Uusklassisessa yrityksen teoriassa ei kuitenkaan käsitellä kysymyksiä kuten

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Uusklassisessa yrityksen teoriassa ei kuitenkaan käsitellä kysymyksiä kuten"

Transkriptio

1 Kevät 00 YRITYKSEN TEORIA Seuraavissa luvuissa tarkastellaan yrityksen teoriaa eli yrityksen käyttäytymistä. Yrityksen teoria on pitkään ollut toinen mikroteorian kulmakivi kuluttajateorian ohella. Uusklassisessa yrityksen teoriassa käsitellään yrityksen toimintaan liittyviä kysymyksiä: Miten luonto (tekniset ja tuotannolliset mahdollisuudet) vaikuttaa yrityksen toimintaan, mm. rajoitteiden kautta? Miten asiakkaat (kysyntä ja sen reaktiot) vaikuttavat yrityksen ratkaisuihin? Miten markkinarakenne (esim. duopoli, oligopoli, monopoli, täydellinen kilpailu, monopolistinen kilpailu) vaikuttavat hinnan asettamiseen? Uusklassisessa yrityksen teoriassa ei kuitenkaan käsitellä kysymyksiä kuten Mikä on yritys? Miksi se on olemassa? Miten sen organisaatio määräytyy? Mikä on yrityksen juridinen muoto (osakeyhtiö, toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö jne.)? Mikä on yrittäjä? Mikä on yrittäjyys? Uusklassinen taloustiede siis ottaa yrityksen ja sen rajat (boundaries of the firm) annettuina. Yrityksen rajoja on tutkinut uusinstitutionaalinen talousteoria. Sen mukaan yritysten peruspiirteenä on se, että yrityksissä korvataan hintamekanismi yrityksen sisäisellä talouskoordinaatiolla. Yritys tuottaa hyödykkeet itse, jos se on sille halvempaa omia sisäisiä prosesseja käyttäen (sisäinen talouskoordinaatio) kuin ostamalla hyödykkeet ulkopuolelta (markkinoiden hintamekanismi). Transaktiokustannukset ovat avaintekijä, joka vaikuttaa siihen kumpi vaihtoehto on halvempi: tuotantopanosten sisäinen koordinaatio vai hyödykkeiden hankkiminen hintamekanismin kautta. Transaktiokustannuksilla tarkoitetaan sopimusten valmisteluun ja täytäntöönpanoon liittyviä kustannuksia. Coasen mukaan (937) yrityksen laajeneminen synnyttää kasvavia organisointi- ja hallintokuluja. Yrityksen kannattaakin laajentua vain siihen saakka, jolloin sen organisointi- ja hallintokulut ovat yhtä suuret kuin markkinoilla syntyvät transaktiokustannukset. Oliver Williamson (985) on myös tutkinut yrityksen luonnetta. Hän sai vaikutteita mm. Coasen transaktiokustannusteoriasta. Williamsonin mukaan yksilön toimintaa ohjaavat kaksi päätekijää: Ronald Coase sai Nobelin palkinnon vuonna 99. Lisätietoa sivulta Coase, Ronald Harry (937): "The Nature of the Firm", Economica, New Series, Vol. 4, No. 6 (Nov., 937), pp Oliver Williamsonin kotisivu löytyy osoitteesta Williamson, O The Economic Institutions of Capitalism: Firms, Markets, Relational Contracting, The Free Press, New York.

2 Kevät 00. rajoitettu rationaalisuus (engl. bounded rationality) (Simon 3, 957) eli idea, jonka mukaan täydellisesti rationaaliset valinnat 4 eivät ole mahdollisia koska päätöksentekijän päättelyky (engl.computational resources) on rajallista.. opportunismi eli itsekkyys yhdistettynä juonikkuuteen, kavaluuteen, vilppiin. Williamson olettaa, että päätöksentekijät ovat itsekkäitä ja voivat pyrkiä edistämään omaa etuaan myös olemalla epärehellisiä. Kun informaatio on epätäydellistä, opportunismi kasvattaa sekä markkinatransaktioiden kustannuksia että transaktioihin liittyviä riskejä. Jälkimmäinen on tärkeä tekijä myös yrityksen käyttäytymisen selittäjänä. Kun opportunismi näyttelee suurta roolia markkinoilla, niin yrityksen sisäisellä koordinaatiolla (sisäinen tuotanto) saadaan vähennettyä niin transaktiokustannuksia kuin opportunistisen käyttäytymisen aiheuttamia kustannuksia (huijaus, tuotteiden laadun heikkeneminen jne.) Seuraava lainaus selventää asiaa: "Where a firm faces many supplier of a standardized product, a market transaction is likely to be the cheapest option. Where, however, the quality of a good or service is hard to assess, a supplier will have an incentive to behave opportunistically by reducing the quality. More generally, where a transaction cost is associated with a good deal of uncertainty, internal supply may improve the information available." (Costello 00, 7 teoksessa Himmelweit, S., Simonetti R. and Trigg, A. toim., Microeconomics: Neoclassical and Intuitionalist Perspectives on Economic Behaviour, London: Thomson). Kiinnostuneet voivat halutessaan perehtyä annettujen lähteiden avulla uusinstitutionaalisen taloustieteen näkemykseen yrityksestä. Jatkossa tarkastelumme perustuu kuten aiemminkin uusklassiseen taloustieteeseen, joka ottaa yrityksen rajat annettuina. Katsotaan nyt, kuinka uusklassinen taloustiede kuvaa yrityksen tuotantoa. 3 Simon, Herbert (957). "A Behavioral Model of Rational Choice", in Models of Man, Social and Rational: Mathematical Essays on Rational Human Behavior in a Social Setting. New York: Wiley. 4 Huom. uusklassinen taloustiede perustuu nimenomaan rajoittamattoman rationaalisuuden käsitteeseen: valintoja ohjaa yksilöiden rationaalinen toiminta.

3 Kevät 00 3 Luku 8 Teknologia 8. Tuotanto ja panokset Tuotanto koostuu hyödykkeistä ja palveluista. Niiden aikaansaamiseksi tarvitaan tuotannontekijöitä. Tuotannontekijät jaetaan usein kahteen luokkaan: työvoimaan pääomaan, joka tarkoittaa pääomahyödykkeitä kuten koneita (traktori), rakennuksia, tuotettuja panoksia (esim. lannoitteet, siemenet, torjunta-aineet). Pääomakäsitteellä kuvataan joskus myös liiketoiminnan aloittamisen tai ylläpitämiseen edellyttämää rahamäärää. Tällöin on hyvä erottaa rahoituspääoma (finanssipääomaa) fyysinen pääoma maa ja raaka-aineet (luonnonvarat ja ympäristö) Tuotantoa ja tuotannontekijöitä (tuotantopanoksia) ajatellaan usein virtasuureina (flow units): työpäivinä ja käyttö- tai konetunteina. 8. Teknologisten rajoitteiden kuvaaminen Yritys toimii tiettyjen luonnon asettamien teknologisten rajoitteiden puitteissa. Tuotannontekijöitä voidaan yhdistää keskenään vain tietyissä suhteissa tuotannon aikaansaamiseksi. Tuottaakseen jotain hyödykettä yritys joutuu käyttämään tiettyjä panoskombinaatioita. Tällöin puhutaan toteuttamiskelpoisista tuotantosuunnitelmista (technologically feasible production plans). Tuotantojoukko kuvaa kaikkia teknisesti mahdollisia panos- ja tuotoskombinaatioiden joukkoja.

4 Kevät 00 4 tuotettu määrä tuotantofunktio Tuotantojoukko tuotantopanoksen määrä Kuvio 8. Tuotantofunktio ja tuotantojoukko - Lähde: Varian (006, 34, kuvio 8.) Rationaalinen yritys tuottaa tuotantomahdollisuuksien äärirajoilla eli tuotantojoukon ylärajalla. Tuotantofunktio määrittää tuotantojoukon ylärajan ts. määrittää suurimman mahdollisen tuotoksen, joka on saavutettavissa annetulla panosmäärällä. Merkitään (.) y f( x), missä y on tuotos ja x on panos, jolla tuotos saadaan aikaan. Kahden panoksen tuotantofunktio voidaan kirjoittaa (.) y f x x,, missä x ja x ovat tuotantopanoksia.

