n:o 47 Vertailuja paperipuiden runkoina ja nippuina juonnosta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "n:o 47 Vertailuja paperipuiden runkoina ja nippuina juonnosta"

Transkriptio

1 n:o 47 Vertailuja paperipuiden runkoina ja nippuina juonnosta Metsäteho suoritti v vertailevia tutkimuksia paperipuiden runkoina ja 2 m tavaran nippuina juonnosta Timberjack- ja Valmet-maastotraktoreilla. Tutkimusten yksityiskohtaiset tulokset on julkaistu Metsätehon tiedotuksessa 240. Metsässä karsitut paperipuurungot juonnettiin pääasiassa puiden tyvipäät edell ä. ippuina juonnettaessa SYYSKUUSSA 1965 Kuva 1. Runkojuontoa Timberjack 200 D -maastotraktorilla Harvialassa.

2 -2- Kuva 2. Nippujuontoa Timberjackilla Harvialassa. Takana poikittain oleva pölkky on aluspuu ja se otetaan mukaan kuormaan. puut olivat erityisen, traktorin takaosaan asennetun nipputelineen varassa. Pölkyt oli hakkuussa kerätty k-m3:n suuruisiin kasoihin ja traktorin kuorma otettiin joko yhdestä tai useammasta kasasta. Purkaminen tapahtui runkojuonnossa kasaan ja nippujuonnossa heittopinoon. Työryhmän suuruus oli kummassakin juontomenetelmässä tavallisesti kaksi miestä, eräällä työmaalla nippujuonnossa vain yksi mies. Työmaat olivat pääosaltaan avohakkuualueita tai vastaavia. Kuorman keskikoot olivat eri työmailla runkojuonnossa k-m3 ja nippujuonnossa k-m 3. Keskimääräinen tuntituotos oli runkojuonnossa k-m3 ja nippujuonnossa k-m3. Vastaava juontokertamatka vaihteli rajoissa m. T~otos riippuu paitsi juontomenetelmästä juontomatkasta, maastosta, leimikon tiheydestä ja kuorman koosta. Esimerkkinä tuotoksen riippuvuudesta matkasta ja juontomenetelmästä esitetään oheisessa kuvassa (kuva 3) tuloksia Harvialan kokeiluista. Vertailtae sa runko- ja nippujuontomenetelmiä likimain samanlaisissa olosuhteissa todettiin, että nippujuonto oli kaikkien työmaiden ke kiarvona laskettuna tuotokseltaan 50 m:n matkalla 52 % runkojuontoa tehokkaampaa. Vastaavasti nippujuonto oli 200 m:n matkalla 35 % Metsätehon katsaus n:o 47 SIS Ä LLYS Vertailuja paperipuiden runkoina ja nippuina juonnosta Kotimainen Valmet-maastotraktori kehittyy Ford-metsäajoneuvo Uutta Pohjois-Amerikasta SYYSKUUSSA 1965 Sivu

3 -3- Kotimainen Valmet-maastotraktori kehittyy Valmetin lentokonetehtaalla on tekeillä uusi sarja metsätraktoreita, joihin on tehty entisiin malleihin verrattuna merkittäviä paranm!ksia. Suurimmat muutokset keskittyvät moottoriin ja voimansiirtolaitteisiin. Moottori on nyt 52 SAE -hevosvoimainen. Entinen oli 46-hv:nen. Vaihdelaatikko on synkronoitu ja mahdol- listaa vaihtamisen liikkeellä ollessa, mikä on tärkeää, että voitaisiin käyttää hyväksi moottorin koko teho kaikissa olosuhteissa. Edelleen on vaihdelaatikkoa vahvistettu parantamalla sen laakerointia. Myös takasilta on vahvistettu valamalla se uuteen muotoon. Takaosan juontolevy on samoin entistä vahvempi. Parannuksia on totraktorilla Harvia-.., 6 - Jossa ~ juonnettaessa. e 1 7 Työmaa 1:1 = nip-... 2K. 3P pujuonto, 2 = runko- 12. Kuva 3. Juontotuotoksen riippuvuus 11 1K juontomatkasta ja 10 -menetelmästä Tim- 3K berjack 200 D -maas- 9 lp 1! 0 juonto, P = pehmeä- ~ 5 2P pohjoinen maasto, K 1! c 0 ~ kovapohjainen.., maasto, Työmaa 2: 3 = nippujuonto : -.:.... ' r ja 500 m:n matkalla 19 % runkojuontoa tehokkaampaa. Nippujuonnon edull isuus runkojuontoon verrattuna siis väheni matkan pidentyessä. Koska kuitenkin kummatkin juontomenetelmät tulevat paperipuiden osalta kysymykseen vain verrattain lyhyillä juontomatkoilla, voidaankin yleisesti todeta nippujuonnon olevan tuotokseltaan runkojuontoa edullisempaa kaikilla kysymykseen tulevilla matkoilla. Näin on a ia myös kustannusten puolesta Juontomatka, " Runkoina- ja tavaralajeittaista korjuumenetelmää kokonaisuudessaan vertailtaessa on juonnon ohella otettava huomioon myös erilaisen hakkuu- ja varastointitavan vaikutu. Tavaralajeittaisen hakkuun ja karsittujen runkojen hakkuun ajanmenekin välisestä suhteesta suoritetun alustavan tutkimuksen tuloksia selostetaan Metsätehon tiedotuksessa 235 ja Metsätehon katsauksessa 45. J. S.

4 -4- Kuva 4. Kokometalliteloilla varustettu Valmet-maastotraktori suo-ojakaivurin peruskoneena. f ) edelleen tehty ohjaushydrauliikkaan ja käsijarru on sijoitettu aikaisempaa kätevämmin. Kuten tunnettua, ajateltiin runkoohjattu metsätraktori alun perin lähinnä puiden runkojuontoon. Myöhemmin havaittiin sen mahdollisuudet katkotun tavaran nippujuonnossa. Laikutuskäyttö on kuulunut alusta alkaen metsätraktorin työmuotoihin. Uudemmista käyttötavoista voidaan mainita esimerkkinä apulannan levitys, jolloin puhaltimen käyttövoimana käytetään traktorin omaa hydrauliikkaa, erilaiset maan iirto- tehtävät, auraustyöt ja viimeisimpänä uutuutena käyttö kaivurin peruskoneena. Ratkaisu on varsin omalaatuinen, illä traktorin suokelpoisuutta on parannettu asentamalla kokometallitelat sen pyörien ympäri, siten että kone muistuttaa täystela-ajoneuvoa. Telojen päällepano tapahtuu teloja katkaisematta kätevästi runkoohjausta hyväk ikäyttäen ja ne jäävät suhteelli en löysälle. Tämän on käytännön kokeissa todettu olevan eduki, illä mikäli lui tamista tapahtuu, se tapahtuu pyörien ja telojen välillä. Suon pinta ei täten vahingoitu. Oh- ( Kuva 5. Valmet-sotilasajoneuvo, jonka muunnoksille voinee ennustaa käyttöä lähinnä katkotun puutavaran metsäkuljetuksessa.

5 -5- Ford-metsäajoneuvo Ford esitteli äskettäin julkisuudessa uuden metsäajoneuvoyhdistelmän, joka pohjautuu uuden County nelipyörävetoisen traktorin, ns. häntäohjauksen, HIAB 177 -nosturin ja Fiskarsin rakentaman teliperävaunun yhteiskäyttöön. H äntäohjauksen ansiosta on ajoneuvon liikkuminen jnus tapahtuu kauhan avulla, mutta myös runko-ohjausta on voitu käyttää apuna. Julkisuudessa on myös näkynyt tietoja Valmetin tekemästä, lähinnä otila käyttöön tarkoitetusta ajoneuvo ta. jolla on ilmeisiä mahdollisuuksia metsätaloudenkin piirissä. Tältä pohjalta on ilmeisesti mahdollista rakentaa Koehring Forwarder -tyyppinen ajoneuvo. Tällöin traktoriin asennettaisiin hydraulinen nosturi ja pankot, jolloin sitä voitaisiin käyttää katkotun tavaran juonnossa. Tiettävästi Valmetilla on tällaisia suunnitelmia. mutta niiden toteuttamisajankohta ei toi taiseksi ole tiedossa. Samoin on epäselvää, paljonko tällainen ajoneuvo tulee maksamaan, mutta ilmeisesti kustannukset tullevat kohtuullisiksi. Sotilaskäyttöön tarkoitetusta runmetsässä varsin ketterää, mikä ei suinkaan ole ominaista County 4- traktorille ilman tätä lisälaitetta. Käytännön kokemuksia ajoneuvon suorituskyvystä ei ole, mutta luulisi sille löytyvän sopivan työsaran jatketusta metsäkuljetuksesta, koska ajoneuvo on maantiekelpoinen. Yhdiste!- Kuva 6. Ford County 4 varustettuna metsäkäyttöön soveltuvin lisälaittein. ko-ohjatusta traktorista on käytettävissä seuraavia teknillisiä tietoja. Moottori: nelisylinterinen diesel Teho: 80 SAE hv/2100 k/min Tilavuus : 4180 cm3 Vääntömomentti: 27.6 kp/1700 k/ min opeu : km/t MITAT Pituus: 6000 mm Levey : 2350 mm Korkeus: 2560 mm Maavara: 600 mm Paino: 5125 kg Ak eliväli : 3000 mm Raideleveys: 1780 mm Vintturi: 6 tn Renkaat: 18.4 X 26.00" tai 14 X 24.00" Vaihteet: 2 X 3 eteen ja 2X 1 taakse, ynkronoidut ]. E.

