MAALILINJA NEUVOO 07 KATOT ja metallipinnat ulkona Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet maalattavat pinnat... 4 Vanhat maalattavat pinnat... 6 2 NIKSIT 1.1 Ennen käsittelyä NIKSIT Hyvä käsittelylämpötila

Lisätiedot

Lataa Reaktio 1. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Reaktio 1 Lataa Luettu Kuunnella E-kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi

Lataa Reaktio 1. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Reaktio 1 Lataa Luettu Kuunnella E-kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi Lataa Reaktio 1 Lataa ISBN: 9789512652600 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 28.33 Mb Opettajan työtä tukee monipuolinen opettajan materiaali. Sen avulla opetuksen soveltaminen uuteen opetussuunnitelmaan käy

Lisätiedot

Ajatuksia arvioinnista. Marja Asikainen ja työpajaan osallistujat Yhteinen tuotos julkaistaan HYOL:n sivuilla

Ajatuksia arvioinnista. Marja Asikainen ja työpajaan osallistujat Yhteinen tuotos julkaistaan HYOL:n sivuilla Ajatuksia arvioinnista Marja Asikainen ja työpajaan osallistujat Yhteinen tuotos julkaistaan HYOL:n sivuilla OPS 2014 ja arviointi Opintojen aikaisella arvioinnilla pyritään ohjaamaan oppimista, kannustamaan

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 10. IKKUNAT JA OVET Ulkona

MAALILINJA NEUVOO 10. IKKUNAT JA OVET Ulkona MAALILINJA NEUVOO 10 IKKUNAT JA OVET Ulkona Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet maalattavat pinnat... 4 Vanhat maalattavat pinnat... 6 Uudet kuultavilla tuotteilla käsiteltävät pinnat...8 Vanhat kuultavilla

Lisätiedot

MAOL ry on pedagoginen ainejärjestö, joka työskentelee matemaattisluonnontieteellisen. osaamisen puolesta suomalaisessa yhteiskunnassa.

MAOL ry on pedagoginen ainejärjestö, joka työskentelee matemaattisluonnontieteellisen. osaamisen puolesta suomalaisessa yhteiskunnassa. MAOL ry on pedagoginen ainejärjestö, joka työskentelee matemaattisluonnontieteellisen kulttuurin ja osaamisen puolesta suomalaisessa yhteiskunnassa. 2 Ennakkotehtävä Mitä yläluokalle tulevan oppilaan pitäisi

Lisätiedot

Opettajan materiaali. Kaija Hinkula Taiteilija koulussa-hanke 2011. Luova tie

Opettajan materiaali. Kaija Hinkula Taiteilija koulussa-hanke 2011. Luova tie Opettajan materiaali Kaija Hinkula Taiteilija koulussa-hanke 2011 Luova tie Maalaamaan voi oppia monin tavoin. Monet lähestymistavat ovat tarpeellisia, niin tarkat, tiettyyn teoriaan tai tekniikkaan pohjautuvat

Lisätiedot

YMPÄRISTÖOPPI. Marita Kontoniemi Jyväskylän normaalikoulu marita.kontoniemi@norssi.jyu.fi

YMPÄRISTÖOPPI. Marita Kontoniemi Jyväskylän normaalikoulu marita.kontoniemi@norssi.jyu.fi YMPÄRISTÖOPPI Marita Kontoniemi Jyväskylän normaalikoulu marita.kontoniemi@norssi.jyu.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Rakentaa perusta ympäristö- ja luonnontietoaineiden eri tiedonalojen osaamiselle Tukea oppilaan

Lisätiedot

5.10 KEMIA OPETUKSEN TAVOITTEET

5.10 KEMIA OPETUKSEN TAVOITTEET 5.10 KEMIA Kemian opetuksen tarkoituksena on tukea opiskelijan luonnontieteellisen ajattelun ja nykyaikaisen maailmankuvan kehittymistä osana monipuolista yleissivistystä. Opetus välittää kuvaa kemiasta

Lisätiedot

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINTI Itsearviointi liittyy kiinteästi elinikäisen oppimisen ajatteluun sekä opiskelijan

Lisätiedot

Seinä- ja kattopinnat kuivissa sisätiloissa.

Seinä- ja kattopinnat kuivissa sisätiloissa. TIKKURILA TYYPPI KÄYTTÖKOHTEET SOVELTUVUUS Vesiohenteinen, käyttövalmis karkeatasoite. Täyttökyky 30 mm ilman halkeilua. Kutistuminen vähäistä ja hyvä tarttuvuus. Seinä- ja kattopinnat kuivissa sisätiloissa.

Lisätiedot

Arviointikäytänteiden kehittäminen opettajayhteisössä

Arviointikäytänteiden kehittäminen opettajayhteisössä Arviointikäytänteiden kehittäminen opettajayhteisössä Ryhmien muodostaminen 6-8 henkeä/ryhmä mielellään uusia tuttavuuksia eri kouluista ja koulumuodoista Esittätyminen Kerro yksi mieleenpainuva arviointikokemus

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer + verkko, kuivumisaika

Lisätiedot

Ota talteen! Ulkopinnat kuntoon! Terassin keväthuolto Hirsitalon. kunnostus. maalaus Kalusteiden

Ota talteen! Ulkopinnat kuntoon! Terassin keväthuolto Hirsitalon. kunnostus. maalaus Kalusteiden Ulkopinnat kuntoon! Ota talteen! Terassin keväthuolto Hirsitalon maalaus Kalusteiden kunnostus 2. Valmistettu Suomessa Suomalaista maalia vuodesta 1948 Teknos on vuonna 1948 perustettu suomalainen perheyritys,

Lisätiedot

Monimuotoinen etäopetus - laatua ja saatavuutta etäisyyksistä välittämättä. Kolibri-hanke Kuntamarkkinat 10.9.2015

Monimuotoinen etäopetus - laatua ja saatavuutta etäisyyksistä välittämättä. Kolibri-hanke Kuntamarkkinat 10.9.2015 Monimuotoinen etäopetus - laatua ja saatavuutta etäisyyksistä välittämättä Kolibri-hanke Kuntamarkkinat 10.9.2015 Etäopetuksen määritelmät Etäopetus tarkoittaa opetusta, jossa oppilas ja opettaja ovat

Lisätiedot

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo A-jakso: viikot 44 49 B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti 25.10.2016 klo 12.30-14.00 paikka L302 A-jakson Infotilaisuus 25.10. 2016 klo 14.15 14.35 Normaalikoulun

Lisätiedot