5 Kevät 00 5 Kahden panoksen tapauksessa voimme piirtää samatuotoskäyrän eli isokvantin. Samatuotoskäyrä eli isokvantti kertoo kaikkien panosten ja kombinaatiot, jotka tuottavat tietyn määrän tuotosta. Huomaa analogia kuluttajan teorian samahyöty- eli indefferenssikäyriin. Kuluttajan teoriassa hyötyfunktiota kuvataan indifferenssikäyrillä, yrityksen teoriassa tuotantofunktiota kuvataan samatuotoskäyrillä. tuotantopanos x Samatuotoskäyrät (isokvantit) tuotantopanos X tuotantopanos x Kuvio 8. Samatuotoskäyrät Katsotaan seuraavaksi esimerkkejä eri teknologioista ja sitä, miten niitä voidaan kuvata samatuotoskäyrien avulla. 8.3 Esimerkkejä teknologioista Kiinteäsuhteinen tuotanto (fixed proportions) eli Leontiefin teknologia (.3) y f x, x min x, x Kiinteäsuhteisella tuotannolla tarkoitetaan tilannetta, jossa tuotannon määrän määrittää kahdesta tuotantopanoksesta vähäisempi. Esimerkki: Tuotetaan villasukkia käsityönä. Yhden villasukan voi tehdä vain yksi työntekijä yhdellä puikkoparilla. Työntekijöitä ja puikkoja pitää siis lisätä samassa (kiinteässä) suhteessa toisiinsa tuotannon lisäämiseksi. Ylimääräisillä neulojilla tai puikoilla ei tehdä siis mitään. (Esimerkissä on tosin myös kolmas tuotantopanos eli lanka, jota sitäkin täytyy lisätä kiinteässä suhteessa yhtä neulojaa ja puikkoparia kohden, jotta saadaan aikaiseksi yksi villasukka.)

6 Kevät 00 6 Samatuotoskäyrät (isokvantit) Kiinteäsuhteinen tuotanto Kuvio 8.3 Samatuotoskäyrät kiinteäsuhteisen tuotannon tapauksessa - Lähde: Varian (006, 35, kuvio 8.) Lineaarinen teknologia (.4), y f x x ax bx Lineaarisella teknologialla tarkoitetaan tilannetta, jossa tuotannon kokonaismäärään vaikuttaa tuotantopanosten kokonaismäärä, eikä niiden keskinäinen suhde. Esimerkki: Tuotanto on lumen luomista. Lunta voidaan luoda joko auralla tai miesvoimalla. Luodun lumen kokonaismäärään vaikuttaa siis vain koneiden ja miesten yhteenlaskettu lukumäärä.

7 Kevät 00 7 Samatuotoskäyrät (isokvantit) Lineäärinen teknologia Kuvio 8.4 Samatuotoskäyrät, kun on lineaarinen teknologia - Lähde: Varian (006, 36, kuvio 8.3) Cobb-Douglas-teknologia (.5), y f x x Ax x jossa A on tuotannon skaalaparametri, joka kertoo kuinka paljon tuotosta saadaan, kun kumpaakin panosta käytetään yksi yksikkö. A:ta voidaan kutsua myös tehokkuusparametriksi, koska se kertoo panoskäytön ja tuotoksen suhteen tehokkuudesta. Parametrit ja kertovat, kuinka tuotannon määrä reagoi muutoksiin panoksien määrissä. Cobb-Douglas-teknologiaa tulemme käyttämään myöhemmin tarkastelussa. Se onkin usein käytetty (helpoin mahdollinen) malliesimerkki ns. hyvin käyttäytyvästä tuotantoteknologista, eikä siihen sisältyvät oletukset ole yhtä rajoittuneita kuin edellä kiinteäsuhteisen tuotantoteknologian tai lineaarisen teknologian tapauksessa. Usein käytetään muotoa (.6), y f x x Ax x jossa siis kerroinparametrien summa on yksi. Näin ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla.

8 Kevät Perusoletukset tuotantoteknologioista Perusteoriassa tehdään kaksi perusoletusta tuotantoteknologioista. Teknologiat ovat monotonisia (free disposal). Teknologiat ovat konvekseja Tarkemmin nämä tarkoittavat:. Teknologiat ovat monotonisia Jos lisätään ainakin yhden panoksen käyttöä, voidaan tuottaa vähintään sama tuotos kuin aikaisemmin (vrt. kiinteä teknologia!). Joskus em. kutsutaan free disposal -oletukseksi. Oletetaan, että yritys voi vapaasti päästä eroon panoksista, joten lisäpanoksen omistaminen ei voi vahingoittaa sitä. Saastuttavat panokset ja free disposal on vahva oletus: mitä jos panos onkin myrkyllinen? Tällöin ilmainen eroon pääseminen ei ole todennäköistä.). Teknologiat ovat konvekseja Tämä tarkoittaa sitä, että jos on kaksi tapaa,x, x ja z, z, eli kaksi erilaista panosjoukkoa, tuottaa tuotos y, niin myös niiden painotettu keskiarvo tuottaa vähintään y:n. Kuvio 8.5 havainnollistaa. Siinä sininen viiva kuvaa kaikki ne tuotantotekniikat, joilla voidaan tuottaa sama tuotantomäärä (siis samatuotoskäyrä). Huomaa, että konveksisuus pätee luonnollisesti myös edellä esitetyille kiinteäsuhteiselle ja lineaariselle tuotantoteknologialle. (Jana, joka yhdistää mitkä tahansa kaksi panoskombinaatiota (matemaattisesti lineaarikombinaatio) on aina samatuotoskäyrän oikealla puolella tai käyrällä.) Samatuotoskäyrä (isokvantti) Teknologiat ovat konvekseja Kuvio 8.5 Konveksit teknologiat - Lähde: Varian (006, 37, kuvio 8.4).

9 Kevät 00 9 Edellä olemme tarkastelleet tuotantoteknologioita ja sitä, miten kahden tuotantopanoksen tapauksessa teknologiaa voidaan kuvata samatuotoskäyrien avulla. Alussa määrittelimme tuotantofunktion, joka on toinen tapa tarkastella tuotantoteknologiaa. Muistetaan, että tuotantofunktio määrittyy tuotantomahdollisuuksien joukon ylärajasta. Siirrytään seuraavaksi käsittelemään tuotantofunktioita koskevia tärkeitä käsitteitä. 8.5 Rajatuotos (Marginal product, MP) ja vähenevän rajatuotoksen laki Rajatuotos kertoo tuotoksen muutoksen, joka syntyy yhden panoksen pienestä muutoksesta, kun muiden panosten määrä on ennallaan. Matemaattisesti panoksen rajatuotos on tuotantofunktion osittaisderivaatta panoksen määrän suhteen: Kun muutokset tuotantopanoksessa x ovat häviävän pieniä, panoksen rajatuotos on (.7) y f x, x MP x x Osittaisderivaattaa panoksen x suhteen merkitään toisinaan myös alaindeksillä: fx ( x, x ). Kun kyseessä ovat diskreetit muutokset tuotantopanoksessa x, panoksen rajatuotos on (.8) y f( xx, x) f( x, x) x x Vastaavasti panoksen rajatuotos on (.9) y f x, x MP x x Diskreettien muutosten tapauksessa voidaan kirjoittaa: (.0) y f( x, x x) f( x, x) x x Panosten rajatuotos oletetaan väheneväksi. Matemaattisesti merkitään siis:

10 Kevät 00 0 (.) f x, x x 0. Tämä usein vähenevien rajatuottojen laiksi kutsuttu ominaisuus tarkoittaa, että kun kasvatetaan yhden panoksen määrää ja pidetään toinen vakiona, niin tuotos kasvaa hitaammin kuin panoksen määrä. Tästä seuraa tuotantofunktion tyypillinen kupera muoto. Tuotettu määrä kasvaa, mutta vähenevästi. Puhumme konkaavista tuotantofunktiosta. Aktivoiva tehtävä 8. Olkoon lyhyen aikavälin tuotantofunktio muotoa Q = 00L L, jossa Q on viikon tuotanto ja L on työtunnit/viikko. Jos työtunnit ovat alun perin 40 h viikko ja niitä lisätään kahdella tunnilla, niin mikä on lisätuntien rajatuotos MP? L Vastaus: Nyt tuotanto Q on funktio työtunneista L. Katsomme siis, miten tuotanto muuttuu, kun työtunnit muuttuvat. Ts. otamme osittaisderivaatan L:n suhteen: dq MPL 00 L dl Alun perin työn rajatuottavuus työtuntien tasolla 40 on MPL (40) 00 (40) , ja työtuntien lisäämisen jälkeen tasolla 4: MP (4) 00 (4) L Ensinnäkin näemme selvästi alenevan rajatuottavuuden panoksen kasvaessa ja toiseksi voimme laskea, että työntuntien lisääminen kahdella johtaa 0 6 = 4 lisäyksikön tuottamiseen. (Huom. kun kokonaistuottavuus on toisen asteen yhtälö ja rajatuottavuus tällöin lineaarinen, niin tuotannon tasosta riippumatta kahden tunnin lisäys tuottaa aina saman lisäyksen tuotantoon. Tilanne olisi toinen, jos rajatuottavuus ei olisi lineaarinen. Tällöin tuotannon lähtötasolla olisi merkitystä.)