6 -6- Uutta Pohjois-Amerikasta Koehring Waterous Ltd. Kanadasta on kehittänyt uuden pyöräalustaisen "monitoimi" -koneen, joka liikkuu metsässä, kaataa, karsii, katkoo, niputtaa ja kuljettaa nipun tien varteen. Koneen nimi on Koehring Processor. Sen prototyyppi on vasta valmis. Siinä toteutettu ajatus vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. Erona aikaisempiin vastaavanlaisiin laitteisiin on se, että Koehring Processor voi yhtäaikaa tehdä useampia työvaiheita, jolloin vältytään tuotosta alentavilta hukka-ajoilta. Kone toimii siten, että se tarttuu hydraulisella käsivarrellaan kaadettavaan puuhun, sahaa sen poikki hydraulisella ketjusahalla, nostaa sitten puun pystyasennossa karsimakoneelleen, joka karsii puun edelleen pystyasennossa, ja karsinnan jälkeen leikkaa rungot 8' :n pölkyiksi ja kokoaa pölkyt noin 4 m3 :n nipuiksi. Hydraulisen käsivarren ulottuvuus on 7.5 m ja se kääntyy.270. Suurin sallittu rungon paksuus on 16" ja suurin sallittu oksa 3". Koneen tuotoksen on todettu olevan noin 11 m3/t. Rungon käsittely kestää noin 1 minuutin. Koehring Processor rakennetaan samalle alustalle kuin Koehring Forwarder, joka on suuri runko-ohjattu, metsässä katkotun tavaran kuljetukseen tarkoitettu erikoistraktori. Koehring Processorin hinta on noin dollaria (noin mk). Etsittäessä taloudellisinta ratkaisua hankintaprosessiin on eri tahoilla maailmaa kokeiltu myös selluloosahakkeen valmistamista suoraan met-, sässä. Mm. Ruotsissa on suoritettu tällaisia kokeiluja. Meidän maassamme on valmistettu jo pitkähkön aikaa polttohaketta metsässä ja tiettävästi on ollut esillä myös selluloosahakkeen valmistaminen. Crown Zellerbach Co. on kehittänyt Yhdysvalloissa selluloosahakkeen metsässä valmistamiseen liikkuvan kuorinta-hakkuriyhdistelmän, jo ka toimii yhden miehen käyttämänä. Kone on neljän vuoden kehitystyön tulos. Se liikkuu metsäautoteitä pitkin ja ottaa oman nosturinsa avulla rungot teidenvarsikasoista. Rungot juonnetaan traktoreilla tien varteen. Kone pystyy kuorimaan ja!astuttamaan 3"... 16":n läpimittaisia runkoja, joiden suurin pituus on 80'. Hakkeen tuotanto riippuu runkojen ~ koosta ja siitä, kuinka paljon ko mä on toistaiseksi prototyyppiasteella. Tuntuu varsin ilmeiseltä, että Ford tulee tekemään seuraavan kappaleen suurempaan County 6 -traktoriin perustuen, jolloin ajoneuvon suorituskyky tulisi tietenkin paranemaan. County 4 -metsäajoneuvon teknilliset tiedot: Teho: 64 SAE hv Renkaat: Traktori 14 X 30" 8 ply Peräkärry 11 X 20" Perävaunun kantavuus: 12 tn Peräkärry: Fiskars Häntäohjaus: Fiskars osturi: HIAB 177 Turvakehys: Sepson J. E.

7 -7- Kuva 7. Koehring Processor kotkaisemassa seisovaa puuta hydraulisesti käytetyllä ketjusahalla. Samanaikaisesti se ka rsii ja katkoo toisen rungon 8 jalan pituisiksi pölkyiksi. Rungot pysyvät koko käsittelyn ajan pystyasennossa. neen on liikuttava eri kasojen välillä. Syöttönopeus on noin 25 m/min. Tuotos on 8 tunnin vuorossa noin ) p m3 hakkeeksi muu tettuna. Kone hinaa perässään suurta vaihtoperävaunua, johon hake suoraan puhalletaan. Yksi kuormaauto huolehtii sitten hakkeen kuljetuksesta tehtaalle. Työprosessi on varsin pitkälle mekanisoitu. Runkojen karsinta suoritetaan vielä kuitenkin moottorisahalla. Myöhemmin lienee tarkoitus yhdistää alustalle vielä karsimakone, jolloin käsityötä ei tarvita enää paljoakaan. Kone on työssä Crown Zellerbachin työmailla Oregonissa. Timberland-Ellicott on saamassa sarjatuotantoasteelle uuden katkotun pinotavaran metsäkuljetukseen tarkoitetun runko-ohjatun ajoneuvon, jolle on annettu nimeksi Packjack 260. Traktorin takaosaan on laitettu tila, johon mahtuu noin 9 p-ms 8' :n pituisia pölkkyjä. Etuosaan on suljetun ohjaamon lisäksi sovitettu hydraulinen nosturi, jonka kouraan mahtuu kerralla 0.8 p-ms 8' :n pölkkyjä. Eräät ensimmäisistä koneista ovat

8 -8- Kuva 8. Katkotun puutavaran metsäkuljetukseen kehitetty runko-ohjattu kanadalainen Packjack 260 -ajoneuvo. 0 olleet työskentelemässä Pohjois-Quebecissa Kruger Pulp & Paper Ltd:n mailla. Tuotosluvut ovat olleet 9 tunnin työpäivässä km:n etäisyyksillä yli 140 p-m3. Koneet ovat ajaneet kaksi matkaa tunnissa ja purkamis- ja kuormausajat ovat yhteensä olleet noin 20 min. Kustannuksista on liian aikaista sanoa tarkkoja arvoja, mutta kokemukset näyttävät osoittavan, että käyttökustannukset kuljettajan palkkoineen ja kuoletuksineen ovat noin 7 Kanadan doll./t. Kanadalaiset lähteet mainitsevat po. työmenetelmän soveltuvan muita paremmin olosuhteisiin, joissa on kysymyksessä pieni rungonkoko. Lisäksi voidaan menetelmällä estää välivarastolla kaksinkertainen käsittely METSÄ TEHO purkamalla kuorma suoraan kaukokuljetusajoneuvoon. Koska ajoneuvo pystyy toimimaan suhteellisen pitkillä juontomatkoilla, säästyy metsäautoteiden rakennuskustannuksia. Packjack 260 :n teknilliset tiedot: Kuorman koko: 9 p-m3 2.4 m pölkkyjä Moottori: GM 107 hv/2800 k/min Renkaat X 25" 12 ply nailonkudoksinen maansiirtorengas Hydraulinen nosturi: taakka 0.8 f p-m3 2.4 m pölkkyjä, ulottuvuus 5.4 m Vintturi: 5000 kg, mekaaninen Puskulevy: hydraulinen J. E. Suomen Puunjalostusteollisuuden Keskusliiton metsätyöntutkimusosasto Osoite: Rauhan.katu 15, Helsinki 17 Oy Kir japaino F. G. Lönnberg. Helsinki 1965

VERTAILU PUUTAVARAN JUONNOSTA JUONTOPANKOLLA VARUSTETUILLA MAATALOUS- TRAKTOREILLA JA VALMET-MAASTOTRAKTOR IL LA

VERTAILU PUUTAVARAN JUONNOSTA JUONTOPANKOLLA VARUSTETUILLA MAATALOUS- TRAKTOREILLA JA VALMET-MAASTOTRAKTOR IL LA METSATEHON KATSAUS 8/ 1966 VERTAILU PUUTAVARAN JUONNOSTA JUONTOPANKOLLA VARUSTETUILLA MAATALOUS- TRAKTOREILLA JA VALMET-MAASTOTRAKTOR IL LA T i i v i s t e 1 m ä M e t s ä t e h o n t i e d o t u k s e

Lisätiedot

PR0 CE S S 0 R -MON ITOI MIKONE

PR0 CE S S 0 R -MON ITOI MIKONE 25/1970 KOCKUM PR0 CE S S 0 R 7 8 ATK -MON ITOI MIKONE Huhtikuussa 1970 Kockum Söderhamn AB esitti uuden karsinta-katkontakoneen prototyypin, joka suorittaa myös puutavaran lajittelun ja kasauksen. Sitä

Lisätiedot

KATSAUS E S I T U T K I M U S 17/1968 J U K K A - P I H D I L L Ä JUKKA-JUONTOPIHTI

KATSAUS E S I T U T K I M U S 17/1968 J U K K A - P I H D I L L Ä JUKKA-JUONTOPIHTI METSATEHON KATSAUS 7/968 E S I T U T K I M U S J U N N S T A J U K K A - P I H D I L L Ä JUKKA-JUONTOPIHTI Keuruun Konepaja.n valmistama Jukka-juontopihti on metsätraktorin kuormaus- ja juontolaite. Varsinainen

Lisätiedot

KATSAUS METSATEHON J A J U 0 N T 0 T R A K T 0 R E I L L A 18/1966. 1 MONIT OIMIKONEm'

KATSAUS METSATEHON J A J U 0 N T 0 T R A K T 0 R E I L L A 18/1966. 1 MONIT OIMIKONEm' METSATEHON KATSAUS 18/1966 N E U V 0 S T 0 L I I T T 0 L A I S I A T U T K I M U K S I A P U U N K 0 R J U U S T A E R I T Y Y P P I S I L L Ä M 0 N I T 0 I M I K 0 N E I L L A J A J U 0 N T 0 T R A K

Lisätiedot

JA JUONTOMENETELMISTÄ HARVENNUSMETSISSÄ. Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 284

JA JUONTOMENETELMISTÄ HARVENNUSMETSISSÄ. Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 284 METSÄTEHON KATSAUS 6/1969 TUTKIMUS E R I L A I S I S T A HAKKUU- JA JUONTOMENETELMISTÄ HARVENNUSMETSISSÄ Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 284 Keväällä 1968 Suomen Itsenäisyyden Juhlavuoden 1967 Rahasto,

Lisätiedot

N.E U V 0 S T 0 L I I T T 0 LA I S I A PUUNKORJUUKONEITA

N.E U V 0 S T 0 L I I T T 0 LA I S I A PUUNKORJUUKONEITA 0 METSÄTEHON KATSAUS 11/1966 N.E U V 0 S T 0 L I I T T 0 LA I S I A PUUNKORJUUKONEITA l Puunkorjuuta runkoina koneellistettaessa edetään Neuvostoliitossa jokseenkin samoilla linjoilla kuin lär.tisissä

Lisätiedot

H A R V E N N U S M E T S I E N. Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 289

H A R V E N N U S M E T S I E N. Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 289 METSATEHON KATSAUS 14/1969 H A R V E N N U S M E T S I E N P U U N K 0 R J U U M E N E T E L M Ä T J A K 0 R J U U T E K N I S E T 0 L 0 S U H T E E T T A L V E L L A 1 9 6 9 Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta

Lisätiedot

ERILAISTEN PUUNKORJUUMENETELMIEN VERTAILU

ERILAISTEN PUUNKORJUUMENETELMIEN VERTAILU METSÄTEHON KATSAUS 3/ 1966. ERILAISTEN PUUNKORJUUMENETELMIEN VERTAILU Puutavaran hakkuu ta ja alku.kuljetusta koneellis tettaessa on :perinteellisen tavaralajeittaisen korjuumenetelmän rinnalla ryhdytty

Lisätiedot

KATSAUS METSÄTEHON M E T S Ä K 0 N E U U T U U K S I A P 0 H J 0 I S M A I S I A FISKARS - METSÄTRAKTORI

KATSAUS METSÄTEHON M E T S Ä K 0 N E U U T U U K S I A P 0 H J 0 I S M A I S I A FISKARS - METSÄTRAKTORI METSÄTEHON KATSAUS P 0 H J 0 I S M A I S I A M E T S Ä K 0 N E U U T U U K S I A FISKARS - METSÄTRAKTORI Pyöri llä ja toisaalta teloilla varustettujen metsäajoneuvojen keskinäinen paremmuus Suomen olot

Lisätiedot

KATSAUS METSATEHON 1/1969 U U S I A M 0 N I T 0 I M I K 0 N E I T A SUNDMOBILEN

KATSAUS METSATEHON 1/1969 U U S I A M 0 N I T 0 I M I K 0 N E I T A SUNDMOBILEN 11 METSATEHON KATSAUS 1/1969 U U S I A M 0 N I T 0 I M I K 0 N E I T A SUNDMOBILEN SCA ja Sunds Verkstäder AB ovat yhteistyössä kehittäneet palstatiellä kulkevan monitoimikoneen, jonka prototyypin nimeksi

Lisätiedot

K I NTATE K N II KKAA U SA : SSA J A KANA D AS S A RUNKOJUONTO

K I NTATE K N II KKAA U SA : SSA J A KANA D AS S A RUNKOJUONTO 11 METSATEHON KATSAUS 6/ 1968 HA K I NTATE K N II KKAA U SA : SSA J A KANA D AS S A 1 967-1968 II RUNKOJUONTO Sekä Kanadassa että Yhdysvalloissa on runkojuonto tällä hetkellä valtaamassa alaa. Esimerkiksi

Lisätiedot

KATSAUS E R I 1 L I N E N KAHMAINNOSTURI PUUTAVARAN KUORMAUKSESSA TULOKSET

KATSAUS E R I 1 L I N E N KAHMAINNOSTURI PUUTAVARAN KUORMAUKSESSA TULOKSET 0 METSÄTEHON KATSAUS E R I 1 L I N E N PUUTAVARAN KAHMAINNOSTURI KUORMAUKSESSA Erilaisien hankintamenetelmien tutkimisen yhteydessä kerättiin aineistoa myös autoonkuormauksesta. Tällöin pyrittiin selvittämään

Lisätiedot

ERILAISTEN I I. Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 267

ERILAISTEN I I. Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 267 METSÄTEHON KATSAUS SELVITYS ERILAISTEN HAKKUUMENETELMIEN KÄYTÖSTÄ KUU SI PAPERI PUUN H A N K I N N A S $ A I I Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 267 Seuraavassa selostetaan Metsätehon suorittamia kuusipaperipuun

Lisätiedot

KATSAUS METSÄTEHON PUUTAVARAN M A A S T 0 K U L J E T U S K A L U S T 0 A 5/1966 U U T T A

KATSAUS METSÄTEHON PUUTAVARAN M A A S T 0 K U L J E T U S K A L U S T 0 A 5/1966 U U T T A METSÄTEHON KATSAUS 5/1966 - U U T T A PUUTAVARAN M A A S T 0 K U L J E T U S K A L U S T 0 A Ruotsin metsäviikon konenäyttelyssä v. 1966 esiteltiin suuri joukk o erilaisia puutavaran kuljetukseen tarkoitettuja

Lisätiedot

MECHRON www.hako.fi. Tekniset tiedot. Malli Mechron 2210 Moottori. 3 syl. nestejäähdytteinen 4-tahti Diesel 16,4 kw (22 hv) Voimansiirto

MECHRON www.hako.fi. Tekniset tiedot. Malli Mechron 2210 Moottori. 3 syl. nestejäähdytteinen 4-tahti Diesel 16,4 kw (22 hv) Voimansiirto Tekniset tiedot Malli Mechron 2210 Moottori malli tyyppi teho iskutilavuus kierrosluku polttoainetankki 3C100LWU 3 syl. nestejäähdytteinen 4-tahti Diesel 16,4 kw (22 hv) 1007 cm³ 2200 rpm 28 litraa Voimansiirto

Lisätiedot

KORJUUKUSTANNUKSIIN. Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 275

KORJUUKUSTANNUKSIIN. Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 275 METSÄTEHON KATSAUS l0/968 PUUTAVARAN PITUUDEN J A K A R S I N N A N LAADUN VAIKUTUS KORJUUKUSTANNUKSIIN Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 275 Metsäteho on suorittanut useita tutkimuksia, joilla on pyritty

Lisätiedot

Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 287

Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 287 METSÄTEHON KATSAUS 1/1969 TUTKIMUS NOIN M JA 6 M PAPERIPUIDEN HAKKUU- JA LÄHIKULJETUSMENETELMISTÄ HARVENNUSMETSISSÄ Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 287 Tutkimus kuuluu HAKO-toimikunnan harvennusmetsien

Lisätiedot

Naarvan otteessa useita puita. Moipu 400E

Naarvan otteessa useita puita. Moipu 400E BIOENERGIAA METSÄSTÄ 2003-2007 EUROOPAN UNIONIN osaksi rahoittama Interreg-projekti Projekti - INFO 106 Koneellinen raivaus Risutec III hydraulivetoinen raivauslaitteisto, joka myös on asennettu metsätraktorin

Lisätiedot

n:o 44 Metsätehon katsaus n:o 44 Mekanisoituja puun korjuun menetelmiä

n:o 44 Metsätehon katsaus n:o 44 Mekanisoituja puun korjuun menetelmiä n:o 44 Mekanisoituja puun korjuun menetelmiä Viime aikoina on useissa yhteyksissä viitattu Amerikassa käytössä oleviin puun korjuukoneisiin. Seu- Metsätehon katsaus n:o 44 Havaitut painovirheet: Sivu 2,