11 Kevät Tekninen substituutioaste, myös tekninen rajakorvaussuhde (Technical Rate of Substition, TRS tai Marginal Rate of Technological Substitution MRTS ) ja sen vähenevyys Huom. Varian käyttää termiä TRS, mutta yleisemmin käytetään samasta asiasta termiä tekninen rajakorvaussuhde MRTS (marginal rate of technological substitution). Ne tarkoittavat kuitenkin täsmälleen samaa asiaa. Tekninen rajakorvaussuhde mittaa, kuinka yksi tuotantopanos voi korvata toista tuotantopanosta tuotannon pysyessä vakiona. Käytännössä kysymme siis, paljonko tarvitaan lisää panosta, jos panoksen määrä alenee, jotta voidaan tuottaa edelleen sama määrä. Matemaattisesti merkitään: (.) dx MP MRTS dx MP Tulos voidaan johtaa ottamalla kokonaisdifferentiaali 5 tuotantofunktiosta. y y dy dx dx. x x eli dy MP dx MP dx Kun tuotanto pysyy vakiona, kokonaisdifferentiaalille pätee: 0 MPdxMP dx, josta seuraa termejä siirtelemällä: MP dx dx dx dx MP dx MP MP MP dx MP Kuten rajatuotoksen MP tapauksessa päteen, myös panosten tekninen rajakorvaussuhde MRTS on vähenevä. Tämä kertoo käytännössä, että toisen panoksen korvaaminen toisella ei voi jatkua loputtomasti, vaan suhde on vähenevä. Matemaattisesti tekninen rajakorvaussuhde MRTS määrittää samatuotoskäyrän, eli isokvantin, kulmakertoimen ja määrittää hyvin käyttäytyvän samatuotoskäyrän muodon siis konveksisuuden. 5 Muista, että kokonaisdifferentiaali kuvaa mikä on funktion kokonaismuutos, kun kaikki funktion tekijät muuttuvat.

12 Kevät 00 Aktivoiva tehtävä 8. Panosten x ja x välinen MRTS on -4. Jos halutaan pitää tuotannon taso entisellään, mutta vähennetään panoksen käyttöä 3 yksiköllä, niin kuinka paljon lisää tarvitaan panosta? Vastaus: x x MRTS=-4 4 4x 4 ( 3) x. x Teknologia: lyhyt ja pitkä aikaväli - kiinteät & muuttuvat panokset Yrityksen teknologiaa tarkasteltaessa on tarpeen kysyä, mitä yritys voi tuottaa ja milloin. Yrityksen tuotannon kannalta on merkitystä tarkastellaanko lyhyttä vai pitkää aikaväliä. Puhuttaessa teknologiasta oletamme aina, että lyhyellä aikavälillä on kiinteitä tuotantopanoksia esim. viljelysmaa, koneet, rakennukset jne., joiden määrää ei voida muuttaa. Näistä aiheutuu yritykselle kiinteitä kustannuksia. Pitkällä aikavälillä kaikkien tuotannontekijöiden määrää voidaan muuttaa: pitkällä aikavälillä ei siis ole kiinteitä kustannuksia. Tämä on juuri taloustieteilijöiden määritys lyhyen ja pitkän aikavälin eroista. Pitkän ja lyhyen aikavälin raja riippuu toimialasta. Tuotantofunktio lyhyessä aikavälissä Kuvio 8.6 Tuotantofunktio kun panoksen määrä on vakio (lyhyt aikaväli) - Lähde: Varian (006, 33, kuvio 8.5)

13 Kevät 00 3 Aktivoiva tehtävä 8.3 Katso yo. kuviota 8.6. Päteekö kuviossa vähenevän rajatuotoksen laki? Perustele. Muistinvirkitys: Vähenevän rajatuotoksen laki (law of diminishing marginal product) Kun lisätään yhtä panosta ja muiden panosten määrä pidetään vakiona, kasvaa tuotos hitaammin kuin panoksen määrä, ainakin tietyn tuotosmäärän ylittyessä. Vastaus:. Oletetaan, että x on lyhyellä aikavälillä kiinteä tuotannontekijä, joten merkitsemme sitä x. Nyt tuotantofunktio voidaan kirjoittaa y f( x, x). Kun ei-kiinteää panosta x lisätään, niin sen rajatuottavuus alenee. Tämä alenevien rajatuottojen laki näyttäytyy tuotantofunktion konkaavissa muodossa. Panoksen kasvaessa tuotantofunktion kaltevuus alenee. Tuotantofunktion kaltevuus voidaan havainnollistaa parhaiten piirtämällä tuotantofunktiolle tangentteja eri x arvoille. On helppo nähdä, että tangenttien kulmakerroin laskee, kun x kasvaa. Rajatuotos laskettuna tietylle x arvolle ei tarkoita mitään muuta kuin sille arvolle tuotantofunktioon piirretty tangentin kulmakerrointa, eli tuotantofunktion derivaattaa laskettuna määritetylle pisteelle. Kuva selventää asiaa: y f x ) b ( 3 8 Tuotantofunktio lyhyessä aikavälissä Helppo esimerkki on viljelys, jossa kiinteä panos on maa-ala ja muuttuva panos työvoima. Kun työvoimaa lisätään kiinteänä pysyvää maa-alaa kohden, työvoiman tuottavuus alenee. (Huom. on tietenkin mahdollista, että alussa johonkin rajaan saakka vallitsevat kasvavat rajatuotot, mutta lopulta työvoiman määrän kasvaessa edelleen, alenevat rajatuotot astuvat voimaan. Kunnes pidemmällä aikavälillä kiinteän panoksen siis maan määrää voidaan sopeuttaa.)

14 Kevät Skaalatuotot Edellä tarkastelimme tilanteita, joissa. muutettiin yhden tuotannontekijän määrää, kun pidimme toisen tuotannon tekijän määrän ennallaan (MP). tai miten panoksilla voitiin korvata toisiaan saman tuotannontason ylläpitämiseksi (MRTS). Nyt meitä kiinnostaa: mitä tuotannolle tapahtuu, jos kasvatamme kaikkien panosten määrää yhtä paljon? Tähän vastauksen antaa skaalatuottojen käsite. Skaalatuottojen käyttäytyminen voidaan jakaa kolmeen vaihtoehtoon:. Vakioskaalatuotot Panosten kaksinkertaistaminen kaksinkertaistaa tuotoksen määrän: (.3),, f tx tx tf x x ty Esim. (.4) f x,x f x, x y. Kasvavat skaalatuotot Panosten kaksinkertaistaminen enemmän kuin kaksinkertaistaa tuotoksen määrän: (.5),, f tx tx tf x x ty Esim. (.6) f x,x f x, x y 3. Vähenevät skaalatuotot Panosten kaksinkertaistaminen ei riitä kaksinkertaistamaan tuotannon määrää: (.7),, Esim. f tx tx tf x x ty (.8) f x,x f x, x y

15 Kevät 00 5 Katsotaan esimerkki käyttäen Cobb-Douglas-teknologiaa y f x x Ax, x, jossa A on tuotannon skaalaparametri, joka kertoo kuinka paljon tuotosta saadaan, kun kumpaakin panosta käytetään yksi yksikkö. Parametrit ja kuvaavat miten tuotanto muuttuu kun panoksia muutetaan. Skaalatuottojen terminologialla tämä tarkoittaa: o (vakioiset skaalatuotot) o tai (kasvavat skaalatuotot) o tai (vähenevät skaalatuotot). Vakioiset skaalatuotot ovat tyypillisin tilanne, kasvavat skaalatuotot voivat päteä tietyllä tuotannon tasolla (range of production) ja alenevat skaalatuotot ovat epätavallinen ilmiö (esim. liian suureksi paisunut yritys, joka kärsii sisäisistä informaatio-ongelmista). Samalle teknologialle voi päteä erityyppiset skaalatuotot tuotannon tasosta riippuen. Yleisemmin on hyvä huomioida, että alenevien rajatuottojen laki pätee myös kasvavien skaalatuottojen tapauksessa. Ensimmäinen koskee tilannetta, jossa toinen panos pidetään kiinteänä ja toista muutetaan. Jälkimmäisessä tilanteessa muutetaan kumpaakin panosta. Aktivoiva tehtävä Mitkä skaalatuotot ovat tuotantofunktiolla a) y f x, x 4x x Entä funktiolla b) y f ( x, x ) minx x? Vastaus:,? ( x 3 6 a) f tx, tx ) ( tx ) ( tx ) t x t x t x x t x x t f ( x, x ) tf ( x, ) Eli vähenevät skaalatuotot. b) f tx, tx ) min{ tx, tx } t min{ x, x } tf ( x, ) ( x Eli vakioiset skaalatuotot.