Lisätiedot

KATSAUS METSATEHON PUUNKORJUUMENETELMÄT HANKINTAVUONNA / /1968

KATSAUS METSATEHON PUUNKORJUUMENETELMÄT HANKINTAVUONNA / /1968 METSATEHON KATSAUS 19/1968 ( PUUNKORJUUMENETELMÄT J A KORJUUTEKNISET OLOSUHTEET HANKINTAVUONNA 1 9 6 7 / 6 8 Metsäteho keräsi kesällä 1967 tilastoa maassanme käytetyistä puunkor juumenetelmistä ja korjuuteknisistä

Lisätiedot

PUUNKORJUUMENETELMÄT HANKINTAVUONNA 1966/67. Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 271

PUUNKORJUUMENETELMÄT HANKINTAVUONNA 1966/67. Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 271 1 METSÄTEHON KATSAUS 18/1967 PUUNKORJUUMENETELMÄT JA KORJUUTEKNISET OLOSUHTEET HANKINTAVUONNA 1966/67 Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 271 Maassamme käytössä olevien puunkorjuumen etelrnien ja korjuuteknisten

Lisätiedot

Tutkimuksia paperipuiden iuonnosta Valmet Terra 465 -traktorilla Kaavilla

Tutkimuksia paperipuiden iuonnosta Valmet Terra 465 -traktorilla Kaavilla METSÄ TEHON TIEDOTUS METSÄTEHO REPORT 259 SÄILYTYS& 2 Tutkimuksia paperipuiden iuonnosta Valmet Terra 465 -traktorilla Kaavilla STUDIES ON THE SKIDDING OF PULPWOOD LOGS BY VAlMET TERRA 465 TRACTOR IN KAAVI

Lisätiedot

ERIKOKOISTEN KUORMATRAKTOREIDEN TUOTOSTASO

ERIKOKOISTEN KUORMATRAKTOREIDEN TUOTOSTASO 24/ 1974 ERIKOKOISTEN KUORMATRAKTOREIDEN TUOTOSTASO Lyhennelmä Metsätehon tiedotuksesta 334 Mikko Kahala Tutkimuksessa selvitetään erikokoisten kuormatraktoreiden keski~istä tuotortasoa ja taloudellisuutta

Lisätiedot

MDSATIHO. SELOSTE Puhelin /1974 MONITOIMIKONEIDEN TUOTOSTEN JA YKSIKKÖKUSTANNUSTEN LASKENTASYSTEEMI

MDSATIHO. SELOSTE Puhelin /1974 MONITOIMIKONEIDEN TUOTOSTEN JA YKSIKKÖKUSTANNUSTEN LASKENTASYSTEEMI MDSATIHO Rauhankatu 15 17 HELSIHKI 17 SELOSTE Puhelin 9-661281 6/1974 MONITOIMIKONEIDEN TUOTOSTEN JA YKSIKKÖKUSTANNUSTEN LASKENTASYSTEEMI Seppo Jukkola JOHDANTO Tässä selosteessa esitellään esimerkin avulla

Lisätiedot

2 m:n paperipuiden ia paperipuurankoien

2 m:n paperipuiden ia paperipuurankoien METSÄ TEHON TIEDOTUS 260 METSÄTEHO REPORT SÄILYTYSt 2 Vertailevia tutkimuksia 2 m:n paperipuiden ia paperipuurankoien iuonnosta Keuruuilo COMPARATIVE STUDIES OF THE SKIDDING OF 2-m. PULPWOOD AND PULPWOOD

Lisätiedot

PALAX KLAPIKONEMALLISTO

PALAX KLAPIKONEMALLISTO COMBI M II - 3 KS 35-6 POWER 70S - 10 POWER 100S - 14 PALAX KLAPIKONEMALLISTO Yhteiset ominaisuudet Poistokuljetin Yhteinen ominaisuus kaikille koneille on nyt uudistettu 4,3 m pitkä ja 0,2 m leveä taittuva

Lisätiedot

P 0 L T T 0 N E S T E E N

P 0 L T T 0 N E S T E E N METSÄTEHON KATSAUS 969 MOOTTORISAHAN P 0 L T T 0 N E S T E E N J A TERÄl'i VOITELUÖLJYN KULUTUS Useimpien Metsätehon vuosina 966-969 suorittamien puutavaran hakkuuta koskevien tutkimusten aineiston keruun

Lisätiedot

IDSATIHO. 0 P I N T 0 ll A T K A ? U U N K 0 R J U U T A K 0 S K E V A. Rauhankatu 15 00170 Hel sinki 17 Puhelin 90-661281 .

IDSATIHO. 0 P I N T 0 ll A T K A ? U U N K 0 R J U U T A K 0 S K E V A. Rauhankatu 15 00170 Hel sinki 17 Puhelin 90-661281 . IDSATIHO Rauhankatu 15 00170 Hel sinki 17 Puhelin 90-661281.SELOSTE 10/1973? U U N K 0 R J U U T A K 0 S K E V A RUOTSIIN 1 9 7 3-0 5-1 5 1 7 0 P I N T 0 ll A T K A M a t k a k e r t o m u s Opintomatka

Lisätiedot

PITUUSJAKAUTUMINEN. mittausta katkottujen paperipuiden hakkuusta kerättyjä tutkimusainei stoja hyväksi käyttäen.

PITUUSJAKAUTUMINEN. mittausta katkottujen paperipuiden hakkuusta kerättyjä tutkimusainei stoja hyväksi käyttäen. METSÄTEHON KATSAUS 7/1968 ) S I L M Ä V A R A I S E S T I KATKOTUN HAVUPAPERIPUUN PITUUSJAKAUTUMINEN Tämä selvitys on tehty Metsätehon vuosina 1965--1967 ilman pituuden mittausta katkottujen paperipuiden

Lisätiedot

KATSAUS METSÄTEHON 14/1968 TUOTTAAKO M E T S Ä T R A K T 0 R I S I T A P P I 0 T A?

KATSAUS METSÄTEHON 14/1968 TUOTTAAKO M E T S Ä T R A K T 0 R I S I T A P P I 0 T A? METSÄTEHON KATSAUS 4/968 TUOTTAAKO M E T S Ä T R A K T 0 R I S I T A P P I 0 T A? Metsätraktorin kannattavuuden tarkkaileminen on sekä kuljetuksenantajan että kuljetuksensuorittajan edun mukaista. Tarkkailun

Lisätiedot

7/1978. LAITrEEN TYÖMENETELMÄTUTKIMUS ROVANIEMEN KONEPAJAN PUUNKAATO. Esko Mikkonen

7/1978. LAITrEEN TYÖMENETELMÄTUTKIMUS ROVANIEMEN KONEPAJAN PUUNKAATO. Esko Mikkonen 7/97 ROVANIEMEN KONEPAJAN PUUNKAATO LAITrEEN TYÖMENETELMÄTUTKIMUS Esko Mikkonen MITSATIHO Opastinsilta B 5 HELSINKI 5 Puhelin 94 SELOSTE 7/97 T/97 ROVANIEMEN KONEPAJAN PUUNKAATO LAITrEEN TYÖMENEI'ELMÄTUTKIMUS

Lisätiedot

FR28 KUORMATRAKTORI. Ylivoimaa harvennukseen

FR28 KUORMATRAKTORI. Ylivoimaa harvennukseen FR28 KUORMATRAKTORI Ylivoimaa harvennukseen FR28 Kuormatraktori Sampo-Rosenlew Oy vastaa kysyntään esittelemällä FR28 kuormatraktorin, joka on harvennusten erikoiskone. 10 tonnin hyötykuormallaan se sopii

Lisätiedot

Puutavaran korjuuta runkoina kehitetään parhaillaan voimakkaasti Neuvostoliitossa ja vuotuisesta puunkorjuusta tapahtuukin nykyäännoin

Puutavaran korjuuta runkoina kehitetään parhaillaan voimakkaasti Neuvostoliitossa ja vuotuisesta puunkorjuusta tapahtuukin nykyäännoin ( f; METSÄTEHON KATSAUS 7/1966 NEUVOSTOLIITTOLAISIA P U U N K 0 R J U U M E N E T E L I Ä Puutavaran korjuuta runkoina kehitetään parhaillaan voimakkaasti Neuvostoliitossa ja vuotuisesta puunkorjuusta

Lisätiedot

Kuorma-auto ja nosturi (Hiab 2,3 tn Palfinder)... 2. Traktori Kramer Allrad 750... 3. Kaivinkone Yanmar Mini-excavator Vi038U... 4

Kuorma-auto ja nosturi (Hiab 2,3 tn Palfinder)... 2. Traktori Kramer Allrad 750... 3. Kaivinkone Yanmar Mini-excavator Vi038U... 4 KALUSTOKUVAUS 2016 Sivu 01 Sisällysluettelo Kuorma-auto ja nosturi (Hiab 2,3 tn Palfinder)... 2 Traktori Kramer Allrad 750... 3 Kaivinkone Yanmar Mini-excavator Vi038U... 4 Kuormaaja Avant 635... 5 Lahonetsintälaite