16 Kevät 00 6 Aktivoiva tehtävä 8.5 Piirrä samatuotoskäyrät tilanteessa, jossa on o vakioiset skaalatuotot 4 Constant returns to scale Units of capital (K) 3 a b c R Units of labour (L) o kasvavat skaalatuotot Increasing returns to scale (beyond point b) 4 Units of capital (K) 3 a b c R Units of labour (L)

17 Kevät 00 7 o vähenevät skaalatuotot Decreasing returns to scale (beyond point b) 4 Units of capital (K) 3 a b c R Units of labour (L)

Uusklassisessa yrityksen teoriassa ei kuitenkaan käsitellä kysymyksiä kuten

Uusklassisessa yrityksen teoriassa ei kuitenkaan käsitellä kysymyksiä kuten YRITYKSEN TEORIA Seuraavissa luvuissa tarkastellaan yrityksen teoriaa eli yrityksen käyttäytymistä. Yrityksen teoria on pitkään ollut toinen mikroteorian kulmakivi kuluttajateorian ohella. Uusklassisessa

Lisätiedot

a) Markkinakysyntä - Aikaisemmin tarkasteltiin yksittäisen kuluttajan kysyntää. - Seuraavaksi tarkastellaan koko markkinoiden kysyntää.

a) Markkinakysyntä - Aikaisemmin tarkasteltiin yksittäisen kuluttajan kysyntää. - Seuraavaksi tarkastellaan koko markkinoiden kysyntää. .. Markkinakysyntä ja joustot a) Markkinakysyntä - Aikaisemmin tarkasteltiin yksittäisen kuluttajan kysyntää. - Seuraavaksi tarkastellaan koko markkinoiden kysyntää. Markkinoiden kysyntäkäyrä saadaan laskemalla

Lisätiedot

Y56 Laskuharjoitukset 4 Palautus viim. ti klo (luennolla!) Opiskelijan nimi. Opiskelijanumero

Y56 Laskuharjoitukset 4 Palautus viim. ti klo (luennolla!) Opiskelijan nimi. Opiskelijanumero Y56 Kevät 2010 1 Y56 Laskuharjoitukset 4 Palautus viim. ti 30.3. klo 12-14 (luennolla!) Opiskelijan nimi Opiskelijanumero Harjoitus 1. Tuotantoteknologia Tavoitteena on oppia hahmottamaan yrityksen tuotantoa

Lisätiedot

Luku 19 Voiton maksimointi

Luku 19 Voiton maksimointi Kevät 00 Luku 9 Voiton maksimointi Edellisessä luvussa tarkastelimme yrityksen teknologisia rajoitteita ja niiden vaikutusta tuotantoon. Tuotannon syntymistä tuotannontekijöistä katsottiin niin samatuotoskäyrien

Lisätiedot

* Hyödyn maksimointi on ihmisten toimintaa ja valintoja ohjaava periaate.

* Hyödyn maksimointi on ihmisten toimintaa ja valintoja ohjaava periaate. KANSANTALOUSTIETEEN PERUSTEET Yrityksen teoria (Economics luvut 13-14) 14) KTT Petri Kuosmanen Optimointiperiaate a) Yksilöt pyrkivät maksimoimaan hyötynsä. * Hyödyn maksimointi on ihmisten toimintaa ja

Lisätiedot

Y56 Laskuharjoitukset 4 - Mallivastaukset

Y56 Laskuharjoitukset 4 - Mallivastaukset Y56 Kevät 00 Y56 askuharjoitukset 4 - Mallivastaukset Harjoitus. Tuotantoteknologia Tavoitteena on oppia hahmottamaan yrityksen tuotantoa samatuotoskäyrien ja tuotantofunktion kautta, ja ymmärtää niiden

Lisätiedot

Kustannusten minimointi, kustannusfunktiot

Kustannusten minimointi, kustannusfunktiot Kustannusten minimointi, kustannusfunktiot Luvut 20 ja 21 Marita Laukkanen November 3, 2016 Marita Laukkanen Kustannusten minimointi, kustannusfunktiot November 3, 2016 1 / 17 Kustannusten minimointiongelma

Lisätiedot

7 Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Mankiw & Taylor, Ch 13)

7 Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Mankiw & Taylor, Ch 13) 7 Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Mankiw & Taylor, Ch 13) Tavaroiden ja palvelujen tuotanto tapahtuu yrityksissä Yritykset tuntevat niiden valmistukseen tarvittavan teknologian teknologia on

Lisätiedot

Panoskysyntä. Luku 26. Marita Laukkanen. November 15, Marita Laukkanen Panoskysyntä November 15, / 18

Panoskysyntä. Luku 26. Marita Laukkanen. November 15, Marita Laukkanen Panoskysyntä November 15, / 18 Panoskysyntä Luku 26 Marita Laukkanen November 15, 2016 Marita Laukkanen Panoskysyntä November 15, 2016 1 / 18 Monopolin panoskysyntä Kun yritys määrittää voitot maksimoivia panosten määriä, se haluaa

Lisätiedot

Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat. Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi

Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat. Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi 1 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi TYÖMARKKINOIDEN toiminta on keskeisessä asemassa tulonjaon ja työllisyyden suhteen. Myös muut tuotannontekijämarkkinat

Lisätiedot

MIKROTALOUSTIEDE A31C00100

MIKROTALOUSTIEDE A31C00100 MIKROTALOUSTIEDE A31C00100 Kevät 2016 Olli Kauppi olli.kauppi@aalto.fi Luennon sisältö Tuottajan teoria (kirjan luku 6) Tuotantofunktio Skaalaedut Kustannukset (kirjan luku 7) Eri kustannustyypit Kustannusten

Lisätiedot

Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat. Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi

Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat. Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi 1 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi TYÖMARKKINOIDEN toiminta on keskeisessä asemassa tulonjaon ja työllisyyden suhteen. Myös muut tuotannontekijämarkkinat

Lisätiedot

8 Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Taloustieteen oppikirja, luku 5; Mankiw & Taylor, 2 nd ed., ch 13)

8 Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Taloustieteen oppikirja, luku 5; Mankiw & Taylor, 2 nd ed., ch 13) 8 Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Taloustieteen oppikirja, luku 5; Mankiw & Taylor, 2 nd ed., ch 13) Tavaroiden ja palvelujen tuotanto tapahtuu yrityksissä Yritykset tuntevat niiden valmistukseen

Lisätiedot

ehdolla y = f(x1, X2)

ehdolla y = f(x1, X2) 3.3. Kustannusten minimointi * Voiton maksimointi: panosten määrän sopeuttaminen -----> tuotanto * Kustannusten minimointi: tiett tuotannon taso -----> etsitään optimaalisin panoskombinaatio tuottamaan

Lisätiedot

I I K UL U UT U T T A T JANTE T O E R O I R A

I I K UL U UT U T T A T JANTE T O E R O I R A II KULUTTAJANTEORIA.. Budjettirajoite * Ihmisten kaikkea toimintaa rajoittavat erilaiset rajoitteet. * Mikrotalouden kurssilla tärkein rajoite on raha. * Kuluttaja maksimoi hyötyään, mutta ei kykene toteuttamaan

Lisätiedot

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino 4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Taloustieteen oppikirja, luku 4) Opimme tässä ja seuraavissa luennoissa että markkinat ovat hyvä tapa koordinoida taloudellista toimintaa (mikä on yksi taloustieteen

Lisätiedot

A31C00100 Mikrotaloustiede. Kevät 2017 HARJOITUKSET 4

A31C00100 Mikrotaloustiede. Kevät 2017 HARJOITUKSET 4 A31C00100 Mikrotaloustiede Kevät 2017 HARJOITUKSET 4 1. Jukan yritys tarjoaa pikaruoka-annosten kotiinkuljetuspalvelua. Asiakkaat tekevät tilauksensa Jukan verkkosivuilla. Jukka ostaa tilatut annokset

Lisätiedot

Luku 21 Kustannuskäyrät

Luku 21 Kustannuskäyrät Luku 2 Kustannuskärät Edellisessä luvussa johdimme ritksen kustannusfunktion minimoimalla ritksen tuotannon kokonaiskustannuksia. Kustannusfunktiota ja sen ominaisuuksia voidaan tarkastella graafisesti

Lisätiedot

Luku 22 Yrityksen tarjonta. Nyt kiinnostava kysymys on, kuinka yrityksen tarjonta määräytyy. Yrityksen on periaatteessa tehtävä kaksi päätöstä:

Luku 22 Yrityksen tarjonta. Nyt kiinnostava kysymys on, kuinka yrityksen tarjonta määräytyy. Yrityksen on periaatteessa tehtävä kaksi päätöstä: 1 Luku 22 Yrityksen tarjonta Edellisissä luvuissa olemme yrityksen teoriasta tarkastelleet yrityksen tuotantopäätöstä, ts. panosten optimaalista valintaa, yrityksen voiton maksimoinnin ja kustannusten

Lisätiedot

Sivu 1 / 8. A31C00100 Mikrotaloustieteen perusteet: matematiikan tukimoniste. Olli Kauppi

Sivu 1 / 8. A31C00100 Mikrotaloustieteen perusteet: matematiikan tukimoniste. Olli Kauppi Sivu 1 / 8 A31C00100 Mikrotaloustieteen perusteet: matematiikan tukimoniste Olli Kauppi Monisteen ensimmäinen luku käsittelee derivointia hieman yleisemmästä näkökulmasta. Monisteen lopussa on kurssilla

Lisätiedot

A31C00100 Mikrotaloustiede. Kevät Olli Kauppi HARJOITUKSET 4

A31C00100 Mikrotaloustiede. Kevät Olli Kauppi HARJOITUKSET 4 A31C00100 Mikrotaloustiede Kevät 2016 Olli Kauppi HARJOITUKSET 4 1. Jukan yritys tarjoaa pikaruoka-annosten kotiinkuljetuspalvelua. Asiakkaat tekevät tilauksensa Jukan verkkosivuilla. Jukka ostaa tilatut

Lisätiedot

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5)

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5) 4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5) Opimme tässä ja seuraavissa luennoissa että markkinat ovat hyvä tapa koordinoida taloudellista toimintaa (mikä on yksi taloustieteen

Lisätiedot

Matemaattinen lisäys A. Derivaatta matematiikassa ja taloustieteessä

Matemaattinen lisäys A. Derivaatta matematiikassa ja taloustieteessä Matemaattinen lisäys A. Derivaatta matematiikassa ja taloustieteessä Edellä rajakustannuksia MC(x) ja rajahyötyä MB(x) tarkasteltaessa käsiteltiin vain tapausta, jossa x on diskreetti suure (mahdollisia

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 12. Usean muuttujan funktiot Osittaisderivaatta Gradientti Suhteellinen muutosnopeus ja osittaisjousto

Talousmatematiikan perusteet: Luento 12. Usean muuttujan funktiot Osittaisderivaatta Gradientti Suhteellinen muutosnopeus ja osittaisjousto Talousmatematiikan perusteet: Luento 12 Usean muuttujan funktiot Osittaisderivaatta Gradientti Suhteellinen muutosnopeus ja osittaisjousto Aiemmilla luennoilla Tähän mennessä olemme tarkastelleet Erilaisia

Lisätiedot

ill 'l' L r- i-ir il_i_ lr-+ 1r l

ill 'l' L r- i-ir il_i_ lr-+ 1r l ir a I - --+,.---+-,- i-ir il_i_ lr-+ 1r l rl ill 'l' L r- T- 'l rl *r- I s. ;l -' --S"[nJ+&L rlr D Ur-r^^;lA_e^ 3. Piirrä indi erenssikäyrät korille ( ; x 2 ); kun on tavallinen hyödyke, ja x 2 on tavallinen

Lisätiedot

1 Komparatiivinen statiikka ja implisiittifunktiolause

1 Komparatiivinen statiikka ja implisiittifunktiolause Taloustieteen matemaattiset menetelmät 27 materiaali 4 Komparatiivinen statiikka ja implisiittifunktiolause. Johdanto Jo opiskeltu antaa nyt valmiu tutkia taloudellisia malleja Kiinnostava malli voi olla

Lisätiedot

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 2017 Insinöörivalinnan matematiikan koe , Ratkaisut (Sarja A)

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 2017 Insinöörivalinnan matematiikan koe , Ratkaisut (Sarja A) Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 017 Insinöörivalinnan matematiikan koe 30..017, Ratkaisut (Sarja A) 1. a) Lukujen 9, 0, 3 ja x keskiarvo on. Määritä x. (1 p.) b) Mitkä reaaliluvut

Lisätiedot

Tänään ja jatkossa. Osa 10. Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Mankiw & Taylor, Ch 13)

Tänään ja jatkossa. Osa 10. Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Mankiw & Taylor, Ch 13) Tänään ja jatkossa Mennään yrityksen päätöksentekoon tarkemmin. Aiemmin yrityksen tuotantopäätösten yhteenveto oli tarjontakäyrä. Tarkastellaan nyt tarkemmin tarjontakäyrän taustalla olevia kustannuksia.

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 13. Usean muuttujan funktiot Osittaisderivaatta ja gradientti Suhteellinen muutosnopeus ja osittaisjousto

Talousmatematiikan perusteet: Luento 13. Usean muuttujan funktiot Osittaisderivaatta ja gradientti Suhteellinen muutosnopeus ja osittaisjousto Talousmatematiikan perusteet: Luento 13 Usean muuttujan funktiot Osittaisderivaatta ja gradientti Suhteellinen muutosnopeus ja osittaisjousto Aiemmilla luennoilla Tähän mennessä olemme tarkastelleet Erilaisia

Lisätiedot

- Kuluttajan hyödyn maksimointi (kuluttajanteoria). - Yritysten voiton maksimointi (yrityksen teoria).

- Kuluttajan hyödyn maksimointi (kuluttajanteoria). - Yritysten voiton maksimointi (yrityksen teoria). 50 3. YRITYKSEN TEORIA - Kuluttajan hyödyn maksimointi (kuluttajanteoria). - Yritysten voiton maksimointi (yrityksen teoria). * Yrityksen teoria pitkälle analoginen kuluttajanteorian kanssa. 3.. Yrityksen

Lisätiedot

MS-C2105 Optimoinnin perusteet Malliratkaisut 5

MS-C2105 Optimoinnin perusteet Malliratkaisut 5 MS-C2105 Optimoinnin perusteet Malliratkaisut 5 Ehtamo Demo 1: Arvaa lähimmäksi Jokainen opiskelija arvaa reaaliluvun välillä [0, 100]. Opiskelijat, joka arvaa lähimmäksi yhtä kolmasosaa (1/3) kaikkien

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 9 1 Implisiittinen derivointi Tarkastellaan nyt yhtälöä F(x, y) = c, jossa x ja y ovat muuttujia ja c on vakio Esimerkki tällaisesta yhtälöstä on x 2 y 5 + 5xy = 14

Lisätiedot

Taloustieteen perusteet 31A Ratkaisut 3, viikko 4

Taloustieteen perusteet 31A Ratkaisut 3, viikko 4 Taloustieteen perusteet 31A00110 2018 Ratkaisut 3, viikko 4 1. Tarkastellaan pulloja valmistavaa yritystä, jonka päiväkohtainen tuotantofunktio on esitetty alla olevassa taulukossa. L on työntekijöiden

Lisätiedot

Lyhyt katsaus tuottavuuden ja tehokkuuden mittaamisen taloustieteissä - Miten soveltaa alustatalouteen?

Lyhyt katsaus tuottavuuden ja tehokkuuden mittaamisen taloustieteissä - Miten soveltaa alustatalouteen? Lyhyt katsaus tuottavuuden ja tehokkuuden mittaamisen taloustieteissä - Miten soveltaa alustatalouteen? Tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen Johtamiskorkeakoulu, Synergos Tampereen yliopisto Sisältö 1.