Lisätiedot

Opastiosilta 8 B 00520 HELSINKI 52 SELOSTE Puhelin 90-140011 3/1976 HAKKUUMIEHEN AJANKÄYTTÖ PÖLKKY

Opastiosilta 8 B 00520 HELSINKI 52 SELOSTE Puhelin 90-140011 3/1976 HAKKUUMIEHEN AJANKÄYTTÖ PÖLKKY MDSATIHO Opastiosilta 8 B 0050 HELSINKI 5 SELOSTE Puhelin 90400 /976 HAKKUUMIEHEN AJANKÄYTTÖ PÖLKKY MENETELMÄÄN LIITTYVISSÄ TÖISSÄ Mikko Kahala TIIVISTELMÄ Tutkimuksessa selvitetäänhakkuumiehen ajankäyttöä

Lisätiedot

Kourakuormaimet ja metsäperävaunut tuottavia ja luotettavia metsäkoneita

Kourakuormaimet ja metsäperävaunut tuottavia ja luotettavia metsäkoneita Kourakuormaimet ja metsäperävaunut tuottavia ja luotettavia metsäkoneita FOREST LINE Master-sarja Valitse valmiiksi harkittu Nokkayhdistelmä, erillinen kuormain tai vaunu käyttötarpeidesi mukaan HK 4372HR

Lisätiedot

KATSAUS METSATEHON P A P E R I P U U N HAKKEENA K 0 R J U U S T A 1/1967 KANADASSA

KATSAUS METSATEHON P A P E R I P U U N HAKKEENA K 0 R J U U S T A 1/1967 KANADASSA 11 METSATEHON KATSAUS 1/1967 P A P E R I P U U N HAKKEENA K 0 R J U U S T A KANADASSA Puunkorjuumenetelrniä kehitettäessä on Kanadassa viime vuosina usealla taholla ryhdytty tutkimaan paperipuun korjuuta

Lisätiedot

5/1977. PALKKft2ERUSTEIDEN TARKISTUSTUTKIMUS. Tutkimusseloste KOIVUKUITUPUUN HAKKUUN. Mikko Kahala

5/1977. PALKKft2ERUSTEIDEN TARKISTUSTUTKIMUS. Tutkimusseloste KOIVUKUITUPUUN HAKKUUN. Mikko Kahala 5/1977 KOIVUKUITUPUUN HAKKUUN PALKKft2ERUSTEIDEN TARKISTUSTUTKIMUS Tutkimusseloste Mikko Kahala MDSATIHD Opastiosilta 8 B 00520 HELSINKI 52 Puhelin 90-140011 SELOSTE 5/1977 5/1977 KOIVUKUITUPUUN HAKKUUN

Lisätiedot

Katsaus nykyisiin metsätraktoreihin

Katsaus nykyisiin metsätraktoreihin METSÄTEHON TIEDOTUS METSÄTEHO REPORT Katsaus nykyisiin metsätraktoreihin REVIEW OF PRESENT FOREST TRACTORS JAAKKO SALMINEN HELSINKI 1966 253 Q Metsätehon tiedotus - Metsäteho Report 253 M E T S Ä T E H

Lisätiedot

SOLIS NUMEROINA UUSI SOLIS-TRAKTORI EDULLISEMMIN KUIN VUOSIA KÄYTETTY TAKUULLA. SOLIS JÄLLEENMYYJÄSI:

SOLIS NUMEROINA UUSI SOLIS-TRAKTORI EDULLISEMMIN KUIN VUOSIA KÄYTETTY TAKUULLA.   SOLIS JÄLLEENMYYJÄSI: SOLIS NUMEROINA TUOTANTO- KAPASITEETTI 300 000 TRAKTORIA VUODESSA KUUDEN SUURIMMAN TRAKTORIVALMISTAJAN JOUKOSSA MAAILMASSA TYÖNTEKIJÖITÄ YLI 5000, TUOTEKEHITYKSESSÄ YLI 300 HENKILÖÄ SOLIS-traktorit - laatua

Lisätiedot

Hakkurit. Ympäristönhoidosta urakointiin

Hakkurit. Ympäristönhoidosta urakointiin Hakkurit Ympäristönhoidosta urakointiin Puhumme kokemuksesta Junkkarin hakkurit ovat tyypiltään laikkahakkureita. Meillä on kokemusta niiden valmistamisesta jo yli 30 vuoden ja 10.000 laitteen verran.

Lisätiedot

Hakkuutyön tuottavuus kaivukonealustaisella hakkuukoneella ja Naarva EF28 hakkuulaitteella

Hakkuutyön tuottavuus kaivukonealustaisella hakkuukoneella ja Naarva EF28 hakkuulaitteella Hakkuutyön tuottavuus kaivukonealustaisella hakkuukoneella ja Naarva EF28 hakkuulaitteella Ensimmäiset tuloskuvat Juha Laitila & Kari Väätäinen Metsäntutkimuslaitos, Itä-Suomen alueyksikkö, Joensuun toimipaikka

Lisätiedot

Grasshopper 725DT 25hv diesel 130 -

Grasshopper 725DT 25hv diesel 130 - 725DT 25hv diesel 130-150cm OMINAISUUDET Etuleikkurimalli Moottori: Kubota 3-syl 25hv nestejäähdytteinen diesel Leikkuuleveydet: 130-150cm Sivullepurkava leikkuulaite johon voi asentaa allemurskasetin

Lisätiedot

UNIVERSAL SERVICE. on tähtiluokkaa. K M P 1) Luotettava. Voimakas. Huokea. Taloudellinen. Nykyaikainen. Osa mainitusta kirjoituksesta on

UNIVERSAL SERVICE. on tähtiluokkaa. K M P 1) Luotettava. Voimakas. Huokea. Taloudellinen. Nykyaikainen. Osa mainitusta kirjoituksesta on Puh. Nykyaikainen kevytmoottoripyörä on tähtiluokkaa. Luotettava Voimakas Huokea Taloudellinen K M P 1) 1) K M P (= kevytmoottoripyörä) on saanut Suomen Moottorilehden kirjoituksessa erittäin hyvän arvostelun.

Lisätiedot

Kokeiltuasi Nisula-puunkorjuupakettia et muuta huoli! Tervetuloa koeajolle.

Kokeiltuasi Nisula-puunkorjuupakettia et muuta huoli! Tervetuloa koeajolle. PUUNKORJUUPAKETIT Puunkorjuupaketit, kannolta tienvarteen Metsäperävaunu varustettuna puutavarakuormaimella on tuttu näky monen maatalon pihassa. Tällainen paketti on kuitenkin kohtalaisen iso investointi,

Lisätiedot

OIKEA PETO PUUNKORJUUSEEN

OIKEA PETO PUUNKORJUUSEEN OIKEA PETO PUUNKORJUUSEEN PONSSE SCORPION PONSSE SCORPION -HARVESTERI YLIVOIMAISTA TEHOA & ERGONOMIAA Uskomaton näkyvyys ja ohjattavuus, vakaudeltaan voittamaton, tehoa ja tuottavuutta ympäristön ehdoilla,

Lisätiedot

Grasshopper 623T 23hv bensiini 120cm

Grasshopper 623T 23hv bensiini 120cm 623T 23hv bensiini 120cm OMINAISUUDET Etuleikkurimalli Moottori: Kohler Command Pro 2-syl 23hv bensiinimottori Leikkuuleveys: 120cm Sivullepurkava leikkuulaite johon voi asentaa allemurskasetin tai kerääjän.

Lisätiedot

IDSATIHD. Opastiosilta 8 B 00520 HELSINKI 52 Puhelin 90-140011 SELOSTE 10/1976 SAHANHAKKEEN SAHANPUHUN JA KEVÄÄLLÄ 1976. Raimo Savolainen JOHDANTO

IDSATIHD. Opastiosilta 8 B 00520 HELSINKI 52 Puhelin 90-140011 SELOSTE 10/1976 SAHANHAKKEEN SAHANPUHUN JA KEVÄÄLLÄ 1976. Raimo Savolainen JOHDANTO IDSATIHD Opastiosilta 8 B 0050 HELSINKI 5 Puhelin 90-400 SELOSTE 0/97 SAHANHAKKEEN SAHANPUHUN JA METSÄHAKKEEN MAANTIEKULJETUS KEVÄÄLLÄ 97 Raimo Savolainen JOHDANTO Metsäteho keräsi huhtikuussa 97 tilastoa

Lisätiedot

VA K 0 LA. 1969 Koetusselostus 741 Test report

VA K 0 LA. 1969 Koetusselostus 741 Test report VA K 0 LA Rukkila ACV Helsinki 10 12;Z Helsinki 43 41 61 Pitäjizinmäki VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS Finnish Research Institute of Engineering in Agriculture and Forestry 1969 Koetusselostus

Lisätiedot

Jatkotutkimuksia tuk ki- ia paperipuurunkoien laahusiuonnosta erilaisilla maastotraktoreilla

Jatkotutkimuksia tuk ki- ia paperipuurunkoien laahusiuonnosta erilaisilla maastotraktoreilla METSÄ TEHON TIEDOTUS 264 METSÄTEHO REPORT SÄILmS: 2 Jatkotutkimuksia tuk ki- ia paperipuurunkoien laahusiuonnosta erilaisilla maastotraktoreilla CONTINUATION STUDIES OF THE DRAGGING SKIDDING OF SAW LOG

Lisätiedot

INTIAANIT JOTKA EIVÄT JÄTTÄNEET JALANJÄLKIÄÄN METSÄÄN

INTIAANIT JOTKA EIVÄT JÄTTÄNEET JALANJÄLKIÄÄN METSÄÄN ENTRACON keskittyy kehittämään, valmistamaan, myymään ja huoltamaan pieniä ja keskisuuria ekologisia metsäkoneita, jotka ovat helposti muunneltavissa nykymetsätalouden asettamiin haasteisiin. Pieni pintapaine,

Lisätiedot

4<:. ) n:o f.-r: ~. ' ~- ~ ': 1 - ~. .,...~ Runko-ohjattavia metsätraktoreita

4<:. ) n:o f.-r: ~. ' ~- ~ ': 1 - ~. .,...~ Runko-ohjattavia metsätraktoreita n:o 34 Runko-ohjattavia metsätraktoreita s. runko-ohjattava pyörätraktori on alkanut Amerikassa viime vuosina syrjäyttää metsäajossa etupyöräohjattavaa pyörätraktoria. Tämä johtuu mm. siitä, että etupyöräohjattava

Lisätiedot

Projekti - INFO. Harvesterilaitteistoja energiapuun korjuuseen. Yksinpuinkorjuu BIOENERGIAA METSÄSTÄ 2003-2007

Projekti - INFO. Harvesterilaitteistoja energiapuun korjuuseen. Yksinpuinkorjuu BIOENERGIAA METSÄSTÄ 2003-2007 BIOENERGIAA METSÄSTÄ 2003-2007 EUROOPAN UNIONIN osaksi rahoittama Interreg-projekti Projekti - INFO 114 Harvesterilaitteistoja energiapuun korjuuseen Kehitys kohti lisääntyvää bioenergian käyttöä metsistä

Lisätiedot

KATSAUS METSÄTEHON LEI MIKON KOON VAIKUTUS PUUNKORJUUN METSÄVAIHEEN KUSTANNUKSIIN LEI.MIKON ICUSTANNUKSET 15/1967

KATSAUS METSÄTEHON LEI MIKON KOON VAIKUTUS PUUNKORJUUN METSÄVAIHEEN KUSTANNUKSIIN LEI.MIKON ICUSTANNUKSET 15/1967 METSÄTEHON KATSAUS 15/1967 LEI MIKON KOON VAIKUTUS PUUNKORJUUN METSÄVAIHEEN KUSTANNUKSIIN Tiivistelmä Metsätehon tied~tuksesta 269 Metsätehon toimesta suoritettiin kustannustilastoihin, aikatutkimuksiin

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Amarok

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Amarok Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Amarok Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

Grasshopper 616T 16hv bensiini 110cm

Grasshopper 616T 16hv bensiini 110cm 616T 16hv bensiini 110cm OMINAISUUDET Etuleikkurimalli Moottori: Briggs&Stratton Vanguard 2-syl 16hv bensiinimottori Leikkuuleveys: 110cm Sivullepurkava leikkuulaite johon voi asentaa allemurskasetin tai

Lisätiedot

a saus MITSÄTIHDN VALMET 870 CN -METSÄTRAKTORI 1 YLEISTÄ 11 VALMET 870 CN:n TUTKIMINEN 4/1973

a saus MITSÄTIHDN VALMET 870 CN -METSÄTRAKTORI 1 YLEISTÄ 11 VALMET 870 CN:n TUTKIMINEN 4/1973 MITSÄTIHDN a saus 4/1973 VALMET 870 CN -METSÄTRAKTORI 1 YLEISTÄ Valmet 870 CN on kaksiakselinen, 4- pyöräinen kuormatraktori, jonka kaikki pyörät ovat vetäviä. Konetta valmistaa Valmet Oy :n Lentokonetehdas.

Lisätiedot

VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS

VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS Postios. Helsinki Rukkila Puh. Helsinki 847812 Rautatieas. Pitäjänmäki Koetusselostus 112 1952 JO-BU-SENIOR polttomoottorisaha Ilmoittaja: Oy Seanpor t A b, Helsinki.

Lisätiedot

L1 L2 L3 L4 L5 Akseliväli (mm) 3300 3750 3750. L1 L2 L3 L4 L5 Akseliväli (mm) 3750 3750

L1 L2 L3 L4 L5 Akseliväli (mm) 3300 3750 3750. L1 L2 L3 L4 L5 Akseliväli (mm) 3750 3750 TEKNISET TIEDOT Täysin uusi Ford Transit alustavat tekniset tiedot Mallisto Täysin uusi Transit Van -pakettiauto L1 L2 L3 L4 L5 Akseliväli 3300 3750 3750 Kokonaispituus 5531 5981 6704 Kokonaispaino 3100

Lisätiedot

Männyn laaturajojen integrointi runkokäyrän ennustamisessa. Laura Koskela Tampereen yliopisto 9.6.2003

Männyn laaturajojen integrointi runkokäyrän ennustamisessa. Laura Koskela Tampereen yliopisto 9.6.2003 Männyn laaturajojen integrointi runkokäyrän ennustamisessa Laura Koskela Tampereen yliopisto 9.6.2003 Johdantoa Pohjoismaisen käytännön mukaan rungot katkaistaan tukeiksi jo metsässä. Katkonnan ohjauksessa

Lisätiedot

Harvesteriteknologian. Kestävyyden ja varustelun ylivoimaa. moniosaaja HARVESTERIKOURAT

Harvesteriteknologian. Kestävyyden ja varustelun ylivoimaa. moniosaaja HARVESTERIKOURAT HARVESTERIKOURAT 1 HARVESTERIKOURAT Harvesteriteknologian moniosaaja Kestävyyden ja varustelun ylivoimaa Kesla-harvesterit on suunniteltu kestämään äärimmäisissä olosuhteissa. Markkinoiden parhaimmat materiaalit

Lisätiedot

301.4C. Minikaivukone

301.4C. Minikaivukone 301.4C Minikaivukone Moottori Nettoteho 13,2 kw 17,7 hp Paino Työpaino turvakaaren kanssa 1 380 kg 3 042 lb Työpaino ohjaamon kanssa 1 470 kg 3 241 lb Monipuolisuus Helppo kuljettaa ja käyttää erilaisilla

Lisätiedot

HANKINTATEKNIIKKAA USA:SSA JA KANADASSA 1 967-1 968 KAATOKO EET JA KAATO-NIPUTUS-JUONTOKONEET

HANKINTATEKNIIKKAA USA:SSA JA KANADASSA 1 967-1 968 KAATOKO EET JA KAATO-NIPUTUS-JUONTOKONEET METSATEHON KATSAUS 3/1968 HANKINTATEKNIIKKAA USA:SSA JA KANADASSA 1 967-1 968 KAATOKO EET JA KAATO-NIPUTUS-JUONTOKONEET Nyt alkava pohjoisamerikkalaista puutavaran hankintatekniikkaa käsittelevä sarja

Lisätiedot

ketteryyttä ja tehoa harvennukseen PONSSE fox

ketteryyttä ja tehoa harvennukseen PONSSE fox ketteryyttä ja tehoa harvennukseen PONSSE fox ponsse fox -harvesteri sujuvaa tuottavuutta PONSSE Fox -harvesteri on uusimman teknologian ja luotettavien perusratkaisujen tehokas kokonaisuus. Innovatiivinen

Lisätiedot

Manuaalivaihteisto. With start stop Iskutilavuus (cm3) 2298 2298 2298 2298 2298 2298 2298 Ruiskutustapa. Direct Common Rail

Manuaalivaihteisto. With start stop Iskutilavuus (cm3) 2298 2298 2298 2298 2298 2298 2298 Ruiskutustapa. Direct Common Rail MOOTTORIT MOOTTORI Manuaalivaihteisto Manuaalivaihteisto Robottivaihteisto Moottorin mallimerkintä 110dCi 125dCi 150dCi 110dCi 135dCi 165dCi 150dCi Päästönormi Euro 5 Euro 5 Euro 5 Euro 5 Euro 5 Euro 5