Lisätiedot

Mallivastaukset KA5-kurssin laskareihin, kevät 2009

Mallivastaukset KA5-kurssin laskareihin, kevät 2009 Mallivastaukset A5-kurssin laskareihin, kevät 009 Harjoitukset (viikko 5) Tehtävä Asia selittyy tulonsiirroilla. Tulonsiirrot B lasketaan mukaan kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin Y d. Tässä

Lisätiedot

4.1 Kaksi pistettä määrää suoran

4.1 Kaksi pistettä määrää suoran 4.1 Kaksi pistettä määrää suoran Kerrataan aluksi kurssin MAA1 tietoja. Geometrisesti on selvää, että tason suora on täysin määrätty, kun tunnetaan sen kaksi pistettä. Joskus voi tulla vastaan tilanne,

Lisätiedot

Kasvuteorian perusteita. TTS-kurssi, kevät 2010 Tapio Palokangas

Kasvuteorian perusteita. TTS-kurssi, kevät 2010 Tapio Palokangas Kasvuteorian perusteita TTS-kurssi, kevät 2010 Tapio Palokangas Talouskasvun määritelmä Talouskasvu lisää talouden tuotantokapasiteettia pysyvästi yli ajan (eli lisää potentiaalista bruttokansan-tuotetta)

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Funktion kuperuussuunnat Derivoituva funktio f (x) on pisteessä x aidosti konveksi, jos sen toinen derivaatta on positiivinen f (x) > 0. Vastaavasti f (x) on aidosti

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Suunnattu derivaatta Aluksi tarkastelemme vektoreita, koska ymmärrys vektoreista helpottaa alla olevien asioiden omaksumista. Kun liikutaan tasossa eli avaruudessa

Lisätiedot

Epäyhtälöt ovat yksi matemaatikon voimakkaimmista

Epäyhtälöt ovat yksi matemaatikon voimakkaimmista 6 Epäyhtälöitä Epäyhtälöt ovat yksi matemaatikon voimakkaimmista työvälineistä. Yhtälö a = b kertoo sen, että kaksi ehkä näennäisesti erilaista asiaa ovat samoja. Epäyhtälö a b saattaa antaa keinon analysoida

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 10 1 Funktion monotonisuus Derivoituva funktio f on aidosti kasvava, jos sen derivaatta on positiivinen eli jos f (x) > 0. Funktio on aidosti vähenevä jos sen derivaatta

Lisätiedot

Viime kerralta. Y56 Luento2. Kuinka valita piste budjettisuoralta? Mitä tänään opitaan?

Viime kerralta. Y56 Luento2. Kuinka valita piste budjettisuoralta? Mitä tänään opitaan? ..00 Viime kerralta Taloustiede mallintaa yhteiskunnan toimintaa Y56 Luento Preferenssit ja Hyöty Valintojen tekemistä niukkuuden vallitessa Vaihtoehtoiskustannus ja trade-off Valinnoista aiheutuvien hyötyjen

Lisätiedot

11 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Ch 17)

11 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Ch 17) 11 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Ch 17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka uskovat tekemiensä valintojen seurauksien eli voittojen riippuvan

Lisätiedot

Kuluttajan teoriaa tähän asti. Luento 6. Hyötyfunktion ja indifferenssikäyrien yhteys. Kuluttajan hyöty. Laajennuksia. Kuluttajan ylijäämä

Kuluttajan teoriaa tähän asti. Luento 6. Hyötyfunktion ja indifferenssikäyrien yhteys. Kuluttajan hyöty. Laajennuksia. Kuluttajan ylijäämä Kuluttajan teoriaa tähän asti Valintojen tekemistä niukkuuden vallitessa - Tavoitteen optimointia rajoitteella Luento 6 Kuluttajan ylijäämä 8.2.2010 Budjettirajoite (, ) hyödykeavaruudessa - Kulutus =

Lisätiedot

ja nyt tässä tapauksessa a = 1, b=4 ja c= -5, ja x:n paikalle ajattelemme P:n.

ja nyt tässä tapauksessa a = 1, b=4 ja c= -5, ja x:n paikalle ajattelemme P:n. Harjoitukset 2, vastauksia. Ilmoittakaa virheistä ja epäselvyyksistä! 1. b (kysyntäkäyrä siirtyy vasemmalle) 2. c (kysyntäkäyrä siirtyy oikealle) 3. ei mikään edellisistä; oikea vastaus olisi p 2

Lisätiedot

Pari sanaa kuluttajan valintateoriasta

Pari sanaa kuluttajan valintateoriasta TU-91.1001, Kansantaloustieteen perusteet 10.10.2018 3. WWW-harjoitukset, vastaukset Pari sanaa kuluttajan valintateoriasta Kuluttajan valintateorian taustalla on kuluttajan hyödyn optimointi budjettisuoran

Lisätiedot

Kysyntä (D): hyötyfunktiot, hinta, tulot X = X(P,m) Tarjonta (S): tuotantofunktiot, hinta, panoshinta y = y(p,w)

Kysyntä (D): hyötyfunktiot, hinta, tulot X = X(P,m) Tarjonta (S): tuotantofunktiot, hinta, panoshinta y = y(p,w) 4. MARKKINOIDEN TASAPAINOTTUMINEN 4.1. Tasapainoperiaate Kysyntä (D): hyötyfunktiot, hinta, tulot X = X(P,m) Tarjonta (S): tuotantofunktiot, hinta, panoshinta y = y(p,w) Markkinat tasapainossa, kun löydetään

Lisätiedot

Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14)

Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Markkinat ovat kilpailulliset silloin, kun siellä on niin paljon yrityksiä, että jokainen pitää markkinoilla määräytyvää hintaa omista

Lisätiedot

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2017

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2017 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet 4. www-harjoitusten mallivastaukset 2017 Tehtävä 1. Oikea vastaus: C Voitto maksimoidaan, kun MR=MC. Kyseisellä myyntimäärällä Q(m) voittomarginaali yhden tuotteen

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 3

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 3 Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 3 1 Epäyhtälöitä Aivan aluksi lienee syytä esittää luvun itseisarvon määritelmä: { x kun x 0 x = x kun x < 0 Siispä esimerkiksi 10 = 10 ja 10 = 10. Seuraavaksi listaus

Lisätiedot

Kuluttaja valitsee erilaisten hyödykekorien välillä. Kuluttajan preferenssijärjestyksen perusoletukset ovat

Kuluttaja valitsee erilaisten hyödykekorien välillä. Kuluttajan preferenssijärjestyksen perusoletukset ovat Kuluttajan valinta KTT Olli Kauppi Kuluttaja valitsee erilaisten hyödykekorien välillä. Kuluttajan preferenssijärjestyksen perusoletukset ovat 1. Täydellisyys: kuluttaja pystyy asettamaan mitkä tahansa

Lisätiedot

Kuluttajan valinta ja kysyntä. Viime kerralta. Onko helppoa ja selvää? Mitä tänään opitaan?

Kuluttajan valinta ja kysyntä. Viime kerralta. Onko helppoa ja selvää? Mitä tänään opitaan? 6..00 Viime kerralta Kuluttajan valinta ja kysyntä Y56 Luento 3 5..00 Preferenssit valintojen arvostus, järjestäminen Indifferenssikäyrät Rajakorvattavuussuhde Hyöty Hyötyfunktiot Rajahyöty Onko heloa

Lisätiedot

BM20A0900, Matematiikka KoTiB3

BM20A0900, Matematiikka KoTiB3 BM20A0900, Matematiikka KoTiB3 Luennot: Matti Alatalo Oppikirja: Kreyszig, E.: Advanced Engineering Mathematics, 8th Edition, John Wiley & Sons, 1999, luvut 1 4. 1 Sisältö Ensimmäisen kertaluvun differentiaaliyhtälöt

Lisätiedot

12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu

12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu 12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, 2nd ed., chs 16-17; Taloustieteen oppikirja, s. 87-90) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka uskovat tekemiensä

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 2 Lisää osamurtoja Tutkitaan jälleen rationaalifunktion P(x)/Q(x) integrointia. Aiemmin käsittelimme tapauksen, jossa nimittäjä voidaan esittää muodossa Q(x) = a(x x

Lisätiedot

1 Rajoitettu optimointi II - kustannusfunktio, Lagrangen kertoimet varjohintoina

1 Rajoitettu optimointi II - kustannusfunktio, Lagrangen kertoimet varjohintoina Taloustieteen mat.menetelmät syksy27 materiaali II-2 Rajoitettu optimointi II - kustannusfunktio, Lagrangen kertoimet varjohintoina. Tuotanto Yritys valmistaa yhtä tuotetta n:stä tuotannontekijästä/panoksesta

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE.6.016: Mallivastaukset Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti Pohjola, Taloustieteen oppikirja, 014] sivuihin. (1) (a) Julkisten menojen kerroin (suljetun

Lisätiedot

A-osa. Ratkaise kaikki tämän osan tehtävät. Tehtävät arvostellaan pistein 0-6. Taulukkokirjaa saa käyttää apuna, laskinta ei.

A-osa. Ratkaise kaikki tämän osan tehtävät. Tehtävät arvostellaan pistein 0-6. Taulukkokirjaa saa käyttää apuna, laskinta ei. PITKÄ MATEMATIIKKA PRELIMINÄÄRIKOE 7..07 NIMI: A-osa. Ratkaise kaikki tämän osan tehtävät. Tehtävät arvostellaan pistein 0-. Taulukkokirjaa saa käyttää apuna, laskinta ei.. Valitse oikea vaihtoehto ja

Lisätiedot

5. Numeerisesta derivoinnista

5. Numeerisesta derivoinnista Funktion derivaatta ilmaisee riippumattoman muuttujan muutosnopeuden riippuvan muuttujan suteen. Esimerkiksi paikan derivaatta ajan suteen (paikan ensimmäinen aikaderivaatta) on nopeus, joka ilmaistaan

Lisätiedot

suurtuotannon etujen takia yritys pystyy tuottamaan niin halvalla, että muut eivät pääse markkinoille

suurtuotannon etujen takia yritys pystyy tuottamaan niin halvalla, että muut eivät pääse markkinoille KILPAILUMUODOT Kansantaloustieteen lähtökohta on täydellinen kilpailu. teoreettinen käsitteenä tärkeä Yritykset ovat tuotantoyksiköitä yhdistelevät tuotannontekijöitä o työvoimaa o luonnon varoja o koneita

Lisätiedot

Voidaan laskea siis ensin keskimääräiset kiinteät kustannukset AFC: 100 000 /10000=10

Voidaan laskea siis ensin keskimääräiset kiinteät kustannukset AFC: 100 000 /10000=10 Harjoitukset 3 Taloustieteen perusteet Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014 1. a) Autonrenkaita valmistavalla yhtiöllä on 100 000 :n kiinteät kustannukset vuodessa. Kun yritys tuottaa 10 000 rengasta,

Lisätiedot

Vaikuttaako kokonaiskysyntä tuottavuuteen?

Vaikuttaako kokonaiskysyntä tuottavuuteen? Vaikuttaako kokonaiskysyntä tuottavuuteen? Jussi Ahokas Itä-Suomen yliopisto Sayn laki 210 vuotta -juhlaseminaari Esityksen sisällys Mitä on tuottavuus? Tuottavuuden määritelmä Esimerkkejä tuottavuudesta

Lisätiedot

1 Rajoittamaton optimointi

1 Rajoittamaton optimointi Taloustieteen matemaattiset menetelmät 7 materiaali 5 Rajoittamaton optimointi Yhden muuttujan tapaus f R! R Muistutetaan mieleen maksimin määritelmä. Funktiolla f on maksimi pisteessä x jos kaikille y

Lisätiedot

k S P[ X µ kσ] 1 k 2.

k S P[ X µ kσ] 1 k 2. HY, MTL / Matemaattisten tieteiden kandiohjelma Todennäköisyyslaskenta IIb, syksy 28 Harjoitus Ratkaisuehdotuksia Tehtäväsarja I Osa tämän viikon tehtävistä ovat varsin haastavia, joten ei todellakaan

Lisätiedot

8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14)

8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) 8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Markkinat ovat kilpailulliset silloin, kun siellä on niin paljon yrityksiä, että jokainen pitää markkinoilla määräytyvää hintaa omista toimistaan

Lisätiedot

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2016

4. www-harjoitusten mallivastaukset 2016 TU-91.1001 Kansantaloustieteen perusteet 4. www-harjoitusten mallivastaukset 2016 Tehtävä 1. Oikea vastaus: C Voitto maksimoidaan, kun MR=MC. Kyseisellä myyntimäärällä Q(m) voittomarginaali yhden tuotteen

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 6.6.2013: MALLIVASTAUKSET

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 6.6.2013: MALLIVASTAUKSET KANSANTALOUSTIETEEN ÄÄSYKOE 6.6.013: MALLIVASTAUKSET Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti ohjola, Taloustieteen oppikirja, 01] sivuihin. (1) (a) igou -verot: Jos markkinoilla

Lisätiedot

Differentiaalilaskenta 1.

Differentiaalilaskenta 1. Differentiaalilaskenta. a) Mikä on tangentti? Mikä on sekantti? b) Määrittele funktion monotonisuuteen liittyvät käsitteet: kasvava, aidosti kasvava, vähenevä ja aidosti vähenevä. Anna esimerkit. c) Selitä,

Lisätiedot

https://xlitemprod.pearsoncmg.com/api/v1/print/en-us/econ

https://xlitemprod.pearsoncmg.com/api/v1/print/en-us/econ 06 www4 Page of 5 Student: Date: Instructor: hannele wallenius Course: Kansantaloustieteen perusteet 06 Assignment: 06 www4. Mikä seuraavista alueista vastaa voittoa maksimoivan monopoliyrityksen ylisuuria

Lisätiedot

HY, MTL / Matemaattisten tieteiden kandiohjelma Todennäköisyyslaskenta IIb, syksy 2017 Harjoitus 1 Ratkaisuehdotuksia

HY, MTL / Matemaattisten tieteiden kandiohjelma Todennäköisyyslaskenta IIb, syksy 2017 Harjoitus 1 Ratkaisuehdotuksia HY, MTL / Matemaattisten tieteiden kandiohjelma Todennäköisyyslaskenta IIb, syksy 07 Harjoitus Ratkaisuehdotuksia Tehtäväsarja I Osa tämän viikon tehtävistä ovat varsin haastavia, joten ei todellakaan

Lisätiedot

1. Etsi seuraavien funktioiden kriittiset pisteet ja tutki niiden laatu: (a.) f(x,y) = 20x 2 +10xy +5y 2 (b.) f(x,y) = 4x 2 2y 2 xy +x+2y +100

1. Etsi seuraavien funktioiden kriittiset pisteet ja tutki niiden laatu: (a.) f(x,y) = 20x 2 +10xy +5y 2 (b.) f(x,y) = 4x 2 2y 2 xy +x+2y +100 HARJOITUS, RATKAISUEHDOTUKSET, YLE 07.. Etsi seuraavien funktioiden kriittiset pisteet ja tutki niiden laatu: (a.) f(x,y) = 0x +0xy +5y (b.) f(x,y) = 4x y xy +x+y +00 (a.) Funktion kriittiset pisteet ratkaisevat

Lisätiedot

FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 1. 0. Johdanto

FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 1. 0. Johdanto FUNKTIONAALIANALYYSIN PERUSKURSSI 1. Johdanto Funktionaalianalyysissa tutkitaan muun muassa ääretönulotteisten vektoriavaruuksien, ja erityisesti täydellisten normiavaruuksien eli Banach avaruuksien ominaisuuksia.

Lisätiedot

Rajatuotto ja -kustannus, L7

Rajatuotto ja -kustannus, L7 ja -kustannus, L7 1 Kun yritys valmistaa tuotetta jaksossa määrän q (kpl/jakso), niin kassaan kertyvä tuotto on R(q) = p q = p(q) q. Esimerkki. Jos kysyntäfunktio on p = 20 0.1q, niin tuotto funktio on

Lisätiedot

Taloustieteen mat.menetelmät 2017 materiaali 1

Taloustieteen mat.menetelmät 2017 materiaali 1 Taloustieteen mat.menetelmät 2017 materiaali 1 1 Taloustiede tutkii niukkojen resurssien kohdentamista kilpaileviin tarkoituksiin mikä on hyvä tapa kohdentaa? miten arvioida tuloksia? mitä niukkuus tarkoittaa?

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 7. Derivointisääntöjä Yhdistetyn funktion, tulon ja osamäärän derivointi Suhteellinen muutosnopeus ja jousto

Talousmatematiikan perusteet: Luento 7. Derivointisääntöjä Yhdistetyn funktion, tulon ja osamäärän derivointi Suhteellinen muutosnopeus ja jousto Talousmatematiikan perusteet: Luento 7 Derivointisääntöjä Yhdistetyn funktion, tulon ja osamäärän derivointi Suhteellinen muutosnopeus ja jousto Viime luennolla Funktion Derivaatta f (x) kuvaa funktion

Lisätiedot

Voitonmaksimointi, L5

Voitonmaksimointi, L5 , L5 Seuraavassa tullaan systemaattisesti käyttämään seuraavia merkintöjä q = tuotannon määrä (quantity) (kpl/kk) p = tuotteen hinta (price) (e/kpl) R(q) = tuotto (revenue) R(q) = pq MR(q) = rajatuotto

Lisätiedot

MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI

MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI 1a. Täydellisen kilpailun vallitessa yrityksen A tuotteen markkinahinta on 18 ja kokonaiskustannukset

Lisätiedot

Matematiikka B1 - avoin yliopisto

Matematiikka B1 - avoin yliopisto 28. elokuuta 2012 Opetusjärjestelyt Luennot 9:15-11:30 Harjoitukset 12:30-15:00 Tentti Nettitehtävät Kurssin sisältö 1/2 Osittaisderivointi Usean muuttujan funktiot Raja-arvot Osittaisderivaatta Pinnan

Lisätiedot

Johdatus tekoälyn taustalla olevaan matematiikkaan

Johdatus tekoälyn taustalla olevaan matematiikkaan Johdatus tekoälyn taustalla olevaan matematiikkaan Informaatioteknologian tiedekunta Jyväskylän yliopisto 2. luento 10.11.2017 Keinotekoiset neuroverkot Neuroverkko koostuu syöte- ja ulostulokerroksesta