Lisätiedot

HAKKUUTÄHTEEN METSÄKULJETUKSEN AJANMENEKKI, TUOTTAVUUS JA KUSTANNUKSET

HAKKUUTÄHTEEN METSÄKULJETUKSEN AJANMENEKKI, TUOTTAVUUS JA KUSTANNUKSET HAKKUUTÄHTEEN METSÄKULJETUKSEN AJANMENEKKI, TUOTTAVUUS JA KUSTANNUKSET Projektiryhmä Kaarlo Rieppo, Kari Uusi-Pantti (työntutkimus) Rahoittajat Metsäliitto Osuuskunta, StoraEnso Oyj, UPM-Kymmene Oyj, Vapo

Lisätiedot

AGRICULTURAL HANDLING solutions

AGRICULTURAL HANDLING solutions AGRICULTURAL HANDLING solutions www.manitou.com SUORITYSKYKYÄ SINUN TILALLESI 000 kg: MLT 0 ja 00 maksimi kantavuus sallii jopa tonnin kuorman kuljetuksen - ja vielä enemmän - jopa tonnin noston, m korkeaan

Lisätiedot

VA K 0 LA. 1960 Koetusselostus 371. Tehonmittauskoe 1 )

VA K 0 LA. 1960 Koetusselostus 371. Tehonmittauskoe 1 ) VA K 0 LA 4A' Helsinki Rukkila 2 Helsinki 43 48 12 Pitäjänmäki VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS Finnish Research Institute of Agricultural Engineering 1960 Koetusselostus 371 Tehonmittauskoe 1

Lisätiedot

(6)ajoneuvon suurin rakenteellinen nopeus 45 km/h. (7)suurin jatkuva nimellisteho tai nettoteho(1) 4 000 W

(6)ajoneuvon suurin rakenteellinen nopeus 45 km/h. (7)suurin jatkuva nimellisteho tai nettoteho(1) 4 000 W LIITE I Ajoneuvoluokitus L1e L7e Kaikki L-luokan ajoneuvot (1) pituus 4 000 mm tai 3 000 mm alaluokan L6e-B ajoneuvojen tai 3 700 mm alaluokan L7e-C ajoneuvojen osalta (2) leveys 2 000 mm tai 1 000 mm

Lisätiedot

SPEED GRADER G2 Teknistä huippulaatua ja kestävyyttä

SPEED GRADER G2 Teknistä huippulaatua ja kestävyyttä & SPEED GRADER G2 Teknistä huippulaatua ja kestävyyttä www.pthproducts.com Tiehöylä omassa luokassaan Monikäyttöinen kiinnitysjärjestelmä Nopea asentaa Korkea laatu 2 Täydellisyyttä kahdessa eri kokoluokassa

Lisätiedot

Hakkuutähteen paalauksen tuottavuus

Hakkuutähteen paalauksen tuottavuus Hakkuutähteen paalauksen tuottavuus Projektiryhmä Kalle Kärhä, Tomi Vartiamäki, Reima Liikkanen, Sirkka Keskinen, Jarmo Lindroos Rahoittajat Järvi-Suomen Uittoyhdistys, Koskitukki Oy, Kuhmo Oy, Metsähallitus,

Lisätiedot

7/1977 UIMISKYVYN PARANTAMINEN AUTONIPPUJEN KIRISTYSTÄ PARANTAMALLA. Arno Tuovinen

7/1977 UIMISKYVYN PARANTAMINEN AUTONIPPUJEN KIRISTYSTÄ PARANTAMALLA. Arno Tuovinen 7/1977 UIMISKYVYN PARANTAMINEN AUTONIPPUJEN KIRISTYSTÄ PARANTAMALLA Arno Tuovinen MDSATIHO Opastinsilta 8 B 00520 HELSINKI 52 SELOSTE Pubelin 9D-l400ll 7/1977 7/1977 UIMISKYVYN PARANTAMINEN AUTONIPPUJEN

Lisätiedot

Poikki, halki ja pinoon

Poikki, halki ja pinoon JAPA 315 FI Poikki, halki ja pinoon Polttopuiden tekeminen on helpompaa, nopeampaa ja turvallisempaa kunnon laitteella. Meille se tarkoittaa jatkuvaa tuotekehitystä, jossa koneen jokainen, pienikin yksityiskohta

Lisätiedot

MUKULAKASVIEN KUORIMET

MUKULAKASVIEN KUORIMET MUKULAKASVIEN KUORIMET Kuorijoiden kammion ja pyörivän alustan erityiskestävä hiomapinta antaa tehokkaan kuorima tuloksen. Tuote tulee kuorijasta puhtaana ja vailla ruhjeita ja kuorimajätettä syntyy verraten

Lisätiedot

Aika koneita. PRO SARJA. Metsäperävaunut ja kuormaimet METSÄPERÄVAUNUT JA KUORMAIMET MV 1230 MV 1230HD MV 1330 MV 1330HD MV 1530 MV 1530HD

Aika koneita. PRO SARJA. Metsäperävaunut ja kuormaimet METSÄPERÄVAUNUT JA KUORMAIMET MV 1230 MV 1230HD MV 1330 MV 1330HD MV 1530 MV 1530HD FOREST LINE Metsäperävaunut ja kuormaimet HK 5070 HK 5076 MV 1230 MV 1230HD MV 1330 MV 1330HD MV 1530 MV 1530HD PRO SARJA METSÄPERÄVAUNUT JA KUORMAIMET Aika koneita. 1 Aika koneita ja MV 1530 tai vetävä

Lisätiedot

Futura kuivaimen edut takaavat patentoidut tekniset ratkaisut

Futura kuivaimen edut takaavat patentoidut tekniset ratkaisut Kuivain Futura Kuivain Futura Eurooppalainen patentti EP nro. 1029211 19 patenttia todistavat laitteen teknisten ratkaisujen omaperäisyyden pistettä ja teknisten ratkaisujen Futura, kansainväliset innovatiivisuuspalkinnot

Lisätiedot

KATSAUS METSATEHON KESÄN 1968 METSÄKONEUUTUKSIA 16/ 1968

KATSAUS METSATEHON KESÄN 1968 METSÄKONEUUTUKSIA 16/ 1968 METSATEHON KATSAUS 16/ 1968 KESÄN 1968 METSÄKONEUUTUKSIA Kesä 1968 on metsäkonerintamalla ollut suhteellisen vilkas. Uusia malleja vanhoista koneista on tullut runsaasti, mutta myös useita varsinaisia

Lisätiedot

PONSSE EH25 energiapuukoura

PONSSE EH25 energiapuukoura PONSSE EH25 energiapuukoura Ponsselta työkalu energiapuualalle RATKAISUNA UUSI EH25 ENERGIAPUUKOURA Energiapuun hankinnasta on muodostumassa pysyvä osa puunhankinnan kokonaiskuvaa. Valtion tukemana Suomeen

Lisätiedot

Tilavat Canterit esittäytyvät kuljetusnäyttelyssä

Tilavat Canterit esittäytyvät kuljetusnäyttelyssä MEDIIATIIEDOTE Helsinki 17.5 Julkaisuvapaa Tilavat Canterit esittäytyvät kuljetusnäyttelyssä Seitsemännen sukupolven Mitsubishi Fuso Canter -kevytkuorma-autoille on ominaista käytännöllisyys, muunneltavuus

Lisätiedot

Yhteystiedot: Kymenlaaksonkatu 2 A19 48100 KOTKA FINLAND Y-tunnus: 1227866-7. Ajotilaukset / yhteydenotot:

Yhteystiedot: Kymenlaaksonkatu 2 A19 48100 KOTKA FINLAND Y-tunnus: 1227866-7. Ajotilaukset / yhteydenotot: Yhteystiedot: Kymenlaaksonkatu 2 A19 48100 KOTKA FINLAND Y-tunnus: 1227866-7 Ajotilaukset / yhteydenotot: Antti Kallas 0400 829 707 Petri Kallas 0400 757 105 Jarkko Kallas 040 536 4595 TAI Internet: www.kallas.fi

Lisätiedot

voimanpesä Vaativiin hakkuisiin PONSSE BEAR

voimanpesä Vaativiin hakkuisiin PONSSE BEAR voimanpesä Vaativiin hakkuisiin PONSSE BEAR Suurten haasteiden harvesteri Lajissaan lyömätön Laajat savotat ja suuret puut vaativat koneelta äärimmäistä voimaa ja kestävyyttä. Näistä aineksista on tehty

Lisätiedot

SELOSTE Puhelin. Metsätehon keräämään metsäkoneiden tuotos- ja kustannustilastoon saatiin. Kaikki kaato-juonte- koneet olivat yritysten omistamia.

SELOSTE Puhelin. Metsätehon keräämään metsäkoneiden tuotos- ja kustannustilastoon saatiin. Kaikki kaato-juonte- koneet olivat yritysten omistamia. losaiiii Opasti nailta 8 B 00520 HELSINKI 52 SELOSTE Puhelin 14/1975 90-140011 M 0 N I T 0 I MI K 0 N E I D E N T U 0 T 0 S- A KUS T ANNUS T I L AS T 0 V U0 DE L T A 1 9 7 4 J Jukka Taipale AINEISTO Metsätehon

Lisätiedot

Hiab 211W Kapasiteetti 21 tm

Hiab 211W Kapasiteetti 21 tm Hiab 211W Kapasiteetti 21 tm Tuote-esite Tekee kierrätyksestä helpompaa Nopea ja kompakti Hiabin XS 211W HiPro on erityisesti kevyempiin kierrätystöihin suunniteltu 21 tm kapasiteettiluokan nosturi. XS

Lisätiedot

Metsjö MetaQ monitoimiperävaunut

Metsjö MetaQ monitoimiperävaunut Metsjö MetaQ monitoimiperävaunut Metsjö perävaunutehdas on ollut uranuurtaja isoissa maatalousperävaunujen valmistuksessa. MetaQ perävaunuissa on huomioitu nykyaikaisten tilojen kasvaneet kuljetusvaatimukset.

Lisätiedot

Metsästä voimalaitokseen: Energiapuunlogistiikka ja tiedonhallinta Lahti 14.2. 2014

Metsästä voimalaitokseen: Energiapuunlogistiikka ja tiedonhallinta Lahti 14.2. 2014 Metsästä voimalaitokseen: Energiapuunlogistiikka ja tiedonhallinta Lahti 14.2. 2014 Pienpuun korjuumenetelmät ja tekniset ratkaisut Arto Mutikainen, Työtehoseura Esityksen sisältö Pienpuun korjuumenetelmät

Lisätiedot

Moipu 400ES ensiharvennusmännikön integroidussa hakkuussa. Kalle Kärhä, Metsäteho Oy Arto Mutikainen, TTS tutkimus

Moipu 400ES ensiharvennusmännikön integroidussa hakkuussa. Kalle Kärhä, Metsäteho Oy Arto Mutikainen, TTS tutkimus Moipu 400ES ensiharvennusmännikön integroidussa hakkuussa Kalle Kärhä, Metsäteho Oy Arto Mutikainen, TTS tutkimus 2/2009 Kahteen kasaan hakkuu yleistynyt Kun leimikosta korjataan ainespuun ohella energiapuuta,

Lisätiedot

Aluejaossa Lappi tarkoittaa Lapin lääniä, Oulu osapuilleen Oulun lääniä ja Itä-, Keski- ja Länsi-Suomi vastaavien puuyhtymien toiminta-alueita.

Aluejaossa Lappi tarkoittaa Lapin lääniä, Oulu osapuilleen Oulun lääniä ja Itä-, Keski- ja Länsi-Suomi vastaavien puuyhtymien toiminta-alueita. MDSATIHD Rauhankatu HELSINKI Puhelin - 8 SELOSTE /.. PUUTAVARA-AUTOT TALVELLA Raimo Savolainen Metsäteho keräsi helmikuussa tilastoa Metsätehon jäsenyritysten ja metsähallituksen puutavarankuljetuksissa

Lisätiedot

VALTION MAATALOUSTEKNOLOGIAN TUTKIMUSLAITOS STATE RESEARCH INSTITUTE OF ENGINEERING IN AGRICULTURE AND FORESTRY

VALTION MAATALOUSTEKNOLOGIAN TUTKIMUSLAITOS STATE RESEARCH INSTITUTE OF ENGINEERING IN AGRICULTURE AND FORESTRY Vi-AKCn) PPA 1 03400 VIHTI 913-46 211 VALTION MAATALOUSTEKNOLOGIAN TUTKIMUSLAITOS STATE RESEARCH INSTITUTE OF ENGINEERING IN AGRICULTURE AND FORESTRY KOETUSSELOSTUS TEST REPORT NUMERO 1197 RYHMÄ 13 VUOSI

Lisätiedot

M 0 N I T 0 I M I K 0 N E I L L A V A L M I S T E T U N SAHATUKIN JA PITKÄN KUITUPUUN KUORMAJUONTO

M 0 N I T 0 I M I K 0 N E I L L A V A L M I S T E T U N SAHATUKIN JA PITKÄN KUITUPUUN KUORMAJUONTO OSATIHO Opastinsilta 8 B ' 00520 HELSINKI 52 Puhelin 90-140011 SELOSTE 12/1976 M 0 N I T 0 I M I K 0 N E I L L A V A L M I S T E T U N SAHATUKIN JA PITKÄN KUITUPUUN KUORMAJUONTO Martti Tynkk.ynen TIIVISTEIMÄ

Lisätiedot

When Innovation & Nature Combine

When Innovation & Nature Combine When Innovation & Nature Combine Yhdellä pystyruuvilla 8 14 16 sto Mixell 8 10 12 14 16 Kahdella pystyruuvilla 20 22 sto Mixell 20 22 24 26 30 Kolmella pystyruuvilla 40 30 sto Mixell 30 35 40 45 RMH lla

Lisätiedot

Umpikoriautot. Yleistä tietoa umpikorikuorma-autoista

Umpikoriautot. Yleistä tietoa umpikorikuorma-autoista Umpikoria pidetään yleensä vääntöjäykkänä. Avattavilla sivuseinillä varustettua umpikoria on kuitenkin pidettävä vääntöherkkänä päällirakenteena. 317 025 Scania voi valmistella ajoneuvon päällirakennetta

Lisätiedot

METSÄKONEET 770D HARVESTERIT 770D

METSÄKONEET 770D HARVESTERIT 770D METSÄKONEET 770D HARVESTERIT 770D Tehokkuutta harvennuksille - John Deere 770D John Deere 770D -harvesteri on oikea valinta harvennuksille ja pienten puiden käsittelyyn. Nelipyöräinen ja pienikokoinen

Lisätiedot

Kokopuun paalauksen kustannuskilpailukyky. Kalle Kärhä 1, Juha Laitila 2 & Paula Jylhä 2 Metsäteho Oy 1, Metsäntutkimuslaitos 2

Kokopuun paalauksen kustannuskilpailukyky. Kalle Kärhä 1, Juha Laitila 2 & Paula Jylhä 2 Metsäteho Oy 1, Metsäntutkimuslaitos 2 Kokopuun paalauksen kustannuskilpailukyky Kalle Kärhä 1, Juha Laitila 2 & Paula Jylhä 2 Metsäteho Oy 1, Metsäntutkimuslaitos 2 1/2010 Hankkeen tavoitteet Aines- ja energiapuun korjuun integrointi paalausmenetelmällä

Lisätiedot

Uudenlainen R-sarja AVANT R20 AVANT R35 AVANT R28 S AUX S AUX AUX

Uudenlainen R-sarja AVANT R20 AVANT R35 AVANT R28 S AUX S AUX AUX Suomi R-sarja Uudenlainen R-sarja Avantin R-sarja eroaa muista Avantin mallisarjoista ohjaustapansa vuoksi. R-sarjassa kuljettaja istuu kuormaajan takarungossa kun taas muissa Avantin mallisarjoissa istutaan

Lisätiedot

Uusiutuvan energian velvoite Suomessa (RES direktiivi)

Uusiutuvan energian velvoite Suomessa (RES direktiivi) Hakkuutähteen paalaus ja kannonnosto kuusen väliharvennuksilta Juha Nurmi, Otto Läspä and Kati Sammallahti Metla/Kannus Energiapuun saatavuus, korjuu ja energiaosuuskunnat Keski-Pohjanmaalla Forest Power

Lisätiedot

Taitaja 2011 finaalitehtävät Metsäkoneenkäyttö

Taitaja 2011 finaalitehtävät Metsäkoneenkäyttö Taitaja 2011 finaalitehtävät Metsäkoneenkäyttö Tehtävä A: Koneellinen puutavaran valmistus (uudistushakkuu) (John Deere E-sarjan käyttösimulaattori) Tavoitteet Tehtävässä tavoitellaan ammattimaista koneenkäsittelyä

Lisätiedot

302.7D CR. Hydraulinen minikaivukone. Moottori Nettoteho 15,2 kw 20,7 hp Bruttoteho 17,9 kw 24,3 hp Paino Työpaino 2 670 kg 5 890 lb

302.7D CR. Hydraulinen minikaivukone. Moottori Nettoteho 15,2 kw 20,7 hp Bruttoteho 17,9 kw 24,3 hp Paino Työpaino 2 670 kg 5 890 lb 302.7D CR Hydraulinen minikaivukone Moottori Nettoteho 15,2 kw 20,7 hp Bruttoteho 17,9 kw 24,3 hp Paino Työpaino 2 670 kg 5 890 lb Pieni koko Vähemmän vaurioita takuuvarma parempi tuottavuus Pieni säde

Lisätiedot

RUNKOJUONTOVARASTOILLA. Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 302

RUNKOJUONTOVARASTOILLA. Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 302 /97 PUUTAVARAN KÄ S ITTELY RUNKOJUONTOVARASTOILLA Tiivistelmä Metsätehon tiedotuksesta 32 Metsäteho suoritti talvella 97 yhteistyössä EnsoGutzeit Osakeyhtiön kanssa tutkimuksen sahatukin kokoisten puiden

Lisätiedot