Lisätiedot

Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17)

Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka uskovat tekemiensä valintojen seurauksien eli voittojen

Lisätiedot

1 Rajoitettu optimointi I

1 Rajoitettu optimointi I Taloustieteen mat.menetelmät 2017 materiaali II-1 1 Rajoitettu optimointi I 1.1 Tarvittavaa osaamista Matriisit ja vektorit, matriisien de niittisyys Derivointi (mm. ketjusääntö, Taylorin kehitelmä) Implisiittifunktiolause

Lisätiedot

MS-A0202 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (SCI) Luento 4: Ketjusäännöt ja lineaarinen approksimointi

MS-A0202 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (SCI) Luento 4: Ketjusäännöt ja lineaarinen approksimointi MS-A0202 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (SCI) Luento 4: Ketjusäännöt ja lineaarinen approksimointi Antti Rasila Aalto-yliopisto Syksy 2015 Antti Rasila (Aalto-yliopisto) MS-A0202 Syksy 2015 1

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 7 1 Useamman muuttujan funktion raja-arvo Palautetaan aluksi mieliin yhden muuttujan funktion g(x) raja-arvo g(x). x a Tämä raja-arvo kertoo, mitä arvoa funktio g(x)

Lisätiedot

MIKROTEORIA, HARJOITUS 5 YRITYKSEN VOITON MAKSIMOINTI JA KUSTANNUSTEN MINIMOINTI

MIKROTEORIA, HARJOITUS 5 YRITYKSEN VOITON MAKSIMOINTI JA KUSTANNUSTEN MINIMOINTI MIKROTEORIA, HARJOITUS 5 RITKSEN VOITON MAKSIMOINTI JA KUSTANNUSTEN MINIMOINTI Olkoon ritksen kustannusfunktio c ( F a ritksen rajakustannukset kertovat, paljonko ritksen kustannukset muuttuvan kun tuotantoa

Lisätiedot

Matematiikan perusteet taloustieteilij oille I

Matematiikan perusteet taloustieteilij oille I Matematiikan perusteet taloustieteilijöille I Harjoitukset syksy 2006 1. Laskeskele ja sieventele a) 3 27 b) 27 2 3 c) 27 1 3 d) x 2 4 (x 8 3 ) 3 y 8 e) (x 3) 2 f) (x 3)(x +3) g) 3 3 (2x i + 1) kun, x

Lisätiedot

1 Useamman muuttujan di erentiaalilaskenta

1 Useamman muuttujan di erentiaalilaskenta Taloustieteen matemaattiset menetelmät 207 materiaali 3 Useamman muuttujan di erentiaalilaskenta. Lineaariset funktiot Funktio f R n! R m on lineaarinen jos. Kaikille 2 R ja kaikille x 2 R n pätee 2. Kaikille

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 17. Osittaisintegrointi Sijoitusmenettely

Talousmatematiikan perusteet: Luento 17. Osittaisintegrointi Sijoitusmenettely Talousmatematiikan perusteet: Luento 17 Osittaisintegrointi Sijoitusmenettely Motivointi Viime luennolla käsittelimme integroinnin perussääntöjä: Vakiolla kerrotun funktion integrointi: af x dx = a f x

Lisätiedot

Hintakilpailu lyhyellä aikavälillä

Hintakilpailu lyhyellä aikavälillä Hintakilpailu lyhyellä aikavälillä Virpi Turkulainen 5.3.2003 Optimointiopin seminaari - Kevät 2003 / 1 Sisältö Johdanto Bertrandin ristiriita ja sen lähestyminen Bertrandin ristiriita Lähestymistavat:

Lisätiedot

BM20A5840 Usean muuttujan funktiot ja sarjat Harjoitus 7, Kevät 2018

BM20A5840 Usean muuttujan funktiot ja sarjat Harjoitus 7, Kevät 2018 BM20A5840 Usean muuttujan funktiot ja sarjat Harjoitus 7, Kevät 2018 Tehtävä 8 on tällä kertaa pakollinen. Aloittakaapa siitä. 1. Kun tässä tehtävässä sanotaan sopii mahdollisimman hyvin, sillä tarkoitetaan

Lisätiedot

Luku 14 Kuluttajan ylijäämä

Luku 14 Kuluttajan ylijäämä Luku 4 Kuluttajan ylijäämä Tähän asti johdettu kysyntä hyötyfunktioista ja preferensseistä, nyt päinvastainen ongelma: eli kuinka estimoida hyöty havaitusta kysynnästä. Mitattavat ja estimoitavat kysyntäkäyrät

Lisätiedot

Taloustieteen varjokurssi: Kuluttajat ja yritykset

Taloustieteen varjokurssi: Kuluttajat ja yritykset Taloustieteen varjokurssi: Kuluttajat ja yritykset 2.11.2017 Mikä varjokurssi? Yliopistojen taloustieteen peruskurssien sisältöä syventävä ja kriittisesti tarkasteleva sekä niiden näkökulmaa laajentava

Lisätiedot

IV. TASAINEN SUPPENEMINEN. f(x) = lim. jokaista ε > 0 ja x A kohti n ε,x N s.e. n n

IV. TASAINEN SUPPENEMINEN. f(x) = lim. jokaista ε > 0 ja x A kohti n ε,x N s.e. n n IV. TASAINEN SUPPENEMINEN IV.. Funktiojonon tasainen suppeneminen Olkoon A R joukko ja f n : A R funktio, n =, 2, 3,..., jolloin jokaisella x A muodostuu lukujono f x, f 2 x,.... Jos tämä jono suppenee

Lisätiedot

Luku 1 Toimijat, käyttäytyminen, instituutiot, tasapaino

Luku 1 Toimijat, käyttäytyminen, instituutiot, tasapaino Y56 Mikrotalousteorian jatkokurssi, kl 009 Luku Toimijat, käyttäytyminen, instituutiot, tasaaino Mikrotalousteoria käsittelee yksittäisten talousyksiköiden taloudellista käyttäytymistä ja talousyksiköiden

Lisätiedot

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio Fysiikan laboratoriotyöt 1 1 LIITE 1 VIRHEEN RVIOINNIST Mihin tarvitset virheen arviointia? Mittaustuloksiin sisältyy aina virhettä, vaikka mittauslaite olisi

Lisätiedot

Kahden suoran leikkauspiste ja välinen kulma (suoraparvia)

Kahden suoran leikkauspiste ja välinen kulma (suoraparvia) Kahden suoran leikkauspiste ja välinen kulma (suoraparvia) Piste x 0, y 0 on suoralla, jos sen koordinaatit toteuttavat suoran yhtälön. Esimerkki Olkoon suora 2x + y + 8 = 0 y = 2x 8. Piste 5,2 ei ole

Lisätiedot

Luento 12: Duaalitehtävä. Tarkennuksia Lagrangen kertoimen tulkintaan. Hajautettu optimointi.

Luento 12: Duaalitehtävä. Tarkennuksia Lagrangen kertoimen tulkintaan. Hajautettu optimointi. Luento 12: Duaalitehtävä. Tarkennuksia Lagrangen kertoimen tulkintaan. Hajautettu optimointi. Konveksisuus Muista x + αd, α 0, on pisteestä x R n alkava puolisuora, joka on vektorin d suuntainen. Samoin

Lisätiedot

Täydellinen kilpailu: markkinoilla suuri määrä yrityksiä. ----> Yksi yritys ei vaikuta hyödykkeen markkinahintaan.

Täydellinen kilpailu: markkinoilla suuri määrä yrityksiä. ----> Yksi yritys ei vaikuta hyödykkeen markkinahintaan. 5. EPÄTÄYDELLINEN KILPAILU Täydellinen kilpailu: markkinoilla suuri määrä yrityksiä. ----> Yksi yritys ei vaikuta hyödykkeen markkinahintaan. Epätäydellinen kilpailu: markkinoilla yksi tai vain muutama

Lisätiedot

3.1 Väliarvolause. Funktion kasvaminen ja väheneminen

3.1 Väliarvolause. Funktion kasvaminen ja väheneminen Väliarvolause Funktion kasvaminen ja väheneminen LAUSE VÄLIARVOLAUSE Oletus: Funktio f on jatkuva suljetulla välillä I: a < x < b f on derivoituva välillä a < x < b Väite: On olemassa ainakin yksi välille

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 6 1 Korkolaskentaa Oletetaan, että korkoaste on r Jos esimerkiksi r = 0, 02, niin korko on 2 prosenttia Tätä korkoastetta käytettään diskonttaamaan tulevia tuloja ja

Lisätiedot